EU:s HISTORIA

Minnas våra rötter

Dagens EU har rötter långt tillbaka i tiden.

För att förstå vad EU betyder för oss i dag är det viktigt att veta hur unionen föddes.

De första försöken ...

Några personer – till exempel Karl den store och Napoleon I – försökte samla alla europeiska länder i en enda nation. Men på den tiden var det nästan alltid blodiga krig i Europa.

På 1900-talet bröt två krig ut i Europa och spred sig till hela världen. Därför kallas de världskrig.

Första världskriget varade 1914–1918 och ungefär tjugo år senare bröt andra världskriget ut.

Visste du att namnet ”Europa” kommer från den grekiska mytologin?

Europa var en vacker prinsessa som bodde i Tyros, vid Medelhavets östra kust (nuvarande Libanon). Zeus, gudarnas kung, blev förälskad i henne. Han tog henne med sig till Grekland. Tillsammans fick de tre barn. Vår världsdel Europa är uppkallad efter den prinsessan.

Andra världskriget

När andra världskriget tog slut 1945 låg Europa i ruiner.

Detta fruktansvärda krig hade varat i sex år och gjort 20 miljoner barn föräldralösa. Vägarna var totalförstörda, människor svalt och många flydde från sina länder. Allt var fullständigt förstört och måste byggas upp igen.

Två block mot varandra

Efter 1945 blev det fred i Europa, men världsdelen var uppdelad i två block: Östeuropa och Västeuropa. Skiljelinjen gick genom Tyskland.

Tyskland var alltså uppdelat i två länder: Östtyskland och Västtyskland.

Livet såg väldigt olika ut för dem som bodde på de olika sidorna om gränsen.

Hur kunde folk i väst leva i fred trots allt som hade skett?

Och vad har detta med EU att göra, undrar du kanske.

Den 9 maj 1950 berättade den franske politikern Robert Schuman att han hade fått en genial idé: Om Västtyskland och Frankrike skötte sin kol- och stålindustri tillsammans så skulle det bli omöjligt för dem att kriga mot varandra.

Västeuropa började en fredlig återuppbyggnad.

Skriv ned några exempel på saker man kan tillverka av stål:

Viktiga händelser i Europa som lagt grunden till dagens EU: 742: Karl den store föds. 1769: Kejsar Napoleon föds. 1914–1918: Första världskriget. 1939–1945: Andra världskriget. 1951: Europeiska kol- och stålgemenskapen ser dagens ljus. 1957: Fördraget om Europeiska ekonomiska gemenskapen undertecknas. 1961: Berlinmuren byggs. 1989: Berlinmuren faller. 1992: Maastrichtfördraget undertecknas. 1995: Finland, Sverige och Österrike går med i EU. 2004: Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern går med i EU. 2007: Lissabonfördraget undertecknas. 2007: Bulgarien och Rumänien går med i EU. 2013: Kroatien går med i EU.

Europeiska kol- och stålgemenskapen

Snart ville fler länder vara med i kol- och stålprojektet: Belgien, Italien, Luxemburg och Nederländerna.

Den 18 april 1951 undertecknade dessa sex länder en överenskommelse som kallas fördraget om Europeiska kol- och stålgemenskapen (EKSG). Ytterligare ett steg på väg mot fred!

EU:s pionjärer

Men det var inte lätt att bygga ett enat Europa. Det krävdes ledare – både män och kvinnor – som var övertygade om idén och var redo att arbeta hårt för att förverkliga den. I dag brukar vi kalla dem för EU:s pionjärer. Men vilka var de?

Vet du vilka länder EU:s grundare kom från? Här är några av dem. Belgien: Paul-Henri Spaak. Frankrike: Jean Monnet, Robert Schuman, Simone Veil. Italien: Alcide De Gasperi, Nilde Iotti. Luxemburg: Joseph Bech. Nederländerna: Marga Klompé. Västtyskland: Konrad Adenauer, Ursula Hirschmann.

1A - 2D - 3E – 4B – 5E – 6F – 7C – 8A – 9D – 10E

Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEG)

Efter att ha skapat kol- och stålgemenskapen bestämde sig de sex länderna för att skapa en stor marknad utan gränser. År 1957 bildade de Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEG). Den kallades ”ekonomisk” eftersom den handlade om pengar, företag, arbete och handel.

Ekonomin tog ny fart. Kriget kändes långt borta. Det var fred i Västeuropa.

Berlinmuren (se kartan)

Minns du att Europa blev uppdelat i två block som inte kom överens efter andra världskriget?

År 1961 byggde Östtyskland en mur som delade upp staden Berlin i två delar: Östberlin och Västberlin. De som bodde i Östberlin kunde inte åka till Västberlin. Berlinmuren var en symbol för kalla kriget, och var en gräns mellan öst (kommunistiskt) och väst (kapitalistiskt).

I öst var det staten som ägde och styrde allt, som produktionen inom jordbruket och industrin och fördelningen av varor. I väst var invånarna fria. De kunde uttrycka sina åsikter, starta företag, resa, rösta och välja sina ledare.

De första utvidgningarna

I Västeuropa växte ekonomin och fler länder ville gå med i EEG, som 1967 bytte namn till Europeiska gemenskaperna (EG). År 1973 gick Danmark, Irland och Storbritannien(1) med i EG. Sedan utvidgades EG söderut. 1981 gick Grekland med, och Spanien och Portugal blev medlemmar 1986.

(1) Storbritannien lämnade Europeiska unionen år 2020.
Här är en karta över EU:s 6 grundarländer: Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Tyskland. Danmark, Irland och Storbritannien går med i EU den 1 januari 1973 och antalet medlemsländer stiger till 9. Grekland går med 1981 och Portugal och Spanien 1986. Finland, Sverige och Österrike går med i EU 1995. 2004 går ytterligare 10 länder med i Europeiska unionen: Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern. Bulgarien och Rumänien blir medlemsländer 2007 och Kroatien 2013.

Murens fall

År 1989 hände något stort mitt i Europa. Gränsen mellan Östeuropa och Västeuropa öppnades.

Berlinmuren som hade skilt människorna åt, både politiskt och rent fysiskt, fanns inte längre. Tusentals Berlinbor rev ner muren och kunde återse sina landsmän: Tyskland återförenades. Det blev en stor folkfest i Europa.

Denna händelse markerar slutet på kommunismen i Tyskland. Med tiden gick många andra östeuropeiska länder också med i Europeiska unionen.

En karta som visar hur Berlinmuren delade Tyskland i två delar: Förbundsrepubliken Tyskland eller Västtyskland och Tyska demokratiska republiken eller Östtyskland. Berlin var också delat i två sektorer: den sovjetiska sektorn (Östberlin) och den andra sektorn, Västberlin, som delades in i den franska, den brittiska och den amerikanska sektorn.

Europeiska unionen (EU) bildas

1992 bildades Europeiska unionen (EU) genom Maastrichtfördraget av de länder som ingick i Europeiska gemenskaperna.

Fler utvidgningar

Mellan 1995 och 2013 gick ytterligare 16 länder med i Europeiska unionen. Efter att Storbritannien lämnade EU år 2020 har EU 27 medlemsstater.

EU har mer än 447 miljoner invånare. Det är mer än USA med 329 miljoner invånare och Japan med 126 miljoner invånare.

 

EU-FÖRDRAGEN

Underteckna avtal

Fördragen

Ju fler man är desto svårare är det att komma överens. Det gäller både när man leker och när man ska bilda en hel europeisk union. Alla har ju sina egna idéer om vad man ska göra.

Så vi måste prata med varandra för att komma på lösningar. Dessa lösningar beskrivs i ”fördrag”.

Fördragen är överenskommelser som EU-medlemsstaternas stats- och regeringschefer har enats om och undertecknat. Man kan säga att de är EU:s bruksanvisning.

Hittills har EU kommit överens om sju stora fördrag. Oftast får de namn efter staden där de undertecknades. Det senaste kallas Lissabonfördraget.

Hur går man med i EU?

Alla länder i Europa kan ansöka om att gå med i EU, men det finns vissa villkor:

  • Landet måste vara en demokrati. Med andra ord är det folket i landet som ska rösta om vilka som ska leda landet.
  • Landet måste respektera de mänskliga rättigheterna, pressfriheten och yttrandefriheten.
  • Landets ekonomi måste fungera bra.
  • Landet måste följa alla EU-bestämmelser och EU-lagar.

 

SYMBOLER FÖR EU

Välkomna skillnaderna

EU-flaggan

Europeiska unionens flagga består av tolv guldstjärnor i en cirkel mot en blå botten.

Europahymnen

EU:s officiella sång, Europahymnen, heter ”Till glädjen” och kommer från den berömde tyske kompositören Ludwig van Beethovens nionde symfoni.

Hymnen har ingen text men den för tankarna till EU:s ideal om frihet, fred och solidaritet.

EU:s motto
”In varietate concordia”

EU:s motto antogs år 2000 och det betyder ”förenade i mångfalden”.

Mottot hänvisar till att Europeiska unionen bygger på och berikas av de många olika kulturerna, traditionerna och språken i vår del av världen.

På den här Europakartan hittar du små bilder som illustrerar vissa kända byggnader, personer, livsmedel och andra nationella specialiteter och traditioner i de olika EU-medlemsstaterna.

Europadagen den 9 maj

Europadagen firas den 9 maj till minne av Schumandeklarationen 1950 – dagen då det europeiska bygget började. Omkring detta datum brukar alla EU-institutioner ha öppet hus.

 

EUROPAS GEOGRAFI

Förstå vårt gemensamma område

När man talar om ”Europa” kan man mena olika saker.

Först och främst är Europa en världsdel. Världsdelarna är stora landområden som ofta skiljs åt av hav.

Världsdelen Europa består av många olika länder och områden och 27 länder har bestämt sig för att vara med i en gemenskap som kallas Europeiska unionen.

En karta som visar hur Europa ligger i förhållande till andra världsdelar.

En del av EU-medlemsstaterna har också bestämt sig för att använda samma valuta: euro. De tillhör euroområdet.

  • Markera ditt land med ett kryss. Om du behöver hjälp kan du titta på kartan i bilagan.

 

EU:s FRAMTID

Se framåt

Europeiska unionen har vuxit fram gradvis och har formats genom idéer från modiga kvinnor och män som har kämpat för fred. EU är resultatet av en lång historia som vi alla har del i.

Allt är så klart inte perfekt än. EU är ett projekt som hela tiden utvecklas. De som är unga i dag kommer att få ta över och fortsätta driva utvecklingen framåt i morgon.

Det finns fortfarande stora problem som vi bara kan lösa om alla länder arbetar tillsammans.

Men vem ska bygga morgondagens EU? Din generation kommer att BYGGA den tillsammans!

  • Tänk dig att du är i framtiden. Hur ser EU ut då?

Läs mer i dessa två broschyrer om hur EU är ordnat och hur det fungerar.

Tillgängliga format

Denna online-publikation är tillgänglig på 24 språk och i följande format:

PDF PRINT HTML

Manuskriptet uppdaterades i mars 2023 av

Europeiska kommissionen
Generaldirektoratet för kommunikation
Redaktionella tjänster och målgruppsanpassad kommunikation
1049 Bryssel
BELGIEN

Luxemburg: Europeiska unionens publikationsbyrå, 2023
https://op.europa.eu/sv/web/general-publications/publications

Tyckte du att publikationen var bra? Tala om det för oss:
comm-publi-feedback@ec.europa.eu

© Europeiska unionen, 2023

Logo CC

Vidareutnyttjandet av Europeiska kommissionens handlingar regleras enligt kommissionens beslut 2011/833/EU av den 12 december 2011 om vidareutnyttjande av kommissionens handlingar (EUT L 330, 14.12.2011, s. 39).
Om inte annat anges får detta dokument vidareutnyttjas enligt villkoren i licensen Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sv). Detta innebär att vidareutnyttjande är tillåtet förutsatt att källa anges på lämpligt sätt liksom eventuella förändringar.

Tillstånd för användning eller mångfaldigande av delar som inte ägs av Europeiska unionen kan behöva sökas direkt från respektive upphovsrättsinnehavare.

Alla bilder © Europeiska unionen, om inte annat anges.