De Europese Unie (EU) biedt vooral een reeks waarden die ons helpen om samen te leven ondanks onze verschillende talen, culturen, religies en gewoonten.
Het is niet gemakkelijk voor de ongeveer 500 miljoen mensen die in de Europese Unie leven, om mensen uit een buurland of een ver land te begrijpen.
Solidariteit, tolerantie, vrijheid, gelijkheid en respect zijn belangrijke waarden in de samenleving.
Solidair zijn betekent klaarstaan om elkaar te helpen. Tolerant zijn betekent aanvaarden dat iemand anders leeft en denkt.
Dankzij deze gemeenschappelijke menselijke waarden kunnen we ons verenigen en hebben we een gevoel van verbondenheid met het gemeenschappelijke project dat we de EU noemen.
Leve de vrede!
In 2012 heeft de Europese Unie de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. Ze besloot om het geld van deze prijs te gebruiken om kinderen te helpen die geen kans krijgen om in vrede op te groeien. Zo werden al duizenden kansarme kinderen geholpen via leerzame projecten.
Solidariteit is voor mij:
Tolerantie is voor mij:
De burgers van de Europese Unie zijn ook consumenten die allerlei producten en diensten kopen omdat ze die nodig hebben of voor hun plezier.
We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om stil te staan bij de manier waarop we consumeren en reizen. We kunnen ons steentje bijdragen aan de duurzame ontwikkeling door elke dag milieubewust om te springen met de kleine dingen.
Met uiteenlopende acties moedigt de Europese Unie de 27 EU-landen aan om het milieu beter te beschermen, wat alle burgers in Europa en in de wereld ten goede komt.
Wat is duurzame ontwikkeling?
Duurzame ontwikkeling is een manier om met meer respect te consumeren; we doen het met wat we nu nodig hebben en denken aan de mensen die na ons komen. Het is belangrijk om de planeet schoon achter te laten voor de kinderen van morgen. Duurzame ontwikkeling brengt ecologie, economie en sociaal leven samen.
WATER
Het regent de hele tijd! Het maakt dus niet uit dat ik de kraan altijd laat openstaan.
JA
NEEN
VOEDING
Ik eet liever verse producten uit mijn streek dan aardbeien midden in de winter.
JA
NEEN
ENERGIE
Ik laat het licht altijd branden; dat geeft een gezellige sfeer in huis.
JA
NEEN
VERVOER
Als het kan, neem ik de fiets in plaats van de auto.
JA
NEEN
Om prettig te kunnen samenleven, is het belangrijk dat we zorgen voor onze omgeving: water, lucht, planten en dieren. Menselijke activiteiten brengen het evenwicht in de natuur soms in gevaar. Daarom moeten we ons gedrag gaan veranderen. De Europese Unie strijdt tegen vervuiling en de opwarming van het klimaat.
Gemiddeld gooit iedere inwoner van de Europese Unie elke dag meer dan een kilo afval in de vuilnisbak. En we zijn met ongeveer 447 miljoen!
Gelukkig recyclen we tegenwoordig een heleboel producten: plastic flessen, blikjes, glas, papier en karton. Veel wegwerpartikelen van plastic, zoals rietjes, bestek en borden, zijn niet meer toegestaan in de EU. Op deze simpele manier gaan we vervuiling tegen.
Dit label garandeert dat een product milieuvriendelijk is.
Dat label maakt duidelijk hoeveel energie een elektronisch toestel verbruikt.
markering
Weet jij wat de CE-markering is? Voor veel producten is ze verplicht. Deze markering geeft aan dat het product voldoet aan de Europese eisen voor veiligheid, gezondheid en milieubescherming. Je vindt de markering terug op heel veel producten die je in huis hebt, onder andere op speelgoed. Ga maar op zoek!
Vervuiling kent geen grenzen. Elke seconde verdwijnt op onze planeet een stuk bos zo groot als een voetbalveld om hout of papier te maken. Zo wordt de “groene long” van onze aarde verwoest en komen er te veel broeikasgassen in de lucht.
Zonnestralen dringen door in de atmosfeer en verwarmen onze planeet. Maar net zoals in een broeikas waarin planten of groenten worden verbouwd, blijft een deel van de zonnestralen op aarde. Dit noemen we het broeikaseffect.
Dankzij hun bladgroen absorberen groene planten broeikasgassen en stoten ze zuurstof uit. Mensen en auto's doen precies het tegenovergestelde: ze verbruiken zuurstof en stoten CO2 of koolstofdioxide uit. Dat gas is de hoofdschuldige voor het broeikaseffect en de opwarming van de aarde. Wij doen dus het tegenovergestelde van planten. Door deze planten te vernietigen, maken we de groene long kapot die ons zuurstof geeft om te leven.
De natuur beter beschermen
Het milieu en het klimaat zijn belangrijk voor de hele wereld. De Europese Unie werkt hard om de klimaatverandering tegen te houden. Europa moet uiterlijk in 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld zijn.
Daarom hebben alle lidstaten van de Europese Unie afgesproken om tussen nu en 2030 onder andere:
Gezond eten betekent dat we gevarieerd moeten eten om onze honger te stillen, niet meer en niet minder. Het zou dus ideaal zijn als onze landbouwers en veehouders zouden samenwerken om veel verschillende voedingsmiddelen te produceren, waarbij er voldoende is voor iedereen.
In 1957 besloten de zes oprichtende landen (België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland) dat er nooit meer hongersnood mocht zijn in Europa. In 1962 lanceerden ze het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).
Er moest voldoende voedsel zijn voor iedereen en tegelijk moesten de boeren kunnen leven van de opbrengsten van hun land. De Europese boeren ontvingen geld van Europa en konden zoveel produceren als ze wilden. Maar doordat ze zo veel produceerden, ontstond er een overschot van duizenden tonnen producten die niemand wou kopen. Wat een verspilling!
Vanaf de jaren 80 kan niet meer alles op elke manier geproduceerd worden. Wat op ons bord komt, moet van uitstekende kwaliteit zijn. Er zijn ook regels vastgelegd voor een betere behandeling van dieren. Europa stimuleert boeren om met verschillende soorten activiteiten bezig te zijn.
Bijvoorbeeld:
Boeren en voedingswinkels moeten nu logo's en etiketten “van boer tot bord” op de verpakking van levensmiddelen aanbrengen. Op deze etiketten moeten de ingrediënten staan, de uiterste houdbaarheidsdatum enz.
Op eieren staat bijvoorbeeld altijd een code die aangeeft in welk land ze zijn gelegd en of de kippen in de vrije natuur of in een hok hebben geleefd.
Bovendien zie je op veel producten ook de Europese logo's die de kwaliteit of de herkomst aanduiden.
Het logo “beschermde oorsprongsbenaming” betekent dat het voedsel in een bepaald gebied moet worden geproduceerd, verwerkt en bereid.
Voorbeelden: “Kalamata”-olijfolie (Griekenland), “Mel do Alentejo”-honing (Portugal), Hervekaas (België) en “Stupavské zelé”-zuurkool (Slowakije).
Het logo “beschermde geografische aanduiding” betekent dat ten minste één van de fasen bij het maken van een product (productie, verwerking, bereiding) plaatsvindt in een bepaald gebied.
Voorbeelden: “Kiełbasa piaszczańska”-varkensworst (Polen) en “Asparago di Cantello”-asperges (Italië).
Dit logo garandeert dat 95 % van de ingrediënten biologisch is geteeld en vermeldt de naam van de producent of de verkoper.
Meer dan de helft van de volwassenen in de EU is te zwaar. Als er niets wordt gedaan, dan krijgen we tussen nu en 2030 in Europa te maken met een heuse epidemie. Zelfs kinderen en jongeren zijn de dupe; in 2019 leed een op de zeven jongeren in de EU aan overgewicht oftewel obesitas.
Sommige scholen hebben besloten om hamburgers, friet, pizza en frisdrank te verbieden. Dankzij de Europese schoolfruitregeling krijgen scholieren gratis groenten en fruit en worden jongeren aangemoedigd om gezond te eten.
Om echt gezond te leven, zou iedereen vijf porties groenten en fruit per dag moeten eten.
Dat lijkt enorm veel, maar het kan!
Cultuur is de uitdrukking van onze manier van leven. Cultuur laat de verschillen in onze tradities, gewoonten en waarden zien. Cultuur omvat de talen die we spreken, kunst en de plaatsen waar we kunst kunnen zien, de architectuur van onze gebouwen, onderwijs en nog veel meer.
Door onze eigen cultuur en die van anderen te ontdekken, kunnen we elkaar beter begrijpen en beter samenleven.
De Europese Unie ondersteunt de ontwikkeling van veel culturele en audiovisuele sectoren van de 27 EU-landen. De bedoeling is om het creatieve talent in de EU-landen beter te leren kennen en veel banen te creëren in alle culturele sectoren: film, televisie, videogames, musea, muziek, boeken enz.
Wist je dat …
… er elk jaar enkele Europese steden worden uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad? Is er in jouw buurt al eens een stad Europese Culturele Hoofdstad geweest?
Dankzij het internet kun je online spelletjes spelen, muziek beluisteren, video’s bekijken en informatie opzoeken voor je huiswerk. Het is ook superleuk om te chatten met je vrienden of foto’s te delen.
Via sociale netwerken zoals Instagram of Snapchat heb je contact met je vrienden, hoor je de laatste nieuwtjes van je familie, kun je grappige foto’s maken en vind je soms zelfs nieuwe vrienden. Er wordt nogal vaak gedacht: hoe meer vrienden, hoe “populairder”.
Het is erg belangrijk om altijd voorzichtig te zijn met de informatie die je deelt; geef nooit te veel persoonlijke informatie aan je nieuwe “vrienden”, en zeker niet aan mensen die je nauwelijks kent. Je moet je “privéleven” beschermen. En ook dat van je vrienden en familie.
Als je gebruikmaakt van het internet, sociale netwerken of een mobiele telefoon, dan kunnen mensen met slechte bedoelingen proberen je op te lichten of binnen te dringen in je privéleven.
De Europese Unie heeft daarom het programma “Safer Internet” opgezet om jongeren te beschermen tegen en bewust te maken van de risico’s en uitdagingen van het internet.
Spam is een bericht van iemand die doet alsof hij je kent. Meestal probeert hij iets te verkopen of vraagt hij om geld.
We hebben al gezien dat de Europese Unie solidariteit hoog in het vaandel draagt. Daarom bestrijdt de EU bijvoorbeeld armoede, want daar werd in 2019 nog steeds een op de vijf Europeanen door getroffen.
We zijn trouwens niet alleen op de wereld. Wist je dat meer dan 700 miljoen mensen leven van ongeveer 1,50 EUR per dag? Veel landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika kampen met dit soort armoede. Nog te veel mensen op deze planeet hebben geen toegang tot drinkwater, gezondheidszorg of onderwijs. Het is onze plicht hier iets aan te doen!
De Europese Unie en haar leden zijn samen goed voor meer dan de helft van alle hulp die in de wereld wordt verleend.
Over de hele wereld worden ieder jaar miljoenen mensen getroffen door natuurrampen, conflicten of oorlogen.
Dankzij de humanitaire hulp van de Europese Unie worden levens gered en mensen in nood geholpen met voedsel, onderdak, medicijnen en schoon drinkwater. De EU biedt hulp aan families die hun land moeten ontvluchten door oorlog en draagt bij tot de heropbouw van vernielde gebouwen.
Beter samenleven betekent geluk delen, maar ook begaan zijn met kleine of grote tegenslagen van onze naaste en verre buren. Solidariteit maakt deel uit van onze Europese waarden!
beter samenleven voor jou?
Wat kun jij doen om het dagelijks leven in je gezin, op school of op straat te verbeteren?
Wil je beter begrijpen hoe Europa werkt en hoe het dagelijks leven er is? Lees dan deze twee brochures:
Deze onlinepublicatie is beschikbaar in 24 talen en in de volgende formaten:
Manuscript bijgewerkt in maart 2023 door de:
Europese Commissie
Directoraat-generaal Communicatie
Dienst Redactie en Publieksinformatie
1049 Brussel
BELGIË
Luxemburg, EU-publicaties, 2023
op.europa.eu/en/publications
Vindt u deze publicatie nuttig? Laat het ons weten:
comm-publi-feedback@ec.europa.eu
© Europese Unie, 2023
Het beleid ten aanzien van hergebruik van documenten van de Europese Commissie is vastgelegd in Besluit 2011/833/EU van de Commissie van 12 december 2011 betreffende het hergebruik van documenten van de Commissie (PB L 330
van 14.12.2011, blz. 39).
Tenzij anders vermeld, is hergebruik van dit document toegestaan krachtens een Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)-licentie (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). Dit betekent dat hergebruik is toegestaan, mits de bron correct wordt aangegeven en eventuele
wijzigingen worden vermeld.
Voor het gebruik of de reproductie van onderdelen die niet het eigendom zijn van de Europese Unie, kan het nodig zijn rechtstreeks om toestemming van de respectieve houders van het recht te verzoeken.
Alle afbeeldingen © Europese Unie, tenzij anders vermeld.