
Asistența pentru preaderare acordată Turciei de către Uniunea Europeană: doar rezultate limitate până în prezent
Informații despre raport În calitatea sa de partener-cheie al UE în domeniul politicii externe și de țară candidată la aderarea la UE, Turcia este cel mai mare beneficiar al ajutorului extern acordat de UE. Curtea a auditat eficacitatea asistenței pentru preaderare acordate în domeniile statutului de drept, guvernanței și resurselor umane, în valoare de 3,8 miliarde de euro. Concluzia Curții a fost că asistența este în general bine concepută și că proiectele obțin realizările preconizate. Cu toate acestea, în principal din cauza lipsei de voință politică și deoarece Comisia a recurs într-o foarte mică măsură la aplicarea de condiții, asistența din partea UE nu a abordat în mod suficient unele nevoi fundamentale, iar sustenabilitatea rezultatelor este deseori în pericol. Prin urmare, Curtea consideră că eficacitatea finanțării a fost doar una limitată și adresează o serie de recomandări în vederea îmbunătățirii situației, acestea vizând, printre altele, o mai bună direcționare a fondurilor și recurgerea în mai mare măsură la condiționalitate.
Sinteză
IAsistența financiară din partea UE planificată pentru Turcia pentru perioada 2007-2020 prin intermediul Instrumentului de asistență pentru preaderare (IPA) se ridică la peste 9 miliarde de euro. Obiectivul acestui audit al Curții a fost de a evalua concepția și eficacitatea instrumentului IPA pentru Turcia, al cărui scop este de a alinia țara candidată la acquis-ul UE și de a consolida capacitatea administrativă a acesteia. Curtea a analizat perioadele de programare IPA I (2007-2013) și IPA II (2014-2020) și s-a axat pe trei sectoare prioritare – statul de drept, guvernanța și resurse umane (educație, ocuparea forței de muncă și politicile sociale) – pentru care fusese alocat un buget de 3,8 miliarde de euro. Din cauza întârzierilor în implementarea IPA II, Curtea a fost nevoită să se limiteze la analiza implementării IPA I și s-a concentrat în acest scop pe 15 proiecte IPA I, reprezentând 112 milioane de euro din cei 1,5 miliarde contractați în cadrul IPA I pentru sectoarele selectate.
IICurtea a ajuns la concluzia că obiectivele IPA au fost bine concepute de către Comisie, în special deoarece aceasta a identificat în mod corespunzător cerințele necesare pentru a se înregistra progrese în procesul de aderare la UE și a realizat evaluări concludente în vederea unei eventuale abordări sectoriale. În practică însă, fondurile IPA cheltuite nu au abordat în mod suficient unele nevoi fundamentale din sectoarele statului de drept și guvernanței, unde o serie de reforme critice se lasă așteptate. În domeniile în care exista o voință politică mai puternică, precum domeniul vamal, ocuparea forței de muncă și fiscalitatea, proiectele finanțate prin IPA I au contribuit la alinierea Turciei la acquis-ul UE și la consolidarea capacității administrative a acestei țări. Sustenabilitatea acestor rezultate este însă pusă în pericol din cauza dificultăților întâmpinate la cheltuirea fondurilor IPA disponibile, precum și din cauza regreselor observate în ceea ce privește reformele. Prin urmare, Curtea consideră că eficacitatea IPA a fost doar una limitată.
IIIÎn ceea ce privește modul de concepție a IPA, Curtea a constatat că obiectivele instrumentului fuseseră stabilite în mod corespunzător de către Comisie, acestea fiind precise și în concordanță cu cadrul legal. Mai concret spus, obiectivele IPA pentru statul de drept, guvernanță și resursele umane erau relevante și se bazau pe nevoile pe care Turcia le identificase în vederea alinierii la acquis și a consolidării capacității sale administrative.
IVCu toate acestea, în realitate, fondurile cheltuite în cadrul obiectivelor IPA I nu au abordat decât într-o foarte mică măsură unele nevoi fundamentale, și anume independența și imparțialitatea justiției, lupta împotriva corupției la nivel înalt și a criminalității organizate, libertatea presei, prevenirea conflictelor de interese și consolidarea auditului extern și a societății civile. Analiza proprie a Comisiei a arătat că progresul în aceste domenii a fost nesatisfăcător timp de mai mulți ani, dată fiind o anumită lipsă de voință politică din partea autorităților turce.
VComisia a decis să implementeze IPA II pe baza unei abordări sectoriale, în temeiul căreia instrumentul urma să sprijine reforme sectoriale mai degrabă decât proiecte individuale. Înainte de a aplica noua abordare, Comisia a evaluat dacă sectoarele respective erau pregătite să absoarbă fondurile IPA II. Aceste evaluări sectoriale au pus la dispoziție o analiză pertinentă și concludentă pentru a se identifica domeniile în care instrumentul IPA II putea fi implementat pe baza abordării sectoriale. Trebuie precizat însă că evaluările nu au fost întotdeauna exhaustive, în special în cazul a trei dintre cele cinci criterii de evaluare utilizate: coordonarea donatorilor în Turcia, analiza bugetară sectorială și cadrul utilizat pentru evaluarea performanțelor.
VIÎn plus față de finanțarea propriu-zisă acordată de UE, condiționalitatea IPA poate contribui la rândul său la încurajarea procesului de reformă. S-a constatat că, în pofida progreselor nesatisfăcătoare subliniate în propriile sale rapoarte referitoare la Turcia, Comisia a utilizat într-o foarte mică măsură condiționalitatea IPA pentru a sprijini reformele în sectoarele prioritare în care progresele erau sub așteptări. De exemplu, Comisia a utilizat rareori condiții precum opțiunea de a recentraliza gestionarea proiectelor IPA sau măsurile corective care puteau fi aplicate în cazul în care condițiile aferente proiectelor nu erau respectate. În plus, posibilitatea de a suspenda finanțarea din cadrul IPA I în cazul nerespectării principiilor democrației și ale statului de drept nu a fost reflectată în mod explicit în regulamentele privind IPA II.
VIIÎn ceea ce privește implementarea IPA, proiectele auditate au obținut în general realizările preconizate, ceea ce a contribuit la alinierea Turciei la acquis și la consolidarea capacității sale administrative, chiar dacă aceste realizări au fost adesea întârziate. Curtea a constatat că sustenabilitatea acestor rezultate pozitive este în pericol, în principal din cauza lipsei de voință politică, situația fiind agravată de concedierile și de suspendările pe scară largă ale funcționarilor publici, precum și de restricțiile impuse asupra societății civile.
VIIIAu fost constatate unele neajunsuri și în ceea ce privește monitorizarea performanței proiectelor, de exemplu cazuri de proiecte care nu au fost selectate pentru a fi incluse în cadrul ROM al Comisiei sau cazuri de indicatori care erau uneori lipsiți de relevanță sau nefiabili ori nu erau însoțiți de valori de referință pertinente.
IXO altă sursă de preocupare este reprezentată de faptul că, din cauza unor restanțe generalizate în materie de programare și implementare, IPA a cunoscut întârzieri importante. Acest lucru a antrenat reduceri ale fondurilor și ale timpului aflat la dispoziția autorităților turce pentru a pune în aplicare bugetul și proiectele ulterioare aferente IPA II și, în plus, va avea ca efect întârzierea procedurilor de ofertare și de contractare aferente proiectelor. Cauzele acestor întârzieri erau cunoscute: slaba capacitate administrativă din cadrul anumitor ministere în ceea ce privește elaborarea propunerilor de proiecte, trecerea la abordarea sectorială și rata excesivă de rotație a personalului în cadrul CFCU, care gestionează cea mai mare parte a fondurilor IPA cheltuite în Turcia.
XRaportul conține cinci recomandări măsurabile care vizează îmbunătățirea concepției și a implementării asistenței pentru preaderare acordate Turciei. În plus, rezultatele auditului vor contribui la evaluarea intermediară realizată de Comisie cu privire la IPA II, precum și la conceperea viitoarelor programe de asistență pentru preaderare destinate țărilor implicate în procesul de aderare la UE.
Introducere
01Situată la răscrucea dintre Europa și Orientul Mijlociu (figura 1), Republica Turcia a jucat dintotdeauna un rol de prim-plan în relațiile internaționale. Turcia este un partener-cheie al UE în domeniul apărării, al politicii externe și al comerțului. În contextul crizei refugiaților, Turcia și UE au dobândit o importanță reciprocă și mai mare (a se vedea dialogul referitor la liberalizarea regimului vizelor, de exemplu, sau instrumentul în valoare de trei miliarde de euro pentru refugiații din Turcia).
Figura 1
Harta Turciei, pe care figurează cele patru orașe în care au avut loc vizite de audit
Frontierele și denumirile indicate, precum și desemnările utilizate pe această hartă nu implică aprobarea sau acceptarea oficială din partea Uniunii Europene.
Sursa: Eurostat.
Cu peste 80 de milioane de locuitori, Turcia are una dintre cele mai importante populații musulmane din lume, o comunitate kurdă și o comunitate romă de mari dimensiuni, precum și un număr de minorități religioase (creștini, evrei).
03Începând cu anii ’50, Turcia s-a îndreptat încet, dar în mod sistematic, către UE; a recunoscut jurisdicția Curții Europene a Drepturilor Omului și, începând din 1999, este o țară candidată la aderarea la UE1. De la alegerile generale din 2002, partidul aflat la putere este partidul conservator „AKP”2 (Partidul Justiției și Dezvoltării). Acesta guvernează țara sub conducerea lui Recep Tayyip Erdoğan, care a fost mai întâi prim-ministru, devenind apoi, în 2014, președinte al republicii.
04Între timp, procesul de negociere a aderării la UE a fost extrem de lent, astfel că, până în 2017, fuseseră deschise doar 16 dintre cele 35 de capitole de negociere (un singur capitol a fost închis). Anexa II indică stadiul procesului de aderare a Turciei, pe capitole.
05Asistența pentru preaderare acordată de UE însoțește acest proces și se concretizează prin Instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA – Instrument for Pre-accession Assistance), care are ca scop sprijinirea țărilor candidate în alinierea progresivă a acestora la standardele și la politicile UE (acquis-ul) în vederea aderării la Uniune (a se vedea caseta 1).
Caseta 1
Aderarea la UE
Principiile, politicile, legile, practicile, obligațiile și obiectivele existente ale UE sunt adesea cunoscute sub numele de acquis în cadrul instituțiilor UE. Aflat în centrul negocierilor de aderare, acquis-ul este alcătuit din 35 de capitole de aderare diferite, care urmează să fie negociate între UE și fiecare țară candidată, inclusiv Turcia. De exemplu, capitolul 23 acoperă autoritățile judiciare și drepturile fundamentale, iar capitolul 32, controlul financiar și auditul. În plus, acquis-ul cuprinde „criteriile de la Copenhaga”, care includ stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept și drepturile omului și protecția minorităților (a se vedea https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/policy/conditions-membership_en).
În parteneriat cu autoritățile turce, asistența pentru preaderare constă în finanțarea de către Comisia Europeană a unor proiecte dintr-o gamă largă de domenii de politici, cum ar fi statul de drept, guvernanța, agricultura, infrastructura (de mediu ori de transport, de exemplu) sau dezvoltarea resurselor umane prin intermediul educației, al ocupării forței de muncă și al politicilor sociale. Cu alocări planificate de 4,58 miliarde de euro în cadrul IPA I (2007-2013) și de 4,49 miliarde de euro în cadrul IPA II (2014-2020) (a se vedea anexa III), Turcia este cel mai mare beneficiar al ajutorului extern acordat de UE. Comisia gestionează IPA cu asistența statelor membre, în calitatea acestora de membri ai Comitetului IPA II3.
07Responsabilitatea generală pentru gestionarea IPA revine Comisiei, dar aceasta a încredințat autorităților turce responsabilitatea de a gestiona cea mai mare parte a fondurilor IPA în cadrul așa-numitei „gestiuni indirecte”, una dintre metodele de gestiune bugetară a UE. În cadrul acestei metode, Comisia a delegat sarcina de gestiune bugetară autorităților turce, însă sub responsabilitatea sa și în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare4. Această abordare descentralizată utilizată pentru IPA este asemănătoare cu metoda de gestiune partajată între Comisie și statele membre ale UE, metodă care se aplică majorității fondurilor UE, cum ar fi Fondul european de dezvoltare regională sau Fondul social european.
08În cazul Turciei, această abordare încredințează autorităților turce sarcinile de planificare, implementare, monitorizare și audit al fondurilor IPA, în temeiul unui set de norme care combină reglementări ale UE și reglementări naționale. Coordonatorul IPA de la nivel național este responsabil de coordonarea dintre diferitele părți turce, iar Unitatea centrală de plăți și contractare (CFCU) din cadrul Trezoreriei gestionează 87,2 % din fondurile IPA I și 84,2 % din fondurile IPA II5 sub supravegherea unui ordonator de credite la nivel național.
09Comisia a implementat IPA I utilizând abordarea tradițională bazată pe proiecte, care constă în adoptarea unor decizii de finanțare privind proiecte individuale. Abordarea sectorială este alegerea strategică a Comisiei pentru implementarea IPA II. În cadrul acesteia, deciziile de finanțare se bazează pe obiectivele politicilor sectoriale naționale. Obiectivul este de a se completa eforturile depuse de guvern într-un anumit sector, consolidând astfel sinergiile și asumarea la nivel național a politicilor publice și a deciziilor privind alocarea de resurse în sectorul respectiv. Prin urmare, finanțarea IPA ar urma să se concentreze pe atingerea acelor obiective și rezultate ale politicilor sectoriale naționale care sunt relevante pentru aderare6. Abordarea sectorială se aplică pentru fiecare sector în parte, după o evaluare realizată de Comisie.
10Începând din 2013, reformele din Turcia au suferit anumite regrese. În special după tentativa de lovitură de stat militară din iulie 2016, instalarea stării de urgență și valul de suspendări, concedieri și arestări care a urmat au subminat poziția Turciei în raport cu UE. Aceste măsuri represive luate în urma tentativei de lovitură de stat – și considerate de guvernul turc a fi măsuri antiteroriste – au afectat întregul spectru al societății turce: sistemul judiciar, poliția, jandarmeria, armata, funcția publică, mediul academic, profesorii, avocații, mass-media și comunitatea de afaceri7.
11Amploarea deosebită a acestor măsuri a afectat capacitatea administrativă a Turciei, complicând și întârziind în același timp procesul de aliniere la acquis. În caseta 2 sunt prezentate trei exemple de astfel de măsuri în cele trei sectoare vizate de auditul Curții. În noiembrie 2016, pe fondul degradării relațiilor politice între UE și Turcia, Parlamentul European a invitat Comisia și statele membre să suspende temporar negocierile în curs privind aderarea Turciei8.
Caseta 2
Exemple de măsuri semnalate în urma tentativei de lovitură de stat din Turcia
Instanțele și parchetele
După tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, au fost concediați sau suspendați peste 4 000 de judecători și de procurori, reprezentând aproximativ o treime din numărul total de magistrați din Turcia la momentul respectiv. Aproximativ 2 400 dintre aceștia au fost închiși, lucru care a afectat toate nivelurile sistemului judiciar, de la tribunalele de primă instanță și până la Curtea Constituțională. Aceste concedieri pe scară largă și recrutările masive ulterioare de noi judecători au fost considerate ca reprezentând „o amenințare serioasă la adresa performanței și a independenței justiției”9.
Funcția publică: instituția supremă de audit din Turcia
Întrucât dispune și de competențe judiciare în plus față de funcțiile sale de audit extern, Curtea de Conturi a Turciei este o instituție publică cheie în contextul capitolelor 23 și 32. În decembrie 2016, personalul său de audit a fost redus cu 17 %, ceea ce înseamnă 166 de persoane. Dintre acestea, 96 de auditori au fost plasați în detenție. În prima jumătate a anului 2017, alți 41 de auditori au fost suspendați și plasați în detenție10.
Școli și universități
Până în aprilie 2017, aproximativ 40 000 de profesori din întreaga țară fuseseră fie concediați, fie suspendați. Au fost afectate toate nivelurile de învățământ, de la școli și organizații de tineret până la instituțiile de învățământ superior. Aceste concedieri și suspendări pe scară largă au determinat închiderea mai multor instituții, lucru care va avea un impact negativ pe termen lung asupra sistemului de învățământ din Turcia, precum și asupra ocupării forței de muncă și a politicilor sociale11.
Sfera și abordarea auditului
12Curtea și-a propus să evalueze concepția și eficacitatea implementării instrumentului IPA în Turcia, al cărui scop este de a alinia țara candidată la acquis-ul UE și de a-i consolida capacitatea administrativă. Curtea și-a propus să răspundă la următoarea întrebare: „A fost asistența pentru preaderare acordată de UE Turciei bine concepută și este ea eficace?”. Această întrebare a fost subdivizată în două întrebări principale:
- Instrumentul IPA în Turcia a fost bine conceput de către Comisie?
- Instrumentul IPA a fost eficace în sprijinirea sectoarelor sale prioritare în Turcia?
Cel mai recent raport de audit al Curții referitor la asistența pentru preaderare acordată Turciei a fost publicat în 200912. De la acea dată, instrumentul IPA a fost pus în aplicare în două perioade de programare succesive, iar relațiile dintre UE și Turcia au cunoscut între timp evoluții importante. Prezentul raport ar trebui să contribuie la evaluarea intermediară realizată de Comisie cu privire la IPA II, precum și la strategia UE referitoare la alocările asistenței pentru preaderare destinate Turciei în cadrul IPA II (2014-2020) și în cadrul viitoarei perioade de programare.
14În contextul prezentului audit, Curtea s-a axat pe trei sectoare prioritare definite de Consiliu și valabile atât pentru perioada de programare IPA I (2007-2013), cât și pentru perioada de programare IPA II (2014-2020), reprezentând o alocare totală de 3,8 miliarde de euro13:
- statul de drept, inclusiv drepturile fundamentale, afacerile interne și justiția, cu un total de 1,2 miliarde de euro;
- guvernanța, inclusiv sprijinul pentru societatea civilă, reforma administrației publice și gestiunea finanțelor publice, cu un total de 1,6 miliarde de euro;
- resurse umane, inclusiv educația, ocuparea forței de muncă și incluziunea socială, cu un total de 1 miliard de euro.
În cadrul IPA I, fondurile UE contractate pentru aceste sectoare s-au ridicat la 1,5 miliarde de euro. Din acest total, Curtea a examinat 15 proiecte în valoare cumulată de 112 milioane de euro (7,5 %)14, care au constituit eșantionul selectat în vederea auditului său. Proiectele au fost selectate astfel încât să asigure o acoperire echilibrată a diferitelor domenii de politică și regiuni geografice care au beneficiat de asistență pentru preaderare în domeniul statului de drept, al guvernanței și al resurselor umane. Curtea a analizat implementarea proiectelor, precum și tipurile de parteneri de implementare (parteneri turci sau organizații ale ONU).
16O parte importantă a activității de audit a constat în evaluarea rezultatelor15 obținute de programele și proiectele UE. Curtea a colectat probe prin intermediul analizelor documentare și în urma interviurilor desfășurate cu diferite servicii ale Comisiei și cu reprezentanți ai delegației UE de la Ankara, ai autorităților turce, ai organizațiilor internaționale și ai organizațiilor societății civile16. Auditul a inclus o vizită de două săptămâni în Turcia în martie 2017. Sprijinul acordat în cadrul Instrumentului pentru refugiații din Turcia nu a făcut obiectul acestui audit17.
17Orice trimitere la IPA în prezentul raport trebuie înțeleasă ca acoperind atât IPA I, cât și IPA II, cu excepția cazului în care se precizează altfel. Din cauza întârzierilor generalizate de la nivelul programării și al implementării, Curtea nu a putut evalua proiectele IPA II din sectoarele selectate în vederea auditului, pentru care fondurile alocate în cadrul acestui instrument se ridicau la 2 miliarde de euro.
Observații
Comisia a conceput în mod corespunzător obiectivele instrumentului IPA, dar a întâmpinat anumite dificultăți în sprijinirea reformelor sectoriale, iar condiționalitatea a fost utilizată doar într-o măsură limitată
18În această secțiune, Curtea a analizat dacă instrumentul IPA în Turcia a fost bine conceput de către Comisie, astfel încât să sprijine reformele necesare pentru a se realiza progrese în direcția aderării la UE. În special, Curtea a analizat dacă Comisia:
- și-a aliniat obiectivele strategice pentru Turcia la obiectivele IPA prevăzute de legislație și a abordat nevoile Turciei în sectoarele auditate;
- a aplicat în mod adecvat abordarea sectorială pentru a canaliza finanțarea disponibilă în cadrul IPA II, pe baza unor evaluări sectoriale pertinente, concludente și exhaustive;
- a stabilit și a aplicat condiții pertinente pentru a încuraja reformele necesare în Turcia.
Comisia a stabilit în mod adecvat obiectivele IPA, dar, în practică, anumite nevoi fundamentale din sectorul statului de drept și din sectorul guvernanței nu au fost abordate în mod suficient
19Comisia a stabilit obiective specifice pentru programele din cadrul IPA în documentele sale strategice: acestea prevăd consolidarea capacității Turciei de a îndeplini obligațiile aferente aderării la UE, precum și sprijinirea reformelor politice și a dezvoltării economice, sociale și teritoriale18. Aceste obiective strategice ale IPA au fost detaliate în acordurile de finanțare încheiate de Comisie cu autoritățile turce. Toate obiectivele menționate erau conforme cu temeiul juridic al IPA, care stabilește obiectivele normative ale acestui instrument în ceea ce privește atât alinierea țării candidate la acquis-ul UE, inclusiv la criteriile de la Copenhaga, cât și consolidarea capacității sale administrative19.
20Obiectivele IPA pentru cele trei sectoare prioritare selectate – statul de drept, guvernanța și resursele umane – erau relevante, întrucât se bazau pe nevoi pe care Turcia le identificase în mod clar în planurile sale naționale pentru alinierea la acquis-ul UE, în planurile de dezvoltare multianuale și în peste 40 de strategii naționale elaborate începând din 2007 în vederea consolidării capacității sale administrative.
21Curtea a analizat fondurile IPA I cheltuite în aceste trei sectoare prioritare selectate și a constatat că, în practică, anumite reforme fundamentale în sectoarele statului de drept și guvernanței, necesare pentru aderarea Turciei20, nu fuseseră abordate în mod suficient, în principal din cauza lipsei de voință politică din partea autorităților turce.
Nevoile fundamentale nu au fost abordate în mod suficient în sectorul statului de drept
22Sprijinul acordat de IPA în sectorul statului de drept a fost conceput pentru a încuraja o gamă largă de organisme de stat extrem de importante, cum ar fi ministere, agenții, forțe de poliție și sistemul judiciar, să se alinieze la acquis-ul UE, în principal prin intermediul consilierii și al formării profesionale în domeniile identificate în planurile naționale ale Turciei pentru alinierea la acquis, în planurile sale de dezvoltare multianuală și în strategiile naționale.
23Cu toate acestea, doar 4,4 % din totalul sumelor contractate în cadrul IPA I în domeniul statului de drept au abordat domeniile de politică enumerate în continuare, progresele din cadrul acestora fiind constant semnalate ca nesatisfăcătoare în rapoartele anuale ale Comisiei privind Turcia, începând din 201421:
- independența și imparțialitatea justiției22 (7,6 milioane de euro contractați);
- lupta împotriva corupției și a criminalității organizate23 (9,5 milioane de euro) și;
- libertatea presei24 (2,7 milioane de euro; a se vedea caseta 3).
Caseta 3
Fonduri IPA în sprijinul libertății presei (2007-2016)
Până la sfârșitul anului 2016, doar două proiecte privind libertatea presei fuseseră implementate cu finanțare IPA I contractată în Turcia, pentru o sumă totală de 2,7 milioane de euro. În cadrul IPA II nu au fost deocamdată implementate proiecte privind libertatea presei. În plus, în cadrul IPA II, Turcia a respins indicatorul sintetic utilizat de Comisie pentru a evalua libertatea presei, motivând că acesta nu este „rezonabil”. Este vorba de o unitate de măsură agregată a indicatorilor privind libertatea presei utilizați de organizațiile neguvernamentale Freedom House și „Reporteri fără frontiere” pentru a evalua progresele anuale înregistrate și locul ocupat de o anumită țară în clasamentul libertății presei. În ultimii ani, și mai ales după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, Comisia, la fel ca și Amnesty International, Freedom House și „Reporteri fără frontiere”, a semnalat în mod regulat atacuri grave la libertatea presei în Turcia.
Un indiciu suplimentar care arată că autoritățile turce și Comisia nu au acordat o atenție suficientă acestor domenii de politică este lipsa de indicatori care să măsoare progresul în domeniul prevenirii conflictelor de interese25 și al luptei împotriva corupției la nivel înalt26.
Nevoile fundamentale nu au fost abordate în mod suficient în sectorul guvernanței
25În sectorul guvernanței, Comisia a sprijinit nevoi foarte specifice legate de reforma administrației publice și de câteva componente ale ciclului bugetar, cum ar fi colectarea impozitelor, auditul intern și statisticile, în principal prin consiliere și formare profesională.
26Cu toate acestea, în ciuda importanței auditului extern și a organizațiilor societății civile în procesul de aderare și în pofida rolului acestor două elemente în lupta împotriva corupției și a criminalității organizate, IPA nu a abordat consolidarea auditului extern, iar capacitatea Turciei de a colabora cu societatea civilă a fost tratată în prea mică măsură27. În pofida amplorii nevoilor organizațiilor societății civile turce, de care Comisia era conștientă, cuantumul alocat a rămas la un nivel scăzut din cauza capacității limitate de absorbție din partea autorităților turce (a se vedea caseta 4).
Caseta 4
Fonduri IPA în sprijinul societății civile turce (2007-2016)
Nu a existat o strategie națională care să abordeze nevoile societății civile în Turcia, unde libertatea de întrunire și libertatea de exprimare ale organizațiilor societății civile au fost îngrădite considerabil; în plus, capacitatea acestor organizații a fost subminată de restricții birocratice disproporționate impuse asupra libertății de întrunire și de exprimare, precum și asupra posibilităților de finanțare28. Unele organizații ale societății civile au declarat că nu mai erau în măsură să aibă o influență asupra procesului decizional, susținând că funcționarii turci se temeau să colaboreze cu ele și că fondurile naționale erau orientate către organizații care susțineau guvernul.
Între 2015 și 2016, numărul de membri ai asociațiilor turce de promovare a drepturilor, inclusiv a drepturilor fundamentale, a scăzut de la 200 096 la 50 598 (o scădere de 75 %)29. În acest context, IPA I a finanțat proiecte în valoare totală de 36 de milioane de euro vizând organizațiile societății civile (5,5 % din totalul sumelor contractate în cadrul IPA I în sectorul guvernanței). Numai câteva dintre aceste proiecte erau legate de lupta împotriva corupției și de protecția victimelor criminalității organizate.
În pofida câtorva deficiențe, evaluările realizate de Comisie în cadrul abordării sectoriale au furnizat informații relevante pentru identificarea domeniilor în care putea fi pusă în aplicare această abordare
27Deși temeiul juridic al IPA II nu definește în mod explicit abordarea sectorială (a se vedea punctul 9) și această abordare nu este obligatorie din punct de vedere juridic pentru beneficiar30, Comisia a inclus-o totuși în strategia sa de extindere31. Gradul de pregătire al țării în vederea adoptării unei abordări sectoriale este determinat prin evaluări sectoriale realizate de Comisie în parteneriat cu autoritățile turce. În opinia Comisiei, abordarea sectorială este un „proces continuu care trebuie derulat pe tot parcursul ciclului de programare”32. Această evaluare se bazează pe cinci criterii principale:
- strategii sectoriale naționale bine definite;
- cadrul instituțional, leadership-ul și capacitatea instituțională de a pune în aplicare a strategiei sectoriale;
- coordonarea donatorilor, inclusiv la nivel sectorial33;
- punerea în aplicare a politicilor pe baza analizelor bugetare sectoriale și pe baza alocării unor sume realiste; și
- existența unor cadre de evaluare care să permită monitorizarea performanței.
În ceea ce privește sectoarele auditate, evaluările realizate i-au permis Comisiei să concluzioneze în 2016 că numai sectorul resurselor umane și, în domeniul statului de drept, numai subsectoarele justiției și afacerilor interne erau pregătite să absoarbă fondurile IPA II prin intermediul abordării sectoriale34. Deși evaluările sectoriale au permis obținerea unei analize pertinente și coerente pentru fiecare sector pe baza a cinci criterii principale, Curtea a constatat totuși, în urma examinării desfășurate, o serie de deficiențe:
- în sectorul statului de drept, evaluarea Comisiei cu privire la afacerile interne nu a fost concludentă în ceea ce privește gradul efectiv de pregătire al Turciei pentru abordarea sectorială;
- evaluările sectoriale realizate de Comisie nu acopereau în mod corespunzător impactul anumitor deficiențe semnificative din administrația publică a Turciei (a se vedea caseta 5) asupra a trei dintre cele cinci criterii principale de evaluare (a se vedea punctul 27).
Caseta 5
Deficiențe la nivelul administrației publice din Turcia (2014-2017) care nu au fost acoperite în mod suficient în evaluările sectoriale realizate de Comisie
Criteriul de evaluare nr. 3: coordonarea donatorilor
Evaluările Comisiei nu au acoperit dificultățile întâmpinate de Ministerul Afacerilor Europene, care este responsabil de coordonarea donatorilor în contextul asistenței pentru preaderare. Rolul acestui minister include în mod evident furnizarea de sprijin pentru alinierea Turciei la normele UE în materie de achiziții publice35, dar și asigurarea cofinanțării pentru fazele pregătitoare ale proiectelor de infrastructură finanțate de Banca Europeană de Investiții (BEI)36. În pofida relevanței și a importanței IPA, Subsecretariatul Trezoreriei, care se ocupă de coordonarea generală între donatorii pentru Turcia, nu a implicat Ministerul Afacerilor Europene în reuniunile sale cu BEI.
În plus, la momentul vizitei de audit a Curții, Ministerul Afacerilor Europene din Turcia nu avea acces la baza centrală de date privind donatorii, ceea ce l-a împiedicat să preia în mod efectiv sarcina de coordonare a donatorilor la nivel de sector.
Criteriul de evaluare nr. 4: analiza bugetară sectorială
Punerea în aplicare a politicilor publice în Turcia se bazează pe planurile de cheltuieli pe termen mediu elaborate de Ministerul de Finanțe (pentru cheltuielile operaționale) și de Ministerul Dezvoltării (pentru cheltuielile de investiții). Evaluările Comisiei nu au inclus însă faptul că niciunul dintre aceste ministere nu își elaborase planurile de cheltuieli într-un mod suficient de detaliat, astfel încât să se poată evalua dacă tipul și cuantumul cheltuielilor respective permiteau punerea în aplicare a obiectivelor politicilor sectoriale37. Ca urmare, Comisia și celelalte părți interesate nu au putut avea o imagine clară a alocărilor bugetare naționale dintr-o perspectivă sectorială. Mai mult, deși Turcia a precizat costurile corespunzătoare nevoilor în materie de capacitate administrativă în cursul IPA I38, nu a mai făcut acest lucru de la demararea IPA II în 2014. Având în vedere faptul că nu au fost precizate costurile aferente nevoilor și în absența unor planuri clare de cheltuieli la nivel de sector, este dificil să se asigure faptul că sectoarele IPA beneficiază de proporția adecvată de fonduri din finanțarea limitată disponibilă.
Criteriul de evaluare nr. 5: cadrul de evaluare a performanței
Coordonatorul IPA de la nivel național joacă un rol central în buna gestiune financiară a acestui instrument. Or, evaluările Comisiei nu au reflectat deficiențele grave de la nivelul acestei entități în legătură cu monitorizarea performanței. În 2015, potrivit observațiilor de la acel moment ale auditorilor Comisiei, coordonatorul de la nivel național nu dispunea nici de mecanisme și nici de proceduri cu ajutorul cărora să poată utiliza rezultatele monitorizării, considerând că acest proces este o simplă formalitate. Mai mult, Curtea a remarcat faptul că monitorizarea proiectelor IPA se baza în totalitate pe vizitele de monitorizare desfășurate de către Delegația UE și pe cadrul Comisiei de „monitorizare axată pe rezultate” (ROM). În timp ce vizitele de monitorizare efectuate de către Autoritatea de audit pentru IPA din Turcia și de biroul ordonatorului de credite de la nivel național se concentrau asupra legalității și a regularității cheltuielilor, cadrul ROM, care există doar datorită finanțării și a expertizei din partea UE, poate monitoriza în fiecare an doar o fracțiune din proiectele IPA. În plus, coordonatorul IPA de la nivel național nu dispune deocamdată de capacitatea de a completa cadrul ROM în vederea evaluării performanței proiectelor.
În plus, Curtea a constatat că evaluările sectoriale ale Comisiei nu puteau lua deocamdată în calcul impactul produs asupra capacității administrative naționale de valul de concedieri și suspendări care a urmat tentativei de lovitură de stat din iulie 2016 (a se vedea caseta 2).
Comisia a utilizat doar în mod limitat condiționalitatea IPA pentru a sprijini procesul de reformă în sectoarele prioritare
30Pe lângă finanțare, dialog politic și dialog în materie de politici specifice, un alt mijloc aflat la dispoziția Comisiei pentru a sprijini reformele în sectoare prioritare în Turcia este reprezentat de așa-numita „condiționalitate”. Aceasta constă în stabilirea și utilizarea anumitor condiții anterior contractării sau plății sumelor alocate sub formă de asistență. În cazul IPA, strategiile de extindere succesive ale Comisiei au făcut referire în mod repetat la o „condiționalitate strictă”, dar fără a defini termenul în mod exact39. În cadrul IPA, condiționalitatea poate fi utilizată atât la nivel politic, în special prin indicatorii de deschidere și de închidere a negocierilor de aderare, cât și la nivel de proiect.
31Curtea a examinat cadrul legal al IPA pentru a identifica diferitele tipuri de condiționalitate disponibile. A fost examinată măsura în care Comisia a utilizat efectiv aceste instrumente în Turcia pentru a susține procesul de reformă în sectoarele prioritare ale statului de drept, guvernanței și resurselor umane.
32La nivel politic, legiuitorul UE, în calitate de autoritate bugetară, deține competența de a reduce asistența viitoare. În plus, în cadrul IPA I, Consiliul avea posibilitatea de a suspenda asistența IPA în cazul în care principiile democrației și statului de drept nu erau respectate, fără a suspenda însă și negocierile de aderare40. Parlamentul European a solicitat recent o suspendare a tuturor fondurilor de preaderare în cazul în care se suspendă negocierile de aderare41. Curtea a constatat însă că, în cadrul IPA II, legiuitorul UE nu a prevăzut în mod explicit o astfel de posibilitate42.
33În temeiul regulamentelor IPA, Comisia poate utiliza două tipuri majore de condiționalitate pentru a încuraja reformele:
- la sfârșitul anului 2017 și la sfârșitul anului 2020 (pentru IPA II), Comisia poate decide să nu aloce recompensa pentru performanțele țării beneficiare care este prevăzută în cazul în care se înregistrează progrese în direcția alinierii la UE, în cazul în care se asigură o implementare eficientă a IPA și în cazul în care se obțin rezultate bune43; și
- Comisia poate „recentraliza” gestionarea proiectelor IPA, preluând efectiv această sarcină de la autoritățile naționale.
La momentul auditului, Comisia nu luase încă măsuri în legătură cu recompensa pentru performanță, în pofida progreselor nesatisfăcătoare persistente subliniate în rapoartele sale referitoare la Turcia (a se vedea punctul 23). Ulterior însă, Comisia a decis să preia gestionarea a 18 milioane de euro pentru proiectele legate de organizațiile societății civile, sumă care, conform planificării inițiale, urma să fie gestionată de autoritățile turce44.
34La nivelul proiectelor, Comisia poate stabili condiții legate de acestea înainte de contractare sau înainte de efectuarea plății și, dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, ea poate lua măsuri corective, cum ar fi anularea proiectului sau reducerea sferei și a finanțării acestuia. De altfel, Comisia a stabilit astfel de condiții în cazul a patru dintre cele 15 proiecte auditate. Toate aceste patru proiecte s-au desfășurat în sectorul statului de drept. Comisia nu a stabilit condiții45 pentru un proiect din acest sector46 și nici pentru cele cinci proiecte din sectorul guvernanței sau pentru cele cinci proiecte din domeniul resurselor umane. Curtea a identificat trei proiecte pentru care decizia Comisiei nu a fixat condiții prealabile contractării, lucru care a afectat în mod negativ rezultatele acestora (a se vedea caseta 6).
Caseta 6
Proiecte în cazul cărora lipsa unor condiții stabilite în prealabil a afectat negativ rezultatele
Îmbunătățirea eficienței sistemului de justiție penală din Turcia (proiectul nr. 4)
Acest proiect, conceput în 2009 pentru a îmbunătăți eficiența sistemului de justiție penală din Turcia, urmărea să formeze judecătorii, procurorii, grefierii, avocații pledanți și funcționarii din cadrul Ministerului Justiției. Proiectul s-a desfășurat în perioada cuprinsă între martie 2012 și decembrie 2014 și a inclus, în special, elaborarea unei programe de formare, precum și formarea a peste 300 de persoane în domeniul dreptului penal și al cooperării judiciare internaționale. Totodată, proiectul a vizat constituirea unei rezerve extinse de formatori pentru Academia de Justiție. Condițiile aferente proiectului nu au prevăzut o perioadă minimă pe durata căreia beneficiarii cursurilor de formare să fie obligați să rămână în funcție pentru a aplica ceea ce au învățat sau pentru a-și forma colegii. Acest lucru este regretabil, deoarece rata ridicată de rotație a personalului din cadrul sistemului judiciar din Turcia constituie o problemă structurală care a fost exacerbată de măsurile adoptate după tentativa de lovitură de stat47.
În plus, Comisia și autoritățile turce nu au fost în măsură să pună la dispoziția Curții informații cu privire la rămânerea în activitate a acestor specialiști din domeniul juridic care au fost formați. Prin urmare, nu se știe dacă beneficiarii cursurilor de formare sunt încă în activitate și dacă sunt în măsură să își formeze colegii.
Consolidarea societății civile din Turcia și a dialogului acesteia cu sectorul public (proiectul nr. 8)
Proiectul își propunea să stimuleze implicarea activă a organizațiilor societății civile în promovarea pluralismului și a valorilor integrării europene, precum și cooperarea societății civile cu sectorul public din Turcia. Era prevăzută, printre altele, adoptarea unui cod de conduită care să fie utilizat de către administrația publică în dialogul său cu societatea civilă. Acest proiect, desfășurat împreună cu Ministerul Afacerilor Europene, a făcut obiectul a patru modificări contractuale și a fost prelungit cu 18 luni. În cele din urmă, el a contribuit într-o mică măsură la cooperarea dintre organizațiile societății civile și sectorul public, deoarece Comisia nu a solicitat autorităților turce să adopte o strategie națională pentru organizațiile societății civile și un cod de conduită referitor la relația cu acestea și nici nu a cerut să fie eliminate unele dintre restricțiile birocratice cu care se confruntă aceste organizații. Deoarece aceste restricții sunt de competența cabinetului prim-ministrului (de exemplu, în ceea ce privește consultarea organizațiilor societății civile în contextul bunei guvernanțe sau controlul fundațiilor) și a Ministerului de Interne (de exemplu, în ceea ce privește legislația privind lupta împotriva terorismului, controlul asociațiilor sau aplicarea legii), condițiile aferente proiectului ar fi trebuit să includă și aceste ministere. În plus, având în vedere contextul dificil în care își desfășoară activitatea organizațiile societății civile (a se vedea caseta 4), finanțarea lor prin intermediul IPA va continua probabil să depindă foarte mult de donatori.
Promovarea muncii declarate (proiectul nr. 13)
În contextul luptei împotriva economiei informale de mare amploare care există în Turcia, obiectivul proiectului era de a promova munca declarată prin consolidarea capacității de orientare și de inspecție a Instituției de Securitate Socială într-un context în care salariile sunt adesea plătite în numerar. Întrucât Instituția de Securitate Socială își limitează controalele la cazurile declanșate de reclamații în loc să procedeze pe baza unei evaluări a riscurilor, acest lucru îi reduce capacitatea de a combate în mod eficient munca nedeclarată48. În ciuda acestui fapt, trecerea de la un model de inspecție bazat pe plângeri la un model bazat pe o analiză a riscurilor nu a fost o condiție stabilită în cadrul proiectului.
În pofida unor întârzieri în implementare, proiectele IPA au obținut realizările preconizate, dar sustenabilitatea lor este în pericol din cauza lipsei de voință politică
35Începând din 2007, IPA este singurul instrument de finanțare al UE instituit pentru a asista Turcia în procesul de aliniere la acquis-ul UE și pentru a contribui la consolidarea capacității administrative a acestei țări. Curtea a evaluat eficacitatea implementării IPA în sectoarele prioritare ale statului de drept, guvernanței și resurselor umane și a analizat dacă Comisia și autoritățile turce:
- au obținut realizările preconizate în cadrul proiectelor și au monitorizat rezultatele;
- au obținut aceste realizări fără întârzieri sau au atenuat întârzierile; și
- au produs rezultate durabile.
Curtea a evaluat 15 proiecte desfășurate în cadrul IPA I. Toate aceste proiecte au făcut obiectul gestiunii indirecte și beneficiarii lor finali erau organizații publice din Turcia49. Din acest eșantion, 14 proiecte se aflau deja într-un stadiu de implementare care a permis evaluarea rezultatelor obținute50.
IPA a condus în general la obținerea realizărilor preconizate, dar acestea au fost adesea întârziate
37Activitatea Curții s-a bazat pe analiza indicatorilor de monitorizare, a rapoartelor contractanților, a rapoartelor întocmite în urma vizitelor de monitorizare de către Delegația UE la Ankara și de autoritățile turce, a proceselor-verbale ale comitetelor de coordonare sau ale altor organisme echivalente de gestionare a proiectelor și a rapoartelor ROM51, precum și pe vizitele la fața locului52 și pe interviurile desfășurate cu Comisia și cu beneficiarii proiectelor53.
38Per ansamblu, Curtea a constatat că, în cazul a 13 dintre aceste 14 proiecte desfășurate în cadrul IPA I, Comisia și autoritățile turce au obținut realizările prevăzute prin contract pentru proiectele respective. Prin urmare, aceste proiecte au contribuit la consolidarea capacității administrative a țării în sectoarele relevante. Opt dintre cele 14 proiecte în curs de desfășurare au fost însă afectate de întârzieri (a se vedea anexa IV).
39Comisia și autoritățile turce monitorizaseră realizările proiectelor, însă analiza Curții cu privire la documentele de monitorizare disponibile a identificat următoarele neajunsuri în ceea ce privește monitorizarea performanței:
- cadrul ROM, așa cum a fost aplicat pentru Turcia, nu includea nici contractele de furnizare de bunuri și nici contractele din sectorul resurselor umane54;
- în cazul a șase dintre cele 15 proiecte IPA I auditate, indicatorii de rezultat erau uneori vagi și lipsiți de fiabilitate. În plus, acești indicatori nu erau însoțiți întotdeauna de valori de referință, ceea ce înseamnă că rezultatele nu au putut fi măsurate în raport cu situația inițială55. În caseta 7 este prezentat un astfel de exemplu de proiect.
Caseta 7
Promovarea incluziunii sociale în zone cu o populație romă numeroasă (proiectul nr. 15): un exemplu de monitorizare deficitară a performanței
În 2016 și în 2017, Ministerul Familiei și Politicilor Sociale din Turcia a desfășurat la nivel național un proiect în valoare de 8,4 milioane de euro, care urmărea acordarea de asistență tehnică, crearea unor unități de coordonare socială, precum și furnizarea de echipamente IT și de birotică, de instrumente muzicale, de echipamente sportive, de articole de papetărie, de jucării pentru copii și de containere (a se vedea fotografia 1).
Participarea romilor urma să fie raportată prin intermediul a 21 de indicatori. Cu toate acestea, dată fiind absența unor statistici fiabile privind cetățenii turci de origine romă, niciunul dintre indicatori nu era specific acestui segment de populație. Unii indicatori, cum ar fi „reducerea cu 30 % a absenteismului școlar în școlile primare pilot” sau „creșterea cu 10 % a ratei de prezență în învățământul preșcolar în districtele vizate”, erau într-adevăr relevanți, în timp ce alți indicatori rămâneau vagi, de exemplu: „dezvoltarea unui model de coordonare a serviciilor sociale”, „elaborarea și utilizarea activă a unui ghid modular privind incluziunea socială” sau „dezvoltarea cunoștințelor unui număr de 1 200 de angajați ai ONG-urilor din provinciile vizate cu privire la oferirea unor servicii mai bune pentru grupul-țintă, prin cursuri de formare și seminare”. În plus, la începutul proiectului, fuseseră planificate valori de referință doar pentru patru indicatori de performanță, însă niciuna dintre aceste valori nu era disponibilă.
Fotografia 1
Școala Cevatpașa din Bayrampașa, Istanbul, și-a dezvoltat oferta educațională pentru copiii romi utilizând un container amplasat pe locul de joacă din curtea școlii (proiectul nr. 15)

Sursa: Curtea de Conturi Europeană.
Proiectele IPA în domeniul resurselor umane
40În vederea alinierii Turciei la capitolul 19 – Politică socială și ocuparea forței de muncă, IPA a sprijinit proiecte legate de educație, de ocuparea forței de muncă și de incluziunea socială. Acestea au avut drept scop consolidarea capacităților, cum este cazul Instituției de Securitate Socială în lupta sa împotriva muncii nedeclarate (a se vedea proiectul nr. 13 descris în caseta 6), sau urmăreau să răspundă nevoilor anumitor grupuri-țintă din cadrul populației turce (a se vedea proiectele nr. 11, 12, 14 și 15). În cazul acestor proiecte din urmă, grupurilor-țintă li s-a oferit posibilitatea de a utiliza materiale educaționale (cum ar fi o programă sau echipamente informatice) și de a beneficia de consiliere și formare. Grupurile-țintă erau reprezentate de:
- femei dependente de munca nedeclarată în Trabzon, regiune producătoare de alune (proiectul nr. 11);
- tineri întreprinzători și mici întreprinderi din regiunea capitalei Ankara (proiectele nr. 12 și 14); și
- copiii romi din întreaga țară (proiectul nr. 15 descris în caseta 7).
Cele cinci proiecte auditate au fost livrate în integralitate, deși trei dintre ele suferiseră întârzieri de peste două luni (proiectele nr. 11, 13 și 1556). Chiar dacă aceste întârzieri nu au avut niciun impact asupra rezultatelor proiectelor, ele sunt simptome care indică slaba capacitate administrativă a Ministerului Muncii și Securității Sociale de a implementa proiectele IPA la timp (a se vedea punctul 46).
Proiectele IPA în domeniul bunei guvernanțe
42În acest sector, IPA a finanțat un număr limitat de proiecte personalizate, în cadrul cărora autoritățile turce doreau să utilizeze fonduri IPA în vederea alinierii la acquis57 și a consolidării capacității administrative. Proiectele auditate vizau fie consolidarea cooperării dintre sectorul public și societatea civilă (a se vedea proiectul nr. 8 descris în caseta 6), fie consolidarea capacităților în cadrul unor instituții publice, cum ar fi:
- ordonatorul de credite la nivel național, pentru asigurarea supravegherii gestionării IPA în Turcia (proiectul nr. 6);
- Administrația Veniturilor, pentru combaterea evaziunii fiscale prin salarii nedeclarate (proiectul nr. 7, care nu era încă implementat la momentul auditului);
- Ministerul de Interne, pentru a consolida planificarea locală (proiectul nr. 9); și
- administrația vamală turcă (proiectul nr. 10 descris în caseta 8).
Proiectele nr. 6, 9 și 10 implementate în sectorul guvernanței au fost livrate la timp. Ele au contribuit la buna guvernanță în domeniul finanțelor publice și la reforma administrației turce. Cu toate acestea, în cazul proiectului nr. 8 (a se vedea caseta 6), impactul întârzierii a fost atenuat numai prin autorizarea de către Comisie a unei modificări la nivelul conceptului de proiect și a unei prelungiri de 18 luni, ceea ce poate fi considerat un simptom al slabei capacități administrative a Ministerului Afacerilor Europene din Turcia de a implementa în timp util proiectele IPA (a se vedea punctul 46).
Caseta 8
„Modernizarea administrației vamale turce” (proiectul nr. 10)
Cel mai recent dintr-o serie de șapte proiecte UE desfășurate în domeniul vamal în Turcia, acest proiect în valoare de 7 milioane de euro a început efectiv în 2015 și ar trebui să fie finalizat în totalitate până în februarie 2018. Scopul său este de a crește capacitatea administrativă, tehnică și de supraveghere a administrației vamale turce în conformitate cu capitolul 29 (Uniunea vamală). În acest scop, proiectul a inclus pregătirea pentru armonizarea legislației vamale turce, consolidarea capacităților în ceea ce privește asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală la frontiere, îmbunătățirea standardelor de calitate în laboratoarele vamale, o restructurare organizatorică a administrației și furnizarea de sisteme mobile de inspecție la frontierele internaționale ale Turciei (a se vedea fotografia 2).
La data auditului, o componentă a proiectului era în curs (și nu prezenta întârzieri), iar celelalte cinci componente fuseseră livrate la timp și măsurate cu ajutorul unor indicatori relevanți de realizare. De exemplu, în ceea ce privește „reformarea legislației secundare legate de recuperarea, rambursarea sau remiterea taxei vamale” și „analiza nevoilor privind asigurarea de către autoritățile vamale a respectării drepturilor de proprietate intelectuală”, autoritățile au raportat că analizele lacunelor din legislația turcă au fost finalizate și aprobate.
Fotografia 2
Un vehicul de control mobil finanțat prin IPA, utilizat în aeroportul internațional Esenboğa din Ankara pentru inspectarea bagajelor care sosesc din cala avionului (proiectul nr. 10)

Sursa: Curtea de Conturi Europeană.
Proiectele IPA în domeniul statului de drept
44În vederea alinierii Turciei la acquis58 și în scopul consolidării capacității administrative în anumite domenii ale statului de drept, cinci proiecte auditate vizau consolidarea capacităților în ceea ce privește:
- justiția: înființarea unei rețele de purtători de cuvânt ai sistemului judiciar (proiectul nr. 2 descris în caseta 9) și furnizarea de expertiză și de formare pentru specialiștii din domeniul justiției penale (proiectul nr. 4);
- afacerile interne: deminarea și creșterea capacității de supraveghere a frontierelor la frontierele estice ale Turciei (proiectul nr. 1), crearea unei rețele de comitete de control civil (proiectul nr. 3) și furnizarea de echipamente IT și de expertiză și formare în domeniul combaterii spălării banilor și a finanțării terorismului (proiectul nr. 5).
Caseta 9
„Îmbunătățirea relațiilor dintre mass-media și sistemul judiciar” (proiectul nr. 2)
Acest proiect, implementat de Ministerul Justiției din 2013 până în 2015, își propunea două realizări principale, și anume crearea unei „structuri solide și funcționale de purtători de cuvânt în sistemul judiciar” pentru instanțele din Turcia, precum și construirea unei „relații optime și funcționale între sistemul judiciar și mass-media independentă”. Conform rapoartelor ROM ale Comisiei, realizările au fost obținute, lucru care a permis calificarea performanței generale a proiectului ca „bună” (nota B), inclusiv în ceea ce privește sustenabilitatea. Proiectul a creat într-adevăr o rețea de centre media în sistemul judiciar, care includeau purtători de cuvânt formați, mai întâi în cinci provincii-pilot și, după finalizarea proiectului, pe întreg teritoriul țării.
Cu toate acestea, dat fiind faptul că rapoartele ROM nu au luat în considerare o condiție esențială, și anume cea legată de independența mass-mediei, și nu au ținut seama, la acordarea notei, de rotația structurală a personalului în cadrul Ministerului Justiției și de dependența de donatori, Curtea consideră că este puțin probabil ca acest proiect să fie sustenabil.
În timp ce patru dintre cele cinci proiecte auditate au fost livrate, proiectul nr. 1 nu a fost finalizat conform planificării și nu a obținut rezultatele scontate (a se vedea caseta 10). Mai mult, patru proiecte din domeniul statului de drept suferiseră întârzieri de peste două luni (proiectele nr. 1, 2, 3 și 5)59. Într-un caz, această întârziere a avut un impact grav asupra rezultatelor proiectului (proiectul nr. 1) și indica faptul că autoritățile turce nu erau suficient de pregătite pentru implementarea acestuia. Într-un alt caz (proiectul nr. 5), impactul întârzierii a putut fi atenuat printr-o prelungire cu cinci luni autorizată de Comisie. Per ansamblu, aceste întârzieri erau simptomatice pentru slaba capacitate administrativă a Ministerului de Interne și a Ministerului Justiției de a implementa la timp proiectele IPA (a se vedea punctul 46).
Caseta 10
Proiectul de deminare la frontierele estice ale Turciei (proiectul nr. 1)
În decembrie 2014 a avut loc prima fază a acestui proiect implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) la frontierele Turciei cu Armenia și Iran. Această fază a presupus o operațiune umanitară majoră de deminare, care a suferit întârzieri considerabile. Astfel, până în martie 2017, fusese deminată mai puțin de 15 % din suprafața planificată, iar a doua fază a proiectului prevăzută la frontierele cu Iranul și Irakul, care fusese întârziată cu 21 de luni, nu a putut demara. În pofida unei prelungiri cu 7 luni și jumătate a primei faze, proiectul nu va putea fi încheiat în termenele finale de contractare și de plată prevăzute de programul IPA, și anume până la sfârșitul anului 2017 și, respectiv, până la sfârșitul lui 2018. Până în septembrie 2017, fusese deja plătită o sumă de peste 43 de milioane de euro.
Eșecurile proiectului se explicau, în principal, prin lipsa, la nivelul Ministerului Apărării, a capacității administrative de a furniza în timp util evidențe fiabile și complete privind minele, precum și prin gradul ridicat de rotație a personalului din cadrul proiectului. În plus, întârzieri suplimentare au fost cauzate și de faptul că TURMAC, autoritatea responsabilă de activitățile de deminare, a fost înființată cu întârziere de către minister.
Programarea IPA a suferit întârzieri importante
46În afară de întârzierile intervenite în implementarea proiectelor IPA I, au existat întârzieri și în programarea instrumentului. Acestea erau considerabile și au avut efecte negative deoarece au determinat reducerea fondurilor rămase și a timpului pe care ministerele turce îl aveau la dispoziție pentru implementarea bugetului și a proiectelor IPA II ulterioare.
47De exemplu, în 2017, în baza acordului de finanțare pentru IPA din 2014, autoritățile turce trebuiau încă să contracteze peste 93 % din suma disponibilă (a se vedea tabelul 1), ceea ce indică restanțe considerabile în punerea în aplicare. Aceste restanțe acumulate erau deja vizibile pe baza cuantumului dezangajărilor care priveau cele două acorduri de finanțare precedente, cuantum de peste 110 milioane de euro60.
Acord de finanțare | Finanțarea din partea UE (euro) |
Suma dezangajată (euro) |
Procentaj dezangajat | Procentaj care trebuie contractat |
---|---|---|---|---|
2012 | 225 749 161 | 56 437 290 | 25 % | Termen expirat |
2013 | 236 750 014 | 53 979 003 | 23 % | Termen expirat |
2014 | 366 040 000 | Nu a fost încă stabilită | Nu se aplică | 93 % |
2015 | 255 100 000 | Nu a fost încă stabilită | Nu se aplică | 92 % |
2016 | 477 890 000 | Nu a fost încă stabilită | Nu se aplică | 100 % |
Sursa: Comisia Europeană, septembrie 2017.
48Motivele acestor restanțe sunt persistente și, prin urmare, sunt bine cunoscute de către Comisie și de către autoritățile turce61. În 2017, principalele trei motive ale acestei stări de fapt au fost următoarele:
- potrivit CFCU și Delegației UE, unul dintre motive era capacitatea administrativă slabă din cadrul anumitor ministere în ceea ce privește elaborarea propunerilor de proiect, în special în ceea ce privește licitațiile deschise, ceea ce a provocat întârzieri majore;
- dificultățile întâmpinate de Turcia în asigurarea unei tranziții fără probleme de la IPA I la IPA II, în special în ceea ce privește trecerea la o abordare sectorială și gestionarea unor responsabilități mai importante în cazul structurilor operaționale ale instituțiilor coordonatoare prezentate în anexa VI: ca rezultat, Turcia a trebuit să gestioneze proiecte care au devenit din ce în ce mai numeroase și mai complexe;
- rata excesivă de rotație a personalului în cadrul CFCU. După cum se arată în figura 2, începând cu anul 2002, rata anuală de rotație a personalului CFCU s-a situat adesea la peste 20 %.
Figura 2
Efectivul de personal al CFCU și rata anuală de rotație a personalului de la înființarea acestui organism
Sursa: Analiza Curții, pe baza datelor CFCU (martie 2017).
Problemele persistente de personal ale CFCU reprezintă un obstacol major în implementarea viitoare a IPA: rata de rotație a personalului este ridicată, iar recrutările frecvente presupun investirea unui timp de lucru important în formarea și îndrumarea profesională a nou-veniților.
50Coordonatorul IPA de la nivel național coordonează și monitorizează toate programele IPA pentru a facilita implementarea, iar ordonatorul de credite național acreditează, monitorizează și controlează activitatea CFCU, precum și structurile de execuție ale instrumentului IPA în Turcia62. Deși erau în mod evident în măsură să acționeze, nici coordonatorul și nici ordonatorul de credite de la nivel național nu au reacționat în timp util la problema întârzierilor generalizate care au afectat procesul de programare al IPA. Prin urmare, problemele de personal au persistat. Aceste dificultăți legate de rata de rotație excesiv de ridicată a personalului CFCU vor contribui și în continuare la întârzieri în procesul de ofertare și de contractare în cadrul proiectelor.
51Trezoreria a început abia în cea de a doua jumătate a anului 2016 să analizeze în mod detaliat volumul de muncă, precum și strategiile de recrutare și de menținere a personalului fiecăreia dintre structurile de execuție ale IPA, în vederea reducerii restanțelor acumulate63. Prin urmare, este prea devreme să se procedeze la o evaluare a rezultatelor acestor măsuri.
Sustenabilitatea proiectelor este pusă în pericol din cauza lipsei de voință politică
52Pentru ca IPA să își poată îndeplini obiectivele de consolidare a capacității administrative a Turciei și de aliniere a acestei țări la acquis, este necesar să se asigure menținerea în timp a contribuțiilor pozitive ale proiectelor IPA, astfel cum sunt descrise la punctele 40-44 (consolidarea capacităților sau diseminarea de bune practici ale UE, de exemplu). Acesta este cazul, de exemplu, atunci când sunt instituite și menținute reforme legislative sau administrative, atunci când codurile de conduită, ghidurile și manualele elaborate continuă să fie utilizate și atunci când personalul format rămâne în serviciu activ în domeniul pentru care a fost instruit.
53Curtea a evaluat sustenabilitatea eșantionului său de 15 proiecte prin intermediul unei analize aprofundate a documentației aferente proiectelor, prin vizite la fața locului și prin interviuri cu părțile interesate de la nivelul proiectelor. Dintre cele 14 proiecte din eșantion care fuseseră puse în aplicare, Curtea a constatat că, în șase cazuri, Comisia și autoritățile turce reușiseră să transforme realizările proiectelor în rezultate care aveau potențialul de a se menține în timp: este vorba de un proiect din domeniul statului de drept, de trei proiecte din domeniul guvernanței și de două proiecte din domeniul resurselor umane64.
54În caseta 11 este prezentat un exemplu de proiect auditat din domeniul guvernanței și se explică de ce este probabil ca acesta să fie sustenabil.
Caseta 11
Proiectul nr. 9, intitulat „Capacitatea în materie de planificare locală a investițiilor”, are potențialul de a fi sustenabil
În 2015 și 2016, acest proiect-pilot în valoare de 2 milioane de euro a îmbunătățit capacitatea administrației publice provinciale din Turcia de a planifica și de a coordona investițiile, consolidând capacitățile de analiză și de promovare a propunerilor de investiții locale. Proiectul a permis elaborarea unui ghid privind planificarea la nivel local a investițiilor și a asigurat formarea a 231 de experți în materie de planificare la nivelul provinciilor.
Probabilitatea ca proiectul să fie sustenabil este ridicată: la momentul vizitei de audit (martie 2017), ghidul privind planificarea la nivel local a investițiilor era utilizat în continuare și majoritatea experților formați erau în serviciu activ. Conform unui studiu realizat de un consultant independent, marea majoritate a respondenților (85,5 %) considerau că experiența lor ar putea fi replicată la nivel național. Un factor esențial pentru sustenabilitatea proiectului a fost reprezentat de voința politică puternică de care acesta a beneficiat, fiind încurajat în mod explicit de către ministrul de interne.
Cu toate acestea, în ceea ce privește opt din restul de 13 proiecte implementate, Curtea a constatat că realizările obținute în cadrul proiectelor erau în pericol sau era puțin probabil ca ele să se mențină în timp65. Motivele de la baza acestei situații sunt rezumate în tabelul 2.
Proiectul nr. | Lipsa de voință politică | Rata ridicată de rotație a personalului | Capacitatea administrativă slabă | Condiționalitate absentă sau insuficientă |
---|---|---|---|---|
1 | ✗ | ✗ | ✗ | − |
2 | ✗ | ✗ | − | − |
3 | ✗ | ✗ | ✗ | − |
4 | ✗ | ✗ | − | ✗ |
8 | ✗ | − | ✗ | ✗ |
11 | − | − | ✗ | − |
13 | ✗ | − | − | ✗ |
15 | ✗ | ✗ | − | − |
Sursa: Curtea de Conturi Europeană, septembrie 2017.
56Curtea a constatat că principalul motiv care punea în pericol sustenabilitatea acestor opt proiecte IPA I consta în lipsa de voință politică. Această problemă s-a înrăutățit în contextul regreselor observate în Turcia (de exemplu, concedierile și suspendările pe scară largă ale funcționarilor publici sau restricțiile impuse asupra societății civile). Un exemplu de un astfel de proiect este descris în caseta 12 și în fotografia 3.
Caseta 12
„Îmbunătățirea controlului civil” (proiectul nr. 3)
Obiectivul acestui proiect din domeniul statului de drept era de a pregăti o serie de modificări legislative și de schimbări organizaționale (comisii locale de securitate) și de a furniza materiale de formare adaptate (a se vedea fotografia 3). Acest proiect în valoare de 3,5 milioane de euro a fost implementat de PNUD pentru Ministerul de Interne. Ministerul a avut nevoie de o prelungire de opt luni pentru finalizarea proiectului, în principal din cauza deficiențelor legate de capacitatea administrativă, cum ar fi lipsa de înțelegere clară a conceptului de control civil, participarea redusă a jandarmeriei, rata de rotație a personalului-cheie și schimbările administrative. Este puțin probabil ca proiectul să se dovedească sustenabil, și aceasta din două motive principale.
Comisiile locale de securitate sunt esențiale pentru acest proiect și ar implica societatea civilă în vederea îmbunătățirii controlului civil asupra forțelor de securitate internă (poliția, paza de coastă și jandarmeria). Cu toate acestea, recenta utilizare temporară a puterilor discreționare de către forțele de securitate internă fără un control civil adecvat66 a slăbit în realitate controlul civil asupra acestor forțe.
Deși obiectivul urmărit fusese abordat de două proiecte IPA succesive (un proiect din 2008-2010 și proiectul de față, din 2012-2015), raportul final al proiectului arată că este absolută nevoie de resurse suplimentare pentru a se asigura sustenabilitatea. În cadrul IPA II (IPA 2014) este planificată o a treia etapă, ceea ce indică faptul că proiectul este extrem de dependent de donatori.
În plus, reducerile antrenate la nivelul fondurilor și al timpului pe care ministerele turce îl mai au la dispoziție pentru a implementa proiecte IPA (a se vedea punctele 46 și 47) vor diminua capacitatea acestora de a programa secvențial contractele ulterioare referitoare la unul și același proiect sau de a răspunde nevoilor care nu au fost încă abordate de IPA sau de autoritățile turce. Prin urmare, întârzierile de programare de la nivel național afectează și ele în mod direct sustenabilitatea proiectelor IPA în ansamblu.
Fotografia 3
Copii ale unor studii realizate de experți și finanțate prin IPA care au fost pregătite pentru Ministerul de Interne în vederea îmbunătățirii controlului civil asupra forțelor de securitate internă din Turcia

Sursa: Curtea de Conturi Europeană.
Concluzii și recomandări
58Curtea a ajuns la concluzia că obiectivele IPA au fost bine concepute de către Comisie, în special deoarece aceasta a identificat în mod corespunzător cerințele necesare pentru a se înregistra progrese în procesul de aderare la UE și a realizat evaluări concludente în vederea unei eventuale abordări sectoriale. În practică însă, fondurile IPA cheltuite nu au abordat în mod suficient unele nevoi fundamentale din sectoarele statului de drept și guvernanței, unde o serie de reforme indispensabile se lasă așteptate. În domeniile în care exista o voință politică mai puternică, precum domeniul vamal, ocuparea forței de muncă și fiscalitatea, proiectele finanțate prin IPA I au contribuit la alinierea Turciei la acquis-ul UE și la consolidarea capacității administrative a acestei țări. Sustenabilitatea acestor rezultate este însă pusă în pericol din cauza dificultăților întâmpinate la cheltuirea fondurilor IPA disponibile, precum și din cauza regreselor observate în ceea ce privește reformele. Prin urmare, Curtea consideră că eficacitatea IPA a fost doar una limitată.
59În ceea ce privește modul de concepție a IPA, Curtea a constatat că obiectivele instrumentului fuseseră stabilite în mod corespunzător de către Comisia Europeană, acestea fiind precise și în concordanță cu cadrul legal. Mai concret spus, obiectivele IPA pentru statul de drept, guvernanță și resursele umane erau relevante și se bazau pe nevoile pe care Turcia le identificase în vederea alinierii la acquis și a consolidării capacității sale administrative (punctele 19-20).
60Cu toate acestea, în realitate, fondurile cheltuite în cadrul obiectivelor IPA I nu au abordat decât într-o foarte mică măsură unele nevoi fundamentale, și anume independența și imparțialitatea justiției, lupta împotriva corupției la nivel înalt și a criminalității organizate, libertatea presei, prevenirea conflictelor de interese și consolidarea auditului extern și a societății civile. Analiza proprie a Comisiei a arătat că progresul în aceste domenii a fost nesatisfăcător timp de mai mulți ani, dată fiind o anumită lipsă de voință politică din partea autorităților turce (punctele 21-26).
Recomandarea 1 – O mai bună direcționare a fondurilor IPA în cadrul obiectivelor stabilite
Începând cu programul IPA din 2018, Comisia ar trebui să direcționeze mai bine fondurile IPA în domenii în care reformele sunt demult așteptate și necesare pentru progrese credibile în vederea aderării la UE, în special în ceea ce privește independența și imparțialitatea justiției, lupta împotriva corupției la nivel înalt și a criminalității organizate, consolidarea libertății presei, prevenirea conflictelor de interese și consolidarea auditului extern și a societății civile.
Data-țintă pentru punerea în aplicare a recomandării: începând cu programul IPA 2018.
61Comisia a decis să implementeze IPA II pe baza unei abordări sectoriale, în temeiul căreia instrumentul urma să sprijine reforme sectoriale mai degrabă decât proiecte individuale. Înainte de a aplica această nouă abordare, Comisia a evaluat dacă sectoarele respective erau pregătite să absoarbă fondurile IPA II. Aceste evaluări sectoriale au pus la dispoziție o analiză pertinentă și concludentă pentru a se identifica domeniile în care instrumentul IPA II putea fi implementat pe baza abordării sectoriale. Trebuie precizat însă că evaluările nu au fost întotdeauna exhaustive, în special în cazul a trei dintre cele cinci criterii de evaluare utilizate: coordonarea donatorilor în Turcia, analiza bugetară sectorială și cadrul utilizat pentru evaluarea performanțelor (a se vedea punctele 27-29).
Recomandarea 2 – Îmbunătățirea evaluărilor din cadrul abordării sectoriale
În următoarea sa actualizare a evaluărilor din cadrul abordării sectoriale, Comisia ar trebui să acopere în mod cuprinzător toate elementele principale legate de coordonarea donatorilor în Turcia, de analizele bugetare sectoriale și, în special, de cadrul utilizat pentru evaluarea performanței.
Data-țintă pentru punerea în aplicare a recomandării: 31 martie 2019.
62În plus față de finanțarea propriu-zisă acordată de UE, condiționalitatea IPA poate contribui la rândul său la încurajarea procesului de reformă. S-a constatat că, în pofida progreselor nesatisfăcătoare subliniate în propriile sale rapoarte referitoare la Turcia, Comisia a utilizat într-o foarte mică măsură condiționalitatea IPA pentru a sprijini reformele în sectoarele prioritare în care progresele erau sub așteptări. De exemplu, Comisia a utilizat rareori condiții precum opțiunea de a recentraliza gestionarea proiectelor IPA sau măsurile corective care puteau fi aplicate în cazul în care condițiile aferente proiectelor nu erau respectate. În plus, posibilitatea de a suspenda finanțarea din cadrul IPA I în cazul nerespectării principiilor democrației și ale statului de drept nu a fost reflectată în mod explicit în regulamentele IPA II (a se vedea punctele 30-34).
63În ceea ce privește implementarea IPA, proiectele auditate au obținut în general realizările preconizate, ceea ce a contribuit la alinierea Turciei la acquis și la consolidarea capacității sale administrative, chiar dacă aceste realizări au fost adesea întârziate. Curtea a constatat că sustenabilitatea acestor rezultate pozitive este în pericol, în principal din cauza lipsei de voință politică, situația fiind agravată de concedierile pe scară largă, de suspendările funcționarilor publici și de restricțiile impuse asupra societății civile (a se vedea punctele 35-38, 40-45 și 52-57).
Recomandarea 3 – O utilizare mai intensă a condiționalității
Având în vedere impactul pe care regresul reformelor îl are deja asupra sustenabilității proiectelor în Turcia, Comisia ar trebui să intensifice utilizarea condiționalității la nivel politic și la nivel de proiect după cum urmează:
- propunând Comitetului IPA II să ajusteze alocările totale din cadrul IPA II pentru anul „N”, inclusiv redirecționarea sau reducerea fondurilor IPA II pentru a aborda situațiile de regres identificate în raportul său anual referitor la Turcia în anul „N-1” în sectoarele statului de drept și guvernanței;
- hotărând, până la sfârșitul lui 2017 și, respectiv, până la sfârșitul lui 2020, dacă este cazul să acorde Turciei recompensa de performanță. Această decizie ar trebui să reflecte cu exactitate progresele realizate în direcția extinderii și în ceea ce privește implementarea eficientă a IPA și obținerea de rezultate bune;
- utilizând progresiv în mai mare măsură gestiunea directă pentru a răspunde nevoilor fundamentale în cazul în care se observă o lipsă de voință politică, în special în ceea ce privește lupta împotriva corupției la nivel înalt și a criminalității organizate, consolidarea libertății presei, prevenirea conflictelor de interese și consolidarea societății civile;
- în cazul proiectelor noi și în alte situații, după caz, stabilind condiții sub forma unor cerințe minime care să încurajeze atât livrarea la timp a realizărilor preconizate, cât și sustenabilitatea. În cazul în care condițiile respective nu sunt îndeplinite, ar trebui să se ia măsuri corective (suspendarea plăților sau anularea proiectului, de exemplu).
Data-țintă pentru punerea în aplicare a recomandării: (a) începând cu data de 31 decembrie 2018; (b): 31 decembrie 2018 și 31 decembrie 2020; (c) și (d): 31 decembrie 2018.
64Au fost constatate unele neajunsuri în ceea ce privește monitorizarea performanței proiectelor, de exemplu cazuri de proiecte care nu au fost selectate pentru a fi incluse în cadrul ROM al Comisiei sau cazuri de indicatori care erau uneori lipsiți de relevanță sau nefiabili ori nu erau însoțiți de valori de referință pertinente (punctul 39).
Recomandarea 4 – Îmbunătățirea monitorizării performanței proiectelor
Comisia ar trebui să extindă gradul de cuprindere al rapoartelor sale de monitorizare axată pe rezultate referitoare la operațiunile finanțate de UE în Turcia și să îmbunătățească relevanța și fiabilitatea indicatorilor de proiect utilizați, ținând seama de disponibilitatea datelor de referință, acolo unde este cazul.
Data-țintă pentru punerea în aplicare a recomandării: începând cu 2018.
65O altă sursă de preocupare este reprezentată de faptul că, din cauza unor restanțe generalizate în materie de programare și implementare, IPA a cunoscut întârzieri importante. Acest lucru a antrenat reduceri ale fondurilor și ale timpului aflat la dispoziția autorităților turce pentru a pune în aplicare bugetul și proiectele ulterioare aferente IPA II și, în plus, va avea ca efect întârzierea procedurilor de ofertare și de contractare aferente proiectelor. Cauzele acestor întârzieri sunt cunoscute: slaba capacitate administrativă din cadrul anumitor ministere în ceea ce privește elaborarea propunerilor de proiecte, trecerea la abordarea sectorială și rata excesivă de rotație a personalului în cadrul CFCU, care gestionează cea mai mare parte a fondurilor IPA cheltuite în Turcia (a se vedea punctele 46-51).
Recomandarea 5 – Reducerea restanțelor prin aplicarea selectivă a metodei de gestiune indirectă
În cadrul IPA II, Comisia ar trebui să opteze pentru metoda gestiunii indirecte în mod selectiv, ținând seama de volumul fondurilor implicate, de complexitatea proiectelor care trebuie să fie pregătite și supuse procedurii de ofertare de către autoritățile turce, precum și de capacitatea CFCU.
Data-țintă pentru punerea în aplicare a recomandării: progresiv, cu începere imediată.
Prezentul raport a fost adoptat de Camera III, condusă de domnul Karel PINXTEN, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 6 februarie 2018.
Pentru Curtea de Conturi

Klaus-Heiner LEHNE
Președinte
Anexe
Anexa I
Evenimentele principale care au marcat relațiile dintre UE și Turcia
1950 | 13 aprilie – Turcia devine membră a Consiliului Europei. |
1954 | 18 mai – Turcia ratifică Convenția europeană a drepturilor omului. |
1959 | 31 iulie – Turcia își depune candidatura în vederea asocierii la Comunitatea Economică Europeană. |
1963 | 12 septembrie – Turcia semnează Acordul de asociere cu Comunitatea Economică Europeană, care îi permite accesul la programe ale Comunității (și ulterior, ale Uniunii). |
1987 | 14 aprilie – Turcia își depune candidatura în vederea aderării la Comunitatea Economică Europeană. |
1995 | 31 decembrie – Intră în vigoare Acordul de uniune vamală UE-Turcia. |
1999 | 12 decembrie – Consiliul confirmă statutul de țară candidată al Turciei. |
2001 | 24 martie – Consiliul adoptă primul parteneriat pentru aderare cu Turcia; cel mai recent parteneriat a fost adoptat la 18 februarie 2008. |
2005 | 3 octombrie – Încep în mod oficial negocierile de aderare a Turciei. |
2006 | 12 iunie – Este deschis pentru negocieri primul capitol (25 – Știință și cercetare). |
2010 | Septembrie – Parlamentul turc modifică Constituția pentru a aduce armata în mai mare măsură sub controlul instanțelor civile și pentru a crește puterile legiuitorului în materie de numire a judecătorilor. Oponenții referendumului au criticat aceste demersuri, văzând în ele o reducere a independenței armatei și a justiției. |
2011 | Decembrie – Întrucât din 2006 și până la acea dată fuseseră deschise doar 13 capitole de negociere, Consiliul a aprobat așa-numita „agendă pozitivă”, menită să dea un nou impuls negocierilor de aderare. |
2013 | Mai – Protestele din Parcul Gezi din Istanbul conduc la arestarea a numeroși cetățeni turci ca urmare a suspiciunii de apartenență la o organizație teroristă. |
17 și 25 decembrie – Patru miniștri, rude ale membrilor guvernului și o serie de funcționari publici și oameni de afaceri sunt acuzați de corupție la nivel înalt; se operează apoi transferuri și concedieri pe scară largă în rândul magistraților și al ofițerilor de poliție. | |
2014 | 14 decembrie – În urma unor acțiuni concertate ale forțelor de ordine, mai mulți jurnaliști turci și reprezentanți de renume ai mass-mediei sunt plasați în detenție. |
2016 | 30 iunie – Este deschis pentru negocieri capitolul 16 – Dispoziții financiare și bugetare). |
15 iulie – O tentativă de lovitură de stat militară se soldează cu 241 de decese și 2 196 de răniți. Turcia atribuie lovitura de stat eșuată mișcării Gülen, pe care o consideră a fi o organizație teroristă. | |
9 și 10 decembrie 2016: Comisia de la Veneția adoptă avize prin care semnalează serioase preocupări cu privire la utilizarea pe scară largă a decretelor cu putere de lege emise în cadrul stării de urgență. | |
2017 | 10 și 11 martie – Comisia de la Veneția adoptă avize prin care semnalează serioase preocupări cu privire la modificările constituționale care sporesc puterile președintelui republicii și la utilizarea pe scară largă a decretelor cu putere de lege emise în cadrul stării de urgență în legătură cu libertatea mass-mediei. |
16 aprilie – Rezultatele referendumului organizat cu privire la noua constituție arată că majoritatea populației care s-a prezentat la urne s-a pronunțat în favoarea transformării democrației parlamentare turce într-un sistem prezidențial. |
Sursa: Curtea de Conturi Europeană, pe baza datelor Comisiei Europene.
Anexa II
Stadiul negocierilor de aderare a Turciei la UE
Capitol | Titlu | Stadiul negocierilor de aderare |
---|---|---|
1 | Libera circulație a mărfurilor | Capitol nedeschis |
2 | Libera circulație a lucrătorilor | Capitol nedeschis |
3 | Dreptul de stabilire și libertatea de a presta servicii | Capitol nedeschis |
4 | Libera circulație a capitalului | Capitol deschis |
5 | Achizițiile publice | Capitol nedeschis |
6 | Dreptul societăților comerciale | Capitol deschis |
7 | Legislația privind proprietatea intelectuală | Capitol deschis |
8 | Politica în domeniul concurenței | Capitol nedeschis |
9 | Serviciile financiare | Capitol nedeschis |
10 | Societatea informațională și mijloacele de informare | Capitol deschis |
11 | Agricultura și dezvoltare rurală | Capitol nedeschis |
12 | Siguranța alimentelor, politica veterinară și fitosanitară | Capitol deschis |
13 | Pescuit | Capitol nedeschis |
14 | Politica în domeniul transporturilor | Capitol nedeschis |
15 | Energie | Capitol nedeschis |
16 | Fiscalitate | Capitol deschis |
17 | Politica economică și monetară | Capitol deschis |
18 | Statistică | Capitol deschis |
19 | Politică socială și ocuparea forței de muncă | Capitol nedeschis |
20 | Politica industrială și a întreprinderilor | Capitol deschis |
21 | Rețele transeuropene | Capitol deschis |
22 | Politică regională și coordonarea instrumentelor structurale | Capitol deschis |
23 | Autorități judiciare și drepturi fundamentale | Capitol nedeschis |
24 | Justiție, libertate și securitate | Capitol nedeschis |
25 | Știință și cercetare | Capitol închis |
26 | Educație și cultură | Capitol nedeschis |
27 | Mediu și schimbări climatice | Capitol deschis |
28 | Sănătate și protecția consumatorilor | Capitol deschis |
29 | Uniunea vamală | Capitol nedeschis |
30 | Relații externe | Capitol nedeschis |
31 | Politica externă, de securitate și de apărare | Capitol nedeschis |
32 | Control financiar | Capitol deschis |
33 | Dispoziții financiare și bugetare | Capitol deschis |
34 | Instituții | Capitol nedeschis |
35 | Alte aspecte | Capitol nedeschis |
Sursa: Comisia Europeană, 2017.
Anexa III
Sectoarele IPA în Turcia: sumele alocate, procentajul din totalul alocat și, pentru sectoarele prioritare selectate, sumele contractate
IPA I (2007-2013)
(în euro)
Componente | Sumă alocată | Procentaj din totalul alocat | Sumă contractată | |
---|---|---|---|---|
Asistență pentru tranziție și consolidarea instituțiilor (I) | Statul de drept | 548 702 551 | 11,98 % | 452 341 541 |
Guvernanță | 681 747 546 | 14,88 % | 649 386 948 | |
Altele | 388 179 777 | 8,47 % | ||
Cooperare regională și transfrontalieră (II) | 7 000 000 | 0,15 % | ||
Dezvoltare regională (III) | 1 626 891 869 | 35,51 % | ||
Dezvoltarea resurselor umane (IV) | 455 055 077 | 9,93 % | 395 641 762 | |
Dezvoltare rurală (V) | 873 890 000 | 19,07 % | ||
Total general | 4 581 466 820 | 100 % |
IPA II (2014-2020)
(în euro)
Sectoare | Sumă alocată | Procentaj din totalul alocat | Sumă contractată |
---|---|---|---|
Statul de drept și drepturile fundamentale | 624 900 000 | 13,91 % | 44 793 588 |
Guvernanță și democrație | 956 500 000 | 21,30 % | 170 771 646 |
Energie | 93 500 000 | 2,08 % | |
Agricultură | 912 200 000 | 20,31 % | |
Transporturi | 442 800 000 | 9,86 % | |
Mediu | 644 600 000 | 14,35 % | |
Competitivitate și inovare | 344 400 000 | 7,67 % | |
Educație, ocuparea forței de muncă și politici sociale | 435 000 000 | 9,69 % | 0 |
Cooperare teritorială și regională | 36 995 265 | 0,82 % | |
Total general | 4 490 895 265 | 100 % |
Notă: Sectoarele care au fost selectate pentru acest audit apar pe fond verde.
Sursa: Comisia Europeană, date valabile la 30 septembrie 2017.
Anexa IV
Prezentare generală a proiectelor auditate finanțate prin IPA I
Nr. | Proiect | Suma contractată (euro) | Suma plătită (euro) | Procentaj absorbit (raportul dintre suma plătită și cea contractată) | Sector | Componentă | Data începerii proiectului | Data planificată pentru finalizare | Prelungire | Data efectivă de finalizare | Realizări | Întârzieri | Sustenabilitate | Întârziere (K-I) | Perioada proiectului | % întârziere |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Dezvoltare socioeconomică prin deminare și creșterea capacității de supraveghere a frontierelor la frontierele estice ale Turciei – fazele I și II | 65 481 515 | 43 452 609 | 66 % | Statul de drept | Faza I | 29.5.15 | 29.5.17 | 15.12.17 | 196 | 720 | 27 % | ||||
Faza II | 10.12.15 | 15.3.17 | 31.12.18 | 645 | 455 | 142 % | ||||||||||
2 | Îmbunătățirea relațiilor dintre mass-media și sistemul judiciar | 1 615 000 | 1 453 500 | 90 % | Statul de drept | 7.5.13 | 15.2.15 | 30.10.15 | 255 | 638 | 40 % | |||||
3 | Îmbunătățirea controlului civil în Turcia – faza II | 3 800 000 | 3 433 935 | 90 % | Statul de drept | 27.7.12 | 27.7.14 | 27.3.15 | 240 | 720 | 33 % | |||||
4 | Îmbunătățirea eficienței sistemului de justiție penală din Turcia | 3 220 000 | 2 534 872 | 79 % | Statul de drept | 12.3.12 | 12.12.14 | 12.12.14 | 0 | 990 | NA | |||||
5 | Eficiență în combaterea spălării banilor și a finanțării activităților teroriste | 2 493 879 | 2 341 879 | 94 % | Statul de drept | Înfrățire instituțională | 2.3.15 | 2.3.17 | 1.8.17 | 1.8.17 | 149 | 720 | 21 % | |||
Furnizare de bunuri | 16.12.15 | 30.7.16 | 30.7.16 | 0 | 224 | NA | ||||||||||
Total pentru sectorul statului de drept | 76 610 394 | 53 216 795 | 69 % | |||||||||||||
6 | Consolidarea capacității instituționale a biroului ordonatorului de credite de la nivel național în îndeplinirea sarcinilor sale legate de implementarea IPA | 220 607 | 192 506 | 87 % | Guvernanță | 21.1.16 | 7.9.16 | 7.9.16 | 0 | 226 | 0 % | |||||
7 | Combaterea economiei informale și îmbunătățirea capacității administrative a Administrației Veniturilor din Turcia | 2 569 950 | 1 027 980 | 40 % | Guvernanță | 21.3.16 | 21.2.18 | NA | NA | NA | ||||||
NA | NA | NA | ||||||||||||||
8 | Consolidarea dezvoltării societății civile și a cooperării acesteia cu sectorul public în Turcia (componenta I) | 3 757 500 | 3 473 908 | 92 % | Guvernanță | 1.6.12 | 26.11.14 | 1.12.15 | 1.12.15 | 365 | 895 | 41 % | ||||
9 | Capacitatea locală de planificare a investițiilor | 1 714 500 | 1 714 500 | 100 % | Guvernanță | 1.11.14 | 3.11.16 | 3.11.16 | 0 | 722 | 0 % | |||||
10 | Modernizarea administrației vamale turce VIII | 7 083 015 | 4 856 998 | 69 % | Guvernanță | Înfrățire instituțională 1 | 21.12.15 | 16.6.16 | 16.6.16 | 0 | 175 | 0 % | ||||
Înfrățire instituțională 2 | 21.12.15 | 20.9.17 | 20.11.17 | NA | 629 | NA | ||||||||||
Înfrățire instituțională 3 | 8.12.15 | 8.6.16 | 8.6.16 | 0 | 180 | 0 % | ||||||||||
Servicii 1 | 8.2.16 | 8.2.18 | NA | 720 | NA | |||||||||||
Servicii 2 | 7.3.16 | 6.9.17 | 6.9.17 | 0 | 539 | 0 % | ||||||||||
Furnizare de bunuri | 7.9.15 | 17.9.16 | 17.9.16 | 0 | 370 | 0 % | ||||||||||
Total pentru sectorul guvernanței | 15 345 572 | 11 265 892 | 73 % | |||||||||||||
11 | Inițiativă de formare profesională și de antreprenoriat în sectorul confecțiilor | 2 517 049 | 1 482 684 | 59 % | Resurse umane | Servicii | 20.1.16 | 19.9.17 | 19.9.17 | 0 | 599 | 0 % | ||||
Furnizare de bunuri | 31.5.16 | 27.9.16 | 16.1.17 | 109 | 117 | 93 % | ||||||||||
12 | Dezvoltarea și îmbunătățirea ecosistemului de antreprenoriat în Ankara în vederea creșterii ocupării forței de muncă în rândul tinerilor | 2 086 710 | 1 059 219 | 51 % | Resurse umane | Servicii | 27.6.16 | 27.10.17 | 27.10.17 | 0 | 480 | 0 % | ||||
Furnizare de bunuri | 11.1.16 | 29.3.17 | 15.5.17 | 46 | 438 | 11 % | ||||||||||
13 | Promovarea muncii declarate prin orientări mai bune și printr-un control ameliorat | 4 179 877 | 4 094 551 | 98 % | Resurse umane | Servicii | 16.9.14 | 15.9.16 | 15.10.16 | 30 | 719 | 4 % | ||||
Furnizare de bunuri | 26.3.14 | 26.7.14 | 13.11.14 | 107 | 120 | 89 % | ||||||||||
14 | Dezvoltarea capacităților angajaților și ale angajatorilor prin tehnologii ale informației și comunicațiilor | 2 392 321 | 964 321 | 40 % | Resurse umane | Servicii | 17.12.15 | 17.8.17 | 17.10.17 | 17.10.17 | 60 | 600 | 10 % | |||
Furnizare de bunuri | 22.6.16 | 20.10.16 | 15.12.16 | 55 | 118 | 47 % | ||||||||||
15 | Promovarea incluziunii sociale în zone cu o populație romă numeroasă | 8 440 644 | 3 912 423 | 46 % | Resurse umane | Servicii | 9.11.15 | 8.11.17 | 719 | 0 % | ||||||
Furnizare de bunuri | 20.10.15 | 1.4.16 | 2.11.16 | 211 | 161 | 131 % | ||||||||||
Total pentru sectorul resurselor umane | 19 616 600 | 11 513 198 | 59 % | |||||||||||||
Total general | 111 572 566 | 75 995 885 | 68 % |
Sursa: Analiza Curții de Conturi Europene, pe baza datelor și a cifrelor Comisiei Europene valabile la 30 septembrie 2017.
Realizări | Întârzieri | Sustenabilitate | |
Livrate | De maximum 2 luni | Probabilă | |
Parțial livrate | Mai mari de 2 luni, dar atenuate | În pericol | |
Nelivrate | Mai mari de 2 luni, neatenuate | Improbabilă | |
Nu s-a putut proceda la o evaluare din cauza stadiului de implementare în care se afla proiectul. |
Data efectivă de finalizare: data de finalizare prevăzută în contract (data de finalizare, data de expirare sau data preconizată pentru finalizare).
Anexa V
Lista interviurilor de audit desfășurate în Turcia în 2017
Vizite | Numele entității vizitate |
---|---|
13 martie | Delegația UE, ambasadorul și diverse unități |
14 martie | Ministerul Afacerilor Europene, ambasadorul/coordonatorul IPA de la nivel național și Direcția de cooperare financiară |
14 martie | Curtea de Conturi a Turciei, președintele |
15 martie | Ministerul de Interne, Departamentul de relații externe și afaceri europene |
15 martie | Ministerul de Interne (Oficiul pentru gestionarea frontierelor, Centrul turc de acțiune împotriva minelor), cu delegați din partea Ministerului Apărării |
15 martie | PNUD (sediul proiectului) |
15 martie | Ministerul Afacerilor Europene, echipa pentru societatea civilă |
15 martie | Ministerul de Interne, Departamentul pentru dezvoltarea de strategii |
16 martie | Ministerul Justiției (diferite departamente) |
16 martie | Consiliul Europei (sediul proiectului) |
16 martie | Ministerul Finanțelor, Administrația Veniturilor |
16 martie | Consiliul Controlorilor Trezoreriei, Autoritatea de audit pentru IPA |
17 martie | Subsecretariatul Trezoreriei, Unitatea centrală de plăți și contractare IPA |
17 martie | Echipa de consilieri superiori din cadrul inițiativei SIGMA (Sprijin pentru îmbunătățirea guvernanței și a gestionării) care se ocupau de evaluarea Turciei |
17 martie | Subsecretariatul Trezoreriei, ordonatorul de credite de la nivel național pentru IPA |
20 martie | Oficiul de control al prim-ministrului, Serviciul de coordonare antifraudă |
20 martie | Ministerul Vămilor și al Comerțului, Direcția generală pentru afaceri europene și relații externe și Direcția generală pentru asigurarea aplicării legii în domeniul vamal |
20 martie | Ministerul Muncii și Securității Sociale, Direcția pentru afaceri europene și asistență financiară |
20 martie | Agenția pentru Dezvoltarea orașului Ankara |
21 martie | Banca Mondială |
21 martie | Instituția de Securitate Socială |
21 martie | Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu |
21 martie | Ministerul Familiei și Politicilor Sociale |
21 martie | Ministerul Finanțelor (Comisia de investigare a infracțiunilor financiare), cu delegați din partea Agenției de Reglementare și Supraveghere Bancară din Turcia |
22 martie | Agenția de Dezvoltare pentru Estul Mării Negre din Trabzon |
22 martie | Centrul de Educație Publică din Giresun |
22 martie | Ministerul Dezvoltării |
22 martie | Delegația UE |
23 martie | Centrul de Servicii Sociale din Istanbul |
Sursa: Curtea de Conturi Europeană. Toate vizitele au avut loc la Ankara, cu excepția cazului în care se precizează altfel.
Anexa VI
Gestiunea indirectă în cadrul IPA I
IPA I
Gestiunea indirectă în cadrul IPA II
IPA II
Acronime
CFCU: Unitatea centrală de plăți și contractare (Central Finance and Contracts Unit)
IPA: Instrumentul de asistență pentru preaderare (Instrument for Pre-accession Assistance)
PNUD: Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare
ROM: Monitorizare axată pe rezultate (results-oriented monitoring)
Note
1 Anexa I conține o listă a evenimentelor principale care au marcat relațiile dintre UE și Turcia.
2 În limba turcă: „Adalet ve Kalkınma Partisi”.
3 Comitetul IPA II, care este prezidat de Comisie, a fost înființat prin articolul 13 din Regulamentul (UE) nr. 231/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a Instrumentului de asistență pentru preaderare (IPA II). El a preluat responsabilitățile Comitetului IPA care se ocupa de IPA I și care a fost creat prin articolul 14 din Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 al Consiliului din 17 iulie 2006 de instituire a unui instrument de asistență pentru preaderare (IPA).
4 În cadrul gestiunii indirecte, sarcinile de execuție bugetară sunt delegate unor entități însărcinate de Comisie cu punerea în aplicare (de exemplu, beneficiarul IPA II sau o entitate desemnată de acesta ori o organizație internațională). A se vedea articolul 188 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii (JO L 298, 26.10.2012, p. 1) (Regulamentul financiar). Anterior, în cadrul IPA I, tipul de gestiune bugetară încredințată autorităților turce era cunoscut sub denumirea de „sistem de implementare descentralizată” sau SID. Metoda gestiunii indirecte este ilustrată grafic în anexa VI.
5 Procentaje bazate pe datele Comisiei (2017).
6 Evaluation of Sector approach under IPA II assistance (Evaluarea abordării sectoriale în cadrul asistenței IPA II), Foaie de parcurs publicată de Direcția Generală Vecinătate și Negocieri privind Extinderea în noiembrie 2016, precum și raportul final intitulat Mapping of Sector Strategies (Cartografierea strategiilor sectoriale), 28 februarie 2014.
7 A se vedea Raportul anual al Comisiei referitor la Turcia, 2016, p. 9.
8 Rezoluția Parlamentului European din 24 noiembrie 2016 referitoare la relațiile UE-Turcia, punctul 1.
9 Raportul Comisiei referitor la Turcia, 2016, p. 18 și 19, și articolul intitulat Turkey says purge of judiciary over after sacking 4,000 (După concedierea unui număr de 4 000 de persoane, Turcia declară că epurarea sistemului judiciar s-a încheiat), 26 mai 2017 (a se vedea https://www.ft.com).
10 Analiză realizată de Curtea de Conturi Europeană cu privire la efectivul de personal al Curții de Conturi a Turciei în perioada decembrie 2015-decembrie 2016; rapoartele privind răspunderea de gestiune publicate de Curtea de Conturi a Turciei sunt disponibile în limba turcă la adresa www.sayistay.gov.tr. Pentru relatările din presă, a se vedea știrea (în limba turcă) publicată la 11 august 2016 la adresa https://www.haberler.com/sayistay-da-feto-operasyonu-8692128-haberi/ și articolul intitulat Detention warrants issued for 41 Court of Accounts employees over Gülen links (Mandate de arestare pentru 41 de angajați ai Curții de Conturi, suspectați de legături cu Gülen), publicat la 4 aprilie 2017 (https://stockholmcf.org).
11 Raportul Comisiei referitor la Turcia, 2016, p. 86, și articolul intitulat Turkey in turmoil and chaos since purge aimed at dissenters (Tulburări și haos în Turcia după epurarea oponenților), 12 aprilie 2017 (a se vedea https://www.nytimes.com/2017/04/12/world/europe/turkey-erdogan-purge.html?_r=1).
12 În Raportul său special nr. 16/2009, intitulat „Gestionarea de către Comisia Europeană a asistenței de preaderare pentru Turcia”, Curtea a analizat schema de asistență pentru preaderare pentru Turcia (predecesoarea IPA) și a auditat un eșantion de proiecte din programele naționale aferente perioadei 2002-2004.
13 Anexa la Decizia Consiliului din 18 februarie 2008 privind principiile, prioritățile și condițiile cuprinse în parteneriatul pentru aderarea Republicii Turcia include următoarele priorități pe termen scurt, „capacitatea administrativă” fiind un obiectiv transversal: democrația și statul de drept, drepturile omului și protecția minorităților, precum și capitolul 5 - Achizițiile publice, capitolul 16 - Fiscalitate, capitolul 19 - Politică socială și ocuparea forței de muncă, capitolul 23 - Autorități judiciare și drepturi fundamentale, capitolul 24 - Justiție, libertate și securitate, capitolul 29 - Uniunea vamală și capitolul 32 - Control financiar.
14 Anexa III prezintă fondurile alocate pentru IPA I și IPA II. Anexa IV cuprinde lista completă a proiectelor auditate.
15 În sensul considerentului 12 din preambul și al articolului 12 din Regulamentul (UE) nr. 236/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 privind stabilirea normelor și procedurilor comune pentru punerea în aplicare a instrumentelor Uniunii pentru finanțarea acțiunii externe (JO L 77, 15.3.2014, p. 95).
16 În anexa V este prezentată lista tuturor entităților publice cu ai căror reprezentanți Curtea a desfășurat interviuri în Turcia. De asemenea, Curtea a organizat trei reuniuni de tip focus-grup în Turcia cu peste zece organizații ale societății civile.
17 Acest instrument va face obiectul unui audit al performanței realizat de Curte în 2018.
18 Pentru IPA I, este vorba de Documentul de planificare multianuală (2011-2013), iar pentru IPA II, de Documentul orientativ de strategie pentru Turcia (2014-2020).
19 A se vedea articolele 1 și 2 din Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 al Consiliului din 17 iulie 2006 de instituire a unui instrument de asistență pentru preaderare (IPA) (JO L 210, 31.7.2006, p. 82); anexa la Decizia 2008/157/CE a Consiliului din 18 februarie 2008 privind principiile, prioritățile și condițiile cuprinse în parteneriatul pentru aderarea Republicii Turcia (JO L 51, 26.2.2008, p. 4); articolele 1 și 2 din Regulamentul (UE) nr. 231/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a unui instrument de asistență pentru preaderare (IPA II) (JO L 77, 15.3.2014, p. 11).
20 A se vedea caseta 1 și comunicarea COM(2012) 600 final din 10 octombrie 2012, intitulată „Strategia de extindere și principalele provocări în perioada 2012-2013”, p. 2-4.
21 Aceste rapoarte sunt disponibile la adresa: https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/countries/package_en.
22 Independența și imparțialitatea justiției reprezintă o parte integrantă a capitolului 23 – Autorități judiciare și drepturi fundamentale. În legătură cu aceste chestiuni, Comisia a afirmat în raportul său din 2014 referitor la Turcia (p. 63) următoarele: „Legislația adoptată în domeniul justiției a ridicat probleme serioase în ceea ce privește independența și imparțialitatea sistemului judiciar, separarea puterilor și statul de drept” și „cadrul instituțional pentru drepturile omului trebuie să fie consolidat în continuare și este necesar să se constituie un bilanț de rezultate obținute sub acest aspect”.
23 În ceea ce privește lupta împotriva corupției și a criminalității organizate, aspecte care se încadrează tot în capitolul 23, Comisia a observat în raportul său din 2014 privind Turcia (p. 14) că „este necesară o mai mare voință politică, precum și implicarea societății civile, dacă se dorește obținerea unor rezultate la fața locului, astfel încât să se constituie un istoric de rezultate privind investigațiile, punerile sub acuzare și condamnările”.
24 Libertatea presei se numără printre drepturile omului incluse în criteriile de la Copenhaga (a se vedea caseta 1). În 2015, referindu-se la „libertatea de exprimare, a mijloacelor de comunicare și a internetului”, Comisia a menționat în raportul său referitor la Turcia (p. 22) că „după mai mulți ani de progrese, în ultimii doi ani s-au observat regrese considerabile”.
25 A se vedea Raportul GRECO din octombrie 2015 referitor la Turcia, care a abordat principiile etice, normele de conduită și conflictele de interese în cazul judecătorilor (a se vedea punctul 125 și punctele 160-163).
26 A se vedea raportul din 2016 al Transparency International privind Balcanii de Vest și Turcia, unde se afirma că Turcia „înregistra rezultate foarte slabe în urmărirea penală a cazurilor de corupție, în special în rândul funcționarilor publici de rang înalt.”
27 Auditul extern este o parte integrantă a capitolului 32 – Control financiar. În ceea ce privește organizațiile societății civile, „o societate civilă activă demonstrează existența unui pluralism real, care presupune respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale, existența statului de drept și posibilitatea unor schimbări sociale și politice. Activitățile societății civile pot stimula și extinde spațiul de dialog și cooperare cu privire la chestiuni de interes public, inclusiv cu privire la procesul de aderare la UE. […] Turcia are nevoie în special de abordări mai inclusive în contextul formulării de politici și al luării deciziilor de interes public.” [Documentul orientativ de strategie pentru Turcia (2014-2020), p. 11 și 12].
28 Thematic Evaluation of EU’s Support to civil society in the Western Balkans and Turkey, IBF Consulting, aprilie 2012; Civil Society Needs Assessment Report, TACSO, februarie 2014; rapoartele Comisiei din 2015 și 2016 referitoare la Turcia (2.4); contribuția TÜSEV la documentul elaborat de Civicus în 2015 și intitulat State of Civil Society Report, p. 96-98.
29 Analiza Curții de Conturi Europene, pe baza datelor puse la dispoziție de Ministerul de Interne din Turcia, 24 martie 2017.
30 Articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 231/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a unui instrument de asistență pentru preaderare; Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 447/2014 al Comisiei privind normele specifice de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 231/2014; Acordul-cadru din 11 februarie 2015 privind IPA II, încheiat între Republica Turcia și Comisia Europeană.
31 COM(2013) 700 final din 16 octombrie 2013: „Strategia de extindere și principalele provocări 2013-2014”, p. 3, 7 și 16.
32 „Cartografierea strategiilor sectoriale”, raport final, 28 februarie 2014, p. 3.
33 În temeiul Declarației de la Paris privind eficacitatea ajutorului (2005), pe care Turcia a semnat-o, fiecare țară beneficiară ar trebui să stabilească obiective realiste într-un număr mic de sectoare și să evite suprapunerea ajutoarelor din partea donatorilor. Aceste principii se aplică și în cazul IPA.
34 Secțiunea consacrată societății civile din documentul de planificare strategică, p. 20. Secțiunea consacrată sistemului judiciar și drepturilor fundamentale din documentul de planificare strategică, p. 14. Secțiunea consacrată drepturilor fundamentale din documentul de planificare strategică, p. 11. Secțiunea consacrată afacerilor interne din documentul de planificare strategică, p. 23. Programul operațional sectorial, p. 30.
35 În contextul alinierii Turciei la capitolul 5, Comisia a remarcat în raportul său anual pe 2016 referitor la această țară (p. 20, 21 și 43-45) că „există în continuare lacune importante în ceea ce privește alinierea” la normele UE în materie de achiziții publice (de exemplu, în ceea ce privește transparența procesului de licitație sau existența a numeroase excepții legale de la acquis).
36 BEI este unul dintre cei mai importanți furnizori de împrumuturi UE pentru Turcia, valoarea acestora fiind de peste trei ori mai mare decât finanțarea IPA pentru această țară (a se vedea https://euaidexplorer.ec.europa.eu/DevelopmentAtlas.do).
37 A se vedea Legea nr. 5018 din august 2012 cu privire la gestiunea și controlul finanțelor publice (disponibilă într-o traducere oficială în limba engleză), p. 6 și 11, și programele anuale de investiții (disponibile în limba turcă) (Yili Yatirim Programi) pentru anii 2009-2017.
38 A se vedea, pentru IPA I, Planul național pentru adoptarea acquis-ului (2008); pentru IPA II, a se vedea Al zecelea plan național de dezvoltare (2014-2018), planurile naționale de acțiune consecutive privind aderarea la UE (2014-2019) și Programul de reformă economică premergător aderării (2017).
39 În conformitate cu strategia de extindere a Comisiei pentru perioada 2011-2012, „[a]ngajamentul, respectarea condițiilor stabilite și credibilitatea au constituit baza procesului de aderare și a reușitei acestuia” (p. 2), iar condiționalitatea ar trebui să fie riguroasă, ambițioasă și strictă (p. 19 și 24). Strategia de extindere pentru perioada 2012-2013 (p. 2, 3, 16 și 22), precum și strategia pentru 2014 (p. 2 și 19) și cea pentru 2015 (p. 12) făceau referire, la rândul lor, la o condiționalitate strictă.
40 Articolul 21 (Suspendarea asistenței) din Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 al Consiliului prevede următoarele: „În cazul în care o țară beneficiară nu respectă aceste principii [ale democrației și statului de drept, precum și drepturile omului, drepturile minorităților și libertățile fundamentale] sau angajamente cuprinse în parteneriatul cu UE sau în cazul în care progresele privind respectarea criteriilor de aderare sunt insuficiente, Consiliul, hotărând cu majoritate calificată la propunerea Comisiei, poate lua măsurile corespunzătoare cu privire la orice tip de asistență acordată în sensul prezentului regulament.”
41 Rezoluția Parlamentului European din 6 iulie 2017 referitoare la Raportul Comisiei pe 2016 privind Turcia (punctul 25).
42 A se vedea declarația Parlamentului European de la pagina 25 anexată la Regulamentul (UE) nr. 231/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a unui instrument de asistență pentru preaderare (IPA II) (JO L 77, 15.3.2014, p. 11).
43 Articolul 14 din Regulamentul (UE) nr. 231/2014 se referă la „progresele deosebite înregistrate în direcția îndeplinirii criteriilor de aderare; și/sau o punere în aplicare eficientă a asistenței pentru preaderare, prin care se obțin rezultate deosebit de bune”.
44 Commission implementing decision of 30 November 2017 amending Commission implementing decision C(2016) 4889 final of 20 July 2016 adopting a Civil Society Facility and Media Programme for the years 2016-2017 under IPA II [Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 30 noiembrie 2017 de modificare a Deciziei de punere în aplicare C(2016) 4889 final din 20 iulie 2016 a Comisiei de adoptare a Facilității pentru societatea civilă și a programului Media pentru anii 2016-2017 în cadrul IPA II].
45 A se vedea anexa IV, proiectul nr. 4 și proiectele nr. 7-15.
46 Proiectul nr. 4, desfășurat cu Ministerul Justiției.
47 Din analiza realizată de Curte cu privire la datele provenite de la Ministerul Justiției, reiese că, în 2013, numărul magistraților transferați a fost de 2 072. Acest număr a crescut constant, ajungând la 2 517 persoane în 2014 și la 3 746 înainte de tentativa de lovitură de stat din iulie 2016. Deși, potrivit Ministerului Justiției, rotația obligatorie a magistraților se datora specificităților geografice ale țării și nevoii de a se asigura servicii judiciare în zonele izolate, modul în care a fost aplicată această rotație nu este bazat pe criterii obiective. A se vedea: Asociația Internațională a Judecătorilor, Resolution on the Situation of the Judiciary in Turkey, 8 octombrie 2015; Comisia de la Veneția, Interim Opinion on the Draft Law on Judges and Prosecutors of Turkey, (CDL-AD(2011)004), 29 martie 2011, punctele 47-49; Comisia Internațională a Juriștilor, Turkey: the Judicial System in Peril, 2016, p. 17.
48 A se vedea raportul inițial destinat Ministerului Muncii și Securității Sociale, intitulat Technical assistance for promoting registered employment through better guidance and inspection, februarie 2015, în special p. 6.
49 Unitatea CFCU din Turcia a semnat toate angajamentele contractuale pentru 14 proiecte, excepția fiind proiectul nr. 3. Fiind vorba de un proiect sensibil din punct de vedere politic, care privea controlul civil al forțelor de securitate internă, acesta a fost semnat de Delegația UE din Ankara și nu de CFCU.
50 Proiectul nr. 7 ar trebui să fie finalizat până în februarie 2018.
51 Dintre cele 15 proiecte auditate, șase au făcut obiectul monitorizării ROM. Monitorizarea axată pe rezultate (ROM – Results-Oriented Monitoring) desemnează o analiză independentă a intervențiilor externe finanțate de UE, realizată prin intermediul unor evaluări la fața locului. Metodologia utilizată se bazează pe cinci criterii de evaluare (relevanță, eficiență, eficacitate, impact și sustenabilitate), pentru care se acordă calificative mergând de la A („foarte bine”) la D („deficiențe semnificative”), asigurându-se astfel comparabilitatea datelor colectate cu privire la proiectele în curs de desfășurare. A se vedea https://europa.eu/capacity4dev/rom/blog/what-results-oriented-monitoring-rom.
52 Pentru toate proiectele aplicabile, cu excepția proiectului nr. 1 (din motive de securitate). În cazul proiectelor nr. 11 și 15, vizitele s-au limitat la câteva locații, din cauza constrângerilor de timp.
54 Această deficiență a fost constatată în cazul a șapte dintre cele 15 proiecte auditate.
55 Acesta a fost cazul proiectelor nr. 2 și 3 din domeniul statului de drept, al proiectelor nr. 6, 7 și 8 din domeniul guvernanței, precum și al proiectului nr. 15 din domeniul resurselor umane.
56 Execuția contractelor de furnizare de bunuri din cadrul proiectelor nr. 11 și 13 a durat 8 luni în loc de 4; în cazul contractului de furnizare de bunuri din cadrul proiectului nr. 15, această durată a fost de 12 luni în loc de 5 luni. A se vedea anexa IV.
57 Conformitatea cu „criteriile politice de la Copenhaga” („Stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectarea și protecția minorităților”), care au fost convenite la reuniunea Consiliului European din iunie 1993 de la Copenhaga (proiectul nr. 8), cu capitolul 16 – Fiscalitate (proiectul nr. 7) și cu capitolul 29 – Uniunea vamală (proiectul nr. 10).
58 Conformitatea cu „criteriile politice de la Copenhaga” (proiectele nr. 1 și 5), cu capitolul 23 – Autorități judiciare și drepturile fundamentale (proiectele nr. 2 și 4) și cu capitolul 24 – Justiție, libertate și securitate (proiectele nr. 1, 3 și 5).
59 Proiectul nr. 1 (faza 1) a durat 30 de luni și jumătate în loc de 24 de luni, ambele faze ale sale fiind în continuare nefinalizate; proiectul nr. 2 a durat 29 de luni și jumătate în loc de 21; proiectul nr. 3 a durat 33 de luni în loc de 24; proiectul nr. 5 (componenta de înfrățire instituțională) a durat 29 de luni în loc de 24. A se vedea anexa IV.
60 A se vedea http://www.cfcu.gov.tr/FinancialAgreements
61 Curtea a semnalat încă din 2009 faptul că nu exista, la nivelul autorităților turce, „suficient personal calificat și cu o pregătire corespunzătoare pentru a procesa volumul de proiecte […] și bugetul […]”. A se vedea punctul 38 din Raportul special nr. 16/2009 al Curții de Conturi Europene.
62 Funcțiile și responsabilitățile coordonatorului IPA de la nivel național și ale ordonatorului de credite de la nivel național sunt stipulate la articolele 22 și 25 din Regulamentul (CE) nr. 718/2007 al Comisiei de punere în aplicare a Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 al Consiliului de instituire a unui instrument de asistență pentru preaderare (JO L 170, 29.6.2007, p. 1), precum și la articolele 4, 8 și 9 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 447/2014 al Comisiei din 2 mai 2014 privind normele specifice de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 231/2014 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui instrument de asistență pentru preaderare (JO L 132, 3.5.2014, p. 32).
63 Aceste sarcini au fost efectuate în principal datorită proiectului IPA nr. 6 din domeniul guvernanței, auditat de către Curte.
64 Proiectele nr. 5, 6, 9, 10, 12 și 14 (a se vedea anexa IV).
65 În cazul proiectului nr. 7, din cauza intervalului de timp insuficient care a trecut de la sfârșitul proiectului, Curtea nu a putut să procedeze la o evaluare a sustenabilității pentru acest proiect din domeniul guvernanței.
66 A se vedea capitolul 24 din raportul Comisiei pe 2015 privind Turcia și p. 5 din raportul pe 2016.
Etapă | Data |
---|---|
Adoptarea planului de audit/Demararea auditului | 17.1.2017 |
Trimiterea oficială către Comisie (sau către o altă entitate auditată) a proiectului de raport | 7.12.2017 |
Adoptarea raportului final după procedura contradictorie | 6.2.2018 |
Primirea răspunsurilor Comisiei (sau ale altei entități auditate) în toate versiunile lingvistice | 8.3.2018 |
Echipa de audit
Rapoartele speciale ale Curții de Conturi Europene prezintă rezultatele auditurilor sale cu privire la politicile și programele UE sau la diverse aspecte legate de gestiune aferente unor domenii specifice ale bugetului UE. Curtea selectează și concepe aceste sarcini de audit astfel încât impactul lor să fie maxim, luând în considerare riscurile existente la adresa performanței sau a conformității, nivelul de venituri sau de cheltuieli implicat, schimbările preconizate și interesul existent în mediul politic și în rândul publicului larg.
Acest audit al performanței a fost efectuat de Camera de audit III – Acțiuni externe/Securitate și justiție, condusă de domnul Karel Pinxten, membru al Curții de Conturi Europene. Auditul a fost condus de doamna Bettina Jakobsen, membră a Curții de Conturi Europene, sprijinită de: Katja Mattfolk, șefă de cabinet, și Kim Storup, atașat în cadrul cabinetului; Alejandro Ballester Gallardo, manager principal; Dennis Wernerus, coordonator; Nicola Berloco, Cyril Messein și Alexandre Tan, auditori. Fiona Urquhart a asigurat sprijinul lingvistic.

Contact
CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ
12, rue Alcide de Gasperi
1615 Luxembourg
LUXEMBOURG
Tel. +352 4398-1
Întrebări: eca.europa.eu/ro/Pages/ContactForm.aspx
Website: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors
Numeroase alte informații despre Uniunea Europeană sunt disponibile pe internet pe serverul Europa (http://europa.eu).
Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2018
ISBN 978-92-872-9586-6 | ISSN 1977-5806 | doi:10.2865/156105 | QJ-AB-18-006-RO-N | |
HTML | ISBN 978-92-872-9587-3 | ISSN 1977-5806 | doi:10.2865/231222 | QJ-AB-18-006-RO-Q |
© Uniunea Europeană, 2018
Reproducerea textului este autorizată cu condiția menționării sursei. Pentru utilizarea sau reproducerea în orice fel a unor fotografii sau a altor materiale pentru care Uniunea Europeană nu deține drepturile de autor, trebuie să se solicite acordul direct de la deținătorii drepturilor de autor.
CONTACTAȚI UE
În persoană
În întreaga Uniune Europeană există sute de centre de informare Europe Direct. Puteți găsi adresa centrului cel mai apropiat de dumneavoastră la: https://europa.eu/european-union/contact_ro
La telefon sau prin e-mail
Europe Direct este un serviciu care vă oferă răspunsuri la întrebările privind Uniunea Europeană. Puteți accesa acest serviciu:
- apelând numărul gratuit 00 800 6 7 8 9 10 11 (unii operatori pot taxa aceste apeluri);
- apelând numărul standard: +32 22999696; sau
- prin e-mail, la: https://europa.eu/european-union/contact_ro
GĂSIȚI INFORMAȚII DESPRE UE
Online
Informații despre Uniunea Europeană în toate limbile oficiale ale UE sunt disponibile pe site-ul Europa, la: http://europa.eu
Publicații ale UE
Puteți descărca sau comanda publicații ale UE gratuite și contra cost pe site-ul EU Bookshop, la: https://op.europa.eu/ro/web/general-publications/publications. Mai multe exemplare ale publicațiilor gratuite pot fi obținute contactând Europe Direct sau centrul dumneavoastră local de informare (a se vedea https://europa.eu/european-union/contact_ro).
Dreptul UE și documente conexe
Pentru accesul la informații juridice din UE, inclusiv la ansamblul legislației UE începând din 1951 în toate versiunile lingvistice oficiale, accesați site-ul EUR-Lex, la: http://eur-lex.europa.eu
Datele deschise ale UE
Portalul de date deschise al UE (http://data.europa.eu/euodp/ro/home?) oferă acces la seturi de date din UE. Datele pot fi descărcate și reutilizate gratuit, atât în scopuri comerciale, cât și necomerciale.