EU:s INSTITUTIONER

Fatta beslut tillsammans

Europeiska unionen är inget land som Spanien, Italien eller Bulgarien. Det är en grupp europeiska länder som har bestämt sig för att genomföra gemensamma projekt.

Medlemsstaterna har därför lagt över en del av sin bestämmanderätt på EU:s institutioner. Varje institution har en egen uppgift och leds av en ordförande.

Hur fungerar EU?

Europeiska rådet 1: här träffas EU-medlemsstaternas ledare

Europeiska rådet består av EU-medlemsstaternas stats- och regeringschefer, alltså ländernas högsta ledare. Europeiska rådet brukar träffas fyra gånger om året. Dessa möten kallas EU-toppmöten. Där diskuterar stats- och regeringscheferna allt som händer i EU och bestämmer huvuddragen i EU:s politiska riktning.

Rådet har sitt huvudkontor i Bryssel (Belgien).

EU-kommissionen 2

Kommissionen är EU:s regering. Den lägger fram förslag till nya lagar och ser till att lagarna följs.

Kommissionen består av 27 personer, en från varje land. De kallas kommissionärer. Varje kommissionär har ansvar för ett eller flera områden (till exempel miljö, transporter eller utbildning).

Europeiska kommissionens huvudkontor ligger i Bryssel.

Europaparlamentet 3

I Europaparlamentet sitter personer som EU-medborgarna har valt och därför kallas det för EU-medborgarnas röst.

Parlamentet beslutar om EU:s lagar och budget, tillsammans med ministerrådet.

Europaparlamentet finns i Strasbourg (Frankrike), Bryssel och Luxemburg.

Ministerrådet, eller Europeiska unionens råd 1

Ministerrådet består av en minister från varje EU-medlemsstat. Men det är inte alltid samma minister, utan det beror på vilket ämne som ska diskuteras.

Om det till exempel handlar om jordbruk är det jordbruksministern som deltar.

Ministerrådet beslutar om EU:s lagar och budget, tillsammans med Europaparlamentet.

Ministerrådets huvudkontor ligger i Bryssel.

En triangel av EU-institutioner

Diagram som visar hur beslut fattas i EU (den institutionella triangeln). Europeiska rådet fastställer EU:s prioriteringar. 
EU-kommissionen föreslår nya lagar, genomför budgeten och ser till att lagar, fördrag och program efterlevs. 
Europaparlamentet och ministerrådet antar EU:s lagar och budget. De granskar de föreslagna lagarna och ändrar, antar eller avvisar dem. 
När de kommit överens antas en ny lag.

Vad är demokrati?

Demokrati är ett politiskt system där folket i landet har makten genom att de röstar. För att en medborgare ska få rösta i valen måste han eller hon vara tillräckligt gammal.

 

RÄTTIGHETER OCH MEDBORGARSKAP

Respektera våra olikheter

I EU har alla medborgare som är tillräckligt gamla rätt att rösta på de politiker som ställer upp i valet. Att medborgarna har rätt att rösta är en förutsättning för demokratin.

Rätten att rösta … och att skyddas.

Alla som bor i EU har vissa rättigheter och friheter. Dessa rättigheter och friheter finns samlade i ett dokument som heter EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna. Alla måste följa den stadgan.

Barns rättigheter

Barn är EU-medborgare på samma sätt som vuxna. Nästan var femte person som bor i EU är ett barn.

Stadgan om de grundläggande rättigheterna är viktig, för den innehåller flera särskilda rättigheter för barn, som till exempel rätten att gå i skolan, rätten att uttrycka sig, rätten till skydd och rätten till hälso- och sjukvård.

Du kan läsa om dina rättigheter här: Europeiska unionens plan för barns rättigheter.

EU-domstolen

EU-domstolen ska se till att EU:s lagar följs och att de används på samma sätt i hela EU. Domstolen består av en domare från varje EU-land och den ligger i Luxemburg.

 

BARN OCH UNGDOMAR I EU

Lyssna på barn och ungdomar

Barn och ungdomar i EU har samma rätt som vuxna att säga vad de tycker. Och det gör de! I många av EU:s medlemsstater kan unga till exempel föra fram sina åsikter i ett ungdomsparlament. EU-institutionerna brukar också be ungdomar och ungdomsorganisationer att yttra sig om ämnen som är av intresse för dem genom EU:s ungdomsdialog.

Runt 40 barn sitter samlade och försöker fatta beslut tillsammans. 
En pojke skriker att det är hans tur att prata.
En annan pojke säger: ”Mer chokladmousse!” medan en flicka inflikar: ”och glass!”
  • Vad tycker du?

Skapa en mini-riksdag i din klass och diskutera sådant som direkt rör er. Några exempel:

  • Hur ska vi göra för att människor ska komma överens bättre i samhället?
  • Hur kan vi försvara barnens rättigheter bättre?

 

DEN GEMENSAMMA MARKNADEN

Samarbeta med våra grannar

EU är ett mycket stort område på nästan 4 miljoner km2, med många olika kulturer. För att underlätta vardagen för dem som bor i EU har de flesta EU-länderna avskaffat passkontrollerna vid sina gränser. Alla EU-medborgare får resa, bo och arbeta i andra EU-länder.

Även ungdomar

Unga kan också flytta inom EU, till exempel med hjälp av programmet Erasmus+. Detta program gör det möjligt för studenter och ungdomar att resa till ett annat land och utbilda sig eller arbeta som volontärer där.

Genom att resa får man möjlighet att lära sig nya språk. En av de bästa sakerna med EU är att det finns så många språk här. Ju mer vi pratar med varandra, desto bättre kan vi förstå och samarbeta med varandra.

Visste du detta?

Schengenområdet är ett område där folk får röra sig fritt över gränserna. De länder som ingår i detta område har undertecknat Schengenavtalet. (Schengen är en stad i Luxemburg). 27 länder är med i Schengenområdet: 23 EU-länder och fyra andra länder. I Schengenområdet kan alla EU-invånare (och folk från andra länder) passera gränserna mellan Schengen länderna utan att behöva visa sitt pass.

  • Hur många av EU:s officiella språk kan du räkna upp? (1)

 

DEN GEMENSAMMA VALUTAN OCH EUROOMRÅDET

Underlätta handeln

En gemensam valuta

Sedan den 1 januari 2002 har allt fler EU-länder börjat använda en gemensam valuta, euro, i enlighet med Maastrichtfördraget från 1992. Nu använder 20 länder euron: Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike.

Tillsammans bildar de euroområdet. De övriga EU-länderna – Bulgarien, Danmark, Polen, Rumänien, Sverige, Tjeckien och Ungern – använder fortfarande sina nationella valutor.

Visste du detta?

Eurosymbolen (€) är inspirerad av den grekiska bokstaven epsilon, den första bokstaven i ordet ”Europa”. De två små strecken är en liten blinkning till två andra välkända valutor: dollar och yen.

Euromynten har en sida som är gemensam för alla länder och visar en karta över Europa. På den andra sidan har varje land sitt eget motiv. Några exempel: 1-euromyntet i Finland visar två flygande svanar. 1- och 2-euromynten i Malta visar ett emblem som kallas malteserkorset. 1-euromynten i Italien föreställer en berömd tavla av Leonardo da Vinci som visar människokroppens anatomi i perfekta proportioner. 2-euromynten i Grekland visar prinsessan Europa som rövas bort av guden Zeus i tjurskepnad. Europa är känd från den grekiska mytologin och Europa där vi bor har fått sin namn från henne.

1 Finland – 2 Malta – 3 Italien – 4 Slovenien – 5 Estland – 6 Tyskland – 7 Grekland – 8 Spanien

Europeiska centralbanken

Europeiska centralbanken (ECB) ser till att euron fungerar som den ska och ger länderna i euroområdet tillstånd att tillverka eurosedlar och euromynt. Bankens huvudkontor ligger i Frankfurt (Tyskland).

  • Detta 2-euromynt är extra populärt bland samlare. Vet du vem det föreställer och var det kommer ifrån?
En känd österrikisk kompositör är avbildad på de österrikiska 1-euromynten. Kan du gissa vem? 
Svar: Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart, Österrike.

 

EU:s BUDGET

Investera i framtiden

EU investerar inom en mängd områden, till exempel utbildning, miljö, forskning om ny teknik och jordbruk. Men för att kunna investera måste man ha pengar. Dessutom måste man se till att pengarna fördelas på ett bra sätt. Det är vad vi kallar en ”budget”.

Var får EU sina pengar ifrån?

EU:s budget består till största delen av bidrag från EU-länderna.

Budgeten används för att betala för många projekt i hela EU (till exempel väg- och brobyggen, skolor och universitet, forskningscentrum, museer, sjukhus, fabriker), men också för att stötta ungdomsutbyten, skapa jobb i EU och skydda miljön.

 

Projekt som får stöd av EU

Genom åren har hundratusentals projekt fått stöd av EU. Här får du några exempel – och du kan hitta ännu fler på https://kohesio.ec.europa.eu/sv/

Energisnålare skolor

Många skolor i Europa förbrukar mycket energi. Projektet Energy@School har hjälpt över 40 grundskolor i sju EU-medlemsstater – Italien, Kroatien, Polen, Slovenien, Tyskland, Ungern och Österrike – att spara energi. Tack vare projektet har elever och lärare fått lära sig att bli ”energivakter” så att de kan göra sina skolor energismarta.

Bekämpa barncancer

Det österrikiska bioteknikföretaget Apeiron Biologics utvecklar läkemedel mot cancer, särskilt mot sällsynta cancerformer som mest drabbar barn. Tack vare ett EU-lån kan företaget utöka sin forskning och utveckla nya sätt att bekämpa cancer.

Smarta lekplatser för barn

Barn håller allt oftare på med sina datorer, mobiler och surfplattor i stället för att ha kul på lekplatser. För lite motion och dåliga matvanor gör att allt fler drabbas av fetma. Med hjälp av pengar från EU har det bulgariska företaget Playground Energy utvecklat lekplatser som omvandlar rörelseenergin från leken till ljud och ljus. Det uppmuntrar barnen att röra sig mer och leva sundare.

  • Hur är det där du bor? Vet du om EU har gett stöd till några projekt i ditt land, din region eller din stad?

 

KUNSKAPSTEST

Quiz!

EU har 24 officiella språk. Ofta kan man göra sig förstådd på engelska, men alla EU-språk är värdefulla och viktiga. Därför vill EU inspirera alla EU-invånare att lära sig flera språk så att vi förstår varandra bättre. För att kunna samarbeta måste vi ju först kunna förstå varandra!

Hello
I don’t understand - Un helado
Danke - ¡Hola! - Bitte - Entschuldigung
Tschüss - Thank you - Ein Eis
No entiendo - Sorry - Por favor - Hallo
Goodbye - Tengo hambre - Das verstehe ich nicht
Perdón - Please - Ich habe Hunger
How are you? - ¡Hasta pronto! - See you
Adiós - An ice cream - Bis bald
Gracias - Wie geht’s ? - I am hungry
¿Cómo estás?

  • Så här säger du ”god morgon” och ”tack” på alla officiella EU-språk. Kan du koppla ihop rätt ord med rätt språk?
Hälsning - Språk - Uppskattning

Bulgariska: Dobro utro - добро утро, Blagodarya - Благодаря; Kroatiska: Dobro jutro, Hvala; Tjeckiska: Dobré ráno, Děkuji; Danska: Godmorgen, Tak; Holländska: Goedemorgen, Bedankt; Engelska: Good morning, Thank you; Estniska: Tere hommikust, Aitäh; Finska: Hyvää huomenta, Kiitos; Franska: Bonjour, Merci; Tyska: Guten Tag, Danke; Grekiska: Kalimera - Καλημέρα, Efkaristó - ευχαριστώ; Ungerska: Jó reggelt, Köszönöm; Irländska: Dia dhuit, Go raibh maith agat; Italienska: Buongiorno, Grazie; Lettiska: Labrīt, Paldies; Litauiska: Labas rytas, Ačiū; Maltesiska: L-għodwa t-tajba, Grazzi; Polska: Dzień dobry, Dziękuję; Portugisiska: Bom dia, Obrigado; Rumänska: Buna dimineata, Mulțumesc; Slovakiska: Dobré ráno, Ďakujem; Slovenska: Dobro jutro, Hvala; Spanska: Buenos días, Gracias; Svenska: God morgon, Tack.

Du kan läsa mer om Europas historia och hur EU fungerar i dessa två broschyrer:

Tillgängliga format

Denna online-publikation är tillgänglig på 24 språk och i följande format:

PDF PRINT HTML

Manuskriptet uppdaterades i mars 2023 av

Europeiska kommissionen
Generaldirektoratet för kommunikation
Redaktionella tjänster och målgruppsanpassad kommunikation
1049 Bryssel
BELGIEN

Luxemburg: Europeiska unionens publikationsbyrå, 2023
op.europa.eu/sv/publications

Tyckte du att publikationen var bra? Tala om det för oss:
comm-publi-feedback@ec.europa.eu

© Europeiska unionen, 2023

Logo CC

Vidareutnyttjandet av Europeiska kommissionens handlingar regleras enligt kommissionens beslut 2011/833/EU av den 12 december 2011 om vidareutnyttjande av kommissionens handlingar (EUT L 330, 14.12.2011, s. 39).
Om inte annat anges får detta dokument vidareutnyttjas enligt villkoren i licensen Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). Detta innebär att vidareutnyttjande är tillåtet förutsatt att källa anges på lämpligt sätt liksom eventuella förändringar.

Tillstånd för användning eller mångfaldigande av delar som inte ägs av Europeiska unionen kan behöva sökas direkt från respektive upphovsrättsinnehavare.

Alla bilder © Europeiska unionen, om inte annat anges.