Raportul special
02 2021

Ajutorul umanitar acordat de UE pentru educație: vine în sprijinul copiilor în nevoie, dar ar trebui să se întindă pe un orizont de timp mai lung și să ajungă la un număr mai mare de fete

Informații despre raport: În 2019, Comisia a majorat cuantumul ajutorului pentru educație în situații de urgență și de criză prelungită la 10 % din ajutorul său umanitar total. Curtea a evaluat modul în care Comisia a gestionat acest nou nivel de sprijin. S-a constatat că proiectele erau relevante și obținuseră rezultatele scontate, dar au adus beneficii pentru un număr mai mic de fete decât de băieți. Majoritatea proiectelor din eșantionul Curții aveau o durată prea scurtă în raport cu nevoile și Comisia nu a procedat suficient la identificarea oportunităților de creștere a eficienței din punctul de vedere al costurilor. Deși majoritatea proiectelor au continuat să aducă beneficii pentru copii după încheierea lor, proiectele de tip „numerar pentru educație” au avut o contribuție minoră la reducerea dependenței beneficiarilor de acest tip de ajutor. Curtea recomandă furnizarea finanțării pe termen mai lung, îmbunătățirea analizei costurilor, acordarea unui nivel mai mare de sprijin pentru fete și ameliorarea sustenabilității proiectelor de asistență în numerar.
Raport special al Curții de Conturi Europene prezentat în temeiul articolului 287 alineatul (4) al doilea paragraf TFUE.

Această publicație este disponibilă în 23 de limbi și în următorul format:
PDF
PDF General Report

Sinteză

I

Educația este prioritară pentru milioane de copii neșcolarizați din zone afectate de crize. Aceasta nu numai că le oferă oportunități de învățare, dar le sporește și reziliența. De asemenea, educația contribuie la protejarea copiilor și le permite să își dezvolte calitățile care le vor aduce beneficii în viitor.

II

UE, prin Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene (ECHO) a Comisiei Europene, furnizează ajutor umanitar bazat pe nevoi persoanelor afectate de dezastre. Scopul său este de a gestiona operațiunile umanitare în conformitate cu principiile economiei, eficienței și eficacității. Egalitatea de gen este un alt principiu director.

III

UE a majorat recent ajutorul pentru educație la 10 % din ajutorul său umanitar total, în 2019 acesta ajungând la 160 de milioane de euro. Scopul urmărit prin acest ajutor este de a restabili și a menține accesul la educație sigură și de calitate pe durata crizelor umanitare. Sunt sprijinite numeroase tipuri de activități, inclusiv construcția sau renovarea de săli de clasă, furnizarea de materiale educaționale și de mobilă în scopuri didactice, formarea profesorilor și ajutorul acordat copiilor în vederea reîntoarcerii lor la școală prin furnizarea de numerar familiilor și prin susținerea copiilor în recuperarea decalajului prin programe de educație accelerată.

IV

Scopul principal al auditului a fost acela de a evalua dacă ajutorul umanitar acordat de UE pentru educație a fost eficace în ajutorarea copiilor și dacă acesta a fost pus în practică în mod eficient. Auditul a acoperit proiecte implementate în Iordania și în Uganda în perioada 2017‑2019. Raportul își propune să contribuie la îmbunătățirea gestionării asigurate de Comisie într-un domeniu în care finanțarea a crescut constant în ultimii ani.

V

Curtea a constatat că proiectele au fost relevante și bine coordonate, iar Comisia a remediat problemele pe care le-a identificat în cursul vizitelor de monitorizare. Proiectele au obținut cea mai mare parte a rezultatelor lor planificate. Cu toate acestea, ele au utilizat în mod limitat orientările relevante din cadrul capacității consolidate de răspuns a ECHO, care oferă partenerilor finanțare pentru elaborarea de metodologii și de orientări menite să sporească eficacitatea acțiunilor umanitare.

VI

Curtea a constatat, de asemenea, că proiectele nu au vizat un număr suficient de fete, deși acestea se confruntau cu dezavantaje mai mari, cum ar fi riscul de căsătorie timpurie. În plus, mai multe dintre proiectele incluse în eșantion nu au atins obiectivul fixat în ceea ce privește proporția de fete.

VII

Majoritatea proiectelor din eșantionul Curții au avut inițial o durată de 10 până la 12 luni, care nu a fost suficient de lungă pentru a răspunde nevoilor educaționale ale copiilor aflați în situații de criză prelungită și, astfel, durata unora dintre proiecte a fost extinsă. De asemenea, durata scurtă a sporit sarcina administrativă care revenea partenerilor responsabili de punerea în aplicare, ceea ce a făcut ca furnizarea ajutorului să fie mai puțin eficientă.

VIII

Comisia nu a analizat în mod suficient costurile proiectelor astfel încât să poată identifica oportunitățile de optimizare a raportului cost-eficacitate. Ea nu a comparat costul activităților sau proporția de bunuri și servicii primite de beneficiari cu proiecte similare sau cu faze anterioare ale aceluiași proiect. Acesta a fost cazul nu doar la selectarea propunerilor de proiecte, ci și la monitorizarea punerii în aplicare a acestora.

IX

Majoritatea proiectelor au continuat să aducă beneficii pentru copii chiar și după încheierea lor. Cu toate acestea, ECHO a depus puține eforturi pentru a reduce dependența beneficiarilor de asistența în numerar în cadrul proiectelor de tip „numerar pentru educație” incluse în eșantion. Multe dintre aceste proiecte necesitau finanțare repetată, deoarece nu au fost corelate cu programe de ajutor pe termen mai lung și nu au reușit decât într-o foarte mică măsură să direcționeze beneficiarii către soluții de subzistență.

X

Pe baza acestor concluzii, Curtea recomandă Comisiei:

  • să utilizeze pe scară mai largă rezultatele proiectelor finanțate în cadrul capacității consolidate de răspuns;
  • să ofere mai mult sprijin fetelor;
  • să furnizeze o finanțare pe termen mai lung în scopul educației în situații de criză prelungită;
  • să îmbunătățească analiza costurilor la selectarea și la monitorizarea proiectelor educaționale;
  • să sporească sustenabilitatea proiectelor de tip „numerar pentru educație”.

Introducere

Educația este prioritară pentru milioane de copii neșcolarizați din zone afectate de crize

01

Conform estimărilor, 64 de milioane de copii din țările în curs de dezvoltare nu urmează nicio formă de învățământ primar1. Jumătate dintre acești copii neînscriși la școală locuiesc în zone afectate de conflicte. În ansamblu, fetele sunt mai dezavantajate, întrucât sunt mai expuse decât băieții riscului de neșcolarizare în țările afectate de conflicte2.

02

În zilele noastre, o criză umanitară durează, în medie, peste nouă ani. Aproape trei sferturi dintre persoanele care au beneficiat de asistență umanitară în 2018 trăiau în țări ce erau afectate de o criză de mai bine de șapte ani3.

03

Pe lângă faptul că pune la dispoziție oportunități de învățare, educația în situații de urgență și de criză prelungită sporește reziliența copiilor. De asemenea, ea poate asigura o protecție fizică imediată, precum și dobândirea de cunoștințe și de abilități cu ajutorul cărora aceștia să poată supraviețui4. Unul dintre motivele principale pentru care sunt puse la dispoziție într-un cadru organizat activități educaționale încă de la începutul unei situații de urgență este acela de a atenua impactul psihosocial al traumei în rândul copiilor. Perturbările și insecuritatea care intervin în mod inerent în situațiile implicând refugiați pot dăuna dezvoltării fizice, intelectuale, psihologice, culturale și sociale a copiilor. Educația în situații de urgență și de criză prelungită poate însă oferi copiilor speranță pentru viitor și un sentiment de normalitate și de siguranță și poate asigura dobândirea de abilități de bază4.

04

Situația copiilor afectați de crize pune în lumină importanța educației5. Părinții și liderii comunităților afectate de conflicte consideră, de asemenea, că educația copiilor se numără printre prioritățile lor cele mai importante, fiind pusă uneori înaintea altor servicii de bază67.

Comisia a majorat recent cuantumul ajutorului pentru educație la 10 % din ajutorul său umanitar total

05

UE acordă ajutor umanitar persoanelor afectate de dezastre prin intermediul Direcției Generale Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene (ECHO)8. De regulă, ECHO nu intervine direct la fața locului. Acțiunile de ajutor umanitar finanțate de ECHO sunt puse în aplicare de organizații partenere, precum organizații neguvernamentale umanitare (ONG-uri), organizații internaționale și agenții de ajutorare ale Organizației Națiunilor Unite. Responsabilitatea pentru strategia și punerea în aplicare a ajutorului umanitar al Uniunii Europene îi revine direcției generale ECHO. Aceasta finanțează acțiuni propuse de parteneri și monitorizează punerea lor în aplicare.

06

Regulamentul privind ajutorul umanitar și Regulamentul financiar impun Comisiei să gestioneze operațiunile umanitare în conformitate cu principiile economiei, eficienței și eficacității. Egalitatea de gen este un alt principiu director în ajutorul umanitar al UE9.

07

UE și-a stabilit cadrul de politică privind educația în situații de urgență și de criză prelungită în comunicarea sa din mai 201810. Statele membre ale UE au aprobat acest cadru prin concluziile din 26 noiembrie 2018 ale Consiliului. Cadrul era axat pe patru domenii strategice prioritare (a se vedea figura 1). Anterior, sprijinul era direcționat pe baza unei comunicări din 2008, care pleda în favoarea includerii educației în ajutorul umanitar11.

Figura 1

Cele patru priorități strategice ale ECHO pentru educație în situații de urgență și de criză prelungită

Sursa: Curtea de Conturi Europeană, pe baza comunicării din mai 2018 a Comisiei.

08

Comisia sprijină numeroase tipuri de activități din domeniul educației. Printre acestea se numără construcția și renovarea de săli de clasă, de locuințe de serviciu pentru personal și de latrine, furnizarea de materiale educaționale și de mobilă în scopuri didactice, formarea profesorilor, furnizarea unei educații accelerate care să ajute copiii să se întoarcă la școală, sensibilizarea părinților cu privire la importanța educației, plăți în numerar vărsate familiilor pentru a permite copiilor să meargă la școală și furnizarea de sprijin psihosocial pentru copii.

09

Prin finanțarea pe care o acordă prin capacitatea consolidată de răspuns, ECHO urmărește să ajute sectorul umanitar să acorde sprijin într-un mod mai eficace. Acest tip de finanțare este îndreptat către inițiative care introduc sau dezvoltă noi metode de lucru (de exemplu, metodologii și orientări).

10

ECHO alocă fonduri pentru situații de criză pe baza unei evaluări calitative a nevoilor. Modalitatea de alocare a finanțării ține cont totodată de mai mulți factori cum ar fi nivelul alocărilor anterioare, numărul partenerilor prezenți la fața locului, accesul la beneficiari și coordonarea dintre partenerii care operează în sectorul umanitar. Se ține seama, de asemenea, de angajamentul declarat în comunicarea din mai 2018 de a aloca educației 10 % din bugetul consacrat de UE ajutorului umanitar.

11

ECHO a început deja să mărească finanțarea pentru educație în 2016, când cheltuielile au crescut cu 51 de milioane de euro față de anul precedent (a se vedea figura 2). În concordanță cu comunicarea din 2018, ECHO a continuat să aloce fonduri mult mai mari pentru educație, ajungând în 2019 la 10 % din bugetul consacrat de UE ajutorului umanitar.

Figura 2

Finanțarea acordată de ECHO pentru educație în perioada 2015-2019*

* Coloanele albastre indică cheltuielile bugetare pentru educație în situații de urgență și de criză prelungită (în milioane de euro) și linia verde arată cât la sută din ajutorul umanitar al UE corespunde bugetului consacrat educației în situații de urgență și de criză prelungită.

Sursa: Curtea de Conturi Europeană, pe baza informațiilor Comisiei.

12

Primii zece principali beneficiari ai ajutorului de urgență al UE pentru educație în perioada 2017‑2019 au primit în total 188 de milioane de euro. Dintre aceștia, cele patru țări care au beneficiat de cele mai mari sume au fost Turcia (84 de milioane de euro), Iordania (18 milioane de euro), Siria (16 milioane de euro) și Uganda (16 milioane de euro).

Tabelul 1

Finanțarea acordată de ECHO pentru educație în situații de urgență și de criză prelungită în perioada 2017-2019 – primele zece țări beneficiare

Țara Suma angajată (milioane de euro)
1 Turcia 84,8
2 Iordania* 18,0
3 Siria 16,0
4 Uganda* 15,7
5 Liban 13,9
6 Somalia 10,2
7 Irak 9,6
8 Iran 8,3
9 Etiopia 5,7
10 Mali 5,6
187,8

* Țări incluse în audit.

Sursa: Curtea de Conturi Europeană, pe baza informațiilor Comisiei.

Sfera și abordarea auditului

13

Auditul Curții a examinat modul în care Comisia a gestionat sprijinul său sporit pentru educație în situații de urgență și de criză prelungită. În 2019, ajutorul acordat de Comisie pentru educație a atins ținta de 10 % din ajutorul umanitar total al UE. Prin acest audit, Curtea a urmărit să se asigure că acest nou nivel de finanțare a fost utilizat în mod eficace și eficient și și-a propus să formuleze, pe baza constatărilor sale, o serie de recomandări în vederea ameliorării.

14

Auditul a evaluat cât de eficace și de eficient a fost ajutorul acordat de UE în scopul educației în situații de urgență și de criză prelungită. Curtea a căutat să răspundă la următoarele întrebări:

  • A fost ajutorul umanitar al UE eficace în ajutorarea copiilor?
  • A pus Comisia în aplicare ajutorul său într-o manieră eficientă?
15

Auditul a vizat două țări, Iordania și Uganda, ceea ce a permis Curții să examineze răspunsul ECHO la crize prelungite în două contexte diferite. Angajamentele asumate de UE pentru finanțarea educației în situații de urgență și de criză prelungită în Iordania și în Uganda între 2017 și 2019 s-au ridicat la 18 milioane de euro și, respectiv, la 16 milioane de euro (a se vedea punctul 12). Turcia, cel mai mare beneficiar al acestui tip de finanțare, nu a fost inclusă în sfera auditului întrucât cheltuielile relevante făcuseră deja obiectul unui audit desfășurat de Curte în 201812.

16

Curtea a examinat șapte proiecte din Iordania și patru din Uganda, care au demarat în 2017, 2018 și 2019 (a se vedea anexa I). Cele două țări au fost selectate pe baza cuantumului finanțării acordate de UE pentru educație în situații de urgență și de criză prelungită în perioada 2017‑2019. Printre criteriile suplimentare utilizate s-a numărat necesitatea ca auditul să acopere diverși parteneri de punere în aplicare și posibilitatea de a include în eșantion atât proiecte închise, cât și proiecte în curs.

17

Curtea a efectuat auditul în perioada cuprinsă între noiembrie 2019 și iunie 2020. Dată fiind pandemia de COVID-19, Curtea nu a putut vizita proiectele la fața locului. Ea a avut întrevederi cu membri ai personalului Comisiei de la Bruxelles înainte de introducerea restricțiilor de călătorie. Ulterior, au fost desfășurate videoconferințe cu personalul Comisiei și cu reprezentanți ai partenerilor de punere în aplicare prezenți atât la sediul lor, cât și la fața locului în Iordania și în Uganda. Prin urmare, observațiile și concluziile Curții se sprijină pe o examinare a documentației (de exemplu, propunerile de proiecte, rapoartele de monitorizare și indicatorii de rezultat), precum și pe schimburi cu Comisia și cu partenerii de punere în aplicare.

Observații

Ajutorul umanitar acordat de UE pentru educație a venit în sprijinul copiilor nevoiași, însă a ajuns la un număr mai mic de fete decât de băieți

18

Pentru ca ajutorul pe care îl furnizează pentru copii să fie eficace, Comisia ar trebui13:

  • să își direcționeze ajutorul acolo unde acesta prezintă relevanță și unde este cea mai mare nevoie de el;
  • să colaboreze cu partenerii săi și cu alte organizații umanitare de la fața locului;
  • să monitorizeze proiectele și să înlăture orice obstacol care împiedică obținerea de rezultate;
  • să se asigure că proiectele produc realizările și efectele scontate și să valorifice rezultatele proiectelor implementate în cadrul capacității consolidate de răspuns;
  • să ia în considerare dimensiunea de gen în cadrul evaluării nevoilor, astfel încât procentul de fete către care este direcționat ajutorul și care beneficiază efectiv de acesta să reflecte dezavantajele mai mari cu care ele se confruntă.
19

Astfel, Curtea a examinat dacă proiectele erau coerente cu cadrul de politică al Comisiei și dacă acestea vizau copiii care aveau nevoie de ajutor. S-a examinat în ce măsură a colaborat Comisia cu alte părți interesate pentru a asigura o complementaritate maximă și dacă monitorizarea sa cu privire la proiecte a identificat probleme-cheie care să fie soluționate prin acțiuni corective. Curtea a evaluat dacă proiectele au obținut realizările și efectele planificate și dacă acestea au valorificat orientările rezultate din inițiativele finanțate prin capacitatea consolidată de răspuns. S-a examinat, de asemenea, dacă proiectele au furnizat un sprijin suficient pentru fete.

20

Figura 3 sintetizează constatările rezultate la momentul auditului în urma examinării de către Curte a proiectelor incluse în eșantion din punctul de vedere al relevanței, al coordonării, al monitorizării și al rezultatelor acestora, precum și din punctul de vedere al sprijinului pentru fete.

Figura 3

Sinteza constatărilor rezultate în urma examinării a 11 proiecte incluse în eșantion din punctul de vedere al relevanței, al coordonării, al monitorizării și al rezultatelor acestora, precum și din punctul de vedere al sprijinului pentru fete

Sursa: Curtea de Conturi Europeană, pe baza informațiilor din partea Comisiei și a partenerilor acesteia.

Proiectele erau relevante

21

Curtea a constatat că toate proiectele incluse în eșantionul său au fost coerente cu cadrul de politică relevant. În anexa I sunt enumerate diferitele activități desfășurate în cadrul proiectelor. ECHO mărise însă în mod semnificativ sfera de cuprindere și nivelul sprijinului său pentru educație (a se vedea figura 2) înainte de elaborarea în 2018 a cadrului de politică. Acest lucru a contribuit la apariția unei lipse de continuitate în finanțarea acordată de Comisie unuia dintre proiectele din eșantion. Proiectul 9 a sprijinit dezvoltarea copiilor preșcolari în Uganda în 2017 și în 2018, domeniu care nu făcea parte din planul național de răspuns în domeniul educației. ECHO a sistat acest sprijin după ce comunicarea din mai 2018 s-a concentrat mai mult pe învățământul primar și pe programe de educație accelerată.

22

În cazul proiectelor din eșantionul său, Curtea a constatat că Comisia și partenerii acesteia au efectuat evaluări ale nevoilor pe baza unei abordări participative prin includerea localnicilor. De exemplu, s-au purtat discuții cu grupuri-țintă formate din profesori, părinți și copii, pentru a afla care sunt atât provocările specifice cu care aceste grupuri se confruntau, cât și opiniile lor referitor la un conținut relevant al proiectelor. Aceste informații au fost apoi utilizate la planificarea proiectelor.

23

De asemenea, evaluările nevoilor au ținut cont de aspecte legate de protecția copilului. De exemplu, proiectul 4 din Iordania includea un serviciu de însoțire a elevilor pe traseul spre școală, întrucât, în urma unei discuții avute cu grupul-țintă, a reieșit faptul că unul dintre motivele absenteismului școlar era lipsa de siguranță pe drumul către școală. Proiectul 2 a introdus formări pentru profesori pe tema intimidării (bullying), după ce această problemă a fost identificată în cadrul unei discuții cu grupul-țintă.

Proiectele erau bine coordonate

24

Având în vedere creșterea rapidă a finanțării alocate de ECHO pentru educație, de la 12 milioane de euro în 2015 la 166 de milioane de euro în 2019, era deosebit de important să existe o bună coordonare pentru a se asigura complementaritatea și pentru a se evita suprapunerile. Partenerii de punere în aplicare ai ECHO s-au alăturat unor clustere sau grupuri de lucru din domeniul educației din Iordania și din Uganda, al căror obiectiv era de a asigura o bună coordonare între toți actorii implicați în educația în situații de urgență și de criză prelungită (a se vedea caseta 1).

Caseta 1

Partenerii ECHO au colaborat cu alte organizații umanitare la planificarea și implementarea proiectelor de ajutor

Proiectele cuprinse în eșantion includeau activități complementare. Astfel:

  • proiectele 4 și 8 au utilizat rezultatele obținute în urma unor evaluări comune ale nevoilor pentru a înlesni identificarea nevoilor;
  • proiectul 7 din Iordania a efectuat verificări încrucișate ale datelor beneficiarilor cu o bază de date a ONU pentru a se asigura faptul că sprijinul nu era acordat acelorași beneficiari;
  • proiectul 4 din Iordania oferea un serviciu de însoțire pe drumul către școală, care venea în sprijinul funcționării unui alt proiect axat pe unități de învățământ formal de stat;
  • proiectele 2 și 3 care vizau copii vulnerabili din Iordania au economisit timp și resurse utilizând întrebările provenite din evaluarea privind educația incluzivă elaborată în cadrul proiectului 5.
25

Deși, în general, coordonarea a funcționat adecvat, Curtea a identificat câteva exemple care ilustrau o lipsă de complementaritate:

  1. proiectul 8 din Uganda a înregistrat o rată de înscriere la programul său de educație accelerată mai mică decât cea anticipată. Acest lucru a fost parțial consecința faptului că alte organizații își extinseseră programele de acest tip. De exemplu, Direcția Generală Cooperare Internațională și Dezvoltare (DEVCO) din cadrul Comisiei Europene a finanțat și ea educația accelerată prin intermediul Fondului fiduciar de urgență pentru Africa (EUTF). De fapt, dat fiind că centrele de educație accelerată primeau mai mult sprijin decât școlile primare, au apărut tensiuni. Disparitatea sprijinului acordat era atât de mare încât, după cum s-a arătat într-un studiu privind oportunitățile de tranziție pentru cursanții din cadrul programelor de educație accelerată în Uganda, niciunul dintre copiii intervievați nu dorea să treacă la o școală primară formală obișnuită;
  2. în Uganda, s-a observat o lipsă de complementaritate între o școală primară sprijinită de proiectul 8 din eșantionul Curții și un proiect de apă, salubrizare și igienă (WASH) nefinanțat de ECHO, dar implementat în apropiere. Drept urmare, școala nu a fost racordată de la început la o sursă de apă furnizată de partenerul WASH.

ECHO a monitorizat proiectele și a remediat problemele pe care le-a identificat

26

Agenții ECHO de la fața locului efectuează vizite de monitorizare la proiecte. Aceștia raportează rezultatele vizitelor, inclusiv orice problemă identificată, partenerilor lor în vederea luării unor măsuri corective. De exemplu:

  1. monitorizarea de către ECHO a proiectului 8 de la o școală primară din Uganda a pus în lumină lipsa coordonării între partenerii WASH (a se vedea punctul 25). În urma vizitei de monitorizare efectuate la opt luni de la demararea proiectului, problema a fost remediată și școala a fost racordată la rețeaua de alimentare cu apă;
  2. monitorizarea de către ECHO a unui proiect de dezvoltare a copiilor preșcolari din Uganda (proiectul 9) a relevat că părinții au fost obligați să le cumpere copiilor costume pentru ceremonia de încheiere a grădiniței pentru a putea primi certificatul necesar înscrierii lor la școala primară. În urma vizitei de monitorizare, această practică a fost suspendată, întrucât autoritățile din domeniul educației din Uganda nu solicitau de fapt niciun certificat pentru admiterea în învățământul primar.
27

Totuși, ECHO nu și-a informat în scris și în mod sistematic partenerii cu privire la constatările rezultate în urma vizitelor de monitorizare. De exemplu, în octombrie 2018, ECHO a desfășurat o vizită de monitorizare la un proiect din Iordania (proiectul 5). ECHO și-a informat partenerul cu privire la constatările sale pe cale verbală, și nu în scris, și a solicitat materiale de comunicare în scris sau în format video din partea acestuia. Partenerul a înțeles greșit cererea și nu a produs materiale de comunicare decât abia în a doua fază a proiectului, șapte luni mai târziu (proiectul 6). În plus, Curtea a identificat deficiențe legate de costurile aferente monitorizării (a se vedea punctul 57) și de procentul de fete care au beneficiat de ajutor în raport cu ținta prestabilită (a se vedea punctul 38).

Proiectele au obținut rezultatele scontate

28

ECHO utilizează două tipuri de indicatori pentru a măsura rezultatele unui proiect. Indicatorii de rezultat măsoară realizările proiectului (produsele și serviciile generate de proiect, cum ar fi sălile de clasă construite, cursurile de formare organizate sau echipamentele furnizate). Indicatorii privind obiectivele specifice măsoară efectele (mai exact, ameliorarea situației beneficiarilor, cum ar fi accesul la oportunități de învățare, creșterea nivelului de cunoștințe sau ameliorarea sentimentului de bunăstare).

29

Eșantionul Curții conținea șase proiecte închise (a se vedea anexa I), cărora le corespundeau, în total, 30 de indicatori de rezultat. Pentru 27 dintre acești indicatori (90 %), realizările proiectelor au fost obținute în proporție de cel puțin 100 % față de nivelul-țintă (a se vedea figura 4).

Figura 4

Realizarea indicatorilor de rezultat (pentru șase proiecte închise)

Sursa: Curtea de Conturi Europeană, pe baza datelor puse la dispoziție de ECHO.

30

Curtea a identificat un exemplu de situație în care realizarea a depășit ținta, însă nu a fost utilizată în scopul prevăzut. În cadrul proiectului 10 din Uganda, au fost construite săli de clasă pentru școli primare în două locuri: la Bidibidi, o tabără de refugiați deja existentă, și la Omugo, o tabără de refugiați care se pregătea să primească un aflux mare de persoane. Cei 40 000 de refugiați așteptați nu au ajuns însă la Omugo și, la sfârșitul proiectului, în martie 2018, doar trei dintre cele cinci școli construite în acel loc funcționau conform planificării. Din restul de două școli, una a rămas goală până la începerea noului an școlar în 2019 și cealaltă a fost utilizată ca școală secundară de către un proiect finanțat de Education Cannot Wait.

31

În timp ce măsurarea realizărilor este relativ simplă (numărul de săli de clasă construite sau numărul de profesori instruiți), măsurarea schimbărilor produse în viața beneficiarilor, cu alte cuvinte a efectelor proiectului, este mai dificilă. Totuși, proiectele din eșantionul Curții conțineau câteva exemple pozitive ale modului în care acest lucru a fost asigurat (a se vedea caseta 2).

Caseta 2

Exemple de măsurare a efectelor

Proiectul 5 din Iordania a constat în furnizarea de formare privind educația incluzivă și de formare privind utilizarea unui set de instrumente în acest sens de către profesorii care lucrează cu copii cu dizabilități. Pentru ambele tipuri de formări, partenerul:

  • a distribuit chestionare anterior și ulterior formării. Rata de răspuns a fost de peste 80 % și 93 % dintre respondenți au declarat că nivelul lor de cunoștințe se îmbunătățise în cel puțin unul dintre domeniile cursului;
  • a analizat amploarea acestei îmbunătățiri (nu este vorba însă de un indicator de obiectiv specific). Punctajul mediu a crescut de la 61 % la 76 % pentru formarea privind educația incluzivă și de la 54 % la 61 % pentru formarea privind utilizarea setului de instrumente. Dată fiind creșterea relativ modestă a nivelului de cunoștințe rezultată în urma formării privind setul de instrumente, partenerul planifica să revizuiască materialul de formare pe care îl utilizase.

Proiectul 4, tot în Iordania, oferea copiilor sprijin psihosocial. Pentru a măsura gradul de ameliorare:

  • elevii au primit același chestionar de integritate psihosocială atât înainte, cât și după ce au beneficiat de sprijin, fiind constatate următoarele rezultate:
    • punctajele medii au crescut de la 48 % la 78 %, ceea ce demonstra faptul că programul a produs beneficii pentru copii;
    • punctajele medii ale grupului de control (elevii care nu au beneficiat de sprijin) au scăzut de la 57 % la 53 %.
32

Proiectele închise care au făcut parte din eșantionul Curții aveau 11 indicatori legați de obiectivele specifice. Acești indicatori măsurau efecte precum „procentul de băieți și de fete de vârstă școlară cu acces continuu la oportunități de învățare de calitate și protectoare” (proiectele 1, 2, 10 și 11) sau „procentul de copii cu dizabilități care demonstrează o bunăstare psihosocială ameliorată grație intervențiilor proiectului” (proiectul 5). Pentru nouă dintre acești indicatori (82 %), efectele proiectelor s-au produs în proporție de cel puțin 100 % față de nivelul-țintă (a se vedea figura 5).

Figura 5

Realizarea indicatorilor privind obiectivele specifice în cazul proiectelor închise

Sursa: Curtea de Conturi Europeană, pe baza datelor furnizate de Comisie.

33

Consolidarea sistemelor și a parteneriatelor s-a numărat printre cele patru priorități strategice stabilite de Comisie în cadrul său de politică din 2018 (a se vedea punctul 07). În perioada 2018‑2019, capacitatea consolidată de răspuns a ECHO a finanțat două proiecte relevante pentru educația în situații de criză prelungită:

  1. proiectul „Improving Learning Environments Together (ILET)” (0,6 milioane de euro), care viza să răspundă provocărilor legate de măsurarea calității educației în situații de urgență și de criză prelungită. Proiectul a dezvoltat o metodă de instruire cu privire la procesul de colectare, de analiză și de utilizare a datelor în scopul îmbunătățirii funcționării școlilor. În mai 2018, a fost publicat un raport care oferă o prezentare de ansamblu a rezultatelor acestui proiect;
  2. proiectul „Strengthening Coordination in Education in Emergencies” (1 milion de euro), care viza obținerea unui nivel mai bun de înțelegere a asistenței sub formă de numerar sau bonuri valorice, cu scopul de a permite o utilizare mai sistematică a numerarului în educație. Rezultatul proiectului s-a concretizat în publicarea, în februarie 2019, a unor orientări care descriu principalele elemente de luat în considerare în diferitele faze ale unui proiect de asistență prin numerar.
34

Rezultatele analizei Curții sunt prezentate în tabelul 2. S-a constatat că, deși era vorba despre o prioritate strategică, ECHO a utilizat într-o măsură limitată rezultatele proiectelor finanțate prin capacitatea consolidată de răspuns:

  1. proiectul ILET era complet relevant pentru cinci proiecte și numai parțial relevant pentru două proiecte. Proiectele respective vizau îmbunătățirea accesului la educație de calitate și, la data la care au fost implementate, rezultatele proiectului ILET erau deja disponibile. Cu toate acestea, un singur proiect a utilizat efectiv rezultatele proiectului ILET pentru a măsura calitatea (proiectul 8);
  2. orientările aferente capacității consolidate de răspuns care vizau asistența în numerar erau relevante și au fost disponibile pentru patru dintre proiectele selectate de Curte. Niciunul dintre aceste proiecte nu făcea referire în mod specific la orientările respective, dar aplicau într-adevăr o abordare similară acestora în practică (proiectele 3, 6, 7 și 8).

Tabelul 2

ECHO utilizează în mod limitat proiectele finanțate prin capacitatea consolidată de răspuns

Țara Proiect Capacitatea consolidată de răspuns
ILET Asistență în numerar
Iordania 2
3
4
5
6
7
Uganda 8
= orientările aferente capacității consolidate de răspuns sunt relevante pentru proiect și sunt disponibile
= orientările aferente capacității consolidate de răspuns sunt parțial relevante pentru proiect
= proiectul utilizează orientările aferente capacității consolidate de răspuns
= proiectul nu utilizează orientările aferente capacității consolidate de răspuns, dar aplică o abordare similară

Sursa: Curtea de Conturi Europeană, pe baza datelor Comisiei/ale partenerilor.

Proiectele au adus beneficii pentru un număr mai mic de fete decât de băieți

35

Cadrul de politică al ECHO pune în evidență efectul disproporționat al situațiilor de urgență și de criză prelungită asupra educației fetelor. Acest lucru este confirmat de analiza nevoilor care a fost realizată pentru unele dintre proiectele incluse în eșantionul Curții. De exemplu:

  1. proiectul 6 din Iordania sprijinea copiii cu dizabilități și a constatat că în special fetele se confruntau cu obstacole în accesul la educație (de exemplu, din cauza stigmatului, a hărțuirii și a maltratării din partea profesorilor);
  2. evaluarea nevoilor care a fost realizată pentru trei proiecte de asistență în numerar din Iordania (proiectele 1-3) a evidențiat riscul de abandon școlar în rândul fetelor din cauza căsătoriilor timpurii, utilizate ca mijloc de supraviețuire în situații de criză, cu efecte ireversibile asupra vieții acestora;
  3. analiza nevoilor realizată pentru un proiect implementat în 2018 în Uganda a constatat că exista o reprezentare egală a băieților și a fetelor în primii ani ai școlii primare, însă abandonul școlar pe parcurs era mai frecvent în rândul fetelor (proiectul 8);
  4. în evaluarea pe care a realizat-o cu privire la o propunere de proiect în taberele de refugiați din Iordania, ECHO a observat că fetele erau expuse riscului de abandon școlar, de angajare în activități casnice, precum și riscului de a cade victime violenței și de a fi obligate să se căsătorească de timpuriu (proiectul 4).
36

În cadrul proiectelor, au existat unele activități care se adresau în mod specific femeilor și fetelor și care abordau obstacolele cu care se confruntau grupurile vulnerabile, cum ar fi mamele minore (a se vedea caseta 3).

Caseta 3

Activități care se adresau în mod specific mamelor minore

Proiectul 8 din Uganda viza grupul vulnerabil al mamelor minore. Acesta oferea sprijin unui număr de 122 de mame minore pentru ca acestea să poată frecventa cursurile școlare în șapte centre de educație accelerată din Yumbe.

Printre impedimentele care stăteau în calea procesului educațional se numărau:

  • responsabilitățile legate de îngrijirea copiilor, de exemplu faptul că, adesea, așteptările erau ca mamele să rămână acasă pentru a avea grijă de copiii lor;
  • distragerea atenției în sala de clasă ca urmare a prezenței unui sugar, afectând astfel calitatea procesului de învățare;
  • presiunea din partea colegilor, ceea ce le făcea pe mame și pe copiii lor să nu se simtă bineveniți în sala de clasă.

Sensibilizarea comunității, înființarea unor grupuri de protecție a copiilor și comunicarea prin radio se numărau printre tehnicile utilizate de program pentru a remedia aceste probleme. La nivel practic, unele centre de educație accelerată puneau la dispoziție o persoană care să aibă grijă de sugari în timp ce mamele acestora participau la cursuri.

37

În pofida acestui fapt, procentul fetelor vizate de unele dintre proiectele eșantionate de Curte nu reflecta dezavantajele mai mari cu care acestea se confruntau (a se vedea punctul 35). De exemplu, este dificil să se revină asupra unei căsătorii timpurii, măsurile de prevenire fiind, ca atare, deosebit de relevante. Totuși, opt dintre cele 11 proiecte din eșantionul Curții aveau ca obiectiv să sprijine o proporție de 50 % fete. Din restul de trei proiecte, unul viza să ofere sprijin pentru o proporție de 60 % fete, dată fiind situația lor mai vulnerabilă (proiectul 4). Celelalte două proiecte selectate de Curte erau direcționate către o proporție chiar mai mică de fete: în cazul unui proiect implementat în Iordania, aceasta era de doar 40 % (proiectul 3), în timp ce procentul de fete vizat de celălalt proiect, din Uganda, era de 44 % (proiectul 11). Nivelul-țintă de 40 % urmărit de proiectul 3 se situa sub ținta de 50 % vizată în cele două faze anterioare (proiectele 1 și 2). Ținta de 40 % nu era în concordanță cu angajamentele de politică ale ECHO și nici cu evaluarea nevoilor realizată de partenerul însuși, în care se recomanda un sprijin mai important pentru fetele vulnerabile, în special pentru cele expuse riscului de căsătorie timpurie.

38

Deși fuseseră stabilite ținte privind procentul de fete care să fie acoperit, acestea nu erau incluse în indicatorii formali ai proiectelor (a se vedea punctul 29). În plus, mai multe acțiuni finanțate de ECHO nu au atins aceste ținte. Figura 6 indică procentul de fete stabilit ca țintă în cadrul proiectelor eșantionate de Curte, în comparație cu procentul realizat efectiv. De exemplu, proiectul 1 ar fi putut sprijini un număr suplimentar de 132 de fete, dacă și-ar fi atins ținta.

Figura 6

Mai multe dintre proiectele eșantionate nu au atins nivelurile-țintă stabilite în ceea ce privește procentul de fete

* Proiecte în derulare.

Sursa: Curtea de Conturi Europeană, pe baza datelor Comisiei/ale partenerilor.

39

ECHO dispune de un instrument, și anume un indicator de politică privind egalitatea de gen și vârsta, pentru a evalua măsura în care acțiunile umanitare integrează considerentele legate de gen. Scopul acestui indicator este de a ameliora calitatea acțiunilor de ajutor umanitar. ECHO atribuie note de 0, 1 sau 2 în faza de concepție, în faza intermediară și în faza raportului final ale unei acțiuni, în funcție de câte dintre cele patru criterii legate de gen sunt îndeplinite de acțiune. Aceste criterii sunt următoarele: analiza nevoilor specifice și raportarea defalcată pe sexe; evitarea și atenuarea efectelor negative asupra fiecărui sex; participarea fiecărui sex la concepere/implementare; adaptarea acțiunii la nevoile specifice fiecărui sex.

40

Deși mai multe proiecte din eșantionul Curții nu au vizat sau nu au acoperit un număr suficient de fete, acest lucru nu le-a afectat punctajul, deoarece echilibrul de gen nu constituia un criteriu specific. ECHO a acordat nota maximă 2 unui număr de șapte proiecte dintre cele 11 eșantionate de Curte. Nota maximă ar trebui utilizată numai dacă proiectul îndeplinește toate cele patru criterii (a se vedea tabelul 3). Chiar și în cazurile în care ECHO a acordat o notă mai mică, aceasta nu era legată de procentul de fete vizat sau acoperit de proiectele respective. ECHO nu asigura o monitorizare sistematică a echilibrului de gen. Ca atare, indicatorul de politică privind egalitatea de gen și vârsta nu declanșa acțiunile corective care se impuneau atunci când proiectele nu vizau sau nu acopereau un număr suficient de fete.

Tabelul 3

Indicatorul de politică privind egalitatea de gen și vârsta al ECHO nu evidenția acțiunile care acordau un sprijin insuficient pentru fete

Țara Proiect În curs Punctajul aferent indicatorului de politică privind egalitatea de gen și vârsta Procentul-țintă pentru fete
țintă neatinsă sau care nu se află pe drumul cel bun sub 50 %
Iordania 1 1 x
2 2 x
3 * 1 x x
4 * 2 x
5 2
6 * 1
7 * 2
Uganda 8 * 1 x
9 2
10 2 x
11 2 x

* Proiect în curs, punctaj intermediar aferent indicatorului.

2 = îndeplinește toate cele patru criterii
1 = îndeplinește două/trei criterii
0 = nu îndeplinește niciun criteriu/îndeplinește doar un singur criteriu

Sursa: Curtea de Conturi Europeană, pe baza datelor Comisiei/ale partenerilor.

Proiectele se derulau pe termen prea scurt, ceea ce a contribuit la apariția unor ineficiențe

41

Pentru ca ajutorul umanitar acordat pentru educație în situații de criză prelungită să fie eficient, Comisia ar trebui14:

  • să furnizeze sprijin atât pe termen scurt, cât și pe termen mai lung pentru copii, în concordanță cu angajamentul său din 2016 pentru o finanțare multianuală declarat în „Marea înțelegere”;
  • să obțină cel mai bun raport posibil costuri-beneficii în utilizarea finanțării umanitare;
  • să planifice în așa manieră încât rezultatele să fie sustenabile după încheierea acțiunii de ajutor umanitar, de exemplu prin favorizarea autonomiei și prin sprijinirea mijloacelor de subzistență.
42

Prin urmare, Curtea a evaluat dacă Comisia a pus în practică finanțarea multianuală și dacă proiectele se derulau pe un orizont de timp suficient de îndelungat pentru a răspunde nevoilor în materie de educație în situațiile de criză prelungită. Curtea a analizat modul în care Comisia a optimizat raportul costuri-beneficii și modul în care aceasta s-a asigurat de caracterul rezonabil al costurilor aferente proiectelor. Acolo unde s-a considerat relevant, au fost comparate costurile unor activități similare din cadrul diferitor proiecte din eșantionul Curții. De asemenea, Curtea a examinat dacă proiectele continuau să aducă beneficii pentru copii și după încheierea lor, dacă acestea au redus dependența beneficiarilor de asistența în numerar și dacă erau corelate cu un ajutor umanitar derulat pe termen mai lung.

43

Figura 7 sintetizează constatările rezultate din examinarea de către Curte a proiectelor eșantionate din punctul de vedere al duratei, al analizei costurilor și al sustenabilității acestora.

Figura 7

Sinteza constatărilor referitoare la proiectele eșantionate în legătură cu durata inițială, cu analiza costurilor și cu sustenabilitatea

Sursa: Curtea de Conturi Europeană, pe baza informațiilor din partea Comisiei și a partenerilor acesteia.

Majoritatea proiectelor din eșantionul Curții aveau o durată cuprinsă între 10 și 12 luni, care nu era suficientă pentru a răspunde nevoilor pe termen lung în materie de educație în situații de criză prelungită

44

În pofida angajamentului său pentru o finanțare multianuală în domeniul umanitar și în pofida faptului că nevoile în materie de educație se întind adesea pe termen mediu-lung în situații de criză prelungită, Comisia alocă fonduri regiunilor și țărilor pe bază anuală, printr-o decizie anuală la nivel mondial. În urma deciziei din 2019, a fost alocat un cuantum total de 1,5 miliarde de euro, care includea:

  1. 260 de milioane pentru criza siriană (Siria, Liban, Iordania și Egipt), din care 16,5 milioane (6 %) pentru educație;
  2. 113 milioane pentru Cornul Africii (Djibouti, Etiopia, Kenya, Somalia și Uganda), din care 22,5 milioane de euro (20 %) pentru educație.
45

Pasul următor constă în elaborarea planurilor umanitare anuale de punere în aplicare, care definesc răspunsul prevăzut de ECHO pentru o anumită criză sau regiune. De exemplu, există astfel de planuri pentru criza siriană și pentru Cornul Africii.

46

Instrumentele utilizate de ECHO sunt concepute pentru a răspunde la situațiile de criză. În prezent, pe baza unui singur plan umanitar de punere în aplicare, ECHO poate finanța proiecte în domeniul educației în situații de urgență și de criză prelungită pentru o perioadă de maximum 24 de luni. Finanțarea aceluiași proiect poate fi continuată după această perioadă de 24 de luni pe baza unui plan ulterior, însă decizia aferentă nu poate fi adoptată decât mai târziu, și nu la momentul la care proiectul a fost inițial selectat. Acest ciclu de programare permite flexibilitatea necesară pentru a se răspunde la situații de urgență, însă restrânge numărul de proiecte pe termen mai lung care sunt finanțate.

47

Regulamentul privind ajutorul umanitar15 nu impune nicio o limită de durată în ceea ce privește finanțarea acordată de ECHO. Limitele stabilite în deciziile de la nivel mondial sau în planurile umanitare de punere în aplicare sunt rezultatul unui proces decizional intern (a se vedea figura 8). Din punct de vedere normativ, ECHO ar putea finanța proiecte mai lungi legate de educația în situații de urgență și de criză prelungită pe baza unui singur plan umanitar de punere în aplicare.

Figura 8

Regulamentul nu prevede nicio limită în ceea ce privește durata proiectelor finanțate de ECHO

Sursa: Curtea de Conturi Europeană, pe baza datelor furnizate de Comisie.

48

Eșantionul Curții conținea 11 proiecte, dintre care șapte implementate în Iordania și patru implementate în Uganda. Durata planificată inițial pentru nouă dintre cele 11 proiecte era de cel mult 12 luni. Durata inițială medie a proiectelor în ambele țări era de 13 luni. În Uganda, aceasta a crescut la 21 de luni după prelungirea proiectelor (a se vedea figura 9). În ambele țări, este vorba de situații de criză prelungită. Criza siriană s-a declanșat în 2012 și, din 2016, Uganda continuă să primească un număr important de refugiați. Proiectele auditate de Curte au fost implementate între 2017 și 2019.

Figura 9

Durata proiectelor eșantionate

Sursa: Curtea de Conturi Europeană, pe baza datelor furnizate de Comisie.

49

Practica de a finanța proiecte pe o durată de un an nu concordă cu angajamentul asumat în „Marea înțelegere” de a intensifica planificarea multianuală. Mai mult, angajamentul ECHO de a aloca 10 % din ajutorul umanitar în scopul educației (a se vedea punctul 10) însemna că era disponibilă finanțare pe un termen mai lung. Proiectele cu o durată de un an nu acoperă nevoile multianuale de educație ale copiilor aflați în situații de criză prelungită. Acest lucru este demonstrat de faptul că mai multe dintre aceste proiecte au continuat să fie finanțate de ECHO pentru mai mulți ani suplimentari. O evaluare recentă a ajutorului umanitar al UE a arătat că ciclul de finanțare anual urmat de ECHO presupunea costuri de gestiune ridicate, în evaluarea respectivă recomandându-se ca ECHO să pună în aplicare o programare multianuală acolo unde este posibil16.

50

Finanțarea acțiunilor pe o durată de un an duce la creșterea sarcinii administrative atât a ECHO, cât și, în special, a partenerului de punere în aplicare. ECHO trebuie să evalueze un număr mai mare de propuneri, iar partenerul trebuie să pregătească propunerile și să solicite aprobare din partea ministerului educației (a se vedea tabelul 4). Proiectele cu o durată de un an pot împiedica încheierea unor contracte de muncă pe perioade mai lungi și pot duce la o rotație mai mare a personalului17. O finanțare multianuală a ajutorului umanitar poate reduce costurile de gestiune18. Mai mult, în Iordania, partenerii trebuie să solicite aprobare din partea ministerului educației pentru fiecare proiect în parte. Acest proces poate dura între trei și cinci luni, ceea ce poate avea un impact semnificativ asupra unui proiect cu o durată de 12 luni.

Tabelul 4

Sarcina administrativă legată de proiecte, în funcție de durata acestora

Proiecte pe o perioadă de trei ani Organismul responsabil
3 x proiect de 1 an 1 x proiect de 3 ani DG ECHO Partener
Propuneri de proiecte 3 1 x
Evaluarea propunerii de proiect în etapa de selecție 3 1 x
Cerere de aprobare a proiectului depusă la Ministerul Educației 3 1 x

Sursa: Curtea de Conturi Europeană.

51

Un alt dezavantaj al finanțării pe termen scurt este timpul redus care rămâne pentru furnizarea unui răspuns de calitate. Timpul necesar abordării chestiunilor legate de gen și livrării unor soluții mai sustenabile este mai scurt. Raportul din 2019 privind „Marea înțelegere” (The Grand Bargain: Three years on: Multi-year humanitarian financing) a arătat că finanțarea multianuală nu numai că diminua sarcina administrativă ocazionată de ajutorul umanitar, dar și îmbunătățea eficiența și eficacitatea acestuia. Toți partenerii de punere în aplicare care au lucrat la proiectele eșantionate de Curte au declarat că o durată mai lungă de un an a acestora ar răspunde mai bine nevoilor în materie de educație ale copiilor aflați în situații de criză prelungită. Aceștia pledau pentru proiecte cu o durată cuprinsă între doi și cinci ani pentru contextul din Iordania și din Uganda, pentru a permite o mai bună planificare, care ar duce la un răspuns de o calitate mai bună.

ECHO nu a analizat în mod suficient costurile proiectelor

52

ECHO stabilește principii generale pentru selectarea proiectelor în planurile umanitare de punere în aplicare (a se vedea punctul 45). Aceste planuri oferă partenerilor informații cu privire la cuantumul finanțării puse la dispoziție de ECHO, la tipul de acțiuni pe care ECHO le va finanța și cu privire la modul în care ECHO va evalua propunerile partenerilor. Partenerii își concep proiectele în concordanță cu principiile generale specificate în planurile respective și le propun spre finanțare în atenția ECHO.

53

Verificarea standard de către ECHO a adecvării partenerilor și a eligibilității costurilor poate furniza o anumită asigurare cu privire la caracterul rezonabil al costurilor. Înainte de semnarea unui acord-cadru de parteneriat, ECHO desfășoară o evaluare ex ante a adecvării partenerului. Partenerii trebuie să treacă cu succes de această evaluare a capacității lor tehnice și logistice. Deși, în acest fel, se obține o anumită asigurare cu privire la procedurile partenerilor, nu există nicio garanție referitor la competitivitatea costurilor specificate în propunerile lor de proiecte. De asemenea, ECHO verifică în mod sistematic eligibilitatea costurilor suportate în cadrul proiectelor, ceea ce poate duce la economii în materie de costuri. De exemplu, în Uganda, acest tip de verificare a dus la eliminarea din bugetul unui proiect a sumei de 37 000 de euro destinată achiziționării unui vehicul Land Cruiser (proiectul 10).

54

Totodată, ECHO procedează la o anumită analiză a raportului cost-eficacitate pentru a obține o asigurare cu privire la caracterul competitiv și rezonabil al costurilor propuse. Proiectul 7 din eșantionul Curții, care a fost implementat în Iordania, oferă un bun exemplu al modului în care analiza costurilor poate contribui la optimizarea raportului cost-eficacitate. În opinia ECHO, costul per beneficiar specificat în propunerea de proiect era prea ridicat (2 700 de euro per copil). Suma a fost redusă la 1 700 de euro per copil, ceea ce a îmbunătățit eficiența proiectului. Acest tip de analiză a costurilor poate reduce, de asemenea, riscul de fraudă, întrucât rate neobișnuite ale costurilor sau modificări anormale pe parcurs pot fi indicii ale unei activități neconforme.

55

Totuși, Curtea a identificat deficiențe în analiza costurilor realizată pentru cele 11 proiecte eșantionate. ECHO nu a asigurat o consecvență în analiza pe care a realizat-o cu privire la costurile propunerilor de proiecte. Analiza costurilor era limitată și ECHO nu a utilizat-o în mod suficient pentru a spori eficiența proiectelor (a se vedea caseta 4).

Caseta 4

Analiza de către ECHO a costurilor proiectelor – exemple de deficiențe

Inconsecvențe: ECHO nu a evaluat în același mod costul construcției unor săli de clasă în cadrul a două proiecte din districtul Yumbe (Uganda):

  • în cazul proiectului 9, costul unitar prevăzut în buget per corp de săli de clasă era de 48 000 de euro; ECHO nu a pus în discuție acest cost, întrucât a considerat că partenerul avea un avantaj comparativ în domeniul infrastructurii și, prin urmare, a presupus că aceste costuri erau rezonabile;
  • în cazul proiectului 10 (același district), costul unitar prevăzut în buget per corp de săli de clasă era de 23 000 de euro; ECHO a considerat că acest cost era ridicat în comparație cu costul de 18 000 de euro estimat în orientările privind răspunsul în situații de criză.

Analiză insuficientă: în cazul proiectului 10, în Uganda:

  • conform evaluării propunerii realizate de ECHO în martie 2017, procentul estimat al costurilor suportate cu bunuri și servicii pentru beneficiari era de 60 %;
  • procentul efectiv al costurilor respective a fost de 79 %.

Exista deci un potențial considerabil pentru o mai mare eficiență, însă analiza efectuată de ECHO nu compara acest procent cu cel din cadrul altor proiecte și nici nu urmărea să examineze dacă procentul era eficient sau nu.

Rezultatele analizei nu au fost utilizate: observație valabilă și pentru proiectul 10:

  • conform evaluării de către ECHO a propunerii, costul estimat per beneficiar era de 37 de euro;
  • costul efectiv per beneficiar la finalul proiectului a fost de 66 de euro.

ECHO nu a utilizat această analiză și nu a căutat să înțeleagă motivele acestei variații pentru a desprinde învățăminte cu privire la raportul cost-eficacitate.

56

Începând din decembrie 2018, la selectarea propunerilor de proiecte, ECHO acorda următoarele ratinguri pentru raportul cost-eficacitate: „scăzut”, „mediu” sau „ridicat”. Nu există însă orientări în legătură cu criteriile de acordare a ratingului și nici în legătură cu tipul de analiză a costurilor necesară pentru efectuarea evaluării. Eșantionul Curții a inclus trei proiecte din 2019 (proiectele 3, 6 și 7), toate implementate în Iordania, pentru care ECHO a aplicat această abordare. Ratingul acordat de ECHO pentru raportul cost-eficacitate al tuturor celor trei proiecte a fost „mediu”. Cu toate acestea, chiar și în cazul proiectului 7 pe care ECHO îl considerase prea costisitor (a se vedea punctul 54), nu se realizase nicio comparație cu costurile unitare ale altor proiecte similare.

57

Compararea costurilor cu un proiect similar poate contribui la identificarea posibilităților de îmbunătățire a raportului cost-eficacitate nu numai în etapa de planificare a proiectelor, ci și în cursul implementării lor. Or, în cursul monitorizării proiectelor, ECHO nu a analizat costurile acestora.

58

Curtea a identificat două tipuri de analiză pe care ECHO le-ar fi putut realiza în etapele de planificare și de implementare a proiectelor pentru a identifica posibilitățile de ameliorare a raportului cost-eficacitate al acestora:

  1. compararea costurilor activităților cu cele dintr-un proiect similar sau din faze anterioare ale aceluiași proiect (a se vedea caseta 5);
  2. compararea proporției de bunuri și servicii primite de beneficiari cu proporția din proiecte similare sau din faze anterioare ale aceluiași proiect (a se vede caseta 6).

Caseta 5

Îmbunătățirea raportului cost-eficacitate – comparații pe care ECHO le-ar fi putut efectua în ceea ce privește costul activităților

Costurile unor proiecte similare: proiectele 9 și 10 au implicat ambele construcția unor corpuri de săli de clasă în aceeași tabără de refugiați în Uganda, însă costul unitar per corp de săli de clasă în cadrul proiectului 9 a fost cu 46 % mai mare decât cel din cadrul proiectului 10:

  • costul unitar efectiv per corp de săli de clasă pentru proiectul 10 (28 de corpuri de săli de clasă): 18 300 de euro;
  • costul unitar efectiv per corp de săli de clasă pentru proiectul 9 (22 de corpuri de săli de clasă): 26 700 de euro.

Deși este adevărat că existau unele diferențe de proiectare, ECHO nu a comparat diferitele costuri și nu a analizat dacă variațiile reprezentau oportunități de reducere a costurilor.

Costul per beneficiar: în cadrul proiectelor 1-3, care au fost proiecte consecutive de asistență în numerar cu o durată de un an implementate în Iordania de același partener, costul per beneficiar a crescut în fiecare an, după cum urmează:

  • 833 de euro în 2017;
  • 893 de euro în 2018;
  • 914 euro în 2019.

Chiar dacă asistența în numerar s-a menținut la același cuantum, ECHO nu a analizat motivele pentru care costurile crescuseră.

Comisioane pentru transfer de numerar: în cadrul proiectelor de asistență în numerar, partenerii au plătit băncilor comisioane de administrare a plăților efectuate către beneficiari. Valoarea acestor comisioane varia considerabil ca proporție din totalul costurilor, chiar și în cadrul uneia și aceleiași țări. De exemplu, în Iordania:

  • comisioanele variau între 1,0 și 2,9 %;
  • economia care s-ar fi putut realiza prin reducerea comisionului de 2,9 % (proiectul 7) la 1,0 % s-ar fi ridicat la 17 500 de euro (echivalentul sprijinului care ar fi putut fi acordat unui număr de 21 de beneficiari suplimentari).

Caseta 6

Îmbunătățirea raportului cost-eficacitate – comparații pe care ECHO le-ar fi putut efectua în ceea ce privește proporția bunurilor și serviciilor primite de beneficiari

Comparație între diferitele faze: un partener a implementat în Iordania două proiecte succesive cu o durată de câte un an și cu proporții foarte diferite ale bunurilor și serviciilor care au fost furnizate beneficiarilor. Astfel:

  • proporția bunurilor și serviciilor furnizate beneficiarilor în prima fază (proiectul 5): 61 % în propunere, 76 % în cursul implementării;
  • proporția bunurilor și serviciilor furnizate beneficiarilor în propunerea pentru a doua fază (proiectul 6): 53 %.

ECHO ar fi putut compara proporția bunurilor și serviciilor destinate beneficiarilor indicată în propunerea pentru faza a doua cu proporția din prima fază și s-ar fi putut aștepta în mod rezonabil ca partenerul să atingă un nivel similar.

Comparație între proiecte: ECHO ar fi putut compara proporția numerarului acordat beneficiarilor în cadrul proiectului 7 cu cea a numerarului pentru educație și a serviciilor de educație furnizate beneficiarilor în trei proiecte consecutive implementate de un alt partener. Astfel:

  • pentru proiectul 7, un proiect de asistență în numerar implementat în Iordania în 2019, proporția numerarului furnizat beneficiarilor a fost de 34 %;
  • în cadrul proiectelor implementate de un alt partener în 2017, 2018 și 2019, proporția numerarului și a serviciilor de educație furnizate beneficiarilor a fost de 68 %, 61 % și, respectiv, de 60 %.

ECHO ar fi putut încerca să obțină un nivel similar de eficiență și ar fi putut compara, de asemenea, această proporție cu ținta de 85 % propusă în orientările ECHO referitoare la transferurile de numerar de mare amploare cu valori de peste 10 milioane de euro (deși acestea implică o gamă extinsă de activități de sprijin).

Comparație între utilizarea/neutilizarea asistenței în numerar: orientările ECHO prevăd că utilizarea transferurilor de numerar are drept rezultat un nivel mai mare al ajutorului care ajunge la beneficiari. Cu toate acestea, proporțiile medii constatate pentru eșantionul Curții au fost următoarele:

  • în cele cinci proiecte în care asistența în numerar era activitatea principală, proporția medie a numerarului și a serviciilor de educație care au ajuns la beneficiari a fost de 56 %;
  • în cadrul celorlalte șase proiecte, proporția medie a bunurilor și serviciilor care au ajuns la beneficiari a fost de 66 %.

Prin urmare, asistența în numerar nu a dus la un nivel mai mare de ajutor furnizat efectiv beneficiarilor.

Multe activități au continuat să aducă beneficii pentru copii după încheierea proiectelor, însă proiectele de asistență în numerar au avut o contribuție minoră la reducerea dependenței beneficiarilor

59

Proiectele au permis desfășurarea unei game de activități care au continuat să aducă beneficii pentru copii după încheierea proiectelor. Aceste activități includ:

  1. sprijin pentru educație formală sau furnizarea de servicii de educație accelerată;
  2. instruirea profesorilor în ceea ce privește educația incluzivă, educația accelerată, abilitățile psihosociale sau abilitățile de viață, cu scopul de a spori nivelul lor de cunoștințe și de a ameliora mediul educațional;
  3. construcția de școli, de centre de formare, de latrine sau de locuințe pentru profesori;
  4. furnizarea de echipamente pentru copiii cu dizabilități;
  5. furnizarea de ghiozdane și de uniforme;
  6. sprijin psihosocial pentru îmbunătățirea bunăstării psihosociale;
  7. sensibilizarea diferitor părți interesate și consolidarea capacităților acestora cu scopul de a crea un mediu educațional mai favorabil și cu un nivel mai mare de susținere;
  8. elaborarea unei politici la nivel național în ceea ce privește educația incluzivă și promovarea adoptării acesteia în sistemul de învățământ.
60

Multe dintre aceste activități sunt asociate, de regulă, ajutorului pentru dezvoltare. De fapt, DEVCO și Fondul fiduciar de urgență pentru Africa au finanțat de asemenea construcția de săli de clasă și formări oferite profesorilor în legătură cu programele de educație accelerată în Uganda. Proiectele derulate de DEVCO și de Fondul fiduciar de urgență pentru Africa aveau însă o durată de patru ani, în timp ce proiectele derulate de ECHO erau mai scurte și trebuiau prelungite pentru a-și îndeplini obiectivele.

61

Au existat unele exemple în care ajutorul umanitar al UE a fost direct corelat cu ajutorul pentru dezvoltare acordat de UE. De exemplu, ECHO a finanțat proiecte de construcție a unor școli în Uganda, iar ulterior, prin intermediul unor proiecte finanțate de Education Cannot Wait, au fost plătite remunerațiile profesorilor și s-a achiziționat mobilă. O parte dintre participanții la programe de educație accelerată care au fost sprijiniți printr-un proiect finanțat de ECHO în Uganda (proiectul 8) s-au înscris ulterior la cursuri de formare profesională finanțate prin Fondul fiduciar de urgență pentru Africa.

62

Totuși, ECHO a ratat unele oportunități de a consolida și mai mult legătura cu ajutorul pentru dezvoltare.

  1. Un partener a oferit cursuri de învățare accelerată (finanțate prin Fondul fiduciar de urgență pentru Africa) și sprijin psihosocial pentru copii din clasele primare (finanțat de ECHO) în același loc în unele cazuri. Totodată, partenerul a implementat acțiuni legate de subzistență menite să ofere beneficiarilor un mijloc de trai, finanțate de Fondul fiduciar de urgență pentru Africa, în zone diferite ale taberelor, ratând oportunitatea de a pune în aplicare conexiunea dorită de UE între ajutorul umanitar și ajutorul pentru dezvoltare, și anume abordarea de tip „nexus”. În raportul final al ECHO referitor la acest proiect, se afirmă că acesta ar fi trebuit să creeze legături strategice cu inițiative de dezvoltare pe termen mai lung (cum ar fi programul din cadrul Fondului fiduciar de urgență pentru Africa) pentru a-și spori eficacitatea (proiectul 11).
  2. Analiza ECHO a raportului final elaborat pentru un proiect implementat în Uganda a arătat că partenerul nu a valorificat în mod suficient posibilitățile de corelare a acțiunii cu acțiuni de dezvoltare care se întind pe un orizont de timp mai lung (proiectul 10).
  3. În evaluarea pe care a realizat-o cu privire la propunerea aferentă unui proiect din 2018 din Iordania, ECHO a considerat că proiectul nu susținea într-o manieră suficientă strategii pe termen lung vizând reducerea nevoilor umanitare. Singura sugestie era ca alți donatori să finanțeze activități, lucru care nu s-a întâmplat (proiectul 5).
  4. Rapoartele de monitorizare ale ECHO privind un alt proiect din Iordania notau că proiectul nu a profitat suficient de posibilitățile de a susține strategii pe termen lung pentru a reduce nevoile umanitare și vulnerabilitățile subiacente (în special în tabăra de la Azraq) (proiectul 4).
  5. În urma unui studiu realizat pentru a urmări evoluția a 2 971 de elevi care au participat la un program de educație accelerată în Uganda în 2018, s-a constatat că 2 015 (68 %) nu frecventau nicio școală și doar 956 (32 %) au reușit să integreze o școală primară, o școală secundară sau o formă de învățământ profesional. Raportul sublinia necesitatea creșterii investițiilor și a sprijinului pentru a ajuta copiii să continue către oportunități ulterioare programelor de educație accelerată (proiectul 8).
63

Planurile umanitare de punere în aplicare fac apel la acțiuni care să fie corelate cu programe pe termen mai lung în vederea unui nivel mai mare de sustenabilitate. De exemplu, anexa tehnică la planul umanitar de punere în aplicare pe 2018 privind criza regională din Siria cerea ca acțiunile în materie de educație să asigure continuitatea învățării printr-o planificare adecvată, inclusiv strategii de ieșire și tranziția către ajutor pentru dezvoltare. Cu toate acestea, ECHO a depus puține eforturi pentru a reduce dependența beneficiarilor de asistența în numerar, aceasta fiind activitatea principală în cinci proiecte din eșantionul Curții (patru în Iordania și unul în Uganda, a se vedea anexa I). Obiectivul asistenței în numerar era de a facilita accesul copiilor la educație. Cu toate acestea, după încheierea proiectelor, furnizarea de numerar era încă necesară astfel încât copiii să poată continua să meargă la școală. De exemplu, proiectele 1, 2 și 3 din eșantionul Curții au acordat sprijin pentru aceiași 700 de copii din Iordania în 2017, 2018 și 2019. Cei 1 290 de beneficiari ai proiectului 7 din Iordania primiseră sprijin și în faza anterioară.

64

Unul dintre motivele pentru care aceste proiecte aveau nevoie de finanțare repetată era că ele nu dispuneau de strategii de ieșire cu legături către programe mai sustenabile. Proiectele nu au reușit să direcționeze beneficiarii către soluții de subzistență, astfel încât să le reducă dependența de asistența în numerar. Evaluarea ECHO a raportului final privind proiectul 2 din Iordania din 2018 a constatat că partenerul tot nu menționa o posibilă strategie de ieșire din asistența în numerar, de care depindeau cele mai vulnerabile familii, cum ar fi gospodăriile conduse de femei. Evaluarea ECHO a propunerii aferente proiectului 3 din 2019, propunere prezentată de același partener ca în cazul proiectului 2, a constatat că partenerul nu a demonstrat posibilitatea unor căi de tranziție suficiente către acțiuni de ajutor pentru dezvoltare în viitor.

65

Două proiecte de asistență în numerar din 2019 aveau stabilite ținte pentru tranziția beneficiarilor către soluții de subzistență. Ținta urmărită de proiectul 3 din Iordania era ca 8 % din beneficiari să treacă la soluții de subzistență mai sustenabile până la încheierea proiectului, astfel încât să nu mai aibă nevoie de asistență în numerar. Proiectul 7 din Iordania avea stabilită o țintă de 5 % (mai exact, 65 din 1 290 de beneficiari). Aceste ținte erau modeste și însemnau că peste 90 % dintre beneficiarii ambelor proiecte urmau să rămână dependenți de asistența în numerar. În cadrul monitorizării de către ECHO a proiectului 7 din Iordania, s-a constatat că o parte dintre copii au continuat să muncească chiar dacă primeau asistență în numerar, din cauza lipsei de posibilități de trai și de resurse financiare în cadrul familiilor. Celelalte trei proiecte de asistență în numerar (proiectele 1, 2 și 8) nu aveau stabilită nicio țintă în ceea ce privește soluțiile de subzistență.

66

Unul dintre criteriile indicatorului de reziliență al ECHO evaluează măsura în care proiectele valorifică oportunitățile de a sprijini strategii pe termen lung pentru a reduce nevoile umanitare. ECHO a constatat că majoritatea proiectelor nu îndeplineau într-o manieră suficientă acest criteriu, punctajul final rezultat pentru acest indicator fiind de 1. ECHO nu a atribuit decât câtorva proiecte punctajul maxim de 2 (a se vedea tabelul 5).

Tabelul 5

Indicatorul de reziliență al ECHO arată că majoritatea proiectelor nu sprijineau pe deplin strategii pe termen lung

Indicatorul de reziliență
Țara Proiect În curs Punctaj final/punctaj intermediar (*)
La fața locului Serviciile centrale
Iordania 1 1 1
2 1 1
3 * 1 1
4 * 1 1
5 2 2
6 * 1 1
7 * 1 1
Uganda 8 * 1 1
9 1 2
10 1 2
11 1 2

* Punctaj intermediar pentru proiectele în curs.

2 = îndeplinește toate cele patru criterii
1 = îndeplinește două/trei criterii
0 = îndeplinește un criteriu/nu îndeplinește niciun criteriu

Sursa:Curtea de Conturi Europeană, pe baza datelor furnizate de Comisie.

Concluzii și recomandări

67

În general, ajutorul UE a venit în sprijinul copiilor în nevoie, iar proiectele au obținut rezultatele scontate. Totuși, nu suficiente fete au beneficiat de acest sprijin. În plus, majoritatea proiectelor din eșantionul Curții au fost prea scurte în raport cu nevoile educaționale ale copiilor, ceea ce le-a diminuat eficiența. Constatările rezultate în urma examinării a 11 proiecte sunt prezentate sintetic în anexa II.

68

Proiectele au fost relevante și bine coordonate, iar Comisia a remediat problemele identificate în cursul vizitelor de monitorizare. Proiectele au obținut cea mai mare parte a rezultatelor lor planificate. Cu toate acestea, Comisia a utilizat într-un mod limitat rezultatele proiectelor sale din cadrul capacității consolidate de răspuns. În plus, sprijinul acordat de Comisie nu a ajuns la un număr suficient de fete, chiar dacă acestea se confruntau cu dezavantaje mai mari. În plus, mai multe dintre proiecte nu au atins obiectivele fixate în ceea ce privește proporția de fete (punctele 18-40).

Recomandarea 1 – Comisia ar trebui să utilizeze în mai mare măsură rezultatele proiectelor din cadrul capacității consolidate de răspuns

Comisia ar trebui să utilizeze într-un mod mai sistematic orientările relevante pentru ajutorul umanitar pentru educație care rezultă din inițiativele finanțate prin fondurile aferente capacității sale consolidate de răspuns.

Data-țintă pentru punerea în aplicare a recomandării: ianuarie 2022, pentru proiectele finanțate începând cu această dată.

Recomandarea 2 – Comisia ar trebui să ofere mai mult sprijin pentru fete în cadrul proiectelor educaționale

Comisia ar trebui să ofere mai mult sprijin pentru fete prin:

  1. informarea partenerilor, prin intermediul planului umanitar de punere în aplicare, că va acorda prioritate finanțării proiectelor care vizează să sprijin o proporție de 50 % fete, cu excepția cazurilor în care există o justificare în alt sens bazată pe context.
  2. includerea unui indicator standard privind ponderea reprezentată de fete în cadrul proiectului;
  3. monitorizarea sistematică, în cursul vizitelor sale de monitorizare, a proporției de gen și a sensibilității la dimensiunea de gen în cadrul proiectelor de educație finanțate de UE și luarea măsurilor necesare pentru a contribui la abordarea nevoilor fetelor.

Data-țintă pentru punerea în aplicare a recomandării: ianuarie 2022, pentru proiectele finanțate începând cu această dată.

69

Majoritatea proiectelor din eșantionul Curții au avut inițial o durată de 10 până la 12 luni, care nu a fost suficient de lungă pentru a răspunde nevoilor educaționale ale copiilor în situații de criză prelungită. Durata scurtă a sporit sarcina administrativă care revenea partenerilor responsabili de punerea în aplicare, ceea ce a făcut ca furnizarea ajutorului să fie mai puțin eficientă (punctele 41-51).

Recomandarea 3 – Comisia ar trebui să ofere finanțare pe termen mai lung pentru educație în situațiile de criză prelungită

Pentru a răspunde în mod eficient nevoilor educaționale ale copiilor aflați în situații de criză prelungită, Comisia ar trebui:

  1. să sprijine proiectele educaționale pentru cel puțin doi ani, cu excepția cazului în care există o justificare bazată pe nevoi sau pe context pentru o perioadă mai scurtă;
  2. să definească durata acestor proiecte la începutul acțiunii, pentru a permite materializarea beneficiilor finanțării pe termen mai lung.

Data-țintă pentru punerea în aplicare a recomandării: ianuarie 2022, pentru proiectele finanțate începând cu această dată.

70

Comisia nu a analizat în mod suficient costurile proiectelor astfel încât să poată identifica oportunitățile de optimizare a raportului cost-eficacitate. Ea nu a comparat costul activităților sau proporția de bunuri și servicii primite de beneficiari cu proiecte similare sau cu faze anterioare ale aceluiași proiect. Acesta a fost cazul nu doar la selectarea propunerilor de proiecte, ci și la monitorizarea punerii în aplicare a acestora (punctele 52-58).

Recomandarea 4 – Comisia ar trebui să îmbunătățească analiza costurilor atunci când selectează și monitorizează proiectele educaționale

Atunci când analizează bugetele propuse ale proiectelor sau costurile reale, Comisia ar trebui:

  1. să compare în mod sistematic costul activităților principale cu cele ale unui proiect similar sau cu cele dintr-o fază anterioară a aceluiași proiect;
  2. să compare proporția de bunuri, inclusiv numerarul, și de servicii primite de beneficiari cu proporția din proiecte similare sau dintr-o fază anterioară a aceluiași proiect;
  3. să utilizeze rezultatele acestei analize a costurilor la selectarea proiectelor și la modificarea bugetelor lor pentru a îmbunătăți eficiența sau pentru a respinge propunerile ineficiente.

Data-țintă pentru punerea în aplicare a recomandării: ianuarie 2022, pentru proiectele finanțate începând cu această dată.

71

Majoritatea proiectelor au continuat să aducă beneficii pentru copii chiar și după încheierea lor. Cu toate acestea, Comisia a depus puține eforturi pentru a reduce dependența beneficiarilor de asistența în numerar acordată prin proiectele educaționale de tip „numerar pentru educație” incluse în eșantionul Curții. Multe dintre aceste proiecte necesitau finanțare repetată, deoarece nu au fost corelate cu programe de ajutor pe termen mai lung și nu au reușit decât într-o foarte mică măsură să direcționeze beneficiarii către soluții de subzistență (punctele 59-66).

Recomandarea 5 – Comisia ar trebui să îmbunătățească sustenabilitatea proiectelor de tip „numerar pentru educație” în situații de criză prelungită

Atunci când finanțează proiecte de tip „numerar pentru educație” în situații de criză prelungită, Comisia ar trebui să consolideze legăturile cu programe de dezvoltare pe termen mai lung și să direcționeze mai multe familii beneficiare către soluții de subzistență.

Data-țintă pentru punerea în aplicare a recomandării: ianuarie 2022, pentru proiectele finanțate începând cu această dată.

Prezentul raport a fost adoptat de Camera III, condusă de doamna Bettina JAKOBSEN, membră a Curții de Conturi, la Luxemburg, la 8 decembrie 2020.

Pentru Curtea de Conturi

Klaus-Heiner LEHNE
Președinte


Anexe

Anexa I – Activitățile din cadrul proiectelor

Numărul proiectului 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Țara Iordania Iordania Iordania Iordania Iordania Iordania Iordania Uganda Uganda Uganda Uganda
Tipul partenerului ONGI ONGI ONGI ONG ONGI ONGI ONGI ONGI ONU ONG ONG
Stadiul închis închis în curs* în curs** închis în curs* în curs* în curs* închis închis închis
Finanțarea ECHO pentru educație (milioane de euro) 1,7 2,4 1,0 2,0 1,2 1,0 2,3 10,0 1,3 1,5 0,4
Elemente în sprijinul educației formale X X X X X X X X X X
Educație nonformală (cursuri de recuperare/program de învățare accelerată) X X X X X X X
Construcție/reabilitare X X X X
Echipamente și materiale pentru copii X X X X X
Numerar pentru educație X X X X X
Asistență pentru transportul școlar (numerar, serviciu de însoțire pe drumul către școală) X X X
Sprijin psihosocial pentru copii X X X X X X
Formarea profesorilor/personalului didactic X X X X X X X X
Materiale/echipamente didactice X X X X X
Sensibilizare/Consolidarea capacităților (la nivelul comunităților)/Promovarea politicilor/Reprezentarea intereselor X X X X X X X X

* proiect în desfășurare la 31.5.2020 sau raportul final nu era disponibil la 31.5.2020.
** raportul final disponibil la 31.8.2020.

Anexa II – Sinteza constatărilor privind proiectele incluse în eșantionul Curții

Glosar

Educație accelerată: educație furnizată, într-un interval de timp mai scurt, copiilor și tinerilor a căror educație a fost întreruptă din cauza sărăciei, a marginalizării, a conflictelor sau a crizelor.

Education Cannot Wait (ECW): fond mondial prin care guvernele colaborează cu părți interesate din domeniul ajutorului umanitar și al ajutorului pentru dezvoltare cu scopul de a reacționa cu promptitudine la nevoile în materie de educație ale copiilor și ale tinerilor afectați de crize.

„Marea înțelegere” (The Grand Bargain): un acord între cei mai mari donatori de ajutor umanitar și organizații umanitare, menit să remedieze lipsa de încredere din sector și să sporească eficacitatea și eficiența acțiunilor lor.

Acronime

DEVCO: Direcția Generală Cooperare Internațională și Dezvoltare a Comisiei Europene

ECHO: Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene a Comisiei Europene

EUTF: Fondul fiduciar de urgență pentru Africa al Uniunii Europene

ICNUR: Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați

ILET: Improving Learning Environments Together

ONU: Organizația Națiunilor Unite

WASH: Water, Sanitation and Hygiene assistance

Răspunsurile Comisiei și ale SEAE

Sinteză

Răspunsuri comune din partea Comisiei la punctele I-IX:

Comisia subliniază că educația este esențială pentru a investi în viitorul pe termen lung al copiilor și al tinerilor, pentru a contribui la pacea, stabilitatea și creșterea economică a comunităților și a țărilor lor. Educația le poate reconstrui viața, restabili sentimentul de normalitate și siguranță, îi poate proteja împotriva violenței și abuzurilor și le poate oferi competențe de viață importante. Aceasta joacă un rol esențial în atenuarea conflictelor, sporind coexistența pașnică între diferite etnii, grupuri sociale și refugiați și comunitățile-gazdă.

Între 2015 și 2019, peste 8,5 milioane de fete și băieți din 59 de țări din întreaga lume au beneficiat de proiecte educaționale19 finanțate de ajutorului umanitar acordat de UE. Cu toate acestea, sprijinul pentru educație în situații de criză este, în mare parte, subfinanțat și suntem capabili să răspundem doar unei mici părți din toate nevoile. Există un deficit de finanțare de cel puțin 8,5 miliarde USD pe an pentru a oferi sprijin educațional unui număr de aproximativ 75 de milioane de copii afectați de crize20. Acesta este motivul pentru care Comisia s-a angajat să sprijine răspunsurile UE în materie de ajutor umanitar în ceea ce privește educația în situații de urgență și să își extindă activitatea în acest domeniu, în special în ceea ce privește educația fetelor și a femeilor.

Comisia subliniază că acțiunile umanitare ar trebui să ia întotdeauna în considerare dimensiunea de gen și să fie adaptate la nevoile, provocările și vulnerabilitățile specifice atât ale fetelor, cât și ale băieților. Procentul de fete și băieți vizați de proiecte educaționale se bazează pe analiza nevoilor și este specific contextului. De asemenea, procentul corespunde imperativului de a sprijini persoanele cele mai vulnerabile, în conformitate cu principiile umanitare.

Comisia recunoaște că atingerea anumitor obiective se poate dovedi plină de provocări, din cauza barierelor sociale, economice și culturale în contexte umanitare extrem de dificile. Comisia își menține angajamentul de a sprijini și monitoriza îndeaproape dimensiunea de gen în proiectele educaționale, asigurându-se că nevoile și provocările specifice ale fetelor și băieților sunt identificate și abordate în mod corespunzător. Cu toate acestea, tinerii bărbați și băieți sunt adesea foarte vulnerabili în multe contexte umanitare, confruntându-se, de asemenea, cu riscuri precum violența sexuală și alte tipuri de exploatare, cum ar fi munca copiilor și copiii-soldați. Cu toate acestea, Comisia recunoaște dezavantajul comparativ al fetelor în educație și este de acord că ar trebui să se depună în continuare eforturi pentru o mai mare echitate și incluziune în educație, inclusiv pentru reducerea disparităților persistente și pentru o mai mare emancipare a fetelor.

Intervenția în domeniul ajutorului umanitar urmărește să găsească, pe de o parte, echilibrul corect între o finanțare multianuală mai mare și, pe de altă parte, o capacitate sporită de reacție rapidă pentru obținerea unor beneficii mai mari pentru populațiile-țintă. Finanțarea multianuală urmează să fie aplicată de fiecare dată când este posibil, dar, cel mai important pentru prioritățile Comisiei, finanțarea ar trebui să se acorde pentru alinierea proiectelor de educație în situații de urgență la durata anului școlar, pentru a acoperi cel puțin un an școlar complet.

Prin intermediul finanțării capacității consolidate de răspuns (ERC), Comisia poate finanța inițiative, cum ar fi proiectele de educație în situații de urgență, care prezintă și dezvoltă noi modalități de lucru, spre exemplu orientări, cu scopul de a spori eficiența în sectorul ajutorului umanitar. Proiectele ERC sunt proiecte de consolidare a sistemului, care produc bunuri publice globale, iar beneficiile acestora merg dincolo de proiectele finanțate de ECHO.

Comisia evidențiază caracterul rezonabil al costurilor ca fiind doar unul dintre cele cinci criterii de selecție de care trebuie să se țină seama înainte de a lua o decizie de selecție. În prezent, Comisia lucrează la modalități care să permită o mai bună înțelegere a costurilor și o mai bună comparare a propunerilor în etapa de selecție.

Modalitatea de transfer de numerar sprijină satisfacerea nevoilor de bază și permite răspunsuri diferențiate și integrate. Aceasta sporește rapiditatea, flexibilitatea, alegerea și demnitatea beneficiarilor.

Abordarea vulnerabilităților subiacente și a cauzelor profunde este obiectivul asistenței pentru dezvoltare și sarcina guvernelor.

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) salută raportul ECA privind activitatea în domeniul educației în situații de urgență. SEAE ia act de faptul că investițiile în educația de calitate pentru copiii care trăiesc în țări aflate în situații de conflict și de criză necesită o cooperare strânsă cu toți actorii de la sediu și de pe teren, cu o abordare bazată pe tripla legătură „umanitar – dezvoltare – pace”. De asemenea, UE dorește să sublinieze importanța și relevanța muncii într-un mod coordonat și coerent în rândul actorilor de legătură, respectând, în același timp, atât caracteristicile, cât și rolurile și responsabilitățile umanitare, de dezvoltare și de pace.

X

Comisia acceptă toate recomandările.

A se vedea răspunsurile Comisiei în secțiunea „Recomandări”.

Observații

20

Unele dintre proiectele prezentate în figura 3 sunt încă în curs. În consecință, Comisia consideră că parametrii, precum sprijinul pentru fete, poate fi îmbunătățiți în continuare pentru proiectele în curs.

21

Adoptarea cadrului de politică în 2018, după decizia de a începe majorarea finanțării pentru sectorul educației începând cu 2015, a oferit o perspectivă pe termen lung.

Cadrul de politică pentru 2018 privind educația în situații de urgență concentrează sprijinul asupra nivelurilor de educație care fac obiectul angajamentelor asumate de stat în ceea ce privește învățământul inferior gratuit și obligatoriu. Acesta include, în general, nivelurile de învățământ primar și secundar. Educația copiilor preșcolari poate fi luată în considerare pentru finanțare dacă este stabilită în cadrul învățământului formal inițial.

Deși Comisia s-a dezangajat de la sprijinirea educației copiilor preșcolari din Uganda – pentru a se alinia la cadrul său de politică și la Planul de răspuns în domeniul educației pentru refugiați și comunitățile-gazdă lansat de guvernul Ugandei (septembrie 2018) – alți donatori continuă să ofere sprijin pe baza investițiilor anterioare ale Comisiei.

25

a) problema ratei de înscriere în cadrul Programului de educație accelerată (AEP) în proiectul 8 din Uganda a fost identificată și abordată imediat în cursul perioadei de punere în aplicare a proiectului. Acțiunea este încă în desfășurare și rata de înscriere anticipată a fost atinsă, astfel cum confirmă rapoartele mai recente. Faptul că Direcția Generală Cooperare Internațională și Dezvoltare (DEVCO) din cadrul Comisiei Europene a finanțat, de asemenea, educația accelerată prin intermediul Fondului fiduciar de urgență al Uniunii Europene pentru Africa (EUTF) reflectă cooperarea dintre domeniul umanitar și cel al dezvoltării. Inițiativele EUTF, care au sprijinit AEP, au fost puse în aplicare în diferite zone geografice, în complementaritate cu intervențiile sprijinite de ECHO.

În cele din urmă, în ceea ce privește discrepanța dintre asistența acordată AEP și asistența acordată educației primare formale, Comisia a identificat și a abordat această problemă în cursul punerii în aplicare a proiectului. Raportul de monitorizare a documentat acest lucru, care a fost oficializat printr- o modificare a proiectului.

Centrele AEP au un grup țintă diferit (cursanții adulți, adesea mamele adolescente) care nu sunt susceptibili să se transfere la școala primară formală, deoarece acest lucru ar încetini progresul lor accelerat – majoritatea ar trebui să treacă la nivel secundar după absolvire.

27

Comisia ar dori să sublinieze faptul că raportarea orală a constatărilor monitorizării nu este o practică generală. Rezultatele monitorizării sunt comunicate în scris. Cu toate acestea, în acest caz specific, întrucât nu au fost observate probleme operaționale substanțiale legate de punerea în aplicare a proiectului, constatările au fost comunicate numai oral. De atunci, ECHO a abordat problema comunicării și, în prezent, își comunică în mod sistematic constatările în scris.

În ceea ce privește „procentul de fete care au beneficiat de ajutor în raport cu ținta prestabilită”, facem trimitere la răspunsul nostru la punctele 37 și 38.

30

Comisia subliniază că toate cele cinci școli sunt utilizate, în prezent, pentru scopul lor principal, și anume îmbunătățirea accesului refugiaților și al copiilor din comunitățile-gazdă la învățământul primar și la serviciile de învățământ accelerat.

34

Orientările privind finanțarea ERC au fost incluse ca referință în documentul de lucru al DG ECHO privind educația în situații de urgență21.

Adoptarea orientărilor și a metodelor este treptată și necesită eforturi sistematice de promovare și integrare.

35

b) Deși acest lucru este corect, evaluările nevoilor au evidențiat, de asemenea, că munca copiilor reprezintă un mecanism negativ de adaptare, care afectează în principal băieții.

37

Comisia subliniază că acțiunile umanitare ar trebui să ia întotdeauna în considerare dimensiunea de gen și să fie adaptate la nevoile, provocările și vulnerabilitățile specifice, atât ale fetelor, cât și ale băieților.

Cu toate acestea, angajamentele DG ECHO în materie de politici și cadrul de politică cu privire la educația în situații de urgență nu includ nicio referire la obiectivul cantitativ privind participarea fetelor.

Orice proiect finanțat de DG ECHO ar trebui să ia în considerare analiza nevoilor, contextul, situația de referință și vulnerabilitățile fetelor și ale băieților, astfel încât să răspundă nevoilor acestora și pentru a-și direcționa sprijinul.

Comisia urmărește să îmbunătățească în mod semnificativ rata de înscriere în învățământ și de școlarizare a fetelor, ceea ce este în conformitate cu angajamentul politic general de a spori oportunitățile de educație. Proiectele au adus o îmbunătățire fezabilă și semnificativă, având un impact puternic asupra mentalității, a prejudecăților și a creșterii ratei de înscriere și de absolvire în rândul fetelor.

În majoritatea proiectelor de educație în situații de urgență, fetele au reprezentat jumătate sau peste jumătate din beneficiarii vizați inițial. Proiectele incluse în eșantion au vizat, în medie, 49,5 % dintre fete. În unele dintre acestea, numărul total de fete care au beneficiat, în cele din urmă, de proiecte a fost mai mare decât cel planificat inițial.

38

Cadrul de politică privind educația în situații de urgență nu stabilește niciun obiectiv minim pentru participarea fetelor. Obiectivele indicate la nivel de proiect sunt stabilite ca urmare a analizei nevoilor efectuată de partenerii de implementare și țin seama de situația de referință într-un context umanitar dat și de fezabilitatea sprijinului propus.

Majoritatea proiectelor din domeniul educației în situații de urgență au sprijinit, în cifre absolute, mai multe fete decât se prevăzuse inițial, deși raportul fete/băieți nu a fost întotdeauna respectat.

Comisia consideră că o analiză care compară atât cifrele absolute, cât și nivelul de realizare cu situația de referință ar oferi o imagine mai completă. În special, pentru proiectele 4 și 10, au fost sprijinite mai multe fete în cifre absolute decât se prevăzuse. Prin urmare, Comisia consideră că obiectivele în cifre absolute au fost atinse și, în anumite cazuri, au fost depășite. Așadar, nivelul de realizare a rezultatelor corespunzătoare a fost satisfăcător.

39

Indicatorul de gen și vârstă al DG ECHO promovează asistența care este mai sensibilă la nevoile și capacitățile diferențiate ale femeilor, fetelor, băieților și bărbaților, prin analiză, date dezagregate pe vârste și sex, adaptarea răspunsurilor, atenuarea riscurilor și participare.

40

Pentru fiecare criteriu al indicatorului de gen și vârstă, partenerii și ECHO evaluează dacă au fost luate în considerare toate genurile și grupele de vârstă relevante, precum și nevoile acestora. Acest lucru este mai amplu și mai cuprinzător decât o simplă direcționare cantitativă.

Promovarea parității de gen, cum ar fi obiectivele de 50-50 %, este cu siguranță importantă, dar eforturile trebuie să depășească obiectivele statistice pentru a pune un accent mai mare pe egalitatea de gen. Abordarea nevoilor fetelor presupune, de asemenea, lucrul cu băieții și schimbarea mentalității.

44

Bugetul destinat furnizării de asistență umanitară este alocat anual Comisiei și este limitat în comparație cu nevoile identificate. Prin urmare, nicio țară/criză nu are sume garantate pe mai mulți ani. Acest lucru are un impact asupra capacității de a încheia acorduri inițiale pe termen mai lung.

Prin urmare, bugetul pentru durata inițială a proiectelor este definit pe baza: 1/duratei propuse de partenerii DG ECHO (12 luni pentru majoritatea proiectelor din eșantion); 2/ naturii răspunsului și al caracterului urgent sau prelungit al nevoilor; 3/ nevoilor generale din țară; 4/ disponibilității bugetare.

49

Comisia ar dori să sublinieze faptul că angajamentul financiar multianual „Marea Înțelegere” se aplică contextelor/crizelor specifice, atunci când acest lucru este fezabil și relevant.

Caracterul din ce în ce mai îndelungat al crizelor necesită un ajutor umanitar mai previzibil și mai flexibil pentru educație, dar o mai bună finanțare generală pentru educație rămâne esențială. Aceasta este baza angajamentului Comisiei de a aloca educației 10 % din bugetul său pentru ajutor umanitar. Nu există nicio corelație directă între angajamentul de 10 % și finanțarea pe termen mai lung pentru fiecare proiect. Contribuția sporită la educație oferă mai multă flexibilitate, dar amploarea nevoilor rămâne, în general, mult mai mare decât finanțarea disponibilă.

55

În prezent, Comisia lucrează la modalități de a permite o mai bună înțelegere a costurilor și o mai bună comparare a propunerilor în etapa de selecție.

În cursul urmăririi acțiunilor finanțate, care poate avea loc prin diverse mijloace, inclusiv prin monitorizare, dar nu numai (rapoarte interimare, verificări documentare), devierea costurilor poate avea loc și este conformă cu regula flexibilității bugetare, atât timp cât se obțin rezultate. Abaterile majore de la costuri ar putea fi discutate cu partenerii și ar putea fi justificate în mod corespunzător de o schimbare a contextului, de exemplu, de o creștere a nivelului de insecuritate.

Caseta 5 – Îmbunătățirea raportului cost-eficacitate – comparații pe care ECHO le-ar fi putut efectua cu privire la costul activităților

În ceea ce privește costurile unor proiecte similare, partenerii au conceput proiectarea corpurilor de săli de clasă în conformitate cu standardele Ministerului Educației și Sportului (MoES) și ale oficiilor districtuale, dar sălile de clasă au fost concepute pentru diferite niveluri de educație: proiectul 9 a fost conceput pentru dezvoltarea copiilor preșcolari, iar proiectul 10 pentru învățământul primar, fiecare răspunzând unor nevoi foarte diferite. Diferența de proiectare a avut un impact semnificativ asupra costurilor, atât în ceea ce privește lungimea corpurilor, cât și în ceea ce privește natura solului pe care au fost construite corpurile. Proiectul 10 a fost conceput pentru un sol normal, fără grinzi de sol din beton armat și coloane de beton armat, în timp ce proiectul 9 a fost adaptat la sol de pământ și, prin urmare, a inclus grinzi de sol din beton armat și coloane de beton armat. Acestea sunt elemente semnificative pentru care ECHO apreciază și are încredere în expertiza sectorială a partenerilor.

În ceea ce privește costul per beneficiar, variația costurilor per beneficiar între anul 1 și anul 3 este de 81 EUR, ceea ce este rezonabil și poate fi explicat prin mai mulți factori, precum cursurile de schimb, comisioanele de transfer bancar sau modalitățile de distribuție. Cu toate acestea, partenerul a reușit să mențină același nivel de asistență în numerar pentru beneficiari.

În ceea ce privește comisioanele de transfer de numerar, toate proiectele selectate au fost considerate relevante, chiar și cu comisioane diferite de transfer de numerar, deoarece toate propuneau activități diferite, legate în principal de protecția copilului, în plus față de componenta în numerar. Comisioanele de transfer de numerar pot varia de la un proiect la altul în aceeași țară din motive care nu pot fi influențate cu ușurință de partener.

Caseta 6 – Îmbunătățirea raportului cost-eficacitate – comparații pe care ECHO le-ar fi putut efectua în ceea ce privește proporția bunurilor și serviciilor primite de beneficiari

În ceea ce privește proiectul 7, deși proporția de numerar furnizată beneficiarilor a fost de 34 %, proiectul a furnizat și alte servicii, inclusiv gestionarea cazurilor, proporția totală de numerar și de servicii ajungând la 68 %, nivel care corespunde nivelului celorlalte proiecte.

Proiectele de educație în numerar la scară mică includ și alte componente importante, cum ar fi protecția copilului, care constituie nucleul activităților noastre educaționale. Prin urmare, acestea nu au același obiectiv sau structură a costurilor ca proiectele în numerar la scară largă, în care numerarul este singura componentă. Acest lucru limitează considerabil posibilitățile de comparare semnificativă.

60

Comisia consideră că reunirea donatorilor atât din domeniul umanitar, cât și din cel al dezvoltării în cadrul unui singur plan de acțiune este o modalitate eficientă pentru ca legătura aceasta să fie operațională în domeniul educației. Obiectivul este de a promova legături puternice, sinergii și complementaritate între componenta umanitară și cea de dezvoltare, de a asigura continuitatea ajutorului și de a reduce riscul și vulnerabilitatea.

Tipurile de direcționare și durata activităților vor fi diferite de la o acțiune umanitară la alta și de la o acțiune de dezvoltare la alta. Ajutorul umanitar se va baza pe nevoi și va necesita flexibilitate și agilitate pentru a se schimba în funcție de criză. Finanțarea dezvoltării se concentrează mai mult pe consolidarea sistemului pe termen lung, astfel încât va necesita o anumită continuitate în ceea ce privește obiectivele și o influență guvernamentală mai mare în conceperea intervențiilor. Pentru a permite ambelor instrumente să funcționeze în conformitate cu mandatul lor, acestea urmează calendare și procese de planificare diferite. De exemplu, intervalul de timp mai scurt al ECHO permite partenerilor să se extindă în diferite zone geografice în funcție de afluxul de refugiați în cadrul fiecărui plan anual de punere în aplicare a ajutorului umanitar. De asemenea, se acordă adesea prelungiri, inclusiv creșteri bugetare, pentru a permite partenerului să extindă domeniul de aplicare al proiectului său în cazul unei deteriorări semnificative a unei crize.

63

Comisia este de acord că ar trebui consolidate în continuare complementaritatea și sinergiile dintre asistența umanitară în numerar și programele de dezvoltare sustenabilă. Acest lucru nu este însă întotdeauna posibil și depinde de contextul local/național. De exemplu, în Uganda, refugiații nu sunt eligibili pentru programele de protecție socială propuse de guvern, la care pot fi aliniate transferurile umanitare de numerar. Cu toate acestea, Comisia este implicată în discuțiile privind plasele de siguranță socială, în vederea construirii unui sistem de protecție socială care să reacționeze la șocuri și care să nu includă numai cetățenii țării respective, ci și populațiile de refugiați.

64

Beneficiarii programelor de educație în numerar sunt copiii. Dreptul lor la educație nu trebuie confundat cu oferirea de oportunități de asigurare a mijloacelor de trai a familiilor lor.

Concluzii și recomandări

67

Comisia consideră că măsurile în vigoare au ajutat atât băieții, cât și fetele într-un mod echilibrat din punctul de vedere al genului.

Nu există niciun obiectiv cantitativ general pentru participarea fetelor la proiectele de educație în situații de urgență. Obiectivele pot fi stabilite la nivel de proiect, de către partenerii de implementare, pe baza evaluării nevoilor și a contextului operațiunilor. Deși, în unele proiecte, obiectivele inițiale pentru participarea fetelor/băieților nu au fost îndeplinite, în general, nevoile fetelor au fost îndeplinite, iar situația de referință s-a îmbunătățit în mod semnificativ datorită asistenței acordate de UE.

68

Comisia diseminează rezultatele proiectelor privind capacitatea consolidată de răspuns și colaborează îndeaproape cu partenerii pentru a le pune în aplicare. De asemenea, ar trebui remarcat faptul că proiectele privind capacitatea consolidată de răspuns sunt proiecte de consolidare a sistemului, care produc bunuri publice globale. Beneficiile depășesc finanțarea ECHO și au un impact global.

În cadrul politicii privind educația în situații de urgență, Comisia nu a stabilit niciun obiectiv cantitativ privind participarea fetelor. Obiectivele stabilite la nivel de proiect urmează o evaluare a nevoilor și iau în considerare situația de referință într-un context umanitar dat.

Recomandarea 1 – Comisia ar trebui să utilizeze în mai mare măsură rezultatele proiectelor din cadrul capacității consolidate de răspuns

Comisia acceptă recomandarea.

Recomandarea 2 – Comisia ar trebui să ofere mai mult sprijin pentru fete în cadrul proiectelor educaționale
  1. Comisia acceptă recomandarea.
  2. Comisia acceptă recomandarea.
  3. Comisia acceptă recomandarea.
69

În prezent, Comisia recomandă alinierea proiectelor privind educația în situații de urgență la durata anului școlar, pentru a acoperi cel puțin un an școlar complet. Un an școlar în Iordania se întinde pe doi ani calendaristici, în timp ce, în Uganda, pe un an calendaristic. Durata inițială a proiectelor educaționale poate fi de maximum 24 de luni.

Durata pe termen scurt se poate dovedi mai flexibilă în anumite contexte, permițând, cel puțin într-o primă fază, un răspuns rapid în situații de urgență și reducând complexitatea adaptării proiectelor pe termen lung, cum ar fi, de exemplu, afluxul de migrație, pandemiile, izbucnirea bruscă a unor dezastre.

Recomandarea 3 – Comisia ar trebui să ofere finanțare pe termen mai lung pentru educație în situațiile de criză prelungită
  1. Comisia acceptă recomandarea.
  2. Comisia acceptă recomandarea.
70

Comisia evidențiază caracterul rezonabil al costurilor ca fiind doar unul dintre cele cinci criterii de selecție, care trebuie luate în considerare înainte de a lua o decizie de selecție. De asemenea, este o practică obișnuită să se discute cu partenerii caracterul rezonabil al costurilor în timpul procesului de negociere, ceea ce înseamnă că acesta poate fi îmbunătățit în comparație cu propunerea inițială.

În cursul urmăririi acțiunilor finanțate, care poate avea loc prin diverse mijloace, inclusiv prin monitorizare, dar nu numai, devierea costurilor poate avea loc și este conformă cu regula flexibilității bugetare, atât timp cât se obțin rezultate. Desigur, abaterile majore de la costuri ar urma să fie discutate cu partenerii și ar putea fi justificate de o schimbare a contextului, de exemplu, creșterea nivelului de insecuritate.

Recomandarea 4 – Comisia ar trebui să îmbunătățească analiza costurilor atunci când selectează și monitorizează proiectele educaționale
  1. Comisia acceptă recomandarea.
  2. Comisia acceptă recomandarea.
  3. Comisia acceptă recomandarea.
Recomandarea 5 – Comisia ar trebui să îmbunătățească sustenabilitatea proiectelor de tip „numerar pentru educație” în situații de criză prelungită

Comisia acceptă recomandarea.

Echipa de audit

Rapoartele speciale ale Curții de Conturi Europene prezintă rezultatele auditurilor sale cu privire la politicile și programele UE sau la diverse aspecte legate de gestiune aferente unor domenii bugetare specifice. Curtea de Conturi Europeană selectează și concepe aceste sarcini de audit astfel încât impactul lor să fie maxim, luând în considerare riscurile la adresa performanței sau a conformității, nivelul de venituri sau de cheltuieli implicat, evoluțiile viitoare și interesul politic și public.

Acest audit al performanței a fost efectuat de Camera de audit III – Acțiuni externe, securitate și justiție, condusă de doamna Bettina Jakobsen, membră a Curții de Conturi Europene. Auditul a fost condus de domnul Hannu Takkula, membru al Curții de Conturi Europene, care a beneficiat de sprijinul unei echipe formate din: Turo Hentilä, șef de cabinet, și Nita Tennilä, atașat în cadrul cabinetului; Sabine Hiernaux‑Fritsch și Alejandro Ballester Gallardo, manageri principali; Helka Nykänen și Mark Marshall, coordonatori; Eva Coria, auditor.

Note

1 Institutul de Statistică al UNESCO, cifra pentru 2017, http://uis.unesco.org/en/news/new-education-data-sdg-4-and-more#slideoutmenu.

2 COM(2018) 304 final din 18 mai 2018: „Comunicare a Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind educația în situații de urgență și de criză prelungită”.

3 Global humanitarian overview 2019, United Nations coordinated support to people affected by disaster and conflict, p. 4.

4 Documentul de politică 10 al DG ECHO (martie 2019) referitor la educația în situații de urgență.

5 Salvați Copiii (2015), What children tell us they want in times of emergency and crisis? – 16 studii din partea a opt organizații, care acoperă 17 situații diferite de urgență și care dau glas vocilor a 8 749 de copii. Salvați Copiii/Consiliul norvegian pentru refugiați (2014), Hear it from the children: why education in emergencies is critical.

6 Salvați Copiii/Consiliul norvegian pentru refugiați (2014), Hear it from the children: why education in emergencies is critical.

7 COM(2008) 55 final din 5 februarie 2008: „Copiii ocupă un loc special în acțiunile externe ale Uniunii Europene”; documentul de lucru aferent al serviciilor Comisiei SEC(2008) 135.

8 Regulamentul (CE) nr. 1257/96 al Consiliului din 20 iunie 1996.

9 Documentul de lucru al serviciilor Comisiei SWD(2013) 290 final: Gender in Humanitarian Aid: Different Needs, Adapted Assistance.

10 COM(2018) 304 final.

11 COM(2008) 55 final și SEC(2008) 136.

12 Raportul special nr. 27/2018 al Curții de Conturi Europene: „Instrumentul pentru refugiații din Turcia: un ajutor util, dar sunt necesare îmbunătățiri pentru a optimiza utilizarea fondurilor”.

13 Regulamentul (CE) nr. 1257/96 al Consiliului din 20 iunie 1996 privind ajutorul umanitar, cadrul de politică al UE privind educația în situații de urgență și de criză prelungită [COM (2018) 304 final, COM(2008) 55 final și SEC(2008) 136] și Consensul european privind ajutorul umanitar (JO C 25, 30.1.2008, p. 1).

14 „Marea înțelegere” (The Grand Bargain); articolul 30 din Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Uniunii (2017) și articolul 33 din Regulamentul financiar din 2018; comunicarea JOIN/2017/021 final din 7 iunie 2017, intitulată „O abordare strategică privind reziliența în cadrul acțiunii externe a UE”.

15 Regulamentul (CE) nr. 1257/96 al Consiliului din 20 iunie 1996 privind ajutorul umanitar.

16 Comprehensive evaluation of the European Union humanitarian aid, 2012‑2016, raport final elaborat de International Development Consulting (ICF).

17 International Rescue Committee: The Grand Bargain: Three years on: Multi-year humanitarian financing.

18 SWD(2019) 3 final din 10 ianuarie 2019, Comprehensive Evaluation of EU Humanitarian Aid, 2012‑2016; un raport din 2017 al FAO, http://www.fao.org/3/a-i8040e.pdf, p. 15.

19 Raportul de identificare a proiectului „ Educația în situații de urgență” (mai 2020), disponibil la adresa https://ec.europa.eu/echo/sites/echo-site/files/eie_mapping_report.pdf

20 Overseas Development Institute (2016) „O platformă comună pentru educație în situații de urgență și de criză prelungită: document de analiză.” ODI, Londra.

21 „Documentul tematic de politică nr. 10 al DG ECHO. Educația în situații de urgență în cadrul operațiunilor de ajutor umanitar finanțate de UE (iulie 2019), https://ec.europa.eu/echo/files/news/eie_in_humanitarian_assistance.pdf

Calendar

Etapa Data
Adoptarea planului de audit / Demararea auditului 12.11.2019
Trimiterea oficială către Comisie (sau către o altă entitate auditată) a proiectului de raport 13.10.2020
Adoptarea raportului final după procedura contradictorie 8.12.2020
Primirea răspunsurilor oficiale ale Comisiei (sau ale altei entități auditate) în toate versiunile lingvistice 14.1.2021

Contact

CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxembourg
LUXEMBOURG

Tel. +352 4398-1
Întrebări: eca.europa.eu/ro/Pages/ContactForm.aspx
Website: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

Numeroase alte informații despre Uniunea Europeană sunt disponibile pe internet pe serverul Europa (http://europa.eu).

Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2021

PDF ISBN 978-92-847-5594-3 ISSN 1977-5806 doi:10.2865/87999 QJ-AB-21-002-RO-N
HTML ISBN 978-92-847-5571-4 ISSN 1977-5806 doi:10.2865/35073 QJ-AB-21-002-RO-Q

COPYRIGHT

© Uniunea Europeană, 2021.

Politica Curții de Conturi Europene referitoare la reutilizare este pusă în aplicare prin Decizia nr. 6-2019 a Curții de Conturi Europene privind politica în materie de date deschise și reutilizarea documentelor.

Cu excepția cazului în care se precizează altceva (de exemplu, într-o mențiune separată indicând drepturile de autor), conținutul elaborat de Curtea de Conturi Europeană pentru care UE deține drepturile de autor face obiectul licenței Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0). Aceasta înseamnă că reutilizarea este autorizată, sub rezerva menționării adecvate a autorilor și a indicării eventualelor modificări. Reutilizatorul nu poate altera sensul sau mesajul inițial al documentelor. Curtea de Conturi Europeană nu răspunde pentru eventualele consecințe ale reutilizării.

Este necesar să obțineți drepturi suplimentare în cazul în care un anumit conținut prezintă persoane fizice ce pot fi identificate, de exemplu în cazul fotografiilor în care apar membri ai personalului Curții de Conturi Europene, sau în cazul în care conținutul include lucrări ale unor terți. Dacă se obține o astfel de autorizație, ea anulează autorizația de natură generală menționată mai sus și va indica în mod clar eventualele restricții de utilizare.

Pentru a utiliza sau a reproduce un conținut pentru care UE nu deține drepturile de autor, poate fi necesar să obțineți o autorizație în acest sens direct de la titularii drepturilor de autor.

Programele informatice sau documentele care fac obiectul unor drepturi de proprietate industrială, cum ar fi brevetele, mărcile comerciale, desenele și modelele înregistrate, logourile și denumirile înregistrate, sunt excluse din politica Curții de Conturi Europene referitoare la reutilizare și nu se acordă nicio licență pentru acestea.

Familia site-urilor instituționale ale Uniunii Europene care sunt incluse în domeniul europa.eu oferă linkuri către site-uri terțe. Deoarece Curtea de Conturi Europeană nu are control asupra acestor site-uri, sunteți încurajați să verificați politica aplicată de ele în ceea ce privește respectarea vieții private și drepturile de autor.

Utilizarea logoului Curții de Conturi Europene

Logoul Curții de Conturi Europene nu poate fi utilizat fără acordul prealabil al Curții de Conturi Europene.

Contactați UE

În persoană
În întreaga Uniune Europeană există sute de centre de informare Europe Direct. Puteți găsi adresa centrului cel mai apropiat de dumneavoastră la: https://europa.eu/european-union/contact_ro

La telefon sau prin e-mail
Europe Direct este un serviciu care vă oferă răspunsuri la întrebările privind Uniunea Europeană. Puteți accesa acest serviciu:

Găsiți informații despre UE

Online
Informații despre Uniunea Europeană în toate limbile oficiale ale UE sunt disponibile pe site-ul Europa, la: https://europa.eu/european-union/index_ro

Publicații ale UE
Puteți descărca sau comanda publicații ale UE gratuite și contra cost la adresa: https://op.europa.eu/ro/publications. Mai multe exemplare ale publicațiilor gratuite pot fi obținute contactând Europe Direct sau centrul dumneavoastră local de informare (a se vedea https://europa.eu/european-union/contact_ro).

Dreptul UE și documente conexe
Pentru accesul la informații juridice din UE, inclusiv la ansamblul legislației UE începând din 1952 în toate versiunile lingvistice oficiale, accesați site-ul EUR-Lex, la: http://eur-lex.europa.eu

Datele deschise ale UE
Portalul de date deschise al UE (http://data.europa.eu/euodp/ro) oferă acces la seturi de date din UE. Datele pot fi descărcate și reutilizate gratuit, atât în scopuri comerciale, cât și necomerciale.