ÎN CALITATE DE CETĂȚENI EUROPENI, BENEFICIEM DE LUCRURI DE BAZĂ CARE NI SE PAR ADESEA FIREȘTI. PRINTRE ELE SE NUMĂRĂ PACEA ÎN REGIUNE, APARTENENȚA LA UNA DINTRE CELE MAI MARI ECONOMII ALE LUMII ȘI LIBERTATEA DE A LOCUI, DE A STUDIA, DE A LUCRA ȘI DE A CĂLĂTORI ÎN ALTE ȚĂRI DIN UE. UE NE OFERĂ ȘI BENEFICII MAI PUȚIN EVIDENTE, LUCRURI DE ZI CU ZI CARE NE FAC CU ADEVĂRAT VIAȚA MAI BUNĂ. ACEST CAPITOL EVIDENȚIAZĂ CÂTEVA EXEMPLE CONCRETE DE ACȚIUNI ALE UE PENTRU CETĂȚENII SĂI.

CARE ESTE RELEVANȚA UE ÎN VIAȚA VOASTRĂ DE ZI CU ZI?

Tot ceea ce face UE se bazează pe tratate care conțin norme privind funcționarea UE. Acestea au fost convenite în mod voluntar și democratic de toate țările UE.

UE acționează în domeniile în care țările UE au autorizat acest lucru și în care are sens să acționeze împreună, cum ar fi schimbările climatice sau comerțul în întreaga lume.

În acest capitol veți găsi informații cu privire la ce a implementat deja și a pus deja în aplicare UE (iar în capitolul 4, „Ce subiecte se află pe agenda UE”, veți găsi informații cu privire la acțiunile întreprinse pentru a continua această activitate). Iată doar câteva dintre realizările de până acum ale UE.

Călătorii sigure și ușoare

Călătoriile au devenit temporar mai dificile din cauza pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, în condiții normale, călătoriile în Europa sunt mult mai ușor de realizat în prezent decât în trecut. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea țărilor UE și unele țări din afara UE au eliminat controalele la frontierele dintre ele. Această eliminare a controalelor la frontieră se datorează Acordului Schengen, denumit astfel după satul luxemburghez în care a fost semnat de țările europene în 1985.

În calitate de cetățean european, poți călători fără a avea nevoie de pașaport în cele 27 de „țări Schengen”: 23 de țări ale UE (Austria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Ungaria), precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Bulgaria, Cipru, Irlanda și România nu fac parte în prezent din spațiul Schengen. Atunci când călătoriți în țările din afara spațiului Schengen sau când vă întoarceți din acestea, va trebui să prezentați un pașaport sau o carte de identitate valabilă.

Prevenirea unui dezastru
Anasthassios din Grecia s-a confruntat cu un incendiu în apartamentul său din Lisabona imediat după ce s-a mutat acolo la studii. El nu cunoștea numărul de urgență din Portugalia, dar și-a amintit că putea să sune la numărul 112 pentru apeluri de urgență în Portugalia, la fel ca în țara sa de origine, Grecia, sau oriunde în UE. Prin urmare, a sunat la 112 și a fost direcționat imediat la serviciul de urgență din Lisabona, care a trimis brigada de pompieri la domiciliul său.

Dacă ești în pericol în orice țară din UE, poți apela gratuit numărul european pentru apeluri de urgență 112 de pe orice telefon, fix sau mobil.

EXERCIȚIUL 11 SPAȚIUL SCHENGEN

Țara voastră face parte din spațiul Schengen? Ați călătorit de curând, voi înșivă sau un membru al familiei, într-o altă țară din UE? A trebuit să treceți prin controale la frontieră? În 2022, aproximativ 1,5 milioane de persoane locuiau într-o țară din spațiul Schengen și lucrau în alta. 3,5 milioane de persoane trec zilnic dintr-un stat Schengen în altul. Ce credeți că înseamnă Schengen pentru ei și pentru economia din zonele respective?

Împărțiți-vă în grupuri mici și discutați acest subiect cu colegii.

Fotografie a orașului Schengen din Luxemburg, aproape de frontierele Luxemburgului cu Germania și Franța, cu semne care indică frontierele cu Germania și Franța.

Toți cei care călătoresc prin UE:

  • sunt protejați printr-un întreg ansamblu de drepturi ale pasagerilor atunci când călătoresc pe cale aeriană, feroviară, navală, cu autobuzul sau cu autocarul (de exemplu, în anumite circumstanțe, aceștia pot obține despăgubiri dacă zborul lor este anulat);
  • sunt protejați atunci când cumpără pachete de servicii pentru vacanță, ceea ce înseamnă că agenția de turism care le-a vândut vacanța trebuie să le soluționeze plângerile (de exemplu, dacă sunt cazați într-un hotel care nu corespunde standardelor);
  • sunt protejați dacă un operator de turism sau o companie aeriană dă faliment.

Puteți să vă consultați drepturile pasagerilor UE oricând și oriunde. Trebuie doar să descărcați aplicația: europa.eu/!hq8UnK

ȘTIAȚI CĂ…?

Atunci când călătoresc într-o țară din afara Uniunii Europene, cetățenii UE pot obține ajutor din partea consulatului sau a ambasadei oricărei alte țări din UE dacă țara lor de origine nu este reprezentată acolo.

Sănătatea și siguranța în timpul călătoriilor

Dacă te îmbolnăvești sau ai un accident în timpul vizitei într-o altă țară din UE, în Islanda, în Liechtenstein, în Norvegia sau în Elveția, în calitate de cetățean UE, ai dreptul de a beneficia de serviciile publice de asistență medicală în aceleași condiții și cu aceleași costuri ca și cetățenii țării-gazdă. Înainte de a pleca în străinătate, contactează furnizorul național de asistență medicală pentru a obține cardul european de asigurări sociale de sănătate (europa.eu/!vY83jg).

ȘTIAȚI CĂ…?

UE, împreună cu țările care o compun, este principalul donator de ajutor umanitar, oferind asistență persoanelor aflate în dificultate din întreaga lume. În ultimii ani, UE a reacționat la mai multe crize, cum ar fi cele din Ucraina, Yemen, Siria și Republica Democratică Congo. De asemenea, UE oferă și coordonează asistența acordată populațiilor din zonele afectate de dezastre din Europa și din întreaga lume prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE. Orice țară poate solicita ajutorul UE. În 2022, mecanismul a fost activat de 106 ori. De exemplu, pentru a răspunde la războiul din Ucraina, la incendiile forestiere din Europa, la pandemia de COVID-19 în Europa și în întreaga lume, precum și la inundațiile din Pakistan.

Pentru mai multe informații despre rescEU: europa.eu/!qW3B3c și despre Mecanismul de protecție civilă al UE: europa.eu/!YTRBmG

play video URMĂRIȚI ACEST MATERIAL VIDEO: Cardul european de asigurări sociale de sănătate
europa.eu/!vY83jg

O monedă comună în 20 de țări ale UE: euro

Bancnotele și monedele euro au fost introduse în 12 țări ale UE în anul 2002, iar până în prezent un număr total de 20 de țări și-au înlocuit monedele naționale cu euro. Peste 75 % dintre cetățenii UE (aproximativ 347 de milioane dintre noi) utilizează moneda euro în fiecare zi.

Utilizarea unei monede comune pe o piață unică, în cadrul căreia persoane din țări diferite fac schimburi comerciale împreună, prezintă numeroase avantaje. Consumatorii pot compara prețurile cu mai multă ușurință, acasă, în străinătate și online. Companiile pot să calculeze prețurile și să încaseze plățile de la clienți într-o singură monedă, fără să fie expuse riscului de fluctuație a cursului de schimb. Acest lucru menține stabilitatea prețurilor.

Aflați mai multe despre moneda euro: europa.eu/!UH68YX

ȘTIAȚI CĂ…?

Monedele euro au o față comună pe care apare harta Europei, utilizată pentru toate monedele, indiferent de țara din zona euro în care au fost fabricate. Cu toate acestea, pentru cealaltă față, fiecare țară are propria grafică. Recunoașteți simbolul de pe această monedă de 2 euro? Puteți ghici din ce țară provine?

EXERCIȚIUL 12 CE ȚĂRI FAC PARTE DIN ZONA EURO?

În tabelul de mai jos, sunt enumerate toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene. Bifați cele 20 de țări care utilizează euro ca monedă națională.

  • Austria
  • Belgia
  • Bulgaria
  • Cehia
  • Cipru
  • Croația
  • Danemarca
  • Estonia
  • Finlanda
  • Franța
  • Germania
  • Grecia
  • Irlanda
  • Italia
  • Letonia
  • Lituania
  • Luxemburg
  • Malta
  • Polonia
  • Portugalia
  • România
  • Slovacia
  • Slovenia
  • Spania
  • Suedia
  • Țările de Jos
  • Ungaria

Studii, formare, muncă și voluntariat

Datorită UE, oricine poate profita de libera circulație între țările UE.

Libera circulație nu se aplică doar călătoriilor și vacanțelor. Aceasta înseamnă, de asemenea, că puteți:

  • să urmați stagii și studii oriunde în UE, în aceleași condiții ca și cetățenii țării respective;
  • să lucrați oriunde în UE și să beneficiați de oportunitățile oferite de piața muncii de pe întreg cuprinsul UE.

Aflați mai multe aici: europa.eu/!h6Frvr

ȘTIAȚI CĂ…?

Pe site-ul web EURES puteți găsi mii de anunțuri de locuri de muncă din UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. De asemenea, acesta îi ajută pe angajatori să găsească candidați din alte țări ale UE pentru a-și ocupa posturile vacante (europa.eu/!ybkfTt).

Europass vă oferă un model ușor de utilizat pentru CV-ul vostru, împreună cu alte instrumente de a comunica angajatorilor din întreaga UE competențele voastre (europa.eu/europass/ro).

Garanția pentru tineret

Mulți tineri nu au anumite competențe și calificări căutate de angajatori. Datorită Garanției pentru tineret, UE îi poate ajuta pe tineri să dobândească competențe noi și utile. Aceasta se poate face prin pregătire la locul de muncă sau prin orientare profesională individuală.

Pentru mai multe informații și pentru a vă înscrie, contactați punctul vostru național de contact: europa.eu/!qHKXyy

Din 2013, peste 24 de milioane de tineri care s-au înregistrat pentru o Garanție pentru tineret au primit oferte de muncă, de continuare a educației, de ucenicie sau de stagiu.

ȘTIAȚI CĂ…?

De la înființarea sa în 2013, Alianța europeană pentru ucenicii a pus la dispoziție peste 1 milion de ucenicii.

Pentru mai multe informații, consultați: europa.eu/!JUDRrh

Copiii mai mici sunt, de asemenea, sprijiniți prin Garanția europeană pentru copii, care este un program conceput pentru tinerii sub 18 ani în vederea combaterii excluziunii sociale și a sărăciei prin educație, asistență medicală, nutriție și locuințe.

Pentru mai multe informații, consultați
capitolul 4, „Ce subiecte se află pe agenda UE?”.

Programul Erasmus+

Poate că ați auzit deja despre programul Erasmus+. Această inițiativă a UE îi ajută pe oameni să petreacă o perioadă de timp în străinătate. Ea este deschisă tinerilor, studenților, stagiarilor, profesorilor și personalului care lucrează în domeniul educației, precum și voluntarilor din întreaga lume. Studenții din învățământul universitar și profesional pot obține sprijin financiar și organizațional Erasmus+ pentru șederea lor în 33 de țări din întreaga Europă și din lume. Un sistem european de puncte asigură recunoașterea, în țara voastră de origine, a notelor obținute în străinătate.

Școlile pot coopera cu alte școli sau organizații din alte țări ale UE. Rugați-l pe profesorul vostru sau pe directorul școlii să vă ajute să verificați oportunitățile pe care le oferă Erasmus+.

De asemenea, puteți opta pentru formare la locul de muncă în străinătate. În fiecare an, mulți tineri europeni își finalizează o parte a uceniciei într-un alt stat membru al UE. Programul Erasmus+ colaborează, în cadrul unor parteneriate, cu companii și instituții care publică anunțuri despre proiectele pentru tineri.

play video URMĂRIȚI ACEST MATERIAL VIDEO: Ce este Erasmus+? europa.eu/!hHBjfX

Aflați mai multe despre oportunitățile Erasmus+ aici: erasmus-plus.ec.europa.eu/ro Puteți, de asemenea, să ascultați experiențele tinerilor care au participat la un schimb de tineri Erasmus+: audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-112392

Și nu uitați să încercați aplicația dedicată Erasmus+: erasmusapp.eu

ȘTIAȚI CĂ…?

De la lansarea primului program Erasmus în 1987, peste 10 milioane de tineri au beneficiat de oportunitățile oferite de acesta. În perioada 2021-2027, se preconizează că vor beneficia de noul program Erasmus+ încă 10 milioane de tineri. Bugetul este de 28 de miliarde EUR, mai mult decât dublul sumei alocate anterior programului.

Corpul european de solidaritate

Dacă doriți să contribuiți în mod semnificativ la progresul societății și să dați dovadă de solidaritate cu comunitatea voastră, atunci Corpul european de solidaritate ar putea fi o oportunitate ideală. Acesta le permite tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani să participe la o mare varietate de activități, fie prin voluntariat, fie printr-un stagiu de practică. De asemenea, pentru mulți tineri, participarea la această inițiativă s-ar putea dovedi un pas important spre ocuparea unui loc de muncă.

Sunteți interesați? Citiți mai multe despre Corpul european de solidaritate aici: europa.eu/youth/solidarity_ro

Aflați despre alte oportunități de voluntariat în UE aici: europa.eu/learning-corner/work-and-study_ro

play video URMĂRIȚI ACEST MATERIAL VIDEO: Corpul european de solidaritate europa.eu/!fqBHYk

Inițiativa DiscoverEU

Datorită inițiativei DiscoverEU a Uniunii Europene, ai putea avea șansa de a explora Europa cu un permis de călătorie gratuit. Dacă ai 18 ani și ești cetățean al unui stat membru al UE, te poți înscrie pentru a obține unul dintre permisele de călătorie gratuite și poți explora UE pentru o perioadă de până la 1 lună.

ȘTIAȚI CĂ…?

Peste 200 000 de tineri au primit un permis de călătorie în cadrul programului DiscoverEU.

Mai multe informații despre DiscoverEU: europa.eu/youth/discovereu_ro

ȘTIAȚI CĂ…?

Portalul european pentru tineret este calea voastră de acces către tot ce trebuie să știți pentru a vă dezvolta ca tineri care locuiesc în Europa. Pe lângă informațiile privind programele finanțate de UE, cum ar fi Erasmus+, portalul oferă, de asemenea, știri și oportunități privind voluntariatul, ocuparea forței de muncă, educația, călătoriile, aspectele legate de mediu, sportul și cultura.

Accesați-l aici: europa.eu/youth/home_ro

EXERCIȚIUL 13 VOLUNTARIATUL SAU STUDIILE ÎN STRĂINĂTATE

Puteți să vă imaginați făcând voluntariat în străinătate sau efectuându-vă o parte din studii la o universitate dintr-o altă țară? Pe perechi, faceți o listă cu patru argumente „pro” și patru „contra”. Care argument este câștigător? Comparați-vă rezultatele cu cele ale colegilor și discutați-le împreună.

Libera circulație a mărfurilor, a serviciilor și a capitalurilor

Datorită pieței unice a UE, nu numai persoanele pot circula liber în UE, ci și mărfurile, serviciile și capitalurile. Persoanele, mărfurile, serviciile și capitalurile sunt uneori denumite cei patru „piloni” ai liberei circulații în UE. Țineți minte, „capitaluri” nu înseamnă numai „bani”. Capitalurile includ, de asemenea, investițiile și împrumuturile. Toate acestea fac ca firmele din UE să își desfășoare cu mai multă ușurință activitatea în mai multe țări și să concureze la nivel mondial. Indiferent de dimensiunea lor, companiile din UE au acces la piețele naționale ale tuturor țărilor UE și la aproximativ 447 de milioane de potențiali clienți. De ce este important acest lucru? Concurența sporită determină prețuri mai mici și o gamă mai variată de produse și de servicii pentru consumatorul final – adică voi!

ȘTIAȚI CĂ…?

Site-ul Europa ta îți oferă sprijin practic și sfaturi despre viață, muncă și călătorii în țările din UE: europa.eu/youreurope/index_ro.htm

EXERCIȚIUL 14 CE ÎNSEAMNĂ LIBERA CIRCULAȚIE PENTRU VOI, ÎN PRACTICĂ?

Găsiți corespondența dintre exemple și cei patru piloni ai pieței unice (libera circulație a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor și a capitalurilor) și bifați căsuța potrivită.

Exemple Libera circulație a persoanelor Libera circulație a mărfurilor Libera circulație a serviciilor Libera circulație a capitalurilor
1. Pot să cumpăr o mașină la mâna a doua în străinătate și pot să mă întorc cu ea acasă fără să plătesc taxe vamale. DA / NU DA / NU DA / NU DA / NU
2. Pot să călătoresc oriunde doresc în UE. DA / NU DA / NU DA / NU DA / NU
3. Pot să studiez în altă țară din UE. DA / NU DA / NU DA / NU DA / NU
4. Părinții mei pot să-și renoveze baia cu ajutorul unui faianțar dintr-o altă țară din UE. DA / NU DA / NU DA / NU DA / NU
5. Părinții mei pot să îmi trimită bani, fără taxe suplimentare, în țara în care studiez. DA / NU DA / NU DA / NU DA / NU
6. Pot să lucrez într-o altă țară din UE. DA / NU DA / NU DA / NU DA / NU
7. Pot să cumpăr online mărfuri dintr-o altă țară din UE, fără să plătesc taxe vamale. DA / NU DA / NU DA / NU DA / NU

Siguranța produselor și a alimentelor

În întreaga UE, oamenii beneficiază de alimente și mărfuri sigure și de înaltă calitate. Standardele de siguranță alimentară aplicate de UE sunt printre cele mai înalte din lume. Au fost instituite controale obligatorii de-a lungul întregului lanț agroalimentar pentru a asigura sănătatea plantelor și a animalelor, siguranța alimentelor și a furajelor, precum și etichetarea corectă a produselor.

UE a introdus, de asemenea, cerințe stricte de siguranță pentru o gamă largă de produse, cum ar fi jucăriile și aparatele electronice. Producătorii trebuie să îndeplinească aceste cerințe pentru a-și vinde produsele în țările UE. Dacă se vând produse defectuoase sau periculoase în Europa, datorită Sistemului comunitar de informare rapidă, este ușor pentru autoritățile naționale să tragă un semnal de alarmă, să facă schimb de cele mai recente informații și să asigure siguranța consumatorilor.

 

EXERCIȚIUL 15 ETICHETELE EUROPENE

Legislația UE a instituit norme stricte pentru etichetarea alimentelor, a băuturilor, a produselor cosmetice și a aparatelor electronice. Unele etichete contribuie la protejarea consumatorilor, în timp ce altele îi informează cu privire la anumite caracteristici ale produsului. De exemplu, există etichete care indică produsele ecologice sau eficiente din punct de vedere energetic. Fără o etichetare corespunzătoare, nu se permite introducerea unui produs pe piață.

Recunoașteți etichetele de mai jos? Unde le puteți găsi? Ce semnificație au?

Grafic informativ care ilustrează diferitele etichete ale UE ce pot fi găsite pe produsele cumpărate în UE:

marcajul CE, eticheta ecologică a UE, logoul UE pentru producția ecologică, eticheta energetică a UE, indicațiile geografice ale UE.

Aflați mai multe despre energie cu această serie de scurte materiale video: europa.eu/learning-corner/eu-energy-policy_ro

Drepturile consumatorilor

Atunci când faceți cumpărături în UE, sunteți protejați prin tot felul de legi. De exemplu, aveți o garanție de cel puțin 2 ani pentru produsele cumpărate în UE. Aceasta înseamnă că, dacă vi se strică telefonul mobil după un an, acesta va trebui să fie reparat sau înlocuit gratuit, indiferent în ce țară din UE l-ați cumpărat.

Din ce în ce mai mulți dintre noi facem cumpărături online, iar consumatorii din UE sunt acum mai bine protejați datorită legilor UE care:

Telecomunicații de calitate

Mulți dintre noi utilizăm telefoane inteligente și tablete. În calitate de cetățeni ai UE, puteți:

ȘTIAȚI CĂ…?

Datorită normelor UE, puteți folosi telefonul fără taxe suplimentare atunci când călătoriți în UE. De asemenea, nu veți mai rata muzica sau emisiunile TV preferate și puteți vedea oriunde v-ați afla în UE același conținut la care v-ați abonat acasă.

Menținerea siguranței online

Oricine petrece timp online știe cât de ușor este să întâlnească conținut neadecvat, înșelător sau chiar extremist pe internet.

Pentru a ne proteja, codul de conduită al UE combate discursurile ilegale de incitare la ură din mediul online, asigurându-se că cererile de eliminare a conținutului rasist și xenofob sunt tratate rapid. Codul de bune practici privind dezinformarea reunește rețelele sociale și sectorul publicității, care au convenit asupra unui set de angajamente care acoperă toate aspectele, de la transparență la conturi false. În prezent, Facebook, Microsoft, Twitter, YouTube și alte platforme online evaluează în termen de 24 de ore 90 % din conținutul semnalat. Strategia europeană pentru un internet mai bun pentru copii a stabilit un standard superior pentru protecția și responsabilizarea copiilor mai mici în mediul online.

Consultați harta pentru a găsi resurse din țara voastră: betterinternetforkids.eu/sic

Menținerea protecției datelor voastre personale și asigurarea protecției vieții private în mediul online reprezintă, de asemenea, o prioritate uriașă, iar UE consideră că aceste elemente fac parte din drepturile voastre fundamentale. Regulamentul general privind protecția datelor este o lege a UE care contribuie la asigurarea respectării acestui aspect prin stabilirea unui cadru juridic pentru colectarea și prelucrarea informațiilor cu caracter personal de la persoanele care locuiesc în UE.

Sunteți îngrijorați în legătură cu știrile false? Cu ajutorul acestui set de instrumente și al profesorului vostru, puteți afla cum să identificați și să combateți dezinformarea și să inițiați conversații cu privire la subiectele importante care decurg din amenințarea pe care o reprezintă informațiile necorespunzătoare. Printre acestea se numără aspecte care afectează sănătatea publică, democrația și normele culturale și juridice care stau la baza societăților noastre.

 

Egalitatea și drepturile omului

Tuturor persoanelor care trăiesc în UE le sunt garantate o serie de drepturi fundamentale. Respectarea drepturilor omului și a demnității umane este consacrată în tratate și consolidată de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Aceasta interzice orice discriminare bazată pe gen, orientare sexuală, rasă, etnie, naționalitate, limbă, religie, vârstă sau handicap.

UE colaborează cu statele membre pentru a promova respectul față de ceilalți, pentru a pune în aplicare legile privind nediscriminarea și pentru a susține drepturile omului în întreaga UE și în afara acesteia. Considerente privind drepturile omului sunt incluse și în acordurile comerciale internaționale ale UE cu alte țări.

Cu toate acestea, progresele încep de acasă. Până în prezent, UE a luat măsuri ample împotriva celor mai importante forme de discriminare. De exemplu, acțiunile din domeniul politicii privind persoanele cu handicap variază de la legi (Actul UE privind accesibilitatea a intrat în vigoare în 2019) până la inițiative de promovare a orașelor accesibile (premiile „Access city”).

În ciuda unor astfel de măsuri concrete, oamenii continuă să sufere de tratament discriminatoriu, hărțuire și abuzuri peste tot în Europa și în lume. Pentru a combate diferitele forme de ură și discriminare, UE a lansat un plan pentru a crește egalitatea.

Pentru mai multe detalii, consultați capitolul 4, „Ce subiecte se află pe agenda UE?”.

Echilibrul dintre viața profesională și cea personală și calitatea vieții

UE depune eforturi susținute pentru ca societatea să devină mai echitabilă și mai justă din punct de vedere social, iar asigurarea unui echilibru între viața noastră profesională și cea din afara locului de muncă reprezintă o parte importantă a acestui obiectiv. Începând din august 2022, toate țările UE trebuie să aplice normele UE care îmbunătățesc viața profesională a părinților și îngrijitorilor. Aceste norme vizează încurajarea unei repartizări mai echitabile a concediului pentru creșterea copilului, introducerea concediului de îngrijitor și abordarea reprezentării insuficiente a femeilor pe piața forței de muncă. Ele extind, de asemenea, dreptul la formule flexibile de lucru la toți lucrătorii.

Aflați mai multe: europa.eu/!uX69dh

Protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice

UE s-a aflat întotdeauna în avangarda luptei împotriva schimbărilor climatice. Ea conduce acorduri internaționale privind reducerea emisiilor de carbon și reducerea temperaturilor la nivel mondial, în conformitate cu Acordul de la Paris. Standardele de protecție a mediului aplicate de UE sunt printre cele mai înalte din lume. Aceste standarde ne protejează habitatele naturale, biodiversitatea, apa potabilă, apele pentru scăldat și calitatea aerului. Rețeaua de zone naturale protejate a UE Natura 2000 a creat spații în care activitatea umană durabilă poate coexista cu specii și habitate vulnerabile și rare.

ȘTIAȚI CĂ…?

În iulie 2021, au intrat în vigoare norme care interzic 10 articole din plastic de unică folosință care sunt întâlnite cel mai frecvent pe plajele Europei, de la bețișoarele pentru urechi până la tijele pentru baloane și paie.

Cu toate acestea, lupta împotriva schimbărilor climatice a devenit și mai urgentă. Trebuie să ne intensificăm acum eforturile pentru a proteja oamenii, a asigura securitatea alimentară, a limita deficitul de apă și a aborda celelalte consecințe ale schimbărilor extreme de temperatură. UE s-a angajat să respecte Pactul verde european, un pachet amplu de măsuri de combatere a schimbărilor climatice, luându-și angajamentul să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

Pentru mai multe detalii, consultați capitolul 4, „Ce subiecte se află pe agenda UE?”.

play video URMĂRIȚI ACEST MATERIAL VIDEO: Green Deal Proposal europa.eu/!jdQtmp

Fondurile UE în regiunea voastră

Țările și regiunile din UE nu diferă numai ca mărime, ci au și niveluri diferite de bunăstare. Mii de proiecte au primit finanțare din partea UE de-a lungul anilor. Aceste proiecte au adus beneficii atât țărilor UE în mod individual, cât și UE în ansamblu, prin crearea de locuri de muncă, stimularea creșterii economice și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.

Oamenii nu sunt întotdeauna conștienți de faptul că UE a finanțat sau finanțează proiecte în apropierea zonei în care locuiesc. Cu toate acestea, proiectele susținute prin fondurile UE le-au adus beneficii prin crearea a milioane de noi locuri de muncă, prin dezvoltarea legăturilor strategice de transport, prin modernizarea infrastructurii energetice, prin dezvoltarea rețelelor în bandă largă, prin investiții în cercetare și inovare și prin protejarea patrimoniului cultural și a zonelor cu frumuseți naturale.

Aruncați o privire pe aceste site-uri web pentru a vedea câteva exemple de proiecte care au primit finanțare din partea UE în țara voastră. Veți putea constata că UE este mult mai aproape de casa voastră decât v-ați imaginat: kohesio.ec.europa.eu/ro

Datorită finanțării din partea UE, vă puteți conecta gratuit la internet în biblioteci, parcuri, muzee și în alte zone publice din întreaga Europă, oriunde vedeți acest semn.

ȘTIAȚI CĂ…?

Programul Europa creativă își propune să promoveze diversitatea culturală a Europei. Marca patrimoniului european, Capitalele europene ale culturii și Zilele europene ale patrimoniului încurajează mai multe persoane să descopere originile culturale comune ale Europei.

Aflați mai multe despre cultură și creativitate în UE: ec.europa.eu/culture

Investițiile UE în cercetare

Știința are puterea de a transforma modul în care trăim. Acesta este motivul pentru care UE investește miliarde de euro în cercetare și inovare pentru a combate schimbările climatice, a stimula creșterea economică și crearea de locuri de muncă și a aborda celelalte provocări cu care ne confruntăm. Principalul program de finanțare al UE în acest domeniu se numește Orizont Europa. Ciclul de finanțare anterior al programului Orizont Europa a contribuit la accelerarea dezvoltării de vaccinuri, a investit în proiecte de protejare a biodiversității și a utilizat satelitul Galileo pentru a ne oferi sisteme GPS și hărți mai precise. Programului Orizont Europa i-a fost alocat un buget de 95,5 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027, ceea ce reflectă importanța sa pentru viitorul UE. Accentul se va pune pe tehnologiile verzi, inteligența artificială etc.

Aflați mai multe despre Orizont Europa: europa.eu/!Xf47NRP

Pentru mai multe detalii despre bugetul UE, consultați capitolul 4, „Ce subiecte se află pe agenda UE?".

Grafic informativ care arată proporția din bugetul UE cheltuită pentru administrație.

Bugetul UE pentru perioada 2021-2027, completat de NextGenerationEU, este de 2 018 miliarde de euro. 4 % din această sumă este cheltuită pentru administrație

EXERCIȚIUL 16 UE ÎN VIAȚA VOASTRĂ DE ZI CU ZI

Iată 10 exemple privind modul în care UE lucrează pentru voi, în viața de zi cu zi. Alegeți trei pe care le considerați mai importante pentru voi, comparați răspunsurile voastre cu cele ale colegilor și explicați motivele alegerilor voastre.

Puteți să călătoriți, să studiați, să lucrați și să locuiți în orice țară din UE. Libera circulație a persoanelor este posibilă datorită pieței unice a UE.

UE a eliminat barierele din calea liberului schimb între membrii săi. Aceasta înseamnă că puteți să produceți, să vindeți și să cumpărați mărfuri oriunde doriți în UE. Înseamnă, de asemenea, că acum consumatorii au la dispoziție o gamă mai variată de produse, la prețuri mai mici.

Acordul Schengen a eliminat controalele la frontiere între majoritatea țărilor UE. În prezent, cele mai multe frontiere din interiorul UE pot fi trecute fără prezentarea pașaportului.

Atunci când călătoriți într-o altă țară din UE, este posibil să vă îmbolnăviți sau să aveți un accident. Cu ajutorul cardului european de asigurări sociale de sănătate, aveți dreptul la orice tratament medical care nu poate fi amânat până la întoarcerea acasă. Veți beneficia de servicii publice de asistență medicală în străinătate și veți plăti aceleași tarife ca și localnicii.

Călătoriile cu avionul au devenit mult mai ieftine. UE a eliminat monopolurile naționale și a făcut posibilă concurența în sectorul aviației. Mai multe orașe au acum aeroporturi proprii și între ele se efectuează mai multe zboruri directe. În plus, drepturile pasagerilor au fost, de asemenea, consolidate.

Utilizarea telefoanelor mobile și a dispozitivelor inteligente în străinătate a devenit mult mai ieftină în ultimii ani. Normele UE au redus costurile în mod semnificativ (cu peste 90 % față de 2007) prin plafonarea prețurilor. Tarifele de roaming au fost eliminate în iunie 2017, ceea ce înseamnă că, atunci când utilizați telefonul în străinătate, plătiți în prezent același preț ca acasă.

În calitate de cetățean al UE, datele tale îți aparțin. Organizațiile sau întreprinderile nu sunt autorizate să vă prelucreze datele cu caracter personal fără consimțământul vostru și aveți dreptul de a ști ce informații dețin despre voi.

Legislația UE vă protejează ori de câte ori comandați sau cumpărați mărfuri din altă parte decât dintr-un magazin. De exemplu, dacă încheiați un abonament sau un contract pe stradă sau dacă faceți cumpărături online, vi se permite să vă răzgândiți. Aveți dreptul să vă anulați comanda sau să returnați produsul achiziționat în termen de 14 zile.

În calitate de consumatori, poate că vă doriți să cumpărați produse verzi. Eticheta energetică a UE vă va ajuta să faceți alegerea potrivită. Multe produse, cum ar fi becurile, mașinile de spălat, frigiderele și televizoarele, poartă eticheta energetică a UE. Aceasta vă ajută să identificați produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic, care sunt încadrate în clasa „A”.

În UE, puteți beneficia de apă curată pentru băut și pentru scăldat. Având în vedere că poluarea mediului nu se oprește la frontieră, UE a introdus limite obligatorii pentru toată Europa în ceea ce privește poluarea aerului și a apei. Țările UE trebuie să se asigure de respectarea acestor niveluri.