ΟΙ ΑΞΙΕΣ

Συµµετέχουµε στο ευρωπαϊκό εγχείρηµα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω απ’ όλα είναι μια σειρά από αξίες οι οποίες μας επιτρέπουν να ζούμε μαζί, παρά τις διαφορετικές γλώσσες, τους διαφορετικούς πολιτισμούς, τις διαφορετικές θρησκείες και τα διαφορετικά έθιμά μας.

Δεν είναι εύκολο για µισό σχεδόν δισεκατοµµύριο ανθρώπους που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλάβουν τους ανθρώπους της γειτονικής τους χώρας ή µιας άλλης χώρας που βρίσκεται πιο µακριά.

Οι αξίες της αλληλεγγύης, της ανεκτικότητας, της ελευθερίας, της ισότητας και του σεβασµού είναι σηµαντικές για τη συνύπαρξη των ανθρώπων.

Όταν είµαστε αλληλέγγυοι, είµαστε έτοιµοι να βοηθήσουµε ο ένας τον άλλον. Όταν είµαστε ανεκτικοί, αποδεχόµαστε ότι κάποιος µπορεί να ζει και να σκέπτεται διαφορετικά.

Αυτές οι κοινές ανθρώπινες αξίες µάς επιτρέπουν να συνασπιζόµαστε και να έχουµε το αίσθηµα της συµµετοχής στο κοινό εγχείρηµα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ζήτω η ειρήνη!

Το 2012 απονεµήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Βραβείο Νόµπελ Ειρήνης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να διαθέσει τα χρήµατα αυτού του βραβείου στα παιδιά που δεν έχουν την ευκαιρία να µεγαλώσουν σε ειρηνικό περιβάλλον. Μέχρι σήµερα, χιλιάδες παιδιά που βρίσκονται σε µειονεκτική θέση έχουν ήδη επωφεληθεί από εκπαιδευτικά προγράµµατα.

Η αλληλεγγύη στην πράξη

  • Συμπλήρωσε τις φράσεις:

Αλληλεγγύη για εμένα είναι:

Ανεκτικότητα για εμένα είναι:

  • Δώσε ένα παράδειγμα αλληλεγγύης και ανεκτικότητας στην τάξη.
  • Δημιούργησε το δικό σου σύνθημα αλληλεγγύης:

 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Είµαστε υπεύθυνοι

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι παράλληλα και καταναλωτές που αγοράζουν κάθε είδους προϊόντα και υπηρεσίες για να καλύψουν τις ανάγκες τους ή για να γευτούν κάποιες µικρές απολαύσεις.

Οφείλουμε όλοι να αναρωτηθούμε για τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε και μετακινούμαστε. Πραγματοποιώντας σωστές επιλογές και κάνοντας καθημερινά μικρές πράξεις με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, στηρίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με διάφορες δραστηριότητες, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει τις 27 χώρες της να εφαρµόσουν βιώσιµες πολιτικές επωφελείς για όλους τους πολίτες της Ευρώπης και του κόσµου.

Τι είναι η βιώσιµη ανάπτυξη;

Στο πλαίσιο της βιώσιµης ανάπτυξης, καταναλώνουµε µε σεβασµό στο περιβάλλον: ικανοποιούµε τις τρέχουσες ανάγκες µας, αλλά σκεφτόµαστε κι εκείνους που θα έρθουν µετά από εµάς. Είναι σηµαντικό να αφήσουµε τον πλανήτη καθαρό για τα παιδιά µας. Η βιώσιµη ανάπτυξη συνδυάζει την οικολογία, την οικονοµία και τη συµβίωση.

  • Κατά την άποψή σου, συμβάλλουν οι παρακάτω μικρές πράξεις στη βιώσιμη ανάπτυξη;

ΝΕΡΟ

Βρέχει συνέχεια! Άρα, αφήνω το νερό της βρύσης να τρέχει ακατάπαυστα χωρίς να με νοιάζει.

ΝΑΙ ΟΧΙ   

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προτιμώ να καταναλώνω φρέσκα προϊόντα που δεν παράγονται μακριά από τη χώρα μου και να μην αγοράζω φράουλες στην καρδιά του χειμώνα.

ΝΑΙ ΟΧΙ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αφήνω συνεχώς τα φώτα ανοιχτά: έτσι, δημιουργώ ωραία ατμόσφαιρα στο σπίτι.

ΝΑΙ ΟΧΙ

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Όταν μπορώ, μετακινούμαι με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο.

ΝΑΙ ΟΧΙ

 

ΠΕΡΙΒAΛΛΟΝ

Προστατεύουµε τη φύση

Για να ζούμε μαζί και να απολαμβάνουμε τη συμβίωση, θα πρέπει να φροντίζουμε το περιβάλλον μας: το νερό, την ατμόσφαιρα, τη βλάστηση και τα ζώα. Ορισμένες φορές οι ανθρώπινες δραστηριότητες θέτουν σε κίνδυνο την ισορροπία της φύσης. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να αλλάξουμε ορισμένες από τις συμπεριφορές μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την πρόληψη της ρύπανσης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη

Κάθε κάτοικος της ΕΕ παράγει κατά μέσο όρο πάνω από ένα κιλό σκουπίδια την ημέρα. Και είμαστε περίπου 447 εκατομμύρια!

Ευτυχώς, εδώ και χρόνια ανακυκλώνουμε πολλά προϊόντα: τα πλαστικά μπουκάλια, τα κουτάκια αλουμινίου, το γυαλί, το χαρτί και το χαρτόνι. Πολλά πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, όπως καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα και πιάτα, δεν επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούνται στην ΕΕ. Με αυτή την απλή πράξη, συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της ρύπανσης.

Τι θα βάζατε στον κίτρινο κάδο; Και στον μαύρο; Στον πράσινο;

Αναγνωρίζεις αυτές τις ετικέτες;

Αυτή εδώ εγγυάται ότι ένα προϊόν είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Το οικολογικό σήμα της ΕΕ είναι ένα λουλούδι φτιαγμένο με την ευρωπαϊκή σημαία: τα δώδεκα αστέρια είναι τα πέταλα του λουλουδιού, και στο κέντρο του ένα E συμβολίζει την Ευρώπη.

Αυτή δείχνει πόση ενέργεια χρησιμοποιείται από μια ηλεκτρονική συσκευή.

Η ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ κατατάσσει τις ηλεκτρικές συσκευές σε επτά κατηγορίες, από το A (πλέον αποδοτική) έως το G (λιγότερο αποδοτική). Η ετικέτα δίνει κι άλλες πληροφορίες, όπως την ετήσια κατανάλωση ενέργειας της συσκευής, τον όγκο της ή τη στάθμη του θορύβου που παράγει σε ντεσιμπέλ.

Σήµανση CE

Γνωρίζεις τη σήµανση CE; Η σήµανση αυτή είναι υποχρεωτική για πολλά προϊόντα. Υποδηλώνει ότι το προϊόν ικανοποιεί τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις στον τοµέα της ασφάλειας, της υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Θα την εντοπίσεις σε πολλά αντικείµενα στο σπίτι σου, µεταξύ αυτών και στα παιχνίδια. Κάνε την έρευνά σου!

 

ΕNEΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΛIΜΑ

Παράγουµε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές

Η ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα. Στον πλανήτη µας, κάθε δευτερόλεπτο ένα δάσος µε έκταση αντίστοιχη ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου αφανίζεται για να µετατραπεί σε ξύλο ή χαρτί. Η τακτική αυτή καταστρέφει τον «πράσινο πνεύµονα» της Γης και προκαλεί υπέρµετρη παραγωγή αερίων του θερµοκηπίου.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Οι ηλιακές ακτίνες διασχίζουν την ατµόσφαιρά µας και ζεσταίνουν τον πλανήτη µας. Όµως, όπως ακριβώς στα θερµοκήπια στα οποία καλλιεργούνται φυτά ή λαχανικά, ένα µέρος των ηλιακών ακτίνων εγκλωβίζεται στη Γη. Το φυσικό αυτό φαινόµενο ονοµάζεται «φαινόµενο του θερµοκηπίου».

Ο πράσινος πνεύμονας

Χάρη στη χλωροφύλλη, τα πράσινα φυτά απορροφούν τα αέρια του θερµοκηπίου και εκλύουν οξυγόνο. Οι άνθρωποι, όπως και τα αυτοκίνητα, κάνουν το αντίθετο: απορροφούν οξυγόνο και εκλύουν CO2, ή αλλιώς «διοξείδιο του άνθρακα». Το αέριο αυτό φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Κάνουμε επομένως το ακριβώς αντίστροφο από αυτό που κάνουν τα φυτά. Και καταστρέφοντας τα φυτά αυτά, καταστρέφουμε τον πράσινο πνεύμονα που μας παρέχει οξυγόνο για να ζήσουμε.

Προστατεύουµε τη φύση

Το περιβάλλον και το κλίμα επηρεάζουν όλο τον κόσμο. Η ΕΕ εργάζεται σκληρά για να σταματήσει την κλιματική αλλαγή. Ο στόχος της είναι να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, οι χώρες της ΕΕ έχουν δεσμευτεί, για παράδειγμα, έως το 2030:

  • να µειώσουν τα αέρια του θερµοκηπίου κατά 55 %
  • να µειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 32,5 %
  • να παράγουν τουλάχιστον το 32 % της ενέργειάς τους από ανανεώσιµες πηγές (αιολική, ηλιακή, θαλάσσια ενέργεια κ.λπ.).
  • να φροντίσουν ώστε να κυκλοφορούν τουλάχιστον 30 εκατομμύρια αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών στους ευρωπαϊκούς δρόμους
  • να φυτέψουν 3 δισεκατομμύρια δέντρα.

 

ΓΕΩΡΓIΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦH

Επιλέγουµε καλές τροφές

Καλή διατροφή σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε λίγο απ’ όλα και μόνο όταν πεινάμε, ούτε παραπάνω ούτε λιγότερο. Το ιδανικό επομένως θα ήταν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι μας να παράγουν μεγάλη ποικιλία τροφίμων που να επαρκεί για όλους.

Σύντομο ιστορικό της κοινής γεωργικής πολιτικής

Το 1957 οι έξι ιδρυτικές χώρες —Βέλγιο, Γαλλία, Γερµανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες και Λουξεµβούργο— συµφώνησαν ότι δεν πρέπει να εµφανιστεί ποτέ ξανά λιµός στην Ευρώπη. Το 1962 οι χώρες αυτές έθεσαν σε εφαρµογή την κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ):

Τα παραγόµενα τρόφιµα έπρεπε να είναι επαρκή για όλους και οι γεωργοί έπρεπε να µπορούν να ζουν από τη γη τους. Οι αγρότες της ΕΟΚ λάµβαναν χρηµατοδοτική ενίσχυση και µπορούσαν να παράγουν όσα προϊόντα ήθελαν. Επειδή όµως τα πάντα παράγονταν σε µεγάλες ποσότητες, χιλιάδες τόνοι προϊόντων έµεναν απούλητα. Τι σπατάλη!

Από τη δεκαετία του ’80 και μετά καλλιεργούμε καλύτερα

Από τη δεκαετία του ’80, οι γεωργοί δεν μπορούν πλέον να παράγουν ό,τι θέλουν, όπως θέλουν. Ο κανόνας τώρα είναι η παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας. Εφαρμόζονται επίσης κανόνες για την καλύτερη µεταχείριση των ζώων. Η ΕΕ ενθαρρύνει τους γεωργούς να διαφοροποιούν τις δραστηριότητές τους. Για παράδειγμα:

Η διατροφή μας σήμερα είναι διαφοροποιημένη και ποιοτική

Στις μέρες μας, οι αγρότες και τα καταστήματα τροφίμων πρέπει να τοποθετούν λογότυπους και ετικέτες στη συσκευασία των τροφίμων «από το αγρόκτημα στο πιάτο». Αυτές οι ετικέτες μάς ενημερώνουν για τα συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμα, για την ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να καταναλώσουμε το προϊόν κ.λπ.

Στα αυγά, παραδείγµατος χάρη, υπάρχει πάντα ένας κωδικός που µας λέει σε ποια χώρα παράχθηκαν και αν οι όρνιθες εκτρέφονταν ελεύθερες στη φύση ή σε κλωβοστοιχία.

Η σφραγίδα στα αυγά που αγοράζετε στο σουπερμάρκετ λέει πολλά: περιλαμβάνει ένδειξη για τον τρόπο εκτροφής των ορνίθων, 0 = βιολογικής εκτροφής, 1 = ελεύθερης βοσκής, 2 = αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή, 3 = κλωβοστοιχίας. Έχει επίσης δύο γράμματα που υποδηλώνουν τη χώρα προέλευσης, καθώς και στοιχεία ταυτοποίησης του παραγωγού και της μονάδας ωοτοκίας. Περιλαμβάνει ακόμη ένδειξη για την ανάλωση: τα αυγά είναι εξαιρετικά φρέσκα μέχρι την 9η μέρα μετά την ωοτοκία, και φρέσκα μέχρι την 28η μέρα.

Σε πολλά προϊόντα θα συναντήσεις επίσης ευρωπαϊκούς λογότυπους που πιστοποιούν την ποιότητα ή την προέλευση.

  • Προσπάθησε να βρεις ανάλογα προϊόντα στο ψυγείο ή στο ντουλάπι τροφίµων του σπιτιού σου.
Ο λογότυπος για την «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» είναι ένας κόκκινος και κίτρινος κύκλος. Στο μέσο απεικονίζεται ένα χωράφι που περιβάλλεται από 12 αστέρια. Τα αστέρια περιβάλλει η ένδειξη «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης».

Ο λογότυπος «Προστατευόµενη ονοµασία προέλευσης» σηµαίνει ότι το προϊόν πρέπει να παραχθεί, να µεταποιηθεί και να µορφοποιηθεί σε συγκεκριµένη τοποθεσία ή περιοχή.

Παραδείγµατα: το ελαιόλαδο Καλαμάτας (Ελλάδα), το µέλι Mel do Alentejo (Πορτογαλία), το τυρί Herve (Βέλγιο) και το ξινολάχανο Stupavské zelé (Σλοβακία).

Ο λογότυπος για την «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη» είναι ένας μπλε και κίτρινος κύκλος. Στο μέσο απεικονίζεται ένα χωράφι που περιβάλλεται από 12 αστέρια. Τα αστέρια περιβάλλει η ένδειξη «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη».

Ο λογότυπος «Προστατευόµενη γεωγραφική ένδειξη» σηµαίνει ότι τουλάχιστον ένα από τα στάδια (παραγωγή, µεταποίηση, µορφοποίηση) εκτελείται σε συγκεκριµένη τοποθεσία ή περιοχή.

Παραδείγµατα: το χοιρινό σαλάµι Kiełbasa piaszczańska (Πολωνία), τα σπαράγγια Asparago di Cantello (Ιταλία).

Ο λογότυπος βιολογικής παραγωγής της ΕΕ αποτελείται από 12 λευκά αστέρια που σχηματίζουν ένα φύλλο σε πράσινο φόντο.

Με τον λογότυπο αυτό πιστοποιείται ότι το 95 % των συστατικών παράγονται µε βιολογικό τρόπο και επισηµαίνεται το όνοµα του παραγωγού ή του πωλητή.

ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ!

Σε ολόκληρη την ΕΕ οι μισοί και πλέον ενήλικες είναι υπέρβαροι. Αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο, μέχρι το 2030 θα μιλάμε για μια πραγματική ευρωπαϊκή επιδημία. Το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν και τα παιδιά και οι νέοι: το 2019 ένας στους πέντε νέους στην ΕΕ ήταν υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Πώς καταπολεμούμε την κακή διατροφή;

Ορισµένα σχολεία αποφάσισαν να απαγορεύσουν τα χάµπουργκερ, τις τηγανητές πατάτες, τις πίτσες και τα αναψυκτικά. Το ευρωπαϊκό πρόγραµµα που προωθεί την κατανάλωση φρούτων στο σχολείο προβλέπει έτσι τη δωρεάν διανοµή φρούτων και λαχανικών στους µαθητές και ενθαρρύνει τους νέους να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Η υγιεινή διατροφή απαιτεί πέντε φρούτα και λαχανικά την ημέρα.

Μπορεί αυτό να σου φαίνεται πολύ δύσκολο, αλλά είναι εφικτό!

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜOΣ

Δηµιουργούµε συγκινήσεις

Ξέρεις τι σημαίνει «πολιτισμός»;

Ο πολιτισµός εκφράζει τον τρόπο ζωής µας. Στον πολιτισµό αποτυπώνεται η πολυµορφία των παραδόσεών µας, των ηθών µας και των αξιών µας. Ο πολιτισµός περιλαµβάνει τις γλώσσες που µιλάµε, τις τέχνες και τους τόπους έκφρασής τους, την αρχιτεκτονική των κτιρίων µας, την εκπαίδευση και πολλά άλλα.

Η ανακάλυψη του πολιτισμού μας και του πολιτισμού των άλλων μας επιτρέπει να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον και να ζούμε καλύτερα μαζί!

Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την ανάπτυξη πολλών πολιτιστικών και οπτικοακουστικών τομέων στις 27 χώρες της. Ο σκοπός είναι η καλύτερη προβολή των ταλαντούχων δημιουργών των χωρών της ΕΕ και η δημιουργία πολλών θέσεων απασχόλησης σε όλους τους πολιτιστικούς τομείς: κινηματογράφο, τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια, μουσεία, μουσική, βιβλίο κ.λπ.

Το ήξερες;

Κάθε χρόνο, κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις επιλέγονται ως ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες. Υπάρχει κάποια πόλη στην περιοχή σου που κατείχε ήδη τον τίτλο;

 

ΑΣΦAΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜAΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚHΣ

Κοινοποιούµε µε ασφάλεια

Στο διαδίκτυο, µπορείς να παίζεις διαδικτυακά παιχνίδια, να ακούς µουσική, να ψάχνεις βίντεο και πληροφορίες όταν διαβάζεις για το σχολείο. Πολύ διασκεδαστικό είναι επίσης να συνοµιλείς διαδικτυακά µε τους φίλους σου ή να κοινοποιείς τις φωτογραφίες σου.

Κοινωνικά δίκτυα όπως το Instagram ή το Snapchat σου δίνουν τη δυνατότητα να είσαι σε επαφή με τους φίλους σου, να μαθαίνεις νέα από την οικογένειά σου, να δημιουργείς αστείες φωτογραφίες και, ορισμένες φορές, να κάνεις νέους φίλους. Μένουμε συχνά με την εντύπωση ότι όσο πιο πολλούς φίλους έχουμε, τόσο πιο «δημοφιλείς» είμαστε.

Δημοφιλία ή ιδιωτικότητα;

Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ακολουθείς έναν κανόνα προφύλαξης: να μη δίνεις ποτέ πολύ προσωπικές πληροφορίες στους νέους σου «φίλους», πόσο μάλλον σε εκείνους που γνωρίζεις ελάχιστα. Πρέπει να προστατεύεις αυτό που ονομάζουμε «ιδιωτικότητα». Τόσο τη δική σου, όσο και των στενών σου φίλων και της οικογένειάς σου.

Ορισμένες συμβουλές για την κοινοποίηση πληροφοριών στο διαδίκτυο
			ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Επίλεξε ένα καλό (και χαριτωμένο) ψευδώνυμο που δεν αποκαλύπτει την πραγματική σου ταυτότητα.
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ
Μη δίνεις προσωπικές πληροφορίες σε αγνώστους σχετικά μ’ εσένα ή τους φίλους σου.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ
Μην ανοίγεις ποτέ την κάμερα του υπολογιστή σου αν σου το ζητούν άγνωστοι.
ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
Μην κάνεις ποτέ μπροστά στην κάμερα του υπολογιστή κάτι που δεν θα έκανες δημόσια.
ΣΕΒΑΣΜΟΣ
Να συμπεριφέρεσαι απέναντι στους άλλους όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται: να είσαι ευγενικός και να σέβεσαι τους άλλους.
ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ
Αν παρατηρήσεις κάτι μη φυσιολογικό, ζήτα τη συμβουλή κάποιου ενήλικα που εμπιστεύεσαι.
ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Μη λες σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης που έχεις επιλέξει, είναι προσωπικός!
ΜΟΝΟ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΟΥ!
Να προσθέτεις μόνο τους ανθρώπους πουγνωρίζεις στη λίστα των επαφών σου.

Προσοχή στους ψεύτικους φίλους!

Όταν χρησιµοποιείς το διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα ή το κινητό σου τηλέφωνο, κινδυνεύεις να πέσεις θύµα εξαπάτησης ή παραβίασης της ιδιωτικής σου ζωής από κακοπροαίρετα άτοµα.

Η ΕΕ έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα «Safer Internet» (ασφαλές διαδίκτυο) για να προστατεύσει και να ευαισθητοποιήσει τους νέους σχετικά με τους κινδύνους και τις προκλήσεις του διαδικτύου.

Και προσοχή στα spam!

Το «spam» ή ανεπιθύμητο μήνυμα σου το στέλνει κάποιου που προσποιείται ότι σε γνωρίζει. Συνήθως τα µηνύµατα αυτά σου τα στέλνουν για να σου πουλήσουν κάτι ή για να σου ζητήσουν χρήµατα.

Ένα τηλεφωνικό μήνυμα λέει: 
«Αγαπητέ Γκόρντον, 
Είσαι κάτω από 15 ετών: αν γίνεις συνδρομητής μας, όλα τα SMS σου θα είναι δωρεάν!
Πρέπει όμως να βιαστείς. Αύριο θα είναι πολύ αργά. Περιμένουμε την απάντησή σου. 
Ευχαριστούμε».
Ο Γκόρντον απαντάει «LoL, μεγάλη απάτη!».

 

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟΝ ΚOΣΜΟ

Βοηθούµε τις φτωχές χώρες

Βοήθεια για τις φτωχές χώρες

Όπως είδαµε, µία από τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αλληλεγγύη. Μεταξύ άλλων, αλληλεγγύη σηµαίνει καταπολέµηση της φτώχειας, η οποία το 2019 εξακολουθούσε να πλήττει έναν στους πέντε Ευρωπαίους.

Επίσης, δεν είµαστε µόνοι µας στον κόσµο. Ήξερες ότι πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με μόλις 1,5 ευρώ την ημέρα; Πολλές χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αµερικής είναι θύµατα αυτής της φτώχειας. Πάρα πολλοί κάτοικοι του πλανήτη µας εξακολουθούν να µην έχουν πρόσβαση σε πόσιµο νερό, σε υγειονοµική περίθαλψη ή στην εκπαίδευση. Υποχρέωσή µας είναι να αντιδράσουµε!

Μαζί, η ΕΕ και τα μέλη της προσφέρουν συνολικά πάνω από τη μισή βοήθεια που χορηγείται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ανθρωπιστική βοήθεια

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας πλήττονται από φυσικές καταστροφές, συγκρούσεις ή πολέμους.

Με την ανθρωπιστική βοήθεια που χορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σώζονται ζωές και παρέχονται τρόφιμα, καταλύματα, φάρμακα και πόσιμο νερό σε όσους έχουν ανάγκη. Επίσης, υποστηρίζονται οι οικογένειες που πρέπει να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες και ανοικοδομούνται κατεστραμμένα κτίρια.

Γιατί η πρωτοβουλία αυτή είναι σημαντική;

Όταν ζούμε μαζί, μοιραζόμαστε στιγμές ευτυχίας, αλλά νοιαζόμαστε και για τις μικρές ή μεγάλες κακοτυχίες των κοντινών ή πιο μακρινών γειτόνων μας. Η αλληλεγγύη είναι μία από τις ευρωπαϊκές μας αξίες!

  • Κι εσύ, τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις ώστε

να ζούμε καλύτερα μαζί;

Τι θα μπορούσες να κάνεις στην καθημερινότητά σου για να βελτιωθεί η ζωή της οικογένειάς σου, των ανθρώπων στο σχολείο σου, στη γειτονιά σου;

Για να καταλάβεις καλύτερα από πού προέρχεται η Ευρώπη και πώς οργανώνεται, μπορείς να συμβουλευτείς τα δύο παρακάτω φυλλάδια:

Διαθέσιμες μορφές

Αυτή η ηλεκτρονική έκδοση διατίθεται σε 24 γλώσσες και στις ακόλουθες μορφές:

PDF PRINT HTML

 

Το χειρόγραφο επικαιροποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023 από την

Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας
Συντακτική υπηρεσία & στοχευµένη προβολή
1049 Βρυξέλλες
ΒΕΛΓΙΟ

Λουξεµβούργο: Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2023
https://op.europa.eu/el/web/general-publications/publications

Σας φάνηκε χρήσιµη αυτή η έκδοση; Ενηµερώστε µας στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
comm-publi-feedback@ec.europa.eu

© Ευρωπαϊκή Ένωση, 2023
Logo CC

Η πολιτική περαιτέρω χρήσης εγγράφων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέπεται από την απόφαση 2011/833/ΕΕ της Επιτροπής, της 12ης Δεκεμβρίου 2011, για την περαιτέρω χρήση εγγράφων της (ΕΕ L 330 της 14.12.2011, σ. 39). Εάν δεν ορίζεται διαφορετικά, η περαιτέρω χρήση του παρόντος εγγράφου επιτρέπεται βάσει άδειας Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) (creativecommons.org/licenses/by/4.0/). Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπεται η περαιτέρω χρήση εφόσον αναφέρεται η πηγή και επισημαίνονται οι τυχόν αλλαγές.

Για κάθε χρήση ή αναπαραγωγή στοιχείων τα οποία δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδέχεται να απαιτείται άδεια απευθείας από τους κατόχους των σχετικών δικαιωμάτων.

Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας όλων των εικόνων ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά.