Ειδική έκθεση
αριθ.07 2018

Προενταξιακή βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία: μόνο περιορισμένα αποτελέσματα μέχρι τώρα

Σχετικά με την έκθεση Η Τουρκία, βασικός εταίρος της ΕΕ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, είναι, με εξαίρεση τα κράτη μέλη της ΕΕ, η χώρα που λαμβάνει τη μεγαλύτερη βοήθεια από την ΕΕ. Ελέγξαμε την αποτελεσματικότητα της προενταξιακής βοήθειας, ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, στους τομείς του κράτους δικαίου, της διακυβέρνησης και των ανθρώπινων πόρων. Διαπιστώσαμε ότι η βοήθεια σχεδιάστηκε κατά τρόπο γενικώς ικανοποιητικό και τα έργα επιτυγχάνουν τις αναμενόμενες εκροές. Ωστόσο, κυρίως, επειδή υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης και η Επιτροπή δεν χρησιμοποίησε επαρκώς τις προϋποθέσεις, η βοήθεια της ΕΕ δεν ανταποκρίθηκε δεόντως σε ορισμένες θεμελιώδεις ανάγκες, και η βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων τίθεται συχνά σε κίνδυνο. Επομένως, θεωρούμε την αποτελεσματικότητα της χρηματοδότησης απλώς περιορισμένη και διατυπώνουμε σειρά συστάσεων για την πραγματοποίηση βελτιώσεων, συμπεριλαμβανομένων της καλύτερης στόχευσης των κονδυλίων και της αύξησης της χρήσης των προϋποθέσεων για την παροχή βοήθειας.

Η παρούσα δημοσίευση είναι διαθέσιμη σε 23 γλώσσες, καθώς και στον ακόλουθο μορφότυπο:
PDF
PDF General Report

Σημεία

I

Η χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ, η οποία έχει προγραμματιστεί μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) για την Τουρκία, την περίοδο από το 2007 έως το 2020, υπερβαίνει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Στόχος μας ήταν να αξιολογήσουμε τον σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα του ΜΠΒ στην Τουρκία, σκοπός του οποίου είναι η ευθυγράμμιση της υποψήφιας χώρας με το κεκτημένο και η ενίσχυση των διοικητικών ικανοτήτων της. Εξετάσαμε τις περιόδους προγραμματισμού του ΜΠΒ I (2007-2013) και του ΜΠΒ ΙΙ (2014-2020) και επικεντρωθήκαμε στους τομείς προτεραιότητας του κράτους δικαίου, της διακυβέρνησης και των ανθρώπινων πόρων (δηλαδή της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και των κοινωνικών πολιτικών), για τους οποίους είχε προβλεφθεί προϋπολογισμός ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίηση του ΜΠΒ II, μπορέσαμε να εξετάσουμε μόνο την υλοποίηση του ΜΠΒ I, κυρίως μέσω 15 έργων του, τα οποία αντιστοιχούσαν σε 112 εκατομμύρια ευρώ από το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που είχε προβλεφθεί για αυτούς τους τομείς στο πλαίσιο του ΜΠΒ I.

II

Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η Επιτροπή σχεδίασε επαρκώς τους στόχους του ΜΠΒ, ιδίως επειδή διέγνωσε ορθά τις απαιτήσεις που ήταν αναγκαίες για την πρόοδο προς την ένταξη στην ΕΕ και προέβη σε πειστικές εκτιμήσεις βάσει της τομεακής προσέγγισης. Στην πράξη, ωστόσο, οι αναλωθέντες πόροι του ΜΠΒ δεν ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά σε ορισμένες θεμελιώδεις ανάγκες στον τομέα του κράτους δικαίου και της διακυβέρνησης, στους οποίους καθυστερεί η πραγματοποίηση κάποιων κρίσιμων μεταρρυθμίσεων. Σε τομείς με ισχυρότερη πολιτική βούληση, όπως τα τελωνεία, η απασχόληση και η φορολογία, τα έργα του ΜΠΒ I συνέβαλαν στην ευθυγράμμιση της Τουρκίας με το κεκτημένο και στην ενίσχυση των διοικητικών ικανοτήτων της. Ωστόσο, η βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων αυτών τίθεται σε κίνδυνο, λόγω των δυσκολιών στην ανάλωση των διαθέσιμων πόρων του ΜΠΒ και των υπαναχωρήσεων όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Κατά συνέπεια, θεωρούμε την αποτελεσματικότητα του ΜΠΒ απλώς περιορισμένη.

III

Όσον αφορά τον σχεδιασμό του ΜΠΒ, διαπιστώσαμε ότι η Επιτροπή έθεσε τους στόχους του ΜΠΒ με τον κατάλληλο τρόπο, διότι ήταν συγκεκριμένοι και συνεπείς με το νομικό πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι του ΜΠΒ για το κράτος δικαίου, τη διακυβέρνηση και τους ανθρώπινους πόρους ήταν συναφείς και βασίζονταν στις ανάγκες που είχε προσδιορίσει η Τουρκία προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με το κεκτημένο και να ενισχύσει τις διοικητικές ικανότητές της.

IV

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι πόροι που δαπανήθηκαν για την επίτευξη των στόχων του ΜΠΒ I μόλις και ανταποκρίθηκαν σε ορισμένες θεμελιώδεις ανάγκες, όπως η ανεξαρτησία και η αμεροληψία της δικαιοσύνης, η καταπολέμηση της διαφθοράς υψηλού επιπέδου και του οργανωμένου εγκλήματος, η ελευθερία του Τύπου, η πρόληψη των συγκρούσεων συμφερόντων και η ενίσχυση του εξωτερικού ελέγχου και της κοινωνίας των πολιτών. Σύμφωνα με την ανάλυση της ίδιας της Επιτροπής, η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς δεν είναι ικανοποιητική εδώ και αρκετά χρόνια, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης των τουρκικών αρχών.

V

Η Επιτροπή αποφάσισε να εφαρμόσει τον ΜΠΒ ΙΙ μέσω της τομεακής προσέγγισης, βάσει της οποίας ο ΜΠΒ στηρίζει μεταρρυθμίσεις σε τομεακή κλίμακα και όχι αυτόνομα έργα. Πριν από την εφαρμογή της νέας αυτής προσέγγισης, η Επιτροπή αξιολόγησε την ετοιμότητα των τομέων να απορροφήσουν τη χρηματοδότηση του ΜΠΒ ΙΙ. Οι τομεακές αξιολογήσεις παρείχαν συναφή και πειστική ανάλυση για τον εντοπισμό των τομέων στους οποίους θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο ΜΠΒ II μέσω της τομεακής προσέγγισης. Ωστόσο, δεν ήταν πάντοτε πλήρεις, ιδίως όσον αφορά τρία από τα πέντε κριτήρια αξιολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν: τον συντονισμό των χορηγών βοήθειας προς την Τουρκία, την ανάλυση ανά τομέα του προϋπολογισμού και το πλαίσιο αξιολόγησης των επιδόσεών του.

VI

Εκτός από τη χρηματοδότηση της ΕΕ, στην προώθηση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας μπορούν να συμβάλουν και οι προϋποθέσεις για την παροχή βοήθειας του ΜΠΒ. Παρά τη συνεχιζόμενη μη ικανοποιητική πρόοδο η οποία τονίζεται στις εκθέσεις της Επιτροπής για την Τουρκία, διαπιστώσαμε ότι η Επιτροπή δεν είχε χρησιμοποιήσει επαρκώς τις προϋποθέσεις για την παροχή βοήθειας του ΜΠΒ, για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων στους τομείς προτεραιότητας όπου η πρόοδος δεν ήταν ικανοποιητική. Ειδικότερα, η Επιτροπή χρησιμοποίησε σπάνια όρους, όπως την επιλογή κεντρικής ανάθεσης της διαχείρισης των έργων του ΜΠΒ ή διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που δεν πληρούνταν οι όροι του έργου. Επιπλέον, η δυνατότητα αναστολής της χρηματοδότησης του ΜΠΒ Ι σε περίπτωση που δεν τηρούνταν οι αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου δεν αντικατοπτριζόταν σαφώς στους κανονισμούς του ΜΠΒ II.

VII

Όσον αφορά την εφαρμογή του ΜΠΒ, τα ελεγχθέντα έργα παρήγαγαν γενικώς τις προβλεπόμενες εκροές τους, έστω και αν συχνά καθυστέρησαν, γεγονός που συνέβαλε στην ευθυγράμμιση της Τουρκίας με το κεκτημένο και στην ενίσχυση των διοικητικών ικανοτήτων της. Διαπιστώσαμε ότι η βιωσιμότητα αυτών των θετικών αποτελεσμάτων κινδυνεύει, κυρίως λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης, επιδεινούμενης από τις απολύσεις μεγάλης κλίμακας, τη θέση δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην κοινωνία των πολιτών.

VIII

Παρατηρήθηκαν αδυναμίες στην παρακολούθηση των επιδόσεων των έργων, όπως έργα που δεν επιλέχθηκαν βάσει του πλαισίου ΠΒΑ της Επιτροπής, καθώς και δείκτες που μερικές φορές ήταν άνευ σημασίας ή αναξιόπιστοι, ή δεν συνοδεύονταν από τη σχετική βάση αναφοράς.

IX

Μια άλλη πηγή ανησυχίας είναι η μεγάλη καθυστέρηση του ΜΠΒ, εξαιτίας καθυστερήσεων στον προγραμματισμό και την υλοποίηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της χρηματοδότησης, καθώς και του χρόνου που διέθεταν εν συνεχεία οι τουρκικές αρχές για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την υλοποίηση των έργων του ΜΠΒ II, θα συμβάλουν δε σε περαιτέρω καθυστέρηση στην προκήρυξη των έργων και τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων. Οι λόγοι για τις καθυστερήσεις αυτές ήταν γνωστοί: περιορισμένες διοικητικές ικανότητες σε ορισμένα υπουργεία ως προς την εκπόνηση των προτάσεων έργων, η μετάβαση στην τομεακή προσέγγιση, αλλά και η υπερβολική εναλλαγή προσωπικού στη CFCU, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων του ΜΠΒ που δαπανώνται στην Τουρκία.

X

Η έκθεση διατυπώνει πέντε μετρήσιμες συστάσεις για τη βελτίωση του σχεδιασμού και της υλοποίησης της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία. Επιπλέον, τα αποτελέσματα του ελέγχου θα συμβάλλουν στην ενδιάμεση αναθεώρηση του ΜΠΒ ΙΙ από την Επιτροπή, καθώς και στον σχεδιασμό μελλοντικών προγραμμάτων προενταξιακής βοήθειας προς όφελος των χωρών της διεύρυνσης της ΕΕ.

Εισαγωγή

01

Στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Μέσης Ανατολής (γράφημα 1), η Δημοκρατία της Τουρκίας διαδραματίζει παραδοσιακά ηγετικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις. Αποτελεί εξάλλου βασικό εταίρο της ΕΕ σε θέματα άμυνας, εξωτερικής πολιτικής και εμπορίου. Στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, η Τουρκία απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία για την ΕΕ και αντιστρόφως (π.χ. διάλογος για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεώρησης, τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ της «Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία»).

Γράφημα 1

Χάρτης της Τουρκίας στον οποίο παρουσιάζονται οι τέσσερις πόλεις στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι επισκέψεις ελέγχου

Τα υποδεικνυόμενα όρια και ονόματα, καθώς και οι ονομασίες που χρησιμοποιούνται στον παρόντα χάρτη δεν υποδηλώνουν επίσημη επιδοκιμασία ή αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: Eurostat.

02

Με πληθυσμό περισσότερο από 80 εκατομμύρια κατοίκους, η Τουρκία έχει έναν από τους μεγαλύτερους μουσουλμανικούς πληθυσμούς στον κόσμο, μεγάλες κοινότητες Κούρδων και Ρομά, καθώς και ορισμένες θρησκευτικές μειονότητες (Χριστιανούς, Εβραίους).

03

Από τη δεκαετία του 1950, η Τουρκία προσεγγίζει αργά αλλά σταθερά την ΕΕ: αναγνωρίζει την αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και, από το 1999, έχει γίνει δεκτή ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα1. Από τις γενικές εκλογές του 2002 και μετά, την εξουσία ασκεί το συντηρητικό «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» ή «ΑΚΡ»2, το οποία κυβερνά τη χώρα υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού και, από το 2014, Προέδρου της Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdoğan.

04

Εν τω μεταξύ, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ κινήθηκε σε εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και, μέχρι το 2017, μόνο 16 από τα 35 κεφάλαια είχαν ανοίξει για ενταξιακές διαπραγματεύσεις (μόνο ένα κεφάλαιο είχε κλείσει). Στο παράρτημα II παρουσιάζεται η κατάσταση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας ανά κεφάλαιο.

05

Η εν λόγω ενταξιακή διαδικασία συνοδεύεται από προενταξιακή βοήθεια της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει τον μηχανισμό προενταξιακής βοήθειας (ΜΠΒ) με σκοπό την υποστήριξη των υποψήφιων χωρών στην προοδευτική ευθυγράμμισή τους με τα πρότυπα και τις πολιτικές της ΕΕ ενόψει της ένταξής τους σε αυτή. Τα εν λόγω πρότυπα και πολιτικές αναφέρονται συνήθως ως «κεκτημένο» (βλέπε πλαίσιο 1).

Πλαίσιο 1

Ένταξη στην ΕΕ

Οι αρχές, οι πολιτικές, οι νόμοι, οι πρακτικές, οι υποχρεώσεις και οι στόχοι στο πλαίσιο της ΕΕ αναφέρονται συχνά ως «κεκτημένο» στους κόλπους των θεσμικών οργάνων της. Στο επίκεντρο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, το κεκτημένο συνίσταται σε 35 διαφορετικά κεφάλαια ως προς την προσχώρηση, τα οποία πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΕΕ και της εκάστοτε υποψήφιας χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Παραδείγματος χάριν, το κεφάλαιο 23 καλύπτει τη δικαστική εξουσία και τα θεμελιώδη δικαιώματα, ενώ το κεφάλαιο 32 καλύπτει τον δημοσιονομικό, αλλά και τον εξωτερικό έλεγχο. Εκτός αυτού, το κεκτημένο περιλαμβάνει τα «κριτήρια της Κοπεγχάγης», στα οποία συγκαταλέγονται η σταθερότητα των θεσμών που εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και η προστασία των μειονοτήτων (βλέπε https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/policy/conditions-membership_en).

06

Σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, η προενταξιακή βοήθεια συνίσταται στη χρηματοδότηση έργων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, όπως το κράτος δικαίου, η διακυβέρνηση, η γεωργία, οι υποδομές (π.χ. περιβάλλον, μεταφορές), καθώς και η ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων μέσω της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και των κοινωνικών πολιτικών. Με βάση τον προγραμματισμό των κονδυλίων του ΜΠΒ I (2007-2013), ύψους 4,58 δισεκατομμυρίων ευρώ, και των κονδυλίων του ΜΠΒ ΙΙ (2014-2020), ύψους 4,49 δισεκατομμυρίων ευρώ, (βλέπε παράρτημα III), η Τουρκία, με εξαίρεση τα κράτη μέλη της ΕΕ, είναι η χώρα που λαμβάνει τη μεγαλύτερη βοήθεια από την ΕΕ. Η Επιτροπή διαχειρίζεται τον ΜΠΒ επικουρούμενη από τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία είναι μέλη της επιτροπής ΜΠΒ ΙΙ3.

07

Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή φέρει τη συνολική ευθύνη για τη διαχείριση του ΜΠΒ, έχει αναθέσει στις τουρκικές αρχές την ευθύνη διαχείρισης του μεγαλύτερου μέρους του ΜΠΒ, στο πλαίσιο της «έμμεσης διαχείρισης» που εφαρμόζεται σχετικά με τη δημοσιονομική διαχείριση της ΕΕ. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μεθόδου, η Επιτροπή, με δική της ευθύνη και σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, έχει αναθέσει τη διαχείριση του προϋπολογισμού στις τουρκικές αρχές4. Η εν λόγω αποκεντρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση του ΜΠΒ είναι παρόμοια με τη διαχείριση των περισσότερων ταμείων της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ή το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, διαχείριση την οποία επιμερίζονται η Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

08

Όσον αφορά την Τουρκία, η προσέγγιση αυτή απαιτεί από τις τουρκικές αρχές να αναλάβουν τον σχεδιασμό, την υλοποίηση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πόρων του ΜΠΒ, στο πλαίσιο ενός συνδυασμένου συνόλου ενωσιακών και εθνικών κανόνων. Μολονότι ο εθνικός συντονιστής ΜΠΒ (ΕΣΜΠΒ) είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερομένων φορέων στην Τουρκία, η κεντρική μονάδα χρηματοδότησης και σύναψης συμβάσεων (CFCU) του υπουργείου Οικονομικών διαχειρίζεται το 87,2% των πόρων του ΜΠΒ I και το 84,2% των πόρων του ΜΠΒ II5 υπό την εποπτεία ενός εθνικού διατάκτη.

09

Η Επιτροπή υλοποίησε τον ΜΠΒ I χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή προσέγγιση ανά έργο, λαμβάνοντας αποφάσεις χρηματοδότησης για μεμονωμένα έργα. Η στρατηγική επιλογή της Επιτροπής για την υλοποίηση του ΜΠΒ II είναι η τομεακή προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, οι αποφάσεις χρηματοδότησης βασίζονται σε εθνικούς στόχους τομεακής πολιτικής. Σκοπός είναι η συμπλήρωση των κυβερνητικών προσπαθειών σε έναν τομέα, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις συνεργίες και την ανάληψη ευθύνης σε εθνικό επίπεδο σχετικά με τη δημόσια πολιτική και τις αποφάσεις για την κατανομή των πόρων εντός ενός τομέα. Ως εκ τούτου, η χρηματοδότηση του ΜΠΒ επικεντρώνεται στην επίτευξη εθνικών στόχων τομεακής πολιτικής και αποτελεσμάτων που έχουν σχέση με την ένταξη6. Η τομεακή προσέγγιση εφαρμόζεται ανά τομέα, κατόπιν εκτίμησης της Επιτροπής.

10

Από το 2013, οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία παρουσιάζουν οπισθοδρόμηση. Ιδιαίτερα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, η κήρυξη της Τουρκίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι εκτεταμένες θέσεις σε διαθεσιμότητα, απολύσεις και κρατήσεις που έλαβαν χώρα, υπονόμευσαν τη θέση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ. Τα εν λόγω κατασταλτικά μέτρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τα οποία η τουρκική κυβέρνηση υπερασπίστηκε ως αντιτρομοκρατικά μέτρα, επηρέασαν ολόκληρο το φάσμα της τουρκικής κοινωνίας: το δικαστικό σύστημα, την αστυνομία, τη χωροφυλακή, τον στρατό, τη δημόσια διοίκηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθηγητές, δικηγόρους, τα ΜΜΕ και την επιχειρηματική κοινότητα7.

11

Και μόνο η μεγάλη έκταση των μέτρων αυτών έχει επηρεάσει τις διοικητικές ικανότητες της Τουρκίας, αλλά έχει επίσης περιπλέξει και καθυστερήσει την ευθυγράμμισή της με το κεκτημένο. Στο πλαίσιο 2 παρουσιάζονται τρία παραδείγματα τέτοιου είδους μέτρων στους τρεις τομείς που καλύπτει ο συγκεκριμένος έλεγχος. Τον Νοέμβριο του 2016, εν μέσω έντασης στις πολιτικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ να «παγώσουν» προσωρινά τις υπό εξέλιξη ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία8.

Πλαίσιο 2

Παραδείγματα μέτρων που αναφέρθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Δικαστήρια και εισαγγελικές αρχές

Από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 έως σήμερα, περισσότεροι από 4 000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα, αριθμός ο οποίος αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο περίπου του συνολικού αριθμού δικαστών και εισαγγελέων στην Τουρκία εκείνη την εποχή. Περίπου 2 400 εξ αυτών έχουν φυλακιστεί, γεγονός το οποίο επηρεάζει όλα τα επίπεδα του δικαστικού σώματος, από τα πρωτοβάθμια δικαστήρια έως το Συνταγματικό Δικαστήριο. Οι ευρείας κλίμακας απολύσεις και οι επακόλουθες μεγάλης κλίμακας προσλήψεις νέων δικαστών συνιστούν σύμφωνα με αναφορές σοβαρή πρόκληση για τις επιδόσεις και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας9.

Δημόσια διοίκηση: Το ανώτατο ελεγκτικό όργανο της Τουρκίας

Διαθέτοντας δικαστικές εξουσίες πέραν των καθηκόντων εξωτερικού ελέγχου, το ανώτατο όργανο ελέγχου της Τουρκίας αποτελεί βασικό δημόσιο θεσμικό όργανο στο πλαίσιο των κεφαλαίων 23 και 32. Τον Δεκέμβριο του 2016, οι ελεγκτές του μειώθηκαν κατά 17%, ήτοι το προσωπικό του μειώθηκε κατά 166 άτομα, εκ των οποίων 96 ελεγκτές που έχουν τεθεί υπό κράτηση. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, 41 επιπλέον ελεγκτές τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και υπό κράτηση10.

Σχολεία και πανεπιστήμια

Μέχρι τον Απρίλιο του 2017, εκτιμάται ότι περίπου 40 000 καθηγητές σε εθνικό επίπεδο είτε είχαν απολυθεί είτε είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Η κατάσταση αφορούσε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, από σχολεία και οργανώσεις νεολαίας έως ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι ευρείας κλίμακας απολύσεις και η θέση σε διαθεσιμότητα οδήγησαν στο κλείσιμο πολλών ιδρυμάτων, γεγονός το οποίο θα έχει μακροπρόθεσμο δυσμενή αντίκτυπο στην εκπαίδευση, την απασχόληση και τις κοινωνικές πολιτικές της Τουρκίας11.

Εμβέλεια και τρόπος προσέγγισης του ελέγχου

12

Στόχος μας ήταν να αξιολογήσουμε τον σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του ΜΠΒ στην Τουρκία, σκοπός του οποίου ήταν η ευθυγράμμιση της υποψήφιας χώρας με το κεκτημένο και η ενίσχυση των διοικητικών ικανοτήτων της. Στο πλαίσιο του ελέγχου επιδιώχθηκε να απαντηθεί το ακόλουθο ερώτημα: «Ήταν η προενταξιακή βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία ορθά σχεδιασμένη και αποτελεσματική;» Το ερώτημα αυτό αναλύθηκε σε δύο βασικά υποερωτήματα:

  1. Είχε σχεδιαστεί ορθά από την Επιτροπή ο ΜΠΒ στην Τουρκία;
  2. Ήταν ο ΜΠΒ αποτελεσματικός όσον αφορά την υποστήριξη των τομέων προτεραιότητας στην Τουρκία;
13

Η πλέον πρόσφατη έκθεση ελέγχου του ΕΕΣ σχετικά με την προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία είχε δημοσιευθεί το 200912. Έκτοτε, ο ΜΠΒ εφαρμόστηκε σε δύο διαδοχικές περιόδους προγραμματισμού, οι δε σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Η παρούσα έκθεση θα ληφθεί υπόψη από την Επιτροπή κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση του ΜΠΒ ΙΙ, καθώς και στη στρατηγική της ΕΕ όσον αφορά τα κονδύλια προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία στο πλαίσιο του ΜΠΒ ΙΙ (2014-2020) και της προσεχούς περιόδου προγραμματισμού.

14

Επικεντρωθήκαμε στους τρεις τομείς προτεραιότητας που έχει ορίσει το Συμβούλιο για αμφότερες τις περιόδους προγραμματισμού, του ΜΠΒ I (2007-2013) και ΜΠΒ II (2014-2020), τα κονδύλια των οποίων ανέρχονται συνολικά σε 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ13:

  1. κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των εσωτερικών υποθέσεων και της δικαιοσύνης, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ,
  2. διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της κοινωνίας των πολιτών, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών (ΔΔΟ), ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και
  3. ανθρώπινοι πόροι, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
15

Στο πλαίσιο του ΜΠΒ Ι, τα κονδύλια της ΕΕ που προβλέπονταν για τους τομείς αυτούς ανέρχονταν σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, εξετάσαμε 15 έργα συνολικής αξίας 112 εκατομμυρίων ευρώ (7,5%)14, τα οποία και αποτέλεσαν το δείγμα μας. Επιλέξαμε τα έργα αυτά ώστε να υπάρχει ισορροπημένη κάλυψη των διαφόρων τομέων πολιτικής και γεωγραφικών περιοχών που έλαβαν προενταξιακή βοήθεια σχετικά με τους τομείς του κράτους δικαίου, της διακυβέρνησης και των ανθρώπινων πόρων. Εξετάσαμε την υλοποίηση των έργων, καθώς και τα είδη των εταίρων υλοποίησης (τουρκικές οργανώσεις ή οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών).

16

Σημαντικό τμήμα των εργασιών μας ήταν να αξιολογήσουμε τα επιτεύγματα των προγραμμάτων και των έργων της ΕΕ από την άποψη των αποτελεσμάτων15. Συγκεντρώσαμε αποδεικτικά στοιχεία, μέσω εξέτασης εγγράφων και συνεντεύξεων που πραγματοποιήσαμε σε διάφορες υπηρεσίες της Επιτροπής, στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Άγκυρα, στις τουρκικές αρχές, σε διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (ΟΚΠ)16. Στο πλαίσιο του ελέγχου, πραγματοποιήθηκε επίσης επίσκεψη δύο εβδομάδων στην Τουρκία τον Μάρτιο του 2017, η οποία δεν περιελάμβανε τη στήριξη μέσω της «Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία»17.

17

Οποιαδήποτε αναφορά στον ΜΠΒ στην παρούσα έκθεση καλύπτει και τον ΜΠΒ Ι και τον ΜΠΒ II, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά. Εξαιτίας των εκτεταμένων καθυστερήσεων στον προγραμματισμό και την υλοποίηση, δεν μπορέσαμε να αξιολογήσουμε έργα του ΜΠΒ ΙΙ στους τομείς που είχαν επιλεγεί για τον συγκεκριμένο έλεγχο, οι οποίοι αφορούν κονδύλια του ΜΠΒ II ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παρατηρήσεις

Η Επιτροπή σχεδίασε ορθά τους στόχους του ΜΠΒ, ωστόσο αντιμετώπισε δυσκολίες στην υποστήριξη των τομεακών μεταρρυθμίσεων και χρησιμοποίησε σε περιορισμένο βαθμό τις προϋποθέσεις για την παροχή βοήθειας

18

Σε αυτήν την ενότητα, αξιολογήσαμε κατά πόσον ο ΜΠΒ στην Τουρκία είχε σχεδιαστεί ορθά από την Επιτροπή προκειμένου να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την επίτευξη προόδου στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, αξιολογήσαμε κατά πόσον η Επιτροπή:

  1. ευθυγράμμισε τους στρατηγικούς στόχους της για την Τουρκία με τους κανονιστικούς στόχους του ΜΠΒ και αντιμετώπισε τις ανάγκες της Τουρκίας στους ελεγχθέντες τομείς,
  2. εφάρμοσε κατάλληλα την τομεακή προσέγγιση για τη διοχέτευση της χρηματοδότησης του ΜΠΒ II, βάσει σχετικών, συνεκτικών και ολοκληρωμένων τομεακών εκτιμήσεων του ΜΠΒ και
  3. καθόρισε και υλοποίησε τις κατάλληλες συνθήκες για την ενθάρρυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία.

Η Επιτροπή έθεσε τους στόχους του ΜΠΒ με τον κατάλληλο τρόπο, όμως, στην πράξη, δεν εξετάσθηκαν επαρκώς ορισμένες θεμελιώδεις ανάγκες στους τομείς του κράτους δικαίου και της διακυβέρνησης

19

Η Επιτροπή καθόρισε τους συγκεκριμένους στόχους του προγράμματος ΜΠΒ στα στρατηγικά της έγγραφα, οι οποίοι συνίστανται στην ενίσχυση της ικανότητας της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις ένταξης στην ΕΕ, στην υποστήριξη πολιτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής ανάπτυξης18. Οι εν λόγω στρατηγικοί στόχοι του ΜΠΒ αναλύθηκαν περαιτέρω στις χρηματοδοτικές συμφωνίες της Επιτροπής με τις τουρκικές αρχές. Όλοι αυτοί οι στόχοι συνάδουν με τη νομική βάση του ΜΠΒ, η οποία καθορίζει τους νομικούς στόχους του ΜΠΒ σε σχέση με την ευθυγράμμιση της υποψήφιας χώρας με το κεκτημένο, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, καθώς και με την ενίσχυση των διοικητικών ικανοτήτων της19.

20

Οι στόχοι του ΜΠΒ για τους τρεις τομείς προτεραιότητας του κράτους δικαίου, της διακυβέρνησης και των ανθρώπινων πόρων ήταν σχετικοί, δεδομένου ότι βασίζονταν στις ανάγκες τις οποίες η Τουρκία είχε προσδιορίσει σαφώς στα εθνικά σχέδιά της για την ευθυγράμμιση με το κεκτημένο, στα πολυετή σχέδια ανάπτυξης και σε περισσότερες από 40 εθνικές στρατηγικές που αναπτύχθηκαν από το 2007 προς ενίσχυση των διοικητικών ικανοτήτων της.

21

Εξετάσαμε τους πόρους του ΜΠΒ Ι που αναλώθηκαν στους τρεις επιλεγμένους τομείς προτεραιότητας και διαπιστώσαμε ότι στην πράξη δεν έλαβαν την απαιτούμενη προσοχή, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης των τουρκικών αρχών, ορισμένες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου και της διακυβέρνησης, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ20.

Θεμελιώδεις ανάγκες που δεν ελήφθησαν επαρκώς υπόψη στον τομέα του κράτους δικαίου
22

Η στήριξη του ΜΠΒ για τον τομέα του κράτους δικαίου σχεδιάστηκε με στόχο να προσεγγίσει ευρύ φάσμα ευαίσθητων κρατικών φορέων, όπως υπουργεία, υπηρεσίες, τις αστυνομικές δυνάμεις και το δικαστικό σώμα, με το κεκτημένο, κυρίως μέσω συμβουλών και κατάρτισης σε τομείς που προσδιορίζονται στα εθνικά σχέδια της Τουρκίας για την ευθυγράμμιση με το κεκτημένο, σε πολυετή σχέδια ανάπτυξης και σε εθνικές στρατηγικές.

23

Ωστόσο, μόνο το 4,4% του συνόλου των ποσών του ΜΠΒ Ι που αποτέλεσαν αντικείμενο συμβάσεων στον τομέα του κράτους δικαίου αφορούσε τους ακόλουθους τομείς πολιτικής, η πρόοδος των οποίων επισημαίνεται παγίως ως μη ικανοποιητική στις ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής για την Τουρκία από το 201421:

  1. ανεξαρτησία και αμεροληψία της δικαιοσύνης22 (είχαν προβλεφθεί 7,6 εκατομμύρια ευρώ)
  2. καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος23 (9,5 εκατομμύρια ευρώ) και
  3. ελευθερία του Τύπου24 (2,7 εκατομμύρια ευρώ, βλέπε πλαίσιο 3).

Πλαίσιο 3

Χρηματοδότηση βάσει του ΜΠΒ για την υποστήριξη της ελευθερίας του Τύπου (2007-2016)

Μέχρι το τέλος του 2016 είχαν υλοποιηθεί με τους πόρους του ΜΠΒ I που διατέθηκαν στο πλαίσιο συμβάσεων στην Τουρκία μόνο δύο έργα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, συνολικού ποσού 2,7 εκατομμυρίων ευρώ. Στο πλαίσιο του ΜΠΒ ΙΙ, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί κανένα έργο σχετικά με την ελευθερία του Τύπου. Επιπλέον, στο πλαίσιο του ΜΠΒ ΙΙ, η Τουρκία απέρριψε τον σύνθετο δείκτη ελευθερίας του Τύπου της Επιτροπής, χαρακτηρίζοντας τον ως «μη λογικό». Ο συγκεκριμένος δείκτης συγχωνεύει τους δείκτες ελευθερίας του Τύπου των μη κυβερνητικών οργανώσεων Freedom House και Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα για να μετρήσει την ετήσια πρόοδο και την κατάταξη μιας δεδομένης χώρας. Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, η Επιτροπή έχει αναφέρει συστηματικά σοβαρές επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, όπως άλλωστε και η Διεθνής Αμνηστία, η Freedom House και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

24

Πρόσθετη ένδειξη για το γεγονός ότι η Επιτροπή και οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν αρκετή προσοχή στους συγκεκριμένους τομείς πολιτικής αποτελεί η απουσία δεικτών για τη μέτρηση της προόδου στον τομέα της πρόληψης των συγκρούσεων συμφερόντων25, καθώς και της καταπολέμησης της διαφθοράς υψηλού επιπέδου26.

Θεμελιώδεις ανάγκες που δεν εξετάσθηκαν επαρκώς στον τομέα της διακυβέρνησης
25

Στον τομέα της διακυβέρνησης, η Επιτροπή υποστήριξε πολύ συγκεκριμένες ανάγκες όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και ορισμένες συνιστώσες του κύκλου του προϋπολογισμού, όπως η είσπραξη των φόρων, ο εσωτερικός έλεγχος και τα στατιστικά στοιχεία, κυρίως μέσω της παροχής συμβουλών και κατάρτισης.

26

Ωστόσο, παρά τη σημασία του εξωτερικού ελέγχου και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία ένταξης, καθώς και τον ρόλο τους στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, ο ΜΠΒ δεν ασχολήθηκε με την ενίσχυση του εξωτερικού ελέγχου και εξέτασε ελάχιστα την ικανότητα συνεργασίας της Τουρκίας με την κοινωνία των πολιτών27. Παρά τις μεγάλες ανάγκες των τουρκικών ΟΚΠ, τις οποίες γνώριζε η Επιτροπή, το ποσό που χορηγήθηκε ήταν μικρό, λόγω της περιορισμένης ικανότητας απορρόφησης των τουρκικών αρχών (βλέπε πλαίσιο 4).

Πλαίσιο 4

Χρηματοδότηση βάσει του ΜΠΒ για την υποστήριξη της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών (2007-2016)

Καμία εθνική στρατηγική δεν έχει εξετάσει τις ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, όπου η ελευθερία του συνέρχεσθαι και η ελευθερία του λόγου των ΟΚΠ έχουν περιοριστεί σημαντικά, ενώ έχει υπονομευθεί η ικανότητά τους λόγω δυσανάλογων γραφειοκρατικών περιορισμών όσον αφορά, αφενός, την ελευθερία του συνέρχεσθαι και της έκφρασης και, αφετέρου, τη συγκέντρωση πόρων28. Κάποιες ΟΚΠ δήλωσαν ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να επηρεάζουν τις αποφάσεις, υποστηρίζοντας ότι οι τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι φοβούνταν να ασχοληθούν μαζί τους και ότι οι εθνικοί πόροι διοχετεύονταν προς τις οργανώσεις που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Μεταξύ 2015 και 2016, ο αριθμός των μελών των τουρκικών ενώσεων που υπερασπίζονται δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, μειώθηκε από 200 096 σε 50 598 άτομα (-75 %)29. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΜΠΒ I χρηματοδότησε έργα ΟΚΠ συνολικού ύψους 36 εκατομμυρίων ευρώ (το 5,5% του συνόλου των ποσών του ΜΠΒ I που αποτέλεσαν αντικείμενο συμβάσεων στον τομέα της διακυβέρνησης), λίγα εκ των οποίων αφορούσαν την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προστασία των θυμάτων του οργανωμένου εγκλήματος.

Παρά ορισμένες αδυναμίες, οι αξιολογήσεις τομεακής προσέγγισης της Επιτροπής παρείχαν σχετικές πληροφορίες για τον εντοπισμό σημείων όπου θα μπορούσε να εφαρμοστεί η τομεακή προσέγγιση

27

Αν και η νομική βάση του ΜΠΒ II δεν καθορίζει ρητά την τομεακή προσέγγιση (βλέπε σημείο 9) και η προσέγγιση αυτή δεν είναι νομικά δεσμευτική για τον δικαιούχο30, η Επιτροπή την περιέλαβε στη στρατηγική της για τη διεύρυνση31. Η ετοιμότητα της χώρας να υιοθετήσει την τομεακή προσέγγιση καθορίζεται από τις τομεακές εκτιμήσεις που διενεργεί η Επιτροπή σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η τομεακή προσέγγιση είναι μια συνεχής διαδικασία που πρέπει να εφαρμόζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου προγραμματισμού32. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε πέντε βασικά κριτήρια αξιολόγησης:

  1. καλά καθορισμένες εθνικές τομεακές στρατηγικές,
  2. θεσμικό πλαίσιο, ηγεσία και ικανότητα εφαρμογής της τομεακής στρατηγικής,
  3. συντονισμός των χορηγών βοήθειας, μεταξύ άλλων σε τομεακό επίπεδο33,
  4. υλοποίηση της πολιτικής βάσει ανάλυσης ανά τομέα του προϋπολογισμού και ρεαλιστικά κονδύλια ανά τομέα και
  5. πλαίσια αξιολόγησης των επιδόσεων για την παρακολούθηση της επιδόσεων.
28

Όσον αφορά τους ελεγχθέντες τομείς, οι τομεακές αξιολογήσεις επέτρεψαν στην Επιτροπή να καταλήξει το 2016 στο συμπέρασμα ότι μόνον ο τομέας των ανθρώπινων πόρων και, στο πλαίσιο του τομέα του κράτους δικαίου, οι υποτομείς δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις ήταν έτοιμοι να απορροφήσουν τη χρηματοδότηση του ΜΠΒ II μέσω της τομεακής προσέγγισης34. Παρά το γεγονός ότι οι τομεακές αξιολογήσεις έδωσαν μια σχετική και συνεπή τομεακή ανάλυση βασισμένη σε πέντε κύρια κριτήρια, διαπιστώσαμε στο πλαίσιο της επισκόπησής μας τις ακόλουθες αδυναμίες:

  1. όσον αφορά τον τομέα του κράτους δικαίου, η αξιολόγηση της Επιτροπής σχετικά με τις εσωτερικές υποθέσεις δεν ήταν οριστική σχετικά με το κατά πόσον η Τουρκία ήταν πραγματικά έτοιμη για την τομεακή προσέγγιση και
  2. οι τομεακές αξιολογήσεις της Επιτροπής δεν έλαβαν υπόψη με τον κατάλληλο τρόπο τις επιπτώσεις ορισμένων σημαντικών αδυναμιών της δημόσιας διοίκησης της Τουρκίας (βλέπε πλαίσιο 5) σε τρία από τα πέντε κύρια κριτήρια αξιολόγησης (βλέπε σημείο 27).

Πλαίσιο 5

Αδυναμίες στη δημόσια διοίκηση της Τουρκίας (2014-2017), οι οποίες δεν ελήφθησαν επαρκώς υπόψη στις τομεακές αξιολογήσεις της Επιτροπής

Κριτήριο αξιολόγησης 3: συντονισμός των χορηγών βοήθειας

Οι αξιολογήσεις της Επιτροπής δεν κάλυψαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (ΥΕΥ), το οποίο είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό των χορηγών βοήθειας στο πλαίσιο της προενταξιακής βοήθειας. Ο ρόλος του περιλαμβάνει σαφώς την παροχή στήριξης για την ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τους κανόνες περί δημόσιων συμβάσεων της ΕΕ35, αλλά και τη συγχρηματοδότηση των προπαρασκευαστικών φάσεων των έργων υποδομής που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων36. Παρά τη συνάφεια και τη σπουδαιότητα του ΜΠΒ, το υφυπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον γενικό συντονισμό των χορηγών βοήθειας της Τουρκίας, δεν συμπεριέλαβε το ΥΕΥ στις συναντήσεις του με την Τράπεζα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ελέγχου μας, το ΥΕΥ δεν διέθετε πρόσβαση σε κεντρική βάση δεδομένων που αφορούσε τους χορηγούς, γεγονός το οποίο δεν του επέτρεπε να συντονίζει αποτελεσματικά τους χορηγούς βοήθειας σε τομεακό επίπεδο.

Κριτήριο αξιολόγησης 4: ανάλυση ανά τομέα του προϋπολογισμού

Η υλοποίηση της πολιτικής της Τουρκίας βασίζεται σε μεσοπρόθεσμα σχέδια δαπανών που καταρτίζονται από το υπουργείο Οικονομικών (για τις επιχειρησιακές δαπάνες) και από το υπουργείο Ανάπτυξης (για τις επενδυτικές δαπάνες). Ωστόσο, οι αξιολογήσεις της Επιτροπής δεν περιελάμβαναν το γεγονός ότι κανένα από τα δύο υπουργεία δεν είχε καταρτίσει το σχέδιο δαπανών του με επαρκείς λεπτομέρειες, ώστε να είναι σε θέση να εκτιμήσει κατά πόσον οι δαπάνες θα είχαν το ορθό μέγεθος και είδος προκειμένου η Τουρκία να εφαρμόσει τους στόχους της τομεακής πολιτικής37. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη δεν ήταν σε θέση να έχουν σαφή εικόνα των πιστώσεων του προϋπολογισμού της Τουρκίας από την τομεακή σκοπιά. Επιπλέον, αν και η Τουρκία κοστολόγησε τις ανάγκες της για τις διοικητικές ικανότητές της κατά τη διάρκεια του ΜΠΒ I38, δεν έχει πράξει το ίδιο από την έναρξη του ΜΠΒ ΙΙ το 2014. Χωρίς κοστολογημένες ανάγκες και σαφή σχέδια δαπανών ανά τομέα, είναι δύσκολο να διασφαλιστεί ότι οι τομείς του ΜΠΒ θα λάβουν το κατάλληλο μερίδιο της περιορισμένης διαθέσιμης χρηματοδότησης.

Κριτήριο αξιολόγησης 5: πλαίσιο αξιολόγησης των επιδόσεων

Ο ΕΣΜΠΒ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του ΜΠΒ. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις της Επιτροπής δεν αντικατόπτριζαν τις σοβαρές αδυναμίες του ΕΣΜΠΒ όσον αφορά την παρακολούθηση των επιδόσεων. Το 2015, οι ελεγκτές της Επιτροπής είχαν ήδη παρατηρήσει ότι ο ΕΣΜΠΒ δεν διέθετε μηχανισμούς ή διαδικασίες αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της παρακολούθησης και θεωρούσε τη διαδικασία απλά και μόνο τυπική. Επιπλέον, σημειώσαμε ότι η παρακολούθηση έργων του ΜΠΒ στηριζόταν εξ ολοκλήρου στις επισκέψεις παρακολούθησης της αντιπροσωπείας της ΕΕ και στο πλαίσιο «της παρακολούθησης βάσει αποτελεσμάτων» (ΠΒΑ) της Επιτροπής. Ενώ οι επισκέψεις παρακολούθησης που διενεργήθηκαν από την ελεγκτική αρχή του ΜΠΒ της Τουρκίας και από το γραφείο του εθνικού διατάκτη επικεντρώθηκαν στη νομιμότητα και την κανονικότητα των δαπανών, το πλαίσιο ΠΒΑ, το οποίο υφίσταται μόνο χάρη στη χρηματοδότηση και την εμπειρογνωσία της ΕΕ, μπορεί να παρακολουθεί ένα μέρος μόνο των έργων του ΜΠΒ ετησίως. Εκτός αυτού, το ΕΣΜΠΒ δεν μπορεί ακόμη να συμπληρώνει το πλαίσιο ΠΒΑ στην αξιολόγηση των επιδόσεων των έργων.

29

Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι οι τομεακές αξιολογήσεις της Επιτροπής δεν μπορούσαν ακόμη να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο στις διοικητικές ικανότητες της Τουρκίας των μεγάλης κλίμακας απολύσεων και θέσης σε διαθεσιμότητα που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 (βλέπε πλαίσιο 2).

Η Επιτροπή δεν χρησιμοποίησε επαρκώς τις προϋποθέσεις του ΜΠΒ για την υποστήριξη της διαδικασίας μεταρρύθμισης στους τομείς προτεραιότητας

30

Εκτός από τη χρηματοδότηση, την πολιτική και τον πολιτικό διάλογο, ένα άλλο μέσο στη διάθεση της Επιτροπής για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων σε τομείς προτεραιότητας στην Τουρκία είναι οι προϋποθέσεις παροχής βοήθειας. Οι προϋποθέσεις συνίστανται στον καθορισμό και τη χρήση όρων πριν από την υπογραφή των συμβάσεων για την παροχή βοήθειας ή την καταβολή της εν λόγω βοήθειας. Στην περίπτωση του ΜΠΒ, οι διαδοχικές στρατηγικές για τη διεύρυνση που χάρασσε η Επιτροπή αναφέρονταν επανειλημμένα στην αυστηρή τήρηση προϋποθέσεων χωρίς, ωστόσο, να παρέχονται συγκεκριμένοι ορισμοί39. Στο πλαίσιο του ΜΠΒ, οι προϋποθέσεις για την παροχή βοήθειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολιτικό επίπεδο, κυρίως μέσω κριτηρίων έναρξης και περάτωσης σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς και σε επίπεδο έργου.

31

Επιθεωρήσαμε το νομικό πλαίσιο του ΜΠΒ για τον προσδιορισμό των διαφορετικών ειδών διαθέσιμων προϋποθέσεων. Εξετάσαμε τον βαθμό στον οποίο η Επιτροπή τις χρησιμοποίησε πραγματικά στην Τουρκία προκειμένου να στηρίξει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στους τομείς προτεραιότητας του κράτους δικαίου, της διακυβέρνησης και των ανθρώπινων πόρων.

32

Σε πολιτικό επίπεδο, ο νομοθέτης της ΕΕ, ως αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή, έχει την εξουσία να μειώσει τη μελλοντική βοήθεια. Εκτός αυτού, στο πλαίσιο του ΜΠΒ I και χωρίς να απαιτείται να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, το Συμβούλιο είχε τη δυνατότητα να αναστείλει τη βοήθεια του ΜΠΒ εάν δεν είχαν τηρηθεί οι αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου40. Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την αναστολή όλων των προενταξιακών κονδυλίων σε περίπτωση που ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις41. Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι, στο πλαίσιο του ΜΠΒ II, ο νομοθέτης της ΕΕ δεν είχε προβλέψει ρητά τη δυνατότητα αυτή42.

33

Στο πλαίσιο των κανονισμών για τον ΜΠΒ, η Επιτροπή μπορεί να χρησιμοποιήσει δύο βασικά είδη προϋποθέσεων για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων:

  1. στα τέλη του 2017 και του 2020 (για τον ΜΠΒ ΙΙ), θα μπορούσε να αποφασίσει να μην προβεί σε επιβράβευση των επιδόσεων στη δικαιούχο χώρα του ΜΠΒ, για την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την ευθυγράμμιση με την ΕΕ, την αποτελεσματική εφαρμογή του ΜΠΒ και την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων43 και
  2. θα μπορούσε να προσφύγει στην επιλογή της κεντρικής ανάθεσης της διαχείρισης των έργων ΜΠΒ, ώστε η Επιτροπή να είναι σε θέση να αναλάβει αποτελεσματικά τη διαχείρισή τους από τις εθνικές αρχές.

Κατά τον χρόνο του ελέγχου, παρά τη συνεχιζόμενη μη ικανοποιητική πρόοδο που επισήμανε στις εκθέσεις της για την Τουρκία (βλέπε σημείο 23), η Επιτροπή δεν είχε αναλάβει ακόμη δράση για την επιβράβευση των επιδόσεων. Ωστόσο, αποφάσισε στη συνέχεια να αναλάβει η ίδια τη διαχείριση των 18 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατίθεντο σε έργα ΟΚΠ, τη διαχείριση των οποίων, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα αναλάμβαναν οι τουρκικές αρχές44.

34

Σε επίπεδο έργου, η Επιτροπή μπορεί να καθορίσει όρους έργου πριν από τη σύναψη της σύμβασης ή την πληρωμή και, σε περίπτωση που δεν πληρούνται, μπορεί να λάβει διορθωτικά μέτρα, όπως την ακύρωση του έργου ή τη μείωση της εμβέλειας και της σχετικής χρηματοδότησής του. Η Επιτροπή είχε πράγματι θέσει όρους έργου σε τέσσερα από τα 15 ελεγχθέντα έργα. Και τα τέσσερα αυτά έργα αφορούσαν τον τομέα του κράτους δικαίου. Η Επιτροπή δεν καθόρισε όρους45 για ένα έργο στον τομέα αυτό46, ούτε για κανένα από τα πέντε έργα διακυβέρνησης ή τα πέντε έργα ανθρώπινων πόρων. Εντοπίσαμε τρία έργα για τα οποία η απόφαση της Επιτροπής δεν έθετε όρους έργου πριν από τη σύναψη της σύμβασης και αυτό επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα του έργου (βλέπε πλαίσιο 6).

Πλαίσιο 6

Έργα στα οποία η απουσία όρων έργου επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματά τους

Βελτίωση της αποδοτικότητας του τουρκικού συστήματος ποινικής δικαιοσύνης (έργο αριθ. 4)

Το έργο αυτό, το οποίο σχεδιάστηκε το 2009 για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του τουρκικού συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, αποσκοπούσε στην κατάρτιση δικαστών, εισαγγελέων, γραμματέων δικαστηρίων, δικηγόρων και υπαλλήλων του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το έργο υλοποιήθηκε από τον Μάρτιο του 2012 έως το Δεκέμβριο του 2014 και περιελάμβανε κυρίως την παροχή εκπαιδευτικού προγράμματος σπουδών, καθώς και την κατάρτιση περισσότερων από 300 ατόμων στο ποινικό δίκαιο και τη διεθνή δικαστική συνεργασία. Το έργο αποσκοπούσε επίσης στη δημιουργία μιας μεγάλης ομάδας εκπαιδευτών για την Ακαδημία Δικαιοσύνης. Οι όροι του έργου δεν περιελάμβαναν ένα ελάχιστο διάστημα κατά το οποίο οι καταρτιζόμενοι θα έπρεπε να παραμείνουν στη θέση τους για να εφαρμόσουν όσα είχαν μάθει ή για να εκπαιδεύσουν τους ομολόγους τους. Αυτό ήταν ατυχές, διότι η συχνή εναλλαγή προσωπικού στο δικαστικό σώμα της Τουρκίας αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα, το οποίο επιδεινώθηκε με τα μέτρα που εφαρμόστηκαν μετά το πραξικόπημα47.

Επιπλέον, η Επιτροπή και οι τουρκικές αρχές δεν ήταν σε θέση να μας παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τη διατήρηση στη θέση τους των εν λόγω καταρτισθέντων νομικών. Ως εκ τούτου, είναι άγνωστο εάν οι αποδέκτες της κατάρτισης εξακολουθούν να είναι σήμερα σε ενεργό υπηρεσία και σε θέση να εκπαιδεύσουν τους ομολόγους τους.

Ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας και του διαλόγου της με τον δημόσιο τομέα (έργο αριθ. 8)

Στόχος του έργου ήταν να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των ΟΚΠ στην προώθηση του πλουραλισμού και των αξιών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς και τη συνεργασία με τον τουρκικό δημόσιο τομέα. Στους στόχους περιλαμβάνονταν η υιοθέτηση κώδικα δεοντολογίας που θα χρησιμοποιείται από τη δημόσια διοίκηση στον διάλογό της με την κοινωνία των πολιτών. Το έργο αυτό με το Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (ΥΕΥ) αποτέλεσε αντικείμενο τεσσάρων συμβατικών τροποποιήσεων και παρατάθηκε κατά 18 μήνες. Τελικά, συνέβαλε ελάχιστα στη συνεργασία ΟΚΠ-δημόσιου τομέα, διότι η Επιτροπή δεν απαίτησε από τις τουρκικές αρχές να υιοθετήσουν εθνική στρατηγική για τις ΟΚΠ και τον κώδικα δεοντολογίας ή να άρουν ορισμένους από τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς που πλήττουν τις ΟΚΠ. Επειδή οι περιορισμοί αυτοί εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργικού γραφείου (π.χ. διαβουλεύσεις με τις ΟΚΠ στο πλαίσιο της χρηστής διακυβέρνησης, έλεγχος των ιδρυμάτων) και του Υπουργείου Εσωτερικών (π.χ. αντιτρομοκρατικοί νόμοι, έλεγχος των ενώσεων, επιβολή του νόμου), οι όροι του έργου θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνουν και αυτά τα υπουργεία. Επιπλέον, δεδομένου του δυσχερούς περιβάλλοντος εντός του οποίου δραστηριοποιούνται οι ΟΚΠ (βλέπε πλαίσιο 4), η χρηματοδότηση των ΟΚΠ από τον ΜΠΒ είναι πιθανό να συνεχίσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους χορηγούς βοήθειας.

Προώθηση της καταγεγραμμένης απασχόλησης (έργο αριθ. 13)

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της μεγάλης άτυπης οικονομίας από την Τουρκία, στόχος του έργου ήταν να προωθηθεί η καταγεγραμμένη απασχόληση ενισχύοντας την ικανότητα καθοδήγησης και επιθεώρησης του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης, στο πλαίσιο της πρακτικής που εφαρμόζεται στην Τουρκία οι μισθοί να καταβάλλονται συχνά σε μετρητά. Δεδομένου ότι το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης περιορίζει τους ελέγχους του σε υποθέσεις που κινούνται κατόπιν καταγγελιών αντί μέσω εκτίμησης κινδύνου, έχει μειωθεί η ικανότητά του να καταπολεμά αποτελεσματικά την αδήλωτη εργασία48. Παρά το γεγονός αυτό, η μετάβαση από το μοντέλο επιθεώρησης βάσει καταγγελιών στο μοντέλο επιθεώρησης βάσει κινδύνου δεν αποτελούσε όρο για την παροχή βοήθειας.

Παρά τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση, τα έργα ΜΠΒ παρήγαγαν τις προβλεπόμενες εκροές τους, όμως η βιωσιμότητά τους κινδυνεύει λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης

35

Από το 2007 και μετά, ο ΜΠΒ ήταν το μοναδικό χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ που δημιουργήθηκε για τη συνδρομή της Τουρκίας στην ευθυγράμμισή της με το κεκτημένο και για την ενίσχυση των διοικητικών ικανοτήτων της. Αξιολογήσαμε την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του ΜΠΒ στους τομείς προτεραιότητας του κράτους δικαίου, της διακυβέρνησης και των ανθρώπινων πόρων και εξετάσαμε κατά πόσον η Επιτροπή και οι τουρκικές αρχές είχαν:

  1. παραγάγει τις προβλεπόμενες εκροές του έργου και παρακολουθήσει τα αποτελέσματα
  2. παραγάγει τις εν λόγω εκροές χωρίς καθυστέρηση ή είχαν μετριάσει τις καθυστερήσεις και
  3. παραγάγει βιώσιμα αποτελέσματα.
36

Αξιολογήσαμε 15 έργα του ΜΠΒ I, όλα υπό έμμεση διαχείριση και με τελικούς δικαιούχους τουρκικούς δημόσιους οργανισμούς49. Από το δείγμα μας, 14 είχαν υλοποιηθεί σε σημείο όπου ήταν δυνατή η εκτίμηση των επιτευχθέντων αποτελεσμάτων50.

Ο ΜΠΒ παρήγαγε γενικώς τις προβλεπόμενες εκροές, όμως αυτές συχνά καθυστέρησαν

37

Οι εργασίες μας βασίστηκαν στην ανάλυση δεικτών παρακολούθησης, σε εκθέσεις αναδόχων, εκθέσεις επισκέψεων παρακολούθησης από την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Άγκυρα και τις τουρκικές αρχές, πρακτικά συντονιστικών επιτροπών ή άλλων ισοδύναμων οργάνων διαχείρισης έργων, εκθέσεις ΠΒΑ51, επιτόπιες επισκέψεις52 και συνεντεύξεις με την Επιτροπή και τους δικαιούχους έργων53.

38

Συνολικά, διαπιστώσαμε ότι στα 13 από τα 14 αυτά έργα του ΜΠΒ I, η Επιτροπή και οι τουρκικές αρχές είχαν παραγάγει τις συμβατικά προβλεπόμενες εκροές του έργου. Ως εκ τούτου, τα έργα αυτά ενίσχυσαν τις διοικητικές ικανότητες της χώρας στους σχετικούς τομείς. Ωστόσο, οκτώ από αυτά τα 14 έργα παρουσίασαν καθυστερήσεις (βλέπε παράρτημα IV).

39

Ενώ η Επιτροπή και οι τουρκικές αρχές είχαν παρακολουθήσει τις εκροές των έργων, από την επισκόπηση που πραγματοποιήσαμε στα διαθέσιμα έγγραφα παρακολούθησης εντοπίσαμε τις ακόλουθες ελλείψεις στην παρακολούθηση των επιδόσεων:

  1. Το πλαίσιο ΠΒΑ, όπως εφαρμόστηκε για την Τουρκία, δεν περιλάμβανε συμβάσεις προμηθειών ούτε συμβάσεις στον τομέα των ανθρώπινων πόρων54·
  2. Σε έξι από τα 15 ελεγχθέντα έργα του ΜΠΒ Ι, οι δείκτες αποτελεσμάτων ήταν μερικές φορές αόριστοι και αναξιόπιστοι. Επιπλέον, οι σχετικές τιμές αναφοράς των δεικτών αυτών συχνά έλειπαν, ως εκ τούτου τα αποτελέσματα δεν μπορούσαν να μετρηθούν σε σχέση με την αρχική κατάσταση55. Στο πλαίσιο 7 παρατίθεται παράδειγμα ενός τέτοιου είδους έργου.

Πλαίσιο 7

Προώθηση της κοινωνικής ένταξης σε περιοχές με πυκνούς πληθυσμούς Ρομά (έργο αριθ. 15): Παράδειγμα πλημμελούς παρακολούθησης των επιδόσεων

Το 2016 και το 2017, το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών της Τουρκίας ανέπτυξε το εν λόγω έργο ύψους 8,4 εκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα. Συνίστατο σε τεχνική βοήθεια, στη δημιουργία μονάδων κοινωνικού συντονισμού και στην παροχή εξοπλισμού γραφείου και εξοπλισμού ΤΠ, μουσικών οργάνων, αθλητικού εξοπλισμού, χαρτικών, παιδικών παιχνιδιών και προκατασκευασμένων οικίσκων (βλέπε εικόνα 1).

Η συμμετοχή των Ρομά αναμένεται να υπολογισθεί βάσει 21 δεικτών. Ωστόσο, ελλείψει αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για τους τούρκους πολίτες καταγωγής Ρομά, κανένας από τους δείκτες δεν αφορά ειδικά το συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού. Αν και μερικοί από αυτούς είναι σχετικοί, όπως το «ποσοστό μη προσέλευσης έχει μειωθεί κατά 30% στα πιλοτικά πρωτοβάθμια σχολεία» ή «το ποσοστό συμμετοχής στο νηπιαγωγείο έχει αυξηθεί κατά 10% στις περιοχές-στόχο», άλλοι δείκτες είναι ασαφείς, όπως «το μοντέλο συντονισμού των κοινωνικών υπηρεσιών που θα αναπτυχθεί», «έχει καταρτιστεί και χρησιμοποιείται ενεργά σπονδυλωτό βιβλίο οδηγιών κοινωνικής ενσωμάτωσης» και «1 200 εργαζόμενοι σε ΜΚΟ που απασχολούνται στις επαρχίες-στόχο αύξησαν τις γνώσεις τους για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στην ομάδα-στόχο μέσω κατάρτισης και σεμιναρίων». Επιπλέον, κατά την έναρξη του έργου, μόνο τέσσερις δείκτες επιδόσεων είχαν σχεδιασμένες τιμές αναφοράς και καμία από τις εν λόγω τιμές δεν ήταν διαθέσιμη.

Εικόνα 1

Το σχολείο Cevatpașa στο Bayrampașa της Κωνσταντινούπολης ανέπτυξε την εκπαιδευτική προσφορά του για τα παιδιά Ρομά σε έναν προκατασκευασμένο οικίσκο στο προαύλιό του (έργο αριθ. 15)

Πηγή: Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Έργα του ΜΠΒ σχετικά με τους ανθρώπινους πόρους
40

Για να ευθυγραμμιστεί η Τουρκία με το κεφάλαιο 19 – Κοινωνική πολιτική και απασχόληση, ο ΜΠΒ στήριξε έργα εκπαίδευσης, απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης. Τα έργα αυτά αποσκοπούσαν στη δημιουργία ικανοτήτων, όπως συνέβαινε με το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης στον αγώνα του κατά της μη καταγεγραμμένης εργασίας (βλέπε έργο αριθ. 13, πλαίσιο 6) για την ικανοποίηση των αναγκών συγκεκριμένων ομάδων-στόχου εντός του τουρκικού πληθυσμού (βλέπε έργα αριθ. 11, 12, 14 και 15). Στην περίπτωση των τελευταίων έργων, δόθηκε στις ομάδες-στόχο η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μαθησιακό εξοπλισμό (π.χ. προγράμματα σπουδών, εξοπλισμό πληροφορικής), καθώς και να λάβουν συμβουλές και κατάρτιση:

  1. Γυναίκες που εξαρτώνται από τη μη καταγεγραμμένη εργασία στην περιοχή της Τραπεζούντας, στην οποία υπάρχουν καλλιέργειες φουντουκιών (έργο αριθ. 11)
  2. Νέοι επιχειρηματίες και μικρές επιχειρήσεις στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Άγκυρας (έργα αριθ. 12 και 14) και
  3. Παιδιά Ρομά σε ολόκληρη τη χώρα (έργο αριθ. 15, βλέπε πλαίσιο 7).
41

Τα πέντε ελεγχθέντα έργα υλοποιήθηκαν πλήρως, αν και τα τρία καθυστέρησαν για περισσότερο από δύο μήνες (έργα αριθ. 11, 13 και 1556). Μολονότι οι καθυστερήσεις αυτές δεν είχαν αντίκτυπο στα αποτελέσματα των έργων, ήταν ενδεικτικές των περιορισμένων διοικητικών ικανοτήτων του τουρκικού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να υλοποιήσει εγκαίρως έργα του ΜΠΒ (βλέπε σημείο 46).

Έργα του ΜΠΒ σχετικά με τη χρηστή διακυβέρνηση
42

Στον τομέα αυτό, ο ΜΠΒ χρηματοδότησε περιορισμένο αριθμό ειδικά προσαρμοσμένων έργων, για τα οποία οι τουρκικές αρχές ήταν πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια του ΜΠΒ προκειμένου να ευθυγραμμίσουν την Τουρκία με το κεκτημένο57 και να ενισχύσουν τις διοικητικές ικανότητές της. Τα ελεγχθέντα έργα αποσκοπούσαν είτε στην ενίσχυση της συνεργασίας του δημόσιου τομέα με την κοινωνία των πολιτών (βλέπε έργο αριθ. 8, πλαίσιο 6), είτε στη δημιουργία ικανοτήτων σε δημόσιους φορείς, όπως:

  1. ο εθνικός διατάκτης, για την εποπτεία της διαχείρισης του ΜΠΒ στην Τουρκία (έργο αριθ. 6),
  2. η φορολογική διοίκηση, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω των αδήλωτων αμοιβών (έργο αριθ. 7, το οποίο δεν είχε ακόμη υλοποιηθεί κατά τον χρόνο του ελέγχου),
  3. το Υπουργείο Εσωτερικών για την ενίσχυση του τοπικού σχεδιασμού (έργο αριθ. 9) και
  4. η τουρκική τελωνειακή διοίκηση (έργο αριθ. 10, βλέπε πλαίσιο 8).
43

Τα έργα αριθ. 6, 9 και 10, τα οποία υλοποιήθηκαν στον τομέα της διακυβέρνησης, ολοκληρώθηκαν εγκαίρως. Τα έργα αυτά συνέβαλαν στη χρηστή διακυβέρνηση των δημόσιων οικονομικών της Τουρκίας (ΔΔΟ) και στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε στη διοίκησή της. Ωστόσο, στην περίπτωση του έργου αριθ. 8 (βλέπε πλαίσιο 6), ο αντίκτυπος της καθυστέρησης μετριάστηκε μόνο με την έγκριση από την Επιτροπή τροποποίησης του σχεδιασμού του έργου και 18μηνης παράτασης, γεγονός ενδεικτικό των περιορισμένων διοικητικών ικανοτήτων του ΥΕΥ να υλοποιήσει εγκαίρως έργα του ΜΠΒ (βλέπε σημείο 46).

Πλαίσιο 8

«Εκσυγχρονισμός της τουρκικής τελωνειακής διοίκησης» (έργο αριθ. 10)

Τελευταίο σε μια σειρά επτά τελωνειακών έργων της ΕΕ στην Τουρκία, το εν λόγω έργο ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ άρχισε ουσιαστικά το 2015 και θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο σύνολό του μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018. Σκοπός του είναι να αυξηθεί η διοικητική, τεχνική και εποπτική ικανότητα της τουρκικής τελωνειακής διοίκησης σύμφωνα με το κεφάλαιο 29 (Τελωνειακή ένωση). Για τον σκοπό αυτό, το έργο περιελάμβανε την προετοιμασία για την εναρμόνιση της τουρκικής τελωνειακής νομοθεσίας, τη δημιουργία ικανοτήτων για την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στα σύνορα, τη βελτίωση των προτύπων ποιότητας στα τελωνειακά εργαστήρια, την οργανωτική αναδιάρθρωση της διοίκησης και την προμήθεια κινητών συστημάτων επιθεώρησης στα διεθνή σύνορα της Τουρκίας (βλέπε εικόνα 2).

Κατά τον χρόνο διενέργειας του ελέγχου, η μία συνιστώσα ήταν σε εξέλιξη (και σε σωστό δρόμο), ενώ οι άλλες πέντε συνιστώσες είχαν υλοποιηθεί εγκαίρως και οι εκροές τους είχαν μετρηθεί βάσει των σχετικών δεικτών εκροών. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της «αναδιατύπωσης του παράγωγου δικαίου σχετικά με την είσπραξη, την επιστροφή και τη διαγραφή των τελωνειακών δασμών» και της «ανάλυσης αναγκών σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας από τα τελωνεία», οι αρχές ανέφεραν ότι οι εκτιμήσεις του χάσματος της τουρκικής νομοθεσίας είχαν ολοκληρωθεί και εγκριθεί.

Εικόνα 2

Χρηματοδοτούμενο από τον ΜΠΒ φορητό όχημα επιθεώρησης που χρησιμοποιείται στον διεθνή αερολιμένα Esenboğa της Άγκυρας για τον έλεγχο των αποσκευών που φθάνουν από τον χώρο αποσκευών του αεροσκάφους (έργο αριθ. 10)

Πηγή: Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Έργα ΜΠΒ σχετικά με το κράτος δικαίου
44

Για να ευθυγραμμιστεί η Τουρκία με το κεκτημένο58 και να ενισχυθούν οι διοικητικές ικανότητές της σε επιλεγμένες πτυχές του τομέα του κράτους δικαίου, τα πέντε ελεγχθέντα έργα αποσκοπούσαν στη δημιουργία ικανοτήτων στους εξής τομείς:

  1. Δικαιοσύνη: Δημιουργία δικτύου δικαστικών εκπροσώπων (έργο αριθ. 2, βλέπε πλαίσιο 9) και παροχή εμπειρογνωσίας και κατάρτισης σε επαγγελματίες στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης (έργο αριθ. 4)
  2. Εσωτερικές υποθέσεις: Εκκαθάριση ναρκών και αύξηση της ικανότητας επιτήρησης των συνόρων στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας (έργο αριθ. 1), δημιουργία δικτύου επιτροπών πολιτικής επιτήρησης (έργο αριθ. 3) και παροχή εξοπλισμού ΤΠ, εμπειρογνωσίας και κατάρτισης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (έργο αριθ. 5).

Πλαίσιο 9

«Βελτίωση των σχέσεων μεταξύ μέσων μαζικής ενημέρωσης και δικαστικής εξουσίας» (έργο αριθ. 2)

Το έργο αυτό, το οποίο υλοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από το 2013 έως το 2015, είχε δύο βασικές εκροές, τη δημιουργία «χρηστής και εύρυθμης εκπροσώπησης του δικαστικού σώματος» για τα δικαστήρια της Τουρκίας, καθώς και «χρηστής και εύρυθμης σχέσης μεταξύ δικαστικών και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης». Σύμφωνα με τις εκθέσεις ΠΒΑ της Επιτροπής, οι εκροές επιτεύχθηκαν, με αποτέλεσμα οι συνολικές επιδόσεις του έργου να θεωρηθούν «καλές» (Βαθμός Β), μεταξύ άλλων όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Το έργο δημιούργησε αποτελεσματικά ένα δίκτυο κέντρων μαζικής ενημέρωσης του δικαστικού σώματος το οποίο περιελάμβανε εκπαιδευμένους δικαστικούς εκπροσώπους σε πέντε πιλοτικές επαρχίες και, μετά το τέλος του έργου, σε ολόκληρη τη χώρα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι εκθέσεις ΠΒΑ δεν έλαβαν υπόψη την κρίσιμη προϋπόθεση της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης, ούτε ασχολήθηκαν, κατά τη βαθμολόγηση, με τη διαρθρωτική εναλλαγή προσωπικού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και την εξάρτηση από τους χορηγούς βοήθειας, θεωρήσαμε ότι το έργο αυτό πιθανώς δεν είναι βιώσιμο.

45

Ενώ τα τέσσερα από τα πέντε ελεγχθέντα έργα υλοποιήθηκαν, το έργο αριθ. 1 δεν υλοποιήθηκε όπως είχε προβλεφθεί ούτε παρήγαγε τα αναμενόμενα αποτελέσματά του (βλέπε πλαίσιο 10). Επιπλέον, τέσσερα έργα σχετικά με το κράτος δικαίου καθυστέρησαν για περισσότερο από δύο μήνες (έργα αριθ. 1, 2, 3 και 5)59. Σε μία περίπτωση, η καθυστέρηση αυτή είχε σοβαρό αντίκτυπο στα αποτελέσματα του έργου (έργο αριθ. 1) και αποδείχθηκε ότι οι τουρκικές αρχές δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένες για την υλοποίηση του έργου. Σε μια άλλη περίπτωση (έργο αριθ. 5), ο αντίκτυπος της καθυστέρησης μπόρεσε να μετριαστεί με την έγκριση πεντάμηνης παράτασης από την Επιτροπή. Συνολικά, οι καθυστερήσεις αυτές ήταν ενδεικτικές των περιορισμένων διοικητικών ικανοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης να υλοποιήσουν εγκαίρως έργα του ΜΠΒ (βλέπε σημείο 46).

Πλαίσιο 10

Πρόγραμμα εκκαθάρισης ναρκών στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας (έργο αριθ. 1)

Τον Δεκέμβριο του 2014 ξεκίνησε η πρώτη φάση του έργου αυτού που υλοποιείται από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) στα σύνορα της Τουρκίας με την Αρμενία και το Ιράν. Το έργο συνίστατο σε σημαντική ανθρωπιστική επιχείρηση εκκαθάρισης ναρκών, η οποία καθυστέρησε σοβαρά σε βαθμό ώστε, μέχρι τον Μάρτιο του 2017, να έχει εκκαθαριστεί λιγότερο από το 15% της προβλεπόμενης επιφάνειας και η δεύτερη φάση του έργου, που είχε σχεδιασθεί να πραγματοποιηθεί στα σύνορα με το Ιράν και το Ιράκ και είχε καθυστερήσει κατά 21 μήνες, να μην μπορεί να αρχίσει. Παρά την παράταση των 7,5 μηνών που έλαβε κατά την πρώτη φάση του, το έργο θα είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο των τελικών προθεσμιών σύναψης συμβάσεων και πληρωμών του προγράμματος ΜΠΒ, ήτοι μέχρι το τέλος του 2017 και του 2018 αντίστοιχα. Έως τον Σεπτέμβριο του 2017, είχαν ήδη καταβληθεί περισσότερα από 43 εκατομμύρια ευρώ.

Οι αστοχίες του έργου οφείλονταν κυρίως στην έλλειψη διοικητικών ικανοτήτων του Υπουργείου Άμυνας όσον αφορά την έγκαιρη και ολοκληρωμένη παροχή αξιόπιστων αρχείων για τα ναρκοπέδια και στη μεγάλη εναλλαγή του προσωπικού του έργου. Επιπλέον, το υπουργείο συνέτεινε σε περαιτέρω καθυστερήσεις, με την καθυστερημένη συγκρότηση της τουρκικής αρχής εκκαθάρισης ναρκών «TURMAC».

Ο προγραμματισμός του ΜΠΒ καθυστέρησε σημαντικά

46

Εκτός από τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων του ΜΠΒ Ι, οι καθυστερήσεις στον προγραμματισμό του ΜΠΒ Ι ήταν σημαντικές και επιζήμιες, επειδή προκάλεσαν μείωση της υπόλοιπης χρηματοδότησης, αλλά και του χρόνου που διέθεταν τα τουρκικά υπουργεία για να εφαρμόσουν τον μεταγενέστερο προϋπολογισμό και έργα του ΜΠΒ II.

47

Παραδείγματος χάριν, το 2017, βάσει της συμφωνίας χρηματοδότησης του ΜΠΒ για το 2014, οι τουρκικές αρχές έπρεπε ακόμη να συνάψουν συμβάσεις έργων για ποσοστό άνω του 93 % (βλέπε πίνακα 1), γεγονός το οποίο υποδηλώνει σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση. Η καθυστέρηση αυτή ήταν ήδη εμφανής, βάσει του μεγέθους των αποδεσμεύσεων όσον αφορά τις δύο προηγούμενες συμφωνίες χρηματοδότησης, οι οποίες ανήλθαν σε περισσότερα από 110 εκατομμύρια ευρώ60.

Πίνακας 1

Ποσοστά αποδεσμεύσεων και κονδύλια που απομένει ακόμη να αποτελέσουν αντικείμενο σύμβασης από το σύνολο των ετησίων κονδυλίων του ΜΠΒ, ανά έτος προγραμματισμού

Συμφωνία χρηματοδότησης Χρηματοδότηση της ΕΕ
(σε ευρώ)
Αποδεσμευθείσες πιστώσεις
(σε ευρώ)
% αποδεσμεύσεων % προς σύναψη
2012 225 749 161 56 437 290 25 % Έληξε
2013 236 750 014 53 979 003 23 % Έληξε
2014 366 040 000 Δεν έχει ακόμη καθοριστεί ά.α. 93 %
2015 255 100 000 Δεν έχει ακόμη καθοριστεί ά.α. 92 %
2016 477 890 000 Δεν έχει ακόμη καθοριστεί Ά.α. 100 %

Πηγή: Επιτροπή, Σεπτέμβριος 2017.

48

Οι λόγοι για αυτό το ανεκτέλεστο υπόλοιπο είναι διαρκείς και επομένως πολύ γνωστοί στην Επιτροπή και τις τουρκικές αρχές61. Το 2017, οι τρεις κύριοι λόγοι είναι οι εξής:

  1. σύμφωνα με τη CFCU και την αντιπροσωπεία της ΕΕ, οι περιορισμένες διοικητικές ικανότητες σε ορισμένα υπουργεία κατά την εκπόνηση προτάσεων έργων, ιδιαίτερα ανοιχτών διαγωνισμών, προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις,
  2. οι δυσκολίες της Τουρκίας να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση από τον ΜΠΒ I στον ΜΠΒ ΙΙ, ιδίως κατά τη μετάβαση στην τομεακή προσέγγιση και την αντιμετώπιση περισσότερο απαιτητικών ευθυνών στις λειτουργικές δομές των επικεφαλής ιδρυμάτων που παρουσιάζονται στο παράρτημα VI, έτσι ώστε η Τουρκία έπρεπε να διαχειρίζεται έργα που ήταν όλο και πιο πολύπλοκα και πολυάριθμα,
  3. η υπερβολική εναλλαγή προσωπικού στη CFCU. Όπως φαίνεται στο γράφημα 2, η ετήσια εναλλαγή προσωπικού στη CFCU από το 2002 και μετά έφθανε συχνά σε ποσοστό άνω του 20%.

Γράφημα 2

Αριθμός εργαζομένων και εναλλαγή προσωπικού της CFCU ανά έτος από τη δημιουργία της

Πηγή: Ανάλυση του ΕΕΣ, βάσει στοιχείων της CFCU (Μάρτιος 2017).

49

Τα συνεχή προβλήματα στελέχωσης της CFCU αποτελούν κρίσιμο εμπόδιο στη μελλοντική εφαρμογή του ΜΠΒ: Ο ρυθμός εναλλαγής του προσωπικού είναι υψηλός και οι συχνές προσλήψεις συνεπάγονται ότι πρέπει να επενδυθεί σημαντικός χρόνος εργασίας για την καθοδήγηση και την κατάρτιση των νεοπροσληφθέντων.

50

Ενώ ο ΕΣΜΠΒ συντονίζει και παρακολουθεί όλα τα προγράμματα του ΜΠΒ με σκοπό τη διευκόλυνση της υλοποίησης, ο εθνικός διατάκτης πιστοποιεί, παρακολουθεί και ελέγχει τη CFCU, καθώς και τις επιχειρησιακές δομές του ΜΠΒ στην Τουρκία62. Μολονότι ήταν σαφώς σε θέση να ενεργήσουν, ούτε ο ΕΣΜΠΒ ούτε ο εθνικός διατάκτης δεν έλαβαν εγκαίρως την ευθύνη για τις εκτεταμένες καθυστερήσεις στον προγραμματισμό του ΜΠΒ. Ως εκ τούτου, τα προβλήματα στελέχωσης παρέμειναν. Αυτές οι δυσκολίες στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπερβολικής εναλλαγής προσωπικού της CFCU θα συντείνουν περαιτέρω στις καθυστερήσεις ως προς την προκήρυξη και τη σύναψη των συμβάσεων των έργων.

51

Μόλις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 το Υπουργείο Οικονομικών άρχισε να εκπονεί λεπτομερείς αναλύσεις φόρτου εργασίας, καθώς και στρατηγικές πρόσληψης και διατήρησης προσωπικού για καθεμία από τις επιχειρησιακές δομές του ΜΠΒ, με στόχο τη μείωση των συσσωρευμένων καθυστερήσεων63. Ως εκ τούτου, είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των μέτρων αυτών.

Η βιωσιμότητα των έργων κινδυνεύει λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης

52

Για να εκπληρώσει ο ΜΠΒ τους στόχους του όσον αφορά την ενίσχυση των διοικητικών ικανοτήτων της Τουρκίας και την ευθυγράμμιση της χώρας με το κεκτημένο, είναι απαραίτητο οι θετικές συνεισφορές των έργων του ΜΠΒ, όπως περιγράφονται στα σημεία 40 έως 44 (π.χ. δημιουργία ικανοτήτων, διάδοση ορθών πρακτικών της ΕΕ) να διατηρηθούν με την πάροδο του χρόνου. Παραδείγματος χάριν, αυτό συμβαίνει όταν θεσπίζονται και διατηρούνται νομοθετικές ή διοικητικές μεταρρυθμίσεις, όταν κώδικες δεοντολογίας, οδηγοί και εγχειρίδια παραμένουν σε χρήση και το καταρτισμένο προσωπικό παραμένει σε ενεργό υπηρεσία στον κλάδο για τον οποίο εκπαιδεύτηκε.

53

Αξιολογήσαμε τη βιωσιμότητα του δείγματος των 15 έργων μέσω εμπεριστατωμένης επισκόπησης της τεκμηρίωσης του έργου, επιτόπιων επισκέψεων και συνεντεύξεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη του έργου. Μεταξύ των 14 έργων του δείγματος που είχαν υλοποιηθεί, διαπιστώσαμε ότι η Επιτροπή και οι τουρκικές αρχές κατάφεραν σε έξι περιπτώσεις να μετατρέψουν τις εκροές των έργων σε αποτελέσματα που είναι πιθανόν να είναι βιώσιμα: Ένα έργο αφορούσε τον τομέα του κράτους δικαίου, τρία τον τομέα της διακυβέρνησης και δύο εκείνον του ανθρώπινου δυναμικού64.

54

Στο πλαίσιο 11 παρατίθεται παράδειγμα ενός ελεγχθέντος έργου στον τομέα της διακυβέρνησης και διευκρινίζεται γιατί είναι πιθανόν να είναι βιώσιμο.

Πλαίσιο 11

«Ικανότητα σχεδιασμού τοπικών επενδύσεων» (έργο αριθ. 9), που είναι πιθανόν να είναι βιώσιμο

Το 2015 και 2016, αυτό το πιλοτικό έργο, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, βελτίωσε την ικανότητα σχεδιασμού και συντονισμού των επενδύσεων της τουρκικής επαρχιακής δημόσιας διοίκησης, ενισχύοντας την ικανότητά της να αναλύει και να προωθεί τοπικές επενδυτικές προτάσεις. Το έργο προσέφερε κυρίως έναν οδηγό σχεδιασμού τοπικών επενδύσεων και εκπαίδευσε 231 εμπειρογνώμονες στον τομέα του επαρχιακού σχεδιασμού.

Η πιθανότητα βιωσιμότητας του έργου είναι μεγάλη: Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ελέγχου (Μάρτιος 2017), ο οδηγός σχεδιασμού τοπικών επενδύσεων εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται και οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες επαρχιακού σχεδιασμού ήταν σε ενεργό υπηρεσία. Σύμφωνα με έρευνα ανεξάρτητου συμβούλου, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (85,5%) πίστευε ότι η εμπειρία τους θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε ολόκληρη την Τουρκία. Κλειδί για τη βιωσιμότητα του έργου ήταν ότι υπήρχε υψηλή πολιτική βούληση για αυτό, καθώς ο Υπουργός Εσωτερικών είχε ενθαρρύνει ρητά το έργο.

55

Ωστόσο, όσον αφορά οκτώ από τα υπόλοιπα 13 έργα που υλοποιήθηκαν, διαπιστώσαμε ότι οι εκροές του έργου βρίσκονταν σε κίνδυνο ή ήταν απίθανο να είναι βιώσιμες65. Τα αποτελέσματα συνοψίζονται στον πίνακα 2.

Πίνακας 2

Υλοποιηθέντα έργα του ΜΠΒ I στην Τουρκία: Λόγοι κινδύνου της βιωσιμότητας

Έργο αριθ.: Έλλειψη πολιτικής βούλησης Υψηλή εναλλαγή προσωπικού Περιορισμένες διοικητικές ικανότητες Απουσία ή ανεπάρκεια προϋποθέσεων
1 -
2 - -
3 -
4 -
8 -
11 - - -
13 - -
15 - -

Πηγή: ΕΕΣ, Σεπτέμβριος 2017.

56

Διαπιστώσαμε ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο τα οκτώ αυτά έργα του ΜΠΒ I κινδύνευαν να μην είναι βιώσιμα ήταν η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η οποία επιδεινώθηκε στο πλαίσιο της οπισθοδρόμησης της Τουρκίας (π.χ. απολύσεις μεγάλης κλίμακας και θέση δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, περιορισμοί στην κοινωνία των πολιτών). Ένα παράδειγμα τέτοιου έργου παρουσιάζεται στο πλαίσιο 12 και στην εικόνα 3.

Πλαίσιο 12

«Βελτίωση της πολιτικής επίβλεψης» (έργο αριθ. 3)

Στόχος του έργου αυτού στον τομέα του κράτους δικαίου ήταν η προετοιμασία νομοθετικών αλλαγών, καθώς και οργανωτικών αλλαγών (επιτροπές τοπικής ασφάλειας), αλλά και η παροχή ειδικά προσαρμοσμένου εκπαιδευτικού υλικού (βλέπε εικόνα 3). Το έργο αυτό, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιήθηκε από το UNDP για το Υπουργείο Εσωτερικών. Το υπουργείο χρειάστηκε παράταση οκτώ μηνών για την ολοκλήρωση του έργου, κυρίως λόγω αδυναμιών στις διοικητικές ικανότητές του, όπως η έλλειψη σαφούς κατανόησης της έννοιας της πολιτικής επίβλεψης, η χαμηλή συμμετοχή της χωροφυλακής, η εναλλαγή βασικού προσωπικού και οι διοικητικές αλλαγές. Το έργο είναι απίθανο να είναι βιώσιμο για δύο κύριους λόγους.

Οι τοπικές επιτροπές ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας για το έργο αυτό και περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να βελτιωθεί ο πολιτικός έλεγχος των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας (αστυνομία, ακτοφυλακή και χωροφυλακή). Ωστόσο, η πρόσφατη χρήση προσωρινής διακριτικής εξουσίας από τις τουρκικές δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας χωρίς επαρκή πολιτική επίβλεψη66 έχει ουσιαστικά αποδυναμώσει την πολιτική επίβλεψη αυτών των δυνάμεων.

Παρά το γεγονός ότι την επίτευξη του στόχου αυτού έχουν επιδιώξει δύο διαδοχικά έργα του ΜΠΒ (ένα το 2008-2010 και το συγκεκριμένο, το 2012-2015), σύμφωνα με την τελική έκθεση του έργου, η εξασφάλιση περαιτέρω πόρων είναι κρίσιμης σημασίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας. Δεδομένου ότι προγραμματίζεται και τρίτη φάση στο πλαίσιο του ΜΠΒ II (ΜΠΒ 2014), γίνεται φανερό ότι το έργο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους χορηγούς βοήθειας.

57

Επιπλέον, οι μειώσεις στην υπόλοιπη χρηματοδότηση και στον χρόνο που διαθέτουν τα τουρκικά υπουργεία για να υλοποιήσουν τα έργα του ΜΠΒ (βλέπε σημεία 46 και 47) θα αποδυναμώσουν την ικανότητά τους να προχωρήσουν στις επόμενες συμβάσεις που σχετίζονται με το ίδιο έργο ή να ικανοποιήσουν ανάγκες που δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη ο ΜΠΒ ή η Τουρκία. Ως εκ τούτου, οι καθυστερήσεις της Τουρκίας όσον αφορά τον προγραμματισμό επηρεάζουν επίσης άμεσα τη συνολική βιωσιμότητα των έργων του ΜΠΒ.

Εικόνα 3

Αντίγραφα από μελέτες εμπειρογνωμόνων οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από τον ΜΠΒ και εκπονήθηκαν για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να βελτιωθεί η πολιτική επίβλεψη των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας της Τουρκίας.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Συμπεράσματα και συστάσεις

58

Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι στόχοι του ΜΠΒ είχαν σχεδιαστεί ορθά από την Επιτροπή, ιδίως επειδή διέγνωσε ορθά τις απαιτήσεις που είναι αναγκαίες για την πρόοδο προς την ένταξη στην ΕΕ και προέβη σε πειστικές αξιολογήσεις βάσει της τομεακής προσέγγισης. Στην πράξη, ωστόσο, οι αναλωθέντες πόροι του ΜΠΒ δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς σε ορισμένες θεμελιώδεις ανάγκες στους τομείς του κράτους δικαίου και της διακυβέρνησης, στους οποίους παρουσιάζεται καθυστέρηση στην υλοποίηση κάποιων κρίσιμων μεταρρυθμίσεων. Σε τομείς με ισχυρότερη πολιτική βούληση, όπως τα τελωνεία, η απασχόληση και η φορολογία, τα έργα του ΜΠΒ I συνέβαλαν στην ευθυγράμμιση της Τουρκίας με το κεκτημένο και στην ενίσχυση των διοικητικών ικανοτήτων της. Ωστόσο, η βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων αυτών τίθεται σε κίνδυνο, λόγω των δυσκολιών στην ανάλωση των διαθέσιμων πόρων του ΜΠΒ και των υπαναχωρήσεων όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Κατά συνέπεια, θεωρούμε την αποτελεσματικότητα του ΜΠΒ απλώς περιορισμένη.

59

Όσον αφορά τον σχεδιασμό του ΜΠΒ, διαπιστώσαμε ότι η Επιτροπή έθεσε ορθά τους στόχους του, διότι ήταν συγκεκριμένοι και συναφείς με το νομικό πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι του ΜΠΒ για το κράτος δικαίου, τη διακυβέρνηση και τους ανθρώπινους πόρους ήταν συναφείς και βασίζονταν στις ανάγκες που είχε προσδιορίσει η Τουρκία, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με το κεκτημένο και να ενισχύσει τις διοικητικές ικανότητές της (σημεία 19 έως 20).

60

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι πόροι που δαπανήθηκαν στο πλαίσιο των στόχων του ΜΠΒ I ανταποκρίθηκαν ελάχιστα σε ορισμένες θεμελιώδεις ανάγκες όπως η ανεξαρτησία και η αμεροληψία της δικαιοσύνης, η καταπολέμηση της διαφθοράς υψηλού επιπέδου και του οργανωμένου εγκλήματος, η ελευθερία του Τύπου, η πρόληψη των συγκρούσεων συμφερόντων και η ενίσχυση του εξωτερικού ελέγχου και της κοινωνίας των πολιτών. Σύμφωνα με την ανάλυση της ίδιας της Επιτροπής, η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς δεν είναι ικανοποιητική εδώ και αρκετά χρόνια, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης των τουρκικών αρχών (σημεία 21 έως 26).

Σύσταση 1 – Βελτίωση της στόχευσης των κονδυλίων του ΜΠΒ στο πλαίσιο των καθορισμένων στόχων

Από το πρόγραμμα του ΜΠΒ για το 2018 και μετά, η Επιτροπή θα πρέπει να στοχεύσει καλύτερα τους πόρους του ΜΠΒ σε τομείς όπου οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν αλλά είναι απαραίτητες για την αξιόπιστη πρόοδο προς την ένταξη στην ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς υψηλού επιπέδου και του οργανωμένου εγκλήματος, την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου, την πρόληψη των συγκρούσεων συμφερόντων και την ενίσχυση του εξωτερικού ελέγχου και της κοινωνίας των πολιτών.

Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: Από το πρόγραμμα του ΜΠΒ για το 2018 και μετά.

61

Η Επιτροπή αποφάσισε να εφαρμόσει τον ΜΠΒ ΙΙ μέσω της τομεακής προσέγγισης, βάσει της οποίας ο ΜΠΒ θα στηρίζει μεταρρυθμίσεις σε τομεακή κλίμακα και όχι αυτόνομα έργα. Πριν από την εφαρμογή της νέας αυτής προσέγγισης, η Επιτροπή αξιολόγησε την ετοιμότητα των τομέων να απορροφήσουν τη χρηματοδότηση του ΜΠΒ ΙΙ. Οι τομεακές αξιολογήσεις παρείχαν μια σχετική και πειστική ανάλυση για τον εντοπισμό των τομέων στους οποίους θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο ΜΠΒ II βάσει της τομεακής προσέγγισης. Ωστόσο, δεν ήταν πάντοτε πλήρεις, ιδίως όσον αφορά τρία από τα πέντε κριτήρια αξιολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν: τον συντονισμό των χορηγών βοήθειας προς την Τουρκία, την ανάλυση ανά τομέα του προϋπολογισμού και το πλαίσιο αξιολόγησης των επιδόσεών του (σημεία 27 έως 29).

Σύσταση 2 – Βελτίωση των αξιολογήσεων τομεακής προσέγγισης

Κατά την επόμενη επικαιροποίηση των αξιολογήσεων τομεακής προσέγγισης, η Επιτροπή θα πρέπει να καλύψει εκτενώς όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του συντονισμού των χορηγών βοήθειας της Τουρκίας, την ανάλυση ανά τομέα του προϋπολογισμού και, ειδικότερα, το πλαίσιο αξιολόγησης των επιδόσεών του.

Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: 31 Μαρτίου 2019.

62

Εκτός από τη χρηματοδότηση της ΕΕ, και οι προϋποθέσεις για την παροχή βοήθειας του ΜΠΒ μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας. Παρά τη συνεχιζόμενη μη ικανοποιητική πρόοδο που τονιζόταν στις εκθέσεις της Επιτροπής για την Τουρκία, διαπιστώσαμε ότι η Επιτροπή δεν είχε χρησιμοποιήσει επαρκώς τις προϋποθέσεις για την παροχή βοήθειας του ΜΠΒ για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων στους τομείς προτεραιότητας όπου η πρόοδος δεν ήταν ικανοποιητική. Ειδικότερα, η Επιτροπή χρησιμοποίησε σπάνια όρους όπως η επιλογή κεντρικής ανάθεσης της διαχείρισης των έργων του ΜΠΒ ή διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που δεν πληρούνταν οι όροι του έργου. Επιπλέον, η δυνατότητα αναστολής της χρηματοδότησης του ΜΠΒ Ι σε περίπτωση που δεν τηρούνταν οι αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου δεν αντικατοπτριζόταν σαφώς στους κανονισμούς του ΜΠΒ II (σημεία 30 έως 34).

63

Όσον αφορά την εφαρμογή του ΜΠΒ, τα ελεγχθέντα έργα παρήγαγαν γενικώς τις προβλεπόμενες εκροές τους, έστω και αν συχνά καθυστέρησαν, γεγονός που συνέβαλε στην ευθυγράμμιση της Τουρκίας με το κεκτημένο και στην ενίσχυση των διοικητικών ικανοτήτων της. Διαπιστώσαμε ότι η βιωσιμότητα αυτών των θετικών αποτελεσμάτων κινδυνεύει, κυρίως λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης, επιδεινούμενης από τις απολύσεις μεγάλης κλίμακας, τη θέση δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην κοινωνία των πολιτών (σημεία 35 έως 38, 40 έως 45 και 52 έως 57).

Σύσταση 3 – Αύξηση της χρήσης των προϋποθέσεων για την παροχή βοήθειας

Δεδομένου του αντικτύπου που έχει ήδη η οπισθοδρόμηση επί της βιωσιμότητας των έργων στην Τουρκία, η Επιτροπή θα πρέπει να αυξήσει τη χρήση πολιτικών προϋποθέσεων, καθώς και προϋποθέσεων ανά έργο:

  1. Διατυπώνοντας προτάσεις στην επιτροπή ΜΠΒ ΙΙ για την προσαρμογή των συνολικών κονδυλίων του ΜΠΒ II για το έτος «N», συμπεριλαμβανομένης της επαναδιοχέτευσης ή της μείωσης των πόρων του ΜΠΒ II, ώστε να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις οπισθοδρόμησης ως προς τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς του κράτους δικαίου και της διακυβέρνησης, τις οποίες διαπίστωσε στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία το έτος «N-1».
  2. Αποφασίζοντας, μέχρι το τέλος του 2017 και του 2020, εάν θα προβεί σε επιβράβευση των επιδόσεων στην Τουρκία. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης, της αποτελεσματικής εφαρμογής του ΜΠΒ και της επίτευξης θετικών αποτελεσμάτων.
  3. Αξιοποιώντας περισσότερο τη μέθοδο της άμεσης διαχείρισης για την αντιμετώπιση θεμελιωδών αναγκών στους τομείς όπου υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης, ιδίως για την καταπολέμηση της διαφθοράς υψηλού επιπέδου και του οργανωμένου εγκλήματος, την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου, την πρόληψη των συγκρούσεων συμφερόντων και την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών.
  4. Για τα νέα έργα, και όταν είναι εφικτό, θέτοντας όρους υπό μορφή ελάχιστων απαιτήσεων για την υποστήριξη της έγκαιρης ολοκλήρωσης των αναμενόμενων εκροών και της βιωσιμότητας. Όταν δεν πληρούνται οι εν λόγω όροι, αυτό θα πρέπει να οδηγεί σε διορθωτικά μέτρα (π.χ. αναστολή πληρωμής, ακύρωση έργου).

Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: α) Από 31 Δεκεμβρίου 2018 και μετά, β): 31 Δεκεμβρίου 2018 και 31 Δεκεμβρίου 2020, γ) και δ): 31 Δεκεμβρίου 2018.

64

Παρατηρήθηκαν αδυναμίες στην παρακολούθηση των επιδόσεων των έργων, όπως σε έργα που δεν καλύπτονται από το πλαίσιο ΠΒΑ της Επιτροπής, καθώς και δείκτες που μερικές φορές ήταν άνευ σημασίας ή αναξιόπιστοι, ή δεν συνοδεύονταν από τη σχετική βάση αναφοράς (σημείο 39).

Σύσταση 4 – Βελτίωση της παρακολούθησης των επιδόσεων του έργου

Η Επιτροπή θα πρέπει να διευρύνει την κάλυψη των εκθέσεων ΠΒΑ που αφορούν τις χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ πράξεις στην Τουρκία και να βελτιώσει τη συνάφεια και την αξιοπιστία των δεικτών έργου, συμπεριλαμβάνοντας διαθέσιμα στοιχεία αναφοράς, εφόσον υπάρχουν.

Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: Από το 2018 και εξής.

65

Μια άλλη πηγή ανησυχίας είναι η μεγάλη καθυστέρηση του ΜΠΒ, εξαιτίας καθυστερήσεων στον προγραμματισμό και την υλοποίηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της χρηματοδότησης, καθώς και του χρόνου που διέθεταν εν συνεχεία οι τουρκικές αρχές για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την υλοποίηση των έργων του ΜΠΒ II, θα συμβάλουν δε σε περαιτέρω καθυστέρηση στην προκήρυξη των έργων και τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων. Οι λόγοι για τις καθυστερήσεις αυτές ήταν γνωστοί: περιορισμένες διοικητικές ικανότητες σε ορισμένα υπουργεία ως προς την εκπόνηση προτάσεων έργων, η μετάβαση στην τομεακή προσέγγιση, αλλά και η υπερβολική εναλλαγή προσωπικού στη CFCU, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων του ΜΠΒ που δαπανώνται στην Τουρκία (σημεία 46 έως 51).

Σύσταση 5 – Μείωση των καθυστερήσεων με την επιλεκτική εφαρμογή της έμμεσης διαχείρισης

Στο πλαίσιο του ΜΠΒ ΙΙ, η Επιτροπή θα πρέπει να εφαρμόσει επιλεκτικά την έμμεση διαχείριση, λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο των σχετικών κονδυλίων, την πολυπλοκότητα των έργων που καταρτίζονται και προκηρύσσονται από τις τουρκικές αρχές, καθώς και την ικανότητα της CFCU.

Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: Σταδιακά, αρχίζοντας άμεσα.

Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα ΙΙI, του οποίου προεδρεύει ο Karel PINXTEN, Μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 6ης Φεβρουαρίου 2018.

Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Klaus-Heiner LEHNE
Πρόεδρος

Παραρτήματα

Παράρτημα I

Σημαντικότερα γεγονότα για την κατανόηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας

1950 13 Απριλίου – Η Τουρκία γίνεται μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης
1954 18 Μαΐου – Η Τουρκία επικυρώνει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
1959 31 Ιουλίου – Η Τουρκία υποβάλλει αίτηση σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα
1963 12 Σεπτεμβρίου – Η Τουρκία υπογράφει τη Συμφωνία Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, στο πλαίσιο της οποίας η Τουρκία αποκτά πρόσβαση στα προγράμματα της Κοινότητας (και αργότερα Ένωσης)
1987 14 Απριλίου – Η Τουρκία υποβάλλει αίτηση προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα
1995 31 Δεκεμβρίου – Τίθεται σε ισχύ η συμφωνία τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας
1999 12 Δεκεμβρίου – Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας
2001 24 Μαρτίου – Το Συμβούλιο εγκρίνει την πρώτη εταιρική σχέση για την προσχώρηση με την Τουρκία· η τελευταία θα εγκριθεί στις 18 Φεβρουαρίου 2008
2005 3 Οκτωβρίου – Αρχίζουν επισήμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία
2006 12 Ιουνίου – Ανοίγει για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία το πρώτο κεφάλαιο (25 – Επιστήμη και έρευνα)
2010 Σεπτέμβριος – Το Τουρκικό Κοινοβούλιο τροποποιεί το Σύνταγμα ώστε ο στρατός να λογοδοτεί περισσότερο στα πολιτικά δικαστήρια και να αυξηθεί η εξουσία του νομοθέτη να διορίζει δικαστές. Οι πολέμιοι του δημοψηφίσματος επέκριναν την τροποποίηση αυτή ως μείωση της ανεξαρτησίας του στρατού και του δικαστικού σώματος
2011 Δεκέμβριος – Δεδομένου ότι μόνο 13 κεφάλαια είχαν ανοίξει από το 2006, το Συμβούλιο εγκρίνει το θετικό θεματολόγιο με σκοπό να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης
2013 Μάιος – Διαμαρτυρίες στο πάρκο Gezi της Κωνσταντινούπολης οδηγούν στη σύλληψη πολλών τούρκων πολιτών λόγω της υποψίας ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση
17 και 25 Δεκεμβρίου – Τέσσερις υπουργοί, συγγενείς μελών του υπουργικού συμβουλίου και διάφοροι δημόσιοι υπάλληλοι και επιχειρηματίες κατηγορούνται για διαφθορά υψηλού επιπέδου· ακολουθούν εκτεταμένες μετακινήσεις και απολύσεις εισαγγελέων, δικαστών και αστυνομικών
2014 14 Δεκεμβρίου – Μετά από συντονισμένες ενέργειες επιβολής του νόμου, τίθενται υπό κράτηση διάσημοι τούρκοι δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης
2016 30 Ιουνίου – Ανοίγει για διαπραγματεύσεις το 16ο κεφάλαιο (33 - Οικονομικές και δημοσιονομικές διατάξεις)
15 Ιουλίου – απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος με 241 νεκρούς και 2 196 τραυματίες. Η Τουρκία αποδίδει το αποτυχημένο πραξικόπημα στο κίνημα Gülen, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση
9 και 10 Δεκεμβρίου 2016: Η Επιτροπή της Βενετίας υιοθετεί γνωμοδοτήσεις που εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ευρεία χρήση νομοθετικών διαταγμάτων έκτακτης ανάγκης
2017 10 και 11 Μαρτίου – Η Επιτροπή της Βενετίας υιοθετεί γνωμοδοτήσεις που εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη συνταγματική τροπολογία για τη μεταβίβαση εξουσιών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και για την ευρεία χρήση νομοθετικών διαταγμάτων έκτακτης ανάγκης σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης
16 Απριλίου – Δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα έχει ως αποτέλεσμα η λαϊκή ψήφος να ταχθεί στην πλειοψηφία της υπέρ της μετατροπής της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας της Τουρκίας σε προεδρικό σύστημα

Πηγή: ΕΕΣ, βάσει στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράρτημα II

Κατάσταση των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

Κεφάλαιο Τίτλος Κατάσταση ως προς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις
1 Ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων Δεν έχει ανοίξει
2 Ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων Δεν έχει ανοίξει
3 Δικαίωμα εγκατάστασης και ελευθερία παροχής υπηρεσιών Δεν έχει ανοίξει
4 Ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων Έχει ανοίξει
5 Δημόσιες συμβάσεις Δεν έχει ανοίξει
6 Εταιρικό δίκαιο Έχει ανοίξει
7 Δίκαιο διανοητικής ιδιοκτησίας Έχει ανοίξει
8 Πολιτική ανταγωνισμού Δεν έχει ανοίξει
9 Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Δεν έχει ανοίξει
10 Κοινωνία της πληροφορίας και μέσα ενημέρωσης Έχει ανοίξει
11 Γεωργία και αγροτική ανάπτυξη Δεν έχει ανοίξει
12 Ασφάλεια των τροφίμων, κτηνιατρική και φυτοϋγειονομική πολιτική Έχει ανοίξει
13 Αλιεία Δεν έχει ανοίξει
14 Πολιτική μεταφορών Δεν έχει ανοίξει
15 Ενέργεια Δεν έχει ανοίξει
16 Φορολογία Έχει ανοίξει
17 Οικονομική και νομισματική πολιτική Έχει ανοίξει
18 Στατιστικές Έχει ανοίξει
19 Κοινωνική πολιτική και απασχόληση Δεν έχει ανοίξει
20 Επιχειρήσεις και βιομηχανική πολιτική Έχει ανοίξει
21 Διευρωπαϊκά δίκτυα Έχει ανοίξει
22 Περιφερειακή πολιτική και συντονισμός διαρθρωτικών μέσων Έχει ανοίξει
23 Δικαστικό σύστημα και θεμελιώδη δικαιώματα Δεν έχει ανοίξει
24 Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια Δεν έχει ανοίξει
25 Επιστήμη και έρευνα Έχει περατωθεί
26 Εκπαίδευση και πολιτισμός Δεν έχει ανοίξει
27 Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή Έχει ανοίξει
28 Υγεία και προστασία των καταναλωτών Έχει ανοίξει
29 Τελωνειακή ένωση Δεν έχει ανοίξει
30 Εξωτερικές σχέσεις Δεν έχει ανοίξει
31 Εξωτερική πολιτική, πολιτική ασφάλειας και πολιτική άμυνας Δεν έχει ανοίξει
32 Δημοσιονομικός έλεγχος Έχει ανοίξει
33 Οικονομικές και δημοσιονομικές διατάξεις Έχει ανοίξει
34 Θεσμικά όργανα Δεν έχει ανοίξει
35 Άλλα θέματα Δεν έχει ανοίξει

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2017.

Παράρτημα III

Τομείς του ΜΠΒ στην Τουρκία με τα κονδύλια, τα ποσοστά συνολικής διάθεσης πιστώσεων και, για τους επιλεγμένους τομείς προτεραιότητας, τα ποσά των συμβάσεων

ΜΠΒ I (2007-2013)

(σε ευρώ)

Συνιστώσες Διατέθηκαν % διατεθέντων Υπεγράφησαν συμβάσεις
Βοήθεια που καλύπτει τη μεταβατική περίοδο
και τη θεσμική ανάπτυξη (I)
Κράτος δικαίου 548 702 551 11,98 % 452 341 541
Διακυβέρνηση 681 747 546 14,88 % 649 386 948
Άλλο 388 179 777 8,47 %
Περιφερειακή και διασυνοριακή συνεργασία (II) 7 000 000 0,15 %
Περιφερειακή ανάπτυξη (III) 1 626 891 869 35,51 %
Ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων (IV) 455 055 077 9,93 % 395 641 762
Αγροτική ανάπτυξη (V) 873 890 000 19,07 %
Γενικό σύνολο 4 581 466 820 100%
ΜΠΒ II (2014-2020)

(σε ευρώ)

Τομείς Διατέθηκαν % διατεθέντων Αντικείμενο συμβάσεων
Κράτος δικαίου και θεμελιώδη δικαιώματα 624 900 000 13,91 % 44 793 588
Διακυβέρνηση και Δημοκρατία 956 500 000 21,30 % 170 771 646
Ενέργεια 93 500 000 2,08 %
Γεωργία 912 200 000 20,31 %
Μεταφορές 442 800 000 9,86 %
Περιβάλλον 644 600 000 14,35 %
Ανταγωνιστικότητα και καινοτομία 344 400 000 7,67 %
Εκπαίδευση, πολιτική απασχόλησης και κοινωνικές πολιτικές 435 000 000 9,69 % 0
Εδαφική και περιφερειακή συνεργασία 36 995 265 0,82 %
Γενικό σύνολο 4 490 895 265 100%

Σημ.: Οι τομείς που έχουν επιλεγεί για τον συγκεκριμένο έλεγχο εμφανίζονται σε πράσινο φόντο.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοιχεία στις 30.9.2017.

Παράρτημα IV

Επισκόπηση των ελεγχθέντων έργων του ΜΠΒ Ι

Αριθ. Έργο Αξία της σύμβασης (σε ευρώ) Καταβληθέν ποσό (σε ευρώ) % απορροφηθέντος (καταβληθέν/ποσό σύμβασης) Τομέας Συνιστώσα Έναρξη έργου Προγραμματισμένη λήξη Ημερομηνία παράτασης Πραγματική ημερομηνία λήξης Εκροές Καθυστερήσεις Βιωσιμότητα Καθυστέρηση (K-I) Περίοδος έργου % καθυστέρηση
1 Κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη μέσω αποναρκοθέτησης και αύξησης της ικανότητας επιτήρησης των συνόρων στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας – Φάση Ι και ΙΙ 65 481 515 43 452 609 66 % Κράτος δικαίου Φάση I 29.05.15 29.05.17 15.12.17 196 720 27 %
Φάση ΙΙ 10.12.15 15.03.17 31.12.18 645 455 142 %
2 Βελτίωση των σχέσεων μεταξύ μέσων μαζικής ενημέρωσης και δικαστικής εξουσίας 1 615 000 1 453 500 90 % Κράτος δικαίου 07.05.13 15.02.15 30.10.15 255 638 40 %
3 Βελτίωση της πολιτικής επίβλεψης στην Τουρκία - Φάση ΙΙ 3 800 000 3 433 935 90 % Κράτος δικαίου 27.07.12 27.07.14 27.03.15 240 720 33 %
4 Βελτίωση της αποδοτικότητας του τουρκικού συστήματος ποινικής δικαιοσύνης 3 220 000 2 534 872 79 % Κράτος δικαίου 12.03.12 12.12.14 12.12.14 0 990 NA
5 Αποδοτικότητα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας 2 493 879 2 341 879 94 % Κράτος δικαίου Αδελφοποίηση 02.03.15 02.03.17 01.08.17 01.08.17 149 720 21 %
Προμήθειες 16.12.15 30.07.16 30.07.16 0 224 NA
Σύνολο του τομέα του κράτους δικαίου 76 610 394 53 216 795 69 %
6 Ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας του Γραφείου Εθνικού Διατάκτη στην Τουρκία για την εκτέλεση των καθηκόντων του σχετικά με την εφαρμογή του ΜΠΒ 220 607 192 506 87 % Διακυβέρνηση 21.01.16 07.09.16 07.09.16 0 226 0 %
7 Καταπολέμηση της άτυπης οικονομίας και βελτίωση των διοικητικών ικανοτήτων της τουρκικής φορολογικής διοίκησης 2 569 950 1 027 980 40 % Διακυβέρνηση 21.03.16 21.02.18 NA NA NA
NA NA NA
8 Ενίσχυση της ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών και της συνεργασίας της κοινωνίας των πολιτών με τον δημόσιο τομέα στην Τουρκία (συνιστώσα I) 3 757 500 3 473 908 92 % Διακυβέρνηση 01.06.12 26.11.14 01.12.15 01.12.15 365 895 41 %
9 Ικανότητα σχεδιασμού τοπικών επενδύσεων 1 714 500 1 714 500 100 % Διακυβέρνηση 01.11.14 03.11.16 03.11.16 0 722 0 %
10 Εκσυγχρονισμός της τουρκικής τελωνειακής διοίκησης VIII 7 083 015 4 856 998 69 % Διακυβέρνηση Αδελφοποίηση 1 21.12.15 16.06.16 16.06.16 0 175 0 %
Αδελφοποίηση 2 21.12.15 20.09.17 20.11.17 NA 629 NA
Αδελφοποίηση 3 08.12.15 08.06.16 08.06.16 0 180 0 %
Υπηρεσίες 1 08.02.16 08.02.18 NA 720 NA
Υπηρεσίες 2 07.03.16 06.09.17 06.09.17 0 539 0 %
Προμήθειες 07.09.15 17.09.16 17.09.16 0 370 0 %
Σύνολο του τομέα της διακυβέρνησης 15 345 572 11 265 892 73%
11 Εκπαίδευση και πρωτοβουλία επιχειρηματικότητας στον τομέα των ενδυμάτων 2 517 049 1 482 684 59 % Ανθρώπινοι πόροι Υπηρεσίες 20.01.16 19.09.17 19.09.17 0 599 0 %
Προμήθειες 31.05.16 27.09.16 16.01.17 109 117 93 %
12 Ανάπτυξη και ευημερία του οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας στην Άγκυρα για την αύξηση της απασχόλησης των νέων 2 086 710 1 059 219 51 % Ανθρώπινοι πόροι Υπηρεσίες 27.06.16 27.10.17 27.10.17 0 480 0 %
Προμήθειες 11.01.16 29.03.17 15.05.17 46 438 11 %
13 Προώθηση της καταγεγραμμένης απασχόλησης μέσω καλύτερης καθοδήγησης και επιθεώρησης 4 179 877 4 094 551 98 % Ανθρώπινοι πόροι Υπηρεσίες 16.09.14 15.09.16 15.10.16 30 719 4 %
Προμήθειες 26.03.14 26.07.14 13.11.14 107 120 89 %
14 Ανάπτυξη δυνατοτήτων των εργαζομένων και των εργοδοτών μέσω τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών 2 392 321 964 321 40 % Ανθρώπινοι πόροι Υπηρεσίες 17.12.15 17.08.17 17.10.17 17.10.17 60 600 10 %
Προμήθειες 22.06.16 20.10.16 15.12.16 55 118 47 %
15 Προώθηση της κοινωνικής ένταξης σε περιοχές με πυκνούς πληθυσμούς Ρομά 8 440 644 3 912 423 46 % Ανθρώπινοι πόροι Υπηρεσίες 09.11.15 08.11.17 719 0 %
Προμήθειες 20.10.15 01.04.16 02.11.16 211 161 131 %
Σύνολο του τομέα των ανθρώπινων πόρων 19 616 600 11 513 198 59 %
Γενικό σύνολο 111 572 566 75 995 885 68 %

Πηγή: Ανάλυση του ΕΕΣ, βάσει ημερομηνιών και στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 30.9.2017.

Εκροές Καθυστερήσεις Βιωσιμότητα
Υλοποιήθηκε 2 μήνες ή λιγότερο Πιθανή
Υλοποιήθηκε μερικώς Περισσότερο από 2 μήνες, αλλά μετριάστηκε Σε κίνδυνο
Δεν υλοποιήθηκε Περισσότερο από 2 μήνες, δεν μετριάστηκε Απίθανη
Το στάδιο υλοποίησης δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση αξιολόγησης

Πραγματική ημερομηνία λήξης: Συμβατική λήξη (ολοκλήρωση, εκπνοή ή αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης).

Παράρτημα V

Κατάλογος των συνεντεύξεων ελέγχου που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία το 2017

Επισκέψεις Όνομα της οντότητας που αποτέλεσε αντικείμενο επίσκεψης
13 Μαρτίου Αντιπροσωπεία της ΕΕ, πρέσβης και διάφορες μονάδες
14 Μαρτίου Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, πρέσβης/εθνικός συντονιστής του ΜΠΒ και Διεύθυνση Οικονομικής Συνεργασίας
14 Μαρτίου ανώτατο όργανο ελέγχου της Τουρκίας (Πρόεδρος)
15 Μαρτίου Υπουργείο Εσωτερικών, Τμήμα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων
15 Μαρτίου Υπουργείο Εσωτερικών (Γραφείο Διαχείρισης Συνόρων, Τουρκικό Κέντρο Δράσης για τις Νάρκες), με εκπροσώπους του Υπουργείου Άμυνας
15 Μαρτίου UNDP (γραφείο έργων)
15 Μαρτίου Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ομάδα της κοινωνίας των πολιτών
15 Μαρτίου Υπουργείο Εσωτερικών, Τμήμα Ανάπτυξης Στρατηγικής
16 Μαρτίου Υπουργείο Δικαιοσύνης (διάφορα τμήματα)
16 Μαρτίου Συμβούλιο της Ευρώπης (γραφείο έργων)
16 Μαρτίου Υπουργείο Οικονομικών, φορολογική διοίκηση
16 Μαρτίου Συμβούλιο Οικονομικών Ελεγκτών, Ελεγκτική Αρχή του ΜΠΒ
17 Μαρτίου Υφυπουργείο Οικονομικών, Κεντρική μονάδα χρηματοδότησης και σύναψης συμβάσεων του ΜΠΒ
17 Μαρτίου Ομάδα ανώτερων συμβούλων της πρωτοβουλίας SIGMA (Support for Improvement in Governance and Management – στήριξη για τη βελτίωση της διακυβέρνησης και της διαχείρισης), η οποία είχε αναλάβει την αξιολόγηση της Τουρκίας
17 Μαρτίου Υφυπουργείο Οικονομικών, εθνικός διατάκτης του ΜΠΒ
20 Μαρτίου Συμβούλιο Επιθεώρησης του Πρωθυπουργού, Υπηρεσία Συντονισμού κατά της Απάτης
20 Μαρτίου Υπουργείο Τελωνείων και Εμπορίου, Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Σχέσεων και Γενική Διεύθυνση Επιβολής των Τελωνειακών Μέτρων
20 Μαρτίου Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Διεύθυνση Βοήθειας της ΕΕ και Χρηματοοικονομικής Βοήθειας
20 Μαρτίου Υπηρεσία Ανάπτυξης της Άγκυρας
21 Μαρτίου Παγκόσμια Τράπεζα
21 Μαρτίου Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης
21 Μαρτίου Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής
21 Μαρτίου Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών
21 Μαρτίου Υπουργείο Οικονομικών (Συμβούλιο Διερεύνησης Οικονομικών Εγκλημάτων), με εκπροσώπους του Οργανισμού Τραπεζικής Ρύθμισης και Εποπτείας της Τουρκίας
22 Μαρτίου Οργανισμός Ανάπτυξης Ανατολικής Μαύρης Θάλασσας στην Τραπεζούντα
22 Μαρτίου Κέντρο Δημόσιας Εκπαίδευσης στην Κερασούντα
22 Μαρτίου Υπουργείο Ανάπτυξης
22 Μαρτίου Αντιπροσωπεία της ΕΕ
23 Μαρτίου Κέντρο Κοινωνικής Υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη

Πηγή: ΕΕΣ. Όλες οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα, εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά.

Παράρτημα VΙ

Έμμεση διαχείριση στο πλαίσιο του ΜΠΒ Ι

ΜΠΒ Ι

 

Έμμεση διαχείριση στο πλαίσιο του ΜΠΒ II

ΜΠΒ II

Απαντήσεις της Επιτροπής

Παρατηρήσεις

Πλαίσιο 3 – Χρηματοδότηση του ΜΠΒ για τη στήριξη της ελευθερίας του Τύπου (2007-2016)

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι, στο πλαίσιο του ΜΠΒ II, το 35 % της ενδεικτικής κατανομής την περίοδο 2014-2020 διατίθεται για τη στήριξη της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του Τύπου, αποτελούν σαφή τομέα προτεραιότητας. Λόγω των γενικών καθυστερήσεων στην έναρξη εφαρμογής του ΜΠΒ II, τέτοια έργα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Η Επιτροπή θα ήθελε να υπογραμμίσει ότι ο ΜΠΒ δεν είναι το μόνο μέσο που στηρίζει την ελευθερία του Τύπου: το Ευρωπαϊκό Μέσο για τη Δημοκρατία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Διευκόλυνση για την Κοινωνία των Πολιτών, η οποία καλύπτει πολλές χώρες, είναι συμπληρωματικά μέσα. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μέσου για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου (EIDHR), για παράδειγμα, 7 έργα σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης αφορούσαν την Τουρκία την περίοδο 2013-16.

Πλαίσιο 9 – «Βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του δικαστικού σώματος» (έργο αριθ. 2)

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι εκθέσεις βάσει αποτελεσμάτων παρακολούθησης (ROM) παρέχουν μια εποπτική εικόνα της προόδου που σημειώνεται στην εφαρμογή ενός έργου σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.

Συμπεράσματα και συστάσεις

Σύσταση 1 – Καλύτερη στόχευση των κονδυλίων του ΜΠΒ στο πλαίσιο των τεθέντων στόχων

Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση αυτή.

Η Επιτροπή σημειώνει την ημερομηνία-στόχο για την εφαρμογή της σύστασης και θα εξετάσει τον αναπροσανατολισμό των προτεραιοτήτων στο πλαίσιο του προγραμματισμού του 2018, εντός του πλαισίου των πολιτικών προσανατολισμών.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η πρόοδος σε αυτούς τους ευαίσθητους τομείς δεν εξαρτάται μόνο από τα κονδύλια που χορηγεί ο ΜΠΒ αλλά, πράγμα σημαντικότερο, και από την πολιτική βούληση των τουρκικών αρχών.

Σύσταση 2– Βελτίωση των αξιολογήσεων βάσει της τομεακής προσέγγισης

Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση αυτή.

Σύσταση 3 – Ενίσχυση της χρήσης της επιβολής όρων

Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση αυτή.

Σύσταση 4 – Βελτίωση της παρακολούθησης των επιδόσεων των έργων

Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση αυτή.

Σύσταση 5 – Μείωση των εκκρεμών υποθέσεων με επιλεκτική εφαρμογή της έμμεσης διαχείρισης

Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση αυτή.

Ακρωνύμια και συντομογραφίες

ΔΔΟ: Διαχείριση των δημόσιων οικονομικών

ΕΣΜΠΒ: Εθνικός συντονιστής του ΜΠΒ

ΜΠΒ: Μηχανισμός προενταξιακής βοήθειας

ΟΚΠ: Οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών

ΠΒΑ: Παρακολούθηση βάσει αποτελεσμάτων

ΥΕΥ: Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

CFCU: Κεντρική μονάδα χρηματοδότησης και σύναψης συμβάσεων

UNDP: Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη

Παραπομπές

1 Στο παράρτημα I παρατίθενται τα σημαντικότερα γεγονότα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

2 Στα τουρκικά: «Adalet ve Kalkınma Partisi»

3 Η επιτροπή ΜΠΒ ΙΙ, της οποίας την προεδρία ασκεί η Επιτροπή, συστάθηκε δυνάμει του άρθρου 13 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για τη θέσπιση Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ ΙΙ). Στην εν λόγω επιτροπή μεταβιβάστηκαν οι αρμοδιότητες της «επιτροπής ΜΠΒ», η οποία ήταν αρμόδια για τον ΜΠΒ Ι και είχε συσταθεί δυνάμει του άρθρου 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1085/2006 του Συμβουλίου, της 17ης Ιουλίου 2006, για τη θέσπιση μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας (IPA).

4 Στο πλαίσιο της έμμεσης διαχείρισης, τα καθήκοντα εκτέλεσης του προϋπολογισμού μεταβιβάζονται και εκτελούνται από οντότητες εξουσιοδοτημένες από την Επιτροπή (π.χ. από τον δικαιούχο του ΜΠΒ ΙΙ, από οντότητα που αυτός έχει ορίσει ή από διεθνείς οργανισμούς). Βλέπε άρθρο 188 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης (ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1) (δημοσιονομικός κανονισμός). Στο παρελθόν, στο πλαίσιο του ΜΠΒ Ι, η δημοσιονομική διαχείριση ανατίθετο στις τουρκικές αρχές υπό τη μορφή του «αποκεντρωμένου συστήματος εφαρμογής» ή ΑΣΕ. Στο παράρτημα VI παρουσιάζεται γραφική απεικόνιση της έμμεσης διαχείρισης.

5 Ποσοστά βάσει στοιχείων της Επιτροπής (2017).

6 «Αξιολόγηση της τομεακής προσέγγισης στο πλαίσιο της βοήθειας του ΜΠΒ ΙΙ», οδικός χάρτης, διαπραγματεύσεις της Γενικής Διεύθυνσης Γειτονίας και Διεύρυνσης, Νοέμβριος 2016 και «Χαρτογράφηση τομεακών στρατηγικών», τελική έκθεση, 28 Φεβρουαρίου 2014.

7 Βλέπε ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία, 2016, σ. 9.

8 Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2016 σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, σημείο 1.

9 Έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία 2016, σ. 18 και 19, και άρθρο με τίτλο «Turkey says purge of judiciary over after sacking 4 000», 26 Μαΐου 2017 (βλέπε https://www.ft.com).

10 Ανάλυση από το ΕΕΣ της στελέχωσης του ανώτατου οργάνου ελέγχου της Τουρκίας μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Δεκεμβρίου 2016. Οι εκθέσεις λογοδοσίας του ανώτατου οργάνου ελέγχου της Τουρκίας είναι διαθέσιμες στα τουρκικά στον ιστότοπο www.sayistay.gov.tr. Για τα δημοσιεύματα, βλέπε στα τουρκικά το άρθρο της 11ης Αυγούστου στον ιστότοπο https://www.haberler.com/sayistay-da-feto-operasyonu-8692128-haberi/ και το άρθρο της 4ης Απριλίου 2017 «Detention warrants issued for 41 Court of Accounts employees over Gülen links» (https://stockholmcf.org).

11 Έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία 2016, σ. 86, και άρθρο της 12ης Απριλίου 2017 «Turkey in turmoil and chaos since purge aimed at dissenters», (βλέπε https://www.nytimes.com/2017/04/12/world/europe/turkey-erdogan-purge.html?_r=1).

12 Στην ειδική έκθεσή του αριθ. 16/2009 με τίτλο «Διαχείριση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», το ΕΕΣ κάλυψε το πρόγραμμα προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία (προκάτοχο του ΜΠΒ) και προέβη σε έλεγχο δείγματος έργων από τα εθνικά προγράμματα της περιόδου 2002-2004.

13 Το παράρτημα της απόφασης του Συμβουλίου, της 18ης Φεβρουαρίου 2008, για τις αρχές, τις προτεραιότητες και τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στην εταιρική σχέση για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, περιλαμβάνει τις ακόλουθες βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες, με τις «διοικητικές ικανότητες» ως οριζόντιο στόχο: Δημοκρατία και κράτος δικαίου, δικαιώματα του ανθρώπου και προστασία των μειονοτήτων, καθώς και τα κεφάλαια 5 – Δημόσιες συμβάσεις, 16 – Φορολογία, 19 – Κοινωνική πολιτική και απασχόληση, 23 – Δικαστική εξουσία και θεμελιώδη δικαιώματα, 24 – Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια, 29 – Τελωνειακή Ένωση και 32 – Δημοσιονομικός έλεγχος.

14 Στο παράρτημα III παρατίθενται τα διατεθέντα κονδύλια τόσο για τον ΜΠΒ Ι όσο και για τον ΜΠΒ ΙΙ. Στο παράρτημα IV παρατίθεται πλήρης κατάλογος των εν λόγω ελεγχθέντων έργων.

15 Όπως ορίζεται στην αιτιολογική σκέψη 12 και το άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 236/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για τον καθορισμό κοινών κανόνων και διαδικασιών για την εφαρμογή των μηχανισμών χρηματοδότησης της εξωτερικής δράσης της Ένωσης, (ΕΕ L 77 της 15.3.2014, σ. 95).

16 Στο παράρτημα V παρατίθενται όλες οι δημόσιες οντότητες στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις στην Τουρκία. Επιπλέον, οργανώσαμε τρεις συναντήσεις ομάδων εστίασης στην Τουρκία με περισσότερες από δέκα διαφορετικές ΟΚΠ.

17 Η εν λόγω διευκόλυνση θα αποτελέσει το αντικείμενο ελέγχου επιδόσεων που θα διενεργήσει το ΕΕΣ το 2018.

18 Όσον αφορά τον ΜΠΒ Ι, το έγγραφο πολυετούς σχεδιασμού (2011-2013) και, όσον αφορά τον ΜΠΒ II, το ενδεικτικό έγγραφο στρατηγικής για την Τουρκία (2014-2020).

19 Βλέπε κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1085/2006 του Συμβουλίου, της 17ης Ιουλίου 2006, για τη θέσπιση μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας (IPA), άρθρα 1 και 2 (ΕΕ L 210 της 31.7.2006, σ. 82)· παράρτημα της απόφασης του Συμβουλίου αριθ. 2008/157/ΕΚ, της 18ης Φεβρουαρίου 2008, για τις αρχές, τις προτεραιότητες και τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στην εταιρική σχέση για την προσχώρηση της Τουρκικής Δημοκρατίας (ΕΕ L 51 της 26.2.2008, σ. 4)· κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 231/2014, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για τη θέσπιση Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ II), άρθρα 1 και 2 (ΕΕ L 77 της 15.3.2014, σ. 11).

20 Βλέπε πλαίσιο 1 και COM(2012) 600 τελικό, της 10ης Οκτωβρίου 2012, με τίτλο «Στρατηγική για τη διεύρυνση και κυριότερες προκλήσεις για την περίοδο 2012-2013», σ. 2 έως 4.

21 Οι εκθέσεις αυτές είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/countries/package_en

22 Η ανεξαρτησία και η αμεροληψία της δικαιοσύνης αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του κεφαλαίου 23 – Δικαστική εξουσία και θεμελιώδη δικαιώματα. Από την άποψη αυτή, η Επιτροπή ανέφερε στην έκθεσή της για την Τουρκία το 2014 (σ. 63) ότι η νομοθεσία που θεσπίστηκε στον τομέα της δικαιοσύνης εγείρει σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την ανεξαρτησία και την αμεροληψία των δικαστικών αρχών, τον διαχωρισμό των εξουσιών και το κράτος δικαίου και ότι το θεσμικό πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, είναι δε αναγκαίο να καταρτιστεί ιστορικό επιδόσεων.

23 Όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, η οποία σχετίζεται επίσης με το κεφάλαιο 23, η Επιτροπή παρατήρησε στην έκθεσή της για την Τουρκία το 2014 (σ. 14) ότι απαιτείται ισχυρότερη πολιτική βούληση και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να επιτευχθούν αποτελέσματα επί τόπου, για να καταρτιστεί ιστορικό ερευνών, διώξεων και καταδικαστικών αποφάσεων.

24 Η ελευθερία του Τύπου συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα που περιλαμβάνεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης (βλέπε πλαίσιο 1). Το 2015, όσον αφορά την ελευθερία έκφρασης, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το διαδίκτυο, η Επιτροπή ανέφερε στην έκθεσή της για την Τουρκία (σ. 22) ότι έπειτα από αρκετά χρόνια προόδου, παρατηρήθηκε σοβαρή οπισθοδρόμηση κατά τα τελευταία δύο έτη.

25 Βλέπε την έκθεση GRECO του Οκτωβρίου 2015 σχετικά με την Τουρκία, η οποία ασχολήθηκε με τις αρχές δεοντολογίας, τους κανόνες συμπεριφοράς και τις συγκρούσεις συμφερόντων των δικαστών (βλέπε σημεία 125, 160 έως 163).

26 Βλέπε την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία του 2016, στην οποία αναφέρεται το αρνητικό ιστορικό της Τουρκίας όσον αφορά τη καταπολέμηση της διαφθοράς, ιδίως για τους υψηλού επιπέδου δημόσιους λειτουργούς.

27 Ο εξωτερικός έλεγχος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κεφαλαίου 32 – Δημοσιονομικός έλεγχος. Όσον αφορά τις ΟΚΠ, μια ενεργός κοινωνία των πολιτών επιδεικνύει πραγματική πολυφωνία, η οποία συνεπάγεται σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, του κράτους δικαίου και της δυνατότητας κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής. Οι δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να τονώσουν και να διευρύνουν τον χώρο διαλόγου και συνεργασίας σε θέματα δημόσιου συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ. Η Τουρκία ιδιαίτερα χρειάζεται προσεγγίσεις με λιγότερους αποκλεισμούς κατά τη χάραξη πολιτικής και τη λήψη αποφάσεων δημόσιου συμφέροντος. (Ενδεικτικό έγγραφο στρατηγικής για την Τουρκία (2014-2020), σ. 11 και 12).

28 «Thematic Evaluation of EU’s Support to civil society in the Western Balkans and Turkey», IBF Consulting, Απρίλιος 2012· «Civil Society Needs Assessment Report», TACSO, Φεβρουάριος 2014· εκθέσεις το 2015 και το 2016 της Επιτροπής για την Τουρκία (2.4)· συμβολή της TÜSEV στην έκθεση της Civicus για το 2015 με τίτλο «State of Civil Society Report», σ. 96-98.

29 Ανάλυση του ΕΕΣ βάσει στοιχείων του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, 24 Μαρτίου 2017.

30 Άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για τη θέσπιση Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας· εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 447/2014 της Επιτροπής σχετικά με τους ειδικούς κανόνες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2014· συμφωνία-πλαίσιο της 11ης Φεβρουαρίου 2015 σχετικά με τον ΜΠΒ ΙΙ μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

31 COM(2013) 700 final, της 16ης Οκτωβρίου 2013, με τίτλο «Στρατηγική διεύρυνσης και κυριότερες προκλήσεις 2013-2014», σ. 3, 7 και 16.

32 «Χαρτογράφηση τομεακών στρατηγικών», τελική έκθεση, 28 Φεβρουαρίου 2014, σ. 3.

33 Βάσει της «Διακήρυξης του Παρισιού για την αποτελεσματικότητα της αναπτυξιακής βοήθειας» (2005), την οποία έχει υπογράψει η Τουρκία, η δικαιούχος χώρα οφείλει να θέτει ρεαλιστικούς επιμέρους στόχους σε περιορισμένο αριθμό τομέων και να αποφεύγει την αλληλοεπικάλυψη της βοήθειας που προέρχεται από χορηγούς. Αυτές οι αρχές καλύπτουν επίσης τον ΜΠΒ.

34 ΕΣΣ (έγγραφο στρατηγικού σχεδιασμού) «Κοινωνία των πολιτών», σ. 20. ΕΣΣ «Δικαστικό σύστημα και θεμελιώδη δικαιώματα», σ. 14. ΕΣΣ «Θεμελιώδη δικαιώματα», σ. 11. ΕΣΣ «Εσωτερικές υποθέσεις», σ. 23. Τομεακό επιχειρησιακό πρόγραμμα, σ. 30.

35 Στο πλαίσιο της ευθυγράμμισης της Τουρκίας με το κεφάλαιο 5, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία (2016, σ. 20, 21 και 43 έως 45), εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά στην ευθυγράμμισή της με τους κανόνες περί δημόσιων συμβάσεων της ΕΕ (π.χ. διαφάνεια στη διαδικασία διαγωνισμού, πολλές νομικές εξαιρέσεις από το κεκτημένο).

36 Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους δανείων της ΕΕ προς την Τουρκία. Τα δάνεια αυτά αντιστοιχούν σε υπερτριπλάσια ποσά από εκείνα της χρηματοδότησης του ΜΠΒ στην Τουρκία (βλέπε https://euaidexplorer.ec.europa.eu/DevelopmentAtlas.do).

37 Βλέπε νόμο PFMC αριθ. 5018 του Αυγούστου 2012 (επίσημη αγγλική μετάφραση), σ. 6 και 11. Ετήσια επενδυτικά προγράμματα στα τουρκικά («Yili Yatirim Programi») για τα έτη 2009-2017.

38 Βλέπε, για τον ΜΠΒ I, το εθνικό σχέδιο για την υιοθέτηση του κεκτημένου (2008), για τον ΜΠΒ II το 10ο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης (2014-2018), τα διαδοχικά εθνικά σχέδια δράσης για την προσχώρηση στην ΕΕ (2014-2019) και το προενταξιακό πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης (2017).

39 Σύμφωνα με τη στρατηγική της Επιτροπής για τη διεύρυνση των ετών 2011-2012, η ενεργός δέσμευση, η υπαγωγή σε προϋποθέσεις και η αξιοπιστία έχουν τοποθετηθεί στο επίκεντρο της διαδικασίας ένταξης και της επιτυχίας της (σ. 2), ενώ οι προϋποθέσεις που τίθενται πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητες, απαιτητικές και αυστηρές (σ. 18 και 23). Στη στρατηγική για τη διεύρυνση των ετών 2012-2013 γίνεται λόγος για αυστηρή τήρηση των προϋποθέσεων (σ. 2, 3, 16 και 22) και αυτό επαναλαμβάνεται στη στρατηγική για τη διεύρυνση του 2014 (σ. 2 και 19), καθώς και σε εκείνη του 2015 (σ. 12).

40 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1085/2006 του Συμβουλίου, άρθρο 21 σχετικά με την αναστολή της βοήθειας: «Στις περιπτώσεις στις οποίες μια δικαιούχος χώρα δεν τηρεί τις εν λόγω αρχές [της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των θεμελιωδών ελευθεριών] ή τις δεσμεύσεις που περιέχονται στη συναφή εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή δεν σημειώνει επαρκή πρόοδο ως προς την εκπλήρωση των κριτηρίων προσχώρησης, το Συμβούλιο, αποφασίζοντας με ειδική πλειοψηφία, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής, δύναται να λάβει τα κατάλληλα μέτρα όσον αφορά βοήθεια που τυχόν χορηγήθηκε βάσει του παρόντος κανονισμού».

41 Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 6ης Ιουλίου 2017 σχετικά με την έκθεση της Επιτροπής του 2016 για την Τουρκία (σημείο 25).

42 Βλέπε σ. 25 της δήλωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισυνάπτεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 231/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για τη θέσπιση Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ ΙΙ) (ΕΕ L 77 της 15.3.2014, σ. 11).

43 Το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2014 αναφέρεται στην «ιδιαίτερη πρόοδο όσον αφορά την τήρηση των κριτηρίων προσχώρησης, και/ή αποτελεσματική υλοποίηση της προενταξιακής βοήθειας», με επίτευξη «ιδιαιτέρως ικανοποιητικών αποτελεσμάτων».

44 Commission implementing decision of 30 November 2017 amending Commission implementing decision C(2016) 4889 final of 20 July 2016 adopting a Civil Society Facility and Media Programme for the years 2016-2017 under IPA II.

45 Βλέπε παράρτημα IV, έργο αριθ. 4 και έργα αριθ. 7 έως 15.

46 Έργο αριθ. 4, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

47 Βάσει της ανάλυσης που διενήργησε το ΕΕΣ σε στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο αριθμός των δικαστών και εισαγγελέων που μεταφέρθηκαν ήταν 2 072 το 2013, αυξανόμενος σταθερά σε 2 517 το 2014 και φθάνοντας τους 3 746 πριν από το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι η υποχρεωτική αυτή εναλλαγή δικαστών και εισαγγελέων οφειλόταν στις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας και στην ανάγκη διασφάλισης δικαστικών υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές, ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται η εναλλαγή αυτή δεν βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια. Βλέπε: Διεθνής Ένωση Δικαστών, Ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση της δικαστικής εξουσίας στην Τουρκία, 8 Οκτωβρίου 2015· Επιτροπή της Βενετίας, Ενδιάμεση γνωμοδότηση για το σχέδιο νόμου για τους δικαστές και εισαγγελείς της Τουρκίας (CDL-AD(2011)004), 29 Μαρτίου 2011, παράγραφοι 47-49· Διεθνής Επιτροπή Νομικών «Turkey: the Judicial System in Peril», 2016, σ. 17.

48 Βλέπε «Technical assistance for promoting registered employment through better guidance and inspection», αρχική έκθεση για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Φεβρουάριος 2015, ιδιαίτερα σ. 6.

49 Η CFCU της Τουρκίας υπέγραψε όλες τις συμβατικές δεσμεύσεις για 14 έργα, με εξαίρεση το έργο αριθ. 3. Λόγω της πολιτικής του ευαισθησίας, το έργο αυτό που αφορούσε την πολιτική επίβλεψη των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας υπογράφηκε από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Άγκυρα και όχι από τη CFCU.

50 Το έργο αριθ. 7 αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2018.

51 Από τα 15 ελεγχθέντα έργα, έξι αποτελούσαν αντικείμενο της ΠΒΑ. Η παρακολούθηση βάσει αποτελεσμάτων (ΠΒΑ) είναι μια ανεξάρτητη επισκόπηση των εξωτερικών παρεμβάσεων που χρηματοδοτεί η ΕΕ μέσω επιτόπιων αξιολογήσεων. Η μεθοδολογία της λαμβάνει ως βάση πέντε κριτήρια αξιολόγησης (συνάφεια, αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα, αντίκτυπος και βιωσιμότητα) και η βαθμολογία της κυμαίνεται από το Α («πολύ καλά») έως το Δ («σοβαρές ελλείψεις»), διασφαλίζοντας τη συγκρισιμότητα των συλλεγόμενων δεδομένων σχετικά με τα εν εξελίξει έργα. Βλέπε https://europa.eu/capacity4dev/rom/blog/what-results-oriented-monitoring-rom

52 Για όλα τα έργα για τα οποία ισχύει εκτός από το έργο αριθ. 1 (λόγοι ασφαλείας). Λόγω χρονικών περιορισμών, για τα έργα αριθ. 11 και 15 οι επισκέψεις περιορίστηκαν σε λίγες τοποθεσίες.

53 Βλέπε παράρτημα V.

54 Η εν λόγω αδυναμία παρουσιάστηκε σε επτά από τα 15 ελεγχθέντα έργα.

55 Αυτό συνέβαινε στην περίπτωση των έργων για το κράτος δικαίου αριθ. 2 και 3, των έργων για τη διακυβέρνηση αριθ. 6, 7 και 8, καθώς και του έργου για τους ανθρώπινους πόρους αριθ. 15.

56 Η υλοποίηση των συμβάσεων προμηθειών των έργων αριθ. 11 και 13 διήρκεσε οκτώ αντί για τέσσερις μήνες, ενώ η σύμβαση προμηθειών του έργου αριθ. 15, υλοποιήθηκε σε 12 αντί σε πέντε μήνες. Βλέπε παράρτημα IV.

57 Συμμόρφωση με τα «πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης» (Σταθερότητα των θεσμών που εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων) τα οποία καθορίστηκαν στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο του 1993 στην Κοπεγχάγη (έργο αριθ. 8), κεφάλαιο 16 – Φορολογία (έργο αριθ. 7) και κεφάλαιο 29 – Τελωνειακή ένωση (έργο αριθ. 10).

58 Συμμόρφωση με τα «πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης» (έργα αριθ. 1 έως 5), κεφάλαιο 23 – Δικαστική εξουσία και θεμελιώδη δικαιώματα (έργα αριθ. 2 και 4) και κεφάλαιο 24 – Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια (έργα αριθ. 1, 3 και 5).

59 Το έργο αριθ. 1 (πρώτη φάση) χρειάστηκε 30,5 αντί για 24 μήνες, και αμφότερες οι δύο φάσεις του εξακολουθούν να είναι ημιτελείς· το έργο αριθ. 2 χρειάστηκε 29,5 αντί για 21 μήνες· το έργο αριθ. 3 χρειάστηκε 33 αντί για 24 μήνες· το έργο αριθ. 5 (συνιστώσα «Αδελφοποίηση») χρειάστηκε 29 αντί για 24 μήνες. Βλέπε παράρτημα IV.

60 Βλέπε http://www.cfcu.gov.tr/FinancialAgreements

61 Το 2009, το ΕΕΣ είχε ήδη επισημάνει ότι δεν υπήρχε «επαρκές εξειδικευμένο και κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό, προκειμένου να χειριστεί τον όγκο του προϋπολογισμού και των έργων» στο επίπεδο των τουρκικών αρχών. Βλέπε ειδική έκθεση του ΕΕΣ αριθ. 16/2009, σημείο 38.

62 Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του ΕΣΜΠΒ και του εθνικού διατάκτη καθορίζονται στα άρθρα 22 και 25 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 718/2007 της Επιτροπής για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1085/2006 του Συμβουλίου για τη θέσπιση μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας (ΕΕ L 170 της 29.6.2007, σ. 1), καθώς και στα άρθρα 4, 8 και 9 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 447/2014 της Επιτροπής, της 2ας Μαΐου 2014, σχετικά με τους ειδικούς κανόνες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΕΕ L 132 της 3.5.2014, σ. 32).

63 Τα καθήκοντα αυτά εκτελέσθηκαν κυρίως χάρη στο ελεγχθέν έργο διακυβέρνησης του ΜΠΒ αριθ. 6.

64 Έργα αριθ. 5, 6, 9, 10, 12 και 14 (βλέπε παράρτημα IV).

65 Για το έργο αριθ. 7, λόγω του ανεπαρκούς χρόνου που είχε παρέλθει μετά το τέλος του έργου, δεν μπορέσαμε να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα αυτού του έργου διακυβέρνησης.

66 Βλέπε τις εκθέσεις της Επιτροπής για την Τουρκία για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, κεφάλαιο 24, σ. 5.

Στάδιο Ημερομηνία
Έγκριση του υπομνήματος σχεδιασμού του ελέγχου / Έναρξη του ελέγχου 17.1.2017
Επίσημη διαβίβαση του σχεδίου έκθεσης στην Επιτροπή (ή σε άλλη ελεγχόμενη μονάδα) 7.12.2017
Έγκριση της τελικής έκθεσης μετά τη διαδικασία εκατέρωθεν ακρόασης 6.2.2018
Παραλαβή των επίσημων απαντήσεων της Επιτροπής (ή άλλης ελεγχόμενης μονάδας) σε όλες τις γλώσσες 8.3.2018

Κλιμάκιο ελέγχου

Οι ειδικές εκθέσεις του ΕΕΣ παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των ελέγχων που αυτό διενεργεί επί των πολιτικών και προγραμμάτων της ΕΕ ή επί διαχειριστικών θεμάτων που αφορούν συγκεκριμένους τομείς του προϋπολογισμού. Το ΕΕΣ επιλέγει και σχεδιάζει τα εν λόγω ελεγκτικά έργα κατά τρόπον ώστε αυτά να αποφέρουν τον μέγιστο αντίκτυπο, λαμβανομένων υπόψη των κινδύνων για τις επιδόσεις ή για τη συμμόρφωση, του επιπέδου των σχετικών εσόδων ή δαπανών, των επικείμενων εξελίξεων και του πολιτικού και δημόσιου συμφέροντος.

O παρών έλεγχος επιδόσεων διενεργήθηκε από το Τμήμα IΙΙ του ΕΕΣ, του οποίου προεδρεύει ο Karel Pinxten, Μέλος του ΕΕΣ, και το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των δαπανών που αφορούν τις εξωτερικές δράσεις, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη. Επικεφαλής του ελέγχου ήταν η Bettina Jakobsen, Μέλος του ΕΕΣ, συνεπικουρούμενη από τους Katja Mattfolk, προϊσταμένη του ιδιαίτερου γραφείου της, Kim Storup, σύμβουλο στο ιδιαίτερο γραφείο της, Alejandro Ballester Gallardo, ανώτερο διοικητικό στέλεχος, Dennis Wernerus, υπεύθυνο έργου και Nicola Berloco, Cyril Messein και Alexandre Tan, ελεγκτές. Η Fiona Urquhart παρείχε γλωσσική υποστήριξη.

Από αριστερά: Dennis Wernerus, Cyril Messein, Bettina Jakobsen, Kim Storup, Katja Mattfolk.

Επικοινωνία

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxembourg
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Τηλ:. +352 4398-1
Πληροφορίες: eca.europa.eu/el/Pages/ContactForm.aspx
Ιστότοπος: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχονται από το διαδίκτυο (http://europa.eu).

Λουξεμβούργο: Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2018

PDF ISBN 978-92-872-9579-8 ISSN 1977-5660 doi:10.2865/307282 QJ-AB-18-006-EL-N
HTML ISBN 978-92-872-9617-7 ISSN 1977-5660 doi:10.2865/43509 QJ-AB-18-006-EL-Q

© Ευρωπαϊκή Ένωση, 2018

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή με αναφορά της πηγής. Για οποιαδήποτε χρήση ή αναπαραγωγή φωτογραφιών ή άλλου υλικού που δεν αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να ζητηθεί άδεια απευθείας από τους δικαιούχους των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

Αυτοπροσώπως
Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν εκατοντάδες κέντρα πληροφόρησης Europe Direct. Μπορείτε να βρείτε τη διεύθυνση του πλησιέστερου σε σας κέντρου στον δικτυακό τόπο https://europa.eu/european-union/contact_el

Τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Η Europe Direct είναι μια υπηρεσία που απαντά στις ερωτήσεις σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με αυτήν την υπηρεσία:

  • καλώντας ατελώς τον αριθμό 00 800 6 7 8 9 10 11 (ορισμένα δίκτυα τηλεφωνίας ενδέχεται να χρεώνουν τις κλήσεις αυτές),
  • καλώντας τον αριθμό +32 22999696 ή
  • μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον δικτυακό τόπο https://europa.eu/european-union/contact_el

ΒΡΕΙΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

Στο διαδίκτυο
Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο Europa: http://europa.eu

Στις εκδόσεις της ΕΕ
Μπορείτε να τηλεφορτώσετε ή να παραγγείλετε δωρεάν και επί πληρωμή εκδόσεις της ΕΕ στην ακόλουθη διεύθυνση: https://publications.europa.eu/el/web/general-publications/publications. Μπορείτε να ζητήσετε πολλαπλά αντίγραφα δωρεάν εκδόσεων επικοινωνώντας με την υπηρεσία Europe Direct ή με το τοπικό σας κέντρο πληροφόρησης (βλ. https://europa.eu/european-union/contact_el).

Στη νομοθεσία της ΕΕ και σε σχετικά έγγραφα
Για πρόσβαση σε νομικές πληροφορίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου της ενωσιακής νομοθεσίας από το 1951 σε όλες τις επίσημες γλώσσες, μεταβείτε στον δικτυακό τόπο EUR-Lex, στην ακόλουθη διεύθυνση: http://eur-lex.europa.eu

Στα δημόσια δεδομένα από την ΕΕ
Η Πύλη Δημόσιων Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://data.europa.eu/euodp/el/home?) παρέχει πρόσβαση σε σύνολα δεδομένων από την ΕΕ. Τα δεδομένα μπορούν να τηλεφορτωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν δωρεάν, τόσο για εμπορικούς όσο και για μη εμπορικούς σκοπούς.