ÎN CALITATE DE CETĂȚENI EUROPENI, BENEFICIEM DE DIVERSE AVANTAJE PE CARE LE CONSIDERĂM FIREȘTI, PRINTRE CARE PACEA PE CONTINENT, APARTENENȚA LA CEA MAI MARE ECONOMIE A LUMII SAU LIBERTATEA DE A LOCUI ȘI DE A CĂLĂTORI ÎN ALTE ȚĂRI DIN UE. ÎNSĂ UE NE OFERĂ ȘI BENEFICII MAI PUȚIN EVIDENTE, LUCRURI DE ZI CU ZI CARE NE FAC CU ADEVĂRAT VIAȚA MAI BUNĂ. ACEST CAPITOL EXAMINEAZĂ CÂTEVA EXEMPLE CARE ARATĂ CÂT DE RELEVANTĂ ESTE UE PENTRU CETĂȚENII SĂI.

CARE ESTE RELEVANȚA UE ÎN VIAȚA VOASTRĂ DE ZI CU ZI?

UE nu se poate ocupa de toate aspectele vieții și nici nu a urmărit vreodată acest scop. Atribuțiile sale sunt clar definite și limitate prin tratatele UE. Principiul general este acela că UE nu trebuie să acționeze decât în situația în care un obiectiv poate fi mai bine îndeplinit la nivelul UE decât la nivel național, regional sau local. Dacă v-ați întrebat vreodată ce anume face sau a făcut Uniunea Europeană pentru voi, iată câteva dintre multele sale realizări de până acum.

Călătorii ușoare și sigure în interiorul UE

Deplasările în Europa sunt mult mai ușoare acum decât în trecut. Majoritatea țărilor UE și unele țări din afara UE au eliminat controalele la frontierele dintre ele prin semnarea Acordului Schengen, denumit astfel după satul luxemburghez în care a fost încheiat primul acord de eliminare a controalelor la frontieră, în anul 1985.

În calitate de cetățeni europeni, puteți călători liber în cele 26 de „țări Schengen“: 22 de state membre ale UE (Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Ungaria), precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Irlanda a optat să nu facă parte din spațiul Schengen, în vreme ce Bulgaria, Cipru, Croația și România nu pot să adere încă la el. Atunci când călătoriți în țările din afara spațiului Schengen sau când vă întoarceți din acestea, trebuie să prezentați un pașaport sau o carte de identitate valabilă.

Atunci când călătoresc în Europa, toți cetățenii UE din toate statele membre:

 • sunt protejați printr-un întreg ansamblu de drepturi ale pasagerilor atunci când călătoresc pe cale aeriană, feroviară, navală, cu autobuzul sau cu autocarul. De exemplu, în anumite situații ei pot obține compensații dacă li se anulează zborul;
 • sunt protejați atunci când cumpără pachete de servicii pentru vacanță, ceea ce înseamnă că agenția de turism care le-a vândut vacanța trebuie să le soluționeze plângerile (de exemplu, dacă sunt cazați într-un hotel care nu corespunde standardelor);
 • sunt protejați dacă un operator de turism sau o companie aeriană dă faliment;
 • pot solicita ajutorul consulatului sau ambasadei oricărui alt stat membru al UE atunci când călătoresc într-o țară din afara UE, dacă țara lor de origine nu este reprezentată acolo – de exemplu, pot cere ajutor dacă pierd documente importante sau în cazul unui accident grav.

ȘTIAȚI CĂ…?

Puteți să consultați drepturile voastre de pasageri în UE oricând și oriunde. Trebuie doar să descărcați aplicația „Drepturile pasagerilor“

Exercițiul 11

SPAȚIUL SCHENGEN

Țara voastră face parte din spațiul Schengen? Ați călătorit de curând, voi înșivă sau un membru al familiei, într-o altă țară din UE? A trebuit să treceți printr-un control la frontieră? În 2018, 1,7 milioane de europeni au făcut naveta în fiecare zi între țările UE pentru a ajunge la serviciu. Ce credeți că înseamnă Schengen pentru ei și pentru economia din zonele respective? Împărțiți-vă în grupuri mici și discutați acest subiect cu colegii.

Posibilitatea de a studia, de a urma un stagiu și de a lucra oriunde în UE

Datorită Uniunii Europene, mulți tineri profită de dreptul de a circula complet liber între țările UE.

În calitate de cetățeni ai UE, aveți dreptul:

 • să urmați stagii și studii oriunde în UE, în aceleași condiții ca și cetățenii țării respective;
 • să lucrați oriunde în UE și să beneficiați de oportunitățile oferite de piața muncii de pe întreg cuprinsul UE.

ȘTIAȚI CĂ…?

Pentru a-i susține pe tinerii cetățeni ai UE la intrarea pe piața muncii, Comisia a creat site-ul „Your first EURES job“ („Primul tău loc de muncă EURES“), cu scopul de a-i ajuta pe tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani din UE, Islanda și Norvegia să găsească un loc de muncă, un stagiu sau un post de ucenic în altă țară. De asemenea, site-ul îi ajută pe angajatori să găsească candidați din alte țări ale UE pentru a-și ocupa posturile vacante.

Erasmus+

Poate că ați auzit deja sau, dacă nu, veți auzi în curând despre programul Erasmus+. Acest program al UE îi ajută pe tineri să petreacă o perioadă de timp în străinătate. Studenții pot obține sprijin financiar și organizatoric pentru a studia un anumit timp în străinătate, la o universitate parteneră din Europa. Un sistem european de puncte asigură recunoașterea, în țara de origine a participanților, a notelor obținute în străinătate.

Școlile pot coopera cu alte școli sau organizații din alte țări ale UE. Majoritatea acestor parteneriate necesită participarea a minimum trei organizații din trei țări diferite. Rugați-l pe profesorul vostru sau pe directorul școlii să verifice oportunitățile de „parteneriate strategice“ pe care le oferă Erasmus+.

De asemenea, puteți opta pentru formare la locul de muncă în străinătate. În fiecare an, mulți tineri cetățeni ai UE își finalizează o parte a uceniciei într-un alt stat membru al UE. Programul colaborează, în cadrul unor parteneriate, cu companii și instituții care publică anunțuri despre proiectele la care pot să se înscrie tinerii.

ȘTIAȚI CĂ…?

De la lansarea primului program Erasmus în 1987, peste 5 milioane de tineri au beneficiat de oportunitățile oferite de acesta. Găsiți mai multe informații despre Erasmus+ aici: ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus

Garanția pentru tineret

Mulți tineri nu au competențele și calificările căutate de angajatori. Prin intermediul Garanției pentru tineret (europa.eu/!mm66Yf), UE contribuie la asigurarea formării tinerilor în vederea dobândirii competențelor de care au nevoie angajatorii. Aceasta se poate face prin pregătire la locul de muncă sau prin orientare profesională individuală.

Corpul european de solidaritate

UE a lansat o nouă inițiativă adresată tinerilor care doresc să contribuie în mod semnificativ la progresul societății și să își manifeste solidaritatea cu comunitatea din care provin. Corpul european de solidaritate le permite europenilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani să participe la o mare varietate de activități de solidaritate, fie prin voluntariat, fie prin plasament la un loc de muncă. Pentru mulți tineri, participarea la această inițiativă s-ar putea dovedi un pas important spre ocuparea unui loc de muncă.

V-ar interesa să participați? Citiți mai multe despre această inițiativă, aflați ce oferte există în materie de formare și de sprijin lingvistic și financiar și înregistrați-vă pe site-ul: europa.eu/youth/solidarity_ro

Exercițiul 12

PETRECEREA UNEI PERIOADE DE MUNCĂ VOLUNTARĂ SAU DE STUDIU ÎN STRĂINĂTATE

Puteți să vă imaginați lucrând ca voluntari în străinătate sau studiind timp de unul sau două semestre la o universitate dintr-o altă țară din UE? Pe perechi, faceți o listă cu patru argumente „pro“ și patru „contra“. Care variantă iese câștigătoare? Comparați-vă rezultatele cu cele ale colegilor și discutați-le împreună.

Libera circulație a mărfurilor, a serviciilor și a capitalurilor în UE

Datorită pieței unice a UE, nu numai persoanele pot circula liber în UE, ci și mărfurile, serviciile și capitalurile. „Capitaluri“ nu înseamnă numai „bani“. Termenul include și investițiile, împrumuturile și creditele, precum și alte operațiuni care implică instituții financiare, cum ar fi dotele, moștenirile și donațiile. Toate acestea fac ca firmele din UE să își desfășoare cu mai multă ușurință activitatea în mai multe țări și să concureze la nivel mondial. Indiferent de dimensiunea lor, companiile au acces la piețele naționale ale tuturor țărilor UE și la aproximativ 446 de milioane de potențiali clienți. Vă întrebați în ce fel vă avantajează acest lucru și pe voi? Simplu: concurența sporită determină prețuri mai mici, dar și o gamă mai variată de produse și de servicii.

Exercițiul 13

CE ÎNSEAMNĂ LIBERA CIRCULAȚIE PENTRU VOI, ÎN PRACTICĂ?

Găsiți corespondența dintre cele patru aspecte ale pieței unice (libera circulație a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor și a capitalurilor) și bifați căsuța potrivită.

Libera circulație a persoanelor Libera circulație a mărfurilor Libera circulație a serviciilor Libera circulație a capitalurilor
1 Pot să cumpăr o mașină la mâna a doua în străinătate și pot să mă întorc cu ea acasă fără să plătesc taxe vamale.
2 Pot să călătoresc oriunde doresc în UE.
3 Pot să studiez în altă țară din UE.
4 Părinții mei pot să-și renoveze baia cu ajutorul unui faianțar dintr-o altă țară din UE.
5 Părinții mei pot să îmi trimită bani în țara în care studiez.
6 Pot să lucrez într-o altă țară din UE.
7 Pot să cumpăr online mărfuri dintr-o altă țară din UE, fără să plătesc taxe vamale.

Asistența medicală și siguranța pe întreg teritoriul UE

Dacă vă îmbolnăviți sau aveți un accident în timpul vizitei într-o altă țară din UE, în calitate de cetățeni europeni aveți dreptul de a beneficia de serviciile publice de asistență medicală necesare în orice țară a UE, în aceleași condiții ca și cetățenii țării-gazdă. Solicitați-i asigurătorului cardul european de asigurări sociale de sănătate (europa.eu/!vY83jg) înainte de a pleca în străinătate.

De asemenea, cetățenii UE beneficiază de produse alimentare de înaltă calitate, sigure și etichetate corespunzător. Standardele de siguranță alimentară aplicate de UE sunt printre cele mai înalte din lume. Au fost instituite controale obligatorii de-a lungul întregului lanț agroalimentar pentru a asigura sănătatea plantelor și a animalelor, siguranța alimentelor și a furajelor, precum și etichetarea corectă a produselor.

ȘTIAȚI CĂ…?

Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase facilitează schimbul rapid de informații între autoritățile naționale din 30 de țări și Comisia Europeană cu privire la produsele periculoase găsite pe piață. Dacă un producător sau un distribuitor descoperă că unul dintre produsele pe care le-a pus în vânzare este periculos, trebuie să informeze autoritatea națională competentă. Aflați mai multe aici: europa.eu/!Ku94nH

Exercițiul 14

ETICHETELE EUROPENE

Legislația UE a instituit reguli stricte cu privire la etichetarea anumitor produse, cum ar fi alimentele, băuturile și cosmeticele, pentru a proteja sănătatea și siguranța consumatorilor și pentru a-i ajuta să facă alegerile potrivite. Fără o etichetare corespunzătoare, nu se permite introducerea unui produs pe piață.

Recunoașteți etichetele de mai jos? Unde le puteți găsi? Ce semnificație au?

Drepturile consumatorilor în UE

Atunci când faceți cumpărături în UE, sunteți protejați prin tot felul de legi. De exemplu, în calitate de consumatori europeni, beneficiați de o perioadă de garanție de cel puțin 2 ani pentru produsele cumpărate în UE, de exemplu pentru electronice. Aceasta înseamnă, de exemplu, că, dacă vi se strică telefonul mobil după 1 an, acesta va fi reparat sau înlocuit gratuit, indiferent în ce țară din UE l-ați cumpărat.

Mai mult, începând din 2015, consumatorii din UE sunt mai bine protejați atunci când fac cumpărături online. În prezent, există o lege a UE care:

 • vă permite să returnați în termen de 14 zile mărfurile cumpărate la distanță (pe internet sau prin telefon);
 • interzice taxele și costurile ascunse pentru operațiunile efectuate online; și
 • interzice opțiunile bifate în prealabil de pe site-urile care și-au păcălit anterior clienții, de exemplu, să cumpere asigurări de călătorie sau să închirieze autoturisme fără să dorească acest lucru.

ȘTIAȚI CĂ…?

Ce ați face dacă ați cumpăra un televizor nou cu ecran plat, care însă nu vi s-ar livra, sau dacă ați cumpăra un produs defect dintr-o altă țară din UE? Ei bine, acum vă puteți recupera banii. Începând din iulie 2017, consumatorii persoane fizice și întreprinderile mici au posibilitatea de a soluționa cererile de recuperare a plăților transfrontaliere de până la 5 000 de euro prin intermediul procedurii europene revizuite cu privire la cererile cu valoare redusă: europa.eu/!hJ46xh

Telecomunicații de calitate în UE

Mulți dintre noi utilizăm acum telefoane inteligente și tablete. În calitate de cetățeni ai UE, puteți:

ȘTIAȚI CĂ…?

Începând din 2007, tarifele de roaming au scăzut cu peste 90 %. Alinierea tarifelor de roaming la prețurile naționale („în roaming ca acasă“), indiferent de destinația călătoriei în UE, a devenit din iunie 2017 o realitate pentru toți cetățenii Europei.

O monedă comună în 19 țări ale UE: euro

Bancnotele și monedele euro au fost introduse în 12 țări ale UE în anul 2002, iar până în prezent 19 țări și-au înlocuit monedele naționale cu euro. Peste 340 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene, adică 75 % din totalul cetățenilor UE, utilizează moneda euro în fiecare zi.

Utilizarea unei monede comune pe o piață unică, în cadrul căreia persoane din țări diferite fac schimburi comerciale împreună, prezintă mai multe avantaje. Consumatorii pot compara prețurile cu mai multă ușurință, acasă, în străinătate și online. Companiile pot să calculeze prețurile și să încaseze plățile de la clienți într-o singură monedă, fără să fie expuse riscului de fluctuație a cursului de schimb, iar eliminarea costurilor de tranzacționare menține stabilitatea prețurilor.

ȘTIAȚI CĂ…?

Monedele euro au o față comună pe care apare harta Europei, însă pe cealaltă parte fiecare țară are un model propriu. Recunoașteți simbolul de pe această monedă de 2 euro? Puteți ghici din ce țară provine?

Exercițiul 15

CE ȚĂRI FAC PARTE DIN ZONA EURO?

În tabelul de mai jos sunt enumerate toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene. Bifați-le pe cele 19 care fac parte din „zona euro“ și utilizează euro ca monedă națională.

 • Austria
 • Belgia
 • Bulgaria
 • Cehia
 • Cipru
 • Croația
 • Danemarca
 • Estonia
 • Finlanda
 • Franța
 • Germania
 • Grecia
 • Irlanda
 • Italia
 • Letonia
 • Lituania
 • Luxemburg
 • Malta
 • Polonia
 • Portugalia
 • România
 • Slovacia
 • Slovenia
 • Spania
 • Suedia
 • Țările de Jos
 • Ungaria

Fondurile UE în regiunea voastră

Țările și regiunile din UE nu diferă numai ca mărime, ci au și niveluri diferite de bunăstare. De-a lungul anilor, mii de proiecte au primit finanțare din partea UE, aducând beneficii atât fiecărui stat membru în parte, cât și Uniunii Europene în ansamblu, din punctul de vedere al calității vieții cetățenilor, al creșterii economice și al locurilor de muncă.

Oamenii nu sunt întotdeauna conștienți de faptul că UE a finanțat sau finanțează proiecte în apropierea zonei în care locuiesc. Cu toate acestea, proiectele susținute prin fondurile UE au creat milioane de noi locuri de muncă, au dezvoltat mii de kilometri de conexiuni strategice în domeniile transporturilor, energiei și internetului în bandă largă, au investit în cercetare și inovare, au protejat obiective de patrimoniu cultural și zone cu frumuseți naturale și multe, multe altele.

Aruncați o privire pe aceste site-uri pentru a vedea câteva exemple de proiecte care au primit finanțare din partea UE în țara voastră. Veți putea constata că UE este mult mai aproape de casa voastră decât v-ați imaginat: europa.eu/!Tt44tv și europa.eu/!wC93kF.

ȘTIAȚI CĂ…?

Bugetul UE pentru 2020 se ridică la 169 de miliarde EUR. Această sumă reprezintă aproximativ 1 % din valoarea totală a tuturor bunurilor și serviciilor produse în UE.

Majoritatea banilor Uniunii Europene (aproximativ 94 %) sunt cheltuiți pe proiecte și programe de care beneficiază studenți, cercetători, fermieri, întreprinderi, organizații, orașe și regiuni din întreaga UE.

De asemenea, o parte din acești bani constituie ajutor pentru dezvoltare acordat unor țări din afara UE. Aproximativ 6 % din buget este alocat cheltuielilor administrative.

Exercițiul 16

UE ÎN VIAȚA VOASTRĂ DE ZI CU ZI

Vă prezentăm în continuare 10 exemple de moduri în care UE își face simțită prezența în viața de zi cu zi a cetățenilor săi. Alegeți trei pe care le considerați mai importante pentru voi, comparați răspunsurile voastre cu cele ale colegilor și explicați motivele alegerilor voastre.

Puteți să călătoriți, să studiați, să lucrați și să locuiți în orice țară din UE. Oricine poate hotărî unde dorește să locuiască sau să își caute un loc de muncă. Libera circulație a persoanelor este posibilă datorită pieței unice a UE.

UE a eliminat barierele din calea liberului schimb între membrii săi. Aceasta înseamnă că puteți să produceți, să vindeți și să cumpărați mărfuri oriunde doriți în Europa și că acum consumatorii au la dispoziție o gamă mai variată de produse, la prețuri mai mici.

Astăzi este foarte simplu să călătorești în Europa. Acordul Schengen a eliminat controalele la frontierele dintre majoritatea țărilor europene. În prezent, cele mai multe frontiere din interiorul UE pot fi trecute fără prezentarea pașaportului.

Atunci când călătoriți într-o altă țară din UE, este posibil să vă îmbolnăviți sau să aveți un accident. În calitate de cetățeni europeni, aveți dreptul la orice tratament medical care nu poate fi amânat până la întoarcerea acasă. Cu ajutorul cardului european de asigurări sociale de sănătate, veți beneficia de servicii publice de asistență medicală în străinătate și veți plăti aceleași tarife ca și localnicii.

Călătoriile cu avionul au devenit mult mai ieftine. UE a eliminat monopolurile naționale și a făcut posibilă concurența în sectorul aviației. Mai multe orașe au acum aeroporturi proprii și între ele se efectuează mai multe zboruri directe. De asemenea, au fost consolidate și drepturile pasagerilor.

Utilizarea telefoanelor mobile și a dispozitivelor inteligente în străinătate a devenit mult mai ieftină în ultimii ani. Normele UE au redus costurile în mod semnificativ (cu peste 90 % față de 2007) prin plafonarea prețurilor. Tarifele de roaming au fost eliminate în iunie 2017, ceea ce înseamnă că de acum, atunci când utilizați telefonul în străinătate, plătiți același preț ca acasă.

Perioada minimă de garanție pentru produsele de consum, de exemplu pentru electronice, este acum de 2 ani. Aceasta înseamnă, de exemplu, că, dacă vi se strică telefonul mobil după 1 an, acesta poate fi reparat sau înlocuit gratuit. De asemenea, nu contează în ce țară din UE ați cumpărat produsul.

Legislația UE vă protejează ori de câte ori comandați sau cumpărați mărfuri din altă parte decât dintr-un magazin. De exemplu, dacă încheiați un abonament sau un contract pe stradă sau dacă faceți cumpărături online, vi se permite să vă răzgândiți. Aveți dreptul să vă anulați comanda sau să returnați produsul achiziționat în termen de 14 zile.

Dacă sunteți consumatori care doresc să „cumpere produse ecologice“, eticheta energetică a UE vă va ajuta să faceți alegerea potrivită. Multe produse, cum ar fi becurile, mașinile de spălat, frigiderele și televizoarele, poartă eticheta energetică a UE. Aceasta vă ajută să identificați produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic, care sunt încadrate în clasa A+++.

În UE puteți beneficia de apă curată pentru băut și pentru scăldat. Poluarea mediului nu cunoaște granițe și este evident foarte important să beneficiem de aer și de apă curate. UE a introdus limite obligatorii pentru toată Europa în ceea ce privește poluarea aerului și a apei, iar țările UE trebuie să asigure respectarea acestora.