A KIADÓ MEGJEGYZÉSE

A nyomdából azt a hírt kaptuk, hogy egyes helyeken különös rajzok tűntek fel a Tudj meg többet Európáról! brosúrákban. Minden jel szerint egy Gordon névre hallgató fiú beszökött a nyomdába, és némelyik oldalra odafirkált valamit.

Reméljük, e kellemetlenség nem zavar majd benneteket az olvasásban.

Jó felfedezést kívánunk mindnyájatoknak!

Az Európai Bizottság „Szerkesztői szolgáltatások és célzott tájékoztatás” egységének munkatársai

Tudj meg többet Európáról!

Új eszköz a tanulók Európával kapcsolatos ismereteinek bővítésére, 10 éves kortól

A Tudj meg többet Európáról! segít feldolgozni Európa témáját az osztályban. A pedagógiai készlet három brosúrát és az Európai Unió térképét tartalmazza.

HOGYAN HASZNÁLJUK A Tudj meg többet Európáról! PEDAGÓGIAI KÉSZLETET AZ OSZTÁLYBAN? Az osztály érdeklődési köre és a tanulók kérdései alapján a pedagógus szabadon választhat az Európai Unió témájának három megközelítése között. A brosúráknak nincsen meghatározott sorrendje. Kiegészítik egymást, de bármelyik brosúra használható különállóan is.

Íme néhány felhasználási javaslat.

Az egyik lehetőség az Európai Unió történetéből és földrajzából kiindulva tárgyalni az Európai Unió felépítését. Ez esetben elsősorban a Tudj meg többet Európa történetéről! brosúra és/vagy a térkép bizonyulhat hasznosnak. Ezzel a térképpel a tanulók megtanulhatják, hogyan helyezkednek el egymáshoz képest az Európai Unió, illetve az euróövezet tagországai.
Egy másik lehetőség az aktualitásokból (például egy európai csúcstalálkozó vagy az euró témájából) kiindulva ismertetni meg az európai intézmények és polgári szerepvállalás működését. Ez esetben elsősorban a Tudj meg többet Európa működéséről! brosúrát ajánljuk.
Egy harmadik megközelítés a gyermekek mindennapi életéből bontani ki a témát (például a víz és az élelem minősége, a gyermekek védelme a közösségi hálókon stb.). Ez esetben elsősorban a Tudj meg többet Európa életéről! brosúra bizonyul hasznosnak.

MÓDSZERÜNKRŐL

Szándékunk egy olyan pedagógiai eszköztár kialakítása volt, amely egyszerre kínál gazdag tartalmat és fantáziadús ötleteket ahhoz, hogy felnyissuk a fiatalok szemét jövőbeli európai szerepvállalásukra.

A legfőbb célunk mindezzel az, hogy a tanulók tudatára ébredjenek, hogy részesei az Európai Uniónak, és hogy a jövőben ők maguk is alakíthatják majd azt. Ezen aktív szerep hangsúlyozására minden egyes témánál nyomatékos szerepet kapnak egyes cselekvő igék (erősítsük, éljük, építsük, óvjuk, védjük stb.).

A szóhasználat, a játékok és a játékos kikacsintások segítségével a gyermekek önállóan is bővíthetik tudásukat, követve Gordont, az elképzelt kisfiút, aki firkálmányaival „tarkítja” a brosúrák lapjait. A tanulókkal egyidős képzeletbeli kópé jelenléte közelebb hozza a brosúrák tartalmát a gyermekekhez. A füzet lapjain a tanulónak időnként kérdésekre kell válaszolnia, ami szintén aktív részvételre készteti őt. Kellemes olvasást!