Raportul special
nr.01 2019

Combaterea fraudei legate de cheltuielile UE: este necesar să se acționeze

Informații despre raport Protejarea intereselor financiare ale UE împotriva fraudei este o responsabilitate esențială a Comisiei Europene. Direcțiile generale ale Comisiei, agențiile executive și Oficiul de Luptă Antifraudă (OLAF) colaborează cu un număr mare de alte organizații, inclusiv autorități din statele membre și viitorul Parchet European (EPPO).
În cadrul acestui audit, Curtea a evaluat dacă Comisia gestionează în mod adecvat riscul de activități frauduloase care sunt în detrimentul bugetului UE. Curtea a constatat că Comisia nu dispune de date cuprinzătoare și comparabile cu privire la nivelul fraudei detectate în legătură cu cheltuielile UE. Mai mult decât atât, până în prezent aceasta nu a efectuat nicio evaluare a fraudei nedetectate și nicio analiză detaliată a motivelor care îi determină pe operatorii economici să se angajeze în activități frauduloase. Acest lucru reduce valoarea practică și eficacitatea planurilor strategice ale Comisiei privind protejarea intereselor financiare ale UE împotriva fraudei.
Sistemul actual, în care investigația administrativă a OLAF cu privire la o suspiciune de fraudă este urmată de o anchetă penală la nivel național, necesită mult timp într-un număr considerabil de cazuri și reduce astfel șansele începerii urmăririi penale. În plus, adeseori, rapoartele finale ale OLAF nu furnizează informații suficiente pentru a se iniția recuperarea fondurilor UE plătite în mod necuvenit. Mai puțin de jumătate dintre investigațiile OLAF au condus la urmărirea penală a persoanelor suspectate de comiterea unor fraude și au dus la recuperarea a mai puțin de o treime din fondurile UE plătite în mod necuvenit.

Această publicație este disponibilă în 23 de limbi și în următorul format:
PDF
PDF General Report

Sinteză

Descrierea auditului

I

Frauda se referă la orice act intenționat sau omisiune intenționată menită să înșele alte persoane, în urma căreia victima suferă o pierdere, iar autorul fraudei obține un câștig. Frauda care implică fonduri publice are adesea legătură cu corupția, care este în general înțeleasă ca fiind orice act sau omisiune prin care se abuzează sau se urmărește să se abuzeze de autoritatea publică, cu scopul de a obține beneficii necuvenite.

II

Comisia și statele membre au o responsabilitate comună de a proteja interesele financiare ale UE împotriva fraudei și a corupției. Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) este în prezent principalul organism antifraudă al UE. Acesta contribuie la elaborarea și la punerea în aplicare a politicii antifraudă a Comisiei și efectuează investigații administrative având ca obiect frauda împotriva bugetului UE. În 2020, va începe să funcționeze un Parchet European (EPPO) cu competențe de urmărire penală a infracțiunilor săvârșite împotriva intereselor financiare ale UE în 22 de state membre.

III

Întrucât prevenirea și detectarea fraudei sunt importante pentru gestiunea financiară a UE, Curtea a decis să efectueze un audit al performanței cu privire la modul în care Comisia gestionează riscul de fraudă în legătură cu cheltuielile UE. Curtea a examinat în special:

  • strategia antifraudă a Comisiei, instrumentele sale de prevenire a fraudei și dacă aceasta are acces la date adecvate cu privire la amploarea, natura și cauzele fraudei legate de cheltuielile UE;
  • dacă investigațiile administrative ale OLAF au condus la urmărire penală și la recuperare.
IV

Curtea a analizat, de asemenea, măsurile de instituire a Parchetului European și a analizat dacă noul organism are potențialul de a remedia deficiențele actuale.

Care au fost constatările Curții

V

În ultimii zece ani, Comisia a luat măsuri pentru combaterea fraudei împotriva bugetului UE. În special, aceasta a adoptat „Strategia antifraudă a Comisiei” (SAFC) în 2011 și fiecare direcție generală (DG) sau grup de direcții generale pune în aplicare propria strategie operațională antifraudă. De asemenea, Comisia a instituit un „Sistem de detectare timpurie și de excludere” (EDES) și un grup interinstituțional care oferă consiliere cu privire la posibilitatea excluderii unor operatori economici de la finanțarea din partea UE pe motiv de fraudă sau de corupție, printre alte motive posibile. În fiecare an, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un „Raport privind protecția intereselor financiare ale Uniunii” („Raportul PIF”).

VI

Cu toate acestea, Curtea a constatat că Comisia nu dispune de informații cuprinzătoare cu privire la amploarea, natura și cauzele fraudei. Statisticile sale oficiale privind fraudele detectate nu sunt complete și până în prezent Comisia nu a efectuat nicio evaluare a fraudelor nedetectate. Sunt disponibile unele informații privind tipurile și mecanismele de fraudă utilizate în diferite sectoare. Nu există nicio analiză detaliată care să identifice cauzele ce îi determină pe unii beneficiari de fonduri ale UE să adopte un comportament fraudulos. Această lipsă de informații reduce valoarea practică a planurilor strategice ale Comisiei, cum ar fi SAFC, care nu a fost actualizată din 2011.

VII

Abordarea actuală, în care OLAF lansează investigații administrative după ce primește informații din alte surse și în care investigația OLAF cu privire la o suspiciune de fraudă este adesea urmată de o anchetă penală la nivel național, necesită mult timp într-un număr considerabil de cazuri și reduce astfel șansele începerii urmăririi penale. În consecință, aproximativ 45 % dintre investigațiile OLAF conduc la urmărirea penală a persoanelor suspectate de comiterea unor fraude. În ceea ce privește recuperarea fondurilor UE plătite necuvenit, într-o serie de cazuri, direcțiile generale consideră că rapoartele finale ale OLAF nu oferă suficiente informații care să servească drept bază pentru inițierea recuperării fondurilor plătite necuvenit. În astfel de cazuri, direcțiile generale întreprind (sau externalizează) acțiuni suplimentare pentru a decide dacă este posibilă recuperarea sumei recomandate de OLAF sau se bazează pe dovezile colectate prin intermediul propriilor audituri.

VIII

Curtea consideră că instituirea Parchetului European (la care vor participa 22 de state membre) este un pas în direcția corectă, dar regulamentul actual prezintă mai multe riscuri. Probabil cel mai grav dintre acestea privește detectarea și investigarea, care vor fi efectuate în principal de investigatorii statelor membre aflați sub autoritatea EPPO. Regulamentul nu instituie niciun mecanism care să permită EPPO (sau oricărui alt organism al UE) să solicite autorităților statelor membre să aloce resurse pentru acțiunile proactive necesare în vederea investigării fraudelor legate de cheltuielile UE sau pentru cazurile instrumentate de procurorii delegați. Un alt risc este acela ca amplele consultări interne și traducerile necesare pentru desfășurarea activității camerelor EPPO să sfârșească prin a dura prea mult pentru procedurile penale, în cazul cărora timpul este foarte adesea cea mai limitată resursă.

Recomandările Curții

IX

Pe baza acestor observații, Curtea consideră că sunt necesare mai mult elan și mai mult leadership la nivelul UE pentru a se întreprinde acțiuni concrete împotriva fraudei legate de cheltuielile UE. În consecință, Curtea consideră că există o nevoie clară de intensificare a acțiunilor Comisiei de combatere a fraudei legate de cheltuielile UE, în cooperare cu statele membre.

X

Comisia ar trebui:

Recomandarea 1: să instituie un sistem solid de raportare a fraudei, care să furnizeze informații privind amploarea, natura și cauzele profunde ale acesteia.

Recomandarea 2: pentru a realiza o mai bună coordonare în combaterea fraudei, în contextul responsabilității colegiale pentru prevenirea și detectarea fraudei, să se asigure că gestionarea strategică a riscului de fraudă și prevenirea fraudei vor fi menționate în mod clar în portofoliul unuia dintre comisari; și să adopte o nouă strategie antifraudă cuprinzătoare, bazată pe o analiză aprofundată a riscurilor de fraudă.

Recomandarea 3: să își intensifice activitățile de prevenire a fraudei. În special, Comisia ar trebui:

  • să se asigure că direcțiile generale utilizează sistemul de detectare timpurie și de excludere în cadrul gestiunii directe și indirecte și să facă apel la statele membre să identifice și să semnaleze operatorii economici frauduloși și persoanele fizice care au legături cu aceștia;
  • să solicite tuturor statelor membre să utilizeze în mod activ baza de date ARACHNE pentru a preveni utilizarea frauduloasă și nelegală a fondurilor UE.

Recomandarea 4: Reconsiderarea rolului și a responsabilităților OLAF în combaterea fraudei legate de cheltuielile UE în lumina instituirii Parchetului European. În special, Comisia ar trebui să propună Parlamentului European și Consiliului măsuri prin care să atribuie OLAF un rol strategic și de supraveghere în acțiunile antifraudă ale UE.

Introducere

Definiția fraudei

01

În general, frauda1 se referă la orice act intenționat sau omisiune intenționată menită să înșele alte persoane, în urma căreia victima suferă o pierdere, iar autorul fraudei obține un câștig. De exemplu, se consideră că este fraudă atunci când un beneficiar de grant încearcă să inducă în eroare în mod intenționat finanțatorul pentru a solicita rambursarea unor cheltuieli nejustificat de mari.

02

Frauda care implică fonduri publice are uneori legătură cu corupția2 3, care este în mod tradițional înțeleasă ca fiind orice act sau omisiune prin care se abuzează sau se urmărește să se abuzeze de autoritatea publică, cu scopul de a se obține beneficii necuvenite. De exemplu, în cazul în care un beneficiar de grant mituiește un funcționar pentru ca acesta să accepte cheltuieli nejustificat de mari, s-a comis atât un act de fraudă, cât și un act de corupție.

03

Neregula4 este un concept mai amplu decât frauda. Ea este definită ca fiind orice încălcare a legii, care are sau ar avea ca efect prejudicierea bugetului Uniunii. În cazul în care o astfel de încălcare a fost săvârșită în mod intenționat, este vorba despre fraudă. Prin urmare, ceea ce diferențiază frauda de alte nereguli (abateri) este intenția răuvoitoare a autorului.

Protejarea intereselor financiare ale UE împotriva fraudei

04

Articolul 325 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede un temei juridic pentru protejarea intereselor financiare ale UE împotriva fraudei, a corupției și a altor activități ilegale (anexa I).

05

Comisia Europeană trebuie să ia măsurile necesare pentru a oferi o asigurare rezonabilă că neregulile (inclusiv frauda) în utilizarea bugetului UE sunt prevenite, detectate și corectate5. Ea împarte această responsabilitate cu statele membre în domeniul gestiunii partajate, și anume în domeniile de cheltuieli pentru coeziune și agricultură.

06

„Directiva privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal” („Directiva PIF”)6 prevede o definiție armonizată a infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, precum și sancțiuni și termene de prescripție pentru astfel de cazuri. Această directivă a fost adoptată la data de 5 iulie 2017. Statele membre trebuie să o transpună în legislația națională până în iulie 20197.

07

Există un număr mare de actori implicați în gestionarea riscului de fraudă împotriva bugetului UE, atât la nivelul UE, cât și la nivelul statelor membre (anexa II). Principalii actori sunt:

  • Oficiul European de Luptă Antifraudă (cunoscut sub acronimul denumirii sale în limba franceză, OLAF – „Office européen de lutte antifraude”) este în prezent principalul organism antifraudă al UE. Acesta contribuie la elaborarea și la punerea în aplicare a politicii antifraudă a Comisiei. OLAF este singurul organism cu competențe de investigare independente la nivelul UE8.
  • Direcțiile generale ale Comisiei și agențiile executive au responsabilitatea de a institui sisteme eficace de gestionare a riscului de fraudă în diferitele domenii ale bugetului UE.
  • În cadrul gestiunii partajate, autoritățile responsabile de programe din statele membre au obligația de a pune în aplicare un cadru antifraudă adecvat. Ancheta și urmărirea penală sunt, de asemenea, pe deplin sub responsabilitatea autorităților judiciare naționale.
  • În octombrie 2017, 20 de state membre9 au decis să instituie Parchetul European („EPPO”). În prezent, 22 de state membre participă la EPPO. Acesta va fi un organism al UE cu competențe de a investiga și de a urmări penal infracțiuni săvârșite împotriva intereselor financiare ale UE. Potrivit articolului 120 alineatul (2) din Regulamentul de instituire a Parchetului European10, organismul nu își va începe activitatea mai devreme de trei ani de la data la care intră în vigoare regulamentul, mai exact nu înainte de sfârșitul anului 2020.
08

Curtea de Conturi Europeană (Curtea) este auditorul independent al UE. Curtea examinează legalitatea și regularitatea tuturor veniturilor și cheltuielilor și verifică dacă a fost asigurată o bună gestiune financiară. În cazul în care, pe parcursul activității sale, Curtea detectează cazuri în care există suspiciuni de fraudă, aceasta raportează cazurile respective la OLAF pentru analiză preliminară și pentru posibile investigații11.

09

În sfârșit, potrivit articolului 325 alineatul (4) TFUE, Curtea de Conturi Europeană trebuie să fie consultată cu privire la orice măsuri care urmează a fi adoptate de legiuitor în domeniul prevenirii și în cel al combaterii fraudelor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii. În ultimii ani, Comisia a publicat mai multe propuneri legislative legate de obiectul acestui audit (anexa III). Curtea a emis avize cu privire la unele dintre aceste propuneri12.

Sfera și abordarea auditului

10

În cadrul auditului său, Curtea a evaluat dacă Comisia gestionează în mod adecvat riscul de fraudă în legătură cu cheltuielile UE. Curtea a examinat în special:

  • dacă Comisia a evaluat corect amploarea, natura și cauzele fraudei legate de cheltuielile UE;
  • dacă Comisia dispune de un cadru strategic eficace pentru gestionarea riscului de fraudă;
  • dacă Comisia se concentrează suficient pe prevenirea fraudei;
  • dacă investigațiile administrative ale OLAF conduc la urmărire penală și la recuperare.

Figura 1

Sfera auditului Curții privind OLAF

Sursa: Curtea de Conturi Europeană.

11

Curtea a examinat, de asemenea, dacă EPPO ar putea remedia deficiențele identificate de Curte în cadrul actualului sistem de combatere a fraudei legate de cheltuielile UE.

12

Auditul Curții s-a axat exclusiv pe fraudele legate de cheltuielile UE. El a acoperit toate domeniile majore de cheltuieli ale UE (agricultură, coeziune, cercetare și acțiuni externe). Curtea s-a concentrat în principal pe acțiunile întreprinse de Comisie pentru a preveni frauda și pentru a răspunde la fraudele detectate. Ea nu a examinat investigațiile OLAF desfășurate cu privire la veniturile UE. În ceea ce privește investigațiile externe ale OLAF, Curtea s-a concentrat pe recomandările financiare și judiciare, deoarece acestea sunt principalele realizări ale OLAF13. Curtea nu a examinat nici investigațiile interne desfășurate cu privire la funcționari sau la alți angajați ai UE, membri ai instituțiilor sau ai organismelor ori șefi de oficii sau de agenții.

13

Observațiile Curții se bazează pe următoarele surse de probe de audit:

  1. analiza documentației (documente ale Comisiei și ale OLAF, rapoarte ale Curții de Conturi Europene, studii și cercetări relevante) și a bazelor de date relevante (IMS și ARACHNE);
  2. interviuri cu funcționari ai OLAF și cu funcționari din șapte direcții generale responsabile de cheltuieli (DG AGRI, DG EMPL, DG REGIO, DG RTD, DG DEVCO, DG CNECT și DG HOME), precum și din direcții generale și din alte servicii interne care au un rol important în supravegherea de către Comisie a gestionării riscului de fraudă [Comitetul de supraveghere a OLAF, SEC GEN, DG BUDG și Serviciul de Audit Intern (IAS)];
  3. interviuri cu organisme externe Comisiei, cum ar fi Europol și Eurojust;
  4. vizite la serviciile de coordonare antifraudă (AFCOS), la parchetele și la ministerele de resort din patru state membre (Bulgaria, Berlin și Brandenburg în Germania, Roma și Perugia în Italia, și Polonia);
  5. un chestionar adresat celor 28 de instituții supreme de audit din statele membre, dintre care au răspuns 23; un chestionar adresat de Europol în cadrul acestui audit celor 28 de puncte de contact naționale, dintre care au răspuns 13;
  6. contribuții din partea a 15 experți (criminologi, cercetători în domeniul științelor juridice și al celor sociale, procurori) care au furnizat informații și consiliere pe tot parcursul auditului și au formulat observații cu privire la constatările preliminare ale Curții.

Observații

Informațiile de care dispune Comisia cu privire la amploarea, la natura și la cauzele fraudei sunt insuficiente

14

Măsurarea fraudei este primul pas într-un demers corect conceput și pus în aplicare pentru combaterea fraudei. În lipsa unor date de bază adecvate cu privire la fraudă, acțiunile antifraudă sunt mai dificil de planificat și de monitorizat.

15

Fraudele comise împotriva fondurilor gestionate de organizații, cum sunt fondurile UE, constituie infracțiuni ascunse, ceea ce înseamnă că nu pot fi descoperite fără controale ex ante sau ex post efectuate special în acest scop. Întrucât astfel de controale nu pot fi exhaustive și nu sunt întotdeauna productive, unele cazuri rămân nedetectate. Această situație este agravată de lipsa de victime individuale ale fraudelor comise împotriva fondurilor gestionate de organizații, care să raporteze aceste infracțiuni și să le supună atenției autorităților competente. Figura 2 reprezintă frauda nedetectată și etapele cuprinse între detectarea unui caz de suspiciune de fraudă și constatarea fraudei de către o instanță.

Figura 2

Nivelurile de fraudă

Sursa: Curtea de Conturi Europeană.

16

Din cauza naturii sale ascunse, fenomenul de fraudă nu poate fi estimat doar pe baza statisticilor oficiale privind cazurile raportate și investigate. Metodele de cercetare sociologică ar putea furniza informații suplimentare utile cu privire la amploarea și la natura problemei.

17

În ceea ce privește cheltuielile UE, informațiile privind nivelul fraudei detectate sunt înregistrate în trei baze de date diferite (figura 3).

Figura 3

Informații privind fraudele identificate

Sursa: Curtea de Conturi Europeană.

18

OLAF – în calitatea sa de principal organism antifraudă al UE – este responsabil de colectarea și compilarea de statistici și informații privind frauda legată de cheltuielile UE, în numele Comisiei. Statelor membre și țărilor candidate le revine obligația legală14 să raporteze la OLAF, în calitatea sa de parte a Comisiei, toate cazurile grave de nereguli pe care le-au detectat în legătură cu veniturile UE (resursele proprii tradiționale) și în legătură cu cheltuielile acesteia (coeziune, agricultură și fonduri de preaderare). Ele sunt de asemenea obligate să raporteze dacă aceste nereguli duc la inițierea unor proceduri administrative sau judiciare la nivel național pentru a se stabili caracterul deliberat sau nu al comportamentului în cauză (suspiciune de fraudă) sau dacă frauda a fost confirmată printr-o hotărâre judecătorească definitivă (fraudă confirmată). Astfel, statele membre și țările candidate trebuie mai întâi să înregistreze o neregulă și apoi să precizeze dacă neregula respectivă avea caracter fraudulos (suspiciune de fraudă sau fraudă confirmată) sau nu avea un astfel de caracter. În ceea ce privește cheltuielile, această raportare se realizează prin intermediul unui sistem informatic denumit „Sistemul de gestionare a neregulilor” (IMS). OLAF este responsabil de acest sistem. În ceea ce privește veniturile, raportarea se realizează prin intermediul sistemului OWNRES, care este gestionat de DG BUDG.

19

OLAF dispune de propriul sistem de gestionare a cazurilor, care oferă informații cu privire la investigațiile încheiate și la cele aflate în curs în cazuri de fraudă, de corupție și de nereguli grave care implică fonduri ale UE. Autoritățile statelor membre pot avea, de asemenea, propriile baze de date pentru înregistrarea cazurilor de suspiciuni de fraudă care afectează fie interesele financiare ale UE, fie bugetele lor naționale.

20

În această secțiune, Curtea examinează calitatea informațiilor utilizate de Comisie cu privire la nivelurile fraudei detectate și nedetectate și tipul de analiză pe care Comisia o efectuează pentru a identifica cele mai tipice forme și mecanisme de fraudă, cauzele fraudei și profilul autorilor de fraude. Curtea evaluează, de asemenea, modul în care Comisia include aceste informații în evaluările sale privind riscul de fraudă.

Datele referitoare la nivelul fraudelor detectate sunt incomplete

21

Comisia publică în fiecare an valoarea fraudelor detectate, împreună cu analizele subiacente, într-un raport intitulat „Raportul PIF”15. Potrivit acestui raport, fraudele detectate în legătură cu cheltuielile UE în 2017 s-au ridicat la 390,7 milioane de euro, respectiv 0,29 % din totalul plăților efectuate de la bugetul UE (figura 4).

Figura 4

Cheltuielile UE: fraudele detectate, pe domenii de cheltuieli (2017)

Domeniu de cheltuieli ale UE Din datele Comisiei și din raportările statelor membre și ale țărilor candidate
(suma în milioane de euro)
Ca % din plățile efectuate
Coeziune și pescuit* 320* 0,94 %*
Resurse naturale 60 0,11 %
Cheltuieli directe 7 0,04 %
Preaderare 3 0,18 %
Total 308 0,29 %

*Pentru domeniile de cheltuieli privind coeziunea și pescuitul, care se bazează în totalitate pe programe multianuale, Comisia sugerează să se facă referire la date care acoperă întreaga perioadă de programare mai degrabă decât la schimbările intervenite de la un an la altul. Pentru întregul ciclu de programare 2007‑2013, frauda detectată reprezintă 0,44 % din plăți.

Sursa: Curtea de Conturi Europeană, pe baza Raportului PIF 2017 (p. 14, 22, 24 și 25) și a documentului de lucru al serviciilor Comisiei SWD(2018) 386 final: „Evaluarea statistică a neregulilor raportate pentru 2017” (p. 47, 66, 102, 103 și 106).

22

Pentru a calcula aceste cifre privind fraudele detectate, Comisia utilizează propriile date în cazurile care implică cheltuieli aflate sub gestiune directă, iar în cazurile referitoare la cheltuieli care fac obiectul gestiunii partajate, aceasta utilizează date transmise la OLAF de statele membre și de țările candidate prin intermediul IMS.

23

Pe baza rezultatelor obținute în urma auditului pe care l-a efectuat, prezentate la punctele următoare, Curtea a ajuns la concluzia că cifrele respective nu oferă o imagine completă a nivelului fraudei detectate în legătură cu cheltuielile UE. Acest lucru este valabil atât pentru gestiunea partajată, cât și pentru alte moduri de gestiune.

24

În cadrul gestiunii partajate, Comisia consideră că principala problemă legată de neraportare privește cazuri aflate în curs de investigare de către parchete despre care autoritățile responsabile de punerea în aplicare a programului în cauză nu au cunoștință16. Curtea a identificat însă următoarele motive suplimentare pentru care amploarea fraudei nu este raportată la nivelul real:

  • Autoritățile statelor membre nu raportează toate cazurile investigate de OLAF. Dintre cele 20 de cazuri ale OLAF verificate de Curte, aceasta a identificat doar trei cazuri pe care autoritățile statelor membre le înregistraseră în sistemul IMS.
  • Cazuri de fraudă pot fi de asemenea generate de activitățile organismelor publice intermediare implicate în punerea în aplicare a unui program operațional la nivelul selecției proiectelor sau al achizițiilor publice:
    • Dreptul UE17 nu impune autorităților statelor membre să raporteze cazurile de natură frauduloasă sau nefrauduloasă în care organisme publice și-au exercitat prerogativele de autoritate publică și nu au acționat în calitate de operator economic. Curtea a identificat probleme de subraportare în cazuri în care organisme publice acționează ca operatori economici.
    • În cazul în care apar nereguli frauduloase sau nefrauduloase în selecția proiectelor înainte de a acorda finanțare unui anumit proiect, nu este întotdeauna posibilă identificarea proiectului neconform sau fraudulos în cauză pentru a se introduce datele necesare în IMS. Curtea a identificat astfel de cazuri în două state membre.
  • Pentru a reduce sarcina administrativă care le revine, legislația UE prevede pentru autoritățile statului membru obligația de a raporta doar neregulile frauduloase sau nefrauduloase care implică fonduri ale UE în valoare de peste 10 000 de euro18. În domeniul agriculturii și în cadrul Fondului social european, există un număr mare de plăți sub pragul de 10 000 de euro și, în consecință, plăți potențial frauduloase sub pragul de raportare care nu sunt raportate. Pe parcursul auditului, Curtea a identificat un stat membru în cazul căruia neregulile raportate în cadrul IMS pentru Fondul european de garantare agricolă și pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală reprezentau doar o mică parte (7 %) din totalul neregulilor identificate de statul membru respectiv pentru aceste două fonduri. Pe de altă parte, din acest procent de 7 % de nereguli raportate, statul membru a calificat un procent ridicat (60 %) drept suspiciuni de fraudă.
25

Comisia a publicat o serie de orientări19 privind raportarea neregulilor și semnalarea acestora drept suspiciuni de fraudă. Cu toate acestea, raportarea variază în continuare în rândul statelor membre. Acest lucru se datorează în principal diferitor interpretări ale conceptelor „suspiciune de fraudă” și „constatare primară administrativă sau judiciară”20. Definițiile acestora sunt importante pentru a determina cu exactitate momentul în care o neregulă trebuie semnalată ca fiind de natură frauduloasă (suspiciune de fraudă). Tabelul din anexa 4 arată că unele state membre califică neregulile ca fiind suspiciuni de fraudă numai după pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, în timp ce altele fac acest lucru mult mai devreme în cadrul procedurii.

26

Pentru a pune un accent mai puternic pe detectarea și raportarea fraudei, în 2015, OLAF a introdus doi noi indicatori: „rata de detectare a fraudelor” (RDF), care constituie valoarea suspiciunilor de fraudă sau a fraudelor confirmate detectate într-un stat membru exprimată ca procent din totalul plăților efectuate în țara respectivă într-o anumită perioadă și „nivelul de frecvență a fraudei”(NFF), care reprezintă numărul de cazuri de suspiciuni de fraudă sau de fraude confirmate într-un stat membru exprimat ca procent din numărul total al neregulilor detectate în țara respectivă într-o anumită perioadă. Un indicator similar a fost creat pentru neregulile nefrauduloase („rata de detectare a neregulilor” sau RDN și „nivelul de frecvență a neregulilor” sau NFN). Figura 5 include informații cu privire la rata de detectare a fraudelor și la rata de detectare a neregulilor din fiecare stat membru, în domeniul coeziunii, pentru perioada 2007‑2013.

27

Acești indicatori evidențiază faptul că există diferențe importante în ceea ce privește nivelul (valoarea și numărul cazurilor) de nereguli și de fraude detectate și raportate de statele membre. De exemplu, 10 state membre au raportat mai puțin de 10 cazuri de suspiciuni de fraudă în întreaga perioadă de programare 2007‑2013 și 12 state membre au avut rate de detectare a fraudelor de sub 0,1 %. Opt state membre au clasificat peste 10 % din totalul neregulilor raportate ca fiind suspiciuni de fraudă, în timp ce pentru alte 14 state membre procentul a fost de sub 5 %.

28

Comisia consideră că diferențele semnificative dintre statele membre în ceea ce privește raportarea fraudei și a neregulilor pot fi legate de sistemul național instituit pentru combaterea fraudei, mai degrabă decât exclusiv de raportarea nearmonizată. Comisia nu a pus la dispoziție o analiză mai detaliată cu privire la motivele care stau la baza acestor diferențe.

29

Un alt indiciu al problemelor legate de raportare sau de detectare este faptul că corelația dintre statisticile oficiale privind ratele de detectare a fraudelor raportate și rezultatele indicatorilor de risc de corupție este slabă (figura 5): unele țări care înregistrează valori mici ale indicelui de percepție a corupției (IPC) al Transparency International sau ale indicelui de integritate publică (IIP) și, prin urmare, considerate mai puțin transparente, raportează foarte puține sau chiar zero cazuri de fraudă.

Figura 5

Rata de detectare a neregulilor și rata de detectare a fraudelor pentru fiecare stat membru, în raport cu indicele de percepție a corupției (IPC), cu indicele de integritate publică (IIP) și cu rezultatele sondajului Eurobarometru

* Indicele de percepție a corupției (IPC) al Transparency International clasifică țările în funcție de nivelurile de corupție percepute ale acestora, astfel cum sunt determinate prin evaluări ale unor experți și prin sondaje de opinie. Clasificarea se face pe o scară de la 100 (foarte curat) la 0 (extrem de corupt).

** Indicele integrității publice (IIP) este un indice compozit compus din șase elemente: independența justiției, povara administrativă, deschiderea comerțului, transparența bugetară, e-cetățenia și libertatea presei. Scopul acestuia este să ofere o imagine obiectivă și cuprinzătoare a nivelului de control al corupției în 109 țări. Clasificarea se face pe o scară de la 1 (nivel redus de control al corupției) la 10 (nivel ridicat de control al corupției).

*** Sondajul Eurobarometru din 2015 măsoară percepția cetățenilor UE. Q1_B. Defraudarea bugetului UE: Amploarea problemei… este mai degrabă frecventă?

30

Comisia nu efectuează controale cuprinzătoare cu privire la calitatea datelor raportate în IMS și nici nu solicită autorităților statelor membre să furnizeze o asigurare cu privire la fiabilitatea datelor raportate. Verificări parțiale privind respectarea obligațiilor de raportare sunt efectuate în cadrul auditurilor de sistem.

31

Nici OLAF, nici vreun alt organism din cadrul Comisiei nu colectează informații cu privire la cauzele penale legate de interesele financiare ale UE care sunt investigate de autoritățile naționale. Statele membre au propriile sisteme de înregistrare a cazurilor aflate în curs de investigare și aproape jumătate dintre acestea nu fac diferența între infracțiunile financiare care afectează interesele naționale și cele care afectează interesele UE. În consecință, nici Comisia, nici statele membre respective nu dispun de date privind fraudele legate de cheltuielile UE ca o categorie separată.

32

În domeniul cheltuielilor gestionate în mod direct de către Comisie, valoarea cheltuielilor suspectate a fi frauduloase se bazează pe sumele semnalate ca fiind frauduloase și înregistrate în sistemul contabil al Comisiei. Curtea a constatat că anumite date nu sunt incluse în valoarea cheltuielilor suspectate a fi frauduloase. În unele cazuri, Comisia solicită restituirea sumelor încasate în mod fraudulos prin compensarea lor cu cereri de rambursare viitoare, fără a emite un ordin de recuperare oficial. Aceste cazuri nu sunt întotdeauna semnalizate ca frauduloase, chiar dacă orientările Comisiei impun acest lucru. În plus, unele cazuri de suspiciuni de fraudă nu necesită o investigație a OLAF, dar sunt monitorizate de direcțiile generale prin intermediul auditurilor. Aceste cazuri nu sunt întotdeauna incluse în valoarea raportată a cheltuielilor frauduloase. Comisia nu a elaborat încă orientări clare cu privire la modul în care trebuie compilate aceste date.

Comisia nu deține informații cu privire la nivelul fraudei nedetectate

33

Comisia nu estimează frauda nedetectată și nici nu a efectuat vreodată, în rândul victimelor sau al eventualilor martori ai infracțiunilor, vreun sondaj care să aibă ca obiect frauda legată de cheltuielile UE. Comisia a comunicat Curții că nu a considerat sondajele în rândul victimelor sau al eventualilor martori ai infracțiunilor ori sondajele având ca obiect percepția fraudei ca fiind instrumente adecvate pentru a oferi o mai bună cunoaștere a amplorii globale a fraudelor legate de subvențiile UE, deoarece efectuarea unui sondaj în rândul victimelor fraudelor legate de bugetul UE ar genera costuri considerabile și nu este clar cui ar trebui adresate astfel de întrebări sociologice.

34

Cu toate acestea, s-au utilizat studii bazate pe percepție și pe experiență pentru măsurarea corupției, care este, de asemenea, o infracțiune ascunsă. Indicatorii de corupție acceptați pe scară largă includ indicele de percepție a corupției al Transparency International și indicele de control al corupției al Băncii Mondiale (WB-CCI). Acești indici utilizează rezultatele studiilor bazate pe percepție. Astfel de sondaje nu se efectuează pentru a înlocui statisticile oficiale, ci mai degrabă pentru a le completa.

35

Pe lângă sondajele bazate pe percepție, s-au efectuat și unele studii recente care estimează nivelul riscului de corupție sau nivelul de control al corupției prin utilizarea unor date administrative obiective21.

36

În domeniul coeziunii, DG REGIO a inițiat un studiu de evaluare a calității guvernării la nivel regional, utilizând datele privind achizițiile publice. Unul dintre indicatorii de performanță măsurați a fost controlul riscurilor de corupție (caseta 1). Luarea în considerare a diferențelor de la nivel regional sau sectorial în acest context este esențială pentru înțelegerea riscurilor de corupție și pentru gestionarea eficace a acestora.

Caseta 1

Studiu privind calitatea guvernării la nivel regional, utilizând datele privind achizițiile publice

În 2017, DG REGIO a inițiat un studiu pe regiuni privind performanța în domeniul achizițiilor publice în statele membre ale UE, utilizând un indicator de risc de corupție inovator, dezvoltat în cadrul proiectului de cercetare DIGIWHIST la Universitatea din Cambridge. Această metodă utilizează volume mari de date care provin din baze de date la scară largă consacrate achizițiilor publice (Tenders Electronic Daily), date din registrul comerțului, precum și date financiare și date din registrele de proprietate22.

Această metodă de măsurare a corupției indică faptul că diferențele dintre regiuni sau sectoare sunt mai mari decât cele dintre diferite țări, deoarece compararea diferențelor dintre țări maschează o gamă largă de diferențe existente în interiorul țărilor respective.

37

Aceste exemple ilustrează faptul că, în realitate, este posibilă obținerea mai multor informații cu privire la amploarea fraudei nedetectate sau a corupției.

Analiza Comisiei privind tipurile de fraudă și riscurile de fraudă este insuficientă

38

Cunoașterea tipurilor de fraudă contribuie la evaluări exacte și actualizate ale riscului de fraudă și ajută la identificarea și aplicarea controalelor relevante pentru a preveni și a detecta frauda.

39

Comisia analizează diferitele tipuri de fraudă pentru a se conforma:

  • obligației sale de a prezenta anual Parlamentului European și Consiliului un raport privind măsurile adoptate de Comisie și de statele membre în combaterea fraudei și rezultatele acestor măsuri (în Raportul PIF), precum și obligațiilor sale impuse de legislația sectorială;
  • cadrului de control intern al Comisiei, care impune o evaluare a riscului de fraudă.
40

Raportul PIF pe 2016 include o secțiune cu privire la tipurile de nereguli raportate ca fiind frauduloase pentru ambele fonduri din domeniul agriculturii, precum și pentru domeniul prioritar „cercetare și dezvoltare tehnologică” (CDT), pentru perioada 2007‑2013, în cazul fondurilor structurale. Analiza din cadrul raportului cu privire la modalitățile de operare include diferite tipuri de nereguli raportate ca fiind frauduloase23.

41

Pe lângă Raportul PIF, OLAF a elaborat, de asemenea, mai multe analize, denumite „culegeri de cazuri”, care acoperă principalele tipuri de fraudă, vulnerabilități și semnale de alertă. Aceste culegeri de cazuri prezintă o listă de cazuri anonimizate din activitatea de investigare desfășurată de OLAF, împreună cu date provenite de la statele membre.

42

Acestea sunt exemple bune cu privire la modul în care cunoștințele OLAF în domeniul investigării și alte informații pot fi utilizate pentru a furniza în timp util informații cu privire la principalele amenințări legate de fraudă la adresa bugetului UE. Culegerile menționate sunt însă documente punctuale, care nu sunt actualizate periodic. OLAF a elaborat patru astfel de culegeri de cazuri legate de fraudă24, publicate în 2010, 2011, 2012 și, respectiv, 2013, dar de atunci nu a publicat nicio actualizare. De exemplu, cea mai recentă culegere de cazuri pentru fondurile structurale, publicată în 2011, se referă la perioadele de programare 1994‑1999 și 2000‑2006.

43

În prezent, riscurile de fraudă sunt evaluate la nivel de direcție generală. Nu se efectuează nicio evaluare centralizată a riscurilor de fraudă pentru Comisie în ansamblul său și nu există un registru al riscurilor de fraudă la nivel instituțional. Aceste informații ar trebui să constituie baza Strategiei antifraudă a Comisiei (SAFC). Strategia antifraudă a Comisiei, adoptată în 2011, nu include nicio informație cu privire la aspectul dacă există vreo analiză subiacentă a riscurilor de fraudă sau cu privire la rezultatele unei astfel de analize.

44

Curtea a examinat evaluările riscurilor de fraudă realizate de șapte direcții generale ale Comisiei. Aceste evaluări ale riscurilor de fraudă se bazau exclusiv pe o analiză a fraudelor detectate, combinând informații din diferite surse interne (de exemplu, IMS, OLAF, rezultatele auditurilor efectuate de direcțiile generale și constatările Curții de Conturi Europene). Direcțiile generale nu utilizează alte informații care provin din surse externe, cum ar fi statistici naționale privind criminalitatea sau rapoarte guvernamentale oficiale sau analize și rapoarte ale unor ONG-uri, indicatori ai riscului de corupție sau sondaje, pentru a-și completa analizele privind riscul de fraudă. Prin urmare, concluzia formulată de cinci dintre cele șapte direcții generale responsabile de cheltuieli, potrivit căreia riscul de fraudă este redus, nu se bazează pe o analiză exhaustivă care să acopere toate elementele necesare25.

45

Informațiile din registrul global al fraudelor creat de Institutul Acreditat pentru Finanțe Publice și Contabilitate Publică (Chartered Institute of Public Finance and Accountancy), împreună cu societatea de contabilitate Moore Stephens, sugerează că riscul de fraudă ar putea fi ridicat în legătură cu cheltuielile efectuate în cadrul granturilor (care reprezintă o mare parte a cheltuielilor UE). Acest registru se bazează pe un sondaj global la care participă peste 150 de specialiști în domeniul contabilității și al riscului de fraudă din 37 de țări, în vederea identificării domeniilor care prezintă cele mai ridicate riscuri la nivel mondial. Respondenții au evaluat 18 tipuri diferite de riscuri de fraudă și de dare sau luare de mită, atribuindu-le o notă de la 1 (riscul cel mai redus) la 5 (riscul cel mai ridicat). Aproape jumătate (48 %) dintre participanți au declarat că fraudele legate de granturi prezintă un risc ridicat sau foarte ridicat, plasându-le pe primul loc în registru26.

46

Unii dintre experții consultați de Curte sunt de părere că este important să se utilizeze mai multe metode diferite, în funcție de tipul de cheltuieli, pentru a dobândi o mai bună cunoaștere a riscului, a amplorii și a naturii fraudei legate de cheltuielile UE. De exemplu, pentru politica agricolă comună, în cadrul căreia finanțarea este acordată în principal pe baza unor drepturi la plată și unde există o marjă discreționară mai mică în modul de alocare a fondurilor UE, o posibilă modalitate de măsurare a amplorii cheltuielilor frauduloase ar putea fi prin măsurarea pierderilor generate de fraudă. Pentru proiectele de investiții, ar putea fi posibilă determinarea riscului de fraudă și de corupție prin analizarea unor seturi de date administrative (big data), cum ar fi bazele de date pentru proceduri și contracte de achiziții publice, precum și a cererilor de granturi și a deciziilor de finanțare. Efectuarea unor sondaje în rândul beneficiarilor de fonduri ale UE sau al organismelor care gestionează fonduri ale UE ar putea oferi, de asemenea, informații complementare.

Comisia nu a analizat cauzele fraudei

47

Nici OLAF, nici direcțiile generale ale Comisiei nu au efectuat o analiză detaliată a principalelor cauze ale fraudei sau a caracteristicilor persoanelor care comit fraude. Comisia consideră că identificarea motivației autorilor de fraude nu ar aduce o valoare adăugată semnificativă în lupta sa împotriva fraudei.

48

Cel mai frecvent tip de suspiciune de fraudă identificat de Curte în cadrul auditurilor sale constă în crearea în mod artificial de către beneficiari a condițiilor necesare pentru obținerea accesului la fonduri ale UE. Această modalitate de operare arată că autorii de fraude nu sunt întotdeauna infractori organizați, ci persoane fizice (beneficiare de fonduri ale UE) care încalcă intenționat regulile pentru a primi fonduri ale UE pe care consideră că sunt îndreptățite în mod legitim să le primească. Unii dintre experți au subliniat posibilitatea unei legături de cauzalitate între complexitatea normelor și fraudă. În caseta 2 este prezentat un exemplu care a fost inclus în Raportul anual pe 2014 al Curții27.

Caseta 2

Crearea în mod artificial a condițiilor necesare pentru obținerea ajutorului pentru dezvoltare rurală

Mai multe grupuri de persoane (care făceau parte din aceeași familie sau din același grup economic) au creat mai multe entități cu scopul de a obține un ajutor al cărui cuantum depășea pragul autorizat de condițiile măsurii de investiții respective. Beneficiarii au declarat că aceste entități operau în mod independent, dar în practică situația era diferită, întrucât ele erau concepute pentru a funcționa împreună. Entitățile respective făceau parte efectiv din același grup economic, având același sediu, același personal, aceiași clienți, aceiași furnizori și aceleași surse de finanțare.

49

Un studiu privind riscurile de corupție în statele membre ale UE sugerează că posibilitatea efectuării unor cheltuieli discreționare fără controale adecvate sporește riscul de corupție în ceea ce privește cheltuielile28. Unii dintre experți au subliniat riscuri similare. Prin urmare, ar fi oportun ca OLAF sau direcțiile generale ale Comisiei să analizeze modul în care marja discreționară în programele cofinanțate de UE afectează riscul de fraudă în cadrul unui anumit domeniu de cheltuieli. Acest lucru este valabil în special în domeniul gestiunii partajate (de exemplu, în ceea ce privește fondurile structurale și de investiții europene), în care organismele statelor membre care distribuie aceste fonduri dispun de o marjă discreționară în stabilirea criteriilor și a condițiilor de eligibilitate.

Există deficiențe în abordarea strategică a Comisiei cu privire la gestionarea riscurilor de fraudă

50

Frauda este o problemă transversală. Prin urmare, succesul în reducerea acesteia necesită eforturi și o gamă largă de acțiuni din mai multe părți. În același timp însă, combaterea fraudei nu constituie, în mod normal, obiectul principal de activitate al unei unități operaționale speciale în cadrul unei organizații. Prin urmare, o bună practică este aceea de a desemna o entitate sau un administrator de la vârful ierarhiei să conducă și să supervizeze activitățile antifraudă ale organizației29. Definirea clară a rolurilor și a responsabilităților unităților operaționale implicate este, de asemenea, esențială, întrucât aceasta este singura modalitate de a evita duplicarea rolurilor și de a evalua impactul concret al fiecărui actor.

51

Curtea a examinat dacă Comisia are o poziție de lider clară și roluri și responsabilități clare în acest domeniu, alături de o supraveghere adecvată a gestionării riscului de fraudă. Curtea a evaluat, de asemenea, dacă Comisia dispune de o strategie antifraudă bine concepută, în măsură să orienteze acțiunile sale antifraudă zilnice, și dacă aceasta măsoară în mod corect realizările acestor acțiuni.

Conform modelului de guvernanță al Comisiei, responsabilitățile sunt împărțite; cu toate acestea, supravegherea gestionării riscului de fraudă la nivel instituțional este insuficientă

52

Curtea a analizat rolurile și responsabilitățile tipice (cele mai frecvente) ale diverselor organisme în ceea ce privește principalele rezultate ale activității de combatere a fraudei, în fiecare dintre etapele acestui proces: planificare, punere în aplicare și raportare (anexa V).

53

În cadrul modelului de guvernanță al Comisiei, rolurile și responsabilitățile serviciilor Comisiei implicate în acțiuni antifraudă sunt împărțite. Cu toate acestea, supravegherea la nivel instituțional este insuficientă. Majoritatea organismelor au un rol consultativ. Actorii-cheie responsabili pentru măsurile antifraudă sunt Colegiul comisarilor, direcțiile generale și autoritățile statelor membre.

54

Președintele Comisiei stabilește responsabilitățile fiecărui comisar în scrisori de misiune individuale. Acesta solicită tuturor comisarilor să asigure buna gestiune financiară a programelor aflate sub răspunderea lor, inclusiv protejarea bugetului UE împotriva fraudei. Prin scrisoarea de misiune a comisarului pentru buget și resurse umane, care este responsabil de OLAF, acestuia i se solicită să se axeze pe „consolidarea investigării fraudelor comise împotriva bugetului UE, a actelor de corupție și a abaterilor grave comise în cadrul instituțiilor europene, prin sprijinirea activității OLAF, a cărui independență în materie de investigare trebuie menținută”. Gestionarea strategică a riscurilor de fraudă și prevenirea fraudei nu sunt menționate în mod explicit nici în portofoliul acestui comisar, nici în portofoliul vreunui alt comisar.

55

OLAF este principalul organism antifraudă al UE și Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 („Regulamentul OLAF”) prevede obligația acestuia de a contribui la dezvoltarea politicii antifraudă a Comisiei. Cu toate acestea, nici OLAF, nici vreun alt serviciu al Comisiei nu joacă un rol major în supravegherea planificării și a punerii în aplicare a acțiunilor antifraudă ale Comisiei și nici în raportarea realizărilor obținute. Având în vedere modelul de guvernanță al Comisiei, OLAF însuși nu este responsabil pentru nicio decizie care îi afectează pe ordonatorii de credite delegați sau care afectează statele membre. Acesta oferă îndrumări și recomandări celor responsabili de diversele acțiuni antifraudă (anexa V).

56

Comisia împarte cu statele membre responsabilitatea pentru protecția intereselor financiare ale UE împotriva fraudei în domeniile de cheltuieli aferente coeziunii și agriculturii. În prezent, Comisia nu dispune de nicio procedură care să îi permită să obțină în mod regulat informații privind modul în care statele membre asigură urmărirea cazurilor de suspiciuni de fraudă. Aceasta nu dispune nici de un mecanism eficace pentru a determina statele membre să ia măsuri împotriva fraudei, ori pentru a monitoriza sau a influența astfel de măsuri.

57

Mai multe alte organizații internaționale au înțeles necesitatea acestui tip de mecanisme de monitorizare. De exemplu, Grupul de lucru al OCDE privind combaterea dării și luării de mită, ai cărui membri sunt aleși dintre autoritățile judiciare și cele de aplicare a legii din statele membre, coordonează și supraveghează punerea în aplicare și asigurarea respectării Convenției OCDE privind combaterea dării și luării de mită30. Grupul de lucru al OCDE privind combaterea dării și luării de mită a dezvoltat mai multe proceduri și practici prin care acesta și statele membre ale OCDE își pot exercita reciproc influența pentru consolidarea capacităților lor de punere în aplicare a convenției (caseta 3).

Caseta 3

Mecanismele de monitorizare ale Grupului de lucru al OCDE privind combaterea dării și luării de mită

Principalul instrument al Grupului de lucru al OCDE privind combaterea dării și luării de mită este o evaluare inter pares, în care experți externi evaluează legislația fiecărui stat membru al OCDE și eforturile depuse de acesta pentru punerea ei în aplicare. Aceste rapoarte de monitorizare pe țară conțin și recomandări a căror punere în aplicare este ulterior atent urmărită. Grupul de lucru al OCDE privind combaterea dării și luării de mită monitorizează, de asemenea, în mod continuu, anchetele penale inițiate de statele membre, elaborează studii și instrumente juridice fără caracter obligatoriu menite să crească integritatea în sectorul public și să consolideze capacitățile statelor membre de a detecta și de a ancheta corupția transnațională. Acest sistem de învățare și supraveghere reciprocă a încurajat și ajutat statele membre ale OCDE să își îmbunătățească performanțele în ceea ce privește punerea în aplicare a convenției.

Există deficiențe în strategiile antifraudă și în raportarea cu privire la eficacitatea acestora

58

Cadrul strategic pentru acțiunile antifraudă ale Comisiei cuprinde atât strategia pentru instituție în ansamblul său (SAFC), adoptată în 2011, cât și strategiile antifraudă de la nivelul direcțiilor generale sau de la nivel sectorial, elaborate de direcții generale individuale sau de grupuri de direcții generale care se confruntă cu riscuri de fraudă similare, de exemplu, în ceea ce privește politica de coeziune sau programele de cercetare. Justificarea Comisiei pentru existența unor strategii antifraudă la nivel individual și sectorial este că o soluție „universală” nu ar fi modalitatea cea mai eficientă de a gestiona riscul de fraudă, precum și că responsabilitățile diferiților actori variază în funcție de metoda de gestiune și de domeniul de politică.

59

Deși se intenționa ca SAFC să fie finalizată până la sfârșitul anului 2014, unele acțiuni sunt încă în desfășurare. Întrucât Comisia nu a actualizat SAFC după adoptarea ei în 2011, Curtea ridică problema dacă aceasta este potrivită pentru a orienta în practică activitățile antifraudă ale Comisiei. Comisia a informat Curtea că o actualizare a SAFC este în curs de elaborare și va fi adoptată în curând.

60

Curtea a examinat strategiile antifraudă a șapte direcții generale responsabile de cheltuieli, care acoperă toate domeniile majore în care se efectuează cheltuieli: DG AGRI, DG CNECT, DG DEVCO, DG EMPL, DG HOME, DG REGIO și DG RTD. Aceste strategii antifraudă includeau o serie de indicatori de realizare sau realizări individuale care susțineau obiectivele stabilite. Aceste obiective au însă doar un caracter general și, în majoritatea cazurilor, nu sunt măsurabile. Dintre cele 29 de obiective analizate de Curte, 18 implică „consolidarea”, „creșterea”, „promovarea”, „dezvoltarea” și „îmbunătățirea” unor activități antifraudă, fără a indica punctul de pornire (valoarea de referință) și valoarea-țintă.

61

Cele trei rapoarte principale care includ informații referitoare la acțiunile antifraudă ale Comisiei sunt Raportul PIF, raportul anual privind gestionarea și performanța bugetului UE (AMPR) și rapoartele anuale de activitate ale direcțiilor generale. Colegiul comisarilor este responsabil pentru primele două, iar direcțiile generale individuale pentru cel din urmă (figura 6).

Figura 6

Rapoartele Comisiei care conțin informații cu privire la acțiunile antifraudă

Sursa: Curtea de Conturi Europeană.

62

Raportul PIF anual prezintă realizările acțiunilor antifraudă ale Comisiei și ale statelor membre (de exemplu, regulamente revizuite, strategii, directive sau formări de sensibilizare cu privire la fraudă), dar acesta evaluează numai într-o anumită măsură eficacitatea lor în termeni de prevenire, de detectare, de recuperare sau de descurajare efectivă. Raportul PIF îndeplinește obligația prevăzută la articolul 325 alineatul (5) TFUE, care precizează că Comisia, în cooperare cu statele membre, trebuie să prezinte anual Parlamentului European și Consiliului un raport privind măsurile adoptate pentru punerea în aplicare a acestui articol.

63

Nici AMPR – unul dintre principalele instrumente ale Comisiei de asigurare a răspunderii de gestiune – nu include informații cu privire la rezultatele efective ale acțiunilor antifraudă ale instituției.

64

În rapoartele lor anuale de activitate, direcțiile generale au obligația de a raporta cu privire la rezultatele acțiunilor antifraudă pe care le-au întreprins, pe baza indicatorilor definiți în cadrul planurilor anuale de gestiune. Direcțiile generale analizate de Curte nu au raportat cu privire la eficacitatea acțiunilor antifraudă întreprinse pe baza strategiilor lor antifraudă. Numai DG EMPL și DG REGIO au furnizat, în rapoartele lor anuale de activitate pe 2016, informații referitoare la realizările care decurg din utilizarea de către acestea a instrumentului de notare a riscului ARACHNE31 și la monitorizarea punerii în aplicare de către statele membre a unor măsuri antifraudă bazate pe riscuri.

Nu s-a acordat suficientă atenție prevenirii fraudei

65

Prevenirea fraudei înainte de a se produce este un element-cheie al unui cadru antifraudă eficace. Curtea a examinat principalele acțiuni întreprinse de Comisie pentru a preveni frauda, în special modul în care Comisia evaluează riscul de fraudă înainte de a adopta norme privind cheltuielile, precum și modul în care concepe și pune în aplicare controale antifraudă adecvate. Curtea a analizat, de asemenea, modul în care Comisia utilizează datele în scopuri de prevenire a fraudei.

Comisia a inclus recent controale antifraudă în normele de nivel superior referitoare la cheltuieli

66

Activitățile de protecție împotriva fraudei ale Comisiei datează din anul 2000, când Comisia a hotărât să facă mai eficace protecția legislației împotriva fraudei32. O unitate specială de protecție împotriva fraudei a fost instituită în cadrul OLAF, aceasta fiind în special însărcinată cu asigurarea faptului că programele de cheltuieli conțineau dispoziții legale specifice împotriva fraudei, prevăzând controale antifraudă adecvate.

67

În 2007, Comisia a comunicat că atinsese obiectivele procedurilor sale de protecție împotriva fraudei33 și că dispoziții antifraudă standard fuseseră incluse în normele privind cheltuielile. În 2011, Comisia a făcut din protecția împotriva fraudei prima acțiune prioritară a SAFC. Până în 2011 însă, principalele norme privind cheltuielile pentru perioada 2007‑2013 fuseseră adoptate. Numai de la începutul perioadei de programare 2014‑2020 normele privind cheltuielile în domeniile coeziunii, agriculturii și cercetării includ o cerință privind punerea în aplicare a unor controale antifraudă eficace și proporționale înainte de efectuarea cheltuielilor (figura 7). Anterior, unele controale antifraudă erau incluse la niveluri infralegislative în domeniul cercetării, de exemplu în modele de contracte și de acorduri.

68

În domeniul coeziunii, DG REGIO a decis să recurgă la o societate privată externă care să analizeze modul în care statele membre îndeplinesc cerința de a pune în aplicare măsuri antifraudă eficace și proporționale pentru perioada de programare 2014‑2020. În decembrie 2016, Comisia a semnat un contract cu o societate de consultanță care să examineze măsurile luate de statele membre pentru a preveni și a detecta frauda și corupția în ceea ce privește fondurile structurale și de investiții europene. Rezultatele ar fi trebuit să fie disponibile până la sfârșitul anului 2017, dar s-au înregistrat întârzieri. Pentru agricultură nu este prevăzută o astfel de evaluare.

Figura 7

Calendarul acțiunilor Comisiei în materie de protecție împotriva fraudei

Sursa: Curtea de Conturi Europeană.

69

Astfel, în 2014, Comisia a inclus dispoziții antifraudă cuprinzătoare în toate normele de nivel superior referitoare la cheltuieli. În perioada de programare 2007‑2013, acest lucru nu s-a întâmplat întotdeauna.

70

Pe baza investigațiilor sale, OLAF face, de asemenea, recomandări administrative în atenția direcțiilor generale, evidențiind deficiențele controalelor acestora de prevenire și de detectare a fraudei. Între 2014 și 2016, OLAF a făcut 113 astfel de recomandări pentru diferite servicii ale Comisiei. Impactul acestor recomandări nu poate fi evaluat, deoarece nici OLAF, nici direcțiile generale nu urmăresc dacă aceste recomandări au fost puse în aplicare.

Începând din 2021, va fi necesară o evaluare a riscului de fraudă înainte de adoptarea normelor privind cheltuielile

71

Comisia efectuează evaluări de impact cu scopul de a colecta probe pentru a evalua dacă acțiunile viitoare ale UE, legislative sau nelegislative, sunt justificate, precum și modul în care astfel de acțiuni pot fi cel mai bine concepute pentru a atinge obiectivele de politică vizate. Potrivit cadrului COSO34, Comisia ar trebui, în opinia Curții, să evalueze riscul de fraudă atunci când efectuează aceste evaluări.

72

Orientările privind modul de efectuare a evaluărilor de impact pentru normele privind cheltuielile (Orientările privind o mai bună legiferare) au fost actualizate în 2015. Această actualizare nu cuprindea însă nicio cerință de evaluare a riscului de fraudă ca parte a evaluărilor de impact35. Abia în iulie 2017 a fost adăugat la orientările respective un instrument specific de prevenire a fraudei (figura 7).

73

În consecință, această nouă cerință se va aplica numai pentru următoarea generație de programe financiare (începând din 2021). În afara acestei cerințe, nu există obligații explicite de a evalua riscul de fraudă înainte de a stabili norme detaliate de punere în aplicare pentru programele financiare multianuale (cum ar fi acordurile de parteneriat și programele operaționale în domeniul coeziunii sau programele de dezvoltare rurală în domeniul agriculturii).

74

Curtea a analizat, de asemenea, informațiile primite de la OLAF cu privire la rolul acestuia în consultările interservicii solicitate de diferite servicii ale Comisiei înainte de adoptarea normelor propuse. OLAF este obligat să furnizeze un aviz în care să precizeze dacă propunerile legislative iau în considerare în mod corespunzător riscul de fraudă. În perioada 2014‑2016, OLAF a primit 2 160 de solicitări de consultări interservicii din partea diferitor servicii ale Comisiei. OLAF a emis un aviz favorabil în 1 716 cazuri (79 %) și un aviz favorabil însoțit de observații în 304 cazuri (14 %). În aceste cazuri, OLAF s-a arătat satisfăcut de normele sau de îmbunătățirile propuse. Acesta a emis un aviz nefavorabil în două cazuri (0,1 %) și a întârziat să emită un aviz în legătură cu celelalte cazuri (6,9 %). În caseta 4 este prezentat un exemplu în care contribuția OLAF a determinat o modificare a normelor.

Caseta 4

Exemplu de contribuție a OLAF care a determinat modificarea normelor

Atunci când acordurile de parteneriat pentru perioada de programare 2014‑2020 erau în curs de elaborare, acestea nu conțineau nicio trimitere la obligația autorităților statelor membre de a pune în aplicare controale antifraudă adecvate. Ca urmare a contribuției OLAF, la fiecare acord a fost adăugat un articol separat, prin care se impunea statelor membre să pună în aplicare măsuri de prevenire a fraudei eficace și proporționale, bazate pe riscuri, în conformitate cu articolul 125 alineatul (4) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 (Regulamentul privind dispozițiile comune).

75

În afară de realizările menționate anterior, Curtea nu a identificat nicio evaluare specifică efectuată de Comisie care să conțină o listă a textelor legislative ale UE care erau protejate împotriva fraudei sau care conțineau analize ale riscului de fraudă sau dispoziții antifraudă adecvate. De asemenea, nu s-a efectuat nicio analiză a noii abordări a Comisiei privind protecția împotriva fraudei, astfel cum era prevăzut în comunicarea din 2007 a Comisiei.

Este necesară o mai bună utilizare a datelor pentru prevenirea fraudei

76

Datele privind operatorii care prezintă un risc de comitere a unor fraude pot fi folosite pentru a împiedica alocarea de fonduri UE unor potențiali viitori autori de fraude:

  • în ceea ce privește gestiunea directă și cea indirectă, Comisia consideră sistemul de detectare timpurie și de excludere (EDES) – un sistem care permite întocmirea unei liste negre în scopuri de excludere – ca fiind principalul său instrument de a preveni alocarea de fonduri ale UE unor operatori economici insolvabili, nefiabili sau care comit nereguli ori fraude;
  • ARACHNE este un instrument IT integrat pentru „mineritul” în date și pentru îmbogățirea datelor, dezvoltat de Comisia Europeană. În domeniul coeziunii, DG REGIO și DG EMPL consideră că instrumentul de notare a riscului ARACHNE este un instrument esențial în prevenirea fraudei. În opinia acestor direcții generale, ARACHNE ar putea ajuta autoritățile statelor membre să identifice proiectele și beneficiarii care prezintă cele mai mari riscuri în timpul controalelor ex ante și ex post.
77

Curtea a analizat datele incluse în aceste două instrumente.

Din cauza unor constrângeri juridice, Comisia nu a fost în măsură să excludă operatori economici pentru acte de fraudă sau de corupție comise înainte de 2016

78

Excluderea a dobândit o importanță semnificativă în Uniunea Europeană. Acest lucru se datorează faptului că, în conformitate cu directivele UE privind achizițiile publice, contractele de achiziții publice nu trebuie atribuite unor operatori economici care au fost implicați în săvârșirea de infracțiuni sau au fost găsiți vinovați, printre altele, de corupție sau de fraudă care afectează interesele financiare ale UE.

79

Sistemul de excludere al UE datează din 2008. Începând de la 1 ianuarie 2016, Comisia a înlocuit sistemul anterior de excludere și de alertă timpurie cu EDES. În timp ce directorii generali au în continuare posibilitatea de a solicita o alertă timpurie, principala inovație în privința excluderii introdusă odată cu acest sistem este un grup central de experți, care evaluează cererile de excludere formulate de directorul general al direcției generale în cauză și formulează recomandări privind excluderea și eventualele sancțiuni financiare. Directorul general este cel care decide în cele din urmă dacă să excludă sau nu un operator economic.

80

Toate instituțiile și organismele UE pot formula o cerere de excludere pe baza informațiilor transmise în cadrul unor proceduri administrative sau penale, pe baza unor rapoarte ale OLAF, ale Curții de Conturi Europene sau ale auditorilor interni ai Comisiei, pe baza unor decizii ale Băncii Centrale Europene, ale Băncii Europene de Investiții, ale Fondului european de investiții sau ale altor organizații internaționale, sau pe baza unor decizii adoptate în cazuri de fraudă sau de nereguli fie de către autoritățile naționale în cazul gestiunii partajate, fie de către entitățile delegate în cazul gestiunii indirecte. Auditurile efectuate de ordonatorii de credite sau de auditorii din sectorul privat sunt, de asemenea, o sursă valoroasă de informații. Autoritățile statelor membre au primit acces la deciziile de excludere, dar nu sunt obligate să le ia în considerare la adoptarea niciunei decizii de finanțare în gestiune partajată care implică fonduri ale UE.

81

Excluderea unui operator economic este o procedură de lungă durată. Până la 30 iunie 2018, adică după doi ani și jumătate de la introducerea EDES, Comisia, în ansamblul ei, exclusese 19 operatori economici și publicase sancțiuni împotriva a opt dintre aceștia. Deși, în domeniul gestiunii partajate, autoritățile statelor membre au raportat 820 de cazuri de suspiciuni de fraudă în cadrul IMS și OLAF a încheiat aproximativ 60 de investigații cu recomandări numai în 201636, Regulamentul financiar nu conferă Comisiei nicio competență de a acționa dacă autoritățile statelor membre nu au inițiat ele însele excluderea unui operator economic nefiabil. Prin urmare, nu s-a formulat nicio cerere de excludere a unor operatori economici naționali cofinanțați din fondurile ESI de către niciuna dintre cele trei direcții generale principale care gestionează aceste cheltuieli (REGIO, EMPL și AGRI).

82

În ceea ce privește excluderile pentru fapte care datează dinainte de 2016, principalele motive pentru aceste excluderi au fost încălcări grave ale dispozițiilor contractuale și abateri profesionale grave. De fapt, legislația în vigoare la data respectivă nu permitea excluderea pentru fraudă în lipsa unei hotărâri judecătorești definitive. Până în prezent, numai doi operatori economici au fost excluși pentru fraudă sau corupție, fapt care limitează efectul disuasiv al acestui sistem.

83

Sistemul EDES oferă posibilitatea înregistrării datelor persoanelor fizice care dețin controlul asupra întreprinderilor frauduloase sau ale persoanelor care dețin competențe de reprezentare sau decizionale în cadrul acestor întreprinderi. Cu toate acestea, numai pentru fapte săvârșite începând din 2016 legislația permite excluderea unui operator economic atunci când o persoană care are calitatea de membru în organele administrative, de conducere sau de supraveghere ale operatorului sau care deține competențe de reprezentare, de decizie sau de control asupra acestuia face ea însăși obiectul excluderii în prezent. Anterior, numai operatorii economici care aveau un raport contractual cu autoritatea contractantă/ordonatorul de credite puteau fi excluși efectiv. În trecut, au existat cazuri în care, până la data la care a devenit posibilă excluderea operatorului economic în cauză, persoanele fizice aflate în spatele întreprinderilor frauduloase dizolvaseră deja întreprinderea implicată în relația contractuală cu Comisia și înființaseră una nouă.

84

Banca Mondială și alte instituții financiare internaționale și-au intensificat recent eforturile pentru a se asigura că operatorii economici frauduloși sunt opriți și nu doar reapar sub denumiri diferite (caseta 5).

Caseta 5

Sistemul de suspendare și de excludere al Băncii Mondiale

Banca Mondială utilizează un sistem de suspendare și de excludere pentru combaterea corupției și a fraudei. Banca Mondială poate suspenda și exclude atât întreprinderi, cât și persoane fizice, acestea devenind astfel neeligibile pentru noi contracte privind proiecte finanțate de Banca Mondială. Toate sancțiunile sunt publicate. În 2017, Banca Mondială a suspendat temporar 22 de întreprinderi și persoane fizice și a sancționat 6037. În ianuarie 2018, pe lista excluderilor figurau 414 întreprinderi și persoane fizice excluse38. Sistemul Băncii Mondiale funcționează de peste 10 ani și, în comparație cu EDES, prezintă mai puține constrângeri juridice. De exemplu, nu există un control jurisdicțional extern al deciziilor Băncii Mondiale, iar condițiile de publicare sunt mai puțin stricte.

Statele membre nu exploatează pe deplin potențialul ARACHNE în prevenirea fraudei

85

ARACHNE ar putea ajuta autoritățile statelor membre să identifice operatorii economici care prezintă riscuri, atunci când efectuează controale înainte sau după efectuarea plății. Utilitatea acestui instrument depinde de cantitatea de date pe care autoritățile de management din statele membre le înregistrează în el și de măsura în care acesta este utilizat în mod sistematic. Utilizarea acestui instrument de către autoritățile statelor membre este gratuită, dar în prezent nu este obligatorie.

86

În raportul său special din 2015 cu privire la modul în care Comisia și statele membre soluționează problemele legate de achizițiile publice în cadrul cheltuielilor UE privind politica de coeziune39, Curtea a constatat că numai 17 dintre cele 28 de state membre fie utilizau instrumentul, fie își exprimaseră intenția de a face acest lucru. Prin urmare, în raportul din 2015, Curtea a recomandat Comisiei și statelor membre să promoveze în continuare utilizarea unor astfel de instrumente de „minerit” în date. După trei ani de la recomandarea Curții, în continuare ARACHNE este utilizat pentru aproximativ 170 dintre cele 429 de programe operaționale derulate în 21 de state membre (figura 8).

87

Acest sistem nu oferă în prezent nicio modalitate de a stabili dacă un operator economic a fost deja exclus prin sistemul Comisiei. Gestionarii de fonduri în alte domenii de cheltuieli ale UE decât coeziunea nu au la dispoziție instrumente similare de notare a riscului de fraudă.

Figura 8

Utilizarea ARACHNE în statele membre*

*Numărul de programe operaționale din perioada 2014‑2020 pentru care ARACHNE este utilizat în fiecare stat membru, ca procent din numărul total de programe operaționale din perioada 2014‑2020 al țării respective.

Sursa: Curtea de Conturi Europeană, pe baza datelor Comisiei.

88

Analiza efectuată de Curte a arătat că impactul sistemului de excludere și de sancțiuni al Comisiei este limitat. În plus, excluderea se aplică numai în cazul cheltuielilor gestionate în mod direct și indirect de Comisie, ceea ce înseamnă că întreprinderile excluse pot, de exemplu, să primească în continuare fonduri de coeziune. Deși ARACHNE are potențialul de a fi un instrument eficace de prevenire a fraudei, după cinci ani de la lansarea sa, sistemul conține în continuare doar un volum limitat de date.

Investigațiile administrative ale OLAF au condus la urmărire penală în mai puțin de jumătate din cazuri și la recuperarea a mai puțin de o treime din fondurile implicate

89

În cadrul juridic actual al UE, principala responsabilitate pentru asigurarea respectării legislației antifraudă revine statelor membre, deoarece numai autoritățile naționale pot efectua o anchetă penală și pot pune sub acuzare o persoană pentru săvârșirea unei infracțiuni. Responsabilitatea pentru recuperarea fondurilor UE obținute în mod fraudulos depinde de domeniul de cheltuieli al UE.

90

OLAF este în prezent singurul organism cu competențe de investigare independente la nivelul UE. În conformitate cu mandatul său, OLAF investighează frauda, corupția sau alte activități ilegale care afectează interesele financiare ale UE40. Pe baza investigațiilor sale administrative, OLAF poate emite recomandări judiciare, financiare, administrative sau disciplinare41. De asemenea, OLAF poate recomanda adoptarea de măsuri asigurătorii pentru a preveni orice creștere a numărului de nereguli.

91

Recomandările judiciare sunt adresate autorităților judiciare naționale competente și conțin în principal o propunere de deschidere a unei anchete penale împotriva persoanei suspectate (de OLAF) că ar fi comis o fraudă sau o propunere de continuare a anchetei penale în lumina concluziilor și a recomandărilor formulate de OLAF. Investigațiile OLAF sunt menite să faciliteze punerea în mișcare a acțiunii penale de către autoritățile statelor membre într-un anumit caz.

92

Recomandările financiare sunt adresate direcțiilor generale responsabile și constau într-o propunere de a recupera o anumită sumă de bani sau de împiedica o cheltuire nejustificată a banilor. Întrucât astfel de recomandări nu sunt obligatorii pentru direcțiile generale, aici OLAF facilitează activitatea acestora în ceea ce privește elaborarea ordinelor de recuperare și solicitarea excluderii operatorilor economici nefiabili de la o eventuală finanțare ulterioară din fonduri ale UE, prin intermediul EDES42.

93

În domeniile de cheltuieli ale UE în gestiune directă sau indirectă, direcția generală care a luat anterior decizia de a efectua plata în cauză decide singură dacă să recupereze banii de la un beneficiar care a comis o fraudă. Pentru domeniile de cheltuieli ale UE în gestiune partajată, direcția generală responsabilă recuperează banii de la statul membru în cauză prin corecții financiare. Ulterior, autoritățile naționale sunt responsabile cu recuperarea fondurilor UE de la beneficiarul real. În cadrul acestei secțiuni, Curtea examinează impactul investigațiilor administrative ale OLAF asupra urmăririi penale a autorilor fraudelor și asupra procedurii administrative de recuperare a fondurilor UE cheltuite în mod fraudulos.

Sistemul actual de investigare a fraudelor prezintă deficiențe inerente

94

Între 2009 și 2016, OLAF a emis, în total, 541 de recomandări judiciare. Până în prezent, autoritățile statelor membre au adoptat decizii cu privire la 308 dintre aceste recomandări, punând în mișcare acțiunea penală în 137 de cazuri (44,5 %) și clasând 171 de cazuri (55,5 %). Nu sunt disponibile informații cu privire la numărul de condamnări. Până în prezent, autoritățile judiciare ale statelor membre au dispus punerea în mișcare a aproximativ 17 acțiuni penale pe an, ca urmare a cazurilor deschise de OLAF (figura 9).

Figura 9

Recomandările judiciare ale OLAF în perioada 2009‑2016

Sursa: Raportul OLAF pe 2016, p. 33.

95

Întrucât nu sunt disponibile date fiabile cu privire la numărul total de cazuri de fraudă legate de UE care fac obiectul urmăririi penale în statele membre, Curtea nu poate oferi nicio informație precisă cu privire la ponderea globală a acțiunilor penale puse în mișcare de procurorii naționali ca urmare a recomandărilor judiciare ale OLAF. Informațiile disponibile în mod public și cele furnizate Curții de autoritățile naționale vizitate arată că recomandările judiciare ale OLAF care au condus la punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o mică proporție din numărul total de acțiuni penale puse în mișcare de procurorii naționali în legătură cu cazuri de fraudă legate de cheltuielile UE (caseta 6).

Caseta 6

Urmărirea penală a cazurilor de fraudă care implică fonduri ale UE în cinci state membre



În Polonia, în perioada 2013‑2016, s-au înregistrat 446 de puneri în mișcare a acțiunii penale și 50 de clasări condiționate (adică 124 de puneri sub acuzare pe an).

În Bulgaria, în 2016, 72 de persoane au fost puse sub acuzare pentru fraude legate de fonduri ale UE, în 67 de cazuri.

În Estonia, în 2016, 50 de persoane fizice și 22 de persoane juridice au fost puse sub acuzare pentru fraude legate de cheltuielile UE, în 15 cazuri.

În Ungaria, conform statisticilor privind criminalitatea ale Ministerului de Interne, 18 acțiuni penale au fost puse în mișcare în 2013, 16 în 2014, 6 în 2015, 7 în 2016 și una în 2017 (un total de 48 în perioada 2013‑2017)43.

În România, procurorii au pus în mișcare 30 de acțiuni penale în 2016, rezultate din 39 de cazuri investigate în prealabil de DLAF44. În consecință, 115 persoane fizice și 47 de entități juridice au fost trimise în judecată, iar pentru patru cazuri au fost încheiate un total de șase acorduri de recunoaștere a vinovăției.
96

În figura 9 se arată că mai mult de jumătate dintre cazurile în care decizia a fost luată de statul membru au fost clasate. Potrivit analizei realizate chiar de către OLAF cu privire la informațiile colectate de statele membre referitoare la recomandările judiciare, principalele motive de clasare erau următoarele (figura 10):

  • dovezile colectate inițial de OLAF sau ulterior de autoritatea națională de investigare erau considerate insuficiente pentru începerea urmăririi penale (56 %);
  • acțiunea investigată de OLAF nu constituia infracțiune potrivit legislației naționale (22 %);
  • termenul de prescripție (adică termenul-limită pentru începerea procedurilor penale) era depășit potrivit legislației naționale (14 %)45.

Figura 10

Principalele motive de clasare

Sursa: Analysis of Member States’ follow-up of OLAF’s judicial recommendations issued between January 2008 and December 2015, p. 1.

97

Astfel cum s-a arătat mai sus, în 36 % din cazuri, fie autoritățile statelor membre au considerat că infracțiunile identificate de OLAF nu constituiau infracțiuni potrivit legislației naționale, fie termenul-limită pentru începerea procedurilor penale era depășit potrivit legislației naționale. Curtea constată că nu este întotdeauna posibilă evitarea prescripției într-un anumit caz; procurorii naționali pot, de asemenea, ajunge la o concluzie diferită în ceea ce privește comiterea unei infracțiuni. Acesta este motivul pentru care cooperarea strânsă dintre OLAF și autoritățile naționale este extrem de importantă46.

98

În cadrul interviurilor realizate de Curte în patru state membre, procurorii naționali au precizat că, în majoritatea cazurilor, nu au niciun contact cu OLAF înainte de a primi raportul final. Aceștia au arătat, de asemenea, că ar prefera să fie informați cu privire la orice suspiciune de infracțiune mult mai devreme decât la sfârșitul investigației OLAF și că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, ei ar putea ajuta OLAF și, dacă este cazul, ar putea începe propria anchetă penală pentru a evita intervenția prescripției.

99

Prin urmare, faptul că multe cazuri sunt clasate de procurorii naționali pentru că nu s-a săvârșit o infracțiune sau pentru că a intervenit prescripția indică faptul că, până în prezent, există deficiențe în ceea ce privește cooperarea dintre OLAF și autoritățile naționale.

100

În figura 10 se arată că 56 % dintre cazurile clasate au fost clasate din cauza lipsei de probe. Aceasta înseamnă că în fiecare al doilea caz clasat, probele colectate de OLAF, împreună cu probele colectate ulterior de autoritățile naționale în cursul anchetei penale, nu i-au determinat pe procurori să pună în mișcare acțiunea penală.

101

Din interviurile realizate de Curte cu reprezentanți ai autorităților naționale, cu cadre universitare independente și cu reprezentanți ai unor instituții ale UE (inclusiv OLAF) rezultă că principalul motiv de clasare nu este lipsa de probe, ci mai degrabă faptul că respectivele cazuri sunt prea vechi. Aceasta nu înseamnă neapărat că termenul de prescripție pentru un anumit caz s-a împlinit deja sau este pe cale să se împlinească, ci mai degrabă că au trecut deja ani de la săvârșirea presupusei infracțiuni.

102

Aceasta nu înseamnă că investigațiile OLAF durează prea mult. În majoritatea cazurilor, OLAF efectuează investigații administrative după ce actul în cauză a fost detectat și raportat. Prin urmare, acțiunea sa depinde de promptitudinea cu care primește informațiile, în special de la instituțiile, organismele, oficiile și agențiile UE și de la statele membre. Mai mult decât atât, investigația administrativă a OLAF trebuie să fie urmată de o anchetă penală în statul membru în cauză. Nicio persoană nu poate fi urmărită penal fără investigarea cazului în conformitate cu dreptul național. Amploarea investigației variază de la o țară la alta, dar în fiecare stat membru este necesară o formă de acțiune. Prin urmare, investigațiile OLAF, indiferent cât de bine ar fi efectuate, prezintă adesea un risc ridicat de a-și depăși „termenul de valabilitate”.

103

În figura 11 este prezentată o cronologie de desfășurare a cazurilor investigate de OLAF. Datele furnizate de OLAF arată că, în 2017, acesta a avut nevoie, în medie, de două luni pentru a selecta cazurile și de aproximativ 22 de luni pentru a le investiga47. Presupunând că OLAF primește informații cu privire la cazuri de suspiciune de fraudă după aproximativ un an de la comiterea fraudelor și transmite raportul său final autorităților judiciare fără întârziere, autoritățile naționale primesc informațiile referitoare la o presupusă infracțiune, în medie, abia după trei ani de la săvârșirea acesteia. Pentru cazurile complexe, acest proces poate dura chiar mai mult.

Figura 11

Cronologia de desfășurare a cazurilor investigate de OLAF

Sursa: Curtea de Conturi Europeană.

104

În opinia Curții, sistemul actual, în care investigația administrativă a OLAF cu privire la o suspiciune de fraudă este urmată de o anchetă penală la nivel național, necesită mult timp într-un număr considerabil de cazuri și reduce astfel șansele atingerii scopului său final – urmărirea penală.

Recuperarea administrativă a fondurilor este împiedicată de insuficiența probelor

105

În cazul în care constată o neregulă (indiferent dacă este vorba despre o suspiciune de fraudă sau despre altceva) și este în măsură să estimeze suma care trebuie recuperată, OLAF emite o recomandare financiară.

106

În figura 12 sunt prezentate sumele a căror recuperare a fost recomandată de OLAF între 2002 și 2016. Pe baza datelor disponibile, Curtea estimează valoarea totală a recomandărilor financiare ale OLAF în această perioadă la aproximativ 8,8 miliarde de euro (pentru 2008 și 2009, Curtea utilizează media pentru toți ceilalți ani). Până la sfârșitul anului 2016, fusese recuperată o sumă totală de 2,6 miliarde de euro (30 %). Cifrele arată că, deși valoarea anuală totală a recomandărilor emise de OLAF variază considerabil, în majoritatea anilor (cu excepția notabilă a anului 2011), suma recuperată a fost de ordinul a 200 de milioane de euro (media pe ultimii 15 ani este de 173 de milioane de euro).

107

Potrivit statisticilor primite de Curte de la șapte direcții generale responsabile de cheltuieli (REGIO, EMPL, AGRI, RTD, CNECT, HOME și DEVCO), între 2012 și 2016, OLAF a recomandat recuperarea unei sume totale de 1,9 miliarde de euro, pentru 358 de cazuri. Până la data auditului Curții, recuperările și corecțiile financiare efectuate de direcțiile generale se ridicau la 243 de milioane de euro (13 % din totalul recomandat) pentru 153 de cazuri (adică 43 % din cazuri). Curtea recunoaște că procesul de recuperare ar putea fi încă în desfășurare pentru un număr semnificativ din restul recomandărilor financiare ale OLAF.

Recuperarea fondurilor UE plătite necuvenit este o procedură de lungă durată: pe baza eșantionului de cazuri examinate de Curte în care s-a reușit recuperarea, Curtea estimează că timpul mediu necesar pentru a finaliza recuperările este de aproximativ 36 de luni. Astfel, Curtea se așteaptă la o rată de recuperare mult mai mare pentru recomandările emise în perioada 2012‑2014 decât procentul de 15 % (din suma totală recomandată de OLAF) recuperat de direcțiile generale până în prezent.

Figura 12

Sumele a căror recuperare a fost recomandată și sumele recuperate, 2002‑2016

* În raportul său anual pe 2008, OLAF a estimat la peste 6,2 miliarde de euro impactul financiar al cazurilor pe care le-a închis de la înființarea sa în 1999. Media pentru o perioadă de 10 ani se ridică la aproximativ 620 de milioane de euro pe an; întrucât nu există date disponibile pentru 2008 și pentru 2009, Curtea a utilizat media pentru anii 2002‑2011.

** Începând din 2012, OLAF prezintă în raportul său anual suma totală recomandată pentru recuperare și suma cumulativă recuperată în cursul exercițiului ca urmare a investigațiilor OLAF finalizate în anii anteriori.

Sursa: Curtea de Conturi Europeană, pe baza rapoartelor anuale ale OLAF, 2002‑2016.

108

Aceste cifre indică faptul că, într-un număr semnificativ de cazuri pe care OLAF le închide cu o recomandare de recuperare a fondurilor UE plătite necuvenit, fie recuperarea nu are loc, fie suma recuperată este semnificativ mai mică decât cea recomandată.

109

Acest lucru a fost confirmat de auditul Curții: dovezile scrise arată că, într-o serie de cazuri, direcțiile generale au considerat că rapoartele OLAF nu furnizau suficiente informații care să servească drept bază pentru inițierea recuperării fondurilor plătite necuvenit48. Direcțiile generale fie au luat (ori au externalizat) măsuri suplimentare pentru a decide dacă recuperarea era posibilă, fie s-au bazat pe probele furnizate de propriile audituri.

110

Atunci când OLAF emite o recomandare judiciară și/sau trimite un raport autorităților judiciare dintr-un stat membru, în unele cazuri procedura de recuperare financiară este suspendată. Curtea a identificat o serie de cazuri în care procedura de recuperare fusese suspendată și în care OLAF solicitase direcțiilor generale să nu dezvăluie nicio informație autorităților naționale sau beneficiarului. Curtea recunoaște însă că se poate ajunge la un compromis între anchetele penale și recuperările financiare rapide.

111

Cu toate acestea, recurgerea la proceduri administrative pentru recuperarea fondurilor UE plătite necuvenit este în continuare mai eficientă și mai puțin costisitoare decât recuperarea fondurilor respective prin intermediul unor proceduri penale, prin înghețarea și confiscarea activelor. Un sondaj desfășurat recent de Europol cu privire la recuperarea activelor provenite din săvârșirea de infracțiuni în interiorul Uniunii Europene a arătat că suma de bani aflată în prezent în curs de recuperare în UE reprezintă doar o mică parte din valoarea estimată a foloaselor obținute din săvârșirea de infracțiuni49.

Gestiunea partajată

112

În cadrul gestiunii partajate, direcțiile generale nu recuperează banii direct de la beneficiari, ci aplică diferite proceduri financiare pentru a proteja bugetul UE. În majoritatea cazurilor, DG REGIO și DG EMPL aplică corecții financiare ori de câte ori OLAF emite o recomandare financiară. Se lasă la latitudinea statului membru în cauză să decidă ce acțiuni corective să întreprindă împotriva beneficiarilor odată ce direcția generală a aplicat o corecție financiară. În conformitate cu principiul gestiunii partajate, DG REGIO și DG EMPL nu au obligația de a verifica sumele recuperate de la beneficiari.

113

Normele DG AGRI nu prevăd în mod clar principalele etape de punere în aplicare a recomandărilor financiare ale OLAF. De exemplu, nu există termene pentru contestarea de către statele membre a sumei de recuperat recomandate în raportul OLAF. DG AGRI consideră că rolul său constă în supravegherea exercițiului de recuperare, care este exclusiv responsabilitatea statului membru în cauză.

114

În figura 13 este prezentată valoarea totală a recomandărilor financiare ale OLAF adresate DG REGIO, DG EMPL și DG AGRI între 2012 și 2016, împreună cu sumele recuperate până la data auditului Curții. În perioada 2012‑2016, cele trei direcții generale au primit 268 de recomandări financiare din partea OLAF. Fondurile au fost recuperate în 125 de cazuri (47 %). Rata de recuperare nu crește semnificativ dacă se iau în considerare doar recomandările financiare ale OLAF pe care cele trei direcții generale le-au primit între 2012 și 2014. Din aceste cazuri, cele trei DG-uri au reușit să recupereze 15 % din suma totală combinată recomandată de OLAF (DG REGIO – 10 %, DG EMPL – 19 %, DG AGRI – 33 %). Curtea constată că, în octombrie 2016, OLAF a emis noi instrucțiuni privind redactarea și calcularea recomandărilor financiare. Deoarece noile instrucțiuni sunt relativ recente, impactul lor complet nu a fost încă resimțit în sistem.

Figura 13

Recuperări efectuate de DG REGIO, DG EMPL și DG AGRI pe baza recomandărilor OLAF din perioada 2012‑2016

Sursa: Curtea de Conturi Europeană, pe baza datelor Comisiei.

115

Potrivit DG REGIO și DG EMPL, unul dintre principalele motive pentru care sumele recomandate nu sunt recuperate este că raportul final al OLAF nu justifică în mod direct recuperarea sumei recomandate. De exemplu, a existat un caz în care direcția generală a solicitat unei societăți externe să efectueze o analiză juridică în completarea constatărilor OLAF. Într-un alt caz, conexat, după consultarea DG MARKT și a Serviciului Juridic al Comisiei, direcția generală a decis să nu recupereze suma recomandată de OLAF din cauza riscului ridicat de litigiu. Un alt motiv pentru care în unele cazuri nu s-a recuperat întreaga sumă recomandată a fost acela că, în trecut, OLAF recomandase corecții mai mari pentru nerespectarea normelor privind achizițiile publice decât cele aplicate efectiv de către direcțiile generale în cauză pe baza orientărilor Comisiei50.

Gestiunea directă (DG CNECT și DG RTD)

116

În figura 14 este prezentată valoarea totală a recomandărilor financiare ale OLAF adresate DG CNECT și DG RTD între anii 2012‑2016, împreună cu suma recuperată până la data auditului Curții. Între 2012 și 2016, cele două direcții generale au primit 36 de recomandări financiare din partea OLAF. În nouă cazuri (25 % din cazuri), sumele au fost recuperate integral. Într-un caz excepțional, DG RTD a recuperat de opt ori suma recomandată de OLAF, deoarece suma totală recuperată de la beneficiar a inclus și sumele extrapolate pe baza propriilor audituri. În acest caz, Curtea consideră că suma recomandată de OLAF a fost recuperată integral. Rata de recuperare crește ușor dacă se iau în considerare doar recomandările financiare ale OLAF pe care cele două direcții generale le-au primit între 2012 și 2014. Din aceste cazuri, cele două direcții generale au reușit în total să recupereze 34 % din suma totală recomandată de OLAF.

Figura 14

Recuperări efectuate de DG CNECT și de DG RTD pe baza recomandărilor OLAF din perioada 2012‑2016

Sursa: Curtea de Conturi Europeană, pe baza datelor Comisiei.

117

Curtea a verificat 20 de recomandări financiare ale OLAF (10 pentru DG CNECT și 10 pentru DG RTD) din cele 37 de cazuri care acoperă 86 % din suma totală combinată recomandată de OLAF acestor două direcții generale. Pe baza acestor verificări, Curtea a constatat că principalele motive pentru întârzierile înregistrate în recuperarea fondurilor și pentru nerecuperarea lor după investigația OLAF sunt următoarele:

  • existența unor anchete sau proceduri penale în curs;
  • insuficiența probelor furnizate în rapoartele OLAF și
  • întreprinderi care au fost deja lichidate până la data la care OLAF închide cazul.
118

Timpul necesar unei direcții generale responsabile de cheltuieli pentru a raporta un caz la OLAF și viteza investigației OLAF ar putea fi factori importanți pentru succesul unei proceduri de recuperare, dat fiind faptul că timpul este foarte important în cazurile în care direcțiile generale recuperează fonduri direct de la beneficiari. Pentru cazurile în care recuperarea este încă în curs, timpul mediu necesar calculat de la începutul investigației OLAF este de cinci ani. În cazurile în care autorii fraudelor lichidează sau dizolvă întreprinderile, adeseori imediat după anunțarea unui audit sau a unei investigații a OLAF, șansele de recuperare sunt mai degrabă limitate.

119

Direcțiile generale pot reacționa mai rapid și pot evita costul recuperării fondurilor de la un beneficiar dacă pot dovedi prin intermediul propriilor audituri că obligațiile contractuale au fost încălcate. În aceste cazuri, direcția generală responsabilă își întemeiază activitatea pregătitoare pentru ordinul de recuperare pe rezultatele propriului audit mai degrabă decât pe raportul OLAF. Curtea a constatat că, în cazurile în care direcția generală nu efectuase un audit și singura sursă de probe era dosarul de investigație al OLAF, a fost mult mai dificil pentru direcția generală respectivă să emită ordinul de recuperare pentru suma recomandată de OLAF, deoarece aceasta a considerat că documentația disponibilă era insuficientă.

120

În plus, uneori, debitorii introduc acțiuni la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a recupera o parte din cheltuielile respinse și/sau pentru a obține daune-interese de la Comisie. Atunci când se întâmplă acest lucru, suma recuperată nu poate fi considerată definitivă înainte de închiderea cauzei la CJUE.

Gestiunea indirectă (DG DEVCO)

121

În cadrul gestiunii indirecte, DG DEVCO încredințează sarcini de execuție bugetară țărilor beneficiare, organizațiilor internaționale și agențiilor de dezvoltare din țările din afara UE.

122

În figura 15 este prezentată valoarea totală a recomandărilor financiare ale OLAF adresate DG DEVCO între 2012 și 2016, împreună cu suma recuperată până la data auditului Curții. În perioada 2012‑2016, DG DEVCO a primit 53 de recomandări financiare din partea OLAF. Au existat recuperări în 20 de cazuri (38 % din cazuri)51. Rata de recuperare nu crește semnificativ dacă se iau în considerare doar recomandările financiare ale OLAF pe care această direcție generală le-a primit între 2012 și 2014. Din aceste cazuri, DG DEVCO a reușit să recupereze 6 % din suma totală recomandată de OLAF.

Figura 15

Recuperări efectuate de DG DEVCO pe baza recomandărilor OLAF din perioada 2012‑2016

Sursa: Curtea de Conturi Europeană, pe baza datelor Comisiei.

123

Într-un număr de cazuri reprezentând 58 % din valoarea totală a recomandărilor financiare ale OLAF, DG DEVCO nu a recuperat fondurile UE în cauză, fie pentru că a considerat că nu exista un temei juridic pentru a face acest lucru, fie pentru că a decis să nu emită un ordin de recuperare52. Pe baza celor 10 recomandări financiare ale OLAF examinate de Curte, principalul motiv pentru care DG DEVCO nu a recuperat sumele recomandate de OLAF a fost acela că DG DEVCO a considerat că nu existau suficiente probe.

124

În 3 din 10 cazuri, reprezentând o pondere semnificativă din valoarea recomandărilor financiare ale OLAF, DG DEVCO a decis să nu recupereze fondurile în cauză. Dat fiind faptul că își desfășoară activitatea într-un mediu cu grad ridicat de risc și având în vedere riscurile potențiale pentru punerea în aplicare a politicii sale, DG DEVCO poate decide, în anumite circumstanțe, să nu recupereze banii UE de la beneficiari. În țările cu sisteme politice și judiciare instabile, șansele de recuperare printr-o procedură penală sau civilă (judiciară administrativă) sunt în mod evident reduse și o investigație a OLAF poate fi adesea singura modalitate de investigare a unei acuzații de fraudă. OLAF nu analizează suficient de detaliat cazurile în care recuperările s-au efectuat cu succes și nici motivele pentru care direcțiile generale nu efectuează recuperările sau recuperează doar o sumă mult mai mică decât valoarea recomandată de OLAF. Acest lucru ar ajuta OLAF să își direcționeze mai bine investigațiile.

Demararea activității EPPO va necesita eforturi coordonate

125

În octombrie 2017, 20 de state membre au adoptat un regulament de consolidare a cooperării privind instituirea Parchetului European („EPPO”)53. Acesta va fi organismul UE care va avea competențe de a investiga și de a urmări penal infracțiuni săvârșite împotriva intereselor financiare ale UE.

126

EPPO este proiectat să funcționeze la două niveluri: unul centralizat și celălalt descentralizat. Nivelul centralizat constă într-un procuror-șef european și câte un procuror european pe stat membru (dintre care doi vor fi procurori-șefi adjuncți), afectați la sediul central al EPPO din Luxemburg, în timp ce nivelul descentralizat constă în procurori europeni delegați care își desfășoară activitatea în statele membre. Procurorii europeni, împărțiți în camere, vor fi responsabili de supravegherea procurorilor europeni delegați și, în cazuri excepționale, vor efectua ei înșiși investigații. Procurorii europeni delegați vor fi responsabili de investigațiile desfășurate în statele membre în cauză (figura 16).

Figura 16

Structura Parchetului European

Sursa: Comisia.

127

Curtea a analizat Regulamentul de instituire a Parchetului European în lumina observațiilor sale cu privire la sistemul actual de investigare și de urmărire penală a fraudelor legate de cheltuielile UE. Curtea a evaluat dacă EPPO va remedia următoarele probleme principale:

  • sistemul actual, în care investigația administrativă a OLAF cu privire la o suspiciune de fraudă este urmată de o anchetă penală la nivel național, necesită mult timp într-un număr considerabil de cazuri; și
  • deficiențele în cooperarea dintre OLAF și autoritățile naționale.
128

În termeni generali, Curtea consideră că instituirea EPPO reprezintă un pas în direcția corectă. Cu toate acestea, Curtea ar dori să sublinieze mai multe riscuri care arată că este posibil ca EPPO să nu aducă o soluționare a problemelor menționate anterior:

  • Potrivit regulamentului, camerele EPPO vor deveni supraveghetorii activității operaționale a procurorilor delegați. Pentru a contesta opinia unui procuror delegat sau chiar pentru a o discuta cu acesta, camera va avea nevoie, în anumite cazuri, de expertiză adecvată în materie de legislații și de proceduri penale naționale, fără a mai menționa necesitatea traducerilor. Aceasta înseamnă că, pentru a-și îndeplini funcția de supraveghere, sediul central al EPPO are nevoie de personal și de resurse suficiente, inclusiv experți naționali în domeniul juridic54. Un proces amplu de consultare internă și de traducere poate fi în cele din urmă prea îndelungat pentru procedurile penale, în cazul cărora timpul este foarte adesea cea mai limitată resursă.
  • Potrivit Regulamentului de instituire a Parchetului European, investigarea va fi efectuată în principal de investigatorii din statele membre aflați sub autoritatea EPPO. Regulamentul nu instituie niciun mecanism care să permită EPPO (sau oricărui alt organism al UE) să solicite autorităților statelor membre să aloce resurse pentru acțiunile proactive necesare în vederea investigării fraudelor legate de cheltuielile UE sau pentru cazurile instrumentate de procurorii delegați. Întrucât un procuror delegat va avea nevoie de sprijinul autorității naționale competente pentru a efectua investigația necesară în vederea trimiterii în judecată, eficacitatea acestuia va depinde în mare măsură de autoritățile naționale.
  • Regulamentul de instituire a Parchetului European55 permite instituțiilor, organismelor, oficiilor și agențiilor UE să însărcineze OLAF cu efectuarea unei evaluări prealabile a cazurilor care urmează a fi înaintate Parchetului European. Întrucât timpul este un factor esențial pentru succesul unei anchete penale, utilizarea excesivă a acestei opțiuni ar putea afecta negativ efectuarea în timp util a oricărei acțiuni ulterioare. Dispozițiile viitoare privind cooperarea dintre OLAF și EPPO ar trebui să facă posibilă adoptarea rapidă a unei decizii fie în sensul inițierii unei proceduri penale, fie în cel al trimiterii cazului pentru investigare în atenția statului membru în cauză sau a unei instituții competente a UE prin intermediul unei proceduri administrative.

Concluzii și recomandări

129

În cadrul auditului său, Curtea a evaluat dacă Comisia gestionează în mod adecvat riscul de fraudă în legătură cu cheltuielile UE. Curtea a examinat, în special, măsurile luate de Comisie pentru a preveni și a descuraja potențialii autori de fraude și pentru a recupera fondurile în cazurile în care s-au comis fraude.

130

Pe baza observațiilor sale, Curtea consideră că este necesar mai mult elan la nivelul UE în vederea punerii în aplicare a unui cadru strategic eficace pentru gestionarea riscului de fraudă pe baza unor evaluări riguroase. Curtea consideră că există o nevoie clară de intensificare a acțiunilor Comisiei de combatere a fraudei legate de cheltuielile UE, prin clarificarea și consolidarea responsabilităților diferitelor părți implicate în gestionarea luptei antifraudă.

Informațiile de care dispune Comisia cu privire la amploarea, la natura și la cauzele fraudei sunt insuficiente

131

Comisia nu dispune de informații cuprinzătoare și comparabile privind nivelul fraudei detectate în legătură cu cheltuielile UE. Propriile rapoarte ale Comisiei privind fraudele detectate în domenii gestionate direct de către aceasta nu sunt complete. În cadrul gestiunii partajate, metodologiile utilizate de statele membre la întocmirea propriilor statistici oficiale privind fraudele detectate diferă, iar informațiile raportate în Sistemul de gestionare a neregulilor (IMS) al Comisiei sunt incomplete. Comisia nu efectuează controale cuprinzătoare pentru a asigura calitatea datelor raportate în IMS și nici nu solicită autorităților statelor membre să furnizeze o asigurare cu privire la fiabilitatea datelor raportate. Direcțiile generale responsabile de cheltuieli efectuează controale parțiale ale sistemelor de raportare a neregulilor la nivel național în cadrul auditurilor de sistem (punctele 21-32).

132

Comisia nu a instituit încă o modalitate de a obține informații despre frauda nedetectată pentru a completa statisticile oficiale, deși există mai multe modalități acceptate de a obține informații despre amploarea fraudei (punctele 33-37).

133

Curtea consideră, de asemenea, că informațiile calitative disponibile cu privire la natura și la cauzele fraudei sunt insuficiente. Sunt disponibile unele informații privind tipurile și mecanismele de fraudă utilizate în diferite sectoare, dar informațiile disponibile nu sunt actualizate sistematic. În plus, Curtea nu a identificat analize detaliate sau vreun studiu efectuat de Comisie care să identifice cauzele ce îi determină pe unii beneficiari de fonduri ale UE să comită fraude.

134

Studiile care utilizează indicatori obiectivi ai corupției au demonstrat, de asemenea, că riscul de corupție poate fi sporit de marja discreționară în materie de cheltuieli, precum și prin controale birocratice excesive, care acționează ca un obstacol pentru intrarea pe piață a altor furnizori, facilitând astfel menținerea contractelor afectate de corupție (punctele 38-49).

Recomandarea 1 – Dobândirea unei mai bune cunoașteri a amplorii, a naturii și a cauzelor fraudei legate de cheltuielile UE

În vederea unei abordări bine concepute pentru combaterea fraudei împotriva intereselor financiare ale UE, Comisia ar trebui să instituie un sistem solid de raportare a fraudei, care să furnizeze informații pentru evaluarea amplorii, a naturii și a cauzelor profunde ale acesteia. Comisia ar trebui, în special:

  1. să consolideze Sistemul de gestionare a neregulilor (IMS), astfel încât informațiile privind anchetele penale legate de fraude care afectează interesele financiare ale UE să fie raportate în timp util de către toate autoritățile competente;
  2. să își construiască propria capacitate de a colecta informații din diferite surse cu privire la riscul de fraudă și de corupție la care este expus bugetul UE; să măsoare periodic acest risc, utilizând diferite metode (sondaje în rândul eventualilor martori ai infracțiunilor și indici care se bazează pe date administrative); să ia în considerare stabilirea unor indicatori de risc pe domenii de cheltuieli, pe țară și pe sector.

Data-țintă pentru punerea în aplicare a recomandării: sfârșitul anului 2022.

Există deficiențe în abordarea strategică a Comisiei cu privire la gestionarea riscului de fraudă

135

Există deficiențe în strategiile antifraudă ale Comisiei și în raportarea cu privire la eficacitatea acestora. Deși dispune de o strategie antifraudă oficială – Strategia antifraudă a Comisiei (SAFC) – Comisia nu a actualizat-o din anul 2011. În consecință, Curtea ridică problema dacă această strategie este potrivită pentru a orienta în practică activitățile antifraudă ale Comisiei. Curtea ia notă de intenția Comisiei de a actualiza SAFC (punctele 58-64).

136

În cadrul modelului de guvernanță al Comisiei, rolurile și responsabilitățile pentru acțiunile antifraudă sunt împărțite. Diferitele direcții generale și servicii ale Comisiei au, fiecare, propriile strategii antifraudă. Nu există niciun organism central însărcinat cu asigurarea unui nivel adecvat de supraveghere a activităților antifraudă la nivel instituțional. Acest rol ar putea fi eventual atribuit OLAF (recomandarea 4). Gestionarea strategică a riscului de fraudă și prevenirea fraudei nu sunt menționate în mod explicit în portofoliul niciunui comisar (punctele 52-57).

Recomandarea 2 – Asigurarea leadershipului acțiunilor antifraudă ale Comisiei

Pentru a realiza o mai bună coordonare în combaterea fraudei, în contextul responsabilității colegiale pentru prevenirea și detectarea fraudei, Comisia ar trebui să se asigure că gestionarea strategică a riscului de fraudă și prevenirea fraudei vor fi menționate în mod clar în portofoliul unuia dintre comisari.

Comisia ar trebui să se asigure că noua sa strategie antifraudă:

  • este precedată de o analiză cuprinzătoare a riscurilor de fraudă, utilizând o gamă largă de date provenind din diferite surse pentru a stabili amploarea, natura și cauzele fraudei legate de cheltuielile UE;
  • conține obiective relevante și indicatori măsurabili; și
  • include raportări bazate pe atingerea obiectivelor.

Data-țintă pentru punerea în aplicare a recomandării: sfârșitul anului 2022.

Nu s-a acordat suficientă atenție prevenirii fraudei

137

Deși activitățile de protecție împotriva fraudei ale Comisiei datează din anul 2000, dispoziții antifraudă cuprinzătoare au fost incluse pentru prima dată în toate regulamentele de nivel superior abia pentru perioada 2014‑2020 (punctele 66-70).

138

Evaluarea riscului de fraudă înaintea adoptării programelor de cheltuieli și punerea în practică a unor controale antifraudă poate fi o modalitate eficace de a reduce pierderile generate de fraudă. Cu toate acestea, pentru programele de cheltuieli din perioada 2014‑2020, Comisia a solicitat o astfel de evaluare a proiectului de norme doar într-un stadiu avansat al procesului. În consecință, acestea vor fi puse în aplicare numai pentru următoarea generație de programe financiare, după 2021. În cadrul gestiunii partajate, Comisia nu a solicitat statelor membre să evalueze riscul de fraudă în programele lor din perioada 2014‑2020 înainte de a le adopta. Aceasta este însă modalitatea de gestiune în cadrul căreia se cheltuie aproximativ 70 % din bugetul UE (punctele 71-75).

139

Utilizarea datelor pentru prevenirea și descurajarea fraudei poate reprezenta un mijloc eficace fie de identificare a operatorilor economici care prezintă riscuri, înainte de alocarea fondurilor, fie de îmbunătățire a conformității viitoare prin excluderea operatorilor economici și a persoanelor fizice care au fost detectate că au comis fraude. În cadrul Comisiei, la nivelul direcțiilor generale au existat inițiative de creare a unor astfel de baze de date, însă utilizarea acestor instrumente a fost mai degrabă limitată și insuficient coordonată. În special, efectul preventiv și de descurajare al sistemului de excludere și de sancțiuni al Comisiei este limitat, întrucât direcțiile generale responsabile de politica de coeziune și de agricultură nu sunt competente să introducă o cerere de excludere a operatorilor economici frauduloși susținuți prin intermediul acestor fonduri. În plus, autoritățile statelor membre nu sunt obligate să ia în considerare deciziile de excludere la adoptarea niciunei decizii de finanțare care implică fonduri ale UE.

140

Începând din 2013, DG EMPL și DG REGIO au propriul instrument de prevenire a fraudei dezvoltat pe plan intern, ARACHNE. Acest instrument are potențialul de a fi eficace, dar în prezent el nu conține încă suficiente date. Este responsabilitatea statelor membre să furnizeze astfel de informații cu privire la operatorii economici frauduloși și la persoanele fizice care au legături cu aceștia (punctele 76-88).

Recomandarea 3 – Creșterea gradului de utilizare a instrumentelor de prevenire a fraudei

3.1. În ceea ce privește normele privind punerea în aplicare a programelor de cheltuieli în perioada de după 2020, Comisia ar trebui să efectueze o evaluare a riscului de fraudă și să solicite statelor membre să efectueze o evaluare detaliată a riscului de fraudă înainte de a adopta programele.

Data-țintă pentru punerea în aplicare a recomandării: 2020

3.2. În ceea ce privește sistemul de excludere al Comisiei, Comisia ar trebui:

  1. să se asigure că direcțiile generale utilizează sistemul de detectare timpurie și de excludere în cadrul gestiunii directe și indirecte;
  2. să facă apel la statele membre să identifice și să semnaleze operatorii economici frauduloși și persoanele fizice care au legături cu aceștia.

Comisia ar trebui să solicite tuturor statelor membre să participe activ la baza de date ARACHNE prin transmiterea la timp a datelor și să exploateze oportunitățile pe care le oferă volumele mari de date (big data) pentru a preveni utilizarea frauduloasă și ilegală a fondurilor UE39.

Data-țintă pentru punerea în aplicare a recomandării: sfârșitul anului 2019.

Investigațiile administrative ale OLAF au condus la urmărire penală în mai puțin de jumătate din cazuri și la recuperarea a mai puțin de o treime din fondurile implicate

141

Recomandările judiciare ale OLAF conduc la urmărirea penală a autorilor de fraude în aproximativ 45 % din cazuri. Sistemul actual, în care OLAF lansează investigații după ce primește informații din alte surse și în care investigația administrativă a OLAF cu privire la o suspiciune de fraudă este adesea urmată de o anchetă penală la nivel național, necesită mult timp într-un număr considerabil de cazuri și reduce astfel șansele atingerii scopului său final – urmărirea penală (punctele 94-104).

142

Într-o serie de cazuri (privind fraude sau nereguli), direcțiile generale consideră că rapoartele OLAF nu furnizează suficiente informații care să servească drept bază pentru inițierea recuperării fondurilor plătite necuvenit. În astfel de cazuri, direcțiile generale întreprind (sau externalizează) acțiuni suplimentare pentru a decide dacă este posibilă recuperarea sau se bazează pe probele furnizate de propriile audituri (punctele 105-124).

Recomandarea 4 – Reconsiderarea rolului și a responsabilităților OLAF în combaterea fraudei legate de cheltuielile UE în lumina instituirii Parchetului European

Comisia ar trebui să reconsidere rolul și responsabilitățile OLAF în combaterea fraudei legate de cheltuielile UE în lumina instituirii Parchetului European.

În special, Comisia ar trebui să propună Parlamentului European și Consiliului măsuri prin care să atribuie OLAF un rol strategic și de supraveghere în acțiunile antifraudă ale UE.

În acest sens, OLAF ar putea acționa în calitate de organism de supraveghere responsabil de:

  1. conducerea elaborării, precum și de monitorizarea și supravegherea punerii în aplicare a politicii antifraudă a Comisiei, cu un accent special pe furnizarea de analize detaliate în timp real a tipurilor de fraudă (modalități de operare) și a cauzelor fraudei;
  2. coordonarea și monitorizarea activităților antifraudă în statele membre.

Data-țintă pentru punerea în aplicare a recomandării: sfârșitul anului 2022.

Prezentul raport a fost adoptat de Camera V, condusă de domnul Lazaros S. Lazarou, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 14 noiembrie 2018.

Pentru Curtea de Conturi

Klaus-Heiner LEHNE
Președinte

Anexe

Anexa I

Extrase din texte legislative relevante

Articolul 3 din Directiva PIF

„Frauda care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii

2. În sensul prezentei directive, sunt considerate fraudă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii următoarele:

  1. în legătură cu cheltuielile care nu sunt aferente achizițiilor, orice acțiune sau inacțiune cu privire la:
    1. utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete, având ca efect deturnarea sau reținerea necuvenită de fonduri sau active de la bugetul Uniunii ori de la bugetele gestionate de Uniune sau în numele acesteia;
    2. nedivulgarea de informații, cu încălcarea unei obligații specifice, având același efect; sau
    3. utilizarea necorespunzătoare a unor astfel de fonduri sau active în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate inițial;
  2. în legătură cu cheltuielile aferente achizițiilor, cel puțin dacă este săvârșită pentru a obține un profit ilegal pentru autor sau pentru altă persoană, prin cauzarea unei pierderi în ceea ce privește interesele financiare ale Uniunii, orice acțiune sau inacțiune cu privire la:
    1. utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete, având ca efect deturnarea sau reținerea necuvenită de fonduri sau active de la bugetul Uniunii ori de la bugetele gestionate de Uniune sau în numele acesteia;
    2. nedivulgarea de informații, cu încălcarea unei obligații specifice, având același efect; sau
    3. utilizarea necorespunzătoare a unor astfel de fonduri sau active în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate inițial, care prejudiciază interesele financiare ale Uniunii”.

Articolul 325 TFUE

„Uniunea și statele membre combat frauda și orice altă activitate ilegală care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii prin măsuri luate în conformitate cu prezentul articol, măsuri care descurajează fraudele și oferă o protecție efectivă în statele membre, precum și în instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii.”

Anexa II

Organismele statelor membre și ale UE implicate în gestionarea riscului de fraudă

Organisme Prevenire (guvernanță și leadership antifraudă, evaluarea riscului de fraudă, strategii antifraudă, controale preventive, informații) Detectare (controale în scopul detectării fraudelor, mecanisme de sesizare a fraudelor) Investigație (administrativă și penală) Răspuns (sancțiuni, recuperări, urmărire penală, măsurarea performanței și raportare)
OLAF
Oficiul de investigații și de disciplină (IDOC)
Direcții generale ale Comisiei
Eurojust
Europol
Autorități naționale administrative
Autorități naționale judiciare și de aplicare a legii
EPPO

Anexa III

Inițiative legislative recente în domeniul combaterii fraudei în UE

  • Directiva privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal (Directiva PIF) a fost adoptată de colegiuitori la 5 iulie 2017. Statele membre au la dispoziție doi ani (până la 6 iulie 2019) pentru a o transpune în legislația lor națională. Aceasta armonizează definiția a patru infracțiuni (frauda, corupția, spălarea de bani și delapidarea), precum și sancțiunile și termenele de prescripție.
  • Regulamentul (UE) 2017/1939 de instituire a Parchetului European a fost adoptat în octombrie 2017. Se preconizează că EPPO va începe să funcționeze de la sfârșitul anului 2020 sau de la începutul anului 2021 în 22 de state membre și va avea competența de a investiga infracțiuni împotriva bugetului UE, inclusiv fraudele transfrontaliere grave legate de TVA de peste 10 milioane de euro.
  • Propunerea de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 883/2013 referitor la OLAF [COM(2018) 338] privind investigațiile efectuate de OLAF în ceea ce privește cooperarea cu EPPO și eficacitatea investigațiilor OLAF, adoptată în mai 2018.
  • Noul Regulament financiar a intrat in vigoare în iulie 2018.

Anexa IV

Evenimente care determină statele membre să raporteze Comisiei cazurile de fraudă care fac obiectul unor anchete penale

Evenimentul BE BG CZ DK DE EE IE EL ES FR HR IT CY LV LT LU HU MT NL AT PL PT RO SI SK FI SE UK
După punerea în mișcare a acțiunii penale
După pronunțarea sentinței în primă instanță
După pronunțarea sentinței definitive – hotărâre judecătorească definitivă
Altele

Anexa V

Roluri și responsabilități în cadrul Comisiei pentru rezultatele acțiunilor antifraudă legate de cheltuielile UE

* Consultarea OLAF cu privire la toate celelalte acțiuni în etapele de planificare și de punere în aplicare este facultativă, cu excepția cazului în care astfel de acțiuni se bazează pe o recomandare din partea OLAF.

** Potrivit cartei sale și standardelor internaționale, Serviciul de Audit Intern nu are nicio responsabilitate de gestiune în nicio etapă a ciclului antifraudă.

*** Grupul „Clearing House” poate fi informat de la caz la caz, dar nu în mod general și sistemic.

**** Comitetul de monitorizare a auditurilor este informat în mod indirect cu privire la chestiunile care apar în aceste domenii, și anume prin intermediul constatărilor de audit intern și/sau extern. Acesta este informat cu privire la punctele esențiale ale rapoartelor anuale de activitate și ale proiectului de raport anual privind gestionarea și performanța bugetului UE.

Curtea a împărțit actorii-cheie implicați în combaterea fraudei în următoarele patru categorii:

  • Responsabil: persoana sau organismul care îndeplinește efectiv o anumită sarcină și/sau care este în ultimă instanță răspunzător (răspunzătoare) în fața publicului pentru punerea în aplicare a unei activități sau a unei decizii;
  • Consultat: persoana sau organismul care exprimă o opinie cu privire la o anumită acțiune înainte ca aceasta să fie întreprinsă sau cu privire la o anumită decizie înainte ca aceasta să fie adoptată, inclusiv persoana sau organismul care elaborează/revizuiește sau prezintă proiectele de documente persoanelor responsabile cu luarea deciziei;
  • Informat: persoana sau organismul care urmează să fie informat(ă) după ce este adoptată o decizie sau este întreprinsă o acțiune. Poate fi necesar ca aceasta (acesta) să ia măsuri pe baza rezultatului;
  • Neimplicat.

Anexa VI

Lista de referințe

Mungiu-Pippidi, Alina, The Good, the Bad and the Ugly: Controlling corruption in the European Union, Berlin, 2013.

Giuffrida, Fabio, The European Public Prosecutor’s Office: King without kingdom?, Raportul de cercetare al CEPS nr. 3/2017, p. 14, https://www.ceps.eu/publications/european-public-prosecutor %E2 %80 %99s-office-king-without-kingdom.

Golden, Miriam și Picci, Lucio, „Proposal for a New Measure of Corruption, and Tests using Italian Data”, în Economics and Politics, vol. 17, 2005, p. 37-75.

Button, Mark și Gee, Jim, „The financial cost of fraud 2015 – What the latest data from around the world shows”, în PKF Littlejohn LLP and PKF, 2015; a se vedea și Brooks, G., Button, M. și Gee, J., „The scale of healthcare fraud: a global evaluation”, în Security Journal, vol. 25, nr. 2, 2012, p. 76-87.

Button, Mark; Lewis, Chris; Shepherd, David; Brooks, Graham și Wakefield, Alison, Fraud and Punishment: Enhancing Deterrence Through More Effective Sanctions, Centrul pentru Studii privind Combaterea Fraudei, Universitatea din Portsmouth, 2012.

Fazekas, Mihaly și King, Peter Lawrence, „Perils of development funding? The tale of EU Funds and grand corruption in Central and Eastern Europe”, în Regulation & Governance, 2018, p. 14-15.

Fazekas, Mihaly și Kocsis, Gábor, „Uncovering High-Level Corruption: Cross-National Corruption Proxies Using Public Procurement Data”, în British Journal of Political Science, 2017, disponibil online.

Fazekas, Mihaly; Tóth, István János și King, Peter Lawrence, „An Objective Corruption Risk Index Using Public Procurement Data”, în European Journal of Criminal Policy and Research, 2016, 22(3), p. 369-397.

Fazekas, Mihaly și Tóth, István János, „Corruption in EU Funds? Europe-wide evidence on the corruption effect of EU-funded public contracting”, în J. Bachtler și alții (editori), EU Cohesion Policy. Reassessing performance and direction, cap. 13, Routledge, Londra, 2017, p. 186-205.

Mauro, Paulo, The Effects of Corruption on Growth, Investment and Government Expenditure, International Monetary Fund, WP/96/98, 1996.

Mauro, Paulo, „Corruption and the composition of government expenditure”, Fondul Monetar Internațional, în Journal of Public Economics, vol. 69, 1998.

Jajkowicz, O. și Drobiszova, A., „The Effect of Corruption on Government Expenditure Allocation in OECD Countries”, în Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, vol. 63, 2015.

Răspunsurile Comisiei

Sinteză

Introducere

Comisia este de acord cu CCE cu privire la importanța combaterii fraudei legate de cheltuielile UE și, prin urmare, salută decizia Curții de a elabora un raport special pe această temă. Acesta este un subiect complex și multidimensional care constituie o provocare pentru orice observator care încearcă să obțină o imagine de ansamblu. Această provocare este accentuată de factori precum responsabilitatea comună a Comisiei și a statelor membre de a proteja interesele financiare ale UE și multitudinea de actori implicați în combaterea fraudei la ambele niveluri. CCE, deși este un observator cu experiență, nu ia pe deplin în considerare acești factori.

Având în vedere importanța pe care o acordă gestiunii financiare și controlului în general și combaterii fraudei în special, Comisia a creat OLAF și a reformat întregul său sistem de gestiune financiară și control în urmă cu aproape 20 de ani, permițând colegiului comisarilor să își asume întreaga responsabilitate politică pentru gestionarea bugetului. De atunci, arhitectura acestui sistem a fost îmbunătățită și rafinată continuu prin eforturi susținute din partea Comisiei, nu în ultimul rând datorită auditurilor succesive efectuate de CCE (în special două rapoarte speciale privind OLAF în 2005 și 2011). Aceste eforturi au fost intensificate în ultimii ani: prima versiune a Strategiei antifraudă a Comisiei (SAFC) din 2011, care este în prezent în curs de actualizare, crearea sistemului EDES în 2016, cadrul de control intern actualizat din 2017, noul Regulament financiar din 2018, recenta propunere de revizuire a Regulamentului OLAF și procesul în curs de instituire a Parchetului European sunt doar câteva dintre numeroasele inițiative. De asemenea, Comisia consideră că beneficiile acestor inițiative și progresele generale realizate în ultimii ani în vederea consolidării sistemului de gestiune financiară și control al Comisiei sunt substanțiale.

În plus, Comisia ar dori să sublinieze că își concentrează resursele financiare și umane limitate asupra unor domenii în care se poate obține cea mai mare schimbare, asigurând cel mai înalt nivel de rentabilitate și respectând principiile proporționalității și subsidiarității. Aceasta înseamnă că Comisia a ales în mod deliberat să nu efectueze unele dintre activitățile pe care CCE sugerează în prezentul raport special că ar trebui să le realizeze. În prezent, Comisia analizează implicațiile în materie de resurse ale recomandărilor CCE în contextul revizuirii în curs a strategiei antifraudă a Comisiei (SAFC).

V

Aspectele specifice aduse în discuție de CCE cu privire la politica antifraudă a Comisiei nu pot fi analizate separat de evoluțiile importante enumerate mai jos:

  • Revizuirea Statutului funcționarilor și al celorlalți agenți ai Uniunii Europene în 2013;
  • Cadrul de control integrat actualizat și evaluarea inter pares a riscului de fraudă în 2017; Directiva (UE) 2017/1371 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal (Directiva PIF);
  • Regulamentul (UE) 2017/1939 de instituire a Parchetului European (EPPO);
  • Propunerea din 2018 de modificare a Regulamentului OLAF nr. 883/2013;
  • Noul Regulament financiar nr. 2018/1046;
  • Inițiativa de revizuire a Regulamentului privind cadrul financiar pentru agențiile descentralizate;
  • Propuneri pentru programele de cheltuieli pentru perioada de după 2020;
  • Actualizarea în curs a strategiei antifraudă a Comisiei (SAFC).

Ar trebui remarcat faptul că recomandările Grupului EDES depășesc cu mult cazurile de fraudă sau corupție: acestea cuprind, printre altele, abateri profesionale grave, încălcări grave ale obligațiilor contractuale, nereguli în sensul Regulamentului (CE, Euratom) nr. 2988/95 al Consiliului.

VI

Nu există o metodă eficientă din punct de vedere al costurilor pentru a estima fraudele nedetectate, suficient de fiabilă și justificabilă pentru o politică bazată pe dovezi. Metodele menționate de CCE nu ar fi adecvate în acest context specific (a se vedea răspunsurile Comisiei la punctele 14-16, 33-37).

În raportul său anual privind PIF, Comisia furnizează statistici privind fraudele suspecte și detectate, pe baza raportării efectuate de statele membre.

Sistemul actual de raportare reprezintă o bună practică în domeniul colectării de date privind frauda și se îmbunătățește în mod continuu. Limitările sale sunt supraestimate în actualul raport special (a se vedea răspunsurile Comisiei la punctele 23-31).

Comisia consideră că o analiză a ceea ce determină anumiți beneficiari ai fondurilor UE să se comporte fraudulos nu ar fi cea mai bună utilizare a resurselor sale limitate. Comisia orientează analiza fraudei către domeniile și instrumentele care asigură eficacitate și eficiență maximă (a se vedea răspunsurile Comisiei la punctele 14-16, 29, 33-37, 47).

VII

În ceea ce privește impactul general al investigațiilor OLAF, este important de remarcat că măsurile asigurătorii emise de OLAF (a se vedea articolul 7 din Regulamentul nr. 883/2013) și efectul disuasiv general al acțiunilor OLAF sunt, de asemenea, elemente importante care trebuie să fie evaluate. Analiza privind monitorizarea investigațiilor OLAF se bazează pe un număr relativ mic de interviuri cu serviciile Comisiei și cu autoritățile judiciare din statele membre. În plus, analiza rolului și a responsabilităților altor actori din sistemul actual, în special ale altor instituții ale UE și ale statelor membre, de a detecta și a investiga neregulile și de a adopta măsuri de monitorizare corespunzătoare este limitată. Analiza acțiunilor antifraudă ale Comisiei și ale OLAF necesită o abordare cuprinzătoare.

În ceea ce privește rata de trimitere în judecată, eficiența investigațiilor OLAF nu poate fi măsurată în raport cu acest criteriu unic, întrucât trimiterea în judecată este doar unul dintre numeroasele rezultate ale investigațiilor OLAF. În mod frecvent, OLAF și autoritățile judiciare naționale lucrează în paralel și își coordonează activitățile operaționale. În ultimii ani, OLAF și-a îmbunătățit cooperarea cu autoritățile judiciare în ceea ce privește monitorizarea recomandărilor sale.

Dificultățile legate de monitorizarea recomandărilor judiciare ale OLAF de către autoritățile naționale reprezintă o provocare pe termen lung, bine cunoscută OLAF, Comisiei și statelor membre. Pentru a răspunde acestei provocări, Comisia a propus crearea Parchetului European. De asemenea, recenta propunere a Comisiei de modificare a Regulamentului nr. 883/2013 vizează îmbunătățirea monitorizării recomandărilor judiciare ale OLAF, în special prin clarificarea admisibilității rezultatelor investigațiilor OLAF în procedurile judiciare din statele membre.

În ceea ce privește recuperarea, OLAF a luat măsuri pentru a clarifica informațiile furnizate în rapoartele sale finale și conținutul recomandărilor în legătură cu sumele estimate care trebuie recuperate. OLAF a publicat în octombrie 2016 „Instrucțiuni pentru elaborarea de recomandări financiare și secțiunile aferente din raportul final”, care ar trebui să faciliteze punerea în aplicare a recomandărilor OLAF. Efectul acestor instrucțiuni asupra recomandărilor financiare va fi pe deplin vizibil numai pe viitor.

În plus, în iulie 2017, OLAF a publicat noi „Orientări privind monitorizarea financiară”, menite, printre altele, să scurteze perioada în care direcțiile generale care efectuează cheltuielile să calculeze sumele care trebuie recuperate.

A se vedea răspunsurile Comisiei la punctele 94-125.

VIII

Regulamentul EPPO, adoptat în cadrul cooperării consolidate56, introduce o inovație instituțională semnificativă care va intensifica în mod considerabil protecția bugetului UE împotriva fraudei și, de asemenea, va schimba peisajul justiției în Europa. Acesta va funcționa ca un organism unic în toate statele membre participante. Parchetul European va fi direct responsabil pentru investigații, urmăriri penale și judecarea infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, în strânsă colaborare cu autoritățile naționale, care vor avea obligația de a respecta instrucțiunile oferite de procurorii europeni delegați. De asemenea, statele membre sunt responsabile pentru alocarea de resurse suficiente și și-au exprimat dorința de a face acest lucru. Comisia și statele membre depun eforturi intense pentru a se asigura că Parchetul European își poate începe activitatea la sfârșitul anului 2020.

IX

Combaterea fraudei îndreptate împotriva bugetului UE este o sarcină și o obligație comună a statelor membre și a Comisiei în conformitate cu articolul 325 din TFUE.

X Recomandarea 1:

Comisia acceptă parțial recomandarea.

În ultimii ani, Comisia, în strânsă cooperare cu statele membre, și-a îmbunătățit considerabil sistemul de raportare a neregulilor, ceea ce permite o analiză mai bună și mai detaliată.

Comisia se angajează să îmbunătățească în continuare raportarea neregulilor și a fraudei și analiza naturii fraudei, inclusiv pe baza unei colectări de date adaptate și a unei mai bune înțelegeri a cadrului general antifraudă în diferitele state membre.

Cu toate acestea, nu este posibil să se facă o estimare a amplorii fraudelor nedetectate care să fie suficient de fiabilă și justificabilă pentru elaborarea de politici bazate pe dovezi, ținând seama, de asemenea, de constrângerea utilizării eficiente a resurselor limitate de care dispune Comisia.

A se vedea răspunsurile detaliate ale Comisiei la recomandarea 1 din secțiunea de concluzii și recomandări de la sfârșit.

Recomandarea 2:

Comisia acceptă parțial recomandarea în măsura în care aceasta privește adoptarea unei noi strategii globale antifraudă. Vă rugăm să consultați răspunsul Comisiei la recomandarea 2 din secțiunea de recomandări și concluzii referitoare la un posibil calendar pentru o analiză cuprinzătoare a riscurilor de fraudă.

În ceea ce privește recomandarea referitoare la portofoliul unui anumit comisar, Comisia consideră că actuala sa organizare internă reflectă deja, în termeni practici, recomandarea.

A se vedea, de asemenea, răspunsul Comisiei la punctele 50-54.

Recomandarea 3:

Prima liniuță: Comisia acceptă recomandarea.

În conformitate cu Regulamentul financiar, direcțiile generale relevante sunt obligate să utilizeze sistemul de detectare timpurie și de excludere (EDES), atunci când circumstanțele o impun. Au fost deja întreprinse mai multe acțiuni pentru a promova utilizarea EDES.

Comisia va continua să solicite statelor membre să identifice și să semnaleze operatorii economici frauduloși. O modificare a Regulamentului financiar de către legiuitor ar fi necesară pentru a obliga statele membre, în ceea ce privește gestiunea partajată, să semnaleze operatorii economici frauduloși. Inițial, Comisia a propus o obligație clară pentru statele membre de a utiliza datele din sistemul de gestionare a neregulilor (SGN) ca motiv de excludere (COM(2014)358). Cu toate acestea, statele membre s-au opus oricărei obligații de excludere pe baza informațiilor pe care le furnizează în cadrul SGN.

A se vedea răspunsurile detaliate ale Comisiei din secțiunea de concluzii și recomandări de la sfârșit.

A doua liniuță: Comisia acceptă recomandarea.

Comisia a furnizat informații cu privire la sistemul ARACHNE în toate statele membre. Cu toate acestea, ARACHNE este utilizat în mod voluntar, întrucât nu există nicio obligație juridică de a-l utiliza. Comisia va continua să ofere asistență autorităților în cauză.

Recomandarea 4:

Comisia acceptă parțial recomandarea.

Comisia a luat deja măsuri pentru a adapta cadrul legislativ și operațiunile OLAF în vederea instituirii Parchetului European prin prezentarea unei propuneri de revizuire a Regulamentului nr. 883/2013 (COM(2018)338).

Combaterea fraudei va fi consolidată prin acțiuni complementare întreprinse de EPPO și de OLAF. Cu toate acestea, rolul fundamental al OLAF și responsabilitatea oficiului de combatere a fraudei legate de cheltuielile UE prin anchete administrative nu se vor schimba odată cu instituirea Parchetului European.

Comisia împărtășește opinia CCE potrivit căreia OLAF ar putea juca un rol mai important în ceea ce privește politicile antifraudă ale serviciilor Comisiei și ale agențiilor executive. Un astfel de rol consolidat este analizat în viitoarea actualizare a strategiei antifraudă a Comisiei (SAFC).

În ceea ce privește statele membre, OLAF va continua să își îndeplinească funcțiile de coordonare și de consiliere, în special în calitate de serviciu responsabil de raportarea neregulilor și de Comitet consultativ pentru coordonarea în domeniul combaterii fraudei. De asemenea, ordonatorii de credite responsabili din cadrul direcțiilor generale responsabile de gestiunea partajată vor continua să își exercite responsabilitățile în ceea ce privește statele membre.

A se vedea răspunsurile detaliate ale Comisiei din secțiunea de concluzii și recomandări de la sfârșit.

Introducere

5

Articolele 317 și 325 din TFUE prevăd obligația statelor membre de a coopera și responsabilitatea lor comună pentru protecția intereselor financiare ale Uniunii în mod general. Această responsabilitate include, printre altele, domenii suplimentare de gestiune partajată a cheltuielilor UE, precum și partea de venituri a bugetului Uniunii.

9

Problemele specifice evidențiate de CCE cu privire la politica antifraudă a Comisiei nu pot fi analizate separat de inițiativele legislative importante recente și de alte evoluții în domeniul combaterii fraudei enumerate în ordine cronologică mai jos:

  • Revizuirea Statutului funcționarilor și al celorlalți agenți ai Uniunii Europene a fost realizată în 2013 pentru a consolida cadrul juridic, în special în ceea ce privește posibilele conflicte de interese și creșterea transparenței.
  • Cadrul de control integrat actualizat și evaluarea inter pares a riscului de fraudă a fost adoptat de Comisie la 19 aprilie 2017, iar în temeiul acestuia cele mai importante riscuri (inclusiv frauda) sunt evaluate de ordonatorii de credite competenți, sunt prezentate în rapoartele lor anuale de activitate și sunt discutate cu serviciile centrale în cadrul unui proces de evaluare inter pares.
  • Directiva privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal (Directiva PIF) a fost adoptată de colegiuitor la 5 iulie 2017. Statele membre au la dispoziție doi ani (până la 6 iulie 2019) pentru a o transpune în legislația lor națională. Directiva prevede un cadru juridic armonizat care reduce obstacolele în calea unei cooperări eficace, în special prin armonizarea definiției a patru infracțiuni (fraudă, corupție, spălare de bani și deturnare de bani), precum și prin sancțiuni și termene de prescripție. Competența materială a Parchetului European se bazează pe Directiva PIF.
  • Regulamentul (UE) 2017/1939 de instituire a Parchetului European a fost adoptat în noiembrie 2017. Se preconizează că Parchetul European va începe să funcționeze începând cu sfârșitul anului 2020 sau începutul anului 2021 în 22 state membre și va avea competența de a investiga infracțiunile împotriva bugetului UE, inclusiv frauda transfrontalieră gravă în materie de TVA de peste 10 milioane EUR. Parchetul European va introduce acțiuni împotriva infractorilor direct în fața instanțelor naționale, ceea ce ar trebui să conducă la urmăriri penale mai eficiente și la o mai bună recuperare a sumelor fraudate.
  • Propunerea de modificare a Regulamentului OLAF nr. 883/2013 (COM(2018)338) privind investigațiile efectuate de OLAF în ceea ce privește cooperarea cu Parchetul European și eficacitatea investigațiilor OLAF a fost adoptată în mai 2018. În timp ce Parchetul European se va concentra asupra cazurilor penale care afectează bugetul UE, cum ar fi corupția sau frauda cu fonduri UE, sau asupra anchetelor privind frauda transfrontalieră în materie de TVA, OLAF își va continua investigațiile administrative cu privire la cazurile de fraudă care afectează interesele financiare ale Uniunii în toate statele membre, inclusiv investigații care conduc la urmărire penală în statele membre care nu participă la Parchetul European. Propunerea Comisiei de modificare a Regulamentului nr. 883/2013 al OLAF urmărește să ofere clarificări în ceea ce privește cooperarea dintre OLAF și Parchetul European și să asigure cea mai amplă protecție posibilă a bugetului UE. De asemenea, propunerea urmărește să sporească eficacitatea instrumentelor de investigare ale OLAF, în special controalele și inspecțiile, precum și accesul la informațiile privind conturile bancare.
  • Noul Regulament financiar a intrat în vigoare în iulie 2018 și consolidează mijloacele de combatere a societăților fictive și a utilizării paradisurilor fiscale de către intermediarii care gestionează fondurile UE. Acesta consolidează sistemul european de detectare timpurie și de excludere (EDES) prin aplicarea integrală a acestuia la nivelul partenerilor de punere în aplicare în cadrul gestiunii indirecte. La un nivel general, acesta simplifică normele financiare, făcându-le mai ușor de controlat și mai puțin predispuse la fraudă.
  • Revizuirea Regulamentului-cadru financiar privind agențiile descentralizate a fost propusă de Comisie pentru a consolida guvernanța agențiilor descentralizate ale UE, în special în domeniul fraudei, în principal prin introducerea obligației agențiilor descentralizate de a raporta fără întârziere Comisiei cazurile de fraudă sau investigațiile, precum și obligația agențiilor de a-și ajusta sistemele de control intern în cazul în care gestionează birouri descentralizate în afara sediului principal. Se preconizează că această revizuire va intra în vigoare până la 1 ianuarie 2019.
  • Propunerile pentru programele de cheltuieli post-2020 conțin considerente și dispoziții specifice privind protecția intereselor financiare ale UE, în special în ceea ce privește competențele OLAF. Alte dispoziții antifraudă au fost incluse în propunerea de regulament privind dispozițiile comune.
  • Actualizarea strategiei antifraudă a Comisiei (SAFC), adoptată inițial în 2011, este în curs de desfășurare. În cadrul acestui proces, OLAF a compilat o evaluare calitativă a riscului de fraudă ca o sinteză a contribuțiilor primite de la diferitele servicii ale Comisiei.

Observații

Răspuns comun la punctele 14-16:

Problema măsurării fraudelor a fost discutată și analizată intensiv. Deși Comisia este de acord cu CCE că acest lucru ar fi de dorit, nu este posibil să se dispună de o estimare a nivelului nedetectat de fraudă, suficient de fiabilă și justificabilă pentru o politică bazată pe dovezi, ținând cont, de asemenea, de constrângerile legate de utilizarea eficientă a resurselor limitate de care dispune Comisia. Deși utile pentru alte scopuri, metodele de cercetare sugerate de CCE nu ar fi adecvate în acest context și ar risca să conducă la un proces decizional părtinitor sau, cel puțin, la o valoare adăugată care nu este proporțională cu costul. Acest aspect este discutat în continuare în răspunsurile la punctele 33-37.

Pe baza acestor considerații și în conformitate cu dispozițiile articolului 325 alineatul (5) din TFUE, Comisia a decis să se concentreze asupra amplorii și naturii neregulilor și fraudelor (suspectate sau constatate) detectate și raportate prin intermediul sistemului de gestionare a neregulilor bine stabilit și perfecționează constant această metodă. Această abordare oferă cunoștințe solide cu privire la deficiențele exploatate efectiv de evazioniști.

Comisia este conștientă de limitările acestei abordări, dar consideră că, în prezent, aceasta este cea mai eficace metodă. Activitățile din domeniul luptei antifraudă ar trebui considerate un proces în continuă dezvoltare care se bazează pe realizări și evoluții, care pot părea insuficiente în raport cu un model teoretic, dar trebuie evaluate în raport cu complexitatea generală a sistemului și cu evoluția sa istorică. O astfel de abordare evolutivă deschide calea pentru îmbunătățiri viitoare. Se pot lua măsuri suplimentare, cum ar fi o mai bună valorificare a bazelor de date existente.

23

Comisia a îmbunătățit în permanență cantitatea și calitatea raportării neregulilor. Obligația de raportare și derogările și limitările sale sunt prezentate în materialele care însoțesc raportul privind protejarea intereselor financiare, și anume în documentul de lucru al serviciilor Comisiei (2016)237 final (citat în mod explicit, de asemenea, în raportul PIF din 2016). A se vedea răspunsurile Comisiei la punctele 24-31.

24

Primul punct: Noul „Manual privind raportarea neregulilor în cadrul gestiunii partajate”, elaborat de OLAF în cooperare cu experți din statele membre, indică în mod clar raportul final al OLAF ca fiind unul dintre faptele care generează obligația statelor membre de a raporta. SGN furnizează o rubrică specifică pentru a indica numărul de referință al investigației OLAF. Cu toate acestea, este posibil ca aceste informații esențiale să nu fie întotdeauna cunoscute la nivelul autorității raportoare din statul membru. Comisia observă că, de fapt, calitatea datelor depinde de calitatea raportării de către statele membre.

Al doilea punct:

Primul subpunct: Cazurile frauduloase care rezultă din activitățile organismelor publice intermediare implicate în punerea în aplicare a unui program operațional prin selectarea proiectelor sau prin licitații publice trebuie raportate în SGN, cu câteva excepții rare (de exemplu, pragul de raportare). Referința făcută de CCE este legată de definiția „operatorului economic”, care nu include organismele publice care își exercită prerogativele în calitate de autoritate publică. „Manualul privind raportarea neregulilor în cadrul gestiunii partajate” se referă la jurisprudența Curții Europene de Justiție pentru limitarea situațiilor în care nu consideră că organismele publice acționează ca un operator economic (limitând astfel situațiile care nu sunt raportate prin SGN).

Al doilea subpunct: Din punct de vedere juridic, obligația de a raporta cazurile de „suspiciune de fraudă” include, de asemenea, cazurile pentru care nu s-a efectuat nicio plată. Cu toate acestea, este adevărat că neregulile fără caracter fraudulos pentru care nu s-a efectuat nicio plată fac obiectul unei derogări de la obligația de raportare.

Din punct de vedere tehnic, SGN nu are câmpuri obligatorii, în afara celor legate de fond și de perioada de programare. Prin urmare, câmpul „Denumirea proiectului” poate fi lăsat necompletat și nu împiedică raportarea.

Al treilea punct: Comisia recunoaște că o anumită cantitate de informații poate fi pierdută din cauza pragului de raportare de 10 000 EUR. Totuși, aceste informații se referă în principal la cazuri minore care, în mare măsură, vizează autori individuali care utilizează sisteme simple de fraudă. Prin urmare, valoarea adăugată a acestor informații ar fi limitată. De asemenea, majoritatea acestor cazuri sunt susceptibile de a fi respinse de către organele naționale de urmărire penală.

Cu toate acestea, statele membre sunt obligate să urmărească neregulile detectate, indiferent de pragul de raportare.

Comisia estimează că „rata de detectare finală” nu s-ar modifica decât marginal în cazul în care nu ar exista praguri57.

25

Comisia recunoaște că practicile de raportare pot varia nu numai în funcție de țară, ci și în funcție de autoritatea de raportare. Informațiile explicative relevante pot fi găsite în diferitele documente de lucru ale serviciilor Comisiei care însoțesc rapoartele PIF din ultimii ani.

Comisia lucrează permanent la optimizarea practicii de raportare cât mai mult posibil prin informarea și consilierea statelor membre prin intermediul reuniunilor, al cursurilor de formare, al manualelor, al notelor de orientare, al manualelor și al reacțiilor cu privire la cazurile raportate. În plus, se iau măsuri privind fiabilitatea datelor din SGN (a se vedea răspunsul la punctul 30). Manualul citat de CCE a fost emis în 2017. Acesta nu poate să fi avut încă vreun impact asupra informațiilor analizate de CCE și prezentate în anexa 4.

Ar trebui să se ia în considerare faptul că problemele evidențiate de CCE pot avea un impact asupra ratei de detectare a anului de raportare specific, dar că un astfel de impact scade semnificativ în ceea ce privește analizele multianuale sau analizele axate pe o întreagă perioadă de programare, precum cele publicate și actualizate în fiecare an în documentul de lucru al serviciilor Comisiei „Evaluarea statistică a neregulilor”.

26

Introducerea unor rate de detectare a fraudei a contribuit la stabilirea unui indicator obiectiv pentru a măsura performanța statelor membre, mai degrabă decât să se compare cifre absolute, ceea ce reprezintă un alt pas înainte în cadrul unui proces continuu.

27

Deși ratele de detectare sunt indicatori de fraudă care trebuie luați în considerare, comparația directă a ratelor de detectare trebuie să fie pusă în context. Cadrul general antifraudă din diferitele state membre este contextul în care ar trebui interpretate datele privind cazurile detectate și diferențele aferente între statele membre. OLAF analizează aceste date și colaborează cu statele membre pentru a îmbunătăți prevenirea, detectarea și raportarea în statele membre.

28

Analizarea motivelor care stau la baza diferențelor de raportare implică analizarea în detaliu a celor 28 de sisteme naționale antifraudă. Aceasta este o abordare care necesită multe resurse și care ar putea fi pusă în aplicare în mod progresiv.

29

Deși ar putea fi luată în considerare în contextul unei analize mai ample și mai aprofundate a cadrului general antifraudă în diferitele state membre, absența unei corelații strânse între ratele de detectare a fraudelor raportate și percepția corupției nu ar trebui să fie evidențiată excesiv. Corupția este unul dintre numeroasele moduri de operare prin care se comit fraude îndreptate împotriva bugetului UE.

În plus, a se vedea răspunsurile Comisiei la punctele 33-37 cu privire la indicii de percepție.

30

În ceea ce privește fiabilitatea datelor din SGN, Comisia însăși nu are capacitatea de a le audita la scară generală. Cu toate acestea, OLAF investește în optimizarea practicilor de raportare ale statelor membre (a se vedea răspunsul la punctul 25) și în efectuarea de verificări de bază ale calității.

În cadrul auditurilor de sistem se efectuează controale legate de sistemele de raportare a neregulilor.

Statele membre trebuie să instituie măsuri antifraudă eficace și proporționale ca parte a sistemului lor de gestionare și control, pe baza unei evaluări a riscurilor. Aceasta este o cerință specifică de combatere a fraudei în materie de reglementare pentru perioada 2014-2020 introdusă în Regulamentul privind dispozițiile comune [articolul 125 alineatul (4) litera (c) din RDC]. În nota de orientare referitoare la articolul respectiv, Comisia indică faptul că instituirea unor mecanisme clare de raportare este un element-cheie al prevenirii, precum și al detectării. Se confirmă faptul că suspiciunile de fraudă trebuie să fie raportate de către autoritatea desemnată de statul membru în conformitate cu cerințele prevăzute la articolul 122 alineatul (2) din RDC.

În ceea ce privește politica regională, conform cerinței cheie nr. 7, auditorii Comisiei verifică dacă, în cadrul unui anumit program operațional, autoritățile de management au respectat obligația generală de a preveni, a detecta, a raporta și a corecta neregulile, inclusiv neregulile frauduloase. Unele constatări ale auditurilor efectuate de serviciile Comisiei au vizat, de exemplu, absența raportării prin SGN în ceea ce privește neregulile detectate.

În ceea ce privește politica agricolă comună, Comisia evaluează calitatea datelor din SGN în contextul auditurilor sale privind secțiunea Orientare a FEOGA. Neregulile (inclusiv cazurile de fraudă) sunt raportate într-o anexă la conturile anuale.

În ceea ce privește auditurile, Comisia solicită autorităților de audit să efectueze verificări cu privire la punerea în aplicare a măsurilor antifraudă. Domeniul standard de aplicare a propriilor audituri preventive timpurii (EPSA) ale Comisiei include, de asemenea, revizuirea măsurilor antifraudă.

31

Nu există sisteme perfecte pentru colectarea de date privind cauzele penale legate de interesele financiare ale UE investigate de autoritățile naționale, iar sistemele naționale sunt în mare parte incomplete și nu sunt accesibile Comisiei.

Chiar și statele membre care colectează statistici referitoare la anchetele penale au tendința de a avea date foarte generice, care se referă la încălcări ale codului penal mai degrabă decât să specifice fondurile UE sau naționale sau tipul de operațiune afectată.

Prin urmare, sistemul cel mai complet care colectează în mod sistematic informații cu privire la cauzele penale legate de interesele financiare ale UE este SGN. Ca orice sistem, Comisia recunoaște că SGN poate fi îmbunătățit în continuare.

Răspuns comun la punctele 33-36:

Comisia consideră că, în contextul măsurării fraudelor în bugetul UE, estimarea fraudei prin studii privind victimizarea, incidența și percepția nu este adecvată scopului, întrucât aceste metode se concentrează mai mult pe identificarea sau utilizarea indicatorilor de risc în scopuri specifice și în sectoare specifice, pe baza datelor administrative. CCE face referire la indicii bazați pe anchete pentru măsurarea corupției și sugerează că această metodologie poate fi transpusă în contextul măsurării fraudelor nedetectate care aduc atingere bugetului UE. Aceste metode sunt deschise la mai multe critici subliniate în aceleași publicații la care face referire CCE. În plus, aceste dificultăți sunt accentuate în mod semnificativ în ceea ce privește anumite domenii de cheltuieli bugetare, cum ar fi ajutorul pentru dezvoltare.

În plus, în conformitate cu punctul 3.14 din Raportul anual al CCE pentru 2015, Grupul de cercetare privind indicatorii sintetici (finanțat de UE) a arătat faptul că indicatorii sintetici, deși ilustrează imaginea de ansamblu, pot conduce la concluzii simpliste în materie de politici.

Prin urmare, deși utile pentru alte scopuri, studiile privind victimizarea, incidența sau percepția nu ar fi adecvate pentru a măsura frauda legată de cheltuielile UE și ar risca să conducă la un proces decizional părtinitor sau, cel puțin, la o valoare adăugată care nu este proporțională cu costurile.

În cele din urmă, Regulamentul financiar prevede că bugetul UE este executat în conformitate cu principiul proporționalității și cu un control intern eficace și eficient. În acest sens, prevenirea, detectarea, corectarea și monitorizarea fraudei și a neregulilor se bazează pe cele mai bune practici internaționale și se întemeiază pe punerea în aplicare a unei strategii adecvate de gestionare și control al riscului, coordonată între actorii relevanți implicați în lanțul de control. Regulamentul financiar prevede că, odată cu îmbunătățirea raportului costuri-beneficii, controlul intern și execuția bugetară ar trebui să evolueze în consecință. Cu alte cuvinte, costul controalelor trebuie să fie proporțional și stabilit în raport cu rezultatele în materie de recuperare.

Comisia s-a angajat să îmbunătățească strategia de gestionare, evaluare și control al riscului.

Caseta 1

Comisia subliniază faptul că calitatea controlului corupției a fost doar unul dintre indicatorii utilizați în cadrul studiului „Evaluarea calității administrației publice la nivel regional utilizând datele privind achizițiile publice”.

37

Comisia consideră că exemplele din partea CCE ilustrează faptul că aceasta își poate consolida analiza antifraudă. Cu toate acestea, metodele ilustrate nu sunt eficiente din punct de vedere al costurilor pentru a estima amploarea fraudei nedetectate sau a corupției într-un mod solid, fiabil și justificabil pentru a sprijini inițiativele de politică bazate pe dovezi, având în vedere diversitatea bugetului UE.

39

OLAF analizează cazurile de fraudă, de asemenea, pentru a respecta Regulamentul nr. 883/2013. OLAF contribuie la conceperea și dezvoltarea unor metode de prevenire și combatere a fraudei, a corupției și a oricăror alte activități ilegale care afectează interesele financiare ale Uniunii. OLAF promovează și coordonează, cu și între statele membre, schimbul de experiență operațională și de cele mai bune practici procedurale.

Răspuns comun la punctele 40-42::

Raportul PIF se referă la întregul buget al UE și, din acest motiv, trebuie să mențină o abordare generală. Analiza este aprofundată, perfecționată și îmbogățită de la an la an (astfel cum recunosc principalele părți interesate: statele membre și Parlamentul European). Raportul PIF din 2017 include, de exemplu, o analiză detaliată pe componente a politicii agricole și adaugă o analiză privind „Transporturi”, un alt domeniu prioritar.

OLAF analizează natura sau modul de operare al fraudei, în general (prin intermediul raportului PIF) și mai aprofundat (prin intermediul unor proiecte specifice). Activitatea analitică proprie a OLAF cu privire la modelele de fraudă și vulnerabilitățile sistemice ar putea, într-adevăr, să fie intensificată și extinsă, astfel cum a sugerat CCE, în funcție de resursele dedicate analizei și prevenirii. Deși programele de cheltuieli se dezvoltă în timp, fundamentele programelor și, prin urmare, riscurile de fraudă nu se vor schimba în mod substanțial. Prin urmare, compendiile de caz rămân valabile și utile.

Comisia consideră că analiza modelelor de fraudă și a vulnerabilităților sistemice ar trebui să constituie o prioritate, deși remarcă faptul că astfel de studii necesită multe resurse.

43

În conformitate cu articolul 74 alineatul (2) din Regulamentul financiar, Comisia dispune de o structură descentralizată pentru controlul intern, care include o analiză a riscurilor și acțiuni antifraudă. Aceasta se bazează pe capacitățile și competențele ordonatorilor de credite delegați care sunt însărcinați cu gestionarea fondurilor UE, inclusiv identificarea și atenuarea riscurilor de fraudă. Acesta este motivul pentru care riscurile respective sunt evaluate în primul rând la nivelul direcțiilor generale.

Cu toate acestea, serviciile Comisiei sunt îndrumate și sprijinite în gestionarea riscurilor de fraudă la nivel instituțional în mai multe moduri, de exemplu prin intermediul cadrului de control intern al Comisiei din 2017 și ghidul de punere în aplicare corespunzător, prin „Metodologia și orientările elaborate pentru strategiile antifraudă ale direcțiilor generale” ale OLAF din 2016 și prin schimbul de opinii și de cele mai bune practici, în special în cadrul Rețelei de prevenire și detectare a fraudei a Comisiei.

În ceea ce privește actualizarea în curs a strategiei antifraudă a Comisiei (SAFC), Comisia utilizează analizele individuale ale riscurilor efectuate de serviciile respective, pe care OLAF le-a compilat într-o evaluare calitativă a riscului de fraudă la nivelul instituțional.

44

Serviciile Comisiei acționează în conformitate cu un control intern eficace și eficient, astfel cum se prevede la articolul 36 alineatul (1) din Regulamentul financiar, în ceea ce privește atât alegerea metodelor analitice pentru evaluarea riscului de fraudă, cât și pentru determinarea controalelor antifraudă care vor fi utilizate pentru a atenua riscurile de fraudă. Acestea fiind spuse, Comisia intenționează să consolideze capacitățile analitice ale OLAF, care vor contribui, în timp util, la o îmbunătățire a evaluărilor riscurilor de fraudă (a se vedea răspunsurile Comisiei la recomandările 1, 3.1 și 4).

Unele servicii ale Comisiei, în special DG REGIO, utilizează surse externe, după caz (de exemplu, Transparency International și DIGIWHIST).

45

Fără o analiză detaliată a metodologiei utilizate pentru a crea registrul global al riscurilor de fraudă al Chartered Institute of Public Finance and Accountancy, este dificil pentru Comisie să evalueze valoarea sa adăugată pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii. Există îndoieli în acest sens, generate de faptul că registrul atribuie un risc semnificativ mai mare de fraudă în ceea ce privește frauda în legătură cu statul de plată (41 %) decât frauda în domeniul achizițiilor publice (32 %)58. Nicio tendință comparabilă nu este reflectată în investigațiile OLAF59.

46

Comisia este de acord, în general, că ar putea fi consolidată analiza datelor legate de fraudă (a se vedea răspunsul Comisiei la recomandarea 1). Cu toate acestea, Comisia nu este de opinie că metodele de analiză sugerate sunt superioare metodelor de evaluare utilizate în prezent de serviciile Comisiei.

În ceea ce privește DG AGRI, organismele UE care gestionează fondurile politicii agricole comune sunt urmărite îndeaproape de serviciile de audit ale DG AGRI pentru a se asigura că acestea dispun de sisteme adecvate de gestionare și control. Prin acest exercițiu, beneficiarii, de asemenea, sunt chestionați în mod indirect.

Cadrul de asigurare stabilit de Comisie pentru a asigura legalitatea și regularitatea cheltuielilor reduce la minim în același timp riscul de fraudă.

47

Prioritatea serviciilor Comisiei este implicarea în identificarea punctelor vulnerabile și a mecanismelor de fraudă, precum și în întreprinderea de acțiuni de sensibilizare cu privire la aceste mecanisme.

În ceea ce privește cauzele fraudei, Comisia are în vedere intensificarea activităților legate de realizarea de profiluri ale evazioniștilor care vizează bugetul UE, drept una dintre sarcinile unei funcții de analiză consolidate, astfel cum a recomandat CCE.

48

„Modus operandi” menționat de CCE (și anume, natura fraudei, cum ar fi condițiile create în mod artificial) este acoperit de activitatea analitică a OLAF.

Întrucât normele complexe tind să fie predispuse la eroare și fraudă, Comisia a propus simplificarea normelor financiare generale și sectoriale. Dovezile arată că acest lucru funcționează, de exemplu, pentru reducerea neregulilor și a fraudelor în cadrul Orizont 2020. Regulamentul financiar din 2018 simplifică și mai mult normele privind rambursarea costurilor, promovând utilizarea opțiunilor simplificate în materie de costuri (sume forfetare) și a unor forme de finanțare care nu sunt legate de costuri. Astfel, acesta prevede norme financiare mai simple și mai puțin predispuse la fraudă pentru programele de cheltuieli din perioada 2021-2027.

Caseta 2

Comisia împărtășește preocuparea CCE. Pentru a dovedi existența unor condițiile artificiale, trebuie respectate condițiile stricte stabilite de Curtea Europeană de Justiție. Este esențial să se protejeze securitatea juridică a beneficiarilor care acționează în conformitate cu legislația aplicabilă. Prin urmare, agențiile de plăți nu pot refuza plata decât pe baza unor dovezi clar stabilite, și nu pe baza unor simple suspiciuni. În consecință, acestea investesc frecvent timp și efort pentru a strânge probe concludente și pentru a iniția ulterior proceduri de recuperare.

49

„Posibilitatea efectuării unor cheltuieli discreționare” menționată de CCE este legată de principiul subsidiarității, dar cu unele limite: criteriile și condițiile de eligibilitate trebuie convenite cu Comisia și nu pot fi modificate ulterior în mod unilateral. În acest sens, cheltuielile nu sunt niciodată pe deplin discreționare.

Gradul „permis” de cheltuieli discreționare se referă numai la anumite domenii ale gestiunii partajate, în care statele membre trebuie să desemneze în mod oficial autorități care vor gestiona fondurile și, de asemenea, au obligația de a institui un sistem de gestiune și control (SGC) cu verificări adecvate de gestiune și un organism de audit independent.

Comisia efectuează audituri (audituri de sistem și audituri ale operațiunilor) prin care sunt identificate riscuri. Plățile pentru programe pot fi întrerupte în cazul unor deficiențe grave ale SGC.

Prin urmare, cadrul juridic pentru gestiunea partajată din perioada de programare 2014-2020 asigură existența unor controale la toate nivelurile, luând în considerare în mod corespunzător riscurile legate de cheltuielile discreționare.

Autoritățile de management au unele competențe discreționare, dar punerea în aplicare a programului este verificată de un organism de audit independent, iar acestea rămân sub incidența legislației UE, a auditurilor Comisiei/CCE și a investigațiilor OLAF.

Cu toate acestea, Comisia va lua în considerare sugestia CCE de a analiza modul în care marja de apreciere în cadrul programelor cofinanțate de UE afectează riscul de fraudă.

Răspuns comun la punctele 50-54:

Gestionarea riscurilor de fraudă strategică și prevenirea fraudei reprezintă obiective importante pentru Comisie.

Aceasta a instituit un model descentralizat de gestiune financiară, în cadrul căruia ordonatorii de credite delegați, de exemplu directorii generali, sunt responsabili pentru controlul intern, inclusiv gestionarea riscurilor și prevenirea fraudei. Începând din 2017, toate serviciile Comisiei sunt obligate să numească un cadru de conducere responsabil de gestionarea riscurilor, pentru a sprijini și a consilia ordonatorul de credite delegat cu privire la chestiuni legate de controlul intern, inclusiv gestionarea riscului de fraudă. În plus, ar trebui remarcat faptul că statele membre joacă, de asemenea, un rol important în gestionarea riscurilor de fraudă pentru bugetul UE, în special în domeniile care fac obiectul gestiunii partajate.

Membrul Comisiei responsabil cu lupta antifraudă asigură coordonarea și propune inițiative de îmbunătățire a luptei împotriva fraudei, în timp ce Colegiul comisarilor își asumă responsabilitatea politică globală pentru gestionarea bugetului UE. Fiecare membru al Comisiei primește informații legate de fraudă direct de la serviciul aflat sub responsabilitatea sa și raportează colegiului cazurile importante.

Prin scrisorile de misiune individuale ale președintelui Comisiei, fiecare comisar se angajează să acorde o atenție deosebită bunei gestiuni financiare a fondurilor UE, ceea ce consolidează angajamentul politic al Comisiei de a aplica principiul toleranței zero față de fraudă și de a asigura în mod sistematic protecția bugetului UE împotriva fraudei.

Comisia consideră că OLAF și-ar putea asuma un rol mai puternic și mai strategic de coordonator în ceea ce privește politicile antifraudă ale serviciilor Comisiei și ale agențiilor executive.

Comisia constată că anexa V este o prezentare simplificată a modelului său de guvernanță. De asemenea, Comisia remarcă faptul că, în realitate, modelul său de gestiune financiară face distincție între responsabilitățile politice și cele operaționale.

55

Comisia consideră că OLAF joacă deja un rol în furnizarea unei imagini de ansamblu asupra acțiunilor antifraudă și asupra raportării rezultatelor. Printre altele, OLAF este serviciul responsabil cu elaborarea strategiei antifraudă la nivel instituțional și coordonează punerea sa în aplicare. În plus, OLAF oferă orientări metodologice pentru strategii antifraudă la nivel departamental și monitorizează punerea în aplicare a acestora, participând la revizuirea centrală a planurilor de gestiune și a rapoartelor anuale de activitate.

Rolul de supraveghere al OLAF este luat în considerare în actualizarea în curs a SAFC.

56

Regulamentul privind dispozițiile comune 2014-2020 (RDC) a introdus pentru prima dată o cerință de reglementare care obligă statele membre să instituie măsuri eficace și proporționale de combatere a fraudelor, pe baza unei evaluări a riscurilor.

În 2017, Comisia a lansat un studiu de bilanț privind punerea în aplicare a articolului 125 alineatul (4) litera (c) în toate statele membre. Acest studiu a fost finalizat în 2018, iar constatările demonstrează că, în ansamblu, statele membre au pus în aplicare măsuri antifraudă proporționale în raport cu riscurile identificate.

În 2018, DG EMPL a lansat un audit tematic privind eficacitatea și proporționalitatea măsurilor antifraudă (care vizează programe DG REGIO și DG EMPL).

Comisia monitorizează fiecare caz de fraudă care i-a fost supus atenției împreună cu autoritățile responsabile cu programele din statele membre în cadrul politicii de coeziune.

Schimbul regulat de cele mai bune practici se desfășoară în cadrul Comitetului consultativ pentru coordonarea în domeniul combaterii fraudei (COCOLAF) și este prezentat în raportul anual PIF.

59

Activitățile recurente importante prevăzute în strategia antifraudă a Comisiei din 2011 (cum ar fi actualizarea strategiilor antifraudă la nivel departamental, protecția împotriva fraudei în domeniul instrumentelor de finanțare și formarea antifraudă) continuă în prezent și sunt incluse în rapoartele anuale de activitate ale serviciilor. În mod similar, principiile care stau la baza luptei Comisiei împotriva fraudei, astfel cum au fost anunțate în SAFC din 2011, rămân valabile.

60

Comisia confirmă că obiectivele strategiei sale antifraudă sunt în mare parte de natură generală; cu toate acestea, obiectivele sunt puse în aplicare prin acțiuni foarte specifice, care sunt însoțite de indicatori de realizare.

Atunci când este posibil și adecvat, Comisia a definit obiective cantitative (de exemplu, participarea la cursuri de formare antifraudă sau de sensibilizare în ceea ce privește nivelul de fraudă din cadrul direcțiilor generale), care sunt incluse în strategiile antifraudă (SAF) și în documentele relevante de planificare și programare strategică (planuri de gestionare/rapoarte anuale de activitate).

Acestea fiind spuse, Comisia este de acord cu CCE cu privire la faptul că este de dorit să se sporească orientarea către rezultate și caracterul măsurabil al acțiunii sale antifraudă. Alte îmbunătățiri în acest sens vor trebui să se bazeze pe o funcție de analiză consolidată, conform recomandării CCE, care însă poate fi pusă în aplicare doar treptat.

62

Raportul PIF anual prezintă rezultatele acțiunilor antifraudă ale Comisiei și ale statelor membre, dar evaluează de asemenea, chiar dacă la un nivel limitat, eficacitatea unora dintre aceste acțiuni, în special măsurile antifraudă luate de statele membre.

Deși raportul PIF nu oferă o evaluare absolută a eficacității tuturor acțiunilor antifraudă orizontale adoptate de UE și de statele sale membre, acesta își îndeplinește misiunea în conformitate cu articolul 325 alineatul (5) din TFUE, oferind o imagine de ansamblu cuprinzătoare asupra acțiunilor antifraudă întreprinse. În ceea ce privește evaluarea eficacității totale a acestor acțiuni, ar fi necesare studii mai specifice, mai aprofundate și care necesită multe resurse.

63

Raportul anual privind gestionarea și performanța pentru bugetul UE este un raport bazat pe informațiile puse la dispoziție de ordonatorii de credite delegați în rapoartele lor anuale de activitate. În ceea ce privește acțiunile de combatere a fraudei, acestea includ o secțiune cu informații privind strategiile antifraudă și, începând din 2017, o secțiune privind protecția bugetului UE. Comisia va analiza în continuare modalitatea cea mai adecvată de prezentare a politicilor sale antifraudă în raportul anual privind gestionarea și performanța. Totuși, acest raport la nivel instituțional, care acoperă întregul spectru al politicilor și activităților Comisiei, va trebui să își păstreze caracterul sintetic. Mai multe informații cu privire la acțiunile Comisiei de combatere a fraudei sunt furnizate în raportul anual PIF și în rapoartele anuale de activitate ale direcțiilor generale. Acestea din urmă includ o subsecțiune dedicată prevenirii și detectării fraudelor.

64

Comisia este de acord cu CCE în privința oportunității de a spori orientarea și caracterul măsurabil al acțiunii sale de combatere a fraudei.

A se vedea, de asemenea, răspunsul Comisiei la punctul 60.

67

Comisia subliniază faptul că articolul 125 alineatul (4) litera (c) din Regulamentul privind dispozițiile comune a oferit cadrul pentru serviciile Comisiei în vederea consolidării eforturilor lor de combatere a fraudei în cadrul fondurilor ESI pentru perioada 2014-2020. Cu toate acestea, deja în cursul perioadei de programare 2007-2013 serviciile Comisiei au pus în aplicare controale eficace și proporționale ale neregulilor înainte de efectuarea cheltuielilor, cu scopul de a proteja și a salvgarda bugetul UE.

O imagine de ansamblu asupra realizărilor măsurilor anterioare de protecție împotriva fraudei întreprinse de Comisie este prezentată într-un document de lucru al serviciilor Comisiei din 200760. Pentru perioada de programare 2007-2013, Comisia a inițiat, de exemplu, o revizuire a obligațiilor statelor membre de a raporta neregulile în cadrul gestiunii partajate61.

Legislația sectorială în domeniul gestiunii partajate conține dispoziții privind neregulile, dintre care frauda este o subcategorie; aceste dispoziții sunt în vigoare de mult timp.

68

Studiul inițiat de Comisie privind „Prevenirea fraudei și a corupției legate de fondurile structurale și de investiții europene – evaluarea practicilor din statele membre ale UE” oferă o imagine de ansamblu asupra punerii în aplicare de către statele membre a articolului 125 alineatul (4) litera (c) din Regulamentul privind dispozițiile comune (RDC). Acest studiu a fost finalizat în 2018 și, printre altele, oferă o imagine de ansamblu asupra practicilor și acțiunilor întreprinse în statele membre. Studiul este considerat un prim pas și, pe baza constatărilor sale, Comisia va lua în considerare monitorizarea și întreprinderea de acțiuni suplimentare.

70

Lipsa unei proceduri standardizate pentru monitorizarea recomandărilor administrative, care sunt toate diferite, nu poate fi interpretată ca o lipsă de impact a unor astfel de recomandări. În fapt, OLAF analizează rezultatele unor astfel de recomandări, de la caz la caz. OLAF și Comisia analizează în prezent modalitățile de consolidare a monitorizării măsurilor adoptate în urma recomandărilor administrative ale OLAF.

71

Evaluarea riscului de fraudă face parte din cadrul Comisiei pentru evaluarea impactului propunerilor legislative. Instrumentul #25 privind prevenirea fraudei a fost adăugat la setul de instrumente pentru o mai bună legiferare în cadrul revizuirii acestuia din 201762. Riscul de fraudă ar trebui abordat numai în cadrul unei evaluări a impactului atunci când acest lucru este relevant. Acesta este un principiu-cheie al analizei proporționale care stă la baza sistemului Comisiei de evaluare a impactului.

72

Orientările privind o mai bună legiferare aplicabile înainte de 2017 nu împiedicau evaluările riscurilor de fraudă. Pentru perioada 2014-2020, astfel de evaluări au fost efectuate, chiar dacă la momentul respectiv nu erau prevăzute în Orientările privind o mai bună legiferare. Programele de cheltuieli au beneficiat de protecţia necesară împotriva fraudei în cadrul cooperării dintre departamentele care efectuează cheltuielile și OLAF, în conformitate cu Comunicarea Comisiei din 2007 privind protecția împotriva fraudei și cu Strategia antifraudă a Comisiei din 2011. Revizuirea din 2017 a Orientărilor privind o mai bună legiferare prevede în prezent în mod explicit un instrument de prevenire a fraudei.

73

Prevenirea, detectarea, corectarea și monitorizarea fraudelor și a neregulilor se numără printre obiectivele controalelor interne (articolul 32 din Regulamentul financiar).

În contextul gestiunii partajate, care vizează 80 % din bugetul UE, riscul de fraudă trebuie evaluat de autoritatea de management în contextul programului [articolul 125 alineatul (4) litera (c) din Regulamentul privind dispozițiile comune]. Propunerile pentru programele din perioada 2021-2027 conțin o dispoziție care prevede că autoritatea responsabilă cu gestionarea programului „instituie măsuri eficace și proporționale de combatere a fraudelor, luând în considerare riscurile identificate”. Această dispoziție, odată adoptată, se va aplica celor șapte fonduri cu gestionare partajată care intră sub incidența Regulamentului privind dispozițiile comune.

În timp ce cerința de a efectua evaluări ale riscului de fraudă în procesul de elaborare a programelor de cheltuieli va fi oficializată și mai puternic în cadrul financiar multianual (CFM) pentru perioada de după 2020, protecția împotriva fraudei a fost deja un principiu susținut de Comisie în actualul CFM.

Mai precis, Comisia consideră că a abordat în mod corespunzător problema prevenirii fraudei și a controalelor de detectare prin propunerea unei serii de măsuri substanțiale în fiecare dintre propunerile sale legislative din 29 mai 2018 care însoțesc pachetul CFM:

  • situațiile financiare legislative enumeră măsurile care trebuie luate pentru prevenirea fraudelor și a neregulilor;
  • dispozițiile specifice identifică cine (de exemplu, Comisia, statele membre) impune măsuri și proceduri antifraudă proporționale, luând în considerare riscurile identificate;
  • un considerent specific reamintește competențele OLAF (și ale Parchetului European începând cu 2020) și enumeră reglementările din care derivă respectivele competențe.

Înainte de adoptarea lor de către Comisie, OLAF a examinat pertinența acestor măsuri pentru protecția împotriva fraudei.

În plus, noul Regulament financiar a introdus metode simplificate de finanțare, care sunt mai puțin predispuse la fraudă, cum ar fi posibilitatea de a utiliza sume forfetare, finanțări forfetare și costuri unitare pentru granturi.

75

În cadrul financiar multianual, Comisia a propus programe de cheltuieli pentru perioada de după 2020, considerente orizontale și dispoziții privind protecția intereselor financiare ale UE împotriva operatorilor economici care nu sunt de încredere.

În conformitate cu Regulamentul financiar, Comisiei, OLAF, Parchetului European și CCE le-au fost acordate accesul și drepturile necesare și echivalente.

Posibilitatea de a reutiliza contribuțiile din fonduri, astfel cum se prevede în Regulamentul privind dispozițiile comune, servește ca un stimulent pentru ca statele membre să aplice ele însele corecțiile financiare.

Comisia oferă protecție sistemică împotriva fraudei și revizuiește modul în care acțiunea de protecție împotriva fraudei se realizează în contextul actualizării în curs a SAFC.

A se vedea, de asemenea, răspunsul la punctul 72.

80

Deciziile privind sancțiunile nu se bazează numai pe informațiile primite de entitățile enumerate în această observație. Acestea pot să se bazeze de asemenea, printre altele, pe informațiile obținute din auditurile efectuate de ordonatorii de credite sau sub responsabilitatea acestora, pe măsurile disciplinare ale autorităților de supraveghere competente responsabile de verificarea aplicării standardelor de etică profesională și pe deciziile Comisiei sau ale autorităților naționale competente referitoare la încălcarea dreptului UE sau a legislației naționale în materie de concurență.

În viitor, faptele stabilite în contextul auditurilor sau al investigațiilor desfășurate de Parchetul European ar trebui să constituie, de asemenea, o sursă de informații.

81

Excluderea operatorilor economici care nu sunt de încredere pe baza unei recomandări din partea comitetului menționat la articolul 143 din Regulamentul financiar (fostul articolul 108 din regulamentul financiar din 2012) impune o anumită procedură, pentru a respecta dreptul de a fi ascultat și principiul proporționalității.

82

Frauda sau corupția se încadrează frecvent în alte motive de excludere. Prin urmare, în cazul în care excluderea pentru fraudă sau corupție nu a fost posibilă din punct de vedere juridic pentru faptele comise înainte de 2016, decizia de excludere a fost luată din alte motive aplicabile, cum ar fi abateri profesionale grave și încălcarea gravă a contractului, și a fost asigurat impactul disuasiv al sistemului.

83

În ceea ce privește faptele din perioada anterioară intrării în vigoare a noului Regulament financiar în august 2018, legislația va permite excluderea persoanelor fizice aflate în situații de excludere și care sunt esențiale pentru acordarea sau punerea în aplicare a angajamentelor juridice.

84

În cazul faptelor care datează începând din 2016, Regulamentul financiar permite excluderea operatorilor economici în cazul în care administratorul se află într-o situație de excludere. Dacă este cazul, Comisia va face uz de această posibilitate și consideră că și alte instituții și organisme ale UE ar trebui să facă același lucru.

Noul Regulament financiar prevede mijloace de contracarare a societăților fictive și de utilizare a paradisurilor fiscale de către intermediarii care gestionează fonduri UE.

Este important de remarcat că restricțiile juridice în care funcționează ambele sisteme sunt diferite. În special, deciziile Băncii Mondiale nu pot face obiectul unei căi de atac și/sau al unor hotărâri judecătorești naționale.

Răspuns comun la punctele 85 și 86:

ARACHNE poate constitui un sprijin important pentru măsuri antifraudă eficace și proporționale, în conformitate cu articolul 125 alineatul (4) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 de stabilire a unor dispoziții comune. Acesta este conceput pentru a sprijini autoritățile statelor membre să prevină și să detecteze erorile și neregulile în rândul proiectelor, al beneficiarilor, al contractelor și al contractanților.

Începând din 2013, serviciile Comisiei au informat periodic autoritățile statelor membre cu privire la potențialele beneficii ale utilizării ARACHNE.

87

Comisia investighează dacă datele din sistemul EDES (și, eventual, ABAC) pot fi integrate în ARACHNE, inclusiv pentru a permite ca testarea cheltuielilor cu gestiunea directă în vederea depistării prezenței indicatorilor de fraudă.

88

Dezvoltarea ARACHNE a fost finalizată în mai 2013 (prima instalare), iar datele statelor membre care au decis să integreze ARACHNE în strategia lor antifraudă au fost incluse ulterior în mod treptat.

De la intrarea în vigoare a noului Regulament financiar, sistemul EDES se aplică tuturor aspectelor privind gestiunea directă, precum și gestiunea indirectă.

Noul sistem EDES a fost instituit în 2016 și, prin urmare, constatările CCE se bazează pe cifre publice referitoare doar la perioada inițială până la 30 iunie 2018. Acest lucru nu permite o evaluare a funcționării sistemului, inclusiv a efectelor sale disuasive.

90

Comisia ia act de următoarele aspecte suplimentare și importante pentru evaluarea impactului investigațiilor administrative ale OLAF:

  • o analiză aprofundată a recomandărilor administrative pentru remedierea deficiențelor sistemice;
  • măsurile asigurătorii emise de OLAF în cursul unei investigații în temeiul articolului 7 din Regulamentul nr. 883/2013, pentru a evita o agravare suplimentară a fraudelor sau a neregulilor;
  • efectul disuasiv al investigațiilor OLAF asupra potențialilor evazioniști;
  • responsabilitățile serviciilor Comisiei și ale statelor membre (raportarea către OLAF și punerea în aplicare a recomandărilor sale) pentru ca activitatea OLAF să fie eficace în practică.

În plus, Comisia și/sau OLAF au inițiat o serie de reforme esențiale pentru a spori eficacitatea activităților de investigare ale OLAF. Aceste reforme includ:

  • instrucțiuni OLAF adresate investigatorilor cu privire la recomandările financiare (2016);
  • revizuirea de către OLAF a regimului său de monitorizare a recomandărilor pentru a asigura o monitorizare mai rapidă (2017);
  • Directiva PIF (2017);
  • revizuirea Regulamentului financiar (2018);
  • propunerea de modificare a Regulamentului nr. 883/2013 pentru a îmbunătăți, printre altele, instrumentele de investigare ale OLAF și pentru a facilita adoptarea rapoartelor finale ale OLAF (2018).
91

De asemenea, recomandările judiciare ale OLAF pot conține propuneri generale adresate sistemului judiciar de a lua în considerare constatările OLAF din raportul final în integralitatea lor, ceea ce extinde domeniul de aplicare a acțiunii judiciare.

92

În conformitate cu articolul 11 alineatul (1) din Regulamentul OLAF, recomandările OLAF indică acțiunile care trebuie întreprinse de către instituțiile, organismele, oficiile și agențiile UE și de către autoritățile competente ale statelor membre. În conformitate cu articolul 11 alineatul (2), rapoartele finale ale OLAF constituie probe admisibile în procedurile administrative sau judiciare din statele membre în același mod și în aceleași condiții precum rapoartele administrative întocmite de inspectorii administrativi naționali. Pentru a îmbunătăți în continuare impactul investigațiilor OLAF, Comisia a introdus în propunerea sa de modificare a Regulamentului nr. 883/2013 măsuri de consolidare a posibilității de utilizare a rapoartelor finale ale OLAF în procedurile naționale.

94

Monitorizarea de către autoritățile naționale a recomandărilor judiciare ale OLAF reprezintă o provocare veche și bine cunoscută OLAF și Comisiei. Astfel cum se explică mai jos, acest lucru se datorează mai multor factori, de exemplu faptul că fiecare stat membru are propria politică de urmărire penală în ceea ce privește infracțiunile PIF.

Pentru a răspunde acestei provocări, Comisia a propus crearea Parchetului European. Se preconizează că acesta va aduce o politică de urmărire penală mai coerentă și mai eficace în statele membre participante la Parchetul European pentru infracțiunile care afectează bugetul UE, conducând la mai multe urmăriri penale, condamnări și un nivel mai ridicat de recuperare.

În plus, diferențele în ceea ce privește domeniul de aplicare și definiția infracțiunilor au fost abordate în continuare prin Directiva (UE) 2017/1371 („Directiva PIF”) (a se vedea, de asemenea, răspunsul la punctul 97).

Recenta propunere de modificare a Regulamentului nr. 883/2013 vizează, printre altele, creșterea eficacității funcției de investigare a OLAF și, prin urmare, se preconizează că utilizarea rezultatelor investigațiilor OLAF în procedurile judiciare din statele membre se va îmbunătăți.

Pentru a înțelege mai bine motivele exacte ale clasărilor și pentru a îmbunătăți monitorizarea investigațiilor sale, OLAF a efectuat o analiză aprofundată a acțiunilor întreprinse de statele membre ca urmare a recomandărilor sale judiciare emise în perioada 1 ianuarie 2008 - 31 decembrie 2015, examinând 169 de recomandări judiciare emise de OLAF și respinse de autoritățile judiciare ale statelor membre, dintr-un total de 317 recomandări. OLAF poartă un dialog constant cu autoritățile judiciare din statele membre pentru a îmbunătăți rata de trimitere în judecată.

95

În ceea ce privește comparația între numărul de trimiteri în judecată rezultate în urma recomandărilor judiciare ale OLAF și numărul propriilor urmăriri penale naționale, trebuie să se ia în considerare contextul diferit și condițiile în care funcționează OLAF în comparație cu autoritățile naționale.

Responsabilitatea de a combate frauda și orice alte activități ilegale care afectează interesele financiare ale Uniunii revine Uniunii și statelor membre63 ca responsabilitate comună. În acest context, acțiunea statelor membre are, în mod normal, o pondere mai mare în termeni numerici. Acest lucru este ilustrat, de asemenea, de cifrele publicate anual de Comisie în rapoartele sale privind protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene (rapoartele PIF)64.

Acțiunea la nivelul UE și la nivel național este complementară, iar faptul că nivelul UE este dotat cu propria capacitate de investigare reprezintă un element esențial în lupta împotriva fraudei în ansamblu. Ambele niveluri beneficiază de pe urma unei cooperări strânse.

În plus, chiar și atunci când nu conduce ancheta, OLAF transmite adesea informații și oferă asistență autorităților competente din statele membre și, în special în contextul cazurilor de coordonare, contribuie la anchetele desfășurate de autoritățile naționale.

96

Comisia ia act de faptul că raportul CCE nu compară ratele de trimitere în judecată sau ratele de clasare pentru recomandările judiciare ale OLAF cu date comparabile din statele membre. Acest lucru ar fi facilitat evaluarea faptului dacă recomandările OLAF au un impact adecvat la nivel național.

Întrucât numărul de trimiteri în judecată în sine are o valoare informativă limitată, OLAF a efectuat o analiză mai aprofundată a acțiunilor întreprinse de statele membre ca urmare a recomandărilor judiciare ale OLAF emise în perioada 1 ianuarie 2008 - 31 decembrie 2015, menționate la punctul 94 de mai sus.

Această analiză nu a fost limitată la domeniul Cheltuieli – care face obiectul auditului CCE – ci a inclus, de asemenea, investigațiile interne și domeniul Venituri, și anume investigațiile vamale.

Primul punct: Conform analizei OLAF asupra acțiunilor întreprinse de statele membre în urma recomandărilor judiciare ale OLAF, categoria de cazuri cu „probe insuficiente” cuprinde o gamă largă de situații de fapt și de drept eterogene. Acesta include, în special, cazurile în care o colectare completă de probe nu era fezabilă în practică pentru OLAF din cauza limitărilor competențelor sale de investigare, precum și situațiile în care autoritățile statelor membre au pus sub semnul întrebării valoarea probatorie a raportului final al OLAF din cauza incertitudinii legislației aplicabile.

În plus, numărul cazurilor respinse ca urmare a „dovezilor insuficiente” (o explicație comună pentru nedeschiderea unui caz) poate varia, de asemenea, în funcție de diferitele norme și practici procedurale din statele membre. În general, statele membre dispun de o largă marjă de apreciere în diferitele etape ale cercetării și urmăririi penale.

De asemenea, ar trebui subliniat faptul că, într-un număr semnificativ de cazuri, OLAF nu primește motivarea detaliată a motivelor reale pentru clasare.

Al doilea punct: În pofida gradului de armonizare realizat în temeiul Convenției PIF (și în așteptarea transpunerii Directivei PIF), există în continuare diferențe semnificative între legislațiile penale naționale la un nivel detaliat, ceea ce poate afecta chestiunea dacă un anumit comportament este considerat o infracțiune la nivel de stat membru. OLAF efectuează întotdeauna o primă evaluare care analizează dacă faptele făcând obiectul investigației se încadrează în definiția fraudei UE în conformitate cu legislația UE aplicabilă. Prin urmare, este de competența autorităților naționale să decidă dacă să dea curs sau nu recomandărilor OLAF.

Al treilea punct: Deși, în principiu, termenul de prescripție poate fi considerat un motiv „obiectiv”, calificarea unei anumite serii de fapte ca infracțiune intră în competența exclusivă a autorităților judiciare, care beneficiază de o marjă considerabilă de apreciere în această privință. Termenul de prescripție al unui caz poate să depindă, de exemplu, de gradul de gravitate atribuit unei anumite infracțiuni, care poate avea un impact semnificativ asupra perioadei de prescripție aplicabile. De asemenea, evaluarea, de exemplu, a chestiunii momentului în care a fost demarată o infracțiune și când s-a încheiat aceasta, dacă a existat o acțiune continuă sau repetată, precum și a chestiunilor privind întreruperea și suspendarea implică evaluări complexe bazate pe particularitățile cadrelor juridice naționale. În multe cazuri, OLAF poate verifica acest lucru cu autoritățile naționale și se poate concentra pe facilitarea recuperării financiare.

Ar trebui remarcat faptul că evitarea termenelor de prescripție este responsabilitatea comună a tuturor actorilor, în special a instituțiilor UE și a statelor membre, care ar trebui să furnizeze, în timp util, informații OLAF.

A se vedea, de asemenea, răspunsul Comisiei la punctul 97.

97

OLAF cooperează îndeaproape și în mod constructiv cu multe autorități naționale. Acest lucru este valabil în timpul etapei de investigare (coordonarea activităților de investigare, schimbul de informații, asistență pentru obținerea accesului la conturi bancare etc.), precum și în etapa ulterioară (punerea în aplicare a recomandărilor OLAF de către autoritățile naționale). În cazul în care apar diferențe între OLAF și autoritățile naționale în ceea ce privește interpretarea legii sau faptele, se poate organiza o reuniune.

Comisia subliniază faptul că sistemele judiciare ale statelor membre sunt și ar trebui să fie independente față de OLAF. Prin urmare, autoritățile naționale pot ajunge la concluzii diferite de cele formulate de OLAF. Provocarea care rezultă din diferențele semnificative dintre statele membre în ceea ce privește domeniul de aplicare și definiția infracțiunilor, precum și în ceea ce privește termenele de prescripție, a fost abordată în mod specific în noua Directivă PIF, Directiva (UE) 2017/1371 (în special articolele 3 și 4). Statele membre trebuie să transpună Directiva PIF până în iulie 2019. În plus, Directiva PIF include, pentru prima dată, norme specifice privind termenele de prescripție pentru infracțiunile PIF (articolul 12). Propunerea Comisiei de modificare a Regulamentului nr. 883/2013 abordează, printre altele, necesitatea de a clarifica cadrul juridic pentru măsurile de investigare ale OLAF.

98

Cooperarea dintre OLAF și procurorii naționali este bine stabilită și, în general, funcționează bine. Investigațiile OLAF completează adesea anchetele naționale, vizând aspecte care depășesc cazul național. Coordonarea strânsă dintre autoritățile naționale și OLAF este considerată o bună practică în cadrul OLAF și are adesea loc pentru a evita suprapunerea eforturilor și pentru a limita riscurile pentru activitățile de investigare respective.

Comisia subliniază faptul că, în temeiul articolului 12 din Regulamentul nr. 883/2013, OLAF informează adesea parchetele publice înainte de încheierea anchetei.

99

Comisia constată că respingerea cazurilor de către autoritățile judiciare naționale nu se datorează neapărat deficiențelor de cooperare dintre OLAF și autoritățile naționale, deși sunt posibile îmbunătățiri (a se vedea, de asemenea, răspunsurile Comisiei la punctele 97 și 98). Motivele importante pentru care, de exemplu, faptele pot fi prescrise, ar fi că OLAF a primit informațiile inițiale prea târziu sau că destinatarul recomandării judiciare nu a acționat în mod eficient.

În general, OLAF nu trimite instanțelor judecătorești cazuri care au depășit termenul de prescripție.

100

Comisia ar dori să sublinieze complexitatea chestiunii.

De fapt, competențele de investigare ale unui oficiu administrativ nu sunt comparabile cu cele atribuite organelor de anchetă care lucrează pentru parchetele naționale. Prin urmare, se poate întâmpla ca, în pofida eforturilor considerabile de investigare desfășurate de OLAF, competențele sale de investigare limitate și posibilitățile practice să nu permită colectarea de dovezi clare ale unei infracțiuni. Prin urmare, nu pot fi obținute elemente importante care să demonstreze existența unei fraude, cum ar fi plata unei mite, responsabilitățile individuale ale persoanelor în cauză sau intențiile acestora (mens rea).

În plus, articolul 11 alineatul (2) din Regulamentul nr. 883/2013 nu este în sine un temei juridic suficient pentru a permite autorităților judiciare din toate statele membre să utilizeze rapoartele OLAF ca probe în proces.

Prin urmare, în unele state membre, după primirea raportului final al OLAF, procurorii încep să desfășoare activități de investigare încă o dată pentru a obține probe admisibile. În aceste cazuri, probele insuficiente ca motiv pentru clasare nu se referă la dovezile colectate de OLAF, ci la elementele de probă colectate de investigatorii naționali (a se vedea, de asemenea, răspunsul Comisiei la punctul 102).

Dimpotrivă, se pare că uneori procurorii se așteaptă ca raportul final al OLAF să fie un produs gata de utilizare, care nu necesită nicio altă activitate de investigare sau, în cazul în care procurorii nu pot utiliza dovezile colectate de OLAF, care necesită doar repetarea activităților de investigare desfășurate deja de investigatorii OLAF. În acest caz, dacă dovezile nu sunt deja disponibile integral în raportul final al OLAF, cazul poate fi respins deoarece probele sunt considerate insuficiente.

De asemenea, există cazuri în care clasările par a fi motivate de o cunoaștere limitată a normelor care reglementează fondurile UE, în special obligația beneficiarului de a furniza informații exacte.

Clasările efectuate de autoritățile naționale ar putea avea loc, de asemenea, în cazuri sensibile din punct de vedere politic.

Cu toate acestea, OLAF lucrează permanent la îmbunătățirea calității rapoartelor finale și a măsurilor luate ca urmare a recomandărilor sale. Sunt deja în curs de pregătire o serie de proiecte, cum ar fi noile modele pentru rapoartele finale.

101

Perioada care a trecut de la săvârșirea presupusei infracțiuni este legată nu numai de durata investigațiilor OLAF, care a scăzut în mod continuu în ultimii ani, ci și de detectarea fraudei, de momentul în care aceasta a fost comunicată OLAF și de momentul în care procurorul național a acționat, în cele din urmă, cu privire la recomandarea OLAF.

Comisia observă că analiza privind acțiunile întreprinse în urma investigațiilor OLAF se bazează pe un număr relativ mic de interviuri cu serviciile Comisiei și cu autoritățile judiciare din statele membre.

A se vedea, de asemenea, răspunsul Comisiei la punctul 99.

102

În evaluarea din 2017 a Regulamentului OLAF, Comisia a identificat ca principal obstacol în a da curs recomandărilor judiciare ale OLAF faptul că regulamentul nu asigură în mod suficient utilizarea rapoartelor OLAF ca probă în cadrul procesului în statele membre. În unele state membre, după primirea raportului final al OLAF, procurorii efectuează din nou toate activitățile de investigare pentru a obține probe admisibile. Aceasta generează probleme de eficiență și poate conduce la prescrierea unor infracțiuni.

Problema admisibilității a fost abordată în propunerea Comisiei de modificare a Regulamentului nr. 883/2013.

Ar trebui să se țină seama de faptul că nu toate statele membre aplică principiul legalității: în cazul în care inițierea unui caz este o decizie discreționară a autorității judiciare, un raport final al OLAF poate constitui un argument decisiv în favoarea deschiderii unei anchete judiciare.

103

Comisia constată că durata medie a anchetelor închise și în curs de desfășurare a fost de 15,8 luni și că durata medie a selecției corespunzătoare cazurilor respective a fost de 1,8 luni65.

OLAF inițiază anchete în urma analizei informațiilor care prezintă un potențial interes de investigare primite de OLAF din surse externe. Acest lucru se face fără întârzieri nejustificate.

De asemenea, este o practică obișnuită a OLAF să deschidă cazuri în urma informațiilor obținute în cadrul propriilor activități de investigare pentru a combate rapid comportamentele ilegale.

104

Crearea Parchetului European va contribui la remedierea anumitor deficiențe ale actualului sistem de anchetare și urmărire penală a infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE. OLAF, la fel ca toate instituțiile, organismele, oficiile și agențiile UE și autoritățile competente ale statelor membre, va trebui să raporteze Parchetului European, fără întârzieri nejustificate, orice suspiciune privind o posibilă infracțiune penală care intră în competența de investigare a Parchetului European. Astfel, Parchetul European va fi în măsură să inițieze în mod direct cercetări și urmăriri penale cu privire la cazurile de suspiciune de fraudă și să sesizeze instanța în acest sens. Comisia a adoptat propunerea sa de modificare a Regulamentului nr. 883/2013, care va adapta funcționarea OLAF la înființarea Parchetului European, pentru a asigura o cooperare strânsă pe baza complementarității mandatelor lor respective.

Până la instituirea Parchetului European, OLAF asigură schimbul reciproc de informații cu autoritățile naționale competente în temeiul articolului 12 din Regulamentul nr. 883/2013, prin transmiterea în timp util către autoritățile naționale competente a oricăror informații relevante obținute în cursul investigațiilor externe.

În plus, ar trebui remarcat faptul că durata medie a investigațiilor închise și în curs de desfășurare ale OLAF a scăzut semnificativ în comparație cu anii precedenți (de la 22,4 luni în 2011 la 15,8 luni în 2017).

Răspuns comun la punctele 106-108:

Astfel cum a declarat CCE, recuperarea durează în mod obișnuit mai mulți ani și, prin urmare, compararea sumelor recomandate și recuperate în cursul aceleiași perioade nu oferă o evaluare precisă și subestimează valoarea recuperărilor. În cadrul gestiunii partajate, este responsabilitatea statelor membre să recupereze de la beneficiari sumele cheltuite în mod necuvenit.

În plus, impactul financiar al măsurilor asigurătorii recomandate de OLAF și sumele a căror cheltuire în mod necorespunzător a fost astfel împiedicată nu au fost incluse în sfera auditului și, prin urmare, nu au fost analizate.

Comisia observă că recuperările efective ca urmare a investigațiilor efectuate de OLAF depășesc cu mult costurile OLAF.

109

OLAF a depus eforturi continue pentru îmbunătățirea calității rapoartelor sale finale și a recomandărilor sale. În special, în octombrie 2016, OLAF a emis instrucțiuni noi pentru investigatori pentru a asigura claritatea informațiilor furnizate de OLAF în ceea ce privește sumele estimate care trebuie recuperate.

A se vedea, de asemenea, răspunsul Comisiei la punctul 115.

110

Constatările CCE de la punctul 110 subliniază faptul că, uneori, trebuie să se țină cont de moment, în cazul în care trebuie urmărit un obiectiv dublu, și anume recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit și nepunerea în pericol a anchetei penale la nivel național. De aceea, procedurile de recuperare sunt uneori amânate. Totuși, această situație este relativ rară și se referă la cazurile în care există o procedură precontencioasă aflată în desfășurare la nivel național, iar autoritățile judiciare naționale au solicitat în mod expres OLAF să asigure respectarea strictă a confidențialității pentru o anumită perioadă de timp (în mod normal, până la efectuarea sau finalizarea anumitor activități). Perioadele în cursul cărora procedurile de recuperare sunt amânate sunt, în general, scurte.

Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, procedura de recuperare financiară se desfășoară în paralel, independent de procedura judiciară, în conformitate cu normele privind recuperarea în urma unor nereguli administrative. Problema este abordată în „Orientările OLAF privind utilizarea rapoartelor finale ale OLAF de către serviciile Comisiei pentru procedurile de recuperare și alte măsuri din sectorul cheltuielilor directe și al ajutoarelor externe”, care prevede că sancțiunile administrative și/sau financiare pot fi adoptate fără a aduce atingere niciunei măsuri luate la nivel național și că ordonatorul de credite delegat (OCD) nu ar trebui să aștepte rezultatul procedurilor penale (după caz) înainte de a lua măsuri administrative sau de recuperare, cu excepția cazului în care OLAF solicită în mod expres acest lucru.

112

Comisia consideră că, prin aplicarea corecțiilor financiare în domeniul gestiunii partajate, inclusiv în cazul în care acest lucru este recomandat de OLAF, și prin asigurarea faptului că sumele corespunzătoare sunt retrase din cheltuielile programului, bugetul UE este protejat.

În cazul în care o direcție generală cu gestiune partajată, de exemplu DG REGIO, primește un raport final de caz din partea OLAF, aceasta trimite statului membru o scrisoare de monitorizare financiară pentru a solicita recuperarea fondurilor UE în conformitate cu raportul final al OLAF. Statul membru este invitat să își prezinte observațiile. În cazul în care statul membru nu este de acord cu evaluarea și recomandarea OLAF, DG REGIO evaluează răspunsul statului membru în cauză în raport cu toate normele aplicabile și adoptă o poziție finală. Ordonatorul de credite delegat poate decide să urmeze concluziile raportului final al OLAF și să pună în aplicare recomandarea astfel cum este formulată în raport, inclusiv printr-o propunere prezentată Comisiei de a adopta o decizie de corecție financiară cu valoarea corespunzătoare, ținând cont de legislația aplicabilă.

În cazul în care statul membru este de acord cu recomandarea financiară a OLAF, autoritățile naționale sunt cele care trebuie să recupereze fondurile de la beneficiarii respectivi. În conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 privind dispozițiile comune, statele membre sunt obligate să recupereze sumele plătite în mod necuvenit ca urmare a unei nereguli. Deși Comisia nu are obligația de a verifica sumele recuperate de la fiecare beneficiar, auditurile de sistem includ verificarea exactității cheltuielilor aferente sumelor retrase și a sumelor recuperate înregistrate în sistemul contabil al autorităților de certificare. În plus, statele membre au un puternic stimulent pentru a detecta și a corecta fraudele și cheltuielile neconforme, întrucât acestea pot înlocui sumele neconforme care sunt constatate după prezentarea conturilor prin efectuarea ajustărilor corespunzătoare în conturile pentru exercițiul contabil în care a fost constatată neregula.

113

În cadrul gestiunii partajate, este responsabilitatea statelor membre să stabilească o sumă care trebuie recuperată în conformitate cu legislația UE și cu legislația națională, după caz. DG AGRI monitorizează în mod sistemic dacă statele membre gestionează în mod corespunzător recuperarea creanțelor și, dacă este necesar, monitorizează situația în contextul procedurii de verificare a conformității.

Bugetul UE este protejat prin aplicarea așa-numitei reguli 50/50. Acesta prevede că, în cazul în care datoriile nu sunt recuperate într-un anumit termen, jumătate din suma relevantă, inclusiv dobânzile, este recreditată în bugetul UE. În plus, în cazul în care datoria nu a fost recuperată din cauza neglijenței statului membru, valoarea totală a datoriei este recreditată în bugetul UE.

114

Astfel cum arată însăși Curtea de Conturi Europeană la punctul 107, recuperarea este o procedură de lungă durată, care durează în medie 36 de luni, ceea ce înseamnă că aceasta poate dura și mai mult în cazuri individuale. De exemplu, o astfel de recomandare emisă în perioada 2012-2014 și în care nu s-a luat încă o decizie finală reprezintă 20 % din suma totală recomandată direcțiilor generale REGIO, EMPL și AGRI în respectivul interval de timp. Prin urmare, se poate preconiza o creștere în timp a ratei de recuperare.

Comisia observă că analiza CCE nu include sumele a căror cheltuire necorespunzătoare din bugetul UE a fost împiedicată, conform deciziei Comisiei în urma recomandărilor OLAF. Doar aceste sume se ridică la 160 de milioane EUR pentru recomandările emise în perioada 2012-2014 și, pentru comparație, ar fi egale cu 16 % din suma totală recomandată pentru recuperare celor trei direcții generale în respectivul interval de timp.

Comisia subliniază că fondurile UE au fost recuperate sau retrase, în măsura posibilului, pentru a proteja bugetul UE.

A se vedea, de asemenea, răspunsul la punctele 106-108.

115

Decizia finală privind sumele care trebuie recuperate se încadrează în domeniul de activitate a ordonatorului de credite delegat.

Principalul motiv pentru care nu au fost recuperate sumele astfel cum au fost recomandate de OLAF a fost lipsa unui temei juridic pentru aplicarea unei corecții financiare.

Instrucțiunile adresate personalului OLAF cu privire la elaborarea și calcularea recomandărilor financiare din octombrie 2016 prevăd, printre altele, o descriere detaliată a modului de stabilire a sumelor relevante (impactul estimat al faptelor constatate, sumele estimate care trebuie recuperate și sumele estimate a căror cheltuire necorespunzătoare trebuie împiedicată), precum și informațiile furnizate în documentul de recomandare și în raportul final care vin în sprijinul acestor sume. În iulie 2017, aceste instrucțiuni au fost continuate de OLAF prin adoptarea „Orientărilor privind monitorizarea financiară”, care reorientează și simplifică monitorizarea recomandărilor financiare. Întrucât noile instrucțiuni și orientările revizuite sunt relativ recente, încă nu s-a observat impactul lor complet în sistem.

A se vedea, de asemenea, răspunsul Comisiei la punctul 114.

116

Comisia subliniază că valoarea ordinelor de recuperare emise de DG CNECT și DG RTD ca urmare a rapoartelor finale ale OLAF depășește valoarea totală a recomandărilor trimise direcțiilor generale. O parte substanțială a recuperărilor a fost împiedicată de lichidarea beneficiarilor în cauză după ancheta OLAF. Acest lucru este valabil în special pentru DG CNECT, unde lichidările au împiedicat recuperarea a 7,86 milioane EUR, reprezentând peste 50 % din sumele totale pentru care au fost stabilite ordine de recuperare.

Astfel cum a raportat CCE, recuperarea durează în mod obișnuit mai mulți ani. Procesul de recuperare continuă pentru multe recomandări financiare emise în perioada 2012-2016 și era încă în curs la momentul auditului CCE.

Instrucțiunile OLAF privind recomandările financiare (a se vedea răspunsul Comisiei la punctul 115) clarifică, printre altele, modul de stabilire a sumelor relevante, inclusiv sumele estimate care trebuie recuperate utilizând, acolo unde este posibil, normele proprii ale instituțiilor, organismelor, oficiilor și agențiilor UE.

117

Comisia ia notă de cele 20 de cazuri examinate și ar dori să adauge că și alte direcții generale în afară de DG CNECT și DG RTD sunt implicate în gestionarea directă.

Primul punct: Rapoartele finale ale OLAF pot fi utilizate în cadrul procedurilor financiare și administrative, cu excepția cazului în care OLAF indică motive specifice pentru care acest lucru nu poate fi realizat din cauza cercetării penale. A se vedea, de asemenea, răspunsul Comisiei la punctul 110.

Al doilea punct: A se vedea răspunsul Comisiei la punctul 109.

În cazul în care o direcție generală care efectuează cheltuieli este de opinie că un raport final nu conține dovezi clare sau adecvate, aceasta poate să contacteze OLAF și să solicite clarificări.

Al treilea punct: Comisia ar dori să sublinieze că, în multe cazuri, lichidarea în urma insolvenței unui beneficiar are loc după închiderea cazului de către OLAF, după emiterea ordinului de recuperare sau după luarea deciziei executorii.

119

Domeniul de aplicare și natura auditului sunt diferite de cele ale unei investigații a OLAF și nu vizează aspecte precum corupția, frauda și alte nereguli financiare grave. Este posibil ca auditurile să nu identifice întreaga sumă care trebuie recuperată și să nu conducă neapărat la excluderea entităților de către grupul EDES.

A se vedea, de asemenea, răspunsul Comisiei la punctul 109.

120

Numărul acestor acțiuni este limitat în raport cu numărul de recomandări emise de OLAF.

Răspuns comun la punctele 122-123:

De asemenea, Comisia observă că DG NEAR și DG ECHO sunt destinatari ai recomandărilor financiare ale OLAF în domeniul gestiunii indirecte.

CCE afirmă că, la momentul efectuării auditului, s-au efectuat recuperări în ceea ce privește 38 % din recomandările financiare ale OLAF. Având în vedere timpul necesar pentru realizarea unor progrese semnificative în procesul de recuperare, acest procent va crește în timp.

În ceea ce privește eșantionul, a se vedea răspunsul Comisiei la punctul 117 privind gestionarea directă, care se aplică de asemenea, mutatis mutandis, pentru eșantionul privind gestiunea indirectă.

124

Comisia ia act de faptul că operațiunile DG DEVCO sunt puse în aplicare într-un anumit context: operațiuni dispersate din punct de vedere geografic, un număr ridicat de operațiuni, diversitatea organizațiilor de punere în aplicare și a țărilor partenere, precum și o diversitate de metode de acordare a ajutorului. În plus, contextele juridice și de aplicare a legii aplicabile operațiunilor DG DEVCO sunt foarte diferite în comparație cu operațiunile din cadrul gestiunii partajate și sunt mult mai diverse. OLAF ia în considerare acest aspect și probabilitatea recuperării în cadrul procedurii sale de selecție. Ar trebui remarcat faptul că mulți beneficiari ai ajutorului extern sunt stabiliți în Europa și, prin urmare, pot fi excluși de la o finanțare viitoare în urma unei investigații a OLAF.

Abordarea standard a DG DEVCO constă în a respecta recomandările OLAF. Cu toate acestea, atunci când există motive importante pentru a nu urma recomandările OLAF, DG DEVCO informează OLAF cu privire la decizia luată și la măsurile întreprinse.

Prin urmare, condițiile extrem de riscante în care operează DG DEVCO pot explica de ce DG DEVCO nu dă curs în unele cazuri recomandărilor financiare ale OLAF.

OLAF și DG DEVCO se vor angaja într-o cooperare tot mai strânsă pentru a crește numărul de recuperări de succes.

126

Parchetul European va fi un parchet european independent unic care să funcționeze în toate statele membre participante. Procurorii europeni delegați vor fi responsabili de anchetarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, colaborând în acest sens cu autoritățile naționale de aplicare a legii și cu autoritățile judiciare. Procurorii europeni situați la nivel central vor supraveghea, în numele camerelor permanente, investigațiile și urmăririle penale efectuate de către procurorii europeni delegați sau, în cazuri excepționale, vor efectua ei înșiși investigațiile.

Această nouă abordare va spori în mod substanțial nivelul actual de eficacitate și eficiență în ceea ce privește combaterea infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii.

127

A se vedea răspunsurile Comisiei la punctele 97-104.

128

Primul punct: Parchetul European reprezintă o îmbunătățire substanțială față de mecanismele actuale de cooperare judiciară între statele membre. În plus, structura sa (camerele permanente și procurorii europeni din fiecare stat membru) este concepută pentru a aduce expertiza necesară la nivel național, asigurând în același timp dezvoltarea politicilor europene de cercetare și de urmărire penală.

Procesele decizionale din cadrul Parchetului European țin seama în mod corespunzător de necesitatea unor acțiuni rapide în materie de cercetare și de urmărire penală, precum și a unei politici comune de cercetare și de urmărire penală a Parchetului European. Nevoia de consultare internă și de traducere este inerentă unui organism al UE care își desfășoară activitatea în statele membre și care vizează combaterea criminalității transfrontaliere.

Investigațiile Parchetului European vor fi efectuate în principal de către procurorii europeni delegați, sub supravegherea procurorului european care provine din același stat membru ca procurorul european delegat, și sub conducerea și îndrumarea camerei permanente competente. Procurorii europeni din camerele permanente sunt familiarizați cu sistemul juridic și cunosc limba procurorilor europeni delegați pe care îi supraveghează. În plus, personalul din sediul central al Parchetului European care sprijină Colegiul și camerele va trebui să reflecte o acoperire adecvată și un echilibru în materie de sisteme juridice și de limbă pentru a sprijini activitatea acestora. De asemenea, Regulamentul EPPO permite camerelor permanente să delege, în cazuri specifice, competențe decizionale procurorului european de supraveghere, în cazul în care o infracțiune nu este suficient de gravă sau procedurile nu sunt complexe.

În principiu, activitatea Parchetului European ar trebui să fie desfășurată în formă electronică. Acest lucru va facilita și mai mult comunicarea dintre procurorii europeni delegați, procurorii europeni de supraveghere și camerele permanente. În cazul în care este nevoie de traduceri suplimentare, Parchetul European poate solicita astfel de servicii de la Centrul de Traduceri pentru Organismele Uniunii Europene.

Al doilea punct: Comisia nu este de acord cu evaluarea CCE. Parchetul European va fi direct responsabil pentru investigații, urmăriri penale și judecarea infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii. În acest sens, procurorii europeni delegați, care vor avea aceleași competențe ca procurorii naționali, pe lângă cele care decurg direct din Regulamentul EPPO, vor desfășura investigațiile în strânsă colaborare cu autoritățile naționale, în timp ce acestea din urmă se asigură că sunt urmate toate instrucțiunile date de procurorii europeni delegați.

De asemenea, Regulamentul EPPO prevede obligații foarte specifice pentru statele membre de a oferi procurorilor europeni delegați resursele și echipamentele necesare pentru a-și exercita funcțiile [articolul 96 alineatul (6)].

În plus, datorită mandatului său în domeniul PIF, OLAF este invitat să devină o sursă importantă de informații pentru Parchetul European. Instituțiile și organismele Uniunii pot utiliza OLAF pentru o verificare preliminară a suspiciunilor în cazurile în care acestea nu dispun de expertiza necesară pentru a evalua dacă anumite informații ar putea necesita raportarea către Parchetul European.

Al treilea punct: Articolul 24 din Regulamentul EPPO prevede în mod clar că toate instituțiile, organismele, oficiile și agențiile Uniunii, precum și autoritățile statelor membre informează fără întârzieri nejustificate Parchetul European cu privire la orice comportament infracțional asupra căruia acesta ar putea să își exercite competența. Parchetul European este cel care va decide ulterior dacă își va exercita competența fie prin inițierea unei anchete penale, fie prin utilizarea dreptului de evocare al acestuia. Scopul mecanismului de evaluare preliminară este de a permite instituțiilor, organismelor, oficiilor și agențiilor UE să utilizeze OLAF și expertiza sa specializată pentru a evalua informațiile aflate la dispoziția acestora și pentru a furniza Parchetului European informații de bună calitate. Acesta trebuie să fie eficient și să nu împiedice procesul decizional al Parchetului European.

Propunerea Comisiei de revizuire a Regulamentului nr. 883/2013 conține o dispoziție specifică privind evaluarea preliminară efectuată de OLAF, inclusiv un termen strict pentru finalizarea acesteia.

Concluzii și recomandări

130

Problemele specifice ridicate de CCE cu privire la politica antifraudă a Comisiei nu pot fi analizate separat de importantele inițiative legislative recente și de alte evoluții în domeniul combaterii fraudei enumerate mai jos:

  • Revizuirea Statutului funcționarilor și al celorlalți agenți ai Uniunii Europene în 2013;
  • Cadrul de control integrat actualizat și evaluarea inter pares a riscului de fraudă în 2017;
  • Directiva (UE) 2017/1371 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal (Directiva PIF);
  • Regulamentul (UE) 2017/1939 de instituire a Parchetului European (EPPO);
  • Propunerea din 2018 de modificare a Regulamentului OLAF nr. 883/2013;
  • Noul Regulament financiar nr. 2018/1046;
  • Inițiativa de revizuire a Regulamentului privind cadrul financiar pentru agențiile descentralizate;
  • Propuneri pentru programele de cheltuieli pentru perioada de după 2020;
  • Actualizarea în curs a strategiei antifraudă a Comisiei (SAFC).

A se vedea răspunsul Comisiei la punctul 9.

131

Constrângerile juridice ale sistemului actual de raportare a neregulilor și complexitatea sarcinii nu au fost reflectate în mod suficient în raportul CCE.

Comisia este conștientă de anumite limite ale sistemului său de raportare, dar a acționat în mod progresiv și continuu pentru a îmbunătăți raportarea neregulilor de către statele membre (a se vedea răspunsurile Comisiei la punctele 24 și 25). Astfel cum recunoaște în mod indirect însăși CCE la punctul 31, în prezent nu există niciun alt sistem (național sau în cadrul instituțiilor UE) care să colecteze date privind fraudele la fel de detaliat ca SGN.

132

Nu există o metodă eficientă din punct de vedere al costurilor pentru a estima fraudele nedetectate, suficient de fiabilă și justificabilă pentru o politică bazată pe dovezi (a se vedea răspunsurile Comisiei la punctele 14-16). Metodele menționate de CCE nu ar fi adecvate în acest context specific (a se vedea răspunsurile la punctele 33-37).

133

Comisia este de acord cu faptul că analiza modelelor de fraudă și a vulnerabilităților ar trebui să constituie o prioritate, ținând seama în același timp de faptul că astfel de studii necesită multe resurse.

Comisia consideră că o identificare a motivației persoanelor care comit fraude nu ar aduce o valoare adăugată semnificativă luptei sale împotriva fraudei. În plus, unele dintre cauzele evidențiate în raport au fost deja vizate de propuneri legislative precum Regulamentul financiar din 2018 sau riscurile relevante au fost luate în considerare în mod corespunzător în activitatea de audit a sistemelor de gestiune și control în cadrul gestiunii partajate. A se vedea răspunsurile Comisiei la punctele 39-49.

134

În domeniul achizițiilor publice, UE a extins și a facilitat accesul la piață, în special pentru IMM-uri, cu reforma directivelor privind achizițiile publice în 2014 și alte inițiative. Aceste impulsuri politice, care vizează, de exemplu, o mai mare transparență, procese mai digitalizate și simplificare, sunt reflectate, de asemenea, în noul Regulament financiar și vor contribui la reducerea riscului de corupție.

Recomandarea 1 – O mai bună înțelegere a amplorii, a naturii și a cauzelor fraudei legate de cheltuielile UE

Comisia acceptă parțial recomandarea.

În ultimii ani, Comisia, în strânsă cooperare cu statele membre, și-a îmbunătățit considerabil sistemul de raportare a neregulilor, ceea ce permite o analiză mai bună și mai detaliată.

Comisia se angajează să îmbunătățească în continuare raportarea neregulilor și a fraudei și analiza naturii fraudei pe baza unei colectări de date adaptate și a unei mai bune înțelegeri a cadrului general antifraudă în diferitele state membre.

Cu toate acestea, nu este posibil să se facă o estimare a amplorii nivelului nedetectat de fraudă care să fie suficient de fiabilă și justificabilă pentru elaborarea de politici bazate pe dovezi, ținând seama, de asemenea, de constrângerea utilizării eficiente a resurselor limitate de care dispune Comisia.

a) Comisia acceptă parțial recomandarea 1 a).

Comisia este de acord să îmbunătățească în continuare SGN, sub rezerva efectuării unui studiu de fezabilitate și a disponibilității resurselor. Includerea tuturor domeniilor de cheltuieli poate implica costuri de dezvoltare semnificative și poate avea un impact major asupra performanței globale a sistemului de gestionare a neregulilor. Aceasta ar necesita, de asemenea, propuneri legislative.

Din punctul de vedere al Comisiei, integrarea anchetelor OLAF finalizate ar trebui să fie posibilă, în principiu. Cu toate acestea, datorită normelor privind protecția datelor și cerințelor de confidențialitate, anchetele în curs ar trebui să fie excluse. De asemenea, în ceea ce privește investigațiile finalizate, raportarea ar trebui să fie efectuată de către statele membre pentru a se asigura respectarea normelor naționale de confidențialitate privind anchetele penale. În plus, în ceea ce privește investigațiile efectuate de viitorul Parchet European, Comisia nu își asumă niciun angajament.

De asemenea, ar trebui subliniat faptul că, în 2014, Comisia a propus eliminarea pragului de 10 000 EUR de la care statele membre trebuie să raporteze investigațiile privind neregulile frauduloase în SGN. Cu toate acestea, statele membre au respins această propunere.

b) Comisia acceptă parțial recomandarea 1 b).

Comisia intenționează să consolideze analiza riscurilor de fraudă și de corupție care afectează bugetul UE, inclusiv analiza naturii și a cauzelor fraudelor. În acest context, ar putea fi identificați indicatori de risc. Cu toate acestea, metodele sugerate de CCE (studii și indici de incidență pe baza datelor administrative) nu sunt adecvate pentru bugetul UE, iar costul acestora nu ar fi justificat în raport cu rezultatele preconizate.

135

Deși strategiile antifraudă ale Comisiei utilizează în prezent puține obiective și indicatori măsurabili, principiile generale și prioritățile stabilite în strategiile antifraudă contribuie la o abordare coerentă cu privire la lupta Comisiei împotriva fraudei (a se vedea răspunsurile Comisiei la punctele 59-64). Raportarea cu privire la eficacitatea strategiilor antifraudă atât la nivel instituțional, cât și la nivel departamental se va îmbunătăți odată ce va fi operațională o funcție de analiză consolidată, astfel cum se menționează în răspunsul Comisiei la recomandarea 1.

136

Gestionarea riscurilor de fraudă strategică și prevenirea fraudei reprezintă obiective importante pentru Comisie.

Aceasta a instituit un model descentralizat de gestiune financiară, în cadrul căruia ordonatorii de credite delegați, de exemplu directorii generali, sunt responsabili pentru controlul intern, inclusiv gestionarea riscurilor și prevenirea fraudei. Responsabilitățile și sarcinile corespunzătoare sunt bine definite și, începând din 2017, toate serviciile Comisiei sunt obligate să numească un cadru de conducere responsabil de gestionarea riscurilor, să sprijine și să consilieze ordonatorul de credite delegat cu privire la aspectele legate de controlul intern, inclusiv gestionarea riscului de fraudă.

Informațiile privind măsurile antifraudă sunt raportate colegiului comisarilor, care își asumă responsabilitatea politică globală pentru gestionarea bugetului UE. Fiecare membru al Comisiei primește informații legate de fraudă direct de la serviciul aflat sub responsabilitatea sa și raportează colegiului cazurile importante.

Prin scrisorile de misiune individuale ale președintelui Comisiei, fiecare comisar se angajează să acorde o atenție deosebită bunei gestiuni financiare a fondurilor UE, ceea ce consolidează angajamentul politic al Comisiei la toleranța zero față de fraudă și de a asigura în mod sistematic protecția bugetului UE împotriva fraudei.

Comisia consideră că OLAF și-ar putea asuma un rol mai puternic și mai strategic de coordonator în ceea ce privește politicile antifraudă ale serviciilor Comisiei și ale agențiilor executive. Rolul de supraveghere al OLAF este luat în considerare în actualizarea în curs a SAFC.

Recomandarea 2 – Asigurarea leadershipului acțiunilor antifraudă ale Comisiei

Comisia consideră că actuala sa organizare internă reflectă deja, în termeni concreți, recomandarea 2.1. A se vedea, de asemenea, răspunsul Comisiei la punctele 50-54.

Comisia acceptă parțial recomandarea 2.2

Comisia acceptă cea mai mare parte a conținutului recomandării. Comisia estimează că strategia sa antifraudă poate fi adaptată doar treptat pentru a respecta recomandarea, a cărei punere în aplicare integrală ar putea fi realizată în jurul punctului de mijloc al cadrului financiar multianual 2021-2027.

Prima liniuță: Comisia împărtășește opinia CCE potrivit căreia strategia sa antifraudă ar trebui să fie precedată de o evaluare cuprinzătoare a riscului de fraudă.

Cu toate acestea, punerea în aplicare a unei astfel de evaluări a riscului de fraudă ar lua timp și ar avea implicații importante în ceea ce privește resursele, întrucât aceasta ar necesita nu numai stabilirea unei funcții de analiză consolidate, astfel cum se menționează în răspunsul Comisiei la recomandarea 1, ci și efectuarea unei colectări și analize corespunzătoare a datelor pe parcursul mai multor ani (a se vedea răspunsurile Comisiei la punctele 14-16, 29, 33-37, 47).

137

Comisia observă că, în mare măsură, pentru perioada 2014-2020, protecția împotriva fraudei a fost efectuată la nivel sublegislativ, în special prin elaborarea unor modele de contracte și acorduri. În plus, în cadrul gestiunii partajate, au fost instituite dispoziții clare privind neregulile, dintre care frauda este o subcategorie.

A se vedea răspunsul Comisiei la punctul 67.

138

Prin „Setul de instrumente pentru o mai bună legiferare” din 2017 (a se vedea răspunsurile Comisiei la punctele 71 și 72 de mai sus), protecția împotriva fraudei a fost integrată în mod formal în procesul de elaborare a legislației. Cu toate acestea, strategia antifraudă a Comisiei din 2011 prevedea deja protecția împotriva fraudei în cazul programelor de cheltuieli66, și anume pentru cadrul financiar multianual 2014-2020.

Propunerea privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 prezentată de Comisie cu privire la Regulamentul privind dispozițiile comune conține o dispoziție prin care se solicită autorității responsabile cu gestionarea programului să „instituie măsuri eficace și proporționale de combatere a fraudelor, luând în considerare riscurile identificate”. Această dispoziție, articolul 68 alineatul (1) litera (c), se aplică celor șapte fonduri cu gestiune partajată.

139

În cadrul gestiunii partajate, statele membre sunt cele care iau toate măsurile necesare pentru a proteja interesele financiare ale UE, în special măsuri pentru prevenirea, detectarea și corectarea neregulilor și fraudelor, după caz și pe propria răspundere. În acest sens, acestea au acces la deciziile de excludere luate ca parte a EDES.

În ceea ce privește transmiterea de informații către sistemul EDES, autoritățile naționale trebuie să trimită informații cu privire la cazurile de fraudă și/sau nereguli detectate, atunci când acest lucru este impus de normele sectoriale. Acest lucru se realizează printr-o interfață între SGN și EDES.

A se vedea, de asemenea, răspunsul Comisiei la punctul 138.

140

Comisia promovează în permanență utilizarea ARACHNE cu statele membre (a se vedea răspunsurile Comisiei la punctele 85-88 și recomandarea 3.3).

Recomandarea 3 – Sporirea utilizării instrumentelor de prevenire a fraudei

Comisia acceptă parțial recomandarea 3.1.

Pachetul de propuneri legislative pentru cadrul financiar multianual a fost lansat în mai și iunie 2018, și anume înainte de primirea recomandării din partea CCE. Propunerile respective au fost protejate împotriva fraudei, în măsura în care acest lucru este posibil cu respectarea termenelor foarte scurte pentru lansarea pachetului privind CFM.

Actualul CFM prevede deja că statele membre trebuie să instituie măsuri eficace și proporționale de combatere a fraudelor, luând în considerare riscul identificat, în conformitate cu articolul 125 alineatul (4) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 privind dispozițiile comune. Comisia consideră că o evaluare a riscului de fraudă este un exercițiu continuu, care nu este legat de un anumit interval de timp. Propunerea Comisiei de regulament privind dispozițiile comune (RDC) sprijină cerința de a efectua o evaluare a riscului de fraudă. Aceasta nu prevede însă un calendar specific din partea statelor membre în acest sens. Comisia este de opinie că adăugarea unei cerințe care trebuie îndeplinită înainte de adoptare ar întârzia adoptarea programului, ceea ce contravine obiectivului RDC.

Un studiu privind respectarea de către statele membre a acestei dispoziții este în curs de finalizare. Statele membre se vor baza pe această experiență pentru evaluarea viitoare a riscurilor de fraudă.

Comisia are în vedere consolidarea capacităților analitice ale OLAF care, în cursul perioadei de programare 2021-2027, ar contribui la o îmbunătățire a evaluărilor Comisiei privind riscul de fraudă (a se vedea răspunsurile Comisiei la recomandările 1 și 4).

Comisia acceptă recomandarea 3.2 a).

În conformitate cu Regulamentul financiar, direcția generală relevantă este obligată să utilizeze sistemul de detectare timpurie și de excludere, atunci când circumstanțele o impun. Au fost deja întreprinse mai multe acțiuni pentru a promova utilizarea EDES.

Comisia acceptă recomandarea 3.2 b).

O modificare a Regulamentului financiar de către legiuitor ar fi necesară pentru a obliga statele membre, în ceea ce privește gestiunea partajată, să semnaleze operatorii economici frauduloși.

Inițial, Comisia a propus (COM(2014) 358) o obligație clară a statelor membre de a utiliza datele din SGN ca motiv de excludere. Cu toate acestea, statele membre s-au opus oricărei obligații de excludere pe baza informațiilor pe care le furnizează în cadrul SGN.

Comisia acceptă recomandarea 3.3.

Comisia a furnizat tuturor statelor membre informații, formare specifică, precum și sprijin activ și orientări cu privire la instrumentul ARACHNE. Cu toate acestea, ARACHNE este utilizat în mod voluntar, întrucât nu există nicio obligație juridică de a-l utiliza. Comisia va continua să acorde asistență activă tuturor autorităților și va încuraja statele membre care nu utilizează suficient (sau deloc) Arachne să facă acest lucru, astfel cum se subliniază în „Carta pentru introducerea și aplicarea instrumentului de notare a riscului Arachne în cadrul controalelor de gestiune”, document comunicat tuturor statelor membre.

A se vedea răspunsurile Comisiei la punctele 85-88.

141

În ceea ce privește impactul general al investigațiilor OLAF, este important de remarcat că măsurile asigurătorii emise de OLAF (a se vedea articolul 7 din Regulamentul nr. 883/2013) și efectul disuasiv general al acțiunilor OLAF sunt, de asemenea, elemente importante care trebuie să fie evaluate.

Analiza privind monitorizarea investigațiilor OLAF se bazează pe un număr relativ mic de interviuri cu serviciile Comisiei și cu autoritățile judiciare din statele membre.

Comisia subliniază că și alți actori, în special alte instituții ale UE și statele membre, au în cadrul sistemului actual roluri și responsabilități importante de a detecta și a investiga neregulile și de a adopta măsurile subsecvente corespunzătoare.

În ceea ce privește rata de trimitere în judecată, eficiența investigațiilor OLAF nu poate fi măsurată în raport cu acest criteriu unic, întrucât trimiterea în judecată este doar unul dintre numeroasele rezultate ale investigațiilor OLAF. În mod frecvent, OLAF și autoritățile judiciare naționale lucrează în paralel și își coordonează activitățile operaționale fără a pierde timpul. De asemenea, OLAF și-a îmbunătățit cooperarea cu autoritățile judiciare în ceea ce privește monitorizarea recomandărilor sale.

Dificultățile legate de monitorizarea recomandărilor judiciare ale OLAF de către autoritățile naționale reprezintă o provocare pe termen lung, bine cunoscută OLAF, Comisiei și statelor membre. Pentru a răspunde acestei provocări, Comisia a propus crearea Parchetului European. De asemenea, recenta propunere a Comisiei de modificare a Regulamentului nr. 883/2013 vizează îmbunătățirea monitorizării recomandărilor judiciare ale OLAF, în special prin clarificarea admisibilității rezultatelor investigațiilor OLAF în procedurile judiciare din statele membre.

A se vedea, de asemenea, răspunsurile Comisiei la punctele 94-104.

142

OLAF a luat măsuri pentru a clarifica informațiile furnizate în rapoartele sale finale și conținutul recomandărilor în legătură cu sumele estimate care trebuie recuperate. OLAF a publicat în octombrie 2016 „Instrucțiuni pentru elaborarea de recomandări financiare și secțiunile aferente din raportul final”, care ar trebui să faciliteze punerea în aplicare a recomandărilor OLAF. Efectul acestor instrucțiuni asupra recomandărilor financiare va fi pe deplin vizibil numai pe viitor.

În plus, în iulie 2017, OLAF a publicat noi „Orientări privind monitorizarea financiară”, menite, printre altele, să scurteze perioada pentru direcțiile generale care efectuează cheltuielile să calculeze sumele care trebuie recuperate.

A se vedea, de asemenea, răspunsurile Comisiei la punctele 106-124.

Recomandarea 4 – Reconsiderarea rolului și a responsabilităților OLAF în combaterea fraudei legate de cheltuielile UE în lumina instituirii Parchetului European

Comisia acceptă parțial recomandarea.

În ceea ce privește funcția de investigare a OLAF, Comisia a luat măsuri pentru a adapta cadrul OLAF pentru investigații la instituirea Parchetului European în propunerea sa de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 883/2013 din 23 mai 2018, COM(2018) 338.

Relația propusă între cele două organisme ar trebui să se bazeze, astfel cum se prevede în Regulamentul EPPO, pe principiile cooperării strânse, schimbului de informații, complementarității și neduplicării.

În plus, propunerea prevede modificări specifice pentru a spori eficacitatea investigațiilor OLAF.

Investigațiile administrative ale OLAF își vor menține valoarea adăugată specifică în beneficiul protecției globale a bugetului Uniunii. A se vedea, de asemenea, răspunsurile Comisiei la punctele 126-128.

În ceea ce privește prevenirea fraudei și analiza riscurilor de fraudă, Comisia intenționează să consolideze rolul OLAF (a se vedea răspunsurile Comisiei la recomandările 1-3).

a) Comisia împărtășește opinia CCE potrivit căreia OLAF și-ar putea asuma un rol mai important în cadrul politicilor antifraudă ale serviciilor Comisiei și ale agențiilor executive. Un astfel de rol consolidat este analizat în viitoarea actualizare a SAFC (a se vedea răspunsurile Comisiei la punctele 50-54 și recomandarea 2.1).

În ceea ce privește analiza detaliată a tiparelor de fraudă și a cauzelor fraudelor, vă rugăm să consultați răspunsurile Comisiei la recomandările 1 și 2.2. În măsura în care este posibil, Comisia va prezenta tot mai mult în culegerile de cazuri modelele de fraudă constatate în cadrul investigațiilor OLAF.

b) În ceea ce privește statele membre, OLAF își va îndeplini în continuare funcțiile de coordonare și de consiliere, în special în calitate de serviciu responsabil de raportarea neregulilor și de Comitet consultativ pentru coordonarea în domeniul combaterii fraudei. De asemenea, ordonatorii de credite responsabili din cadrul direcțiilor generale responsabile de gestiunea partajată vor continua să își exercite rolul de supraveghere asupra statelor membre.

Ulterior, OLAF va revizui politicile antifraudă ale acestor direcții generale care efectuează cheltuieli, astfel cum s-a subliniat mai sus.

Componenta analitică a rolului sporit al OLAF poate fi pusă în aplicare doar treptat și nu va fi pe deplin operațională înainte de punctul de mijloc al cadrului financiar multianual 2021-2027 (a se consulta răspunsul Comisiei la recomandarea 2.2). Astfel cum admite CCE, o evaluare cuprinzătoare a riscului de fraudă constituie baza pentru o gestionare pe deplin eficace a riscului de fraudă. În consecință, capacitățile analitice ale OLAF și rolul său consolidat de supraveghere își vor spori eficacitatea în cadrul unui proces treptat.

Termeni și acronime

AFCOS: Servicii de coordonare antifraudă (Anti-fraud coordination services)

AMPR: Raport anual privind gestionarea și performanța bugetului UE (Annual management and performance report)

CFM: Cadru financiar multianual

CJUE: Curtea de Justiție a Uniunii Europene

DG: Direcție generală

EDES: Sistem de detectare timpurie și de excludere (Early detection and exclusion system)

EPPO: Parchetul European

IBOA: Instituțiile, organismele, oficiile și agențiile UE

IMS: Sistemul de gestionare a neregulilor (Irregularity management system)

OLAF: Oficiul European de Luptă Antifraudă

PACA: Constatare primară administrativă sau judiciară (Primary administrative or judicial finding)

PIF: Protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene

RAA: Raport anual de activitate

SAFC: Strategia antifraudă a Comisiei

Glosar

Abatere/neregulă: o abatere/neregulă este o acțiune care nu respectă reglementările UE și care are un impact potențial negativ asupra intereselor financiare ale UE, dar care poate fi rezultatul unor erori comise fără intenție fie de către beneficiari care solicită fonduri, fie de către autoritățile responsabile de efectuarea plăților. În cazul în care o abatere/neregulă este comisă în mod deliberat, aceasta este considerată fraudă.

Condamnare: o hotărâre a unei instanțe judecătorești prin care pârâtul este găsit vinovat de săvârșirea unei infracțiuni. O persoană poate fi considerată condamnată numai atunci când hotărârea este definitivă.

Constatare primară administrativă sau judiciară (PACA): o „constatare primară administrativă sau judiciară” este o primă evaluare scrisă efectuată de o autoritate competentă, fie administrativă, fie judiciară, care concluzionează, pe baza unor fapte concrete, că a fost comisă o neregulă. Aceasta poate fi ulterior revizuită sau retrasă ca urmare a evoluțiilor înregistrate în cursul procedurii administrative sau judiciare.

Corecții financiare: pot fi puse în aplicare de către un stat membru prin deducerea cheltuielilor neconforme din cererea de plată transmisă de acesta, prin plata unui ordin de recuperare emis de Comisie sau prin dezangajare. Deducerea cheltuielilor poate lua două forme: fie retragerea lor, fie recuperarea lor de la beneficiari.

Corupție: corupția este definită ca fiind abuzul de putere pentru a obține câștiguri private. Aceasta cuprinde orice act sau omisiune care utilizează abuziv sau încearcă să influențeze utilizarea abuzivă a autorității publice, în scopul de a obține un beneficiu necuvenit.

Eroare: o neregulă care rezultă din nerespectarea cerințelor legale sau a celor contractuale.

Evaluarea impactului: evaluările de impact contribuie la procesul decizional al UE prin colectarea și analizarea sistematică de informații cu privire la intervențiile planificate și prin estimarea impactului probabil al acestor intervenții. Evaluările de impact trebuie efectuate pentru toate inițiativele de politică majore [de exemplu, cele prezentate în Strategia politică anuală (SPA) sau, ulterior, ca parte a Programului legislativ și de lucru al Comisiei (PLLC)], cu anumite excepții clar specificate. De asemenea, și alte inițiative semnificative pot face obiectul unei evaluări de impact, în funcție de situația particulară a acestora.

Fraudă confirmată: frauda confirmată descrie un caz cu privire la care s-a stabilit, printr-o hotărâre judecătorească definitivă pronunțată de o instanță penală, că constituie o „fraudă”.

Fraudă detectată: frauda detectată include suspiciunile de fraudă și fraudele confirmate.

Fraudă: frauda este un act de înșelăciune comis cu intenția de a obține foloase personale sau pentru a cauza un prejudiciu unui terț (anexa I).

O mai bună legiferare: elaborarea de politici și acte legislative astfel încât acestea să își atingă obiectivele cu costuri minime. O mai bună legiferare înseamnă asigurarea faptului că UE obține rezultate concrete în raport cu obiectivele ambițioase de politică pe care și le-a stabilit. Este vorba despre garantarea faptului că soluția aleasă la nivel de politici este cea mai bună și cea mai puțin împovărătoare pentru atingerea acestor obiective. Aceasta este o modalitate de lucru menită să garanteze că deciziile politice sunt pregătite într-un mod deschis și transparent, pe baza celor mai bune date disponibile, și că sunt susținute de larga implicare a părților interesate. (Sursa: Setul de instrumente pentru o mai bună legiferare).

Protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene: protecția intereselor financiare ale UE este un element-cheie al agendei politice a UE pentru consolidarea și creșterea încrederii cetățenilor și pentru asigurarea acestora că banii lor sunt utilizați în mod corespunzător. Acest element privește nu doar gestionarea creditelor bugetare, ci și toate măsurile care au un efect negativ asupra activelor sale și ale statelor membre, în măsura în care măsurile respective sunt relevante pentru politicile UE.

Punere în mișcare a acțiunii penale/punere sub acuzare: o notificare oficială transmisă unei persoane fizice sau juridice de către procuror cu privire la acuzația că aceasta a săvârșit o infracțiune și prin care procurorul dispune trimiterea în judecată.

Risc de fraudă: în conformitate cu Ghidul de gestionare a riscului de fraudă din 2016 al Comitetului Organizațiilor de Sponsorizare a Comisiei Treadway (COSO), organizațiile ar trebui să efectueze evaluări cuprinzătoare ale riscului de fraudă pentru a identifica mecanismele și riscurile de fraudă specifice, să evalueze probabilitatea producerii acestora și importanța lor, să evalueze activitățile existente de control al fraudei și să pună în aplicare acțiuni care să atenueze riscurile de fraudă reziduale.

Sistemul de detectare timpurie și de excludere (EDES): EDES este noul sistem de excludere instituit de Comisie începând cu 1 ianuarie 2016 pentru a proteja interesele financiare ale UE împotriva operatorilor economici nefiabili. Obiectivul său este acela de a facilita detectarea timpurie a unor astfel de operatori, excluderea lor de la primirea de fonduri UE, impunerea de sancțiuni financiare și, în cazurile cele mai grave, publicarea de informații referitoare la astfel de excluderi sau sancțiuni.

Sistemul de gestionare a neregulilor (IMS): Sistemul de gestionare a neregulilor este un instrument electronic securizat pentru raportarea, gestionarea și analizarea neregulilor. IMS este parte a Sistemului de Informații Antifraudă (AFIS), dezvoltat și administrat de OLAF, care facilitează schimbul de informații între OLAF și administrațiile competente.

Suspiciune de fraudă: o neregulă care determină inițierea unei proceduri administrative sau judiciare la nivel național pentru a se stabili dacă un comportament a fost intenționat este clasificată de Comisie și de statele membre drept „suspiciune de fraudă”.

Urmărire penală: decizia procurorului de începere a urmăririi penale a pârâtului pentru săvârșirea unei infracțiuni.

Note

1 A se vedea definiția juridică la articolul 3 din Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal (Directiva PIF).

2 A se vedea considerentul 8 al Directivei PIF.

3 A se vedea definiția juridică la articolul 4 din Directiva (UE) 2017/1371 (Directiva PIF).

4 Articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 al Consiliului.

5 A se vedea articolul 32 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii (Regulamentul financiar).

6 A se vedea articolul 3 din Directiva PIF.

7 A se vedea articolul 17 din Directiva PIF.

8 Articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de abrogare a Regulamentul (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului.

9 Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania. Țările de Jos și Malta s-au alăturat EPPO în cursul anului 2018.

10 Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO).

11 A se vedea punctele 1.35 și 1.36 din Raportul anual pe 2016 al Curții.

12 A se vedea Avizul nr. 1/2018 al Curții de Conturi Europene referitor la propunerea (din 2 mai 2018) de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind protecția bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept în statele membre; Avizul nr. 9/2018 al Curții de Conturi Europene referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Programului UE de luptă antifraudă; Avizul nr. 8/2018 al Curții de Conturi Europene referitor la propunerea Comisiei din 23 mai 2018 de modificare a Regulamentului nr. 883/2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) în ceea ce privește cooperarea cu Parchetul European și eficacitatea investigațiilor OLAF.

13 În cadrul acțiunilor de prevenire a fraudei desfășurate de Comisie, Curtea a examinat și recomandările administrative ale OLAF.

14 Dispozițiile relevante sunt articolul 122 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013, articolul 50 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, articolul 30 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014, articolul 5 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 514/2014 și articolul 21 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 1309/2013.

15 Protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene – Combaterea fraudei – Raportul anual pe 2017, COM(2018) 553 final.

16 Punctul 2.4 din Documentul de lucru al serviciilor Comisiei SWD(2016) 237 final explică ipotezele metodologice care stau la baza analizei neregulilor raportate.

17 A se vedea articolul 1 alineatul (2) și articolul 7 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 al Consiliului din 18 decembrie 1995 privind protecția intereselor financiare ale Comunităților Europene; articolul 2 alineatul (37) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013; articolul 2 alineatul (17) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014; considerentul 3 al Regulamentului delegat (UE) 2015/1971 al Comisiei; considerentul 3 al Regulamentului delegat (UE) 2015/1973 al Comisiei.

18 Articolul 3 alineatul (1) litera (a) din Regulamentele delegate (UE) 2015/1970, 2015/1971, 2015/1972 și 2015/1973 ale Comisiei.

19 Manual privind cerința de raportare a neregulilor (Handbook on requirement to report irregularities), COCOLAF/23-05-17/8.2/EN; articolul 2 litera (b) din Regulamentele delegate (UE) 2015/1970, 2015/1971 și 2015/1973 ale Comisiei.

20 Articolul 2 litera (b) din Regulamentele delegate (UE) 2015/1970, 2015/1971, 2015/1972 și 2015/1973 ale Comisiei conține o definiție a termenului „constatare primară administrativă sau judiciară”. Aceste regulamente delegate sunt adoptate pe baza competențelor conferite prin actele de bază relevante, printre care se numără și Regulamentul privind dispozițiile comune (articolul 122).

21 Fazekas, M. și Kocsis, G. (2017); Fazekas, M., Tóth, I. J. și King, P. L. (2016); Golden, M. și Picci, L. (2005). Centrul pentru Studii privind Combaterea Fraudei de la Universitatea din Portsmouth a elaborat, de asemenea, o metodă de măsurare a pierderilor în caz de fraudă (fraud loss measurement method – FLM). A se vedea Button, M. și Gee, J. (2015).

22 Fazekas, M. și Kocsis, G. (2017); Fazekas, M., Tóth, I. J. și King, P. L. (2016); p. 369-397.

23 A se vedea, de exemplu, documentul de lucru al serviciilor Comisiei SWD(2017) 266 final, partea 2/2, tabelul CP16, p. 64, care însoțește Raportul PIF pe 2016.

24 În 2017, OLAF a publicat o a cincea culegere de cazuri, referitoare la investigații interne.

25 DG EMPL, DG REGIO, DG AGRI, DG RTD și DG HOME.

26 https://www.moorestephens.co.uk/services/governance-risk-and-assurance/rhiza-risk-management-tool/global-fraud-risk-register#.

27 Curtea de Conturi Europeană, Raportul anual pe 2014, p. 229.

28 Mungiu-Pippidi, A., 2013, p. 10-11.

29 A Framework for Managing Fraud Risks in Federal Programmes, GAO, iulie 2015, GAO-15-593SP, p. 10.

30 Convenția OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale.

31 http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=325&intPageId=3587&langId=ro..

32 COM(2000) 200 final/2 – Reformarea Comisiei – O carte albă – Partea a II-a – Plan de acțiune, acțiunea 94.

33 Prevenirea fraudei prin valorificarea rezultatelor operaționale: o abordare dinamică a protecției împotriva fraudei, SEC(2007) 1676.

34 Principiul 8 din Internal Control – Integrated Framework (Control intern – Cadru integrat) stabilit în 2013 de Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission (Comitetul Organizațiilor de Sponsorizare a Comisiei Treadway – COSO) impune organizațiilor să ia în calcul potențialul de fraudă în evaluarea riscurilor care ar putea compromite îndeplinirea obiectivelor.

35 O mai bună legiferare pentru rezultate mai bune – O agendă a UE, COM(2015) 215 final.

36 Raportul PIF pe 2016, COM(2017) 383 final.

37 World Bank Annual Update, Integrity Vice Presidency, p. 28, http://pubdocs.worldbank.org/en/703921507910218164/2017-INT-Annual-Update-FINAL-spreads.pdf..

38 http://web.worldbank.org.

39 A se vedea Raportul special nr. 10/2015 al Curții de Conturi Europene, intitulat „Este necesară intensificarea eforturilor de soluționare a problemelor legate de achizițiile publice din cadrul cheltuielilor UE privind politica de coeziune”.

40 Articolul 1 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de abrogare a Regulamentul (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului.

41 În perioada 2012‑2016, în aproximativ 21 % dintre investigațiile pe care le-a încheiat cu o recomandare financiară, OLAF a emis simultan o recomandare judiciară.

42 Pe lângă investigațiile externe, OLAF este de asemenea abilitat să efectueze investigații interne în cadrul instituțiilor UE. Curtea nu a evaluat această sarcină specială a OLAF în cadrul acestui audit. Pentru recomandările administrative, a se vedea punctul 70.

43 https://bsr.bm.hu/SitePages/Nyitolap.aspx accesat la 15 februarie 2018.

44 Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) este o autoritate națională din România cu competențe de investigare, responsabilă pentru protecția intereselor financiare ale UE în această țară. A se vedea statisticile din Raportul anual al DLAF pe 2016, p. 11.

45 Analysis of Member States’ follow-up of OLAF’s judicial recommendations issued between January 2008 and December 2015 (Analiză a modului în care statele membre au dat curs recomandărilor judiciare ale OLAF emise în perioada cuprinsă între ianuarie 2008 și decembrie 2015), p. 1.

46 Articolul 12 din Regulamentul (UE) nr. 883/2013 prevede că OLAF „[…] poate transmite autorităților competente ale statelor membre în cauză informații obținute în cursul investigațiilor externe, în timp util pentru a le permite acestora să adopte măsuri corespunzătoare în conformitate cu dreptul lor național”.

47 A se vedea Raportul OLAF pe 2017, p. 53.

48 Pentru 59 de cazuri din cele 150 în care a avut loc o recuperare ca urmare a recomandărilor financiare emise de OLAF, suma recuperată reprezintă 70 % sau mai puțin din cea recomandată de OLAF.

49 Does crime still pay? Criminal asset recovery within the EU; Survey of statistical information 2010‑2014 (Criminalitatea continuă să fie profitabilă? Recuperarea activelor provenite din săvârșirea de infracțiuni în UE – analiza informațiilor statistice 2010‑2014), Europol, 2016.

50 Decizia Comisiei din 19 decembrie 2013 privind instituirea și aprobarea orientărilor pentru stabilirea corecțiilor financiare pe care Comisia trebuie să le aplice, în cazul nerespectării normelor în materie de achiziții publice, asupra cheltuielilor finanțate de Uniune în cadrul gestiunii partajate [C(2013) 9527 final].

51 DG DEVCO are, de asemenea, în gestiune directă contracte de grant și contracte de achiziții publice, precum și operațiuni de sprijin bugetar. Auditul Curții s-a concentrat însă asupra cheltuielilor efectuate în cadrul gestiunii indirecte.

52 Dacă se iau în considerare doar recomandările financiare emise de OLAF în perioada 2012‑2014, acest procent crește la 82 %.

53 Țările de Jos și Malta s-au alăturat EPPO în cursul anului 2018.

54 Comisia estimează costul EPPO, cu 115 angajați, la 21 de milioane de euro pe an.

55 A se vedea considerentul 51 al Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO).

56 A se vedea Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 privind instituirea Parchetului European (EPPO).

57 în 2005, pragul de raportare a fost majorat de la 4 000 EUR la 10 000 EUR. La momentul respectiv, s-a făcut o estimare a cantității de informații pierdute în cursul procesului: creșterea pragului ar fi implicat o reducere cu aproximativ 45 % a numărului de nereguli raportate, dar o pierdere de numai 5 % din valorile financiare aferente. Tradus în termeni referitori la rata de detectare a fraudelor în 2017, acest lucru ar implica o cifră de 0,22 % în loc de 0,21 %.

58 https://www.moorestephens.co.uk/news-views/november-2017/misspending-public-money-is-top-risk-area-for-frau

59 A se vedea Raportul OLAF pe 2016, p. 15-18, pentru importanța fraudelor în domeniul achizițiilor publice.

60 SEC (2007) 1676.

61 Regulamentul (CE) nr. 2035/2005 al Comisiei din 12 decembrie 2005, JO L 328, 15.12.2005, p. 8.

62 https://ec.europa.eu/info/files/better-regulation-toolbox-25_en.

63 cf. articolul 325 din TFUE.

64 Pentru ultima versiune, a se vedea Raportul Comisiei către Parlamentul European și Consiliu „Protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene – Combaterea fraudei – Raportul anual pe 2017”, Bruxelles, 3.9.2018, COM(2018) 553 final. O tendință similară este reflectată de alte sisteme care se bazează pe complementaritatea investigațiilor la nivelul UE și la nivel național (de exemplu, punerea în aplicare a normelor UE în materie de concurență, a se vedea http://ec.europa.eu/competition/ecn/statistics.html).

65 A se vedea Raportul OLAF pe 2017.

66 COM(2011) 376 final, p. 8, alineatul „Prevenirea fraudei”.

Etapă Data
Adoptarea planului de audit / Demararea auditului 4.4.2017
Trimiterea oficială către Comisie (sau către o altă entitate auditată) a proiectului de raport 26.6.2018
Adoptarea raportului final după procedura contradictorie 14.11.2018
Primirea răspunsurilor Comisiei (sau ale altei entități auditate) în toate versiunile lingvistice EN: 8.1.2019

Echipa de audit

Rapoartele speciale ale Curții de Conturi Europene prezintă rezultatele auditurilor sale cu privire la politicile și programele UE sau la diverse aspecte legate de gestiune aferente unor domenii specifice ale bugetului UE. Curtea selectează și concepe aceste sarcini de audit astfel încât impactul lor să fie maxim, luând în considerare riscurile existente la adresa performanței sau a conformității, nivelul de venituri sau de cheltuieli implicat, schimbările preconizate și interesul existent în mediul politic și în rândul publicului larg.

Acest audit al performanței a fost efectuat de Camera de audit V – Finanțarea și administrarea Uniunii, condusă de domnul Lazaros S. Lazarou, membru al Curții de Conturi Europene. Auditul a fost condus de domnul Juhan Parts, membru al Curții de Conturi Europene, beneficiind de sprijinul unei echipe formate din: Ken-Marti Vaher, șef de cabinet, și Margus Kurm, atașat în cadrul cabinetului; Judit Oroszki, manager principal și coordonatoare; Tomasz Plebanowicz, coordonator adjunct; Rogelio Abarquero Grossi, Daria Bochnar, Jana Janeckova și Anzela Poliulianaite, auditori. Michael Pyper a furnizat sprijin lingvistic, iar Valérie Tempez-Erasmi a furnizat asistență în materie de secretariat.

De la stânga la dreapta: Ken-Marti Vaher, Judit Oroszki, Tomasz Plebanowicz, Juhan Parts, Michael Pyper, Daria Bochnar, Anzela Poliulianaite, Jana Janeckova, Rogelio Abarquero Grossi, Valérie Tempez-Erasmi, Margus Kurm.

Contact

CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ
12, rue Alcide de Gasperi
1615 Luxembourg
LUXEMBOURG

Tel. +352 4398-1
Întrebări: eca.europa.eu/ro/Pages/ContactForm.aspx
Website: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

Numeroase alte informații despre Uniunea Europeană sunt disponibile pe internet pe serverul Europa (http://europa.eu).

Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2018

PDF ISBN 978-92-847-1444-5 ISSN 1977-5806 doi:10.2865/087549 QJ-AB-18-030-RO-N
HTML ISBN 978-92-847-1446-9 ISSN 1977-5806 doi:10.2865/175100 QJ-AB-18-030-RO-Q

© Uniunea Europeană, 2018

Reproducerea textului este autorizată cu condiția menționării sursei. Pentru utilizarea sau reproducerea în orice fel a unor fotografii sau a altor materiale pentru care Uniunea Europeană nu deține drepturile de autor, trebuie să se solicite acordul direct de la deținătorii drepturilor de autor.

CONTACTAȚI UE

În persoană
În întreaga Uniune Europeană există sute de centre de informare Europe Direct. Puteți găsi adresa centrului cel mai apropiat de dumneavoastră la: https://europa.eu/european-union/contact_ro

La telefon sau prin e-mail
Europe Direct este un serviciu care vă oferă răspunsuri la întrebările privind Uniunea Europeană. Puteți accesa acest serviciu:

GĂSIȚI INFORMAȚII DESPRE UE

Online
Informații despre Uniunea Europeană în toate limbile oficiale ale UE sunt disponibile pe site-ul Europa, la: https://europa.eu/european-union/contact_ro

Publicații ale UE
Puteți descărca sau comanda publicații ale UE gratuite și contra cost pe site-ul EU Bookshop, la: https://publications.europa.eu/ro/publications. Mai multe exemplare ale publicațiilor gratuite pot fi obținute contactând Europe Direct sau centrul dumneavoastră local de informare (a se vedea https://europa.eu/european-union/contact_ro).

Dreptul UE și documente conexe
Pentru accesul la informații juridice din UE, inclusiv la ansamblul legislației UE începând din 1951 în toate versiunile lingvistice oficiale, accesați site-ul EUR-Lex, la: http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=ro

Datele deschise ale UE
Portalul de date deschise al UE (http://data.europa.eu/euodp/ro/home?) oferă acces la seturi de date din UE. Datele pot fi descărcate și reutilizate gratuit, atât în scopuri comerciale, cât și necomerciale.