Vizualizați legenda fotografieiO expoziție pe tema IA care promovează știința și tehnologia accesibile s-a deschis în decembrie 2024 la un centru științific din Mechelen, Belgia, 17 ianuarie 2025.
În ultimii ani, Europa s-a adaptat la peisajul digital în schimbare rapidă depunând eforturi să se asigure că societatea beneficiază de tehnologie și că inovarea stimulează competitivitatea și suveranitatea tehnologică a Uniunii Europene, reducând, totodată, la minimum riscul pentru cetățeni. S-au investit miliarde de euro în extinderea rețelelor de fibră optică și 5G pentru a se îmbunătăți conectivitatea pe tot teritoriul Uniunii Europene, iar lucrătorii sunt dotați cu competențele necesare pentru viitorul digital. Regulamentul privind serviciile digitale și Regulamentul privind piețele digitale, două acte legislative revoluționare, contribuie deja la un spațiu digital mai sigur și mai echitabil pentru toți și asigură asumarea responsabilității de către companiile big tech pentru impactul lor semnificativ asupra societății și economiei. Uniunea Europeană este deschizător de drumuri și în a conferi inteligenței artificiale (IA) un caracter mai sigur și mai fiabil, tratând totodată riscurile asociate utilizării abuzive a acesteia. În scopul de a se stimula inovarea, colaborarea dintre organizațiile de cercetare și universități a fost consolidată și au crescut semnificativ investițiile în tehnologii de vârf precum supercalculul, semiconductorii, informatica cuantică și tehnologia spațială.
La aproape jumătatea deceniului digital - deschidere în filă nouă. european, Uniunea Europeană a evaluat progresele înregistrate în direcția realizării obiectivelor care orientează transformarea digitală a UE. Având la bază un plan comun, cu ținte clar definite care trebuie atinse până cel târziu în 2030, scopul programului menționat este integrarea tehnologiei în toate domeniile societății, de la școli și spitale la întreprinderi mari și mici, și de a le pune la îndemână cetățenilor Uniunii instrumentele care le sunt necesare pentru a profita la maximum de tot ceea ce oferă internetul.
Raportul - deschidere în filă nouă. din 2024 privind deceniul digital arată progresele făcute de Uniunea Europeană în îndeplinirea acestor obiective, fără a se feri să evidențieze domeniile în care sunt necesare îmbunătățiri. În raport se solicită tuturor statelor membre să sprijine și mai mult start-upurile locale, să promoveze alfabetizarea digitală în comunitățile lor și să stimuleze adoptarea IA și a analizelor datelor în cadrul întreprinderilor și în producția de semiconductori. Uniunea Europeană și-a actualizat, în același timp, recomandările adresate fiecărui stat membru, ținând seama de punctele forte și de dificultățile diferite existente în UE.
Inteligență artificială, lumi virtuale și supercalculatoare
IA devine o forță transformatoare pentru societatea și economia europeană. IA transformă procesele și modelele de afaceri de bază în toate sectoarele, de la producție la sănătate și educație, ceea ce promite o mai mare eficiență și creștere economică. IA vine însă și cu provocări în domeniul dezvoltării etice, al drepturilor fundamentale și al securității cibernetice. Este nevoie de un echilibru corect al politicilor pentru a se putea valorifica întregul potențial al tehnologiei și a se aborda preocupările aferente acesteia.
MATERIAL VIDEO: Inteligența artificială este omniprezentă și subiectul este pe buzele tuturor, dar cine are grijă ca ea să fie sigură?
Uniunea Europeană își dorește să fie lider în domeniul IA, dar nu cu orice preț, pledând pentru o IA responsabilă, centrată pe factorul uman. Ca primă tentativă reală pe plan mondial de a reglementa această tehnologie, Regulamentul privind inteligența artificială - deschidere în filă nouă. al UE, care a intrat în vigoare în august, stabilește norme și orientări clare referitoare la modalitățile în care poate fi utilizată și ar trebui dezvoltată IA. Se va asigura astfel fiabilitatea, echitatea și imparțialitatea sistemelor de IA, precum și faptul că acestea protejează drepturile fundamentale ale cetățenilor. Un set armonizat de norme va facilita activitatea companiilor dezvoltatoare de IA prin reducerea birocrației și încurajarea inovării. Normele vor ajuta în același timp societățile să dobândească o mai bună previzibilitate.
Regulamentul privind inteligența artificială în acțiune
Regulamentul european privind inteligența artificială a intrat în vigoare în 2024. A fost urmat de inițiativele enumerate în continuare.
S-a lansat - deschidere în filă nouă. un apel către companiile, experții și organizațiile din domeniul IA ca să participe la elaborarea unor reguli referitoare la IA de uz general (care urmează să fie finalizate în 2025).
S-a colectat feedback cu privire la o propunere referitoare la modul în care va fi instituit și va funcționa un grup - deschidere în filă nouă. nou de experți independenți în domeniul IA. Grupul respectiv va oferi consiliere referitoare la aspecte tehnice și va avertiza cu privire la riscurile legate de IA.
Noul Oficiu european pentru - deschidere în filă nouă., instituit în mai, va formula orientări clare pentru companiile și dezvoltatorii care lucrează cu IA și va asigura implementarea uniformă a noilor norme în întreaga Uniune Europeană. Fiind centrul de expertiză în domeniul IA pentru UE, oficiul va avea un cuvânt de spus și în ceea ce privește modelele de IA care vor fi aprobate și poate chiar bloca utilizarea IA considerate părtinitoare sau nesigură. În septembrie, Uniunea Europeană a lansat, pentru a încuraja organizațiile să planifice în avans și să înceapă să pună în aplicare cerințele pactului înainte de termenul legal.
Exemplu: ținerea sub control a IA în Țările de Jos
a analizat modul în care supraveghează autoritățile respective IA;
a examinat dificultățile legate de garantarea siguranței și a echității sistemelor de IA;
a formulat recomandări pentru a ajuta autoritățile să utilizeze IA în mod responsabil și în conformitate cu legea.
Pachetul de măsuri privind inovarea în domeniul inteligenței artificiale, destinat sprijinirii start-upurilor și întreprinderilor mici și mijlocii din domeniul IA
Lansat în ianuarie 2024, acest pachet de măsuri va sprijini start-upurile și întreprinderile mici și mijlocii din Uniunea Europeană să dezvolte o IA demnă de încredere.
În noile „fabrici de IA”, start-upurile cu idei inovatoare legate de IA vor avea acces la capacitatea de procesare a celor mai puternice supercalculatoare ale Europei și la cunoștințele de specialitate de care au nevoie pentru a-și dezvolta și a-și testa modelele de IA.
O implementare mai rapidă a sistemelor de schimb de date, denumite spațiile europene comune ale datelor - deschidere în filă nouă., va oferi acces cercetătorilor și dezvoltatorilor la rezerve uriașe de date pe care le pot utiliza pentru a-și antrena și rafina modelele de IA.
Programele educaționale vor dezvolta rezerva de talente a Uniunii Europene în domeniul IA.
Inițiativa GenAI4EU va sprijini aplicații noi, creative ale IA și va atrage următoarea generație de experți în domeniul IA.
Vor fi create două consorții noi pentru o infrastructură digitală europeană (EDIC).
CitiVERSE va ajuta orașele să funcționeze mai eficient, de exemplu prin anticiparea ambuteiajelor sau eficientizarea colectării deșeurilor.
Combinând cercetarea cu reglementarea, UE își creează propriul loc în peisajul tehnologic mondial. Regulamentul privind inteligența artificială stabilește un standard mondial și conferă Uniunii Europene un rol de pionierat. În septembrie, UE a semnat Convenția-cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială - deschidere în filă nouă., primul acord internațional obligatoriu din punct de vedere juridic referitor la IA, pe deplin aliniat la Regulamentul privind inteligența artificială.
Uniunea Europeană s-a angajat - deschidere în filă nouă., de asemenea, să asigure piețe deschise și accesibile, în special pentru lumile virtuale și IA generativă, să creeze condiții de concurență echitabile și să împiedice tentativele monopolurilor de a frâna inovarea. Se urmărește obținerea unui mediu în care societățile mai mici și start-upurile să poată concura cu companiile big tech.
În vreme ce IA și lumile virtuale extind granițele inovării digitale, capacitatea de procesare necesară progresului acestor tehnologii se bazează în foarte mare măsură pe computere puternice. În septembrie 2024, Uniunea Europeană a lansat o cerere de propuneri pentru modernizarea supercalculatoarelor existente și achiziționarea mai multor supercalculatoare noi cu capacități în materie de IA, extinzând și mai mult cea mai mare rețea publică de supercalculatoare din lume. Aceste computere tratează unele dintre cele mai mare dificultăți cu care se confruntă omenirea, de exemplu, accelerând descoperirea de medicamente sau îmbunătățind modelarea climatică.
MATERIAL VIDEO: Destinația Pământ.
Inițiativa emblematică a Uniunii Europene Destinația Pământ - deschidere în filă nouă. (DestinE), care urmărește să dezvolte un geamăn digital extrem de precis al Pământului, va avea un rol important în a ajuta Europa să se adapteze la schimbările climatice. Implementarea acesteia în iunie înseamnă că computere de înaltă performanță - deschidere în filă nouă. europene au primit sarcina de a simula efectele schimbărilor climatice și ale fenomenelor meteorologice extreme. Grație acestei inițiative, Europa va fi mai bine pregătită să răspundă la dezastre naturale majore și să analizeze potențialele impacturi socioeconomice și politice ale unor astfel de evenimente.
În proiect este utilizat supercalculatorul finlandez LUMI, împreună cu alte supercalculatoare din UE, pentru a se crea un geamăn extrem de precis al Pământului. Este un exemplu edificator pentru supercalculatoarele Uniunii Europene în acțiune, care folosesc IA și modelarea avansată pentru a simula schimbările climatice și fenomenele meteorologice extreme.
Margrethe Vestager, atunci vicepreședintă executivă a Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, la evenimentul de lansare a platformei DestinE, Kajaani, Finlanda, 10 iunie 2024.
Uniunea Europeană are în vedere și un orizont care depășește calculatoarele exascale, cuprinzând un viitor în care progresele științifice ar putea apărea într-un ritm fără precedent odată cu următoarea generație de calculatoare cuantice. Cu toate acestea, întrucât calculatoarele cuantice ar putea și să spargă sistemele de criptare actuale, UE a formulat o recomandare - deschidere în filă nouă. în luna mai prin care solicită statelor membre să îmbunătățească metodele de criptare pentru a proteja datele critice.
În 2024, Uniunea Europeană a investit peste 65 de milioane de euro în IA și 47 de milioane de euro în tehnologii cuantice.
Conectivitate
UE a continuat să investească în infrastructura digitală în 2024. A pus la dispoziție 420 de milioane de euro prin Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE Digital) - deschidere în filă nouă., programul UE de finanțare care sprijină implementarea serviciilor digitale. Prin noul program de lucru al MIE Digital - deschidere în filă nouă., va fi furnizată o sumă de încă 865 de milioane de euro în perioada 2024-2027 pentru a se sprijini atât implementarea tehnologiei 5G în cadrul comunităților și de-a lungul principalelor rute de transport, cât și instalarea de cabluri submarine în scopul consolidării rețelelor magistrale ale Uniunii Europene – linii de date de mare capacitate care alcătuiesc nucleul infrastructurii sale de internet.
Rețele rapide și fiabile alimentează tehnologiile de mâine
Mobilitate conectată
Asistență medicală personalizată/telemedicină
Inteligență artificială
Internetul obiectelor
Tehnologia de tip cloud computing
Clădiri inteligente
Tehnologia de tip edge computing
Fabrici inteligente
Pentru a contribui la reușita tranziției digitale, Uniunea Europeană a stabilit ținte specifice care trebuie atinse până cel târziu în 2030
Conectivitate gigabit pentru toți.
Conectivitate de mare viteză (cel puțin 5G) pretutindeni.
10 000 de noduri periferice în cloud (servere situate mai aproape de utilizatori care să asigure procesarea mai rapidă a datelor și timpi mai scurți de răspuns).
Informatică cuantică în UE până în 2025.
20 % din cipurile din lume vor fi produse în UE.
În februarie, Uniunea Europeană a emis o recomandare - deschidere în filă nouă. cu privire la protejarea cablurilor submarine, recunoscându-le ca infrastructură critică. Aceste cabluri submarine transportă cea mai mare parte din datele mondiale, dar sunt vulnerabile la daune și sabotaj, protejarea lor devenind astfel vitală pentru comunicațiile globale și securitatea economică.
Actul privind infrastructura gigabit - deschidere în filă nouă., adoptat în 2024, urmărește să accelereze și să faciliteze implementarea rețelelor de mare capacitate, precum fibra și 5G, pentru întreprinderi. Prin acest act se elimină birocrația, aprobările și reglementările greoaie care au încetinit până acum implementarea rețelelor și se asigură un internet mai rapid, o conectivitate sporită și servicii mai bune pentru toți. Adoptată concomitent, Recomandarea privind infrastructura gigabit - deschidere în filă nouă. promovează concurența între furnizori și le oferă consumatorilor mai multe opțiuni și prețuri mai avantajoase. S-a ajuns, de asemenea, la un acord cu privire la normele privind apelurile și mesajele text efectuate sau transmise dintr-un stat membru în altul, asigurându-se protecția permanentă a consumatorilor vulnerabili împotriva costurilor potențial mari pentru aceste servicii până în 2032.
MATERIAL VIDEO: Conectivitatea 5G stimulează potențialul rural.
Industria europeană a semiconductorilor
De la telefoanele inteligente din buzunarele noastre până la mașinile pe care le conducem, semiconductorii – denumiți în limbaj uzual cipuri – sunt componente esențiale ale dispozitivelor care definesc viața modernă. Prin investițiile în cercetare, în unități de producție și în infrastructură, Uniunea Europeană face eforturi pentru a deveni mai autonomă în producția de semiconductori.
Un telefon mobil conține aproximativ 160 de cipuri diferite.
Un automobil electric hibrid conține până la 3 500 de cipuri.
2024: un an al progreselor pentru industria europeană a cipurilor
FEBRUARIE
S-au lansat cereri de propuneri în valoare de 216 milioane de euro în domeniul semiconductorilor, al microelectronicii și fotonicii.
APRILIE
Au fost selectate organizații care să pună bazele a patru linii-pilot pentru semiconductori pentru testarea metodelor de producție, cu finanțare de 3,7 miliarde de euro din partea Uniunii Europene și a statelor membre.
MAI
Au fost aprobate - deschidere în filă nouă. ajutoare de stat în cuantum de 2 miliarde de euro pentru a ajuta un producător mondial de cipuri să construiască o fabrică în care să producă cipuri din carbură de siliciu. Aceste cipuri pot rezista la o temperatură mai mare decât cipurile obișnuite și sunt ideale pentru vehiculele electrice și sistemele de energie din surse regenerabile.
IULIE
Au fost lansate cereri de propuneri de 330 de milioane de euro pentru a se sprijini:
fotonica;
centrele de competențe;
proiectarea semiconductorilor în cloud.
AUGUST
S-au lansat două noi cereri de propuneri legate de tehnologiile cipurilor cuantice. Au fost aprobate - deschidere în filă nouă. ajutoare de stat în valoare de 5 miliarde de euro pentru construirea unei fabrici de microcipuri de înaltă performanță.
DECEMBRIE
Forumul european pentru componente și sisteme electronice a subliniat necesitatea de a se promova inovarea în domeniul semiconductorilor și producția acestora în Uniunea Europeană.
Desfășurarea de activități comerciale în mediul digital
Societățile care se extind în alte state membre trebuie adesea să dovedească autorităților din aceste țări că sunt înregistrate în UE și să retransmită informații, cum ar fi detalii despre sediul social sau numele reprezentanților lor legali, deși aceste date sunt deja disponibile în registrul comerțului din statul membru în care sunt stabilite. Noile norme - deschidere în filă nouă. ale UE referitoare la societățile comerciale, adoptate în decembrie, vor introduce instrumente digitale prin care să se reducă această sarcină administrativă. Societățile nu vor mai fi nevoite să retransmită documente atunci când înființează filiale sau sucursale în alte state membre, deoarece aceste informații vor fi schimbate direct între registrele comerțului pe baza principiului înregistrării unice. În plus, un certificat multilingv al societăților din UE – adică o carte de identitate a întreprinderilor din UE – va permite societăților să dovedească cu ușurință că sunt înregistrate legal în Uniunea Europeană, în timp ce o procură europeană va permite reprezentanților să gestioneze aspectele legale și comerciale la nivel transfrontalier.
MATERIAL VIDEO: Descoperiți puterea transformării digitale cu rețeaua de centre europene de inovare digitală.
Transformarea digitală este esențială pentru ca întreprinderile să se mențină competitive în lumea de astăzi, în schimbare rapidă, iar Uniunea Europeană le ajută în mod activ să parcurgă această tranziție. Una dintre modalități este prin intermediul centrelor europene de inovare digitală - deschidere în filă nouă., care ajută întreprinderile să adopte tehnologiile digitale, inclusiv IA. De exemplu, un centru ar putea ajuta o întreprindere mică de comerț cu amănuntul să creeze roboți de chat pe baza IA pentru serviciile pentru clienți sau ar putea oferi instrumente de analiză a datelor privind vânzările pentru o mai bună gestionare a stocurilor.
O poveste de succes a centrelor europene de inovare digitală
Gas Grün GmbH, un mic start-up din Germania în sectorul biogazului, se străduia să optimizeze randamentul energetic al instalațiilor sale de biogaz. Cu ajutorul - deschidere în filă nouă. unui centru de inovare digitală, societatea a dezvoltat un sistem de control bazat pe IA care a eficientizat la maximum rentabilitatea și a redus la minimum generarea deșeurilor. Acest lucru a ajutat întreprinderea să își dezvolte afacerea și să își prezinte activitatea în cadrul evenimentelor.
Comisia și statele membre lucrează, de asemenea, la dezvoltarea unui portal unic de declarații digitale - deschidere în filă nouă., pentru a reduce sarcina administrativă a societăților (inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii) care detașează lucrători într-un alt stat membru. Un nou sistem online va ajuta societățile să respecte normele naționale de raportare atunci când trimit lucrători în alte state membre. Sistemul va fi disponibil în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene, va fi simplu de folosit și le va permite utilizatorilor să reutilizeze informații din raportările anterioare.
Transport și mobilitate digitale
Uniunea Europeană ia măsuri pentru a îmbunătăți modul în care ne deplasăm în orașe. Proiectul de schimb de date DeployEMDS - deschidere în filă nouă. este o componentă fundamentală a eforturilor depuse de UE pentru a crea un spațiu comun al datelor privind mobilitatea - deschidere în filă nouă.. Proiectul ajută la instituirea unui sistem care permite orașelor să partajeze informații în timp real cu privire la fluxul de trafic și la transportul public. Această rețea inteligentă, care este deja în curs de testare în nouă orașe și regiuni, va contribui la identificarea și tratarea problemelor de mobilitate urbană în întreaga Uniune Europeană.
Odată cu dezvoltarea rapidă a tehnologiei dronelor, este esențial să existe reglementări clare în acest domeniu. Uniunea Europeană a adoptat măsuri noi - deschidere în filă nouă. prin care să se abordeze probleme unice în materie de siguranță care decurg din serviciile emergente de mobilitate aeriană. Cele două obiective urmărite sunt: raționalizarea proceselor de reglementare, menținând în același timp standarde ridicate de siguranță; și armonizarea reglementărilor la nivelul tuturor statelor membre. Aceste norme armonizate vor ușura viața dezvoltatorilor și a utilizatorilor dronelor. Reglementările clare și coerente le vor oferi totodată companiilor încrederea necesară pentru a investi în noi tehnologii ale dronelor, ceea ce va stimula inovarea în întreaga UE.
DSA impune platformelor online să fie mai proactive în eliminarea conținutului ilegal, să sporească transparența algoritmilor lor și să interzică anumite tipuri de publicitate direcționată către un public-țintă. Regulamentul a început să se aplice în toată Uniunea Europeană în februarie 2024, introducând noi norme pentru platformele online, mijloacele de comunicare socială și site-urile de comerț electronic. Platformele mai mari, cunoscute sub denumirea de platforme online foarte mari, trebuie să respecte norme mai stricte din cauza influenței lor mai semnificative.
Principalele schimbări aduse de DSA cu impact asupra comerțului electronic
TRANSPARENȚĂ MAI MARE Vânzătorii trebuie acum să ofere informații mai clare despre produse și servicii.
REGLEMENTĂRI MAI STRICTE REFERITOARE LA PUBLICITATE Anunțurile publicitare direcționate către un public-țintă trebuie să fie mai transparente și să le ofere utilizatorilor mai mult control.
MAI BUNĂ PROTECȚIE A CONSUMATORILOR Dispoziții îmbunătățite pentru protecția consumatorilor împotriva conținutului dăunător și a fraudei.
ASUMAREA RESPONSABILITĂȚII DE CĂTRE PLATFORME Piețele trebuie să acționeze rapid împotriva produselor ilegale.
Cum a pus Uniunea Europeană în aplicare DSA în 2024?
COMPANII ADĂUGATE PE LISTA CELOR AFLATE SUB SUPRAVEGHERE Au fost adăugate trei platforme online foarte mari:
Shein
Temu
XNXX
ANCHETE ÎN CURS Au fost inițiate cereri de informații și proceduri pentru posibile încălcări ale DSA împotriva:
AliExpress
TikTok
Meta
X
Temu
Statele membre au desemnat coordonatori ai serviciilor digitale din rândul autorităților lor naționale de reglementare.
Unul dintre aspectele-cheie pe care s-a concentrat punerea în aplicare a DSA a fost protejarea copiilor, iar ca urmare a acestui lucru au fost inițiate acțiuni împotriva a trei platforme mari pentru lipsa verificării adecvate a vârstei și expunerea minorilor la conținuturi dăunătoare. În paralel, cadrele didactice beneficiază de formare pentru a deveni gardieni ai DSA în școli - deschidere în filă nouă., care să îi ajute pe copii să se protejeze de problemele din mediul online, cum ar fi hărțuirea cibernetică și dezinformarea, creând un spațiul digital mai sigur pentru tinerii utilizatori. Tot anul 2024 a marcat și a doua aniversare a strategiei „Un internet mai bun pentru copii” - deschidere în filă nouă., ocazie cu care s-a lansat un instrument de autoevaluare care ajută platformele să îi protejeze mai bine pe copii în mediul online.
DSA ajută la protejarea integrității alegerilor de amenințările online, inclusiv de conținutul generat de IA, printr-o testare a rezistenței - deschidere în filă nouă. care să verifice gradul de pregătire a platformelor și prin formularea de orientări - deschidere în filă nouă. cu privire la reducerea riscurilor și la etichetarea clară a conținutului generat de IA. Normele - deschidere în filă nouă. complementare adoptate în martie vor limita utilizarea datelor cu caracter personal în publicitatea politică, online și offline. Acestea impun ca materialele de publicitate politică să includă etichete de transparență, să solicite consimțământul explicit pentru direcționarea online către grupuri-țintă și să interzică profilarea pe baza datelor cu caracter personal sensibile. Un registru european va oferi detalii cu privire la toate materialele de publicitate politică și la metodele lor de vizare a grupurilor-țintă, reducând riscul de manipulare și de ingerințe străine. Publicitatea în numele unor actori din afara UE este interzisă cu trei luni înaintea alegerilor.
Cum protejează DSA minorii în mediul online?
Mecanisme de raportare a conținutului ilegal sau inadecvat, adaptate copiilor.
O mai bună protecție a datelor cu caracter personal și a vieții private.
Termeni și condiții clare și concise.
Interzicerea publicității direcționate destinate copiilor și tinerilor.
A fost propusă - deschidere în filă nouă. o revizuire a normelor privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor, pentru a răspunde noilor amenințări de abuz sexual asupra copiilor în mediul online, cum ar fi deepfake-urile și forumurile pedofile. Noile norme vor întări, de asemenea, prevenirea și sprijinul acordat victimelor și vor stabili standarde minime pentru urmărirea penală în Uniune. O măsură juridică temporară de combatere a abuzului sexual asupra copiilor în mediul online a fost prelungită până în 2026 pentru a permite măsurilor voluntare în curs de aplicare să detecteze și să elimine conținutul abuziv. Aceste eforturi contribuie la protejarea copiilor în mediul online, în timp ce Uniunea Europeană elaborează o legislație cu caracter mai permanent pentru a soluționa în mod eficace aceste probleme.
Nu numai că valul tot mai mare de intoleranță din mediul online vine în contradicție cu principiile fondatoare ale Uniunii, ci acesta reprezintă și o amenințare gravă la adresa victimelor și pune în pericol libertatea de exprimare și discursul democratic. Platformele de comunicare socială se confruntă în prezent cu o supraveghere mai strictă, datorită eforturilor depuse de Uniune, în parteneriat cu autoritățile de reglementare, pentru a-i proteja pe minori; pentru a spori transparența platformelor; pentru a combate conținutul ilegal și dezinformarea sistemică; și pentru a îmbunătăți aplicarea legii prin activități de formare în comun, discuții și cercetare.
În timp ce DSA se axează pe protejarea utilizatorilor și pe combaterea conținutului ilegal, DMA asigură faptul că piața noastră digitală rămâne echitabilă și competitivă. DMA este unul dintre primele instrumente de reglementare a puterii marilor societăți digitale. Acesta funcționează alături de normele europene în domeniul concurenței, care se aplică în continuare în totalitate. Regulamentul stabilește criterii clare pentru desemnarea controlorilor de acces – platforme digitale de mari dimensiuni, cum ar fi motoarele de căutare, magazinele de aplicații și serviciile de mesagerie. Începând din martie 2024, controlorii de acces (al căror număr se ridică în prezent la șapte) trebuie să se conformeze - deschidere în filă nouă. tuturor obligațiilor și restricțiilor prevăzute de DMA cu scopul de a-i împiedica pe controlorii de acces să frâneze concurența. Acest lucru va asigura societăților mai mici șanse concurențiale echitabile, iar consumatorilor, posibilitatea de a se bucura de mai multe opțiuni și de prețuri mai echitabile.
Cum a asigurat Uniunea aplicarea DMA în 2024?
Noi controlori de acces desemnați
Booking. Numărul total al controlorilor de acces: 7.
Noi servicii de platformă esențiale
(servicii oferite de controlorii de acces, care au un impact semnificativ asupra pieței digitale)
Sistemul de operare iPadOS al Apple. Numărul total al serviciilor de platformă esențiale: 24.
Mai mult control pentru utilizatori
Dialoguri în materie de reglementare cu controlorii de acces pentru a asigura conformitatea acestora cu DMA.
Utilizatorii pot acum:
să își aleagă browserele și motoarele de căutare preferate fără a fi blocați în mod implicit de către un controlor de acces;
să utilizeze dispozitive fără a fi legați de alte servicii furnizate de același controlor de acces;
să transfere mai ușor date către servicii alternative.
Investigații și constatări preliminare
Au fost inițiate șase anchete de neconformitate (anchete oficiale privind încălcarea normelor).
Au fost inițiate două proceduri de specificare (procese de clarificare a obligațiilor legale) și au fost transmise constatări preliminare.
S-au trimis constatări preliminare privind posibile încălcări ale normelor următoarelor societăți:
Apple, în legătură cu faptul că această companie a impus restricții dezvoltatorilor de aplicații în ceea ce privește informarea utilizatorilor în legătură cu opțiunile de plată mai ieftine din afara App Store;
Meta, în legătură cu faptul că nu este sigur dacă modelul său de „plată sau consimțământ” le oferă într-adevăr utilizatorilor o alegere echitabilă atunci când refuză colectarea datelor.
În 2024 au fost introduse două instrumente pentru avertizorii de integritate, care permit persoanelor să furnizeze informații ce contribuie la identificarea și expunerea practicilor dăunătoare ale platformelor, protejând în același timp aceste persoane împotriva represaliilor. Transparența este esențială pentru a spori încrederea consumatorilor în piața digitală, în special în ceea ce privește influențatorii online și platformele de retail.
Un screening (sau o „trecere în revistă”) a postărilor de pe platformele de comunicare socială a constatat că influențatorii online dezvăluie rareori natura comercială a conținutului pe care îl produc:
97 % dintre influențatori au postat conținut comercial, dar
numai 1 din 5 l-a identificat în mod constant ca publicitate.
Piețele online sunt din ce în ce mai populare, dar s-a constatat că ele induc în eroare consumatorii cu privire la prețuri și la termeni. În urma acțiunii comune a autorităților naționale de protecție a consumatorilor și a Uniunii, mai multe platforme online s-au angajat să își îmbunătățească practicile comerciale.
Practicile de marketing problematice arată necesitatea unei legislații mai bune pentru a proteja consumatorii online. În octombrie, o evaluare - deschidere în filă nouă. a identificat lacune în normele europene de protecție a consumatorilor, cum ar fi legi neclare, norme aplicate diferit în diferite țări și o asigurare deficitară a aplicării normelor. Domeniile specifice care trebuie îmbunătățite vor fi examinate în detaliu în 2025.
Viagogo, o piață online pentru vânzarea de bilete de ocazie pentru evenimente, s-a angajat:
să informeze mai bine consumatorii cu privire la condițiile de revânzare a biletelor;
să nu mai pună presiune asupra consumatorilor cu cronometre cu numărătoare inversă care le precipită achizițiile.
Vinted, o piață online pentru vânzarea de bunuri de ocazie, a făcut modificări pentru:
a furniza informații mai clare cu privire la prețul total al articolelor înainte de finalizarea achiziției de către consumatori;
a se asigura că consumatorii știu cum să obțină o rambursare în cazul în care comanda lor nu sosește sau articolul este contrafăcut.
Temu, o piață online, a fost notificată cu privire la anumite practici de pe platforma sa care încalcă legislația Uniunii în materie de protecție a consumatorilor, cum ar fi reducerile false, vânzarea sub presiune, recenziile false, informațiile înșelătoare și gamificarea forțată. I s-a solicitat să se alinieze la normele europene și rămâne în curs de investigare.
Securitatea cibernetică
Puține evenimente pot submina încrederea consumatorilor, stabilitatea piețelor și credibilitatea instituțiilor mai mult decât o încălcare a securității datelor sau o întrerupere a serviciilor online. Prin urmare, securitatea cibernetică a devenit o preocupare majoră pentru toată lumea.
Legislația referitoare la măsurile ce vizează atingerea unui nivel ridicat de securitate cibernetică comună în toate statele membre (cunoscută sub denumirea de Directiva NIS 2 - deschidere în filă nouă.) a început să se aplice în octombrie. Aceasta prevede măsuri juridice pentru a spori nivelul general de securitate cibernetică în Uniunea Europeană și extinde domeniul de aplicare al normelor în materie de securitate cibernetică la alte sectoare și entități critice. Aceste sectoare includ comunicațiile electronice publice, serviciile digitale, gestionarea apelor reziduale și a deșeurilor, spațiul, serviciile poștale și administrația publică.
Importanța securității cibernetice
71 % dintre societățile europene consideră că securitatea cibernetică este o prioritate majoră.
57 % dintre societățile europene au cel puțin un angajat care îndeplinește un rol direct legat de securitatea cibernetică.
CARE COMPETENȚE ÎN MATERIE DE SECURITATE CIBERNETICĂ SUNT CELE MAI IMPORTANTE PENTRU SOCIETĂȚILE EUROPENE?
25 % dintre societăți consideră că cel mai important este să pună în aplicare, în viața profesională, practici privind protecția datelor și a vieții private.
21 % dintre societăți consideră că cele mai importante sunt analizarea, evaluarea și reexaminarea securității software-ului sau a hardware-ului.
20 % dintre societăți consideră că cele mai importante sunt identificarea și soluționarea problemelor legate de securitatea cibernetică.
19 % dintre societăți consideră că cele mai importante sunt implementarea practicilor de gestionare a riscurilor în materie de securitate cibernetică și asigurarea respectării reglementărilor și a standardelor.
Uniunea a ajuns, de asemenea, la un acord politic - deschidere în filă nouă. cu privire la norme de îmbunătățire a cooperării între statele membre și de consolidare a capacității acestora de a detecta amenințările cibernetice, de a se pregăti pentru acestea și de a le răspunde (Regulamentul privind solidaritatea cibernetică). Aceste norme vor schimba radical capacitatea de detectare a amenințărilor cibernetice, de pregătire și de răspuns la incidente la nivelul întregii Uniuni, acordul provizoriu incluzând planuri pentru un sistem de alertă în materie de securitate cibernetică, un mecanism de răspuns în situații de urgență și certificarea serviciilor de securitate gestionate.
În ianuarie 2024 au intrat în vigoare noi norme - deschidere în filă nouă. menite să sporească securitatea cibernetică a instituțiilor europene. Acestea stabilesc orientări clare pentru instituții cu privire la instituirea unor cadre interne de gestionare, guvernanță și control al riscurilor în materie de securitate cibernetică. Aceste măsuri vor contribui la prevenirea încălcării securității datelor și a atacurilor cibernetice care ar putea afecta serviciile publice, datele cu caracter personal și încrederea generală în sistemele digitale.
Securitatea trebuie, de asemenea, integrată în fiecare produs digital utilizat de oameni. Regulamentul privind reziliența cibernetică - deschidere în filă nouă., adoptat în octombrie (și care va începe să se aplice de la finele anului 2027), va realiza acest lucru prin asigurarea fabricării unui hardware și a unui software mai sigure. Producătorilor li se solicită să implementeze măsuri de securitate în legătură cu toate produsele cu componente digitale, de la telefoanele inteligente la mașinile de cafea. Normele specifică necesitatea evaluărilor de securitate, a gestionării vulnerabilităților și a actualizărilor software-ului pe parcursul întregului ciclu de viață al unui produs.
Un exercițiu de securitate cibernetică din luna iunie a testat gradul de pregătire al Uniunii pentru un atac cibernetic la scară largă, prin simularea unui atac asupra sectorului energetic. Acesta a fost urmat de rapoarte și recomandări privind securitatea cibernetică în rețelele de telecomunicații, energie electrică și comunicații. Uniunea Europeană a adoptat primul sistem de certificare a securității cibernetice - deschidere în filă nouă., care stabilește norme la nivelul Uniunii pentru certificarea produselor TIC pe parcursul întregului lor ciclu de viață. De asemenea, Uniunea Europeană investește peste 210 milioane de euro - deschidere în filă nouă. pentru a întări apărarea cibernetică și capabilitățile digitale în întreaga Europă.
Gestionarea și protecția datelor în Uniunea Europeană
Datele reprezintă motorul economiei moderne și fiecare sector se bazează pe libera circulație a informațiilor. Această conectivitate deschide piețele mondiale pentru societățile de toate dimensiunile, dar generează, în același timp, provocări în ceea ce privește gestionarea și schimbul de date în condiții de siguranță și de echitate.
În ianuarie a intrat în vigoare o nouă legislație - deschidere în filă nouă. care urmărește să facă schimbul de date în Uniune mai transparent și mai accesibil. Legea privind datele definește entitățile care pot să utilizeze datele și condițiile în care pot să o facă, oferind societăților un acces securizat la datele esențiale. Un acces mai bun la datele industriale promovează concurența și inovarea, în special pentru societățile mai mici. Acest lucru le va permite să dezvolte noi produse și servicii și să concureze cu societățile mai mari. De asemenea, în mai a avut loc o acțiune în justiție - deschidere în filă nouă. împotriva a 18 state membre care nu și-au îndeplinit obligația de a institui autorități adecvate pentru a supraveghea aplicarea Legii privind guvernanța datelor - deschidere în filă nouă., care stabilește norme pentru schimbul de date în întreaga Uniune Europeană.
Potențialul de creștere al economiei datelor privind sănătatea
5,5 miliarde de euro sub formă de economii în Uniunea Europeană pe o perioadă de 10 ani prin îmbunătățirea accesului la datele privind sănătatea și a schimbului de astfel de date în domeniul îngrijirilor de sănătate
20-30 % creștere suplimentară a pieței digitale a sănătății
5,4 miliarde de euro sub formă de economii în Uniunea Europeană pe o perioadă de 10 ani printr-o mai bună utilizare a datelor privind sănătatea în scopuri de cercetare, inovare și elaborare a politicilor.
Într-o lume în care schimbul de date este în creștere, legislația europeană în materie de protecție a datelor, Regulamentul general privind protecția datelor - deschidere în filă nouă. (RGPD), garantează, de asemenea, faptul că progresele nu sunt realizate în detrimentul vieții private. RGPD continuă să fie o piatră de temelie pentru toate politicile digitale ale Uniunii care vizează datele cu caracter personal. Acesta le permite cetățenilor să controleze datele lor cu caracter personal și să decidă cine le accesează. RGPD rămâne cel mai bun exemplu de cadru de protecție a datelor la nivel mondial. În același timp, raportul din 2024 privind aplicarea RGPD - deschidere în filă nouă. a identificat unele domenii în care sunt necesare îmbunătățiri, printre care se numără gestionarea cazurilor transfrontaliere. Acest aspect fusese deja abordat prin propunerea de regulament privind normele procedurale ale RGPD, care urmărește să raționalizeze cooperarea dintre autoritățile de protecție a datelor atunci când asigură aplicarea RGPD în cazurile transfrontaliere.
Importanța RGPD se extinde și în afara Uniunii Europene. În contextul în care societățile se bazează din ce în ce mai mult pe fluxurile transfrontaliere de date, RGPD oferă instrumente de protecție a datelor cu caracter personal, chiar și atunci când acestea părăsesc Uniunea, și poate chiar restricționa transferurile către țări cu standarde mai scăzute. Unul dintre mecanismele utilizate pentru a se asigura că datele beneficiază de același nivel de protecție în afara UE este reprezentat de deciziile privind caracterul adecvat al nivelului de protecție, care recunosc țările din afara UE ce oferă o protecție adecvată a datelor. Până în prezent, au fost adoptate 16 decizii privind caracterul adecvat al nivelului de protecție, care sunt revizuite periodic. După revizuirea din ianuarie 2024, Uniunea a confirmat că datele pot continua să circule liber spre 11 țări și teritorii partenere - deschidere în filă nouă..
Pe baza unei noi decizii privind caracterul adecvat al nivelului de protecție - deschidere în filă nouă. pentru Cadrul UE-SUA privind confidențialitatea datelor, datele cu caracter personal pot circula în condiții de siguranță din UE către societățile din SUA fără a fi necesară instituirea unor garanții suplimentare în materie de protecție a datelor. Cadrul le oferă totodată cetățenilor Uniunii dreptul de a introduce o cale de atac în fața unei instanțe nou-înființate pentru a soluționa plângerile europene legate de activitățile serviciilor de informații ale Statelor Unite. Raportul - deschidere în filă nouă. de evaluare privind acest cadru, publicat în octombrie 2024, a confirmat faptul că autoritățile din Statele Unite au instituit structurile și procedurile necesare pentru a asigura funcționarea eficace a cadrului. Aceste garanții protejează datele în toate transferurile transatlantice, inclusiv în cele efectuate în contextul unor acorduri între societăți sau al unor politici interne.
Serviciile publice digitale
Serviciile publice și private devin din ce în ce mai digitale, dar confidențialitatea și securitatea online nu se ridică întotdeauna la nivelul necesar, ceea ce face ca persoanele să fie expuse furtului de identitate și profilărilor nedorite. În luna mai au intrat în vigoare noi norme - deschidere în filă nouă., deschizând calea pentru ca toți cetățenii și rezidenții Uniunii Europene să aibă un portofel european personal pentru identitatea digitală - deschidere în filă nouă. până în 2026. Acest lucru va face sarcinile de zi cu zi mai ușoare și mai sigure. Utilizatorii vor avea posibilitatea să își dovedească identitatea în condiții de siguranță, să facă schimb de documente digitale, cum ar fi rețetele medicale, și să efectueze plăți – toate cu ajutorul unei aplicații unice. Utilizatorii își vor păstra controlul deplin asupra datelor lor cu caracter personal.
În prezent, Uniunea Europeană pregătește orientări juridice pentru a se asigura că portofelele respectă cele mai înalte standarde de securitate și că funcționează fără probleme în întreaga Uniune. În noiembrie, au fost adoptate cinci regulamente de punere în aplicare - deschidere în filă nouă. care stabilesc norme pentru funcțiile de bază și certificarea portofelelor.
MATERIAL VIDEO: Familiarizați-vă cu portofelul digital al UE.
Actualul sistem juridic pe suport de hârtie al Uniunii face ca prelucrarea chestiunilor transfrontaliere să fie complicată și costisitoare. Pentru a rezolva această problemă, în toate statele membre va fi introdus un sistem online - deschidere în filă nouă. de gestionare a aspectelor juridice. Fie că este vorba despre succesiuni, fie că este vorba despre contracte comerciale, cetățenii și societățile vor putea să depună documente, să comunice cu instanțele, să participe la audieri și să plătească taxe – totul în format electronic.
Datorită sistemului de schimb de date - deschidere în filă nouă. care acoperă întreaga Uniune Europeană, cetățenilor le este acum mai ușor să studieze, să se mute, să lucreze, să se pensioneze sau să facă afaceri oriunde în Uniune. Autoritățile din state membre diferite pot face schimb de documente la cererea cetățenilor, astfel încât aceștia nu mai trebuie să prezinte aceleași informații de mai multe ori. Acest sistem va fi integrat în portalul digital unic, care conectează portalurile naționale pentru a furniza informații, servicii online și sprijin cetățenilor și societăților din toate statele membre. În 2024, a devenit posibil pentru statele membre să furnizeze informații actualizate și fiabile pe portalul Your Europe - deschidere în filă nouă. (Europa ta) cu privire la procedurile naționale de autorizare a proiectelor industriale „zero-net”, pentru a ajuta societățile să economisească timp atunci când solicită autorizații.
Competențe digitale
Pentru a accesa servicii publice online, a studia, a lucra, a comunica și a găsi informații fiabile, cetățenii Uniunii trebuie să fie alfabetizați digital. Numai 56 % - deschidere în filă nouă. dintre cetățenii Uniunii cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au cel puțin competențe digitale de bază.
Pentru a îmbunătăți această situație, Uniunea a stabilit obiectivul ca 80 % dintre adulți să fie capabili să utilizeze tehnologia pentru sarcini de zi cu zi și ca 20 de milioane de persoane să fie angajate în sectorul tehnologiei până în 2030, cu un accent pe atragerea unui număr mai mare de femei în sector. Noua inițiativă Women TechEU - deschidere în filă nouă. este un element-cheie al acestui efort. Aceasta le oferă femeilor care conduc start-upuri în domeniul tehnologiei mentorat, îndrumare și sprijin financiar pentru a le ajuta să își dezvolte afacerile.
Cum a sprijinit UE dezvoltarea competențelor în 2024?
Proiectul Girls Go Circular - deschidere în filă nouă. al Institutului European de Inovare și Tehnologie a dotat un număr de 40 000 de fete cu competențe digitale și antreprenoriale, devansându-și cu trei ani calendarul.
Selfie - deschidere în filă nouă. este un instrument online gratuit care sprijină școlile și societățile din domeniul educației și formării profesionale să integreze tehnologiile digitale.
Instrumentul de sprijin tehnic - deschidere în filă nouă. este un program al Uniunii care ajută statele membre să își accelereze transformarea digitală, în special în domeniul asistenței medicale și al educației. În 2024, instrumentul a permis Estoniei, Spaniei, Italiei și României să dezvolte programe și strategii de formare pentru îmbunătățirea competențelor digitale în aceste sectoare-cheie, punând accentul pe proiecte precum:
implementarea dosarelor de sănătate electronice;
îmbunătățirea competențelor digitale ale profesorilor și elevilor.
Elevi dobândind competențe digitale la o organizație neguvernamentală care sprijină copiii cu handicap din Bologna, Italia, 23 octombrie 2024.
Spațiul european comun al datelor privind competențele, lansat în 2024, va permite schimbul de date legate de competențe și accesul la acestea. Datele pot fi utilizate într-o serie de scopuri, cum ar fi analizarea tendințelor, elaborarea de strategii și dezvoltarea de noi aplicații, acordând totodată prioritate eticii, diversității și protecției datelor.
Politica spațială stimulează inovarea, sporește securitatea și alimentează creșterea economică într-o serie de sectoare. Recunoscând aceste beneficii importante, în 2024, Uniunea Europeană a lansat noi programe și le-a extins pe cele existente.
Deși sateliții se deplasează la mare distanță de sol, impactul lor este mai apropiat decât credem. De la telefoanele inteligente din buzunarele noastre până la avioanele de pe cer, aceste santinele în zbor pe orbită mențin conexiunile în întreaga lume și asigură progresul continuu al acesteia.
Galileo - deschidere în filă nouă., sistemul de navigație al Uniunii, a primit patru noi sateliți în constelația sa în 2024. Această extindere a sporit precizia în beneficiul industriilor care se bazează pe datele satelitare, industrii care în prezent reprezintă 10 % din economia Uniunii.
MATERIAL VIDEO: Ce este Galileo?
Sentinel-1C și Sentinel-2C, cele mai recente adăugiri la programul Copernicus - deschidere în filă nouă., și-au luat în primire posturile de supraveghere, fiind gata să alerteze autoritățile cu privire la dezastre și amenințări la adresa mediului și permițând astfel răspunsuri mai rapide și mai precise la situațiile de urgență.
MATERIAL VIDEO: Despre satelitul Sentinel-2C al Copernicus – cel mai nou membru al familiei de sateliți a Uniunii Europene.
IRIS² - deschidere în filă nouă. (Infrastructura pentru reziliență, interconectivitate și securitate prin satelit), rețeaua securizată de sateliți a Uniunii, oferă comunicații securizate pentru îndeplinirea unor sarcini precum controlul la frontiere și gestionarea crizelor, contribuind în același timp la furnizarea unui internet de mare viteză în regiunile îndepărtate și la consolidarea securității digitale a Europei.