Erityiskertomus
nro35 2018

Valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttaman EU‑rahoituksen avoimuus: lisätoimia tarvitaan

Kertomuksesta Valtiosta riippumattomat järjestöt (NGO) ovat tärkeitä toimijoita EU:n talousarvion toteuttamisessa. Vuosina 2014–2017 komissio sitoi arviolta 11,3 miljardia euroa rahoitusta valtiosta riippumattomien järjestöjen toteutettavaksi monilla EU:n eri politiikanaloilla. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksessa tutkittiin valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttaman EU-rahoituksen avoimuutta. Tarkastuksessa keskityttiin erityisesti ulkoisten toimien alaan, koska suurin osa valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttamasta EU-rahoituksesta kohdistuu kaikista politiikanaloista juuri tälle alalle. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että tapa, jolla komissio määrittelee yhteisöjä valtiosta riippumattomiksi järjestöiksi järjestelmissään, ei ole luotettava. Tilintarkastustuomioistuin totesi, että komissio valitsi valtiosta riippumattomien järjestöjen johtamat hankkeet yleensä avoimuuden periaatetta noudattaen. Joidenkin tarkastettujen YK:n elinten kohdalla valtiosta riippumattomien järjestöjen valintaprosessit eivät kuitenkaan olleet läpinäkyviä. Komissio ei aina kerää ja tarkasta kattavia tietoja kaikista tukea saavista valtiosta riippumattomista järjestöistä. Valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttamaa EU-rahoitusta koskevia tietoja julkaistaan useissa järjestelmissä, mutta julkistettuja tietoja on vähän. Tilintarkastustuomioistuin totesi, ettei komissio ollut riittävän avoin valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttaman EU-rahoituksen osalta ja että avoimuuden lisääminen vaatii vielä lisätoimia. Lisäksi tilintarkastustuomioistuin esittää joukon suosituksia, joiden tarkoituksena on lisätä valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttaman EU-rahoituksen avoimuutta.

Tämä julkaisu on saatavilla 23 kielellä ja seuraavissa formaateissa:
PDF
PDF General Report

Tiivistelmä

I

Komissio toteuttaa arviolta 1,7 prosenttia EU:n talousarviosta ja 6,8 prosenttia Euroopan kehitysrahastoista (EKR) valtiosta riippumattomien järjestöjen (NGO) välityksellä. Valtiosta riippumattomat järjestöt auttavat komissiota suunnittelemaan, toteuttamaan ja seuraamaan EU:n ohjelmia monilla politiikanaloilla, kuten humanitaarisen avun ja kehitysavun, ympäristön sekä tutkimuksen ja innovoinnin aloilla. Vuosina 2014–2017 komissio sitoi arviolta 11,3 miljardia euroa rahoitusta valtiosta riippumattomien järjestöjen toteutettavaksi. Euroopan parlamentti on usein ilmaissut olevansa kiinnostunut valtiosta riippumattomista järjestöistä ja niiden rahoituksesta.

II

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksessa tavoitteena oli arvioida EU‑rahoituksen toteuttamisen avoimuutta tapauksissa, joissa rahoituksesta oli tehty sopimus valtiosta riippumattomien järjestöjen kanssa. Tilintarkastustuomioistuin arvioi, miten komissio määrittelee yhteisöjä valtiosta riippumattomiksi järjestöiksi, mihin valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttama EU‑rahoitus käytettiin ja oliko komissio julkistanut asiaa koskevat tiedot avoimesti. Tarkastus kattoi tärkeimmät politiikanalat, joilla valtiosta riippumattomat järjestöt toteuttivat EU‑rahoitusta. Erityistä huomiota kiinnitettiin suurimpaan politiikanalaan eli ulkoisiin toimiin.

III

Tilintarkastustuomioistuin totesi, ettei komissio noudattanut riittävää avoimuutta valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttaman EU‑rahoituksen osalta.

IV

Yhteisö merkitään komission kirjanpitojärjestelmään valtiosta riippumattomaksi järjestöksi yhteisön oman ilmoituksen perusteella. Tämän menettelyn ja komission suorittamien vähäisten tarkastusten vuoksi yhteisöjen luokittelu valtiosta riippumattomiksi järjestöiksi oli epäluotettavaa.

V

Tilintarkastustuomioistuin totesi, että ulkoisten toimien alalla komissio valitsi valtiosta riippumattomien järjestöjen johtamat hankkeet yleensä avoimuutta noudattaen. Komission eri yksiköt eivät kuitenkaan soveltaneet rahoituksen edelleenmyöntämismenettelyjä samalla tavalla, ja tarkastetut YK:n elimet eivät aina soveltaneet valtiosta riippumattomien järjestöjen valintaan läpinäkyviä menettelyjä.

VI

Valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttamasta EU‑rahoituksesta kerätyt tiedot eivät ole yhtenäisiä. Varsinkaan ulkoisten toimien alalla komissiolla ei ollut kattavia tietoja. Tämä koski erityisesti kansainvälisten valtiosta riippumattomien järjestöjen verkostoja ja välillisesti hallinnoituja hankkeita. Välillistä hallinnointia käytettäessä saatavilla olevien tietojen puute myös esti komissiota tarkastamasta ilmoitettuja kuluja.

VII

Valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttamaa EU‑rahoitusta koskevia tietoja julkaistaan useissa järjestelmissä, mutta julkistettuja tietoja on vähän. Ulkoisten toimien alalla komissio raportoi yleensä tietoja humanitaarisesta avusta ja kehitysavusta kansainvälisten avoimuusstandardien mukaisesti.

VIII

Kuudesta tarkastetusta hankkeessa viidessä YK:n elimet joko eivät julkaisseet ollenkaan tai julkaisivat vain osittain tietoja sopimuksista, jotka oli tehty valtiosta riippumattomien järjestöjen kanssa. Komissio ei myöskään tarkastanut, olivatko YK:n elimet täyttäneet julkaisemista koskevan vaatimuksen.

IX

Tilintarkastustuomioistuin antaa tässä kertomuksessa esitettyjen huomautusten perusteella joukon suosituksia, joiden tarkoituksena on lisätä avoimuutta valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttaman EU‑rahoituksen osalta. Tilintarkastustuomioistuin suosittelee, että komissio

  1. parantaa kirjanpitojärjestelmässään olevien, valtiosta riippumattomia järjestöjä koskevien tietojen luotettavuutta
  2. tarkastaa, kuinka rahoituksen edelleenmyöntämistä valtiosta riippumattomille järjestöille koskevia sääntöjä ja menettelyjä sovelletaan
  3. parantaa valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttamasta EU‑rahoituksesta kerättäviä tietoja
  4. ottaa käyttöön yhtenäisen lähestymistavan, jota sovelletaan valtiosta riippumattomille järjestöille myönnettyjä varoja koskevien tietojen julkaisemiseen, ja tarkistaa, että YK:n elimet julkaisevat täydelliset ja tarkat tiedot EU:n rahoitusta käyttävien valtiosta riippumattomien järjestöjen kanssa tehdyistä sopimuksista.

Johdanto

Valtiosta riippumattoman järjestön käsite

01

Kiinnostus valtiosta riippumattomia järjestöjä ja niiden rahoitusta kohtaan kasvaa. Esimerkiksi Euroopan parlamentti on jo julkaissut aiheesta useita tutkimuksia1 ja mietintöluonnoksen ”kansalaisjärjestöille EU:n talousarviosta myönnettävän rahoituksen valvonnasta”2.

02

Valtiosta riippumattomat järjestöt (NGO) ovat tärkeitä toimijoita EU:n talousarvion toteuttamisessa. Komissio tekee niiden kanssa yhteistyötä, muiden kumppanien ohessa, ohjelmien suunnittelussa, toteutuksessa ja seurannassa monilla EU:n politiikanaloilla. Tämä koskee erityisesti kehitysavun ja humanitaarisen avun aloja, mutta myös muita aloja, kuten ympäristö-, tutkimus-, koulutus- ja kulttuurialoja. Valtiosta riippumattomalle järjestölle ei kuitenkaan ole tällä hetkellä EU:ssa yhteistä määritelmää (ks. laatikko 1).

Laatikko 1

Mikä valtiosta riippumaton järjestö on?

Vaikka termiä ”valtiosta riippumaton järjestö” käytetään laajasti, sille ei ole kansainvälisellä tasolla hyväksyttyä määritelmää3. EU:ssa yhteisö määritellään valtiosta riippumattomaksi järjestöksi toisissa jäsenvaltioissa organisaation oikeudellisen muodon perusteella, toisissa jäsenvaltioissa yhteisön asema taas riippuu yhteisön toiminnan luonteesta.

Vuonna 1997 annetussa komission tiedonannossa4 esitetään viisi valtiosta riippumattoman järjestön ominaispiirrettä. Valtiosta riippumattomat järjestöt ovat 1) muodollisia tai institutionaalisia vapaaehtoisjärjestöjä, 2) yleishyödyllisiä, ts. niiden tavoite on jokin muu kuin tuottaa voittoa johdolleen tai jäsenilleen, 3) valtiosta ja viranomaisista riippumattomia, 4) pyyteettömästi hoidettuja ja 5) niiden toiminnan on oltava ainakin osittain yleishyödyllistä.

EU‑rahoitus ja valtiosta riippumattomat järjestöt

03

Valtiosta riippumattomat järjestöt saavat suurimman osan EU‑rahoituksestaan täytäntöönpanosta vastaavina toimijoina, kun ne toteuttavat ohjelmia ja hankkeita komission puolesta5. Valtiosta riippumattomat järjestöt voivat olla myös EU:n toimien lopullisina edunsaajina esimerkiksi kansalaisyhteiskuntaa vahvistavissa ohjelmissa.

04

Komission kirjanpitojärjestelmän (ABAC) mukaan varat, jotka oli sidottu valtiosta riippumattomien järjestöjen täytäntöönpanemiin toimiin, olivat yhteensä 11,3 miljardia euroa vuosina 2014–2017 (ks. kaavio 1). Tämä on kuitenkin vain arvio, mikä käy selvästi esiin tämän kertomuksen jäljempänä olevasta osasta, joka sisältää huomautukset.

Kaavio 1

Valtiosta riippumattomille järjestöille vuosina 2014–2017 sidotut EU:n varat komission kirjanpitojärjestelmän mukaan

Monivuotisen rahoituskehyksen (MRK) otsakkeet ja Euroopan kehitysrahastot Valtiosta riippumattomille järjestöille sidotut määrät Ajanjakso: 2014–2017 (miljoonaa euroa) Sidotut kokonaismäärät Ajanjakso:
2014–2017 (miljoonaa euroa)
Valtiosta riippumattomille järjestöille sidottujen määrien osuus
1.1 Älykäs ja osallistava kasvu / kasvua ja työllisyyttä edistävä kilpailukyky 4 032 79 909 5,05%
1.2 Älykäs ja osallistava kasvu / taloudellinen, sosiaalinen ja alueellinen koheesio 19 209 214 0,01%
2 Kestävä kasvu: luonnonvarat 248 241 044 0,10%
3 Turvallisuus ja kansalaisuus 350 12 793 2,74%
4 Globaali Eurooppa 5 448 40 978 13,29%
Euroopan kehitysrahastot 1 217 17 833 6,82%
Yhteensä 11 314 601 771 1,88%

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin budjettipääosaston toimittamien tietojen perusteella.

05

ABAC-järjestelmän mukaan suurin osa valtiosta riippumattomille järjestöille osoitetuista EU:n varoista on myönnetty ulkoisia toimia varten. Valtiosta riippumattomat järjestöt saavat tällä alalla varoja monivuotisen rahoituskehyksen (MRK) otsakkeen 4 ”Globaali Eurooppa” alla sekä Euroopan kehitysrahastosta (ks. kaavio 1). Varoja osoittavat seuraavat komission yksiköt: kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden pääosasto (DEVCO), naapuruuspolitiikan ja laajentumisneuvottelujen pääosasto (NEAR), EU:n pelastuspalveluasioiden ja humanitaarisen avun operaatioiden pääosasto (ECHO) sekä ulkopolitiikan välineiden hallinto (ks. kaavio 2).

Kaavio 2

Valtiosta riippumattomille järjestöille vuosina 2014–2017 sidotut varat komission yksiköittäin

Komission pääosasto (PO) tai muu yksikkö Valtiosta riippumattomille järjestöille sidotut määrät
Ajanjakso: 2014–2017 (miljoonaa euroa)
PO ECHO 2 904
Kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden PO 2 768
Tutkimuksen ja innovoinnin PO 884
Koulutuksen, nuorisoasioiden, urheilun ja kulttuurin PO 875
Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanovirasto (ERCEA) 824
Naapuruuspolitiikan ja laajentumisneuvottelujen PO 783
Tutkimuksen toimeenpanovirasto (REA) 452
MUU* 1 824
Yhteensä 11 314

* Viestintäverkkojen, sisältöjen ja teknologian PO, älykkään energiahuollon toimeenpanovirasto (IEEA), innovoinnin ja verkkojen toimeenpanovirasto (INEA), ulkopolitiikan välineiden hallinto, EACEA, ympäristöasioiden PO, työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden PO, oikeus- ja kuluttaja-asioiden PO, sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan PO, muuttoliike- ja sisäasioiden PO, energian PO, kansanterveysalan toimintaohjelman toimeenpanovirasto (PHAE), rahoitusvakauden, rahoituspalvelujen ja pääomamarkkinaunionin PO, muut

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin budjettipääosaston toimittamien tietojen perusteella.

Avoimuuden käsite

06

Avoimuusperiaate on yksi varainhoitoasetuksessa säädetyistä budjettiperiaatteista. Periaatteen mukaan komission on asetettava asianmukaisella tavalla ja ajoissa saataville tiedot EU:n varojen saajista, myös silloin, kun varoilla tuetaan valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttamia toimia6. Laajemmin tarkasteltuna avoimuuden olisi katettava koko prosessi ja kaikki toteuttamiseen osallistuvat tasot valtiosta riippumattomien järjestöjen johtamien toimien valinnasta toimia koskevien tietojen keräämiseen ja julkistamiseen asti.

07

Lisäksi avoimuus on ulkoisten toimien alalla yksi niistä keskeisistä ja pitkäaikaisista periaatteista, joilla tuetaan kehitysavun tuloksellisuutta. Avoimuuden lisääminen kaikkien sidosryhmien keskuudessa myös tehostaa avunantajien välistä koordinointia ja kaikkien edunsaajien, kuten valtiosta riippumattomien järjestöjen, tilivelvollisuutta (ks. laatikko 2).

Laatikko 2

Avoimuus ja ulkoiset toimet

EU on hyväksynyt kansainvälisiä avun läpinäkyvyyttä koskevia sitoumuksia, erityisesti Pariisin sitoumuksen avun tuloksellisuudesta vuonna 2005, humanitaarista apua koskevan eurooppalaisen konsensuksen vuonna 2007, Accran toimintasuunnitelman vuonna 2008 ja tuloksellista kehitysyhteistyötä koskevan Busanin kumppanuuden vuonna 2011. Ennen Busanissa pidettyä foorumia Euroopan unionin neuvosto hyväksyi kehitysavun tuloksellisuutta käsittelevää neljättä korkean tason foorumia varten EU:n yhteisen kannan7, joka sisälsi Euroopan unionin avoimuustakuun. Kesäkuussa 2017 komissio ja jäsenvaltiot vahvistivat sitoumuksensa avoimuusperiaatteeseen kehityspolitiikkaa koskevassa eurooppalaisessa konsensuksessa8.

Tarkastuksen laajuus ja tarkastustapa

08

EU‑rahoitus, jonka komissio osoittaa valtiosta riippumattomien järjestöjen toteutettavaksi, siirtyy usein monen tason kautta. Tässä yhteydessä ja erityisesti rahoituksen hakijoiden valinnan aikana vaarana on avoimuuden puute. Lisäksi vaarana on, että komission saatavilla olevat tiedot valtiosta riippumattomille järjestöille myönnettävän rahoituksen määristä ja käyttötarkoituksista eivät ole täydellisiä tai luotettavia ja että kaikentyyppisiä valtiosta riippumattomia järjestöjä ei kohdella yhdenvertaisesti.

09

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksessa päätavoitteena oli arvioida EU:n varojen käytön avoimuutta tapauksissa, joissa oli tehty sopimus valtiosta riippumattomien järjestöjen kanssa. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tilintarkastustuomioistuin arvioi ensin, miten komissio määrittelee yhteisöjä valtiosta riippumattomiksi järjestöiksi. Sen jälkeen arvioitiin, mihin valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttama EU‑rahoitus käytettiin ja oliko komissio julkistanut asiaa koskevat tiedot avoimesti.

10

Tilintarkastustuomioistuin haki vastausta seuraavaan kysymykseen: Noudatetaanko valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttamassa EU‑rahoituksessa avoimuutta? Vastauksen saamiseksi pääkysymys jaettiin seuraaviin kolmeen alakysymykseen:

  1. Onko tapa, jolla komissio määrittelee yhteisöjä valtiosta riippumattomiksi järjestöiksi, luotettava?
  2. Onko ulkoisten toimien alalla käytettävä menettely, jolla valitaan valtiosta riippumattomia järjestöjä toteuttamaan EU:n rahoittamia toimia, avoin?
  3. Kerääkö ja julkistaako komissio tietoja valtiosta riippumattomille järjestöille myönnetystä EU‑rahoituksesta asianmukaisesti?
11

Tilintarkastustuomioistuin tutki, miten komissio määritteli yhteisöjä valtiosta riippumattomiksi järjestöiksi järjestelmissään (alakysymys 1). Valtiosta riippumattomien järjestöjen valinnan läpinäkyvyyttä arvioitiin sekä niissä tapauksissa, joissa komissio teki suoraan sopimuksen järjestöjen kanssa, että niissä tapauksissa, joissa oli kyse EU:n rahoituksen edelleenmyöntämisestä (alakysymys 2). Lisäksi arvioitiin, keräsikö komissio tietoja valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttamista toimista, tarkastiko se tiedot ja julkistiko se ne asianmukaisesti (alakysymys 3).

12

Tarkastus kattoi pääasialliset politiikanalat valtiosta riippumattomille järjestöille sidottujen varainmäärien perusteella arvioituna (ks. kaavio 2) eli keskeisimmät ulkoisiin toimiin osallistuvat pääosastot (EU:n pelastuspalveluasioiden ja humanitaarisen avun operaatioiden pääosasto (ECHO), kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden pääosasto sekä naapuruuspolitiikan ja laajentumisneuvottelujen pääosasto) sekä kaksi muuta pääosastoa, jotka osoittavat merkittävästi varoja valtiosta riippumattomille järjestöille, toisin sanoen tutkimuksen ja innovoinnin pääosaston sekä koulutuksen, nuorisoasioiden, urheilun ja kulttuurin pääosaston. Tarkastus käsitti myös ympäristöasioiden pääosaston, koska sillä on erityinen ohjelma, josta tuetaan valtiosta riippumattomia järjestöjä ympäristön ja ilmastotoimien alalla. Lisäksi tarkastukseen sisällytettiin budjettipääosasto, koska se vastaa komission kirjanpitojärjestelmästä, jota käytetään valtiosta riippumattomille järjestöille myönnetyn rahoituksen raportointiin.

13

Tarkastusevidenssiä kerättiin asiakirjatarkastusten ja haastattelujen avulla. Tilintarkastustuomioistuin haastatteli useiden komission pääosastojen (budjettipääosasto, kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden pääosasto, naapuruuspolitiikan ja laajentumisneuvottelujen pääosasto, ECHO, tutkimuksen ja innovoinnin pääosasto, koulutuksen, nuorisoasioiden, urheilun ja kulttuurin pääosasto ja ympäristöasioiden pääosasto) sekä tutkimuksen toimeenpanoviraston (REA), koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanoviraston (EACEA) ja pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaavan toimeenpanoviraston (EASME) edustajia.

14

Tarkastuksessa keskityttiin erityisesti ulkoisten toimien alaan, koska suurin osa valtiosta riippumattomille järjestöille sidotuista EU:n varoista kohdistui komission kirjanpitojärjestelmän mukaan tälle alalle (ks. kaavio 1). Tilintarkastustuomioistuin tutki menettelyjä, joita käytetään valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttamien toimien valintaan sekä välineitä, joilla kerätään tietoja valtiosta riippumattomille järjestöille myönnetystä rahoituksesta ja myöhemmin julkistetaan nämä tiedot.

15

Ulkoisten toimien alalla keskityttiin pääasiassa varoihin, jotka oli sidottu vuodesta 2014 alkaen, jotta voitiin tutkia nykyisen ohjelmakauden toimia. Tilintarkastustuomioistuin tarkasti neljätoista hanketta, joita valtiosta riippumattomat järjestöt johtivat suoran hallinnoinnin mallin mukaisesti9 (ks. liite I), ja kuusi hanketta, joita YK:n elimet toteuttivat välillisen hallinnoinnin mallin mukaisesti10 ja joita varten oli valittu kymmenen valtiosta riippumatonta järjestöä, joille oli edelleenmyönnetty rahoitusta (ks. liite II).

16

Tarkastettavat hankkeet valittiin kahdessa vaiheessa. Ensin valittiin kaksi maata (Etiopia ja Libanon) tarkastuskäynnin kohteeksi seuraavilla perusteilla: asiasta vastaava pääosasto, ilmoitettu valtiosta riippumattomille järjestöille sidottujen varojen määrä ja tarkastuskäynnin suorittamisen toteutettavuus. Toisessa vaiheessa poimittiin tarkastettavien hankkeiden otos niiden talousarvion suuruuden, saavutetun toteutusasteen, rahoitusvälineiden hajautumisen ja hallinnointitavan perusteella sekä niin, että tasot, joilla valtiosta riippumattomat järjestöt täytäntöönpanon yhteydessä toimivat, olivat poimituissa hankkeissa erilaisia.

17

Tilintarkastustuomioistuin teki helmikuussa 2018 tarkastuskäynnit Etiopiaan ja Libanoniin, joissa vierailtiin ECHOn paikallistoimistoissa, EU:n edustustoissa ja useiden YK:n järjestöjen paikallistoimistoissa sekä EU:n rahoittamien hankkeiden toteutukseen osallistuneiden kansainvälisten ja paikallisten valtiosta riippumattomien järjestöjen edustajien luona.

Huomautukset

Tapa, jolla komissio määrittelee yhteisöjä valtiosta riippumattomiksi järjestöiksi järjestelmissään, ei ole luotettava

18

Tilintarkastustuomioistuin tutki eri menettelyjä, joita komission yksiköt käyttivät kirjatessaan järjestelmiinsä valtiosta riippumattomia järjestöjä, joita voidaan valita toteuttamaan EU‑rahoitusta. Tarkastuksessa selvitettiin, oliko komissiolla valtiosta riippumattomia järjestöjä varten erityisiä järjestelmiä ja ohjelmia, poikkesivatko ne toisistaan niissä yksiköissä, joihin tehtiin tarkastuskäynti, miten järjestelmiä ja ohjelmia käytettiin ja miten yhteisöjä määriteltiin ja kirjattiin valtiosta riippumattomiksi järjestöiksi komission järjestelmissä.

Mahdollisuus saada EU‑rahoitusta ei useimmissa tapauksissa ole riippuvainen siitä, onko yhteisö valtiosta riippumaton järjestö

19

Valtiosta riippumattomat järjestöt hakevat komissiolta rahoitusta yleensä samalla tavalla kuin muutkin organisaatiot, jotka toteuttavat komission myöntämää rahoitusta. Tämä johtuu siitä, ettei EU:n talousarvioon sovellettavassa varainhoitoasetuksessa tehdä eroa niiden edunsaajien, jotka ovat valtiosta riippumattomia järjestöjä, ja muiden edunsaajien välillä. Komissiolla ei myöskään ole strategiaa, jonka erityisenä kohteena olisivat valtiosta riippumattomat järjestöt, eikä komission yksiköillä ole yhteisiä kriteereitä sille, mitä pidetään valtiosta riippumattomana järjestönä.

20

Tarkastetuista pääosastoista vain kahdella oli ohjelmia, jotka oli tarkoitettu pelkästään hakijoille, jotka ovat valtiosta riippumattomia järjestöjä:

  • Ympäristöasioiden pääosastolla on toimintaohjelma, jossa tuetaan toiminta-avustuksilla eurooppalaisia valtiosta riippumattomia järjestöjä, jotka toimivat ympäristön- tai ilmastonsuojelun alalla. Tässä yhteydessä pääosasto katsoo11, että valtiosta riippumaton järjestö on voittoa tavoittelematon oikeushenkilö, joka on sekä taloudellisesti että poliittisesti riippumaton erityisesti hallituksesta ja viranomaisista sekä poliittisista tai kaupallisista intresseistä ja joka on laillisesti rekisteröity.
  • PO ECHO toteuttaa humanitaarisen avun toimia useiden valtiosta riippumattomien järjestöjen välityksellä. Se on tehnyt niiden kanssa puitekumppanuussopimukset. Pääosasto noudattaa määritelmää, joka sisältyy humanitaarisesta avusta annettuun neuvoston asetukseen (EY) N:o 1257/96. Siinä todetaan, että valtiosta riippumattomien järjestöjen, jotka voivat saada rahoitusta, on oltava jäsenvaltiossa sen voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti perustettuja itsenäisiä, voittoa tavoittelemattomia järjestöjä12.

Komissio kohdistaa valtiosta riippumattomaksi järjestöksi itsensä ilmoittavien yhteisöjen antamiin ilmoituksiin vain vähän tarkastuksia kirjatessaan järjestöjä kirjanpitojärjestelmäänsä

Hakijoiden rekisteröitymistä varten ei ole vielä yhteistä järjestelmää
21

EU‑rahoitusta hakevien, myös valtiosta riippumattomien järjestöjen, on rekisteröidyttävä, jotta ne voivat hakea rahoitusta eri politiikanaloilla. Niillä pääosastoilla, joihin tilintarkastustuomioistuin teki käynnin, ei kuitenkaan ollut vielä yhteistä järjestelmää hakijoiden rekisteröitymistä varten (ks. laatikko 3).

Laatikko 3

Esimerkkejä komission eri yksiköiden käyttämistä hakijoiden rekisteröitymisjärjestelmistä

Kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden pääosasto sekä naapuruuspolitiikan ja laajentumisneuvottelujen pääosasto käyttävät PADOR-järjestelmää. Se on sähköinen järjestelmä, jossa rahoitusta hakevat organisaatiot rekisteröityvät ja päivittävät tietoja säännöllisesti.

Tutkimuksen ja innovoinnin pääosasto sekä koulutuksen, nuorisoasioiden, urheilun ja kulttuurin pääosasto käyttävät URF-tietokantaa (Unique Registration Facility). Se on rekisteröitymispalvelu organisaatioille, jotka hakevat rahoitusta esimerkiksi seuraavista ohjelmista: Erasmus+, Luova Eurooppa, Kansalaisten Eurooppa, EU:n vapaaehtoisapu ja Horisontti 2020.

Ympäristöasioiden pääosaston tapauksessa hakijat toimittavat ehdotuksensa käyttämällä joko verkkopohjaista eProposal-sovellusta tai (tietyntyyppisten hankkeiden, kuten valtiosta riippumattomien järjestöjen toiminta-avustusten yhteydessä) hakulomakkeita.

22

Koska pääosastojen järjestelmiä ei ole yhdistetty toisiinsa, valtiosta riippumattomien järjestöjen on rekisteröidyttävä erikseen kuhunkin pääosastoon, jonka kanssa ne ovat tekemisissä.

23

Komissiolla on parhaillaan käynnissä hanke, jossa kehitetään keskitettyä sähköistä tietojen vaihtamisjärjestelmää. Sen tarkoituksena on toimia keskitettynä yhteyspisteenä, jonka avulla hakijat, ehdokkaat ja tarjoajat voivat olla yhteydessä komission yksiköihin. Järjestelmää on tarkoitus käyttää sekä hankinta- että avustusmenettelyissä.

Komissio tekee vain vähän tarkastuksia sen varmistamiseksi, että yhteisöt on kirjattu valtioksi riippumattomiksi järjestöiksi oikein
24

Kun rekisteröitynyt rahoituksen hakija tekee komission kanssa sopimuksen ensimmäistä kertaa, hakijan ilmoittamat tiedot perustuvat sen omaan ilmoitukseen. Komissio tarkastaa hakijan eri rekisteröitymisjärjestelmiä varten toimittamat tiedot ja luo siitä ABAC-järjestelmään oikeushenkilötiedoston.

25

ABAC-järjestelmässä oikeushenkilöt voidaan ”merkitä” valtiosta riippumattomiksi järjestöiksi. Jotta organisaatio luokiteltaisiin valtiosta riippumattomaksi järjestöksi, sen on johonkin järjestelmistä rekisteröityessään ilmoitettava itse, että se on valtiosta riippumaton järjestö. Edellytyksenä valtiosta riippumattomaksi järjestöksi merkitsemiselle on, että oikeushenkilö on luokiteltu yksityiseksi ja voittoa tavoittelemattomaksi organisaatioksi. Komission validointiyksiköt tarkastavat luokittelun. Tämän lisäksi ne eivät tee muita tarkastuksia sen todentamiseksi, että organisaatio voidaan luokitella valtiosta riippumattomaksi järjestöksi, elleivät pääosastot tee aseman osoittavien muiden todisteiden toimittamisesta ehdotuspyyntöön osallistumisen edellytystä13.

26

Se, ettei valtiosta riippumattoman järjestön asemaa tarkisteta, tekee valtiosta riippumattomille järjestöille myönnettyä rahoitusta koskevista komission tiedoista epäluotettavia. Esimerkiksi monivuotisen rahoituskehyksen 1.1 otsakkeen ”Kasvua ja työllisyyttä edistävä kilpailukyky” osalta suurimmat edunsaajat, jotka on ABAC-järjestelmässä merkitty valtiosta riippumattomiksi järjestöiksi, ovat pääasiassa tutkimuslaitoksia ja yliopistoja. Niiden joukossa on myös yksi osuuskunta. Tämäntyyppisiä yhteisöjä ei voida aina katsoa valtiosta riippumattomiksi järjestöiksi. Vaikka termejä valtiosta riippumattomat järjestöt (NGO) ja kansalaisyhteiskunnan organisaatiot (CSO) käytetään usein synonyymeinä, valtiosta riippumattomat järjestöt ovat kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden alaryhmä, sillä viimeksi mainitut kattavat laajemman joukon organisaatioita, esimerkiksi myös tutkimuslaitokset ja osuuskunnat14.

27

Koska valtiosta riippumatonta järjestöä koskeva kenttä ei ole ABAC-järjestelmässä pakollinen kenttä, komissio ei määrittele johdonmukaisesti kaikkia valtiosta riippumattomia järjestöjä valtiosta riippumattomiksi järjestöiksi tietojärjestelmissään. Esimerkiksi tarkastetuista hankkeista kahdessa15 kahta niihin osallistuvista valtiosta riippumattomista järjestöistä ei ollut merkitty sellaisiksi ABAC-järjestelmässä, vaikka molemmat olivat rekisteröityneet hakijoiden rekisteröitymisjärjestelmään (PADOR) valtiosta riippumattomina järjestöinä.

Valtiosta riippumattomien järjestöjen johtamien hankkeiden valinnassa noudatettiin yleisesti ottaen avoimuuden periaatetta ulkoisten toimien alalla, mutta kolmansien osapuolten valintatoiminnassa oli puutteita

Komissio valitsi valtiosta riippumattomien järjestöjen johtamat hankkeet yleensä avoimella tavalla

28

Tilintarkastustuomioistuin tarkasti otoksen valtiosta riippumattomien järjestöjen johtamia ulkoisten toimien politiikanalan hankkeita, joita komissio hallinnoi suoraan (ks. liite I). Tarkastuksessa arvioitiin valintaprosessien läpinäkyvyyttä tarkastamalla, olivatko toteutetut toimet ja asetetut tavoitteet strategioiden mukaisia, olivatko valintamenettelyt luotettavia, hyvin dokumentoituja ja selkeisiin valintaperusteisiin perustuvia ja hyödynnettiinkö niissä asianmukaisesti valtiosta riippumattomien järjestöjen aiempaa kokemusta. Tiivistelmä arvioinnista esitetään liitteessä III.

29

Kehitysavun alalla tarkastetut valintaprosessit olivat pääasiassa ehdotuspyyntöjä16. Prosessit olivat kaiken kaikkiaan varainhoitoasetuksen vaatimusten ja komission strategioiden mukaisia ja niissä käytetyt valintaperusteet olivat selkeitä. Valintaperusteista tiedotettiin kaikille asianomaisille osapuolille ja prosesseissa varmistettiin hakijoiden yhdenvertainen kohtelu.

30

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi joitakin avoimuuteen liittyviä puutteita tarkastamissaan ECHOn valintaprosesseissa vuosilta 2014, 2015 ja 2016. Kyseiset valintaprosessin dokumentointiin liittyvät ongelmat oli todettu jo eräässä tilintarkastustuomioistuimen aiemmassa tarkastuksessa17. Sen vuoksi pääosasto toteutti korjaavia toimenpiteitä, jotka johtivat toimintasuunnitelman ja uuden arviointikoostemallin laadintaan vuotta 2017 varten. Mallia tarkistettiin vielä vuotta 2018 varten, jotta siitä kävisi paremmin ilmi kunkin valintaperusteen mukaisen arvioinnin tulos.

31

Kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden pääosasto sekä naapuruuspolitiikan ja laajentumisneuvottelujen pääosasto käyttävät valintamenettelyissään yhtenä perusteena hakijan toiminnallisia valmiuksia. Arviointikomiteat arvioivat ne hakijoiden ilmoittaman aiemman kokemuksen perusteella, mutta pyytävät siitä harvoin näyttöä arviointia varten. Myös ECHO pitää aiempaa kokemusta merkityksellisenä arviointiperusteena.

32

Komissio ei aina tarkista aiempaa kokemusta koskevien ilmoitusten paikkansapitävyyttä, koska komission hallintotietojärjestelmät eivät sisällä kaikkia tarvittavia tietoja valtiosta riippumattomien järjestöjen saamasta rahoituksesta ja toteuttamista toimista. Siksi mahdollisuudet käyttää aiempaa kokemusta koskevia tietoja valintaprosessissa ovat melko vähäiset.

33

Tilintarkastustuomioistuin totesi, että komissio oli hyväksynyt epäjohdonmukaisuuksia ja vääriä aiempaa kokemusta koskevia ilmoituksia tarkastetuista hankkeista kahden hankkeen18 yhteydessä.

Avoimuudessa oli toisinaan puutteita edelleenmyönnettäessä varoja kolmansina osapuolina olleille valtiosta riippumattomille järjestöille

34

Tilintarkastustuomioistuin tutki, kuinka avoimella tavalla valtiosta riippumattomat järjestöt valittiin, kun komissio ei valinnut niitä suoraan. Tarkastuksessa selvitettiin, sovelsivatko komission eri yksiköt yhdenmukaisesti menettelyjä, joilla varmistetaan avoimuusperiaatteen noudattaminen valittaessa tuettavat valtiosta riippumattomat järjestöt rahoitusta edelleenmyönnettäessä. Lisäksi arvioitiin, varmistettiinko valtiosta riippumattomia järjestöjä valittaessa hakijoiden yhdenvertainen kohtelu, oliko valinnan parantamiseksi kiinnitetty huomiota hakijoiden aiempaan kokemukseen ja arvioitiinko, oliko valtiosta riippumattomilla järjestöillä riittävät valmiudet toteuttaa rahoitettavat toimet.

Komission eri yksiköt eivät sovella rahoituksen edelleenmyöntämismenettelyjä samalla tavalla
35

Suoran hallinnoinnin mallissa, jossa komissio tekee toimeksisaajien, kuten valtiosta riippumattomien järjestöjen, kanssa avustussopimuksia sekä avustuspäätöksiä, osapuolten välillä on oikeussuhde. Joissakin tapauksissa EU‑rahoitus kuitenkin annetaan kolmansille osapuolille edelleenmyöntämisen muodossa. Varojen edelleenmyöntämiseen sovelletaan erityisiä ja läpinäkyviä edellytyksiä19. Esimerkiksi kolmannelle osapuolelle suoritettavan rahoitustuen enimmäismäärä on 60 000 euroa, paitsi jos rahoitustuki on toimen pääasiallinen tavoite20.

36

Vaikka tarkastetuista komission yksiköistä useimmat21 soveltavat varainhoitoasetuksen yleisiä sääntöjä ja budjettipääosaston avustuksista antamia ohjeita yhdenmukaisesti, PO ECHOn tulkinta on erilainen. ECHO vetoaa siihen, että on otettava huomioon humanitaarisen avun erityistarpeet ja ‑piirteet, ja katsoo, että kaikissa täytäntöönpanokumppaneiden tehtäväksi annetuissa toimissa pääasiallisena tavoitteena on rahoitustuen myöntäminen kolmansille osapuolille. Tämä tarkoittaa, että käytännössä pääosasto ei sovella 60 000 euron enimmäisrajaa, koska kaikkien edelleenmyönnettävien avustusten katsotaan kuuluvan edellä mainitun poikkeuksen soveltamisalaan.

37

Rahoituksen edelleenmyöntäminen on tämän tulkinnan vuoksi mahdollista ilman sopimuksen arvon tai toteuttamiseen osallistuvien muiden tasojen määrän rajoittamista. Sillä, että PO ECHO ei sovella tällaisia rajoituksia, on vaikutusta varojen edelleenmyöntämisen avoimuuteen.

YK:n elinten käyttämät valtiosta riippumattomien järjestöjen valintamenettelyt eivät olleet aina avoimia
38

Välillisessä hallinnoinnissa YK:n elimen, joka hakee EU‑rahoitusta, on osoitettava, että sillä on vastaavat valmiudet huolehtia varainhoidosta ja suojata EU:n taloudellisia etuja kuin komissiolla. Jos näin on, YK:n elin voi valita täytäntöönpanokumppaninsa (rahoituksen edelleen myöntäminen) omien sääntöjensä ja menettelyjensä mukaisesti22.

39

Tilintarkastustuomioistuin totesi, että puolessa tarkastukseen valituista välillisesti hallinnoiduista hankkeista (ks. liite II) YK:n elinten menettelyissä, joilla valittiin valtiosta riippumattomia järjestöjä, oli puutteita avoimuudessa. Näin oli siitä huolimatta, että komissio oli antanut menettelyille myönteisen arvion. Kolmessa tapauksessa23 YK:n elimet edelleenmyönsivät avustuksia valtiosta riippumattomille järjestöille suoraan noudattamatta omia sisäisiä menettelyjään (ks. laatikko 4).

Laatikko 4

Esimerkki kolmannen osapuolen toteuttamasta valintaprosessista, jossa ei noudatettu sen omia valintasääntöjä

YK:n elimelle toteutettavaksi annetussa hankkeessa 20 pyrittiin edistämään paimentolaisyhteisöjen selviytymiskykyä parantamalla eläinten terveydenhuollon toteuttamista Etiopian laidunalueilla. Kaksi valtiosta riippumatonta järjestöä, joille oli edelleenmyönnetty rahoitusta, toteutti hankkeen tiettyjä osia. YK:n elimen käyttämä valintamenettely oli molemmissa tapauksissa suora myöntämismenettely.

YK:n elimen sisäisten ohjeiden mukaan suoraa myöntämismenettelyä voidaan käyttää vain tietyin edellytyksin. Näissä tapauksissa suoran myöntämismenettelyn perusteena käytettiin sitä, että edunsaaja-alueen hallinto oli jo antanut kyseisen palvelun tarjoamisen näiden valtiosta riippumattomien järjestöjen tehtäväksi. Valtiosta riippumattomat järjestöt allekirjoittivat täytäntöönpanosopimuksen aluehallinnon kanssa kuitenkin vasta sen jälkeen, kun YK:n elin oli valinnut ne. Suoraa myöntämistä koskeva edellytys ei siksi täyttynyt.

Komissio ei aina kerää ja tarkasta valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttamaa EU‑rahoitusta koskevia tietoja asianmukaisesti

40

Tilintarkastustuomioistuin arvioi, tiesikö komissio, miten valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttama EU‑rahoitus käytettiin, ja kerättiinkö ja tarkastettiinko tätä koskevat tiedot asianmukaisesti. Asian varmistamiseksi tilintarkastustuomioistuin tutki, oliko komissiolla kattavat tiedot kaikista rahoitetuista valtiosta riippumattomista järjestöistä sekä niiden toteuttamista toimista ja saamista varoista, ja oliko tietojen keräämistä varten käytössä asianmukaiset järjestelmät. Lisäksi selvitettiin, pystyikö komissio näiden tietojen perusteella tarkastamaan ilmoitetut kustannukset.

Komission järjestelmissä ei aina kirjata tietoja sopimuksen kaikkien edunsaajien saamista varoista

41

Tilintarkastustuomioistuin totesi, että sen tarkastamat komission yksiköt hallinnoivat avustuksia käyttämällä eri järjestelmiä, joissa edunsaajille myönnetystä rahoituksesta saatavilla olevien tietojen määrä vaihteli (ks. laatikossa 5 olevat neljä esimerkkiä).

Laatikko 5

Komission eri järjestelmissä kerätyt tiedot

Tutkimuksen ja innovoinnin pääosaston käyttämässä avustusten hallintajärjestelmässä on mahdollista kerätä ja käsitellä kunkin osallistujan saamaa rahoitusta koskevia tietoja.

Samoin koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanoviraston käyttämässä järjestelmässä eritellään kaikille niille osallistuneille organisaatioille myönnetty rahoitus, jotka olivat kirjanneet tarvittavat tiedot hakulomakkeeseen. Lisäksi kansallisten virastojen hallinnoimia hankkeita koskeva avustusten hallintajärjestelmä sisältää tietoa kunkin edunsaajaorganisaation saamasta rahoituksesta.

Ympäristöasioiden pääosaston tapauksessa erittely monen edunsaajan avustussopimuksen kunkin kumppanin saamasta rahoituksesta24 on saatavissa järjestelmästä, jolla hallinnoidaan LIFE-ohjelmassa myönnettyjä avustuksia, tosin vain paperitulosteena, minkä vuoksi se ei ole käytettävissä analysointia ja käsittelyä varten.

ECHOn järjestelmään sisältyvät tiedot käsittävät tiedon kullekin täytäntöönpanokumppanille myönnetystä määrärahojen osuudesta. Järjestelmään ei kuitenkaan kirjata muita edelleenmyönnettyjä määriä.

Kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden pääosaston sekä naapuruuspolitiikan ja laajentumisneuvottelujen pääosaston käyttämässä rahoitustietojen ilmoittamismallissa ilmoitetaan hankkeen kaikki kulut ja esitetään erittely kustannusluokittain. Mallissa ei kuitenkaan ole erittelyä avustussopimuksen kunkin edunsaajan saamasta rahoituksesta.

42

Komission eri järjestelmillä kerätyt tiedot eivät edellä esitetyn vuoksi ole yhdenmukaisia eikä sopimuksen kaikkien edunsaajien saamien varojen kirjaaminen ole aina mahdollista.

Ulkoisten toimien alalla komissiolla ei ole kattavia tietoja kaikista tukea saavista valtiosta riippumattomista järjestöistä

43

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi sekä suoraan hallinnoitujen että välillisesti hallinnoitujen hankkeiden otoksissaan useita hankkeita, joissa komissiolla oli virheellisiä tietoja rahoitettuja toimia toteuttaneista eri toimijoista. Tämä koski pääasiassa kansainvälisten valtiosta riippumattomien järjestöjen verkostoja. Komission järjestelmissä olleet tiedot täytäntöönpanoon osallistuvien yhteisöjen rakenteesta eivät vastanneet todellista tilannetta.

44

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi tutkimiensa neljäntoista suoraan hallinnoidun hankkeen joukossa neljä hanketta25, joissa avustussopimuksen allekirjoittaneet valtiosta riippumattomat järjestöt olivat antaneet hankkeen toteutuksen edelleen saman verkoston muiden yhteisöjen tehtäväksi, ilman että tätä tietoa oli kirjattu komission järjestelmiin (ks. kaavio 3).

Kaavio 3

Hanke 12 – esimerkki kansainvälisten valtiosta riippumattomien järjestöjen verkoston kanssa toteutetusta hankkeesta

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

45

Lisäksi tilintarkastustuomioistuin havaitsi näistä neljästätoista hankkeesta kolmessa26, että kumppaneiden tunnistus oli komission järjestelmissä epäselvää tai viittasi kansainvälisten valtiosta riippumattomien järjestöjen saman verkoston eri oikeushenkilöihin. Toimia toteuttaneita yhteisöjä ja rahoitusta saaneita yhteisöjä koskevat käytettävissä olleet tiedot eivät tämän vuoksi olleet selkeitä.

46

Lisäksi viidessä27 tilintarkastustuomioistuimen tarkastamista kuudesta välillisesti hallinnoidusta hankkeesta tilintarkastustuomioistuin ei komission YK:n elimiltä saamien tietojen perusteella pystynyt selvittämään, mitä rahoitusta kukin valtiosta riippumattomista järjestöistä, joille rahoitusta myönnettiin edelleen, sai tai mitä toimia ne toteuttivat (ks. liite III).

47

Näistä viidestä hankkeesta kahdessa komissio oli pyytänyt YK:n elimiltä lisätietoja ja selvityksiä, mutta sen saamat vastaukset olivat joko epätyydyttäviä tai ne lähetettiin toistuvien pyyntöjen jälkeen vasta, kun hankkeen toimet oli jo saatettu päätökseen28.

Välillistä hallinnointia käytettäessä saatavilla olleiden tietojen puute esti komissiota tarkastamasta ilmoitettuja kustannuksia

48

Komission välillisesti hallinnoimissa hankkeissa sopimukset sisältävät yleensä kokonaistalousarviossaan prosenttiosuuden, jolla katetaan yleiskustannukset ja joka saa olla enintään 7 prosenttia. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi tutkimiensa kuuden hankkeen joukossa viisi tapausta29, joissa yleiskustannuksia ilmoitettiin toteuttamiseen osallistuvien eri tasojen osalta: ensin sen yhteisön osalta, jolle toteuttamistehtäviä oli siirretty, ja toiseksi niiden valtiosta riippumattomien järjestöjen osalta, joille rahoitusta oli edelleenmyönnetty30.

Laatikko 6

Esimerkki liian suurina veloitetuista välillisistä kustannuksista

Hankkeessa 20 YK:n elin antoi joidenkin toimien toteuttamisen kahden valtiosta riippumattoman järjestön tehtäväksi. Allekirjoitettujen sopimusten talousarvio käsitti molemmissa tapauksissa yleiskustannusten kiinteämääräisen seitsemän prosentin osuuden. Lisäksi nämä yleiskustannukset sisällytettiin YK:n elimen komissiolle ilmoittamaan välittömien kustannusten kokonaismäärään, jonka perusteella laskettiin YK:n elimen pyytämät seitsemän prosentin yleiskustannukset. Tämä johti siihen, että valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttamien toimien kulujen perusteella veloitettiin liikaa yleiskustannuksia.

49

Koska riittävät tiedot niiden valtiosta riippumattomien järjestöjen ilmoittamista kuluista puuttuivat, joille rahoitusta oli edelleenmyönnetty, komissio ei pystynyt aina tarkastamaan kaikkien rahoitusta saaneiden valtiosta riippumattomien järjestöjen ilmoittamia kuluja. Tämä esti komissiota havaitsemasta mahdollisia tapauksia, joissa veloitettiin liikaa.

Valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttamaa EU‑rahoitusta koskevia tietoja julkaistaan useissa järjestelmissä, mutta julkistettuja tietoja on vähän

50

Tilintarkastustuomioistuin arvioi, oliko komissio julkistanut oikea-aikaisesti kattavat tiedot varoista, joista oli tarkastetuilla politiikanaloilla tehty sopimus valtiosta riippumattomien järjestöjen kanssa. Ulkoisten toimien alalla tutkittiin, noudattiko komissio kansainvälisiä avun läpinäkyvyyttä koskevia standardeja julkaistessaan valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttamaa EU‑rahoitusta koskevia tietoja. Tarkastuksessa selvitettiin, oliko komissio tarkastanut niiden tietojen riittävyyden, jotka kolmannet osapuolet olivat julkistaneet edelleenmyönnettyjä EU:n varoja käyttäneistä valtiosta riippumattomista järjestöistä. Lisäksi tilintarkastustuomioistuin tutki tarkastamiensa hankkeiden osalta, kuinka yhdenmukaisia eri avoimuusportaaleissa julkaistut tiedot olivat.

Valtiosta riippumattomien järjestöjen kanssa tehtyjä sopimuksia koskevia tietoja julkaistaan varainhoidon avoimuuden järjestelmässä, mutta tiedot ovat epätäydellisiä

51

Komissio julkaisee varainhoidon avoimuuden järjestelmässään vuosittain kaikilta politiikanaloilta tietoja suoraan hallinnoidun EU‑rahoituksen edunsaajista31 (ks. laatikko 7) Julkaisemalla EU:n varojen saajista tietoja jälkikäteen varainhoidon avoimuuden järjestelmässä komissio noudattaa varainhoitoasetuksessa säädettyjä vaatimuksia32.

Laatikko 7

Komission ylläpitämässä varainhoidon avoimuuden järjestelmässä saatavilla olevat tiedot

Komissio julkaisi varainhoidon avoimuuden järjestelmässä seuraavat tiedot:

  • varoja saanut edunsaaja/saaneet edunsaajat
  • menon käyttötarkoitus
  • edunsaajan/-saajien sijaintipaikka
  • menon määrä ja tyyppi (vain sitoumukset)
  • rahoituksen myöntämisestä vastannut yksikkö
  • EU:n talousarvion osa, josta rahoitus oli peräisin
  • vuosi, jona määrä kirjattiin komission kirjanpitoon.

Lähde: https://ec.europa.eu/info/about-european-commission/service-standards-and-principles/transparency/funding-recipients_fi.

52

Varainhoidon avoimuuden järjestelmä ei kuitenkaan sisällä kattavia tietoja valtiosta riippumattomille järjestöille myönnetystä rahoituksesta, koska

  • tosiasiallisesti maksetuista maksuista ei julkisteta tietoja
  • edunsaajaluokka ”valtiosta riippumattomat järjestöt” otettiin käyttöön vasta vuonna 2016, mutta sitä ei käytetä johdonmukaisesti, koska perusteet, joiden mukaisesti yhteisöt luokitellaan valtiosta riippumattomiksi järjestöiksi, puuttuvat
  • rahoitusta edelleenmyöntämisen kautta saaneita yhteisöjä ei julkisteta.
53

Komission yksiköt soveltavat erilaisia lähestymistapoja julkistaessaan rahoitustietoja varainhoidon avoimuuden järjestelmässä. Tehdessään sopimuksia usean edunsaajan kanssa tutkimuksen ja innovoinnin pääosasto, ympäristöasioiden pääosasto sekä koulutuksen, nuorisoasioiden, urheilun ja kulttuurin pääosasto (koulutuksen, audivisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanoviraston kautta) julkaisevat kaikkien edunsaajien nimet ja erittelevät varat edunsaajittain. PO ECHO julkaisee rahoituksen määrän ja sen valtiosta riippumattoman järjestön nimen, jonka kanssa komissio on tehnyt avustussopimuksen; pääosasto ei julkista tietoja mahdollisista muista täytäntöönpanokumppaneista, jotka toteuttavat osan toimesta tai koko toimen (ks. kaavio 3). Naapuruuspolitiikan ja laajentumisneuvottelujen pääosasto sekä kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden pääosasto ilmoittavat niiden valtiosta riippumattomien järjestöjen nimen, joiden kanssa komissio on tehnyt avustussopimuksen, sekä muiden hakijoiden nimet. Avustuksen määrä linkitetään kuitenkin vain siihen kumppaniin, joka johtaa tointa, eikä varoja eritellä edunsaajittain.

54

Tilintarkastustuomioistuin totesi, että kaikkien tarkastettujen neljäntoista suoraan hallinnoidun hankkeen osalta määrät, jotka julkaistiin varainhoidon avoimuuden järjestelmässä, olivat yhdenmukaisia avustussopimusten mukaisten määrien kanssa. Viidessä tapauksessa33 jotkin julkaistut tiedot, jotka koskivat toimen tyyppiä tai maantieteellistä sijaintipaikkaa tai rahoituksen myöntämisestä vastannutta yksikköä, kuitenkin puuttuivat tai olivat virheellisiä.

Tuloksia koskevia ja muita lisätietoja julkistetaan eri avoimuusportaaleissa
55

Varainhoidon avoimuuden järjestelmän lisäksi komissio julkaisee tietoja rahoitetuista toimista eri politiikanalojen useiden eri jakelukanavien välityksellä. Esimerkiksi tutkimuksen alalla komissio julkistaa rahoitusta koskevia tietoja EU:n tutkimus- ja kehitystietopalvelun (Cordis)34 kautta. Se on julkinen tietorekisteri ja portaali, johon tallennetaan tietoja EU:n rahoittamista tutkimushankkeista ja niiden tuloksista.

56

Ulkoisten toimien alalla komissio julkistaa tietoja valtiosta riippumattomille järjestöille myönnetystä rahoituksesta useissa avun läpinäkyvyyttä koskevissa verkkoportaaleissa, joita ovat EU Aid Explorer35, Euroopan hätä- ja katastrofiavun tietojärjestelmä (EDRIS)36 ja Financial Tracking Service37. Tarkastetuista hankkeista julkaistut tiedot olivat kaiken kaikkiaan yhdenmukaisia tosiasiallisesti myönnetyn rahoituksen kanssa.

Tietoja humanitaarisesta avusta ja kehitysavusta julkistetaan yleensä kansainvälisten avoimuusstandardien mukaisesti

57

Komissio raportoi tietoja humanitaarisesta avusta ja kehitysavusta kansainvälisten avun läpinäkyvyyttä koskevien sitoumusten täyttämiseksi. Komissio ilmoittaa tietoja luotonantajien ilmoituksia koskevaan OECD:n järjestelmään (Creditor Reporting System, CRS)38, avunantajien ennakoivia menosuunnitelmia koskevaan OECD:n tutkimukseen (Forward Spending Survey, FSS)39 ja kansainvälisen avun läpinäkyvyyttä koskevan aloitteen (IATI) rekisteriin40 yhteisten kansainvälisten standardien mukaisesti.

Komissio julkaisi tietoja humanitaarisesta avusta ja kehitysavusta yhteisen IATI-standardin mukaisesti, mutta joissakin tiedoissa oli puutteita
58

Komissio julkistaa tietoja humanitaarisesta avusta ja kehitysavusta noudattamalla IATIn41 yhteydessä kehitettyä yhteistä standardiraportointisäännöstöä. IATI on maailmanlaajuinen aloite, jolla pyritään lisäämään kehitysyhteistyön avoimuutta ja tuloksellisuutta.

59

Yleensä ottaen komissio julkaisee tietoja IATI-standardin mukaisesti. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi kuitenkin, etteivät IATIa varten raportoidut tiedot käsitä tietoja EU:n erityisrahastoista eivätkä rahoitettujen hankkeiden tuloksista42.

60

Tilintarkastustuomioistuin vertaili IATIn käyttäjäystävällisessä verkkoportaalissa julkaistuja tietoja todellisiin tietoihin otokseen kuuluvien hankkeiden osalta. Kaikista tarkastetuista hankkeista julkaistiin tietoja, mutta tilintarkastustuomioistuin havaitsi useita virheitä sopimusten rahamääräisessä arvossa43, maksuissa44 ja hankkeiden päättymispäivissä45 (ks. laatikko 8).

Laatikko 8

Esimerkkejä IATIn d-portalissa julkaistuissa tiedoissa havaituista virheistä

Hankkeen 11 osalta IATIn d-portalissa raportoitu maksujen määrä oli virheellinen. Portaalissa esitetty maksujen määrä oli 14 000 000 euroa, mutta tosiasiallisesti luvun pitäisi olla 11 200 000 euroa, koska loppumaksua ei ollut vielä suoritettu (2. maaliskuuta 2018).

Hankkeen 15 tapauksessa IATIn d-portalissa julkaistu sopimuksen arvo oli nolla, kun taas todellinen sopimuksen arvo oli 2 000 000 euroa, ja hankkeen päättymispäivä oli virheellinen, koska sitä ei ollut päivitetty hankkeelle myönnetyn kolmen kuukauden jatkoajan mukaisesti.

YK:n elimet julkaisivat riittämättömästi tietoja valtiosta riippumattomien järjestöjen kanssa tehdyistä sopimuksista

61

Välillisessä hallinnoinnissa komissio antaa hankkeiden toteutuksen kolmannen osapuolen tehtäväksi. Yhteisö, jolle toteuttamistehtäviä on siirretty, vastaa näissä tapauksissa EU‑rahoituksella myönnettyjen avustusten julkistamisesta46.

62

Tilintarkastustuomioistuin tarkasti tiedot, jotka ne YK:n elimet, joille toteuttamistehtäviä oli siirretty, olivat julkaisseet otoksen kuudesta välillisesti hallinnoidusta hankkeesta (ks. liite II). Tarkastuksessa todettiin, että viidessä tapauksessa YK:n elimet joko eivät julkaisseet47 tai julkaisivat vain osittain48 tietoja valtiosta riippumattomille järjestöille EU:n varoilla myönnetyistä avustuksista (ks. laatikko 9). Komissio ei myöskään tarkastanut, olivatko YK:n elimet täyttäneet julkaisemista koskevan vaatimuksen.

Laatikko 9

Esimerkkejä tapauksista, joissa YK:n elimet eivät julkaisseet tietoja valtiosta riippumattomille järjestöille edelleenmyönnetyistä EU:n varoista

Komissio antoi eräälle YK:n elimelle tehtäväksi hankkeen 18 toteuttamisen. Hanke koski käteisavustuksia ja pakolaisten tunnistamista Etiopiassa. YK:n elin antoi joidenkin toimien toteuttamisen valtiosta riippumattoman järjestön tehtäväksi mutta ei julkistanut verkkosivustollaan mitään tietoja avustuksen edelleenmyöntämisestä.

Etiopiassa komissio antoi eräälle YK:n elimelle tehtäväksi hankkeen 19 toteuttamisen. Hankkeella tuettiin ihmiskaupan uhrien sopeutumista yhteiskuntaan. Kaksi paikallista valtiosta riippumatonta järjestöä toteutti joitakin hankkeen toimista. YK:n elin julkaisi verkkosivustollaan vain vähän tietoja näiden järjestöjen kanssa tehdyistä sopimuksista eikä julkistanut sopimusten arvoja.

Johtopäätökset ja suositukset

63

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksessa tutkittiin, oliko valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttama EU‑rahoitus avointa. Tässä yhteydessä selvitettiin, oliko tapa, jolla komissio määrittelee yhteisöjä valtiosta riippumattomiksi järjestöiksi, luotettava ja oliko menettely, jolla valitaan valtiosta riippumattomia järjestöjä toteuttamaan EU:n rahoittamia toimia, avoin. Lisäksi tutkittiin, kuinka asianmukainen oli prosessi, jolla kerättiin, tarkastettiin ja julkistettiin tietoja valtiosta riippumattomista järjestöistä. Tarkastus kattoi tärkeimmät politiikanalat, joilla valtiosta riippumattomat järjestöt toteuttavat EU‑rahoitusta. Erityistä huomiota kiinnitettiin suurimpaan politiikanalaan eli ulkoisiin toimiin.

64

Tilintarkastustuomioistuin totesi, ettei komissio ollut riittävän avoin valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttaman EU‑rahoituksen osalta.

65

Mahdollisuus saada EU‑rahoitusta ei useimmissa tapauksissa ole riippuvainen siitä, onko yhteisö valtiosta riippumaton järjestö. Yhteisö merkitään komission kirjanpitojärjestelmään valtiosta riippumattomaksi järjestöksi yhteisön oman ilmoituksen perusteella. Tämän menettelyn ja komission suorittamien vähäisten tarkastusten vuoksi yhteisöjen luokittelu valtiosta riippumattomiksi järjestöiksi oli epäluotettavaa (ks. kohdat 1827).

66

Rahoituksen hakijoiden rekisteröitymistä varten ei ollut komission laajuista järjestelmää. Rahoituksen hakijoiden, kuten valtiosta riippumattomien järjestöjen, rekisteröitymiseen käytettyjä eri järjestelmiä ei myöskään ollut yhdistetty toisiinsa (ks. kohta 22).

Suositus 1 – Parannetaan valtiosta riippumattomia järjestöjä koskevien tietojen luotettavuutta

Komission olisi parannettava EU:n toimia täytäntöönpanevia valtiosta riippumattomia järjestöjä koskevan raportointinsa tuloksellisuutta ja avoimuutta. Tätä varten komission olisi saatava asianmukaisia tietoja ja parannettava EU:n varojen käyttöä toteuttavia valtiosta riippumattomia järjestöjä koskevan kirjanpitojärjestelmänsä tietojen luotettavuutta:

  1. sisällyttämällä oikeushenkilöiden validointia koskeviin sisäisiin ohjeisiinsa selkeät perusteet, joiden mukaisesti yhteisöt luokitellaan valtiosta riippumattomiksi järjestöiksi ABAC-järjestelmässä
  2. sisällyttämällä yhteiseen rekisteröitymisjärjestelmään vaatimus (tai mahdollisuus, jos valtiosta riippumattomat järjestöt ilmoittavat asiaan liittyvän turvallisuuskysymyksiä), jonka mukaan EU‑rahoituksen hakijoiden on ilmoitettava olevansa valtiosta riippumaton järjestö, ja julkistettava perusteet, joiden perusteella organisaatio katsotaan sellaiseksi.

Aikatavoite: vuoden 2020 loppu.

67

Tilintarkastustuomioistuin totesi, että ulkoisten toimien alalla komissio valitsi valtiosta riippumattomien järjestöjen johtamat hankkeet yleensä avoimuutta noudattaen. Tietyissä tapauksissa oli kuitenkin puutteita (ks. kohdat 2833).

68

Tilintarkastustuomioistuin totesi, etteivät komission eri yksiköt soveltaneet rahoituksen edelleenmyöntämismenettelyjä samanlaisella tavalla. ECHOn tulkinta kolmansille osapuolille myönnettävää rahoitustukea koskevista säännöistä oli väljempi kuin muiden pääosastojen. Rahoituksen edelleenmyöntäminen on tulkinnan vuoksi mahdollista useille toteuttamiseen osallistuville tasoille ilman edelleenmyönnettävien määrien rajoittamista (ks. kohdat 3537).

69

Tarkastettujen YK:n elinten käyttämät valtiosta riippumattomien järjestöjen valintamenettelyt eivät olleet aina läpinäkyviä (ks. kohdat 38 ja 39).

Suositus 2 – Tarkastetaan, kuinka rahoituksen edelleenmyöntämistä koskevia sääntöjä sovelletaan

Jos suoraan hallinnoitavan toimen toteuttaminen edellyttää rahoituksen edelleenmyöntämistä, komission olisi

  1. sovellettava eri yksiköissään yhdenmukaista tulkintaa varainhoitoasetuksen sovellettavista säännöistä ottaen huomioon alakohtaiset erikoispiirteet. Erityisesti kun toimen toteutus edellyttää kolmannelle osapuolelle myönnettävää rahoitustukea, tuen edellytykset olisi määriteltävä avustussopimuksessa vuoden 2018 varainhoitoasetuksen säännösten mukaisesti.
  2. Kun YK:n elimet valitsevat edunsaajia välillisessä hallinnoinnissa, komission olisi

  3. tarkistettava, että YK:n elimet soveltavat täytäntöönpanokumppanien valintaa koskevia sääntöjään ja menettelyjään oikein.

Aikatavoite: vuoden 2019 puolivälistä alkaen.

70

Komissio ei aina kerännyt ja tarkastanut valtiosta riippumattomia järjestöjä koskevia tietoja asianmukaisesti. Järjestelmissä ei varsinkaan aina ollut mahdollista kirjata sopimuksen kaikkien edunsaajien saamia varoja (ks. kohdat 41 ja 42).

71

Ulkoisten toimien alalla komissiolla ei ollut kattavia tietoja kaikkien toteutuksesta vastaavien toimijoiden saamasta rahoituksesta ja toteuttamista toimista. Tämä koski erityisesti kansainvälisten valtiosta riippumattomien järjestöjen verkostoja ja välillisesti hallinnoituja hankkeita. Kun hallinnointimuotona oli välillinen hallinnointi, saatavilla olleiden tietojen puute myös esti komissiota tarkastamasta ilmoitettuja kustannuksia (ks. kohdat 4349).

Suositus 3 – Parannetaan valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttamaa rahoitusta koskevia tietoja

Komission olisi parannettava rahoitettavista valtiosta riippumattomista järjestöistä kerättäviä tietoja

  1. mahdollistamalla se, että avustusten eri hallinnointijärjestelmissä voidaan kirjata kaikkien EU:n kanssa sopimussuhteessa olevien edunsaajien saama rahoitus eikä vain johtavan edunsaajan saamaa rahoitusta, jotta tiedot olisivat analysoitavissa ja käsiteltävissä.
  2. Ulkoisten toimien alalla komission olisi parannettava varojen jäljitettävyyttä

  3. kansainvälisten valtiosta riippumattomien järjestöjen verkostojen toteuttamissa toimissa yksilöimällä järjestelmissään yhteisöt, jotka tosiasiallisesti toteuttavat rahoitetut toimet
  4. YK:n elinten välityksellä toteutettavissa välillisesti hallinnoiduissa hankkeissa tarkistamalla, että rahoitettujen valtiosta riippumattomien järjestöjen osalta ilmoitetuista välillisistä kustannuksista toimitetaan riittävät tiedot, jotta voidaan arvioida kaikkien toteutuksesta vastaavien toimijoiden ilmoittamat kulut.

Aikatavoite: vuoden 2021 puoliväli.

72

Valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttamaa EU‑rahoitusta koskevia tietoja julkaistaan useissa järjestelmissä, mutta julkistettuja tietoja on vähän, paitsi ulkoisten toimien alalla (ks. kohdat 5156).

73

Komissio julkisti yleensä tietoja humanitaarisesta avusta ja kehitysavusta kansainvälisten avoimuusstandardien mukaisesti, mutta joissakin tiedoissa oli puutteita (ks. kohdat 5860).

74

Viidessä tapauksessa YK:n elimet, joille toteuttamistehtäviä oli siirretty, joko eivät julkaisseet ollenkaan tai julkaisivat vain osittain tietoja sopimuksista, jotka oli tehty valtiosta riippumattomien järjestöjen kanssa. Komissio ei tarkastanut, olivatko YK:n elimet täyttäneet julkaisemista koskevan vaatimuksen (ks. kohta 62).

Suositus 4 – Vakioidaan julkaistavat tiedot ja parannetaan niiden tarkkuutta

Komission olisi

  1. otettava käyttöön kaikissa yksiköissä yhtenäinen toimintatapa, jota sovelletaan tietojen julkaisemiseen varainhoidon avoimuuden järjestelmässä ja jolla varmistetaan, että kaikki EU:n kanssa sopimussuhteessa olevat avustuksen saajat ja myönnetty rahoituksen määrä julkistetaan.
  2. Aikatavoite: vuoden 2021 puoliväli.

    Ulkoisten toimien alalla komission olisi

  3. parannettava avun läpinäkyvyyttä koskevien kansainvälisten standardien noudattamista raportoimalla rahoitettujen hankkeiden tulokset ja EU:n erityisrahastoja koskevia tietoja
  4. tarkistettava, että YK:n elimet täyttävät velvollisuutensa julkistaa riittävästi tietoja tehdyistä sopimuksista, joilla on myönnetty avustusta EU‑rahoituksella.

Aikatavoite: vuoden 2021 puoliväli.

Tilintarkastustuomioistuimen V jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Lazaros S. Lazaroun johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 5. joulukuuta 2018 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Klaus-Heiner LEHNE
presidentti

Liitteet

Liite I

Tarkastetut suoraan hallinnoidut hankkeet

Pää­osasto Nro Sopimuksen viitetiedot Sopimuksen aihe Sopimus­puoli Määrä (euroa) Toteuttamis­aika
Libanon PO ECHO 1 ECHO/SYR/BUD/2016/91034 Monimuotoisen käteisavustuksen antaminen, jotta voidaan vastata haavoittuvassa asemassa olevien syyrialaispakolaisten tarpeisiin Libanonissa Kansainvälinen valtiosta riippumaton järjestö 31 050 000 1.6.2016–31.5.2017
2 ECHO/SYR/BUD/2014/91020 Hätätoimet haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten hyväksi Syyrian kriisin yhteydessä (vaihe 4) Kansainvälinen valtiosta riippumaton järjestö 5 500 000 1.7.2014–31.3.2015
3 ECHO/SYR/BUD/2016/91024 Kiireellinen apu konfliktin ja pakkosiirron vuoksi kärsivien pakolais- ja isäntäväestöjen suojelemiseksi Pohjois-Libanonissa ja Bekaan alueella Kansainvälinen valtiosta riippumaton järjestö 1 500 000 1.4.2016–30.4.2017
PO NEAR 4 2015/364-146 Turvallisen vesi- ja jätehuollon järjestäminen Syyrian kriisistä kärsivälle haavoittuvassa asemassa olevalle väestölle Etelä-Libanonissa Kansainvälinen valtiosta riippumaton järjestö 2 110 823 17.9.2015–16.9.2017
5 2013/282-595 Kokonaisvaltaisen, koko muuttoprosessin kattavan lähestymistavan käyttöönotto maahanmuuttajien ja pakolaisten tukemisessa ja voimaannuttamisessa Kansainvälinen valtiosta riippumaton järjestö 1 914 506 31.7.2013–30.7.2016
6 2014/350-232 Libanonin oikeuslaitoksen riippumattomuus: yhteiskunnallisesti ensisijainen tavoite Paikallinen valtiosta riippumaton järjestö 1 000 000 16.10.2014–15.5.2018
7 2015/371-135 Libanonilaisten kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden esiintuominen osallistavan ja kestävän kehityksen edistämiseksi maatalous- ja ympäristöalalla Pohjois-Libanonissa Kansainvälinen valtiosta riippumaton järjestö 470 949 1.2.2016–28.2.2018
Etiopia PO ECHO 11 ECHO/-HF/EDF/2015/01001 Hätäapumekanismi (ERM) IV Etiopiassa Kansainvälinen valtiosta riippumaton järjestö 14 000 000 1.1.2016–30.6.2017
12 ECHO/-HF/EDF/2015/01025 Etiopian valtion kanssa toteutettava siemenhätäapu (SERGE) Kansainvälinen valtiosta riippumaton järjestö 5 000 000 26.5.2016–25.3.2017
13 ECHO/-HF/EDF/2015/01017 Monialainen hätäapu Afarin alueen viiden piirikunnan (woreda) haavoittuvassa asemassa oleville yhteisöille Etiopiassa Kansainvälinen valtiosta riippumaton järjestö 1 500 000 1.3.2016–31.8.2017
PO DEVCO 14 2014/343-843 Biodiversiteetin ja ekosysteemipalvelujen suojelu sekä ylänkö- ja alankoyhteisöjen hyvinvoinnin parantaminen Balen ekoalueella Kansainvälinen valtiosta riippumaton järjestö 5 000 000 9.7.2014–8.4.2018
15 2014/340-882 Selviytymis- ja palautumiskyvyn kehittäminen haavoittuvassa asemassa olevan väestön keskuudessa Wag Hemra​-vyöhykkeen Amharan alueella Etiopiassa Kansainvälinen valtiosta riippumaton järjestö 2 000 000 17.4.2014–16.7.2017
16 2016/376-321 Paimentolaisuuden sekä maanviljelyn ja laiduntamisen luonnonvarojen hallinta- ja elinkeinoaloitteet (PANRMLI) Paikallinen valtiosta riippumaton järjestö 197 865 1.7.2016–31.10.2018
17 2014/341-464 Afarin alueen paimentolaisyhteisöjen lisääntymisterveydenhuollon kehittämishanke Paikallinen valtiosta riippumaton järjestö 180 000 12.4.2014–11.4.2016

Liite II

Tarkastetut välillisesti hallinnoidut hankkeet

Pää­osasto Nro Sopi­muksen viite­tiedot Sopimuksen aihe Sopi­mus­puoli Määrä (euroa) Toteut­tamis­aika Valtiosta riippumaton järjestö, jolle rahoitusta on edelleenmyönnetty
Libanon PO ECHO 8 ECHO/SYR/BUD/2016/91010 Suojan ja humanitaarisen avun tarjoaminen Libanonissa eläville pakolaisille YK:n elin 30 000 000 1.4.2016–31.3.2017 Kansainvälinen ja paikallinen valtiosta riippumaton järjestö
PO NEAR 9 2015/367-663 Tuki Syyrian kriisistä kärsivien kouluikäisten lasten oppimismahdollisuuksien edistämiseksi sekä lasten, naisten ja huoltajien terveydenhuollon varmistamiseksi ja haavoittuvuuden vähentämiseksi Libanonissa YK:n elin 37 920 556 1.9.2015–31.8.2017 Kansainvälinen ja paikallinen valtiosta riippumaton järjestö
10 2015/371-621 Haavoittuvassa asemassa oleville syyrialaispakolaisille ja libanonilaisyhteisöille tarjottavien ei-tarttuvien tautien hoitopalvelujen ja mielenterveyspalvelujen saatavuuden parantaminen perusterveydenhuollon tasolla Libanonissa YK:n elin 2 308 000 1.1.2016–31.3.2017 Paikallinen valtiosta riippumaton järjestö
Etiopia PO ECHO 18 ECHO/-HF/BUD/2015/91054 Käteisavustukset somali-, eritrealais-, eteläsudanilais- ja sudanilaispakolaisille sekä pakolaisten biometrinen tunnistus YK:n elin 5 000 000 1.4.2015–31.3.2016 Kansainvälinen valtiosta riippumaton järjestö
PO DEVCO 19 2015/358-720 Etiopiaan palaavien yhteiskuntaan sopeutumisen tukeminen YK:n elin 5 000 000 1.1.2015–31.12.2018 Kaksi paikallista valtiosta riippumatonta järjestöä
20 2014/346-779 Paimentolaisyhteisöjen selviytymiskyvyn edistäminen (PPR) parantamalla eläinten terveydenhuollon toteuttamista Etiopian paimentolaisalueilla YK:n elin 9 277 294 26.7.2014–25.11.2018 Kaksi kansainvälistä valtiosta riippumatonta järjestöä

Liite III

Yksittäisten hankkeiden arviointi – yleiskatsaus

Han­ke, nro Komission toteuttama valtiosta riippumattomien järjestöjen hankkeiden valinta Kolmansien osapuolten toteuttama valtiosta riippumattomien järjestöjen valinta EU-rahoitusta koskevat tiedot Tietojen käyttäminen Julkaiseminen
Valinta­prosessi on läpinäkyvä Järjestö­kump­panien valmiudet arvioidaan Valinta­prosessi on läpinäkyvä Järjestö­kump­panien valmiudet arvioidaan Komission järjestelmät osoittavat, kuka tekee mitäkin järjestöjen toteuttamissa toimissa Komission järjestelmät osoittavat kunkin järjestön saaman rahoituksen Tietojen perusteella pystytään arvioimaan kustannusten kohtuullisuutta Tietoja voidaan käyttää toteuttamis­ongelmien havaitsemiseen ja korjaamiseen Tietoja voidaan käyttää koordi­nointiin Varainhoidon avoimuuden järjestelmä IATI Muut portaalit / Niiden yhteisöjen julkaisu­kanavat, joille toteuttamis­tehtäviä oli siirretty
1 Osit­tain Kyllä Ei sov. Ei sov. Osit­tain Kyllä Kyllä Osit­tain Kyllä Osit­tain Osit­tain Kyllä
2 Osit­tain Ei Ei sov. Ei sov. Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Osit­tain Osit­tain Osit­tain
3 Osit­tain Kyllä Ei sov. Ei sov. Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä
4 Kyllä Kyllä Ei sov. Ei sov. Osit­tain Osit­tain Kyllä Kyllä Kyllä Osit­tain Osit­tain Osit­tain
5 Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Osit­tain Kyllä Kyllä Kyllä Osit­tain Osit­tain Ei
6 Kyllä Kyllä Ei sov. Ei sov. Kyllä Ei Kyllä Kyllä Kyllä Osit­tain Osit­tain Osit­tain
7 Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Osit­tain Osit­tain Osit­tain
8 Ei sov. Ei sov. Kyllä Kyllä Ei Ei Ei Ei Ei Ei sov. Ei sov. Osit­tain
9 Ei sov. Ei sov. Ei Kyllä Ei Ei Ei Ei Ei Ei sov. Ei sov. Ei
10 Ei sov. Ei sov. Kyllä Kyllä Osit­tain Osit­tain Ei Kyllä Osit­tain Ei sov. Ei sov. Kyllä
11 Osit­tain Kyllä Kyllä Kyllä Osit­tain Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Osit­tain Kyllä
12 Osittain Kyllä Kyllä Kyllä Osit­tain Osit­tain Osit­tain Kyllä Kyllä Kyllä Osit­tain Osit­tain
13 Osit­tain Kyllä Ei sov. Ei sov. Ei Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Osit­tain Kyllä
14 Kyllä Kyllä Ei sov. Ei sov. Kyllä Kyllä Osit­tain Kyllä Kyllä Osit­tain Osit­tain Osit­tain
15 Kyllä Kyllä Ei sov. Ei sov. Osit­tain Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Osittain Osittain Osittain
16 Kyllä Osit­tain Ei sov. Ei sov. Kyllä Ei Kyllä Kyllä Kyllä Osit­tain Osit­tain Osit­tain
17 Kyllä Osit­tain Ei sov. Ei sov. Kyllä Ei Kyllä Kyllä Osit­tain Osit­tain Osit­tain Osit­tain
18 Ei sov. Ei sov. Ei Kyllä Osit­tain Ei Ei Kyllä Osit­tain Ei sov. Ei sov. Ei
19 Ei sov. Ei sov. Kyllä Kyllä Osit­tain Ei Ei Kyllä Osit­tain Ei sov. Ei sov. Osit­tain
20 Ei sov. Ei sov. Ei Kyllä Kyllä Osit­tain Ei Kyllä Osit­tain Ei sov. Ei sov. Ei

Komission vastaukset

Tiivistelmä

III

Komissio katsoo, että se on riittävän avoin myöntämänsä rahoituksen osalta ja ettei valtiosta riippumattomia järjestöjä pitäisi erottaa erilliseksi edunsaajaluokaksi.

Mikäli hakijat täyttävät tukikelpoisuusperusteet, komissio keskittyy hakemuksia käsitellessään hankekuvaukseen ja siihen, vastaako se ohjelman tavoitteita ja miten sillä voitaisiin edistää tavoitteiden saavuttamista. Koska lainsäädännössä ei edellytetä sen kirjaamista, onko rahoitusta saava yhteisö valtiosta riippumaton järjestö, ja koska valtiosta riippumattomalle järjestölle ei ole lakisääteistä määritelmää, valtiosta riippumattomille järjestöille ohjattuja varoja ei kirjata erikseen kirjanpitojärjestelmään.

IV

Sen kirjaaminen komission kirjanpitojärjestelmään, että edunsaaja on valtiosta riippumaton järjestö, ei ole pakollista, koska ei ole oikeudellisia perusteita kohdella valtiosta riippumattomia järjestöjä eri tavoin kuin muita edunsaajia ja koska valtiosta riippumattomalle järjestölle ei ole yhteistä määritelmää. Missään rahoituksen avoimuutta koskevassa vaatimuksessa ei myöskään mainita erityisesti, että valtiosta riippumattomille järjestöille myönnetystä rahoituksesta olisi raportoitava erikseen.

Tästä syystä komissio katsoo, ettei sen kirjanpitojärjestelmässä tehtyä luokittelua voida pitää epäluotettavana.

V

Komission yksiköt hyödyntävät varainhoitoasetuksessa säädettyä joustavuutta, jonka ansiosta tukea voidaan antaa monin eri tavoin.

Kolmansille osapuolille myönnettävän rahoitustuen välityksellä annettavaa apua varten uudessa varainhoitoasetuksessa otetaan nyt huomioon eri toimintaympäristöt esimerkiksi humanitaarisen avun toimittamista varten. Varainhoitoasetuksen 204 artiklassa (viimeisessä virkkeessä) todetaan seuraavaa: ”Tämä kynnysarvo voidaan ylittää, jos toimien tavoitteiden saavuttaminen olisi muuten mahdotonta tai liian vaikeaa.”

Varainhoitoasetuksessa ei myöskään määritellä rahoituksen toteuttamiseen osallistuvien tasojen määrää.

VI

Valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttamasta EU-rahoituksesta kerättävät tiedot eivät voi olla yhtenäisiä. Se, millaisia tietoja tarvitaan, riippuu EU-rahoituksen toteuttamisympäristöstä.

Komissio haluaa huomauttaa, että se seuraa aktiivisesti hankkeiden täytäntöönpanoa ja suorittaa tarvittavat rahoitusta koskevat tarkastukset. Asiaa koskevan säädöskehyksen mukaisesti komissio voi

  • pyytää edunsaajia asettamaan saataville kaikki hanketta koskevat taloudelliset tiedot
  • suorittaa EU:n rahoittamia toimia koskevia tarkastuksia, kuten paikalla tehtäviä tarkastuksia.
IX

Komissio hyväksyy kaikki suositukset ensimmäistä lukuun ottamatta vastauksissa esitetyistä syistä.

Johdanto

1

Komissio on tietoinen, että kiinnostus valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttaman rahoituksen avoimuutta kohtaan kasvaa.

2

Komissio toteaa, että avoimuuden tavoittelu olisi asetettava kontekstiin seuraavasti:

  • Lainsäätäjä ei ole antanut eikä ehdottanut EU:n yhteistä valtiosta riippumattoman järjestön määritelmää, ja määritelmän puuttuminen olisi otettava huomioon odotuksissa, jotka koskevat valtiosta riippumattomista järjestöistä komission saatavilla olevia tietoja.
  • Kaikissa pyrkimyksissä määritellä valtiosta riippumaton järjestö on otettava oikeassa suhteessa huomioon tarve suojella valtiosta riippumattomien järjestöjen toimintavapautta.
Laatikko 1 – Mikä valtiosta riippumaton järjestö on?

Ks. komission kohtaan 2 antama vastaus.

Lisäksi komissio haluaa painottaa, että vuonna 1997 annetussa komission tiedonannossa esitettyjä perusteita ei ole toistettu komission perussäädöksissä.

Komissio haluaa erityisesti huomauttaa, että kehitysavun alalla käytetään useammin termiä ”kansalaisyhteiskunnan organisaatio” kuin termiä ”valtiosta riippumaton järjestö”. Komission tiedonannossa COM(2012) 492 final49 määritellään kansalaisyhteiskunnan organisaatiot, joiden alaryhmä valtiosta riippumattomat järjestöt ovat.

6

Varainhoitoasetuksen 35 artikla ei sisällä nimenomaista viittausta valtiosta riippumattomiin järjestöihin.

Humanitaarisen avun yhteydessä ei myöskään aina ole asianmukaista paljastaa kaikkia konfliktialueilla kerättyjä tietoja, koska tietojen paljastaminen voisi saattaa osapuolet vaaraan. Kehitysavun osalta on tärkeää korostaa, että komissiolla on harkintavaltaa ratkaista, julkistetaanko unionin varojen saajia koskevia tietoja arkaluonteisilla politiikanaloilla (ks. yhteisen täytäntöönpanoasetuksen 4 artiklan 5 kohta: ”unionin rahoitusapua annettaessa komissio toteuttaa tarvittaessa kaikki aiheelliset toimenpiteet unionin rahoitusavun näkyvyyden varmistamiseksi. Näihin kuuluvat toimenpiteet, joilla asianmukaisesti perusteltuja tapauksia lukuun ottamatta asetetaan näkyvyyttä koskevia vaatimuksia unionin varojen saajille.”).

Huomautukset

18

Koska lainsäädännössä ei edellytetä sen kirjaamista, onko rahoitusta saava yhteisö valtiosta riippumaton järjestö, ja koska valtiosta riippumattomalle järjestölle ei ole lakisääteistä määritelmää, kirjanpitojärjestelmää ei ole suunniteltu niin, että siinä kirjattaisiin erikseen varat, jotka on ohjattu valtiosta riippumattomille järjestöille. Näin ollen komissio ei katso, että tapa, jolla se määrittelee yhteisöjä valtiosta riippumattomiksi järjestöiksi, olisi epäluotettava.

19

Koska määritelmää ei ole ja koska varainhoitoasetuksessa ei ole erillisiä vaatimuksia, jotka koskisivat valtiosta riippumattomia järjestöjä, ei ole perusteita sille, että komission olisi laadittava strategia, jonka erityisenä kohteena olisivat valtiosta riippumattomat järjestöt.

20

Ks. komission kohtaan 19 antama vastaus.

23

Hakijoiden on rekisteröidyttävä keskitettyyn sähköiseen tietojen vaihtamisjärjestelmään kerran, mutta rekisteröityminen päivitettävä, kun tiedot eivät enää pidä paikkansa.

24

Sen varmistamiseksi, että tukikelpoisuusperusteet täyttyvät, tehdään perusteellisia tarkastuksia. Niissä tarkastetaan voittoa tavoittelemattoman yhteisön luokittelu ja rekisteröitymistiedot ja myös vahvistetaan oikeudellinen muoto.

LIFE-ohjelman toiminta-avustusten osalta tarkastetaan järjestelmällisesti kaikkien hakijoiden perussäännöt ja rekisteröintiasiakirjat.50

Humanitaarisen avun tapauksessa sopimus toimen toteuttamisesta voidaan tehdä valtiosta riippumattoman järjestön kanssa vasta, kun se on allekirjoittanut kumppanuutta koskevan puitesopimuksen. Komissio tarkistaa valtiosta riippumattoman järjestön aseman perusteellisesti ennen puitesopimuksen allekirjoittamista ja tietojen lähettämistä ABAC-järjestelmään.

26

Tukikelpoisuusperusteiden täyttyminen tarkistetaan ennen avustussopimusten allekirjoittamista niiden kaikkien ehdotuspyyntöihin osallistuneiden osalta, jotka on valittu rahoituksen saajiksi. Tämä periaate sisältyy varainhoitoasetukseen.

Monet yliopistot ja tutkimuslaitokset ovat hyväntekeväisyysorganisaatioita, valtiosta riippumattomia ja voittoa tavoittelemattomia ja toimivat yleisen edun hyväksi. Nämä tekijät tarkoittaisivat joissakin jäsenvaltioissa, että yliopistot ja tutkimuslaitokset ovat valtiosta riippumattomia järjestöjä. Komissio katsoo, että sillä olevat tiedot ovat luotettavia ja ettei se, ettei valtiosta riippumattoman järjestön asemaa vahvisteta, heikennä tietojen luotettavuutta. Valtiosta riippumattomia järjestöjä koskevien tietojen puuttuminen johtuu siitä, ettei valtiosta riippumattomalle järjestölle ole koko EU:ssa käytettävää yhteistä määritelmää.

27

Valtiosta riippumattoman järjestön merkitsemisestä sellaiseksi voitaisiin tehdä ABAC-järjestelmässä pakollista vain, jos päästäisiin yksimielisyyteen siitä, mitä valtiosta riippumattomalla järjestöllä tarkoitetaan, ja jos otettaisiin käyttöön oikeusperusta, jonka mukaan valtiosta riippumattomat järjestöt olisi erotettava muista edunsaajista.

ABAC-järjestelmässä on jokaisen rekisteröinnin yhteydessä pakko täyttää vain oikeushenkilötyyppiä koskeva kenttä. Hankkeessa 16 oikeushenkilötyypiksi on ABAC-järjestelmässä kirjattu voittoa tavoittelematon yhteisö.

PADOR-rekisteröitymisjärjestelmä on paikallinen, eivätkä sen tiedot siirry automaattisesti oikeushenkilörekisteriin.

29

Valintamenettelyt riippuvat täytäntöönpanomuodosta (esimerkiksi avustus tai palvelusopimus), joka valitaan ohjelman tavoitteiden mukaan, eikä edunsaajien tai mahdollisten täytäntöönpanokumppanien perusteella.

Se, voivatko valtiosta riippumattomat järjestöt saada rahoitusta samoilla ehdoilla, riippuu ohjeista tai tarjouseritelmistä ja määräytyy myös ohjelmien tavoitteiden perusteella.

32

Varainhoitoasetuksessa ei edellytetä kaikkien todentavien asiakirjojen järjestelmällistä tarkistamista.

Yleinen velvollisuus toimittaa todentavia asiakirjoja aiheuttaisi suuren hallinnollisen rasituksen (sekä hakijoille että komissiolle) ja saattaisi viivästyttää sopimuksentekomenettelyjä huomattavasti.

Toimitettavien tietojen on oltava totuudenmukaisia, ja ne voidaan tarkistaa, jos herää epäilyjä. Jos tiedot ovat totuudenvastaisia, hakija voidaan poistaa menettelystä.

33

Sopimuksia tekevä viranomainen ei suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tarkista järjestelmällisesti kaikkia mahdollisten edunsaajien toimittamia ilmoituksia. Hakija voidaan hylätä – tai sopimus voidaan irtisanoa – jos vääriä ilmoituksia on annettu.

36

Komissio haluaa huomauttaa, että PO ECHO hyödynsi varainhoitoasetuksessa säädettyä joustavuutta.

Kolmansille osapuolille myönnettävän rahoitustuen välityksellä annettavaa apua varten uudessa varainhoitoasetuksessa otetaan nyt huomioon eri toimintaympäristöt esimerkiksi humanitaarisen avun toimittamista varten. Varainhoitoasetuksen 204 artiklan (viimeisessä virkkeessä) todetaan seuraavaa: ”Tämä kynnysarvo voidaan ylittää, jos toimien tavoitteiden saavuttaminen olisi muuten mahdotonta tai liian vaikeaa.”

ECHOn osalta tämä lähestymistapa voidaan perustella välttämättömillä toiminnallisilla näkökohdilla, joiden mukaan EU:n humanitaarisen avun ohjelman toteuttaa ripeästi se toimija, joka pystyy toteutukseen vallitsevissa olosuhteissa parhaiten. Tämän vuoksi humanitaarisen avun toteutusketjussa on oltava kauttaaltaan runsaasti joustavuutta.

Varainhoitoasetuksessa ei myöskään määritellä rahoituksen toteuttamiseen osallistuvien tasojen määrää.

37

Komissio viittaa kohtaan 36 antamaansa vastaukseen.

39

Komissio haluaa tuoda esiin, että välillisessä hallinnoinnissa täytäntöönpanokumppani voi käyttää avustusten myöntämistä koskevia omia sääntöjään, jos säännöille on annettu myönteinen arvio. Jos yhteisön järjestelmät ja menettelyt muuttuvat, sen on ilmoitettava asiasta komissiolle.

Pilariarviointien ansiosta organisaatiot taas voivat käyttää omia menettelyjään, sillä rahoituksesta ja hallinnosta tehdyssä puitesopimuksessa ei määritellä yksityiskohtaisesti kaikkia valtiosta riippumattomien järjestöjen valintaan käytettäviä menettelyjä. On tärkeää erottaa toisistaan eri käsitteet, esimerkiksi valtuutettu, edelleenvaltuutettu, täytäntöönpanokumppani, edelleenmyönnetyn avustuksen saaja ja kolmansille osapuolille myönnetyn rahoitustuen saaja, sekä näiden tahojen roolit.

Lisäksi komissio painottaa, että myönteinen pilariarviointi annetaan välillisen hallinnoinnin ennakkoedellytyksenä. Arviointia ei tehdä tiettyä sopimusta varten.

Laatikko 4 – Esimerkki kolmannen osapuolen toteuttamasta valintaprosessista, jossa ei noudatettu sen omia valintasääntöjä

Täytäntöönpanokumppanien valinnassa otettiin huomioon aluehallintokumppanien valmiudet toimia syrjäisellä ja vaikealla alueella.

Yhteisöt saattavat ensin varmistaa, että alueviranomaiset tukevat hanketta. Sitten varmistetaan varat ja tehdään sopimus. Vasta sen jälkeen yhteisö allekirjoittaa yhteisymmärryspöytäkirjan aluehallintokumppanin kanssa. Tämä voisi selittää Euroopan tilintarkastustuomioistuimen tarkoittaman tapahtumien kulun.

Laatikko 5 – Komission eri järjestelmissä kerätyt tiedot

ECHOn tapauksessa toimikohtaiset avustukset ovat yhden edunsaajan avustuksia yhteisöille, jotka ovat tehneet ECHOn kanssa kumppanuutta koskevan puitesopimuksen. ECHOn sisäisessä järjestelmässä rahoitus on näin ollen kohdennettu oikein sille oikeushenkilölle, jonka kanssa komissio on tehnyt varainhoitoasetuksessa tarkoitetun oikeudellisen sitoumuksen.

Vaikka täytäntöönpanokumppanit eivät ole aina tiedossa pyyntövaiheessa, koska nämä tiedot eivät ehkä ole vielä kumppanien saatavilla, järjestelmässä on jo mahdollista päivittää näitä tietoja koko täytäntöönpanon ajan ja viimeistään ennen loppuraportin laatimista. Välillisen hallinnoinnin yhteydessä sopimuksissa edellytetään, että kumppanit varmistavat loppuraporttivaiheessa lukuja koskevien tietojen riittävyyden (täytäntöönpanokumppanit ja niiden osuudet).

ECHOn kumppanien loppuraporttivaiheessa lähettämät kirjanpitotiedot sisältävät tarkat tiedot kaikista toimen täytäntöönpanon aikana aiheutuneista menoista. Lisäksi sillä, että kumppaneiden annetaan lähettää kirjanpitotiedot oman tilinpäätöksensä mukaisesti, vastataan EU:n toimielinten vuoden 2014 kumppanuutta koskevia puitesopimuksia laadittaessa esittämään yksinkertaistamiskehotukseen.

Viides kohta: Komissio haluaa tuoda esiin, että nykyisissä malleissa, jotka sisältyvät ulkoisiin toimiin liittyviä sopimusmenettelyjä koskevaan käytännön oppaaseen, edellytetään tulosten raportointia eikä rahoituksen raportointia edunsaajittain.

42

Komissio kerää tiedot, jotka se tarvitsee täyttääkseen velvoitteensa varmistaa moitteeton varainhoito. Komissio välttää sellaisen tiedon keräämistä, jota ei tarvita tähän tarkoitukseen, jotta osallistujille aiheutuvaa hallinnollista rasitusta voidaan rajoittaa.

43

Komission eri yksiköt voivat perussäädöstensä ja toimintansa prioriteettien mukaisesti toimia kansainvälisten valtiosta riippumattomien järjestöjen verkostojen jäsenten kanssa varainhoitoasetuksessa säädettyjen järjestelyjen mukaisesti.

Verkoston jäsenenä olevat yhteisöt voisivat olla kolmansille osapuolille myönnettävän rahoitustuen saajia. Valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttamasta EU-rahoituksesta kerättävät tiedot eivät voi olla yhtenäisiä. Se, millaisia tietoja tarvitaan, riippuu EU-rahoituksen toteuttamisympäristöstä.

44

Komissio noudattaa raportointivaatimuksiaan täysimääräisesti, sillä se on sopimussuhteessa ainoastaan siihen kumppaniin, jonka kanssa on tehty kumppanuutta koskeva puitesopimus. Tämä on ainoa suhde, josta varainhoidon avoimuuden järjestelmässä edellytetään raportoitavan. Ks. myös komission laatikkoon 5 antamat vastaukset.

Kansainvälisten valtiosta riippumattomien järjestöjen verkostot ovat toimineet läpinäkyvästi toimittamalla komissiolle tietoja työskentelyjärjestelyistään. Kansainvälisten valtiosta riippumattomien järjestöjen verkostojen tavoitteena on saada aikaan tehokkuusetuja keskittämällä asiantuntemusta ja tietotaitoa kentällä ainutlaatuisella tavalla ja varmistaa, että kriiseihin pystytään reagoimaan nopeasti.

Komissio aikoo vielä selkeyttää asiaa vuodesta 2019 alkaen.

45

Komissio solmii sopimussuhteen kumppaniin, jonka kanssa tehdään kumppanuutta koskeva puitesopimus ja joka on ainoa varainhoitoasetuksessa tarkoitettu oikeushenkilö. Kumppanuutta koskevan puitesopimuksen yleisissä ehdoissa määrätään lisäksi, että ECHOn ja valtiosta riippumattoman järjestön suhde perustuu kumppanuuteen, jossa kumppaneilla on täysi vastuu kaikista täytäntöönpanokumppaniensa toteuttamista toimista. Välillisen hallinnoinnin yhteydessä sopimuksissa edellytetään siksi, että kumppanit varmistavat loppuraporttivaiheessa lukuja koskevien tietojen riittävyyden (täytäntöönpanokumppanit ja niiden osuudet).

Tekemällä kumppanuutta koskeva puitesopimus EU:hun sijoittautuneiden valtiosta riippumattomien järjestöjen kanssa voidaan lisäksi helpottaa kaikkien tehtyjen avustussopimusten täytäntöönpanoa. Näin voidaan varmistaa, että EU:n taloudellisia etuja suojellaan asianmukaisesti.

46

Välillisessä hallinnoinnissa YK:n elimillä ei ole oikeudellista velvoitetta kirjata valtiosta riippumattomille järjestöille myönnettyä rahoitusta. Siksi tietoja elinten valtiosta riippumattomille järjestöille edelleenmyöntämästä rahoituksesta ei voida asettaa saataville myöskään komission järjestelmissä.

Varainhoitoasetukseen ei sisälly vaatimusta (eikä budjettivallan käyttäjä ole asettanut raportointivaatimusta), jonka mukaan kolmantena osapuolena olevan valtiosta riippumattoman järjestön saama rahoitus olisi kirjattava välillisen hallinnoinnin yhteydessä. Lisäksi on otettava huomioon, ettei valtiosta riippumattomasta järjestöstä ole tehty määritelmää.

Laatikko 6 – Esimerkki liian suurina veloitetuista välillisistä kustannuksista

Tämä liittyy siihen, miten avustukset rakentuvat: ne koostuvat välittömistä ja välillisistä kustannuksista. Välilliset kustannukset lasketaan prosenttiosuutena välittömistä kustannuksista. On ymmärrettävää, että sekä toteuttavalla yhteisöllä että EU:n varojen saajilla on yleiskustannuksia, kun ne toteuttavat EU:n talousarviota.

Hankkeessa 20 ulkoinen tarkastuskäynti on aiheuttanut korjaavia toimenpiteitä, joihin sisältyy myös varojen takaisinperintää.

49

Etukäteen tehtävä pilariarviointi antaa välillisessä hallinnoinnissa varmuuden siitä, että komissio voi luottaa sen yhteisön järjestelmiin, sääntöihin ja menettelyihin, jolle toteuttamistehtävä on annettu, koska ne katsotaan komission käyttämiä järjestelmiä, sääntöjä ja menettelyjä vastaaviksi. Nämä järjestelmät, säännöt ja menettelyt takaavat unionin taloudellisten etujen suojaamisen. Tässä talousarvion toteuttamistavassa komission ei siksi tarvitse pystyä tarkastamaan järjestelmällisesti kaikkien niiden valtiosta riippumattomien järjestöjen ilmoittamia kuluja, joille rahoitusta on edelleenmyönnetty.

Komissio seuraa aktiivisesti hankkeiden täytäntöönpanoa ja voi tarvittaessa suorittaa tarvittavat rahoitusta koskevat tarkastukset. YK:n kanssa rahoituksesta ja hallinnosta tehdyn puitesopimuksen liitteen mukaisesti komissio voi

  • pyytää YK:ta asettamaan saataville kaikki hanketta koskevat taloudelliset tiedot
  • suorittaa EU:n rahoittamia toimia koskevia tarkastuksia, kuten paikalla tehtäviä tarkastuksia.
50

Käytössä on (ABAC-järjestelmän kautta) järjestelmä (EDES), joka varoittaa talouden toimijoista, jotka on suljettu pois niin, etteivät ne voi saada unionin varoja, tai joille on määrätty taloudellisia seuraamuksia.

52

Ensimmäinen luetelmakohta: Tätä ei edellytetä varainhoitoasetuksessa. Useimmissa hankkeissa maksut jakautuvat usealle vuodelle (eikä vuosittainen julkaiseminen esimerkiksi varainhoidon avoimuuden järjestelmässä antaisi selkeää kuvaa tosiasiallisesti maksetuista maksuista).

Toinen luetelmakohta: Valtiosta riippumatonta järjestöä koskeva kenttä ei ole pakollinen kenttä oikeushenkilörekisterissä. Sitä käytetään kuitenkin johdonmukaisesti jatkuvasti vain, jos yhteisö on voittoa tavoittelematon ja yksityinen ja ilmoittanut olevansa sellainen, jolloin rahoituksesta raportoidaan varainhoidon avoimuuden järjestelmässä tämän mukaisesti.

Kolmas luetelmakohta: Rahoitusta edelleenmyöntämisen kautta saaneita yhteisöjä ei julkisteta, mutta ne voidaan tunnistaa sen yhteisön raportoinnissa, joka on myöntänyt varoja edelleen, ellei tietojen paljastamisesta aiheudu vakavaa riskiä tietojen eheyden ja luottamuksellisuuden kannalta tai tosiasiallista uhkaa (esimerkiksi ihmisoikeusaktivisteille).

53

Kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden pääosaston käyttämiin avustussopimus- ja talousarviomalleihin ei sisälly varojen erittelyä toteutuskumppaneittain, koska päähakijalla on täysi vastuu ja tilivelvollisuus tietylle toimelle myönnettyjen kaikkien varojen (eli EU:n osuuden ja muiden osuuksien) hallinnoinnista. Määrärahojen jakautuminen kumppaneiden kesken käy kuitenkin joissakin tapauksissa ilmi talousarvioista, ja toisinaan varat on esitetty budjettikohdittain tai toimittain ehdotuksen kuvauksessa. Määrärahat saatetaan esittää yksityiskohtaisesti myös yhteisymmärryspöytäkirjassa, jonka täytäntöönpanokumppanit ovat allekirjoittaneet.

ECHO katsoo, että se täyttää täysin varainhoidon avoimuuden järjestelmän vaatimukset sekä kumppanuutta koskevan puitesopimuksen ja varainhoitoasetuksen vaatimukset. Varainhoidon avoimuuden järjestelmässä ei ole velvoitetta raportoida muista kumppaneista kuin siitä, jonka kanssa on tehty kumppanuutta koskeva puitesopimus.

54

Hankkeiden 14 ja 15 osalta on tarkoitus toteuttaa tarkastuksia ja korjaavia toimenpiteitä. Varainhoidon avoimuuden järjestelmässä ei itse asiassa ole tarkoitus seurata toimien maantieteellistä sijaintia, koska seuranta ei olisi kustannustehokasta.

59

Komissio on sitoutunut vahvistamaan tulosperusteista kulttuuria ja pyrkii parantamaan valmiuksiaan viestiä EU:n tuen vaikutuksista kansalaisille. Tietoja toimiemme tuloksista on yleisön saatavilla osana kansainvälisen avun läpinäkyvyyttä koskevaan aloitteeseen liittyviä sitoumuksiamme, joita sovelletaan kaikkiin ulkoisen toiminnan välineisiin.

Komissio alkoi julkaista IATI-tietoja EU:n erityisrahastoista lokakuussa 2017 ja tietoja tuloksista marraskuusta 2017 alkaen. Tuloksia esitetään myös asiakirjassa ”Vuosikertomus Euroopan unionin ulkoisen toiminnan rahoitusvälineiden täytäntöönpanosta”.

60

Sopimusten rahamääräiset arvot eivät näy tarkastettujen hankkeiden osalta, koska kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden pääosasto sekä naapuruuspolitiikan ja laajentumisneuvottelujen pääosasto julkaisevat tietoja kahdella hierarkiatasolla: sitoumukset julkaistaan rahoituspäätösten tasolla ja maksut sopimusten tasolla.

ECHO ei julkaissut tarkastusajankohtana tietoja tosiasiallisista maksutapahtumista vaan arvioiduista maksuista. Käytäntöä on sittemmin muutettu, ja nykyään julkaistaan tietoja tosiasiallisista maksuista.

Laatikko 8 – Esimerkkejä IATIn d-portalissa julkaistuissa tiedoissa havaituista virheistä

Hankkeen 15 osalta on jo toteutettu korjaavia toimenpiteitä teknisellä lisäyksellä, jolla voidaan muuttaa sopimuksen arvo.

62

Komissio haluaa tuoda esiin, että niille yhteisöille, joille siirretään välillisessä hallinnoinnissa unionin talousarvion toteuttamistehtäviä, asetettavat avoimuutta koskevat velvoitteet määritellään näiden yhteisöjen kanssa tehtävissä sopimuksissa kunkin toteutettavan toimen osalta.

Asiaa koskevat säännöt eroavat toisistaan tarkastuksen ajankohtana käytössä olleissa malleissa sen mukaan, onko EU ainoa avunantaja vai osallistuuko hankkeen rahoitukseen myös muita avunantajia:

  • Kun EU on ainoa avunantaja, YK:n elimen edellytetään julkaisevan tietoja toimeksisaajistaan ja rahoitusta saaneista edunsaajista vuosittain. Rahoitusta koskevaan raporttiin on lisäksi jokaisen päätökseen saatetun hankkeen osalta sisällytettävä tarkka linkki verkkosivustoon, jossa tiedot toimeksisaajista ja rahoitusta saaneista edunsaajista ovat saatavilla.
  • Useiden avunantajien tukemissa toimissa toimeksisaajia ja avustusten saajia koskevien tietojen julkaisemisessa on noudatettava kyseisen kansainvälisen järjestön sääntöjä.

Julkaisuvaatimus on yksi tekijöistä, jonka komissio voi tarkastaa hankkeita seuratessaan.

Välillisessä hallinnoinnissa komission suorittama julkaisemisen lisätarkistus ei olisi perusteltua.

Laatikko 9 – Esimerkkejä tapauksista, joissa YK:n elimet eivät julkaisseet tietoja valtiosta riippumattomille järjestöille edelleenmyönnetyistä EU:n varoista

Komissio viittaa kohtaan 62 antamaansa vastaukseen.

Johtopäätökset ja suositukset

64

Komissio katsoo, että se on riittävän avoin myöntämänsä rahoituksen osalta ja ettei valtiosta riippumattomia järjestöjä pitäisi erottaa erilliseksi edunsaajaluokaksi.

Mikäli hakijat täyttävät tukikelpoisuusperusteet, komissio keskittyy hakemuksia käsitellessään hankekuvaukseen ja siihen, vastaako se ohjelman tavoitteita ja miten hankkeella voitaisiin edistää niiden saavuttamista. Koska lainsäädännössä ei edellytetä sen kirjaamista, onko rahoitusta saava yhteisö valtiosta riippumaton järjestö, ja koska valtiosta riippumattomalle järjestölle ei ole lakisääteistä määritelmää, kirjanpitojärjestelmään ei kirjata erikseen valtiosta riippumattomille järjestöille ohjattuja varoja.

65

Sen kirjaaminen komission kirjanpitojärjestelmään, että edunsaaja on valtiosta riippumaton järjestö, ei ole pakollista, koska ei ole oikeudellisia perusteita kohdella valtiosta riippumattomia järjestöjä eri tavoin kuin muita edunsaajia ja koska valtiosta riippumattomalle järjestölle ei ole yhteistä määritelmää. Missään rahoituksen avoimuutta koskevassa vaatimuksessa ei myöskään mainita erityisesti, että valtiosta riippumattomille järjestöille myönnetystä rahoituksesta olisi raportoitava erikseen.

Tästä syystä komissio katsoo, ettei sen kirjanpitojärjestelmässä tehtyä luokittelua voida pitää epäluotettavana.

Suositus 1 – Parannetaan valtiosta riippumattomia järjestöjä koskevien tietojen luotettavuutta

Komissio ei hyväksy tätä suositusta.

Komissio haluaa olla täysin avoin EU:n varojen saajien osalta nykyisessä sääntelykehyksessä vahvistetuin rajoituksin. Vaikka termiä ”valtiosta riippumaton järjestö” käytetään laajasti, sillä ei ole yleisesti hyväksyttyä määritelmää kansainvälisellä51 eikä EU:n tasolla. Tästä syystä komissio on omasta aloitteestaan kehittänyt järjestelmän, jossa organisaatiot voivat itse ilmoittaa olevansa valtiosta riippumaton järjestö sillä edellytyksellä, että kyseinen oikeushenkilö on merkitty sekä yksityiseksi että voittoa tavoittelemattomaksi yhteisöksi. Vaikka tämä saattaa johtaa siihen, että saajaryhmät eroavat kansallisella tasolla sovellettavista käsitteistä, komission mielestä on parempi käyttää tätä varovaista lähestymistapaa, joka perustuu objektiivisiin ja todennettavissa oleviin kriteereihin. Komissio katsoo, että lisäkriteerit edellyttäisivät valtiosta riippumattoman järjestön käsitteen yhdenmukaistamista, joka toteutettaisiin EU:n tasolla ja jonka lainsäätäjä hyväksyisi. Valtiosta riippumattomiin järjestöihin kuudella unionin ja unionin ulkopuolisella lainkäyttöalueella sovellettavaa oikeudellista kehystä koskeva maiden välinen analyysi52 osoittaa, että eri maissa on erilaisia ”valtiosta riippumattoman järjestön” tulkintoja ja yhteisöjen luokitteluja, mikä viittaa siihen, että käsitteen yhdenmukaistaminen voi olla ongelmallista.

68

Komission yksiköt hyödyntävät varainhoitoasetuksessa säädettyä joustavuutta, jonka ansiosta tukea voidaan antaa monin eri tavoin.

Edellisen varainhoitoasetuksen säännöissä (137 artikla), jotka koskevat rahoitustuen antamista kolmansille osapuolille, sallittiin poikkeuksia (esimerkiksi mahdollisuus ylittää 60 000 euron enimmäismäärä tapauksissa, joissa rahoitustuki on toimen pääasiallinen tavoite). Siksi sääntöjen soveltaminen eri yhteyksissä, kuten humanitaarisen avun yhteydessä, voi johtaa yksiköiden käytäntöjen välisiin eroihin, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sääntöjä ja menettelyjä sovellettaisiin väärin.

Kolmansille osapuolille myönnettävän rahoitustuen välityksellä annettavaa apua varten uudessa varainhoitoasetuksessa otetaan nyt huomioon eri toimintaympäristöt esimerkiksi humanitaarisen avun toimittamista varten. Varainhoitoasetuksen 204 artiklan (viimeisessä virkkeessä) todetaan seuraavaa: ”Tämä kynnysarvo voidaan ylittää, jos toimien tavoitteiden saavuttaminen olisi muuten mahdotonta tai liian vaikeaa.”

Varainhoitoasetuksessa ei myöskään määritellä rahoituksen toteuttamiseen osallistuvien tasojen määrää.

Suositus 2 – Tarkastetaan, että rahoituksen edelleenmyöntämistä koskevia sääntöjä sovelletaan oikein

Komissio hyväksyy tämän suosituksen.

  1. Komissio hyväksyy suosituksen.
  2. Komissio katsoo, että uuteen varainhoitoasetukseen tehdyillä muutoksilla varmistetaan varojen edelleenmyöntämistä koskevien sääntöjen yhtenäinen soveltaminen.

  3. Komissio hyväksyy suosituksen.

Komissio seuraa aktiivisesti hankkeiden täytäntöönpanoa ja voi asiaa koskevan oikeudellisen kehyksen mukaisesti suorittaa YK:n elinten täytäntöönpanokumppanien valintaa koskevat tarvittavat tarkastukset.

Etukäteen tehtävä pilariarviointi antaa lisäksi välillisessä hallinnoinnissa varmuuden siitä, että komissio voi luottaa sen yhteisön järjestelmiin, sääntöihin ja menettelyihin (myös sääntöihin ja menettelyihin, joilla rahoitusta myönnetään kolmansille osapuolille esimerkiksi varojen edelleenmyöntämisen kautta tai hankintamenettelyillä) (ks. uuden varainhoitoasetuksen 154 artikla), jolle toteuttamistehtävä on annettu, koska ne katsotaan komission käyttämiä järjestelmiä, sääntöjä ja menettelyjä vastaaviksi. Jos arvioinnin tulos on myönteinen, nämä järjestelmät, säännöt ja menettelyt takaavat unionin taloudellisten etujen suojaamisen.

71

Komissio viittaa kohtiin 43 ja 44 antamiinsa vastauksiin.

Komissio haluaa huomauttaa, että se seuraa aktiivisesti hankkeiden täytäntöönpanoa ja suorittaa tarvittavat rahoitusta koskevat tarkastukset. Asiaa koskevan säädöskehyksen mukaisesti komissio voi

  • pyytää edunsaajia asettamaan saataville kaikki hanketta koskevat taloudelliset tiedot
  • suorittaa EU:n rahoittamia toimia koskevia tarkastuksia, kuten paikalla tehtäviä tarkastuksia.
Suositus 3 – Parannetaan valtiosta riippumattomien järjestöjen toteuttamaa rahoitusta koskevia tietoja

Komissio hyväksyy tämän suosituksen.

  1. Komissio hyväksyy suosituksen.
  2. Avustusten eri hallinnointijärjestelmät vastaavat eri toimien rakenteen erityispiirteitä, kuten sopimusmenettelyjä.

    Ulkoisten toimien alalla tämä riippuu OPSYS-järjestelmän ominaisuuksista. Tietyillä politiikanaloilla (esimerkiksi tutkimuksen alalla) tämä on jo tehty.

  3. Komissio hyväksyy suosituksen.
  4. Ulkoisten toimien alalla tämä riippuu OPSYS-järjestelmän ominaisuuksista. Tietyillä politiikanaloilla (esimerkiksi tutkimuksen alalla) tämä on jo tehty.

  5. Komissio hyväksyy suosituksen.

Komissio seuraa aktiivisesti hankkeiden täytäntöönpanoa ja voi tarvittaessa suorittaa tarvittavat rahoitusta koskevat tarkastukset kyseisen valtuutus-, rahoitusosuus- tai rahoitussopimuksen sekä rahoituksesta ja hallinnosta YK:n kanssa tehdyn puitesopimuksen mukaisesti.

Näiden sopimusten mukaan komissio tai sen valtuuttamat edustajat voivat tarkastaa valtuutus-, rahoitusosuus- tai rahoitussopimuksen ja siihen sisältyvien velvoitteiden toteutuksen.

Etukäteen tehtävä pilariarviointi antaa välillisessä hallinnoinnissa lisäksi varmuuden siitä, että komissio voi luottaa sen yhteisön järjestelmiin, sääntöihin ja menettelyihin, jolle toteuttamistehtävä on annettu, koska ne katsotaan komission käyttämiä järjestelmiä, sääntöjä ja menettelyjä vastaaviksi. Nämä järjestelmät, säännöt ja menettelyt takaavat unionin taloudellisten etujen suojaamisen.

Suositus 4 – Vakioidaan julkaistavat tiedot ja parannetaan niiden tarkkuutta

Komissio hyväksyy suosituksen.

  1. Komissio hyväksyy suosituksen.
  2. Komissio hyväksyy suosituksen.
  3. Komissio hyväksyy suosituksen.

Komissio seuraa aktiivisesti hankkeiden täytäntöönpanoa ja voi asiaa koskevan oikeudellisen kehyksen mukaisesti suorittaa tarvittavat tarkastukset sen tarkistamiseksi, että YK:n elimet täyttävät tietojen julkistamista koskevat velvollisuutensa.

Lyhenteet

ABAC Komission suoriteperusteinen kirjanpitojärjestelmä (Accrual Based Accounting)

Cordis EU:n tutkimus- ja kehitystietopalvelu

CRIS Yhteinen hallintotietojärjestelmä

CSO Kansalaisyhteiskunnan organisaatio

EACEA Koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirasto

EASME Pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto

EDRIS Euroopan hätä- ja katastrofiavun tietojärjestelmä

EKR Euroopan kehitysrahasto

ERCEA Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanovirasto

IATI Kansainvälinen avun läpinäkyvyyttä koskeva aloite

MRK Monivuotinen rahoituskehys

NGO Valtiosta riippumaton järjestö

OECD Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö

PADOR Potential Applicant Data Online Registration, rahoitusta hakevien sähköinen rekisteröitymisjärjestelmä

PO BUDG Budjettipääosasto

PO DEVCO Kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden pääosasto

PO EAC Koulutuksen, nuorisoasioiden, urheilun ja kulttuurin pääosasto

PO ECHO EU:n pelastuspalveluasioiden ja humanitaarisen avun operaatioiden pääosasto

PO ENV Ympäristöasioiden pääosasto

PO NEAR Naapuruuspolitiikan ja laajentumisneuvottelujen pääosasto

PO RTD Tutkimuksen ja innovoinnin pääosasto

REA Tutkimuksen toimeenpanovirasto

Unicef YK:n lastenrahasto

Loppuviitteet

1 Euroopan parlamentin sisäasioiden pääosasto, EU financing for NGOs in the area of home affairs, security and migration; Euroopan parlamentin tutkimuspalvelu, Financial accountability of civil society organisations, toukokuu 2015; Euroopan parlamentin talousarvioasioiden politiikkayksikkö, Democratic Accountability and Budgetary Control of Non-Governmental Organisations Funded by the EU Budget, tammikuu 2017.

2 Kansalaisjärjestöille EU:n talousarviosta myönnettävän rahoituksen valvontaa käsittelevässä mietintöluonnoksessa (2015/2345(INI)) pyydetään Euroopan tilintarkastustuomioistuinta laatimaan erityiskertomus kansalaisjärjestöille myönnettävän EU:n rahoituksen avoimuudesta.

3 Kansainväliset järjestöt käyttävät erilaisia määritelmiä. Esimerkiksi Yhdistyneet kansakunnat (YK) katsoo valtiosta riippumattomaksi järjestöksi minkä tahansa voittoa tavoittelemattoman kansalaisten vapaaehtoisryhmän, joka on järjestäytynyt paikallisella, kansallisella tai kansainvälisellä tasolla (https://outreach.un.org/ngorelations/content/about-us-0).

4 KOM(1997) 241 lopullinen, 6.6.1997, Komission tiedonanto yhdistysten ja säätiöiden tukemisesta Euroopassa, 2.3 kohta, a–e alakohta.

5 Toimikohtaisten avustusten osuus oli 95 prosenttia kaikista niistä EU:n yleisen talousarvion varoista, joista oli tehty sopimus valtiosta riippumattomien järjestöjen kanssa vuosina 2014–2016 (6,3 miljardia euroa 6,6 miljardin euron kokonaismäärästä).

6 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 966/2012, annettu 25 päivänä lokakuuta 2012, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä (EUVL L 298, 26.10.2012, s. 1), 8 luku, 35 artikla: ”Varojen saajia koskevien ja muiden tietojen julkaiseminen”.

7 Neuvoston päätelmät EU:n yhteisestä kannasta kehitysavun tuloksellisuutta käsittelevää neljättä korkean tason foorumia varten, annettu 14. marraskuuta 2011.

8 Kehityspolitiikkaa koskeva eurooppalainen konsensus on Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden yhteinen julkilausuma, jolla luodaan yhteiset kattavat puitteet niiden kehitysyhteistyölle.

9 Suora hallinnointi tarkoittaa, että komissio on vastuussa kaikista EU:n talousarvion toteuttamistehtävistä, jotka toteutetaan suoraan sen yksiköissä joko päätoimipaikassa, EU:n edustustoissa tai EU:n toimeenpanovirastoissa.

10 Välillisen hallinnoinnin yhteydessä komissio siirtää talousarvion toteuttamistehtäviä kansainvälisille organisaatioille, EU:n jäsenvaltioiden kehitysvirastoille, kumppanimaille tai muille elimille.

11 Ks. ehdotuspyynnöt, jotka koskevat pääasiassa ympäristön- ja/tai ilmastonsuojelun alalla toimiville valtiosta riippumattomille järjestöille myönnettäviä toiminta-avustuksia (esimerkiksi ehdotuspyynnöt, joiden tunnukset ovat LIFE-NGO-EASME-2014 ja LIFE-NGO-FPA-EASME-2017).

12 Lisäksi asetuksessa asetetaan rahoituksen saannin edellytykseksi, että valtiosta riippumattomien järjestöjen päätoimipaikan on oltava jäsenvaltiossa tai EU:n apua saavassa kolmannessa maassa. Poikkeuksellisesti tämä toimipaikka voi sijaita EU:n ulkopuolisessa avunantajavaltiossa.

13 Esimerkiksi kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden pääosaston ehdotuspyyntöihin osallistuville hakijoille antamissa ohjeissa edellytetään, että valtiosta riippumattoman järjestön on toimitettava perussääntönsä ja todentavia asiakirjoja. Arviointikomiteat tarkistavat, että oikeudelliset asiakirjat vastaavat yhteisön tyyppiä.

14 Komission tiedonannossa (COM(2012) 492 final, 12.9.2012) “Demokratian ja kestävän kehityksen juuret: EU:n suhtautuminen kansalaisyhteiskuntaan ulkosuhteissa” luokitellaan kansalaisyhteiskunnan organisaatioiksi muun muassa yhteisölliset organisaatiot, valtiosta riippumattomat järjestöt, uskonnolliset organisaatiot, säätiöt, tutkimuslaitokset, osuuskunnat sekä ammatilliset tai liikealan yhdistykset.

15 Hankkeet 7 ja 16.

16 Hanke 4 valittiin suoralla sopimusmenettelyllä.

17 Tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomus nro 15/2016: ”Hallinnoiko komissio vaikuttavasti humanitaarista apua konflikteista kärsivälle väestölle Afrikan suurten järvien alueella?”, kohdat 27–29 (https://eca.europa.eu).

18 Hankkeet 16 ja 17.

19 Vahvistetaan varainhoitoasetuksen 137 artiklassa ja soveltamissääntöjen 210 artiklassa.

20 On syytä huomata, että vuoden 2018 varainhoitoasetuksessa näiden sääntöjen sanamuotoa on muutettu ja 204 artiklassa todetaan seuraavaa: ”kolmannelle osapuolelle suoritettavan rahoitustuen enimmäismäärä, joka on enintään 60 000 euroa […]. Tämä kynnysarvo voidaan ylittää, jos toimien tavoitteiden saavuttaminen olisi muuten mahdotonta tai liian vaikeaa”.

21 Tutkimuksen ja innovoinnin pääosasto, ympäristöasioiden pääosasto, koulutuksen, nuorisoasioiden, urheilun ja kulttuurin pääosasto, naapuruuspolitiikan ja laajentumisneuvottelujen pääosasto sekä kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden pääosasto.

22 Varainhoitoasetuksen 60 artiklan 2 kohdan d alakohdassa todetaan, että yhteisöjen, joille toteuttamistehtäviä on siirretty, on ”sovellettava asianmukaisia sääntöjä ja menettelyjä myöntäessään unionin varoista rahoitusta avustusten, hankintojen tai rahoitusvälineiden muodossa”. Tämä tarkistetaan etukäteisarvioinnilla (”pilariarviointi”), jonka suorittaa riippumaton tarkastaja kunkin pääosaston laatiman tehtävänmäärityksen mukaisesti.

23 Hankkeet 9, 18 ja 20.

24 Toiminta-avustukset ympäristö- ja ilmastoalan valtiosta riippumattomille järjestöille osoitetaan aina yhdelle edunsaajalle.

25 Hankkeet 4, 11, 12 ja 13.

26 Hankkeet 11, 12 ja 15.

27 Hankkeet 8, 9, 10, 18 ja 19.

28 Hanke 8. YK:n elin toimitti tyydyttävät vastaukset ECHOn kolmanteen pyyntöön tarkastajien paikalle tekemän tarkastuskäynnin jälkeen.

29 Hankkeet 8, 9, 18, 19 ja 20.

30 Tilintarkastustuomioistuin on jo tuonut esiin erityiskertomuksessa nro 4/2018 ”EU:n apu Myanmarille/Burmalle” välillisten kustannusten kaksinkertaisen laskuttamisen riskin, joka liittyy välillisesti hallinnoitaviin hankkeisiin, jotka toteutetaan kolmansina osapuolina olevien valtiosta riippumattomien järjestöjen kautta. Ks. myös erityiskertomus nro 11/2017 ”EU:n Bêkou-erityisrahasto Keski-Afrikan tasavallassa: tietyistä puutteista huolimatta lupaava alku”, kohta 48.

31 Varainhoidon avoimuuden järjestelmä: http://ec.europa.eu/budget/fts/index_en.htm

32 Unionin yleiseen talousarvioon sovellettavan varainhoitoasetuksen 35 artikla ja sen soveltamissääntöjen 21 artikla: ”Varojen saajia koskevien ja muiden tietojen julkaiseminen”.

33 Hankkeet 1, 2, 5, 14 ja 15.

34 Lähde: https://cordis.europa.eu/

35 https://euaidexplorer.ec.europa.eu/

36 https://webgate.ec.europa.eu/hac/

37 https://fts.unocha.org/ – YK:n humanitaarisen avun koordinointitoimiston (UNOCHA) ylläpitämä rahoituksen seurantajärjestelmä.

38 https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=CRS1

39 https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=FSS

40 https://www.iatiregistry.org/

41 IATI käynnistettiin Accrassa pidetyn avun tuloksellisuutta käsittelevän kolmannen korkean tason foorumin jälkeen vuonna 2008.

42 Kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden pääosasto raportoi IATIa varten ensimmäisen erän tulostietoja yli 700 hankkeesta helmikuussa 2018.

43 Hankkeet 4, 5, 6, 7, 14, 15, 16 ja 17.

44 Hankkeet 1, 2, 11, 12 ja 13.

45 Hankkeet 7, 14 ja 15.

46 Komission ja niiden yhteisöjen, joille toteuttamistehtäviä on siirretty, välisiin sopimuksiin sovellettavien yleisten ehtojen mukaan viimeksi mainittujen on julkaistava verkkosivustoillaan tai järjestelmissään yksityiskohtaisia tietoja EU:n rahoittamista avustuksista. Yhteisöjen on julkistettava sopimuksen/hankkeen nimi, luonne ja käyttötarkoitus, avustuksen saajan nimi ja sijaintipaikka sekä sopimuksen rahamääräinen arvo. Kun on kyse usean rahoittajan toimista, julkaisemisessa noudatetaan sen yhteisön sääntöjä, jolle toteuttamistehtäviä on siirretty.

47 Hankkeet 9, 18 ja 20.

48 Hankkeet 8 ja 19.

49 Komission tiedonannossa (COM(2012) 492 final, 12.9.2012) ”Demokratian ja kestävän kehityksen juuret: EU:n suhtautuminen kansalaisyhteiskuntaan ulkosuhteissa” kansalaisyhteiskunnan organisaatioiksi luokitellaan muun muassa yhteisölliset organisaatiot, kansalaisjärjestöt, uskonnolliset organisaatiot, säätiöt, tutkimuslaitokset, osuuskunnat sekä ammatilliset tai liikealan yhdistykset.

50 Huom. LIFE-ohjelmassa tukikelpoisten hakijoiden ei tarvitse olla rekisteröityneitä valtiosta riippumattomaksi järjestöiksi. Niiden on täytettävä kaikki tukikelpoisuusperusteet, jotta ne voisivat saada LIFE-ohjelman toiminta-avustuksia, joilla tuetaan ympäristö- ja ilmastoalalla toimivia valtiosta riippumattomia järjestöjä.

51 Kansainväliset järjestöt käyttävät erilaisia määritelmiä. Esimerkiksi Yhdistyneet kansakunnat (YK) katsoo valtiosta riippumattomaksi järjestöksi minkä tahansa voittoa tavoittelemattoman kansalaisten vapaaehtoisryhmän, joka on järjestäytynyt paikallisella, kansallisella tai kansainvälisellä tasolla (https://outreach.un.org/ngorelations/content/about-us-0).

52 Euroopan parlamentti, sisäasioiden pääosasto, politiikkayksikkö D: talousarvioasiat, tutkimus ”Democratic Accountability and Budgetary Control of Non-Governmental Organisations Funded by the EU Budget”, 17.11.2016.

Tapahtuma Päivämäärä
Tarkastuksen suunnittelumuistio hyväksytty / tarkastus alkoi 9.1.2018
Kertomusluonnos lähetetty komissioon (tai muulle tarkastuskohteelle) 15.10.2018
Lopullinen kertomus hyväksytty kuulemismenettelyn jälkeen 5.12.2018
Komission (tai muun tarkastuskohteen) viralliset vastaukset saatu kaikilla kielillä EN: 11.12.2018

Tarkastustiimi

Tilintarkastustuomioistuin esittää erityiskertomuksissaan tulokset tarkastuksista, joita se kohdistaa EU:n toimintapolitiikkoihin ja ohjelmiin tai yksittäisten talousarvioalojen hallinnointiin liittyviin aihealueisiin. Tilintarkastustuomioistuin valitsee ja suunnittelee nämä tarkastustehtävät siten, että niillä saadaan aikaan mahdollisimman suuri vaikutus. Se ottaa valinta- ja suunnitteluvaiheessa huomioon tuloksellisuuteen tai säännönmukaisuuteen kohdistuvat riskit, asianomaisten tulojen tai menojen määrän, tulevat kehityssuunnat sekä poliittiset näkökohdat ja yleisen edun.

Tästä tuloksellisuuden tarkastuksesta vastasi V tarkastusjaosto, jonka erikoisalana on Euroopan unionin rahoitus ja hallinto. Tarkastusjaoston puheenjohtaja on Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen Lazaros S. Lazarou. Tarkastus toimitettiin tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Annemie Turtelboomin johdolla, ja siihen osallistuivat myös kabinettipäällikkö Dennis Wernerus, toimialapäällikkö Sabine Hiernaux-Fritsch, tehtävävastaava Roberto Ruiz Ruiz sekä tarkastajat Eva Maria Coria Paramas, Erika Katalin Söveges, Maria-Luisa Gomez Valcarcel ja Francesco Zoia Bolzonello. Kielellisissä kysymyksissä avusti Hannah Critoph.

Vasemmalta oikealle: Hannah Critoph, Roberto Ruiz Ruiz, Annemie Turtelboom, Erika Katalin Söveges, Dennis Wernerus.

Yhteystiedot

EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxemburg
LUXEMBURG

Puh. +352 4398-1
Tiedustelut: eca.europa.eu/fi/Pages/ContactForm.aspx
Verkkosivut: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

Suuri määrä muuta tietoa Euroopan unionista on käytettävissä internetissä Europa-palvelimen kautta (http://europa.eu).

Luxemburg: Euroopan unionin julkaisutoimisto, 2018

PDF ISBN 978-92-847-1648-7 ISSN 1977-5792 doi:10.2865/638955 QJ-AB-18-034-FI-N
HTML ISBN 978-92-847-1663-0 ISSN 1977-5792 doi:10.2865/0192 QJ-AB-18-034-FI-Q

© Euroopan unioni, 2018.

Euroopan unionin tekijänoikeuden piiriin kuulumattomien kuvien tai muun materiaalin käyttöön tai jäljentämiseen on pyydettävä lupa suoraan tekijänoikeuden haltijoilta.

YHTEYDENOTOT EU:HUN

Käynti tiedotuspisteessä
Euroopan unionin alueella toimii yhteensä satoja Europe Direct -tiedotuspisteitä. Lähimmän tiedotuspisteen osoite löytyy verkosta: https://europa.eu/european-union/contact_fi

Yhteydenotot puhelimitse tai sähköpostitse
Europe Direct -palvelu vastaa Euroopan unionia koskeviin kysymyksiin. Palveluun voi ottaa yhteyttä

  • soittamalla maksuttomaan palvelunumeroon 00 800 6 7 8 9 10 11 (jotkin operaattorit voivat periä puhelumaksun),
  • soittamalla puhelinnumeroon +32 22999696 tai
  • sähköpostitse: https://europa.eu/european-union/contact_fi

TIETOA EU:STA

Verkkosivut
Tietoa Euroopan unionista on saatavilla kaikilla EU:n virallisilla kielillä Europa-sivustolla, https://europa.eu/european-union/contact_fi

EU:n julkaisut
EU:n ilmaisia ja maksullisia julkaisuja voi ladata tai tilata EU Bookshopista, osoitteesta https://op.europa.eu/fi/publications. Ilmaisia julkaisuja on mahdollista saada usean kappaleen erinä ottamalla yhteyttä Europe Direct-palveluun tai paikalliseen tiedotuspisteeseen (ks. https://europa.eu/european-union/contact_fi).

EU:n lainsäädäntö ja siihen liittyvät asiakirjat
EU:n koko lainsäädäntö vuodesta 1951 ja muuta tietoa EU:n oikeudesta on saatavilla kaikilla virallisilla kielillä EUR-Lex-tietokannassa osoitteessa http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=fi

EU:n avoin data
EU:n avoimen datan portaalin (http://data.europa.eu/euodp) kautta on saatavilla EU:n data-aineistoja. Data on ilmaiseksi ladattavissa ja uudelleenkäytettävissä sekä kaupallista että ei-kaupallista käyttöä varten.