INSTITUȚIILE EUROPENE

Să luăm mai multe decizii împreună

Uniunea Europeană nu este un stat cum sunt, de exemplu, Bulgaria, Italia sau Spania. Uniunea Europeană este o asociere voluntară de state europene care au decis să realizeze proiecte în comun.

Aceasta are instituții puternice, cărora statele europene le-au transferat o parte din competențele lor. Fiecare instituție are un rol și este condusă de un președinte.

Cum funcționează Uniunea Europeană?

Consiliul European 1: reuniunea conducătorilor țărilor europene

Consiliul European reunește șefii de stat sau de guvern ai țărilor membre ale Uniunii. Aceștia se întrunesc, în principiu, de patru ori pe an. Aceste reuniuni se numesc „summituri europene” și sunt folosite pentru a discuta despre tot ceea ce se întâmplă în Europa și a defini marile orientări politice ale Uniunii.

Consiliul are sediul la Bruxelles (Belgia).

Comisia Europeană 2

Acesta este guvernul Uniunii Europene. Comisia propune legi noi și se asigură că acestea sunt respectate.

Ea este alcătuită din 27 de comisari (unul pentru fiecare țară) și fiecare este responsabil de unul sau mai multe domenii (de exemplu, mediu, transporturi, educație).

Comisia Europeană are sediul la Bruxelles.

Parlamentul European 3

Parlamentul European este vocea cetățenilor europeni. Este alcătuit din deputați care sunt aleși de popor cu ocazia alegerilor europene.

El votează legile europene și bugetul, împreună cu Consiliul Uniunii Europene.

Parlamentul European are sediul la Strasbourg (Franța), Bruxelles și Luxemburg.

Consiliul Uniunii Europene sau Consiliul de miniștri 1

Este alcătuit din miniștrii țărilor membre ale Uniunii. Un ministru pentru fiecare țară. Dar ministrul nu este tot timpul același, depinde de subiectul discutat.

De exemplu, dacă este Consiliul Agricultură, ministrul agriculturii este cel care va participa.

Consiliul Uniunii Europene votează legile europene și bugetul, împreună cu Parlamentul European.

Consiliul Uniunii Europene are sediul la Bruxelles.

Triunghiul instituțional al UE

Ce este o democrație?

O democrație este un sistem politic în care puterea aparține tuturor locuitorilor țării. În democrație, oamenii se numesc „cetățeni”. Fiecare cetățean major are dreptul de a vota în cadrul alegerilor.

 

DREPTURI ȘI CETĂȚENIE

Să ne respectăm mai mult diferențele

În Uniunea Europeană, orice cetățean major are dreptul de a vota pentru femeile și bărbații politicieni care candidează la alegeri (1). Dreptul de vot al cetățenilor este un element esențial al oricărei democrații.

Dreptul de a vota… și de a fi apărat

Toți cetățenii Uniunii Europene se bucură de drepturi și de libertăți. Aceste drepturi și libertăți au fost adunate într-un singur document, numit Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Aceasta trebuie să fie respectată de toată lumea.

Drepturile specifice ale copilului

Copiii sunt cetățeni europeni cu drepturi depline. Ei reprezintă aproximativ o cincime din populația Uniunii Europene.

Carta drepturilor fundamentale este esențială deoarece recunoaște o serie întreagă de drepturi specifice copiilor: dreptul de a merge la școală, dreptul de a se exprima, dreptul la protecție și la îngrijiri de sănătate.

(1) În Austria și în Malta se poate vota deja de la vârsta de 16 ani, iar în Grecia, de la vârsta de 17 ani.

Curtea de Justiție

Rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene este de a se asigura că legile UE sunt respectate și aplicate peste tot în același mod. Curtea are în componență câte un judecător din fiecare țară europeană și are sediul la Luxemburg.

 

TINERETUL UNIUNII EUROPENE

Să cerem mai des părerea tinerilor

Dacă tinerii europeni sunt cetățeni cu drepturi depline, aceasta înseamnă că ei au dreptul de a se exprima. Și chiar așa se întâmplă! În numeroase țări ale Uniunii, tinerii își pot comunica ideile, de exemplu în „Parlamentul tinerilor”.

  • Dar tu, ai ceva de spus?

Creați un miniparlament în clasa voastră și vorbiți despre subiecte care vă afectează direct. Câteva exemple:

  • Cum să trăim mai bine împreună zi de zi?
  • Cum să aplicăm mai bine și să apărăm drepturile copiilor?

 

PIAȚA UNICĂ

Să cooperăm mai bine cu vecinii noștri

UE este un teritoriu vast de aproape 4 milioane de km2 în care coexistă diferite culturi. Pentru a facilita viața europenilor, majoritatea țărilor membre au eliminat controlul pașapoartelor la frontiere. Prin urmare, orice persoană care locuiește într-un stat membru este liberă să circule, să locuiască și să muncească într-un alt stat membru al Uniunii.

Tinerii, de asemenea!

Tinerii pot, de asemenea, să circule în Europa datorită unui program care se numește Erasmus+. Acest program le permite elevilor și studenților să meargă să trăiască o experiență într-un alt stat și să studieze acolo.

Călătorind poți învăța una sau mai multe limbi. Una dintre bogățiile Uniunii noastre este, de asemenea, multitudinea de limbi care sunt vorbite aici. Cu cât vorbim mai multe limbi, cu atât putem să ne înțelegem și să ne organizăm mai eficient.

Apropo, știi câte limbi oficiale sunt vorbite în Europa?

Știați că…

Spațiul Schengen este un spațiu de liberă circulație a persoanelor între statele care au semnat acordul Schengen (un oraș din Luxemburg). În 2018, spațiul Schengen reunea 26 de state: 22 de state membre ale Uniunii Europene și 4 state nemembre. În spațiul Schengen, orice persoană din Uniunea Europeană (sau din altă parte) poate trece frontierele celorlalte țări membre fără a fi nevoită să prezinte un pașaport.

  • Poți să menționezi câteva dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene? *

* Pentru răspunsuri, vezi tabelul.

 

MONEDA UNICĂ ȘI ZONA EURO

Să realizăm mai ușor schimburi comerciale

O monedă unică

De la 1 ianuarie 2002, în urma Tratatului de la Maastricht din 1992, 19 țări din Uniunea Europeană au o monedă comună: euro (Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos).

Împreună, acestea formează „zona euro”. Celelalte țări – adică Bulgaria, Cehia, Croația, Danemarca, Polonia, România, Suedia și Ungaria – utilizează încă moneda lor națională.

Știați că…

Simbolul monedei euro (€) vine de la litera grecească epsilon și se referă la prima literă a cuvântului „Europa”. Iar cele două liniuțe transversale amintesc de alte două monede foarte cunoscute: dolarul și yenul.

1 Austria – 2 Cipru – 3 Italia – 4 Țările de Jos – 5 Belgia – 6 Germania – 7 Franța – 8 Portugalia

Banca Centrală Europeană

Banca Centrală Europeană (BCE) este responsabilă de buna funcționare a euro și autorizează producția de bancnote euro de către țările din zona euro. Banca are sediul la Frankfurt pe Main (Germania).

  • Această monedă de 2 euro este cea mai căutată de colecționari. Știi de unde provine?

VATICAN

 

BUGETUL UNIUNII EUROPENE

Să investim mai mult pentru viitorul nostru

Uniunea Europeană investește în numeroase domenii: educație, mediu, cercetare în domeniul noilor tehnologii, agricultură etc. Dar pentru a investi este nevoie de bani! Și trebuie, de asemenea, să se organizeze bine repartizarea acestor bani: este ceea ce se numește „buget”.

 

De unde vin banii Uniunii Europene?

99 % din bugetul Uniunii Europene provine din contribuția țărilor membre.

Acest buget servește la finanțarea a numeroase proiecte peste tot în Europa (construcția de drumuri și poduri, de școli și universități, de centre de cercetare științifică, de muzee, de spitale, de uzine), dar și la promovarea schimburilor de tineri și a locurilor de muncă în Europa.

Proiecte susținute de Uniunea Europeană

Sute de mii de proiecte au beneficiat de-a lungul anilor de investiții din partea Uniunii Europene. Iată câteva exemple – puteți găsi și altele aici: https://europa.eu/investeu/projects_ro

Locuri de joacă inteligente pentru copii

Copiii petrec din ce în ce mai mult timp jucându-se acasă pe dispozitive electronice în loc să se distreze afară la locurile de joacă. Ca urmare a lipsei exercițiilor fizice și a unei alimentații nesănătoase, din ce în ce mai mulți copii suferă de obezitate. Fondurile Uniunii Europene au ajutat firma bulgară Playground Energy să realizeze locuri de joacă în care energia cinetică este transformată în sunete și lumini, pentru a încuraja copiii să se miște mai mult și să trăiască mai sănătos.

Combaterea cancerelor infantile

Firma austriacă de biotehnologie Apeiron Biologics dezvoltă produse farmaceutice pentru tratarea cancerului, acordând o atenție specială formelor rare ale bolii care îi afectează în special pe copii. Un împrumut acordat de Uniunea Europeană va ajuta compania să își extindă activitățile de cercetare și să găsească noi modalități de combatere a bolii.

Școli ultramoderne

În Grecia, școlile suferă deseori de probleme structurale și de lipsa întreținerii. În plus, școlile sunt în număr insuficient pentru a putea primi toți elevii. Cele 24 de școli publice noi construite în regiunea Attica contribuie la rezolvarea problemelor de capacitate, furnizează echipamente de calitate și produc toată energia de care au nevoie.

  • Dar la tine? Cunoști acțiuni susținute de Uniunea Europeană în țara, regiunea sau orașul tău?

 

EVALUAREA CUNOȘTINȚELOR

Quizzzzzz!

Există 24 de limbi oficiale în Uniunea Europeană. Chiar dacă engleza este deseori utilizată, Uniunea Europeană ține să păstreze bogăția fiecăreia dintre acestea și încurajează învățarea mai multor limbi de către toți europenii, pentru ca aceștia să se înțeleagă mai bine între ei. Pentru a ne organiza bine, este important să ne înțelegem bine!

Hello
I don’t understand - Un helado
Danke - ¡Hola! - Bitte - Entschuldigung
Tschüss - Thank you - Ein Eis
No entiendo - Sorry - Por favor - Hallo
Goodbye - Tengo hambre - Das verstehe ich nicht
Perdón - Please - Ich habe Hunger
How are you? - ¡Hasta pronto! - See you
Adiós - An ice cream - Bis bald
Gracias - Wie geht’s ? - I am hungry
¿Cómo estás?

  • Iată cum se spune „bună ziua” și „mulțumesc” în fiecare dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Poți să asociezi cuvintele cu limba corespunzătoare?
Dobro utro germană Obrigado
Bună dimineața engleză Efkaristo
L-Għodwa t-Tajba bulgară Blagodarya
abrīt croată Gracias
Guten Morgen daneză Merci
God morgon spaniolă Hvala
Dia dhuit estonă Tack
Bom dia finlandeză Hvala
Goedemorgen franceză Grazie
Dobré ráno greacă Ačiū
Labas Rytas maghiară Bedankt
God morgen italiană Dziękuję
Tere hommikust irlandeză Paldies
Buenos días letonă Danke
Bonjour lituaniană Tak
Buongiorno malteză Thank you
Dzień dobry neerlandeză Děkuji
Good morning polonă Ďakujem
Hyvää huomenta portugheză Go raibh maith agat
Dobro jutro română Grazzi
Kalimera slovacă Aitäh
Jó reggelt slovenă Köszönöm
Dobré ráno suedeză Kiitos
Dobro jutro cehă Mulțumesc

Bulgară: Dobro utro, Blagodarya; cehă: Dobré ráno, Děkuji; croată: Dobro jutro; Hvala; daneză: Godmorgen, Tak; engleză: Good morning; Thank you; estonă: Tere hommikust, Aitäh; finlandeză: Hyvää huomenta, Kiitos; franceză: Bonjour, Merci; germană: Guten Morgen, Danke; greacă: Kalimera, Efkaristo; irlandeză: Dia dhuit; Go raibh maith agat; italiană: Buongiorno, Grazie; letonă: Labrīt, Paldies; lituaniană: Labas rytas, Ačiū; maghiară: Jó reggelt, Köszönöm; malteză: L-għodwa t-tajba, Grazzi; neerlandeză: Goedemorgen, Bedankt; polonă: Dzień dobry; Dziękuję; portugheză: Bom dia, Obrigado; română: Bună dimineața, Mulțumesc; slovacă: Dobré ráno, Ďakujem; slovenă: Dobro jutro, Hvala; spaniolă: Buenos días, Gracias; suedeză: God morgon, Tack.

Pentru a înțelege mai bine de unde vine Europa și care este viața ei de zi cu zi, consultă și aceste două broșuri:

Formate disponibile

Această publicație online este disponibilă în 24 de limbi și în următoarele formate:

PDF PRINT HTML

Publicată în februarie 2020 de către

Comisia Europeană
Direcția Generală Comunicare
Unitatea „Redactare și comunicare țintită”
1049 Bruxelles
BELGIA

Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2020
https://op.europa.eu/ro/publications

Considerați că această publicație este utilă? Comunicați-ne opiniile dumneavoastră:
comm-publi-feedback@ec.europa.eu

Print
ISBN 978-92-76-01180-4
doi:10.2775/02467
NA-02-19-173-RO-C
PDF
ISBN 978-92-76-01150-7
doi:10.2775/545595
NA-02-19-173-RO-N

© Uniunea Europeană, 2020
Reutilizarea textului este autorizată cu condiția menționării sursei.
Politica de reutilizare a documentelor Comisiei Europene este reglementată prin Decizia 2011/833/UE (JO L 330, 14.12.2011, p. 39).