Publication document thumbnail

Tutkimusretkellä Euroopassa!

Hei ja tervetuloa Euroopan unioniin!

Olemme eri maista ja puhumme eri kieliä, mutta Euroopan manner on yhteinen kotimme. Maat ovat aivan Euroopan unionin (EU) alkuhetkistä lähtien auttaneet toisiaan ja huolehtineet, että unionin jäsenvaltiot elävät rauhallisesti rinnakkain. Pian on sinun sukupolvesi aika ottaa ohjat käsiinsä. Olette EU:n tulevaisuus.

Tutustu siis kanssamme Euroopan unioniin. Tämän oppaan neljässä ensimmäisessä osassa kerrotaan, mikä Euroopan unioni on, miksi se perustettiin ja miten se vaikuttaa arkeesi. Voit lukea julkaisun järjestyksessä alusta loppuun tai keskittyä niihin teemoihin, jotka kiinnostavat sinua eniten.

Jokaisessa osassa on keskustelunaiheita sen teemoista ja pieni koe, jolla voit testata, kuinka paljon olet oppinut. Tehtävien ja tietovisojen vastaukset löytyvät osasta 5.

Osassa 6 on lisää tietolähteitä EU:sta.

Lisätietoja, tietovisoja ja pelejä löydät myös Oppisoppi-sivustolta:

Oletko valmis? Aloitetaan!

  HTML PDF PRINT
Tämä julkaisu on saatavana seuraavissa muodoissa HTML PDF Tutkimusretkellä Euroopassa! Paper Tutkimusretkellä Euroopassa!

EU: Moninaisuudessaan yhtenäinen

Euroopan manner on sekä maantieteellisesti että kulttuurisesti hyvin monimuotoinen. Se kattaa 44 maata, ja siellä asuu yli 700 miljoonaa ihmistä.

Näistä maista 27:ää yhdistää eräs merkittävä seikka: ne kuuluvat Euroopan unioniin. Sen lisäksi, että olemme kotimaamme kansalaisia tai asukkaita, olemme myös EU:n kansalaisia tai asukkaita.

Meidän kulttuurimme ja perinteemme ovat erilaisia, mutta meillä on myös yhteisiä tavoitteita ja arvoja. Tämä on kiteytetty EU:n mottoon: ”Moninaisuudessaan yhtenäinen”.

Mikä on Euroopan unioni?

Euroopan unioni on Euroopan maiden, eli jäsenvaltioiden, välinen kumppanuus. Jäsenvaltiot ovat päättäneet yhdistää voimansa ja rakentaa yhdessä parempaa tulevaisuutta. EU-maat tekevät tiivistä yhteistyötä parantaakseen kaikkien kansalaistensa elämää, jokaisen maan ainutlaatuista kulttuuria ja perinteitä kunnioittaen.

EU ei ole aina ollut yhtä laaja kuin se nykyisin on. Kun Euroopan maat aloittivat taloudellisen yhteistyön vuonna 1952, mukana oli vain kuusi valtiota: Alankomaat, Belgia, Italia, Luxemburg, Ranska ja Saksa. Ajan mittaan yhä useammat maat päättivät liittyä mukaan, kuten osasta 3 käy ilmi. EU:ssa on tällä hetkellä 27 jäsenvaltiota.

Activity 1

Viereisessä kartassa on esitetty kaikki EU-maat. Osaatko arvata niiden pääkaupungit?

1 –ALANKOMAAT I –ZAGREB 15 –PORTUGALI XV –TUKHOLMA
2 –BELGIA II –DUBLIN 16 –PUOLA XVI –BRATISLAVA
3 –BULGARIA III –BRYSSEL 17 –RANSKA XVII –BUKAREST
4 –ESPANJA IV –WIEN 18 –ROMANIA XVIII –LISSABON
5 –IRLANTI V –ATEENA 19 –RUOTSI XIX –LJUBLJANA
6 –ITALIA VI –SOFIA 20 –SAKSA XX –VARSOVA
7 –ITÄVALTA VII –RIIKA 21 –SLOVAKIA XXI –PARIISI
8 –KREIKKA VIII –AMSTERDAM 22 –SLOVENIA XXII –BERLIINI
9 –KROATIA IX –MADRID 23 –SUOMI XXIII –KÖÖPENHAMINA
10 –KYPROS X –ROOMA 24 –TANSKA XXIV –BUDAPEST
11 –LATVIA XI –VALLETTA 25 –TŠEKKI XXV –HELSINKI
12 –LIETTUA XII –LUXEMBURG 26 –UNKARI XXVI –TALLINNA
13 –LUXEMBURG XIII –NIKOSIA 27 –VIRO XXVII –PRAHA
14 –MALTA XIV –VILNA        

Siirry vastauksiin

EU:n kartta.

Kuusi perustajamaata ovat Alankomaat, Belgia, Italia, Luxemburg, Ranska ja Saksa. Irlanti, Tanska ja Yhdistynyt kuningaskunta liittyivät Euroopan unioniin 1. tammikuuta 1973, jolloin jäsenvaltioiden määrä kasvoi yhdeksään. Kreikka liittyi vuonna 1981 ja sen jälkeen Portugali ja Espanja vuonna 1986. Itävalta, Ruotsi ja Suomi liittyivät Euroopan unioniin vuonna 1995. Suurin laajentuminen tapahtui vuonna 2004, jolloin Euroopan unioniin liittyi 10 maata: Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari ja Viro. Bulgaria ja Romania liittyivät Euroopan unioniin vuonna 2007 ja Kroatia viimeisimpänä maana vuonna 2013.

Tiesitkö?

Euroopan unioniin kuuluu yhdeksän aluetta, jotka sijaitsevat maantieteellisesti hyvin kaukana Euroopan mantereesta. Nämä merentakaiset alueet (ns. syrjäisimmät alueet) ovat: Ranskan Guayana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Réunion ja Saint-Martin (Ranska), Azorit ja Madeira (Portugali) ja Kanariansaaret (Espanja).

Tiesitkö?

Euroopan manner on nimetty kreikkalaisen mytologian prinsessa Europan mukaan. Myytin mukaan taivaan ja ukkosen jumala Zeus rakastui prinsessaan ja vei hänet Kreetan saarelle asumaan kanssaan.

Valokuva Jean Limosinin maalauksesta, jossa Zeus kaappaa härän hahmossa Europan.

© Renaud Camus

Yhtenäinen …

EU-maat ovat monimuotoisia, mutta niitä yhdistävät tärkeät arvot, symbolit ja tavoitteet. Monet EU-maat käyttävät myös samaa valuuttaa, euroa. EU:n merkityksen ymmärtämiseksi on tärkeää tietää, mikä unionin maita yhdistää.

EU:N YHTEISET ARVOT

Kaikki Euroopan unioniin liittyvät maat sitoutuvat samoihin arvoihin. Ne esitetään oikeudellisissa asiakirjoissa, joita kutsutaan perussopimuksiksi (1). Perussopimuksissa esitetään EU:n toimintaa ohjaavat säännöt.

Kun maa liittyy Euroopan unioniin, se lupaa kunnioittaa unionin arvoja sekä suojella ja puolustaa kaikkia EU:n kansalaisia. Myös unionin kansalaisten ja asukkaiden odotetaan jakavan nämä arvot ja kunnioittavan niitä.

Euroopan unionin arvot
  • IHMISARVO

    Jokaisen ihmisen ihmisarvoa on kunnioitettava.

  • DEMOKRATIA

    Meillä on oikeus esimerkiksi äänestää ja asettua ehdokkaaksi vaaleissa. EU ja EU-maat ovat edustuksellisia demokratioita.

  • OIKEUSVALTIO

    EU ja sen jäsenvaltiot toimivat demokraattisesti säädettyjen lakien mukaisesti. Oikeusvaltioperiaate edellyttää myös, että oikeuslaitos on riippumaton.

  • VAPAUS

    Kaikki EU:n kansalaiset ovat vapaita. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että voimme ajatella ja ilmaista itseämme vapaasti sekä valita uskontomme. Meillä on oikeus koulutukseen ja yksityisyyden suojaan sekä omistusoikeus.

  • TASA-ARVO

    Kaikki EU:n kansalaiset ovat yhdenvertaisia. Se tarkoittaa, että lakeja sovelletaan kaikkiin samalla tavalla eikä ketään syrjitä sukupuolen, uskonnon, rodun tai muiden henkilökohtaisten ominaisuuksien perusteella.

  • IHMISOIKEUDET

    Ihmisoikeudet ovat perusoikeuksia ja -vapauksia, jotka kuuluvat kaikille maailmassa syntymästä kuolemaan asti. Niitä ovat esimerkiksi ihmisarvo, oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, kunnioitus ja riippumattomuus. Nämä oikeudet on määritelty ja suojattu lailla.

Nämä arvot ja EU:n kansalaisten oikeudet esitetään EU:n perusoikeuskirjassa.

Tiesitkö?

Lapsen oikeudet mainitaan erikseen EU:n perusoikeuskirjan 24 artiklassa. Tutustu Lapsen oikeuksia koskevaan Euroopan unionin suunnitelmaan, joka on kirjoitettu lapsille lasten kanssa: https://europa.eu/!n79vqQ

Tiesitkö?

EU:ssa on laitonta syrjiä ketään seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella. Esimerkiksi hlbti-henkilöiden (lesbojen, homojen, biseksuaalien, transihmisten ja intersukupuolisten) oikeuksia on kunnioitettava koulutuksessa, työelämässä ja terveydenhuollossa.

Keskustelkaa ryhmissä

Mitä EU:n arvot merkitsevät sinulle? Miten osoitat kunnioittavasi ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia koulussa, kotona, lomalla tai ystävien kanssa?

EU:N YHTEISET SYMBOLIT

Euroopan unionilla on oma lippunsa, kansallislaulunsa ja kansallispäivänsä samalla tavalla kuin kaikilla maailman valtioilla.

Euroopan lippu symboloi EU-maiden yhtenäisyyttä ja harmoniaa. Lipussa on 12 kullanvärisen tähden muodostama ympyrä sinisellä pohjalla. Sekä numero 12 että ympyrän muoto symboloivat täydellisyyttä ja kokonaisuutta. EU:n johtajat hyväksyivät sen Euroopan unionin viralliseksi lipuksi vuonna 1985. Näet sen liehumassa parlamenttien, muiden julkisten rakennusten ja nähtävyyksien yllä kaikkialla EU:ssa. Se osoittaa, että EU-maat ovat yhtenäisiä ja toimivat yhdessä.

Euroopan hymni on Oodi ilolle. Se perustuu Friedrich von Schillerin runoon. Kuuluisa säveltäjä ja pianisti Ludwig van Beethoven käytti runoa yhdeksännessä sinfoniassaan, jonka osa valittiin myöhemmin Euroopan hymniksi. Se edustaa eurooppalaisia vapauden, rauhan ja solidaarisuuden ihanteita. Beethovenin sinfoniassa kuoro laulaa runon saksaksi, mutta Euroopan hymnissä ei ole sanoja.

Eurooppa-päivä on 9. toukokuuta. Sinä päivänä vuonna 1950 Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti uudenlaista yhteistyötä, joka estäisi lopullisesti uuden sodan syttymisen Euroopan valtioiden välille. Ehdotus tunnetaan Schumanin julistuksena, ja se oli ensimmäinen iso askel kohti nykyisen Euroopan unionin syntyä. Siksi juhlimme Euroopan rauhaa ja yhtenäisyyttä vuosittain toukokuun 9. päivänä. Selvitä seuraavana Eurooppa-päivänä, miten sitä juhlistetaan omassa maassasi.

  Voit kuunnella Euroopan hymnin täältä.

Keskustelkaa ryhmissä

Mitkä ovat sinun maasi symboleja? Mistä ne ovat peräisin? Tiedätkö jonkin muun EU-maan symbolit?

Oletko nähnyt Euroopan lippua maassasi? Missä?

EU:N YHTEISET TAVOITTEET

EU-maita yhdistää muukin kuin yhteiset arvot ja symbolit. Ne ovat myös sopineet tavoitteista, jotka ohjaavat koko Euroopan unionin toimintaa. Kun EU-johtajat tekevät yhteisiä päätöksiä kaikkien EU-maiden puolesta, he kiinnittävät erityistä huomiota näihin tavoitteisiin, jotta kaikki EU-maat pysyvät yhtenäisinä. Lue osasta 4 lisää siitä, kuka tekee mitäkin Euroopan unionissa.

Euroopan unionin kahdeksan tavoitetta
  • Rauha, EU:n arvojen edistäminen ja kaikkien hyvinvointi
  • Vapaus, turvallisuus ja oikeus
  • Vahvat ja kestävät taloudet Euroopan maissa
  • Sosiaalinen osallisuus ja tasa-arvo
  • Tieteen ja tekniikan kehitys
  • EU-maiden välinen solidaarisuus
  • Euroopan kulttuurien ja kielten kunnioittaminen
  • Talous- ja rahaliitto

EURO

Monilla EU-mailla on myös yhteinen valuutta, euro. Euroopan jäsenvaltioista 20 on vaihtanut kansallisen valuuttansa euroon, ja yli 347 miljoonaa ihmistä käyttää sitä päivittäin. Nämä maat muodostavat yhdessä euroalueen.

Tiesitkö?

Eurosetelit suunnitteli saksalainen graafikko ja suunnittelija Reinhold Gerstetter. Setelien kuvituksen eri arkkitehtuurityylien ovet ja ikkunat symboloivat avoimuutta ja yhteyksiä. Vaikka eurosetelit ovat samat kaikissa maissa, eri maiden kolikoissa on pieniä eroja. Kolikoiden toinen puoli on kaikissa maissa sama. Tämän Euroopan karttaa esittävän puolen on suunnitellut Belgian kuninkaallisen rahapajan suunnittelija Luc Luycx. Eurokolikoiden toisella puolella on jokaisessa maassa erilainen kuva-aihe.

euroalueen kartta.

Euroalueeseen kuuluvat Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Ranska, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi ja Viro. Jotkin maat ovat EU-maita, mutta eivät käytä euroa. Nämä maat ovat Bulgaria, Tanska, Tšekki, Unkari, Puola, Romania ja Ruotsi.

Activity 2

Arvaatko, mistä maasta nämä eurokolikot ovat peräisin?

  Löydät apua tältä sivustolta:

Valokuva eri EU-maiden eurokolikoista.

Siirry vastauksiin

… moninaisuudessaan

EU-maat tekevät yhteistyötä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi mutta arvostavat toistensa rikkaita kulttuureja ja perinteitä, jotka tekevät EU:sta niin ainutlaatuisen ja monimuotoisen. Erilaisuus tekee elämästä kiinnostavampaa, ja sama pätee myös EU-maihin. Tämän vuoksi EU-maat vaalivat niin erojaan kuin samankaltaisuuksiaankin.

EU:N KIELET

Euroopassa puhutaan yli 200:aa kieltä. EU:ssa on 24 virallista kieltä: bulgaria, englanti, espanja, hollanti, iiri, italia, kreikka, kroaatti, latvia, liettua, malta, portugali, puola, ranska, romania, ruotsi, saksa, slovakki, sloveeni, suomi, tanska, tšekki, unkari ja viro. Useimmat niistä kuuluvat kolmeen suureen kieliryhmään tai -perheeseen: germaaniseen, romaaniseen tai slaavilaiseen.

Näin sanotaan ”hyvää huomenta” tai ”hei” kaikilla EU:n virallisilla kielillä.

GERMAANISET

ENGLANTI: Good morning

HOLLANTI: Goedemorgen

RUOTSI: God morgon

SAKSA: Guten Morgen

TANSKA: God morgen

ROMAANISET

ESPANJA: Buenos días

ITALIA: Buongiorno

PORTUGALI: Bom dia

RANSKA: Bonjour

ROMANIA: Bună dimineaţa

SLAAVILAISET

BULGARIA: Dobró útro

KROAATTI: Dobro jutro

PUOLA: Dzień dobry

SLOVAKKI: Dobré ráno

SLOVEENI: Dobro jutro

TŠEKKI: Dobré ráno

Kieliperheiden sisäiset yhtäläisyydet näkyvät näissä esimerkeissä selvästi. Kaikki EU:n kielet eivät kuitenkaan kuulu näihin kieliperheisiin.

Näin sanot ”hyvää huomenta” tai ”hei” näillä kielillä.

KREIKKA: Kalimera

SUOMI: Hyvää huomenta

UNKARI: Jó reggelt

VIRO: Tere hommikust

IIRI: Dia dhuit

LATVIA: Labrīt

LIETTUA: Labas rytas

MALTA: L-Għodwa t-Tajba

Opi lisää EU:n kielistä ja siitä, miten niitä puhutaan: https://europa.eu/!phQKVN

Kun EU:n virallisia kieliä on näin monta, voit ottaa yhteyttä EU:hun ja saada vastauksen maasi virallisella kielellä, kunhan se kuuluu EU:n virallisiin kieliin. Myös poliittiset päättäjät voivat käyttää omaa kieltään, jos se on EU:n virallinen kieli. Kääntäjät ja tulkit auttavat heitä työskentelemään yhdessä. EU:n päätökset julkaistaan kaikilla 24 virallisella kielellä, jotta suuri yleisö pysyy ajan tasalla.

Keskustelkaa ryhmissä

Opiskeletko jotakin toista EU-kieltä koulussa? Eroaako se paljonkin omastasi?

Kuinka montaa kieltä osaat? Onko jokin tietty kieli, jota haluat oppia? Miksi?

Activity 3

Tunnistatko nämä nähtävyydet? Yhdistä valokuva oikeaan EU-maahan.

Valokuva Atomiumista Belgiassa.

Kuva yrityksestä Rila Monastery, Bulgaria.

Valokuva Kaarlensillasta Tšekissä.

Valokuva Nyhavnista Tanskassa.

Valokuva Brandenburgin portista Saksassa.

Valokuva Toompean linna ja Pitkän Hermannin torni Virossa.

Valokuva Pyhän Patrickin katedraalista Irlannissa.

Valokuva Ateenan Akropoliista Kreikassa.

Valokuva Sagrada Familiasta Espanjassa.

Valokuva Eiffel-tornista Ranskassa.

Valokuva Banski dvorista, Kroatian hallitusrakennuksesta.

Valokuva Pisan tornista Italiassa.

Valokuva Kyrenian linnasta Kyproksella.

Valokuva Turaidan linnasta Latviassa.

Valokuva Gediminasin tornista Liettuassa.

Valokuva suurherttuan palatsista Luxemburgissa.

Valokuva parlamenttirakennuksesta Unkarissa.

Valokuva Pyhän Johanneksen katedraalista Maltalla.

Valokuva tuulimyllyistä Alankomaissa.

Valokuva Schönbrunnin palatsista Itävallassa.

Valokuva Wawelin linnasta Puolassa.

Valokuva Belemin tornista Portugalissa.

Valokuva Branin linnasta Romaniassa.

Valokuva Bled-järvestä Sloveniassa.

Valokuva Bratislavan linnasta Slovakiassa.

Valokuva Helsingin tuomiokirkosta.

Valokuva Avicii Arenasta Ruotsissa.

© Cris from Lisboa • © Florin Şarpe • © Pixabay - Elstef • © Dennis Jarvis • © Arild Vågen • © Krzysztof Golik • © Ad Meskens • © Hotice Hsu • © Penny Morlock • © C messier • © Diliff • © Fawksik

Siirry vastauksiin

EUROOPAN MAISEMAT JA NÄHTÄVYYDET

Euroopan unioni tarjoaa monenlaisia maisemia alppiniittyistä ja suoalueista Adrianmeren turkooseihin aaltoihin. EU:ssa on myös rikkaita kulttuuriperinteitä ja maailmankuuluja nähtävyyksiä. EU-maat tarjoavat paljon nähtävää ja koettavaa renessanssipalatseista ja goottilaisista katedraaleista kauniisiin puistoihin ja aukioihin.

Tämä on vain pieni maistiainen EU-maiden kulttuurisesta monimuotoisuudesta. Löydettävää on vaikka kuinka paljon. Kokeile peliä EU – mikä se oikein on? tutustuaksesi paremmin kuhunkin EU-maahan:

Tehtävä: Osan 1 loppuvisa

  Osaatko sanoa kaksi asiaa, jotka yhdistävät EU-maita?

  Kuinka moni EU-maa ei käytä euroa?

  Kuinka monta virallista kieltä EU:ssa on?

  Mitä Euroopan lipun tähdet edustavat?

  Osaatko kertoa, mitä ihmisoikeudet ovat ja miten ne liittyvät Euroopan unioniin?

Siirry vastauksiin

EU arjessasi

Vaikka emme aina huomaa sitä, Euroopan unionilla on tärkeä rooli meidän arjessamme. Tässä osassa esitellään joitakin EU:ssa asumisen monista eduista.

Elämä ilman rajoja

Euroopan unionin kansalaisten on helppo liikkua vapaasti EU-maasta toiseen. He voivat asua, opiskella tai työskennellä missä tahansa EU-maassa.

Tiesitkö?

Your Europe-sivusto tarjoaa käytännön apua ja neuvoja elämään, työntekoon ja matkailuun muissa EU-maissa.

EU tukee ihmisiä, jotka haluavat asua ulkomailla oppiakseen kieliä, saadakseen uusia kokemuksia ja tutustuakseen muihin kulttuureihin. Unionissa on tarjolla lukemattomia mahdollisuuksia kokeilla elämää muissa maissa. Tutustu niihin tässä osassa!

Opiskelu, vapaaehtoistoiminta ja löytöretki Eurooppaan

Erasmus+-ohjelma tarjoaa mahdollisuuksia opiskella, kouluttautua tai osallistua nuorisovaihtoon 33 maassa Euroopassa ja sen ulkopuolella. Ohjelmaan voivat osallistua sekä EU-maista että EU:n ulkopuolelta tulevat nuoret ja aikuiset. Ohjelmassa on paikkoja niin opiskelijoille, opettajille kuin työssäkäyvillekin.

  Kuuntele Erasmus+ -nuorisovaihtoon osallistuneiden nuorten kokemuksia.

Euroopan solidaarisuusjoukot antavat nuorille aikuisille mahdollisuuden tehdä vapaaehtoistyötä ulkomailla (tai kotimaassa) heille tärkeiden asioiden puolesta. Se voi olla mitä tahansa uuden skeittipuiston rakentamisesta tai apua tarvitsevien ihmisten auttamisesta rantojen siivoamiseen.

DiscoverEU-ohjelma tarjoaa 18-vuotiaille mahdollisuuden saada ilmainen matkakortti, jolla he voivat matkailla EU:ssa kuukauden ajan.

Työskentely EU:ssa

Tiedätkö jo, mitä haluat tehdä koulun tai yliopiston jälkeen, vai onko asia vielä harkinnassa? Ammatinvalinta ei aina ole helppoa, mutta työelämään siirtyminen ei tarkoita, että sinun pitäisi lopettaa eri EU-maihin tutustuminen. EU-kansalaisena et tarvitse työlupaa toisessa EU-maassa työskentelemiseen. Sinulla on sama pääsy työmarkkinoille sekä samat työolot, oikeudet ja velvollisuudet kuin paikallisilla asukkailla.

Työpaikan saamiseen tarvittavien taitojen ja tutkintojen hankkiminen voi olla haastavaa. EU:n nuorisotakuujärjestelmä auttaa nuoria hankkimaan taitoja, joita työnantajat tarvitsevat. Tarjolla on esimerkiksi oppisopimuskoulutusta ja yksilöllistä uraneuvontaa.

EURES-työpaikkasivustolta voit löytää työ-, harjoittelu- tai oppisopimuspaikan toisesta EU-maasta. Se myös auttaa työnantajia löytämään työntekijöitä muista EU-maista.

Keskustelkaa ryhmissä

Haluatko opiskella tai tehdä vapaaehtoistyötä ulkomailla? Missä? Mitä hyötyä sellaisesta kokemuksesta voisi olla?

Matkustaminen EU:ssa

EU on helpottanut matkailua Euroopassa. Useimmat EU-maat ovat poistaneet rajatarkastukset ja liittyneet Schengen-alueeseen. Sinun ei siis tarvitse näyttää passiasi, kun matkustat 23 EU-maan (Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro) ja neljän EU:n ulkopuolisen maan (Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi) välillä.

Rajan ylittäminen on kuitenkin vasta matkan ensimmäinen askel.

Matkustaminen EU:ssa

  EU:n asukkaana voit käyttää matkapuhelintasi matkalla samalla tavalla kuin kotona. Soittaminen tai mobiilidatan käyttö ulkomailla oli aikaisemmin hyvin kallista. Verkkovierailumaksuja ei enää peritä, ja matkapuhelimen käyttö muissa EU-maissa maksaa saman verran kuin kotimaassasi.

  Voit myös jatkaa suosikkisarjojesi katsomista, koska EU on huolehtinut siitä, että voit käyttää digitaalisia tilauksiasi missä tahansa.

  EU suojelee matkustajien oikeuksia. Matkustit sitten linja-autolla, junalla, laivalla tai lentokoneella, sinulla on oikeus vaatia rahasi takaisin, jos matka peruutetaan. EU on maailman ainoa alue, jossa ihmiset nauttivat täysistä matkustajien oikeuksista.

  Jos joudut onnettomuuteen tai sairastut matkaillessasi EU:n alueella, eurooppalaisella sairaanhoitokortilla pääset lääkäriin tai voit soittaa ambulanssin samaan hintaan kuin paikalliset:

Video: My EHIC story – Efi’s mother

Tiesitkö?

Jos joudut vaaraan missä tahansa EU-maassa, voit soittaa maksutta eurooppalaiseen hätänumeroon 112 mistä tahansa puhelimesta.

EU-rahoitus vaikuttaa lähiympäristöösi

Euroopan unioni parantaa ihmisten elämää tukemalla työpaikkojen luomista, rakentamalla uutta infrastruktuuria ja nykyaikaistamalla julkisia palveluja, kuten kouluja ja sairaaloita. Katso ympärillesi kotipaikkakunnallasi. EU saattaa olla lähempänä kuin ajatteletkaan.

EU on vuosien mittaan osallistunut tuhansien hankkeiden rahoittamiseen, esimerkiksi

  Tšekin ja Saksan rajalla sijaitseva ulkoilmamuseo

  Uusi urheilukeskus Puolan maaseudulla

  Hedelmien, vihannesten ja maidon tarjoilu kaikkien EU-maiden kouluissa

  Uimahalli Brysselissä

  Ateenan metron laajennus

  Tutustu joihinkin EU:n rahoittamiin hankkeisiin eri puolilla Eurooppaa: https://kohesio.ec.europa.eu/fi/ ja https://europa.eu/!Mvbh3f

Tiesitkö?

EU järjestää monia kilpailuja, joissa Euroopan kaupungit voivat kilpailla erilaisista titteleistä ja esitellä saavutuksiaan. Euroopan kaupungit kilpailevat joka vuosi esimerkiksi Euroopan kulttuuripääkaupungin, Euroopan innovaatiopääkaupungin, Euroopan nuorisopääkaupungin ja Euroopan vihreän pääkaupungin titteleistä.

Kuluttajien oikeudet ja turvallisuus

Euroopan unioni vaikuttaa arkeesi myös säätämällä erityisiä lakeja ja sääntöjä, jotka huolehtivat turvallisuudesta ja suojelevat kuluttajan oikeuksia kaikkialla EU:ssa.

Esimerkiksi elintarvikkeiden, lelujen ja kosmetiikan on täytettävä tiukat turvallisuusvaatimukset, ennen kuin niitä saa myydä EU:ssa.

Tiesitkö?

EU:n palveluksessa on yli 100 000 asiantuntijaa, jotka tarkkailevat elintarvikkeiden turvallisuutta pellolta pöytään.

Lisäksi EU:n lainsäädäntö takaa kulutustavaroiden ostajalle vähintään kahden vuoden takuun. Jos ostamasi pesukone siis rikkoutuu vuoden kuluttua, se on korjattava tai vaihdettava maksutta riippumatta siitä, mistä EU-maasta se on ostettu.

Jos teet ostoksia verkossa, EU:n lainsäädäntö takaa sinulle oikeuden peruuttaa tilauksesi tai palauttaa ostoksesi 14 vuorokauden kuluessa, jos muutat mielesi.

Tiesitkö?

Jos sinulla on ongelmia toisessa EU-maassa ostetun tuotteen kanssa, voit ottaa yhteyttä Euroopan kuluttajakeskusten verkostoon.

Sinulla on oikeus saada paikkansapitävät tiedot ostamiesi tuotteiden laadusta riippumatta siitä, missä päin EU:ta olet. EU:n merkintäsääntöjen ansiosta näet yhdellä silmäyksellä, onko tuote tuotettu luonnonmukaisesti, energiatehokkaasti tai perinteisin menetelmin. Voit siis tehdä täysin tietoon perustuvia ostopäätöksiä.

Activity 4

Tutki tavaroita kotonasi tai lähikaupassasi. Kuinka monta tällaista merkkiä löydät? Tiedätkö, mitä ne tarkoittavat?

Kuva esittää EU-merkintöjä, joita voit nähdä EU:ssa ostetuissa tuotteissa: CE-merkintä EU-ympäristömerkki EU:n luomutunnus EU:n energiamerkintä EU:n maantieteelliset merkinnät.

Siirry vastauksiin

Pysytään digiajan tasalla

Monet meistä eivät voisi kuvitella elämää ilman internetiä tai digitaaliteknologiaa. Jos katsomme elokuvan, käymme ostoksilla tai katsomme reitin kartasta, teemme sen usein verkossa.

Kaikilla Euroopan unionissa ei kuitenkaan ole yhtäläisiä mahdollisuuksia käyttää teknologiaa, varsinkaan jos he asuvat kaukana suurista kaupungeista. EU tekee jatkuvasti töitä tuodakseen internetyhteydet kaikkien Euroopan unionin asukkaiden saataville. EU:n rahoittaman Wifi4EU-hankkeen puitteissa WiFi-yhteyspisteitä on perustettu jo noin 8 000 yhteisöön eri puolilla EU:ta. Voit käyttää internetiä ilmaiseksi museoissa, kirjastoissa, puistoissa ja muissa julkisissa tiloissa, joissa näet Wifi4EU-tunnuksen.

Vaikka verkkoyhteyksistä on paljon hyötyä, kuten helppo tiedonsaanti ja tehokkaat palvelut, ne aiheuttavat meille myös riskejä. Better Internet for Kids -ohjelma auttaa lapsia ja nuoria käyttämään internetiä ja mobiililaitteita turvallisesti.

Tiesitkö?

Mitä on tekoäly?

Oletko koskaan nähnyt robottia? Tiesitkö, että myös älypuhelimesi hyödyntää tekoälyä? Tutustu Euroopan digitulevaisuuteen lukemalla Digiretkeilijät-sarjakuvia.

Tiesitkö?

EU suostutteli johtavat teknologia- ja mediayritykset kuten Twitterin ja Disneyn perustamaan Alliance to Better Protect Minors Online-liittouman. Liittouman jäsenet sitoutuvat tekemään verkosta paremman paikan nuorille esimerkiksi puuttumalla verkkokiusaamiseen ja haitalliseen sisältöön.

Jos haluat käyttää sosiaalista mediaa, verkkokauppoja ja mobiilisovelluksia, sinun on annettava yrityksille henkilötietojasi. Silloin on aina olemassa riski, että ne katoavat tai varastetaan. EU:n yleinen tietosuoja-asetus pitää huolen siitä, että henkilötietosi – kuten nimesi, osoitteesi, ikäsi jne. – pysyvät turvassa, eikä kukaan voi käyttää niitä ilman lupaa eikä tarkoituksiin, joihin et ole suostunut.

Internet on tehnyt tiedon hakemisesta ja käytöstä helppoa ja nopeaa. Epätarkat tai vahingolliset tiedot voivat kuitenkin levitä nopeasti verkossa, erityisesti sosiaalisessa mediassa. EU paljastaa aktiivisesti tällaisia vääriä tietoja ja pyrkii rajoittamaan niiden leviämistä yhteistyössä sosiaalisen median yritysten kanssa.

Activity 5

Voimme kaikki estää harhaanjohtavan tiedon levittämistä verkossa. Mitä sinun pitäisi kysyä itseltäsi, ennen kuin jaat jonkin jutun sosiaalisessa mediassa? Lue lisää hyödyllisiä vinkkejä salaliittoteorioiden tunnistamiseen.

Siirry vastauksiin

Ympäristön suojelu

Me nautimme luonnosta monin tavoin. Se voi tarkoittaa herkullisen ruoan syömistä tai kulkemista henkeä salpaavissa maisemissa. Ennen kaikkea olemme kuitenkin riippuvaisia luonnosta ilman, veden, energian ja raaka-aineiden vuoksi. Koska saastuminen ei pysähdy rajoille, maiden on tehtävä yhteistyötä huolehtiakseen ympäristöstä. Ilmastonmuutoksen myötä ympäristönsuojelusta on tullut entistä tärkeämpää. Euroopan unionin tavoitteena on tulla ilmastoneutraaliksi vuoteen 2050 mennessä, ja se pyrkii varmistamaan, että voimme hyötyä kukoistavasta luonnonympäristöstä.

Tiesitkö?

EU:n suunnitelmaa tehdä Euroopasta maailman ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä kutsutaan Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaksi.

  Lue lisää vihreän kehityksen ohjelmasta täältä: https://europa.eu/!Md78CB

Natura 2000-verkosto suojelee noin 2 000:ta eläin- ja kasvilajia ja 230:tä luontotyyppiä eri puolilla EU:ta. Sen alue kattaa 18 prosenttia EU:n maa-alasta ja 6 prosenttia sen merialueesta, mikä tekee Naturasta maailman suurimman suojelualueiden verkoston.

Tiesitkö?

EU:n LIFE-ohjelmasta rahoitetaan hankkeita, joilla suojellaan ympäristöä ja torjutaan ilmastonmuutosta. Ohjelmasta on 30:n viime vuoden aikana yhteisrahoitettu yli 6 000 hanketta.

  Tutustu oman maasi hankkeisiin.

EU:n lainsäädännön ansiosta lähes kaikkialla EU:ssa on puhdasta juoma- ja uimavettä. Merialueemme ovat puhdistumassa myös muilla tavoin: EU on kieltänyt kertakäyttöisen muovin, jonka osuus kaikesta merten roskaantumisesta on 70 prosenttia. EU edistää kestäviä viljelytapoja, jotta maanviljely saastuttaisi maaperää, ilmaa ja vettä mahdollisimman vähän. Se on rajoittanut kemiallisten ja vaarallisten torjunta-aineiden sekä lannoitteiden käyttöä.

Ilmastonmuutoksen torjunta on yksi EU:n ensisijaisista tavoitteista. Kaikki EU-maat ovat sopineet, että vuoteen 2030 mennessä niiden pitäisi

  vähentää merkittävästi kasvihuonekaasupäästöjään ja energiankulutustaan

  tuottaa isompi osa energiastaan uusiutuvista lähteistä (kuten tuuli-, aurinkotai vesivoima).

Tiesitkö?

Sillä, mistä tuotamme energiamme, on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa. Tutustu aiheeseen tarkemmin näillä videoilla:

  https://europa.eu/learning-corner/eu-energy-policy_fi

Keskustelkaa ryhmissä

Jokainen EU:n kansalainen heittää keskimäärin yli kilon ruokaa roskiin joka päivä. Katso video:

  https://europa.eu/learningcorner/food-waste_fi

Tunnistatko itsesi tästä videosta?

Millä pienillä, jokapäiväisillä asioilla voisit tehdä elämästäsi ympäristöystävällisempää?

  Lue lisää EU:n toimista ympäristön suojelemiseksi ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Tieteen ja innovaatioiden tukeminen

Tiede ja teknologia koskettavat lähes jokaista elämämme osa-aluetta: ruokaa ja lääkkeitä, joita syömme, terveydenhuoltoa ja kulkuneuvoja, joita käytämme, sekä sitä, miten teemme työtä ja vietämme vapaaaikamme. Euroopan unioni auttaa tiedemiehiä ja -naisia, tutkijoita ja innovoijia kaikkialla Euroopassa tekemään elämästämme parempaa ja ratkaisemaan joitakin maailman suurimmista haasteista.

EU rahoittaa tieteellistä tutkimusta. Sen tutkimus- ja innovointiohjelma on esimerkiksi antanut tutkijoille mahdollisuuden

  ottaa kaikkien aikojen ensimmäinen kuva mustasta aukosta Event Horizon -teleskoopilla

  löytää kolme maapallon kaltaista planeettaa, joilla voisi olla elämää

  kehittää menetelmä syövän havaitsemiseksi ihmisen hengityksestä.

Tutustu muihin EU-rahoituksen avulla tehtyihin tieteellisiin läpimurtoihin:

  https://europa.eu/!PX7xRR

Tiesitkö?

EU haluaa lisätä naisten ja tyttöjen osallistumista tieteen tekemiseen. Se jakaa joka vuosi innovatiivisille naisille tarkoitetun EU:n palkinnon, jolla halutaan palkita innovatiivisia naisia ja innostaa seuraavaa sukupolvea seuraamaan heidän jalanjäljissään.

Koronaviruspandemian aikana EU maksoi osan rokotteiden tutkimus- ja kehittämiskustannuksista. Tutkijat onnistuivat tuottamaan useita turvallisia ja tehokkaita koronavirusrokotteita alle vuodessa pandemian alkamisesta.

EU-maat yhdistivät voimansa, jotta rokotteita saatiin hankittua ja jaettua kaikkialle EU:ssa.

Keskustelkaa ryhmissä

Tuleeko sinulle mieleen ongelmaa, joka tieteen pitäisi sinun mielestäsi ratkaista? Miksi?

Tiesitkö?

EU:n satelliittiohjelma Copernicus on maailman edistynein järjestelmä maapallon tarkkailemiseen sekä ilmaston ja ympäristön muutosten seuraamiseen.

Lue lisää Copernicus-ohjelmasta:

  https://www.copernicus.eu/fi

EU:n rooli maailmassa

Sen lisäksi, että Euroopan unioni vaikuttaa arkielämäämme monin tavoin, sillä on merkittävä rooli myös maailman näyttämöllä.

EU-maiden yhteenlaskettu osuus maailman taloudesta on noin 20 prosenttia. EU:lla on kauppasopimuksia monien eri maiden, kuten Japanin, Kanadan ja Yhdysvaltojen, kanssa. Sopimusten tarkoitus on helpottaa kaupankäyntiä näiden maiden yritysten kanssa. Kaikki EU:n neuvottelemat kauppasopimukset ovat avoimia, ja niissä vaaditaan, että unionin kauppakumppanit suojelevat työntekijöiden oikeuksia ja ympäristöä.

Yksi EU:n keskeisistä arvoista on solidaarisuus, mikä koskee sekä EU-maita että muuta maailmaa. EU pyrkii lopettamaan köyhyyden, säilyttämään rauhan ja toimittamaan humanitaarista apua tarvitseville. Laajan, yli 40 maassa toimivan humanitaarisen avun asiantuntijoiden verkostonsa ansiosta EU voi tarjota ruokaa, majoituksen, sairaanhoitoa ja koulutusta monelle erittäin vaikeassa tilanteessa olevalle ihmiselle.

Tiesitkö?

EU-maat ovat yhdessä maailman suurin humanitaarisen avun antaja.

Jos Euroopassa tai muualla maailmassa tapahtuu yllättävä katastrofi, EU-maat voivat toimittaa nopeasti apua koordinoidun pelastuspalvelumekanismin kautta. Vuonna 2001 perustettua mekanismia on käytetty jo yli 420 hätätilanteessa.

  Lisätietoa EU:n roolista maailmassa:

  Kauppa.

  Kehitys ja yhteistyö.

  Humanitaarinen apu ja pelastuspalvelu.

Tehtävä: Osan 2 loppuvisa

  Oikein vai väärin? EU:lla on vaikutusta elämääsi vain silloin, jos matkustat ulkomaille.

  Minkä ohjelman kautta voit tehdä vapaaehtoistyötä ulkomailla itsellesi tärkeän asian puolesta?

  Oikein vai väärin? Sinulla on EU:ssa oikeus palauttaa verkosta ostamasi tuotteet kuukauden kuluessa ostoksen tekemisestä.

  Mikä on Natura 2000?

  Osaatko kertoa, miten EU suojelee henkilötietojasi, kuten nimeäsi, ikääsi tai osoitettasi?

Siirry vastauksiin

EU: Aikamatka

Euroopan unioni ei ole aina ollut samanlainen, eikä edes saman niminen. Se on rakennettu vähän kerrallaan, mutta sen suuntaa ohjaavat edelleen samat tavoitteet, jotka aikanaan innoittivat sen perustajia. Seuraavaksi pääset tutustumaan joihinkin historiallisiin tapahtumiin, jotka vaikuttivat EU:n syntyyn ja sen vuosien varrella läpikäymiin muutoksiin.

1945

Toinen maailmansota päättyy Euroopassa.

Sota on vaatinut monen eurooppalaisen hengen, ja kokonaisia Euroopan kaupunkeja on pommitettu maan tasalle. Ihmiset ovat sitä mieltä, että sellainen tuho ei saisi koskaan toistua.

Schumanin julistus.

Robert Schuman pitää 9. toukokuuta puheen, jossa hän esittelee suunnitelman uudesta poliittisen yhteistyön muodosta Euroopassa. Hänen ajatuksensa on, että Euroopan kansakunnat hallinnoisivat yhdessä hiilen ja teräksen tuotantoa. Silloin mikään valtio ei voisi aseistautua salaa muita vastaan.

  Lue Schumanin julistus kokonaisuudessaan.

1950

1951

Euroopan hiili- ja teräsyhteisö perustetaan Pariisin sopimuksella. Sopimuksen allekirjoittajamaat ovat Alankomaat, Belgia, Italia, Luxemburg, Ranska ja Saksa. Maat ovat päättäneet tehdä yhteistyötä ja rakentaa Euroopan uudelleen sodan raunioista.

Rooman sopimukset allekirjoitetaan.

Kuuden maan yhteistyö toimii niin hyvin, että ne päättävät yhdistää voimansa muillakin aloilla. Euroopan talousyhteisö (ETY)(2) ja Euroopan atomienergiayhteisö (Euratom) perustetaan. Yhdessä Euroopan hiili- ja teräsyhteisön kanssa niitä aletaan kutsua Euroopan yhteisöiksi.

1957

1962

Yhteinen maatalouspolitiikka luodaan. Se on yksi EU:n vanhimmista politiikoista, ja sen tarkoitus on tukea viljelijöitä, jotta Euroopassa olisi aina saatavilla edullista, turvallista ja laadukasta ruokaa.

Kuudesta yhdeksään maahan. Tanska, Irlanti ja Yhdistynyt kuningaskunta liittyvät Euroopan yhteisöihin.

1973

1979

Euroopan parlamentti valitaan ensimmäistä kertaa suorilla vaaleilla. Euroopan kansalaiset voivat ensimmäistä kertaa äänestää siitä, kuka edustaa heitä Euroopan parlamentissa. Euroopan parlamentin vaalit pidetään joka viides vuosi.

Kreikka liittyy Euroopan yhteisöihin kymmenentenä jäsenvaltiona.

1981

1986

Espanja ja Portugali liittyvät Euroopan yhteisöihin. Jäsenvaltioiden määrä kasvaa kahteentoista.

Erasmus-ohjelma perustetaan helpottamaan nuorten eurooppalaisten opiskelua, kouluttautumista ja vapaaehtoistoimintaa ulkomailla.

1987

1992

Maastrichtin sopimus allekirjoitetaan. Euroopan unioni perustetaan. Sopimuksella otetaan käyttöön Euroopan kansalaisuus ja annetaan selkeät säännöt tulevalle eurolle. Se myös vahvistaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja lisää yhteistyötä oikeus- ja sisäasioissa.

Schengenin sopimus poistaa rajatarkastukset sen seitsemän allekirjoittajavaltion väliltä (sopimuksen on tällä hetkellä allekirjoittanut 27 maata – katso lisätietoja osasta 2).

1995

1995

Itävalta, Suomi ja Ruotsi liittyvät Euroopan unioniin. Jäsenvaltioita on nyt 15.

Nizzan sopimus allekirjoitetaan. Sopimuksen päätavoitteena on valmistaa Euroopan unionia sen historian suurimpaan laajentumiseen (3) uudistamalla EU:n toimielimiä.

2001

2002

Euroseteleistä ja -kolikoista tulee 12 EU-maan laillinen valuutta (lue lisää osasta 1).

10 uutta maata liittyy Euroopan unioniin: Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari ja Viro. Näin monta maata ei ole aikaisemmin liittynyt unioniin samaan aikaan.

2004

2007

Bulgaria ja Romania liittyvät Euroopan unioniin, jossa on nyt 27 jäsenvaltiota.

Lissabonin sopimus allekirjoitetaan. Se antoi EU:lle uuden rakenteen, joka vahvistaa EU:n roolia maailmassa ja antaa enemmän painoarvoa kansalaisten ja kansallisten hallitusten äänille.

2007

2012

Nobelin rauhanpalkinto myönnetään EU:lle, koska se on muuttanut suurimman osan Eurooppaa sodan mantereesta rauhan mantereeksi. EU käyttää palkintorahat niiden lasten auttamiseen, joilla ei ole mahdollisuutta kasvaa rauhanomaisissa oloissa.

Kroatia liittyy Euroopan unioniin. Se on EU:n 28. jäsenvaltio.

2013

2017

Verkkovierailumaksujen poistaminen. EU:n asukkaat voivat nyt soittaa, lähettää tekstiviestejä ja käyttää internetiä matkapuhelimillaan kaikkialla EU:ssa ilman lisäkustannuksia.

Brexit. Yhdistynyt kuningaskunta eroaa virallisesti EU:sta vuonna 2016 järjestetyn kansanäänestyksen jälkeen.

2020

2020

NextGenerationEU. Koronaviruspandemian aikana monet yritykset menettävät tulojaan ja ihmiset jäävät työttömiksi. NextGenerationEU-rahoitusvälineestä myönnetään EU-maille 750 miljardia euroa, jotka auttavat niitä palautumaan kriisistä ja rakentamaan taloutensa uudelleen kestävämmälle pohjalle. Ks. https://europa.eu/!9CGRVu

Uusi Erasmus+ -ohjelma käynnistyy. Ohjelman määrärahat on kaksinkertaistettu, joten se antaa 10 miljoonalle eri-ikäiselle ja erilaisista taustoista tulevalle eurooppalaiselle tilaisuuden hankkia uusia kokemuksia toisessa maassa (lue lisää osasta 2).

2021

Tiesitkö?

Kaikki EU:n toimet perustuvat perussopimuksiin, jotka kaikki EU-maat ovat allekirjoittaneet sen jälkeen, kun niiden sisällöstä on saatu neuvoteltua ja sovittua. Perussopimuksen voimaantulo vie kuitenkin aikaa, joskus useita vuosia. Siksi samalla sopimuksella on joskus kaksi eri päivämäärää: ”allekirjoituspäivä” ja ”voimaantulopäivä”.

Lisätietoa EU:n perussopimuksista.

HALUATKO TIETÄÄ LISÄÄ EU:N HISTORIASTA?

EU aikajanalla vie sinut aikamatkalle historian merkkihetkiin, jotka ovat tehneet EU:sta nykyisen kaltaisen:

  https://europa.eu/!7WPMR4

Tiesitkö?

Monet kaukonäköiset johtajat – sekä miehet että naiset – ovat vaikuttaneet EU:n kehitykseen. Ilman heidän tarmokasta työtään meillä ei olisi nykyistä rauhaa ja vakautta, jotka vaikuttavat meille niin itsestään selviltä. Lue EU:n perustajista ja kehittäjistä:

  https://europa.eu/!T94hww

Tehtävä: Osan 3 loppuvisa

  Osaatko nimetä EU:n kuusi perustajamaata? Minkä nimisen yhteisön ne perustivat vuonna 1951?

  Minä vuonna sinun maastasi tuli EU:n jäsen? Kuuluuko se euroalueeseen? Kuuluuko se Schengen-alueeseen?

  Mikä maa liittyi Euroopan unioniin viimeksi?

  Mikä palkinto EU:lle myönnettiin vuonna 2012 ja mistä syystä?

  Keitä ovat EU:n perustajat ja kehittäjät?

Siirry vastauksiin

EU: Miten se toimii?

Olet saattanut kuulla ihmisten puhuvan ”Brysselissä” tehdyistä päätöksistä. Tätä ilmaisua käytetään usein viittaamaan Euroopan unioniin, koska useimmilla EU:n toimielimillä on päätoimipaikkansa Brysselissä. Mikä näiden toimielinten tehtävä on, ja mistä asioista ne voivat päättää? Mikä on kansallisten hallitusten rooli EU:ssa? Tässä osassa kerrotaan EU:n toiminnasta. Saat myös tietoa siitä,miten saat oman äänesi kuuluviin Euroopan tasolla.

Mitkä ovat EU:n keskeiset toimijat?

Euroopan maat ovat sopineet selvästi siitä, mitä Euroopan unionin pitää ja ei pidä tehdä. Tavoitteena on, että EU tekee jotakin vain, jos haluttu tulos voidaan saavuttaa paremmin EU:n tasolla kuin kansallisella, alueellisella tai paikallisella tasolla. Nämä säännöt on kirjattu EU:n perussopimuksiin, joista opit osassa 3.

Seuraavaksi tutustutaan EU:n toimielimiin, joissa kaikkien EU-maiden keskeiset toimijat tapaavat, keskustelevat ja säätävät lakeja yhdessä.

EUROOPAN PARLAMENTTI

Valokuva Louise Weiss -rakennuksesta, joka on Euroopan parlamentin Strasbourgissa sijaitsevan päätoimipaikan päärakennus.

Se on EU:n kansalaisten ääni.

  Missä se sijaitsee?

Strasbourgissa (Ranska), Brysselissä (Belgia) ja Luxemburgissa (Luxemburg).

  Keitä siellä työskentelee?

  • 705 Euroopan parlamentin jäsentä(MEP). Euroopan parlamentin jäseniä ei ole ryhmitelty kansallisuuden mukaan. He kuuluvat poliittisten näkemysten mukaan muodostettuihin ryhmiin, joihin kuuluu jäseniä useista maista.
  • He edustavat EU-maiden kansalaisia.
  • EU:n kansalaiset valitsevat heidät suorilla vaaleilla viiden vuoden välein. Kutakin maata edustavien Euroopan parlamentin jäsenten määrä riippuu maan väkiluvusta.

  Kuka on parlamentin puhemies?

Roberta Metsola– Euroopan parlamentin jäsenet valitsevat puhemiehen.

Valokuva Euroopan parlamentin puhemiehestä Roberta Metsolasta

  Mitä se tekee?

  • Euroopan parlamentti keskustelee EU:n lainsäädännöstä ja hyväksyy lait yhdessä Euroopan unionin neuvoston kanssa.
  • Se päättää EU:n talousarviosta yhdessä Euroopan unionin neuvoston kanssa.
  • Se seuraa EU:n varojen asianmukaista käyttöä ja valvoo muita EU:n toimielimiä, erityisesti Euroopan komissiota. Se valitsee Euroopan komission puheenjohtajan, ja sillä on oikeus hyväksyä ja erottaa koko Euroopan komissio.

  Lue lisää Euroopan parlamentista.

EUROOPPA-NEUVOSTO

Valokuva Europa-rakennuksesta, Eurooppa-neuvoston ja Euroopan unionin neuvoston toimipaikasta Brysselissä.

Edustaa EU-maiden poliittisen yhteistyön ylintä tasoa.

  Missä se sijaitsee? Brysselissä (Belgia).

  Keitä siellä työskentelee?

Kaikkien EU-maiden valtionpäämiehet ja hallitusten päämiehet, puheenjohtajan johdolla.

  Kuka on sen puheenjohtaja?

Charles Michel– kansalliset johtajat (EU-maiden valtionpäämiehet tai hallitusten päämiehet) valitsevat puheenjohtajan.

Valokuva Charles Michelistä, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajasta.

  Mitä se tekee?

Eurooppa-neuvosto määrittää EU:n ensisijaiset tavoitteet ja politiikan yleisen suunnan, mutta se ei säädä lakeja. Se on Euroopan parlamentin ja Euroopan unionin neuvoston tehtävä. Sen kokouksia kutsutaan huippukokouksiksi, ja niitä järjestetään Brysselissä vähintään neljästi vuodessa.

  Lue lisää Eurooppa-neuvostosta.

Tiesitkö?

Jos haluat tietää lisää Eurooppa-neuvostosta, katso tämä minidokumentti:

  https://europa.eu/!Xm48xu

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO

Euroopan unionin neuvosto, jota kutsutaan myös neuvostoksi tai ministerineuvostoksi, edustaa EU-maiden hallituksia.

  Missä se sijaitsee? Brysselissä (Belgia).

  Keitä siellä työskentelee?

  • Kaikkien EU-maiden ministerit. He edustavat omien maidensa etuja EU:ssa.
  • Käsiteltävä aihe ratkaisee, mitkä ministerit osallistuvat neuvoston kokouksiin. Jos kokouksessa esimerkiksi käsitellään saastumista, kaikkien EU-maiden ympäristöministerit osallistuvat siihen. Jos aiheena on maatalous, maatalousministerit osallistuvat kokoukseen ja niin edelleen.

  Miten puheenjohtajuus toimii?

EU-maat toimivat vuorotellen kokousten puheenjohtajana, ja yksi maa toimii neuvoston puheenjohtajana kuuden kuukauden ajan kerrallaan. Katso, mikä maa toimii tällä hetkellä puheenjohtajana:

https://www.consilium.europa.eu/fi/council-eu/presidency-council-eu/

  Mitä se tekee?

  • Euroopan unionin neuvosto keskustelee EU:n lainsäädännöstä ja hyväksyy lait yhdessä Euroopan parlamentin kanssa.
  • Se päättää EU:n talousarviosta yhdessä Euroopan parlamentin kanssa.
  • Se määrittää EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan ja toteuttaa sitä. Neuvosto päättää esimerkiksi kansainvälisiin sopimuksiin liittymisestä ja EU:n laajentumisista.

  Lue lisää Euroopan unionin neuvostosta.

Tiesitkö?

Neuvosto voi ratkaista jotkin asiat enemmistöpäätöksellä, mutta joissakin asioissa kaikkien maiden on oltava yksimielisiä. Kaikkien EU-maiden ministereiden on oltava yksimielisiä tärkeistä päätöksistä, esimerkiksi uuden maan hyväksymisestä unioniin.

  Lisätietoa neuvoston äänestyssäännöistä:

https://www.consilium.europa.eu/fi/council-eu/voting-system/

EUROOPAN KOMISSIO

Valokuva Berlaymont-rakennuksesta, joka on Euroopan komission päärakennus Brysselissä.

Komissio edistää EU:n yleistä etua.

  Missä se sijaitsee? Brysselissä (Belgia).

  Keitä siellä työskentelee?

  • Yksi puheenjohtaja ja 26 komissaaria.

  Lue lisää nykyisistä komissaareista.

  • Jokainen EU-maa nimeää yhden komissaarin, ja nimitys vaatii Euroopan parlamentin hyväksynnän. Komissaarien tehtävä ei ole edustaa oman maansa näkemyksiä vaan työskennellä EU:n yhteisen edun mukaisesti siten, että kukin komission jäsen vastaa EU:n toiminnan yhdestä alueesta.

  Kuka on komission puheenjohtaja?

Ursula von der Leyen– kansalliset johtajat (EU-maiden valtionpäämiehet tai hallitusten päämiehet) nimittävät puheenjohtajan, kun Euroopan parlamentti on hyväksynyt nimityksen.

Valokuva Euroopan komission puheenjohtajasta, Ursula von der Leyenistä.

  Mitä se tekee?

  • Euroopan komissio vastaa EU-lakien sekä EU:n talousarvion suunnittelusta, valmistelusta ja ehdottamisesta.
  • Se hallinnoi ja toteuttaa EU:n politiikkoja ja toteuttaa talousarviota.
  • Komissio varmistaa, että EU-maat noudattavat EU:n lainsäädäntöä.
  • Se edustaa EU:ta eri puolilla maailmaa yhdessä Euroopan ulkosuhdehallinnon (EUH (4)) kanssa.
Tiesitkö?

Komission päätoimipaikka sijaitsee Brysselissä, mutta sillä on edustustot kaikissa EU-maissa. Lisäksi EU:lla on edustustoja eri puolilla maailmaa. Ne toimivat ikään kuin EU:n suurlähetystöinä. Lisätietoa EU:n edustustoista ja yhteystoimistoista on osassa 6.

  Lue lisää Euroopan komissiosta:

Euroopan parlamenttia, Euroopan unionin neuvostoa ja Euroopan komissiota kutsutaan usein EU:n ”toimielinten kolmioksi”, sillä vaikka niillä on eri roolit, niiden tehtävät liittyvät toisiinsa.

Alla oleva kaavio havainnollistaa, miten järjestelmä toimii.

  Eurooppa-neuvosto– valtion tai hallitusten päämiehet – määrittää EU:n prioriteetit.

  Euroopan komissio ehdottaa niiden perusteella uusia lakeja.

  Euroopan parlamentti yhdessä ministerineuvoston kanssa tarkistaa ehdotukset ja tekee niihin muutoksia, hyväksyy ne tai hylkää ne. Kun ne pääsevät sopimukseen, laki hyväksytään.

  Euroopan komissio varmistaa, että kaikki EU-maat noudattavat EU:n uusia lakeja. Jos näin ei ole, se voi ryhtyä toimiin maita vastaan.

EU:n toimielinten kolmio

Eurooppa-neuvosto => määrittää, mihin EU pyrkii. Euroopan komissio => ehdottaa uusia lakeja => toteuttaa talousarviota => pitää huolen, että EU-maat noudattavat EU:n lainsäädäntöä. Euroopan parlamentti => hyväksyy lait ja talousarvion. Ministerineuvosto => hyväksyy lait ja talousarvion. Tarkistaa lakiehdotukset ja joko muuttaa niitä, hyväksyy ne tai hylkää ne. Kun ne pääsevät sopimukseen => uusi laki

EUROOPAN UNIONIN TUOMIOISTUIN

varmistaa, että EU:n lainsäädäntöä noudatetaan ja sovelletaan oikein jokaisessa EU-maassa. Jos jokin maa ei sovella lakia oikein, Euroopan komissio voi antaa sille virallisen varoituksen. Jos maa ei noudata sääntöjä, komissio voi haastaa sen Euroopan unionin tuomioistuimeen. Unionin tuomioistuin toimii Luxemburgissa, ja siinä on yksi tuomari kustakin EU-maasta.

Saat lisätietoja muista EU:n toimielimistä ja elimistä täältä.

Tiesitkö?

EU:ssa työskentelee muitakin kuin poliitikkoja. Unionin toimielimet työllistävät myös juristeja, kääntäjiä, tulkkeja ja muita asiantuntijoita. Jos olet kiinnostunut tällaisesta urasta, voit hakea harjoittelupaikkaa jostakin toimielimestä.

  Lue lisää harjoittelupaikoista.

Tiesitkö?

Voit vierailla useimmissa EU:n toimielimissä. Monet järjestävät myös koululais- ja nuorisovierailuja. Vierailun voi järjestää myös virtuaalisesti.

  Lue lisää.

Keskustelkaa ryhmissä

Mitä hyötyä edustus EU:ssa tuottaa kansalaisille, hallituksille ja Euroopan yhteisille eduille? Mitkä ovat sen haittapuolet? Kun olet lukenut tämän osan, onko sinun mielestäsi oikein sanoa, että ”Bryssel” on päättänyt jotakin?

Mielipiteesi on tärkeä.

Tiesitkö?

Jotta varmasti saat äänesi kuuluviin, EU on perustanut foorumin lasten osallistumista varten. Se on turvallinen paikka, jossa voit kertoa mielipiteesi niille, jotka päättävät tärkeistä asioista. Voit ottaa yhteyttä muihin lapsiin, keskustella heidän kanssaan ja saada lisää tietoa omista oikeuksistasi. Voit myös oppia laeista ja politiikoista helposti ymmärrettävällä kielellä ja ottaa yhteyttä organisaatioihin, jotka toimivat siellä, missä asut.

  Lue lisää: https://europa.eu/!nRfDwn

Olet oppinut, miten EU-maat päättävät EU:n yhteisistä laeista sen toimielimissä. Prosessi olisi kuitenkin vajavainen ilman sinun ääntäsi. EU:n kansalaisena voit vaikuttaa EU:n politiikkaan monin tavoin, kun saavutat äänestysiän (joka on useimmissa EU-maissa 18, Kreikassa 17 sekä Itävallassa ja Maltalla 16). Belgiassa ja Saksassa europarlamenttivaalien äänestysikä on 16 vuotta.

Aluksi voit äänestää oman maasi eduskuntavaaleissa. Kuten tässä osassa todettiin, kotimaasi vaaleilla valittu hallitus edustaa maatasi Euroopan unionin neuvostossa, jolla on tärkeä rooli EU:n lainsäädännöstä päätettäessä.

Euroopan parlamentin jäsenet valitaan joka viides vuosi, joten voit olla tarpeeksi vanha äänestämään seuraavissa Euroopan parlamentin vaaleissa vuonna 2024.

Siksi on tärkeää pysyä ajan tasalla siitä, mitä Euroopan parlamentissa tapahtuu:

  https://www.europarl.europa.eu/portal/fi

Euroopan parlamentin vaaleilla valitut jäsenet (mepit) ovat kansan ääni, ja yhdessä neuvoston kanssa he päättävät EU:n lainsäädännöstä, joka vaikuttaa moniin asioihin elämässämme. Esimerkiksi siihen,

– mitä torjunta-aineita EU:ssa saa käyttää, kun tuotetaan elintarvikkeita

– kuinka paljon maksat matkapuheluista, kun matkustat toiseen EU-maahan

– että lelut ovat turvallisia

– että hengitysilma ja juoma- ja uimavesi ovat puhtaita

– että voit opiskella yliopistossa toisessa EU-maassa

Miten mepit edustavat meitä? Katso videolta, miten mepit puolustavat etujamme:

  https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/fi/be-heard/elections

Voit ilmaista mielipiteesi osallistumalla verkossa järjestettäviin julkisiin kuulemisiin. Komissio selvittää kuulemisten avulla kansalaisten ja sidosryhmien mielipiteitä, ennen kuin se ehdottaa uusia EU-lakeja.

Tutustu viimeisimpiin julkisiin kuulemisiin:

  https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say_fi

Voit myös tehdä eurooppalaisen kansalaisaloitteen tai osallistua siihen. Voit pyytää Euroopan komissiota tekemään lakiehdotuksen aiheesta, joka on lähellä omaa sydäntäsi. Jotta aloite otetaan käsittelyyn, vähintään miljoonan EU-kansalaisen on kuitenkin ilmaistava sille tukensa allekirjoittamalla aloite.

Tutustu viimeisimpiin kansalaisaloitteisiin:

  https://europa.eu/!UCmDnM

Tämä video kertoo lisää kansalaisaloitteista:

  https://audiovisual.ec.europa.eu/fi/video/I-158444

Tiesitkö?

Kaikkien aikojen ensimmäinen eurooppalainen kansalaisaloite, ”Vesi on perusoikeus”, keräsi 1,6 miljoonaa allekirjoitusta. Komissio teki sen pohjalta ehdotuksen veden laadun parantamiseksi kaikkialla Euroopassa. Ehdotuksesta tuli EU-laki vuonna 2021.

EU:n nuorisodialogin tai Euroopan nuorisofoorumin kautta voit kertoa päättäjille, mikä on sinulle tärkeää. Ne ovat julkisia keskusteluja EU:n päättäjien, kuten Euroopan parlamentin jäsenten, sekä valtakunnallisten, alueellisten ja paikallisten poliitikkojen kanssa. Löydät lisää tietoa Euroopan nuorisoportaalista:

Keskustelkaa ryhmissä

Mihin EU:n päättäjien pitäisi sinun mielestäsi keskittyä? Jos voisit saada äänesi EU:n päättäjien kuuluviin, mistä aiheista puhuisit heidän kanssaan?

Tehtävä: Osan 4 loppuvisa

  Mitä ”meppi” tarkoittaa, ja keitä nämä ”mepit” edustavat? Kuinka monta jäsentä Euroopan parlamentissa on?

  Mitä eroa on Eurooppa-neuvostolla ja Euroopan unionin neuvostolla?

  Jos maasi opetusministeri osallistuu EU:n kokoukseen, mikä elin järjestää kokouksen?

  Oikein vai väärin? Euroopan komissio hyväksyy EU:n lait.

  Kuinka monen EU:n kansalaisen tuenilmaus tarvitaan eurooppalaiselle kansalaisaloitteelle?

Siirry vastauksiin

Kiitos, että olet tutustunut Euroopan unioniin kanssamme ja seurannut maanosamme tarinaa tuhoisasta sodasta yhteistyön ja suurten mahdollisuuksien aikaan.

EU:n tarina ei ole ohi. Maanosalla on edessään uusia haasteita, kuten ilmastonmuutos, koronaviruspandemian seuraukset, alueiden väliset jännitteet ja digitalisaatio. Paljon työtä on tehtävä, jotta Eurooppa voi jatkossakin tarjota rauhaa ja vaurautta kansalaisilleen.

Nyt kun olet oppinut EU:sta, on aika jättää oma jälkesi sen tarinaan.

Keskustelkaa ryhmissä

Mitkä ovat suurimpia haasteita, joita sinun maasi ja EU kohtaavat tulevaisuudessa? Voit etsiä inspiraatiota uutisista tai tämän kirjasen osasta 2. Mihin haasteisiin EU:n olisi sinun mielestäsi keskityttävä ja miksi?

Kun olet päättänyt, mikä EU:n suurin tulevaisuuden haaste on, mieti mitä EU voisi tehdä asialle. Jos teet harjoituksen luokassa, vertaile ideoitasi luokkatovereidesi kanssa.

Mitkä haasteet mainittiin useimmin? Pääsettekö yhteisymmärrykseen siitä, mitkä olisivat EU:n kolme tärkeintä toimenpidettä haasteisiin vastaamiseksi?

Tehtävien ratkaisut

Osa 1

Activity 1

Yhdistä EU-maat ja niiden pääkaupungit

1 - Alankomaat: Amsterdam; 2 - Belgia: Bryssel; 3 - Bulgaria: Sofia; 4 - Espanja: Madrid; 5 - Irlanti: Dublin; 6 - Italia: Rooma; 7 - Itävalta: Wien; 8 - Kreikka: Ateena; 9 - Kroatia: Zagreb; 10 - Kypros: Nikosia; 11 - Latvia: Riika; 12 - Liettua: Vilna; 13 - Luxemburg: Luxemburg; 14 - Malta: Valletta; 15 - Portugali: Lissabon; 16 - Puola: Varsova; 17 - Ranska: Pariisi; 18 - Romania: Bukarest; 19 - Ruotsi: Tukholma; 20 - Saksa: Berliini; 21 - Slovakia: Bratislava; 22 - Slovenia: Ljubljana; 23 - Suomi: Helsinki; 24 - Tanska: Kööpenhamina; 25 - Tšekki: Praha; 26 - Unkari: Budapest; 27 - Viro: Tallinna

Mene takaisin

Activity 2

Arvaa, mistä maasta kolikko on peräisin

Valokuva eri EU-maiden eurokolikoista.

1 - Italia; 2 - Espanja; 3 - Luxemburg; 4 - Viro; 5 - Malta; 6 - Itävalta; 7 - Suomi; 8 - Kreikka; 9 - Slovenia; 10 - Saksa

1. © Ministero dell'Economia e delle Finanze, Italia – 2. © Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital, España – 3. © Banque Centrale du Luxembourg – 4. © Eesti Pank – 5. © Bank Centrali ta' Malta – 6. © Münze Österreich AG – 7. © Valtiovarainministeriö – Finansministeriet, Suomi – 8. © Hellenic Republic Ministry of Finance - Υπουργείο Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας – 9. © Ministrstvo za Finance, Slovenija – 10. © Bundesverwaltungsamt, Deutschland

Mene takaisin

Activity 3

Yhdistä nähtävyydet oikeisiin EU-maihin

1 - Atomium • Belgia; 2 - Rilan luostari • Bulgaria; 3 - Kaarlensilta • Tšekki; 4 - Nyhavn • Tanska; 5 - Brandenburgin portti • Saksa; 6 - Toompean linna ja Pitkän Hermannin torni • Viro; 7 - Pyhän Patrickin katedraali • Irlanti; 8 - Ateenan Akropolis • Kreikka; 9 - Sagrada Familia • Espanja; 10 - Eiffel-torni • Ranska; 11 - Banski dvori, Kroatian hallitusrakennus • Kroatia; 12 - Pisan torni • Italia; 13 - Kyrenian linna • Kypros; 14 - Turaidan linna • Latvia; 15 - Gediminasin torni • Liettua; 16 - Suurherttuan palatsi • Luxemburg; 17 - Unkarin parlamenttitalo • Unkari; 18 - Pyhän Johanneksen katedraali • Malta; 19 - Tuulimyllyt • Alankomaat; 20 - Schönbrunnin palatsi • Itävalta; 21 - Wawelin linna • Puola; 22 - Belemin torni • Portugali; 23 - Branin linna • Romania; 24 - Bled-järvi • Slovenia; 25 - Bratislavan linna • Slovakia; 26 - Helsingin tuomiokirkko • Suomi 27 - Avicii Arena • Ruotsi

Mene takaisin

Osan 1 loppuvisa

  EU-maita yhdistävät samat arvot, symbolit ja tavoitteet, ja joissakin maissa käytetään samaa valuuttaa eli euroa.

  EU-maita on 27, joista 20 käyttää euroa valuuttanaan, joten seitsemän valtiota on euron ulkopuolella.

  EU:ssa on 24 virallista kieltä.

  EU:n lipun tähdet symboloivat yhtenäisyyttä ja harmoniaa.

  Ihmisoikeudet ovat perusoikeuksia, jotka kuuluvat jokaiselle ihmiselle syntymästä lähtien. Ne liittyvät Euroopan unioniin kahdella tapaa: ihmisoikeudet ovat yksi EU:n yhteisistä arvoista, ja ne on suojeltu EU:n perusoikeuskirjassa.

Mene takaisin

Osa 2

Activity 4

Tunnistatko merkit? Mitä ne tarkoittavat?

CE-merkintä osoittaa, että tuote täyttää EU:n turvallisuus-, terveys- ja ympäristönsuojeluvaatimukset. Sitä edellytetään EU:ssa myytäviltä tuotteilta riippumatta siitä, missä päin maailmaa ne on valmistettu.

EU-ympäristömerkki myönnetään tuotteille, jotka täyttävät korkeat ympäristönormit koko elinkaarensa ajan: raaka-aineiden tuotannosta valmistukseen, jakeluun ja hävittämiseen asti. Tällä hetkellä yli 75 000:lla EU:n markkinoilla myytävällä tuotteella on EU-ympäristömerkki.

EU:n energiamerkinnöistä käy ilmi, miten sähkölaitteet sijoittuvat asteikolla A–G (tai A+++ – D, laitteesta riippuen). Kirjaimiin liittyy myös värikoodi: vihreä on energiatehokkain ja punainen vähiten energiatehokas.

EU:n luomutunnus osoittaa, että tuote on luonnonmukainen ja tuotettu EU:ssa. Tunnusta voidaan käyttää ainoastaan tuotteissa, joiden ainesosista vähintään 95 prosenttia on luonnonmukaisia ja loput viisi prosenttia täyttävät niille asetetut erilliset tiukat ehdot.

EU:n maantieteellisten merkintöjen järjestelmä suojaa sellaisten tuotteiden nimityksiä, jotka ovat peräisin tietyiltä EU:n alueilta ja joilla on erityisiä ominaisuuksia tai hyvä maine.

Lue lisää:   https://europa.eu/!rBQ3qf

Mene takaisin

Activity 5

Mitä sinun pitäisi kysyä itseltäsi, ennen kuin jaat sisältöä sosiaalisessa mediassa?

Onko lähde luotettava – ovatko uutiset peräisin tunnetusta ja hyvämaineisesta uutisorganisaatiosta?

Onko tekijän nimi ilmoitettu? Löytyykö häneltä aiempia julkaisuja?

Onko tarina uskottava ja vahvistettu muista luotettavista lähteistä?

Pyrkivätkö julkaisun otsikko ja sisältö pelottelemaan ja/tai järkyttämään sinua?

Mene takaisin

Osan 2 loppuvisa

  Väärin – EU on monin tavoin läsnä arkielämässäsi, esimerkiksi rahoittamalla lukuisia hankkeita (joilla esimerkiksi parannetaan asuinmaasi liikenneyhteyksiä tai hengitysilman laatua) ja säätämällä lakeja, joilla suojellaan oikeuksiasi, kun teet ostoksia verkossa tai perinteisissä kaupoissa.

  Ohjelma, jonka puitteissa voit tehdä vapaaehtoistyötä ulkomailla sydäntäsi lähellä olevan asian puolesta, on nimeltään Euroopan solidaarisuusjoukot.

  Väärin – sinulla on kaksi viikkoa aikaa palauttaa verkossa ostamasi tuote, jos muutat mieltäsi.

  Natura 2000 on EU:n luonnonsuojelualueiden verkosto.

  EU:n yleinen tietosuoja-asetus suojelee henkilötietojasi, kuten nimeäsi, osoitettasi, ikääsi jne. Niitä ei saa käyttää ilman lupaasi eikä tarkoituksiin, joihin et ole suostunut.

Mene takaisin

Osa 3

Osan 3 loppuvisa

  EU:n kuusi perustajamaata ovat Alankomaat, Belgia, Italia, Luxemburg, Ranska ja Saksa. Niiden vuonna 1951 perustamaa yhteisöä kutsuttiin Euroopan hiili- ja teräsyhteisöksi.

  Etsi oikea vastaus osien 13 kartoista ja tekstistä.

  Kroatia liittyi Euroopan unioniin viimeisimpänä maana vuonna 2013.

  EU sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2012 roolistaan Euroopan muutoksessa sodan mantereesta rauhan mantereeksi.

  EU:n perustajat ja kehittäjät ovat kaukonäköisiä naisia ja miehiä, jotka ovat vaikuttaneet siihen, millainen EU on nykyään.

Mene takaisin

Osa 4

Osan 4 loppuvisa

  Meppi tarkoittaa Euroopan parlamentin jäsentä. Mepit edustavat EU:n kansalaisia, ja heitä on yhteensä 705.

  Eurooppa-neuvostossa EU:n valtionpäämiehet tai hallitusten päämiehet päättävät yhdessä EU:n poliittisista prioriteeteista ja tärkeimmistä tulevaisuuden tavoitteista. Sitä vastoin Euroopan unionin neuvostossa jäsenvaltioiden hallitusten ministerit käsittelevät yksittäisiä lakiehdotuksia ja hyväksyvät niitä.

  Jos maasi opetusministeri osallistuu EU:n kokoukseen, se on Euroopan unionin neuvoston kokous.

  Väärin – Euroopan komissio tekee lakiehdotuksia Eurooppa-neuvoston asettamien yleisten tavoitteiden pohjalta. Euroopan parlamentti ja Euroopan unionin neuvosto hyväksyvät lait.

  Eurooppalaisen kansalaisaloitteen tukemiseen tarvitaan vähintään miljoona EU-kansalaista vähintään seitsemästä EU-maasta, koska niin monta allekirjoitusta tarvitaan, ennen kuin komissio voi ottaa aloitteen käsittelyyn.

Mene takaisin

Lisätietoa EU:sta

Luettuasi tämän julkaisun tiedät toivottavasti enemmän EU:sta, sen toiminnasta ja siitä, miten se vaikuttaa arkeesi. Jos haluat lisätietoa, tässä on muutamia vinkkejä:

EU verkossa

OPPISOPPI

EU:n toimielinten yhteinen verkkosivusto 5–18-vuotiaille sekä heidän opettajilleen ja vanhemmilleen. Siellä on paljon pelejä, videoita ja muita oppiaineistoja kaikilla EU:n virallisilla kielillä.

  https://europa.eu/learning-corner/home_fi

EUROPA

EU:n virallinen verkkosivusto, jolta löytyy tietoa EU:n politiikoista, linkkejä EU:n toimielinten verkkosivuille jne.

  https://europa.eu/european-union/index_fi

EUROOPAN NUORISOPORTAALI

tietoa mahdollisuuksista Euroopassa ja sen ulkopuolella, työpaikoista, koulutuksesta, nuorten matkailusta jne.

  https://europa.eu/youth/home_fi

SINUN EUROOPPASI

verkkosivusto, joka sisältää tietoa käytännön aiheista EU:ssa asuville

  https://europa.eu/youreurope/citizens/index_fi.htm

EU:N JULKAISUT

verkkosivusto, jossa on tarjolla runsaasti EU:ta käsitteleviä PDF-muotoisia, sähköisiä ja painettuja julkaisuja.

  https://op.europa.eu/fi/web/generalpublications/publications

EU henkilökohtaisesti

EU:ssa on satoja paikallisia tiedotuspisteitä. Löydät lähimmän tiedotuspisteen osoitteen täältä:

  https://europa.eu/european-union/contact_fi

EU puhelimitse tai sähköpostitse

EUROPE DIRECT

palvelu, joka vastaa EU:ta koskeviin kysymyksiisi:

  maksuton puhelu EU:n alueella omalla kielelläsi (5):
       00 800 6 7 8 9 10 11(jotkin operaattorit voivat periä puhelumaksun)

  peruspalvelunumero:  +32 22999696or,

  sähköposti:  https://europa.eu/european-union/contact_fi

Mistä tahansa EU-maasta saa tietoa myös seuraavasta osoitteesta:

Euroopan komission edustustot

  https://ec.europa.eu/info/about-european-commission/contact/representations-member-states_fi

Euroopan parlamentin yhteystoimistot

  https://commission.europa.eu/about-european-commission/contact/representations-member-states_fi

Muualla maailmassa EU-tietoa on saatavilla:

Euroopan unionin edustustoista

  https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/area/geo_fi

Seuraa Euroopan komissiota sosiaalisessa mediassa

-----------------------------

(1)Perussopimus. Kahden tai useamman valtion välillä solmittu merkittävä sopimus. EU:n perussopimukset ovat muovanneet unionista nykyisen kaltaisen, ja ne ohjaavat edelleen EU:n työtä.

(2)Yksi ETY:n taustalla olevista pääideoista oli luoda yhteiset markkinat ja helpottaa kaupankäyntiä maiden välillä.

(3)Laajentuminen: kun jokin maa tai maiden ryhmä liittyy Euroopan unioniin, sitä kutsutaan EU:n laajentumiseksi.

(4)Euroopan ulkosuhdehallinto vastaa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, kun taas komissio käsittelee kauppaa, humanitaarista apua sekä muiden maiden tai järjestöjen kanssa solmittuja kansainvälisiä sopimuksia, kuten Pariisin ilmastosopimusta.

(5)Europe Direct Freephone -numero on käytettävissä vain EU:n alueella.

Tämä Tutkimusretkellä Euroopassa! -kirjanen on luettavissa osoitteissa

https://europa.eu/learning-corner/home_fi

https://op.europa.eu/fi/publications

Euroopan komissio
Viestinnän pääosasto
Editorial Service and Targeted Outreach
1049 Bryssel
BELGIA

Käsikirjoitus päivitetty huhtikuussa 2023.

Kuvitus: ©Thomas d’Addario

Kaikki kuvat © Euroopan unioni, ellei toisin ole mainittu.

Luxemburg: Euroopan unionin julkaisutoimisto, 2023

Print ISBN 978-92-76-60386-3 doi:10.2775/888965 NA-03-22-253-FI-C
PDF ISBN 978-92-76-60345-0 doi:10.2775/2631 NA-03-22-253-FI-N
HTML ISBN 978-92-76-99444-2 doi:10.2775/265010 NA-03-22-253-FI-Q

© Euroopan unioni, 2023

Euroopan komission asiakirjojen uudelleenkäyttöä koskevat periaatteet perustuvat 12. joulukuuta 2011 annettuun komission päätökseen 2011/833/EU (EUVL L 330, 14.12.2011, s. 39).

Jollei toisin mainita, tämän asiakirjan uudelleenkäyttö on sallittua Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) -lisenssin mukaisesti (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). Tämä tarkoittaa sitä, että uudelleenkäyttö on sallittua, kunhan lähde mainitaan asianmukaisesti ja mahdollisesti tehdyt muutokset ilmoitetaan.

Sellaisten aineiston osien käyttö tai jäljentäminen, jotka eivät ole Euroopan unionin omaisuutta, saattaa edellyttää lupaa suoraan asianomaisilta oikeudenhaltijoilta.