Publication document thumbnail

Πάμε να εξερευνήσουμε την Ευρώπη!

Γεια σου! Καλώς ήρθες στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Προερχόμαστε από διάφορες χώρες και μιλάμε διαφορετικές γλώσσες, αλλά η ευρωπαϊκή ήπειρος είναι το κοινό μας σπίτι. Από την αρχή της οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι χώρες της συνεργάζονται βοηθώντας η μία την άλλη και εξασφαλίζοντας την ειρηνική τους συνύπαρξη. Σύντομα, θα πάρει τα ηνία η δική σου γενιά. Εσείς είστε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Ας ανακαλύψουμε, λοιπόν, μαζί περισσότερα πράγματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις τέσσερις πρώτες ενότητες, θα μάθεις τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, πώς δημιουργήθηκε και πώς επηρεάζει την καθημερινή ζωή σου. Μπορείς να διαβάσεις το φυλλάδιο αυτό ενότητα την ενότητα ή να επιλέξεις τις ενότητες που σε ενδιαφέρουν περισσότερο.

Καθώς θα προχωρούμε, θα σε καλούμε να συμμετάσχεις στις συζητήσεις που προτείνονται σε κάθε ενότητα και θα μπορείς να βλέπεις πόσα έχεις μάθει. Στην ενότητα 5 θα βρεις τις απαντήσεις των δραστηριοτήτων και των κουίζ.

Οι πρόσθετες πηγές της ενότητας 6 θα σε βοηθήσουν να βρεις περισσότερες πληροφορίες για την ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες, κουίζ και παιχνίδια, μπορείς να επισκεφθείς τον ιστότοπο «Γωνιά μάθησης».

Έτοιμοι; Αρχίζουμε!

  HTML PDF PRINT
Η έκδοση αυτή είναι διαθέσιμη στις ακόλουθες μορφές HTML PDF Πάμε να εξερευνήσουμε την Ευρώπη! Paper Πάμε να εξερευνήσουμε την Ευρώπη!

Η ΕΕ: Ενωμένη στην πολυμορφία

Η ευρωπαϊκή ήπειρος χαρακτηρίζεται από έντονη πολυμορφία όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά και πολιτισμικά. Περιλαμβάνει 44 χώρες και έχει περισσότερους από 700 εκατομμύρια κατοίκους.

Όσοι ζούμε σε 27 από αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες έχουμε ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό: είμαστε όλοι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός από πολίτες ή κάτοικοι της χώρας μας, είμαστε και πολίτες ή κάτοικοι της ΕΕ.

Μπορεί να έχουμε διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικές παραδόσεις, αλλά ταυτόχρονα έχουμε και κοινούς στόχους και κοινές αξίες. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται στο σύνθημα της ΕΕ:«Ενωμένη στην πολυμορφία».

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια εταιρική σχέση μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, γνωστών ως κρατών μελών, οι οποίες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να οικοδομήσουν μαζί ένα καλύτερο μέλλον. Οι χώρες της ΕΕ συνεργάζονται στενά για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των πολιτών τους, σεβόμενες παράλληλα τον μοναδικό πολιτισμό και τις παραδόσεις της καθεμιάς.

Η ΕΕ δεν ήταν πάντα τόσο μεγάλη όσο σήμερα. Οι ευρωπαϊκές χώρες που ξεκίνησαν την οικονομική συνεργασία τους το 1952 ήταν μόλις έξι: το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο. Με την πάροδο του χρόνου, ολοένα και περισσότερες χώρες αποφάσιζαν να προσχωρήσουν, όπως θα ανακαλύψεις στην ενότητα 3. Η ΕΕ αποτελείται σήμερα από 27 κράτη μέλη.

Δραστηριότητα 1

Στον παρακάτω χάρτη εμφανίζονται όλες οι χώρες της ΕΕ –μπορείς να μαντέψεις ποιες είναι οι πρωτεύουσές τους;

1 –ΑΥΣΤΡΙΑI –ΠΑΡΙΣΙ15 –ΛΕΤΟΝΙΑXV –ΕΛΣΙΝΚΙ
2 –ΒΕΛΓΙΟII –ΛΕΥΚΩΣΙΑ16 –ΛΙΘΟΥΑΝΙΑXVI –ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
3 –ΒΟΥΛΓΑΡΙΑIII –ΔΟΥΒΛΙΝΟ17 –ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟXVII –ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ
4 –ΓΑΛΛΙΑIV –ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ18 –ΜΑΛΤΑXVIII –ΡΙΓΑ
5 –ΓΕΡΜΑΝΙΑV –ΜΑΔΡΙΤΗ19 –ΟΥΓΓΑΡΙΑXIX –ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ
6 –ΔΑΝΙΑVI –ΒΙΕΝΝΗ20 –ΠΟΛΩΝΙΑXX –ΠΡΑΓΑ
7 –ΕΛΛΑΔΑVII –ΖΑΓΚΡΕΜΠ21 –ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑXXI –ΒΙΛΝΙΟΥΣ
8 –ΕΣΘΟΝΙΑVIII –ΡΩΜΗ22 –ΡΟΥΜΑΝΙΑXXII –ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ
9 –ΙΡΛΑΝΔΙΑIX –ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ23 –ΣΛΟΒΑΚΙΑXXIII –ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
10 –ΙΣΠΑΝΙΑX –ΣΟΦΙΑ24 –ΣΛΟΒΕΝΙΑXXIV –ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ
11 –ΙΤΑΛΙΑXI –ΒΕΡΟΛΙΝΟ25 –ΣΟΥΗΔΙΑXXV –ΛΙΣΑΒΟΝΑ
12 –ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣXII –ΑΘΗΝΑ26 –ΤΣΕΧΙΑXXVI –ΒΑΡΣΟΒΙΑ
13 –ΚΡΟΑΤΙΑXIII –ΤΑΛΙΝ27 –ΦΙΝΛΑΝΔΙΑXXVII –ΒΑΛΕΤΑ
14 –ΚΥΠΡΟΣXIV –ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ    

Μεταβείτε στις απαντήσεις

Χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι έξι ιδρυτικές χώρες είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο. Η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία προσχώρησαν στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες την 1η Ιανουαρίου 1973, αυξάνοντας τον αριθμό των κρατών μελών σε εννέα. Η Ελλάδα προσχώρησε το 1981, και ακολούθησαν η Ισπανία και η Πορτογαλία το 1986. Το 1995 προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Αυστρία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Η μεγαλύτερη διεύρυνση έγινε το 2004, όταν προσχώρησαν 10 χώρες: η Εσθονία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχία. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία προσχώρησαν το 2007, ενώ η Κροατία ήταν η τελευταία χώρα που προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013.

Αυτό το ήξερεσ;

Στην ΕΕ ανήκουν και εννέα περιφέρειες που είναι γεωγραφικά πολύ απομακρυσμένες από την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτά τα υπερπόντια εδάφη (γνωστά και ως «εξόχως απόκεντρες περιοχές») είναι: ο Άγιος Μαρτίνος, η Γαλλική Γουιάνα, η Γουαδελούπη, το Μαγιότ, η Μαρτινίκα και η Ρεϊνιόν (Γαλλία), οι Αζόρες και η Μαδέρα (Πορτογαλία) και οι Κανάριες Νήσοι (Ισπανία).

Αυτό το ήξερεσ;

Η ευρωπαϊκή ήπειρος πήρε το όνομά της από την Ευρώπη, μια πριγκίπισσα της ελληνικής μυθολογίας. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Δίας, ο θεός του ουρανού και του κεραυνού, την ερωτεύτηκε, την απήγαγε και την πήγε στην Κρήτη για να ζήσει μαζί του.

Φωτογραφία ενός πίνακα του Jean Limosin που εικονίζει την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία μεταμορφωμένο σε ταύρο

© Renaud Camus

Ενωμένη …

Οι χώρες της ΕΕ είναι μεν διαφορετικές, αλλά τις ενώνουν σημαντικές αξίες, σύμβολα και στόχοι. Επίσης, πολλές χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα: το ευρώ. Για να καταλάβεις τι αντιπροσωπεύει η ΕΕ, θα πρέπει να ξέρεις τι ενώνει τις χώρες μέλη.

ΚΟΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

Όλες οι χώρες που προσχωρούν στην ΕΕ δεσμεύονται ότι θα σέβονται το ίδιο σύνολο αξιών. Αυτές καθορίζονται σε νομικά έγγραφα που ονομάζονται Συνθήκες (1) και περιλαμβάνουν τους κανόνες που καθοδηγούν το έργο της ΕΕ.

Όταν μια χώρα προσχωρεί στην ΕΕ, υπόσχεται να σέβεται αυτές τις αξίες και να προστατεύει και να υπερασπίζεται όλους τους πολίτες της ΕΕ. Εφόσον έχεις την ιδιότητα του πολίτη ή κατοίκου της ΕΕ, θα πρέπει κι εσύ να συμμερίζεσαι και να σέβεσαι αυτές τις αξίες.

Αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

    Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στον σεβασμό γι’ αυτό που είναι.

  • ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι μπορούμε να ψηφίζουμε και να βάζουμε υποψηφιότητα στις εκλογές. Οι χώρες της ΕΕ και η ίδια η ΕΕ είναι αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες.

  • ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

    Η δράση της ΕΕ και των κρατών μελών της βασίζεται σε δημοκρατικά θεσπισμένες γραπτές νομοθετικές πράξεις. Το κράτος δικαίου απαιτεί επίσης την ανεξαρτησία του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    Όλοι οι πολίτες της ΕΕ είναι ελεύθεροι. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι μπορούμε να σκεφτόμαστε και να εκφραζόμαστε ελεύθερα, να επιλέγουμε τη θρησκεία μας, καθώς και ότι έχουμε δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην ιδιωτική ζωή και στην ιδιοκτησία.

  • ΙΣΟΤΗΤΑ

    Όλοι οι πολίτες της ΕΕ είναι ίσοι. Αυτό σημαίνει ότι οι νομοθετικές πράξεις ισχύουν για όλους με τον ίδιο τρόπο και ότι κανένα άτομο δεν υφίσταται διακρίσεις εξαιτίας του φύλου, της θρησκείας, της φυλής ή άλλων προσωπικών χαρακτηριστικών.

  • ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Είναι τα βασικά δικαιώματα και οι ελευθερίες που έχουν όλοι οι άνθρωποι παγκοσμίως, από τη γέννηση μέχρι τον θάνατό τους. Περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τα δικαιώματα στην αξιοπρέπεια, την αμεροληψία, την ισότητα, τον σεβασμό και την ανεξαρτησία. Τα δικαιώματα αυτά ορίζονται στο δίκαιο και προστατεύονται από αυτό.

Οι αξίες αυτές και τα δικαιώματα που έχουμε ως πολίτες της ΕΕ προσδιορίζονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Αυτό το ήξερεσ;

Στο άρθρο 24 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ γίνεται ειδική αναφορά στα δικαιώματα των παιδιών. Ρίξε μια ματιά στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικαιώματα του παιδιού, που γράφτηκε για τα παιδιά και με τα παιδιά: https://europa.eu/!WyBc3G.

Αυτό το ήξερεσ;

Η εισαγωγή διακρίσεων εις βάρος κάποιου εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου του είναι παράνομη στην ΕΕ. Για παράδειγμα, πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των ΛΟΑΔΜ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, διαφυλικοί και μεσοφυλικοί) στην εκπαίδευση, την εργασία και την υγειονομική περίθαλψη.

Συζητήστε σε ομάδεσ:

Τι σημαίνουν για σένα οι αξίες της ΕΕ; Πώς δείχνεις σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στην τάξη, στο σπίτι, στις διακοπές ή όταν είσαι με τους φίλους σου;

ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως κάθε χώρα, έχει τη δική της σημαία, τον δικό της εθνικό ύμνο και τη δική της εθνική εορτή.

Η ευρωπαϊκή σημαία συμβολίζει την ενότητα και την αρμονία μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Είναι μπλε, με 12 χρυσά αστέρια που σχηματίζουν κύκλο, επειδή τόσο ο αριθμός όσο και το σχήμα αντιπροσωπεύουν την τελειότητα και την ολότητα. Το 1985 αναγνωρίστηκε από τους ηγέτες της ΕΕ ως η επίσημη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορείτε να τη δείτε να ανεμίζει πάνω από κοινοβούλια, άλλα κτίρια και μνημεία σε ολόκληρη την ΕΕ. Δείχνει ότι οι χώρες της ΕΕ είναι ενωμένες και ενεργούν από κοινού.

Ο ύμνος της ΕΕ ονομάζεται Ωδή στη χαρά. Βασίζεται σε ένα ποίημα του Φρίντριχ Σίλερ. Ο διάσημος συνθέτης και πιανίστας Λούντβιχ βαν Μπετόβεν χρησιμοποίησε το ποίημα στην Ενάτη Συμφωνία του, μέρος της οποίας αποτέλεσε αργότερα τον ύμνο της ΕΕ. Εκφράζει τα ευρωπαϊκά ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Στη Συμφωνία του Μπετόβεν, μια χορωδία τραγουδάει το ποίημα στα γερμανικά, αλλά όταν χρησιμοποιείται ως ύμνος της ΕΕ δεν έχει στίχους, μόνο μουσική.

  Μπορείς να ακούσεις τον ύμνο της ΕΕ εδώ.

Η Ημέρα της Ευρώπης είναι η 9η Μαΐου. Την ημέρα αυτή, το 1950, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε μια νέα μορφή συνεργασίας η οποία θα καθιστούσε αδιανόητο έναν νέο πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Η Διακήρυξη Σουμάν, όπως είναι γνωστή, ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα προς τη δημιουργία της ΕΕ που γνωρίζουμε σήμερα. Γι’ αυτόν τον λόγο, κάθε χρόνο την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Αναζήτησε τις εκδηλώσεις εορτασμού αυτής της ιδιαίτερης ημέρας στη χώρα σου.

Συζητήστε σε ομάδεσ:

Ποια είναι τα σύμβολα της χώρας σου; Ποια είναι η προέλευσή τους; Γνωρίζεις τα σύμβολα κάποιας άλλης χώρας της ΕΕ;

Έχεις δει τη σημαία της ΕΕ στη χώρα σου; Πού;

ΚΟΙΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΕ

Τις χώρες της ΕΕ δεν τις ενώνουν μόνο οι κοινές αξίες και τα κοινά σύμβολα· τις ενώνει επίσης ένα σύνολο συμφωνημένων στόχων που καθοδηγούν το έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Όταν οι ηγέτες της ΕΕ παίρνουν αποφάσεις συλλογικά για όλες τις χώρες της, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτούς τους στόχους ώστε όλες οι χώρες της να παραμένουν ενωμένες. Μπορείς να μάθεις περισσότερα σχετικά με το ποιος κάνει τι στην ΕΕ στην ενότητα 4.

Οι οκτώ στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Ειρήνη, προώθηση των αξιών της ΕΕ και ευημερία όλων
  • Ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη
  • Ισχυρές και βιώσιμες ευρωπαϊκές οικονομίες
  • Κοινωνική ένταξη και ισότητα
  • Επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος
  • Αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ
  • Σεβασμός των πολιτισμών και των γλωσσών της Ευρώπης
  • Οικονομική και νομισματική ένωση

ΤΟ ΕΥΡΩ

Πολλές χώρες της ΕΕ μοιράζονται επίσης ένα κοινό νόμισμα: το ευρώ. Σήμερα 20 χώρες της έχουν αντικαταστήσει τα εθνικά τους νομίσματα με το ευρώ, που το χρησιμοποιούν καθημερινά πάνω από 347 εκατομμύρια άτομα. Οι χώρες αυτές αποτελούν τη ζώνη του ευρώ.

Αυτό το ήξερεσ;

Τα χαρτονομίσματα του ευρώ σχεδιάστηκαν από τον Reinhold Gerstetter, Γερμανό γραφίστα και σχεδιαστή. Σ’ αυτά απεικονίζονται πύλες και παράθυρα διαφόρων αρχιτεκτονικών ρυθμών, που συμβολίζουν το ανοιχτό πνεύμα και τη σύνδεση. Ενώ όλα τα χαρτονομίσματα του ευρώ είναι τα ίδια σε όλες τις χώρες, τα κέρματα παρουσιάζουν μικρές διαφορές. Στη μία όψη, την οποία σχεδίασε ο Luc Luycx, Βέλγος σχεδιαστής που εργάζεται για το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Βελγίου, απεικονίζεται ένας χάρτης της Ευρώπης, και η όψη αυτή είναι ίδια για όλες τις χώρες. Στην άλλη όψη, κάθε χώρα έχει το δικό της σχέδιο.

Χάρτης της ευρωζώνης.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Κροατία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Φινλανδία. Ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν χρησιμοποιούν το ευρώ. Αυτές είναι η Βουλγαρία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σουηδία και η Τσεχία.

Δραστηριότητα 2

Μπορείς να μαντέψεις από ποια χώρα προέρχονται αυτά τα κέρματα του ευρώ;

  Μπορείς να βρεις βοήθεια σ’ αυτόν τον ιστότοπο.

Φωτογραφία διαφόρων κερμάτων του ευρώ από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Μεταβείτε στις απαντήσεις

… στην πολυμορφία!

Παράλληλα με τη συνεργασία τους για την επίτευξη κοινών στόχων, οι χώρες της ΕΕ τιμούν τον πολιτιστικό πλούτο και τις παραδόσεις η μία της άλλης, που καθιστούν την ΕΕ τόσο μοναδική και ποικιλόμορφη. Το γεγονός ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί κάνει τη ζωή πιο ενδιαφέρουσα, και το ίδιο ισχύει και για τις χώρες της ΕΕ! Γι’ αυτό διαφυλάσσουν τόσο τις διαφορές όσο και τις ομοιότητές τους.

ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΗΣ ΕE

Στην Ευρώπη μιλιούνται περισσότερες από 200 γλώσσες. Η ΕΕ έχει 24 επίσημες γλώσσες: αγγλικά, βουλγαρικά, γαλλικά, γερμανικά, δανικά, ελληνικά, εσθονικά, ιρλανδικά, ισπανικά, ιταλικά, κροατικά, λετονικά, λιθουανικά, μαλτέζικα, ολλανδικά, ουγγρικά, πολωνικά, πορτογαλικά, ρουμανικά, σλοβακικά, σλοβενικά, σουηδικά, τσέχικα και φινλανδικά. Οι περισσότερες από αυτές ανήκουν σε τρεις μεγάλες ομάδες ή «οικογένειες» γλωσσών: τις γερμανικές, τις λατινογενείς και τις σλαβικές.

Να πώς λέμε «Καλημέρα» ή «Γεια σας» σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ

ΑΓΓΛΙΚΑ: Good morning

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ: Guten Morgen

ΔΑΝΙΚΑ: God morgen

ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ: Goedemorgen

ΣΟΥΗΔΙΚΑ: God morgon

ΛΑΤΙΝΟΓΕΝΕΙΣ

ΓΑΛΛΙΚΑ: Bonjour

ΙΣΠΑΝΙΚΑ: Buenos días

ΙΤΑΛΙΚΑ: Buongiorno

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ: Bom dia

ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ: Bună dimineaţa

ΣΛΑΒΙΚΕΣ

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ: Dobró útro

ΚΡΟΑΤΙΚΑ: Dobro jutro

ΠΟΛΩΝΙΚΑ: Dzień dobry

ΣΛΟΒΑΚΙΚΑ: Dobré ráno

ΣΛΟΒΕΝΙΚΑ: Dobro jutro

ΤΣΕΧΙΚΑ: Dobré ráno

Οι ομοιότητες μεταξύ γλωσσών της ίδιας οικογένειας σε αυτά τα παραδείγματα είναι εμφανείς. Υπάρχουν όμως και άλλες γλώσσες της ΕΕ που δεν ανήκουν σε αυτές τις γλωσσικές οικογένειες.

Να πώς λέμε «Καλημέρα» ή «Γεια σας» σε αυτές τις γλώσσες.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Καλημέρα

ΕΣΘΟΝΙΚΑ: Tere hommikust

ΟΥΓΓΡΙΚΑ: Jó reggelt

ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΑ: Hyvää huomenta

ΙΡΛΑΝΔΙΚΑ: Dia dhuit

ΛΕΤΟΝΙΚΑ: Labrīt

ΛΙΘΟΥΑΝΙΚΑ: Labas rytas

ΜΑΛΤΕΖΙΚΑ: L-Għodwa t-Tajba

Μάθετε περισσότερα για τις γλώσσες της ΕΕ και δείτε πώς μιλιούνται εδώ: europa.eu/!BMpXbG

Αυτό το ευρύ φάσμα επίσημων γλωσσών της ΕΕ σημαίνει ότι μπορείς να επικοινωνείς με την ΕΕ και να λαμβάνεις απάντηση από την ΕΕ σε μία από τις επίσημες γλώσσες της χώρας σου, υπό την προϋπόθεση ότι είναι και μία από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Οι πολιτικοί μπορούν επίσης να επικοινωνούν στη γλώσσα τους, και πάλι υπό την προϋπόθεση ότι είναι μία από τις επίσημες γλώσσες της ΕE, καθώς υπάρχουν μεταφραστές και διερμηνείς που τους βοηθούν στη μεταξύ τους συνεργασία. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την ΕΕ δημοσιεύονται και στις 24 επίσημες γλώσσες, και έτσι το κοινό μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Συζητήστε σε ομάδεσ:

Μαθαίνεις κάποια άλλη γλώσσα της ΕΕ στο σχολείο; Διαφέρει πολύ από τη δική σου;

Πόσες γλώσσες ξέρεις; Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη γλώσσα που θα ήθελες να μάθεις; Γιατί;

Δραστηριότητα 3

Αναγνωρίζεις αυτά τα μνημεία; Αντιστοίχισε τη φωτογραφία με τη χώρα της ΕΕ.

Φωτογραφία του Ατόμιουμ στο Βέλγιο

Φωτογραφία του μοναστηριού Rila, Βουλγαρία

Φωτογραφία της Γέφυρας του Καρόλου στην Τσεχία

Φωτογραφία του Nyhavn στη Δανία

Φωτογραφία της Πύλης του Βρανδεμβούργου στη Γερμανία

Φωτογραφία του κάστρου του Τόμπεα και του πύργου Πικ Χέρμαν στην Εσθονία

Φωτογραφία του καθεδρικού ναού του Αγίου Πατρικίου στην Ιρλανδία

Φωτογραφία της Ακρόπολης των Αθηνών στην Ελλάδα

Φωτογραφία της Σαγράδα Φαμίλια στην Ισπανία

Φωτογραφία του Πύργου του Άιφελ στη Γαλλία

Φωτογραφία του Banski dvori, έδρας της κυβέρνησης στην Κροατία

Φωτογραφία του Πύργου της Πίζας στην Ιταλία

Φωτογραφία του Κάστρου της Κερύνειας στην Κύπρο

Φωτογραφία του Κάστρου Τουράιντα στη Λετονία

Φωτογραφία του Πύργου Γκεντιμίνας στη Λιθουανία

Φωτογραφία του Παλατιού του Μεγάλου Δούκα στο Λουξεμβούργο

Φωτογραφία του κτιρίου του Κοινοβουλίου στην Ουγγαρία

Φωτογραφία του συν-καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη στη Μάλτα

Φωτογραφία ανεμόμυλου στις Κάτω Χώρες

Φωτογραφία των Ανακτόρων Σενμπρούν στην Αυστρία

Φωτογραφία του Κάστρου Βάβελ στην Πολωνία

Φωτογραφία του Πύργου Μπελέμ στην Πορτογαλία

Φωτογραφία του Κάστρου Μπραν στη Ρουμανία

Φωτογραφία της Λίμνης Μπλεντ στη Σλοβενία

Φωτογραφία του Κάστρου της Μπρατισλάβα στη Σλοβακία

Φωτογραφία του καθεδρικού ναού του Ελσίνκι στη Φινλανδία

Φωτογραφία του Σταδίου Γκλόμπεν στη Σουηδία

© Cris from Lisboa • © Florin Şarpe • © Pixabay - Elstef • © Dennis Jarvis • © Arild Vågen • © Krzysztof Golik • © Ad Meskens • © Hotice Hsu • © Penny Morlock • © C messier • © Diliff • © Fawksik

Μεταβείτε στις απαντήσεις

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ

Από τα αλπικά λιβάδια και έλη μέχρι τη γαλαζοπράσινη Αδριατική, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει μεγάλη ποικιλία τοπίων. Έχει επίσης πλούσιες πολιτιστικές παραδόσεις και επιβλητικά μνημεία που είναι παγκοσμίως γνωστά. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ είναι πολλά αυτά που μπορείς να δεις και να απολαύσεις, από αναγεννησιακά παλάτια και γοτθικούς καθεδρικούς ναούς μέχρι πανέμορφα πάρκα και πλατείες.

Πήρες, λοιπόν, μια γεύση της μεγάλης πολιτιστικής πολυμορφίας των χωρών της ΕΕ. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα να ανακαλύψεις! Ρίξε μια ματιά στο παιχνίδι «Η ΕΕ: τι ακριβώς είναι;» για να μάθεις περισσότερα για κάθε χώρα της.

Δραστηριότητα: κουίζ ολοκλήρωσης της ενότητας 1

  Μπορείς να αναφέρεις δύο πράγματα που ενώνουν τις χώρες της ΕΕ;

  Πόσες χώρες της ΕΕ δεν χρησιμοποιούν το ευρώ;

  Πόσες επίσημες γλώσσες έχει η ΕΕ;

  Τι αντιπροσωπεύουν τα αστέρια της σημαίας της ΕΕ;

  Μπορείς να εξηγήσεις τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και πώς σχετίζονται με την ΕΕ;

Μεταβείτε στις απαντήσεις

Η ΕΕ στην καθημερινή σου ζωή

Ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε πάντα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή μας. Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται ορισμένα από τα πολλά οφέλη που απολαμβάνει ζώντας κανείς στην ΕΕ.

Ζωή χωρίς σύνορα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της από τη μία χώρα στην άλλη. Οι πολίτες της μπορούν να ζουν, να σπουδάζουν ή να εργάζονται σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.

Αυτό το ήξερεσ;

Ο ιστότοπος Your Europe (Η Ευρώπη σου) προσφέρει πρακτική βοήθεια και συμβουλές σχετικά με τη ζωή, την εργασία και τα ταξίδια σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η ΕΕ στηρίζει τα άτομα που επιθυμούν να μείνουν για ένα χρονικό διάστημα στο εξωτερικό για να μάθουν μια γλώσσα, να βιώσουν νέες εμπειρίες και να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να αποκτήσεις εμπειρίες από άλλες χώρες. Διάβασε παρακάτω για να ανακαλύψεις ποιες είναι αυτές!

Σπουδές, εθελοντισμός και εξερεύνηση

Εάν θέλεις να σπουδάσεις, να παρακολουθήσεις μαθήματα κατάρτισης ή να συμμετάσχεις σε πρόγραμμα ανταλλαγής νέων σε μία από τις 33 χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης, του προγράμματος Erasmus+, μελέτησε τις δυνατότητες που παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος. Είναι ανοιχτό τόσο σε εφήβους όσο και σε ενήλικες υπηκόους της ΕΕ ή τρίτων χωρών, είτε είναι σπουδαστές, είτε εκπαιδευτικοί, είτε άλλοι εργαζόμενοι.

  Άκουσε τις εμπειρίες νέων που έχουν συμμετάσχει σε πρόγραμμα ανταλλαγής του Erasmus+.

Χάρη στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, νεαροί ενήλικες μπορούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό (ή στη χώρα τους) υπηρετώντας έναν σκοπό που είναι σημαντικός γι’ αυτούς. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από την κατασκευή ενός νέου πάρκου για σκέιτμπορντ μέχρι την παροχή βοήθειας για τον καθαρισμό μιας ακτής.

Το πρόγραμμα DiscoverEU προσφέρει σε 18χρονους την ευκαιρία να αποκτήσουν δωρεάν ταξιδιωτικό πάσο για να εξερευνήσουν την ΕΕ για ανώτατο χρονικό διάστημα 1 μήνα.

Εργασία στην ΕΕ

Ξέρεις τι θέλεις να κάνεις όταν τελειώσεις το σχολείο ή το πανεπιστήμιο ή ακόμα το σκέφτεσαι; Δεν είναι πάντα εύκολο να αποφασίσεις τι επάγγελμα θα ακολουθήσεις, αλλά η είσοδος στον επαγγελματικό στίβο δεν σημαίνει απαραιτήτως και το τέλος της εξερεύνησης της ΕΕ. Ως πολίτης της ΕΕ μπορείς να εργαστείς σε άλλη χώρα της, και δεν χρειάζεσαι άδεια εργασίας. Έχεις την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, τις εργασιακές συνθήκες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν και τα άτομα που ζουν σε εκείνη τη χώρα.

Μερικές φορές η απόκτηση ορισμένων πρόσθετων δεξιοτήτων και επαγγελματικών προσόντων για την εύρεση εργασίας μπορεί να είναι δύσκολη. Το πρόγραμμα της ΕΕ «Εγγυήσεις για τη νεολαία» στηρίζει τους νέους ώστε να καταρτιστούν και να αποκτήσουν δεξιότητες που ζητούν οι εργοδότες. Η κατάρτιση μπορεί να έχει τη μορφή πρακτικής εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας ή ατομικού επαγγελματικού προσανατολισμού.

O ιστότοπος εύρεσης εργασίας EURES μπορεί να σας βοηθήσει εάν αναζητάτε θέση εργασίας, πρακτικής άσκησης ή μαθητείας σε άλλη χώρα της ΕΕ. Βοηθά επίσης τους εργοδότες να βρίσκουν υποψηφίους σε άλλες χώρες της ΕΕ για την κάλυψη των κενών θέσεων της επιχείρησής τους.

Συζητήστε σε ομάδεσ:

Θέλεις να σπουδάσεις ή να προσφέρεις εθελοντική εργασία στο εξωτερικό; Πού θα ήθελες να πας; Ποιο θα ήταν το όφελος μιας τέτοιας εμπειρίας για σένα;

Ταξίδια στην ΕΕ

Τα ταξίδια στην Ευρώπη έχουν γίνει ευκολότερα με την πάροδο του χρόνου. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν καταργήσει τους ελέγχους στα σύνορά τους, καθώς αποτελούν μέρος του χώρου Σένγκεν. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να δείξεις το διαβατήριό σου όταν επισκέπτεσαι 23 χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία) και 4 τρίτες χώρες (Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία).

Αλλά η διέλευση των συνόρων είναι μόνο το πρώτο βήμα.

Ταξίδια στην ΕΕ

  Ως κάτοικος της ΕΕ, μπορείς να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς το κινητό τηλέφωνό σου ακριβώς όπως στη χώρα σου! Στο παρελθόν, οι κλήσεις ή η χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στο εξωτερικό κόστιζαν πολύ ακριβά. Σήμερα δεν υπάρχουν πλέον τέλη περιαγωγής και πληρώνεις την ίδια τιμή για τη χρήση του κινητού σου με αυτή που θα πλήρωνες στη χώρα σου.

  Μπορείς να συνεχίσεις να παρακολουθείς την αγαπημένη σου τηλεοπτική σειρά, επειδή η ΕΕ σού εξασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης στις ψηφιακές συνδρομές σου όπου κι αν βρίσκεσαι.

  Εάν ματαιωθεί το ταξίδι σου, ανεξάρτητα από το αν ταξιδεύεις με λεωφορείο, τρένο, πλοίο ή αεροπλάνο, έχεις το δικαίωμα να ζητήσεις επιστροφή των χρημάτων σου, επειδή η ΕΕ προστατεύει τα δικαιώματά σου. Η ΕΕ είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο όπου οι άνθρωποι απολαμβάνουν μια πλήρη δέσμη δικαιωμάτων επιβατών.

  Σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας όταν ταξιδεύεις εντός της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας σου εξασφαλίζει τη δυνατότητα να επισκεφθείς γιατρό ή να καλέσεις ασθενοφόρο στην τιμή που ισχύει και για τους πολίτες της συγκεκριμένης χώρας.

Video: My EHIC story – Efi’s mother

Αυτό το ήξερεσ;

Εάν βρεθείς σε κίνδυνο σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, μπορείς να καλέσεις τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, από οποιοδήποτε τηλέφωνο, δωρεάν.

Η χρηματοδότηση της ΕΕ κάνει τη διαφορά στον τόπο κατοικίας σου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών στηρίζοντας νέες θέσεις εργασίας, κατασκευάζοντας νέες υποδομές και εκσυγχρονίζοντας δημόσιες υπηρεσίες όπως σχολεία και νοσοκομεία. Ρίξε μια ματιά γύρω σου, η ΕΕ μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά απ’ όσο νομίζεις!

Η ΕΕ έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση χιλιάδων έργων όλα αυτά τα χρόνια, όπως:

  υπαίθριο μουσείο στα σύνορα Τσεχίας και Γερμανίας,

  νέες αθλητικές εγκαταστάσεις σε αγροτική περιοχή της Πολωνίας,

  διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος σε σχολεία όλων των χωρών μελών,

  νέο κολυμβητήριο στις Βρυξέλλες,

  επέκταση του μετρό της Αθήνας.

  Στις ακόλουθες διευθύνσεις θα βρεις ορισμένα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ σε διάφορες περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη: https://kohesio.ec.europa.eu/el/ και https://europa.eu/!Ux3nNc

Αυτό το ήξερεσ;

Η ΕΕ οργανώνει πολλές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των οποίων οι ευρωπαϊκές πόλεις μπορούν να διαγωνιστούν για την απονομή κάποιου τίτλου και να παρουσιάσουν τα επιτεύγματά τους. Κάθε χρόνο οι ευρωπαϊκές πόλεις συμμετέχουν σε διαγωνισμούς διεκδικώντας τίτλους όπως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας, Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας και Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Δικαιώματα και ασφάλεια των καταναλωτών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει επίσης την καθημερινή σου ζωή μέσω ειδικών νομοθετικών πράξεων και κανόνων που διαφυλάσσουν την ασφάλειά σου και προστατεύουν τα δικαιώματά σου ως καταναλωτή οπουδήποτε στην ΕΕ.

Προϊόντα όπως τρόφιμα, παιχνίδια και καλλυντικά πρέπει να πληρούν αυστηρές απαιτήσεις ασφάλειας πριν από την πώλησή τους εντός της ΕΕ.

Αυτό το ήξερεσ;

Υπάρχουν πάνω από 100 000 εμπειρογνώμονες στην ΕΕ οι οποίοι ελέγχουν την ασφάλεια των τροφίμων από το αγρόκτημα στο πιάτο σου.

Η νομοθεσία της ΕΕ σου παρέχει ελάχιστη 2ετή εγγύηση όταν αγοράζεις διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Επομένως, εάν χαλάσει το πλυντήριο ρούχων σου ύστερα από έναν χρόνο, θα πρέπει να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί δωρεάν ανεξάρτητα από την περιοχή της ΕΕ όπου αγοράστηκε.

Η νομοθεσία της ΕΕ διασφαλίζει επίσης το δικαίωμά σου, όταν αγοράζεις προϊόντα μέσω διαδικτύου, να ακυρώσεις την παραγγελία σου ή να επιστρέψεις το προϊόν που αγόρασες εντός 14 ημερών εάν αλλάξεις γνώμη.

Αυτό το ήξερεσ;

Εάν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με προϊόν που αγόρασες σε άλλη χώρα της ΕΕ, μπορείς να επικοινωνήσεις με το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών.

Αποτελεί δικαίωμά σου να λαμβάνεις ακριβείς πληροφορίες για την ποιότητα των προϊόντων που αγοράζεις, ανεξαρτήτως της περιοχής της ΕΕ όπου βρίσκεσαι. Με τη βοήθεια των κανόνων επισήμανσης της ΕΕ μπορείς να ελέγξεις γρήγορα και εύκολα αν ένα προϊόν είναι βιολογικό, ενεργειακά αποδοτικό ή αν έχει παρασκευαστεί με παραδοσιακές μεθόδους. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να αποφασίζεις τι θα αγοράσεις έχοντας λάβει όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Δραστηριότητα 4

Ρίξε μια ματιά στο σπίτι σου ή στα καταστήματα που επισκέπτεσαι και δες πόσα από αυτά τα σήματα υπάρχουν. Ξέρεις τι σημαίνουν;

Εικόνα που δείχνει τα διάφορα σήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να υπάρχουν σε προϊόντα που αγοράζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση: η σήμανση CE, το οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο λογότυπος βιολογικής παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενεργειακή ετικέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι γεωγραφικές ενδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταβείτε στις απαντήσεις

Συμβαδίζουμε με την ψηφιακή εποχή

Πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς το διαδίκτυο ή τις ψηφιακές τεχνολογίες. Συχνά παρακολουθούμε ταινίες, ψωνίζουμε ή συμβουλευόμαστε έναν χάρτη για να προσανατολιστούμε μέσω διαδικτύου.

Ωστόσο, δεν έχουν όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις ίδιες ευκαιρίες πρόσβασης στην τεχνολογία και χρήσης της, ιδίως όσοι ζουν μακριά από τις μεγάλες πόλεις. Η ΕΕ καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες για την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλους τους κατοίκους της. Χάρη στη χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ πρωτοβουλία Wifi4EU, έχουν δημιουργηθεί σημεία ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε περίπου 8 000 κοινότητες σε ολόκληρη την ΕΕ. Μπορείς να συνδεθείς στο διαδίκτυο δωρεάν σε μουσεία, βιβλιοθήκες, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους όπου υπάρχει το σύμβολο Wifi4EU.

Παρόλο που η πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες και αποτελεσματικές υπηρεσίες, ενέχει και κινδύνους. Το πρόγραμμα Better Internet for Kids βοηθά τα παιδιά και τους νέους να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το διαδίκτυο ή τις κινητές τεχνολογίες.

Αυτό το ήξερεσ;

Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη;

Έχεις δει ποτέ ρομπότ; Το ήξερες ότι και στο έξυπνο τηλέφωνό σου χρησιμοποιείται τεχνητή νοημοσύνη; Ανακάλυψε τα πάντα σχετικά με το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης στη σειρά κινουμένων σχεδίων «Ψηφιακοί Εξερευνητές».

Αυτό το ήξερεσ;

Η ΕΕ έπεισε κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης, από το Twitter μέχρι την Disney, να δημιουργήσουν τη «Συμμαχία για την καλύτερη προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο». Τα μέλη της συμμαχίας δεσμεύονται να βελτιώσουν τους διαδικτυακούς χώρους για τους νέους, για παράδειγμα με την αντιμετώπιση του κυβερνοεκφοβισμού και του επιβλαβούς περιεχομένου.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα διαδικτυακά καταστήματα και οι εφαρμογές για κινητές συσκευές σού ζητούν να εμπιστευτείς σε εταιρείες προσωπικές πληροφορίες που κινδυνεύουν να χαθούν ή να κλαπούν. Χάρη στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων της ΕΕ (ΓΚΠΔ), οι προσωπικές πληροφορίες σου —όνομα, διεύθυνση, ηλικία κ.λπ.— προστατεύονται. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς άδεια ή για σκοπούς για τους οποίους δεν έχεις δώσει τη συγκατάθεσή σου.

Χάρη στο διαδίκτυο μπορούμε πλέον εύκολα και γρήγορα να αναζητήσουμε και να αποκτήσουμε πρόσβαση σε πληροφορίες. Ωστόσο, η διάδοση ανακριβών ή επιβλαβών πληροφοριών μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα μέσω του διαδικτύου, ιδίως μέσω των πλατφορμών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η ΕΕ αποκαλύπτει διαρκώς τέτοιες περιπτώσεις παραπληροφόρησης και συνεργάζεται με τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τον περιορισμό της διάδοσής της.

Δραστηριότητα 5

Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε ώστε να σταματήσει η διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών μέσω του διαδικτύου. Τι θα πρέπει να αναρωτηθείς προτού κοινοποιήσεις μια ιστορία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Εδώ θα βρεις ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πώς να αναγνωρίσεις μια θεωρία συνωμοσίας.

Μεταβείτε στις απαντήσεις

Προστασία του περιβάλλοντος

Απολαμβάνουμε τη φύση με πολλούς τρόπους, από την κατανάλωση γευστικών τροφίμων μέχρι τον περίπατο σε μαγευτικά τοπία. Αλλά, κυρίως, εξαρτόμαστε από αυτήν για τον αέρα, το νερό, την ενέργεια και τις πρώτες ύλες μας. Καθώς η ρύπανση δεν σταματάει στα σύνορα, οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για τη φροντίδα του περιβάλλοντος. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, το καθήκον της προστασίας του περιβάλλοντος είναι πιο επιτακτικό από ποτέ. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, και λαμβάνει μέτρα ώστε να απολαμβάνουμε τα οφέλη από ένα φυσικό περιβάλλον σε καλή κατάσταση.

Αυτό το ήξερεσ;

Το σχέδιο της ΕΕ να κάνει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050 ονομάζεται Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

  Μπορείς να μάθεις περισσότερα για την Πράσινη Συμφωνία στην ακόλουθη διεύθυνση: https://europa.eu/!Wq74dK

Το δίκτυο Natura 2000 προστατεύει περίπου 2 000 είδη ζώων και φυτών και 230 τύπους οικοτόπων σε ολόκληρη την ΕΕ. Αντιπροσωπεύει το 18 % της χερσαίας έκτασης της ΕΕ και το 6 % των υδάτων της, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών παγκοσμίως!

Αυτό το ήξερεσ;

Το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ, το οποίο χρηματοδοτεί έργα για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, έχει συγχρηματοδοτήσει περισσότερα από 6 000 έργα τα τελευταία 30 χρόνια.

  Ενημερώσου για τα έργα στη χώρα σου.

Χάρη στη νομοθεσία της ΕΕ, μπορούμε να απολαμβάνουμε καθαρό πόσιμο νερό και καθαρά ύδατα κολύμβησης σχεδόν παντού στην ΕΕ. Οι θάλασσές μας γίνονται καθαρότερες και με άλλους τρόπους: η ΕΕ έχει απαγορεύσει τα πλαστικά μίας χρήσης, τα οποία αποτελούν το 70 % του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων. Η ΕΕ προάγει βιώσιμες γεωργικές πρακτικές με σκοπό την ελαχιστοποίηση της ρύπανσης του εδάφους, του αέρα και των υδάτων. Έχει θέσει περιορισμούς στη χρήση χημικών και επικίνδυνων φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ. Όλες οι χώρες της έχουν συμφωνήσει ότι έως το 2030 θα πρέπει να:

  μειώσουν δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την κατανάλωση ενέργειας,

  παράγουν μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους από ανανεώσιμες πηγές (όπως αιολική, ηλιακή ή υδροηλεκτρική ενέργεια).

Αυτό το ήξερεσ;

Ο τρόπος με τον οποίο εξασφαλίζουμε την ενέργειά μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μπορείς να μάθεις περισσότερα σ’ αυτά τα βίντεο:

  https://europa.eu/learning-corner/eu-energy-policy_el

Συζητήστε σε ομάδεσ:

Κατά μέσο όρο, κάθε άτομο στην ΕΕ πετάει περισσότερο από ένα κιλό απορρίμματα κάθε μέρα. Παρακολούθησε αυτό το βίντεο:

  https://europa.eu/learning-corner/food-waste_el

Αναγνωρίζεις τον εαυτό σου στο βίντεο;

Σκέψου απλά πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις στην καθημερινή σου ζωή ώστε να γίνει ο τρόπος ζωής σου φιλικότερος προς το περιβάλλον.

  Μπορείς να μάθεις περισσότερα σχετικά με τις ενέργειες της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής εδώ.

Στήριξη της επιστήμης και της καινοτομίας

Η επιστήμη και η τεχνολογία επηρεάζουν σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής μας, από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, τα φάρμακα που παίρνουμε και την υγειονομική περίθαλψη που μας παρέχεται μέχρι τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούμε και τον τρόπο που εργαζόμαστε και περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθά τους επιστήμονες, τους ερευνητές και τους φορείς καινοτομίας από ολόκληρη την Ευρώπη να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής μας και να βρουν λύσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί την επιστημονική έρευνα. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της έδωσε στους επιστήμονες τη δυνατότητα να:

  πάρουν την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας με το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope),

  ανακαλύψουν τρεις κατοικήσιμους πλανήτες παρόμοιους με τη Γη,

  αναπτύξουν μια μέθοδο ανίχνευσης του καρκίνου στην αναπνοή του ανθρώπου.

Μπορείς να ενημερωθείς για άλλες επιστημονικές ανακαλύψεις που πραγματοποιήθηκαν χάρη στη χρηματοδότηση της ΕΕ στην ακόλουθη διεύθυνση:

  https://europa.eu/!FHnf7n

Αυτό το ήξερεσ;

Η ΕΕ θέλει να δει περισσότερες γυναίκες και κορίτσια στον χώρο της επιστήμης. Κάθε χρόνο διοργανώνει διαγωνισμό για την απονομή του Βραβείου καινοτόμων γυναικών της ΕΕ, τιμώντας τις γυναίκες που διαπρέπουν στον τομέα της καινοτομίας και επιδιώκοντας να εμπνεύσει την επόμενη γενιά ώστε να ακολουθήσει τα βήματά τους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η ΕΕ βοήθησε τους παραγωγούς εμβολίων να καλύψουν το κόστος έρευνας και ανάπτυξης. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να παραγάγουν διάφορα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο από την έναρξη της πανδημίας.

Οι χώρες μέλη ένωσαν τις δυνάμεις τους για την αγορά και διανομή εμβολίων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Συζητήστε σε ομάδεσ:

Μπορείς να σκεφτείς ένα πρόβλημα που θα ήθελες να λύσει η επιστήμη; Γιατί;

Αυτό το ήξερεσ;

Το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΕ —Copernicus— είναι το πιο προηγμένο σύστημα παγκοσμίως για την παρακολούθηση του πλανήτη και την καταγραφή των αλλαγών στο κλίμα και το περιβάλλον.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για το Copernicus στην ακόλουθη διεύθυνση:

  https://www.copernicus.eu/el

Η ΕΕ στον κόσμο

Πέρα από την επιρροή της στην καθημερινή ζωή μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στις εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες με πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως τον Καναδά, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμφωνίες οι οποίες διευκολύνουν την επιχειρηματική συνεργασία. Όλες οι εμπορικές συμφωνίες που έχει διαπραγματευτεί η ΕΕ χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και απαιτούν από τους εμπορικούς εταίρους να προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και το περιβάλλον.

Μία από τις βασικές αρχές της ΕΕ είναι η αλληλεγγύη, τόσο μεταξύ των χωρών της όσο και με άλλες χώρες. Καταβάλλει προσπάθειες για την εξάλειψη της φτώχειας, τη διατήρηση της ειρήνης και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ένα μεγάλο δίκτυο εμπειρογνωμόνων σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας σε περισσότερες από 40 χώρες ανά τον κόσμο διευκολύνει την παροχή τροφίμων, στέγης, ιατρικής περίθαλψης και εκπαίδευσης από την ΕΕ σε ορισμένους από τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς του πλανήτη.

Αυτό το ήξερεσ;

Οι χώρες της ΕΕ από κοινού είναι ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως.

Όταν σημειώνονται αναπάντεχες καταστροφές στην Ευρώπη ή αλλού, οι χώρες της ΕΕ μπορούν να παράσχουν βοήθεια και συνδρομή μέσω ενός συστήματος συντονισμένης απόκρισης που είναι γνωστό ως μηχανισμός πολιτικής προστασίας. Από το 2001 μέχρι σήμερα ο μηχανισμός αυτός έχει ενεργοποιηθεί πάνω από 420 φορές σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

  Μπορείς να μάθεις παρακάτω περισσότερα για τον ρόλο της ΕΕ στον κόσμο:

  στον τομέα του εμπορίου.

  στον τομέα της ανάπτυξης και της συνεργασίας.

  στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της πολιτικής προστασίας.

Δραστηριότητα: κουίζ ολοκλήρωσης της ενότητας 2

  Η ΕΕ επηρεάζει την καθημερινή ζωή σου μόνο όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό — σωστό ή λάθος;

  Ποιο πρόγραμμα σου παρέχει τη δυνατότητα να προσφέρεις εθελοντική εργασία στο εξωτερικό για έναν σκοπό που έχει μεγάλη σημασία για σένα;

  Στην ΕΕ, μπορείς να επιστρέψεις προϊόντα που αγόρασες μέσω διαδικτύου εντός ενός μηνός από την ημερομηνία αγοράς — σωστό ή λάθος;

  Τι είναι το Natura 2000;

  Μπορείς να εξηγήσεις με ποιον τρόπο προστατεύει η ΕΕ τα προσωπικά δεδομένα σου, όπως το όνομα, την ηλικία ή τη διεύθυνσή σου;

Μεταβείτε στις απαντήσεις

Η ΕΕ: ταξίδι στον χρόνο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν πάντα όπως είναι σήμερα, ούτε είχε πάντα την ίδια ονομασία. Οικοδομήθηκε βήμα βήμα, και το όραμα που ενέπνευσε τους ιδρυτές της εξακολουθεί να την καθοδηγεί μέχρι και σήμερα. Ακολουθούν ορισμένα από τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στη δημιουργία της ΕΕ, και επίσης αναφέρονται οι πολλές αλλαγές που συντελέστηκαν με την πάροδο των ετών.

1945

Τελειώνει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη.

Ο πόλεμος έχει αφήσει πίσω του πολλά θύματα και ολόκληρες πόλεις στην Ευρώπη έχουν καταστραφεί από βομβαρδισμούς. Οι πολίτες είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν ποτέ ξανά μια τέτοια καταστροφή.

Η Διακήρυξη Σουμάν.

Στις 9 Μαΐου ο Ρομπέρ Σουμάν παρουσιάζει σε ομιλία του ένα σχέδιο για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη. Προτείνει τα έθνη της Ευρώπης να διαχειρίζονται από κοινού την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι καμία χώρα δεν θα μπορούσε να εξοπλιστεί στρατιωτικά χωρίς να το γνωρίζουν οι άλλες.

  Διάβασε το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης Σουμάν.

1950

1951

Η Συνθήκη των Παρισίων για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα υπογράφεται από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο, που αποφασίζουν να συνεργαστούν και να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης πάνω στα ερείπια του πολέμου.

Η υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης.

Οι έξι χώρες συνεργάζονται τόσο καλά, που αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και σε άλλους τομείς. Ιδρύονται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ)(2) και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (Ευρατόμ). Μαζί με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, είναι γνωστές ως Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

1957

1962

Θεσπίζεται η κοινή γεωργική πολιτική. Είναι μία από τις παλαιότερες πολιτικές της ΕΕ, που στηρίζει τους αγρότες και μεριμνά ώστε η Ευρώπη να εφοδιάζεται σταθερά με οικονομικώς προσιτά, ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα.

Οι χώρες γίνονται από έξι εννέα. Η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία προσχωρούν στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

1973

1979

Διεξάγονται οι πρώτες άμεσες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν αυτούς που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωπαϊκές εκλογές διεξάγονται κάθε 5 χρόνια.

Η Ελλάδα προσχωρεί στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και γίνεται το 10ο κράτος μέλος.

1981

1986

Η Ισπανία και η Πορτογαλία προσχωρούν κι αυτές στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των μελών σε 12.

Δημιουργείται το πρόγραμμα Erasmus, το οποίο βοηθά τους νέους της Ευρώπης να σπουδάζουν, να παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης και να παρέχουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό.

1987

1992

Υπογράφεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Δημιουργείται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Συνθήκη εισάγει την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και θέτει σαφείς κανόνες για το μελλοντικό ευρώ. Επίσης, ενισχύει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και προωθεί τη συνεργασία σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων.

Η Συμφωνία του Σένγκεν καταργεί όλους τους ελέγχους στα σύνορα μεταξύ των επτά χωρών που την έχουν υπογράψει (σήμερα την έχουν υπογράψει 27 χώρες, βλ. ενότητα 2 για λεπτομέρειες).

1995

1995

Η Αυστρία, η Σουηδία και η Φινλανδία προσχωρούν στην ΕΕ. Τα κράτη μέλη είναι πλέον 15.

Υπογράφεται η Συνθήκη της Νίκαιας. Κύριος στόχος της είναι η μεταρρύθμιση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για να προετοιμαστεί η ΕΕ για τη μεγαλύτερη διεύρυνση (3) στην ιστορία της.

2001

2002

Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ γίνονται το νόμιμο νόμισμα 12 χωρών της ΕΕ (βλ. ενότητα 1 για περισσότερες πληροφορίες).

10 νέες χώρες προσχωρούν στην ΕΕ: η Εσθονία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχία. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν προσχωρήσει τόσες πολλές χώρες στην ΕΕ ταυτόχρονα.

2004

2007

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία προσχωρούν στην ΕΕ, η οποία έχει πλέον 27 κράτη μέλη.

Υπογράφεται η Συνθήκη της Λισαβόνας. Εισάγει μια νέα δομή η οποία εξασφαλίζει στην ΕΕ ενισχυμένο ρόλο στον κόσμο και δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις απόψεις των πολιτών και των εθνικών κυβερνήσεων.

2007

2012

Απονέμεται στην ΕΕ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τον ρόλο της στη μεταμόρφωση του μεγαλύτερου τμήματος της Ευρώπης από ήπειρο πολέμων σε ήπειρο ειρήνης. Η ΕΕ χρησιμοποιεί τα χρήματα του βραβείου για να βοηθήσει παιδιά που δεν είχαν την τύχη να μεγαλώσουν σε συνθήκες ειρήνης.

Η Κροατία προσχωρεί στην ΕΕ και γίνεται το 28ο κράτος μέλος της.

2013

2017

Κατάργηση των τελών περιαγωγής. Οι κάτοικοι της ΕΕ μπορούν πλέον να τηλεφωνούν, να στέλνουν μηνύματα και να συνδέονται με το διαδίκτυο μέσω των κινητών συσκευών τους οπουδήποτε στην ΕΕ, χωρίς επιπλέον χρεώσεις.

Brexit. Μετά το δημοψήφισμα του 2016, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί επισήμως από την ΕΕ.

2020

2020

NextGenerationEU. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 πολλές επιχειρήσεις χάνουν έσοδα, και πολλοί άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους. Το NextGenerationEU παρέχει επιπλέον 750 δισ. ευρώ σε χώρες της ΕΕ για να τις βοηθήσει να ανοικοδομήσουν τις οικονομίες τους με βιώσιμο τρόπο. Βλέπε: https://europa.eu/!UJ77Nc

Ξεκινάει το νέο πρόγραμμα Erasmus+. Με προϋπολογισμό σχεδόν διπλάσιο από τον προηγούμενο, θα βοηθήσει 10 εκατομμύρια άτομα κάθε ηλικίας και υποβάθρου εντός και εκτός Ευρώπης να αποκτήσουν διαφορετικές εμπειρίες σε μια άλλη χώρα (βλ. ενότητα 2 για περισσότερες πληροφορίες).

2021

Αυτό το ήξερεσ;

Κάθε δράση που αναλαμβάνει η ΕΕ βασίζεται σε συνθήκες που έχουν υπογραφεί από όλες τις χώρες της μετά από διαπραγματεύσεις και συμφωνία. Ωστόσο, απαιτείται χρόνος, και μερικές φορές πολλά χρόνια, προκειμένου μια συνθήκη να τεθεί σε εφαρμογή. Γι’ αυτόν τον λόγο ορισμένες φορές θα δεις δύο ημερομηνίες για την ίδια συνθήκη: την «ημερομηνία υπογραφής» και την «ημερομηνία έναρξης ισχύος».

Μάθε περισσότερα για τις Συνθήκες της ΕΕ.

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ;

Ταξίδεψε πίσω στον χρόνο με το

  https://europa.eu/!Yqrv6F

Αυτό το ήξερεσ;

Πολλοί είναι οι οραματιστές ηγέτες –άντρες και γυναίκες– που ενέπνευσαν την ΕΕ στην οποία ζούμε σήμερα. Χωρίς την ενεργητικότητα και τον δυναμισμό τους, δεν θα ζούσαμε σε έναν κόσμο ειρήνης και σταθερότητας, που σήμερα μας φαίνεται κάτι τόσο φυσιολογικό. Μπορείς να μάθεις για τους πρωτεργάτες της ΕΕ στην ακόλουθη διεύθυνση:

  https://europa.eu/!gkpMJC

Δραστηριότητα: κουίζ ολοκλήρωσης της ενότητας 3

  Μπορείς να αναφέρεις τις έξι ιδρυτικές χώρες της ΕΕ; Πώς ονομαζόταν η κοινότητα που ίδρυσαν το 1951;

  Ποια χρονιά προσχώρησε η χώρα σου στην ΕΕ; Ανήκει στη ζώνη του ευρώ; Ανήκει στον χώρο Σένγκεν;

  Ποια είναι η τελευταία χώρα που προσχώρησε στην ΕΕ;

  Ποιο βραβείο απονεμήθηκε στην ΕΕ το 2012 και για ποιον λόγο;

  Ποιοι είναι οι πρωτεργάτες της ΕΕ;

Μεταβείτε στις απαντήσεις

Η ΕΕ: πώς λειτουργεί;

Πιθανότατα έχεις ακούσει για αποφάσεις που λαμβάνονται από τις «Βρυξέλλες». Αυτή η έκφραση χρησιμοποιείται συχνά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς εκεί έχουν την έδρα τους τα περισσότερα θεσμικά όργανά της. Ποιες ακριβώς είναι οι αρμοδιότητές τους και τι είδους αποφάσεις μπορούν να λαμβάνουν; Τι ρόλο διαδραματίζουν οι εθνικές κυβερνήσεις στην ΕΕ; Σε αυτή την ενότητα θα μάθεις πώς λειτουργεί η ΕΕ. Επίσης, θα δεις με ποιον τρόπο μπορείς να κάνεις τη φωνή σου να ακουστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ποιοι είναι οι βασικοί φορείς της ΕΕ;

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφωνήσει ρητά τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει η ΕE· σκοπός είναι να αναλαμβάνει δράση μόνο εφόσον ένας στόχος μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα σε επίπεδο ΕΕ αντί σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο. Οι κανόνες καθορίζονται στις Συνθήκες της ΕΕ, για τις οποίες έμαθες στην ενότητα 3.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπου βασικοί φορείς από όλες τις χώρες της ΕΕ συνεδριάζουν, συζητούν και αποφασίζουν από κοινού σχετικά με νομοθετικές πράξεις.

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Φωτογραφία του κτιρίου Λουίζ Βάις, του κεντρικού κτιρίου της έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Είναι η φωνή των πολιτών της ΕΕ.

  Πού εδρεύει;

Στρασβούργο (Γαλλία), Βρυξέλλες (Βέλγιο) και Λουξεμβούργο (Λουξεμβούργο).

  Ποιος εργάζεται εκεί;

  • 705 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βουλευτές του ΕΚ). Οι βουλευτές του ΕΚ δεν συγκροτούν ομάδες με βάση την ιθαγένειά τους. Ανήκουν σε ομάδες τις οποίες συγκροτούν βουλευτές από διάφορες χώρες οι οποίοι έχουν παρόμοιες πολιτικές απόψεις.
  • Εκπροσωπούν τους πολίτες των χωρών της ΕΕ.
  • Εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία από τους πολίτες της ΕΕ κάθε 5 χρόνια. Ο αριθμός των βουλευτών του ΕΚ που εκπροσωπούν κάθε χώρα εξαρτάται από το μέγεθος του πληθυσμού της.

  Ποιος είναι πρόεδρος;

Η Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία εκλέχθηκε από τους βουλευτές του ΕΚ.

Φωτογραφία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ρομπέρτα Μετσόλα

  Τι κάνει;

  • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητάει και θεσπίζει τη νομοθεσία της ΕΕ μαζί με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Αποφασίζει σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ μαζί με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Παρακολουθεί τη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ ώστε να διασφαλίζει την ορθή χρήση τους και εποπτεύει άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, κυρίως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκλέγει τον/την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει το δικαίωμα να εγκρίνει και να απορρίπτει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σύνολό της.

  Μπορείς να μάθεις περισσότερα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Φωτογραφία του κτιρίου Europa, όπου εδρεύει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

  Πού εδρεύει; Βρυξέλλες (Βέλγιο).

  Ποιος εργάζεται εκεί;

Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων όλων των χωρών της ΕΕ, υπό την καθοδήγηση του προέδρου.

  Ποιος είναι πρόεδρος;

Ο Σαρλ Μισέλ, που εκλέχθηκε από τους εθνικούς ηγέτες (αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ).

Φωτογραφία του κυρίου Σαρλ Μισέλ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

  Τι κάνει;

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθορίζει τις βασικές προτεραιότητες και τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις της ΕΕ, αλλά δεν θεσπίζει νομοθεσία. Αυτό αποτελεί καθήκον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συνεδριάσεις του ονομάζονται σύνοδοι κορυφής και πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες τουλάχιστον τέσσερις φορές τον χρόνο.

  Μπορείς να μάθεις περισσότερα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αυτό το ήξερεσ;

Επίσης, μπορείς να παρακολουθήσεις αυτό το σύντομο ντοκιμαντέρ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συμβούλιο:

  https://europa.eu/!Xm48xu

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστό και ως Συμβούλιο ή Συμβούλιο Υπουργών, εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ.

  Πού εδρεύει; Βρυξέλλες (Βέλγιο).

  Ποιος εργάζεται εκεί;

  • Υπουργοί από όλες τις χώρες της ΕΕ. Εκπροσωπούν τα συμφέροντα της χώρας τους στην ΕΕ.
  • Το ποιος υπουργός θα παρευρεθεί κάθε φορά καθορίζεται από το θέμα που πρόκειται να συζητηθεί· εάν η σύνοδος αφορά τη ρύπανση, τότε θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος από όλες τις χώρες της ΕΕ· εάν το θέμα είναι η γεωργία, τότε παρευρίσκονται στη σύνοδο οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για τη γεωργία, και ούτω καθεξής.

  Πώς λειτουργεί η προεδρία;

Οι χώρες της ΕΕ αναλαμβάνουν την προεδρία των συνόδων εκ περιτροπής· κάθε χώρα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για 6 μήνες.

Μάθε ποια χώρα ασκεί την προεδρία αυτή την περίοδο: https://www.consilium.europa.eu/el/council-eu/presidency-council-eu/

  Τι κάνει;

  • Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητάει και θεσπίζει τη νομοθεσία της ΕΕ μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  • Αποφασίζει σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  • Καθορίζει και θέτει σε εφαρμογή την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ. Για παράδειγμα, λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με διεθνείς συμφωνίες και με διευρύνσεις της ΕΕ.

  Μπορείς να μάθεις περισσότερα για το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό το ήξερεσ;

Το Συμβούλιο μπορεί να λαμβάνει ορισμένες αποφάσεις με πλειοψηφία, ενώ για άλλες απαιτείται η συμφωνία όλων των χωρών. Όσον αφορά τις σημαντικές αποφάσεις, για παράδειγμα την ένταξη μιας νέας χώρας στην ΕΕ, απαιτείται η συμφωνία των υπουργών όλων των χωρών της.

  Για περισσότερες πληροφορίες για τους κανόνες ψηφοφορίας στο Συμβούλιο:

https://www.consilium.europa.eu/el/council-eu/voting-system/

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Φωτογραφία του Μπερλεμόν, το οποίο είναι το κεντρικό κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες

Προάγει το γενικό συμφέρον της ΕΕ.

  Πού εδρεύει; Βρυξέλλες (Βέλγιο).

  Ποιος εργάζεται εκεί;

  • Ο/Η πρόεδρος και 26 επίτροποι.

  Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τους σημερινούς επιτρόπους.

  • Κάθε χώρα της ΕΕ προτείνει έναν επίτροπο, τον οποίο πρέπει να εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το καθήκον τους δεν είναι να εκπροσωπούν τη χώρα τους αλλά να εργάζονται προς το κοινό συμφέρον της ΕΕ, και κάθε επίτροπος είναι αρμόδιος για έναν συγκεκριμένο τομέα δραστηριότητας της ΕΕ.

  Ποιος είναι πρόεδρος;

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία διορίστηκε από τους εθνικούς ηγέτες (αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ), με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Φωτογραφία της κυρίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  Τι κάνει;

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό, την κατάρτιση και την υποβολή προς έγκριση νέων νομοθετικών πράξεων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού της ΕΕ.
  • Διαχειρίζεται και θέτει σε εφαρμογή τις πολιτικές της ΕΕ και εκτελεί τον προϋπολογισμό.
  • Διασφαλίζει την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από τις χώρες της ΕΕ.
  • Εκπροσωπεί την ΕΕ σε όλο τον κόσμο μαζί με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης [ΕΥΕΔ (4)].
Αυτό το ήξερεσ;

Παρόλο που η έδρα της Επιτροπής είναι στις Βρυξέλλες, έχει αντιπροσωπείες σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η ΕΕ με τη σειρά της έχει αντιπροσωπείες σε όλο τον κόσμο που λειτουργούν ως πρεσβείες της. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για τα γραφεία της ΕΕ σε όλο τον κόσμο στην ενότητα 6.

  Μπορείς να μάθεις περισσότερα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλούνται συχνά από κοινού «το θεσμικό τρίγωνο» της ΕΕ, επειδή, παρότι έχουν διακριτούς ρόλους, οι αρμοδιότητές τους συνδέονται.

Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω γράφημα για να καταλάβεις πώς λειτουργεί η ΕΕ.

  Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο –οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων– θέτει τις προτεραιότητες της ΕΕ.

  Με βάση αυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλει νέες νομοθετικές προτάσεις.

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με το Συμβούλιο Υπουργών επανεξετάζουν και τροποποιούν, και αποδέχονται ή απορρίπτουν, τις προτάσεις. Μόλις καταλήξουν σε συμφωνία, εγκρίνουν τις νομοθετικές πράξεις.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διασφαλίζει την τήρηση από τα κράτη μέλη των νέων νομοθετικών πράξεων της ΕΕ. Εάν δεν τις τηρούν, μπορεί να τους επιβάλει κυρώσεις.

Το θεσμικό τρίγωνο της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο => καθορίζει τις προτεραιότητες της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή => υποβάλλει νέες νομοθετικές προτάσεις => εκτελεί τον προϋπολογισμό, => φροντίζει ώστε τα κράτη μέλη να σέβονται και να τηρούν τους νόμους της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο => εκδίδει νομοθεσία και εγκρίνει τον προϋπολογισμό. Το Συμβούλιο Υπουργών => εκδίδει νομοθεσία και εγκρίνει τον προϋπολογισμό. Επανεξετάζει τις νομοθετικές προτάσεις και τις τροποποιεί, τις εγκρίνει ή τις απορρίπτει. Όταν καταλήγουν σε συμφωνία=> Νέα νομοθεσία της ΕΕ!

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Φροντίζει ώστε κάθε χώρα της ΕΕ να τηρεί και να εφαρμόζει ορθά τους νόμους της ΕΕ. Εάν μια χώρα δεν εφαρμόζει σωστά τη νομοθεσία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να εκδώσει επίσημη προειδοποίηση· εάν η χώρα δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες, η Επιτροπή μπορεί να την παραπέμψει στο Δικαστήριο. Το Δικαστήριο έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο και απαρτίζεται από έναν δικαστή από κάθε χώρα της ΕΕ.

Μάθε περισσότερα για άλλα θεσμικά όργανα και οργανισμούς της ΕΕ που μπορεί να έχεις ακούσει.

Αυτό το ήξερεσ;

Δεν είναι όλοι όσοι εργάζονται στην ΕΕ πολιτικοί· υπάρχουν επίσης νομικοί, μεταφραστές, διερμηνείς και άλλοι εμπειρογνώμονες που εργάζονται για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει μια τέτοια σταδιοδρομία, μπορείς να ξεκινήσεις με πρακτική άσκηση σε ένα από τα θεσμικά όργανα.

  Μπορείς να μάθεις περισσότερα για την πρακτική άσκηση.

Αυτό το ήξερεσ;

Μπορείς να επισκεφθείς τα περισσότερα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ! Πολλά από αυτά διοργανώνουν επισκέψεις για σχολεία και νέους. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα εικονικών επισκέψεων!

  Μπορείς να μάθεις περισσότερα.

Συζητήστε σε ομάδεσ:

Ποια οφέλη αποκομίζουν οι πολίτες και οι κυβερνήσεις και πώς προωθείται το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον με την εκπροσώπηση στην ΕΕ; Ποια είναι τα μειονεκτήματα; Έχοντας διαβάσει αυτή την ενότητα, θεωρείς ότι μπορούμε να λέμε ότι οι «Βρυξέλλες» έχουν αποφασίσει κάτι;

Η γνώμη σου μετράει!

Αυτό το ήξερες?

Για να βοηθήσει να ακουστεί η φωνή σου, η ΕΕ δημιούργησε την πλατφόρμα για τη συμμετοχή των παιδιών. Είναι ένας ασφαλής τόπος όπου μπορείς να μοιραστείς τις σκέψεις σου με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για σημαντικά θέματα. Μπορείς να επικοινωνήσεις με άλλα παιδιά, να ανταλλάξεις απόψεις, να συζητήσεις και να μάθεις για τα δικαιώματά σου. Μπορείς επίσης να μάθεις για νόμους και πολιτικές με απλά λόγια και να έρθεις σε επαφή με οργανώσεις κοντά στον τόπο που μένεις!

  Μάθε περισσότερα στην ακόλουθη διεύθυνση: https://europa.eu/!VfXV3Y

Έμαθες με ποιον τρόπο οι χώρες της ΕΕ παίρνουν αποφάσεις σχετικά με κοινές νομοθετικές πράξεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η διαδικασία αυτή θα ήταν ελλιπής χωρίς τη δική σου γνώμη! Ως Ευρωπαίος πολίτης μπορείς να εκφράσεις την άποψή σου για τις πολιτικές της ΕΕ με διάφορους τρόπους μόλις φτάσεις σε ηλικία ψήφου (18 έτη στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, 17 στην Ελλάδα και 16 στην Αυστρία και τη Μάλτα). Το Βέλγιο και η Γερμανία μείωσαν την ηλικία ψήφου για τις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές στα 16 έτη.

Αρχικά, μπορείς να ψηφίσεις στις γενικές εκλογές της χώρας σου. Όπως προαναφέρθηκε σ’ αυτή την ενότητα, η εκλεγμένη κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει τη χώρα σου στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές ή βουλευτές του ΕΚ) εκλέγονται κάθε 5 χρόνια και ορισμένοι από εσάς θα έχουν φτάσει σε ηλικία ψήφου στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενημερώνεσαι για τις εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  Μάθε περισσότερα εδώ: https://www.europarl.europa.eu/portal/en

Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές είναι η φωνή των πολιτών και, μαζί με το Συμβούλιο, αποφασίζουν για τη νομοθεσία της ΕΕ που επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής μας, για παράδειγμα:

- ποια φυτοφάρμακα είναι ασφαλή για χρήση στα τρόφιμα που καλλιεργούνται στην ΕΕ·

- πόσο πληρώνουμε για κλήσεις κινητής τηλεφωνίας όταν πηγαίνουμε σε άλλη χώρα της ΕΕ·

- πώς φροντίζουμε για την ασφάλεια των παιδικών παιχνιδιών·

- πώς καθαρίζουμε τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το νερό στο οποίο κολυμπούμε·

- πώς διευκολύνουμε τις σπουδές σε πανεπιστήμιο άλλης χώρας της ΕΕ.

Πώς μας εκπροσωπούν οι ευρωβουλευτές; Δες αυτό το βίντεο για να κατανοήσεις τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωβουλευτές που εκλέγουμε προστατεύουν τα συμφέροντά μας:

  https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/el/be-heard/elections

Μπορείς να εκφράσεις την άποψή σου συμμετέχοντας σε διαδικτυακές δημόσιες διαβουλεύσεις. Πριν από την υποβολή νέων νομοθετικών προτάσεων, η Επιτροπή ζητεί τις γνώμες των πολιτών και των ενδιαφερόμενων μερών μέσω των διαβουλεύσεων αυτών.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τις πιο πρόσφατες δημόσιες διαβουλεύσεις στην ακόλουθη διεύθυνση:

  https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say_el

Μπορείς να ξεκινήσεις ή να συμμετάσχεις σε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών. Μπορείς να ζητήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση για ένα θέμα που σε ενδιαφέρει ιδιαιτέρως. Ωστόσο, για να εξεταστεί μια πρωτοβουλία, χρειάζονται η στήριξη και οι υπογραφές 1 εκατομμυρίου ατόμων από ολόκληρη την ΕΕ.

Μάθε περισσότερα για τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες πολιτών στην ακόλουθη διεύθυνση:

  https://europa.eu/citizens-initiative/_el

Αυτό το βίντεο θα σε καθοδηγήσει όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται για μια πρωτοβουλία πολιτών:

  https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-158444?lg=en

Αυτό το ήξερεσ;

Η πρωτοβουλία «Right2Water», η πρώτη πρωτοβουλία πολιτών της ΕΕ στην ιστορία, συγκέντρωσε 1,6 εκατομμύρια υπογραφές. Είχε ως αποτέλεσμα να υποβάλει η Επιτροπή πρόταση για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού προς όφελος των πολιτών ολόκληρης της Ευρώπης. Το 2021 η πρόταση αυτή μετατράπηκε σε νομοθετική πράξη της ΕΕ.

Μπορείς να μοιραστείς οτιδήποτε θεωρείς σημαντικό μέσω του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία ή του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας. Πρόκειται για δημόσιες συζητήσεις με υπευθύνους λήψης αποφάσεων της ΕΕ, όπως βουλευτές του ΕΚ και πολιτικούς που δραστηριοποιούνται σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας.

Συζητήστε σε ομάδεσ:

Πού πιστεύετε ότι πρέπει να επικεντρωθούν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της ΕΕ; Εάν μπορούσατε να κάνετε τη φωνή σας να ακουστεί από τους υπευθύνους λήψης αποφάσεων της ΕΕ, ποιο ή ποια ζητήματα θα θίγατε;

Δραστηριότητα: κουίζ ολοκλήρωσης της ενότητας 4

  Τι είναι οι «βουλευτές του ΕΚ» και ποιους εκπροσωπούν; Πόσοι είναι οι βουλευτές του ΕΚ;

  Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

  Εάν ο υπουργός Παιδείας της χώρας σου πηγαίνει σε μια σύνοδο της ΕΕ, ποιο θεσμικό όργανο διοργανώνει τη σύνοδο;

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσπίζει νομοθεσία στην ΕΕ — σωστό ή λάθος;

  Ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός πολιτών της ΕΕ που απαιτείται για τη στήριξη μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών;

Μεταβείτε στις απαντήσεις

Σας ευχαριστούμε που εξερευνήσατε την ΕΕ μαζί μας και παρακολουθήσατε την εξιστόρηση της πορείας της ηπείρου μας από έναν καταστροφικό πόλεμο στη συνεργασία και στη δημιουργία μεγάλων ευκαιριών.

Η ιστορία της ΕΕ δεν έχει τελειώσει. Η ήπειρος αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις: την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, εντάσεις μεταξύ περιφερειών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μεταξύ άλλων. Πρέπει να καταβληθούν πολλές προσπάθειες ώστε η Ευρώπη να συνεχίσει να διασφαλίζει την ειρήνη και ευημερία των πολιτών της.

Τώρα που έμαθες για την ΕΕ, ήρθε η ώρα να κάνεις κτήμα σου την ιστορία της.

Συζητήστε σε ομάδεσ:

Μπορείς να αναφέρεις ορισμένες από τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα σου και η ΕΕ στο μέλλον; Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ενότητα 2 για να αντλήσεις έμπνευση ή να βρεις ιδέες στις ειδήσεις. Σε ποιες προκλήσεις πιστεύεις ότι πρέπει να επικεντρωθεί η ΕΕ, και γιατί;

Όταν αποφασίσεις για το ποια είναι η σημαντικότερη μελλοντική πρόκληση, σκέψου τι θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ σχετικά με αυτή. Εάν κάνετε αυτή τη δραστηριότητα μέσα στην τάξη, σύγκρινε τις ιδέες σου με των συμμαθητών σου.

Ποιες προκλήσεις αναφέρονται περισσότερο; Μπορείτε να συμφωνήσετε σχετικά με το ποιες θα ήταν οι τρεις καλύτερες απαντήσεις της ΕΕ σε αυτές τις προκλήσεις;

Λύσεις των δραστηριοτήτων

Ενότητα 1

Δραστηριότητα 1

Αντιστοίχισε τις χώρες και τις πρωτεύουσες της ΕΕ.

1 - Αυστρία: Βιέννη 2 - Βέλγιο: Βρυξέλλες 3 - Βουλγαρία: Σόφια 4 - Γαλλία: Παρίσι 5 - Γερμανία: Βερολίνο 6 - Δανία: Κοπεγχάγη 7 - Ελλάδα: Αθήνα 8 - Εσθονία: Τάλιν 9 - Ιρλανδία: Δουβλίνο 10 - Ισπανία: Μαδρίτη 11 - Ιταλία: Ρώμη 12 - Κάτω Χώρες: Άμστερνταμ 13 - Κροατία: Ζάγκρεμπ 14 - Κύπρος: Λευκωσία 15 - Λετονία: Ρίγα 16 - Λιθουανία: Βίλνιους 17 - Λουξεμβούργο: Λουξεμβούργο 18 - Μάλτα: Βαλέτα 19 - Ουγγαρία: Βουδαπέστη 20 - Πολωνία: Βαρσοβία 21 - Πορτογαλία: Λισαβόνα 22 - Ρουμανία: Βουκουρέστι 23 - Σλοβακία: Μπρατισλάβα 24 - Σλοβενία: Λιουμπλιάνα 25 - Σουηδία: Στοκχόλμη 26 - Τσεχία: Πράγα 27 - Φινλανδία: Ελσίνκι

Πήγαινε πίσω

Δραστηριότητα 2

Μάντεψε από ποια χώρα προέρχεται το νόμισμα.

Φωτογραφία διαφόρων κερμάτων του ευρώ από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση

1 - Ιταλία 2 - Ισπανία 3 - Λουξεμβούργο 4 - Εσθονία 5 - Μάλτα 6 - Αυστρία 7 - Φινλανδία 8 - Ελλάδα 9 - Σλοβενία 10 - Γερμανία

1. © Ministero dell'Economia e delle Finanze, Italia – 2. © Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital, España – 3. © Banque Centrale du Luxembourg – 4. © Eesti Pank – 5. © Bank Centrali ta' Malta – 6. © Münze Österreich AG – 7. © Valtiovarainministeriö – Finansministeriet, Suomi – 8. © Υπουργείο Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας – 9. © Ministrstvo za Finance, Slovenija – 10. © Bundesverwaltungsamt, Deutschland

Πήγαινε πίσω

Δραστηριότητα 3

Αντιστοίχισε τα μνημεία με τις χώρες της ΕΕ

1 - Το Ατόμιουμ • Βέλγιο·2 - Ιερά Μονή της Ρίλας • Βουλγαρία·3 - Η Γέφυρα του Καρόλου • Τσεχία·4 - Το Νιούχαν (Nyhavn) • Δανία·5 - Η Πύλη του Βρανδεμβούργου • Γερμανία·6 - Το κάστρο του Τόμπεα και ο πύργος Πικ Χέρμαν • Εσθονία·7 - Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πατρικίου • Ιρλανδία·8 - Η Ακρόπολη των Αθηνών • Ελλάδα·9 - Η Σαγράδα Φαμίλια • Ισπανία·10 - Ο Πύργος του Άιφελ • Γαλλία·11 - Το Μπάνσκι Ντβόρι, η έδρα της κροατικής κυβέρνησης • Κροατία·12 - Ο Πύργος της Πίζας • Ιταλία·13 - Το Κάστρο της Κερύνειας • Κύπρος·14 - Το Κάστρο Τουράιντα • Λετονία·15 - Ο Πύργος Γκεντιμίνας • Λιθουανία·16 - Το Παλάτι του Μεγάλου Δούκα • Λουξεμβούργο·17 - Το κτίριο του Κοινοβουλίου • Ουγγαρία·18 - Ο συν-καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη • Μάλτα·19 - Οι ανεμόμυλοι • Κάτω Χώρες·20 - Τα Ανάκτορα Σενμπρούν • Αυστρία·21 - Το Κάστρο Βάβελ • Πολωνία·22 - Ο Πύργος Μπελέμ • Πορτογαλία·23 - Το Κάστρο Μπραν • Ρουμανία·24 - Η Λίμνη Μπλεντ • Σλοβενία·25 - Το Κάστρο της Μπρατισλάβα • Σλοβακία·26 - Ο καθεδρικός ναός του Ελσίνκι • Φινλανδία·27 - Avicii Arena (Στάδιο Γκλόμπεν) • Σουηδία

Πήγαινε πίσω

Κουίζ ολοκλήρωσης της ενότητας 1

  Τις χώρες της ΕΕ τις ενώνουν κοινές αξίες, σύμβολα και στόχοι, και ορισμένες τις ενώνει επίσης το κοινό νόμισμα, το ευρώ.

  Οι χώρες της ΕΕ είναι 27, από τις οποίες οι 20 χρησιμοποιούν το ευρώ, άρα 7 χώρες δεν το χρησιμοποιούν.

  Η ΕΕ έχει 24 επίσημες γλώσσες.

  Τα αστέρια στη σημαία της ΕΕ συμβολίζουν την ενότητα και την αρμονία.

  Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μια δέσμη βασικών δικαιωμάτων που έχει κάθε άνθρωπος από τη γέννησή του. Συνδέονται με την ΕΕ με δύο τρόπους: τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν μία από τις κοινές αξίες της, και προστατεύονται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Πήγαινε πίσω

Ενότητα 2

Δραστηριότητα 4

Αναγνωρίζεις αυτά τα σήματα; Τι σημαίνουν;

Η σήμανση CE δείχνει ότι ένα προϊόν πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ως προς την ασφάλεια, την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Είναι υποχρεωτική για τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ, ανεξάρτητα από τον τόπο κατασκευής τους.

Το οικολογικό σήμα της ΕΕ χορηγείται σε προϊόντα που πληρούν υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους: από την εξόρυξη πρώτων υλών μέχρι την παραγωγή, τη διανομή και τη διάθεση. Σήμερα περισσότερα από 75 000 προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ φέρουν το οικολογικό σήμα της.

Ο λογότυπος βιολογικής παραγωγής της ΕΕ δείχνει ότι το προϊόν είναι βιολογικό και παράγεται στην ΕΕ. Ο λογότυπος μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο σε προϊόντα που περιέχουν τουλάχιστον κατά 95 % βιολογικά συστατικά και πληρούν περαιτέρω αυστηρές προϋποθέσεις όσον αφορά το υπόλοιπο 5 %.

Οι ενεργειακές ετικέτες της ΕΕ δείχνουν την κατάταξη των ηλεκτρονικών συσκευών σε μια κλίμακα από το A μέχρι το G (ή από το A+++ μέχρι το D, ανάλογα με τη συσκευή). Σε κάθε γράμμα αντιστοιχεί ένας χρωματικός κώδικας: το πράσινο αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση και το κόκκινο στη μικρότερη.

Το σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ προστατεύει τις ονομασίες των προϊόντων που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές της ΕΕ και έχουν ειδικές ιδιότητες ή καλή φήμη.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα στην ακόλουθη διεύθυνση:  https://europa.eu/!Mn73xn

Πήγαινε πίσω

Δραστηριότητα 5

Τι θα πρέπει να αναρωτηθείς προτού κοινοποιήσεις περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Είναι αξιόπιστη η πηγή; Η είδηση προέρχεται από έγκριτο ειδησεογραφικό οργανισμό;

Μπορείς να βρεις τα διαπιστευτήρια του συντάκτη και παλαιότερες δημοσιεύσεις του;

Είναι η ιστορία πιστευτή και διασταυρωμένη με άλλες αξιόπιστες πηγές;

Μήπως ο σκοπός του τίτλου και του περιεχομένου ήταν να σε κάνει να αισθανθείς φόβο και/ή οργή;

Πήγαινε πίσω

Κουίζ ολοκλήρωσης της ενότητας 2

  Λάθος — η ΕΕ είναι παρούσα στην καθημερινή ζωή σου με πολλούς τρόπους, τόσο με τα πολυάριθμα έργα που χρηματοδοτεί (για παράδειγμα, για τη βελτίωση των μεταφορικών συνδέσεων στον τόπο όπου μένεις ή της ποιότητας του αέρα που αναπνέεις) όσο και με τους νόμους που θεσπίζει για την προστασία των δικαιωμάτων σου όταν ψωνίζεις είτε μέσω διαδικτύου είτε εκτός!

  Το πρόγραμμα που σου παρέχει τη δυνατότητα να προσφέρεις εθελοντική εργασία στο εξωτερικό για έναν σκοπό που έχει μεγάλη σημασία για σένα ονομάζεται Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

  Λάθος — έχεις 2 εβδομάδες για να επιστρέψεις ένα προϊόν που αγόρασες μέσω διαδικτύου σε περίπτωση που αλλάξεις γνώμη.

  Το Natura 2000 είναι ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στην ΕΕ.

  Χάρη στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ) της ΕΕ, οι προσωπικές πληροφορίες σου —όνομα, διεύθυνση, ηλικία κ.λπ.— προστατεύονται. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς την άδειά σου ή για σκοπούς για τους οποίους δεν έχεις δώσει τη συγκατάθεσή σου.

Πήγαινε πίσω

Ενότητα 3

Κουίζ ολοκλήρωσης της ενότητας 3

  Οι έξι ιδρυτικές χώρες της ΕΕ είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο. Η κοινότητα που ιδρύθηκε το 1951 ονομαζόταν Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα.

  Μελέτησε τους χάρτες και τις πληροφορίες των ενοτήτων 1-3 για να βρεις τη σωστή απάντηση.

  Η τελευταία χώρα που προσχώρησε στην ΕΕ είναι η Κροατία, το 2013.

  Το 2012 απονεμήθηκε στην ΕΕ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τον ρόλο της στη μεταμόρφωση του μεγαλύτερου τμήματος της Ευρώπης από ήπειρο πολέμων σε ήπειρο ειρήνης.

  Οι πρωτεργάτες της ΕΕ είναι οι οραματιστές και οι οραματίστριες που συνέβαλαν στο να γίνει η ΕΕ αυτό που είναι σήμερα.

Πήγαινε πίσω

Ενότητα 4

Κουίζ ολοκλήρωσης της ενότητας 4

  Οι βουλευτές του ΕΚ είναι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκπροσωπούν τους πολίτες της ΕΕ, και είναι 705 συνολικά.

  Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συνεδριάζουν για να καθορίσουν τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ και τους κυριότερους στόχους για το μέλλον. Στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την άλλη πλευρά, οι υπουργοί των εθνικών κυβερνήσεων συζητούν και εγκρίνουν νομοθετικές πράξεις της ΕΕ για ένα συγκεκριμένο θέμα.

  Εάν ο υπουργός Παιδείας της χώρας σου πάει σε σύνοδο της ΕΕ, θα πάει στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Λάθος — η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλει νομοθετικές προτάσεις με βάση τους γενικούς στόχους που καθορίζονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι νομοθετικές πράξεις θεσπίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Ο ελάχιστος αριθμός πολιτών της ΕΕ που απαιτείται για τη στήριξη μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών είναι 1 εκατομμύριο, από τουλάχιστον επτά χώρες της, επειδή αυτός είναι ο αριθμός υπογραφών που απαιτείται για να εξετάσει η Επιτροπή μια τέτοια πρωτοβουλία.

Πήγαινε πίσω

Περισσότερες πληροφορίες για την ΕΕ

Ελπίζουμε ότι διαβάζοντας αυτή την έκδοση έχεις πλέον περισσότερες γνώσεις για την ΕΕ, για τον τρόπο που λειτουργεί και για το τι προσφέρει στην καθημερινή ζωή σου. Εάν θέλεις περισσότερες πληροφορίες, σου δίνουμε παρακάτω μερικές ιδέες:

Η ΕΕ στο διαδίκτυο

ΓΩΝΙΑ ΜΑΘΗΣΗΣ

Ο διοργανικός ιστότοπος της ΕΕ για παιδιά ηλικίας 5-18 ετών καθώς και για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους, με παιχνίδια, βίντεο και ποικίλο μαθησιακό υλικό που διατίθενται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της.

  https://europa.eu/learning-corner/home_el

EUROPA

Ο επίσημος ιστότοπος της ΕΕ, όπου θα βρεις πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές της, συνδέσμους για τους ιστότοπους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ κ.λπ.

  https://europa.eu/european-union/index_el

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Πληροφορίες σχετικά με ευκαιρίες, εντός και εκτός Ευρώπης, για εργασία, εκπαίδευση, ταξίδια για νέους κ.λπ.

  https://europa.eu/youth/EU_el

YOUR EUROPE (Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΟΥ)

Ένας ιστότοπος με συμβουλές για τους κατοίκους της ΕΕ σχετικά με πρακτικά ζητήματα.

  https://europa.eu/youreurope/citizens/index_el.htm

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ

Ένας ιστότοπος με πλήθος εκδόσεων για την ΕΕ σε μορφή PDF, ηλεκτρονικού βιβλίου ή έντυπη.

  https://op.europa.eu/el/web/general-publications/publications

Η ΕΕ αυτοπροσώπως

Σε όλη την ΕΕ υπάρχουν εκατοντάδες τοπικά κέντρα πληροφόρησης της ΕΕ. Βρες το πλησιέστερο σ’ εσένα κέντρο στην ακόλουθη διεύθυνση:

  https://europa.eu/european-union/contact_el

Η ΕΕ μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

EUROPE DIRECT

Μια υπηρεσία που απαντά στις ερωτήσεις σου για την ΕΕ:

  τηλεφωνικά, μπορείς να μιλήσεις δωρεάν από οπουδήποτε στην ΕΕ με υπάλληλο του τηλεφωνικού κέντρου στη γλώσσα σου (5):
       00 800 6 7 8 9 10 11(ορισμένα δίκτυα ενδέχεται να χρεώνουν τις κλήσεις αυτές),

  στον αριθμό:  +32 22999696ή

  συμπληρώνοντας το ακόλουθο ηλεκτρονικό έντυπο:  https://european-union.europa.eu/contact-eu/write-us_el

Επίσης, μπορείς να λάβεις πληροφορίες σχετικά με την ΕΕ σε όλες τις χώρες της από:

τις αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  https://commission.europa.eu/about-european-commission/contact/representations-member-states_el

τα γραφεία συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

  https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/el/stay-informed/liaison-offices-in-your-country

Μπορείς να λάβεις πληροφορίες σχετικά με την ΕΕ σε άλλα μέρη του κόσμου από:

τις αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/area/geo_el

Ακολούθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

-----------------------------

(1) Συνθήκη: σημαντική συμφωνία που είναι δεσμευτική για δύο ή περισσότερα έθνη. Οι Συνθήκες της ΕΕ έχουν διαμορφώσει την ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια και εξακολουθούν να καθοδηγούν το έργο της.

(2) Μία από τις βασικές ιδέες στις οποίες βασίστηκε η ΕΟΚ ήταν η δημιουργία μιας κοινής αγοράς και η διευκόλυνση της επιχειρηματικής συνεργασίας.

(3) Διεύρυνση: Κάθε φορά που μια χώρα ή ομάδα χωρών προσχωρεί στην ΕΕ, αυτό ονομάζεται διεύρυνση της ΕΕ.

(4) Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης είναι αρμόδια για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, ενώ η Επιτροπή ασχολείται με το εμπόριο, την ανθρωπιστική βοήθεια και τις διεθνείς συμφωνίες με άλλες χώρες ή οργανισμούς, όπως η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

(5) Η δωρεάν κλήση στην Europe Direct είναι δυνατή μόνο εφόσον καλείς από περιοχή εντός της ΕΕ.

Μπορείς να βρεις το Πάμε να εξερευνήσουμε την Ευρώπη! στις ιστοσελίδες:

https://europa.eu/learning-corner/home_el

https://op.europa.eu/el/publications

Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας
Συντακτική υπηρεσία και στοχευμένη προβολή
1049 Βρυξέλλες
ΒΕΛΓΙΟ

Το χειρόγραφο ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2023.

Εικονογράφηση: ©Thomas d’Addario

Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας όλων των εικόνων ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά.

Λουξεμβούργο: Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2023

Print ISBN 978-92-76-60374-0 doi:10.2775/70052 NA-03-22-253-EL-C
PDF ISBN 978-92-76-60364-1 doi:10.2775/906128 NA-03-22-253-EL-N
HTML ISBN 978-92-76-99437-4 doi:10.2775/664683 NA-03-22-253-EL-Q

© Ευρωπαϊκή Ένωση, 2023

Η πολιτική περαιτέρω χρήσης εγγράφων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέπεται από την απόφαση 2011/833/ΕΕ της Επιτροπής, της 12ης Δεκεμβρίου 2011, για την περαιτέρω χρήση εγγράφων της (ΕΕ L 330 της 14.12.2011, σ. 39).

Εάν δεν ορίζεται διαφορετικά, η περαιτέρω χρήση του παρόντος εγγράφου επιτρέπεται βάσει άδειας Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπεται η περαιτέρω χρήση εφόσον αναφέρεται η πηγή και επισημαίνονται οι τυχόν αλλαγές.

Για κάθε χρήση ή αναπαραγωγή στοιχείων τα οποία δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενδέχεται να απαιτείται άδεια απευθείας από τους κατόχους των σχετικών δικαιωμάτων.