Erityiskertomus
nro 17 2017

Komission puuttuminen Kreikan rahoituskriisiin

Tämä julkaisu on saatavilla 23 kielellä ja seuraavissa formaateissa:
PDF
PDF General Report

Tiivistelmä

Kertomuksen kuvaus

I

Tilintarkastustuomioistuin tutki, miten Euroopan komissio on hallinnoinut kolmea Kreikan talouden sopeutusohjelmaa. Tarkastelussa kiinnitettiin huomiota käytössä olleiden erilaisten rahoitustukivälineiden institutionaaliseen rakenteeseen. Käynnissä olevan ohjelman osalta tarkastuksessa keskityttiin ainoastaan rakenteellisiin näkökohtiin. Ensimmäisen ohjelman (Kreikan lainajärjestely) rahoitus vuonna 2010 oli 110 miljardia euroa, toisen ohjelman (ERVV, 2012) rahoitus 172,6 miljardia euroa ja kolmannen (EVM, 2015) rahoitus oli 86 miljardia euroa. Vuoden 2017 puolivälissä Kreikka tarvitsee yhä ulkoista rahoitustukea, ja tilintarkastustuomioistuin totesi, että ohjelmien tavoitteet saavutettiin vain rajallisesti. Ohjelmien rakenne mahdollisti kaiken kaikkiaan Kreikan uudistuksen edistymisen, mutta tilintarkastustuomioistuin havaitsi niissä heikkouksia. Tilintarkastustuomioistuin esittää joukon suosituksia komissiolle tulevia tukiohjelmia varten.

Kreikan sopeutusohjelmat

II

Liityttyään euroalueeseen Kreikka hyötyi talouden noususuhdanteesta, jota ruokkivat helppo luotonsaanti ja avokätinen finanssipolitiikka. Vuosien 2008–2009 maailmanlaajuinen finanssikriisi kuitenkin paljasti Kreikan haavoittuvat kohdat: kasvava makrotalouden epätasapaino, suuri julkinen ja ulkoinen velka, heikko ulkoinen kilpailukyky, kestämätön eläkejärjestelmä ja heikot instituutiot. Nämä seikat yhdessä virallisten tilastotietojen virheellistä raportointia koskevien paljastusten kanssa vaikuttivat kansainväliseen luottamukseen. Hinta, joka Kreikan oli maksettava saadakseen lainaa rahoitusmarkkinoilta, kasvoi kestämättömäksi, ja huhtikuussa 2010 maa pyysi rahoitustukea euroalueen jäsenvaltioilta ja IMF:ltä.

III

Ensimmäisestä Kreikan talouden sopeutusohjelmasta sovittiin vuonna 2010, ja sen rahoitus oli 110 miljardia euroa. Huolimatta toteutetuista julkisen talouden toimenpiteistä ja rakenteellisista toimenpiteistä sekä vuonna 2012 toteutetusta velkojen uudelleenjärjestelystä ohjelma ei kuitenkaan ollut riittävä, jotta Kreikka olisi jälleen voinut saada rahoitusta markkinoilta. Tästä syystä sovittiin kahdesta lisäohjelmasta. Vuoden 2012 ohjelman määrärahat olivat 172,6 miljardia euroa ja vuoden 2015 ohjelman määrärahat 86 miljardia euroa.

IV

Sopeutusohjelmien tarkoituksena oli puuttua Kreikan talouden epätasapainoon ja siten estää Kreikan talouskriisin leviäminen muulle euroalueelle. Niillä pyrittiin luomaan Kreikkaan vakaa ja kestävä taloudellinen ja rahoitustilanne ja palauttamaan sen kyky hankkia tarvitsemansa rahoitus kokonaisuudessaan rahoitusmarkkinoilta. Tukeen liittyi poliittisia ehtoja, jotka määriteltiin Kreikan viranomaisten ja lainanantajien välisellä sopimuksella. Ehdot kattoivat lähes kaikki Kreikan valtion toiminnot, ja niillä pyrittiin kolmeen päätavoitteeseen: julkisen talouden kestävyyteen, rahoitusjärjestelmän vakauteen ja kasvun palauttamiseen. Euroopan komissio tarkasti, että Kreikka noudatti ehtoja, ja raportoi siitä.

V

Komissio hallinnoi sopeutusohjelmia yhdessä Euroopan keskuspankin kanssa kunkin ohjelman eurooppalaisten lainanantajien puolesta, jotka olivat euroalueen jäsenvaltiot ensimmäisessä ohjelmassa, Euroopan rahoitusvakausväline toisessa ohjelmassa ja Euroopan vakausmekanismi kolmannessa ohjelmassa.

Tarkastus

VI

Tarkastuksessa selvitettiin, hallinnoiko komissio Kreikan sopeutusohjelmia asianmukaisesti. Tilintarkastustuomioistuin kysyi erityisesti seuraavaa:

  • Oliko komissiolla käytössä asianmukaiset järjestelyt ohjelmien hallinnoimiseksi?
  • Olivatko poliittiset ehdot asianmukaisesti suunniteltuja, ja toteutettiinko ne vaikuttavasti?
  • Täyttyivätkö sopeutusohjelmien tärkeimmät tavoitteet?
VII

Koska tilintarkastustuomioistuimen toimeksiantoon kuuluu EKP:n hallinnon tehokkuuden tarkastus, se on pyrkinyt arvioimaan EKP:n osallistumista Kreikan talouden sopeutusohjelmiin. EKP kuitenkin kyseenalaisti tilintarkastustuomioistuimen mandaatin tältä osin; se ei toimittanut riittävästi evidenssiä, eikä tilintarkastustuomioistuin siksi kyennyt tekemään selkoa EKP:n roolista Kreikan ohjelmissa.

Havainnot

VIII

Kreikan ohjelman alussa komissiolla ei ollut kokemusta tällaisen prosessin hallinnoinnista. Menettelyt vahvistettiin lähes vuoden kuluttua, mutta niissä keskityttiin muodollisiin järjestelyihin, jotka koskivat asiakirjojen hyväksymistä, tietovirtoja sekä maksuaikataulua. Komissio ei ollut laatinut erityisiä sisäisiä ohjeita ohjelmien ehtojen tosiasiallisesta suunnittelusta esimerkiksi niiden laajuuden tai yksityiskohtaisuuden osalta. Ehtojen määrän lisääntymisestä huolimatta ensimmäisessä ja toisessa ohjelmassa niitä ei asetettu riittävissä määrin tärkeysjärjestykseen niiden suhteellisen merkityksen mukaan eikä niitä sisällytetty laajempaan Kreikkaa koskevaan strategiaan. Komissio otti käyttöön toimivan järjestelmän ehtojen arvioimiseksi, mutta tilintarkastustuomioistuin havaitsi heikkouksia, joilla oli seurauksia etenkin rakenneuudistusten toteutuksen arvioinnin kannalta.

IX

Huolimatta ohjelmien sisäisistä monimutkaisista institutionaalisista järjestelyistä komission ja ohjelmien kumppanien, lähinnä IMF:n ja EKP:n, välisen yhteistyön toiminnallisia yksityiskohtia ei koskaan virallistettu.

X

Ohjelmien suunnittelun yleinen taloudellinen kehys muodostui rahoitusvajelaskelmista ja makrotalousennusteista. Komissio päivitti säännöllisesti analyysiaan tässä suhteessa, ja ennusteiden tarkkuus oli samanlainen kuin muilla kansainvälisillä organisaatioilla. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi kuitenkin heikkouksia dokumentoinnissa, olettamien perusteluissa ja laadunvalvonnassa.

XI

Perusteellinen analyysi neljällä keskeisellä politiikanalalla (verotus, julkishallinto, työmarkkinat ja rahoitusala) toteutettujen uudistusten suunnittelusta ja toteutuksesta antaa vaihtelevan kuvan. Verotuksen ja julkishallinnon uudistukset tuottivat julkisen talouden säästöjä, mutta uudistusten rakenteellisten osien täytäntöönpano oli heikompaa. Työmarkkinat ovat muuttuneet joustavammiksi ja kilpailukykyisemmiksi, mutta kolmannessa ohjelmassa on silti tarkoitus toteuttaa lisää sääntelymuutoksia. Rahoitusalan rakennetta uudistettiin huomattavasti, mutta tämä edellytti yli 45 miljardin euron sijoittamista pankkijärjestelmään, ja tästä määrästä on mahdollista saada takaisin vain pieni osa. Kaikilla politiikanaloilla monien keskeisten uudistusten toteutus myöhästyi huomattavasti tai se ei ollut vaikuttavaa.

XII

Kokonaisuutena katsoen ehtojen määrittelytapa mahdollisti uudistuksen etenemisen, mutta tilintarkastustuomioistuin havaitsi siinä heikkouksia. Eräitä keskeisiä toimenpiteitä ei perusteltu riittävästi tai mukautettu alan erityisiin heikkouksiin. Toisissa toimenpiteissä komissio ei ottanut suunnitteluprosessissa kattavasti huomioon Kreikan täytäntöönpanovalmiuksia eikä siten mukauttanut laajuutta ja ajoitusta vastaavasti. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi myös tapauksia, joissa ehtojen kattama ala oli liian kapea alan keskeisten epätasapainotekijöiden ratkaisemiseksi ja toimenpiteitä niihin puuttumiseksi lisättiin ohjelmaan myöhäisessä vaiheessa.

XIII

Komissio ei suorittanut kattavaa arviointia kahdesta ensimmäisestä ohjelmasta, vaikka tällaisesta analyysista olisi voinut olla hyötyä uudistusprosessin mukauttamiseksi. Vuoden 2017 puolivälissä Kreikka tarvitsee yhä ulkoista rahoitustukea, mikä viittaa siihen, ettei aiemmilla ohjelmilla kyetty – niin ikään täytäntöönpanovaikeuksien takia – palauttamaan maan kykyä hankkia tarvitsemansa rahoitus markkinoilta. Ohjelmien erityistavoitteet saavutettiin vain rajallisesti:

  • Kasvun palauttaminen: BKT laski ohjelmien aikana yli neljänneksen, eikä Kreikan kasvu palautunut vuoden 2012 aikana, kuten alun perin kaavailtiin.
  • Julkisen talouden kestävyys: Rakenteellisen rahoitusaseman suhteen tapahtui laajamittainen julkisen talouden vakauttaminen. Makrotalouden kielteisen kehityksen ja nykyisen velan korkokustannusten vuoksi velkasuhde kuitenkin kasvoi edelleen.
  • Rahoitusvakaus: Ohjelmilla varmistettiin rahoitusvakaus lyhyellä aikavälillä, mutta ei pystytty estämään pankkien taseiden jyrkkää huononemista. Tämä johtui pääasiassa kielteisestä makrotaloudellisesta ja poliittisesta kehityksestä, minkä lisäksi pankkien kyky tarjota rahoitusta reaalitaloudelle oli rajallinen.

Suositukset

XIV

Euroopan komission olisi

  1. parannettava tukiohjelmien suunnittelumenettelyjä erityisesti rajaamalla ehtojen sisällön perustelemiseksi tarvittavan analyysityön laajuus
  2. priorisoitava ehdot paremmin ja määritettävä epätasapainon ratkaisemiseksi pikaisesti tarvittavat toimenpiteet, jotka ovat ratkaisevan tärkeitä ohjelmien tavoitteiden saavuttamiseksi
  3. puututtava tarpeen mukaan taustalla vaikuttaviin talouden epätasapainotekijöihin varmistamalla, että ohjelmat sisältyvät maan yleiseen kasvustrategiaan
  4. otettava käyttöön selvät menettelyt ja määriteltävä tarvittaessa keskeisiä tulosindikaattoreita varmistaakseen, että ohjelmien seuranta on järjestelmällistä ja se dokumentoidaan tarkasti
  5. puututtava tietoaukkoihin kattavammin alusta lähtien
  6. pyrittävä pääsemään ohjelmakumppanien kanssa sopimukseen roolien ja yhteistyömenetelmien tarkentamisesta ja avoimuudesta.
  7. dokumentoitava paremmin ohjelman suunnittelun taustalla olevien taloudellisten laskelmien olettamat ja laskelmiin tehdyt muutokset
  8. arvioitava järjestelmällisemmin jäsenvaltion hallinnollisia valmiuksia toteuttaa uudistukset sekä teknisen avun tarvetta; ehdot olisi mukautettava tämän analyysin tuloksiin
  9. lisättävä ohjelman suunnittelua koskevaa analyysityötään; ennakkoanalyysissa olisi käsiteltävä erityisesti toimenpiteiden asianmukaisuutta ja ajoitusta jäsenvaltion erityistilanteen mukaan.
  10. Komission olisi kohdistettava väliarviointi peräkkäisiin ohjelmiin, joiden yhteenlaskettu kesto on yli kolme vuotta. Sen olisi arvioitava saamiensa tulosten perusteella ohjelmien rakennetta ja seurantajärjestelyjä.
  11. Komission olisi analysoitava, mikä on tarkoituksenmukainen tuki- ja valvontakehys ohjelman päätyttyä.

Johdanto

Kreikan talouden kolme sopeutusohjelmaa

01

Maailmanlaajuisen finanssikriisin käynnistyessä kansainvälinen toimintaympäristö muuttui jyrkästi. Kriisi edellytti ennennäkemättömiä rahoituslaitosten pelastusoperaatioita ja muita poikkeuksellisia raha- ja finanssipoliittisia toimia. Tästä huolimatta kriisiä seurasi maailmanlaajuinen talouden laskusuhdanne ja velkakriisi Euroopassa. Vaikka maat, joiden perustekijät olivat kunnossa, onnistuivat palauttamaan kasvun suhteellisen nopeasti, mailla, joissa oli makrotalouden epätasapainoa ja rakenteellisia heikkouksia, oli suuria vaikeuksia.1

02

Maailmanlaajuisen finanssikriisin yhteydessä makrotalouden ajautuminen epätasapainoon, suuri julkinen ja ulkoinen velka, heikko ulkoinen kilpailukyky, kestämätön eläkejärjestelmä ja heikot instituutiot tekivät Kreikasta erityisen haavoittuvan, kun riskien välttäminen lisääntyi kansainvälisillä markkinoilla. Nämä seikat sekä paljastunut virallisten tilastojen virheellinen raportointi ja vuosien 2008 ja 2009 julkisen talouden tietojen merkittävä tarkistus heikensivät markkinoiden luottamusta. Tämän tuloksena johtavat luottoluokituslaitokset laskivat julkisyhteisöjen luottoluokituksia (A-tasoilta vuoden 2008 lopussa C-tasoille vuonna 2011). Markkinat reagoivat voimakkaasti tähän kielteiseen kehitykseen, ja Kreikan velan rahoituskustannukset nousivat kestämättömälle tasolle maan rahoitustukipyyntöä edeltäneinä viikkoina.

03

Koska Kreikka ei saanut rahoitusta markkinoilta kohtuulliseen hintaan, se pyysi 23. huhtikuuta 2010 rahoitustukea euroalueen jäsenvaltioilta ja IMF:ltä2. Kreikan toteuttamista julkisen talouden toimenpiteistä ja rakenteellisista toimenpiteistä huolimatta ensimmäinen talouden sopeutusohjelma ei ollut riittävä sen kannalta, että maa olisi jälleen voinut saada rahoitusta markkinoilta, ja tästä syystä vuosina 2012 ja 2015 sovittiin kahdesta lisäohjelmasta (ks. taulukko 1).

Taulukko 1

Kreikan talouden sopeutusohjelmat

Ohjelma Rahoitusväline Alku Loppu Kokonaisrahoitus (miljardia euroa) Maksettu euroalueen tuki (miljardia euroa) Maksettu IMF:n tuki (miljardia euroa)
Kreikka I Kreikan lainajärjestely(1) 2010 2012 110 52,9 20,7 (17,541 erityisnosto-oikeutta)
Kreikka II ERVV 2012 2015 172,6 141,8 11,6 (10,2 erityisnosto-oikeutta)
Väliaikaisrahoitus ERVM 2015 2015 7,16 7,16
Kreikka III EVM 2015 Kesken (2018) 86 39,4(2)

1Komission osallistuvien euroalueen jäsenvaltioiden puolesta koordinoimat kahdenväliset lainat.

2Tilanne heinäkuussa 2017.

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin komission/EVM:n tietojen perusteella.

04

Ensimmäinen sopeutusohjelma allekirjoitettiin toukokuussa 2010 (ks. kaavio 1 ja liite I). Sen oli määrä jatkua kesäkuuhun 2013, ja sen rahoitus oli 110 miljardia euroa (IMF:ltä ja euroalueen jäsenvaltioilta). Varoilla oli tarkoitus kattaa talouden rahoitustarpeet ja tukea pankkijärjestelmää (ks. taulukko 1). Vastineeksi Kreikka suostui toteuttamaan rakenneuudistusohjelman, joka kattoi talous-, vero-, finanssi- ja työmarkkinapolitiikat. Ensimmäinen ohjelma päättyi ennenaikaisesti maaliskuussa 2012, kun kestämätön velkataso ja odotettua jyrkempi taloudellisen toiminnan supistuminen paljastivat lisärahoituksen tarpeen. Tällöin oli maksettu 73,6 miljardia euroa.

Kaavio 1

Kreikan talouskriisin eteneminen

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

05

Toisesta rahoitustukipaketista sovittiin euroalueen jäsenvaltioiden ja IMF:n kanssa maaliskuussa 2012, ja sen kokonaismäärärahat olivat 172,6 miljardia euroa. Euroalueen maat maksoivat lopulta 141,8 miljardia euroa lainoina Euroopan rahoitusvakausvälineestä (ERVV), joka oli perustettu tätä tarkoitusta varten. Keskeinen elementti toisessa ohjelmassa oli yksityisen sektorin osallistuminen, jossa yksityiset sijoittajat maksoivat noin 107 miljardia euroa kirjaamalla alas osan velkakirjojensa arvosta.

06

Joulukuussa 2014 päättyneen toisen ohjelman ja sen kahden jatkamisen3 jälkeen Kreikalle myönnettiin kolmannesta rahoitustukipaketista tuolloin käytyjä neuvotteluja silmälläpitäen heinäkuussa 2015 tilapäislaina Euroopan rahoituksenvakautusmekanismista. Tilanteen epävarmuuden vuoksi kesäkuussa 2015 otettiin käyttöön pääoman vapaan liikkuvuuden rajoituksia rahoitusvakauden turvaamiseksi (ks. liite II). Elokuussa 2015 Kreikan viranomaiset ja euroalueen kumppanit sopivat varsinaisesta kolmannesta ohjelmasta, joka toteutettiin Euroopan vakausmekanismin (EVM) antaman julkisen lainan muodossa. Ohjelman on määrä jatkua vuoteen 2018. IMF:n johtokunta hyväksyi 20. heinäkuuta 2017 Kreikan pyynnöstä 1,6 miljardin euron suuruisen, periaatteessa varautuvan valmiusluottojärjestelyn, jonka ehdoksi asetettiin lisätakuut. Syyskuuhun 2017 mennessä IMF ei ollut suorittanut yhtään maksua.

Ohjelmien tavoitteet

07

Kreikan sopeutusohjelmien tärkeimpänä toimintalogiikkana oli puuttua Kreikan talouden epätasapainoon ja siten estää Kreikan talouskriisin leviäminen muulle euroalueelle. Tätä varten ohjelmilla pyrittiin luomaan Kreikkaan vakaa ja kestävä taloudellinen ja rahoitustilanne ja palauttamaan sen kyky hankkia tarvitsemansa rahoitus kokonaisuudessaan rahoitusmarkkinoilta. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi Kreikan ohjelmissa4 keskityttiin kolmeen keskeiseen haasteeseen, jotka Kreikka sitoutui ratkaisemaan kattavilla uudistustoimenpiteillä:

  1. Rahoitusmarkkinoiden luottamuksen ja julkisen talouden kestävyyden palauttaminen: Ohjelmissa kaavailtiin vahvoja julkisen talouden toimenpiteitä (muun muassa eläkkeisiin, terveydenhuoltojärjestelmään ja julkishallintoon käytettävien menojen vähennyksiä) sekä veropolitiikan ja verohallinnon uudistuksia. Julkisen talouden uudistuksilla oli tarkoitus lisätä luottamusta, saada jälleen rahoitusta markkinoilta ja palauttaa velkasuhde kestäväksi.
  2. Rahoitusalan vakauden turvaaminen: Ohjelmilla annettiin Kreikan rahoitusvakausrahaston kautta rahoitustukea Kreikan pankeille niiden kiireellisten pääomatarpeiden kattamiseksi. Uudistusten kattamia aloja olivat myös alan rakenneuudistus ja vakauttaminen, järjestämättömien lainojen hallinta, hallinto, valvonta ja maksuvalmius.
  3. Taloudellisen kasvun edistäminen ja kilpailukyvyn palauttaminen: Rakenneuudistusten avulla ohjelmilla pyrittiin parantamaan kustannuskilpailukykyä ja yleistä liiketoimintaympäristöä. Tällä oli tarkoitus helpottaa Kreikan siirtymistä kohti enemmän investointeihin ja vientiin perustuvaa kasvumallia. Uudistusten kattamia aloja olivat muun muassa työ- ja tuotemarkkinat, julkishallinto, oikeusjärjestelmä ja koulutus.

Ohjelmakumppanit ja unionin toimielinten rooli

08

Kaksi ensimmäistä ohjelmaa suunniteltiin Kreikan viranomaisten ja komissiosta, EKP:stä ja IMF:stä koostuvan niin kutsutun ”troikan” (joita kolmannessa ohjelmassa kutsuttiin ”toimielimiksi”) välisissä neuvotteluissa. Kumppanien yhteistyön yksityiskohtia ei määritelty millään virallisilla järjestelyillä. Kolmannessa ohjelmassa EVM on siitä tehdyn sopimuksen5 mukaisesti osallistunut myös ohjelman suunnitteluun ja seurantaan. Vaikka IMF ei ole osallistunut kolmannen ohjelman rahoitukseen, se on edelleen osallistunut aktiivisesti keskusteluihin ehtojen laajuudesta ja mukautusten etenemisreitistä.

09

Kaikissa ohjelmien vaiheissa komission roolina on ollut toimia euroalueen jäsenvaltioiden puolesta tiiviissä yhteistyössä muiden kumppanien kanssa. Kreikan lainajärjestelyssä komissio vastasi ohjelman koordinoinnista ja toteutuksesta euroalueen jäsenvaltioiden puolesta ja niiden ohjeiden mukaisesti ja neuvotteli ja allekirjoitti lainajärjestelysopimuksen sekä poliittisia ehtoja koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan Kreikan kanssa sekä antoi jäsenvaltioille tukea. ERVV:tä koskevassa puitesopimuksessa ja toiseen ohjelmaan sovellettavassa EU:n asetuksessa6 komissiolle annettiin samanlaisia tehtäviä. EVM:n perustamissopimuksessa kehotettiin EVM:n hallintoneuvostoa valtuuttamaan Euroopan komissio neuvottelemaan yhdessä EKP:n kanssa rahoitusavun talouspoliittisista ehdoista.

10

EKP:n tehtävänä kaikissa ohjelmissa on ollut tehdä yhteistyötä komission kanssa rahoitusavun poliittisten ehtojen arvioimiseksi ja seurata säännöllisesti näiden ehtojen täyttämisessä saavutettua edistystä. Ensimmäisen ohjelman osalta Eurooppa-neuvosto kehotti komissiota jo 11. helmikuuta 2010 seuraamaan uudistustoimenpiteiden toteutusta yhdessä EKP:n kanssa. ERVV:tä koskevassa puitesopimuksessa, EVM:n perustamissopimuksessa ja EU:n asetuksessa7 määriteltiin EKP:n rooli toista ja kolmatta ohjelmaa varten samalla tavoin. Tässä yhteydessä EKP tarjosi neuvoja ja asiantuntemusta eri politiikanaloilla. Yhteisen valvontamekanismin perustamisen (marraskuussa 2014) jälkeen se on myös osallistunut instituutioiden ja Kreikan viranomaisten kanssa käytäviin keskusteluihin. Lisäksi EKP julkaisi kaudella 2010–2016 – riippumatta itse ohjelmaprosessista – useita lausuntoja Kreikan viranomaisten esittämistä lainsäädäntöluonnoksista, koska nämä olisivat voineet vaikuttaa oleellisesti rahoitusvakauteen8.

Ohjelmasuunnitteluprosessi

11

Kreikalle myönnettyyn rahoitustukeen liittyi poliittisia ehtoja9, jotka kirjattiin Kreikan talouden sopeutusohjelmiin ja organisoitiin niiden päätavoitteiden (julkinen talous, finanssipolitiikka ja rakenteet) mukaan. Kreikan viranomaiset aloittivat virallisesti ohjelmasuunnitteluprosessin toimittamalla lainanantajille joukon asiakirjoja (ks. laatikko 1), jotka päivitettiin jokaista ohjelman tarkistusta varten10. IMF ja eurooppalaiset lainanantajat hyväksyivät itsenäisesti ohjelma-asiakirjat ja lainanantopäätökset (ks. kaavio 2).

Laatikko 1

Kreikan viranomaisten ensimmäisessä ja toisessa ohjelmassa toimittamat asiakirjat

  • Aiesopimus, jossa määriteltiin keskeiset poliittiset sitoumukset, ohjelman rahoitus ja ohjelmasuunnitteluprosessin seuraavat vaiheet.
  • Talous- ja rahoituspolitiikkaa koskeva muistio, jossa hahmoteltiin Kreikan viranomaisten toimeenpanemat ja lähinnä IMF:n kanssa sovitut toimet, jotka toimivat IMF:n suorittamien vaatimustenmukaisuuden arviointien perustana.
  • Erityisiä talouspoliittisia ehtoja koskeva yhteisymmärryspöytäkirja, jäljempänä ’yhteisymmärryspöytäkirja’, jossa määriteltiin lähinnä komission kanssa sovitut yksityiskohtaiset talouspoliittiset toimenpiteet, jotka toimivat vertailukohtina arvioitaessa toimien tuloksellisuutta osana euroalueen rahoitustukiohjelman neljännesvuosittaisia tarkasteluja.
  • Tekninen yhteisymmärryspöytäkirja, jossa vahvistettiin indikaattorien määritelmät, arviointimenetelmät ja tietoja koskevat vaatimukset.

Kaavio 2

Ohjelmasuunnitteluprosessi

 

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

12

Ohjelma-asiakirjat laadittiin osana komission, Kansainvälisen valuuttarahaston11 ja Euroopan keskuspankin kanssa käytyä neuvotteluprosessia; tämä tapahtui neuvotteluvierailujen muodossa12. Komission osalta neuvotteluvaltuutus oli vahvistettu ennakolta poliittisessa katsauksessa, jossa analysoitiin Kreikan tilannetta keskeisillä politiikanaloilla ja ehdotettiin ohjelmaan sisällytettäviä toimenpiteitä. Neuvotteluja varten komission yksiköt laativat ohjelmaa tukevan makrotalousennusteen. Kunkin tarkistuksen valmistuttua komissio julkaisi sen yhdessä makrotalous- ja rahoitustilannetta koskevien laadullisten analyysien, vaatimustenmukaisuuden arvioinnin ja virallisten ohjelma-asiakirjojen kanssa.

13

Kun neuvottelut oli saatu päätökseen, neuvosto käsitteli Kreikan viranomaisten toimittamaa tekstiä komission julkaisemien asiakirjojen13 pohjalta ja antoi päätöksen SEUT-sopimuksen 126 ja 136 artiklan nojalla14. Kun neuvoston päätös oli hyväksytty, komission varapuheenjohtaja allekirjoitti (muiden komission jäsenten valtuuttamana) lopullisen yhteisymmärryspöytäkirjan lainanantajajäsenvaltioiden (ensimmäinen ohjelma) tai ERVV:n (toinen ohjelma) puolesta. Lainan tekniset ja oikeudelliset tiedot (kuten keskimääräisen maturiteetin laskenta, korot, maksuerät ja takaisinmaksujärjestelyt) määriteltiin lainasopimuksessa (ensimmäisen ohjelman osalta)15 tai ERVV:n rahoitustukiohjelmassa (toisen ohjelman osalta).

14

Kolmannesta ohjelmasta sovittiin yhteisymmärryspöytäkirjalla Euroopan komission (joka toimi EVM:n puolesta), Kreikan tasavallan ja Kreikan keskuspankin välillä. Neuvosto hyväksyi tämän jälkeen kolmannen ohjelman. Lainan rahoitusehdot määriteltiin rahoitustukiohjelmassa, ja EVM:n hallintoneuvosto hyväksyi varojen maksun komission (yhteistyössä EKP:n kanssa) laatimien vaatimustenmukaisuuskertomusten perusteella.

15

Euroryhmä16 antoi prosessia koskevia poliittisia ohjeita koko ohjelmakauden ajan ja erityisesti sopi ohjelmien käynnistämisestä, tärkeimmistä poliittisista ehdoista, määrärahoista ja keskeisistä rahoitusehdoista. Euroryhmää tuki euroryhmän työryhmä (ET)17, jota kuultiin ohjelmien suunnittelusta ja joka päätti varojen maksamisesta ensimmäisen ja toisen ohjelman osalta (EVM:n hallintoneuvosto päätti tästä kolmannen ohjelman osalta).

Tarkastustapa

16

Tarkastuksessa selvitettiin, hallinnoiko komissio Kreikan sopeutusohjelmia asianmukaisesti. Tarkastus täydentää tilintarkastustuomioistuimen kahta aiempaa erityiskertomusta, joissa arvioitiin vaikeuksissa oleville maille maksutasemekanismista ja Euroopan rahoituksenvakautusmekanismista annetun rahoitustuen hallinnointia komissiossa (erityiskertomus nro 18/2015)18 ja Kreikalle annettavan teknisen avun toimittamista (erityiskertomus nro 19/2015). Lisäksi esitettiin seuraavat alakysymykset:

  1. Oliko komissiolla käytössä asianmukaiset järjestelyt ohjelmien hallinnoimiseksi?
  2. Olivatko poliittiset ehdot asianmukaisesti suunniteltuja, ja toteutettiinko ne vaikuttavasti?
  3. Täyttyivätkö sopeutusohjelmien tärkeimmät tavoitteet?
17

Tarkastus kattoi Kreikan talouden kolmen sopeutusohjelman hallinnoinnin komissiossa, mutta meneillään olevan kolmannen ohjelman osalta tarkastuksessa keskityttiin suunnittelunäkökohtiin. Ohjelmien ehtojen suunnittelu, seuranta ja toteutus tarkastettiin kaikki ohjelmien keskeiset tavoitteet kattavan otoksen perusteella. Tilintarkastustuomioistuin tutki myös komission yhteistyötä ohjelmakumppanien kanssa, mutta ei IMF:n19 ja EVM:n20 toimia. Myöskään Kreikan viranomaisten toimia, kuten omistajuuskysymyksiä, jotka ovat voineet vaikuttaa toteutusprosessiin, ei tarkastettu. Tarkastuksen laajuutta koskevien rajoitusten vuoksi tilintarkastustuomioistuin ei raportoi EKP:n osallistumisesta ohjelmiin (ks. kohta 20).

18

Tilintarkastustuomioistuin ei tarkastanut EU:n korkealla tasolla tehtyjä poliittisia päätöksiä, jotka koskivat esimerkiksi Kreikalle myönnettävän rahoitustuen perusteita, ja tarkastuksen laajuutta rajoitettiin useissa suhteissa. Tilintarkastustuomioistuin ei ottanut huomioon vaihtoehtoista skenaariota, jossa rahoitustukea ei anneta. Tilintarkastustuomioistuin ei myöskään arvioinut sitä, onko neuvosto valinnut kriisin ratkaisemisen kannalta tarkoituksenmukaisimmat määrärahat, alijäämätavoitteet tai julkisen talouden etenemisreitit. Tilintarkastustuomioistuin ei arvioinut Kreikalle myönnettyjen lainojen rahoitusehtoja, velkahelpotuksen oikea-aikaisuutta ja asianmukaisuutta tai velanhoitokykyä. Tilintarkastustuomioistuin arvioi komission makrotalousennusteita ja rahoitusvajelaskelmia. Tarkastaessaan komission ja muiden kumppanien yhteistyötä tilintarkastustuomioistuin ei arvioinut, oliko niiden osallistuminen perusteltua.

19

Tarkastusevidenssi kerättiin perehtymällä yksityiskohtaisesti EU:n rahoitustukiohjelmiin liittyvään dokumentaatioon (ohjelma-asiakirjoihin, komission sisäisiin analyyseihin, taulukkolaskentaennusteisiin sekä muiden organisaatioiden arviointeihin ja tutkimuksiin). Lisäksi tehtiin ohjelmaehtojen tulostaulukkoon perustuva analyysi ja haastateltiin komission henkilöstöä, kansallisia viranomaisia, kuten alakohtaisten ministeriöiden edustajia, Kreikan keskuspankin, yritysjärjestöjen ja sidosryhmien edustajia sekä IMF:n, EVM:n ja OECD:n henkilöstöä.

Laajuuden rajoittaminen EKP:n osallistumisen osalta

20

Koska tilintarkastustuomioistuimen toimeksiantoon kuuluu EKP:n toiminnan tehokkuuden tarkastus21, se on pyrkinyt arvioimaan EKP:n osallistumista Kreikan talouden sopeutusohjelmiin22. EKP kyseenalaisti tilintarkastustuomioistuimen toimeksiannon tässä suhteessa eikä tilintarkastustuomioistuin saanut siltä riittävästi evidenssiä kattavan tarkastustyön suorittamiseksi23. Tämän laajuutta koskevan rajoituksen vuoksi tilintarkastustuomioistuin ei pystynyt raportoimaan EKP:n osallistumisesta Kreikan talouden sopeutusohjelmiin.

Huomautukset

Osa 1 – Kreikan Talouden Sopeutusohjelmien Hallinnointi

21

Kreikan talouden sopeutusohjelmien hallinnointiin liittyi useita monimutkaisia komission sisäisiä prosesseja, jotka muodostivat horisontaalisen kehyksen toimikohtaiselle analyysille ja vaatimustenmukaisuusarvioinneille (ks. osa 2). Laajasti ottaen voidaan erottaa kolme tällaisten horisontaalisten prosessien tyyppiä:

  • Ohjelmien suunnittelu- ja seurantamenettelyt – ohjelmien hallinnoinnin periaatteiden ja mekanismien sekä päätöksentekomenettelyjen määrittely.
  • Yhteistyö ohjelmakumppanien kanssa – tehtävien jako, viestintä ja toimien koordinointi IMF:n, EKP:n ja EVM:n kanssa.
  • Keskeiset taloudelliset analyysit – makrotalousennusteiden ja rahoitusvajelaskelmien laatiminen, ohjelmien keskeisten taloudellisten olettamien määrittäminen.

Ohjelmien ehtojen suunnitteluun ja seurantaan sovelletut järjestelyt

Ohjelmien kiireellinen aloittaminen
22

Kreikan talouden ensimmäisen sopeutusohjelman suunnittelua ja institutionaalisia järjestelyjä on tarkasteltava ottaen huomioon se kiireellinen tilanne, jossa ohjelma perustettiin. Välitön syy rahoitustuen hakemiseen oli tarve lainata yhdeksän miljardia euroa velan takaisinmaksuun, jonka eräpäivä oli 19. toukokuuta 2010. Kustannukset Kreikan velan rahoittamiseksi markkinoilta saatavalla rahoituksella nousivat keväällä 2010 kestämättömälle tasolle, joten Kreikan hallituksen oli haettava nopeasti vaihtoehtoista rahoitusta24 (ks. kaavio 1 ja liite I, joissa annetaan tarkka kuvaus kriisin etenemisestä).

23

Koska markkinarahoituksen saamisen lyhytaikaisten velkojen rahoitukseen ennakoitiin olevan vaikeaa, eurohuippukokouksessa 25. maaliskuuta 201025 sovittiin Kreikalle annettavan rahoitustuen ehdoista. Kreikan viranomaiset toimittivat virallisen rahoituspyynnön 23. huhtikuuta 2010 eli alle kuukauden ennen kuin maksu täytyi suorittaa. Ensimmäinen Kreikan talouden sopeutusohjelma allekirjoitettiin 3. toukokuuta 2010. Kreikan talouden epätasapainon syvyyden ja laajuuden huomioon ottaen tämä jätti hyvin lyhyen ajan suunnitella kattava ohjelma, jolla puututaan kaikkiin heikkouksiin.

Suunnittelun menettelyt ja tulokset
24

Komission yleiset menettelyt makrotaloudellisten tukiohjelmien hallinnoimiseksi vahvistettiin vasta huhtikuussa 2011 eli 11 kuukautta Kreikan ohjelman käynnistämisen ja kolmen suoritetun tarkistuksen jälkeen. Asiakirjassa määriteltiin komission sisäisiä samoin kuin komission sekä neuvoston ja ohjelmakumppanien välisiä tieto- ja hyväksyntävirtoja koskevat sisäiset järjestelyt. Asiakirjassa määriteltiin esimerkiksi hyväksymisvaiheet tärkeimpiä ohjelma-asiakirjoja varten (poliittiset katsaukset, vaatimustenmukaisuuskertomukset, yhteisymmärryspöytäkirjaluonnokset ja tarvittaessa suositusluonnokset neuvoston päätöksiksi). Komissio laati myös etenemissuunnitelmat kullekin rahoitusvälineelle ja vahvisti maksuun johtavat viralliset vaiheet.

25

Menettelyissä ei kuitenkaan käsitelty ohjelman ehtojen sisältöä. Komissiolla ei ollut sisäisiä ohjeita ohjelman ehtojen suunnittelusta niiden laajuuden ja yksityiskohtaisuuden sekä niiden perustelemiseksi tarvittavan analyysityön syvällisyyden suhteen26.

26

Keskeiset valmisteluasiakirjat, joihin ohjelman ehdot perustuivat, olivat poliittiset katsaukset. Näitä poliittisesti suuntautuneita asiakirjoja julkaistiin jokaisen tarkistuksen yhteydessä, ja ne toimivat ohjelman tarkistuksista käytyjen neuvottelujen perustana (joskin joustovaraa oli jonkin verran). Poliittisten katsausten tarkistusprosessi määriteltiin komission menettelyissä, mutta sitä ei dokumentoitu.

27

Komission henkilöstö laati useaan otteeseen analyysiasiakirjoja, jotka tukivat poliittisia katsauksia ja vahvistivat ehtojen suunnittelua tietyillä aloilla. Tätä ei kuitenkaan tehty järjestelmällisesti kaikissa ohjelmissa ja kaikilla toimintalohkoilla (ks. kaavio 3).

Kaavio 3

Ohjelmien suunnittelun dokumentointi – esimerkkejä

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

28

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi tiettyjä ongelmia ehtojen suunnittelussa useilla politiikanaloilla:

  • Varsinkin ohjelmien alkuvaiheessa useat ohjelman ehdot kuvattiin yleisesti ja epämääräisesti eivätkä ne olleet mitattavissa. Esimerkiksi vienninedistämisen alalla sellaisissa ehdoissa kuin ”julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia edistävien toimenpiteiden käyttöönotto” tai ”toimenpiteet vienninedistämispolitiikan tehostamiseksi” ei määritelty mitään selviä tai konkreettisia toimia. Toisessa ohjelmassa oli rahoitusalaa koskeva ehto, joka koski täytäntöönpanosuunnitelman laatimista järjestämättömien lainojen perinnän parantamiseksi ja tätä koskevien tavoitteiden asettamista likvidaatiomenettelyssä oleville pankeille heinäkuun 2013 loppuun mennessä. Ehto oli tulkinnanvarainen ja vaikutti huomattavaan viivästykseen täytäntöönpanossa.
  • Ehtoja tarkennettiin asteittain. Toisessa ohjelmassa ehtojen määrä ja yksityiskohtaisuus lisääntyivät merkittävästi. Tämä oli osittain seurausta täytäntöönpano-ongelmista ja viivästyksistä. Toisaalta suuri yksityiskohtaisuus muodosti haasteen viranomaisten hallinnollisille valmiuksille ja sitoutumiselle, koska ehdoista ei aina keskusteltu riittävästi ja sovittu suunnitteluvaiheessa27.
  • Yksityiskohtaisuuden lisäksi tilanteeseen vaikutti se, ettei ohjelman yksittäisten ehtojen suhteellisesta merkityksestä ollut selvyyttä etukäteen. Tietyt ehdot tunnustettiin erityisen tärkeiksi vasta jälkikäteen, kun niitä ei ollut pantu täytäntöön ajoissa, jolloin ne nimettiin valmistelutoimiksi ohjelman tarkistuksissa. Näiden ehtojen täyttymistä edellytettiin nimenomaisesti ennen kuin lainan erä vapautettiin28. Kolmannessa ohjelmassa tärkeät ehdot on nyt merkitty ”keskeisiksi tuotoksiksi”.
Yleinen kasvustrategia
29

Ohjelmilla oli selkeät keskipitkän aikavälin tavoitteet, ja ensisijainen odotettu tulos oli palauttaa Kreikan mahdollisuus saada rahoitusta markkinoilta, mikä edellytti keskittymistä julkisen talouden vakauttamiseen. Ohjelmia ei kuitenkaan komission pyrkimyksistä huolimatta tuettu yleisellä Kreikan johtamalla kasvustrategialla, joka olisi voinut ulottua ohjelmia pidemmälle. Pitkän aikavälin strategia olisi voinut olla vaikuttavampi sopeutusprosessin koordinoimisen ja kyseisten eri toimintalohkojen toimenpiteiden suunnittelemisen kannalta.

30

Strategian puute oli erityisen merkityksellinen viennin helpottamisen alalla. Ohjelmien toimenpiteiden laajuus tässä suhteessa – keskittyminen hintakilpailukykyyn ja hallinnolliseen rasitukseen – ei ollut riittävä edistämään siirtymistä kohti vientipainotteisempaa kasvumallia. Ohjelmilla ei myöskään puututtu kaikkiin ennen ohjelmia tehdyssä analyysissa yksilöityihin heikkouksiin. Erityisesti todettakoon, ettei ensimmäisessä ohjelmassa ehdotettu kattavaa strategiaa aloille, joilla oli kilpailuetu, ottamalla huomioon Kreikan talouden erityinen rakenne. Alakohtaiset ehdot sisällytettiin kuitenkin toiseen ohjelmaan. Esimerkit epäjohdonmukaisesti suunnitelluista toimenpiteistä ja riittämättömästä eri toimintapolitiikkojen välisestä koordinoinnista (ks. laatikko 2) osoittavat, että myös Kreikan ohjelmien yleisestä suunnittelusta puuttui yksiselitteinen strategia.

Laatikko 2

Toimintapolitiikkojen välisen koordinoinnin heikkoudet

Tuotemarkkinoiden uudistukset verrattuna työmarkkinoiden ja verotuksen uudistuksiin. Merkittävistä työmarkkinauudistuksista ja työvoimakustannusten jyrkästä supistumisesta huolimatta hinnat eivät laskeneet riittävästi vuoteen 2013 mennessä. Tämä osoittaa, että tuotemarkkinoiden uudistuksilla ei onnistuttu ratkaisemaan markkinoiden jäykkyyksiä ohjelman alkuvaiheessa. Lisäksi rajoitetut hintojen mukautukset olivat osittain seurausta julkisen talouden vakauttamiseen liittyvistä korkeammista välillisistä veroista ja maksuista, mikä heikensi rakenneuudistusten vaikutusta hintoihin ja kasvuun. Sopeutusohjelmiin liittyneet verouudistukset johtivat kompromisseihin ja Kreikan huomattavan julkisen alijäämän takia ensi vaiheissa lyhyen aikavälin prioriteettina oli julkisen talouden vakauttaminen.

Pankkien talouden vakaus verrattuna julkisen talouden toimenpiteisiin. Kun pankkien rahoitus osoittautui vuonna 2012 riittämättömäksi ja Kreikan julkisyhteisöjen luottoluokitus oli täysimääräisesti diskontattu, ei ollut olemassa arviointia siitä, miten julkisen talouden toimenpiteet vielä vaikuttaisivat pankkialan velallisten vakavaraisuuteen ja siten pankkien lainojen markkina-arvoon. Esimerkiksi siitä, miten korkeammat toistuvat omaisuusverot vaikuttaisivat kiinteistöjen hintoihin ja asuntolainoihin, ei ollut analyysia.

Liiketoimintaympäristön uudistukset verrattuna verotuksen uudistuksiin. Strategista etenemissuunnitelmaa Kreikan mahdollisten kasvua edistävien tekijöiden edistämiseksi ei ollut, ja tämä näkyi kasvua edistävän julkisen talouden vakauttamisstrategian puutteena. Olemassa ei ollut riskinarviointia siitä, miten mahdolliset/vaihtoehtoiset julkisen talouden toimenpiteet (esimerkiksi menoleikkaukset verrattuna veronkorotuksiin) ja niiden ajallinen jaksotus vaikuttaisivat BKT:n kasvuun, vientiin ja työttömyyteen.

Poliittinen epävakaus ohjelmakauden aikana
31

Toinen ohjelmien hallinnointiin vaikuttava haaste oli nykivä lähestymistapa uudistuksiin, joka aiheutui jossain määrin Kreikan poliittisesta epävakaudesta. Lokakuusta 2009 tammikuuhun 2015 Kreikassa pidettiin kuudet vaalit ja kerran, marraskuussa 2011, hallitus vaihtui ilman vaaleja (ks. liite I). Joka kerran uudelta johdolta kesti jonkin aikaa vahvistaa sitoutumisensa ja lähestymistapansa uudistuksiin ja määritellä uudelleen työskentelyjärjestelyt instituutioiden kanssa. Toimenpidepaketista heinäkuussa 2015 järjestetty kansanäänestys lisäsi myös osaltaan epävarmuutta ohjelman tulevaisuudesta sekä talouden epävakautta29. Pitkät poliittiset neuvottelut ja epävarmuus ohjelman jatkumisesta haittasivat ohjelmien sujuvaa hallinnointia ja uudistusten toteuttamista.

32

Ohjelman tarkistusten tosiasiallinen ajoitus poikkesi huomattavasti alkuperäisestä neljännesvuosittaisesta aikataulusta, mikä johtui toteutuksen viivästyksistä ja vaikeuksista päästä sopimukseen uusista toimenpiteistä (ks. taulukko 2). Tässä suhteessa vaikein tilanne oli toisen ja kolmannen ohjelman välinen siirtymä, jossa viimeisimmän tarkistuksen ja uuden ohjelman hyväksymisen välillä kului 16 kuukautta. Vaikka toista ohjelmaa ei koskaan saatettu päätökseen30, siirtymään liittyi kaksi toisen ohjelman jatkamista ja ERVM:stä myönnetty tilapäislaina.

Taulukko 2

Kreikan talouden sopeutusohjelmien tarkistukset

Vuosi Tarkistus Raportoinnin päivämäärä Tarkistuksen kesto (kuukautta)
2010 1. ohjelma Toukokuu 2010
1. tarkistus elokuu 2010 3
2011 2. tarkistus joulukuu 2010 4
3. tarkistus helmikuu 2011 2
4. tarkistus heinäkuu 2011 5
5. tarkistus lokakuu 2011 3
2012 2. ohjelma maaliskuu 2012 5
1. tarkistus joulukuu 2012 9
2013 2. tarkistus toukokuu 2013 5
3. tarkistus heinäkuu 2013 2
2014 4. tarkistus huhtikuu 2014 9
2015 3. ohjelma elokuu 2015 16
2016 Täydentävä yhteisymmärryspöytäkirja kesäkuu 2016 10

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Seurantamenettelyt
33

Ohjelman ehtojen noudattamisen seurantaprosessi otettiin huomioon komission yleisissä makrotaloudellisten tukiohjelmien hallinnointimenettelyissä, mutta vain menettelyllisten näkökohtien osalta (vastuualuejako ja vaatimustenmukaisuuskertomuksen hyväksymisprosessi). Komissiolla ei kuitenkaan ollut menettelyä, jolla olisi määritelty seurannan laajuutta, luonnetta ja dokumentointia koskevat keskeiset vaatimukset.

34

Ensisijainen väline toimielinten yhteisesti suorittamassa Kreikan ohjelmaehtojen noudattamisen seurannassa oli ”noudattamista koskeva taulukko”. Ensimmäisen ja toisen ohjelman osalta tämä asiakirja oli kiinteä osa kunkin tarkistuksen jälkeen julkaistuja asiakirjoja. Komission henkilöstö laati ja tarkisti noudattamista koskevan taulukon, ja tämän jälkeen se esiteltiin euroryhmän työryhmälle yhdessä muiden ohjelma-asiakirjojen kanssa. Tarkistusprosesseja ei kuitenkaan dokumentoitu. Lisäksi komissio ilmoitti neuvostolle virallisesti, miten se oli seurannut neuvoston päätöksissä erityisesti mainittuja ehtoja.

35

Taulukoissa esitettiin yleensä tarkasti, miten kutakin erityistä tarkistusta edellyttävää ohjelman ehtoa oli noudatettu, ja esitettiin lyhyt perustelu (viittaukset oikeusperustaan, kulloinenkin tilanne ja mahdollisten viivästysten syyt). Kaikkia ehtoja ei kuitenkaan seurattu järjestelmällisesti tällä tavoin tai oikea-aikaisesti. Toista ohjelmaa ei ole saatu päätökseen, joten viimeisimmässä (neljännessä) tarkistuksessa lisättyjä ehtoja ei ole arvioitu virallisesti. Komissio seurasi Kreikassa toisen ja kolmannen ohjelman välillä tapahtuvaa kehitystä esimerkiksi poliittisten katsausten avulla. Ensimmäinen kolmatta ohjelmaa koskeva vaatimustenmukaisuuskertomus (joka julkaistiin kesäkuussa 2016) ei sisältänyt noudattamista koskevaa taulukkoa, vaikka useat ehdoista oli määrä täyttää kesäkuuhun 2016 mennessä.

Seurantakäytännöt
36

Useimpien analysoitujen ehtojen osalta komissio pystyi osoittamaan, että se oli arvioinut ohjelman ehtojen noudattamista ja että arvioinnilla oli vankka perusta. Komissio suoritti useilla politiikanaloilla ehtojen kohteina olleiden säädösten perusteellisia uudelleentarkistuksia ja seurasi tarvittavia muutoksia. Joissakin tapauksissa komissio käytti ulkopuolista asiantuntemusta (esimerkiksi säänneltyjen ammattien alalla) varmistaakseen kattavan arvioinnin ja muutti vastaavia ehtoja tämän mukaisesti seuraavissa ohjelmatarkistuksissa.

37

Vaikka komissio seurasi säännöllisesti ohjelman ehtojen muodollista noudattamista ja raportoi siitä, tilintarkastustuomioistuin havaitsi paikoin heikkouksia, kuten puuttuvia tai epätarkkoja arviointeja (ks. liite III). Lisäksi komission vaatimustenmukaisuuskertomukset olivat joskus epäselviä ehtojen arvioinnin suhteen. Se, että raportoitaessa ohjelman ehtojen noudattamatta jättämisestä käytettiin monia erilaisia termejä31, aiheutti epäselvyyttä arvioinnin yleisestä merkityksestä.

38

Joissakin tapauksissa ehdon muodollinen noudattaminen (esimerkiksi tietyn säädöksen hyväksyminen) ei kuitenkaan varmistanut kyseisen ehdon tosiasiallista täytäntöönpanoa eli se ei johtanut tarkoitettuihin tuloksiin. Yksi esimerkki tästä oli paremman sääntelyn agendan toteutus. Kun sitä koskeva laki oli säädetty vuonna 2012, tosiasialliset heikkoudet jatkuivat edelleen, kuten OECD huomautti sääntelyä koskevassa arviossaan ”Regulatory Policy Outlook” vuonna 201532.

39

Kaiken kaikkiaan voidaan todeta, että vaikka komissio seurasi ohjelmien määrällisten tavoitteiden saavuttamista (esimerkiksi julkisten työpaikkojen, palkkakustannusten ja johtotehtävien vähenemistä), sillä oli käytössään rajalliset välineet sen tarkastamiseksi, että rakenneuudistukset toteutettiin asianmukaisesti. Vaikeudet saada kattavia tietoja pahensivat osaltaan tätä ongelmaa. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi erityisesti tietoaukkoja verotuksen (ks. liite IV, osa A) ja säänneltyjen ammattien aloilla (puutteelliset tiedot asianajajien, notaarien, insinöörien ja arkkitehtien kaltaisiin keskeisiin ammatteihin kohdistuvista rajoituksista). Ohjelmissa ei puututtu kattavasti tietopuutteisiin, vaikka myöhemmissä tarkistuksissa tehtiin joitakin parannuksia. Komissio pystyi useimpien rakenteita koskevien ehtojen kohdalla seuraamaan lainsäädäntömuutosten hyväksymistä, mutta sillä ei ollut riittäviä tulosindikaattoreita ja tavoitearvoja, joiden avulla olisi voitu arvioida uudistusten täytäntöönpanoa.

40

Asianmukaisten tulosindikaattorien puute esti komissiota esimerkiksi tarkastamasta tehokkuustavoitteiden saavuttamista keskushallinnon uudelleenorganisoinnin yhteydessä. Rahoitusalalla otettiin vasta huhtikuussa 2014 toisessa ohjelmassa käyttöön ehto, jonka mukaan Kreikan keskuspankin oli määriteltävä keskeisiä tulosindikaattoreita, jotta voidaan seurata pankkien edistymistä niiden mittavien järjestämättömien lainojen salkkujen pienentämisessä. Komissio ei rahoitusalalla myöskään hyödyntänyt täysimääräisesti Kreikan rahoitusvakausrahaston päätöksentekoelimissä tarkkailijan asemaansa, joka olisi tarjonnut lisämahdollisuuden varmistaa ohjelman ehtojen noudattaminen33.

Yhteistyö ohjelmakumppanien kanssa

41

Teknisellä tasolla ehtojen suunnittelun suorittivat lähinnä komissio (talouden ja rahoituksen pääosaston koordinoimana) ja IMF EKP:tä kuullen. Kolmannessa ohjelmassa EVM toimi neljäntenä toimielinkumppanina. Lopullisissa yhteisymmärryspöytäkirjan teksteissä otettiin huomioon toimielinten välinen sekä toimielinten ja Kreikan viranomaisten välinen sopimus, jonka mukaan kaikkien osapuolten oli tarvittaessa joustettava kannoistaan.

42

Toimielinten välistä yhteistyötä varten ei ollut ohjeita tai erityisiä menettelyjä, eikä prosessia dokumentoitu virallisesti (esimerkiksi pöytäkirjoihin), mikä vaikutti prosessin avoimuuteen. Kunkin ohjelman ohjelmatyöryhmät perustivat kuitenkin epävirallisia yhteistyöjärjestelyjä. Työryhmät pitivät säännöllisesti yhteyttä puhelimitse ja sähköpostitse ja järjestivät kokouksia. Työryhmät vaihtoivat tietoja ja alustavia analyyseja ja keskustelivat ohjelmien suunnittelun eri vaihtoehdoista. Komissio ja IMF jakoivat ohjelma-asiakirjaluonnoksensa ehtojen johdonmukaisuuden varmistamiseksi. Kaikkien kolmen toimielimen henkilöstön asiantuntemuksen ja kokemuksen monipuolisuuden ansiosta voitiin tuottaa perusteellisempia arvioita ja ennusteita, mikä vähensi virheiden ja puutteiden riskiä ohjelmien suunnittelussa ja päivityksissä.

43

EKP ja Kreikan keskuspankki mukauttivat osan välineistään ohjelmien talouspolitiikkaan34. Ohjelmissa ei kuitenkaan ilmaistu selväsanaisesti, missä määrin Kreikalle tarjottava likviditeetti oli riippuvaista ohjelmien ehtojen täyttämisestä35 ja miten tämä tuki otettiin huomioon makrotalousennusteiden ja rahoitusvajeiden arvioinnissa.

Ohjelmien taloudelliset olettamat

44

Makrotalousennusteiden laatiminen ja rahoitusvajeen laskenta olivat kaksi keskeistä prosessia, jotka määrittivät ohjelmien suunnittelun ja muuttamisen taloudellisen kehyksen (ks. laatikko 3). Komissio teki nämä analyysit jokaista ohjelmaa varten ja laati päivityksen jokaista tarkistusta varten. Kaikki ohjelmien hallinnointiin osallistuneet toimielimet suorittivat erikseen omat taloudelliset analyysinsa, mutta lopputulos heijasti niiden saavuttamaa yksimielisyyttä.

Laatikko 3

Ohjelmien suunnittelun perustana olleiden taloudellisten prosessien keskeiset piirteet

Makrotalousennusteissa esitetään komission paras arvio maan talouden keskeisistä kehityssuuntauksista olettaen, että ohjelman ehdot toteutuvat täysimääräisesti. Ennusteet kattavat reaalitalouden kehityksen (BKT ja sen osatekijät sekä työmarkkinoiden kehitys) sekä talouden sopeutusuran (velka ja vaje) osana velanhoitokyvyn arviointia. Ennusteisiin liittyy prosessi, joka on vuorovaikutuksessa komission tavanomaisten ennusteiden kanssa – mutta menee myös niitä pidemmälle. Vaikka ajoitus vaihtelee, talouden sopeutusohjelmien ennusteissa hyödynnetään viimeisimpiä Euroopan taloutta koskevia ennusteita, joita henkilöstö käyttää omissa ennusteissaan.

Rahoitusvajelaskelma on arvio Kreikan rahoitustarpeista sen varmistamiseksi, että rahoitusvaje voidaan kattaa ohjelmasta annettavalla rahoitustuella. Rahoitusvaje määritellään valtion rahoitustarpeiksi, jotka lasketaan menojen ja muista lähteistä kuin ohjelman tuesta kertyvien tulojen erotuksena.

Menetelmien vahvuudet ja heikkoudet

45

Makrotalousennusteisiin käytetyt laskentataulukot antoivat selkeää ja yksityiskohtaista tietoa useiden makrotalouden muuttujien aikaisemmista tiedoista ja ennusteista. Tärkeimpien makrotalouden ja julkisen talouden muuttujien ennustetut kehityssuuntaukset noudattivat niiden osatekijöiden ennusteita ja niissä otettiin huomioon useita erilaisia tietolähteitä. Komissio käytti viimeisimpiä olettamia kansainvälisen talouden ja teknisten indikaattorien dynamiikasta. Komissio ei kuitenkaan nimenomaisesti sisällyttänyt laskelmiin eräitä makrotalouden malleissa tavanomaisesti käytettyjä tekijöitä eikä yhdistänyt riittävästi makrotalouden ja julkisen talouden ennusteita (ks. laatikko 4).

Laatikko 4

Komission ennustemenetelmien heikkoudet

Kattavuus – tiettyjä tekijöitä (esimerkiksi mahdollista tuotosta ja inflaatiota kiihdyttämätöntä työttömyyden tasoa) ei nimenomaisesti sisällytetty makrotalouden ennusteisiin. Komissio ei myöskään dokumentoinut, miten niitä käytettiin arviointivaiheessa ja mitä Euroopan taloutta koskevien ennusteiden elementtejä ohjelmaennusteissa käytettiin.

Ennusteiden koordinointi – komissio teki makrotalouden ja julkisen talouden ennusteet erikseen eikä yhdistänyt niitä yhdeksi malliksi. Ennusteiden keskinäinen vaikutus voitiin näin ollen yhdistää vain harkinnan perusteella.

Velanhoitokyvyn analyysia koskeva lähestymistapa – pitkän aikavälin velkaura ilmaistuna prosenttiosuutena BKT:stä määritettiin laajasti käytetyllä mekaanisella velan kertymistä koskevalla menettelyllä. Tästä lähestymistavasta puuttuu sisäinen mekanismi, jolla määritellään velkauran ja taloudellisen toiminnan (tavaroiden ja palvelujen tuotannon, jakelun ja kulutuksen) välinen vuorovaikutus.

46

Kokonaisuutena katsoen rahoitusvajemenetelmän monimutkaisuus lisääntyi ohjelmasta toiseen, ja toisen ohjelman laskentataulukot sisälsivät paljon monimutkaisempia laskelmia, arvonmäärityksiä ja mallintamisvälineitä. Rahoitusvajelaskelmaa myös laajennettiin myöhemmin ohjelmassa kattamaan lisää tekijöitä ja elementtejä, mutta tietyt menetelmälliset heikkoudet säilyivät (ks. liite V). Menetelmä pysyi pääosin muuttumattomana kolmannessa ohjelmassa.

47

Komissiossa ei ollut menettelyjä rahoitusvajelaskelmien aloittamista, valtuuttamista, kirjaamista, käsittelyä ja raportointia varten. Laadunvalvonta oli luonteeltaan epämuodollista, ja tilintarkastustuomioistuin havaitsi huomattavia heikkouksia laskentataulukoiden valvontaympäristössä36. Tässä suhteessa ei tapahtunut parannuksia kolmen ohjelman aikana.

48

Useiden lähteiden käytöstä huolimatta tietoihin ei liitetty viittauksia tai päiväyksiä. Tämä aiheutti täsmäytysongelmia, eikä tilintarkastustuomioistuin voinut todentaa, oliko aina käytetty ajantasaisimpia tietoja. Ensimmäisen ohjelman rajoitusvajetuloksia koskevassa esityksessä havaittiin joukko virheitä. Niillä ei ollut vaikutusta rahoitusvajeen kokonaismäärään, mutta ne osoittavat, että komission sisäisissä laadunvalvontajärjestelyissä on puutteita37.

Herkkyystestit ja olettamien perustelut

49

Komissio seurasi säännöllisesti Kreikan maksuvalmiustilannetta ja myös päivitti rahoitusvajeen laskentaan käytetyn tiedoston tarkistusten välillä. Julkisissa ohjelma-asiakirjoissa ei esitetty testejä sen määrittämiseksi, kuinka herkkä rahoitusvajelaskelma oli erilaisille tuloksille tai kehityssuuntauksille, mutta tällaisia analyyseja suoritettiin komission valmisteluasiakirjoissa. Komissio perusti skenaarionsa useisiin erilaisiin seikkoihin, kuten eri maksujen aikatauluun, yksityistämistulojen määrään ja maksettuihin rästeihin. Toisaalta makrotalousennusteiden osalta ei suoritettu skenaarioanalyysia. Ennusteet eivät sisältäneet järjestelmällisesti Kreikan talouden ulkoisia häiriöitä, kuten euron huomattavaa heikkenemistä tai hyödykkeiden hintojen jyrkkää laskua, jotka toteutuivat myöhemmin ohjelmien aikana.

50

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi heikkouksia sekä olettamien perustelemisessa että dokumentoinnissa. Rahoitusvajeen osalta ohjelman dokumentointi sisälsi varainhallintaa ja ohjelmien rahoitusta koskevan kappaleen. Kommentit olivat kuitenkin usein epämääräisiä, eikä niillä selitetty rahoitusvajelaskelmien päivityksissä tehtyjä muutoksia. Monissa tapauksissa rahoitusvajelaskelman taustaolettamat olisi ollut suotavaa perustella selkeästi38. Perusteluongelmat jatkuivat kolmannessa ohjelmassa. Komissio oli samaa mieltä IMF:n ehdotuksesta, jonka mukaan tavoiteltu maksuvalmiuspuskuri olisi kasvatettava kahdeksan miljardin euron suuruiseksi. Komissio ei kuitenkaan pystynyt perustelemaan juuri tätä maksuvalmiuspuskurin tasoa. Se viittasi muista ohjelmista aiemmin saatuihin kokemuksiin.

51

Sisällyttäessään rakenneuudistusten vaikutukset makrotalousennusteisiin komissio toimi harkinnan perusteella, eikä harkinnan perusteella sisällytettyjä tekijöitä dokumentoitu. Koska julkisen talouden ennusteet ja makrotalousennusteet käsiteltiin erikseen, ei myöskään ollut mahdollista tarkastaa, miten komissio määritteli ja kvantifioi julkisen talouden toimien vaikutuksen makrotalousennusteisiin.

Tarkkuus ja mukautukset
52

Varsinkin ensimmäisessä ohjelmassa komission ennusteessa aliarvioitiin kriisin syvyys huomattavasti (ks. liite VI). Tämä johtui lähinnä yksityisen kulutuksen ja investointien vähenemisen aliarvioinnista. Komission makrotalousennusteen kokonaistarkkuus vastasi kuitenkin yleisesti ottaen muiden organisaatioiden ennusteita39, ja siihen vaikutti osittain se, että Kreikan viranomaiset olivat raportoineet tilastotietoja virheellisesti ohjelmaa edeltäneellä kaudella. Vuosien 2010 ja 2011 osalta komission alustavassa ennusteessa aliarvioitiin julkisen talouden rahoitusasema, toisin kuin vuosina 2012–2013.

53

Rahoitusvajelaskelmat jättivät Kreikalle hyvin vähän liikkumavaraa kassatilanteena määritellyn maksuvalmiuspuskurin suhteen. Se pieneni keskimäärin ohjelmakauden aikana, mutta tätä ei perusteltu. Puskurin jopa ennustettiin olevan nolla vuoden 2014 ensimmäisen neljänneksen lopussa. Keskimääräinen kassatilanne, kolme miljardia euroa, vastasi vain 11 päivän perusmenoja. Maksuvalmiuspuskurin kasvattaminen edellyttäisi kuitenkin ohjelman kokonaisrahoituksen mukauttamista tai uusien julkisen talouden toimenpiteiden lisäämistä ohjelmaan.

54

Niukan maksuvalmiuspuskurin ja julkisen talouden huononevan tilanteen vuoksi Kreikka otti lyhytaikaista lainaa laskemalla liikkeeseen valtion joukkovelkakirjalainoja tai viivyttämällä maksuja ja lisäämällä rästejä. Liikkeelle laskettavien valtion joukkovelkakirjalainojen määrä vaihteli huomattavasti eri rahoitusvajelaskelmien välillä, ja se toimi tärkeimpänä mukautusmuuttujana Kreikan talouden rahoituksen pitämiseksi oikealla uralla.

Osa 2 – Uudistusten suunnittelu ja toteutus

55

Kreikalle kolmesta talouden sopeutusohjelmasta maksetun rahoitustuen ehtona oli ohjelmien kolmeen tavoitteeseen – julkiseen talouteen, rahoitukseen ja kasvuun – liittyvien uudistusten toteuttaminen. Uudistusten tarkka suunnittelu ja laajuus ovat kehittyneet ohjelmasta toiseen, mutta ne ovat olleet varsin laajoja alusta lähtien. Ohjelmat kattoivat lähes kaikki Kreikan valtion toiminnot ja edellyttivät joissakin tapauksissa syviä rakennemuutoksia. Ohjelmien ehtojen noudattamisessa oli huomattavia viivästyksiä kaikilla politiikanaloilla (ks. liite VII).

56

Kertomuksen tässä jaksossa esitettävä tilintarkastustuomioistuimen analyysi kattoi otoksen toimista, ja siinä keskityttiin niihin toimiin, joiden vaikutus ohjelman tavoitteiden saavuttamiseen oli suurin. Tämä osa sisältää jaksoja, joissa käsitellään verotusta sekä julkishallinnon ja rahoitusalan uudistuksia ja työmarkkinauudistuksia, kun taas muut tarkastuksen kattamat politiikanalat ovat toimineet osissa 1 ja 3 esitetyn analyysin pohjana (ks. kaavio 4).40

Kaavio 4

Tarkastetut politiikanalat

1 Analyysin tulokset on otettu huomioon havainnoissa, jotka koskevat useita eri politiikanaloja (osat 1 ja 3).

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

57

Kullakin politiikan alalla tarkastustyö kattoi seuraavat seikat:

  • toimintapoliittisten ehtojen suunnittelu (toimenpiteiden perustelut ja analyyttinen tausta, asianmukaisuus, tarkkuus ja ajoitus)
  • täytäntöönpano ja tulokset (toimintapoliittisten ehtojen noudattaminen ja uudistusten edistyminen ohjelman ehtojen mukaisilla erityisaloilla). Uudistusten laajempia vaikutuksia (kasvun, julkisen talouden kestävyyden ja rahoitusvakauden kannalta) sitä vastoin käsitellään kertomuksen osassa 3, jotta ne erotetaan erityisten ehtojen tuloksista, jotka esitellään osan 2 seuraavissa jaksoissa.

Verotus

58

Kreikan julkisen talouden tasapainon kestävä parantaminen ja kasvun tehostaminen olivat kaikkien kolmen talouden sopeutusohjelman päätavoitteita. Myös IMF jakoi nämä keskipitkän aikavälin tavoitteet. Niiden saavuttamiseksi ohjelma sisälsi ehtoja, joilla pyrittiin lisäämään verotuloja ja tehostamaan verohallinnon verojen keruuta (eli ”uudistukset hallinnon veronkantokapasiteetin lisäämiseksi”). Tilintarkastustuomioistuin keskittyi tarkastustyössään verotusjärjestelmän (sosiaaliturvamaksut mukaan luettuina) muutoksiin ja verotulojen keräämisen parantamiseksi tehtyihin julkishallinnon uudistuksiin.

Ehtojen suunnittelu – verotoimet
Verotoimenpiteiden yhdistelmä ja vakaus
59

Julkisen talouden vakauttamista koskevissa yleisissä poliittisissa suosituksissa (esimerkiksi OECD) ja kriisiä edeltäneissä Kreikan verojärjestelmän arvioinneissa katsottiin, että verotoimenpiteissä olisi asetettava etusijalle kulutukseen kohdistuvia veroja (välillisiä veroja) koskevat toimenpiteet ja veropohjan laajentaminen, koska ne haittaavat vähemmän talouskasvua. Näiden arviontien vastaisesti ensimmäisen ohjelman aikana verokantojen korottaminen ja väliaikaiset verot olivat etusijalla veropohjan laajentamiseen nähden, koska niiden odotettiin edistävän nopeasti julkisen talouden lyhyen aikavälin tavoitteiden saavuttamista.

60

Veropohjan laajentamiseen tähtääviä toimenpiteitä sisältyi lähinnä toiseen ja kolmanteen ohjelmaan, ja jotkin niistä edellyttivät huomattavia verolakien uudistuksia. Verotulojen lisääntyminen kahden ensimmäisen ohjelman aikana johtui lähinnä välillisestä verotuksesta, kuten oli suunniteltu (erityisesti välillisiä verokantoja korotettiin ja käyttöön otettiin toistuva laajapohjainen omaisuusvero). Tietyt välillisten verojen (kuten energia/saasteverojen) korotukset lisäsivät kuitenkin yritysten tuotantokustannuksiin kohdistuvaa painetta.

61

Ohjelmien ehdot aiheuttivat huomattavaa veropolitiikan epävakautta, joka vaikutti kaikkiin tärkeimpiin verotyyppeihin, eikä edes muutosten suunta pysynyt vakaana (esimerkiksi ensimmäisessä ohjelmassa ajettiin henkilökohtaisten tulolähteiden yhdennettyä verokohtelua, kun taas toisessa ohjelmassa mentiin vastakkaiseen suuntaan; ks. liite IV, osa B). Epävakaus johtui jossakin määrin komission myöntämistä ongelmista, jotka liittyivät veropolitiikan suunnittelun alan hallinnollisiin valmiuksiin sekä heikkoon täytäntöönpanoon ja jotka edellyttivät ohjelmien ehtojen tiheitä mukautuksia. Ensimmäisessä ohjelmassa epävakautta lisäsi myös pyrkimys tilapäisiin ja kiireellisiin verotoimenpiteisiin alijäämätavoitteiden saavuttamiseksi. Se, ettei komissiolla aluksi ollut verotoimia ja tietopuutteita koskevaa strategiaa (ks. liite IV, osa A) pahensi myös osaltaan ongelmaa, joskin parannusta tässä suhteessa voitiin havaita koko ohjelmien keston ajan.

Toimenpiteiden perustelut
62

Veropoliittisten ehtojen perusteluja ei dokumentoitu järjestelmällisesti41. Arvonlisäveron ja valmisteverojen merkittävät korotukset vuonna 2010 olivat perusteltuja julkisen talouden vakauttamistarpeen vuoksi, ja niistä sovittiin viranomaisten kanssa, mutta vaihtoehtoisten verotoimenpiteiden, kuten julkisen talouden lisäsuunnitelman osana vuonna 2011 käyttöön otetun laajapohjaisen toistuvan kiinteistöveron42, vaikutuksista ei tehty tutkimusta. Suunnitteluvaiheessa suoritettu dokumentointi parantui asianomaisilta viranomaisilta saatujen parempien tietojen ansiosta ajan mittaan (esimerkiksi toisen ohjelman aikana toteutettujen henkilökohtaisen tuloveron uudistusten ja kolmannen ohjelman alv-kannan korotusten mallinnus).

Ehtojen suunnittelu – verotuksen täytäntöönpano

63

Useat kansainväliset instituutiot (IMF, OECD ja komissio) huomauttivat mittavista ongelmista, joita Kreikalla oli verosäännösten noudattamisessa ennen kriisiä. Ensimmäisen ohjelman tulokset verotuksen täytäntöönpanon alalla olivat heikot43, minkä voidaan laajasti ottaen katsoa johtuvan kolmentyyppisistä ongelmista: i) ehdot asetettiin vain rajallisesti etusijalle, ja lisäksi ne eivät olleet selvästi määriteltyjä eivätkä riittävän perusteltuja (ks. laatikko 5); ii) viranomaisten omia verojen kiertämisen vastaisia suunnitelmia pantiin heikosti täytäntöön; iii) komission seuranta perustui riittämättömiin tietoihin ja kriteereihin (ks. osa 1).

Laatikko 5

Esimerkkejä verotuksen täytäntöönpanotoimenpiteiden suunnittelun ongelmista

Myöhäinen sisällyttäminen ohjelmiin

Ensimmäisen ohjelman ehdoissa verojen kiertämisen vastaiset toimenpiteet asetettiin vain rajallisesti etusijalle. Monet keskeiset toimenpiteet sisällytettiin vasta toiseen ohjelmaan (verovelvollisten tunnusnumerojen yhdentäminen, kaikki verotoimistot yhdistävän tietotekniikkajärjestelmän käyttöönotto, keskitetyn pankkitilirekisterin perustaminen) tai kolmanteen ohjelmaan (esimerkiksi sähköisten maksujen edistäminen ja helpottaminen ja niiden velallisten nimien julkaiseminen, joilla on maksamattomia veroja ja sosiaaliturvamaksuja).

Toimenpiteet eivät olleet kattavia

Vertailuanalyysi muiden jäsenvaltioiden kanssa osoittaa, että Kreikassa olisi voitu harkita täsmällisempiä toimenpiteitä, kuten maksujen ositusmekanismi julkisten instituutioiden kanssa suoritettavia alv-toimia varten ja sähköisten verotusjärjestelyiden tehokkaampi käyttö.

Ensimmäisen ohjelman epätarkkuudet

Ensimmäisessä ohjelmassa edellytettiin ”lainsäädäntöä, jolla parannetaan verohallinnon ja valvonnan tehokkuutta”, mutta siinä ei ollut luetteloa konkreettisista sovituista toimenpiteistä. Ehto perustui IMF:n toukokuussa 2010 antamiin teknistä apua koskeviin suosituksiin, joita ei kuitenkaan koskaan täysin pantu täytäntöön.

64

Useimmat verohallinnon vahvistamista koskevat ehdot sisältyivät toiseen ja kolmanteen ohjelmaan, joten niillä puututtiin joihinkin ensimmäisen ohjelman suunnittelun heikkouksiin. Ehdotukset perustuivat enimmäkseen Kreikka-työryhmän suosituksiin ja paransivat selkeyttä, mutta tämä lisäsi huomattavasti myös yksityiskohtaisuutta44. Tämä kehityssuuntaus johtui siitä, ettei aiempia ehtoja ollut pantu täytäntöön asianmukaisesti. Joillakin ehdoilla oli myös epärealistiset määräajat (ks. liite IV, osa C).

Täytäntöönpano ja tulokset

65

Ohjelmissa sovittujen veropoliittisten toimenpiteiden tuloksena talouden verotaakka45 kasvoi vuosina 2010–2014 (5,3 prosentilla BKT:stä), ja se jatkoi kasvuaan kolmannen ohjelman aikana uusien verotoimenpiteiden vuoksi. Tämä osoittaa, että toteutetut toimenpiteet paransivat osaltaan kestävästi julkista taloutta. Kasvu oli suurempi kuin missään muussa ohjelman piiriin kuuluneessa maassa, ja kasvun ansiosta Kreikka saavutti euroalueen jäsenvaltioiden verotaakkojen (painottamattoman) keskiarvon vuoden 2014 lopussa (ks. kaavio 5). Suurin osa lisäyksestä saavutettiin vuosina 2010–2012, jolloin Kreikan talouskriisi oli syvimmillään.

Kaavio 5

Euroalueen ohjelmamaiden verotaakat (prosenttiosuus BKT:stä)

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin Eurostatin toimittamien tietojen perusteella (kevät 2017).

66

Toisen ohjelman lopussa komissio katsoi, että Kreikka oli pannut täytäntöön monia verojen kiertämistä ja veronkantoa koskevia ehtoja, mutta niiden vaikutus julkisen talouden vakauttamiseen oli rajallinen46. Tämä johtui siitä, että joitakin uudistuksista ei toteutettu asianmukaisesti, ne tarvitsivat vielä aikaa näkyäkseen tilastoissa tai verotusympäristön epävakaus vaikutti niiden vaikuttavuuteen. Verohallintoa koskevat ohjelmien tulosindikaattorit osoittavat hienoista ja osittaista parannusta erikoistuneiden tarkastuskeskusten verotarkastusten määrässä ja kerättyjen verojen osuuksissa, kun taas vuosina 2012–2014 tavoitteet täyttyivät harvoin (ks. liite IV, osa D). Vuosina 2010–2014 verovelat kasvoivat keskimäärin noin 8,2 miljardilla eurolla vuodessa (4,2 prosenttia BKT:stä) huolimatta poistoista ja perintätoimenpiteistä. Ohjelmissa ei vahvistettu mitään indikaattoria arvioitujen ilmoittamattomien verojen (”verovaje”) tai pimeän työn seuraamiseksi, mutta arvioitu alv-vaje47 osoitti, että veronkierto lisääntyi ensimmäisen ohjelman aikana ja väheni hieman vuonna 2014 verrattuna vuoteen 2010.

Julkishallinnon uudistus

67

Julkishallinnon uudistuksen tavoitteena oli lisätä tehokkuutta leikkaamalla julkishallinnon menoja ja samalla parantamalla tarjottavien julkisten palvelujen laatua. Tästä syystä ohjelmiin sisältyi julkista taloutta koskevia ja rakenteellisia osia. Kolmannessa ohjelmassa painotettiin entistä voimakkaammin julkishallinnon uudistamisen merkitystä, josta tehtiin erillinen ohjelman pilari. Tilintarkastustuomioistuin keskittyi tarkastustyössään uudistusten avulla julkishallinnon keskustasolla saavutettuun toiminnan tehostamiseen.

Ehtojen suunnittelu
Lyhyen aikavälin prioriteetit ja julkishallinnon uudistuksen strateginen lähestymistapa
68

Toimintaympäristössä, jossa julkinen talous oli kriisissä, ensimmäisen ohjelman ensisijaisena tavoitteena julkishallinnon alalla oli julkisen talouden vakauttaminen48. Rakenteita koskevat ehdot saivat vauhtia toisessa ohjelmassa, mutta toimet eivät perustuneet riittävään strategiseen suunnitteluun. Julkishallinnon rakenneuudistuksiin liittyvät ehdot eivät olleet osa laajempaa, koko hallinnon kattavaa uudistussuunnitelmaa, jolla uudistuksia olisi toteutettu vaiheittain, johdonmukaisesti ja suunnitellusti. Julkishallinnon rakenneuudistuksilla ei puututtu keskeisiin tekijöihin, jotka komissio itse määritteli välttämättömiksi julkishallinnon kattavan uudistuksen onnistuneen suunnittelun kannalta. Näihin lukeutuvat esimerkiksi parhaiden käytäntöjen vaihto EU:n tasolla, sidosryhmien ja kansalaisyhteiskunnan osallistuminen sekä uudistusten jatkuvuus ja vakaus (ks. liite VIII, osa A).

69

Vuonna 2013 toisessa ohjelmassa Kreikan viranomaisia kehotettiin esittämään julkishallinnon uudistuksia koskeva strategia ja toimintasuunnitelma, mutta tätä vaatimusta ei synkronoitu ohjelman keskeisten toimien kanssa (Kreikan julkisen sektorin rakenneuudistus alkoi vuonna 2012, kaksi vuotta ennen strategian esittämistä). Suunnitelmaa ei toteutettu, ja vuonna 2015 kolmannessa ohjelmassa pyydettiin uutta kolmivuotista julkishallinnon uudistusten strategiaa.

Uudistusten kattavuus
70

Ensimmäisessä ohjelmassa pyydettiin OECD:tä tekemään keskushallinnon toimintaa koskeva selvitys, joka auttaisi priorisoimaan julkishallinnon uudistukset ja laatimaan yksilöllisen maakohtaisen lähestymistavan. Vaikka selvityksessä tunnistettiin selvästi Kreikan hallinnon heikkoudet ja hallinnollista tukea tarvitsevat politiikanalat, OECD:n suosituksista 13 sisällytettiin ehtoihin vasta jonkin ajan kuluttua (ks. laatikko 6). Suositusten noudattamista ei seurattu järjestelmällisesti, eikä käytössä ollut uudistusten edistymisen seurantakehystä tai tietojen keräämistä ja hallinnointikysymyksiä koskevaa strategiaa (ks. liite VIII, osa B).

Laatikko 6

Esimerkkejä OECD:n suositusten täytäntöönpanon viivästyksistä

Tieto- ja viestintätekniikkaa koskeva suunnitelma keskushallinnon eri haarojen yhteentoimivuuden varmistamiseksi sisällytettiin ohjelmaan vuosi OECD:n selvityksen julkaisemisen jälkeen, ja henkilöstöhallinnon ja viestintästrategioiden osalta viive oli kaksi vuotta.

71

Jo ennen ensimmäisen ohjelman alkua käytössä oli Kreikan julkishallinnon heikkouksien korjaamiseen tähtääviä EU:n välineitä (lähinnä Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hallinnollista uudistusta koskeva toimenpideohjelma). Vaikka komissio oli tietoinen näiden ongelmien syvyydestä, ohjelmiin ei sisältynyt nimenomaisesti institutionaalisten valmiuksien kehittämiseen tarkoitettuja toimenpiteitä49. Kreikka-työryhmä koordinoi jonkin verran tätä koskevaa tukea, mutta sen laajuus ja määrä oli rajallinen50. Hallinnollista uudistusta koskevaan toimenpideohjelmaan sisältyvät valmiuksien kehittämishankkeet, jotka olivat toiminnassa jo vuonna 2010, eivät sitä vastoin liittyneet ohjelman ehtoihin, ja jotkin niistä peruutettiin ohjelmakauden aikana. Ehtojen kattavuus ja koordinointi muiden välineiden (muun muassa teknisen avun) kanssa parantuivat kolmannessa ohjelmassa erityisesti siksi, että teknisen avun ja ohjelman välille luotiin selkeä yhteys.

Toimenpiteiden perustelut
72

Vaikka komissio teki jonkin verran analyysityötä julkishallinnon uudistusten suunnittelusta, eräiden erityistoimenpiteiden perustelut eivät olleet tyydyttävät. Erityisesti todettakoon, ettei komissio pystynyt toimittamaan määrällisiä/laadullisia analyyseja uudistusten kahdesta keskeisestä tavoitteesta (julkissektorin työntekijöiden vähentäminen 150 000 työntekijällä vuosina 2011–2015 ja 15 000 työntekijän pakkoirtisanomisten suorittaminen vuoteen 2014 mennessä51).

73

Riittämättömien perustelujen ongelma koski myös uudistusten toteuttamisjärjestystä ja määräaikoja. Vaikka komissio ei pystynyt toimittamaan ohjelmien suunnittelua tässä suhteessa tukevaa analyysia, tiettyjen ehtojen määräajat osoittautuivat lopulta liian kunnianhimoisiksi eikä niissä otettu huomioon täytäntöönpanovalmiuksia. Esimerkiksi koko julkishallinnon kattavan uuden henkilöstöarviointijärjestelmän laatimisen ja toteuttamisen määräaika oli 11 kuukautta, vaikka OECD:n/SIGMAn vertailututkimuksessa kuuden EU-jäsenvaltion julkishallintojärjestelmistä todettiin, että tällaisten uudistusten valmisteluun on varattava optimaalisesti 1,5–3 vuotta. Julkishallinnon henkilöstöä ei arvioitu toisessa ohjelmassa. Tämän seurauksena kolmannessa ohjelmassa asetettiin uusi ehto, jonka mukaan uudesta modernista tulosarviointijärjestelmästä olisi säädettävä lailla neljän kuukauden kuluessa (marraskuuhun 2015 mennessä). Asiaa koskeva primaarilainsäädäntö säädettiin helmikuussa 2016, mutta täydentävä sekundaarilainsäädäntö oli säädettävä kesäkuuhun 2016 mennessä (seitsemän kuukautta myöhemmin). Ensimmäisen arvioinnin määräaika on kesäkuu 2017, lähes kaksi vuotta kolmannen ohjelman alkamisen jälkeen.

Täytäntöönpano ja tulokset

74

Kreikan julkishallinnon uudistuksilla saavutettiin ohjelmien tavoite vähentää kustannuksia. Julkissektorin työntekijöiden kokonaismäärän vähentämistavoite saavutettiin vuonna 2013 eli kaksi vuotta aikataulua edellä uusien työntekijöiden työhönottoa koskevan vähennyssäännön, sopimussuhteisen henkilöstön vähentämisen ja varhaiseläkejärjestelmien avulla. Julkissektorin työntekijämäärä väheni yli 225 000 työntekijällä vuosina 2009–2015 (ks. kaavio 6).

Kaavio 6

Keskeisen julkisen sektorin työntekijät ja julkishallinnon palkkamenot vuosina 2009–2015

Lähde: Euroopan komissio, Apografi-tietokanta, Eurostat.

75

Julkista taloutta koskevien tulosten osalta julkissektorin työntekijöiden vuosittaiset kustannukset vähenivät 37,9 prosenttia (9,6 miljardia euroa) vuosina 2009–2015. Vuoteen 2015 mennessä julkisen sektorin palkat oli saatu euroalueen keskiarvon tasolle (9,1 prosenttia BKT:stä euroalueella, kun Kreikan vastaava osuus oli yhdeksän prosenttia; ks. kaavio 7). Nämä säästöt aiheuttivat kuitenkin eläkejärjestelmän menojen lisääntymisen.

Kaavio 7

Julkisen sektorin työntekijöiden palkat prosenttiosuutena BKT:stä

Lähde: Eurostatin tiedot, maksettavat palkat ilman sosiaaliturvamaksuja.

76

Julkishallinnon uudistuksen rakenteita koskevat osatekijät saivat niukasti tukea kansallisella tasolla, ja poliittinen epävakaus haittasi niitä (ks. kohdat 31 ja 32). Tästä syystä ne tuottivat paljon vähemmän konkreettisia tuloksia kuin julkisen talouden toimenpiteet. Ensimmäisissä ohjelmissa saavutettiin vain vähän edistystä julkisyhteisöjen rakenneuudistuksen, henkilöresurssien hallinnoinnin ja virkamieskunnan poliittisuuden vähentämisessä (ks. laatikko 7). Myönteistä kehitystä sitä vastoin oli muun muassa hallituksen uudistusneuvoston, hallinnon koordinoinnin pääsihteeristön, keskitetyn maksajaviraston ja julkissektorin työntekijöiden väestönlaskentatietokannan perustaminen.

Laatikko 7

Julkishallinnon uudistus – rakenteelliset näkökohdat

Julkisyhteisöjen arviointi – heinäkuussa 2011 tehdyssä ensimmäisen ohjelman tarkistuksessa edellytettiin, että ensimmäisen 153 yhteisön aallon jälkeen myöhempien arviointien olisi katettava 1 500 julkisyhteisöä ja niihin olisi sisällyttävä kattava vertailuanalyysimenettely, mutta tässä suhteessa ei ole toteutettu mitään toimia.

Henkilöstöhallinto ja poliittisuuden vähentäminen – toimenpiteitä (johtajien valinta ja henkilöstöarviointijärjestelmä) otettiin käyttöön myöhään toisessa ohjelmassa (2013), eikä niitä toteutettu. Hallinnon ja ylimmän johdon poliittisuuden vähentäminen – mukaan lukien pääsihteerit sekä julkis- tai yksityisoikeudellisten laitosten henkilöstö – otettiin käyttöön kolmannessa ohjelmassa.

Palkkataulukot – ensimmäisessä ohjelmassa tavoitteena oli verotaakan keventäminen. Vasta toisessa ohjelmassa otettiin käyttöön ehdot, joiden tarkoituksena oli ottaa paremmin huomioon henkilöstön taidot ja vastuut. Ehtoja ei kuitenkaan pantu täytäntöön. Vuonna 2015 kolmannessa ohjelmassa edellytettiin yhdenmukaisen palkkataulukon uutta uudistusta. Uudistuksella oli tarkoitus muuttaa palkkataulukkoa – julkisen talouden kannalta neutraalilla tavalla – siten, että siinä otetaan paremmin huomioon eri työtehtävien edellyttämät taidot ja vastuut.

Rahoitusalan uudistukset

77

Kotimaisen rahoitusvakauden turvaaminen oli yksi keskeisistä pilareista kaikissa Kreikan talouden sopeutusohjelmissa. Tämän tavoitteen savuttamiseksi ohjelmat sisälsivät ehtoja, joilla pyrittiin rahoitusalan terveyden ja sietokyvyn parantamiseen lisäämällä pankkien pääomaa, ylläpitämällä riittävää maksuvalmiutta, puuttumalla järjestämättömiin lainoihin ja parantamalla hallintoa ja valvontaa (ks. laatikko 8 ja liitteen IX osa A, jossa on tietoja ohjelmastrategioista ja rahoitusalan keskeisistä ehdoista). Tilintarkastustuomioistuimen analyysissa keskityttiin toteutettuihin pankkialan rakenneuudistus- ja pääomitustoimenpiteisiin sekä hallintoa ja omaisuuserien laatua, erityisesti järjestämättömiä lainoja, koskeviin uudistuksiin.

Laatikko 8

Rahoitusalan uudistusten keskeiset näkökohdat

Kreikan rahoitusvakausrahasto (HFSF) – Kreikan rahoitusvakausrahaston perustaminen Kreikan pankkijärjestelmän rahoitusvakauden parantamiseksi tarjoamalla tarvittaessa omaa pääomaa.

Pankkien pääomapohjan vahvistaminen ja kriisinratkaisu – ensimmäisessä ohjelmassa varattiin 10 miljardia euroa pankkien pääomasijoituksiin Kreikan rahoitusvakausrahaston avulla. Määrästä käytettiin kuitenkin vain pieni osuus. Toisessa ohjelmassa varattiin 50 miljardia euroa pankkien pääomapohjan vahvistamiseen ja kriisinratkaisuun Kreikan rahoitusvakausrahaston avulla. Kolmannessa ohjelmassa samaan tarkoitukseen suunniteltiin enintään 25 miljardin euron lisäpuskuria.

Maksuvalmius – pankkijärjestelmän riittävän maksuvalmiuden säilyttäminen eurojärjestelmän sääntöjen mukaisesti. Keskipitkällä aikavälillä kestävän pankkien rahoitusmallin aikaansaaminen vähentämällä asteittain pankkien riippuvuutta keskuspankin lainanannosta.

Järjestämättömät lainat – maksukyvyttömyyspuitteiden ja pankkien järjestämättömien lainojen hallinnointivalmiuksien vahvistaminen, järjestämättömien lainojen myynti- ja hoitomarkkinoiden kehittäminen sekä selvitystilaan asetettujen pankkien hallinnoinnin parantaminen.

Hallinnointi ja valvonta – Kreikan rahoitusvakausrahaston, pankkien ja Kreikan keskuspankin hallinnon tehostaminen. Kotimaisen valvonnan ja sääntelyn lisääminen.

78

Huolimatta lainojen heikosta kysynnästä ohjelmakauden aikana kaikki ohjelmat sisälsivät hyvin vähän rahoitusalan uudistuksia52, jotka olisivat liittyneet suoraan Kreikan luottokannan supistumisen muodostaman ongelman ratkaisemiseen sen paremmin pankkien luotonannon kuin lainojen kustannusten suhteen. Luotonsaannin rajoitukset ovat haitanneet pyrkimyksiä palauttaa Kreikan talouden kilpailukyky, koska kotimaisilla pk-yrityksillä on ollut huomattavia vaikeuksia saada lainoja.

Ehtojen suunnittelu
79

Komission analyysissa ei aina perusteltu riittävästi joidenkin toimivaihtoehtojen riskejä. Esimerkiksi vuonna 2013 toteutetun pankkien pääomapohjan vahvistamisen yhteydessä komissio harkitsi useita vaihtoehtoja yksityisten sijoittajien houkuttelemiseksi. Koska se katsoi, että Kreikan viranomaisten ehdotuksissa tarjottiin liiallisia houkuttimia yksityisille sijoittajille, se lopulta päätyi optiotodistusten liikkeellelaskuun53. Analyysissa ei kuitenkaan tunnistettu kaikilta osin joitakin optiotodistusten riskejä, kuten niiden mahdollista vaikutusta pankkien osakkeiden hintoihin (ks. liite IX, osa B).

Pankkialan rakenneuudistus ja pääomapohjan vahvistaminen
(i) Pääomatarpeiden arvioinnit
80

Kahdessa ensimmäisessä ohjelmassa suunnitelluissa pääomatarpeiden arvioinneissa ei aina käytetty riittävän maltillisia olettamia. Esimerkiksi jopa BKT:n kasvua koskeva epäsuotuisa skenaario, joka oli päivätty tammikuussa 2011, oli vuoden 2011 osalta 4,6 prosenttia, vuoden 2012 osalta 7,8 prosenttia ja vuoden 2013 osalta 4,7 prosenttia myönteisempi kuin todelliset taloudelliset tulokset54. Lisäksi toisen ohjelman varojen loppuosa (noin 11 miljardia euroa) vaikutti osittain komission analyysiin Kreikan keskuspankin alkuvuonna 2014 suorittamasta pääomatarpeiden seuranta-arvioinnista.

(ii) Elinkelpoisuuden arviointi
81

Toisen ohjelman eräässä ehdossa edellytettiin Kreikan keskuspankin arvioivan, mitkä Kreikan 15 kotimaisesta pankista olivat elinkelpoisia ja siten oikeutettuja pääomapohjan vahvistamiseen ohjelman varoilla. Muihin pankkeihin sovellettaisiin kriisinratkaisua, ellei yksityistä pääomaa pystyttäisi hankkimaan. Ohjelmassa ei vaadittu, että Kreikan keskuspankin oli varmistettava prosessin riittävä avoimuus. Pankit eivät esimerkiksi voineet tutustua itseään koskevaan arviointiin ja sen perustana oleviin laskelmiin.

(iii) Pankkien pääomapohjien vahvistamiset vuosina 2014 ja 2015
82

Toisen ja kolmannen ohjelman ehtojen mukaan Kreikan rahoitusvakausrahastoa voitiin käyttää vain viimeisenä tukilähteenä vuosien 2014 ja 2015 pääomapohjien vahvistamisissa (ks. liite IX, osa B). Tämä merkitsi, että Kreikan rahoitusvakausrahasto ei voinut osallistua pankkien pääomapohjien vahvistamisiin, mikäli yksityinen sektori osoitti kiinnostusta, jotta minimoitiin julkisista varoista tehtävät lisäinvestoinnit. Pääomapohjien vahvistamisprosessissa osakkeiden hintoihin kohdistui siten huomattavaa painetta alaspäin, ja tämä johti Kreikan rahoitusvakausrahaston omistuksen merkittävään vähenemiseen55. Rahasto oli jo enemmistöosakas vuonna 2013 suoritetun pääomapohjan vahvistamisen seurauksena.

Omaisuuserien laatu – järjestämättömät lainat
83

Järjestämättömien lainojen hallinnoinnissa omaisuudenhoitoyhtiön perustaminen on yksi yleisimmistä ratkaisuista kansainvälisellä tasolla. Tällaista ratkaisua ei kuitenkaan käytetty Kreikan ohjelmissa rahoitusrajoitteiden ja muiden tekijöiden vuoksi, joita olivat muun muassa järjestämättömien lainojen hajautuneisuus kaikille aloille, hallinto-ongelmat ja EU:n valtiontukisääntöjä koskevat näkökohdat. Mahdollisista rajoitteista huolimatta komission arviot omaisuudenhoitoyhtiön rahoitustarpeista eivät olleet riittävän konkreettisia sen kannalta, että olisi voitu arvioida kattavasti, oliko toimenpide asianmukainen Kreikan yhteydessä.

84

Kahdessa ensimmäisessä ohjelmassa painotettiin pankkien pääomapohjan vahvistamista ja maksuvalmiustuen antamista, mutta tähän ei liittynyt vaikuttavia järjestämättömien lainojen hallinnointia koskevia toimia (esimerkiksi ensimmäisessä ohjelmassa edellytettiin vain sitoutumista maksukyvyttömyyslainsäädännön tarkistamiseen). Toisessa ohjelmassa yritettiin puuttua järjestämättömien lainojen ongelmaan lähinnä pankkien sisäisen järjestämättömien lainojen hallinnoinnin avulla, joka on tärkeää, mutta osoittautui suurelta osin tehottomaksi56. Toisen ohjelman edetessä pankkien järjestämättömien lainojen hallinnointivalmiudet määriteltiin tärkeämmäksi prioriteetiksi, mutta konkreettisia uudistuksia sisäisten hallinnointiprosessien parantamiseksi toteutettiin vasta kolmannessa ohjelmassa.

85

Kreikkalaisten yritysten maksukyvyttömyyden ja henkilökohtaisen maksukyvyttömyyden suhteen ensimmäisen ja toisen ohjelman ehdot olivat yleisluonteisia, ja ongelmallisiin omaisuuseriin puuttumiseksi oikeutetusti toteutetut lainsäädäntömuutokset olivat useimmiten suppea-alaisia ja tehottomia57. Monille uudistuksille oli tunnusomaista lähestymistavan hajanaisuus ja poliittisten prioriteettien moninaisuus, mikä usein johti ristiriitaisiin poliittisiin tavoitteisiin. Joissakin tapauksissa uudistukset jopa toteutettiin ilman asianmukaista sidosryhmien kuulemista ja vaikutusanalyysia. Maksukyvyttömyyspuitteiden monitahoisuus on pitkittänyt järjestämättömien lainojen ongelmaa sen sijaan, että siihen olisi puututtu johdonmukaisella ja keskitetyllä strategisella kehyksellä, jolla on selvät poliittiset prioriteetit. Puitteiden suunnittelussa ei myöskään otettu huomioon oikeusjärjestelmän vähäisiä valmiuksia selviytyä tehokkaasti tapausten suuresta määrästä. Tällaiset monitahoisuuteen ja valmiuksiin liittyvät ongelmat ovat yhdessä aiheuttaneet asioiden kasaantumista ja levittäneet siten strategista maksujen laiminlyöntiä ja moraalikatoa koko järjestelmään (ks. laatikko 9).

Laatikko 9

Henkilökohtainen maksukyvyttömyys

Henkilökohtaista maksukyvyttömyyttä koskeva oikeuskehys johti siihen, että oikeusjärjestelmä hukkui noin 200 000 hakemukseen ja velallisille myönnettiin maksujen keskeytys tämän valtavan suman takia, jonka selvittämisen odotetaan kestävän jopa 15 vuotta. Ongelmaa pahensivat tuomareiden riittämätön ohjeistus ja vuoden 2015 lakia (yksi kolmannen ohjelman ehdoista) edeltäneet suunnitteluongelmat, kuten vaatimus siitä, että velalliset maksavat tietyn vähimmäismäärän tai eivät mitään tuomioistuinkäsittelyä odotettaessa.

Näin ollen kehys ei ollut hyvin kohdennettu, kun velalliset, joilla ei ollut oikeutta maksukyvyttömyysjärjestelyyn, hakivat sitä tästä huolimatta välttääkseen velkojien toimia siihen asti, että heidän tapauksensa käsiteltiin. Kohdentamattomat kotitalouksien maksukyvyttömyyttä koskevat säännöt heikensivät myös osaltaan maksukulttuuria lainanottajien keskuudessa. Kreikan keskuspankki ja kotimaiset pankit arvioivat, että kuudesosa yrityksistä ja vähintään neljäsosa kotitalouksista laiminlyö strategisesti maksuja.

86

Vasta kolmanteen ohjelmaan sisältyi ehto, joka koski toimivien markkinoiden luomista järjestämättömien lainojen hoitoa ja myyntiä varten. Useita keskeisiä esteitä ei kuitenkaan poistettu vuoden 2015 lopulla hyväksytyllä lailla eikä sen kahdella vuonna 2016 tehdyllä muutoksella (jotka kattoivat myös sovitusti hoidetut lainat), ja oikeuskehys pysyi hankalana.

87

Lähinnä järjestämättömiin lainoihin liittyneessä erityisessä selvitystilassa olleiden pankkien tapauksessa toimet olivat kauan hajanaisia, mikä teki järjestämättömien lainojen perinnästä tehotonta ja lisäsi toimintakustannuksia. Esimerkiksi toimien yhdistäminen (16 yhteisöä yhdeksi yhteisöksi) oli vasta kolmannen ohjelman ehto ja toteutettiin yli kolme vuotta sen jälkeen, kun ulkopuoliset konsultit olivat sitä ehdottaneet. Selvitystilamenettelyyn kului 13,5 miljardia euroa ohjelmien rahoituksesta Kreikan rahoitusvakausrahaston kautta (ks. taulukko 3) ja lisäksi 1,7 miljardia euroa kansallisesta talletussuojarahastosta.

Hallinto
(i) Pankkien hallinnointi ja ohjaus
88

Vaikka rahoitusalan uudistusten merkitys lisääntyi ensimmäisen ohjelman aikana, itse ohjelma ei sisältänyt ehtoja pankkien hallinnoinnin parantamiseksi. Hallinnointiin liittyviä ongelmia (esimerkiksi lainojen myöntäminen lähipiiriin kuuluville muilla kuin markkinaehdoilla) oli kuitenkin jo kauan ennen kriisiä, sillä Kreikan pankkien hallinnointi- ja ohjausjärjestelmä oli alusta lähtien keskimäärin huomattavasti heikompi kuin muissa Euroopan maissa.

89

Toisessa ohjelmassa määrättiin, että Kreikan neljän suurimman (järjestelmän kannalta merkittävän) pankin pääomapohjaa vahvistettaisiin lähinnä ohjelman varoilla Kreikan rahoitusvakausrahaston kautta, mutta pankkien yksityisen hallinnoinnin riittävää valvontaa ei varmistettu. Vastoin kansainvälistä käytäntöä omistajuudessa tapahtuneet muutokset, jotka vuonna 2013 johtivat kotimaisen pankkialan lähes täydelliseen kansallistamiseen, eivät näkyneet useimpien pankkien hallituksissa. Joissakin tapauksissa hallinnointia koskeva määräysvalta säilyi itse asiassa aiemmilla osakkailla, eikä Kreikan rahoitusvakausrahastolla ollut oikeutta arvioida osakkaiden kokemusta, mainetta ja riippumattomuutta. Pankkien hallinnointi- ja ohjausjärjestelmien arviointia koskeva ehto sisällytettiin vasta kolmanteen ohjelmaan, kun Kreikan rahoitusvakausrahaston oli tarkastettava kaikki pankkien hallitusten jäsenet.

90

Tätä varten – ja myös mahdollisen poliittisen tai yritysten sekaantumisen torjumiseksi – kolmannessa ohjelmassa määrättiin tiukemmista valintaperusteista pankkien hallitusten jäsenten pätevyyden ja kokemuksen osalta. Perusteissa rajattiin kuitenkin ehdokkaat edellyttämällä heiltä pankki- ja finanssialan kokemusta. Tällainen vaatimus ei ollut täysin kansainvälisten käytäntöjen ja EU:n/YVM:n vaatimusten mukainen, joilla periaatteessa edistetään hallitusten monimuotoisuutta ja kollektiivista tietämystä.

91

Rahoitusalan uudistuksissa ei myöskään keskitytty riittävästi vähemmän merkittävien pankkien hallinnointiin ja kansalliseen valvontaan. Lähes kuusi vuotta ensimmäisen ohjelman käynnistymisen jälkeen Kreikan keskuspankin ja YVM:n maaliskuussa 2016 itse paikalla tekemä tutkinta paljasti vakavia sisäisiä puutteita erään pankin hallinnoinnissa, riskinhallinnassa ja lainauskäytännöissä.

(ii) Kreikan rahoitusvakausrahaston hallinto
92

Ensimmäisessä ohjelmassa suunniteltiin Kreikan rahoitusvakausrahaston alkuperäinen hallintorakenne, joka ei lisännyt sen riippumattomuutta viranomaisista. Riippumattomuusongelmat jatkuivat huolimatta toisen ohjelman ehdosta, jonka mukaan Kreikan rahoitusvakausrahastolla olisi oltava kaksikerroksinen hallintorakenne (joka koostuu yleisneuvostosta ja johtokunnasta). Kolmannessa ohjelmassa tähän heikkouteen puututtiin keskittymällä Kreikan rahoitusvakausrahaston ylimmän johdon valintaprosessiin. Toisessa ja kolmannessa ohjelmassa ehdotettujen ratkaisujen avulla ei kuitenkaan voitu varmistaa tehokasta vastuun- ja vallanjakoa rahaston kahden päätöksentekoelimen välillä. Myös Kreikan rahoitusvakausrahaston päätöksentekoprosessi herätti vakavaa huolta sen avoimuuden osalta. Esimerkiksi vuonna 2013 Kreikan rahoitusvakausrahasto hyväksyi erään pankin tytäryhtiön osake-enemmistön myynnin, vaikka liiketoimi ei perustunut useita tarjoajia käsittävään tarjouskilpailumenettelyyn.

93

Ohjelman ehdot johtivat tiheisiin vaihdoksiin Kreikan rahoitusvakausrahaston ylimmässä johdossa (34 henkilöä kuuden ensimmäisen vuoden aikana, muun muassa neljä puheenjohtajaa ja neljä toimitusjohtajaa). Tämä käytäntö aiheutti tietopuutteiden riskin ja vähensi vaikutusvaltaa pankkeihin, joiden osakkeita Kreikan rahoitusvakausrahasto omisti.

Odotetut taloudelliset tulokset
94

Joulukuussa 2016 Kreikan rahoitusvakausrahasto oli sijoittanut 45,4 miljardia euroa Kreikan pankkialalle, ja odotettavissa olevat tappiot olivat 36,4 miljardia euroa (ks. taulukko 3). Kaiken kaikkiaan vain pieni osa odotettavissa olevista tappioista voidaan mahdollisesti saada ajan mittaan takaisin järjestelmän kannalta merkittävien pankkien osakkeiden markkina-arvon nousun vuoksi. Suurimman osan kreikkalaisille pankeille myönnetyistä ohjelmavaroista odotetaan jäävän osaksi Kreikan julkista velkaa.

Taulukko 3

Kreikan pankkialaa koskevan toimenpiteen odotettavissa olevat tulokset (miljardia euroa, 2016)

Käytetyt varat Takaisin saadut varat Arvioitu takaisin saatava määrä Odotettavissa olevat tappiot
Järjestelmän kannalta merkittävät pankit 31,91 2,72 3,83 25,4
Selvitystilassa olevat pankit 13,5 0,5 1,9 11,0
Yhteensä 45,4 3,2 5,7 36,4

1Mukaan lukien kahden väliaikaisen luottolaitoksen (omaisuudenhoitoyhtiön) pääomanlisäykseen käytetyt varat.

2Mukaan lukien optiotodistuksista, ehdollisten pääomavälineiden lunastuksesta ja niiden koroista kertyneet tulot.

3Mukaan lukien pankkien osakkeiden käypä arvo ja ehdollisten pääomavälineiden käypä arvo.

Lähde: Kreikan rahoitusvakausrahaston alustava tilinpäätös, joulukuu 2016.

Työmarkkinauudistukset

95

Työmarkkinauudistusten ohjelmiin kirjattuna yleisenä tavoitteena oli parantaa työmarkkinoiden suorituskykyä muun muassa edistämällä työvoimakustannusten nopeaa mukauttamista. Työmarkkinauudistusten odotettiin edistävän Kreikan talouden kustannuskilpailukyvyn palauttamista ja rajoittavan työpaikkojen menetyksiä taantuman aikana. Työvoimakustannusten osalta toisessa ohjelmassa asetettiin suuntaa-antava tavoite yksikkötyökustannusten alentamisesta 15 prosentilla vuosina 2012–2014.

96

Ohjelmien vuonna 2010 tapahtuneesta käynnistämisestä lähtien ne ovat sisältäneet laajan valikoiman toimenpiteitä, joilla pyritään puuttumaan Kreikan työmarkkinoiden jäykkyyksiin. Ne keskittyvät palkkaneuvotteluihin ja palkanmuodostukseen, vähimmäispalkkojen määrittämiseen ja tasoon, työsuhdeturvalainsäädäntöön ja työaikojen joustavuuteen. Vapauttamistoimenpiteiden ohella painotus on toisesta ohjelmasta lähtien siirtynyt yhä vahvemmin pimeän työn torjuntaan ja aktiivisiin työmarkkinatoimiin, joilla pyritään suoraan työpaikkojen luomiseen. Nämä näkökohdat eivät kuitenkaan kuuluneet tarkastuksen piiriin.

Ehtojen suunnittelu
Uudistusten perustelut ja analyyttinen tausta
97

Poliittisissa katsauksissa ja muissa valmisteluasiakirjoissa perusteltiin työmarkkinauudistuksia koskeva komission lähestymistapa ja analysoitiin vaihtoehtoisia mahdollisuuksia (esimerkiksi miten yksikkötyökustannuksia vähennetään tai miten palkkaneuvottelukehys muotoillaan). Komissio ei kuitenkaan kattanut näissä analyyseissa eräitä riskejä varsinkaan suunnittelun varhaisissa vaiheissa. Arviointia ei laadittu esimerkiksi sitä, miten uudistukset voisivat vaikuttaa työmarkkinoiden harmaaseen alueeseen, vaikka jotkin toimenpiteistä sisälsivät tässä suhteessa suuremman riskin58. Sosiaalisia vaikutuksia analysoitiin vasta kolmannen ohjelman osalta, mutta analyysi oli luonteeltaan kuvaileva, eikä vaikutuksia tai rasituksen jakautumista pyritty arviomaan määrällisesti yksittäisten toimenpiteiden tai kaikkien työmarkkinauudistusten osalta.

98

Komissio dokumentoi laajan tietojenvaihdon ja poliittiset keskustelut, joita käytiin sidosryhmien (muun muassa Kreikan viranomaisten, elinkeinoelämän järjestöjen ja muiden valtiosta riippumattomien kumppanien) ja IMF:n kanssa sekä komission sisällä. Troikan kumppanien aikaan saamassa sovitteluratkaisussa komission näkemys vei voiton joissakin tapauksissa (IMF:n kannattamaa yksityisen sektorin pakollista palkkojen leikkausta ei toteutettu), kun taas toisissa tapauksissa toimittiin IMF:n näkemyksen mukaan (esimerkiksi työsuhdeturvalainsäädäntöä liberalisoitiin edelleen ensimmäisen uudistusaallon jälkeen). Jälkimmäisessä tapauksessa komissio ei pystynyt perustelemaan täysin, miksi se poikkesi alkuperäisestä kannastaan.

Toimenpiteiden asianmukaisuus
99

Joissakin tapauksissa erityisten ehtojen suunnittelussa ei myöskään otettu huomioon Kreikan talouden erityispiirteitä, varsinkaan mikro- ja pienyritysten suurta määrää. Esimerkiksi palkkaneuvottelujen uudistuksen alkuperäisen suunnitelman mukaan neuvottelut olisivat olleet mahdollisia yritysten tasolla, vaikka edelleen edellytettiin virallista henkilöstön edustusta. Koska pienissä yrityksissä tällainen järjestely on käytössä vain harvoin, ne eivät voineet hyödyntää uudistuksia. Ongelman puututtiin vasta myöhemmin ensimmäisessä ohjelmassa ottamalla käyttöön ”henkilöiden liitot”59, jotka mahdollistivat palkkaneuvottelut suoraan työntekijöiden kanssa yritystasolla.

Ajoitus
100

Työmarkkinauudistukset aloitettiin vuonna 2010, ja Kreikan viranomaiset toteuttivat uudistusten ensimmäisen aallon (palkkaneuvottelut ja työsuhdeturvalainsäädäntö) pian ohjelman hyväksymisen jälkeen. Vaikka useita ohjelman toimenpiteitä toteutettiin vuosina 2010–2016, samat aiheet olivat kuitenkin mukana kolmatta ohjelmaa koskevissa neuvotteluissa. Tämä viittaa uudistusten ajoitusta ja jaksottamista koskeviin ongelmiin, jotka ovat toteutuksen viivästymistä laajempia (ks. laatikko 10).

Laatikko 10

Työmarkkinauudistusten ajoitus

Eräät palkkaneuvottelukehyksen vaikuttavuuden kannalta keskeiset osatekijät sisällytettiin vasta toiseen ohjelmaan (esimerkiksi henkilöiden liitot otettiin käyttöön ja päättyvien sopimusten automaattista jatkamista rajoitettiin, ellei uusimisesta saatu aikaan sovitteluratkaisua).

Vähimmäispalkan ensimmäisen nimellisen alentamisen määräaika oli 2012. Uutta kehystä vähimmäispalkan vahvistamiseksi oli määrä soveltaa vasta toisen ohjelman umpeutumisen jälkeen.

Uudistusten toteutusmääräajat olivat epärealistisen lyhyitä eräissä tapauksissa (lähinnä toisen ohjelman kolmannessa tarkistuksessa), ja esimerkiksi työlainsäädännön tarkistuksella ja kaiken voimassa olevan työlainsäädännön kokoamisella on sama määräaika.

Täytäntöönpano ja tulokset
101

Useissa tapauksissa työmarkkinauudistukset toteutettiin ohjelmien määräaikoja myöhemmin (jopa 21 kuukautta myöhemmin) tai niitä ei toteutettu lainkaan (ks. liite VII). Nämä ehdot liittyivät työmarkkinauudistusten keskeisiin näkökohtiin (kuten palkkaneuvotteluihin ja työsuhdeturvalainsäädäntöön).

102

Toteutuksen heikkouksista huolimatta tilintarkastustuomioistuin havaitsi indikaattoreissa jonkin verran parannusta, joka viittaa työmarkkinoiden joustavuuden ja kilpailukyvyn lisääntymiseen:

  • Työsuhdeturvalainsäädännön rajoittavuuden vähentyminen. Indikaattori oli kuitenkin vuonna 2013 (eli kun kaikki keskeiset uudistukset oli otettu käyttöön) yhä OECD:n keskiarvon yläpuolella (ks. kaavio 8).
  • Matalampi vähimmäispalkka: vuonna 2010 se oli 863 euroa ja vuonna 2012 enää 684 euroa.
  • Yksikkötyökustannusten huomattava mukautus. Yksikkötyökustannusten pienentyminen 14,1 prosentilla vuosina 2010–2015 oli EU-jäsenvaltioiden suurin. Toisessa ohjelmassa tavoitteena oli kuitenkin vähentää yksikkötyökustannuksia noin 15 prosenttia vuosina 2012–2014. Tätä suuntaa-antavaa tavoitetta ei saavutettu, koska kyseisenä ajanjaksona yksikkötyökustannukset pienenivät 10,9 prosenttia.

Kaavio 8

Työsuhdeturvalainsäädännön rajoittavuuden yhdistelmäindikaattori

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin OECD:n tietojen perusteella.

Osa 3 – Ohjelmien tavoitteiden saavuttaminen

103

Seitsemän vuotta, kolme ohjelmaa ja yli 265 miljardia euroa maksettua tukea (yli 150 prosenttia Kreikan BKT:stä) merkitsevät ennennäkemättömän laajaa euroalueen ja IMF:n yhteistä tukea Kreikalle. Pelkästään nämä luvut osoittavat, ettei ohjelmilla onnistuttu korjaamaan talouden syvää epätasapainoa tai palauttamaan Kreikan kykyä hoitaa taloudelliset velvoitteensa ilman ulkoista tukea. Ohjelmilla kuitenkin mahdollistettiin rahoituksen ja taloudellisen toiminnan jatkuvuus Kreikassa.

104

Kreikan talouden sopeutusohjelmilla oli tavoitteita kolmella alalla:

  • julkisen talouden kestävyys
  • rahoitusjärjestelmän vakaus
  • kasvun palauttaminen.
105

Seitsemän vuoden aikana komissio ei ole yrittänyt arvioida kattavasti väli- tai jälkiarvioinneilla, missä määrin ensimmäisellä tai toisella ohjelmalla saavutettiin niiden tavoitteet. Tällaiset arvioinnit olivat tavanomainen käytäntö muissa komission hallinnoimissa tukiohjelmissa. Koska arvioinneista saadaan hyödyllisiä kokemuksia, ne olisivat erityisen merkityksellisiä Kreikan tapauksessa, jossa on toteutettu kolme peräkkäistä ohjelmaa.

106

Kertomuksen tässä osassa analysoidaan ohjelmien kolmen päätavoitteen saavuttamista soveltamalla mahdollisuuksien mukaan itse ohjelmiin kirjattuja erityisiä tavoitteita. Tämä analyysi ulottuu yksittäisten toimenpiteiden tulosten arviointia (joka on esitetty osassa 2) pidemmälle. Analyysissa keskitytään laajempiin vaikutuksiin, joita ei voida yhdistää ohjelmien yksittäisiin ehtoihin. Tällainen analyysi auttaa ymmärtämään Kreikan talouden laajaa kehitystä kolmen talouden sopeutusohjelman aikana, mutta on korostettava, että kyseiseen kehitykseen vaikutti ohjelmien suunnittelun ja toteutuksen lisäksi myös joukko muita tekijöitä. Yksi niistä oli poliittinen epävarmuus, joka viivästytti uudistusten toteuttamista, vaikutti markkinoiden luottamukseen ja heikensi siten ohjelmien vaikuttavuutta.

Julkisen talouden kestävyyden varmistaminen

107

Kreikan talouskriisi alkoi velkakriisinä, ja julkisen talouden kestävyyden palauttaminen – mukaan luettuna Kreikan kyky hankkia tarvitsemansa rahoitus markkinoilta – oli ohjelmien välitön tavoite.

Rahoituksen saanti markkinoilta
108

Ensimmäisessä ohjelmassa kaavailtiin, että Kreikka voisi taas saada rahoitusta rahoitusmarkkinoilta vuonna 2014 ja rahoittaa yhteensä 60 miljardin euron velkasitoumuksensa vuonna 2015. Vuonna 2014 Kreikan valtio hankki rahoitusta rahoitusmarkkinoilta kahdesti, mutta kokonaismäärä oli vain 4,5 miljardia euroa. Tämä määrä oli alle viisi prosenttia toisen ohjelman kokonaisrahoituksesta (110 miljardia euroa). Tarvittiin vielä kaksi tukiohjelmaa (kolmas ohjelma päättyy vuonna 2018), koska Kreikan kyky hankkia kaikki tarvitsemansa rahoitus markkinoilta ei ollut palautunut.

Varojen käyttö ja ohjelmien jälkeinen rahoitus
109

Komissio suoritti rahoitusvajeen tuoreimman päivityksen kolmannen ohjelman ensimmäistä tarkistusta varten. Päivityksen perusteella Kreikan odotetaan saavuttavan 1,4 miljardin euron perusylijäämän vuonna 2017 ja kolmen miljardin euron perusylijäämän tammi-elokuussa 2018 eli kolmannen ohjelman viimeisten kuukausien aikana. Ohjelmasta tälle ajanjaksolle myönnettävää rahoitusta käytetään näin ollen velan takaisinmaksuun, ja sen avulla on mahdollista kasvattaa maksuvalmiuspuskuria (ks. kaavio 9).

Kaavio 9

Kreikan pääomatarpeet (miljardia euroa)

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

110

Välittömästi ohjelmakauden jälkeen Kreikan on maksettava takaisin huomattavia velkamääriä (ks. kaavio 10). Pääomalyhennysten ja korkojen perusteella lasketut bruttorahoitustarpeet ovat vuonna 2019 yhteensä 21 miljardia euroa. Ohjelmien olettamana on, että niiden päättymisen jälkeen velan takaisinmaksu rahoitetaan täysin perusylijäämällä ja markkinoilta saatavalla rahoituksella. Toista ohjelmaa varten tehtiin jonkin verran analyysityötä, joka koski mahdollista ohjelman jälkeistä toimintakehystä. Kolmannen ohjelman kohdalla tämä työ on vasta käynnistymässä, joten sitä ei käsitellä ohjelma-asiakirjoissa.

Kaavio 10

Kreikan erääntyvä velka (pääomalyhennykset; miljardia euroa)

Lähde: Bloomberg.

Julkisen talouden vakauttaminen
111

Julkisen talouden tilanne kriisin alkaessa edellytti hyvin jyrkkää sopeuttamista. Julkisyhteisöjen alijäämä oli vuonna 2009 yli 15,1 prosenttia BKT:stä, kun vakaus- ja kasvusopimuksen mukainen kynnysarvo on kolme prosenttia. Ohjelmien tärkeimmät vuosittaiset julkista taloutta koskevat tavoitteet (eli nimellisalijäämä60) vahvistettiin neuvoston päätöksillä osana Kreikan liiallisia alijäämiä koskevaa menettelyä. Ohjelmissa asetettiin lisäksi yksityiskohtaisia nimellisiä julkisen talouden tuloskriteereitä talous- ja finanssipolitiikasta tehdyssä yhteisymmärryspöytäkirjassa, mutta näitä tavoitteita tukeneet julkisen talouden suunnitelmat eivät aina olleet uskottavia (ks. laatikko 11).

Laatikko 11

Alkuperäisen julkisen talouden suunnitelman uskottavuusongelmat

Ensimmäisessä julkisen talouden ohjelmassa (toukokuu 2010) pyrittiin saavuttamaan ennennäkemätön perusylijäämä, viisi prosenttia BKT:stä, vuonna 2014 (eli ohjelman alkuperäisen kolmivuotisen keston jälkeen).

Julkisen talouden ohjelmassa arvioitiin täsmentämättömien toimenpiteiden muodostavan yhteensä 4,4 prosenttia BKT:stä (34 prosenttia kaikista julkisen talouden toimista), ja ne keskittyivät vuosiin 2013 ja 2014.

Komission suorittama alv-määräytymisperusteen laajentamistoimenpiteiden kvantifiointi poikkesi IMF:n arvioista:

  • IMF ennusti rakenteellisista julkisen talouden toimenpiteistä (kuten verohallinnon parantamisesta ja paremmasta talousarvion valvonnasta ja talousarvioprosesseista) saatavien julkisen talouden tuottojen olevan 1,8 prosenttia BKT:stä vuonna 2013. Nämä tuotot vastasivat täsmentämättömiä toimenpiteitä komission arvioissa vuoden 2013 toimenpiteistä.
  • Toisin kuin komissio, IMF ei tehnyt arvioita mistään julkisen talouden toimenpiteistä vuoden 2014 osalta.
112

Ensimmäisen ja toisen ohjelman julkisen talouden tavoitteet saavutettiin vasta vuosina 2012 ja 2013 (ks. taulukko 4). Muina vuosina tavoitteista jäätiin 3–6 miljardia euroa huolimatta siitä, että Kreikka turvautui kertaluonteisiin tuloja lisääviin toimenpiteisiin saavuttaakseen joko alijäämä- tai kassatilanne-ennusteet. Ensimmäisen ohjelman aikana ennallaan säilytettyjä liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn tavoitteita ei saavutettu lähinnä talouden toimintaympäristön huonontumisen vuoksi (esimerkiksi nimellisten verotulojen odottamaton pieneneminen ja korkomenojen kasvu). Veropohjan rapautuminen mitätöi tärkeiden verotoimenpiteiden aiheuttaman verotulojen kasvun vaikutuksen: näin kävi erityisesti alv-tulojen kohdalla. Julkisen talouden tavoitteiden täyttymistä tuettiin lisäksi kaikissa ohjelmissa antamalla julkisten menojen ja veronpalautusten maksurästien kasautua.

Taulukko 4

Liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn päivitettyjen tavoitteiden saavuttaminen

1. ohjelma1 2. ohjelma1 3. ohjelma1
2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Neuvoston päätös (toukokuu 2010): julkisen talouden rahoitusasema (miljardia euroa) –18,5 –17,1 –14,9 –11,4 –6,4
Neuvoston päätös (maaliskuu 2012): perusjäämä pankkitoimenpiteet pois luettuina (miljardia euroa) -2 3,7 9,4
Neuvoston päätös (joulukuu 2012): perusjäämä pankkitoimenpiteet pois luettuina (miljardia euroa) –2,9 0 2,8 5,7 9
Neuvoston päätös (elokuu 2015): perusjäämä (% BKT:stä) –0,25 0,5
Toteutunut (ensimmäinen jälkiseuranta) -22 -20 –2,6 1,5 Ei sovelleta –3,4 3,9
Toteutunut (viimeisin EKT95 tai EKT10) –24,5 –20,1 –2,6 0,6 Ei sovelleta -2,3 3,9
Ero (sovellettava tavoitearvo vs. toteutuma) -6 -3 0,3 0,6 Ei sovelleta
-2,05
3,4

1 Sovellettava tavoite lihavoitu.

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

113

Vaikka Kreikka ei täyttänyt nimellisiä julkisen talouden tavoitteita, rakenteellinen rahoitusasema61 parantui huomattavasti. Kokonaissopeutus oli yli 17 prosenttia BKT:stä vuosina 2009–2015. Tämä kuvasti kriisin alkaessa tällä alalla Kreikassa vallinnutta hyvin syvää epätasapainoa.

114

Epäsuotuisassa makrotaloudellisessa tilanteessa julkinen kokonaisvelka jatkoi kasvuaan koko ohjelmakauden ajan huolimatta toteutetuista julkisen talouden toimista. Vuonna 2016 Kreikan julkinen velka oli yli 181 prosenttia BKT:stä, kun se vuonna 2009 oli 126,7 prosenttia (ks. kaavio 11). Ainoa vuosi, jona julkinen velka väheni, oli vuosi 2012. Tämä johtui yksityisen sektorin osallistumismenettelystä, jossa yksityisiä sijoittajia pyydettiin poistamaan 53,5 prosenttia Kreikan valtion joukkovelkakirjojen nimellisarvosta. Ohjelmien ensimmäisissä ennusteissa arvioitiin, että julkisen velan huippu saavutettaisiin vuonna 2013 (149,7 prosenttia BKT:stä alkuperäisen ensimmäisen ohjelman mukaan ja 164,2 prosenttia BKT:stä toisen ohjelman mukaan). Velan suhteellista kasvua voimakkaimmin edistänyt tekijä oli nimellisen BKT:n supistuminen.

Kaavio 11

Julkisen velan osuus BKT:stä

Lähde: Euroopan komissio.

Eläkejärjestelmän kestävyys

115

Yksi Kreikan julkisen talouden vakauttamisen keskeisistä esteistä on edelleen eläkejärjestelmän huomattavat kustannukset. Eläkkeiden toistuvat leikkaukset vähensivät nimellisiä eläkemenoja 2,5 miljardia euroa vuosina 2009–2015. BKT:n supistumisen vuoksi eläkekustannukset ilmaistuna osuutena BKT:stä nousivat kuitenkin järjestelmällisesti vuosina 2010–2015, mikä osoittaa uudistusten rajallisen vaikuttavuuden julkisen talouden kestävän sopeutuksen aikaansaamisessa. Vuonna 2016 eläkkeisiin käytetyt julkiset menot olivat euroalueen suurimmat (yli 16 prosenttia Kreikan BKT:stä), ja eläkejärjestelmän alijäämien rahoitukseen vuosittain käytetyt valtion varat muodostivat yli yhdeksän prosenttia BKT:stä (euroalueen keskiarvo oli 2,5 prosenttia).

116

Vuosien 2012 ja 2015 ikääntymisraporttien ennusteiden perusteella kahteen ensimmäiseen ohjelmaan kirjattujen eläkeuudistusten odotetaan tuottavan joitakin myönteisiä tuloksia Kreikan eläkejärjestelmän pitkän aikavälin kestävyyden kannalta. Ohjelmien ehtojen mukaan Kreikan olisi rajoitettava eläkkeisiin käytettävien julkisen sektorin menojen kasvu vuosina 2010–2060 alle 2,5 prosenttiyksikköön BKT:stä. Vuoden 2015 ikääntymisraportin valossa eläkeuudistusten odotetaan johtavan julkisten eläkemenojen vähentymiseen 1,9 prosenttiyksiköllä; tulos on parempi kuin ohjelman tavoite. Menojen ennustetaan kuitenkin pysyvän edelleen hyvin korkeina ja olevan 14,3 prosenttia BKT:stä vuonna 2060.

Rahoitusvakauden palauttaminen

117

Rahoitusalan uudistusten menestys riippuu myös ohjelmien ulkopuolisista tekijöistä. Useiden indikaattorien perusteella on kuitenkin mahdollista arvioida ohjelmien aikaista pankkialan yleistä kehitystä ja siten yksilöidä, missä määrin niiden laajat tavoitteet on saavutettu. Keskeiset tässä analyysissa huomioon otettavat seikat ovat vakavaraisuus, luottoriski ja omaisuuserien laatu, maksuvalmius ja kannattavuus. Näitä indikaattoreita myös korostettiin ohjelmien ehdoissa ja komission hyväksymissä pankkien uudelleenjärjestelysuunnitelmissa.

Vakavaraisuus
118

Pitkälti ohjelmien mittavan rahoituksen (31,9 miljardia euroa) ja alan rakenneuudistuksen ansiosta Kreikan pankkien vakavaraisuussuhteet ovat parantuneet huomattavasti globaalin kriisin jälkeen ilmenneiden kansainvälisten kehityssuuntausten mukaisesti. Tästä syystä tärkein vakavaraisuussuhde (ydinpääoma) korotettiin 17 prosenttiin vuoteen 2016 mennessä, mikä on yli EU:n keskiarvon – 14,2 prosenttia – ja kriisiä edeltäneen tason (ks. liite X). Kreikan valtiota vastaan esitettyjen veronpalautusvaatimusten sekä järjestämättömien lainojen suuri määrä muodosti kuitenkin edelleen ongelman pankkien vakavaraisuuden kannalta.

Luottoriski ja omaisuuserien laatu
119

Ohjelmakauden aikana Kreikan neljän suurimman pankin luottoluokitukset laskivat huomattavasti ja putosivat maksukyvyttömyyden tasolle vuonna 201562. Huolimatta kolmannesta pääomapohjan vahvistamisesta, jolla vahvistettiin pankkien pääoman riittävyyttä, kaikkien pankkien luottoluokitukset pysyivät sijoituskelvottomien luokitusten63 tasolla vuonna 2016.

120

Omaisuuserien laadun osalta voidaan todeta, että Kreikan pankeilla oli globaalin kriisin puhjetessa vuonna 2008 maksamattomia järjestämättömiä lainoja yhteensä 5,5 prosenttia kokonaislainasalkusta (osuus oli seitsemän prosenttia vuonna 2009), mikä oli huomattavasti enemmän kuin euroalueen keskiarvo. Talouden ennennäkemättömän taantuman, sitä seuranneen työttömyyden lisääntymisen ja ilman ratkaisua jääneen lainanottajien strategisen maksujen laiminlyönnin vuoksi järjestämättömien lainojen määrä on noussut jyrkästi ohjelmien aikana. Vuonna 2016 järjestämättömät vastuut – laajemman määritelmän mukaan – nousivat korkeimmalle tasolle EU:ssa (45,9 prosenttia), ja niiden osuus oli yhdeksän kertaa suurempi kuin EU:n keskiarvo (5,1 prosenttia; ks. liite X).

Maksuvalmius
121

Ensimmäisestä ohjelmasta lähtien Kreikan pankkeja on pyydetty vähentämään riippuvuuttaan keskuspankin lainanannosta (eli eurojärjestelmästä), koska niiden maksuvalmiustilanne oli jo vaikea. Tässä yhteydessä ensimmäisellä ohjelmalla ei pystytty vähentämään riippuvuutta keskuspankin lainanannosta, mutta toisella ja kolmannella ohjelmalla tässä onnistuttiin. Tästä huolimatta Kreikan pankkien maksuvalmiusolosuhteet olivat vuonna 2016 edelleen tiukat, sillä niiden riippuvuus keskuspankin rahoituksesta pysyi selvästi vuoden 2009 tason yläpuolella (ks. taulukko 5), joskin se oli alempi kuin vuoden 2015 puolivälissä saavutettu huipputaso (150 miljardia euroa). Tavanomaisista maksuvalmiuden lähteistä voidaan todeta, että vuonna 2016 ei ollut merkkejä talletusten kestävästä paluusta (talletusten määrä oli lähes puolittunut vuoden 2009 tasosta, 238 miljardista eurosta 121 miljardiin euroon) ja kotimaisten pankkien mahdollisuudet saada rahoitusta muista lähteistä olivat edelleen rajalliset.

Taulukko 5

Kreikan pankkien rahoitusprofiili (miljardia euroa)

2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Keskuspankin lainananto 49,7 97,7 128,7 121,2 73,0 56,0 107,6 66,6
Yksityissektorin talletukset 237,5 209,6 174,2 161,5 163,3 160,3 123,4 121,4

Lähde: Kreikan keskuspankki.

Kannattavuus
122

Käyttöön otetuilla ohjelmien toimilla pyrittiin parantamaan pankkien kannattavuutta perusteellisella vakauttamisella ja uudelleenjärjestämisellä. Vähentämällä huomattavasti työntekijöiden ja sivuliikkeiden määrää kotimaiset pankit paransivat merkittävästi kustannus-tuottosuhdettaan (51,9 prosenttia, kun EU:n keskiarvo oli 65,7 prosenttia vuonna 2016) ja toimintakustannuksiaan. Kokonaisuutena tarkasteltuna pankit kuitenkin tuottivat edelleen tappiota suurimman osan edellä mainitusta kaudesta ja niiden tulos useiden kannattavuusindikaattorien suhteen oli yhä yksi huonoimmista EU:ssa (ks. liite X).

123

Ohjelmien avulla ei kaiken kaikkiaan pystytty estämään Kreikan pankkien taseiden jyrkkää huononemista. Tämä johtui pääasiassa kielteisestä makrotaloudellisesta ja poliittisesta kehityksestä. Pankkien välittäjärooli heikkeni ja reaalitalouden rahoituskanavat olivat sekä rajallisia64 että kalliita.

Kasvun elvyttäminen

124

Liityttyään euroalueeseen vuonna 2001 Kreikka nautti hyvin suuren talouskasvun kaudesta, mutta kärsi samanaikaisesti merkittävästä kilpailukyvyn heikkenemisestä. Rakenteellisen epätasapainon oikaiseminen ja kilpailukyvyn esteiden poistaminen olivat näin ollen yksi ohjelmien tavoitteista. Tarkoituksena oli pitkällä aikavälillä palauttaa kestävä kasvu ja siten helpottaa julkisen talouden sopeutusta. Tätä tavoitetta ei saavutettu sikäli, että Kreikka kärsi pitkästä ja poikkeuksellisen syvästä taantumasta, jolla oli vakavia seurauksia työmarkkinoille. Keskeisten makrotalouden indikaattorien tulokset olivat järjestelmällisesti huonompia kuin ohjelmissa oli oletettu (ks. liite XI).

Talouskasvu ja sen konteksti
125

Kreikan talouden kasvu ei palannut yhtä nopeasti kuin muissa euroalueen jäsenvaltioissa, myös niissä, jotka hyötyivät rahoitustukiohjelmista (esimerkiksi Irlanti ja Portugali). Tietyt heikkoudet ohjelmien suunnittelussa ja toteutuksessa (ks. osa 2) eivät olleet omiaan helpottamaan elpymistä, mutta makrotalouden tilanne johtui myös useista ulkoisista tekijöistä ja ennen kriisiä kasautuneen epätasapainon syvyydestä. Ohjelmilla ei saavutettu niiden kasvutavoitteita, mutta ei kuitenkaan voida tietää, millainen makrotalousskenaario olisi ollut ilman ohjelmia.

126

Kreikan talouden tulokset olivat johdonmukaisesti huonommat kuin kasvutavoitteet, joihin makrotalousennusteet perustuivat. Vuosina 2009–2016 Kreikan talous supistui yli neljänneksen. Tosiasiallinen BKT:n kasvu vuonna 2011 oli 6,5 prosenttiyksikköä ja vuonna 2012 puolestaan 8,4 prosenttiyksikköä pienempi kuin toukokuussa 2010 laadittu ohjelman alkuperäinen ennuste (ks. kaavio 12). Vaikka ennusteen mukaan kasvun piti palautua positiiviseksi vuonna 2012, tämä tapahtui todellisuudessa vasta vuonna 2014 ja kesti vain vuoden ajan. Kreikan talouden tulokset olivat myös huonompia kuin maaliskuussa 2012 ja huhtikuussa 2014 tehdyt ennusteet, joskin erot olivat huomattavasti pienemmät.

Kaavio 12

BKT:n kasvu Kreikassa ja euroalueella (prosenttia)

Lähde: Kreikan talouden sopeutusohjelmat, Eurostat.

127

Ohjelmakauden aikana (vuoteen 2015 asti) Kreikan vienti kasvoi jatkuvasti, joskin tätä edelsi viennin jyrkkä supistuminen vuonna 2009. Ohjelman ennusteeseen verrattuna viennin tulokset olivat yleisesti ottaen huonommat, mutta poikkeama oli pienempi kuin BKT-ennusteessa. Vuonna 2013 vienti oli vuoden 2008 tasolla, kun taas tuonti väheni 30 prosenttia samana ajanjaksona, minkä ansiosta Kreikka pystyi saavuttamaan ulkoisen tasapainottamisen.

128

Vuodesta 2010 lähtien tapahtunutta viennin elpymistä ei voida kuitenkaan kaikilta osin katsoa ohjelmien uudistuksista johtuvaksi. Jotkin relevantit alat – esimerkiksi matkailuala – hyötyivät sisäisestä devalvaatiosta. Alakohtaiset analyysit kuitenkin osoittavat, että Kreikan vientiin vaikuttavat myös sellaiset alat, joihin kotimaiset hinnat ja palkat eivät vaikuta65 (esim. öljytuotteet ja merenkulku). Niiden tuloksellisuus johtuu pikemmin maailmanmarkkinoiden kehityksestä kuin kotimaisen kilpailukyvyn kohenemisesta (ks. liite XI).

Hinnat ja työttömyys

129

Hintatasot eivät kehittyneet ohjelman ennusteiden mukaisesti. Ensimmäisessä ennusteessa (toukokuu 2010) aliarvioitiin merkittävästi vuosien 2010–2011 inflaatio (myös verotoimenpiteiden vaikutuksen vuoksi), eikä siinä ennakoitu vuosien 2013–2014 deflaatiota (ks. liite XI). Näin ollen ensimmäisen ohjelman aikana hintojen nousu hidasti sisäistä devalvointiprosessia, mikä esti Kreikkaa parantamasta ulkoista kilpailukykyään. Tosiasiallisen ja ennustetun hintakehityksen erot säilyivät myös myöhemmin ohjelmassa, mutta ne pienenivät.

130

Talouden odotettua syvemmän laskusuhdanteen mukaisesti työmarkkinoiden tulokset olivat merkittävästi huonommat kuin ohjelman alkuperäiset olettamat (ks. kaavio 13). Työttömyys saavutti huippunsa, 27,5 prosenttia, vuonna 2013, vaikka sen aluksi ennustettiin saavuttavan 15,2 prosentin huippuarvon vuonna 2012. Työttömyys kohosi ennakoitua tasoa korkeammaksi myös myöhemmissä ennusteissa. Alle 25-vuotiaiden työttömyysaste saavutti lähes 60 prosentin huipputason vuonna 2013, mutta laski seuraavina kahtena vuonna huomattavasti, alle 50 prosenttiin (ks. liite XI).

Kaavio 13

Työttömyyden taso verrattuna ohjelmien ennusteisiin (prosenttia)

Lähde: Eurostat ja Kreikan talouden sopeutusohjelmat

Johtopäätökset Ja Suositukset

Kreikan talouden sopeutusohjelmien hallinnointi

131

Ensimmäinen Kreikan talouden sopeutusohjelma suunniteltiin erittäin kiireellisessä tilanteessa, ja poliittinen ja taloudellinen epävarmuus haittasi kaikkien kolmen ohjelman hallinnointia. Komissio oli vain yksi useista prosessiin osallistuneista kumppaneista, sillä sitä sitoivat euroryhmän poliittiset ohjeet, ja ohjelmien hyväksyntä edellytti sopimusta Kreikan viranomaisten ja kaikkien lainanantajia edustavien instituutioiden välillä (IMF, komissio, EKP ja kolmannessa ohjelmassa EVM; ks. johdanto, kohdat 22 ja 23 sekä kohdat 31 ja 32).

132

Komissio vahvisti ohjelman hallinnointimenettelyt lähes vuosi Kreikan ensimmäisen ohjelman käynnistämisen jälkeen. Menettelyissä määriteltiin komission ja neuvoston sisäisiä samoin kuin ohjelmakumppanien kanssa käytettäviä tieto- ja hyväksyntävirtoja koskevat sisäiset järjestelyt, mutta niissä ei annettu ohjeita ohjelmien ehtojen tosiasiallisesta suunnittelusta esimerkiksi niiden laajuuden tai yksityiskohtaisuuden osalta (ks. kohdat 24 ja 25).

133

Ohjelmasuunnitteluprosessin alkuvaiheissa jotkin ehdot olivat epämääräisiä, eikä niissä määritelty konkreettisia toimia. Ehdot selkenivät toisessa ohjelmassa, kun niiden määrä ja yksityiskohtaisuus lisääntyivät. Vasta kolmannessa ohjelmassa komissio merkitsi tärkeät ehdot ”keskeisiksi tuloksiksi”, kun taas kahdessa ensimmäisessä ohjelmassa toimenpiteiden suhteellista merkitystä ei ilmoitettu (ks. kohdat 2628).

Suositus 1

Komission olisi parannettava tukiohjelmien yleisiä suunnittelumenettelyjä erityisesti rajaamalla ehtojen sisällön perustelemiseksi tarvittavan analyysityön laajuus. Sen olisi mahdollisuuksien mukaan myös osoitettava välineet, jotka voidaan ottaa käyttöön relevanteissa tilanteissa. Tulevissa ohjelmissa tällaiset ohjeet helpottaisivat komission työn organisoimista erittäin kiireellisissä tilanteissa ohjelman alkuvaiheessa.

Tavoiteajankohta: vuoden 2018 loppuun mennessä

Suositus 2

Komission olisi priorisoitava ehdot paremmin ja määritettävä epätasapainon ratkaisemiseksi pikaisesti tarvittavat toimenpiteet, jotka ovat ratkaisevan tärkeitä ohjelmien tavoitteiden saavuttamiseksi.

Tavoiteajankohta: soveltuvissa tapauksissa välittömästi

134

Ohjelmien ehtoja ei komission pyrkimyksistä huolimatta asetettu sellaisen laajemman Kreikkaa koskevan kasvustrategian kontekstiin, joka olisi voinut kestää ohjelmia kauemmin. Ohjelmien ensi vaiheissa välittömänä painopisteenä oli julkisen talouden kestävyyden palauttaminen, mutta tällaisen strategian tarve kävi ajan mittaan ilmeisemmäksi. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi politiikkojen välisen koordinoinnin heikkouksia ohjelmien suunnittelussa sekä tapauksia, joissa ohjelmien toimenpiteet eivät olleet laajuudeltaan kattavia. Molemmat seikat haittasivat varsinkin niiden rakenneuudistusten vaikuttavuutta, joilla pyrittiin parantamaan Kreikan talouden kilpailukykyä (ks. kohdat 29 ja 30).

Suositus 3

Komission olisi tarpeen mukaan puututtava taustalla vaikuttaviin talouden epätasapainotekijöihin varmistamalla, että ohjelmat sisällytetään yleiseen maakohtaiseen kasvustrategiaan, joka joko on jo olemassa tai on laadittu jäsenvaltion kanssa ohjelmien aikana. Jos strategiaa ei voida laatia ohjelman aloitusvaiheessa, se olisi laadittava mahdollisimman nopeasti ja otettava huomioon myöhemmissä ohjelman tarkistuksissa.

Tavoiteajankohta: soveltuvissa tapauksissa välittömästi

135

Vaikka komissiolla ei ollut seurannan laajuuden osalta käytössä virallisia menettelyjä, se arvioi ohjelmien ehtojen noudattamista säännöllisesti ja raportoi siitä. Tavallisesti komissio pystyi osoittamaan, että sen arvioinneilla oli vankka perusta, johon sisältyi myös jonkin verran seurantaa, kuten yksityiskohtainen palaute säädösluonnoksista. Paikoitellen noudattamisen seurannassa havaittiin ongelmia, kuten puuttuvia, epätarkkoja tai epämääräisiä arviointeja (ks. kohdat 3337).

136

Rakenneuudistusten tapauksessa muodollinen noudattaminen ei myöskään aina johtanut ohjelmissa tosiasiallisesti kaavailtuihin muutoksiin. Huomattavat tietoaukot ja riittävien tulosindikaattorien puute vaikuttivat myös useimpien rakenteita koskevien ehtojen kohdalla komission seurannan merkityksellisyyteen, kun seurannan avulla oli tarkoitus helpottaa uudistusten täytäntöönpanon ja vaikutusten ymmärtämistä ja ryhtyä tarvittaessa korjaaviin toimiin (ks. kohdat 3840).

Suositus 4

Komissiolla olisi oltava käytössä selvät menettelyt ja tarvittaessa keskeiset tulosindikaattorit varmistaakseen, että ohjelmien seuranta on järjestelmällistä ja se dokumentoidaan tarkasti. Toteutuksen seurannassa olisi erityisesti rakenneuudistusten kohdalla keskityttävä enemmän vaikuttavuuteen, ja seurannan olisi ulotuttava primaarilainsäädännön säätämistä laajemmalle. Seurannassa olisi painotettava myös relevantin sekundäärilainsäädännön ja muiden täytäntöönpanosäädösten säätämistä. Komission olisi parannettava järjestelyjä, joita se soveltaa uudistusten täytäntöönpanon ja käyttöönoton seurantaan, jotta hallinnolliset ja muut uudistusten vaikuttavan täytäntöönpanon esteet kyettäisiin yksilöimään paremmin. Komission on varmistettava, että sillä on tällaisten arviointien suorittamiseen tarvittavat resurssit.

Tavoiteajankohta: vuoden 2018 loppuun mennessä

Suositus 5

Komission olisi puututtava tietopuutteisiin kattavammin ohjelmien alusta lähtien. Sen olisi myös määritettävä selkeästi kaikki tiedot, joita se tarvitsee ohjelmien ja niiden tulosten seuraamiseksi.

Tavoiteajankohta: soveltuvissa tapauksissa välittömästi

137

Huolimatta ohjelmien monimutkaisista institutionaalisista järjestelyistä komission ja ohjelmakumppanien, lähinnä IMF:n, EKP:n ja EVM:n, väliseen yhteistyöhön liittyviä sisäisiä työjärjestelyjä ei ole koskaan virallistettu. Kumppanien rooleja, vastuunjakoa tai työskentelymenetelmiä ei määritelty riittävän avoimesti. Instituutiot ovat kuitenkin epävirallisesti laatineet tehokkaita yhteistyö- ja tiedonjakojärjestelyjä (ks. kohdat 4143).

Suositus 6

Komission olisi pyrittävä pääsemään ohjelmakumppanien kanssa sopimukseen rooleista ja yhteistyömenetelmistä siten, että ne olisivat avoimia ja riittävän tarkasti määritettyjä.

Tavoiteajankohta: vuoden 2018 loppuun mennessä

138

Ohjelmien yleinen suunnittelu perustui makrotalousennusteisiin ja rahoitusvajelaskelmiin, jotka komissio laati yhteistyössä ohjelmakumppanien kanssa kutakin tarkistusta varten. Komission tätä varten tekemä analyysi oli sisäisesti johdonmukainen ja perustui viimeisimpiin tietoihin. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi kuitenkin useita menetelmällisiä heikkouksia, jotka liittyivät esimerkiksi olettamien dokumentointiin, arviointeihin komission harkinnan perusteella sisällytettyjen tekijöiden perusteluun ja herkkyystestien vähäiseen käyttöön. Käytössä ei ollut virallisia laatujärjestelyjä sen varmistamiseksi, että laskelmat pitivät paikkansa. Makrotalousennusteissa aliarvioitiin paljolti Kreikan talouskriisiä, mutta virheet eivät yleensä olleet suurempia kuin muiden kansainvälisten organisaatioiden ennusteissa (ks. kohdat 4454).

Suositus 7

Komission olisi perusteltava paremmin ohjelman suunnittelun taustalla olevien taloudellisten laskelmien olettamat ja laskelmiin tehdyt muutokset. Tässä yhteydessä olisi käytettävä esimerkiksi tarkoituksenmukaisia julkaisuja. Tällaisiin prosesseihin olisi kohdistettava tarkoituksenmukaista laadunvalvontaa. Niitä olisi sovellettava erityisesti ohjelmien tarkistuksissa, jotka suoritetaan ohjelman aloitusvaihetta vähemmän kiireellisissä olosuhteissa.

Tavoiteajankohta: vuoden 2018 loppuun mennessä

Uudistusten suunnittelu ja toteutus

139

Kreikalle annetun rahoitustuen ehtona oli, että Kreikka toteuttaa monia uudistuksia, joilla puututaan julkisen talouden, rahoitusalan ja rakenteiden epätasapainoon. Uudistusten laajuus kehittyi ajan myötä, mutta ne kattoivat alusta lähtien lähes kaikki Kreikan valtion toiminnot, mikä merkitsi sitä, että joissakin tapauksissa oli oikaistava hyvin syvä rakenteellinen epätasapaino. Kreikan uudistussuunnitelma oli erityisen haastava, ja poliittinen epävakaus haittasi sen toteutusta (ks. kohdat 5557).

140

Veropoliittiset uudistukset tuottivat tuloksia julkisessa taloudessa, mutta nämä perustuivat enimmäkseen verokantojen muutoksiin tai uusiin veroihin. Tämä lisäsi veropolitiikan epävakautta, joka johtui lukuisista eri syistä, esimerkiksi kestävien uudistuspyrkimysten puuttumisesta. Tämä oli vastoin aiempia arviointeja, joissa asetettiin veropohjan laajentaminen etusijalle verotulojen lisäämiskeinona. Komissio ei perustellut riittävästi eräitä keskeisiä toimenpiteitä (esimerkiksi alv:n ja valmisteverojen korotuksia) esittämällä analyysia vaihtoehtoisista mahdollisuuksista ja niiden seurauksista. Verohallinnon uudistukset tuottivat vähemmän konkreettisia tuloksia, mikä johtui täytäntöönpanovalmiuksiin liittyvistä ongelmista, mutta myös suunnittelun heikkouksista, kuten myöhäisestä sisällyttämisestä ohjelmiin ja suppeasta kattavuudesta (ks. kohdat 5866).

141

Julkisen talouden säästöjen, jotka olivat perusteltuja julkisen talouden vakauttamistarpeen vuoksi, ja pitkän aikavälin rakennemuutosten samanaikainen toteutus muodosti haasteen julkishallinnon uudistuksille, ja jälkimmäiset osoittautuivat vähemmän onnistuneiksi. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että suunnittelupuolella pääsyinä olivat uudistusten toteuttamiseksi tarvittavien hallinnollisten valmiuksien riittämätön huomioon ottaminen sekä heikot yhteydet ohjelmien ja muiden välineiden, kuten teknisen avun ja rakennerahastojen toimenpideohjelmien välillä. Komissio ei pystynyt perustelemaan ohjelmiin kirjattuja julkishallinnon uudistusten keskeisiä määrällisiä tavoitteita (ks. kohdat 6776).

142

Rahoitusalan uudistuksilla varmistettiin alan vakaus lyhyellä aikavälillä, mutta useisiin rakenteellisiin heikkouksiin ei puututtu kattavasti tai ne sisällytettiin ohjelmaan myöhäisessä vaiheessa (esimerkiksi järjestämättömien lainojen hallinnointi ja hallinnointi- ja ohjausjärjestelmät). Toimenpiteet olivat kattavampia kolmannessa ohjelmassa. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi heikkouksia myös riskianalyysissa, johon vuonna 2013 toteutettu pankkien pääomapohjan vahvistaminen perustui, sekä tehottomuutta myöhempien pääomapohjan vahvistamisten suunnittelussa. Uudistusten tiettyjen näkökohtien jaksottamista ei koordinoitu riittävästi (ks. kohdat 7794).

143

Komissio pystyi osoittamaan, että työmarkkinauudistukset perustuivat luotettavaan analyysiin, ja ne tuottivat konkreettisia tuloksia markkinoiden vapauttamisen suhteen. Huomattavat viivästykset haittasivat kuitenkin toteutusta. Erityisesti ohjelman alkuvaiheessa eräitä ehtoja ei ollut mukautettu riittävästi Kreikan talouden rakenteeseen, ja muita keskeisiä toimenpiteitä sisällytettiin ohjelmaan vasta jonkin ajan kuluttua (ks. kohdat 95102).

Suositus 8

Mahdollisten heikkouksien lieventämiseksi komission olisi arvioitava järjestelmällisemmin jäsenvaltioiden hallinnollisia valmiuksia toteuttaa uudistuksia. Teknisen avun tarvetta ja komission rakenneuudistusten tukipalvelun mahdollista tukea olisi arvioitava ohjelman alkuvaiheessa yhteistyössä jäsenvaltion viranomaisten kanssa. Valittavat ehdot sekä niiden yksityiskohtaisuus ja ajoitus olisi mukautettava tämän analyysin tuloksiin.

Tavoiteajankohta: soveltuvissa tapauksissa välittömästi

Suositus 9

Komission olisi lisättävä uudistusten suunnittelua koskevaa analyysityötään. ennakkoanalyysissa olisi käsiteltävä erityisesti toimenpiteiden asianmukaisuutta ja ajoitusta jäsenvaltion erityistilanteen mukaan.

Tavoiteajankohta: soveltuvissa tapauksissa välittömästi

Ohjelmien tavoitteiden saavuttaminen

144

Osallistumalla kolmeen talouden sopeutusohjelmaan Kreikka vältti maksukyvyttömyyden. Ohjelmien tavoitteiden – julkisen talouden kestävyyden, rahoitusvakauden ja kasvun palauttamisen – saavuttaminen onnistui kuitenkin vain rajallisesti. Ulkoisesta arvioinnista olisi voinut olla hyötyä, jotta olisi voitu ymmärtää taustalla oleva monitahoinen kehitys kattavasti, mutta komissio ei ole teettänyt sellaista (ks. kohdat 103106).

145

Julkisen talouden kestävyyden osalta ohjelmilla saatiin aikaan merkittävää vakautusta: rakenteellista perusjäämää mukautettiin 17 prosentilla BKT:stä vuosina 2009–2015. Samana ajanjaksona BKT kuitenkin supistui yli neljänneksen ja työttömyys nousi yli 25 prosenttiin. Kreikka kirjasi talouskasvua vasta vuonna 2014, vaikka ohjelmien alkuperäisen olettaman mukaan kasvu olisi palautunut kestävästi vuodesta 2012 lähtien (ks. kohdat 107, 111113 ja 124130).

146

Makrotalouden huonot tulokset yhdessä aiemmin keräytyneen velan rahoituskustannusten kanssa johtivat siihen, että Kreikan velkasuhde on kasvanut koko ohjelmakauden ajan (paitsi vuonna 2012 yksityissektorin osallistumisen ansiosta). Kreikka ei myöskään pystynyt hankkimaan tarvitsemaansa rahoitusta markkinoilta. Välittömästi ohjelmakauden jälkeen Kreikan on maksettava takaisin huomattavia velkamääriä, ja ohjelman olettaman mukaan ne rahoitetaan täysimääräisesti perusylijäämällä ja markkinarahoituksella. Rahoitusalan suhteen ohjelmilla varmistettiin rahoitusjärjestelmän vakaus lyhyellä aikavälillä, mutta ei pystytty estämään pankkien taseiden jyrkkää huononemista. Tämä johtui pääasiassa kielteisestä makrotaloudellisesta ja poliittisesta kehityksestä (ks. kohdat 114123; 108110).

Suositus 10

Ohjelmista olisi tehtävä jälkiarviointi ainakin niiden päättymisen jälkeen. Peräkkäisistä ohjelmista, joiden kokonaiskesto on huomattavasti vakiomuotoista kolmea vuotta pidempi, olisi tehtävä väliarvioinnit, joiden tuloksia käytettäisiin suunnittelun ja seurannan arviointiin.

Tavoiteajankohta: vuoden -2018 loppuun mennessä

Suositus 11

Komission olisi analysoitava, mikä on tarkoituksenmukainen tuki- ja valvontakehys ohjelman päätyttyä. Tämän olisi tapahduttava riittävän ajoissa ennen ohjelman päättymistä. Analyysissa olisi otettava huomioon maan rahoitustarpeet.

Tavoiteajankohta: välittömästi

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Tomé Muguruzan johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 3. lokakuuta 2017 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Klaus-Heiner LEHNE
presidentti

Liitteet

Liite I

Kreikan talouskriisin eteneminen

Ennen ohjelmaa
2009
25. toukokuuta 2009 IMF:n henkilöstö toteaa, että Kreikan pankkijärjestelmällä on ilmeisesti riittävästi pääomaa ja maksuvalmiuspuskureita kestääkseen talouden odotetun hidastumisen.
4. lokakuuta 2009 PASOK voittaa Kreikan parlamenttivaalit. Puolue saa 43,92 prosenttia äänistä ja 160 paikkaa parlamentin 300 paikasta.
20. lokakuuta 2009 Uusi valtiovarainministeri ilmoittaa, että Kreikan alijäämä nousee lähes 12,5 prosenttiin BKT:stä.
22. lokakuuta 2009 Luottoluokituslaitos Fitch laskee Kreikan luottoluokituksen luokasta A luokkaan A-. Lasku johtuu siitä, että Kreikan julkisen talouden alijäämä todennäköisesti nousee 12,5 prosenttiin BKT:stä vuonna 2009.
8. joulukuuta 2009 Luottoluokituslaitos Fitch laskee Kreikan luottoluokituksen luokasta A- luokkaan BBB+ . Lasku johtuu julkisen talouden huolestuttavista keskipitkän aikavälin näkymistä. Fitch arvioi, että valtionvelkataakka nousee todennäköisesti lähes 130 prosenttiin BKT:stä ennen vakautusta.
16. joulukuuta 2009 Luottoluokituslaitos Standard and Poor’s laskee Kreikan luottoluokitusta.
22. joulukuuta 2009 Kreikan parlamentti hyväksyy vuoden 2010 talousarvion.
22. joulukuuta 2009 Luottoluokituslaitos Moody’s laskee Kreikan luokituksen luokasta A1 luokkaan A2. Lasku johtuu hyvin rajallisista lyhyen aikavälin maksuvalmiusriskeistä sekä keskipitkän ja pitkän aikavälin vakavaraisuusriskeistä.
2010
21. tammikuuta 2010 Kreikan ja Saksan kymmenen vuoden velkojen tuottoero ylittää 300 peruspistettä.
9. helmikuuta 2010 Parlamentti hyväksyy ensimmäiset julkisen talouden toimenpiteet, muun muassa kaikkien julkisen sektorin työntekijöiden palkkojen jäädytyksen, bonusten kymmenen prosentin alentamisen ja ylityön vähennykset.
3. maaliskuuta 2010 Parlamentti hyväksyy merkittävän uuden julkisen talouden paketin. Sen sisältämiä toimenpiteitä ovat muun muassa
eläkkeiden jäädyttäminen, yleisen alv-kannan nostaminen 19 prosentista 21 prosenttiin ja polttoaineen, savukkeiden, alkoholin ja ylellisyystuotteiden valmisteverojen korotukset sekä julkissektorin palkkojen leikkaukset.
9. huhtikuuta 2010 Luottoluokituslaitos Fitch laskee Kreikan luottoluokituksen luokasta BBB+ luokkaan BBB- .
12. huhtikuuta 2010 Euroalueen valtiovarainministerit suostuvat myöntämään Kreikalle enintään 30 miljardia euroa lainoina seuraavana vuonna, ja IMF suostuu myöntämään vielä 15 miljardia euroa rahoitusta.
23. huhtikuuta 2010 Kreikan pääministeri pyytää virallisesti kansainvälistä tukea. Lailla nro 3842 uudistetaan henkilökohtainen tulovero ja otetaan käyttöön veronkierron vastaisia toimenpiteitä.
27. huhtikuuta 2010 Luottoluokituslaitos Standard and Poor’s laskee Kreikan luottoluokituksen alle investointitasosta roskalainatasolle.
28. huhtikuuta 2010 Kreikan ja Saksan kymmenen vuoden velkojen tuottoero ylittää 1 000 peruspistettä.
1. sopeutusohjelma
2010
2. toukokuuta 2010 Kreikan pääministeri, IMF ja euroalueen johtajat sopivat 110 miljardin euron pelastuspaketista, joka toteutetaan seuraavien kolmen vuoden aikana. Hallitus ilmoittaa uuden julkisen talouden paketin toimenpiteistä.
6. toukokuuta 2010 Kreikan parlamentti hyväksyy uuden julkisen talouden paketin toimenpiteet. Laki hyväksytään äänin 172 puolesta ja 121 vastaan. Yleistä alv-kantaa korotetaan edelleen 21 prosentista 23 prosenttiin 1. heinäkuuta 2010 lähtien.
7. heinäkuuta 2010 Parlamentti hyväksyy eläkeuudistuksen, joka on yksi EU:n/IMF:n keskeisistä vaatimuksista.
13. heinäkuuta 2010 Kreikan rahoitusvakausrahasto perustetaan edistämään Kreikan pankkijärjestelmän rahoitusvakautta.
4. lokakuuta 2010 Kreikka ilmoittaa talousarvioesityksestä, jolla on tarkoitus supistaa alijäämä seitsemään prosenttiin BKT:stä vuonna 2011.
15. joulukuuta 2010 Parlamentti hyväksyy julkisia yrityksiä koskevan lain, jolla rajoitetaan kuukausipalkkoja ja leikataan yli 1800 euron suuruisia palkkoja kymmenen prosenttia.
23. joulukuuta 2010 Kreikan parlamentti hyväksyy vuoden 2011 talousarvion.
2011
14. tammikuuta 2011 Luottoluokituslaitos Fitch laskee Kreikan luottoluokituksen luokasta BBB- luokkaan BB+.
7. maaliskuuta 2011 Luottoluokituslaitos Moody’s laskee Kreikan luottoluokituksen luokasta Ba1 luokkaan B1.
11. maaliskuuta 2011 EU saa aikaan alustavan sopimuksen Kreikalle annettujen hätälainojen korkojen alentamisesta 100 peruspisteellä kolmen ensimmäisen vuoden ajan ja lainojen maturiteettien pidentämisestä 7,5 vuoteen.
29. maaliskuuta 2011 Uudella lailla hyväksytään veronkierron vastaisia toimenpiteitä. Yhteisöverokanta lasketaan 24 prosentista 20 prosenttiin.
20. toukokuuta 2011 Luottoluokituslaitos Fitch laskee Kreikan luottoluokituksen luokasta BB+ luokkaan B+.
Luokituksen alennus johtuu Kreikan haasteista julkisen talouden ja rakenteiden uudistusohjelman täytäntöönpanossa sekä uusien julkisen talouden toimenpiteiden toteuttamiseen liittyvästä poliittisesta riskistä.
1. kesäkuuta 2011 Luottoluokituslaitos Moody’s laskee Kreikan luottoluokituksen luokasta B1 maksuhäiriöluokkaan (Caa1), koska sen mukaan on yhä todennäköisempää, ettei Kreikka pysty vakauttamaan velkasuhdettaan aiemmin ilmoitetuissa julkisen talouden vakauttamissuunnitelmissa asetetussa aikataulussa.
13. kesäkuuta 2011 Myös luottoluokituslaitos Standard and Poor’s laskee Kreikan luottoluokituksen maksuhäiriöluokkaan.
29. kesäkuuta 2011 Kreikan parlamentti hyväksyy uudet julkisen talouden toimenpiteet kansalaisten mielenosoituksista huolimatta. Laki hyväksytään äänin 155 puolesta ja 138 vastaan. Toimenpiteisiin sisältyy muun muassa uusia veroja (esimerkiksi uusi vero henkilöille, joiden vuositulot ylittävät 12 000 euroa), ja uusia leikkauksia työntekijöiden palkkoihin.
13. heinäkuuta 2011 Luottoluokituslaitos Fitch laskee Kreikan luottoluokituksen luokasta B+ luokkaan CCC (maksuhäiriöluokka).
15. heinäkuuta 2011 Euroopan pankkiviranomainen (EPV) julkaisee EU:n laajuisen stressitestin tulokset.
25. heinäkuuta 2011 Luottoluokituslaitos Moody’s laskee Kreikan luottoluokituksen luokkaan Ca-.
8. elokuuta 2011 Yleinen osakeindeksi laskee alla 1 000 pisteen, mikä on sen alin taso tammikuun 1997 jälkeen.
24. elokuuta 2011 Kreikan keskuspankki käynnistää hätärahoituksena annettavan maksuvalmiusavun Kreikan pankkien tukemiseksi.
2. syyskuuta 2011 Instituutioiden tarkastajat keskeyttävät Kreikan viidennen tarkistuksen havaittuaan viivästyksiä julkisen talouden keskipitkän aikavälin suunnitelman ja talouden rakenteellisten uudistusten toteutuksessa.
27. syyskuuta 2011 Parlamentti hyväksyy uusia verotustoimenpiteitä (laajapohjainen toistuva omaisuusvero, henkilökohtaisen tuloveron verotuskynnys lasketaan 12 000 eurosta 5 000 euroon).
20. lokakuuta 2011 Kreikan hallitus hyväksyy laajan säästölain huolimatta mielenosoituksista ja mellakoista parlamenttirakennuksen ulkopuolella.
27. lokakuuta 2011 Sijoittajat suostuvat 50 prosentin arvonleikkaukseen muuntamalla joukkovelkakirjalainansa uusiksi lainoiksi.
31. lokakuuta 2011 Kreikan pääministeri pyytää luottamusäänestystä ja kansanäänestystä EU:n huippukokouksessa tehdyn, Kreikan velan arvonleikkausta koskevan sopimuksen hyväksymisestä.
6. marraskuuta 2011 Pääministeri eroaa tehtävästään.
10. marraskuuta 2011 Lucas Papademosista tulee Kreikan uusi pääministeri ja kolmen puolueen koalitiohallituksen johtaja.
2012
12. helmikuuta 2012 Parlamentti hyväksyy uusia julkisen talouden leikkauksia, mikä aiheuttaa protesteja. Mellakoissa poltetaan useita rakennuksia Ateenan keskustassa.
2. sopeutusohjelma
9. maaliskuuta 2012 Kreikan valtionvelan uudelleenjärjestely yksityisten sijoittajien osallistumisen avulla saadaan onnistuneesti päätökseen.
14. maaliskuuta 2012 Euroalueen valtiovarainministerit pääsevät sopimukseen Kreikan toisesta pelastuspaketista. Sopimukseen sisältyy sijoittajien tekemä Kreikan joukkovelkakirjojen 53,5 prosentin alaskirjaus.
6. toukokuuta 2012 Kreikassa järjestetään vaalit. Uusi demokratia -puolue voittaa vaalit, mutta pienemmällä ääniosuudella. Koska mikään puolue ei saa enemmistöä, uudet vaalit julistetaan järjestettäväksi kesäkuun alussa.
16. toukokuuta 2012 Panagiotis Pikramenosista tulee väliaikainen pääministeri.
17. kesäkuuta 2012 Kreikassa järjestetään ennenaikaiset vaalit. Uusi demokratia voittaa 29,7 prosentin ääniosuudella, mutta se ei saa enemmistöä parlamentissa. Neljä päivää myöhemmin puolue muodostaa koalitiohallituksen, johon kuuluvat Uusi demokratia, PASOK ja DIMAR. Uuden demokratian johtajasta Antonis Samarasista tulee Kreikan uusi pääministeri.
27. heinäkuuta 2012 Kreikan maatalouspankki asetetaan selvitystilaan ja Piraeus Bank ostaa kaikki sen terveet omaisuuserät.
5. marraskuuta 2012 Kreikan parlamentti hyväksyy uusia julkisen talouden toimenpiteitä, jotka ovat edellytys sille, että Kreikka saa kansainvälisen taloudellisen pelastuspaketin seuraavan erän. Sosiaaliturvamaksuja alennetaan 1,1 prosenttiyksikköä.
11. marraskuuta 2012 Kreikka hyväksyy vuoden 2013 talousarvion.
2013
11. tammikuuta 2013 Kreikan parlamentti hyväksyy uusia verotustoimenpiteitä (muun muassa yhteisöverokannan korotus 20 prosentista 26 prosenttiin, uusi henkilökohtaisen tuloveron uudistus, jolla nostetaan verotuskynnystä, itsenäisten ammatinharjoittajien verovapaan veroluokan poistaminen, verotuksessa tehtävien lapsivähennysten korvaaminen tarveharkintaisilla etuuksilla).
1. helmikuuta 2013 Alpha Bank ostaa Emporiki Bankin Credit Agricole -pankilta.
25. maaliskuuta 2013 Euroryhmä pääsee Kyproksen kanssa sopimukseen, johon sisältyy Kyproksen ja Kreikan välinen sopimus kyproslaisten pankkien kreikkalaisten sivuliikkeiden siirtämisestä Piraeus Bankille.
28. huhtikuuta 2013 Parlamentti hyväksyy lain, jolla vähennetään 15 000 valtion työpaikkaa seuraavan vuoden loppuun mennessä. Näistä 4000 vähennetään vuonna 2013.
24. kesäkuuta 2013 Kreikan pääministeri Antonis Samaras tekee ministerivaihdoksia.
17. heinäkuuta 2013 Kreikan parlamentti hyväksyy uusia säästötoimenpiteitä, muun muassa suunnitelman tuhansien virkamiesten irtisanomisesta ja virkamiesten palkkojen leikkauksista.
2014
6. maaliskuuta 2014 Kreikan keskuspankki ilmoittaa Kreikan pankkisektorin pääomavaatimukset (6,4 miljardia euroa vuosiksi 2013–2016 perusskenaarion perusteella).
7. huhtikuuta 2014 Kreikan parlamentti alentaa sosiaaliturvamaksuja edelleen 3,9 prosenttiyksikköä.
26. lokakuuta 2014 EKP julkaisee 130 eurooppalaisen pankin kattavan arvioinnin tulokset.
19. joulukuuta 2014 ERVV:n Kreikkaa koskevaa ohjelmaa jatketaan kahdella kuukaudella (28. päivään helmikuuta 2015).
30. joulukuuta 2014 Ennenaikaiset vaalit julistetaan järjestettäväksi 25. tammikuuta 2015, koska uutta valtionpäämiestä ei ole pystytty valitsemaan.
2015
25. tammikuuta 2015 Ennenaikaiset vaalit voittaa SYRIZA, joka saa 36,34 prosenttia äänistä ja 149 paikkaa parlamentin 300 paikasta.
27. tammikuuta 2015 Koalitiohallitus muodostetaan.
4. helmikuuta 2015 EKP keskeyttää poikkeuksen, jonka perusteella Kreikan valtion joukkovelkakirjat hyväksytään lainan vakuudeksi.
27. helmikuuta 2015 ERVV:n Kreikkaa koskevaa ohjelmaa jatketaan edelleen neljällä kuukaudella (30. päivään kesäkuuta 2015).
18. kesäkuuta 2015 Euroryhmän puheenjohtaja ilmoittaa, että Kreikan saavuttama edistys on riittämätöntä ja tarvitaan uusi sopimus.
22. kesäkuuta 2015 Kreikan hallitus lähettää uuden ehdotuksen euroryhmälle.
26. kesäkuuta 2015 Kreikka ilmoittaa järjestävänsä kansanäänestyksen 5. heinäkuuta 2015.
28. kesäkuuta 2015 Kreikka sulkee pankit ja asettaa pääomanliikkeiden rajoituksia.
30. kesäkuuta 2015 Kreikka laiminlyö 1,5 miljardin euron takaisinmaksun IMF:lle.
5. heinäkuuta 2015 Kreikkalaisista 61,3 prosenttia äänestää ”ei” instituutioiden euroryhmän kokouksessa 25. kesäkuuta 2015 esittämälle sopimusluonnokselle.
6. heinäkuuta 2015 Valtiovarainministeri eroaa. Uudeksi ministeriksi nimitetään Euclid Tsakalotos. Pankkien kiinnioloa jatketaan.
8. heinäkuuta 2015
Kreikka esittää EVM:lle virallisen pyynnön kolmannesta – lainajärjestelynä toteutettavasta – tukiohjelmasta, jota käytettäisiin velkasitoumusten täyttämiseksi ja Kreikan rahoitusjärjestelmän vakauden takaamiseksi.
13. heinäkuuta 2015 IMF:n ilmoitus Kreikan erääntyneistä maksuista (456 miljoonaa euroa). Kreikan viranomaiset pyytävät lykkäystä.
15. heinäkuuta 2015 Kreikan parlamentti hyväksyy uusia verotoimenpiteitä (yhteisöverokanta korotetaan 26 prosentista 29 prosenttiin; henkilöiltä, joiden vuositulot ylittävät 30 000 euroa, perittäviä solidaarisuusmaksuja korotetaan; yleisen alv-kannan soveltamisalaa laajennetaan). Useat ministerit eroavat.
16. heinäkuuta 2015 Euroryhmä myöntää Kreikalle kolmivuotisen EVM:n vakaustuen.
17. heinäkuuta 2015 Hallituksen kokoonpanoa muutetaan lainasopimusta vastustaneiden ministerien korvaamiseksi. Neuvosto hyväksyy seitsemän miljardin euron tilapäislainan Kreikalle. Pankkien kiinniolo lopetetaan.
20. heinäkuuta 2015 Velkojen takaisinmaksu IMF:lle, EKP:lle ja Kreikan keskuspankille.
19. elokuuta 2015 Yhteisymmärryspöytäkirja, jossa määritellään tarkasti talousuudistustoimenpiteet ja rahoitustukipakettiin liittyvät sitoumukset.
3. sopeutusohjelma
14. elokuuta 2015 Parlamentti hyväksyy kolmannen pelastusohjelman, jota tukee viisi seitsemästä poliittisesta puolueesta.
EVM esittää ehdotuksen Kreikan rahoitustukiohjelmasta maksettavan ensimmäisen 26 miljardin euron erän ehdoiksi.
19. elokuuta 2015 EVM:n hallintoneuvosto hyväksyy EVM:n ohjelman Kreikalle – yhteisymmärryspöytäkirjassa määritellään tarkasti talousuudistustoimenpiteet ja rahoitustukipakettiin liittyvät sitoumukset.
20. elokuuta 2015 Pääministeri Alexis Tsipras ilmoittaa hallituksensa eroavan ja julistaa ennenaikaiset vaalit järjestettäväksi 20. syyskuuta 2015.
27. elokuuta 2015 Korkeimman oikeuden puheenjohtaja vannoo virkavalan väliaikaisena pääministerinä.
20. syyskuuta 2015 Kreikan parlamentin vaalit, SYRIZA-ANEL-koalitio muodostaa hallituksen.
7. lokakuuta 2015 Hallitus saa luottamuslauseen parlamentilta äänin 155 puolesta ja 144 vastaan.
31. lokakuuta 2015 EKP havaitsee stressitestin jälkeen 14,4 miljardien euron pääomavajeen Kreikan neljässä suurimmassa pankissa. Lisäksi Kreikan keskuspankki havaitsee 0,7 miljardin euron pääomavajeen suurimmassa vähemmän merkittävässä pankissa.
19. marraskuuta 2015 Jotta Kreikka saisi 2 miljardin euron maksun, parlamentti hyväksyy valmistelutoimia 153 äänen pienellä enemmistöllä.
16. joulukuuta 2015 Laki nro 4354/2015 järjestämättömien lainojen myynnistä ja hoidosta säädetään.
2016
8. toukokuuta 2016 Uusi eläkeuudistus – uusia säännöksiä tuloveroista ja sosiaaliturvamaksuista.
22. toukokuuta 2016 Useita välillisiä veroja korotetaan edelleen. Yleistä alv-kantaa korotetaan 23 prosentista 24 prosenttiin.
23. toukokuuta 2016 IMF esittää Kreikkaa koskevan alustavan velanhoitokykyanalyysin.
9. kesäkuuta 2016 Kolmannen talouden sopeutusohjelman ensimmäinen tarkistus saatetaan päätökseen – vaatimustenmukaisuuskertomus julkaistaan.
16. kesäkuuta 2016 Sopimus yhteisymmärryspöytäkirjan ensimmäisestä päivityksestä sekä siihen liittyvästä teknisestä yhteisymmärryspöytäkirjasta.
22. kesäkuuta 2016 EKP palauttaa poikkeuksen, jonka perusteella Kreikan valtion joukkovelkakirjat hyväksytään lainan vakuudeksi.
10. joulukuuta 2016 Äänestys vuoden 2017 talousarviosta: 152 ääntä puolesta ja 146 vastaan.

Liite II

Pääomanliikkeiden rajoitukset

Kreikka oli Kyproksen maaliskuun 2013 lopussa toteuttamien rajoitusten jälkeen toinen talous, joka otti käyttöön pääoman vapaata liikkuvuutta rahaliitossa koskevia rajoituksia (28. kesäkuuta 2015). Useissa aiemmissa tapauksissa (Islanti 2008, Brasilia 2009 ja Intia 2013) pääomanliikkeiden rajoituksilla pyrittiin lähinnä tukemaan vaihtokurssin vakautta. Sen sijaan Kreikassa rajoituksia määrättiin talletusten ulosvirtauksen pysäyttämiseksi ja kotimaisen rahoitusvakauden takaamiseksi aikana, jolloin poliittisesta kehityksestä ja Kreikan makrotalouden näkymistä vallitsi suuri epävarmuus.

Kun neuvottelut toisen ohjelman päättämisestä olivat epäonnistuneet ja kansanäänestyksestä oli ilmoitettu, EKP päätti lopettaa yleisen hätärahoituksena annettavan maksuvalmiusavun enimmäismäärän korottamisen niiden kreikkalaisten pankkien osalta, jotka olivat noudattaneet niin kutsuttua ”pankkien irtisanoutumislauseketta” lokakuusta 2014 lähtien (jolloin noin 42 miljardia euroa eli 26 prosenttia yksityisen sektorin talletuksista virtasi ulos kahdeksassa kuukaudessa), mikä sai Kreikan viranomaiset sulkemaan pankit ja määräämään sen jälkeen ulkomaisia talletuksia ja transaktioita koskevia pääomanliikkeiden rajoituksia.

Kreikan pankit pysyivät suljettuina kolmen viikon ajan. Tänä aikana asiakkaat saivat nostaa enintään 60 euroa päivässä pankkikorttia kohti. Kaikille ulkomaisten pankkien kanssa toteutettaville transaktioille oli saatava keskushallinnon elimen hyväksyntä. Maksu- ja luottokorteilla suoritettavia kotimaisia transaktioita ja Kreikan ulkopuolella myönnetyillä korteilla tehtyjä käteisnostoja ei kuitenkaan rajoitettu. Eurohuippukokouksessa 12. heinäkuuta 2015 tehdyllä sopimuksella mahdollistettiin hätärahoituksena annettavan maksuvalmiusavun enimmäismäärän korottaminen ja siten Kreikan pankkien uudelleen avaaminen. Useita rajoituksia on höllennetty asteittain, ja viimeisimmät muutokset toteutettiin heinäkuussa 2016.

Pääomanliikkeiden rajoitusten käyttöönotto johti välittömästi Kreikan kotitalouksien ja yritysten maksuvalmiustilanteen kiristymiseen, mikä palautti Kreikan talouden lamaan viiden peräkkäisen positiivisen kasvun vuosineljänneksen jälkeen. Koko taloudellisen toiminnan supistuminen on kuitenkin osoittautunut instituutioiden alkuperäisiä odotuksia lievemmäksi (reaalinen BKT vuonna 2015: –0,2 prosenttia). Useat kotimaiset ja ulkoiset tekijät (kuten sopimus kolmannesta ohjelmasta, hyvä matkailukausi, pankkien pääomapohjan vahvistamisen loppuun saattaminen, öljyn hinnan lasku ja euron devalvaatio) olivat osaltaan lieventäneet taantumaa. Myös yksityissektorin talletukset vakiintuivat suurelta osin. Talletusten nopeampi paluu olisi kuitenkin edellyttänyt talouden ilmapiirin huomattavasti tuntuvampaa elpymistä.

Lähde: Euroopan parlamentin talouden hallinnan tukiyksikkö: ”Greece’s financial assistance programme”, maaliskuu 2017; Eurobank: ”One year capital controls in Greece: Impact on the domestic economy and lessons from the Cypriot experience”, 1. elokuuta 2016.

Liite III

Heikkoudet vaatimustenmukaisuuden seurannassa

Verotus
Ehto Yhteisymmärryspöytäkirja Seuranta
”Parlamentti hyväksyy lainsäädäntöä, jolla parannetaan verohallinnon ja valvonnan tehokkuutta, ja panee näin täytäntöön Euroopan komission ja IMF:n antamat suositukset. Se ottaa erityisesti käyttöön tehokkaan hankkeiden hallinnointijärjestelyn (johon sisältyy tiukka valtiovarainministeriön valvonta ja työryhmiä) veronkierron ehkäisysuunnitelman toteuttamiseksi, jotta palautetaan verokuri […]” 1. ohjelma, alkuperäinen yhteisymmärryspöytäkirja Ehto on merkitty ”osittain noudatetuksi” yhdessä erään toisen ehdon (1. ohjelman toinen tarkistus) kanssa, mutta on epäselvää, mitä ei ole noudatettu (esimerkiksi säädettyjä lakeja tai työryhmiä koskevan arvioinnin puute). Arvioinnin perustelussa viitataan seikkoihin, jotka eivät kuulu tähän ehtoon.
     
”Palautetaan verokuri seuraavasti: […] perustamalla uudelleenorganisoitu laaja verovelvollisia käsittelevä yksikkö, joka keskittyy eniten verotuloja tuottavien verovelvollisten sääntöjen noudattamiseen;” 1. ohjelma, alkuperäinen yhteisymmärryspöytäkirja Ehto merkittiin ”noudatetuksi” (1. ohjelman toinen tarkistus), vaikka se todellisuudessa ei ollut sitä: tarkistetun yhteisymmärryspöytäkirjan uudet ehdot edellyttivät sen täytäntöönpanoa.
”Hallitus jatkaa työskentelyä vakiomuotoisen menettelyn aikaansaamiseksi, jolla tarkistetaan kiinteistöjen oikeudelliset arvot, jotta ne vastaisivat paremmin markkinahintoja. Menettelyn on oltava käytössä pääomaverotusta varten varainhoitovuonna 2016. Hallitus esittää työstä tilanneraportin ja tarkan aikataulun (syyskuu 2013).” 2. ohjelma, kolmas tarkistus Ehdon noudattamista ei arvioitu (sen kohdalle merkittiin ”ei sovelleta” 2. ohjelman neljännessä tarkistuksessa).
Valmistelutoimet verotuksen alalla. 2. ohjelma, alkuperäinen ohjelma ja ensimmäinen tarkistus Noudattamista ei arvioitu
68 ehtoa verotuksen alalla. 2. ohjelma, neljäs tarkistus Noudattamista ei arvioitu
”Menorästien ja veronpalautusten selvittämiseksi ehdot, jotka hallintoyksikön on täytettävä, jotta tähän tarkoitetut varat voidaan maksaa, ovat menorästien osalta seuraavat: i) yksikkö perustaa täysin toimivan maksusitoumusrekisterin; ii) maksusitoumuksia, maksuja ja rästejä koskevat tiedot raportoidaan yhtäjaksoisesti vähintään kolmelta kuukaudelta (EOPYY:n osalta kahdelta kuukaudelta); ja sekä menorästien että veronpalautusten osalta: iii) saatavat todennetaan.” 2. ohjelma, toinen tarkistus Noudattamista ei arvioitu määräajan umpeutuessa (2. ohjelman toinen tarkistus) eikä seurattu sen jälkeen.
     
     
Uusi, vuodesta 2014 lähtien sovellettava kiinteistöverotusta koskeva laki hyväksytään erikseen kesäkuun loppuun mennessä. Suunnitellaan uusi budjettivaikutuksiltaan neutraali kiinteistöverotusjärjestelmä, jolla yhdistetään joukko nyt erillisiä veroja ja varmistetaan vähintään 2,7 miljardin vuotuiset verotulot. 2. ohjelma, toinen tarkistus Tämä valmistelutoimi ilmoitettiin ”noudatetuksi” 1. ohjelman toisessa tarkistuksessa, mutta todellisuudessa sitä ei ollut noudatettu, sillä yhtenäinen kiinteistövero (ENFIA) hyväksyttiin lailla (nro 4223) joulukuussa 2013 yhteisymmärryspöytäkirjan kolmannen päivityksen lisäehdon perusteella: ”Hallitus säätää lainsäädäntöä omaisuusverojärjestelmästä, joka tulee voimaan vuonna 2014.”
Hallitus valmistelee verouudistuksen, jolla yksinkertaistetaan verojärjestelmää, poistetaan verovapautuksia ja etuusjärjestelyjä ja laajennetaan näin veropohjia, jotta verokantoja voidaan asteittainen alentaa, kun tulokehitys paranee. Tämä uudistus liittyy henkilökohtaiseen tuloveroon ja yhteisöveroon. Uudistus hyväksytään joulukuussa 2012 ja se tulee voimaan vuonna 2013 2. ohjelma, ensimmäinen tarkistus Tämä ehto merkittiin ”noudatetuksi” 2. ohjelman toisessa tarkistuksessa, vaikka se ei ollut sitä (tammikuussa 2013 säädetty laki nro 4110 sisälsi vain parametrimuutoksia henkilökohtaiseen tuloveroon). Samanlainen ehto lisättiin yhteisymmärryspöytäkirjan seuraavissa päivityksissä (toinen ja kolmas): ”Viranomaiset hyväksyvät yhtenäisen ja yksinkertaistetun tuloverolain.” Uudesta tuloverolaista äänestettiin heinäkuussa 2013 yhteisymmärryspöytäkirjan kolmannen päivityksen valmistelutoimena (laki nro 4172/2013).
”Hallitus hyväksyy lainsäädäntöä, jolla otetaan käyttöön uusi tuloverolaki, jolla yksinkertaistetaan nykyistä lakia, lisätään sen avoimuutta ja poistetaan epäselvyyksiä sekä mahdollistetaan helpompi hallinnointi, kannustetaan verosäännösten noudattamista ja varmistetaan luotettavammat tulot koko syklin ajan. Uudella tuloverolailla vähennetään ennakonpidätyksiä maksavien ja sijoitustuloja saavien verovelvollisten ilmoitusvaatimuksia, konsolidoidaan rajatylittäviä sulautumia ja uudelleenjärjestelyjä koskevia säännöksiä ja otetaan käyttöön säännöksiä, joilla torjutaan kansainvälistä veronkiertoa;” 2. ohjelma, kolmas tarkistus Ehto katsottiin ”noudatetuksi” kolmannessa tarkistuksessa (laki nro 4172/2013 hyväksyttiin). Lakia ei kuitenkaan otettu käyttöön, koska viranomaiset tarvitsivat aikaa täytäntöönpanosääntöjen hyväksymiseksi.
”Viranomaiset: ii. esittävät suunnitelman verotoimistoille suoritettavien käteis- ja sekkimaksujen korvaamisesta pankkisiirroilla (heinäkuu 2013);” (yhteisymmärryspöytäkirjan kolmas päivitys, toinen ohjelma) 2. ohjelma, neljäs tarkistus Vaikka määräaikana oli heinäkuu 2013, ehto katsottiin ”noudatetuksi” yhdeksän kuukauden viiveellä huhtikuussa 2014 (2. ohjelman neljäs tarkistus).
Työvoima
Ehto Yhteisymmärryspöytäkirja Seuranta
Työmarkkinaosapuolten kanssa käytävän vuoropuhelun jälkeen hallitus säätää vähimmäispalkkoja koskevan lain, jolla perustetaan ylimääräiset vähimmäispalkkaluokat riskiryhmille, kuten nuorille ja pitkäaikaistyöttömille, ja otetaan käyttöön toimenpiteitä, joilla taataan, että nykyiset vähimmäispalkat vahvistetaan nimellismääräisinä kolmen vuoden ajaksi. 1. ohjelma, alkuperäinen yhteisymmärryspöytäkirja Vaatimus ylimääräisten vähimmäispalkkaluokkien perustamisesta nuorille työntekijöille todella ”täytettiin”. Vähimmäispalkkojen jäädyttämisestä kolmeksi vuodeksi ja vähimmäispalkkaluokkien perustamisesta pitkäaikaistyöttömille ei kuitenkaan ole näyttöä. Ensimmäisen tarkistuksen ajankohtana elokuussa 2010 ehtojen määräaika ei ollut vielä umpeutunut, mutta niitä ei myöskään toistettu ja arvioitu myöhemmässä yhteisymmärryspöytäkirjassa. Vuonna 2014 (8. huhtikuuta säädetty laki nro 4254/2014) vähimmäispalkan täydennyksiä pitkäaikaistyöttömille on pienennetty, mutta tätä toimenpidettä ei voida pitää ohjelman ”ylimääräisten vähimmäispalkkaluokkien” perustamista koskevan vaatimuksen täyttämisenä.
Hallitus edistää, seuraa ja arvioi uusien erityisten yritystason työehtosopimusten täytäntöönpanoa. Hallitus varmistaa, että tällaisilla sopimuksilla ei ole muodollisia tai tosiasiallisia esteitä ja että niillä edistetään yritysten mukautumista markkinaehtoihin työpaikkojen luomiseksi ja säilyttämiseksi sekä yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi mukauttamalla palkkakehitys tuottavuuden kehitykseen yritystasolla. Hallitus antaa arvioinnistaan kertomuksen. Muut mahdolliset muutokset alakohtaisia työehtosopimuksia koskevaan lakiin on hyväksyttävä ennen heinäkuun 2011 loppua. 1. ohjelma, viides tarkistus Noudattamisen tila on ”osittain noudatettu”, vaikka erityisten yritystason työehtosopimusten käyttö oli hyvin vähäistä ja tiedot puutteellisia (ks. kohta 76). Mitään kertomusta (ainoa tässä yhteisymmärryspöytäkirjan ehdossa vaadittu varsinainen ”tuotos”) ei myöskään laadittu, eikä tilintarkastustuomioistuin saanut näyttöä siitä, että sellainen olisi laadittu myöhempiä tarkistuksia varten.
Hallitus tarkastelee uudelleen vähimmäispalkkajärjestelmän nykyrakennetta arvioidakseen, voidaanko järjestelmää yksinkertaistaa ja tehostaa työllistettävyyden edistämiseksi ja työttömyyden torjumiseksi sekä talouden kilpailukyvyn lisäämiseksi. 2. ohjelma, neljäs tarkistus Toisen ohjelman neljännessä tarkistuksessa raportoitiin, että ehtoa ”ei noudatettu”; ehto pantiin täytäntöön huhtikuussa 2014, mutta sen noudattamista ei koskaan virallisesti arvioitu.
Liiketoimintaympäristö
Viennin helpottaminen
Ehto Yhteisymmärryspöytäkirja Seuranta
Hallitus toteuttaa EU:n kilpailusääntöjen mukaisesti toimenpiteitä julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia edistävien toimenpiteiden hyväksymiseksi 1. ohjelma, ensimmäinen tarkistus Noudattamista ei arvioitu. Ehto toistettiin ensimmäisessä tarkistuksessa, minkä jälkeen sitä ei jatkettu.
Hallitus toteuttaa EU:n kilpailusääntöjen mukaisesti vienninedistämispolitiikan tehostamistoimenpiteitä. 1. ohjelma, kolmas tarkistus Noudattamisen tila on epäselvä, koska ei ole selvää, koskeeko tila ”noudatettu” vain sijoituksia koskevan lain hyväksymistä vai sisältyykö siihen myös vienninedistämispolitiikka. Lisäksi viennin edistäminen on mukana myös kolmannessa talouden sopeutusohjelmassa, jossa sen määräajaksi on asetettu joulukuu 2015. Kesäkuussa 2016 tehdyssä täydentävässä yhteisymmärryspöytäkirjassa ehtoa lykätään jälleen toukokuuhun 2016.
Hallitus suorittaa perusteellisen arvioinnin kaikista, myös erilaisiin toimenpideohjelmiin sisältyvistä, T&K- ja innovointitoimista kansallisen strategian mukauttamiseksi. 1. ohjelma, kolmas tarkistus Ehtoa ei ole noudatettu.
Hallitus perustaa ulkoisen neuvoa-antavan neuvoston, joka rahoitetaan tutkimuksen ja kehittämisen seitsemännestä puiteohjelmasta, pohtimaan, miten voidaan edistää innovointia, vahvistaa julkisen tutkimuksen ja Kreikan elinkeinoelämän yhteyksiä ja kehittää alueellisia teollisuusklustereita. 1. ohjelma, kolmas tarkistus Noudattamisen tila on epäselvä. Tarkistuksessa todetaan, että ehtoa on ”noudatettu”, mutta kehotetaan saattamaan päätökseen ulkoisen neuvoa-antavan neuvoston perustaminen. Ohjelman neljännessä tarkistuksessa mainitaan kolme ehtoa, joita ”ei ole noudatettu”; tämä on niistä yksi. Tästä huolimatta lauseen loppuosa (”hallituksen mukaan”) viittaa riittämättömään arviointiin.
Rahoitusalan uudistukset
Ehto Yhteisymmärryspöytäkirja Seuranta
Yksityissektorin konkurssilainsäädännön tarkistus johdonmukaisuuden varmistamiseksi EKP:n huomautusten kanssa. 1. ohjelma, ensimmäinen tarkistus Ehdon toteuttamisen arvioitiin olevan ”kesken” ensimmäisessä tarkistuksessa, mutta sen jälkeen ei ole suoritettu seurantaa ja arvio noudattamisen tilasta on yhä epäselvä.
Kreikan keskuspankki ja hallitus varmistavat, että Kreikan rahoitusvakausrahasto on täysin toimintakykyinen. 1. ohjelma, toinen tarkistus Ehto merkittiin toisessa tarkistuksessa ”osittain noudatetuksi” määräajan umpeutuessa. Viidennen tarkistuksen yhteydessä suoritetussa viimeisessä arvioinnissa huomautettiin henkilöstömäärään liittyvistä ongelmista. Sen jälkeen ei ole suoritettu seurantaa, joten arvio noudattamisen tilasta on yhä epäselvä.
Kreikan keskuspankki sitoutuu alentamaan työntekijöidensä palkkoja yleisten julkisen talouden vakauttamispyrkimysten mukaisesti. 1. ohjelma, toinen tarkistus Ehto arvioitiin ”osittain noudatetuksi” ensimmäisen yhteisymmärryspöytäkirjan toisessa ja viidennessä tarkistuksessa. Tämä ehto esiintyi uudelleen toisessa yhteisymmärryspöytäkirjassa, mutta sitä ei seurattu edelleen.

Tästä syystä noudattamisen tila on epäselvä.
Euroopan pankkivalvontaviranomaisten komitean (CEBS) heinäkuussa 2010 tekemien stressitestien tulosten jatkotoimena pankki, joka ei läpäissyt testiä, toteuttaa väliaikaisia uudelleenjärjestelytoimenpiteitä Kreikan keskuspankin tehostetussa valvonnassa.

Hallitus antaa täyden tukensa tälle pankille ja varmistaa, että se noudattaa vaatimusta toteuttaa uudelleenjärjestelysuunnitelma EU:n valtiontukisääntöjen mukaisesti, mihin sisältyy toimittamismääräajan, 1.10.2010, noudattaminen.
1. ohjelma, toinen tarkistus Toisessa tarkistuksessa ehdon arvioitiin olevan ”osittain noudatettu / kesken”.

Ehtoa ei seurattu ensimmäisen yhteisymmärryspöytäkirjan kolmannessa tarkistuksessa, vaikka se oli merkitty vain ”osittain noudatetuksi” ja arviointi oli vielä kesken.
Hallitus esittää lainsäädäntöä, joka asettaa kaikkien rekisteröityjen pankkien työntekijät samaan yksityissektoria koskevaan asemaan pankin omistuksesta riippumatta. 1. ohjelma, neljäs tarkistus Ensimmäisen yhteisymmärryspöytäkirjan neljännen ja viidennen tarkistuksen mukaan ehtoa ei ollut noudatettu. Sen jälkeen ei ole suoritettu seurantaa.

Tästä syystä noudattamisen tila on epäselvä.
Tukeakseen pankkeja niiden toimintojen uudelleenjärjestämisessä hallitus toteuttaa toimia bonusten rajoittamiseksi ja niin kutsuttujen ”tulospalkkioiden” tai muiden vastaavien toimenpiteiden poistamiseksi. 1. ohjelma, viides tarkistus Ensimmäisen yhteisymmärryspöytäkirjan neljännen ja viidennen tarkistuksen mukaan ehtoa ei ollut noudatettu; sen jälkeen noudattamista ei ole seurattu. Tästä syystä noudattamisen tila on epäselvä.
Kreikan keskuspankki siirtää työntekijöitä, joilla on vaadittavat erityistaidot, valvontaosastolle. Se harkitsee myös pitkäaikaisen teknisen tuen pyytämistä muilta eurooppalaisilta valvontaviranomaisilta. 1. ohjelma, viides tarkistus Ehto merkittiin ”osittain noudatetuksi” viidennessä tarkistuksessa, mutta sitä ei seurattu toisessa yhteisymmärryspöytäkirjassa. Tästä syystä noudattamisen tila on epäselvä.
Kreikan keskuspankki edellyttää, että pankit, joiden pääomapohja ei täytä sääntelyvaatimuksia, toteuttavat asianmukaisia toimia pääomasijoitusten tai uudelleenjärjestelyjen avulla. Jos tähän liittyy muiden paikallisten rahoituslaitosten osallistumista, Kreikan keskuspankki toimittaa rahoitusvaikutusanalyysin ja oikeudellisen lausunnon. 1. ohjelma, viides tarkistus Ehto merkittiin ”osittain noudatetuksi” viidennessä tarkistuksessa. Menettelyjen keston ja monimutkaisuuden vuoksi sovittua määräaikaa ei ollut mahdollista noudattaa. Ehtoa ei kuitenkaan seurattu toisessa yhteisymmärryspöytäkirjassa.
Julkishallinnon uudistukset
Ehto Yhteisymmärryspöytäkirja Seuranta
Hallitus hyväksyy lain, jolla rajoitetaan koko julkishallinnon työhönottoa siten, että viittä irtisanottua työntekijää kohti saadaan palkata enintään yksi uusi työntekijä eikä alakohtaisia poikkeuksia sallita.

Hallitus laatii tämän säännön mukaisen henkilöstösuunnitelman.

Sääntöä sovelletaan myös julkisista yrityksistä uudelleenjärjestelyn yhteydessä julkishallinnon yhteisöihin siirrettyihin työntekijöihin.
1. ohjelma, toinen tarkistus Vaikka ehto arvioitiin ”noudatetuksi”, se sisälsi useita alaehtoja, joita ei ollut noudatettu. Ohjelman arviointi ei kata riittävästi kaikkia alaehtoja. Laissa nro 3899/2010 säädetään, että julkishallinnon työhönotossa vuosina 2011–2013 on noudatettava sääntöä ”yksi sisään, viisi ulos”. Kattavaa henkilöstösuunnitelmaa ei kuitenkaan vielä ole olemassa. Myös henkilöstön liikkeiden (työhönotot, irtisanomiset ja siirrot) säännöllisen ja oikea-aikaisen kokoamisen puutteen vuoksi säännön täytäntöönpanoa ei voida seurata.
Valtiovarainministeriö saattaa yhdessä sisäministeriön kanssa päätökseen julkisen sektorin palkkojen maksusta vastaavan yhden keskitetyn maksuviranomaisen perustamisen.

Valtiovarainministeriö laatii yhteistyössä keskitetyn maksuviranomaisen kanssa raportin (joka julkaistaan tammikuun 2011 loppuun mennessä) julkishallinnon palkkojen rakenteesta ja tasoista sekä työllisyyden volyymistä ja dynamiikasta.

Raportissa esitetään suunnitelmia julkisen sektorin henkilöresurssien jakamisesta vuoteen 2013 asti.

Raportissa määritellään suunnitelmat pätevän henkilöstön osoittamiseksi verohallintoon, Kreikan valtion yleiseen kirjanpitovirastoon (GAO), työsuojeluviranomaisille, sääntelyviranomaisille ja Kreikan kilpailukomissiolle.
1. ohjelma, toinen tarkistus Ehto sisälsi useita alaehtoja. Ohjelman arviointi ei kata riittävästi kaikkia alaehtoja. Raporttiluonnos sisältää palkkoja koskevan diagnoosin ja julkisen sektorin työllisyystietoja. Se ei kuitenkaan sisällä suunnitelmia julkisen sektorin henkilöresurssien jakamisesta vuoteen 2013 asti.

Perustuu otokseen tarkastuksen kohteena olevista ehdoista.

Liite IV

Verotusuudistukset

Osa A: Tietopuutteet
Ala Huomautus
Omaisuusverotus Verotuloja koskevat tiedot eivät olleet riittävän yksityiskohtaisia ensimmäisen ohjelman aikana: komissio ei huomauttanut seurantakertomuksissa mistään kiinteistöistä perittävän omaisuusveron (”FAP”) keräämisongelmista, vaikka käytännössä sitä ei kerätty lainkaan vuosina 2011–2012.
Henkilökohtainen tuloverotus Tuloverouudistusten määrittelyssä edellytettiin henkilökohtaisten tulojen jakautumisesta yksityiskohtaisia tietoja, mutta niitä ei ollut saatavilla ensimmäisen ohjelman aikana.
Veronpalautusvaatimukset Veronpalautusvaatimusten seurantaa pyydettiin vasta toista ohjelmaa varten tehdyssä talous- ja rahoituspolitiikkaa koskevan muistion ensimmäisessä päivityksessä. On epäselvää, miksi tietoja ei pyydetty ensimmäisen ohjelman aikana, vaikka maksamattomat veronpalautusvaatimukset muodostavat yleensä riskin tukiohjelmissa. Toisen ohjelman aikana ilmeni säännöllisesti epäjohdonmukaisuuksia määriin liittyvien muutosten ja raportoituja maksupyyntöjä koskevien virtojen välillä.
Veronkierto Ohjelmissa ei määrätty säännöllisestä veronkierron arviointiin tarvittavien tietojen keräämisestä tai eri verojen ja talouden alojen verovajeiden seurannasta, vaikka verovajeiden oli huomautettu olevan suhteellisen suuria ennen kriisiä. Pimeän työn vaikutuksista henkilökohtaisen tuloveron ja sosiaaliturvamaksujen tuottamiin tuloihin ei tehty arvioita, joita olisi seurattu. Myöskään tietoja työsuojeluviranomaisen tuloksista pimeän työn alalla ei analysoitu.
Verovelat Verovelkoja seurattiin toisesta ohjelmasta lähtien, mutta indikaattorit eivät olleet alusta lähtien selvästi määriteltyjä. Tiedoissa ja tavoitteissa viitattiin vain verovelkojen perimiseen, mutta verovelkojen määrää ei yksilöity tai seurattu eikä sille asetettu tavoitteita. Tämä on epäjohdonmukaista siihen nähden, että verovelat kasvoivat jatkuvasti molempien ohjelmien aikana.

Ohjelmien aikana ei myöskään seurattu sosiaaliturvamaksuvelkoja.
Verohallintoa koskevat tulosindikaattorit Verohallinnolle ei asetettu tulosindikaattoreita ensimmäisen ohjelman aikana. Tuotosindikaattoreita (kuten verotarkastusten määrä) otettiin käyttöön toisen ohjelman aikana, mutta vain verohallinnon osalta, joten sosiaaliturvarahastot jäivät niiden ulkopuolelle. OECD julkaisi verohallinnon tehokkuuden indikaattoreita (”Tax administration 2015”), mutta tässä raportissa ei ollut saatavilla tietoja Kreikan osalta (esimerkiksi menoihin ja henkilöstöön liittyvät suhdeluvut, keräämiskustannusten suhdeluvut, palkkakustannusten suhde hallintokustannuksiin, henkilöstön vaihtuvuus/poistuma jne.). Komissio ei seurannut/kerännyt ohjelmien aikana mitään indikaattoreita verohallinnon tai sosiaaliturvarahastojen osalta. Keskeisiä tulosindikaattoreita, jotka veroviranomaiset ottivat käyttöön toisen ohjelman tuella, ei mukautettu näihin indikaattoreihin.
Osa B: Veropolitiikan epävakaus

Avointa, yksinkertaista ja vakaata verojärjestelmää pidetään yleisesti merkittävänä keinona kannustaa investointeja. Veropolitiikan epävakaus vaikutti kaikkiin Kreikan tärkeimpiin verotyyppeihin: alv-kantojen soveltamisalan muutokset ja kumoamiset (ks. taulukko 1), sekä yhteisöverokantojen, omaisuusverotuksen ja investointien verotuksen sekä työsuhteisten työntekijöiden ja itsenäisten ammatinharjoittajien verotuksen muutokset. Erityisesti todettakoon, että yhteisöverokanta alennettiin 25 prosentista 24 prosenttiin vuonna 2010 ja edelleen 20 prosenttiin vuonna 2011, ja se korotettiin 26 prosenttiin vuonna 2013 ja 29 prosenttiin vuonna 2015. OECD:n ja komission tiedot osoittavat myös, että yksittäisen työntekijän verokiila kasvoi vuoteen 2012 asti ja palasi vuonna 2015 vuoden 2009 tasolle työmarkkinoille asetettujen kohtuuttomien taloudellisten tavoitteiden myötä. Sosiaaliturvamaksuja ja henkilökohtaisten tulojen verotuskynnystä ensin nostettiin ja sitten alennettiin.

Veropolitiikan epävakautta aiheuttivat myös useat uudistukset, jotka koskivat muun muassa verotettavan tulon määritelmää, kirjanpitoa, verotarkastuksia ja seuraamuksia . Esimerkiksi ensimmäisessä ohjelmassa ajettiin henkilökohtaisten tulolähteiden yhdennettyä verokohtelua, kun taas toisessa ohjelmassa mentiin vastakkaiseen suuntaan. Sekä verotusmenettelyjä että kirjanpitolakia muutettiin ensimmäisen ja toisen ohjelman aikana. Aiempaa tuloverolakia (laki nro 2238/1994) muutettiin 425 kertaa 34 lailla ohjelmien aikana (vuosina 2010–2014). Kun uusi tuloverolaki (laki nro 4172/2013) hyväksyttiin vuonna 2013, sillä ei kumottu aiempaa tuloverolakia, mikä aiheutti väliaikaisesti oikeudellista epävarmuutta verovelvollisille. Uuden tuloverolain hyväksyminen oli yhteisymmärryspöytäkirjassa esitetty vaatimus. Myös uutta lakia muutettiin 111 kertaa 20 lailla vuosina 2013–2014.

Kilpailukykyä mittaavan selvityksen (”Global Competitiveness Report 2015–2016”) mukaan Kreikan sijaluku 140 maan joukossa oli 136 mitattaessa verotuksen vaikutuksia investointien kannustimiin.

Taulukko 1

Tärkeimmät alv-kannan muutokset vuosina 2010–2015

Soveltamispäivä Muutos
15. maaliskuuta 2010 Alv-kantoja korotettiin 19, 9 ja 4,5 prosentista 21, 10 ja 5 prosenttiin. Tiettyjen saarten alv-kantoja korotettiin 3, 6 ja 13 prosentista 4, 7 ja 15 prosenttiin.
1. heinäkuuta 2010 Alv-kantoja korotettiin 23, 11 ja 5,5 prosenttiin. Yksityissektorin tuottamat verovapaat oikeudelliset, yksityisen terveydenhuollon ja kulttuuripalvelut saatettiin yleisen verokannan alaisiksi. Tiettyjen saarten alv-kantoja korotettiin 4, 8 ja 16 prosenttiin.
1. tammikuuta 2011 Alennettuja alv-kantoja korotettiin taas 13 ja 6,5 prosenttiin. Hotellimajoituksen ja lääkkeiden alv-kanta muuttui 13 prosentista 6,5 prosenttiin (tämä oli vastoin tavoitetta laajentaa yleisen alv-kannan pohjaa).
1. syyskuuta 2011 Alkoholittomien juomien sekä ravintola-, kahvila-, take away -ruoan ja valintamyymälöissä myytävän valmisruoan alv-kanta korotettiin 13 prosentista 23 prosenttiin.
1. elokuuta 2013 Alkoholittomien juomien sekä ravintola-, kahvila-, take away -ruoan ja valintamyymälöissä myytävän valmisruoan alv-kanta laskettiin 23 prosentista 13 prosenttiin (näin kumottiin aiempi toimenpide).
20. heinäkuuta 2015 Henkilöliikenteen, alkoholittomien juomien sekä ravintola-, kahvila-, take away -ruoan ja valintamyymälöissä myytävän valmisruoan alv-kanta korotettiin 13 prosentista 23 prosenttiin (tämä merkitsi edellisen toimenpiteen kumoamista).
1. lokakuuta 2015 Hotellimajoituksen alv-kanta korotettiin 6,5 prosentista 13 prosenttiin (näin kumottiin aiempi toimenpide). Tiettyjen saarten alv-kannat korotettiin mantereella sovellettavien kantojen tasolle.
Osa C: Esimerkkejä epärealistisista määräajoista
Ehto Huomautus
”Hallitus lopettaa käteis- ja sekkimaksut verotoimistoissa, ja ne on korvattava pankkisiirroilla, jotta työntekijöille vapautuu aikaa keskittyä enemmän lisäarvoa tuottavaan työhön (tarkastukset, perintä ja verovelvollisten neuvonta); [vuoden 2012 toinen neljännes]” (alkuperäinen yhteisymmärryspöytäkirja, toinen ohjelma). Tietotekniikkahanke ei realistisesti pystynyt täyttämään kolmen kuukauden tavoitetta. Määräaikaa jatkettiin yhteisymmärryspöytäkirjan ensimmäisessä päivityksessä (joulukuuhun 2012) ja toisessa päivityksessä (kesäkuuhun 2013). Yhteisymmärryspöytäkirjan kolmannessa päivityksessä ehto muutettiin vaatimukseksi laatia suunnitelma tarvittavien sähköisten keinojen käyttöön ottamiseksi. Hanketta ei ollut saatettu päätökseen vuoden 2014 loppuun mennessä.
”Hallitus jatkaa verotoimistojen keskittämistä ja yhdistämistä; 200 paikallista verotoimistoa, jotka on havaittu tehottomiksi, suljetaan vuoden 2012 loppuun mennessä” (alkuperäinen yhteisymmärryspöytäkirja, toinen ohjelma). Määräaikaa jatkettiin useita kertoja: vuoden 2012 lopusta kesäkuuhun 2013 (yhteisymmärryspöytäkirjan ensimmäinen päivitys) ja sitten syyskuuhun 2013 (yhteisymmärryspöytäkirjan toinen päivitys). Ehto täytettiin lopulta syyskuussa 2013. Hanketta ei ollut valmisteltu ennakolta riittävästi (kohteena olevien verotoimistojen määrä kasvoi ensin alkuperäisen ehdon mukaisesta 90 toimistosta 140 toimistoon ja laski lopulta 120 toimistoon), mikä selittää myös viivästykset.
”Parlamentti hyväksyy lainsäädäntöä, jolla parannetaan verohallinnon ja valvonnan tehokkuutta, ja panee näin täytäntöön Euroopan komission ja IMF:n antamat suositukset” (alkuperäinen yhteisymmärryspöytäkirja, ensimmäinen ohjelma). Tämä ehto perustui IMF:n toukokuussa 2010 tekemän verohallintoa koskevan teknisen avustuskäynnin suosituksiin. Ehto ei kuitenkaan perustunut asianmukaisesti suosituksiin: suositellun lyhyen aikavälin suunnitelman toteutusaikataulu oli 12–18 kuukautta, mutta ehdossa asetettiin vain 3–4 kuukauden epärealistinen aikataulu.
Osa D: Ohjelmiin sisältyvät verohallintoa koskevat määrälliset indikaattorit
Joulukuu 2011 Joulukuu 2012 Joulukuu 2013 Joulukuu 2014 Joulukuu 2015
Verovelkojen periminen edellisen vuoden lopussa (milj. euroa) 946 1 099 1 518 1 561 1 641
Kuluvana vuonna kertyneen uuden velan perimisaste 11 % 19 % 15 % 17 %
Suurten verovelvollisten uudet täysimittaiset tarkastukset 44 76 324 411 409
Suurten verovelvollisten uudet väliaikaiset tarkastukset 271 590 446 105
Uusiin täysimittaisiin tarkastuksiin perustuva arvio suurten verovelvollisten verotulojen perimisasteesta vuoden aikana 65 % 55 % 11 % 13 %
Uusiin väliaikaisiin tarkastuksiin perustuva arvio suurten verovelvollisten verotulojen perimisasteesta vuoden aikana 49 % 55 % 29 % 72 %
Itsenäisiin ammatinharjoittajiin ja erittäin varakkaisiin yksityishenkilöihin kohdistetut uudet riskiperusteiset tarkastukset 404 444 454 693 488
Itsenäisiin ammatinharjoittajiin ja erittäin varakkaisiin yksityishenkilöihin kohdistetuissa uusissa tarkastuksissa arvioitujen verotulojen perimisaste vuoden aikana 78 % 22 % 26 % 15 %
Verotoimistojen johtajien omaisuuserien tarkastus 54 104 52
Verotarkastajien omaisuuserien tarkastus 72 108 74
Tavoite saavutettu Tavoitetta ei saavutettu Tavoitetta ei asetettu

Lähde: Teknisen yhteisymmärryspöytäkirjan raportointi ja Kreikan valtion tuloista vastaavan pääsihteeristön toimintakertomukset vuosilta 2014 ja 2015.

Liite V

Rahoitusvajemenetelmän kehitys

Ensimmäinen ohjelma Toinen ohjelma
Heikkoudet Kehitys Heikkoudet Kehitys
Tekijät, joita ei otettu huomioon ensimmäisessä laskelmassa:
  • ulkoinen vaje
  • varaus ennakoimattomia menoja varten
  • valtiontakauksiin liittyvät riskit (otettiin huomioon vain epäsuorasti perusjäämää koskevalla ennusteella).
Heinäkuussa 2011 komissio sisällytti uusia osatekijöitä valtion rahoitustarpeiden laskentaan:
  • alijäämän mukauttaminen käteisvarojen osalta
  • käteispuskuri
  • maksurästien hoitaminen.
Rahoitusvajelaskelmassa otettiin huomioon vain kaksi julkisen sektorin osallistumisen kolmesta osatekijästä (Kreikan lainajärjestelyn marginaalin supistaminen ja euroalueen keskuspankkien sitoumus siirtää Kreikalle Kreikan valtion joukkovelkakirjojen pitämisestä syntyvät tulot).

Päätöstä palauttaa velkapaperiohjelman tuotto ei otettu huomioon rahoitusvajelaskelmassa.
Uudet huomioon otetut tekijät:
  • maksuosuus EVM:n pääomaan
  • lyhytaikaisen velan vähennys (julkisin varoin)
  • yksityissektorin osallistumisen kustannusten rahoitus (käteisvarat ja siirtosaamiset)
  • rahoituspuolella julkisen sektorin lisäosallistumisesta saatavat varat.
Ohjelma-asiakirjassa ja rahoitusvajelaskelmassa esitettyjen rahoitusehtojen (maturiteettien) väliset epäjohdonmukaisuudet. Koko ohjelman aikana tehdyissä rahoitusvajelaskelmissa ei eritelty kunkin järjestelyn panosta kokonaisrahoitukseen. Valtionyritysten velka sisällytettiin yleiseen valtionvelkaan.
Laskelma ei perustunut konsolidoituun yleiseen valtionvelkaan (alayhteisöjä ei otettu riittävästi huomioon). Kassaperusteisen alijäämän selvä jako arvioituun kassaperusteiseen perusalijäämään ja korkomaksuihin.
EKT-perusteisen (suoriteperusteisen) alijäämän käyttö. Mukautus kassaperusteisiin alijäämiin, jotka ovat asianmukaisempia rahoitusvajeen laskennassa.

Liite VI

Makrotalousennusteiden tarkkuus

    2010 2011 2012 2013 2014
    Toteutunut % Ennuste % Ero pros. yks. Toteutunut % Ennuste Ero Toteutunut % Ennuste % Ero pros. yks. Toteutunut % Ennuste % Ero pros. yks. Toteutunut % Ennuste Ero pros. yks.
BKT 1. ohj. –5,5 –4,0 –1,5 –9,1 –2,6 –6,5 –7,3 1,1 –8,4 –3,2 2,1 –5,3 0,7 2,1 –1,4
2. ohj.         –4,7 –2,6 0,0 –3,2 2,5 –1,8
Yksityinen kulutus 1. ohj. –6,5 –3,8 –2,7 –9,7 –4,5 –5,2 –8,0 1,0 –9,0 –2,3 1,1 –3,4 0,5 1,2 –0,7
2. ohj.         –5,7 –2,3 –1,1 –1,2 0,9 –0,4
Julkinen kulutus 1. ohj. –4,2 –8,2 4,0 –7,0 –8,0 1,0 –6,0 –6,0 0 –6,5 –1,0 –5,5 –2,6 0,0 –2,6
2. ohj.         –11 5,0 –9,5 3,0 –4,7 2,1
Investoinnit 1. ohj. –19,3 –7,3 –12,0 –20,5 –7,0 –13,5 –23,5 –2,6 –20,9 –9,4 1,1 –10,5 –2,8 1,2 –4,0
2. ohj.         –6,2 –17,3 6,9 –16,3 10,3 –13,1
Vienti 1. ohj. 4,9 1,5 3,4 0,0 6,1 –6,1 1,2 5,7 –4,5 2,2 7,3 –5,1 7,5 6,7 0,8
2. ohj.         3,2 –2,0 5,5 –3,3 7,0 0,5
Tuonti 1. ohj. –3,4 –10,3 6,9 –9,4 –6,6 –2,8 –9,1 –1,5 –7,6 –1,9 1,5 –3,4 7,7 2,1 5,6
2. ohj.         –5,1 –4,0 0,0 –1,9 2,4 5,3
YKHI 1. ohj. 4,7 1,9 2,8 3,1 –0,4 3,5 1,0 1,2 –0,2 –0,9 0,7 –1,6 –1,4 0,9 –2,3
2. ohj.         –0,5 1,5 –0,3 –0,6 0,1 –1,5
BKT-deflaattori 1. ohj. 0,7 1,2 –0,5 0,8 –0,5 1,3 –0,4 1,0 –1,4 –2,5 0,7 –3,2 –2,2 1,0 –3,2
2. ohj.         –0,7 0,3 –0,4 –2,1 0,0 –2,2
Työttömyys (kansantalouden tilinpitotiedot) 1. ohj. 12,0 12,0 0 16,7 14,7 2,0 23,0 15,2 7,8 25,9 14,8 11,1 24,9 14,1 10,8
2. ohj.         17,9 5,1 17,8 8,1 16,7 8,2

Vihreät luvut: suotuisat poikkeamat (ennuste verrattuna toteutuneeseen).

Punaiset luvut: epäsuotuisat poikkeamat (ennuste verrattuna toteutuneeseen). [YKHI = yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi]

Liite VII

Viivästyneet ja noudattamatta jätetyt ehdot

Työvoima
Ehto Yhteisymmärryspöytäkirjan lopullinen arviointi Noudattamisen tila
Joukko palkkaneuvotteluja, työaikojen joustavuutta ja työsuhdeturvalainsäädäntöä koskevia ehtoja. 1. ohjelma, kolmas tarkistus Uudistukset olivat osittain myöhässä, kun ensimmäinen arviointi tehtiin (1. ohjelman toinen tarkistus). Kolmannessa tarkistuksessa ehdot todettiin osittain täytetyiksi kolmen tai viiden kuukauden viipeellä. Täyttämättömiin alaehtoihin puututtiin seuraavassa tarkistuksessa.
Hallitus hyväksyy lainsäädäntöä, jolla poistetaan määräaikaisten sopimusten laajemman käytön esteet. 1. ohjelma, viides tarkistus Ei noudatettu määräajan umpeutuessa (1. ohjelman kolmas tarkistus). Arvioitiin ehdon muuttamisen jälkeen noudatetuksi kymmenen kuukautta myöhässä (1. ohjelman viidennessä tarkistuksessa).
Hallitus muuttaa voimassa olevaa lainsäädäntöä (laki nro 3846/2010) mahdollistaakseen joustavamman työajan hallinnoinnin […]. 1. ohjelma, viides tarkistus Ei noudatettu määräajan umpeutuessa (1. ohjelman kolmas tarkistus). Arvioitiin ehdon muuttamisen jälkeen noudatetuksi kymmenen kuukautta myöhässä (1. ohjelman viidennessä tarkistuksessa).
Hallitus muuttaa lakia nro 1876/1990 (11.2 ja 11.3 §) siten, että lakkautetaan toimiala- ja ammattikohtaisten sopimusten ulottaminen osapuoliin, jotka eivät ole olleet edustettuina neuvotteluissa. 2. ohjelma, alkuperäinen yhteisymmärryspöytäkirja Ei noudatettu määräajan umpeutuessa (1. ohjelman kolmas tarkistus). Arvioitiin ehdon muuttamisen jälkeen noudatetuksi 18 kuukautta myöhässä toisessa ohjelmassa.
Hallitus yksinkertaistaa yritystason ammattiliittojen perustamismenettelyä. 2. ohjelma, alkuperäinen yhteisymmärryspöytäkirja Ehdon täyttämisen arvioitiin olevan ”kesken” määräajan umpeutuessa (1. ohjelman neljäs tarkistus). Arvioitiin noudatetuksi 12 kuukautta myöhässä ”henkilöiden liiton” perustamisen myötä (toinen ohjelma).
Hallitus tekee yhteistyötä työmarkkinaosapuolten kanssa palkanmuodostusjärjestelmän uudistamiseksi kansallisella tasolla […]. Ehdotuksella pyritään korvaamaan yleisessä kansallisessa työehtosopimuksessa vahvistetut palkat hallituksen lailla vahvistamalla lakisääteisellä vähimmäispalkalla. 2. ohjelma, neljäs tarkistus Ehdon täyttämisen arvioitiin olevan ”kesken/aloitettu” määräajan umpeutuessa (2. ohjelman ensimmäinen tarkistus). Toteutettiin 21 kuukautta myöhässä (huhtikuussa 2014) useilla laeilla.
Liiketoimintaympäristö
Viennin helpottaminen
Ehto Lopullinen yhteisymmärryspöytäkirjan arviointi Noudattamisen tila
Hallitus toteuttaa EU:n kilpailusääntöjen mukaisesti toimenpiteitä
  • helpottaakseen suoria ulkomaisia investointeja ja strategisten alojen (muun muassa vihreät toimialat, tieto- ja viestintätekniikka) innovointiin tehtäviä investointeja tarkistamalla investointilainsäädäntöä
1. ohjelma, kolmas tarkistus Tarkasteltu 1. ohjelman kolmannessa tarkistuksessa, noudatettu neljä kuukautta myöhässä.
  • nopeuttaakseen suuria ulkomaisia investointihankkeita.
1. ohjelma, toinen tarkistus Tarkasteltu 1. ohjelman toisessa tarkistuksessa, arvioitu noudatetuksi kaksi kuukautta myöhässä.
Hallitus suorittaa perusteellisen arvioinnin kaikista, myös erilaisiin toimenpideohjelmiin sisältyvistä, T&K- ja innovointitoimista kansallisen strategian mukauttamiseksi. 2. ohjelma, ensimmäinen tarkistus Ei noudatettu määräajan umpeutuessa (1. ohjelman kolmas tarkistus) eikä myöskään neljännessä tarkistuksessa. Arviointi viidennessä tarkistuksessa: ”ei sovelleta vielä”.

Arviointi 2. ohjelmassa: ”kesken”, ”noudatettu” 2. ohjelman ensimmäisessä tarkistuksessa kaksi vuotta myöhässä.
Hallitus kumoaa vaatimuksen, jonka mukaan alkuperätodistuksen saamiseksi on rekisteröidyttävä kauppakamarin viejärekisteriin. 2. ohjelma, ensimmäinen tarkistus Ehdon täyttämisen ilmoitettiin olevan ”kesken” määräajan umpeutuessa (1. ohjelman viides tarkistus). Arvioitiin ”noudatetuksi” vuoden myöhässä 2. ohjelman ensimmäisessä tarkistuksessa.
Hallitus esittää suunnitelman ”yritysystävällisestä Kreikasta”, jolla puututaan 30:een jäljellä olevaan liiketoiminnan, investointien ja innovoinnin esteeseen. Suunnitelmassa tunnistetaan innovoinnin ja yrittäjyyden esteitä – yrityksen perustamisesta yrityksen selvitystilaan asettamiseen – ja esitetään vastaavia korjaavia toimenpiteitä. 2. ohjelma, ensimmäinen tarkistus ”Osittain noudatettu” määräajan umpeutuessa (1. ohjelman viides tarkistus). Arvioitiin ”noudatetuksi” vuoden myöhässä 2. ohjelman ensimmäisessä tarkistuksessa.
Säänneltyjen ammattien vapauttaminen ja palveludirektiivin täytäntöönpano
Käynnistetään tarkastus, jossa arvioidaan, ovatko lakimiesten ja insinöörien ammattialajärjestöjensä toimintakustannusten kattamiseksi maksamat maksut kohtuullisia, oikeasuhteisia ja perusteltuja. 2. ohjelma, ensimmäinen tarkistus ”Osittain noudatettu” määräajan umpeutuessa (1. ohjelman viides tarkistus). Arvioitiin ”noudatetuksi” vuoden myöhässä 2. ohjelman ensimmäisessä tarkistuksessa.
Hallitus hyväksyy myös lainsäädäntöä, jolla
  • lisätään ammatillisten elinten toiminnan avoimuutta julkaisemalla kunkin ammattialajärjestön verkkosivustolla […]
  • esteellisyyssäännöt ja hallintoneuvostojen jäsenten mahdolliset tilanteet, joissa on eturistiriita.
2. ohjelma, toinen tarkistus Lainsäädännön antamista koskeva ehto arvioitiin ”osittain noudatetuksi” määräajan umpeutuessa (2. ohjelman ensimmäinen tarkistus). Arvioitiin ”noudatetuksi” yhdeksän kuukautta myöhässä 2. ohjelman toisessa tarkistuksessa.
Hallitus hyväksyy lainsäädäntöä säänneltyjen ammattien, muun muassa oikeusalan ammattien, avaamiseksi ja tosiasiallisen mainostamiskiellon poistamiseksi. 2. ohjelma, kolmas tarkistus Arvioitiin noudatetuksi kaksi vuotta myöhässä 2. ohjelman kolmannessa tarkistuksessa.
Hallitus varmistaa ammattipätevyyden tunnustamista koskevien EU:n sääntöjen tehokkaan täytäntöönpanon ja EU:n tuomioistuimen päätösten noudattamisen. 2. ohjelma, toinen tarkistus Täytäntöönpano osittain suoritettu määräajan umpeutuessa (1. ohjelman kolmas tarkistus). Arvioitiin noudatetuksi 29 kuukautta myöhässä 2. ohjelman toisessa tarkistuksessa.
Hallitus saattaa palveludirektiivin mukaisesti päätökseen voimassa olevan alakohtaisen lainsäädännön uudelleentarkastelun (tarkastuksen) ja toimittaa luettelon rajoituksista, jotka poistetaan tai joita muutetaan sen seurauksena. 1. ohjelma, kolmas tarkistus Merkitty noudatetuksi määräajan umpeutuessa (1. ohjelman kolmas tarkistus), mutta kertomuksesta käy ilmi, että tietyt politiikan alat jäivät tarkastuksen ulkopuolelle. Viive arvioitiin yli kuudeksi kuukaudeksi.
Hallitus varmistaa, että keskitetyssä asiointipisteessä erotetaan toisistaan yhtäältä Kreikkaan sijoittautuneisiin palveluntarjoajiin ja toisaalta rajatylittäviin palveluntarjoajiin sovellettavat menettelyt (erityisesti säänneltyjen ammattien osalta). 2. ohjelma, ensimmäinen tarkistus Ehdon täyttämisen ilmoitettiin olevan kesken määräajan umpeutuessa (1. ohjelman kolmas tarkistus). Arvioitiin noudatetuksi kaksi vuotta myöhässä 2. ohjelman ensimmäisessä tarkistuksessa.
Hallitus varmistaa myös, että sähköinen keskitetty yhteyspiste on käytettävissä käyttäjäystävällisessä verkkoportaalissa, jonka avulla yleiset menettelyt voidaan suorittaa sähköisesti. Tarvittavat lomakkeet ovat saatavilla sähköisesti ja järjestelmä tunnistaa sähköiset allekirjoitukset päätöksen 2009/767/EY mukaisesti. 2. ohjelma, kolmas tarkistus Ehtojen ilmoitettiin olevan täyttämättä määräajan umpeutuessa (1. ohjelman toinen tarkistus), minkä jälkeen ne laadittiin uudelleen ja jaettiin useisiin vaiheisiin. Arvioitiin noudatetuksi 33 kuukautta myöhässä 2. ohjelman kolmannessa tarkistuksessa.
Hallitus varmistaa asianmukaiset yhteydet keskitettyjen asiointipisteiden ja muiden asiaan kuuluvien viranomaisten (myös ammattialajärjestöjen) kanssa. 1. ohjelma, kolmas tarkistus Ehdon täyttämisen ilmoitettiin olevan kesken määräajan umpeutuessa (1. ohjelman kolmas tarkistus). Arvioitiin noudatetuksi 2. ohjelman neljännessä tarkistuksessa 5. syyskuuta 2013 (kaksi vuotta ja yhdeksän kuukautta myöhässä).
Hallitus hyväksyy lainsäädäntöä rajallisesta määrästä ensisijaisia palvelualoja, jotka on määritelty vuoden 2010 viimeisellä neljänneksellä. Hallitus laatii rajalliselle määrälle ensisijaisia palvelualoja aikataulun alakohtaisen lainsäädännön hyväksymisestä vuoden 2011 viimeisen neljänneksen loppuun mennessä palveludirektiivin vaatimusten täysimääräisen noudattamisen varmistamiseksi. 2. ohjelma, alkuperäinen yhteisymmärryspöytäkirja Täyttämisen arvioitiin olevan ”kesken” 1. ohjelman viidennessä tarkistuksessa – kolmannessa ja neljännessä tarkistuksessa tehtyjen useiden muutosten jälkeen. Ehto täytettiin yhdeksän kuukautta myöhässä maaliskuussa 2012.
Keskitetty asiointipiste on täysin toimintakykyinen ja menettelyjen suorittaminen sähköisesti on mahdollista kaikilla palveludirektiivin kattamilla aloilla. 2. ohjelma, kolmas tarkistus ”Ei noudatettu” määräajan umpeutuessa (1. ohjelman viides tarkistus). Ehto jaettiin kolmeen osaan 2. ohjelman kolmannessa tarkistuksessa, jossa sen ilmoitettiin edelleen olevan täyttämättä. Arvioitiin täysin noudatetuksi kaksi vuotta ja kolme kuukautta myöhässä.
Rahoitusalan uudistukset
Ehto Lopullinen yhteisymmärryspöytäkirjan arviointi Noudattamisen tila
Kreikan keskuspankki edellyttää, että pankit, joiden pääomapohja ei täytä sääntelyvaatimuksia, toteuttavat asianmukaisia toimia pääomasijoitusten tai uudelleenjärjestelyjen avulla. Jos tähän liittyy muiden paikallisten rahoituslaitosten osallistumista, Kreikan keskuspankki toimittaa rahoitusvaikutusanalyysin ja oikeudellisen lausunnon. 1. ohjelma, viides tarkistus Ilmoitettiin ”osittain noudatetuksi” menettelyjen keston ja monimutkaisuuden vuoksi. Ehtoa ei ole seurattu toisessa yhteisymmärryspöytäkirjassa.
Kreikan keskuspankki ja Kreikan rahoitusvakausrahasto laativat yhteisymmärryspöytäkirjan, jolla vahvistetaan entisestään niiden yhteistyötä, muun muassa tarvittavien valvontatietojen jakamista. 2. ohjelma, alkuperäinen yhteisymmärryspöytäkirja Ilmoitettiin ”osittain noudatetuksi” määräajan umpeutuessa (1. ohjelman viides tarkistus). Ehto täytettiin yhdeksän kuukautta myöhässä toisessa yhteisymmärryspöytäkirjassa.
Kreikan keskuspankki sitoutuu laatimaan täytäntöönpanosuunnitelman, jossa määritellään lisätoimia varojen keräämisen parantamiseksi ja tavoitteiden asettamiseksi, jotta varmistetaan parannettujen välineiden tehokas käyttö. 2. ohjelma, neljäs tarkistus Ehdon ilmoitettiin olevan ”täyttämättä, toteutus kesken”. Toisen ohjelman loppuun mennessä ei ollut määrä tehdä uutta arviointia. Ehto oli tulkinnanvarainen.
Hallitus sitoutuu hyväksymään määritelmät termeille ”hyväksyttävät elinkustannukset” ja ”osuustoiminnalliset lainanottajat” ohjeina oikeuslaitokselle ja pankeille haavoittuvassa asemassa olevien kotitalouksien suojelemiseksi. 2. ohjelma, neljäs tarkistus Ehdon ilmoitettiin olevan ”täyttämättä, toteutus kesken”. Toisen ohjelman loppuun mennessä ei ollut määrä tehdä uutta arviointia.
Seurataan edelleen tiiviisti kotitalouksien, pk-yritysten ja suurten yritysten ongelmallisten velkojen ratkaisemista. 2. ohjelma, neljäs tarkistus Ehdon ilmoitettiin olevan ”täyttämättä”. Toisen ohjelman loppuun mennessä ei ollut määrä tehdä uutta arviointia.
Hallitus sitoutuu jatkamaan maksukyvyttömyysjärjestelmien uudistamisessa aikaansaatuja huomattavia saavutuksia toteuttamalla seuraavat toimet: i) Perustetaan työryhmä, joka tutkii keinoja parantaa kotitalouksien, pk-yritysten ja suurten yritysten lainojen ratkaisuprosessin vaikuttavuutta. ii) Tätä varten hallitus yksilöi Euroopan komission/EKP:n/IMF:n henkilöstöä konsultoiden keskeiset pullonkaulat, ja iii) sitoutuu ehdottamaan teknisen avun tuella konkreettisia toimia parannusten aikaansaamiseksi tällä alalla. 2. ohjelma, neljäs tarkistus Kohtien ii ja iii osalta: Ehdon ilmoitettiin olevan ”täyttämättä, toteutus kesken”. Toisen ohjelman loppuun mennessä ei ollut määrä tehdä uutta arviointia.
Kreikan keskuspankki laatii pankkeja ja Euroopan komission/EKP:n/IMF:n henkilöstöä konsultoiden ajallisesti rajatun kehyksen pankeille, jotta helpotetaan lainanottajien maksurästien hoitamista vakiomuotoisten menettelytapojen avulla pankkien ongelmallisten luotto-operaatioiden tarkastelun perusteella. Menettelytapoihin (talous- ja rahoituspolitiikkaa koskeva muistio) sisältyy arviointimenettelyjä, osallistumissääntöjä, määriteltyjä aikatauluja ja irtisanomisstrategioita. 2. ohjelma, neljäs tarkistus Ehdon ilmoitettiin olevan ”täyttämättä, toteutus kesken”. Toisen ohjelman loppuun mennessä ei ollut määrä tehdä uutta arviointia.
Julkishallinto
Ehto Lopullinen yhteisymmärryspöytäkirjan arviointi Noudattamisen tila
Hallitus esittää (lain nro 4048/2012 15 §:n mukaisesti) vuosittaisen parempaa sääntelyä koskevan suunnitelman, joka sisältää mitattavissa olevia tavoitteita lainsäädännön yksinkertaistamiseksi (muun muassa kodifioinnin avulla) ja turhien säännösten poistamiseksi. (joulukuu 2013) 2. ohjelma, neljäs tarkistus Ei noudatettu, myöhässä. Toisen ohjelman loppuun mennessä ei ollut määrä tehdä uutta arviointia.
Viranomaiset siirtävät vielä ainakin 12 500 vakituista työntekijää liikkuvuusohjelmaan ja alentavat näiden palkkoja 75 prosenttiin. 2. ohjelma, neljäs tarkistus Ei noudatettu, kesken. Toisen ohjelman loppuun mennessä ei ollut määrä tehdä uutta arviointia.
Viranomaiset vahvistavat liikkuvuusohjelmalle neljännesvuosittaiset vähimmäistavoitteet vuodeksi 2014. 2. ohjelma, neljäs tarkistus Ei noudatettu, kesken. Toisen ohjelman loppuun mennessä ei ollut määrä tehdä uutta arviointia.
Vielä 2 000 vakinaisen työntekijän poistuma. 2. ohjelma, neljäs tarkistus Kesken. Toisen ohjelman loppuun mennessä ei ollut määrä tehdä uutta arviointia.
Viranomaiset laativat kaikille julkishallinnon yhteisöille henkilöstösuunnitelmat, jotka hallituksen uudistusneuvosto hyväksyy asteittain ja viimeistään joulukuussa 2013. 2. ohjelma, neljäs tarkistus Ei noudatettu, kesken, uusi määräaika maaliskuu 2014. Toisen ohjelman loppuun mennessä ei ollut määrä tehdä uutta arviointia.
Viranomaiset suorittavat yksittäisten työntekijöiden arvioinnin liikkuvuusjärjestelmää varten. 2. ohjelma, neljäs tarkistus Myöhässä 12 kuukautta. Toisen ohjelman loppuun mennessä ei ollut määrä tehdä uutta arviointia.
Viranomaiset ottavat henkilöstöstrategian huomioon lainsäädännössä. Säädöksellä pyritään varmistamaan instituutioiden jatkuvuus ja julkishallinnon parempi tehokkuus ja tarjoamaan perusta ylimmän johdon ja koko henkilöstön pätevyyden arvioinnille ja kehittämiselle. 2. ohjelma, neljäs tarkistus Ei noudatettu. Myöhässä seitsemän kuukautta (huhtikuu 2014). Toisen ohjelman loppuun mennessä ei ollut määrä tehdä uutta arviointia.
Viranomaiset toteuttavat toimia nykyisen valmistelutyön tiivistämiseksi kattavaksi ja vahvistetuksi kansalliseksi sähköisen hallinnon strategiaksi, jonka hallituksen uudistusneuvosto hyväksyy. 2. ohjelma, neljäs tarkistus Sähköisen hallinnon strategia saatiin valmiiksi ja hallituksen uudistusneuvosto hyväksyi sen 27.3.2014, kuusi kuukautta alkuperäisen määräajan jälkeen.
Laaditaan toimintasuunnitelma kaikkien julkisyhteisöjen, myös kaikkien talousarvion ulkopuolisten varojen ja luvun A piiriin kuuluvien valtionyritysten, arvioimiseksi (joulukuu 2012). Toimintasuunnitelman on määrä valmistua joulukuuhun 2013 mennessä. 2. ohjelma, toinen tarkistus Ei noudatettu, myöhässä. Ei seurantaa.

Liite perustuu otokseen tarkastuksen kohteena olevista ehdoista.

Liite VIII

Julkishallinto

Osa A: Hallinnollisten valmiuksien luomisen onnistumisen edellytykset
Onnistumisen edellytykset Tilintarkastustuomioistuimen arvio Kuvaus
Kulttuurinen ja organisatorinen muutosprosessi Käsittelemättä Julkishallinnon uudistusta koskeva viestintäsuunnitelma sisällytettiin yhteisymmärryspöytäkirjan ehtoihin vuoden myöhässä vuonna 2013 ja toteutettiin vuonna 2014.
Sidosryhmien ja kansalaisyhteiskunnan osallistuminen Käsittelemättä Toisin kuin talouden sopeutusohjelman muilla aloilla (esimerkiksi työmarkkinauudistuksissa) sidosryhmien (paikallisten tiedejärjestöjen, kansallisen julkishallinnon oppilaitoksen ja toimialajärjestöjen) kanssa ei järjestetty näkemystenvaihtoa.
Selvä menetelmällinen ja tekninen lähestymistapa Käsittelemättä Ohjelmasta puuttui strateginen suunnitelma julkishallinnon uudistuksen ehtojen asettamiseksi. Kreikan hallituksen edellytettiin laativan strategia ja toimintasuunnitelma vuonna 2013. Ne valmistuivat vuonna 2014. Toimintasuunnitelmaa ei toteutettu hallituksenvaihdoksen vuoksi. Uusi julkishallinnon uudistusta koskeva toimintasuunnitelma sisällytettiin yhteisymmärryspöytäkirjan ehtoihin vuonna 2015.
Poliittinen sitoutuminen Käsitelty Julkishallinnon uudistamista käsittelevä korkean tason poliittinen ohjauskomitea sisällytettiin yhteisymmärryspöytäkirjan ehtoihin.
Selkeä vastuualueiden määrittely Käsitelty Hallinnon uudistuksesta ja sähköisestä hallinnosta vastaava ministeriö oli vastuussa uudistusprosessista, ja teknistä apua uudistuksen ohjaamiseen oli tarjolla.
Parhaiden käytäntöjen vaihto EU:n tasolla Käsittelemättä Yhteisymmärryspöytäkirjan ehdoilla ei varmistettu, että julkishallinnon uudistustoimenpiteisiin sisällytettiin hyviä käytäntöjä.
Seuranta- ja arviointimenetelmät Käsittelemättä Komissio seurasi talouden sopeutusohjelman määrällisten tavoitteiden saavuttamista, mutta se ei voinut seurata rakenneuudistusten edistymistä tai arvioida niillä saavutettuja todellisia tuloksia laadulliselta kannalta. Julkisen keskushallinnon uudelleenjärjestelyn suhteen asianmukaisten keskeisten tulosindikaattorien puute ei helpottanut komission varmennustyötä, joka koski tehokkuustavoitteiden, kuten hallintomenettelyjen yksinkertaistamisen tai päällekkäisyyksien poistamisen, saavuttamista.
Uudistusten jatkuvuus ja vakaus Käsittelemättä Rakenteita koskevien ehtojen toimenpiteitä ei toteutettu hallinnollista uudistusta koskevan toimenpideohjelman hankkeilla, vaan toimenpiteet olivat vahvasti riippuvaisia poliittisesta tahdosta. Tämä aiheutti toiminnan jatkuvuudelle riskin, joka myös toteutui. Poliittisen epävakauden ja tiheiden ministerivaihdosten vuoksi kymmenen eri ministeriä johti julkishallinnon uudelleenjärjestämistä seitsemän vuoden aikana, mikä teki uudistustyöstä nykivää.

Kriteerit perustuvat Euroopan komission julkaisuun ”Promoting Good Governance”, 2014, s. 6.

Osa B: OECD:n keskeiset suositukset, keskeiset uudistukset; välittömästi toteutettavat toimet ja seuranta ohjelmassa
Keskeiset suositukset Keskeiset uudistukset Välittömästi toteutettavat toimet
1. Ei ole mitään ilmeistä strategista yleisvisiota, joka antaisi tarkoituksen ja suunnan Kreikan yhteiskunnan ja talouden tulevaisuudelle pitkällä aikavälillä tai toteutettaville lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin toimenpiteille.
  1. Laaditaan etenemissuunnitelma, välitavoitteita ja seurantajärjestelmä edistymisen seuraamiseksi. (Ei sisältynyt yhteisymmärryspöytäkirjan ehtoihin.)
  2. Tunnistetaan tehokkaan uudistuksen kannalta keskeiset toimijat koko hallinnossa (sekä keskus- että paikallishallinnossa). (Ei sisältynyt yhteisymmärryspöytäkirjan ehtoihin.)
  3. Laaditaan ja toteutetaan strategia, jonka mukaisesti tiedotetaan uudistuksen edistymisestä säännöllisesti sekä sisäisesti että suurelle yleisölle. Pohditaan, miten tämä olisi yhdistettävä julkista taloutta koskeviin lausuntoihin. (Sisällytettiin yhteisymmärryspöytäkirjan ehtoihin vuonna 2013.)
2. Laaja-alaiset korruptio-ongelmat voidaan yhdistää poliittiseen ja julkishallinnon kulttuuriin ja sen läpinäkymättömiin ja sekaviin järjestelmiin.
  1. Laaditaan henkilöstöstrategia, joka perustuu kaikilla tasoilla epäpoliittisiin nimityksiin ja meritokraattisiin kriteereihin ja jossa käytetään riippumattomampia ja vakaampia rakenteita ja jolla jatketaan ja selvennetään jo käynnistettyjä tämänsuuntaisia uudistuksia. (Sisällytettiin ohjelman ehtoihin vuonna 2013 ja uudelleen vuonna 2015.)
  2. Laaditaan strategia monimutkaisen oikeudellisen ja hallinnollisen kehyksen yksinkertaistamiseksi ja sen avoimuuden lisäämiseksi. (Ei sisältynyt ehtoihin.)
3. Kreikan hallitus ei ”pelaa yhteen” ja koordinointi on hyvin vähäistä, mikä vaarantaa yhteistoimintaa edellyttävät uudistukset (eli useimmat niistä). Laaditaan tieto- ja viestintäteknologiaa koskeva suunnitelma, jolla varmistetaan eri ministeriöiden järjestelmien yhteentoimivuus ja tehostetaan tietojen keräämistä ja jakamista aloittaen keskeisistä ministeriöistä ja rakennuksista (odotettaessa rakennusten järkeistämistä). (Sisällytettiin yhteisymmärryspöytäkirjan ehtoihin vuonna 2013. Tieto- ja viestintätekninen strategia valmistui huhtikuussa 2014.)
4. Toimien ja uudistusten toteuttaminen on merkittävä ja heikentävä heikkous. Tämä johtuu sekä heikosta keskitetystä valvonnasta että kulttuurista, joka suosii sääntelyn tuottamista tulosten kustannuksella.
  1. Laaditaan strategia, jolla puututaan uudistusten toteuttamista haittaaviin ongelmiin. (Ei sisältynyt ehtoihin.)
  2. Seurataan uudistusten toteuttamista mittausjärjestelmällä, jolla tunnistetaan poliittiset prioriteetit ja odotetut tulokset, laatimalla mahdollisuuksien mukaan indikaattoreita/kynnysarvoja/parhaita kansainvälisiä käytäntöjä. (Ei sisältynyt ehtoihin.)
  3. Vahvistetaan rakenteita, jotka liittävät keskushallinnon muuhun julkissektoriin. (Ei sisältynyt ehtoihin.)
  4. Tunnistetaan muun julkissektorin johtajat ja annetaan heille mahdollisuus tuottaa keskeisiin poliittisiin aloitteisiin liittyviä tuloksia. (Ei sisältynyt ehtoihin.)
Vaaditaan, että kaikkiin uusiin lakeihin tai toimiin on sisällyttävä täytäntöönpanosuunnitelma, joka perustuu välitavoitteisiin ja määrällisiin faktaperusteisiin tulosindikaattoreihin, ja edellytetään, että suunnitelmissa määritellään selvästi tahot, joiden on osallistuttava täytäntöönpanoprosessiin. (Ei sisältynyt ehtoihin.)
6. Henkilöstöhallintoon on kiinnitettävä yhtä kiireellisesti huomiota julkishallinnon vahvistamiseksi ja liikkuvuuden edistämiseksi. Muodostetaan tarvittavat yhteydet henkilöstöhallinnon ja talousarviouudistusten välille. Asetettuihin poliittisiin tavoitteisiin perustuva ohjelmien budjetointi olisi kytkettävä selkeästi tavoiteperusteiseen tulosjohtamiseen. Tämän puolestaan olisi oltava selvässä yhteydessä henkilökohtaisiin tulosarviointeihin. (Tulosbudjetointia ei sovellettu.)
7. Tietojen keräämisessä ja hallinnoinnissa on ratkaisevia puutteita, jotka haittaavat vaikuttavia ja näyttöön perustuvia uudistuksia. Laaditaan tietojen keräämistä ja hallinnointia koskeva strategia, joka sisältää tarvittavat instituutiot, rahoituksen ja koulutuksen hallinnon kaikilla tasoilla. Otetaan käyttöön koko hallinnon laajuinen tietämyksenhallintajärjestelmä. (Ei sisältynyt ehtoihin.) Määritetään oleelliset tiedot, jotka ministeriöiden on kerättävä edellä suosituksessa 3 ehdotettujen ministeriöiden strategisten keskusyksikköjen avulla. (Ei sisältynyt ehtoihin.)
8. Kreikan hallintoa haittaa monimutkainen oikeuskehys, joka ei kannusta aloitteellisuuteen, jossa keskitytään toimien sijasta prosesseihin ja joka jarruttaa uudistusten etenemistä. Puututaan ongelmiin, jotka ohjaavat lakien ja prosessien jatkuvaa kehitystä ja käyttöä, jotta oikeudellisia rakenteita ja prosesseja kyetään yksinkertaistamaan. Tunnistetaan ja analysoidaan uudistamista kaipaavat oikeuskehyksen osat hallinnon painopisteen siirtämiseksi yksityiskohtaisten vaatimusten muodollisesta noudattamisesta strategisten tavoitteiden saavuttamiseen ja toimien toteuttamiseen. (Ei sisältynyt ehtoihin.)

Lähde: Kreikka: Review of the Central Administration, OECD 2011.

Liite IX

Rahoitusalan uudistukset

OSA A: Rahoitusalaa koskevat ohjelman strategiat ja keskeiset ehdot
Ensimmäinen sopeutusohjelma
Tausta ja perustelut: Ensimmäisessä ohjelmassa keskityttiin ensisijaisesti julkiseen talouteen eikä rahoitusalaan, kuten myöhemmin tapahtui muissa euroalueen ohjelman alaisissa maissa. Ohjelman lähestymistapana oli säilyttää luottamus ja välttää valtionvelan aiheuttamia heijastusvaikutuksia. Tämän seurauksena ensimmäiseen ohjelmaan sisältyi alun perin vain kolme rahoitusalaa koskevaa ehtoa, jotka pohjautuivat pitkälti IMF:n havaintoihin, jotka oli tehty vuonna 2009 toteutettua IV artiklan mukaista kuulemista varten.

Keskeiset ehdot: Tärkein rahoitusalaa koskeva ehto oli Kreikan rahoitusvakausrahaston (HFSF) perustaminen Kreikan pankkijärjestelmän rahoitusvakauden lisäämiseksi, koska pankkien katsottiin olevan haavoittuvia talouden laskusuhdanteelle sekä pankkien ja valtion väliselle kielteiselle kierteelle. Rahasto perustettiin heinäkuussa 2010, ja sille myönnettiin kymmenen miljardia euroa pääomasijoituksia varten. Todellisuudessa rahastoon kuitenkin sijoitettiin vain 1,5 miljardia euroa ohjelman aikana. Määrästä käytettiin lopulta 0,2 miljardia euroa. Muut ohjelman ehdot koskivat Kreikan keskuspankin valvontakäytäntöjen tehostamista ja sitoumusta tarkistaa maksukyvyttömyyslainsäädäntöä.
Toinen sopeutusohjelma
Tausta ja perustelut: Yksityissektorin osallistumisella toteutettu Kreikan valtionvelan uudelleenjärjestely, kaikkien Kreikan pankkien kärsimät tappiot (yhteensä 37,7 miljardia euroa) ja taantuman vaikutus omaisuuserien laatuun aiheuttivat sen, että pääomapohjan vahvistaminen ja kriisinratkaisu olivat tärkeimmät rahoitusalaa koskevat ehdot toisessa ohjelmassa, ja niiden merkitys säilyi koko ohjelman ajan.

Keskeiset ehdot: Pankkien pääomapohjan vahvistamisen kustannuksiin oli varattu 50 miljardia euroa yksityissektorin osallistumisesta odotettujen tappioiden korvaamiseksi, nykyisten ja tulevien luottotappioiden kattamiseksi ja kaupallisesti kannattamattomiksi katsottujen pankkien kriisien ratkaisemiseksi. Ohjelmassa kaavailtiin valvonnan ja sääntelyn parantamista sekä vahvemman hallinto- ja ohjauskehyksen luomista pankeille, joiden pääomapohjaa on vahvistettu julkisin varoin. Toisen ohjelman edetessä tärkeämmiksi prioriteeteiksi määriteltiin yksityisten velkojen uudelleenjärjestelykehysten ja pankkien järjestämättömien lainojen hallinnointivalmiuksien vahvistaminen.
Kolmas sopeutusohjelma
Tausta ja perustelut: Joulukuussa 2014 syntynyt poliittinen kriisi palautti Kreikan pankkijärjestelmän pahasti häiriintyneeseen tilaan. Maksuvalmiuteen kohdistui valtava paine talletusten jatkuvan huomattavan ulosvirtauksen ja tukkurahoituksen loppumisen vuoksi. Koska toisen ohjelman viimeistä tarkistusta ei voitu saattaa päätökseen, EKP:n oli säilytettävä Kreikan pankeille hätärahoituksena annettavan maksuvalmiusavun enimmäismäärä 26. kesäkuuta 2015 päätetyllä tasolla, mikä puolestaan sai Kreikan viranomaiset sulkemaan pankit ja määräämään pääomanliikkeiden rajoituksia.

Keskeiset ehdot: Ohjelmalla tuettiin rahoitusjärjestelmän vakauden palauttamista, ja tavoitteena oli normalisoida maksuvalmius, vahvistaa järjestelmän kannalta merkittävien pankkien pääomapohjaa, parantaa sekä Kreikan rahoitusvakausrahaston että pankkien hallintoa ja ohjausta sekä puuttua järjestämättömiin lainoihin, joiden määrä oli jatkuvasti suuri. Tätä varten varattiin enintään 25 miljardin euron puskuri Kreikan pankkien mahdollisen pääomapohjan vahvistamisen ja kriisinratkaisun tarpeita varten. Nämä toimet oli toteutettava ennen vuoden 2015 loppua pankkien elvytys- ja kriisinratkaisudirektiivin vaikutuksen vuoksi, ja niillä tuettiin siten tallettajien luottamusta järjestelmään.
OSA B: Ohjelmien mukaiset pankkien pääomapohjan vahvistamiset
Vuonna 2013 toteutettu pankkien pääomapohjan vahvistaminen Yksityissektorin osallistumisohjelma oli yksi suurimmista kansainvälisistä velan uudelleenjärjestelytoimista, joka vaikutti noin 206 miljardin euron arvoisiin Kreikan valtion joukkovelkakirjoihin. Ohjelman toteuttaminen maaliskuussa 2012 aiheutti 37,7 miljardin euron tappiot kaikille Kreikan pankeille ja pyyhki pois niiden koko pääomapohjan. Tämän seurauksena neljän suurimman pankin pääomapohjaa oli vahvistettava 28,6 miljardilla eurolla (ks. taulukko 1).

Taulukko 1 – Kaikkien ohjelmissa toteutettujen pankkien pääomapohjan vahvistamisten keskeiset luvut

* Mahdolliset pyöristyksistä johtuvat virheet
** Sisältää noin 0,9 miljardin euron maksun omaisuudenhoitoyhtiölle
*** Ilmoitetut luvut liittyvät Kreikan rahoitusvakausrahaston investointeihin eikä niissä ole otettu huomioon myöhemmin tehtyjä vähennyksiä

Lähde: Kreikan rahoitusvakausrahasto.

Vähentääkseen yksityissektorille tarjottujen houkuttimien korkeita kustannuksia ja välttääkseen Kreikan pankkien mahdollisen täyden kansallistamisen kumppanit ehdottivat pääomituskehystä, jolla pyrittiin a) lieventämään vallitsevien markkinaolosuhteiden ja tulevien epävarmuustekijöiden luomia pidäkkeitä ja b) minimoimaan veronmaksajille koituvat tappiot tarjoamalla yksityissektorille ainoastaan ylöspäin kohdistuvaa velan vipuvaikutusta, jonka avulla Kreikan rahoitusvakausrahasto voisi samalla irtautua ilman lisätappioita. Tätä pidettiin kriittisenä osana tuolloin toteutettua strategiaa pankkijärjestelmän uudelleenjärjestämiseksi ja pankkien liiketoiminnallisen autonomian säilyttämiseksi.

Yksityissektorin osallistumisen vähimmäisasteeksi sovittiin kymmenen prosenttia yksittäisen pankin pääomatarpeista. Lisäksi sovittiin, että jos yksityissektori maksaisi vähintään kymmenen prosenttia pääomatarpeista, Kreikan rahoitusvakausrahasto kattaisi loput 90 prosenttia, mutta se saisi vastikkeeksi vain ”B-osakkeita” (eli osakkeita, joihin ei sisälly äänivaltaa tiettyjä keskeisiä veto-oikeuksia lukuun ottamatta), jolloin pankki pysyisi yksityisessä määräysvallassa. Jos yksityissektori ei olisi halukas rahoittamaan vähintään kymmentä prosenttia pääomatarpeista, Kreikan rahoitusvakausrahasto vastaisi kokonaan pankin pääomapohjan vahvistamisesta ja saisi täydet äänioikeudet, mikä vähentäisi nykyisten osakkaiden omistusta ja merkitsisi tosiasiallisesti pankin kansallistamista.

Koska pankit olivat maksukyvyttömiä, houkuttimena tarjottiin myös ilmaisia optiotodistuksia yksityisten sijoittajien kannustamiseksi osallistumaan pääomapohjan vahvistamiseen. Optiotodistuksia pidettiin monimutkaisina, vaikka niillä tarjottiin merkittäviä houkuttimia yksityissektorille (kesäkuussa 2013 yksityisille sijoittajille tarjottujen ilmaisten optiotodistusten arvoksi arvioitiin 1,7 miljardia euroa).

Touko- ja kesäkuussa 2013 Kreikan neljä suurinta pankkia suorittivat osakepääomansa korotuksen. Kolme neljästä pankista onnistui hankkimaan enemmän kuin kymmenen prosentin vähimmäisosuuden pääomatarpeistaan eli lähes 3,1 miljardia euroa yksityisistä lähteistä. Näin ollen Kreikan rahoitusvakausrahasto maksoi lopulta jäljelle jääneen 25,5 miljardin euron määrän näille pankeille (määrä ei sisällä omaisuudenhoitoyhtiölle maksettua 0,9 miljardin euron määrää) ja myönsi sovitun pääomituskehyksen mukaisesti yksityisille sijoittajille optiotodistuksia osakkeistaan. Pankit päättivät hankkia lisää pääomaa tavanomaisilla osakkeilla luopuen siten mahdollisuudesta laskea liikkeeseen kalliita ja mahdollisesti vaikutukseltaan laimentavia ehdollisia pääomavälineitä.

Kun neljännen pankin sulautuma erään toisen pankin kanssa oli epäonnistunut ja talletusten ulosvirtaus oli lisääntynyt Kyprosta koskevan pelastuspäätöksen spekulatiivisten heijastusvaikutusten vuoksi, kyseinen pankki valitsi Kreikan rahoitusvakausrahaston täysin suorittaman välittömän pääomapohjan vahvistamisen sen sijaan, että se olisi yrittänyt hankkia vähintään kymmenen prosenttia pääomatarpeistaan yksityisistä lähteistä. Huhtikuun loppuun (toisen ohjelman määräaikaan) asti jäljellä olleen ajan ja liikkeeseen laskettaville osakkeille määritetyn hyvin suuren arvon vuoksi yksityisten sijoittajien kiinnostus olisi niukkaa. Tämän seurauksena Kreikan rahoitusvakausrahasto investoi toukokuussa 2013 pankkiin 5,8 miljardia euroa, ja näin siitä tuli suurin täysin äänivaltainen osakas (98,6 prosenttia), toisin kuin kolmessa muussa järjestelmän kannalta merkittävässä pankissa, joista Kreikan rahoitusvakausrahasto oli saanut äänioikeuden osalta rajoitettuja osakkeita.
Vuonna 2014 toteutettu pankkien pääomapohjan vahvistaminen
Pitkällinen taantuma vaikutti kielteisesti Kreikan pankkien maksuvalmiuteen, taseisiin ja taloudellisiin tuloksiin. Kreikan keskuspankin – toisen ohjelman sisältämän ehdon mukaisesti – suorittaman uuden pääomatarpeiden arvioinnin jälkeen Kreikan neljän suurimman pankin toinen pääomapohjan vahvistaminen saatettiin päätökseen kesäkuuhun 2014 mennessä. Siinä hankittiin 8,3 miljardia euroa pelkästään yksityissektorilta (ks. taulukko 1). Toisen pääomapohjan vahvistamisen jälkeen kaksi pankeista kykeni hankkimaan varoja myös laskemalla liikkeeseen joukkovelkakirjoja.

Erään pankin tapauksessa perusskenaarion mukainen osakepääoman 2,9 miljardin euron lisäys toteutettiin tarkistetun lain nro 3864/2010 mukaisesti, jonka mukaan Kreikan rahoitusvakausrahasto voi toimia vain varautumisjärjestelynä. Osakepääoman lisäykseen liittyi erään keskeisen sijoittajan sitoutuminen ennakolta tiettyyn osakemäärään ja tiettyyn hintaan. Huhtikuun 2014 puolivälissä Kreikan rahoitusvakausrahasto sai eräältä sijoituskonsernilta yhden sitovan tarjouksen ostaa osakkeita yhteensä 1,3 miljardilla eurolla 0,30 euron osakehintaan. Jäljelle jäänyt määrä katettiin ostotarjousmenettelyn aikana. Lopulliseksi tarjoushinnaksi vahvistettiin 0,31 euroa osakkeelta (23 prosentin alennus viimeisimpään päätöshintaan nähden, ks. alaviite 54), ja keskeinen sijoittaja korotti tarjoustaan tämän hinnan mukaiseksi. Osakepääoman lisäys saatiin päätökseen huhtikuun loppuun mennessä, ja koko määrä saatiin hankittua yhteisösijoittajilta ja yksityisiltä sijoittajilta suunnatulla osakeannilla ja julkisella liikkeeseenlaskulla. Tämän tuloksena Kreikan rahoitusvakausrahaston osakkuus pieneni 95,2 prosentista 35,4 prosenttiin.
Vuonna 2015 toteutettu pankkien pääomapohjan vahvistaminen
Kreikan viranomaisten ja instituutioiden väliset pitkittyneet neuvottelut sekä talletusten huomattava ulosvirtaus ja järjestämättömien lainojen määrän jatkuva kasvu samoin kuin huononeva yleinen taloustilanne ja pääomaliikkeiden rajoitukset edellyttivät vuonna 2015 kolmatta pankkien pääomapohjan vahvistamista. EKP:n suorittamassa pääomatarpeiden arvioinnissa havaittiin, että epäsuotuisan skenaarion mukaan Kreikan neljältä suurimmalta pankilta puuttui 14,4 miljardia euroa (ks. taulukko 1). Pankit toimittivat tämän jälkeen EKP:lle pääomasuunnitelmansa, joissa ne esittivät yksityiskohtaisesti, miten ne aikoivat hoitaa pääomavajeensa.

Pankkien elvytys- ja kriisinratkaisudirektiivin ja valtiontukikehyksen sekä euroryhmän 14. elokuuta 2015 antamien ohjeiden muodostamassa kontekstissa vuoden 2015 pääomapohjan vahvistamisen keskeisinä tavoitteina oli puuttua mahdollisiin pääomavajeisiin, välttää tallettajien rahoittama kriisinratkaisu suorittamalla pääomapohjan vahvistaminen vuoden 2015 aikana, välttää Kreikan pankkien kansallistaminen, minimoida valtiontuki hankkimalla mahdollisimman paljon yksityisiä sijoituksia sekä välttää Kreikan rahoitusvakausrahaston osakkuuksien tarpeetonta laimentumista.

Ne kaksi pankkia, joiden pääomatarpeet olivat pienimmät, onnistuivat hankkimaan koko epäsuotuisan skenaarion määrän (3,2 miljardia euroa) yksityisiltä sijoittajilta ja muuntamalla vapaaehtoisesti kaikki huonommassa etuoikeusasemassa olevat ja etuoikeutetut joukkovelkakirjojen haltijat omaksi pääomaksi. Kaksi muuta pankkia, joilla oli suuremmat pääomatarpeet, hankkivat vain omaisuuserien laadun tarkastelun (AQR) ja perusskenaarion perusteella tarvittavan pääomamäärän (2,1 miljardia euroa) yksityisiltä sijoittajilta ja muuntamalla kaikki huonommassa etuoikeusasemassa olevat ja etuoikeutetut joukkovelkakirjojen haltijat omaksi pääomaksi. On syytä huomata, että myös Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki (EBRD) ja Maailmanpankin Kansainvälinen rahoitusyhtiö (IFC) investoivat näihin neljään pankkiin. Jäljelle jäänyt 5,4 miljardin euron määrä katettiin ohjelman varoista Kreikan rahoitusvakausrahaston avulla (1,3 miljardia euroa uusina osakkeina ja 4,1 miljardia euroa ehdollisina pääomavälineinä).

Liite X

Rahoitusvakaus

EPV:n riski-indikaattorit Kreikan ja EU:n pankkijärjestelmiä varten
Painotettu keskiarvo 2013 2014 2015 2016
Kreikka Kreikka EU Kreikan pankkien sijoitus EU-28:ssa
Vakavaraisuus
Kokonaisvakavaraisuussuhde 12,7 % 14,1 % 16,4 % 17,1 % 18,5 % 22
Ydinvakavaraisuussuhde 12,4 % 13,9 % 16,3 % 17,0 % 15,5 % 14
CET1-suhde 13,9 % 16,3 % 17,0 % 14,2 % 12
CET1-suhde (kaikki vaatimukset täyttävä) 5,6 % 15,0 % 15,9 % 13,6 % 13
Luottoriski ja omaisuuserien laatu
Järjestämättömien lainojen ja ennakkomaksujen osuus luottokannasta 39,7 % 46,2 % 45,9 % 5,1 % 28
Järjestämättömien lainojen ja ennakkomaksojen katesuhdeluku 43,8 % 48,5 % 48,2 % 44,6 % 12
Laiminlyötyjen lainojen osuus 14,2 % 19,8 % 23,2 % 3,2 % 27
Järjestämättömien saamisten osuus 33,9 % 37,3 % 38,5 % 4,4 % 27
Kannattavuus
Oman pääoman tuotto (11,1 %) (25,5 %) (7,7 %) 3,3 % 26
Kokonaispääoman tuotto (1,0 %) (2,5 %) (0,9 %) 0,2 % 28
Kustannus-tuottosuhde 62,2 % 60,9 % 59,8 % 51,9 % 65,7 % 14
Nettokorkotulojen suhde liiketoiminnan kokonaistuottoihin 78,3 % 84,1 % 86,4 % 82,0 % 57,9 % 28
Nettomääräisten palkkiotuottojen suhde liiketoiminnan kokonaistuottoihin 14,8 % 14,5 % 10,9 % 12,4 % 27,2 % 28
Nettoliikevoiton suhde liiketoiminnan kokonaistuottoihin (4,1 %) 2,1 % (2,9 %) 6,0 % 26
Nettokorkotulojen suhde korkoa tuottaviin varoihin 2,8 % 2,5 % 2,9 % 1,5 % 7
Taserakenne ja maksuvalmius
Lainojen ja talletusten suhde 100,7 % 109,2 % 129,7 % 120,2 % 118,4 % 21
Vähimmäisomavaraisuusaste (täysin käyttöön otettu) 10,0 % 5,2 % 22
Vähimmäisomavaraisuusaste (siirtymävaihe) 10,7 % 5,5 % 27
Velkojen ja oman pääoman suhde 1132,0 % 999,0 % 837,8 % 754,0 % 1440,7 % 7
Taseen sitoutumisten suhdeluku 26,0 % 47,1 % 43,3 % 26,3 % 25
Maksuvalmiusvaatimus 0 % 141,1 % 28

HUOM. EPV:n järjestämättömien lainojen suhdeluku perustuu järjestämättömien saamisten laajempaan määritelmään ja kattaa lainat ja ennakkomaksut; EPV:n järjestämättömien saamisten suhdeluku sisältää myös velkapaperit (lähinnä joukkovelkakirjat).

Lähde: Euroopan pankkiviranomainen, riskitaulukon tiedot (otos EU:n pankeista; 198 pankkia vuonna 2016).

Liite XI

Kestävä kasvu

BKT:N KASVU (%)
2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
–4,3 –5,5 –9,1 –7,3 –3,2 0,4 –0,2 0
Tavoite (yhteisymmärryspöytäkirjan ennuste, toukokuu 2010)
–2,0 –4,0 –2,6 1,1 2,1 2,1
Tavoite (yhteisymmärryspöytäkirjan ennuste, maaliskuu 2012)
–4,7 0,0 2,5
Tavoite (yhteisymmärryspöytäkirjan ennuste, huhtikuu 2014)
–0,1 3,3
INFLAATIO – YHDENMUKAISTETTU KULUTTAJAHINTAINDEKSI (YKHI, %)
2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
1,3 4,7 3,1 1,0 –0,9 –1,4 –1,1
Tavoite (yhteisymmärryspöytäkirjan ennuste, toukokuu 2010)
1,9 –0,4 1,2 0,7 0,9
Tavoite (yhteisymmärryspöytäkirjan ennuste, maaliskuu 2012)
–0,5 –0,3 0,1
Tavoite (yhteisymmärryspöytäkirjan ennuste, huhtikuu 2014)
–0,8 –0,3
TYÖTTÖMYYSASTE (%)
2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
9,6 12,70 17,9 24,5 27,5 26,5 24,9
Tavoite (yhteisymmärryspöytäkirjan ennuste, toukokuu 2010)
12,0 14,7 15,2 14,8
Tavoite (yhteisymmärryspöytäkirjan ennuste, maaliskuu 2012)
17,9 17,8 16,7
Tavoite (yhteisymmärryspöytäkirjan ennuste, huhtikuu 2014)
24,5 22,5
NUORISOTYÖTTÖMYYS (%)
2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
25,7 33,0 44,7 55,3 58,3 52,4 49,8
Tavoite (Euroopan tilintarkastustuomioistuin yhteisymmärryspöytäkirjan ennusteen perusteella, toukokuu 2010)1:
31,2 38,2 39,5 38,5
PITKÄAIKAISTYÖTTÖMYYS (%)
2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
3,9 5,7 8,8 14,5 18,5 19,5 18,2
Tavoite (Euroopan tilintarkastustuomioistuin yhteisymmärryspöytäkirjan ennusteen perusteella, toukokuu 2010)2:
5,4 6,6 6,8 6,6
TYÖLLISYYSASTE (%)
2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
65,6 63,8 59,6 55,0 52,9 53,3 54,9
Tavoite (Eurooppa 2020)
70,0
NAISTEN TYÖLLISYYS (%)
2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
52,9 51,8 48,7 45,2 43,3 44,3 46,0
Tavoite (Euroopan tilintarkastustuomioistuin Eurooppa 2020 -strategian perusteella)3 :
59,3
VIENNIN KASVU
2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
–20,2 10,8 5,8 3,7 0,6 5,2 –8,7
Tavoite (yhteisymmärryspöytäkirjan ennuste, toukokuu 2010)
3,4 7,1 6,7 9,3
Tavoite (yhteisymmärryspöytäkirjan ennuste, maaliskuu 2012)
2,9 5,2 6,9
Tavoite (yhteisymmärryspöytäkirjan ennuste, huhtikuu 2014)
0,4 3,4 5,5 5,0
VIENTIOSUUDET (MUUTOS VIIDEN VUODEN AIKANA, %)
2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
–10,2 –14,0 –15,5 –24,7 –25,2 –18,0 –20,6
Tavoite (perustuu liiallista epätasapainoa koskevan menettelyn raja-arvoon)
–6,0 –6,0 –6,0 –6,0 –6,0 –6,0 –6,0
SUORAT ULKOMAISET INVESTOINNIT (% BKT:STÄ – KREIKKAAN JA ULKOMAILLE SUUNTAUTUNEIDEN INVESTOINTIEN KESKIARVO)
2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
0,8 0,2 0,4 0,7 1,2 1,1 0,6
Tavoite (Euroopan tilintarkastustuomioistuin)
EU-28:n keskiarvo vuonna 2010
2,1 2,1 2,1 2,1 2,1 2,1

1Mukautettu yhteisymmärryspöytäkirjan työttömyysennuste, jossa oletetaan nuoriso- ja kokonaistyöttömyyden suhteen pysyvän vakaana vuoden 2010 tasolla.

2Mukautettu yhteisymmärryspöytäkirjan työttömyysennuste, jossa oletetaan pitkäaikais- ja kokonaistyöttömyyden suhteen pysyvän vakaana vuoden 2010 tasolla.

3Eurooppa 2020 strategian kokonaistyöllisyystavoite (70 %) mukautettuna sukupuolten työllisyyseron EU:n keskiarvolla vuonna 2015 (joka on 0,85, koska naisten työllisyysaste oli 64,3 prosenttia ja miesten työllisyysaste 74,9 prosenttia).

Komission vastaukset

Tiivistelmä

I

Komissio on tyytyväinen Euroopan tilintarkastustuomioistuimen (ETT) toiminnantarkastukseen, jossa tarkasteltiin komission osallistumista erilaisilla vuodesta 2010 alkaen käyttöön otetuilla mekanismeilla rahoitettuihin Kreikan rahoitustukiohjelmiin.

Komissio ottaa mielellään vastaan rakentavaa palautetta ja perusteltuja suosituksia siitä, miten rahoitustukiohjelmien suunnittelua ja toteutusta voidaan parantaa.

Komissio aikoo ottaa toiminnantarkastuksessa havaitut muutostarpeet huomioon – ja joissain tapauksissa muutoksia ollaan jo toteuttamassa – parantaakseen toimintaansa, kuten sen tarkastussuosituksiin antamassa vastauksessa todetaan. EVM:n oikeudelliseen kehykseen on ryhdytty tekemään kauaskantoisia muutoksia, ja niitä on jo toteutettu EVM:n nykyisessä Kreikkaa koskevassa vakaustukiohjelmassa. EVM:n Kreikkaa koskevassa vakausohjelmassa komissio on painottanut entistä enemmän sosiaalista yhteenkuuluvuutta, kasvua ja työllisyyttä. Komissio on myös ensimmäistä kertaa toteuttanut sosiaalisten vaikutusten arvioinnin (ks. myös jäljempänä oleva vastaus Tiivistelmän IV kohtaan). Komissio haluaa muistuttaa, että ohjelman aikana tapahtuneet poliittiset ja taloudelliset muutokset ovat olleet merkittäviä ja ne ovat vaikuttaneet päätöksentekoon, suunnitteluun ja toteutukseen.

IV

Rahoitustukiohjelmien taustalla olevana tavoitteena on palauttaa jäsenvaltion kyky saada rahoitusta markkinoilta, ja tällaiset ohjelmat ovat luonteeltaan sellaisia, että ne perustetaan vakavissa kriisitilanteissa; tämä pätee erityisesti Kreikan tapaukseen. Näin ollen on tarpeen erottaa toisistaan ohjelmien välittömät ja keskipitkän aikavälin tavoitteet.

Poliittisissa ehdoissa pitäisi ottaa huomioon kansallisten viranomaisten valmiudet hyväksyä ja toteuttaa politiikkoja, jotka ovat taloudellisesti ja sosiaalisesti hyvin haastavia. Rahoitustukiohjelmassa hyväksytyillä politiikoilla luodaan puitteet kestävälle kasvulle ja työllisyydelle pitkällä – jopa itse ohjelman aikahorisonttia pidemmällä – aikavälillä; siksi tätä tarkoitusta varten on tarpeen laatia kokonaisvaltaisia kasvustrategioita.

Tämän lisäksi on äärimmäisen tärkeää ottaa järjestelmällisesti huomioon kunkin rahoitustukiohjelman toteutusaikana vallinnut taloudellinen ja poliittinen tilanne, jossa asianomaiset poliittiset valinnat tehtiin. Esimerkiksi ensimmäinen ohjelma perustettiin tilanteessa, jossa valtio ei yhtäkkiä saanut enää rahoitusta markkinoilta. Komission täytyi toimia äärimmäisen ja ennennäkemättömän epävarmoissa olosuhteissa tilanteessa, jossa vakava maksuvalmiuskriisi horjutti koko rahoitusjärjestelmän vakautta, eikä euroalueella ollut tuolloin käytettävissä riittäviä rahoitustukivälineitä.

On myös erittäin tärkeää muistaa, miten kriisi eteni. Niin ikään on olennaista olla hyvin tietoinen niistä eri kehyksistä ja olosuhteista, joissa EVM:n vakaustukiohjelma Kreikan tapauksessa perustettiin. Komissio toimi tuolloin uudessa oikeudellisessa kehyksessä (asetus 472/2013), jossa sen työskentelyn avoimuus ja demokraattinen vastuuvelvollisuus parantuivat dramaattisesti sen myötä, että vuoropuhelua Euroopan parlamentin ja kansallisten parlamenttien kanssa vahvistettiin. Lisäksi ohjelman yhdenmukaisuutta unionin tavoitteiden ja politiikkojen kanssa vahvistettiin seuraavilla toimenpiteillä: yhteisymmärryspöytäkirjojen yhdenmukaisuuden varmistaminen neuvoston hyväksymän ohjelman kanssa; suorat viittaukset perusoikeuskirjaan sekä muihin sosiaalisiin oikeuksiin; palkanmuodostusta koskevien kansallisten käytäntöjen ja instituutioiden sekä asianomaisen jäsenvaltion kansallisen uudistusohjelman ottaminen huomioon unionin kasvu- ja työllisyysstrategiassa; ja vaatimus siitä, että ohjelman julkisen talouden vakauttamistoimissa otetaan huomioon se, että on välttämätöntä varmistaa, että perustavanlaatuisilla politiikanaloilla, kuten koulutuksessa ja terveydenhuollossa, on käytettävissä riittävästi resursseja. Tämän vuoksi EVM-ohjelmassa on painotettu entistä enemmän sosiaalista yhteenkuuluvuutta, kasvua ja työllisyyttä (muiden muassa aktiivista työvoimapolitiikkaa); ja komissio on ensimmäistä kertaa toteuttanut sosiaalisten vaikutusten arvioinnin. Tämän lisäksi uudessa oikeudellisessa kehyksessä komissiolle luotiin edellytykset teknisen avun antamiseen Kreikalle, jotta sen hallinnollisia valmiuksia saataisiin parannettua ja ohjelman toteuttamisessa ilmenneet ongelmat voitaisiin ratkaista.

V

Vaikka komissio on oikeudellisista/institutionaalisista syistä tämän toiminnantarkastuksesta laaditun kertomuksen vastaanottaja, myös euroryhmällä ja unionin muilla toimielimillä on keskeinen tehtävä, jossa on tapahtunut huomattavia muutoksia peräkkäisten ohjelmakausien aikana. Kunkin ohjelman aikana ja EVM:n nykyisen vakaustukiohjelman suunnitteluvaiheessa ja yksittäisten päätösten tekohetkellä tosiasiallisesti vallinneen hallintokehyksen hyvä tuntemus ja pohdinta ovat välttämättömiä, jotta kyetään asianmukaisesti hahmottamaan, mikä osapuoli on kulloinkin ollut vastuussa tehdyistä toimista ja päätöksistä.

Komissio on suunnitellut ja toteuttanut toimensa monimutkaisessa institutionaalisessa ympäristössä, joka on muuttunut merkittävästi vuodesta 2010 samalla, kun toimien oikeusperusta on muuttunut. Lisäksi komission tehtävä neuvotteluprosessissa edellyttää vuorovaikutusta ei ainoastaan kansallisten viranomaisten ja muiden EU:n toimielinten kanssa vaan myös useiden kansainvälisten järjestöjen ja euroryhmän kanssa. Tältä osin on huomattava, että vaikka Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) puitteissa taikka sittemmin Euroopan vakausmekanismin (EVM) perustamisesta tehdyssä sopimuksessa komissiolle ja Euroopan keskuspankille (EKP) uskotut tehtävät ovatkin tärkeitä, ne eivät anna minkäänlaista valtaa itsenäiseen päätöksentekoon. Vastuu poliittisista valinnoista ja niiden toteuttamisesta on sitä paitsi kansallisilla viranomaisilla.

Kaikki yhteisymmärryspöytäkirjat ovat perustuneet kaikkien instituutioiden, Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) mukaan lukien, kanssa yhdessä sovittuihin yhteisiin ehtoihin, jotka on laadittu yhteisymmärryksessä Kreikan viranomaisten kanssa ja jotka ovat syntyneet sisäisten neuvottelujen ja seikkaperäisen vuoropuhelun tuloksena. Euroryhmä on painottanut yhteisten ehtojen välttämättömyyttä. Tämä edellytti kompromissiratkaisujen neuvottelemista muiden instituutioiden, nimittäin IMF:n ja EKP:n, kanssa. Poliittiset ehdot suunniteltiin sen jälkeen, kun instituutioiden kesken oli käyty yksityiskohtaisia sisäisiä neuvotteluja, joihin liittyi lukuisia suullisia ja kirjallisia lausuntokierroksia. Teknisen avun antamisella – tarvittaessa – pyrittiin siihen, että kansallisille viranomaisille tarjottaisiin parasta mahdollista tukea ehtojen panemiseksi täytäntöön sovittuihin määräaikoihin mennessä. Tämän useasta eri instituutiosta koostuvan järjestelmän yhtenä vahvuutena on se, että eri instituutiot voivat jakaa keskenään asiantuntemustaan, mikä on usein parantanut politiikan suunnittelun laatua.

Edelleen on huomattava, että jäsenvaltiot – tai EVM-järjestelmässä EVM:n jäsenet – vahvistavat rahoituspuitteet ja päättävät myös velkaan liittyvistä toimenpiteistä. EKP:llä ja sittemmin yhteisellä valvontamekanismilla (YVM) on erityisiä rahoitusvakauden varmistamiseen liittyviä tehtäviä, ja valvontaviranomaisina ne tekevät päätöksiä itsenäisesti eivätkä tietyissä tapauksissa jaa luottamuksellisia, markkinoiden kannalta merkittäviä tietoja muiden instituutioiden kanssa.

VIII

Euroalueella ei ollut rahoitusvälineitä eikä oikeudellista kehystä, joiden avulla euroalueen maille olisi voitu antaa rahoitustukea. Ensimmäinen ohjelma, joka rahoitettiin Kreikan lainajärjestelyllä, perustettiin nopeasti, jotta valtio välttyisi ajautumasta maksukyvyttömyyteen. Koska tarvittavaa kehystä ei ollut, komissio ja euroryhmä turvautuivat IMF:n kehittämiin puitteisiin ja menetelmiin, sillä IMF oli tuolloin se kansainvälinen organisaatio, jolla oli valtuudet tällaisten ohjelmien toteuttamiseen ja kokemusta niiden läpiviennistä. Komissio kodifioi virallisesti omat menettelynsä vuonna 2011. Poliittiset toimet asetettiin asianmukaisesti etusijalle – erityisesti yhteisohjelmassa IMF:n kanssa. Komissio hyödynsi muiden muassa IMF:n yleisesti tunnettua ”valmistelutoimiin” ja ”rakenteellisiin vertailuarvoihin” perustuvaa järjestelmää – kyse on elintärkeistä uudistuksista, jotka ovat tarkistuksen loppuun saattamisen ja maksun suorittamisen edellytyksiä. Näitä välineitä kehitettiin asteittain ottamalla käyttöön täydentäviä valmistelutoimia rakenneuudistusten alalla ja asettamalla välitavoitteita. Parhaillaan meneillään olevassa EVM:n vakaustukiohjelmassa on lisäksi otettu käyttöön ”keskeisten tuotosten” käsite.

IX

Kukin instituutio toimii kuhunkin ohjelmaan sovellettavassa oikeudellisessa kehyksessä.

XI

Kun tärkeitä uudistuksia suunniteltiin ja toteutettiin, taloudellinen tilanne oli vaikea ja rahoitusmarkkinat olivat erittäin epävakaat. Pääomapohjan onnistunut vahvistaminen, huomattavat uudelleenjärjestelyt ja sääntelyn ja hallinnon uudistukset, jotka toteutettiin suorana vastauksena vakavaan kriisiin ja sen orastavien negatiivisten vaikutusten hillitsemiseksi, mahdollistivat koko järjestelmän vakauttamisen. Näin pystyttiin saavuttamaan ohjelmien keskeinen tavoite: valtio välttyi maksukyvyttömyydeltä ja rahoitusvakaus saatiin varmistettua. Hinta, joka olisi tullut maksettavaksi vaihtoehtoisen skenaarion toteutumisesta (rahoitusjärjestelmän romahtamisesta), olisi ollut rahoitusmarkkinoiden, talouden ja sosiaalisen elämän aloilla vielä paljon huomattavampi.

XII

Poliittinen epävakaus synnytti ajan kuluessa uudistusohjelmaan sitoutumiseen liittyviä haasteita; tämä on yksi keskeisistä tekijöistä, jotka on pidettävä mielessä silloin, kun arvioidaan tällä alalla saavutettuja poliittisia tuloksia.

XIII

Kreikassa koettiin toistuvia ja pitkiä poliittisen epävakauden kausia, jotka nostivat uudelleen esiin epävarmuuden poliittisesta linjasta, sitoutumisesta uudistuksiin ja uudistusten tehokkaasta täytäntöönpanosta. Kreikka onnistui kuitenkin pääsemään takaisin markkinoille huhtikuussa ja heinäkuussa 2014 – tätä ennen Kreikka oli toteuttanut jatkuvia uudistuksia, tarkistukset oli saatu onnistuneesti päätökseen, ja maan kasvunäkymät olivat parantuneet. Tämä osoittaa selvästi, miten uudistusten tehokkaalla toteuttamisella edistetään markkinaosapuolten keskinäisen luottamuksen parantumista ja onnistunutta paluuta markkinoille.

Ensimmäinen luetelmapallo: Onnistuminen kasvun palauttamisessa riippuu ohjelman toteuttamisen onnistumisesta. Kasvua ei voitu saavuttaa puuttumatta kriisin taustalla olleisiin Kreikan valtion ja talouden systeemisiin ja rakenteellisiin heikkouksiin. Tätä perimmäistä tavoitetta ei täysin saavutettu, koska sekä ensimmäinen että toinen ohjelma keskeytettiin.

Kolmas luetelmapallo: Ohjelmien toteuttamisella estettiin rahoitusjärjestelmän romahtaminen, jonka seuraukset Kreikan valtiolle ja rahoitusvakaudelle olisivat olleet paljon nyt koettua dramaattisemmat. Epätoivotut makrotaloudelliset ja poliittiset tapahtumat ja ohjelmien sisältämien rahoitusmarkkinoiden uudistusten pitkittyminen vaikuttivat kuitenkin osaltaan pankkien taseiden heikkenemiseen.

XIV

Ks. komission vastaukset kertomuksen Johtopäätökset ja suositukset -osaan jäljempänä.

Johdanto

06

Kesäkuun lopussa 2015 Kreikan hallitus päätti yksipuolisesti, ettei se vie toista ERVV-ohjelmaa päätökseen, ja päätti kansanäänestyksen järjestämisestä.

08

Ks. komission vastaus Tiivistelmän V kohtaan (institutionaalinen ympäristö).

Huomautukset

Osa 1 – Kreikan Talouden Sopeutusohjelmien Hallinnointi 24

Ks. komission vastaus VIII kohtaan.

25

Ensimmäisessä ohjelmassa komissio ja euroryhmä turvautuivat IMF:n puitteisiin ja menetelmiin – IMF oli tuolloin se kansainvälinen organisaatio, jolla oli valtuudet tällaisten ohjelmien toteuttamiseen ja kokemusta niiden läpiviennistä.

Ennen ohjelman varsinaista suunnittelua tehtiin runsaasti tutkimustyötä, jossa kartoitettiin tekijöitä, joihin uudistuksilla tulisi puuttua, sekä laadittiin kriteereitä, joiden perusteella uudistukset voitaisiin asettaa etusijajärjestykseen. Tämän lisäksi komissio pystyi käyttämään hyväkseen menetelmiä ja analyysityökaluja, joita oli kehitetty ja joita sovellettiin tavanomaisissa valvontajärjestelmissä muiden muassa ennusteiden laadinnassa, finanssipolitiikan virityksen ja talouden kestävyyden analysoinnissa, eläkeasioissa ja rakennepolitiikkojen/-uudistusten vertailuanalyyseissa.

27

Komissio laati analyysiasiakirjoja, jotka tukivat poliittisia katsauksia ja vahvistivat ehtojen suunnittelua muiden muassa säänneltyjen ammattien alalla.

Kreikan hallitus täytti ajallaan esimerkiksi ensimmäiset säänneltyjä ammatteja ja palveludirektiiviä koskevat ehdot, joskin Kreikan viranomaisten uudistamisinnon laantuminen johti lopulta kuitenkin viivästymisiin.

28

Ensimmäinen luetelmapallo: Vaikka tietyt ehdot ilmaistiin alkuvaiheessa yleisluontoisesti (mutta kuitenkin niin, että niiden lopullinen tavoite oli selkeästi määritelty), säännölliset neuvottelukierrokset viranomaisten kanssa johtivat lopulta yksityiskohtaisempiin ohjeisiin, joissa vahvistettiin keinot ja vaiheet, joissa tällaiset uudistukset tultaisiin panemaan täytäntöön. Tietyissä tapauksissa tämä lähestymistapa ei johtanut uudistusten asianmukaiseen täytäntöönpanoon. Tulkintakysymykset eivät kuitenkaan välttämättä olleet pääsyynä täytäntöönpanon viivästymiseen.

Toinen luetelmapallo: Ennen kuin Kreikan viranomaiset sitoutuvat ehtoihin ja allekirjoittavat yhteisymmärryspöytäkirjan, jokaisesta ehdosta käydään aina keskusteluja ja ehdoista sovitaan viranomaisten kanssa sekä teknisellä että poliittisella tasolla sen varmistamiseksi, että toteutettavasta uudistusprosessista on olemassa syvällinen yhteisymmärrys ja että osapuolet ovat sitoutuneita sen toteuttamiseen.

Ehtojen yksityiskohtaisuus perustui siihen, että uudistusten toteutustapa oli määriteltävä selkeästi ja täytäntöönpanon haasteisiin oli puututtava. Viranomaisten hallinnollisiin valmiuksiin liittyvät haasteet johtuivat sitä paitsi siitä, että verohallinnon tehokkuuden todellinen parantaminen edellytti niiltä lukuisia toimenpiteitä – haasteet eivät niinkään johtuneet ehtojen yksityiskohtaisuudesta.

Toisen ohjelman aikana heikko sitoutuminen uudistuksiin oli toistuva ongelma – erityisesti verohallinnon henkilöstöllä.

29

Ks. komission vastaus Tiivistelmän IV kohtaan, jossa käsitellään ohjelman tavoitteita ja yleistä taustaa.

EVM-ohjelman kokonaisvaltaisten uudistusten rinnalla on lisäksi toteutettu joukko poikkeuksellisia toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on ollut auttaa Kreikkaa hyödyntämään käytettävissä olevia EU:n varoja ja teknistä apua parhaalla mahdollisella tavalla. Nämä toimenpiteet perustuvat komission aloitteeseen, joka esitettiin 15. heinäkuuta 2015 annetussa tiedonannossa ”Uusi alku työllisyydelle ja kasvulle Kreikassa”.

30

Ensimmäisessä ohjelmassa oli enemmän horisontaalisiin politiikkoihin liittyviä osatekijöitä, kun taas tietyille aloille nimenomaisesti kohdennettujen ehtojen määrä kasvoi toisessa ohjelmassa ja samalla otettiin käyttöön ehtoja, jotka koskivat liiketoimintaa rajoittavien asetusten karsimista ja jotka oli kohdennettu muiden muassa rakennusaineisiin ja tuotantoon sekä matkailuun ja vähittäiskauppaan.

Nämä ehdot toteutettiin OECD:n kilpailuvaikutusten arvioinnin ohjeiston avulla.

Laatikko 2 – Tuotemarkkinoiden uudistukset verrattuna työmarkkinoiden ja verotuksen uudistuksiin

Komissio oli täysin tietoinen korkeampien välillisten verojen vaikutuksesta hintakehitykseen. Kreikan taloudessa on kuitenkin ollut meneillään hintojen mukautusprosessi, joka on osaltaan edesauttanut hintakilpailukyvyn elpymistä.

Ensimmäisen ohjelman ensisijaisena tavoitteena oli palauttaa Kreikan kyky saada markkinarahoitusta, ja tämä edellytti keskittymistä julkisen talouden vakauttamiseen. Kreikan rahoitustukiohjelmien yleistä suunnittelua kuitenkin tuettiin yksiselitteisellä strategialla. Rakenneuudistukset olivat ohjelmassa keskeisessä asemassa, ja niiden nimenomaisena tarkoituksena oli tuottaa ohjelman aikahorisontin ylittäviä positiivisia vaikutuksia.

39

Komissio käytti hyväkseen kansainvälisistä lähteistä saatavilla olleita indikaattoreita verratakseen Kreikan suoriutumista ja edistymistä ajan kuluessa – nämä indikaattorit eivät kuitenkaan aina olleet kattavia, ja ne olivat saatavilla vasta viiveellä. Tällaisia indikaattoreita olivat muiden muassa OECD:n tuotemarkkinaindikaattorit, joilla mitataan säänneltyjen ammattien uudistamisessa saavutettua edistystä, sekä Maailmanpankin Doing Business -indikaattorit.

Yhteisymmärryspöytäkirjoihin sisältyi lisäksi erityisiä ehtoja, jotka koskivat säänneltyjen ammattien uudistamisen vaikutusten arviointia – ehtoihin kuului muun muassa 20 suurimmasta ammattiryhmästä laadittava katsaus, jossa tuli tarkastella esimerkiksi sitä, miten vapaata ammatinharjoittaminen on, ja markkinoiden uusista tulokkaista ja hintojen muutoksista saatuja tuloksia.

40

Kriisin aikana on ensiarvoisen tärkeää asettaa toimet etusijajärjestykseen – erityisesti silloin, kun kaikkien tosiasiallisten ja potentiaalisten ongelmien välittömään ratkaisemiseen on käytettävissä rajallisesti institutionaalisia valmiuksia.

Kreikan rahoitustukiohjelmissa etusijalle asetettiin pääomapohjien vahvistamiset, joiden toteuttamista valvontaviranomaiset pyysivät pikaisesti rahoitusvakauden parantamiseksi.

Ratkaisun löytäminen järjestämättömien lainojen aiheuttamaan ongelmaan oli seuraava tärkeä vaihe, sillä järjestämättömien lainojen määrä oli lisääntynyt pitkittyneen kriisin seurauksena. Järjestämättömien lainojen ongelman ratkaiseminen on pitkä ja monimutkainen prosessi, joka vaatii uudistusten toteuttamista useilla rintamilla (muun muassa lainsäädännössä, valvonnassa, hallinnossa, sääntelyssä) ja eri ympäristöissä, joista kullakin on omat erityispiirteensä (kotitalouksien velat, pk-yritysten ja suuryritysten velat). Komissio muistuttaa, että vuoden 2013 omaisuuserien laadun tarkasteluun kuului arvoltaan alentuneiden omaisuuserien tarkastelu, jossa mitattiin pankkien varautumista ja valmiutta järjestämättömien lainojen hallinnointiin.

Kreikan rahoitusvakausrahastossa komissiolla on ainoastaan tarkkailijan asema.

45

Ei ole olemassa mitään yhtä makrotalouden mallia, jota voitaisiin vaivattomasti käyttää talouden ennusteiden laadintaan.

Lisäksi on ensiarvoisen tärkeää, että Kreikan nopeasti muuttuva taloudellinen ja poliittinen tilanne otetaan järjestelmällisesti huomioon silloin, kun arvioidaan ohjelmissa hyväksyttyjen politiikkojen oikea-aikaisuutta, laatua ja vaikutusta.

Laatikko 4 – Ennusteiden koordinointi

Kaikissa ohjelmien vaiheissa makrotalouden ja julkisen talouden ennusteiden keskinäistä vaikutusta arvioitiin iteratiivisessa prosessissa, jossa uusien julkisen talouden toimenpiteiden vaikutus sisällytettiin makrotalouden perusskenaarioon ja viimeksi mainittua käytettiin julkisen talouden ennusteiden arviointiin.

48

Koska paineet olivat suuret ja määräajat erittäin tiukat, toisinaan on voinut tapahtua pieniä virheitä tai esiintyä pieniä puutteita. Kaikissa ohjelmien vaiheissa tietojen ja laskelmien laatu tarkastettiin ja niitä vertaisarvioitiin instituutioiden kesken huolellisesti ja järjestelmällisesti.

50

Kahdeksan miljardin euron summaa pidettiin karkeasti arvioiden kohtuullisena tavoitteena, kun otettiin huomioon ohjelman päättymisen jälkeiset rahoitustarpeet, joiden suuruus puolestaan riippui mahdollisesti toteutettavista velkatoimenpiteistä.

Lisäksi on syytä muistaa, että institutionaalinen ja oikeudellinen kehys oli monimutkainen ja siihen kuului suuri joukko erilaisia toimijoita ja päätöksentekoelimiä.

51

Koska taloustieteellisessä kirjallisuudessa asiasta ei ole olemassa yhteisymmärrystä, ennusteiden laadinnassa on tukeuduttava useisiin eri tutkimuksiin, jotka voivat antaa osviittaa vaikutusten laajuudesta.

Makrotalouden ja julkisen talouden ennusteet on sitä paitsi yhdistetty, ja näin on menetelty myös muiden kuin komission ennusteissa ja muissa kuin Kreikkaa koskevissa ennusteissa.

Osa 2 – Uudistusten suunnittelu ja toteutus 56

Komissio painottaa, että kaikissa rahoitustukiohjelmissa vastuu poliittisista valinnoista ja niiden toteuttamisesta on kansallisilla viranomaisilla.

57

Ks. komission vastaus Tiivistelmän IV kohtaan (tavoitteet ja tausta).

59

Ks. komission vastaus Tiivistelmän IV kohtaan (ohjelman tavoitteet).

61

Ks. komission vastaus Tiivistelmän IV kohtaan (ohjelman tavoitteet).

63

Ks. komission vastaus Tiivistelmän IV kohtaan (ohjelman tavoitteet).

Puuttuminen verojen kiertämiseen ja verosäännösten noudattamisen parantaminen ovat Kreikan tapauksessa selvästi tärkeitä tavoitteita, joihin uudistuksilla tulisi pyrkiä. Näihin tavoitteisiin ei kuitenkaan päästä nopeasti. EVM-ohjelmassa tällaiset toimenpiteet ovat olleet keskeisessä asemassa, ja niiden toteuttamisessa on käytetty hyväksi aiemmista ohjelmista saatuja kokemuksia.

Laatikko 6 – Toimenpiteiden kattavuus

Asiantuntijat ovat kritisoineet julkisten instituutioiden kanssa suoritettaviin alv-toimiin tarkoitettua maksujen ositusmekanismia. Julkisen sektorin kanssa suoritettaviin alv-toimiin tarkoitettua maksujen ositusmekanismia on käytetty Italiassa, mutta sekä liiketoiminnan harjoittajat että veroasiantuntijat ovat kritisoineet sen käyttöä.

Sähköisten verotusjärjestelyiden tehokas käyttö edellyttää, että verohallinnolla on käytössä pitkälle kehittyneitä tietojärjestelmiä – Kreikassa näin ei kuitenkaan ollut.

Laatikko 6 – Alkuvaiheen yksityiskohtaisuus

Ensimmäisessä ohjelmassa ei vahvistettu niiden uudistusten kaikkia yksityiskohtia, jotka oli sitouduttu toteuttamaan. Ohjelmien kuluessa yksityiskohtia kuitenkin tarkennettiin saatujen kokemusten perusteella viranomaisten käsitysten selkeyttämiseksi ja jälkiarviointien helpottamiseksi.

66

Verovelkojen kasvuun on vaikuttanut se, että niiden poistamisprosessi otettiin käyttöön vasta vuonna 2014 ja prosessi on lisäksi erittäin pitkä (verovelka asetetaan ensin karanteeniin, jos velallisella ei ole riittäviä edellytyksiä velan takaisinmaksuun; tämän jälkeen velka poistetaan, mutta tämä tapahtuu vasta 10 vuoden päästä edellyttäen, että velallisen maksukyky ei ole sillä välin parantunut).

On teknisesti huomattavan haastavaa kehittää ohjelmien tarkistuskausien aikana ilmoittamattomien verojen arvioidun määrän seurantaan täsmällisiä indikaattoreita.

68

Ohjelmiin sisältyi riittävä strateginen kehys julkishallinnon uudistusten toteuttamiseen. Tällä alalla ensisijainen painopiste oli julkisen talouden vakauttaminen, ja siksi julkisen talouden uudistukset olivat uudistusten toteuttamisjärjestyksessä ensimmäisinä ja rakenneuudistukset käynnistettiin vasta niiden jälkeen.

Komissio tarjosi tilaisuuksia parhaiden käytäntöjen vaihtoon ja antoi tähän teknistä apua erityisesti Kreikka-työryhmän kautta. Komissio on pahoillaan siitä, että sidosryhmien osallistamisyritykset eivät tuottaneet toivottua tulosta. Jatkuvuuden ja vakauden puute olivat todellakin merkittäviä ongelmia, sillä Kreikan hallituksessa tapahtui jatkuvasti muutoksia. (Ks. myös vastaus 76 kohtaan.)

Lisäksi Kreikan hallinnon toiminta oli hyvin hidasta ja hallinnossa esiintyi paljon muutosvastarintaa.

73

Komissio asetti kunnianhimoisia määräaikoja, mutta kertomuksessa annettu esimerkki liian kunnianhimoisista määräajoista ei ole tarkoituksenmukainen.

Arviointijärjestelmän uudistusten suunnittelua ja toteutusta ei viety uudessa ohjelmassa loppuun siksi, että toisen ohjelman yleinen täytäntöönpano oli käytännössä pysähdyksissä syksystä 2014 aina elokuuhun 2015, jolloin EVM-ohjelma käynnistettiin. Näin ollen ei voida tietää, olivatko toisessa ohjelmassa asetetut määräajat liian kunnianhimoisia; täytäntöönpanoon ei edes pyritty, koska ohjelma päättyi ennen kuin täytäntöönpano olisi ollut mahdollista saattaa päätökseen.

Uutta arviointijärjestelmää ollaan lisäksi parhaillaan toteuttamassa EVM-ohjelmassa. Ehdoista sopimisen ja sekundaarilainsäädännön valmistumisen välinen aika oli kymmenen kuukautta (elokuusta 2015 kesäkuuhun 2016), mikä alitti yhdellä kuukaudella toisessa ohjelmassa asetetun määräajan; varsinainen arviointi tehdään kuitenkin vuonna 2017, sillä se perustuu vuoden 2016 lopussa kerättyihin tietoihin, jotta kehityksestä saadaan kattava kuva.

78

Ohjelmissa puututtiin luotonannon avaintekijöihin – tämä tarkoitti muiden muassa pankkien pääomaa ja maksuvalmiutta koskevia politiikkoja sekä puuttumista järjestämättömiin lainoihin. Luottokannan supistumiseen vaikuttavat tekijät ovat monimutkaisia ja ilmentävät luottomarkkinoiden rakenteellisia ongelmia. Korkean koron periminen uusista lainoista on näin ollen lähinnä merkki syvästä taantumasta ja johtuu lainanottajien kyvyttömyydestä maksaa lainojaan takaisin.

Komissio on samaan aikaan pyrkinyt lisäämään EU:lta ja kansainvälisiltä rahoituslaitoksilta (EBRD:ltä, EIP:ltä ja EIR:ltä) saatavaa rahoitusta – tämä rahoitus sisältää myös pk-yrityksille suunnattuja rahoitusvälineitä.

79

Analyysi ilmensi kaikkien osallisina olleiden instituutioiden yhteistä näkemystä ja perustui tuolloin käytettävissä olleisiin tietoihin. Analyysissa hyödynnettiin myös riippumattomien asiantuntijoiden antamaa tietoa.

Kreikan rahoitusvakausrahaston, Kreikan keskuspankin ja Kreikan valtiovarainministeriön konsultteina toimineet ammattimaiset investointipankkiirit laativat puitteet pääomapohjan vahvistamiselle.

80

Vuosien 2013, 2014 ja 2015 pääomatarpeiden määrittäminen oli yksinomaan valvontaviranomaisten vastuulla. Komissio ja muut instituutiot antoivat ainoastaan teknistä apua stressitestin puitteiden kehittämiseen.

Poliittiset tapahtumat ja niitä seurannut epävarmuus ja epävakaus vaikuttivat niin ikään erittäin negatiivisesti BKT:n kasvuun, eikä tätä kehitystä voitu ennakoida.

81

Kansallisten viranomaisten vastuulla on toteuttaa ennalta määritellyt tehtävät sovituissa puitteissa.

Komissio ei puutu valvontaviranomaisen ja pankkien väliseen suhteeseen.

82

EU:n valtiontukisääntöjen mukaan tuki on rajattava välttämättömään vähimmäismäärään, ja tuella on näin ollen katettava pankin pääomatarpeet vain, mikäli yksityistä markkinarahoitusta ei ole saatavilla. Kuten komission vuosina 2014 ja 2015 tekemissä valtiontukipäätöksissä selitetään, Kreikan rahoitusvakausrahaston osallistumista ei voida pitää markkinatoimena, sillä rahasto ei sijoittanut samoilla ehdoilla ja samoihin liiketoimiin kuin muut sijoittajat. Vuoden 2014 pääomapohjan vahvistamisessa otettiin käyttöön mekanismi, jolla määritettiin, millä hinnalla Kreikan rahoitusvakausrahasto voisi osallistua investointeihin – tarkoitus oli nimenomaan estää rahaston omistuksen liiallinen väheneminen. Vuoden 2015 pääomapohjan vahvistamisessa Kreikan rahoitusvakausrahaston osallistumiselle ei määritelty ennakolta vähimmäishintaa markkinoilla vallinneiden erityisolosuhteiden vuoksi, ja viranomaisten päätöksestä rahoitusvakausrahaston merkintähinta määriteltiin kansainvälisten asiantuntijoiden suorittamassa ja valvomassa tarjouskirjamenettelyssä.

Nämä mekanismit auttoivat osaltaan pienentämään Kreikan rahoitusvakausrahaston tappioita. Osakkeiden hintakehitys seuraavassa pääomapohjan vahvistamisessa kuvastaa yksityisten sijoittajien ottamaa riskiä äärimmäisen epävarmassa tilanteessa.

83

Kreikan erityistapauksessa kaikille ohjelmassa mukana olleille instituutioille kävi pian selväksi, että omaisuudenhoitoyhtiön perustaminen ei olisi riittävä ratkaisu useista eri syistä, joita olivat muiden muassa seuraavat: useimmille talouden sektoreille levinneiden järjestämättömien lainojen heterogeenisuus, tällaisen rakenteen erittäin suuret kustannukset, hallintoon liittyvät huolenaiheet, pankkien ja asiakkaiden välisen suhteen tärkeys tilanteessa, jossa maksujen strategiset laiminlyönnit olivat laajalle levinnyt ongelma, ja vaikutus pankkien taseisiin.

84

Ks. komission vastaus Tiivistelmän IV kohtaan (ohjelman tavoitteet).

85

Maksukyvyttömyyteen liittyvän lainsäädännön ja oikeuslaitoksen valmiuksien parantamisessa on kyse monimutkaisesta uudistuksesta, jonka toteuttaminen edellyttää monia eri toimia. Vuosina 2010–2014 lainsäädäntöön, muiden muassa maksukyvyttömyysmenettelyä koskevaan lakiin, tehtiin lukuisia muutoksia ja samalla luotiin kehys tuomioistuimen ulkopuoliselle maksukyvyttömyysmenettelylle. Uudistusten täytäntöönpano on edelleen Kreikan viranomaisten vastuulla. Viranomaiset eivät panostaneet täytäntöönpanoon. Kreikan viranomaiset myönsivät yksipuolisella päätöksellä ulosmittaustapauksiin lisää maksuaikaa ja sittemmin vielä pidensivät maksuaikaa (viimeinen pidennyskausi päättyi 30. lokakuuta 2015).

Laatikko 10

Komissio muistuttaa, että viime kädessä uudistusten onnistunut toteuttaminen on ollut ja on edelleen Kreikan viranomaisten vastuulla.

Ks. vastaus 85 kohtaan.

86

Vaikka markkinat järjestämättömien lainojen hoitoa ja myyntiä varten perustettiin EVM-ohjelmassa, toisessa ohjelmassa yhteisymmärryspöytäkirjan keskeisenä ehtona oli vaatimus kokonaisvaltaisen strategian laatimisesta järjestämättömien lainojen käsittelyyn; Kreikan viranomaisilta oli näin ollen edellytetty toimivien järjestämättömien lainojen markkinoiden keskeisten esteiden poistamista jo hyvissä ajoin ennen lain hyväksymistä joulukuussa 2015. Tämän lisäksi komissio sekä joukko muita instituutioita ja kansainvälisiä kumppaneita pyysivät, että kaikki vapaiden järjestämättömien lainojen markkinoiden tiellä olleet esteet (muiden muassa liian byrokraattiset menettelyt, valvontavaatimukset, järjestämättömien lainojen myynnistä perittävät maksut) poistettaisiin, ja tämän perusteella lakiin tehtiin seuraavina kuukausina muutoksia, ja ensimmäinen tarkistus voitiin saattaa päätökseen. Suurimmat jäljelle jääneet esteet poistettiin lopulta vuonna 2017.

87

Vastuu uudistusten onnistuneesta toteuttamisesta on viime kädessä edelleen Kreikan viranomaisilla.

Ohjelman ehdoissa edellytettiin niin ikään selvitystilajärjestelyiden tarkistamista ja tehottomuuksien korjaamista. Ohjelmalla pyrittiin parantamaan sitä, kuinka selvitystilamenettelyt oli järjestetty ja miten näissä menettelyissä esiin tulleet ongelmat ratkaistiin.

88

Ensimmäisen ohjelman painopiste oli ensi sijassa kiireellisissä ja kriittisissä finanssipoliittisissa toimissa, kun taas pankkialan katsottiin tuolloin olevan melko hyvässä kunnossa. On totta, että ensimmäinen ohjelma ei sisältänyt pankkien hallinnointiin liittyviä suoria ehtoja, mutta tähän seikkaan puututtiin epäsuorasti ohjelman ehdoissa, jotka koskivat Kreikan rahoitusvakausrahaston perustamista.

Kreikan rahoitusvakausrahasto perustettiin jo ensimmäisen ohjelman aikana, ja sen tavoitteena oli vahvistaa pankkialan terveyttä ja häiriönsietokykyä, ja tältä osin hallinnointi oli yksi keskeisistä huolenaiheista.

Pankkien hallinnointiin liittyvät ongelmat saivat lisää näkyvyyttä, kun oli odotettavissa, että nykyisessä EVM-ohjelmassa pankkien pääomapohjan vahvistamiseen käytettäisiin lisää julkisia varoja.

89

Kaikkia pankkeja ei ole kansallistettu. Yksipuolisiin päätöksiin yksityisten pankkien johdon vaihtamisesta liittyy oikeudellisia ongelmia, jotka koskevat sitä, miten voidaan perustella suora puuttuminen pankin toimintaan tavalla, joka ei loukkaa omistusoikeuksia. Osakkaiden tehtävä on päättää pankin johdosta, mikä tunnustetaan myös EU:n lainsäädännössä.

Kreikan rahoitusvakausrahasto ei alkuvaiheessa osallistunut toimiin, sillä se katsoi, että pitkälle menevät hallinnolliset muutokset vakavan kriisin keskellä olisivat pahentaneet talletuspakoa, hävittäneet asianomaisista pankeista kokeneen johdon ja synnyttäneet näin suuria riskejä rahoitusvakaudelle. Tuohon aikaan pankkien oli määrä korottaa pääomaansa kattaakseen huomattavat pääomatarpeensa.

Koska pankkien hallitusten hallinnoinnin parantamisessa ei alkuvaiheessa edistytty, ongelmaan on puututtu EVM-ohjelman yhteisymmärryspöytäkirjaan sisällytetyllä ehdolla.

90

Lisävaatimuksilla halutaan osaltaan varmistaa, että pankkien hallituksissa on korkeatasoista osaamista eivätkä ne ole alttiita ulkopuolisten tahojen yrityksille sekaantua pankkien toimintaan.

Koska Kreikalle tuli ennennäkemättömiä maksuvalmiuden, pääomien ja omaisuuserien laatuun liittyviä ongelmia, oli ensiarvoisen tärkeää, että pankkien hallitukset palkkasivat parhaat mahdolliset asiantuntijat ratkomaan Kreikan pankkien erityisiä haasteita.

91

Vastuu uudistusten onnistuneesta toteuttamisesta on viime kädessä edelleen Kreikan viranomaisilla.

Komissio samoin kuin muut instituutiot valvoivat tarkasti vähemmän merkittäviä rahoituslaitoksia; rahoitusvakauden varmistaminen ja järjestelmän kannalta merkittävien pankkien tilanne olivat kuitenkin toiminnan painopisteitä.

EVM-ohjelmassa vähemmän merkittävät rahoituslaitokset eivät voineet saada julkisia varoja / ohjelman varoja pääomapohjansa vahvistamiseen. Ohjelmalla ei näin ollen voitu puuttua näiden pankkien toimintaan, elleivät ne sitten rikkoneet vakavaraisuussääntöjä.

Rahoituslaitokset eivät osallistuneet millään tavalla mainittuun tarkastukseen mutta suhtautuivat myönteisesti valvontaviranomaisten päätökseen sen toteuttamisesta.

Vähemmän merkittävien rahoituslaitosten valvontaan liittyviin ongelmiin puututtiin kokonaisvaltaisessa rahoitusalan kehyksessä, johon sisältyi koko pankkialan rakenneuudistus – useita vähemmän merkittäviä rahoituslaitoksia on pelastettu kriisistä, tai niiden toiminta on lopetettu.

92

Kreikan rahoitusvakausrahastoa koskevaan lakiin sisältyy yksityiskohtaiset säännöt siitä, mitkä päätökset kuuluvat johtokunnan ja mitkä yleisneuvoston vastuualueeseen (lain 4 §). Vastuu mahdollisista täytäntöönpanon virheistä on yksinomaan Kreikan rahoitusvakausrahastolla, sillä instituutioilla ei ole vastuuta sen tehtävien hallinnoinnista.

93

Vaikkakaan kaikki vaihdokset eivät johtuneet ohjelman vaatimuksista, monet vaihdokset olivat todellakin välttämättömiä rahoitusvakausrahaston toiminnan parantamiseksi – ne liittyivät erityisesti tarpeeseen varmistaa, että rahoitusvakausrahasto toimisi itsenäisesti antamatta ulkopuolisten vaikuttaa poliittisesti toimintaansa.

Vaikka tällaisilla muutoksilla saattoi olla kielteisiä vaikutuksia, niiden hyötyjä pidettiin menetyksiä suurempina.

94

Tätä tilannetta tulisi arvioida laajemmassa kontekstissa siten, että huomioidaan rahoitusmarkkinoilla vallitseva vaikea tilanne, jossa sijoituksia ei voida saada nopeasti takaisin. Pääomapohjan onnistunut vahvistaminen, huomattavat uudelleenjärjestelyt ja sääntelyn ja hallinnon uudistukset, jotka toteutettiin suorana vastauksena orastavien negatiivisten vaikutusten hillitsemiseksi, mahdollistivat koko järjestelmän vakauttamisen. Näin pystyttiin saavuttamaan ohjelmien keskeinen tavoite, nimittäin rahoitusvakaus. Hinta, joka olisi tullut maksettavaksi vaihtoehtoisen skenaarion toteutumisesta (eli rahoitusjärjestelmän romahtamisesta), olisi ollut rahoitusmarkkinoiden, talouden ja sosiaalisen elämän aloilla huomattava.

97

Komissio oli hyvin tietoinen harmaaseen alueeseen liittyvistä riskeistä, mutta niiden mielekäs arvioiminen olisi ollut mahdotonta niiden laittoman luonteen (ansiotulojen laittoman aliraportoinnin) vuoksi.

Komissio muistuttaa, että neuvottelut käytiin yhdessä muiden instituutioiden kanssa. Ks. komission vastaus Tiivistelmän V kohtaan (institutionaalinen ympäristö).

98

Ks. komission vastaus Tiivistelmän V kohtaan (institutionaalinen ympäristö).

99

Toimenpiteistä työehtosopimusneuvottelujen alalla sovittiin ja toimenpiteet toteutettiin vähitellen ja asteittain. Syy tähän ei kuitenkaan ollut se, etteivätkö osapuolet olisi olleet tietoisia siitä, että Kreikan talouden erityispiirteenä on mikro- ja pienyritysten suuri määrä. Pikemminkin kyse oli varovaisesta lähestymistavasta, jota täydennettiin myöhemmässä vaiheessa uusilla toimenpiteillä, joilla pyrittiin reagoimaan tilanteen jatkuvaan huononemiseen – yksi näistä toimenpiteistä oli ”henkilöiden liittojen” käyttöönotto, jonka myötä työehtosopimusneuvotteluja pystyttiin käymään yritystasolla myös sellaisissa yrityksissä, joissa ei ollut ammattiyhdistysten edustajia, ja joka vaikutti suoraan tuolloin vallinneisiin kansallisiin käytäntöihin.

100

Työmarkkinauudistusten osalta todetaan, että EVM-ohjelmaan sisällytettiin samat aiheet kuin aiempiin ohjelmiin kahdesta pääsyystä: ensinnäkin siksi, että joitain toisessa ohjelmassa sovituista toimenpiteistä ei ollut toteutettu; toiseksi siksi, että EVM-ohjelmassa oli tarkoitus suorittaa kattava arviointi aiemmin toteutetuista toimenpiteistä – joista osa oli luonteeltaan tilapäisiä – sen määrittämiseksi, olivatko toimenpiteet yhä riittäviä ja tarpeellisia. Komissio tunnustaa, että uudistusten toteuttamisessa oli huomattavia viiveitä, mutta katsoo kuitenkin, että ne oli ajoitettu ja jaksotettu asianmukaisesti.

Laatikko 11

Kansallisessa työehtosopimuksessa vahvistettua vähimmäispalkkaa alennettiin lailla, ja vahvistettiin uusi kehys, jossa otettiin käyttöön lakisääteinen vähimmäispalkka. Tämä uudistus muutti olennaisesti tapaa, jolla vähimmäispalkka Kreikassa määräytyi – aikaisemmin vähimmäispalkasta oli sovittu (työmarkkinaosapuolten itsenäisesti laatimissa) työehtosopimuksissa, mutta nyt käyttöön otettiin lakisääteinen (hallituksen asettama) vähimmäispalkka. Toisaalta vastikään vahvistettua kehystä oli määrä soveltaa ohjelman päättymisen jälkeen (toisin sanoen vakaassa talous- ja työmarkkinatilanteessa) – ohjelmakauden aikana vähimmäispalkka pidettäisiin jäädytettynä.

102

Kolmas luetelmakohta: Viittaus määrälliseen tasoon (15 prosentin vähennys) sisällytettiin osoituksena siitä suuruusluokasta, johon yksikkötyökustannusten vähennyksen odotettiin sijoittuvan. Yksikkötyökustannusten kehitys riippuu monimutkaisista vuorovaikutussuhteista, joihin julkiset viranomaiset voivat vaikuttaa mutta jotka eivät ole niiden suorassa ”hallinnassa”. Näin ollen olisi siis väärin pitää mainittua vähennystasoa selvänä tavoitearvona, johon onnistumista/suoriutumista on tarkoitus arvioida.

Osa 3 – Ohjelmien tavoitteiden saavuttaminen 106

Kun arvioidaan, onko rahoitustukiohjelmissa saavutettu niille asetetut päätavoitteet, on huomattava, että vastuu uudistusten oikea-aikaisesta ja tehokkaasta toteuttamisesta on kansallisilla viranomaisilla. Erityisesti on tärkeää ottaa huomioon kaikki ulkoiset tekijät, jotka eivät ole instituutioiden hallinnassa tai joihin ne eivät voi vaikuttaa. Tällaisia ulkoisia tekijöitä ovat muiden muassa taloudellinen ja poliittinen ympäristö, hallinnolliset valmiudet, sitoutuneisuus uudistusprosessiin, viestintäpolitiikka ja mahdolliset odottamattomat sokit (esimerkiksi ennenaikaiset vaalit, maailmantalouden taantuman syveneminen) tai muut ulkosyntyiset tekijät.

110

Ohjelmakauden aikahorisontin ylittävien rahoitusriskien osalta todetaan, että komission tekemissä rahoituslaskelmissa ja velkakestävyysanalyyseissa tarkastellaan ohjelman päättymisen jälkeisiä rahoitusolosuhteita.

Laatikko 12

IMF:n arvio julkisen talouden perusskenaariosta ja julkisen talouden toimenpiteistä on eronnut eri aikoina EU:n toimielinten arviosta.

123

Ohjelmien toteuttamisella pystyttiin estämään rahoitusjärjestelmän romahtaminen ja kaikki dramaattiset seuraukset, joita sillä olisi ollut Kreikan valtiolle ja rahoitusvakaudelle. Pankkien taseiden huononemisen perimmäisiä syitä ovat ohjelman rahoitusmarkkinoita koskevien uudistusten toteuttamisen pitkittyminen, toistuvat poliittisen epävakauden kaudet, joihin liittyi huomattavaa epävarmuutta ja epäluottamuksen lisääntymistä, sekä taantuman pitkittyminen.

124

Pitkän aikavälin kasvun palauttaminen on seurausta ohjelmien onnistuneesta toteuttamisesta, eikä sitä niinkään voida pitää lyhyen aikavälin tavoitteena. Ohjelman onnistuneisuutta voidaan arvioida vasta useita vuosia sen päättymisen jälkeen, sillä uudistuksilla on kumulatiivisia vaikutuksia vielä pitkään sen jälkeen, kun ohjelma on päättynyt.

Johtopäätökset Ja Suositukset

Suositus 1

Komissio hyväksyy suosituksen. Se määrittelee kehyksen ehtojen vahvistamista varten ja selventää, minkälaisia analyysityökaluja olisi käytettävä.

Suositus 2

Komissio hyväksyy suosituksen.

Suositus 3

Komissio hyväksyy suosituksen.

Komissio huomauttaa, että nykyinen EVM-sopimus antaa mahdollisuuden aiempaa kohdennetumpien ohjelmien toteuttamiseen, esimerkiksi ohjelmien kohdentamiseen tietyille aloille, joilla talous on epätasapainossa – tällöin kattava kasvustrategia ei välttämättä ole tarpeen.

Suositus 4

Komissio hyväksyy suosituksen.

Suositus 5

Komissio hyväksyy suosituksen. Useimmat toimenpiteet on tältä osin jo toteutettu osana EVM-ohjelmaa.

Suositus 6

Komissio hyväksyy suosituksen mutta muistuttaa, että se ei voi velvoittaa muita instituutioita hyväksymään työskentelytapoja, joiden periaatteista ja sisällöstä on sovittava yhteisesti.

Suositus 7

Komissio hyväksyy suosituksen. Komissio jo soveltaa laadunvalvontamenetelmiä muiden muassa yhteistyössä muiden instituutioiden kanssa. Komissio tulee arvioimaan nykyistä laadunvalvontaa ja parantamaan siihen liittyviä asiakirjoja.

141

Koska ensisijaisena tavoitteena oli julkisen talouden vakauttaminen, julkisen talouden uudistukset ja rakenteelliset uudistukset jaksotettiin. Varsinainen ongelma ei myöskään ollut uudistusten suunnittelu vaan niiden toteutus. Hallinnollisiin valmiuksiin liittyi todellakin haasteita, ja siksi Kreikalle annettiin tässä yhteydessä teknistä apua komission Kreikka-työryhmän perustamisen jälkeen.

Toistuvat pitkittyneen poliittisen epävakauden kaudet vaikeuttivat niin ikään tarjotun teknisen avun tehokasta hyödyntämistä ja rakenneuudistusten tosiasiallista toteuttamista.

Määrälliset tavoitteet asetettiin yhteistyössä ja yhteisymmärryksessä Kreikan viranomaisten kanssa.

Suositus 8

Komissio hyväksyy suosituksen.

Tekninen apu on kohdistettu huolellisesti niin, että se vastaa EVM:n vakausohjelman säännöksiä – yhteisymmärryspöytäkirjaan on sisällytetty nimenomainen maininta useisiin ohjelmaan kuuluviin uudistuksiin annettavasta tuesta. Kolmen kuukauden kuluessa EVM-ohjelman perustamisesta komissio sopi Kreikan viranomaisten kanssa rakenneuudistusten toteutusta tukevan teknisen yhteistyön suunnitelmasta (”Plan for technical cooperation in support of structural reforms”), joka on julkaistu myös komission verkkosivulla. Rakenneuudistusten tukipalvelu antaa Kreikan viranomaisille tukea ja koordinoi tuen antamista lähes kaikilla EVM-ohjelmassa uudistettavilla aloilla.

Suositus 9

Komissio hyväksyy suosituksen. Se aikoo lisätä ohjelmiin sisältyvien uudistusten suunnittelua koskevaa analyysityötään määrittelemällä ehtojen vahvistamiseen käytettävän kehyksen, mikä puolestaan selkeyttää sitä, millaisia analyysityökaluja olisi käytettävä.

146

Ohjelmien toteuttamisella pystyttiin estämään rahoitusjärjestelmän romahtaminen ja kaikki dramaattiset seuraukset, joita sillä olisi ollut Kreikan valtiolle, ja onnistuttiin palauttamaan rahoitusvakaus, mikä oli ratkaisevan tärkeää heikkenevän taloustilanteen helpottamiseksi. Pankkien taseiden huononemisen perimmäisiä syitä ovat ohjelman rahoitusmarkkinoita koskevien uudistusten toteuttamisen pitkittyminen, toistuvat poliittisen epävakauden kaudet, joihin liittyi huomattavaa epävarmuutta ja epäluottamuksen lisääntymistä, sekä taantuman pitkittyminen.

Suositus 10

Komissio hyväksyy suosituksen. Se on jo tehnyt jälkiarvioinnit muille euroalueen maille, joissa on toteutettu vakaustukiohjelmia.

Suositus 11

Komissio hyväksyy suosituksen.

Lyhenteet

BKT: Bruttokansantuote

ECFIN-pääosasto: Euroopan komission talouden ja rahoituksen pääosasto

EDP: Excessive Deficit Procedure

EEFs: European Economic Forecasts

EKP: Euroopan keskuspankki

EKT: Euroopan kansantalouden tilinpitojärjestelmä

ENFIA-vero: Yhdenmukainen kiinteistövero

EPL: Employment protection legislation

ERVM: Euroopan rahoituksenvakautusmekanismi

ERVV: Euroopan rahoitusvakausväline

EUTI: Euroopan unionin tuomioistuin

EVM: Euroopan vakausmekanismi

HFSF: Kreikan rahoitusvakausrahasto

IMF: Kansainvälinen valuuttarahasto

Lyhytaikaiset valtionobligaatiot: Yhden vuoden tai lyhyemmäksi ajaksi liikkeeseen laskettavat lyhytaikaiset velkainstrumentit

OECD: Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö

SEUT: Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus

YVM: Yhteinen valvontamekanismi

Loppuviitteet

1 Vuodesta 2008 lähtien Kreikan lisäksi neljä muuta euroalueen maata (Portugali, Irlanti, Espanja ja Kypros) sekä kolme euroalueen ulkopuolista maata (Latvia, Unkari ja Romania) ovat pyytäneet kansainvälistä rahoitustukea.

2 Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) on 189 maan muodostama organisaatio, jonka ensisijaisena tarkoituksena on varmistaa kansainvälisen valuuttajärjestelmän vakaus. Muiden toimien ohella IMF antaa lainoja jäsenvaltioille, joilla on tosiasiallisia tai mahdollisia maksutaseongelmia. Lainojen ehtona on, että maat toteuttavat toimia, joilla pyritään korjaamaan taustalla olevat ongelmat.

3 Ensimmäinen helmikuun 2015 ja toinen kesäkuun 2015 loppuun asti.

4 Kaikilla kolmella ohjelmalla oli samat tavoitteet. Kolmannessa ohjelmassa julkishallinnon modernisointiin puututtiin sitä koskevalla tavoitteella, jolla tunnustettiin asiaa koskevien uudistusten merkitys, mutta ensimmäisessä ja toisessa ohjelmassa julkishallinnon uudistamiseen puututtiin tavoitteessa ”Kasvu ja kilpailukyky”.

5 Sopimus Euroopan vakausmekanismin perustamisesta, 12 ja 13 artikla.

6 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 472/2013, annettu 21 päivänä toukokuuta 2013, rahoitusvakautensa osalta vakavissa vaikeuksissa olevien tai vakavien vaikeuksien uhasta kärsivien euroalueen jäsenvaltioiden talouden ja julkisen talouden valvonnan tiukentamisesta (EUVL L 140, 27.5.2013, s. 1).

7 Asetus (EU) N:o 472/2013.

8 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (127 ja 282 artikla) sekä jäsenvaltioiden viranomaisten velvollisuudesta kuulla Euroopan keskuspankkia suunnitelmista lainsäädännöksi 29 päivänä kesäkuuta 1998 tehdyn neuvoston päätöksen 98/415/EY (EYVL L 189, 3.7.1998, s. 42) 2 artiklan perusteella.

9 Ehdot koskivat tiettyjen politiikanalojen uudistusten tai lainsäädäntömuutosten toteuttamista.

10 Ensimmäisessä ja toisessa ohjelmassa kirjeet osoitettiin euroryhmän puheenjohtajalle, komission varapuheenjohtajalle ja EKP:n pääjohtajalle. Sama kirje lähetettiin myös IMF:lle.

11 IMF ei ollut keväällä 2017 päässyt sopimukseen taloudellisesta osallistumisestaan kolmanteen ohjelmaan. Se osallistui kuitenkin täysimittaisesti valmisteluprosessiin.

12 Komission, IMF:n ja EKP:n johtohenkilöt suorittivat tarkastuskäynnit. Niiden tarkoituksena oli (1) päivittää ennusteet ja arviointi maan tilanteesta keskeisillä politiikanaloilla; (2) arvioida ehtojen noudattamista; (3) tarkistaa poliittisia ehtoja seuraavaa tarkistusta varten.

13 Ohjelma-asiakirjaluonnosten ohella komissio antoi neuvostolle 10. toukokuuta 2010 tehdyn neuvoston päätöksen 2010/320/EU mukaisen komission tiedonannon ehtojen noudattamisesta sekä komission suosituksen neuvoston päätökseksi, jolla muutetaan neuvoston päätöstä 2010/320/EU (126 ja 136 artikla).

14 Toisen ohjelman kolmannesta tarkistuksesta (joulukuu 2012) lähtien ohjelmien tarkistuksista ei tehty erillisiä neuvoston päätöksiä, koska ne eivät aiheuttaneet merkittäviä muutoksia poliittisissa vaatimuksissa.

15 Lainasopimuksen laati Euroopan komissio, joka hallinnoi lainanantotoimia. Ensimmäisen ohjelman osalta lainasopimus tehtiin kahdenvälisesti euroalueen jäsenvaltioiden ja Kreikan välillä.

16 Euroryhmä on epävirallinen elin, jossa euroalueen jäsenvaltioiden valtiovarainministerit keskustelevat euroon liittyvistä, yhteisellä vastuullaan olevista kysymyksistä.

17 Valmisteluelin, joka koostuu talous- ja rahoituskomiteaan kuuluvien euroalueen jäsenvaltioiden, komission ja Euroopan keskuspankin edustajista.

18 Tässä kertomuksessa esitetään yksityiskohtaisempi toimikohtainen analyysi Kreikan talouden sopeutusohjelmista kuin tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomuksessa nro 18/2015, jonka yhteydessä tarkastustyö kohdistui viiteen ohjelman piiriin kuuluneeseen maahan. Kertomusten johtopäätökset ja suositukset ovat kuitenkin samanluonteisia, sillä talouden ja rahoituksen pääosasto hallinnoi asianomaisia ohjelmia rinnakkain. On kuitenkin huomautettava, että Kreikan ohjelma oli laajuudeltaan ja kooltaan poikkeuksellinen ja ohjelman hallinnoinnin kannalta erityisen haastava.

19 IMF:n osallistumista Kreikan talouden sopeutusohjelmaan arvioi IMF:n riippumaton arviointitoimisto raportissa “The IMF and the Crises in Greece, Ireland, and Portugal”, 2016.

20 EVM on euroalueen jäsenvaltioiden rahoittama hallitustenvälinen organisaatio. Sen tarkastuksesta vastaa tilintarkastuslautakunta (jonka yksi tarkastaja tulee tilintarkastustuomioistuimesta), mutta tilintarkastustuomioistuimella sinänsä ei ole oikeutta tarkastaa EVM:ää. Tilintarkastustuomioistuimen yleiskatsauksessa tilivelvollisuuteen ja julkiseen tarkastukseen EU:ssa (2014) huomautettiin tästä ongelmasta. Äskettäin julkaistu arviointikertomus ERVV:n/EVM:n rahoitustuesta kattoi EVM:n osallistumisen Kreikassa.

21 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artikla yhdessä EKPJ:n ja EKP:n perussäännön 27 artiklan 2 kohdan kanssa. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastusvaltuuksien rajoituksia EKP:n suhteen käsiteltiin tilintarkastustuomioistuimen yleiskatsauksessa tilivelvollisuuteen ja julkiseen tarkastukseen EU:ssa (2014).

22 Euroopan parlamentti nimenomaisesti pyysi tilintarkastustuomioistuinta analysoimaan EKP:n roolia rahoitustukiohjelmissa (ks. Euroopan parlamentin 27. huhtikuuta 2017 antama päätöslauselma tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomuksista komissiota koskevassa varainhoitovuoden 2015 vastuuvapausmenettelyssä (2016/2208)).

23 EKP katsoo, että se on toimittanut tilintarkastustuomioistuimelle kirjalliset vastaukset ja niihin liittyvän dokumentaation osallistumisestaan Kreikan ohjelmiin sen oikeudellisen soveltamisalan osalta, jonka EKP:n hallinnon tehokkuuden tarkastamista koskeva tilintarkastustuomioistuimen toimeksianto kattaa. Tilintarkastustuomioistuin kohtasi samanlaisia ongelmia evidenssin saamisessa EKP:ltä yhteisen valvontamekanismin tarkastuksessa (erityiskertomus nro 29/2016, kohta 29).

24 Tammikuussa markkinoilta saatu viimeisin rahoitus oli viisi miljardia euroa, ja se annettiin jo hyvin korkein kustannuksin (6,2 prosenttia). Vuoden 2010 tammi- ja huhtikuun välillä kaksivuotisten joukkovelkakirjalainojen tuottoerot kasvoivat 347 peruspisteestä 1 552 peruspisteeseen.

25 Eurohuippukokoukset ovat euroalueen valtion- ja hallitusten päämiesten kokouksia.

26 IMF:llä on tämäntyyppisiä ohjeita (esimerkiksi ”Guidelines on conditionality”, syyskuu 2002).

27 Esimerkiksi verohallinnon tavoitellun riippumattomuuden tasosta suhteessa valtiovarainministeriöön ei vallinnut yksimielisyyttä (työn ja resurssien suunnittelun ja päätöksenteon osalta). Tämän alan ehtojen määrän kasvusta huolimatta ohjelman tavoitetta ei saavutettu (eli kolmannessa ohjelmassa käsitellään ratkaisemattomia riippumattomuuteen liittyviä kysymyksiä).

28 Ensimmäinen ohjelma ei sisältänyt valmistelutoimia verohallinnon alalla, kun taas toisessa ohjelmassa kymmenen prosenttia ”yksittäisistä” verohallintoa koskevista ehdoista oli valmistelutoimia. Kolme neljäsosaa niistä ei alun perin sisältynyt toiseen ohjelmaan.

29 Kreikka julisti yleisen vapaapäivän kansanäänestyksestä annetun ilmoituksen jälkeen alkaneen talletuspaon ja pankkiautomaateille syntyneiden jonojen vuoksi.

30 Pitkistä neuvotteluista huolimatta Kreikan viranomaisten kanssa ei päästy sopimukseen toisen ohjelman viimeisten tarkistusten päätökseen saattamiseksi tarvittavista uudistuksista.

31 Esimerkiksi: ”ei noudatettu”, ”toteutus kesken”, ”ei noudatettu, edistystä tapahtunut”, ”täytetty ja toteutus kesken”, ”osittain täytetty”, ”suurelta osin täytetty” ja ”toteutus viivästynyt”.

32 Esimerkiksi paremman sääntelyn toimisto todella perustettiin muodollisesti osana agendaa, mutta sillä ei ollut riittävästi henkilöstöä eikä valtaa hylätä ehdotusluonnoksia, joihin liitetyt sääntelyn vaikutusten arvioinnit olivat huonosti laadittuja.

33 Tilintarkastustuomioistuin havaitsi vuodelta 2013 yhden tapauksen, jossa komissio ei ilmaissut Kreikan rahoitusvakausrahastossa vakuuttavasti huolestuneisuuttaan kahden pankin potentiaalisesta sulautumasta. Liiketoimi kumottiin vasta myöhemmin, mutta viivästyksen vuoksi menetettiin mahdollisuus pääomittaa toista näistä pankeista osittain yksityisin varoin (lopulta sen pääomituksesta vastasi kokonaisuudessaan Kreikan rahoitusvakausrahasto).

34 Esimerkiksi arvopaperimarkkinoita koskevalla ohjelmalla, joka perustettiin toukokuussa 2010 joukkovelkakirjojen ostamiseksi jälkimarkkinoilta, sekä hätärahoituksena annettavalla maksuvalmiusavulla, joka otettiin käyttöön vakavaraisia pankkeja varten vuodesta 2010 lähtien.

35 EKP päätti 4. helmikuuta 2015 keskeyttää poikkeuksen, jonka perusteella Kreikan valtion joukkovelkakirjat hyväksyttiin lainan vakuudeksi, mikä automaattisesti nosti pankkien lyhytaikaisten lainojen kustannuksia. Ei ollut selvää, tehtiinkö päätös yhteistyössä toiseen ohjelmaan osallistuneiden kumppanien kanssa. Myöhemmin samassa kuussa euroryhmä päätti jatkaa toista ohjelmaa neljällä kuukaudella (kesäkuun 2015 loppuun).

36 Esimerkiksi muutoksia, versioita ja käyttömahdollisuuksia ei valvottu, syöttötietoja ei täsmäytetty eikä järjestelmässä ollut sisäänrakennettuja analyysivälineitä johdonmukaisuuden ja tietojen eheyden varmistamiseksi.

37 Esimerkiksi alkuperäisessä rahoitusvajelaskelmassa ohjelmakauden yhteenlasketut velkojen uudelleenjärjestelytarpeet ilmoitettiin liian pieninä ja joulukuun 2010 laskelmassa velanlyhennyksiä koskevat luvut eivät täsmänneet.

38 Esimerkiksi arvio julkisten yhtiöiden rahoitustarpeista, suoriteperusteisten lukujen käyttö tosiasiallisten kassavirtatarpeiden sijasta, markkinarahoituksen ehdot ja virta-varanto-korjauserien taso.

39 Tilintarkastustuomioistuin suoritti tätä koskevan tilastollisen tutkimuksen, jossa verrattiin ensimmäistä ja toista ohjelmaa koskevaa komission makrotalousennustetta muiden organisaatioiden ja vaihtoehtoisten makrotalousmallien ennusteisiin. Vertailuanalyysi, joka suoritettiin jatkuvuuteen perustuvien ennusteiden avulla, osoitti, että talouden ja rahoituksen pääosaston ennusteiden tarkkuus oli kaiken kaikkiaan verrattavissa kilpailevien instituutioiden ennusteisiin.

40 Muita keskeisiä uudistettavia aloja, jotka eivät kuuluneet tilintarkastustuomioistuimen analyysin piiriin, olivat terveydenhuoltojärjestelmä, koulutus, oikeuslaitos ja teollisuus.

41 Esimerkiksi seuraavaa ehtoa ei perusteltu: ”Hallitus muuttaa lainsäädäntöä sulautumia ja yrityskauppoja koskevien verotuksellisten esteiden, kuten kertyneiden tappioiden siirtämistä yhdessä yrityksen kanssa koskevan kiellon ja ’kohtuuttoman edun’ (laki 3522/2006, 11 §) monimutkaisen laskennan, madaltamiseksi yksityisten osakeyhtiöiden siirtojen yhteydessä.” (ensimmäinen ohjelma, toukokuu 2010).

42 OECD piti tätä veroa kasvun kannalta vähiten haitallisena.

43 Komissio myönsi itse, että edistyminen verosäännösten noudattamisessa oli heikkoa vuosina 2010 ja 2011.

44 Ensimmäistä ohjelmaa koskeneissa yhteisymmärryspöytäkirjoissa oli 32 yksittäistä verohallintoa koskevaa ehtoa, kun toisessa ohjelmassa niitä oli 194. Tämä yksityiskohtaisuuden mittava lisääntyminen ei näy IMF:n ehdoissa, joissa oli ensimmäisessä ohjelmassa tällä alalla kuusi rakenteellista vertailuarvoa ja toisessa ohjelmassa 14.

45 Vero- ja sosiaaliturvamaksutulot (Eurostatin ilmoituksen mukaan), pois lukien laskennalliset sosiaaliturvamaksut osuutena BKT:stä. Rakenteensa vuoksi indikaattorissa ei oteta huomioon myöskään keräämättä jääneitä määriä, koska Kreikka rekisteröi verot ja sosiaaliturvamaksut ”ajoituskorjattujen käteismäärien” menetelmällä.

46 Etenkään alv-tulot osuutena BKT:stä eivät parantuneet vuosina 2009–2014 alun perin ennustetulla tavalla huolimatta useista verokannan korotuksista ja yksityisen kulutuksen yhä huomattavasta osuudesta BKT:stä.

47 Study and Reports on the VAT Gap in the EU-28 member states” (verotuksen ja tulliliiton pääosasto, 2016).

48 Palkat ja eläkkeet muodostivat vuonna 2009 kolme neljäsosaa kaikista perusmenoista, ja ne olivat olleet menojen dynaamisin kasvutekijä vuodesta 2000 lähtien. Palkkamenot kasvoivat lähes 100 prosenttia vuosina 2000–2008 ja vielä 7,5 prosenttia vuonna 2009.

49 Institutionaaliset valmiudet kattavat yleensä seuraavat kolme toimenpiteiden ulottuvuutta: 1) rakenteet ja prosessit, 2) henkilöresurssit ja 3) palvelujen toimittaminen.

50 Teknisen avun suuruus ja sen antama panos julkishallinnon uudistusten alalla oli rajallinen. Teknisen avun saama rahoitustuki oli 750 000 euroa. Tämän sopimuksen toteutus jäi kuitenkin vajaaksi (37 prosenttia käytettävissä olleista määrärahoista ja 44 prosenttia kaikkiaan käytettävistä olleista 620 henkilötyöpäivästä ajanjaksolla 30.1.2013–1.1.2014).

51 Työntekijämäärän vähentäminen 150 000 työntekijällä oli tarkoitettu pysyväksi, ja se toteutettiin noudattamalla ”yksi sisään, viisi ulos” -vähennyssääntöä, vähentämällä väliaikaisia sopimuksia sekä työvoimareservin, varhaiseläke- ja eläkejärjestelmien ja työhönoton valvonnan avulla. Yhteensä 15 000 työntekijän pakkoirtisanomisjärjestelyssä irtisanotut työntekijät voitiin korvata uusilla työntekijöillä, joiden profiilit sopivat paremmin hallinnon tarpeisiin.

52 Vaikka ohjelmissa asetettiin ehtoja pk-yritysten rahoituksen saannin parantamiseksi, rahoitusalan uudistuksissa määrättiin vain kasvuinstituutin perustamisesta. Lisäksi tähän tarkoitukseen myönnetty määrä (noin 200 miljoonaa euroa) oli Kreikan yritysten rahoitustarpeisiin verrattuna pieni.

53 Optiotodistus on arvopaperi, jonka haltijalla on oikeus ostaa optiotodistuksen liikkeelle laskeneen yrityksen osakkeita kiinteään hintaan todistuksen voimassaolon päättymiseen asti.

54 Kriisin puhkeamisen jälkeen Kreikan pankeista on tehty kuusi pääomatarpeiden arviointia. Ne suoritetaan yleensä keskeisten makrotalouden muuttujien muutoksia koskevien kahden skenaarion (perusskenaario ja epäsuotuisa skenaario) perusteella. On syytä huomata, että kaikissa tapauksissa komissiolla oli huomattava rooli skenaarioiden muotoilussa (ks. myös tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomus nro 5/2014, kohta 58 ja laatikko 1). IMF on havainnut heikkouksia pääomatarpeiden arvioinneissa toisesta ohjelmasta tekemässään jälkiarvioinnissa (maaraportti nro 17/44, helmikuu 2017, kohta 39 ja kaavio 19).

55 Yksityiset sijoittajat voivat vuonna 2014 hankkia neljän suurimman pankin osakkeita 7–23 prosentin alennuksella viimeisestä päätöshinnasta. Vuonna 2015 alennus oli huomattavasti suurempi, 34–93 prosenttia, koska suuren epävarmuuden vuoksi vähimmäishintaa ei ollut määritelty ennakolta.

56 Ongelmia olivat muun muassa järjestämättömien lainojen hallinnointia koskevien käytännesääntöjen täytäntöönpanon lykkääminen vuoden 2015 loppuun, lainasalkun passiivinen hoito (pankit keskittyivät lähinnä lyhyen aikavälin ratkaisuihin siirtäen siten ongelman tulevaisuuteen) ja pankkien heikko keskinäinen yhteistyö. Toimimattomuutta havaittiin myös tapauksissa, joissa pankit olivat irtisanoneet lainasopimuksia, joiden osalta ei ollut aloitettu oikeustoimia.

57 Sekä EKP että IMF ovat tunnistaneet useita järjestämättömien lainojen ratkaisemisen esteitä (EKP, ”Stocktake of national supervisory practices and legal frameworks related to NPLs”, liite III, syyskuu 2016, ja IMF, maaraportti nro 17/41, helmikuu 2017, s. 3–15).

58 Esimerkiksi vähimmäispalkan alentaminen vahvistaa kannustimia maksaa (vähimmäispalkan ylittävä) osa palkasta epävirallisesti verojen ja sosiaaliturvamaksujen vähentämiseksi. Toisaalta epävirallisten työmarkkinoiden torjumiseksi toteutettiin erityisiä toimenpiteitä.

59 Työntekijöiden edustuksen muoto, kun ammattiliittoja ei ole.

60 Ensimmäisessä ohjelmassa neuvoston päätöksissä viitattiin julkisen sektorin alijäämään ja toisessa ohjelmassa perusalijäämään pankkitoimenpiteet pois luettuina.

61 Rakenteellinen rahoitusasema: Julkisen talouden tosiasiallinen rahoitusasema ilman korkomenoja, suhdannetekijöitä ja kertaluonteisia sekä muita väliaikaisia toimenpiteitä. Rakenteellinen rahoitusasema osoittaa rahoitusaseman perussuuntauksen.

62 Moody’s: Caa3, Fitch: RD (restricted default [rajoitettu maksukyvyttömyys]), S&P: SD (selective default [osittainen maksukyvyttömyys]). Ainoastaan S&P nosti vuonna 2016 Kreikan neljä suurinta pankkia luokkaan CCC+.

63 Sijoituskelvoton luokka (BB tai sitä alempi) tarkoittaa, että sen todennäköisyys, että yhtiö maksaa takaisin liikkeeseen laskemansa velkainstrumentit, on spekulatiivinen.

64 Maksamattomien lainojen määrät laskivat yksityissektorilla 21,9 prosenttia vuosina 2009–2016. Tosiasiallinen pankkirahoituksen negatiivinen virta oli kuitenkin paljon suurempi järjestämättömien lainojen suuren ja kasvavan osuuden vuoksi.

65 Matkailuala, joka hyötyi sisäisestä devalvaatiosta, muodostaa tässä suhteessa merkittävän poikkeuksen.

Tapahtuma Päivämäärä
Tarkastuksen suunnittelumuistio hyväksytty/ Tarkastus alkoi 11.11.2015
Kertomusluonnos lähetetty komissioon (tai muulle tarkastuskohteelle) 13.7.2017
Lopullinen kertomus hyväksytty kuulemismenettelyn jälkeen 3.10.2017
Komission (tai muun tarkastuskohteen) viralliset vastaukset saatu kaikilla kielillä 14.11.2017

Tarkastustiimi

Tilintarkastustuomioistuin esittää erityiskertomuksissaan tulokset tarkastuksista, joita se kohdistaa EU:n toimintapolitiikkoihin ja ohjelmiin tai yksittäisten talousarvioalojen hallinnointiin liittyviin aihealueisiin. Tilintarkastustuomioistuin valitsee ja suunnittelee nämä tarkastustehtävät siten, että niillä saadaan aikaan mahdollisimman suuri vaikutus. Se ottaa valinta- ja suunnitteluvaiheessa huomioon tuloksellisuuteen tai säännönmukaisuuteen kohdistuvat riskit, asianomaisten tulojen tai menojen määrän, tulevat kehityssuunnat sekä poliittiset näkökohdat ja yleisen edun.

Tämän kertomuksen laati IV tarkastusjaosto, jonka erikoisaloina ovat markkinoiden sääntely ja kilpailukykyinen talous. Raportoivana jäsenenä toimii jaoston puheenjohtaja Baudilio Tomé Muguruza. Kertomuksen laadintaan osallistuivat Daniel Costa de Magalhães, Ignacio García de Parada Miranda ja Simon Dennett Baudilio Tomé Muguruzan kabinetista sekä johtaja Zacharias Kolias ja tehtävävastaava Kamila Lepkowska. Tarkastustiimiin kuuluivat Efstathios Efstathiou, Athanasios Koustoulidis, Adrian Savin, Giuseppe Diana, Marion Schiefele ja Natalia Krzempek.

Vasemmalta oikealle: Daniel Costa de Magalhães, Giuseppe Diana, Marion Schiefele, Adrian Savin, Kamila Lepkowska, Simon Dennett, Baudilio Tomé Muguruza, Ignacio García de Parada Miranda, Efstathios Efstathiou, Zacharias Kolias ja tarkastaja Natalia Krzempek.

Yhteystiedot

EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxemburg
LUXEMBURG

Puh. +352 4398-1
Tiedustelut: eca.europa.eu/fi/Pages/ContactForm.aspx
Verkkosivut: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

Suuri määrä muuta tietoa Euroopan unionista on käytettävissä internetissä Europa-palvelimen kautta (http://europa.eu).

Luxemburg: Euroopan unionin julkaisutoimisto, 2017

PDFISBN 978-92-872-8387-0ISSN 1977-5792doi:10.2865/72755QJ-AB-17-017-FI-N
HTMLISBN 978-92-872-8357-3ISSN 1977-5792doi:10.2865/633453QJ-AB-17-017-FI-Q

©Euroopan unioni, 2017.

Euroopan unionin tekijänoikeuden piiriin kuulumattomien kuvien tai muun materiaalin käyttöön tai jäljentämiseen on pyydettävä lupa suoraan tekijänoikeuden haltijoilta.

YHTEYDENOTOT EU:HUN

Käynti tiedotuspisteessä

Euroopan unionin alueella toimii yhteensä satoja Europe Direct -tiedotuspisteitä. Lähimmän tiedotuspisteen osoite löytyy verkosta: http://europa.eu/contact

Yhteydenotot puhelimitse tai sähköpostitse

Europe Direct -palvelu vastaa Euroopan unionia koskeviin kysymyksiin. Palveluun voi ottaa yhteyttä

  • soittamalla maksuttomaan palvelunumeroon 00 800 6 7 8 9 10 11 (jotkin operaattorit voivat periä puhelumaksun),
  • soittamalla puhelinnumeroon +32 22999696 tai
  • sähköpostitse: http://europa.eu/contact

TIETOA EU:STA

Verkkosivut
Tietoa Euroopan unionista on saatavilla kaikilla EU:n virallisilla kielillä Europa-sivustolla, http://europa.eu

EU:n julkaisut
EU:n ilmaisia ja maksullisia julkaisuja voi ladata tai tilata EU Bookshopista, osoitteesta http://publications.europa.eu/eubookshop. Ilmaisia julkaisuja on mahdollista saada usean kappaleen erinä ottamalla yhteyttä Europe Direct -palveluun tai paikalliseen tiedotuspisteeseen (ks. http://europa.eu/contact).

EU:n lainsäädäntö ja siihen liittyvät asiakirjat
EU:n koko lainsäädäntö vuodesta 1951 ja muuta tietoa EU:n oikeudesta on saatavilla kaikilla virallisilla kielillä EUR-Lex-tietokannassa osoitteessa http://eur-lex.europa.eu

EU:n avoin data
EU:n avoimen datan portaalin (http://data.europa.eu/euodp) kautta on saatavilla EU:n data-aineistoja. Data on ilmaiseksi ladattavissa ja uudelleenkäytettävissä sekä kaupallista että ei-kaupallista käyttöä varten.