EUROOPAN UNIONIN HISTORIA

Muistetaan juuremme

Nyky-Euroopan juuret ulottuvat kauas menneisyyteen.

Jotta ymmärtäisimme, miksi Eurooppa on tänään sellainen kuin se on, on tärkeää tietää, miten se on syntynyt.

Ensimmäiset yritykset

Muun muassa Kaarle Suuri ja Napoleon I yrittivät koota kaikki Euroopan maat yhdeksi kansakunnaksi. Siitä huolimatta Eurooppa on syntynyt lähinnä veristen sotien tuloksena.

Euroopassa syttyi 1900-luvulla kaksi sotaa, jotka laajenivat koko maailmaan. Siksi niitä kutsutaan maailmansodiksi.

Ensimmäinen maailmansota käytiin vuosina 1914–1918. Toinen maailmansota taas syttyi parikymmentä vuotta myöhemmin.

Tiesitkö, että Euroopan nimi on peräisin kreikkalaisesta jumaltarusta?

Europea oli hurmaavan kaunis prinsessa, joka asui Tyroksessa, Aasian-puoleisella Välimeren rannikolla (nykyisessä Libanonissa). Jumalten kuningas Zeus rakastui häneen. Zeus onnistui viettelemään European ja kuljettamaan hänet Kreikkaan. Zeus ja Europea saivat kolme lasta, ja maanosa sai nimekseen Eurooppa prinsessa European mukaan.

Toinen maailmansota

Vuonna 1945 eli toisen maailmansodan jälkeen Eurooppa oli raunioina.

Hirvittävä sota kesti kuusi vuotta. Se jätti jälkeensä 20 miljoonaa orpolasta, täysin tuhottuja teitä sekä nälkään nääntyviä ja omasta maastaan pakenemaan joutuneita ihmisiä. Tuho oli täydellinen. Kaikki oli rakennettava uudelleen.

Kaksi erimielistä ryhmittymää

Vuonna 1945 Eurooppaan saatiin rauha, mutta Eurooppa jakautui kahteen ryhmään: Itä-Eurooppaan ja Länsi-Eurooppaan. Raja kulki Saksan halki.

Saksa jaettiin silloin kahdeksi maaksi: Itä-Saksaksi ja Länsi-Saksaksi.

Elämä rajan eri puolilla oli hyvin erilaista.

Miten lännen puolella elettiin kuitenkin rauhassa?

Ihmettelet ehkä, mitä tekemistä tällä on Euroopan unionin kanssa.

Ranskalainen valtiomies Robert Schuman sai 9. toukokuuta 1950 neronleimauksen: Länsi-Saksa ja Ranska voisivat tehdä yhteistyötä hiili- ja teräsaloilla. Sitä kautta ajatukset keskinäisestä sodasta voitaisiin unohtaa.

Länsi-Eurooppaa alettiin jälleenrakentaa rauhanomaisesti.

Mitä teräksestä voidaan valmistaa? Mainitse muutama esimerkki.

Aikajana Euroopan tapahtumista, jotka ovat tärkeitä EU:n rakentamiselle: 742: Kaarle Suuri syntyy. 1769: Napoleon syntyy. 1914–1918: ensimmäinen maailmansota. 1939–1945: toinen maailmansota. 1951: Euroopan hiili- ja teräsyhteisö perustetaan. 1957: Euroopan talousyhteisön perustamissopimus allekirjoitetaan. 1961: Berliinin muuri rakennetaan. 1989: Berliinin muuri murtuu. 1992: Maastrichtin sopimus allekirjoitetaan. 1995: Itävalta, Ruotsi ja Suomi liittyvät Euroopan unioniin. 2004: Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari ja Viro liittyvät Euroopan unioniin. 2007: Lissabonin sopimus allekirjoitetaan. 2007: Bulgaria ja Romania liittyvät Euroopan unioniin. 2013: Kroatia liittyy Euroopan unioniin.

Euroopan hiili- ja teräsyhteisö

Hyvin nopeasti hiili- ja teräshankkeeseen liittyi muitakin maita: Alankomaat, Belgia, Italia ja Luxemburg.

Nämä kuusi maata allekirjoittivat 18. huhtikuuta 1951 Euroopan hiili- ja teräsyhteisön (EHTY) perustamissopimuksen. Se oli askel kohti pysyvää rauhaa.

EU:n perustajat

Yhteisen Euroopan rakentaminen ei ollut helppoa. Asiastaan vakuuttuneiden kaukonäköisten edelläkävijöiden – naisten ja miesten – oli puolustettava ajatusta tarmokkaasti, ennen kuin siitä muodostui yhteinen hanke. Nykyään heitä kutsutaan EU:n perustajiksi. Keitä he olivat?

Tiedätkö mistä maista EU:n perustajat tulevat? Tässä on muutama heistä. Belgia: Paul-Henri Spaak. Ranska: Jean Monnet, Robert Schuman, Simone Veil. Italia: Alcide De Gasperi, Nilde Iotti. Luxemburg: Joseph Bech. Alankomaat: Marga Klompé. Länsi-Saksa: Konrad Adenauer, Ursula Hirschmann.

1A – 2D – 3E – 4B – 5E – 6F – 7C – 8A – 9D – 10E

Euroopan talousyhteisö (ETY)

Hiili- ja teräshankkeen jatkoksi samat kuusi maata päättivät luoda suuret markkinat ilman rajoja. Ne perustivat vuonna 1957 Euroopan talousyhteisön (ETY). ”Taloudella” tarkoitetaan kaikkea, mikä liittyy rahaan, liikeasioihin, työhön ja kaupankäyntiin.

Länsi-Euroopan talous alkoi kohentua. Sota oli enää kaukainen muisto. Länsi-Euroopassa vallitsi rauha.

Berliinin muuri (katso kartta)

Muistatko, minkä vuoksi toisen maailmansodan jälkeen Eurooppa jakautui kahteen ryhmään, jotka eivät tulleet toimeen keskenään?

Itä-Saksa rakensi vuonna 1961 muurin, joka erotti toisistaan Berliinin kaupungin itäisen ja läntisen puolen. Asukkaat eivät enää päässeet idästä länteen. Berliinin muuri oli kylmän sodan symboli, (kommunistisen) idän ja (kapitalistisen) lännen raja.

Idässä valtio omisti ja järjesti kaiken: maatalous- ja teollisuustuotannon ja tavaroiden jakelun. Lännessä ihmiset olivat vapaita. He saivat sanoa mielipiteensä, perustaa yrityksen, matkustaa, valita johtajansa ja äänestää.

Ensimmäiset laajentumiset

Länsi-Eurooppa kehittyi, ja uusia maita halusi liittyä noiden kuuden perustajamaan joukkoon. Tanska, Irlanti ja Britannia (1) liittyivät Euroopan talousyhteisöön vuonna 1973. Sen jälkeen laajeneminen jatkui Etelä-Eurooppaan: Kreikka liittyi vuonna 1981 ja Espanja ja Portugali vuonna 1986.

(1) Iso-Britannia erosi Euroopan unionista vuonna 2020.
Kartta, jossa näkyy Euroopan unionin kuusi perustajamaata: Alankomaat, Belgia, Italia, Luxemburg, Ranska ja Saksa. Irlanti, Tanska ja Yhdistynyt kuningaskunta liittyivät Euroopan unioniin 1. tammikuuta 1973, jolloin Euroopan unionin jäsenvaltioiden määrä nousi yhdeksään. Kreikka liittyi vuonna 1981 ja sen jälkeen Espanja ja Portugali vuonna 1986. Itävalta, Ruotsi ja Suomi liittyivät Euroopan unioniin vuonna 1995. Vuonna 2004 Euroopan unioniin liittyi kymmenen maata: Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari ja Viro. Bulgaria ja Romania liittyivät Euroopan unioniin vuonna 2007 ja Kroatia viimeisimpänä maana vuonna 2013.

Berliinin muurin murtuminen

Vuonna 1989 keskellä Eurooppaa tapahtui mullistava asia: Itä- ja länsieurooppalaiset liittyivät yhteen.

Heidät sekä fyysisesti että poliittisesti erottanut Berliinin muuri tuhottiin. Tuhannet berliiniläiset mursivat muurin ja liittyivät maanmiehiensä seuraan, Saksa oli jälleen yhdistynyt. Euroopassa oli suuri kansanjuhla!

Tapahtuma merkitsi kommunismin päättymistä Saksassa, ja vuosien mittaan monet Itä-Euroopan maat liittyivät vähitellen Euroopan unioniin.

Kartta, josta näkyy, että Berliinin muurin rakentamisen aikaan Saksa oli jakautunut kahteen osaan: Länsi-Saksaan eli Saksan liittotasavaltaan ja Itä-Saksaan eli Saksan demokraattiseen tasavaltaan. Myös Berliini oli jaettu kahtia: Itä-Berliini oli Neuvostoliiton vyöhyke ja Länsi-Berliini jakautui Ranskan, Britannian ja Amerikan vyöhykkeisiin.

Euroopan unionin synty

Vuonna 1992 laadittiin Maastrichtin sopimus, jonka myötä Euroopan talousyhteisöstä tuli Euroopan unioni (EU).

Peräkkäiset laajentumiset

Vuosina 1995–2013 Euroopan unioniin liittyi 16 uutta maata. Koska Iso-Britannia erosi Euroopan unionista vuonna 2020, jäsenmaita on nyt 27.

Euroopan unionin väkiluku on yli 447 miljoonaa. Se on enemmän kuin Yhdysvalloissa, jossa on 329 asukasta, ja Japanissa, jossa on 126 miljoonaa asukasta.

 

EUROOPAN UNIONIN PERUSSOPIMUKSET

Allekirjoitetaan sopimuksia

Perussopimukset

Oltiinpa välitunnilla tai Euroopassa, sitä vaikeampaa on päästä sopimukseen, mitä enemmän ihmisiä on koolla. Kaikki haluavat puolustaa omia ajatuksiaan.

Ratkaisun löytämiseksi on siis keskusteltava. Euroopan unionissa tehdyt ratkaisut on koottu perussopimuksiin.

Perussopimus on EU:n jäsenmaiden valtion- tai hallitusten johtajien tekemä ja allekirjoittama sopimus. Se on kuin Euroopan unionin käyttöohje.

Tähän mennessä on tehty peräkkäin seitsemän merkittävää perussopimusta. Tavallisesti perussopimukselle annetaan sen kaupungin nimi, jossa sopimus on allekirjoitettu. Viimeisin perussopimus on Lissabonin sopimus.

Miten Euroopan unioniin pääsee jäseneksi?

Jokainen eurooppalainen maa voi hakea Euroopan unionin jäsenyyttä, mutta siihen liittyy ehtoja:

  • Maan on oltava demokratia, jonka johtajat kansa on valinnut äänestämällä.
  • Maan on kunnioitettava ihmisoikeuksia, tiedotusvälineiden vapautta ja sananvapautta.
  • Maan talouden on oltava hyvässä kunnossa.
  • Maan on noudatettava kaikkia Euroopan unionin päätöksiä ja lakeja.

 

EUROOPAN UNIONIN SYMBOLIT

Tuetaan erilaisuuttamme

Euroopan unionin lippu

Euroopan unionin lipussa on 12 kultaisen tähden muodostama ympyrä sinisellä pohjalla.

Euroopan kansallislaulu

Euroopan kansallislaulu on Oodi ilolle. Se on katkelma kuuluisan saksalaisen säveltäjän Ludwig van Beethovenin 9. sinfoniasta.

Sanaton hymni kuvastaa Euroopan omaksumia vapauden, rauhan ja yhteisvastuun ihanteita.

Euroopan tunnuslause
”In varietate concordia”

Euroopan unioni otti vuonna 2000 ensimmäistä kertaa itselleen tunnuslauseen. Se on suomeksi ’Moninaisuudessaan yhtenäinen’.

Tunnuslause muistuttaa siitä, miten Euroopan unioni perustuu maanosan eri kulttuurien, perinteiden ja kielten rikkauteen.

Tutki tämän Euroopan kartan pieniä kuvia, jotka esittävät EU-maiden maamerkkejä, henkilöitä, ruokia sekä muita kansallisia piirteitä ja perinteitä.

Eurooppa-päivä, 9. toukokuuta

Eurooppa-päivää vietetään 9. toukokuuta. Robert Schuman nimittäin antoi julistuksensa juuri 9. toukokuuta 1950. Se on siis Euroopan rakentamisen todellinen aloituspäivä. Eurooppa-päivän aikoihin Euroopan unionin toimielimet pitävät avoimien ovien päiviä eli niissä pääsee vierailemaan.

 

EUROOPAN MAANTIEDE

Ymmärretään yhteistä aluettamme

Kun puhutaan ”Euroopasta”, puhutaan monista eri asioista.

Ensinnäkin Eurooppa on maanosa. Maanosat ovat suuria maa-alueita, jotka valtameret erottavat toisistaan.

Euroopan maanosa muodostuu monista maista tai alueista. Näistä maista 27 on päättänyt kuulua yhteiseen alueeseen, jota kutsutaan Euroopan unioniksi.

Maailmankartta, josta näkyy Euroopan sijainti muiden maanosien joukossa.

Euroopan unionin maista osa on vielä päättänyt käyttää samaa rahayksikköä, euroa. Ne kuuluvat ”euroalueeseen”.

  • Piirrä pieni rasti oman maasi kohdalle. Käytä apunasi liitteessä olevaa karttaa.

 

EUROOPAN UNIONIN TULEVAISUUS

Katsotaan tulevaisuuteen

Euroopan unioni on syntynyt vähitellen niiden rohkeiden miesten ja naisten ajatuksista, jotka ovat tehneet työtä rauhan eteen. Se on pitkän historiallisen kehityksen tulosta, ja me olemme kaikki siinä mukana.

Kaikki ei tietenkään ole vielä täydellistä: kyseessä on jatkuvasti kehittyvä hanke. Ja huomenna sitä vievät eteenpäin nuoret.

Meillä on vielä suuria ongelmia, joita ei voida ratkaista muutoin kuin kaikkien maiden yhteistyöllä.

Kuka rakentaa huomisen Eurooppaa? Sinun sukupolvesi RAKENTAA sitä yhdessä!

  • Kuvittele itsesi tulevaisuuteen. Millainen on sinun tulevaisuutesi Eurooppa?

Lisätietoja EU:n rakenteesta ja arkipäivän toiminnasta saat seuraavista esitteistä:

Käytettävissä olevat muodot

Tämä verkkojulkaisu on saatavana 24 kielellä ja seuraavissa muodoissa:

PDF PRINT HTML

Käsikirjoitus on päivitetty maaliskuussa 2023.

Euroopan komissio
Viestinnän pääosasto
Toimituspalvelut ja kohdennettu sidosryhmäyhteistyö
1049 Bruxelles/Brussel
BELGIQUE/BELGIË

Luxemburg, Euroopan unionin julkaisutoimisto, 2023
op.europa.eu/fi/publications

Mitä pidit tästä julkaisusta? Voit lähettää palautetta osoitteeseen:
comm-publi-feedback@ec.europa.eu

© Euroopan unioni, 2023
Logo CC

Euroopan komission asiakirjojen uudelleenkäyttöä koskevat periaatteet perustuvat 12. joulukuuta 2011 annettuun komission päätökseen 2011/833/EU (EUVL L 330, 14.12.2011, s. 39). Jollei toisin mainita, tämän asiakirjan uudelleenkäyttö on sallittua Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) -lisenssin mukaisesti (creativecommons.org/licenses/by/4.0/). Tämä tarkoittaa sitä, että uudelleenkäyttö on sallittua, kunhan lähde mainitaan asianmukaisesti ja mahdollisesti tehdyt muutokset ilmoitetaan.

Sellaisten aineiston osien käyttö tai jäljentäminen, jotka eivät ole Euroopan unionin omaisuutta, saattaa edellyttää lupaa suoraan asianomaisilta oikeudenhaltijoilta.

Kaikki kuvat © Euroopan unioni, ellei toisin mainita.