Ειδική έκθεση
αριθ.07 2017

Ο νέος ρόλος των οργανισμών πιστοποίησης όσον αφορά τις δαπάνες της ΚΓΠ: θετικό βήμα προς ένα πρότυπο ενιαίου ελέγχου, αλλά σημαντικές οι αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν

Σχετικά με την έκθεση: Στο πλαίσιο του παρόντος ελέγχου εξετάστηκε ο ρόλος των οργανισμών πιστοποίησης, οι οποίοι διατυπώνουν γνώμες για τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών που αφορούν την κοινή γεωργική πολιτική στο επίπεδο των κρατών μελών. Η κοινή γεωργική πολιτική αντιστοιχεί στο 40 % σχεδόν του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αξιολογήσαμε κατά πόσον το νέο πλαίσιο που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015 δίδει στους οργανισμούς πιστοποίησης τη δυνατότητα να διατυπώσουν τις γνώμες τους σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ και τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα. Μολονότι το εν λόγω πλαίσιο αποτελεί θετικό βήμα προς το πρότυπο του ενιαίου ελέγχου, διαπιστώσαμε ότι επηρεάζεται από σημαντικές αδυναμίες. Προκειμένου να υπάρξει βελτίωση, διατυπώνουμε σειρά συστάσεων, οι οποίες να συμπεριληφθούν στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής που θα τεθούν σε ισχύ το 2018.

Η δημοσίευση αυτή είναι επίσης διαθέσιμη σε 23 γλώσσες και στις ακόλουθες μορφές:
PDF
PDF General Report

Συνοψη

I

Με προϋπολογισμό 363 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τιμές του 2011) για την περίοδο 2014-2020 (σχεδόν το 38 % του συνολικού προϋπολογισμού του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της περιόδου 2014-2020), η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) εφαρμόζεται υπό επιμερισμένη διαχείριση μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών. Μολονότι η Επιτροπή αναθέτει την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε οργανισμούς πληρωμών που ορίζουν τα κράτη μέλη, εξακολουθεί να φέρει την τελική ευθύνη και οφείλει να διασφαλίζει ότι τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ προστατεύονται σε τέτοιο βαθμό ως εάν η ίδια εκτελούσε τα ανατεθέντα σε τρίτους καθήκοντα εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

II

Για τον σκοπό αυτό, από το 1996 και εξής, στους οργανισμούς πιστοποίησης (ΟΠ) που ορίζονται από τα κράτη μέλη ανατέθηκε ο ρόλος των ανεξάρτητων ελεγκτών των οργανισμών πληρωμών. Από το οικονομικό έτος 2015 και εξής, υποχρεούνται επίσης να παρέχουν γνώμη καταρτιζόμενη σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου, στην οποία να δηλώνεται αν οι δαπάνες, των οποίων η απόδοση ζητείται από την Επιτροπή, είναι νόμιμες και κανονικές. Επομένως, το 2015 ήταν το πρώτο οικονομικό έτος σχετικά με το οποίο η Επιτροπή μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις ενισχυμένες εργασίες των ΟΠ με αντικείμενο τη νομιμότητα και κανονικότητα.

III

Από την άποψη αυτή, αξιολογήσαμε κατά πόσον το πλαίσιο που θέσπισε η Επιτροπή δίδει στους ΟΠ τη δυνατότητα να καταρτίζουν γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών της ΚΓΠ, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ και τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου, και να παρέχουν κατ’ αυτό τον τρόπο αξιόπιστα αποτελέσματα για το μοντέλο διασφάλισης της Επιτροπής. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το πλαίσιο που ανέπτυξε η Επιτροπή για το πρώτο έτος εφαρμογής των νέων εργασιών των ΟΠ περιέχει σημαντικές αδυναμίες. Κατά συνέπεια, οι γνώμες των ΟΠ δεν συμμορφώνονται πλήρως με τα ισχύοντα πρότυπα και κανόνες σε σημαντικούς τομείς.

IV

Ο νέος ρόλος των ΟΠ αποτελεί θετικό βήμα προς ένα πρότυπο ενιαίου ελέγχου, επειδή τα αποτελέσματα των εργασιών των ΟΠ μπορούν να βοηθήσουν τα κράτη μέλη στην ενίσχυση των συστημάτων ελέγχου τους, να συμβάλουν στη μείωση των δαπανών για εξωτερικούς και εσωτερικούς ελέγχους και να διευκολύνουν την Επιτροπή στην αποκόμιση ανεξάρτητης πρόσθετης βεβαιότητας σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών.

V

Με βάση αυτά τα δεδομένα, αναλύσαμε το υφιστάμενο μοντέλο διασφάλισης της Επιτροπής, καθώς και τις αλλαγές που θεσπίστηκαν προκειμένου να ληφθεί υπόψη ο ενισχυμένος ρόλος των ΟΠ. ∆ιαπιστώσαμε ότι το μοντέλο διασφάλισης της Επιτροπής εξακολουθεί να βασίζεται στα αποτελέσματα του ελέγχου των κρατών μελών. Όσον αφορά το οικονομικό έτος 2015, η γνώμη των ΟΠ για τη νομιμότητα και την κανονικότητα αποτέλεσε απλώς έναν παράγοντα που έπρεπε να ληφθεί υπόψη κατά τον υπολογισμό, από μέρους της Επιτροπής, των προσαρμογών των σφαλμάτων που αναφέρονται στις στατιστικές ελέγχου των κρατών μελών. ∆εδομένου ότι οι γνώμες αυτές είναι η μοναδική πηγή ανεξάρτητης διασφάλισης σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα σε ετήσια βάση, οι εργασίες των ΟΠ, εφόσον εκτελούνται αξιόπιστα, θα αποτελούν το βασικό στοιχείο επί του οποίου θα στηρίζεται η βεβαιότητα της Επιτροπής.

VI

Στο πλαίσιο της εξέτασης που αφορούσε τη συμμόρφωση των κατευθυντήριων οδηγιών της Επιτροπής με τους ισχύοντες κανονισμούς και τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου εντοπίσαμε τις ακόλουθες αδυναμίες:

  1. Σχετικά με τη διαδικασία εκτίμησης κινδύνου, παρατηρήσαμε ότι η Επιτροπή επέβαλε στους ΟΠ να χρησιμοποιούν τον πίνακα διαπίστευσης, ο οποίος, ωστόσο, ενέχει τον κίνδυνο διόγκωσης του βαθμού βεβαιότητας που μπορούν να αποκομίσουν οι ΟΠ από τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου των οργανισμών πληρωμών.
  2. Η μέθοδος δειγματοληψίας πράξεων των ΟΠ βάσει των καταστάσεων των οργανισμών πληρωμών με τους τυχαίως επιλεγέντες επιτόπιους ελέγχους συνεπαγόταν πρόσθετους κινδύνους οι οποίοι δεν εξαλείφθηκαν: συγκεκριμένα, το έργο των ΟΠ μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό μόνον εάν τα δείγματα που επιλέγουν αρχικώς οι οργανισμοί πληρωμών είναι και αυτά αντιπροσωπευτικά. Μέρος του δείγματος για τις εκτός ΟΣ∆Ε πράξεις δεν είναι αντιπροσωπευτικό των δαπανών και, επομένως, δεν είναι αντιπροσωπευτικό του υπό έλεγχο οικονομικού έτους.
  3. Όσον αφορά τις ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης, η Επιτροπή επέβαλε στους ΟΠ, για ένα μέρος του δείγματος, να επαναδιενεργούν μόνο τους διοικητικούς ελέγχους των οργανισμών πληρωμών.
  4. Στο πλαίσιο των ελεγκτικών δοκιμασιών επαλήθευσης που διενεργούν οι ΟΠ, η Επιτροπή απαιτούσε από τους ΟΠ μόνο την επαναδιενέργεια των αρχικών ελέγχων των οργανισμών πληρωμών. Μολονότι η επαναδιενέργεια ελέγχου συνιστά έγκυρη μέθοδο συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου, τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου ορίζουν επίσης ότι οι ελεγκτές επιλέγουν και εκτελούν όλες τις ενέργειες και τις διαδικασίες ελέγχου που οι ίδιοι θεωρούν ότι αρμόζουν για τη συγκέντρωση επαρκών αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου με σκοπό τη διατύπωση γνώμης για την παροχή εύλογης διασφάλισης.
  5. Όσον αφορά την εξαγωγή ελεγκτικού συμπεράσματος, διαπιστώσαμε ότι, αφενός, στο πλαίσιο των κατευθυντήριων οδηγιών, οι ΟΠ έπρεπε να υπολογίσουν δύο διαφορετικά ποσοστά σφάλματος σχετικά με τη νομιμότητα και την κανονικότητα και, αφετέρου, ότι οι ΟΠ και η Γ∆ Γεωργίας δεν χρησιμοποίησαν σωστά τα εν λόγω ποσοστά.
  6. Τέλος, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η γνώμη των ΟΠ σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών βασίστηκε σε συνολικό σφάλμα το οποίο είναι υποτιμημένο. Πράγματι, τα σφάλματα που εντόπισαν και ανέφεραν οι οργανισμοί πληρωμών στις στατιστικές ελέγχου τους δεν ελήφθησαν υπόψη από τους ΟΠ κατά τον υπολογισμό του εκτιμώμενου επιπέδου σφάλματος.
VII

∆ιατυπώνουμε σειρά συστάσεων συνδεόμενων με τις ανωτέρω παρατηρήσεις:

  1. Όταν οι εργασίες των ΟΠ καθορίστηκαν και εκτελέστηκαν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου, η Επιτροπή οφείλει να χρησιμοποιεί τα αποτελέσματά τους ως το βασικό στοιχείο του μοντέλου διασφάλισης που εφαρμόζει σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών.
  2. Η Επιτροπή οφείλει να αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες οδηγίες της ως εξής:

    1. Να ζητήσει από τους ΟΠ να εστιάζουν την εκτίμηση κινδύνου όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα στους βασικούς και επικουρικούς ελέγχους που ήδη χρησιμοποιεί η ίδια.
    2. Όσον αφορά την επιλογή των εντός ΟΣ∆Ε πράξεων από την κατάσταση των αιτήσεων που επέλεξαν τυχαία για τους επιτόπιους ελέγχους οι οργανισμοί πληρωμών, να ζητήσει από τους ΟΠ να θέσουν επαρκείς δικλίδες ασφάλειας όσον αφορά την αντιπροσωπευτικότητα των δειγμάτων των ΟΠ, το έγκαιρο των επιτόπιων επισκέψεων των ΟΠ, καθώς και τη μη κοινοποίηση του δείγματος των ΟΠ στους οργανισμούς πληρωμών.
    3. Όσον αφορά τη δειγματοληψία για τις εκτός ΟΣ∆Ε δαπάνες, να ζητήσει από τους ΟΠ να επιλέγουν τα δείγματά τους άμεσα από τις καταστάσεις πληρωμών.
    4. Να επιτρέψει στους ΟΠ να διενεργούν επιτόπιες ελεγκτικές δοκιμασίες για κάθε ελεγχθείσα πράξη, καθώς και να εκτελούν όλες τις ενέργειες και τις διαδικασίες ελέγχου που οι ίδιοι θεωρούν αρμόζουσες, χωρίς να περιορίζονται στην επαναδιενέργεια των αρχικών ελέγχων των οργανισμών πληρωμών.
    5. Να ζητήσει από τους ΟΠ να υπολογίζουν μόνο ένα ποσοστό σφάλματος για τη νομιμότητα και κανονικότητα.
    6. Όσον αφορά τις εντός ΟΣ∆Ε πράξεις που επιλέγονται δειγματοληπτικά από την κατάσταση των τυχαίων επιτόπιων ελέγχων των οργανισμών πληρωμών, το συνολικό σφάλμα που υπολογίζουν οι ΟΠ, προκειμένου να είναι σε θέση να εκδώσουν γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών, πρέπει επίσης να περιλαμβάνει το επίπεδο σφάλματος που ανέφεραν οι οργανισμοί πληρωμών στις στατιστικές ελέγχου τους, με αναγωγή στις υπόλοιπες πράξεις που δεν υποβλήθηκαν σε επιτόπιους ελέγχους από τους οργανισμούς πληρωμών. Οι ΟΠ πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι στατιστικές ελέγχου των οργανισμών πληρωμών είναι πλήρεις και ακριβείς.

Εισαγωγη

∆απάνες στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής

01

Όσον αφορά τον τομέα της γεωργίας, η στήριξη της ΕΕ χορηγείται μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο αυτών ταμείων ανέρχεται σε 363 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τιμές του 2011) για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 38 % του συνόλου του Π∆Π για την περίοδο 2014-20201.

02

Οι δαπάνες αμφότερων των ταμείων για την κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες:

  • ∆απάνες εντός του πλαισίου του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου (ΟΣ∆Ε), οι οποίες πραγματοποιούνται βάσει δικαιωμάτων2 και συνίστανται κυρίως σε ετήσιες ενισχύσεις ανά εκτάριο.
  • ∆απάνες εκτός ΟΣ∆Ε, οι οποίες είναι πληρωμές στο πλαίσιο απόδοσης δαπανών και αφορούν κυρίως επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και αγροτικές υποδομές, καθώς και παρεμβάσεις στις γεωργικές αγορές.
03

Ο διαχωρισμός μεταξύ των εντός και των εκτός ΟΣ∆Ε δαπανών για τα δύο ταμεία (περίπου 86 % και 14 % της ΚΓΠ αντίστοιχα) για το οικονομικό έτος 2015 παρουσιάζεται στο γράφημα 1 κατωτέρω:

Γράφημα 1

Κατανομή των δαπανών της ΚΓΠ για το οικονομικό έτος 2015 (σε δισεκατομμύρια ευρώ)

Το νομικό και θεσμικό πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης στο πλαίσιο της ΚΓΠ

04

Η ευθύνη για τη διαχείριση της ΚΓΠ επιμερίζεται μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών. Το 99 % περίπου του προϋπολογισμού της ΚΓΠ εκτελείται υπό επιμερισμένη διαχείριση, όπως ορίζεται στον δημοσιονομικό κανονισμό3. Ο οριζόντιος κανονισμός για την ΚΓΠ4 ορίζει τους βασικούς κανόνες που αφορούν συγκεκριμένα τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της ΚΓΠ. Η Επιτροπή έχει εξουσιοδοτηθεί να εξειδικεύσει περαιτέρω τους εν λόγω κανόνες με εκτελεστικούς κανονισμούς5 και κατευθυντήριες οδηγίες.

05

Στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης η Επιτροπή φέρει την τελική ευθύνη για τον προϋπολογισμό, αναθέτει ωστόσο την εκτέλεσή του σε φορείς που ορίζουν ειδικά για τον σκοπό αυτό τα κράτη μέλη, ήτοι στους οργανισμούς πληρωμών. Η Γενική ∆ιεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Επιτροπής (Γ∆ Γεωργίας) επιβλέπει την εκ μέρους των οργανισμών πληρωμών εκτέλεση του προϋπολογισμού, επαληθεύοντας και αποδίδοντας τις δαπάνες που δηλώνονται μηνιαίως (για το ΕΓΤΕ) και τριμηνιαίως (για το ΕΓΤΑΑ) από τους οργανισμούς αυτούς και, τέλος, αξιολογώντας τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης ως προς τη συμμόρφωση6. Εάν, στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας, διαπιστωθούν αδυναμίες σε κάποιο σύστημα ελέγχου του οργανισμού πληρωμών, οι οποίες έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό της ΕΕ, η Επιτροπή δύναται να επιβάλει δημοσιονομικές διορθώσεις στον συγκεκριμένο οργανισμό. Το μοντέλο της επιμερισμένης διαχείρισης που εφαρμόζει η Γ∆ Γεωργίας με τους ρόλους των διαφόρων εμπλεκόμενων μερών, παρουσιάζεται στο παράρτημα I7.

06

Σε επίπεδο κράτους μέλους, τη διαχείριση του προϋπολογισμού της ΚΓΠ ασκούν οι οργανισμοί πληρωμών, κατόπιν διαπίστευσής τους από την αρμόδια αρχή του σχετικού κράτους μέλους8. Οι οργανισμοί πληρωμών διενεργούν διοικητικούς ελέγχους σε όλες τις αιτήσεις έργου και τις αιτήσεις πληρωμής που υποβάλλουν οι δικαιούχοι, καθώς και επιτόπιους ελέγχους σε δείγμα τουλάχιστον 5 % της συντριπτικής πλειονότητας των μέτρων στήριξης9. Μετά το πέρας των ελέγχων αυτών, οι οργανισμοί πληρωμών καταβάλλουν στους δικαιούχους τα οφειλόμενα ποσά και τα δηλώνουν σε μηνιαία (ΕΓΤΕ)/τριμηνιαία βάση (ΕΓΤΑΑ) στην Επιτροπή, με σκοπό την απόδοσή τους. Όλα τα καταβληθέντα ποσά καταχωρίζονται στη συνέχεια στους ετήσιους λογαριασμούς των οργανισμών αυτών. Ο διευθυντής κάθε οργανισμού πληρωμών υποβάλλει στην Επιτροπή αυτούς τους ετήσιους λογαριασμούς, καθώς και τη δήλωσή του (διαχειριστική δήλωση) σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συστημάτων ελέγχου του οργανισμού του, στην οποία συνοψίζονται επίσης τα επίπεδα σφάλματος που προκύπτουν από τις στατιστικές ελέγχου που καταρτίζει10. Ο διατάκτης της Επιτροπής (γενικός διευθυντής της Γ∆ Γεωργίας αρμόδιος για την ΚΓΠ) λαμβάνει υπόψη του τους εν λόγω ετήσιους λογαριασμούς και τις διαχειριστικές δηλώσεις στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της Γ∆ Γεωργίας.

07

Ο δημοσιονομικός κανονισμός απαιτεί από την Επιτροπή, όταν αναθέτει στους οργανισμούς πληρωμών καθήκοντα εκτέλεσης του προϋπολογισμού της ΚΓΠ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, να διασφαλίζει ότι τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ προστατεύονται στον ίδιο βαθμό ως εάν τα καθήκοντα αυτά εκτελούσε η ίδια11. Στο πλαίσιο αυτό εμπίπτει η θέσπιση των κατάλληλων αρμοδιοτήτων εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου, όπως η εξέταση και η αποδοχή λογαριασμών. Όσον αφορά την ΚΓΠ, αυτές τις αρμοδιότητες ελέγχου σε επίπεδο κράτους μέλους αναλαμβάνει ο οργανισμός πιστοποίησης (ΟΠ).

Ρόλος και αρμοδιότητες των οργανισμών πιστοποίησης

08

Από το οικονομικό έτος 1996, οι ΟΠ έχουν αναλάβει τον ρόλο του ανεξάρτητου ελεγκτή των οργανισμών πληρωμών12. Κατά συνέπεια, απαιτείται από τους ΟΠ να εκδίδουν πιστοποιητικό, σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου, στο οποίο να δηλώνουν κατά πόσον οι λογαριασμοί που θα διαβιβαστούν στην Επιτροπή είναι αληθείς, πλήρεις και ακριβείς, καθώς και κατά πόσον οι διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου εφαρμόσθηκαν ικανοποιητικά, με ιδιαίτερη αναφορά στα κριτήρια διαπίστευσης.

09

Ο δημοσιονομικός κανονισμός13 και ο οριζόντιος κανονισμός για την ΚΓΠ 14 διεύρυναν τον ρόλο και τις αρμοδιότητες των ΟΠ. Πέραν της αρμοδιότητάς τους που αφορά τους λογαριασμούς και τον εσωτερικό έλεγχο, οι ΟΠ υποχρεούνται, από το οικονομικό έτος 2015, να εκδίδουν γνώμη στην οποία να δηλώνουν αν οι δαπάνες, των οποίων η απόδοση ζητήθηκε από την Επιτροπή, είναι νόμιμες και κανονικές. Στην εν λόγω γνώμη, η οποία καταρτίζεται σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου, πρέπει να δηλώνεται επίσης «αν η εξέταση θέτει υπό αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στη διαχειριστική δήλωση».

10

Ο οριζόντιος κανονισμός για την ΚΓΠ ορίζει επίσης ότι ένας ΟΠ πρέπει να είναι δημόσιος ή ιδιωτικός οργανισμός ελέγχου οριζόμενος από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους. Ο εν λόγω οργανισμός πρέπει να διαθέτει την αναγκαία τεχνική εμπειρογνωσία και να είναι επιχειρησιακώς ανεξάρτητος από τον οργανισμό πληρωμών, καθώς και από την αρχή που του χορήγησε τη σχετική διαπίστευση. Όσον αφορά το οικονομικό έτος 2015, η διαχείριση των δαπανών της ΚΓΠ στα 28 κράτη μέλη ασκήθηκε από 80 οργανισμούς πληρωμών, οι οποίοι με τη σειρά τους ελέγχθηκαν από 64 ΟΠ15. Από τους εν λόγω ΟΠ, οι 46 ήταν δημόσιοι οργανισμοί16 και οι 18 ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

11

Σκοπός των εργασιών των ΟΠ σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα είναι να αυξηθεί η βεβαιότητα της Γ∆ Γεωργίας σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών. Ο ρόλος των ΟΠ στο μοντέλο διασφάλισης που εφαρμόζει η Γ∆ Γεωργίας περιγράφεται στο παράρτημα II. Οι πιθανές χρήσεις των εργασιών των ΟΠ στο πλαίσιο του «προτύπου του ενιαίου ελέγχου» περιγράφονται λεπτομερώς στα σημεία 24 έως 28.

12

Η Επιτροπή θέσπισε το πλαίσιο που ορίζει το ελεγκτικό έργο των ΟΠ μέσω εκτελεστικού κανονισμού17 και πρόσθετων κατευθυντήριων οδηγιών18. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο κανονισμό και προκειμένου να λαμβάνει αξιόπιστες εκθέσεις και γνώμες από τους ΟΠ, η Επιτροπή οφείλει να διασφαλίζει ότι:

  1. οι κατευθυντήριες οδηγίες της παρέχουν τις κατάλληλες οδηγίες σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά ελεγκτικά πρότυπα19·
  2. οι εργασίες που πραγματοποιούν οι ΟΠ βάσει της σχετικής καθοδήγησης είναι επαρκείς και αρκούντως ποιοτικές.

Εμβελεια και τροπος προσεγγισης του ελεγχου

Εμβέλεια του ελέγχου

13

Η νέα υποχρέωση που επιβάλλεται στους ΟΠ για τη διατύπωση γνώμης σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών έχει καθοριστική σημασία για το μοντέλο διασφάλισης της Επιτροπής για την περίοδο 2014-2020.

14

Όσον αφορά τον εν προκειμένω έλεγχο, επικεντρώσαμε την ανάλυσή μας στο πλαίσιο που θέσπισε η Επιτροπή για τις εργασίες των ΟΠ σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής (οικονομικό έτος 2015). Στο πλαίσιο του ελέγχου αυτού δεν αξιολογήθηκαν οι ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης που διενήργησαν οι ΟΠ.

15

Με τον έλεγχο επιδιώξαμε επίσης να αξιολογήσουμε, αφενός, κατά πόσον ο νέος ρόλος των ΟΠ αποτελούσε βήμα προς την κατεύθυνση της προσέγγισης του ενιαίου ελέγχου και, αφετέρου, αν η Επιτροπή τον έλαβε δεόντως υπόψη στο μοντέλο διασφάλισης που εφαρμόζει. Σκοπός του ελέγχου μας ήταν επίσης να αξιολογήσουμε κατά πόσον το πλαίσιο που θέσπισε η Επιτροπή παρέχει στους ΟΠ τη δυνατότητα να διατυπώσουν γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών της ΚΓΠ, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ και τα διεθνώς αποδεκτά ελεγκτικά πρότυπα.

16

Συγκεκριμένα, εξετάσαμε αν βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών της Επιτροπής προς τους ΟΠ εξασφαλίζονταν:

  • η κατάλληλη εκτίμηση κινδύνου από τους ΟΠ και η αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος,
  • ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης στο ενδεδειγμένο επίπεδο και
  • ορθή εκτίμηση του επιπέδου σφάλματος και ορθή ελεγκτική γνώμη.
17

Μετά την ολοκλήρωση των επιτόπιων ελεγκτικών εργασιών μας (Σεπτέμβριος 2016), τον Ιανουάριο του 2017 η Επιτροπή οριστικοποίησε νέες κατευθυντήριες οδηγίες, τις οποίες οι ΟΠ θα εφαρμόζουν από το οικονομικό έτος 2018. Οι εν λόγω αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες δεν περιελήφθησαν στον έλεγχό μας.

Τρόπος προσέγγισης του ελέγχου

18

Τα αποδεικτικά στοιχεία του ελέγχου συγκεντρώθηκαν τόσο σε επίπεδο Επιτροπής (Γ∆ Γεωργίας) όσο και σε επίπεδο κράτους μέλους. Αφετηρία των εργασιών υπήρξε η ανάλυση του σχετικού νομικού πλαισίου, προκειμένου να προσδιοριστούν οι απαιτήσεις που αφορούσαν κάθε εμπλεκόμενο μέρος: την Επιτροπή, τις αρμόδιες αρχές και τους OΠ.

19

Σε επίπεδο Επιτροπής, ο έλεγχος περιελάμβανε:

  • επισκόπηση των κατευθυντήριων οδηγιών της Επιτροπής για τους OΠ, οι οποίες ίσχυσαν το οικονομικό έτος 2015, καθώς και εγγράφων από υποστηρικτικές δραστηριότητες, όπως οι συνεδριάσεις ομάδων εμπειρογνωμόνων20 (συμμετείχαμε ως παρατηρητές σε μια τέτοια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, στις 14 και 15 Ιουνίου 2016)·
  • αξιολόγηση των επισκοπήσεων εγγράφων που διενήργησε η Επιτροπή για τις εκθέσεις και γνώμες των OΠ για τους 25 οργανισμούς πληρωμών σε 17 κράτη μέλη, η οποία, σε 17 περιπτώσεις, περιελάμβανε επίσης επισκόπηση των εκθέσεων της Γ∆ Γεωργίας για τις επισκέψεις ελέγχου σε OΠ· εξετάσαμε επίσης την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της Γ∆ Γεωργίας για το 2015 και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκε σε αυτή το έργο των OΠ ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα·
  • συνεντεύξεις με σχετικούς υπαλλήλους της Γ∆ Γεωργίας.
20

Σε επίπεδο κράτους μέλους, ο έλεγχος περιελάμβανε:

  • Έρευνα μέσω ερωτηματολογίου απευθυνόμενη σε 20 αρμόδιες αρχές και OΠ σε 13 κράτη μέλη21, κατόπιν επιλογής τους βάσει της αξίας των δαπανών που πιστοποίησαν (συνολικά, το δείγμα αντιστοιχούσε στο 63 % των δαπανών της ΕΕ για την ΚΓΠ το 2014) καθώς και βάσει του νομικού καθεστώτος των OΠ (ήτοι αν αποτελούσαν δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα)· τα ζητήματα που κάλυψαν οι έρευνες μέσω ερωτηματολογίου ήταν, μεταξύ άλλων, η καθοδήγηση και η υποστήριξη που παρέχονται στους OΠ από την Επιτροπή·
  • έξι επισκέψεις22 σε κράτη μέλη, για τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με εκπροσώπους των αρμόδιων αρχών και των OΠ για την καλύτερη κατανόηση των πληροφοριών που παρασχέθηκαν με τις απαντήσεις του ερωτηματολογίου, καθώς και για την εξέταση των συμβατικών ρυθμίσεων των OΠ, τον έλεγχο του έγκαιρου χαρακτήρα των ελεγκτικών διαδικασιών που εφαρμόζουν και την εξέταση των βασικών αποτελεσμάτων του έργου τους, όπως αυτά παρουσιάζονται στις εκθέσεις και τις γνώμες ελέγχου που κατάρτισαν για το οικονομικό έτος 2015.
21

Οι διαπιστώσεις μας εξετάστηκαν βάσει των σχετικών διατάξεων των κανονισμών για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 και των απαιτήσεων που καθορίζονται στα σχετικά διεθνή πρότυπα των ανώτατων οργάνων ελέγχου (ISSAI) ή στα διεθνή πρότυπα ελέγχου (ISA).

Παρατηρησεις

Ο νέος ρόλος των OΠ όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών της ΚΓΠ αποτελεί θετικό βήμα προς ένα πρότυπο ενιαίου ελέγχου

22

Μολονότι δεν υφίσταται κανένας αναγνωρισμένος ορισμός του όρου «ενιαίος έλεγχος», η ιδέα εδράζεται στην ανάγκη αποφυγής των μη συντονισμένων, αλληλεπικαλυπτόμενων εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων. Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ και ειδικότερα της επιμερισμένης διαχείρισης, ο «ενιαίος έλεγχος» θα παρείχε διασφάλιση ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών σε δύο μέτωπα: αφενός, για τους σκοπούς της διαχείρισης (εσωτερικές δικλίδες ελέγχου) και, αφετέρου, για τους σκοπούς του ελέγχου. Μια προσέγγιση ενιαίου ελέγχου θα αποτελούσε ένα αποτελεσματικό πλαίσιο δικλίδων ελέγχου, εντός του οποίου κάθε επίπεδο εδράζεται στη διασφάλιση που προσφέρουν τα προηγούμενα.

23

Όσον αφορά τον τομέα της συνοχής23, οι ελεγκτικές αρχές των κρατών μελών αποτελούν, αρχής γενομένης από την περίοδο 2007-2013, μία από τις κύριες πηγές πληροφοριών σχετικά με το πλαίσιο της διασφάλισης που παρέχει η Επιτροπή όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών. Επίσης, στη γνώμη μας αριθ. 2/200424, αναλύσαμε το πρότυπο του «ενιαίου ελέγχου» για τους σκοπούς του εσωτερικού ελέγχου, ήτοι ως πηγή διασφάλισης για τη διαχείριση της Επιτροπής. Επιπλέον, στην ειδική έκθεσή μας αριθ. 16/201325, διατυπώσαμε συγκεκριμένες συστάσεις για τη βελτίωση των διαδικασιών της Επιτροπής που αφορούν τη χρησιμοποίηση των εργασιών των εθνικών ελεγκτικών αρχών στον τομέα της συνοχής.

24

Όσον αφορά τις δαπάνες της ΚΓΠ, η Επιτροπή αποκομίζει βεβαιότητα για τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών από τρία επίπεδα πληροφοριών: από τους ελέγχους που διενεργούν οι οργανισμοί πληρωμών, από τις ελεγκτικές εργασίες των ΟΠ και από τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων της Επιτροπής. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η βεβαιότητα κρίνεται ανεπαρκής, η Επιτροπή ασκεί την τελική αρμοδιότητά της ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα, μέσω των δικών της διαδικασιών εκκαθάρισης ως προς τη συμμόρφωση, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε δημοσιονομικές διορθώσεις.

25

Ο νέος ρόλος των ΟΠ όσον αφορά τη διατύπωση γνώμης σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών παρέχει τη δυνατότητα σημαντικής ενίσχυσης ενός προτύπου «ενιαίου ελέγχου» για τη διαχείριση των γεωργικών δαπανών από την Επιτροπή, κατά την περίοδο2014-2020. Σύμφωνα με τη Γ∆ Γεωργίας, ένα τέτοιο πρότυπο θα παρέχει μεγαλύτερη διασφάλιση όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων δικλίδων ελέγχου26 και θα καθιστά δυνατή την άντληση πρόσθετης βεβαιότητας σχετικά με τη διαχείριση, η οποία θα προέρχεται από τις ελεγκτικές εργασίες που διενεργούν οι ΟΠ και όχι μόνον από τους ελέγχους της ίδιας της Γ∆ Γεωργίας27.

26

Το ελεγκτικό έργο των ΟΠ μπορεί να διευκολύνει την αποδοτική λειτουργία ενός προτύπου «ενιαίου ελέγχου» για τις δαπάνες της ΚΓΠ:

  • βοηθώντας τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τα συστήματα δικλίδων ελέγχου που εφαρμόζουν,
  • συμβάλλοντας στη μείωση των δαπανών για τους εξωτερικούς και εσωτερικούς ελέγχους,
  • βοηθώντας την Επιτροπή να αποκομίζει ανεξάρτητη πρόσθετη βεβαιότητα όσον αφορά τη νομιμότητα και την κανονικότητα των δαπανών.
27

Θεωρούμε ότι μια προσέγγιση «ενιαίου ελέγχου» αποτελεί ορθό τρόπο για την αποκόμιση βεβαιότητας όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών σε επίπεδο κράτους μέλους. Στο πλαίσιο της ενωσιακής νομοθεσίας, με τον ίδιο τρόπο που το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο λειτουργεί ως ο εξωτερικός ελεγκτής για το σύνολο του προϋπολογισμού της ΕΕ, οι ΟΠ ενεργούν ως οι λειτουργικά ανεξάρτητοι ελεγκτές των γεωργικών δαπανών σε εθνικό/περιφερειακό επίπεδο. Από χρονική άποψη, είναι οι πρώτοι ελεγκτές που παρέχουν διασφάλιση όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των γεωργικών δαπανών, ενώ συνιστούν τη μόνη πηγή τέτοιου είδους διασφάλισης σε εθνικό/περιφερειακό28 επίπεδο. Οι ΟΠ αποκομίζουν τη βεβαιότητά τους από τον συνδυασμό των δικών τους ελεγκτικών δοκιμασιών επαλήθευσης και των συστημάτων δικλίδων ελέγχου των οργανισμών πληρωμών. Στο πλαίσιο ενός προτύπου «ενιαίου ελέγχου» για την ΚΓΠ της περιόδου 2014-2020, η βεβαιότητα αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί από την Επιτροπή, όπως υποδεικνύεται στο γράφημα 2 κατωτέρω, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζεται η κατάλληλη διαδρομή ελέγχου.

Γράφημα 2

Πρότυπο ενιαίου ελέγχου για την ΚΓΠ της περιόδου 2014-2020

Πηγή: Eυρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

28

Θεωρούμε ότι η Επιτροπή, έχοντας την τελική ευθύνη για τη διαχείριση των κονδυλίων της ΚΓΠ, καθώς και για τις ισχύουσες ρυθμιστικές απαιτήσεις, θα μπορούσε να αξιοποιήσει ως εξής τις εργασίες των ΟΠ σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα στο πλαίσιο μιας προσέγγισης ενιαίου ελέγχου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές είναι αξιόπιστες:

  • βελτιώνοντας τον τρόπο εκτίμησης του εναπομένοντος σφάλματος και του τρόπου διατύπωσης επιφυλάξεων στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της29,
  • αποφασίζοντας κατά πόσον το εκτιμώμενο επίπεδο σφάλματος υπερβαίνει τα 50 000 ευρώ ή το 2 % των σχετικών δαπανών30 και, κατά συνέπεια, αν πρέπει να εκκινήσει διαδικασία εκκαθάρισης ως προς τη συμμόρφωση,
  • προσδιορίζοντας με μεγαλύτερη ακρίβεια και πληρότητα τα ποσά που πρέπει να αποκλειστούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, χρησιμοποιώντας εκτενέστερα τις κατά παρέκβαση δημοσιονομικές διορθώσεις31,
  • εκτιμώντας αν πρέπει να ζητήσει από τα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν το καθεστώς διαπίστευσης των ΟΠ στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις της νομιμότητας και κανονικότητας των πληρωμών32.

Το μοντέλο διασφάλισης της Γ∆ Γεωργίας εξακολουθεί να βασίζεται στα αποτελέσματα του ελέγχου των κρατών μελών

29

Ο δημοσιονομικός κανονισμός33 απαιτεί από τον γενικό διευθυντή της Γ∆ Γεωργίας να καταρτίζει ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων, στην οποία να δηλώνει ότι έχει αποκομίσει εύλογη βεβαιότητα ότι οι διαδικασίες των δικλίδων ελέγχου που εφαρμόζονται παρέχουν τις αναγκαίες εγγυήσεις για τη νομιμότητα και κανονικότητα των σχετικών πράξεων.

30

Το μοντέλο διασφάλισης που χρησιμοποιούσε για τον σκοπό αυτό η Γ∆ Γεωργίας έως το οικονομικό έτος 2015 και το οποίο καθόριζε τα επισφαλή ποσά από την άποψη της νομιμότητας και κανονικότητας, είχε ως αφετηρία τις στατιστικές ελέγχου που υπέβαλλαν τα κράτη μέλη. Οι στατικές αυτές προσαρμόζοντας προς τα άνω βάσει των γνωστών αδυναμιών που αναδεικνύονταν από τους ελέγχους συμμόρφωσης της Γ∆ Γεωργίας, καθώς και από τις δικές μας ελεγκτικές εργασίες. Η Γ∆ Γεωργίας χρειαζόταν να αυξήσει το επίπεδο σφάλματος όταν διαπίστωνε ότι μέρος των σφαλμάτων δεν είχε εντοπιστεί από τους οργανισμούς πληρωμών και επομένως δεν αντικατοπτριζόταν στα αποτελέσματα ελέγχου των κρατών μελών. Με τον συγκεκριμένο υπολογισμό διαμορφωνόταν ένα προσαρμοσμένο ποσοστό σφάλματος για κάθε οργανισμό πληρωμών και για κάθε ταμείο.

31

Μολονότι τα συγκεντρωτικά προσαρμοσμένα ποσοστά σφάλματος για τα οικονομικά έτη 2014 και 2015 καταδεικνύουν ότι η Γ∆ Γεωργίας εξακολούθησε να προσαρμόζει προς τα άνω τα επίπεδα σφάλματος που αναφέρονταν στις στατιστικές ελέγχου των οργανισμών πληρωμών (βλέπε πίνακα 1), οι πληροφορίες που περιλαμβάνονταν στις νέες γνώμες των ΟΠ για τη νομιμότητα και κανονικότητα είχαν οριακό μόνον αντίκτυπο στις συγκεκριμένες προσαρμογές για το οικονομικό έτος 2015:

Πίνακας 1

Αποτελέσματα των προσαρμογών που πραγματοποίησε η Γ∆ Γεωργίας επί των στατιστικών ελέγχου που υπέβαλαν οι οργανισμοί πληρωμών για τα οικονομικά έτη 2014 και 2015

Ταμείο Οικονομικό έτος Μέσο επίπεδο σφάλματος που αναφέρθηκε στις στατιστικές ελέγχου των οργανισμών πληρωμών Συγκεντρωτικό προσαρμοσμένο ποσοστό σφάλματος υπολογισθέν από τη Γ∆ Γεωργίας
ΕΓΤΕ 2014 0,55 % 2,61 %
2015 0,68 % 1,47 %
ΕΓΤΑΑ 2014 1,52 % 5,09 %
2015 1,78 % 4,99 %
32

Στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της για το 201534, η Γ∆ Γεωργίας διευκρίνισε ότι χρησιμοποίησε σε «πολύ περιορισμένο» βαθμό τις γνώμες των ΟΠ για τη νομιμότητα και κανονικότητα. Αυτό οφειλόταν κυρίως στο γεγονός ότι επρόκειτο για τον πρώτο χρόνο κατάρτισης τέτοιων γνωμών από τους ΟΠ, στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών τους, στην από μέρους τους έλλειψη τεχνικών δεξιοτήτων και νομικής εμπειρογνωσίας, στις ανεπαρκείς στρατηγικές ελέγχου που εφάρμοζαν, καθώς και στα ανεπαρκή μεγέθη των ελεγχόμενων δειγμάτων. Πέραν των λόγων που προέβαλε η Γ∆ Γεωργίας, βάσει των διαπιστώσεών μας, θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο η Επιτροπή καθόρισε το έργο των ΟΠ στις κατευθυντήριες οδηγίες της έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην αξιοπιστία του έργου τους.

33

Στην πραγματικότητα, το μοντέλο διασφάλισης της Γ∆ Γεωργίας εξακολουθεί να βασίζεται στα αποτελέσματα ελέγχου. Όσον αφορά το οικονομικό έτος 2015, οι γνώμες των ΟΠ για τη νομιμότητα και κανονικότητα αποτέλεσαν απλώς έναν παράγοντα που ελήφθη υπόψη όταν η Επιτροπή υπολόγισε τις προσαρμογές των σφαλμάτων που αναφέρονταν στις στατιστικές ελέγχου των κρατών μελών. Οι γνώμες των ΟΠ για τη νομιμότητα και κανονικότητα αποτελούν τη μοναδική πηγή ανεξάρτητης διασφάλισης σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα σε ετήσια βάση. Επομένως, εφόσον οι εργασίες των ΟΠ εκτελούνται κατά τρόπο αξιόπιστο, αυτή η ανεξάρτητη διασφάλιση θα αποτελούσε, κατά την άποψή μας, βασικό στοιχείο για τον γενικό διευθυντή της Γ∆ Γεωργίας της Επιτροπής κατά την αξιολόγηση της νομιμότητας και κανονικότητας των δαπανών.

34

Στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της για το 2015, η Γ∆ Γεωργίας επιβεβαίωσε ότι η έμφαση εξακολουθεί να δίδεται στις στατιστικές ελέγχου που απορρέουν από τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου των οργανισμών πληρωμών, καθώς θεωρεί ότι η γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα πρέπει να επιβεβαιώνει το επίπεδο σφαλμάτων που περιέχει το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου της ΚΓΠ που εφαρμόζεται στα κράτη μέλη35. Η Γ∆ Γεωργίας ανέφερε επίσης ότι, μέσω της υποβολής των πράξεων σε ελεγκτικές δοκιμασίες (βάσει στατιστικού δείγματος), ζητείται από τους ελεγκτές των ΟΠ να επιβεβαιώνουν το επίπεδο σφάλματος που εντοπίστηκε κατά τους αρχικούς ελέγχους επιλεξιμότητας που διενήργησε ο οργανισμός πληρωμών και, σε περίπτωση που το επίπεδο αυτό δεν επιβεβαιώνεται, να διατυπώνουν γνώμη με επιφύλαξη36.

35

Συνεπώς, ορισμένες σημαντικές πτυχές των κατευθυντήριων οδηγιών της Επιτροπής, όπως αυτές που αναφέρονται κατωτέρω και τις οποίες αξιολογούμε στην παρούσα έκθεση, εφαρμόζονται με σκοπό τη διευκόλυνση της εφαρμογής του υφιστάμενου μοντέλου διασφάλισης της Γ∆ Γεωργίας, το οποίο βασίζεται στην επικύρωση των αποτελεσμάτων ελέγχου των οργανισμών πληρωμών:

  • χρήση δύο δειγμάτων, με το δείγμα 1 να προέρχεται από την κατάσταση των επιτόπιων ελέγχων που διενήργησαν οι οργανισμοί πληρωμών (βλέπε σημεία 48 έως 58),
  • περιορισμός των επιτόπιων ελεγκτικών δοκιμασιών των ΟΠ στις πράξεις του δείγματος 1 (βλέπε σημεία 62 έως 67),
  • περιορισμός της εμβέλειας των ΟΠ στην επαναδιενέργεια των επιτόπιων και διοικητικών ελέγχων των οργανισμών πληρωμών (βλέπε σημεία 68 έως 71),
  • υπολογισμός δύο ποσοστών σφάλματος και χρήση από τη Γ∆ Γεωργίας του ποσοστού μη συμμόρφωσης αντί του ποσοστού σφάλματος (βλέπε σημεία 72 έως 78),
  • υποεκτίμηση των ποσοστών σφάλματος βάσει των οποίων οι ΟΠ διατυπώνουν τις γνώμες τους (βλέπε σημεία 79 έως 85).
36

Επιπλέον, προκειμένου να εφαρμόσουν το μοντέλο της Επιτροπής, οι ΟΠ είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν περισσότερες εργασίες από αυτές που είναι αυστηρώς αναγκαίες βάσει του οριζόντιου κανονισμού για την ΚΓΠ. Και αυτό επειδή οι στατιστικές ελέγχου που συνοψίζονται στις διαχειριστικές δηλώσεις των οργανισμών πληρωμών υπολογίζονται χωριστά για το εντός ΟΣ∆Ε και το εκτός ΟΣ∆Ε στρώμα (βλέπε σημείο 2). Η Γ∆ Γεωργίας υπολογίζει επίσης τα προσαρμοσμένα ποσοστά σφάλματος για κάθε ένα από τα δύο στρώματα. Αυτό σημαίνει ότι ζητείται από τους ΟΠ να επικυρώσουν επίσης στατιστικές ελέγχου σε επίπεδο στρώματος (εντός/εκτός ΟΣ∆Ε) και όχι μόνο σε επίπεδο ταμείου (ΕΓΤΕ/ΕΓΤΑΑ). Προκειμένου οι ΟΠ να έχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την επικύρωση αυτών των στατιστικών σε επίπεδο στρώματος, πρέπει αυξήσουν σημαντικά το μέγεθος των δειγμάτων τους σε σύγκριση με το δείγμα που θα χρειαζόταν για επικύρωση μόνο σε επίπεδο ταμείου.

37

Στις επόμενες ενότητες εξετάζεται επίσης ο βαθμός στον οποίο οι κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής συμφωνούν με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου που εφαρμόζονται κατά τα διαφορετικά στάδια της ελεγκτικής διαδικασίας (εκτίμηση κινδύνου και μέθοδος δειγματοληψίας, ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης, συμπέρασμα και ελεγκτική γνώμη).

Εκτίμηση κινδύνου και μέθοδος δειγματοληψίας

Η εκτίμηση κινδύνου που βασίζεται στον πίνακα διαπίστευσης μπορεί να διογκώσει τον βαθμό της βεβαιότητας που αποκομίζουν οι ΟΠ από τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου των οργανισμών πληρωμών

38

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Γ∆ Γεωργίας37, οι ΟΠ αποκομίζουν τον συνολικό βαθμό βεβαιότητας που χρειάζονται σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα από δύο πηγές, την αξιολόγηση του περιβάλλοντος των δικλίδων ελέγχου των οργανισμών πληρωμών και τις ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης των πράξεων. Το μοντέλο αυτό συνάδει με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου, τα οποία ορίζουν ότι ο ελεγκτής πρέπει να κατανοεί το περιβάλλον των δικλίδων ελέγχου και τις συναφείς εσωτερικές δικλίδες και να εξετάζει κατά πόσον είναι πιθανό αυτές να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση38.

39

Όσο υψηλότερα βαθμολογήσουν οι ΟΠ τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου των οργανισμών πληρωμών και, επομένως, όσο μεγαλύτερη βεβαιότητα αποκομίσουν από τα συστήματα αυτά, τόσο λιγότερες πράξεις θα υποβληθούν σε ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης. Στον πίνακα 2 απεικονίζεται η εν λόγω αντίστροφη σχέση με πληροφορίες από τις κατευθυντήριες οδηγίες της Γ∆ Γεωργίας39:

Πίνακας 2

Βαθμολόγηση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου σε σχέση με το μέγεθος των δειγμάτων που υποβλήθηκαν σε ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης

Κατάταξη συστήματος εσωτερικού ελέγχου Λειτουργεί επαρκώς Λειτουργεί Λειτουργεί εν μέρει ∆εν λειτουργεί
Αριθμός στοιχείων που συμπεριελήφθησαν στις ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης 93 111 137 181
40

Η Γ∆ Γεωργίας επέβαλε στους ΟΠ να βαθμολογήσουν τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου των οργανισμών πληρωμών σε πίνακα ο οποίος αξιολογεί τη συμμόρφωσή τους με τα κριτήρια διαπίστευσης («πίνακας διαπίστευσης»). Η διαχείριση των δαπανών της ΚΓΠ μπορεί να ασκείται μόνο από διαπιστευμένους οργανισμούς πληρωμών (ήτοι όσους πληρούν τα κριτήρια διαπίστευσης)40.

41

Όπως προκύπτει από το παράρτημα III41, ο πίνακας διαπίστευσης συνίσταται σε έξι λειτουργίες και οκτώ κριτήρια αξιολόγησης, ήτοι συνολικά σε 48 παραμέτρους αξιολόγησης. Κάθε επιμέρους παράμετρος βαθμολογείται από το ένα («∆εν λειτουργεί») έως το τέσσερα («Λειτουργεί επαρκώς») και σταθμίζεται. Η συνολική βαθμολογία που δίδεται μέσω του πίνακα διαπίστευσης αντιστοιχεί στον σταθμισμένο μέσο όρο των εν λόγω 48 παραμέτρων αξιολόγησης.

42

Αυτή η συνολική βαθμολογία χρησιμοποιείται τόσο από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών (όταν αξιολογούν κατά πόσον οι οργανισμοί πληρωμών μπορούν να διατηρήσουν τη διαπίστευσή τους) όσο και από τους ΟΠ (όταν διαμορφώνουν τη γνώμη τους σχετικά με την ορθή λειτουργία των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου των οργανισμών πληρωμών).

43

Εντούτοις, δεν ενδείκνυται η χρήση της συνολικής βαθμολογίας που προκύπτει από τον πίνακα διαπίστευσης για την αξιολόγηση των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου των οργανισμών πληρωμών από την άποψη της νομιμότητας και κανονικότητας των δαπανών, δεδομένου ότι αυτές εξαρτώνται κυρίως από δύο μόνο από τις 48 παραμέτρους αξιολόγησης: τους διοικητικούς ελέγχους και τους επιτόπιους ελέγχους σχετικά με τη διεκπεραίωση των αιτήσεων, συμπεριλαμβανομένων της επικύρωσης και της έγκρισής τους (ενότητα «∆ραστηριότητες δικλίδων ελέγχου»).

44

Σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει προτείνει η Γ∆ Γεωργίας, η χαμηλή βαθμολογία στις δύο αυτές παραμέτρους μπορεί να αντισταθμιστεί από υψηλή βαθμολογία σε άλλες (π.χ. ενημέρωση και επικοινωνία, παρακολούθηση). Όμως, αυτοί οι άλλοι παράγοντες δεν συνδέονται άμεσα με τη νομιμότητα και την κανονικότητα και, επομένως, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τέτοιου είδους αντιστάθμιση. Για τους σκοπούς της νομιμότητας και κανονικότητας, δεδομένης της τεράστιας βαρύτητας των δύο αυτών παραμέτρων, η αντιστάθμιση αυτή μπορεί να οδηγήσει τους ΟΠ σε υπερτίμηση των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου και σε αποκόμιση βεβαιότητας μεγαλύτερης από όση αυτά εγγυώνται. Επιπλέον, το πλαίσιο αυτό δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη τις συστημικές αδυναμίες που είχαν αναφερθεί στο παρελθόν τόσο από τη Γ∆ Γεωργίας όσο και από εμάς, κατόπιν ελέγχων μας σε οργανισμούς πληρωμών και σε τελικούς δικαιούχους.

45

Σε τρία42 από τα έξι κράτη μέλη στα οποία πραγματοποιήσαμε επίσκεψη, διαπιστώσαμε ότι οι ΟΠ δεν είχαν λάβει επαρκώς υπόψη τις αδυναμίες που ήταν γνωστές από τις αξιολογήσεις των συστημάτων τους. Στο πλαίσιο 1 κατωτέρω παρουσιάζεται η κατάσταση που διαπιστώσαμε σε ένα από αυτά τα κράτη μέλη [Γερμανία (Βαυαρία)], μαζί με την αντίθετη κατάσταση που διαπιστώθηκε στη Ρουμανία, όπου ο ΟΠ αξιοποίησε απολύτως στην αξιολόγησή του αυτές τις γνωστές αδυναμίες. Καταστάσεις σαν και αυτές ενισχύουν την άποψή μας ότι ο πίνακας διαπίστευσης δεν αποτελεί κατάλληλο εργαλείο για την αξιολόγηση της λειτουργίας των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου από την άποψη της νομιμότητας και κανονικότητας.

Πλαίσιο 1

Περιπτώσεις κατά τις οποίες ο πίνακας διαπίστευσης δεν παρήγαγε αξιόπιστα αποτελέσματα για τους σκοπούς της νομιμότητας και κανονικότητας

Στη Γερμανία (Βαυαρία), ο πίνακας διαπίστευσης έδωσε τον χαρακτηρισμό «Λειτουργεί» για την κατάσταση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου του ΕΓΤΑΑ (εκτός ΟΣ∆Ε). Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός δεν ήταν συνεπής με τα ακόλουθα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία υποδήλωναν ότι το σύστημα εσωτερικού ελέγχου για αυτές τις δαπάνες ήταν περισσότερο αδύναμο:

  • για τα οικονομικά έτη 2013 και 2014, η Γ∆ Γεωργίας είχε υπολογίσει ότι υπήρχε σημαντικό επίπεδο σφάλματος ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών, και
  • οι επαληθεύσεις του ίδιου του ΟΠ κατέδειξαν ότι σημαντικός αριθμός πράξεων περιείχε δημοσιονομικά σφάλματα (25 από το οικονομικό έτος 2015, ήτοι το ένα τρίτο του ελεγχθέντος πληθυσμού).

Στη Ρουμανία, ο πίνακας διαπίστευσης έδωσε αρχικά τον χαρακτηρισμό «Λειτουργεί» όσον αφορά τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου, για αμφότερα τα ταμεία (ΕΓΤΑΑ και ΕΓΤΕ) και τα στρώματα (εντός και εκτός ΟΣ∆Ε). Εντούτοις, ο ΟΠ, εφαρμόζοντας την επαγγελματική κρίση του και χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες πληροφορίες, περιλαμβανομένων των γνωστών αδυναμιών που είχαν αναφερθεί στο παρελθόν τόσο από τη Γ∆ Γεωργίας όσο και εμάς, παρέβλεψε αυτό το αποτέλεσμα και υποβίβασε αντίστοιχα τον χαρακτηρισμό σε «∆εν λειτουργεί» για το ΕΓΤΕ (εντός ΟΣ∆Ε) και «Λειτουργεί εν μέρει» για το ΕΓΤΑΑ (εντός ΟΣ∆Ε) και ΕΓΤΕ (εκτός ΟΣ∆Ε).

46

Κατά τις έρευνές της σχετικά με την εκκαθάριση ως προς τη συμμόρφωση, η Γ∆ Γεωργίας, προκειμένου να αξιολογεί κατά πόσον τα εφαρμοζόμενα συστήματα εσωτερικού ελέγχου σε επίπεδο κράτους μέλους είναι ικανά να διασφαλίζουν τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών χρησιμοποιεί βασικές και επικουρικές δικλίδες ελέγχου (βλέπε πλαίσιο 2 για ορισμούς).

Πλαίσιο 2

Τι είναι οι βασικές και οι επικουρικές δικλίδες ελέγχου (ή άλλως βασικοί και επικουρικοί έλεγχοι);43

«Βασικοί έλεγχοι είναι οι διοικητικοί και επιτόπιοι έλεγχοι που απαιτούνται για να κριθεί η επιλεξιμότητα της ενίσχυσης και η σχετική επιβολή μειώσεων και ποινών».

«Επικουρικοί έλεγχοι είναι όλες οι άλλες διοικητικές πράξεις που απαιτούνται για την ορθή διεκπεραίωση των αιτήσεων».

47

Μολονότι η ίδια η Γ∆ Γεωργίας χρησιμοποιεί βασικές και επικουρικές δικλίδες ελέγχου, προκειμένου να αξιολογεί κατά πόσον τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου των οργανισμών πληρωμών διασφαλίζουν τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών, απαιτεί από τους ΟΠ να χρησιμοποιούν διαφορετικό εργαλείο για τον ίδιο σκοπό: τον πίνακα διαπίστευσης, ο οποίος δεν είναι κατάλληλος για τον σκοπό αυτό.

Η μέθοδος δειγματοληψίας των ΟΠ για τις εντός ΟΣ∆Ε πράξεις, βάσει των καταστάσεων των οργανισμών πληρωμών με τους τυχαίως επιλεγέντες επιτόπιους ελέγχους, συνεπαγόταν σειρά κινδύνων που δεν υπερκεράστηκαν

48

Όπως προαναφέρθηκε, ο οριζόντιος κανονισμός για την ΚΓΠ απαιτεί από τους ΟΠ να διατυπώνουν γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών των οποίων η απόδοση ζητείται από την Επιτροπή κατά τη διάρκεια του υπό έλεγχο οικονομικού έτους. Επομένως, κατά τον σχεδιασμό του ελεγκτικού δείγματος, οι ΟΠ οφείλουν να εξετάζουν τον σκοπό της ελεγκτικής διαδικασίας και τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού από τον οποίο θα ληφθεί το δείγμα44.

49

Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Γ∆ Γεωργίας45 διαχωρίζουν τις εργασίες για τις ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης σε δύο δείγματα:

  • ∆είγμα 1: επιλέγεται από τους ΟΠ από την κατάσταση των δικαιούχων που επελέγησαν τυχαία46 από τους οργανισμούς πληρωμών για επιτόπιους ελέγχους (βλέπε σημείο 6). Όσον αφορά τις πράξεις του δείγματος 1, οι ΟΠ υποχρεούνται να επαναδιενεργήσουν τόσο τους επιτόπιους ελέγχους που διενήργησαν οι οργανισμοί πληρωμών όσο και το πλήρες φάσμα των διοικητικών ελέγχων (παραλαβή της αίτησης και έλεγχοι επιλεξιμότητας, επικύρωση των δαπανών, συμπεριλαμβανομένων της έγκρισης, της εκτέλεσης και της καταχώρισης της αντίστοιχης πληρωμής στους λογαριασμούς).
  • ∆είγμα 2: επιλέγεται από τους ΟΠ από το σύνολο των πληρωμών του σχετικού έτους. Όσον αφορά το δείγμα 2, οι ΟΠ οφείλουν να επαναδιενεργούν μόνο τους διοικητικούς και όχι τους επιτόπιους ελέγχους (βλέπε σημεία 62 έως 67).
50

Το χρονοδιάγραμμα των ελεγκτικών δοκιμασιών επαλήθευσης των ΟΠ και της υποβολής εκθέσεων στην Επιτροπή περιγράφεται στο παράρτημα IV.

51

Οι πράξεις του δείγματος 1 επιλέγονται από την κατάσταση των τυχαίως επιλεγέντων επιτόπιων ελέγχων που διενήργησαν οι οργανισμοί πληρωμών σχετικά με τις αιτήσεις οι οποίες, εφόσον είναι εντός ΟΣ∆Ε, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε πληρωμές κατά το αντίστοιχο οικονομικό έτος. Επομένως, τα αποτελέσματα των ελεγκτικών δοκιμασιών των ΟΠ δεν εξυπηρετούν μόνο τον σκοπό της διατύπωσης γνώμης για τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών, αλλά βοηθούν επίσης τους ΟΠ να διαμορφώσουν γνώμη για τη λειτουργία των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου των οργανισμών πληρωμών, γεγονός το οποίο αποτελεί έναν από τους άλλους στόχους του ελέγχου που ορίζει ο οριζόντιος κανονισμός για την ΚΓΠ.

52

Ο αριθμός των πράξεων για τις οποίες οι ΟΠ επαναδιενεργούν όλους τους ελέγχους των οργανισμών πληρωμών (βλέπε πίνακα 3 μετά το σημείο 64) είναι συχνά σημαντικά μεγαλύτερος από τον αριθμό των πράξεων που συνήθως απαιτείται για τις ελεγκτικές δοκιμασίες συμμόρφωσης που αφορούν τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου47. Με τον τρόπο αυτό, οι ΟΠ αποκομίζουν μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι τα συστήματα των οργανισμών πληρωμών που αφορούν τους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους συμμορφώνονται με τους εφαρμοστέους κανονισμούς.

53

Προκειμένου τα αποτελέσματα του ελέγχου να είναι αξιόπιστα, είναι σημαντικό όλα τα δείγματα που θα υποβληθούν σε ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης να είναι αντιπροσωπευτικά. Για τον σκοπό αυτό, τα δείγματα πρέπει να επιλέγονται από τον συνολικό πληθυσμό με στατιστικά έγκυρες μεθόδους και να παραμείνουν αμετάβλητα. Επειδή οι ΟΠ εξάγουν τα δείγματά τους εν μέρει από τα δείγματα των οργανισμών πληρωμών, τα αποτελέσματα των εργασιών τους μπορούν να είναι αντιπροσωπευτικά μόνον εφόσον τα δείγματα των οργανισμών πληρωμών είναι και αυτά αντιπροσωπευτικά. Επιπροσθέτως, κάθε αντικατάσταση πράξεων περιλαμβανόμενων στα αρχικά δείγματα πρέπει να αιτιολογείται και να τεκμηριώνεται δεόντως.

54

Η Γ∆ Γεωργίας απαιτεί από τους ΟΠ να αξιολογούν την αντιπροσωπευτικότητα των δειγμάτων των οργανισμών πληρωμών. Ωστόσο, προκειμένου να συμμορφώνονται με την απαίτηση αυτή, τόσο οι οργανισμοί πληρωμών όσο και οι ΟΠ πρέπει να διατηρούν επαρκή και αξιόπιστη διαδρομή ελέγχου, ώστε να επιβεβαιώνεται ότι τα δείγματα είναι αντιπροσωπευτικά, ότι επιλέγονται από το σύνολο του πληθυσμού και ότι παρέμειναν αμετάβλητα.

55

Η Γ∆ Γεωργίας απαιτεί οι εντός ΟΣ∆Ε πράξεις του δείγματος 1 που υποβάλλονται σε ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης να επιλέγονται βάσει των ποσών που δήλωσαν οι γεωργοί (επιλογή βάσει αίτησης) και όχι βάσει των ποσών που καταβλήθηκαν στην πραγματικότητα48, έτσι ώστε οι ΟΠ να μπορούν να διενεργούν τις εκ νέου επαληθεύσεις τους το συντομότερο δυνατόν μετά τους επιτόπιους ελέγχους των οργανισμών πληρωμών. Το πλεονέκτημα της επιλογής βάσει αίτησης είναι ότι οι συνθήκες που θα διαπιστώσουν οι ΟΠ κατά την επιτόπια επιθεώρηση των επιλεγεισών εκμεταλλεύσεων θα προσομοιάζουν κατά πολύ σε εκείνες που θα έχουν διαπιστώσει οι οργανισμοί πληρωμών.

56

Εντούτοις, προκειμένου η μέθοδος αυτή να λειτουργήσει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, είναι σημαντική η στενή συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των οργανισμών πληρωμών και των ΟΠ. Οι ΟΠ πρέπει να ενημερώνονται τακτικά σχετικά με τους ελέγχους που διενεργούν οι οργανισμοί πληρωμών, ώστε οι ΟΠ να μπορούν να επαναδιενεργήσουν τους ελέγχους αυτούς σε σύντομο διάστημα μετά την επίσκεψη του οργανισμού πληρωμών. ∆ιαπιστώσαμε ότι σε τρία από τα πέντε κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε και όπου ο ΟΠ επαναδιενήργησε τους επιτόπιους ελέγχους ΟΣ∆Ε49 η προϋπόθεση αυτή δεν πληρούνταν (βλέπε πλαίσιο 3).

Πλαίσιο 3

Καθυστερήσεις στην επαναδιενέργεια των επιτόπιων ελέγχων των εντός ΟΣ∆Ε πράξεων του δείγματος 1 για το οικονομικό έτος 2014 (οικονομικό έτος 2015)

Στην Πολωνία, ο ΟΠ ολοκλήρωσε την επαναδιενέργεια 53 από τις 60 εντός ΟΣ∆Ε πράξεις του δείγματος 1 του ΕΓΤΕ μετά το τέλος του ημερολογιακού έτους 2014, με ορισμένες από αυτές να επαναδιενεργούνται ακόμη και τον Μάρτιο του 2015. Και αυτό επειδή ο οργανισμός πληρωμών καθυστέρησε να υποβάλει στον ΟΠ τις εκθέσεις για τους επιτόπιους ελέγχους του.

Στη Ρουμανία, ο ΟΠ επαναδιενήργησε και τους έξι κλασικούς επιτόπιους ελέγχους50 των εντός ΟΣ∆Ε πράξεων του δείγματος 1 του ΕΓΤΑΑ κατά μέσο όρο έξι μήνες μετά τους ελέγχους του οργανισμού πληρωμών.

Στη Γερμανία (Βαυαρία) μεσολάβησαν έως και τρεις μήνες μεταξύ των αρχικών επισκέψεων του οργανισμού πληρωμών στις εκμεταλλεύσεις και των επιτόπιων επαληθεύσεων που επαναδιενήργησε ο ΟΠ για τις εντός ΟΣ∆Ε πράξεις του ΕΓΤΕ και έως και δέκα μήνες για τις εντός ΟΣ∆Ε πράξεις του ΕΓΤΑΑ.

57

Επίσης, προκειμένου η προσέγγιση αυτή να είναι έγκυρη, οι ΟΠ πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στην κατάσταση των επιτόπιων ελέγχων που επέλεξαν αρχικά οι οργανισμοί πληρωμών. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι η κατάσταση δεν μεταβάλλεται στη συνέχεια. Επιπλέον, ένας ΟΠ δεν μπορεί να αποκλείσει πράξεις από το δείγμα του εξαιτίας καθυστερήσεων στην απόφαση του οργανισμού πληρωμών να χορηγήσει τη σχετική ενίσχυση. Εάν επιτραπεί στους ΟΠ να αποκλείσουν τις πράξεις αυτές από το δείγμα, αυξάνεται ο κίνδυνος οι οργανισμοί πληρωμών να καθυστερούν εκ προθέσεως τις αποφάσεις και πληρωμές για ορισμένες πράξεις, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφάλματα στους υπολογισμούς των ΟΠ. Οι περιπτώσεις αυτές όχι μόνο δεν υπονομεύουν την αντιπροσωπευτικότητα των αποτελεσμάτων και την εγκυρότητα της αναγωγής τους στη συνολική δαπάνη, αλλά μπορεί να επιφέρουν εσφαλμένη μείωση του διαπιστούμενου από τους ΟΠ ποσοστού σφάλματος (βλέπε πλαίσιο 4).

Πλαίσιο 4

Αποκλεισμός εντός ΟΣ∆Ε πράξεων από το δείγμα 1, επειδή ο οργανισμός πληρωμών κατέβαλε την πληρωμή μόνο μετά την ολοκλήρωση των ελεγκτικών εργασιών του ΟΠ

Στη Ρουμανία, ο ΟΠ απέκλεισε πέντε πράξεις από το εντός ΟΣ∆Ε δείγμα 1 του ΕΓΤΑΑ, αφού ολοκλήρωσε τις ελεγκτικές εργασίες του, επειδή ο οργανισμός πληρωμών δεν είχε ακόμη καταβάλει τις αντίστοιχες πληρωμές. Συνεπώς, κατά τον υπολογισμό του συνολικού ποσοστού σφάλματος επί του οποίου βασίστηκε η γνώμη του για τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων, ο ΟΠ δεν έλαβε υπόψη του τα αποτελέσματα των ελεγκτικών δοκιμασιών επί των συγκεκριμένων πράξεων.

58

Η εφαρμογή της μεθόδου επιλογής βάσει αίτησης προϋποθέτει τη μη κοινοποίηση από τους ΟΠ προς τους οργανισμούς πληρωμών των επιλεγεισών πράξεων παρά μόνον αφού οι δεύτεροι διενεργήσουν τους ελέγχους τους, έτσι ώστε αυτοί να μην γνωρίζουν ποιες πράξεις θα ελέγξουν αργότερα οι ΟΠ (η Επιτροπή παραδέχθηκε ότι ο κίνδυνος αυτός υπάρχει επίσης στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ΟΠ συνοδεύουν τους οργανισμούς πληρωμών στους αρχικούς ελέγχους τους)51. Εντούτοις, διαπιστώσαμε ότι στην Ιταλία δεν εφαρμόζονταν τέτοιες δικλίδες ασφάλειας (βλέπε πλαίσιο 5).

Πλαίσιο 5

Στην Ιταλία η επαναδιενέργεια των ελέγχων υπονομευόταν από το γεγονός ότι ο ΟΠ ενημέρωνε εκ των προτέρων τον οργανισμό πληρωμών ποιους δικαιούχους που θα αφορούσε η επαναδιενέργεια των ελέγχων

Στην Ιταλία, για το έτος υποβολής αιτήσεων 2015 (οικονομικό έτος 2016), ο ΟΠ κοινοποίησε στον οργανισμό πληρωμών την κατάσταση των πράξεων που είχε επιλέξει για το εντός ΟΣ∆Ε δείγμα 1 για αμφότερα τα ταμεία (ΕΓΤΕ και ΕΓΤΑΑ), προτού ο οργανισμός πληρωμών διενεργήσει το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών επιτόπιων ελέγχων του. Κατά συνέπεια, ο οργανισμός πληρωμών γνώριζε ήδη πριν από την έναρξη των επιτόπιων ελέγχων του ποιες πράξεις θα αφορούσε στη συνέχεια η επαναδιενέργεια των ελέγχων από τον ΟΠ.

Όταν ο οργανισμός πληρωμών, κατά τη διενέργεια των επιτόπιων ελέγχων του, γνωρίζει ποιες πράξεις προβλέπεται να αφορά η μεταγενέστερη επαναδιενέργεια του ελέγχου από τον ΟΠ, είναι πιθανό να εξετάζει διεξοδικότερα τις πράξεις αυτές. Επομένως, οι έλεγχοι αυτοί θα είναι ακριβέστεροι από εκείνους που δεν προβλέπεται να επαναδιενεργηθούν και ο ΟΠ θα εντοπίσει λιγότερα σφάλματα.

Επιπροσθέτως, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα των πράξεων αυτών θα χρησιμοποιηθούν για την αναγωγή του ποσοστού σφάλματος στον συνολικό πληθυσμό, αυτές οι μη αντικειμενικά ελεγχθείσες πράξεις θα καταστήσουν το συνολικό ποσοστό σφάλματος μη αντιπροσωπευτικό με πιθανότατη συνέπεια την υποτίμησή του.

Μέρος των εκτός ΟΣ∆Ε πράξεων που υποβάλλονται σε ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης από τους ΟΠ δεν είναι αντιπροσωπευτικό των δαπανών του υπό έλεγχο οικονομικού έτους

59

Όσον αφορά τις εκτός ΟΣ∆Ε πράξεις (για αμφότερα το ΕΓΤΕ και το ΕΓΤΑΑ), υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ:

  • της περιόδου σχετικά με την οποία υποβάλλονται στοιχεία για τους επιτόπιους ελέγχους και η οποία αντιστοιχεί στο ημερολογιακό έτος (στην προκειμένη περίπτωση η περίοδος από 1 Ιανουαρίου έως 31 ∆εκεμβρίου 2014 όσον αφορά το οικονομικό έτος 2015) και
  • της περιόδου σχετικά με την οποία καταβάλλονται οι δαπάνες, η οποία για το οικονομικό έτος 2015 αντιστοιχεί στην περίοδο από 16 Οκτωβρίου 2014 έως 15 Οκτωβρίου 2015.
60

Κατά συνέπεια, σε ορισμένους δικαιούχους οι οποίοι υποβλήθηκαν σε επιτόπιους ελέγχους κατά το ημερολογιακό έτος 2014 δεν αποδόθηκαν δαπάνες το οικονομικό έτος 201552. Οι ΟΠ δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα αυτών των πράξεων για τον υπολογισμό του ποσοστού σφάλματος του σχετικού οικονομικού έτους. Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τη διατύπωση γνώμης σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, καθώς και για την παροχή δήλωσης σχετικά με τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στη διαχειριστική δήλωση και τις σχετικές στατιστικές ελέγχου.

61

Επομένως, ο αριθμός των πράξεων που χρησιμοποιούν οι ΟΠ για τον υπολογισμό του συνολικού ποσοστού σφάλματος είναι χαμηλότερος, γεγονός που μειώνει την ακρίβειά του, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει την αξιοπιστία των γνωμών τους σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών του οικονομικού έτους.

Ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης

Για την πλειονότητα των πράξεων, οι κατευθυντήριες οδηγίες δεν απαιτούν από τους ΟΠ να διενεργούν επιτόπιες ελεγκτικές δοκιμασίες στο επίπεδο του τελικού δικαιούχου

62

Σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου, οι ελεγκτές του δημόσιου τομέα, κατά τους ελέγχους τους για την αποκόμιση εύλογης βεβαιότητας, συγκεντρώνουν επαρκή και κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για τα συμπεράσματά τους53. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές, όπως την παρατήρηση, την επιθεώρηση, την έρευνα, την επαναδιενέργεια, την επιβεβαίωση και τις αναλυτικές διαδικασίες. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, οι ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης που διενεργούν οι ΟΠ όσον αφορά τις δαπάνες πρέπει να περιλαμβάνουν την επαλήθευση της νομιμότητας και κανονικότητας των σχετικών πράξεων στο επίπεδο του τελικού δικαιούχου54.

63

Η επιθεώρηση περιλαμβάνει την εξέταση βιβλίων, αρχείων και άλλων στοιχείων (όπως το δικαίωμα χρήσης της σχετικής γης από τους δικαιούχους, τα μητρώα λίπανσης, οι οικοδομικές άδειες κ.λπ.) ή των ενσώματων στοιχείων του ενεργητικού (όπως γη, ζώα, εξοπλισμός κ.λπ.). Η έρευνα περιλαμβάνει τη συγκέντρωση πληροφοριών και διευκρινίσεων από τους τελικούς δικαιούχους, υπό τη μορφή είτε γραπτών δηλώσεων είτε περισσότερο ανεπίσημων προφορικών συζητήσεων.

64

Όπως προαναφέρθηκε, όσον αφορά το δείγμα 2, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής απαιτείται από τους ΟΠ μόνον η επαναδιενέργεια των διοικητικών ελέγχων (βλέπε σημείο 49). Στον πίνακα 3, υπολογίσαμε το ποσοστό των πράξεων του δείγματος 2 στο συνολικό δείγμα για τα έξι κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε.

Πίνακας 3

Ποσοστό των πράξεων του δείγματος 2 που χρησιμοποίησαν για τις ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης τα έξι κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε

Κράτος μέλος ΕΓΤΕ ΕΓΤΑΑ
∆είγμα 1 ∆είγμα 2 Σύνολο δείγματος % του δείγματος 2 συνολικά ∆είγμα 1 ∆είγμα 2 Σύνολο δείγματος % του δείγματος 2 συνολικά
(1) (2) (3) = (1)+(2) (4) = (2)/(3)*100 (5) (6) (7) = (5)+(6) (8) = (6)/(7)*100
Γερμανία (Βαυαρία) 30 41 71 58 % 60 146 206 71 %
Ισπανία (Καστίλη και Λεόν) 52 123 175 70 % 50 122 172 71 %
Ιταλία (AGEA1) 30 192 222 86 % 30 91 121 75 %
Πολωνία 90 58 148 39 % 97 33 130 25 %
Ρουμανία 161 292 453 64 % 140 245 385 64 %
Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία) 30 40 70 57 % 59 26 85 31 %
Μέσο ποσοστό του δείγματος 2 στα κράτη μέλη/περιφέρειες που επισκεφθήκαμε (χωρίς τη διενέργεια επιτόπιων ελεγκτικών δοκιμασιών) 62 % 56 %

1 Η «Agenzia per le erogazioni in agricoltura, AGEA» είναι ένας από τους 11 οργανισμούς πληρωμών της Ιταλίας.

65

Όπως καταδεικνύεται στον ανωτέρω πίνακα, σε τέσσερα από τα κράτη μέλη / τις περιφέρειες που επισκεφθήκαμε επίσκεψη, το δείγμα 2, για το οποίο δεν διενεργήθηκαν επιτόπιες ελεγκτικές δοκιμασίες, αποτελούσε το μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού δείγματος που χρησιμοποίησαν οι ΟΠ για τις ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης.

66

Όσον αφορά το δείγμα 2, η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων βάσει μόνο της επαναδιενέργειας διοικητικών ελέγχων σε επίπεδο οργανισμού πληρωμών συχνά δεν παρέχει στους ΟΠ επαρκή και κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου, όπως προβλέπει το ISSAI 4200. Εφαρμόζοντας αυτή τη διαδικασία, οι ΟΠ δεν χρησιμοποιούν δύο μεθόδους συλλογής αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου οι οποίες είναι πολύ σημαντικές στο πλαίσιο των δαπανών της ΚΓΠ: την επιθεώρηση και την έρευνα. Χωρίς τις μεθόδους αυτές, δεν μπορούν να συλλεγούν σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου, όπως στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι γεωργοί χρησιμοποιούν τη γη τους όπως αναφέρεται στις δηλώσεις τους και αποδείξεις της ύπαρξης ενσώματων στοιχείων του ενεργητικού που αγοράστηκαν μέσω επενδυτικών έργων. Επομένως, η εν λόγω προσέγγιση υστερεί σε σύγκριση με αυτή που ορίζουν τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου.

67

Χωρίς επαρκείς επιτόπιες ελεγκτικές δοκιμασίες, οι ΟΠ ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να αποκομίσουν εύλογη βεβαιότητα για τη νομιμότητα και κανονικότητα των σχετικών δαπανών: όπως έχουμε καταδείξει στις ετήσιες εκθέσεις μας, τα περισσότερα σφάλματα που αφορούν τις δαπάνες της ΚΓΠ (ιδίως όσον αφορά το ΟΣ∆Ε) εντοπίζονται επιτόπου55.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες απαιτούν από τους ΟΠ την επαναδιενέργεια μόνον των αρχικών ελέγχων των οργανισμών πληρωμών, και όχι τη διενέργεια όλων των ελεγκτικών διαδικασιών που οι ΟΠ θεωρούν αναγκαίες για την αποκόμιση εύλογης βεβαιότητας

68

«Η φύση, το χρονοδιάγραμμα και η έκταση των διαδικασιών που εκτελούνται […] καθορίζονται από τους ελεγκτές του δημόσιου τομέα ασκώντας επαγγελματική κρίση»56. Όσον αφορά τα εφαρμοστέα πρότυπα κατά τον έλεγχο για την αποκόμιση εύλογης βεβαιότητας, βλέπε επίσης το σημείο 62.

69

Για τις ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης, η Γ∆ Γεωργίας επέβαλε στους ΟΠ την επαναδιενέργεια (εκ νέου επαλήθευση) μόνον των αρχικών ελέγχων των οργανισμών πληρωμών, για τις πράξεις αμφότερων των δειγμάτων 1 και 257. Παραδείγματος χάριν, εάν οι αρχικοί επιτόπιοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί από τους οργανισμούς πληρωμών μέσω τηλεπισκόπησης58, τότε οι ΟΠ είναι υποχρεωμένοι σε κάθε περίπτωση να επαναδιενεργήσουν τους ελέγχους χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο59.

70

Η επαναδιενέργεια ορίζεται στα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου60 ως η ανεξάρτητη εφαρμογή των ίδιων διαδικασιών που έχει ήδη εφαρμόσει η ελεγχόμενη οντότητα, στην προκειμένη περίπτωση ο οργανισμός πληρωμών. Παραδείγματος χάριν, οι ΟΠ μπορεί να επαναδιενεργήσουν διοικητικούς ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι οργανισμοί πληρωμών έλαβαν τις ορθές αποφάσεις κατά τη χορήγηση ενισχύσεων.

71

Μολονότι η επαναδιενέργεια ελέγχων αποτελεί έγκυρη μέθοδο συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου, κατά τη γνώμη μας, η Επιτροπή δεν πρέπει να απαιτεί από τους ΟΠ να περιορίζονται σε αυτή για όλες τις πράξεις που υποβάλλονται σε ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης, αλλά να τους παρέχει τη διακριτική ευχέρεια να καθορίζουν οι ίδιοι την έκταση της χρήσης της. Οι ΟΠ μπορούν να επιλέξουν και να εφαρμόσουν ενέργειες και διαδικασίες ελέγχου που οι ίδιοι θεωρούν κατάλληλες και οι οποίες δεν περιορίζονται στην επαναδιενέργεια των ελέγχων. Οι ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης που βασίζονται αποκλειστικά στην επαναδιενέργεια των ελέγχων μπορεί να μην επιτρέψουν στους ΟΠ να συγκεντρώσουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τη διατύπωση γνώμης βάσει εύλογης βεβαιότητας.

Συμπέρασμα και ελεγκτική γνώμη

Οι κατευθυντήριες οδηγίες απαιτούν από τους ΟΠ να υπολογίζουν δύο διαφορετικά ποσοστά σφάλματος που δεν χρησιμοποιούνται σωστά από τους ΟΠ και τη Γ∆ Γεωργίας

72

Προκειμένου να συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Γ∆ Γεωργίας61, για τους σκοπούς της νομιμότητας και κανονικότητας, οι ΟΠ πρέπει να υπολογίζουν δύο ποσοστά σφάλματος (βλέπε πίνακα 4):

Πίνακας 4

Τα ποσοστά σφάλματος που πρέπει να υπολογίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Γ∆ Γεωργίας

Χαρακτηριστικά Ποσοστό σφάλματος Ποσοστό μη συμμόρφωσης
Τρόπος χρήσης από τον ΟΠ Γνώμη σχετικά με την πληρότητα, την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των ετήσιων λογαριασμών του οργανισμού πληρωμών, την ορθή λειτουργία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου του, καθώς και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών των οποίων η απόδοση έχει ζητηθεί από την Επιτροπή. Αξιολόγηση του κατά πόσον η εξέτασή τους θέτει υπό αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στις διαχειριστικές δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των σφαλμάτων που αναφέρονται στις στατιστικές ελέγχου των οργανισμών πληρωμών.
Πληθυσμός στον οποίο αναφέρεται το ποσοστό ∆απάνες για το οικονομικό έτος (π.χ. 16 Οκτωβρίου 2014 έως 15 Οκτωβρίου 2015). Έλεγχοι που διενήργησαν οι οργανισμοί πληρωμών κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους (π.χ. 1 Ιανουαρίου 2014 έως 31 ∆εκεμβρίου 2014).
∆ιαδικασίες των οργανισμών πληρωμών που ελήφθησαν υπόψη Η συνολική διαδικασία ελέγχων που διενήργησαν οι οργανισμοί πληρωμών, από την παραλαβή των αιτήσεων έως την πληρωμή και τη λογιστική καταχώριση. Μόνον οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι επιλεξιμότητας των οργανισμών πληρωμών (διοικητικοί και επιτόπιοι έλεγχοι) διενεργούνται πριν από την επιβολή κυρώσεων.
Σφάλματα που ελήφθησαν υπόψη Λαμβάνονται υπόψη μόνον τα αχρεωστήτως καταβληθέντα από τους οργανισμούς πληρωμών ποσά. Λαμβάνονται υπόψη οι επικυρώσεις του οργανισμού πληρωμών, τόσο εκείνες που υπερβαίνουν τις ορθές όσο και εκείνες που υπολείπονται αυτών.
73

Το άρθρο 9 του οριζόντιου κανονισμού για την ΚΓΠ απαιτεί από τους ΟΠ να διατυπώνουν «περιορισμένο» (αρνητικώς διατυπούμενο) συμπέρασμα διασφάλισης62 σχετικά με τη διαχειριστική δήλωση. Το συμπέρασμα αυτό δεν απαιτεί την εκτέλεση ολοκληρωμένων ελεγκτικών εργασιών, αλλά απλώς τη διενέργεια επισκόπησης, η οποία συνήθως περιορίζεται σε αναλυτικές διαδικασίες και έρευνες. ∆εν απαιτούνται λεπτομερείς ελεγκτικές δοκιμασίες, όπως ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης των πράξεων. Επομένως, η επισκόπηση περιορισμένης διασφάλισης δημιουργεί χαμηλότερο επίπεδο βεβαιότητας από τον έλεγχο εύλογης διασφάλισης. Το συμπέρασμα περιορισμένης διασφάλισης διατυπώνεται συνήθως ως εξής: «Στην αντίληψή μας δεν υπέπεσε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι το αντικείμενο δεν συμμορφώνεται, από κάθε ουσιώδη άποψη, με τα δηλωθέντα κριτήρια».

74

Επομένως, προκειμένου να συμμορφώνεται με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου, το συμπέρασμα για τη διαχειριστική δήλωση πρέπει να συνάγεται από τα αποτελέσματα των ελεγκτικών εργασιών που διενεργήθηκαν σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών, την ορθή λειτουργία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων (συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού σφάλματος), ήτοι να αποτελεί «παραπροϊόν» των εν λόγω εργασιών. Εντούτοις, οι κατευθυντήριες οδηγίες της Γ∆ Γεωργίας απαιτούν επιπροσθέτως από τους ΟΠ να υπολογίζουν το ποσοστό μη συμμόρφωσης, προκειμένου να συνάγουν συμπέρασμα σχετικά με τις διαχειριστικές δηλώσεις.

75

Επιπλέον, στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της για το 201563, η Γ∆ Γεωργίας διευκρίνιζε ότι, κατ’ αρχήν, σκόπευε να χρησιμοποιεί το ποσοστό μη συμμόρφωσης προκειμένου να εκτιμά το προσαρμοσμένο ποσοστό σφάλματος για τους σκοπούς της νομιμότητας και κανονικότητας. Επομένως, ενώ οι γνώμες των ΟΠ για τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών βασίζονται στο ποσοστό σφάλματος, για την εκτίμηση των επισφαλών ποσών από τη σκοπιά της νομιμότητας και κανονικότητας, το μοντέλο διασφάλισης της Γ∆ Γεωργίας χρησιμοποιεί έναν διαφορετικό δείκτη σφάλματος, το ποσοστό μη συμμόρφωσης.

76

Το ποσοστό μη συμμόρφωσης δεν αντικατοπτρίζει το επίπεδο σφάλματος στις δαπάνες, αλλά τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των αδυναμιών στους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους των οργανισμών πληρωμών.

77

Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Γ∆ Γεωργίας επιβάλλουν στους ΟΠ να χρησιμοποιούν το ποσοστό σφάλματος που υπολογίστηκε για τους σκοπούς της νομιμότητας και κανονικότητας και για τη διατύπωση γνώμης σχετικά με την πληρότητα, την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των ετήσιων λογαριασμών του οργανισμού πληρωμών (βλέπε πίνακα 4). Στην ετήσια επισκόπησή της για τους λογαριασμούς των οργανισμών πληρωμών («διαδικασία δημοσιονομικής εκκαθάρισης»), η Γ∆ Γεωργίας χρησιμοποιεί και η ίδια το ποσοστό σφάλματος που αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας των λογαριασμών των οργανισμών πληρωμών.

78

Εντούτοις, αυτό είναι αντίθετο με τον οριζόντιο κανονισμό για την ΚΓΠ64 ο οποίος όσον αφορά τη διαδικασία δημοσιονομικής εκκαθάρισης, διακρίνει σαφώς το ζήτημα της αξιοπιστίας των λογαριασμών των οργανισμών πληρωμών από το ζήτημα της νομιμότητας και κανονικότητας των δαπανών. Η εν λόγω διάκριση είναι ορθή, επειδή, παραδείγματος χάριν μια πληρωμή μπορεί να έχει καταχωριστεί δεόντως, χωρίς ωστόσο να είναι νόμιμη και κανονική (π.χ. επειδή ένας γεωργός υπέβαλε αίτηση ενίσχυσης για γη που καλλιεργεί άλλος γεωργός) και, αντιστρόφως, μια πληρωμή μπορεί να είναι νόμιμη και κανονική παρά το γεγονός ότι έχει καταχωριστεί εσφαλμένα (π.χ. καταχωρίστηκε ως απόδοση στο πλαίσιο επενδυτικού έργου αντί ως ετήσια ενίσχυση βάσει έκτασης). ∆εδομένης της συγκεκριμένης διάκρισης, η Γ∆ Γεωργίας δεν χρησιμοποιεί σωστά το ποσοστό σφάλματος για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας των λογαριασμών των οργανισμών πληρωμών.

Η γνώμη των ΟΠ σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών βασίζεται σε υποτιμημένο συνολικό σφάλμα

79

Οι δύο δείκτες σφάλματος (ποσοστό σφάλματος και ποσοστό μη συμμόρφωσης) υπολογίζονται ως η διαφορά μεταξύ όσων θεωρεί επιλέξιμα ο ΟΠ και όσων είχε προηγουμένως επικυρώσει ο οργανισμός πληρωμών. Οι διαφορές μεταξύ των όσων δήλωσαν οι δικαιούχοι και όσων επικύρωσε ο οργανισμός πληρωμών μετά τους επιτόπιους ελέγχους του, οι οποίες συνιστούν τα σφάλματα που αναφέρουν οι οργανισμοί πληρωμών στις στατιστικές ελέγχου τους, δεν λαμβάνονται υπόψη στο ποσοστό σφάλματος των ΟΠ.

80

Όπως αναφέρεται στο σημείο 6, κατά κανόνα, μόνο το 5 % των αιτήσεων υποβάλλεται σε επιτόπιους ελέγχους από τους οργανισμούς πληρωμών. Εντούτοις, όσον αφορά τα έξι κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε, ο μέσος όρος του μεριδίου των πράξεων που υποβλήθηκαν σε επιτόπιους ελέγχους από τους οργανισμούς πληρωμών επί του συνολικού δείγματος που έλεγξαν οι ΟΠ (βλέπε πίνακα 3) είναι 38 % για το ΕΓΤΕ και 44 % για το ΕΓΤΑΑ. Επομένως, οι πράξεις αυτές υπερεκπροσωπούνται στα συνολικά δείγματα των ΟΠ. Στο γράφημα 3 κατωτέρω καταδεικνύεται η συγκεκριμένη κατάσταση με τα μέσα αριθμητικά στοιχεία για το ταμείο ΕΓΤΕ.

Γράφημα 3

Ποσοστό των πράξεων που υποβλήθηκε σε επιτόπιους ελέγχους από τους οργανισμούς πληρωμών στον πληθυσμό του ΕΓΤΕ και στο μέσο δείγμα του ΟΠ

Πηγή: Eυρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

81

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι πράξεις είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε επιτόπιους ελέγχους, ο οργανισμός πληρωμών έχει ήδη εντοπίσει και αναφέρει τα σχετικά με αυτές σφάλματα στις στατιστικές ελέγχου. Τα σφάλματα αυτά δεν θα εντοπιστούν πλέον από τους ΟΠ όταν αυτοί θα συγκρίνουν τα αποτελέσματά τους με εκείνα των οργανισμών πληρωμών. Εντούτοις, ενδεχόμενα σφάλματα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν για το 95 % του πληθυσμού που δεν θα υποβληθεί σε επιτόπιους ελέγχους.

82

Επομένως, οι ΟΠ πρέπει να αποτυπώνουν με ακρίβεια το ποσοστό των πράξεων του δείγματος 1 που έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε επιτόπιους ελέγχους, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι τα χαρακτηριστικά του συνολικού πληθυσμού εκπροσωπούνται επακριβώς. Κατά συνέπεια, στο δικό τους ποσοστό σφάλματος πρέπει να προσθέτουν το ποσοστό σφάλματος των οργανισμών πληρωμών από τις στατιστικές ελέγχου, ήτοι από τους τυχαίους επιτόπιους ελέγχους των οργανισμών πληρωμών επί του μεριδίου των πράξεων του δείγματος 1 που υπερβαίνει το 5 %65 το οποίο είχε ήδη υποβληθεί σε τέτοιους ελέγχους.

83

Με το ίδιο σκεπτικό, το ποσοστό σφάλματος του οργανισμού πληρωμών που περιλαμβάνεται στις στατιστικές ελέγχου πρέπει να προστεθεί στο ποσοστό σφάλματος του ΟΠ για εκείνες τις πράξεις του δείγματος 2, οι οποίες δεν έχουν υποβληθεί σε επιτόπιους ελέγχους, ούτε από τον οργανισμό πληρωμών66 ούτε από τον ΟΠ.

84

Η εν λόγω προσαρμογή χρειάζεται επειδή οι ΟΠ οφείλουν να διατυπώσουν γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα του συνολικού πληθυσμού των πληρωμών και όχι μόνο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών των οργανισμών πληρωμών όσον αφορά τους επιτόπιους ελέγχους. Εάν δεν γίνουν οι προσαρμογές αυτές, είναι πιθανή η σημαντική υποτίμηση του ποσοστού σφάλματος για αμφότερα τα δείγματα 1 και 2.

85

Εκτός από την απουσία τέτοιων προσαρμογών, οι αδυναμίες που αναφέρονται στα σημεία 56, 57, 58, 67 και 71 της παρούσας έκθεσης είναι πιθανό να συμβάλουν επίσης στην υποτίμηση του ποσοστού σφάλματος που χρησιμοποιούν οι ΟΠ στη γνώμη τους για τη νομιμότητα και κανονικότητα.

Συμπερασματα και συστασεις

86

Με προϋπολογισμό 363 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τιμές 2011) για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, οι δαπάνες της ΚΓΠ εκτελούνται υπό επιμερισμένη διαχείριση μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών. Μολονότι η Επιτροπή αναθέτει την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε οργανισμούς πληρωμών που ορίζονται από τα κράτη μέλη, εξακολουθεί να φέρει την τελική ευθύνη και οφείλει να διασφαλίζει ότι τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ προστατεύονται σε τέτοιο βαθμό ως εάν η ίδια εκτελούσε τα ανατεθέντα σε τρίτους καθήκοντα εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

87

Η Επιτροπή αποκομίζει βεβαιότητα για τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών από τρία επίπεδα πληροφοριών: τους ελέγχους που διενεργούν οι οργανισμοί πληρωμών, τις ελεγκτικές εργασίες των ΟΠ και τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων της Επιτροπής. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η βεβαιότητα κρίνεται ανεπαρκής, η Επιτροπή ασκεί την τελική αρμοδιότητά της ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα, μέσω των δικών της διαδικασιών εκκαθάρισης ως προς τη συμμόρφωση, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε δημοσιονομικές διορθώσεις.

88

Από το 1996 και εξής, οι ΟΠ ανέλαβαν τον ρόλο των ανεξάρτητων ελεγκτών των οργανισμών πληρωμών. Μολονότι αρχικά οι ΟΠ ήταν αρμόδιοι για την έκδοση πιστοποιητικού σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών και τις διαδικασίες των εσωτερικών δικλίδων ελέγχου, για την περίοδο 2014-2020 έχουν αυξημένες αρμοδιότητες. Από το οικονομικό έτος 2015 και εξής, ζητήθηκε από τους ΟΠ να παρέχουν επίσης γνώμη, καταρτιζόμενη σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου, στην οποία να δηλώνεται αν οι δαπάνες, των οποίων η απόδοση ζητείται από την Επιτροπή, είναι νόμιμες και κανονικές. Κατά συνέπεια, το 2015 ήταν το πρώτο οικονομικό έτος σχετικά με το οποίο η Επιτροπή μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις ενισχυμένες εργασίες των ΟΠ με αντικείμενο τη νομιμότητα και κανονικότητα κατά την κατάρτιση της ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων της.

89

Στο πλαίσιο της παρούσας έκθεσης, αξιολογήθηκε, αφενός, κατά πόσον ο νέος ρόλος των ΟΠ αποτελούσε βήμα προς την κατεύθυνση ενός προτύπου ενιαίου ελέγχου και, αφετέρου, αν η Επιτροπή τον έλαβε δεόντως υπόψη της στο μοντέλο διασφάλισης που εφαρμόζει. Αξιολογήσαμε επίσης κατά πόσον το πλαίσιο που θέσπισε η Επιτροπή έδωσε στους ΟΠ τη δυνατότητα να καταρτίζουν γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών της ΚΓΠ, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ και τα διεθνώς αποδεκτά ελεγκτικά πρότυπα.

90

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, μολονότι ο νέος ρόλος των ΟΠ αποτελεί θετικό βήμα προς ένα πρότυπο ενιαίου ελέγχου, η Επιτροπή μπόρεσε να αποκομίσει πολύ περιορισμένη βεβαιότητα από τις εργασίες των ΟΠ σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα. Επιπροσθέτως, συμπεραίνουμε ότι το πλαίσιο που ανέπτυξε η Επιτροπή για το πρώτο έτος εφαρμογής των νέων εργασιών των ΟΠ περιέχει σημαντικές αδυναμίες. Κατά συνέπεια, οι γνώμες των ΟΠ δεν συμμορφώνονται πλήρως με τα ισχύοντα πρότυπα και κανόνες σε σημαντικούς τομείς.

91

Θεωρούμε ότι ο νέος ρόλος των ΟΠ σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών αποτελεί θετικό βήμα προς ένα πρότυπο ενιαίου ελέγχου, στο πλαίσιο του οποίου τα διαφορετικά επίπεδα εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται, αποφεύγοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τους μη συντονισμένους και αλληλεπικαλυπτόμενους εσωτερικούς και εξωτερικούς ελέγχους. Και αυτό επειδή τα αποτελέσματα των εργασιών των ΟΠ μπορούν να βοηθήσουν τα κράτη μέλη στην ενίσχυση των συστημάτων ελέγχου τους, να συμβάλουν στη μείωση των δαπανών για τους εξωτερικούς και εσωτερικούς ελέγχους και να διευκολύνουν την Επιτροπή στην αποκόμιση ανεξάρτητης πρόσθετης βεβαιότητας σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών. Επιπλέον, το έργο των ΟΠ σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει την Επιτροπή, πρώτον, στη βελτίωση του τρόπου υπολογισμού του συνολικού εναπομένοντος σφάλματος, δεύτερον, στην εκτίμηση της ανάγκης διενέργειας ελέγχων συμμόρφωσης, τρίτον, στον ακριβέστερο και πληρέστερο καθορισμό των ποσών που πρέπει να εξαιρεθούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τέταρτον, στην εκτενέστερη χρησιμοποίηση των κατά παρέκβαση δημοσιονομικών διορθώσεων και, τέλος, στην επισκόπηση του καθεστώτος διαπίστευσης των οργανισμών πληρωμών (σημεία 22 έως 28).

92

Με βάση τα δεδομένα αυτά, αναλύσαμε το υφιστάμενο μοντέλο διασφάλισης της Επιτροπής, καθώς και τις αλλαγές που θεσπίστηκαν προκειμένου να ληφθεί υπόψη ο ενισχυμένος ρόλος των ΟΠ. ∆ιαπιστώσαμε ότι το μοντέλο διασφάλισης της Επιτροπής εξακολουθεί να βασίζεται στα αποτελέσματα των ελέγχων των κρατών μελών. Όσον αφορά το οικονομικό έτος 2015, οι γνώμες των ΟΠ για τη νομιμότητα και την κανονικότητα αποτέλεσαν απλώς έναν παράγοντα που έπρεπε να ληφθεί υπόψη για τον από μέρους της Επιτροπής υπολογισμό των προσαρμογών των σφαλμάτων που αναφέρονται στις στατιστικές ελέγχου των κρατών μελών. Όσον αφορά τα οικονομικά έτη 2014 και 2015, η Επιτροπή προέβη σε προσαρμογές προς τα άνω, γεγονός που διπλασίασε ή και τετραπλασίασε το συνολικό εναπομένον σφάλμα σε σύγκριση με εκείνο που ανέφεραν τα κράτη μέλη. Οι γνώμες των ΟΠ για τη νομιμότητα και κανονικότητα αποτελούν τη μοναδική πηγή ανεξάρτητης διασφάλισης σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα σε ετήσια βάση. Επομένως, εφόσον οι εργασίες των ΟΠ εκτελεστούν με αξιόπιστο τρόπο, αυτή η ανεξάρτητη διασφάλιση θα μπορούσε, κατά την άποψή μας, να αποτελέσει βασικό στοιχείο για τον γενικό διευθυντή της Γ∆ Γεωργίας της Επιτροπής κατά την αξιολόγηση της νομιμότητας και κανονικότητας των δαπανών (σημεία 29 έως 36).

Σύσταση 1 - ∆ιασφάλιση από τις εργασίες των ΟΠ σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα

Όταν οι εργασίες των ΟΠ καθορίστηκαν και εκτελέστηκαν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου, η Επιτροπή οφείλει να χρησιμοποιεί τα αποτελέσματά τους,,ως το βασικό στοιχείο του μοντέλου διασφάλισης που εφαρμόζει σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών.

93

Στη συνέχεια εξετάσαμε τον βαθμό στον οποίο οι κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής συμμορφώνονταν με τους ισχύοντες κανονισμούς και τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου κατά τα διαφορετικά στάδια της ελεγκτικής διαδικασίας. Σχετικά με τη διαδικασία εκτίμησης κινδύνου, παρατηρήσαμε ότι η Επιτροπή επέβαλε στους ΟΠ να χρησιμοποιούν τον πίνακα διαπίστευσης προκειμένου να προσδιορίζουν τον βαθμό στον οποίο μπορούν να βασιστούν στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου των οργανισμών πληρωμών. Ο πίνακας διαπίστευσης χρησιμοποιείται από τους ΟΠ κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης των οργανισμών πληρωμών με τα κριτήρια διαπίστευσης και περιέχει 48 παραμέτρους αξιολόγησης, εκ των οποίων σημαντικό αντίκτυπο στη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών έχουν μόνο δύο, οι διοικητικοί και οι επιτόπιοι έλεγχοι σχετικά με την επεξεργασία των αιτήσεων.

94

Επομένως, ο πίνακας αυτός δεν ενδείκνυται να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς της νομιμότητας και κανονικότητας, επειδή μπορεί να διογκώσει τον βαθμό βεβαιότητας που αποκομίζουν οι ΟΠ από τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου των οργανισμών πληρωμών και να μειώσει το μέγεθος των δειγμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στις ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης που θα διενεργηθούν. Κατά τις έρευνές της στο πλαίσιο της εκκαθάρισης ως προς τη συμμόρφωση, η Επιτροπή χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό εργαλείο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου των οργανισμών πληρωμών: μια κατάσταση βασικών και επικουρικών δικλίδων ελέγχου, στις οποίες περιλαμβάνονται οι διοικητικοί έλεγχοι και οι φυσικοί επιτόπιοι έλεγχοι, καθώς και άλλες διοικητικές πράξεις, οι οποίες απαιτούνται προκειμένου να διασφαλιστεί ο ορθός υπολογισμός των προς καταβολή ποσών (σημεία 38 έως 47).

Σύσταση 2 - Η εκτίμηση κινδύνου πρέπει να επικεντρώνεται στους βασικούς και επικουρικούς ελέγχους

Η Επιτροπή οφείλει να αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες οδηγίες της, έτσι ώστε η εκτίμηση κινδύνου των ΟΠ όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα να επικεντρώνεται στις βασικές και επικουρικές δικλίδες ελέγχου που χρησιμοποιεί ήδη η Επιτροπή και να συμπληρώνεται με κάθε άλλο αποδεικτικό στοιχείο που θεωρούν πρόσφορο οι ΟΠ, σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου.

95

Όσον αφορά τη δειγματοληψία των πράξεων, η Επιτροπή επέβαλε στους ΟΠ να χρησιμοποιούν δύο δείγματα, των οποίων τα αποτελέσματα συγχωνεύονται στη συνέχεια: το δείγμα 1 που επιλέγεται από την κατάσταση των δικαιούχων που είχαν επιλεγεί τυχαία από τους οργανισμούς πληρωμών προκειμένου να υποβληθούν σε επιτόπιους ελέγχους και το δείγμα 2 που επιλέγεται από το σύνολο των πληρωμών για το υπό έλεγχο οικονομικό έτος. Με τη συγκεκριμένη προσέγγιση δίδεται στους ΟΠ η δυνατότητα να υποβάλλουν σε ελεγκτικές δοκιμασίες σημαντικό αριθμό πράξεων (δείγμα 1), οι οποίες έχουν επίσης επικυρωθεί επιτόπου από τους οργανισμούς πληρωμών, έτσι ώστε οι ΟΠ να συγκεντρώνουν αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου των οργανισμών πληρωμών, καθώς και σχετικά με την αξιοπιστία των στατιστικών ελέγχου τους, δεδομένου ότι στις εν λόγω στατιστικές αναφέρονται τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων των οργανισμών πληρωμών. Εντούτοις, επειδή οι ΟΠ εξάγουν το δείγμα 1 από τους τυχαίους επιτόπιους ελέγχους των οργανισμών πληρωμών, οι εργασίες τους μπορούν να είναι αντιπροσωπευτικές μόνον εφόσον είναι αντιπροσωπευτικά και τα δείγματα που έχουν αρχικά επιλέξει οι οργανισμοί πληρωμών.

96

Επιπλέον, όσον αφορά τις εντός ΟΣ∆Ε πράξεις, οι οποίες αποτελούν ως επί το πλείστον ετήσιες στρεμματικές ενισχύσεις, το δείγμα 1 επελέγη βάσει των ποσών που δήλωσαν οι γεωργοί, προτού οι οργανισμοί πληρωμών προσδιορίσουν τα προς καταβολή ποσά. Η Επιτροπή επέλεξε τη συγκεκριμένη λύση προκειμένου οι ΟΠ να μπορούν να προβαίνουν στη διενέργεια των εκ νέου επαληθεύσεών τους όσο το δυνατόν συντομότερα μετά τους ελέγχους των οργανισμών πληρωμών, ώστε οι συνθήκες που θα διαπιστώσουν οι ΟΠ κατά την επιτόπια επιθεώρηση των επιλεγεισών εκμεταλλεύσεων να προσομοιάζουν κατά πολύ σε εκείνες που θα έχουν διαπιστώσει οι οργανισμοί πληρωμών. Εντούτοις, η λύση αυτή συνεπάγεται αρκετούς κινδύνους, όπως την ανεπαρκή συνεργασία μεταξύ των οργανισμών πληρωμών και των ΟΠ με συνέπεια σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των ελεγκτικών δοκιμασιών των ΟΠ, τον κίνδυνο αντικατάστασης στο δείγμα των ΟΠ των πράξεων που ενδεχομένως περιέχουν σφάλματα ή τον κίνδυνο γνωστοποίησης της επίσκεψης των ΟΠ προτού οι οργανισμοί πληρωμών διενεργήσουν τους αρχικούς ελέγχους τους (σημεία 48 έως 58).

Σύσταση 3 - ∆ικλίδες ασφαλείας για τη δειγματοληψία των εντός και των εκτός ΟΣ∆Ε πράξεων βάσει των επιτόπιων ελέγχων των οργανισμών πληρωμών

Όσον αφορά την επιλογή από τους ΟΠ των εντός ΟΣ∆Ε πράξεων από την κατάσταση των αιτήσεων που έχουν επιλεγεί τυχαία από τους οργανισμούς πληρωμών για τους επιτόπιους ελέγχους, η Επιτροπή πρέπει να ενισχύσει τις κατευθυντήριες οδηγίες της και να ζητήσει από τους ΟΠ να θέσουν κατάλληλες δικλίδες ασφαλείας οι οποίες:

  • να διασφαλίζουν την αντιπροσωπευτικότητα των δειγμάτων των ΟΠ, τη διαβίβασή τους στην Επιτροπή κατόπιν υποβολής αιτήματος και τη διατήρηση της κατάλληλης διαδρομής ελέγχου· αυτό σημαίνει ότι οι ΟΠ πρέπει να ελέγχουν αν τα δείγματα των οργανισμών πληρωμών είναι αντιπροσωπευτικά·
  • να παρέχουν στους ΟΠ τη δυνατότητα να σχεδιάζουν και να πραγματοποιούν τις επισκέψεις τους λίγο μετά τη διενέργεια των επιτόπιων ελέγχων από τους οργανισμούς πληρωμών·
  • να διασφαλίζουν ότι οι ΟΠ δεν γνωστοποιούν το δείγμα τους στους οργανισμούς πληρωμών προτού οι τελευταίοι διενεργήσουν τους επιτόπιους ελέγχους τους.
97

Όσον αφορά τις εκτός ΟΣ∆Ε δαπάνες, οι οποίες αφορούν κυρίως την απόδοση δαπανών για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και αγροτικές υποδομές, υπάρχει απόκλιση μεταξύ της περιόδου αναφοράς των επιτόπιων ελέγχων των οργανισμών πληρωμών (π.χ. από 1 Ιανουαρίου έως 31 ∆εκεμβρίου 2014 για το οικονομικό έτος 2015) και της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν οι δαπάνες (π.χ. από 16 Oκτωβρίου 2014 έως 15 Οκτωβρίου 2015 για το οικονομικό έτος 2015). Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν πριν από τις 16 Οκτωβρίου 2014 ή μετά τις 15 Οκτωβρίου 2015 δεν αποτελούν δαπάνες του οικονομικού έτους 2015 (σημεία 59 έως 61).

Σύσταση 4 - ∆ειγματοληψία των εκτός ΟΣ∆Ε πράξεων βάσει των πληρωμών

Η Επιτροπή οφείλει να αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες οδηγίες της όσον αφορά τη μέθοδο δειγματοληψίας για τις εκτός ΟΣ∆Ε δαπάνες, έτσι ώστε οι ΟΠ να επιλέγουν το δείγμα τους για τις δαπάνες αυτές απευθείας από την κατάσταση των πληρωμών που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του υπό έλεγχο οικονομικού έτους.

98

Όσον αφορά το δείγμα 2, η Επιτροπή επέβαλε στους ΟΠ μόνο να επαναδιενεργούν τους διοικητικούς ελέγχους των οργανισμών πληρωμών. Στην πλειονότητα των κρατών μελών που επισκεφθήκαμε, το δείγμα 2 αντιστοιχούσε στο μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού δείγματος που χρησιμοποιούσαν οι ΟΠ για τις ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης. Εντούτοις, η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου αποκλειστικά από επισκόπηση εγγράφων σε επίπεδο οργανισμών πληρωμών, χωρίς τη διενέργεια επιτόπιων ελεγκτικών δοκιμασιών στο επίπεδο του τελικού δικαιούχου, συχνά δεν παρέχει στους ΟΠ επαρκή και κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία, όπως απαιτείται από τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου, καθώς στερεί από τον ελεγκτή δύο μεθόδους συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου πολύ σημαντικές στο πλαίσιο των δαπανών της ΚΓΠ, την επιθεώρηση και την έρευνα (σημεία 62 έως 67).

99

Στο πλαίσιο των ελεγκτικών δοκιμασιών επαλήθευσης που διενεργούν οι ΟΠ, η Επιτροπή επέβαλε στους ΟΠ μόνο την επαναδιενέργεια (εκ νέου επαλήθευση) των αρχικών ελέγχων των οργανισμών πληρωμών, για τις πράξεις αμφότερων των δειγμάτων 1 και 2. Η επαναδιενέργεια ορίζεται στα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου ως η ανεξάρτητη εφαρμογή των ίδιων διαδικασιών που είχε ήδη εφαρμόσει η ελεγχόμενη οντότητα, στην προκειμένη περίπτωση ο οργανισμός πληρωμών Εντούτοις, στα συγκεκριμένα πρότυπα ορίζεται ότι οι ελεγκτές πρέπει να επιλέγουν και να εκτελούν όλες τις ενέργειες και τις διαδικασίες ελέγχου που οι ίδιοι θεωρούν αρμόζουσες. Όμως, επειδή η Επιτροπή περιορίζει τους ΟΠ στην επαναδιενέργεια ελέγχων, οι ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης που εκτελούν είναι ατελείς και δεν τους παρέχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου για τη διατύπωση γνώμης για την παροχή εύλογης διασφάλισης (σημεία 68 έως 71).

Σύσταση 5 - Ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης που διενεργούνται επιτόπου

Η Επιτροπή οφείλει να αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες οδηγίες της ώστε να δίδει στους ΟΠ τη δυνατότητα να διενεργούν:

  • επιτόπιες ελεγκτικές δοκιμασίες για οποιαδήποτε ελεγχθείσα πράξη,
  • όλα τις ενέργειες και τις διαδικασίες ελέγχου που οι ίδιοι θεωρούν αρμόζουσες, χωρίς να περιορίζονται στην επαναδιενέργεια των αρχικών ελέγχων των οργανισμών πληρωμών.
100

Η Επιτροπή επιβάλλει στους ΟΠ να υπολογίζουν δύο δείκτες σφάλματος σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα:

  • το ποσοστό σφάλματος, που βασίζεται στον από μέρους των ΟΠ έλεγχων της συνολικής διεργασίας των δικλίδων ελέγχου σε επίπεδο οργανισμών πληρωμών, από την παραλαβή των αιτήσεων έως την πληρωμή και τη λογιστική καταχώριση, και χρησιμοποιείται για τη διατύπωση γνώμης σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών· και
  • το ποσοστό μη συμμόρφωσης, που μετρά μόνο τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των σφαλμάτων στους πρωτοβάθμιους ελέγχους επιλεξιμότητας των οργανισμών πληρωμών (διοικητικοί και επιτόπιοι έλεγχοι), πριν από την επιβολή κυρώσεων, και χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του κατά πόσον η εξέταση των ΟΠ θέτει εν αμφιβόλω τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στις διαχειριστικές δηλώσεις, περιλαμβανομένων των επιπέδων σφάλματος που αναφέρουν οι οργανισμοί πληρωμών στις στατιστικές ελέγχου.

Εντούτοις, ο οριζόντιος κανονισμός της ΚΓΠ απαιτεί περιορισμένη μόνο διασφάλιση όσον αφορά τις διαχειριστικές δηλώσεις, η οποία βασίζεται κατά κανόνα σε εργασίες που περιορίζονται σε αναλυτικές διαδικασίες και έρευνες, χωρίς λεπτομερείς ελεγκτικές δοκιμασίες.

101

Το ποσοστό μη συμμόρφωσης δεν είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου, δεδομένου ότι το συμπέρασμα για τις διαχειριστικές δηλώσεις μπορεί να συνάγεται από τα αποτελέσματα των ελεγκτικών εργασιών που διενεργήθηκαν σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών, την ορθή λειτουργία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων. Επιπροσθέτως, η Επιτροπή εξέτασε το ενδεχόμενο χρήσης του ποσοστού μη συμμόρφωσης αντί για το ποσοστό σφάλματος στον υπολογισμό του προσαρμοσμένου ποσοστού σφάλματος, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό μη συμμόρφωσης δεν αντιστοιχεί στο επίπεδο σφάλματος στις δαπάνες, αλλά στον δημοσιονομικό αντίκτυπο των αδυναμιών στους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους των οργανισμών πληρωμών. Από την άλλη, ωστόσο, το ποσοστό σφάλματος χρησιμοποιήθηκε εσφαλμένα τόσο από τους ΟΠ όσο και από την Επιτροπή για τη διαμόρφωση άποψης σχετικά με την πληρότητα, την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των λογαριασμών των οργανισμών πληρωμών (σημεία 72 έως 78).

Σύσταση 6 - Ενιαίο ποσοστό σφάλματος σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα

Η Επιτροπή οφείλει να αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες οδηγίες της ώστε να μην απαιτείται ο υπολογισμός δύο διαφορετικών ποσοστών σφάλματος όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα. Ένα ενιαίο ποσοστό σφάλματος, βάσει του οποίου οι ΟΠ να διατυπώνουν, αφενός, την εύλογη βεβαιότητά τους ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών και, αφετέρου, το συμπέρασμα περιορισμένης διασφάλισης σχετικά με τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στη διαχειριστική δήλωση, θα ικανοποιούσε τις απαιτήσεις του οριζόντιου κανονισμού της ΚΓΠ.

Η Επιτροπή και οι ΟΠ δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αυτό το ποσοστό σφάλματος για τη νομιμότητα και κανονικότητα προκειμένου να κρίνουν την πληρότητα, την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των ετήσιων λογαριασμών των οργανισμών πληρωμών.

102

Το ποσοστό σφάλματος υπολογίζεται ως η διαφορά μεταξύ όσων θεωρεί επιλέξιμα ο ΟΠ και όσων είχε προηγουμένως επικυρώσει ο οργανισμός πληρωμών. Οι διαφορές μεταξύ των όσων δήλωσαν οι δικαιούχοι και των όσων επικύρωσε ο οργανισμός πληρωμών μετά τους επιτόπιους ελέγχους του, οι οποίες συνιστούν τα σφάλματα που αναφέρουν οι οργανισμοί πληρωμών στις στατιστικές ελέγχου τους, δεν λαμβάνονται υπόψη στο ποσοστό σφάλματος που αποτελεί τη βάση της γνώμης των ΟΠ όσο αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι πράξεις έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε επιτόπιους ελέγχους, οι οργανισμοί πληρωμών έχουν ήδη εντοπίσει και αναφέρει τα αντίστοιχα σφάλματα στις στατιστικές ελέγχου τους. Τα σφάλματα αυτά δεν θα εντοπιστούν πλέον από τους ΟΠ κατά τη σύγκριση των αποτελεσμάτων τους με τα αποτελέσματα των οργανισμών πληρωμών και, επομένως, οι ΟΠ είναι πιθανόν να εντοπίσουν λιγότερα σφάλματα για τις πράξεις αυτές. Επομένως, όσο περισσότερες πράξεις από το δείγμα των ΟΠ έχουν προηγουμένως ελεγχθεί από τους οργανισμούς πληρωμών, τόσο χαμηλότερο το συνολικό επίπεδο σφάλματος που θα διαπιστωθεί από τους ΟΠ.

103

Στα έξι κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε, ο μέσος όρος του μεριδίου των πράξεων που υποβλήθηκαν σε επιτόπιους ελέγχους από τους οργανισμούς πληρωμών στο συνολικό δείγμα που έλεγξαν οι ΟΠ ήταν 38 % για το ΕΓΤΕ και 44 % για το ΕΓΤΑΑ. Εντούτοις, κατά κανόνα, το ποσοστό των πράξεων του συνολικού πληθυσμού που υποβάλλεται σε επιτόπιους ελέγχους από τους οργανισμούς πληρωμών ανέρχεται μόλις στο 5 %. Επομένως, στα δείγματα των ΟΠ, οι πράξεις που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε επιτόπιους ελέγχους από τους οργανισμούς πληρωμών – και οι οποίες, συνεπώς, διαπιστώθηκε ότι περιείχαν λιγότερα σφάλματα κατά τις ελεγκτικές δοκιμασίες των ΟΠ – υπερεκπροσωπούνταν στα συνολικά δείγματα των ΟΠ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναφορά υπερτιμημένων επιπέδων σφάλματος από τους ΟΠ, επειδή αυτοί δεν προέβησαν σε καμία προσαρμογή προκειμένου να διασφαλίσουν την πιστή αντιπροσώπευση του πολύ μικρότερου ποσοστού πράξεων που είχε προηγουμένως υποβληθεί σε επιτόπιους ελέγχους από τους οργανισμούς πληρωμών στον πραγματικό πληθυσμό (σημεία 79 έως 85).

Σύσταση 7 - Ποσοστό σφάλματος αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού που καλύπτει η ελεγκτική γνώμη

Η Επιτροπή οφείλει να αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες οδηγίες της ώστε:

  • όσον αφορά τις εντός ΟΣ∆Ε πράξεις που επιλέγονται δειγματοληπτικά από την κατάσταση των τυχαίων επιτόπιων ελέγχων των οργανισμών πληρωμών, το συνολικό σφάλμα που υπολογίζουν οι ΟΠ πρέπει επίσης να περιλαμβάνει το επίπεδο σφάλματος που ανέφεραν οι οργανισμοί πληρωμών στις στατιστικές ελέγχου τους, με αναγωγή στις υπόλοιπες πράξεις που δεν υποβλήθηκαν σε επιτόπιους ελέγχους από τους οργανισμούς πληρωμών· οι ΟΠ πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι στατιστικές ελέγχου των οργανισμών πληρωμών είναι πλήρεις και ακριβείς·
  • όσον αφορά τις πράξεις που επιλέγονται δειγματοληπτικά από τους ΟΠ απευθείας από τον συνολικό πληθυσμό των πληρωμών, δεν είναι αναγκαία η πραγματοποίηση τέτοιου είδους προσαρμογής, επειδή το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό των σχετικών ελεγχθέντων πληθυσμών.
104

Οι ανωτέρω συστάσεις 2 έως 7 έχουν προθεσμία-στόχο για την υλοποίησή τους την επόμενη αναθεώρηση των κατευθυντήριων οδηγιών της Επιτροπής, η οποία θα ισχύσει από το οικονομικό έτος 2018 και εξής. Η Επιτροπή οριστικοποίησε τον Ιανουάριο του 2017 νέες κατευθυντήριες οδηγίες, τις οποίες θα εφαρμόσουν οι ΟΠ από το οικονομικό έτος 2018. Οι εν λόγω αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ελέγχου από το Συνέδριο (βλέπε σημείο 17).

Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα I, του οποίου προεδρεύει ο Phil WYNN OWEN, Μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 22ας Μαρτίου 2017.

Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Klaus-Heiner LEHNE

Πρόεδρος

Παραρτήματα

Παραρτημα Ι

Το μοντέλο επιμερισμένης διαχείρισης της Επιτροπής, όπως παρουσιάστηκε στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της για το 2015

Παραρτημα ΙΙ

Το μοντέλο διασφάλισης της Επιτροπής για τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών, όπως παρουσιάστηκε στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της για το 2015

Παραρτημα III

Παράδειγμα πίνακα διαπίστευσης, κατόπιν προσαρμογής του βάσει της κατευθυντήριας οδηγίας αριθ. 3 της Γ∆ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τον έλεγχο πιστοποίησης των λογαριασμών

Παραρτημα ΙV

Χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση των ελεγκτικών δοκιμασιών επαλήθευσης από τους οργανισμούς πληρωμών και τους ΟΠ, καθώς και για την υποβολή των σχετικών εκθέσεων στην Επιτροπή

Απαντήσεις της Επιτροπής

Συνοψη

Κοινή απάντηση της Επιτροπής στις παραγράφους II-IV:

Το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των δαπανών της ΚΓΠ ακολουθεί μια προσέγγιση ενιαίου εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου που είναι ενσωματωμένη σε μια πυραμίδα ελέγχων όπου κάθε ανώτερο επίπεδο στηρίζει το έργο του στα αποτελέσματα του προηγούμενου επιπέδου και όπου κάθε επίπεδο μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα του ανώτερου επιπέδου για να βελτιώσει τους εσωτερικούς ελέγχους που διενεργεί. Είναι ένα δυναμικό μοντέλο που αποσκοπεί όχι μόνο στην εκτίμηση του ποσοστού σφάλματος αλλά και στον εντοπισμό των αιτιών των σφαλμάτων, εφαρμόζοντας διορθωτικά μέτρα και μειώνοντας τα ποσοστά σφάλματος κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου (ΟΣ∆Ε), το οποίο διέπει περίπου το 86 % των δαπανών της ΚΓΠ, συνιστά κατάλληλο σύστημα για την αποφυγή σφαλμάτων και τη μείωση του επιπέδου τους.

Στο μοντέλο διασφάλισης της ΚΓΠ που εφαρμόζει η Επιτροπή, οι ανεξάρτητοι οργανισμοί πιστοποίησης (ΟΠ) συνιστούν ένα επίπεδο της πυραμίδας ελέγχου. Οι ΟΠ διατυπώνουν ετησίως μια γνώμη σχετικά με τους λογαριασμούς και τα συστήματα του οργανισμού πληρωμών, από το οικονομικό έτος 2015, όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών. Η Επιτροπή παρέχει στους οργανισμούς κατευθυντήριες οδηγίες.

Οι ελεγκτές της Γ∆ Γεωργίας ελέγχουν κατά πόσο είναι αξιόπιστες οι γνώμες που διατυπώνουν οι ΟΠ όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα, με σκοπό να αξιολογηθεί αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγές διασφάλισης για την κάλυψη των δαπανών της ΕΕ. Οι ελεγκτές της Γ∆ Γεωργίας πραγματοποιούν ελέγχους συστημάτων που έχουν ως αποτέλεσμα, εφόσον είναι απαραίτητο, ήτοι δεν αποκομίστηκε βεβαιότητα, σχέδια διορθωτικών μέτρων και καθαρές δημοσιονομικές διορθώσεις καθώς και διακοπές, μειώσεις ή αναστολές πληρωμών εάν το οικείο κράτος μέλος δεν λαμβάνει διορθωτικά μέτρα.

Το πρότυπο του ενιαίου ελέγχου της ΚΓΠ

Το μοντέλο διασφάλισης της ΚΓΠ έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοστών σφάλματος και είναι οικονομικώς αποδοτικό. Το συνολικό ποσοστό σφάλματος για φυσικούς πόρους (όπου η ΚΓΠ αντιστοιχεί στο 98 % των δαπανών) που καθορίστηκε από το Συνέδριο για το οικονομικό έτος 2015 ανήλθε σε 2,9 %.

V

Το μοντέλο διασφάλισης της ΚΓΠ ήδη ακολουθεί μια προσέγγιση «ενιαίου ελέγχου» καθώς αποτελεί αποτελεσματικό πλαίσιο δικλίδων ελέγχου, εντός του οποίου κάθε επίπεδο θα εδράζεται στη διασφάλιση που προσφέρουν τα υπόλοιπα. Το πρότυπο του ενιαίου ελέγχου προσφέρει αξιόπιστη βεβαιότητα όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών, εφόσον λαμβάνει υπόψη όλα τα διορθωτικά μέτρα.

Οι πρόσφατες εργασίες των ΟΠ ενισχύουν τη διασφάλιση όσον αφορά το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου και τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών, διότι:

  • δημιουργούν ένα μικρότερο κύκλωμα μεταξύ του οργανισμού πληρωμών και του νέου πρώτου ελεγκτή του, ευνοώντας την ταχύτερη λήψη διορθωτικών μέτρων, εφόσον είναι απαραίτητο·
  • δίνουν τη δυνατότητα στην Επιτροπή να εντοπίζει αποτελεσματικότερα τις επισφαλείς δαπάνες και να στρέφει το επίκεντρο των ελεγκτικών και διορθωτικών μέτρων που λαμβάνει σε αυτές τις δαπάνες.

Όταν οι εργασίες των ΟΠ δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες, η Γ∆ Γεωργίας συνεχίζει να αποκομίζει ανεξάρτητη βεβαιότητα σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών από τους δικούς της ελέγχους.

VI

Για να εξασφαλιστεί η συνέχεια, οι κατευθυντήριες οδηγίες για το 2015 – το πρώτο έτος για τις ενισχυμένες εργασίες των ΟΠ – εκπονήθηκαν με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημοσιονομική εκκαθάριση προηγούμενων ετών. Αυτό αποτυπώθηκε επίσης στην ολοκληρωμένη προσέγγιση που ορίζεται στη νέα νομοθεσία. Οι κατευθυντήριες οδηγίες προς τους ΟΠ έχουν ήδη αναθεωρηθεί προκειμένου να λαμβάνουν υπόψη την εμπειρία από την πρώτη εφαρμογή του 2015. Στις 19 Ιανουαρίου 2017 οριστικοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν νέες κατευθυντήριες οδηγίες προς τα κράτη μέλη, οι οποίες πρόκειται να εφαρμοστούν από το οικονομικό έτος 2018, ήτοι το νωρίτερο δυνατό έτος.

  1. Στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες προστέθηκε ένας νέος πίνακας για το οικονομικό έτος 2018 για την καλύτερη αποτύπωση του επιπέδου διασφάλισης από τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου των οργανισμών πληρωμών.
  2. Τα τυχαία δείγματα που ελέγχθηκαν από τους οργανισμούς πληρωμών επιλέγονται σύμφωνα με λεπτομερείς κανόνες και οδηγίες της ΕΕ που περιλαμβάνουν την αντιπροσωπευτικότητα. Ο ρόλος των ΟΠ είναι να ελέγχουν ότι οι οργανισμοί πληρωμών τηρούν τους εν λόγω κανόνες και να εξάγουν δείγματα δευτέρου επιπέδου που πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικά για το τυχαίο δείγμα που ελέγχεται από τους οργανισμούς πληρωμών. Το θέμα για ένα μέρος του δείγματος για τις εκτός ΟΣ∆Ε δαπάνες θίγεται στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018.
  3. Στην προσέγγιση ενιαίου εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου που υιοθετεί η Επιτροπή και λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα του ΟΣ∆Ε, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι ελεγκτικές εργασίες των ΟΠ θα πρέπει να επικεντρώνονται στον έλεγχο, με επαναδιενέργεια, της αξιοπιστίας των εσωτερικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από το προηγούμενο επίπεδο στην πυραμίδα ελέγχων.
  4. Η επαναδιενέργεια συνιστά μια μεθοδολογία ελέγχου η οποία, σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου (IAAS), μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διατυπωθεί μια ελεγκτική γνώμη για τη νομιμότητα και κανονικότητα. Η Επιτροπή θεωρεί, όπως ορίζεται στις κατευθυντήριες οδηγίες, ότι στο πλαίσιο της ΚΓΠ, η επαναδιενέργεια αρκεί για τη διατύπωση γνώμης για τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών. Επιπλέον, εξ ορισμού, οι κατευθυντήριες οδηγίες ποτέ δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως οδηγίες υποχρεωτικού χαρακτήρα, καθώς αποτρέπουν την ανάληψη ευθυνών από εκείνους στους οποίους απευθύνονται. Οι κατευθυντήριες οδηγίες θα πρέπει να θεωρούνται το ελάχιστο προαπαιτούμενο για την Επιτροπή και όχι περιορισμός για τους ΟΠ.
Κοινή απάντηση της Επιτροπής στα σημεία ε) και στ)

Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα θέματα υπολογισμού διαφόρων ποσοστών σφάλματος για τη νομιμότητα και κανονικότητα θίγονται στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018, λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 9 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 που προβλέπει ότι, κατά περίπτωση, οι ΟΠ μπορούν να χρησιμοποιούν ένα ολοκληρωμένο υπόδειγμα για τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών και την αξιοπιστία των λογαριασμών.

Ένα ποσοστό μη συμμόρφωσης (πρβ. σημείο 74 για περισσότερες λεπτομέρειες), το οποίο προστίθεται στο ποσοστό σφάλματος που διαπιστώνεται από τους οργανισμούς πληρωμών και πιστοποιείται από τους ΟΠ, αρκεί για τη διατύπωση ελεγκτικής γνώμης με βάση τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από προηγούμενο επίπεδο ελέγχων.

VII α)

Η Επιτροπή θεωρεί ότι, δεδομένου ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2015 επιδέχονται βελτίωση, όπου εφαρμόζονται σωστά, ήδη με την παρούσα μορφή δίνουν στους ΟΠ τη δυνατότητα διατύπωσης γνώμης όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες και πρότυπα.

Όπου οι ελεγκτικές εργασίες των ΟΠ πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και κατευθυντήριες οδηγίες, η γνώμη τους αποτελεί σημαντικό και πολύτιμο πρόσθετο άξονα και θα πρέπει να συνιστά βασικό στοιχείο της διασφάλισης που παρέχει η Επιτροπή. Η θεώρηση αυτή συνάδει με τη στρατηγική ελέγχου της Γ∆ Γεωργίας και την πυραμίδα ενιαίου ελέγχου της ΚΓΠ.

VII β) i)

Οι καταστάσεις με τις βασικές και επικουρικές δικλίδες ελέγχου συμφωνήθηκαν με τα κράτη μέλη μόλις την άνοιξη του 2015, κατά συνέπεια δεν ήταν διαθέσιμες για τους ΟΠ κατά τη σύνταξη των κατευθυντήριων οδηγιών. Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018 προβλέπουν τη χρήση των καταστάσεων για βασικές και επικουρικές δικλίδες ελέγχου, οι οποίες έχουν επικαιροποιηθεί για την περίοδο 2014-2020.

VII β) ii)

Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία του πρώτου έτους, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018 εξετάζουν ακριβέστερα τις εν λόγω δυσκολίες.

VII β) iii)

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018 εξετάζουν το ζήτημα αυτό.

VII β) iv)

Αν ζητηθεί ή επιτραπεί στους ΟΠ να προβούν σε επιτόπιες ενέργειες για πράξεις για τις οποίες δεν έχουν διενεργηθεί επιτόπιοι έλεγχοι από τους οργανισμούς πληρωμών, αυτό δεν θα συμβαδίζει με το πρότυπο του ενιαίου ελέγχου της ΚΓΠ και δεν θα φέρει συγκρίσιμα αποτελέσματα έναντι των ελέγχων του οργανισμού πληρωμών. Επιπλέον, και ειδικότερα για εκτός ΟΣ∆Ε πράξεις, ο επιτόπιος έλεγχος πράξεων για τις οποίες δεν διενεργήθηκαν προηγουμένως επιτόπιοι έλεγχοι από οργανισμούς πληρωμών δεν θα καταλήξει γενικά σε σημαντικά επιπρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία. Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018 παρέχουν οδηγίες προς ΟΠ σχετικά με τον τρόπο εξασφάλισης της κατάλληλης ισορροπίας ανάμεσα στο κόστος και τα οφέλη στις εργασίες τους.

VII β) v)

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018 εξετάζουν το ζήτημα αυτό.

VII β) vi)

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018 εξετάζουν το ζήτημα αυτό. Όπως προβλέπεται στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες, το συνολικό σφάλμα που πρέπει να υπολογιστεί από τον ΟΠ για τη νομιμότητα και κανονικότητα των εντός ΟΣ∆Ε πράξεων θα βασίζεται σε εκ νέου επαληθεύσεις επιτόπιων ελέγχων, για την αναγωγή τους στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Το ποσοστό μη συμμόρφωσης αντιστοιχεί στο επίπεδο σφαλμάτων που δεν εντόπισαν οι οργανισμοί πληρωμών. Αν η Επιτροπή κρίνει ότι μπορεί να βασιστεί στη γνώμη των ΟΠ, το συνολικό ποσοστό σφάλματος στις δαπάνες υπολογίζεται ως το σύνολο του ποσοστού σφάλματος που ανέφερε ο οργανισμός πληρωμών και το ποσοστό μη συμμόρφωσης που εκτιμάται από τον ΟΠ. Η εν λόγω λογική προσέγγιση της προσθήκης των σφαλμάτων που αναφέρονται από τους οργανισμούς πληρωμών με εκτιμήσεις των σφαλμάτων που δεν εντοπίστηκαν χρησιμοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από την Επιτροπή στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της Γ∆ Γεωργίας.

Εισαγωγη

06

Η Επιτροπή θα ήθελε να ορίσει με ακρίβεια ότι το ελάχιστο ποσοστό των επιτόπιων ελέγχων μπορεί να μειωθεί σε 3 % ή ακόμα πιο κάτω σε 1 % υπό ειδικές προϋποθέσεις, κυρίως ότι ο ΟΠ έχει πιστοποιήσει ένα ποσοστό σφάλματος κάτω από 2 %. Συγκεκριμένα, μείωση 1 % μπορεί να εφαρμοστεί σε καθεστώς βασικής ενίσχυσης, καθεστώς ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης, αναδιανεμητική ενίσχυση και καθεστώς μικροκαλλιεργητών.

12

Το νομικό πλαίσιο προϋποθέτει ότι οι ΟΠ εκδίδουν μια γνώμη που διατυπώθηκε σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου. Επιπλέον, ο νομοθέτης εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να εκδώσει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό κανόνων σχετικά με τα καθήκοντα των ΟΠ, συμπεριλαμβανομένων των αρχών ελέγχου και των μεθόδων ελέγχου (για παράδειγμα τη χρήση ενιαίου ολοκληρωμένου υποδείγματος). Για τον σκοπό αυτό, το άρθρο 6 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 908/2014 προβλέπει ότι η Επιτροπή θεσπίζει κατευθυντήριες γραμμές για να παρέχει πρόσθετες διευκρινίσεις και οδηγίες σχετικά με τον έλεγχο πιστοποίησης που πρόκειται να διενεργηθεί και τον καθορισμό του εύλογου επιπέδου διασφάλισης του ελέγχου που πρέπει να επιτυγχάνεται από τη δοκιμή ελέγχου.

Παρατηρησεις

22

Η Επιτροπή θεωρεί ότι το μοντέλο διασφάλισης της ΚΓΠ συμμορφώνεται με την περιγραφή του ενιαίου ελέγχου που καθορίζεται από το Συνέδριο και αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα αποτελεσματικού πλαισίου δικλίδων ελέγχου, εντός του οποίου κάθε επίπεδο εδράζεται στη διασφάλιση που προσφέρουν τα υπόλοιπα. Το μοντέλο βασίζεται σε γερά θεμέλια που περιλαμβάνουν διαπιστευμένους οργανισμούς πληρωμών οι οποίοι διαχειρίζονται τη δημοσιονομική σχέση τόσο με τους δικαιούχους όσο και με την Επιτροπή, καθώς και συνολικούς, λεπτομερείς και ακριβείς κανόνες για τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχων που πρέπει να θεσπιστούν (π.χ. σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων – ΣΑΑ). Η αποτελεσματικότητα του μοντέλου αποδεικνύεται από τα σχετικά χαμηλά ποσοστά σφάλματος του ΕΓΤΕ και τη συνεχή μείωση των ποσοστών σφάλματος του ΕΓΤΑΑ τα τελευταία 4 χρόνια.

23

Κοινή απάντηση της Επιτροπής στα σημεία 23 και 24: Για τις δαπάνες της ΚΓΠ η Επιτροπή έχει δημιουργήσει ένα μοντέλο διασφάλισης που ενσωματώνει τα διαφορετικά επίπεδα ελέγχων. Από την παρακάτω πυραμίδα ελέγχου φαίνεται πώς η διασφάλιση εδράζεται στις εργασίες που διεξάγονται από το προηγούμενο επίπεδο, ξεκινώντας με τις διαδικασίες και ενσωματωμένους ελέγχους των οργανισμών πληρωμών στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου, καθώς και τη διασφάλιση από την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου του οργανισμού πληρωμών. Στο μοντέλο της Επιτροπής, οι εργασίες των ΟΠ βασίζονται στη δοκιμασία και στήριξη του συστήματος εσωτερικού ελέγχου του οργανισμού πληρωμών και τις δικές τους ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης.

Το πρότυπο του ενιαίου ελέγχου της ΚΓΠ

Η Επιτροπή χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα των δικών της ελέγχων για τους οργανισμούς πληρωμών προκειμένου να προσαρμόσει (προσθέσει) το ποσοστό σφάλματος που αναφέρεται από τον οργανισμό πληρωμών με μια ποσότητα που αντιστοιχεί στο επίπεδο σφαλμάτων το οποίο δεν εντοπίζεται από τους οργανισμούς πληρωμών κατά τους πρωτοβάθμιους ελέγχους πριν από τις πληρωμές. Τα προσαρμοσμένα ποσοστά σφάλματος αναφέρονται, στο επίπεδο κάθε οργανισμού πληρωμών, στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της Γ∆ Γεωργίας και μαζί με κατάλληλες επιφυλάξεις και σχέδια δράσης αποτελούν τη βάση για τη δήλωση αξιοπιστίας του γενικού διευθυντή της Γ∆ Γεωργίας.

25

Η στρατηγική ελέγχου της Γ∆ Γεωργίας για την περίοδο 2014-2020 αναγνώρισε τον νέο ρόλο των ΟΠ στη διατύπωση γνώμης όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα ως ευκαιρία να επιτευχθούν περισσότερες συνέργειες με το έργο της ίδιας της Γ∆ Γεωργίας για τη δημιουργία βεβαιότητας το οποίο αναφέρεται στις ετήσιες εκθέσεις δραστηριοτήτων. Αυτό συνεπάγεται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μια σταδιακή μετατόπιση της εστίασης των ελέγχων της Γ∆ Γεωργίας προς τους ΟΠ αντί των οργανισμών πληρωμών. Ωστόσο, οι ελεγκτικές εργασίες των ΟΠ θα πρέπει να ελέγχονται πριν μπορέσουν να καταστούν αξιόπιστες όσον αφορά τη βεβαιότητα που αναφέρεται από αυτούς σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα. Ο στόχος είναι η ολοένα και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη βεβαιότητα που μπορεί να αποκομιστεί από τη γνώμη των ΟΠ όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα, εφόσον επαληθευτεί ότι οι εργασίες τους έγκεινται στον καθορισμό προτύπων και μπορούν να είναι αξιόπιστες.

27

Το μοντέλο που περιγράφεται από το Συνέδριο στο γράφημα 2 είναι μόνο ένα από τα πολλά πιθανά μοντέλα. Η Επιτροπή έχει επιλέξει μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση που λαμβάνει τη μορφή μιας πυραμίδας ελέγχων όπου όλα τα επίπεδα ελέγχου παρέχουν σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία τόσο για τα ποσά όσο και την προέλευση των σφαλμάτων, μεγιστοποιώντας έτσι την οικονομική αποδοτικότητα. Βλ. τις απαντήσεις της Επιτροπής στα σημεία 23 και 24.

28

Η Επιτροπή επιδοκιμάζει τις προτάσεις του Συνεδρίου σχετικά με τον τρόπο που οι εργασίες των ΟΠ θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη βεβαιότητά τους όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών της ΕΕ και επισημαίνει ότι αυτές έχουν ήδη υλοποιηθεί στο μέτρο του δυνατού, ήτοι όταν το έργο των ΟΠ θεωρείται αξιόπιστο. Για παράδειγμα:

28 Πρώτη περίπτωση

η Επιτροπή ήδη χρησιμοποιεί τις εργασίες των ΟΠ για τις προσαρμογές της (προσαρμογές προς τα άνω) στα ποσοστά σφάλματος που αναφέρονται στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της Γ∆ Γεωργίας και που είναι κοντά σε εκείνα που αναφέρονται στην ετήσια έκθεση του Συνεδρίου.

28 ∆εύτερη περίπτωση

διαδικασίες εκκαθάρισης ως προς τη συμμόρφωση ξεκινούν συστηματικά ως αποτέλεσμα των εργασιών των ΟΠ στην περίπτωση σφαλμάτων που υπερβαίνουν το ποσό των 50 000 EUR ή το 2 % των δαπανών.

28 Τρίτη περίπτωση

κατά παρέκταση σφάλμα όπως υπολογίζεται από τον ΟΠ με βάση τις δοκιμές ελέγχου και τα στατιστικά τους δείγματα χρησιμοποιούνται, όπου είναι δυνατό, από την Επιτροπή για τον καθορισμό των ποσών των δημοσιονομικών διορθώσεων.

28 Τέταρτη περίπτωση

παρατηρήσεις από τους ΟΠ μπορούν να αποτελέσουν την αφορμή για υποβολή αιτήσεων προς τις αρμόδιες αρχές για αναθεώρηση του καθεστώτος διαπίστευσης και επίβλεψη της εφαρμογής των διορθωτικών μέτρων.

30

Όταν οι ελεγκτές της Γ∆ Γεωργίας εντοπίζουν αδυναμίες στο σύστημα ελέγχου των οργανισμών πληρωμών, προσδιορίζουν το επισφαλές ποσό που δεν εντοπίστηκε από τον οργανισμό πληρωμών και το προσθέτουν ως συμπληρωματικό στοιχείο στο ποσοστό σφάλματος που αναφέρεται από τον οργανισμό πληρωμών. Το αποτέλεσμα των εργασιών των ΟΠ για τους ετήσιους λογαριασμούς επίσης χρησιμοποιήθηκε για προσαρμογές προς τα άνω σε προηγούμενες ετήσιες εκθέσεις δραστηριοτήτων. Τα προσαρμοσμένα ποσοστά σφάλματος αποτελούν τη βάση για τη δήλωση αξιοπιστίας του γενικού διευθυντή της Γ∆ Γεωργίας.

31

Η Γ∆ Γεωργίας θα μπορούσε να αξιοποιήσει μόνο σε περιορισμένο βαθμό τις γνώμες των ΟΠ για το 2015, επειδή σε πολλές περιπτώσεις οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν δεν ήταν ακόμα αξιόπιστες.

32

Η Επιτροπή επιβεβαιώνει τους λόγους για τους οποίους μπόρεσε να αξιοποιήσει μόνο σε περιορισμένο βαθμό τις γνώμες στο πρώτο έτος εφαρμογής των νέων γνωμών σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα και παραπέμπει στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της Γ∆ Γεωργίας για το 2015 για περισσότερες πληροφορίες για τους σχετικούς λόγους όπως: καθυστερημένος ορισμός, καθυστέρηση έναρξης των εκ νέου επιτόπιων επαληθεύσεων, έλλειψη εμπειρίας κ.λπ.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι, δεδομένου ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2015 επιδέχονται βελτίωση, όπου εφαρμόζονται σωστά, ήδη με την παρούσα μορφή δίνουν στους ΟΠ τη δυνατότητα διατύπωσης γνώμης όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες και πρότυπα.

33

Το μοντέλο διασφάλισης της ΚΓΠ (πρβλ. γράφημα πυραμίδας ελέγχων στην απάντηση στα σημεία 23 και 24) βασίζεται στα αποτελέσματα ελέγχου των οργανισμών πληρωμών. Η στρατηγική ελέγχου της Γ∆ Γεωργίας ορίζει με σαφήνεια ότι ο απώτερος στόχος της Γ∆ Γεωργίας θα είναι να λαμβάνει την απαραίτητη βεβαιότητα από τις ελεγκτικές εργασίες των ΟΠ. Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτή η βεβαιότητα μπορεί να αποκομίζεται όπου οι εργασίες των ΟΠ θεωρούνται αξιόπιστες και οι γνώμες τους στηρίζονται στις εργασίες που διενεργούνται από το προηγούμενο επίπεδο (ήτοι τις διαδικασίες και ελέγχους των οργανισμών πληρωμών). Όταν οι εργασίες των ΟΠ δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες, η Γ∆ Γεωργίας συνεχίζει να αποκομίζει ανεξάρτητη βεβαιότητα σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών από τους δικούς της ελέγχους.

34

Σε ένα ενιαίο πρότυπο ελέγχου οι ελεγκτές των ΟΠ θα πρέπει να υποβάλουν έκθεση σχετικά με τα σφάλματα που (δεν) εντοπίστηκαν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους των οργανισμών πληρωμών. Οι οργανισμοί πληρωμών λαμβάνουν σε ετήσια βάση εκατομμύρια αιτήσεις ενίσχυσης, το 100 % των οποίων υποβάλλονται σε διοικητικό έλεγχο. Επιπλέον, οι οργανισμοί πληρωμών διενεργούν επιτόπιους ελέγχους πριν εγκρίνουν την πληρωμή. Για τα περισσότερα καθεστώτα, το ποσοστό επιτόπιων ελέγχων είναι 5 %, ωστόσο, για ορισμένα είναι 30 % ή ακόμα και 100 %. Αν μετά τη διεξαγωγή των πρωτοβάθμιων ελέγχων, ένας ΟΠ θεωρεί ότι οι διαδικασίες του οργανισμού πληρωμών δεν παρέχουν βεβαιότητα σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα, τότε θα διατυπώνει μια γνώμη με επιφύλαξη, η οποία επηρεάζει επίσης το ποσοστό σφάλματος που παρέχεται από τον οργανισμό πληρωμών.

35

Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής έχουν αναπτυχθεί με στόχο την ενσωμάτωση των εργασιών των ΟΠ στην πυραμίδα ελέγχων της ΚΓΠ, ακολουθώντας μια προσέγγιση ενιαίου ελέγχου, σύμφωνα με κανόνες της ΕΕ και διασφαλίζοντας ότι τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να στηριχτούν στις μεθόδους και τα συστήματα που εφαρμόζονται ήδη και να τα αναπτύξουν περαιτέρω.

35 Πρώτη περίπτωση

Βλ. τις απαντήσεις της Επιτροπής στα σημεία 48 έως 58 και τη σύσταση 6.

35 ∆εύτερη περίπτωση

Βλ. τις απαντήσεις της Επιτροπής στα σημεία 62 έως 67 και τη σύσταση 5.

35 Τρίτη περίπτωση

Βλ. τις απαντήσεις της Επιτροπής στα σημεία 68 έως 71 και τη σύσταση 5.

35 Τέταρτη περίπτωση

Βλ. τις απαντήσεις της Επιτροπής στα σημεία 72 έως 78 και τη σύσταση 6.

35 Πέμπτη περίπτωση

Βλ. τις απαντήσεις της Επιτροπής στα σημεία 79 έως 85 και τη σύσταση 2.

36

Η Επιτροπή θεωρεί ότι, σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά ελεγκτικά πρότυπα, η διάρθρωση των γνωμών αποτυπώνει τα διαφορετικά συστήματα διαχείρισης και ελέγχου.

Υπάρχουν δύο ξεχωριστά γεωργικά ταμεία: το ΕΓΤΕ και το ΕΓΤΑΑ, για τα οποία οι ΟΠ πρέπει να εκδίδουν ελεγκτικές γνώμες. Με τη σειρά τους, τα δύο ταμεία χωρίζονται σε εντός και εκτός ΟΣ∆Ε δαπάνες1, ανάλογα με τη διαχείριση και διοίκηση των καθεστώτων/μέτρων στο πλαίσιο του ταμείου. Κατά την επεξεργασία εντός ΟΣ∆Ε καθεστώτων/μέτρων μέσω ενός συστήματος με αυτοματοποιημένους διασταυρωτικούς ελέγχους που ενσωματώνονται σε αυτό, το σύστημα ακολουθεί ολόκληρο τον κύκλο από την παραλαβή των αιτήσεων έως την πληρωμή. Αντιθέτως, η διαχείριση των εκτός ΟΣ∆Ε μέτρων δεν πραγματοποιείται σε ένα σύστημα. Επιπλέον, το χρονοδιάγραμμα των ελέγχων εκτός ΟΣ∆Ε και εντός ΟΣ∆Ε είναι διαφορετικό. Οι εν λόγω εγγενείς διαφορές στον σχεδιασμό των καθεστώτων/μέτρων δεν επιτρέπει στους ΟΠ να υποβάλουν σε ελεγκτικές δοκιμασίες όλα τα μέτρα σε ένα ταμείο συνολικά. Προκειμένου να συμμορφωθεί με τα διεθνώς αποδεκτά ελεγκτικά πρότυπα (π.χ. ISA315- Εντοπισμός και αξιολόγηση των κινδύνων ουσιώδους ανακρίβειας μέσω κατανόησης της οντότητας και του περιβάλλοντός της), ο ΟΠ πρέπει να κατανοήσει πρώτα το περιβάλλον, να εντοπίσει τους κινδύνους και να προσαρμόσει τις κατάλληλες ελεγκτικές διαδικασίες για την κάλυψη αυτών των κινδύνων. Για να μπορέσουν να διατυπώσουν μια εμπεριστατωμένη γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα σε επίπεδο ταμείου, οι ΟΠ θα πρέπει να αξιολογούν ξεχωριστά τους εντός και εκτός ΟΣ∆Ε κινδύνους και να σχεδιάζουν διαφορετικές ελεγκτικές διαδικασίες για την κάλυψη αυτών των κινδύνων. Επομένως, οι κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη στρατηγική ελέγχου που παρακινούνται να χρησιμοποιούν οι ΟΠ συνάδουν με τα διεθνώς αποδεκτά ελεγκτικά πρότυπα. Επίσης, αυτή η προσέγγιση εξυπηρετεί τον ίδιο τον σκοπό της γνώμης για τη νομιμότητα και κανονικότητα, ήτοι να ληφθούν τελικά και κατά περίπτωση οι κατάλληλες αποφάσεις περί διαχείρισης.

37

Βλ. τις απαντήσεις της Επιτροπής στα σημεία 37 έως 84.

Κοινή απάντηση της Επιτροπής στα σημεία 41 έως 44:

Προκειμένου να εξασφαλιστεί κάποια συνέχεια με τις προηγούμενες κατευθυντήριες οδηγίες και να επιτραπεί στους ΟΠ να αξιοποιήσουν την εμπειρία από τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν για πολλά χρόνια για την ετήσια δημοσιονομική εκκαθάριση λογαριασμών, οι κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2015 δεν τροποποίησαν σημαντικά τον τρόπο χρήσης του πίνακα διαπίστευσης για τη διατύπωση γνώμης σχετικά με το κατά πόσο τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου των οργανισμών πληρωμής λειτουργούν ορθά. Ο πίνακας διαπίστευσης βασίζεται στα κριτήρια διαπίστευσης όπως ορίζονται στο παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 907/2014. Τα εν λόγω κριτήρια διαπίστευσης εμπνέονται από το μοντέλο COSO που αναγνωρίζεται ως κορυφαίο πλαίσιο σχεδιασμού, εφαρμογής και διεξαγωγής εσωτερικού ελέγχου και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του εσωτερικού ελέγχου.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες του 2015 βασίζονταν σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και δειγματοληψία, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 και βάσει των οποίων οι δοκιμές, η αξιολόγηση σφαλμάτων και η αναφορά σφαλμάτων στο πλαίσιο της νομιμότητας και κανονικότητας συνδυάζεται με τις αντίστοιχες διαδικασίες για τους ετήσιους λογαριασμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, κρίθηκε κατάλληλη η χρήση του συνολικού πίνακα διαπίστευσης.

Με την επιφύλαξη των παραπάνω, η Επιτροπή συμφωνεί με το Συνέδριο ότι ενώ τα κριτήρια διαπίστευσης παρέχουν μια στέρεη βάση αξιολόγησης του συνολικού πλαισίου ελέγχου των οργανισμών πληρωμών (αυτό που στα ελεγκτικά πρότυπα αναφέρεται ως έλεγχοι επιπέδου οντότητας), η αξιολόγηση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου για τη νομιμότητα και την κανονικότητα αφενός2 και για τους ετήσιους λογαριασμούς αφετέρου, πρέπει να διαχωρίζεται.

Στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018 που οριστικοποιήθηκαν τον Ιανουάριο 2017 ακολουθείται η προσέγγιση για σαφή διαχωρισμό των μεθόδων/διαδικασιών που συνδέονται με τη νομιμότητα και κανονικότητα από τις μεθόδους/διαδικασίες που συνδέονται με τους ετήσιους λογαριασμούς. Αυτό προϋποθέτει επίσης τροποποίηση του τρόπου αξιολόγησης του συστήματος εσωτερικού ελέγχου για τους σκοπούς των ετήσιων λογαριασμών και για τους σκοπούς της νομιμότητας και κανονικότητας.

45

Η Επιτροπή συμφωνεί με το Συνέδριο. Παρόμοιες παρατηρήσεις διατυπώθηκαν από την Επιτροπή στις επιστολές που εστάλησαν σε αρκετά κράτη μέλη ως αποτέλεσμα της διαδικασίας δημοσιονομικής εκκαθάρισης του 2015.

Επιπλέον, η Επιτροπή συνιστά στους ΟΠ να εξετάσουν σχέδια δράσης που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση γνωστών αδυναμιών. Αυτή η σύνδεση συζητήθηκε στη συνεδρίαση ομάδων εμπειρογνωμόνων που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016.

Ωστόσο, αυτό το σημείο τονίστηκε επίσης στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018.

Σε κάθε περίπτωση αυτό θα πρέπει να εξεταστεί επίσης με βάση το γεγονός ότι πρόκειται για το πρώτο έτος που οι ΟΠ εκτέλεσαν τις νέες εργασίες σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα.

Πλαίσιο 1 – Καταστάσεις στις οποίες ο πίνακας διαπίστευσης δεν παρήγαγε αξιόπιστα αποτελέσματα για τους σκοπούς της νομιμότητας και κανονικότητας

Βλ. απάντηση της Επιτροπής στο σημείο 45.

Η αδυναμία όπως αυτή που εντοπίστηκε στη Βαυαρία προβλέπεται στις κατευθυντήριες οδηγίες του 2015 – ενότητα 6.5. Σε περίπτωση που ο ΟΠ κρίνει ότι τα αποτελέσματα ελεγκτικών δοκιμασιών επαλήθευσης δεν ταιριάζουν με την προηγούμενη εκτίμηση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, το δείγμα πρέπει να διευρύνεται για να ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου.

46

Η Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, έχει συντάξει ολοκληρωμένες και αναλυτικές καταστάσεις με τις βασικές και επικουρικές δικλίδες ελέγχου, για κάθε τύπο μέτρων της ΚΓΠ για την περίοδο 2014-2020. Θα χρησιμοποιηθούν σε κάθε επίπεδο ελέγχου.

47

Τα κριτήρια διαπίστευσης θα πρέπει να καλύπτουν τη συνολική διάταξη και λειτουργία του οργανισμού πληρωμών (ήτοι τους ελέγχους επιπέδου οντότητας), μεταξύ άλλων, την καταλληλότητα των μεθόδων και διαδικασιών που εφαρμόζονται.

Κατά την αξιολόγηση της διοικητικής και επιτόπιας μεθόδου (της έγκρισης αιτήσεων) για συγκεκριμένο πληθυσμό, η αξιολόγηση του ΟΠ θα πρέπει να βασίζεται στις βασικές και επικουρικές δικλίδες ελέγχου. Οι ΟΠ χρησιμοποιούν επίσης τις βασικές και επικουρικές δικλίδες ελέγχου κατά την αξιολόγηση της νομιμότητας και κανονικότητας των δαπανών (στο πλαίσιο των ελεγκτικών δοκιμασιών συμμόρφωσης και επαλήθευσης που διενεργούν).

Ωστόσο, στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες προβλέπεται με σαφήνεια το γεγονός ότι οι ΟΠ πρέπει να αξιολογούν τις μεθόδους και διαδικασίες έγκρισης αιτήσεων (συμπεριλαμβανομένων διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων) με βάση τις βασικές και επικουρικές δικλίδες ελέγχου.

49

Ο διαχωρισμός των εργασιών για ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης σε δύο δείγματα προέκυψε από την ανάγκη να διασφαλιστεί κάποια συνέχεια για κράτη μέλη μεταξύ των κατευθυντήριων οδηγιών προς ΟΠ που ίσχυαν πριν το 2015 και εκείνων που ίσχυαν από το 2015. Επίσης, έλαβε υπόψη τη δυνατότητα που διατυπώνεται στο άρθρο 9 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (EE) αριθ. 1306/2013, κατά περίπτωση, της χρήσης ενιαίου ολοκληρωμένου υποδείγματος.

Ωστόσο, από την εμπειρία του πρώτου έτους εφαρμογής προέκυψε ότι ήταν απαραίτητη η αναθεώρηση της προσέγγισης και η σαφής διάκριση των ελεγκτικών εργασιών και της γνώμης για τη νομιμότητα και κανονικότητα από τη γνώμη για τους λογαριασμούς, διατηρώντας τη δυνατότητα δειγμάτων διπλού σκοπού, κατά περίπτωση, και με σκοπό να αποφευχθεί περιττή διοικητική επιβάρυνση.

51

Για το δείγμα 1 που εξάχθηκε από πράξεις για τις οποίες διενεργήθηκαν επιτόπιοι έλεγχοι από τους ΟΠ, οι κατευθυντήριες οδηγίες προϋποθέτουν ότι οι ΟΠ επαναδιενεργούν όλους τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τους οργανισμούς πληρωμών, ήτοι ότι οι ΟΠ συστηματικά επαναδιενεργούν τους επιτόπιους ελέγχους. Η εν λόγω προσέγγιση επιτρέπει στους ΟΠ, πρώτον, να διατυπώνουν μια γνώμη για το σύστημα ελέγχου και, δεύτερον, να υπολογίζουν ένα ποσοστό μη συμμόρφωσης, αποτυπώνοντας τη διαφορά που εντόπισαν ανάμεσα στα αποτελέσματα από την επαναδιενέργειά τους και εκείνα των πρωτοβάθμιων ελέγχων από τους οργανισμούς πληρωμών.

52

Με βάση την αξιολόγηση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, οι ΟΠ θα πρέπει να προσδιορίζουν το επίπεδο ελεγκτικών δοκιμασιών επαλήθευσης (δείγμα 1 και δείγμα 2). Ως εκ τούτου, η αύξηση του επιπέδου των ελεγκτικών δοκιμασιών επαλήθευσης με σκοπό την κάλυψη των κινδύνων επαφίεται στον ΟΠ. Στον πίνακα 3 που παρουσιάζει το Συνέδριο φαίνεται ότι ορισμένοι ΟΠ αποφάσισαν να αυξήσουν τα δείγματα ελεγκτικών δοκιμασιών επαλήθευσης πάνω από τις ελάχιστες 30 συναλλαγές με σκοπό να αντιμετωπίσουν τους υψηλούς κινδύνους στον συγκεκριμένο πληθυσμό.

55

Απαιτείται από τους ΟΠ να προβούν σε επιλογή των δειγμάτων τους σχετικά με τις αιτήσεις για τους εντός ΟΣ∆Ε πληθυσμούς λόγω του μεταβαλλόμενου χαρακτήρα της γεωργικής πραγματικότητας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό ότι ο ΟΠ πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τον οργανισμό πληρωμών προκειμένου να μπορέσει να προβεί σε εκ νέου επαλήθευση όλων των στοιχείων επιλεξιμότητας. Αν καθυστερήσει η εκ νέου επαλήθευση, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην μπορούν να επαληθευτούν όλα τα στοιχεία επιλεξιμότητας ή η πραγματικότητα να έχει αλλάξει ριζικά, καθιστώντας την εκ νέου επαλήθευση αναποτελεσματική και τη γνώμη αναξιόπιστη.

56

Λόγω της γεωργικής πραγματικότητας, υπάρχει μάλιστα ο κίνδυνος που αφορά το χρονοδιάγραμμα των πρωτοβάθμιων επιτόπιων ελέγχων και των εκ νέου επαληθεύσεών τους.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρονται σε αυτόν τον κίνδυνο και η Επιτροπή κάλεσε επανειλημμένα τους ΟΠ να σχεδιάσουν επαρκώς τις εκ νέου επαληθεύσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη τους χρονικούς περιορισμούς που επιβάλλονται από τη φύση των εκ νέου επαληθεύσεων.

Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της Γ∆ Γεωργίας για το 2015, το ανεπαρκές χρονοδιάγραμμα των εκ νέου επαληθεύσεων ήταν δυστυχώς ένας από τους βασικούς λόγους που η Επιτροπή δεν μπόρεσε να βασιστεί σε πολλές από τις γνώμες των ΟΠ όσον αφορά τις δαπάνες του 2015.

Πλαίσιο 3 – Καθυστερήσεις στην επαναδιενέργεια των επιτόπιων ελέγχων των εντός ΟΣ∆Ε πράξεων του δείγματος 1 από τους ΟΠ για το έτος υποβολής αιτήσεων 2014 (οικονομικό έτος 2015)

Οι καθυστερήσεις στον ορισμό των ΟΠ και στην εκ νέου επαλήθευση των ελέγχων στο έτος υποβολής αιτήσεων 2014 (οικονομικό έτος 2015) ήταν οι βασικοί λόγοι που η Επιτροπή δεν μπόρεσε να βασιστεί στις γνώμες των ΟΠ όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα για την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων που συνέταξε για το 2015.

Ήδη κατά τους 17 ελέγχους που διενεργήθηκαν το 2015, η Επιτροπή διαπίστωσε σε πολλές περιπτώσεις σημαντικές καθυστερήσεις στην επαναδιενέργεια των ελέγχων. Η Επιτροπή εξέδωσε σημείωμα προς τα κράτη μέλη στις 9/11/2015, στο οποίο εξηγεί ότι οι επιτόπιες εκ νέου επαληθεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν το καλοκαίρι ν-1 για το οικονομικό έτος ν.

57

Με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2015, το δείγμα εκ νέου επαλήθευσης του ΟΠ επιλέγεται από την κατάσταση των πράξεων που επέλεξε ο οργανισμός πληρωμών για τυχαίο επιτόπιο έλεγχο. Ως εκ τούτου, η επιλογή και πραγματική εκ νέου επαλήθευση του ΟΠ θα πρέπει κανονικά να πραγματοποιείται προτού ο οργανισμός πληρωμών ξεκινήσει την επεξεργασία πληρωμών. Συνεπώς, είναι πολύ απίθανο ο ΟΠ να μην επιλέξει ένα στοιχείο επειδή ο οργανισμός πληρωμών καθυστερεί την πληρωμή.

Πλαίσιο 4 – Αποκλεισμός εντός ΟΣ∆Ε πράξεων από το δείγμα 1, επειδή ο οργανισμός πληρωμών κατέβαλε την πληρωμή μόνο μετά την ολοκλήρωση των ελεγκτικών εργασιών του ΟΠ

Οι εργασίες των ΟΠ όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα αφορούν τρία στοιχεία:

  • γνώμη για την αποτελεσματικότητα του συστήματος εσωτερικού ελέγχου·
  • γνώμη για τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών·
  • γνώμη για τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στη διαχειριστική δήλωση (ήτοι τα αποτελέσματα ελέγχου που αναφέρονται από τον οργανισμό πληρωμών).

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, ο ΟΠ θα έπρεπε όμως να έχει χρησιμοποιήσει αυτές τις πέντε πράξεις κατά την αξιολόγηση των ισχυρισμών που αναφέρονται στη διαχειριστική δήλωση, καθώς και για την αποτελεσματικότητα του συστήματος εσωτερικού ελέγχου. Ωστόσο, το άρθρο 9 του κανονισμού 1306/2013 προϋποθέτει μια γνώμη για τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών. Ως εκ τούτου, ο ΟΠ δεν μπορεί να εκδώσει γνώμη για τη μη εκτέλεση πληρωμών. Στην περίπτωση αυτή, θα έπρεπε να έχει ελεγχθεί ένα συμπληρωματικό στοιχείο ώστε να συμμορφώνεται με το μέγεθος του δείγματος που προσδιορίστηκε αρχικά για το εν λόγω οικονομικό έτος. Συνιστάται στους ΟΠ να επιλέγουν εκ των προτέρων ορισμένα συμπληρωματικά στοιχεία, πάνω από το ελάχιστο όριο των 30 που προβλέπεται στις κατευθυντήριες γραμμές, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι για ανάλογα συμβάντα.

Ο ΟΠ θα πρέπει να εξετάζει το αποτέλεσμα των εν λόγω δοκιμών για τη γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών όσον αφορά το οικονομικό έτος κατά το οποίο θα πληρωθεί αυτή η πράξη. Οι δοκιμές αυτές θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ανεξάρτητα από κάθε διόρθωση που θα μπορούσε να κάνει ο οργανισμός πληρωμών πριν την πληρωμή.

58

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 908/2014, οι ΟΠ μπορούν να συνοδεύουν κατά τους δευτεροβάθμιους επιτόπιους ελέγχους τον οργανισμό πληρωμών. Η συνοδεία κατά τους πρωτοβάθμιους ελέγχους περιορίζεται στον έλεγχο που δεν θα μπορούσε να επαναδιενεργηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο (όπως τα εκτός ΟΣ∆Ε μέτρα του ΕΓΤΕ που περιλαμβάνουν πράξεις οι οποίες σχετίζονται με πράξεις απόσταξης, αποθήκευσης ή ανάκλησης). Η ιδέα πίσω από την επαναδιενέργεια είναι ότι ο οργανισμός πληρωμών θα πρέπει να πραγματοποιεί τον έλεγχο, ώστε ο ΟΠ να προβεί αργότερα σε εκ νέου επαλήθευση.

Με την επιφύλαξη των ανωτέρω, οι κατευθυντήριες οδηγίες απαιτούν από τους ΟΠ να εκτελούν τα καθήκοντά τους ακολουθώντας επαγγελματικά ελεγκτικά πρότυπα και χωρίς να διακυβεύονται τα αποτελέσματα των ελεγκτικών δοκιμασιών επαλήθευσης. Ως εκ τούτου, ο ΟΠ δεν θα πρέπει ποτέ να κοινοποιεί την επιλογή του πριν τη διενέργεια των ελέγχων από τον οργανισμό πληρωμών. Η έλλειψη που περιγράφεται από το Συνέδριο στο πλαίσιο 5 επιβεβαιώνει ότι οι ΟΠ θα πρέπει να ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες για να αποφεύγονται ανεπαρκείς πρακτικές ελέγχου.

Πλαίσιο 5 – Στην Ιταλία η επαναδιενέργεια των ελέγχων υπονομεύθηκε, επειδή ο ΟΠ προειδοποίησε τον οργανισμό πληρωμών σχετικά με την ταυτότητα των δικαιούχων που θα αφορούσε η επαναδιενέργεια των ελέγχων

Οι ΟΠ θέτουν σε εφαρμογή δικλίδες ασφαλείας για τη μη κοινοποίηση των δειγμάτων τους στους οργανισμούς πληρωμών προτού οι τελευταίοι ολοκληρώσουν τους δικούς τους ελέγχους και ενημερώσουν αντίστοιχα τους ΟΠ.

61

Υπάρχει μια αναντιστοιχία ανάμεσα στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τον οργανισμό πληρωμών σε ένα συγκεκριμένο έτος και τις πληρωμές για το οικονομικό έτος για τους πληθυσμούς εκτός ΟΣ∆Ε. Ωστόσο, δεδομένου ότι η πλειονότητα των μέτρων εκτός ΟΣ∆Ε δεν έχει χρονικούς περιορισμούς, ο ΟΠ θα μπορούσε να υποβάλει σε δοκιμή συμπληρωματικές πράξεις σε περίπτωση που για ορισμένες από τις πράξεις που είχαν ήδη υποβληθεί σε δοκιμή δεν καταβλήθηκε πληρωμή κατά τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, οι πράξεις για τις οποίες δεν καταβλήθηκε πληρωμή θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για να επιβεβαιώσουν ή όχι τη διαχειριστική δήλωση και τα αποτελέσματα ελέγχου.

62

Στο πλαίσιο της ΚΓΠ, όπου οι οργανισμοί πληρωμών πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή ένα νομικώς δεσμευτικό και αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, οι ελεγκτές σε πολλές περιπτώσεις, εφόσον έχουν επαρκή εχέγγυα ότι το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου του οργανισμού πληρωμών έχει σχεδιαστεί και εφαρμοστεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, μπορούν να συλλέγουν επαρκή και κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία με επαναδιενέργεια των ελέγχων του οργανισμού πληρωμών.

Κοινή απάντηση της Επιτροπής στα σημεία 64 και 65:

Για το δείγμα 1 που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό του ποσοστού μη συμμόρφωσης, οι κατευθυντήριες οδηγίες προβλέπουν την εκ νέου επαλήθευση των διοικητικών και επιτόπιων πρωτοβάθμιων ελέγχων από τους ΟΠ. Για το δείγμα 2 που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό του ποσοστού σφάλματος, οι κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής δεν προϋποθέτουν επιτόπιους ελέγχους. Η αναλογία μεταξύ των δύο δειγμάτων πρέπει να ορίζεται από τους ΟΠ σύμφωνα με την επαγγελματική κρίση τους.

66

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η επαναδιενέργεια διοικητικών ελέγχων συνιστά επαρκές και κατάλληλο αποδεικτικό στοιχείο ελέγχου. Περιλαμβάνει έρευνα στο προσωπικό του οργανισμού πληρωμών ως προς τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, τους ελέγχους για τις αιτήσεις ενίσχυσης και τα δικαιολογητικά έγγραφα, καθώς και τους ελέγχους σε μητρώα και ΣΑΑ για καθεστώτα ΟΣ∆Ε. Για εκτός ΟΣ∆Ε δαπάνες, οι διοικητικοί έλεγχοι και η εκ νέου επαλήθευσή τους επίσης περιλαμβάνουν επιτόπιες επισκέψεις (επιθεωρήσεις) προκειμένου να ελεγχθεί, για παράδειγμα, η ύπαρξη ενσώματων στοιχείων του ενεργητικού που κατασκευάστηκαν ή αγοράστηκαν μέσω επενδυτικών έργων.

Εναπόκειται στην επαγγελματική κρίση του ΟΠ να σχεδιάζει τις ελεγκτικές διαδικασίες προκειμένου να συλλέγονται επαρκή και κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου. Η ενότητα 6.1 των κατευθυντήριων οδηγιών 2 για το οικονομικό έτος 2015 ορίζει τα εξής: «Η δοκιμή λεπτομερειών σε επιχειρησιακές πράξεις περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων…Σε αυτά περιλαμβάνεται η επιθεώρηση και η έρευνα, όχι μόνο η εξέταση εγγράφων».

67

Για να ελέγξουν τη νομιμότητα και κανονικότητα των εντός ΟΣ∆Ε δαπανών, οι ΟΠ πρέπει να επιλέξουν το δείγμα τους από τον πληθυσμό που ελέγχθηκε επιτόπια από τους οργανισμούς πληρωμών και να επαναδιενεργήσουν όλους τους διοικητικούς και επιτόπιους πρωτοβάθμιους ελέγχους.

Για δαπάνες εκτός ΟΣ∆Ε, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα περισσότερα σφάλματα (μη επιλεξιμότητα δικαιούχων/δραστηριοτήτων/έργων/δαπανών και μη συμμόρφωση με τους κανόνες για τις δημόσιες προμήθειες) διαπιστώνονται στο επίπεδο διοικητικών ελέγχων και ότι περίπου τα δύο τρίτα των σφαλμάτων προέρχονταν από ανεπαρκή χρήση των διαθέσιμων πληροφοριών ή σφαλμάτων από τις δημόσιες αρχές. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι όλοι οι διοικητικοί έλεγχοι (που πρέπει να επαναδιενεργηθούν από τους ΟΠ) για επενδυτικές δραστηριότητες πρέπει να περιλαμβάνουν μια επιτόπια επίσκεψη για την επαλήθευση της πραγματοποίησης της επένδυσης, εκτός αν ο οργανισμός πληρωμών δικαιολογήσει ότι η δραστηριότητα είναι μικρή, χαμηλού κινδύνου ή περιλαμβάνεται στο επιτόπιο δείγμα.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη καθοδήγησης των ΟΠ σχετικά με τον τρόπο επίτευξης της κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ κόστους και οφελών, οι κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής για το οικονομικό έτος 2018 απαιτούν από τους ΟΠ να έχουν στατιστικά αντιπροσωπευτικά δείγματα για τις επιτόπιες εκ νέου επαληθεύσεις για πράξεις εντός ΟΣ∆Ε. Για δαπάνες εκτός ΟΣ∆Ε απαιτούνται τουλάχιστον 30 επιτόπιες εκ νέου επαληθεύσεις. Τα αποτελέσματα των εκ νέου επαληθεύσεων θα ανάγονται στον συνολικό πληθυσμό.

69

Η Επιτροπή θεωρεί ότι με βάση το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου της ΚΓΠ, η αξιολόγηση των ελέγχων του οργανισμού πληρωμών όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα και έπειτα η επιβεβαίωση από ένα δείγμα πράξεων ότι ο οργανισμός πληρωμών έχει εφαρμόσει αποτελεσματικά τις διαδικασίες πρωτοβάθμιων ελέγχων, αρκεί για να παρέχει διασφάλιση για τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών.

71

Η Επιτροπή θεωρεί ότι στο πλαίσιο της ΚΓΠ, ο έλεγχος των συστημάτων ελέγχου και η επαναδιενέργεια των πρωτοβάθμιων ελέγχων των οργανισμών πληρωμών γενικά επιτρέπει τη λήψη επαρκών και κατάλληλων αποδεικτικών στοιχείων και διαμορφώνει μια γνώμη βάσει εύλογης βεβαιότητας για τις δαπάνες της ΚΓΠ.

Επιπλέον, οι κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής δεν αποτρέπουν τους ΟΠ από τη διενέργεια ελεγκτικών εργασιών τις οποίες θα έκριναν απαραίτητες οι ίδιοι. Αποτελεί καθήκον των ΟΠ να καθορίζουν αν αρκεί η επαναδιενέργεια. Στη εκ νέου επαλήθευση διοικητικών ελέγχων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν η έρευνα και η επιθεώρηση. Πρβλ. απάντηση της Επιτροπής στο σημείο 66.

74

Λόγω της ολοκληρωμένης προσέγγισης που χρησιμοποιείται στις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, ζητήθηκε από τους ΟΠ να υπολογίσουν δύο ποσοστά σφάλματος που αφορούν τη νομιμότητα και κανονικότητα. Ωστόσο, η εν λόγω προσέγγιση αναθεωρείται από το οικονομικό έτος 2018.

Στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες, που ισχύουν από το οικονομικό έτος 2018 και παρουσιάστηκαν τον Ιανουάριο 2017, οι διαδικασίες εκκαθάρισης ως προς τη συμμόρφωση είναι σαφώς διαχωρισμένες από τις διαδικασίες δημοσιονομικής εκκαθάρισης. Για τον σκοπό αυτό, οι ΟΠ πρέπει να υπολογίζουν δύο ξεχωριστά ποσοστά σφάλματος: ένα ποσοστό σφάλματος3 που περιλαμβάνει μόνο σφάλματα από τις δοκιμές ετήσιων λογαριασμών και ένα ποσοστό μη συμμόρφωσης4 που περιλαμβάνει όλα τα σφάλματα που αφορούν τη νομιμότητα και κανονικότητα. Η Επιτροπή ήδη προβλέπει στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018 ότι το ποσοστό μη συμμόρφωσης θα χρησιμοποιείται αφενός για την ελεγκτική γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα αλλά και αφετέρου για να επιβεβαιώσει (ή όχι) τους ισχυρισμούς στη διαχειριστική δήλωση.

Κοινή απάντηση της Επιτροπής στα σημεία 75 και 76

Σε περιπτώσεις που υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι οι ΟΠ εργάστηκαν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, η Επιτροπή χρησιμοποιεί το ποσοστό μη συμμόρφωσης που προσδιορίζεται από τους ΟΠ στην εκτίμησή της για την προσαρμογή προς τα άνω του ποσοστού σφάλματος που υπολογίστηκε με βάση στατιστικές ελέγχου που αναφέρονται από τα κράτη μέλη στο επίπεδο κάθε οργανισμού πληρωμών. Επιπλέον, το ποσοστό σφάλματος λήφθηκε υπόψη για τον προσδιορισμό του επιπέδου των προσαρμογών προς τα άνω.

77

Με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές από το οικονομικό έτος 2018, το ποσοστό σφάλματος περιλαμβάνει μόνο σφάλματα από τις δοκιμές ετήσιων λογαριασμών και θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας των λογαριασμών των οργανισμών πληρωμών.

78

Η Επιτροπή εφιστά την προσοχή στην ολοκληρωμένη δειγματοληψία που προβλέπεται από τη νομοθεσία και επιβεβαιώνει ότι διαχωρίζει τη διαδικασία δημοσιονομικής εκκαθάρισης από τη διαδικασία εκκαθάρισης ως προς τη συμμόρφωση. Αυτό διευκρινίζεται περαιτέρω και στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018, με ένα ποσοστό σφάλματος για νομιμότητα και κανονικότητα και άλλο ένα ποσοστό για αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών.

Κοινή απάντηση της Επιτροπής στα σημεία 79 έως 84

Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της Γ∆ Γεωργίας, παράρτημα IV, κριτήρια σημαντικότητας, η Επιτροπή χρησιμοποιεί στατιστικές ελέγχου που αναφέρονται από κράτη μέλη για τον υπολογισμό ενός «εναπομένοντος καταγεγραμμένου ποσοστού σφάλματος» με αναγωγή στον συνολικό πληθυσμό των σφαλμάτων που εντοπίστηκαν από οργανισμούς πληρωμών στον πληθυσμό που επιλέχθηκε τυχαία για επιτόπιους ελέγχους. Το εναπομένον καταγεγραμμένο ποσοστό σφάλματος είναι ελλιπές, διότι δεν λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο ότι τυχόν ελλείψεις στους ελέγχους που διενεργούνται από οργανισμούς πληρωμών θα μπορούσε να καταλήξει στην αδυναμία εντοπισμού και καταγραφής σφαλμάτων.

Συνεπώς, σε ένα δεύτερο βήμα, η Γ∆ Γεωργίας συλλέγει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που θα αποκάλυπταν ελλείψεις στους ελέγχους πρώτου επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των δικών της ελέγχων, των ελέγχων του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ή κάθε άλλης αξιόπιστης πηγής αποδεικτικών στοιχείων. Οι ελεγκτές της Γ∆ Γεωργίας αναλύουν αυτές τις πληροφορίες, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τον υπολογισμό των δημοσιονομικών διορθώσεων [έγγραφο C(2015) 3675 final] και χρησιμοποιώντας την επαγγελματική κρίση τους, και προσαρμόζουν το εναπομένον καταγεγραμμένο ποσοστό σφάλματος με μια προσαρμογή προς τα άνω που εκτιμά το ποσοστό σφάλματος που δεν εντοπίστηκε από τους οργανισμούς πληρωμών. Η Επιτροπή χρησιμοποιεί το προσαρμοσμένο ποσοστό σφάλματος για τον προσδιορισμό των επισφαλών ποσών και για να αναλύσει το κατά πόσο είναι απαραίτητη η διατύπωση επιφυλάξεων.

Από το 2015 οι γνώμες των ΟΠ όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών συνιστούν πιθανώς άλλη μία πηγή αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου για την Επιτροπή. Ειδικότερα, το ποσοστό μη συμμόρφωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Επιτροπή ως αξιόπιστη εκτίμηση της προσαρμογής προς τα άνω του ποσοστού σφάλματος για τις δαπάνες σύμφωνα με κάθε οργανισμό πληρωμών. Επίσης, το ποσοστό σφάλματος λήφθηκε υπόψη για την αξιολόγηση των προσαρμογών προς τα άνω. Ωστόσο, το 2015 οι γνώμες συχνά δεν ήταν ακόμη αρκετά αξιόπιστες ώστε να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό από την Επιτροπή.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτή η χρήση του ποσοστού μη συμμόρφωσης για την ενίσχυση της βεβαιότητάς της για τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών της ΚΓΠ είναι κατάλληλη και ότι η χρήση του ποσοστού μη συμμόρφωσης για προσαρμογή του ποσοστού σφάλματος, όταν θεσπίζεται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της, δεν υποτιμά το συνολικό σφάλμα.

85

Η Επιτροπή γνωρίζει τους εν λόγω πιθανούς κινδύνους ότι η γνώμη των ΟΠ για τη νομιμότητα και κανονικότητα θα μπορούσε να μην είναι αξιόπιστη και θεωρεί ότι καλύπτονται στις κατευθυντήριες γραμμές της. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να επιβλέπει στενά ότι οι ΟΠ τηρούν τις κατευθυντήριες γραμμές καθώς και τα ελεγκτικά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της επαγγελματικής κρίσης τους, και εξάγουν συμπεράσματα όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα με τους απαραίτητους όρους.

Συμπερασματα και συστασεις

Κοινή απάντηση της Επιτροπής στα σημεία 89 και 90

Η πυραμίδα ελέγχων των δαπανών της ΚΓΠ, η οποία ήδη αντιστοιχεί στην προσέγγιση ενιαίου ελέγχου που περιγράφηκε από το Συνέδριο στο σημείο 22, από το οικονομικό έτος 2015 συμπληρώθηκε με την ενσωμάτωση των ΟΠ μεταξύ των οργανισμών πληρωμών και των επιπέδων της Επιτροπής, ενισχύοντας το μοντέλο διασφάλισης της ΚΓΠ. Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 908/2014, η Επιτροπή θέσπισε κατευθυντήριες γραμμές για να παρέχει πρόσθετες διευκρινίσεις και οδηγίες σχετικά με τον έλεγχο πιστοποίησης που πρόκειται να διενεργηθεί και τον καθορισμό του εύλογου επιπέδου διασφάλισης του ελέγχου που πρέπει να επιτευχθεί από τη δοκιμή ελέγχου. Η Επιτροπή θεωρεί ότι, δεδομένου ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2015 επιδέχονται βελτίωση, όπου εφαρμόζονται σωστά, ήδη με την παρούσα μορφή δίνουν στους ΟΠ τη δυνατότητα διατύπωσης γνώμης όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες και πρότυπα.

Αξιοποιώντας την εμπειρία από το πρώτο έτος εφαρμογής, η Επιτροπή συνέταξε νέες βελτιωμένες κατευθυντήριες γραμμές που πρόκειται να εφαρμοστούν από το οικονομικό έτος 2018.

92

Η Επιτροπή κρίνει ικανοποιητικό το μοντέλο διασφάλισης της ΚΓΠ που διατηρεί το ποσοστό σφάλματος υπό έλεγχο σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Το συνολικό ποσοστό σφάλματος για φυσικούς πόρους (όπου η ΚΓΠ αντιστοιχεί στο 98 % των δαπανών) που καθορίστηκε από το Συνέδριο για το οικονομικό έτος 2015 ανήλθε σε 2,9 %. Για το ΕΓΤΕ, όπου οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως σε περίπου 8 εκατ. δικαιούχους, η Γ∆ Γεωργίας εκτιμά ότι το ποσοστό σφάλματος ήταν κατώτερο από το όριο σημαντικότητας τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ το πιθανότερο ποσοστό σφάλματος του Συνεδρίου ήταν σταθερό στο 2,2 %. Για το ΕΓΤΑΑ, το επίπεδο σφαλμάτων που καθορίστηκε από την Επιτροπή μειώνεται συνεχώς τα τελευταία 4 χρόνια.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν χωρίς το αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου της ΚΓΠ, ιδίως το ΟΣ∆Ε και την πυραμίδα ελέγχων όπου η βεβαιότητα στηρίζεται στις εργασίες που διεξήχθησαν από τα προηγούμενα επίπεδα και όπου οι εργασίες των ΟΠ ξεκινούν από τα αποτελέσματα ελέγχου των οργανισμών πληρωμών. Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται από τους ΟΠ να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα των ελέγχων που διεξήχθησαν από οργανισμούς πληρωμών και, αν δεν επιβεβαιωθούν, να καθορίσουν ποσοστό μη συμμόρφωσης και να διατυπώσουν γνώμη με επιφύλαξη. Ωστόσο, η Γ∆ Γεωργίας θα μπορούσε να αξιοποιήσει μόνο σε περιορισμένο βαθμό τις γνώμες των ΟΠ για το 2015, επειδή σε πολλές περιπτώσεις οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν δεν ήταν ακόμα αξιόπιστες.

Αν οι εργασίες των ΟΠ δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες, η Γ∆ Γεωργίας συνεχίζει να αποκομίζει ανεξάρτητη βεβαιότητα σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών από τους δικούς της ελέγχους και κατά περίπτωση τούς χρησιμοποιεί ως βάση για προσαρμογές προς τα άνω στα ποσοστά σφάλματος που αναφέρονται από τους οργανισμούς πληρωμών. Τα προσαρμοσμένα ποσοστά σφάλματος που προκύπτουν παρέμειναν σχετικά χαμηλά (πρβλ. πίνακα 1 και παραπάνω).

Σε περιπτώσεις που η Επιτροπή μπορεί να βασιστεί στο έργο των ΟΠ, η μη συμμόρφωση που καθορίζεται από τους ΟΠ μπορεί να προστεθεί στο ποσοστό σφάλματος που αναφέρεται από τους οργανισμούς πληρωμών για τον υπολογισμό ενός αξιόπιστου ποσοστού σφάλματος το οποίο αποτυπώνει το επίπεδο βεβαιότητας σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών της ΚΓΠ. Βλ. επίσης την απάντηση της Επιτροπής στη σύσταση 1.

Σύσταση 1 - ∆ιασφάλιση από το έργο των ΟΠ σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα

Η Επιτροπή αποδέχεται εν μέρει τη σύσταση, ως εξής:

Η Επιτροπή δεν αποδέχεται τη σύσταση ότι η χρήση της γνώμης των ΟΠ για βεβαιότητα θα ήταν δυνατή μόνο μετά την ολοκλήρωση του έργου όπως ορίζεται στις συστάσεις 2 έως 7 και όχι όπου το έργο πραγματοποιείται όπως ορίζεται στις κατευθυντήριες οδηγίες που ίσχυαν από το οικονομικό έτος 2015. Η Επιτροπή θεωρεί ότι, δεδομένου ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2015 επιδέχονται βελτίωση, όπου εφαρμόζονται σωστά, ήδη με την παρούσα μορφή δίνουν στους ΟΠ τη δυνατότητα διατύπωσης γνώμης όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες και πρότυπα.

Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση ότι όπου οι ελεγκτικές εργασίες των ΟΠ πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και κατευθυντήριες οδηγίες, η γνώμη τους αποτελεί σημαντικό και πολύτιμο πρόσθετο άξονα και θα πρέπει να συνιστά βασικό στοιχείο της διασφάλισης που παρέχει η Επιτροπή. Η θεώρηση αυτή συνάδει με τη στρατηγική ελέγχου της Γ∆ Γεωργίας και την πυραμίδα ενιαίου ελέγχου της ΚΓΠ παρακάτω:

Το πρότυπο του ενιαίου ελέγχου της ΚΓΠ
93

Τα κριτήρια διαπίστευσης θα πρέπει να καλύπτουν τη συνολική διάταξη και λειτουργία του οργανισμού πληρωμών (ήτοι τους ελέγχους επιπέδου οντότητας), μεταξύ άλλων, την καταλληλότητα των μεθόδων και διαδικασιών που εφαρμόζονται. Ωστόσο, κατά την αξιολόγηση της διοικητικής και επιτόπιας μεθόδου (της έγκρισης αιτήσεων) για συγκεκριμένο πληθυσμό, η αξιολόγηση του ΟΠ θα πρέπει να βασίζεται στις βασικές και επικουρικές δικλίδες ελέγχου. Ως εκ τούτου, οι βασικές και επικουρικές δικλίδες ελέγχου που ορίζουν τους ελέγχους για τον συγκεκριμένο πληθυσμό (ή καθεστώς/μέτρο) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά των συνολικών κριτηρίων διαπίστευσης. Οι ΟΠ χρησιμοποιούν επίσης τις βασικές και επικουρικές δικλίδες ελέγχου κατά την αξιολόγηση της νομιμότητας και κανονικότητας των δαπανών (στο πλαίσιο των ελεγκτικών δοκιμασιών συμμόρφωσης και επαλήθευσης που διενεργούν). (Πρβ. απάντηση της Επιτροπής στα σημεία 41-44).

Ωστόσο, στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018 αποσαφηνίζεται το γεγονός ότι οι ΟΠ πρέπει να αξιολογούν τη μέθοδο έγκρισης αιτήσεων (συμπεριλαμβανομένων διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων) με βάση τις βασικές και επικουρικές δικλίδες ελέγχου.

94

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι ενώ τα κριτήρια διαπίστευσης παρέχουν μια στέρεη βάση αξιολόγησης του συνολικού πλαισίου ελέγχου του οργανισμού πληρωμών (αυτό που στα ελεγκτικά πρότυπα αναφέρεται ως έλεγχοι επιπέδου οντότητας), η αξιολόγηση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου για τη νομιμότητα και την κανονικότητα και για τους ετήσιους λογαριασμούς5 πρέπει να διαχωρίζεται (πρβλ. απάντηση της Επιτροπής στα σημεία 41-44).

Η προσέγγιση για σαφή διαχωρισμό των μεθόδων/διαδικασιών που συνδέονται με τη νομιμότητα και κανονικότητα από τις μεθόδους/διαδικασίες που συνδέονται με τους ετήσιους λογαριασμούς εγκρίθηκε στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018 που οριστικοποιήθηκαν τον Ιανουάριο 2017.

Σύσταση 2 – Η εκτίμηση κινδύνου πρέπει να επικεντρώνεται στους βασικούς και επικουρικούς ελέγχους

Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση και θεωρεί ότι την εφαρμόζει ήδη στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018. Συνιστάται στους ΟΠ να χρησιμοποιούν τους βασικούς και επικουρικούς ελέγχους κατά τη δοκιμή των διαδικασιών για έγκριση αιτήσεων.

95

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το δείγμα 1 δεν χρησιμοποιείται μόνο για τη δοκιμή της λειτουργικότητας του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και της αξιοπιστίας των στατιστικών ελέγχου, αλλά και για την εξαγωγή συμπερασμάτων όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών σε επίπεδο δικαιούχων. Ωστόσο, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018 απαιτούν διαχωρισμό των στόχων ελέγχου στις περιπτώσεις όπου το δείγμα για νομιμότητα και κανονικότητα θα χρησιμοποιηθεί για τους παρακάτω σκοπούς:

  • για εξαγωγή συμπερασμάτων όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών·
  • για εξαγωγή συμπερασμάτων όσον αφορά τα αποτελέσματα ελέγχου που αναφέρονται στη διαχειριστική δήλωση και τις στατιστικές ελέγχου·
  • για τη δοκιμή του συστήματος εσωτερικού ελέγχου αν η δοκιμή διπλού σκοπού διενεργείται από τον ΟΠ·
  • για την πιστοποίηση ενός ποσοστού σφάλματος για τους σκοπούς της μείωσης του ποσοστού επιτόπιων ελέγχων σύμφωνα με το άρθρο 41 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 908/2014.

Για τις εντός ΟΣ∆Ε δαπάνες η ισχύουσα νομοθεσία και οι κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής προς τους οργανισμούς πληρωμών περιλαμβάνουν μεθόδους που αποσκοπούν στη διασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας του δείγματος σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό. Στο πρώτο βήμα των εργασιών δειγματοληψίας, οι ΟΠ πρέπει να ελέγχουν ότι τα δείγματα των οργανισμών πληρωμών είναι νόμιμα και κανονικά, ήτοι ότι έχουν επιλεγεί σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και τις κατευθυντήριες οδηγίες προς τους οργανισμούς πληρωμών, συμπεριλαμβανομένης της αντιπροσωπευτικότητάς τους. Με τη σειρά τους, τα δείγματα των ΟΠ πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικά για τον πληθυσμό που επιλέχθηκε από τους οργανισμούς πληρωμών.

96

Τα θέματα που αφορούν το χρονοδιάγραμμα των επιτόπιων ελέγχων και τις εκ νέου επαληθεύσεις για πράξεις εντός ΟΣ∆Ε είναι εγγενή στη μεταβαλλόμενη γεωργική πραγματικότητα στους σχετικούς τομείς.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι οργανισμοί πληρωμών να διενεργούν τον πρωτοβάθμιο έλεγχο στον σωστό χρόνο, ήτοι πριν από τις πληρωμές, και ότι οι ΟΠ ξεκινούν τις εργασίες λίγο μετά τους οργανισμούς πληρωμών, ώστε να μπορούν να επαληθεύσουν εκ νέου όλα τα στοιχεία επιλεξιμότητας. Αν καθυστερήσει η εκ νέου επαλήθευση, υπάρχει κίνδυνος να μην επαληθευτούν όλα τα σχετικά στοιχεία επιλεξιμότητας ή η πραγματικότητα να έχει αλλάξει ριζικά, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η εκ νέου επαλήθευση.

Σύσταση 3 – ∆ικλίδες ασφαλείας για τη δειγματοληψία των εντός και εκτός ΟΣ∆Ε πράξεων βάσει των επιτόπιων ελέγχων των οργανισμών πληρωμών

Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση και θεωρεί ότι την εφαρμόζει ήδη στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018. Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες ενισχύονται όσον αφορά τις εξής πτυχές:

Σύσταση 3 Πρώτη περίπτωση:

ο ΟΠ θα πρέπει να ελέγχει ότι το δείγμα του οργανισμού πληρωμών επιλέγεται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, κανόνες και κατευθυντήριες οδηγίες, συμπεριλαμβανομένης της αντιπροσωπευτικότητας, και έπειτα ο ΟΠ θα πρέπει να ελέγχει την αντιπροσωπευτικότητα του δικού του δείγματος·

Σύσταση 3 ∆εύτερη περίπτωση:

ζωτική σημασία του χρονοδιαγράμματος για τις εκ νέου επαληθεύσεις εντός ΟΣ∆Ε: ένα συνιστώμενο χρονοδιάγραμμα των ελεγκτικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνεται στις κατευθυντήριες οδηγίες·

Σύσταση 3 Τρίτη περίπτωση:

στο πλαίσιο των ελεγκτικών διαδικασιών, ο ΟΠ θα πρέπει να ελέγχει την πληρότητα και βεβαιότητα των αποτελεσμάτων ελέγχου που αναφέρονται στις στατιστικές ελέγχου·

97

Η Επιτροπή συμφωνεί ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία ανάμεσα στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τον οργανισμό πληρωμών σε ένα συγκεκριμένο έτος και τις πληρωμές για το οικονομικό έτος για τους πληθυσμούς εκτός ΟΣ∆Ε. Ωστόσο, δεδομένου ότι η πλειονότητα των μέτρων εκτός ΟΣ∆Ε δεν έχει χρονικούς περιορισμούς, ο ΟΠ θα μπορούσε να υποβάλει σε δοκιμή συμπληρωματικές πράξεις σε περίπτωση που για ορισμένες από τις πράξεις που είχαν ήδη υποβληθεί σε δοκιμή δεν καταβλήθηκε πληρωμή κατά τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, οι πράξεις για τις οποίες δεν καταβλήθηκε πληρωμή θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για να επιβεβαιώσουν ή όχι τη διαχειριστική δήλωση και τα αποτελέσματα ελέγχου καθώς και την αποτελεσματικότητα του συστήματος εσωτερικού ελέγχου.

Σύσταση 4 – ∆ειγματοληψία των εκτός ΟΣ∆Ε πράξεων βάσει των πληρωμών

Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση και θεωρεί ότι την εφαρμόζει ήδη στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018. Σε περίπτωση χρονικών περιορισμών, π.χ. για μέτρα που συνεπάγονται πολλές πληρωμές κοντά στο τέλος του έτους, συνιστάται στον ΟΠ να χρησιμοποιεί κατ’ εκτίμηση πληρωμές.

98

Η Επιτροπή θεωρεί ότι στο πλαίσιο της ΚΓΠ, και ιδίως όταν λαμβάνεται υπόψη η συνεισφορά του ΟΣ∆Ε στην αποφυγή και μείωση του επιπέδου σφαλμάτων, η επαναδιενέργεια διοικητικών ελέγχων συνιστά κατάλληλο αποδεικτικό στοιχείο ελέγχου. Περιλαμβάνει έρευνα στο προσωπικό του οργανισμού πληρωμών ως προς τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, τους ελέγχους για τις αιτήσεις ενίσχυσης και τα δικαιολογητικά έγγραφα, καθώς και τους ελέγχους σε μητρώα και ΣΑΑ για καθεστώτα ΟΣ∆Ε. Για εκτός ΟΣ∆Ε δαπάνες, οι διοικητικοί έλεγχοι και η εκ νέου επαλήθευσή τους από ΟΠ επίσης περιλαμβάνουν επιτόπιες επισκέψεις (επιθεωρήσεις) προκειμένου να ελεγχθεί, για παράδειγμα, η ύπαρξη ενσώματων στοιχείων του ενεργητικού που κατασκευάστηκαν ή αγοράστηκαν μέσω επενδυτικών έργων.

Η Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι η επαναδιενέργεια των ελέγχων που πραγματοποιούνται από οργανισμούς πληρωμών επαρκεί γενικά για την αξιολόγηση της νομιμότητας και κανονικότητας των δαπανών. Ο επιτόπιος έλεγχος πληρωμών που δεν ελέγχθηκαν επιτόπια από οργανισμούς πληρωμών δεν θα μπορούσε να καταλήξει γενικά σε σημαντικά συμπληρωματικά αποδεικτικά στοιχεία και θα δημιουργήσει μη συγκρίσιμα αποτελέσματα έναντι των ελέγχων του οργανισμού πληρωμών.

99

Οι κατευθυντήριες οδηγίες θα πρέπει να θεωρούνται το ελάχιστο προαπαιτούμενο για την Επιτροπή και δεν μπορούν να περιορίζουν τους ΟΠ από το να προβαίνουν σε περισσότερες ενέργειες, εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι στο πλαίσιο των δαπανών της ΚΓΠ και του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου της, η επαναδιενέργεια είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ενίσχυσης της βεβαιότητας και διατύπωσης ελεγκτικής γνώμης εύλογης βεβαιότητας.

Όπως εξηγείται στις απαντήσεις της Επιτροπής στα σημεία 60-70, οι κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής συνιστούν στον ΟΠ να διενεργεί τους ίδιους ελέγχους (επιτόπιους και διοικητικούς ελέγχους ή μόνο διοικητικούς ελέγχους) όπως και ο οργανισμός πληρωμών, ώστε να αποκομίζονται συγκρίσιμα αποτελέσματα. Επιπλέον, οι κατευθυντήριες οδηγίες δεν περιορίζουν τους ΟΠ από το να προβαίνουν σε επαναδιενέργεια, αλλά επαναδιενέργεια σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές ώστε να συγκεντρώνονται επαρκή και κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου. ∆εδομένου ότι οι ΟΠ επαληθεύουν εκ νέου και τους διοικητικούς ελέγχους, η επιθεώρηση των εγγράφων και των μητρώων, καθώς και η έρευνα, είναι επίσης κοινές τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τους ΟΠ.

Στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018, η Επιτροπή συνιστά στους ΟΠ να έχουν δύο δείγματα χωριστά για τους επιμέρους στόχους ελέγχου (έλεγχο των λογαριασμών και έλεγχο νομιμότητας και κανονικότητας). Η Επιτροπή έχει ήδη αναγνωρίσει και λάβει υπόψη μια προσέγγιση που επιτρέπει τη διενέργεια αποδοτικού και αποτελεσματικού ελέγχου όπως: δοκιμή διπλού σκοπού μεταξύ των στόχων ελέγχου και μεταξύ δοκιμασιών συμμόρφωσης και ελεγκτικών δοκιμασιών επαλήθευσης6 κ.λπ. Η τεχνική ελέγχου δεν περιορίζεται στην επαναδιενέργεια αλλά στο πεδίο εφαρμογής των ελέγχων του οργανισμού πληρωμών. Ως εκ τούτου, αν ένας οργανισμός πληρωμών έλεγχε μόνο διοικητικά μια πράξη, ο ΟΠ θα έπρεπε να κάνει το ίδιο – να επαληθεύει εκ νέου τους διοικητικούς ελέγχους μέσω επαναδιενέργειας, επιθεώρησης, έρευνας, αναλυτικών ελέγχων κ.λπ.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη καθοδήγησης των ΟΠ σχετικά με τον τρόπο επίτευξης της κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ κόστους και οφελών, οι κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής για το οικονομικό έτος 2018 απαιτούν από τους ΟΠ να έχουν στατιστικά αντιπροσωπευτικά δείγματα για τις επιτόπιες εκ νέου επαληθεύσεις για πράξεις εντός ΟΣ∆Ε. Για δαπάνες εκτός ΟΣ∆Ε απαιτούνται τουλάχιστον 30 επιτόπιες εκ νέου επαληθεύσεις. Τα αποτελέσματα της εκ νέου επαλήθευσης θα ανάγονται στον συνολικό πληθυσμό.

Σύσταση 5 – Ελεγκτικές δοκιμασίες επαλήθευσης που διενεργούνται επιτόπου

Η Επιτροπή αποδέχεται εν μέρει τη σύσταση ως εξής:

1) Η Επιτροπή δεν αποδέχεται τη σύσταση αν συνεπάγεται ότι οι ΟΠ προβαίνουν σε επιτόπιους ελέγχους πράξεων που δεν ελέγχθηκαν επιτόπου από τον οργανισμό πληρωμών. Αυτό δεν θα συμβάδιζε με το μοντέλο διασφάλισης της ΚΓΠ της Επιτροπής και δεν θα απέφερε συγκρίσιμα αποτελέσματα έναντι των ελέγχων του οργανισμού πληρωμών. Επιπλέον, και ειδικότερα για εκτός ΟΣ∆Ε πράξεις, ο επιτόπιος έλεγχος πράξεων για τις οποίες δεν διενεργήθηκαν προηγουμένως επιτόπιοι έλεγχοι από οργανισμούς πληρωμών δεν θα καταλήξει γενικά σε σημαντικά επιπρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη καθοδήγησης των ΟΠ σχετικά με τον τρόπο επίτευξης της κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ κόστους και οφελών, οι κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής για το οικονομικό έτος 2018 απαιτούν από τους ΟΠ να έχουν στατιστικά αντιπροσωπευτικά δείγματα για τις επιτόπιες εκ νέου επαληθεύσεις για πράξεις εντός ΟΣ∆Ε. Για δαπάνες εκτός ΟΣ∆Ε απαιτούνται τουλάχιστον 30 επιτόπιες εκ νέου επαληθεύσεις. Τα αποτελέσματα της εκ νέου επαλήθευσης θα ανάγονται στον συνολικό πληθυσμό. Η Επιτροπή θεωρεί ότι στο πλαίσιο της ΚΓΠ αυτή η ισορροπημένη προσέγγιση επαρκεί για τη διατύπωση αξιόπιστης γνώμης από τους ΟΠ όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών.

2) Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση όσον αφορά το να επιτρέπεται στους ΟΠ να διενεργούν τις ενέργειες και τις διαδικασίες ελέγχου που οι ίδιοι θεωρούν αρμόζουσες, και θεωρεί ότι την εφαρμόζει ήδη.

100

Λόγω της ολοκληρωμένης προσέγγισης που χρησιμοποιείται στις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, ζητήθηκε από τους ΟΠ να υπολογίσουν δύο ποσοστά σφάλματος που καλύπτουν τη νομιμότητα και κανονικότητα. Ωστόσο, η εν λόγω προσέγγιση αναθεωρήθηκε στις κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018 (πρβλ. απάντηση της Επιτροπής στη σύσταση 6 παρακάτω).

101

Για να εξασφαλιστεί η συνέχεια, οι κατευθυντήριες οδηγίες για το 2015 – το πρώτο έτος για τις ενισχυμένες εργασίες των ΟΠ – εκπονήθηκαν με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημοσιονομική εκκαθάριση προηγούμενων ετών. Επιπλέον, οι κατευθυντήριες οδηγίες του 2015 βασίζονταν σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και δειγματοληψία, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 και βάσει των οποίων οι δοκιμές, η αξιολόγηση σφαλμάτων και η αναφορά σφαλμάτων στο πλαίσιο της νομιμότητας και κανονικότητας συνδυάζεται με τις αντίστοιχες διαδικασίες για τους ετήσιους λογαριασμούς. Από αυτό προκύπτει ότι στο πλαίσιο της ενσωματωμένης προσέγγισης, το ποσοστό σφάλματος χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της νομιμότητας και κανονικότητας των δαπανών καθώς και για τους ετήσιους λογαριασμούς.

Σύσταση 6 – Ενιαίο ποσοστό σφάλματος σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα

Η Επιτροπή αποδέχεται τις συστάσεις και θεωρεί ότι τις εφαρμόζει ήδη.

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018 προβλέπουν τον σαφή διαχωρισμό των διαδικασιών εκκαθάρισης ως προς τη συμμόρφωση και δημοσιονομικής εκκαθάρισης. Για τον σκοπό αυτό, οι ΟΠ πρέπει να υπολογίζουν δύο ξεχωριστά ποσοστά σφάλματος: ένα ποσοστό σφάλματος που περιλαμβάνει μόνο σφάλματα από τις δοκιμές ετήσιων λογαριασμών και ένα ποσοστό μη συμμόρφωσης που περιλαμβάνει όλα τα σφάλματα σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα που δεν εντοπίστηκαν από τον οργανισμό πληρωμών. Το ποσοστό μη συμμόρφωσης θα χρησιμοποιείται για την ελεγκτική γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα και για να επιβεβαιώσει (ή όχι) τους ισχυρισμούς στη διαχειριστική δήλωση. Το ποσοστό μη συμμόρφωσης θα χρησιμοποιείται για την προσαρμογή προς τα άνω των αποτελεσμάτων ελέγχου που αναφέρονται από τους οργανισμούς πληρωμών.

102

Το ποσοστό μη συμμόρφωσης έχει σχεδιαστεί για να προσδιορίζει κατά πόσο οι έλεγχοι του οργανισμού πληρωμών διαφέρουν από την εκ νέου επαλήθευση του ΟΠ ή με άλλα λόγια κατά πόσο ο οργανισμός πληρωμών απέτυχε να εντοπίσει ένα σφάλμα. Ως εκ τούτου, είναι εύλογη η υπόθεση ότι αν ο οργανισμός πληρωμών διαπιστώσει ένα σφάλμα, αυτό το σφάλμα θα διορθωθεί πριν από την πληρωμή. Το σφάλμα του ΟΠ θα πρέπει να αποτυπώνει μόνο το ποσό που δεν εντοπίστηκε και συνεπώς δεν διορθώθηκε πριν από την πληρωμή. Για τον λόγο αυτό, προκειμένου να αποφευχθεί η διπλή καταμέτρηση σφαλμάτων, ο ΟΠ δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει την αίτηση του δικαιούχου, καθώς η διαφορά θα περιλαμβάνει ένα μέρος που διορθώθηκε ήδη από τον οργανισμό πληρωμών και αναφέρθηκε στις στατιστικές ελέγχου.

103

Οι εργασίες των ΟΠ βασίζονται σε δείγματα σύμφωνα με διεθνώς αποδεκτά ελεγκτικά πρότυπα. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι διαπιστώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια επιτόπιων εκ νέου επαληθεύσεων θα πρέπει να ανάγονται στον υπόλοιπο πληθυσμό για τον υπολογισμό του ποσοστού μη συμμόρφωσης (είτε επιλύθηκαν πριν από την πληρωμή είτε όχι).

Μια παρόμοια προσέγγιση χρησιμοποιείται από τη Γ∆ Γεωργίας στον υπολογισμό του εναπομένοντος ποσοστού σφάλματος στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων.

Σύσταση 7 – Ποσοστό σφάλματος αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού που καλύπτει η ελεγκτική γνώμη

Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση και θεωρεί ότι την εφαρμόζει ήδη.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για το οικονομικό έτος 2018 προβλέπουν ότι το ποσοστό μη συμμόρφωσης για τους πληθυσμούς εντός ΟΣ∆Ε βασίζεται στο τυχαίο δείγμα επιτόπιου ελέγχου του οργανισμού πληρωμών, ωστόσο, το κατά παρέκταση αποτέλεσμα για το μέρος του πληθυσμού ανάγεται έπειτα σε ολόκληρο τον πληθυσμό με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα όλων των δαπανών εντός ΟΣ∆Ε.

Για τους πληθυσμούς εκτός ΟΣ∆Ε, προβλέπεται μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τον διαφορετικό σχεδιασμό των μέτρων και το γεγονός ότι τα τυχαία δείγματα του οργανισμού πληρωμών μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικά σε όλες τις περιπτώσεις. Ως εκ τούτου, το ποσοστό μη συμμόρφωσης που υπολογίζεται από τους ΟΠ θα πρέπει να βασίζεται σε ένα δείγμα που επιλέγεται από όλες τις δαπάνες, το οποίο έπειτα παρεκτείνεται.

104

Η Επιτροπή θεωρεί ότι με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2018 οι συστάσεις 2, 3, 4, 6 και 7 εφαρμόζονται ήδη και ότι το μέρος της σύστασης 5 που έχει γίνει αποδεκτό εφαρμόζεται ήδη επίσης. ∆εδομένου ότι οι σχετικές με το ΟΣ∆Ε πληρωμές στο οικονομικό έτος 2018 αντιστοιχούν στις δηλώσεις των δικαιούχων που παραλήφθηκαν την άνοιξη του 2017 και πρόκειται να ελεγχθούν την ίδια περίοδο καλλιέργειας, η εφαρμογή θα πρέπει να είναι ρεαλιστική: η εφαρμογή των νέων κατευθυντήριων γραμμών θα προϋποθέτει προπαρασκευαστικές εργασίες για τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένων διαδικασιών για δημόσιες προμήθειες σε περιπτώσεις που οι ΟΠ δεν είναι δημόσιοι οργανισμοί. Τα περισσότερα κράτη μέλη ενημέρωσαν ήδη την Επιτροπή ότι μπορούν να εφαρμόσουν τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες μόνο από το οικονομικό έτος 2019.

Γλωσσαριο

∆ημοσιονομικές διορθώσεις: Ο εκ μέρους της Επιτροπής αποκλεισμός από τη χρηματοδότηση της ΕΕ δαπανών που τα κράτη μέλη δεν εκτέλεσαν σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Όσον αφορά τις δαπάνες της ΚΓΠ, οι αποκλεισμοί λαμβάνουν πάντοτε τη μορφή δημοσιονομικών διορθώσεων οι οποίες αντιμετωπίζονται ως έσοδα για ειδικό προορισμό.

∆ιαδικασία δημοσιονομικής εκκαθάρισης: Αποτέλεσμα της εν λόγω διαδικασίας είναι η ετήσια δημοσιονομική απόφαση της Επιτροπής, η οποία αφορά την πληρότητα, την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των ετήσιων λογαριασμών που υποβάλλει κάθε διαπιστευμένος οργανισμός πληρωμών.

∆ιαδικασία εκκαθάρισης ως προς τη συμμόρφωση: ∆ιαδικασία της Επιτροπής που στηρίζεται στην αξιολόγηση των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου των οργανισμών πληρωμών και διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη εφαρμόζουν την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία και ότι κάθε δαπάνη που παραβιάζει τους εν λόγω κανόνες σε ένα ή περισσότερα οικονομικά έτη αποκλείεται από τη χρηματοδότηση της ΕΕ μέσω δημοσιονομικής διόρθωσης.

∆ιαπίστευση: ∆ιαδικασία με την οποία πιστοποιείται ότι οι οργανισμοί πληρωμών διαθέτουν διοικητική οργάνωση και σύστημα εσωτερικού ελέγχου που παρέχουν επαρκή εχέγγυα για τη νομιμότητα και την κανονικότητα των πληρωμών, καθώς και για τη σωστή λογιστική καταχώρισή τους. Η πιστοποίηση αυτή πραγματοποιείται από τα κράτη μέλη βάσει της συμμόρφωσης των οργανισμών πληρωμών με σύνολο κριτηρίων («κριτήρια διαπίστευσης») τα οποία αφορούν το εσωτερικό περιβάλλον, τις δραστηριότητες των δικλίδων ελέγχου, την ενημέρωση και την επικοινωνία, καθώς και την παρακολούθηση.

∆ιαχειριστική δήλωση: Ετήσια δήλωση του διευθυντή κάθε οργανισμού πληρωμών, όσον αφορά την πληρότητα, την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των λογαριασμών, την ορθή λειτουργία των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου, καθώς και τη νομιμότητα και κανονικότητα των σχετικών πράξεων. Οι διαχειριστικές δηλώσεις συνοδεύονται από διάφορα παραρτήματα, ένα εκ των οποίων αφορά τις στατιστικές των αποτελεσμάτων όλων των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων που διενεργούν οι οργανισμοί πληρωμών («στατιστικές ελέγχου»).

∆ιεθνώς αποδεκτά πρότυπα ελέγχου (Internationally accepted audit standards, IAAS): Περιλαμβάνουν τα πρότυπα ελέγχου που ορίζουν οι διάφοροι δημόσιοι και επαγγελματικοί φορείς που ορίζουν πρότυπα, όπως τα ∆ιεθνή Πρότυπα Ελέγχου (International Standards on Auditing, ISA) που εκδίδει το ∆ιεθνές Συμβούλιο Προτύπων Ελέγχου και ∆ιασφάλισης (International Auditing and Assurance Standards Board, IAASB) ή τα ∆ιεθνή Πρότυπα των Ανώτατων Οργάνων Ελέγχου (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI) που εκδίδει ο ∆ιεθνής Οργανισμός των Ανώτατων Οργάνων Ελέγχου (International Organisation of Supreme Audit Institutions, INTOSAI).

∆ιοικητικοί έλεγχοι: Τυποποιημένοι έλεγχοι εγγράφων που διενεργούν οι οργανισμοί πληρωμών σε όλες τις αιτήσεις, προκειμένου να επαληθεύουν τη συμμόρφωσή τους με τους όρους υπό τους οποίους χορηγείται η ενίσχυση. Όσον αφορά τις εντός ΟΣ∆Ε δαπάνες, οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων χρησιμοποιούνται για αυτόματους διασταυρωτικούς ελέγχους.

Επιτόπιοι έλεγχοι: Έλεγχοι που διενεργούν οι επιθεωρητές των οργανισμών πληρωμών, προκειμένου να επαληθεύουν αν οι τελικοί δικαιούχοι συμμορφώνονται με τους ισχύοντες κανόνες. Οι έλεγχοι αυτοί μπορεί να λάβουν τη μορφή των κλασικών επιτόπιων επισκέψεων (σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις ή σε χρηματοδοτούμενες επενδύσεις) ή των ελέγχων με τηλεπισκόπηση (εξέταση πρόσφατων δορυφορικών εικόνων των αγροτεμαχίων) και, σε περίπτωση αμφιβολίας, συμπληρώνονται με σύντομες επιτόπιες επισκέψεις.

Ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων: Ετήσια έκθεση την οποία δημοσιεύει κάθε γενική διεύθυνση και στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς τα επιτεύγματά της, οι πρωτοβουλίες που έλαβε κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς και οι πόροι που χρησιμοποίησε. Η ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της Γ∆ Γεωργίας περιλαμβάνει επίσης αξιολόγηση της λειτουργίας και των αποτελεσμάτων των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου της ΚΓΠ στο επίπεδο των οργανισμών πληρωμών.

Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ): Χρηματοδοτεί την οικονομική συνεισφορά της Ένωσης στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.

Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ): Χρηματοδοτεί τις άμεσες ενισχύσεις που καταβάλλονται στους γεωργούς, τη διαχείριση γεωργικών αγορών και τις ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης.

Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου (ΟΣ∆Ε): Ολοκληρωμένο σύστημα που περιλαμβάνει βάσεις δεδομένων για τις εκμεταλλεύσεις, τις αιτήσεις, τα αγροτεμάχια, τα ζώα και, κατά περίπτωση, τα δικαιώματα ενίσχυσης. Οι εν λόγω βάσεις δεδομένων χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια διοικητικών διασταυρωτικών ελέγχων με αντικείμενο τις αιτήσεις ενίσχυσης που αφορούν στρεμματικές ενισχύσεις και ενισχύσεις για ζώα.

Οργανισμός πληρωμών: Ο φορέας ή οι φορείς του κράτους μέλους που είναι αρμόδιος/αρμόδιοι για τη διαχείριση και τον έλεγχο των δαπανών της ΚΓΠ, ιδίως δε για τις δικλίδες ελέγχου, τον υπολογισμό και την καταβολή των ενισχύσεων της ΚΓΠ στους δικαιούχους, καθώς και για την υποβολή των σχετικών εκθέσεων στην Επιτροπή. Τμήμα των εργασιών του οργανισμού πληρωμών μπορεί να εκτελείται από εξουσιοδοτημένους φορείς, πλην ωστόσο των πληρωμών προς τους δικαιούχους και της υποβολής εκθέσεων προς την Επιτροπή.

Προσαρμοσμένο ποσοστό σφάλματος: Εκτίμηση της Επιτροπής όσον αφορά το επίπεδο του εναπομένοντος ποσοστού σφάλματος που περιέχουν οι πληρωμές που πραγματοποιούν οι οργανισμοί πληρωμών προς τους δικαιούχους στο πλαίσιο της ΚΓΠ, αφού διενεργηθούν όλοι οι έλεγχοι. Η Επιτροπή υπολογίζει και δημοσιεύει τα εν λόγω ποσοστά στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της.

Στατιστικές ελέγχου: Ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλουν τα κράτη μέλη στην Επιτροπή και οι οποίες περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων των οργανισμών πληρωμών.

Περίοδος προγραμματισμού: Πολυετές πλαίσιο για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών της ΕΕ. Η τρέχουσα περίοδος προγραμματισμού καλύπτει το διάστημα 2014-2020. Η διαχείριση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από το ΕΓΤΑΑ πραγματοποιείται βάσει του εν λόγω πολυετούς πλαισίου, ενώ η διαχείριση του ΕΓΤΕ πραγματοποιείται σε ετήσια βάση.

Συντομογραφιες

ISA: ∆ιεθνή Πρότυπα Ελέγχου (International Standards on Auditing)

ISSAI: ∆ιεθνή Πρότυπα των Ανώτατων Οργάνων Ελέγχου (International Standards of Supreme Audit Institutions).

Γ∆ Γεωργίας: Γενική ∆ιεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης

ΕΓΤΑΑ: Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης

ΕΓΤΕ: Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων

ΕΚΤ: Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

ΕΤΠΑ: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

ΚΓΠ: Κοινή Γεωργική Πολιτική

ΟΠ: Οργανισμός πιστοποίησης

ΟΣ∆Ε: Ολοκληρωμένο Σύστημα ∆ιαχείρισης και Ελέγχου

ΤΣ: Ταμείο Συνοχής

Παραπομπές

1 Παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 1311/2013 του Συμβουλίου, της 2ας ∆εκεμβρίου 2013, για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 884).

2 Η πληρωμή εξαρτάται από την πλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων.

3 Άρθρο 59 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1) («δημοσιονομικός κανονισμός»).

4 Κανονισμός (EE) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης ∆εκεμβρίου 2013, σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΟΚ) αριθ. 352/78, (ΕΚ) αριθ. 165/94, (ΕΚ) αριθ. 2799/98, (ΕΚ) αριθ. 814/2000, (ΕΚ) αριθ. 1290/2005 και (ΕΚ) αριθ. 485/2008 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 549) («οριζόντιος κανονισμός της ΚΓΠ»).

5 Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 809/2014 της Επιτροπής, της 17ης Ιουλίου 2014, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης και την πολλαπλή συμμόρφωση (ΕΕ L 227 της 31.7.2014, σ. 69) και εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 908/2014 της Επιτροπής, της 6ης Αυγούστου 2014, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους οργανισμούς πληρωμών και άλλους οργανισμούς, τη δημοσιονομική διαχείριση, την εκκαθάριση λογαριασμών, τους κανόνες σχετικά με τους ελέγχους, τις εγγυήσεις και τη διαφάνεια (ΕΕ L 255 της 28.8.2014, σ. 59).

6 ∆ιαδικασία της Γ∆ Γεωργίας, βάσει αξιολόγησης των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου των οργανισμών πληρωμών, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα κράτη μέλη εφαρμόζουν την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία και ότι κάθε δαπάνη που παραβιάζει τους εν λόγω κανόνες σε ένα ή περισσότερα οικονομικά έτη αποκλείεται από τη χρηματοδότηση της ΕΕ (άρθρο 52 του οριζόντιου κανονισμού για την ΚΓΠ).

7 Το μοντέλο της επιμερισμένης διαχείρισης της ΚΓΠ παρουσιάζεται στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της Γ∆ Γεωργίας για το 2015, σ. 35.

8 Όπως προβλέπεται στο άρθρο 7 του οριζόντιου κανονισμού για την ΚΓΠ.

9 Άρθρα 30 έως 33 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 809/2014. Όσον αφορά την περίοδο 2014-2020, η Επιτροπή θέσπισε περαιτέρω δυνατότητες για τη μείωση από τα κράτη μέλη του ελάχιστου ποσοστού ελέγχου στο 1 %. Τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες αυτές, όπως προβλέπει το άρθρο 41 του κανονισμού (EΕ) αριθ. 908/2014 και το άρθρο 36 του κανονισμού (EΕ) αριθ. 809/2014.

10 Ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλουν τα κράτη μέλη στην Επιτροπή, οι οποίες περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων των οργανισμών πληρωμών.

11 Άρθρο 59 και αιτιολογική σκέψη 22 του δημοσιονομικού κανονισμού.

12 Άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1663/95 της Επιτροπής, της 7ης Ιουλίου 1995, για τη θέσπιση λεπτομερειών εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 729/70 του Συμβουλίου όσον αφορά τη διαδικασία για την εκκαθάριση των λογαριασμών του ΕΓΤΠΕ, τμήμα Εγγυήσεων (ΕΕ L 158 της 8.7.1995, σ. 6).

13 Άρθρο 59, παράγραφος 5, του δημοσιονομικού κανονισμού.

14 Άρθρο 9 του οριζόντιου κανονισμού για την ΚΓΠ.

15 Σε ορισμένα κράτη μέλη, περισσότεροι του ενός οργανισμοί πληρωμών ελέγχονται από τον ίδιο οργανισμό πιστοποίησης.

16 Όπως υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, υπηρεσίες περιφερειακών αρχών ή ανώτατα όργανα ελέγχου.

17 Άρθρα 5 έως 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 908/2014.

18 Κατευθυντήρια οδηγία αριθ. 1 σχετικά με τις απαιτήσεις διαπίστευσης, κατευθυντήρια οδηγία αριθ. 2 σχετικά με τον ετήσιο έλεγχο πιστοποίησης, κατευθυντήρια οδηγία αριθ. 3 σχετικά με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, κατευθυντήρια οδηγία αριθ. 4 σχετικά με τη διαχειριστική δήλωση και κατευθυντήρια οδηγία αριθ. 5 σχετικά με τις παρατυπίες.

19 Άρθρο 9 του οριζόντιου κανονισμού για την ΚΓΠ.

20 Οι συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων διοργανώνονταν από τη Γ∆ Γεωργίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρμόδιων αρχών και των OΠ από όλα τα κράτη μέλη, και αποτελούσαν βήμα για την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και την αποσαφήνιση ζητημάτων σχετικών με το έργο των OΠ.

21 Βέλγιο, Τσεχική ∆ημοκρατία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο.

22 Γερμανία (Βαυαρία), Ισπανία (Καστίλη και Λεόν), Ιταλία (Agenzia per le Erogazioni in Agricoltura, AGEA), Πολωνία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία).

23 Η πολιτική συνοχής χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ).

24 ΕΕ C 107 της 30.4.2004, σ. 1.

25 http://eca.europa.eu.

26 Εγχειρίδιο ελέγχου της Γ∆ Γεωργίας, έκδοση της 4.11.2015 - ενότητα 4.4 – Έλεγχος συμμόρφωσης για τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών σχετικά με το ΕΓΤΕ και το ΕΓΤΑΑ.

27 Στο πολυετές πρόγραμμα εργασίας της περιόδου 2015-2018 της ∆ιεύθυνσης J της Γ∆ Γεωργίας.

28 Το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποκέντρωσαν τη διαχείριση των κονδυλίων της ΚΓΠ μέσω περιφερειακών οργανισμών πληρωμών.

29 Άρθρο 66, παράγραφος 9, του δημοσιονομικού κανονισμού.

30 Άρθρα 34 και 35 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 908/2014 της Επιτροπής.

31 Άρθρο 52 του οριζόντιου κανονισμού για την ΚΓΠ.

32 Άρθρο 7, παράγραφοι 2 και 5, του οριζόντιου κανονισμού για την ΚΓΠ.

33 Άρθρο 66 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ο δημοσιονομικός κανονισμός).

34 Όσον αφορά τον υπολογισμό των προσαρμοσμένων ποσοστών σφάλματος για το 2015, η Γ∆ Γεωργίας χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα των ΟΠ προκειμένου να προσαρμόσει προς τα άνω τα ποσοστά σφάλματος των οργανισμών πληρωμών μόνο σε τρεις περιπτώσεις όσον αφορά το ΕΓΤΕ και σε εννέα περιπτώσεις όσον αφορά το ΕΓΤΑΑ.

35 Σελίδα 66 των παραρτημάτων στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της Γ∆ Γεωργίας για το 2015.

36 Σελίδα 67 των παραρτημάτων στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της Γ∆ Γεωργίας για το 2015.

37 Ενότητα 5 της κατευθυντήριας οδηγίας αριθ. 2 σχετικά με τη μεθοδολογία δειγματοληψίας.

38 Σημείο 53 των ∆ιεθνών Προτύπων των Ανώτατων Οργάνων Ελέγχου (ISSAI) 400 – Θεμελιώδεις αρχές του ελέγχου συμμόρφωσης.

39 Σύμφωνα με τον πίνακα στη σ. 9 του παραρτήματος 3 της κατευθυντήριας οδηγίας αριθ. 2 σχετικά με τη μεθοδολογία δειγματοληψίας, για υψηλό εγγενή κίνδυνο και εκτιμώμενο σφάλμα 10 %.

40 Άρθρο 7 του οριζόντιου κανονισμού για την ΚΓΠ.

41 Παράδειγμα προσαρμοσμένο από την κατευθυντήρια οδηγία αριθ. 3 της Γ∆ Γεωργίας.

42 Γερμανία (Βαυαρία), Ιταλία (AGEA) και Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία).

43 Άρθρο 12, παράγραφος 6, στοιχεία α) και β), του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 907/2014.

44 Σημείο 6 του ∆ιεθνούς Προτύπου Ελέγχου (ISA) 530 – Ελεγκτική δειγματοληψία.

45 Ενότητα 6.2 της κατευθυντήριας οδηγίας αριθ. 2 για τη μεθοδολογία δειγματοληψίας.

46 Το τυχαίο δείγμα αντιστοιχεί στο 20-25 % των επιτόπιων ελέγχων των οργανισμών πληρωμών. Το δείγμα από τους υπόλοιπους επιτόπιους ελέγχους των οργανισμών πληρωμών επιλέγεται βάσει κινδύνου.

47 Το παράρτημα 3 της κατευθυντήριας οδηγίας αριθ. 2 συνιστά κατ’ ελάχιστο 30 πράξεις για κάθε ταμείο.

48 Ενότητα 6.7 της κατευθυντήριας οδηγίας αριθ. 2 σχετικά με τις παραμέτρους δειγματοληψίας.

49 Η Ιταλία δεν ελήφθη υπόψη, επειδή, όσον αφορά το οικονομικό έτος 2015, ο ΟΠ δεν υπέβαλε σε επιτόπιες ελεγκτικές δοκιμασίες τις εντός ΟΣ∆Ε πράξεις, εξαιτίας του καθυστερημένου διορισμού του.

50 Οι επιτόπιοι έλεγχοι μπορεί να λάβουν τη μορφή των κλασικών επιτόπιων επισκέψεων (σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις ή επενδύσεις που έλαβαν ενίσχυση) ή των ελέγχων με τηλεπισκόπηση (εξέταση πρόσφατων δορυφορικών εικόνων των αγροτεμαχίων).

51 Ενότητα 6.2 της κατευθυντήριας οδηγίας αριθ. 2 για τη μεθοδολογία δειγματοληψίας.

52 Οι δικαιούχοι στους οποίους αποδόθηκαν δαπάνες πριν από τις 16 Οκτωβρίου 2014 καταχωρίστηκαν στο προηγούμενο οικονομικό έτος και εκείνοι (εξαιρετικές περιπτώσεις) στους οποίους αποδόθηκαν δαπάνες μετά τις 15 Οκτωβρίου 2015 καταχωρίστηκαν στο επόμενο οικονομικό έτος.

53 Ενότητα 7.1 του ISSAI 4200 - Κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τους ελέγχους συμμόρφωσης. Έλεγχος συμμόρφωσης σχετικός με τον έλεγχο οικονομικών καταστάσεων.

54 Άρθρο 7, παράγραφος 3, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 908/2014.

55 Βλέπε, παραδείγματος χάριν, τα σημεία 7.19 και 7.26 της ετήσιας έκθεσης του Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2014 (ΕΕ C 373 της 10.11.2015) και τα σημεία 7.14, 7.18 και 7.22 της ετήσιας έκθεσης του Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2015 (ΕΕ C 375 της 13.10.2016).

56 Σημείο 21 του ISSAI 4200.

57 Ενότητα 6.2 της κατευθυντήριας οδηγίας αριθ. 2 σχετικά με τη μεθοδολογία δειγματοληψίας.

58 Έλεγχοι με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή και λεπτομερής ερμηνεία των ορθοφωτογραφιών διενεργήθηκαν σε πρόσφατες, υψηλής ανάλυσης, δορυφορικές ή εναέριες εικόνες αγροτεμαχίων.

59 Ενότητα 9.2 της κατευθυντήριας οδηγίας αριθ. 2 σχετικά με τις επιδόσεις των επιτόπιων ελέγχων.

60 Ενότητα 7.1.5 του ISSAI 4200.

61 Γλωσσάριο της κατευθυντήριας οδηγίας αριθ. 2.

62 Για λεπτομερέστερο ορισμό της περιορισμένης διασφάλισης και τον τρόπο με τον οποίο διαφέρει από την εύλογη διασφάλιση, βλέπε τα σημεία 20 και 21 του ISSAI 4200.

63 Επεξηγηματικό πλαίσιο: Παράρτημα 10-2.1.

64 Άρθρο 51 και αιτιολογική σκέψη 35 του οριζόντιου κανονισμού για την ΚΓΠ όπου ορίζεται ότι «Η απόφαση εκκαθάρισης λογαριασμών θα πρέπει να αφορά την πληρότητα, την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των λογαριασμών, όχι όμως τη συμμόρφωση των δαπανών με την ενωσιακή νομοθεσία».

65 Το 5 % αποτελεί τον γενικό κανόνα, ωστόσο στις περιπτώσεις που οι οργανισμοί πληρωμών επικύρωσαν επιτόπου διαφορετικό ποσοστό δικαιούχων, τότε πρέπει να ληφθεί υπόψη το συγκεκριμένο ποσοστό.

66 Ωστόσο, δεδομένου ότι το δείγμα 2 επιλέγεται τυχαία από την κατάσταση των πληρωμών, το 5 % του δείγματος αυτού αναμένεται ότι έχει υποβληθεί σε επιτόπιο έλεγχο από τον οργανισμό πληρωμών.

1 Ολοκληρωμένο Σύστημα ∆ιαχείρισης και Ελέγχου.

2 Εκτέλεση πληρωμών, λογιστική καταχώριση, προκαταβολές και εγγυήσεις, διαχείριση χρέους.

3 Ποσοστό σφάλματος που χρησιμοποιείται για να εκτιμηθούν οι λανθασμένες δηλώσεις στο ελεγμένο δείγμα και πληθυσμό με δημοσιονομικό αντίκτυπο στην πληρότητα, την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των λογαριασμών.

4 Ποσοστό μη συμμόρφωσης που εκτιμά τον πιθανό δημοσιονομικό αντίκτυπο λόγω των ελλείψεων στους ελέγχους επιλεξιμότητας.

5 Εκτέλεση πληρωμών, λογιστική καταχώριση, προκαταβολές και εγγυήσεις· διαχείριση χρέους.

6 Η δυνατότητα χρήσης μίας πράξης για διάφορες δοκιμές ελέγχου.

Στάδιο Ημερομηνία
Έγκριση του υπομνήματος σχεδιασμού του ελέγχου / Έναρξη του ελέγχου 13.1.2016
Επίσημη διαβίβαση του σχεδίου έκθεσης στην Επιτροπή (ή σε άλλη ελεγχόμενη μονάδα) 6.2.2017
Έγκριση της τελικής έκθεσης μετά τη διαδικασία εκατέρωθεν ακρόασης 22.3.2017
Παραλαβή των επίσημων απαντήσεων της Επιτροπής (ή άλλης ελεγχόμενης μονάδας) σε όλες τις γλώσσες 26.4.2017

Κλιμάκιο ελέγχου

Οι ειδικές εκθέσεις του ΕΕΣ παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των ελέγχων επιδόσεων και των ελέγχων συμμόρφωσης που αυτό διενεργεί επί συγκεκριμένων τομέων του προϋπολογισμού ή επί συγκεκριμένων διαχειριστικών θεμάτων. Το ΕΕΣ επιλέγει και σχεδιάζει τα εν λόγω ελεγκτικά έργα κατά τρόπον ώστε αυτά να αποφέρουν τον μέγιστο αντίκτυπο, λαμβανομένων υπόψη των κινδύνων για τις επιδόσεις ή για τη συμμόρφωση, του επιπέδου των σχετικών εσόδων ή δαπανών, των επικείμενων εξελίξεων και του πολιτικού και δημόσιου συμφέροντος.

Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα Ελέγχου I του ΕΕΣ, του οποίου προεδρεύει ο Phil Wynn Owen, Μέλος του ΕΕΣ, και το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων. Επικεφαλής του ελέγχου ήταν o João Figueiredo, Μέλος του Συνεδρίου, συνεπικουρούμενος από την Paula Betencourt, σύμβουλο στο ιδιαίτερο γραφείο του, τον Sylvain Lehnhard, ασκούντα καθήκοντα ανώτερου διοικητικού στελέχους, τον Luis Rosa, υπεύθυνο έργου και Marius Cerchez, αναπληρωτή υπεύθυνο έργου. Το κλιμάκιο ελέγχου απαρτιζόταν από τους Ioan Alexandru Ilie, Jindrich Dolezal, Michal Machowski, Michael Spang, Antonella Stasia, Heike Walz. Ο Michael Pyper παρείχε υποστήριξη κατά την κατάρτιση της έκθεσης.

Από αριστερά: Michael Pyper, Paula Betencourt, Sylvain Lehnhard, João Figueiredo, Luis Rosa, Heike Walz, Jindrich Dolezal.

Επικοινωνία

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕ∆ΡΙΟ
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxembourg
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Ο νέος ρόλος των οργανισμών πιστοποίησης όσον αφορά τις δαπάνες της ΚΓΠ: θετικό βήμα προς ένα πρότυπο ενιαίου ελέγχου, αλλά σημαντικές οι αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν
(υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 287, παράγραφος 4, δεύτερο εδάφιο, ΣΛΕΕ)

Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχονται από το διαδίκτυο (http://europa.eu).

Λουξεμβούργο: Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2017

PDF ISBN 978-92-872-7285-0 ISSN 1977-5660 doi:10.2865/92063 QJ-AB-17-006-EL-N
HTML ISBN 978-92-872-7293-5 ISSN 1977-5660 doi:10.2865/91457 QJ-AB-17-006-EL-Q

© Ευρωπαϊκή Ένωση, 2017

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ

Δωρεάν εκδόσεις:

(*) Οι πληροφορίες παρέχονται δωρεάν, και οι κλήσεις είναι γενικώς δωρεάν (ενδέχεται όμως κάποιες κλήσεις που πραγματοποιούνται μέσω ορισμένων τηλεπικοινωνιακών φορέων ή από τηλεφωνικούς θαλάμους ή ξενοδοχεία να χρεώνονται).

Εκδόσεις επί πληρωμή: