ΩΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΟΠΩΣ Η ΕΙΡΗΝΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΜΑΣ, Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ. ΩΣΤΟΣΟ, ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΡΟΦΑΝΗ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ. ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΥΤΟ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ.

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΕΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΑΣ ΖΩΗ;

Η ΕΕ δεν µπορεί να ασχολείται µε τα πάντα, ούτε ήταν ποτέ αυτός ο σκοπός της. Η εξουσία της ΕΕ να ενεργεί καθορίζεται σαφώς στις Συνθήκες της ΕΕ και περιορίζεται από αυτές. Η γενική αρχή είναι ότι η ΕΕ θα πρέπει να ενεργεί µόνο όταν ένας στόχος µπορεί να επιτευχθεί καλύτερα σε επίπεδο ΕΕ από ό,τι σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο. Αν αναρωτηθήκατε ποτέ τι ακριβώς κάνει και τι έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για εσάς, ακολουθούν ορισµένα µόνο από τα µέχρι στιγµής επιτεύγµατα.

Ασφαλή και εύκολα ταξίδια στην ΕΕ

Τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι πολύ ευκολότερα από ό,τι παλαιότερα. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, και ορισµένες τρίτες χώρες, έχουν καταργήσει τους συνοριακούς ελέγχους µεταξύ των χωρών τους. Έχουν υπογράψει τη συµφωνία Σένγκεν, η οποία πήρε το όνοµα της από ένα χωριό στο Λουξεµβούργο όπου υπογράφηκε η πρώτη συµφωνία κατάργησης των συνοριακών ελέγχων το 1985.

Ως ευρωπαίος πολίτης, µπορείτε να ταξιδέψετε στις 26 «χώρες του χώρου Σένγκεν»: 22 χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερµανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεµβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία) και Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία. Η Ιρλανδία έχει επιλέξει να µην ανήκει στον χώρο Σένγκεν, ενώ η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος και η Ρουµανία δεν µπορούν να προσχωρήσουν ακόµη. Όταν µεταβαίνετε σε χώρες εκτός Σένγκεν ή επιστρέφετε από τις χώρες αυτές, θα πρέπει να επιδεικνύετε ισχύον διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας.

Όταν ταξιδεύουν στην Ευρώπη, όλοι οι πολίτες της ΕΕ σε όλες τις χώρες της ΕΕ:

 • προστατεύονται από ένα πλήρες σύνολο δικαιωµάτων των επιβατών όταν ταξιδεύουν µε αεροπλάνο, τρένο, πλοίο, λεωφορείο ή πούλµαν. Σε ορισµένες περιπτώσεις, µπορούν, για παράδειγµα, να λάβουν αποζηµίωση αν ακυρωθεί η πτήση τους·
 • προστατεύονται όταν αγοράζουν πακέτα διακοπών, το οποίο σηµαίνει ότι η εταιρεία από την οποία αγόρασαν το πακέτο διακοπών πρέπει να επιλύσει τα παράπονά τους (για παράδειγµα, εάν βρεθούν σε ξενοδοχείο που δεν πληροί τα ποιοτικά πρότυπα)·
 • προστατεύονται σε περίπτωση πτώχευσης του ταξιδιωτικού πράκτορα ή της αεροπορικής εταιρείας·
 • είναι σε θέση να ζητήσουν βοήθεια από το προξενείο ή την πρεσβεία οποιασδήποτε άλλης χώρας της ΕΕ όταν ταξιδεύουν σε χώρα εκτός της ΕΕ εάν η χώρα τους δεν εκπροσωπείται εκεί, για παράδειγµα, µπορούν να ζητήσουν βοήθεια σε περίπτωση απώλειας σηµαντικών εγγράφων ή σοβαρού ατυχήµατος.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ …

µπορείτε να ενηµερωθείτε για τα δικαιώµατα των επιβατών της ΕΕ οποτεδήποτε και οπουδήποτε; Απλώς κατεβάστε την εφαρµογή για τα δικαιώµατα των επιβατών.

Άσκηση 11

Ο ΧΩΡΟΣ ΣΕΝΓΚΕΝ

Ανήκει η χώρα σας στον χώρο Σένγκεν; Έχετε ταξιδέψει εσείς ή µέλος της οικογένειάς σας πρόσφατα σε άλλη χώρα της ΕΕ; Χρειάστηκε να περάσετε από συνοριακό έλεγχο; Το 2018 1,7 εκατοµµύρια Ευρωπαίοι µετακινούνται καθηµερινά µεταξύ χωρών της ΕΕ για λόγους εργασίας. Τι θεωρείτε ότι σηµαίνει ο χώρος Σένγκεν για αυτούς και για την οικονοµία των περιοχών αυτών; Χωριστείτε σε µικρές οµάδες και συζητήστε µε τους συµµαθητές σας.

Σπουδές, κατάρτιση και εργασία οπουδήποτε στην ΕΕ

Χάρη στην ΕΕ πολλοί νέοι εκµεταλλεύονται το δικαίωµα της πλήρως ελεύθερης κυκλοφορίας µεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ως πολίτης της ΕΕ έχετε δικαίωµα:

 • να σπουδάσετε και να λάβετε κατάρτιση σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ µε τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπηκόους της χώρας αυτής·
 • να εργαστείτε οπουδήποτε στην ΕΕ και να επωφεληθείτε από τις ευκαιρίες που προσφέρονται από µια πανευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ …

η Επιτροπή, για να στηρίξει τους νέους της ΕΕ που εισέρχονται στην αγορά εργασίας, δηµιούργησε τον ιστότοπο «Η πρώτη σου δουλειά µέσω του EURES» προκειµένου να βοηθήσει άτοµα ηλικίας 18-35 ετών από την ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία στην αναζήτηση εργασίας, πρακτικής άσκησης ή µαθητείας σε άλλη χώρα; Βοηθά επίσης τους εργοδότες να βρίσκουν υποψηφίους σε άλλη χώρα της ΕΕ για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας τους.

Erasmus+

Ίσως έχετε ήδη ακούσει ή θα ακούσετε σύντοµα για το πρόγραµµα Erasmus+. Το πρόγραµµα αυτό της ΕΕ βοηθά νέους να ζήσουν για ένα χρονικό διάστηµα στο εξωτερικό. Οι σπουδαστές µπορούν να λάβουν οικονοµική και οργανωτική στήριξη για την παραµονή τους στο εξωτερικό σε ευρωπαϊκό πανεπιστήµιο-εταίρο. Με ένα ευρωπαϊκό σύστηµα µονάδων διασφαλίζεται ότι οι βαθµοί που εξασφαλίζουν οι συµµετέχοντες στο εξωτερικό συνυπολογίζονται για τις σπουδές τους στη χώρα τους.

Τα σχολεία µπορούν να συνεργάζονται µε άλλα σχολεία ή οργανισµούς από άλλες χώρες της ΕΕ. Για την πλειονότητα των συµπράξεων αυτών απαιτούνται τουλάχιστον τρεις οργανισµοί από τρεις χώρες. Ζητήστε από τον καθηγητή ή τον διευθυντή σας να διερευνήσει τις ευκαιρίες που προσφέρει το πρόγραµµα Erasmus+ για «στρατηγικές συµπράξεις».

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να πραγµατοποιήσετε πρακτική εκπαίδευση στον χώρο εργασίας στο εξωτερικό. Κάθε χρόνο, πολλοί νέοι πολίτες της ΕΕ ολοκληρώνουν µέρος της µαθητείας τους σε άλλη χώρα της ΕΕ. Το πρόγραµµα πραγµατοποιείται σε συνεργασία µε επιχειρήσεις και ιδρύµατα που διαφηµίζουν προγράµµατα για τα οποία µπορούν να υποβάλουν αίτηση νέοι.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ …

από την έναρξη του πρώτου προγράµµατος Erasmus το 1987, πάνω από 5 εκατοµµύρια νέοι έχουν επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που προσφέρει; Μάθετε περισσότερα για το πρόγραµµα Erasmus+ εδώ.

Το πρόγραµµα Εγγυήσεις για τη Νεολαία

Πολλοί νέοι δεν διαθέτουν τις δεξιότητες και τα επαγγελµατικά προσόντα που αναζητούν οι εργοδότες. Χάρη στο πρόγραµµα «Εγγυήσεις για τη Νεολαία», η ΕΕ συµβάλλει στο να εξασφαλιστεί ότι οι νέοι λαµβάνουν κατάρτιση στις δεξιότητες που χρειάζονται οι εργοδότες. Η κατάρτιση µπορεί να έχει τη µορφή πρακτικής εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας ή ατοµικό επαγγελµατικό προσανατολισµό.

Το Ευρωπαϊκό Σώµα Αλληλεγγύης

Η ΕΕ έχει δροµολογήσει µια νέα πρωτοβουλία για τους νέους που επιθυµούν να συµβάλουν ουσιαστικά στην κοινωνία και να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την κοινότητά τους. Το Ευρωπαϊκό Σώµα Αλληλεγγύης παρέχει τη δυνατότητα σε Ευρωπαίους ηλικίας 18-30 ετών να λάβουν µέρος σε ευρύ φάσµα δραστηριοτήτων αλληλεγγύης, είτε µέσω εθελοντισµού είτε µέσω τοποθέτησης σε θέση πρακτικής άσκησης. Αυτό µπορεί να αποτελέσει καθοριστικό βήµα για την εξεύρεση εργασίας για πολλούς νέους.

Ενδιαφέρεστε να συµµετάσχετε; Διαβάστε περισσότερα για την πρωτοβουλία, µάθετε τι παρέχεται σε επίπεδο κατάρτισης, γλωσσικής και οικονοµικής στήριξης και εγγραφείτε µέσω του σχετικού ιστότοπου.

Άσκηση 12

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ Ή ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Μπορείτε να φανταστείτε ότι εργάζεστε εθελοντικά στο εξωτερικό ή ότι πραγµατοποιείτε ένα ή δύο εξάµηνα των σπουδών σας σε πανεπιστήµιο άλλης χώρας της ΕΕ; Σε ζευγάρια, καταρτίστε έναν κατάλογο µε τέσσερα πλεονεκτήµατα και τέσσερα µειονεκτήµατα. Ποια υπερτερούν; Συγκρίνετε και συζητήστε τα αποτελέσµατα µε τους συµµαθητές σας.

Ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων στην ΕΕ

Χάρη στην ενιαία αγορά της ΕΕ, στο εσωτερικό αυτής δεν µετακινούνται ελεύθερα µόνο οι άνθρωποι, αλλά και τα αγαθά, οι υπηρεσίες και τα κεφάλαια. Ο όρος «κεφάλαια» δεν σηµαίνει µόνο «χρήµατα». Περιλαµβάνει επίσης επενδύσεις, δάνεια και πιστώσεις, καθώς και άλλες συναλλαγές µε χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα, όπως κληροδοτήµατα και χορηγήσεις. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται ευκολότερο για τις επιχειρήσεις της ΕΕ να δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από µία χώρες και να ανταγωνίζονται σε παγκόσµιο επίπεδο. Ανεξάρτητα από το µέγεθός τους, οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στις εθνικές αγορές όλων των χωρών της ΕΕ και σε περίπου 446 εκατοµµύρια δυνητικούς πελάτες. Γιατί αυτό ωφελεί και εσάς; Διότι η αύξηση του ανταγωνισµού οδηγεί σε µείωση των τιµών, καθώς και σε αύξηση των επιλογών σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Άσκηση 13

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ;

Αντιστοιχίστε τα παραδείγµατα µε τους τέσσερις τοµείς της ενιαίας αγοράς (ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων) και επιλέξτε το κατάλληλο πλαίσιο.

Ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων Ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών Ελεύθερη κυκλοφορία υπηρεσιών Ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων
1 Μπορώ να αγοράσω µεταχειρισµένο αυτοκίνητο στο εξωτερικό και να το µεταφέρω στη χώρα µου χωρίς να πληρώσω δασµούς.
2 Μπορώ να ταξιδέψω όπου θέλω εντός της ΕΕ.
3 Μπορώ να σπουδάσω σε άλλη χώρα της ΕΕ.
4 Πλακάς από άλλη χώρα της ΕΕ µπορεί να ανακαινίσει το µπάνιο των γονιών µου.
5 Οι γονείς µου µπορούν να µου στέλνουν χρήµατα στη χώρα όπου σπουδάζω.
6 Μπορώ να εργαστώ σε άλλη χώρα της ΕΕ.
7 Μπορώ να αγοράσω προϊόντα στο διαδίκτυο από άλλη χώρα της ΕΕ χωρίς να πληρώσω δασµούς.

Υγειονοµική περίθαλψη και ασφάλεια σε ολόκληρη την ΕΕ

Εάν αρρωστήσετε ή πάθετε ατύχηµα στη διάρκεια επίσκεψης σε άλλη χώρα της ΕΕ, ως πολίτης της ΕΕ έχετε το δικαίωµα να λάβετε την αναγκαία δηµόσια υγειονοµική περίθαλψη σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ υπό τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους πολίτες της χώρας αυτής. Ζητήστε από τον ασφαλιστικό σας φορέα την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας προτού ταξιδέψετε στο εξωτερικό.

Οι πολίτες της ΕΕ επωφελούνται επίσης από υψηλής ποιότητας και ασφαλή τρόφιµα τα οποία φέρουν κατάλληλη σήµανση. Η ΕΕ διαθέτει ορισµένα από τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας των τροφίµων στον κόσµο. Έχει καθιερώσει υποχρεωτικούς ελέγχους σε όλο το µήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα φυτά και τα ζώα είναι υγιή, ότι τα τρόφιµα και οι ζωοτροφές είναι ασφαλείς και ότι στα προϊόντα τοποθετείται η ορθή επισήµανση.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ …

το σύστηµα έγκαιρης προειδοποίησης για επικίνδυνα προϊόντα πλην τροφίµων διευκολύνει την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών µεταξύ των εθνικών αρχών 30 χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά µε επικίνδυνα προϊόντα που εντοπίζονται στην αγορά; Εάν ένας κατασκευαστής ή διανοµέας διαπιστώσει ότι ένα από τα προϊόντα που διαθέτει προς πώληση είναι επικίνδυνο, πρέπει να ενηµερώσει την αρµόδια εθνική αρχή. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Άσκηση 14

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΗΜΑΤΑ

Η νοµοθεσία της ΕΕ έχει καθιερώσει αυστηρούς κανόνες όσον αφορά την επισήµανση ορισµένων προϊόντων, όπως τα τρόφιµα, τα ποτά και τα καλλυντικά προϊόντα, ώστε να προστατεύεται η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών και οι ίδιοι να µπορούν να προβαίνουν σε σωστές επιλογές. Χωρίς κατάλληλη επισήµανση, δεν επιτρέπεται η είσοδος ενός προϊόντος στην αγορά.

Αναγνωρίζετε τα σήµατα που ακολουθούν; Πού τα συναντάµε; Τι σηµαίνουν;

Τα δικαιώµατα των καταναλωτών στην ΕΕ

Όταν πραγµατοποιείτε αγορές στην ΕΕ, προστατεύεστε από διάφορες νοµοθετικές διατάξεις. Για παράδειγµα, ως καταναλωτής της ΕΕ διαθέτετε ελάχιστη περίοδο εγγύησης δύο ετών για προϊόντα, όπως ηλεκτρονικά προϊόντα, τα οποία έχουν αγοραστεί στην ΕΕ. Αυτό σηµαίνει, για παράδειγµα, ότι εάν το κινητό σας χαλάσει ύστερα από ένανχρόνο, θα επισκευαστεί ή θα αντικατασταθεί δωρεάν, ανεξάρτητα από τη χώρα της ΕΕ στην οποία το αγοράσατε αρχικά.

Επιπλέον, από το 2015 οι καταναλωτές της ΕΕ προστατεύονται καλύτερα όταν πραγµατοποιούν διαδικτυακές αγορές. Έχει θεσπιστεί πλέον νέα νοµοθεσία της ΕΕ η οποία:

 • σας παρέχει περιθώριο 14 ηµερών για την επιστροφή προϊόντων που έχουν αγοραστεί εξ αποστάσεως, είτε µέσω διαδικτύου είτε µέσω τηλεφώνου·
 • απαγορεύει τις κρυφές χρεώσεις και επιβαρύνσεις στο διαδίκτυο, και
 • απαγορεύει τα προεπιλεγµένα πλαίσια σε ιστότοπους, τα οποία χρησιµοποιούνταν παλαιότερα για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές οδηγώντας τους, για παράδειγµα, να αγοράσουν ανεπιθύµητη ταξιδιωτική ασφάλιση ή στην ενοικίαση αυτοκινήτου.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ …

αν αγοράσετε νέα επίπεδη τηλεόραση και δεν τη λάβετε ποτέ ή αν αγοράσετε ελαττωµατικό προϊόν από άλλη χώρα της ΕΕ, τώρα µπορείτε να πάρετε πίσω τα χρήµατά σας; Από τον Ιούλιο του 2017 µεµονωµένοι καταναλωτές και µικρές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να διακανονίζουν διασυνοριακές αξιώσεις έως του ποσού των 5 000 ευρώ µέσω της αναθεωρηµένης διαδικασίας µικροδιαφορών.

Ποιοτικές τηλεπικοινωνίες στην ΕΕ

Πολλοί από εµάς χρησιµοποιούµε πλέον έξυπνα τηλέφωνα και ταµπλέτες. Ως πολίτης της ΕΕ µπορείτε:

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ …

από το 2007 τα τέλη περιαγωγής έχουν µειωθεί κατά ποσοστό άνω του 90 %; Το σύνθηµα «Περιαγωγή σαν στο σπίτι σας», που σηµαίνει ότι οι καταναλωτές πληρώνουν τις ίδιες τιµές όπως και στη χώρα τους όπου και αν ταξιδεύουν στην ΕΕ, είναι πλέον πραγµατικότητα για όλους τους Ευρωπαίους από τον Ιούνιο του 2017.

Κοινό νόµισµα σε 19 χώρες της ΕΕ: το ευρώ

Τα τραπεζογραµµάτια και τα κέρµατα του ευρώ καθιερώθηκαν σε 12 χώρες της ΕΕ το 2002 και πλέον 19 χώρες έχουν αντικαταστήσει τα εθνικά τους νοµίσµατα µε το ευρώ. Περισσότεροι από 340 εκατοµµύρια πολίτες της ΕΕ, δηλαδή το 75 % του συνόλου των πολιτών της ΕΕ, χρησιµοποιούν το ευρώ σε καθηµερινή βάση.

Τα πλεονεκτήµατα που απορρέουν από τη χρήση ενός κοινού νοµίσµατος σε µια ενιαία αγορά, στο πλαίσιο της οποίας συναλλάσσονται άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, είναι πολλά. Οι καταναλωτές µπορούν να συγκρίνουν τιµές ευκολότερα στη χώρα τους, στο εξωτερικό και στο διαδίκτυο. Οι επιχειρήσεις µπορούν να κάνουν υπολογισµούς και να χρεώνουν τους πελάτες τους σε ένα µόνο νόµισµα και δεν διατρέχουν κίνδυνο από τις διακυµάνσεις των συναλλαγµατικών ισοτιµιών, ενώ παράλληλα η κατάργηση του κόστους συναλλαγών διατηρεί τις τιµές σταθερές.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ …

τα κέρµατα του ευρώ έχουν µια κοινή πλευρά στην οποία απεικονίζεται ο χάρτης της Ευρώπης, αλλά στην άλλη πλευρά κάθε χώρα έχει δικό της σχέδιο; Αναγνωρίζετε το σύµβολο σε αυτό το κέρµα των 2 ευρώ; Μπορείτε να µαντέψετε από πού προέρχεται;

Άσκηση 15

ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ;

Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθενται και οι 27 χώρες της ΕΕ. Σηµειώστε τις 19 που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ και χρησιµοποιούν ως νόµισµα το ευρώ.

 • Αυστρία
 • Βέλγιο
 • Βουλγαρία
 • Γαλλία
 • Γερµανία
 • Δανία
 • Ελλάδα
 • Εσθονία
 • Ιρλανδία
 • Ισπανία
 • Ιταλία
 • Κάτω Χώρες
 • Κροατία
 • Κύπρος
 • Λετονία
 • Λιθουανία
 • Λουξεµβούργο
 • Μάλτα
 • Ουγγαρία
 • Πολωνία
 • Πορτογαλία
 • Ρουµανία
 • Σλοβακία
 • Σλοβενία
 • Σουηδία
 • Τσεχία
 • Φινλανδία

Χρηµατοδότηση της ΕΕ στην περιοχή σας

Μεταξύ των χωρών και περιφερειών της ΕΕ δεν υπάρχουν διαφορές µόνο ως προς το µέγεθος αλλά και ως προς το επίπεδο του πλούτου. Στα χρόνια που έχουν περάσει χιλιάδες έργα έχουν λάβει χρηµατοδότηση από την ΕΕ, τα οποία ωφέλησαν όλες τις χώρες της ΕΕ µεµονωµένα, καθώς και την ΕΕ συνολικά, από την άποψη της ποιότητας ζωής των πολιτών της, της οικονοµικής ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πάντοτε ότι η ΕΕ έχει χρηµατοδοτήσει ή χρηµατοδοτεί έργα κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Ωστόσο, τα έργα που λαµβάνουν χρηµατοδότηση από την ΕΕ έχουν δηµιουργήσει εκατοµµύρια νέες θέσεις εργασίας, έχουν αναπτύξει χιλιάδες χιλιόµετρα στρατηγικών συνδέσεων στους τοµείς των µεταφορών, της ενέργειας και των ευρυζωνικών δικτύων, έχουν επενδύσει στην έρευνα και την καινοτοµία, έχουν προστατεύσει την πολιτιστική κληρονοµιά και περιοχές φυσικού κάλλους, και έχουν εξασφαλίσει πολλά άλλα οφέλη.

Ρίξτε µια µατιά στους σχετικούς ιστότοπους και δείτε ορισµένα παραδείγµατα έργων που έχουν λάβει χρηµατοδότηση από την ΕΕ στη χώρα σας. Θα διαπιστώσετε πόσο πιο κοντά είναι η ΕΕ στον τόπο κατοικίας σας από ό,τι ίσως φανταζόσασταν.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ …

ο προϋπολογισµός της ΕΕ για το 2020 ανέρχεται σε 169 δισεκατ. ευρώ; Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 1 % της συνολικής αξίας όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στην ΕΕ.

Το µεγαλύτερο µέρος των χρηµάτων της ΕΕ (περίπου 94 %) δαπανάται σε έργα και προγράµµατα που ωφελούν σπουδαστές, ερευνητές, γεωργούς, επιχειρήσεις, οργανισµούς, πόλεις και περιφέρειες σε ολόκληρη την ΕΕ. Χρήµατα χορηγούνται επίσης για αναπτυξιακή βοήθεια σε χώρες εκτός της ΕΕ. Περίπου το 6 % των δαπανών αφορά τη διοίκηση.

Άσκηση 16

Η ΕΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΑΣ

Στη συνέχεια παρουσιάζονται 10 παραδείγµατα του τρόπου µε τον οποίο η ΕΕ είναι παρούσα στην καθηµερινή ζωή των πολιτών της. Επιλέξτε τα τρία που είναι πιο σηµαντικά για εσάς, συγκρίνετε τις απαντήσεις σας µε αυτές των συµµαθητών σας και εξηγήστε τους λόγους για τις επιλογές σας.

Μπορείτε να ταξιδεύετε, να σπουδάζετε, να εργάζεστε και να ζείτε σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Κάθε πολίτης µπορεί να αποφασίσει πού επιθυµεί να ζήσει ή να αναζητήσει εργασία. Η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων είναι δυνατή χάρη στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Η ΕΕ έχει άρει τα εµπόδια στις ελεύθερες συναλλαγές µεταξύ των µελών της. Αυτό σηµαίνει ότι µπορείτε να παράγετε, να αγοράζετε και να πωλείτε αγαθά οπουδήποτε επιθυµείτε στην Ευρώπη. Σηµαίνει επίσης ότι οι καταναλωτές διαθέτουν περισσότερες επιλογές προϊόντων και σε χαµηλότερες τιµές.

Τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι πλέον πολύ εύκολη υπόθεση. Με τη συµφωνία Σένγκεν καταργήθηκαν οι συνοριακοί έλεγχοι µεταξύ των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Μπορείτε πλέον να διασχίσετε τα περισσότερα σύνορα εντός της ΕΕ χωρίς να δείξετε το διαβατήριό σας.

Όταν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα της ΕΕ µπορεί να αρρωστήσετε ή να πάθετε κάποιο ατύχηµα. Ως πολίτης της ΕΕ δικαιούστε να λάβετε τυχόν επείγουσα ιατρική θεραπεία που δεν µπορεί να περιµένει µέχρι να επιστρέψετε στη χώρα σας. Με την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας θα λάβετε κρατική υγειονοµική περίθαλψη στο εξωτερικό και θα καταβάλετε το ίδιο ποσό µε αυτό που καταβάλλουν οι πολίτες της συγκεκριµένης χώρας.

Τα αεροπορικά ταξίδια είναι πλέον πολύ φθηνότερα. Η ΕΕ έχει διασπάσει τα εθνικά µονοπώλια και έχει επιτρέψει τον ανταγωνισµό στον τοµέα των αεροπορικών µεταφορών. Περισσότερες πόλεις έχουν πλέον δικό τους αερολιµένα και πραγµατοποιούνται περισσότερες απευθείας πτήσεις µεταξύ τους. Επιπλέον, έχουν ενισχυθεί τα δικαιώµατα των επιβατών.

Η χρήση κινητών τηλεφώνων και έξυπνων συσκευών στο εξωτερικό είναι πολύ φθηνότερη τα τελευταία χρόνια. Οι κανόνες της ΕΕ έχουν οδηγήσει σε σηµαντική µείωση του κόστους (άνω του 90 % από το 2007) µε τον καθορισµό ανώτατων τιµών. Τα τέλη περιαγωγής καταργήθηκαν τον Ιούνιο του 2017, γεγονός που σηµαίνει ότι όταν χρησιµοποιείτε το τηλέφωνό σας στο εξωτερικό η χρέωση είναι πλέον η ίδια µε αυτή που ισχύει όπως όταν το χρησιµοποιείτε εντός της χώρας σας.

Η ελάχιστη περίοδος εγγύησης για τα καταναλωτικά αγαθά, όπως τα ηλεκτρονικά προϊόντα, ανέρχεται πλέον σε δύο χρόνια. Εποµένως, εάν για παράδειγµα το κινητό σας τηλέφωνο χαλάσει ύστερα από έναν χρόνο, µπορεί να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί δωρεάν. Επιπλέον, δεν έχει σηµασία σε ποια χώρα της ΕΕ αγοράσατε το προϊόν.

Η νοµοθεσία της ΕΕ σας προστατεύει όταν παραγγέλνετε ή αγοράζετε προϊόντα από οπουδήποτε αλλού εκτός από κατάστηµα. Για παράδειγµα, εάν υπογράψετε µια συνδροµή ή σύµβαση στον δρόµο ή προβείτε σε αγορά στο διαδίκτυο, µπορείτε να αλλάξετε γνώµη. Έχετε το δικαίωµα να ακυρώσετε την παραγγελία σας ή να επιστρέψετε το προϊόν που αγοράσατε εντός 14 ηµερών.

Ως καταναλωτής µπορεί να επιθυµείτε να πραγµατοποιείτε «πράσινες αγορές», και το ενεργειακό σήµα της ΕΕ θα σας βοηθήσει να κάνετε τη σωστή επιλογή. Πολλά προϊόντα, όπως λαµπτήρες, πλυντήρια ρούχων, ψυγεία και τηλεοράσεις, φέρουν το ενεργειακό σήµα της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται ευκολότερος ο εντοπισµός των πλέον ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων, τα οποία ταξινοµούνται ως Α+++.

Στην ΕΕ µπορείτε να απολαµβάνετε καθαρά ύδατα κολύµβησης και καθαρό πόσιµο νερό. Η περιβαλλοντική ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα· για τον λόγο αυτό, ο καθαρός αέρας και το καθαρό νερό είναι προφανώς πολύ σηµαντικά. Η ΕΕ έχει θεσπίσει υποχρεωτικά πανευρωπαϊκά όρια για τη ρύπανση του αέρα και των υδάτων και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να µεριµνούν για την τήρηση των επιπέδων αυτών.