Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
Τα πεπραγμένα μας το 2023

Cover image

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

Ποιοι είμαστε

  • ο εξωτερικός ελεγκτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης·
  • ίδρυση με τη Συνθήκη των Βρυξελλών το 1975 και έναρξη εργασιών τον Οκτώβριο του 1977·
  • ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο από το 1993 βάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ·
  • συλλογικό όργανο απαρτιζόμενο από 27 Μέλη, ένα από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, που διορίζονται από το Συμβούλιο κατόπιν διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο·
  • περίπου 950 υπάλληλοι προερχόμενοι από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τι κάνουμε

  • διασφαλίζουμε ότι η ΕΕ τηρεί άρτιους λογαριασμούς, εφαρμόζει ορθά τους δημοσιονομικούς κανόνες της και οι πολιτικές και τα προγράμματά της επιτυγχάνουν τους επιδιωκόμενους στόχους τους με αποδοτικό από οικονομική άποψη τρόπο·
  • συμβάλλουμε στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής διαχείρισης της ΕΕ και προάγουμε τη λογοδοσία και τη διαφάνεια·
  • προειδοποιούμε για τους κινδύνους, παρέχουμε διασφάλιση, επισημαίνουμε αδυναμίες, αναδεικνύουμε επιτεύγματα και προσφέρουμε καθοδήγηση στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και στους νομοθέτες της ΕΕ·
  • παρουσιάζουμε τις παρατηρήσεις και τις συστάσεις μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στις εθνικές κυβερνήσεις και στα εθνικά κοινοβούλια, καθώς και στο ευρύ κοινό.

Πρόλογος του Προέδρου

Αγαπητή αναγνώστρια, αγαπητέ αναγνώστη,

Καθώς φθάνουμε στα μέσα του χρόνου ισχύος του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021‑2027, είναι προφανές ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από την έγκρισή του είναι πρωτοφανείς και απρόσμενες, και ασκούν σοβαρή πίεση στις δυνατότητές του. Ενώ ο προϋπολογισμός της ΕΕ αρχίζει να επαναπροσανατολίζει την εστίασή του, προκειμένου να δώσει απάντηση στα πλέον πιεστικά ζητήματα, όπως η στήριξη για την Ουκρανία, η μετανάστευση και η αύξηση των επιτοκίων που συνδέεται με τη χρηματοδότηση του NextGenerationEU, πρέπει συγχρόνως να εξακολουθήσει να ανταποκρίνεται στις ήδη καθορισμένες προτεραιότητές του, όπως η έρευνα και η καινοτομία, οι επενδύσεις στην κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή μετάβαση.

Με φόντο αυτή τη συγκυρία, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), όπως και όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, πρέπει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, ανταποκρινόμενο στον ρόλο του ανεξάρτητου εξωτερικού ελεγκτή της ΕΕ. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, παρουσιάζαμε συστηματικά αμερόληπτες αξιολογήσεις των πολιτικών και των προγραμμάτων της ΕΕ, κρίνοντας τη χρηματοοικονομική διαχείριση των πόρων της εντός και πέραν των συνόρων της και εκτιμώντας την οικονομική αποδοτικότητα των διάφορων πολιτικών και πρωτοβουλιών.

Στην παρούσα έκθεση επιχειρείται συνολική επισκόπηση των δραστηριοτήτων και των δημοσιεύσεών μας το 2023, με παράθεση πληροφοριών σχετικά με τη διοίκηση, το προσωπικό και τις λειτουργίες υποστήριξης του ελέγχου.

Όλες οι ετήσιες εκθέσεις μας με τα λεπτομερή αποτελέσματα των εργασιών που εκτελέστηκαν στο πλαίσιο των χρηματοοικονομικών ελέγχων και των ελέγχων συμμόρφωσης με αντικείμενο τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) και τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Ανάπτυξης δημοσιεύθηκαν εντός των επίσημων προθεσμιών. Οι ειδικές εκθέσεις που δημοσιεύσαμε και οι οποίες εστιάζουν σε συγκεκριμένους τομείς δαπανών και πολιτικής είχαν ευρεία θεματολογία, όπως τη βιομηχανική πολιτική της ΕΕ για τις μπαταρίες, τους κλιματικούς στόχους, την ισότητα για τα άτομα με αναπηρία και τις επιδόσεις του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Επιπλέον, εκδώσαμε τέσσερις γνώμες, στις οποίες εξετάζαμε τις νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής για καίρια ζητήματα, όπως η θέσπιση της «Διευκόλυνσης της ΕΕ για την Ουκρανία» και οι ρυθμίσεις για τη διάθεση των νέων ιδίων χρηματοοικονομικών πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον προϋπολογισμό της.

Οι δράσεις αυτές αποτελούν απόδειξη της αδιάλειπτης δέσμευσής μας να δίνουμε προτεραιότητα σε ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την ευημερία των πολιτών της ΕΕ.

Με το βλέμμα στο 2024, ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι πιθανό να εξελιχθεί και να αυξηθεί περαιτέρω, για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε διάφορες νέες προκλήσεις. Με τις επερχόμενες εκλογές, αναμένουμε αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Επιτροπή και είμαστε ανοικτοί στις νέες προοπτικές και ευκαιρίες που θα ανοιχτούν. Εν μέσω αυτών των αλλαγών, η προσήλωση του ΕΕΣ στην λογοδοσία και τη διαφάνεια παραμένει ακλόνητη. Θα εξακολουθήσουμε να καταρτίζουμε ανεξάρτητες και αντικειμενικές εκθέσεις επί ζητημάτων καθοριστικών για το μέλλον της ΕΕ προς χρήση από τους πολίτες της, τα θεσμικά ενδιαφερόμενα μέρη και τους εταίρους της, τόσο σε ενωσιακό όσο και εθνικό επίπεδο.

Εν τω μεταξύ, σας καλώ να διαβάσετε τη λεπτομερή επισκόπηση των πεπραγμένων και των επιτευγμάτων μας κατά το παρελθόν έτος και να συνεχίσετε να ενημερώνεστε για τις μελλοντικές μας δραστηριότητες.

Tony Murphy
Πρόεδρος

Σύντομη ματιά στο 2023

Τα πεπραγμένα μας

Η στρατηγική μας για την περίοδο 2021‑2025

Προκειμένου να κατευθύνουμε τις ελεγκτικές εργασίες μας, να προωθούμε οργανωτικές αλλαγές με σκοπό τη συνεχή βελτίωσή μας και να παραμένουμε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων όσον αφορά τον έλεγχο του δημόσιου τομέα, χρησιμοποιούμε πολυετείς στρατηγικές.

2023: εφαρμογή της στρατηγικής –
ικανοποιητική πρόοδος

Το τέλος του 2023 σήμανε την ολοκλήρωση του τρίτου έτους εφαρμογής της στρατηγικής μας για την περίοδο 2021‑2025. Οι στρατηγικοί στόχοι μας για αυτή την πενταετία είναι η βελτίωση των ρυθμίσεων που αφορούν τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και τον έλεγχο σε όλο το φάσμα των δράσεων της ΕΕ, η εστίαση των ελέγχων μας σε τομείς και θέματα στα οποία μπορούμε να προσφέρουμε τη μέγιστη προστιθέμενη αξία και η παροχή ισχυρής ελεγκτικής διασφάλισης σε ένα δύσκολο και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Για την εφαρμογή της στρατηγικής μας, συμφωνήσαμε σε εκτελεστικά μέτρα για κάθε επιδίωξη και στόχο, κατανείμαμε αρμοδιότητες και ορίσαμε προθεσμίες. Συνεχίσαμε να σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά διάφορες δράσεις, ιδίως δε ως προς:

  • την επιλογή ελεγκτικών έργων που καλύπτουν δεόντως τους στρατηγικούς τομείς·
  • τη διενέργεια σειράς ελέγχων με αντικείμενο διάφορες συνιστώσες του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), περιλαμβανομένης της δεύτερης ελεγκτικής γνώμης μας σχετικά με τις δαπάνες στο πλαίσιο του ΜΑΑ, βάσει της στρατηγικής προσέγγισης που έχουμε υιοθετήσει αναφορικά με την πρωτοβουλία «NextGenerationEU» (NGEU)·
  • την κατάρτιση σχεδίου δράσης όσον αφορά τη διάδρασή μας με τα θεσμικά ενδιαφερόμενα μέρη·
  • την ενδιάμεση αξιολόγηση της προόδου των εκτελεστικών μέτρων που αφορούν την εφαρμογή της στρατηγικής.

Ελέγχοντας τις επιδόσεις και την κανονικότητα των δράσεων της ΕΕ

Έλεγχοι επιδόσεων,
χρηματοοικονομικοί έλεγχοι
και έλεγχοι συμμόρφωσης

Με την ολοκλήρωση των ελέγχων μας θέτουμε στη διάθεση των πολιτών και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΕ ανεξάρτητες και αντικειμενικές εκθέσεις σχετικά με ζητήματα καθοριστικά για το μέλλον της ΕΕ, στις οποίες αναδεικνύουμε τα θετικά στοιχεία, εφιστούμε την προσοχή στα κακώς κείμενα και εισηγούμαστε αλλαγές.

Οι έλεγχοι επιδόσεων που διενεργούμε αφορούν την οικονομία, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και των προγραμμάτων της ΕΕ. Εστιάζουν σε θέματα που αντανακλούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, όπως:

  •  η οικονομική ανταγωνιστικότητά της,
  •  η ανθεκτικότητα σε απειλές για την ασφάλειά της και ο σεβασμός των ευρωπαϊκών αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου,
  •  η κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι,
  •  οι δημοσιονομικές πολιτικές και τα δημόσια οικονομικά της.

Σκοπός των ελέγχων αυτών είναι να βοηθούν την ΕΕ να επιτυγχάνει καλύτερα τους στόχους των πολιτικών της.

Οι χρηματοοικονομικοί έλεγχοι και οι έλεγχοι συμμόρφωσης που διενεργούμε καλύπτουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και τους προϋπολογισμούς των Ευρωπαϊκών Ταμείων Ανάπτυξης (ΕΤΑ). Παρέχουμε δήλωση διασφάλισης σχετικά με την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών, καθώς και με τη νομιμότητα και την κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται.

Μπορούμε επίσης να διενεργούμε επιλεγμένους ελέγχους συμμόρφωσης, προκειμένου να εξετάζουμε την κατάσταση της λογιστικής και της χρηματοοικονομικής διαχείρισης του προϋπολογισμού της ΕΕ ή προκειμένου να αξιολογούμε κατά πόσον τα συστήματα διαχείρισης και δικλίδων που εφαρμόζονται για την είσπραξη και τη διάθεση των πόρων της ΕΕ συμμορφώνονται με τους ισχύοντες ενωσιακούς και εθνικούς κανόνες.

Τέλος, είμαστε ο εξωτερικός ελεγκτής μεγάλου αριθμού εκτελεστικών και αποκεντρωμένων οργανισμών και κοινών επιχειρήσεων της ΕΕ, καθώς και των Ευρωπαϊκών Σχολείων.

Διενεργούμε τους ελέγχους μας σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά λογιστικά πρότυπα για τον δημόσιο τομέα.

Πρόγραμμα εργασίας

Πρόγραμμα εργασίας 2024+

Στο πρόγραμμα εργασίας 2024+, που δημοσιεύσαμε τον Δεκέμβριο του 2023, παρουσιάζουμε τις ελεγκτικές προτεραιότητές μας για τα προσεχή χρόνια και παραθέτουμε λεπτομέρειες για τις 73 ειδικές εκθέσεις και επισκοπήσεις που σκοπεύουμε να δημοσιεύσουμε από το 2024 και εξής, επιπλέον των ετήσιων εκθέσεών μας. Σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα ευθυγραμμίζεται με τους τομείς προτεραιότητας που καθορίζονται στη στρατηγική μας για την περίοδο 2021‑2025.

Στο πλαίσιο του τομέα προτεραιότητας «Οικονομική ανταγωνιστικότητα της Ένωσης», σχεδιάζουμε να δημοσιεύσουμε εκθέσεις που θα καλύπτουν, μεταξύ άλλων, την τεχνητή νοημοσύνη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη βιομηχανική πολιτική για το υδρογόνο και τη βιομηχανία μικροκυκλωμάτων.

Στο πλαίσιο του τομέα προτεραιότητας «Ανθεκτικότητα σε απειλές για την ασφάλεια της Ένωσης και σεβασμός των ευρωπαϊκών αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», σχεδιάζουμε να δημοσιεύσουμε εκθέσεις που θα αφορούν, για παράδειγμα, την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης στην Αφρική και τη στρατιωτική κινητικότητα.

Στο πλαίσιο του τομέα προτεραιότητας «Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον και φυσικοί πόροι», σχεδιάζουμε να δημοσιεύσουμε εκθέσεις που θα καλύπτουν ευρεία θεματολογία, όπως την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ένωσης με φυσικό αέριο, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη βιολογική γεωργία.

Στο πλαίσιο του τομέα προτεραιότητας «Δημοσιονομικές πολιτικές και δημόσια οικονομικά της Ένωσης», σχεδιάζουμε να δημοσιεύσουμε εκθέσεις που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τον επιζήμιο φορολογικό ανταγωνισμό, τον ίδιο πόρο που βασίζεται στα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

Στο πλαίσιο όλων των στρατηγικών τομέων προβλέπουμε επίσης να εξετάσουμε τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, καλύπτοντας θέματα όπως τα συστήματα δικλίδων στα κράτη μέλη και οι πυλώνες του μέσου που αφορούν την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Επιτόπιες ελεγκτικές εργασίες

Το μεγαλύτερο μέρος των ελεγκτικών εργασιών μας εκτελείται στην έδρα μας, στο Λουξεμβούργο. Παράλληλα, οι ελεγκτές και οι ελέγκτριές μας πραγματοποιούν μεγάλο αριθμό επισκέψεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον κύριο ελεγχόμενό μας, και στα άλλα θεσμικά όργανα, καθώς και στους οργανισμούς και λοιπά όργανα της ΕΕ, στις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές των κρατών μελών, στις αντιπροσωπείες της ΕΕ σε τρίτες χώρες και, τέλος, σε διεθνείς οργανισμούς που διαχειρίζονται κεφάλαια της ΕΕ.

Πραγματοποιούμε επίσης επιτόπιες επισκέψεις σε αποδέκτες ενωσιακών πόρων, τόσο εντός της ΕΕ όσο και πέραν των συνόρων της. Με τη διαδικασία αυτή, ακολουθούμε τη διαδρομή του ελέγχου και συγκεντρώνουμε άμεσα τεκμήρια τόσο από όσους συμμετέχουν στη διαχείριση των πολιτικών και των προγραμμάτων της ΕΕ και στην είσπραξη ή στην καταβολή των κεφαλαίων της, όσο και από τους δικαιούχους.

Αύξηση των επιτόπιων ελέγχων

Τα κλιμάκια ελέγχου αποτελούνται συνήθως από δύο ή τρεις ελεγκτές/ελέγκτριες και η διάρκεια των επισκέψεων ελέγχου κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως δύο εβδομάδες. Οι επιτόπιοι έλεγχοι έχουν πάντα κομβικό ρόλο στο πλαίσιο των ελεγκτικών εργασιών μας. Εντός ΕΕ, ο συντονισμός των επιτόπιων ελέγχων μας γίνεται συνήθως σε συνεργασία με τα ανώτατα όργανα ελέγχου (ΑΟΕ) των ενδιαφερόμενων κρατών μελών.

Το 2023, ο αριθμός των επιτόπιων επισκέψεων αυξήθηκε σημαντικά συγκριτικά με την προηγούμενη τριετία, κατά τη διάρκεια της οποίας εφαρμόζονταν ακόμη εν μέρει ταξιδιωτικοί και υγειονομικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας COVID‑19. Οι ελεγκτές και οι ελέγκτριές μας αφιέρωσαν συνολικά 3 527 ημέρες στα κράτη μέλη και σε τρίτες χώρες, έναντι 2 039 ημερών το 2022, 857 το 2021, 1 190 το 2020 και 3 605 το 2019. Επίσης, πέρασαν 1 370 ημέρες στα θεσμικά όργανα, στους οργανισμούς και στα λοιπά όργανα της ΕΕ, καθώς και σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς και ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για το 2022, το 2021, το 2020 και το 2019 ήταν 945, 299, 627 και 2 504 ημέρες.

Πέραν των επιτόπιων ελέγχων, συνεχίσαμε να διενεργούμε ελέγχους εξ αποστάσεως και να συγκεντρώνουμε τεκμήρια ηλεκτρονικά. Για τις συνεννοήσεις με τους ελεγχόμενους, χρησιμοποιήσαμε εργαλεία βιντεοδιάσκεψης και άλλες δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία των πληροφοριών, όπως η ασφαλής ανταλλαγή δεδομένων και εγγράφων.

Οι εκθέσεις μας

Οι εκθέσεις ελέγχου, οι επισκοπήσεις και οι γνώμες αποτελούν καθοριστικής σημασίας κρίκο στην αλυσίδα λογοδοσίας στην ΕΕ. Διευκολύνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στην παρακολούθηση και στον έλεγχο της επίτευξης των στόχων πολιτικής της ΕΕ, καθώς και στην απόδοση ευθυνών σε όσους βαρύνονται με την ευθύνη διαχείρισης των χρηματοδοτικών πόρων που αυτή παρέχει, ιδίως στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας χορήγησης απαλλαγής.

Ειδικές εκθέσεις και επισκοπήσεις

Το 2023, δημοσιεύσαμε 35 ειδικές εκθέσεις και επισκοπήσεις που αναφέρονταν σε πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στους διάφορους τομείς δαπανών και πολιτικής, όπως, ενδεικτικά, η ενεργειακή ένωση, η κλιματική αλλαγή και η αναπτυξιακή βοήθεια, οι διατροπικές εμπορευματικές μεταφορές, η ενωσιακή βιομηχανική πολιτική για τις μπαταρίες, η ισότητα για τα άτομα με αναπηρία, η τραπεζική εποπτεία από την ΕΕ, τα βιοκαύσιμα και οι συγκρούσεις συμφερόντων στις δαπάνες της ΕΕ για τη συνοχή και τη γεωργία. Τρεις από τις εκθέσεις αφορούσαν την πρωτοβουλία για την ανάκαμψη NextGenerationEU. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν το σύστημα δικλίδων της Επιτροπής για τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η διαχείριση του χρέους του NGEU από την Επιτροπή και το πλαίσιο παρακολούθησης των επιδόσεων του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Στις ειδικές εκθέσεις μας εξετάζουμε κατά πόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι των επιλεγμένων πολιτικών και προγραμμάτων της ΕΕ, αν τα αποτελέσματα έχουν εξασφαλιστεί κατά τρόπο αποτελεσματικό και αποδοτικό, καθώς και αν η δράση της ΕΕ έχει προστιθέμενη αξία, δηλαδή αν εξασφάλισε περισσότερα από όσα θα απέφεραν δράσεις που θα είχαν πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε εθνικό επίπεδο. Στις εκθέσεις αυτές, διατυπώνουμε επίσης συστάσεις, προσδιορίζοντας τρόπους για την εξοικονόμηση πόρων, τη βελτίωση των μεθόδων εργασίας, την αποφυγή της κατασπατάλησης κεφαλαίων ή για την αποτελεσματικότερη επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων πολιτικής.

Με τις επισκοπήσεις επιχειρούμε να περιγράψουμε και να αναλύσουμε συγκεκριμένα πλαίσια, συχνά από οριζόντια προοπτική και βάσει προηγούμενων ελεγκτικών εργασιών ή άλλων δημοσίως διαθέσιμων πληροφοριών. Οι επισκοπήσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να παρουσιάσουμε αναλύσεις τομέων ή ζητημάτων που δεν έχουμε ακόμη ελέγξει, ή προκειμένου να συνθέσουμε την πραγματικότητα συγκεκριμένων θεμάτων ή προβλημάτων. Σε αντίθεση με τους ελέγχους, δεν πραγματεύονται ζητήματα αξιολόγησης, ούτε παρέχουν διασφάλιση.

Στις σελίδες που ακολουθούν παραθέτουμε διαφωτιστικά στοιχεία σχετικά με το έργο μας, καθώς και παραδείγματα ειδικών εκθέσεων που δημοσιεύσαμε το 2023 και οι οποίες καλύπτουν διάφορους τομείς πολιτικής.

Βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων
Ειδική έκθεση 18/2023: Στόχοι της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια – Επιτυχία με τους στόχους για το 2020, αλλά πολλές οι επιφυλάξεις για την επάρκεια των δράσεων που θα εξασφαλίσουν τους στόχους για το 2030

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια πρόκληση, με σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών της ΕΕ. Για να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή, η ΕΕ θέτει ολοένα περισσότερο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και την ενέργεια. Οι στόχοι για το 2020 και το 2030 αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης. Στα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα για την περίοδο 2021‑2030, που ήταν υποχρεωμένα να υποβάλουν τα κράτη μέλη, περιέγραφαν τις πολιτικές που στόχευαν την επίτευξη αυτών των στόχων. Η ΕΕ δεσμεύθηκε να δαπανήσει τουλάχιστον το 20 % του προϋπολογισμού της περιόδου 2014‑2020 υπέρ της δράσης για το κλίμα. Στον προϋπολογισμό της περιόδου 2021‑2027, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 30 %, ανερχόμενο σε περίπου 87 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό είναι μικρότερο από το 10 % των συνολικών επενδύσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων με ορίζοντα το 2030, οι οποίες εκτιμώνται σε περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως. Οι υπόλοιπες επενδύσεις προβλέπεται να προέλθουν από εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους.

Αξιολογήσαμε αν η ΕΕ βασίστηκε σε επιτυχείς δράσεις για την επίτευξη των ενεργειακών και των κλιματικών στόχων της με ορίζοντα το 2030.

Διαπιστώσαμε ότι η ΕΕ είχε όντως επιτύχει τους στόχους της για το 2020. Ωστόσο, σε αυτό το επίτευγμα συνέβαλαν και εξωτερικοί παράγοντες. Η Επιτροπή δεν έχει αξιολογήσει σε ποιον βαθμό η πρόοδος αυτή επήλθε χάρη στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και όχι ως αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων, όπως η χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, και σε ποιον ακριβώς βαθμό συνετέλεσε η πανδημία COVID‑19 του 2020. Επιπλέον, έχει μόνο μερική εικόνα των δράσεων που συνέβαλαν ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων του 2020. Η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλες βιομηχανικές χώρες. Ωστόσο, τα στοιχεία για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ το 2020 δεν περιλαμβάνουν τις εκπομπές που είναι αποτέλεσμα του εμπορίου, που προκαλούνται από τη διαρροή άνθρακα (εκτιμάται ότι, εάν αυτές συνυπολογίζονταν, οι συνολικές εκπομπές θα αυξάνονταν κατά περίπου 8 %) και από τις διεθνείς αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές (αντιστοίχως 3,4 % και 3,6 %). Η Επιτροπή έχει εντοπίσει τους τομείς όπου σημειώθηκε επιτυχία, δηλαδή εκείνους που αφορά το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, αλλά δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το κόστος της επίτευξης των ενωσιακών στόχων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τους εθνικούς προϋπολογισμούς και τον ιδιωτικό τομέα. Πέραν αυτού, τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα δεν περιλαμβάνουν ούτε στοιχεία σχετικά με τις επενδυτικές ανάγκες και τις πηγές χρηματοδότησης, ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί κατά πόσον αυτά αποτελούν στέρεη βάση για την επίτευξη των στόχων με ορίζοντα το 2030. Γενικά, μέχρι στιγμής εντοπίσαμε ελάχιστες ενδείξεις ότι οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ για το 2030 θα μετουσιωθούν σε επαρκή δράση.

Συστήσαμε στην Επιτροπή να εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις επιδόσεις της ΕΕ και των κρατών μελών της στον τομέα της δράσης για το κλίμα και την ενέργεια, να συνυπολογίζει όλες τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι εμπεριέχονται στις εμπορικές δραστηριότητες και αυτών που προέρχονται από τις διεθνείς αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές και, τέλος, να υποστηρίξει τη δέσμευση των κρατών μελών για επίτευξη των στόχων με ορίζοντα το 2030.

Επενδύσεις υπέρ της συνοχής, της ανάπτυξης και της κοινωνικής ένταξης
Ειδική έκθεση 15/2023: Η βιομηχανική πολιτική της ΕΕ για τις μπαταρίες – Ανάγκη για νέα στρατηγική ώθηση

Η ανάπτυξη και η παραγωγή μπαταριών έχει αναδειχθεί σε στρατηγική επιτακτική ανάγκη για την ΕΕ, επειδή καθίσταται έτσι δυνατή η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας. Προκειμένου να βοηθήσει την ΕΕ να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στη βιώσιμη παραγωγή και χρήση μπαταριών, η Επιτροπή δημοσίευσε το 2018 στρατηγικό σχέδιο δράσης για τους συσσωρευτές. Το σχέδιο αυτό καλύπτει τα διάφορα στάδια της αξιακής αλυσίδας, προσδιορίζει τους στρατηγικούς στόχους και προτείνει φάσμα εργαλείων για την επίτευξή τους.

Αξιολογήσαμε κατά πόσον η Επιτροπή υπήρξε αποτελεσματική στην προώθηση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής για τις μπαταρίες. Εξετάσαμε τους στόχους πολιτικής και τα εργαλεία παρέμβασης που ορίζονται στο σχέδιο δράσης της Επιτροπής του 2018, καθώς και την πρόοδο ως προς την υλοποίησή του.

Διαπιστώσαμε ότι η Επιτροπή προώθησε αποτελεσματικά τη βιομηχανική πολιτική της ΕΕ για τις μπαταρίες, παρά τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στην παρακολούθηση, στον συντονισμό και στη στόχευσή της, όπως και το γεγονός ότι η πρόσβαση σε πρώτες ύλες εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα στρατηγική πρόκληση για την αξιακή αλυσίδα των μπαταριών της ΕΕ. Η Επιτροπή έφερε ως επί το πλείστον εις πέρας τις σημαντικότερες δράσεις που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο δράσης της, θέτοντας σε εφαρμογή μέσα καίριας σημασίας για τη στήριξη του τομέα των μπαταριών. Ωστόσο, για την παρακολούθηση της αξιακής αλυσίδας των μπαταριών βασίζεται σε περιορισμένα και συχνά παρωχημένα δεδομένα και δεν ανέλυσε την παραγωγή μπαταριών που χρειάζεται στην ΕΕ για την επίτευξη του διττού στόχου της κλιματικής ουδετερότητας και της διατήρησης του ανταγωνιστικού χαρακτήρα της ενωσιακής αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυξάνεται έτσι ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος της Επιτροπής περί μηδενικών εκπομπών έως το 2035, λόγω ανεπαρκούς παραγωγής μπαταριών, ή να επιτευχθεί μεν, αλλά χάριν στην εισαγωγή μπαταριών ή ηλεκτρικών οχημάτων. Εντείνεται επίσης η αβεβαιότητα σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού με τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για τη διατήρηση της παραγωγής στην ΕΕ. Μολονότι η ικανότητα παραγωγής στοιχείων μπαταριών ιόντων λιθίου αναπτύσσεται ταχύτατα εντός της ΕΕ των 27 και θα μπορούσε να αυξηθεί από 44 γιγαβατώρες το 2020 σε περίπου 1 200 έως το 2030, η ανάπτυξη αυτής της ικανότητας στην πράξη δεν είναι εξασφαλισμένη και μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από γεωπολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Επιπλέον, η Επιτροπή δεν έχει εικόνα της συνολικής δημόσιας στήριξης που παρέχεται στη βιομηχανία, γεγονός που δεν της επιτρέπει να εξασφαλίζει επαρκή συντονισμό και στόχευση. Τέλος, οι όροι για τη χρηματοδοτική στήριξη σημαντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος εξαρτώνται από τον τόπο υλοποίησής τους.

Συστήσαμε στην Επιτροπή να επικαιροποιήσει το στρατηγικό σχέδιο δράσης για τις μπαταρίες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξασφάλιση της πρόσβασης σε πρώτες ύλες, να ενισχύσει την παρακολούθηση με τακτικά, επικαιροποιημένα και πλήρη δεδομένα, να βελτιώσει την επισκόπηση της χρηματοδότησης της ΕΕ για την αξιακή αλυσίδα των μπαταριών, να βελτιώσει τον συντονισμό και τη στόχευση της χρηματοδότησης της ΕΕ για την αξιακή αλυσίδα των μπαταριών και, τέλος, να διασφαλίσει ότι όλοι οι συμμετέχοντες σε σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος σχετικά με τις μπαταρίες έχουν πρόσβαση επί ίσοις όροις σε δημόσια χρηματοδοτική στήριξη.

Εξωτερικές δράσεις, ασφάλεια και δικαιοσύνη
Ειδική έκθεση 21/2023: Πρωτοβουλία Spotlight για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών – Μεγάλες οι φιλοδοξίες, περιορισμένος μέχρι στιγμής ο αντίκτυπος

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μία από τις πλέον συστηματικές και διαδεδομένες μορφές παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το 2017, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγγειλε την πρωτοβουλία Spotlight στο πλαίσιο στρατηγικής εταιρικής σχέσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗ Ε). Ο πρωταρχικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι να εξασφαλίσει ότι όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια, ιδίως οι περιθωριοποιημένες και ευάλωτες, ζουν χωρίς να υφίστανται βία και άλλες επιβλαβείς πρακτικές. Η πρωτοβουλία Spotlight χρηματοδοτείται από την ΕΕ με συνεισφορά 497 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 465 εκατομμύρια ευρώ διαχειρίζεται ο ΟΗ Ε σε τέσσερις ηπείρους και σε περισσότερες από 26 χώρες.

Αξιολογήσαμε κατά πόσον η πρωτοβουλία Spotlight επιτρέπει στην Επιτροπή να καταπολεμήσει αποδοτικά και αποτελεσματικά τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Διαπιστώσαμε ότι, αν και η πρωτοβουλία ήταν μια φιλόδοξη προσπάθεια της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ο αντίκτυπός της είναι ακόμη περιορισμένος. Μολονότι η πρωτοβουλία έχει αποφέρει εκροές και έχει ωφελήσει τις γυναίκες και τα κορίτσια, είναι δύσκολο να αξιολογηθεί κατά πόσον πέτυχε τα αποτελέσματα που επιδίωκε. Διαπιστώσαμε επίσης ότι υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη αποδοτικότητα και βελτίωση της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας. Η επιλογή του ΟΗ Ε ως εταίρου υλοποίησης από την Επιτροπή ήταν πολιτική απόφαση με σκοπό την προώθηση της πολυμέρειας. Κατά την επιλογή του εταίρου υλοποίησης, η Επιτροπή δεν προέβη σε διεξοδική σύγκριση των εναλλακτικών δυνατοτήτων υλοποίησης και του σχετικού κόστους. Διαπιστώσαμε επίσης ότι υπήρχαν προς μίμηση και παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ των βασικών ενδιαφερόμενων, ωστόσο αποδείχθηκε ότι η εφαρμογή μιας εναρμονισμένης προσέγγισης σε χώρες με διαφορετικές πραγματικότητες δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Η διακυβέρνηση της πρωτοβουλίας περιπλεκόταν περαιτέρω λόγω της πληθώρας των οργανώσεων του ΟΗ Ε που συμμετέχουν στην υλοποίησή της. Επιπλέον, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σωστή αξιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας της πρωτοβουλίας Spotlight. Η Επιτροπή, παρόλο που γνώριζε καλά ότι η επιλογή του ΟΗ Ε θα σήμαινε περισσότερα έξοδα, δεν επιχείρησε να διαπραγματευθεί χαμηλότερα έμμεσα έξοδα σε σχέση με το ανώτατο όριο που προέβλεπε η συμφωνία-πλαίσιο. Επιπλέον, οι ρυθμίσεις για την παρακολούθηση της πρωτοβουλίας και τις σχετικές αναφορές δεν καθιστούν δυνατή την εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των επιδόσεων των προγραμμάτων. Πέραν τούτου, αν και ο στόχος ήταν η βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων, καθώς δεν βρέθηκαν νέοι χορηγοί, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τη βιωσιμότητα αυτή. Τέλος, ως προς την ανταλλαγή γνώσεων, διαπιστώσαμε ότι, προς το παρόν, οι γνώσεις είναι διάσπαρτες και δύσκολα προσβάσιμες από τους ενδιαφερόμενους χρήστες.

Συστήσαμε στην Επιτροπή, όσον αφορά τις μελλοντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες παγκόσμιας εμβέλειας, να προβαίνει σε διεξοδική ανάλυση των δυνατοτήτων υλοποίησής τους και να τεκμηριώνει πλήρως τους λόγους που καθορίζουν την επιλογή συγκεκριμένων περιφερειών και χωρών και τη διάθεση σε αυτές συγκεκριμένων ποσών, να ενσωματώσει τα διάφορα διδάγματα που συνάγει από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία σε μελλοντικές δράσεις που θα εκπορευθούν από την πρωτοβουλία Spotlight, όσον αφορά τις μελλοντικές αναπτυξιακές δράσεις, να αυξήσει το μερίδιο της χρηματοδότησης που φθάνει στους τελικούς δικαιούχους και να αξιολογεί την αποδοτικότητα της σχετικής δαπάνης και, τέλος, να ενισχύσει τη βιωσιμότητα και τη συγκέντρωση και διάδοση γνώσεων για όσο χρόνο ισχύει ακόμη η πρωτοβουλία Spotlight.

Ρύθμιση των αγορών και ανταγωνιστική οικονομία
Ειδική έκθεση 26/2023: Πλαίσιο παρακολούθησης των επιδόσεων του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας – Επαρκές για τη μέτρηση της προόδου εφαρμογής όχι όμως των επιδόσεων

Ως απόκριση στην πανδημία COVID‑19 συστάθηκε το NextGenerationEU (NGEU), ένα ταμείο ανάκαμψης αξίας άνω των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ (σε τρέχουσες τιμές). Στο επίκεντρό του βρίσκεται ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), συσταθείς τον Φεβρουάριο του 2021, με μέγιστη συνολική αξία 723 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία έως και 338 δισεκατομμύρια ευρώ διατίθενται με τη μορφή επιχορηγήσεων και έως και 385 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή δανείων (σε τιμές 2022).

Αξιολογήσαμε κατά πόσον το πλαίσιο παρακολούθησης του ΜΑΑ ενδείκνυται για τη μέτρηση των επιδόσεών του μέσα στον χρόνο. Δεδομένου ότι στους κανονισμούς που διέπουν τον ΜΑΑ δεν ορίζονται οι «επιδόσεις», προσδώσαμε στον όρο αυτόν την έννοια που έχει εν γένει στο πλαίσιο των ελεγκτικών εργασιών μας, ήτοι τη μέτρηση του βαθμού στον οποίο εκπληρώθηκαν οι στόχοι ενός χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ μέτρου, έργου ή προγράμματος, όπως και του βαθμού στον οποίο εξασφαλίζει οικονομική αποδοτικότητα.

Διαπιστώσαμε ότι το πλαίσιο παρακολούθησης του ΜΑΑ μετρά μεν την πρόοδο εφαρμογής του μηχανισμού, δεν επαρκεί ωστόσο για τη μέτρηση των συνολικών επιδόσεών του. Αν και τα ορόσημα και οι τιμές-στόχος συμβάλλουν στη μέτρηση της προόδου όσον αφορά την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων, ο βαθμός φιλοδοξίας τους ποικίλλει και είναι εστιασμένα σε μεγάλο βαθμό στις εκροές και όχι στα αποτελέσματα. Επιπλέον, σκοπός των κοινών δεικτών είναι η παρακολούθηση και η αναφορά στοιχείων σχετικά με την πρόοδο προς την επίτευξη του ειδικού και του γενικού στόχου του ΜΑΑ. Εντούτοις, δεν καλύπτουν πλήρως τους έξι πυλώνες του (που είναι ενσωματωμένοι στον γενικό στόχο του) ούτε απηχούν απόλυτα την πρόοδο που έχει συντελεστεί προς την επίτευξη των ορόσημων και των τιμών-στόχου που συνδέονται με τις επενδύσεις και, ιδίως, τις μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, όπως συμβαίνει και με τα ορόσημα και τις τιμές-στόχο, λίγοι μόνο κοινοί δείκτες προορίζονται για τη μέτρηση αποτελεσμάτων και κανένας από αυτούς δεν αναφέρεται ρητά σε αντίκτυπο. Θεωρούμε ότι τα ορόσημα και οι τιμές-στόχος του ΜΑΑ, καθώς και οι κοινοί δείκτες του, αλληλοσυμπληρώνονται, αλλά δεν καλύπτουν πλήρως όλες τις πτυχές των επιδόσεών του. Διαπιστώσαμε επίσης ότι, συνολικά, τα δεδομένα που αναφέρονται σχετικά με τα ορόσημα και τις τιμές-στόχο παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς και ελέγχονται διεξοδικά, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι όσον αφορά την αξιοπιστία τους, ειδικότερα στο επίπεδο του τελικού αποδέκτη. Τα αναφερόμενα δεδομένα σχετικά με τους κοινούς δείκτες είναι μάλλον περιορισμένα και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εκτιμήσεις, ενώ η Επιτροπή τα υποβάλλει μόνο σε στοιχειώδεις ελέγχους ευλογοφάνειας. Τέλος, το εργαλείο της Επιτροπής για την αναφορά στοιχείων σχετικά με την εφαρμογή του ΜΑΑ, ο πίνακας αποτελεσμάτων για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα (εφεξής «πίνακας αποτελεσμάτων»), είναι φιλικό προς τον χρήστη, όμως παρουσιάζει προβλήματα με την ποιότητα των δεδομένων και, από ορισμένες απόψεις, χαρακτηρίζεται από έλλειψη διαφάνειας.

Συστήσαμε στην Επιτροπή να εξασφαλίσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιδόσεων, να βελτιώσει την ποιότητα των δεδομένων που αφορούν τους κοινούς δείκτες, καθώς και τη διαφάνεια και την ποιότητα των δεδομένων που καταχωρίζονται στον πίνακα αποτελεσμάτων και, τέλος, να διασφαλίσει περισσότερο κατατοπιστική και συνεπή αναφορά στοιχείων, η οποία να συμμορφώνεται με το σύνολο των νομικών απαιτήσεων.

Χρηματοδότηση και διοίκηση της Ένωσης
Ειδική έκθεση 05/2023: Χρηματοδοτικό τοπίο της ΕΕ – Ανομοιογενές σύνολο που απαιτεί περαιτέρω απλούστευση και υποχρέωση λογοδοσίας

Το χρηματοδοτικό τοπίο της ΕΕ έχει εξελιχθεί στη διάρκεια δεκαετιών. Στο επίκεντρό του βρίσκεται ο προϋπολογισμός της ΕΕ και τα μέσα που είναι πλήρως ενσωματωμένα σε αυτόν, περιλαμβάνει ωστόσο και μέσα εκτός προϋπολογισμού. Αυτά τα νεοσύστατα μέσα έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία 15ετία, φαινόμενο που οφείλεται κυρίως στην ανάγκη αντιμετώπισης διαφόρων κρίσεων, καθώς επίσης σε νομικούς και πρακτικούς περιορισμούς στη χρήση των ήδη υφιστάμενων.

Αξιολογήσαμε κατά πόσο δικαιολογούνται ο πολλαπλασιασμός και η ποικιλομορφία των μέσων που περιλαμβάνει το χρηματοδοτικό τοπίο της ΕΕ. Σκοπός του ελέγχου μας ήταν η παρουσίαση διαφωτιστικών στοιχείων σχετικά με τον σχεδιασμό των ισχυουσών ρυθμίσεων, καθώς και ο εντοπισμός πιθανών δυνατοτήτων απλούστευσης και εξορθολογισμού του χρηματοδοτικού τοπίου της ΕΕ, κατόπιν ανάλυσης δείγματος μέσων.

Διαπιστώσαμε ότι, ακόμη και αν υπήρχαν λόγοι που δημιουργήθηκαν νέα είδη μέσων, η αποσπασματική προσέγγιση που υιοθετήθηκε για τη διαμόρφωση του χρηματοδοτικού τοπίου της ΕΕ οδήγησε σε ένα ανομοιογενές σύνολο μέσων με διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης και ρυθμίσεις διακυβέρνησης. Τα περισσότερα μέσα δεν ακολούθησαν την ορθή πρακτική που υπαγορεύει την παρουσίαση στοιχείων από τα οποία να αποδεικνύεται με σαφήνεια ότι η επιλεγείσα λύση και ο σχεδιασμός της ήταν οι πλέον ενδεδειγμένοι. Διαπιστώσαμε επίσης ότι δεν έχουν όλα τα μέσα επαρκείς ρυθμίσεις δημόσιας λογοδοσίας. Η ΕΕ έχει καθιερώσει ολοκληρωμένο σύστημα αναφοράς που όμως δεν καλύπτει όλα τα μέσα. Επιπλέον, η εντολή ελέγχου του ΕΕΣ δεν περιλαμβάνει ορισμένα μέσα εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ. Μερικά από αυτά δεν υπόκεινται σε έλεγχο επιδόσεων, ούτε και σε εποπτεία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επισημάναμε επίσης την πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την ενοποίηση διάφορων μέσων. Ωστόσο, οι δυνατότητες απλούστευσης δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως, ιδίως για τα μέσα που παρέχουν χρηματοδοτική συνδρομή.

Συστήσαμε στην Επιτροπή να διασφαλίσει ότι κάθε νέο μέτρο που προτείνει συνοδεύεται από αξιολόγηση του σχεδιασμού και των προτεινόμενων λύσεων, όπως και να παρουσιάσει αυτή την ορθή πρακτική στο Συμβούλιο, να συγκεντρώσει και να δημοσιεύσει πληροφορίες για το συνολικό χρηματοδοτικό τοπίο της ΕΕ, να προτείνει την ενσωμάτωση του Ταμείου Εκσυγχρονισμού στον προϋπολογισμό της και, τέλος, να προτείνει την ενσωμάτωση και την ενοποίησης των υφιστάμενων μέσων χρηματοδοτικής συνδρομής

Ετήσιες και ειδικές ετήσιες εκθέσεις

Οι ετήσιες εκθέσεις παρουσιάζουν κυρίως τα αποτελέσματα που προκύπτουν στο πλαίσιο της δήλωσης διασφάλισης που αφορά τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και τον προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Ταμείων Ανάπτυξης (ΕΤΑ). Καλύπτουν επίσης ζητήματα που άπτονται των επιδόσεων, της διαχείρισης του προϋπολογισμού και της χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

Οι ειδικές ετήσιες εκθέσεις παρουσιάζουν τις ετήσιες ελεγκτικές εργασίες μας επί των οργανισμών και των λοιπών οργάνων της Ένωσης, των κοινών επιχειρήσεών της, καθώς και των Ευρωπαϊκών Σχολείων.

Δημοσιεύουμε επίσης έκθεση σχετικά με τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις που απορρέουν από την άσκηση των καθηκόντων του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης, του Συμβουλίου και της Επιτροπής.

Ετήσια έκθεση σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το οικονομικό έτος 2022

Κάθε χρόνο διενεργούμε έλεγχο των εσόδων και των δαπανών της ΕΕ, εξετάζοντας κατά πόσον οι ετήσιοι λογαριασμοί είναι αξιόπιστοι, καθώς και κατά πόσον οι πράξεις εσόδων και δαπανών, στις οποίες στηρίζονται οι λογαριασμοί, συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών.

Επιπλέον, αξιολογούμε συγκεκριμένα τους μείζονες τομείς του προϋπολογισμού της ΕΕ, βάσει των τομέων και υποτομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) και του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Αναλύουμε επίσης τους λόγους και τους τομείς εμφάνισης των σφαλμάτων, διατυπώνουμε συστάσεις για βελτίωση και εξετάζουμε αν και με ποιον τρόπο υλοποιήθηκαν προηγούμενες συστάσεις μας.

Οι εκτενείς αυτές εργασίες αποτελούν τη βάση για τη δήλωση διασφάλισης, την οποία υποχρεούμαστε να παρέχουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σύμφωνα με την εντολή που μας αναθέτει η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προϋπολογισμός της ΕΕ: καθαρή γνώμη
σχετικά με τους λογαριασμούς και τα
έσοδα

Για το οικονομικό έτος 2022, διατυπώσαμε «καθαρή γνώμη» σχετικά με τους λογαριασμούς και τα έσοδα της ΕΕ.

Προϋπολογισμός της ΕΕ: αρνητική γνώμη
σχετικά με τις δαπάνες

Το 2022, οι δαπάνες του προϋπολογισμού της ΕΕ ανήλθαν σε 196 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 1,3 % του συνολικού ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ των 27.

Για το οικονομικό έτος 2022, διατυπώσαμε «αρνητική γνώμη» σχετικά με τις δαπάνες της ΕΕ.

Εκτιμώμενο ποσοστό
σφάλματος 4,2 % (δαπάνες του
προϋπολογισμού το 2022)

Για το οικονομικό έτος 2022, το κατά την εκτίμησή μας επίπεδο σφάλματος στις δαπάνες από τον προϋπολογισμό κυμαινόταν μεταξύ 3,1 % και 5,3 %. Η μέση τιμή αυτού του φάσματος τιμών, γνωστή ως «πιθανότερο ποσοστό σφάλματος», αυξήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος, περνώντας από 3,0 % σε 4,2 %.

Το 66 % του πληθυσμού ελέγχου
από τον προϋπολογισμό της ΕΕ περιείχε
σημαντικό σφάλμα

Το οικονομικό έτος 2022, οι υψηλού κινδύνου δαπάνες αντιπροσώπευαν το 66 % του πληθυσμού ελέγχου, έναντι 63 % το προηγούμενο έτος. Το εκτιμώμενο επίπεδο σφάλματος για τις υψηλού κινδύνου δαπάνες ήταν 6,0 %, έναντι 4,7 % για το οικονομικό έτος 2021.

Στο πλαίσιο της εκτέλεσης των δαπανών της ΕΕ, υπάρχουν δύο είδη δαπανών με διακριτά χαρακτηριστικά ως προς τον κίνδυνο:

  • Δαπάνες χαμηλού κινδύνου: Οι δαπάνες αυτές περιλαμβάνουν κυρίως πληρωμές βάσει δικαιωμάτων, μέρος των διοικητικών δαπανών («Μισθοί και συντάξεις των υπαλλήλων της ΕΕ») και τη δημοσιονομική στήριξη προς τρίτες χώρες. Στις πρώτες συγκαταλέγονται οι άμεσες ενισχύσεις προς γεωργούς («Φυσικοί πόροι και περιβάλλον»), οι υποτροφίες σε φοιτητές και άλλες δράσεις υπέρ της κινητικότητας («Συνοχή, ανθεκτικότητα και αξίες»).
  • Δαπάνες υψηλού κινδύνου, απόδοση εξόδων: Η ΕΕ αποδίδει, βάσει πολυπλοκότερων κανόνων, επιλέξιμα έξοδα για επιλέξιμες δραστηριότητες. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ερευνητικά έργα («Ενιαία αγορά, καινοτομία και ψηφιακή οικονομία»), επενδύσεις στην περιφερειακή και αγροτική ανάπτυξη («Συνοχή, ανθεκτικότητα και αξίες» και «Φυσικοί πόροι και περιβάλλον») και έργα αναπτυξιακής βοήθειας («Γειτονικές χώρες και υπόλοιπος κόσμος»).
Τομείς του ΠΔΠ με τον μεγαλύτερο κίνδυνο
σφάλματος: «Συνοχή, ανθεκτικότητα και
αξίες» και «Ενιαία αγορά, καινοτομία και
ψηφιακή οικονομία»

Για το οικονομικό έτος 2022, η«Συνοχή, ανθεκτικότητα και αξίες» ήταν ο υποτομέας του ΠΔΠ που ενείχε τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σφάλματος, με την «Ενιαία αγορά, καινοτομία και ψηφιακή οικονομία» να ακολουθεί στη δεύτερη θέση.

Δαπάνες του ΜΑΑ:
γνώμη με επιφύλαξη

Το 2022, οι εργασίες μας κάλυψαν για δεύτερη φορά τις δαπάνες στο πλαίσιο του ΜΑΑ, για τις οποίες διατυπώνουμε χωριστή γνώμη. Αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ο ΜΑΑ αποτελεί προσωρινό μέσο που εκτελείται και χρηματοδοτείται εντελώς διαφορετικά από ό,τι οι συνήθεις δαπάνες του προϋπολογισμού υπό το ΠΔΠ. Ο συνολικός πληθυσμός ελέγχου ως αξία ανερχόταν σε 53,7 δισεκατομμύρια ευρώ και περιλάμβανε και τις 13 εκταμιεύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί.

Για το οικονομικό έτος 2022, διατυπώσαμε γνώμη με επιφύλαξη σχετικά με τις δαπάνες του ΜΑΑ. Τα συνολικά ελεγκτικά τεκμήρια που προέκυψαν από τις εργασίες μας δείχνουν ότι υπήρχαν ποσοτικά ευρήματα για 11 από τις 13 πληρωμές από τον ΜΑΑ (και τις σχετικές εκκαθαρίσεις προχρηματοδοτήσεων). Από τις πληρωμές αυτές, οι έξι περιείχαν σημαντικά σφάλματα. Εντοπίσαμε επίσης περιπτώσεις αδυναμιών στον σχεδιασμό των ορόσημων ή των τιμών-στόχου και προβλήματα με την αξιοπιστία των πληροφοριών που τα κράτη μέλη παρέθεταν στις διαχειριστικές δηλώσεις τους.

Περιπτώσεις εικαζόμενης απάτης
που παραπέμψαμε στην OLAF και
στην EPPO

Ως ο εξωτερικός ελεγκτής της ΕΕ, δεν έχουμε εντολή να διερευνούμε περιπτώσεις εικαζόμενης απάτης. Συνεπώς, οι έλεγχοί μας δεν σχεδιάζονται ειδικά με σκοπό τον εντοπισμό των περιπτώσεων απάτης. Ωστόσο, όταν οι ελεγκτές και οι ελέγκτριές μας εντοπίζουν περιπτώσεις που εγείρουν υπόνοιες δόλιας δραστηριότητας, έχουμε υποχρέωση να τις παραπέμπουμε στις αρμόδιες αρχές.

Το 2023, παραπέμψαμε στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) 19 περιπτώσεις εικαζόμενης απάτης, τις οποίες εντοπίσαμε στο πλαίσιο των ελεγκτικών εργασιών μας. Δεκαεπτά από τις περιπτώσεις αυτές παραπέμφθηκαν επίσης στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO). Το 2022, είχαμε παραπέμψει 14 τέτοιες περιπτώσεις στην OLAF και έξι από αυτές και στην EPPO. Στην ετήσια έκθεσή μας σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ περιέχονται πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη φύση των περιπτώσεων εικαζόμενης απάτης και, κατά περίπτωση ή εφόσον υπάρχουν συναφή στοιχεία, σχετικά με τις συνακόλουθες ανακτήσεις πόρων που συνιστούσε η OLAF.

Ετήσια έκθεση σχετικά με τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Ανάπτυξης για το οικονομικό έτος 2022
ΕΤΑ: καθαρή γνώμη
σχετικά με τους λογαριασμούς και
τα έσοδα, αρνητική γνώμη σχετικά
με τις δαπάνες

Τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Ανάπτυξης (ΕΤΑ), που συστάθηκαν το 1959, αποτελούσαν το κύριο μέσο διά του οποίου η ΕΕ παρείχε βοήθεια στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας προς τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ), καθώς και προς τις υπερπόντιες χώρες και εδάφη (ΥΧΕ). Χρηματοδοτούνται από τα κράτη μέλη της ΕΕ και η διαχείρισή τους ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εκτός του πλαισίου του προϋπολογισμού της ΕΕ. Μέχρι το κλείσιμό τους, τα ΕΤΑ θα εξακολουθήσουν να εκτελούνται χωριστά και να αποτελούν αντικείμενο χωριστής έκθεσης.

Την περίοδο 2021‐2027 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, η βοήθεια στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας προς τις χώρες ΑΚΕ και τις ΥΧΕ χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Το 2022, οι δαπάνες των ΕΤΑ ανήλθαν σε2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως και για τα προηγούμενα οικονομικά έτη, έτσι και για το 2022 διατυπώσαμε μεν «καθαρή γνώμη» τόσο για τους λογαριασμούς όσο και για τα έσοδα των ΕΤΑ, αλλά «αρνητική γνώμη» για τις δαπάνες τους. Το κατά την εκτίμησή μας επίπεδο σφάλματος για τις δαπάνες είναι 7,1 % (έναντι 4,6 % το οικονομικό έτος 2021).

Ειδικές ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τους οργανισμούς της ΕΕ

Οι οργανισμοί της ΕΕ συνιστούν διακριτές νομικές οντότητες που συστήνονται για την εκτέλεση συγκεκριμένων τεχνικών, επιστημονικών ή διαχειριστικών καθηκόντων που διευκολύνουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στη χάραξη και στην υλοποίηση πολιτικών. Συνολικά, το 2022 υπήρχαν 43 οργανισμοί, δηλαδή ένας λιγότερος από ό,τι το 2021, λόγω της παύσης των δραστηριοτήτων του Εκτελεστικού Οργανισμού για τους Καταναλωτές, την Υγεία, τη Γεωργία και τα Τρόφιμα (Chafea).

Οργανισμοί της ΕΕ: καθαρή γνώμη
για τους περισσότερους,
τέσσερις γνώμες με επιφύλαξη

Το οικονομικό έτος 2022, ο συνολικός προϋπολογισμός όλων των οργανισμών υπό την ελεγκτική αρμοδιότητά μας (πλην του SRB) ανερχόταν σε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 3 % του γενικού προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2022. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για το οικονομικό έτος 2021 ήταν 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ και 2,5 %.

Γενικά, από τον έλεγχο των οργανισμών επιβεβαιώθηκαν τα θετικά αποτελέσματα που είχαν αναφερθεί και τα προηγούμενα χρόνια. «Καθαρές γνώμες» διατυπώσαμε για τους λογαριασμούς και τα έσοδα 43 οργανισμών. Εγκρίναμε τις πληρωμές στις οποίες στηρίζονταν οι λογαριασμοί όλων των οργανισμών, πλην εκείνων του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CdT), του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάρτιση στον τομέα της επιβολής του νόμου (CEPOL), του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων ΤΠ Μεγάλης Κλίμακας στον Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης (eu-LISA). Για αυτούς τους τέσσερις οργανισμούς, διατυπώσαμε γνώμη με επιφύλαξη, κυρίως λόγω παρατυπιών στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων, απουσίας εξουσιοδότησης για την ανάληψη νομικών δεσμεύσεων και μη επιλεξιμότητας του ΦΠΑ.

Ειδική ετήσια έκθεση σχετικά με τις κοινές επιχειρήσεις για το οικονομικό έτος 2022

Οι κοινές επιχειρήσεις αποτελούν συμπράξεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μελών του εκάστοτε κλάδου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ερευνητικών, διακυβερνητικών οργανισμών ή συμμετεχόντων κρατών. Βασική αποστολή τους είναι η προώθηση της μετουσίωσης της επιστημονικής γνώσης σε εμπορεύσιμες και ρηξικέλευθες καινοτομίες, στο πλαίσιο ενός κοινού στρατηγικού οράματος των εταίρων.

Το 2021, το Συμβούλιο ενέκρινε νέους κανονισμούς για τη σύσταση έντεκα κοινών επιχειρήσεων με σκοπό την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Ορίζων Ευρώπη» και «Ψηφιακή Ευρώπη», των πολυετών προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ για τη δημοσιονομική περίοδο 2021‑2027. Οι εν λόγω κοινές επιχειρήσεις υλοποιούν τα ειδικά τους θεματολόγια έρευνας και καινοτομίας στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της υγείας, των βιομηχανιών βιοπροϊόντων, των βασικών ψηφιακών τεχνολογιών, της υπερυπολογιστικής, των έξυπνων συστημάτων δικτύου και της κυβερνοασφάλειας.

Οκτώ από τις έντεκα κοινές επιχειρήσεις λειτουργούσαν ήδη στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος («Ορίζων 2020») και θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων ως νέες νομικές οντότητες, με νέα ονομασία και αναθεωρημένες αρμοδιότητες. Πέραν εκείνων που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, συστάθηκαν τρεις νέες: η Κοινή Επιχείρηση «Έξυπνα δίκτυα και υπηρεσίες» και η Κοινή Επιχείρηση «Παγκόσμιο πρόγραμμα για την υγεία», που κατέστησαν οικονομικά αυτόνομες τον Οκτώβριο του 2023, και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρμοδιότητας για Βιομηχανικά, Τεχνολογικά και Ερευνητικά Θέματα Κυβερνοασφάλειας, που θα αποκτήσει οικονομική αυτονομία το 2024. Το ΕΕΣ θα ελέγξει τις δύο κοινές επιχειρήσεις που απέκτησαν οικονομική αυτονομία το 2023.

Επιπλέον, υπάρχει μία ακόμη, η Κοινή Επιχείρηση «Σύντηξη για ενέργεια», που χρηματοδοτείται από την Ευρατόμ και τα κράτη μέλη της και είναι υπεύθυνη για την παροχή της εισφοράς της Ευρώπης στον διεθνή θερμοπυρηνικό πειραματικό αντιδραστήρα (ITER).

Κοινές Επιχειρήσεις:
καθαρή γνώμη για όλες

Για το οικονομικό έτος 2022, διατυπώσαμε «καθαρές γνώμες» για τους λογαριασμούς, τα έσοδα και τις πληρωμές των οκτώ κοινών επιχειρήσεων που συνέχισαν να λειτουργούν στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων έρευνας, καθώς και για την κοινή επιχείρηση «Fusion for Energy» (F4E). Παρόλα αυτά, εκφράσαμε τον προβληματισμό μας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η διαχείριση πολλαπλών, αλληλοεπικαλυπτόμενων έργων, αφενός, στο προσωπικό τους και, αφετέρου, στα αποτελέσματά τους. Επισημαίνουμε ότι αρκετές κοινές επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει έργα του προηγούμενου κύκλου του προϋπολογισμού στον τρέχοντα, και τις προτρέπουμε να τα ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η καθαρή ελεγκτική γνώμη που διατυπώσαμε για τους λογαριασμούς του 2022 της κοινής επιχείρησης «Fusion for Energy» (F4E) περιλάμβανε «επισήμανση ειδικού θέματος». Αυτό το κάναμε κυρίως προκειμένου να επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι η τρέχουσα εκτίμηση για ενωσιακή χρηματοδότηση ύψους 19 δισεκατομμυρίων ευρώ βασίζεται σε παραδοχές του 2016 για τα ορόσημα και το κόστος και πρόκειται να υποστεί εκτενή αναθεώρηση που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του 2024.

Ειδικές ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τα Ευρωπαϊκά Σχολεία και τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης

Για το οικονομικό έτος 2022, δημοσιεύσαμε την ετήσια έκθεση σχετικά με την επισκόπηση των ενοποιημένων ετήσιων λογαριασμών των 13 Ευρωπαϊκών Σχολείων. Από την εξέτασή μας δεν αποκαλύφθηκαν σημαντικά σφάλματα στους λογαριασμούς.

Κάθε χρόνο καταρτίζουμε επίσης έκθεση σχετικά με τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), του Συμβουλίου και της Επιτροπής, οι οποίες απορρέουν από τα καθήκοντα που τα όργανα αυτά εκτελούν στο πλαίσιο του κανονισμού για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης. Στη σχετική έκθεσή μας για το οικονομικό έτος 2022, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας κανένα στοιχείο βάσει του οποίου να πρέπει να θεωρήσουμε ότι οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις που απορρέουν από την άσκηση των καθηκόντων εξυγίανσης του SRB, της Επιτροπής και του Συμβουλίου περιέχουν σημαντικές ανακρίβειες.

Γνώμες

Εξέταση των νομοθετικών
προτάσεων της Επιτροπής

Ως ο ανεξάρτητος εξωτερικός ελεγκτής της ΕΕ, συμβάλλουμε στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής διαχείρισης γνωμοδοτώντας επί των προτάσεων της Επιτροπής για τη θέσπιση νέας νομοθεσίας ή για την αναθεώρηση ισχύουσας. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αυτές οι νομοθετικές προτάσεις συνεπάγονται σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις, έχουμε υποχρέωση γνωμοδότησης βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας. Γνωμοδότηση επί άλλων συγκεκριμένων θεμάτων μπορούν να μας ζητήσουν και τα άλλα θεσμικά όργανα. Όλες οι γνώμες μας υποβάλλονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

Το 2023, δημοσιεύσαμε τέσσερις τέτοιες γνώμες, Οι γνώμες αυτές αφορούσαν τις νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής για τη σύσταση της διευκόλυνσης για την Ουκρανία, για τον καθορισμό μέτρων για την ενίσχυση της αλληλεγγύης και των ικανοτήτων της Ένωσης για την ανίχνευση, την προετοιμασία και την αντιμετώπιση απειλών και περιστατικών κυβερνοασφάλειας (η «πράξη της ΕΕ για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο») και την τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη διάθεση των νέων ιδίων χρηματοοικονομικών πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον προϋπολογισμό της.

Επιθεώρηση «Journal» του ΕΕΣ

Κάθε τεύχος της επιθεώρησης «Journal» του ΕΕΣ περιέχει άρθρα επί συγκεκριμένου θέματος, που προσεγγίζεται κυρίως από ελεγκτική σκοπιά. Οι συντάκτες των άρθρων είναι πρόσωπα εντός και εκτός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Το 2023, δημοσιεύσαμε δύο τεύχη με κεντρικά θέματα την ενεργειακή μετάβαση και τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ («Is the EU’s energy transition getting into gear?» και «Migration policy and the EU»).

Διασκέψεις και σεμινάρια

Το 2023, διοργανώσαμε επίσης τις ακόλουθες διασκέψεις και σεμινάρια, που ήταν ανοικτά σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο:

  • σεμινάριο σχετικά με τις επικείμενη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ,
  • διαδικτυακή διάσκεψη με θέμα το μέλλον των επίσημων στατιστικών, και ειδικότερα την ανεξαρτησία και τη λογοδοσία στην εποχή των μαζικών δεδομένων,
  • διάσκεψη και έκθεση τέχνης με τίτλο «Τα όρια του κόσμου μας»,
  • διάσκεψη με τίτλο «Κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα για όλους; Προκλήσεις, υποστήριξη και συμπερίληψη της κοινότητας LGBTIQ+ στην ΕΕ και στα θεσμικά όργανά της»,
  • διάσκεψη σχετικά με την εφαρμογή του ΜΜΑ – κίνδυνοι, προκλήσεις και ευκαιρίες,
  • «Διάσκεψη του 2023 για τη συνοχή – Αξιολογώντας την πολιτική συνοχής της ΕΕ – προκλήσεις και ευκαιρίες»,
  • ετήσιο εργαστήριο ΕΕΣ-OLAF για το 2023,
  • κοινό εργαστήριο ΕΕΣ-OLAF-EPPO για την καταπολέμηση της απάτης στις δημόσιες συμβάσεις.
Σεμινάριο του ΕΕΣ για το 2023
με θέμα τις στρατηγικές προοπτικές της ΕΕ
και την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της

Μία φορά τον χρόνο, τα Μέλη, ο Γενικός ή η Γενική Γραμματέας και οι διευθυντές και οι διευθύντριες του οργάνου συνέρχονται σε διήμερο σεμινάριο, προκειμένου να συζητήσουν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη μακροπρόθεσμη στρατηγική, το έργο και την οργάνωση του ΕΕΣ.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου του ΕΕΣ για το 2022, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, τα Μέλη συζήτησαν τα ακόλουθα σημαντικά θέματα:

  • τις στρατηγικές προοπτικές της ΕΕ και το πώς οι μελλοντικές προοπτικές της μπορούν να επηρεάσουν το μακροπρόθεσμο έργο του ΕΕΣ,
  • την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, με έμφαση στην ενεργειακή εξάρτηση,
  • το πρόγραμμα εργασίας 2024+.

Θεσμικές σχέσεις

Συνεργαζόμαστε στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, τα εθνικά/περιφερειακά κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, καθώς ο αντίκτυπος του έργου μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την από μέρους τους αξιοποίηση των διαπιστώσεων και των συστάσεων των ελέγχων μας.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) συνέχισε να προσκαλεί τακτικά εκπροσώπους θεσμικών και λοιπών οργάνων για φυσική συμμετοχή σε συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των επιτροπών του. Ο συνολικός αριθμός εμφανίσεων του ΕΕΣ αυξήθηκε σε 164 έναντι 134 το 2022.

Τα Μέλη και τα κλιμάκια ελέγχου του ΕΕΣ προσκαλούνται τακτικά στις συνεδριάσεις των επιτροπών και των άλλων οργάνων του ΕΚ, ιδίως δε της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού (CONT), προκειμένου να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των εργασιών μας.

Συνολικά, το 2023, τα Μέλη μας παρουσίασαν στην CONT 13 ειδικές εκθέσεις και δύο επισκοπήσεις. Συμμετείχαν επίσης σε 16 δημόσιες ακροάσεις της σχετικά με την απαλλαγή για το 2022, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσής μας για το εν λόγω έτος από τον πρόεδρο του ΕΕΣ, Tony Murphy.

Επιπλέον, τα Μέλη πραγματοποίησαν 27 παρουσιάσεις ειδικών εκθέσεων και επισκοπήσεων σε 16 άλλες επιτροπές του ΕΚ, ορισμένες μάλιστα στο πλαίσιο κοινών συνεδριάσεων με άλλες ενδιαφερόμενες επιτροπές.

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών προσκάλεσε τον Πρόεδρο του ΕΕΣ σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας 2023+ και τη διαβούλευση επί του προγράμματος εργασίας 2024+. Τον Μάιο, ο Πρόεδρος του ΕΕΣ, Tony Murphy, συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΕΚ σχετικά με τη χορήγηση απαλλαγής για το 2021. Τον Οκτώβριο, συναντήθηκε με την Πρόεδρο του ΕΚ, Roberta Metsola, και παρουσίασε την ετήσια έκθεση για το 2022 στην Ολομέλεια του ΕΚ. Επίσης, Μέλη του Τμήματος I συναντήθηκαν τον Ιούνιο με τους συντονιστές της επιτροπής AGRI, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας τους, ενώ τον Οκτώβριο η επιτροπή CONT επισκέφθηκε το ΕΕΣ με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων με το Σώμα των Μελών του.

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το 2023, ο συνολικός αριθμός εμφανίσεων του ΕΕΣ παρέμεινε σταθερός σε 81, έναντι 82 το 2022.

Κατά κανόνα, τα προπαρασκευαστικά όργανα του Συμβουλίου ασχολούνται με όλες τις ειδικές εκθέσεις μας λίγο μετά τη δημοσίευσή τους, αλλά όχι κατ’ ανάγκη και με όλες τις επισκοπήσεις ή τις γνώμες μας. Το 2023, παρουσιάσαμε 29 ειδικές εκθέσεις, μία επισκόπηση και μία γνώμη σε 22 διαφορετικές επιτροπές και ομάδες εργασίας του οργάνου.

Το 2023, εκπρόσωποι του ΕΕΣ συμμετείχαν επίσης σε 23 συνεδριάσεις με θέμα την απαλλαγή σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΕ για τα οικονομικά έτη 2021 και 2022.

Προεδρία του Συμβουλίου
Σουηδία: Ιανουάριος – Ιούνιος 2023
Ισπανία: Ιούλιος – Δεκέμβριος 2023
 

Ο Πρόεδρος του ΕΕΣ, Tony Murphy, μαζί με την Eva Lindström, Μέλος αρμόδιο για τις θεσμικές σχέσεις, συναντήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 με την υπουργό Οικονομικών της Σουηδίας. Τον Ιούνιο του 2023, ο Πρόεδρος, συνοδευόμενος από τον Baudilio Tomé Muguruza, Μέλος του ΕΕΣ, συναντήθηκε με μία εκ των αντιπροέδρων της ισπανικής κυβέρνησης, καθώς και τον υφυπουργό και την υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τις προτεραιότητες της Προεδρίας του Συμβουλίου. Τον Νοέμβριο, ο Πρόεδρος, μαζί με την Annemie Turtelboom, συνάντησε σημαντικούς εκπροσώπους της βελγικής κυβέρνησης και του βελγικού κοινοβουλίου ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου το 2024. Επιπλέον, επίσης τον Νοέμβριο, συνοδευόμενος από τον Jan Gregor, Μέλος του ΕΕΣ αρμόδιο για την ετήσια έκθεση, συναντήθηκε με τον Βέλγο υπουργό οικονομικών, πριν από την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για το 2022 στο Συμβούλιο ECOFIN. Επιπροσθέτως, το 2023, Μέλη και στελέχη του ΕΕΣ συμμετείχαν σε 15 συνεδριάσεις με εκπροσώπους των μόνιμων αντιπροσωπειών στην ΕΕ.

Εθνικά/περιφερειακά κοινοβούλια και κυβερνήσεις των κρατών μελών

Συναντήσεις
με εθνικά/περιφερειακά
κοινοβούλια
 

Το 2023, Μέλη και υπάλληλοι του ΕΕΣ παρουσίασαν τις εργασίες μας στο πλαίσιο 91 συναντήσεων με εθνικά/περιφερειακά κοινοβούλια σε 19 κράτη μέλη. Οι περισσότερες συναντήσεις έλαβαν χώρα στο πλαίσιο επιτροπών που ήταν αρμόδιες για τον προϋπολογισμό ή για διάφορα δημοσιονομικά, ελεγκτικά ή/και ευρωπαϊκά ζητήματα.

Συναντήσεις
με κυβερνήσεις των κρατών μελών
 

Το 2023, Μέλη και στελέχη του ΕΕΣ παρουσίασαν τις εργασίες μας στο πλαίσιο 120 συναντήσεων με μέλη κυβερνήσεων και δημόσιων φορέων σε 25 κράτη μέλη. Οι περισσότερες συναντήσεις έγιναν με υπουργούς Οικονομικών ή με τα αντίστοιχα υπουργεία.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τα Μέλη του ΕΕΣ διατηρούν τακτικές διμερείς επαφές με τους και τις Επιτρόπους για ζητήματα που αφορούν επικείμενα και εν εξελίξει ελέγχους ή επισκοπήσεις.

Σύμφωνα με πάγια πρακτική ετών, τα Μέλη μας πραγματοποιούν ετήσια συνάντηση με τους και τις ομολόγους τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι συνεδριάσεις αυτές αποτελούν ευκαιρία για απολογισμό και εξέταση τρόπων περαιτέρω ενίσχυσης της μεταξύ μας συνεργασίας.

Τον Νοέμβριο του 2023, η παράδοση αυτή συνεχίστηκε με τη συνάντηση των δύο Σωμάτων στις Βρυξέλλες. Τα Μέλη του ΕΕΣ και οι Επίτροποι συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο ο προϋπολογισμός της ΕΕ συμβάλλει στην επίτευξη των πράσινων και ψηφιακών προτεραιοτήτων της Ένωσης και αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία COVID‑19. Επίσης, επιβεβαίωσαν εκ νέου την κοινή δέσμευσή τους να διασφαλίζουν ότι η διαχείριση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ως προς τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση. Επιπλέον, επανέλαβαν τη σημασία των κοινών προσπαθειών για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Συνεργασία με άλλα ανώτατα όργανα ελέγχου

Επιτροπή Επαφών των ανώτατων οργάνων ελέγχου της ΕΕ

Η συνεργασία μας με τα ανώτατα όργανα ελέγχου (ΑΟΕ) των 27 κρατών μελών λαμβάνει χώρα κυρίως εντός του πλαισίου της Επιτροπής Επαφών των ανώτατων οργάνων ελέγχου της ΕΕ. Το φόρουμ αυτό διευκολύνει τον διάλογο και τις ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των ΑΟΕ των κρατών μελών της ΕΕ και του ΕΕΣ.

Στο τέλος του 2023, κλείσαμε το Δίκτυο Ελέγχου της ΕΕ για θέματα που σχετίζονται με την πανδημία COVID‑19. Στους σημαντικότερους καρπούς αυτής της συνεργασίας συγκαταλέγονται μια επιτομή ελέγχου σχετικά με την πανδημία COVID‑19 (με το σχετικό ελεγκτικό έργο των ΑΟΕ της ΕΕ το 2020) και περί τα 70 ηλεκτρονικά ενημερωτικά δελτία που δημοσιεύσαμε έως το τέλος του 2023 και τα οποία κάλυπταν τις ελεγκτικές εργασίες σχετικά με την πανδημία κατά την περίοδο 2020‑2023.

Επίσης, συνεχίσαμε τη συνεργασία μας επί του θέματος του ελέγχου της εφαρμογής του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ). Για τον σκοπό αυτό, τον Οκτώβριο του 2023 διοργανώσαμε στην έδρα μας εκδήλωση για την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ελεγκτών/ελεγκτριών. Η εκδήλωση περιλάμβανε σειρά εργαστηρίων και κατέληξε σε έξι προκαταρκτικές ελεγκτικές ιδέες που κάλυπταν διάφορες συνιστώσες της εφαρμογής του ΜΑΑ.

Επιπλέον, είχαμε την πρωτοβουλία του Δικτύου Ελέγχου της ΕΕ (EUNA) για θέματα ενέργειας. Στην εναρκτήρια συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στη Χάγη, συμμετείχαν εκπρόσωποι από 19 ΑΟΕ της ΕΕ.

Ετήσια συνάντηση του 2023

Τον Ιούνιο του 2023, στο πλαίσιο της Επιτροπής Επαφών, έλαβε χώρα στη Λισαβόνα η ετήσια συνάντηση των επικεφαλής των ΑΟΕ της ΕΕ. Οι σημαντικότερες συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο θέμα «Ενέργεια – Πώς τα ΑΟΕ της ΕΕ μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη και ανθεκτικότερη εφαρμογή των τιμών-στόχου για το 2023». Κατά την εκδήλωση επανεξετάστηκε επίσης το ζήτημα της εφαρμογής του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ο οποίος είχε αποτελέσει και το βασικό θέμα της συνάντησης της Επιτροπής Επαφών το 2022.

ΑΟΕ των υποψήφιων χωρών και των δυνάμει υποψήφιων μελών

Παρέχουμε επίσης υποστήριξη στα ΑΟΕ των υποψήφιων χωρών(Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Τουρκία και Ουκρανία) και των δυνάμει υποψήφιων μελών (Κόσοβο1).

Το δεύτερο εξάμηνο του 2023, παρείχαμε τη συνδρομή μας για την αναθεώρηση του πλαισίου συνεργασίας του Δικτύου, το οποίο εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2023.

1 Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με την επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και συνάδει με το ψήφισμα 1244 (1999) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση στο Κόσοβο (UNSCR 1244/1999) και τη συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου, της 22ας Ιουλίου 2010, σχετικά με το κατά πόσον είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

INTOSAI

Το 2023, εξακολουθήσαμε να συμμετέχουμε ενεργά στις δραστηριότητες του Διεθνούς Οργανισμού των Ανώτατων Οργάνων Ελέγχου (International Organisation of Supreme Audit Institutions, INTOSAI). Στο πλαίσιο της προεδρίας της Επιτροπής Επαγγελματικών Προτύπων (PSC) που ασκούμε, διοργανώσαμε δύο συνεδριάσεις της διευθύνουσας επιτροπής, οι οποίες κατέληξαν στην έγκριση εγγράφων για την τροποποίηση των τρεχουσών εργασιακών πρακτικών, σε προσλήψεις για το Φόρουμ Επαγγελματικών Διακηρύξεων του INTOSAI και στο σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης για την περίοδο 2023‑2028. Η εφαρμογή του τελευταίου σχεδίου συνεπάγεται διάφορα μέτρα που σκοπό έχουν τη βελτίωση της σαφήνειας των διακηρύξεων του INTOSAI και την ψηφιοποίησή τους.

Ακόμη, συμμετείχαμε στις υποεπιτροπές της PSC, καθώς και στις δραστηριότητες και στα έργα άλλων ομάδων εργασίας του INTOSAI, όπως σε σχέση με τον περιβαλλοντικό έλεγχο, την χρηματοοικονομική και οικονομική σταθερότητα, την αξιολόγηση δημόσιων πολιτικών και τα μαζικά δεδομένα.

EUROSAI

Περαιτέρω, συμμετείχαμε ενεργά στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Ανώτατων Οργάνων Ελέγχου (EUROSAI), της ευρωπαϊκής περιφερειακής ομάδας του INTOSAI, και ειδικότερα στις ομάδες εργασίας του για τον περιβαλλοντικό έλεγχο και τις τεχνολογίες πληροφοριών, καθώς και σε έργα στους τομείς των αναδυόμενων ζητημάτων, της τεχνητής νοημοσύνης και της ελεγκτικής μεθοδολογίας.

Η διοίκησή μας

Μέλη

Το ΕΕΣ λειτουργεί ως συλλογικό όργανο απαρτιζόμενο από ένα Μέλος από κάθε κράτος μέλος. Τα Μέλη του διορίζονται από το Συμβούλιο, κατόπιν διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βάσει πρότασης της αντίστοιχης εθνικής κυβέρνησης. Το ΕΕΣ δεν συμμετέχει στη διαδικασία πρότασης ή διορισμού των Μελών του.

Η θητεία των Μελών είναι εξαετής με δυνατότητα ανανέωσης. Τα Μέλη ασκούν τα καθήκοντά τους με πλήρη ανεξαρτησία και προς το γενικό συμφέρον της ΕΕ. Κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, αναλαμβάνουν επισήμως την δέσμευση αυτή ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2023, το Συμβούλιο διόρισε νέο Μέλος από την Εσθονία, την Keit Pentus-Rosimannus (από 1 Ιανουαρίου), και νέο Μέλος από τη Σλοβακία, την Katarína Kaszasová (από 16 Οκτωβρίου). Επιπλέον, το Συμβούλιο ανανέωσε τη θητεία του Μέλους της Ουγγαρίας, της Ildikó Gáll-Pelcz, για μία ακόμη εξαετία (από 1 Σεπτεμβρίου).

Κατόπιν του διορισμού της ως νέας Επιτρόπου από τη Βουλγαρία, η Iliana Ivanova παραιτήθηκε από Μέλος του ΕΕΣ από 19 Σεπτεμβρίου 2023.

Στο τέλος του 2023, οι διαδικασίες διορισμού νέου Μέλους της Πορτογαλίας και νέου Μέλους της Βουλγαρίας βρίσκονταν ακόμη σε εξέλιξη.

Το 2023, η Ολομέλεια του ΕΕΣ συνήλθε 24 φορές, με το ποσοστό συμμετοχής να ανέρχεται σε 88 %. Τα Μέλη συμμετείχαν επίσης σε συνεδριάσεις των τμημάτων και των επιτροπών (βλέπε επίσης Τμήματα ελέγχου και επιτροπές).

Πρόεδρος

Ο/Η Πρόεδρος είναι υπεύθυνος/υπεύθυνη για τη στρατηγική του οργάνου, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση των επιδόσεων, την επικοινωνία και τις σχέσεις με τα ΜΜΕ, τις θεσμικές σχέσεις, τις νομικές υποθέσεις και τον εσωτερικό έλεγχο. Επίσης, εκπροσωπεί το ΕΕΣ στις εξωτερικές σχέσεις του.

Τα Μέλη μας εκλέγουν μεταξύ τους τον/την Πρόεδρο για τριετή ανανεώσιμη θητεία. Το πρόσωπο που εκλέγεται αναλαμβάνει εν συνεχεία τον ρόλο του πρώτου / της πρώτης μεταξύ ίσων (primus/prima inter pares), προΐσταται των συνεδριάσεων του Σώματος των Μελών και διασφαλίζει την εφαρμογή των αποφάσεών του.

Τον Οκτώβριο του 2022 Πρόεδρος του ΕΕΣ εκλέχθηκε ο Tony Murphy.

Σημ.: Κατάσταση τον Φεβρουάριο του 2024.

Τμήματα ελέγχου και επιτροπές

Τα Μέλη τοποθετούνται σε ένα από τα πέντε Τμήματα ελέγχου, τα οποία εγκρίνουν την πλειονότητα των εκθέσεων ελέγχου, των επισκοπήσεων και των γνωμών μας. Τα τμήματα ελέγχου κατανέμουν τα ελεγκτικά καθήκοντα που τους ανατίθενται μεταξύ των Μελών τους. Τα Μέλη λογοδοτούν για τα ελεγκτικά έργα της αρμοδιότητάς τους τόσο ενώπιον του τμήματος όσο και ενώπιον του Σώματος των Μελών. Οι ελεγκτικές εργασίες εκτελούνται από τους/τις επαγγελματίες ελεγκτές/ελέγκτριες που εργάζονται στις διευθύνσεις των τμημάτων ελέγχου.

Τα Μέλη κάθε τμήματος εκλέγουν μεταξύ τους τον/την πρόεδρο του τμήματος, για διετή ανανεώσιμη θητεία. Το 2023, οι πρόεδροι των πέντε Τμημάτων ελέγχου είναι η Joëlle Elvinger, η Annemie Turtelboom, η Bettina Jakobsen, ο Mihails Kozlovs και ο Jan Gregor.

Η επιτροπή αξιολόγησης της ποιότητας του ελέγχου ασχολείται με τις πολιτικές, τα πρότυπα και τη μεθοδολογία ελέγχου του ΕΕΣ, την υποστήριξη και την ανάπτυξη του ελέγχου και την αξιολόγηση της ποιότητας του ελέγχου. Απαρτίζεται από ένα Μέλος από κάθε τμήμα ελέγχου. Από τις 28 Σεπτεμβρίου 2023 πρόεδρός της είναι ο Baudilio Tomé Muguruza.

Η διοικητική επιτροπή και, κατά περίπτωση, το Σώμα των Μελών, αμφότερα υπό τον/την Πρόεδρο, λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με γενικά στρατηγικά και διοικητικά θέματα. Η διοικητική επιτροπή απαρτίζεται από τον/την Πρόεδρο του ΕΕΣ, τους/τις προέδρους των τμημάτων, τον/την πρόεδρο της επιτροπής αξιολόγησης της ποιότητας του ελέγχου και το αρμόδιο για τις θεσμικές σχέσεις Μέλος (Eva Lindström).

Το 2023, πραγματοποιήθηκαν 103 συνεδριάσεις τμήματος, 15 συνεδριάσεις της διοικητικής επιτροπής και 11 συνεδριάσεις της επιτροπής αξιολόγησης της ποιότητας του ελέγχου. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 92 %, 88 % και 88 %, αντίστοιχα.

Άλλες επιτροπές είναι η επιτροπή δεοντολογίας (με πρόεδρο τον George Marius Hyzler, από 4ης Ιουλίου 2023), η επιτροπή εσωτερικού ελέγχου (με πρόεδρο τον Hannu Takkula) και η συμβουλευτική ομάδα ανάλυσης προοπτικών (με πρόεδρο τη Helga Berger).

Η ανώτερη διοίκηση του οργάνου περιλαμβάνει τον/τη Γενικό/Γενική Γραμματέα και τους/τις διευθυντές/διευθύντριες. Το ΕΕΣ αριθμεί συνολικά 10 διευθύνσεις, από τις οποίες οι πέντε υπάγονται στα Τμήματα ελέγχου, μία στην επιτροπή αξιολόγησης της ποιότητας του ελέγχου, μία στην Προεδρία και τρεις στη Γενική Γραμματεία.

Σημ.: Κατάσταση τον Ιανουάριο του 2024.

Μέτρηση των επιδόσεων

Για την ενημέρωση της ανώτερης ιεραρχίας μας σχετικά με τη σημειούμενη πρόοδο ως προς την επίτευξη των στόχων μας, την υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και την παροχή στους θεσμικούς συνομιλητές μας πληροφοριών σχετικά με τις επιδόσεις μας, εφαρμόζουμε ένα σύνολο βασικών δεικτών επιδόσεων (ΒΔΕ), τους οποίους επικαιροποιήσαμε προκειμένου να υποστηρίξουμε τη στρατηγική μας για την περίοδο 2021‑2025. Το σύνολο των ΒΔΕ που παρατίθενται κατωτέρω παρέχει μια συνολική εικόνα των επιδόσεών μας ως οργανισμού από την άποψη της διάδοσης και του αντίκτυπου του έργου μας, καθώς και των σχετικών εντυπώσεων:

  • αριθμός των εκθέσεων που δημοσιεύθηκαν,
  • παρουσία στα διάφορα μέσα,
  • αντίκτυπος του έργου μας και σχετικές εντυπώσεις (αναπληροφόρηση από τα ενδιαφερόμενα μέρη),
  • εμφανίσεις ενώπιον άλλων θεσμικών οργάνων, εθνικών/περιφερειακών κοινοβουλίων και κυβερνήσεων των κρατών μελών, και διεθνείς δραστηριότητες,
  • υλοποίηση των συστάσεων του ΕΕΣ.
Το 2023 δημοσιεύθηκαν
35 εκθέσεις

Το 2023 δημοσιεύσαμε 35 εκθέσεις, από τις οποίες οι 29 ήταν ειδικές εκθέσεις και οι έξι επισκοπήσεις. Ο αριθμός των εκθέσεων που δημοσιεύσαμε το 2023 είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με αυτούς των δύο τελευταίων ετών (29 εκθέσεις το 2022 και 32το 2021).

Παρουσία στα διάφορα μέσα

Η κάλυψη από τα διάφορα μέσα
συνέχισε να αυξάνεται

Το 2023, καταγράψαμε περισσότερα από 22 000 δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο που αφορούσαν τις εκθέσεις ελέγχου, άλλες δημοσιεύσεις ή γενικά το ΕΕΣ, επιβεβαιώνοντας έτσι την ανοδική τάση ως προς την κάλυψη από τα διάφορα μέσα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια (20 000 το 2022 και 18 000 το 2021). Οι σχεδόν 54 000 αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαρτυρούν τη συνεχιζόμενη αύξηση του ενδιαφέροντος, με τους αριθμούς για το 2022 να είναι βέβαια ακραίοι2 (110 000 το 2022 και 49 000 το 2021).

2 Το 2022 παρατηρήσαμε έναν κατακλυσμό από πανομοιότυπες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προερχόμενες από υποβολιμαία δίκτυα (προφανώς και με τη χρήση μποτ). Οι αναρτήσεις αυτές σχετίζονταν κυρίως με τις ειδικές εκθέσεις μας για την προμήθεια εμβολίων κατά της COVID‑19 και την μεγάλη διαφθορά στην Ουκρανία.

Η κάλυψη από τα διάφορα μέσα μπορεί να ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με το αντικείμενο ή την πολυπλοκότητα μιας έκθεσης. Το ενδιαφέρον των διαφόρων μέσων για τις δημοσιεύσεις μας μπορεί να επηρεαστεί επίσης από εξωγενείς παράγοντες, όπως ένα σημαντικό γεγονός ή μια εξέλιξη σε επίπεδο πολιτικής. Επιπλέον, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία ή ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η προσοχή των μέσων είναι ιδιαίτερα στραμμένη σε θέματα που έχουν να κάνουν με την εκάστοτε κρίση.

Αυξανόμενη αλληλεπίδραση με τον Τύπο

Από το 2020, η προώθηση των δημοσιεύσεών μας γίνεται διαδικτυακά, γεγονός που μας επέτρεψε να αυξήσουμε τις επαφές μας με δημοσιογράφους εθνικών μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το 2023, δημοσιεύσαμε 45 δελτία Τύπου σε 24 γλώσσες της ΕΕ, καθώς και διάφορα ενημερωτικά σημειώματα, αναγγελίες προς τα μέσα ενημέρωσης και (έτοιμες προς χρήση) ηχητικές δηλώσεις σε ορισμένες γλώσσες. Επίσης, παραχωρήσαμε συνεντεύξεις σε σημαντικά μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη, καλύπτοντας το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον έντυπο Τύπο. Επιπλέον, διοργανώσαμε 21 διαδικτυακές ενημερώσεις Τύπου και 6 επιπλέον ενημερώσεις για συγκεκριμένες χώρες σχετικά με την ετήσια έκθεση. Συνολικά, οι ενημερώσεις μας προσέλκυσαν 590 δημοσιογράφους, οι περισσότεροι/-ες από τους/τις οποίους/-ες εκπροσωπούσαν μεγάλα μέσα ενημέρωσης στα κράτη μέλη της EΕ.

Ενάμισι εκατομμύριο επισκέψεις
στον ιστότοπο του ΕΕΣ

Το 2023, εγκαινιάσαμε τον νέο ιστότοπο του ΕΕΣ. Δεχθήκαμε πάνω από ενάμισι εκατομμύριο επισκέψεις, με περίπου 700 000 μοναδικούς επισκέπτες, αριθμός που σημαίνει αύξηση μεγαλύτερη του 14 % σε σχέση με το 2022.

2023: Ο αριθμός των ακολούθων μας
στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
συνέχισε να αυξάνεται

Έως το τέλος του 2023, οι τρεις βασικοί λογαριασμοί μας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης [Χ (πρώην Twitter), LinkedIn και Facebook] είχαν προσελκύσει πάνω από 48 000 ακολούθους, αριθμός που σημαίνει αύξηση σε σχέση με τις 45 000 το 2022 και τις 39 000 το 2021.

Αντίκτυπος του έργου μας και σχετικές εντυπώσεις

Το 85 % όσων απάντησαν σε έρευνές μας
θεωρούν τις εκθέσεις μας
χρήσιμες για τις εργασίες τους

Αξιολογούμε τον πιθανό αντίκτυπο και τη χρησιμότητα του έργου μας, όπως αυτά γίνονται αντιληπτά από όσους διαβάζουν τις εκθέσεις μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή, στους οργανισμούς της ΕΕ, στις μόνιμες αντιπροσωπείες των κρατών μελών, στους διάφορους οργανισμούς και στα ΑΟΕ των κρατών μελών, σε ΜΚΟ, στην πανεπιστημιακή κοινότητα, στα μέσα ενημέρωσης και αλλού.

Από το 2018, πραγματοποιούμε ανωνυμοποιημένες ηλεκτρονικές έρευνες, με τις οποίες ζητάμε από τους αναγνώστες να μας παράσχουν αναπληροφόρηση σχετικά με την ποιότητα επιλεγμένων εκθέσεων και να διατυπώσουν γενικές προτάσεις σχετικά με το έργο μας.

Το 2023, το 85 % των περίπου 1 060 συμμετεχόντων έκρινε τις εκθέσεις μας χρήσιμες για τις εργασίες του, ενώ το 78 % τις θεώρησε επιδραστικές. Τα ποσοστά αυτά είναι παρόμοια με τα αντίστοιχα του προηγούμενου έτους (82 % και 78 %, αντίστοιχα, το 2022).

Εμφανίσεις ενώπιον άλλων θεσμικών οργάνων, εθνικών/περιφερειακών κοινοβουλίων και κυβερνήσεων κρατών μελών, και διεθνείς δραστηριότητες

Σε ιστορικό υψηλό η
αλληλεπίδραση με τα
ενδιαφερόμενα μέρη

Συνολικά, το 2023, η αλληλεπίδρασή μας με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς συνομιλητές μας ήταν και πάλι πρωτοφανής. Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των εργασιών μας σε 456 διαφορετικές περιστάσεις σε επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα προπαρασκευαστικά όργανα του Συμβουλίου, σε εθνικά/περιφερειακά κοινοβούλια και σε κυβερνήσεις κρατών μελών (437 το 2022 και 419 το 2021).

Επιπλέον, συμμετείχαμε σε 221 διεθνείς δραστηριότητες, στις οποίες περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, δραστηριότητες των διεθνών οργανισμών δημόσιου ελέγχου, ιδίως δε του INTOSAI και του EUROSAI, καθώς και διμερείς εκδηλώσεις με άλλα ΑΟΕ, συνέδρια, συναντήσεις και δραστηριότητες απευθυνόμενες σε ευρύτερο κοινό (178 το 2022 και 154 το 2021).

Υλοποίηση των συστάσεων του ΕΕΣ

Οι συστάσεις που διατυπώσαμε το 2019
υλοποιήθηκαν σχεδόν όλες
τουλάχιστον εν μέρει

Προκειμένου να μετρήσουμε τον βαθμό υλοποίησης των συστάσεών μας, βασιζόμαστε σε διαδικασία μεταπαρακολούθησής τους από τους ελεγκτές και τις ελέγκτριές μας. Για το 2023, αναλύσαμε τις συστάσεις που απευθύναμε στην Επιτροπή και σε άλλα όργανα στις εκθέσεις που δημοσιεύσαμε το 2019.

Από την ανάλυση αυτή προέκυψε ότι το 100 % των 15 συστάσεων που είχαμε διατυπώσει στην ετήσια έκθεσή μας για το 2019 και το 85 % των 208 συστάσεων που περιέχονταν στις ειδικές εκθέσεις του 2019 είχαν υλοποιηθεί είτε πλήρως, είτε μερικώς, είτε ως επί το πλείστον.

Το προσωπικό μας

Κατανομή των υπαλλήλων

Στο τέλος του 2023, το ΕΕΣ διέθετε 882 θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων3 (873 το 2022). Οι εννέα επιπλέον θέσεις εγκρίθηκαν από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή σε προσωρινή βάση για τον έλεγχο της πρωτοβουλίας NGEU. Οι 559 θέσεις ανήκαν στα Τμήματα ελέγχου, περιλαμβανομένων 104 θέσεων στα ιδιαίτερα γραφεία των Μελών. Η Προεδρία περιλαμβάνει τον Πρόεδρο και το ιδιαίτερο γραφείο του, τη Διεύθυνση της Προεδρίας, τη Νομική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.

3 Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι προσωρινά κενές θέσεις.

Επιπλέον, στο τέλος του έτους, το όργανό μας απασχολούσε 86 συμβασιούχους υπαλλήλους και 26 αποσπασμένους εθνικούς εμπειρογνώμονες (91 και 33, αντίστοιχα, το 2022).

Προσλήψεις

Η πολιτική μας στον τομέα των προσλήψεων ακολουθεί τις γενικές αρχές και τους όρους απασχόλησης που ισχύουν για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, οι δε υπάλληλοί μας διαθέτουν ποικίλο ακαδημαϊκό και επαγγελματικό υπόβαθρο.

Το 2023, προσλάβαμε 95 νέους υπαλλήλους (107 το 2022): 27 μόνιμους, 47 έκτακτους, 17 συμβασιούχους και τέσσερις αποσπασμένους εθνικούς εμπειρογνώμονες. Σε ένδειξη αλληλεγγύης και με επιδίωξη την αμοιβαία μάθηση και συνεργασία, παρατείναμε κατά έναν επιπλέον χρόνο την απόσπαση των πέντε Ουκρανών εθνικών εμπειρογνωμόνων, ήτοι από τον Ιούλιο του 2023 μέχρι τον Ιούλιο του 2024. Παρείχαμε επίσης τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε 64 αποφοίτους πανεπιστημίων (60 το 2022), διάρκειας από τρεις μέχρι πέντε μήνες. Από αυτούς τους 64 ασκούμενους και ασκούμενες, οι 62 αμείβονταν από το ΕΕΣ και οι άλλοι/άλλες δύο από το κράτος μέλος καταγωγής τους.

Το πρόγραμμα ενσωμάτωσης (ένταξης) με την ονομασία ASPIRE αφορά τους ελεγκτές και τις ελέγκτριες του ΕΕΣ και σκοπό έχει να βοηθά το όργανό μας με την πρόσληψη και την υποδοχή νέων ελεγκτών και ελεγκτριών, να μεριμνά για τη συμμετοχή τους σε στοχευμένες επιμορφωτικές δραστηριότητες και να διευκολύνει την απόκτηση πρακτικής εμπειρίας με τους ελέγχους συμμόρφωσης, τους χρηματοοικονομικούς ελέγχους και τους ελέγχους επιδόσεων κατά τα τρία πρώτα χρόνια μετά την πρόσληψή τους.

Ηλικιακό προφίλ

Τα τρία τέταρτα (75 %) των εν ενεργεία υπαλλήλων μας στο τέλος του 2023 ήταν ηλικίας μεταξύ 40 και 59 ετών, ποσοστό ίδιο με αυτό του 2022.

Το 73 % των στελεχών μας είναι ηλικίας 50 ετών και άνω (72 % το 2022). Αυτό θα οδηγήσει σε ανανέωση σημαντικού μέρους του προσωπικού στελέχωσης κατά την επόμενη πενταετία με δεκαετία.

Ισότητα ευκαιριών

Συνολικά, στο εργατικό δυναμικό μας υπάρχει ισόρροπη κατανομή γυναικών και ανδρών.

Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να προσφέρουμε στους υπαλλήλους μας, σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα της οργάνωσής μας, ίσες ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Απασχολούμε ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε και το ποσοστό διευθυντριών και γυναικών διοικητικών στελεχών, από 33 % το 2019 σε 38 % το 2023.

Το ποσοστό των γυναικών που υπηρετούν ως διοικητικά στελέχη στον τομέα του ελέγχου στο ΕΕΣ έφθασε το 50 % (41,4 % το 2022), ποσοστό που υπερβαίνει τον στόχο του 40 % που έχει οριστεί για το 2027. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη (2021‑2025), το 2023 δημοσιεύσαμε τη δεύτερη σχετική ετήσια έκθεσή μας (αφορούσε το 2022).

Ομοίως, παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο της επίτευξης ισόρροπης γεωγραφικής εκπροσώπησης σε επίπεδο στελεχών.

Σε συνέχεια της έγκρισης, τον Δεκέμβριο του 2022, της απόφασης αριθ. 50‑2022 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την πολιτική για τη διασφάλιση ενός χώρου εργασίας με σεβασμό και χωρίς παρενοχλήσεις, αναλάβαμε διάφορες δράσεις για την εφαρμογή της (π.χ. διορισμός εσωτερικών διαμεσολαβητών/διαμεσολαβητριών και εμπιστευτικών συμβούλων, υποχρεωτική επιμόρφωση για στελέχη, δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας στον ιστότοπο του ΕΕΣ).

Επιπλέον, το 2023, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εξωτερικός έλεγχος σχετικά με τη φυσική προσβασιμότητα των κτιρίων του ΕΕΣ. Ο έλεγχος αυτός κατέληξε σε μελέτη με συστάσεις και πιθανές δράσεις, ώστε τα κτίρια του ΕΕΣ να καταστούν περισσότερο προσβάσιμα από όλους, περιλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρίες. Η υλοποίηση των δράσεων που συμφωνήθηκαν θα αρχίσει το 2024 με την ανάθεση της εκπόνησης σχεδίου για τη βελτίωση της σήμανσης σχετικά με την προσβασιμότητα σε όλα τα κτίρια του ΕΕΣ. Επιπλέον, θα συνεργαστούμε με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, προκειμένου να αναπτυχθεί μια εναρμονισμένη μέθοδος για τη μέτρηση της προόδου και την παρουσίαση στοιχείων σχετικά με τις προσλήψεις ατόμων με αναπηρίες, όπως συνιστά η ειδική έκθεση 20/2023, με τίτλο «Υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία – Περιορισμένος ο πρακτικός αντίκτυπος της δράσης της ΕΕ».

Δεοντολογία

Οι κατευθυντήριες γραμμές δεοντολογίας του ΕΕΣ βασίζονται στις αξίες της ανεξαρτησίας, της ακεραιότητας, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και του επαγγελματισμού. Το ΕΕΣ προσυπογράφει τις απαιτήσεις που προβλέπονται στον κώδικα δεοντολογίας του INTOSAI (ISSAI 130) και τις ενσωματώνει στις κατευθυντήριες γραμμές δεοντολογίας του, οι οποίες αφορούν όλα τα Μέλη και τους υπαλλήλους του.

Το ΕΕΣ επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τη δέσμευσή του για τήρηση διαφάνειας αναθεωρώντας την απόφασή του για την πρόσβαση του κοινού σε έγγραφα. Σκοπός της αναθεώρησης ήταν η απόφαση να αντανακλά τις εξελίξεις στη σχετική ευρωπαϊκή νομολογία και να απλοποιηθεί η διαδικασία απάντησης σε αιτήσεις πρόσβασης σε έγγραφα και σε επιβεβαιωτικές αιτήσεις. Η νέα απόφαση απαλλαγής δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα τον Σεπτέμβριο του 2023.

Κατά την πρόσφατη επανεξέταση του πλαισίου δεοντολογίας, επικαιροποιήσαμε τους εσωτερικούς κανόνες για την καταγγελία σοβαρών παρατυπιών (καταγγελία δυσλειτουργιών), προκειμένου αυτοί να γίνουν σαφέστεροι και αναλυτικότεροι και να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες στο προσωπικό. Για να υπογραμμίσουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην προστασία των καταγγελλόντων, το νέο σύνολο κανόνων θεσπίστηκε με απόφαση της Ολομέλειας του οργάνου.

Τα συναφή θέματα δεοντολογίας, περιλαμβανομένων και των εξωτερικών δραστηριοτήτων των Μελών, εξετάζονται από την επιτροπή δεοντολογίας του ΕΕΣ, η οποία μεριμνά για την προάσπιση των προτύπων του ΕΕΣ. Η επιτροπή απαρτίζεται από τρία μέλη διοριζόμενα από την Ολομέλεια, εκ των οποίων τα δύο είναι Μέλη του ΕΕΣ και το τρίτο είναι εξωτερικό μέλος, επιλεγόμενο βάσει των ικανοτήτων και των επαγγελματικών προσόντων του. Η επιτροπή συνήλθε πέντε φορές το 2023.

Υποστήριξη του ελέγχου

Ψηφιακός μετασχηματισμός του ελέγχου

Το ΕΕΣ βελτιώνει διαρκώς την αποδοτικότητα των ελεγκτικών διαδικασιών που εφαρμόζει ενισχύοντας την ενοποίηση και τη διαλειτουργικότητα των υφιστάμενων συστημάτων του. Παράλληλα, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης που έχει καταρτίσει για την καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας στον τομέα του ελέγχου, υλοποιεί δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τον ηλεκτρονικό έλεγχο, την προηγμένη επιστήμη δεδομένων και την αυτοματοποίηση. Επίσης, συνέχισε να υλοποιεί δραστηριότητες καινοτομίας με σκοπό τον εντοπισμό αναδυόμενων τεχνολογιών που μπορούν να αξιοποιηθούν με νέους τρόπους προς υποστήριξη των ελεγκτικών εργασιών.

Ψηφιακή επικοινωνία
με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Το 2023, το νέο στούντιο του ΕΕΣ χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για διαδικτυακές ενημερώσεις Τύπου, συναντήσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη, υβριδικές συνεδριάσεις και βίντεο από Μέλη του ΕΕΣ για την προώθηση των δημοσιεύσεών του, καθώς και για την εσωτερική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, όπως και για ενημερωτικά βίντεο.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε για 23 ενημερώσεις Τύπου, εννέα βιντεοανταποκρίσεις, έξι ενημερώσεις σχετικά με τις εργασίες του ΕΕΣ, τέσσερις συναντήσεις με ενδιαφερόμενα μέρη, δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις, ένα βίντεο σχετικό με εκδήλωση και μία διαδικτυακή διάσκεψη. Σε αυτό έγινε επίσης η παραγωγή έξι βίντεο με θέμα την ελκυστικότητα του Λουξεμβούργου και 10 εσωτερικών βίντεο.

Ψηφιακή ολοκλήρωση
και αυτοματοποίηση

Συνεχίστηκε η ολοκλήρωση των ελεγκτικών πληροφοριακών συστημάτων, με στόχο τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των υπαρχόντων συστημάτων και την εξασφάλιση ομαλότερης εμπειρίας για τον χρήστη. Η διαδικασία αυτή αφορά το ASSYST, το βασικό σύστημα τεκμηρίωσης του ελέγχου, και το AMS, το σύστημα διαχείρισης του ελέγχου. Άρχισε να εφαρμόζεται ένα νέο σύστημα διαχείρισης της ροής εργασιών για την έγκριση εγγράφων (PASS), το οποίο ενοποιείται με το EU Sign και επιτρέπει την εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή. Αναπτύχθηκαν επίσης εργαλεία για τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της επισκόπησης εγγράφων. Η χρήση της αποθήκης δεδομένων του ΕΕΣ (ECA Data Warehouse) διευρύνθηκε με την επεξεργασία περισσότερων αναφορών, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον δυνατότητα διαδραστικής οπτικοποίησης και παρακολούθησης των δεδομένων.

Υπηρεσίες προηγμένης επιστήμης
δεδομένων και ηλεκτρονικός
έλεγχος

Η ομάδα DATA (Data and Technology for Audit) που συγκροτήθηκε το 2021 συνέχισε τις εργασίες της σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου ανάπτυξης με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας προς υποστήριξη των στόχων ελέγχου του ΕΕΣ.

Τα μέλη της ομάδας DATA συνεργάστηκαν στενά με κλιμάκια ελέγχου, προκειμένου να κατανοήσουν τις ειδικές διαδικασίες και ανάγκες τους. Ανάλογα με την πολυπλοκότητα της ανάγκης, οι εργασίες είχαν διάφορες μορφές, από βραχυπρόθεσμη επέμβαση μέχρι πλήρη συμμετοχή σε ελεγκτικά έργα, τόσο από επιστήμονες δεδομένων όσο και από ελεγκτές και ελέγκτριες ΤΠ.

Η ομάδα DATA ηγήθηκε έργων ή συμμετείχε σε διάφορα έργα που αφορούσαν ολόκληρο το ΕΕΣ:

  • πιλοτικό έργο για τη διερεύνηση τρόπων αξιοποίησης της πλατφόρμας eProcurement της Ευρωπαϊκής Επιτροπής·
  • συμμετοχή εμπειρογνωμόνων στον τομέα των δεδομένων στην ειδική ομάδα NGEU·
  • ανάπτυξη πρωτοτύπου εργαλείου με λειτουργίες προηγμένης εξόρυξης κειμένου και σημασιολογικής αναζήτησης για την παραγωγή του ίδιου του ΕΕΣ· και
  • υποστήριξη των ελεγκτών στην επιλογή των καλύτερων λύσεων από αυτές που υπάρχουν στις «υποδομές της επιστήμης των δεδομένων» που αναπτύχθηκαν το 2022 και καθιστούν δυνατή την επεξεργασία δεδομένων και την προηγμένη ανάλυση και απεικόνιση.

Παρακολουθώντας τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), ιδίως στον τομέα της δημιουργικής ΤΝ, η ομάδα DATA πραγματοποίησε ανάλυση των ευκαιριών και των προκλήσεων για το ΕΕΣ και το ελεγκτικό έργο μας. Στη συνέχεια, άρχισε να επεξεργάζεται πρόταση για στρατηγική σχετικά με τη χρήση της ΤΝ στην ελεγκτική διαδικασία.

Καινοτομία

Μια νέα προσέγγιση άρχισε να εφαρμόζεται ως προς την καινοτομία, η οποία βασίζεται σε ένα νέο είδος έργων, τα «μικρά καινοτόμα έργα» (Short Innovation Projects, SIP), καθώς και στη δημιουργία ενός εργαστηρίου καινοτομίας που θα εστιάζει στη δοκιμή νέων τεχνολογιών. Τα SIP ξεκινούν συνήθως από χρήστες που επιθυμούν να δοκιμάσουν στην πράξη νέο εργαλείο ή νέα τεχνολογία, ενώ η υπηρεσία της πληροφορικής ορίζει έναν υπεύθυνο έργου που συνοδεύει τον χρήστη μεριμνώντας για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία και τη διακυβέρνηση ΤΠ. Τα πρώτα SIP αφορούν τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τον έλεγχο και τη δοκιμή εργαλείων της αγοράς για τη διαχείριση του ελέγχου, τα οποία θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το ASSYST, και τη χρήση δημιουργικής ΤΝ.

Παράλληλα, προς υποστήριξη της προαναφερόμενης στρατηγικής του ΕΕΣ για την ΤΝ, ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός διεπιστημονικού κέντρου ικανοτήτων στον τομέα της ΤΝ.

Το ΕΕΣ συνέχισε να συμμετέχει ενεργά στην ομάδα αναδυόμενης τεχνολογίας της διοργανικής επιτροπής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, εστιάζοντας το 2023 στις εργασίες με αντικείμενο την ΤΝ.

Οπτική επικοινωνία

Βελτίωση της προσβασιμότητας
των προϊόντων μας

Η χρήση ελκυστικών γραφικών και η απεικόνιση δεδομένων αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασής μας με τα ενδιαφερόμενα μέρη και της προσέγγισης των πολιτών της ΕΕ. Το 2023, η ομάδα γραφικού σχεδιασμού στο τμήμα επικοινωνίας του ΕΕΣ συνέχισε να παρέχει άμεση υποστήριξη στα κλιμάκια ελέγχου, αναπτύσσοντας πληροφοριογραφήματα και εικόνες προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους και εναρμονισμένες με την οπτική ταυτότητα του ΕΕΣ.

Η χρήση γραφικών στην επικοινωνία μας έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην προβολή, την κατανόηση και, κατά συνέπεια, στην πρόσβαση των πολιτών και των ενδιαφερόμενων στα αποτελέσματα των ελεγκτικών εργασιών μας, προσδίδοντας μεγαλύτερη αξία στο έργο μας και ενισχύοντας τον αντίκτυπο των εκθέσεών μας. Η εγκαινίαση του νέου ιστότοπού μας τον Απρίλιο του 2023, με την εκσυγχρονισμένη μορφή και τις βελτιωμένες λειτουργίες, ενδυναμώνει περαιτέρω αυτή την προσπάθεια.

Ελεγκτική μεθοδολογία

AWARE

Η εσωτερική ψηφιακή πλατφόρμα AWARE (Accessible Web-based Audit Resource) παρουσιάζει τη ελεγκτική μεθοδολογία μας και τη σχετική καθοδήγηση. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στον ιστότοπό μας. Παρέχει στο κοινό ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης στην ελεγκτική μεθοδολογία μας.

Επαγγελματική επιμόρφωση

2023: υπερκαλύφθηκαν οι τιμές-στόχος
αναφορικά με την επαγγελματική
επιμόρφωση

Το 2023, υπερκαλύψαμε για άλλη μία φορά την τιμή-στόχο όσον αφορά την επαγγελματική επιμόρφωση των πέντε ημερών μη γλωσσικής επιμόρφωσης ετησίως για τους ελεγκτές και τις ελέγκτριες, η οποία ορίστηκε βάσει των συστάσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λογιστών, και των δύο ημερών για τους λοιπούς υπαλλήλους.

Οι ελεγκτές και οι ελέγκτριές μας παρακολούθησαν κατά μέσο όρο 6,7 ημέρες μη γλωσσικής επιμόρφωσης (έναντι 6,9 το 2022 και 8,5 το 2021), από τις οποίες 4,5 ημέρες αφορούσαν επιμορφώσεις σε θέματα σχετικά με τις βασικές τους δραστηριότητες (ήτοι με τον έλεγχο). Ο μέσος όρος για τους λοιπούς και τις λοιπές υπαλλήλους ήταν 3,0 ημέρες επιμόρφωσης (έναντι 3,6 το 2022 και 4,2 το 2021). Όπως και το 2022, η ελαφρά μείωση από έτος σε έτος που παρουσιάζουν αμφότεροι οι δείκτες μπορεί να αποδοθεί στη σταδιακή επανέναρξη των επιμορφώσεων σε αίθουσα διδασκαλίας / με φυσική παρουσία, οι οποίες προσφέρουν μεν καλύτερη μαθησιακή εμπειρία, αλλά σημαίνουν εξ ορισμού μικρότερη χωρητικότητα σε σχέση με τις διαδικτυακές επιλογές.

Εξειδικευμένα μαθήματα
για ελεγκτές/ελέγκτριες

Η ομάδα της Επαγγελματικής Επιμόρφωσης επιδιώκει πάντα να προσφέρει στο προσωπικό μαθήματα υψηλής ποιότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιμόρφωση που αφορά τις βασικές δραστηριότητες του οργάνου (δηλαδή τον έλεγχο). Μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση των γνώσεων σχετικά με τους τομείς ή/και τις πολιτικές της ΕΕ που ελέγχουμε, σε συνεργασία με τα Τμήματα ελέγχου του οργάνου. Το 2023, διοργανώσαμε, για όλα τα Τμήματα ελέγχου, μαθήματα σε διάφορους τομείς πολιτικής, που αφορούσαν θέματα στα οποία είχε αποφασιστεί ότι έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην αρχή του έτους.

Συνεχίσαμε επίσης την επιμόρφωση των υπαλλήλων μας σχετικά με το NextGenerationEU (NGEU) και τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ). Στα μαθήματα αυτά συγκαταλεγόταν και το εμβληματικό διήμερο επιμορφωτικό πρόγραμμα σχετικά με τον ΜΑΑ, το οποίο διοργανώνουμε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης. Επιπλέον, διοργανώσαμε μαθήματα σχετικά με τους κινδύνους, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που κρύβει ο ΜΑΑ, καθώς και σχετικές ομιλίες από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι εξέθεσαν τις απόψεις τους για ζητήματα που αφορούσαν τον μηχανισμό.

Τον Ιούνιο του 2023, επικαιροποιήσαμε το πρόγραμμα επιμόρφωσης σχετικά με τη χρήση δεδομένων και τεχνολογίας στον τομέα του ελέγχου. Στο τέλος Νοεμβρίου, διοργανώσαμε πιλοτικό εισαγωγικό μάθημα στην τεχνητή νοημοσύνη. Ήταν το πρώτο μιας σειράς τέτοιων μαθημάτων που θα ακολουθήσουν το 2024.

Νέο πλαίσιο ικανοτήτων
για το ελεγκτικό προσωπικό

Τον Φεβρουάριο του 2023, ξεκινήσαμε την υλοποίηση έργου με σκοπό τον καθορισμό νέου πλαισίου ικανοτήτων για το ελεγκτικό προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό θα περιγράφονται οι ικανότητες που πρέπει διαθέτουν οι υπάλληλοι, άνδρες και γυναίκες, που ασχολούνται με τα διάφορα είδη ελέγχων, χρηματοοικονομικούς, συμμόρφωσης και επιδόσεων, και οι οποίες θεωρούνται θεμελιώδεις για την επιτυχή εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Το πλαίσιο βασίζεται στις οδηγίες του INTOSAI και στα σχόλια που λάβαμε από 15 ανώτατα όργανα ελέγχου, των οποίων τη γνώμη ζητήσαμε. Το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024. Το πλαίσιο θα αποτελεί τη βάση για την εκτίμηση των αναγκών των υπαλλήλων σε επιμόρφωση και ανάπτυξη, καθώς και για τη διάρθρωση των προσφερόμενων επιμορφωτικών μαθημάτων αναφορικά με τις βασικές δραστηριότητες του ΕΕΣ με γνώμονα τις σημαντικότερες ικανότητες.

Μετάφραση

Το 2023, μεταφράσαμε και αναθεωρήσαμε άνω των 208 000 σελίδων (203 700 το 2022), εκ των οποίων οι 12 900 ανατέθηκαν σε εξωτερικούς συνεργάτες. Για τον εξορθολογισμό της μεταφραστικής διαδικασίας, οι γλωσσικές ομάδες χρησιμοποιούν τόσο εργαλεία μετάφρασης με τη βοήθεια υπολογιστή όσο και τεχνολογίες μηχανικής μετάφρασης. Επεξεργαστήκαμε προς δημοσίευση 52 έγγραφα εφαρμόζοντας και ελέγχοντας την τήρηση των προτύπων σύνταξης και οπτικής ταυτότητας του ΕΕΣ. Οι μεταφραστές και οι μεταφράστριές μας συμμετείχαν επίσης στις δραστηριότητες ελέγχου του οργάνου μας, παρέχοντας γλωσσική υποστήριξη στο πλαίσιο επισκέψεων ελέγχου και διαδικτυακών ή υβριδικών συνεδριάσεων, καθώς και κατά τη σύνταξη εκθέσεων, διασφαλίζοντας τη γλωσσική σαφήνεια. Επιπλέον, συμμετείχαν σε εργασίες που είχαν να κάνουν με την επικοινωνία, παρέχοντας γλωσσικές συμβουλές και βελτιώνοντας την ποιότητα με την προσαρμογή των μηνυμάτων στο κοινό-στόχο, παραδείγματος χάριν μέσω της πολιτισμικής προσαρμογής.

Κυβερνοασφάλεια

Κυβερνοασφάλεια:
διαρκώς εντεινόμενες απειλές

Την ασφάλεια των υπηρεσιών ΤΠ εγγυάται η ομάδα για την ασφάλεια ΤΠ του ΕΕΣ. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την υποστήριξη της CERT-EΕ, της διοργανικής ομάδας αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική. Η υποστήριξη αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη για την αντιμετώπιση του κυβερνοπεριστατικού που συνέβη τον Ιούλιο του 2023, όταν δεν μπορούσε πλέον να εξασφαλιστεί το απαραβίαστο μίας των πυλών μας. Παρόλα αυτά, από περαιτέρω έρευνες αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε παραβίαση δεδομένων, ούτε άλλων συστημάτων.

Η εφαρμογή του σχεδίου κυβερνοασφάλειας 2022‑2024 σημείωσε πρόοδο, με πολλές δράσεις να έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή να βρίσκονται σε εξέλιξη. Μία από τις πλέον χρήσιμες δράσεις που ολοκληρώθηκαν ήταν η αντικατάσταση της λύσης VPN από την τεχνολογία πρόσβασης εξ αποστάσεως Zero-Trust.

Το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» συνέχισε να είναι η κυρίαρχη κυβερνοαπειλή. Το ΕΕΣ ενίσχυσε τις λύσεις ασφάλειας του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει καλύτερα τα κακόβουλα μηνύματα.

Το 2023, πραγματοποιήθηκαν αρκετές εκστρατείες προσομοίωσης ηλεκτρονικού «ψαρέματος», συμπεριλαμβανομένης μίας σε διοργανικό επίπεδο υπό την καθοδήγηση του ΕΕΣ. Καταγράφηκε αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων του ΕΕΣ που αναγνώρισαν και ανέφεραν τα μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος», ενώ αρχίσαμε επίσης να χρησιμοποιούμε ένα νέο εργαλείο που μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε στοχευμένες εκστρατείες προσομοίωσης ηλεκτρονικού «ψαρέματος».

Η αύξηση της ευαισθητοποίησης ως προς την κυβερνοασφάλεια παρέμεινε ένας από τους κύριους στόχους της ομάδας ISO. Επιπλέον των παραδοσιακών μορφών επικοινωνίας όπως τα επιμορφωτικά μαθήματα και τα ενημερωτικά δελτία, δημοσιεύθηκαν διάφορα βίντεο εν είδει συνέντευξης, καθώς αποδείχθηκε ότι συνιστούν αποτελεσματική και σύγχρονη επικοινωνιακή τεχνική.

Το ΕΕΣ ολοκλήρωσε επίσης την ένταξή του στο SECABC, ένα σύστημα που φιλοξενείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διευκολύνει την ανταλλαγή κρυπτογραφημένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ.

Ως περαιτέρω δράσεις αναφέρονται επίσης η ενεργοποίηση της επιλογής «do not forward» («χωρίς προώθηση») στο Outlook και η απαγόρευση της εφαρμογής TikTok.

Τέλος, το ΕΕΣ ασχολήθηκε ενεργά με την κατάρτιση των νέων διοργανικών κανόνων για την κυβερνοασφάλειας και ήδη εφαρμόζει πολλές από τις διατάξεις τους.

Κτίρια

Ένας συμπεριληπτικός, ασφαλής και
φιλικός προς το περιβάλλον
εργασιακός χώρος

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένας καλός εργασιακός χώρος είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του ΕΕΣ. Ο άμεσος αντίκτυπος στην ευεξία του προσωπικού είναι ένας από τους παράγοντες που καθιστούν το ΕΕΣ ελκυστικό εργοδότη.

Όραμά μας είναι να διαμορφώσουμε έναν βιώσιμο εργασιακό χώρο, όπου το σύνολο των υπαλλήλων θα έχει πρόσβαση σε ένα συνεργατικό, προσανατολισμένο στην ευεξία, ασφαλές, συμπεριληπτικό και περιβαλλοντικά φιλικό εργασιακό περιβάλλον.

Αυτή τη στιγμή έχουμε στην ιδιοκτησία μας τρία κτίρια στην περιοχή Kirchberg στο Λουξεμβούργο (κτίρια «K1», «K2» και «K3»), τα οποία λειτουργούν ως ενιαία, ολοκληρωμένη τεχνική οντότητα. Επίσης, μισθώνουμε χώρο γραφείων στο Λουξεμβούργο, για τη στέγαση του κέντρου αποκατάστασης σε περίπτωση καταστροφής.

Περιβαλλοντική διαχείριση

Ως θεσμικό όργανο της ΕΕ, έχουμε καθήκον να εφαρμόζουμε την αρχή της χρηστής περιβαλλοντικής διαχείρισης σε όλες τις δραστηριότητές μας. Ως εκ τούτου, έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να περιορίζουμε διαρκώς τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του οργάνου. Κάθε χρόνο, παρακολουθούμε και αναλύουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προκαλούν οι δραστηριότητές μας.

Το ΕΕΣ είναι υπερήφανο για την πιστοποίηση που έχει λάβει στο πλαίσιο του συστήματος οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου (Eco-Management and Audit Scheme, EMAS). Εφαρμόζουμε επιτυχώς ένα σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνο προς το EMAS και συμμορφωνόμαστε πλήρως με τις απαιτήσεις πιστοποίησης του προτύπου ISO 14001:2015.

Μετά την επιτυχή ανανέωση της πιστοποίησης EMAS μέχρι το 2025, τον Οκτώβριο του 2023 έλαβε χώρα η ετήσια εξωτερική επαλήθευση EMAS. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά: δεν προέκυψαν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, ενώ εντοπίστηκαν πολλές ορθές πρακτικές,

Τέλος, εγκρίθηκε νέο σχέδιο δράσης EMAS για την περίοδο 2023‑2025.

Αντιμετώπιση της ενεργειακής
κρίσης

Το ΕΕΣ έλαβε διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ακολουθώντας το σχέδιο «Εξοικονόμηση αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα» της Επιτροπής και του Συμβουλίου. Την περίοδο 2022‑2023 επιτύχαμε μείωση κατά 21 % σε σχέση με τη μέση κατανάλωση της προηγούμενης πενταετίας.

Το ΕΕΣ εξακολουθεί να λαμβάνει υπόψη τη σύσταση της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου για περιορισμό στους 20°C της θερμοκρασίας των κτιρίων υπό τη διαχείριση δημόσιων αρχών.

Μετά τον ενεργειακό έλεγχο των κτιρίων του ΕΕΣ το 2022, λάβαμε τα απαιτούμενα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίριά μας, όπως τα διάφορα μέτρα που εφαρμόσαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023, όταν αυξήσαμε τη θερμοκρασία στους κλιματιζόμενους χώρους, απενεργοποιήσαμε τα συστήματα αερισμού και ψύξης σε ορισμένα σημεία των κτιρίων και μειώσαμε τον φωτισμό στον ελάχιστο επιβαλλόμενο για λόγους ασφάλειας στους διαδρόμους και στα κλιμακοστάσια του Κ1 και του Κ2.

Χάρτης πορείας για τη μείωση των εκπομπών
μέχρι το 2030

Το 2022, πραγματοποιήθηκε μελέτη σχετικά με τη δυνατότητα μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου του ΕΕΣ. Η εκτίμηση των πιθανών μειώσεων των εκπομπών βασίστηκε στους ετήσιους υπολογισμούς του αποτυπώματος άνθρακα και στις ιδέες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διαβούλευση με όλες τις υπηρεσίες και το προσωπικό του ΕΕΣ που έλαβε χώρα την άνοιξη του 2022. Οι ομάδες που ασχολήθηκαν με το ζήτημα αυτό κατέγραψαν και αξιολόγησαν 371 ιδέες για τη μείωση των εκπομπών και κατέληξαν σε τρεις χάρτες πορείας. Σε συνέχεια αυτού του προβληματισμού, εγκρίναμε νέο περιβαλλοντικό πρόγραμμα για την περίοδο 2023‑2025.

Έκθεση για τη βιωσιμότητα

Το 2023, δημοσιεύσαμε τη δεύτερη έκθεση για τη βιωσιμότητα του ΕΕΣ, η οποία αφορούσε το 2022. Η κατάρτιση εκθέσεων για τη βιωσιμότητα σημαίνει την αξιολόγηση, τη μέτρηση και την αναφορά στοιχείων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το όργανο αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται τον φυσικό αντίκτυπό του στην οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Στην έκθεσή μας παρουσιάζουμε συνοπτικά τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων μας. Αναφέρουμε επίσης με ποιον τρόπο εξετάζουμε, στο πλαίσιο των ελέγχων μας, κατά πόσον τα ενωσιακά κονδύλια υποστηρίζουν τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της οργανωτικής μας δομής και του τρόπου διοικητικής λειτουργίας του οργάνου μας για την εκπλήρωση της αποστολής αυτής.

Η έκθεση για τη βιωσιμότητα για το 2023 προσαρτάται ως παράρτημα στην παρούσα έκθεση.

Εισαγωγή

01 Στο παρόν παράρτημα περιγράφουμε τις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλλουμε προκειμένου να λειτουργούμε, ως θεσμικό όργανο, βάσει των αρχών της βιωσιμότητας. Για την επιλογή του περιεχομένου, αντλήσαμε έμπνευση από τα πρότυπα της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τους Απολογισμούς1, τα οποία προσαρμόσαμε στο δικό μας πλαίσιο και στα χαρακτηριστικά μας ως δημόσιου οργανισμού. Στο παρόν περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο των εργασιών μας, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο.

02 Πρόκειται για την τρίτη φορά που παρουσιάζουμε στοιχεία για τη βιωσιμότητα. Η πρώτη έκθεση για το 2021 είναι διαθέσιμη εδώ και η δεύτερη, για το 2022, εδώ. Σας καλούμε να διαβάσετε τις δύο προηγούμενες εκθέσεις συμπληρωματικά προς την έκθεση για το 2023.

03 Κατά την κατάρτιση του παρόντος εγγράφου, ορισμένα στοιχεία —ιδίως σε σχέση με την ανάλωση πόρων— δεν ήταν ακόμη διαθέσιμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, βασιστήκαμε στα αριθμητικά στοιχεία για το 2022.

04 Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες και τις εκθέσεις ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπό μας: www.eca.europa.eu. Μπορείτε επίσης:

  • να μας ακολουθήσετε στο X (πρώην Twitter)
  • να επισκεφθείτε τη σελίδα μας στο LinkedIn και στο Facebook
  • να παρακολουθήσετε τα βίντεό μας στο YouTube

1 Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τους Απολογισμούς (Global Reporting Initiative, GRI) είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία καταρτίζει και διαθέτει δωρεάν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αναφορά στοιχείων για τη βιωσιμότητα, προκειμένου να διευκολύνει τις εταιρείες και τους οργανισμούς στην παρουσίαση στοιχείων σχετικά με τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδόσεις τους και τις επιδόσεις τους από άποψη διακυβέρνησης. Το πλαίσιο που έχει ορίσει για την αναφορά στοιχείων για τη βιωσιμότητα βοηθά τις εταιρείες να εντοπίζουν, να συγκεντρώνουν και να παρουσιάζουν τις εν λόγω πληροφορίες με σαφή και συγκρίσιμο τρόπο.

Οικονομικά πρότυπα

Οικονομικές επιδόσεις

05 Οι δημοσιονομικές διατάξεις που διέπουν το ΕΕΣ καθορίζονται στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης2. Το 2023, ο προϋπολογισμός του οργάνου ήταν 175,1 εκατομμύρια ευρώ (έναντι 162,1 εκατομμυρίων ευρώ το 2022), με το ποσοστό εκτέλεσής του να ανέρχεται σε 98 % (έναντι 98,5 % το 2022 και 97 % το 2021). Ο προϋπολογισμός μας αντιστοιχεί στο 1,5 % περίπου των συνολικών διοικητικών δαπανών της ΕΕ (ήτοι σε λιγότερο από το 0,1 % των δαπανών της ΕΕ συνολικά).

06 Οι ετήσιοι λογαριασμοί μας καταρτίζονται από τον υπόλογο του ΕΕΣ και ελέγχονται ετησίως από εξωτερικό ελεγκτή. Αφού ελεγχθούν, οι ετήσιοι λογαριασμοί διαβιβάζονται, μαζί με τις εκθέσεις του εξωτερικού ελεγκτή, προς ενοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

07 Στην ετήσια έκθεσή μας σχετικά με τη διαχείριση του προϋπολογισμού και τη χρηματοοικονομική διαχείριση, γίνεται επισκόπηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού μας και αναλύονται τα γεγονότα που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις εργασίες μας. Η έκθεση αυτή διαβιβάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

2 Άρθρα 310 έως 325.

Οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών από τη σκοπιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

08 Η συμβολή του ΕΕΣ, ως ανώτατου οργάνου ελέγχου, στην επίτευξη των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών, μέσω των ελέγχων που διενεργεί, είναι πολύτιμη. Στο πλαίσιο που ορίζουν η εντολή και οι προτεραιότητες του ΕΕΣ, παρακολουθούμε την υλοποίηση, καταγράφουμε τη σημειούμενη πρόοδο και εντοπίζουμε τομείς που χρήζουν βελτίωσης για το σύνολο των ΣΒΑ.

09 Μολονότι δεν έχουμε διενεργήσει ελέγχους εστιασμένους αποκλειστικά στην πορεία υλοποίησης των ΣΒΑ, έχουμε δημοσιεύσει σειρά εκθέσεων για θέματα που άπτονται ενός ή περισσότερων από αυτούς. Το 2023, δημοσιεύσαμε 35 ειδικές εκθέσεις και επισκοπήσεις, το 89 % των οποίων (έναντι 62 % το 2022) κάλυπτε θέματα που παρουσιάζουν συνάφεια με την επίτευξη των ΣΒΑ των Ηνωμένων Εθνών. Στον κατωτέρω πίνακα παρουσιάζεται συνοπτικά η σύνδεση μεταξύ των εκθέσεών μας και των ΣΒΑ. Τακτικά επικαιροποιούμενες πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα αυτό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πίνακας 1 – Εκθέσεις που δημοσίευσε το ΕΕΣ το 2023 με περιεχόμενο συναφές με τους ΣΒΑ των Ηνωμένων Εθνών

Έκθεση Σχετικός/-οί ΣΒΑ
Ειδική έκθεση 01/2023: «Εργαλεία για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων εντός της ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας COVID‑19 - Εύστοχες πρωτοβουλίες, από τις οποίες άλλες είχαν επιτυχία και άλλες περιορισμένη χρήση». ά.α.
Ειδική έκθεση 02/2023: «Προσαρμογή των κανόνων της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID‑19 - Μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση των κονδυλίων, χρήζει ωστόσο μελέτης η χρήση της πολιτικής συνοχής ως εργαλείου αντιμετώπισης κρίσεων».
Ειδική έκθεση 03/2023: «Ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - Η περίπλοκη νομική αρχιτεκτονική, οι καθυστερήσεις, οι αδυναμίες της διακυβέρνησης και η ελλιπής εποπτεία της αγοράς δεν επιτρέπουν την πλήρη επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου».
Ειδική έκθεση 04/2023: «Παγκόσμια Συμμαχία για την κλιματική αλλαγή(+) – Τα επιτεύγματα υπολείπονταν των φιλοδοξιών».
Ειδική έκθεση 05/2023: «Χρηματοδοτικό τοπίο της ΕΕ – Ανομοιογενές σύνολο που απαιτεί περαιτέρω απλούστευση και υποχρέωση λογοδοσίας». ά.α.
Ειδική έκθεση 06/2023: «Συγκρούσεις συμφερόντων στις δαπάνες της ΕΕ για τη συνοχή και τη γεωργία – Υπάρχει σχετικό πλαίσιο, όπως όμως και ελλείψεις στα μέτρα που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και τον εντοπισμό τους».
Ειδική έκθεση 07/2023: «Σχεδιασμός του συστήματος δικλίδων της Επιτροπής για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Το νέο μοντέλο εφαρμογής εξακολουθεί να εμφανίζει ελλείψεις στη διασφάλιση και τη λογοδοσία σε επίπεδο ΕΕ, παρά τις προβλεπόμενες εκτενείς εργασίες».
Ειδική έκθεση 08/2023: «Διατροπικές εμπορευματικές μεταφορές – Αργεί ακόμη η ΕΕ να στρέψει τις εμπορευματικές μεταφορές μακριά από τα οδικά δίκτυα».
Ειδική έκθεση 09/2023: «Διασφάλιση των αλυσίδων εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων κατά την πανδημία COVID‑19 – Ταχεία η αντίδραση της ΕΕ αλλά ανεπαρκώς στοχευμένη από τα κράτη μέλη».
Ειδική έκθεση 10/2023: «Προπαρασκευαστική ενέργεια για την έρευνα στον τομέα της άμυνας – Αντλήθηκαν ορισμένα διδάγματα, αλλά η αξία της ως πεδίου δοκιμών για την αύξηση των αμυντικών δαπανών της ΕΕ ήταν μειωμένη λόγω χρονικών περιορισμών και περιορισμένων αποτελεσμάτων».
Ειδική έκθεση 11/2023: «Στήριξη της ΕΕ για την ψηφιοποίηση των σχολείων – Σημαντικές οι επενδύσεις, αλλά χωρίς στρατηγικό όραμα για την αξιοποίηση της χρηματοδότησης της ΕΕ από πλευράς των κρατών μελών».
Ειδική έκθεση 12/2023: «Εποπτεία του πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών από την ΕΕ – Η ΕΚΤ ενέτεινε τις προσπάθειές της, χρειάζεται ωστόσο να γίνουν περισσότερα για να αυξηθεί η βεβαιότητα ότι η διαχείριση και η κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου είναι αποτελεσματικές».
Ειδική έκθεση 13/2023: «Εγκεκριμένοι οικονομικοί φορείς – Άρτιο τελωνειακό πρόγραμμα με αναξιοποίητο δυναμικό και ανομοιόμορφη εφαρμογή».
Ειδική έκθεση 14/2023: «Προγραμματισμός του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας – Παγκόσμια Ευρώπη: Διεξοδικά προγράμματα με ελλείψεις ωστόσο στη μεθοδολογία για την κατανομή της χρηματοδότησης και την παρακολούθηση του αντικτύπου».
Ειδική έκθεση 15/2023: «Η βιομηχανική πολιτική της ΕΕ για τις μπαταρίες – Ανάγκη για νέα στρατηγική ώθηση».
Ειδική έκθεση 16/2023: «Η διαχείριση του χρέους του NGEU από την Επιτροπή – Ενθαρρυντική αρχή, απαιτείται όμως περαιτέρω ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες πρακτικές».
Ειδική έκθεση 17/2023: «Κυκλική οικονομία – Αργός ο ρυθμός μετάβασης των κρατών μελών παρά τη δράση της ΕΕ».
Ειδική έκθεση 18/2023: «Στόχοι της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια – Επιτυχία με τους στόχους για το 2020, αλλά πολλές οι επιφυλάξεις για την επάρκεια των δράσεων που θα εξασφαλίσουν τους στόχους για το 2030».
Ειδική έκθεση 19/2023: «Προσπάθειες της ΕΕ για βιώσιμη διαχείριση του εδάφους – Πρότυπα χωρίς ιδιαίτερες φιλοδοξίες και μέτρα με ελλιπή στόχευση».
Ειδική έκθεση 20/2023: «Υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία – Περιορισμένος ο πρακτικός αντίκτυπος της δράσης της ΕΕ».
Ειδική έκθεση 21/2023: «Πρωτοβουλία Spotlight για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών – Μεγάλες οι φιλοδοξίες, περιορισμένος μέχρι στιγμής ο αντίκτυπος».
Ειδική έκθεση 22/2023: «Ενέργεια από υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ – Φιλόδοξα τα σχέδια για την ανάπτυξη του κλάδου, στοίχημα όμως η βιωσιμότητα».
Ειδική έκθεση 23/2023: «Αναδιάρθρωση και φύτευση αμπελώνων στην ΕΕ – Ασαφής ο αντίκτυπος στην ανταγωνιστικότητα και περιορισμένη περιβαλλοντική φιλοδοξία».
Ειδική έκθεση 24/2023: «Έξυπνες πόλεις – Υπάρχουν απτές λύσεις, αλλά ο κατακερματισμός τους δυσκολεύει την ευρύτερη υιοθέτησή τους».
Ειδική έκθεση 25/2023: «Πολιτική της ΕΕ για την υδατοκαλλιέργεια – Στάσιμη παραγωγή και ασαφή αποτελέσματα, παρά την αυξημένη ενωσιακή χρηματοδότηση».
Ειδική έκθεση 26/2023: «Πλαίσιο παρακολούθησης των επιδόσεων του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας – Επαρκές για τη μέτρηση της προόδου εφαρμογής όχι όμως των επιδόσεων».
Ειδική έκθεση 27/2023: «Έλεγχος των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΕΕ – Παρά τα κάποια πρώτα βήματα, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί ως προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη». ά.α.
Ειδική έκθεση 28/2023: «Δημόσιες συμβάσεις στην ΕΕ – Λιγότερος ανταγωνισμός στις συμβάσεις έργων, αγαθών και υπηρεσιών τη δεκαετία μέχρι το 2021».
Ειδική έκθεση 29/2023: «Στήριξη της ΕΕ για βιώσιμα βιοκαύσιμα στις μεταφορές – Ασαφής η μελλοντική πορεία».
Επισκόπηση 01/2023: «Η χρηματοδότηση της ΕΕ μέσω της πολιτικής συνοχής και του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: συγκριτική ανάλυση». ά.α.
Επισκόπηση 02/2023: «Μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου όγκου επικίνδυνων αποβλήτων».
Επισκόπηση 03/2023: «Μεταφορά ζώντων ζώων στην ΕΕ: προκλήσεις και ευκαιρίες».
Επισκόπηση 04/2023: «Ψηφιοποίηση της διαχείρισης των κονδυλίων της ΕΕ».
Επισκόπηση 05/2023: «Μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ: Ευκαιρίες παρά τους κινδύνους και τις προκλήσεις».
Επισκόπηση 06/2023: «Η ετήσια έκθεση της Επιτροπής για τη διαχείριση και τις επιδόσεις του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2022».

Πρακτικές σύναψης συμβάσεων

10 Όλες οι πρακτικές του ΕΕΣ για τη σύναψη συμβάσεων υπόκεινται στον δημοσιονομικό κανονισμό3, ενώ για την αγορά αγαθών, υπηρεσιών ή έργων εφαρμόζουμε τις διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων που προβλέπονται σε αυτόν. Οι Γενικοί όροι για συμβάσεις προμηθειών, υπηρεσιών και έργων είναι ένα δημόσιο έγγραφο, διαθέσιμο στον ιστότοπο του ΕΕΣ, που καθορίζει τη συμβατική σχέση ανάμεσα στο ΕΕΣ και στους προμηθευτές, τους παρόχους υπηρεσιών και τους αναδόχους του.

11 Το 2023, το ΕΕΣ προμηθεύτηκε αγαθά και υπηρεσίες συνολικής αξίας 23 426 750,05 ευρώ (έναντι 5 512 853 ευρώ το 2022 και 15 215 515 ευρώ το 2021), εκ των οποίων τα 21 453 665,05 ευρώ αφορούσαν αγορές από τοπικούς προμηθευτές (έναντι 4 848 701 ευρώ το 2022 και 10 144 812 ευρώ το 2021). Το ποσοστό των δαπανών που καταβλήθηκαν σε τοπικούς προμηθευτές ανήλθε σε 91,58 % (έναντι 88 % το 2022 και 67 % το 2021).

12 Για λόγους διαφάνειας, δημοσιοποιούμε τις πρακτικές και τις διαδικασίες που εφαρμόζουμε για τη σύναψη συμβάσεων. Στη σχετική ιστοσελίδα του ΕΕΣ παρατίθεται κατάλογος με τις προσκλήσεις υποβολής προσφορών που αυτό δημοσιεύει, ο προγραμματισμός των συμβάσεων χαμηλής και μεσαίας αξίας, οι ετήσιες καταστάσεις των συμβάσεων και οι γενικοί όροι για συμβάσεις προμηθειών, υπηρεσιών και έργων του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

3 Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.

Καταπολέμηση της διαφθοράς

13 Αξιολογούμε πράξεις ως προς τον κίνδυνο διαφθοράς που πιθανώς ενέχουν, τις οποίες οφείλουμε να διακρίνουμε σε εξωτερικές και εσωτερικές. Ως «εξωτερικές πράξεις» νοούνται οι πράξεις ή συναλλαγές που εμπίπτουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ και τις οποίες ελέγχουμε στο πλαίσιο των ελεγκτικών εργασιών μας.

14 Ως ο εξωτερικός ελεγκτής της ΕΕ, το ΕΕΣ δεν έχει εντολή να διερευνά περιπτώσεις εικαζόμενης απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ. Ωστόσο, μολονότι η απάτη δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί με την εφαρμογή των συνήθων ελεγκτικών διαδικασιών, από τις ελεγκτικές εργασίες που πραγματοποιούμε προκύπτουν κάθε χρόνο αρκετές περιπτώσεις εικαζόμενης απάτης. Παραπέμπουμε τις περιπτώσεις αυτές στην OLAF, την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω μηχανισμών και διαύλων συνεργασίας που έχουν καθιερωθεί μεταξύ των δύο οργανισμών. Εάν κριθεί αναγκαίο, οι περιπτώσεις αυτές μπορούν επίσης να παραπεμφθούν ταυτόχρονα στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).

15 Το 2023 δεν παραπέμφθηκε καμία περίπτωση απάτης σε σχέση με εσωτερικές πράξεις.

16 Όσον αφορά τις επιμορφώσεις με προληπτικό χαρακτήρα, το 2023 διοργανώσαμε 24 μαθήματα επιμόρφωσης σχετικά με τις πολιτικές και τις διαδικασίες καταπολέμησης της διαφθοράς (έναντι 21 μαθημάτων το 2022 και 15 μαθημάτων το 2021), συνολικής διάρκειας 175 ωρών (έναντι 156 ωρών το 2022 και 76 ωρών το 2021).

17 Στα μαθήματα αυτά συμμετείχαν 1 069 άτομα4 (έναντι 612 ατόμων το 2022 και 1 011 το 2021). Δυνατότητα συμμετοχής είχαν όλοι οι υπάλληλοι του ΕΕΣ, συμπεριλαμβανομένων των Μελών του.

4 Ο αριθμός αυτός υποδεικνύει τον συνολικό αριθμό συμμετεχόντων.

Κοινωνικά πρότυπα

Απασχόληση

18 Για την επίτευξη των στόχων του ετήσιου προγράμματος εργασίας του, το ΕΕΣ στηρίζεται στις δεξιότητες των υπαλλήλων του και στον ζήλο που αυτοί επιδεικνύουν. Για τον λόγο αυτό, η πρόσληψη των κατάλληλων ατόμων την κατάλληλη στιγμή αποτελεί βασική μας προτεραιότητα, και οι πολιτικές για την αφοσίωση του προσωπικού έχουν ζωτική σημασία. Στον πίνακα 2 παρουσιάζεται η κατάσταση της στελέχωσης στο τέλος του 2023, ανά εθνικότητα και τύπο υπαλλήλου:

Πίνακας 2 – Προσωπικό του ΕΕΣ (κατάσταση στις 31.12.2023)5

Χώρα Μόνιμοι υπάλληλοι Έκτακτοι υπάλληλοι Συμβασιούχοι υπάλληλοι ΑΕΕ Σύνολο υπαλλήλων
Αυστρία 7 5   1 13
Βέλγιο 44 7 9   60
Βουλγαρία 28 7     35
Κροατία 3 6 2 1 12
Κύπρος 4 4 1   9
Τσεχία 26 4 1 1 32
Δανία 6 4     10
Εσθονία 9 4 1   14
Φινλανδία 13 5   1 19
Γαλλία 79 24 18 3 124
Γερμανία 63 14 2   79
Ελλάδα 36 18 6 3 63
Ουγγαρία 24 6 2   32
Ιρλανδία 10 8 1   19
Iταλία 52 13 7   72
Λετονία 10 5 1 1 17
Λιθουανία 14 5 5   24
Λουξεμβούργο 3 4 5 1 13
Μάλτα 5 6     11
Κάτω Χώρες 8 4     12
Πολωνία 52 7 4 2 65
Πορτογαλία 26 9 9   44
Ρουμανία 46 9 2 2 59
Σλοβακία 9 3   3 15
Σλοβενία 10 6 3   19
Ισπανία 44 11 7 1 63
Σουηδία 13 2   1 16
Ουκρανία   1   5 6
Ηνωμένο Βασίλειο 9 3     12
Σύνολο 653 204 86 26 969

Πηγή: ΕΕΣ.

Στο τέλος του 2023, το ΕΕΣ απασχολούσε 969 υπαλλήλους6 (έναντι 954 το 2022), το 67,4 % των οποίων είναι μόνιμοι (έναντι 68,2 % το 2022). Το προσωπικό του ΕΕΣ προέρχεται από το σύνολο των 27 κρατών μελών της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Για πληροφορίες σχετικά με τις προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν το 2023, ανατρέξτε στην ενότητα «Προσλήψεις» του κύριου μέρους του παρόντος εγγράφου.

19 Για στατιστικά στοιχεία σχετικά με την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στο ΕΕΣ, σας παραπέμπουμε στην ενότητα «Ισότητα ευκαιριών» του κύριου εγγράφου.

20 Την 1η Ιανουαρίου 2022, το ΕΕΣ ενέκρινε ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, με το οποίο εισήγαγε μια ευέλικτη προσέγγιση του χρόνου εργασίας, ως βασική συνιστώσα της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων. Έκτοτε, το ελαστικό ωράριο εργασίας αποτελεί την προεπιλεγείσα ρύθμιση εργασίας, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να βελτιώσουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, χωρίς να παραβλέπονται οι ανάγκες της υπηρεσίας. Ταυτόχρονα, η ρύθμιση αυτή συμβάλλει θετικά στην ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων και στην οργανωτική αποδοτικότητα.

21 Το ΕΕΣ συμμετέχει σε μια πρωτοβουλία υψηλού επιπέδου, που δρομολογήθηκε από τον Επίτροπο Johannes Hahn, προκειμένου να καταστεί το Λουξεμβούργο ελκυστικότερος τόπος εργασίας. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων από το σύνολο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ με έδρα στο Λουξεμβούργο. Τα θεσμικά όργανα συμφώνησαν να συστήσουν τέσσερις ομάδες εργασίας, με σκοπό να εργαστούν για την ανάπτυξη 12 συγκεκριμένων δράσεων. Μία εξ αυτών τελεί υπό την προεδρία της Διευθύντριας ανθρωπίνων πόρων του ΕΕΣ και χωρίζεται σε δύο επιμέρους ομάδες εργασίας: μία που ασχολείται με την από κοινού διοργανική επικοινωνία και μια άλλη, υπό την καθοδήγηση του ΕΕΣ, που έχει ως στόχο να προωθήσει τις σχέσεις με την ευρωπαϊκή πανεπιστημιακή κοινότητα, γνωστή και ως «δίκτυο REA» (Relations with academia).

5 Στον πίνακα παρουσιάζεται ο πραγματικός αριθμός των υπαλλήλων που απασχολούνταν στο ΕΕΣ στις 31 Δεκεμβρίου 2023 (857 μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι, 26 αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες και 86 συμβασιούχοι υπάλληλοι). Δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τα 25 Μέλη του οργάνου. Επίσης, ο αριθμός των μόνιμων και έκτακτων θέσεων (που παρουσιάζονται στη σ. 50 του κύριου εγγράφου) είναι μεγαλύτερος από τον προαναφερόμενο (882 θέσεις), καθώς περιλαμβάνει κενές θέσεις στο τέλος του 2023.

6 Δεν περιλαμβάνονται τα 25 Μέλη του ΕΕΣ.

Ισότητα ευκαιριών, διαφορετικότητα και συμπερίληψη

22 Το ΕΕΣ, ως εργοδότης, εφαρμόζει πολιτική ίσων ευκαιριών και έχει αναλάβει τη δέσμευση να προσφέρει στους υπαλλήλους του, σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα του οργάνου, ίσες ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Η αρχή των ίσων ευκαιριών κατοχυρώνεται στο άρθρο 1 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, το οποίο απαγορεύει τις διακρίσεις για οποιονδήποτε λόγο. Η αρχή αυτή προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πλήρη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στον χώρο εργασίας.

23 Το 2023, το ΕΕΣ συνέχισε να εφαρμόζει ενεργά την πολιτική του για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη (Δ&Σ), η οποία δρομολογήθηκε το 2021. Στο πλαίσιο αυτής, μεταξύ άλλων, δημοσιεύθηκαν εσωτερικά επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές για το προσωπικό σχετικά με την ισότητα ευκαιριών, διάφορες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος με σκοπό τον διορισμό διαμεσολαβητών/διαμεσολαβητριών και εμπιστευτικών συμβούλων, προερχόμενων από το ΕΕΣ αλλά και εξωτερικών, καθώς και επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την επιστροφή στην εργασία έπειτα από μακροχρόνια αναρρωτική άδεια. Από τις αρχές του 2023, το ΕΕΣ έχει επίσης καθιερώσει για τους υπαλλήλους την πρωτοβουλία «Πρώτες βοήθειες στον τομέα της ψυχικής υγείας».

24 Επίσης, το 2023 το ΕΕΣ προσχώρησε στο δίκτυο International Dual Career Network (IDCN), στο παράρτημα του Λουξεμβούργου, έναν παγκόσμιο οργανισμό που σκοπό έχει την υποστήριξη της επαγγελματικής εξέλιξης και της ευημερίας των συντρόφων και των συζύγων υπαλλήλων εργαζόμενων στο Λουξεμβούργο. Το IDCN προσφέρει πλήθος υπηρεσιών, από χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την τοπική αγορά εργασίας μέχρι βοήθεια για τη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, εκδηλώσεις δικτύωσης και πρόσβαση σε δίκτυα τοπικών επιχειρήσεων μέσω άλλων μελών του. Μέλη του IDCN μπορούν να γίνουν οι σύντροφοι και οι σύζυγοι των υπαλλήλων του ΕΕΣ που είναι εγκατεστημένοι/-ες στο Λουξεμβούργο.

25 Την ίδια χρονιά, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, σε αναγνώριση της Εβδομάδας ευαισθητοποίησης σχετικά με τις αναπηρίες που διοργάνωσε το ΕΕΣ, πρότεινε το όργανό μας για το βραβείο χρηστής διοίκησης (στην κατηγορία «Αριστεία στην πολυμορφία και την ένταξη»). Με το βραβείο χρηστής διοίκησης που απονέμεται από την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια αναγνωρίζεται η δράση των οργάνων της ΕΕ με ορατό και άμεσο θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Στόχος είναι να γίνουν τα σχετικά παραδείγματα γνωστά στο ευρύτερο κοινό και να διαδοθούν ορθές πρακτικές στα θεσμικά όργανα.

26 Το 2023 δεν υπήρξε καμία αναφορά περιστατικού διακριτικής μεταχείρισης.

Ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και συλλογικές διαπραγματεύσεις

27 Όλοι οι υπάλληλοι υπόκεινται στον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό της Ένωσης.

28 Οι υπάλληλοι του ΕΕΣ απολαύουν της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, η οποία διέπεται από συμφωνία-πλαίσιο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπεγράφη το 2018. Μεταξύ άλλων, η εν λόγω συμφωνία ρυθμίζει τον ρόλο και τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τις διαδικασίες συμβιβασμού, καθώς και το δικαίωμα απεργίας των υπαλλήλων. Μέχρι σήμερα, η μόνη συνδικαλιστική οργάνωση που έχει προσυπογράψει τη συμφωνία είναι η Union Syndicale Luxembourg (USL).

29 Οι υπάλληλοι εκπροσωπούνται επίσης από την επιτροπή προσωπικού, στην οποία μετέχουν υπάλληλοι διαφόρων βαθμών και ομάδων καθηκόντων. Η επιτροπή προσωπικού μπορεί να συζητά με τη διοίκηση του ΕΕΣ οποιοδήποτε ζήτημα εγείρει υπάλληλός του.

30 Το άρθρο 9 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης περιλαμβάνει διάταξη σχετικά με την επιτροπή προσωπικού και προβλέπει την υποχρέωση να ζητείται η γνώμη της επιτροπής αυτής σε σειρά τομέων, όπως οι προαγωγές, η πιστοποίηση και η πρόωρη συνταξιοδότηση. Εκπρόσωποι της επιτροπής αυτής συμμετέχουν επίσης σε διάφορες συμβουλευτικές επιτροπές (όσον αφορά τους τομείς της επαγγελματικής επιμόρφωσης, ΤΠ, υγείας και ασφάλειας, και τροφοδοσίας). Επιπλέον, γνωμοδοτεί επί ορισμένων ζητημάτων διοικητικής φύσης, όπως οι εσωτερικοί διαγωνισμοί, οι προσλήψεις, οι ανανεώσεις συμβάσεων, οι ανακατατάξεις και οι αποστολές.

31 Το 2023, ο κατώτατος εισαγωγικός μισθός που παρείχε το ΕΕΣ αφορούσε συμβασιούχους υπαλλήλους της ομάδας καθηκόντων I, βαθμός 3, κλιμάκιο 3, και αντιστοιχούσε σε μηνιαίο μισθό 3 119,25 ευρώ. Συγκριτικά, την ίδια χρονιά ο κατώτατος μηνιαίος μισθός για ειδικευμένους εργαζόμενους στο Λουξεμβούργο ανερχόταν σε 3 085,11 ευρώ.

Κατάρτιση και εκπαίδευση

32 Αρχής γενομένης από την πανδημία, και σε ένα υβριδικό περιβάλλον εργασίας που έχει πλέον καθιερωθεί, η κατάρτιση παρέχεται μέσω συνδυασμού διαδικτυακών και διά ζώσης επιμορφωτικών μαθημάτων. Το 2023 διοργανώσαμε συνολικά 544 δραστηριότητες μάθησης (έναντι 663 το 2022) που κάλυπταν ευρεία θεματολογία, με 12 041 συμμετέχοντες στο σύνολο (έναντι 16 014 την προηγούμενη χρονιά). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες κατάρτισης του ΕΕΣ, ανατρέξτε στην ενότητα «Επαγγελματική επιμόρφωση» του κύριου μέρους του παρόντος εγγράφου.

Περιβαλλοντικά πρότυπα

Η περιβαλλοντική πολιτική του ΕΕΣ

33 Η περιβαλλοντική πολιτική του ΕΕΣ, το λεγόμενο σύστημα οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου (Eco-Management and Audit Scheme, EMAS), εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2014. Η διαδικασία αυτή ακολουθεί έναν τριετή κύκλο. Στο τέλος του 2022, ο τρίτος κύκλος EMAS ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την ανανέωση της σχετικής πιστοποίησης7 για το ΕΕΣ για μία ακόμη τριετία.

34 Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πολιτικής, το ΕΕΣ δεσμεύθηκε:

  • να λάβει μέτρα για την πρόληψη της ρύπανσης και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα,
  • να προωθήσει την αποδοτική χρήση της ενέργειας και να λάβει μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και νερού στις εγκαταστάσεις του,
  • να διασφαλίσει αποδοτικότερη χρήση χαρτιού με στόχο τη μείωση της κατανάλωσής του,
  • να συμπεριλαμβάνει περιβαλλοντικά κριτήρια στις διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων που κινεί,
  • να εισαγάγει βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων,
  • να ενθαρρύνει το σύνολο των υπαλλήλων του να ενεργούν με γνώμονα τη βιωσιμότητα και να συμβάλλουν ενεργά στην επίτευξη των στόχων της πολιτικής αυτής.

35 Ως εκ τούτου, τον Μάρτιο του 2023 θέσαμε νέους και φιλόδοξους στόχους για την περίοδο 2023‑2025 και, μεταξύ άλλων, εγκρίναμε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης.

7 Το ΕΕΣ συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις πιστοποίησης του διεθνώς συμφωνημένου προτύπου ποιότητας ISO 14001:2015 (Σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης) και είναι επίσημα πιστοποιημένο βάσει ISO 14001.

Σύνοψη των περιβαλλοντικών αποτελεσμάτων

36 Παρακολουθούμε σε τακτική βάση τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που καταναλώνει το ΕΕΣ και έχουμε κάθε καλή πρόθεση να λάβουμε πολλά και διάφορα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης αυτής. Παραδείγματος χάριν, έχουμε λάβει διάφορα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας: εκσυγχρονισμός των συστημάτων εξαερισμού, συνεχής αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED χαμηλότερης κατανάλωσης, και μείωση του χρόνου εξαερισμού και κλιματισμού κατά τους θερινούς μήνες.

37 Τα αριθμητικά στοιχεία που αφορούν την κατανάλωση υπηρεσιών κοινής ωφέλειας είναι σε γενικές γραμμές διαθέσιμα κατά το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους. Ως εκ τούτου, τα σχετικά στοιχεία για το 2023 δεν ήταν ακόμη γνωστά κατά τον χρόνο κατάρτισης της παρούσας έκθεσης. Για τον λόγο αυτό, συγκρίναμε τις τάσεις της κατανάλωσης του 2022 με εκείνες του 2021.

Πίνακας 3 – Σύγκριση της κατανάλωσης υπηρεσιών κοινής ωφέλειας το 2022 με εκείνη του 2021 και τάση που καταγράφεται από το 2014

Δείκτες ανά ΙΠΑ8 Μέσα σε έναν χρόνο Από το 2014
Ηλεκτρική ενέργεια 3,57 MWh/ΙΠΑ − 2,7 % − 34,5 %
Θέρμανση (τυποποιημένη κατανάλωση) 3,08 MWh/ΙΠΑ − 6,0 % − 22,2 %
Χαρτί 2 929,33 σελίδες/ΙΠΑ + 46,5 % − 83,5 %
Εκπομπές 8,25 tCO2e/ΙΠΑ + 3,9 % − 29,5 %
Απορρίμματα9 109,13 χλγρ./ΙΠΑ + 39,9 % − 33,7 %
Νερό 7,37 m³/ΙΠΑ + 24,0 % − 45,3 %

Πηγή: ΕΕΣ.

38 Όλες οι περιπτώσεις μεγάλων αυξήσεων στους δείκτες για το νερό, την παραγωγή αποβλήτων και την κατανάλωση χαρτιού συνδέονται με την επιστροφή του προσωπικού στις εγκαταστάσεις του ΕΕΣ μετά την άρση των επιβληθέντων λόγω της COVID‑19 περιορισμών. Η σταδιακή επιστροφή του προσωπικού στα γραφεία συνοδεύτηκε από αύξηση τόσο του αριθμού των γευμάτων που παρασκευάζονταν στο εστιατόριο του ΕΕΣ όσο και της κατανάλωσης νερού και των αποβλήτων.

39 Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλουμε στον περιβαλλοντικό τομέα, παρακολουθούμε το αποτύπωμα άνθρακα του ΕΕΣ με στόχο τη μείωσή του. Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου του ΕΕΣ το 2022 ανήλθαν συνολικά σε 7 989 tCO2e, αριθμός αντιστοιχεί σε μείωση κατά 25 % από το 2014. Πρόκειται για άμεση συνέπεια των προηγούμενων σχεδίων δράσης μας.

8 ΙΠΑ: ισοδύναμο υπαλλήλου πλήρους απασχόλησης.

9 Οι παράμετροι των μετρήσεων μεταξύ 2014 και 2022 διαφέρουν.

Γράφημα 1 – Συνολικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου το 2022

Πηγή: Οι υπολογισμοί πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία 21 Solutions, βάσει στοιχείων του ΕΕΣ.

Γράφημα 2 – Μεταβολή του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα του ΕΕΣ από το 2014

Πηγή: Οι υπολογισμοί πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία 21 Solutions, βάσει στοιχείων του ΕΕΣ.

Βιοποικιλότητα

40 Ο αντίκτυπος των δραστηριοτήτων μας στη βιοποικιλότητα είναι περιορισμένος. Ωστόσο, παρακολουθούμε και αξιολογούμε τον αντίκτυπο αυτό ως προς τη σοβαρότητα, τη συχνότητα και τον βαθμό στον οποίο μπορούμε να τον ελέγξουμε. Εάν ένα ζήτημα λάβει σημαντικές διαστάσεις, λαμβάνουμε μέτρα για τον μετριασμό κάθε συναφούς κινδύνου.

41 Το 2023 πραγματοποιήσαμε εκτεταμένη ανάλυση των επιπτώσεων της δραστηριότητας και των εγκαταστάσεων του ΕΕΣ στη βιοποικιλότητα. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος σχετιζόταν με την κινητικότητα και τη χρήση των κτιρίων. Ο αντίκτυπος αυτός ήταν κυρίως απόρροια των επαγγελματικών ταξιδιών (κυρίως αποστολών επιτόπιου ελέγχου) και των καθημερινών μετακινήσεων προς και από το γραφείο, ενώ η χρήση των κτιρίων (κατανάλωση ενέργειας, χρήση εξοπλισμού, πόροι και εξοπλισμός ΤΠ, και τροφοδοσία) αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα.

42 Προς αντιστάθμιση του αρνητικού μας αντικτύπου, το ΕΕΣ καταβάλλει προσπάθειες ώστε να επιδρά θετικά στη βιοποικιλότητα μέσω διαφόρων δράσεων και έργων, τα οποία, αν και μπορεί κατά τα φαινόμενα να είναι περιορισμένης εμβέλειας, συμβάλλουν σημαντικά στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του προσωπικού. Το 2023, στις σχετικές δράσεις συγκαταλέγονταν τα εξής:

  • Δραστηριότητες της οικολογικής κοινότητας του ΕΕΣ: εθελοντές του προσωπικού καλλιεργούν έναν κοινοτικό κήπο εντός των εγκαταστάσεων του ΕΕΣ και δημιούργησαν μια βιβλιοθήκη σπόρων· υπογράψαμε συμφωνία συνεργασίας με τοπική ΜΚΟ, τη natur&ëmwelt Fondation Hëllef fir d´Natur, και φυτέψαμε δέντρα σε ένα τοπικό δάσος (φύτευση περίπου 1 000 δέντρων στο πλαίσιο δύο διαφορετικών δράσεων)· τέλος, οργανώσαμε εργαστήρια επισκευής (Repair cafés), στο πλαίσιο των οποίων εθελοντές επιδιόρθωναν χαλασμένα οικιακά αντικείμενα συναδέλφων τους.
  • Μελισσοκομία: συνεχίσαμε να φροντίζουμε με επιτυχία αρκετές αποικίες μελισσών στις εγκαταστάσεις του ΕΕΣ και παραγάγαμε δικό μας μέλι. Τα ηνία της δραστηριότητας αυτή αναλαμβάνουν εθελοντές και το παραγόμενο μέλι δωρίζεται για λόγους πρωτοκόλλου.
  • Για πρώτη φορά, θέσαμε για εμάς τους ίδιους τιμή-στόχο για τη βιοποικιλότητα στο νέο περιβαλλοντικό μας σχέδιο δράσης, με στόχο την αύξηση των χώρων πρασίνου κατά 1 % μέχρι το τέλος του 2025.
  • Διοργανώσαμε το πρώτο εργαστήριο για τη βιοποικιλότητα προκειμένου να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε το προσωπικό σχετικά με τον αντίκτυπο της απώλειας της βιοποικιλότητας. Προσφέραμε επίσης στο προσωπικό τη δυνατότητα συμμετοχής σε ξενάγηση στον πύργο νερού Ban de Gasperich, με στόχο την κατανόηση των ζητημάτων διαχείρισης των υδάτων.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

43 Συνεχίσαμε να διοργανώνουμε εκδηλώσεις, διαλέξεις και συναντήσεις ανταλλαγής γνώσεων για το προσωπικό, και μοιραστήκαμε τις γνώσεις μας και τα ευρήματα εκθέσεών μας με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ:

  • Συμμετείχαμε στις διοργανικές ημέρες EMAS της ΕΕ, όπου παρουσιάσαμε την έκθεσή μας για τη βιωσιμότητα για το 2022, την έκθεσή μας σχετικά με την απόκριση των οργανισμών της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση και στην αναφορά στοιχείων για τη βιωσιμότητα, καθώς και την πρωτοβουλία «Repair café» (εργαστήρια επισκευής).
  • Το 2023, υπογράψαμε σύμβαση με το υπουργείο Μεταφορών του Λουξεμβούργου με σκοπό την ανάπτυξη ενός σχεδίου κινητικότητας για την ενίσχυση της χρήσης της ήπιας κινητικότητας από το προσωπικό.
  • Αρχίσαμε να παρακολουθούμε στενότερα τα απόβλητα, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο λογισμικό και αγοράζοντας ηλεκτρονικές ζυγαριές.
  • Οργανώσαμε διάφορες επιμορφωτικές ενότητες για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης διαδικτυακής επιμόρφωσης για τους νεοεισερχόμενους με τη μορφή ενός εργαστηρίου σχετικά με τις βασικές επιστημονικές γνώσεις γύρω από την κλιματική αλλαγή, του λεγόμενου «climate fresk», καθώς και μια διάλεξη για την ανάλυση των συστημικών κινδύνων.

Επικοινωνία

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxembourg
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Τηλ:. +352 4398-1
Πληροφορίες: https://eca.europa.eu/el/contact
Ιστότοπος: https://eca.europa.eu
Twitter: @EUauditors

Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχονται από το διαδίκτυο (https://europa.eu).

Λουξεμβούργο: Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2024

PDF ISBN 978-92-849-2018-1 ISSN 2315-392X doi:10.2865/872 QJ-AA-24-001-EL-N
HTML ISBN 978-92-849-2023-5 ISSN 2315-392X doi:10.2865/681 QJ-AA-24-001-EL-Q
PRINT ISBN 978-92-849-1994-9 ISSN 1684-0747 doi:10.2865/405 QJ-AA-24-001-EL-C

Η παρούσα δημοσίευση είναι διαθέσιμη σε 24 γλώσσες, καθώς και στον ακόλουθο μορφότυπο:

PDF
PDF General Report

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

© Ευρωπαϊκή Ένωση, 2024

Η πολιτική για την περαιτέρω χρήση εγγράφων του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) ορίζεται στην απόφαση αριθ. 6‑2019 του ΕΕΣ για την πολιτική ανοικτών δεδομένων και την περαιτέρω χρήση εγγράφων.

Με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου ορίζεται διαφορετικά (π.χ. σε χωριστές ανακοινώσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας), το περιεχόμενο του ΕΕΣ που ανήκει στην ΕΕ παραχωρείται βάσει της άδειας Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0). Ισχύει, επομένως, ως γενικός κανόνας ότι η περαιτέρω χρήση επιτρέπεται υπό τον όρο ότι αναφέρεται η πηγή και επισημαίνονται οι αλλαγές. Κατά την περαιτέρω χρήση απαγορεύεται η διαστρέβλωση του αρχικού νοήματος ή μηνύματος των εγγράφων. Το ΕΕΣ δεν φέρει ευθύνη για οποιαδήποτε συνέπεια προερχόμενη από την περαιτέρω χρήση εγγράφων.

Εάν συγκεκριμένο περιεχόμενο αναφέρεται σε ταυτοποιήσιμα φυσικά πρόσωπα, π.χ. φωτογραφίες υπαλλήλων του ΕΕΣ, ή περιλαμβάνει έργα τρίτων, απαιτείται πρόσθετη έγκριση.

Όταν παραχωρείται η έγκριση, αυτή ακυρώνει και αντικαθιστά την ανωτέρω γενική έγκριση και αναφέρει σαφώς τυχόν περιορισμούς στη χρήση.

Για τις κατωτέρω αναφερόμενες φωτογραφίες, επιτρέπεται η αναπαραγωγή υπό την προϋπόθεση της μνείας του κατόχου των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, της πηγής και, όπου χρειάζεται, του ονοματεπωνύμου των φωτογράφων:

* © Ευρωπαϊκή Ένωση, 2023. Πηγή: Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

* (2η σειρά, δεξιά): © Ευρωπαϊκή Ένωση, 2021. Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή – φωτογράφος: Christophe Licoppe. Αρχιτέκτονες του κτιρίου: André Polak, Lucien De Vestel και Jean Gilson.

*, *, * © Ευρωπαϊκή Ένωση, 2023. Πηγή: Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

* © Ευρωπαϊκή Ένωση, 2023. Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο / Alexis Haulot.

* © Ευρωπαϊκή Ένωση, 2023. Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Christophe Licoppe.

Παράρτημα – Έκθεση για τη βιωσιμότητα για το 2023:

Εξώφυλλο: © Ευρωπαϊκή Ένωση, 2017. Πηγή: Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Αρχιτέκτονες των κτιρίων: Paul Noël (1988) και Jim Clemes (2004 και 2013).

Πίνακας 1 – SDG icons: © Ηνωμένα Έθνη. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης δεν έχει εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις του Οργανισμού ή των υπαλλήλων του. Οι εικόνες για τις μη επίσημες γλώσσες του ΟΗ Ε είτε καταφορτώθηκαν από το Trello είτε δημιουργήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο ΟΗ Ε δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη ή υποχρέωση απορρέουσα από τη μετάφραση του κειμένου των εικόνων για τους ΣΒΑ σε μη επίσημες του Οργανισμού.

Για τη χρήση ή την αναπαραγωγή περιεχομένου που δεν ανήκει στην ΕΕ, μπορεί να χρειάζεται να ζητήσετε άδεια απευθείας από τους κατόχους των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας:

* (1η σειρά, αριστερά): © stock.adobe.com/Rusland.

* (1η σειρά, δεξιά): © stock.adobe.com/kunakorn.

* (2η σειρά, αριστερά): © shutterstock.com/Artem Kontratiev.

* (3η σειρά, αριστερά): © stock.adobe.com/katafree.

* (3η σειρά, δεξιά): © stock.adobe.com/ufly.

* (4η σειρά, αριστερά): © stock.adobe.com/Suheyp.

* (4η σειρά, δεξιά): © stock.adobe.com/Семен Саливанчук.

* © stock.adobe.com/Antony Weerut.

* © stock.adobe.com/phonlamaiphoto.

* © stock.adobe.com/AungMyo.

* © depositphotos.com/XavierLejeune.

* (από αριστερά, φωτογραφίες εξωφύλλου): © depositphotos.com/Andrey Popov/Kav777; © depositphotos.com/Salajean.

* © Tribunal de Contas de Portugal (Portuguese Court of Auditors), 2023. Αρχιτέκτονας του κτιρίου: Diogo de Boitaca.

* © GLOBAL VIEW SPRL – photographer: Simon Schmitt. Αρχιτέκτονες των κτιρίων: Paul Noël (1988) και Jim Clemes (2004 & 2013).

Παράρτημα – Έκθεση για τη βιωσιμότητα για το 2023:

*, * ο πίνακας και τα γραφήματα σχεδιάστηκαν με τη χρήση εικονιδίων από το Flaticon.com. © Freepik Company S.L. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Το λογισμικό ή τα έγγραφα που καλύπτονται από δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, όπως τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα εμπορικά σήματα, τα καταχωρισμένα σχέδια, οι λογότυποι και οι επωνυμίες/ονομασίες, εξαιρούνται από την πολιτική του ΕΕΣ για την περαιτέρω χρήση.

Το σύνολο των ιστότοπων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός του ονόματος χώρου «europa.eu» παρέχει συνδέσμους προς ιστότοπους τρίτων. Δεδομένου ότι το ΕΕΣ δεν έχει έλεγχο επ’ αυτών, σας συνιστούμε να εξετάζετε τις πολιτικές τους για την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου και της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Χρήση του λογότυπου του ΕΕΣ

Δεν επιτρέπεται η χρήση του λογότυπου του ΕΕΣ χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του οργάνου.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

Αυτοπροσώπως
Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν εκατοντάδες κέντρα Europe Direct. Μπορείτε να βρείτε τη διεύθυνση του πλησιέστερου σ’ εσάς κέντρου στο διαδίκτυο european-union.europa.eu/contact-eu/meet-us_el).

Τηλεφωνικώς ή γραπτώς
Η Europe Direct είναι μια υπηρεσία που απαντά στις ερωτήσεις σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με αυτή την υπηρεσία:

  • καλώντας ατελώς τον αριθμό 00 800 6 7 8 9 10 11 (ορισμένα δίκτυα τηλεφωνίας ενδέχεται να χρεώνουν τις κλήσεις αυτές),
  • καλώντας τον αριθμό +32 22999696,
  • συμπληρώνοντας το ακόλουθο ηλεκτρονικό έντυπο: european-union.europa.eu/contact-eu/write-us_el.

ΒΡΕΙΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

Στο διαδίκτυο
Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο Europa (european-union.europa.eu).

Στις εκδόσεις της ΕΕ
Μπορείτε να δείτε ή να παραγγείλετε εκδόσεις της ΕΕ στη διεύθυνση op.europa.eu/el/publications. Μπορείτε να ζητήσετε πολλαπλά αντίγραφα δωρεάν εκδόσεων επικοινωνώντας με την υπηρεσία Europe Direct ή με το τοπικό σας κέντρο τεκμηρίωσης (european-union.europa.eu/contact-eu/meet-us_el).

Στη νομοθεσία της ΕΕ και σε σχετικά έγγραφα
Για πρόσβαση σε νομικές πληροφορίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου της ενωσιακής νομοθεσίας από το 1951 σε όλες τις επίσημες γλώσσες, μεταβείτε στον ιστότοπο EUR-Lex (eur-lex.europa.eu).

Στα ανοιχτά δεδομένα από την ΕΕ
Η πύλη data.europa.eu παρέχει πρόσβαση σε σύνολα ανοιχτών δεδομένων από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ. Τα εν λόγω δεδομένα μπορούν να καταφορτωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν δωρεάν, τόσο για εμπορικούς όσο και για μη εμπορικούς σκοπούς. Η πύλη παρέχει επίσης πρόσβαση σε πληθώρα συνόλων δεδομένων από τις ευρωπαϊκές χώρες.