Euroopan komissio

HUOMAUTUS LUKIJOILLE

Painotalo ilmoitti meille, että Eurooppa – enemmän yhdessä! -esitteisiimme on livahtanut joitakin hupaisia piirroksia. Poika nimeltä Gordon on nimittäin ujuttautunut painotaloon ja tuhertanut jotain muutamille sivuille.

Toivottavasti se ei häiritse lukukokemustasi.

Mukavia lukuhetkiä!

Euroopan komission toimituspalvelujen ja kohdennetun sidosryhmäyhteistyön yksikkö

OPETTAJAN OPAS / SELITTÄVÄ ESITE

EUROOPPA – Enemmän yhdessä!

Aineistoa yli 10-vuotiaiden oppilaiden aktivointiin
Eurooppa-tietoisuuden lisäämiseen

EUROOPPA – Enemmän yhdessä! -opetusmateriaalien avulla voitte käsitellä Eurooppaa luokassa. Opetusmateriaali käsittää kolme esitettä ja Euroopan unionin kartan.

EUROOPPA – Enemmän yhdessä! -opetusmateriaalin käyttäminen luokassa:

Euroopan unionia voidaan käsitellä luokassa kolmella eri tavalla sen mukaan, mistä luokka on kiinnostunut ja mitä kysymyksiä oppilaat esittävät. Esitteitä ei tarvitse käsitellä tietyssä järjestyksessä. Ne täydentävät toisiaan, mutta jokaista esitettä voidaan käsitellä yksinäänkin.

Käyttövinkkejä

Voitte aloittaa Euroopan unionin historiasta ja maantieteestä ja puhua Euroopan unionin rakentamisesta. Tällöin voitte käyttää ensisijaisesti esitettä EUROOPPA – Rakennetaan yhdessä! ja/tai karttaa. Kartan avulla oppilaat pystyvät hahmottamaan, missä kukin Euroopan unionin maa ja euroalueen maat sijaitsevat.
Voitte aloittaa ajankohtaisista tapahtumista (kuten Euroopan unionin huippukokouksesta tai euroon liittyvistä uutisista) ja käsitellä niiden avulla toimielinten toimintaa ja EU:n kansalaisuutta. Tällöin voitte käyttää ensisijaisesti EUROOPPA – Pelataan yhteen! -esitettä.
Voitte aloittaa lasten arjesta: puhua vaikkapa veden ja ruuan laadusta, lasten suojelemisesta internetyhteisöpalveluissa jne. Tällöin voitte käyttää ensisijaisesti EUROOPPA – Eletään yhdessä! -esitettä.

Meidän tavoitteemme

Olemme halunneet luoda pedagogisen ympäristön, joka on samalla kertaa sekä sisällöllisesti rikas että mielikuvituksellinen, jotta nuoret avaisivat silmänsä eurooppalaiselle tulevaisuudelle.

Tärkein tavoite on saada oppilas tietoiseksi kuulumisesta Euroopan unioniin ja omista mahdollisuuksistaan vaikuttaa huomisen Euroopan rakentamiseen. Oppilaan roolin korostamiseksi olemme käyttäneet kussakin aihekokonaisuudessa toimintaa kuvaavaa verbiä (eletään, järjestetään, muistetaan, suojellaan jne.).

Sanaston, pelien ja leikillisten vinkkien avulla oppilas voi itse täydentää tietojaan seuraamalla Gordonia, mielikuvitushenkilöä, joka on ”piirrellyt” esitteisiin. Oppilaiden kanssa saman ikäisen henkilön mukana olo tekee sisällöstä helpommin omaksuttavaa. Myös sivuilla esitetyt avoimet kysymykset kannustavat myös oppilasta osallistumaan aktiivisesti. Mukavia lukuhetkiä!