Europeiska kommissionen

TILL DIG SOM LÄSER DETTA

Vi har fått reda på att det har kommit med några extra bilder i broschyrerna Europa – bättre tillsammans! Det verkar som om någon som heter Gordon har smugit sig in på tryckeriet och klottrat på några av sidorna.

Vi hoppas att det inte gör något.

Ha så kul med läsningen!

Vänliga hälsningar från oss som jobbar på enheten för redaktionella tjänster och målgruppsanpassad information hos EU-kommissionen

LÄRARHANDLEDNING – EN FÖRKLARANDE BROSCHYR

EUROPA – bättre tillsammans!

Ett läromedel om EU för elever från tio år och uppåt

EUROPA – bättre tillsammans! kan vara en utgångspunkt för samtal om EU i klassrummet. Detta pedagogiska paket omfattar tre broschyrer och en karta över EU.

Så här kan du använda det pedagogiska paketet Europa – bättre tillsammans! i klassrummet

Beroende på dina intressen och elevernas frågor kan ni diskutera EU ur tre olika perspektiv. Broschyrerna har ingen särskild ordningsföljd. De kompletterar varandra, men varje broschyr kan användas fristående.

Här är några förslag.

Du kan utgå från EU:s historia och geografi för att prata om EU-samarbetet. I så fall kan du använda broschyren EUROPA – bygger vi tillsammans! och/eller kartan. Kartan visar eleverna var de olika EU-medlemsstaterna ligger och vilka som är med i euroområdet.
Du kan utgå från nyheterna (till exempel ett EU-toppmöte eller något om euron) för att prata om hur EU-institutionerna fungerar och vad det innebär att leva i EU. Då kan du ha nytta av broschyren EUROPA – organiserar vi tillsammans!
Du kan utgå från barnens egen vardag (till exempel kvaliteten på vattnet eller maten, hur barnen kan skyddas i sociala medier etc.). Då kan du ha nytta av broschyren EUROPA – lever vi i tillsammans! .

Vår strategi

Vi har velat skapa ett pedagogiskt universum som både är rikt på innehåll och stimulerar fantasin för att ge ungdomarna en vision av sin framtid i EU.

Det viktigaste målet är att göra eleverna medvetna om att de är en del av Europiska unionen och att de kan vara med och forma framtidens EU. För att betona deras roll har vi för varje tematiskt område använt ett aktivt verb (leva, organisera, minnas, skydda och så vidare).

Orden, spelen och de humoristiska blinkningarna gör att eleven kan fördjupa sina kunskaper genom att följa Gordon, låtsasfiguren som har klottrat i broschyrerna. Att någon i deras ålder medverkar i broschyrerna gör innehållet mer lättillgängligt. De öppna frågorna i texterna uppmuntrar också eleven att delta aktivt. Ha så kul med läsningen!