Publication document thumbnail

Să descoperim Europa!

Salut și bine ai venit în UE!

Provenim din țări diferite și vorbim limbi diferite, dar continentul european este casa noastră, a tuturor. Încă de la formarea Uniunii Europene (UE), țările cooperează pentru a se ajuta reciproc și pentru a se asigura că țările UE conviețuiesc în pace. În curând, va fi rândul generației tale să preia frâiele. Voi sunteți viitorul UE!

Așa că hai să descoperim împreună mai multe lucruri despre UE. În primele patru secțiuni, vei descoperi ce este Uniunea Europeană, cum a luat naștere și cum îți afectează viața de zi cu zi. Poți citi pe rând secțiunile acestei publicații sau poți alege secțiunile care te interesează cel mai mult.

Pe parcurs, vei fi invitat să participi la discuțiile sugerate în fiecare secțiune și să îți testezi cunoștințele pentru a vedea cât de multe ai învățat. Vei găsi răspunsurile la activități și teste în secțiunea 5.

Sursele suplimentare din secțiunea 6 te vor ajuta să descoperi mai multe lucruri despre UE.

Pentru mai multe informații, teste și jocuri, vizitează site-ul Spațiului învățării.

Ești gata? Să începem!

  HTML PDF PRINT
Această publicație este disponibilă în următoarele formate HTML PDF Să Descoperim Europa! Paper Să Descoperim Europa!

UE: Uniți în diversitate

Continentul european este foarte diversificat, nu doar din punct de vedere geografic, ci și din punct de vedere cultural. Este format din 44 de țări și găzduiește peste 700 de milioane de persoane.

În 27 dintre aceste țări europene, avem un lucru important în comun: cu toții facem parte din Uniunea Europeană. Pe lângă faptul că suntem cetățeni sau rezidenți ai țărilor noastre de origine, noi suntem, de asemenea, cetățeni sau rezidenți ai UE.

Avem culturi și tradiții diferite, dar, totodată, împărtășim obiective și valori. Acest lucru este rezumat în deviza UE: „Uniți în diversitate”.

Ce este Uniunea Europeană?

Uniunea Europeană este un parteneriat între țări europene, cunoscute sub denumirea de state membre, care au decis să își unească forțele pentru a construi un viitor mai bun împreună. Țările din UE cooperează îndeaproape pentru a îmbunătăți viețile tuturor cetățenilor, respectând, totodată, cultura și tradițiile unice ale fiecărei țări.

UE nu a fost întotdeauna la fel de mare ca acum. Atunci când țările europene au început să coopereze din punct de vedere economic în 1952, erau doar șase: Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos. De-a lungul timpului, din ce în ce mai multe țări au decis să adere, după cum vei descoperi în secțiunea 3. În prezent, UE are 27 de state membre.

Activitatea 1

Harta alăturată îți arată toate țările din UE. Poți ghici care sunt capitalele lor?

1 – AUSTRIAI – PRAGA15 – LETONIAXV – BUDAPESTA
2 – BELGIAII – ROMA16 – LITUANIAXVI – LUXEMBURG
3 – BULGARIAIII – HELSINKI17 – LUXEMBURGXVII – VARȘOVIA
4 – CEHIAIV – BRUXELLES18 – MALTAXVIII – RIGA
5 – CIPRUV – PARIS19 – POLONIAXIX – MADRID
6 – CROAȚIAVI – VIENA20 – PORTUGALIAXX – AMSTERDAM
7 – DANEMARCAVII – DUBLIN21 – ROMÂNIAXXI – VILNIUS
8 – ESTONIAVIII – BERLIN22 – SLOVACIAXXII – LJUBLJANA
9 – FINLANDAIX – ATENA23 – SLOVENIAXXIII – BRATISLAVA
10 – FRANȚAX – SOFIA24 – SPANIAXXIV – STOCKHOLM
11 – GERMANIAXI – NICOSIA25 – SUEDIAXXV – BUCUREȘTI
12 – GRECIAXII – COPENHAGA26 – ȚĂRILE DE JOSXXVI – LISABONA
13 – IRLANDAXIII – TALLINN27 – UNGARIAXXVII – VALLETTA
14 – ITALIAXIV – ZAGREB    

Acces la răspunsuri

Harta UE.

Cele șase țări fondatoare sunt Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos. Danemarca, Irlanda și Regatul Unit au aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 1973, numărul statelor membre ajungând, astfel, la nouă. Grecia a aderat în 1981, urmată de Portugalia și Spania în 1986. În 1995, Austria, Finlanda și Suedia au aderat la Uniunea Europeană. Cea mai mare extindere a avut loc în 2004, când au aderat la UE 10 țări: Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Bulgaria și România au aderat în 2007, iar Croația, țara care a aderat la UE cel mai recent, a făcut acest pas în 2013.

Știai că …?

UE are nouă regiuni care sunt foarte îndepărtate din punct de vedere geografic de continentul european. Aceste teritorii de peste mări (cunoscute și sub denumirea de „regiuni ultraperiferice”) sunt: Guyana Franceză, Guadelupa, Martinica, Mayotte, Réunion și Saint-Martin (Franța), Azore și Madeira (Portugalia) și Insulele Canare (Spania).

Știai că …?

Continentul Europa a fost denumit după Europa, o prințesă din mitologia greacă. Mitul spune că Zeus, zeul cerului și al tunetului, s-a îndrăgostit de ea și a dus-o pe insula Creta, pentru a trăi cu el.

Imagine cu un tablou pictat de Jean Limosin, în care Europa este răpită de Zeus, care a luat înfățișarea unui taur.

© Renaud Camus

Uniți …

Țările din UE sunt diferite, dar sunt unite prin valori, simboluri și obiective importante. Multe țări din UE folosesc, de asemenea, aceeași monedă: euro. Pentru a înțelege ce reprezintă UE, este important să știm ce anume unește țările care fac parte din ea.

VALORI COMUNE ALE UE

Toate țările care aderă la UE se angajează să respecte același set de valori. Aceste valori sunt stabilite în documente juridice numite tratate (1), care conțin reguli care călăuzesc activitatea UE.

Atunci când o țară aderă la UE, ea promite că va respecta valorile respective și că va proteja și apăra toți cetățenii UE. Dacă ești cetățean sau rezident al UE, înseamnă că și tu trebuie să împărtășești și să respecți aceste valori.

Valorile Uniunii Europene
  • DEMNITATE UMANĂ

    Fiecare persoană are dreptul la demnitate și la respect față de identitatea sa.

  • DEMOCRAȚIE

    Aceasta presupune, de exemplu, că putem vota și candida la alegeri. Țările din UE și UE însăși sunt democrații reprezentative.

  • STATUL DE DREPT

    UE și statele sale membre acționează respectând legi stabilite într-un mod democratic. Statul de drept impune, de asemenea, ca sistemul de justiție să fie independent.

  • LIBERTATE

    Toți cetățenii UE sunt liberi. Acest lucru înseamnă, de exemplu, că putem gândi și ne putem exprima liber, ne putem alege religia și avem dreptul la educație, la viață privată și la proprietate.

  • EGALITATE

    Toți cetățenii UE sunt egali. Acest lucru înseamnă că legile se aplică tuturor în același mod și că nimeni nu este discriminat din cauza genului, a religiei, a rasei sau a altor caracteristici personale.

  • DREPTURILE OMULUI

    Drepturile omului sunt drepturile și libertățile fundamentale pe care le are orice persoană din lume, pe tot parcursul vieții. Acestea includ, de exemplu, demnitatea, corectitudinea, egalitatea, respectul și independența. Aceste drepturi sunt definite și protejate prin lege.

Aceste valori și drepturile pe care le avem în calitate de cetățeni ai UE sunt stabilite în Carta drepturilor fundamentale a UE.

Știai că …?

Drepturile copilului sunt menționate în mod specific la articolul 24 din Carta drepturilor fundamentale a UE.

Aruncă o privire peste Planul de acțiune al Uniunii Europene privind drepturile copilului, care a fost scris pentru copii și împreună cu copiii.

Știai că …?

În UE, este ilegal să discriminăm pe cineva din cauza orientării sexuale sau a identității de gen. De exemplu, drepturile persoanelor LGBTI (persoane lesbiene, gay, bisexuale, transgen și intersexuale) trebuie respectate în învățământ, la locul de muncă și în contextul serviciilor medicale.

Discutați în Grupuri

Ce înseamnă valorile UE pentru voi? Cum demonstrați că respectați demnitatea umană și drepturile omului în clasă, acasă, în vacanță sau cu prietenii?

SIMBOLURI COMUNE ALE UE

La fel ca fiecare țară, Uniunea Europeană are propriul drapel, propriul imn și propria zi națională.

Drapelul european simbolizează unitatea și armonia dintre țările din UE. Este albastru, cu 12 stele aurii care formează un cerc, deoarece atât numărul, cât și forma reprezintă perfecțiunea și deplinătatea. Liderii UE l-au adoptat ca drapel oficial al Uniunii Europene în 1985. Poți vedea acest drapel fluturând deasupra parlamentelor, a altor clădiri și a monumentelor din întreaga UE. Drapelul european arată că țările UE sunt unite și acționează împreună.

Imnul european se numește Odă Bucuriei. Se bazează pe o poezie scrisă de Friedrich von Schiller. Celebrul compozitor și pianist Ludwig van Beethoven a folosit poezia pentru Simfonia a IX-a. Mai târziu, o parte din această simfonie a devenit imnul european. Imnul reprezintă idealurile europene de libertate, pace și solidaritate. În simfonia lui Beethoven, un cor cântă versurile în germană, însă atunci când simfonia este folosită ca imn european, nu are versuri, ci doar muzică.

Ziua Europei este pe 9 mai. În această zi în anul 1950, ministrul afacerilor externe al Franței, Robert Schuman, a introdus ideea unei noi forme de cooperare, care ar face ca un alt război între țările europene să fie de neconceput. Așa-numita declarație Schuman a fost primul mare pas către crearea Uniunii Europene pe care o cunoaștem în zilele noastre. Din acest motiv, sărbătorim pacea și unitatea în Europa în această zi, în fiecare an. Află care sunt activitățile pentru marcarea acestei zile speciale în țara ta.

  Poți asculta imnul european aici.

Discutați în Grupuri

Care sunt simbolurile țării voastre? De unde provin? Știți simbolurile oricărei alte țări din UE?

Ați văzut drapelul european în țara voastră? Unde?

OBIECTIVE COMUNE ALE UE

Țările din UE nu sunt unite doar prin valori și simboluri comune. Ele au stabilit împreună și un set de obiective care călăuzesc activitatea întregii Uniuni Europene. Atunci când iau în mod colectiv decizii pentru toate țările din UE, liderii UE sunt foarte atenți la aceste obiective, pentru ca toate țările din UE să rămână unite. Vezi mai multe detalii despre actorii-cheie ai UE și despre responsabilitățile acestora în secțiunea 4.

Cele opt obiective ale Uniunii Europene
  • Pacea, promovarea valorilor UE și bunăstarea tuturor
  • Libertate, securitate și justiție
  • Economii europene puternice și durabile
  • Incluziune socială și egalitate
  • Progres științific și tehnic
  • Solidaritate între țările din UE
  • Respectarea culturilor și limbilor din Europa
  • Uniunea economică și monetară

MONEDA EURO

Multe țări din UE au, de asemenea, o monedă comună: euro. Până în prezent, 20 de țări din UE și-au înlocuit monedele naționale cu moneda euro și mai mult de 347 de milioane de persoane o utilizează zilnic. Împreună, aceste țări alcătuiesc zona euro.

Știai că …?

Bancnotele euro au fost concepute de graficianul și designerul german Reinhold Gerstetter. Pe bancnote sunt tipărite uși și ferestre cu diferite stiluri arhitecturale, care simbolizează deschiderea și legătura. Deși toate bancnotele euro sunt la fel în fiecare țară, monedele sunt ușor diferite. O față, concepută de designerul belgian Luc Luycx, care lucra la Monetăria Regală a Belgiei, ilustrează o hartă a Europei și este la fel pentru fiecare țară. Pentru cealaltă față, fiecare țară are propria grafică.

harta zonei euro.

Țările din UE care fac parte din zona euro sunt: Austria, Belgia, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos. Unele țări sunt membre ale UE, dar nu folosesc moneda euro. Acestea sunt: Bulgaria, Cehia, Danemarca, Polonia, România, Suedia și Ungaria.

Activitatea 2

Poți ghici din ce țară sunt aceste monede euro?

  Te poate ajuta acest site.

Imagine cu diferite monede euro din întreaga UE.

Acces la răspunsuri

… în diversitate!

Deși cooperează pentru atingerea unor obiective comune, țările din UE își apreciază reciproc tradițiile și culturile bogate, iar acest lucru face ca UE să fie atât de unică și diversificată. Faptul că suntem cu toții diferiți face viața mai interesantă, iar acest lucru este valabil și pentru țările din UE! Din acest motiv, țările din UE își prețuiesc atât asemănările, cât și diferențele.

LIMBILE UE

În Europa, se vorbesc mai mult de 200 de limbi. UE are 24 de limbi oficiale: bulgară, cehă, croată, daneză, engleză, estonă, finlandeză, franceză, germană, greacă, irlandeză, italiană, letonă, lituaniană, maghiară, malteză, neerlandeză, polonă, portugheză, română, slovacă, slovenă, spaniolă și suedeză. Majoritatea dintre ele fac parte din trei mari grupuri sau „familii”: germanice, slave sau romanice.

Iată cum se spune „Bună dimineața” sau „Salut” în toate limbile oficiale ale UE.

GERMANICE

DANEZĂ: God morgen

ENGLEZĂ: Good morning

GERMANĂ: Guten Morgen

NEERLANDEZĂ: Goedemorgen

SUEDEZĂ: God morgon

ROMANICE

FRANCEZĂ: Bonjour

ITALIANĂ: Buongiorno

PORTUGHEZĂ: Bom dia

ROMÂNĂ: Bună dimineața

SPANIOLĂ: Buenos días

SLAVE

BULGARĂ: Dobró útro

CROATĂ: Dobro jutro

CEHĂ: Dobré ráno

POLONĂ: Dzień dobry

SLOVACĂ: Dobré ráno

SLOVENĂ: Dobro jutro

În aceste exemple, poți vedea asemănările dintre limbile din aceeași familie. Există însă și alte limbi în UE, care nu fac parte din aceste familii lingvistice.

Iată cum se spune „Bună dimineața” ori „Salut” în aceste limbi.

ESTONĂ: Tere Hommikust

FINLANDEZĂ: Hyvää huomenta

GREACĂ: Kalimera

IRLANDEZĂ: Dia dhuit

LETONĂ: Labrīt

LITUANIANĂ: Labas rytas

MAGHIARĂ: Jó reggelt

MALTEZĂ: L-Għodwa t-Tajba

Descoperă mai multe despre limbile din UE și cum sunt acestea vorbite la adresa: https://europa.eu/!jm8fwm

Datorită acestei game largi de limbi oficiale, poți contacta UE și poți primi un răspuns într-una dintre limbile oficiale ale țării tale, dacă este o limbă oficială a UE. Și politicienii pot comunica în limba lor maternă, dacă este o limbă oficială a UE, deoarece traducătorii și interpreții îi ajută să coopereze. Deciziile luate de UE sunt publicate în cele 24 de limbi oficiale, pentru ca publicul să poată urmări ce se întâmplă.

Discutați în Grupuri

Învățați altă limbă a UE la școală? Este foarte diferită de a voastră?

Câte limbi vorbiți? Există o limbă anume pe care ați vrea să o învățați? De ce?

Activitatea 3

Recunoști aceste monumente? Asociază fotografia cu țara din UE.

Imagine cu Atomium, din Belgia.

Imagine cu Mănăstirea Rila, din Bulgaria.

Imagine cu Podul Carol, din Cehia.

Imagine cu Portul Nyhavn, din Danemarca.

Imagine cu Poarta Brandenburg, din Germania.

Imagine cu Castelul Toompea și Turnul Pikk Hermann, din Estonia.

Imagine cu Catedrala Sf. Patrick, din Irlanda.

Imagine cu Acropola din Atena, din Grecia.

Imagine cu Sagrada Familia, din Spania.

Imagine cu Turnul Eiffel, din Franța.

Imagine cu Banski dvori, sediul guvernului croat, din Croația.

Imagine cu Turnul din Pisa, din Italia.

Imagine cu Castelul din Kyrenia, din Cipru.

Imagine cu Castelul Turaida, din Letonia.

Imagine cu Turnul Gediminas, din Lituania.

Imagine cu Palatul Marilor Duci, din Luxemburg.

Imagine cu Clădirea Parlamentului Ungar, din Ungaria.

Imagine cu Catedrala Sf. Ioan, din Malta.

Imagine cu mori de vânt, din Țările de Jos.

Imagine cu Palatul Schönbrunn, din Austria.

Imagine cu Castelul Wawel, din Polonia.

Imagine cu Turnul Belém, din Portugalia.

Imagine cu Castelul Bran, din România.

Imagine cu Lacul Bled, din Slovenia.

Imagine cu Castelul Bratislava, din Slovacia.

Imagine cu Catedrala din Helsinki, din Finlanda.

Imagine cu Arena Avicii (Globen), din Suedia.

© Cris from Lisboa • © Florin Şarpe • © Pixabay - Elstef • © Dennis Jarvis • © Arild Vågen • © Krzysztof Golik • © Ad Meskens • © Hotice Hsu • © Penny Morlock • © C messier • © Diliff • © Fawksik

Acces la răspunsuri

PEISAJELE ȘI MONUMENTELE EUROPENE

De la pajiști alpine și mlaștini la apele turcoaz ale Mării Adriatice, Uniunea Europeană oferă o gamă largă de peisaje variate. De asemenea, UE găzduiește tradiții culturale bogate și monumente magnifice, care sunt cunoscute în întreaga lume. De la palate renascentiste și catedrale gotice, la parcuri și piețe frumoase, sunt multe lucruri de văzut și de care să ne bucurăm în toate țările din UE.

Aceasta este doar o mică parte a diversității culturale bogate a țărilor din UE. Dar sunt atât de multe alte lucruri de descoperit! Încearcă jocul UE: despre ce este vorba? pentru a afla mai multe despre fiecare țară din UE:

Activitate: testul de la finalul secțiunii 1

  Poți numi două lucruri care unesc țările din UE?

  Câte țări din UE nu folosesc moneda euro?

  Câte limbi oficiale are UE?

  Ce reprezintă stelele de pe drapelul UE?

  Poți explica ce sunt drepturile omului și ce legătură au cu UE?

Acces la răspunsuri

UE în viața ta de zi cu zi

Chiar dacă nu conștientizăm mereu acest lucru, Uniunea Europeană are un rol important în viețile noastre de zi cu zi. Această secțiune îți prezintă câteva dintre numeroasele beneficii ale faptului că trăiești în UE.

O viață fără granițe

Cetățenii Uniunii Europene pot cu ușurință să circule liber dintr-o țară din UE în alta. Pot locui, studia sau munci în orice țară din UE.

Știai că …?

Site-ul Europa ta îți oferă sprijin practic și sfaturi despre viață, muncă și călătorii în țările din UE.

UE sprijină persoanele care vor să petreacă timp în străinătate pentru a învăța o limbă, pentru a beneficia de noi experiențe și pentru a cunoaște alte culturi. Există multe oportunități de a descoperi alte țări. Citește în continuare pentru a afla care sunt aceste oportunități!

Studiază, fă voluntariat și descoperă

Dacă vrei să studiezi sau să participi la cursuri de formare sau la un schimb de experiență pentru tineri într-una dintre cele 33 de țări din toată Europa și din afara ei, consultă oportunitățile disponibile în cadrul programului Erasmus+. Programul este disponibil pentru adolescenții și adulții din țările din UE și din țări din afara UE, indiferent dacă sunt studenți, profesori sau alți lucrători.

  Ascultă poveștile tinerilor care au participat la un schimb de experiență pentru tineri Erasmus+.

Datorită Corpului european de solidaritate, tinerii adulți pot face voluntariat în străinătate (sau în țările lor) pentru o cauză care este importantă pentru ei. Poate fi vorba despre orice, de la amenajarea unui nou skate park sau ajutorarea persoanelor aflate în dificultate, până la curățarea unei plaje.

Programul DiscoverEU le oferă tinerilor de 18 ani șansa de a obține un permis de călătorie gratuit pentru a explora UE timp de până la o lună.

Muncește în UE

Știi deja ce vrei să faci după ce termini școala sau facultatea sau încă stai pe gânduri? Nu este mereu ușor să îți alegi meseria, dar dacă îți începi cariera nu înseamnă că nu mai poți explora UE. În calitate de cetățean al UE, poți munci în altă țară din UE, fără a avea nevoie de un permis de muncă. Ai același acces la piața muncii și aceleași condiții de muncă, drepturi și obligații pe care le au persoanele care trăiesc în țara respectivă.

Poate fi câteodată dificil să obții noi competențe și calificări pentru a găsi un loc de muncă. Garanția pentru tineret a UE ajută tinerii să își formeze competențele de care au nevoie angajatorii. Programul oferă pregătire la locul de muncă sau orientare profesională individuală.

Site-ul cu locuri de muncă EURES te poate ajuta odată ce începi să îți cauți un loc de muncă, un stagiu de practică sau o ucenicie în altă țară din UE. De asemenea, site-ul îi ajută pe angajatorii care caută candidați din alte țări din UE pentru a-și ocupa posturile vacante.

Discutați în Grupuri

Vreți să studiați sau să faceți voluntariat în străinătate? Unde ați vrea să mergeți? Cum v-ar ajuta o astfel de experiență?

Călătorește în UE

De-a lungul timpului, a devenit mai ușor să călătorim în Europa. Majoritatea țărilor din UE au eliminat controalele la frontiere, devenind membre ale spațiului Schengen. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să prezinți pașaportul atunci când călătorești între 23 de țări din UE (Austria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Ungaria) și patru țări din afara UE (Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia).

Dar trecerea frontierelor este doar primul pas.

Călătorește în UE

  În calitate de rezident al UE, poți continua să îți folosești telefonul mobil exact ca acasă! În trecut, era foarte scump să efectuezi apeluri sau să folosești date mobile în străinătate. În prezent, aceste tarife de roaming nu se mai aplică și plătești același preț ca în țara ta pentru folosirea telefonului mobil.

  Poți viziona în continuare serialele tale preferate, deoarece UE se asigură că ai acces la abonamentele tale digitale oriunde te-ai afla.

  Dacă ți se anulează călătoria, indiferent dacă este cu autobuzul, cu trenul, cu vaporul sau cu avionul, ai dreptul să ceri să primești banii înapoi, deoarece UE îți protejează drepturile. UE este singura zonă din lume în care persoanele sunt protejate de un set complet de drepturi ale pasagerilor.

  Dacă ai un accident sau te îmbolnăvești când călătorești în UE, cardul european de asigurări sociale de sănătate garantează că poți merge la doctor sau chema o ambulanță la prețul pe care îl plătesc și localnicii:

Video: My EHIC story – Efi’s mother

Știai că …?

Dacă ești în pericol în orice țară din UE, poți apela gratuit numărul european pentru apeluri de urgență 112 de pe orice telefon.

Finanțarea UE contribuie la dezvoltarea locului în care trăiești

Uniunea Europeană contribuie la îmbunătățirea vieților oamenilor prin sprijinirea creării de locuri de muncă, construirea unor infrastructuri noi și modernizarea serviciilor publice, precum școlile și spitalele. Privește în jur în locul în care trăiești, UE ar putea fi mai aproape de tine decât crezi!

UE a contribuit la finanțarea a mii de proiecte de-a lungul anilor, de exemplu:

  un muzeu în aer liber la granița dintre Cehia și Germania;

  o bază sportivă nouă într-un district rural din Polonia;

  distribuirea de fructe, legume și de lapte în școlile din toate țările din UE;

  un nou bazin de înot la Bruxelles;

  o extindere a metroului din Atena.

  Poți găsi proiecte finanțate de UE în diferite regiuni din întreaga Europă: https://kohesio.ec.europa.eu/ro/ și https://europa.eu/!QhQy9c

Știai că …?

UE organizează numeroase inițiative în cadrul cărora orașele europene pot concura pentru un titlu și își pot prezenta realizările. În fiecare an, orașele europene concurează pentru a câștiga titluri precum Capitala europeană a culturii, Capitala europeană a inovării, Capitala europeană a tineretului și Capitala europeană verde.

Drepturile și siguranța consumatorilor

Uniunea Europeană are, de asemenea, o influență asupra vieții tale de zi cu zi prin intermediul legilor și normelor specifice care îți garantează siguranța și îți protejează drepturile de consumator oriunde în UE.

Produsele precum alimentele, jucăriile și cosmeticele trebuie să îndeplinească cerințe de siguranță stricte înainte de a putea fi vândute în UE.

Știai că …?

În UE există peste 100 000 de experți care verifică siguranța alimentelor, de la producător și până ajung în farfuria ta.

Legislația UE îți oferă, de asemenea, o garanție de minimum 2 ani atunci când cumperi bunuri de consum. Prin urmare, dacă mașina ta de spălat se strică după un an, va trebui să fie reparată sau înlocuită gratuit, indiferent de locul în care ai cumpărat-o în UE.

De asemenea, legislația UE garantează că, atunci când cumperi bunuri online, ai dreptul de a anula comanda sau de a returna achiziția în termen de 14 zile dacă te răzgândești.

Știai că …?

Dacă ai probleme cu un produs cumpărat dintr-o altă țară a UE, poți contacta Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor:

Ai dreptul de a primi informații precise despre calitatea produselor pe care le cumperi, oriunde ai fi în UE. Normele UE privind etichetarea te ajută să afli rapid și ușor dacă un produs este ecologic, eficient din punct de vedere energetic sau produs prin metode tradiționale. Acest lucru înseamnă că poți lua decizii în cunoștință de cauză în privința produselor pe care le cumperi.

Activitatea 4

Aruncă o privire prin casă sau prin magazinele în care mergi și vezi câte dintre aceste etichete poți găsi. Știi ce înseamnă ele?

O imagine ilustrează diferitele etichete ale UE care pot fi găsite pe produsele cumpărate în UE: marcajul CE, eticheta ecologică a UE, eticheta energetică a UE, logoul UE pentru producția ecologică, indicațiile geografice ale UE.

Acces la răspunsuri

În pas cu era digitală

Mulți dintre noi nu ne putem închipui viața fără internet sau tehnologii digitale. Când vizionăm filme, facem cumpărături sau folosim o hartă pentru a ne orienta, adesea facem aceste lucruri online.

Cu toate acestea, nu toate persoanele din Uniunea Europeană au aceleași oportunități de a utiliza și de a avea acces la tehnologie, în special cei care locuiesc în zone îndepărtate de orașele mari. UE depune eforturi permanente pentru a oferi acces la internet tuturor persoanelor care trăiesc în UE. Datorită unei inițiative finanțate de UE, WiFi4EU, au fost create puncte de acces WiFi în aproximativ 8 000 de comunități din întreaga UE. Te poți conecta la internet gratuit în muzee, biblioteci, parcuri și alte zone publice unde observi simbolul Wifi4EU.

Deși ne oferă numeroase avantaje, precum accesul ușor la informații și servicii eficiente, accesul la internet ne expune și la riscuri. Programul „Un internet mai bun pentru copii” ajută copiii și tinerii să utilizeze internetul sau tehnologiile mobile în siguranță.

Știai că …?

Ce este inteligența artificială?

Ai văzut vreodată un robot? Știai că și telefonul tău inteligent utilizează inteligența artificială? Descoperă totul despre viitorul digital al Europei vizionând seria de animație „Exploratorii digitali”.

Știai că …?

UE a convins companiile de vârf din domeniul tehnologiei și al mass-mediei, de la Twitter la Disney, să formeze Alianța pentru o mai bună protecție a minorilor în mediul online. Membrii alianței își iau angajamentul de a face spațiile online mai potrivite pentru tineri, de exemplu prin combaterea hărțuirii pe internet și a conținutului dăunător.

Platformele de comunicare socială, magazinele online și aplicațiile pentru dispozitive mobile îți cer să încredințezi companiilor informații personale care riscă să fie pierdute sau furate. Datorită Regulamentului general privind protecția datelor (RGPD) al UE, informațiile tale personale (numele, adresa, vârsta etc.) sunt protejate. Ele nu pot fi folosite fără permisiune sau în scopuri pentru care nu ți-ai dat acordul.

Datorită internetului, căutarea și accesarea informațiilor au devenit ușoare și rapide. Totuși, informațiile inexacte sau dăunătoare se pot răspândi rapid online, în special pe platformele de comunicare socială. UE scoate la iveală în mod activ dezinformarea de acest tip și colaborează cu companiile care gestionează platformele de comunicare socială pentru a-i limita răspândirea.

Activitatea 5

Putem contribui cu toții la oprirea răspândirii informațiilor înșelătoare online. Ce întrebări ar trebui să îți pui înainte de a distribui o poveste pe platformele de comunicare socială? Descoperă câteva sfaturi utile despre cum să identifici teoriile conspiraționiste.

Acces la răspunsuri

Protecția mediului

Ne bucurăm de natură în numeroase moduri, de la savurarea mâncării delicioase la plimbări prin peisaje care îți taie respirația. Dar, și mai important, depindem de natură pentru a obține aer, apă, energie și materii prime. Deoarece poluarea nu se oprește la granițe, este necesar ca țările să coopereze pentru a avea grijă de mediu. Schimbările climatice au făcut ca misiunea de a proteja mediul să fie mai urgentă ca niciodată. Uniunea Europeană are obiectivul de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050 și ia măsuri pentru a se asigura că beneficiem de un mediu natural prosper.

Știai că …?

Planul UE de a transforma Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume până în 2050 se numește Pactul verde european.

Află mai multe despre Pactul verde aici:

  https://europa.eu/!HngRhy

Natura 2000 protejează aproximativ 2000 de specii de animale și de plante și 230 de tipuri de habitate din întreaga UE. Ele reprezintă 18 % din suprafața terestră a UE și 6 % din apele din UE, fiind cea mai mare rețea de zone protejate din lume!

Știai că …?

Programul LIFE al UE, care finanțează proiecte care protejează mediul înconjurător și luptă împotriva schimbărilor climatice, a cofinanțat peste 6 000 de proiecte în ultimii 30 de ani.

  Găsește proiectele din țara ta.

Datorită legislației UE, ne putem bucura de apă curată pentru băut și pentru scăldat aproape oriunde în UE. Mările noastre devin mai curate și în alte moduri: UE a interzis plasticul de unică folosință, care reprezintă 70 % din toate deșeurile marine. Pentru a minimiza poluarea solului și a aerului, precum și a apei, UE promovează practicile agricole durabile. UE a impus limite pentru folosirea pesticidelor și îngrășămintelor chimice și periculoase.

Lupta împotriva schimbărilor climatice este o prioritate majoră pentru UE. Toate țările din UE s-au angajat ca, până în 2030:

  să își reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de energie;

  să producă o parte mai mare din energia lor din surse regenerabile (precum energia eoliană, solară sau hidraulică).

Știai că …?

Modul în care ne obținem energia are un rol important în lupta împotriva schimbărilor climatice. Află mai multe din aceste materiale video:

  https://europa.eu/learning-corner/eu-energy-policy_ro

Discutați în Grupuri

În medie, fiecare persoană din UE aruncă mai mult de un kilogram de gunoi în fiecare zi. Urmărește materialul video:

  https://europa.eu/learning-corner/food-waste_ro

Te-ai regăsit în acest videoclip?

Ce lucruri mărunte poți face în viața de zi cu zi ca să trăiești într-un mod mai benefic pentru mediu?

  Află mai multe despre ce face UE pentru a proteja mediul și pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.

Sprijinirea științei și a inovării

Știința și tehnologia influențează aproape fiecare aspect al vieților noastre de zi cu zi: de la mâncarea pe care o consumăm, medicamentele pe care le luăm și îngrijirea medicală pe care o primim la transportul pe care îl folosim și la modul în care muncim și ne petrecem timpul liber. Uniunea Europeană ajută oamenii de știință, cercetătorii și inovatorii din întreaga Europă să ne îmbunătățească viețile și să găsească soluții la unele dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă lumea.

UE finanțează cercetarea științifică. De exemplu, programul UE pentru cercetare și inovare a permis oamenilor de știință:

  să obțină prima imagine a unei găuri negre realizată vreodată, prin intermediul Event Horizon Telescope;

  să descopere trei planete locuibile și asemănătoare cu Pământul;

  să dezvolte o metodă de a depista cancerul în respirația unei persoane.

Găsește alte descoperiri științifice realizate datorită finanțării acordate de UE:

  https://europa.eu/!fg3W8C

Știai că …?

UE încurajează o mai mare implicare a femeilor și a fetelor în știință. În fiecare an, UE lansează Premiul UE pentru femeile inovatoare, care pune în valoare femeile care sunt lideri în domeniul inovării și are obiectivul de a inspira următoarea generație să le calce pe urme.

În timpul pandemiei de COVID-19, UE a ajutat producătorii de vaccinuri să acopere costurile cu cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor. Oamenii de știință au reușit să producă mai multe vaccinuri sigure și eficace împotriva COVID-19 în mai puțin de un an de la începutul pandemiei.

Țările din UE și-au unit forțele pentru a cumpăra și a distribui vaccinuri în întreaga UE.

Discutați în Grupuri

Vă puteți gândi la o problemă pe care v-ați dori să o rezolve știința? De ce?

Știai că …?

Programul european de observare și monitorizare a Pământului, Copernicus, este cei mai avansat sistem din lume pentru monitorizarea planetei și pentru identificarea schimbărilor climatice și ale mediului.

Află mai multe despre Copernicus:

  https://www.copernicus.eu/ro

UE în lume

Pe lângă faptul că are un impact asupra vieții tale de zi cu zi, UE joacă, de asemenea, un rol important în restul lumii.

Ea are acorduri comerciale cu numeroase țări din întreaga lume, precum Canada, Japonia și Statele Unite, întreprinderile putând astfel face mai ușor afaceri împreună. Toate acordurile comerciale negociate de UE sunt transparente și solicită ca partenerii comerciali să protejeze drepturile lucrătorilor și mediul.

Una dintre valorile-cheie ale UE este solidaritatea, atât între țările din UE, cât și în raport cu alte țări. UE depune eforturi pentru a eradica sărăcia, a menține pacea și a oferi ajutor umanitar. O amplă rețea de experți umanitari din peste 40 de țări din întreaga lume permite UE să ofere alimente, adăpost, îngrijire medicală și educație unora dintre cele mai vulnerabile persoane din lume.

Știai că …?

Împreună, țările din UE sunt cel mai mare donator de ajutor umanitar din lume.

Atunci când se produc dezastre neașteptate în Europa sau oriunde altundeva în lume, țările din UE pot oferi ajutor și asistență printr-un sistem de intervenție coordonată numit mecanismul de protecție civilă. Din 2001 și până în prezent, a fost activat de peste 420 de ori pentru a interveni în situații de urgență.

  Află mai multe despre rolul UE în lume:

  Cu privire la comerț.

  Cu privire la dezvoltare și cooperare.

  Cu privire la ajutorul umanitar și protecția civilă.

Activitate: testul de la finalul secțiunii 2

  Adevărat sau fals: UE îți afectează viața de zi cu zi doar atunci când călătorești în străinătate.

  Ce program îți permite să faci voluntariat în străinătate pentru o cauză la care ții?

  Adevărat sau fals: în UE, poți returna produsele pe care le-ai cumpărat online în termen de o lună de la cumpărare.

  Ce este Natura 2000?

  Poți explica cum îți protejează UE datele cu caracter personal, precum numele, vârsta sau adresa?

Acces la răspunsuri

UE: O călătorie în timp

Uniunea Europeană nu a fost mereu cum este în prezent și nici nu s-a numit mereu la fel. Ea a fost creată pas cu pas, iar ambiția care i-a inspirat fondatorii încă o călăuzește. Iată câteva evenimente istorice care au dat naștere UE și numeroasele provocări cu care s-a confruntat UE de-a lungul anilor.

1945

Se încheie cel de Al Doilea Război Mondial în Europa.

Au fost multe victime, iar bombardamentele au distrus orașe întregi din Europa. Oamenii sunt hotărâți să nu mai permită niciodată repetarea unei astfel de devastări.

Declarația Schuman.

La 9 mai, Robert Schuman ține un discurs în care prezintă un plan pentru o nouă formă de cooperare politică în Europa. Ideea este ca națiunile europene să gestioneze în comun producția de cărbune și de oțel, deoarece acest lucru ar însemna că nicio țară nu s-ar putea înarma în secret împotriva celorlalte.

  Citește în întregime declarația Schuman.

1950

1951

Tratatul de la Paris de instituire a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului este semnat de Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos, care decid să coopereze și să contribuie la reconstruirea Europei din ruinele războiului.

Semnarea Tratatelor de la Roma.

Cele șase țări au o cooperare atât de bună încât decid să își unească forțele în alte domenii. Iau naștere Comunitatea Economică Europeană (CEE) (2) și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom). Împreună cu Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, acestea formează așa-numitele Comunități Europene.

1957

1962

Este instituită politica agricolă comună. Aceasta este una dintre cele mai vechi politici ale UE, care sprijină fermierii și asigură faptul că Europa are o aprovizionare constantă cu alimente la un preț accesibil, sigure și de bună calitate.

De la șase la nouă țări. Danemarca, Irlanda și Regatul Unit aderă la Comunitățile Europene.

1973

1979

Au loc primele alegeri directe pentru Parlamentul European. Pentru prima dată, cetățenii europeni își pot alege prin vot reprezentanții din Parlamentul European. Alegerile europene se organizează o dată la 5 ani.

Grecia aderă la Comunitățile Europene, devenind al 10-lea stat membru.

1981

1986

Spania și Portugalia aderă la Comunitățile Europene, iar numărul total este de 12 state membre.

Este instituit programul Erasmus, pentru a ajuta tinerii europeni să studieze, să participe la cursuri de formare profesională și să facă voluntariat în străinătate.

1987

1992

Se semnează Tratatul de la Maastricht. Se creează Uniunea Europeană. Tratatul introduce conceptul de cetățenie europeană și stabilește norme clare pentru viitoarea monedă euro. De asemenea, tratatul consolidează politica externă și de securitate și sporește cooperarea în domeniul justiției și al afacerilor interne.

Acordul Schengen elimină toate controalele la frontiere între cele șapte state care l-au semnat (până în prezent, l-au semnat 27 de țări – vezi detaliile în secțiunea 2).

1995

1995

Austria, Finlanda și Suedia aderă la UE. În acest moment, există 15 state membre.

Se semnează Tratatul de la Nisa. Principalul său obiectiv este de a reforma instituțiile UE în vederea pregătirii pentru cea mai mare extindere (3) din istoria UE.

2001

2002

Bancnotele și monedele euro devin moneda oficială în 12 țări din UE (vezi mai multe detalii în secțiunea 1).

Zece alte țări aderă la UE: Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Nu au mai aderat niciodată atât de multe țări la UE în același timp.

2004

2007

Se semnează Tratatul de la Lisabona. Acesta introduce o nouă structură, care conferă UE un rol mai important în lume și oferă o mai mare importanță opiniilor cetățenilor și ale guvernelor naționale.

Bulgaria și România aderă la UE, care are, în acest moment, 27 de state membre.

2007

2012

Premiul Nobel pentru Pace este acordat Uniunii Europene pentru rolul pe care l-a avut în transformarea unei mari părți a Europei dintr-un continent al războiului într-un continent al păcii. UE folosește banii primiți ca premiu pentru a ajuta copiii care nu au șansa de a crește în condiții de pace.

Croația aderă la UE, devenind al 28-lea stat membru al UE.

2013

2017

Eliminarea tarifelor de roaming. Rezidenții UE pot efectua apeluri, pot trimite mesaje și se pot conecta la internet pe telefoanele mobile oriunde în UE, fără costuri suplimentare.

Brexit. În urma unui referendum organizat în 2016, Regatul Unit părăsește în mod oficial UE.

2020

2020

NextGenerationEU. În timpul pandemiei de COVID-19, numeroase întreprinderi își pierd veniturile și mulți oameni devin șomeri. NextGenerationEU oferă o sumă suplimentară de 750 de miliarde de euro țărilor din UE, pentru a le ajuta să își reconstruiască economiile într-un mod durabil. Vezi: https://europa.eu/!FqjUQj

Se lansează noul program Erasmus+. Zece milioane de persoane de toate vârstele și din toate mediile, din Europa și din afara acesteia, vor beneficia de acest program cu un buget aproape dublu față de cel anterior, pentru a câștiga experiențe diferite într-o altă țară (vezi mai multe detalii în secțiunea 2).

2021

Știai că …?

Fiecare acțiune întreprinsă de UE se bazează pe tratatele semnate de toate țările din UE după ce au fost negociate și convenite. Cu toate acestea, durează ceva timp, câteodată câțiva ani, pentru ca un tratat să devină operațional. Acesta este motivul pentru care, în unele situații, vei observa două date pentru același tratat: „data semnării” și „data intrării în vigoare”.

Află mai multe despre tratatele UE.

VREI SĂ AFLI MAI MULTE DESPRE EVOLUȚIA UE DE-A LUNGUL ANILOR?

Întoarce-te în timp cu Cronologia UE pentru a descoperi momentele istorice importante care au transformat UE în ceea ce este în prezent:

  https://europa.eu/!JbXYKU

Știai că …?

Numeroși lideri vizionari (atât femei, cât și bărbați) au inspirat Uniunea Europeană în care trăim în prezent. Fără energia și motivarea lor, nu am trăi în condițiile de pace și de stabilitate care ni se par atât de normale. Învață despre pionierii UE

  https://europa.eu/!uFhjhx

Activitate: testul de la finalul secțiunii 3

  Poți numi cele șase țări fondatoare ale UE? Cum se numește comunitatea pe care au fondat-o în 1951?

  În ce an a aderat țara ta la UE? Face parte din zona euro? Face parte din spațiul Schengen?

  Care este țara care a aderat cel mai recent la UE?

  Ce premiu a câștigat UE în 2012 și din ce motiv?

  Cine sunt pionierii UE?

Acces la răspunsuri

UE: Cum funcționează?

Poate că ai auzit de deciziile luate de „Bruxelles”. Aceasta este o expresie folosită adesea pentru a face referire la Uniunea Europeană, deoarece majoritatea instituțiilor UE au sediul central la Bruxelles. Care sunt, mai exact, rolurile lor și ce fel de decizii pot lua? Ce rol au guvernele naționale în UE? Această secțiune îți va prezenta modul în care funcționează UE. De asemenea, vei învăța despre modul în care îți poți face vocea auzită la nivel european.

Cine sunt actorii-cheie ai UE?

Țările din UE au stabilit de comun acord și în mod clar ce ar trebui și ce nu ar trebui să facă Uniunea Europeană; scopul este ca UE să acționeze doar dacă un obiectiv poate fi îndeplinit mai bine la nivelul UE decât la nivel național, regional sau local. Normele sunt definite în tratatele UE, despre care ai învățat în secțiunea 3.

Să analizăm instituțiile UE, în cadrul cărora actorii-cheie din toate țările din UE se reunesc, discută și iau decizii împreună cu privire la legi.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Imagine cu clădirea Louise Weiss, care este principala clădire a sediului Parlamentului European la Strasbourg.

Este vocea cetățenilor UE.

  Unde își are sediul?

Strasbourg (Franța), Bruxelles (Belgia) și Luxemburg (Luxemburg).

  Cine lucrează în cadrul lui?

  • 705 deputați în Parlamentul European. Deputații din Parlamentul European nu sunt grupați în funcție de naționalitate. Ei aparțin unor grupuri cu viziuni politice similare, formate din deputați din mai multe țări.
  • Ei reprezintă cetățenii țărilor din UE.
  • Sunt aleși în mod direct de cetățenii UE o dată la 5 ani. Numărul de deputați în Parlamentul European care reprezintă fiecare țară depinde de dimensiunea populației țării respective.

  Cine este președintele?

Roberta Metsola este președinta Parlamentului European.

Fotografie cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola

  Ce responsabilități are?

  • Parlamentul European dezbate și adoptă legislația UE împreună cu Consiliul Uniunii Europene.
  • Ia decizii cu privire la bugetul UE împreună cu Consiliul Uniunii Europene.
  • Monitorizează utilizarea corespunzătoare a fondurilor UE și supraveghează alte instituții ale UE, în special Comisia Europeană. Alege Președintele Comisiei Europene și are dreptul de a aproba și de a destitui întreaga Comisie Europeană.

  Află mai multe despre Parlamentul European.

CONSILIUL EUROPEAN

Imagine cu clădirea Europa, sediul Consiliului European și al Consiliului Uniunii Europene la Bruxelles.

Reprezintă cel mai înalt nivel de cooperare politică între țările din UE.

  Unde își are sediul? Bruxelles (Belgia).

  Cine lucrează în cadrul lui?

Șefii de stat și șefii de guvern ai tuturor țărilor din UE; este prezidat de un președinte.

  Cine este președintele?

Charles Michel – numit de liderii naționali (șefii de stat sau de guvern ai țărilor din UE).

Imagine cu Charles Michel, președintele Consiliului European.

  Ce responsabilități are?

Consiliul European stabilește principalele priorități ale UE și orientarea generală a politicii acesteia, dar nu adoptă legi. Adoptarea legilor este responsabilitatea Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene. Reuniunile sale se numesc summituri și se desfășoară la Bruxelles de cel puțin patru ori pe an.

  Află mai multe despre Consiliul European.

Știai că …?

De asemenea, vizionează acest scurt documentar pentru mai multe informații despre Consiliu:

  https://europa.eu/!Xm48xu

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE

Consiliul Uniunii Europene, numit și Consiliul sau Consiliul de Miniștri, reprezintă guvernele țărilor din UE.

  Unde își are sediul? Bruxelles (Belgia).

  Cine lucrează în cadrul lui?

  • Miniștri din toate țările din UE. Aceștia reprezintă interesele țărilor lor în UE.
  • În funcție de domeniul despre care se discută, se stabilește ce ministru al guvernului trebuie să participe; dacă reuniunea este despre poluare, se vor reuni miniștrii mediului din toate țările din UE; dacă subiectul este agricultura, atunci miniștrii responsabili cu agricultura vor participa la reuniune și așa mai departe.

  Cum funcționează președinția?

Țările din UE prezidează pe rând reuniunile, președinția Consiliului fiind deținută de o țară timp de 6 luni.

https://www.consilium.europa.eu/ro/council-eu/presidency-council-eu/

  Ce responsabilități are?

  • Consiliul Uniunii Europene dezbate și adoptă legislația UE împreună cu Parlamentul European.
  • Ia decizii cu privire la bugetul UE împreună cu Parlamentul European.
  • Definește și pune în aplicare politica externă și de securitate a UE. De exemplu, ia decizii cu privire la acordurile internaționale și la extinderea UE.

  Află mai multe despre Consiliul Uniunii Europene.

Știai că …?

În cazul anumitor decizii, Consiliul poate decide prin vot majoritar, însă în cazul altora, toate țările trebuie să fie de acord. În cazul deciziilor importante, precum aderarea unei noi țări la UE, miniștrii din toate țările din UE trebuie să fie de acord.

  Mai multe informații despre regulile de votare din cadrul Consiliului:

https://www.consilium.europa.eu/ro/council-eu/voting-system/

COMISIA EUROPEANĂ

Imagine cu clădirea Berlaymont, care este principala clădire a Comisiei Europene la Bruxelles.

Promovează interesul general al UE.

  Unde își are sediul? Bruxelles (Belgia).

  Cine lucrează în cadrul ei?

  • Un președinte și 26 de comisari.

  Aflați mai multe despre comisarii actuali.

  • Fiecare țară din UE nominalizează un comisar, care trebuie să fie aprobat de Parlamentul European. Responsabilitatea comisarilor nu este să reprezinte punctele de vedere ale țării lor, ci să lucreze, mai degrabă, în interesul comun al UE, fiecare comisar fiind responsabil pentru un anumit domeniu de activitate al UE.

  Cine este președintele?

Ursula von der Leyen, numită de liderii naționali (șefii de stat sau de guvern ai țărilor din UE), cu aprobarea Parlamentului European.

Imagine cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

  Ce responsabilități are?

  • Comisia Europeană este responsabilă cu planificarea, pregătirea și cu propunerea noii legislații a UE, inclusiv a bugetului UE.
  • Gestionează și pune în aplicare politicile UE și execută bugetul.
  • Se asigură că țările din UE respectă dreptul european.
  • Reprezintă UE în întreaga lume, împreună cu Serviciul European de Acțiune Externă [SEAE (4)].
Știai că …?

Deși sediul ei central este la Bruxelles, Comisia are reprezentanțe în toate țările din UE. UE are delegații în întreaga lume, care acționează ca niște ambasade ale UE. Poți găsi mai multe informații cu privire la birourile UE din întreaga lume în secțiunea 6.

  Află mai multe despre Comisia Europeană.

Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană sunt adesea menționate împreună ca fiind „triunghiul instituțional” al UE, deoarece, deși au roluri diferite, responsabilitățile lor sunt legate.

Uită-te la graficul de mai jos pentru a înțelege cum funcționează.

  Consiliul European – șefii de stat sau de guvern – stabilește prioritățile UE.

  Pe baza acestora, Comisia Europeană propune noi legi.

  Propunerile sunt revizuite și modificate, aprobate sau respinse de Parlamentul European, împreună cu Consiliul de Miniștri. Odată ce ajung la un acord, aceștia aprobă legile.

  Comisia Europeană se asigură că toate țările din UE respectă noua legislație a UE. Dacă nu, poate lua măsuri împotriva lor.

Triunghiul interinstituțional al UE

Consiliul European => stabilește prioritățile UE. Comisia Europeană => propune noi legi => execută bugetul => se asigură că țările din UE respectă și aplică legislația UE. Parlamentul European => adoptă legile și bugetul. Consiliul de Miniștri => adoptă legile și bugetul. Revizuiesc legile propuse și le modifică, le adoptă sau le resping. Atunci când ajung la un acord => O nouă lege a UE!

CURTEA DE JUSTIȚIE A UNIUNII EUROPENE

Curtea de Justiție a Uniunii Europene se asigură că legislația UE este respectată și aplicată în mod corespunzător în fiecare țară din UE. Dacă o țară nu aplică legea în mod corespunzător, Comisia Europeană poate emite un avertisment formal; dacă o țară nu respectă normele, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție. Curtea de Justiție are sediul la Luxemburg și este alcătuită din câte un judecător din fiecare țară din UE.

Află mai multe despre alte instituții și organisme ale UE, despre care este posibil să fi auzit.

Știai că …?

Nu toate persoanele care lucrează în instituțiile UE sunt politicieni; mai lucrează pentru instituțiile UE și avocați, traducători, interpreți și alți experți. Dacă te interesează acest tip de carieră, poți începe cu un stagiu de practică într-una dintre instituții.

  Află mai multe despre stagii aici.

Știai că …?

Poți vizita majoritatea instituțiilor UE! Multe dintre acestea organizează vizite pentru școli și tineri. Există, de asemenea, posibilitatea vizitelor virtuale!

  Află mai multe.

Discutați în Grupuri

Faptul de a fi reprezentați în UE aduce avantaje cetățenilor, guvernelor și interesului european comun. Știți care sunt aceste avantaje? Dar care sunt dezavantajele? După ce ați citit această secțiune, considerați că este corect să spunem că „Bruxellesul” a decis ceva?

Vocea ta este importantă!

Știai că …?

Pentru a se asigura că vocea ta este auzită, UE a creat Platforma de participare a copiilor. Este un loc sigur unde poți să le spui responsabililor cu luarea deciziilor opiniile tale în legătură cu chestiunile importante. Poți contacta alți copii, poți interacționa, discuta și învăța despre drepturile tale. De asemenea, poți învăța despre legi și politici într-un limbaj ușor de înțeles de către copii și poți contacta organizațiile care sunt aproape de locul în care trăiești!

Află mai multe la adresa:

  https://europa.eu/!jWGDnK

Ai văzut modul în care țările din UE iau decizii cu privire la legi comune în cadrul instituțiilor UE. Acest proces ar fi incomplet fără vocea ta! În calitate de cetățean european, poți avea un cuvânt de spus în legătură cu politicile UE în mai multe moduri, odată ce împlinești vârsta de vot (care este de 18 ani în majoritatea țărilor din UE, de 17 ani în Grecia și de 16 ani în Austria și în Malta). Belgia și Germania au coborât la 16 ani vârsta de vot pentru viitoarele alegeri europene.

Pentru început, poți vota la alegerile generale ale țării tale. După cum am văzut mai devreme în această secțiune, guvernul ales îți va reprezenta țara în Consiliul Uniunii Europene, care are un rol important în procesul de luare a deciziilor cu privire la legislația UE.

Deputații în Parlamentul European sunt aleși o dată la 5 ani, iar unii dintre voi vor avea vârsta necesară pentru a vota la următoarele alegeri europene, în 2024, deci e important să fiți la curent cu ce se întâmplă în Parlamentul European:

Deputații aleși în Parlamentul European sunt vocea populației și, împreună cu Consiliul, decid în privința unor legi ale UE care au impact asupra multor aspecte ale vieților noastre, de exemplu:

- pesticidele care pot fi utilizate în siguranță pe produsele alimentare cultivate în UE;

- prețul pe care îl plătești pentru apelurile efectuate cu telefonul mobil când mergi într-o altă țară din UE;

- garantarea siguranței jucăriilor pentru copii;

- curățarea aerului pe care îl respirăm și a apei pe care o bem și în care înotăm;

- facilitarea efectuării studiilor universitare într-o altă țară din UE.

Cum ne reprezintă deputații în Parlamentul European? Vizionează acest material video pentru a înțelege cum ne apără interesele deputații pe care îi alegem în Parlamentul European:

  https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/ro/be-heard/elections

Îți poți exprima opinia participând la consultări publice online. Înainte de a propune o nouă legislație a UE, Comisia încearcă să afle opiniile cetățenilor și ale părților interesate prin intermediul acestor consultări.

Află detalii despre cele mai recente consultări publice:

  https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say_ro

Poți lansa sau participa la o inițiativă cetățenească europeană. Poți invita Comisia Europeană să propună o lege într-un domeniu care te interesează. Totuși, pentru ca inițiativa să fie luată în considerare, este necesar ca 1 milion de persoane din întreaga UE să o sprijine și să o semneze.

Află mai multe despre cele mai recente inițiative cetățenești europene:

  https://europa.eu/!pnyDUU

Acest material video îți va explica procesul inițiativei cetățenești:

  https://audiovisual.ec.europa.eu/ro/video/I-158444

Știai că …?

Prima inițiativă cetățenească din UE din toate timpurile, „Right2Water”, a strâns 1,6 milioane de semnături. A dus la prezentarea de către Comisie a unei propuneri pentru îmbunătățirea calității apei pentru persoanele din întreaga Europă. În 2021, propunerea s-a transformat într-o nouă lege a UE.

Poți împărtăși ce este important pentru tine prin intermediul dialogului UE cu tinerii sau al Forumului European de Tineret. Acestea sunt dezbateri publice cu responsabilii cu luarea deciziilor din UE, precum deputații din Parlamentul European și politicienii naționali, regionali și locali. Poți afla mai multe informații pe Portalul european pentru tineret.

Discutați în Grupuri

Pe ce credeți că ar trebui să se concentreze responsabilii cu luarea deciziilor din UE? Dacă ați putea face ca vocile voastre să fie auzite de responsabilii cu luarea deciziilor din UE, ce subiect(e) ați discuta cu ei?

Activitate: testul de la finalul secțiunii 4

  Pe cine reprezintă deputații din Parlamentul European? Câți deputați există în Parlamentul European?

  Care este diferența dintre Consiliul European și Consiliul Uniunii Europene?

  Dacă ministrul educației din țara ta participă la o reuniune UE, ce instituție organizează reuniunea?

  Adevărat sau fals: Comisia Europeană adoptă legi în UE.

  Care este numărul minim de cetățeni ai UE necesar pentru sprijinirea unei inițiative cetățenești europene?

Acces la răspunsuri

Îți mulțumim că ai descoperit UE împreună cu noi și că ai urmărit povestea continentului nostru, de la un război dezastruos la cooperare și mari oportunități.

Povestea UE nu s-a încheiat. Continentul se confruntă cu noi provocări: schimbările climatice, consecințele pandemiei de COVID-19, tensiunile dintre regiuni, transformarea digitală și multe altele. Sunt necesare eforturi considerabile pentru ca Europa să le ofere în continuare cetățenilor săi pace și prosperitate.

Acum că ai învățat despre UE, este momentul ca povestea ei să devină și povestea ta.

Discutați în Grupuri

Enumerați câteva dintre provocările majore cu care se vor confrunta țara voastră și UE în viitor. Puteți folosi secțiunea 2 pentru inspirație sau puteți căuta idei în știri. Care credeți că sunt provocările asupra cărora ar trebui să se concentreze UE și de ce?

Odată ce ați ales împreună cea mai importantă provocare din viitor, gândiți-vă ce ar putea face UE în privința ei. Dacă faceți acest lucru în clasă, comparați-vă ideile cu cele ale colegilor.

Ce provocări sunt menționate cel mai des? Puteți stabili de comun acord care ar putea fi principalele trei răspunsuri din partea UE cu privire la aceste provocări?

Răspunsuri pentru activități

Secțiunea 1

Activitatea 1

Găsește țările din UE și capitalele lor

1 - Austria: Viena; 2 - Belgia: Bruxelles; 3 - Bulgaria: Sofia; 4 - Cehia: Praga; 5 - Cipru: Nicosia; 6 - Croația: Zagreb; 7 - Danemarca: Copenhaga; 8 - Estonia: Tallinn; 9 - Finlanda: Helsinki; 10 - Franța: Paris; 11 - Germania: Berlin; 12 - Grecia: Atena; 13 - Irlanda: Dublin; 14 - Italia: Roma; 15 - Letonia: Riga; 16 - Lituania: Vilnius; 17 - Luxemburg: Luxemburg; 18 - Malta: Valletta; 19 - Polonia: Varșovia; 20 - Portugalia: Lisabona; 21 - România: București; 22 - Slovacia: Bratislava; 23 - Slovenia: Ljubljana; 24 - Spania: Madrid; 25 - Suedia: Stockholm; 26 - Țările de Jos: Amsterdam; 27 - Ungaria: Budapesta

Înapoi

Activitatea 2

Ghicește din ce țară este această monedă

Imagine cu diferite monede euro din întreaga UE.

1 - Italia; 2 - Spania; 3 - Luxemburg; 4 - Estonia; 5 - Malta; 6 - Austria; 7 - Finlanda; 8 - Grecia; 9 - Slovenia; 10 - Germania

1. © Ministero dell'Economia e delle Finanze, Italia – 2. © Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital, España – 3. © Banque Centrale du Luxembourg – 4. © Eesti Pank – 5. © Bank Centrali ta' Malta – 6. © Münze Österreich AG – 7. © Valtiovarainministeriö – Finansministeriet, Suomi – 8. © Hellenic Republic Ministry of Finance - Υπουργείο Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας – 9. © Ministrstvo za Finance, Slovenija – 10. © Bundesverwaltungsamt, Deutschland

Înapoi

Activitatea 3

Asociază monumentele cu țări din UE

1 - Atomium • Belgia; 2 - Mănăstirea Rila • Bulgaria; 3 - Podul Carol • Cehia; 4 - Portul Nyhavn • Danemarca; 5 - Poarta Brandenburg • Germania; 6 - Castelul Toompea și Turnul Pikk Hermann • Estonia; 7 - Catedrala Sf. Patrick • Irlanda; 8 - Acropola din Atena • Grecia; 9 - Sagrada Familia • Spania; 10 - Turnul Eiffel • Franța; 11 - Banski dvori, sediul guvernului croat • Croația; 12 - Turnul din Pisa • Italia; 13 - Castelul din Kyrenia • Cipru; 14 - Castelul Turaida • Letonia; 15 - Turnul Gediminas • Lituania; 16 - Palatul Marilor Duci • Luxemburg; 17 - Clădirea Parlamentului Ungar • Ungaria; 18 - Catedrala Sf. Ioan • Malta; 19 - Mori de vânt • Țările de Jos; 20 - Palatul Schönbrunn • Austria; 21 - Castelul Wawel • Polonia; 22 - Turnul Belém • Portugalia; 23 - Castelul Bran • România; 24 - Lacul Bled • Slovenia; 25 - Castelul Bratislava • Slovacia; 26 - Catedrala din Helsinki • Finlanda; 27 - Arena Avicii (Globen) • Suedia

Înapoi

Testul de la finalul secțiunii 1

  Țările din UE sunt unite prin valori, simboluri și obiective comune, iar unele dintre ele sunt unite și printr-o monedă comună, și anume moneda euro.

  UE este formată din 27 de țări, iar 20 dintre acestea folosesc moneda euro, deci rămân șapte care nu o folosesc.

  UE are 24 de limbi oficiale.

  Stelele de pe drapelul UE simbolizează unitatea și armonia.

  Drepturile omului sunt un set de drepturi fundamentale pe care le are orice ființă umană din naștere. Acestea sunt legate de UE în două moduri: drepturile omului reprezintă una dintre valorile comune ale UE și sunt protejate prin Carta drepturilor fundamentale a UE.

Înapoi

Secțiunea 2

Activitatea 4

Recunoști aceste etichete? Ce semnificație au?

Marcajul CE indică faptul că un produs îndeplinește cerințele UE în materie de siguranță, de sănătate și de protecție a mediului. Marcajul este obligatoriu pentru produsele care sunt comercializate în UE, indiferent unde în lume au fost produse.

Eticheta ecologică a UE este acordată produselor care respectă standarde de mediu înalte de-a lungul întregului lor ciclu de viață: de la extracția de materii prime la producție, distribuție și eliminare. În prezent, peste 75 000 de produse vândute pe piața UE au eticheta ecologică a UE.

Logoul Uniunii Europene pentru producția ecologică indică faptul că produsul este ecologic și produs în UE. Logoul poate fi folosit doar pentru produsele care au un procentaj de ingrediente ecologice de cel puțin 95 % și care respectă alte condiții stricte pentru restul de 5 %.

Etichetele energetice ale UE clasează aparatele electronice pe o scară de la A la G (sau de la A+++ la D, în funcție de aparat). Fiecare literă are un cod de culoare asociat: culoarea verde este cea mai eficientă din punct de vedere energetic, iar culoarea roșie este cea mai puțin eficientă.

Sistemul de indicații geografice al UE protejează denumirile produselor care provin din regiuni specifice din UE și au calități specifice sau se bucură de o reputație bună.

Află mai multe:   https://europa.eu/!hR94ph

Înapoi

Activitatea 5

Ce întrebări ar trebui să îți pui înainte de a distribui conținut pe platformele de comunicare socială?

Este sigură sursa – știrea a fost publicată de o agenție de știri de renume?

Poți găsi detalii despre autor și publicații anterioare ale acestuia?

Este o poveste credibilă și confirmată în alte surse de încredere?

Au încercat titlul și conținutul știrii să îți declanșeze sentimente de frică și/sau de furie?

Înapoi

Testul de la finalul secțiunii 2

  Fals – UE este prezentă în viața ta de zi cu zi în numeroase moduri, de la numeroasele proiecte pe care le finanțează (de exemplu, pentru îmbunătățirea legăturilor de transport din zona în care locuiești sau a calității aerului pe care îl respiri) la legile pe care le adoptă pentru a-ți proteja drepturile când faci cumpărături online și în magazine!

  Programul care îți permite să faci voluntariat în străinătate pentru o cauză la care ții se numește Corpul european de solidaritate.

  Fals – ai două săptămâni la dispoziție pentru a returna un produs pe care l-ai cumpărat online dacă te răzgândești.

  Natura 2000 este o rețea de zone protejate din UE.

  Datorită Regulamentului general privind protecția datelor (RGPD) al UE, informațiile tale personale (numele, adresa, vârsta și așa mai departe) sunt protejate. Ele nu pot fi folosite fără permisiunea ta sau în scopuri pentru care nu ți-ai dat acordul.

Înapoi

Secțiunea 3

Testul de la finalul secțiunii 3

  Cele șase țări fondatoare ale UE sunt Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos. Comunitatea pe care au fondat-o în 1951 s-a numit Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului.

  Consultă hărțile și informațiile din secțiunile 1-3 pentru a găsi răspunsul corect.

  Croația este țara care a aderat cel mai recent la UE, în 2013.

  UE a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2012 pentru rolul pe care l-a avut în transformarea unei mari părți a Europei dintr-un continent al războiului într-un continent al păcii.

  Pionierii UE sunt femeile și bărbații vizionari care au contribuit la construirea a ceea ce este în prezent Uniunea Europeană.

Înapoi

Secțiunea 4

Testul de la finalul secțiunii 4

  Deputații din Parlamentul European îi reprezintă pe cetățenii UE și sunt 705 în total.

  Consiliul European reunește șefii de stat sau de guvern din UE pentru a lua decizii cu privire la prioritățile politice ale UE și la marile obiective pentru viitorul UE. Pe de altă parte, Consiliul Uniunii Europene este instituția în cadrul căreia miniștrii din guvernele naționale discută și adoptă legi la nivelul UE pe un anumit subiect.

  Dacă ministrul educației din țara ta participă la o reuniune la nivelul UE, va merge la Consiliul Uniunii Europene.

  Fals – Comisia Europeană propune legi pe baza obiectivelor generale stabilite de Consiliul European. Legile sunt adoptate de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.

  Numărul minim de cetățeni ai UE necesar pentru sprijinirea unei inițiative cetățenești europene este de 1 milion, din cel puțin șapte țări din UE, acesta fiind numărul de semnături necesare pentru luarea în considerare de către Comisie a unei astfel de inițiative.

Înapoi

Mai multe informații despre UE

Sperăm că, după ce ai citit această publicație, știi mai multe despre UE, despre cum funcționează și despre modurile în care contribuie la viața ta de zi cu zi. Dacă vrei să descoperi mai multe, iată câteva idei:

UE în mediul online

SPAȚIUL ÎNVĂȚĂRII

Site-ul interinstituțional al UE pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani și pentru profesorii și părinții lor, cu jocuri, materiale video și multe alte materiale de învățare disponibile în toate limbile oficiale ale UE.

  https://europa.eu/learning-corner/home_ro

EUROPA

Site-ul oficial al UE, unde vei găsi informații despre politicile UE, linkuri către site-urile instituțiilor UE etc.

  https://europa.eu/european-union/index_ro

PORTALUL EUROPEAN PENTRU TINERET

Informații despre oportunitățile din Europa și din afara acesteia, cu privire la locuri de muncă, la educație, la călătorii pentru tineri etc.

  https://europa.eu/youth/EU_ro

EUROPA TA

Un site cu sfaturi privind o gamă largă de subiecte practice, pentru persoanele care trăiesc în UE.

  https://europa.eu/youreurope/citizens/index_ro.htm

PUBLICAȚIILE UE

Un site cu o gamă largă de publicații despre UE, în format PDF, sub formă de cărți electronice și pe suport de hârtie.

  https://op.europa.eu/ro/web/general-publications/publications

UE în persoană

În întreaga UE, există sute de centre locale de informare ale UE. Găsește adresa centrului cel mai apropiat de tine la:

  https://europa.eu/european-union/contact_ro

UE prin telefon sau e-mail

EUROPE DIRECT

Un serviciu care îți oferă răspunsuri la întrebările despre UE:

  prin telefon, poți contacta gratuit, de oriunde din UE, un operator care vorbește limba ta (*):
       00 800 6 7 8 9 10 11 (unii operatori pot taxa aceste apeluri),

  la numărul standard:   +32 22999696 , sau

  prin e-mail:   https://europa.eu/european-union/contact_ro

De asemenea, poți obține informații despre UE în orice țară din UE de la:

Reprezentanțele Comisiei Europene

  https://commission.europa.eu/about-european-commission/contact/representations-member-states_ro

Birourile de legătură ale Parlamentului European

  https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/ro/stay-informed/liaison-offices-in-your-country

Poți obține informații despre UE în alte părți ale lumii de la:

Delegațiile Uniunii Europene

  https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/area/geo_ro

Urmărește Comisia Europeană pe platformele de comunicare socială

-----------------------------

(1) Tratat. Un acord semnificativ care este obligatoriu pentru două sau mai multe națiuni.
Tratatele UE au modelat UE de-a lungul anilor și continuă să îi călăuzească activitatea în prezent.

(2) Una dintre ideile principale care stăteau la baza CEE a fost să se creeze o piață comună și să se simplifice schimburile comerciale dintre țări.

(3) Extindere: când o țară sau un grup de țări aderă la UE, este vorba despre o extindere a UE.

(4) Serviciul European de Acțiune Externă este responsabil cu politica externă și de securitate, în timp ce Comisia se ocupă de comerț, de ajutorul umanitar și de acordurile internaționale cu alte țări sau organizații, precum Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

(*) Numărul gratuit Europe Direct este disponibil doar dacă sunați din interiorul UE.

Această broșură, „Să descoperim Europa!”, este disponibilă la adresa:

https://europa.eu/learning-corner/home_ro

https://op.europa.eu/ro/publications

Comisia Europeană
Direcția Generală Comunicare
Redactare și comunicare țintită
1049 Bruxelles
BELGIA

Manuscris actualizat în aprilie 2023.

Ilustrații: © Thomas d’Addario

Toate imaginile © Uniunea Europeană, cu excepția cazului în care se indică altfel.

Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2023

Print ISBN 978-92-76-60371-9 doi:10.2775/955616 NA-03-22-253-RO-C
PDF ISBN 978-92-76-60357-3 doi:10.2775/25850 NA-03-22-253-RO-N
HTML ISBN 978-92-76-99431-2 doi:10.2775/830471 NA-03-22-253-RO-Q

© Uniunea Europeană, 2023

Politica de reutilizare a documentelor Comisiei Europene este pusă în aplicare în baza Deciziei 2011/833/UE a Comisiei din 12 decembrie 2011 privind reutilizarea documentelor Comisiei (JO L 330, 14.12.2011, p. 39).

Cu excepția cazului în care se prevede altfel, reutilizarea prezentului document este autorizată în temeiul unei licențe Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). Aceasta înseamnă că reutilizarea este autorizată, cu condiția ca sursa documentului să fie menționată și să fie indicate orice modificări.

Pentru orice utilizare sau reproducere a unor elemente care nu sunt deținute de Uniunea Europeană, este posibil să fie necesară solicitarea permisiunii direct de la titularii drepturilor respective.