Logo Europese Commissie

TER ATTENTIE VAN ONZE LEZERS

De drukker heeft laten weten dat er in onze brochure Europa allemaal samen! enkele gekke tekeningetjes zijn opgedoken. Het lijkt erop dat een jongetje, Gordon, de drukkerij is binnengeslopen en op een paar bladzijden iets heeft gekrabbeld.

Wij hopen dat dit je leesplezier niet zal bederven.

Kijk gauw zelf!

Het team van de dienst Redactie en Publieksinformatie, Europese Commissie

DOCENTENHANDLEIDING / TOELICHTING

EUROPA allemaal samen!

Een tool om het Europese bewustzijn van uw leerlingen vanaf 10 jaar te versterken

EUROPA allemaal samen! helpt u om in de klas over Europa te praten. De pedagogische kit bestaat uit drie brochures en een kaart van de Europese Unie.

Hoe kunt u de pedagogische kit EUROPA allemaal samen! in de klas gebruiken?

Afhankelijk van de belangstelling van uw klas en de vragen van uw leerlingen kunt u de Europese Unie vanuit drie verschillende invalshoeken behandelen. De brochures hebben geen vastgelegde volgorde. Ze vullen elkaar aan, maar elke brochure kan ook apart worden gebruikt.

Hieronder enkele opties:

U kunt vertrekken vanuit de geschiedenis en aardrijkskunde van de Europese Unie om over de Europese integratie te praten. In dit geval kunt u het best de brochure EUROPA — meer samen bouwen! en/of de kaart gebruiken. Op deze kaart kunnen de leerlingen zien waar de landen van de Europese Unie en de landen van de eurozone liggen.
U kunt vertrekken vanuit de actualiteit (bijvoorbeeld een Europese top of de euro) om de werking van de instellingen en het EU-burgerschap te bespreken. In dit geval kunt u het best de brochure EUROPA — meer samen werken! gebruiken.
U kunt uitgaan van het dagelijks leven van de kinderen (bijvoorbeeld de kwaliteit van water en voeding, de bescherming van kinderen op sociale netwerken enz.). In dit geval kunt u het best de brochu EUROPA — meer samen leven! gebruiken.

Onze aanpak

Onze opzet was om op een pedagogische, maar ook plezierige manier inhoud aan te bieden om jongeren iets bij te brengen over hun Europese toekomst.

De hoofddoelstelling is om leerlingen ervan bewust te maken dat zij deel uitmaken van de Europese Unie en kunnen meewerken aan het Europa van morgen. Om hun rol hierbij te benadrukken, hebben we de thema’s zo actief mogelijk gemaakt (leven, samenwerken, terugkijken, beschermen enz.).

Aan de hand van de woordenschat, de spelletjes en speelse knipogen kunnen leerlingen zelf kennis opdoen door Gordon te volgen, een fictief personage dat in de brochures heeft “gekrabbeld”. De aanwezigheid van dit personage, dat dezelfde leeftijd heeft als de leerlingen, maakt de inhoud toegankelijker. Open vragen die in de brochures aan bod komen, nodigen de leerlingen bovendien uit tot actieve participatie. Veel plezier!