Erityiskertomus
nro25 2019

Budjettitukitietojen laatu: puutteita joissakin indikaattoreissa ja vaihtelevansuuruisten erien maksuja koskevissa tarkastuksissa

Kertomuksen kuvaus: Budjettituki on EU:n tuen muoto, jossa siirretään rahaa kumppanimaan valtionkassaan edellyttäen, että kyseinen maa noudattaa sovittuja maksuedellytyksiä. Budjettitukimaksut suoritetaan joko kiinteämääräisinä tai vaihtelevansuuruisina erinä. Vaihtelevansuuruisista eristä maksetut määrät riippuvat siitä, mitä tuloksia kumppanimaat ovat saavuttaneet. Tuloksia mitataan ennalta määritellyillä tuloksellisuusindikaattoreilla. Euroopan tilintarkastustuomioistuin tutki, maksoiko komissio vaihtelevansuuruiset budjettitukierät relevanttien ja luotettavien tuloksellisuustietojen perusteella. Tilintarkastustuomioistuin toteaa, että kolmasosassa tarkastetuista tuloksellisuusindikaattoreista oli rakenteellisia puutteita, jotka mahdollistivat erilaiset tulkinnat tavoitteiden saavuttamisesta. Lisäksi komission arvio vaihtelevansuuruisia eriä koskevien indikaattorien täyttymisestä ei ollut aina luotettava. Tilintarkastustuomioistuin esittää joukon suosituksia, joiden tarkoituksena on parantaa indikaattoreiden muotoilua, lisätä tuotosindikaattoreiden käyttöä ja parantaa sellaisten tuloksellisuustietojen tarkistamista, joiden perusteella vaihtelevansuuruiset erät maksetaan.
Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 4 kohdan toisen alakohdan nojalla annettu Euroopan tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomus.

Tämä julkaisu on saatavilla 23 kielellä ja seuraavissa formaateissa:
PDF
PDF General Report

Tiivistelmä

I

Budjettituki on EU:n tuen muoto, jossa siirretään rahaa kumppanimaan valtionkassaan edellyttäen, että kyseinen maa noudattaa sovittuja maksuedellytyksiä. EU:n budjettitukimaksut ovat vuosittain keskimäärin 1,69 miljardia euroa, minkä ansiosta se on suurin budjettituen antaja. Budjettitukimaksut suoritetaan joko kiinteämääräisinä tai vaihtelevansuuruisina erinä. Noin 44 prosenttia EU:n budjettitukimaksuista liittyy vaihtelevansuuruisiin eriin. Eräissä EU:n naapuruusmaissa osuus on jopa 90 prosenttia. Vaihtelevansuuruisista eristä maksetut määrät riippuvat siitä, mitä tuloksia kumppanimaat ovat saavuttaneet. Tuloksia mitataan ennalta määritellyillä tuloksellisuusindikaattoreilla.

II

Euroopan tilintarkastustuomioistuin tutki, maksoiko komissio vaihtelevansuuruiset budjettitukierät relevanttien ja luotettavien tuloksellisuustietojen perusteella. Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että tuloksellisuusindikaattorien muotoilu heikensi niiden relevanssia kolmanneksessa tarkastetuista tuloksellisuusindikaattoreista, eikä niillä voida mitata tuloksia objektiivisesti, mikä horjuttaa niiden relevanssia. Lisäksi komission arviot vaihtelevansuuruisia eriä koskevien indikaattorien täyttymisestä eivät aina olleet luotettavia, minkä vuoksi joitakin maksuja ei perusteltu riittävästi.

III

Vaikka vaihtelevansuuruisten erien tuloksellisuusindikaattorit vastasivat hyvin kumppanimaiden alakohtaisia kehittämisstrategioita, suurimmassa osassa indikaattoreista keskityttiin lyhyen aikavälin toimiin eikä pitkän aikavälin tuloksiin, kuten kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen. Lisäksi yli kolmannes indikaattoreista oli määritelty löyhästi, niiden lähtötasot olivat virheellisiä tai niissä ei ollut lainkaan lähtötasoja. Siksi tavoitteiden saavuttamisesta voi olla eri tulkintoja, mikä vaikeuttaa maksupyyntöjen analysointia ja vähentää sen objektiivisuutta.

IV

Suurin osa tarkastetuista vaihtelevansuuruisista eristä kannusti kumppanimaita suunnitellusti uudistusohjelmien edistämiseen, koska asetetut tavoitteet olivat riittävän kunnianhimoiset. Tilintarkastustuomioistuimen havaitsemat muutamat poikkeukset koskivat indikaattoreita, joiden tavoitteet olivat helposti saavutettavissa tai joiden tavoitteet saavutettiin muiden avunantajien tai EU:n palkkaamien ulkopuolisten asiantuntijoiden työn avulla. Otokseen sisältyi 24 sopimusta, joista kuuden vaihtelevansuuruiset erät sisälsivät liian monta indikaattoria. Tämä hankaloitti entisestään maksamismenettelyä.

V

Vaihtelevansuuruisia eriä koskevat maksupyynnöt sisältävät analyysin sovittujen ehtojen ja tuloksellisuusindikaattorien täyttymisestä. Nämä pyynnöt ovat kumppanimaiden laatimia, joten niiden perustana olevien tuloksellisuustietojen luotettavuus riippuu kyseisten maiden valmiuksista tuottaa tietoja. Tilintarkastustuomioistuin totesi, että komissio teki selkeät johtopäätökset vaihtelevansuuruisia eriä koskevien indikaattorien laskemiseen tarvittavien tuloksellisuustietojen luotettavuudesta vain viidessä sopimuksessa otokseen valituista 24 sopimuksesta. EU:n edustustot toteuttivat maksupyyntöjä analysoidessaan erilaisia tarkastusmenettelyjä näiden tietojen luotettavuuden varmistamiseksi. Osa näistä menettelyistä ei varmista, että vaihtelevansuuruisten erien maksusuoritukset perustuvat luotettaviin tietoihin. Maksut eivät siten ole täysin perusteltuja.

VI

Tilintarkastustuomioistuin suoritti uudelleen indikaattorien saavuttamista koskevat komission arviot ja laski uudelleen vaihtelevansuuruisiin eriin liittyvät maksut, joiden kokonaismäärä oli 234 miljoonaa euroa. Tilintarkastustuomioistuin löysi tässä yhteydessä poikkeamia, jotka koskivat 16,7:ää miljoonaa euroa. Tästä summasta 13,3:a miljoonaa euroa ei ollut perusteltu riittävästi, tai maksut eivät olleet sopimusehtojen mukaisia. Kaikkiaan 3,4 miljoonaa euroa maksettiin, vaikka edistystä ei tosiasiassa tapahtunut. Lisäksi Moldovalle maksettiin 26,3 miljoonaa euroa kolmessa vaihtelevansuuruisessa erässä ilman että maksujen perustana olevia syitä olisi dokumentoitu riittävästi.

VII

Tilintarkastustuomioistuin esittää komissiolle kuusi suositusta, joiden tarkoituksena on

  • lisätä tulosindikaattorien käyttöä vaihtelevansuuruisissa erissä
  • parantaa tuloksellisuusindikaattorien laatimista
  • turvata vaihtelevansuuruisten erien kannustava vaikutus
  • yksinkertaistaa vaihtelevansuuruisten erien maksamismenettelyä
  • parantaa arvioita, jotka koskevat maiden valmiuksia toimittaa vaihtelevansuuruisissa erissä käytetyt tuloksellisuustiedot
  • parantaa vaihtelevansuuruisten erien maksamiseen käytettyjen tuloksellisuustietojen tarkastusta.

Johdanto

Budjettituen käsite

01

Budjettituki on EU:n tuen muoto, jossa siirretään rahaa kumppanimaan valtionkassaan edellyttäen, että kyseinen maa noudattaa sovittuja maksuedellytyksiä. Näin saatu rahoitus siirtyy kumppanimaan talousarvioon, ja kumppanimaa voi käyttää sen parhaaksi katsomallaan tavalla. Komission mukaan budjettituki on yksi keino toimittaa vaikuttavaa tukea ja saada aikaan kestäviä tuloksia, joilla tuetaan EU:n kumppanien uudistuksia ja kestävän kehityksen tavoitteita.

02

Rahoitusvarojen siirron lisäksi budjettitukeen sisältyvät: i) kumppanimaan kanssa käytävä vuoropuhelu uudistuksista tai kehitysyhteistyön tuloksista, joita voidaan edistää budjettituella, ii) saavutetun edistyksen arviointi ja iii) tuki valmiuksien kehittämiseen. Budjettituki tarkoittaa painopisteen siirtämistä perinteisestä toimintakeskeisestä avusta (esim. hankkeet) tulosperusteiseen apuun.

03

EU on maailman suurin budjettituen antaja (kun otetaan huomioon sekä EU:n talousarviosta että Euroopan kehitysrahastoista annettu tuki). EU sitoi vuosina 2014–2017 noin 11 prosenttia (ks. liite I) kahdenvälisen kehitysavun määrärahoistaan budjettitukeen, mikä tarkoittaa keskimäärin noin 2,13 miljardia euroa vuodessa. Vuonna 2017 EU myönsi budjettitukea 90 maalle ja alueelle, jotka saivat tukea yhteensä 1,8 miljardia euroa. Sidottujen varojen kokonaismäärä kaikissa voimassa olevissa budjettitukisopimuksissa on 12,7 miljardia euroa. Kaaviossa 1 esitetään näiden lukujen jakautuminen alueittain sekä EU:n yleisen talousarvion että Euroopan kehitysrahastojen osalta.

Kaavio 1

Vuoden 2017 lopussa voimassa olleet budjettitukisitoumukset ja -maksut alueittain

(miljoonaa euroa)

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin budjettituen kehityssuuntauksia ja tuloksia koskevan Euroopan komission julkaisun (Budget Support Trends & Results 2018) perusteella.

04

EU:n budjettituessa edellytetään, että vastaanottajamaa on ottanut käyttöön ja panee tehokkaasti täytäntöön tarkoituksenmukaisen ja uskottavan politiikan. Varainhoitoasetuksen1 mukaan maa voi olla oikeutettu budjettitukeen, jos

  • kumppanimaan julkisen talouden hoito on riittävän avointa, luotettavaa ja tehokasta
  • kumppanimaa on ottanut käyttöön riittävän uskottavan ja tarkoituksenmukaisen alakohtaisen tai kansallisen politiikan
  • kumppanimaa on ottanut käyttöön vakauteen tähtäävän makrotalouspolitiikan
  • kumppanimaa on asettanut talousarviosta oikea-aikaisesti saataville riittävän määrän kattavaa ja luotettavaa tietoa.
05

Euroopan komissio käyttää kolmentyyppisiä budjettitukisopimuksia:

  1. Kestävän kehityksen tavoitteita koskevilla sopimuksilla (SDGC) tuetaan kansallisia toimintapolitiikkoja ja strategioita kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa.
  2. Alakohtaisilla tulosperusteisilla uudistamissopimuksilla (SRPC) tuetaan määrättyjä alakohtaisia uudistuksia.
  3. Valtiorakenteiden ja selviytymiskyvyn kehittämistä koskevia sopimuksia (SRBC) tehdään epävakaassa tilanteessa olevien maiden kanssa, jotta voidaan varmistaa tärkeät valtiotoiminnot tai tukea demokraattiseen hallintoon siirtymistä.
06

Valtaosa Euroopan komission budjettitukiohjelmista perustuu alakohtaisiin tulosperusteisiin uudistamissopimuksiin (74 prosenttia kaikista voimassa olleista budjettitukisitoumuksista vuonna 2017). Neljä alaa, joita alakohtaisilla tulosperusteisilla uudistamissopimuksilla rahoitetaan eniten, ovat koulutus, maatalous ja maaseudun kehittäminen, terveys ja energia.

Vaihtelevansuuruisten erien käyttö kannustimena tulosten saavuttamiseksi

07

Ennen kunkin erän maksamista komissio analysoi, täyttyvätkö budjettitukisopimukseen liittyvät yleiset ehdot. Nämä ehdot liittyvät useimmiten budjettituen saamista koskeviin kelpoisuusehtoihin (ks. kohta 04). Budjettitukimaksut suoritetaan joko kiinteämääräisinä tai vaihtelevansuuruisina erinä. Kiinteämääräiset erät joko maksetaan kokonaan (jos kaikki ehdot täyttyvät) tai niitä ei makseta lainkaan (jos yksi tai useampi ehdoista ei täyty). Vaihtelevansuuruisilla erillä luodaan kumppanimaille kannustimia parantaa politiikan toteuttamista. Erät maksetaan määriteltyjen tuloksellisuusindikaattoreiden ja tavoitteiden osalta saavutetun tuloksellisuuden perusteella, jos kaikki yleiset ehdot täyttyvät. Erät voidaan maksaa joko kokonaan tai osittain. Vaihtelevansuuruisten erien yhteydessä käytetyt tuloksellisuusindikaattorit voidaan valita kumppanimaan käytössä jo olevista seurantajärjestelmistä tai kumppanimaan ja muiden avunantajien kanssa sovitun yhteisen tuloksellisuuden arviointikehyksen avulla.

08

Julkisten politiikkojen arvioinnissa voidaan käyttää erityyppisiä tuloksellisuusindikaattoreita (ks. laatikko 1). Komissio suosittelee yleensä tulosindikaattorien käyttöä, mutta myös muuntyyppiset indikaattorit voivat olla tarkoituksenmukaisia kumppanimaan tai alan erityistilanteen mukaan.

Laatikko 1

Tuloksellisuusindikaattorien tyypit ja esimerkkejä niistä

Määritelmä* Havainnollistavat esimerkit tarkastettujen sopimusten indikaattoreista**
Panokset Ohjelman toteuttamista varten käyttöön asetetut taloudelliset, henkilöstö- ja aineelliset resurssit
  • Määrärahojen kohdentaminen naisille suunnattuihin hankkeisiin
Prosessi Toteutetut poliittiset ja sääntelytoimet
  • Elintarvikkeiden rajavalvontaa koskevien, EU:n vaatimuksia vastaavien säädösten hyväksyminen
Tuotokset Käytettyjen resurssien ja toteutettujen toimien välittömät ja konkreettiset seuraukset
  • Julkisten rakennusten kunnostaminen
  • Uudet paikallistason kaupalliset mekanismit
  • Opettajille tarkoitetun hallintotietojärjestelmän suunnittelu
Tulokset Edunsaajien tasolla saavutetut tulokset
  • Korkealaatuisen koulutuksen antaminen syyrialaisille oppilaille vastaanottavissa yhteisöissä ja leireillä
  • Sellaisten yhteisöjen osuuden kasvu, joissa on säännöllistä henkilöliikennettä
  • Sairausvakuutus vähävaraisille
Vaikutus Tulosten seuraukset laajempaan tavoitteeseen kohdistuneen vaikutuksen osalta
  • Lapsikuolleisuuden väheneminen
  • Kokapensaan viljelyalan väheneminen
  • Menojen parempi seuranta ja raportointi

Lähde: * Euroopan komissio, Budget Support Guidelines, 2017; ** Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

09

Jokaiseen tuloksellisuusindikaattoriin liittyy taloudellinen arvo. Komissio laskee vaihtelevansuuruisessa erässä maksettavat määrät esimerkiksi siten, että se laskee yhteen jokaiseen maan täyttämään tuloksellisuusindikaattoriin liittyvän summan. Mitä useamman indikaattorin kumppanimaa täyttää, sitä suurempi osuus vaihtelevansuuruisesta erästä siis maksetaan.

10

Vuonna 2017 kaikkiaan 44 prosenttia komission budjettitukisopimuksia koskevista maksuista liittyi vaihtelevansuuruisiin eriin2. Eräissä EU:n naapuruusmaissa osuus on jopa 90 prosenttia. Kaaviossa 2 on maakohtainen erittely alakohtaisissa tulosperusteisissa uudistamissopimuksissa vuonna 2017 maksetuista vaihtelevansuuruisista eristä.

Kaavio 2

Alakohtaiset tulosperusteiset uudistamissopimukset, vaihtelevansuuruisten erien maksut vuonna 2017

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin komission tietojen perusteella.

Vaihtelevansuuruisten erien maksaminen

11

Vaihtelevansuuruisen erän maksamismenettely alkaa, kun kumppanimaa esittää maksupyynnön. Pyyntö sisältää analyysin siitä, missä määrin asiaan liittyvät tuloksellisuusindikaattorit on täytetty. EU:n edustustot analysoivat pyynnöt ja laativat arviointimuistion. Komissio päättää tämän muistion perusteella ja budjettituen ohjauskomitean antaman hyväksynnän jälkeen, kuinka paljon vaihtelevansuuruisesta erästä maksetaan (ks. kaavio 3).

12

Maksupyynnön yhteydessä toimitettu kumppanimaan tuloksia koskeva arviointi perustuu sen omista seuranta- ja arviointijärjestelmistä peräisin oleviin tietoihin. Siksi nämä järjestelmät ovat ensisijainen tietolähde vaihtelevansuuruisten erien maksamisessa.

Kaavio 3

Maksamismenettely

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin Euroopan komission budjettituen suuntaviivojen (Budget Support Guidelines) perusteella.

Tarkastuksen laajuus ja tarkastustapa

13

Vuonna 2017 hyväksytyssä kehityspolitiikkaa koskevassa eurooppalaisessa konsensuksessa vahvistetaan, että budjettituki edistää keskeisellä tavalla kestävän kehityksen tavoitteiden täytäntöönpanoa kumppanimaissa. Vaihtelevansuuruisilla erillä on tärkeä merkitys budjettitukimaksuissa. Lisäksi kyseisten maksujen perustana olevat tuloksellisuustiedot ovat peräisin vastaanottajamaista. Jos tiedot ovat virheellisiä tai epäluotettavia, budjettitukimaksuilla ei palkita todellisista tuloksista suunnitellusti. Tämä heikentäisi vakavasti budjettituen varsinaista tarkoitusta. Tämän tarkastuksen tavoitteena oli siksi arvioida vaihtelevansuuruisissa erissä käytettyjen tuloksellisuusindikaattoreiden määrää ja laatua (erityisesti merkityksellisyyttä ja luotettavuutta) sekä sitä, miten komissio analysoi maksupyynnöt.

14

Tarkastuksessa käsiteltiin seuraavaa pääkysymystä: ”Maksoiko komissio vaihtelevansuuruiset budjettitukierät relevanttien ja luotettavien tuloksellisuustietojen perusteella?”. Kysymykseen haettiin vastausta seuraavien osakysymysten avulla:

  1. Sisälsivätkö budjettitukisopimukset indikaattoreita, joiden avulla relevantteja tuloksia voidaan seurata tuetuilla aloilla vaikuttavalla tavalla?
  2. Tarkastiko komissio vaikuttavalla tavalla vaihtelevansuuruisista eristä tehtyihin maksupyyntöihin sisältyvien tuloksellisuustietojen luotettavuuden?
15

Tarkastus kattoi otoksen, johon sisältyi 24 alakohtaista tulosperusteista uudistamissopimusta (ks. liite II), jotka oli tehty niiden kahdeksan kumppanimaan kanssa, joiden vaihtelevansuuruisten erien maksut olivat suurimmat vuonna 20173. Näille maille maksettiin 43,29 prosenttia kaikista vaihtelevansuuruisten erien maksuista kyseisenä vuonna. Otokseen valittujen sopimusten tarkastetuissa vaihtelevansuuruisissa erissä oli yhteensä 248 tuloksellisuusindikaattoria. Liitteessä III esitetään vuonna 2017 suoritetut maksut ja tarkastetut alat.

16

Tilintarkastustuomioistuin tutki otokseen valittujen sopimusten osalta, miten komissio arvioi maiden järjestelmien valmiuksia tuottaa luotettavia tuloksellisuustietoja. Lisäksi tilintarkastustuomioistuin tarkasti budjettituen sopimusehtojen muotoilun ja erityisesti vaihtelevansuuruisissa erissä käytettyjen tuloksellisuusindikaattorien laadun. Lopuksi tilintarkastustuomioistuin tutki, miten komissio tarkasti vaihtelevansuuruisia eriä koskevien maksupyyntöjen sisältämät tiedot. Tilintarkastustuomioistuin tutki näitä tarkastuksia toteuttamalla asiakirjatarkastuksen komission laatimista maksutiedostoista sekä arvioimalla uudelleen tavoitteiden saavuttamisen ja vaihtelevansuuruisia eriä koskevien maksujen laskemisen. Tämän jälkeen tilintarkastustuomioistuin vertasi johtopäätöksiään komission johtopäätöksiin.

17

Tarkastuskäynnit tehtiin seuraaviin kolmeen maahan: Jordania, Georgia ja Bolivia. Helmi- ja maaliskuussa 2019 tehtyjen tarkastuskäyntien aikana haastateltiin komission henkilöstöä, kansallisten viranomaisten edustajia ja muita avunantajia sekä sidosryhmiä. Muiden otokseen valittujen maiden kohdalla toteutettujen menettelyjen lisäksi tilintarkastustuomioistuin suoritti näissä kolmessa maassa uudelleen komission tekemät tarkastukset, jotka koskivat vaihtelevansuuruisten erien maksupyyntöjä ja niihin liittyviä maksuja, ja vertasi tuloksia komission analyysin tuloksiin. Lisäksi tilintarkastustuomioistuin arvioi tietojen luotettavuutta tarkastamalla kumppanimaiden ilmoittamat tiedot ristiin muiden tarkastusevidenssin lähteiden (ulkopuolisten asiantuntijoiden ja muiden avunantajien toimittamat tiedot) kanssa.

Huomautukset

Vaihtelevansuuruisia eriä koskevien indikaattorien muotoilu heikentää niiden relevanssia

18

Tilintarkastustuomioistuin tutki seuraavia kysymyksiä: i) Ovatko tuloksellisuusindikaattorit relevantteja budjettitukisopimusten tavoitteiden saavuttamisen kannalta ja vastaavatko ne maan toimintapolitiikkoja? ii) Tarjoavatko ne vankan perustan tarkoituksenmukaisten tulosten seurantaa varten?

Indikaattorit ovat maakohtaisten toimialastrategioiden mukaisia, mutta indikaattoreissa keskitytään pääasiassa lyhyen aikavälin toimiin, ei pitkän aikavälin tuloksiin

19

Komission mukaan budjettituki on tulosperusteinen avun toimittamistapa. Siinä missä hankepohjaista apua maksetaan tukikelpoisiin menoihin, vaihtelevansuuruiset budjettitukierät maksetaan, kun kumppanimaat täyttävät yleiset ehdot ja saavuttavat aiemmin sovitut tulokset, joita mitataan valituilla tuloksellisuusindikaattoreilla. Näin ollen vaihtelevansuuruisten erien relevanssiin vaikuttaa se, mitataanko tuloksellisuusindikaattoreilla tarkoituksenmukaisia tuloksia.

20

Kuten laatikosta 1 kävi ilmi, indikaattoreita on viidentyyppisiä. Panos-, prosessi- ja tuotosindikaattorit ovat relevanteimpia julkisten meno-ohjelmien päivittäisessä hallinnoinnissa. Tulos- ja vaikutusindikaattoreilla mitataan pidemmän aikavälin vaikutuksia, kuten uudistusten ja ohjelmien etenemistä asetettujen tavoitteiden, kuten kestävän kehityksen tavoitteiden, saavuttamisessa. Kaaviossa 4 on esimerkki erityyppisistä indikaattoreista, joita käytettiin eräässä Boliviassa toteutetussa budjettitukiohjelmassa.

Kaavio 4

Tulosketju ja erityyppiset tuloksellisuusindikaattorit

Lähde: OECD:n kehitysapukomitean tulosketju, jota käytetään EU:n ulkoisessa toiminnassa.

21

Budjettitukiohjeissa sallitaan kaikkien edellä mainittujen indikaattorityyppien käyttö. Komission mukaan olisi kuitenkin käytettävä ensisijaisesti tulosindikaattoreita, koska ne edistävät evidenssiin pohjautuvaa päätöksentekoa, suojaavat kumppanimaiden poliittisia mahdollisuuksia valita omat politiikkansa ja strategiansa niiden saavuttamiseksi sekä lisäävät korkealaatuisten tilastotietojen kysyntää. Mitä enemmän luotetaan kumppanimaan kykyyn tuottaa luotettavaa tietoa, sitä enemmän painoarvoa tulisi asettaa tulosindikaattoreille. Tilintarkastustuomioistuin pitää myös vaikutusindikaattoreita hyödyllisinä tulosten mittaamisessa, varsinkin kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa.

22

Tilintarkastustuomioistuin analysoi tarkastetuissa sopimuksissa yhteensä 248 indikaattoria ja havaitsi, että indikaattorit ovat kumppanimaiden toimialastrategioiden mukaisia. Vaihtelevansuuruisten erien maksut perustuvat kuitenkin pääasiassa panos-, prosessi- ja tuotosindikaattoreihin. Niiden osuus kaikista indikaattoreista on yhteensä 87 prosenttia. Tulosta ja vaikutusta mitattiin vain 33 indikaattorissa (13 prosenttia) – ks. kaavio 5.

Kaavio 5

Tarkastettujen ohjelmien vaihtelevansuuruisissa erissä käytetyn indikaattorin tyyppi

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

23

Tilintarkastustuomioistuin totesi, että tulos- ja vaikutusindikaattoreita käytettiin eniten alemman tulotason ja alemman keskitulotason maissa. Sitä vastoin ylemmän keskitulotason maissa, kuten Jordaniassa ja Georgiassa, käytettiin vain neljää tulosindikaattoria eikä yhtään vaikutusindikaattoria, vaikka niillä oli paremmat valmiudet tuottaa tuloksellisuustietoja. Tämä osoittaa, että indikaattorien valinta ei välttämättä liity vain maiden kehitysasteeseen.

24

Tarkastetuissa vaihtelevansuuruisissa erissä käytetyt panosindikaattorit liittyivät pääasiassa tavaroiden hankintaan (18 tapausta) ja määrärahojen lisäyksiin (9 tapausta). Määrärahojen lisäykset tai laitteistohankinnat voivat saada aikaan muutoksia tietyllä aihealalla, mutta ne eivät tarkoita automaattisesti, että saavutetaan tarkoituksenmukaista edistystä.

25

Prosessi-indikaattoreista voi olla hyötyä erityisesti silloin, kun politiikan tavoitteena on muuttaa sääntelykehystä. Ohjeiden mukaan niissä ei kuitenkaan pitäisi keskittyä ainoastaan prosesseihin, vaan niiden olisi mitattava myös laadullisia näkökohtia, kuten sitä, mitä perustettavan tahon odotetaan käsittelevän4. Tämä ei kuitenkaan aina toteutunut. Laatikossa 2 on joitakin esimerkkejä indikaattoreista, joissa ei määritellä lainkaan toimitettavien tietojen sisältöä tai rakennetta koskevia vähimmäislaatuvaatimuksia. Siksi on vaikea varmistaa, että vaihtelevansuuruisilla erillä palkitaan laadukkaista prosesseista.

Laatikko 2

Esimerkkejä prosessi-indikaattoreista, jotka eivät sisällä laadullisia vaatimuksia

Sopimus 15 on tehty Moldovan viisumivapautta koskevasta toimintasuunnitelmasta. Yksi sopimuksen indikaattoreista liittyy ilmoitettujen rikkomusten pakollista rekisteröintiä varten hyväksyttyyn sääntelykehykseen. Indikaattorissa ei kuitenkaan viitata lainkaan tämän kehyksen laatuun tai sisältöön.

Sopimus 4 on Jordanian kanssa tehty energia-alan sopimus. Yhdessä sen indikaattoreista tavoitteena on, että otetaan käyttöön energiasta ja mineraalivaroista vastaavan ministeriön johtama sidosryhmien välinen toimintapoliittinen vuoropuhelurakenne ja että se kokoontuu säännöllisesti. Tavoitteessa ei kuitenkaan täsmennetä, miten usein kokouksia tulisi järjestää.

Kolmannes indikaattoreista ei mahdollista tulosten objektiivista mittaamista

26

Julkisen politiikan täytäntöönpanossa saavutetun edistymisen mittaamiseen käytettyjen indikaattorien on oltava täsmällisiä, niillä on oltava määrälliset ja mitattavissa olevat tavoitteet ja soveltuvissa tapauksissa luotettava lähtötaso. Saavutettua edistystä ei ole muutoin mahdollista mitata objektiivisesti. Indikaattoreista, lähtötasoista ja tavoitteista on sovittava, kun budjettitukisopimukset laaditaan. Ne on myös määriteltävä rahoitussopimuksessa. Vaikka ohjeissa todetaan, että indikaattorien muuttamista olisi vältettävä, tavoitteita voi olla tarpeen muuttaa sopimuksen täytäntöönpanon aikana, jotta voidaan vastata uusiin olosuhteisiin tai korjata lähtötasojen määritelmässä tai indikaattorien laskennassa olevia virheitä.

27

Tilintarkastustuomioistuimen analyysista käy ilmi, että 72 indikaattoria (eli 29 prosenttia otoksesta) ei ollut riittävän täsmällisiä. Epätäsmälliset indikaattorit aiheuttavat ongelmia erityisesti maksupyyntöjen analysoinnissa: riskinä on, että tavoitteiden saavuttamisesta annetaan ristiriitaisia arvioita. Tämä voi puolestaan johtaa siihen, että maksettavaa vaihtelevansuuruista erää laskettaessa päädytään useisiin eri tuloksiin.

28

Indikaattoreista 29 prosenttia oli muotoiltu löyhästi, eivätkä ne sisältäneet määrällisiä tavoitteita. Niissä käytettiin esimerkiksi ilmaisuja ”parannetaan”, ”kiinnitetään enemmän huomiota” ja ”toimitetaan evidenssiä”. Tilintarkastustuomioistuin totesi, että täsmällisiä indikaattoreita oli eniten maatalousalan sopimuksissa (86,5 prosenttia). Sitä vastoin julkisen varainhoidon alalla vain 60 prosenttia indikaattoreista oli täsmällisiä. Laatikossa 3 on esimerkkejä epätäsmällisistä indikaattoreista ja niiden vaikutuksista maksettavien vaihtelevansuuruisten erien laskemiseen.

Laatikko 3

Esimerkkejä epätäsmällisistä indikaattoreista ja tavoitteista

  • Sopimuksella 1 tuetaan Jordanian koulutusuudistuksen toista vaihetta. Sopimuksen indikaattorissa 5 tavoitteena oli saada aikaan kuusi uutta koulua, joilla on riittävät resurssit/oppimisympäristöt ja riittävät henkilöresurssit ja jotka ovat toimintavalmiita. Rahoitussopimuksessa ei yksilöity riittävän tarkasti, mitä tarkoitetaan ”riittävällä” ja miten riittävyys olisi arvioitava määrällisesti maksun laskentaa varten. Sopimusteksti oli siis tulkinnanvarainen. Siksi ulkopuolisen asiantuntijan, joka analysoi tavoitteen saavuttamista komissiolle, oli kehitettävä kriteereiden arviointiin omat arviointiperusteensa. Tämä tarkoittaa, että näitä perusteita ei ollut vahvistettu etukäteen rahoitussopimuksessa, eikä niistä siten ollut sovittu kumppanimaan kanssa.
  • Georgian kanssa tehdyn, julkisen talouden uudistuksen tukemista koskevan sopimuksen (sopimus 8) indikaattorissa 2.1 todetaan, että valtiovarainministeriö järjestää sarjan julkisia keskusteluja finanssipolitiikan ohjausjärjestelmästä. Indikaattorissa ei täsmennetä kokousten määrää ja luonnetta.
29

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi myös hyviä esimerkkejä, joissa komissio oli toteuttanut toimia edistymisen mittaamiseksi indikaattoreissa, joiden analysointi ei ollut helppoa. Laatikossa 4 kuvatussa tapauksessa komissio näytti tietä koko avunantajayhteisölle koulutuksen alalla.

Laatikko 4

Koulutuksen laadun mittaaminen – hyvä esimerkki

Jordanian opetusministeriölle myönnettiin budjettitukea Syyrian pakolaiskriisin käsittelyä varten. Sopimuksessa komissio käytti indikaattoria, jonka aiheena oli Jordanian vaatimuksiin verrattavissa olevan laadukkaan koulutuksen antaminen syyrialaisille oppilaille vastaanottavien yhteisöjen ja leirien yksi- ja kaksivuoroisissa kouluissa.

Tällä tulosindikaattorilla mitattiin syyrialaisille oppilaille annetun koulutuksen laatua. Indikaattorin arvo saatiin toteuttamalla kysely otokseen valituissa kouluissa. Koulutuksen laatua mitattiin kussakin koulussa arvioimalla kymmentä eri tekijää (joita olivat muun muassa oppituntien seuraaminen, vanhempien ja oppilaiden osallistuminen sekä poikien, tyttöjen, pakolaisten ja jordanialaisten yhtäläinen edustus) nelitasoisella asteikolla. Saatujen tulosten (suorituksen laatua koskevat tulokset) perusteella kouluille annettiin luokitus, jonka vaihteluväli on A+ (hyvä) – C (parannettavaa).

Tämä oli ensimmäinen indikaattori, jolla mitattiin koulutuksen laatua Jordaniassa. Sittemmin tätä indikaattoria ovat käyttäneet myös muut avunantajat, ja se on sisällytetty Jordanian yhteiseen tuloskehykseen.

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi kuitenkin puutteita indikaattorien täyttymisen tarkistamisessa (ks. laatikko 10).

Kaikkiaan 41 prosenttia edistystä kuvaavista indikaattoreista ei sisältänyt lähtötasoa tai lähtötaso oli virheellinen

30

Täsmällisesti ja yksiselitteisesti määritellyt indikaattorit eivät ole tulosten tehokkaan mittaamisen ainoa ennakkoedellytys. Edistystä voidaan mitata vain, jos asetettuja tavoitteita voidaan verrata tilanteeseen ennen toimien toteuttamista. Tätä tilannetta kutsutaan lähtötasoksi. Tilintarkastustuomioistuin analysoi 85 indikaattoria, joissa lähtötasot olivat välttämättömiä (eli joissa arvioitiin edistystä5). Näistä 35 indikaattorissa oli seuraaviin seikkoihin liittyviä ongelmia: i) välttämättömien lähtöarvojen puute (15), ja ii) virheelliset tai vanhentuneet lähtötasot (20).

31

Kaikkiaan 15 indikaattoria ei sisältänyt määriteltyjä lähtötasoja. Nämä indikaattorit jakautuivat neljään sopimukseen (sopimukset 6, 7, 8 ja 17) otokseen valituista 24 budjettitukisopimuksesta. Suurin syy lähtötasojen puuttumiseen oli, että kumppanimaat eivät olleet seuranneet tilannetta ennen budjettitukisopimuksen alkua. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi kuitenkin esimerkkejä, joissa komissio oli vastaavassa tilanteessa pyytänyt kumppanimaata laskemaan lähtötason budjettitukisopimuksen ensimmäisen vaihtelevansuuruisen erän yhteydessä. Toisissa tapauksissa komissio oli tehnyt tarvittavan työn (esim. kyselyt) puuttuvien lähtötasojen laskemiseksi. Tilintarkastustuomioistuin pitää näitä hyvinä käytäntöinä. Laatikossa 5 annetaan esimerkki työstä, jota komission on tehtävä, jotta asianomaisessa indikaattorissa saavutettua edistystä voidaan arvioida tarkasti myöhemmissä erissä.

Laatikko 5

Lähtötasojen määrittäminen

Ruandan energia-alan suorituskyvyn lisäämistä koskevaan alakohtaiseen uudistamissopimukseen (sopimus 19) sisältyvä indikaattori 3 on esimerkki hyvästä käytännöstä, jossa lähtötasot määritetään korvaamalla puuttuvat tiedot muilla tietolähteillä. Tätä indikaattoria mitataan koko sopimuksen keston ajan vuotuisella kyselyllä. Kysely ei kuitenkaan ollut saatavilla rahoitussopimuksen laatimisen aikana, joten lähtöarvo puuttui. Jotta lähtöarvo voitiin määrittää, EU:n edustusto toteutti kattavan analyysin ja teki ristiintarkastuksia, joissa käytettiin vaihtoehtoisia tietolähteitä, kuten vuoden 2009 biomassaenergiastrategiaa, Global Alliance for Cooking Stove ‑liittouman arviointia vuodelta 2012 sekä polttopuun kysyntää ja tarjontaa käsittelevää raporttia ”Wood fuel Integrated Supply/Demand Overview Mapping”. Tämän perusteella EU:n edustusto pystyi määrittämään asiaankuuluvan lähtötason.

32

Lisäksi 20 indikaattorissa lähtötaso oli virheellinen tai vanhentunut. Näistä tapauksista 11:ssä lähtötason virheettömän laskennan kannalta olennaiset uudet tiedot tulivat saataville sen jälkeen, kun budjettitukisopimus oli allekirjoitettu. Vaikka asiaan liittyvää rahoitussopimusta on mahdollista muuttaa siten, että se vastaa oikeaa lähtötasoa, komissio ei ollut muuttanut sopimusta näissä tapauksissa. Virheellisten tai vanhentuneiden lähtötasojen käytön vuoksi indikaattorien tavoitteet saattoivat myös olla pienempiä kuin todelliset lähtötasot. Laatikossa 6 esitetään tästä joitakin esimerkkejä.

Laatikko 6

Esimerkkejä indikaattoreista, joissa ei ollut lähtötasoa tai joissa lähtötaso oli virheellinen

Lähtötasot puuttuivat

Sopimus 7 käsittelee työllisyyttä ja ammatillista koulutusta Georgiassa. Sopimus sisälsi viisi edistystä mittaavaa indikaattoria, joista yhdellekään ei määritelty lähtötasoja, kun rahoitussopimus allekirjoitettiin vuonna 2014. Siksi vaadittua lisäystä koskeva lähtötaso oli nolla, mikä tarkoittaa, että mitä tahansa raportoitua edistystä voitaisiin pitää riittävänä tavoitteen saavuttamiseksi. Sopimus sisälsi esimerkiksi tavoitteita, jotka koskivat perus- tai jatkokoulutusta saavien opettajien suhteellisen määrän lisäämistä. Saatavilla ei kuitenkaan ollut tietoa siitä, kuinka moni opettaja sai jo tällaista koulutusta. Lisäksi perus- ja jatkokoulutuksen käsitteet laadittiin vasta vuonna 2016, joten lähtötilannetta oli mahdotonta selvittää tavoitteiden asettamishetkellä. Koska lähtötasot eivät olleet saatavilla, komissio otti indikaattorien arvojen sijaan huomioon koulutusalan laajemman kehityksen.

Lähtötasoja ei eritelty

Joissakin tapauksissa lähtötaso annettiin, mutta sitä ei eritelty niin tarkkaan, että olisi ollut mahdollista mitata edistystä. Bolivian kanssa tehdyn sopimuksen (sopimus 9) indikaattorissa 1 asetetussa tavoitteessa edellytettiin, että tietyt elimet kouluttavat tietyn määrän henkilöstöä vuonna 2016. Lähtötaso sisälsi tietoa vuonna 2013 tarjottujen koulutuskurssien määrästä. Tiedoista ei kuitenkaan käynyt ilmi yksittäisten elinten kouluttaman henkilöstön määrä, joten niitä ei eritelty riittävästi. Tilintarkastustuomioistuimelle toimitetusta lisädokumentaatiosta kävi ilmi, että tarkastellusta koulutuskeskuksesta riippuen vuonna 2013 koulutetun henkilöstön määrä oli jo suurempi kuin kahdessa vuodelle 2016 asetetussa tavoitteessa (toisessa 2 prosenttia ja toisessa 42 prosenttia suurempi). Tässä tapauksessa asetetut tavoitteet jäivät vaatimattomiksi, koska lähtötasoa ei ollut eritelty asianmukaisesti.

Lähtötasot olivat virheellisiä

Pakistania koskevassa koulutusalan tukiohjelmassa (sopimus 24) indikaattorin 5 lähtötaso liittyi sellaisten oppilaiden määrään, jotka hyödynsivät olemassa ollutta apurahajärjestelmää. Tavoitteeksi asetettiin kuitenkin sellaisten tukeen oikeutettujen tyttöjen prosenttiosuus, jotka saivat stipendit oikea-aikaisesti. Lähtötaso ei näin ollen liittynyt asetettuun tavoitteeseen suoraan.

Indikaattoreilla on yleensä suunniteltu kannustava vaikutus, mutta niitä on liian paljon

33

Budjettituen ensisijainen tavoite on tarjota kumppanimaille kannustimia sovittujen uudistusten toteuttamiseen. Siksi vaihtelevansuuruisissa erissä käytettyjen indikaattorien olisi edellytettävä, että vastaanottajamaa toteuttaa tarkoituksenmukaisia toimia. Indikaattoriin liittyvissä tavoitteissa olisi myös löydettävä sopiva tasapaino kunnianhimoisten ja helposti saavutettavien tavoitteiden välillä6.

34

Tilintarkastustuomioistuin totesi, että suurin osa tarkastetuista vaihtelevansuuruisista eristä kannusti kumppanimaita panemaan täytäntöön tietyt kehitystä koskevien strategioidensa osa-alueet. Otokseen valituista indikaattoreista yhdessätoista asetetut tavoitteet olivat kuitenkin hyvin helppoja saavuttaa. Luku sisältää neljä indikaattoria, joiden tavoitteet asetettiin hyvin matalalle virheellisten lähtötasojen käytön vuoksi (ks. kohdat 31 ja 32). Laatikossa 7 on joitakin esimerkkejä indikaattoreista, joiden kannustava vaikutus oli vähäinen. Lisäksi 12 muussa indikaattorissa, jotka liittyivät kolmeen sopimukseen (sopimus 16 Moldovassa, sopimus 10 Boliviassa ja sopimus 23 Pakistanissa), kumppanimaat saavuttivat tavoitteet suurimmaksi osaksi EU:n tai muiden avunantajien maksamaan tekniseen apuun perustuvan tuen avulla. Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että tällaisiin indikaattoreihin sitoutuminen on vähäistä ja kannustava vaikutus heikko, koska ne eivät edellytä kumppanimaiden merkittävää osallistumista.

Laatikko 7

Esimerkkejä indikaattoreista, joiden tavoitteet oli helppo saavuttaa

Bolivian kanssa tehdyssä sopimuksessa 9 osalle vaihtelevansuuruisesta erästä asetettiin ehdoksi, että laittoman huumausainekaupan torjuntaa koskevan strategian täytäntöönpanosta vastaava elin järjestää kaksi yleiskokousta vuonna 2015. Strategian seurantaa koskevat säännölliset yleiskokoukset kuuluvat elimen tavanomaiseen toimintaan, eikä kokousten pitoon tarvitse kannustaa vaihtelevansuuruista erää koskevalla indikaattorilla.

Samassa sopimuksessa indikaattorin 4 tavoitteena on laatia raportti, joka osoittaa, että kumppanimaa noudattaa EU:n budjettituen ehtoja. Tällainen raportti on kuitenkin osa tavanomaista budjettituen maksamismenettelyä, eikä sitä siksi olisi pitänyt käsitellä vaihtelevansuuruisen erän indikaattorina.

35

Ohjeiden mukaan vaihtelevansuuruisessa erässä tulisi yleensä olla 3–10 indikaattoria. Liian suuri indikaattorien määrä heikentää kannustavaa vaikutusta ja vaikeuttaa seurantaa. Tarkastetuissa sopimuksissa indikaattoreita oli 4–34 kappaletta erää kohti7. Indikaattorit jaettiin edelleen alaindikaattoreiksi, joissa oli monesti useita tavoitteita. Esimerkiksi sopimus 15, jolla tuetaan Moldovan viisumivapautta koskevan toimintasuunnitelman täytäntöönpanoa, sisälsi 95 itsenäistä tavoitetta. Näin suuri indikaattori- ja tavoitemäärä ei edistä keskittymistä budjettitukisopimusten tärkeimpiin poliittisiin tavoitteisiin. Vaikka sisäisissä komission asiakirjoissa myönnettiin indikaattorien suureen määrään liittyvät ongelmat, se ei vaikuttanut sopimusten laatimiseen (ks. laatikko 8).

Laatikko 8

Indikaattorien suuri määrä

Sopimuksella 17 tuetaan maatalouden ja maaseudun kehittämistä Moldovassa. Sopimuksen valmisteluasiakirjoissa todetaan, että Moldovassa on tärkeää laatia muutamia ja keskitettyjä ehtoja, koska monimutkaisten ehtojen suuri määrä voi osaltaan johtaa alakohtaisen budjettituen epäonnistumiseen. Tätä näkökohtaa ei otettu huomioon suunnitteluvaiheessa, vaan vuoden 2017 vaihtelevansuuruisen erän maksua koskevaan sopimukseen sisältyi 28 yhdistettyä maksuun liittyvää ehtoa/perustetta/toimea. Nämä jaettiin edelleen 39:ksi alemman tason ehdoksi.

Indikaattorien täyttymistä koskevien komission tarkastusten laatu vaihtelee, minkä vuoksi kaikkia maksuja ei perusteltu riittävästi

36

Vastaanottajamaiden toimittamat maksupyynnöt sisältävät analyysin edistymisestä niille myönnetyistä budjettitukisopimuksista tuetuilla aloilla sekä tietoa sovittujen ehtojen ja tuloksellisuusindikaattorien täyttymisestä. Asiakirjat sisältävät yleensä raportin edistymisestä tietyllä alalla (toimiala), erilliset raportit kunkin ehdon täyttymisestä sekä kutakin indikaattoria koskevat tiedostot, jotka sisältävät evidenssiä (esim. tilastokeskuksen kirjeitä, kyselyjä koskevia raportteja). Kaaviossa 3 kuvaillaan budjettituen maksamismenettelyä.

37

Kumppanimaiden pyynnöt perustuvat niiden omista seuranta- ja arviointijärjestelmistä peräisin oleviin tietoihin. Siksi nämä järjestelmät ovat ensisijainen tietolähde maksupäätösten tekemisessä. Mailla on kuitenkin erilaiset valmiudet ja järjestelmät tietojen keräämistä, tallennusta, analysointia ja käyttöä varten. Siksi komission on ennen budjettitukioperaatioiden aloittamista arvioitava käytössä olevat järjestelmät, jotta voidaan laatia tuloksellisuusindikaattorit tulevien vaihtelevansuuruisten erien maksamista varten. EU:n edustustojen on erityisesti selvitettävä, heikentävätkö tilastojärjestelmien puutteet, tietojen saatavuus ja politiikka-analyysi merkittävästi maiden esittämien maksupyyntöjen pätevyyttä.

38

Tilintarkastustuomioistuin tutki tarkastettujen sopimusten osalta, oliko komissio arvioinut tuloksellisuustietojen luotettavuuden perusteellisesti valitessaan tuloksellisuusindikaattorit vaihtelevansuuruisiin eriin. Lisäksi tilintarkastustuomioistuin tutki, oliko komissio arvioinut vaihtelevansuuruisten erien maksupyynnöt perusteellisesti ja laskenut maksettavan määrän oikein.

Komissio ei tehnyt johtopäätöksiä maiden valmiuksista tuottaa indikaattoreihin tarvittavia tietoja

39

EU:n edustustoja pyydetään toimittamaan yhteenveto kumppanimaan seuranta- ja arviointijärjestelmistä (yleisesti koko maasta ja erikseen tietystä alasta alakohtaista tulosperusteista uudistamissopimusta varten). Lisäksi edustustoja pyydettään arvioimaan, onko maan julkinen politiikka EU:n tavoitteiden mukaista ja pidetäänkö institutionaalisia valmiuksia riittävinä politiikan täytäntöönpanoa varten. Lisäksi ohjeissa edellytetään, että tietojen luotettavuus ja saatavuus analysoidaan ja että tilastojärjestelmien heikkoudet arvioidaan ennen budjettitukisopimusten laatimista.

40

Tilintarkastustuomioistuin analysoi komission tekemät arviot Eurostatin laatimien kriteerien perusteella. Eurostat on kehittänyt Snapshot-työkalun, jonka tarkoituksena on auttaa EU:n edustustoja arvioimaan kehitysmaiden kansallisten tilastojärjestelmien heikkouksia ja vahvuuksia. Tilintarkastustuomioistuin totesi, että budjettitukea koskevat komission ohjeet kattavat tämän työkalun keskeiset vaatimukset. Snapshot on kuitenkin kattavampi, ja se tarjoaa yksityiskohtaista tietoa siitä, miten voidaan mitata tiettyjä aloja8, joilla on merkitystä tilastojärjestelmien arvioinnissa. Edustustojen henkilöstö ei yleisesti ottaen tunne tätä työkalua.

41

Tilintarkastustuomioistuimen arvio komission toteuttamasta seuranta- ja arviointijärjestelmien arvioinnista osoitti, että käytännössä komissio yleensä kuvailee ja arvioi ohjeissa mainittuja näkökohtia, mutta ne ovat hajallaan useissa eri asiakirjoissa. Tietyt alakohtaiset heikkoudet mainitaan useimmissa sopimuksissa (18 sopimuksessa kaikkiaan 24 sopimuksesta). Komissio teki kuitenkin nimenomaisia johtopäätöksiä vaihtelevansuuruisia eriä koskevien indikaattorien laskemiseen tarvittavien tuloksellisuustietojen luotettavuudesta vain viidessä Jordaniaa koskevassa sopimuksessa9. Tietojen luotettavuutta koskevien johtopäätösten tekeminen on tärkeää indikaattorien valinnan, seurannan ja maksujen analysoinnin kannalta.

Komissio tarkasti maksupyyntöjen perustana olevien tietojen luotettavuuden muttei aina perusteellisesti

42

EU:n edustustojen on analysoitava kumppanimaiden esittämät maksupyynnöt (myös asiaan liittyvien tuloksellisuusindikaattorien arvot), ennen kuin ne maksavat vaihtelevansuuruisen erän. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi erilaisia tarkastusmenettelyjä, joista kaikkien avulla ei saatu maksusuoritusten perustaksi tarvittavaa varmuutta.

43

Komissio sovelsi yleisesti ottaen kolmea erityyppistä tarkastusmenettelyä: i) asiakirjatarkastus ja indikaattoriarvojen aritmeettinen uudelleenlaskenta käyttämällä kumppanimaiden toimittamia tietoja, ii) edellä mainittu menetelmä, jota täydennettiin paikan päälle tehdyillä käynneillä toimitettujen tietojen luotettavuuden tarkistamiseksi, ja iii) tuloksellisuusindikaattorien laskennan tai kumppanimaan toimittamien tietojen tarkistamisen ulkoistaminen ulkopuolisille asiantuntijoille.

44

EU:n edustustojen virkamiehet tekivät tarkastuskäyntejä paikan päälle täydentääkseen analyysia ja tarkistaakseen joitakin toimitettuja tietoja 14 sopimuksessa kaikkiaan 24 tarkastetusta sopimuksesta (ks. laatikko 9). Lisäksi 16 sopimuksessa palkattiin ulkopuolisia asiantuntijoita – toisinaan edustuston omien tarkastuskäyntien ohella – arvioimaan, täyttyivätkö vaihtelevansuuruisten erien ehdot. Naapuruusmaissa asiantuntijoihin turvauduttiin järjestelmällisesti, kun taas muissa tarkastetuissa maissa edustustot käyttivät asiantuntijoita vain viidessä sopimuksessa kolmestatoista.

45

Budjettitukiohjeissa suositellaan, että asiantuntijoita pyydetään avustamaan tarkastustoiminnassa, jos toimitettujen tietojen laadusta on vakavia epäilyksiä. Jos kumppanimaiden valmiuksista tuottaa tällaista tietoa ei ole kuitenkaan tehty selkeitä johtopäätöksiä (ks. kohdat 3941), on vaikea päätellä, tarvitaanko tällaista asiantuntija-apua todella. Tarkastetuissa sopimuksissa asiantuntijoiden tarkastuskäyntien keskimääräiset kustannukset olivat noin 110 000 euroa.

Laatikko 9

Maksupyyntöjä koskevat komission tarkastukset

EU:n edustusto arvioi Ruandan maatalousalan suorituskyvyn lisäämistä koskevaan alakohtaiseen uudistamissopimukseen (sopimus 18) liittyvää maksupyyntöä analysoimalla kattavasti Ruandan valtion toimittamat tiedot. Tätä analyysia täydennettiin tarkastuskäynneillä ja kansallisille viranomaisille esitetyillä selvennyspyynnöillä. Indikaattorissa 5a ensimmäisen vuoden tavoitteena oli, että 80 000 hehtaaria maata käytetään peltometsäviljelyyn tietyillä alueilla. Edustusto teki tarkastuskäynnin, jossa kävi ilmi, että toimitetut tiedot olivat virheellisiä, koska toiminta alueella ei liittynyt vain peltometsäviljelyyn. Tämän vuoksi komissio pidätti tähän indikaattoriin liittyvän maksun kyseisessä erässä.

46

Tilintarkastustuomioistuin totesi, että kuudessa sopimuksessa10 otokseen valituista 24 sopimuksesta komissio ei kohdistanut lisätarkastuksia vaihtelevansuuruisten erien maksamisen perustana käytettyihin tietoihin. Tämä johtui pääasiassa siitä, että EU:n edustustot luottivat täysin kumppanimaiden toimittamien tuloksellisuustietojen paikkansapitävyyteen tai ulkopuolisten asiantuntijoiden komission puolesta tekemiin tarkastuksiin eivätkä kohdistaneet tietoihin mitään lisätarkastuksia. Näissä tapauksissa komission on vaikeampaa havaita maksupyyntöjen sisältämät epäluotettavat tuloksellisuustiedot, mikä lisää riskiä, että vaihtelevansuuruisia eriä saatetaan maksaa aiheettomasti. Laatikossa 10 annetaan esimerkki ulkopuolisen tarkastuksen puutteista, joita komissio ei havainnut.

Laatikko 10

Esimerkkejä ulkopuolisen asiantuntijan työssä havaituista puutteista

Sopimuksella 2 tuetaan Jordanian opetusministeriötä Syyrian pakolaiskriisin käsittelyssä. Komissio palkkasi tätä sopimusta varten asiantuntijan arvioimaan tietoja, jotka opetusministeriö oli antanut joistakin vaihtelevansuuruisten erien indikaattoreista. Asiantuntija validoi ministeriön ilmoittamat tiedot tekemällä tarkastuskäynnin 30 kouluun, jotka oli poimittu otokseen. Komissio maksoi vaihtelevansuuruisen erän kyseisen asiantuntijalausunnon perusteella.

Tilintarkastustuomioistuin tarkasti asiantuntijan työn ja teki tarkastuskäynnin joihinkin otokseen valituista kouluista. Se havaitsi seuraavat ongelmat:

  1. Kouluotosta ei ollut poimittu satunnaisesti, vaan se perustui Unescolle työskentelevän ulkoisen konsulttitiimin suosituksiin, jotka opetusministeriö hyväksyi. Riskinä oli, että otos oli puolueellinen.
  2. Vaikka asiantuntija teki käynnin otokseen kuuluneisiin 30 kouluun, vain 17 koulun tietoja vertailtiin. Tämä johtui siitä, ettei ministeriöllä ollut muita kouluja koskevia tietoja. Siksi ulkopuolisen asiantuntijan tekemät johtopäätökset ministeriön IT-järjestelmän luotettavuudesta perustuivat riittämättömään evidenssiin.
  3. Kouluissa työskentelevää henkilöstöä koskevissa tarkastuskäynneissä käsiteltiin vain opettajia, vaikka indikaattorin 1 tavoitteessa tarkoitettiin myös muuta henkilöstöä. Näin ollen tästä indikaattorista tehdyt johtopäätökset olivat puutteellisia.
  4. Asiantuntija päätteli, että kenttätiedot vahvistivat ministeriön tiedot. Indikaattorien 1 (henkilöstön määrä) ja 2 (oppilaiden määrä) osalta tähän johtopäätökseen päädyttiin vertaamalla otoksen kokonaistuloksia. Koulukohtaisissa yksittäisissä tuloksissa on kuitenkin merkittäviä eroja (positiivisia ja negatiivisia), jotka eivät käy ilmi, kun tulokset lasketaan yhteen.

Joissakin vaihtelevansuuruisissa erissä kumppanimaiden toimittamat tuloksellisuustiedot eivät riittäneet suoritettujen maksujen perustaksi

47

Tarkastettujen vaihtelevansuuruisten erien maksujen arvo oli yhteensä 234 miljoonaa euroa. Tilintarkastustuomioistuin arvioi vaihtelevansuuruisia eriä koskevien indikaattorien täyttymistä tukevaa evidenssiä ja totesi sen perusteella, että viidessä maassa kahdeksasta tulokset poikkesivat komission hyväksymistä tuloksista. Näiden poikkeamien arvo oli 13,3 miljoonaa euroa. Yhden maan (Pakistan) kohdalla poikkeama vaihtelevansuuruisten erien maksuista oli 19 prosenttia. Lisäksi tilintarkastustuomioistuin totesi, että komissio maksoi kahdelle maalle 3,4 miljoonaa euroa sellaisten indikaattorien perusteella, joihin liittyvät lähtötasot oli määritetty virheellisesti. Vaikka komissiolla oli sopimukseen perustuva velvoite maksaa, koska tavoitearvo oli saavutettu, indikaattorin mittaamalla alalla ei tosiasiassa saavutettu edistystä. Taulukossa 1 esitetään yhteenveto näistä summista kunkin tarkastetun maan osalta.

Taulukko 1 – Poikkeamat komission arvioista

Maa Tarkastettu vaihtelevans­uuruinen erä
(euroa)
Erot tilintarkastust­uomioistuimen arvioon verrattuna
(euroa)
Sopimuksen ja indikaattorin numero Syy poikkeamiin
(indikaattoreittain)
Ilman todellista edistystä maksetut määrät
(euroa)
Bolivia 32 800 000 0 0
Etiopia 29 520 000 0 2 000 000
(sopimus 14: indik. 7)
Georgia 19 400 000 1 000 000 Sopimus 6:
indik. 1.2 ja 1.7
1.2: Saavutettiin 2 kk määräajan jälkeen
1.7: Tavoitetta ei saavutettu
0
Jordania 45 750 000 6 000 000 Sopimus 1:
indik. 5
Saavutettiin 2 vuotta määräajan jälkeen 0
Moldova 26 345 111 1 000 000 Sopimus 16:
indik. 2.1 ja 2.2
2.1: Saavutettiin 1 kk määräajan jälkeen
2.2: Saavutettiin 3 kk määräajan jälkeen
0
Pakistan 25 665 625 4 968 750 Sopimus 23:
indik. 5, 6 ja 8
Sopimus 24:
indik. 4, 6.2 ja 6.3
5, 6 ja 8 Tavoitetta ei saavutettu
4 ja 6.3 Virheellinen evidenssi
6.2: Tavoitetta ei saavutettu
0
Ruanda 27 667 500 332 500 Sopimus 20:
indik. 2
Saavutettiin vuosi määräajan jälkeen 1 437 500
(sopimus 19: indik. 5, sopimus 20: indik.4)
Vietnam 27 000 000 0 0
YHTEENSÄ 234 148 236 13 301 250 3 437 500

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

48

Tilintarkastustuomioistuimen havaitsemat ongelmat liittyivät pääasiassa seuraaviin asioihin: i) tavoitteet saavutettiin viipeellä asetettujen määräaikojen jälkeen, ii) tulosten mittaaminen perustui virheellisesti määritettyihin lähtöarvoihin, iii) indikaattorien täyttymisen perustana käytettiin virheellistä tai riittämätöntä evidenssiä, ja iv) tavoitteita ei saavutettu lainkaan. Kaaviossa 6 esitetään komission arvioista havaittujen poikkeamien tyypit ja prosenttiosuus.

Kaavio 6

Poikkeamatyypit

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

49

Laatikossa 11 käsitellään yhtä tapauksista, joissa tilintarkastustuomioistuin katsoi, että kumppanimaiden toimittama evidenssi oli virheellistä.

Laatikko 11

Evidenssi perustui virheellisesti painottuneeseen otokseen

Sopimus 24 koskee koulutusta Pakistanissa. Sopimukseen sisältyvän indikaattorin 6.3 tavoitteena oli, että kouluseteleitä saavien oppilaiden läsnäoloaste olisi vähintään 80 prosenttia. Kumppanimaan toimittamasta evidenssistä kävi ilmi, että läsnäoloaste oli korkeampi kuin tavoitearvo (87 prosenttia). Komissio katsoi näin ollen, että tämä tavoite oli saavutettu. Toimitetun evidenssin piti teknisen avun noudattamista koskevan raportin mukaan kattaa kaikki oppilaat koko vuoden aikana. Tilintarkastustuomioistuimen analyysi kuitenkin osoitti, että kansalliset viranomaiset olivat ottaneet huomioon vain neljänneksen kouluseteleitä saaneista oppilaista ja laskeneet kaikkien läsnäoloasteen tämän otoksen perusteella. Lisäksi tämä otos poimittiin lukuvuoden alussa, jolloin läsnäolo on suurinta. Tilintarkastustuomioistuin katsoi siksi, että tietojen tueksi esitetty evidenssi ei ollut luotettavaa ja otos oli virheellisesti painottunut.

Edellä käsitellyssä tapauksessa komissio katsoi, että tavoitteet oli saavutettu, ja suoritti maksun kokonaisuudessaan.

50

Tilintarkastustuomioistuin löysi neljästä sopimuksesta yhteensä viisi indikaattoria11, joiden tavoitteet oli saavutettu rahoitussopimuksessa asetetun määräajan jälkeen. Lisäksi tilintarkastustuomioistuin katsoi viiden muun indikaattorin12 osalta, että kumppanimaat eivät saavuttaneet tavoitteita, vaikka komission mukaan tavoitteet olivat täyttyneet. Laatikossa 12 on esimerkkejä molemmista tapauksista.

Laatikko 12

Tavoitteet saavutettiin asetettujen määräaikojen jälkeen tai vain osittain tai ne jäivät kokonaan saavuttamatta

Jordanian kanssa tehtyyn koulutusalan sopimukseen (sopimus 1) sisältyvän indikaattorin 5 tavoite saavutettiin määräajan jälkeen. Kyseisen indikaattorin tavoitteena oli, että vuoteen 2015 mennessä rakennetaan kuusi uutta koulua. Koulut saatiin valmiiksi vasta vuonna 2017, ja vaihtelevansuuruinen erä maksettiin joulukuussa 2017. Merkittävä viivästyminen johtui siitä, että hankintamenettelyt olivat aikaavieviä, mikä seurauksena kansalliset viranomaiset panivat rakennustyöt täytäntöön myöhässä.

Komissio otti nämä viivästykset huomioon jatkamalla sopimuksen täytäntöönpanoaikaa joulukuuhun 2017. Se ei kuitenkaan muuttanut koulujen rakentamiselle asetettua määräaikaa (vuosi 2015).

Koulutusta Pakistanissa koskevaan sopimukseen (sopimus 23) sisältyvän indikaattorin 6 tavoite kattoi kaksi toimea: englannin kielen opetussuunnitelman laatimisen ja tiettyjen luokkien oppikirjojen hyväksynnän. Tilintarkastustuomioistuin totesi, että vain puolet oppikirjoista oli hyväksytty maksupyyntöä esitettäessä. Siksi tilintarkastustuomioistuin katsoo, ettei tavoitteen toista osaa olisi pitänyt katsoa saavutetuksi.

Georgian kanssa tehtyyn maatalousalan sopimukseen (sopimus 6) sisältyvän indikaattorin 1.7 tavoitteena oli bio- ja luomutuotannon sertifiointijärjestelmiä koskevan kansallisen ohjelman hyväksyminen. Georgia katsoi, että tämä indikaattori täyttyi, koska se oli hyväksynyt teeviljelmien kunnostamista koskevan kansallisen ohjelman. Kyseisen ohjelman tavoitteeksi on kuitenkin ilmoitettu teeviljelmien tehokkaan käytön tukeminen Georgiassa, teen (ml. biologisesti tuotetun teen) tuotannon lisääminen sekä omavaraisuuden ja vientipotentiaalin lisääminen. Tavoite ei siten sisältänyt varsinaisesti bio- ja luomutuotannon sertifiointijärjestelmiä. Tilintarkastustuomioistuin katsoo, ettei tämä tavoite täyttynyt, koska ohjelmaa ei kohdennettu nimenomaisesti biotuotteiden sertifiointiin. Myös ulkopuolinen tarkastaja oli tätä mieltä.

Kaikissa edellä mainituissa tapauksissa komissio suoritti maksut kokonaisuudessaan.

51

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi kolme tapausta, joissa komissio oli suorittanut maksut rahoitussopimusten määräysten mukaisesti, koska kumppanimaat olivat saavuttaneet sovitut tavoitteet. Virheellisesti määritetyn lähtötason tai virheellisesti asetettujen tavoitearvojen käytön vuoksi kohdealoilla ei kuitenkaan saavutettu todellista edistystä. Laatikossa 13 käsitellään tarkemmin joitakin näistä tapauksista.

Laatikko 13

Tavoitteet asetettiin käyttämällä virheellisiä lähtötasoja – todellista edistystä ei saavutettu

Etiopian kanssa tehtyyn liikennealan sopimukseen (sopimus 14) sisältyvä indikaattori 7 liittyy ylikuormaa kuljettavien rekkojen prosenttiosuuteen. Tavoitteeksi asetettiin, että tämä prosenttiosuus laskee 9 prosenttiin lähtöarvosta, joka oli 11 prosenttia. Tarkastelujakson lopussa saavutettu tulos oli 6 prosenttia, mikä tarkoittaa, että tavoite saavutettiin. Siihen liittyvä summa maksettiin rahoitussopimuksen määräysten mukaisesti. Kumppanimaalta maksupyynnössä saatujen tietojen perusteella todellinen lähtöarvo oli kuitenkin 6 prosenttia. Näin ollen ylikuormaa kuljettavien rekkojen määrä ei tosiasiassa vähentynyt.

Ruandan kanssa tehtyyn energia-alan sopimukseen (sopimus 19) sisältyvä indikaattori 5 on toinen esimerkki siitä, että maksu suoritettiin virheellisen lähtötason vuoksi, vaikka todellista edistystä ei ollut riittävästi. Indikaattorilla mitataan uusiutuvista lähteistä tuotetun sähkön osuutta energialähteiden yhdistelmässä. Sopimuksessa käytetty lähtöarvo oli 292 gigawattituntia, joka tuotettiin vuonna 2015. Lähtötasona käytetyn vuoden todellinen arvo oli väärä. Kansallisten viranomaisten ilmoittamien tietojen perusteella todellisen arvon olisi pitänyt olla 368 gigawattituntia. Tarkastettua vaihtelevansuuruista erää varten asetettu tavoite oli lisätä uusiutuvista energialähteistä tuotettua määrää 14,5 gigawattituntia lähtötasoon verrattuna. Tarkastusajanjaksona tässä indikaattorissa saavutettu tulos oli 361,5 gigawattituntia, minkä vuoksi indikaattoriin liittyvä summa maksettiin, vaikka uusiutuvista lähteistä tuotetun sähkön osuus oli vähentynyt.

52

Taulukossa 1 määrällisesti esitettyjen poikkeamien lisäksi tilintarkastustuomioistuin ei kyennyt vahvistamaan kahden vaihtelevansuuruisen erän maksujen virheettömyyttä, koska viidestä indikaattorista13 ilmoitettujen arvojen tueksi ei esitetty riittävää evidenssiä (ks. esimerkit laatikossa 14). Kyseisten indikaattorien yhteydessä maksettiin 3,77 miljoonaa euroa.

Laatikko 14

Riittävä evidenssi puuttui

Sopimuksella 5 tuetaan julkista varainhoitoa Jordaniassa. Sopimukseen sisältyvä indikaattori 1.2 liittyi eri kansallisten ministeriöiden ja virastojen sisäisen valvonnan yksiköiden henkilöstön koulutuksessa oleviin puutteisiin. Tavoitteena oli kouluttaa sisäisen valvonnan yksiköiden henkilöstöä, joka ei ollut osallistunut koulutukseen edellisen vuoden aikana (numeerista tavoitetta ei ollut). Komission palkkaama ulkopuolinen asiantuntija totesi, että yli 85 prosenttia kaikkien sisäisen valvonnan yksiköiden henkilöstöstä osallistui tarjotulle täydennyskoulutuskurssille. Näin ollen hän totesi, että indikaattori saavutettiin. Asiantuntijalausunnossa ei ilmoitettu, miten 85 prosenttia oli laskettu, joten tilintarkastustuomioistuin ei voinut suorittaa laskentaa uudelleen tai vahvistaa, että koulutus kattoi kaikki puutteet. Saatavilla ei ollut minkäänlaista tietoa siitä, mitä tähän 85 prosenttiin sisällytettiin.

Pakistanin kanssa tehtyyn yhteisöjen kehittämisen ohjelmaa koskevaan sopimukseen (sopimus 22) sisältyvällä indikaattorilla 3 mitattiin yhteisölähtöisiin paikallisiin kehittämishankkeisiin osoitettujen määrärahojen osuutta hallintopiirien kehittämisstrategioiden kustannusarvioista. Ilmoitettuja hallintopiirin kustannusarvioita ei kuitenkaan voitu jäljittää liiteasiakirjoina toimitettuihin hallintopiirien kehittämisstrategioihin. Vastaavasti komission tätä indikaattoria arvioimaan palkkaaman asiantuntijan lausunnossa ei esitetä hallintopiirin kustannusarvioiden ja hallintopiirien kehittämisstrategioiden täsmäytystä. Siksi tilintarkastustuomioistuin ei kyennyt vahvistamaan ilmoitettua tulosta.

Moldovalle suoritettuja maksuja ei dokumentoitu riittävästi

53

Suoranaisesti tuloksellisuusindikaattoreiden tarkastukseen liittymättömänä seikkana tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että komissio oli maksanut Moldovalle ilman riittäviä perusteluja kolme vaihtelevansuuruista erää, joiden kokonaismäärä oli 26,3 miljoonaa euroa, ilman että maksujen perustana olevia syitä olisi dokumentoitu riittävästi (ks. laatikko 15).

Laatikko 15

Moldovalle suoritettujen maksujen dokumentointi

Budjettituen rahoitussopimuksissa annetaan komissiolle oikeus keskeyttää rahoitussopimus, jos kumppanimaa rikkoo velvoitetta, joka liittyy ihmisoikeuksien kunnioittamiseen tai demokratian periaatteiden ja oikeusvaltioperiaatteiden noudattamiseen, sekä vakavissa korruptiotapauksissa (unionin yleiseen talousarvioon sovellettavan varainhoitoasetuksen 236 artiklan 4 kohta, heinäkuu 2018).

Moldovan demokratian tilaa koskevien huolenaiheiden vuoksi komissio päätti heinä- ja lokakuussa 2017 lykätä useiden vaihtelevansuuruisten erien maksamista. Komissio totesi, että maksuajankohtaa selvennettäessä otetaan huomioon tehokkaiden demokratian mekanismien, oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien noudattaminen Moldovassa. Tärkein syy tähän päätökseen oli uuden vaalilain lähestyvä käyttöönotto Moldovassa. Uusi vaalilaki ei ollut yhdenmukainen suositusten kanssa, joita Eurooppa-neuvoston neuvoa-antavana elimenä perustuslakiasioissa toimiva Venetsian komissio oli antanut.

Maksu kuitenkin hyväksyttiin 11. joulukuuta 2017. Maksusuorituksen hyväksynnän tukena ei kuitenkaan ollut arviota, joka olisi osoittanut Moldovan demokraattisten mekanismien ja ihmisoikeustilanteen parantuneen, vaikka niihin liittyvät ongelmat olivat tärkein syy siihen, että maksu alun perin pidätettiin.

Johtopäätökset ja suositukset

54

Euroopan tilintarkastustuomioistuin tutki, maksoiko komissio vaihtelevansuuruiset budjettitukierät relevanttien ja luotettavien tuloksellisuustietojen perusteella. Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että tuloksellisuusindikaattorien muotoilu heikensi niiden relevanssia kolmanneksessa tarkastetuista tuloksellisuusindikaattoreista, eikä niillä voida mitata tuloksia objektiivisesti, mikä horjuttaa niiden relevanssia. Lisäksi komission arviot vaihtelevansuuruisia eriä koskevien indikaattorien täyttymisestä eivät aina olleet luotettavia, minkä vuoksi joitakin maksuja ei perusteltu riittävästi.

55

Tilintarkastustuomioistuin totesi, että vaihtelevansuuruisten erien tuloksellisuusindikaattorit vastasivat hyvin kumppanimaiden alakohtaisia kehittämisstrategioita. Suurimmassa osassa indikaattoreista keskityttiin kuitenkin lyhyen aikavälin toimiin eikä pitkän aikavälin tuloksiin, kuten kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen. Tilintarkastustuomioistuin tarkasti 248 indikaattoria, joista vain 13 prosenttia mittasi tuetuilla aloilla saavutettuja tuloksia tai vaikutuksia (ks. kohdat 2225). Käyttämällä tulosindikaattoreita komissio voisi mitata paremmin pitkän aikavälin tuloksia tuetuilla aloilla – myös kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisen osalta.

Suositus 1 – Lisätään tulosindikaattorien käyttöä vaihtelevansuuruisissa erissä

Komission olisi lisättävä sellaisten vaihtelevansuuruisten erien osuutta, jotka maksetaan tulosindikaattorien saavuttamisen perusteella.

Tavoiteajankohta: vuoden 2021 loppu

56

Yli kolmannes indikaattoreista oli määritelty löyhästi, niiden lähtötasot olivat virheellisiä tai niissä ei ollut lainkaan lähtötasoja. Tämän vuoksi tavoitteiden saavuttamisesta voi olla eri tulkintoja, mikä vaikeuttaa maksupyyntöjen analysointia ja vähentää sen objektiivisuutta (ks. kohdat 2632).

Suositus 2 – Parannetaan tuloksellisuusindikaattorien muotoilua

Komission olisi parannettava laadunvalvontajärjestelyjä, jotta varmistetaan, että vaihtelevansuuruisten erien tuloksellisuusindikaattoreilla mitataan kumppanimaiden saavuttamia tuloksia objektiivisesti. Erityistä huomiota olisi kiinnitettävä seuraaviin seikkoihin:

  1. sellaisten tuloksellisuusindikaattorien käyttäminen, jotka ovat täsmällisiä eivätkä jätä tulkinnan varaa
  2. lähtöarvojen ja tavoitteiden käyttö.

Tavoiteajankohta: vuoden 2021 loppu

57

Yksi vaihtelevansuuruisten budjettitukierien tärkeistä tavoitteista on luoda kumppanimaille kannustimia edistää omia uudistusohjelmiaan. Suurin osa tarkastetuista vaihtelevansuuruisista eristä sisälsi indikaattoreita, joiden tavoitteissa löydettiin sopiva tasapaino kunnianhimoisten ja saavutettavissa olevien tavoitteiden välillä, ja tilintarkastustuomioistuin katsoo, että niillä oli suunniteltu kannustava vaikutus. Tilintarkastustuomioistuimen havaitsemat muutamat poikkeukset koskivat indikaattoreita, joiden tavoitteet olivat helposti saavutettavissa, usein virheellisten lähtötasojen käytön vuoksi, tai joiden tavoitteet saavutettiin muiden avunantajien tai EU:n palkkaamien ulkopuolisten asiantuntijoiden työn avulla (ks. kohdat 33 ja 34).

Suositus 3 – Turvataan vaihtelevansuuruisten erien kannustava vaikutus

Komission olisi

  1. päivitettävä lähtötasoja koskevat tiedot ennen sopimuksen allekirjoittamista tai tarvittaessa oikaistava lähtöarvot sopimuksen täytäntöönpanon aikana muuttamalla budjettitukisopimusta
  2. vältettävä tilanteita, joissa kumppanimaa saavuttaa tavoitteet yksinomaisesti EU:n rahoittaman teknisen avun ansiosta.

Tavoiteajankohta: vuoden 2021 loppu

58

Vaihtelevansuuruisissa erissä käytettyjen indikaattorien määrä oli usein liian suuri, suurempi kuin komission ohjeissa suositeltu määrä. Tämä hankaloitti entisestään maksamismenettelyä (ks. kohta 35).

Suositus 4 – Yksinkertaistetaan vaihtelevansuuruisten erien maksamismenettelyä

Komission olisi pidättäydyttävä alaindikaattorien käytöstä, jotta indikaattorien todellinen määrä saadaan vähennettyä ohjeissa vahvistettuun enimmäismäärään.

Tavoiteajankohta: vuoden 2021 loppu

59

Vaihtelevansuuruisia eriä koskevat maksupyynnöt sisältävät tuloksellisuustietoja, joista käy ilmi, missä määrin sovitut ehdot ja tuloksellisuusindikaattorit on täytetty. Nämä pyynnöt ovat kumppanimaiden laatimia, joten niiden perustana olevien tuloksellisuustietojen luotettavuus riippuu kyseisten maiden valmiuksista tuottaa tietoja. Tilintarkastustuomioistuin totesi, että komissio arvioi yleensä kumppanimaiden valmiuksia tutkimalla niiden seuranta- ja arviointijärjestelmien pääkohtia, kuten budjettitukea koskevissa komission ohjeissa edellytetään. Komissio teki kuitenkin vain viidessä sopimuksessa otokseen valituista 24 sopimuksesta johtopäätökset siitä, olivatko vaihtelevansuuruisia eriä koskevien indikaattorien laskemiseen tarvittavat tuloksellisuustiedot luotettavia (ks. kohdat 3641). Tietojen luotettavuutta koskevien johtopäätösten tekeminen on tärkeää indikaattorien valinnan, seurannan ja maksujen analysoinnin kannalta.

Suositus 5 – Parannetaan arvioita, jotka koskevat maiden valmiuksia toimittaa vaihtelevansuuruisissa erissä käytettävät tuloksellisuustiedot

Kun komissio suunnittelee budjettitukioperaatiota, sen olisi arvioitava niiden tuloksellisuustietojen luotettavuutta, joiden perusteella vaihtelevansuuruinen erä maksetaan. Arviossa olisi tehtävä nimenomainen johtopäätös siitä, ovatko näiden tietojen tuottamiseen käytetyt järjestelmät riittävän luotettavia. Arvio voisi perustua muiden tunnustettujen elinten toteuttamiin arvioihin.

Tavoiteajankohta: vuoden 2021 loppu

60

Tilintarkastustuomioistuin totesi, että EU:n edustustot toteuttivat maksupyyntöjä analysoidessaan erilaisia tarkastusmenettelyjä. Joissakin tapauksissa EU:n edustustojen henkilöstö teki tarkastuskäyntejä tarkastaakseen kumppanimaiden toimittamat tiedot, kun taas toisissa edustustot luottivat täysin kyseisiin tietoihin tai asiantuntijoiden komission puolesta toteuttamiin ulkopuolisiin arviointeihin eivätkä toteuttaneet mitään lisätarkastuksia. Tämä ei tarjoa tarvittavaa varmuutta vaihtelevansuuruisten erien maksun perustaksi (ks. kohdat 4246).

Suositus 6 – Parannetaan vaihtelevansuuruisten erien maksamiseen käytettyjen tuloksellisuustietojen tarkastusta

Komission olisi

  1. arvioitava tuloksellisuustietojen perustana oleva evidenssi, jonka kumppanimaat toimittavat maksupyynnössä, jollei komissio ole jo nimenomaisesti päätellyt, että nämä tiedot ovat luotettavia
  2. edellytettävä ulkopuolisia arviointeja koskevissa tehtävänmäärityksissä, että kumppanimaiden toimittamien keskeisten tuloksellisuustietojen luotettavuus tarkastetaan. Komission olisi myös varmistettava ennen vaihtelevansuuruisen erän maksamista, että asiantuntijat ovat noudattaneet tätä vaatimusta.

Tavoiteajankohta: vuoden 2021 loppu

61

Tilintarkastustuomioistuin suoritti uudelleen indikaattorien saavuttamista koskevat komission arviot ja laski uudelleen vaihtelevansuuruisten erien maksut. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi tässä yhteydessä poikkeamia komission maksamista määristä. Tarkastettujen vaihtelevansuuruisiin eriin liittyvien maksujen kokonaismäärä oli 234 miljoonaa euroa. Tilintarkastustuomioistuin arvioi saatavilla olevien tuloksellisuustietojen perusteella, että poikkeamat koskivat kaikkiaan 16,7:ää miljoonaa euroa näistä maksuista. Tästä summasta 13,3:a miljoonaa euroa ei ollut perusteltu riittävästi, tai maksut eivät olleet sopimusehtojen mukaisia. Kaikkiaan 3,4 miljoonaa euroa maksettiin, vaikka edistystä ei tosiasiassa tapahtunut. Lisäksi Moldovalle maksettiin 26,3 miljoonaa euroa kolmessa vaihtelevansuuruisessa erässä ilman että maksujen perustana olevia syitä olisi dokumentoitu riittävästi (ks. kohdat 4753).

Tilintarkastustuomioistuimen III jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Bettina Jakobsenin johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 12. marraskuuta 2019 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Klaus-Heiner Lehne
presidentti

Liitteet

Liite I – Budjettituen osuus kahdenvälisistä julkista kehitysapua koskevista sitoumuksista

Maat 2014 2015 2016 2017 Keskiarvo 2014–2017
Itävalta 0,69 % 1,01 % 0,10 % 1,24 % 0,76 %
Belgia 2,50 % 1,85 % 1,41 % 0,15 % 1,48 %
Tšekki 1,52 % 0,00 % 0,00 % 0,44 % 0,49 %
Tanska 3,83 % 0,00 % 0,73 % 0,91 % 1,36 %
Suomi 3,75 % 3,89 % 0,00 % 2,98 % 2,65 %
Ranska 2,86 % 1,86 % 6,11 % 9,30 % 5,03 %
Saksa 1,29 % 4,55 % 2,12 % 3,42 % 2,84 %
Kreikka 1,04 % 0,00 % 0,00 % 0,00 % 0,26 %
Unkari 0,65 % 0,00 % 0,00 % 0,22 %
Irlanti 2,30 % 3,76 % 0,00 % 0,00 % 1,52 %
Italia 1,28 % 0,40 % 0,24 % 0,56 % 0,62 %
Luxemburg 3,21 % 0,81 % 2,93 % 1,98 % 2,23 %
Alankomaat 0,67 % 0,00 % 0,00 % 0,00 % 0,17 %
Puola 0,00 % 0,00 % 0,00 % 0,00 % 0,00 %
Portugali 0,55 % 0,71 % 0,52 % 0,58 % 0,59 %
Slovakia 0,00 % 0,00 % 0,00 % 0,00 % 0,00 %
Slovenia 0,00 % 0,00 % 0,00 % 0,00 % 0,00 %
Espanja 1,33 % 1,29 % 0,17 % 0,30 % 0,77 %
Ruotsi 2,39 % 0,13 % 0,00 % 1,96 % 1,12 %
Yhdistynyt kuningaskunta 2,09 % 1,21 % 0,18 % 0,01 % 0,87 %
Euroopan komissio 9,31 % 12,71 % 14,67 % 9,08 % 11,45 %
           
EU:n keskiarvo 2,03 % 1,66 % 1,39 % 1,57 % 1,66 %
EU:n keskiarvo ilman toimielimiä 1,65 % 1,11 % 0,73 % 1,19 % 1,17 %

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin seuraavan verkkosivun tietojen perusteella: https://stats.oecd.org/

Liite II – Tarkastetut sopimukset

Sopimus-numero Maa Tuettu ala
Sopimus 1 282613 Jordania Koulutus
Sopimus 2 365198 Koulutus
Sopimus 3 377271 Energia
Sopimus 4 389306 Energia
Sopimus 5 357967 Julkinen varainhoito
Sopimus 6 387662 Georgia Maatalous
Sopimus 7 344313 Ammatillinen koulutus
Sopimus 8 361908 Julkisen talouden uudistus
Sopimus 9 363227 Bolivia Huumausaineiden torjunta
Sopimus 10 368977 Vesi
Sopimus 11 337591 Maatalous
Sopimus 12 377182 Maatalous
Sopimus 13 383001 Etiopia Terveys
Sopimus 14 367551 Liikenne
Sopimus 15 348701 Moldova Viisumivapautta koskeva toimintasuunnitelma
Sopimus 16 353323 Julkisen talouden uudistus
Sopimus 17 371907 Maatalous
Sopimus 18 376376 Ruanda Maatalous
Sopimus 19 375269 Energia
Sopimus 20 364033 Ympäristö
Sopimus 21 357701 Vietnam Terveys
Sopimus 22 337112 Pakistan Maatalous
Sopimus 23 289807 Koulutus
Sopimus 24 356359 Koulutus

Liite III – Vaihtelevansuuruisten erien maksut vuonna 2017 alakohtaisissa tulosperusteisissa uudistamissopimuksissa

Maat Vaihtelevansuuruinen erä yhteensä (2017)
(euroa)
% Tarkastetut alat Tarkastetut määrät
(euroa)
Marokko 120 984 995 18,75 %
Jordania 69 506 667 10,77 % Koulutus, energia, julkishallinnon uudistus 45 750 000
Georgia 37 900 000 5,87 % Maatalous, työllisyys, julkinen talous 19 400 000
Bolivia 32 800 000 5,08 % Maatalous, huumausaineiden torjunta, vesi ja sanitaatio 32 800 000
Etiopia 29 520 000 4,57 % Terveys, liikenne 29 520 000
Moldova 29 345 111 4,55 % Maatalous, oikeus, julkinen talous 26 345 111
Ruanda 27 667 500 4,29 % Maatalous, energia, ympäristö 27 667 500
Vietnam 27 000 000 4,18 % Terveys 27 000 000
Pakistan 25 665 625 3,98 % Maatalous, koulutus 25 665 625
Tunisia 25 000 000 3,87 %
Albania 20 775 000 3,22 %
Niger 17 850 000 2,77 %
Bangladesh 16 500 000 2,56 %
Kolumbia 15 000 000 2,32 %
Botswana 14 510 000 2,25 %
Honduras 12 030 000 1,86 %
Etelä-Afrikka 10 466 458 1,62 %
Senegal 10 450 000 1,62 %
Burkina Faso 9 700 000 1,50 %
Kirgisia 9 500 000 1,47 %
Algeria 9 000 000 1,39 %
Benin 8 000 000 1,24 %
Indonesia 7 500 000 1,16 %
Ukraina 7 500 000 1,16 %
Kambodža 7 200 000 1,12 %
Armenia 7 000 000 1,08 %
Ghana 6 200 000 0,96 %
Nepal 6 000 000 0,93 %
Peru 5 880 000 0,91 %
Grönlanti 4 634 634 0,72 %
Laos 4 000 000 0,62 %
Guyana 3 800 000 0,59 %
Dominikaaninen tasavalta 2 687 500 0,42 %
Samoa 2 360 238 0,37 %
Falklandinsaaret 1 000 000 0,15 %
Tonga 375 000 0,06 %
YHTEENSÄ 645 308 728 100 %

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin (tarkastukseen valitut maat lihavoitu).

Liite IV – Tiivistetty arviointi

BOLIVIA ETIOPIA PAKISTAN RUANDA VIET­NAM
Sopi­mus 9 Sopi­mus 10 Sopi­mus 11 Sopi­mus 12 Sopi­mus 13 Sopi­mus 14 Sopi­mus 22 Sopi­mus 23 Sopi­mus 24 Sopi­mus 18 Sopi­mus 19 Sopi­mus 20 Sopi­mus 21
Arvioitiinko valmiuksia kattavasti? Ei Ei Ei Osit­tain Ei Osit­tain Ei Ei Ei Osittain Osittain Ei Osit­tain
Indikaattorien määrä (vuoden 2017 erää kohti) 8 10 8 6 6 10 6 8 8 8 7 4 8
Vuonna 2017 maksettujen edeltävien vuosien erien indikaattorien määrä 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 4 0 0
Itsenäinen tavoite 24 10 12 12 6 10 6 8 15 8 11 4 12
Epätäsmällinen indikaattori 1 1 2 2 1 1 1 1 2 0 0 0 0
Ei lähtötasoa (Euroopan tilintarkastustuomioistuin: lähtötaso oltava) 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Väärä lähtötaso 1 0 0 0 1 10 0 0 1 0 1 2 0
Liian vaatimaton tavoite 1 1 0 0 0 1 0 0 2 0 0 1 0
Tekivätkö EU:n edustustot tarkas­tuskäynnin täyttymiseh­tojen arvioimiseksi? Ei Ei Kyllä Kyllä Ei Kyllä Ei Ei Ei Kyllä Ei Kyllä Ei
Käytettiinkö täyttymisehtojen arvioinnissa ulkopuolisia asiantuntijoita? Ei Ei Ei Ei Ei Ei Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Ei Ei Kyllä
Oliko maksuissa aritmeettisia virheitä? Ei Ei Ei Ei Ei Ei Ei Ei Ei Ei Ei Ei Ei
Sovellettiinko maksun laskentamenetelmää oikein? Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Ei Kyllä Kyllä Ei Ei Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä
Poikkeamia tavoitteiden/alatavoitteiden täyttymistä koskevasta tilintarkastustuo­mioistuimen arviosta. 2.2 ja 3.3 3.1 ja 5 Ei Ei Ei 7 Ei 5,6 ja 8 4, 6.2, ja 6.3 Ei 5 2 ja 4 Ei
Poikkeamia maksettavaa määrää koskevasta tilintarkastustuomioistuimen arviosta Vai­kutti vain myö­hem­piin mak­suihin Ei vaiku­tusta mak­suun. Tulos >80 % Ei Ei Ei 2 milj. € Ei 1,50 milj. € 3,47 milj. € Ei 1,2 milj. € 0,57 milj. € Ei
GEORGIA JORDANIA MOLDOVA
Sopi­mus 6 Sopi­mus 7 Sopi­mus 8 Sopi­mus 1 Sopi­mus 2 Sopi­mus 3/4 Sopi­mus 5 Sopi­mus 15 Sopi­mus 16 Sopi­mus 17
Arvioitiinko valmiuksia kattavasti? Ei Kyllä Kyllä Ei Ei Kyllä Osittain Kyllä Kyllä Osittain
Indikaattorien määrä (vuoden 2017 erää kohti) 11 15 14 0 5 9 10 34 12 28
Vuonna 2017 maksettujen edeltävien vuosien erien indikaattorien määrä 0 3 0 2 0 0 0 3 0 0
Itsenäinen tavoite 12 34 21 2 6 10 20 95 22 39
Epätäsmällinen indikaattori 0 7 3 2 0 1 5 35 4 4
Ei lähtötasoa (Euroopan tilintarkastustuomioistuin: lähtötaso oltava) 1 5 3 0 0 0 0 0 0 6
Väärä lähtötaso 1 0 0 1 1 0 1 0 0 0
Liian vaatimaton tavoite 0 0 1 0 0 0 0 0 3 0
Tekivätkö EU:n edustustot tarkastuskäyntejä täyttymiseh­tojen arvioimiseksi? Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Ei Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä
Käytettiinkö täyttymisehtojen arvioinnissa ulkopuolisia asiantuntijoita? Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä
Oliko maksuissa aritmeettisia virheitä? Ei Ei Ei Kyllä Ei Ei Ei Kyllä Ei Ei
Sovellettiinko maksun laskentamenetelmää oikein? Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Ei Kyllä Ei Ei Kyllä Kyllä
Poikkeamia tavoitteiden/alatavoitteiden täyttymistä koskevasta tilintarkastustuomioistuimen arviosta. indik. 1.2 ja 1.7 Ei Ei indik. 5 Ei Ei Ei Kyllä (kaikissa indikaatto-reissa) Ei Ei
Poikkeamia maksettavaa määrää koskevasta tilintarkastustuomioistuimen arviosta 1 milj. € Ei Ei 6 milj. € Ei Ei Ei 5,1 milj. € 6,4 milj. € 14,8 milj. €

Komission vastaukset

Tiivistelmä

I

Budjettituki on kokonaisuus, joka sisältää rahoitusvarojen siirrot, politiikkoja koskevan vuoropuhelun, valmiuksien kehittämisen ja tulosten seurannan. Kaikki nämä osa-alueet ovat tärkeitä välineen vaikuttavuuden kannalta. Kiinteämääräisiä eriä maksetaan tukikelpoisuusehtojen mukaisten yleisten ehtojen täyttymistä vastaan, kun taas vaihtelevansuuruisten erien määrä suhteutetaan tuloksiin tietyillä indikaattoreilla mitattuna.

II

Budjettitukea koskevissa suuntaviivoissa määritellään, mitä kriteereitä tulee soveltaa vaihtelevansuuruisten erien indikaattorien laatimisessa ja niiden tarkastusprosessissa. Ensisijaisesti olisi käytettävä kumppanimaiden toimintapolitiikkoja koskevia selkeästi määriteltyjä indikaattoreita ja tulosten seurantakehyksiä.

III

Koska vaihtelevansuuruisten erien indikaattoreita on tarkoitus arvioida vuosittain, niiden tavoitteet on asetettu lyhyelle aikavälille. Komission on määriteltävä tavoitteet siten, että ne voidaan kohtuullisesti saavuttaa vuodesta toiseen. Tämä ei estä tukemasta tulosindikaattorien käyttöä enemmän erityisesti aloilla, jotka ovat hyötyneet pitkäaikaisesta EU:n avusta. Käytössä on kuitenkin oltava erityyppisiä indikaattoreita.

Komissiolla on tietokanta kaikista tuloksellisuusindikaattoreista, jotka ovat olleet käytössä budjettitukisopimuksissa vuosina 2014–2018. Tietokannasta käy ilmi, että sopimuksissa käytetään tai on käytetty tasaisesti erityyppisiä indikaattoreita, joilla seurataan panoksia, prosesseja, tuotoksia sekä (pitkän aikavälin) tuloksia. Tarkastettu otos sisälsi enemmän ohjelmia, jotka on hyväksytty ennen vuotta 2014, mistä syystä niissä on keskitytty pitkän aikavälin tuloksiin vähemmän.

IV

Budjettitukea koskevissa suuntaviivoissa suositellaan käytettävän kolmesta kymmeneen indikaattoria. Komissio tehostaa viestiänsä siitä, että suuri määrä indikaattoreita voi johtaa politiikan painopisteen hämärtymiseen ja vaikeuttaa maksupyyntöjen arviointia. Tästä huolimatta poikkeustapauksissa voitaisiin hyväksyä yli kymmenen indikaattorin käyttö, jos se on poliittisten puitteiden ja kumppanimaan preferenssien kannalta perusteltua.

V

Komissio katsoo, että kumppanimaiden tilastojärjestelmien luotettavuus on analysoitu samassa yhteydessä, kun on arvioitu budjettitukeen sovellettavien julkista politiikkaa koskevien kelpoisuusehtojen noudattamista, ja että tämän analyysin tulisi löytyä myös riskienhallintajärjestelmästä. Hiljattain päivitetyssä maksuilmoituksen mallissa edellytetään, että maan analyysivalmiuksissa ja tietojen laadussa tapahtuneet muutokset on ilmoitettava jokaisen maksupyynnön yhteydessä.

VI

Komissio katsoo, että Moldovalle suoritetussa maksussa on huomioitu Moldovassa maksuhetkellä vallinnut myönteinen suuntaus tehokkaiden demokraattisten mekanismien, oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien noudattamisen osalta, mutta että se olisi voitu dokumentoida paremmin.

VII

Ensimmäinen luetelmakohta: Komissio hyväksyy suosituksen.

Toinen luetelmakohta: Komissio hyväksyy suosituksen.

Kolmas luetelmakohta: Komissio hyväksyy suosituksen.

Neljäs luetelmakohta: Komissio hyväksyy suosituksen.

Viides luetelmakohta: Komissio hyväksyy suosituksen.

Kuudes luetelmakohta: Komissio hyväksyy suosituksen.

Johdanto

01

Ks. vastaus tiivistelmään - kohta I.

02

Budjettituella edistetään tuloksia ja kansallista vastuuvelvollisuutta, koska siinä hyödynnetään maiden omia järjestelmiä ja se sovitetaan niiden politiikkoihin.

Huomautukset

19

Komissio vahvistaa, että jälkikäteen suoritetuilla budjettitukimaksuilla palkitaan hyviä tuloksia. Kuten Euroopan tilintarkastustuomioistuin perustellusti huomauttaa, tulosten arvioinnissa on tärkeää huomioida yleiset edellytykset, ts. kyseisen julkisen politiikan täytäntöönpanon edistyminen, julkisen varainhoidon uudistukset, läpinäkyvyys sekä makrotalouden vakaus.

21

Vaihtelevansuuruiset erät tulee sovittaa kunkin maan tilanteeseen ja toimintapolitiikkaan sopiviksi. Kuhunkin tilanteeseen olisi valittava sen kannalta olennaisimmat indikaattorit. Etusija olisi annettava tulosindikaattoreille mahdollisuuksien mukaan, ja yleisesti olisi pyrittävä erityyppisten indikaattorien yhdistelmään, jossa on myös panosindikaattoreita.

Indikaattorien määrittelyssä olisi huomioitava budjettitukimaksujen vuosittainen maksutiheys sekä kumppanimaiden kyky valvoa tuloksia ja vaikutuksia.

22

Komissio on laatinut sisäisen arvion kaikista vaihtelevansuuruisten erien yhteydessä vuosina 2014–2018 käytetyistä indikaattoreista (yht. 3 642 indikaattoria). Sen mukaan 33,7 prosenttia indikaattoreista oli tulosindikaattoreita, 26,8 prosenttia tuotosindikaattoreita, 35,4 prosenttia prosessi-indikaattoreita ja loput (4,1 prosenttia) panos- ja vaikutusindikaattoreita.

Tarkastettu otos sisälsi enemmän ohjelmia, jotka on hyväksytty ennen vuotta 2014, mistä syystä niissä on keskitytty pitkän aikavälin tuloksiin vähemmän. Tämänhetkinen käytäntö on käyttää tasaisesti erilaisia indikaattoreita.

23

Indikaattorien valinta liittyy myös julkisen politiikan kehittyneisyyteen sekä useisiin tilannesidonnaisiin seikkoihin (osoittamiseen liittyvät ongelmat, toimialojen hallinto, tehtävänjako kehityskumppaneiden välillä jne.).

On huomattava, että Maailmanpankin luokittelun mukaan Jordania ei ole enää vuodesta 2017 lähtien ollut ylemmän vaan alemman keskitulotason maa.

24

Komissio katsoo, että panosindikaattorit voivat olla hyödyllisiä tietyissä tapauksissa ja että ne ovat paikallaan uudistuksen ensimmäisissä vaiheissa, joissa vahvistetaan edellytykset pidemmän aikavälin tulosten saavuttamiseksi myöhemmin. Vuodesta 2014 lähtien panosindikaattorien osuus budjettitukiohjelmien vaihtelevansuuruisissa erissä on ollut vain 4 prosenttia (ks. vastaus kohtaan 22).

25

Prosessi-indikaattorit ovat tärkeitä, kun arvioidaan toimialan valmiuksissa ja hallintotavassa tapahtunutta edistystä. Kun tarkastellaan koko budjettitukiohjelmaa, laadulliset näkökohdat otetaan huomioon arvioitaessa julkisen politiikan täytäntöönpanossa tapahtunutta edistystä kokonaisuutena. Näihin näkökohtiin voidaan tarttua myös vuoropuhelun ja valmiuksien lisäämisen avulla, mistä syystä on tärkeää, ettei budjettituen vaikutusta typistetä pelkkiin vaihtelevansuuruisten erien indikaattoreihin.

Laatikko 2 – Esimerkkejä prosessi-indikaattoreista, jotka eivät sisällä laadullisia vaatimuksia

Moldova (sopimus 15: viisumivapautta koskeva toimintasuunnitelma):

Viisumivapautta koskeva toimintasuunnitelma on EU:n toimielinten ja jäsenvaltioiden erittäin tarkasti tutkima hanke, jolla on erittäin vahva ulkopuolinen (EU:n) valvontajärjestelmä. Vaikka hyväksyttävän sääntelykehyksen toimintapoliittisessa matriisissa ei siihen viitata, kehyksen laatu on selkeästi määritelty siihen liittyvässä yhteisön säännöstössä. Näin ollen kehys (viisumivapauden edellytykset) on määritelty muissa asiakirjoissa. Komissio toteaa, että Euroopan parlamentille ja neuvostolle on esitetty viisumivapautta koskevasta toimintasuunnitelmasta viisi kertomusta, joiden mukaan tyydyttävää edistymistä on tapahtunut.

Jordania (sopimus 4: energia-alan sopimus):

Tässä tavoitteessa oli keskeistä varmistaa, että toimintapoliittinen vuoropuhelurakenne perustetaan ja otetaan käyttöön (tarkoittaa säännöllisiä tapaamisia, ei pelkästään hallinnollisia tarkoituksia varten). Jotta taataan valtion omavastuullisuus, komissio on antanut kumppanimaan päättää itse tapaamisten tarkasta rakenteesta, kokoonpanosta ja tiheydestä.

27

Komissio korostaa, että Euroopan tilintarkastustuomioistuimen havaitsemat epätäsmällisyydet indikaattoreissa juontuvat useista taustalla vaikuttavista syistä, kuten kohdan 28 ja laatikon 3 esimerkeissä kuvataan. Suurimmassa osassa tapauksista ne eivät kuitenkaan aiheuttaneet sitä, että tilintarkastustuomioistuimen ja komission johtopäätöksissä indikaattorin arvioinnista olisi eroja.

Laatikko 3 – Esimerkkejä epätäsmällisistä indikaattoreista ja tavoitteista

Jordania (sopimus 1):

Tavoitteen saavuttamista analysoinut ulkopuolinen asiantuntija ei laatinut täysin omia kriteerejä, vaan käytti analyysissaan rahoitussopimuksen teknisissä ja hallinnollisissa määräyksissä yksilöityjä kriteerejä määrittäessään, oliko koulun varustelutaso riittävä. Näitä kriteerejä olivat esimerkiksi se, että koulut rakennetaan ja varustellaan Jordaniaa varten vuonna 2018 laadittujen ohjeiden mukaisesti ja niihin asennetaan aurinkopaneelit lämminvesivaraajia varten sekä muita uusiutuviin energianlähteisiin perustuvia ja energiatehokkaita järjestelmiä. Lisäksi teknisten ja hallinnollisten määräysten mukaan uusien opettajien on tullut suorittaa ainakin opettajankoulutuksen johdantokurssi.

Näiden koulujen osalta ”riittävien” henkilö- ja muiden resurssien ja oppimisympäristön määritelmä oli pidettävä joustavana, jotta voitiin mukautua herkästi muuttuviin kriisioloihin, jossa kouluun oli saatava satojatuhansia uusia pakolaisoppilaita. ”Riittävän” määritelmästä keskusteltiin yksityiskohtaisesti myös EU:n edustuston ja opetusministeriön välisessä säännöllisessä toimintapoliittisessa vuoropuhelussa.

Georgia (sopimus 8):

Indikaattorin täsmällinen tavoite oli lisätä sidosryhmien tietoisuutta finanssipoliittisista säännöistä ja finanssipolitiikan ohjausjärjestelmästä. Sitä arvioitiin kokouspöytäkirjojen ja sidosryhmien haastattelujen avulla. Indikaattorin tarkoitus oli edistää avoimuuden kulttuuria ja vastuullisuutta kansalaisia kohtaan. Arviointi oli perusteellinen, ja siinä tarkasteltiin kokouspöytäkirjoja ja sidosryhmien kanssa tehtyjä haastatteluja.

Laatikko 4 – Koulutuksen laadun mittaaminen – hyvä esimerkki

Koulutuksen laatuun liittyvien indikaattorien mittaaminen on erittäin tärkeää, ja tässä budjettitukiohjelmassa käyttöön otettua mallia ovat käyttäneet myös muut avunantajat Jordaniassa. Koulutuksen laadun mittaaminen on edelleen keskipisteenä kaikessa tuessa, jota EU on sittemmin antanut Jordanian koulutusjärjestelmälle.

Tämä indikaattori on nykyään osa koulutuksen strategista suunnitelmaa vuosille 2018–2022. Opetusministeriön asiasta vastaava yksikkö sai koulutusta menetelmän käytössä, jotta arvioinnit voidaan ottaa käyttöön laajemmin kansallisella tasolla.

On kuitenkin tärkeää painottaa, että tietojen keräämisestä indikaattoreita varten olisi tultava osa maan säännöllistä tietojenkeruukäytäntöä. Näin vältetään kertaluonteiset, kalliit ja aikaa vievät prosessit, joita toteutetaan pelkästään budjettitukiohjelmaa varten.

30

Komissio yhtyy näkemykseen, että lähtötasot olisi määriteltävä sellaisille indikaattoreille, joissa ne ovat tarkoituksenmukaisia, ja että niitä olisi päivitettävä tarpeen mukaan.

31

Ks. komission vastaus kohtaan 30.

32

Komissio yhtyy näkemykseen, että lähtötasoja olisi päivitettävä niiden kannalta olennaisilla tiedoilla mahdollisuuksien mukaan. Budjettitukisopimusten muuttamisesta aiheutuvat kustannukset olisi kuitenkin huomioitava.

Laatikko 6 – Esimerkkejä indikaattoreista, joissa ei ollut lähtötasoa tai joissa lähtötaso oli virheellinen

Georgia (sopimus 7):

Työllisyyttä ja ammatillista koulutusta käsittelevä sopimus sisältää neljä indikaattoria, jotka mittaavat lisäystä (esim. koulutuksen määrä) tiettynä aikana. Kahdessa tapauksessa rahoitussopimus viittaa lähtötasoon 31.12.2013, jonka tietoja ei ollut saatavilla rahoitussopimuksen allekirjoittamisen aikaan.

Tämän nimenomaisen tapauksen osalta rahoitussopimuksen indikaattoreille ei ollut määritelty lähtötasoja. Sen vuoksi oli välttämätöntä käyttää muita lähteitä, jotta voitiin arvioida indikaattoria 2.2.1 (15 prosentin kasvu peruskoulutusta saavien opettajien lukumäärässä uuden ammatillisen koulutuksen opettajien kehittämispolitiikan mukaisesti) ja indikaattoria 2.2.2 (15 prosenttia opettajista saa jatkuvaa koulutusta). Koska indikaattoreilla ei ollut lähtötasoja, ainoan kasvua osoittaneen tuloksen olisi voitu katsoa riittävän maksun suorittamiseen. Sen vuoksi arvioijat ja komissio tarkastelivat kehitystä laajemmin koko alalla, jotta voitiin tehdä merkityksellisiä päätelmiä indikaattorin luonne huomioon ottaen.

Bolivia (sopimus 9):

On huomattava, että vaikka vuodelle 2016 asetetut tavoitteet olivat maltillisempia lähtötasoon nähden, tavoitteet vuosille 2017 ja 2018 olivat vaativampia ja varmistivat siten toivotut tulokset.

34

Komissio huomauttaa, että EU:n valmiuksien kehittämisen yleisenä tavoitteena on edistää valmiuksien lisäämistä kumppanimaissa kestävällä tavalla, myös budjettitukiohjelman päättymisen jälkeen. Nämä toimet ovat laaja-alaisempia, ja niiden tarkoitus on pikemminkin täydentää indikaattorien tuottamaa kannustinta kuin korvata se. Komissio katsoo, että tästä oli kyse niissä kolmessa sopimuksessa, jotka Euroopan tilintarkastustuomioistuin nosti esiin.

Laatikko 7 – Esimerkkejä indikaattoreista, joiden tavoitteet oli helppo saavuttaa

On tärkeää korostaa, että indikaattorit 4 ”Bolivian huumausaineiden seurantakeskuksen toiminnan vahvistaminen” ja 7 ”CONALTIDin toimielinkehyksen kehittäminen” liittyvät molemmat CONALTIDin (Consejo Nacional de lucha contra el tráfico ilícito de drogas) roolin vahvistamiseen toimielinten välisessä koordinoinnissa, millä pyritään parantamaan tuetun strategian tehokkuutta.

Koska toimielinten välillä ei aiemmin ollut koordinointia, tämän indikaattorin avulla strategiaan sitoutumista voidaan mitata koko valtion tasolla.

Vaatimattomasta vaikutelmastaan huolimatta (sopimukseen 9 sisältyvä) indikaattori on erittäin tärkeä tässä kontekstissa, jossa koordinointi on välttämätöntä. Se kannustaa koordinoimaan toimintoja niiden ministeriöiden välillä, jotka taistelevat laitonta huumausainekauppaa ja siihen liittyvää rikollisuutta vastaan. Tapaus osoittaa, että EU:n edustusto tunsi paikalliset olosuhteet ja tunnusti, että on tärkeää vahvistaa uuden toimielimen (CONALTID) koordinointitehtävää. Indikaattorin kunnianhimoisuutta tulee siten arvioida kulloisessakin kontekstissa. Sama koskee indikaattoria 4, jota pidetään osoituksena siitä, että CONALTID hoiti koordinointitehtäväänsä ja että seurantajärjestelmä toimi kestävällä tavalla.

35

Moldovan viisumivapautta koskevaan toimintasuunnitelmaan sisältyvien indikaattorien lukumäärä on peräisin toimintapoliittisesta vuoropuhelusta ja sitä seuranneesta kumppanimaan kanssa solmitusta sopimuksesta. Tässä tapauksessa päätettiin ottaa mukaan kaikki indikaattorit Moldovan politiikkamatriisista. Viranomaiset katsoivat tämän toimivan ylimääräisenä kannustimena koko toimintasuunnitelman täytäntöönpanolle.

Laatikko 8 – Indikaattorien suuri määrä

Moldovassa käytetty politiikkamatriisi sisältää seitsemän ehtoa tai ylätason indikaattoria (jotka on kuvattu rahoitussopimuksessa), jotka vastaavat kansallisen strategian seitsemää osa-aluetta. Näiden lisäksi on 28 alemman tason indikaattoria, jotka ovat tarkkaan määriteltyjä ja strategian moitteettoman toteutuksen kannalta olennaisia.

37

Laatimisvaiheessa komissio arvioi tietojen luotettavuuteen liittyviä seikkoja ja päättää sitten, minkä aineiston pohjalta tarkastus on sopivinta toteuttaa ja milloin kyseinen aineisto tulee saataville. Tuettujen alojen tilastojärjestelmien heikkoudet kaipaavat korjaavia toimenpiteitä, kuten ulkopuolisten asiantuntijoiden tarkastuksia tai EU:n (tai muiden avunantajien) tarjoamaa täydentävää apua tilastointivalmiuksien kehittämiseen.

39

Ks. komission vastaus kohtaan V.

41

Komissio katsoo, että se kykenee saamaan riittävästi tietoa kumppanimaan seuranta- ja arviointijärjestelmän laadusta yhdistämällä julkista politiikkaa koskevan kelpoisuusehdon analyysin ja riskienhallintakehyksen.

42

Komissio käyttää useita tarkastusmenetelmiä, jotta voidaan saavuttaa riittävä varmuus siitä, että maksujen suorittaminen on perusteltua. Ks. kohta 43.

43

Jokaisen maksupäätöksen yhteydessä komissio arvioi vaatimusten noudattamista käyttämällä eri tarkastusmenetelmien yhdistelmää. Edustustot ja päätoimipaikan yksiköt tarkastavat tositteet jokaisen maksun kohdalla. Tarvittaessa voidaan myös tehdä tarkastuskäyntejä paikan päälle. Kun on kyse pitkälle erikoistuneesta tiedosta tai kun tavoitteiden saavuttamisen arviointi edellyttää laadullisen arvioinnin painottamista, työhön voidaan palkata ulkopuolisia asiantuntijoita.

44

Ulkopuolisten asiantuntijoiden suorittamia tarkastuskäyntejä voi käyttää täydentävänä toimenpiteenä. Niiden tuottama lisäarvo syntyy riippumattomuudesta ja ylimääräisestä asiantuntija-avusta, eikä niillä tulisi korvata edustuston suoraa tarkastusta ja päätöksentekoa. Niitä voidaan kuitenkin käyttää tulosten ristiintarkastamiseen.

45

Komissio yhtyy Euroopan tilintarkastustuomioistuimen arvioon siitä, että kumppanimaiden tuottaman tiedon laadun tulisi olla tärkeä tekijä päätettäessä ulkopuolisen asiantuntijan käyttämisestä tarkastusta varten. Ulkopuolisten asiantuntijoiden käyttäminen voi kuitenkin olla perusteltua silloinkin, kun maan oma seurantajärjestelmä on luotettava. Joissakin tapauksissa EU tarvitsee korkeatasoista teknistä asiantuntemusta voidakseen varmentaa tietyt indikaattorien laskemisen kannalta olennaiset kriteerit.

46

Kumppanuuden ja luottamuksen välineenä toimivaa budjettitukea käytetään useilla aloilla, joilla kehityskumppanit ovat tukeutuneet kumppanimaiden toimittamiin säännöllisiin raportteihin.

Komissio toteaa, että näissä tapauksissa toteutuskumppanin toimittamat tositteet yhdessä ulkopuolisen asiantuntijan arvion ja viranomaisilta pyydettyjen selvitysten kanssa olivat riittäviä tietojen ristiintarkastamiseksi ja niiden luotettavuuden toteamiseksi.

Laatikko 10 – Esimerkkejä ulkopuolisen asiantuntijan työssä havaituista puutteista

a) Jordaniassa sopimukseen 2 liittyvä otos poimittiin läheisessä yhteistyössä muiden asianomaisten kumppanien, kuten Unescon, kanssa. Otoksen poimintakriteerit perustuivat mm. seuraaviin tekijöihin:

  • urbaaneilla alueilla sijaitsevat opetusministeriön julkiset koulut (myös vuokratut koulut);
  • pakolaisleireillä sijaitsevat koulut ja oppimiselle varatut tilat;
  • kahdessa ja yhdessä vuorossa toimivat koulut (suuret oppilasmäärät);
  • edustettuina sekä alempi että ylempi perusaste;
  • edustus EMIS-järjestelmän pilottitutkimuksessa (OpenEMIS, Unesco);
  • poimitut koulut sijaitsevat alueilla/kaupungeissa, joissa on eniten syyrialaispakolaisia.

Siten ehdotukset valittavista kouluista tehtiin laajan kriteeristön pohjalta ja varmistaen, että mukaan otetaan ne opetusministeriön kahdeksan maantieteellistä osastoa (directorate), joiden vastuualueella on paljonsyyrialaisia oppilaita. Opetusministeriö ei osallistunut otokseen poimittavien koulujen valintaan suoraan, jotta vältetään kaikenlainen puolueellisuus valintaprosessissa. Ehdotukset teki sen sijaan asiantuntijaryhmä yhdessä Unescon kanssa sen jälkeen, kun koulut oli valittu koulujen tietokannasta (ei EMIS-järjestelmästä, joka ei siihen aikaan ollut vielä käytössä). Opetusministeriön oli toki hyväksyttävä otos, jotta pääsyä kouluihin voitiin helpottaa.

b) Kaikki 30 koulua sisältyivät paikan päällä suoritettavan tarkastuskäynnin tietokantaan. Tarkastuskäynnin kertomuksessa mainitaan kuitenkin vain 17 koulua (sivut 14, 16 ja 17), sillä vertailukelpoisia EMIS-järjestelmän tietoja oli tarkastuskäynnin aikaan saatavilla vain noista 17 koulusta. Ulkopuoliset asiantuntijat tekivät siis päätelmänsä parhaan sillä hetkellä saatavilla olevan otoksen perusteella.

d) Asiantuntijat tarkastelivat koulujen oppilasrekistereitä sekä tarkastuskäyntipäivän todellista oppilasmäärää, ja nämä tiedot kirjattiin tietokantaan niitä vastaaviin sarakkeisiin. Komissio katsoo, että tällaiset erot ovat odotettavissa, kun kyseessä on herkästi muuttuva kriisitilanne, jossa koulussa kirjoilla olevat oppilaat ja heidän läsnäolonsa vaihtelevat suuresti.

47

Mitä tulee Pakistaniin, komissio on samaa mieltä siitä, että neljän indikaattorin (sopimukseen 23 sisältyvät indikaattorit 5 ja 6 sekä sopimukseen 24 sisältyvät indikaattorit 4 ja 6.3) osalta tuloksia tukevassa evidenssissä oli heikkouksia, ja se aikoo korjata tämän tulevaisuudessa.

Sopimukseen 23 (Sindh-koulutusohjelma) sisältyvän indikaattorin 8 osalta komissio katsoo, että toimitettu evidenssi tukee tavoitteiden täyttymistä.

Indikaattorissa 8 tavoite katsottiin täytetyksi esitettyjen asiakirjojen perusteella, joita olivat PEACEn (Provincial Education Assessment Centre) vuotuinen työsuunnitelma, joka sisälsi PEACEn ja SESLOAFin talousarvioehdotukset, sekä 74-sivuinen loppuraportti ”Completion report on implementation of Sindh Education SESLOAF”, jonka mukaan SESLOAF-arviointikehyksen täytäntöönpano tuki oppilaiden oppimista.

Komissio myöntää, että kyseinen indikaattori olisi voitu muotoilla selkeämmin. Nyt muotoilu on johtanut erilaisiin laskelmiin, mutta niiden mukaan erot saavutetuissa tuloksissa ovat kuitenkin marginaalisia. Käytetystä laskutavasta riippumatta seteliohjelman laajentamisessa saavutetut tulokset olivat kuitenkin merkittäviä, minkä johdosta koulua käyvien lasten lukumäärä kasvoi huomattavasti.

Indikaattorin 4 osalta komissio on samaa mieltä siitä, että saatavilla olevissa tilastotiedoissa on vähäisiä poikkeamia. Tämä ongelma oli tiedossa jo projektin määrittely- ja muotoiluvaiheessa. Tämän seurauksena komissio antoi EMIS-järjestelmälle teknistä apua ongelmaan puuttumiseksi. Komissio toteutti siten asianmukaiset ja tehokkaat toimenpiteet, joilla pienennettiin tilastotiedoissa havaittujen puutteiden aiheuttamaa riskiä.

Mitä tulee Georgiaan ja sen siementen kauppaa koskevaan lakiin (indikaattori 1.2, sopimus 6), komissio myöntää pienen kahden kuukauden viivästyksen. Komissio katsoi, että ylimääräisellä ajalla kehitettiin prosessin laatua (osallistavampi prosessi, johon kaikki asianosaiset sidosryhmät osallistuvat) ja lopputuloksen laatua (siementen kauppaa koskeva laki on nyt kansainvälisten ja EU:n vaatimusten mukainen ja luo vakaan pohjan hyvin säännellylle toimialalle). Tämän lisäksi komissio katsoi, että Georgian päätös toimien nopeuttamisesta kompensoi lain viivästynyttä hyväksymistä ja varmisti lain nopean täytäntöönpanon (johdetun oikeuden valmistelu ennen lain muodollista hyväksymistä, vehnän sertifioinnille annetun määräajan lyhentäminen vain kuuteen kuukauteen siemenlain voimaantulosta). Kaikkien näiden seikkojen perusteella komissio päätti, että tällaiset toimet tulisi palkita pienestä viivästyksestä huolimatta.

Laatikko 11 – Evidenssi perustui puolueelliseen otokseen

Mitä tulee Pakistanin kanssa tehtyyn, Khyber Pakhtunkhwan provinssin koulutusta koskevan sopimukseen (sopimus 24) sisältyvää indikaattoria 6.3 varten toimitettuun evidenssiin, vaadittavaa evidenssiä ei tulkita teknisen avun noudattamista koskevat raportin perusteella.

Rahoitussopimuksessa ei määritetä, mitä otantamenetelmää on käytettävä läsnäoloasteen mittaamiseksi. Tästä syystä komissio luotti jo mitattuun läsnäoloasteeseen, joka oli tavoitearvoa korkeampi, ja katsoi siten tavoitteen saavutetuksi.

50

Komissio katsoo, että näistä viidestä tapauksesta kolmessa (sopimuksen 6 indikaattori 1.2, sopimuksen 16 indikaattorit 2.1 ja 2.2) määräajan vähäinen ylittyminen 1–3 kuukaudella johtui täytäntöönpanevan viranomaisen suorittamista ylimääräisistä laatua parantavista toimista, joilla varmistettiin tuloksen korkea laatu (ts. lain muotoilu ja hyväksyminen julkishallintoa koskevien parhaiden käytäntöjen mukaisesti kattavan kuulemismenettelyn jälkeen), eikä viivästys vaikuttanut uudistuksen seuraaviin vaiheisiin.

Kumppanin ansiokkaiden lisätoimien sivuuttaminen määräajan ylittymisen takia olisi ollut epätarkoituksenmukaista. Neljännen tapauksen osalta (sopimukseen 1 sisältyvä indikaattori 5), ks. vastaus laatikkoon 12.

Laatikko 12 – Tavoitteet saavutettiin määräajan jälkeen tai niitä ei saavutettu lainkaan

Jordania (sopimus 1):

Vuonna 2015 sopimusta jatkettiin vuoden 2017 loppuun nimenomaisesti, jotta Jordania voi saattaa loppuun kuuden koulun rakentamisen ja täyttää indikaattorin 2.2 rahoitussopimuksen teknisten ja hallinnollisten määräysten sallimalla tavalla. Näissä määräyksissä (2 artiklan 2 kohta) todetaan, että ”mikäli osa rahoituksesta on sen jälkeen vielä käyttämättä, edunsaaja ja Euroopan komissio voivat sopia yhdestä ylimääräisestä maksusta perustuen saavuttamatta olevien tavoitteiden arviointiin, joka suoritetaan noudattaen samoja periaatteita kuin kahden aikaisemman vaihtelevansuuruisen erän yhteydessä. Mikäli tällainen ylimääräinen maksu on perusteltu, se suoritettaisiin operatiivisen täytäntöönpanovaiheen päättymiseen mennessä ja voitaisiin lisätä viimeiseen vaihtelevansuuruisen erän suoritukseen.” Tästä oli kyse tässä tapauksessa.

  • 1/ Alkuperäinen kahden vuoden määräaika asetettiin sellaisessa poliittisessa ympäristössä, jossa oli kyse kriisiavun tarjoamisesta poikkeusolosuhteissa. Määräaika oli hyvin kunnianhimoinen, kun otetaan huomioon julkisen sektorin urakoiden kilpailutukseen vaadittava aika sekä kuuden koulun rakentamiseen ja varusteluun vaadittavat työt. Nämä seikat olivat hyvin tiedossa Jordanian viranomaisilla, jotka oma-aloitteisesti pyysivät jatkoa määräaikaan tämän indikaattorin käyttöönottohetkellä sekä myöhemmin täytäntöönpanovaiheessa. Komissio valvoi täytäntöönpanoa tiiviisti ja mukautui tilanteeseen kirjaamalla tarvittavat määräaikojen pidennykset rahoitussopimukseen.
  • 2/ Komissio oli antanut tärkeitä poliittisia sitoumuksia, joilla se auttoi Jordaniaa selviytymään Syyrian kriisin seurauksista. Näitä sitoumuksia annettiin erilaisissa avunantajien konferensseissa sekä korkean tason poliittisten julistusten muodossa koko sopimuskauden aikana. Indikaattorin 5 lisääminen rahoitussopimukseen oli osa näiden sitoumusten mukaista komission pakettia.
  • 3/ Maksu suoritettiin vain saavutettuja tavoitteita vastaan. Yhtä vuonna 2017 valmistunutta koulua lukuun ottamatta muut viisi koulua alkoivat vähitellen ottaa syyrialaisia oppilaita vuodesta 2016 lähtien. Kun otetaan huomioon Jordaniassa jo tuolloin olleiden syyrialaisten pakolaisten kokonaismäärä, maa on yrittänyt kiitettävästi saada pakolaislapsia koulutuksen piiriin.

Pakistanin osalta (sopimus 23) indikaattorin 6 tavoite täyttyi suurelta osin, sillä englanninkielinen opetussuunnitelma laadittiin ja oppikirjojen sisältöä valmisteltiin.

Georgia (sopimus 6):

Indikaattorin 1.7 tavoite saavutettiin rahoitussopimuksen määräysten mukaisesti tavoitteen muotoilun ja sen tarkastamiseen käytetyn aineiston osalta, millä viitataan asetuksella hyväksyttyyn kansalliseen ohjelmaan. Valtion teeviljelmien kunnostusta koskevalla ohjelmalla tähdättiin muun muassa teen (myös luonnonmukaisesti tuotetun teen) tuotannon lisäämiseen. Ohjelman kohdistamisella teen tuotantoon katsottiin olevan strateginen merkitys, sillä teen luomutuotantopotentiaali on huomattava. Vaikka indikaattori olisi voitu muotoilla paremmin, maksusta pidättäytyminen olisi ollut rahoitussopimuksen määräysten vastaista ja siten rikkonut komission velvollisuuksia Georgian viranomaisia kohtaan.

Laatikko 13 – Tavoitteet asetettiin käyttämällä virheellisiä lähtötasoja – todellista edistystä ei saavutettu

Etiopia (sopimus 14): Ylikuormaa kuljettavien rekkojen määrää on saatu viime vuosina vähennettyä merkittävästi (kuten jäljempänä olevasta taulukosta näkyy). Näin ollen komissio katsoi, että maksu on perusteltu, vaikka vuosien 2011 ja 2012 lähtötasot tarkistettiin uudelleen toimialan arviossa, joka tehtiin lähellä maksupäivää. Itse asiassa vuoteen 2020 ulottuvat pitkän aikavälin tavoitteet saavutettiin paljon odotettua aikaisemmin.

Rahoitussopimuksen solmimisen aikaan komissio asetti lähtötason parhaiden käytettävissä tietojen perusteella, ja sen oli suoritettava maksu osapuolten allekirjoittaman sopimuksen mukaisesti. Komissio on yhä sitä mieltä, että indikaattorin mukaisille maksuille oli juridiset perusteet.

Laatikko 14 – Riittävä evidenssi puuttui

Jordania (sopimus 5):

Indikaattoria 1.2 (sopimuksessa 5, jolla tuetaan julkista varainhoitoa Jordaniassa) arvioitiin tarkastelemalla läsnäololistoja, jotka sisäisen valvonnan yksiköiden koulutukseen osallistuneet henkilöt olivat allekirjoittaneet. On syytä korostaa, että sisäisen valvonnan yksiköiden perustaminen on yksi tärkeimmistä viimeaikaisista saavutuksista julkisessa varainhoidossa, jota kyseisellä EU:n ohjelmalla tuetaan.

Mitä tulee Pakistanin kanssa tehtyyn yhteisöjen kehittämisohjelmaa koskevaan sopimukseen (sopimus 22) sisältyvään indikaattoriin 3, hallintopiirien kustannusarviolaskelmat eivät olleet seikkaperäisiä eikä niitä ollut kytketty hallintopiirien kehittämisstrategioihin varainhoitovuoden 2016/2017 maksujen osalta. Tämä asia korjataan, ja varainhoitovuoden 2018/2019 osalta hallintopiirien kustannusarviot liitetään hallintopiirien kehittämisstrategioihin vuodelle 2020 suunnitellun viimeisen maksun suoritusta varten.

53

Ks. komission vastaus laatikkoon 15.

Laatikko 15 – Moldovalle suoritettujen maksujen ajoitus

Komissio on yhä sitä mieltä, että maksu oli perusteltu, mutta että Moldovassa maksamishetkellä vallinnut myönteinen suuntaus tehokkaiden demokraattisten mekanismien, oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien noudattamisen osalta olisi voitu dokumentoida paremmin.

Johtopäätökset ja suositukset

54

Budjetti tukea koskevissa suuntaviivoissa määritellään, mitä kriteerejä tulee soveltaa vaihtelevansuuruisten erien indikaattorien laatimisessa ja niiden tarkastusprosessissa. Ensisijaisesti olisi käytettävä kumppanimaiden toimintapolitiikkojen ja tuloksellisuuden seurantakehysten selkeästi määriteltyjä indikaattoreita.

55

Komissiolla on tietokanta kaikista tuloksellisuusindikaattoreista, jotka ovat olleet käytössä budjettitukisopimuksissa vuosina 2014–2018. Tietokannasta käy ilmi, että sopimuksissa käytetään tai on käytetty tasaisesti erityyppisiä indikaattoreita, joilla seurataan panoksia, prosesseja, tuotoksia sekä (pitkän aikavälin) tuloksia. Tarkastettu otos sisälsi enemmän ohjelmia, jotka on hyväksytty ennen vuotta 2014, mistä syystä niissä on keskitytty pitkän aikavälin tuloksiin vähemmän. Tämänhetkinen käytäntö on käyttää tasaisesti erityyppisiä indikaattoreita.

Suositus 1 – Lisätään tulosindikaattorien käyttöä vaihtelevansuuruisissa erissä

Komissio hyväksyy suosituksen.

Komissio on samaa mieltä suosituksesta hyödyntää tulosindikaattoreita enemmän mahdollisuuksien mukaan. Tulosindikaattorit eivät kuitenkaan tietyissä tapauksissa ole yhteensopivia vuosittaisen maksuaikataulun kanssa, ja ne johtavat myös osoittamiseen liittyviin ongelmiin. Toisin sanoen valtio ei voisi vaikuttaa tavoitteiden saavuttamiseen.

Suositus 2 – Parannetaan tuloksellisuusindikaattorien muotoilua

Komissio hyväksyy suosituksen.

Suositus 3 – Turvataan vaihtelevansuuruisten erien kannustava vaikutus

Komissio hyväksyy suosituksen.

Kohdan b osalta EU:n valmiuksien kehittämistä koskevissa sopimuksissa yleisenä tavoitteena on edistää valmiuksien lisäämistä kumppanimaissa kestävällä tavalla. Nämä toimet ovat laaja-alaisempia, ja niiden tarkoitus on pikemminkin täydentää indikaattorien tuottamaa kannustinta kuin korvata se.

Suositus 4 – Yksinkertaistetaan vaihtelevansuuruisten erien maksamismenettelyä

Komissio hyväksyy suosituksen.

59

Komissio katsoo, että kumppanimaiden tilastojärjestelmien luotettavuus on analysoitu samassa yhteydessä, kun on arvioitu budjettitukeen sovellettavien julkista politiikka koskevien kelpoisuusehtojen noudattamista, ja että tämän analyysin pitäisi löytyä myös riskienhallintajärjestelmästä. Hiljattain päivitetyssä maksuilmoituksen mallissa edellytetään, että maan analyysivalmiuksissa ja tietojen laadussa tapahtuneet muutokset on ilmoitettava jokaisen maksupyynnön yhteydessä.

Suositus 5 – Parannetaan arvioita, jotka koskevat maiden valmiuksia toimittaa vaihtelevansuuruisissa erissä käytettävät tuloksellisuustiedot

Komissio hyväksyy suosituksen.

60

Komissio käyttää erilaisten tarkastusmenetelmien yhdistelmää jokaisen maksupyynnön kohdalla. Edustusto ja päätoimipaikan henkilöstö tarkastavat tositteet sekä muut viranomaisilta saamansa tiedot. Tarvittaessa tehdään myös tarkastuskäyntejä paikan päälle ja palkataan ulkopuolisia asiantuntijoita, jos tarvitaan erityisasiantuntemusta.

Suositus 6 – Parannetaan vaihtelevansuuruisten erien maksamiseen käytettyjen tuloksellisuustietojen tarkastusta

Komissio hyväksyy suosituksen.

Komissio on samaa mieltä kohdasta a, jonka mukaan olisi arvioitava tuloksellisuustietojen perustana oleva evidenssi, jollei näitä tietoja ole nimenomaisesti todettu luotettaviksi.

Komissio hyväksyy myös suosituksen kohdan b.

61

Kuten vastauksessa laatikkoon 12 on selitetty, komissio katsoo, että Jordanialle maksettua 6 miljoonan euron summaa ei tulisi sisällyttää poikkeamien yhteenlaskettuun määrään, sillä tämä maksu suoritettiin tavoitteen saavuttamisen seurauksena sekä rahoitussopimuksen jatkamisen myötä pidentyneessä määräajassa.

Pakistanin, Georgian ja Moldovan osalta katso vastaus laatikkoon 15 ja kohta 47.

Tarkastustiimi

Tilintarkastustuomioistuin esittää erityiskertomuksissaan tulokset tarkastuksista, joita se kohdistaa EU:n toimintapolitiikkoihin ja ohjelmiin tai yksittäisten talousarvioalojen hallinnointiin liittyviin aihealueisiin. Tilintarkastustuomioistuin valitsee ja suunnittelee nämä tarkastustehtävät siten, että niillä saadaan aikaan mahdollisimman suuri vaikutus. Se ottaa valinta- ja suunnitteluvaiheessa huomioon tuloksellisuuteen tai säännönmukaisuuteen kohdistuvat riskit, asianomaisten tulojen tai menojen määrän, tulevat kehityssuunnat sekä poliittiset näkökohdat ja yleisen edun.

Tästä tuloksellisuuden tarkastuksesta vastasi III tarkastusjaosto, jonka erikoisalana ovat ulkoiset toimet, turvallisuus ja oikeus. Tarkastusjaoston puheenjohtaja on Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen Hannu Takkula. Tarkastus toimitettiin hänen johdollaan, ja siihen osallistuivat kabinettipäällikkö Turo Hentilä, kabinettiavustaja Helka Nykänen, toimialapäällikkö Alejandro Ballester Gallardo, tehtävävastaava Piotr Zych sekä tarkastajat Eva Coria Paramas, Roberto Ruiz Ruiz, Erika Söveges ja Nita Tennilä. Kielellisissä kysymyksissä avusti Richard Moore.

Vasemmalta oikealle: Turo Hentilä, Helka Nykänen, Hannu Takkula, Alejandro Ballester Gallardo, Nita Tennilä, Piotr Zych, Erika Söveges, Roberto Ruiz Ruiz.

Loppuviitteet

1 Unionin yleiseen talousarvioon sovellettava varainhoitoasetus, 236 artiklan 1 kohta, heinäkuu 2018.

2 Euroopan komissio, Budget Support – Trends and Results, 2018, s. 61.

3 Lukuun ottamatta Marokkoa, joka on vuonna 2020 julkaistavan tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomuksen aiheena.

4 Budget Support Guidelines, 2017, s. 138.

5 Tilintarkastustuomioistuimen otos sisälsi 163 indikaattoria, joiden tavoitteissa ei tarvittu lähtötasoa, koska ne eivät mittaa tietyn muuttujan (esim. hyväksytty laki tai pidettyjen kokousten määrä) kehitystä. Näitä indikaattoreita ei otettu huomioon tässä arviossa.

6 Budget Support Guidelines, 2017, s. 139.

7 Luku ei sisällä aiempien vuosien erien indikaattoreita.

8 Snapshot tarjoaa analysointimenetelmiä seuraaville keskeisille aloille, joita tarvitaan tilastojärjestelmien arvioinnissa: i) oikeudelliset, institutionaaliset ja strategiset kehykset, joilla tuetaan tilastojen tuotantoa ja seurantaa kansallisesti ja alakohtaisesti, ii) resurssien riittävyys (eli henkilöresurssien, laitteiston ja rahoituksen määrä ja laatu), iii) tietojen laatuun vaikuttavat tekijät (eli sitoutuminen laatuun, ammatillinen riippumattomuus, puolueettomuus, objektiivisuus, menetelmät ja asianmukaiset menettelyt) ja iv) suhde käyttäjiin (eli relevanssi, saatavuus).

9 Sopimukset 1, 2, 3, 4 ja 5.

10 Sopimukset nro 2, 5, 13, 14, 23 ja 24.

11 Sopimuksen 20 indikaattori 2, sopimuksen 6 indikaattori 1.2, sopimuksen 1 indikaattori 5 ja sopimuksen 16 indikaattorit 2.1 ja 2.2.

12 Sopimuksen 23 indikaattorit 5, 6 ja 8, sopimuksen 24 indikaattori 6.2 ja sopimuksen 6 indikaattori 1.7.

13 Sopimuksen 22 indikaattorit 3 ja 6 sekä sopimuksen 5 indikaattorit 1.2 ja 3.

Tarkastuksen eteneminen

Tapahtuma Päivämäärä
Tarkastuksen suunnittelumuistio hyväksytty / Tarkastus alkoi 20.11.2018
Kertomusluonnos lähetetty komissioon (tai muulle tarkastuskohteelle) 20.9.2019
Lopullinen kertomus hyväksytty kuulemismenettelyn jälkeen 12.11.2019
Komission (tai muun tarkastuskohteen) viralliset vastaukset saatu kaikilla kielillä 5.12.2019

Yhteystiedot

EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxemburg
LUXEMBURG

Puh. +352 4398-1
Tiedustelut: eca.europa.eu/fi/Pages/ContactForm.aspx
Verkkosivut: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

Suuri määrä muuta tietoa Euroopan unionista on käytettävissä internetissä Europa-palvelimen kautta (http://europa.eu).

Luxemburg: Euroopan unionin julkaisutoimisto, 2019

PDF ISBN 978-92-847-4061-1 ISSN 1977-5792 doi:10.2865/235721 QJ-AB-19-023-FI-N
HTML ISBN 978-92-847-4063-5 ISSN 1977-5792 doi:10.2865/079611 QJ-AB-19-023-FI-Q

© Euroopan unioni, 2019.

Jäljentäminen on sallittua, kunhan lähde mainitaan.
Sellaisten valokuvien tai sellaisen muun materiaalin käyttöön tai jäljentämiseen, joihin Euroopan unioni ei ole tekijänoikeutta, on pyydettävä lupa suoraan tekijänoikeuden haltijalta.

Yhteydenotot EU:hun

Käynti tiedotuspisteessä
Euroopan unionin alueella toimii yhteensä satoja Europe Direct -tiedotuspisteitä. Lähimmän tiedotuspisteen osoite löytyy verkosta: https://europa.eu/european-union/contact_fi

Yhteydenotot puhelimitse tai sähköpostitse
Europe Direct -palvelu vastaa Euroopan unionia koskeviin kysymyksiin. Palveluun voi ottaa yhteyttä

  • soittamalla maksuttomaan palvelunumeroon 00 800 678 910 11 (jotkin operaattorit voivat periä puhelumaksun),
  • soittamalla puhelinnumeroon +32 22999696 tai
  • sähköpostitse: https://europa.eu/european-union/contact_fi

Tietoa EU:sta

Verkkosivut
Tietoa Euroopan unionista on saatavilla kaikilla EU:n virallisilla kielillä Europa-sivustolla, https://europa.eu/european-union/index_fi

EU:n julkaisut
EU:n ilmaisia ja maksullisia julkaisuja voi ladata tai tilata osoitteesta https://op.europa.eu/fi/publications. Ilmaisia julkaisuja on mahdollista saada usean kappaleen erinä ottamalla yhteyttä Europe Direct -palveluun tai paikalliseen tiedotuspisteeseen (ks. https://europa.eu/european-union/contact_fi).

EU:n lainsäädäntö ja siihen liittyvät asiakirjat
EU:n koko lainsäädäntö vuodesta 1952 ja muuta tietoa EU:n oikeudesta on saatavilla kaikilla virallisilla kielillä EUR-Lex-tietokannassa osoitteessa http://eur-lex.europa.eu

EU:n avoin data
EU:n avoimen datan portaalin (http://data.europa.eu/euodp/fi) kautta on saatavilla EU:n data-aineistoja. Data on ilmaiseksi ladattavissa ja uudelleenkäytettävissä sekä kaupallista että ei-kaupallista käyttöä varten.