Sammanfattning
Om rapporten
IVi granskade Europeiska kommissionens hantering av de tre ekonomiska anpassningsprogrammen för Grekland och beaktade den institutionella strukturen på de olika instrument för ekonomiskt bistånd som användes. När det gäller det program som nu pågår granskades endast utformningen. Stödmedlen i det första programmet (GLF) 2010 var 110 miljarder euro, i det andra (EFSF 2012) 172,6 miljarder euro och i det tredje (ESM 2015) 86 miljarder euro. När halva 2017 har gått behöver Grekland fortfarande ekonomiskt stöd utifrån, och vi konstaterar att målen i programmet endast i begränsad utsträckning har uppnåtts. Överlag utformades programmen så att det blev möjligt att genomföra reformer i Grekland, men vi fann brister. Vi lämnar ett antal rekommendationer till kommissionen inför framtida anpassningsprogram.
Om de grekiska anpassningsprogrammen
IINär Grekland införde euron upplevde landet ett ekonomiskt uppsving som ett resultat av lättillgängliga lån och en generös finanspolitik. I och med den ekonomiska krisen 2008–2009 blottlades dock landets svagheter: växande makroekonomiska obalanser, höga stats- och utlandsskulder, en svag extern konkurrenskraft, ett ohållbart pensionssystem och svaga institutioner. Dessa faktorer i kombination med avslöjanden om att man uppgett felaktig officiell statistisk påverkade det internationella förtroendet. Det pris som Grekland tvingades betala för att få låna på finansmarknaderna blev ohållbart, och i april 2010 begärde landet ekonomiskt bistånd från länderna i euroområdet och IMF.
IIIDet första ekonomiska anpassningsprogrammet för Grekland förhandlades fram 2010 och inbegrep finansiering på 110 miljarder euro. De finanspolitiska och strukturella åtgärderna och den skuldsanering som genomfördes 2012 räckte dock inte för att landet skulle kunna återgå till marknadsfinansiering. Därför enades man om två program till, ett på 172,6 miljarder euro 2012 och ett på 86 miljarder euro 2015.
IVSyftet med anpassningsprogrammen vara att råda bot på de ekonomiska obalanserna i Grekland och därigenom förhindra att den grekiska finanskrisen skulle smitta av sig på resten av euroområdet. Genom programmen skulle en sund och hållbar ekonomisk situation med statsfinanser i balans skapas i Grekland, och landet skulle åter komma i stånd att finansiera sig självt på finansmarknaderna. För att stödet skulle betalas ut skulle ett antal villkor uppfyllas enligt avtalet mellan Grekland och långivarna. Villkoren berörde i stort sett alla delar av den grekiska statsapparaten och utgick från tre huvudmål: finanspolitisk hållbarhet, finansiell stabilitet och återställd tillväxt. Europeiska kommissionen kontrollerade och redovisade Greklands uppfyllelse av villkoren.
VKommissionen förvaltade anpassningsprogrammen i samarbete med Europeiska centralbanken som företrädare för de europeiska långivarna i respektive program, det vill säga euroländerna i det första programmet, Europeiska finansiella stabiliseringsfaciliteten i det andra och Europeiska stabiliseringsmekanismen i det tredje.
Vår revision
VIVi granskade om kommissionen hade förvaltat anpassningsprogrammen för Grekland på ett tillfredsställande sätt. I synnerhet ställde vi följande frågor:
- Hade kommissionen den nödvändiga organisationen för att förvalta programmen?
- Var de politiska villkoren utformade på ett tillfredsställande och ändamålsenligt sätt?
- Uppnåddes anpassningsprogrammens huvudmål?
I linje med revisionsrättens uppdrag att granska effektiviteten i ECB:s förvaltning gjorde vi även försök att undersöka bankens medverkan i de grekiska ekonomiska anpassningsprogrammen. ECB ifrågasatte dock revisionsrättens mandat i det här avseendet, banken gav oss inte tillräckligt med underlag och vi kan därför inte rapportera om ECB:s roll i de grekiska programmen.
Våra iakttagelser
VIIINär det grekiska programmet startade hade kommissionen ingen erfarenhet av att hantera en sådan process. Rutiner fastställdes först efter nästan ett år, men de gällde främst de formella förfarandena för godkännande av dokument, informationsflöden och tidpunkter för utbetalningar. Kommissionen hade inga särskilda interna riktlinjer för hur villkoren i programmen skulle utformas i praktiken, till exempel deras omfattning eller hur detaljerade de skulle vara. Trots att villkoren blev fler och fler gjordes det i det första och andra programmet ingen lämplig prioritering mellan dem och de hade inte satts in i en mer övergripande strategi för landet. Kommissionen införde förvisso ett fungerande system för hur villkoren skulle kontrolleras, men vi fann betydande brister, särskilt när det gäll bedömningen av genomförandet av strukturreformer.
IXTrots den komplexa institutionella organisationen inom programmen formaliserades aldrig kommissionens operativa samarbete med de övriga programpartnerna, främst IMF och ECB.
XDen övergripande ekonomiska ramen för hur programmen skulle utformas utgjordes av beräkningar av likviditetsgapet och makroekonomiska prognoser. Kommissionen uppdaterade regelbundet sin analys i detta avseende, och träffsäkerheten i prognoserna stod sig relativt väl i jämförelse med andra internationella organisationers prognoser. Vi fann dock brister i dokumentationen, underlagen för antaganden och kvalitetskontrollerna.
XIEn ingående analys av hur reformer på fyra avgörande politikområden (skatter, offentlig förvaltning, arbetsmarknad och finanssektor) hade utformats och genomförts ger en blandad bild. Reformerna på skatteområdet och inom offentlig förvaltning stärkte statskassan, men genomförandet av de strukturella delarna var bristfälligt. Arbetsmarknaden har blivit mer flexibel och konkurrenskraftig, samtidigt som fler regeländringar fortfarande ska genomföras inom ramen för det tredje programmet. Finanssektorn omstrukturerades i grunden, men till en kostnad på över 45 miljarder euro som pumpades in i banksystemet, varav förmodligen endast en mycket liten del kommer att kunna fås tillbaka. På alla politikområden genomfördes många stora reformer med avsevärd försening, eller så var de inte ändamålsenliga.
XIIPå det hela taget möjliggjorde villkorens utformning visserligen reformer, men vi fann brister. För vissa viktiga åtgärder fanns det inte tillfredsställande underlag eller så var de inte anpassade till svagheterna i de specifika sektorerna. Vid utformningen av vissa andra åtgärder tog kommissionen ingen övergripande hänsyn till Greklands förutsättningar att genomföra dem, och anpassade därför inte omfattningen och tidsramarna till förutsättningarna. Vi fann även fall där villkoren var för hårda för att kunna avhjälpa större obalanser i sektorn, och där åtgärder som skulle vidtas mot sådana obalanser i programmet lades till sent.
XIIIKommissionen gjorde ingen övergripande utvärdering av de första två programmen trots att en sådan analys kunde ha varit relevant för att justera reformprocessen. I mitten av 2017 var Grekland fortfarande beroende av ekonomiskt bistånd utifrån, vilket visar att de tidigare programmen – också på grund av brister i genomförandet – inte lyckats hjälpa landet att återfå sin förmåga att finansiera sina behov på marknaderna. De specifika målen med programmen har endast uppfyllts i begränsad omfattning:
- Återgång till tillväxt: BNP sjönk med mer än en fjärdedel under programmens gång och Grekland återgick inte till tillväxt 2012, vilket man först hade räknat med.
- Finanspolitisk hållbarhet: De offentliga finanserna konsoliderades i stor skala när det gäller det strukturella saldot, men på grund av en ogynnsam makroekonomisk utveckling och räntekostnaderna för den befintliga skulden ökade hela tiden skuldkvoten i förhållande till BNP.
- Finansiell stabilitet: Genom programmen säkerställdes finansiell stabilitet på kort sikt, men de lyckade inte förhindra att bankernas balansräkningar försämrades drastiskt – främst på grund av negativa makroekonomiska och politiska utvecklingar – och bankernas förmåga att förse marknaden med kapital begränsades.
Våra rekommendationer
XIVEuropeiska kommissionen bör
- förbättra rutinerna för utformning av stödprogram, särskilt genom att specificera hur mycket analytiskt arbete som behövs som underlag för innehållet i villkoren,
- på ett bättre sätt specificera hur villkoren ska prioriteras och ange vilka åtgärder som är särskilt brådskande för att råda bot på de obalanser som är avgörande för att målen i programmen ska uppnås,
- när det krävs för att råda bot på de underliggande ekonomiska obalanserna, se till att programmen ingår i en övergripande tillväxtstrategi för landet,
- se till att det finns tydliga rutiner och, när det är lämpligt, nyckeltal så att kontrollen av program är systematisk och dokumenteras tillräckligt väl,
- redan från början göra en mer omfattande analys av inom vilka områden det råder brist på uppgifter,
- försöka få till stånd en överenskommelse med programpartnerna så att rollerna och samarbetsrutinerna är specificerade och öppna,
- bättre dokumentera antagandena och ändringarna i de ekonomiska beräkningarna som ligger till grund för programmens utformning,
- se till att mer systematiskt bedöma den aktuella medlemsstatens administrativa kapacitet att genomföra reformerna och behovet av tekniskt stöd och därefter anpassa villkoren efter resultatet av denna analys,
- förbättra det analytiska arbetet vid utformningen av programmet, och särskilt bedöma åtgärdernas lämplighet och tidpunkten för dem mot bakgrund av den specifika situationen i medlemsstaten,
- göra halvtidsutvärderingar av program som följer på varandra och tillsammans pågår i mer än tre år och använda resultaten för att bedöma rutinerna för utformning och kontroll,
- analysera den lämpliga stöd- och övervakningsramen för perioden efter programmets slut.
Inledning
De tre grekiska ekonomiska anpassningsprogrammen
01När finanskrisen slog till förändrades det internationella klimatet drastiskt. Räddningspaket av aldrig tidigare skådat slag betalades ut till finansinstitut, och andra exceptionella penning- och finanspolitiska åtgärder vidtogs. Trots det följdes krisen av en global konjunkturnedgång och en skuldkris i Europa. Länder med sunda fundamenta lyckades ta sig ur krisen relativt snabbt, medan länder med makroekonomiska obalanser och strukturella brister fann sig stå inför stora svårigheter.1
02Den globala finanskrisen medförde att Greklands växande makroekonomiska obalanser, höga stats- och utlandsskulder, svaga externa konkurrenskraft, ohållbara pensionssystem och svaga institutioner gjorde landet särskilt sårbart för ökad riskaversion på de internationella marknaderna. Dessa faktorer, tillsammans med att felrapporteringen av officiell statistik uppdagades och den därpå följande omfattande revideringen av uppgifterna om de offentliga finanserna för 2008 och 2009, hade en negativ inverkan på marknadens förtroende. Som ett resultat av detta sänkte ledande kreditvärderingsinstitut kreditbetyget på statspapper (från A-nivåer i slutet av 2008 till C-nivåer 2011). Marknaderna reagerade kraftigt på denna negativa utveckling, och kostnaderna för att finansiera den grekiska statsskulden ökade till ohållbara nivåer veckorna före landets ansökan om ekonomiskt bistånd.
03När Grekland inte längre hade tillgång till marknaden till rimlig kostnad begärde landet ekonomiskt bistånd från länderna i euroområdet och IMF2 den 23 april 2010. Trots de finanspolitiska och strukturella åtgärder som Grekland vidtog var inte det första ekonomiska anpassningsprogrammet tillräckligt för att landet skulle kunna återgå till marknadsfinansiering, varpå man kom överens om ytterligare två program, ett 2012 och ett 2015 (se tabell 1).
Program | Facilitet | Början | Slut | Total finansiering (miljarder euro) | Stöd från euroområdet (miljarder euro) | Stöd från IMF (miljarder euro) |
---|---|---|---|---|---|---|
Grekland I | GLF1 | 2010 | 2012 | 110 | 52,9 | 20,7 (17,541 SDR) |
Grekland II | EFSF | 2012 | 2015 | 172,6 | 141,8 | 11,6 (10,2 SDR) |
Bryggfinansiering | EFSM | 2015 | 2015 | 7,16 | 7,16 | – |
Grekland III | ESM | 2015 | Pågående (2018) | 86 | 39.42 | – |
1Bilaterala lån, samordnade av kommissionen som företrädare för de deltagande euroländerna.
2Till och med juli 2017.
Källa: Revisionsrätten på grundval av uppgifter från kommissionen/ESM.
Överenskommelsen om det första anpassningsprogrammet ingicks i maj 2010 (se figur 1 och bilaga I). Det var utformat för att pågå fram till 2013 med finansiering på 110 miljarder euro (från IMF och euroländerna) som skulle täcka ekonomins finansieringsbehov och stötta banksystemet (se tabell 1). I utbyte åtog sig Grekland att genomföra ett program med strukturreformer inom ekonomi-, finans- och arbetsmarknadspolitiken. Det första programmet avslutades i förtid i maj 2012 eftersom skuldnivån blev ohållbar och den ekonomiska nedgången värre än förväntat och eftersom det blev uppenbart att ytterligare finansiering skulle bli nödvändig. Då hade 73,6 miljarder euro betalats ut.
05Det andra stödpaketet avtalades fram med euroländerna och IMF i mars 2012 med en finansiering på totalt 172,6 miljarder euro. Till slut bidrog euroländerna med 141,8 miljarder euro i form av lån till Europeiska finansiella stabiliseringsfaciliteten (EFSF) som hade inrättats just för detta ändamål. En viktig del i det andra programmet var deltagandet av den privata sektorn, där privata investerare bidrog med cirka 107 miljarder euro genom att skriva ned värdet på sina fordringar.
06Efter det andra programmets slut i december 2014 och de båda förlängningarna av det3, och på grund av de pågående förhandlingarna om ett tredje paket med ekonomiskt bistånd, beviljades Grekland överbryggningslån från den europeiska finansiella stabiliseringsmekanismen i juli 2015. På grund av det osäkra läget infördes i juni 2015 begränsningar av den fria rörligheten för kapital i syfte att säkerställa finansiell stabilitet (se bilaga II). I augusti 2015 enades Grekland och euroländerna till slut om det tredje programmet som tog formen av ett statligt lån från Europeiska stabilitetsmekanismen (ESM). Programmet förväntas pågå fram till 2018. Den 20 juli 2017 godkände IMF:s styrelse, efter en begäran från Grekland, i princip ett förebyggande stand-by-avtal på 1,6 miljarder euro, med förbehåll för ytterligare säkerhet. I september 2017 hade IMF ännu inte gjort några utbetalningar.
Målen i programmen
07Syftet med de grekiska anpassningsprogrammen var främst att råda bot på de ekonomiska obalanserna i Grekland och därigenom förhindra att den grekiska finanskrisen skulle smitta av sig på resten av euroområdet. Därför inrättades program som skulle leda till en sund och hållbar ekonomisk situation med statsfinanser i balans i Grekland och som skulle medföra att landet åter helt kunde finansiera sig på finansmarknaderna. För att detta mål skulle uppnås byggdes de grekiska programmen4 upp runt tre huvudutmaningar som Grekland åtog sig att anta genom ett antal genomgripande reformer:
- Återställa finansmarknadens förtroende och uppnå finanspolitisk hållbarhet: Enligt programmen skulle kraftfulla finanspolitiska åtgärder vidtas (bland annat nedskärningar i utgifterna för pensioner, hälso- och sjukvården och den offentliga förvaltningen), och skattepolitiken och skatteförvaltningen skulle reformeras. De finanspolitiska reformerna skulle öka förtroendet för landet, få landet att återfå marknadstillträde och leda till en hållbar utveckling av skuldkvoten i förhållande till BNP.
- Säkerställa stabilitet i finanssektorn: Genom programmen fick grekiska banker via Greklands finansiella stabilitetsfond (HFSF) ekonomiskt bistånd som skulle tillgodose bankernas akuta behov av kapital. I reformerna ingick även omstrukturering och konsolidering av sektorn, hantering av nödlidande lån, styrning, tillsyn och likviditet.
- Främja tillväxt i ekonomin och återupprätta konkurrenskraften: Genom strukturreformer skulle programmen förbättra kostnadskonkurrenskraften samt företagsklimatet i allmänhet. Tanken var att Grekland skulle gå över till en mer investerings- och exportdriven tillväxtmodell. De områden som skulle reformeras var bland annat arbets- och produktmarknaderna, den offentliga förvaltningen samt rätts- och utbildningssystemen.
Programpartnernas och EU-institutionernas roll
08De första två programmen utformades i diskussioner mellan Grekland och den så kallade trojkan bestående av kommissionen, ECB och IMF (i det tredje programmet kallade ”institutionerna”). Det fanns inga formella rutiner för exakt hur samarbetet mellan dem skulle gå till. I linje med fördraget om ESM5 deltar även ESM i utformningen och tillsynen av det tredje programmet. Trots att IMF inte bidrar med finansiering i det tredje programmet deltar man ändå aktivt i diskussionerna om hur omfattande villkoren ska vara och om hur anpassningen ska gå till.
09Under programmens gång har kommissionens roll varit att agera som företrädare för euroländerna i nära samarbete med övriga programpartner. I lånefaciliteten till förmån för Grekland ansvarade kommissionen för att samordna och genomföra programmet för euroländernas räkning och enligt deras instruktioner. Kommissionen tillhandahöll stöd till Grekland och förhandlade tillsammans med landet fram och skrev under ett lånefacilitetsavtal och ett samförståndsavtal innehållande krav på politiska åtgärder. Enligt EFSF-ramavtalet och EU-förordningen6 som gällde för det andra programmet fick kommissionen liknande ansvarsuppgifter även i detta program. Enligt ESM-fördraget ska ESM-rådet bevilja ett mandat för Europeiska kommissionen att ”tillsammans med Europeiska centralbanken förhandla om de villkor avseende den ekonomiska politiken som är förknippade med allt finansiellt stöd”.
10ECB:s roll har under programmens gång varit att i samarbete med kommissionen utvärdera de politiska villkoren för ekonomiskt bistånd och regelbundet kontrollera att dessa villkor uppfylls. För det första programmet uppmanade Europeiska rådet redan den 11 februari 2010 kommissionen att utöva tillsyn över genomförandet av reformåtgärderna i samarbete med ECB. I EFSF-ramavtalet, ESM-fördraget och EU-förordningen7 fastställdes det att ECB:s roll skulle vara ungefär densamma även i det andra och tredje programmet. ECB bidrog i detta sammanhang med råd och sakkunskap inom olika politikområden. Sedan den gemensamma tillsynsmekanismen inrättades (i november 2014) har den också deltagit i diskussionerna med institutionerna och de grekiska myndigheterna. Under perioden 2010–2016 offentliggjorde ECB dessutom oberoende av programmen flera yttranden angående förslag till rättsregler som Grekland hade lagt fram eftersom de kunde ha inverkat väsentligt på den finansiella stabiliteten8.
Programförfarandet
11Grekland beviljades ekonomiskt bistånd på ett antal politiska villkor9, specificerade i de grekiska anpassningsprogrammen och indelade efter villkorens huvudmål (finanspolitiska, finansiella och strukturella). Grekland inledde formellt programförfarandet genom att till långivarna överlämna dokumentsamlingen (se ruta 1) som sedan uppdaterades i varje översyn av programmet10. IMF och de europeiska långivarna godkände programdokumenten och fattade beslut om att bevilja lån helt oberoende av varandra (se figur 2).
Ruta 1
Dokument som Grekland lämnade in för det första och andra programmet
- Avsiktsförklaring med en beskrivning av de främsta politiska åtagandena, finansieringen av programmet och kommande steg i programförfarandet.
- Memorandum om den ekonomiska och finansiella politiken (MEFP) med en beskrivning av de politiska åtgärder som Grekland skulle genomföra, som först avtalats med IMF och utifrån vilka IMF kontrollerade om Grekland uppfyllde villkoren.
- Samförståndsavtal om särskilda villkor för den ekonomiska politiken (MoU) med en detaljerad beskrivning av de ekonomipolitiska åtgärder som Grekland skulle genomföra, som i första hand avtalats med kommissionen och tjänade som riktmärken för bedömningen av politiska resultat vid kvartalsöversynerna i enlighet med euroländernas program för ekonomiskt bistånd.
- Tekniskt samförståndsavtal med definitioner av indikatorer, bedömningsmetoder och informationskrav.
Programdokumenten utarbetades under förhandlingarna med kommissionen, Internationella valutafonden11 och Europeiska centralbanken genom förhandlingsbesök12. För kommissionen fastställdes förhandlingsmandatet i förväg i ett policydokument där situationen i Grekland analyserades med avseende på de huvudsakliga politikområdena och det fanns förslag på åtgärder som skulle ingå i programmet. Inför förhandlingarna tog kommissionens tjänstemän fram makroekonomiska prognoser som skulle ligga till grund för programmet. Efter varje översyn offentliggjorde kommissionen programmet tillsammans med kvalitativa analyser av den makroekonomiska och finansiella situationen, kontrollen av villkorsuppfyllelse och de officiella programdokumenten.
13När förhandlingarna var klara diskuterade rådet den text som Grekland lämnat in utifrån de dokument som lagts fram av kommissionen13 och utfärdade ett beslut i enlighet med artiklarna 126 och 136 i EUF-fördraget14. När rådets beslut hade antagits undertecknade kommissionens vice ordförande (på mandat av sina kommissionskolleger) det slutgiltiga samförståndsavtalet på de långivande medlemsstaternas vägnar (för det första programmet) eller på EFSF:s vägnar (för det andra programmet). Lånets tekniska och juridiska aspekter (som beräkning av genomsnittlig löptid, räntor, utbetalning och återbetalningsförfaranden) angavs i låneavtalet (för det första programmet)15 eller i det finansiella stödavtalet med EFSF (för det andra programmet).
14Det tredje programmet fastställdes genom ett samförståndsavtal mellan Europeiska kommissionen (som agerade i egenskap av företrädare för ESM), Grekland och Greklands centralbank. Det tredje programmet godkändes därefter av rådet. De finansiella villkoren för lånet fastställdes i ett finansiellt stödavtal och utbetalningen godkändes av ESM-rådet på grundval av kommissionens rapporter om villkorsuppfyllelse (som utarbetats i samarbete med ECB).
15Eurogruppen16 bidrog med politisk vägledning genom hela programförfarandet och bestämde framför allt när programmen skulle inledas, de främsta politiska villkoren, anslagstilldelningen och de huvudsakliga finansieringsvillkoren. Eurogruppen understöddes av Eurogruppens arbetsgrupp17, som konsulterades angående utformningen av programmen och fattade beslut om utbetalningen av medlen i det första och andra programmet (i det tredje programmet gjordes detta av ESM-rådet).
Revisionsmetod
16Vi granskade om kommissionen hade förvaltat anpassningsprogrammen för Grekland på ett tillfredsställande sätt. Revisionen kompletterar våra två tidigare särskilda rapporter där vi bedömde kommissionens förvaltning av det ekonomiska bistånd som, genom betalningsbalansfaciliteten och Europeiska finansiella stabiliseringsmekanismen, hade beviljats länder som har svårigheter (särskild rapport nr 18/201518) och tillhandahållandet av tekniskt bistånd till Grekland (särskild rapport nr 19/2015). Vid revisionen behandlades följande delfrågor:
- Hade kommissionen den nödvändiga organisationen för att förvalta programmen?
- Var de politiska villkoren utformade på ett tillfredsställande och ändamålsenligt sätt?
- Uppnåddes anpassningsprogrammens huvudmål?
Revisionen omfattade kommissionens förvaltning av de tre grekiska ekonomiska anpassningsprogrammen, men för det tredje programmet som fortfarande pågår har vi främst tittat på utformningsaspekterna. Vi granskade utformningen, kontrollerna och uppfyllandet av villkoren genom att titta på ett urval av villkor som inbegrep alla de olika huvudmålen. Vi undersökte även kommissionens samarbete med de andra programpartnerna, dock inte IMF:s19 och ESM:s20 agerande. Vi granskade inte heller de grekiska myndigheternas agerande, inbegripet de ansvarsfrågor som kan ha påverkat genomförandet. Vi rapporterar inte om ECB:s insatser på grund av begränsningarna för revisionens inriktning och omfattning (se punkt 20).
18Vi granskade inte de beslut som fattades på hög politisk nivå i EU, till exempel motiveringen till att bevilja ekonomiskt bistånd till Grekland, och vi begränsade revisionens inriktning och omfattning i flera avseenden. Vi tittade inte på vad som hade hänt om inget ekonomiskt bistånd hade beviljats. Inte heller utvärderade vi om rådet valde de lämpligaste anslagsbeloppen, underskottsmålen eller finanspolitiska metoderna för att lösa krisen. Vi undersökte inte finansieringsvillkoren för lånen som Grekland fick eller lägligheten eller lämpligheten i skuldlättnader eller skuldens hållbarhet. Vi tittade på kommissionens makroekonomiska prognoser och beräkningar av likviditetsgapet. När vi granskade kommissionens samarbete med andra parter bedömde vi inte om detta samarbete var motiverat.
19Revisionsbevisen samlades in på grundval av en noggrann genomgång av dokumentation om EU:s program för ekonomiskt bistånd (programdokument, kommissionens interna analyser, prognoser i kalkylbladsformat och utvärderingar och studier gjorda av andra organisationer), en analys med hjälp av en resultattavla för programvillkor, och genom intervjuer med personal vid kommissionen, de nationella myndigheterna, till exempel fackministerier, Greklands centralbank, näringsliv och berörda parter samt personal vid IMF, ESM och OECD.
Begränsningar i revisionen av ECB:s medverkan
20I linje med revisionsrättens mandat att granska effektiviteten i ECB:s förvaltning21 försökte vi undersöka bankens medverkan i de grekiska ekonomiska anpassningsprogrammen22. ECB ifrågasatte revisionsrättens mandat för sådan granskning och den dokumentation som ECB ställde till vårt förfogande räckte inte som bevis för att vi skulle kunna utföra revisionsarbetet23. På grund av dessa hinder för revisionsarbetet kan vi inte rapportera om ECB:s medverkan i de grekiska ekonomiska anpassningsprogrammen.
Iakttagelser
Del I – Förvaltningen av de ekonomiska anpassningsprogrammen för grekland
21Förvaltningen av de grekiska ekonomiska anpassningsprogrammen inbegrep ett flertal komplexa interna processer inom kommissionen, som bildade ett ramverk med flera parallella delar för politikspecifik analys och kontroll av villkorsuppfyllelse (se del II). Vi kan i stora drag urskilja tre typer av övergripande processer:
- Arbetsorganisation för programutformning och programkontroll: Här utarbetades rutinerna och mekanismerna för programförvaltningen, liksom arbetsgången för beslutsfattande.
- Samarbete med de andra programpartnerna: Här angavs ansvarsfördelningen, kommunikation och samordning med IMF, ECB och ESM.
- Grundläggande ekonomisk analys: Här tog man fram makroekonomiska prognoser och beräkningar av likviditetsgapet och fastställde centrala ekonomiska antaganden för programmen.
Organisationen för utformning och kontroll av programvillkoren
Tidspress när programmen började
22Utformningen och den institutionella organisationen för det första grekiska ekonomiska anpassningsprogrammet måste ses mot bakgrund av den tidspress som rådde när programmen sattes samman. Den direkta orsaken till varför Grekland ansökte om ekonomiskt bistånd var att man behövde ett lån på nio miljarder euro för att kunna göra en avbetalning på en skuld den 19 maj 2010. Eftersom kostnaderna för att finansiera Greklands statsskuld våren 2010 hade ökat till ohållbara nivåer var Greklands regering tvungen att snabbt försöka hitta alternativ finansiering24 (se figur 1 och bilaga I för en detaljerad tidslinje över krisen).
23På grund av de förväntade svårigheterna att få marknadsfinansiering för kortfristiga skulder kom man på eurotoppmötet den 25 mars 201025 överens om villkoren för att bevilja ekonomiskt bistånd till Grekland. Grekland lämnade in den officiella ansökan om finansiering den 23 april 2010, det vill säga mindre än en månad innan skulden skulle förfalla till betalning. Det första grekiska ekonomiska anpassningsprogrammet skrevs under den 3 maj 2010. Med tanke på hur djupgående och omfattande obalanserna i den grekiska ekonomin var fanns det väldigt lite tid för att utforma ett program som kunde lösa alla svagheter.
Utformningsförfaranden och utfall
24Kommissionens allmänna rutiner för förvaltningen av makroekonomiska stödprogram upprättades först i april 2011, det vill säga elva månader efter att det grekiska programmet hade inletts och tre översyner genomförts. I dokumentet fastställdes den interna arbetsgången för informations- och godkännandeflöden inom kommissionen och med rådet och de övriga programpartnerna. Till exempel fastställdes rutiner för godkännande av huvuddokumenten i programmen (policydokument, rapporter om villkorsuppfyllelse, förslag till samförståndsavtal och förslag till rekommendationer för rådsbeslut i tillämpliga fall). Kommissionen tog även fram färdplaner för de enskilda finansieringsfaciliteterna innehållande de formella steg som skulle genomföras på vägen mot utbetalning.
25Rutinerna hade dock inget att göra med innehållet i programvillkoren. Kommissionen hade inga specifika interna riktlinjer om utformningen av programvillkor vad gäller omfattning, detaljnivå och hur utförligt det analytiska arbete som skulle tjäna som underlag till villkoren måste vara26.
26De arbetsdokument som främst låg till grund för programvillkoren var policydokumenten. Sådana policyinriktade dokument utarbetades inför varje översyn och fungerade som utgångspunkt för förhandlingarna om programöversynerna (med utrymme för viss flexibilitet). Rutinerna för översyn av policydokumenten var fastställda i kommissionens förfaranden, men de var inte dokumenterade.
27Vid flera tillfället tog kommissionspersonalen fram analytiska dokument som låg till grund för policydokumenten och som utformningen av villkor på vissa områden. Detta skedde dock inte systematiskt för alla program och alla politikområden (se figur 3).
Vi fann vissa brister i hur villkoren var utformade inom flera politikområden:
- Flera av programvillkoren var skrivna i allmänna, svävande ordalag och var inte mätbara, särskilt i början av programmen. När det till exempel gällde villkoren för exportfrämjande åtgärder skulle åtgärder vidtas för att underlätta offentlig-privata partnerskap liksom åtgärder för att stärka exportfrämjande politik. Några exempel på specifika och konkreta åtgärder gavs inte. För finanssektorn fanns det ett villkor i det andra programmet om att man skulle utarbeta en genomförandeplan för förbättrad indrivning av nödlidande lån och sätta upp mål om detta för banker i likvidation före slutet av juli 2013. Villkoret kunde tolkas på olika sätt och bidrog till att genomförandet försenades betydligt.
- Villkoren blev successivt mer specificerade. I det andra programmet höjdes deras antal och detaljnivå väsentligt. Det berodde till viss del på problemen och förseningarna i genomförandet. Den höga detaljnivån innebar å andra sidan en utmaning för myndigheternas administrativa kapacitet och ansvar eftersom man inte i tillräckligt stor utsträckning diskuterade och kom överens om villkoren på utformningsstadiet27.
- Samtidigt som detaljnivån ökade angavs det inte i förväg vilka villkor i programmen som var viktigast och vilka som var mindre viktiga. Vissa villkor pekades inte ut som särskilt viktiga förrän i efterhand när de inte hade uppfyllts i tid. Vid översynen av programmet kom de att utpekas som förhandsvillkorsåtgärder. Dessa villkor måste uttryckligen vara uppfyllda innan en viss lånetranch kunde betalas ut28. I det tredje programmet markeras nu särskilt viktiga villkor som förväntade resultat.
Strategi för allmän tillväxt
29Programmen innehöll tydliga mål på medellång sikt, varav det viktigaste var att Grekland åter skulle få tillgång till marknadsfinansiering. Därmed var det nödvändigt att lägga fokus på konsolidering av de offentliga finanserna. Trots kommissionens ansträngningar fanns det dock ingen underliggande strategi för allmän inhemsk tillväxt som kunde ha fortsatt efter programmen. En långsiktig strategi hade varit mer ändamålsenlig för samordningen av anpassningsarbetet och utformningen av åtgärderna inom de olika berörda politikområdena.
30Bristen på strategi var särskilt märkbar när det gällde exportfrämjande. Åtgärderna i programmet – som var inriktade på konkurrenskraftiga priser och mindre byråkrati – räckte inte för att främja en övergång till en mer exportdriven tillväxtmodell, och de var inte anpassade efter alla de brister som framkommit i den analys som gjordes inför programmet. För branscher som hade en konkurrensfördel saknades det framförallt en övergripande strategi som tog hänsyn till den grekiska ekonomins särskilda struktur i det första programmet. De sektorspecifika förutsättningarna behandlades dock i det andra programmet. Det faktum att det fanns inkonsekvent utformade åtgärder och otillräcklig samordning mellan de olika politikområdena (se ruta 2) visar att det inte heller fanns någon tydlig strategi för den övergripande utformningen av de grekiska programmen.
Ruta 2
Brister i samordningen mellan olika politikområden
Produktmarknadsreformer kontra arbetsmarknads- och skattereformer: Trots genomgripande arbetsmarknadsreformer och en markant minskning av arbetskraftskostnaderna hade priserna inte sjunkit tillräckligt 2013. Det tyder på att produktmarknadsreformerna inte påverkade stelheten på marknaden i programmets början. Dessutom berodde de begränsade prisjusteringarna delvis på de högre indirekta skatter och avgifter som infördes för att konsolidera de offentliga finanserna, vilket innebar att strukturreformer hade mindre inverkan på priser och tillväxt. Skattereformerna i anpassningsprogrammen ledde till avvägningar, och i de första skedena var den kortsiktiga prioriteringen att konsolidera de offentliga finanserna eftersom Greklands offentliga underskott var mycket stort.
Bankernas finansiella hälsa kontra finanspolitiska åtgärder: Efter att bankerna visat sig vara underfinansierade 2012 och kreditbetyget på grekiska statspapper hade fått fullt genomslag på marknaden gjordes det ingen utvärdering av hur finanspolitiska åtgärder ytterligare skulle påverka bankgäldenärers betalningsförmåga och därmed marknadsvärdet på bankernas lån. Ingen analys gjordes till exempel av hur högre periodiskt återkommande skatter på fastigheter skulle påverka priserna på fastighetsmarknaden och bostadslånen.
Näringslivsreformer kontra skattereformer: Det fanns ingen strategisk färdplan för att stimulera potentiellt tillväxtskapande faktorer i Grekland, vilket visade sig i att det inte fanns någon tillväxtfrämjande strategi för konsolidering av de offentliga finanserna. Det gjordes ingen riskbedömning av hur potentiella eller alternativa finanspolitiska åtgärder (t.ex. utgiftsnedskärningar kontra skattehöjningar), och av hur ordningen som åtgärderna genomfördes i, skulle påverka BNP-tillväxt, export och arbetslöshet.
Politisk instabilitet under programperioden
31En annan utmaning som påverkade programmens förvaltning var att reformarbetet påbörjades men sedan avstannade, vilket delvis berodde på politisk instabilitet i landet. Mellan oktober 2009 och januari 2015 hölls sex val i Grekland och gjordes ett regeringsbyte utan föregående val i november 2011 (se bilaga I). Vid varje tillfälle tog det en viss tid innan den nya regeringen bekräftade sin avsikt att genomföra reformerna och hur den skulle göra det, och även att omstrukturera samarbetet med institutionerna. Den folkomröstning om ett åtgärdspaket som hölls i juli 2015 bidrog också till osäkerheten om programmets framtid och till ekonomisk instabilitet29. De utdragna politiska förhandlingarna och osäkerheten om huruvida programmet skulle fortsätta gjorde det svårt att administrera programmen och genomföra reformerna på ett smidigt sätt.
32Programöversynerna följde inte det först inplanerade kvartalsvisa schemat på grund av förseningar i genomförandet av reformerna och svårigheter att komma överens om nya åtgärder (se tabell 2). Den svåraste situationen i detta avseende var övergången mellan det andra och det tredje programmet, då det blev ett glapp på 16 månader mellan den senast genomförda översynen och godkännandet av det nya programmet. Det andra programmet avslutades aldrig30, och övergången bestod av två förlängningar av det andra programmet och ett överbryggningslån från EFSM.
År | Översyn | Rapportdatum | Antal månader som översynen tog |
---|---|---|---|
2010 | Första programmet | maj 2010 | |
Första översynen | augusti 2010 | 3 | |
2011 | Andra översynen | december 2010 | 4 |
Tredje översynen | februari 2011 | 2 | |
Fjärde översynen | juli 2011 | 5 | |
Femte översynen | oktober 2011 | 3 | |
2012 | Andra programmet | mars 2012 | 5 |
Första översynen | december 2012 | 9 | |
2013 | Andra översynen | maj 2013 | 5 |
Tredje översynen | juli 2013 | 2 | |
2014 | Fjärde översynen | april 2014 | 9 |
2015 | Tredje programmet | augusti 2015 | 16 |
2016 | Kompletterande samarbetsavtal | juni 2016 | 10 |
Källa: Revisionsrätten.
Kontrollförfaranden
33I kommissionens allmänna förfaranden för hantering av makroekonomiska stödprogram fanns det rutiner för kontrollen av om villkoren i programmen uppfylldes men endast vad gäller hur själva förfarandet praktiskt skulle gå till (dvs. ansvarsfördelningen och rutinerna för godkännande av kontrollrapporten). Kommissionen hade dock inga rutiner för att fastställa vad kontrollen skulle omfatta, vilken typ av kontroll som skulle utföras och hur den skulle dokumenteras.
34Huvudverktyget för kontrollen av hur Grekland uppfyllde programvillkoren, som institutionerna utförde gemensamt, var en kontrolltabell. För det första och andra programmet ingick denna tabell i de dokument som offentliggjordes efter varje kontroll. Kontrolltabellen fylldes i och granskades av kommissionens tjänstemän och lades därefter fram för Eurogruppens arbetsgrupp tillsammans med de andra programdokumenten. Granskningsprocesserna dokumenterades dock inte. Därutöver informerade kommissionen rådet om hur man hade kontrollerat de villkor som särskilt omnämnts i rådets beslut.
35I tabellerna angavs vanligtvis varje enskilt programvillkor som skulle kontrolleras specifikt och om det uppfyllts eller inte samt en kort motivering (hänvisning till den rättsliga grunden, en lägesbeskrivning och orsaken till eventuella förseningar). Alla villkor kontrollerades dock inte systematiskt på detta sätt eller i tid. Eftersom det andra programmet inte slutfördes gjordes ingen formell bedömning av de villkor som lades till vid den sista (fjärde) översynen. Kommissionen följde upp utvecklingen i Grekland, bland annat genom policydokument, mellan det andra och det tredje programmet. Den första rapporten om villkorsuppfyllelse för det tredje programmet (som offentliggjordes i juni 2016) innehöll inte någon kontrolltabell trots att flera villkor skulle ha uppfyllts i juni 2016.
Kontrollrutiner
36För de flesta villkor som vi analyserade kunde kommissionen visa att man hade kontrollerat uppfyllandet av programvillkoren och att man hade goda underlag för kontrollerna. På flera politikområden gjorde kommissionen djupgående översyner av rättsakterna som upprättats för att uppfylla villkoren och följde upp nödvändiga ändringar. I några fall tog kommissionen hjälp av sakkunniga utifrån (t.ex. i fråga om reglerade yrken) för att säkerställa en grundlig utvärdering. Kommissionen ändrade också de berörda villkoren i efterföljande programöversyner.
37Trots att kommissionen regelbundet kontrollerade och redovisade det formella uppfyllandet av programvillkoren fann vi ändå brister som till exempel att utvärderingar saknades eller var felaktiga (se bilaga III). Dessutom var kommissionens kontrollrapporter ibland otydliga när det gällde bedömningen av villkor. En mängd olika uttryck31 användes för att ange att programvillkor inte var uppfyllda, vilket ledde till oklarhet om utvärderingens allmänna innebörd.
38I vissa fall innebar dock inte det faktum att ett villkor formellt var uppfyllt (t.ex. att en viss lag skulle antas) att det faktiskt genomfördes på ett ändamålsenligt sätt, det ledde alltså inte till önskat resultat. Ett sådant exempel är genomförandet av agendan för bättre lagstiftning. Efter att lagen i fråga hade antagits 2012 kvarstod de faktiska bristerna, vilket OECD påpekade 2015 i sin rapport om regleringspolitik (OECD Regulatory Policy Outlook 2015)32.
39Kommissionen kontrollerade om programmens kvantitativa mål hade uppnåtts (t.ex. minskning av antalet offentliganställda, lönekostnader och chefsbefattningar) men hade begränsad tillgång till verktyg för att kontrollera om strukturreformerna genomfördes på avsett sätt. Svårigheter att få tag på fullständiga uppgifter bidrog till detta problem. Vi fann att det rådde särskild brist på uppgifter på skatteområdet (se del A i bilaga IV) och om reglerade yrken (ofullständiga uppgifter om begränsningarna för viktiga yrken som jurister, notarier, ingenjörer och arkitekter). Programmen innehöll inga större åtgärder för att komma till rätta med bristen på uppgifter, även om vissa förbättringar gjordes vid senare översyner. För de flesta strukturella villkoren kunde kommissionen övervaka genomförandet av lagändringar men den hade inga lämpliga resultatindikatorer och mål för att bedöma genomförandet av reformer.
40Bristen på lämpliga resultatindikatorer hindrade kommissionen från att till exempel kontrollera om effektivitetsmålen hade uppnåtts genom omorganisationen av den centrala förvaltningen. Inom finanssektorn var det först i april 2014 som man i det andra programmet införde ett villkor om att Greklands centralbank skulle fastställa ett antal nyckeltal för att kontrollera bankernas framsteg när det gällde att minska sina stora innehav av nödlidande lån. Inom finanssektorn utnyttjade kommissionen inte heller fullt ut sin roll som observatör i de beslutsfattande organen i Greklands finansiella stabilitetsfond, vilket var ytterligare ett tillfälle att kontrollera uppfyllandet av programvillkor33.
Samarbetet med programpartnerna
41Villkoren på teknisk nivå utformades främst av kommissionen (samordnat av GD Ekonomi och finans) och IMF i samråd med ECB. I det tredje programmet agerade ESM som en fjärde institutionell partner. De slutliga avtalstexterna var en kompromiss mellan institutionerna, liksom mellan institutionerna och Grekland, och alla parter var tvungna att göra eftergifter där så behövdes.
42Det fanns inga riktlinjer eller särskilda rutiner för hur samarbetet mellan institutionerna skulle gå till, och förfarandet dokumenterades inte (t.ex. genom protokoll), vilket fick konsekvenser för insynen i förfarandet. De som arbetade med de olika programmen utarbetade dock egna informella rutiner för samarbetet. Medarbetarna i programmen hade regelbunden kontakt med varandra genom telefonsamtal och e-post, såväl som genom möten. Man utbytte information, uppgifter och preliminära analyser och diskuterade olika alternativ för hur programmen skulle utformas. Kommissionen och IMF visade de föreslagna programdokumenten för varandra för att villkoren skulle bli konsekventa. Det faktum att det fanns en stor bredd på sakkunskaperna och erfarenheterna hos personalen vid de tre institutionerna innebar att det gick att göra grundligare bedömningar och prognoser, vilket minskade risken för fel och brister när programmen utformades och uppdaterades.
43ECB och Greklands centralbank skräddarsydde några av sina instrument till programmens ekonomiska politik34. Det angavs dock inte uttryckligen i programmen i vilken utsträckning Grekland måste uppfylla villkoren i programmen för att likviditet skulle tillhandahållas35 och inte heller hur detta bistånd beaktades vid utarbetandet av makroekonomiska prognoser och likviditetsgapsberäkningar.
De ekonomiska antagandena i programmen
44De makroekonomiska prognoserna och beräkningarna av likviditetsgapet låg till grund för den ekonomiska ram som programmen utformades och ändrades efter (se ruta 3). Kommissionen utförde sådana analyser för varje program och tog fram en uppdatering inför varje översyn. Alla institutioner som deltog i programmen gjorde sina egna analyser, men det slutliga resultatet var en kompromiss dem emellan.
Ruta 3
Huvuddelarna i det ekonomiska arbete som låg till grund för programmens utformning
Makroekonomiska prognoser: Dessa ska förse kommissionen med de bästa uppskattningarna av den allmänna ekonomiska utvecklingen i landet, utgående från antagandet att programvillkoren uppfylls helt och hållet. Prognoser görs för utvecklingen i realekonomin (BNP och dess beståndsdelar samt utvecklingen på arbetsmarknaden) liksom det finanspolitiska händelseförloppet (skuld och underskott) som en del i bedömningen av skuldsättningens hållbarhet. Prognoserna tas fram i en process som delvis sammanfaller med kommissionens vanliga prognoser men som går utöver dessa. Även om dessa prognoser görs vid olika tidpunkter används kommissionens senaste ekonomiska prognoser för Europa som underlag för prognoserna inom de ekonomiska anpassningsprogrammen.
Beräkning av likviditetsgapet: Uppskattning av Greklands finansieringsbehov som görs för att säkerställa att det ekonomiska stödet i programmen räcker för att täcka likviditetsgapet. Med likviditetsgap avses statens finansieringsbehov, framräknat som skillnaden mellan utgifter och inkomster från andra källor än programstöd.
Styrkor och svagheter i de använda metoderna
45De kalkylblad som användes för makroekonomiska prognoser gav klar och tydlig information om uppgifter bakåt i tiden och prognoser framåt för alla de olika makroekonomiska variablerna. De förutsedda trenderna för de viktigaste makroekonomiska och finanspolitiska variablerna var i linje med prognoserna för de olika beståndsdelarna i dem, och en stor mängd olika informationskällor vägdes in. Kommissionen använde de allra senaste antagandena om dynamiken i den internationella ekonomin och de senaste tekniska indikatorerna. Kommissionen tog dock inte uttryckligen hänsyn till vissa faktorer som brukar användas i makroekonomiska modeller och vägde inte tillräckligt samman de makroekonomiska och finanspolitiska prognoserna(se ruta 4).
Ruta 4
Svagheter i kommissionens prognosmetod
Spännvidden: Vissa faktorer (t.ex. potentiell produktion och jämviktsarbetslöshet) vägdes inte uttryckligen in i de makroekonomiska prognoserna. Kommissionen underlät även att dokumentera hur dessa användes i bedömningsfasen och vilka europeiska ekonomiska prognoser som tjänade som underlag för prognoserna i programmet.
Sammanvägning av prognoserna: Kommissionen tog fram de makroekonomiska och finanspolitiska prognoserna var för sig och vägde inte samman dem i en gemensam modell. De båda prognosernas inverkan på varandra kunde därför endast fås fram genom subjektiv bedömning.
Metoden för analys av skuldsättningens hållbarhet: Den långsiktiga skuldutvecklingen uttryckt som procentandel av BNP definierades genom ett ofta använt mekaniskt förlopp för skuldackumulering. I en sådan metod finns ingen intern mekanism för att se samverkan mellan skuldutvecklingen och den ekonomiska verksamheten (produktion, distribution och konsumtion av varor och tjänster).
Generellt sett blev likviditetsgapsmetoden allt mer komplex under programmens gång, och kalkylbladen för det andra programmet innehåll mycket mer komplicerade beräknings-, värderings- och modelleringsverktyg. Likviditetsgapsberäkningarnas omfattning utökades också så att fler faktorer och delar togs med i beräkningen senare under programmet, men trots det hade metoderna fortfarande vissa brister (se bilaga V). Metoden förblev i stort sett oförändrad för det tredje programmet.
47Kommissionen hade inga rutiner för att inleda, godkänna, dokumentera, behandla och redovisa likviditetsgapsberäkningarna. Kvalitetskontrollerna var av informellt slag, och vi kunde konstatera väsentliga brister i kontrollmiljön för kalkylbladen36. Ingen förbättring kunde ses i detta avseende under de tre programmen.
48Trots att man använde flera olika uppgiftskällor fanns det inga hänvisningar eller datumuppgifter. Detta gav upphov till problem med avstämningen, och vi kunde inte fastslå att det alltid var den mest aktuella informationen som hade använts. I framställningen över likviditetsgapet i det första programmet hittade vi ett antal fel. De hade ingen inverkan på den totala summan för likviditetsgapet men visar att kommissionens interna rutiner för kvalitetskontroll var otillräckliga37.
Känslighetsprövningar och underlag för antagandena
49Kommissionen övervakade regelbundet Greklands likviditetssituation och uppdaterade även den fil som användes för beräkning av likviditetsgapet mellan översynerna. I de offentliga programdokumenten ingår inga prövningar av hur känslig beräkningen av likviditetsgapet är för olika utfall och händelser, men sådana analyser utfördes i kommissionens arbetsdokument. Kommissionen byggde upp sina scenarier kring olika faktorer, såsom tidsplanen för olika utbetalningar, hur mycket som kom in från privatiseringar och betalningar av förfallna skulder. Däremot genomfördes ingen scenarieanalys för de makroekonomiska prognoserna. I prognoserna togs ingen systematisk hänsyn till externa chocker som kunde drabba Greklands ekonomi, såsom en större nedvärdering av euron eller en plötslig nedgång i råvarupriserna, vilket faktisk inträffade senare under programmen.
50När det gäller underlagen för antaganden och dokumentation fann vi brister i båda processerna. När det gäller likviditetsgapet innehöll programdokumentationen ett stycke om likviditetsförvaltning och finansiering av programmen. Kommentarerna var dock oftast oklara, och det fanns ingen förklaring till de ändringar som gjordes när beräkningarna av likviditetsgapet uppdaterades. I ett flertal fall hade det varit önskvärt med en motivering till de specifika antaganden som låg till grund för beräkningarna av likviditetsgapet38. Underlagsproblemen kvarstod för det tredje programmet. Kommissionen välkomnade IMF:s förslag om att målet för likviditetsbufferten borde höjas till 8 miljarder euro. Kommissionen kunde dock inte motivera just denna storlek på likviditetsbufferten och hänvisade till tidigare erfarenheter från andra program.
51När konsekvenserna av strukturreformer räknades in i de makroekonomiska prognoserna förlitade sig kommissionen på subjektiva bedömningar som inte dokumenterades. Eftersom de finanspolitiska och makroekonomiska prognoserna behandlades separat var det dessutom inte möjligt att kontrollera hur kommissionen definierade och kvantifierade de finanspolitiska åtgärdernas inverkan på de makroekonomiska prognoserna.
Träffsäkerhet och justeringar
52Särskilt i prognoserna för det första programmet hade kommissionen grovt underskattat hur djup krisen var (se bilaga VI). Det berodde främst på att man underskattade minskningen av den privata konsumtionen och de privata investeringarna. Generellt skilde sig dock träffsäkerheten i kommissionens makroekonomiska prognoser inte nämnvärt från den i andra organisationers prognoser39, och den påverkades till viss del även av att de statistiska uppgifterna från de grekiska myndigheterna rörande perioden före programmet inte var korrekta. För 2010 och 2011 underskattades saldot i de offentliga finanserna i kommissionens första prognoser, till skillnad från för 2012 och 2013.
53Beräkningarna av likviditetsgapet gav Grekland väldigt lite handlingsutrymme när det gällde likviditetsbufferten, om man med den menar tillgången till likvida medel. I genomsnitt minskade bufferten under programperioden, utan att det fanns någon motivering för det. Bufferten förutsågs till och med vara lika med noll i slutet av första kvartalet 2014. Den genomsnittliga behållningen av likvida medel på 3 miljarder euro motsvarade endast elva dagars primära utgifter. För att öka likviditetsbufferten skulle man dock ha varit tvungen att justera den totala finansieringen i programmet eller lägga in ytterligare finanspolitiska åtgärder i programmet.
54På grund av den begränsade likviditetsbufferten och av att den finanspolitiska situationen blev allt sämre lånade Grekland kortfristigt genom att utfärda statsskuldväxlar eller genom att skjuta upp betalningar och öka de förfallna skulderna. Storleken på de statsskuldsväxlar som skulle utfärdas skilde sig markant mellan beräkningarna av finansieringsgapet och fungerade som den främsta justeringsvariabeln för att hålla i gång den grekiska ekonomin.
Del II – Utformningen och genomförandet av reformerna
55Det ekonomiska stödet i de tre ekonomiska anpassningsprogrammen för Grekland betalades ut under förutsättning att Grekland genomförde reformer inom de tre målområdena för programmen, det vill säga finanspolitiska-, finansmarknads- och tillväxtrelaterade reformer. Den specifika utformningen och omfattningen av reformerna har utvecklats under tiden som programmen pågått, men reformprogrammen har ända sedan de inleddes varit omfångsrika. Programmen omfattade i princip alla funktioner i den grekiska statsapparaten, och i vissa fall krävdes djupgående strukturförändringar. Det tog väsentligt längre tid än beräknat att genomföra reformerna och uppfylla villkoren i programmen (se bilaga VII).
56I vår analys, som presenteras i denna del av rapporten, ingick ett urval av de politiska åtgärderna, och vi koncentrerade oss på de som hade haft störst verkan när det gällde att uppnå programmålen. I denna del finns särskilda avsnitt om beskattning, offentlig förvaltning, finanssektorn och arbetsmarknadsreformer, medan andra politikområden som ingick i vår granskning tjänade som underlag till analysen i del I och del III (se figur 4).40
Inom varje politikområde tittade vi vid revisionen på
- utformningen av de politiska villkoren (motivering och analysunderlag till åtgärderna, lämplighet, specificitet och val av tidpunkt) och
- genomförandet och resultaten (uppfyllandet av de politiska villkoren och hur reformerna fortskred inom de områden som omfattades av villkor i programmet). Reformernas mer övergripande konsekvenser (vad gäller tillväxt, finanspolitisk hållbarhet och finansiell stabilitet) diskuteras däremot i del III i denna rapport för att skilja detta från resultaten av de enskilda villkoren som redovisas i resten av del II.
Beskattning
58Att på ett hållbart sätt förbättra balansen i de grekiska statsfinanserna och öka tillväxten var bland de främsta målen för alla tre ekonomiska anpassningsprogrammen. Dessa mål som skulle uppnås på medellång sikt höll även IMF med om. För att målen skulle uppnås innehöll programmen villkor vars syfte var att öka skatteintäkterna och få skatteförvaltningen att bli bättre på bära upp skatt (dvs. reformer som skulle öka statens förmåga att generera offentliga inkomster). Vid revisionen tittade vi främst på ändringarna av skattesystemet (även innefattande sociala avgifter) och på reformer av den offentliga förvaltningen för att förbättra uppbörden av skatteintäkter.
Villkorens utformning – skattepolitiska åtgärder
Typer av skatteåtgärder och deras stabilitet
59I allmänna rekommendationer angående konsolidering av de offentliga finanserna (från t.ex. OECD) och i utvärderingar av det grekiska skattesystemet som hade gjorts före krisen hävdades att åtgärder rörande skatter på konsumtion (indirekta skatter) och en bredare skattebas borde prioriteras framför andra skatteåtgärder eftersom deras inverkan på den ekonomiska tillväxten är lägre. Tvärt emot dessa bedömningar prioriterades skattehöjningar och tillfälliga skatter framför åtgärder för att bredda skattebasen under det första programmet eftersom de antogs ha en snabbare effekt när det gällde att uppnå de kortsiktiga finanspolitiska målen.
60Åtgärder för att bredda skattebasen återfanns till största i det andra och tredje programmet, och för vissa av dem krävdes väsentliga reformer av skattelagarna. Ökningarna av skatteintäkterna under de första två programmen berodde som förväntat främst på indirekt beskattning (indirekta skatter höjdes, och en periodiskt återkommande fastighetsskatt omfattande många skattesubjekt infördes). Höjningarna av vissa indirekta skatter (t.ex. på energi- och miljöskatter) ledde dock till ökade produktionskostnader för företagen.
61Programmens villkor ledde till stor skattepolitisk instabilitet vilket påverkade alla de vanligaste typerna av skatter, och inte ens förändringarnas riktning förblev stabil (i det första programmet förespråkades till exempel att privatpersoners inkomster skulle beskattas enhetligt, medan det andra programmet gick i motsatt riktning, se del B i bilaga IV). Till viss del berodde instabiliteten på problem med den administrativa kapaciteten när det gällde utformningen av skattepolitiken och brister i genomförandet, vilket kommissionen bekräftat, som gjorde att programvillkoren behövde justeras ofta. Under det första programmet förvärrades instabiliteten även på grund av att man försökte ta fram specialkonstruerade skatteåtgärder som skulle genomföras snabbt för att underskottsmålen skulle uppnås. Avsaknaden av en inledande kommissionsstrategi i fråga om skattepolitik och bristen på uppgifter (se del A i bilaga IV) bidrog också till problemet, men en positiv utveckling kunde iakttas under programmens gång.
Underlaget till åtgärderna
62Underlaget till de skattepolitiska villkoren dokumenterades inte systematiskt41. De stora moms- och punktskattehöjningarna 2010 motiverades utifrån behovet av att konsolidera de offentliga finanserna och man var överens med myndigheterna om dem. Man hade dock inte genomfört någon studie av konsekvenserna av andra skatteåtgärder, exempelvis en bred, periodiskt återkommande fastighetsskatt42, som infördes 2011 som en del av en kompletterande finanspolitisk plan. Dokumentationen i utformningsstadiet förbättrades med tiden eftersom man fick bättre uppgifter från de olika myndigheterna (t.ex. modellering av reformerna av inkomstskatten för privatpersoner i det andra programmet och av momshöjningar i det tredje programmet).
Villkorens utformning – skatteuppbörd
63Många internationella organisationer (IMF, OECD och kommissionen) hade pekat på de avsevärda problemen med att bära upp skatt i Grekland före krisen. Det första programmets resultat på skatteuppbördsområdet var dåliga43 och kan förklaras av tre övergripande typer av problem: (i) villkoren gavs inte tillräcklig prioritet och var varken tydligt specificerade eller tillräckligt väl utformade (se ruta 5), (ii) genomförandet av myndigheternas egna planer mot skatteflykt gick dåligt och (iii) kommissionens kontroller byggde på otillräckliga uppgifter och kriterier (se del I).
Ruta 5
Exempel på problem i utformningen av skatteuppbördsåtgärder
Åtgärderna lades in sent i programmen
I det första programmet var villkoren angående skatteflyktsåtgärder inte prioriterade. Ett flertal viktiga åtgärder ingick först i det andra programmet (förse skattebetalarna med enhetliga id-nummer, inrätta ett datasystem som alla skattekontor är uppkopplade mot och inrätta ett centralt register över bankkonton) eller i tredje programmet (t.ex. främja och underlätta elektroniska betalningar och offentliggöra vilka som har obetalda skatter och sociala avgifter).
Åtgärderna var inte tillräckligt omfattande
Jämförelser med andra länder visar att man kunde ha övervägt mer specifika åtgärder i Grekland, till exempel uppdelade momsbetalningar vid transaktioner med offentlig sektor och en mer utbredd användning av utrustning för elektronisk skattekontroll.
Otillräcklig detaljnivå i den första utformningen
I det första programmet efterfrågades lagstiftning som skulle förbättra effektiviteten i skatteförvaltningen och skattekontrollerna, men det fanns ingen lista med specifika överenskomna åtgärder. Villkoret byggde på IMF:s rekommendationer för tekniskt stöd från maj 2010, men rekommendationerna införlivades aldrig helt i nationell lag.
De flesta villkoren för att stärka skatteförvaltningen lades in i det andra och tredje programmet, och på så sätt rättade man till vissa av bristerna i utformningen av det första programmet. Villkoren byggde till största delen på rekommendationerna från arbetsgruppen för Grekland och ledde till förbättringar av tydligheten men även till att detaljnivån ökade betydligt44. Denna trend förklarades av att de tidigare villkoren inte hade uppfyllts i tillräckligt hög grad. Tidsramen för uppfyllandet av vissa av villkoren var också orealistisk (se del C i bilaga IV).
Genomförande och resultat
65Som ett resultat av de skattepolitiska åtgärder som man kom överens om i programmen ökade skattebördan45 på ekonomin under perioden 2010–2014 (med 5,3 % av BNP) och fortsatte att öka under det tredje programmet på grund av ytterligare skatteåtgärder. Detta visar att de genomförda åtgärderna varaktigt bidrog till förbättringen av de offentliga finanserna. Ökningen var större än i de andra programländerna och medförde att Grekland uppnådde (den oviktade) genomsnittsnivån för skattebördor i euroländerna i slutet av 2014 (se figur 5). Den största ökningen skedde 2010–2012, som var den djupaste fasen i den grekiska ekonomiska krisen.
I slutet av det andra programmet ansåg kommissionen att Grekland hade uppfyllt många av de olika villkoren rörande skatteflykt och skatteuppbörd, men effekten på konsolideringen av de offentliga finanserna var begränsad46. Detta berodde på att några reformer inte hade genomförts på avsett sätt, att det behövdes mer tid för att effekterna skulle visa sig i statistiken eller att deras ändamålsenlighet påverkades av det instabila skatteklimatet. Resultatindikatorerna för skatteförvaltning i programmen visar på en svag och delvis förbättring när det gäller antalet skatteinspektioner och uppbördssiffror för de särskilda granskningscentrumen, samtidigt som målen för 2012 och 2014 sällan uppnåddes (se del D i bilaga IV). Mellan 2010 och 2014 ökade skatteskulderna i genomsnitt med cirka 8,2 miljarder euro per år (4,2 % av BNP) trots avskrivningar och uppbördsåtgärder. I programmen fanns ingen indikator för kontroll av beräknade odeklarerade inkomster (det s.k. skattegapet) eller odeklarerat arbete, men uppskattningar av mervärdesskattegapet47 har visat att momsfusket ökade under det första programmet och att det hade förbättrats marginellt 2014 jämfört med 2010.
Reform av den offentliga förvaltningen
67Syftet med reformen av den offentliga förvaltningen var att öka effektiviteten genom att sänka utgifterna för offentlig förvaltning och samtidigt höja kvaliteten på servicen till allmänheten. Programmen innehöll därför skattepolitiska och strukturella delar. I det tredje programmet lades mer vikt vid reformerna av den offentliga förvaltningen, och sådana reformer utgör en särskild pelare i det programmet. I vår granskning tittade vi främst på de effektivitetsförbättringar som uppnåtts genom reformer på central nivå inom den offentliga förvaltningen.
Villkorens utformning
De kortsiktiga prioriteringarna och den strategiska visionen för reformen av den offentliga förvaltningen
68I en tid av finanspolitisk kris låg fokus på konsolidering av de offentliga finanserna i det första programmet när det gällde den offentliga förvaltningen48. Strukturella villkor blev viktigare i det andra programmet, men byggde inte på en lämplig strategisk planering. Villkoren om strukturella reformer i offentlig förvaltning ingick inte i en bredare agenda för hela styrelseskicket där reformer skulle genomföras steg för steg på ett enhetligt och planerat sätt. De strukturella reformerna av offentlig förvaltning omfattade inte viktiga faktorer som kommissionen själv hade fastställt som nödvändiga för att övergripande reformer av den offentliga förvaltningen ska lyckas, till exempel utbyte av bästa praxis på EU-nivå, samarbete med berörda parter och civilsamhället samt kontinuitet och stabilitet i reformerna (se del A i bilaga VIII).
69I det andra programmet 2013 ombads Grekland att ta fram en strategi och en åtgärdsplan för reform av den offentliga förvaltningen, men ändå synkroniserades inte det kravet med viktiga åtgärder i programmet (omorganisationen av Greklands offentliga sektor påbörjades 2012, alltså två år innan det fanns någon strategisk plan). Denna plan omsattes inte i praktiken, och 2015 efterfrågades i det tredje programmet en ny treårig strategi för reform av den offentliga förvaltningen.
Reformernas spännvidd
70Enligt det första programmet skulle OECD göra en funktionell översyn av den centrala förvaltningen. Tanken var att översynen skulle vara till hjälp för att avgöra i vilken ordning reformerna av den offentliga förvaltningen skulle genomföras och för att utarbeta en plan som var särskilt anpassad till landets förutsättningar. Vid översynen identifierades tydligt bristerna i den grekiska förvaltningen och de politikområden som behövde administrativt stöd. Av OECD:s rekommendationer togs 13 med som villkor efter en viss försening (se ruta 6). Rekommendationerna följdes inte upp systematiskt, och det fanns ingen ram för hur reformernas genomförande skulle kontrolleras och ingen strategi för uppgiftsinsamling och styrningsrelaterade frågor (se del B i bilaga VIII).
Ruta 6
Exempel på försenat genomförande av OECD:s rekommendationer
En IKT-plan för interoperabilitet mellan de olika delarna av den centrala administrationen lades in i programmet ett år efter att OECD offentliggjort sin rapport, och rekommendationer för personal- och kommunikationsstrategier lades in två år efteråt.
Redan innan det första programmet inleddes tillämpades EU-instrument (främst det operativa programmet för administrativt stöd, Arop, med finansiering från Europeiska socialfonden) för att åtgärda brister i den grekiska offentliga förvaltningen. Trots att kommissionen visste hur djupgående dessa problem var fanns det inga särskilda åtgärder för att utveckla den institutionella kapaciteten i programmen49. Visst stöd i detta avseende samordnades, om än i begränsad omfattning och skala, genom arbetsgruppen för Grekland50. De kapacitetsuppbyggande projekten inom Arop, som redan pågick 2010, kopplades aldrig samman med programvillkoren, och några av dem avbröts under programperioden. Villkoren blev mer allomfattande i det tredje programmet och samordningen med andra instrument (även det tekniska stödet) blev bättre, särskilt genom att en tydlig koppling mellan det tekniska stödet och programmet upprättades.
Motivering till åtgärderna
72Kommissionen utförde visserligen ett visst analysarbete inför utformningen av reformen av den offentliga förvaltningen, men trots det var motiveringen till vissa enskilda åtgärder bristfällig. Kommissionen kunde i synnerhet inte tillhandahålla några kvantitativa eller kvalitativa analyser av de två viktigaste faktorerna i reformerna (dvs. att minska antalet offentliganställda med 150 000 personer mellan 2011 och 2015 och att genomföra de obligatoriska avgångarna för 15 000 anställda fram till 201451).
73Problemet med bristfälliga motiveringar gällde även reformernas turordning och deras tidsfrister. Även om kommissionen inte kunde tillhandahålla de analyser som låg till grund för programmets utformning på detta område visade det sig att tidsplaneringen för vissa av villkoren var alltför ambitiös och att hänsyn inte tagits till kapaciteten att få reformerna genomförda. Tidsramen för att planera och inrätta ett nytt system för personalbedömning i hela den offentliga förvaltningen var till exempel elva månader, trots att OECD/Sigma gjort en jämförande studie om personalbedömningssystem för offentlig förvaltning i sex EU-länder, där man kom fram till att en tidsram på 1,5–3 år gav bäst resultat för denna typ av reformer. Det gjordes ingen personalbedömning av anställda inom den offentliga förvaltningen under det andra programmet. Därför infördes ett nytt villkor i det tredje programmet, nämligen att lagstiftning om ett modernt bedömningssystem skulle vara på plats inom fyra månader (till november 2015). Den primära lagen antogs i februari 2016, men i juni 2016 (sju månader senare) var man tvungen att införa kompletterande sekundär lagstiftning. Den första utvärderingen ägde rum i juni 2017, nästan två år efter att det tredje programmet inleddes.
Genomförande och resultat
74Reformerna av Greklands offentliga förvaltning ledde till att programmålen med minskade kostnader uppnåddes. Målet att skära ned på antalet anställda inom offentlig sektor uppnåddes 2013, det vill säga två år tidigare än planerat, på grund av regeln om nyrekrytering vid naturliga avgångar, färre kontraktsanställda och system för förtida uttag av pension. Antalet offentliganställda minskade med över 225 000 mellan 2009 och 2015 (se figur 6).
När det gäller det finanspolitiska resultatet minskade de årliga kostnaderna för offentliganställda med 37,9 % (9,6 miljarder euro) mellan 2009 och 2015. År 2015 låg lönekostnaderna för den offentliga sektorn på genomsnittsnivån för euroområdet (9,1 % av BNP i euroområdet och 9 % i Grekland, se figur 7). Besparingarna gav dock upphov till ökade pensionskostnader.
De strukturella delarna i reformen av den offentliga förvaltningen hade begränsat stöd på nationell nivå och påverkades negativt av den politiska instabiliteten (se punkterna 31 och 32). Därför fick de också betydligt färre påtagliga resultat än de finanspolitiska åtgärderna. I de första programmen gjordes begränsade framsteg när det gällde omorganisation av offentliga organ, personalpolitik och avpolitisering av den offentliga sektorn (se ruta 7). Däremot kunde en positiv utveckling ses i inrättandet av ett statligt råd för reform, ett generalsekretariat för samordning av arbetet i statsförvaltningen, ett gemensamt utbetalningsorgan och en folkräkningsdatabas för offentliganställda.
Ruta 7
Reformen av den offentliga förvaltningen – strukturella aspekter
Utvärdering av offentliga organ: Fram till den översyn av det första programmet som genomfördes i juli 2011 skulle ytterligare 1 500 offentliga organ utvärderas utöver de 153 som utvärderades i en första omgång. I detta arbete ingick även ett omfattande jämförelsearbete, men ingenting har dock hänt på detta område.
Personalpolitik och avpolitisering: Åtgärder (val av chefer och personalbedömningssystem) infördes sent (2013) i det andra programmet och genomfördes aldrig. Avpolitisering av chefer och personer på höga positioner, däribland generalsekreterare och personal anställd vid juridiska enheter av både privat- och offentligrättslig natur infördes under det tredje programmet.
Löneskalor: Målet under det första programmet var att minska skattebördan, och inte förrän i det andra programmet infördes villkoret att personalens färdigheter och ansvar bättre skulle återspeglas i lönen. Villkoret tillämpades dock aldrig. I det tredje programmet efterfrågades 2015 en ny reform av den enhetliga löneskalan. Tanken var att löneskalan på ett finanspolitiskt neutralt sätt bättre skulle motsvara kompetensen och ansvaret i olika befattningar.
Reformer av finanssektorn
77Säkerställandet av finansiell stabilitet i landet var en av huvudpelarna i alla de tre grekiska ekonomiska anpassningsprogrammen. För att detta mål skulle uppnås innehöll programmen villkor som skulle stärka finanssektorns hälsotillstånd och motståndskraft genom förstärkning av bankernas kapital, upprätthållande av tillräcklig likviditet, hantering av nödlidande lån samt förbättrad styrning och tillsyn (se ruta 8 och mer utförlig information om programmens strategier och huvudvillkor för finanssektorn i del A i bilaga IX). Vår analys var främst inriktad på de åtgärder som vidtogs för att omstrukturera och rekapitalisera banksektorn och på reformerna som gällde styrning och tillgångskvalitet, särskilt nödlidande lån.
Ruta 8
De viktigaste aspekterna av reformerna av finanssektorn
Greklands finansiella stabilitetsfond (HFSF): HFSF inrättades för att bidra till den finansiella stabiliteten i det grekiska banksystemet genom att vid behov tillhandahålla aktiekapital.
Rekapitalisering och resolution av banker: Under det första programmet öronmärktes ett belopp på tio miljarder euro till insatser för att täcka bankernas kapitalbehov via HFSF, men beloppet kom bara att utnyttjas marginellt. I det andra programmet öronmärktes ett belopp på 50 miljarder euro via HFSF för kostnader i samband med rekapitalisering och resolution av banker. Man räknade med att anslå en buffert på ytterligare högst 25 miljarder euro för samma syfte i det tredje programmet.
Likviditet: Tillräcklig likviditet skulle upprätthållas i banksystemet i enlighet med eurosystemets regler. Målet var att på medellång sikt uppnå en hållbar bankfinansieringsmodell genom att successivt minska bankernas beroende av lån från centralbanken.
Nödlidande lån: Regelverket för konkurser och bankernas kapacitet att hantera nödlidande lån skulle stärkas, en marknad för försäljning och värdepapperisering av nödlidande lån skulle skapas, och förvaltningen av banker under avveckling skulle förbättras.
Styrning och tillsyn: Styrningen av HFSF, banker och Greklands centralbank skulle stärkas. Den inhemska tillsynen och regleringen skulle förbättras.
Trots den svaga efterfrågan på lån under programperioden innehöll inget av programmen mer än ett mycket begränsat antal finanssektorsreformer52 för att direkt avhjälpa problemet med kreditrestriktioner i Grekland i form av tillgång till bankkrediter eller kostnader för krediter. Inskränkningarna av möjligheterna att få kredit har verkat hämmande på försöken att återställa den grekiska ekonomins konkurrenskraft eftersom inhemska små och medelstora företag har haft stora svårigheter att erhålla kredit.
Villkorens utformning
79I kommissionens analys fanns det inte alltid tillräckliga redogörelser för riskerna med vissa politiska alternativ. I samband med rekapitaliseringen av bankerna 2013 övervägde kommissionen till exempel olika alternativ för att uppmuntra privata investeringar. Kommissionen kom fram till att de grekiska myndigheternas förslag gav privata investerare alltför stora incitament och valde i stället att utfärda warranter53. Vid analysen identifierades dock inte några av riskerna med warranter tillräckligt uttömmande, till exempel deras potentiella inverkan på priset på bankaktier (se del B i bilaga IX).
Omstrukturering och rekapitalisering av banksektorn
i) Uppskattning av kapitalbehoven
80I kapitalbehovsbedömningarna i de två första programmen var antagandena inte alltid tillräckligt försiktiga. Exempelvis var till och med det ogynnsamma scenariot för BNP-tillväxt från januari 2011 mer positivt än den faktiska tillväxten med 4,6 procentenheter, 7,8 procentenheter och 4,7 procentenheter för 2011, 2012 respektive 201354. Den återstående delen av finansieringen i det andra programmet (omkring 11 miljarder euro) påverkade dessutom till viss del kommissionens analys av en uppföljande kapitalbehovsbedömning som genomfördes av Greklands centralbank i början av 2014.
ii) Bedömning av bärkraft
81Enligt ett av villkoren i det andra programmet skulle Greklands centralbank göra en bedömning av vilka av de 15 inhemska bankerna som var bärkraftiga och därmed berättigade till rekapitalisering med programmedel. De återstående bankerna skulle försättas i resolution, såvida inte privat kapital kunde uppbådas. Det fanns inga krav på att Greklands centralbank skulle se till att förfarandet var tillräckligt öppet för insyn. Bankerna fick till exempel inte lov att se bedömningarna av dem eller de beräkningar som låg till grund för bedömningarna.
iii) Rekapitaliseringarna av banker 2014 och 2015
82Enligt villkoren i det andra och tredje programmet kunde HFSF endast användas som en sista utväg för rekapitaliseringarna 2014 och 2015 (se del B i bilaga IX). Det innebar att HFSF inte kunde användas i rekapitaliseringarna av banker i de fall då det fanns intresse från den privata sektorn. Tanken var att tillskotten av offentliga medel skulle minskas. Under rekapitaliseringarnas gång pressades aktiepriserna således kraftigt nedåt, vilket resulterade i en betydande urholkning av HFSF:s aktieinnehav55, som då redan hade aktiemajoritet efter rekapitaliseringen 2013.
Tillgångskvalitet – nödlidande lån
83När det gäller hantering av nödlidande lån är inrättande av ett kapitalförvaltningsbolag en av de vanligaste lösningarna internationellt sett. En sådan lösning användes dock inte i de grekiska programmen på grund av begränsad finansiering och andra faktorer, som att de nödlidande lånen var utspridda över alla sektorer, styrningsfrågor och hänsyn till EU:s regler om statligt stöd. Trots de potentiella begränsningarna var kommissionens uppskattningar av ett eventuellt kapitalförvaltningsbolags finansieringsbehov inte tillräckligt konkreta för att ge ett uttömmande underlag för bedömningen av om en sådan åtgärd hade varit lämplig för Greklands del.
84I de första två programmen låg fokus på rekapitalisering av banker och på att tillhandahålla likviditetsstöd, men det fanns inga ändamålsenliga åtgärder rörande hanteringen av nödlidande lån (i det första programmet fanns det t.ex. endast ett krav på att insolvenslagstiftningen skulle ses över). I det andra programmet försökte man hantera problemen med nödlidande lån genom att i första hand förlita sig på bankernas egen hantering av dem, som visserligen var viktig men som till stor del skulle visa sig vara föga ändamålsenlig56. Under det andra programmets gång insåg man att bankernas hantering av nödlidande lån borde ges högre prioritet, men konkreta reformer för att förbättra bankernas interna rutiner för hantering av nödlidande lån kom på plats först i och med det tredje programmet.
85När det gällde företags och privatpersoners insolvens i Grekland var villkoren i det första och andra programmet allmänt hållna, och de lagändringar som i vederbörlig ordning infördes för att man skulle komma till rätta med problemtillgångar var i de flesta fall av begränsad omfattning och mindre ändamålsenliga57. Många reformer föreföll i mångt och mycket vara ett lappverk av olika politiska prioriteringar och mål som ofta motsade varandra. I vissa fall genomfördes de till och med utan föregående samråd med berörda parter och konsekvensanalys. Komplexiteten i regelverket för obestånd har förlängt problemen med nödlidande lån i stället för att lösa dem genom en enhetlig, centraliserad strategisk ram med tydliga politiska prioriteringar. I utformningen av regelverket togs heller ingen hänsyn till rättssystemets begränsade kapacitet att hantera det stora antalet fall på ett ändamålsenligt sätt. Tillsammans har komplexiteten och kapacitetsproblemen lett till eftersläpningar, vilket i sin tur har lett till en ökning av antalet strategiska konkurser och moraliska risker i systemet (se ruta 9).
Ruta 9
Personlig insolvens
Det införda regelverket för personlig insolvens ledde till att rättssystemet översvämmades av cirka 200 000 ansökningar och att gäldenärer beviljades betalningsanstånd eftersom det förväntas ta upp till 15 år innan man har hunnit handlägga alla ansökningar. Det hela förvärrades av att domarna inte fick tillräcklig vägledning och att det fanns utformningsproblem redan före lagen från 2015 (ett villkor i det tredje programmet), som kravet på att gäldenärer ska betala en minimisumma eller ingenting alls i väntan på att få sitt fall prövat.
Regelverket var alltså inte välriktat i och med att gäldenärer som inte hade rätt till personlig insolvens ändå ansökte om det som ett sätt att undvika indrivning fram tills dess att deras fall tas upp. De dåligt riktade insolvensreglerna för hushåll bidrog även till att undergräva låntagarnas betalningsmoral. Greklands centralbank och de inhemska bankerna räknar med att en sjättedel av alla företag och minst en fjärdedel av hushållen som har ansökt om konkurs har gjort det av strategiska skäl.
Först i det tredje programmet fanns det ett villkor om att skapa en väl fungerande marknad för värdepapperisering och försäljning av nödlidande lån. Flera viktiga hinder kvarstod dock trots den lag som antogs i slutet av 2015 och de två senare lagändringarna 2016 (som även berörde säkra fordringar), och den rättsliga ramen var alltjämt betungande.
87I fråga om banker som genomgick särskild likvidation och främst hanterade nödlidande lån var åtgärderna länge fragmenterade, vilket ledde till dåliga resultat när det gällde indrivningen av nödlidande lån och höga driftskostnader. Sammanslagningar av verksamhet (16 enheter till en) var till exempel ett villkor först i det tredje programmet och genomfördes mer än tre år efter att förslaget först lagts fram av externa konsulter. För likvidationsförfarandet togs 13,5 miljarder euro från programfinansieringen via HFSF (se tabell 3) och ytterligare 1,7 miljarder euro från den nationella insättningsgarantifonden.
Styrning
i) Bankstyrning
88Mer vikt lades visserligen alltmer på reformer av finanssektorn under det första programmets gång, men programmet i sig innehöll inga villkor om förbättrad bankstyrning. Styrningsrelaterade problem (t.ex. utlåning till närstående på icke marknadsmässiga villkor) fanns dock långt före krisen. Generellt var bolagsstyrningen av de grekiska bankerna från början väsentligt underlägsen motsvarande europeiska bankers.
89I det andra programmet skulle de fyra största grekiska bankerna (de systemviktiga bankerna) rekapitaliseras främst genom programmedel via HFSF men utan att deras interna förvaltning kontrollerades tillräckligt. Ägarbyten som 2013 ledde till att den inhemska banksektorn nästan helt och hållet förstatligades ledde tvärtemot internationell praxis inte till några förändringar i de flesta av bankernas styrelser. Faktum är att de traditionella aktieägarna i de flesta fall behöll kontrollen över bankernas verksamhet, och de ansvariga för HFSF hade ingen rätt att kontrollera deras erfarenhet, anseende och oberoende. Först i det tredje programmet infördes villkor om att bankernas bolagsstyrning skulle utvärderas och alla styrelseledamöter granskas av HFSF.
90Av denna anledning, och även för att komma till rätta med eventuellt inflytande från politiskt håll eller från andra affärsintressen, infördes i det tredje programmet striktare urvalskriterier vad gäller bankstyrelseledamöternas kompetens och erfarenhet. Kriterierna begränsade dock kandidaterna till bank- och finansexperter. Sådana krav följer inte helt internationell praxis och EU:s krav för den gemensamma tillsynsmekanismen, där mångfald uppmuntras och hänsyn tas till den samlade kunskapen i styrelserna.
91Finanssektorsreformerna berörde inte heller i tillräckligt stor utsträckning styrningen och den nationella tillsynen av mindre viktiga banker. Nästan sex år efter att det första programmet inleddes gjorde Greklands centralbank och den gemensamma tillsynsmekanismen en inspektion på plats i mars 2016 som avslöjade allvarliga interna brister rörande styrning, riskhantering och utlåningsrutiner i en av bankerna.
ii) Styrningen av HFSF
92HFSF:s ursprungliga styrningsstruktur utformades i det första programmet och innebar inte något ökat oberoende från myndigheterna. Trots det andra programmets villkor om att HFSF skulle ha en dualistisk styrningsstruktur (med en lednings- och en tillsynsdel) fanns det fortfarande problem med oberoendet. I det tredje programmet försökte man åtgärda detta genom att förbättra urvalsförfarandet till HFSF:s högsta ledning. De lösningar som föreslogs i det andra och tredje programmet säkerställde dock inte en tydlig åtskillnad mellan de båda beslutsfattande organens ansvarsområden och befogenheter. Det finns även anledning att kritisera insynen i HFSF:s beslutsprocess. HFSF godkände till exempel 2013 en försäljning av en majoritetsandel av aktierna i en banks dotterbolag utan att affären föregicks av en upphandling med flera anbudsgivare.
93Programvillkoren ledde till många byten i HFSF:s högsta ledning (34 personer under de sex första åren, bland annat fyra styrelseordföranden och fyra verkställande direktörer), vilket innebar en risk för kunskapsluckor och minskat inflytande i de banker där HFSF ägde aktier.
Förväntade ekonomiska resultat
94Fram till december 2016 hade HFSF tillfört 45,4 miljarder euro till den grekiska banksektorn, med förväntade förluster på 36,4 miljarder euro (se tabell 3). Genom en ökning av marknadsvärdet på aktierna i de systemviktiga bankerna skulle förlusterna potentiellt kunna bli mindre över tid, men det skulle i så fall sannolikt röra sig endast om små summor, och den största delen av programmedlen till de inhemska bankerna förväntas förbli en del av Greklands statsskuld.
Tillskjutna medel | Återfådda medel | Belopp som förväntas fås tillbaka | Förväntade förluster | |
---|---|---|---|---|
Systemviktiga banker | 31,91 | 2,72 | 3,83 | 25,4 |
Banker i likvidation | 13,5 | 0,5 | 1,9 | 11,0 |
Summa | 45,4 | 3,2 | 5,7 | 36,4 |
1 Inklusive medel som användes som kapitaltillskott i två tillfälliga kreditinstitut (brobanker).
2 Inklusive influtna medel från warranter, inlösen av villkorligt konvertibla obligationer (coco-obligationer) med ränta.
3 Inklusive verkligt värde på bankaktier och coco-obligationer.
Källa: HFSF:s preliminära finansräkenskaper, december 2016.
Arbetsmarknadsreformer
95Det övergripande syftet med arbetsmarknadsreformerna i programmen var att få arbetsmarknaden att fungera bättre, bland annat genom att uppmuntra till en snabb anpassning av arbetskraftskostnaderna. Tanken var att arbetsmarknadsreformerna skulle leda till att man fick ett konkurrenskraftigt kostnadsläge i den grekiska ekonomin och till att antalet förlorade arbetstillfällen under recessionen skulle kunna hållas nere. När det gäller arbetskraftskostnader fastslogs i det andra programmet ett vägledande mål om att enhetsarbetskostnaderna skulle minska med 15 % mellan 2012 och 2014.
96Sedan programmen började 2010 har de innehållit en stor mängd olika åtgärder mot stelheterna på den grekiska arbetsmarknaden. Fokus har legat på förhandlingar och lönebildning, fastställande av minimilön och dess nivå, lagstiftning om anställningsskydd och flexibilitet i fråga om arbetstid. Förutom liberaliseringsåtgärder har fokus sedan det andra programmet alltmer legat på problemet med odeklarerat arbete och på konkreta jobbskapande arbetsmarknadsåtgärder, men dessa aspekter har inte ingått i vår granskning.
Villkorens utformning
Underlaget och analyserna som låg till grund för reformerna
97I kommissionens policydokument och andra arbetsdokument fanns en plan för hur arbetsmarknadsreformerna skulle se ut, och olika alternativ analyserades (t.ex. hur enhetsarbetskostnaderna skulle sänkas och regelverket kring löneförhandlingar utformas). Kommissionen analyserade dock inte vissa risker, särskilt inte i början av utformningen. I synnerhet gjordes ingen utvärdering av hur reformerna kunde påverka gråzonen på arbetsmarknaden, trots att vissa av åtgärderna innebar ökade risker i detta avseende58. Samhällseffekterna utvärderades först i det tredje programmet, men analysen var i första hand av beskrivande slag, och det gjordes inga försök att kvantitativt uppskatta konsekvenserna eller bördefördelningen varken rörande enskilda åtgärder eller av alla arbetsmarknadsreformer tillsammans.
98Kommissionen dokumenterade omfattande informationsutbyten och politiska diskussioner med berörda parter (däribland de grekiska myndigheterna, näringslivsorganisationer och andra icke-statliga partner), IMF och internt. I kompromisserna mellan partnerna i trojkan var det ibland kommissionen som fick sin vilja igenom (ingen lönesänkning inom den privata sektorn som IMF hade förespråkat) och ibland IMF (t.ex. att lagstiftningen om anställningstrygghet liberaliserades ytterligare efter den första omgången reformer). I det senare fallet kunde kommissionen inte helt motivera en avvikelse från sin ursprungliga ståndpunkt.
Åtgärdernas lämplighet
99Vid utformningen av vissa villkor tog man ibland inte hänsyn till den grekiska ekonomins särart, särskilt den allmänna förekomsten av mikro- och småföretag. Såsom till exempel löneförhandlingsreformen först var utformad fanns det möjlighet till förhandlingar på företagsnivå även om deltagande av formella företrädare för arbetstagarna fortfarande krävdes. Eftersom småföretag oftast inte är organiserade på detta sätt fick de ingen nytta av reformerna. Problemet löstes först senare under det första programmet när så kallade personalsammanslutningar59 infördes, genom vilka löneförhandlingar kunde föras direkt på företagsnivå med de anställda.
Tidsplaneringen
100Arbetsmarknaden började reformeras 2010, och de grekiska myndigheterna genomförde den första omgången reformer (rörande löneförhandlingar och lagen om anställningsskydd) strax efter att programmet godkänts. Trots att många av åtgärderna i programmet genomfördes mellan 2010 och 2016 låg samma frågor fortfarande på bordet i förhandlingarna inför det tredje programmet. Detta visar att det finns problem med tidsplaneringen av reformerna och deras turordning som går utöver förseningar i genomförandet (se ruta 10).
Ruta 10
Tidsplaneringen av arbetsmarknadsreformer
Vissa delar som var viktiga för att regelverket kring löneförhandlingar skulle bli ändamålsenligt ingick först i det andra programmet (t.ex. införandet av personalsammanslutningar och att automatiska förlängningar av utgående avtal begränsades om ingen kompromiss om förnyelse kunnat uppnås).
Den första nominella sänkningen av minimilönerna skulle ha varit genomförd 2012. Det nya regelverket för fastställande av minimilön skulle inte börja tillämpas förrän det andra programmet hade löpt ut.
I många fall skulle reformerna genomföras inom orealistiskt snäva tidsramar (särskilt vid den tredje översynen av det andra programmet). Både översynen av arbetslagstiftningen och sammanställningen av all befintlig arbetsrätt skulle till exempel vara klara samtidigt.
Genomförande och resultat
101I ett flertal fall genomfördes arbetsmarknadsreformerna senare än de skulle enligt programmen (upp till 21 månader senare) eller inte alls (se bilaga VII). Det gällde avgörande delar i arbetsmarknadsreformerna (t.ex. löneförhandlingar och lagar om anställningsskydd).
102Trots bristerna i genomförandet noterade vi vissa förbättringar av indikatorer som visar på ökad flexibilitet och konkurrenskraft på arbetsmarknaden:
- Lagstiftningen om anställningsskydd har blivit mindre restriktiv. År 2013 (dvs. efter att avgörande reformer genomförts) låg indikatorn dock fortfarande över genomsnittet i OECD (se figur 8).
- Minimilönen sänktes från 863 euro 2010 till 684 euro 2012.
- Enhetsarbetskostnaderna har justerats väsentligt. Minskningen av enhetsarbetskostnaden på 14,1 % mellan 2010 och 2015 var den största i alla EU:s medlemsstater. Målet i det andra programmet var dock att minska enhetsarbetskostnaden med cirka 15 % mellan 2012 och 2014. Detta vägledande mål uppnåddes inte eftersom enhetsarbetskostnaden under perioden justerades med 10,9 %.
Del III – Uppnåendet av programmål
103Sju år, tre program och över 265 miljarder euro i utbetalat stöd (mer än 150 % av Greklands BNP) – det gemensamma stödet från euroområdet och IMF till Grekland är större än något annat tidigare stöd. Dessa siffror visar att programmen inte lyckades rätta till de djupa ekonomiska obalanserna eller få Grekland att klara sina betalningsskyldigheter utan hjälp utifrån. Programmen bidrog dock till kontinuitet i finansieringen och den ekonomiska verksamheten i Grekland.
104De grekiska ekonomiska anpassningsprogrammen hade mål inom tre områden:
- Finanspolitisk hållbarhet.
- Finansiell stabilitet.
- Återgång till tillväxt.
Under dessa sju år har kommissionen inte gjort några försök att på ett uttömmande sätt genom halvtids- eller efterhandsutvärderingar utvärdera i hur stor utsträckning målen i det första och andra programmet uppnåtts. Att genomföra sådana utvärderingar hade varit allmän praxis i andra stödprogram som kommissionen genomför, och det hade varit särskilt relevant i fallet Grekland med tanke på att tre program genomfördes i landet efter varandra och att man hade kunnat dra bra lärdom om vad som fungerar och inte fungerar.
106I denna del av rapporten analyserar vi i hur stor utsträckning de tre huvudmålen i programmen har uppnåtts genom att där så är möjligt utgå från de specifika mål som är fastställda i programmen. I denna analys går vi djupare än att bara utvärdera resultaten av enskilda åtgärder (vilka presenteras i del II) och fokuserar på de större konsekvenser som inte kan tillskrivas enskilda programvillkor. En sådan analys är användbar för att få en helhetsbild av den allmänna ekonomiska utvecklingen i Grekland under de tre ekonomiska anpassningsprogrammen, även om det bör påpekas att utvecklingen inte endast beror på utformningen och genomförandet av programmen utan även på en rad andra faktorer. En av dessa faktorer är den politiska osäkerheten som ledde till förseningar i genomförandet av reformerna och som påverkade marknadens förtroende och därmed gjorde programmen mindre ändamålsenliga.
Säkerställa finanspolitisk hållbarhet
107Den grekiska ekonomiska krisen började som en skuldkris, och att återställa finanspolitisk hållbarhet, bland annat landets möjligheter att finansiera sina behov på marknaden, var det direkta målet med programmen.
Tillgång till marknadsfinansiering
108I det första programmet förutsågs att Grekland åter skulle få tillgång till finansmarknaden 2014 och finansiera sina skuldförbindelser med sammanlagt 60 miljarder euro 2015. Under 2014 finansierade den grekiska staten sig på finansmarknaden vid två tillfällen, men endast med sammanlagt 4,5 miljarder euro. Denna summa utgjorde mindre än 5 % av den sammanlagda finansieringen i det andra programmet (110 miljarder euro). Det behövdes två ytterligare program (det tredje pågår fram till 2018) eftersom landet inte hade återfått sina möjligheter att finansiera alla sina behov på marknaden.
Användning av medlen och finansieringen efter programmen
109Enligt den senaste beräkning av likviditetsgapet som gjordes av kommissionen för den första översynen av det tredje programmet förväntas Grekland uppnå ett primärt överskott på 1,4 miljarder euro 2017 och 3 miljarder euro mellan januari och augusti 2018, det vill säga de sista månaderna av det tredje programmet. Därför kommer programfinansieringen för denna period att användas för att betala tillbaka på skulden samtidigt som det finns utrymme för att öka likviditetsbufferten (se figur 9).
Precis efter att det sista programmet är slut måste Grekland betala tillbaka ansenliga summor på sin skuld (se figur 10). År 2019 uppgår finansieringsbehovet brutto till 21 miljarder euro i amorteringar och räntor. Enligt antagandena i programmen ska Grekland efter programmens slut helt och hållet kunna finansiera skuldåterbetalningarna genom sitt primära överskott och upplåning på marknaden. För det andra programmet gjordes 2014 visst analysarbete inom en tänkbar ram för tiden efter programmen, men för det tredje programmet har det arbetet just inletts och återspeglas därför inte i programdokumenten.
Konsolidering av de offentliga finanserna
111På grund av den finanspolitiska situationen när krisen slog till behövdes en mycket djupgående anpassning. År 2009 var underskottet i de offentliga finanserna mer än 15,1 % av BNP, vilket ska jämföras med taket på 3 % inom stabilitets- och tillväxtpakten. De årliga finanspolitiska huvudmålen i programmen (dvs. det nominella underskottet60) fastställdes genom rådsbeslut som en del i förfarandet vid alltför stora underskott för Grekland. I memorandumet om den ekonomiska och finansiella politiken fanns fler utförliga kriterier för det nominella finanspolitiska resultatet, men de finanspolitiska planerna för att nå dessa mål var inte alltid trovärdiga (se ruta 11).
Ruta 11
Trovärdighetsproblem i den första finanspolitiska planen
Målet för det första finanspolitiska programmet (maj 2010) var att ett primärt överskott på 5 % av BNP skulle uppnås 2014 (dvs. efter programmet som från början skulle pågå tre år) – en aldrig tidigare skådad utveckling.
I det finanspolitiska programmet räknade man med ospecificerade åtgärder för sammanlagt 4,4 % av BNP (34 % av hela den finanspolitiska ansträngningen) som skulle genomföras främst 2013 och 2014.
Kommissionens kvantifieringar av åtgärderna för att bredda mervärdesskattebasen skiljde sig från IMF:s uppskattningar:
- IMF räknade med intäkter till statskassan på 1,8 % av BNP 2013 som en följd av strukturella finanspolitiska åtgärder (t.ex. effektiviserad skatteförvaltning samt bättre budgetkontroller och budgetrutiner). Dessa intäkter motsvarade ospecificerade åtgärder i kommissionens beräkningar för 2013 års åtgärder.
- Till skillnad från kommissionen räknade IMF inte med några finanspolitiska åtgärder 2014.
De finanspolitiska målen i det första och andra programmet uppnåddes först 2012 och 2013 (se tabell 4). De andra åren missades målen med mellan 3 och 6 miljarder euro, trots att Grekland vidtog inkomsthöjande engångsåtgärder för att leva upp till prognoserna för antingen underskottet eller likviditeten. Under det första programmet uppnåddes inte de oförändrade nominella målen i förfarandet vid alltför stora underskott främst på grund av att de ekonomiska omständigheterna försämrades (oväntade minskningar av nominella skatteintäkter och ökade ränteutgifter). Urholkningen av skattebasen förtog till viss del inkomstökningarna från viktiga skatteåtgärder. Så var till exempel fallet med mervärdesskatteintäkterna. Dessutom försökte man under programmens gång uppnå de finanspolitiska målen genom att ackumulera obetalda statsutgifter och obetalda skatteåterbäringar.
Första programmet1 | Andra programmet1 | Tredje programmet1 | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | |
Rådsbeslut (maj 2010): totalt budgetsaldo (miljarder euro) | -18,5 | -17,1 | -14,9 | -11,4 | -6,4 | ||
Rådsbeslut (mars 2012): primärsaldo, exkl. bankåtgärder (miljarder euro) | -2 | 3,7 | 9,4 | ||||
Rådsbeslut (mars 2012): primärsaldo, exkl. bankåtgärder (miljarder euro) | -2,9 | 0 | 2,8 | 5,7 | 9 | ||
Rådsbeslut (augusti 2015): primärsaldo (% av BNP) | -0,25 | 0,5 | |||||
Utfall (första efterhandskontrollen) | -22 | -20 | -2,6 | 1,5 | – | -3,4 | 3,9 |
Utfall (senaste ENS 95 eller ENS 10) | -24,5 | -20,1 | -2,6 | 0,6 | e.t. | -2,3 | 3,9 |
Differens (gällande mål i förhållande till faktiskt mål) | -6 | -3 | 0,3 | 0,6 | e.t. | -2,05 | 3,4 |
1Gällande mål i fet stil.
Källa: Revisionsrätten.
Trots att Grekland inte uppnådde de nominella finanspolitiska målen förbättrades det strukturella primärsaldot61 avsevärt. Den sammantagna förbättringen översteg 17 % av BNP mellan 2009 och 2015. Det visar vilken extremt djup obalans Grekland hade på detta område vid krisens början.
114På grund av det ogynnsamma makroekonomiska läget fortsatte den sammantagna statsskulden att växa under programperioden trots den finanspolitiska ansträngning som gjorts. År 2016 uppgick Greklands statsskuld till 181 % av BNP jämfört med 126,7 % 2009 (se figur 11). Det enda år då statsskulden minskade var 2012, till följd av att privata investerare ombads acceptera en nedskrivning på 53,5 % av det nominella värdet på sina grekiska statsobligationer. Enligt det första programmets prognoser beräknades statsskulden nå sin högsta punkt 2013 (149,7 % av BNP inom det första programmet och 164,2 % av BNP i det andra). Den enskilt största bidragande orsaken till den relativa skuldökningen var att nominell BNP sjönk.
Hållbarheten i pensionssystemet
115Ett av de främsta hindren för att det finanspolitiska läget i Grekland ska stabiliseras är fortfarande de höga kostnaderna för pensionssystemet. Genom gradvisa sänkningar av pensionerna minskade de nominella utgifterna med 2,5 miljarder euro mellan 2009 och 2015. På grund av minskad BNP ökade dock pensionskostnaderna i förhållande till BNP systematiskt 2010–2015, vilket visar reformernas begränsade ändamålsenlighet för att åstadkomma hållbara finanspolitiska anpassningar. År 2016 var de offentliga utgifterna för pensioner de högsta i euroområdet (över 16 % av Greklands BNP), samtidigt som den statliga finansieringen av underskott i pensionssystemet översteg 9 % av BNP (genomsnittet för euroområdet var 2,5 %).
116Enligt prognoserna i 2012 och 2015 års åldranderapporter förväntas pensionsreformerna i de två första programmen ge vissa positiva resultat för den långsiktiga hållbarheten i det grekiska pensionssystemet. Enligt programvillkoren ska Grekland minska de offentliga utgifterna för pensioner till under 2,5 procentenheter av BNP under perioden 2010–2060. Enligt 2015 års åldranderapport förväntas pensionsreformerna leda till att de offentliga utgifterna för pensioner minskar med sammanlagt 1,9 procentenheter, vilket är bättre än programmålet. Prognosen visar dock att de fortfarande kommer att ligga på en så hög nivå som 14,3 % av BNP 2060.
Återställande av finansiell stabilitet
117Hur bra resultat reformerna av finanssektorn får beror även på faktorer utanför programmen. Genom att titta på ett brett urval av indikatorer går det dock att utvärdera allmänna tendenser i banksektorn under programmens gång och därmed även slå fast i hur stor utsträckning de allmänna programmålen har uppnåtts. De viktigaste aspekterna att titta på i denna analys är solvens, kreditrisk och tillgångskvalitet, likviditet och lönsamhet. Dessa indikatorer stod även i fokus för de programvillkor och de bankomstruktureringsplaner som kommissionen godkände.
Solvens
118Främst på grund av omfattande programfinansiering (31,9 miljarder euro) och omstruktureringen av sektorn har de grekiska bankernas kapitaltäckningskvot förbättrats betydligt i linje med internationella trender efter den globala krisen. Den viktigaste kapitaltäckningskvoten (kärnprimärkapitalet) hade därför höjts till 17 % 2016, det vill säga över EU-genomsnittet på 14,2 % och över nivån före krisen (se bilaga X). De stora skattekraven på den grekiska staten och nödlidande lån är dock fortfarande en stor källa till oro när det gäller bankernas solvens.
Kreditrisk och tillgångskvalitet
119Medan programmen pågick sänktes kreditbetygen för de fyra största grekiska bankerna rejält, med en sänkning till fallissemangsstatus 201562. Trots den tredje rekapitaliseringen som förbättrade bankernas kapitaltäckning låg kreditbetygen kvar på skräpstatus63 under 2016.
120När det gäller tillgångskvalitet gick de grekiska bankerna in i den globala krisen 2008 med utestående nödlidande lån som uppgick till 5,5 % av den sammanlagda låneportföljen (7 % 2009), det vill säga betydligt högre än genomsnittet för euroområdet. På grund av den extremt djupa lågkonjunkturen och den därpå följande ökade arbetslösheten och det olösta problemet med att låntagare går i strategisk konkurs har antalet nödlidande lån ökat markant under programmens gång. Med en bredare definition låg de nödlidande exponeringarna på den högsta nivån i EU (45,9 %) 2016, nio gånger högre än EU-genomsnittet (5,1 %; se bilaga X).
Likviditet
121Ända sedan det första programmet har man försökt få de grekiska bankerna att minska sitt beroende av lån från centralbanken (dvs. eurosystemet) eftersom deras likviditetsläge redan var ansträngt. I det första programmet lyckades man inte få ned beroendet av lån från centralbanken. Det gjorde man dock i det andra och tredje programmet. Trots det fortsatte likviditetsläget att vara ansträngt för de grekiska bankerna 2016 i och med att beroendet av centralbankslån fortfarande låg över 2009 års nivå (se tabell 5). Beroendet var dock mindre än i mitten av 2015, då det var som högst (150 miljarder euro). När det gäller de vanliga likviditetskällorna fanns det 2016 inga tecken på någon ihållande ökning av inlåningen (dagens nivå är nästan hälften så stor som 2009: 238 miljarder euro 2009 jämfört med 121 miljarder euro i dag) och de inhemska bankerna hade fortfarande begränsad tillgång till andra finansieringskällor.
2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Lån från centralbanken | 49,7 | 97,7 | 128,7 | 121,2 | 73,0 | 56,0 | 107,6 | 66,6 |
Inlåning från privata sektorn | 237,5 | 209,6 | 174,2 | 161,5 | 163,3 | 160,3 | 123,4 | 121,4 |
Källa: Greklands centralbank.
Lönsamhet
122Syftet med programåtgärderna var att förbättra bankernas lönsamhet genom djupgående konsolidering och omstrukturering. Genom betydande nedskärningar av antalet anställda och antalet filialer förbättrade de inhemska bankerna kostnaderna i relation till intäkterna (K/I-talet) (51,9 % jämfört med EU-genomsnittet på 65,7 % 2016) och rörelsekostnaderna väsentligt. Som grupp betraktat fortsatte de dock att vara förlustföretag under största delen av ovanstående period, och deras resultat enligt ett antal lönsamhetsindikatorer var fortfarande bland de sämsta i EU (se bilaga X).
123På det stora hela kunde programmen inte hejda en drastisk försämring av de grekiska bankernas balansräkningar, främst på grund av negativa makroekonomiska och politiska utvecklingar. Bankernas roll som mellanhänder underminerades, och kanalerna för finansiering av realekonomin blev både begränsade64 och kostsamma.
Återställa tillväxten
124Efter Greklands inträde i euroområdet 2001 upplevde landet en period av mycket hög ekonomisk tillväxt, men tappade samtidigt väsentligt i konkurrenskraft. Att korrigera de strukturella obalanserna och hindren för konkurrenskraft var därför ett av målen i programmen, och syftet var att uppnå hållbar tillväxt på lång sikt och på så sätt underlätta finanspolitiska anpassningar. Detta mål uppnåddes inte, i och med att Grekland gick in i en långdragen och extremt djup recession med allvarliga konsekvenser för arbetsmarknaden. Viktiga makroekonomiska indikatorer visade systematiskt sämre siffror än antagandena i programmen (se bilaga XI).
Ekonomisk tillväxt och dess förutsättningar
125Greklands ekonomi återgick inte till tillväxt lika snabbt som andra euroländer, inte ens de andra länderna med ekonomiska stödprogram (t.ex. Irland och Portugal). Vissa brister i programmens utformning och genomförande (se del II) gjorde att programmen inte bidrog till att underlätta återhämtning, men det makroekonomiska läget berodde även på ett antal externa faktorer och de stora obalanser som hade byggts upp före krisen. Tillväxtmålen i programmen uppnåddes inte, men vi vet inte hur det makroekonomiska läget hade sett ut utan programmen.
126Den grekiska ekonomin underpresterade konstant i jämförelse med de tillväxtmål som de makroekonomiska prognoserna byggde på. Mellan 2009 och 2016 krympte Greklands ekonomi med mer än en fjärdedel. Den faktiska BNP-tillväxten 2011 och 2012 understeg den första programprognosen (från maj 2010) med 6,5 respektive 8,4 procentenheter (se figur 12). Enligt prognosen skulle landet återgå till positiv tillväxt 2012, men det skedde inte förrän 2014 och då endast under ett års tid. Den grekiska ekonomin underpresterade även jämfört med prognoserna från mars 2012 och april 2014, även om skillnaderna då var betydligt mindre.
Under programperioden (fram till 2015) hade Grekland konstant en positiv exporttillväxt, även om det var jämfört med en drastisk exportnedgång 2009. Jämfört med prognoserna i programmet gick exporten sämre än förväntat, men skillnaden var mindre än i BNP-prognosen. År 2013 låg exporten på samma nivå som 2008, men importen föll med 30 % under samma period, vilket innebar att Grekland åter kunde uppnå handelsbalans.
128Att exporten vände uppåt 2010 kan dock inte helt och hållet tillskrivas programreformerna. Några relevanta sektorer, såsom turismen, gynnades av den interna devalveringen. En sektoranalys visar dock att den grekiska exporten också påverkas av sektorer som inte påverkas av inhemska priser och löner65 (t.ex. oljeprodukter och sjöfart), vars utveckling snarare är avhängig av trenderna på de globala marknaderna än av förbättringar i landets konkurrenskraft (se bilaga XI).
Priser och arbetslöshet
129Prisnivåerna utvecklades inte enligt prognoserna i programmen. I den första prognosen (maj 2010) underskattades inflationen för 2010–2011 grovt (vilket även berodde på skatteåtgärdernas effekter), och deflationen 2013–2014 hade inte förutsetts (se bilaga XI). På grund av de stigande priserna under det första programmet gick den interna devalveringen långsammare än beräknat och Grekland kunde inte förbättra sin konkurrenskraft mot omvärlden. Skillnaderna mellan den uppskattade och den faktiska prisutvecklingen kvarstod senare i programmen men blev mindre.
130På grund av att konjunkturnedgången blev djupare än förväntat visade arbetsmarknaden en betydligt sämre utveckling i jämförelse med antagandena i det första programmet (se figur 13). Arbetslösheten nådde sin högsta nivå på 27,5 % 2013, trots att man hade förutsett att den skulle nå en högsta nivå på 15,2 % 2012. Arbetslösheten har också legat högre än vad som förutsetts i senare prognoser. Arbetslösheten för personer under 25 år nådde som högst nästan 60 % 2013 men sjönk avsevärt till under 50 % under de följande två åren (se bilaga XI).
Slutsatser och rekommendationer
Förvaltningen av de ekonomiska anpassningsprogrammen för Grekland
131Det första grekiska ekonomiska anpassningsprogrammet utformades under extrem tidspress, och förvaltningen av alla tre programmen påverkades av politisk och ekonomisk osäkerhet. Kommissionen var bara en av flera partner som deltog i processen eftersom man var bunden vid den politiska vägledningen från Eurogruppen, och för att programmen skulle godkännas var den grekiska regimen och alla institutioner som företrädde långivarna (IMF, kommissionen, ECB och ESM i det tredje programmet) tvungna att komma överens. Se inledningen, punkterna 22–23 och 31–32.
132Kommissionen upprättade rutiner för hur förvaltningen skulle gå till nästan ett år efter att det första grekiska programmet hade inletts. Rutinerna rörde den interna arbetsgången för informations- och godkännandeflöden inom kommissionen och rådet och med de övriga programpartnerna, men de innehöll inga riktlinjer för den faktiska utformningen av programmen, till exempel när det gäller villkorens omfattning och detaljnivå (se punkterna 24–25).
133Tidigt under programförfarandet var några villkor vagt formulerade och angav inga konkreta åtgärder. Villkoren blev tydligare i det andra programmet när deras antal och detaljnivå höjdes. Först i det tredje programmet markerade kommissionen särskilt viktiga villkor som förväntade resultat, medan prioriteringen mellan åtgärderna inte hade specificerats i de första två programmen (se punkterna 26–28).
Rekommendation 1
Kommissionen bör förbättra de allmänna rutinerna för hur stödprogram ska utformas, särskilt genom att specificera hur mycket analytiskt arbete som behövs för att underbygga innehållet i villkoren och när det är möjligt ange de verktyg som kan användas i olika situationer. Med sådan vägledning bör det bli enklare för kommissionen att i framtida program organisera sitt arbete när program måste påbörjas under extrem tidspress.
Måldatum: slutet av 2018
Rekommendation 2
Kommissionen bör på ett mer ändamålsenligt sätt ange hur olika villkor ska prioriteras och vilka åtgärder som det är särskilt angeläget att genomföra först för att råda bot på de obalanser som är avgörande för att målen i programmen ska uppnås.
Måldatum: direkt, i tillämpliga fall
134Trots kommissionens ansträngningar sattes inte programvillkoren in i ett större sammanhang med en mer övergripande tillväxtstrategi för Grekland som kunde ha fortsatt efter programmen. I inledningsskedet var programmens direkta mål att återställa finanspolitisk hållbarhet, men behovet av en sådan strategi blev med tiden allt tydligare. Vi fann brister i samordningen mellan de olika politikområdena av programutformningen och fall där åtgärderna inte var tillräckligt vittomfattande. Båda dessa brister medförde att strukturreformerna blev mindre ändamålsenliga, särskilt de som syftade till att stärka den grekiska ekonomins konkurrenskraft (se punkterna 29–30).
Rekommendation 3
När det krävs för att hantera den underliggande ekonomiska obalansen bör kommissionen se till att programmen ingår i en övergripande tillväxtstrategi för landet, antingen en befintlig strategi eller en som utarbetas med medlemsstaterna under programmens gång. Om en sådan strategi inte kan upprättas innan programmet påbörjas bör den fastställas så snart som möjligt och beaktas i de påföljande programöversynerna.
Måldatum: direkt, i tillämpliga fall
135Trots att kommissionen inte hade några formella rutiner för hur omfattande kontrollerna skulle vara, bedömde och redovisade man regelbundet uppfyllandet av programvillkoren. I de flesta fall kunde kommissionen visa upp goda underlag för sina bedömningar. Även viss uppföljning gjordes, till exempel utförlig återkoppling på lagstiftningsförslag. I några fall påträffade vi problem med kontrollen av villkorsuppfyllelsen, till exempel att utvärderingar saknades, var felaktiga eller vagt formulerade (se punkterna 33–37).
136I fråga om strukturreformer ledde det formella uppfyllandet av villkor dessutom inte alltid till de förändringar som hade förutsetts i programmen. Den stora bristen på uppgifter och avsaknaden av lämpliga resultatindikatorer för de flesta strukturella villkoren påverkade relevansen hos kommissionens kontroller när det gällde att göra det lättare att förstå genomförandet och effekterna av reformer och vidta korrigerande åtgärder när så behövdes (se punkterna 38–40).
Rekommendation 4
Kommissionen bör ha tydliga rutiner och, när det är lämpligt, nyckeltal så att kontrollen av program är både systematisk och noggrant dokumenterad. Vid kontroll av genomförandet, särskilt av strukturreformer, bör fokus ligga mer på ändamålsenlighet, gå utöver antagande av primärrättsliga lagar och även omfatta antagandet av relevant sekundärlagstiftning och andra genomförandeakter. Kommissionen bör förbättra sina rutiner för kontroll av genomförandet och införandet av reformer så att den bättre kan identifiera administrativa eller andra hinder för att reformerna ska genomföras ändamålsenligt. Kommissionen måste se till att ha de resurser som behövs för att göra denna typ av bedömningar.
Måldatum: slutet av 2018
Rekommendation 5
Kommissionen bör göra en mer omfattande analys av inom vilka områden det råder brist på uppgifter redan när programmen inleds. Man bör även tydligt specificera vilka uppgifter som behövs för att programvillkoren och resultaten ska kunna kontrolleras.
Måldatum: direkt, i tillämpliga fall
137Trots den komplexa institutionella organisationen av programmen har de interna arbetsrutinerna för hur kommissionen samarbetar med programpartner, främst IMF, ECB och ESM, aldrig formaliserats. Insynen i de olika partnernas roller eller i ansvarsfördelningen och arbetsmetoderna var otillräcklig. Institutionerna har dock informellt upprättat ändamålsenliga rutiner för hur samarbetet och informationsutbytet ska gå till (se punkterna 41–43).
Rekommendation 6
Kommissionen bör försöka få till stånd en överenskommelse med programpartnerna som förtydligar deras roller och samarbetsrutiner som bör vara öppna och tillräckligt specificerade.
Måldatum: slutet av 2018
138Den övergripande utformningen av programmen byggde på makroekonomiska prognoser och beräkningar av likviditetsgapet som kommissionen i samarbete med de andra programpartnerna tog fram inför varje översyn. Kommissionens analys var i detta avseende konsekvent och byggde på de senaste uppgifterna. Vi fann dock att metoderna hade ett antal brister, särskilt när det gällde dokumentationen av antaganden, underlagen till subjektiva bedömningar och den begränsade användningen av känslighetstester. Det fanns inga formella kvalitetskontrollrutiner för att säkerställa att beräkningar var riktiga. De makroekonomiska prognoserna underskattade grovt den ekonomiska krisen i Grekland, men felaktigheterna var i allmänhet inte större än i andra internationella organisationers analyser (se punkterna 44–54).
Rekommendation 7
Kommissionen bör bättre motivera antagandena och ändringarna i de ekonomiska beräkningar som ligger till grund för programmens utformning, och även offentliggöra motiveringarna på lämpligt sätt. Detta arbete bör kvalitetskontrolleras på lämpligt sätt. Det gäller framför allt vid programöversyner, som utförs under lägre tidspress än när programmen börjar.
Måldatum: slutet av 2018
Utformningen och genomförandet av reformerna
139Grekland fick ekonomiskt bistånd på villkor att man genomförde en rad olika reformer som skulle rätta till finanspolitiska obalanser, obalanser i finanssektorn och strukturella obalanser. Reformernas omfattning ändrades under programmens gång men omfattade redan från början nästan alla delar av det grekiska samhället, vilket innebar att det i vissa fall var väldigt djupa strukturella obalanser som skulle rättas till. Den grekiska reformagendan innebar en särskild utmaning, och dess genomförande påverkades av den politiska instabiliteten (se punkterna 55–57).
140Reformer på skatteområdet gav finanspolitiska resultat som oftast åstadkoms med hjälp av ändringar av skattesatser och nya skatter. Detta bidrog till skattepolitisk instabilitet, som uppkom av en mängd olika orsaker, inbegripet avsaknad av varaktiga reformansträngningar, och gick stick i stäv med tidigare bedömningar där det hävdats att en bredare skattebas var det bästa sättet att öka skatteintäkterna. Kommissionen visade inte tillräckligt underlag för vissa viktiga åtgärder (t.ex. moms- och punktskattehöjningar) genom att tillhandahålla en analys av möjliga alternativ och vilka konsekvenser de skulle kunna få. Reformerna av skatteförvaltningen gav mindre påtagliga resultat, vilket berodde på problem med kapaciteten att genomföra dem, men även på brister i utformningen, till exempel att de infördes sent i programmen och var av begränsad omfattning (se punkterna 58–66).
141Att man samtidigt gjorde besparingar i de offentliga finanserna, vilket krävdes för att åstadkomma finanspolitisk konsolidering, och långsiktiga strukturella förändringar var en utmaning vid genomförandet av reformerna av den offentliga förvaltningen och ledde även till att reformerna gav sämre resultat. Vi fann att de främsta utformningsrelaterade orsakerna var att man inte tog tillräcklig hänsyn till den administrativa kapaciteten att genomföra reformerna samt de svaga kopplingarna mellan programmen och andra instrument, såsom tekniskt stöd och operativa program inom strukturfonderna. Kommissionen hade inget underlag för viktiga kvantitativa mål för programmens reformer av den offentliga förvaltningen (se punkterna 67–76).
142Reformerna av finanssektorn gav kortsiktig stabilitet i sektorn, men ett antal strukturella svagheter åtgärdades inte i tillräckligt stor utsträckning eller lades in sent i programmet (t.ex. hanteringen av nödlidande lån och bolagsstyrning). Åtgärderna var mer omfattande i det tredje programmet. Vi fann även brister i den riskanalys som låg till grund för rekapitaliseringen av banker 2013 och ineffektivitet i utformningen av de senare rekapitaliseringarna. Turordningen för vissa reformaspekter var inte tillräckligt samordnad (se punkterna 77–94).
143Kommissionen kunde visa upp en fullgod analys bakom arbetsmarknadsreformerna som gav påtagliga resultat i form av marknadsliberalisering. Dessa reformer genomfördes dock med ansenliga förseningar. Vissa villkor, särskilt i början av programmen, var inte tillräckligt anpassade till strukturen på den grekiska ekonomin, och andra viktiga åtgärder infördes i programmen först efter viss försening (se punkterna 95–102).
Rekommendation 8
För att förebygga potentiella svagheter bör kommissionen mer systematiskt bedöma medlemsstaternas administrativa kapacitet att genomföra reformer. Behoven av tekniskt stöd och eventuellt bistånd från kommissionens stödavdelning för strukturreformer bör undersökas i ett tidigt skede i programmen i samarbete med den berörda medlemsstaten. Valet av villkor, hur detaljerade de är och tidsfristerna för dem bör anpassas efter resultaten av analysen.
Måldatum: direkt, i tillämpliga fall
Rekommendation 9
Kommissionen bör förbättra sitt analytiska arbete om utformningen av reformer. Den bör särskilt bedöma åtgärdernas lämplighet och tidpunkten för dem mot bakgrund av den specifika situationen i medlemsstaten.
Måldatum: direkt, i tillämpliga fall
Uppnående av programmens mål
144Genom att delta i de tre ekonomiska anpassningsprogrammen undvek Grekland statsbankrutt. Programmålen, det vill säga finanspolitisk hållbarhet, finansiell stabilitet och återgång till tillväxt, uppnåddes dock endast till viss del. En extern utvärdering hade kunnat vara bra för att få en helhetsbild av den underliggande komplexa utvecklingen, men kommissionen har inte gjort någon sådan (se punkterna 103–106)).
145När det gäller finanspolitisk hållbarhet ledde programmen till en betydande konsolidering: det strukturella primärsaldot förbättrades med 17 % av BNP mellan 2009 och 2015. BNP sjönk dock med mer än en fjärdedel under samma period, och arbetslösheten översteg 25 %. Först 2014 kunde Grekland redovisa ekonomisk tillväxt, trots att man i de första antagandena i programmen hade förutsett en hållbar återgång till tillväxt från och med 2012 (se punkterna 107, 111–113 och 124–130).
146Dåliga makroekonomiska resultat, tillsammans med kostnader för finansiering av tidigare skulder, innebär att Grekland hela tiden som programmen pågick ökade sin skuld i förhållande till BNP (förutom under 2012 på grund av den privata sektorns deltagande). Landet kunde inte heller finansiera sina behov på marknaderna. Precis efter att det sista programmet är slut måste Grekland betala tillbaka ansenliga summor på sin skuld, och enligt antagandena i programmet ska landet helt och hållet kunna finansiera återbetalningarna med sitt primära överskott och upplåning på marknaden. På finansområdet säkerställde programmen kortsiktig stabilitet i det finansiella systemet, men de kunde inte förhindra att bankernas balansräkningar försämrades drastiskt, vilket främst berodde på negativa makroekonomiska och politiska utvecklingar (se punkterna 114–123 och 108–110).
Rekommendation 10
xEfterhandsutvärderingar bör göras av programmen, åtminstone efter att de har tagit slut. När det gäller program som följer på varandra och tillsammans pågår betydligt längre än standardperioden på tre år bör det göras en halvtidsutvärdering vars resultat bör användas för att bedöma programmens rutiner för utformning och kontroll.
Måldatum: slutet av 2018.
Rekommendation 11
Kommissionen bör analysera vilken stöd- och övervakningsram som är lämplig för perioden efter programmets slut. Analysen bör göras tillräckligt långt innan programmet tar slut och ta hänsyn till landets finansieringsbehov.
Måldatum: direkt
Denna rapport antogs av revisionsrättens avdelning IV, med ledamoten Baudilo Tomé Muguruza som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 3 oktober 2017.
För revisionsrätten
Klaus-Heiner Lehne
ordförande
Bilagor
Bilaga I
Tidslinje över den grekiska ekonomiska krisen
Före programmen | |
---|---|
2009 | |
25 maj 2009 | IMF uppger att det verkar finnas tillräckligt med kapital och likviditetsbuffertar i det grekiska banksystemet för att bankerna ska klara sig igenom den förväntade nedgången i ekonomin. |
4 oktober 2009 | Pasok vinner det grekiska parlamentsvalet. Partiet får 43,92 % av rösterna och 160 av de 300 platserna i parlamentet. |
20 oktober 2009 | Den nya finansministern tillkännager att landets underskott kommer att stiga till nästan 12,5 % av BNP. |
22 oktober 2009 | Kreditvärderingsinstitutet Fitch sänker Greklands kreditbetyg till A- från A. Anledningen till det sänkta betyget är att Greklands budgetunderskott sannolikt kommer att uppgå till 12,5 % av BNP 2009. |
8 december 2009 | Kreditvärderingsinstitutet Fitch sänker Greklands kreditbetyg till BBB+ från A-. Sänkningen beror på oro för de offentliga finansernas utveckling på medellång sikt. Enligt Fitch bedömning är det troligt att statsskulden kommer att öka till nära 130 % av BNP innan den stabiliseras. |
16 december 2009 | Kreditvärderingsinstitutet Standard and Poor’s sänker Greklands kreditbetyg. |
22 december 2009 | Det grekiska parlamentet röstar igenom budgeten för 2010. |
22 december 2009 | Kreditvärderingsinstitutet Moody’s sänker Greklands kreditbetyg till A2 från A1. Sänkningen beror på ytterst begränsade likviditetsrisker på kort sikt och på solvensrisker på medellång och lång sikt. |
2010 | |
21 januari 2010 | Ränteskillnaden mellan grekiska och tyska tioåriga statspapper överstiger 300 baspunkter. |
9 februari 2010 | Parlamentet godkänner de första finanspolitiska åtgärderna, bland annat en frysning av lönerna för alla offentliganställda, en sänkning av bonusar med 10 % och minskad övertid. |
3 mars 2010 | Parlamentet röstar igenom ett större finanspolitiskt paket. I paketet ingår bland annat följande åtgärder: frysta pensioner, en höjning av normalskattesatsen för mervärdesskatt från 19 till 21 % och av punktskatter på bränsle, cigaretter, alkohol och lyxvaror, samt sänkta löner för offentliganställda. |
9 april 2010 | Fitch sänker Greklands kreditbetyg till BBB- från BBB+. |
12 april 2010 | Euroområdets finansministrar går med på att ge Grekland ett lån på 30 miljarder euro under det närmaste året med ytterligare 15 miljarder från IMF. |
23 april 2010 | Greklands premiärminister inlämnar en formell begäran om internationellt stöd. Genom lag nr 3842 reformeras inkomstskatten för privatpersoner och åtgärder mot skatteundandragande införs. |
27 april 2010 | Standard and Poor’s sänker Greklands kreditbetyg till under investeringsnivå, det vill säga skräpobligationsstatus. |
28 april 2010 | Ränteskillnaden mellan grekiska och tyska tioåriga statspapper överstiger 1 000 baspunkter. |
Första anpassningsprogrammet | |
---|---|
2010 | |
2 maj 2010 | Den grekiska premiärministern, IMF och euroområdets ledare godkänner ett räddningspaket på 110 miljarder euro som ska pågå tre år framåt. Regeringen tillkännager nya finanspolitiska åtgärder. |
6 maj 2010 | Det grekiska parlamentet röstar igenom de nya finanspolitiska åtgärderna. Lagförslaget röstas igenom med 172 röster för och 121 mot. Normalskattesatsen för mervärdesskatt höjs från 21 till 23 % från och med 1 juli 2010. |
7 juli 2010 | Parlamentet röstar igenom pensionsreformer, ett huvudkrav från EU/IMF. |
13 juli 2010 | Greklands finansiella stabilitetsfond upprättas, vars syfte är att bidra till den finansiella stabiliteten i det grekiska banksystemet. |
4 oktober 2010 | Grekland lägger fram ett budgetförslag som ska sänka underskottet till 7 % av BNP 2011. |
15 december 2010 | Parlamentet röstar igenom lagen om börsnoterade företag med tak för månadslöner och tioprocentiga sänkningar av löner över 1 800 euro. |
23 december 2010 | Det grekiska parlamentet godkänner 2011 års budget. |
2011 | |
14 januari 2011 | Fitch sänker Greklands kreditbetyg till BB+ från BBB-. |
7 mars 2011 | Moody’s sänker Greklands kreditbetyg till B1 från Ba1. |
11 mars 2011 | EU når en preliminär överenskommelse om att sänka räntan på nödlån till Grekland med 100 baspunkter de första tre åren och förlänga löptiderna på lånen till 7,5 år. |
29 mars 2011 | En ny lag med åtgärder mot skatteundandragande antas. Bolagsskatten sänks från 24 till 20 %. |
20 maj 2011 | Fitch sänker Greklands kreditbetyg till B+ från BB+. Sänkningen av kreditbetyget återspeglar Greklands svårigheter med att genomföra finanspolitiska och strukturella reformprogram och den politiska risken med att genomföra ytterligare finanspolitiska åtgärder. |
1 juni 2011 | Moody’s sänker Greklands kreditbetyg till fallissemangsstatus (Caa1) från B1 eftersom det, som man uppger, är mer och mer osannolikt att Grekland ska klara av att stabilisera skuldkvoten inom den tidsram som satts i tidigare tillkännagivna planer för konsolidering av de offentliga finanserna. |
13 juni 2011 | Även Standard and Poor’s sänker Greklands kreditbetyg till fallissemangsstatus. |
29 juni 2011 | Det grekiska parlamentet röstar igenom de nya finanspolitiska åtgärderna trots protestdemonstrationer. Lagförslaget går igenom med 155 röster för och 138 mot. Bland åtgärderna finns bland annat nya skatter (t.ex. en ny skatt för privatpersoner med en årsinkomst på över 12 000 euro) och nya sänkningar av arbetstagares löner. |
13 juli 2011 | Fitch sänker Greklands kreditbetyg till CCC (fallissemangsstatus) från B+. |
15 juli 2011 | Europeiska bankmyndigheten (EBA) offentliggör resultaten från sina stresstester i hela EU. |
25 juli 2011 | Moody’s sänker Greklands kreditbetyg till kategori Ca-. |
8 augusti 2011 | Det allmänna aktieindexet faller under 1 000 punkter, den lägsta nivån sedan januari 1997. |
24 augusti 2011 | Greklands centralbank aktiverar mekanismen för akut likviditetsstöd för att hjälpa de grekiska bankerna. |
2 september 2011 | Institutionernas inspektörer skjuter upp den femte översynen av Grekland efter att ha funnit förseningar i genomförandet av den finanspolitiska planen på medellång sikt och av strukturella ekonomiska reformer. |
27 september 2011 | Parlamentet antar nya skatteåtgärder (en bred periodiskt återkommande fastighetsskatt införs och grundavdraget för privatpersoner sänks från 12 000 till 5 000 euro). |
20 oktober 2011 | Den grekiska regeringen driver igenom ett omfattande besparingspaket medan protester och kravaller pågår utanför parlamentet. |
27 oktober 2011 | Investerare går med på en skuldnedskrivning på 50 % genom att konvertera sina befintliga obligationer till nya lån. |
31 oktober 2011 | Greklands premiärminister utlyser en förtroendeomröstning och en folkomröstning om skuldnedskrivningen för Grekland som man hade kommit överens om på EU:s toppmöte. |
6 november 2011 | Premiärministern avgår. |
10 november 2011 | Lucas Papademos blir Greklands premiärminister och ledare för en koalitionsregering med tre partier. |
2012 | |
12 februari 2012 | Parlamentet röstar igenom en ny omgång finanspolitiska nedskärningar under protester. Många byggnader i centrala Aten sätts i brand under kravallerna. |
Andra anpassningsprogrammet | |
9 mars 2012 | Omstruktureringen av den grekiska statsskulden med deltagande av den privata sektorn slutförs. |
14 mars 2012 | Euroområdets finansministrar beslutar om ett andra räddningspaket till Grekland. I beslutet ingår en nedskrivning på 53,5 % för dem som investerat i grekiska statspapper. |
6 maj 2012 | Val hålls. Det grekiska partiet Ny demokrati vinner men med en mindre andel av rösterna. Eftersom inget parti får majoritet utlyses ett nytt val till början av juni. |
16 maj 2012 | Panagiotis Pikramenos blir tillförordnad premiärminister. |
17 juni 2012 | Nytt val hålls. Ny demokrati vinner med 29,7 % av rösterna men får inte majoritet i parlamentet. Fyra dagar senare bildar partiet en koalitionsregering med Pasok och Dimar. Antonis Samaras, Ny demokratis ledare, blir grekisk premiärminister. |
27 juli 2012 | Agricultural Bank of Greece försätts i resolution och Piraeus Bank förvärvar bankens alla solida tillgångar. |
5 november 2012 | Det grekiska parlamentet godkänner en ny omgång finanspolitiska åtgärder som krävs för att Grekland ska få nästa utbetalning genom det internationella räddningspaketet. De sociala avgifterna sänks med 1,1 procentenheter. |
11 november 2012 | Grekland röstar igenom budgeten för 2013. |
2013 | |
11 januari 2013 | Det grekiska parlamentet antar nya beskattningsåtgärder (bland annat höjs bolagsskatten från 20 till 26 %, ett nytt lägre grundavdrag för privatpersoner införs, undantaget från skatt vid låga inkomster för egenföretagare avskaffas och skatteavdragen för barn ersätts med behovsprövade bidrag). |
1 februari 2013 | Alpha Bank förvärvar Emporiki Bank från Credit Agricole. |
25 mars 2013 | Eurogruppen sluter ett avtal med Cypern, som bland annat inbegriper en överenskommelse mellan Cypern och Grekland om att cypriotiska bankers filialer i Grekland ska överlåtas till Piraeus Bank. |
28 april 2013 | Parlamentet godkänner en lag som innebär att 15 000 tjänster inom offentlig sektor ska bort före slutet av följande år, varav 4 000 under 2013. |
24 juni 2013 | Den grekiske premiärministern Antonis Samaras ombildar sin regering. |
17 juli 2013 | Det grekiska parlamentet godkänner nya åtstramningsåtgärder, bland annat en plan för tusentals uppsägningar och lönesänkningar för offentliganställda. |
2014 | |
6 mars 2014 | Greklands centralbank ger information om den grekiska banksektorns kapitalbehov (6,4 miljarder euro 2013–2016 enligt grundscenariot). |
7 april 2014 | Det grekiska parlamentet sänker de sociala avgifterna med ytterligare 3,9 procentenheter. |
26 oktober 2014 | ECB offentliggör resultaten från sin uttömmande utvärdering av 130 europeiska banker. |
19 december 2014 | EFSF-programmet för Grekland förlängs med två månader (fram till den 28 februari 2015). |
30 december 2014 | Nyval utlyses till den 25 januari 2015 efter misslyckade försök att välja nytt statsöverhuvud. |
2015 | |
25 januari 2015 | Nyvalet innebär en seger för partiet Syriza, som får 36,34 % av rösterna och 149 av 300 mandat. |
27 januari 2015 | En ny koalitionsregering bildas. |
4 februari 2015 | ECB upphäver undantaget för att godta grekiska obligationer som säkerhet vid lån. |
27 februari 2015 | EFSF-programmet för Grekland förlängs på nytt med fyra månader (fram till den 30 juni 2015). |
18 juni 2015 | Eurogruppens ordförande tillkännager att Grekland inte har gjort tillräckligt och att ett nytt avtal behövs. |
22 juni 2015 | Den grekiska regeringen överlämnar ett nytt förslag till Eurogruppen. |
26 juni 2015 | En grekisk folkomröstning utlyses till den 5 juli 2015. |
28 juni 2015 | Grekland stänger bankerna i landet och inför kapitalrörelserestriktioner. |
30 juni 2015 | Grekland missar sin låneåterbetalning till IMF på 1,5 miljarder euro. |
5 juli 2015 | 61,3 % av grekerna röstar nej till avtalsförslaget som institutionerna hade lagt fram vid Eurogruppens möte den 25 juni 2015. |
6 juli 2015 | Finansministern avgår. Euklidis Tsakalotos utses till ny minister. Bankerna fortsätter att vara stängda. |
8 juli 2015 | Grekland lämnar in en officiell begäran till ESM om ett tredje stödprogram, i form av en lånefacilitet, som ska användas för skuldåterbetalningar och för att säkerställa stabilitet i finanssystemet. |
13 juli 2015 | IMF tillkännager officiellt Greklands uteblivna skuldåterbetalning (på 456 miljarder euro). Grekland begär uppskov. |
15 juli 2015 | Det grekiska parlamentet antar nya skatteåtgärder (bolagsskatten höjs från 26 till 29 %, solidaritetsskatten för privatpersoner med en årsinkomst på över 30 000 euro höjs och antalet produkter som omfattas av normalskattesatsen för mervärdesskatt utökas). Flera ministrar avgår. |
16 juli 2015 | Eurogruppen beviljar Grekland ett treårigt stabilitetsstöd från ESM. |
17 juli 2015 | Regeringen ombildas så att de ministrar som motsatte sig låneöverenskommelsen byts ut. Rådet godkänner ett överbryggningslån på 7 miljarder euro till Grekland. Bankerna öppnas. |
20 juli 2015 | Skuldåterbetalningar till IMF, ECB och Greklands centralbank görs. |
19 augusti 2015 | Samförståndsavtal sluts. Det innehåller detaljer om ekonomiska reformer och åtaganden kopplade till det ekonomiska stödpaketet. |
Tredje anpassningsprogrammet | |
14 augusti 2015 | Parlamentet godkänner det tredje räddningspaketet med stöd från fem av sju politiska partier. ESM lägger fram ett förslag på villkor för den första tranchen på 26 miljarder euro enligt det finansiella stödavtalet för Grekland. |
19 augusti 2015 | ESM-rådet godkänner ESM-programmet för Grekland. Ett samförståndsavtal som innehåller detaljer om ekonomiska reformer och åtaganden kopplade till det ekonomiska stödpaketet upprättas. |
20 augusti 2015 | Premiärminister Alexis Tsipras meddelar att hans regering avgår och utlyser nyval till den 20 september 2015. |
27 augusti 2015 | Ordföranden för högsta domstolen svärs in som tillförordnad premiärminister. |
20 september 2015 | Parlamentsval hålls. Koalitionsregering med Syriza och Anel bildas. |
7 oktober 2015 | Regeringen vinner en förtroendeomröstning i parlamentet med 155 för och 144 mot. |
31 oktober 2015 | Efter ett stresstest upptäcker ECB att det finns ett kapitalunderskott på 14,4 miljarder euro i de fyra största grekiska bankerna. Greklands centralbank meddelar också att det finns ett kapitalunderskott på 0,7 miljarder euro i den största av de mindre betydande bankerna. |
19 november 2015 | Med en knapp majoritet på 153 röster godkänner parlamentet åtgärder som är förhandsvillkor för en utbetalning på 2 miljarder euro. |
16 december 2015 | Lag nr 4354/2015 om försäljning och värdepapperisering av nödlidande lån antas. |
2016 | |
8 maj 2016 | Nya pensionsreformer genomförs, och nya bestämmelser om inkomstskatter och sociala avgifter införs. |
22 maj 2016 | Flera olika indirekta skatter höjs ytterligare. Normalskattesatsen för mervärdesskatt höjs från 23 till 24 %. |
23 maj 2016 | IMF lägger fram en preliminär skuldhållbarhetsanalys för Grekland. |
9 juni 2016 | Den första översynen av det tredje ekonomiska anpassningsprogrammet slutförs. Kontrollrapport offentliggörs. |
16 juni 2016 | Överenskommelse nås om en första uppdatering av samförståndsavtalet med tillhörande tekniska samförståndsavtal. |
22 juni 2016 | ECB återinför undantaget för att godta grekiska obligationer som säkerhet vid lån. |
10 december 2016 | Budgeten för 2017 röstas igenom med 152 för och 146 mot. |
Bilaga II
Kapitalkontroller
Grekland var den andra ekonomin, efter Cypern i mars 2013, som den 28 juni 2015 införde begränsningar av den fria rörligheten för kapital inom den monetära unionen. Till skillnad från tidigare liknande händelser, där syftet varit att upprätthålla växelkursstabilitet (Island 2008, Brasilien 2009 och Indien 2013) infördes restriktioner för kapitalrörelser i Grekland för att minska uttagen av bankinsättningar och säkerställa de inhemska makroekonomiska utsikterna.
Efter att förhandlingarna om avslutandet av det andra programmet strandat och en folkomröstning utlysts beslöt ECB att sluta höja taket för det totala akuta likviditetsstödet till grekiska banker som sedan oktober 2014 hade upplevt ett utflöde av insatta medel (uppskattningsvis 42 miljarder euro eller 26 % av den privata sektorns insättningar under åtta månader), vilket ledde till att den grekiska regimen stängde bankerna och därefter införde kapitalrörelserestriktioner för insatta medel och överföringar till utlandet.
De grekiska bankerna höll stängt i tre veckor. Under denna tid fick inte bankkunderna ta ut mer än 60 euro per bankkort per dag. Alla överföringar till utländska banker skulle först godkännas av en myndighet. Det fanns dock inga restriktioner för inhemska transaktioner med debet- eller kreditkort eller för uttag med kort från andra länder än Grekland. Efter överenskommelsen på eurotoppmötet den 12 juli 2015 kunde taket för det akuta likviditetsstödet sedermera höjas och de grekiska bankerna därefter öppnas. De olika restriktionerna har lättats gradvis, senast i juli 2016.
Införandet av kapitalrörelserestriktioner ledde till att både hushåll och företag i Grekland plötsligt fick mindre kontanter att röra sig med, vilket innebar att den grekiska ekonomin föll tillbaka i recession efter fem kvartal i rad med positiv tillväxt. Den samlade ekonomiska aktiviteten minskade dock inte så mycket som institutionerna först hade befarat (BNP i fasta priser 2015: -0,2 %). Att recessionen inte blev så djup som befarat berodde på flera olika faktorer både inom och utanför landet (t.ex. överenskommelsen om det tredje programmet, en bra turistsäsong, slutförd rekapitalisering av bankerna, lägre oljepriser och en svagare euro). Även insättningarna från den privata sektorn stabiliserade sig. För att insättningarna skulle ha kommit tillbaka tidigare hade det dock behövts en avsevärd förbättring av tilltron till ekonomin.
Källa: Enheten för övervakning av ekonomisk styrning vid Europaparlamentet, Greece’s financial assistance programme (programmet för ekonomiskt bistånd till Grekland), mars 2017, och Eurobank, One year capital controls in Greece: Impact on the domestic economy and lessons from the Cypriot experience (ett år med kapitalrörelserestriktioner i Grekland: inverkan på den inhemska ekonomin och erfarenheter från Cypern), 1 augusti 2016.
Bilaga III
Brister i kontrollen av villkorsuppfyllelse
Beskattning | ||
---|---|---|
Villkor | Samförståndsavtal (MoU) | Kontroll |
Parlamentet ska anta lagstiftning som ska förbättra effektiviteten i skatteförvaltningen och skattekontrollerna enligt rekommendationer från Europeiska kommissionen och IMF. Främst ska en verkningsfull projektledningsordning inrättas (med bland annat tillsyn och arbetsgrupper från finansministeriet) för att genomföra planen mot skatteflykt och återupprätta skattedisciplinen. | Första programmet, Första Mou | Villkoret angavs som delvis uppfyllt tillsammans med ett annat villkor (i andra översynen av det första programmet), men det framgår inte vad det är som inte är uppfyllt (t.ex. ingen bedömning av antagna lagar eller av arbetsgrupperna). I motiveringen till bedömningen hänvisas till fakta som inte ingår i villkoret. |
Skattedisciplin ska återupprättas genom en omorganiserad enhet för stora skattebetalare som ska koncentrera sig på de som betalar in mest skatt. | Första programmet, Första Mou | Villkoret angavs som uppfyllt (i andra översynen av första programmet) trots att det inte var det. I de nya villkoren i det ändrade samförståndsavtalet finns krav på att villkoret ska uppfyllas. |
Regeringen ska fortsätta sitt arbete med att ta fram standardrutiner för justering av fastigheters taxeringsvärden för ökad överensstämmelse med marknadspriserna. Det arbetet ska vara klart inför förmögenhetsbeskattningen beskattningsåret 2016. Regeringen ska också sammanställa en lägesrapport om arbetet och en detaljerad tidsplan (september 2013). | Andra programmet, tredje översynen | Det kontrollerades aldrig om villkoret uppfyllts (det angavs som inte relevant i den fjärde översynen av det andra programmet). |
Förhandsvillkorsåtgärderna på beskattningsområdet | Andra programmet, inledande översyn och första översynen | Ingen kontroll av om villkoren uppfyllts |
68 villkor på beskattningsområdet | Andra programmet, fjärde översynen | Ingen kontroll av om villkoren uppfyllts |
För att förfallna skulder för statsutgifter och skatteåterbäringar ska bli utbetalda ska en offentlig förvaltningsenhet samlas och se till att utbetalning görs. För förfallna skulder för statsutgifter gäller följande villkor: (i) förvaltningsenheten ska upprätta ett väl fungerande åtaganderegister och (ii) tillhandahålla konsekventa uppgifter om åtaganden, utbetalningar och återstående skulder för tre månader (två månader för den främsta socialförsäkringskassan för hälso- och sjukvård EOPYY). För både förfallna skulder för statsutgifter och skatteåterbäringar gäller följande villkor: (iii) Betalningskraven ska verifieras. | Andra programmet, andra översynen | Ingen kontroll av uppfyllelse vid tidpunkten då villkoret skulle ha varit uppfyllt (andra översynen av det andra programmet) och ingen uppföljning har skett efter det. |
En ny lag rörande fastighetsbeskattning ska antas i slutet av juni och gälla från och med 2014. Det nya systemet för fastighetsskatt, vari ett antal i dag enskilda skatter ska samlas, ska utformas så att det är budgetneutralt och bör ge en årlig inkomst på minst 2,7 miljarder euro. | Andra programmet, andra översynen | Denna förhandsvillkorsåtgärd angavs som genomförd i den andra översynen av det första programmet trots att den inte var det, eftersom den enhetliga fastighetsskatten (ENFIA) antogs i lag (nr 4223) i december 2013, enligt ett annat villkor i den tredje uppdateringen av samförståndsavtalet där det krävdes att regeringen skulle införa lagar om ett system för fastighetsbeskattning som skulle träda i kraft 2014. |
Regeringen ska arbeta fram en skattereform som ska förenkla skattesystemet, avskaffa undantag och förmånsordningar och på så sätt bredda skatteunderlaget, så att skatten gradvis kan sänkas i och med att skatteintäkterna ökar. Denna reform gäller inkomstskatt för både privatpersoner och företag. Reformen ska antas i december 2012 och träda i kraft 2013. | Andra programmet, första översynen | Detta villkor angavs som uppfyllt i den andra översynen av det andra programmet trots att det inte var det (lag nr 4110 från januari 2013 innehöll endast parameterändringar i inkomstskatten för privatpersoner). Ett liknande villkor fanns med i de senare (andra och tredje) uppdateringarna av samförståndsavtalet där det stod att en enhetlig och förenklad inkomstskattelag skulle antas. Den nya inkomstskattelagen röstades igenom i juli 2013 som en förhandsvillkorsåtgärd inför den tredje uppdateringen av samförståndsavtalet (lag nr 4172/2013). |
Regeringen ska införa en ny inkomstskattelag som ska innebära en förenkling av befintlig lagstiftning med ökad insyn och mindre tvetydigheter samtidigt som administrationen ska bli enklare, skattedisciplin uppmuntras och stabilare inkomster genom cykeln säkerställas. Med den nya inkomstskattelagen ska redovisningskraven för löntagare som källskatt dras för och de som har inkomst från investeringar minskas, bestämmelser för gränsöverskridande sammanslagningar och omorganisationer ska konsolideras och bestämmelser för bekämpning av internationellt skatteundandragande ska införas. | Andra programmet, tredje översynen | Villkoret ansågs vara uppfyllt i den tredje översynen (lag nr 4172/2013 hade antagits). Lagen hade dock inte fått någon effekt eftersom myndigheterna behövde tid på sig för att anpassa tillämpningsbestämmelserna. |
Myndigheterna ska ii) lägga fram en plan för hur ett nytt system ska införas där skatten betalas via banköverföring i stället för kontant eller med checkar på skattekontoren (juli 2013) (tredje uppdateringen av samförståndsavtalet, andra programmet). | Andra programmet, fjärde översynen | Detta villkor skulle vara uppfyllt i juli 2013 men bedömdes som uppfyllt med nio månaders försening i april 2014 (fjärde översynen av det andra programmet). |
Arbetsmarknaden | ||
Villkor | Samförståndsavtal (MoU) | Kontroll |
Efter samråd med arbetsmarknadens parter ska regeringen anta en lag om minimilöner som innebär att löner under minimum införs för grupper som har särskilt svårt att komma in på arbetsmarknaden såsom unga och långtidsarbetslösa. Regeringen ska även vidta åtgärder för att garantera att nuvarande minimilöner fryses i nominella termer under tre år. | Första programmet, Inledande MoU | Kravet på att införa löner under minimum för ungdomar uppfylldes faktiskt. Det finns dock inga bevis för att minimilönerna låg kvar på samma nivå i tre år eller för att löner under minimum infördes för långtidsarbetslösa. Vid den första översynen i augusti 2010 skulle villkoren visserligen inte vara uppfyllda men de upprepades och utvärderades inte heller i det följande samförståndsavtalet. År 2014 (lag nr 4254/2014 av den 8 april) höjs inte minimilönen för långtidsarbetslösa lika mycket, men det kan knappast räknas som uppfyllelse av programkravet på att införa löner under minimum. |
Regeringen ska främja, kontrollera och utvärdera de nya särskilda kollektivavtalen på företagsnivå. Regeringen ska se till att det inte finns några formella eller faktiska hinder för sådana avtal och att de bidrar till att förenkla för företagen att anpassa sig till marknadsvillkoren i syfte att skapa och bevara arbetstillfällen och förbättra företagens konkurrenskraft genom att löneutvecklingen anpassas efter produktivitetsutvecklingen på företagsnivå. Regeringen ska lämna rapport om sin utvärdering. Eventuella andra ändringar av lagen om kollektiva förhandlingar på sektorsnivå ska vara antagna före den 31 juli 2011. | Första programmet, femte översynen | Uppfyllandestatus anges som delvis uppfyllt trots att användningen av kollektivavtal på företagsnivå var obetydlig och informationen om användningen ofullständig (se punkt 76). Dessutom lades aldrig någon rapport fram (det enda konkreta som faktiskt skulle göras enligt villkoret), och vi har inte kunnat hitta några belägg för att någon rapport lades fram inför senare översyner. |
Regeringen ska se över det befintliga systemet för minimilöner i syfte att förenkla och göra det mer ändamålsenligt så att anställbarhet främjas, arbetslöshet bekämpas och ekonomins konkurrenskraft förbättras. | Andra programmet, fjärde översynen | Anges som ej uppfyllt i den fjärde översynen av det andra programmet. Villkoret uppfylldes i april 2014 men det kontrollerades aldrig. |
Företagsklimatet | ||
Exportfrämjande | ||
Villkor | Samförståndsavtal (MoU) | Kontroll |
Regeringen ska vidta åtgärder i enlighet med EU:s konkurrensregler för att underlätta offentlig-privata partnerskap. | Första programmet, första översynen | Ingen kontroll av villkorsuppfyllelsen. Villkoret upprepas i den första översynen men dras senare tillbaka. |
Regeringen ska i enlighet med EU:s konkurrensregler vidta åtgärder för att stärka exportfrämjande politik. | Första programmet, tredje översynen | Uppfyllandestatusen är otydlig eftersom det inte tydligt framgår om statusen uppfyllt endast gäller införandet av investeringslagen eller om även exportfrämjande politik ingår. Exportfrämjandet dyker dessutom upp igen i det tredje programmet, och villkoret ska då vara uppfyllt senast i december 2015. I det kompletterande samförståndsavtalen från juni 2016 skjuts uppfyllandet av villkoret upp igen till maj 2016. |
Regeringen ska genomföra en grundlig utvärdering av alla FoU- och innovationsåtgärder, inbegripet olika operativa program, i syfte att anpassa den nationella strategin. | Första programmet, tredje översynen | Villkoret har inte uppfyllts. |
Regeringen ska inrätta en extern rådgivande nämnd som finanseras av sjunde FoU-programmet och ska utreda hur innovation kan främjas, hur kopplingen mellan offentligfinansierad forskning och det grekiska näringslivet kan stärkas och hur regionala industrikluster kan skapas. | Första programmet, tredje översynen | Uppfyllandestatusen är otydlig. I översynen anges att villkoret är uppfyllt men att en extern rådgivande nämnd fortfarande måste inrättas. I fjärde programöversynen anges villkoret som ej uppfyllt avseende tre villkor, varav detta. Den sista delen av meningen (”enligt regeringen”) tyder på en otillräcklig utvärdering. |
Reformer av finanssektorn | ||
Villkor | Samförståndsavtal (MoU) | Kontroll |
Lagstiftningen om konkurs i den privata sektorn ska ses över så att den överensstämmer med ECB:s synpunkter. | Första programmet, första översynen | Villkoret angavs som pågående i den första översynen men ingen uppföljning har gjorts sedan dess och det är oklart om villkoret är uppfyllt. |
Greklands centralbank och regeringen ska säkerställa att Greklands finansiella stabilitetsfond (HFSF) fungerar väl. | Första programmet, andra översynen | Villkoret anges som delvis uppfyllt då tidsfristen gick ut i den andra översynen. I den sista utvärderingen i den femte översynen noteras bemanningsproblem. Ingen ytterligare utvärdering har gjorts sedan dess, och om villkoret är uppfyllt eller är därför oklart. |
Greklands centralbank ska sänka ersättningarna till sina anställda som en del i den övergripande konsolideringen av de offentliga finanserna. | Första programmet, andra översynen | Villkoret bedömdes som delvis uppfyllt i den andra och femte översynen av det första samförståndsavtalet. Villkoret förekommer igen i det andra samförståndsavtalet men har inte följts upp någon mer gång. Om villkoret är uppfyllt eller inte är därför oklart. |
Som en uppföljning av resultatet från de stresstester som genomfördes av kommittén för europeiska banktillsynsmyndigheter i juli 2010 ska banken som inte klarade testerna vidta provisoriska omstruktureringsåtgärder under utökad tillsyn från Greklands centralbank. Regeringen ska ge sitt fulla stöd till banken och se till att den uppfyller kraven på en omstrukturering enligt EU:s regler för statligt stöd, vilket även innebär att planen ska lämnas in senast den 1 oktober 2010. |
Första programmet, andra översynen | Villkoret bedömdes som delvis uppfyllt/pågående vid den andra översynen. Villkoret följdes sedan inte upp i den tredje översynen av det första samförståndsavtalet trots att det hade angetts som endast delvis uppfyllt och bedömning fortfarande pågick. |
Regeringen ska lägga fram lagförslag som innebär att alla anställda i alla registrerade banker får status som privatanställda oavsett hur bankens ägandesammansättning ser ut. | Första programmet, fjärde översynen | Villkoret var inte uppfyllt i den fjärde och femte översynen av det första samförståndsavtalet. Ingen uppföljning har gjorts efter det. Om villkoret är uppfyllt eller inte är därför oklart. |
För att stödja bankernas omstrukturering av sin verksamhet ska regeringen vidta åtgärder för att begränsa bonusar och avskaffa olika typer av rörliga ersättningar knutna till resultatet. | Första programmet, femte översynen | Villkoret var inte uppfyllt i den fjärde och femte översynen. Ingen ytterligare uppföljning har gjorts. Om villkoret är uppfyllt eller inte är därför oklart. |
Greklands centralbank ska omplacera personal med nödvändiga specialistkunskaper till tillsynsavdelningen. Man bör även överväga att begära långvarigt tekniskt stöd från andra europeiska tillsynsmyndigheter. | Första programmet, femte översynen | Villkoret angavs som delvis uppfyllt i den femte översynen men följdes sedan inte upp i det andra samförståndsavtalet. Om villkoret är uppfyllt eller inte är därför oklart. |
Greklands centralbank ska begära att de banker som inte når upp till de lagstadgade kapitalkraven vidtar lämpliga åtgärder genom kapitaltillskott eller omstrukturering. Om det innebär deltagande av andra lokala finansinstitut ska Greklands centralbank lämna in en analys av konsekvenserna för finanssystemet samt ett rättsligt yttrande. | Första programmet, femte översynen | Villkoret angavs som delvis uppfyllt i den femte översynen. Eftersom förfarandena var komplicerade och tog lång tid var det inte möjligt att genomföra dem inom avtalad tid. Villkoret följdes dock inte upp i det andra samförståndsavtalet. |
Reformer av den offentliga förvaltningen | ||
Villkor | Samförståndsavtal (MoU) | Kontroll |
Regeringen ska anta en lag som begränsar antalet nyanställningar i hela den offentliga sektorn enligt en regel om endast en nyanställning för var femte tjänst som blir vakant, utan några sektorsundantag. Regeringen ska upprätta en personalplan i enlighet med denna regel. Regeln ska även gälla personal som omplaceras från statliga bolag som omstruktureras för att räknas in i den offentliga sektorn. |
Första programmet, andra översynen | Villkoret bedömdes som uppfyllt trots att det fanns en mängd delvillkor som inte var uppfyllda. Alla undervillkor tas inte upp i tillräcklig mån i programutvärderingen. Enlig lag nr 3899/2010 ska nyanställningarna inom offentlig sektor under 2011–2013 begränsas enligt regeln om högst en nyanställning för var femte tjänst som blir vakant. Det finns dock ännu inte någon heltäckande personalplan. Uppgifter om personalförändringar (nyanställningar, avslutade anställningar och omplaceringar) sammanställs inte heller regelbundet eller inom rimlig tid, vilket innebär att det inte går att kontrollera om regeln följs. |
Finansministeriet ska tillsammans med inrikesministeriet inrätta en gemensam utbetalningsmyndighet för alla löneutbetalningar inom den offentliga sektorn. Finansministeriet ska tillsammans med den gemensamma utbetalningsmyndigheten sammanställa en rapport (som ska offentliggöras senast den 31 januari 2011) om hur ersättningssystemet inom den offentliga sektorn är uppbyggt och vilka nivåer som finns i det samt om den offentliganställda personalstyrkans storlek och dynamik. Rapporten ska innehålla en plan för hur personalstyrkan ska fördelas inom den offentliga sektorn fram till 2013. Det ska finnas planer för hur kvalificerad personal ska omplaceras till skatteförvaltningen, den statliga redovisningsenheten, yrkesinspektionen, tillsynsmyndigheter och konkurrensverket. |
Första programmet, andra översynen | Detta villkor hade flera delvillkor. Alla undervillkor tas inte upp i tillräcklig mån i programutvärderingen. Den preliminära rapporten innehåller en analys av uppgifter om löner och personal i den offentliga sektorn. Den innehåller dock ingen plan för hur personalstyrkan ska fördelas inom den offentliga sektorn fram till 2013. |
På grundval av ett urval med villkor som omfattades av revisionen.
Bilaga IV
Skattereformer
Del A: Brist på uppgifter
Område | Anmärkning |
---|---|
Fastighetsbeskattning | Uppgifterna om skatteintäkter var inte tillräckligt detaljerade i det första programmet: Kommissionen anmärkte inte på några brister i uppbörden av fastighetsskatten (FAP) i kontrollrapporterna trots att i princip inga skatter uppbars under 2011–2012. |
Inkomstskatt för privatpersoner | För att kunna specificera inkomstskattereformer behövs detaljerade uppgifter om hur privata inkomster är fördelade, men några sådana fanns inte att tillgå i det första programmet. |
Utestående skatteåterbäringar | Kontroll av utestående skatteåterbäringar begärdes för första gången i den första uppdateringen av memorandumet om den ekonomiska och finansiella politiken för det andra programmet. Det är oklart varför informationen inte begärdes i det första programmet trots att skatteåterbäring som inte betalats ut ofta utgör en risk i stödprogram. Under det andra programmet fanns det återkommande inkonsekvenser mellan förändringarna i flöden och stockar för skatteåterbäringskrav. |
Skatteundandragande | I programmen sades ingenting om regelbunden insamling av uppgifter som behövdes för att uppskatta skatteundandragande eller om övervakning av skattegapet för olika skatter och olika ekonomiska sektorer, problem vars utbredning man hade varnat för före krisen. Det fanns inga observationsgrundade uppskattningar av hur odeklarerat arbete påverkade intäkterna från inkomstskatt och sociala avgifter för privatpersoner. Det fanns heller ingen analys av uppgifterna om yrkesinspektionens insatser mot odeklarerat arbete. |
Skatteskulder | Skatteskulderna övervakades från och med det andra programmet men indikatorerna var inte tydligt definierade från början. Uppgifterna gällde endast uppbörden av skatteskulder, medan de sammanlagda skatteskulderna inte fastställdes, kontrollerades eller åtgärdades. Detta är inte förenligt med det förhållande att skatteskulderna konstant ökade under de två programmens gång. Inte heller obetalda sociala avgifter kontrollerades under programmen. |
Resultatindikatorer för skatteförvaltningen | Inga resultatindikatorer för skatteförvaltningen fastställdes under det första programmet. I det andra programmet fanns resultatindikatorer (som antalet genomförda skattekontroller) men endast för skatteförvaltning och alltså inte för obetalda sociala avgifter. OECD offentliggjorde indikatorer om effektiviteten i skatteförvaltningen (Tax administration 2015), men det fanns inga uppgifter om Grekland i rapporten (t.ex. om förhållandet mellan kostnader och personal, mellan kostnader och uppbörd, mellan lönekostnader och administrativa kostnader och om personalomsättning/naturliga avgångar). Inga indikatorer för skatteförvaltning eller betalning av sociala avgifter övervakades eller samlades in av kommissionen under programmens gång. De nyckeltal som skattemyndigheterna fastställde utifrån det andra programmet var inte anpassade efter dessa indikatorer. |
Del B: Instabilitet i skattepolitiken
Ett tydligt, enkelt och stabilt skattesystem anses allmänt vara viktigt för att uppmuntra investeringar. Instabiliteten i skattepolitiken påverkade alla de vanliga typerna av skatt i Grekland: ändringar och tillbakaändringar av vad som ska omfattas av mervärdesskattesatser (se tabell 1), ändringar i bolagsskattesatserna, förmögenhets- och investeringsbeskattningen och i beskattningen av anställda och egenföretagare. Särskilt ändrades bolagsskattesatsen som 2010 sänktes från 25 till 24 % och sedan 2011 till 20 % för att därefter höjas 2013 till 26 % och 2015 till 29 %. Uppgifter från OECD och kommissionen visar även att skattekilen för en enskild löntagare ökade 2012 för att sedan återgå till 2009 års nivå 2015 med omotiverade ekonomiska mål för arbetsmarknaden. Särskilt var det de sociala avgifterna och grundavdraget för privatpersoner som höjdes för att sedan sänkas.
Instabilitet i skattepolitiken orsakades även av flera olika ändringar rörande beräkningen av skattepliktig inkomst, bokföring, skatterevisioner, påföljder med mera. I det första programmet förespråkades till exempel att privatpersoners inkomster skulle beskattas enhetligt, medan det andra programmet gick i motsatt riktning. Ändringar gjordes av både skatteförfarandena och bokföringslagen under det första och andra programmet. Den tidigare inkomstskattelagstiftningen (lag nr 2238/1994) ändrades 425 gånger genom 34 lagar under programmens gång (2010–2014). När den nya inkomstskattelagstiftningen (lag 4172/2013) infördes 2013 avskaffades inte den tidigare lagen, vilket orsakade tillfällig osäkerhet om rättsläget för skattebetalarna. Att en ny inkomstskattelagstiftning skulle antas var ett krav i samförståndsavtalet. Även den nya lagsamlingen ändrades 111 gånger genom 20 lagar under perioden 2013 till 2014.
I World Economic Forums rankning av länders konkurrenskraft 2015–2016 ligger Grekland på plats 136 av 140 när det gäller skatternas inverkan på investeringsincitamenten.
Ikraftträdande | Ändring |
---|---|
15 mars 2010 | Momssatserna höjs från 19, 9 och 4,5 % till 21, 10 och 5 %. Momssatserna för vissa öar höjs från 3, 6 och 13 % till 4,7 och 15 %. |
1 juli 2010 | Momssatserna höjs till 23, 11 och 5,5 %. Momsbefriade tjänster inom juridik, privat hälso- och sjukvård och kultur utförda av den privata sektorn beläggs med den vanliga momssatsen. Momssatserna för vissa öar höjs till 4, 8 och 16 %. |
1 januari 2011 | De reducerade momssatserna höjs ännu en gång till 13 och 6,5 %. Momssatsen för hotellövernattningar och läkemedel ändras från 13 till 6,5 % (det var ett bakslag för målet att utöka antalet produkter för vilken normalskattesatsen skulle betalas). |
1 september 2011 | Momssatsen för alkoholfria drycker, restauranger/kaféer/avhämtning av mat/färdigmat från livsmedelsbutiker höjs från 13 till 23 %. |
1 augusti 2013 | Momssatsen för alkoholfria drycker, restauranger/kaféer/avhämtning av mat/färdigmat från livsmedelsbutiker sänks från 23 till 13 % (vilket var en tillbakagång till vad som gällde tidigare). |
20 juli 2015 | Momssatsen för passagerartransport, alkoholfria drycker, restauranger/kaféer/avhämtning av mat/färdigmat från livsmedelsbutiker höjs från 13 till 23 % (vilket var en tillbakagång till vad som gällde tidigare). |
1 oktober 2015 | Momssatsen för hotellövernattningar höjs från 6,5 till 13 % (alltså en tillbakagång till vad som gällde tidigare). Momssatserna för vissa öar höjs till fastlandsnivå. |
Del C: Exempel på orealistiska tidsfrister
Villkor | Anmärkning |
---|---|
Regeringen ska se till att betalning med kontanter och checkar på skattekontor upphör och att skatten i stället betalas via banköverföring så att personalen får mer tid till mer värdefulla arbetsuppgifter (revision, indrivning och rådgivning till skattebetalarna) [andra kvartalet 2012] (första samförståndsavtalet, andra programmet). | Det var inte realistiskt att it-projektet skulle kunna genomföras på tre månader. Tidsfristen förlängdes i den första uppdateringen av samförståndsavtalet (till december 2012) och i den andra uppdateringen (till juni 2013). I det tredje samförståndsavtalet ändrades villkoret till ett krav på att utarbeta en plan för hur de nödvändiga elektroniska medlen skulle införas. Vid utgången av 2014 hade projektet ännu inte genomförts. |
Regeringen ska fortsätta att centralisera och slå ihop skattekontor: 200 lokala skattekontor som bedömts som ineffektiva ska stängas före den 31 december 2012 (första samförståndsavtalet, andra programmet). | Tidsfristen förlängdes flera gånger: från slutet av 2012 till juni 2013 (första uppdateringen av samförståndsavtalet) och sedan till september 2013 (andra uppdateringen). Villkoret uppfylldes till sist i september 2013. Projektet var inte tillräckligt väl förberett (antalet skattekontor som skulle stängas ändrades från 90 i det första villkoret till 140 och sedan slutligen till 120 stycken), vilket också är en förklaring till förseningarna. |
Parlamentet ska anta lagstiftning som ska förbättra effektiviteten i skatteförvaltningen och skattekontrollerna enligt rekommendationer från Europeiska kommissionen och IMF (första samförståndsavtalet, första programmet). | Detta villkor baserades på rekommendationerna från IMF:s uppdragsresa för tekniskt skatteförvaltningsstöd i maj 2010. Villkoret följde dock inte rekommendationerna helt och hållet; i den rekommenderade kortsiktiga planen skulle arbetet vara slutfört inom tolv till arton månader medan villkoret hade en orealistisk tidsram på tre till fyra månader. |
Del D: Kvantitativa programindikatorer för skatteförvaltningen
Dec11 | Dec12 | Dec13 | Dec14 | Dec15 | |
---|---|---|---|---|---|
Indrivning av skatteskulder per den 31 dec. föregående år (miljoner euro) | 946 | 1099 | 1518 | 1561 | 1641 |
Andel indrivna nya skulder som uppkommit det innevarande året | 11 % | 19 % | 15 % | 17 % | |
Nya fullständiga revisioner av stora skattebetalare | 44 | 76 | 324 | 411 | 409 |
Nya förenklade revisioner av stora skattebetalare | 271 | 590 | 446 | 105 | |
Andel skatt som uppbärs samma år som den beräknas efter nya fullständiga revisioner av stora skattebetalare | 65 % | 55 % | 11 % | 13 % | |
Andel skatt som uppbärs samma år som den beräknas efter nya förenklade revisioner av stora skattebetalare | 49 % | 55 % | 29 % | 72 % | |
Nya riskbaserade revisioner av egenföretagare och personer med stor förmögenhet | 404 | 444 | 454 | 693 | 488 |
Andel skatt som uppbärs samma år som den beräknas efter nya revisioner av egenföretagare och personer med stor förmögenhet | 78 % | 22 % | 26 % | 15 % | |
Revisioner av skattekontorschefers tillgångar | 54 | 104 | 52 | ||
Revisioner av skatterevisorers tillgångar | 72 | 108 | 74 |
Mål uppnått | Mål ej uppnått | Inget mål uppsatt |
Källa: Rapporter om det tekniska samförståndsavtalet och verksamhetsrapporter från det grekiska generalsekretariatet för skatteuppbörd för 2014 och 2015.
Bilaga V
Utveckling av beräkningen av likviditetsgapet
Första programmet | Andra programmet | ||
---|---|---|---|
Brister | Utveckling | Brister | Utveckling |
Faktorer som inte beaktades i den första beräkningen:
|
I juli 2011 införde kommissionen nya faktorer i beräkningen av statens finansieringsbehov:
|
I beräkningarna av likviditetsgapet beaktades endast två av tre faktorer relaterade till den offentliga sektorns deltagande (minskningen av marginalen i lånefaciliteten till förmån för Grekland och euroområdets centralbankers åtagande att till Grekland överföra inkomster som de fått genom innehav av grekiska obligationer). Beslutet att vinsterna i programmet för värdepappersmarknaderna skulle återföras beaktades inte i beräkningen av likviditetsgapet. |
Nya faktorer som beaktades:
|
Skillnader mellan de beskrivna finansieringsvillkoren (löptiderna) i programdokumentet och beräkningen av likviditetsgapet | I beräkningarna av likviditetsgapet som gjordes under programmet gavs ingen detaljerad redovisning av hur mycket av den totala finansieringen som kom från varje enskild facilitet. | Skulderna som statligt ägda bolag hade räknades in i statens totala skulder. | |
Beräkningen utgick inte från statens totala skuld (underställda enheter beaktades inte på lämpligt sätt). | Likviditetsunderskottet tydligt uppdelat mellan beräknat primärt likviditetsunderskott och räntebetalningar | ||
Användning av ENS (periodiserade) underskottsberäkningar. | Ändring till underskottsberäkning genom kontantmetoden, vilket passar bättre för beräkning av likviditetsgap. |
Bilaga VI
Träffsäkerheten i de makroekonomiska prognoserna
2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | ||||||||||||
Utfall % | Prognos % | Diff. | Utfall % | Prognos % | Diff. | Utfall % | Prognos % | Diff. | Utfall % | Prognos % | Diff. | Utfall % | Prognos % | Diff. | ||
BNP | 1:a EAP | -5,5 | -4,0 | -1,5 | -9,1 | -2,6 | -6,5 | -7,3 | 1,1 | -8,4 | -3.2 | 2,1 | -5,3 | 0,7 | 2,1 | -1,4 |
2:a EAP | -4,7 | -2,6 | 0,0 | -3,2 | 2,5 | -1,8 | ||||||||||
Privat konsumtion | 1:a EAP | -6,5 | -3,8 | -2,7 | -9,7 | -4,5 | -5,2 | -8,0 | 1,0 | -9,0 | -2,3 | 1,1 | -3,4 | 0,5 | 1,2 | -0,7 |
2:a EAP | -5,7 | -2,3 | -1,1 | -1,2 | 0,9 | -0,4 | ||||||||||
Offentlig konsumtion | 1:a EAP | -4,2 | -8,2 | 4,0 | -7,0 | -8,0 | 1,0 | -6,0 | -6,0 | 0 | -6,5 | -1,0 | -5,5 | -2,6 | 0,0 | -2,6 |
2:a EAP | -11 | 5,0 | -9,5 | 3,0 | -4,7 | 2,1 | ||||||||||
Investeringar | 1:a EAP | -19,3 | -7,3 | -12,0 | -20,5 | -7,0 | -13,5 | -23,5 | -2,6 | -20,9 | -9,4 | 1,1 | -10,5 | -2,8 | 1,2 | -4,0 |
2:a EAP | -6,2 | -17,3 | 6,9 | -16,3 | 10,3 | -13,1 | ||||||||||
Export | 1:a EAP | 4,9 | 1,5 | 3,4 | 0,0 | 6,1 | -6,1 | 1,2 | 5,7 | -4,5 | 2,2 | 7,3 | -5,1 | 7,5 | 6,7 | 0,8 |
2:a EAP | 3,2 | -2,0 | 5,5 | -3,3 | 7,0 | 0,5 | ||||||||||
Import | 1:a EAP | -3,4 | -10,3 | 6,9 | -9,4 | -6,6 | -2,8 | -9,1 | -1,5 | -7,6 | -1,9 | 1,5 | -3,4 | 7,7 | 2,1 | 5,6 |
2:a EAP | -5,1 | -4,0 | 0,0 | -1,9 | 2,4 | 5,3 | ||||||||||
HIKP | 1:a EAP | 4,7 | 1,9 | 2,8 | 3,1 | -0,4 | 3,5 | 1,0 | 1,2 | -0,2 | -0,9 | 0,7 | -1,6 | -1,4 | 0,9 | -2,3 |
2:a EAP | -0,5 | 1,5 | -0,3 | -0,6 | 0,1 | -1,5 | ||||||||||
BNP-deflator | 1:a EAP | 0,7 | 1,2 | -0,5 | 0,8 | -0,5 | 1,3 | -0,4 | 1,0 | -1,4 | -2,5 | 0,7 | -3,2 | -2,2 | 1,0 | -3,2 |
2:a EAP | -0,7 | 0,3 | -0,4 | -2,1 | 0,0 | -2,2 | ||||||||||
Arbetslöshet (enl. nationalräkenskaperna) | 1:a EAP | 12,0 | 12,0 | 0 | 16,7 | 14,7 | 2,0 | 23,0 | 15,2 | 7,8 | 25,9 | 14,8 | 11,1 | 24,9 | 14,1 | 10,8 |
2:a EAP | 17,9 | 5,1 | 17,8 | 8,1 | 16,7 | 8,2 |
Gröna siffror: bättre än beräknat (prognos i förhållande till utfall)
Röda siffror: sämre än beräknat (prognos i förhållande till utfall)
Bilaga VII
Försenade och icke uppfyllda villkor
Arbetsmarknaden | ||
---|---|---|
Villkor | Sista MoU-bedömning | Uppfyllandestatus |
Ett paket med villkor rörande löneförhandlingar, flexibilitet i fråga om arbetstid och lagstiftningen om anställningstrygghet. | Första programmet, tredje översynen | Reformerna var delvis försenade vid första bedömningen (andra översynen, första programmet). De var delvis uppfyllda vid tredje översynen med tre respektive fem månaders försening. De icke uppfyllda delvillkoren undersöks i senare översyn. |
Regeringen ska anta lagstiftning som avskaffar hindren för utökad användning av tidsbegränsade anställningsavtal. | Första programmet, femte översynen | Ej uppfyllt i tid (tredje översynen av det första programmet). Efter ändringar av villkoret bedöms det som uppfyllt med tio månaders försening vid den femte översynen av det första programmet. |
Regeringen ska ändra befintlig lagstiftning (lag nr 3846/2010) så att mer flexibel förläggning av arbetstiden möjliggörs. | Första programmet, femte översynen | Ej uppfyllt i tid (tredje översynen av det första programmet). Efter ändringar av villkoret bedöms det som uppfyllt med tio månaders försening vid den femte översynen av det första programmet. |
Regeringen ska ändra lag nr 1876/1990 (artikel 11.2 och 11.3) så att sektorsavtal och yrkesspecifika avtal inte ska gälla även för parter som inte var företrädda i förhandlingarna. | Andra programmet, första MoU | Ej uppfyllt i tid (tredje översynen av det första programmet). Efter ändringar av villkoret bedöms det som uppfyllt med arton månaders försening i det andra programmet. |
Regeringen ska förenkla förfarandet för att bilda fackföreningar på företagsnivå. | Andra programmet, första MoU | Bedöms som pågående då villkoret skulle ha varit uppfyllt (vid fjärde översynen av första programmet). Bedöms som uppfyllt med tolv månaders försening genom att så kallade personalsammanslutningar inrättas (andra programmet). |
Regeringen ska arbeta tillsammans med arbetsmarknadens parter för en reform av lönesättningssystemet på nationell nivå. Genom lagförslaget ska lönerna som sätts genom allmänna nationella kollektivavtal ersättas med lagstadgad minimilön. |
Andra programmet, fjärde översynen | Bedöms som pågående/påbörjat då det skulle ha varit uppfyllt (vid första översynen av det andra programmet). Uppfylldes med 21 månaders försening (april 2014) genom ett antal lagar. |
Företagsklimatet | ||
Exportfrämjande | ||
Villkor | Sista MoU-bedömning | Uppfyllandestatus |
I enlighet med EU:s konkurrensregler ska regeringen | ||
|
Första programmet, tredje översynen | Var uppfyllt vid den tredje översynen av det första programmet efter fyra månaders försening. |
|
Första programmet, andra översynen | Var uppfyllt vid den andra översynen av det första programmet efter två månaders försening. |
Regeringen ska genomföra en grundlig utvärdering av alla FoU- och innovationsåtgärder, inbegripet olika operativa program, i syfte att anpassa den nationella strategin. | Andra programmet, första översynen | Ej uppfyllt i tid (tredje översynen av det första programmet), ej heller vid den fjärde översynen. Bedömning i den femte översynen: ännu inte tillämpligt. Bedömning i det andra programmet: pågående, uppfyllt i den första översynen av det andra programmet med två års försening |
Regeringen ska avskaffa kravet på registrering i handelskammarens exportörsregister för erhållande av ursprungsintyg. | Andra programmet, första översynen | Angavs som pågående då villkoret skulle ha varit uppfyllt (vid femte översynen av det första programmet). Bedöms som uppfyllt med ett års försening i den första översynen av det andra programmet. |
Regeringen ska lägga fram en plan för ett företagsvänligt Grekland i syfte att avskaffa de 30 återstående begränsningarna för affärsverksamhet, investering och innovation. Planen ska innehålla en kartläggning av de hinder som finns för innovation och entreprenörskap – från det att ett företag bildas tills det avvecklas – och fastställa vilka åtgärder som behövs för att hindren ska avskaffas. | Andra programmet, första översynen | Delvis uppfyllt då villkoret skulle ha varit uppfyllt (vid femte översynen av det första programmet). Bedöms som uppfyllt med ett års försening vid den första översynen av det andra programmet. |
Liberalisering av skyddade yrken och genomförande av tjänstedirektivet | ||
En granskning ska inledas för att utröna i vilken utsträckning avgifterna som jurister och ingenjörer betalar för att täcka sina branschorganisationers rörelsekostnader är rimliga, proportionerliga och motiverade. | Andra programmet, första översynen | Delvis uppfyllt då villkoret skulle ha varit uppfyllt (vid femte översynen av det första programmet). Bedöms som uppfyllt med ett års försening vid den första översynen av det andra programmet. |
Regeringen ska även anta lagstiftning för att
|
Andra programmet, andra översynen | Villkoret delvis uppfyllt då det skulle ha varit uppfyllt (vid första översynen av det andra programmet). Bedöms som uppfyllt med nio månaders försening i den andra översynen av det andra programmet. |
Regeringen ska anta lagstiftning för att öppna skyddade yrken för konkurrens, bland andra juristyrket, och avskaffa förbudet mot reklam som föreligger i praktiken. | Andra programmet, tredje översynen | Bedöms som uppfyllt med två års försening vid den tredje översynen av det andra programmet. |
Regeringen ska se till att EU:s regler om erkännande av yrkeskvalifikationer och EU-domstolens beslut tillämpas i praktiken. | Andra programmet, andra översynen | Delvis uppfyllt då villkoret skulle ha varit uppfyllt (vid tredje översynen av det första programmet). Bedöms som uppfyllt med 29 månaders försening vid den andra översynen av det andra programmet. |
I enlighet med tjänstedirektivet ska regeringen slutföra översynen (en systematisk undersökning) av befintlig sektorsspecifik lagstiftning och lägga fram en lista över begränsningar som ska tas bort eller ändras utifrån vad som framkommit vid översynen. | Första programmet, tredje översynen | Anges som uppfyllt i tid (tredje översynen av det första programmet) men av rapporten framgår att vissa delar av politiken inte ingått i bedömningen. Förseningen beräknas bli längre än sex månader. |
Regeringen ska se till att man vid den gemensamma kontaktpunkten gör skillnad mellan förfaranden för tjänsteleverantörer etablerade i Grekland och tjänsteleverantörer med gränsöverskridande verksamhet (särskilt när det gäller reglerade yrken). | Andra programmet, första översynen | Angavs som pågående då villkoret skulle ha varit uppfyllt (vid tredje översynen av det första programmet). Bedöms som uppfyllt med två års försening vid den första översynen av det andra programmet. |
Regeringen ska även se till att den elektroniska gemensamma kontaktpunkten fungerar väl och har en användarvänlig internetportal där vanliga förfaranden kan utföras elektroniskt genom att man fyller i onlineformulär och kan skriva under med elektronisk underskrift i enlighet med beslut 2009/767/EG. | Andra programmet, tredje översynen | Villkoren anges som ej uppfyllda i tid (andra översynen av det första programmet). Det ändrades sedan och delades upp i olika steg. Bedöms som uppfyllt med 33 månaders försening vid den tredje översynen av det andra programmet. |
Regeringen ska se till att den gemensamma kontaktpunkten på lämpligt sätt är sammankopplad med andra berörda myndigheter (bl.a. branschorganisationer). | Första programmet, tredje översynen | Angavs som pågående då villkoret skulle ha varit uppfyllt (vid tredje översynen av det första programmet). Bedöms som uppfyllt vid den fjärde översynen av det andra programmet den 5 september 2013 (två år och nio månader för sent). |
Regeringen ska anta lagstiftning rörande ett begränsat antal prioriterade tjänstesektorer fastslagna sista kvartalet 2010. Regeringen ska för ett begränsat antal prioriterade tjänstesektorer upprätta en tidsplan för att före utgången av sista kvartalet 2011 ha infört sektorsspecifik lagstiftning som helt och hållet uppfyller kraven i tjänstedirektivet. | Andra programmet, första MoU | Bedöms som pågående i den femte översynen av det första programmet efter ett flertal ändringar i den tredje och fjärde översynen. Villkoret uppfylls i mars 2012 efter nio månaders försening. |
Den gemensamma kontaktpunkten ska var fullt fungerande, och det ska vara möjligt att utföra förfaranden elektroniskt i alla sektorer som omfattas av tjänstedirektivet. | Andra programmet, tredje översynen | Ej uppfyllt i tid (femte översynen av det första programmet). Villkoret delas upp i tre delar vid den tredje översynen av det andra programmet, där det än en gång anges som ej uppfyllt. Bedöms som helt och hållet uppfyllt med två år och tre månaders försening. |
Reformer av finanssektorn | ||
Villkor | Sista MoU-bedömning | Uppfyllandestatus |
Greklands centralbank ska begära att de banker som inte når upp till de lagstadgade kapitalkraven vidtar lämpliga åtgärder genom kapitaltillskott eller omstrukturering. Om det innebär deltagande av andra lokala finansinstitut ska Greklands centralbank lämna in en analys av konsekvenserna för finanssystemet samt ett rättsligt yttrande. | Första programmet, femte översynen | Anges som delvis uppfyllt på grund av att förfarandena visat sig ta längre tid och vara mer komplicerade än beräknat. Villkoret följs inte upp i det andra samförståndsavtalet. |
Greklands centralbank och Greklands finansiella stabilitetsfond (HFSF) ska upprätta ett samförståndsavtal för att ytterligare förstärka sitt samarbete, som även inbegriper utbyte av tillbörlig tillsynsinformation. | Andra programmet, första MoU | Anges som delvis uppfyllt i tid (femte översynen av det första programmet). Villkoret är uppfyllt med nio månaders försening i det andra samförståndsavtalet. |
Greklands centralbank ska utarbeta en genomförandeplan med ytterligare åtgärder för att förbättra indrivning och sätta upp mål i syfte att säkerställa att de förbättrade verktygen används ändamålsenligt. | Andra programmet, fjärde översynen | Anges som ännu ej uppfyllt/oavslutat. Ingen ytterligare bedömning inplanerad eftersom det andra programmet löpte ut. Villkoret kunde tolkas på olika sätt. |
Regeringen ska fastställa vad som avses med uttrycken skäliga levnadsomkostnader och samarbetsvilliga låntagare, som vägledning för rättsväsendet och bankerna i syfte att skydda utsatta hushåll. | Andra programmet, fjärde översynen | Anges som ännu ej uppfyllt/oavslutat. Ingen ytterligare bedömning inplanerad eftersom det andra programmet löpte ut. |
Den noggranna tillsynen över skuldsaneringar för hushåll och små, medelstora och stora företag ska fortsätta. | Andra programmet, fjärde översynen | Anges som ännu ej uppfyllt. Ingen ytterligare bedömning inplanerad eftersom det andra programmet löpte ut. |
Regeringen ska bygga vidare på de väsentliga framsteg som redan gjorts mot att reformera konkursförfarandena genom att vidta följande åtgärder: (i) En arbetsgrupp ska inrättas som ska undersöka hur skuldsaneringsförfarandena för hushåll och små, medelstora och stora företag kan bli mer ändamålsenliga. (ii) Regeringen ska i detta syfte i samråd med tjänstemän på kommissionen/ECB/IMF undersöka de största flaskhalsarna. (iii) Regeringen ska med tekniskt stöd föreslå konkreta åtgärder för förbättringar på detta område. | Andra programmet, fjärde översynen | För (ii) och (iii): Anges som ännu ej uppfyllt/oavslutat. Ingen ytterligare bedömning inplanerad eftersom det andra programmet löpte ut. |
Greklands centralbank ska i samråd med bankerna och tjänstemän på kommissionen/ECB/IMF lägga fram ett ramverk med tidsgränser för hur bankerna ska underlätta betalning av låntagarnas förfallna skulder med hjälp av standardiserade förfaranden utifrån en utredning av bankernas nödlidande krediter. Förfarandena ska bestå av bedömningsrutiner, samarbetsregler, fastställda tidsfrister och avslutandestrategier. | Andra programmet, fjärde översynen | Anges som ännu ej uppfyllt/oavslutat. Ingen ytterligare bedömning inplanerad på grund av det andra programmets slut. |
Offentlig förvaltning | ||
Villkor | Sista MoU-bedömning | Uppfyllandestatus |
Regeringen ska varje år lägga fram en plan för bättre lagstiftning (enligt bestämmelserna i artikel 15 i lag nr 4048/2012) med mätbara mål i syfte att förenkla lagstiftningen (även genom kodifiering) och rensa bort bestämmelser som blivit överflödiga. (december 2013) | Andra programmet, fjärde översynen | Ej uppfyllt, försenat. Ingen ytterligare bedömning inplanerad eftersom det andra programmet löpte ut. |
Myndigheterna ska flytta över minst 12 500 vanliga anställda till rörlighetsplanen och deras löner ska sänkas till 75 %. | Andra programmet, fjärde översynen | Ännu ej uppfyllt/oavslutat. Ingen ytterligare bedömning inplanerad eftersom det andra programmet löpte ut. |
Myndigheterna ska för varje kvartal 2014 fastställa minimimål för rörlighetsplanen. | Andra programmet, fjärde översynen | Ännu ej uppfyllt/oavslutat. Ingen ytterligare bedömning inplanerad eftersom det andra programmet löpte ut. |
Ytterligare 2 000 vanliga tjänster ska bort. | Andra programmet, fjärde översynen | Ännu ej genomfört. Ingen ytterligare bedömning inplanerad eftersom det andra programmet löpte ut. |
Myndigheterna ska ta fram personalplaner för alla allmänna offentliga organ, och planerna ska antas av det statliga rådet för reform stegvis fram till senast december 2013. | Andra programmet, fjärde översynen | Ej uppfyllt/oavslutat, ny tidsfrist mars 2014. Ingen ytterligare bedömning inplanerad eftersom det andra programmet löpte ut. |
Myndigheterna ska genomföra en utvärdering av alla anställda för en eventuell överflyttning till rörlighetsplanen. | Andra programmet, fjärde översynen | Försenat med tolv månader. Ingen ytterligare bedömning inplanerad eftersom det andra programmet löpte ut. |
Myndigheterna ska se till att lagstiftningen går i linje med personalstrategin. Syftet med denna rättsakt ska vara att säkerställa institutionell kontinuitet och högre effektivitetsnivåer i den offentliga förvaltningen, och se till att kompetensen hos de ledande befattningshavarna och hos personalen i stort utvärderas och utvecklas. | Andra programmet, fjärde översynen | Ej uppfyllt. Försenat sju månader (april 2014). Ingen ytterligare bedömning inplanerad eftersom det andra programmet löpte ut. |
Myndigheterna ska vidta åtgärder för att sätta samman det genomförda förberedande arbetet till en övergripande och godkänd nationell e-förvaltningsstrategi som ska antas av det statliga rådet för reform. | Andra programmet, fjärde översynen | E-förvaltningsstrategin färdigställdes och antogs av det statliga rådet för reform den 27 mars 2014 med sex månaders försening. |
En åtgärdsplan ska tas fram för utvärdering av alla offentliga organ, bland andra alla fonder för förvaltning av offentliga medel utanför budgeten och statliga bolag enligt kapitel A (december 2012). Åtgärdsplanen ska vara färdigställd senast i december 2013. | Andra programmet, andra översynen | Ej uppfyllt, försenat. Ingen uppföljning. |
Bilagan baseras på ett urval med villkor som omfattades av revisionen.
Bilaga VIII
Offentlig förvaltning
Del A: Framgångsfaktorer för uppbyggnad av administrativ kapacitet
Framgångsfaktorer | Vår bedömning | Beskrivning |
---|---|---|
Kulturell och organisatorisk förändring | Ingick inte i villkoren | En kommunikationsplan för reform av den offentliga förvaltningen lades till i samförståndsavtalet 2013, med en försening på ett år, och upprättades 2014. |
Deltagande av berörda parter och det civila samhället | Ingick inte i villkoren | Till skillnad från andra delar av EAP-programmet (t.ex. arbetsmarknadsreformer) anordnades inget åsiktsutbyte med berörda parter (lokala forskningssammanslutningar, nationella förvaltningshögskolan och näringslivsorganisationer). |
Tydliga metoder och tekniska tillvägagångssätt | Ingick inte i villkoren | Det fanns ingen strategisk plan för hur villkoren för reformen av den offentliga förvaltningen skulle utformas. Den grekiska regeringen ombads 2013 att ta fram en strategi och en åtgärdsplan. Sådana upprättades 2014. Åtgärdsplanen genomfördes inte på grund av regeringsbyte. En ny åtgärdsplan för reformen av den offentliga förvaltningen ingick i villkoren i samförståndsavtalet 2015. |
Aktivt deltagande från politiskt håll | Ingick i villkoren | En styrkommitté för reform av den offentliga förvaltningen med politisk representation på hög nivå ingick i samförståndsavtalets villkor. |
Tydlig ansvarsfördelning | Ingick i villkoren | Ministeriet för administrativa reformer och e-förvaltning ledde reformarbetet, och tekniskt bistånd erbjöds för styrning av reformen. |
Utbyte av bästa praxis på EU-nivå | Ingick inte i villkoren | Det säkerställdes inte i avtalsvillkoren att reformåtgärderna skulle inbegripa god praxis. |
Kontroll- och utvärderingsmetoder | Ingick inte i villkoren | Kommissionen kontrollerade att de kvantitativa målen i EAP-programmen uppfylldes men kunde inte se, mäta eller utvärdera de faktiska resultaten av de strukturella reformerna i kvalitativt avseende. När det gällde omorganisationen av den centrala offentliga förvaltningen fanns det inga lämpliga nyckeltal som kommissionen kunde använda för att kontrollera om effektivitetsmål hade uppnåtts, såsom effektiviserade administrativa rutiner och avskaffande av överlappningar. |
Kontinuitet och stabilitet i reformerna | Ingick inte i villkoren | Åtgärderna för att uppfylla de strukturella villkoren genomfördes inte genom projekt inom ramen för det operativa programmet för administrativa reformer, utan var till stor del beroende av politisk vilja. Det innebar en risk för att kontinuiteten i arbetet skulle bli lidande och så blev det också. På grund av politisk instabilitet och flera ombildningar leddes omorganisationen av den offentliga förvaltningen av tio olika ministrar på sju år, vilket innebar att reformarbetet genomfördes stötvis i omgångar. |
Kriterier hämtade från: Europeiska kommissionen, Promoting Good Governance (främja god förvaltning), 2014, s. 6.
Del B: OECD:s rekommendationer, nödvändiga reformer, omedelbara åtgärder och uppföljning av programmet
Rekommendation | Nödvändiga reformer | Omedelbara åtgärder |
---|---|---|
1. Det finns ingen uppenbar övergripande strategisk vision för vart samhälle och ekonomi i Grekland är på väg och hur samhället och ekonomin ska se ut på lång sikt eller för vilka åtgärder som ska vidtas på kort eller medellång sikt. |
|
|
2. De problem med korruption som genomsyrar förvaltningen kan kopplas till kulturen i politiken och den offentliga förvaltningen och de insynsskygga, invecklade systemen. |
|
|
3. Den grekiska staten är inte ”sammankopplad”, och det finns väldigt lite samordning, vilket försvårar reformer på de områden där det behövs gemensamma insatser (det vill säga de flesta). | En informations- och kommunikationsteknikplan bör upprättas för att säkerställa att ministeriers system fungerar tillsammans och för att förbättra datainsamling och datautbyte med början från huvudministerierna och deras fastigheter (eftersom statens fastighetsinnehav ska rationaliseras). (Ingick i samförståndsavtalets villkor 2013. En IKT-strategi upprättades i april 2014.) | |
4. Genomförandet av politiken och reformerna är en allvarlig och handikappande svaghet på grund av bristande central tillsyn och en kultur som främjar regelefterlevnad i stället för resultat. |
|
Alla nya lagar och politiska riktlinjer måste innehålla en genomförandeplan med delmål och kvantitativa faktabaserade resultatindikatorer samt uppgifter om vilka som ska spela en roll i genomförandet. (Ingick inte) |
6. Personaladministrationen måste även den ses över snarast i syfte att stärka civilförvaltningen och underlätta rörlighet. | De kopplingar mellan personal och budgetreformer som behövs måste upprättas. Budgetberäkningen i programmen som bygger på politiska mål som ska uppnås måste vara tydligt kopplad till målbaserad resultatförvaltning. Denna bör i sin tur vara tydligt kopplad till prestationsbedömningar av enskilda medarbetare. (Resultatbudgetering tillämpades inte.) | |
7. Det finns allvarliga brister i insamlingen och hanteringen av data, vilket står i vägen för verkningsfulla och evidensbaserade reformer. | En strategi bör upprättas för hur problemen med insamling och hantering av data ska åtgärdas med lämpliga institutioner, tillräcklig finansiering och fullgod utbildning på alla förvaltningsnivåer. Ett kunskapshanteringssystem som omfattar hela den offentliga sektorn bör inrättas. (Ingick inte) | Det bör fastställas vilka data som bör samlas in av ministerierna via de strategiska delarna av statsapparaten som föreslås i punkt 3 ovan. (Ingick inte) |
8. Den grekiska förvaltningen tyngs ned av en komplex rättslig ram som verkar hämmande på initiativtagande, är inriktad på regler snarare än principer och som står i vägen för reformer. | De underliggande problemen som leder till att lagar och regler fortsätter att upprättas och användas bör åtgärdas i syfte att förenkla strukturen och förfarandena i den rättsliga ramen. Det bör fastställas vilka delar i den rättsliga ramen som behöver reformeras för att fokus i förvaltningen ska skifta från formell regelefterlevnad med detaljerade krav till uppnående av strategiska mål och riktlinjer. (Ingick inte) |
Källa: Grekland: Review of the Central Administration (Grekland, en genomgång av den centrala administrationen), OECD, 2011.
Bilaga IX
Reformer av finanssektorn
Del A: Programmens strategier och centrala villkor för finanssektorn
Första anpassningsprogrammet |
Bakgrund och motivering: I det första programmet låg fokus på de offentliga finanserna snarare än på finanssektorn, vilket var fallet i de senare programmen för andra euroländer. Programmet syftade främst till att upprätthålla förtroendet och undvika spridningseffekter från statsskulden. Därför innehöll det första programmet endast tre villkor rörande finanssektorn och dessa var till stor del grundade på resultaten från IMF:s samråd enligt artikel IV2009. Villkor: Det främsta villkoret rörande finanssektorn var att Greklands finansiella stabilitetsfond skulle inrättas. Den skulle bidra till finansiell stabilitet i det grekiska banksystemet eftersom bankerna ansågs sårbara för konjunkturnedgången och för negativ inverkan från statsskuldsproblematiken. Fonden inrättades i juli 2010 med tio miljarder euro för kapitaltillskott. Endast 1,5 miljarder euro sattes dock in i fonden under programmets gång, varav 0,2 miljarder euro slutligen utnyttjades. De andra två villkoren i programmet rörde förstärkt tillsyn från Greklands centralbank och ett åtagande om att se över insolvenslagstiftningen. |
Andra anpassningsprogrammet |
Bakgrund och motivering: På grund av omstruktureringen av den grekiska statsskulden genom deltagandet av den privata sektorn, bankernas förluster (37,7 miljarder euro sammanlagt) och lågkonjunkturens inverkan på tillgångskvaliteten var rekapitalisering och resolution de viktigaste villkoren för finanssektorn i det andra programmet och skulle så förbli under programmets gång. Villkor: Femtio miljarder euro öronmärktes för bankrekapitalisering för att kompensera för den privata sektorns förluster, för att se till att bankerna klarade befintliga och framtida kreditförluster och för resolution av banker som inte längre ansågs kommersiellt livsdugliga. Enligt programmet skulle tillsynen och regleringen förbättras, och ett regelverk skulle upprättas för starkare styrning av banker som rekapitaliserats med allmänna medel. Allt eftersom det andra programmet fortskred framstod förstärkning av regelverket för skuldsanering för privatpersoner och bankernas möjligheter att hantera nödlidande lån som viktigare frågor. |
Tredje anpassningsprogrammet |
Bakgrund och motivering: Den politiska kris som uppstod i Grekland i december 2014 försatte återigen det grekiska banksystemet i ett extremt pressat läge. Likviditeten sinade på grund av ett fortgående uttag av insatta medel och av att möjligheterna till kapitalmarknadsfinansiering drogs undan. Eftersom det inte gick att genomföra den sista översynen av det andra programmet tvingades ECB behålla taket för akut likviditetsstöd till de grekiska bankerna på den nivå som hade beslutats den 26 juni 2015, vilket i sin tur ledde till att den grekiska regimen stängde bankerna och sedermera införde kapitalrörelserestriktioner. Villkor: Programmet skulle leda till att stabiliteten i finanssystemet återställdes genom åtgärder för att normalisera likviditeten, rekapitalisera systemviktiga banker, förbättra styrningen av både HFSF och bankerna och komma till rätta med de nödlidande lånen som konstant låg på en hög nivå. För att uppnå detta upprättades en reserv på 25 miljarder euro som skulle gå till eventuell rekapitalisering eller resolution av de grekiska bankerna, en process som var tvungen att vara slutförd före slutet av 2015 på grund av effekterna av direktivet om bankers återhämtning och resolution, som skulle återupprätta insättarnas förtroende för systemet. |
Del B: Rekapitaliseringen av banker i programmet
Bankrekapitaliseringen 2013 | Avtalet om den privata sektorns deltagande i mars 2012 var ett av de största internationella avtalen om skuldsanering någonsin, omfattande 206 miljarder euro i grekiska statsobligationer. Avtalet medförde förluster på 37,3 miljarder euro för alla de grekiska bankerna, vilket helt och hållet gjorde slut på deras kapitalbas. Som ett resultat av detta var man tvungen att rekapitalisera de fyra största bankerna med 28,6 miljarder euro (se tabell 1). Tabell 1 – Siffror över rekapitaliseringen av banker i programmet * Eventuella felaktigheter beror på avrundning. ** Inkl. ca 0,9 miljarder euro till en brobank *** De redovisade beloppen gäller de första HFSF-investeringarna och tar ingen hänsyn till senare minskningar. Källa: Greklands finansiella stabilitetsfond. I syfte att minska den höga kostnaden för incitament till den privata sektorn och undvika totalt förstatligande av de grekiska bankerna föreslog parterna ett rekapitaliseringssystem som skulle a) mildra de avskräckande faktorer som uppstått på grund av de rådande marknadsförutsättningarna liksom osäkerheten inför framtiden och b) så långt som möjligt begränsa förlusterna för skattebetalarna genom att endast ge den privata sektorn värdeökningsincitament, vilket också skulle innebära att HFSF kunde dra sig ur utan att ytterligare förluster. Det ansågs vara en avgörande del i den pågående strategin för hur banksystemet skulle omorganiseras och bankerna behålla sitt oberoende. Man kom överens om att sätta en lägsta gräns på 10 % av respektive banks kapitalbehov som den privata sektorn skulle bidra med. Man beslöt även att om den privata sektorn bidrog med minst 10 % av kapitalbehovet skulle HFSF gå in med resterande 90 % men endast få en typ av B-aktier (dvs. med tillfälligt upphävd rösträtt förutom vetorätt i vissa frågor) i utbyte, vilket skulle innebära att banken fortfarande skulle vara under privat ledning. Om den privata sektorn inte var villig att bidra med minst 10 % av kapitalbehovet skulle HFSF rekapitalisera banken helt och hållet och få fullständig rösträtt, vilket skulle späda ut det befintliga aktieinnehavet och i princip förstatliga banken. Eftersom bankerna var insolventa erbjöds även kostnadsfria warranter som incitament för att få den privata sektorn att delta i rekapitaliseringen. Warranterna ansågs vara komplicerade, samtidigt som de utgjorde ett betydande incitament för den privata sektorn (i juni 2013 uppskattades värdet på de kostnadsfria warranterna som erbjöds de privata investerarna till 1,7 miljarder euro). Under maj och juni 2013 slutförde de fyra största grekiska bankerna sina aktiekapitalökningar. Tre av de fyra bankerna lyckades få in mer än minst 10 % av sitt kapitalbehov, det vill säga nästan 3,1 miljarder euro, från privata källor. HFSF fick alltså gå in med de resterande 25,5 miljarderna euro till dessa banker (exklusive 0,9 miljarder euro till en brobank) och gav privata investerare warranter till sina aktier enligt de regler för rekapitalisering som man hade kommit överens om. Bankerna beslöt att anskaffa mer kapital genom vanliga aktier, vilket innebar att man avstod från alternativet att ge ut dyra så kallade coco-obligationer (villkorligt konvertibla obligationer) med risk för utspädning. Efter ett misslyckat försök till sammanslagning med en annan bank och med hänsyn till de ökande uttagen av insatta medel som uppstod på grund av rädsla för att samma sak skulle hända som just då hände på Cypern där den privata sektorn fick rädda bankerna, valde den fjärde banken omedelbar och fullständig rekapitalisering genom HFSF i stället för att försöka få in minst 10 % av kapitalbehovet från privata källor. På grund av att det var så kort tid kvar till den 30 april (tidsfristen i det andra programmet) och den väldigt höga värderingen på de aktier som skulle emitteras skulle de privata investerarnas intresse vara begränsat. Därför gick HFSF i maj 2013 in med 5,8 miljarder euro i banken och blev största aktieägare (98,6 %) med fullständig rösträtt, till skillnad från i de andra tre systemviktiga bankerna där HFSF fick aktier med begränsad rösträtt. |
Bankrekapitaliseringen 2014 | Den utdragna lågkonjunkturen hade negativ inverkan på de grekiska bankernas likviditet, balansräkningar och ekonomiska resultat. Efter en ny bedömning av kapitalbehoven som utfördes av Greklands centralbank i enlighet med ett av villkoren i det andra programmet, genomfördes en andra rekapitalisering av de fyra största bankerna som blev klar i juni 2014. Totalt fick man in 8,3 miljarder euro bara från den privata sektorn (se tabell 1). Efter den andra rekapitaliseringen kunde två av bankerna även få in kapital genom att ge ut obligationer. För en av bankerna skedde kapitalökningen på 2,9 miljarder euro i grundscenariot i enlighet med den ändrade lag nr 3864/2010, enligt vilken HFSF kunde fungera endast som säkerhetsmekanism. En hörnstensinvesterare hade i förväg åtagit sig att bidra till kapitalökningen med ett bestämt värde till ett bestämt pris. I mitten av april 2014 fick HFSF in ett bindande bud på 0,30 euro per aktie för aktier till ett värde av 1,3 miljarder euro från ett konsortium av investerare. Det återstående kapitalet lyckades man få in genom bookbuilding. Det slutliga anbudspriset hamnade på 0,31 euro per aktie (vilket var en sänkning med 23 % jämfört med den sista säljkursen, se fotnot 54), och hörnstensinvesteraren höjde sitt bud för att matcha det priset. Ökningen av aktiekapitalet var helt genomförd före sista april och hela kapitalbehovet täcktes av institutionella investerare och privata investerare genom ett förfarande för privata placeringar och ett för emission till allmänheten. På detta sätt kunde HFSF:s aktieinnehav minskas från 95,2 till 35,4 %. |
Bankrekapitaliseringen 2015 | De utdragna förhandlingarna mellan den grekiska regeringen och institutionerna, tillsammans med det fortsatta stora utflödet av insättningar och de nödlidande lånen som hela tiden ökade på grund av det försämrade ekonomiska läget och kapitalrörelserestriktionerna, ledde till att man 2015 var tvungen att genomföra en tredje rekapitalisering. Enligt ECB:s bedömning av kapitalbehoven hade de fyra största grekiska bankerna ett kapitalunderskott på 14,4 miljarder euro enligt det ogynnsamma scenariot (se tabell 1). Bankerna fick därefter lägga fram kapitalplaner för ECB om hur de planerade att lösa sina kapitalunderskott. Mot bakgrund av krishanteringsdirektivet, regelverket för statligt stöd och Eurogroups vägledning från den 14 augusti 2015 var prioriteringarna i målen för 2015 års rekapitalisering att komma till rätta med eventuella kapitalunderskott, undvika att ta medel från insättarna genom att slutföra rekapitaliseringen under 2015, undvika förstatligande av de grekiska bankerna, använda så lite statligt stöd som möjligt och så mycket privata investeringar som möjligt och undvika otillbörlig utspädning av HFSF:s aktieinnehav. De två banker som hade lägst kapitalbehov lyckades få in hela summan i det ogynnsamma scenariot från privata investerare (3,2 miljarder euro) och genom en frivillig omvandling av alla obligationer med sämre och bättre rätt till aktiekapital. De två andra bankerna som hade större kapitalbehov lyckades endast få in kapitalet som behövdes enligt översynen av tillgångarnas kvalitet och grundscenariot från privata investerare (2,1 miljarder euro) och genom att omvandla obligationer med sämre och bättre rätt till aktiekapital. Noteras bör att även Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) och Världsbankens internationella finansieringsbolag (IFC) investerade i de fyra bankerna. Det resterande beloppet på 5,4 miljarder euro sköt HFSF till från programmedlen (det vill säga 1,3 miljarder euro i nya aktier och 4,1 miljarder euro i coco-obligationer). |
Bilaga X
Finansiell stabilitet
EBA:s riskindikatorer för banksystemen i Grekland och EU
Vägda medelvärden | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Grekland | Grekland | EU | De grekiska bankernas placering i EU-28 | |||
Solvens | ||||||
Total kapitalrelation | 12,7 % | 14,1 % | 16,4 % | 17,1 % | 18,5 % | 22 |
Primärkapitalrelation | 12,4 % | 13,9 % | 16,3 % | 17,0 % | 15,5 % | 14 |
Kärnprimärkapitalrelation | … | 13,9 % | 16,3 % | 17,0 % | 14,2 % | 12 |
Kärnprimärkapitalrelation (krav helt uppfyllda) | … | 5,6 % | 15,0 % | 15,9 % | 13,6 % | 13 |
Kreditrisk och tillgångskvalitet | ||||||
Andel nödlidande lån och förskott | … | 39,7 % | 46,2 % | 45,9 % | 5,1 % | 28 |
Täckningsgrad nödlidande lån och förskott | … | 43,8 % | 48,5 % | 48,2 % | 44,6 % | 12 |
Andel lån med anstånd | … | 14,2 % | 19,8 % | 23,2 % | 3,2 % | 27 |
Andel nödlidande exponeringar | … | 33,9 % | 37,3 % | 38,5 % | 4,4 % | 27 |
Lönsamhet | ||||||
Avkastning på eget kapital | … | (11,1 %) | (25,5 %) | (7,7 %) | 3,3 % | 26 |
Avkastning på tillgångar | … | (1,0 %) | (2,5 %) | (0,9 %) | 0,2 % | 28 |
K/I-tal | 62,2 % | 60,9 % | 59,8 % | 51,9 % | 65,7 % | 14 |
Räntenetto av total rörelseintäkt | 78,3 % | 84,1 % | 86,4 % | 82,0 % | 57,9 % | 28 |
Arvode- och provisionsintäkter, netto av total rörelseintäkt | 14,8 % | 14,5 % | 10,9 % | 12,4 % | 27,2 % | 28 |
Rörelseintäkter netto av total rörelseintäkt | … | (4,1 %) | 2,1 % | (2,9 %) | 6,0 % | 26 |
Räntenetto av räntebärande tillgångar | … | 2,8 % | 2,5 % | 2,9 % | 1,5 % | 7 |
Balansräkningsstruktur och likviditet | ||||||
Utlånings-/inlåningstal | 100,7 % | 109,2 % | 129,7 % | 120,2 % | 118,4 % | 21 |
Skuldsättningskvot (helt infasad) | … | … | … | 10,0 % | 5,2 % | 22 |
Skuldsättningskvot (övergångsperiod) | … | … | … | 10,7 % | 5,5 % | 27 |
Skuldsättningsgrad | 1 132,0 % | 999,0 % | 837,8 % | 754,0 % | 1 440,7 % | 7 |
Tillgångsintäckningskvot | … | 26,0 % | 47,1 % | 43,3 % | 26,3 % | 25 |
Likviditetstäckningskvot | … | … | … | 0 % | 141,1 % | 28 |
Anm.: I EBA:s nyckeltal för andel nödlidande lån används en bredare definition av nödlidande exponeringar, och det gäller lån och förskott. I EBA:s nyckeltal för andel nödlidande exponeringar ingår även räntebärande värdepapper (huvudsakligen obligationer).
Källa: Europeiska bankmyndigheten, uppgifter från Risk Dashboard (riskindikatorer), (från ett urval av banker i EU; 198 stycken 2016).
Bilaga XI
Hållbar tillväxt
BNP-tillväxt (%) | |||||||
2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 |
-4,3 | -5,5 | -9,1 | -7,3 | -3,2 | 0,4 | -0,2 | 0 |
Mål (prognos i samförståndsavtalet, maj 2010) | |||||||
-2,0 | -4,0 | -2,6 | 1,1 | 2,1 | 2,1 | ||
Mål (prognos i samförståndsavtalet, mars 2012) | |||||||
-4,7 | 0,0 | 2,5 | |||||
Mål (prognos i MoU, april 2014) | |||||||
-0,1 | 3,3 | ||||||
Inflation – HIKP (%) | |||||||
2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 |
1,3 | 4,7 | 3,1 | 1,0 | -0,9 | -1,4 | -1,1 | |
Mål (prognos i samförståndsavtalet, maj 2010) | |||||||
1,9 | -0,4 | 1,2 | 0,7 | 0,9 | |||
Mål (prognos i samförståndsavtalet, mars 2012) | |||||||
-0,5 | -0,3 | 0,1 | |||||
Mål (prognos i samförståndsavtalet, april 2014) | |||||||
-0,8 | 0,3 | ||||||
Arbetslöshetsnivå (%) | |||||||
2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 |
9,6 | 12,70 | 17,9 | 24,5 | 27,5 | 26,5 | 24,9 | |
Mål (prognos i samförståndsavtalet, maj 2010) | |||||||
12,0 | 14,7 | 15,2 | 14,8 | ||||
Mål (prognos i samförståndsavtalet, mars 2012) | |||||||
17,9 | 17,8 | 16,7 | |||||
Mål (prognos i samförståndsavtalet, april 2014) | |||||||
24,5 | 22,5 | ||||||
Ungdomsarbetslöshet (%) | |||||||
2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 |
25,7 | 33,0 | 44,7 | 55,3 | 58,3 | 52,4 | 49,8 | |
Mål (revisionsrätten på grundval av prognos i samförståndsavtalet, maj 2010)1 | |||||||
31,2 | 38,2 | 39,5 | 38,5 | ||||
Långtidsarbetslöshet (%) | |||||||
2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 |
3,9 | 5,7 | 8,8 | 14,5 | 18,5 | 19,5 | 18,2 | |
Mål (revisionsrätten på grundval av prognos i samförståndsavtalet, maj 2010)2 | |||||||
5,4 | 6,6 | 6,8 | 6,6 | ||||
Sysselsättningsgrad (%) | |||||||
2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 |
65,6 | 63,8 | 59,6 | 55,0 | 52,9 | 53,3 | 54,9 | |
Mål (Europa 2020) | |||||||
70,0 | |||||||
Sysselsättningsgrad kvinnor (%) | |||||||
2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 |
52,9 | 51,8 | 48,7 | 45,2 | 43,3 | 44,3 | 46,0 | |
Mål (Revisionsrätten, på grundval av Europa 2020)3: | |||||||
59,3 | |||||||
Exporttillväxt | |||||||
2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 |
-20,2 | 10,8 | 5,8 | 3,7 | 0,6 | 5,2 | -8,7 | |
Mål (prognos i samförståndsavtalet, maj 2010) | |||||||
3,4 | 7,1 | 6,7 | 9,3 | ||||
Mål (prognos i samförståndsavtalet, mars 2012) | |||||||
2,9 | 5,2 | 6,9 | |||||
Mål (prognos i samförståndsavtalet, april 2014) | |||||||
0,4 | 3,4 | 5,5 | 5,0 | ||||
Exportandelar (förändringar över fem år i %) | |||||||
2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 |
-10,2 | -14,0 | -15,5 | -24,7 | -25,2 | -18,0 | -20,6 | |
Mål (på grundval av gränsen enligt förfarandet vid makroekonomiska obalanser) | |||||||
-6,0 | -6,0 | -6,0 | -6,0 | -6,0 | -6,0 | -6,0 | |
Utländska direktinvesteringar (% av BNP – genomsnitt av inflöde och utflöde) | |||||||
2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 |
0,8 | 0,2 | 0,4 | 0,7 | 1,2 | 1,1 | 0,6 | |
Mål (revisionsrätten) Genomsnitt EU-28 2010 |
|||||||
2,1 | 2,1 | 2,1 | 2,1 | 2,1 | 2,1 |
1Justerad prognos för arbetslöshet i samförståndsavtalet utifrån förutsättningen att ungdomsarbetslösheten i förhållande till den totala arbetslösheten ska ligga på samma nivå som 2010.
2Justerad prognos för arbetslöshet i samförståndsavtalet utifrån förutsättningen att långtidsarbetslösheten i förhållande till den totala arbetslösheten ska ligga på samma nivå som 2010.
3Målet för den allmänna sysselsättningsgraden i Europa 2020 (70 %), justerat efter skillnaden i genomsnittlig sysselsättningsgrad mellan män och kvinnor i EU 2015 (dvs. 0,85, med en sysselsättningsgrad för kvinnor på 64,3 % och för män på 74,9 %).
Förkortningar
Arop: Operativt program för administrativa reformer, för programperioden 2007–2013
BNP: Bruttonationalprodukt
EAP: Ekonomiskt anpassningsprogram
ECB: Europeiska centralbanken
EFSM: Den europeiska finansiella stabiliseringsmekanismen
ESM: Europeiska stabilitetsmekanismen
EUF-fördraget: Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt
Europeiska finansiella stabiliseringsfaciliteten
GD Ekonomi och finans: Europeiska kommissionens generaldirektorat för ekonomi och finans
GLF: Lånefaciliteten till förmån för Grekland
HFSF: Greklands finansiella stabilitetsfond
IMF: Internationella valutafonden
MoU: Samförståndsavtal
OECD: Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling
PSI: Den privata sektorns deltagande
T-bills: Statsskuldsväxlar med korta löptider på ett år eller mindre
TMoU: Tekniskt samförståndsavtal
Slutnoter
1 År 2008 ansökte, förutom Grekland, fyra andra euroländer (Portugal, Irland, Spanien och Cypern) och tre länder utanför euroområdet (Lettland, Ungern och Rumänien) om internationellt ekonomiskt bistånd.
2 Internationella valutafonden (IMF) är en organisation som består av 189 länder och har som främsta uppgift att säkerställa stabilitet i det internationella valutasystemet. IMF ger bland annat lån till medlemsländer med faktiska eller potentiella problem med betalningsbalansen, under förutsättning att det låntagande landet vidtar åtgärder för att rätta till de underliggande orsakerna till problemen.
3 En till i slutet av februari och en till i slutet av juni 2015.
4 Målen var desamma i alla tre programmen. I det tredje programmet togs modernisering av den offentliga sektorn upp som ett särskilt mål för att poängtera hur viktigt det var med reformer på detta område, men även i det första och andra programmet ingick reform av den offentliga sektorn som en del av målet för tillväxt och konkurrenskraft.
5 Fördraget om inrättande av Europeiska stabilitetsmekanismen, punkterna 12 och 13.
6 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 472/2013 av den 21 maj 2013 om förstärkning av den ekonomiska övervakningen och övervakningen av de offentliga finanserna i medlemsstater i euroområdet som har, eller hotas av, allvarliga problem i fråga om sin finansiella stabilitet (EUT L 140, 27.5.2013, s. 1).
7 Förordning (EU) nr 472/2013.
8 Enligt fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (artiklarna 127 och 282) och artikel 2 i rådets beslut 98/415/EG av den 29 juni 1998 om nationella myndigheters samråd med Europeiska centralbanken rörande förslag till rättsregler (EGT L 189, 3.7.1998, s. 42).
9 Villkor om att genomföra särskilda politiska reformer eller lagändringar.
10 För det första och det andra programmet var breven adresserade till Eurogruppens ordförande, kommissionens vice ordförande och ECB:s ordförande. Samma brev skickades samtidigt till IMF.
11 Våren 2017 hade IMF ännu inte fattat beslut om huruvida man skulle bidra finansiellt till det tredje programmet. IMF medverkade dock fullt ut i det förberedande arbetet.
12 Kontrollbesöken genomfördes av högre tjänstemän från kommissionen, IMF och ECB. Syftet med besöken var att (1) uppdatera prognoserna och utvärderingen av situationen i landet på de huvudsakliga politikområdena, (2) undersöka om villkoren uppfyllts och (3) se över de politiska villkoren inför nästa översyn.
13 Tillsammans med förslagen till programdokument försåg kommissionen rådet med ett meddelande från kommissionen till rådet i enlighet med rådets beslut 2010/320/EU av den 10 maj 2010 om uppfyllande av villkor och kommissionens rekommendation till rådets beslut om ändring av rådets beslut 2010/320/EU (artiklarna 126 och 136).
14 Från och med den tredje översynen av det andra programmet (december 2012) utfärdades inga specifika rådsbeslut om programöversynerna eftersom de inte ledde till några betydande ändringar av de politiska kraven.
15 Låneavtalet utarbetades av kommissionen som skötte utlåningen. För det första programmet slöts låneavtalet bilateralt mellan euroområdets medlemsstater och Grekland.
16 Eurogruppen är ett informellt organ där euroländernas finansministrar diskuterar frågor som rör deras gemensamma ansvar för euron.
17 Ett förberedande organ som består av företrädare för euroländerna i ekonomiska och finansiella kommittén, kommissionen och Europeiska centralbanken.
18 I denna rapport görs en politikspecifik analys av de grekiska anpassningsprogrammen som är mer detaljerad än i revisionen av de fem programländerna i revisionsrättens särskilda rapport nr 18/2015. Slutsatserna och rekommendationerna i båda rapporterna har dock vissa likheter eftersom GD Ekonomi och finans förvaltade programmen samtidigt. Vi kan dock konstatera att programmet för Grekland var exceptionellt i omfattning och storlek, vilket gjorde förvaltningen av programmet särskilt svår.
19 IMF:s arbete med de grekiska ekonomiska anpassningsprogrammen utvärderades av IMF:s oberoende utvärderingskontor i The IMF and the Crises in Greece, Ireland, and Portugal (IMF och krisen i Grekland, Irland och Portugal), 2016.
20 ESM är en mellanstatlig organisation som finansieras av euroländerna. ESM granskas av en revisionskommitté (där även en medarbetare från revisionsrätten deltar), men revisionsrätten i sig har inte befogenhet att granska ESM. I revisionsrättens översiktliga analys av EU:s förfarande för ansvarsutkrävande och offentlig revision från 2014 påpekades detta. Institutionens medverkan i Grekland behandlas i en nyligen offentliggjord utvärderingsrapport om det ekonomiska biståndet från EFSF/ESM.
21 Artikel 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt samt artikel 27.2 i stadgan för ECBS och ECB. Begränsningarna i revisionsrättens mandat när det gäller ECB påpekades i vår översiktliga analys av EU:s förfarande för ansvarsutkrävande och offentlig revision från 2014.
22 Europaparlamentet uppmanade uttryckligen revisionsrätten att analysera ECB:s roll i programmen för ekonomiskt bistånd (se Europaparlamentets resolution av den 27 april 2017 om revisionsrättens särskilda rapporter i samband med beviljandet av ansvarsfrihet för kommissionen för budgetåret 2015 (2016/2208)).
23 ECB anser att revisionsrätten har fått de skriftliga svar och den tillhörande dokumentation om bankens medverkan i de grekiska programmen som omfattas av den rättsliga ramen för revisionsrättens mandat att granska effektiviteten i ECB:s förvaltning. Vi ställdes inför liknande problem när vi skulle samla in bevis från ECB vid revisionen av den gemensamma tillsynsmekanismen (särskild rapport nr 29/2016, punkt 29).
24 I januari, då man senast hade lånat upp fem miljarder euro på marknaden, var priset redan högt (6,2 %). Mellan januari och april 2010 ökade skillnaden mellan köp- och säljpris på tvååriga statsobligationer från 347 till 1 552 räntepunkter.
25 Eurotoppmöten är möten då euroländernas stats- eller regeringschefer träffas.
26 IMF har denna typ av riktlinjer (t.ex. Guidelines on conditionality (riktlinjer om villkor) från september 2002).
27 Det fanns till exempel ingen samsyn i fråga om vilken grad av oberoende som skatteförvaltningen skulle ha gentemot finansministeriet (när det gällde arbets- och resursplanering och beslutsfattande). Trots det ökade antalet villkor på detta område uppnåddes inte målen i programmet (även i det tredje programmet tas olösta frågor om oberoende upp).
28 Det första programmet hade inga sådana förhandsvillkorsåtgärder för skatteförvaltningsområdet medan 10 % av de ”unika” villkoren för skatteförvaltning var förhandvillkorsåtgärder i det andra programmet. Tre fjärdedelar av dem fanns inte med från början i det andra programmet.
29 Grekland beslutade att bankerna skulle hålla stängt på grund av bankrusningen och de köer som hade bildats vid uttagsautomater efter det att folkomröstningen utlystes.
30 Trots utdragna förhandlingar nåddes ingen överenskommelse med de grekiska myndigheterna om vilka reformer som behövdes för att genomföra de sista översynerna i det andra programmet.
31 Exempelvis användes uttryck som inte uppfyllt, pågående, inte uppfyllt men framsteg har gjorts, är uppfyllt och pågår, delvis uppfyllt, till stor del uppfyllt och försenat.
32 Formellt inrättades t.ex. ett kontor för bättre lagstiftning som en del av agendan, men det var hela tiden underbemannat och hade ingen befogenhet att avslå lagstiftningsförslag som åtföljdes av bristfälligt genomförda konsekvensutredningar.
33 Vi fann ett specifikt fall 2013 där kommissionen inte på ett övertygande sätt framförde sina invändningar mot en eventuell sammanslagning av två banker till Greklands finansiella stabilitetsfond. Sammanslagningen stoppades först senare, men fördröjningen innebar en förlorad chans att delvis rekapitalisera en av bankerna med privata medel (den rekapitaliserades till slut helt och hållet genom Greklands finansiella stabilitetsfond).
34 Till exempel genom ett program för värdepappersmarknaderna som inrättades i maj 2010 för statsobligationsköp på andrahandsmarknaden och det akuta likviditetsstödet för solventa banker från och med 2010.
35 Den 4 februari 2015 beslöt ECB att upphäva undantaget om att godta grekiska statsobligationer som säkerhet vid lån, vilket automatiskt ökade bankernas kortsiktiga lånekostnader. Det framgick inte tydligt om beslutet fattades i samråd med partnerna i det andra programmet. Senare samma månad beslöt Eurogruppen att det andra programmet skulle förlängas med fyra månader (till slutet av juni 2015).
36 Det fanns till exempel inga ändrings-, versions- eller åtkomstkontroller, ingen avstämning mellan olika inlagda uppgifter eller inbyggda analysfunktioner för att säkerställa konsekvens och dataintegritet.
37 Till exempel användes ett för lågt belopp för det totala skuldförlängningsbehovet i den första beräkningen av likviditetsgapet, och i den beräkning som gjordes i december 2010 stämde inte de totala siffrorna för skuldamortering.
38 Till exempel för uppskattningen av offentligägda bolags finansieringsbehov, varför man räknade med periodiserade siffror i stället för faktiska behov av likvida medel, förutsättningarna för marknadsfinansiering och nivån på stock-/flödesjusteringarna.
39 För att kontrollera detta genomförde vi en statistisk studie där vi jämförde kommissionens makroekonomiska prognos för det första och andra programmet med andra organisationers prognoser och alternativa makroekonomiska modeller. Av den jämförande analysen, som genomfördes som en tävling mellan prognoserna, framgick det att träffsäkerheten i GD Ekonomi och finans prognoser i princip var jämförbar med de andra tävlande organisationernas.
40 Andra större reformområden som inte ingick i vår analys var hälso- och sjukvårdssystemet, utbildningssystemet, rättsväsendet och näringslivet.
41 Det fanns till exempel inget underlag till villkoret att regeringen skulle ändra lagstiftningen för att undanröja skattehinder vid sammanslagningar och förvärv, exempelvis att ackumulerade underskott inte får föras över tillsammans med företaget, samt den komplicerade beräkningen av vad som utgör så kallad alltför stor nytta (lag nr 3522/2006, artikel 11) vid överlåtelse av privata aktiebolag (första programmet, maj 2010).
42 OECD anser att denna skatt har minst negativ inverkan på tillväxten.
43 Kommissionen medgav själv att framstegen i fråga om skattedisciplin varit dåliga 2010 och 2011.
44 I samförståndsavtalen i det första programmet fanns det 32 unika villkor som rörde skatteförvaltning och 194 i det andra programmet. Denna stora ökning av detaljnivån återfinns inte i IMF:s villkor, som för detta område hade 6 strukturella riktmärken i det första programmet och 14 i det andra.
45 Inkomster från skatter och sociala avgifter (enligt Eurostat), exklusive tillräknade sociala avgifter, som andel av BNP. I sifforna ingår inte heller icke inbetalda belopp eftersom skatter och sociala avgifter i Grekland redovisas genom en tidsjusterad kontantmetod.
46 I synnerhet förbättrades inte momsintäkterna räknat som andel av BNP mellan 2009 och 2014 som man först hade förutspått, trots flera momshöjningar och trots att den privata konsumtionen i förhållande till BNP upprätthölls.
47 Study and Reports on the VAT Gap in the EU-28 member states (studie och rapporter om mervärdesskattegapet i EU-28) (GD Skatter och tullar, 2016).
48 År 2009 gick tre fjärdedelar av alla primära utgifter till löner och pensioner, och dessa utgiftsposter hade utgjort en dynamiskt växande del av utgifterna sedan år 2000. Löneutgifterna ökade med nästan 100 % mellan 2000 och 2008 och med ytterligare 7,5 % 2009.
49 Institutionell kapacitet brukar inbegripa tre insatsdimensioner: (1) strukturer och rutiner, (2) personal och (3) samhällsservicens kvalitet.
50 Det tekniska stödet för reform av den offentliga förvaltningen var begränsat. Anslaget till tekniskt stöd var på 750 000 euro, men det underutnyttjades (37 % av det anslagna beloppet och 44 % av det totala anslaget på 620 persondagar för perioden 30.1.2013–1.1.2014).
51 Tanken var att nedskärningarna på 150 000 anställda skulle vara permanenta och genomfördes enligt regeln om en nyrekrytering för var femte naturliga avgång, en minskning av antalet tidsbegränsade kontrakt, en personalreserv, förtidspensionerings- och pensionssystem och anställningsrestriktioner. De 15 000 tjänster som skulle försvinna genom obligatorisk avgång kunder ersättas med nyanställda med en kompetens som stämde bättre överens med förvaltningens behov.
52 Trots att programmen innehöll villkor om att små och medelstora företag skulle få bättre tillgång till finansiering innebar finanssektorsreformerna endast att ett tillväxtinstitut skulle inrättas. Det belopp som avsattes för detta ändamål (omkring 200 miljoner euro) var dessutom litet i jämförelse med de grekiska företagens finansieringsbehov.
53 En warrant är ett värdepapper som ger innehavaren rätt att köpa den underliggande aktien i det utfärdande bolaget till ett fast pris före en viss tidpunkt.
54 Sedan den grekiska krisens början har bankernas kapitalbehov bedömts sex gånger. I bedömningarna utgår man oftast från två scenarier (ett grundscenario eller referensscenario och ett ogynnsamt scenario) om förändringar i större makroekonomiska variabler. Det bör noteras att kommissionen hade en viktig roll i utformningen av scenarierna (se även revisionsrättens särskilda rapport nr 5/2014, punkt 58 och ruta 1). IMF fann brister i kapitalbehovsbedömningarna i sin efterhandsutvärdering av det andra programmet (landrapport nr 17/44, februari 2017, punkt 39 och figur 19).
55 År 2014 kunde privata investerare köpa aktier i de fyra största bankerna till priser som var 7–23 % lägre än den senaste slutkursen. År 2015 var rabatten betydligt högre, eller mellan 34 och 93 %, eftersom inga minimipriser fastställdes i förväg på grund av den höga osäkerhetsnivån.
56 Några av problemen var att införandet av uppförandekoden för hantering av nödlidande lån sköts fram till slutet av 2015, att förvaltningen av låneportföljen var mindre aktiv (bankerna fokuserade mer på kortsiktiga lösningar och sköt därmed problemen på framtiden) och att samarbetet mellan bankerna fungerade dåligt. Overksamhet kunde även märkas i fall då banker hade sagt upp låneavtal som inga rättsliga åtgärder hade vidtagits för.
57 Både ECB och IMF har visat på flera hinder för att lösa problemen med nödlidande lån (ECB, Stocktake of national supervisory practices and legal frameworks related to NPLs (en inventering av nationella tillsynsrutiner och regelverk rörande nödlidande lån), bilaga III, september 2016, och IMF, landrapport nr 17/41, februari 2017, s. 3–15).
58 Till exempel kan sänkt minimilön leda till att en del av lönen (den som överstiger minimilönen) betalas ut svart för att komma undan skatter och sociala avgifter. Däremot fanns det särskilda åtgärder mot svartarbete.
59 En form av arbetstagarrepresentation i de fall då det inte finns någon fackförening.
60 I det första programmet gällde rådets beslut det samlade underskottet och i det andra programmet det primära underskottet exklusive bankåtgärder.
61 Primärt strukturellt budgetsaldo: det faktiska budgetsaldot exklusive ränteutgifter, konjunkturkomponenten och engångsåtgärder och andra tillfälliga åtgärder. Det strukturella saldot är ett mått på den underliggande trenden i budgetsaldot.
62 Moodys: Caa3, Fitch: RD (begränsad betalningsinställelse), S&P: SD (selektiv betalningsinställelse ). År 2016 uppgraderade endast S&P de fyra största grekiska bankerna till CCC+.
63 Skräpstatus (BB eller lägre) innebär att sannolikheten för att företaget ska betala tillbaka sina emitterade skuldförbindelser anses vara spekulativ.
64 Utestående lånebelopp i den privata sektorn föll med 21,9 % mellan 2009 och 2016. Det negativa flödet i bankfinansieringen var dock i själva verket mycket högre på grund av den höga och växande andelen nödlidande lån.
65 Med det viktiga undantaget för turismen som gynnades av den interna devalveringen.
Händelse | Datum |
---|---|
Revisionsplanen antas / Revisionen inleds | 11.11.2015 |
Den preliminära rapporten skickas till kommissionen (eller till ett annat revisionsobjekt) | 13.7.2017 |
Den slutliga rapporten antas efter det kontradiktoriska förfarandet | 3.10.2017 |
Svaren från kommissionen (eller från ett annat revisionsobjekt) har tagits emot på alla språk | 14.11.2017 |
Granskningsteam
I våra särskilda rapporter redovisar vi resultatet av våra revisioner av EU:s politik och program eller av förvaltningsteman kopplade till specifika budgetområden. För att uppnå så stor effekt som möjligt väljer vi ut och utformar granskningsuppgifterna med hänsyn till riskerna när det gäller resultat eller regelefterlevnad, storleken på de aktuella intäkterna eller kostnaderna, framtida utveckling och politiskt intresse och allmänintresse.
Denna rapport producerades av revisionsrättens avdelning IV som är inriktad på områdena marknadsreglering och en konkurrenskraftig ekonomi. Baudilio Tomé Muguruza, doyen i avdelningen, är rapporterande ledamot. Han fick stöd i arbetet med rapporten av Daniel Costa de Magalhães, Ignacio García de Parada Miranda och Simon Dennett (från hans kansli), Zacharias Kolias (direktör) och Kamila Lepkowska (uppgiftsansvarig). Granskningsteamet bestod av Efstathios Efstathiou, Athanasios Koustoulidis, Adrian Savin, Giuseppe Diana, Marion Schiefele och Natalia Krzempek.
Kontakt
EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxemburg
LUXEMBURG
Tfn +352 4398-1
Frågor: eca.europa.eu/sv/Pages/ContactForm.aspx
Webbplats: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors
En stor mängd övrig information om Europeiska unionen är tillgänglig på internet via Europa-servern (http://europa.eu).
Luxemburg: Europeiska unionens publikationsbyrå, 2017
ISBN 978-92-872-8341-2 | ISSN 1977-5830 | doi:10.2865/94325 | QJ-AB-17-017-SV-N | |
HTML | ISBN 978-92-872-8374-0 | ISSN 1977-5830 | doi:10.2865/294604 | QJ-AB-17-017-SV-Q |
© Europeiska unionen, 2017
För all användning eller återgivning av foton eller annat material som Europeiska unionen inte har upphovsrätten till måste tillstånd inhämtas direkt från upphovsrättsinnehavaren.
KONTAKTA EU
Besök
Det finns hundratals Europa direkt-kontor i hela EU. Hitta ditt närmaste kontor på http://europa.eu/contact
Telefon eller mejl
Tjänsten Europa direkt svarar på dina frågor om EU. Kontakta tjänsten på något av följande sätt:
- Ring det avgiftsfria telefonnumret 00 800 6 7 8 9 10 11 (en del operatörer kan ta betalt för samtalet).
- Ring telefonnumret +32 22999696.
- Mejla via webbplatsen (http://europa.eu/contact).
EU-INFORMATION
På nätet
På webbplatsen Europa finns det information om EU på alla officiella EU-språk (http://europa.eu).
EU-publikationer
Ladda ned eller beställ både gratis och avgiftsbelagda EU-publikationer från EU Bookshop (http://publications.europa.eu/eubookshop). Om du behöver flera kopior av en gratispublikation kan du kontakta Europa direkt eller ditt lokala informationskontor (http://europa.eu/contact).
EU-lagstiftning och andra rättsliga handlingar
Rättsliga handlingar från EU, inklusive all EU-lagstiftning sedan 1951, finns på alla officiella EU-språk på EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu).
Öppna data från EU
På EU:s portal för öppna data (http://data.europa.eu/euodp) finns dataserier från EU. Dataserierna får laddas ned och användas fritt för kommersiella och andra ändamål.