Særberetning
nr.22 2019

EU's krav til de nationale budgetrammer bør skærpes yderligere, og deres anvendelse bør overvåges bedre

Om beretningen: I denne beretning vurderes det, om Kommissionens tiltag efter finanskrisen med henblik på at styrke EU-medlemsstaternes budgetrammer gav de ønskede resultater. EU's lovgivningstiltag ansporede til styrkelse, men retsgrundlaget kan forbedres, og Kommissionen har indtil videre kun begrænset sikkerhed for, at medlemsstaterne anvender EU's krav korrekt. Desuden er der en risiko for forskelle mellem Kommissionens og de uafhængige finanspolitiske institutioners vurdering af, om de nationale årlige og mellemfristede budgetplaner overholder EU's finanspolitiske regler, og dette kan reducere effektiviteten af EU's finanspolitiske ramme. Endelig begrænses Det Europæiske Finanspolitiske Råds effektivitet af dets nuværende institutionelle struktur og det forhold, at Kommissionen kan ignorere dets rådgivning uden at skulle give en forklaring.
Særberetning fra Revisionsretten udarbejdet i medfør af artikel 287, stk. 4, andet afsnit, TEUF.

Denne publikation foreligger på 23 sprog og i følgende format:
PDF
PDF General Report

Resumé

I

Med henblik på at afhjælpe årsagerne til finanskrisen så Kommissionen et behov for at supplere den regelbaserede finanspolitiske ramme med bindende nationale bestemmelser. Den foreslog derfor tre retsakter til at styrke de nationale budgetrammer (dvs. den måde, hvorpå der føres budgetpolitik). To af de tre retsakter er blevet vedtaget (i 2011 som del af "sixpacken" og i 2013 som del af "twopacken"), og lovgivningsprocessen vedrørende et direktivforslag fra 2017 er i gang. Endvidere blev en mellemstatslig traktat om stabilitet, samordning og styring i Den Økonomiske og Monetære Union undertegnet af 25 medlemsstater i 2012.

II

Ifølge retsakterne skulle medlemsstaterne bl.a. oprette uafhængige finanspolitiske institutioner, fastsætte nationale finanspolitiske regler og indføre flerårige regelbaserede budgetrammer. Uafhængige finanspolitiske institutioner, der er hensigtsmæssigt udformet, er forbundet med bedre overholdelse af finanspolitiske regler samt mere præcise og mindre tendentiøse makroøkonomiske og budgetmæssige prognoser, og mellemfristede budgetrammer anses generelt for at bidrage til bedre finanspolitiske resultater, fordi de viser, om og hvordan aktuelle politiske afgørelser og fremtidige programmer harmonerer med holdbare budgettildelinger på mellemlang sigt.

III

Formålet med revisionen var at vurdere, om Kommissionens tiltag til at styrke EU-medlemsstaternes budgetrammer havde givet de ønskede resultater. Derfor undersøgte vi:

  1. om EU's lovkrav til de nationale budgetrammer var effektive
  2. om de nationale budgetrammer var blevet styrket ved hjælp af hensigtsmæssig og klar interaktion mellem Kommissionen, de uafhængige finanspolitiske institutioner og Det Europæiske Finanspolitiske Råd
  3. om Kommissionen på hensigtsmæssig vis vurderede, hvordan EU's lovkrav var blevet gennemført og anvendt i medlemsstaterne.
IV

EU's lovgivningstiltag ansporede til styrkelse af de nationale budgetrammer. Retsgrundlaget kan imidlertid forbedres. I forhold til internationale standarder og bedste praksis er kravene mildere i flere henseender, navnlig kravene vedrørende mellemfristede budgetrammer og uafhængige finanspolitiske institutioner. Det udkast til direktiv, som blev forelagt af Kommissionen i 2017, tager højde for nogle af de svagheder, som vi konstaterede, men ikke alle.

V

Uafhængige finanspolitiske institutioner vurderer overholdelsen af nationale finanspolitiske regler. Foruden Kommissionen er der desuden også en række uafhængige nationale finanspolitiske institutioner, der vurderer medlemsstaternes overholdelse af EU's finanspolitiske regler, enten fordi deres eget retsgrundlag forpligter dem til det, eller fordi de vælger at gøre det frivilligt. Kommissionens brug af sine skønsbeføjelser og andre faktorer medfører en risiko for uoverensstemmelser mellem Kommissionens og de uafhængige finanspolitiske institutioners vurdering af overholdelsen af EU's finanspolitiske regler. Hvis denne risiko materialiserer sig, vil effektiviteten af EU's finanspolitiske ramme blive reduceret.

VI

De fem formænds rapport, som blev offentliggjort i 2015, indeholdt et forslag om oprettelse af et europæisk finanspolitisk råd, som på EU-niveau skulle foretage en offentlig og uafhængig resultatvurdering af nationalbudgetterne og deres gennemførelse i forhold til EU's finanspolitiske målsætninger. Ved en afgørelse oprettede Kommissionen dette råd samme år. Det Europæiske Finanspolitiske Råds struktur og mandat satte det ikke i stand til at varetage de opgaver, der var beskrevet i denne rapport. Endvidere kan dets nuværende institutionelle struktur forbedres for så vidt angår dets uafhængighed. Endelig kan Kommissionen ignorere forslag og anbefalinger fra Det Europæiske Finanspolitiske Råd uden at skulle give en forklaring.

VII

Kommissionen har indtil videre kun begrænset sikkerhed for, at EU's krav til de nationale budgetrammer gennemføres og anvendes korrekt. F.eks. er vurderingen af, om de nationale love opfylder kravene i direktiv 2011/85/EU, endnu ikke afsluttet. Vurderingerne af anvendelsen af EU's retlige ramme er enten ikke blevet foretaget endnu, eller blevet foretaget i en for tidlig gennemførelsesfase til at være nyttige.

VIII

Vi anbefaler, at Kommissionen:

  1. styrker samarbejdet med de uafhængige finanspolitiske institutioner for at minimere forskellene mellem sin egen og deres vurderinger af overholdelsen af EU's finanspolitiske regler
  2. gennemgår kravene til de nationale budgetrammer, bl.a. under hensyntagen til internationale standarder og bedste praksis
  3. styrker Det Europæiske Finanspolitiske Råd
  4. adresserer udestående overholdelsesproblemer og skaffer sig større sikkerhed med hensyn til de nationale budgetrammers funktionsmåde.

Indledning

Baggrund

01

Da statsgældskrisens udbrud i 2009 truede stabiliteten i euroområdet, vedtog EU-lovgiverne adskillige retsakter for at forbedre EU's finanspolitiske styring. Formålet var at fremme gennemførelsen af stabilitets- og vækstpagten (SVP) og at styrke de nationale budgetrammer1 (jf. tekstboks 1, som beskriver de nationale budgetrammers komponenter).

Tekstboks 1

De nationale budgetrammer

De nationale budgetrammer er de ordninger, procedurer, regler og institutioner, som ligger til grund for budgetpolitikken.

De nationale budgetrammers komponenter

Kilde: Revisionsretten.

02

I den økonomiske litteratur er der bred enighed om, at flerårige regelbaserede budgetrammer er forbundet med bedre finanspolitiske resultater2, da de viser, hvordan aktuelle politiske afgørelser og fremtidige programmer harmonerer med holdbare budgettildelinger på mellemlang sigt. Realistiske mellemfristede budgetrammer kan samtidig hjælpe regeringer til at forene krav om finanspolitisk holdbarhed med den mulige anvendelse af finanspolitikken til at afbøde virkningerne af økonomiske og finansielle chok3.

03

I henhold til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) bevarer medlemsstaterne deres suverænitet med hensyn til budgetpolitik. Ikke desto mindre er det nødvendigt, at politikkerne koordineres for at undgå negative afsmittende virkninger og trusler mod den monetære stabilitet i euroområdet. Kommissionen mente, at en vellykket koordinering krævede integrering af EU's budgetmål i de nationale budgetpolitikker4. Rådet fandt i 2005, at styringen på nationalt plan burde komplettere EU-rammerne5. Men på det tidspunkt forelå der ingen altomfattende analyse af i) svaghederne i de daværende EU-rammer eller ii) den fremtidige koordinering af de to styringsordninger. I oktober 2009 konkluderede EU-Rådet ("Rådet") atter, at de nationale budgetrammer burde styrkes for at støtte den finanspolitiske holdbarhed på lang sigt6.

04

Siden 2006 har Kommissionen via spørgeundersøgelser henvendt til de relevante nationale myndigheder indsamlet kvalitative oplysninger og data om hovedelementerne i de nationale budgetrammer (dvs. numeriske finanspolitiske regler, uafhængige finanspolitiske institutioner og mellemfristede budgetrammer). Disse oplysninger indgår i Kommissionens database vedrørende finanspolitisk styring og anvendes til at beregne indeks for styrken og kvaliteten af disse elementer.

Retsgrundlag

05

Det første skridt, der blev taget med hensyn til at udarbejde et fælles retsgrundlag som følge af de politiske drøftelser, var vedtagelsen af direktiv 2011/85/EU7, en af de seks lovgivningsmæssige foranstaltninger i den såkaldte "sixpack". Direktiv 2011/85 fastsætter minimumskrav til de nationale budgetrammer (jf. bilag I for en oversigt over relevante retsakter og deres godkendelseshistorik):

  1. Medlemsstaternes finanspolitiske planlægning bør baseres på realistiske makroøkonomiske og budgetmæssige prognoser fra en udpeget institution
  2. Medlemsstaterne bør have specifikke finanspolitiske regler, og overholdelsen af disse regler skal overvåges af uafhængige organer
  3. Medlemsstaterne bør have en realistisk og effektiv mellemfristet budgetramme, der har en finanspolitisk planlægningshorisont på mindst tre år
  4. Medlemsstaterne bør have omfattende, sammenhængende og gennemsigtige systemer til budgetregnskabsføring og statistisk indberetning.
06

Det næste skridt var den mellemstatslige traktat om stabilitet, samordning og styring i Den Økonomiske og Monetære Union (TSSS), som blev undertegnet i marts 2012, navnlig finanspagten (afsnit III), suppleret af en meddelelse fra Kommissionen, som fastsatte syv fælles principper8 i juni 2012 ("Kommissionens fælles principper"). De kontraherende parter, der er bundet af finanspagten (alle 19 medlemsstater i euroområdet samt Bulgarien, Danmark og Rumænien), skal i deres nationale lovgivning indarbejde en regel om strukturel budgetbalance og etablere en automatisk korrektionsmekanisme samt en uafhængig finanspolitisk institution (jf. tekstboks 2).

Tekstboks 2

Hvad begreberne betyder

Strukturel saldo: Den faktiske budgetsaldo minus den cykliske komponent samt engangsforanstaltninger og andre midlertidige foranstaltninger. Den strukturelle saldo udtrykker den underliggende tendens i budgetsaldoen.

Reglen om budgetbalance: Den offentlige budgetstilling skal være i balance eller i overskud. I både stabilitets- og vækstpagten og traktaten om stabilitet, samordning og styring i Den Økonomiske og Monetære Union anses denne regel for overholdt, hvis den årlige strukturelle offentlige saldo svarer til den mellemfristede budgetmålsætning. For euroområdets medlemsstater fastsætter stabilitets- og vækstpagten den nedre grænse for strukturel balance til -1 % af bruttonationalproduktet (BNP), og i finanspagten strammes den yderligere til -0,5 % (undtagen for medlemsstater med lav gæld og lav holdbarhedsrisiko).

Automatisk korrektionsmekanisme: En forpligtelse til at gennemføre korrigerende foranstaltninger, der automatisk aktiveres i tilfælde af væsentlige konstaterede afvigelser fra den mellemfristede budgetmålsætning eller tilpasningsstien i retning af denne.

07

Hensigtsmæssigt udformede uafhængige finanspolitiske institutioner opfattes generelt som værende forbundet med bedre finanspolitiske resultater9, bedre overholdelse af finanspolitiske regler10 samt mere præcise og mindre tendentiøse makroøkonomiske og budgetmæssige prognoser11.

08

Det tredje skridt var vedtagelsen af forordning (EU) nr. 473/201312, der indgår i den såkaldte twopack, og som bl.a. skulle indarbejde TSSS-bestemmelserne for euroområdets medlemsstater i EU-retten.

09

Endelig forelagde Kommissionen i december 2017 Rådet et forslag til direktiv med det formål at indarbejde indholdet af TSSS i EU-retten13 ("2017-udkastet til direktiv"). Da denne beretning blev udarbejdet, var vedtagelsesprocessen i Rådet sat i bero, fordi man afventede Kommissionens vurdering af sixpacken og twopacken. Denne vurdering skal foreligge ved udgangen af 201914. Europa-Parlamentet har heller ikke afgivet udtalelse om forslaget endnu.

10

I 2015 oprettede Kommissionen Det Europæiske Finanspolitiske Råd ved en afgørelse15. Denne var baseret på en anbefaling i de fem formænds rapport16 om at oprette et rådgivende europæisk finanspolitisk råd til at styrke EU's styringsramme ved bl.a. at koordinere og supplere de nationale uafhængige finanspolitiske institutioner og foretage offentlige og uafhængige resultatvurderinger af budgetter og deres gennemførelse i forhold til EU's finanspolitiske målsætninger.

Revisionens omfang og revisionsmetoden

11

Mellem 2016 og 2018 undersøgte vi både den korrigerende17 og den forebyggende del18 af SVP samt proceduren i forbindelse med makroøkonomiske ubalancer19. For at få det fulde billede af den økonomiske styring i EU valgte vi at foretage en revision vedrørende ordninger relateret til finanspolitisk stabilitet.

12

Formålet med revisionen var at vurdere, om Kommissionens tiltag til at styrke EU-medlemsstaternes budgetrammer havde givet de ønskede resultater, og fokus var på de tre centrale elementer: (i) de finanspolitiske regler og korrektionsmekanismen, (ii) de mellemfristede budgetrammer og (iii) de uafhængige finanspolitiske institutioner (jf. tekstboks 1). Vi undersøgte derfor:

  1. om EU's lovkrav til de nationale budgetrammer var effektive
  2. om de nationale budgetrammer var blevet styrket ved hjælp af hensigtsmæssig og klar interaktion mellem Kommissionen, de uafhængige finanspolitiske institutioner og Det Europæiske Finanspolitiske Råd
  3. om Kommissionen på hensigtsmæssig vis vurderede, hvordan EU's lovkrav var blevet gennemført og anvendt i medlemsstaterne.
13

Vi fokuserede på de otte medlemsstater i vores revisionsstikprøve (Grækenland, Spanien, Frankrig, Italien, Letland, Luxembourg, Portugal og Nederlandene)20. Vi inddrog dog også i nødvendigt omfang andre medlemsstater i vores analyse. Desuden analyserede vi Det Europæiske Finanspolitiske Råds rolle og position i EU's finanspolitiske ramme.

14

Vi baserede vores revisionskriterier på forskellige kilder: (i) juridiske dokumenter, (ii) Kommissionens dokumenter og benchmarks samt (iii) dokumenter og standarder udarbejdet af forskellige EU-institutioner, af andre internationale organisationer eller af forskere. Der gives nærmere oplysninger i de relevante afsnit i denne beretning.

15

Vi indhentede revisionsbevis på grundlag af:

  1. en gennemgang af relevant dokumentation fra Kommissionen og Det Europæiske Finanspolitiske Råd
  2. en gennemgang af publikationer, retningslinjer og standarder fra internationale organisationer (IMF, OECD og Verdensbanken) og relevante uafhængige institutter samt akademisk litteratur
  3. en elektronisk spørgeundersøgelse, som var henvendt til de uafhængige finanspolitiske institutioner i EU og blev besvaret af 31 institutioner fra 26 medlemsstater21
  4. interview med personale fra Generaldirektoratet for Økonomiske og Finansielle Anliggender (GD ECFIN)
  5. interview med personale fra relevante ministerier, uafhængige finanspolitiske institutioner, centralbanker og tænketanke i de otte medlemsstater i vores stikprøve for at indhente feedback vedrørende EU's krav og anvendelsen af dem.
16

Hensigten med denne særberetning er at bidrage til drøftelserne i Europa-Parlamentet og Rådet om Kommissionens 2017-udkast til direktiv om styrkelse af den finanspolitiske ansvarlighed og den mellemfristede budgetmæssige udvikling i medlemsstaterne.

Bemærkninger

EU's lovkrav ansporede til forbedring af de nationale budgetrammer, men de kan forbedres

17

Som forventet ansporede EU's lovgivningstiltag (jf. punkt 05-10) ) til styrkelse af de nationale budgetrammer i EU's medlemsstater. Som det ses i figur 1, er antallet af nationale finanspolitiske regler og uafhængige finanspolitiske institutioner steget markant efter vedtagelsen af direktiv 2011/85.

Figur 1

Nationale finanspolitiske regler og uafhængige finanspolitiske institutioner i EU's medlemsstater

Note: Direktiv 2011/85 blev vedtaget i 2011 (den røde streg).

Kilde: Revisionsretten, baseret på data fra Kommissionen.

18

Men de forskellige elementer i de nationale budgetrammer er p.t. underlagt en fragmenteret retlig ramme (jf. figur 2). Disse elementer er: (i) de numeriske finanspolitiske regler, (ii) korrektionsmekanismen, (iii) de mellemfristede budgetrammer, (iv) de uafhængige finanspolitiske institutioner og (v) budgetprocedurerne.

Figur 2

En fragmenteret retlig rammer

Kilde: Revisionsretten. * Nogle bestemmelser gælder ikke Det Forenede Kongerige.

19

Da der er tale om retsakter af forskellig juridisk karakter (EU-ret og en mellemstatslig traktat), er situationen som følger:

  • Retsakterne kan ikke håndhæves på samme måde (EU-Domstolen kan kun træffe afgørelser om gennemførelsen af TSSS; EU-institutionerne har ikke beføjelser til at sikre, at den nationale lovgivning til gennemførelse af traktaten bliver håndhævet)
  • Nogle bestemmelser er fastsat i forordninger, som finder anvendelse umiddelbart, mens andre er fastsat i et direktiv, som medlemsstaterne får tid til at gennemføre og selv kan bestemme, hvordan de vil håndhæve, hvilket resulterer i uensartethed mellem de nationale rammer
  • Retsakternes anvendelighed på medlemsstaterne varierer, navnlig afhængigt af, de tilhører euroområdet.
20

Kommissionen udarbejdede direktiv 2011/85 på meget kort tid (tre måneder). Den understregede, at direktiv 2011/85 skulle betragtes som et sæt minimumskrav, ikke som en beskrivelse af bedste praksis eller af ønskværdige elementer i en mellemfristet budgetramme. Ifølge Kommissionen ville en integrering af bedste praksis i EU's retlige ramme ikke have været forenelig med de store forskelle i medlemsstaternes administrative og institutionelle strukturer22.

21

Som nævnt i punkt 09 var hensigten med 2017-udkastet til direktiv at indarbejde indholdet af TSSS i EU-retten. Kommissionen valgte ikke en ordret inkorporering, men anvendte i stedet en såkaldt "teleologisk tilgang", dvs. en indarbejdelse med fokus på finanspagtens underliggende mål, nemlig konvergens hen imod forsvarlige offentlige gældsniveauer. I praksis kræver 2017-udkastet til direktiv bl.a. en mellemfristet budgetmålsætning for den strukturelle saldo, der sikrer efterlevelse af loftet over gæld i forhold til BNP som fastsat i TEUF, men fastsætter ikke et numerisk loft.

22

Den Europæiske Centralbank (ECB) erklærede i en udtalelse, at bestemmelserne i direktivet afveg betydeligt fra bestemmelserne i finanspagten, hvilket kunne føre til en svækkelse af finanspagtens regler23. Desuden skal det bemærkes, at 2017-udkastet til direktiv blev forelagt før gennemgangen af hensigtsmæssigheden af direktiv 2011/85 og før vurderingen af twopackens funktionsmåde.

23

Vi vurderede, om kravene i den nuværende retlige ramme var hensigtsmæssige, og om 2017-udkastet til direktiv tog højde for eventuelle konstaterede mangler. Vi behandlede følgende tre aspekter:

  1. korrektionsmekanismen
  2. de mellemfristede budgetrammer
  3. de uafhængige finanspolitiske institutioner.

Mangler i bestemmelserne om korrektionsmekanismen

24

Direktiv 2011/85 introducerede korrektionsmekanismen som begreb, beskrevet som "konsekvenser i tilfælde af manglende overholdelse". Det fastsatte imidlertid ikke specifikke krav til mekanismens udformning og anvendelse.

25

Ifølge TSSS skal korrektionsmekanismen udløses automatisk, hvis der konstateres væsentlige afvigelser fra den mellemfristede budgetmålsætning. Traktaten fastsætter ikke umiddelbart specifikke krav til udformningen og anvendelsen af mekanismen, men den pålægger Kommissionen at udarbejde fælles principper, som medlemsstaterne skal følge ved udformningen af nationale korrektionsmekanismer. Kommissionen fremsatte disse principper i juni 2012.

26

Selv om principperne er godkendt på politisk plan24, er de ikke bindende, eftersom de blev offentliggjort i en meddelelse fra Kommissionen og derfor ikke har retsvirkning ud over at fungere som grundlag for de mekanismer, de kontraherende parter indfører. Med hensyn til aktiveringen af korrektionsmekanismen (princip 3) har Kommissionen foreslået, at mekanismens udløsende faktorer kunne baseres på EU-kriterier, landespecifikke kriterier, eller begge dele. Men to tredjedele af medlemsstaterne valgte at overtage EU-kriterierne i stedet for at fastsætte specifikke nationale kriterier. For disse medlemsstaters vedkommende er det derfor ikke sandsynligt, at de nationale korrektionsmekanismer aktiveres før EU's korrektionsmekanisme i den forebyggende del af SVP.

27

Forordning 473/2013 fastsætter en række krav, bl.a. om at uafhængige organer, hvor det er relevant, skal udarbejde vurderinger vedrørende aktiveringen og anvendelsen af korrektionsmekanismen. Men den afspejler ikke fuldt ud Kommissionens fælles principper, som blev fremsat et halvt år efter Kommissionens forslag til forordning 473/2013. Den anfører f.eks. ikke:

  • at korrektionen hvad angår omfang og tidshorisont skal være i overensstemmelse med eventuelle henstillinger fra Kommissionen til den berørte medlemsstat under SVP (princip 2)
  • at de udløsende faktorer kan omfatte EU-baserede eller landespecifikke kriterier (princip 3)
  • at større afvigelser fra den mellemfristede budgetmålsætning eller tilpasningsstien i retning af denne bør føre til større korrektioner (princip 4).
28

2017-udkastet til direktiv afspejler ikke fuldt ud Kommissionens fælles principper. Det nævner f.eks. ikke, at korrektionsmekanismens udløsende faktorer kan baseres på EU-kriterier, landespecifikke kriterier, eller begge dele.

29

Endelig, som fremhævet af ECB, definerer 2017-udkastet til direktiv ikke udtrykket "væsentlig konstateret afvigelse" ved at beskrive de omstændigheder, hvorunder mekanismen skal aktiveres, og udkastet indeholder heller ikke yderligere vejledning om dets omfang. Kravet om at tage hensyn til arten og størrelsen af en afvigelse er vagt og kan resultere i korrigerende foranstaltninger, som er meget brede og mangler substans25.

Mangler i bestemmelserne om mellemfristede budgetrammer

30

Vi sammenlignede kravene i direktiv 2011/85 med de standarder og bedste praksis, som blev anbefalet af IMF, OECD og Verdensbanken på det tidspunkt, hvor af direktiv 2011/85 blev udarbejdet. Tre af disse standarder og bedste praksis blev ikke inkluderet i direktiv 2011/85 (jf. tabel 1, punkterne med fed skrift). Sammenlignet med de seneste standarder og bedste praksis fra IMF/OECD er der yderligere to aspekter, som direktiv 2011/85 ikke tager højde for. Det betyder, at i alt fem af de 13 standarder og bedste praksis ikke er afspejlet i direktiv 2011/85. Dette til trods for, at Kommissionen på tidspunktet for udarbejdelsen af direktiv 2011/85 (jf. bilag II) havde samme syn på disse spørgsmål som de internationale organer.

Tabel 1 – Forskelle mellem IMF's/OECD's standarder og bedste praksis og kravene i direktiv 2011/85

Karakteristika ved en mellemfristet budgetramme IMF/OECD Direktiv 2011/85
Budgetramme på mindst tre år
Fuld dækning af offentlig forvaltning og service
Fuld tilpasning efter regeringens finanspolitiske målsætninger og makroøkonomiske prognoser
Prognoser for fremtidige indtægter og udgifter med den aktuelle politik og med den finanspolitiske virkning af nye politiske foranstaltninger
Omkostningsoverslag vedrørende skatteudgifter
En fuldt integreret budgetudarbejdelsesproces vedrørende kapitaludgifter og faste udgifter
Pålidelige overslag over udgifter i fremtidige år26
Vurdering af de offentlige finansers langsigtede holdbarhed af
En samlet proces til udarbejdelse af den mellemfristede budgetramme og det årlige budget samt fuldt integreret dokumentation
Fremadskuende foranstaltninger til udgiftskontrol (fremførsler, flerårige udgiftsforpligtelser, stødpuder mv.)
Overvågnings- og ansvarlighedsmekanismer
Vejledende lofter for fremtidige år
Udgiftsoverslag for fremtidige år videreført fra én mellemfristet budgetramme til den næste

Note: : indgår, : indgår delvis, : indgår ikke

Kilde: Revisionsretten, baseret på OECD (2004), "The Legal Framework for Budget Systems"; IMF (2007), "Manual on Fiscal Transparency"; IMF (2010), Lienert, I. og Fainboim, I., "Reforming Budget Systems Laws".

31

Ifølge et IMF-dokument betyder den manglende integrering mellem den mellemfristede udgiftsplanlægning og budgetprocessen, at den mellemfristede planlægning er ineffektiv med hensyn til at begrænse finanspolitikken27. Men selv om artikel 10 i direktiv 2011/85 kræver, at den årlige budgetlovgivning er i overensstemmelse med bestemmelserne i den mellemfristede budgetramme eller behørigt forklarer enhver afvigelse, er der intet krav om en integreret proces for mellemfristet udgiftsplanlægning og budgetlægning28. Desuden kræver direktivet ikke, at budgetdokumentationen omfatter fremskrivninger og resultater vedrørende indtægter, udgifter og finansiering på mellemlang sigt udarbejdet på samme grundlag som det årlige budget29.

32

Ifølge et IMF-dokument er der fire vigtige typer af fremadskuende kontrolforanstaltninger: (i) kontrol med akkumulering, beholdninger eller reducering af fremførsler, (ii) regelmæssig overvågning af overensstemmelsen mellem mellemfristede udgiftsfremskrivninger og godkendte mellemfristede planer, (iii) tilstrækkelige margener mellem udgiftsforpligtelser og udgiftsplaner til at absorbere uventede hændelser uden omprioritering af politikker og (iv) streng kontrol med ministeriers og agenturers mulighed for at indgå flerårige udgiftsforpligtelser. Direktiv 2011/85 indeholder imidlertid ikke bestemmelser om etablering af fremadskuende foranstaltninger til udgiftskontrol for at sikre efterlevelse af de mellemfristede planer, i takt med at de ydre omstændigheder ændrer sig.

33

Endelig indeholder direktiv 2011/85 ikke bestemmelser om behovet for, at de nationale myndigheder indberetter budgetresultater, som kan sammenholdes med flerårsplaner, og at de afstemmer eventuelle afvigelser mellem flerårsplaner og udgiftsresultater på en fyldestgørende og gennemsigtig måde. Derudover er der ingen specifikke bestemmelser om, at staten eller de instanser, som er involveret i den budgetmæssige gennemførelse, skal stilles til ansvar for eventuelle uberettigede afvigelser fra flerårsplaner.

34

I 2017-udkastet til direktiv introduceres kravet om at fastsættelse af en bindende regel for mellemfristede udgifter i starten af valgperioden. En sådan regel vil gøre budgetplanlægningen mere stabil og styrke forbindelsen mellem budgettet og den mellemfristede budgetramme. Den kan dog også bringe den finanspolitiske stabilitet i fare, hvis væksten i udgifterne afviger fra væksten i det potentielle output30. 2017-udkastet til direktiv forholdt sig ikke til de øvrige mangler31, som er angivet i tabel 1.

Mangler i bestemmelserne om de uafhængige finanspolitiske institutioner

35

Forordning 473/2013, som er bindende for medlemsstaterne i euroområdet, definerer de funktioner, som de uafhængige finanspolitiske institutioner skal påtage sig, samt en række elementer og principper. Sidstnævnte er på linje med Kommissionens fælles principper. De blev tilføjet undervejs i lovgivningsprocessen, fordi de blev vedtaget, efter at Kommissionen fremsatte sit forslag til forordning.

36

Vi sammenlignede bestemmelserne om de uafhængige finanspolitiske institutioner med IMF's32 og OECD's33 internationale standarder og bedste praksis. Vi konstaterede, at EU-retten mangler krav med hensyn til (i) antallet af institutionernes bestyrelsesmedlemmer og deres mandatperiode, (ii) institutionernes personalepolitik, (iii) opstillingen af institutionernes budgetter og (iv) behovet for ekstern revision. Det resulterede i oprettelse af uensartede institutioner, som vist i bilag III og også fremhævet i et debatoplæg fra Kommissionen34.

37

Allerede i 2004 gjorde Kommissionen35 opmærksom på vigtigheden af, at både makroøkonomiske og budgetmæssige prognoser enten blev udarbejdet eller vurderet af en uafhængig institution for at reducere og om muligt undgå en optimistisk skævhed36. Dette blev efterfølgende bekræftet i flere oplæg fra IMF37 og OECD38. Trods Kommissionens forslag om at inkludere begge disse elementer kræver forordning 473/2013 i sin vedtagne form kun, at de uafhængige finanspolitiske institutioner udarbejder eller godkender makroøkonomiske prognoser, ikke budgetprognoser (vedrørende forventede budgetindtægter og -udgifter).

38

I sit debatoplæg fra 2017 (jf. punkt 36) anførte Kommissionen bl.a., at de uafhængige finanspolitiske institutioner kunne få en større rolle ved udarbejdelsen eller godkendelsen af budgetprognoser på grund af deres rolle i relation til makroøkonomiske prognoser. De uafhængige finanspolitiske institutioner og andre interessenter, som vi mødte, fremhævede denne begrænsning med hensyn til budgetprognoserne.

39

Netværket af uafhængige finanspolitiske institutioner i EU, som er en platform til udveksling af synspunkter og ekspertise og samling af ressourcer, foreslog i 2016 en liste med minimumsstandarder for uafhængige finanspolitiske institutioner svarende til OECD's principper og opfordrede til etablering af et effektivt system til opretholdelse af dem39. 2017-udkastet til direktiv behandler imidlertid ikke disse emner: Med hensyn til standarder er dets eneste nye krav, at medlemsstaterne sikrer, at de uafhængige finanspolitiske institutioner efterlever de principper for uafhængige finanspolitiske institutioner, som er fastsat i forordning 473/2013.

40

Netværket af uafhængige finanspolitiske institutioner i EU hilste dette nye krav velkommen, men opfordrede til, at man supplerede betingelserne i 2017-udkastet til direktiv med en klarere definition af minimumsstandarder og et effektivt system til opretholdelse af dem40. Netværket af uafhængige finanspolitiske institutioner i EU foreslog endog i sin erklæring, at forslaget også kunne forpligte medlemsstaterne til at sikre en ambitiøs gennemførelse af dette princip i national lovgivning ved at fastsætte proceduren og minimumskravene. I januar 2019 gentog netværket af uafhængige finanspolitiske institutioner i EU sin opfordring til udvikling og eventuel indarbejdelse i EU-lovgivningen af passende standarder for uafhængige finanspolitiske institutioners udformning og operative kapacitet.

41

Endelig anerkender vi, at 2017-udkastet til direktiv indeholder bestemmelser, som ville give de uafhængige finanspolitiske institutioner en større rolle ved at pålægge dem i) både forudgående og efterfølgende at foretage en kritisk vurdering af hensigtsmæssigheden af den mellemfristede budgetmålsætning og de offentlige udgifter på mellemlang sigt, ii) at opfordre til aktivering af korrektionsmekanismen og iii) at overvåge dens anvendelse og resultater. Endvidere tager 2017-udkastet til direktiv sigte på at indføre "følg eller forklar-princippet" i EU-retten.

Uensartede vurderinger og svag udformning skaber risici for de uafhængige finanspolitiske institutioner og Det Europæiske Finanspolitiske Råd

42

EU-lovgivningen pålægger medlemsstaterne at fastlægge nationale finanspolitiske regler og tildeler Kommissionen og de uafhængige finanspolitiske institutioner særskilte overvågningsfunktioner. Kommissionen vurderer, om udkastene til budgetplaner overholder EU's finanspolitiske regler, mens de uafhængige finanspolitiske institutioner vurderer, om de nationale finanspolitiske regler overholdes. EU-retten fastlægger imidlertid ikke en "todelt" forvaltningsstruktur, hvor Kommissionen i sin overvågningsrolle baserer sig på det arbejde, som udføres af de nationale uafhængige finanspolitiske institutioner.

43

Det Europæiske Finanspolitiske Råd blev oprettet med det formål at styrke de nuværende rammer for den økonomiske styring (jf. punkt 10). Det skal bl.a. vurdere gennemførelsen af EU's finanspolitiske ramme og hensigtsmæssigheden af den aktuelle finanspolitiske kurs i euroområdet og på nationalt plan.

44

Vi undersøgte derfor:

  1. om der var overensstemmelse mellem Kommissionens og de uafhængige finanspolitiske institutioners vurderinger vedrørende overholdelsen af EU's finanspolitiske regler
  2. om Det Europæiske Finanspolitiske Råd var i stand til at afgive uafhængige udtalelser.

Risiko for uoverensstemmelse mellem Kommissionens og de uafhængige finanspolitiske institutioners vurderinger vedrørende overholdelsen af EU's finanspolitiske regler

45

EU-retten giver ingen forskrifter vedrørende de nationale finanspolitiske regler (f.eks. med hensyn til antal, type og udformning), men kræver, at de effektivt fremmer overholdelse af de referenceværdier for underskud og gæld, der er fastlagt i overensstemmelse med forpligtelserne i TEUF. I praksis vedtog parterne i finanspagten (jf. punkt 06) nationale finanspolitiske regler, som var tæt knyttet til reglerne i den forebyggende del af SVP.

46

Ligesom den forebyggende del af SVP kræver TSSS en budgetstilling, der er "i balance eller [udviser] et overskud", dvs. en strukturel saldo lig med eller større end den mellemfristede budgetmålsætning eller følger tilpasningsstien i retning af denne. Desuden skal fremskridt i retning mod og opfyldelse af den mellemfristede budgetmålsætning vurderes på grundlag af en analyse af overholdelsen af SVP's udgiftsbenchmark, dvs. at udgifterne ikke må vokse hurtigere end det potentielle output (i bilag IV sammenlignes reglerne i den forebyggende del af SVP med reglerne i TSSS).

47

Desuden har de uafhængige finanspolitiske institutioner i nogle medlemsstater (bl.a. Italien og Portugal) til opgave at vurdere overholdelsen af EU's finanspolitiske regler. Nogle uafhængige finanspolitiske institutioner uden et sådant mandat (f.eks. i Frankrig) gør dette på frivillig basis. Vores spørgeundersøgelse henvendt til de uafhængige finanspolitiske institutioner viste, at halvdelen af dem overvågede overholdelsen af EU's numeriske finanspolitiske regler.

48

De uafhængige finanspolitiske institutioner, som deltog i spørgeundersøgelsen, mente ikke, at deres vurdering vedrørende overholdelsen af EU's finanspolitiske regler førte til overlapning med Kommissionens arbejde, men at den snarere var et supplement, da den kan fremme ejerskabet til EU's finanspolitiske regler på nationalt plan. Vores interview med de uafhængige finanspolitiske institutioner bekræftede dette. De uafhængige finanspolitiske institutioner, der kun overvåger overholdelsen af nationale finanspolitiske regler, er imidlertid ikke stemt for også at skulle overvåge overholdelsen af EU's finanspolitiske regler. En af deres begrundelser var omdømmerisici i tilfælde af divergerende vurderinger.

49

Når både Kommissionen og de uafhængige finanspolitiske institutioner vurderer overholdelsen af EU's finanspolitiske regler, kan de ganske rigtigt nå frem til forskellige konklusioner. Én årsag til dette er, at Kommissionen - som vi allerede bemærkede i vores særberetning nr. 18/2018 - i vid udstrækning gør brug af sin skønsmargen41, når den vurderer overholdelsen af EU's finanspolitiske regler (dvs. efterlevelse af tilpasningsstien i retning af den mellemfristede budgetmålsætning).

50

Desuden tillader forordningen om SVP en relativt bred margen for afvigelse fra en medlemsstats årlige benchmark42 ved at tillade inddragelse af en række faktorer i vurderingen vedrørende overholdelsen af finanspolitiske regler. Disse faktorer kan f.eks. være:

  1. gennemførelse af store strukturreformer
  2. usædvanlige hændelser
  3. behov for offentlige investeringer
  4. uspecificerede "andre faktorer".
51

Selv i tilfælde, hvor en medlemsstat afviger væsentligt fra de krævede finanspolitiske justeringer (reduktion af det offentlige underskud), kan Kommissionen i sidste ende vælge at undlade indgreb og konkludere, at medlemsstaten efterlever EU's finanspolitiske regler.

52

De uafhængige finanspolitiske institutioner nævnte også disse problemer i deres svar på vores spørgeundersøgelse som svagheder, der kan påvirke deres arbejde. Omkring 40 % af de uafhængige finanspolitiske institutioner, der svarede, mente, at disse problemer potentielt kan resultere i, at deres vurdering vedrørende efterlevelsen af den mellemfristede budgetmålsætning eller tilpasningsstien i retning af denne vil afvige fra Kommissionens (jf. figur 3).

Figur 3

De uafhængige finanspolitiske institutioners svar på vores spørgeundersøgelse

Kilde: Revisionsrettens spørgeundersøgelse.

53

Andre årsager til forskelle (jf. punkt 49) er, at uafhængige finanspolitiske institutioner anvender i) deres egen metode til at beregne det potentielle output og/eller ii) deres egne antagelser og datasæt. Kommissionen har imidlertid forbedret samarbejdet med de uafhængige finanspolitiske institutioner ved at forklare sin egen metode for at undgå sådanne afvigelser.

54

Endelig kan Kommissionens konklusioner om medlemsstaternes overholdelse af EU's finanspolitiske regler i nogle tilfælde tage hensyn til drøftelser mellem Kommissionen og disse landes regeringer, hvor de uafhængige finanspolitiske institutioner ikke deltager.

55

Risikoen for uoverensstemmelser mellem de uafhængige finanspolitiske institutioners og Kommissionens konklusioner er tidligere blevet nævnt af Det Europæiske Finanspolitiske Råd43 og blev bekræftet i vores spørgeundersøgelse. Faktisk tilkendegav 20 % af de uafhængige finanspolitiske institutioner, at de allerede havde oplevet sådanne forskelle. I tekstboks 3 er der eksempler på divergerende konklusioner.

Tekstboks 3

Divergerende konklusioner i Kommissionens og de uafhængige finanspolitiske institutioners vurderinger - eksempler

I sin finanspolitiske vurdering fra november 2016 nævnte den irske uafhængige finanspolitiske institution (Irish Fiscal Advisory Council (IFAC)), at udkastet til Irlands budgetplan for 2017 udviste manglende efterlevelse af budgetregelkravene for 2016 og 2017 i den nationale lov om finanspolitisk ansvarlighed og den forebyggende del af SVP44. Kommissionen vurderede derimod, at udkastet stort set efterlevede bestemmelserne i SVP.

Den franske uafhængige finanspolitiske institution (Haut Conseil des finances publiques (HCFP)) understregede i sin vurdering af udkastet til Frankrigs budgetplan i september 2018, at de planlagte strukturtilpasninger i 2018 (0,1 procentpoint af BNP) og 2019 (0,3 procentpoint af BNP), som skulle forelægges Kommissionen til vurdering, ikke overholdt reglerne i den forebyggende del af SVP". Kommissionens holdning til dette udkast til budgetplan var imidlertid mindre éntydig, fordi der i Frankrigs tilfælde vurderedes at være en risiko for manglende overholdelse.

Oprettelsen af Det Europæiske Finanspolitiske Råd var et skridt i den rigtige retning, men dets rolle og dets uafhængighed kan styrkes

56

Ifølge de fem formænds rapport skulle Det Europæiske Finanspolitiske Råd have følgende opgaver:

  • at koordinere netværket af nationale finanspolitiske råd og have den samme grad af uafhængighed
  • at rådgive om, men ikke gennemføre politik. Håndhævelsen af reglerne skulle fortsat varetages af Kommissionen, som skulle have mulighed for at afvige fra Det Europæiske Finanspolitiske Råds synspunkter, hvis den havde berettigede begrundelser og forklarede dem
  • at danne sig en økonomisk, snarere end en juridisk, vurdering af den rette finanspolitiske kurs både nationalt og i euroområdet på baggrund af EU's finanspolitiske regler. Dette skulle ske på basis af de regler, som er fastsat i SVP
  • at afgive udtalelser, når det anså det for nødvendigt, især i forbindelse med vurderingen af stabilitetsprogrammer, udkast til årlige budgetplaner og gennemførelse af nationale budgetter
  • at foretage en efterfølgende evaluering af, hvordan de forvaltningsmæssige rammer blev implementeret.
57

I sin afgørelse om Det Europæiske Finanspolitiske Råd udelod Kommissionen størstedelen af disse opgavers nationale dimension. Navnlig pålagde afgørelsen ikke Det Europæiske Finanspolitiske Råd at afgive udtalelser om nationale stabilitets- eller konvergensprogrammer, udkast til budgetplaner eller gennemførelse af nationale budgetter. Desuden fastslog afgørelsen kun, at Det Europæiske Finanspolitiske Råd skulle samarbejde med de uafhængige finanspolitiske institutioner, ikke koordinere dem. Vi bemærker, at de uafhængige finanspolitiske institutioner selv talte imod koordinering fra Det Europæiske Finanspolitiske Råds side, fordi de mente, at dette ville være i strid med målet om øget nationalt ejerskab og skade deres uafhængighed.

58

I en tale i november 2015 vurderede formanden for Eurogruppen, at der var fordele ved at have en europæisk storesøster for de nationale finanspolitiske råd uden for Kommissionen til at foretage uafhængige vurderinger af de nationale budgetforslag, som Kommissionen afgiver sin (politiske) udtalelse om.

59

De fem formænds rapport opfordrede også til, at Det Europæiske Finanspolitiske Råd skulle have den samme grad af uafhængighed som de nationale uafhængige finanspolitiske institutioner, sådan som den er fastsat i forordning 473/2013.

60

Artikel 4 i afgørelsen om Det Europæiske Finanspolitiske Råd fastsætter, at rådets medlemmer skal handle uafhængigt. Rådets uafhængighed begrænses imidlertid af dets svage retlige status og beskedne ressourcer45:

  1. Formanden og de fire medlemmer udnævnes af Kommissionen. Deres mandat er deltidsbaseret, kort (tre år) og kan fornyes én gang, og der er ingen afskedigelsesbestemmelser (f.eks. om afskedigelse i tilfælde af inhabilitet eller alvorlig forseelse)
  2. Eftersom reglerne for Det Europæiske Finanspolitiske Råd er fastlagt ved en kommissionsafgørelse, kan Kommissionen ændre dem
  3. Det Europæiske Finanspolitiske Råd er ikke økonomisk uafhængigt, da det ikke har sit eget budget og ikke frit kan administrere sine personaleressourcer. Dets budget hører under det budget for "euroen og den sociale dialog", der administreres af Kommissionens næstformands kabinet, og det dækker løn til medlemmerne (der har status af særlige rådgivere) og omkostningerne til deres forretningsrejser. Det Europæiske Finanspolitiske Råds sekretariat er en enhed under Kommissionens Generalsekretariat. Derfor afholdes dets udgifter (forretningsrejser, invitationer til eksperter, afholdelse af workshops mv.) over Generalsekretariatets driftsbudget
  4. Det Europæiske Finanspolitiske Råd er tilknyttet Kommissionens Generalsekretariat og beliggende på samme adresse, og dets websted bestyres ligeledes af Kommissionen.
61

De ovennævnte faktorer skaber en svag institutionel struktur, hvilket ECB også har fremhævet ved at påpege, at oprettelsen af Det Europæiske Finanspolitiske Råd på grundlag af en kommissionsafgørelse i Kommissionens organisationsstruktur ikke er i overensstemmelse med de standarder, der er fastlagt for de tilsvarende instanser på nationalt plan46. Dette problem er også blevet beskrevet af IMF47.

62

Hertil kommer, at mens de fem formænds rapport fastslog, at Det Europæiske Finanspolitiske Råd skulle have mulighed for at afgive udtalelser, når det anså det for nødvendigt, nævner afgørelsen om Det Europæiske Finanspolitiske Råd kun offentliggørelsen af en årlig rapport. Der er ingen udtrykkelig omtale af, at Det Europæiske Finanspolitiske Råd har mulighed for at offentliggøre aktuelle vurderinger eller afgive offentlige udtalelser, og dets kapacitet til at gøre det er under alle omstændigheder hæmmet af dets ressourcebegrænsninger.

63

Det Europæiske Finanspolitiske Råd offentliggør i praksis to typer regelmæssige rapporter, nemlig (1) sin vurdering af den rette finanspolitiske kurs for euroområdet, som offentliggøres i juni, og (2) en årsrapport, som offentliggøres sidst på året. Endvidere har det for nylig offentliggjort en vurdering af EU's finanspolitiske regler48.

64

De fire rapporter, som blev offentliggjort i 2017 og 2018, er efter vores vurdering af høj analytisk kvalitet. Dette bekræftedes af interessenter, som vi mødte i medlemsstaterne i vores stikprøve, og af vores spørgeundersøgelse henvendt til de uafhængige finanspolitiske institutioner. Faktisk angav 87 % af de uafhængige finanspolitiske institutioner, analysekvaliteten i Det Europæiske Finanspolitiske Råds rapporter var "god", mens 10 % beskrev den som "gennemsnitlig", og kun 3 % beskrev den som "dårlig".

65

I sin årsrapport giver Det Europæiske Finanspolitiske Råd en evaluering af gennemførelsen af Unionens finanspolitiske ramme. I et særligt afsnit fremsætter det desuden forslag til den fremtidige udvikling af Unionens finanspolitiske ramme. Årsrapporterne indeholdt også en evaluering af udvalgte effektivitetsaspekter vedrørende de uafhængige finanspolitiske institutioner - f.eks. om de anvendte følg eller forklar-princippet, og om de var sikret adgang til information - men det særlige afsnit med forslag indeholdt intet om, hvordan de uafhængige finanspolitiske institutioners situation kunne forbedres.

66

Endvidere angiver afgørelsen om Det Europæiske Finanspolitiske Råd ikke, hvordan dets forslag skal indgå i Kommissionens interne beslutningstagning. Kommissionen kan reelt ignorere Det Europæiske Finanspolitiske Råds forslag uden begrundelse, fordi den ikke som foreslået i de fem formænds rapport er bundet af følg eller forklar-princippet. Dette problem er blevet påpeget af både ECB49 og Den Europæiske Ombudsmand50.

67

I sit svar til Den Europæiske Ombudsmand forklarede Kommissionens næstformand, at der ikke kan drages en direkte parallel mellem Det Europæiske Finanspolitiske Råd og de nationale uafhængige finanspolitiske institutioner. De nationale uafhængige finanspolitiske institutioner er vagthunde, der skal overvåge, om de nationale politikker efterlever de finanspolitiske regler. Det Europæiske Finanspolitiske Råd overvåger ikke EU-budget eller dets gennemførelse - det er et uafhængigt rådgivende organ for Kommissionen. Ifølge Kommissionens næstformand er dette årsagen til, at følg eller forklar-princippet ikke gælder i denne sammenhæng.

68

Kvaliteten af den analyse og de kritiske holdninger, som Det Europæiske Finanspolitiske Råd har givet udtryk for, viser, at selv om rådet er integreret i Kommissionen, har det været i stand til at afgive uafhængige udtalelser. Denne uafhængighed skyldes imidlertid udelukkende Det Europæiske Finanspolitiske Råds nuværende medlemmer, ikke dets institutionelle struktur. Vores spørgeundersøgelse viste, at de uafhængige finanspolitiske institutioner har en blandet opfattelse af rådets uafhængighed: 53 % af dem mener, at det har "begrænset uafhængighed", mens 47 % mener, at det er "helt uafhængigt".

Kommissionen har indtil videre kun begrænset sikkerhed for, at de nationale budgetrammer gennemføres og anvendes korrekt

69

De oprindelige krav til medlemsstaternes budgetrammer blev ikke fastsat i en forordning, men i et direktiv. Derfor tager det længere tid at gennemføre disse krav, og medlemsstaterne kan selv bestemme, hvordan de vil gøre det.

70

Kommissionen angav imidlertid i sin rapport om offentlige finanser i ØMU 2011 (offentliggjort i 2012)51, at valget af et direktiv imødekom behovet for at opnå balance i medlemsstaternes krav.

71

Vi undersøgte:

  1. om Kommissionen var i stand til at drage rettidige konklusioner om, hvorvidt medlemsstaternes nationale lovgivning overholder EU's krav
  2. om Kommissionens vurdering gav nyttig viden om gennemførelsen og anvendelsen af de nationale budgetrammer.

Konklusionerne om den nationale lovgivnings overholdelse af EU's krav blev forsinket på grund af faktorer, der ikke alle var under Kommissionens kontrol

72

Fristen for gennemførelse af direktiv 2011/85 var den 31. december 2013. Medlemsstaterne skulle notificere Kommissionen om deres nationale gennemførelsesforanstaltninger. Medlemsstaterne fremsatte 323 nationale gennemførelsesforanstaltninger, men kun 67 af dem (20 %) blev notificeret rettidigt (jf. figur 4). Faktisk skulle medlemsstaterne på samme tid indarbejde ikke blot kravene fra direktiv 2011/85 i deres nationale lovgivning, men også kravene fra forordning 473/2013 og finanspagten.

Figur 4

Nationale gennemførelsesforanstaltninger notificeret pr. år

Kilde: Revisionsretten.

73

Da ikke alle medlemsstater havde gennemført direktiv 2011/85 inden tidsfristen, indledte Kommissionen kort efter 17 traktatbrudssager for manglende notificering om nationale gennemførelsesforanstaltninger. Som det ses i tabel 2, blev de fleste af disse sager (14) lukket i løbet af 1 år, hvilket er Kommissionens benchmark52. På grund af lange lovvedtagelsesprocesser i Slovenien og Tjekkiet færdiggjorde disse lande først gennemførelsen af direktiv 2011/85 i henholdsvis 2018 og 2019. Indledningen af processen for overholdelsesvurdering blev således uundgåeligt forsinket i alle de 17 medlemsstater, som der var indledt traktatbrudssager imod.

Tabel 2 – Status for traktatbrudssagerne om manglende notificering (juni 2019)

Indledning af traktatbrudssag for manglende notificering 27. januar 2014 BE, BG, CZ, DK, DE, EE, EL, HR, IT, CY, LT, LU, MT, AT, SI, FI, UK
Afsluttet i juli 2014 BE, DK, DE, EE, HR, IT, CY, LT, AT, FI, UK INDEN FOR BENCHMARK
Afsluttet i november 2014 EL, LU, MT
Afsluttet i juli 2015 BG TO MÅNEDER EFTER BENCHMARK
Indbringelse for EU-Domstolen i juli 2017 SI LANGE FORSINKELSER
I gang CZ

Kilde: Revisionsretten.

74

Kommissionen gennemførte ikke overholdelsesvurderingerne, som omfatter en gennemførelseskontrol og en overensstemmelseskontrol, inden for sin egen benchmarkperiode53, og de resultatmål, der var fastsat i GD ECFIN's årlige forvaltningsplaner for perioden 2014-2017, blev kun delvis opfyldt.

75

Som følge af sine gennemførelses- og overensstemmelseskontroller iværksatte Kommissionen EU Pilot-sager vedrørende 11 medlemsstater i august 2016, vedrørende yderligere 7 i april 2017 og igen vedrørende yderligere 7 i juli 2019. Dette var et første skridt i forsøget på at løse gennemførelsesproblemer og om muligt undgå formelle traktatbrudssager. For de tre resterende medlemsstaters vedkommende havde Kommissionen i september 2019 endnu ikke afgjort, om den ville indlede EU Pilot-sager.

76

Rækkefølgen af EU Pilot-sagerne (jf. tabel 3) var ikke dikteret af en gennemførelsesplan, men snarere af operationelle årsager, dvs. om medlemsstaterne havde mulighed for at gennemføre EU Pilot-dialogerne med Kommissionen på engelsk i første bølge, og af Kommissionens interne parathed i anden og tredje bølge. Det blev således ikke prioriteret at vurdere en række medlemsstater i euroområdet med høj offentlig gæld, dvs. dem med det største behov for at opnå en sund finanspolitisk stilling (jf. figur 5).

77

De syv medlemsstater i euroområdet, som Kommissionen i 2019 har indledt EU Pilot-sager vedrørende (jf. figur 5, tredje kolonne), stod i 2014 (hvor medlemsstaternes gennemførelse skulle være afsluttet) for 77 % af euroområdets BNP (66 % af det samlede BNP for alle EU's medlemsstater uden Det Forenede Kongerige og 56 % af det samlede BNP for alle EU's medlemsstater med Det Forenede Kongerige) og for 77 % af euroområdets offentlige gæld (72 % af den samlede offentlige gæld for alle EU's medlemsstater uden Det Forenede Kongerige og 60 % af den samlede offentlige gæld for alle EU's medlemsstater med Det Forenede Kongerige).

Figur 5

Fordeling af medlemsstater i bølgerne af EU Pilot-sager

Kilde: Revisionsretten.

78

De 18 EU Pilot-sager, som blev indledt i første og anden bølge, blev afsluttet med store forsinkelser, og de varede i gennemsnit mere end 65 uger, altså langt over Kommissionens benchmark på 20 uger. I tre af de 18 sager bemærkede vi særlig store tidshuller i kommunikationen (på næsten et år eller mere), hvor Kommissionen ventede på, at medlemsstaterne gennemførte de påkrævede foranstaltninger. De tre sager blev endeligt afsluttet inden for to år, efter at de var indledt. I ét tilfælde afviste Kommissionen svarene fra medlemsstaten (Belgien). I alt afsluttede Kommissionen 11 EU Pilot-sager med en positiv overholdelsesvurdering. I syv andre sager afviste Kommissionen medlemsstaternes svar. I september 2019 var fire af disse syv sager afsluttet. Kommissionen fortsætter sin uformelle informationsudveksling med de andre medlemsstater (jf. tabel 3), men har endnu ikke indledt traktatbrudssager54.

Tabel 3 – EU Pilot-sagernes varighed af og status

* Varighed beregnet indtil 30. september 2019.

Kilde: Revisionsretten.

79

Kommissionen var nødsaget til at indlede 17 traktatbrudssager for manglende notificering (jf punkt 73) og medlemsstaterne skulle indføre yderligere 102 nationale gennemførelsesforanstaltninger som følge af Kommissionens overensstemmelseskontroller i perioden 2015-2019 (jf. figur 4). I bagklogskabens lys tyder det på, at Kommissionen undervurderede medlemsstaternes udfordringer ved gennemførelsen af direktiv 2011/85 og ikke traf proaktive foranstaltninger til at hjælpe dem hermed i rette tid. Til at hjælpe medlemsstater med at anvende EU-retten korrekt bruger Kommissionen ofte en række "overholdelsesfremmende redskaber" i forskellige faser i den politiske cyklus55. Det gjorde den imidlertid kun i begrænset omfang med hensyn til direktiv 2011/85.

80

Kommissionen vejledte dog medlemsstaterne om de nationale budgetrammer: Ud over kommunikationen under EU Pilot-sagerne blev der også - for det meste uformelt (f.eks. via e-mail, telefon eller på bilaterale møder) - kommunikeret om f.eks. medlemsstaternes lovudkast til gennemførelse af direktiv 2011/85. Dette blev bekræftet af de interessenter, vi mødte, og af vores spørgeundersøgelse henvendt til de uafhængige finanspolitiske institutioner (jf. figur 6). Det er værd at bemærke, at Kommissionen ydede mindre støtte og vejledning for at sikre en effektiv anvendelse af de nationale budgetrammer, end den gjorde for at sikre medlemsstaternes overholdelse af EU's krav.

Figur 6

Svar på vores spørgeundersøgelse vedrørende Kommissionens vejledning og støtte

Kilde: Revisionsrettens spørgeundersøgelse.

Kommissionens hidtidige vurderinger har begrænset informationsværdi, enten på grund af timing eller på grund af mandatforhold

81

Vi analyserede Kommissionens vurderinger i henhold til direktiv 2011/85, TSSS og forordning 473/2013.

Vurdering af anvendelsen af direktiv 2011/85/EU

82

Efter at have foretaget sin overholdelsesvurdering af de nationale gennemførelsesforanstaltninger skal Kommissionen vurdere anvendelsen af direktiv 2011/85.

83

Kommissionen er endnu ikke gået i gang med at vurdere anvendelsen af direktiv 2011/85 på en struktureret og systematisk måde. Det agter den at gøre56, når den har færdiggjort sin vurdering af alle medlemsstaternes gennemførelse af kravene i direktiv 2011/85 i national lovgivning (jf. tabel 3).

84

I oktober 2019 havde Kommissionen endnu ikke udarbejdet en strategi, som fastlægger metoden, kriterierne, delmålene og de forventede resultater fra medlemsstaterne med henblik på at sikre en hensigtsmæssig og rettidig anvendelse af direktiv 2011/85.

85

Nogle medlemsstater (f.eks. Italien og Spanien) har trods gennemførelsen af direktiv 2011/85 ikke forbedret deres finanspolitiske resultater i overensstemmelse med kravene i SVP. Men Kommissionen har endnu ikke udøvet sine overvågningsbeføjelser57 ved at foretage en vurdering med fokus på den operationelle effektivitet af centrale elementer i de nationale budgetrammer. Denne tilgang anvender IMF f.eks. i sin evaluering af finanspolitisk gennemsigtighed.

86

Alternativt kunne Kommissionen anvende PEFA-metoden, som bruges til at vurdere offentlige udgifter og finansiel ansvarlighed (Public Expenditure and Financial Accountability). Kommissionen har selv udarbejdet PEFA-metoden, i Generaldirektoratet for Internationalt Samarbejde og Udvikling (GD DEVCO), sammen med IMF og Verdensbanken. Derfor ville den have den nødvendige interne viden til at udføre PEFA-vurderinger.

87

Ud over vurderingen af overholdelsen og anvendelsen fastsatte direktiv 2011/85, at Kommissionen skulle foretage en gennemgang af dets hensigtsmæssighed senest medio december 2018.

88

Kravet om at foretage en gennemgang af hensigtsmæssigheden indgik ikke specifikt i Kommissionens oprindelige forslag, men blev tilføjet undervejs i lovgivningsprocessen. Til trods for, at de mellemfristede budgetrammer er et centralt element i de nationale budgetrammer og i direktiv 2011/85, er de ikke udtrykkeligt omfattet af gennemgangen af direktivets hensigtsmæssighed. Vi noterer os dog Kommissionens hensigt om at lade denne gennemgang omfatte de mellemfristede budgetrammer.

89

Trods tidsfristen i december 2018 havde Kommissionen i oktober 2019 endnu ikke offentliggjort sin gennemgang af hensigtsmæssigheden af direktiv 2011/85.

90

Men baseret på en økonomisk undersøgelse konkluderede Kommissionen i januar 2019, at ejerskab til EU's finanspolitiske regler på nationalt plan er blevet styrket i de senere år, fordi der er oprettet stærkere nationale finanspolitiske rammer efter fremsættelsen af lovinitiativer på EU-plan58. I undersøgelsen indgik økonometrisk dokumentation for en sammenhæng mellem kvaliteten af de mellemfristede budgetrammer (målt ved hjælp af indekset for mellemfristede budgetrammer, jf. punkt 04) og den konjunkturkorrigerede primære saldo. Denne stærke sammenhæng fortolkes som bevis på, at ejerskabet på nationalt plan har en positiv indvirkning på den finanspolitiske disciplin.

91

Indekset for mellemfristede budgetrammer vurderer kvaliteten af de nationale budgetrammer på grundlag af 11 kriterier (jf. tabel 4). Ét af kravene i direktiv 2011/85 er ikke omfattet af nogen kriterier, og seks af de anvendte kriterier svarer ikke til kravene i direktiv 2011/85, men til andre elementer, som Kommissionen anser for at være ønskelige.

Tabel 4 – Sammenligning af kravene til mellemfristede budgetrammer i direktiv 2011/85 og kriterierne i indekset for mellemfristede budgetrammer vedrørende både den tidligere og den nye (finjusterede) metode

Note: : ikke inkluderet.

Kilde: Revisionsretten.

92

Denne analyse er værdifuld, men kan af følgende årsager ikke betragtes som en gennemgang af hensigtsmæssigheden af direktiv 2011/85 for så vidt angår kravene til mellemfristede budgetrammer:

  • Det indeks for mellemfristede budgetrammer, der anvendes i denne analyse, er baseret på databasen vedrørende finanspolitisk styring (jf. punkt 04), som primært indeholder information fra nationale myndigheder snarere end information fra Kommissionens uafhængige vurdering af de nationale budgetrammers funktionsmåde
  • De anvendte kriterier til beregning af indekset og kravene i direktiv 2011/85 overlapper kun delvis hinanden (jf. punkt 91)
  • Et forbedret indeks afspejler måske blot vedtagelsen af en budgetreform, selv om den endnu ikke er operationel, så indekset blot tager højde for reformens udformning og ikke for dens faktiske funktionsmåde (jf. tekstboks 4)
  • Indekset for mellemfristede budgetrammer dækker perioden 2006-2015. Men 2015 ligger før indledningen af EU Pilot-sagerne, så indekset har ikke kunnet afspejle Kommissionens vurdering af gennemførelsen og anvendelsen af direktiv 2011/85
  • Indekset for mellemfristede budgetrammer viser en forbedring (højere pointtal) for medlemsstater i euroområdet enten i 2011 eller tidligere, undtagen for Frankrig, Tyskland, Finland (med en svag forhøjelse i henholdsvis 2012, 2013 og 2015) og Luxembourg (2014). Forbedringer, der fandt sted i 2011 og tidligere, kan imidlertid ikke anses for at afspejle effekten af direktiv 2011/85, som først trådte i kraft 13. december 2011. I de medlemsstater, der var omfattet af et finansielt støtteprogram (Cypern, Grækenland, Irland, Letland, Spanien og Portugal), var der også forbedringer, og det samme var der i en medlemsstat, der var ved at tilslutte sig euroen (Litauen). Kommissionens analyse anerkender den rolle, som de finansielle støtteprogrammer spiller, men skelner ikke mellem effekten af direktiv 2011/85 og effekten af forpligtelserne i henhold til de finansielle støtteprogrammer eller den pågældende medlemsstats ambitioner om at tilslutte sig euroområdet.

Tekstboks 4

Eksempler, hvor højere pointtal i indekset for mellemfristede budgetrammer var knyttet til vedtagelsen af budgetreformer og ikke deres faktiske gennemførelse

Vi konstaterede, at Kommissionen havde givet nogle af medlemsstaterne i vores stikprøve (Italien, Letland og Luxembourg) højere pointtal i indekset for mellemfristede budgetrammer, umiddelbart efter at de havde vedtaget budgetreformer (i henholdsvis 2009, 2013 og 2014), selv om anvendelsen af disse reformer (og dermed effekten af dem) fandt sted gradvis og ikke var færdig i 2015.

I Italien blev der vedtaget en ny regnskabslov i 2009, men med tiden blev der brug for og godkendt adskillige sekundære retsakter. Gennemførelsesprocessen er stadig i gang (ifølge rapporter fra finansministeriet).

For Luxembourgs og Letlands vedkommende konstaterede Kommissionen under EU Pilot-sagerne, at den vedtagne reform ikke fuldt ud dækkede kravene i direktiv 2011/85. Dette forsinkede afslutningen af EU Pilot-sagerne. De nationale myndigheder måtte dække disse mangler ved hjælp af lovgivningsmæssige eller administrative ændringer, som først blev foretaget - og derfor først trådte i kraft - efter skæringsdatoen for den økonometriske analyse.

Vurdering af finanspagten

93

TSSS kræver, at Kommissionen "inden for rimelig tid" fremlægger en rapport med sin vurdering af overholdelsen af finanspagten i de nationale bestemmelser, som er vedtaget af medlemsstaterne (jf. punkt 06). På grundlag af oplysninger fra medlemsstaterne fremlagde Kommissionen sin rapport den 22. februar 201759. I overensstemmelse med sit mandat fokuserer Kommissionen i sin vurdering på de nationale bestemmelsers overholdelse af lovgivningen. Den har ikke fået mandat til at vurdere den faktiske anvendelse af de nye nationale regler til gennemførelse af finanspagten.

94

Der kan uddrages følgende hovedkonklusioner af rapporten:

  • Alle medlemsstaterne havde indført en bindende regel om budgetbalance, nogle dog kun på forfatningsniveau
  • Medlemsstaterne har forskellige definitioner på ekstraordinære omstændigheder, der muliggør en midlertidig afvigelse fra deres mellemfristede budgetmålsætning
  • Medlemsstaterne divergerer med hensyn til, i hvilket omfang korrektionsmekanismen er automatisk, og med hensyn til omfanget af de nødvendige korrigerende tiltag
  • Alle medlemsstaterne havde vedtaget lovbestemmelser om oprettelse af uafhængige finanspolitiske institutioner, men i nogle tilfælde havde Kommissionen betænkeligheder med hensyn til uafhængighedsforanstaltningerne
  • Mange medlemsstater havde endnu ikke integreret følg eller forklar-princippet i deres retlige rammer (dvs. at en stat skal begrunde tilfælde, hvor den ikke følger den uafhængige finanspolitiske institutions vurderinger), men de forpligtede sig til at anvende det korrekt.
95

Kommissionens samlede vurdering var positiv, selv om gennemførelsen af finanspagten var langsom og ufuldstændig. Faktisk var Kommissionens positive vurdering af 16 medlemsstaters overholdelse betinget af, at de opfyldte de forpligtelser, de havde indgået. Men som påpeget af ECB60 er forpligtelser ikke en tilstrækkelig erstatning for lovbestemmelser, da de ikke kan håndhæves. Kommissionens vurdering var derfor ikke fyldestgørende, og den svækkede kravene ved at acceptere forpligtelser.

Vurdering af gennemførelsen af forordning 473/2013

96

I november 2014 foretog Kommissionen en første vurdering af anvendelsen af forordning 473/2013 i forbindelse med den gennemgang af den økonomiske styring, som omfattede retsakterne i sixpacken og twopacken. Vurderingen førte imidlertid ikke til en klar konklusion, fordi den fandt sted for tidligt efter ikrafttrædelsen af forordning 473/2013. Den næste vurdering finder sted ved udgangen af 2019.

97

Kommissionen overvåger desuden status for den nationale lovgivning om de nationale budgetrammer samt anvendelsen af dem i det europæiske semester61, om end i begrænset omfang: Den vurderer, om medlemsstaternes budgetstilling nærmer sig deres mellemfristede budgetmålsætning (jf. punkt 46), men evaluerer ikke udførligt de underliggende nationale budgetrammers funktionsmåde. I figur 7 beskrives de forskellige trin nærmere.

Figur 7

Kommissionens vurdering af de nationale budgetrammer i det europæiske semesters forskellige faser

Kilde: Revisionsretten.

Konklusioner og anbefalinger

98

Vi undersøgte, om Kommissionens tiltag til at styrke EU-medlemsstaternes budgetrammer havde givet de ønskede resultater. Vi konkluderer, at Kommissionen ved at stille forslag til direktiv 2011/85 og forordning 437/2013, som er blevet vedtaget, samt forelægge 2017-udkastet til direktiv, for hvilket lovgivningsprocessen fortsat er i gang, bidrog til at skabe forbedringer i de nationale budgetrammer (punkt 17).

99

Kommissionen har imidlertid ikke præciseret, hvordan den vil minimere de mulige forskelle mellem sin egen og de uafhængige finanspolitiske institutioners vurderinger i tilfælde, hvor både den selv og de uafhængige finanspolitiske institutioner vurderer overholdelsen af EU's finanspolitiske regler.

100

Der har været tilfælde, hvor Kommissionen og en uafhængig finanspolitisk institution er nået frem til forskellige konklusioner. Én årsag til dette er, at Kommissionen ved sin overholdelsesvurdering gør fuld brug af den skønsmargen, som EU-retten giver den, og af sine beføjelser til at fortolke denne skønsmargen. Dette gælder især i forbindelse med de "ekstraordinære omstændigheder", der accepteres som begrundelse for en opblødning af tilpasningskravene til medlemsstater, der endnu ikke har opfyldt deres mellemfristede budgetmålsætninger (punkt 45-55).

Anbefaling 1 – Kommissionens og de uafhængige finanspolitiske institutioners overholdelsesvurderinger

For at sikre, at de uafhængige finanspolitiske institutioner kan udfylde deres rolle effektivt, og for at minimere forskellene mellem de uafhængige finanspolitiske institutioners og Kommissionens vurderinger vedrørende overholdelsen af EU's finanspolitiske regler, bør Kommissionen styrke samarbejdet med de uafhængige finanspolitiske institutioner.

Tidsramme: fra og med 2020.

101

En række krav i EU's retlige ramme vedrørende mellemfristede budgetrammer og uafhængige finanspolitiske institutioner lever ikke op til de internationale standarder og bedste praksis, som er fastlagt af IMF og OECD, ofte til trods for de holdninger, der kommer til udtryk i økonomiske oplæg offentliggjort af Kommissionen selv. Hvis 2017-udkastet til direktiv godkendes, vil det kun delvis afhjælpe disse svagheder (punkt 18-41).

Anbefaling 2 – Gennemgang af kravene til de nationale budgetrammer

Med henblik på yderligere styrkelse af budgetrammerne bør Kommissionen gennemgå kravene om mellemfristede budgetrammer og uafhængige finanspolitiske institutioner, bl.a. under hensyntagen til internationale standarder og bedste praksis, og foreslå relevante foranstaltninger til at forbedre deres anvendelsesområde og effektivitet. Kommissionen bør basere dette på bemærkningerne i denne beretning samt på resultaterne af sin gennemgang af hensigtsmæssigheden og sin vurdering af overholdelsen og anvendelsen af direktiv 2011/85 og forordning 473/2013.

Tidsramme: senest ét år efter offentliggørelsen af Kommissionens vurdering af sixpacken og twopacken (som omfatter direktiv 2011/85 og forordning 473/2013).

102

Det Europæiske Finanspolitiske Råds effektivitet begrænses af dets nuværende institutionelle struktur. Desuden gælder følg eller forklar-princippet ikke for Kommissionen (punkt 56-68).

Anbefaling 3 – Styrkelse af Det Europæiske Finanspolitiske Råd

Med henblik på yderligere at styrke håndhævelsen af EU's finanspolitiske regler og den uafhængige vurdering af Kommissionens arbejde med hensyn til den nationale dimension bør Kommissionen:

  1. gennemgå Det Europæiske Finanspolitiske Råds mandat og institutionelle struktur og offentliggøre sine konklusioner, inklusive begrundelser for eventuelt ikke at foreslå ændringer
  2. anvende følg eller forklar-princippet, så den offentligt skal begrunde tilfælde, hvor den ikke følger Det Europæiske Finanspolitiske Råds vurderinger.

Tidsramme: senest ét år efter offentliggørelsen af Kommissionens vurdering af sixpacken og twopacken (som omfatter direktiv 2011/85 og forordning 473/2013).

103

Kommissionen har endnu ikke afsluttet sin vurdering af de nationale loves overholdelse af kravene i direktiv 2011/85, herunder om gennemførelses- og overensstemmelseskontroller (punkt 72-80).

104

Kommissionens vurderinger af anvendelsen af EU's retlige ramme (direktiv 2011/85 og forordning 473/2013) er enten ikke blevet foretaget endnu, eller allerede blevet foretaget i en for tidlig gennemførelsesfase til at være nyttige (jf. punkt 84-92 og 96).

105

Kommissionens nuværende overvågning af status for de nationale budgetrammer er bl.a. baseret på dens database vedrørende finanspolitisk styring. Den indeholder information fra medlemsstaterne, som primært fokuserer på den institutionelle struktur frem for den faktiske funktionsmåde (punkt 92).

Anbefaling 4 – Styrket håndhævelse af de nationale budgetrammer

Med henblik på at vurdere opfyldelsen af målsætningerne i retsakterne (direktiv 2011/85 og forordning 473/2013) bør Kommissionen i betragtning af, at der er gået henholdsvis otte og seks år, siden de blev vedtaget:

  1. snarest afslutte overholdelsesvurderingen
  2. foretage og offentliggøre en fyldestgørende gennemgang af hensigtsmæssigheden af direktiv 2011/85 snarest muligt
  3. revidere spørgeskemaerne til databasen vedrørende finanspolitisk styring eller identificere et andet egnet værktøj til regelmæssigt at indhente fyldestgørende information om de nationale budgetrammers faktiske funktionsmåde
  4. regelmæssigt overvåge de nationale budgetrammers funktionsmåde ved hjælp af en struktureret metode med fokus på den operationelle effektivitet af centrale elementer i de nationale budgetrammer. Kommissionen bør følge op på væsentlige konstaterede svagheder.

Tidsramme for a): medio 2020, b): senest ved udgangen af 2019, c): senest ved udgangen af 2020 og d): fra og med 2021.

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Alex Brenninkmeijer, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 15. oktober 2019.

På Revisionsrettens vegne

Klaus-Heiner Lehne
Formand

Bilag

Bilag I – Tidslinje for retsgrundlag og publikationer

Kilde: Revisionsretten.

Bilag II – Kommissionens syn på den mellemfristede budgetramme

i) En samlet proces til udarbejdelse af den mellemfristede budgetramme og det årlige budget samt fuldt integreret dokumentation.

01

Kommissionen anerkendte allerede i 2011 det problem, at selv om stabilitets- og konvergensprogrammerne (SVP) allerede havde et flerårigt perspektiv, var disse politikdokumenters politiske relevans forblevet begrænset i de nationale drøftelser om budgetstrategier trods det forhold, at medlemsstaterne skulle udarbejde deres budgetter i overensstemmelse med deres SVP-forpligtelser62. I sin foreløbige fremskridtsrapport fra 2012 om gennemførelsen af direktiv 2011/85/EU henviste Kommissionen desuden til indplaceringen af de mellemfristede budgetrammer i den årlige budgetcyklus samt til fuldt integreret dokumentation som centrale aspekter, der skulle "overvejes omhyggeligt"63.

ii) Fremadskuende foranstaltninger til udgiftskontrol, som sikrer efterlevelse af de mellemfristede planer.

02

Med hensyn til fremførselsordninger påpegede Kommissionen behovet for at sætte grænser for ubenyttede bevillinger, som kan overføres til det eller de næste budgetår, da sådanne ordninger ellers til en vis grad kan svække rammens stringens og præcision64. Desuden mener Kommissionen, at det i forbindelse med flerårige rammer er nødvendigt at fastlægge passende reserver til uforudsete udgifter og regler for adgang til disse midler65.

iii) Ansvarlighedsmekanisme66.

03

Det bemærkes desuden, at manglende bestemmelser om overvågning af den flerårige budgetgennemførelse ikke er i overensstemmelse med Kommissionens holdning til de centrale krav vedrørende mellemfristede budgetrammer. Faktisk har Kommissionens metode til beregning af indekset for mellemfristede budgetrammer siden 2006 omfattet overvågning og håndhævelse af flerårige budgetmål som en af de fem dimensioner i vurderingen af kvaliteten af de mellemfristede budgetrammer i medlemsstaterne67. Derudover anerkendte Kommissionen allerede i 2007, at manglende overvågning er en gennemgående svaghed i medlemsstaterne68. Endvidere gentog Kommissionen i 2010, at analysen af afvigelser fra den påtænkte finanspolitiske kurs samt overvågnings- og korrektionsmekanismerne er centrale elementer i udformningen af mellemfristede budgetrammer69.

Bilag III – Uensartethed i de uafhængige finanspolitiske institutioner

Bestyrelsesmedlemmer Menneskelige ressourcer Struktur Budget Ekstern revision
Antal Mandatperiode (år) Mulighed for fornyelse Antal ansatte (FTE*) Ledelsen har frie hænder til at ansætte og afskedige personale Uafhængig eller tilknyttet en anden instans Kilde Beløb i 2017 (millioner euro)
Frankrig Det høje råd for offentlige finanser 11 5 JA Én gang 3/4 JA Tilknyttet det nationale overordnede revisionsorgan Underprogram i det nationale overordnede revisionsorgans budget 0,8 ikke relevant
Grækenland Det græske finanspolitiske råd 5 4/6 JA Én gang 13 NEJ Uafhængig Kvartalsmæssige overførsler fra statsbudgettet 1,1 Teknisk evaluering hvert 4. år
Italien Parlamentets budgetkontor (UPB) 3 6 NEJ ikke relevant 24 JA Tilknyttet parlamentet Finansieres ligeligt af parlamentets to kamre 6 ikke relevant
Letland Rådet for finanspolitisk disciplin 6 6 JA To gange 2 NEJ Uafhængig Underprogram i finansministeriets budget 0,19 ikke relevant
Luxembourg Det nationale råd for offentlige finanser 7 4 JA Ingen grænse fastsat 2 NEJ Tilknyttet finansministeriet Underprogram i finansministeriets budget 0,1 ikke relevant
Det nationale institut for statistik og økonomiske studier (STATEC) ikke relevant ikke relevant ikke relevant ikke relevant 160 JA Tilknyttet økonomiministeriet Underprogram i økonomiministeriets budget 22,7 ikke relevant
Nederlandene Nederlandenes kontor for økonomisk-politisk analyse (CPB) 3 7 NEJ ikke relevant 117 JA Tilknyttet økonomiministeriet 80 % fast finansiering fra økonomiministeriet 20 % projektbaseret finansiering fra ministerier 15,4 Peerevaluering udført af akademikere og klienter ca. hvert 5. år
Statsrådets rådgivningsafdeling 22 Livsvarig ikke relevant ikke relevant 3 JA Tilknyttet statsrådet Eget kapitel i statsbudgettet 0,32 ikke relevant
Portugal Rådet for offentlige finanser (CFP) 5 7 NEJ ikke relevant 18 JA Uafhængig Årlig overførsel fra statsbudgettet 2,6 OECD-gennemgang foretaget i 2019
JA, for ikkeledende medlemmer Én gang
Spanien Den uafhængige myndighed for finanspolitisk ansvarlighed (AiReF) 4 6 NEJ ikke relevant 35 JA Tilknyttet finansministeriet Budget i henhold statsbudgetloven + gebyr betalt af offentlige enheder for AiReF-tilsyn. 5,07 OECD-gennemgang foretaget i 2017

* FTE: Fuldtidsækvivalent.

Kilde: Revisionsretten, baseret på data fra Kommissionen.

Bilag IV – De finanspolitiske regler i den forebyggende del af stabilitets- og vækstpagten og i finanspagten

Den forebyggende del af stabilitets- og vækstpagten Finanspagten
Målsætning Krav om en budgetstilling, der er tæt på balance eller i overskud, dvs. en strukturel saldo lig med eller større end den mellemfristede budgetmålsætning En kontraherende parts offentlige budgetstilling skal være i balance eller udvise et overskud (dvs. en strukturel saldo ≥ den mellemfristede budgetmålsætning)
Specifikation Landespecifik mellemfristet budgetmålsætning med en grænse på -1 % af BNP for medlemsstater i euroområdet Landespecifik mellemfristet budgetmålsætning som defineret i SVP med en grænse på -0,5 % af BNP for medlemsstater i euroområdet (eller -1 %, når gælden i forhold til BNP "er væsentligt under 60 %, og risiciene med hensyn til de offentlige finansers holdbarhed på lang sigt er lave")
Benchmark for udgifter: Udgifterne eksklusive diskretionære foranstaltninger bør stige ≤ det mellemfristede potentielle BNP
Tilpasningssti 0,5 % af BNP som benchmark (mere i opgangstider, mindre i nedgangstider) De kontraherende parter skal sikre hurtig konvergens hen imod deres respektive mellemfristede budgetmålsætninger. Tidsrammen for denne konvergens foreslås af Kommissionen under hensyntagen til landespecifikke holdbarhedsrisici.
Mulighed for midlertidige afvigelser fra den mellemfristede budgetmålsætning eller tilpasningsstien i retning af denne i forbindelse med: De kontraherende parter må kun afvige midlertidigt fra deres respektive mellemfristede budgetmålsætninger eller tilpasningsstien i retning af denne under "ekstraordinære omstændigheder":
  • gennemførelse af større strukturreformer, som har en verificerbar indvirkning på de offentlige finansers holdbarhed på lang sigt - særlig vægt på pensionsreformer
  • en usædvanlig begivenhed, som ligger uden for den pågældende medlemsstats kontrol, og som har en afgørende virkning på dens finanser
  • en usædvanlig begivenhed, som ligger uden for den pågældende kontraherende parts kontrol, og som har en afgørende virkning på de samlede offentlige finanser
  • perioder med et alvorligt økonomisk tilbageslag i euroområdet eller EU som helhed, forudsat at det ikke bringer den finanspolitiske holdbarhed på mellemlang sigt i fare
  • perioder med et alvorligt økonomisk tilbageslag som fastsat i den reviderede SVP, forudsat at den kontraherende parts midlertidige afvigelse ikke bringer den finanspolitiske holdbarhed på mellemlang sigt i fare
Håndhævelsesspecifikation Procedure for korrektion af væsentlig afvigelse Automatisk korrektionsmekanisme (på grundlag af fælles principper, der skal foreslås af Kommissionen)
Samlet vurdering "Vade Mecum on the SGP" (2018-udgave, s. 23):
Efterlevelsen af kravene i den forebyggende del vurderes efter en tilgang baseret på to søjler. Vurderingen af den strukturelle saldo, som udgør den ene søjle, suppleres af en analyse af vækstraten for et udgiftsaggregat eksklusive diskretionære indtægtsforanstaltninger, som udgør den anden søjle.
TSSS, artikel 3, stk. 1, litra b)

"Der skal foretages en evaluering af fremskridtene hen imod den mellemfristede målsætning og overholdelsen heraf på grundlag af en samlet vurdering med den strukturelle saldo som reference, herunder en analyse af udgifterne, eksklusive diskretionære foranstaltninger på indtægtssiden, på linje med den reviderede stabilitets- og vækstpagt."

Akronymer og forkortelser

BNP: Bruttonationalprodukt

ECB: Den Europæiske Centralbank

GD ECFIN: Generaldirektoratet for Økonomiske og Finansielle Anliggender

IMF: Den Internationale Valutafond

OECD: Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling

PEFA: Offentlige udgifter og finansiel ansvarlighed

Rådet: EU-Rådet

SVP: Stabilitets- og vækstpagten

TEUF: Traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde

TSSS: Traktaten om stabilitet, samordning og styring i Den Økonomiske og Monetære Union

Økofinrådet: Rådet for Økonomi og Finans

Glossar

Anvendelse: Iværksættelse af EU-lovgivning og national lovgivning.

Automatisk korrektionsmekanisme: En forpligtelse til at gennemføre korrigerende foranstaltninger, der automatisk aktiveres i tilfælde af væsentlige konstaterede afvigelser fra den mellemfristede budgetmålsætning eller tilpasningsstien i retning af denne.

Database vedrørende finanspolitisk styring: Et redskab i Kommissionen med information om hovedelementerne i medlemsstaternes rammer for finanspolitisk styring, navnlig de nationale finanspolitiske regler, de uafhængige finanspolitiske institutioner og de mellemfristede budgetrammer.

Det Europæiske Finanspolitiske Råd: Et rådgivende organ for Kommissionen med ansvar for at evaluere gennemførelsen af EU's finanspolitiske regler, foreslå ændringer af den finanspolitiske ramme og foretage økonomiske vurderinger.

Det europæiske semester: Den årlige cyklus, som danner rammerne for samordning af EU-medlemsstaternes økonomiske politikker og overvågning af fremskridt, navnlig med hensyn til finanspolitikken som fastlagt i stabilitets- og vækstpagten.

EU Pilot-sag: En uformel dialog imellem Kommissionen og en medlemsstat om potentielt manglende overholdelse af EU-retten. Finder sted før indledelse af en formel traktatbrudssag.

EU-netværket for uafhængige finanspolitiske institutioner: En gruppe oprettet med støtte fra Kommissionen i 2013, som består af nationale uafhængige finanspolitiske institutioner i EU og Det Europæiske Finanspolitiske Råd og ledes af Kommissionen.

Finanspagten: En aftale om at styrke budgetdisciplinen med 22 kontraherende parter ud af de 25, der har underskrevet den mellemstatslige traktat om stabilitet, samordning og styring i Den Økonomiske og Monetære Union.

Finanspolitisk regel: En permanent begrænsning af finanspolitikken, ofte udtrykt som et numerisk loft eller mål i forhold til bruttonationalproduktet vedrørende en indikator for finanspolitiske resultater.

Finanspolitiske resultater: Opretholdelse af budgetdisciplinen for at fremme makroøkonomisk stabilitet og bæredygtig vækst.

Gennemførelse: Vedtagelse, offentliggørelse og ikrafttrædelse af nationale bestemmelser til gennemførelse af et EU-direktiv inden for den fastsatte tidsfrist.

Gennemførelseskontrol: Vurdering af nationale gennemførelsesforanstaltningers nøjagtighed/forenelighed med et direktivs bestemmelser.

Mellemfristet budgetmålsætning: Et landespecifikt mål for finanspolitik fastsat i stabilitets- og vækstpagten, som for de fleste medlemsstaters vedkommende er -1 % af bruttonationalproduktet og for euroområdets medlemsstater er noget strengere - 0,5 % af BNP - medmindre de har en lav gældskvote.

Mellemfristet budgetramme: Finanspolitiske ordninger, der forlænger finanspolitikkens tidshorisont ud over det etårige budgetperspektiv.

Nationale budgetrammer: Ordninger, procedurer, regler og institutioner, som ligger til grund for budgetpolitikken.

Netværket af uafhængige finanspolitiske institutioner i EU: Platform etableret i 2015 til udveksling af synspunkter og ekspertise og samling af ressourcer. Alle uafhængige finanspolitiske tilsynsorganer, som opererer i EU, kan deltage i netværket, som ledes af en af institutionerne.

Overensstemmelseskontrol: Indledende verificering af, om alle de nødvendige direktivbestemmelser er dækket af nationale gennemførelsesforanstaltninger.

Overholdelsesvurdering: En evaluering af inkorporering og overensstemmelse i forbindelse med gennemførelsen af et EU-direktiv på nationalt plan.

Potentielt output: Et teoretisk begreb for det outputniveau (BNP) på et givet tidspunkt, som er foreneligt med en stabil inflation. Det vokser over tid i et tempo, der ikke nødvendigvis er konstant. Hverken niveauet eller vækstraten kan måles direkte, men må anslås.

Primær saldo: Budgetsaldoen minus rentebetalinger på den offentlige gæld.

Proceduren i forbindelse med makroøkonomiske ubalancer: Proceduren i forbindelse med makroøkonomiske ubalancer har til formål at identificere, forebygge og håndtere forekomsten af potentielt skadelige makroøkonomiske ubalancer, der kan påvirke den økonomiske stabilitet negativt i en bestemt medlemsstat, i euroområdet eller i EU som helhed.

Reglen om budgetbalance: Den offentlige budgetstilling skal være i balance eller i overskud. I både stabilitets- og vækstpagten og traktaten om stabilitet, samordning og styring i Den Økonomiske og Monetære Union anses denne regel for overholdt, hvis den årlige strukturelle offentlige saldo svarer til den mellemfristede budgetmålsætning.

Sixpacken: En EU-pakke om økonomisk styring med seks lovgivningsmæssige foranstaltninger (fem forordninger og direktiv 2011/85) vedtaget i november 2011.

Stabilitets- og konvergensprogrammer: I henhold til stabilitets- og vækstpagten skal medlemsstaterne hvert år fremlægge et dokument, der fastlægger deres budgetplaner for de næste tre år. Det anvendes af Kommissionen og finansministrene til at vurdere, om landene er på vej til at opfylde deres mellemfristede budgetmålsætning. Landene i euroområdet fremlægger "stabilitetsprogrammer", mens de medlemsstater, der ikke har vedtaget euroen, udarbejder "konvergensprogrammer".

Stabilitets- og vækstpagten (SVP): Et regelsæt vedtaget i 1997 med det formål at sikre stabilitet i Den Økonomiske og Monetære Union ved at sørge for, at medlemsstaterne tilstræber sunde offentlige finanser og samordner deres finanspolitik.

Stabilitets- og vækstpagtens forebyggende del: Hovedformålet med den forebyggende del, som fastsat i Rådets forordning (EU) nr. 1466/97, var at sikre, at medlemsstaterne hurtigt konvergerede i retning af en budgetsaldo tæt på balance eller i overskud, som ville sætte dem i stand til at håndtere normale konjunkturudsving uden at overskride grænsen på 3 % for det samlede underskud.

Stabilitets- og vækstpagtens korrigerende del: Proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store underskud, som iværksættes af Rådet efter henstilling fra Kommissionen imod enhver EU-medlemsstat, der overskrider det loft for budgetunderskud, som er pålagt af EU's forordning om stabilitets- og vækstpagten. Proceduren indebærer adskillige skridt, som kan udmunde i sanktioner, og som skal tilskynde medlemsstaten til at få sit budgetunderskud under kontrol. Proceduren er en nødvendighed for en velfungerende økonomisk og monetær union.

Strukturel saldo: Den faktiske budgetsaldo minus den cykliske komponent samt engangsforanstaltninger og andre midlertidige foranstaltninger. Den strukturelle saldo udtrykker den underliggende tendens i budgetsaldoen.

Traktaten om stabilitet, samordning og styring i Den Økonomiske og Monetære Union: En mellemstatslig traktat vedtaget i 2012, der fastsætter regler med henblik på at fremme de kontraherende parters budgetdisciplin og samordning af økonomiske politikker og forbedre styringen i euroområdet.

Twopacken: En EU-pakke med to lovgivningsmæssige foranstaltninger (forordning 472 og 473) vedtaget i maj 2013, der har til formål at styrke den økonomiske styring i euroområdet.

Uafhængig finanspolitisk institution: Et offentligt organ, som fremmer sund finanspolitik og holdbare offentlige finanser ved at udføre forskellige opgaver, f.eks. udarbejde makroøkonomiske og budgetmæssige prognoser og foretage overholdelsesvurderinger vedrørende finanspolitikken.

Udgiftsregel: En langsigtet grænse for de absolutte udgifter eller for udgiftsvækstraten.

Udkast til budgetplan: Et dokument, som medlemsstaterne i euroområdet hvert år skal forelægge for Kommissionen som grundlag for den finanspolitiske koordinering.

Udvalget for Økonomisk Politik: Et rådgivende organ for Økofinrådet og Kommissionen, der hjælper med at skabe enighed om den økonomiske politik (herunder job og vækst) og de offentlige finansers holdbarhed.

Kommissionens svar

Resumé

I

Kommissionen glæder sig over Revisionsrettens forvaltningsrevision vedrørende finanspolitisk stabilitet. Kommissionen har været på forkant med Unionens bestræbelser på at forbedre den finanspolitiske styring både på EU-plan og i medlemsstaterne. Kommission udnyttede sin omfattende viden om de nationale budgetrammer til i løbet af finanskrisen at fremlægge forslag til retsakter om indførelse af centrale krav til medlemsstaternes finanspolitiske rammer, som skulle forbedre forvaltningen af de nationale offentlige finanser og fremme overholdelsen af EU's finanspolitiske regler. Det skal dog bemærkes, at Kommissionens forslag blev udarbejdet på kort tid og under pres fra krisen og blev vedtaget af medlovgiverne efter langvarige drøftelser og forhandlinger. Kommissionens efterfølgende foranstaltninger fokuserede på gennemførelsen af de aftalte rammer og bør derfor vurderes i lyset heraf.

II

EU's krav til de nationale budgetrammer rækker ud over de uafhængige finanspolitiske institutioner, finanspolitiske regler og mellemfristede budgetrammer. Der er navnlig fastsat vigtige krav i forbindelse med budgetprognoser, budgetstatistikker og regnskaber, gennemsigtighed i de offentlige finanser og en fælles budgetkøreplan for medlemsstaterne i euroområdet.

III

Selv om Kommissionen er den institutionelle modtager af resultatrevisionen, skal medlemsstaternes rolle og bidrag anerkendes behørigt. For det første nåede medlemsstaterne til enighed om det sæt krav til nationale budgetrammer, der er nedfældet i den relevante EU-lovgivning, og undertegnede i en mellemstatslig ramme den mellemstatslige traktat om stabilitet, samordning og styring (TSSS) og dens finanspagt. For det andet er det medlemsstaternes ansvar at gennemføre og anvende de overnationale krav til nationale budgetrammer. Den måde, hvorpå medlemsstaterne gennemfører kravene, har været en afgørende faktor for effektiviteten af de aftalte rammer.

Kommissionen er fast besluttet på yderligere at støtte styrkelsen af de nationale budgetrammer i hele EU inden for rammerne af de beføjelser, der er tildelt den i traktaterne. Med henblik herpå vil Kommissionen tage behørigt hensyn til resultaterne af revisionen og bygge videre på erfaringerne med resultaterne af medlemsstaternes styrkede budgetmæssige rammer samt relevante internationale praksisser.

IV

De gældende lovbestemmelser indførte en lang række grundlæggende krav på tværs af de overordnede dele af medlemsstaternes finanspolitiske rammer. De grundlæggende krav vedrørende mellemfristede budgetrammer og kriterierne for etablering af uafhængige finanspolitiske institutioner er i vid udstrækning i overensstemmelse med den relevante litteratur og international praksis. Faktisk er Unionen i nogle henseender førende. På trods af dette ønsker Kommissionen ikke at gøre gældende, at der ikke er plads til at forbedre EU's krav vedrørende nationale budgetrammer (bekræftet ved forslaget til direktiv fra 2017) eller den måde, hvorpå medlemsstaterne anvender dem.

Kommissionen minder om, at udkastet til direktiv fra 2017 har til formål at indarbejde indholdet af traktaten om stabilitet, samordning og styring i EU-retten. Dets anvendelsesområde er derfor begrænset til de elementer af de nationale budgetrammer, som Kommissionen anså for at være relevante for indarbejdelsen.

V

Der kan af forskellige årsager faktisk opstå uoverensstemmelser mellem uafhængige finanspolitiske institutioners og Kommissionens vurderinger af overholdelsen. Selv om de skønsbeføjelser, som Kommissionen har fået ved de retsakter, der ligger til grund for stabilitets- og vækstpagten (SVP), kan bidrage til sådanne forskelle, understreger Kommissionen, at den foretager sin vurdering af medlemsstaternes overholdelse af EU's finanspolitiske regler på en streng og gennemsigtig måde og gør passende brug af den fleksibilitet, der findes inden for rammerne af reglerne, i overensstemmelse med den i fællesskab aftalte holdning, som blev godkendt af Rådet i februar 2016.

Kommissionen mener, at risikoen for uoverensstemmelser kan og bør mindskes eller håndteres effektivt. Regelmæssige udvekslinger og deling af oplysninger mellem Kommissionen og de uafhængige finanspolitiske institutioner — som Kommissionen allerede praktiserer — er blandt de mest effektive risikobegrænsende foranstaltninger.

VI

Det Europæiske Finanspolitiske Råd (EFB) blev fra starten (dvs. i de fem formænds rapport) planlagt som et organ, der skal yde uafhængig rådgivning om rammerne for EU's finanspolitiske styring. Dets retsgrundlag (dvs. Kommissionens afgørelse (EU) 2015/1937) bekræfter denne begrundelse ved at beskrive rådets mission som følger: "Rådet bidrager i en rådgivende kapacitet til udøvelsen af Kommissionens opgaver som led i den multilaterale budgetovervågning i euroområdet, som fastsat i artikel 121, 126 og 136 i TEUF." Dette operationaliseres yderligere i en lang række opgaver og ansvarsområder. EFB's retsgrundlag og ressourceallokering er således udformet med henblik på at sikre, at rådet fuldt ud er i stand til at gennemføre sin opgave med at foretage uafhængig vurdering og rådgivning.

Kommissionen tager hensyn til alle de elementer, der er til rådighed, og som skønnes at være nyttige for dens beslutningstagning på et informeret grundlag. Dette omfatter input fra det rådgivende EFB, hvor det er relevant. Men for så vidt angår anvendelsen af "følg eller forklar"-princippet, kan der ikke drages en streng parallel mellem EFB og de nationale uafhængige finanspolitiske råd.

VII

Kommissionen har foretaget en grundig kontrol af gennemførelsen af direktiv 2011/85 for at sikre, at de respektive krav integreres korrekt i medlemsstaternes budgetrammer. Da overensstemmelseskontrollen praktisk talt er afsluttet for to tredjedele af medlemsstaterne og er i gang for de øvrige, vil der blive lagt større vægt på at overvåge medlemsstaternes gennemførelse af direktivets krav.

Mere generelt overvåger Kommissionen også udviklingen i de nationale budgetrammer gennem andre regelmæssige processer som f.eks. det europæiske semester, peerevalueringer i de forberedende udvalg i Økofinrådet, årlige opdateringer af databasen vedrørende finanspolitisk styring osv.

For så vidt angår de vurderinger, der er fastsat i EU's retlige ramme, understreger Kommissionen, at der findes specifikke revisionsklausuler i direktiv 2011/85 og forordning (EU) nr. 473/2013. Gennemgangen af six- og twopacken vil give mulighed for at foretage en grundig og helhedsorienteret undersøgelse af, hvad de forskellige krav til nationale budgetrammer indtil videre har leveret.

VIII

Se Kommissionens svar på anbefalingerne.

Indledning

01

Kommissionen bemærker, at Økofinrådet allerede i marts 2005 erklærede, at de nationale budgetrammer skulle støtte stabilitets- og vækstpagtens mål og supplere EU's finanspolitiske rammer (jf. Økofinrådets rapport til Det Europæiske Råd af 22.-23. marts 2005 om forbedring af gennemførelsen af stabilitets- og vækstpagten). I maj 2010 vedtog Rådet konklusioner om nationale finanspolitiske rammer, hvor det understregede betydningen af modstandsdygtige og effektive finanspolitiske rammer for gennemførelsen af stabilitets- og vækstpagten og de offentlige finansers holdbarhed. Disse forventede fordele motiverede Kommissionens valg om i den såkaldte "sixpack" at medtage et udkast til direktiv, der fastsætter krav til de nationale budgetrammer.

02

Med udgangspunkt i sit eget analytiske arbejde tilslutter Kommissionen sig entydigt, at det er vigtigt at have stærke nationale budgetrammer til at sikre sunde finanspolitiske resultater.

03

Selv om der ikke blev udarbejdet en altomfattende analyse som omhandlet i punkt 3, blev forskellige aspekter af EU's og de nationale finanspolitiske rammer behandlet indgående i forskellige dokumenter (navnlig i den årlige rapport om de offentlige finanser i ØMU'en). Kommissionen gennemførte med tiden — også før krisen — et analytisk arbejde, der bekræftede relevansen af den todelte tilgang til finanspolitisk styring (dvs. på EU-plan og nationalt plan) til støtte for opfyldelsen af medlemsstaternes budgetmæssige forpligtelser i EU. Dette arbejde fremhævede også de udfordringer, der var forbundet med gennemførelsen af stabilitets- og vækstpagteni sin daværende udformning, og de største svagheder i de nationale budgetrammer på grundlag af de oplysninger, der blev indsamlet gennem databasen vedrørende finanspolitisk styring.

Tekstboks 2 — Hvad begreberne betyder

Med hensyn til den automatiske korrektionsmekanisme understreger Kommissionen, at dette er en forpligtelse, der følger af traktaten om stabilitet, samordning og styring.

08

Bortset fra TSSS-relaterede bestemmelser indeholder forordning (EU) nr. 473/2013 andre vigtige krav til de nationale budgetrammer, navnlig den uafhængige produktion/godkendelse af de makroøkonomiske prognoser, der ligger til grund for de årlige budgetter og den nationale finanspolitiske planlægning på mellemlangt sigt, samt en fælles budgetkøreplan for i) fremlæggelse og vedtagelse af udkast til årlige budgetter og ii) fremlæggelse af nationale budgetplaner på mellemlangt sigt.

09

Kommissionens forslag var et svar på den vilje til indarbejdelse, som de kontraherende parter i traktaten om stabilitet, samordning og styring (TSSS) havde givet udtryk for (som fastsat i traktatens artikel 16), og på Europa-Parlamentets opfordring om integration i Unionens rammer.

Bemærkninger

18

Det nuværende sæt af overnationale krav i de nationale budgetrammer blev udviklet gradvist sideløbende med krisen og skulle af objektive grunde have form af forskellige retlige instrumenter. Navnlig i betragtning af de særlige finanspolitiske udfordringer, som krisen udgjorde, erkendte medlemsstaterne i euroområdet, at det var nødvendigt at vedtage konkrete foranstaltninger, der rakte videre end de bestemmelser, der omfattede alle medlemsstater, herunder med hensyn til nationale budgetrammer.

19

andet led: Kommissionen mener ikke, at elementerne i de nationale budgetrammer skal fastsættes udelukkende på overnationalt plan. Kommissionen henleder opmærksomheden på sin rapport om de offentlige finanser i ØMU'en 2011 (s. 101), hvori det blev fremført, at det ikke ville have været foreneligt med de betydelige forskelle mellem medlemsstaternes administrative og institutionelle strukturer at gå videre end minimumskravene i direktiv 2011/85. Ved valget af minimumskrav tilstræbtes det at anvende de indhøstede erfaringer vedrørende elementer, der er befordrende for god politikudformning, samtidig med at medlemsstaterne får mulighed for at anvende dem på en passende måde.

De retsakter, der indførte overnationale krav til de nationale budgetrammer, blev udviklet sekventielt, og valget af juridisk instrument — navnlig direktiv eller forordning med deres forskellige præskriptive karakter — var baseret på overvejelser om indhold og formål, der var relevante på tidspunktet for udarbejdelsen.

Kommissionen mener, at heterogeniteten i de nationale budgetrammer bør ses som et middel til at tage hensyn til det grundlæggende mål om at øge det nationale ejerskab.

21

Udkastet til direktiv fra 2017 har ganske vist et bredere anvendelsesområde. Ud over en mellemfristet målsætning i form af en strukturel saldo vil den planlagte ramme omfatte: i) fastsættelse af en mellemfristet udvikling i væksten i de offentlige nettoudgifter, som er i overensstemmelse med denne mellemfristede målsætning og ligger fast i hele valgperioden, ii) fastsættelse af en forpligtelse for de årlige budgetter til at respektere den mellemfristede udvikling i væksten i nettoudgifterne, iii) at råde over en korrektionsmekanisme til afhjælpning af afvigelser på mellemlang sigt. Udkastet til direktiv foreslår også en omfattende inddragelse af de uafhængige finanspolitiske institutioner i den finanspolitiske udformning og overvågning af budgetudviklingen.

Selv om der ikke er angivet en udtrykkelig numerisk begrænsning for den mellemfristede målsætning, hedder det i udkastet til direktiv, at numeriske regler på effektiv vis bør fremme overholdelsen af de budgetmæssige forpligtelser i henhold til TEUF, herunder overholdelse af den mellemfristede budgetmålsætning som fastsat i stabilitets- og vækstpagten. Mere generelt kan manglen på en udtrykkelig numerisk begrænsning for den mellemfristede målsætning anses for at blive opvejet af tilgangen i udkastet til direktiv, som går ud på at skabe et stærkere grundlag for finanspolitisk disciplin gennem en bindende mellemfristet udgiftsudvikling og en stærkere rolle for de uafhængige finanspolitiske institutioner.

22

Kommissionen anerkender, at udkastet til direktiv afviger fra ad literam-læsningen af finanspagten, da den foreslår forskellige — og efter Kommissionens opfattelse bedre — instrumenter til at nå de samme mål. Kommissionen er imidlertid ikke enig i ECB's citerede udtalelse om, at bestemmelserne i udkastet til direktiv kan føre til en svækkelse af reglerne i finanspagten.

Med hensyn til timingen af forslaget vil Kommissionen gerne minde om den tidsramme, der er fastsat i artikel 16 i traktaten om stabilitet, samordning og styring (TSSS) for de kontraherende parter om at tage skridt til at indarbejde substansen i traktaten i EU-retten, hvilket er inden for maksimalt fem år efter ikrafttrædelsen. Ved at fremsætte forslaget i december 2017, som var længe før gennemgangen af six- og twopacklovgivningen, søgte Kommissionen at give de kontraherende parter mulighed for at opfylde deres tilsagn om at indarbejde finanspagten i EU-lovgivningen (hvilket også er i overensstemmelse med Kommissionens mangeårige holdning).

27

Eftersom de fælles principper blev vedtaget efter Kommissionens forslag til forordning (EU) nr. 473/2013, ville tilføjelse af nye og materielle bestemmelser om nationale korrektionsmekanismer (som der ikke blev henvist til i det oprindelige udkast til forordning) have medført en væsentlig ændring af Kommissionens forslag. Kommissionen mener, at en sådan ændring ville have haft negative konsekvenser for forordningens vedtagelse.

For at løse dette problem foreslog Kommissionen at samle de centrale aspekter af korrektionsmekanismerne i EU's lovgivning ved den første reguleringsmulighed efter udstedelsen af de fælles principper, navnlig udkastet til direktiv fra 2017.

28

2017-udkastet til direktiv indeholder hovedelementerne i korrektionsmekanismerne baseret på de fælles principper — se artikel 3, stk. 2, litra b), artikel 3, stk. 3, artikel 3, stk. 4, litra c), og artikel 5 og 6. I nogle henseender går udkastet til direktiv faktisk noget ud over disse elementer, f.eks. ved i) at angive, at korrektionsmekanismen navnlig bør kompensere for afvigelser fra de mellemfristede udvikling i væksten i den offentlige udgifter eller ii) at fastsætte de uafhængige finanspolitiske institutioners forpligtelse til at opfordre budgetmyndighederne til at aktivere korrektionsmekanismen.

29

Kommissionen anerkender, at udkastet til direktiv ikke indeholder en definition af udtrykket "væsentlig konstateret afvigelse". Selv om standardforståelsen er, at det udtryk, der anvendes i udkastet til direktiv, kan være eller vil kunne følge konceptet nøje, således som det på nuværende tidspunkt er defineret i forordningerne om stabilitets- og vækstpagten, kan det også afvige fra dette begreb.

Efter Kommissionens opfattelse er ordlyden af bestemmelsen om arten og størrelsen af afvigelsen passende for et direktiv.

Fælles svar på punkt 30 og tabel 1:

Kommissionen følger nøje eksisterende og løbende analyser af disse rammer og gennemfører selv forskning på dette område. I denne forbindelse tages der behørigt hensyn til standarder og bedste praksis, når der indledes lovgivningsmæssige forslag. Direktiv 2011/85 blev udarbejdet på meget kort tid og var baseret på Kommissionens forudgående analytiske arbejde, som også omfattede begreber fra den relevante økonomiske litteratur. Det er også vigtigt at bemærke, at selv om litteraturen indeholder en bred vifte af begreber og karakteristika med relation til den finanspolitiske planlægning på mellemlang sigt, findes der ikke et universelt accepteret sæt af bedste praksis på internationalt plan.

Kommissionen anerkender betydningen af de elementer, der præsenteres som "forskelle" i tabel 1, men er af den opfattelse, at ikke alle disse elementer nødvendigvis bør betragtes som retligt bindende EU-standarder for mellemfristede budgetrammer. Når Kommissionen udarbejder forslag til retsakter, skal den tage hensyn til mange aspekter, herunder navnlig den rette balance mellem det ønskværdige i de planlagte krav og muligheden for at omsætte dem til EU-retlige krav, der kun gælder for alle medlemsstater eller medlemsstater i euroområdet.

Kommissionen understreger også behovet for at skelne mellem mellemfristede budgetrammer i Kommissionens tilgang (defineret i artikel 2, litra e), i direktivet) og de forskellige begreber, der anvendes af IMF, Verdensbanken og OECD. Direktiv 2011/85 fokuserede på et særligt instrument til finanspolitisk planlægning på mellemlang sigt (nemlig mellemfristede budgetrammer) og tilknyttede grundlæggende principper og komponenter, der blev anset for at være afgørende for at nå målet om at fremme overholdelsen af EU's finanspolitiske rammer. Dette forklarer manglen på nogle af de standarder/eksempler på bedste praksis, som ovennævnte internationale organisationer har anvendt (f.eks. fremførsler, forpligtelser og buffere).

31

Kommissionen anerkender, at mellemfristet planlægning og en årlig budgetlægning bør ske i overensstemmelse med hinanden. Direktiv 2011/85 taler udtrykkeligt for denne sammenhæng, navnlig i artikel 10.

32

Selv om det anerkendes, at princippet om at sikre udgiftsstyring i de mellemfristede budgetrammer er af stor betydning, mener Kommissionen, at de fleste af de nævnte kontrolmekanismer ville have været for specifikke/præskriptive, således at de kunne medtages i direktivet som fælles krav for alle medlemsstater.

33

Direktiv 2011/85 indeholder ingen bestemmelser om en ansvarlighedsmekanisme for efterfølgende eller forudgående afvigelser fra de flerårige planer. I finanspagten fastlægges der dog korrektionsmekanismer, som skal imødegå afvigelser fra mellemfristede budgetplaner, der kan betragtes som konstaterede væsentlige afvigelser fra den mellemfristede budgetmålsætning eller tilpasningen i retning heraf. Relaterede udtalelser fra de nationale uafhængige finanspolitiske institutioner vil også aktivere "følg eller forklar"-princippet og generere omdømmemæssige omkostninger for budgetmyndighederne.

34

2017-udkastet til direktiv havde specifikt til formål at styrke den mellemfristede målsætning for finanspolitikken i medlemsstaterne ved at foreslå en række centrale krav til en styrkelse af de mellemfristede budgetrammer (se Kommissionens svar på punkt 21). Kommissionen understreger, at disse bestemmelser har et stort potentiale til at styrke de mellemfristede budgetrammer, selv om de ikke direkte svarer til de "forskelle", der er angivet i tabel 1.

For så vidt angår udgiftsvækst, kræver stabilitets- og vækstpagten også, at medlemsstaterne overholder EU's udgiftsbenchmark, som kæder væksten i udgifterne sammen med udviklingen i det potentielle output.

35

Kommissionen var med til at fremme de principper, der ligger til grund for oprettelsen af nationale uafhængige finanspolitiske institutioner, via meddelelsen fra juni 2012 om fælles principper for nationale finanspolitiske korrektionsmekanismer. Disse principper blev efterfølgende godkendt af medlovgiverne, da de blev indarbejdet fuldt ud i forordning (EU) nr. 473/2013. Specifikationerne i de fælles principper giver mulighed for at oprette eller udpege uafhængige og kompetente organer til at operere på det finanspolitiske område.

36

Kommissionen mener, at principperne og de ønskede funktioner for de nationale uafhængige finanspolitiske institutioner, der er udstedt af OECD og IMF, i høj grad er i overensstemmelse med kravene på EU-niveau, samtidig med at de er lidt mere detaljerede og operationelle. Forskellene skyldes, at sådanne principper/funktioner skal ses som vejledende og ikke som retligt bindende krav. Dertil kommer, at ikke alle ideelle uafhængige finansielle instrumenter nødvendigvis er egnede til indarbejdelse i EU-retten som krav for alle medlemsstater, navnlig af hensyn til nærhedsprincippet. Det var derfor ikke Kommissionens hensigt at skabe universelle uafhængige finanspolitiske institutioner (f.eks. ved at indføre specifikke krav til antallet af medlemmer eller deres mandat eller metoder til finansiering af de uafhængige finanspolitiske institutioners aktiviteter), og det ville ikke have afspejlet medlemsstaternes vilje på daværende tidspunkt.

Det bør også understreges, at medlemsstaterne gik ind for at bevare en betydelig grad af frihed ved udformningen af deres uafhængige finansielle institutioner inden for rammerne af fælles principper. Dette bør også ses i lyset af, at de uafhængige finansielle institutioner i nogle medlemsstater eksisterede før den overnationale lovgivning, og at nogle uafhængige finansielle institutioner med en varieret struktur fungerede godt i forskellige nationale fora.

39

Kommissionen understreger, at omfanget af forbedringer i forbindelse med uafhængige finanspolitiske institutioner i udkastet til 2017-direktivet er bredere end foreslået i dette punkt. Bortset fra de supplerende uafhængige finansielle institutioners yderligere beføjelser med hensyn til fastsættelse og overvågning af centrale finanspolitiske parametre og indarbejdelsen af "følg eller forklar"-princippet i EU-retten indeholder forslaget vigtige kvalifikationer for uafhængighedsgarantierne og mulighed for at udvide alle disse uafhængige finansielle institutioners krav til medlemsstater uden for euroområdet.

Mere konkret blev uafhængighedskravene styrket som følger: Der blev medtaget et forstærkende tillægsord til beskrivelse af ressourcer ("stabile"), og der var specifikationer for retten til adgang til oplysninger ("omfattende og rettidig"). Disse kvalifikationer har til formål at imødekomme de betænkeligheder, som uafhængige finansielle institutioner har givet udtryk for, bl.a. via de nævnte erklæringer fra netværket af uafhængige finanspolitiske institutioner i EU.

42

EU's lovgivning om den multilaterale budgetovervågning fastlægger Kommissionens specifikke ansvar for overvågning af medlemsstaternes overholdelse af EU's finanspolitiske regler. Selv om Kommissionen kan tage hensyn til alle tilgængelige elementer, der anses for at være nyttige, herunder i givet fald oplysningerne fra de nationale uafhængige finanspolitiske institutioner, foreskriver den gældende lovgivning ikke en formel inddragelse af uafhængige finanspolitiske institutioner i EU's budgetovervågning.

46

Selv om TSSS lige som stabilitets- og vækstpagten faktisk kræver, at den er i overensstemmelse med den mellemfristede målsætning eller er ved at blive tilpasset i retning deraf, fastsætter den desuden en nedre grænse for det strukturelle underskud på 0,5 % af BNP (eller 1 % under visse omstændigheder).

47

Kommissionen bemærker, at selv om de uafhængige finanspolitiske institutioner overvåger overholdelsen af EU's finanspolitiske regler, kan de ikke nødvendigvis offentliggøre deres vurderinger af overholdelsen.

Fælles svar på punkt 49-51:

Ifølge traktaterne er det Kommissionens opgave formelt at vurdere overholdelsen af EU's finanspolitiske regler inden for rammerne af den multilaterale budgetovervågning. EU-retten giver ikke de uafhængige finanspolitiske institutioner nogen kompetence i forbindelse med vurderingen af overholdelsen af EU's finanspolitiske regler. I de få tilfælde, hvor de uafhængige finanspolitiske institutioner udfører sådanne aktiviteter, er dette enten baseret på en national retlig forpligtelse eller på frivillig basis. Kommissionen erkender, at der i sådanne tilfælde kan opstå forskelle mellem uafhængige finanspolitiske institutioner og Kommissionens vurderinger af overholdelsen. Disse kan f.eks. skyldes forskelle i fortolkningen af de underliggende retsakter. Konklusionerne kan også afvige fra hinanden på grund af de uafhængige finanspolitiske institutioners anvendelse af egne eller tilpassede metoder, som ikke er i fuld overensstemmelse med den metode, som Kommissionen anvender til sin vurdering, eller tidsintervaller mellem vurderingerne (da nyere eller mere fuldstændige data kan påvirke vurderingen).

Kommissionens brug af sine skønsbeføjelser i henhold til de retsakter, der ligger til grund for stabilitets- og vækstpagten, kan også bidrage til sådanne forskelle. Kommissionen har imidlertid gjort brug af den fleksibilitet, der findes inden for stabilitets- og vækstpagten, i overensstemmelse med den fælles holdning, som Rådet vedtog i februar 2016. Kommissionens vurderinger i de senere år har således taget højde for tre faktorer: 1) konjunkturbetingelser (via den såkaldte "tilpasningsmatrix") 2) strukturreformer og 3) offentlige investeringer, der tager sigte på, bidrager til og økonomisk kan sidestilles med større strukturreformer.

Kommissionens afgørelser om eventuelle afvigelser fra den påkrævede tilpasning vil blive ledsaget af en detaljeret begrundelse og vil efterfølgende blive drøftet indgående med medlemsstaterne i forbindelse med Økofinrådet. Når Kommissionen har anvendt sine skønsbeføjelser, har den givet yderligere vejledning gennem hele cyklussen, hvorved den usikkerhed, som de uafhængige finanspolitiske institutioner står over for i forbindelse med deres vurdering, begrænses.

Endelig påpeger Kommissionen, at der hidtil kun har været et lille antal tilfælde, hvor de uafhængige finanspolitiske institutioner og Kommissionen har nået forskellige konklusioner om medlemsstaternes overholdelse af EU's finanspolitiske regler.

53

Kommissionen ser et tæt samarbejde med de uafhængige finanspolitiske institutioner som en vigtig forudsætning for, at EU's og de nationale finanspolitiske rammer kan fungere effektivt.

57

Det rådgivende EFB fik til opgave at yde uafhængig rådgivning om EU's finanspolitiske styring. Dets retsgrundlag (dvs. Kommissionens afgørelse (EU) 2015/1937) bekræfter dette rationale ved at beskrive rådets mission som følger: "Rådet bidrager i en rådgivende kapacitet til udøvelsen af Kommissionens opgaver som led i den multilaterale budgetovervågning i euroområdet, som fastsat i artikel 121, 126 og 136 i TEUF." Dette operationaliseres yderligere i en lang række opgaver og ansvarsområder (jf. den citerede afgørelses artikel 2, stk. 2, alt efter hvad der blev anset for afgørende for at opfylde EFB's mission.

Det er i forbindelse med denne generelle mission, at "koordineringen" af de nationale finanspolitiske råd bør indgå. Hvis det rådgivende EFB skulle have været tildelt en koordinerende rolle i forhold til uafhængige institutioner, der er baseret på national lovgivning (undertiden på forfatningsniveau), ville det imidlertid have krævet EU-lovgivning, dvs. en potentielt langvarig lovgivningsproces. Det kunne desuden have svækket de uafhængige finanspolitiske institutioners uafhængighed og offentlighedens opfattelse af dem som nationale "skattevagthunde".

60

Kommissionen understreger, at EFB's retsgrundlag og ressourceallokering — om end ikke fuldstændig i overensstemmelse med de standarder, der gælder for de nationale finanspolitiske råd — er blevet omhyggeligt udformet og kalibreret for at sikre, at rådet er fuldt ud i stand til at gennemføre sin mission og samtidig sikre de nødvendige uafhængighedsstandarder.

Selv om der ikke kan drages en skarp parallel mellem det uafhængige rådgivende EFB og de nationale uafhængige finanspolitiske råd, indgår kernen i de principper, der gælder for sidstnævnte, i rådets struktur med særligt fokus på uafhængighed og kompetence og under hensyntagen til rådets specifikke mission.

a) Specifikationerne vedrørende rådsmedlemmernes mandater er i overensstemmelse med de nationale finanspolitiske råds praksis i en række medlemsstater.

b) Kommissionen lægger stor vægt på EFB's aktiviteter, som giver en yderligere kompetent og uafhængig opfattelse af den finanspolitiske debat. Kommissionen er fuldt ud klar over den betydning, som uafhængig rådgivning har for EFB's omdømme og troværdighed.

c) I betragtning af EFB's særlige administrative struktur som rådgivende organ for Kommissionen sikrer Kommissionens Generalsekretariat forvaltningen af EFB's personale- og budgetmæssige ressourcer i overensstemmelse med Kommissionens gældende regler. De ordninger, der er indført, har ikke indskrænket rådets og dets sekretariats aktiviteter. Faktisk er allokeringen til støtte af formandens og rådsmedlemmernes aktiviteter steget betydeligt siden oprettelsen. For eksempel er alle anmodninger om tjenesterejser fremsat af EFB-sekretariatet blevet godkendt og finansieret.

d) Disse administrative støtteordninger er ikke til hinder for EFB's uafhængige arbejde og har rent faktisk til formål at lette EFB's drift på en omkostningseffektiv måde.

61

Som forklaret i skrivelsen fra Kommissionens næstformand til Ombudsmanden, jf. punkt 67, kan der ikke drages en streng parallel mellem det uafhængige rådgivende EFB og de nationale uafhængige finanspolitiske råd. Navnlig er det ikke kun de underliggende retsgrundlag, der er forskellige, men først og fremmest deres institutionelle opbygning, roller, funktion og beføjelser. Førstnævnte er et uafhængigt rådgivende organ i Kommissionen. Kommissionens ansvar med hensyn til overvågningen af medlemsstaternes finanspolitikker er nedfældet i traktaten. På nationalt plan har medlemsstaterne i henhold til EU-retten og den mellemstatslige TSSS indført uafhængige institutioner til at overvåge de nationale offentlige finanser.

Overordnet set finder Kommissionen, at rådets struktur tager behørigt hensyn til de relevante standarder og danner et solidt grundlag for EFB's mission.

62

Kommissionen understreger, at afgørelse 2015/1937 ikke begrænser rådet i dets varetagelse af opgaver.

EFB's mandat udelukker ikke muligheden for at afgive råd/udtalelser i realtid. Rådet besluttede at prioritere en efterfølgende vurdering af gennemførelsen af Unionens finanspolitiske regler af mindst to vigtige årsager: i) En realtidsvurdering af centrale tilsynsafgørelser på EU-plan vil være yderst ressourcekrævende. I modsætning til de nationale finanspolitiske råd vil EFB skulle gennemføre en grundig analyse for alle medlemsstater på meget kort tid. ii) Fokus på den efterfølgende vurdering af, hvordan Unionens finanspolitiske regler gennemføres, mindsker risikoen for at indlede politiske debatter og styrker et uafhængigt finanspolitisk råds kapacitet til at give et upartisk og uafhængigt synspunkt. Desuden er det ikke helt klart, at vurderinger i realtid vil have større virkninger end dem, der foretages efterfølgende.

65

EFB fremhæver i sin årsrapport forskellige svagheder og udfordringer, som de uafhængige finanspolitiske institutioner står over for, men de går også videre og fremsætter forslag til, hvordan manglerne kan afhjælpes. For eksempel indeholder årsrapporten for 2017 i det særlige afsnit om uafhængige finanspolitiske institutioner flere forslag til, hvordan "følg eller forklar"-princippet kan gøres mere effektivt.

Fælles svar på punkt 66 og 67:

Kommissionen tager hensyn til alle de elementer, der er til rådighed, og som skønnes at være nyttige for dens beslutningstagning på et informeret grundlag. Dette omfatter input fra det rådgivende EFB, hvor det er relevant. Men i betragtning af, at dets ansvar for den finanspolitiske overvågning er nedfældet i traktaterne, kan den proces, hvorved Kommissionen når frem til afgørelser på dette område, ikke begrænses, f.eks. ved at regulere, om, hvordan og hvornår EFB's rådgivning og udtalelserne vil blive taget i betragtning.

Med hensyn til "følg eller forklar"-princippet forklarede Kommissionens næstformand i brevet til Ombudsmanden, jf. punkt 67, at der ikke kan drages en streng parallel mellem det uafhængige rådgivende EFB og de nationale uafhængige finanspolitiske råd, da de underliggende retsgrundlag, den institutionelle opbygning, roller, funktion og beføjelser er forskellige (se Kommissionens svar på punkt 61). På nationalt plan har de underskrivende medlemsstater i henhold til TSSS oprettet uafhængige institutioner til at overvåge, om de nationale politikker sikrer hurtig konvergens hen imod de landespecifikke mellemfristede målsætninger. Dette er grunden til, at "følg eller forklar"-princippet finder anvendelse i denne specifikke kontekst for de kontraherende parter i TSSS.

68

Se Kommissionens svar på punkt 60. Med hensyn til spørgsmålet om uafhængighed indeholder Kommissionens afgørelse 2015/1937 (artikel 4) en udtrykkelig bestemmelse om rådsmedlemmernes uafhængighed.

69

Der kan anvendes forskellige retlige instrumenter til at fastsætte krav, som er forskellige med hensyn til det præskriptive niveau eller det spillerum, som medlemsstaterne gives.

Specifikt med hensyn til direktiv 2011/85 blev det under udarbejdelsen klart, at et direktiv fra Rådet var det bedst egnede middel til for første gang at lovgive inden for nationale budgetrammer, som berører medlemsstaternes suveræne finanspolitiske kompetence. Valget var primært baseret på den specifikke karakter af de bestemmelser, der skal medtages i forslaget til retsakt (mod meget forskellige referencescenarier for nationale budgetrammer i medlemsstaterne på det pågældende tidspunkt), de kompetencer, det berører, og behovet for at tage hensyn til overvejelser vedrørende nationalt ejerskab og nærhedsprincippet (se også Kommissionens svar på punkt 19). Kommissionen påpeger også, at dette skridt først blev politisk muligt i kølvandet på krisen, og at en alt for præskriptiv tilgang i Kommissionens forslag i sin egenskab af den første lovgivningsmæssige ramme inden for nationale budgetrammer sandsynligvis ikke ville være blevet anset for acceptabel af medlemsstaterne og dermed ville risikere at sætte spørgsmålstegn ved vedtagelsen af lovbestemmelser om nationale budgetrammer.

74

Kommissionen understreger, at gennemførelses- og overensstemmelseskontrollen har været meget omhyggelig med hensyn til at sikre, at kravene fuldt ud og på korrekt vis tages op i den nationale lovgivning om nationale budgetrammer.

De nationale gennemførelsesprocesser har i sig selv været meget mere tidskrævende end forventet. Vedtagelsen af yderligere krav om nationale budgetrammer (jf. punkt 72) medførte forsinkelser for medlemsstaterne ud over den gennemførelsesfrist, der var fastsat for direktivet (f.eks. blev visse nationale gennemførelsesforanstaltninger meddelt i 2014-2016 og nogle få endda senere).

Med hensyn til den kontrol, der foretages af Kommissionen, er der ud over den kompleksitet, der er forbundet med at foretage en grundig analyse af en lang række retsakter vedrørende nationale budgetrammer i medlemsstaterne i ovennævnte periode også gjort en betydelig indsats for at vurdere, om de nationale bestemmelser i de 22 TSSS-kontrahenter overholder kravene i finanspagten (jf. opfordringen til Kommissionen i artikel 16 i TSSS).

Endelig omfattede overensstemmelseskontrollen en omfattende bilateral udveksling med medlemsstaterne (primært via EU Pilot-proceduren) med henblik på at afhjælpe de mangler i gennemførelsen og de problemer med manglende overholdelse, som Kommissionen har konstateret. Selv om disse udvekslinger har været meget effektive, har de korrigerende foranstaltninger, som medlemsstaterne har truffet, medført yderligere forsinkelser i gennemførelsen af overensstemmelseskontrollen.

Med hensyn til de mål, der er fastsat i GD ECFIN's årlige forvaltningsplaner, skal det bemærkes, at de kun vedrører den foreløbige overensstemmelseskontrol, dvs. grundlaget for EU-Pilot-proceduren. I nogle tilfælde skyldtes dette ovennævnte begrundelse.

76

I forbindelse med rækkefølgen af EU Pilot-sagerne med henblik på et direktiv, som indeholder minimumskrav for nationale budgetrammer i alle medlemsstater, finder Kommissionen, at de mere operationelle kriterier, som den anvendte (som angivet i punkt 76), var mere passende set ud fra et ligebehandlingssynspunkt end dem, der nævnes af Revisionsretten (dvs. niveauet for den offentlige gæld og medlemskab af euroområdet).

Kommissionen påpeger, at halvdelen af euroområdets medlemsstater med stor gæld faktisk var omfattet af de 18 medlemsstater, der var en del af den første og anden bølge af EU Pilot-sager.

78

Kommissionen understreger, at EU Pilot-udvekslingerne har medvirket til overensstemmelseskontrollen. De har gjort det muligt at danne sig en endelig holdning til overensstemmelsen for de 18 medlemsstater, der er berørt af de første to bølger, og på dette grundlag enten træffe beslutning om en ensartet gennemførelse eller overveje, om der er behov for at indlede overtrædelsesprocedurer, hvor Pilot-svarene blev afvist som utilfredsstillende.

Det skal bemærkes, at de 10 uger for hver side, der er involveret i EU Pilot-sagerne (dvs. Kommissionen og den pågældende medlemsstat), udgør et benchmark. En Pilot-sags samlede varighed kan i praksis og af forskellige årsager være længere, f.eks.: i) anmodning om forlængelse fra medlemsstaten, ii) anmodning om yderligere oplysninger fra Kommissionen, iii) nødvendig tid til oversættelse af medlemsstaternes svar og indlæg og iv) medlemsstaternes indberetning af opfølgningsforanstaltninger. Nogle af eller alle de ovennævnte situationer opstod i alle 18 sager, hvilket til dels forklarer den langvarige udveksling med medlemsstaterne. Det skal navnlig bemærkes, at Kommissionen i alle disse Pilot-sager anmodede om yderligere oplysninger.

Kommissionens involverede tjenestegrene (dvs. GD ECFIN) vedtog en konstruktiv holdning under EU Pilot-udvekslingerne, især ved at yde medlemsstaterne al den bistand, der er nødvendig, og give tid til, at visse forpligtede foranstaltninger kan vedtages. Dette forlængede den formelle varighed af Pilot-sagerne ud over benchmarket, men relevansen af denne forsinkelse opvejes klart af det positive resultat af processen: Kun syv ud af de 18 sager blev afsluttet med et afslag, og de udestående spørgsmål i seks ud af disse syv sager er efterfølgende blevet løst tilfredsstillende af de berørte medlemsstater, uden at Kommissionen behøvede at indlede en traktatbrudsprocedure.

Fælles svar på punkt 79 og 80:

I bagklogskabens lys anerkender Kommissionen, at den i et vist omfang kan have undervurderet de udfordringer, der er forbundet med den nationale gennemførelse af direktivet. En væsentlig årsag til, at medlemsstaterne havde forsinket meddelelsen om gennemførelsesforanstaltninger, var, at de også i den nationale retsorden skulle indarbejde de supplerende krav til nationale budgetrammer i henhold til forordning (EU) nr. 473/2013 og finanspagten. Sidstnævnte krævede navnlig, at der blev vedtaget lovgivning med stor retskraft i den nationale retsorden, til tider endog på forfatningsniveau. Medlemsstaterne var derfor langsommere til at vedtage og meddele direktivrelaterede foranstaltninger, hvilket førte til iværksættelse af traktatbrudsprocedurer for manglende meddelelse.

Kommissionen gør opmærksom på, at den både før og efter direktivets gennemførelsesfrist den 31. december 2013 gav vejledning og støtte vedrørende nationale budgetrammer. Dette skete ved hjælp af flere midler og kanaler, navnlig emnespecifikke vejledninger (f.eks. om statistiske krav, oplysninger om skatteudgifter), noter til de relevante udvalg, baggrundsdokumenter til peerevalueringer af nationale budgetrammer, revision af udkast til national lovgivning om gennemførelse af direktivet (herunder før den 31. december 2013), EU Pilot-sager (fra august 2016) og andre bilaterale tekniske udvekslinger. Desuden har Kommissionen altid reageret positivt på enhver specifik anmodning om bistand fra medlemsstaterne.

Ved vurderingen af det fulde omfang af vejledningen vedrørende nationale budgetrammer, som Kommissionen giver medlemsstaterne, skal der tages hensyn til, at medlemsstaterne har revideret deres finanspolitiske rammer ved ikke blot at tage hensyn til kravene i direktivet, men også til de forpligtelser, der følger af forordning (EU) nr. 473/2013 og finanspagten, alt efter hvad der er relevant. I forbindelse med gennemgangen af udkast til national lovgivning og fremsættelse af bemærkninger tog Kommissionen derfor også hensyn til den bredere vifte af overnationale krav vedrørende nationale budgetrammer, som medlemsstaterne skal overholde.

I sin traktatfæstede rolle med at føre tilsyn med anvendelsen af EU-retten har Kommissionen indtil videre prioriteret at sikre, at de reformerede nationale budgetrammers karakteristika stemmer overens med de nye krav i EU-retten, da de har givet anledning til betydelige reformer af nationale budgetrammer i hele EU. I betragtning af den kommende gennemførelse af overensstemmelseskontrollen i henhold til direktiv 2011/85 vil Kommissionen i stedet fokusere på gennemførelsen af nationale budgetrammer, herunder i givet fald yde støtte og vejledning.

83

Kommissionen har til hensigt at indlede vurderingen af anvendelsen af direktiv 2011/85 efter afslutningen af overensstemmelseskontrollen. Selv om Kommissionen hidtil har fokuseret på at sikre korrekt gennemførelse, er der også indsamlet implementeringsrelaterede oplysninger for at få et bedre billede af den generelle situation i medlemsstaterne. Dette er imidlertid ikke sket på en systematisk måde og vil kræve en generel ajourføring på det tidspunkt, hvor der foretages fuldstændig kontrol af anvendelsen.

84

Der vil blive udarbejdet interne retningslinjer for formel anvendelseskontrol, inden denne kontrol foretages. Uanset dette skal det bemærkes, at den interne gennemførelsesvejledning i en række af direktivets bestemmelser, som er mere implementeringsorienterede end gennemførelsesorienterede (f.eks. statistiske bestemmelser), allerede indeholder elementer af vejledning i anvendelseskontrol.

Fælles svar fra Kommissionen på punkt 85 og 86:

Kommissionen anerkender relevansen af yderligere analyse og vil fortsætte med at undersøge, hvordan der kan opnås nyttige resultater.

Kommissionen understreger imidlertid, at det rent metodisk er vanskeligt at foretage en streng korrelation mellem en medlemsstats gennemførelse af direktivet (som er en del af de overnationale krav til de nationale budgetrammer) og dens overordnede finanspolitiske resultater i forhold til kravene i stabilitets- og vækstpagten. Det er relativt simpelt at foretage en vurdering af, i hvor høj grad bestemmelserne i direktivet er gennemført og fungerer. Det er mindre tydeligt at vurdere, i hvilket omfang disse krav har påvirket de finanspolitiske resultater, navnlig på grund af:

  • en høj grad af overlapning ellem visse krav i direktivet og bestemmelserne i forordning (EU) nr. 473/2013 og finanspagten, der har haft virkninger i samme periode.
  • timingen af direktivet, som faldt sammen med en dyb finansiel og økonomisk krise, hvor flere medlemsstater var underlagt eksterne finansielle bistandsprogrammer (de fleste af disse programmer indeholdt betingelser, der omfattede mange af direktivets krav).
  • behovet for at give tilstrækkelig tid til, at kravene i direktivet kan anvendes i praksis og øve indflydelse på budgetprocessen.
86

Det kan vurderes, om PEFA-metoden, som er en af mange metoder, er egnet til at vurdere de operationelle resultater af vigtige dele af de nationale budgetrammer.

88

Kommissionen understreger, at der ikke er noget lovkrav om at medtage bestemmelser om gennemgang i lovgivningsforslag.

89

Kommissionen har besluttet at udsætte offentliggørelsen af gennemgangen af hensigtsmæssigheden og offentliggøre den sammen med gennemgangen af andre dele af six- og twopacken. Dette vil gøre det muligt for Kommissionen at danne sig et samlet overblik over hele EU's finanspolitiske ramme bestående af EU-regler og nationale finanspolitiske rammer.

91

Databasen vedrørende finanspolitisk styring og de dertil knyttede indekser blev oprettet med et bredere formål for øje end vurderingen af krav i EU-retten (som i øvrigt blev udarbejdet før direktiv 2011/85). Indekset for mellemfristede budgetrammer blev fra starten udformet således, at det afspejler ønskværdige funktioner og bedste praksis for mellemfristede budgetrammer, og går således videre end direktivet, som kun fastsætter minimumskrav for mellemfristede budgetrammer. Kommissionen mener faktisk, at et indeks, der kun tager hensyn til direktivets krav, er af begrænset relevans. Indekset for mellemfristede budgetrammer blev heller ikke udformet som en foranstaltning til gennemførelse eller implementering af direktivet inden for rammerne af mellemfristede budgetrammer. Det skal dog bemærkes, at indekskriterierne efter den metodiske gennemgang af databasen vedrørende finanspolitisk styring er blevet justeret i lyset af de forbedringer, der er registreret i medlemsstaterne, og er blevet bedre tilpasset (de fleste af) kravene i direktivet.

Indekset for mellemfristede budgetrammer tjener aktuelt en række formål, såsom peerevalueringer i de forberedende udvalg i Økofinrådet, Kommissionens overvågning af nationale budgetrammer og analysearbejde.

92

Selv om undersøgelsen ikke foregiver at være en fuldstændig vurdering af anvendelsen af EU's krav vedrørende mellemfristede budgetrammer, indeholder den dokumentation for effektiviteten af de nationale finanspolitiske regler og mellemfristede budgetrammer i EU.

Første led: Indekset for mellemfristede budgetrammer er baseret på oplysninger indberettet af medlemsstaterne i databasen vedrørende finanspolitisk styring. Dette er i overensstemmelse med det oprindelige mandat, som Økofinrådet gav i sine konklusioner, der blev vedtaget den 5. maj 2009. Med tiden og navnlig efter gennemgangen af databasen vedrørende finanspolitisk styring i 2015 er der sket en mærkbar stigning i de indberettede oplysninger vedrørende mellemfristede budgetrammer i databasen vedrørende finanspolitisk styring, og deres detaljeringsgrad berettiger til fortsat at benytte medlemsstaterne (dvs. finansministerierne) som informationskilder. Det bør også understreges, at de oplysninger, som medlemsstaterne har indgivet, i de seneste år i stigende grad er blevet kontrolleret i forhold til Kommissionens interne viden og i mange tilfælde korrigeret, inden de blev indført i indekset. Dette har øget indeksets troværdighed.

Andet led: Som anført i ovenstående svar var indekset for mellemfristede budgetrammer fra begyndelsen udformet således, at det afspejlede ønskværdige funktioner og bedste praksis for mellemfristede budgetrammer. Der er således ikke taget hensyn til hver eneste bestemmelse i direktivet i bedømmelsen, selv om nogle kriterier rækker ud over direktivets anvendelsesområde.

Tredje led: Indekset for mellemfristede budgetrammer er udformet, så der udelukkende tages højde for bestanddele, hvorom der findes oplysninger i databasen vedrørende finanspolitisk styring.

Fjerde led: Selv om indekset for mellemfristede budgetrammer hverken blev udformet eller anvendt som en foranstaltning til gennemførelse eller implementering af direktivet, afspejles de reformer, som medlemsstaterne har indført som reaktion på direktivet, i indekset i takt med, at de vedtages og rapporteres i databasen vedrørende finanspolitisk styring, uanset tidspunktet for vurderingen af direktivet (indeksbedømmelsen og vurderingen af direktivet følger særskilte processer). Med andre ord dækker indekset for mellemfristede budgetrammer med henblik på den pågældende undersøgelse de strukturelle elementer, der var gældende i medlemsstaterne frem til udgangen af 2015. De reformer, der blev vedtaget efterfølgende, er derfor ikke omfattet af den indeksserie for mellemfristede budgetrammer, der blev anvendt i undersøgelsen.

Femte led: Indekset for mellemfristede budgetrammer indeholder en numerisk måling af kvaliteten af udformningen af de mellemfristede budgetrammer på tværs af medlemsstaterne, men kan ikke spore de årsager, der ligger til grund for ændringerne i indekset, som f.eks. de finansielle bistandsprogrammer. Som påpeget i Kommissionens svar på punkt 85 og 86 er det meget vanskeligt metodisk at isolere de specifikke virkninger af direktiv 2011/85 fra andre faktorer, der påvirker reformen af de nationale budgetrammer. Dette gælder også for de finansielle bistandsprogrammer, hvoraf de fleste indeholdt betingelser, der omfattede mange af direktivets krav.

95

Hvad angår henvisningen til de kontraherende parters forpligtelser i Kommissionens vurdering, skal det bemærkes, at finanspagten ikke er et EU-retligt instrument. Kommissionen fandt det derfor hensigtsmæssigt at anlægge en forholdsvis fleksibel tilgang, hvorefter de kontraherende parters formelle forpligtelser og bebudede planer anses for at supplere og styrke de vedtagne nationale bestemmelser. Kommissionen mener ikke, at denne tilgang har ført til en svækkelse af de krav, der gælder for de kontraherende parter.

Kommissionen har handlet i fuld gennemsigtighed ved i rapporten offentligt at henvise til de forpligtelser og planer, som de kontraherende parter har bebudet. Denne klarhed med hensyn til den anvendte analytiske ramme og de specifikke spørgsmål, for hvilke Kommissionen tog hensyn til forpligtelserne og de bebudede planer i sine konklusioner, gav de kontraherende parter (dvs. de tiltænkte modtagere af rapporten) alle de nødvendige oplysninger.

Det skal også bemærkes, at de kontraherende parter under drøftelserne i de forberedende udvalg i Økofinrådet, der fulgte efter offentliggørelsen af rapporten (dvs. i perioden 2018-2019), ikke anfægtede Kommissionens anvendelse af forpligtelser i forbindelse med vurderingen af overholdelsen.

Konklusioner og anbefalinger

99

Det fremgår af traktaterne, at det er Kommissionens opgave at foretage en formel vurdering af overholdelsen af EU's finanspolitiske regler inden for rammerne af den multilaterale budgetovervågning. EU-retten giver ikke de uafhængige finansielle institutioner nogen kompetence i forbindelse med vurderingen af overholdelsen af EU's finanspolitiske regler, selv om nogle uafhængige finansielle institutioner udfører sådanne aktiviteter i henhold til en national retlig forpligtelse eller på frivillig basis.

100

Der kan af forskellige årsager rent faktisk opstå forskelle mellem uafhængige finansielle institutioners og Kommissionens vurdering af overholdelsen (se Kommissionens svar på punkt 49-51). Selv om de skønsbeføjelser, som Kommissionen har fået ved de retsakter, der ligger til grund for stabilitets- og vækstpagten, kan bidrage til disse forskelle, understreger Kommissionen, at den foretager sin vurdering af medlemsstaternes overholdelse af EU's finanspolitiske regler på en streng og gennemsigtig måde og gør passende brug af den fleksibilitet, der findes inden for rammerne af reglerne, i overensstemmelse med den i fællesskab aftalte holdning, som blev godkendt af Rådet i februar 2016. Resultatet af disse vurderinger skal høres i Rådet (og derigennem i medlemsstaterne) gennem de relevante fora (dvs. Økofin og dets forberedende udvalg).

Kommissionen mener, at risikoen for forskellige konklusioner kan mindskes gennem regelmæssig udveksling og deling af oplysninger mellem Kommissionen og de uafhængige finansielle institutioner, sådan som Kommissionen allerede praktiserer.

Anbefaling 1 — Kommissionens og de uafhængige finanspolitiske institutioners vurdering af overholdelsen

Kommissionen accepterer anbefalingen.

Kommissionen ser et tæt samarbejde med de uafhængige finansielle institutioner som en vigtig forudsætning for, at EU's og de nationale finanspolitiske rammer kan fungere effektivt.

101

Grundkravene til mellemfristede budgetrammer og etableringen af kriterier for uafhængige finanspolitiske institutioner er i vid udstrækning i overensstemmelse med den relevante litteratur og international praksis. Faktisk er Unionen i nogle henseender førende, navnlig hvad angår masseetableringen af uafhængige finanspolitiske institutioner, der har til opgave at overvåge de nationale finanspolitiske regler og udarbejde/godkende makroøkonomiske prognoser for den finanspolitiske planlægning.

I betragtning af de eksisterende forskelle mellem de nationale budgetsystemer i EU og ejerskab og nærhedsprincippet er der ingen ideelle funktioner i mellemfristede budgetrammer eller uafhængige finanspolitiske institutioner, som det vil være hensigtsmæssigt at indarbejde i EU-lovgivningen.

Faktisk er nogle af de principper/funktioner, der støttes af IMF og OECD, undertiden meget detaljerede eller operationelle, da de er beregnet til at blive anvendt som detaljeret vejledning i modsætning til retligt bindende krav.

På trods af dette ønsker Kommissionen ikke at gøre gældende, at der ikke er plads til at forbedre EU's retlige krav til nationale budgetrammer (bekræftet ved forslaget til direktiv fra 2017) eller den måde, hvorpå medlemsstaterne anvender dem.

Anbefaling 2 — Gennemgå krav til nationale budgetrammer

Kommissionen accepterer anbefalingen.

Den kommende gennemgang af six- og twopacken giver mulighed for at identificere styrker og svagheder i kravene vedrørende nationale budgetrammer på grundlag af de hidtidige erfaringer med deres gennemførelse og implementering.

102

EFB's retsgrundlag og ressourceallokering blev omhyggeligt udformet og kalibreret for at sikre, at rådet fuldt ud er i stand til at gennemføre sin mission. For så vidt angår "følg eller forklar"-princippet, gentager Kommissionen sit synspunkt om, at der ikke kan drages en streng parallel mellem EFB og de nationale finanspolitiske råd (se Kommissionens svar på punkt 66-67).

Anbefaling 3 — Styrke Det Europæiske Finanspolitiske Råd

Kommissionen kan ikke acceptere anbefalingen.

Den mener, at den nuværende ordning er egnet til formålet og ikke har begrænset rådets analytiske og funktionelle uafhængighed. En ændring af EFB's rolle og struktur vil desuden foregribe resultatet af den kommende gennemgang af sixpacken og twopacken, hvilket kan få konsekvenser for EFB's rolle i EU's finanspolitiske styring.

EFB har behørigt udøvet sin funktionelle uafhængighed og har hidtil opnået passende resultater i forhold til det givne mandat. Der tages behørigt højde for disse resultater i den finanspolitiske debat på EU-plan, og formanden for EFB indbydes regelmæssigt til at fremlægge rådets synspunkter i Økofinrådet og Eurogruppen.

103

Kommissionen har gennemført grundige kontroller af overholdelsen af direktiv 2011/85 for at sikre, at de respektive krav integreres korrekt i medlemsstaternes budgetrammer. Overensstemmelseskontrollen er næsten afsluttet for to tredjedele af medlemsstaterne og pågår for de øvrige. Kommissionens involverede tjenestegrene (dvs. GD ECFIN) har effektivt anvendt EU Pilot-udvekslingerne inden for rammerne af overensstemmelseskontrollen.

104

De vurderinger, der er foreskrevet i EU's retlige ramme, foretages i overensstemmelse med de specifikke bestemmelser om gennemgang i både direktiv 2011/85 og forordning (EU) nr. 473/2013. Den kommende gennemgang af sixpacken og twopacken vil give mulighed for at foretage en grundig og helhedsorienteret undersøgelse af, hvad de forskellige krav til nationale budgetrammer indtil videre har givet af resultater.

Anbefaling 4 — Styrke håndhævelsen af de nationale budgetrammer

Kommissionen accepterer anbefalingen.

b) Gennemgangen af hensigtsmæssigheden offentliggøres sammen med gennemgangen af andre dele af six- og twopacken.

c) Kommissionen erkender, at det er nyttigt regelmæssigt at indsamle oplysninger fra medlemsstaterne om, hvordan de nationale budgetrammer faktisk fungerer. Kommissionen vil bestræbe sig på at afdække den type oplysninger, der er nødvendige, og den proces og de redskaber, der er bedst egnede til indsamling af disse oplysninger. Det er vigtigt at bemærke, at Kommissionen understreger, at gennemførelsen af denne anbefaling vil afhænge af medlemsstaternes samarbejde om at tilvejebringe de nødvendige oplysninger.

d) Kommissionen anerkender betydningen af at overvåge medlemsstaternes budgetrammers funktionsmåde nøjere. Det skal bemærkes, at en sådan overvågning kræver detaljerede oplysninger fra medlemsstaterne, som derefter vil blive vurderet af Kommissionen på grundlag af en passende metode.

Revisionsholdet

Revisionsrettens særberetninger fremlægger resultaterne af dens revisioner vedrørende EU's politikker og programmer eller forvaltningsmæssige spørgsmål i forbindelse med specifikke budgetområder. Med henblik på at opnå maksimal effekt udvælger og udarbejder Revisionsretten sine revisionsopgaver under hensyntagen til de risici, der knytter sig til forvaltningens resultatopnåelse eller regeloverholdelsen, de pågældende indtægters eller udgifters omfang, den fremtidige udvikling samt den politiske og offentlige interesse.

Denne forvaltningsrevision blev udført af Afdeling IV - Regulering af markeder og konkurrenceøkonomi, der ledes af Alex Brenninkmeijer, medlem af Revisionsretten. Revisionsarbejdet blev ledet af Neven Mates, medlem af Revisionsretten, indtil udløbet af hans mandat (juli 2019), og derefter af Mihails Kozlovs, medlem af Revisionsretten, med støtte fra kabinetschef Edite Dzalbe, attaché Laura Graudina, attaché Marko Mrkalj, ledende administrator Marion Colonerus, opgaveansvarlig Stefano Sturaro, og revisorerne Giuseppe Diana, Efstathios Efstathiou og Maëlle Bourque. Michael Pyper ydede sproglig støtte.

Fra venstre mod højre: Stefano Sturaro, Marion Colonerus, Mihails Kozlovs, Maëlle Bourque, Giuseppe Diana, Efstathios Efstathiou.

Slutnoter

1 Det Europæiske Råd (2010), "Report by the Task Force to the European Council on strengthening economic governance in the EU".

2 Jf. f.eks. Debrun, X. et al. (2008), "Tied to the mast? National fiscal rules in the European Union", Economic Policy 23/54, s. 299-362.

3 IMF (2013), "Reassessing the role and modalities of fiscal policy in advanced economies", politisk oplæg.

4 Jf. f.eks. Europa-Kommissionen (2004), "Report on public finances in EMU 2004".

5 EU-Rådet (2005), "Ecofin Council report to the European Council of 22-23 March 2005 on improving the implementation of the Stability and Growth Pact".

6 EU-Rådet (2009), "2967th Economic and Financial Affairs Council conclusions on fiscal exit strategy".

7 Rådets direktiv 2011/85/EU af 8. november 2011 om krav til medlemsstaternes budgetmæssige rammer, EUT L 306 af 23. november 2011 (i dette dokument betegnet direktiv 2011/85).

8 Kommissionen (2012), COM(2012) 342 final, "Meddelelse fra Kommissionen - Fælles principper for nationale finanspolitiske korrektionsmekanismer".

9 Debrun, X. og Kinda, T. (2014), "Strengthening post-crisis fiscal credibility: Fiscal Councils on the rise — A new dataset", IMF working paper 14/58.

10 Beetsma, R. et al. (2018), "The rise of independent fiscal institutions: recent trends and performance", IMF working paper 18/68.

11 Jonung, L. og Larch, M. (2006), "Improving fiscal policy in the EU: the case for independent forecasts", Economic Policy 21/47, s. 492-534.
IMF (2013), "Case studies of fiscal councils — functions and impact".

12 Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 473/2013 af 21. maj 2013 om fælles bestemmelser om overvågning og evaluering af udkast til budgetplaner og til sikring af korrektion af uforholdsmæssigt store underskud i medlemsstaterne i euroområdet, EUT L 140 af 17. maj 2013 (i dette dokument betegnet forordning 473/2013).

13 Kommissionen (2017), COM(2017) 824 final, "Forslag til Rådets direktiv om bestemmelser til styrkelse af den finanspolitiske ansvarlighed og den mellemfristede budgetmæssige udvikling i medlemsstaterne", s. 3.

14 Det Økonomiske og Finansielle Udvalg (2019), "Draft supplementary EFC findings on the transposition of the Fiscal Compact", ecfin.cef.cpe(2019)1812588.

15 Kommissionens afgørelse (EU) 2015/1937 af 21. oktober 2015 om oprettelse af et uafhængigt rådgivende europæisk finanspolitisk råd samt Kommissionens afgørelse (EU) 2016/221 af 12. februar 2016 om ændring af afgørelse (EU) 2015/1937 om oprettelse af et uafhængigt rådgivende europæisk finanspolitisk råd.

16 Juncker, J.-C., Tusk, D., Dijsselbloem, J., Draghi, M. og Schulz, M. (2015), De fem formænds rapport: Gennemførelse af Europas Økonomiske og Monetære Union.

17 Revisionsrettens særberetning nr. 10/2016, "Det kræver yderligere forbedringer at sikre, at proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store underskud gennemføres effektivt" (http://eca.europa.eu).

18 Revisionsrettens særberetning nr. 18/2018, "Er det vigtigste mål for stabilitets- og vækstpagtens forebyggende del realiseret?" (http://eca.europa.eu).

19 Revisionsrettens særberetning nr. 3/2018, "Revision af proceduren i forbindelse med makroøkonomiske ubalancer (PMU)" (http://eca.europa.eu).

20 Disse medlemsstater i euroområdet blev udvalgt, fordi de havde høj gæld, fordi deres budgetrammer var blevet markant forbedret, eller fordi de allerede længe havde haft en uafhængig finanspolitisk institution.

21 I fem af de 28 medlemsstater deles to institutioner om de opgaver, der skal udføres af en uafhængig finanspolitisk institution.

22 Kommissionen (2012), "Report on public finances in EMU 2011", s. 101.

23 Den Europæiske Centralbank (2018), CON/2018/25.

24 Kommissionen (2017), C(2017) 1201 final, "Report from the Commission presented under Article 8 of the Treaty on Stability, Coordination and Governance in the Economic and Monetary Union", s. 3.

25 Den Europæiske Centralbank (2018), CON/2018/25.

26 Alle år efter det aktuelle budget-/regnskabsår.

27 IMF (2013), Cangiano, G. et al., "Public Financial Management and its emerging architecture", s. 161.

28 OECD (2004), "The Legal Framework for Budget Systems", tekstboks III.4; IMF (2010), Lienert, I. og Fainboim, I., "Reforming Budget Systems Laws", tekstboks 4 og s. 12-13; IMF (2013), Cangiano, G. et al., "Public Financial Management and its emerging architecture", p. 156; IMF (2014), "Fiscal transparency code", princip 2.1.3, 2.3.1 og 2.3.2; Verdensbanken (2013), "Beyond the annual budget. The global experience with medium term expenditure frameworks", s. 58-59.

29 IMF (2014), "Fiscal transparency code", princip 2.1.3.

30 Det potentielle output er et teoretisk begreb for det outputniveau (BNP) på et givet tidspunkt, som er foreneligt med en stabil inflation. Det vokser over tid i et tempo, der ikke nødvendigvis er konstant. Hverken niveauet eller vækstraten kan måles direkte, men må anslås.

31 IMF og OECD opdaterede deres standarder og bedste praksis for god budgetforvaltningsskik i henholdsvis 2014 og 2015 for at indarbejde erfaringerne fra den økonomiske og finansielle krise. Kommissionen lod imidlertid ikke denne opdatering afspejle i 2017-udkastet til direktiv.

32 IMF (2013), "The functions and impact of fiscal councils": Dette dokument er den mest omfattende oversigt over finanspolitiske råd hidtil, og det baserer sig på andre dokumenter, bl.a. OECD's udkast til principper fra 2012 og Kopits, G. (2011), "Independent fiscal institutions: Developing good practices", s. 35-52.

33 OECD's principper forelå allerede i 2012, og de blev vedtaget i 2014. Jf. OECD (2014), "Recommendation on Principles for IFIs".

34 Kommissionen (2017), Jankovics, L. og Sherwood, M., "Independent fiscal institutions in the EU Member States: The early years", debatoplæg 067.

35 Kommissionen (2004), Jonung, L. og Larch, M., "Improving fiscal policy in the EU: the case for independent forecasts".

36 Optimistisk skævhed indebærer, at væksten i output og indtægter overvurderes, mens de ikkediskretionære udgifter undervurderes.

37 IMF (2007), "Code of good practices on fiscal transparency", princip 4.3.4.

38 OECD (2014), "Recommendation on Principles for IFIs", princip 3.3.

39 Netværket af uafhængige finanspolitiske institutioner i EU (2016), "Defining and enforcing minimum standards for IFIs".

40 Netværket af uafhængige finanspolitiske institutioner i EU (2018), "Statement by the Network of EU IFIs in response to the Proposal for a Council Directive laying down provisions for strengthening fiscal responsibility and the medium-term budgetary orientation in Member States".

41 I 2015 offentliggjorde Kommissionen en fortolkningsmeddelelse om sin fortolkningsmargen, "Optimal udnyttelse af fleksibiliteten inden for rammerne af de gældende regler under stabilitets- og vækstpagten", COM(2015) 12 final. Denne blev efterfølgende afspejlet i den fælles vedtagne holdning fra november 2015, som blev godkendt af Rådet i februar 2016.

42 For at opnå hurtig konvergens hen imod den mellemfristede budgetmålsætning fastsætter SVP det benchmark, at medlemsstaterne skal justere deres strukturelle budgetstillinger med 0,5 % af BNP pr. år.

43 Det Europæiske Finanspolitiske Råd (2018), "Annual report 2018", s. 42.

44 Irish Fiscal Advisory Council (2016), "Fiscal assessment report", s. 67.

45 Det Europæiske Finanspolitiske Råd består af en bestyrelse og et sekretariat (bemandet med en sekretariatschef og særlige supportmedarbejdere, p.t. begrænset til fem økonomer og én assistent).

46 ECB (2015), "Economic Bulletin", nr. 7, tekstboks 5: "The creation of a European Fiscal Board".

47 IMF (2016), "2016 Article IV consultation – euro-area policies", IMF-landerapport 16/219, s. 20.

48 Det Europæiske Finanspolitiske Råd offentliggjorde også en udtalelse til støtte for Danmarks Økonomiske Råd i marts 2018.

49 ECB (2015), "Economic Bulletin", nr. 7, tekstboks 5: "The creation of a European Fiscal Board".

50 Den Europæiske Ombudsmand (2016), "Letter from the European Ombudsman to the President of the European Commission regarding Transparency of the European Fiscal Board".

51 Kommissionen (2012), "Report on public finances in EMU 2011", s. 101.

52 Revisionsretten (2018), horisontal analyse: "EU-rettens gennemførelse i praksis: Kommissionens tilsynsansvar i henhold til artikel 17, stk. 1, i traktaten om Den Europæiske Union", tekstboks 4.

53 Gennemførelseskontroller bør færdiggøres senest seks måneder efter gennemførelsesfristen eller efter datoen for notificering om de nationale gennemførelsesforanstaltninger, og overensstemmelseskontroller bør færdiggøres senest 16-24 måneder efter datoen for underretning om de nationale gennemførelsesforanstaltninger.

54 Hvis der er indledt en EU Pilot-sag, men den ikke længere ser ud til at give de forventede resultater i rette tid, bør Kommissionen indlede en formel traktatbrudssag.

55 Gennemførelsesplaner, retningslinjer, forklarende dokumenter, netværk, ekspertgrupper, workshops, pakkemøder og resultattavler anvendes som "overholdelsesfremmende redskaber".

56 Nogle af aspekterne i anvendelsesvurderingen indgik allerede i gennemførelsesvurderingen.

57 Kommissionen (2012), "Report on public finances in EMU 2011", s. 101.

58 Kommissionen (2019), "Report on public finances in EMU 2018", s. 138.

59 Kommissionen (2017), C(2017) 1201 final, "Report from the Commission presented under Article 8 of the Treaty on Stability, Coordination and Governance in the Economic and Monetary Union".

60 ECB (2017), "Economic Bulletin 4", tekstboks 8: "The fiscal compact: the Commission's review and the way forward".

61 EU's årlige cyklus for samordning af de økonomiske politikker, der også omfatter finanspolitikken som fastlagt i SVP.

62 Kommissionen (2012), "Report on public finances in EMU 2011", s. 105.

63 Kommissionen (2012), COM(2012) 761 final, "Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet, Foreløbig fremskridtsrapport vedrørende gennemførelsen af Rådets direktiv 2011/85/EU om krav til medlemsstaternes budgetmæssige rammer", s. 6.

64 Kommissionen (2015), Sherwood, M., "Medium-Term Budgetary Frameworks in the Member States", debatoplæg 021, s. 6.

65 Kommissionen (2012), "Fiscal frameworks in the European Union: May 2012 update on priority countries (Addendum to occasional paper 91)", lejlighedsskrift 113, s. 15.

66 IMF (2010), Lienert, I. og Fainboim, I., "Reforming Budget Systems Laws", tekstboks 3 og tekstboks 4.

67 Kommissionen (2007), "Report on public finances in EMU 2007", tekstboks III.4.1; Kommissionen (2015), Sherwood, M., "Medium-Term Budgetary Frameworks in the Member States", debatoplæg 021, tekstboks A1.1.

68 Kommissionen (2007), "Report on public finances in EMU 2007", s. 158.

69 Kommissionen (2010), "Report on public finances in EMU 2010", tekstboks II.3.3.

Tidslinje

Begivenhed Dato
Revisionsplanen vedtaget/Revisionen påbegyndt 13.12.2018
Udkastet til beretning officielt sendt til Kommissionen (eller en anden revideret enhed) 18.7.2019
Den endelige beretning vedtaget efter den kontradiktoriske procedure 15.10.2019
Officielle svar fra Kommissionen (eller en anden revideret enhed) modtaget på alle sprog 22.11.2019

Kontakt

DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxembourg
LUXEMBOURG

Tlf. +352 4398-1
Kontakt: eca.europa.eu/da/Pages/ContactForm.aspx
Websted: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

Yderligere oplysninger om EU fås på internet via Europaserveren (http://europa.eu)

Luxembourg: Den Europæiske Unions Publikationskontor, 2019

PDF ISBN 978-92-847-3921-9 ISSN 1977-5636 doi:10.2865/673643 QJ-AB-19-018-DA-N
HTML ISBN 978-92-847-3906-6 ISSN 1977-5636 doi:10.2865/032873 QJ-AB-19-018-DA-Q

© Den Europæiske Union, 2019

Eftertryk tilladt med kildeangivelse.
Ved enhver anvendelse eller gengivelse af fotos eller andet materiale, der ikke er omfattet af Den Europæiske Union ophavsret, skal der indhentes tilladelse direkte fra indehaverne af ophavsrettighederne.

Sådan kontakter du EU

Personligt
Der findes flere hundrede Europe Direct-informationscentre i hele EU. Find dit nærmeste center på: https://europa.eu/european-union/contact_da

Pr. telefon eller e-mail
Europe Direct er en tjeneste, der besvarer spørgsmål om EU. Kontakt Europe Direct:

Sådan finder du oplysninger om EU

Online
Oplysninger om EU er tilgængelige på alle EU’s officielle sprog på Europawebstedet: https://europa.eu/european-union/index_da

EU-publikationer
Du kan downloade eller bestille EU-publikationer gratis eller mod betaling på: https://op.europa.eu/da/publications.
Du kan bestille flere eksemplarer af de gratis publikationer ved at kontakte Europe Direct eller dit lokale informationscenter (se https://europa.eu/european-union/contact_da).

EU-ret og relaterede dokumenter
Du kan nemt få adgang til EU’s juridiske oplysninger (herunder al EU-ret siden 1952) på alle officielle EU-sprog på EUR-Lex: http://eur-lex.europa.eu

Åbne data fra EU
EU’s portal for åbne data (http://data.europa.eu/euodp/da) giver adgang til datasæt fra EU. Dataene kan downloades og genanvendes gratis til både kommercielle og ikkekommercielle formål.