EU:n humanitaarinen apu koulutukseen: auttaa hädänalaisia lapsia, mutta avun olisi oltava pitkäaikaisempaa ja tavoitettava enemmän tyttöjä
Kertomuksen kuvaus:
Komissio kasvatti koulutukseen hätätilanteissa ja pitkittyneissä kriiseissä antamansa avun osuuden 10 prosenttiin kaikesta humanitaarisesta avustaan vuonna 2019. Tilintarkastustuomioistuin arvioi, miten komissio hallinnoi tukea sen saavutettua tämän uuden tason. Tarkastajat havaitsivat, että hankkeet olivat merkityksellisiä, ja niissä saatiin aikaan odotetut tulokset. Hankkeissa tavoitettiin kuitenkin vähemmän tyttöjä kuin poikia. Suurin osa tilintarkastustuomioistuimen otokseen sisältyneistä hankkeista oli liian lyhyitä tarpeisiin nähden. Komissio ei myöskään riittävästi pyrkinyt havaitsemaan mahdollisuuksia parantaa kustannustehokkuutta. Useimmat hankkeet hyödyttivät lapsia myös päättymisensä jälkeen, mutta hankkeet, joissa koulunkäynnistä maksetaan, eivät juuri vähentäneet riippuvuutta käteisavustuksista. Tilintarkastustuomioistuin suosittelee, että rahoitusta annetaan pidemmän aikaa, kustannukset analysoidaan paremmin, tyttöjä tuetaan enemmän ja käteisavustushankkeista tehdään kestävämpiä.
Euroopan tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomus, annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 4 kohdan toisen alakohdan nojalla.
Tiivistelmä
IKoulutus olisi ensiarvoisen tärkeää miljoonille kriisialueiden lapsille, jotka eivät käy koulua. Koulutus antaa lapsille oppimismahdollisuuksia, mutta lisäksi se parantaa heidän kykyään selviytyä muutoksista. Se auttaa myös suojelemaan heitä, ja antaa heille mahdollisuuden kehittää valmiuksia, joista heille on hyötyä tulevaisuudessa.
IIEU toimittaa katastrofien uhreille tarveperusteista humanitaarista apua komission pääosaston ECHOn (EU:n pelastuspalveluasioiden ja humanitaarisen avun operaatioiden pääosasto) kautta. Pääosasto pyrkii hallinnoimaan humanitaarisia operaatioita taloudellisuuden, tehokkuuden ja vaikuttavuuden periaatteiden mukaisesti. Yksi ohjaavista periaatteista on sukupuolten tasa-arvo.
IIIEU kasvatti hiljattain koulutusapunsa osuuden kymmeneen prosenttiin kaikesta antamastaan humanitaarisesta avusta. Koulutusavun suuruus vuonna 2019 oli 160 miljoonaa euroa. Avun tarkoituksena on palauttaa mahdollisuus saada turvallista ja laadukasta koulutusta humanitaaristen kriisien aikana ja pitää yllä tällaista koulunkäyntimahdollisuutta. Avulla tuetaan monenlaista toimintaa, esimerkiksi koulutilojen rakentamista ja kunnostamista, oppimateriaalien ja kalusteiden hankintaa, opettajien koulutusta, lasten kouluun palaamisen edistämistä perheille annettavien käteisavustusten turvin sekä nopeutetun opetuksen ohjelmia, joissa opetuksessa jälkeen jääneet lapset voivat kuroa osaamiseroja umpeen.
IVTarkastuksen pääasiallinen tarkoitus oli arvioida sitä, onko koulutukseen suunnatulla EU:n humanitaarisella avulla onnistuttu auttamaan lapsia ja onko apu toteutettu tehokkaasti. Tarkastuksen kohteeksi valikoituneet hankkeet on toteutettu Jordaniassa ja Ugandassa vuosina 2017–2019. Tällä kertomuksella tilintarkastustuomioistuin auttaa osaltaan komissiota parantamaan hallintoa osa-alueella, jonka rahoitus on kasvanut tasaisesti viime vuosina.
VTilintarkastustuomioistuimen näkemyksen mukaan hankkeet olivat merkityksellisiä ja hyvin koordinoituja, ja komissio puuttui ongelmiin, joita se havaitsi seurantakäynneillään. Suurin osa hankkeille asetuista tavoitteista toteutui. Hankkeissa kuitenkin hyödynnettiin ECHOn tehostetun toimintavalmiuden (ERC) yhteydessä tuotettua ohjeistusta vain harvoin. Tehostetun toimintavalmiuden yhteydessä kumppaneille myönnetään rahoitusta humanitaaristen toimien vaikuttavuuden parantamista koskevien menetelmien ja ohjeiden kehittämiseen.
VITilintarkastustuomioistuimen näkemyksen mukaan hankkeet eivät myöskään riittävässä määrin suuntautuneet tyttöjen auttamiseen, vaikka he ovat poikia heikommassa asemassa esimerkiksi varhaisen avioliiton vaaran vuoksi. Lisäksi tyttöjen tavoiteosuus jäi saavuttamatta useissa otokseen sisältyneissä hankkeissa.
VIITilintarkastustuomioistuimen otokseen sisältyneiden hankkeiden alkuperäinen kesto oli yleensä 10–12 kuukautta. Se on liian lyhyt aika lasten koulutustarpeisiin vastaamiseen pitkittyneen kriisin keskellä, ja joidenkin hankkeiden kestoa pidennettiinkin alkuperäisestä. Lyhyys myös lisäsi toteutuskumppaneiden hallinnollista taakkaa, mikä heikensi avun toteutuksen tehokkuutta.
VIIIKomissio ei analysoinut hankkeiden kustannuksia riittävästi havaitakseen mahdollisuudet kustannustehokkuuden parantamiseen. Se ei vertaillut toimien kustannuksia tai edunsaajien saamien tavaroiden ja palvelujen osuutta samankaltaisten hankkeiden tai saman hankkeen aiempien vaiheiden kanssa. Tämä ilmeni sekä hanke-ehdotusten valinnassa että hankkeiden toteutuksen seurannassa.
IXSuurimmasta osasta hankkeita oli lapsille hyötyä myös niiden päätyttyä. ECHO ei kuitenkaan juuri pyrkinyt vähentämään edunsaajien riippuvuutta käteisavustuksista niissä otokseen sisältyneissä hankkeissa, joissa koulunkäynnistä maksettiin. Monia hankkeita oli rahoitettava toistuvasti, koska niillä ei ollut yhteyttä pitkäkestoisiin avustusohjelmiin eikä niissä juurikaan pyritty auttamaan edunsaajia löytämään ratkaisua toimeentulovaikeuksiin.
XEdellä esitettyjen johtopäätösten perusteella tilintarkastustuomioistuin antaa komissiolle seuraavat suositukset:
- tehostetun toimintavalmiuden hankkeiden tuloksia on syytä hyödyntää aiempaa enemmän
- tytöille on kohdistettava enemmän tukea
- pitkittyneissä kriiseissä on tarjottava pitkäkestoista rahoitusta
- kustannusanalyyseja koulutushankkeiden valinta- ja seurantavaiheessa on parannettava
- kestävyyttä on parannettava hankkeissa, joissa koulunkäynnistä maksetaan.
Johdanto
Koulutus olisi ensiarvoisen tärkeää miljoonille kriisialueiden lapsille, jotka eivät käy koulua
01Arviolta 64 miljoonaa kehitysmaiden lasta ei saa alemman perusasteen koulutusta1. Puolet koulua käymättömistä lapsista elää konfliktialueilla. Tyttöjen asema on yleisesti ottaen epäedullinen, sillä he jäävät konfliktimaissa todennäköisemmin pois koulusta kuin pojat2.
02Humanitaarinen kriisi kestää nykyisin keskimäärin yli yhdeksän vuotta. Lähes kolme neljäsosaa humanitaarista apua vuonna 2018 saaneista ihmisistä asui maissa, joissa kriisi oli vallinnut yli seitsemän vuotta3.
03Hätätilanteissa ja pitkittyneissä kriiseissä annettavalla koulutuksella (Education in emergencies and protracted crises, EiE) voidaan paitsi antaa lapsille oppimismahdollisuuksia myös kehittää heidän selviytymiskykyään. Se voi tarjota myös välitöntä fyysistä suojaa sekä hengissä pysymistä tukevia tietoja ja taitoja4. Yksi tärkeimmistä syistä järjestelmällisen opetuksen tarjoamiselle jo hätätilanteiden varhaisessa vaiheessa on pyrkimys lievittää psykososiaalisia vaikutuksia, joita traumat voivat aiheuttaa lapsille. Pakolaisuudelle ominainen epäjatkuvuus ja turvattomuus voivat haitata lasten fyysistä, älyllistä, psyykkistä, kulttuurista ja sosiaalista kehitystä. Hätätilanteissa ja pitkittyneissä kriiseissä koulutuksella voidaan antaa lapsille toivoa tulevasta, luoda normaaliuden ja turvallisuuden tunnetta sekä varmistaa perustaitojen oppiminen4.
04Kriisistä kärsivät lapset kertovat, kuinka tärkeää koulutus heille olisi5. Lasten koulutus on erittäin korkealla myös konfliktin keskellä elävien vanhempien ja yhteisön johtajien tärkeysjärjestyksessä, joskus jopa muita peruspalveluja korkeammalla6 7.
Komissio kasvatti hiljattain koulutusapunsa osuuden 10 prosenttiin kaikesta humanitaarisesta avustaan
05EU toimittaa katastrofien uhreille humanitaarista apua komission pääosaton ECHOn (EU:n pelastuspalveluasioiden ja humanitaarisen avun operaatioiden pääosasto) kautta8. ECHO ei tavallisesti toimi suoraan kriisialueella. ECHOn rahoittamia humanitaarisia avustusoperaatioita toteuttavat kumppaniorganisaatiot, kuten humanitaariset kansalaisjärjestöt, kansainväliset järjestöt sekä YK:n avustusjärjestöt. ECHO vastaa edelleen EU:n humanitaarisen avun strategiasta ja toteutuksesta. Se rahoittaa kumppaneiden ehdottamia toimenpiteitä ja seuraa niiden toteutusta.
06Humanitaarisesta avusta annetun asetuksen ja varainhoitoasetuksen nojalla komission on hallinnoitava humanitaarisia toimia taloudellisuuden, tehokkuuden ja vaikuttavuuden periaatteiden mukaisesti. Yksi EU:n humanitaarisen avun ohjaavista periaatteista on sukupuolten tasa-arvo9.
07Poliittinen kehys koulutusta hätätilanteissa ja pitkittyneissä kriiseissä koskevalle EU:n toiminnalle luotiin komission toukokuussa 2018 antamalla tiedonannolla10. Unionin jäsenvaltiot antoivat kehykselle hyväksyntänsä neuvoston päätelmissä 26. marraskuuta 2018. Poliittinen kehys sisältää neljä strategista painopistealuetta (ks. kaavio 1). Aikaisemmin EU:n antamaa tukea ohjasi vuonna 2008 annettu tiedonanto, jossa perusteltiin koulutuksen ottamista mukaan humanitaarisiin avustustoimiin11.
Komissio tukee monentyyppisiä koulutukseen liittyviä toimia. Näitä ovat esimerkiksi opetustilojen, henkilöstön asuntojen ja käymälöiden rakentaminen tai kunnostaminen, oppimateriaalien ja kalusteiden hankinta, opettajien kouluttaminen, lasten kouluun palaamista helpottava nopeutettu opetus, vanhempien valistaminen koulutuksen tärkeydestä, käteisavustukset perheille lasten koulunkäynnin mahdollistamiseksi sekä lasten psykososiaalinen tukeminen.
09Tehostettuun toimintavalmiuteen osoitettavalla rahoituksella ECHO pyrkii parantamaan humanitaarisen sektorin mahdollisuuksia tarjota apua entistä vaikuttavammin. Tehostetun toimintavalmiuden yhteydessä rahoitetaan hankkeita, joissa kehitetään ja otetaan käyttöön uudenlaisia työmenetelmiä, kuten menettelytapoja ja ohjeita.
10ECHO myöntää kriisirahoitusta laadullisen tarvearvion perusteella. Muita rahoituksen myöntämisessä huomioon otettavia seikkoja ovat esimerkiksi aiemmin saadun rahoituksen suuruus, kohdealueella toimivien kumppanien määrä, edunsaajien tavoittaminen ja koordinointi humanitaarista apua antavien kumppanien kesken. Toukokuun 2018 tiedonantoon sisältynyt sitoumus siitä, että koulutukseen osoitetaan kymmeneen prosenttia EU:n humanitaarisen avun määrärahojen kokonaismäärästä, otetaan niin ikään huomioon.
11ECHO alkoi lisätä koulutusta koskevaa apuaan jo vuonna 2016, jolloin rahoitus kasvoi 51 miljoonaa euroa edellisvuoteen verrattuna (ks. kaavio 2). ECHO jatkoi koulutukseen osoittamansa rahoituksen merkittävää lisäämistä vuoden 2018 tiedonannon mukaisesti, ja vuonna 2019 saavutettiin kymmenen prosentin tavoiteosuus humanitaarisen avun budjetista.
Kymmenen suurinta EU:n hätätilanteissa koulutukseen antaman avun vastaanottajamaata sai vuosina 2017–2019 kaikkiaan 188 miljoonaa euroa. Neljä suurinta vastaanottajaa olivat Turkki (84 miljoonaa euroa), Jordania (18 miljoonaa euroa), Syyria (16 miljoonaa euroa) ja Uganda (16 miljoonaa euroa).
Taulukko 1
ECHO:n rahoitus koulutukseen hätätilanteissa ja pitkittyneissä kriiseissä vuosina 2017–2019 – kymmenen eniten apua vastaanottanutta maata
Maa | Sidottu (milj. euroa) |
|
1 | Turkki | 84,8 |
2 | Jordania* | 18,0 |
3 | Syyria | 16,0 |
4 | Uganda* | 15,7 |
5 | Libanon | 13,9 |
6 | Somalia | 10,2 |
7 | Irak | 9,6 |
8 | Iran | 8,3 |
9 | Etiopia | 5,7 |
10 | Mali | 5,6 |
187,8 |
* Tarkastukseen sisältynyt maa.
Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin komissiolta saatujen tietojen perusteella.
Tarkastuksen sisältö ja tarkastustapa
13Tilintarkastustuomioistuin keskittyi tarkastuksessaan siihen, miten komissio on hallinnoinut lisääntynyttä apuaan hätätilanteissa ja pitkittyneissä kriiseissä annettavaan koulutukseen. Vuonna 2019 komission koulutusapu saavutti tavoitetasonsa eli kymmenen prosenttia EU:n kaikesta humanitaarisesta avusta. Tilintarkastustuomioistuin halusi tarkastuksellaan varmistaa, että uudelle tasolle noussutta rahoitusta on käytetty vaikuttavasti ja tehokkaasti, sekä antaa havaintoihinsa perustuvia suosituksia toimien parantamiseksi.
14Tilintarkastustuomioistuin arvioi tarkastuksessaan hätätilanteissa ja pitkittyneissä kriiseissä annettavan EU:n koulutusavun vaikuttavuutta ja tehokkuutta. Tilintarkastustuomioistuin esitti tarkastuksessa seuraavat kysymykset:
- Auttoiko EU:n humanitaarinen apu lapsia vaikuttavasti?
- Oliko komission antama apu tehokasta?
Tarkastuksen kohteeksi valikoitui kaksi maata, Jordania ja Uganda. Niiden perusteella tilintarkastustuomioistuin saattoi arvioida ECHOn toimintaa pitkittyneessä kriisissä kahdessa erilaisessa toimintaympäristössä. EU:n sitoumukset hätätilanteissa ja pitkittyneissä kriiseissä annettavan koulutuksen rahoittamiseen vuosina 2017–2019 olivat 18 miljoonaa euroa Jordaniassa ja 16 miljoonaa euroa Ugandassa (ks. kohta 12). Tilintarkastustuomioistuin ei sisällyttänyt tarkastukseensa suurinta hätätilanteissa ja pitkittyneissä kriiseissä annettavan EU:n koulutusavun vastaanottajaa, Turkkia, sillä sille myönnetty rahoitus sisältyi jo tilintarkastustuomioistuimen vuonna 2018 tekemään tarkastukseen12.
16Tilintarkastustuomioistuin perehtyi seitsemään hankkeeseen Jordaniassa ja neljään hankkeeseen Ugandassa. Hankkeet oli aloitettu vuosina 2017, 2018 ja 2019 (ks. liite I). Maat valikoituivat tarkastuksen kohteeksi niiden EU:lta vuosina 2017–2019 saaman hätätilanteissa ja pitkittyneissä kriiseissä annettavaan koulutukseen myönnetyn rahoituksen määrän perusteella. Lisäperusteita maiden valinnalle olivat tarve sisällyttää tarkastukseen eri toteutuskumppaneita ja tarkastaa sekä päättyneitä että keskeneräisiä hankkeita.
17Tilintarkastustuomioistuin toteutti tarkastuksen marraskuun 2019 ja kesäkuun 2020 välisenä aikana. Covid-19-pandemian vuoksi hankkeita ei voitu tarkastaa paikan päällä. Tarkastajat haastattelivat komission henkilöstöä Brysselissä ennen matkustusrajoitusten voimaantuloa. Sen jälkeen keskustelut käytiin videokonferensseina, ja komission henkilöstö ja toteutuskumppanit osallistuivat niihin päämajastaan taikka paikan päältä Jordaniasta tai Ugandasta. Näin ollen tilintarkastustuomioistuimen huomautukset ja johtopäätökset perustuvat asiakirja-aineiston (esimerkiksi hanke-ehdotusten, seurantakertomusten ja tulosindikaattorien) tutkimiseen sekä keskusteluihin komission ja toteutuskumppanien kanssa.
Huomautukset
EU:n humanitaarinen apu koulutukseen auttoi hädänalaisia lapsia mutta tavoitti vähemmän tyttöjä kuin poikia
18Jotta komissio voisi auttaa lapsia vaikuttavasti, sen tulisi13
- kohdistaa apunsa sinne, missä sillä on eniten merkitystä ja sitä tarvitaan kipeimmin
- tehdä yhteistyötä kentällä kumppaniensa ja muiden humanitaaristen järjestöjen kanssa
- seurata hankkeita ja raivata tulosten toteutumisen tiellä olevia esteitä
- varmistaa hankkeiden suunniteltujen tuotosten ja seurausten aikaan saaminen sekä hyödyntää tehostetun toimintavalmiuden hankkeiden tuloksia
- kiinnittää tarpeiden arvioinnissa huomiota sukupuolinäkökohtiin, jotta hankkeiden kohteena olevien ja niissä tavoitettujen tyttöjen osuus olisi oikeasuhteinen heidän heikompaan asemaansa nähden.
Tätä varten tilintarkastustuomioistuin arvioi, olivatko hankkeet komission poliittisen kehyksen mukaisia ja kohdistuivatko ne hädänalaisiin lapsiin. Tilintarkastustuomioistuin tutki, tekikö komissio yhteistyötä muiden sidosryhmien kanssa täydentävyyden maksimoimiseksi ja havaitsiko se suorittamansa hankeseurannan ansiosta keskeiset ongelmakohdat, jotka vaativat korjaavia toimia. Edelleen tilintarkastustuomioistuin arvioi, saatiinko hankkeiden suunnitellut tuotokset ja seuraukset aikaan ja hyödynnettiinkö niissä ECHOn tehostetun toimintavalmiuden yhteydessä rahoitetuissa hankkeissa annettua ohjeistusta. Lisäksi tilintarkastustuomioistuin tutki, tarjosivatko hankkeet riittävästi tukea tytöille.
20Tilintarkastustuomioistuimen otokseen sisältyneistä hankkeista tarkastusajankohtana tekemät havainnot merkityksellisyydestä, koordinoinnista, seurannasta, tuloksista ja tytöille annetusta tuesta esitetään kootusti kaaviossa 3.
Hankkeet olivat merkityksellisiä
21Tilintarkastustuomioistuimen näkemyksen mukaan kaikki otokseen sisältyneet hankkeet olivat sovellettavan poliittisen kehyksen mukaisia. Liitteessä I luetellaan erilaiset hankkeissa toteutetut toimet. ECHO kuitenkin lisäsi merkittävästi koulutukseen antamansa tuen laajuutta ja määrää (ks. kaavio 2) ennen poliittisen kehyksen laatimista vuonna 2018. Tämä johti osaltaan komission rahoituksen katkonaisuuteen yhdessä tilintarkastustuomioistuimen otokseen poimitussa hankkeessa. Hankkeessa 9 tuettiin Ugandassa vuosina 2017 ja 2018 varhaiskasvatusta, joka ei sisältynyt kansalliseen opetusalan toimintasuunnitelmaan. ECHO keskeytti kyseisen tuen toukokuun 2018 tiedonannon jälkeen, sillä tiedonannossa painotettiin enemmän perusopetusta ja nopeutetun opetuksen ohjelmia.
22Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että komissio ja sen kumppanit olivat otokseen sisältyneissä hankkeissa tehneet tarvearvion osallistavan lähestymistavan mukaisesti yhdessä paikallisten asukkaiden kanssa. Esimerkiksi opettajien, vanhempien ja lasten kanssa oli käyty kohderyhmäkeskusteluja sen selvittämiseksi, millaisia erityisiä haasteita heillä oli ja mitä he pitivät hyödyllisenä hankesisältönä. Näin saatuja tietoja käytettiin hyödyksi hankesuunnittelussa.
23Tarvearvioissa kiinnitettiin huomiota myös lastensuojelullisiin kysymyksiin. Esimerkiksi Jordaniassa toteutettuun hankkeeseen 4 sisältyi lasten saattaminen kouluun jalkaisin, koska eräässä kohderyhmäkeskustelussa kävi ilmi, että koulumatkojen turvattomuus oli yksi syy koulusta pois jäämiselle. Hankkeessa 2 puolestaan aloitettiin opettajien kouluttaminen kiusaamiseen puuttumiseksi sen jälkeen, kun kiusaaminen oli kohderyhmäkeskustelussa nimetty ongelmaksi.
Hankkeiden koordinointi toimi hyvin
24ECHOn koulutusrahoituksen nopea kasvu 12 miljoonasta eurosta vuonna 2015 aina 166 miljoonaan euroon vuonna 2019 asetti suuret vaatimukset hyvälle koordinoinnille täydentävyyden varmistamiseksi ja päällekkäisyyksien välttämiseksi. ECHOn toteutuskumppanit osallistuivat koulutusalan klustereihin tai työryhmiin Jordaniassa ja Ugandassa. Niillä haluttiin varmistaa toimiva koordinaatio kaikkien hätätilanteissa ja pitkittyneissä kriiseissä annettavaan koulutukseen liittyvien toimijoiden kesken (ks. laatikko 1).
Laatikko 1
ECHOn kumppanit suunnittelivat ja toteuttivat avustushankkeita yhteistyössä muiden humanitaaristen järjestöjen kanssa
Otoksessa mukana olleisiin hankkeisiin sisältyi täydentäviä toimia:
- Hankkeissa 4 ja 8 tarpeita tunnistettiin yhteisten tarvearvioiden tulosten avulla.
- Hankkeessa 7 Jordaniassa edunsaajien tietoja tarkastettiin ristiin YK:n tietokannan kanssa, jotta voitiin estää päällekkäisen tuen antaminen samoille edunsaajille.
- Hankkeeseen 4 Jordaniassa sisältyi koululaisten saattopalvelu, joka tuki toisen, opetusministeriön järjestämään koulutukseen keskittyneen hankkeen toimintaa.
- Haavoittuvassa asemassa oleviin lapsiin kohdistuneissa hankkeissa 2 ja 3 Jordaniassa säästettiin aikaa ja voimavaroja käyttämällä uudelleen osallistavan opetuksen arviointikysymyksiä, jotka oli kehitetty hankkeessa 5.
Vaikka koordinointi yleisesti toimi hyvin, tilintarkastustuomioistuin pani merkille joitakin täydentävyyteen liittyviä puutteita.
- Hankkeessa 8 Ugandassa nopeutetun opetuksen ohjelman osallistumisaste oli ennakoitua alhaisempi. Syynä oli osittain se, että muutkin organisaatiot laajensivat omia nopeutetun opetuksen ohjelmiaan. Esimerkiksi Euroopan komission kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden pääosasto (PO DEVCO) rahoitti nopeutetun opetuksen ohjelmaa Euroopan unionin Afrikka-hätärahaston (EUTF) kautta. Nopeutetun opetuksen keskukset saivat enemmän tukea kuin perusasteen koulut, mistä aiheutui jännitteitä. Tuen epäsuhta oli niin merkittävä, että eräässä tutkimuksessa, jossa tutkittiin nopeutetun opetuksen ohjelmiin osallistuvien siirtymismahdollisuuksia tavalliseen opetukseen Ugandassa, kukaan haastatelluista lapsista ei halunnut siirtyä tavanomaiseen viralliseen alemman perusasteen koulutukseen.
- Ugandassa täydentävyydessä oli toivomisen varaa otokseen sisältyneestä hankkeesta 8 tuetun alemman perusasteen koulutuksen ja läheisen vesi-, sanitaatio- ja hygieniahankkeen välillä. Jälkimmäinen hanke sai rahoitusta muualta kuin ECHOlta. Sen vuoksi koulua ei aluksi liitetty toisesta hankkeesta vastanneen kumppanin järjestämään vedenjakeluun.
ECHO seurasi hankkeita ja puuttui havaitsemiinsa ongelmiin
26ECHOn kenttähenkilöstö teki seurantakäyntejä hankekohteisiin. He raportoivat käyntiensä tuloksista ja havaitsemistaan ongelmista kumppaneilleen korjaavien toimien toteuttamiseksi. Tästä ovat esimerkkinä seuraavat tapaukset:
- Alemman perusasteen koulutuksessa toteutetun hankkeen 8 seurannassa Ugandassa ECHO pani merkille, että koordinaatio vesi-, sanitaatio- ja hygieniahanketta toteuttavien kumppanien kanssa oli puutteellista (ks. kohta 25). Kahdeksan kuukauden kuluttua hankkeen aloituksesta tehdyn seurantakäynnin perusteella ongelmaan tartuttiin, ja koulu liitettiin vesiverkostoon.
- Varhaiskasvatushankkeen (hanke 9) seurannassa Ugandassa ECHO havaitsi, että vanhempien edellytettiin ostavan lasille valmistumisseremoniaa varten puvut, jotta lapsi voisi ottaa vastaan alemman perusasteen koulutukseen tarvittavan todistuksen. Seurantakäynnin perusteella käytännöstä luovuttiin, sillä ugandalaiset viranomaiset eivät tosiasiassa vaatineet todistusta alemman perusasteen koulutukseen pääsemiseksi.
ECHO ei aina tiedottanut kumppaneilleen seurantakäyntien tuloksista kirjallisesti. Esimerkiksi lokakuussa 2018 ECHO teki seurantakäynnin Jordaniaan (hanke 5). Se kertoi havainnoistaan kumppanilleen suullisesti kirjallisen raportoinnin sijaan ja pyysi toimittamaan kirjallista tai videoitua viestintämateriaalia. Kumppani ymmärsi pyynnön väärin eikä tuottanut viestintämateriaalia ennen kuin vasta hankkeen toisessa vaiheessa seitsemän kuukauden kuluttua (hanke 6). Tilintarkastustuomioistuin havaitsi myös joitakin puutteita kustannusten seurannassa (ks. kohta 57) ja saavutettujen tyttöjen osuudessa tavoitteeseen nähden (ks. kohta 38).
Hankkeet saavuttivat niiltä odotetut tulokset
28ECHO mittaa hankkeiden tuloksia kahdenlaisia indikaattoreilla. Tulosindikaattoreilla mitataan hankkeiden tuotoksia eli hankkeissa tuotettuja tuotteita ja palveluja (kuten rakennettuja opetustiloja, järjestettyjä koulutuksia tai hankittuja laitteita). Erityistavoitteiden indikaattoreilla puolestaan mitataan sellaisia seurauksia kuin edunsaajien tilanteen parantuminen esimerkiksi tarjolla olevien koulutusmahdollisuuksien, tiedon lisääntymisen tai koetun hyvinvoinnin muodossa.
29Tilintarkastustuomioistuimen otokseen sisältyi kuusi päättynyttä hanketta (ks. liite I), ja niihin liittyi kaikkiaan 30 tulosindikaattoria. Näistä 27:n (90 prosentin) osalta hankkeiden tavoitellut tuotokset saavutettiin sataprosenttisesti tai sitä paremmin (ks. kaavio 4).
Tilintarkastustuomioistuin kiinnitti huomiota yhteen esimerkkiin, jossa tuotos ylitti tavoitteen vaikka sitä ei käytetty aiottuun tarkoitukseen. Hankkeessa 10 Ugandassa rakennettiin alemman perusasteen koulutusta varten opetustiloja kahdessa kohteessa: Bidibidissä, jossa jo oli asutusta, ja Omugossa, jonne odotettiin saapuvaksi paljon pakolaisia. Omugoon ei kuitenkaan tullut odotusten mukaisesti 40 000 pakolaista, joten hankkeen päättyessä maaliskuussa 2018 vain kolme sinne rakennetuista viidestä koulusta toimi suunnitellusti. Kahdesta muusta koulusta toinen oli tyhjillään seuraavan lukuvuoden alkuun asti vuonna 2019, ja toista käytettiin toisen asteen oppilaitoksena Education Cannot Wait ‑rahastosta rahoitetussa hankkeessa.
31Tuotosten mittaaminen on melko suoraviivaista, sillä kyse on esimerkiksi rakennettujen luokkatilojen tai koulutettujen opettajien määrästä. Edunsaajien elämään kohdistuneiden vaikutusten eli hankkeen seurausten mittaaminen sen sijaan on mutkikkaampaa. Tilintarkastustuomioistuimen otokseen sisältyneissä hankkeissa on kuitenkin joitakin esimerkkejä onnistuneesta seurausten mittaamisesta (ks. laatikko 2).
Laatikko 2
Esimerkkejä seurausten mittaamisesta
Hankkeeseen 5 Jordaniassa sisältyi inklusiiviseen opetukseen liittyvää koulutusta ja työkalupakkikoulutusta vammaisten lasten opettajille. Molempien koulutustyyppien suhteen kumppani
- toteutti kyselytutkimukset ennen koulutusta ja sen jälkeen. Vastausprosentti oli yli 80, ja vastanneista 93 prosenttia oli sitä mieltä, että heidän osaamisensa ainakin yhdellä koulutuksessa käsitellyllä osa-alueella oli parantunut.
- analysoi parantumisen laajuutta (joka ei kuitenkaan ollut erityistavoitteen indikaattorina). Keskiarvo nousi inklusiivisen opetuksen koulutuksessa 61 prosentista 76 prosenttiin ja työkalupakkikoulutuksessa 54 prosentista 61 prosenttiin. Koska kehitys oli melko vaatimatonta työkalupakkikoulutuksessa, kumppani aikoi arvioida koulutusmateriaalinsa uudelleen.
Niin ikään Jordaniassa toteutetussa hankkeessa 4 lapsille annettiin psykososiaalista tukea. Parantumisen mittaamiseksi
- oppilailla teetettiin sama psykososiaalista eheyttä koskenut kysely ennen tuen saamista ja sen saamisen jälkeen seuraavin tuloksin:
- vastausten keskiarvo nousi 48 prosentista 78 prosenttiin, mikä osoitti lasten hyötyneen ohjelmasta
- verrokkiryhmän eli tukea saamattomien oppilaiden vastausten keskiarvo laski 57 prosentista 53 prosenttiin.
Tilintarkastustuomioistuimen otoksiin sisältyneissä päättyneissä hankkeissa käytettiin yhtätoista erityistavoitteen indikaattoria. Indikaattoreilla mitattiin esimerkiksi laadukasta ja turvallista opetusta saavien kouluikäisten poikien ja tyttöjen prosenttiosuutta (hankkeet 1, 2, 10 ja 11) tai niiden vammaisten lasten prosenttiosuutta, joiden psykososiaalinen hyvinvointi on parantunut hankkeen toimenpiteiden ansiosta (hanke 5). Yhdeksässä indikaattorissa yhdestätoista (82 prosenttia) tavoitellut seuraukset saatiin aikaan sataprosenttisesti tai sitä paremmin (ks. kaavio 5).
Järjestelmien ja kumppanuuksien vahvistaminen oli yksi komission neljästä strategisesta painopisteestä vuoden 2018 poliittisessa kehyksessä (ks. kohta 07). ECHOn tehostetun toimintavalmiuden yhteydessä rahoitettiin vuosina 2018–2019 kahta hanketta, jotka liittyivät koulutukseen pitkittyneissä kriiseissä
- Oppimisympäristöjen kehittämistä koskevan Improving Learning Environments Together (ILET) ‑hankkeen (0,6 miljoonaa euroa) tavoitteena oli parantaa hätätilanteissa ja pitkittyneissä kriiseissä annettavan koulutuksen laadun mittaamista. Hankkeessa kehitettiin menetelmä siihen, miten ihmisiä voidaan opettaa keräämään ja analysoimaan tietoja sekä käyttämään niitä koulujen toiminnan kehittämiseen. Hankkeen tuloksista tehty yhteenvetoraportti julkaistiin toukokuussa 2018.
- Hätätilanteissa annettavan koulutuksen koordinointia kehittävässä Strengthening Coordination in Education in Emergencies ‑hankkeessa (miljoona euroa) haluttiin parantaa käteisvaroina tai kuponkeina annettavaa apua koskevaa ymmärrystä, jotta käteisvaroja voitaisiin käyttää koulutukseen aiempaa järjestelmällisemmin. Hankkeen tuloksena laadittiin käteisavustushankkeiden eri vaiheissa huomioon otettavia keskeisiä seikkoja kuvaava ohje, joka julkaistiin helmikuussa 2019.
Tilintarkastustuomioistuimen analyysin tulokset ilmenevät taulukosta 2. Tilintarkastustuomioistuimen havaintojen perusteella ECHO hyödynsi tehostetun toimintavalmiuden hankkeiden tuloksia sangen rajallisesti, vaikka se oli strateginen painopistealue.
- ILET-hanke oli kokonaisuudessaan merkityksellinen viiden hankkeen ja osittain merkityksellinen kahden hankkeen kannalta. Hankkeiden tavoitteena oli taata laadukkaan koulutuksen saatavuus, ja niiden toteuttamisen aikaan ILET-hankkeen tulokset olivat saatavilla. Tästä huolimatta ILET-hankkeen tuloksia hyödynnettiin laadun mittaamisessa ainoastaan yhdessä hankkeessa (hanke 8).
- Tehostettuun toimintavalmiuteen liittyvät ohjeet käteisavustuksista olivat hyödyllisiä ja saatavilla neljässä otokseen sisältyneessä hankkeessa. Niistä yhdessäkään ei suoranaisesti viitattu tehostetun toimintavalmiuden ohjeisiin, mutta käytännössä niissä toimittiin ohjeiden suuntaisesti (hankkeet 3, 6, 7 ja 8).
Taulukko 2
ECHO hyödyntää tehostettuun toimintavalmiuteen liittyviä hankkeita vain vähäisessä määrin
Maa | Hanke | Tehostettu toimintavalmius (ERC) | |
ILET | Käteisavustus | ||
Jordania | 2 | ||
3 | ◯ | ||
4 | |||
5 | |||
6 | ◯ | ||
7 | ◯ | ||
Uganda | 8 | ⬤ | ◯ |
ERC-ohjeistus hankkeelle merkityksellistä ja saatavilla | |
` | ERC-ohjeistus hankkeelle osin merkityksellistä |
⬤ | ERC-ohjeistusta käytetään hankkeessa |
◯ | ERC-ohjeistusta ei käytetä hankkeessa mutta vastaava lähestymistapa |
Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin komission/kumppanin tietojen perusteella.
Hankkeissa tavoitettiin vähemmän tyttöjä kuin poikia
35ECHOn poliittisessa kehyksessä korostetaan, että hätätilanteet ja pitkittyneet kriisit vaikuttavat tyttöjen koulutukseen suhteettoman paljon. Tämä vahvistettiin joidenkin tilintarkastustuomioistuimen otokseen sisältyneiden hankkeiden tarvearvioissa. Esimerkkejä:
- Hankkeessa 6 tuettiin vammaisia lapsia Jordaniassa ja havaittiin, että varsinkin tytöt joutuivat kohtaamaan vaikeuksia pyrkiessään koulutuksen piiriin (esimerkiksi stigman, ahdistelun tai opettajien heihin kohdistaman epäasiallisen kohtelun vuoksi).
- Kolmen Jordaniassa toteutetun käteisavustushankkeen (hankkeet 1–3) tarvearviossa korostui tyttöjä koskeva riski koulun keskeyttämisestä varhaisen avioitumisen vuoksi. Varhaista avioitumista käytetään yhtenä kriisistä selviytymisen keinona, millä on peruuttamattomia vaikutuksia tyttöjen elämään.
- Vuonna 2018 Ugandassa toteutetun hankkeen tarvearviossa kävi ilmi, että ensimmäisinä vuosina peruskoulussa on tyttöjä yhtä paljon kuin poikiakin, mutta myöhemmin suurempi osuus tytöistä keskeytti koulunkäynnin (hanke 8).
- Jordanialaisilla pakolaisleireillä toteutettavan hankkeen hanke-ehdotusta arvioidessaan ECHO totesi, että tytöillä on vaara keskeyttää koulu ja päätyä huolehtimaan kotitöistä ja että heihin kohdistuu väkivallan ja varhaisen avioitumisen riski (hanke 4).
Hankkeisiin sisältyi jonkin verran erityisesti naisiin ja tyttöihin kohdennettuja sekä haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien, kuten lapsiäitien, kokemiin vaikeuksiin puuttuvia toimenpiteitä (ks. laatikko 3).
Laatikko 3
Erityisesti lapsiäideille suunnattuja toimenpiteitä
Hankkeen 8 kohteena Ugandassa oli haavoittuvassa asemassa oleva ryhmä, lapsiäidit. Hankkeella tuettiin 122 lapsiäidin koulunkäyntiä seitsemässä nopeutetun opetuksen keskuksessa Yumben alueella.
Koulunkäynnin esteitä olivat muun muassa
- lapsenhoitovastuu, sillä lapsiäitien odotettiin usein jäävän kotiin hoitamaan lapsiaan
- vauvan aiheuttamat, oppimisen laatua heikentäneet häiriöt luokkahuoneessa
- vertaispaine, jonka vuoksi äidit ja lapset kokivat, etteivät olleet tervetulleita luokkaan.
Hankkeessa ongelmaa pyrittiin ratkaisemaan esimerkiksi valistamalla yhteisöä, järjestämällä lastensuojelullista kerhotoimintaa ja viestimällä radiossa. Käytännön järjestelynä joissakin nopeutetun opetuksen keskuksissa oli lastenhoitaja, joka hoiti vauvoja sillä aikaa, kun heidän äitinsä kävivät koulua.
Kaikesta huolimatta joissakin tilintarkastustuomioistuimen otokseen sisältyneissä hankkeissa tyttöjen osuus kohderyhmästä ei vastannut heidän epäedullista asemaansa (ks. kohta 35). Esimeriksi varhaista avioliittoa on vaikea purkaa, joten ennalta ehkäisevien toimenpiteiden merkitys on erityisen suuri. Silti kahdeksassa hankkeessa otokseen sisältyneistä yhdestätoista hankkeesta 50 prosenttia tuesta oli suunnattu tytöille. Lopuista kolmesta hankkeesta yhdessä oli tarkoitus kohdentaa tyttöihin 60 prosenttia tuesta heidän haavoittuvamman asemansa vuoksi (hanke 4). Jäljelle jäävissä kahdessa hankkeessa tyttöjä koskeva tavoite oli vieläkin pienempi. Niistä toisessa (hanke 3 Jordaniassa) tyttöjen osuus tavoiteltavasta kohderyhmästä oli vain 40 prosenttia ja toisessa (hanke 11 Ugandassa) 44 prosenttia. Hankkeen 3 tavoite, 40 prosenttia, oli alhaisempi kuin kahdessa aikaisemmassa vaiheessa (hankkeet 1 ja 2), joissa vastaava tavoite oli 50 prosenttia. Tavoitteena 40 prosenttia ei ollut ECHOn poliittisten sitoumusten eikä kumppanin omien tarvearvioiden mukainen, sillä niissä suositeltiin lisätukea haavoittuvassa asemassa oleville tytöille ja erityisesti niille, jotka olivat vaarassa joutua avioitumaan varhain.
38Vaikka tyttöjen osuudelle kohderyhmästä olisikin asetettu tavoitteita, niiden toteutumista ei arvioitu hankkeen virallisilla indikaattoreilla (ks. kohta 29). Useissa ECHOn rahoittamissa toimenpiteissä näitä tavoitteita ei myöskään saavutettu. Kaaviossa 6 esitetään tyttöjen tavoiteosuus kohderyhmästä tilintarkastustuomioistuimen otokseen sisältyneissä hankkeissa ja toteutunut prosenttiosuus. Esimerkiksi hankkeessa 1 tukea olisi voinut saada 132 tyttöä enemmän, jos sen tavoite olisi toteutunut.
ECHO arvioi humanitaaristen toimenpiteiden yhteensopivuutta sukupuolinäkökulman kanssa sukupuoli–ikä-indikaattorin avulla. Indikaattorilla pyritään parantamaan humanitaaristen avustustoimien laatua. ECHO antaa toimenpiteelle suunnittelu-, väliarviointi- ja loppuraporttivaiheissa pistemääräksi 0, 1 tai 2 sen mukaan, kuinka moni neljästä sukupuolinäkökulmaan liittyvästä kriteeristä toimenpiteessä täyttyy. Kyseiset neljä kriteeriä ovat sukupuolittunut tarpeiden arviointi ja raportointi, sukupuolikohtaisten kielteisten vaikutusten välttäminen ja lievittäminen, eri sukupuolten osallistuminen suunnitteluun ja toteutukseen sekä toimenpiteen mukauttaminen sukupuolten tarpeisiin.
40Monissa tilintarkastustuomioistuimen otokseen sisältyneissä hankkeissa ei ollut pyritty tavoittamaan tai tavoitettu riittävästi tyttöjä, millä ei kuitenkaan ollut vaikutusta pisteytykseen, koska sukupuolijakaumaa ei ollut otettu erityiseksi kriteeriksi. Otoksessa seitsemän hanketta yhdestätoista sai ECHOlta enimmäispistemäärän eli kaksi pistettä. Enimmäispistemäärä pitäisi kuitenkin antaa vain, kun hanke täyttää kaikki neljä kriteeriä (ks. taulukko 3). Silloinkaan kun ECHOn antama pistemäärä jäi alle kahden, syy ei liittynyt tyttöjen osuuteen aiotusta tai toteutuneesta kohderyhmästä. ECHO ei seurannut sukupuolijakaumaa järjestelmällisesti. Sen vuoksi sukupuoli–ikä-indikaattori ei johtanut tarvittaviin korjaaviin toimiin siinäkään tapauksessa, että hankkeissa ei tavoiteltu tai tavoitettu tarpeeksi tyttöjä.
Taulukko 3
ECHOn sukupuoli–ikä-indikaattori ei nostanut esiin toimia, joissa tyttöjä ei tuettu riittävästi
Maa | Hanke | Käynnissä | Sukupuoli–ikä-indikaattorin pisteet | Tyttöjen tavoiteosuus (%) | |
Ei saavutettu / ei aikataulussa | Alle 50 % | ||||
Jordania | 1 | 1 | x | ||
2 | 2 | x | |||
3 | * | 1 | x | x | |
4 | * | 2 | x | ||
5 | 2 | ||||
6 | * | 1 | |||
7 | * | 2 | |||
Uganda | 8 | * | 1 | x | |
9 | 2 | ||||
10 | 2 | x | |||
11 | 2 | x |
* Keskeneräinen hanke, väliaikainen indikaattoripisteytys
2 | Kaikki neljä kriteeriä täyttyvät |
1 | Kaksi tai kolme kriteeriä täyttyy |
0 | Yksi tai nolla kriteeriä täyttyy |
Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin komission/kumppanin tietojen perusteella.
Hankkeet olivat liian lyhytkestoisia, mikä aiheutti jonkin verran tehottomuutta
41Jotta pitkittyneissä kriiseissä annettava humanitaarinen koulutusapu olisi tehokasta, komission tulisi14
- antaa lapsille sekä lyhyt- että pitkäkestoista tukea vuonna 2016 Grand Bargain ‑sopimuksen (”uuden diilin”) yhteydessä tekemänsä, monivuotista rahoitusta koskevan sitoumuksen mukaisesti
- saada paras mahdollinen vastine humanitaariseen rahoitukseen käyttämälleen rahalle
- suunnitella, miten tulokset saadaan kestämään humanitaarisen avun päättymisen jälkeenkin, esimerkiksi edistämällä omaehtoista selviytymistä ja tukemalla elinkeinoja.
Näin ollen tilintarkastustuomioistuin arvioi, onko komissio noudattanut monivuotisia rahoituskäytäntöjä ja ovatko hankkeet kestäneet riittävän kauan vastatakseen koulutustarpeisiin pitkittyneissä kriiseissä. Tilintarkastustuomioistuin analysoi, miten hyvän vastineen komissio sai rahalleen ja miten se varmisti, että hankkeiden kustannukset ovat kohtuulliset. Soveltuvissa tapauksissa tilintarkastustuomioistuin vertaili samantyyppisten toimien kustannuksia otokseen sisältyneiden hankkeiden kesken. Tilintarkastustuomioistuin tutki myös, oliko hankkeista hyötyä lapsille vielä niiden päätyttyä, vähensivätkö ne edunsaajien riippuvuutta käteisavustuksista ja oliko niillä yhteyksiä pitkäkestoiseen kehitysapuun.
43Otokseen sisältyneisiin hankkeisiin perustuvat tilintarkastustuomioistuimen havainnot hankkeiden kestosta, kustannusanalyysista ja kestävyydestä esitetään kootusti kaaviossa 7.
Useimmat otokseen sisältyneet hankkeet kestivät 10–12 kuukautta, mikä ei riitä pitkäkestoisiin koulutustarpeisiin vastaamiseen pitkittyneissä kriiseissä
44Vaikka komissio on sitoutunut monivuotiseen humanitaariseen rahoitukseen ja koulutustarpeet pitkittyneissä kriiseissä ovat usein keskipitkän tai pitkän aikavälin tarpeita, komissio ohjaa alueille ja valtioille vuosittaista rahoitusta vuotuisilla maailmanlaajuisilla päätöksillä (worldwide decision, WWD). Vuoden 2019 maailmanlaajuisen päätöksen määrärahojen suuruus oli 1,5 miljardia euroa, johon sisältyi:
- 260 miljoonaa euroa Syyrian kriisin hoitamiseen (Syyria, Libanon, Jordania ja Egypti), mistä 16,5 miljoonaa euroa (6 prosenttia) oli varattu koulutukseen
- 113 miljoonaa euroa Afrikan sarveen (Djibouti, Etiopia, Kenia, Somalia ja Uganda), mistä 22,5 miljoonaa euroa (20 prosenttia) oli varattu koulutukseen.
Vuotuisissa humanitaarisissa täytäntöönpanosuunnitelmissa (humanitarian implementation plan, HIP) määritellään tämän jälkeen ECHOn toimet tietyssä kriisissä tai tietyllä alueella. Esimerkiksi Syyrian kriisiä ja Afrikan sarvea varten on omat humanitaariset täytäntöönpanosuunnitelmansa.
46ECHOn välineet on tarkoitettu kriisitoimintaan. ECHO voi nykyisellään rahoittaa koulutushankkeita hätätilanteissa ja pitkittyneissä kriiseissä yhden humanitaarisen täytäntöönpanosuunnitelman puitteissa enintään 24 kuukauden ajan. Saman hankkeen rahoitusta voidaan jatkaa 24 kuukauden jälkeenkin seuraavasta humanitaarisesta täytäntöönpanosuunnitelmasta, mutta päätöstä ei voida tehdä alkuperäisen hankkeen valitsemisen yhteydessä vaan vasta myöhemmin. Ohjelmointisykli sallii joustavan reagoinnin hätätilanteisiin mutta rajoittaa rahoitettavien pitkäkestoisten hankkeiden määrää.
47Humanitaarisesta avusta annetussa asetuksessa15 ei rajoiteta ECHOn rahoituksen kestoa. Maailmanlaajuisiin päätöksiin tai humanitaarisiin täytäntöönpanosuunnitelmiin sisältyvät rajoitukset ovat sisäisen päätöksenteon tulosta (ks. kaavio 8). Säädösten näkökulmasta ECHOn olisi mahdollista rahoittaa yhdestä humanitaarisesta täytäntöönpanosuunnitelmasta myös pitkäkestoisempia koulutushankkeita hätätilanteissa ja pitkittyneissä kriiseissä.
Tilintarkastustuomioistuimen otos käsitti yksitoista hanketta, seitsemän Jordaniassa ja neljä Ugandassa. Yhdeksässä hankkeessa yhdestätoista kestoksi oli alun perin suunniteltu enintään 12 kuukautta. Hankkeiden keskimääräinen alkuperäinen kesto molemmissa maissa oli 13 kuukautta. Ugandassa todellinen kesto piteni 21 kuukauteen, kun hankkeita jatkettiin (ks. kaavio 9). Molempien maiden kriisit ovat pitkittyneitä. Syyrian kriisi alkoi vuonna 2012, ja Ugandaan on saapunut paljon pakolaisia vuodesta 2016 lähtien. Tarkastuksen kohteena olleet hankkeet toteutettiin vuosina 2017–2019.
Hankkeiden yksivuotisen rahoittamisen käytäntö ei ole The Grand Bargain ‑sopimuksen mukainen, sillä siinä sitouduttiin monivuotisen suunnittelun lisäämiseen. Lisäksi ECHOn pyrkimys ohjata kymmenen prosenttia humanitaarisesta avusta koulutukseen (ks. kohta 10) merkitsi, että pidempikestoista rahoitusta oli käytettävissä. Yksivuotiset hankkeet eivät vastaa pitkittyneiden kriisien keskellä elävien lasten monivuotisia koulutustarpeista. Tämä ilmenee siitäkin, että monet hankkeista saivat ECHOlta rahoitusta lisävuosiksi. Äskettäisessä EU:n humanitaarisen avun arvioinnissa havaittiin ECHOn vuosittaisen rahoitussykli olevan hallinnollisesti kallis, ja ECHOlle suositeltiin siirtymistä monivuotiseen ohjelmasuunnitteluun aina kun mahdollista16.
50Yksivuotiset rahoitustoimet lisäävät sekä ECHOn että ennen kaikkea toteutuskumppanien hallinnollista taakkaa. ECHOn on arvioitava lukumääräisesti enemmän hanke-ehdotuksia ja kumppanin valmisteltava ne sekä haettava niille hyväksyntää opetusministeriöstä (ks. taulukko 4). Yksivuotiset hankkeet voivat estää pitkäkestoisten työsopimusten tekemisen ja lisätä henkilöstön vaihtuvuutta17. Monivuotinen humanitaarinen rahoitus voi alentaa hallintokustannuksia18. Jordaniassa kumppanien on lisäksi haettava opetusministeriöltä hyväksyntä jokaiselle hankkeelle. Sen saaminen voi kestää kolmesta viiteen kuukautta, mikä voi 12 kuukauden mittaisen hankkeen kannalta olla pitkä aika.
Taulukko 4
Hankkeiden hallinnollinen taakka niiden keston mukaan
Hankkeita 3-vuotisjaksolla | Vastuutaho | |||
3 x 1 vuoden hanke | 1 x 3 vuoden hanke | PO ECHO | Kumppani | |
Hanke-ehdotukset | 3 | 1 | x | |
Hanke-ehdotuksen arviointi valintavaiheessa | 3 | 1 | x | |
Hyväksynnän haku hankkeelle opetusministeriöstä | 3 | 1 | x |
Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.
Lyhytkestoiseen rahoitukseen liittyy sekin ongelma, että laadukkaita tuloksia pitäisi saada aikaan nopeasti. Sukupuolinäkökohtien huomioon ottamiseen ja kestävien ratkaisujen toteuttamiseen on vähän aikaa. Grand Bargain ‑sopimuksen seurantaraportissa vuodelta 2019 (Three Years On) todettiin, että monivuotinen rahoitus paitsi vähensi humanitaariseen apuun liittyvää hallinnollista taakkaa myös paransi sen tehokkuutta ja vaikuttavuutta. Kaikkien tilintarkastustuomioistuimen otokseen sisältyneiden hankkeiden toteutuskumppanit olivat sitä mieltä, että yli vuoden kestävät hankkeet vastaisivat paremmin lasten koulutustarpeista pitkittyneissä kriiseissä. Kumppanit toivoivat Jordaniaan ja Ugandaan kahdesta viiteen vuotta kestäviä hankkeita, jotta suunnittelua voitaisiin parantaa ja saada siten aikaan laadukkaampia tuloksia.
ECHO ei analysoinut hankekustannuksia riittävästi
52ECHO määrittää humanitaarisissa täytäntöönpanosuunnitelmissa yleiset periaatteet hankkeiden valintaa varten (ks. kohta 45). Täytäntöönpanosuunnitelmista kumppanit saavat tiedon saatavana olevan ECHOn rahoituksen määrästä, ECHOn rahoittamien toimenpiteiden tyypistä ja ECHOn perusteista kumppanien ehdotusten arvioimiseksi. Kumppanit suunnittelevat omat hankkeensa humanitaarisen täytäntöönpanosuunnitelman yleisten periaatteiden mukaisesti ja ehdottavat niitä ECHOlle rahoitettaviksi.
53ECHOn vakiomuotoinen kumppanien sopivuuden ja kustannusten tukikelpoisuuden arviointimenettely voi antaa jonkintasoisen varmuuden kustannusten kohtuullisuudesta. Ennen puitekumppanuussopimuksen allekirjoittamista ECHO tekee kumppanin sopivuudesta ennakkoarvioinnin. Kumppanien teknisten ja logististen valmiuksien on läpäistävä arviointi. Menettelyllä saadaan jonkinlainen varmuus kumppanien toimintatavoista, mutta se ei takaa hanke-ehdotuksiin sisältyvien kustannusten kilpailukykyisyyttä. ECHO tarkistaa järjestelmällisesti myös hankekustannusten tukikelpoisuuden, millä puolestaan voidaan saavuttaa kustannussäästöjä. Esimerkiksi Ugandassa tämä johti 37 000 euron hintaisen Land Cruiser ‑auton poistamiseen hankkeen budjetista (hanke 10).
54ECHO analysoi jossain määrin myös kustannustehokkuutta varmistuakseen arvioitujen kustannusten kilpailukykyisyydestä ja kohtuullisuudesta. Tilintarkastustuomioistuimen otokseen sisältyvä, Jordaniassa toteutettu hanke 7 oli hyvä esimerkki siitä, miten kustannusanalyysi voi parantaa kustannustehokkuutta. ECHO piti hanke-ehdotuksen kustannuksia liian suurina edunsaajaa kohden (2 700 euroa per lapsi). Summa laskettiin 1 700 euroon lasta kohden, jolloin hankkeen tehokkuus parani. Tämän kaltaisella kustannusten analysoinnilla saatetaan pienentää myös petosten riskiä, sillä poikkeava kustannus-hyötysuhde tai epätyypillinen vaihtelu ajan mittaan voivat kieliä sääntöjenvastaisuuksista.
55Tilintarkastustuomioistuin havaitsi kuitenkin puutteita otokseen sisältyneiden yhdentoista hankkeen kustannusanalyyseissa. ECHO ei analysoinut hanke-ehdotusten kustannuksia johdonmukaisesti. Kustannusten analysointi oli rajoitettua, eikä ECHO analysoinut kustannuksia tarpeeksi niin, että analyysi olisi auttanut tehostamaan hankkeita (ks. laatikko 4).
Laatikko 4
Esimerkkejä puutteista ECHOn kustannusanalyysissa
Epäjohdonmukaisuus: ECHOn tekemä analyysi opetustilojen rakentamiskustannuksista kahdessa hankkeessa Yumben alueella Ugandassa oli epäjohdonmukainen:
- Hankkeessa 9 yhden luokkatilakokonaisuuden budjetoitu yksikkökustannus oli 48 000 euroa. ECHO ei kyseenalaistanut hintaa, sillä se arvioi, että kumppanilla oli puolellaan infrastruktuuriin liittyvä etu, ja oletti kustannusten olevan kohtuulliset.
- Samalla alueella toteutetussa hankkeessa 10 yhden luokkatilakokonaisuuden budjetoitu yksikkökustannus oli 23 000 euroa. ECHO piti hintaa korkeana verrattuna kriisiapuohjeissa mainittuun 18 000 euron kustannukseen.
Riittämätön analysointi: Hankkeessa 10 Ugandassa:
- ECHO arvioi maaliskuussa 2017, että eräässä hanke-ehdotuksessa edunsaajien tavaroihin ja palveluihin osoitettiin 60 prosenttia kustannuksista.
- Edunsaajille tarkoitettuihin tavaroihin ja palveluihin käytetty osuus kustannuksista oli todellisuudessa 79 prosenttia.
Tehostamisen vara oli esimerkissä ilmeinen, mutta ECHOn analyysissa ei verrattu osuutta muihin hankkeisiin eikä pohdittu, oliko hankkeessa tehottomuutta.
Analyysin tuloksien hyödyntämättä jättäminen: Edelleen hankkeessa 10:
- Arvioitu kustannus edunsaajaa kohden oli ECHOn hanke-ehdotuksesta tekemän arvioinnin mukaan 37 euroa.
- Todellinen kustannus edunsaajaa kohden hankkeen päättyessä oli 66 euroa.
ECHO ei hyödyntänyt analyysia eikä tutkinut eron syitä voidakseen parantaa kustannustehokkuutta vastaisuudessa.
Joulukuusta 2018 lähtien ECHO on hanke-ehdotusten valinnan yhteydessä arvioinut niiden kustannustehokkuuden heikoksi, keskitasoiseksi tai hyväksi. Arviointiperusteita tai käytettävän kustannusanalyysityypin valintaa koskevia ohjeita ei kuitenkaan ole olemassa. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastamaan otokseen sisältyi kolme vuoden 2019 hanketta (hankkeet 3,6 ja 7), jotka kaikki toteutettiin Jordaniassa ja joissa ECHO oli soveltanut mainittua lähestymistapaa. ECHO oli arvioinut kaikkien kolmen hankkeen kustannustehokkuuden keskitasoiseksi. Kuitenkaan edes ECHOn liian kalliiksi arvioiman hankkeen 7 yhteydessä (ks. kohta 54) ei suoritettu vertailua muiden vastaavien hankkeiden yksikkökustannuksiin.
57Kustannusten vertaaminen muihin vastaaviin hankkeisiin voi paitsi suunnitteluvaiheessa myös toteutusvaiheessa auttaa tunnistamaan mahdollisuuksia kustannustehokkuuden parantamiseen. ECHO ei kuitenkaan analysoinut hankkeiden kustannuksia niiden seurannan yhteydessä.
58Tilintarkastustuomioistuin yksilöi kaksi analyysityyppiä, joita ECHO olisi voinut käyttää hankkeiden suunnittelu- ja toteutusvaiheessa kustannustehokkuuden parantamiseksi. ECHO ei kuitenkaan ollut hyödyntänyt niitä.
- Toimien kustannuksia verrataan vastaavien hankkeiden tai saman hankkeen aikaisempien vaiheiden kustannuksiin (ks. laatikko 5).
- Edunsaajien saamien tavaroiden ja palvelujen osuutta verrataan vastaavien hankkeiden tai saman hankkeen aikaisempien vaiheiden osuuksiin (ks. laatikko 6).
Laatikko 5
Kustannustehokkuuden parantaminen: toimien kustannuksia koskevat vertailut, jotka ECHO olisi voinut tehdä
Vastaavien hankkeiden kustannukset: Sekä hankkeeseen 9 että hankkeeseen 10 sisältyi luokkatilakokonaisuuksien rakentamista samalle pakolaisalueelle Ugandassa, mutta hankkeessa 9 luokkatilakokonaisuuden yksikkökustannus oli 46 prosenttia suurempi kuin hankkeessa 10:
- Todellinen yksikkökustannus luokkatilakokonaisuutta kohden hankkeessa 10 (28 luokkatilakokonaisuutta) oli 18 300 euroa.
- Todellinen yksikkökustannus luokkatilakokonaisuutta kohden hankkeessa 9 (22 luokkatilakokonaisuutta) oli 26 700 euroa.
Hankesuunnitelmissa oli jonkin verran eroja, eikä ECHO verrannut eri kustannuksia tai tutkinut, tarjosivatko eri vaihtoehdot mahdollisuuksia kustannussäästöihin.
Kustannukset edunsaajaa kohden: Hankkeet 1–3 olivat saman kumppanin Jordaniassa toteuttamia peräkkäisiä yksivuotisia käteisavustushankkeita, joissa kustannukset edunsaajaa kohden kasvoivat vuosittain seuraavasti:
- 833 euroa vuonna 2017
- 893 euroa vuonna 2018
- 914 euroa vuonna 2019.
ECHO ei tutkinut, miksi kustannukset nousivat siitä huolimatta, että käteisavustusten suuruus säilyi samana.
Rahansiirtomaksut: Käteisavustushankkeissa kumppanit maksoivat pankeille siitä, että nämä huolehtivat avustuksen maksamisesta edunsaajille. Rahansiirtomaksujen osuus kokonaiskustannuksista vaihteli merkittävästi jopa saman valtion sisällä. Esimerkiksi Jordaniassa:
- maksujen osuuden vaihteluväli oli 1,0–2,9 prosenttia
- jos maksujen osuus olisi laskenut 2,9 prosentista (hanke 7) 1,0 prosenttiin, kustannuksia olisi voitu säästää 17 500 euroa (ja olisi voitu auttaa 21 edunsaajaa lisää).
Laatikko 6
Kustannustehokkuuden parantaminen: edunsaajien saamien tavaroiden ja palvelujen osuutta koskevia vertailuja, jotka ECHO olisi voinut tehdä
Vaiheiden välinen vertailu: Eräs kumppani toteutti Jordaniassa kaksi peräkkäistä yksivuotista hanketta, joissa edunsaajille toimitettujen tavaroiden ja palvelujen osuus vaihteli huomattavasti:
- Ensimmäisessä vaiheessa (hanke 5) edunsaajien saamien tavaroiden ja palvelujen osuus oli hanke-ehdotuksessa 61 prosenttia ja toteutunut osuus 76 prosenttia.
- Toista vaihetta koskevassa ehdotuksessa (hanke 6) edunsaajien saamien tavaroiden ja palvelujen osuus oli 53 prosenttia.
ECHO olisi voinut verrata edunsaajien saamien tavaroiden ja palvelujen osuutta toisen vaiheen hanke-ehdotuksessa ensimmäisen vaiheen osuuteen ja odottaa kumppanin saavuttavan vastaavan tason.
Hankkeiden välinen vertailu: ECHO olisi voinut verrata edunsaajille asti päätyvien käteisavustusten osuutta hankkeessa 7 edunsaajien saamien käteisavustusten ja koulutuspalvelujen osuuteen toisen kumppanin toteuttamissa kolmessa peräkkäisessä hankkeessa:
- Hanke 7 oli Jordaniassa vuonna 2019 toteutettu käteisavustushanke, jossa edunsaajien saama osuus oli 34 prosenttia.
- Toisen kumppanin toteuttamissa hankkeissa edunsaajien saamien käteisavustusten ja koulutuspalvelujen osuus oli 68 prosenttia vuonna 2017, 61 prosenttia vuonna 2018 ja 60 prosenttia vuonna 2019.
ECHO olisi voinut tavoitella vastaavantasoista tehokkuutta sekä verrata osuutta 85 prosentin tavoitearvoon, joka on määritetty sen omissa yli 10 miljoonan euron suuruisten rahasummien siirtoa koskevissa ohjeissa (jotka tosin kattavat hyvin monenlaisia tukitoimia).
Käteisavustusten ja muiden tukimuotojen vertailu: ECHOn ohjeissa todetaan, että rahansiirtojen avulla tavallista suurempi osa tuesta päätyy edunsaajien hyödyksi. Keskimääräiset osuudet tilintarkastustuomioistuimen otoksessa olivat kuitenkin seuraavat:
- Viidessä hankkeessa, joissa käteisavustukset olivat pääasiallinen toimintamuoto, edunsaajille päätyi keskimäärin 56 prosenttia käteisvaroista ja koulutuspalveluista.
- Muissa kuudessa hankkeessa edunsaajille päätyneiden tavaroiden ja palvelujen osuus oli keskimäärin 66 prosenttia.
Näin ollen käteisavustukset eivät johtaneet siihen, että enemmän apua olisi saatu toimitettua edunsaajille.
Monet toimet hyödyttivät lapsia myös hankkeen päättymisen jälkeen, mutta käteisavustushankkeet eivät juuri vähentäneet edunsaajien riippuvuutta avustuksista
59Hankkeissa toteutettiin monenlaisia toimia, joista oli lapsille hyötyä myös hankkeiden päätyttyä. Tällaisia toimia olivat esimerkiksi
- virallisen koulutuksen tukeminen tai nopeutetun opetuksen tarjoaminen
- opettajien koulutus, joka koski inklusiivista ja nopeutettua opetusta, psykososiaalisia taitoja tai elämäntaitoja, heidän osaamisensa ja koulutusympäristöjen kehittämiseksi
- koulujen, oppimiskeskusten, käymälöiden ja opettajien asuintilojen rakentaminen
- tukivälineiden hankkiminen vammaisille lapsille
- koulureppujen ja ‑pukujen hankkiminen
- psykososiaalinen tuki henkisen hyvinvoinnin parantamiseksi
- tiedottaminen eri sidosryhmille ja niiden valmiuksien kehittäminen aiempaa enemmän mahdollisuuksia ja tukea tarjoavan oppimisympäristön luomiseksi
- kansallisten inklusiivista opetusta koskevien periaatteiden laatiminen ja niiden hyväksyttävyyden edistäminen koulujärjestelmässä.
Monet mainituista toimista ovat tavallisesti yhteydessä kehitysapuun. Myös kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden pääosasto ja Afrikka-hätärahasto rakensivat opetustiloja ja kouluttivat opettajia nopeutetun opetuksen ohjelmiin Ugandassa. Kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden pääosaston ja Afrikka-hätärahaston hankkeet olivat kuitenkin nelivuotisia. ECHOn hankkeet olivat lyhyempiä, ja niiden kestoa piti pidentää tavoitteiden saavuttamiseksi.
61Muutamissa tapauksissa EU:n humanitaarisella avulla oli suora yhteys EU:n kehitysapuun. Esimerkiksi ECHOn hankkeissa rakennettiin Ugandaan kouluja, ja sen jälkeen Education Cannot Wait ‑rahastosta rahoitetuista hankkeista maksettiin opettajien palkkoja ja kalustehankintoja. Osa ECHOn rahoittamien hankkeiden turvin järjestettyihin nopeutetun opetuksen ohjelmiin osallistuneista oppilaista Ugandassa (hanke 8) jatkoi Afrikka-hätärahaston rahoittamaan ammatilliseen koulutukseen.
62ECHOlta jäi kuitenkin myös käyttämättä tilaisuuksia kehitysapuyhteyksien vahvistamiseen.
- Eräs kumppani tarjosi nopeutettua opetusta Afrikka-hätärahaston rahoituksella ja psykososiaalista tukea alemman perusasteen koululaisille ECHOn rahoituksella osin samoissa kohteissa. Lisäksi kumppani tuki eri asutusalueilla Afrikka-hätärahaston rahoituksella toimia, joissa mahdollistettiin edunsaajien toimeentulon hankkimista. Se ei kuitenkaan onnistunut toteuttamaan humanitaarisen avun ja kehitysavun jatkumoa EU:n peräänkuuluttamalla tavalla eli niin sanotun nexus-lähestymistavan mukaisesti. ECHO totesi hanketta koskeneessa loppuraportissaan, että hanke olisi vaikuttavuuden parantamiseksi pitänyt strategisesti kytkeä pitkäkestoisiin kehitystoimiin (esimerkiksi Afrikka-hätärahaston ohjelmaan) (hanke 11).
- Ugandassa toteutetun hankkeen loppuraportissa ECHO puolestaan analysoi, että kumppani ei riittävästi hyödyntänyt mahdollisuuksia liittää toimia yhteen pitkäkestoisten kehitystoimien kanssa (hanke 10).
- ECHO totesi erästä Jordaniaan vuodeksi 2018 aiottua hanketta koskevaa ehdotusta arvioidessaan, että hanke ei tukenut riittävästi pitkäkestoisia strategioita humanitaaristen avustustarpeiden vähentämiseksi. ECHO ehdotti ainoastaan, että muiden lahjoittajien pitäisi rahoittaa kyseisiä toimia, mutta näin ei tapahtunut (hanke 5).
- Toisen Jordaniassa toteutetun hankkeen seurantaraportissa ECHO katsoi, ettei hankkeessa hyödynnetty riittävästi mahdollisuuksia pitkäkestoisten strategioiden tukemiseen humanitaaristen avustustarpeiden ja niiden taustalla piilevien haavoittuvuuksien vähentämiseksi (erityisesti Azraqin leirissä) (hanke 4).
- Ugandassa vuonna 2018 toteutetusta nopeutetun opetuksen ohjelmasta tehtiin tutkimus, jossa seurattiin 2 971:n ohjelmaan osallistuneen oppilaan edistymistä. Tutkimuksessa havaittiin, että 2 015 osallistujaa (68 prosenttia) ei opiskellut missään. Vain 956 osallistujaa (32 prosenttia) oli päässyt siirtymään peruskouluun, toisen asteen koulutukseen tai ammatilliseen koulutukseen. Raportissa korostettiin investointien ja tuen lisäämisen tarvetta, jotta nopeutetun opetuksen ohjelmiin osallistuneet lapset voisivat hyödyntää ohjelman jälkeisiä koulutusmahdollisuuksia (hanke 8).
Humanitaarisissa täytäntöönpanosuunnitelmissa perätään toimien linkittämistä pitkäkestoisempiin ohjelmiin kestävyyden parantamiseksi. Esimerkiksi vuoden 2018 humanitaarisen täytäntöönpanosuunnitelman teknisessä liitteessä, joka koski Syyrian alueellista kriisiä, vaadittiin koulutustoimia, jotka turvaavat koulutuksen jatkuvuuden asianmukaisen suunnittelun avulla, mukaan lukien poistumisstrategiat ja siirtymä kehitysavun puolelle. ECHO ei kuitenkaan juuri pyrkinyt vähentämään edunsaajien riippuvuutta käteisavustuksista, jotka olivat merkittävä toimintamuoto viidessä tilintarkastustuomioistuimen otokseen sisältyneessä hankkeessa (joista neljä toteutettiin Jordaniassa ja yksi Ugandassa; ks. liite I). Käteisavustuksilla haluttiin mahdollistaa lasten koulunkäynti. Käteisvaroja tarvittiin kuitenkin myös hankkeiden päätyttyä, jotta lapset saattoivat jatkaa koulunkäyntiä. Esimerkiksi otokseen sisältyneissä hankkeissa 1, 2 ja 3 samat 700 lasta saivat tukea Jordaniassa vuosina 2017, 2018 ja 2019. Jordaniassa myös hankkeessa 7 samat 1 290 edunsaajaa olivat saaneet apua edellisessäkin vaiheessa.
64Yksi syy siihen, että kyseiset hankkeet tarvitsivat toistuvasti rahoitusta, oli se, että niille ei ollut laadittu poistumisstrategiaa, jossa olisi myös ollut yhteyksiä pitkäkestoisiin ohjelmiin. Hankkeissa ei juurikaan ohjattu edunsaajia löytämään toimeentuloon liittyviä ratkaisuja, joilla olisi voitu vähentää heidän riippuvaisuuttaan käteisavustuksista. Jordaniassa vuonna 2018 toteutetun hankkeen 2 loppuraporttiin liittyvässä arvioinnissa ECHO totesi, ettei kumppani edelleenkään ollut tuonut esiin mahdollista strategiaa irtautumiseksi käteisavustuksista, joista olivat riippuvaisia kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevat perheet, kuten taloudet, joissa nainen on perheen pää. Arvioidessaan vuonna 2019 toteutetun hankkeen 3 hanke-ehdotusta samalta kumppanilta, joka vastasi hankkeen 2 toteutuksesta, ECHO katsoi, ettei kumppani tuonut riittävästi esiin siirtymäpolkuja tuleviin kehitystoimiin.
65Kahteen vuoden 2019 käteisavustushankkeeseen sisältyi tavoite, että edunsaajat siirtyisivät hankkimaan toimeentulonsa itse. Hankkeen 3 tavoitteeksi Jordaniassa oli asetettu, että kahdeksan prosenttia edunsaajista siirtyisi kestävämpien toimeentuloratkaisujen suuntaan hankkeen loppuun mennessä eikä enää tarvitsisi käteisavustusta. Hankkeessa 7 Jordaniassa tavoite oli puolestaan viisi prosenttia (65 edunsaajaa 1 290:stä). Tavoitteet olivat vaatimattomia, ja niiden toteutuessakin yli 90 prosenttia molempien hankkeiden edunsaajista olisi edelleen riippuvaisia käteisavustuksista. Hankkeen 7 seurannassa Jordaniassa ECHO havaitsi, että osa lapsista jatkoi työntekoa käteisavustuksesta huolimatta, koska heidän perheillään ei ollut rahaa eikä mahdollisuuksia elannon hankkimiseen. Kolmessa muussa käteisavustushankkeessa (hankkeet 1, 2 ja 8) ei ollut toimeentulon hankkimista koskevia tavoitteita.
66Yhdellä muutoksensietokykyä mittaavista ECHOn indikaattoreista arvioidaan sitä, tartutaanko hankkeissa tilaisuuksiin tukea pitkäkestoisia strategioita humanitaarisen avustustarpeen vähentämiseksi. ECHOn havaintojen mukaan suurin osa hankkeista ei täytä kyseistä vaatimusta riittävällä tavalla, ja ne saivat indikaattorin osalta yhden pisteen. Vain harva hanke sai ECHOlta enimmäispistemäärän eli kaksi pistettä (ks. taulukko 5).
Taulukko 5
Muutoksensietokykyä mittaavan ECHOn indikaattorin mukaan useimmat hankkeet eivät kaikilta osin tukeneet pitkäkestoisia strategioita
Muutoksensietokykyä mittaava indikaattori | ||||
Maa | Hanke | Käynnissä | Lopullinen/väliaikainen pistemäärä (*) | |
Paikalla | Päämajassa | |||
Jordania | 1 | 1 | 1 | |
2 | 1 | 1 | ||
3 | * | 1 | 1 | |
4 | * | 1 | 1 | |
5 | 2 | 2 | ||
6 | * | 1 | 1 | |
7 | * | 1 | 1 | |
Uganda | 8 | * | 1 | 1 |
9 | 1 | 2 | ||
10 | 1 | 2 | ||
11 | 1 | 2 |
* Keskeneräisissä hankkeissa väliaikainen pistemäärä
2 | Kaikki neljä kriteeriä täyttyvät |
1 | Kaksi tai kolme kriteeriä täyttyy |
0 | Yksi tai nolla kriteeriä täyttyy |
Lähde:Euroopan tilintarkastustuomioistuin komission tietojen perusteella.
Johtopäätökset ja suositukset
67Yleisesti ottaen EU:n apu auttoi hädänalaisia lapsia, ja hankkeissa saatiin aikaan niiltä odotetut tulokset. Hankkeet eivät kuitenkaan tavoittaneet riittävästi tyttöjä. Lisäksi useimpien tilintarkastustuomioistuimen otokseen sisältyneiden hankkeiden kesto oli liian lyhyt lasten koulutustarpeisiin nähden, mikä heikensi niiden tehokkuutta. Yhteentoista hankkeeseen kohdistuneen tarkastuksen tulokset on koottu liitteeseen II.
68Hankkeet olivat merkityksellisiä ja hyvin koordinoituja, ja komissio puuttui ongelmiin, jotka se havaitsi seurantakäynneillään. Suurin osa hankkeille asetuista tavoitteista toteutui. Komissio kuitenkin hyödynsi tehostetun toimintavalmiuden hankkeiden tuloksia vain vähäisessä määrin. Komissio ei myöskään kohdistanut toimia riittävästi tyttöihin, vaikka he ovat epäedullisessa asemassa. Lisäksi tyttöjen tavoiteosuus jäi saavuttamatta useissa hankkeissa (kohdat 18–40).
Suositus 1 – Komission on hyödynnettävä tehostettuun toimintavalmiuteen liittyvien hankkeiden tuloksia enemmänKomission pitäisi hyödyntää nykyistä järjestelmällisemmin humanitaariseen koulutusapuun liittyvää ohjeistusta, jota laaditaan sen tehostetun toimintavalmiuden yhteydessä rahoitettavissa hankkeissa.
Tavoiteajankohta: tammikuusta 2022 alkaen rahoitettavat hankkeet
Suositus 2 – Komission on annettava koulutushankkeissa lisää tukea tytöilleKomission pitäisi tarjota lisää tukea tytöille seuraavin keinoin:
- tiedottamalla kumppaneilleen humanitaarisen täytäntöönpanosuunnitelman avulla, että se rahoittaa ensisijaisesti hankkeita, joiden kohderyhmästä vähintään 50 prosenttia on tyttöjä, paitsi jos sitä alhaisempi osuus on tietyssä tilanteessa perusteltu
- sisällyttämällä hankkeisiin vakioindikaattori, jolla mitataan tyttöjen osuutta
- seuraamalla EU‑rahoitteisiin koulutushankkeisiin tekemiensä seurantakäyntien yhteydessä järjestelmällisesti sukupuolijakaumaa ja sukupuolinäkökohtien huomioon ottamista sekä toteuttamalla tarvittavat toimet tyttöjen tarpeisiin vastaamiseksi.
Tavoiteajankohta: tammikuusta 2022 alkaen rahoitettavat hankkeet
69Useimpien otokseen sisältyneiden hankkeiden alkuperäinen kesto oli 10–12 kuukautta, mikä ei riitä lasten koulutustarpeisiin vastaamiseen pitkittyneissä kriiseissä. Lyhyt kesto lisäsi toteutuskumppaneille aiheutunutta hallinnollista taakkaa, mikä heikensi avun toimittamisen tehokkuutta (kohdat 41–51).
Suositus 3 – Komission on tarjottava pitkäkestoista koulutusrahoitusta pitkittyneissä kriiseissäJotta lasten koulutustarpeisiin voitaisiin pitkittyneissä kriiseissä vastata tehokkaasti, komission pitäisi
- tukea koulutushankkeita vähintään kahden vuoden ajan, paitsi jos sitä lyhyempi kesto on tarpeiden tai tilanteen kannalta perusteltu
- määritellä hankkeiden kesto toimen alussa, jotta pitkäkestoisen rahoituksen hyödyt ehditään saavuttaa.
Tavoiteajankohta: tammikuusta 2022 alkaen rahoitettavat hankkeet
70Komissio ei analysoinut hankkeiden kustannuksia riittävästi havaitakseen mahdollisuudet kustannustehokkuuden parantamiseen. Se ei vertaillut toimien kustannuksia tai edunsaajien saamien tavaroiden ja palvelujen osuutta samankaltaisten hankkeiden tai saman hankkeen aiempien vaiheiden kanssa. Tämä oli havaittavissa sekä hanke-ehdotusten valinnassa että hankkeiden toteutuksen seurannassa (kohdat 52–58).
Suositus 4 – Komission on parannettava kustannusanalyysia koulutushankkeiden valinnan ja seurannan yhteydessäHankkeiden ehdotettuja talousarvioita ja todellisia kustannuksia analysoidessaan komission pitäisi
- verrata keskeisten toimien kustannuksia järjestelmällisesti vastaavan hankkeen tai saman hankkeen aikaisemman vaiheen kustannuksiin
- verrata edunsaajien saamien tavaroiden (myös käteisvarojen) ja palvelujen osuutta vastaavien hankkeiden tai saman hankkeen aikaisemman vaiheen osuuksiin
- hyödyntää tekemänsä kustannusanalyysin tuloksia, kun se valitsee hankkeita tai muuttaa hankkeiden budjettia, niin että tehokkuutta voidaan lisätä ja tehottomat ehdotukset hylätä.
Tavoiteajankohta: tammikuusta 2022 alkaen rahoitettavat hankkeet
71Suurimmasta osasta hankkeita oli lapsille hyötyä myös niiden päätyttyä. Komissio ei kuitenkaan juuri pyrkinyt vähentämään edunsaajien riippuvuutta käteisavustuksista niissä otokseen sisältyneissä hankkeissa, joissa koulunkäynnistä maksettiin. Monia hankkeita oli rahoitettava toistuvasti, sillä niillä ei ollut yhteyttä pitkäkestoisiin avustusohjelmiin eikä niissä juurikaan pyritty auttamaan edunsaajaperheitä toimeentulovaikeuksien ratkaisemisessa (kohdat 59–66).
Suositus 5 – Komission on parannettava sellaisten hankkeiden kestävyyttä pitkittyneissä kriiseissä, joissa koulunkäynnistä maksetaanKun komissio rahoittaa pitkittyneissä kriiseissä hankkeita, joissa koulunkäynnistä maksetaan, sen pitäisi vahvistaa hankkeiden yhteyksiä pitkäkestoisiin kehitysohjelmiin ja ohjata enemmän edunsaajaperheitä ratkaisemaan toimeentuloon liittyviä ongelmia.
Tavoiteajankohta: tammikuusta 2022 alkaen rahoitettavat hankkeet
Tilintarkastustuomioistuimen III jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Bettina Jakobsenin johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 8. joulukuuta 2020.
Tilintarkastustuomioistuimen puolesta
Klaus-Heiner Lehne
presidentti
Liitteet
Liite I – Hankkeisiin sisältyneet toimet
Hankkeen numero | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
Maa | Jordania | Jordania | Jordania | Jordania | Jordania | Jordania | Jordania | Uganda | Uganda | Uganda | Uganda |
Kumppanityyppi | Kv. kansalaisjärjestö | Kv. kansalaisjärjestö | Kv. kansalaisjärjestö | Kansalaisjärjestö | Kv. kansalaisjärjestö | Kv. kansalaisjärjestö | Kv. kansalaisjärjestö | Kv. kansalaisjärjestö | YK | Kansalaisjärjestö | Kansalaisjärjestö |
Tilanne | Päättynyt | Päättynyt | Käynnissä* | Käynnissä ** |
Päättynyt | Käynnissä* | Käynnissä* | Käynnissä* | Päättynyt | Päättynyt | Päättynyt |
ECHOn rahoitus koulutukseen (milj. €) | 1,7 | 2,4 | 1,0 | 2,0 | 1,2 | 1,0 | 2,3 | 10,0 | 1,3 | 1,5 | 0,4 |
Virallista koulutusta tukevia osatekijöitä | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | |
Muu kuin virallinen koulutus (tukiopetus / nopeutetun opetuksen ohjelma) | X | X | X | X | X | X | X | ||||
Rakentaminen/ kunnostaminen |
X | X | X | X | |||||||
Tarvikkeet ja materiaalit lapsille | X | X | X | X | X | ||||||
Koulunkäynnistä maksetaan | X | X | X | X | X | ||||||
Koulukuljetustuki (käteinen, saattopalvelut) | X | X | X | ||||||||
Psykososiaalinen tuki lapsille | X | X | X | X | X | X | |||||
Opettajien/ opetushenkilöstön koulutus |
X | X | X | X | X | X | X | X | |||
Opetusmateriaalit ja -välineet | X | X | X | X | X | ||||||
Tiedottaminen / (yhteisön) valmiuksien kehittäminen / toimintapolitiikan edistäminen / vaikuttaminen | X | X | X | X | X | X | X | X |
* Hanke keskeneräinen tai loppuraportti ei saatavilla 31.5.2020.
** Loppuraportti saatavilla 31.8.2020.
Liite II – Yhteenveto otokseen sisältyneitä hankkeita koskevista havainnoista
Sanasto
Education Cannot Wait ‑rahasto (EWC): Maailmanlaajuinen rahasto, jonka kautta hallitukset ja kansainväliset humanitaarisen avun ja kehitysavun sidosryhmät tekevät yhteistyötä tarkoituksenaan reagoida nopeasti kriisialueiden lasten ja nuorten koulutustarpeisiin.
Grand Bargain: Suurimpien humanitaarista apua antavien rahoittajien ja organisaatioiden sopimus, jonka avulla pyritään löytämään ratkaisuja alaa koskevaan luottamuspulaan ja parantamaan näiden rahoittajien ja organisaatioiden työn vaikuttavuutta ja tehokkuutta.
Nopeutettu opetus:Tiivistetyssä aikataulussa annettava koulutus lapsille ja nuorille, jotka köyhyyden, syrjäytymisen, konfliktin tai kriisin vuoksi ovat jääneet osittain vaille opetusta.
Lyhenteet
AEP: Accelerated Education Programme, nopeutetun opetuksen ohjelma
DEVCO: Euroopan komission kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden pääosasto
ECHO: Euroopan komission EU:n pelastuspalveluasioiden ja humanitaarisen avun operaatioiden pääosasto
EiE: Education in emergencies and protracted crises, koulutus hätätilanteissa ja pitkittyneissä kriiseissä
ERC: Enhanced response capacity, tehostettu toimintavalmius
EUTF: European Union Emergency Trust Fund for Africa, Euroopan unionin Afrikka-hätärahasto
HIP: Humanitarian implementation plan, humanitaarinen täytäntöönpanosuunnitelma
ILET: Improving Learning Environments Together, oppimisympäristöjen kehittämishanke
UNHCR: YK:n pakolaisjärjestö
WASH: Water, Sanitation and Hygiene assistance, vesi-, sanitaatio- ja hygienia-alalla annettava apu
WWD: Worldwide decision, maailmanlaajuinen päätös
YK: Yhdistyneet kansakunnat
Tarkastustiimi
Tilintarkastustuomioistuin esittää erityiskertomuksissaan tulokset tarkastuksista, joita se kohdistaa EU:n politiikkoihin ja ohjelmiin sekä yksittäisten talousarvioalojen hallinnointiin liittyviin aihealueisiin. Tilintarkastustuomioistuin valitsee ja suunnittelee tarkastustehtävät siten, että niillä saadaan aikaan mahdollisimman suuri vaikutus. Se ottaa valinta- ja suunnitteluvaiheessa huomioon tuloksellisuuteen ja säännönmukaisuuteen kohdistuvat riskit, asianomaisten tulojen tai menojen määrän, tulevat kehityssuuntaukset sekä poliittiset näkökohdat ja yleisen edun.
Tästä tuloksellisuuden tarkastuksesta vastasi III tarkastusjaosto, jonka erikoisalana ovat ulkoiset toimet, turvallisuus ja oikeus. Tarkastusjaoston puheenjohtaja on Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen Bettina Jakobsen. Tarkastus toimitettiin Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Hannu Takkulan johdolla, ja siihen osallistuivat kabinettipäällikkö Turo Hentilä, kabinettiavustaja Nita Tennilä, toimialapäälliköt Sabine Hiernaux-Fritsch ja Alejandro Ballester Gallardo, tehtävävastaavat Helka Nykänen ja Mark Marshall sekä tarkastaja Eva Coria.
Loppuviitteet
1 Unescon tilastokeskus, vuoden 2017 luvut, http://uis.unesco.org/en/news/new-education-data-sdg-4-and-more#slideoutmenu.
2 Komission tiedonanto koulutuksesta hätätilanteissa ja pitkittyneissä kriiseissä, COM(2018) 304 final, 18.5.2018.
3 Global humanitarian overview 2019, United Nations coordinated support to people affected by disaster and conflict, s. 4.
4 PO ECHO, Thematic policy document No. 10 – education in emergencies, maaliskuu 2019.
5 Save the Children (2015), What children tell us they want in times of emergency and crisis? Raportti kahdeksan järjestön 17 hätätilannealueella tekemistä 16 tutkimuksesta, joissa haastateltiin 8 749:ää lasta. Save the Children / Norjan pakolaisneuvosto (2014), Hear it from the children/why education in emergencies is critical.
6 Save the Children / Norjan pakolaisneuvosto (2014), Hear it from the children/why education in emergencies is critical.
7 COM(2008) 55 final, 5.2.2008 Lapsille erikoisasema EU:n ulkoisissa toimissa sekä tiedonantoon liittyvä komission yksiköiden valmisteluasiakirja Children in Emergency and Crisis situations (SEC(2008) 135).
8 Neuvoston asetus (EY) N:o 1257/96, annettu 20 päivänä kesäkuuta 1996.
9 Komission yksiköiden valmisteluasiakirja Gender in Humanitarian Aid, SWD (2013) 290 final.
10 COM(2018) 304 final.
11 COM(2008) 55 final ja SEC(2008) 136.
12 Euroopan tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomus 27/2018 Turkin pakolaisavun koordinointiväline.
13 Neuvoston asetus (EY) N:o 1257/96, annettu 20 päivänä kesäkuuta 1996, humanitaarisesta avusta, koulutusta hätätilanteissa ja pitkittyneissä kriiseissä koskeva EU:n poliittinen kehys (COM(2018) 304 final, COM(2008) 55 final ja SEC(2008) 136) sekä humanitaarista apua koskeva eurooppalainen konsensus (EUVL C 25, 30.1.2008).
14 The Grand Bargain (uusi diili); unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä annetun asetuksen (2017) 30 artikla; varainhoitoasetuksen (2018) 33 artikla; JOIN (2017) 21 final Strateginen lähestymistapa selviytymiskykyyn EU:n ulkoisessa toiminnassa, 7.6.2017.
15 Neuvoston asetus (EY) N:o 1257/96, annettu 20 päivänä kesäkuuta 1996, humanitaarisesta avusta.
16 Comprehensive evaluation of European Union humanitarian aid, 2012–2016, International Development Consulting (ICF), loppuraportti.
17 International Rescue Committee: The Grand Bargain: Three years on: Multi-year humanitarian financing.
18 SWD(2019)3 final Comprehensive Evaluation of EU Humanitarian Aid, 2012–2016, 10.1.2019; FAOn vuosikertomus 2017, http://www.fao.org/3/a-i8040e.pdf, s. 15.
19 Education in Emergencies Project Mapping Report (toukokuu 2020), saatavilla osoitteessa https://ec.europa.eu/echo/sites/echo-site/files/eie_mapping_report.pdf
20 Overseas Development Institute (2016), A common platform for education in emergencies and protracted crises: Evidence paper, ODI, Lontoo.
21 DG ECHO Thematic Policy Document no 10, Education in Emergencies in EU-funded Humanitarian Aid Operations (heinäkuu 2019), https://ec.europa.eu/echo/files/news/eie_in_humanitarian_assistance.pdf
Tarkastuksen eteneminen
Tapahtuma | Päivämäärä |
---|---|
Tarkastuksen suunnittelumuistio hyväksytty / Tarkastus alkoi | 12.11.2019 |
Kertomusluonnos lähetetty virallisesti komissioon (tai muulle tarkastuskohteelle) |
13.10.2020 |
Lopullinen kertomus hyväksytty kuulemismenettelyn jälkeen | 8.12.2020 |
Komission (tai muun tarkastuskohteen) viralliset vastaukset saatu kaikilla kielillä | 14.1.2021 |
Yhteystiedot
EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxemburg
LUXEMBURG
Puh. +352 4398-1
Tiedustelut: eca.europa.eu/fi/Pages/ContactForm.aspx
Verkkosivut: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors
Suuri määrä muuta tietoa Euroopan unionista on käytettävissä internetissä Europa-palvelimen kautta (http://europa.eu).
Luxemburg: Euroopan unionin julkaisutoimisto, 2021
ISBN 978-92-847-5574-5 | ISSN 1977-5792 | doi:10.2865/085129 | QJ-AB-21-002-FI-N | |
HTML | ISBN 978-92-847-5562-2 | ISSN 1977-5792 | doi:10.2865/060165 | QJ-AB-21-002-FI-Q |
COPYRIGHT
© Euroopan unioni, 2021.
Datan ja asiakirjojen uudelleenkäyttöä koskevat Euroopan tilintarkastustuomioistuimen periaatteet pannaan täytäntöön avoimen datan politiikkaa ja asiakirjojen uudelleen käyttämistä koskevalla Euroopan tilintarkastustuomioistuimen päätöksellä nro 6-2019.
Ellei toisin ilmoiteta (esimerkiksi yksittäisissä tekijänoikeusilmoituksissa), Euroopan tilintarkastustuomioistuimen sisältöihin, jotka EU omistaa, myönnetään käyttöoikeudet Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) licence ‑käyttöoikeuden nojalla. Tämä merkitsee, että uudelleenkäyttö on sallittua, jos sisällön tuottaja mainitaan asianmukaisesti ja sisältöön tehdyistä muutoksista ilmoitetaan. Uudelleenkäyttäjä ei saa vääristää asiakirjojen alkuperäistä merkitystä tai sanomaa. Euroopan tilintarkastustuomioistuin ei vastaa mistään seurauksista, jotka johtuvat uudelleenkäytöstä.
Uudelleenkäyttäjän on hankittava tarvittavat lisäoikeudet, jos tietyssä sisällössä (esimerkiksi Euroopan tilintarkastustuomioistuimen henkilöstöstä otetuissa valokuvissa) esitetään tunnistettavissa olevia henkilöitä tai jos sisällössä on mukana kolmansien tahojen töitä. Jos tällainen lisäoikeus saadaan, yllä mainittu yleinen käyttöoikeus peruuntuu. Lisäoikeutta koskevassa luvassa on selvästi ilmoitettava käyttöoikeuden rajoitukset.
Jos sisällöt eivät ole EU:n omaisuutta, voi olla, että lupa niiden käyttöön tai jäljentämiseen on pyydettävä suoraan asianomaisilta tekijänoikeuksien haltijoilta.
Tietokoneohjelmistot tai asiakirjat, joihin kohdistuu teollisoikeuksia, kuten patentteja, tavaramerkkejä, rekisteröityjä malleja, logoja ja nimiä, eivät kuulu Euroopan tilintarkastustuomioistuimen uudelleenkäyttöperiaatteiden piiriin, eikä niiden käyttöön anneta lupaa.
EU:n toimielinten verkkosivuilla (joiden verkkotunnuksen loppuosa on europa.eu) on linkkejä ulkopuolisille verkkosivuille. Koska Euroopan tilintarkastustuomioistuin ei vastaa näistä sivustoista, on suositeltavaa, että tutustutte niiden tietosuoja- ja tekijänoikeusperiaatteisiin.
Euroopan tilintarkastustuomioistuimen logon käyttäminen
Euroopan tilintarkastustuomioistuimen logoa ei saa käyttää ilman tilintarkastustuomioistuimen ennakkosuostumusta.
Yhteydenotot EU:hun
Käynti tiedotuspisteessä
Euroopan unionin alueella toimii yhteensä satoja Europe Direct -tiedotuspisteitä. Lähimmän tiedotuspisteen osoite löytyy verkosta: https://europa.eu/european-union/contact_fi
Yhteydenotot puhelimitse tai sähköpostitse
Europe Direct -palvelu vastaa Euroopan unionia koskeviin kysymyksiin. Palveluun voi ottaa yhteyttä
- soittamalla maksuttomaan palvelunumeroon 00 800 6 7 8 9 10 11 (jotkin operaattorit voivat periä puhelumaksun),
- soittamalla puhelinnumeroon +32 22999696 tai
- sähköpostitse: https://europa.eu/european-union/contact_fi
Tietoa EU:sta
Verkkosivut
Tietoa Euroopan unionista on saatavilla kaikilla EU:n virallisilla kielillä Europa-sivustolla, https://europa.eu/european-union/index_fi
EU:n julkaisut
EU:n ilmaisia ja maksullisia julkaisuja voi ladata tai tilata osoitteesta https://op.europa.eu/fi/publications. Ilmaisia julkaisuja on mahdollista saada usean kappaleen erinä ottamalla yhteyttä Europe Direct -palveluun tai paikalliseen tiedotuspisteeseen (ks. https://europa.eu/european-union/contact_fi).
EU:n lainsäädäntö ja siihen liittyvät asiakirjat
EU:n koko lainsäädäntö vuodesta 1952 ja muuta tietoa EU:n oikeudesta on saatavilla kaikilla virallisilla kielillä EUR-Lex-tietokannassa osoitteessa http://eur-lex.europa.eu
EU:n avoin data
EU:n avoimen datan portaalin (http://data.europa.eu/euodp/fi) kautta on saatavilla EU:n data-aineistoja. Data on ilmaiseksi ladattavissa ja uudelleenkäytettävissä sekä kaupallista että ei-kaupallista käyttöä varten.