EURÓPAI POLGÁRKÉNT SOK ALAPVETŐ DOLGOT TERMÉSZETESNEK VESZÜNK, ÉS ÉLVEZZÜK AZOK ELŐNYEIT. A BÉKÉT A RÉGIÓNKBAN, AZT, HOGY A VILÁG EGYIK LEGNAGYOBB GAZDASÁGÁNAK VAGYUNK A RÉSZEI, VALAMINT HOGY SZABADON VÁLASZTHATJUK MEG, HOGY AZ UNIÓ MELYIK ORSZÁGÁBAN SZERETNÉNK ÉLNI, TANULNI, DOLGOZNI ÉS UTAZNI. MÁS, KEVÉSBÉ NYILVÁNVALÓ ELŐNYEI IS VANNAK AZ EU-NAK, AMELYEKRŐL GYAKRAN MEGFELEDKEZÜNK, HOLOTT NAGY JELENTŐSÉGÜK VAN. E FEJEZETBEN KONKRÉT PÉLDÁKKAL MUTATJUK BE, MI MINDENT TESZ AZ EU A POLGÁRAIÉRT.

MIÉRT FONTOS AZ EU A MINDENNAPI ÉLETEDBEN?

Az EU összes tevékenysége azokon a szerződéseken alapul, amelyek lefektetik az EU működésének szabályait. Ezekről valamennyi uniós ország önként és demokratikusan állapodott meg.

Az EU azokon a területeken lép fel, ahol az uniós országok felhatalmazták erre, és ahol észszerűnek tűnik az együttes fellépés, mint például az éghajlatváltozás vagy a világkereskedelem terén.

Ebben a fejezetben képet kaphatsz az EU által eddig végrehajtott és elfogadott intézkedésekről (a „Mi van az EU napirendjén?” című 4. fejezet pedig azt tekinti át, hogy e munka jelenleg hogyan folytatódik). Lássunk csak néhányat az Unió által elért eredmények közül.

Biztonságos és egyszerű utazás

Az utazás a koronavírus-világjárvány miatt most átmenetileg nehezebbé vált. Rendes körülmények között azonban Európában ma sokkal könnyebb utazni, mint régebben volt. Ennek az az oka, hogy a legtöbb uniós ország, néhány EU-n kívüli országgal együtt, eltörölte a határátlépéskor szokásos ellenőrzéseket. A határellenőrzések megszüntetése az ún. Schengeni Megállapodásnak köszönhető, melynek névadója az a luxemburgi falu, ahol az európai országok 1985-ben aláírták ezt az egyezményt.

Uniós polgárként útlevél nélkül is szabadon utazhatsz a 26 „schengeni országban”: 22 EU-tagállamban (Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia), valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban. Bulgária, Ciprus, Horvátország, Írország és Románia jelenleg nem része a schengeni térségnek. A schengeni térségen kívüli országokba utazva és onnan visszatérve érvényes útlevelet vagy személyi igazolványt kell felmutatnod.

TUDTAD-E?

A koronavírus-világjárvány idején a Re-open EU honlapon és alkalmazásban tájékozódhatsz a különböző, érvényben lévő korlátozásokról, például a karanténra és tesztelésre vonatkozó nemzeti szabályokról, hogy meg tudd tervezni az utazásaidat Európában (europa.eu/!xwxRDN).

Az uniós digitális Covid-igazolvány 2021-ben minden utazó számára elérhetővé vált. Azóta az uniós polgárok és lakosok számára minden EU-s országban kiállítható ilyen igazolvány, mely nyelvi vagy adminisztratív akadályok nélkül ellenőrizhető bármely másik országban.

11. FELADAT A SCHENGENI TÉRSÉG

Országod a schengeni térség része? Te vagy családtagjaid utaztatok mostanában egy másik EU-tagországba? Át kellett esnetek határellenőrzésen? 2020-ban nap mint nap mintegy 2 millió európai ingázott az EU tagállamai között a munkája miatt. Szerinted számukra és a határ menti területek gazdasága szempontjából mit jelent Schengen?

Alkossatok kis csoportokat, és beszélgessetek erről az osztálytársaiddal!

A luxemburgi Schengen városa, a Németországgal és Franciaországgal közös határ közelében. A képen felirat jelzi a német és francia határt.

Európában belüli utazáskor mindenki:

 • teljes körű utasjogok védelmét élvezi légi, vasúti, hajós, buszos vagy távolsági buszos utazásai során (például bizonyos körülmények fennállása esetén kártérítés jár, ha törlik a repülőjáratát);
 • védelemben részesül szervezett utazások vásárlása esetén, ami azt jelenti, hogy az utazást értékesítő cég köteles foglalkozni a panaszával (ha például a megbeszéltnél alacsonyabb színvonalú szállodába kerül);
 • védelemben részesül, ha az utazásszervező vagy a légitársaság csődbe megy.

Mindig és mindenütt tájékozódhatsz uniós utasjogaidról! Egyszerűen töltsd le az alkalmazást: europa.eu/!Nb84HB

TUDTAD-E?

Minden uniós polgár – amikor az EU-n kívüli országba utazik – segítséget kérhet bármely más uniós ország konzulátusától vagy nagykövetségétől, ha hazájának nincs helyi képviselete.

Egészség és biztonság utazás közben

Ha uniós polgárként egy másik EU-tagállamban, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban megbetegszel vagy balesetet szenvedsz, az adott ország lakosaival megegyező feltételek szerint vagy jogosult igénybe venni a szükséges közegészségügyi ellátást. Mielőtt külföldre utaznál, igényelj az országos egészségügyi szolgálattól európai egészségbiztosítási kártyát (europa.eu/!Wm94GF)!

TUDTAD-E?

Az EU és tagországai együtt a világ legnagyobb humanitárius segélynyújtói. Az EU segélyeket biztosít és szervez a katasztrófa sújtotta területeken élő embereknek Európában és világszerte. Idetartozik a környezeti katasztrófák, például földrengések, áradások és erdőtüzek utáni segítségnyújtás. 2021-ben Horvátország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Spanyolország és Svédország küldött repülőgépeket és helikoptereket a rescEU tűzoltó flottájába. Ezt a flottát vészhelyzet esetén az adott országok más uniós országok és az Unióval szomszédos országok rendelkezésére bocsátották. A rescEU orvosi csoportja egészségügyi vészhelyzetek, illetve vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris incidensek idején vethető be.

További információk a rescEU-ról: europa.eu/!YHhTxX

play video NÉZD MEG A VIDEÓT: Az európai egészségbiztosítási kártya
europa.eu/!jd46FN

Közös valuta 19 uniós tagállamban: az euró

Az euróbankjegyeket és -érméket 2002-ben vezették be 12 EU-tagországban, mára pedig összesen 19 ország cserélte le nemzeti valutáját az euróra. Az EU lakosságának több mint 75%-a – 340 millió ember – használja napi szinten az eurót.

Sok előnye van annak, ha a különböző országokból származó emberek közös fizetőeszközt használnak az egységes piacon. A fogyasztók könnyebben össze tudják hasonlítani a hazai, külföldi és internetes árakat. A vállalkozások egyetlen pénznemben tudják kiszámítani, majd felszámítani az áraikat vásárlóiknak, tehát nincsenek kitéve az árfolyam-ingadozás kockázatának. Mindez elősegíti az árak stabilitását.

További tudnivalók az euróról: europa.eu/!mY47Vb

TUDTAD-E?

Az euróérméknek van egy közös oldaluk – függetlenül attól, hogy melyik euróövezeti országban készültek –, amely Európa térképét ábrázolja. A másik oldalon viszont mindegyik ország saját formatervezési mintát választott. Felismered a jelképet ezen a kéteurós érmén? Kitalálod, honnan származik?

12. FELADAT MELY ORSZÁGOK TARTOZNAK AZ EURÓÖVEZETHEZ?

Az alábbi táblázatban felsoroltuk mind a 27 EU-tagállamot. Jelöld meg azt a 19 országot, amelyiknek az euró a fizetőeszköze.

 • Ausztria
 • Belgium
 • Bulgária
 • Ciprus
 • Csehország
 • Dánia
 • Észtország
 • Finnország
 • Franciaország
 • Görögország
 • Hollandia
 • Horvátország
 • Írország
 • Lengyelország
 • Lettország
 • Litvánia
 • Luxemburg
 • Magyarország
 • Málta
 • Németország
 • Olaszország
 • Portugália
 • Románia
 • Spanyolország
 • Svédország
 • Szlovákia
 • Szlovénia

Tanulás, képzés, munka és önkéntesség

Az EU-nak köszönhetően bárki kihasználhatja az EU-tagállamok közötti mozgás teljes szabadságának előnyeit.

A szabad mozgás nem csak az utazásra és az üdülésre vonatkozik. Azt is jelenti, hogy:

 • az EU-ban bárhol a helyi állampolgárokéval azonos feltételekkel képezheted magad és tanulhatsz;
 • bárhol dolgozhatsz az EU-ban és kihasználhatod az uniós munkaerőpiac nyújtotta lehetőségeket.

Minderről bővebben: europa.eu/!4QFRBW

TUDTAD-E?

Az EURES honlapján több ezer álláshirdetés található az EU-ból, Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából és Svájcból. Emellett a munkáltatóknak is segít megtalálni más EU-tagországokból a jelölteket betöltetlen állásaikra (europa.eu/!htgNQB).

Az Europass könnyen használható sablont kínál az önéletrajzod megírásához, és más eszközöket is, amik révén be tudod mutatni készségeidet az EU-ban működő munkáltatóknak (www.europa.eu/europass/hu).

Az ifjúsági garanciarendszer

Sok fiatal nem rendelkezik bizonyos készségekkel és végzettséggel, amelyet a munkáltatók elvárnának. Az „ifjúsági garancia” révén az EU segíteni tud a fiataloknak abban, hogy új és hasznos készségeket szerezzenek. Ezt a munka mellett tanulva, vagy egyéni pályaorientáció formájában is megtehetik.

Részletesebb információkért és jelentkezés céljából látogass el a nemzeti kapcsolattartó ponthoz: europa.eu/!fPvcwB

Több mint 24 millió, az ifjúsági garanciarendszerben regisztrált fiatal kapott már munkaajánlatot, továbbképzést, tanulószerződéses gyakorlati képzést és gyakornoki képzést 2014 óta.

TUDTAD-E?

2013-as létrehozása óta a Tanulószerződéses Gyakorlati Képzés Európai Szövetsége több mint 900 000 tanulószerződéses gyakorlati képzést szervezett.

További információk: europa.eu/!HuXxBB

A fiatalabb gyermekeket az európai gyermekgarancia is támogatja: a 18 év alattiak számára létrehozott program célja a társadalmi kirekesztés és a szegénység elleni küzdelem az oktatás, az egészségügy, a táplálkozás és a lakhatás terén.

További információk:
4. fejezet: „Mi van az EU napirendjén?”.

Erasmus+

Az „Erasmus+” programról talán már te is hallottál. Ez az uniós kezdeményezés külföldi tapasztalatszerzési lehetőséget biztosít az uniós polgároknak. Nyitva áll a fiatalok, a diákok, a gyakornokok, a tanárok és az oktatásban dolgozók, valamint a világ minden tájáról érkező önkéntesek előtt. Az egyetemi és szakképzésben részt vevő hallgatók pénzügyi és szervezési támogatást kapnak az Erasmus+ programban Európában és világszerte részt vevő 33 országban való tartózkodásukhoz. Az európai pontozási rendszer pedig biztosítja, hogy a külföldön szerzett jegyeket beszámítsák az otthoni tanulmányaikba.

Az oktatási intézmények együttműködhetnek a többi EU-tagállamban működő iskolákkal vagy szervezetekkel. Kérd meg a tanárodat vagy osztályfőnöködet, hogy tájékozódjon az Erasmus+ által kínált lehetőségekről.

Úgy is határozhatsz, hogy munka közben szerzel tapasztalatot külföldön. Évről évre sok fiatal európai választ más uniós tagországot szakmai gyakorlata színhelyéül. Az Erasmus+ program olyan vállalkozásokkal és intézményekkel kialakított partnerkapcsolatok révén működik, amelyek fiatalok számára hirdetnek projekteket.

play video NÉZD MEG A VIDEÓT: Mi az Erasmus+? europa.eu/!KX4b48

Az Erasmus+ program kínálta lehetőségekről itt tudhatsz meg többet: ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus Itt pedig meghallgathatod az Erasmus+ ifjúsági csereprogramban részt vevő fiatalok élménybeszámolóit: audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-112392

Itt pedig kipróbálhatod az Erasmus+ alkalmazást: erasmusapp.eu/

TUDTAD-E?

Az első Erasmus program elindítása, azaz 1987 óta több mint 10 millió fiatal élvezhette a program előnyeit. 2021 és 2027 között várhatóan újabb 10 millió európai profitál majd az új Erasmus+ programból. A költségvetés 28 milliárd EUR, ami több mint kétszerese a programra korábban elkülönített összegnek.

Az Európai Szolidaritási Testület

Az Európai Szolidaritási Testület ideális lehetőség lehet számodra is, ha készen állsz érdemben részt vállalni a társadalmi feladatokból, és szívesen vállalsz szolidaritást a közösséggel. E program révén a 18 és 30 év közötti fiatalok önkéntes vagy fizetett munkavégzés keretében vehetnek részt szolidaritási tevékenységek széles körében. Sok fiatalnak ez egyben ugródeszkát jelenthet a munkavállalás világába.

Felkeltettük az érdeklődésedet? További információkat az Európai Szolidaritási Testületről itt találhatsz: europa.eu/youth/solidarity_hu

Az önkéntesség további lehetőségeiről az EU-ban itt olvashatsz: europa.eu/learning-corner/work-and-study_hu

play video NÉZD MEG A VIDEÓT: Európai Szolidaritási Testület 2020 https://learning-corner.learning.europa.eu/learning-corner/learning-materials/european-solidarity-corps_en

DiscoverEU

Az Európai Unió DiscoverEU kezdeményezésének köszönhetően ingyenes utazási igazolvánnyal fedezheted fel Európát. Ha 18 éves vagy és egy uniós tagállam állampolgára vagy, kérelmezheted az ingyenes utazási igazolványt, és legfeljebb 1 hónapig utazhatsz vele az EU-n belül.

TUDTAD-E?

A DiscoverEU program első négy fordulójában nagyjából 70 000 fiatal kapott utazási igazolványt.

További információk a DiscoverEU-ról: europa.eu/youth/discovereu_hu

TUDTAD-E?

Az Európai Ifjúsági Portál révén hozzájuthatsz minden olyan információhoz, amire Európában élő fiatalként szükséged lehet a boldoguláshoz. Az Erasmus+-hoz hasonló uniós finanszírozású programokkal kapcsolatos információk mellett a portál híreket és lehetőségeket kínál az önkéntesség, a munkavállalás, a tanulás, az utazás, a környezetvédelem, a sport és a kultúra témájában is.

Látogass el ide: europa.eu/youth/home_hu

13. FELADAT ÖNKÉNTES MUNKA VAGY TANULMÁNYOK KÜLFÖLDÖN

El tudnád képzelni, hogy önkéntesként dolgozol külföldön, vagy hogy tanulmányaid során egy vagy két félévet egy másik ország egyetemén töltesz el? Alkossatok párokat, és soroljatok fel négy érvet mellette és ellene! Melyik érv volt a legmeggyőzőbb? Hasonlítsátok össze eredményeiteket az osztálytársaitokéval, és beszéljétek meg őket!

Az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgása

Az EU egységes piacának köszönhetően nemcsak a személyek mozoghatnak szabadon az EU-n belül, hanem az áruk, a szolgáltatások és a tőke is. A személyek, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgását gyakran az EU-n belüli szabad mozgás négy „pillérének” nevezik. Ne felejtsd: a „tőke” nem csupán „pénzt” jelent. Idetartoznak a beruházások és a kölcsönök is. Mindez megkönnyíti az EU-ban működő vállalkozások számára, hogy több országban legyenek jelen, és globális szinten is fel tudják venni a versenyt. Az EU-s vállalkozások méretüktől függetlenül hozzáférhetnek az EU összes tagállamának nemzeti piacához, egy nagyjából 447 millió fős potenciális vásárlói bázishoz. Miért fontos mindez? A nagyobb verseny alacsonyabb árakat és a termékek és szolgáltatások szélesebb választékát eredményezi a végső fogyasztó számára – aki nem más, mint te magad vagy!

TUDTAD-E?

Az Európa Önökért honlap gyakorlati segítséget és tanácsokat kínál az élethez, munkavállaláshoz és utazáshoz más uniós országokban: europa.eu/youreurope/#en

14. FELADAT MIT JELENT SZÁMODRA A GYAKORLATBAN A SZABAD MOZGÁS JOGA?

Társítsd a személyes példákat az egységes piac négy pilléréhez (a személyek, áruk, szolgáltatások és tőke szabad mozgása) a megfelelő négyzet bejelölésével!

Példák Személyek szabad mozgása Áruk szabad mozgása Szolgáltatások szabad mozgása Tőke szabad mozgása
1. Külföldön vehetek használt autót, és vámfizetés nélkül hazavihetem.
2. Bárhová elutazhatok az EU-n belül, ahova csak szeretnék.
3. Tanulhatok másik EU-tagállamban.
4. A szüleim egy másik EU-tagországból érkező burkolóval is felújíttathatják a fürdőszobánkat.
5. A szüleim többletköltségek nélkül tudnak pénzt küldeni nekem abba az országba, ahol tanulok.
6. Dolgozhatok másik EU-tagállamban.
7. Az interneten vámterhek nélkül tudok vásárolni árukat másik EU-tagországból.

Termék- és élelmiszer-biztonság

Az emberek az egész EU-ban jó minőségű és biztonságos élelmiszerekhez és termékekhez juthatnak hozzá. Az EU élelmiszer-biztonsági normái a legszigorúbbak közé tartoznak a világon. Az EU kötelező ellenőrzéseket végez az agrár-élelmiszeripari lánc elejétől a végéig azért, hogy a növények és állatok egészségesek, az élelmiszerek és takarmányok biztonságosak, a termékek pedig megfelelően címkézettek legyenek.

Emellett szigorú biztonsági követelményeket vezetett be a termékek széles körére, például a játékokra és az elektronikus készülékekre. A gyártóknak teljesíteniük kell ezeket az előírásokat ahhoz, hogy termékeiket eladhassák az uniós országokban. Ha hibás vagy veszélyes termékek bukkannak fel az európai boltokban, az EU gyorsriasztási rendszere megkönnyíti a nemzeti hatóságok számára, hogy riasztást adjanak ki, megosszák egymással a legfrissebb információkat, és így megóvják a fogyasztók biztonságát.

 

15. FELADAT EURÓPAI CÍMKÉK

Az uniós jog szigorúan szabályozza az élelmiszerek, italok, kozmetikai termékek és elektronikus készülékek címkézését. Egyes címkék a fogyasztók védelmét szolgálják, mások tájékoztatást adnak a termék egyes jellemzőiről. Egyes címkék például azt jelzik, hogy melyik termék bio vagy energiahatékony. Megfelelő címkézés nélkül a termék nem kerülhet piacra.

Felismered az alábbi címkéket? Hol találhatók ezek? Mit jelentenek?

Infografika az EU-ban vásárolt termékeken megtalálható különböző uniós címkékről:
CE-jelölést jelző címke, uniós ökocímke, uniós ökológiai logó, uniós energiacímke,uniós földrajzi jelzések.

Tudj meg többet az energiáról ezekből a rövid videókból: europa.eu/learning-corner/eu-energy-policy_hu

Fogyasztói jogok

Amikor az EU-ban vásárolsz, a legkülönbözőbb törvények védenek a visszaélésektől. Például legalább 2 éves szavatossági időszak jár az EU-ban megvásárolt termékekre. Ez azt jelenti, hogy ha a mobiltelefonod 1 év elteltével elromlik, attól függetlenül ingyenesen megjavítják vagy lecserélik, hogy eredetileg hol vásároltad az EU-ban.

Manapság egyre elterjedtebb az internetes vásárlás, így az uniós törvények is szigorúbban védik az uniós fogyasztókat e téren:

Minőségi távközlés

Manapság sokan használunk okostelefonokat és táblagépeket. Az EU polgáraként:

TUDTAD-E?

Az uniós szabályoknak köszönhető, hogy az EU-n belüli utazásaid során többletköltség nélkül használhatod a telefonod. De a kedvenc zenédről vagy tévéműsorodról sem kell lemondanod, és ugyanazokat a tartalmakat streamelheted, amikre otthon előfizettél, bárhol is jársz az EU-ban.

Az online biztonság megőrzése

Bárki, aki időt tölt internetezéssel, tudja, mennyire könnyen lehet illetlen, félrevezető vagy akár szélsőséges tartalmakra bukkanni az interneten.

Biztonságunk megőrzése érdekében az uniós magatartási kódex tiltja az illegális online gyűlöletbeszédet, és előírja, hogy ha valaki rasszista és idegengyűlölő tartalmak eltávolítását kéri, azt mielőbb teljesíteni kell. A dezinformációra vonatkozó gyakorlati kódex összefogja a közösségi médiát és a reklámágazatot, melyek sok mindenre kötelezettséget vállalnak, az átláthatóságtól a hamis felhasználói fiókok törléséig. A Facebook, a Microsoft, a Twitter, a YouTube és más online platformok 24 órán belül értékelik a megjelölt tartalmak 90%-át. A gyermekbarát internet európai stratégiája lefektette a kisgyermekek online védelmének és önrendelkezésének aranyszabályait.

Tekintsd meg a térképet, amelyen a hazádban találhatsz releváns forrásokat: betterinternetforkids.eu/sic

A személyes adatok és a magánélet védelme az interneten szintén kiemelten fontos kérdés, és az EU odafigyel ezekre az alapvető jogaidra is. Az általános adatvédelmi rendelet olyan uniós jogszabály, amely az EU-ban élők személyes adatainak gyűjtésére és kezelésére vonatkozó jogi keret megteremtése révén gondoskodik e jogaid érvényesüléséről.

Aggasztanak az álhírek? Használd ezt az eszköztárat és kérd meg a tanárodat, hogy segítsen abban, hogyan lehet kiszúrni a dezinformációt és küzdeni ellene, utána pedig beszélgessetek arról, milyen fontos témákat vet fel a hamis információk jelentette fenyegetés. Egyes ilyen hírek a közegészségügyet, a demokráciát, illetve a társadalmainkat működtető kulturális és jogi normákat próbálják kikezdeni.

europa.eu/learning-corner/spot-and-fight-disinformation_hu

 

Esélyegyenlőség és emberi jogok

Az EU-ban élő minden embert megillet az alapvető jogok széles köre. Az emberi jogok és méltóság tiszteletben tartása az alapszerződések egyik eleme, melyet az Európai Unió Alapjogi Chartája is megerősít. Ez azt jelenti, hogy tilos embereket a nemük, a szexuális beállítottságuk, a fajuk, az etnikai hovatartozásuk, az állampolgárságuk, a nyelvük, a vallásuk, az életkoruk vagy a fogyatékosságuk miatt hátrányosan megkülönböztetni.

Az EU a tagállamokkal szorosan együttműködve törekszik arra, hogy támogassa a másik ember tiszteletben tartását, a megkülönböztetésmentességre vonatkozó törvények érvényesítését és az emberi jogok védelmét az EU-ban és azon kívül is. Az emberi jogi megfontolások az EU más országokkal kötött nemzetközi kereskedelmi megállapodásainak is részét képezik.

Először azonban a saját házunk táján kell rendet rakni. Az EU eddig is széles körű intézkedéseket hozott a megkülönböztetés főbb formáival szemben. A fogyatékosságügyi politika területén például számos példa sorolható fel, a jogszabályoktól (az uniós akadálymentesítési irányelv 2019-ben lépett hatályba) az akadálymentes városokat népszerűsítő kezdeményezésekig (Access City díj).

E konkrét lépések ellenére továbbra is sok ember szenved el hátrányos megkülönböztetést, zaklatást és bántalmazást szerte Európában és a világban. A gyűlölet és a megkülönböztetés különböző formái elleni küzdelem jegyében az EU esélyegyenlőségi tervet dolgozott ki.

Minderről részletesebben lásd a 4. fejezetet: „Mi van az EU napirendjén?”.

A munka és a magánélet közötti egyensúly és az életminőség

Az EU elkötelezetten törekszik a méltányosabb, igazságosabb társadalom megteremtésére, aminek fontos része az, hogy biztosítva legyen az egyensúly a munkahelyi és a munkán kívüli életünk között. 2019-ben új uniós szabályok léptek életbe, melyek a szülők és gondozók szakmai életében hoztak javulást. Céljuk a szülői szabadság egyenlőbb elosztásának ösztönzése, a gondozói szabadság bevezetése és a nők munkaerőpiaci helyzetének javítása. Ha minden uniós ország maradéktalanul alkalmazza őket, minden dolgozó felnőtt rugalmasabb munkafeltételeket élvezhet.

A környezet védelme és az éghajlatváltozás elleni küzdelem

Az EU mindig is élen járt az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén. A Párizsi Megállapodás keretében vezető szerepet tölt be a szén-dioxid-kibocsátás és a globális hőmérséklet csökkentését célzó nemzetközi megállapodásokban. Az uniós környezetvédelmi előírások a legszigorúbbak közé tartoznak a világon. Ezek az előírások óvják a természetes élőhelyeket, a biológiai sokféleséget, az ivóvizet, a fürdővizeket és a levegő minőségét. A védett természeti területek uniós Natura 2000 hálózatában a fenntartható emberi tevékenységek párhuzamosan létezhetnek a sérülékeny és ritka fajokkal és élőhelyekkel.

europa.eu/!fKPUmm

TUDTAD-E?

2021 júliusától életbe léptek azok az új szabályok, amelyek betiltják az európai tengerpartokon leggyakrabban előforduló 10 egyszer használatos műanyagterméket – a fültisztító pálcikáktól a léggömbpálcákon át a szívószálakig.

europa.eu/!mp8BXp

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem azonban az utóbbi időben egyre sürgetőbbé vált. Fokoznunk kell erőfeszítéseinket az emberiség védelme, az élelmezésbiztonság biztosítása, a vízhiány csökkentése és a szélsőséges hőmérséklet-változások más következményeinek kezelése érdekében. Az EU elkötelezte magát az európai zöld megállapodás mellett, amely az éghajlatváltozás elleni küzdelem átfogó intézkedéscsomagjaként azt a célt tűzte ki, hogy 2050-re Európa legyen az első klímasemleges kontinens.

Minderről részletesebben lásd a 4. fejezetet: „Mi van az EU napirendjén?”.

play video NÉZD MEG A VIDEÓT: Európai zöld megállapodás europa.eu/!kT64vM

Uniós finanszírozás a térségedben

Az EU országai és régiói nemcsak méreteikben térnek el egymástól: gazdasági helyzetük is különböző. Az évek során több ezer projekt részesült uniós finanszírozásban. Ezek az új munkahelyek, a gazdasági növekedés fellendítése és az életminőség javítása révén mind az egyes uniós országok, mind az EU egésze számára előnyösek voltak.

Az emberek nem minden esetben vannak tisztában azzal, hogy az EU finanszírozta vagy finanszírozza a lakhelyük közelében zajló beruházásokat. Pedig az uniós forrásokból támogatott projektek több millió új munkahely megteremtése, a stratégiai közlekedési összeköttetések fejlesztése, az energetikai infrastruktúra korszerűsítése, a széles sáv kiépítése, a kutatásba és innovációba való beruházás, illetve a kulturális örökség és a szép természeti tájak védelme révén sok hasznot hoztak térségüknek.

Nézd végig ezeket a weboldalakat, és példaként ismerj meg néhány olyan projektet, amely az országodban EU-finanszírozásban részesült. Látni fogod, hogy az EU sokkal közelebb van a lakóhelyedhez, mint gondolnád: ec.europa.eu/regional_policy/hu/projects/ és what-europe-does-for-me.eu/en/portal/1

Az EU támogatásának köszönheted azt, hogy a könyvtárakban, parkolókban, múzeumokban és egyéb nyilvános tereken mindenütt ingyen internetezhetsz, ahol ez a logó látható.

TUDTAD-E?

A Kreatív Európa program célja Európa kulturális sokszínűségének támogatása. Az Európai Örökség és az Európa Kulturális Fővárosa cím, illetve az Európai Örökség Napok arra ösztönzik az embereket, hogy fedezzék fel Európa közös kulturális gyökereit.

Bővebb információk az uniós kultúra és kreativitás témájában: ec.europa.eu/culture/

Az EU kutatási beruházásai

A tudomány képes alapjaiban megváltoztatni az életünket. Az EU ezért több milliárd eurót ruház be a kutatásba és az innovációba, hogy segítsenek kezelni az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a növekedés és a munkahelyteremtés és más, előttünk álló kihívások kapcsán felmerülő problémákat. E területen az EU fő finanszírozási programja a Horizont Európa program. A Horizont Európa előző finanszírozási ciklusa során felgyorsította az oltóanyagok kifejlesztését, a biológiai sokféleség védelmét célzó projekteket támogatott, valamint a Galileo műhold segítségével pontosabb GPS-rendszereket és térképeket dolgozott ki. Az EU jövője szempontjából betöltött fontos szerepére tekintettel a Horizont Európa a 2021–2027-es időszakra 95,5 milliárd eurós költségvetésből gazdálkodhat. A fő hangsúly a zöld technológiákon, a mesterséges intelligencián és még sok egyéb területen lesz.

Tudj meg többet a Horizont Európa programról: europa.eu/!Xf47NRP

Az uniós költségvetésről részletesebben lásd a 4. fejezetet: „Mi van az EU napirendjén?”

Az uniós költségvetés adminisztrációra fordított részarányát ábrázoló infografika.

16. FELADAT AZ EU A HÉTKÖZNAPJAIDBAN

Lássunk tíz példát arra, hogyan működik az EU a mindennapi életben. Válaszd ki közülük azt a hármat, amelyek a számodra a legfontosabbak, ezután az osztálytársaiddal hasonlítsátok össze válaszaitokat, és indokoljátok meg egymásnak a választást!

Az EU bármelyik tagországába elutazhatsz, ott tanulhatsz és élhetsz. A személyek szabad mozgása az EU egységes piacának köszönhető.

Az EU eltörölte a tagállamai közötti szabadkereskedelem akadályait. Ez azt jelenti, hogy az EU-ban bárhol készíthetsz, eladhatsz és vásárolhatsz árukat. Egyúttal azt is eredményezi, hogy fogyasztóként nagyobb választékot és alacsonyabbak árakat élvezhetünk.

A schengeni egyezmény a legtöbb európai ország között megszüntette a határellenőrzést. Az EU-ban ma már a legtöbb határt útleveled felmutatása nélkül lépheted át.

Előfordulhat, hogy egy másik EU-s országban utazva megbetegszel vagy balesetet szenvedsz. Az európai egészségbiztosítási kártya révén bármely olyan orvosi kezelésre jogosult vagy, amely nem várhat a hazaérkezésedig. Külföldön is a helyi lakosokkal megegyező áron részesülhetsz állami egészségügyi ellátásban.

A légi közlekedés jóval olcsóbb lett. Az EU feldarabolta a nemzeti monopóliumokat, és megnyitotta a légiközlekedést a verseny előtt. Mára több városnak van saját repülőtere, és több közvetlen légi járat közlekedik közöttük. Emellett az utasjogok is nagyobb védelmet élveznek.

A mobiltelefonok és okos eszközök külföldi használata az utóbbi években sokkal olcsóbbá vált. Az uniós szabályok az árak maximalizálása révén jelentősen (2007 óta több mint 90%-kal) csökkentették a költségeket. A barangolási (roaming) díjak 2017. júniusában megszűntek, ami azt jelenti, hogy ha külföldön telefonálsz, ma már ugyanannyit fizetsz, mint otthon.

Uniós polgárként adataiddal csak te rendelkezel. Semmilyen szervezet vagy vállalat nem kezelheti a személyes adataidat a beleegyezésed nélkül, és jogodban áll tudni, ki milyen információkkal rendelkezik rólad.

Az uniós jog megvéd, amikor nem üzletben, hanem máshol vásárolsz vagy rendelsz árut. Ha például mozgóárusnál vagy interneten kötsz előfizetést vagy szerződést, meggondolhatod magad. 14 napon belül jogodban áll lemondani a megrendelésed vagy visszaküldeni a megvásárolt árut.

Vásárlóként lehet, hogy a környezetbarát termékeket keresed. Az uniós energiacímke segít abban, hogy a helyes döntést hozd meg. Az EU energiahatékonysági címkéjét számos terméken, például villanykörtéken, mosógépeken, hűtőgépeken és televíziókon is megtalálod. Így egyszerűbben tudod azonosítani a leginkább energiatakarékos modelleket, amelyek az A besorolást kapják.

Az EU-ban mindenki tiszta fürdő- és ivóvízhez juthat. Mivel a környezetszennyezés nem ismer határokat, az EU kötelező, egész Európára érvényes levegő- és vízszennyezési határértékeket vezetett be. Az uniós országoknak gondoskodniuk kell e szintek betartásáról.