KAPITEL 9
Under 2024 arbetade EU:s institutioner och organ tillsammans för EU:s och invånarnas gemensamma intressen. Arbetet fortsatte med att förbättra EU:s lagstiftningsprocess och genomföra administrativa reformer så att EU:s institutioner och organ är bättre utrustade för att ta tillvara möjligheter och hantera utmaningar i en föränderlig värld. Arbetet med att bygga upp mer motståndskraftiga demokratier i hela EU fortsatte genom att främja fria och rättvisa val, stärka mediefriheten och motverka desinformation. Att uppnå bättre resultat för människorna i EU genom att förbättra EU:s regler är ett gemensamt mål, och ett ansvar som alla EU-institutioner och medlemsländer delar. Hit hör att göra det möjligt för allmänheten att aktivt delta i den demokratiska processen.
EU:s institutionella struktur är unik och dess beslutssystem utvecklas ständigt. I princip är det EU-kommissionen som föreslår nya lagar och Europaparlamentet och Europeiska unionens råd som antar dem i egenskap av medlagstiftare. Medlemsländerna genomför sedan lagarna och kommissionen säkerställer att de tillämpas korrekt. Institutionernas arbete kompletteras av andra institutioner och organ - öppna i ny flik.
Ordförandeskapet i Europeiska unionens råd roterar mellan medlemsländerna var sjätte månad. Under det första halvåret 2024 var Belgien ordförandeland och under det andra halvåret Ungern.
EU:s institutionella cykel börjar på nytt vart femte år med valet till Europaparlamentet. Valet och den nya kommissionen som utnämns efter det är hörnstenar i EU:s demokratiska process enligt fördragen - öppna i ny flik. Under den institutionella cykeln 2019-2024 uppnådde EU:s institutioner sina ambitiösa mål för den perioden och banade väg för en smidig övergång till den nya politiska cykeln 2024–2029 (se kapitel 0).
Att EU:s interinstitutionella beslutsfattande fungerar väl, inklusive att involvera nationella parlament och EU:s rådgivande kommittéer samt decentraliserade byråer, är en förutsättning för framgångsrik EU politik. Under 2024 koncentrerade sig den Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén på att förstärka sitt samarbete med det civila samhällets aktörer och med lokala och regionala myndigheter i EU:s kandidatländer för att bana väg för en eventuell framtida utvidgning av EU. Samtidigt fortsatte EU:s institutioner diskussionerna om nödvändiga reformer - öppna i ny flik för att förbereda EU för framtiden, både när det gäller framtida utvidgningar och behovet av att hantera allt svårare globala utmaningar.
I juni inrättades en ny decentraliserad byrå för att bättre skydda EU:s invånare och bekämpa finansiella system mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Myndigheten för bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism - öppna i ny flik är en av många byråer runt om i EU som bidrar till att genomföra EU:s politik.
Strategisk framsyn - öppna i ny flik stöder EU:s framåtblickande beslutsfattande och strategiska planering genom studier av framtida trender som förväntas få stor betydelse för EU. Det bidrar till att förbereda för både de risker och möjligheter som kommer forma EU:s framtid. 2024 års rapport om globala trender - pdf-fil, öppna i ny flik – ett gemensamt projekt för nio EU-institutioner och organ inom ramen för det europeiska systemet för strategisk och politisk analys – beskriver de viktigaste trenderna på medellång och lång sikt och ger EU-ledarna mer kunskap inför de kommande årens viktigaste strategiska val (se kapitel 0).
Under året stärkte EU:s institutioner samarbetet med medlemsländerna om strategiska diskussioner på EU-nivå tack vare det EU-omfattande framsynsnätverket. Kopplat till detta är arbetet med att modernisera offentliga förvaltningar i hela EU. Arbetet fortsatte under 2024 inom ramen för ComPAct - öppna i ny flik-initiativet. Förutom att hjälpa medlemsländerna att hantera kompetensbristen och uppnå målet att 100 % av de viktigaste offentliga tjänsterna ska vara tillgängliga online senast 2030, syftar initiativet också till att skapa mindre byråkratiska och mer öppna offentliga förvaltningar som snabbare kan tillhandahålla tjänster närmare invånarna. Under 2024 hjälpte initiativet också nationella och regionala förvaltningar (t.ex. i Italien, Litauen och Malta) att bygga upp strategisk framsynsförmåga och använda sig av strategisk framsynsteknik för att utveckla nya politiska strategier på områden som hälso- och sjukvård, socialpolitik och utbildning.
EU:s institutioner och organ fortsatte att investera för sin strategiska framsynsförmåga. Den Europeiska ekonomiska och sociala kommittén tog t.ex. fram en egen intern ram för strategisk framsyn och den Europeiska regionkommittén förstärkte samarbetet om strategisk framsyn med intresserade regioner i EU. Genom att förutse begynnelsen av nya utmaningar och möjligheter framtidssäkras politiken och kommer att fortsätta att ge dagens och framtidensgenerationer bättre livskvalitet.
Öppenhet, integritet och möjligheten att utkräva ansvar är de viktigaste kännetecknen för en demokrati grundad på rättsstatsprincipen. Dessa kännetecken främjar god styrning och bygger förtroende för det politiska beslutsfattandet.
För att stärka allmänhetens förtroende för EU-institutionerna och skapa en gemensam etisk kultur undertecknade åtta EU-institutioner och EU-organ ett avtal - öppna i ny flik om inrättandet av ett interinstitutionellt organ för etiska normer - öppna i ny flik med mandat att utveckla gemensamma normer för institutionerna och organen om etiskt uppförande, och en formell mekanism för samarbete om etiska krav.
Den uppdaterade Dorie-databasen - öppna i ny flik (samling av handlingar som rör institutionella frågor) gör det möjligt att söka efter handlingar som rör institutionella frågor på alla officiella EU-språk.
Europeiska ombudsmannen - öppna i ny flik har till uppgift att utreda klagomål om missförhållanden i EU-institutionernas verksamheter. Under 2024 ansågs missförhållanden bara föreligga i ett fåtal ärenden (cirka 5 %), och ungefär tre fjärdedelar av ombudsmannens rekommendationer tillämpades framgångsrikt.
Genom sin ambition om ”bättre lagstiftning - öppna i ny flik”, fortsatte EU också arbetet med att säkerställa effektiv och ändamålsenlig lagstiftning samt med att minska administrativa bördor utan att undergräva de politiska målen. Principen ”en in och en ut” säkerställer att en börda tas bort varje gång en motsvarande ny börda införs inom samma område. Strategin kompletterar programmet om lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat - öppna i ny flik, genom vilket kommissionen systematiskt försöker identifiera och undanröja byråkrati och onödiga kostnader när EU-lagstiftningen ses över och utvärderas.
Arbetet fortsatte också med att förbättra EU-institutionernas miljöprestanda - öppna i ny flik, spara energi och optimera resursanvändningen.
De administrativa utgifterna har minskat med 165 miljoner euro.
Gemensam portal för att anmäla utpostering av arbetstagare - öppna i ny flik.
Den administrativa bördan har minskat med 259 miljoner euro.
Förenklat erkännandeförfarande tack vare lagstiftningen om dricksvatten - öppna i ny flik.
Årliga besparingar på 530 miljoner euro.
Årliga besparingar på 120 miljoner euro.
Stöd till tillbörlig aktsamhet för företag i fråga om hållbarhet. - öppna i ny flik
Förhindra nedsippringseffekt på små och medelstora företag och överdriven efterlevnad.
Under den institutionella cykeln 2019–2024 antogs banbrytande lagar, t.ex. om att underlätta samhällets gröna och digitala omställning, som måste genomföras fullt ut och tillämpas korrekt för att få avsedd effekt och generera fördelar. Kommissionens uppgift är att säkerställa att detta görs i alla medlemsländer, i första hand genom förebyggande åtgärder och vid behov genom att inleda överträdelseförfaranden - öppna i ny flik. Syftet med ett överträdelseförfarande är att säkerställa att medlemsländerna tillämpar EU-rätten korrekt. Särskild vikt läggs vid överträdelser som påverkar många människor eller företag. Om de konstaterade överträdelserna inte kan åtgärdas kan kommissionen väcka talan vid EU-domstolen som kan ålägga medlemslandet ekonomiska sanktioner.
EU fortsatte arbetet med att förebygga överträdelser genom att i ett tidigt skede stödja medlemsländerna när de genomför EU-rätten genom praktisk vägledning, utbildning och tekniskt stöd inom alla av de viktigaste regleringsområdena. Med hjälp av initiativet Accele-RES - öppna i ny flik hjälpte kommissionen till exempel medlemsländerna att genomföra det nya direktivet om förnybar energi genom att underlätta digitaliseringen av nationella förfaranden för tillståndsgivning. Initiativet omfattar ekonomiskt och tekniskt stöd, riktlinjer och regelbundet utbyte om genomförandet.
Under 2024 intensifierades också arbetet med att förbättra det gränsöverskridande rättsliga samarbetet genom ett förslag om nya regler - öppna i ny flik om otillbörliga handelsmetoder inom jordbrukssektorn. Reglerna kommer att stärka de svagaste aktörernas ställning i leveranskedjan, särskilt jordbrukarna (se också kapitel 4). Kommissionen kommer att göra detta genom att säkerställa att tillsynsmyndigheter har de verktyg som krävs för att utreda, samla in bevis och vidta åtgärder mot köpare i andra medlemsländer.
EU fortsatte också att finansiera utbildning i civilrättsliga och straffrättsliga frågor för anställda inom rättsväsendet i enlighet med strategin för europeisk rättslig utbildning - öppna i ny flik. Strategin främjar gemensamma utbildningsevenemang för anställda från flera olika medlemsländer för att möjliggöra nätverkande och öka den ömsesidiga tilliten. Syftet är att stärka det gränsöverskridande rättsliga samarbetet och säkerställa att lagar tillämpas på samma sätt i hela EU.
I en alltmer instabil och polariserad värld är det mycket viktigt att demokratin, grundläggande rättigheter och rättsstatsprincipen försvaras och upprätthålls proaktivt, både i och utanför EU. Rapporten om rättsstatsprincipen - öppna i ny flik var här ett viktigt förebyggande verktyg, då det framgår att 68 % av rekommendationerna som utfärdades till medlemsländerna 2023 hade åtgärdats helt eller delvis. Resultatet speglar det omfattande arbete som pågår i medlemsländerna för att genomföra nödvändiga reformer i syfte att stärka rättsstatsprincipen inom centrala områden så som rättsväsendet, regelverken för korruptionsbekämpning, mediefrihet och mediemångfald samt institutionella internkontroller. Rapporten för 2024 utvidgades till att omfatta fyra utvidgningsländer (Albanien, Montenegro, Nordmakedonien och Serbien) för att stödja deras reformarbete. Rapporten ligger till grund för återkommande dialoger mellan ministrarna i allmänna rådet - öppna i ny flik och mellan ledamöter i Europaparlamentet. Kommissionen anordnar också nationella dialoger om rättsstatsprincipen med berörda parter i medlemsländerna.
Ett annat viktigt EU-verktyg - pdf-fil, öppna i ny flik för att skydda rättsstatsprincipen från överträdelser i medlemsländerna är möjligheten att reaktivt aktivera artikel 7 i fördraget om Europeiska unionen. Förfarandet, som i slutändan kan resultera i att ett medlemsland helt eller delvis fråntas rättigheterna som det fått genom EU-fördragen, inleddes mot Polen 2017 och mot Ungern 2018. Förfarandet mot Polen avslutades - öppna i ny flik 2024 sedan landet vidtagit omfattande åtgärder för att skydda rättsväsendets oberoende, och upprepat sitt åtagande att ta itu med den allvarliga bristen på respekt för rättsstatsprincipen genom en handlingsplan - öppna i ny flik. Detta föranledde kommissionen att konstatera att det inte längre förelåg någon uppenbar risk för allvarliga överträdelser av rättsstatsprincipen i Polen. Förfarandet - öppna i ny flik mot Ungern pågår fortfarande.
I en sund och fungerande demokrati kan människor fritt uttrycka sina åsikter, välja sina politiska ledare och påverka sin framtid. Demokratin i EU är stark, men den står inför utmaningar såsom ökad extremism, inblandning i val, spridning av manipulativ information, samt hot mot journalister, mediefriheten samt mediemångfalden. Paketet för försvar av demokratin - öppna i ny flik, som antogs i slutet av 2023, syftar till att hantera utmaningar så som utländsk påverkan samt till att bygga upp resiliens inifrån genom att uppmuntra medborgerligt engagemang och demokratiskt deltagande. Ett viktigt inslag i paketet är förslaget - öppna i ny flik om att öka öppenheten och förstärka den demokratiska ansvarsskyldigheten genom att synliggöra dolt utländskt inflytande. Europaparlamentet och rådet började diskutera förslaget under 2024. Åtgärderna ska också förbättra den inre marknadens funktion genom gemensamma standarder för intressebevakning som utförs på uppdrag av länder utanför EU.
Paketet innehåller dessutom två rekommendationer: en rekommendation för att stärka valprocesserna - öppna i ny flik i EU och en rekommendation för att främja allmänhetens och det civila samhällets inkluderande deltagande - öppna i ny flik i beslutsfattandet. I enlighet med den första rekommendationen togs en uppförandekod fram inför valet till Europaparlamentet 2024 och presenterades i april för att säkerställa korrekta val och rättvisa valkampanjer. Alla politiska partier i Europa godkände den omfattande checklistan vilket bidrog till att motverka utländsk inblandning och informationsmanipulering.
De nya reglerna - öppna i ny flik om transparens i politisk reklam, som antogs i mars, ska göra det lättare att utkräva ansvar när politisk reklam används, skydda grundläggande rättigheter och motverka informationsmanipulering och utländsk inblandning i val. Enligt de nya reglerna måste politisk reklam tydligt märkas som just politisk reklam och innehålla uppgifter om vem som har betalat för reklamen, hur mycket, vilka val reklamen gäller, de folkomröstningar eller regleringsprocesser som den är kopplad till, och om reklamen är riktad.
Under 2024 fortsatte EU att skydda och främja mänskliga rättigheter i hela världen. Genom programmet för mänskliga rättigheter och demokrati inom ramen för instrumentet Europa i världen - öppna i ny flik (som uppgick till 1,5 miljarder euro) stödde EU till exempel det ”globala initiativet mot straffrihet” vilket är ett initiativ lett av det civila samhället för att bekämpa straffrihet för internationella brott och för allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter.
Sacharovpriset för tankefrihet 2024 - öppna i ny flik – EU:s högsta utmärkelse för arbete med mänskliga rättigheter – tilldelades María Corina Machado och den tillträdande presidenten Edmundo González Urrutia för deras modiga kamp för att återinföra frihet och demokrati i Venezuela.
Oberoende medier fungerar som ”allmänhetens vakthund” vilken utkräver ansvar av makthavarna. De är en hörnsten i den europeiska demokratin och måste skyddas. Den europeiska mediefrihetsförordningen - öppna i ny flik, som trädde i kraft i maj, syftar till att skydda medier och journalister bättre mot politisk påverkan och säkerställa att de lättare kan verka över landsgränser. Merparten av bestämmelserna i mediefrihetsförordningen börjar tillämpas i augusti 2025.
I april antog EU också nya regler - öppna i ny flik för att skydda journalister och människorättsförsvarare mot otillbörliga rättsprocesser i syfte att tysta dem. Reglerna syftar till att förhindra ogrundade och otillbörliga rättsprocesser, så kallade munkavleprocesser - öppna i ny flik, som ska tysta dem som deltar i den offentliga debatten om frågor som grundläggande rättigheter, miljön och allmänhetens tillgång till information. För första gången någonsin införs ett system med kraftfulla rättssäkerhetsgarantier för gränsöverskridande processer. Garantierna gör det möjligt för domstolarna att hantera rättegångsmissbruk och avskräcka från potentiella nya munkavleprocesser. Arbetet fortsatte också med att genomföra den relaterade rekommendationen om munkavleprocesser - öppna i ny flik som omfattar tillämpliga ramar, utbildning, medvetandegörande och stödmekanismer jämte datainsamling, rapportering och övervakning.
EU:s institutioner stärker sina åtgärder mot desinformation och utländsk informationsmanipulering och påverkan som riktar sig mot EU och den europeiska demokratin.
Under 2024 fortsatte arbetet med att öka medvetenheten om situationen genom EU-arrangemanget för integrerad politisk krishantering - öppna i ny flik och kampanjer riktade till allmänheten.
Eftersom 2024 var det största valåret i historien – med val i 72 länder där halva världens befolkning bor – lades särskild vikt vid att stärka medvetenheten och skydda valintegriteten, särskilt i samband med EU-valet i juni.
Det europeiska valsamarbetsnätverket anordnade en rad evenemang för att utbyta praxis i syfte att motverka desinformation.
Inför EU-valet inledde EU-kommissionen en kampanj tillsammans med den europeiska gruppen av regleringsmyndigheter för audiovisuella medietjänster för att informera allmänheten om de relaterade riskerna, uppmuntra kritiskt tänkande och ge praktiska råd om hur man upptäcker och hanterar desinformation.
I mars offentliggjorde kommissionen riktlinjer om rekommenderade åtgärder för mycket stora onlineplattformar och sökmotorer för att minska systemrisker som kan påverka valintegriteten. I en rapport efter valet - öppna i ny flik som offentliggjordes i juli konstaterades ingen betydande desinformation eller utländsk påverkan i EU-valet. En omfattande valrapport följer 2025.
De mycket stora onlineplattformarna och undertecknarna av uppförandekoden om desinformation - öppna i ny flik rapporterade om åtgärder för att skydda EU-valets integritet. Dessa inbegrep krav på att annonsörer eller upphovsmän tydligt märker alla bild-, video- eller ljudfiler som har skapats eller ändrats digitalt, samarbeta med faktagranskande organisationer, främja tillförlitlig information av hög kvalitet till väljana, samt ta fram riktade kampanjer om mediekompetens och förebyggande åtgärder.
Under året åtog sig EU-kommissionen på nytt att stödja viktiga initiativ för att motverka desinformation, nämligen det europeiska observatoriet för digitala medier - öppna i ny flik. Observatoriet och dess knutpunkter spelade en viktig roll för att övervaka och avslöja desinformationskampanjer, öka medvetenheten och främja mediekompetensen inför EU-valet.
EU fortsätter att stödja Ukrainas informationsreliens och uppsökande verksamhet gentemot globala partner, särskilt för att främja Ukrainas fredsformel - öppna i ny flik. För att uppnå detta använder sig EU av ett samhälleligt helhetsgrepp och samarbetar med statliga institutioner, det civila samhället, mediaorganisationer och onlineplattformar. För att minska spridningen av rysk informationsmanipulering och propaganda har EU avbrutit sändningsverksamheten för många ryska statsägda och Kremlvänliga kanaler med desinformation. Förordningen om digitala tjänster innebär att leverantörer av mycket stora onlineplattformar och sökmotorer måste utvärdera de potentiella samhällsriskerna som deras tjänster innebär. Dit hör hot mot yttrandefriheten och risken för att deras tjänster används för desinformationskampanjer.
Återkommande dialoger om kriget i Ukraina med undertecknarna av EU:s uppförandekod om desinformation - öppna i ny flik fortsätter. Det europeiska observatoriet för digitala medier och dess nationella och regionala knutpunkter fortsätter att övervaka och avslöja krigsrelaterad desinformation - öppna i ny flik, bland annat genom att spåra hur stor andel - öppna i ny flik av den totala mängden desinformation i EU som utgörs av krigsrelaterad desinformation. Detta kompletteras av den mer omfattande kampen mot desinformation, till exempel kampanjen EUvsDisinfo - pdf-fil, öppna i ny flik, som verkar ha nått ut till mer än 20 miljoner människor under 2024, och systemet för snabb varning - pdf-fil, öppna i ny flik, som gör det lättare att utbyta insikter om desinformationskampanjer och samordna insatserna.
EU är fast beslutet att lyssna noga på invånare och berörda parter samt att ge allmänheten insyn i det politiska beslutsfattandet. Det är ännu ett sätt att göra EU mer öppet och effektivt samt att göra det lättare att utkräva ansvar. Portalen Kom med synpunkter - öppna i ny flik ger allmänheten och berörda parter tillgång till tre viktiga kanaler för medborgardeltagande: offentliga samråd och återkoppling - öppna i ny flik, det europeiska medborgarinitiativet - öppna i ny flik och europeiska medborgarpaneler - öppna i ny flik. Sedan 2024 kan allmänheten, det civila samhället och andra berörda parter diskutera med varandra genom medborgarplattformen - öppna i ny flik.
ÅTERKOPPLING OM:
ELVA NYA EUROPEISKA MEDBORGARINITIATIV REGISTRERADES:
De uppmanade till åtgärder på en rad områden: jordbruket, livsmedel och tryggad vattenförsörjning, säker abort, konsumenträttigheter för datorspelare etc.
TVÅ EUROPEISKA MEDBORGARPANELER OM:
Rekommendationerna från båda panelerna kommer att bidra att utforma framtida EU-initiativ.
EU:s pris för medborgarvetenskap - öppna i ny flik förenar vetenskap och samhälle, uppmuntrar allmänheten att engagera sig och bygger upp förtroendet för vetenskapliga framsteg. 2024 gick priset till tre projekt med fokus på havsföroreningar, biologisk mångfald inom jordbruket och psykisk hälsa.
© Adobe Stock
INCREASE - öppna i ny flik för att främja kunskapen om frökonservering genom egenmakt till det civila samhället och invånarna, särskilt i landsbygdsområden.
© Adobe Stock
CoAct for Mental Health - öppna i ny flik för att med hjälp av digital teknik utveckla en individanpassad strategi och förbättra livskvaliteten för människor som lider av psykisk ohälsa.
© Adobe Stock
SeaPaCS – Participatory Citizen Science against Marine Pollution - öppna i ny flik för banbrytande kunskap som fyllde den befintliga kognitiva och känslomässiga klyftan mellan samhället och havet.
Tack vare EU:s regler - öppna i ny flik om konsumentskydd är konsumenterna väl skyddade och har rätt till tydlig information om de produkter och tjänster de köper. Från och med den 13 december gäller nya regler som säkerställer att alla icke-livsmedelsprodukter på EU:s marknad är säkra. De senaste åren har samhället och marknaden genomgått stora förändringar som påverkat konsumentvarors produktsäkerhet. De nya reglerna ska bättre säkerställa att alla typer av produkter är säkra, oavsett om de säljs i butik eller på nätet. Dessutom ska nya regler ge mer konsumentmakt i den gröna omställningen och ge konsumenterna möjlighet att välja produkter som håller längre och kan repareras i större utsträckning (se kapitel 4).
För att bli aktiva samhällsmedborgare måste unga förstå hur demokrati fungerar och vilka rättigheter och skyldigheter de har. De måste ges konkreta möjligheter att diskutera med beslutsfattarna. Med detta i åtanke ger EU:s ungdomsdialoger - öppna i ny flik och ungdomens bollplank - öppna i ny flik unga människor möjlighet att göra sin röst hörd, medan EU-plattformen för barns delaktighet - öppna i ny flik ger unga mellan 10 och 17 år möjlighet att uttala sig om EU-lagar och EU-politik som påverkar dem. Under 2024 rådfrågades mer än tusen barn aktivt om kommissionens rekommendation om integrerade barnskyddssystem - öppna i ny flik.
Under året tillkännagav EU 60 åtgärder - öppna i ny flik som ska ge unga människor större inflytande över beslut som påverkar dem och fördjupar ungdomsdimensionen på en rad av EU:s politikområden. En av åtgärderna är ”ungdomskontrollen” för att säkerställa att effekter på unga systematiskt ska beaktas vid utformningen av politiken.
Människor i alla åldrar och från alla bakgrunder bör spela en ledande och aktiv roll när det gäller att fastställa prioriteringarna och ambitionsnivån för EU:s politik. Ju mer de deltar i att utforma politiken, desto effektivare och mer ändamålsenliga blir EU-lagarna när det gäller att göra skillnad i människors liv. Därför har EU:s institutioner arbetat aktivt för att ge européerna en starkare röst i EU:s beslutsfattande, och arbetet kommer att fortsätta under den nya politiska cykeln (se kapitel 0).
BARN OCH TONÅRINGAR
SKULLE VILJA
Källa: Survey on democratic participation - öppna i ny flik, våren 2024.