Særberetning
nr.03 2018

Revision af proceduren i forbindelse med makroøkonomiske ubalancer (PMU)

Om beretningen Vi undersøgte Europa-Kommissionens gennemførelse af proceduren i forbindelse med makroøkonomiske ubalancer, som sigter mod at identificere, forebygge og håndtere makroøkonomiske ubalancer, som kan have en negativ indflydelse på den økonomiske stabilitet i et bestemt EU-land, euroområdet eller EU som helhed. Vi konstaterede, at selv om PMU'en generelt er godt udformet, implementerer Kommissionen den ikke på en måde, der kan sikre effektiv forebyggelse og korrektion af ubalancer. Klassificeringen af medlemsstater med ubalancer mangler gennemsigtighed, Kommissionens dybdegående undersøgelse er på trods af en god standard blevet mindre synlig, og der mangler offentlig opmærksomhed om proceduren og dens konsekvenser. Vi fremsætter derfor en række anbefalinger til Kommissionen om at forbedre visse aspekter af sin forvaltning væsentligt og at gøre PMU'en mere fremtrædende.

Denne publikation foreligger på 23 sprog og i følgende format:
PDF
PDF General Report

Resumé

Om proceduren i forbindelse med makroøkonomiske ubalancer

I

Proceduren i forbindelse med makroøkonomiske ubalancer (PMU) blev udformet med henblik på at afhjælpe makroøkonomiske ubalancer i EU, som en reaktion på manglen på politiske redskaber til forebyggelse af disse ubalancer forud for krisen i 2008.

II

PMU følger en årlig cyklus. Den indledes med Kommissionens offentliggørelse af en økonomisk og finansiel vurdering, også kaldet rapporten om varslingsmekanismen, som identificerer, hvilke medlemsstater der risikerer at opleve ubalancer, som kræver yderligere analyse i form af en dybdegående undersøgelse. Formålet med den dybdegående undersøgelse er at konstatere, om der eksisterer ubalancer i udvalgte medlemsstater, og om de bør betragtes som uforholdsmæssigt store. Endelig bør Kommissionen på grundlag af analysen i den dybdegående undersøgelse foreslå landespecifikke henstillinger (LSH'er), som senere vil blive vedtaget af Rådet og udstedt til medlemsstaterne med henblik på afhjælpning af deres ubalancer.

III

Hvis ubalancerne findes "uforholdsmæssigt store", fastsætter PMU-forordningen, at Kommissionen skal foreslå, at Rådet aktiverer en "procedure i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer". Der er tale om en styrket overvågningsmekanisme, som omfatter muligheden for sanktioner over for euroområdets medlemsstater.

Vores revision

IV

Det overordnede revisionsspørgsmål var: "Er PMU'en solidt baseret og gennemført på passende vis?" Vi vurderede effektiviteten af Kommissionens gennemførelse af PMU'en i perioden 2012-2017.

Vores konstateringer

V

Selv om PMU'en generelt er godt udformet, gennemfører Kommissionen den ikke på en måde, der sikrer en effektiv forebyggelse og korrektion af ubalancer.

VI

Kommissionen anvender PMU-relevante LSH'er som et centralt redskab til at afhjælpe makroøkonomiske ubalancer. Gennemførelsen af disse har imidlertid været lav. Deres gennemførelse er medlemsstaternes ansvar, men der er også flere svagheder for så vidt angår den måde, Kommissionen har udformet dem på. Der findes ingen systematisk forbindelse mellem de specifikke ubalancer, som er identificeret i den dybdegående undersøgelse, og de foreslåede henstillinger. I nogle tilfælde er LSH'er betegnet som PMU-relevante, selv om de kun fjernt er forbundet med makroøkonomiske ubalancer, hvis det overhovedet er tilfældet, og det bliver derved sværere for medlemsstaterne at træffe passende afhjælpende foranstaltninger. Desuden tager PMU-LSH'erne ikke tilstrækkeligt hensyn til finanspolitik, selv når det er relevant for ikkefinanspolitiske ubalancer. Der er derfor en vis uoverensstemmelse mellem LSH'er til individuelle medlemsstater og henstillinger til euroområdet som helhed. Endelig fastsætter Kommissionen til tider en meget udfordrende tidsramme for gennemførelsen af henstillinger.

VII

Vi er enige med de interessenter, som i deres svar på vores spørgeundersøgelse angav, at analysen i de dybdegående undersøgelser er af god kvalitet, og at ubalancerne er identificeret korrekt. I de senere år er de dybdegående undersøgelser imidlertid gradvist blevet mindre synlige i Kommissionens rapportering, hvor den PMU-relevante analyse og den politiske rådgivning nu er mindre fremtrædende, efter at de er blevet indarbejdet i landerapporterne, som hovedsagelig behandler den brede økonomiske koordinering af strukturpolitikkerne. PMU'en er blevet yderligere svækket af Kommissionens beslutningstagningsproces vedrørende klassificering af ubalancer efter alvorsgrad. Ubalancerne konstateres på tjenestegrensniveau på grundlag af klare tekniske kriterier, men de dybdegående undersøgelser indeholder ikke en klar vurdering af deres alvorlighed. De kriterier, der ligger til grund for kommissærkollegiets endelige afgørelser, mangler gennemsigtighed.

VIII

Det er værd at bemærke, at Kommissionen aldrig har henstillet til aktivering af proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer, på trods af at adskillige medlemsstater har fået konstateret uforholdsmæssigt store ubalancer over en længere periode, siden PMU'en blev indført i 2012.

IX

Det første dokument i processen, rapporten om varslingsmekanismen, letter ikke den tidlige identificering af ubalancer tilstrækkeligt, idet den anvender indikatorer baseret på forældede data og glidende gennemsnit, hvilket gør den blind over for nylige hændelser. Desuden er teksten i rapporten om varslingsmekanismen mere beskrivende end analytisk. Følgevirkningerne for andre medlemsstater og euroområdedimensionen behandles ikke særlig grundigt, selv om der er gjort visse forbedringer i denne henseende.

Vores anbefalinger

  1. Kommissionen bør systematisk skabe en forbindelse mellem PMU-LSH'er og makroøkonomiske ubalancer. De foreslåede foranstaltninger bør være tilstrækkeligt detaljerede og bør fokusere på politiske foranstaltninger til at mindske ubalancer på kort og mellemlang sigt. Når det er muligt, bør Kommissionen foretage forudgående og efterfølgende evalueringer af politiske foranstaltningers effekt på ubalancer.
  2. De dybdegående undersøgelser bør give en klar karakterisering af alvorligheden af de ubalancer, en medlemsstat oplever. Kommissionen bør fremme gennemsigtigheden ved at vedtage, offentliggøre og anvende klare kriterier ved klassificeringen af ubalancer. Den bør, medmindre der er tale om særlige omstændigheder, henstille til aktivering af proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer, når en medlemsstat oplever uforholdsmæssigt store ubalancer. Hvis Kommissionen under særlige omstændigheder gør brug af sine skønsbeføjelser og undlader at tage dette skridt, bør den klart og offentligt begrunde dette.
  3. Kommissionen bør tilvejebringe en omfattende og separat præsenteret dybdegående undersøgelse med et omfang og en detaljeringsgrad, som afspejler alvorligheden af situationen og de politiske udfordringer. Den dybdegående undersøgelse bør i stedet for at indeholde resultattavlen give adgang til de landespecifikke variabler, som faktisk er anvendt i analysen.
  4. Kommissionen bør systematisk analysere finanspolitikkens indvirkning på eksterne ubalancer og konkurrenceevnen og bør anvende PMU'en til at fremsætte henstillinger til medlemsstaterne, når finanspolitiske spørgsmål påvirker eksterne ubalancer direkte.
  5. PMU-processen bør systematisk tage hensyn til politikker med grænseoverskridende indvirkning, som kan styrke symmetrisk genopretning af balancen i euroområdet. LSH-PMU'er bør være i overensstemmelse med de anbefalinger for euroområdet, som er relevante for ubalancer, herunder den overordnede finanspolitiske kurs, når det er relevant.
  6. Kommissionen bør gøre PMU'en mere fremtrædende i sin kommunikation med offentligheden. For så vidt angår effektiv kommunikation bør de relevante kommissærer være til rådighed for medlemsstaternes parlamenter, når Kommissionen har vurderet ubalancer og fundet dem uforholdsmæssigt store, således at de kan forklare rationalet bag Kommissionens beslutninger og politiske henstillinger.

Indledning

Økonomisk rationale og retlige rammer

01

EU's rammer for økonomisk styring (det regelsæt, der styrer medlemsstaternes økonomiske politikker) fokuserede før krisen i 2008-2009 på finanspolitikkernes bæredygtighed. De var hovedsagelig begrænset til at holde de offentlige underskud og den offentlige gæld under kontrol. EU's forvaltning af ikkeskattemæssige politikker var begrænset til traktatens bestemmelser om blød koordinering af økonomiske politikker1.

02

Krisen og dennes eftervirkninger viste, at rammerne ikke havde påvist eller forhindret opbygningen af makroøkonomiske ubalancer. Store kapitaltilstrømninger og ikkebæredygtig vækst i kreditgivningen til den private sektor havde resulteret i en forværring af de eksterne balancer og konkurrenceevnen, overinvestering i visse områder af økonomien og en uforholdsmæssig gældsakkumulering i den private sektor. Et ikkebæredygtigt økonomisk opsving forud for krisen forvrængede endvidere vurderingen af den underliggende finanspolitiske situation, hvilket ofte fik situationen til at fremstå bedre, end den rent faktisk var. Da ubalancerne senere udløste en smertefuld justering, forplantede dette sig til andre medlemsstater og bragte dermed den finansielle stabilitet og de økonomiske resultater i fare i hele EU.

03

Med det formål at forhindre lignende udviklinger i fremtiden og støtte politikker til at mindske ubalancer, som udsprang af opsvinget før krisen, blev en ny mekanisme, kendt som proceduren i forbindelse med makroøkonomiske ubalancer (PMU) indført i 2011 som en del af årets lovgivningsmæssige "sixpack"2.

04

Det vigtigste retsgrundlag for PMU er forordning (EU) nr. 1176/2011 om forebyggelse og korrektion af makroøkonomiske ubalancer (i denne beretning "PMU-forordningen")3.

05

PMU'en finder anvendelse på alle EU's medlemsstater (undtagen dem, der modtager finansiel bistand fra EU under økonomiske tilpasningsprogrammer) og er siden 2012 blev anvendt som en del af den årlige cyklus for koordinering og overvågning af økonomiske politikker.

06

PMU'en sigter helt konkret mod opdagelse, forebyggelse og korrektion af "ubalancer" og "uforholdsmæssigt store ubalancer". Disse termer er defineret i artikel 2 i PMU-forordningen:

  1. "ubalancer": enhver tendens, der medfører en makroøkonomisk udvikling, der har en negativ indvirkning på, eller har potentiale til at få en negativ indvirkning på, den rette virkemåde af økonomien i en medlemsstat, i Den Økonomiske og Monetære Union eller i Unionen som helhed"
  2. "uforholdsmæssigt store ubalancer": alvorlige ubalancer, herunder ubalancer, der bringer eller risikerer at bringe Den Økonomiske og Monetære Unions rette virkemåde i fare".
07

Artikel 4, stk. 3, i PMU-forordningen fastsætter ubalancernes karakter:

  1. "interne ubalancer, herunder dem der opstår som følge af offentlig eller privat gældssætning, udviklingen på finans- og aktivmarkedet, herunder boligmarkedet, udviklingen af kreditstrømmene i den private sektor og ledighedsudviklingen
  2. eksterne ubalancer, herunder dem der opstår som følge af udviklingen af medlemsstaternes betalingsbalance og nettoinvesteringer, reale effektive valutakurser, eksportmarkedsandele og ændringer i pris- og omkostningsudviklingen, og ikke-prisbaseret konkurrenceevne, under hensyntagen til de forskellige elementer, der indgår i produktiviteten."
08

PMU-forordningen fastsætter derfor det dobbelte mål om at behandle ubalancer, der påvirker de enkelte medlemsstaters økonomier, og samtidig behandle følgevirkningerne4 for andre medlemsstater i euroområdet og EU.

09

PMU'en er indarbejdet i det europæiske semester, som er den ramme, der blev indført i 2010 med henblik på en bred koordination af økonomiske politikker i EU. Foruden PMU'en omfatter det europæiske semester foranstaltninger til gennemførelse af stabilitets- og vækstpagten (SVP) og strukturelle politikker, der sigter mod at fremme langsigtet vækst i forbindelse med Europa 2020-strategien via opfyldelse af mål, samt brede retningslinjer for den økonomiske politik og retningslinjer for beskæftigelsespolitikker. Det årlige europæiske semester udmunder i Kommissionens forslag til Rådet om landespecifikke henstillinger (LSH'er) på alle disse områder. Medlemsstaterne forventes at gennemføre henstillingerne, når Rådet har godkendt dem.

10

Groft sagt skelnes der mellem PMU'en og SVP'en på følgende måde: PMU'en berører makroøkonomiske ubalancer generelt, mens SVP'en kun omhandler finanspolitisk bæredygtighed. Så snart en medlemsstat har opfyldt kravene vedrørende gæld og underskud, yder SVP'en ikke længere vejledning om finanspolitik. PMU-forordningen fastsætter, at politiske reaktioner på ubalancer, som identificeres under PMU'en, kan omfatte finans- og lønpolitiske foranstaltninger5. De to politikinstrumenter ligner hinanden, idet de giver Kommissionen en retshåndhævende rolle og derfor både består af et forebyggende og korrigerende element. Kommissionen har imidlertid ikke en tilsvarende retshåndhævende rolle i gennemførelsen af Europa 2020-strategien.

11

Den årlige PMU-proces med identifikation af ubalancer, vurdering af deres alvorlighed og indledning af korrektioner kan opdeles i trin. Den proces, der er skitseret i PMU-forordningen, er gengivet i figur 1 (jf. bilag I for flere detaljer), og de tilsvarende dokumenter er opført i bilag II.

Trin ét: Rapporten om varslingsmekanismen

12

Det første trin i processen er offentliggørelsen af rapporten om varslingsmekanismen. Varslingsmekanismens vigtigste formål er at identificere de medlemsstater, som efter Kommissionens opfattelse risikerer at blive ramt af ubalancer, og som derfor kræver yderligere analyse i form af en dybdegående undersøgelse (jf. trin to). Rapporten om varslingsmekanismen anvender en resultattavle med indikatorer, som er udvalgt for at fremhæve interne og eksterne ubalancer (jf. bilag III)6. Artikel 3, stk. 2, i PMU-forordningen gør det imidlertid klart, at afgørelsen om at iværksætte en dybdegående undersøgelse ikke bør følge af en "rent mekanisk aflæsning af resultattavlens indikatorer".

Figur 1

Enkelt flowchart over proceduren i forbindelse med makroøkonomiske ubalancer

Kilde: Revisionsretten.

Trin to: Dybdegående undersøgelser

13

De dybdegående undersøgelser består af en detaljeret analyse af landespecifikke forhold og anvender en bred vifte af analytiske redskaber (såsom målinger af handelsforbindelser og -eksponeringer mellem medlemsstater), landespecifikke kvantitative oplysninger (såsom varespecialisering og lønforhandlingsmekanismer) og, i mange tilfælde, andre variabler end dem, der indgår i resultattavlen for rapporten om varslingsmekanismen.

14

Kommissionen indsamler oplysninger under besøg i medlemsstaterne. Den er også forpligtet til at betragte alle andre oplysninger, som medlemsstaterne har formidlet, som værende relevante. Endelig skal Kommissionen tage hensyn til medlemsstaternes politiske intentioner og alle tidligere henstillinger fra Rådet eller Det Europæiske Udvalg for Systemiske Risici.

15

PMU-forordningen kræver specifikt, at de dybdegående undersøgelser vurderer, om den pågældende medlemsstat er påvirket af ubalancer, og, hvis det er tilfældet, om disse er uforholdsmæssigt store. De nationale økonomiske politikkers følgevirkninger skal også tages i betragtning. Hvis Kommissionen ikke identificerer nogen ubalancer, afsluttes PMU-processen for den pågældende medlemsstat i det år. Hvis der identificeres ubalancer, vil Kommissionen, afhængig af ubalancernes alvorlighed, anbringe medlemsstaten i enten den forebyggende eller den korrigerende del af PMU'en.

16

Siden 2015 er de dybdegående undersøgelser blevet en del af Kommissionens landerapporter. De indeholder omfattende analytiske vurderinger af de vigtigste strukturelle spørgsmål, der påvirker en medlemsstat på områder som f.eks. beskatning og udgifter, beskæftigelse, offentlig forvaltning og erhvervsklimaet, samt af de fremskridt, en medlemsstat har gjort for så vidt angår gennemførelsen af de landespecifikke henstillinger og hen imod Europa 2020-målene.

Trin tre: Forebyggelse og korrektion

Den forebyggende foranstaltning
17

Hvis Kommissionen finder, at en medlemsstat oplever makroøkonomiske ubalancer, skal den oplyse Rådet og Europa-Parlamentet om dette. Rådet kan på forslag af Kommissionen herefter udstede LSH'er til medlemsstaten for at korrigere ubalancer og forhindre dem i at blive "uforholdsmæssigt store" (i denne beretning "PMU-LSH'er"). LSH'erne vedtages i juli og skal revideres og, om nødvendigt, tilpasses årligt. Derfor offentliggøres en systematisk og offentlig vurdering af fremskridt i gennemførelsen af LSH'erne i et bilag til den tilsvarende landerapport i februar. Med henblik på at overvåge gennemførelsen af PMU-LSH'erne skal Kommissionen være i permanent dialog med medlemsstaternes myndigheder og arbejdsmarkedets parter samt foretage informationsbesøg, som regel en gang om året.

Den korrigerende foranstaltning: proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer
18

Hvis Kommissionen er af den opfattelse, at ubalancerne er uforholdsmæssigt store, skal den i henhold til artikel 7 i PMU-forordningen på ny underrette Europa-Parlamentet og Rådet. Rådet kan derefter på forslag fra Kommissionen beslutte at aktivere en "procedure i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer", der underlægger medlemsstaterne strengere krav og overvågning, og, i sidste ende, når der er tale om medlemsstater i euroområdet, muligheden for finansielle sanktioner7.

Revisionens omfang og mål samt revisionsmetoden

Revisionens omfang og mål

19

Det overordnede revisionsspørgsmål var "Er PMU'en solidt baseret og gennemført på passende vis?" Vi vurderede derfor i denne revision effektiviteten af Kommissionens gennemførelse af PMU'en i perioden 2012-20178 samt, hvor det var relevant, visse elementer i procedurens udformning. Vi foretog en detaljeret undersøgelse af PMU'en for en stikprøve på fire medlemsstater (Bulgarien, Spanien, Frankrig og Slovenien), og dækkede kun i mindre omfang9 andre medlemsstater, hvor dette var relevant.

20

Helt konkret undersøgte vi:

  1. effektiviteten af gennemførelsen af proceduren baseret på udviklingen af medlemsstaternes klassificering af ubalancer og de underliggende årsager til den lave gennemførelse af PMU-LSH'er
  2. processen for klassificering af makroøkonomiske ubalancer i medlemsstaterne
  3. Kommissionens anvendelse af analytiske redskaber og økonomiske analyser til at identificere og vurdere ubalancer samt udviklingen i fremlæggelsen af resultaterne
  4. hensigtsmæssigheden af resultattavlen og rapporten om varslingsmekanismen som helhed i PMU'en.
21

Vi vurderede ikke hensigtsmæssigheden af de tærskler, der var sat for resultattavleindikatorerne, eller kvaliteten af de statistiske data, der ligger til grund for dem. Vi undersøgte heller ikke proceduren for evaluering af fremskridt i gennemførelsen af PMU-LSH'er10.

22

Vores revisionskriterier kom fra:

  1. reguleringsmæssige krav (navnlig PMU-forordningen)
  2. Kommissionens interne regler og procedurer (f.eks. instrukser og retningslinjer)
  3. dokumenter udstedt af en række EU-institutioner og andre internationale organisationer (især IMF eller OECD) eller dokumenter baseret på forskning til identificering af bedste praksis.
23

Denne revisionsberetning er den anden i en række beretninger, der blev planlagt med henblik på at sikre en omfattende dækning af EU's rammer for økonomisk styring. Den første beretning i rækken, som omhandlede proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store underskud11, blev offentliggjort i 2016.

Revisionsmetoden

24

I marts 2016 sendte vi medlemmerne af Udvalget for Økonomisk Politik fra de medlemsstater, som havde været underlagt PMU'en, en indbydelse til at besvare en spørgeundersøgelse online. Spørgeundersøgelsen dækkede perioden fra rapporten om varslingsmekanismen for 2012 til de dybdegående undersøgelser for 2016. Den omfattede 46 spørgsmål, både kvalitative og kvantitative, om medlemmerne af Udvalget for Økonomisk Politiks syn på PMU'en. Spørgeundersøgelsen varede indtil december 2016, og på det tidspunkt havde 19 ud af 20 medlemmer af Udvalget for Økonomisk Politik besvaret spørgsmålene. Vores revisionsarbejde bygger på resultaterne af spørgeundersøgelsen, og der henvises til disse i visse bemærkninger. De samlede besvarelser af de kvantitative spørgsmål kan findes i bilag VI.

25

Vi interviewede personale fra tre tjenestegrene i Kommissionen (GD ECFIN, GD EMPL og generalsekretariatet) og kabinetterne for kommissæren for økonomiske og finansielle anliggender, kommissæren for beskatning og told og næstformanden med ansvar for euroen og den sociale dialog. Vi gennemgik en vifte af Kommissionens dokumentation, både offentlige dokumenter og interne fortegnelser. Vi mødte også repræsentanter for institutioner, der er involveret i gennemførelse og overvågning af PMU'en i udvalgte medlemsstater (jf. listen over institutioner i bilag VII).

26

Vi drøftede PMU'en med repræsentanter for flere organisationer, hvis synspunkter var relevante for revisionen (herunder Den Europæiske Centralbank (ECB), IMF, OECD, Verdensbanken, Europa-Parlamentet og, i Tyskland, forbundsministeriet for økonomiske anliggender og energi og forbundsfinansministeriet). Vi nedsatte også et rådgivende panel og søgte råd fra uafhængige eksperter.

Bemærkninger

Medlemsstater får konstateret ubalancer over adskillige år, og de korrigerende politikker er ikke gennemført fuldt ud

27

Dette afsnit ser på udviklingen af antallet af medlemsstater, i hvilke ubalancer er blevet identificeret siden indførelsen af PMU'en. Det viser derefter, i hvilken grad PMU-LSH'erne er blevet gennemført ifølge Kommissionens vurdering, og overvejer de underliggende årsager.

Medlemsstaterne forbliver generelt i ubalance i adskillige år

28

Antallet af medlemsstater, som via PMU'en fik konstateret makroøkonomiske ubalancer, steg støt mellem 2012 og 2015 (fra 12 til 16). Vi erkender ikke desto mindre, at dette antal også er steget på grund af flere landes udtræden af økonomiske tilpasningsprogrammer og Kroatiens tiltrædelse af EU. Den generelle tendens er vendt på det seneste, hvilket muligvis afspejler konjunkturopsvinget i EU's økonomier. Antallet af medlemsstater med uforholdsmæssigt store ubalancer er imidlertid ikke faldet (jf. figur 2 og bilag VIII).

Figur 2

Antal medlemsstater med ubalancer

Kilde: Revisionsretten.

29

Figur 3 viser, at klassificeringen af de individuelle medlemsstater generelt er forblevet den samme fra år til år. Forbedringerne har været relativt sjældne. I løbet af de første fem år af PMU'en (2012-2016) fik et kumuleret samlet antal på 67 medlemsstater konstateret ubalancer (51) eller uforholdsmæssigt store ubalancer (16). I 39 ud af de 51 tilfælde, som viste ubalancer, var der ingen ændring det følgende år, mens fem medlemsstater blev eskaleret til "uforholdsmæssigt store ubalancer", og syv korrigerede deres ubalancer. Af de 16 medlemsstater med uforholdsmæssigt store ubalancer lykkedes det kun for to at komme ud af kategorien det følgende år.

Figur 3

Beskedne ændringer i klassificeringen 2012-2017

NB: Pilene viser ændringen med hensyn til udviklingen i klassificeringen af ubalancer i medlemsstaterne hvert år i løbet af perioden: Den blev enten bedre, værre eller ændrede sig slet ikke. Det samlede antal bevægelser er 67.

Kilde: Revisionsretten.

30

Denne inerti kan også illustreres ved at kigge på de 12 medlemsstater, i hvilke der blev identificeret ubalancer i 2012, som var PMU'ens første år. Seks af de 12 stater er siden på et tidspunkt gledet ind i "uforholdsmæssigt store ubalancer" (Bulgarien, Cypern, Frankrig, Italien, Slovenien og Spanien). Kun to af disse seks er med held vendt tilbage til en "regulær" ubalance (Slovenien og Spanien), mens de andre fire måtte blive i kategorien "uforholdsmæssigt store" (fire år i træk for Italiens vedkommende, tre år for Frankrig og Bulgarien, to år for Cypern12). Det er aldrig lykkedes en medlemsstat med "uforholdsmæssigt store" ubalancer at ændre status til kategorien "ingen ubalance". Bilag VIII sporer til fulde klassificeringen af hver enkelt medlemsstat siden 2012.

Medlemsstaternes gennemførelse af PMU-LSH'er har været lav på trods af hyppig og intensiv overvågning

Kommissionens overvågning var af god standard
31

PMU-forordningen kræver13, at Kommissionen overvåger gennemførelsen af PMU-LSH'er ved bl.a. at indsamle oplysninger i medlemsstaterne og opretholde en permanent dialog med myndighederne og arbejdsmarkedets parter. Vi konstaterede, at Kommissionen under de hyppige informationsbesøg i medlemsstaterne førte en fuldstændig og åben dialog med en tilstrækkelig bred vifte af interessenter på nationalt plan.

32

I 2013 indførte Kommissionen "specifik overvågning" af medlemsstater med uforholdsmæssigt store ubalancer. Den blev i 2014 udvidet til at omfatte udvalgte medlemsstater i euroområdet med ubalancer af systemisk relevans og, i 2016, til alle medlemsstater med ubalancer. Specifik overvågning består på nuværende tidspunkt af et årligt informationsbesøg i hver enkelt medlemsstat, efterfulgt af offentliggørelsen af en statusrapport.

Medlemsstaternes gennemførelse af PMU-LSH'er har imidlertid været lav
33

Kommissionen vurderer LSH'ernes gennemførelsesgrad ved at anvende en kvalitativ rækkefølge (jf. bilag V). I 2017 støttede Europa-Parlamentet sig til disse vurderinger, da det evaluerede den overordnede gennemførelse af PMU-LSH'er for perioden 2012-201614. Figur 4 sammenfatter denne evaluering. Vi konkluderer, at gennemførelsen af PMU-LSH'erne konstant har været svag siden 2012, idet andelen af fuldstændigt eller delvist gennemført PMU-LSH'er er ekstremt lav15.

Figur 4

Gennemførelse af PMU-LSH'er udstedt fra 2012 til 2016

Kilde: Revisionsretten, baseret på vurderinger fra Europa-Parlamentet (Enheden for Støtte til den Økonomiske Styring) og Europa-Kommissionen.

Adskillige svagheder påvirker gennemførelsen af PMU-LSH'er
34

De følgende svagheder i forvaltningen af PMU-processen har påvirket gennemførelsen af PMU-LSH'er negativt. i) ingen systematisk forbindelse mellem PMU-LSH'er og ubalancer, ii) intet systematisk skøn over PMU-LSH'ers indvirkning på ubalancer, iii) uoverensstemmelse mellem henstillinger til euroområdet som helhed og PMU-LSH'er, iv) en meget udfordrende tidsramme for gennemførelsen af PMU-LSH'er.

Ingen systematisk forbindelse mellem PMU-LSH'er og ubalancer
35

Med henblik på at fremme nationalt ejerskab og derved tilskynde medlemsstaterne til at gennemføre PMU-LSH'erne med større omhu, er det af afgørende betydning at gøre det klart, hvordan den økonomiske analyse og vurdering af ubalancer har ført til specifikke politikhenstillinger. Kommissionens egen vejledning fastsætter, at de dybdegående analyser bør levere det analytiske grundlag for udarbejdelsen af henstillinger16, men i praksis er forbindelsen ofte ikke indlysende17. Vores spørgeundersøgelse rettet til Udvalget for Økonomisk Politik bekræftede dette indtryk. Når vi spurgte, om det fremgik klart, hvilke LSH'er der vedrørte PMU'en, svarede kun en fjerdedel af udvalgets medlemmer "altid klart" (jf. figur g i bilag VI). Forbindelsen er blevet yderligere uklar i de seneste år med "strømliningen" af både PMU-LSH'er (jf. punkt 40-42) og de dybdegående undersøgelser (jf. punkt 67-73).

36

For det første er forbindelsen ofte ikke indlysende, eller den er meget uklar. Dette skyldes, at Kommissionen ikke udarbejder sine forslag til LSH'er med henblik på at afhjælpe specifikke ubalancer, som fastsat i artikel 6, stk. 1, i PMU-forordningen. I stedet drøftes strukturelle reformer med en medlemsstat i forbindelse med Europa 2020, før de medtages i Kommissionens forslag, og de kan betegnes som PMU-relevante, selv om de kun er fjernt forbundet med ubalancerne.

37

Vi fandt endvidere i vores analyse af de fire udvalgte medlemsstater mange LSH'er, som var forkert betegnet som PMU-relevante, eftersom ingen af de anbefalede foranstaltninger vedrørte de ubalancer, der var identificeret i den dybdegående undersøgelse. Jf. eksempler i tekstboks 1.

Tekstboks 1

Eksempler på en manglende forbindelse mellem PMU-LSH'er og de dybdegående undersøgelser

  • LSH nr. 3/2016 for Frankrig behandlede emner (reformer i forbindelse med lærlingeuddannelser, erhvervsuddannelse og arbejdsløshedsunderstøttelse), som ikke var PMU-relevante: De var hverken behandlet i landerapportens afsnit om den dybdegående undersøgelse, eller nævnt i PMU'ens risikovurderingsmatrix (jf. punkt 68), eller taget op som en politisk udfordring vedrørende den dybdegående undersøgelse i landerapportens resumé. På samme måde blev emner, der var blevet taget op i LSH nr. 5/2015 og LSH nr. 5/2016 (reform af det franske skattesystem) ikke behandlet i landerapportens afsnit om den dybdegående undersøgelse.
  • LSH nr. 2/2013 for Slovenien behandlede emner (pensionssystemets langsigtede bæredygtighed, sundhedspleje), som der ikke var nogen henvisning til i den dybdegående undersøgelse.
  • LSH nr. 1/2016 for Bulgarien tog emner op (SVP-mål, foranstaltninger til at forbedre skatteopkrævningen og begrænse den uformelle økonomi), som ikke blev behandlet i landerapportens afsnit om den dybdegående undersøgelse og ikke var medtaget i PMU'ens risikovurderingsmatrix eller fremhævet i resuméet. De emner, som blev behandlet i LSH nr. 1/2015 (SVP-mål, skyggeøkonomi, skatteopkrævning, sundhedssystemets omkostningseffektivitet), blev drøftet i landerapportens afsnit om andre strukturelle spørgsmål og var derfor ikke forbundet med den dybdegående undersøgelse.
  • LSH nr. 9/2013 for Spanien behandlede emner (reform af den offentlige administration, effektiviteten af retsvæsenet), som ikke blev behandlet i den dybdegående undersøgelse. LSH nr. 2/2015 vedrørte reformerne af sparekasser, et spørgsmål, der ikke henvises til noget sted i landerapporten.
38

Tabel 1 angiver, i hvilket omfang LSH'erne betegnes som PMU-relevante. I 2016 var over 80 % af LSH'erne til de medlemsstater, der var berørt af ubalancer, og alle LSH'erne til de medlemsstater, der havde uforholdsmæssigt store ubalancer, betegnet som PMU-relevante. Denne overdrevne betegnelse af LSH'er som PMU-relevante har svækket PMU'ens effektivitet og troværdighed. Dette blev bekræftet af mange af de interessenter, vi mødte under vores informationsbesøg.

Tabel 1

Andel af LSH'er med betegnelsen PMU-relevante blandt alle LSH'er til medlemsstater med makroøkonomiske ubalancer 2012-2016

  Ubalancer Uforholdsmæssigt store ubalancer I alt
2012 52,0 %   52,0 %
2013 63,3 % 94,4 % 70,5 %
2014 67,2 % 100,0 % 76,1 %
2015 87,2 % 92,9 % 89,6 %
2016 81,0 % 100,0 % 92,0 %

Kilde: Revisionsretten.

39

Det andet problem er, at "strømliningen" af PMU-LSH'erne og de dybdegående henstillinger yderligere har tilsløret forbindelsen mellem de førstnævnte og de identificerede ubalancer.

40

Strømliningen af LSH-processen går tilbage til 2015, efter medlemsstaternes bemærkninger om, at LSH'ernes overdrevne antal og længde havde mindsket deres følelse af ejerskab og effektiviteten af gennemførelsen. Kommissionen har siden da reduceret det årlige antal af PMU-LSH'er. Den har også reduceret deres gennemsnitlige længde med omkring 50 % (jf. figur 5).

41

Strømliningen blev generelt opfattet positivt af medlemmerne af Udvalget for Økonomisk Politik (jf. figur k i bilag VI) og af mange af de interessenter, vi mødte under vores informationsbesøg. Nu hvor PMU-LSH'erne er kortere og formuleret mere generelt, behandler de imidlertid ikke specifikt de ubalancer, som er identificeret i en dybdegående undersøgelse. Deres generelle karakter gør det også mere vanskeligt at vurdere, hvor godt de er gennemført, og hvor meget de kan have bidraget til at eliminere ubalancer. Tekstboks 2 illustrerer strømliningens indvirkning på udvalgte PMU-LSH'er for Frankrig og Spanien.

Figur 5

Antal PMU-LSH'er og antal ord pr. PMU-LSH 2012-2016

Kilde: Revisionsretten.

Tekstboks 2

Strømliningens indvirkning på PMU-LSH'er for Frankrig og Spanien

Strømliningen har medført en reduktion i antallet og længden af PMU-LSH'er.

  2014 2016
  Frankrig Spanien Frankrig Spanien
Antal LSH'er
Antal LSH'er i alt 7 8 5 4
Antal PMU-LSH'er i alt 6 7 5 4
Antal ord i PMU-LSH'er
I alt 803 978 280 227
Gennemsnit 134 140 56 57

Idet PMU-LSH'erne er blevet kortere, er de heri indeholdte politiske retningslinjer nu mindre detaljerede.

2014 2016
Frankrig

3.Forenkle de administrative, skattemæssige og regnskabsmæssige regler for virksomhederne og træffe konkrete foranstaltninger til at få implementeret regeringens igangværende "forenklingsplan" senest i december 2014. Fjerne regler, som kan være en hæmsko for virksomhedernes vækst, navnlig ved at revidere størrelsesrelaterede kriterier i regler for at undgå tærskeleffekter. Tage skridt til at forenkle og forbedre innovationspolitikken, navnlig gennem evalueringer, og om nødvendigt en tilpasning af "crédit d'impôt recherche". Sikre, at ressourcerne hovedsageligt går til de mest effektive konkurrencepoler, og yderligere fremme den økonomiske indvirkning af innovation, der udvikles i polerne.

4.Fjerne uberettigede restriktioner for adgang til og udøvelse af lovregulerede erhverv og mindske adgangsomkostningerne samt fremme konkurrencen inden for tjenesteydelser. Gøre en yderligere indsats for at mindske den som følge af regulering opståede byrde, som påvirker detailsektoren, navnlig ved at gøre det mere enkelt at få tilladelse til at åbne forretninger og fjerne forbuddet mod salg med tab. Sikre, at der indføres lovregulerede gas- og eltakster for husholdninger på et passende niveau, som ikke udgør en konkurrencehindring, men samtidig opretholde overkommelige prisforhold for sårbare grupper. Styrke el- og gassammenkoblingskapaciteten med Spanien og navnlig øge gassammenkoblingskapaciteten for fuldt ud at integrere det iberiske gasmarked med det europæiske marked. Inden for jernbanesektoren sikre, at den nye fælles infrastrukturforvalter er uafhængig af den etablerede operatør, og tage skridt til at åbne indenlandsk passagerbefordring for konkurrence inden 2019.

4.Fjerne barrierer for aktivitet i servicesektoren, især inden for erhvervstjenester og lovregulerede erhverv. Tage skridt til at forenkle og effektivisere de innovationspolitiske ordninger. Inden udgangen af 2016 gennemføre en yderligere reform af de størrelsesrelaterede kriterier i lovgivningen, som lægger hindringer i vejen for virksomheders vækst, og fortsætte med at forenkle de administrative regler samt skatte- og regnskabsreglerne for virksomhederne ved at videreføre forenklingsprogrammet

Spanien

6.Sikre en ambitiøs og hurtig gennemførelse af lov nr. 20/2013 om markedets enhed på alle niveauer i forvaltningen. Vedtage en ambitiøs reform for de liberale erhverv og sammenslutninger for liberale erhverv senest ved udgangen af 2014, en reform der definerer, hvilke erhverv der kræver registrering i en faglig organisation, definerer gennemsigtigheden og ansvarligheden for faglige organisationer og åbner op for aktiviteter, der uretmæssigt er forbeholdt bestemte faggrupper, og sikrer markedets enhed i forbindelse med adgangen til og udøvelsen af liberale erhverv i Spanien. Yderligere reducere tid, omkostninger og antallet af procedurer i forbindelse med etablering af virksomheder. Adressere uberettigede restriktioner i forbindelse med etablering af store detailforretninger, navnlig ved revision af eksisterende regionale planlægningsbestemmelser. Identificere finansieringskilder til den nye nationale strategi for videnskab, teknologi og innovation og gøre det nye offentlige agentur operationelt.

4.Fremskynde gennemførelsen af loven om markedsenhed på regionalt plan. Sikre, at de selvstyrende regioner gennemfører de reformforanstaltninger, der er vedtaget for detailsektoren. Vedtage den planlagte reform af liberale tjenesteydelser og faglige sammenslutninger.

Kilde: Revisionsretten.

42

Et andet problem er, at drøftelsen af politikmuligheder til håndtering af ubalancer (afsnittet om politiske udfordringer) gradvist er forsvundet fra den dybdegående undersøgelse, siden dette dokument blev lagt sammen med landerapporten. Dette har sammen med strømliningen af PMU-LSH'erne gjort det vanskeligere for læseren at forstå rationalet bag henstillingerne. Tabel 2 sammenligner forbindelsen mellem den dybdegående undersøgelse og PMU-LSH nr. 3 for Bulgarien i 2014 og 2015, dvs. før og efter strømliningen.

Tabel 2

Eksempel på den svækkede forbindelse mellem den dybdegående undersøgelse og PMU-LSH'erne før og efter strømliningen

  PMU-LSH nr. 3 for Bulgarien i 2014 og 2015
  Politisk rådgivning i den dybdegående undersøgelse Kommissionens forslag til landespecifikke henstillinger
2014 "Politiske udfordringer"

Forbedre de aktive arbejdsmarkedspolitikkers effektivitet og virkning

Vurdere de eksisterende aktive arbejdsmarkedspolitikkers indvirkning, samt indføre nye foranstaltninger

Forbinde resultaterne af evalueringen med fremtidig politik

Målrette foranstaltninger mod dem, der har mest behov for aktivering, og hvis beskæftigelsesegnethed er højest. I denne forbindelse inaktive unge og lavtuddannede langtidsledige med erhvervserfaring, samt andre sårbare sociale grupper

Øge arbejdsformidlingens effektivitet ved at udvikle et overvågningssystem og målrette indsatsen bedre mod sårbare grupper, f.eks. lavtuddannede og ældre arbejdstagere, langtidsledige og romaer.

Forbedring af uddannelsespraksis synes vigtig for arbejdsmarkedet, politikker for at opnå tilstrækkelig deltagelse, der bliver omsat til et højere uddannelsesniveau, kunne undersøges. Udvikling af uddannelse og livslang læring, der er rettet mod specifikke færdigheder, der er eller vil blive efterspurgt på arbejdsmarkedet

Særlige foranstaltninger for unge kunne omfatte programmer med sigte på at øge uddannelsesniveauet og forbedre deres kvalifikationer gennem målrettet uddannelse. Foranstaltninger til reintegration af langtidsledige med erhvervserfaring kan omfatte effektivt at knytte sociale bistandsydelser til deltagelse i uddannelse og subsidieret beskæftigelse. Programmer baseret på virksomhedernes sociale ansvar kunne også undersøges.


Udvide dækningsområdet for og øge effektiviteten af de aktive arbejdsmarkedspolitikker med henblik på at finde passende arbejde til jobsøgende og søge at hjælpe unge, der ikke er registret hos arbejdsformidlingen og hverken er i arbejde eller under uddannelse, i overensstemmelse med målene for en ungdomsgaranti.

Finde den rette balance mellem aktive og passive foranstaltninger

Øge effektiviteten af sociale overførsler for at sikre en passende levestandard for modtagerne


Forbedre tilgængeligheden og effektiviteten af sociale ydelser og overførsler yderligere for børn og ældre med henblik på at bekæmpe fattigdommen.
     
2015 "Resumé"

Svage arbejdsmarkedspolitikker kan stadig presse arbejdstagerne ud af arbejdsmarkedet

Manglende målrettet uddannelsespraksis og manglende aktive arbejdsmarkedspolitikker kan hæmme arbejdsmarkedsdeltagelsen og arbejdsstyrkens beskæftigelsesegnethed.

Udvikle en integreret strategi for grupper i periferien af arbejdsmarkedet, navnlig ældre arbejdstagere og unge, der ikke er i beskæftigelse eller under uddannelse
"Dybdegående undersøgelse"
Forbedring af beskæftigelsesegnetheden for unge mennesker, som ikke er i beskæftigelse eller under uddannelse, er stadig en stor udfordring.

Kilde: Revisionsretten.

43

Endelig er manglen på forbindelse mellem de dybdegående undersøgelser og PMU-LSH'erne fra 2016 og fremefter ikke i overensstemmelse med, hvad Kommissionen erklærede i sin meddelelse af oktober 2015 til Europa-Parlamentet, Rådet og Den Europæiske Centralbank. For at forbedre gennemsigtighed og opfølgning inden for PMU'en erklærede Kommissionen på det tidspunkt, at den også ville give "en klar begrundelse for sine afgørelser, bl.a. vedrørende de landespecifikke henstillinger, der knytter sig til proceduren i forbindelse med makroøkonomiske ubalancer […]", og […] "gøre bedre rede for sammenhængen mellem arten af ubalancer, og hvordan de behandles i de landespecifikke henstillinger"18.

Intet systematisk skøn over PMU-LSH'ers indvirkning på ubalancer
44

Kommissionen leverer ikke generelt forudgående eller efterfølgende overslag over PMU-LSH'ernes økonomiske indvirkning på ubalancer. Det er kun forståeligt i tilfælde, hvor der er iboende vanskeligheder med hensyn til at kvantificere nogle af indvirkningerne på troværdig vis på grund af karakteren af den anbefalede politiske foranstaltning (f.eks. AQR eller stresstests for banksektoren, forbedret koordinering og effektivitet af de offentlige tjenester) eller det forhold, at enhver indvirkning vil være langsigtet (uddannelses- og arbejdsmarkedsreformer).

45

De få undtagelser er henvisninger til eksterne undersøgelser med vurdering af strukturreformernes indvirkning på bruttonationalproduktet (BNP)19 20og engangsøvelsen i arbejdsdokumenterne om medlemsstaternes nationale reformprogrammer for 201421. En vurdering af den økonomiske indvirkning på ubalancer ville bedre indikere, hvilke henstillinger der er mest relevante og sandsynligvis vil vise sig at være mest effektive.

46

Endvidere kan visse henstillinger udligne indvirkningen af andre, og her kan det være muligt at give et fornuftigt skøn. Det er tilfældet for budgethenstillinger og andre LSH'er med en finanspolitisk indvirkning. For eksempel vedrørte PMU-LSH nr. 1/2013 til Spanien, en medlemsstat under proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store underskud, fortsættelsen af den finanspolitiske justering, som Rådet havde anbefalet med henblik på at sikre korrektion af landets uforholdsmæssigt store underskud. Samtidig behandlede PMU-LSH nr. 4/2013 behovet for at "styrke og modernisere den offentlige arbejdsformidling for at sikre en effektiv, individuel bistand til de ledige, tilpasset deres profil og uddannelsesbehov". Kommissionen vurderede ikke, om omkostningerne i forbindelse med at ansætte det personale, der er nødvendigt for at yde individualiseret støtte til over seks millioner jobsøgere, var i overensstemmelse med de finanspolitiske stramninger i dens første henstilling.

Uoverensstemmelse med henstillinger til euroområdet
47

Siden 2012 har Kommissionen også foreslået henstillinger til euroområdet som helhed. Efter Rådets vedtagelse rettes henstillingerne til finansministrene i Eurogruppen, og intet EU-organ bærer således det formelle ansvar for deres gennemførelse.

48

Der er ikke indført et effektivt system i Kommissionen til at sikre overensstemmelse mellem henstillinger til euroområdet og LSH'er til euroområdets medlemsstater.

49

Et eksempel på problemet vedrører Kommissionens henstillinger vedrørende euroområdets finanspolitiske kurs22. Når pengepolitikken oplever vanskeligheder med hensyn til at reducere rentesatserne, er forvaltningen af den finanspolitiske kurs vigtig med henblik på at sikre bæredygtig vækst i den samlede efterspørgsel. Men det ligger uden for SVP'ens område at påvirke en medlemsstats finanspolitiske kurs, når først den opfylder stabilitetskriteriet. PMU'en leverer derfor en ramme for udstedelse af finanspolitiske henstillinger, som er relevante for euroområdet som helhed.

50

I november 2016 anbefalede Kommissionen en positiv finanspolitisk kurs med henblik på at sætte skub i opsvinget til støtte for ECB's pengepolitik23. Denne henstilling hang ikke sammen med de finanspolitiske krav i de LSH'er, som blev udstedt til medlemsstaterne i euroområdet omkring seks måneder tidligere, og som indebar en moderat restriktiv finanspolitisk kurs i euroområdet som helhed i 2017-2018. Eftersom udsigterne for BNP-vækst ikke var blevet værre i løbet af de seks måneder, var der ingen grund til denne uoverensstemmelse. Der findes ingen effektiv mekanisme til at mindske de spændinger, der kan opstå mellem det, der er finanspolitisk ønskeligt for euroområdet, og antallet af finanspolitiske LSH'er til medlemsstaterne.

Meget udfordrende tidsramme for gennemførelsen af PMU-LSH'er
51

Kommissionen har meddelt, at den forventer, at PMU-LSH'erne gennemføres inden for 12-18 måneder. Da denne prognose ofte er for optimistisk, fordrejer den gennemførelsesstatistikkerne. Mange PMU-LSH'er er komplekse og kræver en reaktion fra et stort antal interessenter. Adskillige PMU-LSH'er gentages fra år til år og registreres dermed som ikke gennemførte. Kommissionens praksis står i kontrast til praksis i IMF og OECD, som begge strukturerer deres politiske rådgivning langs mere tematiske linjer. Jf. i denne forbindelse punkt 78.

52

Vanskelighederne blev i et vist omfang bekræftet af svarene på det spørgsmål i vores spørgeundersøgelse rettet til Udvalget for Økonomiske Politik, der vedrørte, om LSH'erne for det enkelte land var realistiske. Ca. 53 % af respondenterne fandt dem "realistiske", 26 % "noget urealistiske" og 11 % "overhovedet ikke realistiske" (jf. figur j i bilag VI). Angivelsen af LSH'erne som urealistiske blev hovedsagelig begrundet med, at tidsrammen for gennemførelse var en stor udfordring.

Klassificeringen af ubalancer mangler gennemsigtighed, og proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer er aldrig blevet aktiveret

53

Dette afsnit ser på logikken og processen bag Kommissionens vurdering af ubalancernes alvor.

Systemet af kategorier har typisk været komplekst og underlagt forandring

54

PMU-forordningen fastsatte, at medlemsstaterne ville blive evalueret og få en af tre bedømmelser: ingen ubalance, ubalancer eller uforholdsmæssigt store ubalancer.

55

Kommissionen oprettede dog fem kategorier i 2012. De blev udvidet til seks kategorier i 2013. Et andet sæt med seks kategorier blev anvendt i 2014. Kategorierne adskilte sig ved ubalancernes alvor og graden af påkrævet overvågning. Endelig blev kategorierne reduceret til blot fire i 2016 (jf. tabel 3). De fleste interessenter, vi talte med, bifaldt reduktionen, eftersom den havde forenklet proceduren.

Tabel 3

Udviklingen inden for ubalancekategorierne 2012-2017

2012 2013 2014 2015 2016 2017
Ingen ubalance Ingen ubalance Ingen ubalance Ingen ubalance
    DK, LU, MT   AT, BE, EE, HU, RO, UK FI
Ubalancer som ikke er uforholdsmæssigt store, men som det er nødvendigt at behandle Ubalancer, som fortjener overvågning og politisk handling Ubalancer, som kræver overvågning og politisk handling Ubalancer
BE, BG, DK, FI, SE, UK BE, BG, DK, FI, MT, NL, SE, UK BE, BG, DE, FI, NL, SE, UK BE, FI, NL, RO, SE, UK
Alvorlige ubalancer som ikke er uforholdsmæssigt store, men som det er nødvendigt at behandle Ubalancer, som kræver overvågning og beslutsom politisk handling Ubalancer, som kræver overvågning og beslutsom politisk handling  
FR, HU, IT, SI FR, HU, IT HU DE, HU
Meget alvorlige ubalancer som ikke er uforholdsmæssigt store, men som skal behandles hurtigt   Ubalancer, som kræver specifik overvågning og beslutsom politisk handling
CY, ES   ES, FR, IE ES, IE, SI DE, ES, FI, IE, NL, SE, SI DE, ES, IE, NL, SE, SI
  Uforholdsmæssigt store ubalancer, som kræver fortsat markant politisk handling (specifik overvågning) Uforholdsmæssigt store ubalancer, som kræver specifik overvågning og beslutsom politisk handling Uforholdsmæssigt store ubalancer
ES
Uforholdsmæssigt store ubalancer, som kræver hurtig markant politisk handling (specifik overvågning)
  SI HR, IT, SI BG, FR, HR, IT, PT BG, CY, FR, HR, IT, PT BG, CY, FR, HR, IT, PT
Proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer Proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer Uforholdsmæssigt store ubalancer, som kræver beslutsom politisk handling og aktivering af proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer Uforholdsmæssigt store ubalancer med korrigerende handlingsplan (proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer)

Kilde: Revisionsretten.

56

Siden 2013 har de forskellige klassificeringer alle indeholdt en kategori, hvor uforholdsmæssigt store ubalancer identificeres, men Kommissionen har aldrig foreslået en aktivering af en procedure i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer i disse tilfælde. Denne mulighed er ikke eksplicit fastsat i PMU-forordningen (jf. tekstboks 3). Det fremgår ikke klart af Kommissionens dokumentation, hvor denne praksis med at identificere uforholdsmæssigt store ubalancer, men ikke henstille til aktivering af en procedure i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer, stammer fra, og den ser ud til at være vedtaget på politisk plan. Kommissionen har hidtil altid undgået at henstille til aktivering af proceduren uden en klar begrundelse (jf. punkt 63).

Tekstboks 3

Hvornår bør proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer aktiveres?

Artikel 2 i PMU-forordningen definerer kun "ubalancer" og "uforholdsmæssigt store ubalancer".

Fra artikel 7, stk. 1, om indledning af proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer: "Hvis Kommissionen på grundlag af den dybdegående undersøgelse, der er omhandlet i artikel 5, finder, at der består uforholdsmæssigt store ubalancer i den pågældende medlemsstat, underretter den Europa-Parlamentet, Rådet og Eurogruppen herom." Artikel 7, stk. 2, fastsætter efterfølgende, at Rådet "kan" aktivere proceduren, og angiver, at dette er underlagt Rådets skøn.

Kommissionen er imidlertid af den opfattelse, at den har skønsbeføjelse med hensyn til, om den vil anbefale proceduren, selv om den mener, at en medlemsstat oplever uforholdsmæssigt store ubalancer. Den baserer angiveligt denne fortolkning på artikel 121, stk. 4, i traktaten om Den Europæiske funktionsmåde, som har følgende ordlyd:

"Viser det sig i forbindelse med proceduren i stk. 3, at en medlemsstats økonomiske politik ikke er i overensstemmelse med de overordnede retningslinjer, der er nævnt i stk. 2, eller at der er risiko for, at den bringer Den Økonomiske og Monetære Unions rette virkemåde i fare, kan Kommissionen rette en advarsel til den pågældende medlemsstat."

Forbindelsen mellem analyse og ubalancekategori er ikke altid tydelig

57

Artikel 5, stk. 2, i PMU-forordningen fastsætter, at den dybdegående undersøgelse bør "omfatte en evaluering af, hvorvidt den pågældende medlemsstat har ubalancer, og om disse ubalancer udgør uforholdsmæssigt store ubalancer". Det betyder, at Kommissionen skal udarbejde en klar forbindelse mellem den økonomiske analyse og den valgte ubalancekategori.

58

I praksis omfatter de dybdegående undersøgelser ikke nogen konklusion om klassificeringen af medlemsstaternes ubalancer. Konklusionen indgår i stedet i den ledsagende meddelelse fra Kommissionen. Vi konstaterede desuden, at den anbefalede konklusion om ubalancer ikke altid er klart baseret på analysen i den tilsvarende dybdegående undersøgelse. Blandt andet kan følgende nævnes:

  1. I 2015 blev Bulgariens status efter henstilling fra GD ECFIN flyttet tre niveauer op fra "ubalancer, som kræver overvågning og politiske foranstaltninger" til "uforholdsmæssigt store ubalancer, som kræver specifik overvågning og afgørende politiske foranstaltninger". Beslutningen om dette var i høj grad baseret på et enkelt banksammenbrud i 2014 og Kommissionens efterfølgende frygt med hensyn til den finansielle stabilitet. Klassificeringen blev opretholdt i 2016, selv om den dybdegående undersøgelse i det år viste, at ingen af de finansielle risici, der var identificeret i 2015, var blevet til virkelighed
  2. I 2015 blev Frankrig, efter henstilling fra GD ECFIN om at eskalere proceduren, flyttet et niveau op til "uforholdsmæssigt store ubalancer, som kræver specifik overvågning og afgørende politiske foranstaltninger". Vi mener imidlertid ikke, at den dybdegående undersøgelse havde identificeret betydelige ændringer fra år til år i de faktorer, der lå til grund for vurderingen. Selv om Frankrig også var under proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store underskud (SVP'ens korrigerende del), blev proceduren ikke eskaleret, selv om udtrykket "uforholdsmæssigt store" kun forekom i den dybdegående undersøgelse i forbindelse med finanspolitiske underskud
  3. Den dybdegående undersøgelse for 2016 for Det Forenede Kongerige (under proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store underskud siden 2008) konkluderede, at der ikke var nogen ubalancer, og rapporten om varslingsmekanismen for 2017 for Det Forenede Kongerige krævede ikke en dybdegående undersøgelse. Dette var til trods for henvisningen i den dybdegående undersøgelse for 2016 til et fortsat stort underskud på betalingsbalancens løbende poster (det største i EU det år) og en vedvarende stigning i boligpriserne siden 2013 fra allerede overdrevne niveauer.
59

Situationen blev forværret i 2017, da de fuldstændige dybdegående undersøgelser blev erstattet af "oversigter" i landerapporterne (jf. punkt 69).

60

Tidspunktet for offentliggørelsen antyder, at analyse- og klassificeringsopgaverne også er adskilte i funktionsmæssig henseende. I 2012, 2014 og 2017 blev de dybdegående undersøgelser og meddelelsen om klassificering offentliggjort samme dag, men i 2013 og 2016 blev de dybdegående undersøgelser offentliggjort først, og klassificeringen af ubalancer blev offentliggjort to uger senere. I 2015 blev klassificeringen af ubalancer offentliggjort en dag før de dybdegående undersøgelser.

Processen er i de sene faser snarere politisk end teknisk

61

Kommissionen har på nuværende tidspunkt en proces i flere trin til klassificering af ubalancer. Først sender personale i Kommissionen skriftlig rådgivning til kommissæren for økonomiske og finansielle anliggender vedrørende klassificeringen af alle de medlemsstater, som er underlagt en dybdegående analyse. Vi fandt, at disse forslag indeholder klar teknisk vejledning, og at der er overensstemmelse mellem lande og over tid.

62

Efter overvejelse af denne rådgivning i kommissærens kabinet og, siden 2014, i næstformanden med ansvar for euroen og den sociale dialogs kabinet (som er medansvarlig for PMU'en), sendes et udkast til meddelelse til prøvelse i alle kommissærernes kabinetter og til sidst i selve kommissærkollegiet med henblik på vedtagelse.

63

Mellem 2012 og 2016 fik visse medlemsstater konstateret uforholdsmæssigt store ubalancer i 16 tilfælde. Kollegiet har imidlertid aldrig fremsendt et forslag om aktivering af proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer til Rådet. Under vores revision fremlagde Kommissionen dog kun begrænset dokumentation, der kunne forklare, hvorfor kollegiet ikke foreslog proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer.

64

Den systematiske undladelse af at aktivere proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer har mindsket PMU'ens troværdighed og effektivitet. Denne opfattelse deles også af en række interessenter, som rapporterer, at den manglende aktivering har undermineret proceduren, både med hensyn til dens evne til at afhjælpe ubalancerne og til dens afskrækkende virkning. De fem formænds rapport24 foreslår ligeledes fuld anvendelse af PMU'en, herunder aktiveringen af proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer. EIB har også erklæret, at fuldstændig og effektiv anvendelse af alle tilgængelige instrumenter under PMU'en - herunder den korrigerende del - er nødvendig, og har gentaget dette budskab ved flere lejligheder25.

65

Andre interessenter mener, at anvendelse af proceduren for uforholdsmæssige ubalancer under omstændigheder, som ikke var entydige, også ville påvirke procedurens troværdighed, og at den udelukkende bør anvendes under meget indlysende omstændigheder.

66

PMU-forordningen overlader fuldstændig klassificeringen af ubalancer til Kommissionen. Vi konstaterede imidlertid adskillige mangler med hensyn til den måde, dette sker på:

  1. For det første så vi ingen dokumentation for, at kollegiet og kabinetterne har en formel procedure til overvejelse af GD ECFIN's rådgivning og dokumentering af deres udveksling.
  2. For det andet blev udkastet til meddelelsen om ubalancer rundsendt til kollegiet meget sent før 2017. Dette var en overtrædelse af Kommissionens interne regler, som skal sikre, at kollegiet har overvejet sine afgørelser behørigt.
  3. For det tredje foreligger der på nuværende tidspunkt ingen klare retningslinjer om de omstændigheder, hvor Kommissionen kan beslutte at foreslå aktivering af proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer.

De dybdegående undersøgelsers fremtrædende rolle er mindsket betydeligt med tiden Den analytiske kvalitet er stadig god, men visse centrale aspekter af de dybdegående analyser skal forbedres

67

Dette afsnit ser på udviklingen i fremlæggelsen af de dybdegående analyser og kvaliteten af Kommissionens analytiske redskaber og økonomiske analyser til at identificere og vurdere ubalancer.

De dybdegående undersøgelsers fremtrædende rolle er mindsket betydeligt med tiden

68

Grænserne mellem de dybdegående undersøgelser og de årlige landerapporter er blevet stadig mere uklare. Kommissionen har søgt at strømline sine analyser og sin politiske rådgivning til medlemsstaterne under den brede paraply af politisk samordning inden for rammerne af det europæiske semester. Sammenlægningen af dybdegående undersøgelser med landerapporter har imidlertid reduceret fokus på PMU'en og dens særskilte mål om at opdage og forebygge ubalancer.

69

I de første tre år var den dybdegående undersøgelse et selvstændigt dokument, som hovedsagelig blev leveret af GD ECFIN, med bidrag fra GD EMPL og andre generaldirektorater. I 2015 blev den til afsnit 2 i landerapporten, hvoraf resten er en analyse, der tidligere indgik i et (nu afskaffet) arbejdsdokument, som evaluerede medlemsstatens NRP i forbindelse med det europæiske semester. Som et resultat af sammenlægningen blev afsnittet om politiske udfordringer i den dybdegående undersøgelse (et resumé af de centrale makroøkonomiske udfordringer og mulige reaktioner) opgivet. Endvidere er afsnitsoverskrifterne i landerapporterne blevet standardiseret, så de nu ikke afspejler ubalancernes alvor i den pågældende medlemsstat.

70

I 2016 blev tabet af afsnittet om de politiske udfordringer delvist håndteret med tilføjelsen af et PMU-vurderingsskema, en nyttig tabel, som sammenfatter den dybdegående undersøgelses vigtigste resultater. Tabellen giver imidlertid ingen oplysninger om mulige foranstaltninger til håndtering af de udfordringer, der er identificeret i den dybdegående undersøgelse.

71

Landerapporternes format blev yderligere ændret i 2017: Kommissionen forkortede dem generelt og begrænsede den dybdegående undersøgelse til PMU-vurderingsskemaet og en kort fremstilling af de vigtigste resultater (afsnit 3). Detaljer vedrørende de vigtigste spørgsmål, herunder makroøkonomiske ubalancer, som berører medlemsstaten, findes i afsnit 4 om reformprioriteter. En asterisk i overskriften angiver emner, der er relevante for PMU, og som bidrager til sammenfatningen i afsnit 3.

72

Ændringerne i formatet skyldtes Kommissionens Generalsekretariat, hvis betydning i processen er vokset med tiden. Generalsekretariatet vejleder nu og i forbindelse med udarbejdelsen af landerapporter via landeteams, som er sammensat på tværs af alle Kommissionens tjenestegrene. GD EMPL leverer nu en større del af de analytiske input26, især om beskæftigelse og sociale udviklinger, og den dybdegående undersøgelse/landerapporten er i mindre grad et GD ECFIN-produkt. Interessenterne rapporterer, at disse udviklinger har reduceret PMU's synlighed.

73

Siden sammenlægningen er kommunikationen om dybdegående undersøgelser blevet afløst af en langt bredere kommunikation om landerapporter. Med henblik på at løse dette problem offentliggjorde GD ECFIN i juni 2015 en oversigt over resultaterne af årets dybdegående analyser27 for at fremhæve udviklinger, der var fælles på tværs af lande og forbundet med det skiftende økonomiske landskab. En sådan oversigt blev imidlertid ikke offentliggjort i 2016 eller, til dato, i 2017.

74

Analysen af makroøkonomiske ubalancer er nu en del af den overordnede analyse af strukturelle spørgsmål i en medlemsstat. Ubalancerne er dermed afskåret fra den fremtrædende plads, de havde, da den dybdegående analyse var et særskilt dokument. Dette gør det vanskeligt at adskille kortsigtede (ubalancer) fra langsigtede (vækst-)spørgsmål.

75

Bestræbelserne på at strømline det europæiske semester har altså mindsket PMU'ens synlighed. Effektiv kommunikation er imidlertid af afgørende betydning for offentlighedens forståelse af proceduren og de udfordringer, som de makroøkonomiske ubalancer indebærer for medlemsstaterne. Bedre kommunikation er også nødvendig for at øge det nationale ejerskab af PMU'en. Dette synspunkt blev fremhævet af interessenterne gentagne gange under vores informationsbesøg.

På trods af en god analysestandard skal visse aspekter af de dybdegående undersøgelser forbedres

76

I november 2015, fem år efter indførelsen af PMU'en, offentliggjorde GD ECFIN en rapport med titlen "The Macroeconomic Imbalance Procedure - Rationale, Process, Application: a Compendium". Kompendiet bygger i vidt omfang på det analytiske materiale, som er fremlagt for Rådets udvalg eller tidligere er offentliggjort i forskellige formater. Konsolideringen af hele rammen i denne publikation, er, selv om det er sent, velkommen, idet den har hjulpet medlemsstater og andre interessenter til at forstå PMU'en og, især, rationalet bag visse beslutninger.

77

Kompendiet beskriver visse analytiske værktøjer, som GD ECFIN anvender i vurderingen af makroøkonomiske ubalancer. Det kunne dog forbedres yderligere ved at inkludere oplysninger om de af Kommissionen anvendte værktøjer i andre tilbagevendende analyser af f.eks. banksystemets stabilitet, PMU-relevante udviklinger på arbejdsmarkedet og kvaliteten af arbejdsmarkedspolitikkerne.

78

De dybdegående undersøgelsers analysestandard har generelt været god ifølge de interessenter og eksperter, som vi rådførte os med. Kommissionen tager hensyn til alle landespecifikke omstændigheder og andre relevante oplysninger fra medlemsstaterne. Visse medlemsstater fandt det nødvendigt at forbedre udvekslingen af oplysninger, og Kommissionen har på det seneste gjort en indsats i denne henseende.

79

Vores spørgeundersøgelse rettet til Udvalget for Økonomisk Politik bekræftede disse konstateringer. Langt størstedelen af respondenterne (89 %) beskrev kvaliteten af deres medlemsstaters dybdegående undersøgelser som "god", og 11 % valgte "middel". Ingen beskrev kvaliteten som "meget god", "ringe" eller "meget ringe" (jf. figur d i bilag VI). Sammenlignet med lignende rapporter fra tilsvarende institutioner valgte 68 % af medlemmerne "ingen forskel", 26 % sagde bedre, og 5 % mente, at de dybdegående undersøgelser var værre (jf. figur u i bilag VI). Alle respondenter var enige om, at de dybdegående undersøgelser tog hensyn til relevante landespecifikke oplysninger (53 % "i vid udstrækning" og 47 % "i et vist omfang", jf. figur e i bilag VI).

80

Sammenlignet med rapporterne fra andre internationale organisationer (IMF, OECD), som anvender en "tematisk" tilgang, berører de dybdegående undersøgelser ofte de samme emner år efter år. Selv om det indrømmes, at visse ubalancer er vedvarende og ikke kan ignoreres, medfører dette ofte ensidigt gentagne undersøgelser med lille merværdi og et budskab, der i det store hele forbliver det samme fra det ene år til det andet.

81

PMU-forordningen kræver, at Kommissionen tager hensyn til "de tætte indbyrdes handelsmæssige og finansielle forbindelser mellem medlemsstaterne og følgevirkningerne af de nationale økonomiske politikker"28. Kommissionen har udviklet en række økonomiske værktøjer29 til at håndtere disse aspekter.

82

Analysen af følgevirkninger30 er imidlertid ofte svag. I de fire udvalgte medlemsstater blev den anvendt noget forskelligt. Indtil 2014 blev statslig afsmitning31 (en følgevirkning udefra) kun behandlet overfladisk i Slovenien. I Bulgarien var der ingen overvejelse af de generelle markedsvilkår for landet som en lille medlemsstat uden for euroområdet. Når følgevirkninger ignoreres, medfører det, at Kommissionen fokuserer for meget på udviklinger i de enkelte medlemsstater.

83

Siden 2015 har det været politikken at nævne udgående følgevirkninger i de dybdegående undersøgelser for de fem største medlemsstater i euroområdet. Det er en positiv udvikling.

84

Indgående følgevirkninger blev nævnt i alle de dybdegående undersøgelser i stikprøven for alle år, om end dækningen og dybden varierede. F.eks. blev statslig afsmitning ikke udførligt overvejet, selv ikke i 2012 og 2013, da de statslige rentespænd32 var særligt høje.

85

Det kan for så vidt angår følgevirkninger konkluderes, at de analytiske værktøjer ikke er en konstant del af landeanalysen. Der er dog sket nogle forbedringer, især via offentliggørelsen af PMU-vurderingsskemaet fra 2016 og fremefter.

86

Generelt vurderer de dybdegående analyser ikke, hvordan finanspolitikken påvirker eksterne ubalancer. Den eneste medlemsstat, der har været genstand for en omfattende vurdering hidtil, er Tyskland, der har et stort overskud på betalingsbalancens løbende poster. Der er imidlertid ikke foretaget nogen tilsvarende analyse for lande med et strukturelt betinget underskud på de løbende poster, en meget negativ nettokapitalbalance over for udlandet eller problemer med konkurrenceevnen (jf. tekstboks 4). På den finanspolitiske front er de dybdegående undersøgelser hovedsagelig begrænset til en kort drøftelse af udviklingen med hensyn til den offentlige gæld.

Tekstboks 4

Eksterne ubalancer og finanspolitik

Kommissionen foretog en grundig analyse af Tysklands nuværende overskud på de løbende poster i sine dybdegående undersøgelser i 2015 og 2016 og konkluderede, at landet skulle anvende sit finanspolitiske råderum (dets kapacitet til at bruge mere uden at overtræde SVP'ens kriterier) til at styrke den indenlandske efterspørgsel og øge de offentlige investeringer. I 2016 nedtonede Rådet Kommissionens forslag ved at slette den del af henstillingen, der omhandlede det finanspolitiske råderum.

I 2017 indeholdt landerapporten om Tyskland også en analyse33 af de positive følgevirkninger, som en ekspansiv finanspolitik ville have på euroområdet. Kommissionen opfordrede igen stærkt Tyskland til at anvende finanspolitiske redskaber, både for at genskabe balancen på sine løbende poster og for at hjælpe andre lande med at genskabe balancen i deres eksterne underskud. Henvisningen til finanspolitikkernes indvirkning på eksterne ubalancer og konkurrenceevnen var en vigtig udvikling.

På trods af ovenstående har Kommissionen ikke analyseret forbindelsen mellem finanspolitik og svage eksterne balancer i andre systemiske medlemsstater (navnlig Spanien og Frankrig), og den har heller ikke anbefalet, at de strammer deres finanspolitik for at fremme en genopretning af de eksterne balancer.

Den dybdegående undersøgelse for 2015 for Spanien vurderede forbedringen på de samlede løbende poster som permanent. Ved at gøre dette tilsidesatte den vigtige cykliske komponenter, såsom devalueringen af euroen, ECB-foranstaltninger, som havde bidraget til at nedbringe rentesatserne på udlandsgælden, og de reducerede importomkostninger på grund af en meget lavere oliepris. I sin dybdegående undersøgelse fra 2015 benyttede Kommissionen sig af forbedringen i den samlede eksterne balance til at undgå at drøfte udviklingen af de strukturelle løbende poster. Den meget negative nettokapitalbalance over for udlandet blev gentagne gange nævnt som et problem, men den blev ikke sat i forbindelse med Spaniens finanspolitik, som allerede var ekspansiv på trods af den nylige tilbagevenden til en vækst, der var hurtigere end den potentielle outputvækstrate.

I sin dybdegående undersøgelse for 2017 for Frankrig identificerede Kommissionen konkurrencemæssige svagheder og en faldende markedsandel i eksporten til centrale handelspartnere, men analyserede ikke muligheden af at anvende finanspolitikken til at fremme en genopretning af de eksterne balancer og flytte ressourcer hen imod eksportsektoren.

87

For så vidt angår Slovenien og Bulgarien fandt vi svagheder i analysen af ubalancer og de resulterende politikhenstillinger (jf. tekstboks 5).

Tekstboks 5

Eksempler på svagheder i analyser af ubalancer

➢ For så vidt angår arbejdsmarkedsreformen advarede den dybdegående undersøgelse fra 2013 for Slovenien om, at forhøjelsen af mindstelønnen ville have betydelige negative konsekvenser for beskæftigelsen, idet den muligvis ville forsinke opsvinget i beskæftigelsen, øge presset på lønningerne, så snart den økonomiske vækst var genoprettet, og dermed risikere at medføre et yderligere fald i konkurrenceevnen. I meddelelsen om klassificering blev mindstelønnens stigning givet som en af årsagerne til stramningen af Sloveniens PMU-klassificering til "uforholdsmæssigt store ubalancer".

En række faktiske omstændigheder antyder, at Kommissionen burde have udvist større forsigtighed i sin vurdering:

  • Konsekvensernes omfang var beregnet på grundlag af et dokument34, som anvendte data fra 2008 til udelukkende at anslå den konstante elasticitet af efterspørgslen efter arbejdskraft. Anden forskning35 tilgængelig på samme tid viste, at konsekvenserne af at øge mindstelønnen ville være meget mindre.
  • Kommissionen tog ikke hensyn til fordelingen på sektorer af de ansatte, der var omfattet af mindstelønnen, med henblik på at forstå indvirkningen på beskæftigelsen og den overordnede konkurrenceevne.
  • Konsekvensanalysen for Slovenien adskilte sig i høj grad fra konsekvensanalyser for andre sammenlignelige medlemsstater, der oplevede større stigninger i mindstelønnen, bredere dækning af ansatte og lignende forhold mellem mindsteløn og gennemsnitsløn (f.eks. Bulgarien).

Den dystre beskæftigelsesprognose for Slovenien blev i sidste ende ikke til virkelighed, hvilket fik OECD til at konkludere36, at resultaterne var i overensstemmelse med forventningerne om en (beskeden) negativ indvirkning.

➢ Den dybdegående undersøgelse fra 2013 for Slovenien hævdede, at statsejede banker ofte lider under en suboptimal virksomhedsledelse, og konkluderede, at privatisering ville bidrage til at håndtere åbenbare mangler, men uden at give nogen konkrete eksempler på disse ledelsesproblemer.

➢ I sin dybdegående undersøgelse fra 2015 for Bulgarien bemærkede Kommissionen, at indenlandsk ejede banker i gennemsnit havde opkrævet højere rente på de erhvervslån, de ydede, og anførte, at denne profil indikerede forskelle i forhold til resten af banksystemet, ikke blot for så vidt angik låntagernes gennemsnitlige kvalitet, men også med hensyn til forvaltningsstandarder, kreditbevillingspraksis, type af sikkerhedsstillelse og porteføljens underliggende risiko. Heller ikke her blev der givet en yderligere analyse eller dokumentation for at støtte dette.

Kommissionen fortsatte med bemærkning om, at indenlandsk ejede banker havde meldt om en bedre aktivkvalitet end deres udenlandsk ejede ligestillede, og udtrykte bekymring over banktilsynets effektivitet. Mens dette forhold kan afspejle ringe rapporteringspraksis og risikoen for skjulte tab, støtter det stadig ikke konklusionen vedrørende forskelle i forvaltningsstandarder, kreditbevilling og sikkerhedsstillelse.

Rapporten om varslingsmekanismen og resultattavlen spiller en begrænset rolle i PMU'en

88

Dette afsnit ser på merværdien af rapporten om varslingsmekanismen i PMU'en og på, om resultattavlen letter en tidlig identificering af ubalancer.

89

Rapporten om varslingsmekanismen er mere end fordoblet i længde siden indførelsen af PMU'en (jf. figur 6).

Figur 6

Længden af rapporten om varslingsmekanismen 2012-2017

Kilde: Revisionsretten.

90

Der er imidlertid ikke sket nogen tilsvarende forbedring af vurderingens kvalitet, idet dokumentet stadig i høj grad er beskrivende37:

  1. den første del af rapporten om varslingsmekanismen beskriver fælles tendenser på tværs af økonomier og udviklingen for så vidt angår de forskellige resultattavleindikatorer. Det gør den uden at overveje konsekvenserne af denne udvikling (følgevirkninger eller årsagsfaktorer) mere dybtgående og uden at søge at identificere drivkræfterne bag tendenserne
  2. den anden del af rapporten om varslingsmekanismen består blot af en beskrivelse af resultattavlen og en kort landeopdelt vurdering af risici for ubalance og tilpasninger.
91

Den umiddelbare anvendelighed af rapporten om varslingsmekanismen til at identificere medlemsstater, som risikerer at blive ramt af ubalancer, der nødvendiggør en dybdegående undersøgelse, er blevet neutraliseret af Kommissionens praksis med at gøre dybdegående undersøgelser obligatoriske for så vidt angår medlemsstater, der har fået konstateret ubalancer i det foregående år (jf. bilag IX). Den træghed, dette medfører for processen, illustreres i figur 7.

Figur 7

Medlemsstater, som er underlagt en dybdegående undersøgelse (2012-2017)

NB: Asterisken angiver medlemsstater, som ikke fik konstateret nogen ubalancer det år, den dybdegående undersøgelse blev udarbejdet.

Kilde: Revisionsretten.

92

Resultattavlen i rapporten om varslingsmekanismen er udformet dårligt med hensyn til at lette identificering af (forværrede) makroøkonomiske ubalancer:

  1. Den er bagudskuende, idet den er baseret på to år gamle oplysninger
  2. Mange indikatorer er enten glidende gennemsnit eller beholdningsvariabler (jf. tabel 4), og de er derfor langsomme til at tilpasse sig eller til at afspejle nylige udviklinger.

Tabel 4

Indikatorer beregnet som glidende gennemsnit og beholdningsvariabler 2014-2017

Karakteristika Indikator
Glidende gennemsnit for 3 år Løbende betalingsbalance (% af BNP)
Den reale effektive valutakurs (42 handelspartnere, HICP-deflator)
Indeks for nominelle enhedslønomkostninger (2010=100)
Arbejdsløshedsprocent
Erhvervsfrekvens (% af den samlede befolkning i alderen 15-64 år)
Langtidsledighed (% af den erhvervsaktive befolkning i alderen 15-74 år, procentpoint).
Ungdomsarbejdsløshed (% af den erhvervsaktive befolkning i alderen 15-24 år, procentpoint).
Glidende gennemsnit for 5 år Eksportmarkedsandel (% af eksporten på verdensplan)
Beholdningsvariabler Nettokapitalbalance over for udlandet (% af BNP)
Den private sektors gæld, konsolideret (% af BNP)
Den offentlige sektors bruttogæld (% af BNP)

Kilde: Revisionsretten.

93

Visse indikatorer med relevans for opdagelsen af ubalancer indgår ikke udtrykkeligt i resultattavlen. Eksemplerne omfatter inflation, virksomhedernes rentabilitet og misligholdte lån.

94

Resultattavlen er blevet revideret ved flere lejligheder, og der er foretaget ændringer med hensyn til antal, type og præsentation af indikatorer. Den blev senest revideret i 2016, da tre sociale indikatorer38 blev forfremmet fra sekundære til primære indikatorer på resultattavlen. Disse tre indikatorer er dog indbyrdes nært forbundet, og de er af ringe nytte i den tidlige identificering af ubalancer, eftersom de afspejler konsekvenserne af økonomiske forstyrrelser. Både respondenterne i vores spørgeundersøgelse rettet til Udvalget for Økonomisk Politik (jf. figur c i bilag VI) og et stort flertal blandt interessenterne gav udtryk for, at indikatorerne ikke har forbedret resultattavlen.

95

Resultattavlen har begrænset værdi på tidspunktet for rapporten om varslingsmekanismen og ingen herefter. Som det kunne forventes, fandt vi en direkte forbindelse mellem antallet af indikatorer, der overstiger tærskelværdien) og både beslutningen om at udarbejde en dybdegående undersøgelse og klassificeringen af ubalancer. I begge tilfælde er det statistiske forhold dog meget svagt (jf. figur 8), hvilket bekræfter, at beslutningen om at udarbejde en dybdegående undersøgelse ikke udløber mekanisk fra resultattavlen. Endvidere bruger Kommissionen ikke resultattavleindikatorerne til sine analyser i de dybdegående undersøgelser, men baserer sig på et bredere sæt analytiske værktøjer samt på mere ajourførte oplysninger39.

Figur 8

Forholdet mellem antallet af indikatorer, der overstiger tærskelværdien og a) udarbejdelsen af dybdegående undersøgelser og b) klassificeringen af ubalancer 2012-2017

Note: Den sorte prik repræsenterer gennemsnittet. Kategorien "uforholdsmæssigt store ubalancer med proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer" er ikke vist, idet ingen medlemsstater endnu er anbragt i denne kategori.

Kilde: Revisionsretten.

96

Drøftelser med interessenter viste, at resultattavlen på trods af sin begrænsede rolle i beslutningstagningen opnår en del offentlig opmærksomhed, fordi antallet af indikatorer, der overstiger tærskelværdien, let kan kommunikeres. Dog får ikkeekspertlæsere måske ikke hele billedet af arten og detaljerne af ubalancerne i en medlemsstat, hvis de forlader sig på antallet af indikatorer, der overstiger tærskelværdien, i stedet for at læse hele den dybdegående undersøgelse. Inddragelsen af resultattavlen som et bilag til landerapporten siden 2016 kan styrke det fejlagtige indtryk, at den er afgørende for at vurdere ubalancernes alvor.

Konklusioner og anbefalinger

97

Vores overordnede konklusion er, at selv om PMU'en generelt er godt udformet, implementerer Kommissionen den ikke på en måde, der kan sikre effektiv forebyggelse og korrektion af ubalancer. Kommissionen bør derfor forbedre visse aspekter af sin forvaltning af PMU'en betydeligt. Et nyligt skridt fremad var behandlingen af spørgsmålet om en stram finanspolitiks følgevirkninger i visse medlemsstater i tider med svækket output i medlemsstaterne.

Gennemførelse af PMU-LSH'er

98

Medlemsstaternes gennemførelse af PMU-LSH'er har været lav (jf. punkt 33).

99

Kommissionen beslutter først efter udarbejdelsen af LSH'er, hvilke af disse der er PMU-relevante. Alligevel er betegnelsen i nogle tilfælde ikke passende, idet forbindelsen med analysen i den dybdegående undersøgelse i bedste fald er delvis eller fjern. Henstillinger, der er betegnet som PMU-relevante, er ofte en blanding af foranstaltninger, der behandler strukturelle spørgsmål vedrørende potentiel vækst, og foranstaltninger, der behandler makroøkonomiske ubalancer på kort til mellemlang sigt. I nogle tilfælde vedrører PMU-LSH'erne ikke engang makroøkonomiske ubalancer (jf. punkt 35-38 og 43).

100

Som følge af strømliningen i 2015 er PMU-LSH'erne nu kortere, og ordlyden er mere generel end tidligere. Dette har gjort det mere vanskeligt at vurdere deres gennemførelse og deres bidrag til elimineringen af ubalancer. Tidsrammen for deres gennemførelse er meget udfordrende (jf. punkt 39-42, 51 og 52).

101

Endelig er der ikke nogen systematisk forudgående eller efterfølgende vurdering af PMU-LSH'ers økonomiske indvirkning (jf. punkt 44-46).

Anbefaling 1

  1. Kommissionen bør systematisk skabe en forbindelse mellem PMU-LSH'er og makroøkonomiske ubalancer, som identificeres i den dybdegående undersøgelse. De foranstaltninger, som indgår i PMU-LSH'erne, bør være tilstrækkeligt detaljerede til, at deres gennemførelse fører til en betydelig og mærkbar reduktion af ubalancerne
  2. Kommissionen bør også skelne klart mellem de politiske foranstaltninger under PMU'en, som er udformet med henblik på at reducere ubalancer på kort til mellemlang sigt for at undgå kriser, og de reformer, der tager sigte på at forebygge akkumuleringen af ubalancer ved at fremme den potentielle vækst på lang sigt
  3. Kommissionen bør, når det er muligt, foretage forudgående og efterfølgende vurderinger af indvirkningen på ubalancerne af de politiske foranstaltninger, der er fastsat i PMU-LSH'erne
  4. Kommissionen bør fastsætte en realistisk tidsramme for at lette gennemførelsen af PMU-LSH'er.

Disse foranstaltninger bør være på plads til PMU-cyklussen for 2019 (som starter i efteråret 2018).

Klassificering af ubalancer

102

De dybdegående undersøgelser indeholder ikke selv nogen konklusion om klassificeringen af medlemsstaternes ubalancer. Desuden er forbindelsen mellem den økonomiske analyse i den dybdegående undersøgelse og klassificeringen af ubalancer ikke altid tydelig. Problemet er blevet værre, siden de fuldstændige dybdegående undersøgelser blev erstattet af "resuméer" i landerapporterne (jf. punkt 57-60).

103

Kommissionens tjenestegrene anvender et klart sæt kriterier til at foreslå kollegiet, hvordan ubalancer bør klassificeres. Men revisionsbeviset antyder, at der mangler en formel proces for beslutningstagning på politisk plan, og at Kommissionen til tider overtræder sine egne interne regler (jf. punkt 61-62 og 66).

104

Kommissionen har aldrig foreslået aktivering af proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer, selv om den har overvejet det ved flere lejligheder. Kommissionens fortolkning af PMU-forordningen er, at en diagnose lydende på uforholdsmæssigt store ubalancer ikke nødvendigvis kræver, at den skal aktivere proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer (jf. punkt 63-65).

Anbefaling 2

  1. Som fastsat i PMU-forordningen bør Kommissionen i de dybdegående undersøgelser give en klar karakterisering af alvorligheden af de ubalancer, en medlemsstat oplever.
  2. Kommissionen bør vedtage, offentliggøre og anvende klare kriterier og processer ved klassificeringen af ubalancer.
  3. Kommissionen bør, medmindre der er tale om særlige omstændigheder, henstille til aktivering af proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer, når det er dokumenteret, at en medlemsstat oplever uforholdsmæssigt store ubalancer, navnlig når der er en stor risiko for ustabilitet, når ubalancerne er vedvarende eller har haft følgevirkninger, eller når de afhjælpende foranstaltninger har været utilfredsstillende. Hvis Kommissionen under særlige omstændigheder gør brug af sine skønsbeføjelser og undlader at tage dette skridt, bør den klart og offentligt begrunde dette.

    Disse foranstaltninger bør være på plads til PMU-cyklussen for 2019 (som starter i efteråret 2018).

  4. I forbindelse med PMU-gennemgangen i 2019 bør Kommissionen foreslå ændringer af PMU-forordningen for at kodificere de omstændigheder, under hvilke den ikke vil anbefale aktivering af proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer, selv når den har konkluderet, at en medlemsstat oplever uforholdsmæssigt store ubalancer.

Karakteristika ved de dybdegående undersøgelser

105

Siden 2015 er de dybdegående undersøgelser gradvist blevet integreret i landerapporter, som hovedsagelig behandler den brede økonomiske koordinering af strukturelle politikker, og grænserne mellem de to dokumenter er blevet stadig mere uklare. I 2017 blev detaljerede analyser af alle centrale spørgsmål vedrørende en medlemsstat samlet i et enkelt afsnit af landerapporten, hvor de opdeles efter tema, og det indikeres, hvilke emner der er relevante for PMU'en (jf. punkt 68-72).

106

Disse udviklinger har reduceret PMU'ens synlighed og gjort det stadig mere vanskeligt at identificere PMU-relevante udfordringer. Indsnævringen af de dybdegående undersøgelser har yderligere svækket forbindelsen mellem den økonomiske analyse og både klassificeringen af ubalancer og de PMU-LSH'er, som følger heraf (jf. punkt 59 og 73-75).

107

Endvidere er resultattavlen ikke af afgørende betydning for den dybdegående undersøgelse, men indarbejdelsen af den som bilag til landerapporten siden 2016 giver indtryk af, at det er tilfældet (jf. punkt 95-96).

Anbefaling 3

  1. For at give en klar vurdering af alvoren af de ubalancer, som medlemsstaterne oplever, og lette identificeringen af den mest passende reaktion, bør Kommissionen tilvejebringe en omfattende og separat præsenteret dybdegående undersøgelse med en længde og et detaljeringsniveau, som afspejler alvoren af situationen og de politiske udfordringer
  2. Kommissionen bør ikke offentliggøre resultattavlen sammen med den dybdegående undersøgelse, men bør give adgang til databasen med de landespecifikke variabler, den faktisk har anvendt i sine analyser.

Disse foranstaltninger bør være på plads til PMU-cyklussen for 2019 (som starter i efteråret 2018).

Anerkendelse af finanspolitikkens indvirkning på eksterne ubalancer og konkurrenceevnen

108

På trods af nogle gentagelser fra år til år har de dybdegående analyser generelt en god analysestandard. Finanspolitikkernes indvirkning på eksterne ubalancer er dog ikke altid omfattet af analysen, og der tages heller ikke altid hensyn til den i formuleringen af PMU-LSH'er, selv når en dybdegående analyse har identificeret eksterne ubalancer, som er tæt forbundet med finanspolitikken. Kommissionen er klar over disse forbindelser, men er generelt af den opfattelse, at finanspolitiske spørgsmål dækkes af SVP'en. SVP'en omhandler imidlertid kun finanspolitisk bæredygtighed, tager ikke hensyn til finanspolitikkens indvirkning på eksterne ubalancer og siger ikke noget om den finanspolitik, der føres af medlemsstater, som opfylder deres bæredygtighedskriterier (jf. punkt 78-80 og 86-87).

Anbefaling 4

Kommissionen bør i relevante tilfælde systematisk analysere finanspolitikkens indvirkning på eksterne ubalancer og konkurrenceevnen i de dybdegående undersøgelser og anvende PMU'en til at fremsætte anbefalinger til medlemsstaterne, når finanspolitiske spørgsmål påvirker eksterne ubalancer direkte. Det bør gælde både for medlemsstater med store overskud på de løbende poster og for medlemsstater med store underskud.

Denne foranstaltning bør være på plads til PMU-cyklussen for 2019 (som starter i efteråret 2018).

Euroområdedimensionen

109

PMU'en er alt for fokuseret på individuelle økonomier og ikke tilstrækkeligt på følgevirkninger. Derfor fremmer PMU-LSH'erne ikke i tilstrækkeligt omfang politiske foranstaltninger med en gavnlig virkning på andre medlemsstater og tilskynder ikke til symmetrisk genopretning af balancen i euroområdet (jf. punkt 81-85).

110

LSH'erne er ikke altid i overensstemmelse med Kommissionens henstillinger til euroområdet som helhed (jf. punkt 47-50).

Anbefaling 5

  1. Kommissionen bør via PMU-processen systematisk tage hensyn til politikker med grænseoverskridende indvirkning, som kan styrke symmetrisk genopretning af balancen i euroområdet
  2. Kommissionen bør bringe LSH-PMU'erne i overensstemmelse med de henstillinger til euroområdet, som er relevante for ubalancer, herunder om den overordnede finanspolitiske kurs, når det er relevant.

Disse foranstaltninger bør være på plads til PMU-cyklussen for 2019 (som starter i efteråret 2018).

Synligheden af og kommunikationen vedrørende PMU'en

111

Effektiv kommunikation er af afgørende betydning for at styrke den offentlige opmærksomhed på PMU'en og dens specifikke målsætning om at opdage, lette og forebygge makroøkonomiske ubalancer sammen med de udfordringer, som ubalancerne udgør for medlemsstaterne. Bedre kommunikation er også nødvendig for at øge det nationale ejerskab af PMU'en (jf. punkt 1-6, 54-56, 68-72, 88-91 og 94-96).

Anbefaling 6

Kommissionen bør gøre PMU'en mere fremtrædende ved:

  1. at øge sine henvisninger til proceduren i kommunikationen med medlemsstaterne
  2. at stille de relevante kommissærer til rådighed for medlemsstaternes parlamenter, når Kommissionen har vurderet ubalancer og fundet dem uforholdsmæssigt store, således at de kan forklare rationalet bag Kommissionens beslutninger og politiske henstillinger.

Disse foranstaltninger bør være på plads til PMU-cyklussen for 2019 (som starter i efteråret 2018).

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Baudilio Tomé Muguruza, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 28. november 2017.

På Revisionsrettens vegne

Klaus-Heiner Lehne
Formand

Bilag

Bilag I

Detaljeret flowdiagram over proceduren i forbindelse med makroøkonomiske ubalancer

Kilde: Revisionsretten.

Bilag II

Liste over offentliggjorte dokumenter med relevans for PMU'en

Kilde: Revisionsretten.

Bilag III

Nuværende sæt nøgleindikatorer

Indikatorer Vejledende tærskler
Løbende betalingsbalance, % af BNP
(gennemsnit over 3 år)
-4/6 %
Nettokapitalbalance over for udlandet (% af BNP) -35 %
Den reale effektive valutakurs (42 handelspartnere, HICP-deflator
(ændring i % over 3 år)
±5 % (euroområdet)
±11 % (uden for euroområdet)
Eksportmarkedsandel, % af eksporten på verdensplan
(ændring i % over 5 år)
-6 %
Indeks for nominelle enhedslønomkostninger (2010=100)
(ændring i % over 3 år)
±9 % (euroområdet)
±12 % (uden for euroområdet)
Boligprisindeks (2010 = 100), deflateret
(ændring i % over 1 år)
6 %
Den private sektors kreditstrøm, konsolideret
(% af BNP)
14 %
Den private sektors gæld, konsolideret
(% af BNP)
133 %
Den offentlige sektors bruttogæld
(% af BNP)
60 %
Arbejdsløshed (gennemsnit over 3 år) 10 %
Den finansielle sektors passiver i alt, ikkekonsoliderede
(ændring over 1 år)
16,5 %
Erhvervsfrekvens - % af den samlede befolkning i alderen 15-64 år
(ændring i procentpoint over 3 år)
-0,2 procentpoint
Langtidsledighed - % af den erhvervsaktive befolkning i alderen 15-74 år
(ændring i procentpoint over 3 år)
0,5 procentpoint
Ungdomsarbejdsløshed - % af den samlede befolkning i alderen 15-24 år
(ændring i procentpoint over 3 år)
2 procentpoint

Kilde: Revisionsretten.

Bilag IV

Udvælgelse af medlemsstater til revisionsstikprøven

Stikprøven var baseret på de første fire år af PMU'en og en kort liste over medlemsstater, som udelukkede:

  • medlemsstater, for hvilke der ikke var udarbejdet en dybdegående undersøgelse i de første fire år:
    • medlemsstater under et økonomisk tilpasningsprogram, som ikke blev taget i betragtning til PMU'en under programperioden: Irland, Grækenland, Cypern, Portugal, Rumænien
    • medlemsstater, for hvilke rapporten om varslingsmekanismen konkluderede, at de ikke var ramt af eller risikerede at blive ramt af ubalancer: Den Tjekkiske Republik, Danmark, Tyskland, Estland, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Østrig, Polen, Slovakiet
  • medlemsstater, for hvilke vurderingen var stabil: Belgien, Ungarn, Finland, Sverige, Det Forenede Kongerige
  • Kroatien, som først for nylig tilsluttede sig Den Europæiske Union.

Tilbage var Bulgarien, Spanien, Frankrig og Slovenien.

Idet Frankrig og Italien blev udvalgt til vores revision vedrørende proceduren i forbindelsen med uforholdsmæssigt store underskud og har en række fælles karakteristika (store, mangeårige medlemmer i euroområdet), besluttede vi at udelukke et af disse lande. Frankrig blev udvalgt til revisionen på grund af den større variation i vurderingen af ubalancer.

Den endelige liste var en repræsentativ stikprøve med store og små medlemsstater både i og uden for euroområdet.

Stikprøven repræsenterede, selv om den var lille, en fjerdedel af EU's befolkning og bruttonationalprodukt.

Bilag V

Kvalitativ rækkefølge i forbindelse med vurderingen af LSH'er:

Kommissionen anvender følgende kategorier til at vurdere gennemførelsen af LSH'er:

  • Fuldstændig gennemførelse: Medlemsstaten har vedtaget og gennemført foranstaltninger, der fuldt efterlever LSH'en.
  • Væsentlige fremskridt: Medlemsstaten har vedtaget foranstaltninger, hvoraf størstedelen er gennemført.
  • Visse fremskridt: Medlemsstaten har annonceret eller vedtaget foranstaltninger til at efterleve LSH'en. Disse foranstaltninger er lovende, men de er endnu ikke alle blevet gennemført, og det er ikke sikkert, at de vil blive gennemført i alle tilfælde.
  • Begrænsede fremskridt: Medlemsstaten har annonceret visse foranstaltninger til at efterleve LSH'en, men de lader til at være utilstrækkelige og/eller risikerer ikke at blive vedtaget/gennemført.
  • Ingen fremskridt: Medlemsstaten har hverken annonceret eller vedtaget foranstaltninger til at efterleve LSH'en.

Bilag VI

Spørgeundersøgelse rettet til medlemmerne af Udvalget for Økonomisk Politik

Kilde: Revisionsretten.

Bilag VII

Besøg hos medlemsstaternes myndigheder og andre enheder

  Over-ordnet
revisions-organ
Den Europæiske Unions repræsentation Finans-ministeriet Finans-rådet Centralbanken Arbejds-ministeriet Handels- og industri-kammeret Andre
Bulgarien Ministeriet for uddannelse og videnskab, IME, ABB
Frankrig   Generalsekretariatet for europæiske anliggender, MEDEF, CFDT, France Strategie, Conseil d'Analyse Economique, OFCE, Coe-Rexecode
Slovenien   IMAD, Slovenian Sovereign Holdings
Spanien     Formandskabets økonomiske kabinet, økonomiministeriet, CEOE, CEPYME, FEDEA, FROB

Kilde: Revisionsretten.

Bilag VIII

Udviklingen i klassificeringen af medlemsstater 2012-2017

Kilde: Revisionsretten.

Bilag IX

Dybdegående undersøgelser - antal og type

  2012-2017 %
Dybdegående undersøgelser, der konkluderer, at der forekommer ubalancer 80 88,9
Dybdegående undersøgelser, der konkluderer, at der ikke forekommer ubalancer 10 11,1
I alt 90 100
      År 2
  2013-2017   Dybdegående undersøgelse Ingen dybdegående undersøgelse
      Ubalancer Uforholdsmæssigt store ubalancer Ingen ubalance Ingen dybde-gående under-søgelse Økonomisk tilpasningsprogram
År 1 Dybdegående undersøgelse Ubalancer 39 5 7 0 1
Uforholdsmæssigt store ubalancer 2 14 0 0 0
Ingen ubalance 0 0 0 9 0
Ingen dybdegående undersøgelse Ingen dybdegående undersøgelse 3 0 3 39 0
Makroøkonomisk tilpasningsprogram 2 2 0 0 12
Nyt land i EU 0 1 0 0 0
I alt 46 22 10 48 13

Kilde: Revisionsretten.

Kommissionens svar

Resumé

V

Proceduren i forbindelse med makroøkonomiske ubalancer (PMU) blev indført midt under den økonomiske og finansielle krise i 2008-2009 med henblik på at styrke EU's makroøkonomiske overvågning på områder, der ikke er omfattet af stabilitets- og vækstpagten (SVP).

De begivenheder, der fulgte i kølvandet på finanskrisen i 2008-2009, understregede nødvendigheden af at styrke den makroøkonomiske overvågning på områder, der ligger uden for finanspolitikken. De makrofinansielle og makrostrukturelle aspekter, der førte til akkumuleringen af både eksterne (f.eks. store ubalancer på de løbende poster) og interne ubalancer (akkumulering af uforholdsmæssig stor gæld eller opbygning af boligbobler), viste sig at være vigtige faktorer i forbindelse med udløsningen af betalingsbalancekriser og gældskriser og viste samtidig, at der var behov for finansiel bistand i visse tilfælde.

PMU-overvågningen har både til formål at undgå akkumulering af uholdbare tendenser eller sårbarheder og at sikre en korrekt tilpasning af de eksisterende ubalancer. PMU blev indført i en periode, hvor en række medlemsstater allerede var i færd med at afvikle eksisterende ubalancer. Derfor var formålet med PMU i de første år af dens gennemførelse navnlig at overvåge korrektionen af ubalancer og fremsætte henstillinger med henblik på at tilpasse de politiske rammer for at gøre tilpasningen effektiv og varig og samtidig begrænse de sociale omkostninger. Den makroøkonomiske overvågning dækkede en bred vifte af politikområder og blev styrket gennem øget økonomisk overvågning fra EU's side. Henstillinger inden for rammerne af den forebyggende del af SVP, Europa 2020-strategien, de overordnede retningslinjer for den økonomiske politik, beskæftigelsesretningslinjerne og PMU blev integreret i én pakke af Rådets landespecifikke henstillinger (LSH'er) og indarbejdet i et fælles europæisk semester.

Til trods for PMU-overvågningens primært korrigerende mål i det første år af gennemførelsen er proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer aldrig blevet iværksat. Med hensyn til lande, for hvilke der blev konstateret uforholdsmæssigt store ubalancer, tilstræbte Kommissionen i første omgang at opnå politiske tilsagn svarende til de konstaterede udfordringer i stedet for at henstille til Rådet omgående at iværksætte proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer. Med henblik herpå fremsatte den mere detaljerede og tidsbestemte LSH'er og indførte en intensiveret proces med specifik overvågning af de politiske reaktioner, samtidig med at den lod muligheden for på et senere tidspunkt at iværksætte proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer stå åben.

Som oplyst i meddelelsen om revisionen af PMU i 2014 tyder erfaringen med de første års anvendelse på, at proceduren bidrog til at øge bevidstheden om udfordringerne og skabte grundlag for konsensus om politiske reaktioner. Anvendelsen af PMU var genstand for yderligere læring og feedback og blev styrket gennem en løbende dialog mellem Kommissionen og Rådet med konvergens i retning af mere stabil praksis. Det fremgår af den foreliggende dokumentation, at overvågningen var forbundet med større fremskridt i gennemførelsen af de politiske henstillinger, selv om de politiske foranstaltninger i mange tilfælde ikke var tilstrækkelige til at sikre tilfredsstillende fremskridt med hensyn til tackling af de underliggende udfordringer. Revisionen i 2014 understregede nødvendigheden af at styrke gennemsigtigheden og forbedre af meddelelsen om gennemførelsen af PMU.

En effektiv gennemførelse af PMU er blandt de opgaver, som Kommissionen prioriterer, sådan som det fremgår af rapporten fra juni 2015 med titlen "Gennemførelse af Europas Økonomiske og Monetære Union", der var udarbejdet af Jean-Claude Juncker i tæt samarbejde med Donald Tusk, Jeroen Dijsselbloem, Mario Draghi og Martin Schultz, og af Kommissionens meddelelse fra oktober 2015 om "skridt hen imod en fuldkommen Økonomisk og Monetær Union"1. En effektiv PMU vil først og fremmest kræve en gennemsigtig og stabil ramme, hvor begrundelsen for de beslutninger, der træffes inden for rammerne af PMU, kommunikeres klart. Opfølgning af konstateringen af uforholdsmæssigt store ubalancer bør indebære en passende iværksættelse af overvågning for at sikre en tilstrækkelig stærk politisk reaktion, der er afpasset efter udfordringerne. Med henblik på bedre at tage hensyn til euroområdets dimension ved aktiveringen af PMU er overvejelser om euroområdet blevet bedre integreret i analysen og i Kommissionens henstillinger.

I begyndelsen af 2016 offentliggjorde Kommissionen et PMU-kompendium2. Kompendiet redegør for begrundelsen for PMU, illustrerer de retlige og proceduremæssige aspekter af PMU, gennemgår de principper, kriterier og analytiske rammer, der anvendes ved gennemførelsen af PMU, og giver et overblik over PMU i praksis. Dermed indeholder PMU-kompendiet en samling af relevante oplysninger, der bidrager til at forstå, hvad PMU er, hvordan den fungerer, og hvordan dens anvendelse har udviklet sig, siden den blev indført. Offentliggørelsen heraf har til formål at bidrage til en gennemsigtig gennemførelse af PMU i overensstemmelse med meddelelsen fra 2014 om revisionen af PMU og Kommissionens meddelelse fra oktober 2015 om "skridt hen imod en fuldkommen Økonomisk og Monetær Union". Et andet skridt i retning af øget gennemsigtighed var den praksis med at sammenfatte konklusionerne af de dybdegående undersøgelser i særlige PMU-vurderingsmatrixer i de dybdegående undersøgelser, som har været anvendt siden 2016.

VI

Dokumentationen tyder generelt på, at lande under PMU-overvågning modtog flere landespecifikke henstillinger (LSH'er) og havde en højere overholdelsesgrad sammenlignet med LSH'er, der ikke er knyttet til PMU. Den undersøgelse, som Den Europæiske Revisionsret har foretaget blandt medlemmerne af Udvalget for Økonomisk Politik (EPC), viser, at kun ca. 10 % af de medlemmer, der blev interviewet, betragter PMU som ineffektiv. Under alle omstændigheder forventes medlemsstaterne at gennemføre alle LSH'er, uanset om de er PMU-relevante eller ej.

Kommissionen er af den opfattelse, at udformningen af PMU-relevante LSH'er var i overensstemmelse med målet om at afhjælpe identificerede ubalancer, og dette synspunkt deles af de medlemmer, der deltog i Den Europæiske Revisionsrets spørgeskemaundersøgelse, selv om kommunikationen kunne forbedres.

LSH'er vedrørende offentlige finanser inden for rammerne af SVP er blevet angivet som PMU-relevante for de lande, hvor en stor offentlig gæld er et element, der bidrager til at identificere ubalancer, eller hvor nedbringelsen af budgetunderskuddene bidrager til korrektionen af store underskud på de løbende poster, der er identificeret som en del af ubalancerne. I medlemsstater med overskud på de løbende poster har man ved dybdegående undersøgelser analyseret sammenhængen mellem en række finanspolitiske foranstaltninger og stillingen over for udlandet. For disse lande er en række LSH-foranstaltninger af finanspolitisk karakter, som kan bidrage til tacklingen af store overskud, blevet udpeget som PMU-relevante.

Påstanden om, at der er uoverensstemmelser mellem PMU-relevante LSH'er og henstillinger vedrørende euroområdet, skyldes, at nødvendigheden af sammenhæng mellem henstillinger vedrørende euroområdet og PMU-LSH'er kun gælder for lande, der modtager LSH'er, som samtidig er PMU-relevante, og som er omfattet af en relevant henstilling vedrørende euroområdet. Ikke alle henstillinger vedrørende euroområdet er relevante for PMU, da deres anvendelsesområde er bredere. Ikke alle lande modtager PMU-relaterede henstillinger, da nogle lande ikke er under PMU-overvågning. Ikke alle lande modtager LSH'er hidrørende fra henstillinger vedrørende euroområdet, da de ikke har nogen relevante udfordringer eller ikke behøver at gennemføre specifikke politikker, eller der er vanskeligheder, som begrunder, at de ikke modtager LSH'er.

VII

Medtagelsen af dybdegående undersøgelser i landerapporterne gjorde det muligt at begrænse overlapninger, uden at det er gået ud over klarheden af vurderingen af den dybdegående undersøgelse. Dette har understøttet et stærkere samspil med medlemsstaterne og de relevante interessenter, hvilket har øget forståelsen af og ejerskabet til udfordringerne og tilpasningsbestræbelserne.

De dybdegående undersøgelser viser den dokumentation og de argumenter, der ligger til grund for beslutningerne om at kategorisere PMU-ubalancer. Konklusionerne af de dybdegående undersøgelser er ikke anført i selve de dybdegående undersøgelser, men i en meddelelse fra Kommissionen, som ledsager disse undersøgelser. Dette er berettiget, da konklusioner af dybdegående undersøgelser i henhold til forordningen skal tage hensyn til den generelle kontekst, systemiske aspekter og landenes indbyrdes afhængighed og derfor baseres på den samlede læsning af pakken af dybdegående undersøgelser.

Kommissionen er ikke enig i, at beslutningsprocessen har svækket PMU. Kommissionen (dvs. kommissærkollegiet og Kommissionens tjenestegrene) fungerer som en helhed, når den træffer beslutninger inden for rammerne af PMU, og forordningen fastsætter kravene til Kommissionen som helhed.

I forbindelse med beslutninger, der falder ind under PMU, modtager kommissærerne, sådan som det også er tilfældet med andre beslutninger, direkte rådgivning fra de tjenestegrene, der henhører under deres ansvarsområde, og indirekte fra andre af Kommissionens tjenestegrene gennem de andre kommissærer og deres respektive kabinetter. Kollegiet kan udøve sin ret til ikke at følge tjenestegrenenes rådgivning, da det ikke er juridisk forpligtet til gøre det og ikke er forpligtet til at anføre nogen begrundelse herfor.

VIII

Kommissionen er ikke forpligtet til at henstille, at proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer iværksættes for medlemsstater med uforholdsmæssigt store ubalancer.

IX

Resultattavlen bør være baseret på variabler af høj kvalitet. Derfor anvendes der ikke prognoser og foreløbige data.

En række variabler, hvis adfærd er særligt flygtige i resultattavlen til rapporten om varslingsmekanismen, beregnes som et gennemsnit over tre år primært for at undgå at afspejle en midlertidig udvikling.

Rapporten om varslingsmekanismen er udgangspunktet for vurderingen af udviklingen i variablerne, der bør overvåges nærmere i PMU-sammenhæng, navnlig i forbindelse med den dybdegående undersøgelse. Rapporten om varslingsmekanismen er ikke tænkt som et tidligt varslingssystem, hvilket stemmer overens med den omstændighed, at indikatorerne i rapporten om varslingsmekanismen ikke er baseret på de mest opdaterede foreløbige data eller prognoser.

a)

Se Kommissionens svar på nedenstående konklusioner og anbefalinger.

Indledning

04

PMU-regelsættet består af forordning (EU) nr. 1176/2011 om "forebyggelse og korrektion af makroøkonomiske ubalancer" og forordning (EU) nr. 1174/2011 om "håndhævelsesforanstaltninger til at korrigere uforholdsmæssigt store makroøkonomiske ubalancer i euroområdet", der blev vedtaget i henhold til bestemmelserne i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde ("traktaten" eller "TEUF") om samordning af de økonomiske politikker (artikel 121 og 136 i TEUF). Forordning (EU) nr. 1176/2011 skitserer proceduren, mens forordning (EU) nr. 1174/2011 indeholder nærmere bestemmelser om en håndhævelsesmekanisme baseret på finansielle sanktioner, som kun finder anvendelse på medlemsstater i euroområdet.

08

PMU har til formål at styrke den økonomiske styring i EU, inden den makrofinansielle stabilitet udvides ud over budgetovervågning til at omfatte en ramme, som skal forhindre uforholdsmæssigt store makroøkonomiske ubalancer og hjælpe de berørte medlemsstater med at træffe korrigerende foranstaltninger, før ubalancerne bider sig fast.

Den vigtigste begrundelse for et overnationalt overvågningsmandat er, at makroøkonomiske ubalancer i én medlemsstat også har relevans for andre medlemsstater. Dette skyldes ikke kun, at den økonomiske udvikling i én medlemsstat på stærkt integrerede økonomiske områder har følgevirkninger for andre lande, men også, at de makroøkonomiske ubalancer, hvis der ikke gribes ind, kan bringe den korrekte funktion af Den Monetære Union og Unionens institutioner og dens fælles politikker, herunder det indre marked, i fare. Ifølge PMU vurderes ubalancer ikke kun ud fra en national synsvinkel, men også ud fra følgerne for euroområdet og Unionen sådan som krævet i PMU-forordningen.

10

Med hensyn til SVP har den forebyggende del til formål at træffe foranstaltninger til at forebygge overtrædelser af Maastrichttraktatens finanspolitiske tærskler, mens den korrigerende del har til formål at sikre en hurtig korrektion, når en overtrædelse finder sted, og der konstateres et uforholdsmæssigt stort underskud. Den forebyggende del rækker derfor ud over det samlede underskud og gældskravene. Der er fastsat sanktioner til håndhævelse af SVP's korrigerende del, hvis en medlemsstat i euroområdet gentagne overtræder kravene til proceduren.

Med hensyn til PMU har både den forebyggende og den korrigerende indsats til formål at forebygge og korrigere ubalancer. Den korrigerende indsats tager fat på mere alvorlige ubalancer, og ved dens håndhævelse kan der gøres brug af sanktioner i tilfælde af, at medlemsstaterne i euroområdet gentagne overtræder kravene til proceduren.

Både forordning (EU) nr. 1176/2011 og den forebyggende del af SVP har samme retsgrundlag i traktaten, nemlig artikel 121 og 136 i TEUF. Traktatgrundlaget for den korrigerende del af SVP er artikel 126 i TEUF.

Europa 2020-strategien er ikke en overvågningsprocedure, der kan sammenlignes med PMU eller SVP. Det er en strategi bestående af EU-foranstaltninger og -mål samt en integreret anvendelse af overvågningsprocedurer. Overvågning uden for SVP- og PMU-rammen udføres i henhold de overordnede retningslinjer for den økonomiske politik (baseret på artikel 121 i TEUF, der er det samme retsgrundlag som det, der gælder for PMU) og beskæftigelsesretningslinjerne (baseret på artikel 148 TEUF).

Bemærkninger

29

Klassificeringen af ubalancer er kendetegnet ved en vis stabilitet, da det kan tage flere år at korrigere ubalancer, navnlig, men ikke udelukkende, dem, der indebærer høje gældsniveauer.

33

I det citerede dokument fra Europa-Parlamentet (Implementation of the Macroeconomic Imbalance Procedure – state-of-play (juni 2017) — PE 497.739) rapporteres der ikke om en generel negativ vurdering af gennemførelsen af PMU-relaterede LSH'er siden 2012, og det konkluderes heller ikke, at sidstnævnte har været konstant svag. Dette dokument indeholder følgende ordlyd vedrørende gennemførelsen af PMU-relaterede LSH'er. "The level of recommendations not implemented at all or very limitedly is increasing since 2014" (Mængden af henstillinger, som ikke er blevet gennemført overhovedet eller kun er blevet gennemført i meget begrænset omfang, har været stigende siden 2014).

Figur 4 viser, at andelen af "fuld gennemførelse eller væsentlige fremskridt" og "visse fremskridt" var på over 50 % i 2013, 2015 og 2016.

Det er ikke klart, hvilket benchmark eller hvilken forventning der understøtter denne udtalelse. Et muligt benchmark kunne være overholdelsen af ikke-PMU-relaterede LSH'er. Den foreliggende dokumentation viser, at gennemførelsen af LSH'er generelt har været stærkere for PMU-relaterede LSH'er (se f.eks. PMU-kompendiet).

Et andet muligt benchmark kunne være opfattelsen i medlemsstaterne af, hvor effektive LSH'er er til at fremkalde politisk handling. Det spørgeskema, som Den Europæiske Revisionsret har sendt til medlemmerne af Udvalget for Økonomisk Politik (EPC), viser, at kun omkring 10 % af respondenterne mener, at PMU-overvågningen var ineffektiv.

PMU-medlemsstaterne modtog også et generelt større antal LSH'er sammenlignet med andre medlemsstater.

34

Se Kommissionens svar på punkt VI.

35

Med hensyn til overskriften til punkt 35 påpeger Kommissionen, at der er sikret en forbindelse mellem PMU-LSH'er og ubalancer. Se Kommissionens svar på dette punkt i punkt VI og tekstboks 1.

Hver LSH indeholder en række henstillinger, herunder dem, der har til formål at afhjælpe ubalancer. Afhængigt af LSH'ernes faktiske sammensætning med hensyn til de specifikke anbefalede foranstaltninger er det angivet i betragtningerne til de retlige dokumenter, hvori der rapporteres om LSH'erne, hvilke LSH'er der er PMU-relevante. Ifølge anerkendt praksis er de LSH'er, der er udpeget som PMU-relevante, dem, der omfatter en række foranstaltninger, som specifikt er rettet mod korrektion af ubalancer, som er identificeret for lande under PMU-overvågning. Den praksis, som Kommissionen og Rådet har fulgt siden ikrafttrædelsen af PMU, har været at fremhæve, hvilke LSH'er der helt eller delvist er relevante for PMU i de betragtninger, hvorved de LSH'er blev indført.

I nogle tilfælde kan ubalancer afhjælpes gennem en bred vifte af politikker. F.eks. kan forbedring af konkurrenceevnen kræve politikker til forbedring af arbejdsproduktiviteten, forøgelse af effektiviteten af energiproduktionen og reduktion af energiomkostningerne samt forebyggelse af for stor stigning i arbejdsomkostningerne osv. Derfor kan det forekomme, at LSH'er vedrørende f.eks. uddannelse, energi eller løndannelse alle er angivet som PMU-relevante, til trods for at de i sig selv spiller en relevant rolle ud over at tackle PMU-relaterede udfordringer på grund af en direkte eller indirekte forbindelse til den underliggende PMU-udfordring, som måske ikke altid synes at være ligetil.

Samlet set fandt kun ca. 10 % af de medlemmer af EPC, der deltog i undersøgelsen, allerede i 2016 det uklart, hvilke LSH'er der vedrørte PMU, mens de øvrige 90 % altid fandt det klart eller nogenlunde klart.

37

Eksemplerne i tekstboks 1 understøtter ikke i tilstrækkelig grad denne bemærkning af de grunde, der er anført nedenfor.

Tekstboks 1

Første led: Med hensyn til LSH'erne til Frankrig: Elementer som lærlingeuddannelser og uddannelse kan anses for at spille en rolle i tilvejebringelsen af arbejdsstyrkens kvalifikationer, hvilket bidrager til konkurrenceevnen, der er en PMU-relateret udfordring for Frankrig.

Andet led: Med hensyn til LSH'erne til Slovenien: Det pres, som den aldrende befolkning lægger på bæredygtigheden af pensions- og langtidsplejesystemerne i Slovenien, er nævnt i resuméet til landerapporten.

Tredje led: Med hensyn til LSH'erne til Bulgarien: Uroen i den bulgarske banksektor i sommeren 2014 og den efterfølgende støtte fra det offentlige budget lå bag den kraftige forværring af den finanspolitiske situation i 2014. I 2015 var der en klar risiko for, at der var behov for yderligere foranstaltninger for at støtte sektoren. Der blev redegjort for sammenhængen mellem den finanspolitiske situation og situationen i finanssektoren samt den store finansielle udfordring for regeringen i kapitel 1 i landerapporten fra 2015 (side 8-9), der også indeholder en krydshenvisning til afsnittet om dybdegående undersøgelser (kapitel 2, punkt 2.1 og 2.2).

Currency board-ordningen i Bulgarien gør reelt regeringen til sektorens eneste långiver i sidste instans. Derfor måtte alle omkostninger i forbindelse med likviditets- og kapitalkrav for banksektoren, herunder indskudsgarantiordningen, afholdes af regeringen. Dette gør også de finanspolitiske LSH'er yderst relevante for den makrofinansielle stabilitet PMU.

De bulgarske myndigheder anerkendte også risiciene for den makrofinansielle stabilitet. I 2016 lånte regeringen yderligere midler og medtog hensættelser til ekstraordinær låntagning i budgettet for det tilfælde, at der var behov for at støtte finanssektoren. Dette viser klart, at de anerkendte de involverede risici og var enige i, at de var relevante for den makrofinansielle stabilitet.

Af alle disse grunde blev LSH 1 i 2015 og 2016 anset PMU-relevant.

Fjerde led: Med hensyn til LSH'erne til Spanien: Det hedder som følge i betragtning 17 i den nævnte LSH for 2016: "På grund af den udstrakte grad af decentralisering [af den spanske forvaltning] er det nødvendigt at foretage en omfattende koordinering mellem de forskellige grene af den offentlige forvaltning, både for at nedbringe omkostningerne og for at begrænse den administrative byrde på virksomheder og husstandene." Det forklares endvidere i landerapporten, at en mere effektiv offentlig forvaltning kan bidrage til sunde offentlige finanser og dermed afhjælpe ubalancen i form af stor gæld og til mindskelse af den administrative byrde for virksomhederne, hvorved konkurrenceevnen og (totalfaktor)produktiviteten forbedres (s. 78).

Med hensyn til LSH'en for 2015: Reformen af sparekassesektoren er beskrevet i rapporten om overvågning efter programmets gennemførelse fra foråret 2015 (s. 17-20).

For Spaniens vedkommende er PMU-overvågningen også blevet udført i koordination med overvågningen efter programmets gennemførelse, navnlig med hensyn til finanssektoren. Dette er endnu en grund til, at LSH'erne ikke er begrænset til spørgsmål, som er omfattet af de dybdegående undersøgelser, f.eks. spørgsmål, der også er omfattet af rapporten om overvågning efter programmets gennemførelse (se lejlighedsskrift nr. 193 fra maj 2014, kapitel 4 vedrørende reformen af finanssektoren).

38

Hvis en del af LSH'en er relevant for PMU, angives hele LSH'en som PMU-relevant. Dette er et forsigtighedskriterium, der er indført på grund af dets objektivitet. Overvågningen og vurderingen af overholdelsen finder dog kun anvendelse på den PMU-relevante del, og den er blevet anvendt konsekvent.

39

Reduktionen af antallet af LSH'er afspejler også udviklingen i ubalancerne, og hvad det indebærer for behovet for politisk handling.

Antallet af PMU-LSH'er er blevet reduceret i mindre omfang sammenlignet med ikke-PMU-LSH'er. Se tallene for 2015 og 2016 i sidste række i tabel 1.

41

Se også Kommissionens svar på punkt 35.

42

Selv om afsnittet om politiske udfordringer ikke blev medtaget, har medtagelsen af PMU-vurderingsmatrixen i landerapporten siden 2016 skabt en forbindelse mellem status vedrørende korrektionen af ubalancer, de politiske fremskridt og de politiske mangler.

43

Der er blevet taget et vigtigt skridt siden meddelelsen fra oktober 2015 med inkorporeringen af PMU-vurderingsmatrixen i landerapporterne siden 2016.

44

Kommissionen foretager ikke en systematisk kvantificering af virkningerne af LSH'erne, hvilket der er flere grunde til, navnlig følgende:

  • Virkningerne af foranstaltninger afhænger også af den specifikke måde, hvorpå medlemsstaterne vælger at gennemføre og overholde LSH'erne, da det overlades til medlemsstaterne at bestemme, hvad de skal gøre for at overholde dem.
  • Forbindelsen mellem politiske instrumenter og ubalancer kan blive påvirket af forskellige faktorer, således at det ikke altid er let for de politiske beslutningstagere at kontrollere dem.
  • Udtømmende forudgående konsekvensanalyser er behæftet med stor usikkerhed og afhænger af formodninger, herunder adfærdsmæssige ændringer hos andre aktører og interessenter. Af samme grund understøttes henstillinger fra andre sammenlignelige internationale institutioner ikke systematisk af kvantificeringer.
  • Nogle LSH'er er ikke egnet til kvantificering, fordi de ikke kan udformes som parametriske ændringer i eksisterende modeller (tænk på reformer til styrkelse af forvaltningen). Derfor kunne en fuldstændig vurdering af pakken af LSH'er være ufuldstændig eller uafbalanceret, da ikke alle LSH'er kunne være omfattet, men kun den del, der er egnet til kvantificering.

Nogle kvantificeringer af mulige foranstaltninger er dog blevet fremlagt til brug i særlige tilfælde, og Kommissionen sigter mod at gøre dette, når det er muligt.

46

Det er vigtigt at tage i betragtning, at der ikke er noget modsætningsforhold mellem budgethenstillinger og andre henstillinger med en finanspolitisk indvirkning, fordi budgethenstillingerne ikke er formuleret på en sådan måde, at de udelukker en omlægning af udgifter eller indtægter, som er forenelige med de andre LSH'er.

48

Der er henstillinger for euroområdet, som vedrører områder, der falder uden for PMU's anvendelsesområde. Ikke alle medlemsstater modtager PMU-relevante LSH'er. Ikke alle medlemsstater er direkte berørt af en specifik henstilling vedrørende euroområdet, da alle medlemsstater i euroområdet ikke i samme grad har de udfordringer, der er identificeret dér. Behovet for sammenhæng mellem henstillingerne vedrørende euroområdet og PMU-LSH'er gælder kun for medlemsstater, der er berørt af en henstilling vedrørende euroområdet, som er relevant for PMU-spørgsmål, og som samtidig modtager en PMU-relateret LSH på samme område.

49

PMU kan ikke anvendes til at fremsætte finanspolitiske henstillinger til alle. Ifølge PMU-forordningen kan PMU-relaterede henstillinger kun rettes til medlemsstater med ubalancer. PMU-relaterede henstillinger kan omfatte finanspolitiske foranstaltninger, hvis de er relevante for målet om at afhjælpe de identificerede ubalancer i den pågældende medlemsstat.

50

Disse bemærkninger er ikke PMU-relevante.

51

Hensigtsmæssigheden af tidsrammen kan kun vurderes ud fra de præcise krav i LSH'erne. Der skal også tages behørigt hensyn til, at det kan haste med at træffe foranstaltninger for at efterkomme PMU-LSH'er.

LSH'ernes ordlyd og fokus kan ændre sig fra det ene år til det andet for at tage hensyn til den seneste udvikling i spørgsmål, der fortsat er relevante for den makroøkonomiske stabilitet. Det er ligeledes korrekt, at der af og til blev truffet foranstaltninger, men ikke i tilstrækkelig grad til at afhjælpe den pågældende ubalance.

54

Med hensyn til overskriften til punkt 54 påpeger Kommissionen, at systemet med kategorier har været stabilt i de senere år. Se Kommissionens svar på punkt 55.

55

Systemet med seks kategorier har været stabilt mellem 2013 og 2015. Ændringen i ordlyden mellem 2013 og 2014 vedrørte udelukkende den omstændighed, at den praksis med specifik overvågning, der blev indført i 2013 kort tid efter konklusionerne af de dybdegående undersøgelser og fandt anvendelse omgående, var nævnt i kategoriseringen af ubalancer fra 2014.

56

Konstateringen af uforholdsmæssigt store ubalancer falder ikke sammen med iværksættelsen af proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer.

Tekstboks 3

Artikel 1, stk. 1, i forordning (EU) nr. 1176/2011 fastlægger "detaljerede regler for opdagelse af makroøkonomiske ubalancer, såvel som forebyggelse og korrektion af uforholdsmæssigt store makroøkonomiske ubalancer i Unionen". Som det klart fremgår af betragtning 9, er de specifikke regler, der er indført med henblik herpå, fastsat for at "supplere proceduren for den multilaterale overvågning, der er omhandlet i artikel 121, stk. 3 og 4, i TEUF".

På denne baggrund er formålet med forordningen ikke, at Parlamentet og Rådet som medlovgivere, der vedtager sekundær lovgivning i form af en forordning, skal tilsidesætte Kommissionens skønsbeføjelse, som den har i henhold til den primære ret i form af artikel 121, stk. 4, i TEUF.

Artikel 7, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1176/2011 skaber ikke en ny beføjelse eller procedure. Den fastlægger de betingelser, hvorpå en eksisterende traktatbaseret beføjelse (artikel 121, stk. 4, i TEUF eller den multilaterale overvågningsprocedure) skal udøves inden for den særlige PMU-ramme. Kommissionen er derfor ikke forpligtet til at iværksætte proceduren, når der opstår særlige omstændigheder, eftersom Kommissionens monopol på initiativretten, som traktaterne i øvrigt garanterer, ikke berøres heraf, jf. artikel 121, stk. 4, i TEUF. Kommissionen bibeholder sin skønsbeføjelse til at indlede eller undlade at indlede proceduren. En retsakt henhørende under den afledte ret kan ikke fratage Kommissionen den skønsbeføjelse, som er indført ved traktaterne. Betragtning 22 i forordning (EU) nr. 1176/2011, hvori det hedder, at "Hvis der konstateres alvorlige makroøkonomiske ubalancer (…), bør der indledes en procedure i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer (…)", skal ses på denne baggrund. Den pålægger ikke Kommissionen en forpligtelse til at fremsætte en henstilling, men udtrykker det politisk ønskværdige i, at medlovgiveren gør tingene på en bestemt måde.

58

Konklusionerne af den dybdegående undersøgelse er indeholdt i en meddelelse af følgende grunde:

For det første skal der sikres konsekvens i klassificeringen på tværs af de forskellige medlemsstater, og det indebærer, at en dybdegående undersøgelse ikke kan betragtes isoleret.

For det andet skal PMU-kategoriseringen tage hensyn til systemiske aspekter, herunder følgevirkninger og den generelle sammenhæng (se artikel 5, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1176/2011 og PMU-kompendiet, side 48). En sådan vurdering er baseret på forståelsen af hele pakken af dybdegående undersøgelser og på relevante oplysninger.

For det tredje skal artikel 5, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1176/2011 indeholde de elementer, der er specifikt omhandlet i det første punktum i denne bestemmelse, men er ikke begrænset hertil. Kommissionen er forpligtet til at tage hensyn til en række andre faktorer, der ligeledes er omhandlet i artikel 5, stk. 2 (de økonomiske udviklingstendenser i Unionen og euroområdet, oprindelsen til ubalancerne, de herskende økonomiske forhold, Rådets henstillinger eller opfordringer inden for rammerne af SVP og Det Europæiske Semester, de politiske intentioner i den medlemsstat, der er genstand for undersøgelsen). Endvidere viser det valg, som medlovgiverne har truffet om at anvende ordet "omfatte" i første punktum i artikel 5, stk. 2 (i modsætning til f.eks. ordene "bestå af"), at Kommissionen kan tage andre forhold i betragtning. Der er ikke noget krav om, at vurderingen af ubalancer på et givet tidspunkt kun skal tage hensyn til oplysninger, som er indeholdt i den senest udarbejdede dybdegående undersøgelse, da relevante oplysninger kunne være indeholdt i andre offentlige dokumenter (f.eks. spørgsmål i forbindelse med tidligere dybdegående undersøgelser, rapporten om varslingsmekanismen, prognoser).

a)

I tilfældet med Bulgarien var der et forebyggende aspekt af denne kategorisering, jf. artikel 2, stk. 1, i forordning (EU) nr. 1176/2011: "(…) udvikling, der har en negativ indvirkning på, eller har potentiale til at få en negativ indvirkning på, den rette virkemåde af økonomien i en medlemsstat (…)." (vores fremhævelse). Hvis (nogle) foranstaltninger træffes for at imødekomme Kommissionens henstillinger, er det et naturligt og godt resultat, at den fremhævede risiko ikke blev til virkelighed, hvilket er nøjagtigt den måde, hvorpå forebyggende processer virker.

Manglende genoprettelse af tilliden til banksystemet og manglende begrænsning af hævning af indlån i juni 2014 ville have forværret likviditetskrisen og kunne have betydet, at den havde udviklet sig til en solvenskrise. Tilsynsorganets manglende opdagelse af væsentlige problemer i landets fjerdestørste bank tydede på svagheder i tilsynspraksis i finanssektoren og i kontrollen med koncentrationsrisikoen. Selv om de umiddelbare risici var blevet mindsket i 2015, var der endnu ikke blevet taget fat på de underliggende årsager på tidspunktet for offentliggørelsen af den dybdegående undersøgelse. Kategoriseringen "uforholdsmæssigt store ubalancer" blev anset for nødvendig for at fremme en målbevidst indsats fra myndighedernes side for at tackle de grundlæggende årsager til problemerne og begrænse risikoen for, at sådanne situationer kunne opstå fremadrettet.

Forværringen af den samlede makrofinansielle stabilitet ses af, at budgetunderskuddet steg kraftigt som følge af regeringens støtte til finanssektoren, og af en endnu kraftigere stigning i den offentlige gæld for at sikre finansiering til eventuelle yderligere foranstaltninger i finanssektoren. Efterfølgende nedgraderinger af kreditvurderingen, der typisk er forbundet med højere finansieringsomkostninger, var endnu en bekræftelse af væsentlige sårbarheder og risici.

IMF nåede frem til den samme konklusion (artikel IV i den interne rapport): Krakket i Corporate Commercial Bank (KTB) sidste sommer afslørede mangler i Bulgariens ramme for tilsyn og krisestyring og fremhævede samtidig forbindelsen mellem finansielle og finanspolitiske risici under currency board-ordningen. Der er behov for en målrettet indsats for at forbedre tilsynet med finanssektoren og sikre tilliden til banksystemet.

b)

Kategoriseringen af Frankrig i PMU eskalerede i 2015 på grund af den utilstrækkelige politiske reaktion. Som påpeget i den dybdegående undersøgelse øgede dette risiciene som følge af forværringen af både den omkostningsrelaterede og ikke-omkostningsrelaterede konkurrenceevne, kombineret med en dårlig rentabilitet i virksomhederne, og risiciene som følge af den høje og stigende franske gældsætning i en situation med lav økonomisk vækst og lav inflation.

Den systemiske risiko for euroområdet var en anden faktor, der førte til oprykning i kategorien uforholdsmæssigt store ubalancer på grund af den franske økonomis stærke handelsmæssige og finansielle forbindelser med andre medlemsstater.

Alt i alt var denne beslutning ikke udelukkende baseret på overvejelser om de offentlige finanser. Den indebar i stedet en bredere vurdering af landets økonomiske resultater og fremtidsudsigter, de politiske foranstaltninger, der var truffet, og risiciene for andre økonomier i euroområdet.

c)

Risiciene var ikke steget klart fra marts til november 2016, hvilket gjorde det unødvendigt at revurdere den dybdegående undersøgelse fra marts 2016, ifølge hvilken Det Forenede Kongerige ikke var påvirket af ubalancer.

60

Tidspunktet for offentliggørelsen af den samlede meddelelse har ingen forbindelse med sammenhængen mellem kategoriseringen af ubalancer og indholdet af de dybdegående undersøgelser.

61

Med hensyn til overskriften til punkt 61 påpeger Kommissionen, at dens beslutningsproces er baseret på en stor mængde analytisk og teknisk arbejde, der udføres af Kommissionens tjenestegrene. Kollegiet af kommissærer og tjenestegrene fungerer som en helhed. Det analytiske og tekniske arbejde er en integreret del af de endelige beslutninger. Dette underbygges af den omstændighed, at mere end 70 % af medlemsstaterne finder, at PMU-klassificeringen enten er "nøjagtig" eller "nogenlunde nøjagtig" (se figur f i Revisionsrettens undersøgelse i bilag VI).

Desuden finder 94,7 % af medlemsstaterne, at den overordnede kvalitet af landerapporten/den dybdegående undersøgelse mindst er på lige fod med de tekniske rapporter, der offentliggøres af andre internationale institutioner (IMF, OECD osv.), mens 26,3 % mener, at de er bedre (se figur u i Revisionsrettens undersøgelse i bilag VI). Forordningen fastsætter kravene for Kommissionen som helhed, og Kommissionen er genstanden for denne revision.

Kollegiet af kommissærer og tjenestegrene fungerer som en helhed. Kommissærerne modtager direkte rådgivning fra de tjenestegrene, der hører under deres ansvarsområde, og indirekte fra andre af Kommissionens tjenestegrene gennem de andre kommissærer og deres kabinetter. Kollegiet bevarer sin ret til ikke at følge tjenestegrenenes rådgivning, er ikke juridisk forpligtet til at gøre det og behøver ikke at anføre nogen begrundelse herfor.

Kollegiet kan endvidere tage andre elementer i betragtning ud over tjenestegrenenes rådgivning om det konkrete spørgsmål, der i nogle tilfælde først kommer frem, efter at analyserne er blevet gennemført.

Generelt er den omstændighed, at dette skøn også udøves af medlemmerne af Europa-Kommissionen og ikke kun af de pågældende tjenestegrene, ikke nødvendigvis en indikation af, at procedurerne er politiseret, men at kommissærerne og deres kabinetter bidrager til vurderingen af sagen og i nogle tilfælde supplerer tjenestegrenenes vurdering.

64

Kommissionen har en anden vurdering. Kommissionen anførte i sin meddelelse fra oktober 2015 "om skridt hen imod en fuldkommen Økonomisk og Monetær Union", at den vil "sikre en hensigtsmæssig opfølgning på konstateringen af uforholdsmæssigt store ubalancer". Det kræver, at der foretages økonomiske vurderinger, og at der indledes et aktivt samarbejde med medlemsstaterne med henblik på at håndtere deres specifikke udfordringer og sikre et nationalt engagement i reformerne. Kommissionen vil indføre mere stabile kategorier, præcisere, hvilke kriterier der ligger til grund for dens afgørelser, og gøre bedre rede for sammenhængen mellem arten af ubalancer, og hvordan de behandles i de landespecifikke henstillinger. (…) Der kan indledes en procedure i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer, hvis der ikke ydes en tilstrækkelig reformindsats eller gøres tilstrækkelige fremskridt med gennemførelsen, og den kan anvendes i tilfælde af alvorlige makroøkonomiske ubalancer, der bringer Den Økonomiske og Monetære Unions tilfredsstillende funktion i fare, som f.eks. dem, der førte til krisen. Kommissionen opfordrer også Rådet til i højere grad at deltage i den specifikke overvågning af lande med uforholdsmæssigt store ubalancer, for hvem der ikke er indledt en procedure3."

Siden offentliggørelsen af meddelelsen fra oktober 2015 har Kommissionen opfyldt de tilsagn, der blev givet. Gennemførelsen af PMU er blevet mere gennemsigtig med positive tilkendegivelser fra medlemsstaterne.

Ubalancerne er blevet mindre alvorlige i de fleste medlemsstater, hvilket begrunder undladelsen af at iværksætte proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer siden meddelelsen fra oktober 2015.

66

Kommissionens beslutningsproces i forbindelse med PMU er i fuld overensstemmelse med Kommissionens interne regler.

a)

Denne bemærkning forekommer ikke relevant, da den ikke specifikt vedrører PMU, og der ikke er nogen forbindelse mellem de proceduremæssige spørgsmål, som Revisionsretten har observeret, og værdien af de endelige beslutninger. Endvidere indebærer klassifikationerne drøftelser mellem forskellige kommissærer og deres kabinetter pr. telefon og på møder og andre former for mundtlig kommunikation. Sagens hastende karakter, den politiske følsomhed og den potentielle følsomhed for markedet gør, at der ikke er grundlag for en formel procedure med detaljerede referater af hver enkelt drøftelse mellem forskellige parter for hver medlemsstat, for hvilken der er foretaget en dybdegående undersøgelse.

Se også Kommissionens svar på punkt 61-62.

b)

Forretningsordenen, der bestemmer, at de relevante dokumenter skal udsendes et vist antal dage inden mødet i kollegiet, burde sikre, at medlemmerne af Kommissionen kan forberede sig på og deltage i beslutningsprocessen på korrekt vis. Disse regler er indført udelukkende af hensyn til kollegiets medlemmer. Det betyder, at medlemmerne kan give afkald på overholdelsen af fristen, hvis de mener, at de kan forberede sig inden for en kortere frist. Dette er ikke usædvanligt og absolut ikke i strid med Kommissionens interne regler. Forsinket indgivelse af et dokument påvirkede ikke på nogen måde værdien eller gyldigheden af beslutningen.

c)

Kodificerede forudgående kriterier for indledning af proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer ville ikke være anbefalelsesværdige, da der skal foretages et skøn for at tage hensyn til, at de makroøkonomiske ubalancer er mangesidede og komplekse fænomener, der hele tiden antager nye former og vedrører en lang række områder og politiske instrumenter. Det er grunden til, at overvågningsmekanismerne ud over at indeholde regler også giver mulighed for at udøve et skøn, og at definitionen af ubalancer eller uforholdsmæssigt store ubalancer ikke er kodificeret i forordning (EU) nr. 1176/2011.

68

Sammenlægningen af analyser i dybdegående undersøgelser og ikkedybdegående undersøgelser bidrager til at mindske overlapninger, der kunne opstå mellem dybdegående undersøgelser og arbejdsdokumenter.

Erfaringen viser, at den dybdegående undersøgelse er forblevet identificerbar i det nuværende format (også takket være PMU-matrixen og det sammenfattende kapitel om den dybdegående undersøgelse), og at overlapninger mellem den dybdegående undersøgelse og de dele af landerapporten, der ikke er en dybdegående undersøgelse, er blevet fjernet.

I Økofinrådets konklusioner om de dybdegående undersøgelser og gennemførelsen af LSH'erne for 2016 blev der udtrykt tilfredshed med den integrerede analyse, og behovet for fortsat at lade analysen af de dybdegående undersøgelser være klart identificerbar og gennemsigtig i landerapporterne blev understreget.

74

Et afsnit i landerapporten indeholder den samlede vurdering af situationen med en analyse af forebyggelse og korrektion af ubalancer. Den dybdegående analyse foretages i tematiske afsnit, og alle elementer af analysen, der er relevante for den dybdegående undersøgelse, angives.

Den undersøgelse, som Revisionsretten har foretaget blandt medlemmerne af EPC, viser, at ingen af de interviewede medlemmer mener, at den dybdegående undersøgelse/landerapporten har et for snævert anvendelsesområde (figur r i bilag VI), eller at den dybdegående undersøgelse er for kortfattet (figur q i bilag VI).

Analysens optimale omfang og længde i den dybdegående undersøgelse/landerapporten skal ses i forhold til en samlet analyse, der f.eks. er offentliggjort i de tidligere dybdegående undersøgelser/landerapporter, og de resterende mangler.

75

Se Kommissionens svar på punkt 68.

80

De dybdegående undersøgelser skal nødvendigvis være centreret om ubalancer, hvilket ikke er tilfældet med andre landespecifikke rapporter. Dette indebærer, at de opdages, og at der sker underretning om korrektionen af tidligere opdagede ubalancer.

82

Der er blevet anvendt avancerede modelleringsmetoder til at analysere følgevirkningerne.

I de dybdegående undersøgelser har man systematisk analyseret udadgående følgevirkninger fra store medlemsstater i euroområdet siden 2015, da følgevirkninger generelt er af større omfang, hvis de hidrører fra store økonomier. Yderligere analyse af indadgående og udadgående følgevirkninger er medtaget, hvor det er relevant, på grundlag af den faktiske eller forventede udvikling, der kan medføre betydelige virkninger på tværs af grænserne.

Det er vigtigt at anerkende, at visse typer af følgevirkninger (f.eks. afsmittende virkninger via tilliden til de finansielle markeder) kun kan modelleres på grundlag af antagelser og formodninger og har deres begrænsninger.

Den økonomiske analyse i de dybdegående undersøgelser er også baseret på de seneste makroøkonomiske prognoser, som i kraft af deres udformning tager hensyn til generelle markedsvilkår, herunder eventuelle nationale betingelser, der afspejler afsmitning udefra.

84

Se Kommissionens svar på punkt 82.

85

Se Kommissionens svar på punkt 82.

86

Finanspolitikken overvåges inden for rammerne af SVP. Udviklingen i den offentlige gæld overvåges også inden for rammerne af PMU, i dybdegående undersøgelser, herunder i et fremskuende perspektiv. Dette omfatter lande, hvor en stor offentlig gæld er et element, der bidrager til at identificere ubalancer, eller hvor nedbringelsen af budgetunderskuddene bidrager til korrektionen af store underskud på de løbende poster, der er identificeret som en del af ubalancerne.

I en række medlemsstater med stor offentlig gæld er følgerne af et større rentespænd på statsobligationer blevet analyseret.

I medlemsstater med overskud på de løbende poster har man ved dybdegående undersøgelser analyseret sammenhængen mellem en række finanspolitiske foranstaltninger og stillingen over for udlandet. For disse lande er en række LSH'er af finanspolitisk karakter, som kan bidrage til tacklingen af store overskud, blevet angivet som PMU-relevante.

Tekstboks 4

Fjerde afsnit: De cyklisk tilpassede løbende poster, dvs. de løbende poster korrigeret for outputgab hjemme og i udlandet, afspejler dermed faldet i den indenlandske efterspørgsel i Spanien. De cyklisk tilpassede løbende poster som beregnet af Kommissionen udgjorde -1,2 % af BNP i 2014 (2015-tal) mod -9,2 % af BNP i 2008, hvilket tyder på, at mange af forbedringerne er uafhængige af den cykliske udvikling (den dybdegående undersøgelse/landerapporten for 2015).

Femte afsnit: For Frankrigs vedkommende er den vigtigste kilde til risiko for ubalancer ikke afspejlet i stillingen over for udlandet, hvilket var tilfældet for Tysklands vedkommende. Ikke desto mindre er den finanspolitiske konsolidering en del af PMU-analysen, og det anbefales klart, at Frankrig strammer sin finanspolitik, også som et middel til at tilpasse sin eksportsektor.

87

Tekstboks 5 understøtter ikke i tilstrækkelig grad denne iagttagelse, se svarene på tekstboks 5.

Tekstboks 5

Første pil: Kommissionens afgørelser om status vedrørende PMU fra 2013 blev fremlagt og forklaret i den relevante meddelelse fra april 2013: De risici, der er knyttet til mindstelønspolitikken, er kort omtalt, men dette er ikke blandt de vigtigste årsager (s. 9-10).

Første led: Elasticiteten i efterspørgslen efter arbejdskraft er en parameter, der er stabil over tid og ikke behøver at blive vurderet hvert år. Forskellene i resultater afspejler også forskelle i forudsætninger, nemlig manglende indvirkning på lønninger over mindstelønnen, jf. det citerede dokument.

Andet led: Mindstelønnen er analyseret i den dybdegående undersøgelse for Slovenien med titlen "Competitiveness and export performance" (Konkurrenceevne og eksportresultater), der præciserer analysens fokus. Det fremgår af den dybdegående undersøgelse, at "mindstelønnen var presset et godt stykke op over den grundløn, der var blevet forhandlet i nogle kollektive brancheoverenskomster, selv for opgaver, som kræver en mellemlang uddannelse".

Tredje led: De analytiske vurderinger i de dybdegående undersøgelser er landespecifikke. Forholdene i Slovenien i 2013 og i Bulgarien i 2016 kan ikke uden videre sammenlignes.

Anden pil: Andre internationale institutioner såsom IMF er enig i Kommissionens analyse for så vidt angår de statsejede bankers relativt svagere stilling, se f.eks. artikel IV i konklusionerne af 17. januar 2014.

Tredje pil: Analysen peger på en forskel i afkastet af aktiver mellem de to grupper af banker. Kommissionen udledte derefter en række årsager, der kunne have ført til dette resultat. Dette suppleres senere i rapporten af en analyse af statistikkerne over aktivernes kvalitet, der viser, at indenlandsk ejede banker melder om en bedre aktivkvalitet.

90

Der er ikke nogen klare argumenter for at sige, at der ikke skete nogen forbedring i kvaliteten af analysen i rapporten om varslingsmekanismen. Faktisk er rapporten om varslingsmekanismen med tiden blevet udbygget med yderligere analyse og information.

Næsten 90 % af medlemmerne af EPC fandt, at analysen i rapporten om varslingsmekanismen var effektiv med hensyn til at identificere de medlemsstater, der kan blive berørt af makroøkonomiske ubalancer (svarene på spørgsmål b i den undersøgelse, der er foretaget blandt medlemmer af EPC, og som er indeholdt i bilag VI til denne rapport) – hvilket er formålet med rapporten om varslingsmekanismen.

91

Udvælgelsen af det første sæt medlemsstater, der skal analyseres i en dybdegående undersøgelse, fandt sted udelukkende ved hjælp af analysen i rapporten om varslingsmekanismen.

Den tilsynsmæssige praksis med at iværksætte en dybdegående undersøgelse for medlemsstater, hvor der allerede er identificeret ubalancer, med henblik på at vurdere udviklingen i de makroøkonomiske ubalancer og deres mulige korrektion indebar, at et flertal af de dybdegående undersøgelser var resultatet af ubalancer, der allerede er identificeret.

Ikke desto mindre spillede rapporten om varslingsmekanismen stadig en rolle ved udvælgelsen af lande til en dybdegående undersøgelse til trods for, at der ikke var identificeret nogen ubalancer.

Efterhånden som antallet af medlemsstater med ubalancer falder, afhænger beslutningen om at indlede dybdegående undersøgelser i stigende grad af analysen i rapporten om varslingsmekanismen.

Den tilsynsmæssige praksis med at iværksætte en dybdegående undersøgelse for alle lande, hvor der allerede er blevet identificeret ubalancer, er ubestridelig, da den fjerner risikoen for, at der ikke foretages dybdegående undersøgelser, når det er nødvendigt. Denne praksis kombineret med den ofte langsomme udvikling i relevante økonomiske variabler, der understøtter ubalancer, fører uundgåeligt til en vis grad af stabilitet i det sæt af lande, der udvælges til dybdegående undersøgelser. Det skaber også et element af konsekvens over tid.

92

PMU-resultattavlen tager ikke primært sigte på at tilvejebringe et tidligt varslingssystem. Den fungerer som et filter for opdagelse af indlysende tilfælde af eventuelle ubalancer, der fortjener nærmere undersøgelse, og giver mulighed for at spore udviklingen i indikatorer, som tyder på opbygningen af risici. Den sigter snarere mod at give en bred dækning af risici for makroøkonomisk stabilitet end mod at fokusere på at forudse kriser af en meget specifik type.

Resultattavlen vedligeholdes, opdateres og ændres af Kommissionens tjenestegrene i samråd med Rådet og Europa-Parlamentet. Det tekniske arbejde med resultattavlen udføres af udvalg under Rådet, navnlig Udvalget for Økonomisk Politik under Økofinrådet og dets LIME-arbejdsgruppe.

  1. Resultattavlen i rapporten om varslingsmekanismen anvender ikke foreløbige data eller prognoser. Pålidelige statistikker foreligger kun med en vis forsinkelse.
  2. Gennemsnitsberegning giver mulighed for at mindske risikoen for, at nogle indikatorer bliver afhængige af midlertidige udsving.
93

Der er et modsætningsforhold mellem at medtage alle potentielt relevante variabler i resultattavlen og samtidig udvise tilbageholdenhed som krævet i forordning (EU) nr. 1176/2011.

Inflationen ville være tæt forbundet med variablerne i resultattavlen, nemlig væksten i enhedslønomkostningerne og de reelle ændringer i boligpriserne, og ville derfor ikke give nævneværdige yderligere oplysninger.

Sammenlignelige data om misligholdte lån forelå først for nylig (de første officielle data blev offentliggjort af ECB i 2015).

94

Medtagelsen af disse indikatorer giver mulighed for bedre at forstå de sociale følger af ubalancerne, herunder i forbindelse med deres korrektion, og bidrager dermed til at finjustere PMU-henstillinger.

Medtagelsen af disse variabler i resultattavlen ændrede ikke PMU's fokus, der fortsat sigter mod at forhindre, at der opstår skadelige makroøkonomiske ubalancer, og sikre deres korrektion.

95

Antallet af advarselsindikatorer er ikke den vigtigste drivkraft bag analysen i rapporten om varslingsmekanismen. Som det er tilfældet med PMU-forordningen, kan resultattavlen ikke læses mekanisk, og der tages andre relevante oplysninger i betragtning.

Se også Kommissionens svar på punkt 92.

Konklusioner og anbefalinger

97

Den kommende revision af Kommissionens anvendelse af PMU i medfør af forordning (EU) nr. 1176/2011 (artikel 16) vil finde sted i 2019. Resultaterne heraf vil blive offentliggjort og drøftet med medlemsstaterne og andre interessenter. Dette ville også være det ideelle tidspunkt til at revidere hele rammen, da det er bedre, at det finder sted på en overordnet, naturlig og sammenhængende måde på baggrund af revisionen i 2019. Der vil blive taget behørigt hensyn til Den Europæiske Revisionsrets anbefalinger. Kommissionen er af den opfattelse, at der ved gennemførelsen af anbefalingerne bør tages hensyn til revisionen af PMU i 2019, men vil bestræbe sig på at påbegynde gennemførelsen af nogle af foranstaltningerne allerede i cyklussen for 2018-2019, navnlig for så vidt angår anbefaling 3 ii), 4, 5 og 6.

98

Se Kommissionens svar på punkt 33.

99

Hver LSH indeholder en række henstillinger, herunder dem, der har til formål at afhjælpe ubalancer. Afhængigt af LSH'ernes faktiske sammensætning med hensyn til den anbefalede specifikke foranstaltning er det angivet i betragtningerne til de retlige dokumenter, hvori der rapporteres om LSH'erne, hvilke LSH'er der er PMU-relevante. Som forklaret i svaret på punkt 38 er de LSH'er, der er angivet som PMU-relevante, ifølge anerkendt praksis dem, der omfatter enhver foranstaltning, som specifikt vedrører korrektionen af ubalancer, der er konstateret i lande under PMU-overvågning.

LSH'er, der er angivet som PMU-relevante, indeholder under alle omstændigheder foranstaltninger, der bidrager til at afhjælpe ubalancer. Som forklaret i svaret på punkt 35 er der nogle gange tale om en bred vifte af sådanne foranstaltninger, og disse foranstaltninger kan samtidigt have en virkning, der rækker ud over forebyggelse og korrektion af ubalancer. I lyset af disse betragtninger er sammenhængen mellem foranstaltninger og ubalancer i nogle tilfælde mindre ligetil.

100

Hensigtsmæssigheden af tidsrammen kan kun vurderes ud fra de præcise krav i LSH'erne. Der tages også behørigt hensyn til, at det haster med at træffe foranstaltninger for at efterkomme PMU-LSH'er, så det undgås, at ubalancer udvikler sig til alvorlige kriser, hvis der ikke gribes ind.

101

Kommissionen foretager ikke en systematisk kvantificering af virkningerne af LSH'erne, hvilket der er flere grunde til, navnlig følgende: Deres virkninger afhænger også af den specifikke måde, hvorpå medlemsstaterne vælger at gennemføre og overholde LSH'erne, forbindelsen mellem politiske instrumenter og ubalancer kan være påvirket af forskellige faktorer, nogle LSH'er er ikke egnede til kvantificering, hvilket indebærer, at en vurdering, der udelukkende er baseret på den del af foranstaltningerne, der lettere kan kvantificeres, ville give et skævt billede, og udtømmende forudgående konsekvenser er behæftet med stor usikkerhed og afhænger af formodninger.

Anbefaling 1
  1. Kommissionen accepterer anbefalingen.

    LSH'erne er allerede udformet på en sådan måde, at de identificerede ubalancer afhjælpes. Forbindelsen kunne gøres klarere i Kommissionens dokumenter.

    LSH'erne overlader det til medlemsstaterne at bestemme, hvad de skal gøre for at overholde dem, så der sikres ejerskab til de foranstaltninger og reformer, som medlemsstaterne skal gennemføre. Det er ikke indlysende, at en mere detaljeret anbefaling har en større indvirkning på ubalancer.

  2. Kommissionen accepterer anbefalingen.
  3. Kommissionen accepterer anbefalingen.

    Som anført i Kommissionens svar på punkt 44 foretager Kommissionen ikke en systematisk kvantificering af virkningerne af LSH'erne, hvilket der er flere grunde til, navnlig følgende:

    • Virkningerne af foranstaltninger afhænger også af den specifikke måde, hvorpå medlemsstaterne vælger at gennemføre og overholde LSH'erne, da det overlades til medlemsstaterne at bestemme, hvad de skal gøre for at overholde dem.
    • Forbindelsen mellem politiske instrumenter og ubalancer kan blive påvirket af forskellige faktorer, således at det ikke altid er let for de politiske beslutningstagere at kontrollere dem.
    • Udtømmende forudgående konsekvensanalyser er behæftet med stor usikkerhed og afhænger af formodninger, herunder adfærdsmæssige ændringer hos andre aktører og interessenter. Af samme grund understøttes henstillinger fra andre sammenlignelige internationale institutioner ikke systematisk af kvantificeringer.
    • Nogle LSH'er er ikke egnet til kvantificering, fordi de ikke kan udformes som parametriske ændringer i eksisterende modeller (tænk på reformer til styrkelse af forvaltningen). Derfor kunne en fuldstændig vurdering af pakken af LSH'er være ufuldstændig eller uafbalanceret, da ikke alle LSH'er kunne være omfattet, men kun den del, der er egnet til kvantificering.

    Nogle kvantificeringer af mulige foranstaltninger er dog blevet fremlagt til brug i særlige tilfælde, og Kommissionen sigter mod at gøre dette, når det er muligt.

  4. Kommissionen accepterer anbefalingen, underforstået at Det Europæiske Semesters normale frister for gennemførelsen af LSH'er gælder med mulige, behørigt begrundede undtagelser i tilfælde, hvor det på tidspunktet for fremsættelsen af henstillingen allerede er klart, at normale frister ville være urealistiske for en bestemt foranstaltning.

Se Kommissionens svar på punkt 97.

102

Konklusionerne vedrørende klassificering af ubalancer er indeholdt i en meddelelse fra Kommissionen, der ledsager de dybdegående undersøgelser og er baseret på analysen i de dybdegående undersøgelser. PMU-klassificeringen af en bestemt medlemsstat bestemmes hovedsagelig af analysen i den dybdegående undersøgelse, men der tages også hensyn til andre aspekter, hvilket er i overensstemmelse med forordning (EU) nr. 1176/2011:

  • For at sikre konsekvens i vurderingen på tværs af landene skal konklusionerne af den dybdegående undersøgelse tage hensyn til hele pakken af dybdegående undersøgelser. Endvidere tager PMU-kategoriseringen hensyn til systemiske aspekter (se kompendiet, s. 48). En sådan vurdering skal nødvendigvis være baseret på forståelsen af hele pakken af dybdegående undersøgelser.
  • Det er fastsat i artikel 5, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1176/2011, at Kommissionen i sin vurdering skal tage hensyn til en række faktorer (de økonomiske udviklingstendenser i Unionen og euroområdet, oprindelsen til ubalancerne, de herskende økonomiske forhold, Rådets henstillinger eller opfordringer inden for rammerne af SVP og Det Europæiske Semester, de politiske intentioner i den medlemsstat, der er genstand for undersøgelsen).
  • Der er ikke noget krav om, at vurderingen af ubalancerne i år t kun skal tage hensyn til oplysninger i den udarbejdede dybdegående undersøgelse, der er udarbejdet på tidspunkt t, da relevante oplysninger kunne være indeholdt i andre offentlige dokumenter (f.eks. spørgsmål i forbindelse med tidligere dybdegående undersøgelser, rapporten om varslingsmekanismen, prognoser).
  • Kommissionen drøfter den dybdegående undersøgelse samt andre aspekter, inden der træffes beslutning om kategorier.

Nødvendigheden af at tage hensyn til disse aspekter, og navnlig hele pakken af dybdegående undersøgelser, begrunder praksis med at rapportere om konklusionerne af den dybdegående undersøgelse for alle PMU-lande i en særskilt meddelelse.

103

PMU-forordningen fastsætter kravene for Kommissionen som helhed. Se også Kommissionens svar på punkt 61 og 66.

104

Som anført i Kommissionens svar på tekstboks 3 fastlægger artikel 1, stk. 1, i forordning (EU) nr. 1176/2011 "detaljerede regler for opdagelse af makroøkonomiske ubalancer, såvel som forebyggelse og korrektion af uforholdsmæssigt store makroøkonomiske ubalancer i Unionen". Som det klart fremgår af betragtning 9, er de specifikke regler, der er indført med henblik herpå, fastsat for at "supplere proceduren for den multilaterale overvågning, der er omhandlet i artikel 121, stk. 3 og 4, i TEUF".

På denne baggrund er formålet med forordningen ikke, at Parlamentet og Rådet som medlovgivere, der vedtager sekundær lovgivning i form af en forordning, skal tilsidesætte Kommissionens skønsbeføjelse, som den har i henhold til den primære ret i form af artikel 121, stk. 4, i TEUF.

Artikel 7, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1176/2011 skaber ikke en ny beføjelse eller procedure. Den fastlægger de betingelser, hvorpå en eksisterende traktatbaseret beføjelse (artikel 121, stk. 4, i TEUF eller den multilaterale overvågningsprocedure) skal udøves inden for den særlige PMU-ramme. Kommissionen er derfor ikke forpligtet til at iværksætte proceduren, når der opstår særlige omstændigheder, eftersom Kommissionens monopol på initiativretten, som traktaterne i øvrigt garanterer, ikke berøres heraf, jf. artikel 121, stk. 4, i TEUF. Kommissionen bibeholder sin skønsbeføjelse til at indlede eller undlade at indlede proceduren. En retsakt henhørende under den afledte ret kan ikke fratage Kommissionen den skønsbeføjelse, som følger af traktaterne. Betragtning 22 i forordning (EU) nr. 1176/2011, hvori det hedder, at "Hvis der konstateres alvorlige makroøkonomiske ubalancer (…), bør der indledes en procedure i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer (…)", skal ses på denne baggrund. Den pålægger ikke Kommissionen en forpligtelse til at fremsætte en henstilling, men udtrykker det politisk ønskværdige i, at medlovgiveren gør tingene på en bestemt måde.

Anbefaling 2
  1. Kommissionen accepterer denne anbefaling.
  2. Kommissionen accepterer ikke denne anbefaling.

    Begrundelsen for klassificeringen af ubalancer er offentliggjort i den meddelelse fra Kommissionen, der ledsager de dybdegående undersøgelser, og Kommissionen er enig i, at begrundelsen for den endelige klassificering af ubalancer bør være klar. De procedurer, der er fulgt ved analysen af ubalancerne, drøftes regelmæssigt med medlemsstaterne i Rådets udvalg og er blevet offentliggjort i det PMU-kompendium, der blev udarbejdet for nylig.

    Kommissionen har offentliggjort en række principper, der følges ved identifikationen og vurderingen af ubalancer, i PMU-kompendiet og forbedret gennemsigtigheden af denne vurdering i de dybdegående undersøgelser ved hjælp af PMU-vurderingsmatrixer.

    Det kan ikke anbefales at vedtage forudgående beslutningsregler for klassificering og vurdering af makroøkonomiske ubalancer, da disse spørgsmål kræver en vurdering, eftersom de spørgsmål, der skal analyseres, er mangesidede, komplekse og udvikler sig i lyset af den økonomiske sammenhæng. Derfor er definitionen af ubalancer eller uforholdsmæssigt store ubalancer ikke kodificeret i forordning (EU) nr. 1176/2011.

  3. Kommissionen accepterer anbefalingen om at forbedre redegørelsen for, hvorfor proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer ikke anbefales.

    Se Kommissionens svar på punkt 97.

  4. Kommissionen accepterer ikke denne anbefaling.

Kommissionen ønsker at understrege, at kodificerede kriterier for udløsning af proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store ubalancer ikke ville være anbefalelsesværdige, da en meningsfuld vurdering af ubalancerne og deres opfølgning kræver en vurdering, eftersom makroøkonomiske ubalancer kan have mange forskellige årsager, antage nye former og vedrøre en lang række områder og politiske instrumenter og kræve hensyntagen til en lang liste af landespecifikke og tværnationale elementer. Indførelsen af sådanne kriterier ville heller ikke være i overensstemmelse med ånden i forordning (EU) nr. 1176/2011, der ikke kodificerer begrebet ubalancer eller uforholdsmæssigt store ubalancer.

105

Sammenlægningen af analyser i dybdegående undersøgelser og ikkedybdegående undersøgelser bidrager til at mindske overlapninger, der kunne opstå mellem dybdegående undersøgelser og arbejdsdokumenter. Erfaringen viser, at den dybdegående undersøgelse er forblevet identificerbar i det nuværende format (også takket være PMU-matrixen og det sammenfattende kapitel om den dybdegående undersøgelse), og at overlapninger mellem den dybdegående undersøgelse og de dele af landerapporten, der ikke er en dybdegående undersøgelse, er blevet fjernet.

106

Så længe den nødvendige analyse af ubalancer bliver udført og koordineres og formidles på passende vis, er det uden betydning, om de dybdegående undersøgelser udelades af eller medtages i landerapporten.

Anbefaling 3
  1. Kommissionen accepterer anbefalingen.

    Kommissionen er enig i, at det er nødvendigt, at analysen i den dybdegående undersøgelse kan udvikles og koordineres i tilstrækkelig grad til at afhjælpe relevante analytiske mangler.

    Kommissionen er ikke enig i, at mere alvorlige ubalancer nødvendigvis kræver længere analysedokumenter, da dette også afhænger af, om de analytiske mangler er blevet afhjulpet ved den foregående analyse.

    Kommissionen er også af den opfattelse, at integrationen af de dybdegående undersøgelser i landerapporterne bidrog til at mindske unødvendige overlapninger og ikke indebærer en mindre klar formidling af analysen i den dybdegående undersøgelse.

  2. Kommissionen accepterer anbefalingen om ikke at offentliggøre resultattavlen med den dybdegående undersøgelse.

Forordningen kræver ikke, at variablerne i den landespecifikke resultattavle offentliggøres i dybdegående undersøgelser, og resultattavlens betydning ligger hovedsagelig i udvælgelsen af lande til dybdegående undersøgelser, og ikke i selve analysen i den dybdegående undersøgelse.

Kommissionen accepterer at informere om og give adgang til de datasæt, der er anvendt i analysen i den dybdegående undersøgelse.

Se Kommissionens svar på punkt 97.

108

Analysen i den dybdegående undersøgelse omfatter aspekter vedrørende offentlige finanser. PMU-overvågningen udføres under hensyntagen til overvågningen inden for rammerne af SVP i overensstemmelse med forordning (EU) nr. 1176/2011 og sikringen af sammenhæng. LSH'er om offentlige finanser inden for rammerne af SVP er blevet angivet som PMU-relevante for medlemsstater, når stor offentlig gæld er et element, der bidrager til at identificere ubalancer i et givet land, eller når nedbringelsen af underskuddet på de offentlige finanser bidrager til korrektion af store underskud på de løbende poster, som er blevet identificeret som en del af ubalancerne. I lande med overskud på de løbende poster har man ved dybdegående undersøgelser analyseret sammenhængen mellem en række finanspolitiske foranstaltninger og stillingen over for udlandet. For disse medlemsstater er en række LSH-foranstaltninger af finanspolitisk karakter, der kan bidrage til tackle store overskud, blevet angivet som PMU-relevante.

Anbefaling 4

Kommissionen accepterer denne anbefaling.

Kommissionen vil fortsætte med at udføre PMU-overvågning under hensyntagen til overvågningen inden for rammerne af SVP i overensstemmelse med forordning (EU) nr. 1176/2011 og sikringen af sammenhængen mellem de to processer.

Se Kommissionens svar på punkt 97.

109

Der er blevet anvendt avancerede modelleringsmetoder til at analysere følgevirkningerne.

Analysen har systematisk omfattet en analyse af de udadgående følgevirkninger fra store medlemsstater i euroområdet siden 2015, da følgevirkninger generelt er af større omfang, hvis de hidrører fra store økonomier. Yderligere analyse af indadgående og udadgående følgevirkninger er medtaget, hvor det er relevant, på grundlag af den faktiske eller forventede udvikling, der kan medføre betydelige virkninger på tværs af grænserne.

Det er vigtigt at anerkende, at visse typer af følgevirkninger (f.eks. afsmittende virkninger via tilliden til de finansielle markeder) kun kan modelleres på grundlag af antagelser og formodninger og har deres begrænsninger.

De seneste udgaver af rapporten om varslingsmekanismen har systematisk taget fat på den dimension af ubalancerne, der vedrører euroområdet. I konklusionerne af de dybdegående undersøgelser henvises der til afsmittende virkninger og systemiske overvejelser for en række medlemsstaters vedkommende.

110

Påstanden om, at der er uoverensstemmelser mellem PMU-relevante LSH'er og henstillinger vedrørende euroområdet, skyldes, at behovet for sammenhæng mellem henstillinger vedrørende euroområdet og PMU-relevante LSH'er kun finder anvendelse på medlemsstater, der samtidig modtager LSH'er, som også er PMU-relevante, og som er omfattet af en relevant henstilling vedrørende euroområdet. Ikke alle henstillinger vedrørende euroområdet er relevante for PMU, da deres anvendelsesområde er bredere. Ikke alle medlemsstater modtager PMU-relaterede henstillinger, da nogle medlemsstater ikke er under PMU-overvågning. Ikke alle medlemsstater modtager LSH'er hidrørende fra henstillinger vedrørende euroområdet, hvis de ikke har nogen større udfordringer eller ikke behøver at gennemføre specifikke politikker, eller hvis der er vanskeligheder, som begrunder, at de ikke modtager en LSH.

Anbefaling 5
  1. Kommissionen accepterer denne anbefaling og mener, at den allerede er ved at gennemføre den.

    Gennemførelsen af PMU tager allerede hensyn til euroområdets systemiske aspekter og betingelserne for genopretning af balancen, og disse betragtninger har skabt en begrundelse for klassificering af og henstillinger vedrørende PMU-ubalancer.

  2. Kommissionen accepterer denne anbefaling.

PMU-relaterede LSH'er fremsættes kun til lande med ubalancer. PMU-relaterede LSH'er skal være i overensstemmelse med de pågældende PMU-relevante henstillinger vedrørende euroområdet. PMU-relaterede LSH'er kan omfatte finanspolitiske foranstaltninger, hvis det er nødvendigt for at afhjælpe de identificerede ubalancer i den pågældende medlemsstat. PMU kan ikke anvendes til at fremsætte finanspolitiske henstillinger til alle. Kommissionen mener, at overensstemmelse med henstillingen for euroområdet vedrørende den finanspolitiske kurs kun er hensigtsmæssig, hvis det er begrundet i ubalancer, som er identificeret for den pågældende medlemsstat.

Se Kommissionens svar på punkt 97.

Anbefaling 6

Kommissionen accepterer denne anbefaling og er allerede ved at tage skridt til at gennemføre den.

Se Kommissionens svar på punkt 97.

Forkortelser og akronymer

ECB: Den Europæiske Centralbank

GD ECFIN: Generaldirektoratet for Økonomiske og Finansielle Anliggender

GD EMPL: Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

IMF: Den Internationale Valutafond

LSH: Landespecifik henstilling

NRP: Nationalt reformprogram

OECD: Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling

PMU: Proceduren i forbindelse med makroøkonomiske ubalancer

SVP: Stabilitets- og vækstpagten

Glossar

Det europæiske semester: Den årlige EU-cyklus til samordning af økonomiske politikker. Semesteret dækker finanspolitik, som fastsat i stabilitets- og vækstpagten, forebyggelse af uforholdsmæssigt store makroøkonomiske ubalancer (under PMU'en) og strukturelle reformer i forbindelse med Europa 2020-strategien. Det fører til landespecifikke henstillinger (LSH'er) til medlemsstaterne.

Europa 2020-strategien: EU's dagsorden for vækst og beskæftigelse for dette årti. Strategien identificerer fem overordnede mål, som kommer til udtryk gennem syv flagskibsinitiativer. EU's regeringer har fastsat nationale mål for at hjælpe med at nå de overordnede EU-målsætninger og rapporterer om dem i deres nationale reformprogrammer (NRP'er).

Nationalt reformprogram: Et dokument, der udarbejdes hvert år og fremlægger medlemsstatens politikker og foranstaltninger til at bevare vækst og arbejdspladser og nå Europa 2020-målene.

Stabilitets- og vækstpagten (SVP): En aftale vedrørende gennemførelsen af Mastrichttraktatens bestemmelser, der har været bindende for alle EU-medlemsstater siden 1997 (med reformer i 2005 og 2011) og har til formål at sikre bæredygtigheden af medlemsstaternes finanspolitikker, især ved at fastholde offentlige underskud og gæld på acceptable niveauer.

Udvalget for Økonomisk Politik: Et rådgivende organ for Kommissionen og Rådet, som blev nedsat ved Rådets afgørelse 74/122/EØF af 18. februar 1974. Udvalget for Økonomisk Politik bidrager til Rådets arbejde med at koordinere de økonomiske politikker i medlemsstaterne og EU. Udvalget består af to delegerede fra hver medlemsstat, to fra Kommissionen og to fra ECB.

Slutnoter

1 Artikel 121 og 148 i TEUF.

2 Fem EU-forordninger og et direktiv, som trådte i kraft den 13. december 2011. Tre forordninger vedrører styrket budget- og finanspolitisk overvågning, mens direktivet søger at harmonisere medlemsstaternes finanspolitiske rammer. De sidste to forordninger vedrører procedurerne for PMU'en og håndhævelsen af korrigerende foranstaltninger.

3 Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1176/2011 af 16. november 2011 om forebyggelse og korrektion af makroøkonomiske ubalancer (EFT L 306 af 23.11.2011, s. 25).

4 Jf. definitionen af følgevirkning i fodnote 30.

5 Betragtning 20 i PMU-forordningen.

6 Kommissionen tager også hensyn til 28 supplerende indikatorer som kilde til supplerende oplysninger (http://ec.europa.eu/eurostat/cache/Imbalance_Scoreboard/MIPs_AUX_EN_banner.html).

7 Jf. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1174/2011 af 16. november 2011 om håndhævelsesforanstaltninger til at korrigere uforholdsmæssigt store makroøkonomiske ubalancer i euroområdet (EUT L 306 af 23.11.2011, s. 8).

8 Vores analyse omfattede perioden til og med offentliggørelsen af dybdegående undersøgelser i februar 2017 og dækkede altså ikke LSH'erne for 2017.

9 Jf. bilag IV for en forklaring af vores stikprøvemetode.

10 Rækkefølgen i forbindelse med vurderingen af LSH'er er fremlagt i bilag V. Vores spørgeundersøgelse blandt medlemmerne af Udvalget for Økonomisk Politik (jf. punkt 24) viste, at de generelt fandt Kommissionens vurderinger nøjagtige (jf. figur o i bilag VI).

11 Særberetning nr. 10/2016 "Det kræver yderligere forbedringer at sikre, at proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store underskud gennemføres effektivt" (http://eca.europa.eu).

12 Fra maj 2013 til marts 2016 var Cypern under et økonomisk tilpasningsprogram.

13 Artikel 13, stk. 1 og 2.

14 Dybdegående analyse "Implementation of the Macroeconomic Imbalance Procedure - state-of-play" (June 2017) - PE 497.739.

15 Kommissionen definerer kategorien "visse fremskridt" i rangordningen til vurderingen af gennemførelsen af LSH'er som "Medlemsstaten har annonceret foranstaltninger til at efterleve den landespecifikke henstilling. Disse foranstaltninger er lovende, men de er endnu ikke alle blevet gennemført, og det er ikke sikkert, at de vil blive gennemført i alle tilfælde." Det kan ikke altid antages, at dette gennemførelsesniveau sikrer en rimelig sandsynlighed for reduktion af ubalancerne.

16 Europa-Kommissionens institutionelle dokument 039, november 2016 "The Macroeconomic Imbalance Procedure - Rationale, Process, Application: A Compendium", s. 50.

17 Det er Revisionsrettens opfattelse, at den logiske proces ville være fra identifikation af ubalancer til overvejelse af politikmuligheder (herunder skøn over effekterne) hen imod præcisering af LSH'er.

18 COM(2015) 600 final af 21. oktober 2015 "Meddelelse fra kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet og Den Europæiske Centralbank om skridt hen imod en fuldkommen Økonomisk og Monetær Union", s. 9.

19 Landerapporten om Spanien for 2015 (s. 59) bemærker, at grundet de relativt kraftige følgevirkninger kan prisbegrænsningseffekten af en fortjenstmarginkomprimering i forbindelse med en konkurrencestyrkende reform inden for professionelle ydelser sandsynligvis være til gavn for resten af økonomien, og henviser til en undersøgelse fra Kommissionen ("The Economic Impact of Professional Services Liberalisation", European Economy Economic Papers 533, september 2014) om de reguleringsmæssige hindringers indvirkning på fire erhverv i EU fra 2008 til 2011.

20 I sin første evaluering af fremskridt med politiske foranstaltninger til korrektion af makroøkonomiske ubalancer, som omhandler Frankrig og er fra 2014, opregner Kommissionen resultaterne af en OECD-undersøgelse fra 2014 om effekten af de reformer, den franske regering havde iværksat og bebudet siden 2012.

21 Kommissionen anvendte en makroøkonomisk model (QUEST) til at vurdere, hvordan en given medlemsstats strukturreformer ville påvirke væksten, hvis medlemsstaten indsnævrede gabet til gennemsnittet af de tre EU-lande, der viser de bedste resultater på økonomiske nøgleindikatorer.

22 Den finanspolitiske kurs er et skøn over den frivillige impuls, som finanspolitikken bevirker.

23 COM(2016) 727 af 6. november 2016.

24 "Completing Europe's Economic and Monetary Union", rapport af Jean-Claude Juncker i nært samarbejde med Donald Tusk, Jeroen Dijsselbloem, Mario Draghi og Martin Schulz, juni 2015, s. 8. Rapporten fastsætter, at PMU's korrigerende del bør anvendes på en effektiv måde. Den bør udløses, så snart uforholdsmæssigt store ubalancer konstateres, og anvendes til at følge iværksættelsen af store reformer.

25 ECB, Economic Bulletin, Issue 2, marts 2017, tekstboks 7, s. 63. Andre erklæringer findes i Economic Bulletin, Issue 2, marts 2015, tekstboks 5, s. 48, og Economic Bulletin, Issue 2, marts 2016, tekstboks 8, s. 57.

26 "The Macroeconomic Imbalance Procedure - Rationale, Process, Application: a Compendium", tekstboks 3.1, s. 34.

27 "Occasional Paper 228, Macroeconomic Imbalances - Main findings of the in-depth reviews 2015".

28 Artikel 5, stk. 2, i PMU-forordningen.

29 Kommissionen har udviklet en række relevante økonomiske vurderingsteknikker. Disse omfatter f.eks. vurderinger af lønudviklinger på tværs af landene samt finansielle strømme.

30 En følgevirkning er en udvikling i en medlemsstat, som har en indvirkning på økonomien i en eller flere andre medlemsstater. Indgående følgevirkninger henviser til indvirkningen på en given medlemsstat fra en eller flere andre. Udgående følgevirkninger henviser til indvirkningen fra en given medlemsstat til en eller flere andre.

31 Statslig afsmitning er, når negative udviklinger i et lands låneomkostninger bevæger sig på en måde, der er tæt forbundet med et andet lands.

32 Det statslige rentespænd er den forskel i procentpoint, et land oplever i sine låneomkostninger sammenlignet med et benchmark. I euroområdet er benchmarket sædvanligvis den tyske stats debitorrente.

33 SWD(2017) 71 final "Country report - Germany 2017 - including an in-depth review on the prevention and correction of macroeconomic imbalances", tekstboks 3.1, s. 18.

34 "IMAD Working Paper No 3/2010 Estimation of the Impact of the Minimum Wage Rise in Slovenia".

35 Den slovenske centralbank, rapport om prisstabiliteten, april 2010, tekstboks 2.2.

36 OECD, "Connecting people with jobs: The labour market, activation policies and disadvantaged workers in Slovenia", 2016, s. 52.

37 Vi glæder os imidlertid over tilføjelsen af tekstboksen med titlen "The euro-area dimension of macroeconomic imbalances" i rapporterne om varslingsmekanismen fra 2016 og 2017.

38 Erhvervsfrekvensen, langtidsledigheden og ungdomsarbejdsløsheden.

39 For så vidt angår arbejdsløshed henviser de dybdegående undersøgelser til tabellerne "Økonomiske, finansielle og sociale nøgleindikatorer" (som har været en del af de dybdegående undersøgelser siden 2014) og "Arbejdsmarkedsindikatorer og sociale indikatorer" (siden 2015), og for så vidt angår de løbende poster henviser de til specifikke detaljer for det foregående år. Den dybdegående undersøgelses analyse af den finansielle sektor anvender en lang række yderligere variabler (f.eks. indlånssatser, tendenser og spredning i forbindelse med lånevilkår, nettorentemarginaler, bankernes rentabilitet).

 

1 COM(2015) 600 final af 21. oktober 2015 "Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet og Den Europæiske Centralbank om skridt hen imod en fuldkommen Økonomisk og Monetær Union".

2 "The Macroeconomic Imbalance Procedure – Rationale, Process, Application: a Compendium", Europa-Kommissionen, 2016).

3 COM(2015) 600 final af 21. oktober 2015 "Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet og Den Europæiske Centralbank om skridt hen imod en fuldkommen Økonomisk og Monetær Union".

Begivenhed Dato
Revisionsplanens vedtagelse/revisionens start 31.5.2016
Officiel fremsendelse af udkastet til beretning til Kommissionen (eller en anden revideret enhed) 28.9.2017
Vedtagelse af den endelige beretning efter den kontradiktoriske procedure 28.11.2017
Modtagelse af Kommissionens (eller en anden revideret enheds) officielle svar på alle sprog 15.12.2017

Revisionsholdet

Revisionsrettens særberetninger præsenterer resultaterne af forvaltningsrevisioner og juridisk-kritiske revisioner vedrørende specifikke EU-budgetområder eller forvaltningsspørgsmål. Med henblik på at opnå maksimal effekt udvælger og udformer Revisionsretten sine revisionsopgaver under hensyntagen til de risici, der knytter sig til forvaltningens resultatopnåelse eller regeloverholdelsen, de pågældende indtægters eller udgifters omfang, den fremtidige udvikling samt den politiske og offentlige interesse.

Denne beretning er udarbejdet af Revisionsafdeling IV - der ledes af Baudilio Tomé Muguruza, medlem af Revisionsretten - som har fokus på områderne regulering af markeder og konkurrenceøkonomi. Revisionsarbejdet blev udført under ledelse af Neven Mates, medlem af Revisionsretten. I forbindelse med udarbejdelsen af beretningen fik han støtte af kabinetschef Georgios Karakatsanis, attaché Marko Mrkalj, direktør Zacharias Kolias samt opgaveansvarlig Giuseppe Diana. Revisionsholdet bestod af Stefano Sturaro, Shane Enright, Maëlle Bourque og Katia Mesonero-Herrera.

Fra venstre til højre: Maëlle Bourque, Giuseppe Diana, Stefano Sturaro, Neven Mates, Marko Mrkalj, Shane Enright, Zacharias Kolias, Georgios Karakatsanis.

Kontakt

DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxembourg
LUXEMBOURG

Tlf. +352 4398-1
Kontakt: eca.europa.eu/da/Pages/ContactForm.aspx
Websted: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

Yderligere oplysninger om EU fås på internet via Europaserveren (http://europa.eu)

Luxembourg: Den Europæiske Unions Publikationskontor, 2018

PDF ISBN 978-92-872-8857-8 ISSN 1977-5636 doi:10.2865/12292 QJ-AB-17-023-DA-N
HTML ISBN 978-92-872-8827-1 ISSN 1977-5636 doi:10.2865/370423 QJ-AB-17-023-DA-Q

© Den Europæiske Union, 2018

Tilladelse til at anvende eller gengive fotos eller andet materiale, hvortil Den Europæiske Union ikke har ophavsretten, skal indhentes direkte hos indehaveren af ophavsretten.

SÅDAN KONTAKTER DU EU

Personligt
Der findes flere hundrede Europe Direct-informationscentre i hele EU. Find dit nærmeste center på: https://europa.eu/european-union/contact_da

Pr. telefon eller e-mail
Europe Direct er en tjeneste, der besvarer spørgsmål om EU. Kontakt Europe Direct:

SÅDAN FINDER DU OPLYSNINGER OM EU

Online
Oplysninger om EU er tilgængelige på alle EU’s officielle sprog på Europawebstedet: http://europa.eu

EU-publikationer
Du kan downloade eller bestille EU-publikationer gratis eller mod betaling fra EU Bookshop på: https://publications.europa.eu/da/web/general-publications/publications.
Du kan bestille flere eksemplarer af de gratis publikationer ved at kontakte Europe Direct eller dit lokale informationscenter (se http://europa.eu/contact).

EU-ret og relaterede dokumenter
Du kan nemt få adgang til EU’s juridiske oplysninger (herunder al EU-ret siden 1951) på alle officielle EU-sprog på EUR-Lex: http://eur-lex.europa.eu

Åbne data fra EU
EU’s portal for åbne data (http://data.europa.eu/euodp) giver adgang til datasæt fra EU. Dataene kan downloades og genanvendes gratis til både kommercielle og ikke-kommercielle formål.