EU:S INSTITUTIONER

Besluta + gemensamt

Europeiska unionen är inget självständigt land, som till exempel Bulgarien, Italien eller Spanien. Europeiska unionen är en frivillig sammanslutning av europeiska länder som har bestämt sig för att genomföra gemensamma projekt.

EU har starka institutioner som har fått ta över en del av medlemsländernas egen bestämmanderätt. Varje institution har en uppgift och leds av en ordförande.

Hur fungerar EU?

Europeiska rådet 1: här träffas EU-ländernas ledare

Europeiska rådet består av EU-ländernas stats- och regeringschefer. De brukar träffas fyra gånger om året. Dessa möten kallas EU-toppmöten. Där diskuterar stats- och regeringscheferna allt som händer i EU och bestämmer huvuddragen i EU:s politiska riktning.

Rådet har sitt huvudkontor i Bryssel (Belgien).

Europeiska kommissionen 2

Kommissionen motsvarar EU:s regering. Den lägger fram förslag till nya lagar och ser till att lagarna följs.

Kommissionen har 27 ledamöter (kallas också kommissionärer) (en per land). Varje ledamot har ansvar för ett eller flera områden (till exempel miljö, transporter, utbildning).

Europeiska kommissionens huvudkontor ligger i Bryssel.

Europaparlamentet 3

Europaparlamentet representerar EU-invånarnas röst. Det består av ledamöter som väljs i de allmänna valen till Europaparlamentet.

Parlamentet röstar om EU:s lagar och budget, tillsammans med Europeiska unionens råd.

Europaparlamentet är baserat i Strasbourg (Frankrike), Bryssel och Luxemburg.

Europeiska unionens råd, eller ministerrådet 1

Det består av ministrar från EU-länderna – en minister per land. Men det är inte alltid samma minister, det beror på vilket ämne som ska behandlas.

Om det till exempel handlar om jordbruk är det jordbruksministern som deltar.

Europeiska unionens råd röstar om EU:s lagar och budget, tillsammans med Europaparlamentet.

Ministerrådets huvudkontor ligger i Bryssel.

En triangel av EU-institutioner

Vad är en demokrati?

En demokrati är ett politiskt system där makten ligger hos landets invånare. Invånarna kallas medborgare. Alla medborgare som är myndiga har rätt att rösta när det är val.

 

RÄTTIGHETER OCH MEDBORGARSKAP

Respektera + våra olikheter

I EU har alla medborgare som är myndiga rätt att rösta på de politiker som ställer upp i valet (1). Att medborgarna har rätt att rösta är en förutsättning för demokratin.

Rätten att rösta … och att bli försvarad.

Alla medborgare i EU har vissa rättigheter och friheter. Dessa rättigheter och friheter finns samlade i ett dokument som heter Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna. Alla måste följa den stadgan.

Barns rättigheter

Barn har en särskild ställning bland EU:s invånare. Ungefär en femtedel av alla som bor i EU är barn.

Stadgan om de grundläggande rättigheterna är jätteviktig, för den innehåller en hel rad särskilda rättigheter för barn: rätt att gå i skolan, rätt att uttrycka sig, rätt till skydd och till hälso- och sjukvård.

(1) I Malta och Österrike får man rösta från och med att man har fyllt 16 år. I Grekland får man rösträtt vid 17 år.

Domstolen

EU-domstolen ska se till att EU:s lagar följs och tillämpas på samma sätt i hela EU. Domstolen består av en domare från varje EU-land. Den har sitt huvudkontor i Luxemburg.

 

EU:S UNGA

Fråga + vad unga tycker

Unga EU-invånare är också medborgare och borde också ha rätt att säga vad de tycker. Och det har de! I många EU-länder kan unga till exempel föra fram sina åsikter i ”ungdomsparlament”.

  • Vad tycker du om olika saker?

Skapa ett miniparlament i din klass och prata om saker som berör er direkt. Några exempel:

  • Hur ska vi göra för att människor ska komma överens bättre i samhället?
  • Hur kan barnens rättigheter försvaras bättre?

 

DEN GEMENSAMMA MARKNADEN

Samarbeta + med sina grannar

EU är ett jättestort område på nästan 4 miljoner km2, med olika samhällen och kulturer. För att underlätta vardagen för sina invånare har de flesta EU-länder avskaffat passkontrollerna vid sina gränser. Alla som bor i ett EU-land får resa, bo och arbeta i andra EU-länder.

Även de unga!

Unga kan också flytta inom EU, tack vare ett program som heter Erasmus+. Det programmet ger elever och studenter möjlighet att bo och studera i ett annat land.

Genom att resa får du möjlighet att lära dig nya språk. En av EU:s rikedomar är de många språk som talas här. Ju mer vi pratar med varandra, desto bättre kan vi förstå varandra och organisera oss på ett bra sätt.

Vet du förresten hur många officiella språk det finns i EU?

Visste du det?

Schengenområdet är ett område där människor kan röra sig fritt mellan de länder som har undertecknat Schengenavtalet (Schengen är en stad i Luxemburg). År 2018 var 26 länder med i Schengenområdet: 22 EU-länder och 4 andra länder. I Schengenområdet kan alla som är från EU (eller andra ställen) passera gränserna till de andra Schengenländerna utan att behöva visa sitt pass.

  • Kan du nämna några av EU:s officiella språk? (*)

(*) Svaren finns i tabellen.

 

DEN GEMENSAMMA VALUTAN OCH EUROOMRÅDET

Handla + enkelt

En gemensam valuta

Den 1 januari 2002 införde 19 EU-länder en gemensam valuta, i enlighet med Maastrichtfördraget från 1992: euron (Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike).

Tillsammans bildar dessa länder euroområdet. De övriga EU-länderna – Bulgarien, Danmark, Kroatien, Polen, Rumänien, Sverige, Tjeckien och Ungern – använder fortfarande sin nationella valuta.

Visste du det?

Eurosymbolen (€) kommer från den grekiska bokstaven epsilon och hänvisar till den första bokstaven i ordet Europa. De två små tvärstrecken är en liten blinkning till två andra välkända valutor: dollar och yen.

1 Österrike – 2 Cypern – 3 Italien – 4 Nederländerna – 5 Belgien – 6 Tyskland – 7 Frankrike – 8 Portugal

Europeiska centralbanken

Europeiska centralbanken (ECB) ser till att euron fungerar bra och ger länderna i euroområdet tillstånd att tillverka eurosedlar och euromynt. Bankens huvudkontor ligger i Frankfurt (Tyskland).

  • Detta 2-euromynt är extra populärt bland samlare. Vet du var det kommer ifrån?

Vatikanstaten

 

EU:S BUDGET

Investera + för vår framtid

EU investerar inom en mängd områden: utbildning, miljö, forskning om ny teknik, jordbruk och så vidare. Men för att kunna investera måste man ha pengar! Dessutom måste man se till att pengarna fördelas på ett bra sätt, genom att göra en budget.

 

Var får EU sina pengar ifrån?

EU:s budget består till 99 procent av bidrag från EU-länderna.

Budgeten används för att finansiera massor av projekt i hela EU (till exempel för att bygga vägar och broar, pengar till skolor och universitet, forskningscentrum, museer, sjukhus, fabriker), men också för att stötta ungdomsutbyten och arbetstillfällen i EU.

Projekt som får stöd av EU

Genom åren har hundratusentals projekt fått stöd av EU. Här får du några exempel – och du kan hitta ännu fler på https://europa.eu/investeu/projects_sv

Smarta lekplatser för barn

Barn håller allt oftare på med sina datorer, mobiler och surfplattor i stället för att ha kul på lekplatser. För lite motion och dåliga matvanor gör att allt fler drabbas av fetma. Med hjälp av pengar från EU har det bulgariska företaget Playground Energy utvecklat lekplatser som omvandlar rörelseenergin från leken till ljud och ljus. Det uppmuntrar barnen att röra sig mer och leva sundare.

Bekämpa barncancer

Det österrikiska bioteknikföretaget Apeiron Biologics utvecklar läkemedel mot cancer med tonvikt på sällsynta cancerformer som mest drabbar barn. Tack vare ett EU-lån kan företaget utöka sin forskning och utveckla nya sätt att bekämpa cancer.

Toppmoderna skolor

Skolor i Grekland har ofta dålig infrastruktur och underhålls inte ordentligt. Det saknas också skolor till alla elever. De 24 nya statliga skolorna i Attika kan nu ta emot alla elever i toppmoderna lokaler. Skolorna är dessutom självförsörjande på energi.

  • Hur är det hemma hos dig? Vet du om EU har gett stöd till några projekt i ditt land, din region eller din stad?

 

KUNSKAPSTEST

Quizzzzzz!

Det finns 24 officiella språk i EU. Även om man ofta kan ta sig fram på engelska, vill EU bevara mångfalden av språk och inspirera alla invånare att lära sig flera språk så att vi ska kunna förstå varandra bättre. Och att vi förstår varandra bättre är viktigt för att vi ska kunna organisera oss på ett bra sätt.

Hello
I don’t understand - Un helado
Danke - ¡Hola! - Bitte - Entschuldigung
Tschüss - Thank you - Ein Eis
No entiendo - Sorry - Por favor - Hallo
Goodbye - Tengo hambre - Das verstehe ich nicht
Perdón - Please - Ich habe Hunger
How are you? - ¡Hasta pronto! - See you
Adiós - An ice cream - Bis bald
Gracias - Wie geht’s ? - I am hungry
¿Cómo estás?

  • Så här säger du ”god morgon” och ”tack” på alla officiella språk i EU. Kan du koppla ihop rätt ord med rätt språk?
Dobro utro Tyska Obrigado
Bună dimineața Engelska Efkaristo
L-Għodwa t-Tajba Bulgariska Blagodarya
Labrīt Kroatiska Gracias
Guten Morgen Danska Merci
God morgon Spanska Hvala
Dia dhuit Estniska Tack
Bom dia Finska Hvala
Goedemorgen Franska Grazie
Dobré ráno Grekiska Ačiū
Labas Rytas Ungerska Bedankt
God morgen Italienska Dziękuję
Tere hommikust Iriska Paldies
Buenos días Lettiska Danke
Bonjour Litauiska Tak
Buongiorno Maltesiska Thank you
Dzień dobry Nederländska Děkuji
Good morning Polska Ďakujem
Hyvää huomenta Portugisiska Go raibh maith agat
Dobro jutro Rumänska Grazzi
Kalimera Slovakiska Aitäh
Jó reggelt Slovenska Köszönöm
Dobré ráno Svenska Kiitos
Dobro jutro Tjeckiska Mulțumesc

Bulgariska: Dobro utro, Blagodarya; Danska: Godmorgen, Tak; Engelska: Good Morning, Thank you; Estniska: Tere hommikust, Aitäh; Finska: Hyvää huomenta, Kiitos; Franska: Bonjour, Merci; Grekiska: Kalimera, Efkaristo; Irländska: Dia dhuit; Go raibh maith agat; Italienska: Buongiorno, Grazie; Kroatiska: Dobro jutro, Hvala; Lettiska: Labrīt, Paldies; Litauiska: Labas Rytas, Ačiū; Maltesiska: L-Għodwa t-Tajba, Grazzi; Nederländska: Goedemorgen, Bedankt; Polska: Dzień dobry, Dziękuję; Portugisiska: Bom dia, Obrigado; Rumänska: Bună dimineața, Mulțumesc; Slovakiska: Dobré ráno, Ďakujem; Slovenska: Dobro jutro, Hvala; Spanska: Buenos días, Gracias; Svenska: God morgon, Tack; Tjeckiska: Dobré ráno, Děkuji; Tyska: Guten Morgen, Danke; Ungerska: Jó reggelt, Köszönöm

Du kan läsa mer om EU:s ursprung och hur det är att bo där i broschyrerna

Tillgängliga format

Denna online-publikation är tillgänglig på 24 språk och i följande format:

PDF PRINT HTML

Publicerad i februari 2020 av

Europeiska kommissionen
Generaldirektoratet för kommunikation
Redaktionella tjänster och målgruppsanpassad kommunikation
1049 Bryssel
BELGIEN

Luxemburg: Europeiska unionens publikationsbyrå, 2020
https://op.europa.eu/sv/publications

Tyckte du att publikationen var bra? Tala om det för oss:
comm-publi-feedback@ec.europa.eu

Print
ISBN 978-92-76-00832-3
doi:10.2775/997671
NA-02-19-173-SV-C
PDF
ISBN 978-92-76-01140-8
doi:10.2775/388667
NA-02-19-173-SV-N

© Europeiska unionen, 2020
Vidareutnyttjande tillåtet med angivande av källan.
Policyn för vidareutnyttjande av kommissionens handlingar styrs av beslut 2011/833/EU (EUT L 330, 14.12.2011, s. 39).