ΩΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΧΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ, Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ, ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΜΕ, ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ. ΩΣΤΟΣΟ, ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΡΟΦΑΝΗ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ. ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΥΤΟ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΊΤΕΣ ΤΗΣ.

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΕΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΑΣ ΖΩΗ;

Όλα όσα κάνει η ΕΕ βασίζονται σε συνθήκες στις οποίες περιλαμβάνονται οι κανόνες για τη λειτουργία της. Οι κανόνες αυτοί έχουν συμφωνηθεί εκούσια και δημοκρατικά από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η ΕΕ ενεργεί στους τομείς για τους οποίους έχει λάβει εξουσιοδότηση από τις χώρες της ΕΕ και όπου η συνεργασία κρίνεται σκόπιμη, όπως η κλιματική αλλαγή ή το διεθνές εμπόριο.

Στο κεφάλαιο αυτό θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με το τι έχει ήδη εφαρμοστεί και θεσπιστεί από την ΕΕ (και στο Κεφάλαιο 4 «Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της ΕΕ» θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη συνέχιση αυτού του έργου). Ακολουθούν ορισμένα μόνο από τα επιτεύγματα της ΕΕ έως τώρα.

Ασφαλή και εύκολα ταξίδια στην ΕΕ

Τα ταξίδια έχουν γίνει προσωρινά πιο δύσκολα λόγω της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, υπό κανονικές συνθήκες, τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι πολύ ευκολότερα σήμερα από ό,τι παλαιότερα. Αυτό συμβαίνει διότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, και ορισμένες τρίτες χώρες, έχουν καταργήσει τους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των χωρών τους. Αυτή η κατάργηση των συνοριακών ελέγχων οφείλεται στη συμφωνία Σένγκεν, η οποία πήρε το όνομά της από το χωριό του Λουξεμβούργου, όπου το 1985 οι ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία.

Ως Ευρωπαίοι πολίτες, μπορείτε να ταξιδέψετε χωρίς διαβατήριο στις 27 «χώρες του χώρου Σένγκεν»: Δηλαδή σε 23 χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία) και επιπλέον στην Ελβετία, στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν και στη Νορβηγία. Η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ρουμανία δεν ανήκουν επί του παρόντος στον χώρο Σένγκεν. Όταν μεταβαίνετε σε χώρες εκτός Σένγκεν ή επιστρέφετε από τις χώρες αυτές, θα πρέπει να επιδεικνύετε ισχύον διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας.

Πρόληψη καταστροφών
Το διαμέρισμα του Αναστάσιου στη Λισαβόνα έπιασε φωτιά αμέσως μόλις μετακόμισε εκεί από την Ελλάδα για σπουδές. Δεν γνώριζε τον πορτογαλικό αριθμό υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης, αλλά θυμήθηκε ότι μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 στην Πορτογαλία, όπως και στη χώρα καταγωγής του, την Ελλάδα, ή οπουδήποτε στην ΕΕ. Έτσι, κάλεσε το 112 και συνδέθηκε απευθείας με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Λισαβόνας, η οποία έστειλε αμέσως την πυροσβεστική στο σπίτι του.

Αν βρεθείτε σε κίνδυνο σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, μπορείτε να καλέσετε τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, από οποιοδήποτε τηλέφωνο, σταθερό ή κινητό, δωρεάν.

ΑΣΚΗΣΗ 11 Ο ΧΩΡΟΣ ΣΕΝΓΚΕΝ

Ανήκει η χώρα σας στον χώρο Σένγκεν; Έχετε ταξιδέψει εσείς ή μέλος της οικογένειάς σας πρόσφατα σε άλλη χώρα της ΕΕ; Χρειάστηκε να περάσετε από συνοριακούς ελέγχους; Το 2022 περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα ζούσαν σε μία χώρα Σένγκεν και εργάζονταν σε άλλη. Καθημερινά διασχίζουν τα σύνορα χωρών Σένγκεν 3,5 εκατομμύρια άτομα. θεωρείτε ότι σημαίνει ο χώρος Σένγκεν γι’ αυτούς και για την οικονομία των περιοχών αυτών;

Χωριστείτε σε μικρές ομάδες και συζητήστε αυτό το θέμα με τους συμμαθητές σας.

Η πόλη Σένγκεν στο Λουξεμβούργο, κοντά στα σύνορα του Λουξεμβούργου με τη Γερμανία και τη Γαλλία, με ετικέτες που δείχνουν τα σύνορα με τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Όλοι όσοι ταξιδεύουν μέσω της ΕΕ:

 • προστατεύονται με πλήρη δέσμη δικαιωμάτων των επιβατών όταν ταξιδεύουν με αεροπλάνο, τρένο, πλοίο, λεωφορείο ή πούλμαν (για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να λάβουν αποζημίωση σε περίπτωση που η πτήση τους ακυρωθεί)·
 • προστατεύονται όταν αγοράζουν πακέτα διακοπών, το οποίο σημαίνει ότι η εταιρεία από την οποία αγόρασαν το πακέτο διακοπών πρέπει να δώσει λύσει στα παράπονά τους (για παράδειγμα, αν βρεθούν σε ξενοδοχείο που δεν πληροί τα ποιοτικά πρότυπα)·
 • προστατεύονται σε περίπτωση πτώχευσης του ταξιδιωτικού πράκτορα ή της αεροπορικής εταιρείας.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα δικαιώματα των επιβατών της ΕΕ οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε. Απλώς κατεβάστε την εφαρμογή: europa.eu/!gk43PM.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

οι πολίτες της ΕΕ, όταν ταξιδεύουν σε χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να λαμβάνουν βοήθεια από το προξενείο ή την πρεσβεία οποιασδήποτε άλλης χώρας της ΕΕ, αν η χώρα καταγωγής τους δεν εκπροσωπείται;

Υγειονομική περίθαλψη και ασφάλεια κατά τη διάρκεια των ταξιδιών

Αν αρρωστήσετε ή σας συμβεί κάποιο ατύχημα στη διάρκεια επίσκεψής σας σε άλλη χώρα της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία, ως πολίτης της ΕΕ έχετε το δικαίωμα να λάβετε δημόσια υγειονομική περίθαλψη υπό τους ίδιους όρους και με το ίδιο κόστος που ισχύουν για τους πολίτες της χώρας αυτής. Ζητήστε από τον ασφαλιστικό σας φορέα την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (europa.eu/!Vk78BC) προτού ταξιδέψετε στο εξωτερικό.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

η ΕΕ, μαζί με τις χώρες που την απαρτίζουν, είναι κορυφαία χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας και στηρίζει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε ολόκληρο τον κόσμο; Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ ανταποκρίθηκε σε διάφορες κρίσεις, όπως οι κρίσεις στην Ουκρανία, την Υεμένη, τη Συρία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η ΕΕ επίσης χορηγεί βοήθεια και συντονίζει την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε περιοχές που πλήττονται από καταστροφές στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της. Κάθε χώρα μπορεί να ζητήσει βοήθεια. Το 2022 ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε 106 φορές. Για παράδειγμα, για ανταπόκριση στον πόλεμο στην Ουκρανία, στις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, στη νόσο COVID-19 στην Ευρώπη και παγκοσμίως και στις πλημμύρες στο Πακιστάν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το rescEU: europa.eu/!qW3B3c και για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ: europa.eu/!YTRBmG

play video ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας
europa.eu/!Vk78BC

Κοινό νόμισμα σε 20 χώρες της ΕΕ: το ευρώ

Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα του ευρώ καθιερώθηκαν σε 12 χώρες της ΕΕ το 2002 και συνολικά 20 χώρες έχουν σήμερα αντικαταστήσει τα εθνικά τους νομίσματα με το ευρώ. Περισσότεροι από το 75 % των πολιτών της ΕΕ —περίπου 347 εκατομμύρια από εμάς— χρησιμοποιούν το ευρώ καθημερινά.

Είναι πολλά τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη χρήση κοινού νομίσματος σε μια ενιαία αγορά στην οποία συναλλάσσονται μεταξύ τους άνθρωποι από διαφορετικές χώρες. Οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν τιμές ευκολότερα στη χώρα τους, στο εξωτερικό και στο διαδίκτυο. Οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν υπολογισμούς και να χρεώνουν τους πελάτες τους σε ένα μόνο νόμισμα και δεν διατρέχουν κίνδυνο από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Με αυτόν τον τρόπο οι τιμές διατηρούνται σταθερές.

Μάθετε περισσότερα για το ευρώ: europa.eu/!Xb63jC.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

τα κέρματα του ευρώ έχουν μια κοινή πλευρά, η οποία χρησιμοποιείται για όλα τα κέρματα ανεξάρτητα από τη χώρα της ζώνης του ευρώ στην οποία κατασκευάστηκαν, και στην οποία απεικονίζεται ο χάρτης της Ευρώπης; Ωστόσο, στην άλλη πλευρά κάθε χώρα έχει το δικό της σχέδιο. Αναγνωρίζετε το σύμβολο σε αυτό το κέρμα των 2 ευρώ; Μπορείτε να μαντέψετε από πού προέρχεται;

ΑΣΚΗΣΗ 12 ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ;

Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθενται και οι 27 χώρες της ΕΕ. Σήμερα 20 χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν το ευρώ ως νόμισμά τους.

 • Αυστρία
 • Βέλγιο
 • Βουλγαρία
 • Γαλλία
 • Γερμανία
 • Δανία
 • Ελλάδα
 • Εσθονία
 • Ιρλανδία
 • Ισπανία
 • Ιταλία
 • Κάτω Χώρες
 • Κροατία
 • Κύπρος
 • Λετονία
 • Λιθουανία
 • Λουξεμβούργο
 • Μάλτα
 • Ουγγαρία
 • Πολωνία
 • Πορτογαλία
 • Ρουμανία
 • Σλοβακία
 • Σλοβενία
 • Σουηδία
 • Τσεχία
 • Φινλανδία

Σπουδές, κατάρτιση, εργασία και εθελοντισμός

Χάρη στην ΕΕ, οποιοσδήποτε μπορεί να εκμεταλλευτεί το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Η ελεύθερη κυκλοφορία δεν ισχύει μόνο για ταξίδια και διακοπές. Σημαίνει επίσης ότι μπορείτε:

 • να σπουδάσετε και να λάβετε κατάρτιση σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπηκόους της χώρας αυτής·
 • να εργαστείτε οπουδήποτε στην ΕΕ και να επωφεληθείτε από τις ευκαιρίες που προσφέρει μια πανευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Μάθετε περισσότερα εδώ: europa.eu/!G9tJpv.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

στον ιστότοπο EURES μπορείτε να βρείτε χιλιάδες ανακοινώσεις θέσεων εργασίας από ολόκληρη την ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία; Ο ιστότοπος αυτός βοηθά επίσης τους εργοδότες να βρίσκουν υποψηφίους από άλλες χώρες της ΕΕ για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στην επιχείρησή τους (europa.eu/!FXHHJm).

Η πλατφόρμα Europass προσφέρει ένα εύχρηστο υπόδειγμα για το βιογραφικό σας σημείωμα, καθώς και άλλα εργαλεία για τη γνωστοποίηση των δεξιοτήτων σας σε εργοδότες σε ολόκληρη την ΕΕ (europa.eu/europass/el).

Το πρόγραμμα Εγγυήσεις για τη Νεολαία

Πολλοί νέοι δεν διαθέτουν συγκεκριμένες δεξιότητες και συγκεκριμένα επαγγελματικά προσόντα που αναζητούν οι εργοδότες. Χάρη στο πρόγραμμα Εγγυήσεις για τη Νεολαία, η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει τους νέους να αποκτήσουν νέες και χρήσιμες δεξιότητες. Η κατάρτιση μπορεί να έχει τη μορφή πρακτικής εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας ή τη μορφή ατομικού επαγγελματικού προσανατολισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να εγγραφείτε, επικοινωνήστε με το εθνικό σημείο επαφής: europa.eu/!7CvRWb.

Περισσότεροι από 24 εκατομμύρια νέοι οι οποίοι είχαν εγγραφεί σε προγράμματα Εγγυήσεις για τη νεολαία έχουν λάβει από το 2013 προσφορές για απασχόληση, συνεχή εκπαίδευση, μαθητεία ή πρακτική άσκηση.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

από την ίδρυσή της το 2013 η ευρωπαϊκή συμμαχία για θέσεις μαθητείας έχει διαθέσει πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις μαθητείας;

Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε europa.eu/!VK3dr6.

Τα μικρότερα παιδιά υποστηρίζονται επίσης μέσω του προγράμματος της ευρωπαϊκής εγγύησης για τα παιδιά, το οποίο έχει σχεδιαστεί για άτομα κάτω των 18 ετών με στόχο την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας μέσω της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της παροχής διατροφής και στέγασης.

Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε
Κεφάλαιο 4 «Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της ΕΕ;».

Erasmus+

Ίσως έχετε ήδη ακούσει για το πρόγραμμα Erasmus+. Η πρωτοβουλία αυτή της ΕΕ βοηθά ανθρώπους να ζήσουν για ένα χρονικό διάστημα στο εξωτερικό. Είναι ανοικτό σε νέους, φοιτητές, ασκούμενους, εκπαιδευτικούς και στο προσωπικό που εργάζεται στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς και σε εθελοντές από όλον τον κόσμο. Το πρόγραμμα Erasmus+ μπορεί να στηρίξει οικονομικά και οργανωτικά φοιτητές, τόσο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης όσο και επαγγελματικής κατάρτισης, στη διαμονή τους σε 33 χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέσω ενός ευρωπαϊκού συστήματος μονάδων διασφαλίζεται ότι οι βαθμοί που λαμβάνετε στο εξωτερικό, συνυπολογίζονται για τις σπουδές σας στη χώρα σας.

Τα σχολεία μπορούν να συνεργάζονται με άλλα σχολεία ή οργανισμούς σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ζητήστε από τον καθηγητή ή τον διευθυντή σας να σας βοηθήσει να μάθετε για τις ευκαιρίες που προσφέρει το Erasmus+.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να πραγματοποιήσετε πρακτική εκπαίδευση στον χώρο εργασίας στο εξωτερικό. Κάθε χρόνο πολλοί νέοι Ευρωπαίοι ολοκληρώνουν μέρος της μαθητείας τους σε άλλη χώρα της ΕΕ. Το πρόγραμμα Erasmus+ πραγματοποιείται σε συνεργασία με επιχειρήσεις και ιδρύματα που διαφημίζουν προγράμματα για νέους.

play video ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: Τι είναι το Erasmus+; europa.eu/!4Jw7NP

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα Erasmus+ στην ακόλουθη διεύθυνση: ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus. Μπορείτε επίσης να ακούσετε τις εμπειρίες νέων που έχουν συμμετάσχει σε πρόγραμμα ανταλλαγής νέων του Erasmus+: audiovisual.ec.europa.eu/el/video/I-112392

Δείτε και την ειδική εφαρμογή Erasmus+ app: erasmusapp.eu/.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

από την έναρξη του πρώτου προγράμματος Erasmus το 1987, πάνω από 10 εκατομμύρια νέοι έχουν επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που προσφέρει το πρόγραμμα αυτό; Επιπλέον 10 εκατομμύρια αναμένεται να επωφεληθούν από το νέο πρόγραμμα Erasmus+ μεταξύ 2021 και 2027. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 28 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο του ποσού που είχε διατεθεί παλαιότερα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

Αν θέλετε να συμβάλετε ουσιαστικά στην κοινωνία και να επιδείξετε αλληλεγγύη στην κοινότητά σας, τότε το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης μπορεί να αποτελέσει ιδανική ευκαιρία. Παρέχει τη δυνατότητα σε νέους ηλικίας 18-30 ετών να λάβουν μέρος σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αλληλεγγύης, είτε προσφέροντας εθελοντισμό είτε αναλαμβάνοντας μια θέση εργασίας. Ο τρόπος αυτός θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί καθοριστικός για πολλούς νέους ως προς την εξεύρεση εργασίας.

Ενδιαφέρεστε; Διαβάστε περισσότερα για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης εδώ: europa.eu/youth/solidarity_el

Μάθετε για άλλες ευκαιρίες εθελοντισμού στην ΕΕ στη διεύθυνση europa.eu/learning-corner/work-and-study_el

play video ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης europa.eu/!jWqG4v

DiscoverEU

Χάρη στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης DiscoverEU, έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε την Ευρώπη με δωρεάν ταξιδιωτική κάρτα. Αν είστε 18 ετών και πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για μία από τις δωρεάν ταξιδιωτικές κάρτες και για έναν μήνα μπορείτε να εξερευνήσετε την ΕΕ.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

περισσότεροι από 200 000 νέοι και νέες έχουν λάβει ταξιδιωτική κάρτα DiscoverEU;

Περισσότερες πληροφορίες για το DiscoverEU: europa.eu/youth/discovereu_el

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

η Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας σάς οδηγεί σε ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε προκειμένου να εξελιχτείτε ως νέος άνθρωπος που ζει στην Ευρώπη; Παράλληλα με πληροφορίες σχετικά με προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, όπως το Erasmus+, η πύλη παρέχει επίσης ειδήσεις και ευκαιρίες σχετικά με τον εθελοντισμό, την απασχόληση, την εκπαίδευση, τα ταξίδια, τα περιβαλλοντικά θέματα, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Δείτε στην ακόλουθη διεύθυνση: europa.eu/youth/home_el

ΑΣΚΗΣΗ 13 ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ Ή ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Μπορείτε να φανταστείτε να κάνετε εθελοντισμό στο εξωτερικό ή να πραγματοποιείτε μέρος των σπουδών σας σε πανεπιστήμιο άλλης χώρας; Σε ζευγάρια, καταρτίστε έναν κατάλογο με τέσσερα επιχειρήματα υπέρ και τέσσερα επιχειρήματα κατά. Ποια επιχειρήματα υπερτερούν; Συγκρίνετε και συζητήστε τα αποτελέσματά σας με τους συμμαθητές σας.

Ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων στην ΕΕ

Χάρη στην ενιαία αγορά της ΕΕ, στο εσωτερικό αυτής δεν μετακινούνται ελεύθερα μόνον οι άνθρωποι· μετακινούνται επίσης ελεύθερα τα αγαθά, οι υπηρεσίες και τα κεφάλαια. Οι άνθρωποι, τα αγαθά, οι υπηρεσίες και τα κεφάλαια αναφέρονται συχνά ως οι τέσσερις «πυλώνες» της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ. Θυμηθείτε ότι ο όρος «κεφάλαια» δεν σημαίνει μόνο «χρήματα». Περιλαμβάνει επίσης επενδύσεις και δάνεια. Με τον τρόπο αυτόν καθίσταται ευκολότερο για τις επιχειρήσεις της ΕΕ να δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μία χώρες και να ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι επιχειρήσεις στην ΕΕ, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, έχουν πρόσβαση στις εθνικές αγορές όλων των χωρών της ΕΕ, δηλαδή σε 447 εκατομμύρια δυνητικούς πελάτες. Γιατί έχει σημασία αυτό; Ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές και σε ευρύτερη επιλογή προϊόντων και υπηρεσιών για τον τελικό καταναλωτή — και αυτός είστε εσείς!

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

ο ιστότοπος «Η Ευρώπη σου» προσφέρει πρακτική βοήθεια και συμβουλές σχετικά με τη ζωή, την εργασία και τα ταξίδια σε άλλες χώρες της ΕΕ; europa.eu/youreurope/#el

ΑΣΚΗΣΗ 14 ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ;

Αντιστοιχίστε τα παραδείγματα με τους τέσσερις πυλώνες της ενιαίας αγοράς (ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων) και επιλέξτε το κατάλληλο πλαίσιο.

Παραδείγματα Ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων Ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών Ελεύθερη κυκλοφορία υπηρεσιών Ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων
1. Μπορώ να αγοράσω μεταχειρισμένο αυτοκίνητο στο εξωτερικό και να το μεταφέρω στη χώρα μου χωρίς να πληρώσω δασμούς. ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ
2. Μπορώ να ταξιδέψω όπου θέλω εντός της ΕΕ. ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ
3. Μπορώ να σπουδάσω σε άλλη χώρα της ΕΕ. ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ
4. Τεχνίτης τοποθέτησης πλακιδίων από άλλη χώρα της ΕΕ μπορεί να ανακαινίσει το μπάνιο των γονιών μου. ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ
5. Οι γονείς μου μπορούν να μου στέλνουν χρήματα χωρίς επιπλέον χρεώσεις στη χώρα όπου σπουδάζω. ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ
6. Μπορώ να εργαστώ σε άλλη χώρα της ΕΕ. ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ
7. Μπορώ να αγοράσω προϊόντα μέσω διαδικτύου από άλλη χώρα της ΕΕ χωρίς να πληρώσω δασμούς. ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ ΝΑΙ / ΟΧΙ

Ασφάλεια των προϊόντων και των τροφίμων

Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι άνθρωποι επωφελούνται από τρόφιμα και αγαθά που είναι υψηλής ποιότητας και ασφαλή. Η ΕΕ διαθέτει ορισμένα από τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων στον κόσμο. Έχει καθιερώσει υποχρεωτικούς ελέγχους σε ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα φυτά και τα ζώα είναι υγιή, ότι τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές είναι ασφαλείς και ότι στα προϊόντα τοποθετείται η ορθή επισήμανση.

Η ΕΕ έχει επίσης θεσπίσει αυστηρούς κανόνες σε θέματα ασφάλειας για ευρύ φάσμα προϊόντων, όπως τα παιχνίδια και οι ηλεκτρονικές συσκευές. Οι κατασκευαστές πρέπει να τηρούν τους κανόνες αυτούς για να πωλούν τα προϊόντα τους στις χώρες της ΕΕ. Αν πωλούνται ελαττωματικά ή επικίνδυνα προϊόντα στην Ευρώπη, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ διευκολύνει τις εθνικές αρχές να σημάνουν την προειδοποίηση, να ανταλλάσσουν μεταξύ τους τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες και να διαφυλάσσουν την ασφάλεια των καταναλωτών.

 

ΑΣΚΗΣΗ 15 ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΗΜΑΤΑ

Η νομοθεσία της ΕΕ έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες όσον αφορά την επισήμανση των τροφίμων, των ποτών, των καλλυντικών προϊόντων και των ηλεκτρονικών συσκευών. Ορισμένα σήματα συμβάλλουν στην προστασία των καταναλωτών, ενώ άλλα ενημερώνουν τους καταναλωτές για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Για παράδειγμα, υπάρχουν σήματα που αναφέρουν ποια προϊόντα είναι βιολογικά ή ενεργειακά αποδοτικά. Χωρίς κατάλληλη επισήμανση, δεν επιτρέπεται η είσοδος ενός προϊόντος στην αγορά.

Αναγνωρίζετε τα σήματα που ακολουθούν; Πού μπορείτε να τα δείτε; Τι σημαίνουν;

Γράφημα που απεικονίζει τα διάφορα σήματα της ΕΕ τα οποία μπορεί να υπάρχουν σε προϊόντα που αγοράζονται στην ΕΕ:

το σήμα CE, το οικολογικό σήμα της ΕΕ, ο λογότυπος βιολογικής παραγωγής της ΕΕ, η ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ, οι γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ

Μάθετε περισσότερα για την ενέργεια με αυτά τα σύντομα βίντεο: europa.eu/learning-corner/eu-energy-policy_el.

Δικαιώματα των καταναλωτών

Όταν πραγματοποιείτε αγορές στην ΕΕ, προστατεύεστε με διάφορες νομοθετικές διατάξεις. Για παράδειγμα, έχετε εγγύηση τουλάχιστον δύο ετών για τα προϊόντα που αγοράζετε στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι αν έπειτα από έναν χρόνο το κινητό σας χαλάσει, θα πρέπει να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί δωρεάν, ανεξάρτητα από τη χώρα της ΕΕ στην οποία το αγοράσατε αρχικά.

Όλο και περισσότεροι από εμάς πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές, και οι καταναλωτές της ΕΕ προστατεύονται πλέον καλύτερα χάρη στη νομοθεσία της ΕΕ η οποία:

Ποιοτικές τηλεπικοινωνίες

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε έξυπνα τηλέφωνα και ταμπλέτες. Ως πολίτες της ΕΕ μπορείτε:

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

χάρη στους κανόνες της ΕΕ, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας χωρίς επιπλέον χρεώσεις όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ; Επίσης, οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε στην ΕΕ, δεν χρειάζεται να χάνετε τις αγαπημένες σας μουσικές ή τηλεοπτικές εκπομπές· είναι δυνατή η συνεχής αναπαραγωγή του ίδιου περιεχομένου με αυτό για το οποίο έχετε συνδρομή στη χώρα σας.

Ασφαλής διαδικτυακή παρουσία

Όποιος περνά χρόνο στο διαδίκτυο γνωρίζει πόσο εύκολο είναι να συναντήσει ακατάλληλο, παραπλανητικό ή ακόμη και εξτρεμιστικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

Για τη δική μας ασφάλεια, στον κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ προβλέπεται η καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, με τη διασφάλιση ότι αντιμετωπίζονται ταχέως τα αιτήματα για αφαίρεση ρατσιστικού και ξενοφοβικού περιεχομένου. Με τον κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση υπάρχει επαφή μεταξύ των κοινωνικών δικτύων και του κλάδου της διαφήμισης, και έχει συμφωνηθεί ένα σύνολο δεσμεύσεων που καλύπτουν όλα τα ζητήματα, από τη διαφάνεια έως τους ψευδείς λογαριασμούς. Το Facebook, η Microsoft, το Twitter, το YouTube και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες αξιολογούν πλέον το 90 % του επισημασμένου περιεχομένου εντός 24 ωρών. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά έχει θεσπιστεί ένα εργαλείο αναφοράς για τη διαδικτυακή προστασία και την ενδυνάμωση των μικρότερων παιδιών.

Ανατρέξτε στον χάρτη για πηγές πληροφόρησης στη χώρα σας: betterinternetforkids.eu/sic.

Η διατήρηση της προστασίας των ατομικών σας στοιχείων και η διασφάλιση της ιδιωτικής σας ζωής στο διαδίκτυο αποτελούν επίσης σημαντική προτεραιότητα και η ΕΕ θεωρεί τα δικαιώματα αυτά μέρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων σας. Ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων είναι μια νομοθετική πράξη της ΕΕ η οποία συμβάλλει στην επιβολή της προστασίας των δεδομένων με τη θέσπιση νομικού πλαισίου για τη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα των προσώπων που ζουν στην ΕΕ.

Ανησυχείτε για ψευδείς ειδήσεις; Με αυτήν την εργαλειοθήκη και τη βοήθεια του καθηγητή σας μπορείτε να ανακαλύψετε πώς να εντοπίσετε και να καταπολεμήσετε την παραπληροφόρηση, καθώς και να ξεκινήσετε συζητήσεις σχετικά με τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργεί ο κίνδυνος της κακής πληροφόρησης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ζητήματα που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία, τη δημοκρατία, καθώς και τους πολιτιστικούς και νομικούς κανόνες που διέπουν τις κοινωνίες μας.

 

Ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα

Είναι εγγυημένη η προστασία σειράς θεμελιωδών δικαιωμάτων για όλους όσους ζουν στην ΕΕ. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας κατοχυρώνεται στις Συνθήκες και παγιώνεται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτόν τον τρόπο απαγορεύεται κάθε διάκριση λόγω φύλου, γενετήσιου προσανατολισμού, φυλής, εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, γλώσσας, θρησκείας, ηλικίας ή αναπηρίας.

Η ΕΕ συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη για την προώθηση του σεβασμού προς τους άλλους, την επιβολή της εφαρμογής της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής. Ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων τίθενται επίσης στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με άλλες χώρες.

Ωστόσο, η πρόοδος ξεκινά από το εσωτερικό. Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει αναλάβει ευρεία δράση για την καταπολέμηση των σημαντικότερων μορφών διακρίσεων. Για παράδειγμα, η δράση στον τομέα της πολιτικής για την αναπηρία εκτείνεται από τη νομοθεσία (η ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα απέκτησε ισχύ νόμου το 2019) έως τις πρωτοβουλίες για την προώθηση της προσβασιμότητας των πόλεων (βραβείο πόλης φιλικής προς τα άτομα με αναπηρία).

Παρά τα συγκεκριμένα αυτά μέτρα, οι άνθρωποι εξακολουθούν να υφίστανται διακριτική μεταχείριση, παρενόχληση και κακοποιητικές συμπεριφορές σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Για την καταπολέμηση των διαφόρων μορφών μίσους και διακρίσεων, η ΕΕ δρομολόγησε ένα σχέδιο για την προώθηση της ισότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε Κεφάλαιο 4 «Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της ΕΕ;».

Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και ποιότητα ζωής

Η ΕΕ εργάζεται σκληρά για να καταστήσει την κοινωνία πιο δίκαιη. Σημαντικό μέρος των προσπαθειών αυτών επικεντρώνεται στην εξασφάλιση ισορροπίας μεταξύ της ζωής μας στην εργασία και της ζωής μας εκτός εργασίας. Από τον Αύγουστο του 2022 όλα τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες της ΕΕ για τη βελτίωση της επαγγελματικής ζωής των γονέων και των φροντιστών και φροντιστριών. Οι κανόνες αποσκοπούν στην προώθηση της δικαιότερης κατανομής της γονικής άδειας, στην καθιέρωση της άδειας φροντίδας και στην αντιμετώπιση της υποεκπροσώπησης των γυναικών στην αγορά εργασίας. Οι κανόνες επίσης επεκτείνουν σε όλους τους εργαζομένους το δικαίωμα για ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας.

Μάθετε περισσότερα: europa.eu/!gFmTyC.

Προστασία του περιβάλλοντος και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Η ΕΕ βρισκόταν ανέκαθεν στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Ηγείται σε διεθνείς συμφωνίες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη μείωση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της γης σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού. Η ΕΕ διαθέτει ορισμένα από τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα παγκοσμίως. Τα πρότυπα αυτά προστατεύουν τους φυσικούς οικοτόπους, τη βιοποικιλότητα, το πόσιμο νερό, τα ύδατα κολύμβησης και την ποιότητα του αέρα. Με το δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών της ΕΕ Natura 2000 έχουν δημιουργηθεί τοποθεσίες στις οποίες οι βιώσιμες ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να συνυπάρχουν με σπάνια και ευάλωτα είδη και οικοτόπους.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

τον Ιούλιο του 2021 τέθηκαν σε ισχύ κανόνες με τους οποίους απαγορεύονται 10 πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης τα οποία συναντάμε συχνότερα στις παραλίες της Ευρώπης, από μπατονέτες έως ξυλάκια για μπαλόνια και καλαμάκια;

Ωστόσο, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχει καταστεί πλέον επείγουσα προτεραιότητα. Πρέπει τώρα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία των ανθρώπων, τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, τον περιορισμό της λειψυδρίας και την αντιμετώπιση των λοιπών συνεπειών από τις ακραίες αλλαγές στη θερμοκρασία. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία αποτελεί μια εκτεταμένη δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένα τη δέσμευση να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050.

Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε Κεφάλαιο 4 «Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της ΕΕ;».

play video ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία europa.eu/!yfPnnD

Χρηματοδότηση της ΕΕ στην περιοχή σας

Μεταξύ των χωρών και των περιφερειών της ΕΕ δεν υπάρχουν διαφορές μόνον ως προς το μέγεθος· υπάρχουν διαφορές και ως προς το επίπεδο του πλούτου. Εδώ και χρόνια χιλιάδες έργα έχουν λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ. Τα έργα αυτά ωφέλησαν τόσο τις χώρες της ΕΕ μεμονωμένα, όσο και την ΕΕ στο σύνολό της, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πάντοτε ότι η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει ή ότι χρηματοδοτεί έργα κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Ωστόσο, τα έργα που υποστηρίζονται από τη χρηματοδότηση της ΕΕ τους έχουν ωφελήσει με τη δημιουργία εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη στρατηγικών συνδέσεων στον τομέα των μεταφορών, την αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών, την ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων, τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των περιοχών φυσικού κάλλους.

Ρίξτε μια ματιά στους ακόλουθους ιστότοπους και δείτε ορισμένα παραδείγματα έργων που έχουν λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ στη χώρα σας. Θα διαπιστώσετε ότι η ΕΕ βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον τόπο κατοικίας σας από ό,τι ίσως φανταζόσασταν: kohesio.ec.europa.eu/el/.

Χάρη στη χρηματοδότηση της ΕΕ, μπορείτε να συνδέεστε στο διαδίκτυο δωρεάν όταν βρίσκεστε σε βιβλιοθήκες, πάρκα, μουσεία και σε άλλους δημόσιους χώρους σε ολόκληρη την Ευρώπη και οπουδήποτε βλέπετε αυτό το σήμα.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ...

το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» αποσκοπεί στην προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας της Ευρώπης; Το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης και οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς παροτρύνουν περισσότερους ανθρώπους να ανακαλύψουν τις κοινές πολιτιστικές ρίζες της Ευρώπης.

Μάθετε περισσότερα για τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα στην ΕΕ: ec.europa.eu/culture/.

Επενδύσεις της ΕΕ στην έρευνα

Η επιστήμη έχει τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο που ζούμε. Για τον λόγο αυτόν η ΕΕ επενδύει δισεκατομμύρια ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και για την αντιμετώπιση των άλλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Το βασικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα-πλαίσιο της ΕΕ στον τομέα αυτόν ονομάζεται «Ορίζοντας Ευρώπη». Ο προηγούμενος κύκλος χρηματοδότησης του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζοντας Ευρώπη» συνέβαλε στην επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων, επενδύθηκε σε έργα για την προστασία της βιοποικιλότητας και χρησιμοποίησε τον δορυφόρο Galileo για να μας προσφέρει ακριβέστερα συστήματα GPS και χάρτες. Αφού έχει επιβεβαιωθεί η σημασία του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζοντας Ευρώπη» για το μέλλον της ΕΕ, διατέθηκε προϋπολογισμός 95,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027. Θα δοθεί έμφαση στις πράσινες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη και σε πολλούς άλλους τομείς.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη»: europa.eu/!Xf47NRP.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ βλέπε Κεφάλαιο 4 «Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της ΕΕ;».

Γράφημα που απεικονίζει το ποσοστό του προϋπολογισμού της ΕΕ που δαπανάται για τη διοίκηση

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, που συμπληρώνεται από το NextGenerationEU, ανέρχεται σε 2 018 δισ. ευρώ. Το 4 % του ποσού αυτού δαπανάται για τη διοίκηση.

ΑΣΚΗΣΗ 16 Η ΕΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΑΣ

Ας δούμε 10 παραδείγματα για το πώς η ΕΕ είναι παρούσα στην καθημερινή ζωή σας. Επιλέξτε τα τρία που είναι πιο σημαντικά για εσάς, συγκρίνετε τις απαντήσεις σας με αυτές των συμμαθητών σας και εξηγήστε τους λόγους των επιλογών σας.

Μπορείτε να ταξιδεύετε, να σπουδάζετε, να εργάζεστε και να ζείτε σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων είναι δυνατή χάρη στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Η ΕΕ έχει άρει τα εμπόδια στις ελεύθερες συναλλαγές μεταξύ των μελών της. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να παράγετε, να αγοράζετε και να πουλάτε αγαθά οπουδήποτε επιθυμείτε στην ΕΕ. Σημαίνει επίσης ότι οι καταναλωτές διαθέτουν περισσότερες επιλογές προϊόντων και βρίσκουν χαμηλότερες τιμές.

Με τη συμφωνία Σένγκεν έχουν καταργηθεί οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ των περισσότερων χωρών της ΕΕ. Μπορείτε πλέον να διασχίζετε τα περισσότερα σύνορα εντός της ΕΕ χωρίς να επιδεικνύετε το διαβατήριό σας.

Όταν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα της ΕΕ ενδέχεται να αρρωστήσετε ή να πάθετε κάποιο ατύχημα. Με την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας δικαιούστε να λάβετε ιατρική θεραπεία η οποία δεν μπορεί να καθυστερήσει μέχρι να επιστρέψετε στη χώρα σας. Θα λάβετε κρατική υγειονομική περίθαλψη στο εξωτερικό και θα καταβάλετε το ίδιο ποσό με αυτό που καταβάλλουν οι πολίτες της συγκεκριμένης χώρας.

Τα αεροπορικά ταξίδια είναι πλέον πολύ φθηνότερα. Η ΕΕ έχει διασπάσει τα εθνικά μονοπώλια και έχει επιτρέψει τον ανταγωνισμό στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών. Περισσότερες πόλεις έχουν πλέον δικό τους αερολιμένα και πραγματοποιούνται περισσότερες απευθείας πτήσεις μεταξύ τους. Επιπλέον, έχουν ενισχυθεί τα δικαιώματα των επιβατών.

Η χρήση κινητών τηλεφώνων και έξυπνων συσκευών στο εξωτερικό είναι πολύ φθηνότερη τα τελευταία χρόνια. Οι κανόνες της ΕΕ έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους (άνω του 90 % από το 2007) με τον καθορισμό ανώτατων τιμών. Τα τέλη περιαγωγής καταργήθηκαν τον Ιούνιο του 2017, το οποίο σημαίνει ότι όταν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας στο εξωτερικό, καταβάλλετε σήμερα το ίδιο ποσό με αυτό που καταβάλλετε και στη χώρα σας.

Ως πολίτες της ΕΕ, εσείς έχετε την κυριότητα των δεδομένων σας. Οι οργανισμοί ή οι εταιρείες δεν επιτρέπεται να επεξεργάζονται τα προσωπικά σας δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεσή σας και έχετε το δικαίωμα να γνωρίζετε ποιες πληροφορίες κατέχουν σχετικά με εσάς.

Η νομοθεσία της ΕΕ σας προστατεύει κάθε φορά που πραγματοποιείτε παραγγελία ή αγοράζετε προϊόντα από οπουδήποτε αλλού εκτός από κατάστημα. Για παράδειγμα, αν υπογράψετε συνδρομή ή σύμβαση στον δρόμο ή προβείτε σε αγορά στο διαδίκτυο, μπορείτε να αλλάξετε γνώμη. Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την παραγγελία σας ή να επιστρέψετε το προϊόν που αγοράσατε εντός 14 ημερών.

Ως καταναλωτής, ίσως θέλετε να κάνετε «πράσινες αγορές». Το ενεργειακό σήμα της ΕΕ θα σας βοηθήσει να κάνετε τη σωστή επιλογή. Πολλά προϊόντα, όπως λαμπτήρες, πλυντήρια ρούχων, ψυγεία και τηλεοράσεις, φέρουν το ενεργειακό σήμα της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτόν καθίσταται ευκολότερος ο εντοπισμός των πλέον ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων, τα οποία ταξινομούνται ως «Α».

Στην ΕΕ μπορείτε να απολαμβάνετε καθαρά ύδατα κολύμβησης και καθαρό πόσιμο νερό. Δεδομένου ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος δεν γνωρίζει σύνορα, η ΕΕ έχει θεσπίσει υποχρεωτικά, πανευρωπαϊκά όρια για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη ρύπανση των υδάτων. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν την τήρηση αυτών των επιπέδων.