Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o amenințare la adresa esenței înseși a democrației și reamintește comunității mondiale pericolele autoritarismului. Sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru Ucraina este mai mult decât un gest de solidaritate cu o țară vecină în fața unei invazii ilegale și nejustificate, reflectând un angajament comun față de principiile democratice și față de protejarea ordinii internaționale bazate pe norme și a păcii în Europa.
În 2023, Uniunea a continuat să ofere sprijin Ucrainei în contextul războiului de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei și al anexării ilegale de către aceasta a unor părți din teritoriul ucrainean. Acest capitol prezintă diferitele moduri în care Uniunea sprijină Ucraina, printre care se numără furnizarea de ajutor financiar, de protecție civilă și de ajutor umanitar, combaterea dezinformării, primirea refugiaților ucraineni, asistență și instruire militară, acordarea de asistență pentru apărarea și reconstrucția Ucrainei și asigurarea faptului că Rusia suportă consecințe pentru crimele sale prin sancțiuni și urmărire în justiție.
De la începutul războiului de agresiune al Rusiei și până la sfârșitul anului 2023, Uniunea și statele sale membre au pus la dispoziția Ucrainei și a poporului său o asistență totală - se deschide într-un tab nou. în valoare de aproape 85 de miliarde de euro. Aceasta include, în special, asistență macrofinanciară - se deschide într-un tab nou. în valoare de 25,2 miliarde de euro, din care un pachet de sprijin în valoare de 18 miliarde de euro - se deschide într-un tab nou. în favoarea Ucrainei în 2023 prin intermediul instrumentului de asistență macrofinanciară +. Asistența macrofinanciară este un tip de ajutor financiar acordat de UE pentru a ajuta țările partenere care se confruntă cu dificultăți financiare grave să își stabilizeze economiile și să realizeze reformele necesare. Aceste fonduri ajută Ucraina să plătească în continuare salariile și pensiile, să mențină funcționarea serviciilor publice esențiale, cum ar fi spitalele, școlile și locuințele pentru persoanele strămutate, și să își refacă infrastructura critică. Totodată, aceste fonduri ajută țara să realizeze reforme instituționale, de exemplu în domeniul luptei anticorupție și al justiției.
Asistența militară combinată acordată Ucrainei de către UE și statele sale membre până în prezent se ridică la peste 27 de miliarde de euro, inclusiv 5,6 miliarde de euro alocate prin intermediul Instrumentului european pentru pace - se deschide într-un tab nou.. Aceasta include achiziția comună și livrarea imediată de muniție către Ucraina, convenită în martie 2023 - Fișier PDF – se deschide într-un tab nou., cu aproximativ 313 600 de muniții și 3 315 rachete livrate la sfârșitul anului. Instrumentul european pentru pace contribuie, de asemenea, la consolidarea capabilităților forțelor armate ucrainene prin intermediul misiunii de asistență militară a UE în sprijinul Ucrainei - se deschide într-un tab nou., cu o alocare de 362 de milioane de euro gestionată de Consiliul Uniunii Europene. Cea mai mare parte a restului asistenței militare pentru Ucraina este furnizată și finanțată bilateral de statele membre.
Instrumentul european pentru pace este un instrument utilizat pentru finanțarea acțiunii externe care are implicații militare sau în domeniul apărării. Acesta permite, de asemenea, furnizarea de asistență țărilor partenere în cadrul operațiunilor de menținere a păcii. El este finanțat de către statele membre.
Instrumentul a avut un rol central în furnizarea de sprijin militar Ucrainei. De la începutul agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, Uniunea Europeană a adoptat șapte pachete de sprijin prin intermediul acestui instrument. Sprijinul se acordă sub formă de livrări de echipamente militare defensive către forțele armate ucrainene, alături de inițiativa axată pe trei direcții privind muniția pentru a sprijini forțele armate ucrainene, în valoare totală de 5,6 miliarde de euro.
Cu ajutorul acestui instrument, Uniunea finanțează, de asemenea, instruirea forțelor armate ucrainene prin intermediul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene, cu sedii în Polonia și Germania. Prin urmare, pentru prima dată în istoria sa, UE oferă instruire militară unei țări aflate în război. Până la sfârșitul anului 2023, misiunea a instruit aproximativ 39 000 de soldați ucraineni.
Ca răspuns la apelul urgent al Consiliului de a livra muniție Ucrainei, Comisia a propus, în mai 2023, Actul privind sprijinirea producției de muniții - se deschide într-un tab nou.. Adoptat în iulie, actul urmărește să consolideze capacitatea de reacție a industriei de apărare a Uniunii și capacitatea acesteia de a asigura furnizarea în timp util de muniție și rachete în Europa. Comisia a alocat 500 de milioane de euro în acest scop, utilizând granturi care urmează să fie acordate în 2024 pentru a spori și a accelera producția. (A se vedea capitolul 8 pentru detalii privind capabilitățile de apărare consolidate ale UE.)
Suma totală menționată mai sus, de aproape 85 de miliarde de euro, include 17 miliarde de euro puse la dispoziția statelor membre pentru găzduirea și sprijinirea refugiaților. Uniunea oferă protecție temporară - se deschide într-un tab nou. pentru aproape 4,2 milioane de refugiați ucraineni care trăiesc în prezent pe teritoriul său.
Uniunea Europeană, împreună cu statele sale membre, a angajat, de asemenea, aproximativ 3 miliarde de euro pentru ajutor umanitar în Ucraina - se deschide într-un tab nou.. Din această sumă, Comisia a furnizat în mod direct aproximativ 800 de milioane de euro. (Pentru mai multe detalii, a se vedea secțiunea „Ajutor umanitar și de protecție civilă pentru Ucraina” de mai jos.)
În iunie, Ucrainei i s-a acordat acces la programul UE de finanțare a infrastructurii - se deschide într-un tab nou., Mecanismul pentru interconectarea Europei - se deschide într-un tab nou.. Aceasta înseamnă că Ucraina poate solicita acum finanțare din partea Uniunii pentru proiecte de infrastructură care îi vor îmbunătăți conexiunile energetice, de transport și digitale cu Uniunea Europeană. În 2023, Uniunea Europeană a luat decizia - Fișier PDF – se deschide într-un tab nou. istorică de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina, recunoscând eforturile semnificative pe care aceasta le-a depus pentru a se alinia la standardele UE (a se vedea capitolul 8).
În fine, Uniunea a acordat sprijin și vecinilor Ucrainei pe tot parcursul anului, în special Moldovei, care a primit asistență umanitară în valoare de 58 de milioane de euro, o creștere a asistenței macrofinanciare și acces la programul UE de finanțare a infrastructurii - se deschide într-un tab nou..
Surse: Eurobarometru Flash 533 - se deschide într-un tab nou., septembrie 2023; Eurobarometru Standard 100 - se deschide într-un tab nou., decembrie 2023.
Pe lângă ajutorul financiar și alte tipuri de sprijin tangibil pentru Ucraina și poporul său, Uniunea Europeană a impus sancțiuni fără precedent și de amploare împotriva Rusiei ca răspuns la războiul său de agresiune împotriva Ucrainei.
Sancțiunile reprezintă unul dintre instrumentele Uniunii ca răspuns la acest război injust și ilegal, cu scopul de a slăbi capacitatea economică a Rusiei și de a limita capacitatea acesteia de a-și finanța războiul de agresiune. În acest sens, sancțiunile îndeplinesc obiectivul-cheie al UE de a continua să acționeze pentru o pace justă și durabilă. Începând cu 23 februarie 2022, Uniunea a impus în total 12 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei. Acestea vizează nu numai anumite persoane și entități, ci și sectorul financiar, industrial, al transporturilor și al energiei.
În februarie și iunie 2023, UE a adoptat al 10-lea - se deschide într-un tab nou. și al 11-lea - se deschide într-un tab nou. pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acestea au adăugat 225 de persoane și entități pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene. Măsurile suplimentare au inclus noi interdicții privind exportul de produse tehnologice și industriale critice către Rusia, în special de tehnologie cu aplicații militare potențiale. În plus, aceste pachete au vizat noi surse rusești de dezinformare, au extins lista importurilor interzise din această țară și au introdus măsuri de prevenire a eludării acestor sancțiuni, inclusiv eforturi pentru o mai bună cooperare cu principalele țări terțe pentru a monitoriza, a controla și a bloca mai bine reexporturile.
Cel de al 12-lea - se deschide într-un tab nou. și cel mai recent pachet de sancțiuni a fost adoptat la 18 decembrie și a adăugat alte 140 de persoane și întreprinderi pe lista de sancțiuni. De asemenea, au fost instituite noi interdicții la import și la export, cum ar fi interzicerea exportului de diamante rusești către UE, care vor fi aplicate în strânsă cooperare cu partenerii din cadrul G7. În plus, pachetul a consolidat implementarea plafonului prețului petrolului prin introducerea de noi măsuri pentru o mai bună monitorizare a modului în care petrolierele sunt utilizate pentru a eluda plafonul. El a inclus, de asemenea, obligații mai stricte în materie de urmărire a activelor și măsuri severe împotriva companiilor din țări terțe care eludează sancțiunile.
Împreună cu partenerii săi, Uniunea a convenit asupra unei liste prioritare de produse pentru câmpul de luptă supuse sancțiunilor - Fișier PDF – se deschide într-un tab nou.. Întreprinderile ar trebui să aplice măsuri de precauție în legătură cu aceste produse, iar țările terțe nu trebuie să le exporte în Rusia. În plus, UE a identificat bunuri critice din punct de vedere economic - Fișier PDF – se deschide într-un tab nou. care fac obiectul unor fluxuri comerciale anormale. Au fost observate deplasări ale acestor bunuri către Rusia prin anumite țări terțe.
Măsurile de înghețare a activelor reprezintă unul dintre cele mai vizibile și importante tipuri de sancțiuni din punct de vedere politic. În total, aproape 1 950 de entități și persoane - se deschide într-un tab nou. fac în prezent obiectul măsurilor restrictive și au fost înghețate active în valoare de peste 28 de miliarde de euro aparținând unor oligarhi și societăți din Rusia și Belarus. Statele membre au raportat, de asemenea, active ale băncii centrale a Rusiei în valoare de peste 200 de miliarde de euro înghețate în UE.
Războiul în sine și măsurile restrictive exercită o presiune considerabilă asupra economiei Rusiei, deoarece contribuie la creșterea rapidă a cheltuielilor, la deprecierea rublei, la creșterea inflației și la o piață a forței de muncă tensionată, care reflectă o pierdere de lucrători. Rubla a pierdut aproximativ 40 % din valoarea sa față de vârful înregistrat în vara anului 2022, ceea ce a forțat banca centrală a Rusiei să își majoreze ratele dobânzii de la 8 % la 16 % și să își consolideze controlul asupra capitalului. Veniturile bugetare din petrol și gaze au scăzut cu 40 % în 2023 datorită plafonării prețului petrolului convenite cu partenerii din cadrul G7. Acest efect se va intensifica în timp, deoarece măsurile au fost concepute pentru a avea un impact pe termen lung asupra bugetului Rusiei și asupra bazei sale industriale și tehnologice.
Totodată, sunt impuse sancțiuni și aliatului Rusiei, Belarus. La 3 august 2023, Consiliul a adoptat al 7-lea pachet de sancțiuni - se deschide într-un tab nou. ca răspuns la încălcările drepturilor omului și la reprimarea societății civile din țară. Uniunea nu impune sancțiuni globale întregii țări, ci vizează, în schimb, sectoare strategice ale economiei belaruse, cum ar fi comerțul cu arme, comerțul cu tehnologii cu potențial de utilizare militară și comerțul cu bunuri utilizate în industria aviatică și spațială.
Prin intermediul canalelor sale de știri deținute de stat și al canalelor afiliate, Rusia diseminează informații false și propagandă de război, încercând să își justifice acțiunile agresive împotriva Ucrainei și să transfere vina Ucrainei și Occidentului. Pentru a contracara acest lucru, Uniunea sprijină eforturile Ucrainei de sensibilizare a partenerilor mondiali, inclusiv în cadrul forumurilor și discuțiilor internaționale. Uniunea acționează la mai multe niveluri pentru a ajunge la un număr cât mai mare de persoane, sprijinind instituțiile guvernamentale, societatea civilă, organizațiile mass-media și platformele online în conformitate cu Codul de bune practici privind dezinformarea - se deschide într-un tab nou. actualizat.
Ca parte a sancțiunilor împotriva Rusiei, UE a suspendat activitățile de radiodifuziune ale multor canale rusești de dezinformare deținute de stat și pro-Kremlin. La un nivel mai general, anul 2023 a marcat o schimbare radicală în lupta împotriva dezinformării în Uniunea Europeană. Odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului privind serviciile digitale - se deschide într-un tab nou., furnizorii de platforme online foarte mari și de motoare de căutare online foarte mari trebuie să evalueze în mod regulat orice riscuri societale potențiale pe care le prezintă serviciile lor. Printre acestea se numără amenințările la adresa libertății de exprimare și riscul ca serviciile lor să fie utilizate pentru campanii de dezinformare.
În iulie, Comisia a lansat o cerere de propuneri - se deschide într-un tab nou. în valoare de 1,2 milioane de euro pentru proiecte care pot descifra modul în care discursurile de dezinformare privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei, alegerile și comunitatea LGBTIQ apar online și offline și modul în care acestea pot fi combătute. Aceste proiecte vor face parte din eforturile mai ample de combatere a dezinformării, cum ar fi platforma EUvsDisinfo - se deschide într-un tab nou. și sistemul de alertă rapidă - Fișier PDF – se deschide într-un tab nou..
Comunicările și campaniile specifice de pe platformele de comunicare socială pentru a demonta dezinformarea rusă cu privire la sancțiuni și la securitatea alimentară și energetică au continuat în 2023. În fine, pentru a asigura faptul că persoanele strămutate din Ucraina își cunosc drepturile, Comisia a desfășurat o campanie de sensibilizare cu privire la importanța utilizării surselor oficiale de informare.
Finanțarea UE în domeniul protecției civile și al ajutorului umanitar - se deschide într-un tab nou. ajută populația din Ucraina prin multiple forme de sprijin. În total, acest ajutor se ridică la aproximativ 1,6 miliarde de euro (aproximativ 800 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar și 800 de milioane de euro sub formă de asistență în natură în materie de protecție civilă). Ajutorul umanitar include furnizarea de alimente, apă, produse de bază pentru gospodărie, asistență medicală, sprijin psihosocial și pentru sănătate mintală, precum și adăposturi de urgență. Ajutorul acordat de Uniune Ucrainei include, de asemenea, sprijinirea tinerilor ucraineni pentru a-și continua educația și furnizarea de asistență în numerar pentru a contribui la acoperirea nevoilor de bază. UE își coordonează ajutorul umanitar și pentru dezvoltare printr-o abordare bazată pe conexiune - se deschide într-un tab nou., asigurându-se nu numai că acesta răspunde nevoilor imediate, ci și că este sustenabil pe termen lung.
Sprijinul psihosocial este acordat persoanelor strămutate în statele membre prin intermediul programului UE pentru sănătate - se deschide într-un tab nou. și, în mare parte, în colaborare cu Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie. În plus, UE coordonează evacuările medicale ale pacienților ucraineni care au nevoie urgentă de tratament, transferându-i în spitale din întreaga Europă pentru a primi asistență medicală specializată. Aproape 3 000 de pacienți care aveau nevoie de evacuare medicală au fost transferați cu succes în 22 de state membre sau în țări din Spațiul Economic European în perioada martie 2022-19 decembrie 2023.
Prin intermediul Centrului său de coordonare a răspunsului la situații de urgență - se deschide într-un tab nou., Uniunea Europeană coordonează cea mai amplă operațiune a sa de protecție civilă desfășurată vreodată pentru a oferi asistență de urgență persoanelor aflate în dificultate (a se vedea capitolul 8).
Toate cele 27 de state membre, împreună cu Islanda, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia, au oferit asistență în natură prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, de la materiale medicale, articole pentru adăposturi și vehicule la echipamente de stingere a incendiilor și echipamente energetice. Pentru a direcționa aceste articole de urgență către Ucraina, Uniunea a deschis noi centre logistice în Polonia, România și Slovacia. Până la sfârșitul anului 2023, aproape 100 000 de tone de astfel de asistență fuseseră furnizate Ucrainei.
Uniunea a furnizat asistență și din rezervele rescEU - se deschide într-un tab nou.. rescEU este o rezervă de capacități europene, finanțată integral de UE. Aceasta include o flotă de avioane și elicoptere pentru stingerea incendiilor, avioane de evacuare medicală și un stoc de articole medicale și spitale de campanie care pot răspunde la situații de urgență. Pentru Ucraina, Uniunea a trimis generatoare de energie electrică, echipamente medicale și unități de adăpostire temporară.
În plus, au fost trimise stații de tratare a apelor ca răspuns la distrugerea barajului Nova Kakhovka - se deschide într-un tab nou. și au fost furnizate echipamente specializate – cum ar fi decontaminanți, costume de protecție și pastile de iod – ca răspuns la riscurile pentru sănătatea publică, cum ar fi amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare.
Pentru a-i ajuta pe copiii ucraineni să se întoarcă la școală, UE a lansat în decembrie 2022 campania „Autobuze școlare pentru Ucraina - se deschide într-un tab nou.”, prin care au fost trimise Ucrainei peste 380 de autobuze de către UE și statele sale membre.
Războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a declanșat cea mai mare strămutare forțată a persoanelor din Europa de la Al Doilea Război Mondial. Pentru a proteja drepturile persoanelor care fug din Ucraina către UE, Uniunea a introdus rapid Directiva privind protecția temporară - se deschide într-un tab nou.. La sfârșitul anului 2023, aproape 4,2 milioane de persoane din Ucraina beneficiau de dreptul de ședere și de dreptul la o locuință, la asistență medicală, la educație și la muncă în UE. În luna octombrie, această protecție temporară a fost prelungită - se deschide într-un tab nou. până în martie 2025. Platforma de solidaritate - se deschide într-un tab nou. a ajutat statele membre să coordoneze primirea refugiaților din Ucraina - se deschide într-un tab nou. și contribuie în continuare la punerea în aplicare a directivei.
Asigurarea unei integrări rapide și eficace pe piața forței de muncă este o altă modalitate importantă prin care Uniunea îi primește pe cei care fug din calea conflictului armat. Măsurile adoptate în cadrul politicii de coeziune în 2022, cum ar fi Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa - se deschide într-un tab nou. și pachetele de asistență flexibilă pentru teritorii - se deschide într-un tab nou., au introdus flexibilitatea necesară în ceea ce privește normele de finanțare a politicii de coeziune pentru a asigura faptul că statele membre pot utiliza această finanțare pentru a primi refugiați din Ucraina. În 2023, aceste măsuri au continuat să permită alocarea de fonduri pentru programe de integrare socială, asistență medicală, alimente, asistență de bază și orientare pentru piața forței de muncă. Acest din urmă domeniu include cursuri de limbi străine, educație, servicii sociale și servicii de îngrijire a copiilor. Ocuparea forței de muncă îi ajută pe oameni să își reconstruiască viața, să își dezvolte competențele și să contribuie la comunitățile-gazdă și, în cele din urmă, va sprijini reconstrucția Ucrainei.
Uniunea Europeană îi ajută pe ucraineni să se integreze pe piața muncii permițând validarea rapidă a competențelor și recunoașterea calificărilor profesionale și academice. Ea a instituit proiectul-pilot privind rezerva de talente la nivelul UE - se deschide într-un tab nou., un instrument online de căutare a unui loc de muncă prin care persoanele care au fugit din calea războiului din Ucraina își pot găsi locuri de muncă și posturi vacante adecvate. În plus, serviciile publice de ocupare a forței de muncă din statele membre pun în legătură persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă cu angajatorii de la nivel național. În iulie, Rețeaua europeană a serviciilor publice de ocupare a forței de muncă a adoptat orientări comune pentru a sprijini în continuare integrarea pe piața forței de muncă.
Uniunea Europeană este dedicată totodată asigurării accesului la o educație de înaltă calitate pentru copiii ucraineni strămutați. Aceasta a mobilizat mai multe instrumente, în principal în temeiul cadrului strategic al Spațiului european al educației - se deschide într-un tab nou., cum ar fi orientări privind învățarea reciprocă, platforme online și finanțare. Programul de finanțare Erasmus+ - se deschide într-un tab nou. este utilizat, de asemenea, pentru a sprijini educația studenților refugiați. Învățământul superior este sprijinit în plus prin programul de burse MSCA4Ukraine - se deschide într-un tab nou.. Datorită finanțării și sprijinului oferite de această inițiativă, până la sfârșitul anului 2023, 124 de cercetători ucraineni și-au putut continua activitatea în UE și în diferite țări terțe care participă la programul Orizont Europa.
În plus, Comisia a lansat trei noi inițiative - se deschide într-un tab nou. pentru a stimula cooperarea Uniunii în domeniul cercetării și inovării cu Ucraina: un nou birou Orizont Europa la Kiev - se deschide într-un tab nou.; noua inițiativă a Consiliului european pentru inovare pentru a sprijini comunitatea deep tech din Ucraina - se deschide într-un tab nou.; și un nou centru comunitar al Institutului European de Inovare și Tehnologie - se deschide într-un tab nou..
În fine, Uniunea cunoaște valoarea expresiei culturale pentru a ajuta oamenii să proceseze evenimentele traumatizante și a crea un sentiment de comunitate și de înțelegere reciprocă. În 2022, programul „Europa creativă” al UE a lansat o cerere de proiecte - se deschide într-un tab nou. pentru a sprijini artiștii și organizațiile culturale din afara Ucrainei. În mai 2023, au fost anunțați câștigătorii - se deschide într-un tab nou.: consorțiile ZMINA, Culture Helps și U-RE-HERIT vor sprijini artiștii ucraineni și vor contribui la reconstrucția patrimoniului cultural al Ucrainei.
În aprilie 2023, Ucraina s-a alăturat mecanismului de protecție civilă al UE - se deschide într-un tab nou. în calitate de stat participant. În august, deși era încă în curs de aderare oficială la mecanism, Ucraina a contribuit cu 51 de agenți de primă intervenție și 19 vehicule pentru a sprijini eforturile de salvare din Slovenia în urma inundațiilor devastatoare. În calitate de stat participant cu drepturi depline, Ucraina va putea să trimită ajutoare prin intermediul mecanismului alături de alți membri atunci când o altă țară se va confrunta cu o criză, oferind aceeași solidaritate pe care a primit-o. Acesta este totodată un pas important către integrarea în UE a Ucrainei și extinde vecinătatea estică a mecanismului de protecție civilă al UE.
Ucraina și-a continuat integrarea în piața unică a Uniunii Europene prin aderarea la Programul privind piața unică - se deschide într-un tab nou. odată cu semnarea unui acord de asociere în cadrul unei reuniuni între comisarii europeni și guvernul ucrainean - se deschide într-un tab nou. care a avut loc la Kiev la 2 februarie 2023. Acest acord permite întreprinderilor mici și mijlocii din Ucraina să beneficieze de cereri de propuneri specifice care pot duce la acordarea unei finanțări și să participe la inițiative precum Erasmus pentru tineri antreprenori - se deschide într-un tab nou. și Rețeaua întreprinderilor europene - se deschide într-un tab nou..
Două cereri de propuneri - se deschide într-un tab nou., cu un buget total de 7,5 milioane de euro, au fost lansate în mod specific pentru a sprijini integrarea întreprinderilor mici și mijlocii ucrainene pe piața unică. În plus, s-au înregistrat progrese rapide în ceea ce privește negocierile cu Ucraina pentru un acord privind evaluarea conformității și acceptarea produselor industriale - se deschide într-un tab nou.. Odată intrat în vigoare, acest acord va promova integrarea economică, ajutând astfel economia ucraineană și întreprinderile ucrainene să se redreseze.
Ucraina beneficiază, de asemenea, de o altă caracteristică importantă a pieței unice. În aprilie 2022, UE a colaborat cu operatorii de telefonie mobilă europeni și ucraineni - se deschide într-un tab nou. pentru a oferi roaming gratuit sau la prețuri accesibile între cele două regiuni. Acest acord, reînnoit în iulie 2023 pentru încă un an, ajută persoanele strămutate din Ucraina să păstreze contactul dincolo de frontiere, operatorii reducând și mai mult costurile de conectare.
În același timp, Comisia depune eforturi pentru integrarea acestui acord privind roamingul în Acordul de asociere UE-Ucraina. Odată finalizat, acesta va asigura utilizarea gratuită a telefoniei mobile atât pentru vizitatorii ucraineni în UE, cât și pentru cei care călătoresc din UE în Ucraina. Ritmul integrării Ucrainei pe piața serviciilor de roaming din Uniune va depinde de adoptarea și punerea în aplicare a legislației relevante a UE.
Rusia agravează criza securității alimentare mondiale blocând în mod deliberat exporturile de cereale prin Marea Neagră, atacând silozurile de cereale și infrastructura agricolă din Ucraina și limitând exportul de produse agricole și de îngrășăminte.
În 2022, Uniunea Europeană, statele sale membre, Ucraina și Moldova au instituit culoarele de solidaritate UE-Ucraina - se deschide într-un tab nou. pentru a exporta cerealele blocate în Ucraina în restul lumii. Aceste rute alternative, care includ căi ferate, drumuri și căi navigabile, facilitează atât exporturile din Ucraina, cât și importurile vitale, cum ar fi ajutorul umanitar și îngrășămintele.
În iunie 2023, Uniunea a anunțat că investește 250 de milioane de euro în nouă proiecte transfrontaliere - se deschide într-un tab nou. pentru a îmbunătăți conexiunile dintre Ucraina, Moldova și vecinii lor din UE, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Proiectele includ studii și lucrări la punctele de trecere a frontierei feroviare și rutiere pentru extinderea și modernizarea infrastructurii, îmbunătățirea zonelor de parcare și a structurilor și echipamentelor de transbordare.
În total, în 2022 și 2023, culoarele de solidaritate au permis Ucrainei:
În fine, în 2023 a fost creată o Platformă comună de coordonare - Fișier PDF – se deschide într-un tab nou. pentru a îmbunătăți fluxul schimburilor comerciale dintre Uniune și Ucraina. Eforturile platformei s-au intensificat după ce Rusia a pus capăt, la 17 iulie, Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră, stopând efectiv exporturile de cereale pe ruta Mării Negre.
Efectele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei sunt resimțite dincolo de frontierele Ucrainei. În calitate de vecini ai Ucrainei, statele membre sunt, la rândul lor, afectate, în special în domeniul piețelor energiei și alimentelor. (Pentru mai multe informații cu privire la modul în care UE abordează criza energetică, a se vedea capitolul 4.)
În 2023, Uniunea Europeană a autorizat ajutoare de stat în valoare de 487 de miliarde de euro pentru a sprijini statele membre în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Cadrul temporar de criză și de tranziție - se deschide într-un tab nou., aplicabil de la 9 martie 2023, este unul dintre instrumentele pe care statele membre le pot utiliza pentru a atenua efectele războiului asupra economiilor lor.
În plus, după suspendarea programelor de cooperare cu Rusia și aliatul acesteia, Belarus, UE a transferat în 2023 o sumă suplimentară de 135 de milioane de euro - se deschide într-un tab nou., prevăzută inițial pentru proiecte cu aceste două țări, către alte programe care vor consolida cooperarea dintre statele membre și Ucraina și Moldova.
În cursul anului, Uniunea s-a asigurat, de asemenea, că toate regiunile din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Finlanda care ar fi trebuit să participe la programe de cooperare cu Rusia și Belarus pot participa la alte programe de cooperare interregională existente.
Având în vedere importanța Rusiei și a Ucrainei pentru aprovizionarea mondială cu cereale și semințe oleaginoase, războiul în curs al Rusiei împotriva Ucrainei a creat o mare incertitudine și volatilitate pe aceste piețe.
Întrucât rutele de export obișnuite ale Ucrainei prin porturile de la Marea Neagră au fost blocate sau puternic restricționate, exporturile nu au ajuns la destinații într-un mod la fel de eficace ca înainte. În schimb, cerealele și semințele oleaginoase ucrainene s-au regăsit din ce în ce mai mult pe piețele statelor membre învecinate cu Ucraina, creând blocaje logistice.
În 2023, Uniunea a introdus două pachete de sprijin și o interdicție temporară privind importul de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, în temeiul Regulamentului privind măsurile comerciale autonome în favoarea Ucrainei - se deschide într-un tab nou.. Acest lucru a contribuit la reducerea blocajelor logistice și la abordarea preocupărilor fermierilor din statele membre afectate, permițând în același timp Uniunii să își continue sprijinul economic acordat Ucrainei sub formă de tarife zero pentru toate importurile din Ucraina.
În total, au fost furnizate peste 156,3 milioane de euro din rezerva pentru agricultură din cadrul politicii agricole comune pentru a sprijini fermierii cei mai afectați din cele cinci state membre învecinate cu Ucraina. Statelor membre în cauză li s-a permis, de asemenea, să utilizeze mijloace de sprijin naționale pentru a oferi o compensație suplimentară, dacă este necesar, fie printr-o finanțare suplimentară, fie printr-un ajutor de stat specific. În plus, în cadrul unui al treilea pachet de sprijin - se deschide într-un tab nou., Comisia a mobilizat o finanțare suplimentară de 330 de milioane de euro pentru a fi alocată fermierilor din alte state membre afectați de costurile ridicate ale factorilor de producție și de probleme specifice cauzate de războiul de agresiune al Rusiei. Mecanismul european de pregătire și răspuns în caz de criză în materie de securitate alimentară - se deschide într-un tab nou., recent instituit, a permis mobilizarea rapidă a competențelor și a atras atenția părților interesate publice și private asupra problemelor și blocajelor într-un stadiu incipient. Rezultatul discuțiilor dintre aceste părți interesate a stat în mod direct la baza răspunsurilor Uniunii.
De la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, autoritățile ruse au încălcat în permanență drepturile internaționale ale omului, fiind raportate numeroase crime de război și atacuri asupra populației civile. Până la sfârșitul anului 2023, Ucraina și 16 state membre au lansat anchete privind crimele internaționale comise de Rusia în Ucraina.
La șase zile de la începerea războiului, Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală - se deschide într-un tab nou. (Eurojust) a contribuit la înființarea unei echipe comune de anchetă - se deschide într-un tab nou. cu scopul de a colecta probe și de a investiga crimele de război și crimele împotriva umanității. În prezent, echipa este formată din Ucraina, șase state membre, Curtea Penală Internațională și Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii.
Din cauza complexității colectării de probe privind crimele internaționale (de exemplu, colectarea de mărturii de la persoane din diferite țări), Eurojust a creat în 2023 o bază de date pentru a păstra și a stoca probele referitoare la aceste crime (baza de date cu probe privind cele mai grave crime internaționale - se deschide într-un tab nou.). Eurojust își va pune expertiza la dispoziția acestei baze de date analizând probele și va oferi orientări practice autorităților judiciare naționale în ceea ce privește identificarea probelor situate în alte țări care ar putea fi relevante pentru propriile anchete.
Eurojust găzduiește totodată Centrul internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune împotriva Ucrainei - se deschide într-un tab nou., recent înființat. Deschis în iulie 2023, centrul este alcătuit din procurori naționali independenți din rândul membrilor echipei comune de anchetă și din șase procurori ucraineni și a fost înființat pentru a pregăti și a contribui la orice urmărire în justiție viitoare a crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei. O crimă de agresiune are loc atunci când lideri politici și militari de rang înalt planifică, inițiază sau desfășoară acte de agresiune la scară largă utilizând forța militară a statului. Este pentru prima dată în istorie când o astfel de crimă este anchetată pe măsură ce se desfășoară.
În cadrul centrului, procurorii vor putea colabora la fața locului, ceea ce le va permite să facă schimb rapid de probe și să convină asupra modului în care își vor pune în aplicare strategia de anchetare și urmărire în justiție. Baza de date cu probe privind cele mai grave crime internaționale va fi esențială pentru activitatea sa, iar probele colectate de centru pot fi utilizate în fața altor jurisdicții, inclusiv a instanțelor naționale și internaționale.
Sprijin pentru investigații (Centrul internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune împotriva Ucrainei și echipe comune de anchetă)
Colectarea, conservarea și analizarea probelor (baza de date cu probe privind cele mai grave crime internaționale)
Orientări practice
Formare pentru practicienii din domeniul judiciar
Sprijin pentru Grupul operativ „Înghețare și punere sub sechestru” al UE
Prin intermediul Grupului operativ „Înghețare și punere sub sechestru”, Eurojust se asigură, de asemenea, că sancțiunile Uniunii sunt puse în aplicare în mod corespunzător. Grupul operativ investighează posibilele legături între activități infracționale și persoane și întreprinderi din Rusia și Belarus. De asemenea, acesta analizează modul în care măsurile de drept penal, cum ar fi confiscarea activelor, pot contribui la reconstrucția Ucrainei.
Uniunea Europeană s-a angajat să se asigure că Rusia va plăti pentru daunele cauzate în Ucraina. Ca atare, ea explorează posibilitățile de sprijinire a reconstrucției Ucrainei – în conformitate cu dreptul Uniunii și cu dreptul internațional – utilizând veniturile extraordinare generate de gestionarea rezervelor băncii centrale a Rusiei care sunt în prezent înghețate în UE din cauza sancțiunilor. În acest scop, în decembrie, Comisia a adoptat propuneri privind înghețarea veniturilor excepționale provenite din activele băncii centrale a Rusiei.
De asemenea, Uniunea coordonează reconstrucția Ucrainei cu partenerii săi internaționali. Uniunea Europeană, Ucraina și partenerii din cadrul G7 au lansat - se deschide într-un tab nou. în ianuarie 2023 Platforma multiinstituțională a G7 de coordonare a donatorilor pentru Ucraina - se deschide într-un tab nou.. Platforma joacă un rol esențial în coordonarea sprijinului pentru nevoile imediate de finanțare ale Ucrainei și pentru redresarea și reconstrucția sa economică viitoare între diferite surse și instrumente de finanțare consacrate.
Cu ocazia vizitei efectuate de colegiul comisarilor în Ucraina în luna februarie, Uniunea a anunțat un pachet de sprijin în valoare de 1 miliard de euro pentru eforturile de reconstrucție, în cadrul pachetului său global de asistență pentru această țară. Comisarii și guvernul ucrainean au discutat, de asemenea, despre modalitățile în care Uniunea ar putea ajuta Ucraina să își reconstruiască orașele într-un mod sustenabil și favorabil incluziunii. Inițiativa Phoenix - se deschide într-un tab nou. (Proiect de orientare holistică pentru o nouă infrastructură de mediu în orașele ucrainene) a fost lansată în martie. Această inițiativă va permite orașelor ucrainene să aibă acces la tehnologiile de vârf și la expertiza comunității noului Bauhaus european - se deschide într-un tab nou.. De asemenea, inițiativa va conecta orașe ucrainene cu orașe similare din UE pentru a face schimb de know-how și de bune practici cu privire la modalitatea de a construi orașe neutre din punct de vedere climatic și mai eficiente din punct de vedere energetic. Aceasta va combina finanțarea din cadrul misiunii Orizont Europa pentru orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei - se deschide într-un tab nou. și din cadrul programului LIFE - se deschide într-un tab nou., cu mobilizarea imediată a cel puțin 7 milioane de euro.
În fine, în cadrul Conferinței privind redresarea verde a Ucrainei - se deschide într-un tab nou., care a avut loc între 28 noiembrie și 1 decembrie la Vilnius, în Lituania, Uniunea și-a reafirmat sprijinul continuu pentru municipalitățile ucrainene și a prezentat stadiul de implementare și primele rezultate ale inițiativei Phoenix. În paralel, misiunea privind economia circulară - se deschide într-un tab nou. a reunit întreprinderi și părți interesate din cadrul industriei din UE care se axează pe economia circulară cu întreprinderi și achizitori publici din Ucraina, consolidând dimensiunea antreprenorială a redresării verzi a Ucrainei.
În cadrul Conferinței privind redresarea Ucrainei - se deschide într-un tab nou., desfășurată la Londra în luna iunie, Uniunea a prezentat un nou mecanism care propune granturi și împrumuturi în valoare de până la 50 de miliarde de euro pentru a sprijini redresarea și modernizarea Ucrainei în perioada 2024-2027.
Acest lucru a demonstrat sprijinul de neclintit al Uniunii Europene pentru Ucraina în contextul războiului de agresiune purtat în prezent de Rusia și a reafirmat angajamentul său față de calea către aderarea la UE a Ucrainei.
În plus, Uniunea a semnat acorduri în valoare de peste 800 de milioane de euro pentru a mobiliza investiții private pentru redresarea și reconstrucția economiei Ucrainei.