Særberetning
19 2020

Digitalisering af EU's industri: Et ambitiøst initiativ, hvis succes afhænger af et vedvarende engagement fra EU, myndigheder og virksomheder

Om beretningen: Digitalisering betyder bedre resultater for virksomhederne, men EU's virksomheder udnytter ikke fuldt ud fordelene ved avancerede teknologier til at innovere. I 2016 lancerede Kommissionen initiativet til digitalisering af EU's industri, som havde det formål at styrke EU's konkurrenceevne inden for de digitale teknologier og sikre, at alle virksomheder i Europa kan få fuldt udbytte af digital innovation.
Vi konstaterede, at Kommissionens strategi for støtte til digitaliseringen af EU's industri havde et solidt grundlag og blev støttet af medlemsstaterne, men havde begrænset indflydelse på strategierne i de fleste af de medlemsstater, vi besøgte, og manglede oplysninger om de forventede udfald. Kommissionen har gennemført adskillige aktiviteter for at støtte oprettelsen og driften af digitale innovationsknudepunkter (DIH'er) i medlemsstaterne. DIH'erne fik imidlertid begrænset støtte fra de fleste af de medlemsstater, vi besøgte.
Gode bredbåndsforbindelser er en forudsætning for digitalisering. Der er i de seneste år gjort fremskridt, men det er ikke sandsynligt, at alle medlemsstater vil opfylde EU's 2020-mål for bredbånd, og det vil være en endnu større udfordring at nå målene for 2025.
Vi anbefaler, at Kommissionen sammen med medlemsstaterne træffer yderligere foranstaltninger vedrørende finansiering, overvågning, DIH'er og bredbåndsforbindelse.
Særberetning fra Revisionsretten i medfør af artikel 287, stk. 4, andet afsnit, TEUF.

Denne publikation foreligger på 23 sprog og i følgende format:
PDF
PDF General Report

Resumé

I

Digitalisering betyder bedre resultater for virksomhederne i form af produktivitet, ledelsespraksis, innovation, vækst og bedre betalte job. Gennemførelse af den digitale omstilling er derfor afgørende for mange af EU's virksomheder, hvis de fortsat skal være konkurrencedygtige. EU's virksomheder udnytter ikke fuldt ud fordelene ved avancerede teknologier til at innovere. Da 99 % af EU's virksomheder er SMV'er, er det særlig vigtigt at få denne sektor med i digitaliseringsprocessen.

II

I den sammenhæng lancerede Kommissionen i 2016 initiativet til digitalisering af EU's industri (DEI). Formålet med dette bløde lovgivningsinitiativ var at styrke EU's konkurrenceevne inden for de digitale teknologier og sikre, at alle virksomheder i EU, uanset sektor, uanset placering og uanset størrelse, kan få fuldt udbytte af digital innovation. DEI-initiativet indeholder et forslag om at rejse næsten 50 milliarder euro i offentlige og private midler til investeringer i de fem år, der følger efter lanceringen. Digitale innovationsknudepunkter, der leverer ydelser såsom ekspertise inden for teknologier, testning og netværkssamarbejde for virksomheder, er et af de centrale begreber i gennemførelsen af DEI-initiativet. Formålet med beretningen er at give EU's borgere og beslutningstagere en vurdering af effektiviteten af EU's aktiviteter siden lanceringen af DEI og samtidig sikre, at de rette betingelser er til stede for programmeringsperioden 2021-2027.

III

Vi undersøgte, i hvilken udstrækning EU var effektiv med hensyn til at støtte nationale strategier for digitalisering af industrien og de digitale innovationsknudepunkter, ved at fokusere på tre af de fem søjler i DEI-initiativet. Vi vurderede navnlig, om Kommissionen ydede effektiv bistand til medlemsstaterne med at udvikle og gennemføre deres strategier for digitalisering af industrien og sammen med medlemsstaterne vurderede gennemførelsen af disse strategier. Desuden gennemgik vi Kommissionens og medlemsstaternes støtte til oprettelsen og driften af DIH'er, om Kommissionen identificerede og adresserede de lovgivningsmæssige hindringer, der kan påvirke gennemførelsen af DEI-initiativet, og om den traf foranstaltninger til at sikre hensigtsmæssig konnektivitet.

IV

Vi konstaterede, at Kommissionens strategi for støtte til digitaliseringen af EU's industri havde et solidt grundlag og blev støttet af medlemsstaterne, men manglede oplysninger om de forventede udfald, resultatindikatorer og mål. Det gør det vanskeligere for Kommissionen og medlemsstaterne at træffe afgørelser på et mere informeret grundlag og målrette deres aktiviteter bedre. Kommissionen gennemførte flere vejledningsaktiviteter for medlemsstaterne, men tilskyndede dem ikke til at afsætte europæiske struktur- og investeringsmidler (ESI) til initiativet. Det samlede finansieringsbehov for at skabe og opretholde en ramme til støtte for digitaliseringen af industrien i EU kendes ikke. I de fleste af de medlemsstater, vi besøgte, havde Kommissionens støtteaktiviteter haft begrænset indvirkning.

V

Under Horisont 2020 ydes der støtte til initiativet, og i de EFRU-programmer, vi gennemgik, fandt vi foranstaltninger, der potentielt støttede gennemførelsen af DEI-initiativet. Eftersom DEI-initiativet blev igangsat midt i programmeringsperioden 2014-2020, har der dog ikke med hensyn til ESI-fondene været noget lovkrav om, at medlemsstaterne skulle overvåge projekter under DEI-initiativet. Dataindsamlingsordningerne i de fleste medlemsstater indsamler derfor ikke oplysninger om DEI-initiativet, hvilket er til hinder for overvågning på medlemsstats- og EU-niveau. Ifølge Kommissionen kræves der en mere struktureret tilgang fra medlemsstaternes side for præcist at kunne afgøre, hvilke investeringer der er gjort. Dette betyder, at det er vanskeligt for Kommissionen at indhente disse oplysninger med henblik på at sammenligne omfanget af investeringer med de planer, der er fastlagt i den oprindelige meddelelse om DEI-initiativet.

VI

Siden lanceringen af initiativet har Kommissionen gennemført adskillige aktiviteter for at støtte DIH'er i etableringsfasen og driftsfasen. Aktiviteterne i de medlemsstater, vi besøgte, har dog været begrænsede. Fire år efter at DEI-initiativet gik i gang, har DIH'er stadig begrænset adgang til finansiering; vi fandt eksempler på ukoordineret udbredelse, og med undtagelse af aktiviteter, der finansieres af Horisont 2020, foreligger der endnu ikke nogen detaljeret overvågningsramme på EU-plan for DIH'er. For perioden 2021-2027 foreslog Kommissionen et nyt program for et digitalt Europa, som skitserer kriterier for de medlemsstater, der vælger europæiske DIH'er, og for overvågning af deres aktiviteter, når de modtager støtte under disse programmer. Pr. juni 2020 er dette foreslåede program stadig under drøftelse.

VII

Kommissionen har fortsat truffet de nødvendige foranstaltninger for at sikre en passende retlig ramme, som tager hensyn til al den lovgivning, der nævnes i meddelelsen om DEI-initiativet. Gode bredbåndsforbindelser (emne for en tidligere særberetning fra Revisionsretten, 12/2018) er også vigtige for initiativet, især efter coronaviruspandemien i 2020. Virksomheder kan drage fordel af en støt stigning i hurtig og ultrahurtig bredbåndsdækning i de seneste år. Det er imidlertid ikke sandsynligt, at alle medlemsstater vil opfylde alle EU's 2020 mål, og det ser ud til at blive en endnu større udfordring at nå EU's mål for gigabitsamfundet i 2025. Ud over dækning er virksomhedernes adgang til konnektivitet afgørende for en vellykket digitalisering af EU's industri. Adgangen til hurtigt bredbånd varierer imidlertid meget mellem virksomheder af forskellige størrelser, og i 2019 abonnerede blot 46 % af de små virksomheder på hurtige bredbåndsforbindelser.

VIII

På grundlag af disse konklusioner anbefaler vi, at Kommissionen sammen med medlemsstaterne:

  • tilbyder medlemsstaterne bistand med at identificere deres finansieringsmangler og gør dem opmærksomme på tilgængelig EU-finansiering
  • forbedrer overvågningen af DEI-initiativet ved at fastsætte rimelige resultatindikatorer og spore udgifterne
  • definerer, koordinerer og fastlægger rammerne for et netværk af europæiske DIH'er, der dækker alle regioner i Europa
  • træffer yderligere foranstaltninger med henblik på at støtte opnåelsen af et tilstrækkeligt niveau af bredbåndsforbindelse.

Indledning

Fra industri 1.0 til 4.0 - Digitalisering af EU's industri

01

Industriens fremskridt via teknologisk udvikling. Figur 1 viser, hvordan industrien i de sidste 250 år har bevæget sig fra mekanisering og dampmaskiner over samlebåndsproduktion til indførelsen af industriel robotteknologi og automatiseret produktion i begyndelsen af 1970'erne.

Figur 1

Den industrielle revolutions faser

© © Shutterstock / af elenabsl.

02

Den industrielle revolutions fjerde bølge (ofte kaldet Industri 4.0) omfatter alle former for industrier og økonomiske sektorer. Den kan give virksomheder langt mere kontrol over deres produkter. F.eks. giver den dem bedre mulighed for at tilpasse deres produkter til forbrugernes stadig mere individuelle krav. Denne større kontrol kan potentielt dække hele produktets livscyklus, fra produktudformning over udvikling og fremstilling, til levering til slutbrugeren, eftersalgsservice og sluttende med genbrug.

03

Grundlaget for denne fjerde industrielle revolution er tidstro adgang til alle relevante oplysninger om alle dele af en produktion. Dette kan gøre det muligt for virksomhederne at tilpasse og optimere deres processer i henhold til forskellige kriterier såsom omkostninger, tilgængelighed og ressourceforbrug. Gode bredbåndsforbindelser er derfor en væsentlig forudsætning for, at oplysningerne kan overføres i realtid, og at virksomhederne kan drage fordel af denne seneste industrielle revolution.

04

Figure 2 viser hovedkomponenterne i Industri 4.0, fra cloud computing og big data og analyse til robotteknologi og tingenes internet1.

Figur 2

Eksempler på de forskellige komponenter i Industri 4.0

Kilde: Revisionsretten.

05

Den digitale omstilling - eller digitaliseringen - af industrien er mere end blot indkøb af nyt IT-udstyr og nye IT-systemer. Det drejer sig om at udnytte de muligheder, der ligger i de nye teknologier, og gentænke alle aspekter af forretningsprocessen. Det er vigtigt, at mange af EU's virksomheder er åbne over for digital omstilling, hvis de fortsat skal være konkurrencedygtige. I undersøgelser anslås det, at digitalisering af produkter og tjenester vil øge industriens indtægter med over 110 milliarder euro om året i EU2. Ifølge en undersøgelse foretaget af Den Europæiske Investeringsbank (EIB) er digitalisering forbundet med bedre resultater for virksomhederne i form af produktivitet, ledelsespraksis, innovation, vækst og bedre betalte job3.

06

EU's virksomheder udnytter ikke fuldt ud fordelene ved avancerede teknologier til at innovere, og udnyttelsen af avancerede teknologier i industrien varierer alt efter sektor, EU-land og region4. Der er også store forskelle mellem store virksomheder og små og mellemstore virksomheder (SMV'er). F.eks. er 54 % af store virksomheder højdigitaliserede, mens dette kun gælder for 17 % af SMV'er5.

07

Da 99 % af EU's virksomheder er SMV'er6, er det særlig vigtigt at få disse til at adressere udfordringen med digitalisering. I henhold til en undersøgelse fra EIB7 brugte Europas SMV'er i 2018 ca. 57 milliarder euro på digitalisering, hvilket udgør 30 % af de samlede årlige udgifter til informations- og kommunikationsteknologi (IKT) i EU8. SMV'ers udgifter til digitalisering forventes at stige kraftigt til 65 milliarder euro i 2022 (jf. figur 3), selv om udbruddet af coronavirus godt kan påvirke disse tal9.

Figure 3

Anslået stigning i SMV'ernes årlige udgifter til digitalisering

Kilde: Revisionsretten, tilpasset fra EIB. Data indsamlet af Gartner.

EU's politik og initiativer vedrørende digitaliseringen af industrien

08

Europa 2020 er EU's strategi for 2010-2020. Et af Europa 2020's "flagskibsinitiativer" er "En digital dagsorden for Europa"10, der har til formål at skabe bæredygtige økonomiske og sociale fordele ved et digitalt indre marked. I den forbindelse iværksatte Kommissionen i 2015 en strategi for et digitalt indre marked i EU11.

09

Som led i strategien for et digitalt indre marked lancerede Kommissionen i april 2016 med støtte fra Rådet12 initiativet "Digitalisering af EU's industri"13 (DEI). Industrien er et område, hvor EU's rolle er begrænset til at støtte medlemsstaternes aktiviteter14. Initiativet er derfor baseret på en meddelelse fra Kommissionen og ikke på en EU-forordning. Kommissionens mål er at støtte medlemsstaterne i at udvikle og gennemføre deres egne digitaliseringsstrategier. Ifølge Kommissionen satte valget af en meddelelse den i stand til hurtigt at gå i dialog med medlemsstaterne og den private sektor, selv om den ikke giver Kommissionen nogen reguleringsbeføjelser.Formålet med dette bløde lovgivningsinitiativ er "at styrke EU's konkurrenceevne inden for de digitale teknologier og sikre, at alle virksomheder i EU, uanset sektor, uanset placering og uanset størrelse, kan få fuldt udbytte af digital innovation". Ifølge meddelelsen forventes DEI-initiativet at rejse op til 50 milliarder euro i offentlige og private investeringer på EU-plan samt på nationalt og regionalt plan i de fem år efter lanceringen i 2016. Størrelsen af EU-finansieringen under direkte forvaltning er udtrykkeligt nævnt i meddelelsen, men det er beløbene fra den anden EU-finansiering ikke.

10

DEI-initiativet bygger på og supplerer nationale initiativer til digitalisering af industrien og er struktureret omkring fem hovedsøjler (jf. figur 4; en mere detaljeret beskrivelse af hver søjle findes i bilag I).

Figur 4

Søjler i DEI-initiativet

Kilde: Revisionsretten, tilpassede data fra Europa-Kommissionen.

11

På EU-plan er de vigtigste generaldirektorater i Kommissionen, som er involveret i digitalisering og industripolitik:

  • Generaldirektoratet for Kommunikationsnet, Indhold og Teknologi (GD CNECT), der leder og koordinerer DEI-initiativet. Generaldirektoratet arbejder med politik og yder en vis økonomisk støtte gennem EU's program for forskning og innovation, Horisont 2020, som forvaltes direkte af Kommissionen.
  • Generaldirektoratet for Konkurrence (GD COMP), som er ansvarligt for at udforme og gennemføre EU's konkurrencepolitik.
  • Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion (GD EMPL), der er ansvarligt for EU's politik vedrørende beskæftigelse, sociale anliggender, kvalifikationer, arbejdskraftens mobilitet og EU-finansieringsprogrammer i denne forbindelse, som gennemføres af medlemsstaterne og støttes gennem ESF under delt forvaltning.
  • Generaldirektoratet for det Indre Marked, Erhvervspolitik, Iværksætteri og SMV'er (GD GROW), der er ansvarligt for at gennemføre det indre marked for varer og tjenesteydelser.
  • Generaldirektoratet for regionalpolitik og bypolitik (GD REGIO) er ansvarligt for at styrke EU's økonomiske, sociale og territoriale samhørighed via programmer under EFRU og Samhørighedsfonden, som gennemføres af medlemsstaterne under delt forvaltning.
  • Generaldirektoratet for Forskning og Innovation (GD RTD), der har hovedansvaret for Horisont 2020-programmet.
12

I 2018 foreslog Kommissionen for perioden 2021-2027 det første program for et digitalt Europa15. Med et budget på 9,2 milliarder euro, som forvaltes af Kommissionen, skal den tilsvarende forordning bidrage til DEI-initiativet. Dette vil være et supplement til den øvrige finansiering, der er til rådighed for digitalisering af industrien for perioden 2021-2027, såsom Horisont Europa og ESI-fondene. Programmet vil fokusere på fem områder: højtydende databehandling, kunstig intelligens, cybersikkerhed og tillid, højtudviklede digitale færdigheder og udbredelse, bedste brug af den digitale kapacitet og interoperabilitet. Ifølge forslaget agter Kommissionen at tildele ca. 10 % af finansieringen til europæiske digitale innovationsknudepunkter (DIH'er) med det formål at opbygge kapacitet i hele EU. DIH'erne vil blive medfinansieret af medlemsstaterne som ekspertisecentre, der skal hjælpe lokale virksomheder med at udvikle sig digitalt.

13

I april 2020 fremlagde Rådet og Kommissionen sammen "En køreplan for genopretning" efter udbruddet af coronavirus for Parlamentet med det endelige mål at opbygge et mere modstandsdygtigt, bæredygtigt og fair Europa16. Ifølge planen vil den grønne og den digitale omstilling spille "en central og prioriteret rolle i relanceringen og moderniseringen af vores økonomi".

Omfanget af digitaliseringen af industrien i EU

14

For at overvåge medlemsstaternes digitale fremskridt indførte Kommissionen i 2014 indekset for den digitale økonomi og det digitale samfund (DESI), der er et sammensat indeks, som opsummerer relevante indikatorer vedrørende Europas resultater på det digitale område og registrerer medlemsstaternes fremskridt med hensyn til digital konkurrenceevne.

15

DESI'et omfatter indikatorer på tværs af fem parametre17:

  1. konnektivitet
  2. menneskelig kapital
  3. brug af internettjenester
  4. integrering af digital teknologi
  5. digitale offentlige tjenester.
16

Vi er af den opfattelse, at de mest relevante parametre for digitaliseringen af EU's industri er konnektivitet, menneskelig kapital og integrering af digitale teknologier. Figur 5 viser, at digitaliseringsniveauet varierer mellem medlemsstaterne.

Figur 5

DESI 2020

Kilde: Revisionsretten baseret på DESI.

17

Den internationale udgave af DESI'et (I-DESI)18 giver en samlet vurdering af, hvor EU står i forhold til 17 økonomier uden for EU (jf. figur 6).

Figur 6

I-DESI 2018

NB: Værdierne er ikke direkte sammenlignelige med værdierne i DESI'et, fordi det ikke har været muligt at indsamle alle indikatorer fra alle lande.

Kilde: Europa-Kommissionen.

18

DESI suppleres med landeprofiler, som offentliggøres årligt af Kommissionen og kombinerer kvantitative data fra DESI-indikatorerne med landespecifikke politiske indsigter og bedste praksis19. Separate analyser, der er specifikke for DEI-initiativet, findes i en række landerapporter, som Kommissionen har fået udarbejdet og offentliggjort i oktober/november 201720 og i juli 201921.

Revisionens omfang og revisionsmetoden

19

Vi så på effektiviteten af EU's aktiviteter med hensyn til at støtte de nationale strategier for digitalisering af industrien og DIH'erne. I denne forbindelse fokuserede revisionen på tre af de fem søjler i DEI-initiativet (jf. figur 4 og bilag I): søjle 1 - europæisk platform for nationale initiativer for digitalisering af industrien, søjle 2 - digitale innovationer for alle: digitale innovationsknudepunkter og søjle 4 - en lovgivningsmæssig ramme, der passer til den digitale tidsalder. Vi undersøgte således, om:

  • Kommissionen støttede medlemsstaterne effektivt i at udvikle og gennemføre deres strategier for digitalisering af industrien
  • Kommissionen sammen med medlemsstaterne evaluerede gennemførelsen af nationale strategier
  • Kommissionens og medlemsstaternes støtte til etablering og drift af DIH'er var effektiv
  • Kommissionen havde bidraget effektivt til at etablere rammer, der fremmer digitaliseringen af industrien ved at adressere potentielle lovgivningsmæssige hindringer og hjælpe medlemsstaterne med at sikre den relevante konnektivitet.
20

Vores revision omfattede gennemgang af dokumenter af relevans for DEI-initiativet og strukturerede interview med Kommissionen og nationale/regionale myndigheder, DIH'er og interessenter i medlemsstaterne. Vi besøgte fire medlemsstater: Tyskland, Ungarn, Polen og Portugal og indsamlede oplysninger fra 28 DIH'er i disse medlemsstater. Vi udvalgte disse medlemsstater for at få et afbalanceret overblik over fremskridtene med digitaliseringen af deres industri og over den geografiske spredning.

21

Desuden gennemgik vi otte operationelle programmer for perioden 2014-2020 og drøftede med Kommissionen og de relevante forvaltningsmyndigheder, hvordan de støtter DEI-initiativet. Vi gennemgik også ni projekter udvalgt fra disse programmer for at forstå, hvordan EU's midler blev anvendt til at fremme digitaliseringen af industrien i medlemsstaterne (jf. figur 7 og bilag II).

Figur 7

Gennemgåede projekter

Kilde: Revisionsretten.

22

EU investerer betydelige beløb i at støtte virksomheder, især SMV'er, i deres digitale udvikling for at hjælpe dem med at forblive konkurrencedygtige på det globale marked. Dette mål er blevet endnu vigtigere som følge af udbruddet af coronavirus og behovet for at genopbygge økonomierne. Formålet med beretningen er at give EU's borgere og beslutningstagere en vurdering af effektiviteten af EU's aktiviteter siden lanceringen af DEI og samtidig sikre, at de rette betingelser er til stede for programmeringsperioden 2021-2027.

Bemærkninger

DEI-initiativet har et solidt grundlag og støttes af medlemsstaterne, men Kommissionens foranstaltninger havde begrænset indflydelse på strategierne i de fleste af de medlemsstater, vi besøgte

23

Vi undersøgte, om Kommissionen:

  • havde udviklet et sundt initiativ til digitalisering af EU's industri, herunder hensigtsmæssige målsætninger og anvisninger vedrørende finansiering, som havde fået opbakning fra medlemsstaterne, industrien og andre interessenter
  • havde ydet rådgivning og vejledning til medlemsstaterne om relevante spørgsmål, herunder færdigheder, finansiering og teknologisk udvikling såsom kunstig intelligens, big data, 5G, block chain, cloud computing og cybersikkerhed.

DEI-initiativet har et solidt grundlag, men mangler oplysninger om de forventede udfald og finansieringen

24

Kommissionens DEI-initiativ bygger på forskellige nationale og regionale initiativer til digitalisering af industrien og på en række forskellige undersøgelser og høringer af interessenter. Som forberedelse til meddelelsen om DEI'er kom der på mødet med eksterne interessenter i november 2015 flere bidrag fra repræsentanter fra industrien, som bekræftede, at DEI-initiativet var relevant, og støttede de fremsatte forslag såsom DIH'erne.

25

I forbindelse med vores besøg i medlemsstaterne støttede de myndigheder, repræsentanter for industrien og interessenter, som vi talte med, DEI-initiativet og betragtede DIH-konceptet som et effektivt svar på virksomhedernes og især SMV'ernes behov for digitalisering.

26

DEI-initiativet er et initiativ på højt plan, der viser behovet for offentlig intervention, og hvordan de forskellige politiske foranstaltninger hænger sammen. Initiativet fastsatte imidlertid ikke de forventede udfald (resultater og virkninger) sammen med hensigtsmæssige resultatindikatorer og mål. Dertil kommer, at hverken meddelelsen om DEI-initiativet eller de dertil knyttede dokumenter indeholdt nogen vejledning til medlemsstaterne om, hvordan DEI-initiativet kan udbredes i medlemsstaterne og deres regioner.

27

Et af DEI-initiativets vigtigste mål vedrører input: målet om at rejse tæt på 50 milliarder euro i offentlige og private investeringer i de fem år fra 2016 til aktiviteter under DEI-initiativet (jf. punkt 09). Det samlede finansieringsbehov for at skabe og opretholde en ramme til støtte for digitaliseringen af industrien i EU kendes ikke.

28

Ud over tilsagnet fra Horisont 2020 om at målrette 500 millioner euro mod DIH'er og 5 milliarder euro mod offentlig-private partnerskaber (OPP'er)22, digitale industrielle platforme og økosystemer på områder som AI, robotteknologi, fotonik, 5G og højtydende databehandling, blev der kun givet begrænsede oplysninger om fordelingen af finansieringen mellem offentlige og private investeringer. Det fremgår af meddelelsen, at ESI-fondene og Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer (EFSI) kunne bruges til at finansiere initiativet. For så vidt angår de midler, der er til rådighed, indeholder den dog kun detaljerede tal for Horisont 2020, men fremhæver ikke, at der er over 20 milliarder euro til rådighed i ESI-fondene, især EFRU, til digitale investeringer i perioden 2014-2020. De myndigheder, vi interviewede i medlemsstaterne, udtrykte bekymring for, hvordan de skulle kunne finansiere aktiviteter vedrørende DEI-initiativet via både offentlige og private kilder.

29

I en tidligere særberetning gjorde vi opmærksom på risiciene i forbindelse med erklæringer på højt politisk niveau, som skaber forventninger, der ikke kan indfris23. Ifølge Kommissionen investerer alle medlemsstater i den digitale omstilling af industrien. Kommissionen mener imidlertid, at der kræves en mere struktureret tilgang fra medlemsstaternes side for præcist at kunne afgøre, hvilke investeringer der er gjort.

Kommissionens aktiviteter til støtte for medlemsstaternes udvikling og gennemførelse af deres digitaliseringsstrategier havde begrænset indflydelse i de medlemsstater, vi besøgte

Kommissionens vejledning til medlemsstaterne

30

DESI'et og dets landeprofiler (jf. punkt 18) er det vigtigste værktøj, som Kommissionen anvender til at overvåge fremskridt og identificere mangler i medlemsstaternes strategier for digitalisering af deres industri. I disse rapporter identificerer Kommissionen de største forskelle mellem de medlemsstater og/eller regioner, der klarer sig bedst, og dem, der ligger under gennemsnittet. Rapporterne indeholder også forslag til medlemsstaterne til aktiviteter, der kan sætte skub i den digitale omstilling.

31

Kommissionen udnytter også i stigende grad processen med det europæiske semester til at tilskynde medlemsstaterne til at håndtere udfordringerne i forbindelse med digitaliseringen, især gennem landespecifikke henstillinger. Antallet af landespecifikke henstillinger, der er direkte relevante for DEI-initiativet, er steget med tiden og omfattede alle medlemsstaterne i 2020 (jf. bilag III).

32

Ud over processen med landespecifikke henstillinger har Kommissionen gennemført en række foranstaltninger for at hjælpe medlemsstaterne med at udvikle og gennemføre DEI-initiativet (jf. tekstboks 1).

Tekstboks 1

Kommissionens vejledning til medlemsstaterne vedrørende deres udvikling af en national strategi for digitalisering af deres industri

Kommissionen gennemførte en række aktiviteter til støtte for medlemsstaternes indsats for at udvikle en strategi for deres industri. De vigtigste aktiviteter var:

  • Nedsættelse af og efterfølgende møder i arbejdsgrupper om DEI-relaterede spørgsmål:
    • Arbejdsgruppe 1: digitale innovationsknudepunkter, investeringer og færdigheder
    • Arbejdsgruppe 2: offentlig-private partnerskaber
    • Arbejdsgruppe 3: digitale industrielle platforme og standardisering
  • Forum for interessenter i digitalisering af industrien i 2017 i Essen, i 2018 i Paris og i 2019 i Madrid
  • Årligt arrangement for digitale innovationsknudepunkter i 2018 i Warszawa
  • Analyse af nationale initiativer vedrørende digitalisering af industrien foretaget i 2017, og landerapporterne for 2019 om overvågning af fremskridt i forbindelse med initiativer vedrørende digitalisering af industrien
  • Vejledning leveret gennem offentlig-private partnerskaber (OPP'er) vedrørende nye teknologier såsom 5G, cybersikkerhed, robotteknologi osv. Der findes for nærværende 10 kontraktlige OPP'er af strategisk betydning for EU's industri
  • Rapporter og undersøgelser vedrørende nye teknologier såsom kunstig intelligens, big data, 5G, block chain, cloud-computing og cybersikkerhed, som er offentliggjort på Kommissionens websted for det digitale indre marked (https://ec.europa.eu/digital-single-market/).
33

Medlemsstaterne har udvekslet deres erfaringer og god praksis, hovedsagelig via arrangementer såsom de europæiske interessentfora, rundbordsdiskussioner og møder på højt ledelsesniveau. Vi bemærkede dog, at hverken Kommissionen eller de medlemsstater, vi besøgte, udveksler deres erfaringer med tilgange til den digitale omstilling af industrien, som ikke var vellykkede. Dette kunne have gavnet andre medlemsstater i forbindelse med udviklingen og gennemførelsen af deres strategier, og forhindre dem i gentage de samme fejl.

Mulighed for støtte til initiativet fra ESI-fondene

34

Trods den potentielle adgang til 20 milliarder euro fra ESI-fondene (jf. punkt 28 havde Kommissionen ikke kontaktet nogen af de otte forvaltningsmyndigheder, vi interviewede, for at tilbyde vejledning i brugen af denne kilde til finansiering af initiativet. To forvaltningsmyndigheder fortalte os, at de ikke havde kendt til DEI-initiativet, før vi kontaktede dem som led i vores revision.

35

I perioden 2014-2020 yder ESI-fondene støtte til 11 tematiske mål. Vi mener, at tematisk mål 11 om styrkelse af den institutionelle kapacitet for offentlige myndigheder og interessenter og effektiv offentlig forvaltning kunne have dannet grundlag for støtte fra ESI-fondene til medlemsstaternes udvikling af strategier for digitaliseringen af deres industri eller til opbygning af den institutionelle kapacitet til udformning af DEI-relaterede aktiviteter. Men Kommissionen har ikke gjort medlemsstaterne bekendt med denne mulighed.

Kommissions indflydelse på medlemsstaternes digitaliseringsstrategier

36

Kommissionen ydede generel vejledning til medlemsstaterne (punkt 30-33). Med undtagelse af at besvare en anmodning fra en medlemsstat (jf. følgende punkt) har den imidlertid ikke foreslået foranstaltninger specifikt rettet mod at forbedre resultaterne for medlemsstater, der har opnået dårligere resultater i DESI'et.

37

Et af de få værktøjer, som Kommissionen kan bruge til at yde skræddersyet støtte til medlemsstaterne, er dens Strukturreformtjeneste. Denne tjeneste kan yde målrettet støtte til alle medlemsstater i forbindelse med deres institutionelle, administrative og vækstfremmende reformer efter anmodning fra den enkelte medlemsstat. Ved udgangen af 2019 var Litauen den eneste medlemsstat, der havde anmodet om den form for støtte i relation til DEI-initiativet. Litauen ligger lige under EU-gennemsnittet ifølge DESI for 2019 (jf. figur 5).

38

De nationale myndigheder, vi talte med, mente, at Kommissionens aktiviteter havde en vis indvirkning på deres egne nationale strategier, men generelt havde begrænset indflydelse på udviklingen og gennemførelsen af deres strategier (jf. tekstboks 2). Dette skyldes til dels, at medlemsstaternes digitale udvikling er i forskellige faser. F.eks. er Tyskland langt fremme, og Kommissionen kunne derfor trække på den tyske strategi "Industrie 4.0" som kilde til DEI-initiativet.

Tekstboks 2

Forsinkelser i medlemsstaternes udvikling af strategier

På tidspunktet for vores revision havde to af de fire medlemsstater, vi besøgte (Ungarn og Polen) ikke en omfattende strategi for digitalisering af industrien mere end tre år efter igangsættelsen af DEI-initiativet.

  • I Ungarn var der på revisionstidspunktet digitale strategier for syv sektorer (uden handlingsplaner), mens andre var under forberedelse. Men ingen af de vedtagne sektorstrategier fokuserede på sektorer, der var bagud med hensyn til digitalisering (turisme, bygge- og anlægsindustrien, fødevareindustrien og logistik).
  • I Polen var det centrale strategidokument, som omfattede aspekter af relevans for digitaliseringen af Polens økonomi og industri, den polske strategi for ansvarlig udvikling, der blev vedtaget i 2017. I den henseende definerede denne strategi kun ét relevant strategisk projekt, nemlig oprettelsen af den polske platform for industrien, med henblik på gennemførelse af den digitale omstilling af polsk industri. Denne platform skulle oprindelig være taget i brug i oktober 2017, men på grund af forsinkelser blev den først formelt lanceret i andet kvartal af 2019. På tidspunktet for vores revision arbejdede de polske myndigheder på en national strategi for produktivitet, der har til formål at placere digitaliseringen af polsk industri i den bredere sammenhæng med produktivitetsfaktorer.
39

Det samme billede tegner sig med hensyn til god praksis. I de medlemsstater, vi besøgte, fandt vi ingen klare tegn på, at de anvender den gode praksis, som de har fået formidlet ved arrangementer tilrettelagt af Kommissionen, til at ændre deres strategier.

40

I landerapporterne om overvågning af fremskridt med nationale initiativer til digitalisering af industrien fandt vi tilfælde, hvor Kommissionen havde påpeget, at der var behov for forbedringer, hvis de nationale strategier skulle gennemføres effektivt (jf. tekstboks 3). Men i disse tilfælde havde Kommissionen ikke foreslået korrigerende foranstaltninger, og den pågældende medlemsstat havde efterfølgende ikke gjort noget for at adressere det forhold, som Kommissionen havde påpeget.

Tekstboks 3

Behov for forbedring fremhævet i landerapporter for de fire medlemsstater, vi besøgte

  • De største udfordringer i Tyskland er den digitale infrastruktur (især den relativt lave dækning af fastnet med meget høj kapacitet) og behovet for yderligere afklaring af, hvordan specifikke teknologiske udviklinger såsom AI kan bruges i forskellige sektorer.
  • I Ungarn har mange virksomheder og især SMV'er ikke kendskab til strategidokumenter vedrørende digitalisering, og en af de største udfordringer for myndighederne fremover bliver at fremme foranstaltningerne og informere SMV'er om, hvordan de kan drage fordel af digitaliseringen.
  • I Polen er komplicerede offentlige udbudsprocedurer, strenge og uklare regler generelt og begrænsede incitamenter for innovatører de største lovgivningsmæssige hindringer, der begrænser virksomhedernes evne til at innovere og udnytte digitale teknologier.
  • I Portugal er den største udfordring manglende digitale færdigheder i arbejdsstyrken og befolkningen generelt, hvilket ikke blot er en hindring for indførelsen af digital teknologi, men også for modernisering som sådan.

Kilde: "Monitoring progress in National initiative on digitising industry" - 2019-landerapporter for Tyskland, Ungarn, Polen og Portugal.

Kommissionen og medlemsstaterne kan ikke foretage en fuldstændig vurdering af fremskridtene med DEI-initiativet

41

For at vurdere i hvilket omfang Kommissionen og medlemsstaterne har kunnet overvåge fremskridt med gennemførelsen af nationale strategier for digitalisering af industrien, undersøgte vi, om Kommissionen:

  • sikrede, at Horisont 2020 støttede gennemførelsen af DEI-initiativet
  • sammen med medlemsstaterne havde fastlagt fælles indikatorer for at overvåge støtte fra ESI-fondene til gennemførelsen af DEI-initiativet, og om de programmer, vi undersøgte, gjorde det lettere at støtte projekter, der bidrager til digitaliseringen af industrien.
42

Ved overvågningen af medlemsstaternes gennemførelse af digitaliseringsstrategier baserer Kommissionen sig især på landerapporterne om overvågning af fremskridt med nationale initiativer til digitalisering af industrien (jf. punkt 18). Disse rapporter indeholder visse økonomiske oplysninger om finansieringsniveauet fra både EU og medlemsstaterne. Som det også fremgår af den undersøgelse på EU-plan, der ledsagede landerapporterne24, var der ikke desto mindre udfordringer med at identificere finansieringsbeløbene vedrørende de forskellige nationale initiativer på grund af manglende gennemsigtighed og konsekvente rapporteringsstrukturer i de fleste medlemsstater. På nationalt plan er der store forskelle mellem overvågningen af medlemsstaternes nationale initiativer (jf. tekstboks 4).

Tekstboks 4

Medlemsstaternes egen overvågning af nationale initiativer til digitalisering af industrien

  • De tyske myndigheder fortalte os, at der findes et overvågningssystem, som skal levere oplysninger vedrørende gennemførelsen af den tyske strategi for digitalisering af industrien, og at forbundskanslerens kabinet udarbejder en overvågningsrapport hvert halve år. Myndighederne fortalte os også, at de planlægger at udarbejde en omfattende oversigt over gennemførelsen af den tyske strategi for digitalisering af industrien og gøre den tilgængelig på internettet25. I marts 2020 var dette projekt stadig i gang.
  • De ungarske myndigheder rapporterede, at der ikke findes et generelt overvågningssystem, som kan levere oplysninger om gennemførelsen af strategier for digitalisering af industrien. Den eneste viden stammer fra overvågningen af den nationale infokommunikationsstrategi, der indeholder visse elementer af relevans for digitaliseringen af Ungarns industri. Den eneste overvågningsrapport blev imidlertid offentliggjort i 2016.
  • I Polen foregik der på tidspunktet for revisionen ikke nogen overvågning af aktiviteter til støtte for digitaliseringen af polsk industri. Myndighederne fortalte os, at denne overvågning først vil blive gennemført efter vedtagelsen af den nationale produktivitetsstrategi.
  • I Portugal foretages der regelmæssig overvågning af og rapportering om gennemførelsen af den nationale strategi for digitalisering af industrien. En portugisisk erhvervsorganisation har fået til opgave at indsamle oplysninger fra de enheder, der er ansvarlige for at gennemføre foranstaltninger i den nationale strategi (såsom ministerier, offentlige agenturer, forvaltningsmyndigheder og også private virksomheder), og den skal rapportere resultater hver anden måned til strategiudvalget, der fører tilsyn med strategien for digitalisering af industrien.

Horisont 2020 støtter DEI-initiativet

43

Et af hovedformålene med DEI-initiativet er at mobilisere omkring 50 milliarder euro i offentlige og private investeringer i løbet af de fem år fra lanceringen i 2016 (jf. punkt 27). Med hensyn til EU's bidrag til dette beløb identificerede meddelelsen om DEI-initiativet midler fra Horisont 2020: 500 millioner euro til støtte for DIH'er og 5 milliarder eurogennem offentlig-private partnerskaber (OPP'er) på områder som robotteknologi, fotonik, 5G og højtydende databehandling. De offentliggjorte og planlagte indkaldelser under Horisont 2020 har siden 2016 stemt overens med disse tal, jf. tabel 1.

Tabel 1

Horisont 2020-finansiering til DIH'er og OPP'er inden for rammerne af DEI-initiativet

Støtteenhed Støttens oprindelse mio. euro
1) Støtte til DIH'er, Horisont 2020, 2016-2018 266
2) Støtte til DIH'er, Horisont 2020, 2019-2020 236
Samlet støtte til DIH'er 502
3) Kontraktlige offentlig-private partnerskaber til målrettede områder og fællesforetagendet ECSEL*, Horisont 2020-arbejdsprogrammer for 2016-2017 og 2018-2020 4 357
4) Kontraktlige offentlig-private partnerskaber til målrettede områder og fællesforetagendet ECSEL, Horisont 2020-arbejdsprogrammer 2014-2015 (dvs. inden vedtagelsen og offentliggørelsen af DEI-initiativet) 980
Samlet støtte gennem OPP'er 5 337
Samlet støtte fra Horisont 2020 til DIH'er og OPP'er 5 839

* Fællesforetagendet ECSEL - det offentlig-private partnerskab vedrørende elektronikkomponenter og -systemer - finansierer forsknings-, udviklings- og innovationsprojekter inden for disse centrale støtteteknologier https://www.ecsel.eu/.

NB: Målet på 5 milliarder euro i støtte til OPP'er nås kun, hvis støtte tildelt før vedtagelsen og offentliggørelsen af DEI medregnes (støtteelement 4).

Kilde: Revisionsretten baseret på tal fra Kommissionen.

44

Skønt Horisont 2020 allerede direkte havde finansieret DEI-relaterede aktiviteter i perioden 2016-2017, blev der indført en mere direkte forbindelse til initiativet for 2018-2020. I denne periode kræver reglerne for finansiering af DIH'er, at foreslåede projekter tilpasses det nationale eller regionale initiativ til digitalisering af industrien. Der findes dog ikke noget tilsvarende krav i hverken arbejdsprogrammet eller evalueringsreglerne for finansiering af andre områder af DEI-initiativet - dvs. områder, der ikke er relateret til DIH'er - såsom for kontraktlige offentlig-private partnerskaber for målrettede områder.

For ESI-fondene betyder dataindsamlingsordninger, at der på nuværende tidspunkt er begrænsede oplysninger om DEI-initiativet

45

Under de programmer, vi gennemgik i alle fire medlemsstater, kunne der ydes støtte til DEI-relaterede projekter. Vi gennemgik ni projekter fra disse programmer. Nogle projekter var forsinkede med hensyn til deres godkendelse og gennemførelse (jf. et eksempel i tekstboks 5), men alle de gennemgåede projekter var relevante for DEI-initiativet.

Tekstboks 5

Forsinkelser i godkendelsen og gennemførelsen af et projekt

Dette projekt drejede sig om udvikling og etablering af et industrielt automatiseringssystem, som skulle forbinde eksisterende maskiner med systemet og anvende deres data til analyser af kunstig intelligens og procesautomatisering.

Et af udvælgelseskriterierne i indkaldelsen var, om projektet var teknisk gennemførligt og den foreslåede frist realistisk. Projektansøgningen blev indgivet i marts 2018, og støtteaftalen blev først underskrevet i marts 2019 et år senere. Den blev ændret umiddelbart efter, i april 2019, idet der blev fastsat en anden frist for gennemførelsen, nemlig februar 2020. Omkring 25 % af støtten var allerede blevet overført til modtageren i maj 2019 i form af et forskud.

Efter vores revisionsbesøg i oktober 2019 nævnte vi i vores standardskrivelse til forvaltningsmyndigheden, at der var en risiko for, at projektet ikke ville blive afsluttet til den frist, der var angivet i den allerede ændrede tilskudsaftale.

I februar 2020 fik modtageren for anden gang udskudt fristen for gennemførelsen, nemlig til februar 2021.

46

Medlemsstatens myndigheder ændrede ikke programmerne som en direkte følge af DEI-initiativet for at øge deres fokus på det. I Polen blev der foretaget ændringer af programmet "Intelligent vækst", der er hovedprogrammet, som skal sætte skub i den polske økonomis innovationsevne og konkurrenceevne. Det skete i 2018 og 2019 for at skabe yderligere muligheder for at støtte digitaliseringen af industrien (jf. tekstboks 6). I Portugal omfattede det program, vi reviderede, ikke foranstaltninger, der direkte vedrørte digitalisering. Myndighederne mente dog, at programmerne havde den nødvendige fleksibilitet til at integrere yderligere tematiske prioriteter, som ville blive fastlagt i løbet af programmets gennemførelse. Fra 2017 er der offentliggjort tematiske indkaldelser af forslag til projekter vedrørende Industri 4.0

Tekstboks 6

Eksempel på en programændring, der gør det muligt at medfinansiere projekter af relevans for DEI-initiativet

I Polen undersøgte vi et projekt vedrørende forskning i digitalisering af et produktionsanlæg.

Under programmet "Intelligent vækst" blev der ydet støtte til forskningsprojektet, men der var ikke truffet foranstaltninger for at støtte den efterfølgende praktiske anvendelse af forskningen.

Følgelig blev gennemførelsen splittet op og spredt ud på en række mindre projekter, der blev finansieret via et andet regionalt program, der ikke kunne finansiere et enkelt projekt af den størrelse. Ifølge støttemodtageren vil dette sandsynligvis betyde en fordobling af den forventede gennemførelsestid og reducere omfanget af den planlagte digitalisering.

I januar 2019 ændrede forvaltningsmyndigheden kriterierne for en af foranstaltningerne, således at det blev muligt at finansiere gennemførelsen af digitaliseringsløsninger af et tilsvarende omfang.

47

Eftersom DEI-initiativet blev lanceret midt i programmeringsperioden 2014-2020, var der ikke noget lovkrav om, at medlemsstaterne skal overvåge projekter vedrørende DEI-initiativet. Blandt de medlemsstater, vi besøgte, havde Portugal indført et system til overvågning af gennemførelsen af EFRU-finansiering, der bidrager til initiativet (jf. tekstboks 7), men seks af de resterende syv forvaltningsmyndigheder, vi interviewede med, havde ikke noget tilsvarende.

Tekstboks 7

Overvågning af projekter medfinansieret af EFRU, som støtter Industri 4.0

Siden 2017 har de portugisiske myndigheder overvåget gennemførelsen af projekter, der medfinansieres af EFRU, og som støtter Industri 4.0.

Det giver et overblik over alle Industri 4.0-specifikke indkaldelser, herunder oplysninger om antallet af modtagne støtteansøgninger og det samlede investeringsbeløb, der er tildelt alle disse projekter. For hver enkelt indkaldelse oplyser det også om antallet af projekter, der har modtaget tilskud, de samlede investeringer, tilskudsberettigede beløb og ydede tilskud.

48

Uden oplysninger om udgifter fra medlemsstaterne for perioden 2014-2020 er det vanskeligt for Kommissionen at vurdere omfanget af støtte til DEI-initiativet fra ESI-fondene. EFRU-støtte til DEI-initiativet registreres f.eks. på måder, der er forskellige fra medlemsstat til medlemsstat og/eller fra program til program. Der blev fastlagt overvågnings- og rapporteringsordninger ved programperiodernes start, men de var ikke udformet til at tage hensyn til politikinitiativer, som blev indført senere i perioden, såsom DEI-initiativet. Vi mener dog, at et fleksibelt overvågningssystem kunne have sat Kommissionen i stand til at indsamle oplysninger om den økonomiske støtte til projekter, som støtter DEI-initiativet26. En sådant system kunne potentielt have været nyttigt i forbindelse med andre væsentlige initiativer indført efter programperiodens start.

49

I sit forslag til forordning om ESI-fondene for perioden 2021-2027 indførte Kommissionen særlige koder til registrering af foranstaltninger, der støtter digitalisering27. Hvis denne bestemmelse medtages i den vedtagne forordning, vil den bidrage til at afgøre, i hvilket omfang ESI-fondene bidrager til DEI-initiativet.

Kommissionen fremmede konceptet med digitale innovationsknudepunkter, men aktiviteter i medlemsstaterne har været begrænsede

50

Digitale innovationsknudepunkter (DIH'er) har som formål at hjælpe virksomheder (især SMV'er) med at udnytte de digitale muligheder. DIH'er bør tilbyde deres viden om teknologier, testning, færdigheder, forretningsmodeller, finansiering, markedsintelligens og netværkssamarbejde. DIH'er bør fungere som kvikskranker for virksomheder i og uden for deres region, så deres forretning kan blive digitaliseret.

51

For at vurdere om Kommissionens og medlemsstaternes støtte til etablering og drift af DIH'er var effektiv, undersøgte vi, om Kommissionen sammen med medlemsstaterne:

  • havde ydet vejledning og opstillet kriterier for etableringen af DIH'er og udviklet en mekanisme til sikring af, at DIH'erne opfylder disse kriterier
  • havde fastlagt og fremmet god praksis for driften af DIH'er og etableret en effektiv overvågningsramme til at vurdere fremskridt, herunder DIH'ers anvendelse af midler til at bistå virksomheder med deres digitaliseringsproces.

Kommissionen har gjort en indsats for at støtte DIH'er siden lanceringen af DEI-initiativet, men med begrænsede fremskridt i visse medlemsstater

Kriterier for DIH'er

52

I oktober 2017 oprettede Kommissionen et onlinekatalog for DIH'er, som skulle fungere som "gule sider" for DIH'er. Formålet med dette katalog er at give et overblik over landskabet af DIH'er i Europa og støtte deres netværkssamarbejde i samarbejde med regionale, nationale og europæiske initiativer til digitalisering af industrien. Ifølge dette katalog var der ved udgangen af 2019 498 registrerede DIH'er i EU, hvoraf 309 var registreret som værende i drift og 189 under forberedelse (jf. bilag IV).

53

Kommissionen definerede nogle generelle karakteristika og kriterier, som en organisation, der ønsker at lade sig registrere som et knudepunkt i DIH-kataloget, skal opfylde (jf. tekstboks 8).

Tekstboks 8

Generelle karakteristika og kriterier for registrering som knudepunkt i DIH-kataloget

  • Organisationen indgår i et regionalt, nationalt eller europæisk politisk initiativ vedrørende digitalisering af industrien.
  • Organisationen er en nonprofitorganisation.
  • Organisationen er fysisk til stede i regionen og har et ajourført websted, der klart gør rede for DIH'ets aktiviteter og ydelser i relation til den digitale omstilling af SMV'er/midcapvirksomheder eller industrisektorer, som ikke i tilstrækkelig grad har indført digitale teknologier.
  • Organisationen har mindst tre eksempler på, hvordan DIH'et har hjulpet en virksomhed med dens digitale omstilling med henvisning til offentligt tilgængelige oplysninger om følgende for hver virksomhed:
  • kundeprofil
  • kundebehov
  • anvendt løsning til at opfylde behovene.

Kilde: websted med DIH-katalog.

54

Organisationer, der ønsker at blive registreret som knudepunkter i DIH-kataloget, skal fremsætte egenerklæring om, at de opfylder kriterierne. For at sikre, at registrerede DIH'er opfyldte disse kriterier, udliciterede Kommissionen kontrollen til konsulenter, der foretog en skrivebordsevaluering af oplysningerne fra DIH'erne. Ifølge de nationale myndigheder, vi interviewede i de medlemsstater, vi besøgte, var de ikke involverede i denne kontrol.

55

I forbindelse med sine forberedelser til programmet for et digitalt Europa 2021-2027 fremsatte Kommissionen i november 2019 et forslag til, hvordan programmet kan bidrage til etableringen af et netværk af DIH'er, som dækker alle regioner i Europa28. Dette dokument indeholder et forslag til en proces i to trin for udvælgelse af DIH'er: Nationale myndigheder fra medlemsstaterne udpeger potentielle DIH'er, som så opfordres til at svare på begrænsede indkaldelser af forslag fra Kommissionen. De nye foreslåede kriterier for medlemsstater, der udvælger DIH'er (som derefter vil blive kaldt "europæiske DIH'er") er mere specifikke end dem, der er gældende i DIH-kataloget. I marts 2020 fastsatte et ajourført forslag et minimums- og maksimumsantal DIH'er for hver medlemsstat som led i et europæisk netværk finansieret over programmet for et digitalt Europa. Det samlede antal kommer til at ligge mellem 128 og 260, hvilket er betydeligt færre end hidtil (jf. bilag V). Pr. juni 2020 var denne nye procedure imidlertid endnu ikke blevet formaliseret.

Vejledning af DIH'er

56

Kommissionen gennemfører en række aktiviteter for at støtte DIH'er. Aktiviteterne omfatter arbejdsgruppemøder, uddannelse og coaching, specifikke initiativer, som forvaltes direkte af Kommissionen, såsom I4MS, SAE (som giver SMV'er mulighed for at gøre brug af DIH-projekterne), Smart Factories og DIHELP, som også modtog støtte fra Europa-Parlamentet.

57

Arbejdsgruppen om DIH'er, som Kommissionen har nedsat (jf. tekstboks 1), drøfter jævnligt god praksis for DIH'ers virke. Arbejdsgruppen konkluderede i 2017, at alle DIH'er bør levere et minimum af tjenester:

  • øge kendskabet til digitale teknologiers erhvervsmæssige potentiale
  • indsamle oplysninger om innovation (innovation scouting)
  • støtte udvikling af strategier (udvikling af visioner og strategier)
  • samarbejde med virksomheder for at vurdere deres digitale modenhed og udvikle passende planer
  • formidle forbindelser til potentielle serviceydere
  • mentorordninger og uddannelse
  • give omkostningseffektiv adgang til specialistforsøg samt test- produktionsfaciliteter.
58

Desuden udarbejdede denne arbejdsgruppe en vejledning for organer, der ønsker at etablere eller udvikle et DIH (jf. tekstboks 9). Denne vejledning er blevet videreudviklet på efterfølgende arbejdsgruppemøder og gennem undervisningsprogrammer for DIH'er (jf. punkt 56).

Tekstboks 9

Arbejdsgruppens vejledning for organer, der ønsker at etablere eller udvikle et DIH

  1. Identificere regionale behov, karakteristika og særtræk og definere den model, der bedst passer til forholdene i regionen.
  2. Udvikle en vision for digital omstilling i regionen og den rolle, det digitale innovationsknudepunkt kommer til at spille, samt en forretningsmodel.
  3. Undersøge, hvad der allerede findes i regionen, som kan danne grundlag for et digitalt innovationsknudepunkt.
  4. Definere de ydelser, som knudepunktet skal levere.
  5. Opbygge forbindelser til andre knudepunkter for at få adgang til flere faciliteter og udfylde manglende færdigheder samt udvikle nye ydelser og værktøjer.
  6. Indlede samarbejde med virksomheder og levere ydelser "i marken" med brug af enten dedikeret finansiering eller ved at samle eksisterende initiativer eller projekter.

Kilde: Arbejdsgruppe 1 om DIH'er: Mainstreaming Digital Innovation Across All Sectors, juni 2017.

59

Ved udgangen af 2019, dvs. næsten fire år efter lanceringen af DEI-initiativet og DIH-konceptet, rapporterede ingen af de nationale myndigheder i de fire medlemsstater, vi besøgte, at de havde udviklet god praksis for DIH'er, hverken i samarbejde med Kommissionen eller alene, og det til trods for Kommissionens aktiviteter. Ifølge de DIH'er vi talte med, er dette en hindring for deres mulighed for effektivt at udbrede deres ydelser til virksomheder.

Kommissionens og medlemsstaternes tilgang til DIH'er er ikke fuldt udviklet og koordineret

EU-finansiering til DIH'er

60

Arbejdsgruppen om DIH'er identificerede Horisont 2020 og EFRU som de vigtigste kilder til finansiering til DIH'er. Af de 28 DIH'er, vi indhentede data fra, rapporterede 16, at de havde haft adgang til Horisont 2020-finansiering til støtte af DIH-relaterede aktiviteter. I denne stikprøve af DIH'er var støtten fra EFRU mere begrænset, idet kun fire af de 28 DIH'er bekræftede, at de havde modtaget finansiering herfra.

61

I 2018 vurderede Kommissionen, at der var for få DIH'er i 13 medlemsstater, især i de lande i Central- og Østeuropa, der tiltrådte EU i eller efter 200429. I november 2018 skrev Kommissionen derfor til de respektive myndigheder i disse lande for at tilskynde til yderligere støtte til DIH'er, eventuelt ved at bruge EFRU.

Etablering og overvågning af DIH'er

62

Vi fandt eksempler på en ukoordineret tilgang mellem Kommissionen og medlemsstaterne med hensyn til etablering af og aktiviteter i DIH'er. I Polen og Tyskland støttede myndighederne med ansvar for de nationale digitaliseringsstrategier udviklingen af deres eget netværk af nationale DIH'er. Disse nationale netværk omfatter ikke altid organisationer, der er registreret i det DIH-katalog, som Kommissionen har udarbejdet.

  • Ved udgangen af 2019 var 55 tyske organisationer registreret i Kommissionens katalog. Tyskland støtter direkte to netværk af DIH'er eller tilsvarende: et netværk af kompetencecentre30 og et netværk af digitale knudepunkter31. Heraf var kun 9 ud af de 26 kompetencecentre og 5 ud af de 12 digitale knudepunkter registreret i Kommissionens katalog.
  • I august 2019 lancerede det polske ministerium for iværksætteri og teknologi en første indkaldelse af forslag til polske DIH'er32. På daværende tidspunkt var 13 organisationer registreret i Kommissionens katalog som DIH'er og havde deltaget i forskellige projekter med EU-medfinansiering, men kun to af dem var blandt de fem, der blev udvalgt i denne indkaldelse.
63

Et andet eksempel på den manglende koordinering mellem Kommissionen og medlemsstaterne vedrører udviklingen af værktøjer til vurdering af digital modenhed (DMA). Disse bruges af DIH'er til at foretage en første vurdering af digitaliseringsniveauet hos de virksomheder, de planlægger at støtte. I både Polen og Ungarn fandt vi eksempler på, at der var udviklet flere af disse værktøjer til samme formål. I Polen identificerede vi en metode, der var udviklet under et projekt, der forvaltes direkte af Kommissionen, nemlig projektet European Advanced Manufacturing Support Centre (ADMA - centret for støtte til avanceret produktion)33 og tre forskellige nationale metoder (herunder to, der var udviklet i samarbejde med det ministerium, der har ansvaret for den nationale digitaliseringsstrategi). I Ungarn benyttede to DIH'er den metode, der var udviklet under ADMA-projektet, to DIH'er benyttede deres egen, og tre andre organisationer brugte deres egne særskilte DMA'er udviklet via et projekt, som EU havde medfinansieret.

64

Ifølge Kommissionens overvågning havde DIH'er ved udgangen af 2019 hjulpet omkring 2 000 SMV'er med at teste digitale innovationer gennem støtte fra Horisont 2020. Dette udgør en meget lille andel, under 0,01 %, af det samlede antal SMV'er i EU. Hvis man ser bort fra overvågningen af DIH'ers aktiviteter, som finansieres af Horisont 2020, findes der i øjeblikket ingen rammer for overvågning af DIH'er på EU-plan. Kommissionen kan derfor ikke vurdere, om DIH'erne arbejder effektivt. De medlemsstater, vi besøgte, havde heller ingen overvågningssystemer til at vurdere DIH'ernes arbejde. Alligevel omfatter Kommissionens forslag for den næste periode (punkt 55) en foreløbig liste over obligatoriske nøgleresultatindikatorer, som de DIH'er, der modtager støtte under programmet for et digitalt Europa, skal aflægge rapport om. Desuden udvikler Kommissionen retningslinjer for overvågning og evaluering af DIH'er og deres bidrag til den digitale omstilling i virksomheder, regioner og medlemsstater. Kommissionen agter at offentliggøre disse retningslinjer inden udgangen af 2020.

En passende retlig ramme er ved at blive indført, men der er forsinkelser med at opnå et tilstrækkeligt niveau af bredbåndsforbindelse til at digitalisere industrien

65

Hvis EU's industrier skal kunne udvikle sig digitalt, skal EU sørge for at skabe et hensigtsmæssigt miljø. Dette omfatter de lovgivningsmæssige rammer og gode bredbåndsforbindelser, som begge er forudsætninger for en vellykket digitalisering af industrien. Vi undersøgte derfor, om Kommissionen havde truffet foranstaltninger til at sikre, at de lovgivningsmæssige rammer fremmede digitaliseringen af EU's industri, og om medlemsstaterne skabte en bedre dækning med bredbåndsforbindelser på tværs af Europa. For så vidt angår sidstnævnte aspekt trak vi på vores særberetning fra juni 201834.

Kommissionen gør en indsats for at sikre passende lovgivningsmæssige rammer for DEI-initiativet

66

I meddelelsen om DEI-initiativet fra 2016 forpligtede Kommissionen sig til inden 2020 at undersøge den lovgivningsmæssige ramme for digitale innovationer for at:

  • stille forslag om initiativet om frie datastrømme i EU samt mere detaljeret undersøge de nyopdukkede spørgsmål om ejerskab af data, adgang og videreanvendelse, herunder hvad angår data i industrisammenhæng og navnlig data, der genereres af sensorer
  • undersøge de juridiske rammer for applikationer til selvstændige systemer og tingenes internet, navnlig reglerne for sikkerhed og ansvar og de retlige betingelser for at tillade storskalaforsøg under faktiske forhold
  • indlede arbejde vedrørende sikkerheden af applikationen og andet ikke-indlejret software, der ikke er omfattet af sektorspecifik lovgivning, herunder vurdere et eventuelt behov for yderligere handling på EU-plan.
67

Som led i denne forpligtelse gennemførte Kommissionen undersøgelser, en konsekvensanalyse og en offentlig høring35 om frie datastrømme, der resulterede i vedtagelsen af en ny forordning i 201836. Kommissionen har desuden via et direktiv truffet foranstaltninger vedrørende dataejerskab, hvilket letter genbrug af offentligt finansierede data til både kommercielle og ikke-kommercielle formål37. I februar 2020 offentliggjorde Kommissionen en meddelelse om den europæiske strategi for data38, og den agter i 2021 at vedtage en gennemførelsesforordning med en liste over datasæt, som vil blive stillet gratis til rådighed for genbrug.

68

For så vidt angår de retlige rammer, som dækker sikkerhed og ansvarsregler for applikationer til selvstændige systemer og tingenes internet nedsatte Kommissionen i juni 2018 en ekspertgruppe, som skulle arbejde med ansvar og nye digitale teknologier39. Gruppen udsendte sin rapport i maj 201940. I februar 2020 udgav Kommissionen en rapport om de konsekvenser, som kunstig intelligens, tingenes internet og robotteknologi vil have for sikkerhed og erstatningsansvar41.

69

Endelig indledte Kommissionen også i overensstemmelse med forpligtelserne i meddelelsen om DEI-initiativet arbejdet med sikkerhed i forbindelse med applikationer og anden ikke-indlejret software. Kommissionen iværksatte en offentlig høring om dette spørgsmål i 201642 og hyrede i 2017 konsulenter til at analysere det juridiske og erhvervsmæssige landskab samt udfordringer og muligheder i relation til de nye teknologier. Den deraf følgende rapport blev udgivet i april 201943.

Bredbåndsforbindelserne har endnu ikke nået et passende niveau

70

Adgang til en hurtig og pålidelig bredbåndsforbindelse er en afgørende forudsætning for digitaliseringen af industrien. Det er nødvendigt for at muliggøre informationsstrømme i realtid og skabe forbindelse mellem alle elementerne i en forretningsproces. Adgang til bredbånd af god kvalitet er desuden en måde, hvorpå man kan afbøde konsekvenserne af usædvanlige situationer, som f.eks. coronaviruspandemien i 2020, for virksomhederne.

71

I 2010 fastsatte Kommissionen som led i Europa 2020-strategien tre mål for leveringen af bredbånd44, og i 2016 vedtog den en strategi for konnektivitet til "et europæisk gigabitsamfund"45, som omfattede yderligere tre strategiske mål, der skal nås inden 2025 (jf. tekstboks 10).

Tekstboks 10

EU's målsætning for bredbånd som fastlagt af Kommissionen i 2010

Mål 1: Grundlæggende bredbåndsadgang til alle borgere senest i 2013: Dette mål er nået, da der findes satellitbaseret bredbånd (dækning på 100 %) i alle medlemsstater

Mål 2: Dækning af netværk af næste generation (NGN): 30 Mbps eller derover til alle borgere i 2020

Mål 3: Brug af netværk af næste generation (NGN): 100 Mbps eller derover til 50 % af alle husholdninger i 2020

EU's strategiske bredbåndsmål for 2025 som fastlagt af Kommissionen i 2016

Mål 4: Adgang til 1 Gbps for alle skoler, transportknudepunkter og større leverandører af offentlige tjenester samt digitalintensive virksomheder

Mål 5: Adgang til downloadhastigheder på mindst 100 Mbps, som skal opgraderes til 1 Gbps for alle europæiske husholdninger

Mål 6: Uafbrudt trådløs 5G-bredbåndsdækning for alle byområder samt større veje og jernbanestrækninger

Kilde: Europa-Kommissionen, https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/broadband-strategy-policy.

72

Kommissionen fremlagde forslag til flere politiske og lovgivningsmæssige foranstaltninger samt finansielle programmer og instrumenter for at tilskynde til private og offentlige investeringer i hurtige og ultrahurtige netværk. I vores særberetning fra 2018, jf. ovenfor, bemærkede vi, at Kommissionen i perioden 2014-2020 stillede omkring 15 milliarder euro til rådighed for medlemsstaterne, herunder 5,6 milliarder euro i lån fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB) med henblik på bredbånd. I beretningen konkluderede vi, at alle medlemsstater havde grundlæggende bredbåndsdækning (mål 1) i 2016, men vi understregede, at der var udfordringer med at nå de to resterende EU-mål i 2020 (mål 2 og 3).

Mål for konnektivitet i Europa 2020

73

I midten af 2019 havde 86 % af alle europæiske husholdninger ifølge DESI'et adgang til bredbåndsforbindelser på over 30 Mbps set i forhold til målet på 100 % (mål 2), hvilket er en stigning fra 67 % i 2014 (jf. figur 8). I 2019 lå udnyttelsen af bredbåndsforbindelser på 100 Mbps eller derover hos europæiske husholdninger kun på 26 % i forhold til målet på 50 % for 2020 (mål 3), selv om dette er meget højere end de 3 % i 2014 (jf. figur 9). Selv om dataene viser, at tilgængeligheden og anvendelsen af bredbånd fortsat bliver bedre i hele EU, vil kun få medlemsstater sandsynligvis nå 2020-målene.

Figur 8

Mål 2: Dækning på 30 Mbps i husholdninger (medio 2014 og 2019)

Kilde: Revisionsrettens analyse baseret på DESI-indikator fra 2019 "1c1 Fast broadband (NGA) coverage" pr. 28.2.2020.

Figur 9

Mål 3: Dækning på 100 Mbps i husholdninger (medio 2014-2019)

(1) For Nederlandene vedrørte de første tal for udnyttelsen 2016 og ikke 2014.

(2) For Kroatien vedrørte de første tal for udnyttelsen 2015 og ikke 2014.

Kilde: Revisionsrettens analyse baseret på DESI-indikator fra 2020 1a2 vedrørende mindst 100 Mbps fast bredbåndsanvendelse pr. 15.6.2020.

2025-målet for gigabitsamfundet

74

I 2019 iværksatte Kommissionen en undersøgelse af medlemsstaternes nationale bredbåndsplaner og målene for bredbånd i gigabitsamfundet i 2025 tekstboks 10, mål 4, 5 og 6). Undersøgelsen viste, at under halvdelen af medlemsstaterne havde ajourført deres nationale bredbåndsplaner i overensstemmelse med målet for gigabitsamfundet i 2025. De resterende medlemsstater planlagde at ajourføre deres nationale bredbåndsplaner inden udgangen af 2020, men yderligere oplysninger var ikke tilgængelige på tidspunktet for revisionen. I lyset af forsinkelserne med at nå EU 2020-målene og medlemsstaternes langsomme fremskridt i retning af at adressere målene for gigabitsamfundet i deres nationale bredbåndsplaner, bliver det en udfordring at nå målet med et gigabitsamfund i 2025.

75

Kommissionen har ajourført DESI'et (jf. punkt 14) så det tager hensyn til vigtigheden af god konnektivitet og Europa 2020-målene. I 2019 tilføjede den for eksempel et element vedrørende ultrahurtigt bredbånd, mål 3, og vedrørende 5G-modenhed. Desuden indførte DESI 2020 rapportering om net, der leverer 100 Mbps, som kan opgraderes til gigabithastighed (mål 5). DESI'et afspejler imidlertid endnu ikke de to andre EU 2020-mål.

Statsstøtteregler for bredbånd

76

I vores beretning fra 2018 anbefalede vi Kommissionen at præcisere over for medlemsstaterne, hvordan statsstøttereglerne skal anvendes med hensyn til målene for 100 Mbps og gigabitsamfundet, da nogle medlemsstater fortolkede retningslinjerne på en måde, der kan begrænse den offentlige finansiering, de stiller til rådighed for bredbånd i områder, hvor dækningen allerede er på 30 Mbps46. Kommissionen indvilgede i at afklare dette spørgsmål inden udgangen af 2018 ved at ajourføre sine retningslinjer for investeringer i højhastighedsbredbånd, idet hensigten var at medtage flere oplysninger om støtte til områder, hvor private udbydere er aktive, især med hensyn til målene for 100 Mbps og gigabitsamfundet. Pr. juni 2020 var denne nye procedure imidlertid endnu ikke blevet formaliseret.

77

De myndigheder i medlemsstaterne, vi interviewede, mente, at statsstøttereglerne var uklare og skulle ajourføres, så der tages hensyn til hurtig digitalisering og behovet for betydelige offentlige investeringer for at nå målsætningerne for gigabitsamfundet i 2025.

Udnyttelsen af hurtigere bredbåndsforbindelser i virksomhederne

78

Europa 2020-målene, der beskrives i tekstboks 10, vedrører husholdninger. For at sikre et godt resultat af DEI-initiativet er konnektivitet for virksomheder af central betydning, og alligevel er der ikke fastsat mål for virksomheder på EU-niveau. Siden 2014 er EU's virksomheders udnyttelse af hurtige og ultrahurtige bredbåndsforbindelser steget konstant. Ved udgangen af 2019 havde halvdelen af virksomhederne stadig en bredbåndshastighed, der var under 30 Mbps (jf. figur 10). I 2019 havde 80 % af alle store virksomheder bredbåndshastigheder på mindst 30 Mbps, men det gjaldt kun for 46 % af de små virksomheder47. Som det fremgår af figur 11, er den gennemsnitlige udnyttelse af ultrahurtige bredbåndsforbindelser (> 100 Mbps) blandt EU's virksomheder den samme som for husholdninger, men stigningen sker langsommere.

Figur 10

Udnyttelse af bredbånd blandt EU's virksomheder

Kilde: Revisionsretten, baseret på data fra Eurostat.

Figur 11

Udnyttelse af ultrahurtige bredbåndsinternetforbindelser blandt EU's husholdninger og virksomheder

Kilde: Revisionsretten, baseret på data fra EUROSTAT og DESI 2020 (for udnyttelse blandt husholdninger).

Konklusioner og anbefalinger

79

DEI-initiativet var baseret på blød lovgivning, hvor sigtet var at styrke konkurrenceevnen i EU's industri gennem digital innovation. Trods Kommissionens indsats for at støtte de nationale myndigheder og DIH'erne som led i gennemførelsen af DEI-initiativet, er der i nogle medlemsstater kun sket begrænsede fremskridt med hensyn til udviklingen og gennemførelsen af nationale digitaliseringsstrategier og med hensyn til etableringen af DIH'er.

80

Kommissionens strategi til støtte for digitaliseringen af EU's industri havde et solidt grundlag og blev støttet af medlemsstaterne, men initiativet fastsatte ingen forventede udfald og heller ikke hensigtsmæssige resultatindikatorer og mål. Det gør det vanskeligere for Kommissionen og medlemsstaterne at træffe afgørelser på et informeret grundlag og målrette deres aktiviteter bedre. Kommissionen gennemførte flere vejledningsaktiviteter for medlemsstaterne, men tilskyndede dem ikke til at afsætte ESI-finansiering til initiativet. Det samlede finansieringsbehov for at skabe og opretholde en ramme til støtte for digitaliseringen af industrien i EU kendes ikke. I de fleste medlemsstater, vi besøgte, havde Kommissionens støtteaktiviteter haft begrænset indvirkning (punkt 24-40).

Anbefaling 1 og 2 — Tilbyde medlemsstaterne bistand med at identificere deres finansieringsmangler og gøre dem opmærksomme på tilgængelig EU-finansiering
  1. Kommissionen bør tilbyde at bistå medlemsstaterne med at identificere deres finansieringsmangler for så vidt angår digitalisering af industrien, f.eks. som led i den relevante vurdering af grundforudsætningen for strategierne for intelligent specialisering for 2021-2027.
  2. Tidsramme: for programmeringsperioden 2021-2027.

  3. Kommissionen bør være bedre til at informere de relevante myndigheder om de centrale EU-midler, der er tilgængelige til gennemførelse af DEI-initiativet, sammen med de potentielle krav til medfinansiering.
  4. Tidsramme: 30. juni 2021.

    81

    Kommissionen og medlemsstaterne kan ikke foretage en fuldstændig evaluering af fremskridtene med DEI-initiativet. Horisont 2020 støtter initiativet, og de offentliggjorte og planlagte indkaldelser under Horisont 2020 siden 2016 stemmer overens med de beløb, der er fastlagt i meddelelsen om DEI-initiativet. I alle de EFRU-programmer, vi gennemgik, fandt vi foranstaltninger, der potentielt støtter gennemførelsen af DEI-initiativet. For ESI-fondene var der dog intet lovkrav om, at medlemsstaterne skal overvåge projekter vedrørende DEI-initiativet. Dataindsamlingsordningerne i de fleste medlemsstater indsamler derfor ikke oplysninger om DEI-initiativet, hvilket er til hinder for overvågning på medlemsstats- og EU-niveau. Ifølge Kommissionen kræves der en mere struktureret tilgang fra medlemsstaternes side for præcist at kunne afgøre, hvilke investeringer der er gjort. Dette betyder, at det er vanskeligt for Kommissionen at indhente disse oplysninger med henblik på at sammenligne omfanget af investeringer med de planer, der er fastlagt i den oprindelige meddelelse om DEI-initiativet (punkt 42-49).

    Anbefaling 3 og 4 — Forbedre overvågningen af DEI-initiativet ved at fastsætte rimelige resultatindikatorer og spore udgifterne
  5. Kommissionen bør i samarbejde med medlemsstaterne sikre, at der indføres et system til sporing af anvendelsen af EU-midler under delt forvaltning i forbindelse med væsentlige initiativer, der ikke er indført ved programmeringsperiodens start, når Kommissionen vurderer, at en sådan tilpasning er nødvendig.
  6. Tidsramme: 31. december 2021.

  7. Kommissionen bør sammen med medlemsstaterne præcisere de forventede udfald af DEI-initiativet ved at fastlægge fælles resultatindikatorer og målværdier for at vurdere gennemførelsen i medlemsstaterne og på EU-niveau.
  8. Tidsramme: 30. juni 2021.

    82

    DIH'erne er et centralt koncept i DEI-initiativet, og Kommissionen har siden dets lancering gennemført adskillige aktiviteter for at støtte DIH'er i etableringsfasen og driftsfasen. Aktiviteterne i medlemsstaterne har imidlertid været begrænsede. I de medlemsstater, vi besøgte, har DIH'erne fire år efter, at DEI-initiativet startede, gjort begrænset brug af EU-finansiering, og vi identificerede eksempler på ukoordinerede tiltag. Bortset fra aktiviteter, som finansieres af Horisont 2020, er der endnu ikke detaljerede rammer for overvågning af DIH'er på EU-plan. Ifølge de tilgængelige oplysninger var støtten til digitalisering af virksomheder begrænset. For perioden 2021-2027 foreslog Kommissionen et nyt program for et digitalt Europa, som skitserer kriterier for de medlemsstater, der vælger europæiske DIH'er, og for overvågning af deres aktiviteter, når de modtager støtte under dette program. Pr. juni 2020 er dette foreslåede program stadig under drøftelse (punkt 52-64).

    Anbefaling 5-7 — Definere, koordinere og fastlægge rammerne for et netværk af europæiske digitale innovationsknudepunkter, der dækker alle regioner i Europa

    Kommissionen bør i samråd med medlemsstaterne:

  9. vedtage udvælgelseskriterier for organisationer, der er udpeget af nationale myndigheder, og som skal anerkendes som europæiske DIH'er
  10. Tidsramme: 31. december 2020.

  11. definere de minimumsydelser, som alle europæiske DIH'er bør tilbyde, inklusive output og resultater
  12. Tidsramme: 31. december 2020.

  13. udvikle sammenhængende rammer for overvågning af output fra og resultater af europæiske DIH'ers aktiviteter, som bør være obligatoriske, hvis de modtager EU-midler.
  14. Tidsramme: 30. juni 2021.

    83

    Kommissionen har fortsat truffet de nødvendige foranstaltninger for at sikre en passende retlig ramme, som tager hensyn til al den lovgivning, der nævnes i meddelelsen om DEI-initiativet. Gode bredbåndsforbindelser er også vigtige for digitalisering af industrien, især efter coronaviruspandemien i 2020. Europa 2020-målene vil kun blive opfyldt i få medlemsstater, og det vil blive en endnu større udfordring af nå målene for EU-2020 gigabitsamfundet. Virksomhedernes konnektivitet er af afgørende betydning for digitaliseringen af EU's industri. I 2019 havde 80 % af alle store virksomheder bredbåndshastigheder på mindst 30 Mbps i 2019, men det gjaldt kun for 46 % af de små virksomheder (punkt 66-78).

    Anbefaling 8 og 9 — Træffe yderligere foranstaltninger med henblik på at støtte opnåelsen af et tilstrækkeligt niveau af bredbåndsforbindelse
  15. Kommissionen bør færdiggøre og offentliggøre sine retningslinjer for investeringer i højhastighedsbredbånd og her medtage oplysninger om støtte på områder, hvor private udbydere er aktive, især med hensyn til målene med 100 Mbps og gigabitsamfundet, og øge kendskabet hertil i medlemsstaterne.
  16. Tidsramme: 31. december 2020, afhængig af datoen for afslutning af FFR-drøftelserne

  17. Kommissionen bør efter aftale med medlemsstaterne tilpasse og konsolidere sine rammer for overvågning af og rapportering om opfyldelsen af 2025-målene for gigabitsamfundet.
  18. Tidsramme: 31. december 2021.

Vedtaget af Afdeling II, der ledes af Iliana Ivanova, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 15. juli 2020.

På Revisionsrettens vegne

Klaus-Heiner Lehne
Formand

Bilag

Bilag I — Søjler i initiativet til digitalisering af EU's industri

01

Den første søjle (europæisk platform for nationale initiativer for digitalisering af industrien) sigter mod koordinering af de forskellige nationale og regionale initiativer for digitalisering af industrien i hele Europa. I marts 2017 opstillede Kommissionen en forvaltningsramme for at i) lette koordineringen af EU's og medlemsstaternes initiativer vedrørende digitalisering, ii) mobilisere interessenter og ressourcer i hele værdikæden i forbindelse med foranstaltninger til virkeliggørelse af et digitalt indre marked, der bygger på dialog mellem mange interessenter, og iii) udveksle bedste praksis.

02

Fremme af digital innovation i alle sektorer dækker søjle 2 og 3 som beskrevet nedenfor.

  • Den anden søjle (digitale innovationer for alle: Digitale innovationsknudepunkter (DIH'er)) skal hjælpe virksomhederne med at udnytte de digitale muligheder. Digitale innovationsknudepunkter (DIH'er) kan hjælpe virksomheder (især små og mellemstore virksomheder og nystartede virksomheder) med at forbedre deres forretning, produktionsprocesser, produkter og ydelser gennem digitale innovationer. Kommissionens hensigt var at etablere DIH'er omkring eksisterende private eller offentlige kompetencecentre48 (f.eks. universitetsfakulteter) i hele Europa. Den tredje søjle (digitale innovationer for alle: Styrkelse af lederskab gennem partnerskaber og industriplatforme) handler om at sikre leveringen og standardiseringen af digitale innovationer. Kommissionen agtede at støtte offentlig-private partnerskaber (OPP'er) og industrielle platforme med henblik på udvikling af fremtidige byggesten for digital teknologi. Den har derfor etableret OPP'er og fællesforetagender under EU's Horisont 2020-program inden for centrale digitale teknologier såsom 5G, big data, højtydende databehandling, cybersikkerhed, fotonik, robotteknologi og elektroniske komponenter og systemer.
03

Under den fjerde søjle (en lovgivningsmæssig ramme, der passer til den digitale tidsalder) planlagde Kommissionen at vurdere behovet for en modernisering af lovrammen for at se, om den er egnet til den digitale tidsalder. Interessenter har udtrykt behov for at få skabt yderligere klarhed om aspekter om i) ejendomsret til og anvendelse af data genereret i en industriel sammenhæng, ii) autonomt fungerende systemer og iii) ikkeindlejret software.

04

Den femte søjle (at forberede europæerne på den digitale fremtid) vedrører Kommissionens initiativer, der støtter digital læring og digitale færdigheder for at forberede europæerne på den digitale fremtid. Dette omfatter:

  • koalitionen for digitale færdigheder og job (Digital Skills and Jobs Coalition)49, der blev lanceret den 1. december 2016 som en af de centrale aktiviteter i Kommissionens nye dagsorden for færdigheder i Europa50,
  • Digital Opportunity traineeship-initiativet51, hvortil der er afsat 10 millioner euro under Horisont 2020
  • vedtagelsen af handlingsplanen for digital uddannelse (Digital Education Action Plan)52 for at støtte udviklingen af de digitale kompetencer, der er behov for i livet og på arbejdspladsen i en tidsalder med hurtige digitale forandringer.

Bilag II — Reviderede projekter

Medlemsstat Finansieringskilde Projektbeskrivelse Samlet beløb EU-bidrag
Planlagt (euro) Faktisk (euro) Planlagt (euro) Faktisk (euro)
Tyskland OP 2014DE16RFOP003 Projektet, der er gennemført af et digitalt netværkscenter, sigtede mod at udvikle og levere efterspørgselsorienterede tjenester til innovation inden for industri og produktion gennem digitalisering og etablering af netværk for værdiskabelsesprocesser. 1 405 010 1 399 986 702 505 699 993
Tyskland OP 2014DE16RFOP007 Projektet bestod af opførelse af et teknologi- og videncenter for bedre at kunne betjene deres fremtidige marked. Formålet med dette center er at give mulighed for fremstilling af nye produkter og afkorte tidsforbruget til planlægning og produktion, navnlig inden for bilindustrien, men også globale innovationer såsom Industri 4.0 eller samarbejdende robotteknologi. 6 506 100 6 972 959 650 600 650 600
Tyskland OP 2014DE16RFOP007 Den generelle målsætning var for modtageren at støtte SMV'er ifølge konceptet med "overvåget konsulentbistand". Målet for projektet var at levere 2 484 konsulentdage til i alt 339 SMV'er. 2 504 182 2 568 848 1 252 090 1 074 982

Anmeldt pr. 31.12.2019
Ungarn OP 2014HU16M0OP001 Projektet drejede sig om indførelsen af et integreret forretningssystem med kunstig intelligens, der anvender sensorer i produktionsredskaber og maskiner og lagrer de indsamlede data, som kan bruges til forskellige analyser. Formålet var at forbedre automatiseringen af processerne og kvaliteten af slutprodukterne. 749 37653 Projektet ikke afsluttet på tidspunktet for revisionsbesøget 299 750 74 937

Anmeldt pr. 31.12.2019
Ungarn OP 2014TC16RFTN003 Inden for dette projekt udviklede og anvendte 11 partnerorganisationer fra 6 lande redskaber og tjenester til transnational innovationsstyring og teknologioverførsel for at fremme samarbejde i Centraleuropa. Et indirekte resultat af dette projekt er oprettelsen af et DIH. 1 713 132 1 705 012 Ingen oplysninger (medfinansieringssatsen varierer for projektpartnerne (80-85 %) Ingen oplysninger (medfinansieringssatsen varierer for projektpartnerne (80-85 %)
Polen 2014PL16RFOP001 Formålet med projektet var at støtte udviklingen af innovative nystartede virksomheder i samarbejde med erfarne virksomheder (mellemstore og store virksomheder) - modtagerne af de teknologiske innovationer (på områder, der omfattede "Industri 4.0", f.eks. IoT, AR og AI).
Målet var at opskalere 38 nystartede virksomheder (i tre runder) og inden 2022 at udvikle otte teknologiske innovationer, så de var klar til udbredelse.
2 783 37154 Projektet ikke afsluttet på tidspunktet for revisionsbesøget 2 469 717 17 434

Anmeldt pr. maj 2019
Polen 2014PL16RFOP001 Dette projekt drejede sig om forskning i innovative løsninger til digitalisering af produkter og fremstillingsprocesser i mellemstore virksomheder. 78 14955 78 149 44 475 33 356
Portugal OP 2014PT16M3OP001 Med dette investeringsprojekt ønskede støttemodtageren at ændre virksomhedens faciliteter og indkøbe nyt udstyr for at øge sin produktionskapacitet og forbedre sin samlede produktionsproces ved at investere i automatisering / robotteknologi. 3 767 500 2 947 841 2 810 625 1 973 875
Portugal OP 2014PT16M2OP001 Formålet med dette projekt var at etablere en ny og moderne industrivirksomhed, der er baseret på principperne for Industri 4.0 og skaber infrastruktur til fremstilling af moderne møbler med innovativt design til den nye nationale forbrugerprofil og til det spanske og nordafrikanske marked. 975 926 879 818 471 252 424 843

Kilde: Forvaltningsmyndighederne.

Bilag III — Landespecifikke henstillinger af relevans for DEI-initiativet

EU-medlemsstater pr. 31.12.2019 2016 2017 2018 2019 2020
Belgien -
Bulgarien - -
Den Tjekkiske Republik - -
Danmark -
Tyskland
Estland
Irland -
Grækenland1 - - -
Spanien
Frankrig
Kroatien - - -
Italien - -
Cypern -   -
Letland - -
Litauen
Luxembourg
Ungarn - - -
Malta - - -
Nederlandene - -
Østrig -
Polen - -
Portugal -
Rumænien - -
Slovenien - - -
Slovakiet - -
Finland - - -
Sverige - - -
Det Forenede Kongerige - - -

1 Grækenland modtog ikke landespecifikke henstillinger fra 2016 til 2018, fordi landet var underlagt et økonomisk tilpasningsprogram.

Landespecifikke henstillinger, som vedrører DEI-initiativet direkte (f.eks. vedrørende digitalisering af industrien, digitale færdigheder og/eller digitale infrastrukturer)
Landespecifikke henstillinger, som indirekte vedrører DEI-initiativet (f.eks. vedrørende innovation)
- Landespecifikke henstillinger, som ikke vedrører DEI-initiativet

Kilde: Revisionsrettens analyse er baseret på landespecifikke henstillinger

Bilag IV — DIH'er registreret i kataloget

Medlemsstat Fuldt operationelt Under udarbejdelse I alt
Belgien 15 14 29
Bulgarien   4 4
Den Tjekkiske Republik 7 3 10
Danmark 6 3 9
Tyskland 29 26 55
Estland 4 2 6
Irland 6 6 12
Grækenland 9 5 14
Spanien 51 18 69
Frankrig 24 22 46
Kroatien 7 4 11
Italien 38 16 54
Cypern 1 2 3
Letland 3 1 4
Litauen 14 1 15
Luxembourg 1 4 5
Ungarn 7 2 9
Malta   2 2
Nederlandene 23 18 41
Østrig 7 5 12
Polen 6 7 13
Portugal 5 2 7
Rumænien 4 2 6
Slovenien 9   9
Slovakiet   3 3
Finland 13 4 17
Sverige 7 6 13
Det Forenede Kongerige 13 7 20
EU-28 309 189 498

Kilde: DIH-katalog pr. udgangen af 2019.

Bilag V — Forslag til antal DIH'er, som medlemsstaterne bør udpege

Medlemsstaterne pr. marts 2020 Min. # DIH'er Maks. anbefalet # DIH'er
Belgien 4 8
Bulgarien 3 6
Den Tjekkiske Republik 4 8
Danmark 3 5
Tyskland 18 35
Estland 1 3
Irland 2 5
Grækenland 4 8
Spanien 11 22
Frankrig 14 29
Kroatien 2 4
Italien 14 28
Cypern 1 2
Letland 1 3
Litauen 2 4
Luxembourg 1 2
Ungarn 4 8
Malta 1 2
Nederlandene 5 11
Østrig 3 7
Polen 9 19
Portugal 4 8
Rumænien 6 12
Slovenien 1 3
Slovakiet 3 5
Finland 3 5
Sverige 4 8
EU i alt 128 260

Kilde: European Digital Innovation Hubs in Digital Europe Programme - udkast til arbejdsdokument 30.3.2020.

I EU er der omkring 23 millioner SMV'er56. Dette betyder, at hvis alle medlemsstater udpeger det maksimale antal DIH'er, der skal finansieres via programmet for et digitalt Europa, vil der teoretisk set i gennemsnit være en DIH pr. omkring 88 000 SMV'er. Bag dette gennemsnit skjuler der sig imidlertid betydelige forskelle medlemsstaterne imellem.

Forhold mellem SMV'er / maksimalt anbefalet antal DIH'er

Kilde: Revisionsretten, baseret på data fra faktablade fra Small Business Act 2019 og Kommissionens arbejdsdokument om DIH'er af 30.3.2020.

Glossar, akronymer og forkortelser

5G: 5G-net betyder et sæt af alle relevante netinfrastrukturelementer for mobil og trådløs kommunikationsteknologi, som anvendes til at skabe konnektivitet og værdiforøgende tjenester, med højydelsesegenskaber såsom meget høj datahastighed og -kapacitet, kommunikation med lav latenstid, ultrahøj pålidelighed eller understøttelse af et stort antal forbundne enheder. Disse kan omfatte gamle netelementer baseret på tidligere generationer af mobil og trådløs kommunikationsteknologi såsom 4G eller 3G. 5G-net bør forstås som omfattende alle relevante dele af nettet.

Additiv fremstilling: Også kendt som 3D-printning, dvs. en computerstyret proces, som skaber tredimensionale genstande ved at afsætte materialer, normalt i lag.

Big data og analyse: Big data refererer til store mængder af data, der frembringes meget hurtigt fra et stort antal forskellige kilder. Disse "big data" kan overføres, indsamles, aggregeres og analyseres for at give indblik i processer og menneskers adfærdsmønstre. Big data og analyse giver mulighed for at identificere muligheder for effektivisering inden for en lang række sektorer og kan føre til innovative nye produkter og tjenester, øget konkurrenceevne og økonomisk vækst.

Cloudcomputing: Cloudcomputing refererer til lagring af og tilgang til data og programmer via internettet i stedet for på den enkeltes computer eller på virksomhedens netværk. Dette betyder, at brugerne ikke behøver at investere i deres egen infrastruktur. Lagring og databehandling foregår i skyen frem for i brugerens lokaler eller på brugerens enheder.

Cyberfysiske systemer: Der er tale om et system med en nøje kombination af og koordinering mellem systemets computerbaserede og fysiske element. I litteraturen også kaldet tingenes internet inden for industrien.

Cybersikkerhed: Cybersikkerhed henviser til sikkerheden på internettet eller i cyberspace, hvor cyberspace som sådan henviser til de forbindelser mellem genstande, der er tilgængelige via et overordnet telekommunikationsnet, og til sættet af genstande som sådan, når de udgør grænseflader, der muliggør fjernkontrol, fjernadgang til data eller deres deltagelse i kontrolforanstaltninger inden for cyberspace.

De europæiske struktur- og investeringsfonde (ESI-fondene): ESI-fondene er fem særskilte fonde, hvis formål er at mindske regionale skævheder i Den Europæiske Union, og hvis politiske rammer er fastsat for den syvårige FFR-budgetperiode. Der er tale om følgende fonde: Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU), Den Europæiske Socialfond (ESF), Samhørighedsfonden, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF).

DEI-initiativ: Initiativet til digitalisering af EU's industri.

Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer (EFSI): En mekanisme til investeringsstøtte lanceret af Den Europæiske Investeringsbank (EIB) og Kommissionen som led i investeringsplanen for Europa med det formål at mobilisere private investeringer i projekter af strategisk betydning for EU.

DIHELP: Digital Innovation Hub Enhanced-Learning Programme (DIHELP) var et mentoring- og coachingprogram, der ydede støtte til 30 digitale innovationsknudepunkter med udvikling og/eller opskalering af deres aktiviteter i 9 måneder.

DIH'er: Digitale innovationsknudepunkter

Højtydende databehandling (HPC): Højtydende databehandling i form af en klynge af flere processorer, der udnyttes sammen via pipelines til hurtig kommunikation og klyngesoftware Supercomputere og e-infrastruktur gør det muligt at håndtere de dataintensive og komplekse udfordringer i moderne videnskab og industri med nye databehandlings- og simuleringskapaciteter.

I4MS: ICT Innovation for Manufacturing SMEs (I4MS) er et program fremmet af Kommissionen, der har til formål at udvide den digitale innovation hos produktions-SMV'er i Europa.

Intelligente fabrikker: Projektet om intelligente fabrikker i nye EU-medlemsstater, som forvaltes af Kommissionens GD Connect for Europa-Parlamentet, blev lanceret i maj 2017. Inden for initiativet til digitalisering af EU's industri har det til formål at bidrage til bestræbelserne på at etablere et netværk af digitale innovationsknudepunkter (DIH'er) i Europa.

Kunstig intelligens: Kunstig intelligens (AI) henviser til maskiners evne til at simulere menneskelig intelligens.

Landespecifikke henstillinger: Dokument vedrørende et enkelt land udarbejdet af Europa-Kommissionen, som analyserer landets økonomiske situation og fremsætter henstillinger om, hvilke foranstaltninger det bør vedtage over en periode på 12-18 måneder.

Operationelt program (program): Et operationelt program fastsætter en medlemsstats prioriteter og særlige mål og beskriver, hvordan midlerne (EU-midler, national offentlig finansiering og privat medfinansiering) vil blive anvendt i en given periode (almindeligvis syv år) til finansiering af projekter. Projekterne inden for et program skal bidrage til et vist antal mål, som fastsættes på EU-plan for programmernes prioriterede akse. Der kan ydes støtte til operationelle programmer inden for rammerne af EFRU, Samhørighedsfonden og/eller ESF. Et program udarbejdes af medlemsstaten og skal godkendes af Kommissionen, før der kan udbetales midler fra EU-budgettet. Programmer kan kun ændres i løbet af programperioden, hvis parterne er enige om det.

Robotteknologi: Robotteknologi beskæftiger sig med design, konstruktion, betjening og brug af robotter og de computersystemer, der bruges til at styre dem. Robotteknologi er et marked i hastig udvikling, der i stigende grad drives af udviklingen af nye og forbedrede produkter på så forskellige områder som fremstilling, eftersøgning og redning, inspektion og overvågning, kirurgi og sundhedspleje, boliger og biler, transport og logistik, landbrug og mange flere.

SAE: Formålet med Smart Anything Everywhere (SAE) er at lade SMV'er, nystartede virksomheder og midcapvirksomheder forbedre deres produkter og tjenester gennem inklusion af innovative digitale teknologier.

Små og mellemstore virksomheder (SMV'er): Størrelsesbetegnelse for virksomheder og andre organisationer, der er baseret på antallet af ansatte og bestemte finansielle kriterier. Små virksomheder har under 50 ansatte og en årlig omsætning eller en samlet årlig balance på højst 10 millioner euro. Mellemstore virksomheder har under 250 ansatte og en årlig omsætning på højst 50 millioner euro eller en samlet årlig balance på højst 43 millioner euro.

Systemintegration: Henviser til en proces eller fase, hvor man samler forskellige delsystemer eller komponenter til ét stort system.

Tingenes internet (IoT): IoT henviser til et distribueret netværk, der sammenkobler fysiske genstande, der er i stand til at føle eller handle på deres omgivelser og til at kommunikere med hinanden, andre maskiner eller computere.

Udfald: De ændringer, som gennemførelsen af en intervention medfører, og som normalt relaterer sig til målene for denne intervention. "Udfald" omfatter både resultater og virkninger. Udfald kan være forventede eller uventede, positive eller negative (f.eks. en ny motorvej, der tiltrækker investorer til en region, men medfører uacceptable forureningsniveauer i de områder, den gennemløber).

Kommissionens svar

Resumé

I

Kommissionsformand Ursula Von der Leyen har klart skitseret en række prioriteter, der skal gøre Europa digitalt, teknologisk og industrielt førende med henblik på at sikre Europas teknologiske suverænitet og styrke det indre marked. Den europæiske industris konkurrenceevne afhænger af dens evne til at styre overgangen til digitalisering, innovation og bæredygtighed.

Den digitale omstilling er derfor et centralt element i Kommissionens fortsatte politiske tiltag. I lyset af den seneste krise er vigtigheden af digitaliseringen af økonomien blevet endnu tydeligere, idet den sikrer en "ny normal situation", som er baseret på digitaliserede arbejdsmetoder.

Allerede før krisen foreslog Kommissionen flere foranstaltninger, der skal sikre digitalt lederskab, navnlig gennem initiativet til digitalisering af EU's industri (DEI).

II

Den tredje søjle i strategien for et digitalt indre marked, der blev vedtaget i 2015, har til formål at sikre "bedst mulig udnyttelse af vækstpotentialet i den digitale økonomi". Inden for mindre end ét år herefter foreslog Kommissionen DEI-initiativet for at høste fordelene ved den merværdi, der kan skabes i kraft af digital innovation i produkter, processer og forretningsmodeller hos virksomheder i alle sektorer (i det følgende benævnt "industrien").

I disse foranstaltninger skitseres en række vigtige investeringer. Desuden fremmes digital forskning og innovation samt anvendelse af digitaliserede arbejdsmetoder blandt alle virksomheder i hele EU. Dette sikres bl.a. ved at iværksætte projekter under de digitale innovationsknudepunkter i Horisont 2020, fremme digitale færdigheder og tilpasse de lovgivningsmæssige rammer for EU's digitale indre marked.

Digitalt industrielt lederskab kan kun opnås i fællesskab ved at udvikle et samarbejde blandt mange aktører om strategiske teknologier og værdikæder. Meddelelsen om DEI-initiativet gav Kommissionen mulighed for hurtigt at indlede drøftelser med medlemsstaterne og den private sektor om digitalisering af EU's økonomi. Initiativet bygger på andre af Kommissionens initiativer med fokus på netværksinfrastruktur i verdensklasse, herunder gigabitsamfundet.

I de foreslåede programmer for 2021-2027, bl.a. Horisont Europa og et digitalt Europa, og Kommissionens arbejdsprogram for 2020 skitseres det klart, at disse bestræbelser vil blive videreført på behørig vis sammen med medlemsstaterne, industrien og den akademiske verden. Den tilgang, der blev valgt i 2016, var faktisk baseret på alle interessenters evne til hurtigt at indgå i et samarbejde med Kommissionen på en positiv og troværdig måde.

IV

De overordnede rammer bygger på hovedformålet med DEI-initiativet, som er at styrke EU's konkurrenceevne på området for digitale teknologier og sikre, at alle virksomheder i Europa uanset størrelse, sektor og beliggenhed fuldt ud kan drage fordel af digital innovation for at skabe produkter med en højere værdi, forbedre deres processer og tilpasse deres forretningsmodeller. Desuden er der foreslået en række specifikke mål og foranstaltninger, der har til formål at mobilisere næsten 50 mia. EUR i offentlige og private investeringer i de næste fem år, undersøge og om nødvendigt tilpasse de lovgivningsmæssige rammer samt styrke koordineringen af indsatsen vedrørende færdigheder og kvalitetsjob i den digitale tidsalder.

Kommissionen har foreslået disse investeringer som et springbræt til fremme af udviklingen og udbredelsen af digital innovation i hele EU. De har bidraget til at øge bevidstheden om digitalt lederskab i Europa og været medvirkende til at styrke de digitale prioriteter, navnlig i flere programmer. Desuden har Kommissionen foreslået et program for et digitalt Europa med henblik på at opbygge en europæisk digital kapacitet.

For at tilskynde medlemsstaterne til at investere i digitalisering har Kommissionen endvidere truffet en række særlige foranstaltninger, navnlig med hensyn til informationsportaler, teknisk bistand og udveksling af fælles vejledninger med medlemsstaterne på forskellige niveauer. Her har fokus navnlig været rettet mod at sikre velfungerende digitale innovationsknudepunkter (DIH'er) eller mobilisere regioner uden DIH'er og få dem til at oprette og investere i disse gennem mentorordninger, der støttes af Europa-Parlamentet. Specifikt med hensyn til ESI-fondene er flere mål for digitaliseringen af samfundet og økonomien omfattet af investeringsprioriteterne i basisretsakterne for 2014-2020 og blevet styrket i forslagene for 2021-2027.

Kommissionen vurderer desuden, at støtteaktiviteterne har haft en stadig større indvirkning på de medlemsstater, der har iværksat nationale digitaliseringsinitiativer eller -foranstaltninger og forberedt europæiske digitale innovationsknudepunkter på trods af begrænsningerne i den anlagte tilgang med blød lovgivning.

V

Kommissionen har iværksat særlige overvågningsundersøgelser for at vurdere fremskridtene med de nationale digitaliseringsinitiativer i tæt samarbejde med medlemsstaterne. Disse undersøgelser supplerer indekset for digitalisering af økonomi og samfund, der har været i brug siden 2014. Det nuværende overvågningssystem sikrer ikke fuldstændig og præcis overvågning, men Kommissionen har været i stand til at foretage et skøn over de opnåede relevante offentlige og private investeringer i hele EU, selv om den ikke har hjemmel til at kræve national rapportering.

Kommissionen mener, at de lovgivningsmæssige rammer for de europæiske struktur- og investeringsfonde (ESI-fondene) er genstand for effektiv og afbalanceret overvågning. Faktisk er der fastsat overvågnings- og rapporteringskrav vedrørende ESI-fondene i de relevante basisretsakter, og de gennemføres i overensstemmelse med disse krav. Ovennævnte rammer indsamler oplysninger om ESI-fondenes støtte til digitalisering gennem forskellige input-, output- og resultatindikatorer.

VI

Siden 2016 har DEI-initiativet stimuleret organisk udvikling af digitale innovationsknudepunkter nedefra og op, og dette har haft en vis effekt. Ved at prioritere innovationsfremmende tiltag inden for rammerne af Horisont 2020 for at støtte udviklingen af DIH-projekter har Kommissionen sammen med medlemsstaterne banet vejen for det foreslåede program for et digitalt Europa med henblik på at sikre bedre tilpasning og koordinering af udviklingen af europæiske DIH'er i hele EU. Kommissionen, Europa-Parlamentet og Rådet har indgået en generel delvis aftale om forordningen om programmet for et digitalt Europa.

Ved den tilgang, som Kommissionen har valgt i forbindelse med DEI-initiativet, yder DIH-projekter, der finansieres inden for rammerne af Horisont 2020, støtte til meget innovative eksperimenter, der kan gentages via markedsudbredelse efter projektets afslutning. I denne forbindelse mener Kommissionen ikke, at resultaterne af DIH-projekter under Horisont 2020 er repræsentative for alle de digitaliseringsaktiviteter, der finansieres ved hjælpe af offentlige og private investeringer.

Med hensyn til DIH'er, der finansieres helt eller delvist af medlemsstaterne og regionerne, har DEI-initiativet ikke beføjelse til at kræve, at medlemsstaterne rapporterer på en sammenlignelig måde om resultaterne af de nationale/regionale DIH'er. Nogle medlemsstater har imidlertid indført et overvågningssystem, men de specifikke data samles ikke på EU-plan. Der lægges imidlertid op til denne form for rapportering i den foreslåede forordning om programmet for et digitalt Europa.

Den foreslåede forordning om programmet for et digitalt Europa udgør i denne henseende et stort vendepunkt i udbredelsen af europæiske DIH'er og deres netværk overalt i EU, idet der helt klart fokuseres på at opbygge digitaliseringskapaciteten hos virksomheder i hele EU. Ovennævnte forslag forudsætter brug af instrumenter, udvælgelseskriterier, overvågning og indikatorer med krav om samfinansiering.

Kommissionen bemærker, at udbredelsen af idéen om DIH'er har taget fart i medlemsstaterne, navnlig siden fremsættelsen af forslaget til programmet for et digitalt Europa. Dette afspejles i medlemsstaternes deltagelse i de regelmæssige koordineringsmøder og i forberedelsen af nationale foranstaltninger.

VII

Kommissionen har ikke blot taget stilling til al den lovgivning, der skitseres i meddelelsen om DEI-initiativet, men også styrket initiativet i forbindelse med banebrydende væsentlige digitale teknologier såsom kunstig intelligens, som er af afgørende betydning for EU's autonomi.

På baggrund af meddelelsen om gigabitsamfundet har Kommissionen styrket sin indsats på området for konnektivitet: Siden vedtagelsen af Revisionsrettens særberetning fra 2018 om bredbånd i EU-medlemsstaterne har Kommissionen fortsat arbejdet med nye politiske og lovgivningsmæssige foranstaltninger samt finansielle programmer og instrumenter for at fremme private og offentlige investeringer i netværk med meget høj kapacitet.

Hurtige og ultrahurtige bredbåndsforbindelser er fortsat i hastig vækst i EU.

EU's konnektivitetsmål for 2020 vedrører husholdningerne, og de indikatorer for dækning i husholdninger, som Kommissionen holder et vågent øje med, anses for at være en god indikator for adgangen til konnektivitet for SMV'er, dvs. langt størstedelen af virksomhederne.

VIII

Første led: Kommissionen accepterer Revisionsrettens anbefaling om at yde støtte til medlemsstaterne og kommunikere bedre om den EU-finansiering, der er til rådighed til gennemførelse af DEI-initiativet.

Tilgangen i forbindelse med DEI-initiativet har reelt bestået i at give medlemsstaterne et politisk incitament og bl.a. udveksle oplysninger og drøfte god praksis gennem en forvaltningsramme. Kommissionen har planer om at informere yderligere om mulighederne for støtte og, hvis den formelt anmodes om det, fortsat at yde støtte til medlemsstaterne gennem Strukturreformtjenesten.

Andet led: Kommissionen accepterer anbefalingen om at fastlægge fælles resultatindikatorer med henblik på at vurdere gennemførelsen i medlemsstaterne og på EU-plan. Dette vil den gøre ved at forbedre den fælles metode og de fælles indikatorer, som der er truffet aftale om i forbindelse med overvågning og rapportering om medlemsstaternes digitaliseringsindsats.

Kommissionen accepterer Revisionsrettens anbefaling om at sikre, at der findes et system til at spore anvendelsen af EU-midler under delt forvaltning til vigtige initiativer, som ikke er på plads i begyndelsen af programmeringsperioden, hvor Kommissionen vurderer, at en sådan tilpasning er påkrævet.

For programmeringsperioden 2021-2027 vil overvågningssystemet for strukturfondene omfatte relevante indikatorer for finansielle tildelinger, output og resultater for alle aktiviteter i forbindelse med DEI-initiativet, der kan støttes under samhørighedspolitikken.

Tredje led: Kommissionen accepterer anbefalingen om etablering af rammer for et netværk af DIH'er fra og med 2021 som fastsat i artikel 16, stk. 2 og 3, i programmet for et digitalt Europa. Sammen med medlemsstaterne er Kommissionen faktisk i færd med at udforme sådanne rammer i forbindelse med forordningen om programmet for et digitalt Europa.

Fjerde led: Kommissionen accepterer anbefalingen og agter at iværksætte en række tiltag for at støtte medlemsstaterne i deres bestræbelser på at opnå tilstrækkelig konnektivitet med bredbåndsforbindelser, herunder

  • opdatering af retningslinjerne for investeringer i bredbånd, der forventes afsluttet kort efter vedtagelsen af den flerårige finansielle ramme for 2021-2027
  • aktivering af bredbåndskompetencekontorets netværk, herunder den årlige europæiske bredbåndspris, der har til formål at udveksle god praksis
  • løbende opgradering af rammerne for overvågning af DESI'et, idet der gradvist medtages nye nøgleindikatorer, som afspejler relevante EU-initiativer og -mål. DESI-opgraderingen vil involvere Kommissionen i drøftelser med BEREC, COCOM, den strategiske gruppe for det digitale indre marked og Eurostat med henblik på at gøre gradvise fremskridt, idet der tages udgangspunkt i de vigtigste udbydere af offentlige tjenester såsom skoler og hospitaler.

Indledning

Fra industri 1.0 til 4.0 — Digitalisering af EU's industri

Fælles svar på punkt 1-18.

Den tredje søjle i strategien for et digitalt indre marked, der blev vedtaget i 2015, har til formål at sikre "bedst mulig udnyttelse af vækstpotentialet i den digitale økonomi" og indeholder alle de vigtigste løftestænger til fremme af digitaliseringen af industrien. Udgangspunktet for DEI-initiativet var fremstillingsindustrien, som havde et klart behov for digitalisering, men i forbindelse med initiativet fokuseres der også på digitaliseringsbehovet hos virksomheder i de øvrige sektorer, herunder turismeindustrien og den kreative industri (i det følgende benævnt "industrien").

Kommissionen har på mindre end et år siden vedtagelsen af strategien for det digitale indre marked foreslået konkrete foranstaltninger og betydelige investeringer for at styrke industri- og innovationssøjlerne i strategien. Meddelelsen på området gav Kommissionen mulighed for hurtigt at indlede drøftelser med medlemsstaterne og den private sektor om digitalisering af EU's økonomi, mens en forordning om emnet ville have forsinket processen.

Gennem initiativet til digitalisering af EU's industri er der truffet politiske foranstaltninger for at høste fordelene ved den merværdi, der kan skabes i kraft af digital innovation i produkter, processer og forretningsmodeller. Initiativet omfatter desuden forslag om en række vigtige teknologier, hvor EU er nødt til at investere for at opnå en førerposition, og en tilgang baseret på partnerskaber, platforme og økosystemer.

Initiativet bygger på andre af Kommissionens initiativer, der fremmer netværksinfrastruktur i verdensklasse, herunder gigabitsamfundet. Gigabitkonnektivitet åbner mulighed for store datastrømme og gør det lettere for folk at samarbejde, tilgå tjenester og varer, uanset hvor de befinder sig, og forbinde flere objekter til internettet.

Initiativet indeholder detaljerede oplysninger om EU-finansiering i forbindelse med direkte forvaltning, der skal prioriteres57, og om omfanget af den indsats, der kræves fra den private side og på nationalt og regionalt plan for at sikre en løftestangseffekt for direkte EU-investeringer, dog uden at stille krav om bestemte finansieringskilder.

Bemærkninger

26

Det overordnede formål med DEI-initiativet er at opstille en vision og en overordnet ramme. I meddelelsen om digitalisering af EU's industri præsenterer Kommissionen de foranstaltninger, der skal gennemføres inden 2020, sammen med en række mål og bestemmelser om måling, navnlig vedrørende støtte til FoI. Mere specifikt har Kommissionen i forbindelse med overvågningen af digitaliseringen i medlemsstaterne i overensstemmelse med målene for DEI-initiativet fastlagt en fælles metode og en række indikatorer til brug ved landeovervågning og rapportering.

28

For at tilskynde medlemsstaterne, regionerne og den private sektor til at investere har Kommissionen angivet størrelsesordenen af den indsats, der kræves for at opnå en løftestangseffekt for direkte EU-investeringer, dog uden at stille krav om bestemte finansieringskilder. Der er desuden fremsat tilskyndelser til at anvende ESI-midler. I denne forbindelse bemærker Kommissionen, at de operationelle programmer er tilstrækkelig fleksible og omfatter tilstrækkelige investeringer til at sikre de funktioner, der skal varetages af et digitalt innovationsknudepunkt, og den digitale omstilling og nyskabende anvendelse af digitale teknologier hos SMV'er. I ESI-fondenes programmeringsperiode 2021-2027 vil digitaliseringens rolle navnlig blive styrket gennem det specifikke mål "at udnytte fordelene ved digitalisering for borgere, virksomheder og regeringer" 58. Digitalisering vil også være en integreret del af intelligent specialisering, der gør det muligt at gennemføre dette specifikke mål effektivt og virkningsfuldt, og indgå i en bred overvågningsramme.

30

DESI'et og dets landerapporter er et af de redskaber, som Kommissionen anvender til at overvåge medlemsstaternes digitale fremskridt. Disse rapporter er af faktuel karakter.

DESI'et og dets landerapporter indgår i det europæiske semester, som omfatter landespecifikke henstillinger. I disse henstillinger foreslås en række foranstaltninger, som medlemsstaterne skal gennemføre.

33

Kommissionen har iværksat en række aktiviteter til støtte for medlemsstaternes bestræbelser på at udvikle en strategi for deres industri, herunder udveksling af god praksis og erfaringer, til trods for begrænsningerne ved en tilgang med blød lovgivning. Inden for disse rammer har Kommissionen fokuseret på udveksling af positive erfaringer blandt medlemsstaterne. Selv om negative erfaringer ikke udtrykkeligt var udelukket, delte ingen af medlemsstaterne sådanne erfaringer med andre inden for de særlige rammer, som Kommissionen havde opstillet.

34

I overensstemmelse med de aftalte forvaltningsmæssige rammer har Kommissionen henvendt sig til medlemsstaterne som de vigtigste samtalepartnere i forbindelse med digitalisering af EU's industri. Ved to lejligheder har Kommissionen endda underrettet medlemsstaterne om anvendelsen af ESI-fondene, bl.a. i en rapport med landespecifikke oplysninger om ESI-fondene (https://ec.europa.eu/futurium/en/content/digitising-european-industry-catalogue-initiatives) og da kommissær Mariya Gabriel skrev til de respektive ministre i 13 lande for at tilskynde til yderligere støtte til digitale innovationsknudepunkter i deres lande og regioner, eventuelt ved at anvende EFRU.

I forbindelse med den europæiske uge for regioner og byer har Kommissionen desuden ydet teknisk bistand og tilrettelagt seminarer for at øge forvaltningsmyndighedernes bevidsthed om prioriteterne i DEI-initiativet, ligesom den har understreget muligheden for at anvende teknisk bistand inden for rammerne af ESI-fondene.

35

Kommissionen mener, at flere af de tematiske mål for ESI-fondene er relevante for digitaliseringen af EU's virksomheder. Det gælder f.eks. bedre adgang til og brug og kvalitet af informations- og kommunikationsteknologi (mål nr. 2), styrkelse af forskning, teknologisk udvikling og innovation (mål nr. 1), styrkelse af SMV'ers konkurrenceevne (mål nr. 3) samt energi og mobilitet (mål nr. 4 og 7)59

Tematisk mål nr. 11 kan støtte de offentlige myndigheders og interessenternes institutionelle kapacitet og fremme reformer af den offentlige forvaltning på en lang række områder. Dermed kan det også bidrage til gennemførelse af Kommissionens forskellige initiativer og navnlig til at overvinde de udfordringer, der er forbundet med den reform af den offentlige forvaltning, som påpeges i de landespecifikke henstillinger under det europæiske semester. De landespecifikke henstillinger for 2013 og de specifikke investeringsprioriteter vedrørende administrative reformer, som Kommissionen har udpeget i sine holdningsdokumenter, har spillet en vigtig rolle i forbindelse med programmeringen for 2014-2020.

36

Det europæiske semester og de landespecifikke henstillinger er det vigtigste middel til at foreslå medlemsstaterne henstillinger om bl.a. deres digitale konkurrenceevne på grundlag af DESI'et.

Ud fra et analysemæssigt synspunkt ville det imidlertid være vanskeligt at foretage en præcis udpegelse af de underliggende årsager til manglende resultater ud fra de data, der indsamles til DESI'et, og derfor ville det også være vanskeligt at foreslå relevante foranstaltninger til opnåelse af forbedringer.

Endvidere er der gennem DEI-initiativet etableret en forvaltningsramme, som skal lette mulighederne for udveksling og bistand mellem medlemsstaterne og med Kommissionen samlet og bilateralt. Blandt andet har Strukturreformtjenesten fremlagt præsentationer.

Kommissionen har desuden givet medlemsstaterne specifikke støttedokumenter og muligheder for at indgå i drøftelser vedrørende de digitale innovationsknudepunkter.

38

DEI-initiativet har i forskellig grad påvirket digitaliseringsstrategierne i medlemsstaterne samt Norge og Schweiz. Der er flere eksempler på, at organisationer er blevet styrket og har opnået status som europæiske digitale innovationsknudepunkter eller cybersikkerhedscentre inden for rammerne af programmet for et digitalt Europa. I forbindelse med forvaltningen af DEI-initiativet har medlemsstaterne også styrket deres strategier på området for kunstig intelligens, som er en af de digitale teknologier, der har størst betydning for EU's teknologiske autonomi.

42

Kommissionen og medlemsstaterne vurderer gennemførelsen af DEI-initiativet gennem DESI'et og en række særlige overvågningsundersøgelser, der involverer nationale og regionale investeringer i forskelligt omfang.

Den generelle overvågning af digitaliseringsinitiativerne foretages med støtte fra medlemsstaterne på tæt hold. Denne overvågning har hidtil givet tilstrækkelige skøn over de fremskridt, der er gjort med hensyn til digitalisering i hele EU, med henblik på politisk beslutningstagning.

44

Kommissionen har prioriteret Horisont 2020-finansiering af DEI-initiativet, navnlig ved at samle specifikke foranstaltninger til udvikling af DIH'er, platforme og pilotprojekter inden for et fokusområde, der vedrører digitalisering og transformering af EU's industri og tjenester i arbejdsprogrammet for 2018-2020, og ved at sikre konvergerende udviklingstendenser i andre dele af arbejdsprogrammet i retning af kunstig intelligens og teknologier til digitalisering af EU's industri og økonomi. Horisont 2020-programmet er baseret på kriterier om bl.a. ekspertise og virkning, og Kommissionen har understreget vigtigheden af at sikre regional forankring for at give DIH-projekterne øget relevans, idet den samtidig har fremhævet den overordnede industrielle innovations kontekst for så vidt angår de øvrige tiltag60.

45

Kommissionen bemærker, at alle de projekter, som Revisionsretten har gennemgået, var relevante for DEI-initiativet.

48

Kommissionen bemærker, at der var etableret et overvågningssystem med henblik på at følge de DEI-relaterede digitaliseringsudgifter i ESI-fondene fra begyndelsen af perioden 2014-2020, men at der var plads til forbedringer.

49

For så vidt angår ESI-fondenes programmeringsperiode 2021-2027 har Kommissionen foreslået at indføre et specifikt mål om at "udnytte fordelene ved digitalisering for borgere, virksomheder og regeringer". Strukturfondenes overvågningsordning vil omfatte relevante indikatorer for finansielle tildelinger, output og resultater for alle aktiviteter vedrørende digitalisering af EU's industri, der kan støttes under samhørighedspolitikken.

I betragtning af den omfattende forenkling, som Kommissionen har foretaget i forbindelse med de samhørighedspolitiske rammer for 2021-27, mener Kommissionen sammenfattende, at det nuværende overvågningssystem er hensigtsmæssigt.

50

Kommissionen har med DEI-initiativet lanceret begrebet digitale innovationsknudepunkter, som er en one-stop-shop, hvor virksomheder kan drage fordel af innovative digitale muligheder. Kommissionen har siden 2016 fremmet og gennemført begrebet digitale innovationsknudepunkter, og udbredelsen accelererer i medlemsstaterne, navnlig i kraft af det foreslåede program for et digitalt Europa.

54

DIH'er skal fremsætte egenerklæringer og fremlægge ekstern verifikation af opfyldelsen af kriterierne for at blive registreret i kataloget. Endvidere har Kommissionen afholdt flere workshopper med repræsentanter for medlemsstaterne for at udpege mulige DIH'er og for på et senere tidspunkt at kontrollere nøjagtigheden af oplysningerne om dem i kataloget fra deres land ud over at indkredse manglende digitale innovationsknudepunkter.

55

Siden 2016 har DEI-initiativet fremmet organisk udvikling af DIH'er gennem innovationsprojekter under Horisont 2020 og yderligere støtteforanstaltninger.

Kommissionen foreslog programmet for et digitalt Europa ved brug af en forordning med henblik på at pålægge anvendelse af instrumenter, kriterier og indikatorer, der skal sikre systematisk udrulning af netværket af europæiske DIH'er, hvori Kommissionen foretager investeringer sammen med medlemsstaterne og regionerne.

59

Med hensyn til udveksling af bedste praksis på området for DIH'er ønsker Kommissionen at understrege, at den navnlig har målrettet sin indsats mod DIH'erne selv. De workshopper, som Kommissionen tilrettelagde, var meget populære, bl.a. under den europæiske uge for regioner og byer, hvor forvaltningsmyndighederne deltog i vid udstrækning. Mange af knudepunkterne ønskede at vise, hvordan de udførte de funktioner, som et DIH varetager. Det var dog ikke alle de politiske beslutningstagere, der var involveret i udformningen af DIH-programmerne, som var opmærksomme på disse workshopper.

Derfor er Kommissionen nu i færd med at udarbejde en praktisk vejledning og en række eksempler på god praksis for de regionale og nationale politiske beslutningstagere og aktører med ansvar for gennemførelse af RIS3. Et udkast, som findes på https://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=66604, er blevet delt med medlemsstaterne for at modtage bemærkninger fra dem og gøre den endelige version så nyttig for dem som muligt. Medlemsstaterne er blevet anmodet om at dele denne vejledning med politiske beslutningstagere, og den vil også blive promoveret under den europæiske uge for regioner og byer.

62

Blandt de forskellige aktiviteter, der har til formål at støtte DIH'erne, fremhæver Kommissionen den rolle, som innovationsaktioner, der støttes af Horisont 2020, spiller for at sikre organisk udvikling af netværket af DIH'er. De erfaringer med DIH'erne, der er høstet siden 2016, har ført til konceptet med europæiske digitale innovationsknudepunkter i programmet for et digitalt Europa, som vil blive brugt til at tilpasse og koordinere udviklingen af DIH'er i hele EU på grundlag af den nationale støtte til knudepunkterne.

Kataloget blev udarbejdet som en oversigt over DIH'er til brug for medlemsstaterne og andre DIH'er. Grundlaget er egenerklæringer, og der er ingen forbindelser til nogen form for finansiering. I denne forbindelse bemærker Kommissionen, at kataloget har opfyldt sit formål.

63

Der er i EU som helhed udviklet flere værktøjer til vurdering af digital modenhed, både i den private og den offentlige sektor og ofte med forskellige formål, f.eks. at tiltrække lovende projekter til digitale løsninger, gøre SMV'er opmærksomme på disse løsninger eller behandle særlige spørgsmål om digital modenhed.

Det er sundt for de digitale økosystemer, at der findes mange forskellige værktøjer og metoder. Med hensyn til forordningen om programmet for et digitalt Europa har Kommissionen imidlertid planer om at udvikle og anvende en fælles metode til vurdering af digital modenhed, som baseres på erfaringerne med måling af den digitale modenhed blandt de nuværende DIH'er. Dette vil sikre harmonisk overensstemmelse med de programmål, der er fastsat i forordningen, selv om det ikke vil forhindre andre organisationer i at udvikle skræddersyede DMA-værktøjer uden for programmet for et digitalt Europa.

64

De DIH-projekter, der finansieres under Horisont 2020, støtter meget innovative eksperimenter, som kan gentages via markedsudbredelse efter projektets afslutning. I denne forbindelse mener Kommissionen ikke, at resultaterne hos de 2 000 meget innovative pioner-SMV'er, der har nydt godt af tjenester fra DIH-projekter under Horisont 2020, er repræsentative for udbyttet af de offentlige og private investeringer (f.eks. dækning af IKT-udgifter) i digitaliseringen af hele økonomien.

Med hensyn til DIH'er, der finansieres helt eller delvist af medlemsstaterne og regionerne, minder Kommissionen om, at DEI-initiativet ikke har beføjelse til at kræve, at medlemsstaterne rapporterer på en sammenlignelig måde om resultaterne af de nationale/regionale DIH'er. Nogle medlemsstater har imidlertid indført et overvågningssystem, men de specifikke data samles ikke på EU-plan.

I forordningen om programmet for et digitalt Europa lægges der imidlertid op til en sådan rapportering. Kommissionens forslag for den næste programmeringsperiode omfatter en foreløbig liste over obligatoriske nøgleresultatindikatorer, som de DIH'er, der har modtaget støtte under programmet for et digitalt Europa, skal aflægge rapport om. Desuden er Kommissionen i færd med at udarbejde retningslinjer for overvågning og evaluering af DIH'er og deres bidrag til den digitale omstilling af virksomheder, regioner og medlemsstater.

65

Kommissionen har ikke blot taget stilling til al den lovgivning, der skitseres i meddelelsen om DEI-initiativet i overensstemmelse med strategien for et digitalt indre marked, som blev vedtaget året før DEI-initiativet, men også styrket initiativet i forbindelse med banebrydende væsentlige digitale teknologier såsom kunstig intelligens, som er af afgørende betydning for EU's autonomi. I 2018 fremlagde Kommissionen faktisk en ambitiøs strategi for kunstig intelligens, ligesom den indledte en høring med en hvidbog om kunstig intelligens i februar 2020. Disse initiativer kan være det første skridt i retning af en særlig retlig indsats, der skal sikre menneskecentreret og etisk brug af kunstig intelligens, der er fremstillet i EU, under hensyntagen til de forskellige publikationer, som ekspertgruppen på højt plan om kunstig intelligens har fremlagt siden 2018.

Adgang til digital infrastruktur i verdensklasse blev anerkendt som en forudsætning i DEI-initiativet, og Kommissionen har iværksat særlige initiativer med henblik på at sikre denne adgang, bl.a. i form af meddelelsen om gigabitsamfundet.

73

Kommissionen vil gerne understrege, at den hurtige udvikling i udbredelsen og anvendelsen af bredbånd forventes at fortsætte, da andelen af husstande med adgang til ultrahurtige netværk også er stigende (allerede mere end 68 %), og der tilbydes stadig flere tjenester. Nye foranstaltninger til støtte for udbredelsen i en række medlemsstater forventes også at bidrage til denne tendens.

Desuden viser DESI-data fra 2019 også, at 19 medlemsstater lå over EU-gennemsnittet, idet nogle allerede lå på over 90 %, og nogle få lå på 100 % med hensyn til at tilbyde adgang til hurtige bredbåndstjenester baseret på fastnetteknologier (VDSL, VDSL2-vektorisering, FTTP, DOCSIS 3.0, DOCSIS 3.1). DESI-rapporten om konnektivitet viser desuden, at 99,4 % af det europæiske område er dækket af 4G-tjenester. Kommissionen påpeger endvidere, at både udbredelsen af NGA-tjenester og disses dækning styrkes gennem yderligere foranstaltninger som følge af det stærkt stigende behov for konnektivitet, der skyldes covid-19-krisen, og at dette forventes at øge rangeringen af de fleste – hvis ikke alle – medlemsstater væsentligt inden udgangen af 2020.

75

Kommissionen rapporterer i sit europæiske 5G-observatorium allerede om udrulning af 5G-netværket og andre relaterede oplysninger. Efterhånden som udbredelsen af 5G intensiveres i Europa, vil Kommissionen udvikle sin rapportering, så der i stigende grad fokuseres på de 5G-tjenester, der rent faktisk er til rådighed, og udrulningen af netværksinfrastruktur.

77

Kommissionen bemærker, at den fortsat yder regelmæssig vejledning om statsstøttereglerne til de offentlige myndigheder, der beskæftiger sig med udformning og gennemførelse af bredbåndsrelaterede støttetiltag via netværket af kompetencekontorer vedrørende bredbånd. Desuden udstikker Kommissionen fortsat detaljerede retningslinjer til medlemsstaterne i forbindelse med forhåndsanmeldelser i henhold til statsstøttereglerne.

Endvidere har GD COMP oprettet den særlige platform "eState aid Wiki", hvor alle medlemsstaterne kan stille spørgsmål om anvendelsen af den generelle gruppefritagelsesforordning og de statsstøttede forsyningsnet.

Hertil kommer, at Kommissionen giver vejledning gennem sin sagsbehandlingspraksis på området for statsstøtte. Når det er sagt, iværksatte Kommissionen i juni 2020 formelt en evaluering af statsstøttereglerne for etablering af bredbåndsinfrastruktur med henblik på at analysere, hvordan bredbåndsretningslinjerne har fungeret hidtil. Denne evaluering vil danne grundlag for eventuelle yderligere foranstaltninger, som Kommissionen måtte træffe med hensyn til, om der kan være behov for en eventuel revision af de nuværende statsstøtteregler for etablering af bredbåndsinfrastruktur.

78

EU's konnektivitetsmål for 2020, jf. tekstboks 10, vedrører husholdninger. De indikatorer for husholdningernes dækning, som Kommissionen overvåger, anses dog også for at være en god indikator for SMV'ernes adgang til konnektivitet.

Konklusioner og anbefalinger

79

Kommissionen anerkender, at der bør tages hensyn til den tid, som medlemsstaterne har brug for til at udvikle en national digitaliseringsstrategi med et passende budget.

Kommissionen skønner også, at den har nået en række mål på grundlag af nationale initiativer til trods for de begrænsninger, der ligger i en tilgang med blød lovgivning. Kommissionen har i forbindelse med sin landeovervågning erkendt, at medlemsstaterne gør fremskridt med digitaliseringen i forskellige tempi.

Efter Kommissionens mening har der været fremdrift i de nationale digitaliseringsinitiativer siden fremlæggelsen af forslaget til forordningen om programmet for et digitalt Europa. Alle medlemsstaterne er nu ved at forberede udvælgelsen af deres nationale kandidater til europæiske digitale innovationsknudepunkter.

80

De overordnede rammer bygger på hovedformålet med DEI-initiativet, som er at styrke EU's konkurrenceevne på området for digitale teknologier og sikre, at alle virksomheder i Europa uanset størrelse, sektor og beliggenhed fuldt ud kan drage fordel af digital innovation for at skabe produkter med en højere værdi, forbedre deres processer og tilpasse deres forretningsmodeller. Desuden er der foreslået en række specifikke mål og konkrete foranstaltninger, der har til formål at mobilisere næsten 50 mia. EUR i offentlige og private investeringer i de næste fem år, undersøge og om nødvendigt tilpasse de lovgivningsmæssige rammer samt styrke koordineringen af indsatsen vedrørende færdigheder og kvalitetsjob i den digitale tidsalder.

Kommissionen har foreslået disse investeringer som et springbræt til fremme af udviklingen og udbredelsen af digital innovation i hele EU. De har bidraget til at øge bevidstheden om digitalt lederskab i Europa og været medvirkende til at styrke de digitale prioriteter, navnlig i flere programmer. Desuden har Kommissionen foreslået et program for et digitalt Europa med henblik på at opbygge en europæisk digital kapacitet.

Kommissionen mener endvidere, at den har tilskyndet til tildeling af ESI-midler til digitaliseringen af samfundet og økonomien, hvilket også kan ses af, at flere relevante mål er medtaget i retsgrundlaget, både for 2014-2020 og forslaget for 2021-2027.

Der er truffet en række særlige foranstaltninger. Navnlig har forvaltningsmyndighederne fået adgang til informationsportaler og teknisk bistand, og der er afholdt diverse workshops, især i den europæiske uge for regioner og byer, som forvaltningsmyndighederne har deltaget i. Desuden er der været afholdt en række særlige møder. Endvidere er der udvekslet flere vejledninger med medlemsstaterne på forskellige niveauer, hvilket har øget forventningerne, navnlig med hensyn til hvordan et digitalt innovationsknudepunkt kan fungere, og med hensyn til at mobilisere regioner, hvor der ikke findes digitale innovationsknudepunkter, og få dem til at tilslutte sig og investere gennem mentorordninger.

Kommissionen vurderer desuden, at støtteaktiviteterne har haft en stadig større indvirkning på de medlemsstater, der har iværksat nationale digitaliseringsinitiativer eller -foranstaltninger og forberedt europæiske digitale innovationsknudepunkter på trods af begrænsningerne i den anlagte tilgang med blød lovgivning.

Anbefaling 1 og 2 — Finansiering

1) Kommissionen accepterer anbefalingen om at bistå medlemsstaterne.

Tilgangen i forbindelse med DEI-initiativet har reelt bestået i at give medlemsstaterne et politisk incitament og bl.a. udveksle oplysninger og drøfte god praksis gennem en forvaltningsramme. Kommissionen har planer om at informere yderligere om mulighederne for støtte og, hvis den formelt anmodes om det, fortsat at yde støtte til medlemsstaterne gennem Strukturreformtjenesten.

2) Kommissionen accepterer anbefalingen om at kommunikere bedre om de vigtigste EU-midler, der er til rådighed til gennemførelse af DEI-initiativet, navnlig ved at fremlægge oplysninger om de vigtigste finansieringsmuligheder.

81

Kommissionen er enig i, at der er behov for mere detaljeret overvågning på det digitale område i hele EU og indsamling af data af høj kvalitet, hvilket i mange år har været en forskningsprioritet for flere økonomer.

Som et supplement til DESI'et har Kommissionen iværksat særlige overvågningsundersøgelser for at vurdere fremskridtene med de nationale digitaliseringsinitiativer i tæt samarbejde med medlemsstaterne.

I denne forbindelse har Kommissionen kunnet vurdere omfanget af de realiserede investeringer i hele EU. Den har navnlig bemærket, at medlemsstaterne har investeret tæt på 3 mia. EUR i 201961, hvilket er i tråd med meddelelsen om digitalisering af EU's industri.

Selv om det nuværende overvågningssystem ikke sikrer fuldstændig og præcis overvågning, kan det dog dokumentere, at målet på 50 mia. EUR nås.

Som nævnt tidligere er fokus på digitalisering efter 2020 desuden blevet skærpet med indførelsen af et solidt indikatorsystem i forbindelse med de kommende fonde under samhørighedspolitikken. Disse indikatorer vil sikre pålidelige tal, som vil danne grundlag for tydelig kommunikation og udpegelse af projekter.

Anbefaling 3 og 4 — Overvågning

3) Kommissionen accepterer anbefalingen.

Med hensyn til DEI-initiativet, der blev vedtaget i 2016, er fokus på digitaliseringen blevet skærpet i den lovgivningsmæssige ramme for samhørighedspolitikken efter 2020. Det omtalte system omfatter et specifikt mål, interventionskategorier for digitalisering (010, 011, 012, 013) og specifikke output- og resultatindikatorer (RCO 12, 13, 14 og RCR 11, 12, 13, 14). Disse indikatorer vil udgøre et solidt grundlag for overvågning af samhørighedspolitikkens bidrag til EU's digitaliseringsmål.

Kommissionen mener, at faste rammer for interventionskategorier og indikatorer til brug i hele programperioden giver retssikkerhed, bidrager til at forenkle målene og mindsker den administrative byrde for programforvalterne og støttemodtagerne. Kommissionen erkender dog, at der kan være behov for at tilpasse interventionskategorierne, hvis der sker en betydelig ændring i mængden af aktiviteter, der kan støttes under samhørighedspolitikken eller Unionens politiske prioriteter. I Kommissionens forslag til en forordning om fælles bestemmelser åbnes der mulighed for at tilpasse bilag 1 til forordningen (hvor interventionskategorierne er opført) ved en delegeret retsakt, hvis Kommissionen vurderer, at en sådan tilpasning er nødvendig.

4) Kommissionen accepterer Revisionsrettens anbefaling om at fastlægge fælles resultatindikatorer og målværdier for de tilsigtede resultater med henblik på at vurdere gennemførelsen i medlemsstaterne og på EU-plan. Dette vil den gøre ved at forbedre den fælles metode og de fælles indikatorer, som der er truffet aftale om i forbindelse med overvågning og rapportering om medlemsstaternes digitaliseringsindsats.

82

Siden 2016 har DEI-initiativet stimuleret organisk udvikling af digitale innovationsknudepunkter nedefra og op, og dette har haft en vis effekt. Ved at prioritere innovationsfremmende tiltag inden for rammerne af Horisont 2020 for at støtte udviklingen af DIH-projekter har Kommissionen sammen med medlemsstaterne banet vejen for det foreslåede program for et digitalt Europa med henblik på at sikre bedre tilpasning og koordinering af udviklingen af europæiske DIH'er i hele EU.

Kommissionen bemærker, at udbredelsen af idéen om DIH'er har taget fart i medlemsstaterne, navnlig siden fremsættelsen af forslaget til programmet for et digitalt Europa. Dette afspejles i medlemsstaternes deltagelse i de regelmæssige koordineringsmøder og i forberedelsen af nationale foranstaltninger.

Ved den tilgang, som Kommissionen har valgt i forbindelse med DEI-initiativet, yder DIH-projekter, der finansieres inden for rammerne af Horisont 2020, støtte til meget innovative eksperimenter, der kan gentages via markedsudbredelse efter projektets afslutning. I denne forbindelse mener Kommissionen ikke, at resultaterne af DIH-projekter under Horisont 2020 er repræsentative for alle de digitaliseringsaktiviteter, der finansieres ved hjælpe af offentlige og private investeringer.

Med hensyn til DIH'er, der finansieres helt eller delvist af medlemsstaterne og regionerne, minder Kommissionen om, at DEI-initiativet ikke har beføjelse til at kræve, at medlemsstaterne rapporterer på en sammenlignelig måde om resultaterne af de nationale/regionale DIH'er. Nogle medlemsstater har imidlertid indført et overvågningssystem, men de specifikke data samles ikke på EU-plan. Der lægges imidlertid op til denne form for rapportering i forordningen om programmet for et digitalt Europa.

Forordningen om programmet for et digitalt Europa udgør i denne henseende et stort vendepunkt i udbredelsen af europæiske DIH'er og deres netværk overalt i EU, idet der helt klart fokuseres på at opbygge digitaliseringskapaciteten hos virksomheder i hele EU. Forordningen forudsætter brug af instrumenter, udvælgelseskriterier, overvågning og indikatorer med krav om samfinansiering.

Henstilling 5 til 7 — Digitale innovationsknudepunkter

5) Kommissionen accepterer anbefalingen om at vedtage udvælgelseskriterier for de europæiske DIH'er fra 2021.

Kommissionen er sammen med medlemsstaterne i færd med at udvikle disse udvælgelseskriterier og -procedurer i forordningen om programmet for et digitalt Europa, hvilket Revisionsretten også har anerkendt.

6) Kommissionen accepterer anbefalingen om at definere de minimumsydelser, som europæiske DIH'er bør tilbyde fra og med 2021.

Disse minimumsydelser defineres i den foreslåede forordning om programmet for et digitalt Europa. Der udvikles resultat- og outputindikatorer til overvågning af programmets effektivitet og virkning.

7) Kommissionen accepterer anbefalingen om at udvikle sammenhængende rammer for overvågning af output og resultater af de europæiske DIH'ers aktiviteter inden for det foreslåede program for et digitalt Europa.

Forslaget til forordningen om programmet for et digitalt Europa for den næste programmeringsperiode omfatter også en foreløbig liste over obligatoriske nøgleresultatindikatorer, som de europæiske DIH'er, der har modtaget støtte under programmet for et digitalt Europa, skal aflægge rapport om. Desuden er Kommissionen i færd med at udarbejde retningslinjer for overvågning og evaluering af europæiske DIH'er og deres bidrag til den digitale omstilling af virksomheder, regioner og medlemsstater. Kommissionen agter at offentliggøre disse retningslinjer inden udgangen af 2020.

83

Kommissionen ønsker ikke blot at understrege sin indsats for at sikre en passende retlig ramme, men også sit arbejde med at styrke DEI-initiativet inden for banebrydende digitale teknologier såsom kunstig intelligens, som er af afgørende betydning for EU's teknologiske autonomi.

På baggrund af meddelelsen om gigabitsamfundet bemærker Kommissionen, at selv om ikke alle medlemsstater vil nå Europa 2020-målene, vil en del af dem være meget tæt på det, og mange andre har allerede gjort betydelige fremskridt i retning af 2025-målene. I mange medlemsstater har covid-19-krisen desuden givet anledning til nye initiativer, der skal fremskynde udbredelsen og anvendelsen af nye teknologier.

Kommissionen overvåger og rapporterer specifikt om udbredelsen af bredbånd (92 %) og hurtigt bredbånd (44 %) og om virksomhedernes tilfredshed med deres bredbåndsforbindelse.

Henstilling 8 og 9 — Bredbånd

8) Kommissionen accepterer anbefalingen om at offentliggøre retningslinjer for investeringer i højhastighedsbredbånd. Den vil gennemføre anbefalingen som følger:

Offentliggørelsen af en ny vejledning om investeringer i bredbånd og statsstøtte vil give vejledning om etablering og gennemførelse af projekter, der støtter udbredelse af bredbånd i overensstemmelse med EU's 2025-mål, bl.a. om adgang til 100 Mbps. Vejledningen vil indeholde henvisninger til alle EU's finansieringsprogrammer og -instrumenter, der er til rådighed i den nye FFR, og en oversigt over de vigtigste udviklingstendenser på statsstøtteområdet.

Så snart vejledningen er klar, vil den blive præsenteret for og drøftet med medlemmerne af netværket af kompetencekontorer vedrørende bredbånd med henblik på at bistå med planlægning og gennemførelse af bredbåndsforanstaltninger og fremme udbredelsen af god praksis.

I mellemtiden har Kommissionen allerede offentliggjort en ny vejledning med titlen "Facing the challenges of broadband deployment in rural and remote areas" (håndtering af udfordringerne i forbindelse med etablering af bredbånd i landdistrikter og fjerntliggende områder) (https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/broadband-handbook-facing-challenges-broadband-deployment-rural-and-remote-areas), som skal supplere vejledningen om investeringer i højhastighedsbredbånd med et dokument, der er skrevet på et letforståeligt sprog, og en række eksempler på god praksis.

Den 7. januar 2019 iværksatte Kommissionen en evaluering af reglerne i overensstemmelse med retningslinjerne for bedre regulering. Eventuelle ændringer af rammerne for statsstøtte, der følger af den igangværende "kvalitetskontrol" eller ovennævnte evaluering af retningslinjerne for statsstøtte til bredbåndsnet, vil dog ikke være omfattet af vejledningen, hvis denne som forventet offentliggøres, før de er udarbejdet.

Desuden vil Kommissionen fortsat regelmæssigt give offentlige myndigheder, der deltager i netværket af kompetencekontorer vedrørende bredbånd, vejledning om statsstøttereglerne, jf. særberetning nr. 12/2018 "Bredbånd i EU's medlemsstater".

9) Kommissionen accepterer anbefalingen om at tilpasse og konsolidere sin overvågning og rapportering om resultaterne med hensyn til 2025-målene for gigabitsamfundet.

Kommissionen har etableret omfattende rammer for overvågning og rapporterer årligt i indekset over den digitale økonomi og det digitale samfund om medlemsstaternes fremskridt i retning af en digital økonomi og et digitalt samfund.

Hvad angår indikatorer for bredbåndsdækning er den vigtigste kilde undersøgelsen af bredbåndsdækningen i Europa, som er baseret på en årlig rundspørge blandt telekommunikationsoperatører, lovgivere og relevante ministerier.

Med hensyn til mål nr. 4, har Kommissionen siden 2011 rapporteret om FTTP-dækningen i husholdninger, som er en god indikator for socioøkonomiske drivkræfters overordnede dækning. Der foretages i øjeblikket ikke separat rapportering af gigabitkonnektiviteten for hver enkelt socioøkonomisk drivkraft. Kommissionen vil indgå i drøftelser med BEREC, COCOM, den strategiske gruppe for det digitale indre marked og Eurostat med henblik på at gøre gradvise fremskridt, idet der tages udgangspunkt i de vigtigste udbydere af offentlige tjenester såsom skoler og hospitaler.

I 2020 begyndte Kommissionen at rapportere om dækningen af faste bredbåndsnetværk med meget høj kapacitet (mål nr. 5), som også var omfattet af rapporten om DESI'et for 2020.

Hvad angår mål nr. 6, rapporterede Kommissionen om 5G-parathed i DESI'et for 2019 og 2020. I den næste undersøgelse af bredbåndsdækningen i 4. kvartal 2020 vil der blive indsamlet data om 5G-dækningen, som vil blive rapporteret i DESI-rapporten for 2021.

Endvidere fremsætter Kommissionen fortsat detaljerede retningslinjer over for medlemsstaterne i forbindelse med forhåndsanmeldelser i henhold til statsstøttereglerne og på den særlige platform "eState aid Wiki" og GD COMP's websted.

Revisionsholdet

Revisionsrettens særberetninger fremlægger resultaterne af dens revisioner vedrørende EU's politikker og programmer eller forvaltningsmæssige spørgsmål i forbindelse med specifikke budgetområder. Med henblik på at opnå maksimal effekt udvælger og udarbejder Revisionsretten sine revisionsopgaver under hensyntagen til de risici, der knytter sig til forvaltningens resultatopnåelse eller regeloverholdelsen, de pågældende indtægters eller udgifters omfang, den fremtidige udvikling samt den politiske og offentlige interesse.

Denne forvaltningsrevision blev udført af Afdeling II - Investering i samhørighed, vækst og inklusion, der ledes af Iliana Ivanova, medlem af Revisionsretten. Revisionen blev ledet af Iliana Ivanova, medlem af Revisionsretten, med støtte fra kabinetschef Mihail Stefanov og attaché James Verity, ledende administrator Niels-Erik Brokopp, opgaveansvarlig Paolo Pesce, viceopgaveansvarlig Rafal Gorajski samt revisorerne Dieter Böckem, Mariya Byalkova, Francisco Carretero Llorente, Zuzana Gullova, Kristina Maksinen, Janka Nagy-Babos, Rene Reiterer og Nikolaos Zompolas.

Som følge af covid-19-pandemien og de strenge krav om at blive hjemme kunne der ikke tages et billede af revisionsholdet.

Slutnoter

1 Yderligere oplysninger om de forskellige komponenter i Industri 4.0 findes i glossaret.

2 F.eks. PwC: "Opportunities and Challenges of the industrial internet" (2015), og Boston Consulting Group: "The future of productivity and growth in manufacturing industries" (2015).

3 Den Europæiske Investeringsbank - "Who is prepared for the new digital age? - Evidence from EUB Investment Survey", februar 2020.

4 https://ec.europa.eu/growth/industry/policy/advanced-technologies_da

5 Europa-Kommissionen (2017), "Roundtable on Digitising European Industry: Working Group 1 - Digital Innovation Hubs", s. 4.

6 https://ec.europa.eu/growth/smes_en

7 Den Europæiske Investeringsbank, "Financing the digitalisation of small and medium-sized enterprises: The enabling role of digital innovation hubs". 14. november 2019.

8 EIB sondrer mellem to slags IKT-udgifter: traditionelle udgifter til udstyr og konnektivitet osv. og udgifter til digitale optimerings- og omstillingsprojekter.

9 IDC Market Perspective Report "COVID-19 Impact on European ICT Markets – Mid-March 2020 View".

10 Europa-Kommissionen, COM(2010) 245 final/2 af 26.8.2010, "En digital dagsorden for Europa, Bruxelles".

11 Europa-Kommissionen, COM(2015) 192 final af 6.5.2015, "En strategi for et digitalt indre marked i EU", Bruxelles.

12 Rådet for Den Europæiske Union (2015), 9340/15, Rådets konklusioner om den digitale omstilling af den europæiske industri, 29.5.2015.

13 Europa-Kommissionen (2016), COM(2016) 180 final af 19.4.2016, "Digitalisering af EU's industri - Fuldt udbytte af det digitale indre marked", Bruxelles.

14 TEUF, artikel 6.

15 COM(2018) 434, "Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om programmet for et digitalt Europa for perioden 2021-2027".

16 https://www.consilium.europa.eu/media/43384/roadmap-for-recovery-final-21-04-2020.pdf

17 Yderligere oplysninger om den metode, der er anvendt til at udarbejde indekset, findes på https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/desi.

18 International Digital Economy and Society Index 2018, SMART 2017/0052 final report. ISBN 978-92-79-85699-0

19 https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/countries-performance-digitisation

20 https://ec.europa.eu/futurium/en/implementing-digitising-european-industry-actions/national-initiatives-digitising-industry

21 https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/workshop-monitoring-progress-national-initiatives-digitising-industry

22 Yderligere oplysninger om vores gennemgang af OPP'er findes i vores særberetning nr. 9/2018, "Offentlig-private partnerskaber i EU: Omfattende mangler og begrænsede fordele".

23 Revisionsrettens særberetning nr. 5/2017, "Ungdomsarbejdsløshed - Har EU's politikker gjort en forskel?". Punkt 78 og 159.

24 "Study on Monitoring Progress in National Initiatives on Digitising Industry", kontrakt SMART 2018/0002.

25 https://www.bundesregierung.de/breg-en/issues/umsetzungsstrategie-digital-1679944

26 En tilsvarende model blev indført for programmer til udvikling af landdistrikter i 2016: Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2016/1997 af 15. november 2016 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 808/2014 for så vidt angår ændring af landdistriktsudviklingsprogrammer og overvågning af aktioner til fremme af integrationen af tredjelandsstatsborgere og om berigtigelse af samme forordning. Systemet gjorde det muligt for Kommissionen at identificere operationer med et potentielt bidrag til integration af statsborgere fra tredjelande.

27 COM(2018) 375 final. "Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond Plus, Samhørighedsfonden og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om finansielle regler for nævnte fonde og for Asyl- og Migrationsfonden, Fonden for Intern Sikkerhed og instrumentet for grænseforvaltning og visa".

28 European Digital Innovation Hubs in Digital Europe Programme, udkast til arbejdsdokument, 12.11.2019.

29 Bulgarien, Den Tjekkiske Republik, Estland, Kroatien, Cypern, Letland, Litauen, Ungarn, Malta, Polen, Rumænien, Slovenien og Slovakiet.

30 https://www.mittelstand-digital.de/

31 https://www.de-hub.de/

32 https://www.gov.pl/web/rozwoj/przemysl-4-0

33 http://www.adma.ec/

34 Revisionsrettens særberetning nr. 12/2018, "Bredbånd i EU's medlemsstater: På trods af fremskridt vil ikke alle Europa 2020-målene blive nået".

35 Yderligere oplysninger om disse aktiviteter findes på Kommissionens websted: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/free-flow-non-personal-data.

36 Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1807 af 14. november 2018 om en ramme for fri udveksling af andre data end personoplysninger i Den Europæiske Union.

37 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/1024 af 20. juni 2019 om åbne data og videreanvendelse af den offentlige sektors informationer (direktivet om åbne data).

38 Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget, "En europæisk strategi for data". COM(2020) 66 final, 19.2.2020.

39 Expert group on liability and new technologies (juni 2018).

40 "Liability for Artificial Intelligence and other emerging digital technologies", ISBN 978-92-76-12959-2.

41 Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg - "Rapport om de konsekvenser, som kunstig intelligens, tingenes internet og robotteknologi vil have for sikkerhed og erstatningsansvar". COM(2020) 64 final, 19.2.2020.

42 https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/public-consultation-safety-apps-and-other-non-embedded-software

43 "Study on Safety of non-embedded software; Service, data access, and legal issues of advanced robots, autonomous, connected, and AI-based vehicles and systems". ISBN 978-92-79-99495-1 and ISBN 978-92-79-99496-8.

44 Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: "En digital dagsorden for Europa", COM(2010) 245 final/2, 26.8.2010), som i 2012 blev bekræftet ved meddelelsen fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: "Den digitale dagsorden for Europa - Digital teknologi som drivkraft for vækst", COM(2012) 784 af 18.12.2012.

45 Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: "Konnektivitet med henblik på et konkurrencedygtigt digitalt indre marked - På vej mod et europæisk gigabitsamfund", COM(2016) 587 og Kommissionens arbejdsdokument - SWD(2016) 300.

46 Revisionsrettens særberetning nr. 12/2018, punkt 85 og anbefaling 5.

47 Eurostat (isoc_ci_it_en2).

48 Kompetencecentre er samarbejdsenheder bemandet med højtkvalificerede forskere. De udfører fokuseret, strategisk forskning til fordel for industrien.

49 https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/digital-skills-jobs-coalition.

50 Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: "En ny dagsorden for færdigheder i - En fælles indsats for at styrke den menneskelige kapital, beskæftigelsesegnethed og konkurrenceevnen", COM(2016) 381 final.

51 https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/digital-opportunity-traineeships-boosting-digital-skills-job

52 Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget om handlingsplanen for digital uddannelse. COM(2018) 22 final.

53 ECB's vekselkurs for euro pr. 8. november 2019.

54 ECB's vekselkurs for euro pr. 27. juni 2019 (4,2515).

55 ECB's vekselkurs for euro pr. 28. juni 2019 (4,2496).

56 Annual report on SMEs 2018/2019. ISBN 978-92-9202-641-7.

57 500 mio. EUR til digitale innovationsknudepunkter samt en investering fra Horisont 2020 på omkring 5 mia. EUR med henblik på at opnå en førerposition inden for digitale teknologier i kraft af partnerskaber, opbygning af platforme og fokusområder.

58 Se COM(2018) 375 final, særlig artikel 4 og 11, og COM(2018) 372 final, særlig artikel 2.

59 Se f.eks. https://ec.europa.eu/regional_policy/en/policy/how/priorities/digital-age og https://s3platform.jrc.ec.europa.eu/-/mapping-eu-investments-in-ict-description-of-an-online-tool-and-initial-observations?inheritRedirect=true&redirect=%2Fdigital-agenda-and-ict.

60 Arbejdsprogram for 2018-2020, https://ec.europa.eu/research/participants/data/ref/h2020/wp/2018-2020/main/h2020-wp1820-leit-ict_en.pdf, særlig s. 10 ff.

61 Den særlige overvågningsundersøgelse, der offentliggøres i 2020, viser, at den samlede finansiering af DEI-initiativer i medlemsstaterne beløb sig til ca. 3,26 mia. EUR i 2019. På grund af manglende sammenlignelighed og gennemsigtighed omfatter dette tal ikke mekanismer, der udelukkende er baseret på finansiel støtte, såsom skatteincitamenter og amortiseringsordninger. De 3,26 mia. EUR omfatter heller ikke de mindste initiativer og initiativer, hvis anvendelsesområde omfatter andre projekter end digitaliseringsprojekter, da dataene ikke er udspecificeret på en måde, der gør det muligt for os at adskille digitaliseringsbudgettet i disse tilfælde.

Tidslinje

Begivenhed Dato
Revisionsplanen vedtaget/Revisionen påbegyndt 30.4.2019
Udkastet til beretning officielt sendt til Kommissionen (eller en anden revideret enhed) 20.5.2020
Den endelige beretning vedtaget efter den kontradiktoriske procedure 15.7.2020
Officielle svar fra Kommissionen (eller en anden revideret enhed) modtaget på alle sprog 11.8.2020

Kontakt

DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxembourg
LUXEMBOURG

Tlf. +352 4398-1
Kontakt: eca.europa.eu/da/Pages/ContactForm.aspx
Websted: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

Yderligere oplysninger om EU fås på internet via Europaserveren (http://europa.eu).

Luxembourg: Den Europæiske Unions Publikationskontor, 2020

PDF ISBN 978-92-847-5226-3 ISSN 1977-5636 doi:10.2865/262954 QJ-AB-20-020-DA-N
HTML ISBN 978-92-847-5206-5 ISSN 1977-5636 doi:10.2865/814075 QJ-AB-20-020-DA-Q

OPHAVSRET

© Den Europæiske Union, 2020.

Den Europæiske Revisionsrets politik for videreanvendelse gennemføres ved Den Europæiske Revisionsrets afgørelse nr. 6-2019 om den åbne datapolitik og videreanvendelse af dokumenter.

Medmindre andet er oplyst (f.eks. i individuelle meddelelser om ophavsret), er det af Revisionsrettens indhold, der ejes af EU, licenseret i henhold til Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0). Det betyder, at videreanvendelse er tilladt med korrekt angivelse af kilde og ændringer. Brugeren må ikke fordreje dokumenternes oprindelige betydning eller budskab. Revisionsretten er ikke ansvarlig for eventuelle konsekvenser af videreanvendelsen.

Yderligere rettigheder skal cleares, hvis specifikt indhold afbilder identificerbare privatpersoner, f.eks. billeder af ansatte i Revisionsretten, eller omfatter tredjeparts værker. Hvis der opnås tilladelse, erstatter denne tilladelse ovenstående generelle tilladelse, og den skal klart anføre eventuelle begrænsninger i anvendelsen.

Tilladelse til at gengive indhold, der ikke ejes af EU, skal eventuelt indhentes direkte hos indehaveren af ophavsretten.

Software og dokumenter, der er omfattet af industriel ejendomsret, såsom patenter, varemærker, registrerede design, logoer og navne, er ikke omfattet af Revisionsrettens videreanvendelsespolitik og licens.

EU-institutionernes websteder på europa.eu-domænet har links til websteder uden for europa.eu-domænet. Da Revisionsretten ikke har kontrol over disse websteder, anbefales det at gennemse deres privatlivspolitik og ophavsretspolitik.

Anvendelse af Den Europæiske Revisionsrets logo

Den Europæiske Revisionsrets logo må ikke anvendes uden Den Europæiske Revisionsrets forudgående samtykke.

SÅDAN KONTAKTER DU EU

Personligt
Der findes flere hundrede Europe Direct-informationscentre i hele EU. Find dit nærmeste center på: https://europa.eu/european-union/contact_da

Pr. telefon eller e-mail
Europe Direct er en tjeneste, der besvarer spørgsmål om EU. Kontakt Europe Direct:

SÅDAN FINDER DU OPLYSNINGER OM EU

Online
Oplysninger om EU er tilgængelige på alle EU’s officielle sprog på Europawebstedet: https://europa.eu/european-union/index_da

EU-publikationer
Du kan downloade eller bestille EU-publikationer gratis eller mod betaling på: https://op.europa.eu/da/publications.
Du kan bestille flere eksemplarer af de gratis publikationer ved at kontakte Europe Direct eller dit lokale informationscenter (se https://europa.eu/european-union/contact_da).

EU-ret og relaterede dokumenter
Du kan nemt få adgang til EU’s juridiske oplysninger (herunder al EU-ret siden 1952) på alle officielle EU-sprog på EUR-Lex: http://eur-lex.europa.eu

Åbne data fra EU
EU’s portal for åbne data (http://data.europa.eu/euodp/da) giver adgang til datasæt fra EU. Dataene kan downloades og genanvendes gratis til både kommercielle og ikkekommercielle formål.