Erityiskertomus
nro07 2017

Todentamisviranomaisten uusi rooli yhteisen maatalouspolitiikan menojen yhteydessä: siirryttäessä yhtenäiseen tarkastusmalliin on tapahtunut myönteistä kehitystä mutta jäljellä on huomattavia puutteita

Kertomuksesta: Tässä tarkastuksessa tutkittiin todentamisviranomaisten roolia. Todentamisviranomaiset antavat lausuntoja yhteisen maatalouspolitiikan menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta jäsenvaltioiden tasolla. Yhteisen maatalouspolitiikan osuus EU:n talousarviosta on lähes 40 prosenttia. Tilintarkastustuomioistuin arvioi, antavatko Euroopan komission vuonna 2015 määrittämät uudet puitteet todentamisviranomaisille mahdollisuuden esittää lausuntonsa EU:n säännösten ja kansainvälisten tarkastusstandardien mukaisesti. Nämä puitteet ovat myönteinen askel kohti yhtenäistä tarkastusmallia, mutta tilintarkastustuomioistuin havaitsi niissä huomattavia puutteita. Tilintarkastustuomioistuin esittää useita parannussuosituksia, jotka on tarkoitettu sisällytettäviksi vuodesta 2018 alkaen sovellettaviin komission ohjeisiin.

Tämä julkaisu on myös saatavilla 23 kielellä ja seuraavissa formaateissa:
PDF
PDF General Report

Tiivistelmä

I

Komissio ja jäsenvaltiot hallinnoivat yhteistä maatalouspolitiikkaa (YMP) yhteistyössä, ja sen määrärahat kaudelle 2014–2020 ovat 363 miljardia euroa (vuoden 2011 hintoina) eli noin 38 prosenttia kauden 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen kokonaismäärästä. Komissio antaa talousarvion toteutustehtäviä jäsenvaltioiden nimeämille maksajavirastoille, mutta kantaa itse lopullisen vastuun. Sen on huolehdittava EU:n taloudellisten etujen suojaamisesta aivan kuin se toteuttaisi delegoituja talousarvion toteutustehtäviä itse.

II

Sen vuoksi jäsenvaltioiden nimeämille todentamisviranomaisille on annettu vuodesta 1996 lähtien tehtäväksi toimia maksajavirastojen riippumattomina tarkastajina. Varainhoitovuodesta 2015 lähtien todentamisviranomaisten on pitänyt myös antaa kansainvälisesti hyväksyttyjen tilintarkastusstandardien mukaisesti laadittu lausunto, jossa todetaan, ovatko komissiolle korvattaviksi esitetyt menot laillisia ja sääntöjenmukaisia. Varainhoitovuosi 2015 oli siten ensimmäinen vuosi, jonka osalta komissiolla oli mahdollisuus käyttää hyväkseen todentamisviranomaisten laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevaa tehostettua työtä.

III

Tilintarkastustuomioistuin arvioi tarkastuksessaan, kykenivätkö todentamisviranomaiset komission luomien puitteiden avulla laatimaan lausunnon YMP:n menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta EU:n säännösten ja kansainvälisesti hyväksyttyjen tilintarkastusstandardien mukaisesti ja siten osoittamaan, että komission käyttämä varmuusmalli tuottaa luotettavia tuloksia. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi huomattavia puutteita puitteissa, jotka komissio oli suunnitellut todentamisviranomaisten uuden työn ensimmäistä vuotta varten. Puutteiden vuoksi todentamisviranomaisten lausunnot eivät ole täysin standardien ja sääntöjen mukaisia keskeisillä aloilla.

IV

Todentamisviranomaisten uusi rooli on myönteinen askel kohti yhtenäistä tarkastusmallia, sillä viranomaisten työn tuotosten avulla jäsenvaltiot voivat lujittaa valvontajärjestelmiään ja vähentää tarkastusten ja valvonnan kustannuksia ja komissio voi saada riippumattoman lisävarmuuden menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta.

V

Tätä taustaa vasten tilintarkastustuomioistuin arvioi komission nykyistä varmuusmallia ja siihen tehtyjä muutoksia, joilla pyritään ottamaan huomioon todentamisviranomaisten suurempi rooli. Tilintarkastustuomioistuin totesi, että komissio varmuusmalli perustuu edelleen jäsenvaltioiden suorittaman valvonnan tuloksiin. Todentamisviranomaisten lausunnot laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta varainhoitovuodelta 2015 olivat vain yksi huomioon otettava tekijä komission laskiessa jäsenvaltioiden valvontatilastoissa ilmoitettujen virhetasojen mukautuksia. Kyseiset lausunnot ovat kuitenkin vuositasolla ainoa lähde, joka tarjoaa riippumattoman varmuuden laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta. Sen vuoksi todentamisviranomaisten työn olisi oltava komission saaman varmuuden keskeinen osatekijä, kunhan työ on tehty luotettavasti.

VI

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi tarkastuksessaan, että komission ohjeet eivät ole täysin sovellettavien säännösten ja kansainvälisesti hyväksyttyjen tilintarkastusstandardien mukaisia. Puutteet olivat seuraavat:

  1. Riskienarviointimenettelyssä komissio vaati todentamisviranomaisia käyttämään hyväksyntäkaaviota, mistä aiheutuu riski, että todentamisviranomaisten maksajavirastojen sisäisen valvonnan järjestelmistä saama varmuus vaikuttaa todellista suuremmalta.
  2. Todentamisviranomaisten tapahtumien poimimiseen käyttämä otantamenetelmä perustui maksajavirastojen satunnaisesti valitsemien paikalla tehtävien tarkastusten luetteloihin. Tähän sisältyi muita riskejä, joita ei ole poistettu ja joista on syytä mainita etenkin se, että todentamisviranomaisten työ voi olla edustavaa vain, jos maksajavirastojen alun perin valitsemat otokset ovat edustavia. Osuus yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolisista tapahtumista ei ole edustava otos menoista, joten se ei ole edustava otos tarkastetusta varainhoitovuodesta.
  3. Tapahtumatarkastusten tapauksessa komissio vaati, että osalle otoksesta todentamisviranomaiset ainoastaan suorittavat uudelleen maksajavirastojen hallinnolliset tarkastukset.
  4. Komissio edellytti, että tapahtumatarkastuksissa todentamisviranomaiset ainoastaan suorittavat uudelleen maksajavirastojen suorittamat alkuperäiset tarkastukset. Tarkastusten suorittaminen uudelleen on pätevä tarkastusevidenssin keruumenetelmä, mutta kansainvälisesti hyväksytyissä tilintarkastusstandardeissa todetaan myös, että tarkastajien olisi valittava ja suoritettava kaikki itse asianmukaisiksi katsomansa tarkastuksen vaiheet ja tarkastustoimenpiteet voidakseen hankkia tarpeellisen määrän tarkastusevidenssiä lausunnon antamiseksi kohtuullisesta varmuudesta.
  5. Tarkastajan johtopäätösten tekemisen osalta tilintarkastustuomioistuin totesi, että ohjeiden mukaan todentamisviranomaisten oli laskettava kaksi erillistä laillisuuteen ja sääntöjenmukaisuuteen vaikuttavaa virhetasoa ja että etenkin todentamisviranomaiset mutta myös maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto käyttivät virhetasoja epäasianmukaisesti.
  6. Tilintarkastustuomioistuin totesi myös, että todentamisviranomaisten lausunto menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta perustui liian pieneksi ilmoitettuun kokonaisvirhetasoon. Todentamisviranomaiset eivät ottaneet huomioon maksajavirastojen havaitsemia ja valvontatilastoissaan ilmoittamia virheitä laskiessaan arvioitua virhetasoa.
VII

Tilintarkastustuomioistuin esittää joukon suosituksia havaittujen puutteiden korjaamiseksi:

  1. Komission olisi käytettävä menojen laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevan varmuusmallinsa keskeisenä osatekijänä todentamisviranomaisten työn tuloksia, jos työ on määritelty ja suoritettu säännösten ja kansainvälisesti hyväksyttyjen tilinpäätösstandardien mukaisesti.
  2. Komission olisi tarkistettava ohjeitaan seuraavasti:

    1. todentamisviranomaisten olisi riskienarvioinnissa keskityttävä laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden osalta komission jo käyttämään olennaiseen valvontaan ja lisävalvontaan
    2. todentamisviranomaisia olisi vaadittava ottamaan käyttöön niiden otosten edustavuuden takaavat varotoimenpiteet, kun todentamisviranomaiset valitsevat yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän piiriin kuuluvia tapahtumia maksajavirastojen paikalla tehtäviä tarkastuksia varten satunnaisotannalla valitsemien maksuhakemusten luettelosta; lisäksi olisi huolehdittava todentamisviranomaisten paikalle tekemien tarkastuskäyntien oikea-aikaisuudesta sekä siitä, että todentamisviranomaisten otosta ei ilmoiteta maksajavirastoille
    3. yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolisten tapahtumien osalta todentamisviranomaisia olisi vaadittava poimimaan otoksensa suoraan maksuluettelosta
    4. todentamisviranomaisten olisi annettava tehdä tarkastuksia paikalla kaikille tarkastetuille tapahtumille ja suorittaa kaikki asianmukaisiksi katsomansa tarkastuksen vaiheet ja tarkastustoimenpiteet eikä vaatia niitä ainoastaan tekemään uudelleen maksajavirastojen alkuperäisiä tarkastuksia
    5. todentamisviranomaisia olisi vaadittava laskemaan vain yksi laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskeva virhetaso
    6. kun kyseessä ovat yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän piiriin kuuluvat tapahtumat, jotka on otettu maksajavirastojen satunnaisotannalla poimimien paikalla tehtävien tarkastusten luettelosta, todentamisviranomaisten laskemaan kokonaisvirhetasoon olisi sisällytettävä myös maksajavirastojen valvontatilastoissa ilmoittama virhetaso ja se olisi ekstrapoloitava muihin tapahtumiin, joille maksajavirastot eivät olleet tehneet tarkastusta paikan päällä, jotta todentamisviranomaiset voivat antaa lausunnon menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta. Todentamisviranomaisten on varmistettava, että maksajavirastojen kokoamat valvontatilastot ovat täydelliset ja oikeelliset.

Johdanto

Yhteisen maatalouspolitiikan menot

01

Maatalouden alalla EU:n tukea myönnetään Euroopan maatalouden tukirahastosta (maataloustukirahasto) ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta (maaseuturahasto). Näiden kahden rahaston kokonaismäärärahat ovat 363 miljardia euroa (vuoden 2011 hintoina) ohjelmakaudeksi 2014–2020 eli noin 38 prosenttia koko monivuotisesta rahoituskehyksestä kaudeksi 2014–20201.

02

Kummassakin rahastossa yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) menot voidaan ryhmitellä kahteen kategoriaan:

  • Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän piiriin kuuluvat menot perustuvat tukioikeuksiin2 ja koostuvat pääasiassa vuotuisista hehtaarikohtaisista tuista.
  • Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuoliset menot ovat kulujen korvaamiseen perustuvia tukia, jotka liittyvät pääasiassa tiloihin ja maaseudun infrastruktuuriin tehtäviin investointeihin sekä maatalousmarkkinoiden interventioihin.
03

Kaaviossa 1 esitetään varainhoitovuoden 2015 osalta jaottelu yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän piiriin kuuluviin ja sen ulkopuolisiin menoihin kummassakin rahastossa (86 prosenttia ja 14 prosenttia YMP:n menoista).

Kaavio 1

YMP:n menojen jakautuminen varainhoitovuonna 2015 (miljardia euroa)

Yhteistä hallinnointia YMP:ssä koskeva oikeudellinen ja institutionaalinen kehys

04

Vastuu YMP:n hallinnoinnista on jaettu komission ja jäsenvaltioiden kesken. Noin 99 prosenttia YMP:n määrärahoista käytetään yhteistyössä harjoitettavassa hallinnoinnissa varainhoitoasetuksen mukaisesti3. YMP:tä koskevassa horisontaalisessa asetuksessa vahvistetaan YMP:n rahoitusta, hallinnointia ja seurantaa koskevat perussäännöt4. Komissiolle on annettu valta tarkentaa näitä sääntöjä edelleen antamalla täytäntöönpanoasetuksia5 ja ohjeita.

05

Yhteisessä hallinnoinnissa komissiolla säilyy lopullinen vastuu talousarviosta, mutta se antaa toteutustehtäviä jäsenvaltioiden erikseen nimeämille elimille, maksajavirastoille. Komission maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto valvoo sitä, kuinka maksajavirastot toteuttavat talousarviota; se tarkistaa ja korvaa maksajavirastojen kuukausittain (maataloustukirahasto) tai neljännesvuosittain (maaseuturahasto) ilmoittamat menot ja lopuksi arvioi sääntöjenmukaisuuden tarkastusmenettelyn avulla, ovatko menot laillisia ja sääntöjenmukaisia6. Jos menettelyssä havaitaan, että maksajaviraston valvontajärjestelmässä on puutteita, joilla on taloudellista vaikutusta EU:n talousarvioon, komissio voi määrätä kyseiselle maksajavirastolle rahoitusoikaisuja. Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston yhteisen hallinnoinnin malli, jossa määritellään osapuolten roolit, on esitetty liitteessä I7.

06

Jäsenvaltioiden tasolla YMP:n määrärahoja hallinnoivat jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen hyväksymät maksajavirastot8. Maksajavirastot tekevät kaikille edunsaajilta saaduille hanke- ja maksuhakemuksille hallinnollisia tarkastuksia sekä suurimmassa osassa tukitoimia paikalla suoritettavia tarkastuksia vähintään viiden prosentin otokselle9. Näiden tarkastusten jälkeen maksajavirastot maksavat edunsaajille niille kuuluvat määrät ja ilmoittavat kyseiset määrät komissiolle korvausten maksamista varten kuukausittain (maataloustukirahasto) tai neljännesvuosittain (maaseuturahasto). Kaikki maksetut määrät kirjataan maksajavirastojen tilinpäätökseen. Kunkin maksajaviraston johtaja toimittaa komissiolle tilinpäätöksen sekä lausumansa (johdon vahvistuslausuma) viraston valvontajärjestelmien vaikuttavuudesta. Lausumassa esitetään myös yhteenveto niiden valvontatilastoista peräisin olevasta virhetasosta10. Komission tulojen ja menojen hyväksyjä (YMP:n osalta maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston pääjohtaja) sisällyttää nämä tilinpäätökset ja johdon vahvistuslausumat pääosaston vuotuiseen toimintakertomukseen.

07

Varainhoitoasetuksen mukaan komission on antaessaan maksajavirastoille yhteisen hallinnoinnin piriin kuuluvia talousarvion toteutustehtäviä YMP:n alalla varmistettava, että EU:n taloudellisia etuja suojataan samojen vaatimusten mukaisesti kuin jos komissio vastaisi kyseisistä tehtävistä itse11. Tämä merkitsee muun muassa asianmukaisten valvonta- ja tarkastustehtävien, kuten tilien tarkastus- ja hyväksyntämenettelyjen, käyttöönottoa. YMP:n alalla näistä tehtävistä vastaa jäsenvaltioiden tasolla todentamisviranomainen.

Todentamisviranomaisten rooli ja tehtävät

08

Todentamisviranomaiset ovat toimineet maksajavirastojen riippumattomina tarkastajina varainhoitovuodesta 1996 alkaen12. Tässä tehtävässä niiden on annettava kansainvälisesti hyväksyttyjen tilintarkastusstandardien mukaisesti todistus jossa todetaan, ovatko komissiolle luovutettavat tilit totuudenmukaiset, täydelliset ja oikeelliset ja ovatko sisäisen valvonnan järjestelmät toimineet hyväksyttävästi, ottaen erityisesti huomioon hyväksymisperusteet.

09

Todentamisviranomaisten roolia ja tehtäviä lisättiin varainhoitoasetuksella13 ja YMP:tä koskevalla horisontaalisella asetuksella14. Sen lisäksi että todentamisviranomaiset vastaavat tileistä ja sisäisestä valvonnasta, niiden on ollut varainhoitovuodesta 2015 lähtien annettava lausunto, jossa todetaan, ovatko menot, joiden korvaamista komissiolta pyydetään, laillisia ja sääntöjenmukaisia. Tämä lausunto laaditaan kansainvälisesti hyväksyttyjen tilintarkastusstandardien mukaisesti, ja siitä on myös käytävä ilmi, onko johdon vahvistuslausumassa esitettyjä näkemyksiä aihetta epäillä.

10

YMP:tä koskevassa horisontaalisessa asetuksessa säädetään lisäksi, että todentamisviranomaisen on oltava toimivaltaisen viranomaisen nimeämä julkinen tai yksityinen tarkastuselin, sillä on oltava tarpeellinen tekninen asiantuntemus ja sen on oltava toiminnallisesti riippumaton maksajavirastosta ja maksajaviraston hyväksyneestä viranomaisesta. Varainhoitovuonna 2015 YMP:n menoja 28 jäsenvaltiossa hallinnoi yhteensä 80 maksajavirastoa ja näiden tarkastajina puolestaan toimi 64 todentamisviranomaista15. Näistä todentamisviranomaisista 46 oli julkisia elimiä16 ja 18 yksityisiä tilintarkastusyhteisöjä.

11

Todentamisviranomaisten laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevan työn tarkoituksena on auttaa maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosastoa saamaan parempi varmuus menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta. Todentamisviranomaisten rooli maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston varmuusmallissa esitetään liitteessä II. Niiden työn mahdollinen käyttö yhtenäisen tarkastusmallin yhteydessä on esitetty kohdissa 24–28.

12

Komissio vahvisti todentamisviranomaisten tarkastustyön puitteet täytäntöönpanoasetuksella17 ja lisäohjeilla18. Saadakseen todentamisviranomaisilta luotettavia kertomuksia ja lausuntoja komission on kyseisen asetuksen mukaan varmistettava, että

  1. sen ohjeet antavat riittävästi opastusta kansainvälisesti hyväksyttyjen tilintarkastusstandardien mukaisesti19
  2. todentamisviranomaisen kyseisten ohjeiden mukainen työ on riittävää ja laadultaan asianmukaista.

Tarkastuksen laajuus ja tarkastustapa

Tarkastuksen laajuus

13

Todentamisviranomaisille asetettu uusi vaatimus antaa lausunto menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta on keskeisellä sijalla komission varmuusmallissa kaudella 2014–2020.

14

Tässä tarkastuksessa tilintarkastustuomioistuin keskittyi analysoimaan puitteita, jotka komissio on vahvistanut laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevalle todentamisviranomaisten työlle ensimmäisenä toteuttamisvuonna (varainhoitovuosi 2015). Tarkastuksessa ei arvioitu todentamisviranomaisten tekemiä tapahtumatarkastuksia.

15

Tarkastuksessa pyrittiin arvioimaan, onko todentamisviranomaisten uusi rooli askel kohti yhtenäistä tarkastusmallia ja onko komissio ottanut sen asianmukaisesti huomioon varmuusmallissaan. Tarkastuksessa arvioitiin myös, kykenivätkö todentamisviranomaiset komission laatimien puitteiden avulla laatimaan lausunnon YMP:n menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta EU:n säännösten ja kansainvälisesti hyväksyttyjen tilintarkastusstandardien mukaisesti.

16

Tilintarkastustuomioistuin arvioi erityisesti, kyetäänkö komission todentamisviranomaisille antamilla ohjeilla varmistamaan

  • todentamisviranomaisten asianmukainen riskienarviointi ja edustava otanta
  • tapahtumatarkastusten riittävä määrä sekä
  • virhetason oikea arviointi ja tarkastuslausunto.
17

Kun tarkastuksen kenttätyö oli päättynyt (syyskuussa 2016), komissio viimeisteli tammikuussa 2017 uudet ohjeet. Todentamisviranomaiset ryhtyvät noudattamaan niitä varainhoitovuodesta 2018 alkaen. Tilintarkastustuomioistuin ei ole tarkastanut näitä tarkistettuja ohjeita.

Tarkastustapa

18

Tarkastusevidenssiä saatiin sekä komissiolta (maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto) että jäsenvaltioilta. Työn lähtökohtana oli asiaa koskevien oikeuspuitteiden analysointi, jotta voitiin yksilöidä kaikkiin osapuoliin – komissioon, toimivaltaisiin viranomaisiin ja todentamisviranomaisiin – sovellettavat vaatimukset.

19

Komission osalta tarkastuksessa:

  • tutkittiin varainhoitovuonna 2015 sovellettavat komission ohjeet todentamisviranomaisille sekä asiakirjat liitännäistoimista, kuten asiantuntijaryhmän kokouksista20 (tarkastajat osallistuivat tarkkailijoina yhteen tällaiseen kokoukseen Brysselissä 14. ja 15. kesäkuuta 2016);
  • arvioitiin asiakirjatarkastukset, jotka komissio oli kohdistanut todentamisviranomaisten 25 maksajaviraston osalta 17 jäsenvaltiossa antamiin kertomuksiin ja lausuntoihin; näistä 17 tapaukseen sisältyi myös maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston kertomus todentamisviranomaisiin tehdyistä tarkastuskäynneistä; tilintarkastustuomioistuin arvioi myös maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston toimintakertomuksen vuodelta 2015 ja sen, kuinka siinä oli hyödynnetty todentamisviranomaisten laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevaa työtä
  • haastateltiin maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston henkilöstöä.
20

Jäsenvaltioiden osalta tarkastuksessa:

  • tehtiin kyselytutkimus 20 toimivaltaiselle viranomaiselle ja todentamisviranomaiselle 13 jäsenvaltiossa21; viranomaiset valittiin niiden todentamien menojen arvon perusteella (yhteensä katettiin 63 prosenttia EU:n vuoden 2014 YMP-menoista) ja todentamisviranomaisen oikeudellisen aseman perusteella (sen mukaan, oliko kyseessä julkinen vai yksityinen elin); kyselytutkimuksen aiheita olivat muun muassa komission ohjeet ja sen todentamisviranomaisille antama tuki.
  • vierailtiin kuudessa jäsenvaltiossa22 ja haastateltiin toimivaltaisten viranomaisten ja todentamisviranomaisten edustajia, jotta oli mahdollista saada parempi käsitys vastauksissa kyselyyn annetuista tiedoista, tutkittiin todentamisviranomaisten sopimusjärjestelyjä, tarkastettiin niiden tarkastustoimenpiteiden oikea-aikaisuus ja tarkasteltiin niiden työn keskeisiä tuloksia, jotka on esitetty varainhoitovuotta 2015 koskevissa tarkastuskertomuksissa ja lausunnoissa.
21

Tarkastajat käsittelivät tarkastushavaintoja ottaen huomioon ohjelmakautta 2014–2020 koskevien säädösten asiaa koskevat säännökset sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisissä standardeissa (ISSAI-standardit) ja kansainvälisissä tilintarkastusstandardeissa (ISA-standardit) vahvistetut vaatimukset.

Huomautukset

Todentamisviranomaisten uusi rooli YMP:n menojen laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden yhteydessä on myönteinen askel kohti yhtenäistä tarkastusmallia

22

Termille ”yhtenäinen tarkastus” ei ole olemassa yhtä ainoaa tunnustettua määritelmää, mutta käsite perustuu tarpeeseen välttää koordinoimatonta ja päällekkäistä valvontaa ja tarkastustyötä. EU:n talousarvion ja varsinkin yhteisen hallinnoinnin yhteydessä yhtenäinen tarkastus antaisi varmuuden menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta kahdella tasolla: sekä hallinnointitarkoituksiin (sisäinen valvonta) että tarkastuksia varten. Yhtenäistä tarkastusmallia pidetään tehokkaana valvontakehyksenä, jossa kukin kerros perustuu muiden antamaan varmuuteen.

23

Koheesioalalla23 jäsenvaltioiden tarkastusviranomaiset ovat olleet keskeisiä tietolähteitä kaudesta 2007–2013 lähtien menojen laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden varmuutta koskevassa komission toimintakehyksessä. Myös tilintarkastustuomioistuimen lausunnossa nro 2/200424 analysoitiin yhtenäisen tarkastusmallin käyttöä sisäisen valvonnan tarkoituksiin, toisin sanoen varmuuden saamiseksi komission hallintoa varten. Lisäksi erityiskertomuksessa nro 16/201325 annettiin suosituksia, joiden avulla voitaisiin parantaa komission menettelyjä käyttämällä hyväksi kansallisten tarkastusviranomaisten koheesioalalla tekemää työtä.

24

YMP:n menojen osalta komissio saa varmuuden menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta kolmen tietokerroksen avulla. Ne ovat maksajavirastojen tekemät tarkastukset, todentamisviranomaisten suorittama tarkastustyö sekä tulokset tarkastuksista, jotka komissio on kohdistanut todentamisviranomaisten työhön. Kun varmuutta pidetään riittämättömänä, komissio käyttää sille kuuluvaa lopullista vastuuta laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta käynnistämällä omat sääntöjenmukaisuuden tarkastusmenettelynsä, jotka voivat johtaa rahoitusoikaisuihin.

25

Todentamisviranomaisten uusi tehtävä antaa lausunto menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta saattaa kaudella 2014–2020 huomattavasti lujittaa yhtenäistä tarkastusmallia komission hallinnoimien maatalousmenojen osalta. Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston mukaan tällainen malli tuottaa paremman varmuuden siitä, että valvontajärjestelmät toimivat hyvin26, ja antaa mahdollisuuden saada todentamisviranomaisten suorittaman tarkastustyön perusteella paremman varmuuden kuin pelkästään pääosaston omien tarkastusten27 perusteella.

26

Todentamisviranomaisten tarkastustyön avulla yhtenäinen tarkastusmalli voi YMP:n menojen osalta toimia vaikuttavasti siten, että se

  • auttaa jäsenvaltioita lujittamaan valvontajärjestelmiään
  • auttaa vähentämään tarkastus- ja valvontakustannuksia
  • antaa komissiolle mahdollisuuden saada riippumattoman lisävarmuuden menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta.
27

Tilintarkastustuomioistuimen mielestä yhtenäinen tarkastusmalli on asianmukainen tapa saada varmuus menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta jäsenvaltioiden tasolla. EU:n lainsäädännön mukaan Euroopan tilintarkastustuomioistuin toimii koko EU:n talousarvion ulkoisena tarkastajana ja todentamisviranomaiset puolestaan toimivat toiminnallisesti riippumattomina maatalousmenojen tarkastajina jäsenvaltioiden tasolla tai aluetasolla. Ajallisesti tarkastellen ne ovat ensimmäiset tarkastajat, jotka antavat varmuuden maatalousmenojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta, ja ne ovat ainoa varmuuden antava lähde kansallisella ja alueellisella tasolla28. Todentamisviranomaiset saavat varmuuden sekä omien tapahtumatarkastustensa että maksajavirastojen valvontajärjestelmien perusteella. Komissio voisi mahdollisesti käyttää näin saatua varmuutta yhtenäisen tarkastusmallin yhteydessä kauden 2014–2020 YMP:ssä, kuten kaaviossa 2 esitetään, mikäli huolehditaan asianmukaisesta auditointiketjusta.

Kaavio 2

Yhtenäinen tarkastusmalli kauden 2014-2020 YMP:tä varten

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

28

Koska komissio viime kädessä vastaa YMP:n varojen hallinnoinnista ja voimassa olevista sääntelyvaatimuksista, tilintarkastustuomioistuin katsoo, että mikäli todentamisviranomaisten työ on luotettavaa, komissio voisi käyttää hyväkseen niiden tekemää menojen laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevaa työtä yhtenäisen tarkastusmallin puitteissa seuraavasti:

  • parantamalla jäännösvirheen arviointia ja varaumien esittämistä vuotuisessa toimintakertomuksessaan29
  • määrittämällä, onko arvioitu virhetaso yli vai alle 50 000 euroa tai kaksi prosenttia asiaa koskevista menoista30, ja päättämällä sen perusteella sääntöjenmukaisuuden tarkastusmenettelyn käynnistämisestä
  • määrittämällä tarkemmin ja kattavammin EU:n talousarvion ulkopuolelle jätettävät määrät ja käyttämällä laajemmin ekstrapoloituja rahoitusoikaisuja31
  • arvioimalla, onko pyydettävä jäsenvaltioita tarkastelemaan uudelleen maksajavirastojen hyväksyntää tapauksissa, joissa takeet maksujen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta ovat riittämättömät32.

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston varmuusmalli pohjautuu edelleen jäsenvaltioiden suorittaman valvonnan tuloksiin

29

Varainhoitoasetus33 edellyttää, että maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston pääjohtaja laatii vuotuisen toimintakertomuksen ja ilmoittaa siinä saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että käytössä olevien valvontamenettelyjen avulla voidaan taata tarpeellisessa määrin maksujen perustana olevien toimien laillisuus ja sääntöjenmukaisuus.

30

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston varainhoitovuoteen 2015 asti tähän tarkoitukseen käyttämässä varmuusmallissa määriteltiin riskinalaiset määrät laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden näkökulmasta ja käytettiin lähtökohtana jäsenvaltioiden toimittamia valvontatilastoja. Sen jälkeen virhetasoa mukautettiin ylöspäin pääosaston sääntöjenmukaisuustarkastuksissa ja tilintarkastustuomioistuimen tarkastustyössä tietoon tulleiden puutteiden perusteella. Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston oli korotettava virhetasoa, jos se havaitsi, että maksajavirastot eivät olleet havainneet kaikkia virheitä, joten niitä ei ollut otettu huomioon jäsenvaltioiden valvonnan tuloksissa. Tämän laskennan tuloksena saatiin kunkin maksajaviraston ja rahaston mukautettu virhetaso.

31

Varainhoitovuosien 2014 ja 2015 yhdistetyt mukautetut virhetasot osoittavat, että maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto teki edelleen mukautuksia maksajavirastojen valvontatilastoissa ilmoitettuihin virhetasoihin (ks. taulukko 1). Todentamisviranomaisten uusiin lausuntoihin laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta sisältyvillä tiedoilla oli vain hyvin pieni vaikutus näihin mukautuksiin varainhoitovuonna 2015:

Taulukko 1

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston maksajavirastojen valvontatilastoihin tekemien mukautusten tulokset varainhoitovuosina 2014 ja 2015

RahastoVarainhoitovuosiMaksajavirastojen valvontatilastoissa ilmoitettu keskimääräinen virhetasoMaatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston laskema yhdistetty mukautettu virhetaso
Maataloustukirahasto20140,55 %2,61 %
20150,68 %1,47 %
Maaseuturahasto20141,52 %5,09 %
20151,78 %4,99 %
32

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto selitti toimintakertomuksessaan 201534 käyttäneensä todentamisviranomaisten lausuntoja laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta vain hyvin vähän. Tämä johtui pääasiassa siitä, että kyseessä oli ensimmäinen vuosi, jolloin todentamisviranomaiset antoivat kyseiset lausunnot; lisäksi vähäinen käyttö johtui todentamisviranomaisten työn ajoituksesta, teknisen osaamisen ja juridisen asiantuntemuksen puutteesta, riittämättömistä tarkastusstrategioista sekä tarkastettujen otosten liian pienestä koosta. Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston esittämien syiden lisäksi tilintarkastustuomioistuin katsoo omien havaintojensa perusteella, että todentamisviranomaisten työn luotettavuuteen vaikuttaa merkittävällä tavalla myös se, kuinka komissio on ohjeissaan määritellyt niiden työn.

33

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston varmuusmalli perustuu siis edelleen valvonnan tuloksiin. Todentamisviranomaisten lausunnot laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta varainhoitovuodelta 2015 olivat vain yksi huomioon otettava tekijä komission laskiessa jäsenvaltioiden valvontatilastoissa ilmoitettujen virhetasojen mukautuksia. Todentamisviranomaisten lausunnot laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta ovat vuositasolla ainoa lähde, joka tarjoaa riippumattoman varmuuden laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta. Jos siis todentamisviranomaiset ovat tehneet työnsä luotettavasti, tämän riippumattoman varmuuden olisi tilintarkastustuomioistuimen mielestä oltava keskeinen osatekijä, kun komission maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston pääjohtaja arvioi menojen laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta.

34

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston vuotuisessa toimintakertomuksessa 2015 vahvistetaan, että pääosasto keskittyy edelleen maksajavirastojen hallinto- ja valvontajärjestelmistä saataviin valvontatilastoihin. Toimintakertomuksessa todetaan, että laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevassa lausunnossa olisi vahvistettava jäsenvaltioissa käytettävän YMP:n hallinto- ja valvontajärjestelmän virhetaso35. Pääosasto totesi lisäksi, että todentamisviranomaisen tarkastajia vaaditaan (tilastolliseen otokseen perustuvan) tapahtumatarkastuksen kautta vahvistamaan maksajaviraston suorittamissa alustavissa tukikelpoisuustarkastuksissa havaittu virhetaso tai antamaan varauman sisältävä lausunto, jos virhetasoa ei voida vahvistaa36.

35

Tietyt komission ohjeiden tärkeät osat, kuten seuraavassa esitetyt, tässä kertomuksessa analysoidut seikat, on otettu käyttöön nimenomaan siksi, että voidaan ottaa huomioon maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston nykyinen varmuusmalli, joka perustuu maksajavirastojen valvontatulosten vahvistamiseen:

  • käytetään kahta otosta, joista otos 1 poimitaan maksajavirastojen paikalla tekemien tarkastusten luetteloista (ks. kohdat 48–58)
  • rajoitetaan todentamisviranomaisten paikalla tehtävät tarkastukset otoksen 1 tapahtumiin (ks. kohdat 62–67)
  • rajataan todentamisviranomaisten toiminta-ala siten, että ne ainoastaan suorittavat uudelleen maksajavirastojen paikalla tekemät tarkastukset ja hallinnolliset tarkastukset (ks. kohdat 68–71)
  • lasketaan kaksi virhetasoa ja maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto käyttää sääntöjenvastaisuustasoa virhetason sijaan (ks. kohdat 72–78)
  • virhetasot, joiden perusteella todentamisviranomaiset antavat lausuntonsa, ilmoitetaan liian alhaisina (ks. kohdat 79–85).
36

Komission mallia noudattaakseen todentamisviranomaisten on lisäksi hoidettava useampia tehtäviä kuin YMP:tä koskeva horisontaalisessa asetuksessa tarkasti ottaen edellytetään. Syynä on se, että maksajavirastojen antamiin johdon vahvistuslausumiin kootut valvontatilastot on laskettu erikseen yhdennetystä hallinto- ja valvontajärjestelmästä poimitulle ja sen ulkopuoliselle osajoukolle (ks. kohta 2). Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto laskee kummallekin osajoukolle myös mukautetut virhetasot. Näin ollen todentamisviranomaisten on validoitava valvontatilastot paitsi rahaston tasolla (maataloustukirahasto/maaseuturahasto) myös osajoukon tasolla (yhdennetystä hallinto- ja valvontajärjestelmästä poimittu ja sen ulkopuolinen osajoukko). Saadakseen riittävästi evidenssiä tilastojen validoimiseksi osajoukon tasolla todentamisviranomaisten on kasvatettava huomattavasti otosten kokoa verrattuna tilanteeseen, jossa validointia vaadittaisiin vain rahaston tasolla.

37

Seuraavissa osissa tarkastellaan sitä, missä määrin komission ohjeet ovat kansainvälisesti hyväksyttyjen tilintarkastusstandardien mukaisia tarkastusprosessin eri vaiheissa (riskienarviointi ja otantamenetelmä, tapahtumatarkastukset, päätelmät ja tarkastuslausunto).

Riskienarviointi ja otantamenetelmä

Kun riskienarvioinnin perustana käytetään hyväksyntäkaaviota, todentamisviranomaisten maksajavirastojen sisäisen valvonnan järjestelmistä saama varmuus voi vaikuttaa todellista suuremmalta

38

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston ohjeiden37 mukaan todentamisviranomaiset saavat yleisen varmuuden laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta kahdesta lähteestä: maksajavirastojen valvontaympäristön arvioinnista ja tapahtumatarkastuksista. Malli on kansainvälisesti hyväksyttyjen tilintarkastusstandardien mukainen, sillä niissä määrätään, että tarkastajalla on oltava käsitys valvontaympäristöstä ja relevanteista sisäisistä kontrolleista ja hänen olisi pohdittava, voidaanko niillä varmistaa sääntöjen noudattaminen38.

39

Mitä paremmiksi todentamisviranomaiset arvioivat maksajavirastojen sisäisen valvonnan järjestelmät ja mitä paremman varmuuden ne siten saavat näistä järjestelmistä, sitä vähemmän tapahtumia otetaan tapahtumatarkastukseen. Taulukossa 2 esitetään tämä käänteinen yhteys maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston ohjeiden perusteella39.

Taulukko 2

Sisäisen valvonnan järjestelmän arviointi ja tapahtumatestauksen otoksen koko

Sisäisen valvonnan järjestelmän arviointiToimii hyvinToimiiToimii osittainEi toimi
Tapahtumatarkastukseen otettujen tapahtumien määrä93111137181
40

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto edellytti, että todentamisviranomaiset perustavat arvionsa maksajavirastojen sisäisen valvonnan järjestelmistä kaavioon, jota käytetään arvioitaessa sitä, kuinka maksajavirastot noudattavat hyväksyntäkriteereitä (nk. hyväksyntäkaavio). Vain hyväksytyt maksajavirastot (toisin sanoen hyväksyntäkriteerit täyttävät virastot) saavat hallinnoida YMP:n menoja40.

41

Kuten liitteestä III41 käy ilmi, hyväksyntäkaaviossa on kuusi toimintoa ja kahdeksan arviointikriteeriä, jolloin arviointiparametrejä on yhteensä 48. Kukin parametri pisteytetään yhdestä (”ei toimi”) neljään (”toimii hyvin”) ja painotetaan. Hyväksyntäkaavion antama kokonaispistemäärä on 48 arviointiparametrin painotettu keskiarvo.

42

Tätä kokonaispistemäärää käyttävät sekä toimivaltaiset viranomaiset (arvioidessaan, säilytetäänkö maksajavirastojen hyväksyntä) että todentamisviranomaiset (laatiessaan lausuntoaan siitä, toimivatko maksajaviraston sisäisen valvonnan järjestelmät asianmukaisesti).

43

Ei kuitenkaan ole asianmukaista käyttää hyväksyntäkaavion antamaa kokonaispistemäärää maksajavirastojen sisäisen valvonnan järjestelmien arvioimiseen suhteessa menojen laillisuuteen ja sääntöjenmukaisuuteen, koska nämä ovat pääasiallisesti riippuvaisia vain kahdesta yhteensä 48 parametristä: hallinnollisista tarkastuksista ja maksuhakemusten käsittelyä ja niiden validointia ja hyväksymistä koskevista paikalla tehtävistä tarkastuksista (valvontatoimien puitteissa)

44

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston ehdottamassa järjestelmässä näiden kahden parametrin alhaista pistemäärää on mahdollista kompensoida muiden parametrien (esim. tiedotus ja viestintä sekä seuranta) korkeilla pistemäärillä. Muut tekijät eivät kuitenkaan liity suoraan laillisuuteen ja sääntöjenmukaisuuteen, joten niitä ei pitäisi käyttää kompensointiin tällä tavoin. Koska mainitut kaksi parametriä ovat ratkaisevan tärkeitä laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden kannalta, kompensoiminen saattaa johtaa siihen, että todentamisviranomaiset arvioivat sisäisen valvonnan järjestelmät liian hyviksi ja saavat perusteltua suuremman varmuuden. Tässä kehyksessä ei myöskään oteta riittävällä tavalla huomioon järjestelmäpuutteita, joista sekä maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto että tilintarkastustuomioistuin ovat aiemmin raportoineet maksajavirastojen ja lopullisten edunsaajien tarkastusten perusteella.

45

Kuudesta jäsenvaltiosta, joihin tehtiin tarkastuskäynti, kolmessa42 havaittiin, että todentamisviranomaiset eivät olleet ottaneet tiedossa olleita puutteita riittävällä tavalla huomioon arvioidessaan järjestelmiä. Laatikossa 1 esitetään yhdessä kyseisistä jäsenvaltioista (Saksa (Baijeri)) havaittu tilanne sekä Romaniassa havaittu päinvastainen tilanne, jossa todentamisviranomainen todella käytti kaikkia tiedossa olleita puutteita kattavasti arvioinnissaan. Nämä tilanteet tukevat tilintarkastustuomioistuimen näkemystä, että hyväksyntäkaavion avulla ei ole mahdollista arvioida asianmukaisesti sisäisen valvonnan järjestelmien toimintaa laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden osalta.

Laatikko 1

Tilanteet, joissa hyväksyntäkaavio ei tuottanut luotettavia tuloksia laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden arvioimiseksi

Saksan Baijerissa hyväksyntäkaavio antoi tulokseksi, että maaseuturahastoa koskeva (yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolinen) valtion sisäinen valvontajärjestelmä ”toimii”. Arvio ei ollut johdonmukainen seuraavassa esitetyn evidenssin kanssa, vaan evidenssistä käy ilmi, että kyseisten menojen valvontajärjestelmä oli heikompi:

  • varainhoitovuosina 2013 ja 2014 maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto laski, että laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden osalta virhetaso oli olennainen ja
  • todentamisviranomaisen omat varmennukset osoittivat, että huomattavan moniin tapahtumiin liittyi rahamääräisiä virheitä (25 tapahtumaa varainhoitovuodelta 2015 eli kolmannes koko tarkastetusta joukosta).

Romaniassa hyväksyntäkaavio antoi alun perin sisäisen valvonnan järjestelmien arvioksi ”toimii” kummankin rahaston osalta (maataloustukirahasto ja maaseuturahasto) ja kummankin osajoukon osalta (yhdennetystä hallinto- ja valvontajärjestelmästä poimittu ja sen ulkopuolinen osajoukko). Todentamisviranomainen kuitenkin käytti ammattitaitoon kuuluvaa harkintaa ja otti huomioon käytettävissä olevat tiedot, myös maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston ja tilintarkastustuomioistuimen aiemmin ilmoittamat tunnetut puutteet, eikä se siksi hyväksynyt tätä tulosta vaan alensi arviotaan niin, että se oli ”ei toimi” maataloustukirahaston (yhdennetty hallinto- ja valvontajärjestelmä) osalta ja ”toimii osittain” maaseuturahaston (yhdennetty hallinto- ja valvontajärjestelmä) osalta sekä maataloustukirahaston (yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolinen) osalta.

46

Sääntöjenmukaisuuden tarkastamiseen liittyvien selvitysten aikana maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto käyttää olennaista valvontaa ja lisävalvontaa (ks. määritelmät laatikossa 2) arvioidessaan, kyetäänkö jäsenvaltioiden tason sisäisen valvonnan järjestelmien avulla varmistamaan menojen laillisuus ja sääntöjenmukaisuus.

Laatikko 2

Olennainen valvonta ja lisävalvonta43

Olennaista valvontaa ovat hallinnolliset ja paikalla tehtävät tarkastukset, jotka on tehtävä, jotta voidaan määrittää tukikelpoisuus sekä määrättävät vähennykset ja seuraamukset.

Lisävalvontaa ovat kaikki muut hallinnolliset toimenpiteet, jotka ovat välttämättömiä maksuhakemusten asianmukaisen käsittelyn kannalta.

47

Vaikka maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto itse käyttää olennaista valvontaa ja lisävalvontaa arvioidessaan, varmistetaanko maksajavirastojen sisäisen valvonnan järjestelmillä menojen laillisuus ja sääntöjenmukaisuus, se vaatii todentamisviranomaisia käyttämään samaan tarkoitukseen eri välinettä – hyväksyntäkaaviota, joka ei sovellu tähän tarkoitukseen.

Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän piiriin kuuluvia tapahtumia koskeva todentamisviranomaisten otantamenetelmä perustui maksajavirastojen luetteloihin satunnaisesti valituista paikalla tehdyistä tarkastuksista, ja siihen liittyi useita riskejä, joita ei ole ratkaistu

48

Kuten edellä on todettu, YMP:tä koskevassa horisontaalisessa asetuksessa edellytetään, että todentamisviranomaiset antavat lausunnon niiden menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta, joiden korvaamista on pyydetty komissiolta tarkastettavan varainhoitovuoden aikana. Sen vuoksi todentamisviranomaisen tulee ottaa otosta suunnitellessaan huomioon tarkastustoimenpiteen tarkoitus ja sen perusjoukon ominaispiirteet, josta otos valitaan44.

49

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston ohjeissa45 tapahtumatarkastus jaetaan kahteen otokseen:

  • Otos 1: todentamisviranomaiset poimivat otoksen niiden edunsaajien luettelosta, jotka maksajavirastot ovat valinneet satunnaisotannalla46 paikalla tehtäviä tarkastuksia varten (ks. kohta 6). Otoksen 1 tapahtumien osalta todentamisviranomaisten on suoritettava uudelleen sekä maksajavirastojen paikalla tekemät tarkastukset että kaikki hallinnolliset tarkastukset (maksuhakemuksen vastaanottamista ja tukikelpoisuutta koskevat tarkastukset ja menojen validointi, mukaan lukien maksujen hyväksyminen, toteutus ja kirjaaminen).
  • Otos 2: todentamisviranomaiset poimivat otoksen kyseisen vuoden kaikkien maksujen joukosta. Todentamisviranomaiset suorittavat otoksen 2 tapahtumille uudelleen vain hallinnolliset tarkastukset, ei paikalla tehtäviä tarkastuksia (ks. kohdat 62–67).
50

Todentamisviranomaisten tapahtumatarkastusten ja komissiolle raportoinnin aikataulu on esitetty liitteessä IV.

51

Otoksen 1 tapahtumat valitaan maksajavirastojen satunnaisotannalla valitsemille maksuhakemuksille paikalla tekemien tarkastusten luettelosta. Jos kyseessä ovat yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän piiriin kuuluvat tapahtumat, niistä hyvin todennäköisesti aiheutuu maksuja kyseisen varainhoitovuoden aikana. Todentamisviranomaiset siis käyttävät tarkastustuloksiaan sekä antaessaan lausunnon menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta että antaessaan lausunnon maksajavirastojen sisäisen valvonnan järjestelmien toiminnasta, mikä on yksi YMP:tä koskevassa horisontaalisessa asetuksessa vahvistetuista muista tarkastustavoitteista.

52

Tapahtumia, joille todentamisviranomaiset tekevät uudelleen kaikki maksajavirastojen tarkastukset (ks. taulukko 3 jäljempänä kohdassa 64) on tavallisesti huomattavasti enemmän kuin tapahtumia, joita yleensä vaaditaan sisäisen valvonnan järjestelmän sääntöjenmukaisuuden tarkastusta varten47. Näin saadaan suurempi varmuus siitä, että maksajavirastojen hallinnollisia ja paikalla tehtäviä tarkastuksia koskevat järjestelmät ovat sovellettavien säännösten mukaisia.

53

Jotta tarkastuksen tulokset olisivat luotettavia, on tärkeää, että kaikki tapahtumatarkastuksessa käytettävät otokset ovat edustavia. Jotta otokset olisivat edustavia, ne on poimittava koko perusjoukosta käyttäen tilastollisesti päteviä menetelmiä ja niiden on pysyttävä muuttumattomina. Koska todentamisviranomaiset poimivat otoksensa osasta maksajavirastojen otoksia, niiden työn tulos voi olla edustava vain, jos maksajavirastojen otokset ovat edustavia. Lisäksi alkuperäiseen otokseen kuuluneiden tapahtumien vaihtaminen on perusteltava ja dokumentoitava asianmukaisesti.

54

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto vaatii todentamisviranomaisia arvioimaan maksajavirastojen otosten edustavuuden. Kyetäkseen noudattamaan tätä vaatimusta sekä maksajavirastoilla että todentamisviranomaisilla on kuitenkin oltava riittävä ja luotettava auditointiketju, joka vahvistaa, että otokset ovat edustavia, ne on poimittu koko perusjoukosta ja ne ovat pysyneet muuttumattomina.

55

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto vaatii, että otokseen 1 otettavat, yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän piiriin kuuluvat tapahtumat valitaan tapahtumatarkastukseen viljelijöiden ilmoittamien määrien perusteella (valitseminen maksuhakemusten perusteella) eikä todellisuudessa maksettujen määrien perusteella48. Tarkoituksena on, että todentamisviranomaiset voivat varmentaa tarkastukset mahdollisimman pikaisesti maksajavirastojen paikalla tekemien tarkastusten jälkeen. Maksuhakemusten perusteella tehtävän valinnan etuna on se, että todentamisviranomaisten kohtaamat olosuhteet ovat hyvin samankaltaiset kuin maksajavirastojen olosuhteet niiden tarkastaessa valittuja tiloja paikalla.

56

Jotta menetelmä toimisi tarkoitetulla tavalla, maksajavirastojen ja todentamisviranomaisten välinen tiivis yhteistyö on erittäin tärkeää. Maksajavirastojen on pidettävä todentamisviranomaiset jatkuvasti ajan tasalla tekemistään tarkastuksista, jotta nämä voivat suorittaa tarkastukset uudelleen pian maksajavirastojen käynnin jälkeen. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että tämä ehto ei täyttynyt kolmessa niistä viidestä jäsenvaltiosta, joihin tehtiin tarkastuskäynti ja joissa todentamisviranomainen suoritti uudelleen yhdennettyä hallinto- ja valvontajärjestelmää koskevat paikalla tehtävät tarkastukset49 (ks. laatikko 3).

Laatikko 3

Viivästykset, joita esiintyi todentamisviranomaisten yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän otokselle 1 uudelleen paikalla suorittamissa tarkastuksissa hakuvuonna 2014 (varainhoitovuosi 2015)

Puolassa todentamisviranomainen sai kalenterivuoden 2014 loppuun mennessä päätökseen uudelleentarkastukset 53 tapahtuman osalta yhteensä 60:stä maataloustukirahaston yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän otoksen 1 tapahtumasta, ja osa tarkastuksista suoritettiin uudelleen vasta maaliskuussa 2015. Tämä johtui siitä, että maksajavirasto lähetti paikalla tehtäviä tarkastuksia koskevat raporttinsa todentamisviranomaiselle myöhässä.

Romaniassa todentamisviranomainen suoritti uudelleen kaikki kuusi perinteistä paikalla tehtävää tarkastusta50 maaseuturahaston yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän otoksen 1 tapahtumille keskimäärin kuusi kuukautta maksajavirastojen tarkastusten jälkeen.

Saksan Baijerissa maksajaviraston alkuperäisistä tilakäynneistä ehti kulua jopa kolme kuukautta todentamisviranomaisen paikalla suorittamaan uudelleenvarmentamiseen, jonka kohteena olivat yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän piiriin kuuluvat maataloustukirahaston tapahtumat; vastaavasti aikaa ehti kulua jopa kymmenen kuukautta maaseuturahaston yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän tapahtumien uudelleenvarmentamiseen.

57

Lisäksi todentamisviranomaisten on saatava välittömästi luettelo maksajavirastojen alun perin valitsemista paikalla tehtävistä tarkastuksista, jotta ne voivat varmistaa, ettei luetteloa myöhemmin muuteta. Vain näin voidaan taata, että kyseinen tarkastustapa on pätevä. Todentamisviranomaisen ei myöskään pidä voida sulkea tapahtumia pois otoksestaan, jos maksajaviraston päätös tuen myöntämisestä viivästyy. Todentamisviranomaisten mahdollisuus sulkea tällaisia tapahtumia pois otoksesta lisää riskiä, että maksajavirastot viivyttävät tarkoituksellisesti päätöksiään ja maksujaan tietyistä tapahtumista, mikä saattaa johtaa virheisiin todentamisviranomaisten laskelmissa. Tällaiset tapaukset heikentävät tulosten edustavuutta ja sitä, kuinka pätevästi niitä voidaan ekstrapoloida menojen kokonaismäärään, ja lisäksi ne voivat alentaa perusteetta todentamisviranomaisten havaitsemaa virhetasoa (ks. laatikko 4).

Laatikko 4

Tapahtumien jättäminen pois yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän otoksesta 1, koska maksajavirasto ei suorittanut maksua ennen kuin todentamisviranomainen oli saanut työnsä päätökseen

Romaniassa todentamisviranomainen jätti maaseuturahaston yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän otoksesta 1 pois viisi tapahtumaa saatuaan päätökseen tarkastustyönsä, koska maksajavirasto ei ollut suorittanut niitä koskevia maksuja. Näin ollen todentamisviranomainen ei ottanut huomioon tarkastuksen näitä tapahtumia koskevia tuloksia laskiessaan kokonaisvirhetasoa, johon sen lausunto tapahtumien laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta perustui.

58

Tapahtumien valitseminen maksuhakemusten perusteella perustuu myös siihen, että todentamisviranomaiset ilmoittavat valitsemistaan tapahtumista maksajavirastoille vasta, kun maksajavirastot ovat suorittaneet omat tarkastuksensa, jotta ne eivät tiedä, mitä tapahtumia todentamisviranomaiset myöhemmin valvovat (myös komissio on todennut tämän riskin tapauksissa, joissa todentamisviranomaiset osallistuvat maksajavirastojen alustaviin tarkastuksiin)51. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi kuitenkin, että Italiassa tällaisia varotoimia ei ollut käytössä (ks. laatikko 5).

Laatikko 5

Tarkastusten suorittaminen uudelleen vaarantui Italiassa, koska todentamisviranomainen oli ilmoittanut maksajavirastolle etukäteen, mitkä edunsaajat tarkastettaisiin uudelleen

Hakuvuonna 2015 (varainhoitovuosi 2016) todentamisviranomainen antoi Italiassa maksajavirastolle luettelon tapahtumista, jotka se oli valinnut kummankin rahaston (maataloustukirahasto ja maaseuturahasto) yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän otokseen 1, ennen kuin maksajavirasto oli suorittanut suurinta osaa alun perin valitsemistaan paikalla tehtävistä tarkastuksista. Näin ollen maksajavirasto tiesi jo ennen paikalla tehtävien tarkastusten aloittamista, mitkä tapahtumat todentamisviranomainen aikoo myöhemmin tarkastaa uudelleen.

Jos maksajavirasto tietää paikalla tehtäviä tarkastuksia suorittaessaan, mitkä tapahtumat todentamisviranomainen on suunnitellut tarkastavansa myöhemmässä vaiheessa uudelleen, se todennäköisesti valvoo niitä tarkemmin. Siksi kyseiset tarkastukset ovat tarkempia kuin ne, joita ei toisteta, ja todentamisviranomainen havaitsee vähemmän virheitä.

Koska näitä tapahtumia koskevia tuloksia käytetään lisäksi virhetason ekstrapolointiin, vääristyneet tapahtumat johtavat siihen, että kokonaisvirhetaso ei ole edustava ja se ilmoitetaan todennäköisemmin liian pieneksi.

Osuus yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolisista tapahtumista, jotka otettiin todentamisviranomaisten tapahtumatarkastukseen, ei ole edustava otos tarkastetun varainhoitovuoden menoista

59

Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolisissa (sekä maataloustukirahaston että maaseuturahaston) tapahtumissa on huomattava ero seuraavien välillä:

  • aika, jonka kuluessa paikalla tehdyistä tarkastuksista raportoidaan ja joka on kalenterivuosi (tässä tapauksessa 1. tammikuuta – 31. joulukuuta 2014 varainhoitovuoden 2015 osalta) ja
  • aika, jonka kuluessa menot maksetaan ja joka varainhoitovuoden 2015 osalta oli 16. lokakuuta 2014 – 15. lokakuuta 2015.
60

Tämän seurauksena joillekin edunsaajille, joihin kohdistettiin paikalla tehtäviä tarkastuksia kalenterivuonna 2014, ei korvattu menoja varainhoitovuonna 201552. Todentamisviranomaiset eivät voi käyttää tällaisten tapahtumien tuloksia laskiessaan kyseisen varainhoitovuoden virhetasoa. Kyseisiä tuloksia voidaan käyttää ainoastaan annettaessa lausunto sisäisen valvonnan järjestelmän toiminnasta sekä lausunto johdon vahvistuslausumassa esitetyistä kannanotoista ja lausuman perustana olevista valvontatilastoista.

61

Tästä seuraa, että todentamisviranomaiset käyttävät kokonaisvirhetason laskennassa pienempää määrää tapahtumia, jolloin täsmällisyys vähenee, mikä puolestaan vaikuttaa todentamisviranomaisten varainhoitovuoden menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta antamien lausuntojen luotettavuuteen.

Tapahtumatarkastukset

Useimpien tapahtumien osalta ohjeissa ei vaadita, että todentamisviranomaiset suorittavat tarkastuksia paikalla lopullisten edunsaajien tasolla

62

Kansainvälisesti hyväksyttyjen tilintarkastusstandardien mukaan julkisen sektorin tilintarkastajan on suorittaessaan kohtuullista varmuutta koskevaa tarkastusta kerättävä tarpeellinen määrä tarkoitukseen soveltuvaa tilintarkastusevidenssiä, jotta tilintarkastajien johtopäätösten tekemiselle on kohtuullinen perusta53. Heidän olisi käytettävä tähän tarkoitukseen erilaisia tekniikoita, joita ovat havainnointi, yksityiskohtainen tarkastus, tiedustelu, uudelleen suorittaminen, vahvistukset ja analyyttiset toimenpiteet. Lisäksi EU:n lainsäädännön mukaan todentamisviranomaisten suorittaman menojen tapahtumatarkastuksen on katettava perustana olevien tapahtumien laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden varmentaminen lopullisten edunsaajien tasolla54.

63

Yksityiskohtainen tarkastus sisältää kirjanpitokirjojen ja -aineiston sekä muiden osatekijöiden (joita ovat esimerkiksi edunsaajan oikeus käyttää kyseistä maa-alaa, lannoiterekisterit, rakennusluvat) sekä aineellisen omaisuuden (kuten maan, eläinten, laitteiden jne.) tarkastamisen. Tiedusteluun kuuluu tietojen ja selvitysten hankkiminen lopullisilta edunsaajilta joko kirjallisten lausuntojen tai epämuodollisempien keskustelujen muodossa.

64

Kuten edellä on todettu, komission ohjeissa todentamisviranomaisia vaaditaan otoksen 2 osalta ainoastaan suorittamaan uudelleen hallinnolliset tarkastukset (ks. kohta 49). Taulukossa 3 on laskettu otokseen 2 kuuluvien tapahtumien osuus kokonaisotoksesta kuudessa jäsenvaltiossa, joihin tehtiin tarkastuskäynti.

Taulukko 3

Otokseen 2 kuuluvien, tapahtumatestauksessa käytettyjen tapahtumien osuus kuudessa jäsenvaltiossa, joihin tehtiin tarkastuskäynti

JäsenvaltioMaataloustukirahastoMaaseuturahasto
Otos 1Otos 2Otos yhteensäProsenttia otoksesta 2 yhteensäOtos 1Otos 2Otos yhteensäProsenttia otoksesta 2 yhteensä
(1)(2)(3) = (1)+(2)(4) = (2)/(3)*100(5)(6)(7) = (5)+(6)(8) = (6)/(7)*100
Saksa (Baijeri)30417158 %6014620671 %
Espanja (Kastilia ja Léon)5212317570 %5012217271 %
Italia (AGEA1)3019222286 %309112175 %
Puola905814839 %973313025 %
Romania16129245364 %14024538564 %
Yhdistynyt kuningaskunta (Englanti)30407057 %59268531 %
Otoksen 2 keskimääräinen osuus jäsenvaltioissa/alueilla, jotka olivat tarkastuskäynnin kohteena (ilman paikalla tehtäviä tarkastuksia)62 %56 %

1 Agenzia per le erogazioni in agricoltura (AGEA) on yksi Italian yhdestätoista maksajavirastosta.

65

Taulukosta käy ilmi, että neljässä jäsenvaltiossa / neljällä alueella, jotka olivat tarkastuskäynnin kohteena, otos 2 ilman paikalla tehtäviä tarkastuksia muodosti suurimman osan todentamisviranomaisten tapahtumatarkastuksiin käyttämästä koko otoksesta.

66

Otoksen 2 osalta evidenssin kerääminen ainoastaan suorittamalla uudelleen hallinnolliset tarkastukset maksajavirastojen tasolla ei yleensä anna todentamisviranomaisille riittävää ja tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä, jota standardissa ISSAI 4200 vaaditaan. Näin toimiessaan todentamisviranomaiset jättävät käyttämättä kaksi YMP:n menojen yhteydessä erittäin tärkeää tarkastusevidenssin kokoamismenetelmää: yksityiskohtaisen tarkastuksen ja tiedustelun. Ilman näitä menetelmiä jää keräämättä tärkeää tarkastusevidenssiä, kuten aineistoa, joka osoittaa, että viljelijät käyttävät maataan ilmoitustensa mukaisesti, sekä todisteet investointihankkeiden avulla hankitun aineellisen omaisuuden olemassaolosta. Tarkastustapa ei näin ollen ole kansainvälisesti hyväksyttyjen tilintarkastusstandardien mukainen.

67

Ilman riittäviä paikalla tehtäviä tarkastuksia todentamisviranomaiset eivät ehkä saa kohtuullista varmuutta siitä, että kyseiset menot ovat lailliset ja sääntöjenmukaiset. Kuten tilintarkastustuomioistuin on vuosikertomuksissaan osoittanut, suurin osa YMP:n (erityisesti yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän) menojen virheistä havaitaan paikalla55.

Ohjeiden mukaan todentamisviranomaisten on ainoastaan suoritettava uudelleen maksajavirastojen alkuperäiset tarkastukset, eikä niiden tarvitse suorittaa kaikkia kohtuullisen varmuuden saamiseksi tarpeellisiksi katsomiaan tarkastustoimenpiteitä

68

Julkisen sektorin tilintarkastajat määrittävät tilintarkastustoimenpiteiden luonteen, ajoituksen ja laajuuden ammatillista harkintaa käyttäen56. Kohtuullista varmuutta koskeviin tarkastuksiin sovellettavia standardeja käsitellään myös kohdassa 62.

69

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto edellytti, että tapahtumatarkastuksissa todentamisviranomaiset ainoastaan suorittavat uudelleen (varmentavat uudelleen) maksajaviraston suorittamat alkuperäiset tarkastukset sekä otoksen 1 että otoksen 2 tapahtumien osalta57. Jos maksajavirastot olivat esimerkiksi toimittaneet alkuperäiset paikalla tehtävät tarkastukset kaukokartoituksena58, todentamisviranomaisten oli aina tehtävä ne uudelleen käyttäen samaa tarkastusmenetelmää59.

70

Tarkastusten tekeminen uudelleen määritellään kansainvälisesti hyväksytyissä tilintarkastusstandardeissa60 siten, että kyseessä on tarkastettavan yksikön, tässä tapauksessa maksajaviraston, jo tekemien tarkastustoimenpiteiden suorittaminen riippumattomasti. Todentamisviranomaiset voivat esimerkiksi tehdä uudelleen hallinnolliset tarkastukset tutkiakseen, olivatko maksajavirastot tehneet oikean päätöksen myöntäessään tukea.

71

Tarkastusten suorittaminen uudelleen on pätevä tarkastusevidenssin keruumenetelmä, mutta tilintarkastustuomioistuimen mielestä komissio ei saisi vaatia, että todentamisviranomaiset käyttävät yksinomaan tätä menetelmää kaikkien tapahtumatarkastukseen otettavien tapahtumien yhteydessä, vaan todentamisviranomaisten olisi itse voitava määritellä menetelmän käytön laajuus. Sen lisäksi, että todentamisviranomaiset suorittavat tarkastuksia uudelleen, ne voisivat valita ja suorittaa itse asianmukaisina pitämiään tarkastuksen vaiheita ja tarkastustoimenpiteitä. Kun tapahtumatarkastus perustuu vain tarkastusten tekemiseen uudelleen, todentamisviranomaiset eivät välttämättä saa hankituksi tarpeellista määrää tarkastusevidenssiä lausunnon antamiseksi kohtuullisesta varmuudesta.

Johtopäätökset ja tarkastuslausunto

Ohjeiden mukaan todentamisviranomaisten on laskettava kaksi erillistä virhetasoa, mutta todentamisviranomaiset ja maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto eivät käytä virhetasoja tarkoituksenmukaisesti

72

Noudattaakseen maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston ohjeita61 todentamisviranomaisten on laskettava laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta varten kaksi virhetasoa (ks. taulukko 4).

Taulukko 4

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston ohjeiden mukaisesti laskettavat virhetasot

ErityispiirteetVirhetasoSääntöjenvastaisuustaso
Käyttötarkoitus, todentamisviranomainenAntaa lausunnon maksajaviraston vuotuisten tilinpäätösten täydellisyydestä, oikeellisuudesta ja todenperäisyydestä, sen sisäisen valvonnan järjestelmän asianmukaisesta toiminnasta sekä niiden menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta, joiden korvaamista on pyydetty komissiolta.Arvioi, onko aihetta epäillä johdon vahvistuslausumassa esitettyjä näkemyksiä, maksajavirastojen valvontatilastoissa ilmoittamat virheet mukaan luettuina.
Kohteena oleva perusjoukkoVarainhoitovuoden (esim. 16. lokakuuta 2014 – 15. lokakuuta 2015) menotMaksajaviraston kalenterivuoden aikana (esim. 1. tammikuuta 2014 – 31. joulukuuta 2014) tekemät tarkastukset
Huomioon otetut maksajaviraston toimenpiteetMaksajaviraston koko valvontaprosessi maksuhakemusten vastaanottamisesta maksamiseen ja kirjanpitoonVain tukikelpoisuuteen liittyvät maksajaviraston perustason tarkastukset (hallinnolliset ja paikalla tehtävät tarkastukset) ennen seuraamusten määräämistä
Huomioon otetut virheetVain maksajaviraston liian suuret maksut otetaan huomioon.Sekä maksajaviraston liian suureksi että liian pieneksi vahvistamat määrät otetaan huomioon.
73

YMP:tä koskevan horisontaalisen asetuksen 9 artiklan mukaan todentamisviranomaisen on annettava rajoitettu (kielteinen) johtopäätös62 vahvistuslausumasta. Tällainen johtopäätös ei edellytä kokonaisvaltaista tarkastustyötä vaan ainoastaan arviointia, joka yleensä rajoittuu analyyttisiin toimenpiteisiin ja tiedusteluihin. Yksityiskohtaisia tarkastuksia, kuten tapahtumatarkastusta, ei vaadita. Rajoitetun varmuuden antava arviointi antaa siis alemman varmuustason kuin kohtuullista varmuutta koskeva tarkastus. Rajoitettua varmuutta koskeva johtopäätös kuuluu tavallisesti seuraavasti: tietoomme ei ole tullut seikkoja, joiden perusteella ilmenisi, että tarkastuksen kohde ei ole kaikilta olennaisilta osiltaan tiettyjen kriteerien mukainen.

74

Jotta johdon vahvistuslausumaa koskeva johtopäätös olisi kansainvälisesti hyväksyttyjen tilintarkastusstandardien mukainen, se voidaan laatia tilien luotettavuutta, sisäisen valvonnan järjestelmän asianmukaista toimintaa ja tapahtumien laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta (myös virhetasoa) koskevan tarkastustyön tulosten perusteella, eli työn ”sivutuotteena”. Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston ohjeissa kuitenkin annetaan todentamisviranomaisten tehtäväksi laskea myös sääntöjenvastaisuustaso, jotta voidaan tehdä vahvistuslausumaa koskeva johtopäätös.

75

Lisäksi maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto selitti toimintakertomuksessaan 201563, että sen aikomuksena oli periaatteessa käyttää sääntöjenvastaisuustasoa arvioidessaan mukautettua virhetasoa laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta varten. Todentamisviranomaisten lausunnot menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta perustuvat siis virhetasoon, kun taas maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston mallissa käytetään eri virheindikaattoria, sääntöjenvastaisuustasoa, riskinalaisten määrien arviointiin laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden näkökulmasta.

76

Sääntöjenvastaisuustaso ei vastaa menojen virhetasoa vaan pikemminkin maksajaviraston hallinnollisten ja paikalla tekemien tarkastusten puutteiden taloudellista vaikutusta.

77

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston ohjeissa todentamisviranomaisia vaaditaan käyttämään laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta varten laskettua virhetasoa myös lausunnon antamiseen maksajavirastojen vuotuisten tilinpäätösten täydellisyydestä, oikeellisuudesta ja todenperäisyydestä (ks. taulukko 4). Tarkastaessaan vuosittain maksajavirastojen tilit (tilien tarkastamis- ja hyväksymismenettely) maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto itse käyttää myös laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden virhetasoa arvioidessaan maksajavirastojen tilien luotettavuutta.

78

Tämä on kuitenkin vastoin YMP:tä koskevan horisontaalisen asetuksen säännöksiä64, joissa tilien tarkastamis- ja hyväksymismenettelyä varten erotetaan toisistaan selvästi maksajaviraston tilien luotettavuus menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta. Erottelu on perusteltu, koska esimerkiksi maksu voidaan kirjata asianmukaisesti, vaikka se ei olisi laillinen ja sääntöjenmukainen (esim. siksi, että viljelijä on pyytänyt tukea toisen viljelijän viljelemää maata varten). Maksu voi myös olla laillinen ja sääntöjenmukainen, vaikka se kirjattaisiin tileihin virheellisesti (maksu kirjataan esimerkiksi korvauksena investointihankkeesta eikä vuotuisena pinta-alaperusteisena tukena). Tämän erottelun vuoksi ei ole asianmukaista, että maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto käyttää virhetasoa arvioidessaan maksajavirastojen tilien luotettavuutta.

Todentamisviranomaisten lausunto menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta perustuu liian pieneksi ilmoitettuun kokonaisvirhetasoon

79

Kaksi virheindikaattoria (virhetaso ja sääntöjenvastaisuustaso) lasketaan todentamisviranomaisen tukikelpoisiksi katsomien ja maksajavirastojen aiemmin validoimien määrien erotuksena. Edunsaajien pyytämien ja maksajavirastojen paikalla tekemien tarkastusten jälkeen validoimien määrien erot edustavat maksajavirastojen valvontatilastoissaan ilmoittamia virheitä, eikä niitä oteta huomioon todentamisviranomaisten virhetasossa.

80

Kuten kohdassa 6 todetaan, maksajavirastot tarkastavat paikalla yleensä vain 5 prosenttia maksuhakemuksista. Kuitenkin kuudessa tarkastuskäynnin kohteena olleessa jäsenvaltiossa maksajavirastojen paikalla tekemien tarkastusten kohteena olleiden tapahtumien keskimääräinen osuus todentamisviranomaisten tarkastamasta koko otoksesta on 38 prosenttia maataloustukirahaston osalta ja 44 prosenttia maaseuturahaston osalta (ks. taulukko 3). Tällaiset tapahtumat ovat siis yliedustettuina todentamisviranomaisten kokonaisotannassa. Kaavio 3 kuvastaa tätä tilannetta maataloustukirahaston keskimääräisten lukujen avulla.

Kaavio 3

Maksajavirastojen paikalla tekemien tarkastusten kohteena olevien tapahtumien osuus maataloustukirahaston perusjoukosta ja todentamisviranomaisten keskimääräisestä otoksesta

Lähde: Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

81

Jos tapahtumat on aiemmin tarkastettu paikalla, maksajavirasto on jo havainnut virheet ja ilmoittanut niistä valvontatilastoissa. Todentamisviranomaiset eivät enää yksilöi tällaisia virheitä verratessaan tuloksiaan maksajavirastojen tuloksiin. Mahdollisia virheitä jää kuitenkin korjaamatta 95 prosentissa perusjoukosta, johon ei kohdisteta paikalla tehtäviä tarkastuksia.

82

Näin ollen todentamisviranomaisten on otettava tarkoin huomioon aiemmin paikalla tehtävien tarkastusten kohteeksi poimittujen otoksen 1 tapahtumien osuus, jotta varmistetaan koko perusjoukon erityispiirteiden edustavuus. Siksi niiden on lisättävä omaan virhetasoonsa maksajaviraston valvontatilastojen virhetaso, joka koskee maksajaviraston satunnaisotannalla valitsemien paikalla tehtävien tarkastusten osuutta otoksesta 1 niiden viiden prosentin65 lisäksi, joille on aiemmin tehty tällainen tarkastus.

83

Maksajaviraston valvontatilastojen virhetaso on myös lisättävä todentamisviranomaisten virhetasoon niiden otoksen 2 tapahtumien osalta, joihin maksajavirasto66 ja todentamisviranomainen eivät ole kumpikaan kohdistaneet paikalla tehtäviä tarkastuksia.

84

Tätä mukautusta tarvitaan, koska todentamisviranomaisten on annettava lausunto maksujen koko perusjoukon laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta eikä yksinomaan maksajavirastojen paikalla tekemien tarkastusten vaikuttavuudesta. Jos mukautusta ei tehdä, virhetaso on todennäköisesti huomattavasti liian alhainen sekä otoksessa 1 että otoksessa 2.

85

Mukautusten puuttumisen lisäksi tämän kertomuksen kohdissa 56, 57, 58, 67 ja 71 esitetyt puutteet johtavat todennäköisesti siihen, että todentamisviranomaisten laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevissa lausunnoissaan käyttämä virhetaso on liian alhainen.

Johtopäätökset ja suositukset

86

Komissio ja jäsenvaltiot hallinnoivat yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) menoja yhteistyössä, ja sen määrärahat ohjelmakaudelle 2014–2020 ovat 363 miljardia euroa (vuoden 2011 hintoina). Komissio antaa talousarvion toteutustehtäviä jäsenvaltioiden nimeämille maksajavirastoille, mutta kantaa itse lopullisen vastuun. Sen on huolehdittava EU:n taloudellisten etujen suojaamisesta aivan kuin se toteuttaisi delegoituja talousarvion toteutustehtäviä itse.

87

Komissio saa varmuuden menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta kolmen tietokerroksen avulla. Ne ovat maksajavirastojen paikalla tekemät tarkastukset, todentamisviranomaisten suorittama tarkastustyö sekä tulokset tarkastuksista, jotka komissio on kohdistanut todentamisviranomaisten työhön. Kun varmuutta pidetään riittämättömänä, komissio käyttää sille kuuluvaa lopullista vastuuta laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta käynnistämällä omat sääntöjenmukaisuuden tarkastusmenettelynsä, jotka voivat johtaa rahoitusoikaisuihin.

88

Todentamisviranomaisille annettiin tehtävä maksajavirastojen riippumattomina tarkastajina vuonna 1996. Alun perin niiden tehtävänä oli antaa todistus tilien ja sisäisen valvonnan menettelyjen luotettavuudesta, mutta kaudeksi 2014–2020 niiden tehtäviä lisättiin. Varainhoitovuodesta 2015 lähtien niiden on pitänyt myös antaa kansainvälisesti hyväksyttyjen tilintarkastusstandardien mukaisesti laadittu lausunto, jossa todetaan, ovatko komissiolle korvattaviksi esitetyt menot laillisia ja sääntöjenmukaisia. Varainhoitovuosi 2015 oli näin ollen ensimmäinen vuosi, jonka osalta komissiolla oli mahdollisuus käyttää hyväkseen todentamisviranomaisten laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevaa tehostettua työtä laatiessaan omaa vuotuista toimintakertomustaan.

89

Tässä kertomuksessa arvioidaan, onko todentamisviranomaisten uusi rooli askel kohti yhtenäistä tarkastusmallia ja onko komissio ottanut sen asianmukaisesti huomioon varmuuteen perustuvassa mallissaan. Tilintarkastustuomioistuin arvioi myös, kykenivätkö todentamisviranomaiset komission laatimien puitteiden avulla laatimaan lausunnon YMP:n menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta EU:n säännösten ja kansainvälisesti hyväksyttyjen tilintarkastusstandardien mukaisesti.

90

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että todentamisviranomaisten uusi rooli on myönteinen askel kohti yhtenäistä tarkastusmallia mutta komissio sai laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevan todentamisviranomaisten työn avulla vain hyvin rajallisen varmuuden. Tilintarkastustuomioistuin havaitsi myös huomattavia puutteita puitteissa, jotka komissio oli suunnitellut todentamisviranomaisten uuden työn ensimmäistä vuotta varten. Puutteiden vuoksi todentamisviranomaisten lausunnot eivät ole täysin normien ja sääntöjen mukaisia keskeisillä aloilla.

91

Tilintarkastustuomioistuin pitää todentamisviranomaisten uutta roolia menojen laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden yhteydessä myönteisenä askeleena kohti yhtenäistä tarkastusmallia, jossa valvonnan ja tarkastusten eri kerrokset täydentävät toisiaan ja näin vältetään valvonnan ja tarkastustyön koordinoimattomuus ja päällekkäisyys. Tämä johtuu siitä, että todentamisviranomaisten tuotosten avulla jäsenvaltiot voivat lujittaa valvontajärjestelmiään ja vähentää tarkastusten ja valvonnan kustannuksia ja komissio voi saada riippumattoman lisävarmuuden menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta. Lisäksi todentamisviranomaisten laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskeva työ voi myös auttaa komissiota parantamaan kokonaisjäännösvirhetason arviointia ja sääntöjenmukaisuuden tarkastusten tarpeen arvioimista, määrittämään tarkemmin ja kattavammin EU:n talousarvion ulkopuolelle jätettävät määrät, käyttämään ekstrapoloituja rahoitusoikaisuja laajemmin ja arvioimaan uudelleen maksajavirastojen hyväksyntää (kohdat 22–28).

92

Tätä taustaa vasten tilintarkastustuomioistuin arvioi komission nykyistä varmuusmallia ja siihen tehtyjä muutoksia, joilla pyritään ottamaan huomioon todentamisviranomaisten suurempi rooli. Tilintarkastustuomioistuin totesi, että komission varmuusmalli perustuu edelleen jäsenvaltioiden tarkastusten tuloksiin. Todentamisviranomaisten lausunnot laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta varainhoitovuodelta 2015 olivat vain yksi huomioon otettava tekijä komission laskiessa jäsenvaltioiden valvontatilastoissa ilmoitettujen virhetasojen mukautuksia. Varainhoitovuosina 2014 ja 2015 komissio teki virhetasoon mukautuksia, jotka nostivat kokonaisjäännösvirhetason kaksin- tai jopa nelinkertaiseksi jäsenvaltioiden ilmoittamasta tasosta. Todentamisviranomaisten lausunnot laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta ovat vuositasolla ainoa lähde, joka tarjoaa riippumattoman varmuuden laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta. Jos siis todentamisviranomaiset ovat tehneet työnsä luotettavasti, tämän riippumattoman varmuuden olisi tilintarkastustuomioistuimen mielestä oltava keskeinen osatekijä, kun komission maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston pääjohtaja arvioi menojen laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta (kohdat 29–36).

Suositus 1 – Todentamisviranomaisten laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevan työn perusteella saatava varmuus

Komission olisi käytettävä menojen laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevan varmuusmallinsa keskeisenä osatekijänä todentamisviranomaisten työn tuloksia, jos työ on määritelty ja suoritettu säännösten ja kansainvälisesti hyväksyttyjen tilinpäätösstandardien mukaisesti.

93

Tilintarkastustuomioistuin tutki, missä määrin komission ohjeet ovat sovellettavien säännösten ja kansainvälisesti hyväksyttyjen tilintarkastusstandardien mukaisia tarkastusprosessin eri vaiheissa. Riskienarviointimenettelyssä komissio vaati todentamisviranomaisia käyttämään hyväksyntäkaaviota sen määrittämiseen, kuinka pitkälti niiden olisi luotettava maksajavirastojen sisäisen valvonnan järjestelmiin. Todentamisviranomaiset käyttävät hyväksyntäkaaviota arvioidessaan, noudattavatko maksajavirastot hyväksyntäkriteereitä. Se sisältää 48 arviointiparametriä, joista vain kahdella, hallinnollisilla tarkastuksilla ja maksuhakemusten käsittelyyn kohdistetuilla paikalla tehdyillä tarkastuksilla, on huomattava vaikutus menojen laillisuuteen ja sääntöjenmukaisuuteen.

94

Näin ollen hyväksyntäkaavio ei sovi käytettäväksi laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden arvioinnin yhteydessä, koska se saattaa kasvattaa todentamisviranomaisten maksajavirastojen sisäisen valvonnan järjestelmistä saamaa varmuutta ja pienentää niiden tapahtumatarkastuksiin poimimien otosten kokoa. Sääntöjenmukaisuuden tarkastamiseen liittyvien selvitystensä aikana komissio käyttää eri välinettä arvioidessaan maksajavirastojen sisäisen valvonnan järjestelmien vaikuttavuutta. Kyseessä on luettelo hallinnollisista ja fyysisistä paikalla tehtävistä tarkastuksista koostuvasta olennaisesta valvonnasta ja lisävalvonnasta sekä muista hallinnollisista toimenpiteistä, jotka ovat tarpeen maksettavien määrien virheetöntä laskentaa varten (kohdat 38–47).

Suositus 2 – Olennaiseen valvontaan ja lisävalvontaan keskittyvä riskienarviointi

Komission olisi tarkistettava ohjeitaan siten, että laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskeva todentamisviranomaisten riskienarviointi keskittyy komission jo käyttämään olennaiseen valvontaan ja lisävalvontaan ja sitä täydennetään mahdollisella muulla aineistolla, jota todentamisviranomaiset pitävät soveltuvana kansainvälisesti hyväksyttyjen tilintarkastusstandardien mukaisesti.

95

Tapahtumia koskevan otannan osalta komissio vaati todentamisviranomaisia käyttämään kahta otosta, joiden tulokset yhdistetään: otos 1, joka poimitaan maksajavirastojen paikalla tehtäviä tarkastuksia varten satunnaisotannalla valitsemien edunsaajien luettelosta, ja otos 2, joka poimitaan kyseisen varainhoitovuoden kaikkien maksujen joukosta. Tämä tarkastustapa antaa todentamisviranomaisille mahdollisuuden tarkastaa suuren määrän tapahtumia (otos 1), jotka myös maksajavirastot ovat varmentaneet paikalla tehtyjen tarkastusten avulla, joten todentamisviranomaiset saavat evidenssiä maksajavirastojen sisäisen valvonnan järjestelmien toiminnasta ja niiden valvontatilastojen (joissa raportoidaan maksajavirastojen paikalla tekemien tarkastusten tuloksista) luotettavuudesta. Koska todentamisviranomaiset kuitenkin poimivat otoksen 1 maksajavirastojen satunnaisotannalla valitsemien paikalla tehtävien tarkastusten joukosta, niiden työ on edustavaa vain, jos maksajavirastojen alun perin valitsemat otokset ovat edustavia.

96

Lisäksi yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän piiriin kuuluvat tapahtumat ovat pääsääntöisesti vuotuisia pinta-alaperusteisia maksuja, ja otos 1 valittiin viljelijöiden ilmoittamien määrien perusteella, ennen kuin maksajavirastot olivat määrittäneet maksettavat määrät. Komissio päätyi tähän ratkaisuun, jotta todentamisviranomaiset voivat suorittaa varmennustarkastuksensa mahdollisimman pian maksajavirastojen tarkastusten jälkeen, jolloin todentamisviranomaisten kohtaamat olosuhteet niiden tarkastaessa paikalla tehtäviin tarkastuksiin valittuja tiloja olisivat hyvin samankaltaiset kuin maksajavirastojen tarkastuksen aikaan vallinneet olosuhteet. Ratkaisuun sisältyy kuitenkin seuraavia riskejä: riittämätön yhteistyö maksajavirastojen ja todentamisviranomaisten välillä, mikä viivästyttää huomattavasti todentamisviranomaisten tarkastuksia, riski, että tapahtumia, joihin saattaa liittyä virhe, vaihdetaan todentamisviranomaisten otoksessa, sekä riski, että todentamisviranomaiset ilmoittavat käynnistään ennen kuin maksajavirastot ovat suorittaneet alun perin valitsemansa tarkastukset (kohdat 48–58).

Suositus 3 – Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän piiriin kuuluvien tapahtumien otantaan liittyvät varotoimet

Komission olisi lujitettava ohjeitaan siltä osin, kuin ne koskevat todentamisviranomaisten valitsemia, yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän piiriin kuuluvia tapahtumia, jotka on poimittu maksajavirastojen paikalla tehtäviä tarkastuksia varten satunnaisotannalla valitsemien maksuhakemusten luettelosta. Komission olisi edellytettävä, että todentamisviranomaiset ottavat käyttöön asianmukaiset varotoimenpiteet, joilla

  • varmistetaan, että todentamisviranomaisten otokset ovat edustavia, että ne toimitetaan pyynnöstä komissiolle ja että auditointiketju säilyy; todentamisviranomaisten on siis tarkistettava, ovatko maksajavirastojen otokset edustavia
  • annetaan todentamisviranomaisille mahdollisuus suunnitella ja suorittaa tarkastuskäyntinsä pian maksajavirastojen paikalla tekemien tarkastusten jälkeen
  • varmistetaan, että todentamisviranomaiset eivät ilmoita otoksestaan maksajavirastoille, ennen kuin nämä ovat toimittaneet paikalla tehtävät tarkastuksensa.
97

Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuoliset menot ovat pääasiallisesti maatiloihin ja maaseudun infrastruktuuriin tehtävistä investoinneista aiheutuvien kulujen korvaamiseen perustuvia menoja. Niiden osalta jakso, jolta maksajavirastot raportoivat paikalla tekemistään tarkastuksista (esim. 1. tammikuuta – 31. joulukuuta 2014 varainhoitovuoden 2015 osalta) poikkeaa jaksosta, jona menot toteutetaan (esim. 16. lokakuuta 2014 – 15. lokakuuta 2015 varainhoitovuoden 2015 osalta). Tämä merkitsee sitä, että ennen 16. lokakuuta 2014 tai 15. lokakuuta 2015 jälkeen suoritettuja maksuja ei katsota menoiksi varainhoitovuonna 2015 (kohdat 59–61).

Suositus 4 – Maksuihin perustuva yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolinen otanta

Komission olisi tarkistettava ohjeitaan yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolisia menoja koskevan otannan suhteen siten, että todentamisviranomaiset poimivat yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolisia menoja koskevan otoksen suoraan luettelosta, joka sisältää tarkastettavan varainhoitovuoden aikana suoritetut maksut.

98

Otoksen 2 tapauksessa komissio vaati, että todentamisviranomaiset ainoastaan suorittavat uudelleen maksajavirastojen hallinnolliset tarkastukset. Useimmissa tarkastuskäynnin kohteena olleissa jäsenvaltioissa otos 2 muodosti suurimman osan todentamisviranomaisten tapahtumatarkastuksessa käyttämästä kokonaisotoksesta. Evidenssin kerääminen tekemällä ainoastaan asiakirjatarkastuksia maksajavirastojen tasolla ilman paikalla tehtäviä tarkastuksia lopullisten edunsaajien tasolla ei kuitenkaan usein anna todentamisviranomaisille kansainvälisesti hyväksytyissä tilintarkastusstandardeissa vaadittavaa riittävää ja tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä, koska silloin tarkastajilta jää käyttämättä kaksi YMP:n menojen yhteydessä tärkeää tarkastusevidenssin kokoamismenetelmää: yksityiskohtainen tarkastus ja tiedustelu (kohdat 62–67).

99

Komissio edellytti, että tapahtumatarkastuksissa todentamisviranomaiset ainoastaan suorittavat uudelleen (varmentavat uudelleen) maksajaviraston suorittamat alkuperäiset tarkastukset sekä otoksen 1 että otoksen 2 tapahtumien osalta. Tarkastusten tekeminen uudelleen määritellään kansainvälisesti hyväksytyissä tilintarkastusstandardeissa siten, että kyseessä on tarkastettavan yksikön, tässä tapauksessa maksajaviraston, jo tekemien tarkastustoimenpiteiden suorittaminen riippumattomasti. Standardeissa kuitenkin todetaan, että tarkastajien pitäisi voida valita ja suorittaa kaikki itse asianmukaisiksi katsomansa tarkastuksen vaiheet ja tarkastustoimenpiteet. Koska komissio vaatii todentamisviranomaisia pidättäytymään tarkastusten uudelleensuorittamisessa, niiden tapahtumatarkastukset jäävät epätäydellisiksi eivätkä siten tuota riittävää tarkastusevidenssiä, jonka pohjalta olisi mahdollista esittää kohtuullisen varmuuden antava lausunto (kohdat 68–71).

Suositus 5 – Paikalla tehtävät tapahtumatarkastukset

Komission olisi tarkistettava ohjeitaan, jotta todentamisviranomaiset voivat suorittaa:

  • paikalla tehtävät tarkastukset kaikille tarkastetuille tapahtumille
  • kaikki itse tarkoituksenmukaisiksi katsomansa tarkastuksen vaiheet ja tarkastustoimenpiteet ilman, että niitä vaaditaan pidättäytymään pelkässä tarkastusten uudelleensuorittamisessa.
100

Komissio vaatii todentamisviranomaisia laskemaan kaksi laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta kuvaavaa virheindikaattoria:

  • virhetason, joka perustuu siihen, että todentamisviranomainen tarkastaa maksajaviraston koko valvontaprosessin maksuhakemusten vastaanottamisesta maksamiseen ja kirjanpitoon ja jota käytetään annettaessa lausunto menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta, sekä
  • sääntöjenvastaisuustason, joka mittaa vain maksajaviraston ensimmäisen tason tukikelpoisuustarkastusten (hallinnolliset ja paikalla tehtävät tarkastukset) tarkastuksissa havaittujen virheiden taloudellisia vaikutuksia ennen seuraamusten määräämistä ja jota käytetään arvioimaan, antaako todentamisviranomaisten suorittama tarkastelu aihetta epäillä johdon vahvistuslausumassa esitettyjä näkemyksiä, maksajavirastojen valvontatilastoissa ilmoittamat virhetasot mukaan luettuina.

YMP:tä koskevassa horisontaalisessa asetuksessa kuitenkin edellytetään johdon vahvistuslausumien osalta vain rajoitettua varmuutta, joka perustuu tavallisesti analyyttisiin toimenpiteisiin ja tiedusteluihin rajoittuvaan työhön ilman yksittäisten tapahtumien tarkastamista.

101

Sääntöjenvastaisuustaso ei ole välttämätön kansainvälisesti hyväksyttyjen tilintarkastusstandardien noudattamiselle, sillä vahvistuslausumia koskeva johtopäätös voidaan laatia tilien luotettavuutta, sisäisen valvonnan järjestelmän asianmukaista toimintaa ja tapahtumien laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevan tarkastustyön tulosten perusteella. Komissio suunnitteli myös käyttävänsä sääntöjenvastaisuustasoa virhetason sijasta laskiessaan mukautettua virhetasoa, vaikka sääntöjenvastaisuustaso ei kuvasta menojen virhetasoa vaan pikemminkin maksajaviraston hallinnollisten ja paikalla tekemien tarkastusten puutteiden taloudellista vaikutusta. Toisaalta sekä todentamisviranomaiset että komissio ovat käyttäneet virhetasoa väärin käsityksen saamiseen maksajavirastojen tilien täydellisyydestä, oikeellisuudesta ja todenperäisyydestä (kohdat 72–78).

Suositus 6 – Yksi ainoa laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta kuvaava virhetaso

Komission olisi tarkistettava ohjeitaan siten, että niissä ei vaadita laskemaan kahta eri virhetasoa laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden osalta. Yksi ainoa virhetaso, jonka perusteella todentamisviranomaiset antavat lausuntonsa menojen laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevasta kohtuullisesta varmuudesta ja johdon vahvistuslausumassa esitettyjä näkemyksiä koskevasta rajoitetusta varmuudesta, täyttäisi YMP:tä koskevan horisontaalisen asetuksen vaatimukset.

Komission ja todentamisviranomaisten ei pitäisi käyttää kyseistä laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden virhetasoa maksajavirastojen vuotuisten tilinpäätösten täydellisyyden, oikeellisuuden ja todenperäisyyden arviointiin.

102

Virhetaso lasketaan todentamisviranomaisen tukikelpoisiksi katsomien ja maksajavirastojen aiemmin validoimien määrien erotuksena. Edunsaajien pyytämien määrien ja maksajavirastojen paikalla tekemien tarkastusten jälkeen validoimien määrien erot edustavat maksajavirastojen valvontatilastoissaan ilmoittamia virheitä. Niitä ei oteta huomioon virhetasossa, joka on menojen laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevien todentamisviranomaisten lausuntojen perusta. Jos tapahtumat on aiemmin tarkastettu paikalla, maksajavirastot ovat jo havainneet virheet ja ilmoittaneet niistä valvontatilastoissaan. Todentamisviranomaiset eivät enää yksilöi tällaisia virheitä verratessaan tuloksiaan maksajavirastojen tuloksiin, joten todentamisviranomaiset löytävät todennäköisesti vähemmän virheitä kyseisistä tapahtumista. Tästä seuraa, että mitä useampia maksajaviraston aiemmin tarkastamia tapahtumia todentamisviranomaisen otokseen sisältyy, sitä alhaisempi todentamisviranomaisen havaitsema virhetaso on.

103

Kuudessa tarkastuskäynnin kohteena olleessa jäsenvaltiossa maksajavirastojen paikalla tekemien tarkastusten kohteena olleiden tapahtumien keskimääräinen osuus todentamisviranomaisten tarkastamasta koko otoksesta oli 38 prosenttia maataloustukirahaston osalta ja 44 prosenttia maaseuturahaston osalta. Pääsääntöisesti maksajavirastojen paikalla tekemien tarkastusten kohteena on kuitenkin vain 5 prosenttia perusjoukon tapahtumista. Näin ollen tapahtumat, jotka maksajavirasto oli aiemmin tarkastanut paikalla ja joissa siksi ilmeni vähemmän virheitä todentamisviranomaisen tarkastuksessa, olivat yliedustettuina todentamisviranomaisen kokonaisotoksissa. Tämä on johtanut siihen, että todentamisviranomaiset ovat ilmoittaneet virhetasoja liian alhaisina, koska ne eivät ole tehneet mukautuksia sen varmistamiseksi, että paljon pienempi osuus aiemmin maksajaviraston paikalla tarkastamista tapahtumista esitetään perusjoukossa (kohdat 79–85).

Suositus 7 – Tarkastuslausuman kohteena olevaa perusjoukkoa edustava virhetaso

Komission olisi tarkistettava ohjeitaan siten, että:

  • kun kyseessä ovat yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän piiriin kuuluvat tapahtumat, jotka on otettu maksajavirastojen satunnaisotannalla poimimien paikalla tehtävien tarkastusten luettelosta, todentamisviranomaisten laskemaan kokonaisvirhetasoon sisällytetään myös maksajavirastojen valvontatilastoissa ilmoittama virhetaso ja se ekstrapoloidaan muihin tapahtumiin, joille maksajavirastot eivät olleet tehneet tarkastusta paikalla. Todentamisviranomaisten on varmistettava, että maksajavirastojen kokoamat valvontatilastot ovat täydelliset ja oikeelliset
  • kun kyseessä ovat todentamisviranomaisten suoraan maksujen koko perusjoukosta poimimat tapahtumat, tällainen mukautus ei ole välttämätön, koska otos edustaisi tarkastettuja perusjoukkoja.
104

Edellä esitetyt suositukset 2–7 on tarkoitettu toteutettaviksi varainhoitovuodesta 2018 alkaen sovellettavien komission ohjeiden tarkistamisen yhteydessä. Komissio viimeisteli tammikuussa 2017 uudet ohjeet, joita todentamisviranomaisten on tarkoitus noudattaa varainhoitovuodesta 2018 alkaen. Tilintarkastustuomioistuin ei ole tarkastanut näitä tarkistettuja ohjeita (ks. kohta 17).

Tilintarkastustuomioistuimen I jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Phil Wynn Owenin johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 22. maaliskuuta 2017 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Klaus-Heiner LEHNE

presidentti

Liitteet

Liite I

Komission yhteisen hallinnoinnin malli sellaisena kuin se on esitetty komission vuotuisessa toimintakertomuksessa 2015

Liite II

Menojen laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskeva komission varmuusmalli sellaisena kuin se on esitetty komission vuotuisessa toimintakertomuksessa 2015

Liite III

Esimerkki hyväksyntäkaaviosta, mukautettu maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston tilien todentamistarkastusta koskevasta ohjeesta nro 3

Liite IV

Maksajavirastojen ja todentamisviranomaisten tapahtumatarkastusten ja komissiolle raportoinnin aikataulu

Komission vastaukset

Tiivistelmä

Komission yhteinen vastaus kohtiin II–IV:

Yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) menojen hallinto- ja valvontajärjestelmässä noudatetaan yhtenäistä valvonta- ja tarkastusmallia, joka muodostaa valvontapyramidin. Siinä kunkin ylemmän kerroksen työ perustuu edellisen kerroksen tarkastusten tuloksiin, ja jokainen kerros voi parantaa omia tarkastuksiaan ylemmän kerroksen tulosten perusteella. Se on dynaaminen malli, jossa tavoitteena ei ole pelkästään arvioida virhetasoa vaan myös havaita virheiden lähteet, toteuttaa korjaavia toimia ja vähentää virheitä vuosien mittaan. Esimerkiksi yhdennetty hallinto- ja valvontajärjestelmä, joka kattaa noin 86 prosenttia YMP:n menoista, sopii hyvin virheiden syntymisen estämiseen ja virhetason alentamiseen.

Komission YMP:hen soveltamassa varmuuteen perustuvassa mallissa riippumattomat todentamisviranomaiset ovat yksi valvontapyramidin kerros. Todentamisviranomaiset antavat vuosittain lausunnon maksajaviraston tileistä ja järjestelmistä, ja varainhoitovuodesta 2015 lähtien ne ovat antaneet myös lausunnon menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta. Komissio antaa niille tarvittavat ohjeet.

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston tarkastajat tarkastavat todentamisviranomaisten laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta antamien lausuntojen luotettavuuden sen arvioimiseksi, voidaanko niitä käyttää tarkastuksen kattamien EU:n menojen varmuuden lähteenä. Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston tarkastajat tekevät myös järjestelmätarkastuksia, joiden seurauksena voidaan tarvittaessa eli varmuuden puuttuessa tehdä korjaavia toimenpidesuunnitelmia ja nettomääräisiä rahoitusoikaisuja. Seurauksena voi olla myös maksujen määräajan keskeyttäminen tai maksujen vähentäminen tai keskeyttäminen, jos kyseinen jäsenvaltio ei toteuta korjaavia toimia.

YMP:hen sovellettava yhtenäinen tarkastusmalli

YMP:hen sovellettava varmuuteen perustuva malli johtaa alhaisempiin virhetasoihin ja on kustannustehokas. Tilintarkastustuomioistuimen määrittämä luonnonvarojen (YMP:n osuus niiden menoista on 98 prosenttia) kokonaisvirhetaso varainhoitovuonna 2015 oli 2,9 prosenttia.

V

YMP:hen sovellettavassa varmuuteen perustuvassa mallissa noudatetaan jo ”yhtenäistä tarkastusmallia”, koska se on tehokas valvontakehys, jossa kukin kerros perustuu muissa kerroksissa saatuun varmuuteen. Yhtenäinen tarkastusmalli antaa luotettavan varmuuden menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta, kun otetaan huomioon kaikki korjaavat toimet.

Todentamisviranomaisten uusi rooli auttaa saamaan paremman varmuuden hallinto- ja valvontajärjestelmästä sekä menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta, koska

  • se lähentää maksajavirastoa ja sen uutta ensimmäistä tarkastajaa ja suosii tarvittaessa aiempaa nopeampia korjaavia toimia ja
  • sen ansiosta komissio voi tunnistaa paremmin riskialttiit menot ja keskittää omat tarkastuksensa ja korjaavat toimensa niihin.

Jos todentamisviranomaisten työhön ei voida luottaa, maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto tekee omia tarkastuksiaan saadakseen riippumattoman varmuuden menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta.

VI

Jatkuvuuden varmistamiseksi vuotta 2015 (ensimmäinen vuosi, jona todentamisviranomaisten työtä oli tehostettu) koskevat ohjeet laadittiin edellisten vuosien tilien tarkastamis- ja hyväksymismenettelyssä käytettyjen ohjeiden pohjalta. Se näkyi myös uudessa lainsäädännössä mainitussa yhdennetyssä lähestymistavassa. Todentamisviranomaisille tarkoitetut ohjeet on jo tarkistettu niin, että niissä on otettu huomioon ensimmäiset kokemukset vuodelta 2015. Uudet ohjeet viimeisteltiin ja esiteltiin jäsenvaltioille 19. tammikuuta 2017, ja niitä voidaan soveltaa varainhoitovuodesta 2018 eli ensimmäisestä mahdollisesta vuodesta lähtien.

  1. Varainhoitovuoden 2018 uusissa ohjeissa on esitetty uusi kaavio, joka vastaa paremmin maksajavirastojen sisäisen valvonnan järjestelmistä saatavan varmuuden tasoa.
  2. Maksajavirastojen tarkastamat satunnaisotokset valitaan EU:n yksityiskohtaisten sääntöjen ja ohjeiden mukaan, joissa edellytetään myös edustavuutta. Todentamisviranomaisten tehtävänä on tarkastaa, että maksajavirastot ovat noudattaneet näitä sääntöjä, ja poimia toisen tason otokset, joiden on oltava edustavia otoksia maksajavirastojen tarkastamista satunnaisotoksista. Kysymystä siitä, millainen osuus yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolisista tapahtumista olisi edustava otos menoista, käsitellään varainhoitovuoden 2018 uusissa ohjeissa.
  3. Komissio katsoo, että jos noudatetaan sen yhtenäistä valvonta- ja tarkastusmallia ja otetaan huomioon yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän tehokkuus, todentamisviranomaisten tarkastustyö olisi kohdistettava valvontapyramidin edellisellä tasolla tehtyjen tarkastusten luotettavuuteen suorittamalla ne uudelleen.
  4. Uudelleentarkastus on tarkastusmenetelmä, jota voidaan IAAS:n mukaan käyttää laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevaa tarkastuslausuntoa annettaessa. Komissio katsoo, että YMP:n yhteydessä uudelleentarkastus on riittävä keino menojen laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevan lausunnon antamiseen, kuten ohjeissa todetaan. Ohjeita ei lähtökohtaisesti pitäisi myöskään koskaan ymmärtää pakollisiksi käskyiksi niin, että ne, joille ohjeet on tarkoitettu, eivät huolehtisi omista velvollisuuksistaan. Ohjeisiin olisi suhtauduttava niin, että niissä esitetään komission vähimmäisvaatimukset, eivätkä ne estä todentamisviranomaisia toteuttamasta enemmän toimia.
Komission yhteinen vastaus kohtiin e ja f:

Komissio toteaa, että laillisuuden ja sääntöjenvastaisuuden eri virhetasojen laskemiseen liittyviä kysymyksiä käsitellään varainhoitovuoden 2018 uusissa ohjeissa ottaen huomioon asetuksen (EY) N:o 1306/2013 9 artiklan 2 kohdan b alakohta. Sen mukaan todentamisviranomaiset voivat käyttää yhdennettyä otosta sekä menojen laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden että tilien luotettavuuden tarkastamiseen.

Maksajavirastojen havaitsemaan ja todentamisviranomaisten todentamaan virhetasoon lisättävä sääntöjenvastaisuustaso (ks. tarkemmat tiedot kohdasta 74) riittää tarkastuslausunnon antamiseen edellisten kerrosten tarkastusten perusteella.

VII a)

Komissio katsoo, että vaikka varainhoitovuoden 2015 ohjeita voidaankin parantaa, ne tarjoavat oikealla tavalla sovellettuina jo nyt todentamisviranomaisille mahdollisuuden antaa sovellettavien sääntöjen ja standardien mukaisen laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevan lausunnon.

Jos todentamisviranomaiset ovat tehneet työnsä sovellettavien säädösten ja ohjeiden mukaisesti, niiden lausunto on tärkeä ja arvokas lisä ja sen olisi oltava komission varmuuden saamisen kannalta keskeinen osatekijä. Tämä on maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston tarkastusstrategian ja YMP:hen sovellettavan yhtenäisen tarkastus-/valvontapyramidin mukaista.

VII b) (i)

Olennaisen valvonnan ja lisävalvonnan luetteloista sovittiin jäsenvaltioiden kanssa vasta keväällä 2015, joten ne eivät olleet todentamisviranomaisten käytettävissä ohjeita laadittaessa. Varainhoitovuoden 2018 uusien ohjeiden mukaan on käytettävä olennaisen valvonnan ja lisävalvonnan luetteloita, jotka on päivitetty kaudeksi 2014–2020.

VII b) (ii)

Varainhoitovuoden 2018 uusissa ohjeissa on otettu huomioon ensimmäisen vuoden kokemukset ja käsitellään näitä ongelmia tarkemmin.

VII b) (iii)

Tätä asiaa käsitellään varainhoitovuoden 2018 uusissa ohjeissa.

VII b) (iv)

Jos todentamisviranomaisilta vaadittaisiin tai niille sallittaisiin sellaisten tapahtumien paikalla tarkastamisen jatkaminen, joita maksajavirastot eivät ole tarkastaneet paikalla, se ei olisi YMP:hen sovellettavan yhtenäisen tarkastusmallin mukaista eikä tuottaisi maksajavirastojen tarkastusten kanssa vertailukelpoisia tuloksia. Jos ne tarkastaisivat paikalla tapahtumat, erityisesti yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuoliset tapahtumat, joita maksajavirastot eivät ole aiemmin tarkastaneet paikalla, tuloksena ei saataisi uutta arvokasta evidenssiä. Varainhoitovuoden 2018 uusissa ohjeissa annetaan todentamisviranomaisille opastusta siinä, miten ne voivat saavuttaa työssään sopivan tasapainon kustannusten ja hyötyjen välillä.

VII b) (v)

Tätä asiaa käsitellään varainhoitovuoden 2018 uusissa ohjeissa.

VII b) (vi)

Tätä asiaa käsitellään varainhoitovuoden 2018 uusissa ohjeissa. Niiden mukaan kokonaisvirhetaso, jonka todentamisviranomainen laskee yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän piiriin kuuluvien tapahtumien laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden varmistamiseksi, perustuu paikalla tehtävien tarkastusten varmennustarkastuksiin ja se ekstrapoloidaan koskemaan jäljellä olevaa perusjoukkoa.

Sääntöjenvastaisuustaso vastaa maksajavirastoilta havaitsematta jääneiden virheiden tasoa. Jos komissio uskoo voivansa luottaa todentamisviranomaisten lausuntoon, menojen kokonaisvirhetaso lasketaan maksajaviraston ilmoittaman virhetason ja todentamisviranomaisen arvioiman sääntöjenvastaisuustason summana. Komissio on käyttänyt aiempina vuosina maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston vuotuisessa toimintakertomuksessa tätä loogista lähestymistapaa, jossa maksajavirastojen ilmoittamiin virheisiin lisätään arviot havaitsematta jääneistä virheistä.

Johdanto

06

Komissio haluaa tarkentaa, että paikalla tehtävien tarkastusten vähimmäismäärä voidaan pienentää kolmeen prosenttiin tai jopa yhteen prosenttiin tietyissä olosuhteissa, erityisesti silloin, kun todentamisviranomainen on todentanut, että virhetaso on alle kaksi prosenttia. Vähimmäismäärän pienentäminen yhteen prosenttiin voi koskea erityisesti perustukijärjestelmää, yhtenäisen pinta-alatuen järjestelmää, uudelleenjakotukia ja pienviljelijäjärjestelmää.

12

Lainsäädännössä edellytetään, että todentamisviranomaiset antavat lausunnon, joka on laadittu kansainvälisesti hyväksyttyjen tilintarkastusstandardien mukaisesti. Lisäksi lainsäätäjä on valtuuttanut komission antamaan täytäntöönpanosäädöksiä, joissa säädetään todentamisviranomaisten tehtäviä koskevista säännöistä, kuten tarkastusperiaatteista ja -menetelmistä (esimerkiksi yhden yhdennetyn otoksen käytöstä). Tätä varten komission on asetuksen (EU) N:o 908/2014 6 artiklan 4 kohdan mukaan laadittavat ohjeet, joissa selvennetään suoritettavaa todentamistarkastusta edelleen ja annetaan sitä koskevia lisäohjeita sekä määritetään kohtuutason tarkastusvarmuus, joka tarkastuksen yhteydessä suoritettavissa testauksissa on saavutettava.

Huomautukset

22

Komissio katsoo, että YMP:hen sovellettava varmuuteen perustuva malli on tilintarkastustuomioistuimen laatiman yhtenäisen tarkastusmallin kuvauksen mukainen ja erittäin hyvä esimerkki tehokkaasta valvontakehyksestä, jossa kukin kerros perustuu muiden kerrosten antamaan varmuuteen. Malli perustuu vankkoihin lähtökohtiin, kuten hyväksyttyihin maksajavirastoihin, jotka hallinnoivat rahoitussuhdetta sekä tuensaajiin että komissioon, ja perustettavia hallinto- ja valvontajärjestelmiä (esimerkiksi viljelylahkojen tunnistamisjärjestelmää) koskeviin kattaviin, yksityiskohtaisiin ja tarkkoihin sääntöihin. Mallin tehokkuuden osoittavat Euroopan maatalouden tukirahaston suhteellisen alhaiset virhetasot ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston virhetasojen jatkuva pieneneminen neljän viime vuoden aikana.

23

Komission yhteinen vastaus kohtiin 23 ja 24: Komissio on luonut YMP:n menoja varten varmuuteen perustuvan mallin, jossa tarkastusten eri tasot yhdistetään. Alla oleva valvontapyramidi osoittaa, miten varmuus perustuu edellisessä kerroksessa tehtyyn työhön, joka alkaa maksajavirastojen menettelyistä ja sisäiseen valvontajärjestelmään sisältyvistä tarkastuksista, sekä maksajaviraston sisäisen tarkastuksen tuottamaan varmuuteen. Komission mallissa todentamisviranomaisten työ perustuu maksajaviraston sisäisen valvontajärjestelmän testeihin ja luotettavuuteen sekä niiden omiin tapahtumatarkastuksiin.

YMP:hen sovellettava yhtenäinen tarkastusmalli

Komissio käyttää omien, maksajavirastoille tekemiensä tarkastusten tuloksia maksajaviraston ilmoittaman virhetason mukauttamiseen (ylöspäin) määrällä, joka vastaa maksajaviraston ennen maksuja suorittamien perustason tarkastusten aikana havaitsematta jääneiden virheiden tasoa. Mukautetut virhetasot ilmoitetaan kunkin maksajaviraston osalta maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston vuotuisessa toimintakertomuksessa. Ne muodostavat yhdessä räätälöityjen varaumien ja toimintasuunnitelmien kanssa perustan maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston pääjohtajan antamalle tarkastuslausumalle.

25

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston vuosien 2014–2020 tarkastusstrategiassa todettiin, että todentamisviranomaisten uusi rooli laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevan lausunnon antamisessa tarjoaa mahdollisuuden lisätä synergiaa maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston oman työn kanssa, joka tähtää varmuuden saamiseen ja josta raportoidaan vuotuisissa toimintakertomuksissa. Tämä tarkoittaa, että maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston tarkastusten painopistettä siirretään keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä vaiheittain todentamisviranomaisiin maksajavirastojen sijasta. Todentamisviranomaisten tarkastustyötä on kuitenkin edelleen valvottava, ennen kuin voidaan luottaa niiden antamaan laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevaan varmuuteen. Tavoitteena on voida luottaa entistä enemmän todentamisviranomaisten laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevasta lausunnosta saatavaan varmuuteen, heti kun on varmistettu, että niiden työ täyttää vaatimukset ja siihen voidaan luottaa.

27

Tilintarkastustuomioistuimen kaaviossa 2 kuvaama malli on vain yksi mahdollisista malleista. Komissio on valinnut yhdennetymmän lähestymistavan, joka esitetään valvontapyramidin muodossa ja jossa kaikki valvontakerrokset antavat arvokasta evidenssiä sekä virheiden määristä että lähteistä, niin että ne ovat mahdollisimman kustannustehokkaita. Katso komission vastaus kohtiin 23 ja 24.

28

Komissio on tyytyväinen tilintarkastustuomioistuimen ehdotuksiin siitä, miten todentamisviranomaisten työn avulla voitaisiin parantaa varmuutta EU:n menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta, ja korostaa, että ehdotukset on jo toteutettu niin pitkälti kuin mahdollista eli silloin, kun todentamisviranomaisten työ on katsottu luotettavaksi. Esimerkki:

28 Ensimmäinen luetelmakohta

Komissio käyttää jo hyväkseen todentamisviranomaisten työtä mukauttaessaan (ylöspäin) virhetasoja, jotka on ilmoitettu maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston vuotuisessa toimintakertomuksessa ja jotka ovat lähellä tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomuksessa ilmoitettuja tasoja.

28 Toinen luetelmakohta

Sääntöjenmukaisuuden tarkastusmenettelyt käynnistetään systemaattisesti todentamisviranomaisten työn seurauksena, jos virhetaso on yli 50 000 euroa tai kaksi prosenttia menoista.

28 Kolmas luetelmakohta

Komissio käyttää mahdollisuuksien mukaan hyväksi todentamisviranomaisen tarkastustensa ja tilastollisten otostensa perusteella laskemia ekstrapoloituja virheitä rahoitusoikaisujen määrittämiseen.

28 Neljäs luetelmakohta

Todentamisviranomaisten havainnot voivat antaa aihetta vaatia toimivaltaisia viranomaisia tarkastamaan uudelleen hyväksynnän ja valvoa korjaavien toimien toteuttamista.

30

Kun maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston tarkastajat havaitsevat maksajavirastojen valvontajärjestelmässä puutteita, he arvioivat riskinalaisen määrän, joka maksajavirastolta oli jäänyt havaitsematta, ja lisäävät sen maksajaviraston ilmoittamaan virhetasoon. Todentamisviranomaisten tilinpäätöstyön tulosta käytettiin hyväksi myös virhetasojen mukautuksissa ylöspäin aiemmissa vuotuisissa toimintakertomuksissa. Mukautetut virhetasot muodostavat perustan maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston pääjohtajan antamalle tarkastuslausumalle.

31

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto pystyi hyödyntämään todentamisviranomaisten vuotta 2015 koskevia lausuntoja vain rajallisesti, koska monissa tapauksissa tehty työ ei vielä ollut luotettavaa.

32

Komissio vahvistaa oikeiksi syyt siihen, miksi se pystyi käyttämään uusien laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevien lausuntojen ensimmäisen toteuttamisvuoden lausuntoja vain rajoitetussa määrin. Lisäksi se toteaa, että maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston vuotta 2015 koskevassa vuotuisessa toimintakertomuksessa on tarkempia tietoja taustalla olevista syistä, joihin kuuluvat muun muassa myöhäinen nimittäminen, paikalla tehtyjen varmennustarkastusten myöhäinen ajankohta ja kokemuksen puute.

Komissio katsoo, että vaikka varainhoitovuoden 2015 ohjeita voidaan parantaa, ne tarjoavat oikealla tavalla sovellettuina jo nyt todentamisviranomaisille mahdollisuuden antaa sovellettavien sääntöjen ja standardien mukainen lausunto laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta.

33

YMP:hen sovellettava varmuuteen perustuva malli (ks. kaavio valvontapyramidista vastauksessa kohtiin 23 ja 24) perustuu maksajavirastojen valvontatuloksiin. Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston tarkastusstrategiassa todetaan selvästi, että pääosaston perimmäisenä tavoitteena on tarvittavan varmuuden saaminen todentamisviranomaisten tarkastustyöstä. Komissio katsoo, että tämä varmuus voidaan saada silloin, kun todentamisviranomaisten työn voidaan katsoa olevan luotettavaa ja niiden lausunnot perustuvat edellisen kerroksen tekemään työhön (eli maksajaviraston menettelyihin ja tarkastuksiin). Jos todentamisviranomaisten työhön ei voida luottaa, maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto tekee omia tarkastuksiaan saadakseen riippumattoman varmuuden menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta.

34

Yhtenäisessä tarkastusmallissa todentamisviranomaisen tarkastajien olisi raportoitava maksajaviraston otosten tarkastuksissa havaituista (havaitsematta jääneistä) virheistä. Maksajavirastot vastaanottavat vuosittain miljoonia tukihakemuksia, joista 100 prosenttia tarkastetaan hallinnollisesti. Lisäksi maksajavirastot tekevät ennen maksujen hyväksymistä tarkastuksia paikalla. Useimpien tukijärjestelmien osalta paikalla tehtyjen tarkastusten osuus on viisi prosenttia, mutta joissakin järjestelmissä se on 30 prosenttia tai jopa 100 prosenttia. Jos todentamisviranomainen katsoo perustason tarkastusten jälkeen, että maksajaviraston menettelyt eivät anna riittävää varmuutta laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta, se antaa varauman sisältävän lausunnon, joka vaikuttaa myös maksajaviraston esittämään virhetasoon.

35

Komission ohjeita laadittaessa on pyritty sisällyttämään todentamisviranomaisten työ YMP:hen sovellettavaan valvontapyramidiin, jossa noudatetaan yhtenäistä tarkastusmallia. Lisäksi on noudatettu EU:n sääntöjä ja pyritty varmistamaan, että jäsenvaltiot voivat hyödyntää ja kehittää edelleen jo käytössä olevia menetelmiä ja järjestelmiä.

35 Ensimmäinen luetelmakohta

Katso komission vastaukset kohtiin 48–58 ja suositukseen 6.

35 Toinen luetelmakohta

Katso komission vastaukset kohtiin 62–67 ja suositukseen 5.

35 Kolmas luetelmakohta

Katso komission vastaukset kohtiin 68–71 ja suositukseen 5.

35 Neljäs luetelmakohta

Katso komission vastaukset kohtiin 72–78 ja suositukseen 6.

35 Viides luetelmakohta

Katso komission vastaukset kohtiin 79–85 ja suositukseen 2.

36

Komissio katsoo, että kansainvälisesti hyväksyttyjen tilintarkastusstandardien mukaisesti lausuntojen rakenteen on vastattava eri hallinto- ja valvontajärjestelmiä.

Todentamisviranomaisten on annettava tarkastuslausunnot kahdesta eri maatalousrahastosta, Euroopan maatalouden tukirahastosta ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Näissä kahdessa rahastossa tehdään puolestaan jako yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän1 piiriin kuuluvien ja sen ulkopuolisten menojen välillä riippuen siitä, miten rahaston piiriin kuuluvia järjestelmiä/toimenpiteitä hallinnoidaan. Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän piiriin kuuluvat järjestelmät ja toimenpiteet käsitellään järjestelmässä, jossa tehdään automaattisia ristiintarkastuksia ja käydään läpi koko maksuhakemussykli aina maksuun asti. Sitä vastoin yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolisia toimenpiteitä ei hallinnoida yhdessä järjestelmässä. Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän piiriin kuuluvien tarkastusten ajoitus on myös erilainen kuin sen ulkopuolisten tarkastusten. Nämä järjestelmien ja toimenpiteiden organisoinnin olennaiset erot estävät todentamisviranomaisia testaamasta yhden rahaston kaikkia toimenpiteitä yhdessä. Kansainvälisesti hyväksyttyjen tilintarkastusstandardien (esimerkiksi ISA 315 – Olennaisen virheellisyyden riskien tunnistaminen ja arvioiminen yhteisöstä ja sen toimintaympäristöstä muodostetun käsityksen avulla) mukaan todentamisviranomaisen on ensin tunnettava ympäristö, tunnistettava riskit ja räätälöitävä näiden riskien kannalta tarkoituksenmukaiset tarkastusmenettelyt. Voidakseen antaa laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevan luotettavan lausuman rahastotasolla todentamisviranomaisten olisi arvioitava yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän sisäiset ja ulkopuoliset riskit erikseen ja suunniteltava erilaiset tarkastusmenettelyt näiden riskien tunnistamiseksi. Näin ollen tarkastusstrategiaa koskevat ohjeet, joita todentamisviranomaisia kannustetaan käyttämään, ovat kansainvälisesti hyväksyttyjen tarkastusstandardien mukaisia. Lisäksi tämä lähestymistapa palvelee juuri laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevan lausunnon tarkoitusperiä eli tarkoituksenmukaisten lopullisten hallinnointipäätösten tekemistä tarvittaessa.

37

Katso komission vastaukset kohtiin 37–84.

Komission yhteinen vastaus kohtiin 41–44:

Varainhoitovuoden 2015 ohjeissa ei muutettu olennaisesti tapaa, jolla hyväksyntäkaaviota käytetään lausunnon antamiseen siitä, toimivatko maksajavirastojen sisäiset valvontajärjestelmät asianmukaisesti. Näin varmistettiin jonkinlainen jatkuvuus edellisten ohjeiden kanssa ja mahdollistettiin se, että todentamisviranomaiset voivat hyödyntää useiden vuosien aikana vuotuisesta tilien tarkastamisesta ja hyväksymisestä saatuja kokemuksia. Hyväksyntäkaavio perustuu asetuksen (EU) N:o 907/2014 liitteessä I säädettyihin hyväksymisedellytyksiin. Näiden hyväksymisedellytysten pohjana on ollut COSO-malli, joka on tunnustettu sisäisen tarkastuksen suunnittelun, täytäntöönpanon ja toteutuksen sekä tuloksellisuuden arvioinnin johtavaksi malliksi.

Vuoden 2015 ohjeet perustuivat yhdennettyyn lähestymistapaan ja otantaan asetuksen (EU) N:o 1306/2013 9 artiklan 2 kohdan b alakohdan mukaisesti. Siinä laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden varmistamiseksi tehtävä testaus, virheiden arviointi ja niistä raportoiminen on yhdistetty vastaaviin tilinpäätöstietoja koskeviin tarkastuksen elementteihin. Tässä yhteydessä koko hyväksyntäkaavion käytön katsottiin olevan tarkoituksenmukaista.

Edellä esitetystä huolimatta komissio on tilintarkastustuomioistuimen kanssa samaa mieltä siitä, että vaikka hyväksymisedellytykset muodostavat luotettavan perustan maksajavirastojen kokonaisvalvontakehyksen arvioinnille (mitä tilintarkastusstandardeissa nimitetään yksikkötason valvonnaksi), sisäisen valvontajärjestelmän laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskeva arviointi ja tilinpäätöksen2 arviointi on pidettävä erillään.

Lähestymistapaa, jossa laillisuuteen ja sääntöjenmukaisuuteen liittyvät prosessit ja menettelyt erotetaan selvästi tilinpäätökseen liittyvistä prosesseista ja menettelyistä, noudatetaan varainhoitovuoden 2018 uusissa ohjeissa, jotka saatiin valmiiksi tammikuussa 2017. Niissä on myös muutettu tapaa, jolla sisäistä valvontajärjestelmää arvioidaan toisaalta tilinpäätöstä ja toisaalta laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden varmistamista varten.

45

Komissio on tilintarkastustuomioistuimen kanssa samaa mieltä. Komissio esitti vastaavia huomautuksia kirjeissä, joita se lähetti useille jäsenvaltiolle vuoden 2015 tilien tarkastamis- ja hyväksymismenettelyn tuloksena.

Lisäksi komissio suosittelee, että todentamisviranomaiset tarkastelevat toimintasuunnitelmia, joiden tarkoituksena on korjata havaitut heikkoudet. Tästä yhteydestä keskusteltiin asiantuntijaryhmän kokouksessa kesäkuussa 2016.

Tätä kohtaa painotetaan kuitenkin edelleen varainhoitovuoden 2018 uusissa ohjeissa.

Tätä kysymystä on joka tapauksessa tarkasteltava siltä kannalta, että kyseessä on ensimmäinen vuosi, jolloin todentamisviranomaiset hoitivat uusia tehtäviä laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden varmistamiseksi.

Laatikko 1 – Tilanteet, joissa hyväksyntäkaavio ei tuottanut luotettavia tuloksia laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden arvioimiseksi

Katso komission vastaus kohtaan 45.

Baijerissa tunnistetun kaltaista heikkoutta on käsitelty vuoden 2015 ohjeiden kohdassa 6.5. Jos todentamisviranomainen havaitsee, että tapahtumatarkastusten tulokset eivät vastaa sisäisen valvontajärjestelmän edellistä arviointia, otosta on suurennettava vastaamaan sisäisen valvontajärjestelmän todellista tilannetta.

46

Komissio on laatinut tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa olennaisen valvonnan ja lisävalvonnan kattavat ja yksityiskohtaiset luettelot kustakin YMP:n toimenpidetyypistä vuosina 2014–2020. Niitä on käytettävä kullakin valvontatasolla.

47

Hyväksymisedellytysten olisi katettava maksajaviraston kokonaisrakenne ja toiminta (eli yksikkötason tarkastukset), muun muassa käytössä olevien prosessien ja menettelyjen tarkoituksenmukaisuus.

Kun arvioidaan tiettyä perusjoukkoa koskevia hallinnollisia ja paikalla tehtäviä tarkastuksia (maksuhakemusten hyväksyminen), todentamisviranomaisten arvioinnin olisi perustuttava olennaiseen valvontaan ja lisävalvontaan. Todentamisviranomaiset käyttävät olennaista valvontaa ja lisävalvontaa myös arvioidessaan menojen laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta (vaatimuksenmukaisuuden tarkastuksilla ja tapahtumatarkastuksilla).

Uusissa ohjeissa kuitenkin selvästi vaaditaan, että todentamisviranomaiset arvioivat maksuhakemusten hyväksymisprosessia ja -menettelyjä (mukaan lukien hallinnollisia tarkastuksia ja paikalla tehtäviä tarkastuksia) olennaisen valvonnan ja lisävalvonnan perusteella.

49

Tapahtumatarkastuksen jakaminen kahteen otokseen johtui siitä, että jäsenvaltioille haluttiin taata jonkinlainen jatkuvuus todentamisviranomaisille tarkoitettujen, ennen vuotta 2015 sovellettujen ja vuodesta 2015 lähtien sovellettavien ohjeiden välillä. Samalla otettiin huomioon asetuksen (EU) N:o 1306/2013 9 artiklan 2 kohdan b alakohdan mukainen mahdollisuus käyttää tarvittaessa yhtä yhdennettyä otosta.

Täytäntöönpanon ensimmäinen vuosi kuitenkin osoitti, että oli tarpeen tarkistaa tätä lähestymistapaa ja erottaa selvästi toisistaan tarkastustyö ja laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskeva lausunto tilejä koskevasta lausunnosta. Samanaikaisesti oli kuitenkin säilytettävä mahdollisuus käyttää tarvittaessa kahteen tarkoitukseen valittavia otoksia, jotta voidaan välttää tarpeetonta hallinnollista rasitetta.

51

Otos 1 poimitaan maksajaviraston paikalla tekemien tarkastusten kohteena olleista tapahtumista. Ohjeissa edellytetään sen osalta, että todentamisviranomaiset tekevät uudelleen kaikki maksajavirastojen paikalla tekemät tarkastukset. Tämän lähestymistavan avulla todentamisviranomaiset voivat antaa lausunnon valvontajärjestelmästä ja laskea sääntöjenvastaisuustason, joka vastaa niiden uudelleen suorittaman tarkastuksen tulosten ja maksajavirastojen perustason tarkastusten tulosten välillä havaittua eroa.

52

Todentamisviranomaisten olisi sisäisen valvontajärjestelmän arvioinnin perusteella määritettävä tapahtumatarkastuksen määrä (sekä otoksen 1 että otoksen 2 osalta). Näin ollen todentamisviranomaisella on oikeus lisätä tapahtumatarkastuksen määrää riskien kattamiseksi. Tilintarkastustuomioistuimen esittämästä taulukosta 3 näkee, että tietyt todentamisviranomaiset suurensivat tapahtumatarkastusten otoksia yli 30 tapahtuman vähimmäismäärän puuttuakseen tietyn perusjoukon suuriin riskeihin.

55

Todentamisviranomaisten on valittava yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän piiriin kuuluvia perusjoukkoja edustava maksatushakemusten otos maatalouden tilanteen muuttuvan luonteen vuoksi. On ratkaisevan tärkeää, että todentamisviranomainen käy paikalla heti maksajaviraston jälkeen voidakseen varmentaa uudelleen kaikki tukikelpoisuuden osatekijät. Jos uudelleenvarmennus tehdään myöhässä, on olemassa suuri riski siitä, että kaikkia tukikelpoisuuden osatekijöitä ei voida varmentaa tai että tilanne on täysin muuttunut, mikä tekee uudelleenvarmennuksesta tehottoman ja lausunnosta epäluotettavan.

56

Maatalouden todellisen tilanteen vuoksi paikalla tehtävien perustarkastusten ja niiden uudelleenvarmennusten ajoitukseen liittyy tosiaankin riski.

Ohjeissa käsitellään tätä riskiä, ja komissio on toistuvasti pyytänyt todentamisviranomaisia suunnittelemaan uudelleenvarmennuksensa tarkoituksenmukaisesti ottaen huomioon uudelleenvarmennusten luonteesta johtuvat aikarajoitukset.

Kuten maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston vuotta 2015 koskevassa vuotuisessa toimintakertomuksessa todetaan, uudelleenvarmennusten epätarkoituksenmukainen ajoitus oli valitettavasti yksi suurimmista syistä siihen, että komissio ei voinut luottaa useisiin vuoden 2015 menoja koskeviin todentamisviranomaisten lausuntoihin.

Laatikko 3 – Viivästykset, joita esiintyi todentamisviranomaisten yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän otokselle 1 uudelleen paikalla suorittamissa tarkastuksissa hakuvuonna 2014 (varainhoitovuosi 2015)

Viivästykset todentamisviranomaisten nimittämisessä ja tarkastusten uudelleenvarmennuksissa hakuvuonna 2014 (varainhoitovuosi 2015) olivat suurin syy siihen, että komissio ei voinut luottaa todentamisviranomaisten laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskeviin lausuntoihin laatiessaan vuotta 2015 koskevaa vuotuista toimintakertomustaan.

Komissio havaitsi jo vuonna 2015 tekemiensä 17 tarkastuksen aikana lukuisia tapauksia, joissa tarkastusten uudelleen suorittaminen viivästyi huomattavasti. Komissio antoi jäsenvaltioille 9. marraskuuta 2015 ohjeen, jonka mukaan paikalla tehtyjen uudelleenvarmennusten pitäisi alkaa varainhoitovuoden n osalta vuoden n-1 kesällä.

57

Varainhoitovuoden 2015 ohjeiden mukaan todentamisviranomaisen uudelleenvarmennuksen otos on poimittava tapahtumaluettelosta, jonka tapahtumat maksajavirasto on valinnut satunnaisesti paikalla tehtävää tarkastusta varten. Näin ollen todentamisviranomaisen olisi tehtävä valinta ja todellinen uudelleenvarmennus yleensä ennen, kuin maksajavirasto aloittaa maksujen käsittelyn. Siksi on hyvin epätodennäköistä, että todentamisviranomainen ei valitsisi jotain tapahtumaa, koska maksajaviraston maksu on viivästynyt.

Laatikko 4 – Tapahtumien jättäminen pois yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän otoksesta 1, koska maksajavirasto ei suorittanut maksua ennen kuin todentamisviranomainen oli saanut työnsä päätökseen

Todentamisviranomaisten työssä, joka koskee laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta, on kolme vaihetta:

  • lausunnon antaminen sisäisen valvontajärjestelmän tehokkuudesta
  • lausunnon antaminen menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta
  • lausunnon antaminen johdon vahvistuslausumassa esitetyistä kannanotoista (eli maksajaviraston raportoimat tarkastustulokset).

Ohjeiden mukaan todentamisviranomaisen olisi silti pitänyt käyttää näitä viittä tapahtumaa arvioidessaan johdon vahvistuslausumassa esitettyjä kannanottoja ja sisäisen valvontajärjestelmän tehokkuutta. Asetuksen (EU) N:o 1306/2013 9 artiklassa kuitenkin vaaditaan menojen laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevan lausunnon antamista. Näin ollen todentamisviranomainen ei voi antaa lausuntoa maksuista, joita ei ole suoritettu. Tässä tapauksessa olisi pitänyt tarkastaa lisätapahtuma, jotta kyseiselle varainhoitovuodelle alun perin määritetty otoskoko olisi täyttynyt. Tällaisten tapausten ennakoimiseksi todentamisviranomaisia neuvotaan valitsemaan etukäteen joitakin lisätapahtumia ohjeiden mukaisten 30 vähimmäistapahtuman lisäksi.

Todentamisviranomaisen olisi otettava näiden tarkastusten tulos huomioon menojen laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevassa lausunnossaan siltä varainhoitovuodelta, jolloin tapahtumaan liittyvä maksu suoritetaan. Nämä tarkastukset olisi otettavaa huomioon riippumatta mahdollisista oikaisuista, joita maksajavirasto voi tehdä ennen maksun suorittamista.

58

Asetuksen (EU) N:o 908/2014 7 artiklan mukaan todentamisviranomaiset voivat osallistua paikalla tehtäviin toisen tason tarkastuksiin. Osallistuminen ensimmäisen tason tarkastuksiin on rajattu tarkastukseen, jota ei voida tehdä uudelleen myöhemmin (kuten Euroopan maatalouden tukirahaston yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuoliset toimenpiteet, joihin kuuluu tislaus-, varastointi- tai vetäytymistoimiin liittyviä toimia). Tarkastuksen uudelleen suorittamisen ajatuksena on, että maksajaviraston olisi tehtävä tarkastus niin, että todentamisviranomainen varmentaa sen uudelleen jälkikäteen.

Edellä esitetystä huolimatta ohjeissa vaaditaan todentamisviranomaisia suorittamaan tehtävänsä tilintarkastusstandardien mukaisesti ja tapahtumatarkastuksen tuloksia vaarantamatta. Näin ollen todentamisviranomaisen ei koskaan pitäisi ilmoittaa valintaansa, ennen kuin maksajavirasto on tehnyt omat tarkastuksensa. Tilintarkastustuomioistuimen laatikossa 5 kuvaamat puutteet vahvistavat sen, että todentamisviranomaisten olisi noudatettava ohjeita välttääkseen riittämättömät tarkastuskäytännöt.

Laatikko 5 – Tarkastusten suorittaminen uudelleen vaarantui Italiassa, koska todentamisviranomainen oli ilmoittanut maksajavirastolle etukäteen, mitkä edunsaajat tarkastettaisiin uudelleen

Todentamisviranomaisten on varmistettava, että niiden otokset eivät paljastu maksajavirastoille, ennen kuin nämä ovat tehneet omat tarkastuksensa ja ilmoittaneet niistä todentamisviranomaisille.

61

Maksajaviraston tiettynä vuotena suorittamien tarkastusten ja varainhoitovuoden maksujen välillä on epätasapaino yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolisten perusjoukkojen osalta. Koska suurin osa yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolisista toimenpiteistä ei kuitenkaan ole ajallisesti rajattuja, todentamisviranomainen voisi tarkastaa lisätapahtumia silloin, kun osaa jo tarkastetuista tapahtumista ei ole maksettu vuoden aikana. Maksamattomia tapahtumia voitaisiin edelleen käyttää johdon vahvistuslausuman ja tarkastustulosten vahvistamiseen tai vahvistamatta jättämiseen.

62

Kun maksajavirastojen on YMP:n mukaisesti otettava käyttöön oikeudellisesti sitova ja tehokas hallinto- ja valvontajärjestelmä, tarkastajat voivat useissa tapauksissa kerätä riittävät ja tarkoituksenmukaiset todisteet suorittamalla maksajaviraston tarkastukset uudelleen heti, kun niillä on riittävä varmuus siitä, että maksajaviraston hallinto- ja valvontajärjestelmä on suunniteltu ja toteutettu EU:n lainsäädännön mukaisesti.

Komission yhteinen vastaus kohtiin 64 ja 65:

Ohjeissa edellytetään, että sääntöjenvastaisuustason määrittämiseen käytettävän otoksen 1 osalta todentamisviranomaiset varmentavat uudelleen sekä hallinnolliset että paikalla tehdyt perustason tarkastukset. Virhetason määrittämiseen käytettävän otoksen 2 osalta komission ohjeissa ei edellytetä paikalla tehtäviä tarkastuksia. Todentamisviranomaiset määrittävät näiden kahden otoksen suhteelliset osuudet ammatillisen harkintansa mukaan.

66

Komissio katsoo, että hallinnollisten tarkastusten suorittaminen uudelleen antaa riittävän ja tarkoituksenmukaisen tarkastusevidenssin. Siihen kuuluu suoritettuja tarkastuksia, tukihakemusten ja tositteiden tarkastuksia sekä rekisterien ja yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän LPIS:n tarkastuksia koskevien kysymysten esittäminen maksajaviraston henkilöstölle. Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolisia menoja koskeviin hallinnollisiin tarkastuksiin ja niiden varmennustarkastuksiin kuuluvat myös käynnit paikalla (tarkastukset) esimerkiksi investointihankkeiden avulla rakennetun tai ostetun fyysisen omaisuuden olemassaolon varmistamiseksi.

Todentamisviranomaisen ammatilliseen harkintaan kuuluu tarkastusmenettelyjen suunnittelu riittävän ja tarkoituksenmukaisen tarkastusevidenssin keräämiseksi. Varainhoitovuoden 2015 ohjeiden 2 kohdassa 6.1 todetaan seuraavaa: ”Operatiivisten tapahtumien yksityiskohtien tarkastukseen kuuluu muun muassa … Nämä kattavat tarkastuksen ja tiedustelun, ei pelkästään asiakirjatarkastusta”.

67

Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän menojen laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden tarkastamiseksi todentamisviranomaisten on valittava otoksensa perusjoukosta, jonka maksajavirastot ovat tarkastaneet paikalla, ja suoritettava uudelleen kaikki sekä hallinnolliset että paikalla tehdyt perustason tarkastukset.

Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolisten menojen suhteen olisi huomattava, että suurin osa virheistä (edunsaajien, toimien, hankkeiden tai menojen tukikelvottomuus ja julkisia hankintoja koskevien sääntöjen noudattamatta jättäminen) havaitaan hallinnollisissa tarkastuksissa ja että noin kaksi kolmasosaa virheistä johtui joko käytettävissä olevien tietojen riittämättömästä käytöstä tai kansallisten viranomaisten virheistä. Olisi myös huomattava, että kaikkiin investointitoimiin kohdistettaviin hallinnollisiin tarkastuksiin (jotka todentamisviranomaiset suorittavat uudelleen) on sisällyttävä käynti paikalla sijoituksen toteutumisen varmistamiseksi, paitsi jos maksajavirasto osoittaa oikeaksi, että operaatio on pieni tai vähäriskinen tai sisältyy paikalla tehtävän tarkastuksen otokseen.

Ottaen huomioon tarpeen antaa todentamisviranomaisille ohjeet siitä, miten löydetään sopiva tasapaino kustannusten ja hyötyjen välille, komission varainhoitovuoden 2018 ohjeissa edellytetään, että todentamisviranomaisilla on tilastollisesti edustavat otokset yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän paikalla tehtäviä varmennustarkastuksia varten. Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolisten menojen osalta vaaditaan vähintään 30 paikalla tehtävää varmennustarkastusta. Varmennustarkastusten tulokset ekstrapoloidaan koko perusjoukkoa koskeviksi.

69

Komissio katsoo, että varmuuden saamiseksi menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta YMP:n yhdennetyssä hallinto- ja valvontajärjestelmässä riittää, että arvioidaan maksajaviraston tekemien tarkastusten laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta ja että jälkikäteen varmistetaan tapahtumaotoksen perusteella, että maksajavirasto on toteuttanut perustason tarkastusmenettelyt tehokkaasti.

71

Komissio katsoo, että YMP:n yhteydessä valvontajärjestelmien tarkastus ja maksajavirastojen tekemien perustason tarkastusten suorittaminen uudelleen mahdollistavat yleensä riittävän ja tarkoituksenmukaisen evidenssin saamisen ja kohtuullisen varmuutta koskevan lausunnon antamisen YMP:n menoista.

Komission ohjeet eivät myöskään estä todentamisviranomaisia tekemästä tarkastuksia, jotka ne itse katsovat tarkoituksenmukaisiksi. Todentamisviranomaisten tehtävänä on määrittää, onko uudelleentarkastus riittävä. Myös tiedustelua ja tarkastusta voidaan käyttää hallinnollisten tarkastusten varmennuksissa. Katso komission vastaus kohtaan 66.

74

Nykyisissä ohjeissa käytetyn yhdennetyn lähestymistavan vuoksi todentamisviranomaisia vaadittiin laskemaan kaksi virhetasoa, jotka koskevat laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta. Tätä lähestymistapaa kuitenkin tarkistetaan varainhoitovuodesta 2018 lähtien.

Uusissa varainhoitovuodesta 2018 lähtien sovellettavissa ohjeissa, jotka esiteltiin tammikuussa 2017, sääntöjenmukaisuuden tarkastamismenettely ja tilien tarkastamis- ja hyväksymismenettely erotetaan selvästi toisistaan. Tätä tarkoitusta varten todentamisviranomaisten on laskettava kaksi erillistä virhetasoa: virhetaso3, joka sisältää vain tilinpäätöksen tarkastuksessa havaitut virheet, ja sääntöjenvastaisuustaso4, joka sisältää kaikki laillisuuteen ja sääntöjenmukaisuuteen liittyvät virheet. Komissio toteaa jo uusissa varainhoitovuotta 2018 koskevissa ohjeissaan, että sääntöjenvastaisuustasoa käytetään sekä laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevaa tarkastuslausumaa että johdon vahvistuslausumassa esitettyjen kannanottojen vahvistamista (tai vahvistamatta jättämistä) varten.

Komission yhteinen vastaus kohtiin 75 ja 76

Silloin kun on riittävästi todisteita siitä, että todentamisviranomaiset ovat toimineet ohjeiden mukaisesti, komissio käyttää todentamisviranomaisten arvioimaa sääntöjenvastaisuustasoa arvioidessaan, miten paljon jäsenvaltioiden kunkin maksajaviraston tasolla ilmoittamien valvontatilastojen perusteella laskettua virhetasoa on mukautettava ylöspäin. Virhetaso otettiin huomioon myös arvioitaessa ylöspäin mukautusten suuruutta.

77

Varainhoitovuodesta 2018 lähtien sovellettavissa uusissa ohjeissa virhetaso sisältää vain tilinpäätöksen tarkastuksessa havaitut virheet ja sitä käytetään vain maksajavirastojen tilien luotettavuuden arviointiin.

78

Komissio kiinnittää huomiota lainsäädännön mukaiseen yhdennettyyn otantaan ja vahvistaa, että se erottaa toisistaan tilien tarkastamis- ja hyväksymismenettelyn ja sääntöjenmukaisuuden tarkastusmenettelyn. Varainhoitovuoden 2018 uusissa ohjeissa sitä selvennetään edelleen vahvistamalla erikseen laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden virhetaso ja tilinpäätöksen luotettavuuden virhetaso.

Komission yhteinen vastaus kohtiin 79–84

Kuten maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston vuotuisen toimintakertomuksen olennaisuuskriteerejä käsittelevässä liitteessä IV todetaan, komissio laskee jäsenvaltioiden ilmoittamien valvontatilastojen avulla ilmoitetun jäännösvirhetason ekstrapoloimalla maksajavirastojen paikalla tehtäviä tarkastuksia varten satunnaisotannalla valitussa perusjoukossa havaitsemat virheet koskemaan koko perusjoukkoa. Ilmoitettu jäännösvirhetaso on puutteellinen, koska siinä ei oteta huomioon sitä riskiä, että maksajavirastojen tekemien tarkastusten puutteet saattavat johtaa siihen, että virheitä ei havaita eikä niistä ilmoiteta.

Siksi maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto kerää toisessa vaiheessa kaikki saatavilla olevat tiedot, jotka voisivat paljastaa puutteita ensimmäisen tason tarkastuksissa, mukaan lukien sen omien tarkastusten tai tilintarkastustuomioistuimen tarkastusten tulokset ja muut luotettavat todisteet. Pääosaston tarkastajat analysoivat nämä tiedot komission rahoitusoikaisujen laskemista koskevien ohjeiden mukaisesti (asiakirja C(2015) 3675 final) käyttäen ammatillista harkintaansa ja mukauttavat ilmoitettua jäännösvirhetasoa ylöspäin maksajavirastoilta havaitsematta jääneitä virhetasoja koskevan arvion perusteella. Komissio arvioi mukautetun virhetason perusteella riskinalaisia määriä ja analysoi, tarvitaanko varaumia.

Todentamisviranomaisten lausunnot menojen laillisuudesta ja säännönmukaisuudesta ovat vuodesta 2015 lähtien olleet komission tarkastusevidenssin toinen mahdollinen lähde. Komissio voi käyttää erityisesti sääntöjenvastaisuustasoa luotettavana arviona virhetason mukauttamisessa ylöspäin kunkin maksajaviraston menojen osalta. Virhetaso otettiin huomioon myös arvioitaessa ylöspäin mukauttamista. Vuonna 2015 lausunnot eivät usein kuitenkaan olleet vielä niin luotettavia, että komissio olisi voinut käyttää niitä laajemmin.

Komissio katsoo, että tämä sääntöjenvastaisuustason käyttö YMP:n menojen laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevan varmuuden vahvistamiseen on tarkoituksenmukaista ja että sääntöjenvastaisuustason käyttö virhetason mukauttamiseen ei johda liian alhaiseen kokonaisvirhetasoon, jos se on määritetty komission ohjeiden mukaisesti.

85

Komissio on tietoinen näistä mahdollisista riskeistä, jotka saattavat vaikuttaa siihen, että todentamisviranomaisten laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskeva lausunto ei ole luotettava, ja katsoo, että sen omat ohjeet kattavat ne. Komissio valvoo edelleen tiiviisti, että todentamisviranomaiset noudattavat ohjeita ja tilintarkastusstandardeja, soveltavat ammatillista harkintaansa ja tekevät päätelmänsä laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta tarvittavalla pätevyydellä.

Johtopäätökset ja suositukset

Komission yhteinen vastaus kohtiin 89 ja 90:

YMP:n menoihin sovellettavaa valvontapyramidia, joka jo vastaa tilintarkastustuomioistuimen kohdassa 22 kuvailemaa yhtenäistä tarkastusmallia, on täydennetty varainhoitovuodesta 2015 lisäämällä todentamisviranomaiset maksajavirastojen ja komission kerrosten väliin, mikä vahvistaa YMP:hen sovellettavaa varmuuteen perustuvaa mallia. Komissio on laatinut asetuksen (EU) N:o 908/2014 6 artiklan 4 kohdan mukaisesti ohjeet, joissa selvennetään suoritettavaa todentamistarkastusta edelleen ja annetaan sitä koskevia lisäohjeita sekä määritetään kohtuutason tarkastusvarmuus, joka tarkastuksen yhteydessä suoritettavissa testauksissa on saavutettava. Komissio katsoo, että vaikka varainhoitovuoden 2015 ohjeita voidaankin parantaa, ne tarjoavat oikealla tavalla sovellettuina jo nyt todentamisviranomaisille mahdollisuuden antaa sovellettavien sääntöjen ja standardien mukaisen laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevan lausunnon.

Komissio on laatinut täytäntöönpanon ensimmäisen vuoden kokemusten perusteella uudet parannetut ohjeet, joita sovelletaan varainhoitovuodesta 2018 lähtien.

92

Komissio on tyytyväinen YMP:hen sovellettavaan varmuuteen perustuvaan malliin, joka pitää virhetason suhteellisen alhaisena. Tilintarkastustuomioistuimen määrittämä luonnonvarojen (YMP:n osuus niiden menoista on 98 prosenttia) kokonaisvirhetaso varainhoitovuonna 2015 oli 2,9 prosenttia. Euroopan maatalouden tukirahaston osalta (rahastosta myönnetään vuosittain tukea lähes kahdeksalle miljoonalle edunsaajalle) maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto puolestaan arvioi sen virhetason olleen kahden viime vuoden aikana alle olennaisuustason, kun taas tilintarkastustuomioistuimen todennäköisin virhetaso pysyi vakaasti 2,2 prosentissa. Komission määrittämä Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston virhetaso on neljän viime vuoden aikana jatkuvasti pienentynyt.

Tällaisia tuloksia ei voitaisi saavuttaa ilman YMP:n luotettavaa hallinto- ja valvontajärjestelmää, erityisesti yhdennettyä hallinto- ja valvontajärjestelmää, ja valvontapyramidia, jonka antama varmuus perustuu edellisten kerrosten työhön ja jonka mukaan todentamisviranomaisten työ alkaa maksajavirastojen valvontatuloksista. Tähän liittyen todentamisviranomaisia vaaditaan vahvistamaan maksajavirastojen tekemien tarkastusten tulokset, ja jos todentamisviranomaiset eivät vahvista niitä, määrittämään sääntöjenvastaisuustason ja antamaan varauman sisältävän lausunnon. Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto pystyi kuitenkin hyödyntämään todentamisviranomaisten vuoden 2015 lausuntoja vain rajallisesti, koska monissa tapauksissa tehty työ ei ollut luotettavaa.

Jos todentamisviranomaisten työhön ei voida luottaa, maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto hankkii edelleen riippumattoman varmuuden menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta omilla tarkastuksillaan ja korottaa tarvittaessa niiden pohjalta maksajavirastojen ilmoittamia virhetasoja. Tuloksena saadut mukautetut virhetasot olivat suhteellisen alhaisia (ks. taulukko 1 sekä edellä).

Jos komissio voi luottaa todentamisviranomaisten työhön, todentamisviranomaisten määrittämä sääntöjenvastaisuustaso voidaan lisätä maksajavirastojen ilmoittamaan virhetasoon, jotta voidaan laskea luotettava virhetaso, joka kuvaa varmuutta YMP:n menojen laillisuudesta ja sääntöjenvastaisuudesta.

Katso myös komission vastaus suositukseen 1.

Suositus 1 – Todentamisviranomaisten laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevasta työstä saatava varmuus

Komissio hyväksyy suosituksen osittain seuraavasti:

Komissio ei hyväksy suositusta, jonka mukaan todentamisviranomaisten lausunnon käyttö varmuuden saamiseen olisi mahdollista vasta sitten, kun työ on tehty suosituksissa 2–7 määritellyn mukaisesti, eikä silloin, kun työ on tehty varainhoitovuodesta 2015 alkaen sovelletuissa ohjeissa määritellyn mukaisesti. Komissio katsoo, että vaikka varainhoitovuoden 2015 ohjeita voidaankin parantaa, ne tarjoavat oikealla tavalla sovellettuina jo nyt todentamisviranomaisille mahdollisuuden antaa sovellettavien sääntöjen ja standardien mukaisen lausunnon laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta.

Komissio hyväksyy suosituksen siitä, että jos todentamisviranomaiset ovat tehneet työnsä sovellettavien säädösten ja ohjeiden mukaisesti, niiden lausunto on tärkeä ja arvokas lisä ja sen olisi oltava komission varmuuden saamisen kannalta keskeinen osatekijä. Tämä on alla olevan maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston tarkastusstrategian ja YMP:hen sovellettavan yhtenäisen tarkastus-/valvontapyramidin mukaista.

YMP:hen sovellettava yhtenäinen tarkastusmalli
93

Hyväksymisedellytysten pitäisi kattaa maksajaviraston kokonaisrakenne ja toiminta (eli yksikkötason tarkastukset), muun muassa prosessien ja menettelyjen tarkoituksenmukaisuus. Kuitenkin silloin, kun arvioidaan tiettyä perusjoukkoa koskevia hallinnollisia ja paikalla tehtäviä tarkastuksia (maksuhakemusten hyväksyminen), todentamisviranomaisten arvioinnin olisi perustuttava olennaiseen valvontaan ja lisävalvontaan. Näin ollen olennaista valvontaa ja lisävalvontaa, jotka määrittelevät tietylle perusjoukolle (tai järjestelmälle tai toimenpiteelle) tehtävät tarkastukset, olisi käytettävä kokonaishyväksyntäkriteerien lisäksi. Todentamisviranomaiset käyttävät olennaista valvontaa ja lisävalvontaa myös arvioidessaan menojen laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta (vaatimuksenmukaisuuden tarkastuksilla ja tapahtumatarkastuksilla) (ks. komission vastaukset kohtiin 41–44).

Varainhoitovuoden 2018 uusissa ohjeissa kuitenkin todetaan selvästi, että todentamisviranomaisten on arvioitava maksuhakemusten hyväksymisprosessia (mukaan lukien hallinnollisia ja paikalla tehtäviä tarkastuksia) olennaisen valvonnan ja lisävalvonnan perusteella.

94

Komissio toteaa, että vaikka hyväksymisedellytykset muodostavat luotettavan perustan maksajaviraston kokonaisvalvontakehyksen arvioinnille (mitä tilintarkastusstandardeissa nimitetään yksikkötason valvonnaksi), sisäisen valvontajärjestelmän laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskeva arviointi ja tilinpäätöksen5 arviointi on pidettävä erillään (ks. komission vastaukset kohtiin 41–44).

Lähestymistapaa, jossa laillisuuteen ja sääntöjenmukaisuuteen liittyvät prosessit ja menettelyt erotetaan selvästi tilinpäätökseen liittyvistä prosesseista ja menettelyistä, noudatetaan varainhoitovuoden 2018 uusissa ohjeissa, jotka saatiin valmiiksi tammikuussa 2017.

Suositus 2 – Olennaiseen valvontaan ja lisävalvontaan keskittyvä riskienarviointi

Komissio hyväksyy suosituksen ja katsoo, että se on jo pantu täytäntöön varainhoitovuoden 2018 uusissa ohjeissa. Todentamisviranomaisia neuvotaan käyttämään olennaista valvontaa ja lisävalvontaa tarkastaessaan maksuhakemusten hyväksymismenettelyjä.

95

Komissio painottaa, että otosta 1 käytetään sisäisen valvontajärjestelmän toiminnan ja valvontatilastojen luotettavuuden tarkastamisen lisäksi myös menojen laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevien päätelmien tekemiseen edunsaajatasolla. Varainhoitovuoden 2018 uusissa ohjeissa kuitenkin vaaditaan erottelemaan tarkastustavoitteet silloin, kun laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta varten poimittua otosta käytetään seuraaviin tarkoituksiin:

  • päätelmien tekeminen menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta
  • päätelmien tekeminen johdon vahvistuslausumassa esitetyistä valvontatuloksista ja valvontatilastoista
  • sisäisen valvontajärjestelmän tarkastaminen, jos todentamisviranomainen tekee tarkastuksen kahta tarkoitusta varten
  • virhetason todentaminen paikalla tehtävien tarkastusten määrän vähentämiseksi asetuksen (EU) N:o 908/2014 41 artiklan mukaisesti.

Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän piiriin kuuluvien menojen osalta sovellettava lainsäädäntö ja komission maksajavirastoille antamat ohjeet sisältävät menetelmiä, joiden tavoitteena on varmistaa otoksen edustavuus koko perusjoukkoon nähden. Todentamisviranomaisten on otannan ensimmäisessä vaiheessa tarkastettava, että maksajavirastojen otokset ovat laillisia ja sääntöjenmukaisia eli että ne on valittu maksajavirastoja koskevien EU:n sääntöjen ja ohjeiden mukaisesti myös edustavuuden suhteen. Todentamisviranomaisten otosten on puolestaan oltava koko maksajavirastojen valitsemaa perusjoukkoa edustava.

96

Paikalla tehtävien tarkastusten ajoitukseen ja yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän tapahtumien varmennustarkastukseen liittyvät kysymykset liittyvät olennaisesti maatalouden muuttuvaan tilanteeseen kentällä.

Siksi on ratkaisevan tärkeää, että maksajavirastot tekevät perustason tarkastuksen oikeaan aikaan eli ennen maksuja ja että todentamisviranomaiset menevät kentälle heti maksajavirastojen jälkeen voidakseen varmennustarkastaa kaikki tukikelpoisuuden osatekijät. Jos varmennustarkastus tehdään myöhässä, on vaarana, että kaikkia tukikelpoisuuden osatekijöitä ei varmenneta kentällä tai tilanne on täysin muuttunut, minkä seurauksena uudelleenvarmennus ei ole mahdollista.

Suositus 3 – Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän piiriin kuuluvien tapahtumien otantaan liittyvät varotoimet

Komissio hyväksyy suosituksen ja katsoo, että se on jo pantu täytäntöön varainhoitovuoden 2018 uusissa ohjeissa. Uusia ohjeita on vahvistettu seuraavien näkökohtien osalta:

Ensimmäinen luetelmakohta:

Todentamisviranomaisen olisi tarkistettava, että maksajaviraston otos on valittu asiaankuuluvien säädösten, sääntöjen ja ohjeiden mukaisesti myös edustavuuden suhteen, ja sen jälkeen todentamisviranomaisen olisi tarkistettava oman otoksensa edustavuus.

Toinen luetelmakohta:

Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän varmennustarkastusten ajoituksen ratkaiseva merkitys: tarkastustoimien suositeltu ajoitus sisältyy ohjeisiin.

Kolmas luetelmakohta:

Todentamisviranomaisten olisi osana tarkastusmenettelyjä tarkistettava valvontatilastoissa raportoitujen valvontatulosten täydellisyys ja varmuus.

97

Komissio on samaa mieltä siitä, että maksajaviraston tiettynä vuotena suorittamien tarkastusten ja varainhoitovuoden maksujen välillä on epätasapaino yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolisten perusjoukkojen osalta. Koska suurin osa yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolisista toimenpiteistä ei kuitenkaan ole ajallisesti rajattuja, todentamisviranomainen voisi tarkastaa lisätapahtumia silloin, kun osaa jo tarkastetuista tapahtumista ei ole maksettu vuoden aikana. Maksamattomia tapahtumia voitaisiin edelleen käyttää johdon vahvistuslausuman vahvistamiseen tai vahvistamatta jättämiseen sekä tulosten ja sisäisen valvontajärjestelmän tehokkuuden tarkastamiseen.

Suositus 4 – Maksuihin perustuva yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolinen otanta

Komissio hyväksyy suosituksen ja katsoo, että se on jo pantu täytäntöön varainhoitovuoden 2018 ohjeissa. Kun käytettävissä on vain rajallisesti aikaa esimerkiksi toimenpiteissä, joista aiheutuu paljon maksuja lähellä vuodenvaihdetta, todentamisviranomaista suositellaan käyttämään maksujen arvioita.

98

Komissio katsoo, että YMP:n yhteydessä ja erityisesti silloin, kun otetaan huomioon yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän osuus virheiden ehkäisemisessä ja virhetasojen pienentämisessä, hallinnollisten tarkastusten uudelleen suorittaminen on tarkoituksenmukaista tarkastusevidenssiä. Siihen kuuluu suoritettuja tarkastuksia, tukihakemusten ja tositteiden tarkastuksia sekä rekisterien ja yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän LPIS:n tarkastuksia koskevien kysymysten esittäminen maksajaviraston henkilöstölle. Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolisia menoja koskeviin hallinnollisiin tarkastuksiin ja todentamisviranomaisten niille tekemiin varmennustarkastuksiin kuuluvat myös käynnit (tarkastukset) paikalla esimerkiksi investointihankkeiden avulla rakennetun tai ostetun fyysisen omaisuuden olemassaolon varmistamiseksi.

Komissio katsoo myös, että maksajavirastojen suorittamien tarkastusten uudelleen tekeminen yleensä riittää, että todentamisviranomaiset voivat arvioida menojen laillisuutta ja säännönmukaisuutta. Jos maksuille, joita maksajavirastot eivät ole tarkastaneet paikalla, tehtäisiin tarkastuksia paikalla, tämä ei yleensä tuottaisi arvokasta lisäevidenssiä vaan tuloksia, jotka eivät olisi vertailukelpoisia maksajaviraston tarkastusten kanssa.

99

Ohjeisiin olisi suhtauduttava niin, että niissä esitetään komission vähimmäisvaatimukset, eivätkä ne saa estää todentamisviranomaisia tekemästä tarvittaessa enemmän.

Komissio katsoo, että YMP:n menojen ja hallinto- ja valvontajärjestelmän yhteydessä tarkastuksen uudelleensuoritus on tehokkain tapa vahvistaa varmuus ja muodostaa kohtuullista varmuutta koskeva tarkastuslausunto.

Kuten komission vastauksissa kohtiin 60–70 todetaan, komission ohjeissa suositellaan, että todentamisviranomainen tekee samat tarkastukset kuin maksajavirasto (paikalla tehty tarkastus ja hallinnolliset tarkastukset tai pelkästään hallinnolliset tarkastukset), jotta saadaan vertailukelpoiset tulokset. Ohjeissa ei myöskään rajoiteta todentamisviranomaisten tehtävää pelkästään uudelleentarkastuksiin, vaan niiden on yhdistettävä uudelleentarkastukset muihin menetelmiin, jotta saadaan kerättyä riittävästi tarkoituksenmukaista tarkastusevidenssiä. Koska todentamisviranomaiset uudelleenvarmentavat myös hallinnolliset tarkastukset, ne käyttävät yleisesti asiakirjatarkastuksia ja rekisterien tarkastuksia sekä tiedustelua.

Varainhoitovuoden 2018 uusissa ohjeissa komissio suosittelee, että todentamisviranomaiset poimivat kaksi otosta, jotka on tarkoitettu eri tarkastustavoitteita varten (tilien tarkastus sekä laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden tarkastus). Komissio on jo määritellyt ja ottanut käyttöön lähestymistavan, joka mahdollistaa tehokkaan ja tuloksellisen tarkastuksen, kuten tarkastuksen kahta tarkoitusta varten tarkastustavoitteiden välillä sekä tapahtumatarkastuksen ja vaatimustenmukaisuuden tarkastuksen välillä6. Tarkastustekniikkaa ei ole rajattu tarkastuksen uudelleensuoritukseen, mutta tarkastukset on rajattu maksajaviraston tarkastusten toiminta-alan mukaan. Näin ollen jos maksajavirasto on tarkastanut tapahtuman vain hallinnollisesti, todentamisviranomaisen olisi tehtävä samoin eli varmennettava hallinnolliset tarkastukset esimerkiksi suorittamalla ne uudelleen tai tekemällä tarkistuksia, tiedusteluja tai analyyttisiä tarkastuksia.

Koska todentamisviranomaisille olisi annettava ohjeita siitä, miten löydetään sopiva tasapaino kustannusten ja hyötyjen välille, komission varainhoitovuoden 2018 ohjeissa edellytetään, että todentamisviranomaisilla on oltava tilastollisesti edustavat otokset yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän paikalla tehtäviä varmennustarkastuksia varten. Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolisten menojen osalta vaaditaan vähintään 30 paikalla tehtävää varmennustarkastusta. Varmennusten tulokset ekstrapoloidaan koko perusjoukkoa koskeviksi.

Suositus 5 – Paikalla tehtävät tapahtumatarkastukset

Komissio hyväksyy suosituksen osittain seuraavasti:

1) Komissio ei hyväksy suositusta, jos se tarkoittaa sitä, että todentamisviranomaiset menevät paikalle tarkastamaan tapahtumia, joita maksajavirasto ei ole tarkastanut paikalla. Se ei olisi komission YMP:hen sovellettavan varmuuteen perustuvan mallin mukaista eikä niin saataisi maksajaviraston tarkastusten kanssa vertailukelpoisia tuloksia. Jos erityisesti yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolisille tapahtumille, joita maksajavirastot eivät ole aiemmin tarkastaneet paikalla, tehtäisiin tarkastukset paikalla, tuloksena ei yleensä saataisi uutta arvokasta evidenssiä.

Koska todentamisviranomaisille olisi annettava ohjeita siitä, miten löydetään sopiva tasapaino kustannusten ja hyötyjen välille, komission varainhoitovuoden 2018 ohjeissa edellytetään, että todentamisviranomaisilla on oltava tilastollisesti edustavat otokset yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän paikalla tehtäviä varmennustarkastuksia varten. Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolisten menojen osalta vaaditaan vähintään 30 paikalla tehtävää varmennustarkastusta. Varmennusten tulokset ekstrapoloidaan koko perusjoukkoa koskeviksi. Komissio katsoo, että YMP:n yhteydessä tämän tasapainoisen lähestymistavan avulla todentamisviranomaiset pystyisivät antamaan luotettavan lausunnon menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta.

2) Komissio hyväksyy suosituksen siltä osin kuin todentamisviranomaiset saavat toteuttaa kaikki tarkastusvaiheet ja -menettelyt, jotka ne itse katsovat tarkoituksenmukaisiksi, ja katsoo, että se on jo toteutunut.

100

Nykyisissä ohjeissa käytetyn yhdennetyn lähestymistavan vuoksi todentamisviranomaisia pyydettiin laskemaan kaksi virhetasoa, jotka kattavat laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden. Tätä lähestymistapaa kuitenkin tarkistetaan varainhoitovuoden 2018 ohjeissa (ks. komission vastaus suositukseen 6).

101

Jatkuvuuden varmistamiseksi vuotta 2015 (ensimmäinen vuosi, jona todentamisviranomaisten työtä oli laajennettu) koskevat ohjeet laadittiin edellisten vuosien tilien tarkastamis- ja hyväksymismenettelyssä käytettyjen ohjeiden pohjalta. Lisäksi vuoden 2015 ohjeet perustuivat asetuksen (EU) N:o 1306/2013 9 artiklan 2 kohdan b alakohdan mukaiseen yhdennettyyn lähestymistapaan ja otantaan, missä laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden tarkastukset, virheiden arviointi ja virheistä raportointi on yhdistetty tilinpäätöksen vastaaviin. Sen seurauksena virhetasoa käytetään yhdennetyssä lähestymistavassa menojen laillisuuden ja säännönmukaisuuden sekä tilinpäätöksen arvioimiseen.

Suositus 6 – Yksi ainoa laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta kuvaava virhetaso

Komissio hyväksyy suosituksen ja katsoo, että se on jo pantu täytäntöön.

Varainhoitovuoden 2018 uusissa ohjeissa erotetaan sääntöjenmukaisuuden tarkastusmenettely ja tilien tarkastamis- ja hyväksymismenettely selvästi toisistaan. Tätä tarkoitusta varten todentamisviranomaisten on laskettava kaksi erillistä virhetasoa: virhetaso, joka sisältää vain tilinpäätöksen tarkastuksessa havaitut virheet, ja sääntöjenvastaisuustaso, joka sisältää kaikki maksajavirastolta havaitsematta jääneet laillisuuteen ja sääntöjenmukaisuuteen liittyvät virheet. Sääntöjenvastaisuustasoa käytetään sekä laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta koskevaa tarkastuslausumaa että johdon vahvistuslausumassa esitettyjen kannanottojen vahvistamista (tai vahvistamatta jättämistä) varten. Sääntöjenvastaisuustasoa käytetään maksajavirastojen ilmoittamien valvontatulosten mukauttamiseen ylöspäin.

102

Sääntöjenvastaisuustason tarkoituksena on antaa arvio siitä, miten paljon maksajaviraston tarkastukset poikkeavat todentamisviranomaisen varmennustarkastuksesta, tai toisin sanoen, kuinka paljon virheitä maksajavirastolta on jäänyt huomaamatta. Näin ollen voidaan kohtuudella olettaa, että jos maksajavirasto löytää virheen, tämä virhe korjataan ennen maksun suorittamista. Todentamisviranomaisen virhetason on tarkoitus kuvata vain sitä, miten paljon virheitä maksajavirastolta on jäänyt havaitsematta, ja siksi sitä ei pitäisi korjata ennen maksun suorittamista. Jotta virheitä ei laskettaisi kahteen kertaan, todentamisviranomaisen ei pitäisi ottaa mukaan edunsaajan maksupyyntöä, koska erotus sisältää osan, jonka maksajavirasto on jo korjannut ja ilmoittanut valvontatilastoissa.

103

Todentamisviranomaisten työ perustuu kansainvälisesti hyväksyttyjen tilintarkastusstandardien mukaisesti otoksiin. Kaikki paikalla tehtävissä varmennustarkastuksissa tehdyt havainnot olisi aina ekstrapoloitava koskemaan loppua perusjoukkoa sääntöjenvastaisuustason laskemista varten (riippumatta siitä, onko sääntöjenvastaisuudet selvitetty ennen maksua vai ei).

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto käyttää vuotuisessa toimintakertomuksessa vastaavaa lähestymistapaa jäännösvirhetason laskemiseen.

Suositus 7 – Tarkastuslausuman kohteena olevaa perusjoukkoa edustava virhetaso

Komissio hyväksyy suosituksen ja katsoo, että se on jo pantu täytäntöön.

Varainhoitovuoden 2018 uusien ohjeiden mukaan yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän perusjoukkojen sääntöjenvastaisuustason on perustuttava maksajaviraston paikalla tehtävää tarkastusta varten poimittuun satunnaisotokseen. Perusjoukon osaa koskeva tulos ekstrapoloidaan kuitenkin koskemaan koko perusjoukkoa, jotta voidaan tehdä päätelmät yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän kaikkien menojen laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta.

Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän ulkopuolisia perusjoukkoja varten on käytettävä hieman eri lähestymistapaa, jossa otetaan huomioon toimenpiteiden erilainen suunnittelu ja se, että maksajaviraston satunnaisotokset eivät välttämättä ole aina edustavia. Siksi todentamisviranomaisten laskeman sääntöjenvastaisuustason olisi perustuttava kaikista menoista poimittuun otokseen, joka ekstrapoloidaan koskemaan koko perusjoukkoa.

104

Komissio katsoo, että suositukset 2, 3, 4, 6 ja 7 on jo toteutettu varainhoitovuoden 2018 uusissa ohjeissa ja että hyväksytty osa suositusta 5 on jo toteutettu. Koska yhdennettyyn hallinto- ja valvontajärjestelmään liittyvät maksut varainhoitovuonna 2018 vastaavat edunsaajien keväällä 2017 esittämiä maksuhakemuksia, jotka on tarkastettava saman satokauden aikana, täytäntöönpanon olisi oltava realistista: uusien ohjeiden täytäntöönpano edellyttää jäsenvaltioilta valmistelutyötä, johon kuuluvat julkisia hankintoja koskevat menettelyt silloin, kun todentamisviranomaiset eivät ole julkisia elimiä. Useimmat jäsenvaltiot ovat jo ilmoittaneet komissiolle, että ne voivat soveltaa uusia ohjeita vasta varainhoitovuodesta 2019 lähtien.

Sanasto

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto (maaseuturahasto): Rahastosta rahoitetaan unionin maksuosuus maaseudun kehittämisohjelmiin.

Euroopan maatalouden tukirahasto (maataloustukirahasto): Rahastosta myönnetään rahoitusta viljelijöiden suoria tukia varten, maatalousmarkkinoiden hallintaan sekä tiedotus- ja menekinedistämistoimenpiteisiin.

Hallinnolliset tarkastukset: Viralliset asiakirjatarkastukset, joita maksajavirastot kohdistavat kaikkiin hakemuksiin. Tarkoituksena on tarkistaa, ovatko hakemukset tuen myöntämisen ehtojen mukaisia. Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän piiriin kuuluvien menojen osalta tietokantoihin sisällytettyjä tietoja käytetään automaattisiin ristiintarkastuksiin.

Hyväksyntä: Prosessi, jossa todennetaan, että maksajavirastoilla on hallintorakenne ja sisäisen valvonnan järjestelmä, jotka riittävät takaamaan maksujen laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden sekä asianmukaisen kirjanpidon. Jäsenvaltiot huolehtivat todentamisesta siten, että maksajavirastot noudattavat tiettyjä kriteereitä (”hyväksyntäkriteerit”), jotka koskevat sisäistä toimintaympäristöä, valvontatoimia, tiedotusta, viestintää ja seurantaa.

Johdon vahvistuslausuma: Kunkin maksajaviraston johtajan vuosittain antama lausuma tilinpäätöstietojen täydellisyydestä, oikeellisuudesta ja todenperäisyydestä, sisäisen valvonnan järjestelmien asianmukaisesta toiminnasta ja tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja sääntöjenmukaisuudesta. Vahvistuslausumaan liitetään useita liitteitä, joista yhdessä esitetään tilastotiedot kaikkien maksajaviraston hallinnollisten ja paikalla tekemien tarkastusten tuloksista (”valvontatilastot”).

Kansainvälisesti hyväksyttyjä tilintarkastusstandardeja ovat standardien laadinnasta vastaavien julkisten ja ammatillisten elinten määrittämät tarkastusstandardit, kuten International Auditing and Assurance Standards Boardin (IAASB) antamat kansainväliset tilintarkastusstandardit (ISA-standardit) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisen järjestön (International Organisation of Supreme Audit Institutions, INTOSAI) antamat kansainväliset standardit (ISSAI).

Maksajavirasto: Jäsenvaltiossa toimiva elin, joka vastaa YMP:n menojen hallinnoinnista ja valvonnasta ja etenkin edunsaajille maksettavien YMP:n tukien valvonnasta, laskennasta ja maksamisesta ja tähän liittyvästä raportoinnista komissiolle. Osa maksajaviraston tehtävistä voidaan siirtää valtuutetuille elimille. Niiden on kuitenkin itse suoritettava maksut edunsaajille ja raportoitava komissiolle.

Mukautettu virhetaso: Kyseessä on komission arvio maksajavirastojen edunsaajille suorittamien YMP:n maksujen jäännösvirhetasosta sen jälkeen, kun kaikki tarkastukset on suoritettu. Komissio laskee ja julkaisee virhetason vuotuisessa toimintakertomuksessaan.

Ohjelmakausi: Monivuotinen kehys EU:n politiikkojen suunnittelua ja täytäntöönpanoa varten. Nykyinen ohjelmakausi alkoi vuonna 2014 ja päättyy 2020. Maaseuturahastosta rahoitettavia maaseudun kehittämisohjelmia hallinnoidaan tämän monivuotisen kehyksen puitteissa. Maataloustukirahaston hallinnointi taas perustuu vuotuisuuteen.

Paikalla tehtävät tarkastukset: Maksajavirastojen tarkastajien suorittamat tarkastukset, joilla pyritään varmentamaan, että lopulliset edunsaajat noudattavat sovellettavia sääntöjä. Tarkastukset voivat olla perinteisiä tarkastuskäyntejä (tuen kohteena olevat tilat tai investoinnit) tai kaukokartoituksia (viljelylohkojen uusien satelliittikuvien arviointi), joita täydennetään nopeilla tarkastuskäynneillä epäselvissä tapauksissa.

Rahoitusoikaisut: Komissio jättää EU:n rahoituksen ulkopuolelle menot, joita jäsenvaltiot eivät ole toteuttaneet EU: ja kansallisen lainsäädännön mukaisesti. YMP:n menojen osalta EU:n rahoituksen ulkopuolelle jättäminen tapahtuu aina määräämällä rahoitusoikaisuja, joita käsitellään käyttötarkoitukseensa sidottuina tuloina.

Sääntöjenmukaisuuden tarkastusmenettely: Komission menettely perustuu maksajavirastojen sisäisen valvonnan järjestelmien arviointiin. Sen tarkoituksena on varmistaa, että jäsenvaltiot noudattavat EU:n ja kansallista lainsäädäntöä ja että menot, jotka ovat näiden sääntöjen vastaisia yhtenä tai useampana varainhoitovuonna, jätetään EU:n rahoituksen ulkopuolelle rahoitusoikaisujen avulla.

Tilien tarkastamis- ja hyväksymismenettely: Menettely johtaa komission vuotuiseen tilien tarkastamis- ja hyväksymispäätökseen, joka koskee kunkin hyväksytyn maksajaviraston tilinpäätöstietojen täydellisyyttä, oikeellisuutta ja todenperäisyyttä.

Valvontatilastot: Jäsenvaltioiden komissiolle toimittamat vuotuiset kertomukset, jotka sisältävät maksajavirastojen hallinnollisten ja paikalla tekemien tarkastusten tulokset.

Vuotuinen toimintakertomus: Jokainen pääosasto julkaisee vuotuisen kertomuksen ja esittää siinä yksityiskohtaisesti saavutuksensa, vuoden aikana tekemänsä aloitteet ja käyttämänsä resurssit. Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston vuotuinen toimintakertomus sisältää myös arvion YMP:n hallinto- ja valvontajärjestelmien toiminnasta ja tuloksista maksajavirastojen tasolla.

Yhdennetty hallinto- ja valvontajärjestelmä: Yhdennetty järjestelmä, joka koostuu maatilat, hakemukset, maatalousmaat, eläimet sekä tapauksen mukaan tukioikeudet käsittävistä tietokannoista. Tietokantoja käytetään pinta-alaan ja eläimiin liittyviä tukia koskevien hakemusten hallinnollisiin ristiintarkastuksiin.

Lyhenteet

EAKR: Euroopan aluekehitysrahasto

ESR: Euroopan sosiaalirahasto

IACS-järjestelmä: Yhdennetty hallinto- ja valvontajärjestelmä

ISA: kansainväliset tilintarkastusstandardit

ISSAI: ylimpien tarkastuselinten kansainväliset standardit

Maaseuturahasto: Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto

Maataloustukirahasto: Euroopan maatalouden tukirahasto

PO AGRI: Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto

Toimivaltainen viranomainen: Jäsenvaltion maatalousministeriö (yleensä)

YMP: Yhteinen maatalouspolitiikka

Loppuviitteet

1 Neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 1311/2013, annettu 2 päivänä joulukuuta 2013, vuosia 2014-2020 koskevan monivuotisen rahoituskehyksen vahvistamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 884), liite I.

2 Tukioikeuksien yhteydessä maksu perustuu tiettyjen ehtojen täyttymiseen.

3 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 966/2012, annettu 25 päivänä lokakuuta 2012, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä ja neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 kumoamisesta (EUVL L 298, 26.10.2012, s. 1) (varainhoitoasetus), 59 artikla.

4 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1306/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, yhteisen maatalouspolitiikan rahoituksesta, hallinnoinnista ja seurannasta ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 352/78, (EY) N:o 165/94, (EY) N:o 2799/98, (EY) N:o 814/2000, (EY) N:o 1290/2005 ja (EY) N:o 485/2008 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 549) (YMP:tä koskeva horisontaalinen asetus).

5 Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 809/2014, annettu 17 päivänä heinäkuuta 2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1306/2013 soveltamissäännöistä yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän, maaseudun kehittämistoimenpiteiden ja täydentävien ehtojen osalta (EUVL L 227, 31.7.2014, s. 69) ja komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 98/2014, annettu 6 päivänä elokuuta 2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1306/2013 soveltamissäännöistä maksajavirastojen ja muiden elinten, varainhoidon, tilien tarkastamisen ja hyväksymisen, tarkastuksia koskevien sääntöjen, vakuuksien ja avoimuuden osalta (EUVL L 255, 28.8.2014, s. 59).

6 Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston menettely perustuu maksajavirastojen sisäisen valvonnan järjestelmien arviointiin. Sen tarkoituksena on varmistaa, että jäsenvaltiot noudattavat EU:n ja kansallista lainsäädäntöä ja että menoihin, jotka ovat näiden sääntöjen vastaisia yhtenä tai useampana varainhoitovuonna, ei myönnetä EU:n rahoitusta (YMP:tä koskevan horisontaalisen asetuksen 52 artikla).

7 YMP:n yhteisen hallinnoinnin malli on esitetty maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston toimintakertomuksessa vuodelta 2015, s. 35.

8 YMP:tä koskevan horisontaalisen asetuksen 7 artiklassa edellytetyllä tavalla.

9 Asetus (EU) N:o 809/2014, 30-33 artikla. Komissio otti kaudeksi 2014-2020 käyttöön uusia mahdollisuuksia, joiden avulla jäsenvaltiot voivat alentaa tarkastusten vähimmäismäärän alle yhden prosentin. Jäsenvaltiot voivat käyttää esimerkiksi asetuksen (EU) N:o 908/2014 41 artiklassa ja asetuksen (EU) N:o 809/2014 36 artiklassa vahvistettuja mahdollisuuksia.

10 Jäsenvaltioiden komissiolle toimittamat vuotuiset kertomukset, jotka sisältävät maksajavirastojen hallinnollisten ja paikalla toimittamien tarkastusten tulokset.

11 Varainhoitoasetuksen 59 artikla ja johdanto-osan 22 kappale.

12 Komission asetus (EY) N:o 1663/95, annettu 7 päivänä heinäkuuta 1995, neuvoston asetuksen (ETY) N:o 729/70 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä EMOTR:n tukiosaston tilien tarkastamisen ja hyväksymisen osalta (EYVL L 158, 8.7.1995, s. 6), 3 artikla.

13 Varainhoitoasetus, 59 artiklan 5 kohta.

14 YMP:tä koskeva horisontaalinen asetus, 9 artikla.

15 Useissa jäsenvaltioissa sama todentamisviranomainen tarkastaa useamman kuin yhden maksajaviraston.

16 Esimerkiksi valtiovarainministeriön yksiköitä, aluehallinnon osastoja tai ylimpiä tarkastuselimiä.

17 Asetus (EU) N:o 908/2014, 5–7 artikla.

18 Ohje nro 1 hyväksyntävaatimuksista, ohje nro 2 vuotuisesta todentamistarkastuksesta, ohje nro 3 raportointivaatimuksista, ohje nro 4 johdon vahvistuslausumasta ja ohje nro 5 sääntöjenvastaisuuksista.

19 YMP:tä koskeva horisontaalinen asetus, 9 artikla.

20 Asiantuntijaryhmän kokoukset järjesti maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto, ja niihin osallistui toimivaltaisten viranomaisten ja todentamisviranomaisten edustajia kaikista jäsenvaltioista. Kokouksissa vaihdettiin tietoja ja kokemuksia ja selvennettiin todentamisviranomaisten työhön liittyviä kysymyksiä.

21 Belgia, Tšekin tasavalta, Saksa, Irlanti, Espanja, Ranska, Italia, Itävalta, Puola, Portugali, Romania, Slovakia ja Yhdistynyt kuningaskunta.

22 Saksa (Baijeri), Espanja (Kastilia ja Léon), Italia (AGEA), Puola, Romania ja Yhdistynyt kuningaskunta (Englanti).

23 Koheesiopolitiikkaa rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR), Euroopan sosiaalirahastosta (ESR) ja koheesiorahastosta.

24 EUVL C 107, 30.4.2004, s. 1.

25 http://eca.europa.eu

26 Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston tarkastuskäsikirjan 4.11.2015 päivätty versio, osa 4.4, joka koskee maataloustukirahaston ja maaseuturahaston menojen laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden sääntöjenmukaisuustarkastusta.

27 Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston osasto J:n monivuotinen tarkastusohjelma 2015-2018.

28 Belgia, Saksa, Espanja, Italia ja Yhdistynyt kuningaskunta ovat hajauttaneet YMP:n varojen hallinnoinnin aluetasolla toimiville maksajavirastoille.

29 Varainhoitoasetus, 66 artiklan 9 kohta.

30 Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 908/2014, 34 ja 35 artikla.

31 YMP:tä koskeva horisontaalinen asetus, 52 artikla.

32 YMP:tä koskeva horisontaalinen asetus, 7 artiklan 2 ja 5 kohta.

33 Asetus (EU, Euratom) N:o 966/2012 (varainhoitoasetus), 66 artikla.

34 Vuoden 2015 mukautettujen virhetasojen laskennassa maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto käytti todentamisviranomaisten tuloksia maksajavirastojen virhetasojen korottamiseksi vain kolmessa tapauksessa maataloustukirahaston osalta ja yhdeksässä tapauksessa maaseuturahaston osalta.

35 Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston vuotuinen toimintakertomus 2015, liitteet, s. 66.

36 Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston vuotuinen toimintakertomus 2015, liitteet, s. 67.

37 Ohje nro 2, osa 5, otantamenetelmä.

38 Ylinten tarkastuselinten kansainväliset standardit, ISSAI 400 - säännönmukaisuuden tarkastuksen perusperiaatteet, kappale 55.

39 Ohjeen 2 otantamenetelmää koskevan liitteen 3 sivulla 9 olevassa taulukossa on esitetty korkea toimintariski yhdistettynä 10 prosentin arvioituun virhetasoon.

40 YMP:tä koskeva horisontaalinen asetus, 7 artikla.

41 Esimerkki on mukautettu maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston ohjeesta nro 3.

42 Saksa (Baijeri), Italia (AGEA) ja Yhdistynyt kuningaskunta (Englanti).

43 Asetuksen (EY) N:o 907/2014 12 artiklan 6 kohdan a ja b alakohta.

44 Kansainvälinen tilintarkastusstandardi (ISA) 530 ”Otanta tilintarkastuksessa”, kappale 6.

45 Ohje nro 2, osa 6.2, otantamenetelmä.

46 Satunnaisotanta on 20-25 prosenttia maksajavirastojen paikalla tekemistä tarkastuksista. Muut maksajavirastojen paikalla tekemät tarkastukset poimitaan otokseen riskien perusteella.

47 Ohjeen nro 2 liitteessä 3 suositellaan poimimaan vähintään 30 tapahtumaa kummastakin rahastosta.

48 Ohje nro 2, osa 6.7, otantaa koskevat parametrit.

49 Italiaa ei oteta huomioon tässä yhteydessä, koska varainhoitovuonna 2015 todentamisviranomainen ei tarkastanut yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän piiriin kuuluvia tapahtumia paikalla, koska se nimitettiin myöhäisessä vaiheessa.

50 Paikalla tehtävät tarkastukset voivat olla perinteisiä tarkastuskäyntejä (tuen kohteena olevat tilat tai investoinnit) tai kaukokartoituksia (viljelylohkojen uusien satelliittikuvien arviointi).

51 Ohje nro 2, osa 6.2, otantamenetelmä.

52 Edunsaajille ennen 16. lokakuuta 2014 korvatut kulut kirjattiin edelliselle varainhoitovuodelle, ja 15. lokakuuta 2015 jälkeen (poikkeustapauksissa) korvatut menot kirjattiin seuraavalle varainhoitovuodelle.

53 ISSAI 4200, osa 7.1 - Ohjeet säännönmukaisuuden tarkastuksia varten. Tilintarkastuksen yhteydessä toteutettavat säännönmukaisuuden tarkastukset.

54 Asetus (EU) N:o 908/2014, 7 artiklan 3 kohta.

55 Ks. esim. tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus varainhoitovuodelta 2014 (EUVL C 373, 10.11.2015), kohdat 7.19 ja 7.26, ja vuosikertomus varainhoitovuodelta 2015 (EUVL C 375, 13.10.2016) kohdat 7.14, 7.18 ja 7.22.

56 ISSAI 4200 -standardi, kohta 21.

57 Ohje nro 2, osa 6.2, otantamenetelmä.

58 Tietokoneperusteiset tarkastukset ja ortokuvien yksityiskohtainen tulkinta viljelylohkoista otettujen uusien korkean resoluution satelliittikuvien tai ilmakuvien perusteella.

59 Ohje nro 2, osa 9.2, paikalla tehtävät tarkastukset.

60 ISSAI 4200 -standardi, osa 7.1.5.

61 Ohjeen nro 2 sanasto.

62 Rajoitetun varmuuden tarkempi määritelmä ja sen ero kohtuulliseen varmuuteen on esitetty ISSAI 4200 -standardin kohdissa 20 ja 21.

63 Selitys, liite 10, kohta 2.1.

64 YMP:tä koskevan horisontaalisen asetuksen 51 artikla ja johdanto-osan 35 kappale, joissa säädetään, että ”tilien tarkastamista ja hyväksymistä koskevan päätöksen tulisi koskea toimitettujen tilinpäätösten täydellisyyttä, täsmällisyyttä ja todenperäisyyttä mutta ei sitä, ovatko menot yhdenmukaisia unionin oikeuden kanssa”.

65 Viisi prosenttia on yleinen sääntö, muta jos maksajavirastot ovat tarkastaneet paikalla eri määrän edunsaajia, oikea osuus olisi otettava huomioon.

66 Koska otos 2 kuitenkin valitaan satunnaisotannalla maksujen luettelosta, voidaan odottaa, että maksajavirasto on tehnyt paikalla tehtäviä tarkastuksia 5 prosentille tästä otoksesta.

1 Yhdennetty hallinto- ja valvontajärjestelmä eli IACS (Integrated Administration and Control System).

2 Maksujen suorittaminen, kirjanpito, ennakkomaksut ja vakuudet, velanhoito.

3 Virhetasoa käytetään, kun arvioidaan tarkastetun otoksen ja perusjoukon virheellisiä tietoja, joilla on taloudellinen vaikutus tilien täydellisyyteen, oikeellisuuteen ja totuudenmukaisuuteen.

4 Sääntöjenvastaisuustason avulla arvioidaan mahdollista taloudellista vaikutusta, joka johtuu tukikelpoisuustarkastusten puutteista.

5 Maksujen suorittaminen, kirjanpito, ennakkomaksut ja vakuudet, velanhoito.

6 Mahdollisuus käyttää yhtä tapahtumaa useisiin eri tarkastuksiin.

Tapahtuma Päivämäärä
Tarkastuksen suunnittelumuistio hyväksytty/ Tarkastus alkoi 13.1.2016
Kertomusluonnos lähetetty komissioon (tai muulle tarkastuskohteelle) 6.2.2017
Lopullinen kertomus hyväksytty kuulemismenettelyn jälkeen 22.3.2017
Komission (tai muun tarkastuskohteen) viralliset vastaukset saatu kaikilla kielillä 26.4.2017

Tarkastustiimi

Tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomuksissa käsitellään eri talousarvioaloilla tai hallinnon aloilla toimitettujen tuloksellisuuden ja säännönmukaisuuden tarkastusten tuloksia. Tilintarkastustuomioistuin valitsee ja suunnittelee nämä tarkastustehtävät siten, että niillä saadaan aikaan mahdollisimman suuri vaikutus. Se ottaa valinta- ja suunnitteluvaiheessa huomioon tuloksellisuuteen tai säännönmukaisuuteen kohdistuvat riskit, asianomaisten tulojen tai menojen määrän, tulevat kehityssuunnat sekä poliittiset näkökohdat ja yleisen edun.

Tämän kertomuksen hyväksyi I tarkastusjaosto, jonka puheenjohtaja on Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen Phil Wynn Owen. Jaoston vastuualana on luonnonvarojen kestävä käyttö. Tarkastus toimitettiin Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsenen João Figueiredon johdolla, ja siihen osallistuivat myös kabinettiavustaja Paula Betencourt, vt. toimialapäällikkö Sylvain Lehnhard, tehtävävastaava Luis Rosa ja apulaistehtävävastaava Marius Cerchez. Tarkastustiimi koostui seuraavista tarkastajista: Ioan Alexandru Ilie, Jindrich Dolezal, Michal Machowski, Michael Spang, Antonella Stasia, Heike Walz. Michael Pyper avusti tarkastuskertomuksen laadinnassa.

Vasemmalta oikealle: Michael Pyper, Paula Betencourt, Sylvain Lehnhard, João Figueiredo, Luis Rosa, Heike Walz, Jindrich Dolezal.

Yhteystiedot

EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxemburg
LUXEMBURG

Todentamisviranomaisten uusi rooli yhteisen maatalouspolitiikan menojen yhteydessä: siirryttäessä yhtenäiseen tarkastusmalliin on tapahtunut myönteistä kehitystä mutta jäljellä on huomattavia puutteita
(annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 4 kohdan toisen alakohdan mukaisesti)

Suuri määrä muuta tietoa Euroopan unionista on käytettävissä internetissä Europa-palvelimen kautta (http://europa.eu).

Luxemburg: Euroopan unionin julkaisutoimisto, 2017

PDFISBN 978-92-872-7247-8ISSN 1977-5792doi:10.2865/50210QJ-AB-17-006-FI-N
HTMLISBN 978-92-872-7299-7ISSN 1977-5792doi:10.2865/15355QJ-AB-17-006-FI-Q

© Euroopan unioni, 2017

MISTÄ EU:N JULKAISUJA SAA?

Maksuttomat julkaisut:

(*) Saat pyytämäsi tiedot maksutta. Myös useimmat puhelut ovat maksuttomia, joskin jotkin operaattorit, puhelinkioskit tai hotellit voivat periä puheluista maksun.

Maksulliset julkaisut: