Comisia Europeană

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

Tipograful ne informează că niște desene fanteziste au apărut în broșurile noastre Europa – Mai bine împreună! Într-adevăr, se pare că un băiat pe nume Gordon ar fi pătruns în tipografie și ar fi mâzgălit câteva pagini.

Sperăm că acest lucru nu vă va perturba lectura.

Lectură plăcută!

Echipa unității „Redactare și comunicare țintită”, Comisia Europeană

GHIDUL PROFESORULUI / O BROȘURĂ EXPLICATIVĂ

EUROPA – Mai bine împreună!

Un instrument pentru a vă sensibiliza elevii în ceea ce privește Europa încă de la vârsta de 10 ani

EUROPA – Mai bine împreună! vă va permite să abordați Europa în clasă. Kitul pedagogic cuprinde trei broșuri și o hartă a Uniunii Europene.

Cum se utilizează kitul pedagogic Europa – Mai bine împreună! în clasă?

În funcție de interesele clasei dumneavoastră și de întrebările elevilor, puteți alege să abordați Uniunea Europeană în trei moduri diferite. Broșurile nu au o ordine definită. Ele sunt complementare, dar fiecare broșură poate fi utilizată și separat.

Iată câteva piste de utilizare.

Puteți porni de la istoria și geografia Uniunii Europene pentru a vorbi despre construcția Uniunii Europene. În acest caz, veți utiliza, mai degrabă, broșura și/sau harta EUROPA – Să construim mai multe împreună! Această hartă le permite elevilor să localizeze țările Uniunii Europene și țările membre ale zonei euro.
Puteți porni de la actualitate (de exemplu, un summit european sau moneda euro) pentru a aborda funcționarea instituțiilor și cetățenia europeană. În acest caz, veți utiliza, mai degrabă, broșura EUROPA – Să ne organizăm mai bine împreună!
Puteți porni de la viața de zi cu zi a copiilor (de exemplu, calitatea apei și a alimentelor, protecția copiilor pe rețelele sociale etc.). În acest caz, veți utiliza, mai degrabă, broșura EUROPA – Să trăim mai bine împreună!

Demersul nostru

Dorința noastră a fost să creăm un univers pedagogic în același timp bogat în conținut și plin de fantezie pentru a deschide orizontul tinerilor către viitorul lor european.

Obiectivul principal este de a face elevul conștient că face parte din Uniunea Europeană și că va putea modela Europa de mâine. Pentru a pune accentul pe rolul său, am utilizat, pentru fiecare tematică, un verb de acțiune (a trăi, a se organiza, a-și aminti, a proteja etc.).

Vocabularul, jocurile și exercițiile ludice îi permit elevului să își completeze singur cunoștințele urmărindu-l pe Gordon, personajul imaginar care a „mâzgălit” în broșuri. Prezența acestui personaj de aceeași vârstă cu elevii face conținutul mai accesibil. Pe parcursul paginilor, întrebări deschise invită, de asemenea, elevii la o participare activă. Lectură plăcută!