
Τα δικαιώματα των επιβατών της ΕΕ είναι πλήρη, όμως οι επιβάτες εξακολουθούν να πρέπει να αγωνίζονται για αυτά
Σχετικά με την έκθεση Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθορίσει ένα σύνολο δικαιωμάτων των επιβατών στην ΕΕ, τα οποία είναι κοινά για όλους τους τρόπους δημόσιας μεταφοράς, ήτοι με λεωφορείο, τρένο, πλοίο και αεροπλάνο. Εξετάσαμε το πεδίο εφαρμογής και την εμβέλεια των κανονισμών, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν τα δικαιώματα των επιβατών προστατεύονται αποτελεσματικά και ασκούνται πραγματικά. Πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε δέκα κράτη μέλη της ΕΕ και διενεργήσαμε δύο έρευνες σχετικά με τις εμπειρίες των ίδιων των επιβατών. Διαπιστώσαμε ότι πολλοί επιβάτες δεν γνωρίζουν επαρκώς τα δικαιώματά τους και συχνά δεν τα ασκούν λόγω προβλημάτων με την επιβολή τους. Διατυπώνουμε σειρά συστάσεων για τη βελτίωση του πλαισίου των δικαιωμάτων των επιβατών και την αύξηση της ευαισθητοποίησης. Παρέχουμε επίσης 10 συμβουλές επιδιώκοντας τη βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας όλων μας.
Σύνοψη
Σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών
IΤα τελευταία 20 χρόνια σημειώθηκε έκρηξη των μετακινήσεων με όλους τους τρόπους μεταφοράς στην Ευρώπη. Ανταποκρινόμενη στο γεγονός αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε μέτρα ώστε να διασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας των επιβατών στους τέσσερις τρόπους μαζικών μεταφορών: αεροπορικές, σιδηροδρομικές, πλωτές και λεωφορειακές. Το 2011, η Επιτροπή καθόρισε 10 βασικά δικαιώματα επιβατών της ΕΕ, κοινά για όλα τα μέσα μεταφοράς. Τα δικαιώματα των επιβατών εξασφαλίζονται σε κανονισμούς για τους τέσσερις τρόπους μαζικών μεταφορών. Η έκταση της κάλυψης και οι ειδικοί κανόνες διαφέρουν από τον ένα κανονισμό στον άλλο.
Πώς διενεργήσαμε τον έλεγχό μας
IIΑξιολογήσαμε σε ποιον βαθμό προστατεύονται αποτελεσματικά τα δικαιώματα των επιβατών εξετάζοντας κατά πόσον:
- το πεδίο εφαρμογής και η εμβέλεια των κανονισμών προστατεύουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα των επιβατών και αν αυτά ασκούνται πραγματικά
- τα δικαιώματα των επιβατών επιβάλλονται αποτελεσματικά.
Πραγματοποιήσαμε συνεντεύξεις στο επίπεδο της Επιτροπής και επισκεφθήκαμε 10 κράτη μέλη: την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία και τη Φινλανδία. Σε όλα τα κράτη μέλη το πεδίο εφαρμογής του ελέγχου περιελάμβανε τις αεροπορικές μεταφορές, ενώ οι σιδηροδρομικές, πλωτές και λεωφορειακές μεταφορές καλύπτονταν μόνο σε ορισμένα. Πραγματοποιήσαμε επίσης δύο έρευνες επιβατών για την αξιολόγηση της ευαισθητοποίησης και της επίγνωσης των δικαιωμάτων των επιβατών.
Τι διαπιστώσαμε
IVΟι κύριοι τρόποι δημόσιας μεταφοράς καλύπτονται από τους κανονισμούς, γεγονός το οποίο καθιστά συνολικά το πλαίσιο ένα και μοναδικό. Ωστόσο, πολλοί επιβάτες δεν γνωρίζουν επαρκώς τα δικαιώματά τους και συχνά δεν τα ασκούν λόγω προβλημάτων με την επιβολή τους.
VΣημειώσαμε κάποιες ορθές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ, οι οποίες, εάν εφαρμοστούν στην Ευρώπη, ενδεχομένως να βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα των δικαιωμάτων των επιβατών της ΕΕ. Τα 10 βασικά δικαιώματα αποσκοπούν στην προστασία όλων των επιβατών που ταξιδεύουν και με τους τέσσερις τρόπους μαζικών μεταφορών. Η έκταση της κάλυψης της προστασίας εξαρτάται από τον συγκεκριμένο τρόπο μεταφοράς που χρησιμοποιείται.
VIΠολυάριθμες διατάξεις των κανονισμών μπορούν να ερμηνευθούν με διαφορετικό τρόπο. Οι έννοιες της ενημέρωσης, της συνδρομής και των όρων μεταφοράς με άλλο δρομολόγιο δεν καθορίζονται επαρκώς στους κανονισμούς. Το ποσό της αποζημίωσης δεν διατηρεί την αγοραστική αξία του. Επιπλέον, πολυάριθμοι περιορισμοί στη δικαιοδοσία των εθνικών φορέων επιβολής (ΕΦΕ) και παρεκκλίσεις που προβλέπονται στους κανονισμούς περιορίζουν σημαντικά την κάλυψη των δικαιωμάτων των επιβατών.
VIIΓια να επωφεληθούν από το πλαίσιο των δικαιωμάτων των επιβατών, οι επιβάτες πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Ωστόσο, το επίπεδο επίγνωσης παραμένει σχετικά χαμηλό. Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης επικεντρώνονται στην ύπαρξη δικαιωμάτων των επιβατών, θα μπορούσαν όμως να έχουν παράσχει περισσότερη πρακτική καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να ενεργήσουν οι επιβάτες σε περίπτωση διακοπής του ταξιδιού.
VIIIΤο σημερινό σύστημα διεκπεραίωσης της αποζημίωσης συνεπάγεται σημαντικό διοικητικό φόρτο τόσο για τους μεταφορείς όσο και για τους επιβάτες, καθώς πρέπει να υποβάλλονται και να διεκπεραιώνονται μεμονωμένα εκατομμύρια αξιώσεις. Οι διαδικασίες που εφαρμόζουν οι μεταφορείς και οι ΕΦΕ ανταποκρινόμενοι στις μεμονωμένες αξιώσεις δεν είναι διαφανείς. Μπορεί να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση συνεπιβατών οι οποίοι υφίστανται την ίδια διακοπή ταξιδιού.
IXΗ επιβολή των κανονισμών αποτελεί καθήκον των ΕΦΕ. Επί του παρόντος, η προσέγγισή τους όσον αφορά την επιβολή των δικαιωμάτων μεμονωμένων επιβατών ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο μεταφοράς και το κράτος μέλος. Κατά κύριο λόγο, οι ΕΦΕ ανταποκρίνονται σε καταγγελίες που λαμβάνουν από δυσαρεστημένους επιβάτες.
XΗ παρακολούθηση της εφαρμογής του πλαισίου των δικαιωμάτων των επιβατών από την Επιτροπή οδήγησε σε διευκρινίσεις των κανονισμών. Εντούτοις, το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν διαθέτει εντολή για τη διασφάλιση της επιβολής των δικαιωμάτων των επιβατών έχει οδηγήσει σε διαφορετική εφαρμογή των εν λόγω δικαιωμάτων.
Τι συνιστούμε
XIΤο Συνέδριο διατυπώνει σειρά συστάσεων για τη βελτίωση της συνάφειας, της σαφήνειας και της αποτελεσματικότητας του πλαισίου δικαιωμάτων των επιβατών, την αύξηση της ευαισθητοποίησης των επιβατών, την περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου των ΕΦΕ και την ενίσχυση της εντολής της Επιτροπής. Παρέχουμε επίσης 10 συμβουλές σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ταξιδιωτικής εμπειρίας όλων μας.
Εισαγωγή
Η έννοια των δικαιωμάτων των επιβατών
01Τα τελευταία 20 χρόνια σημειώθηκε έκρηξη των μετακινήσεων με όλους τους τρόπους μεταφοράς. Ανταποκρινόμενη στο γεγονός αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε μέτρα ώστε να διασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας των επιβατών στους τέσσερις τρόπους μαζικών μεταφορών: αεροπορικές, σιδηροδρομικές, πλωτές και λεωφορειακές/με πούλμαν1.
02Για να βοηθηθούν οι πολίτες της ΕΕ να αξιοποιήσουν πλήρως τα δικαιώματα που έχουν ως καταναλωτές, το 2011, στην ανακοίνωσή της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο2 η Επιτροπή συνοψίζει 10 βασικά δικαιώματα των επιβατών της ΕΕ, κοινά για όλους τους τρόπους μεταφοράς (βλέπε πίνακα 1).
1.Δικαίωμα πρόσβασης στις μεταφορές χωρίς διακρίσεις |
Προστασία από άμεσες ή έμμεσες διακρίσεις λόγω ιθαγένειας, τόπου διαμονής, αναπηρίας ή μειωμένης κινητικότητας. |
2.Δικαίωμα κινητικότητας |
Πρόσβαση και παροχή συνδρομής χωρίς πρόσθετο κόστος σε επιβάτες με αναπηρία και σε επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα |
3.Δικαίωμα ενημέρωσης |
Παροχή πληροφοριών πριν από την αγορά εισιτηρίων, κατά τα διάφορα στάδια του ταξιδιού και ιδίως σε περίπτωση διακοπής. |
4.Δικαίωμα ακύρωσης ταξιδιού σε περίπτωση διακοπής |
Δικαίωμα απόσυρσης από τη σύμβαση και επιστροφής του αντιτίμου του εισιτηρίου για μεγάλη καθυστέρηση, ακύρωση του ταξιδιού ή άρνηση επιβίβασης. |
5.Δικαίωμα εκπλήρωσης της σύμβασης μεταφοράς σε περίπτωση διακοπής |
Δικαίωμα παροχής εναλλακτικής ταξιδιωτικής εξυπηρέτησης/μεταφοράς, το συντομότερο δυνατόν, ή εκ νέου κράτησης σε περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης, ακύρωσης ταξιδιού ή άρνησης επιβίβασης. |
6.Δικαίωμα συνδρομής σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης |
Ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών μέριμνας σε περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης |
7.Δικαίωμα αποζημίωσης υπό ορισμένες συνθήκες |
Οικονομική αποζημίωση σε περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης, ακύρωσης ταξιδιού και σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης παρά τη θέληση του καταναλωτή σε αεροπορικό ταξίδι. |
8.Δικαίωμα επίκλησης της ευθύνης του μεταφορέα έναντι των επιβατών και των αποσκευών τους |
Ευθύνη και αποζημίωση, π.χ. για θάνατο ή τραυματισμό επιβατών και ζημία στις αποσκευές. |
9.Δικαίωμα χρήσης ταχύρρυθμου και ευπρόσιτου συστήματος διεκπεραίωσης καταγγελιών |
Δικαίωμα υποβολής παραπόνου/καταγγελίας σε μεταφορέα σε περίπτωση δυσαρέσκειας με την παρασχεθείσα υπηρεσία. Εν συνεχεία δυνατότητα υποβολής καταγγελίας στον αρμόδιο εθνικό φορέα επιβολής (ΕΦΕ). |
10.Δικαίωμα πλήρους εφαρμογής και αποτελεσματικής επιβολής της κοινοτικής νομοθεσίας |
Δικαίωμα στη βεβαιότητα ως προς την ορθή εφαρμογή των δικαιωμάτων των επιβατών της ΕΕ από τους μεταφορείς. Η επιβολή των κανόνων της ΕΕ από τους ΕΦΕ θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων για τις παραβάσεις. |
Πηγή: COM(2011) 898 τελικό.
Ρύθμιση και εφαρμογή των δικαιωμάτων των επιβατών της ΕΕ
03Τα δικαιώματα των επιβατών προβλέπονται σε κανονισμούς για τους τέσσερις τρόπους μαζικών μεταφορών. Μολονότι τα 10 βασικά δικαιώματα των επιβατών είναι τα ίδια για όλους τους τρόπους, ισχύουν διαφορετικοί κανόνες από τον έναν τρόπο στον άλλο, ενώ διαφέρει και ο βαθμός προστασίας των επιβατών. Τα δικαιώματα των επιβατών μπορούν να διακριθούν σε εκείνα που ισχύουν για τους επιβάτες σε όλες τις διαδρομές, όπως το δικαίωμα κινητικότητας ή το δικαίωμα ενημέρωσης, και σε εκείνα που ισχύουν μόνον όταν τα ταξιδιωτικά σχέδια διακόπτονται, όπως το δικαίωμα συνδρομής ή αποζημίωσης.
Δικαιώματα επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές
04Ο κανονισμός3 σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών ισχύει για τους επιβάτες που αναχωρούν από αερολιμένα στο εσωτερικό κράτους μέλους, ανεξάρτητα από την προέλευση του μεταφορέα, ή από αερολιμένα σε χώρα εκτός της ΕΕ για αερολιμένα κράτους μέλους, αλλά μόνο στην περίπτωση που ο μεταφορέας είναι κοινοτικός. Τα δικαιώματα των επιβατών των ατόμων με αναπηρία ή των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα (ΑΜΚ) που ταξιδεύουν αεροπορικώς καλύπτονται από χωριστό κανονισμό [κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1107/20064]5. Το 2013, η Επιτροπή πρότεινε αναδιατύπωση6, η οποία είχε ως στόχο να ενισχύσει και να αποσαφηνίσει τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος εφαρμογής του κανονισμού για τους αερομεταφορείς. Εντούτοις, κατά τον χρόνο του ελέγχου, η πρόταση δεν είχε ακόμη εγκριθεί.
Δικαιώματα επιβατών στις σιδηροδρομικές μεταφορές
05Ο κανονισμός7 σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών σιδηροδρομικών μεταφορών ισχύει για τα σιδηροδρομικά ταξίδια και τις υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ τις οποίες παρέχουν μία ή περισσότερες αδειοδοτημένες σιδηροδρομικές επιχειρήσεις. Το 2017, η Επιτροπή πρότεινε αναδιατύπωση του κανονισμού8 προκειμένου να βελτιώσει και να αποσαφηνίσει τα δικαιώματα των επιβατών σιδηροδρομικών μεταφορών. Η πρόταση αναδιατύπωσης τελεί ακόμη υπό νομοθετική εξέταση.
Δικαιώματα επιβατών στις πλωτές μεταφορές
06Ο κανονισμός9 σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών πλωτών μεταφορών ισχύει για τους επιβάτες που αναχωρούν από λιμένα στο εσωτερικό κράτους μέλους, ανεξάρτητα από την προέλευση του μεταφορέα, ή από λιμένα εκτός της ΕΕ για λιμένα στο εσωτερικό κράτους μέλους, υπό την προϋπόθεση ότι η υπηρεσία εκτελείται από μεταφορέα της ΕΕ.
Δικαιώματα επιβατών στις λεωφορειακές μεταφορές
07Ο κανονισμός10 σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών λεωφορειακών μεταφορών ισχύει για τα τακτικά δρομολόγια λεωφορείων και τα δρομολόγια που αφορούν τον τουρισμό. Το σημείο επιβίβασης πρέπει να βρίσκεται σε κράτος μέλος και η προγραμματισμένη απόσταση της υπηρεσίας πρέπει να είναι 250 χλμ. ή μεγαλύτερη. Έως τον Μάρτιο του 2021, τα κράτη μέλη μπορούν να παρεκκλίνουν από τις περισσότερες διατάξεις αυτού του κανονισμού, δεδομένου ότι τα περισσότερα δρομολόγια εσωτερικού δεν οφείλουν να συμπεριλαμβάνονται στην κάλυψή του.
08Και οι τέσσερις κανονισμοί απαιτούν από τα κράτη μέλη να ιδρύσουν εθνικούς φορείς επιβολής (ΕΦΕ) για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις διατάξεις τους. Οι επιβάτες μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες σχετικά με παραβάσεις των κανονισμών στον μεταφορέα ή απευθείας στους ΕΦΕ. Η Επιτροπή δεν διαδραματίζει άμεσο ρόλο στην επιβολή των δικαιωμάτων των επιβατών.
Εμβέλεια και τρόπος προσέγγισης του ελέγχου
09Μολονότι διατίθενται ελάχιστοι χρηματοδοτικοί πόροι της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών, αποφασίσαμε να διενεργήσουμε έλεγχο επί του θέματος επειδή αποτελούν μία από τις εμβληματικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς άμεσο όφελος των πολιτών της. Η Επιτροπή θεωρεί τη νομοθεσία για τα δικαιώματα των επιβατών ως ένα από τα μεγάλα επιτεύγματά της, η οποία είχε σκοπό την αναβάθμιση της θέσης των καταναλωτών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια από την έναρξη ισχύος του πρώτου κανονισμού για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών, αποφασίσαμε να αναλύσουμε την τρέχουσα κατάσταση εφαρμογής του πλαισίου δικαιωμάτων των επιβατών.
10Στο πλαίσιο του παρόντος ελέγχου, αξιολογήσαμε σε ποιον βαθμό προστατεύονται αποτελεσματικά τα δικαιώματα των επιβατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τον σκοπό αυτό, εξετάσαμε κατά πόσον:
- το πεδίο εφαρμογής και η εμβέλεια των κανονισμών προστατεύουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα των επιβατών και αν αυτά ασκούνται πραγματικά,
- τα δικαιώματα των επιβατών επιβάλλονται αποτελεσματικά.
Πραγματοποιήσαμε συνεντεύξεις με τη σχετική μονάδα της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών της Επιτροπής, καθώς και με διάφορες ευρωπαϊκές ενώσεις και οργανώσεις επιβατών.
12Επίσης πραγματοποιήσαμε δύο έρευνες για την αξιολόγηση της ευαισθητοποίησης και της επίγνωσης των δικαιωμάτων των επιβατών από τους πολίτες της ΕΕ, καθώς και για τη συγκέντρωση των εμπειριών τους ως επιβατών:
- Μια στατιστική έρευνα 10 350 τυχαία επιλεγμένων πολιτών από τα 10 κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε κατά τη διάρκεια του ελέγχου (βλέπε σημείο 12). Η έρευνα αυτή διεξήχθη μεταξύ Νοεμβρίου 2017 και Ιανουαρίου 2018 μέσω ηλεκτρονικού εργαλείου, χρησιμοποιώντας στατιστικά αντιπροσωπευτικό δείγμα
- Μια ανοικτή έρευνα, ελεύθερα προσβάσιμη στον ιστότοπό μας, η οποία συμπεριελάμβανε τις ίδιες ερωτήσεις συν μια πρόσθετη επιλογή για την ανταλλαγή ταξιδιωτικών εμπειριών. Το εργαλείο αυτό ήταν διαθέσιμο από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018 και 1 581 άτομα άδραξαν την ευκαιρία για να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών.
Στην παρούσα έκθεση χρησιμοποιούμε κυρίως τα αποτελέσματα της στατιστικής έρευνας, καθώς είναι αντιπροσωπευτική του πληθυσμού της ΕΕ. Η ανοικτή έρευνα παρείχε πραγματικά παραδείγματα διακοπής του ταξιδιού. Δεδομένου ότι η έρευνα ήταν ανώνυμη, δώσαμε φανταστικά ονόματα στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, με βάση την εμπειρία των επιβατών και τη δική μας, προτείνουμε 10 συμβουλές για τους επιβάτες οι οποίες ελπίζουμε ότι θα κάνουν το ταξίδι τους καλύτερο (βλέπε παράρτημα I).
14Επισκεφθήκαμε 10 κράτη μέλη: την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία και τη Φινλανδία11. Πραγματοποιήσαμε συνεντεύξεις με τους εθνικούς φορείς επιβολής (ΕΦΕ) και με κύριους μεταφορείς σε κάθε τρόπο μεταφοράς. Όσον αφορά τους καλυπτόμενους τρόπους μεταφοράς, οι αεροπορικές μεταφορές περιλαμβάνονται και στα 10 κράτη μέλη στα οποία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη. Οι σιδηροδρομικές μεταφορές καλύπτονταν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και την Πολωνία. Οι λεωφορειακές μεταφορές συμπεριλαμβάνονταν στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία. Οι θαλάσσιες μεταφορές συμπεριλαμβάνονταν στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία και τη Φινλανδία. Συνολικά, πραγματοποιήσαμε συνεντεύξεις με 21 ΕΦΕ και 27 μεταφορείς.
Παρατηρήσεις
Η ΕΕ δεσμεύεται για τα δικαιώματα των επιβατών, όμως εξακολουθούν να υφίστανται πολλές προκλήσεις σχετικά με την εφαρμογή τους
Υπάρχουν και εκτός του πλαισίου της ΕΕ πρακτικές φιλικές προς τον επιβάτη
15Προκειμένου να σχηματιστεί σφαιρικότερη εικόνα όσον αφορά τις προσπάθειες της ΕΕ για την προστασία των επιβατών, συγκρίναμε το πλαίσιο των δικαιωμάτων των επιβατών της ΕΕ με τα αντίστοιχα πλαίσια του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας, των ΗΠΑ και της Βραζιλίας. Διαπιστώσαμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι κανόνες της ΕΕ είναι αυστηρότεροι και περισσότερο συγκεκριμένοι, καθώς καλύπτουν, σε διάφορους βαθμούς, και τα 10 βασικά δικαιώματα των επιβατών (βλέπε πίνακα 1).
16Διαπιστώσαμε επίσης ότι, σε αντίθεση με την ΕΕ, τα δικαιώματα των επιβατών δεν καθορίζονται πάντοτε στη νομοθεσία για τους τέσσερις τρόπους μεταφοράς. Στις χώρες σύγκρισης, η προστασία των επιβατών συχνά βασίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ των μεταφορέων. Σε ορισμένους συγκεκριμένους τομείς, όπως οι κανόνες για τη μεταφορά ΑΜΚ, για τους καθηλωμένους επιβάτες, καθώς και για την προστασία των αποσκευών, οι κανόνες στις εν λόγω τρίτες χώρες πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα από τα δικαιώματα των επιβατών της ΕΕ (βλέπε πλαίσιο 1).
Πλαίσιο 1
Παραδείγματα περισσότερο προνομιακών δικαιωμάτων εκτός της ΕΕ
Καναδάς: Όσον αφορά τα δικαιώματα των ΑΜΚ, για τις εσωτερικές πτήσεις, οι μεταφορείς δεν μπορούν να χρεώσουν περισσότερα από ένα εισιτήρια σε άτομα με σοβαρή αναπηρία που πετούν με συνοδό ή χρειάζονται περισσότερες από μία θέσεις για τον εαυτό τους. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει κανόνας που να ισχύει στο σύνολο της ΕΕ, επομένως εξαρτάται από την εθνική νομοθεσία κατά πόσον οι συνοδοί πρέπει να αγοράζουν εισιτήρια.
Νέα Ζηλανδία: Οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού δικαιούνται αποζημίωση μέχρι και 10 φορές το κόστος του εισιτηρίου. Τα σταθερά ποσά αποζημίωσης είναι 250, 400 ή 600 ευρώ, ανάλογα με την απόσταση της πτήσης.
ΗΠΑ: Η αποζημίωση για καθυστέρηση που προκαλείται από την άρνηση επιβίβασης είναι υψηλότερη από ό,τι στην ΕΕ, και φθάνει έως και τα 1 158 ευρώ (1 350 δολάρια ΗΠΑ), ανάλογα με τον προορισμό και τον συνολικό χρόνο καθυστέρησης. Ένα άλλο πλεονέκτημα που παρέχεται είναι οι υπηρεσίες μέριμνας κατά τη διάρκεια καθυστερήσεων επί του διαδρόμου, περιπτώσεις δηλαδή κατά τις οποίες οι επιβάτες δεν επιτρέπεται να εξέλθουν από το αεροπλάνο. Οι μεταφορείς οφείλουν να προσφέρουν σνακ και πόσιμο νερό το αργότερο εντός 2 ωρών αφότου το αεροπλάνο είτε έφυγε είτε έφτασε στην πύλη.
Πηγή: συγκριτική ανάλυση του ΕΕΣ.
Τα δικαιώματα των επιβατών της ΕΕ είναι ορισμένες φορές ασαφή
Δικαίωμα ενημέρωσης: απαιτείται μεγαλύτερη σαφήνεια
17Οι επιβάτες έχουν δικαίωμα ενημέρωσης πριν, κατά τη διάρκεια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά το ταξίδι. Σε περίπτωση διακοπής του ταξιδιού (ακύρωση, μεγάλη καθυστέρηση), οι επιβάτες πρέπει να ενημερώνονται για τη φύση της διακοπής και τις πιθανές επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμά τους. Ενώ οι κανονισμοί λεωφορειακών και πλωτών μεταφορών καθορίζουν προθεσμία 30 λεπτών για την παροχή πληροφοριών από τους μεταφορείς στους επιβάτες που περιμένουν, δεν υπάρχει ανάλογη προθεσμία για τους αεροπορικούς και σιδηροδρομικούς μεταφορείς (βλέπε πλαίσιο 2).
Πλαίσιο 2
Εμπειρία επιβάτη: απουσία πληροφοριών
Jose: Το ταξίδι μου με το τρένο μεταξύ Γερμανίας και Βελγίου καθυστέρησε σχεδόν δύο ώρες. Δεν δόθηκαν πληροφορίες ούτε σχετικά με τη διάρκεια ούτε σχετικά με τους λόγους της καθυστέρησης. Οι καθυστερήσεις εμφανίζονταν σταδιακά στις οθόνες της πλατφόρμας χωρίς καμία εξήγηση, ούτε εμφανίστηκε κάποιος για να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Φοβόμασταν ότι εάν εγκαταλείψουμε την πλατφόρμα θα έλθει το τρένο και θα το χάσουμε. Η μεταγενέστερη αξίωση προς τον μεταφορέα δεν απέφερε καρπούς.
Πηγή: ανοικτή έρευνα του ΕΕΣ.
Το δικαίωμα συνδρομής δεν καθορίζεται σαφώς
18Το δικαίωμα συνδρομής12 συνεπάγεται ότι οι επιβάτες έχουν δικαίωμα σε ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών μέριμνας σε περιπτώσεις διακοπής του ταξιδιού. Η συγκεκριμένη μορφή συνδρομής εξαρτάται από το τι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι μεταφορείς. Επιπλέον, δεν ορίζονται στους κανονισμούς της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών συγκεκριμένα πρόστιμα στην περίπτωση που οι μεταφορείς αγνοήσουν την υποχρέωσή τους να προσφέρουν συνδρομή. Η διάρκεια της καθυστέρησης που δίνει στους επιβάτες δικαίωμα συνδρομής ποικίλλει ανάλογα με τα μέσα μεταφοράς: 2-4 ώρες για τις αεροπορικές μεταφορές, 60 λεπτά για τις σιδηροδρομικές και 90 λεπτά για τις πλωτές ή τις λεωφορειακές μεταφορές. Οι κανονισμοί για τις σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές δεν καθορίζουν τον αριθμό των διανυκτερεύσεων ή ένα ανώτατο όριο για τα έξοδα διαμονής. Έχουν εισαχθεί ανώτατα όρια στους κανονισμούς για τις πλωτές και τις λεωφορειακές μεταφορές, οι οποίοι αποκλείουν επίσης οιαδήποτε συνδρομή σε περίπτωση έκτακτων περιστάσεων (βλέπε πλαίσιο 3).
Πλαίσιο 3
Εμπειρία επιβάτη: η συνδρομή εξαρτάται από την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους των επιβατών
Olavi: Είχα τρίωρη καθυστέρηση στο φέριμποτ από το Ελσίνκι για το Travemünde το 2016. Λόγω της καθυστέρησης, δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε το προγραμματισμένο ταξίδι μας με τρένο για το Αμβούργο, και φτάσαμε μόνο μέχρι το Lübeck, όπου χρειάστηκε να διανυκτερεύσουμε. Κλείσαμε το κατάλυμα με δική μας δαπάνη μέσω του διαδικτύου. Κατόπιν ερώτησής μας, μάς πληροφόρησαν επί του σκάφους ότι η ναυτιλιακή εταιρεία θα αποζημιώσει τα ενδεχόμενα επιπλέον έξοδα. Όσον αφορά τη συνδρομή, μας πρόσφεραν μόνο ένα ποτό στο μπαρ διευκρινίζοντας ότι μας το παρείχαν από ευγένεια.
Πηγή: ανοικτή έρευνα του ΕΕΣ.
Οι όροι «σνακ», «γεύματα» ή «αναψυκτικά» χρησιμοποιούνται ευρέως στους κανονισμούς, ωστόσο δεν παρέχεται ο ορισμός τους, οπότε οι επιβάτες δεν γνωρίζουν τι να αναμένουν από τους μεταφορείς. Μερικές φορές, ακόμη και όταν παρέχεται ουσιαστικά συνδρομή από τους μεταφορείς, η επάρκεια και η ποιότητα ενδέχεται να μην επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των επιβατών που αντιμετωπίζουν διακοπή του ταξιδιού. Η συνδρομή μπορεί να περιορίζεται σε μια επιταγή 3 μόλις ευρώ για αναψυκτικά στο αεροδρόμιο ή σε ένα μπουκάλι νερό που προσφέρεται σε τρένο που καθυστερεί επί αρκετές ώρες.
Τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα (ΑΜΚ) δεν γνωρίζουν τι υπηρεσίες να αναμένουν
20Τα ΑΜΚ είναι μια ομάδα επιβατών με ειδικές ανάγκες. Για να μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς περιττούς περιορισμούς, πρέπει να έχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες ταξιδιού και τις πρακτικές ρυθμίσεις τόσο επί του μεταφορικού μέσου όσο και στα σημεία αναχώρησης. Οι κανονισμοί χρησιμοποιούν ασαφή ορολογία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη μορφή των πληροφοριών που παρέχονται στα ΑΜΚ, όπως «σε κατάλληλη και προσιτή μορφή13» ή «με τη χρήση άλλων κατάλληλων μέσων14». Εξαιτίας τέτοιου είδους προβλημάτων, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει επιβολή των δικαιωμάτων των ΑΜΚ (βλέπε πλαίσιο 4).
Πλαίσιο 4
Εμπειρία επιβάτη: ξεχασμένη στην πύλη
Anna: Είμαι άτομο με προβλήματα όρασης και μολονότι έκλεισα προκαταβολικά βοήθεια για ΑΜΚ, στην πράξη δεν έλαβα καμία. Οι πληροφορίες για την έναρξη της επιβίβασης παρέχονταν μόνο σε οθόνες και κανείς δεν νοιάστηκε για εμένα στον χώρο παροχής συνδρομής. Φαινόταν ότι κυριολεκτικά με είχαν ξεχάσει. Στην πύλη επιβίβασης με βοήθησε να φτάσω ένας άλλος ταξιδιώτης. Μόλις μπήκα στο αεροπλάνο, οι συνοδοί δεν γνώριζαν ότι έχω προβλήματα όρασης και μολονότι είχα το λευκό μου μπαστούνι, δεν έλαβα καμία βοήθεια από αυτούς. Για μία ακόμη φορά, κάποιος άλλος ταξιδιώτης με βοήθησε να βρω ένα μέρος για τις αποσκευές μου, να βρω τη θέση μου και να δέσω τη ζώνη ασφαλείας.
Πηγή: ανοικτή έρευνα του ΕΕΣ.
Οι κανονισμοί για τα δικαιώματα των επιβατών αφήνουν πολλά περιθώρια ερμηνείας
21Όλοι οι ενδιαφερόμενοι που συμμετείχαν στη διαβούλευση συμμερίζονταν την άποψη ότι ο βαθμός σαφήνειας των κανονισμών είναι ανεπαρκής, οδηγώντας σε στενές ερμηνείες από τους μεταφορείς και σε αβεβαιότητα ως προς τον τρόπο με τον οποίο τα περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους ΕΦΕ. Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός για τις αεροπορικές μεταφορές, έχουν συζητηθεί περίπου 180 υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι έννοιες της «καθυστέρησης», των «έκτακτων περιστάσεων», των «τεχνικών προβλημάτων», του «χρόνου άφιξης» κ.λπ. Επιπλέον, τόσο οι μεταφορείς όσο και οι ΕΦΕ παρείχαν παραδείγματα στα οποία τα εθνικά δικαστήρια εξέδωσαν αποφάσεις σχετικά με τα ίδια θέματα με αντιφατικά αποτελέσματα.
22Προκειμένου να εξηγηθούν οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλους τους ενδιαφερόμενους, η Επιτροπή εξέδωσε ορισμένες επεξηγηματικές σημειώσεις και ερμηνευτικές οδηγίες15. Δημοσίευσε επίσης σύνοψη των πλέον σχετικών αποφάσεων του ΔΕΕ, με πιο πρόσφατη εκείνη του Ιουλίου του 201516. Ωστόσο, οι ΕΦΕ και οι μεταφορείς τόνισαν ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η ομοιόμορφη εφαρμογή των κανονισμών, δεδομένου ότι οι έννοιες της συνδρομής, της μεταφοράς με άλλο δρομολόγιο υπό συγκρίσιμες συνθήκες και των προϋποθέσεων αποζημίωσης εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται με ομοιόμορφο τρόπο.
Τα δικαιώματα των επιβατών της ΕΕ εξαρτώνται από τους μεταφορείς και περιορίζονται από παρεκκλίσεις
Δικαίωμα εκπλήρωσης της σύμβασης μεταφοράς: οι επιβάτες εξαρτώνται από τις ενέργειες των μεταφορέων
23Σε περιπτώσεις μεγάλης καθυστέρησης, ακύρωσης της αναχώρησης ή άρνησης επιβίβασης, οι επιβάτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ της επιστροφής του αντιτίμου του εισιτηρίου και της εναλλακτικής μεταφοράς υπό συγκρίσιμες συνθήκες. Στα αεροπορικά ταξίδια, η μεταφορά με άλλο δρομολόγιο ισχύει μόνο στην περίπτωση ακύρωσης ή άρνησης επιβίβασης και δεν παρέχεται σε περιπτώσεις μεγάλης καθυστέρησης. Στα άλλα είδη μεταφορών, το δικαίωμα μεταφοράς με άλλο δρομολόγιο χορηγείται εάν η αναμενόμενη καθυστέρηση κατά την άφιξη ή την αναχώρηση είναι τουλάχιστον 60 λεπτά στις σιδηροδρομικές μεταφορές, 90 λεπτά στις πλωτές μεταφορές και 120 λεπτά στις λεωφορειακές μεταφορές. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ, δεν προβλέπεται συγκεκριμένο πρόστιμο στην περίπτωση που οι μεταφορείς δεν παράσχουν μεταφορά με άλλο δρομολόγιο εντός εύλογου χρονικού πλαισίου (βλέπε πλαίσιο 5).
Πλαίσιο 5
Εμπειρία επιβάτη: άσκοπη αναμονή για ώρες
Istvan: Η πτήση μου προς Μόναχο ακυρώθηκε λόγω χιονόπτωσης. Η ειδοποίηση ήλθε 4 ώρες πριν από την αναχώρηση. Στη θυρίδα ελέγχου των εισιτηρίων, μου είπαν να περιμένω ενημέρωση απευθείας από την αεροπορική εταιρεία, καθώς το προσωπικό του αεροδρομίου δεν επιτρεπόταν να επικοινωνήσει με την αεροπορική εταιρεία και δεν βρισκόταν επιτόπου εκπρόσωπός της. Προσπαθούσα επί μία ώρα να καλέσω ο ίδιος την αεροπορική εταιρεία, αλλά κανείς δεν απάντησε στην κλήση μου. Έπειτα από αναμονή άνω των 4 ωρών στο αεροδρόμιο, αποφάσισα να επιστρέψω σπίτι μου καθώς ήταν ήδη πολύ αργά το βράδυ. Η πρόταση να με τοποθετήσουν σε μεσημεριανή πτήση την επόμενη ημέρα ήλθε μόνο μετά τα μεσάνυχτα, 10 σχεδόν ώρες μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης.
Πηγή: ανοικτή έρευνα του ΕΕΣ.
Η μεταφορά με άλλο δρομολόγιο θα πρέπει να παρέχεται υπό συγκρίσιμες συνθήκες. Ωστόσο, στους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ δεν υπάρχει καμία καθοδήγηση ως προς το τι συνιστά «συγκρίσιμες συνθήκες». Παραδείγματος χάριν, οι ΕΦΕ ανέφεραν πολλές περιπτώσεις πολύ μεγάλων διαδρομών με λεωφορείο τις οποίες προσέφεραν σιδηροδρομικοί και αεροπορικοί μεταφορείς, π.χ. από το Παρίσι στη Μαδρίτη (1 250 χλμ.) ή από το Μιλάνο στην Κατάνη (1 400 χλμ., συμπεριλαμβανομένου του φέριμποτ).
25Σημειώσαμε πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι επιβάτες θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με άλλο δρομολόγιο αμέσως εάν μεταφέρονταν σε διαφορετική κατηγορία υπηρεσιών, ή από άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ίδιο τρόπο μεταφοράς. Ωστόσο, οι μεταφορείς αποφεύγουν τη λύση αυτή για οικονομικούς λόγους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλους χρόνους αναμονής για τους επιβάτες δεδομένου ότι πρέπει να προβλεφθεί η αναχώρησή τους με τον αρχικό μεταφορέα και στην ίδια κατηγορία υπηρεσιών (βλέπε πλαίσιο 6), η οποία μπορεί να μην είναι διαθέσιμη παρά μερικές ημέρες αργότερα.
Πλαίσιο 6
Εμπειρία επιβάτη: σκληρές διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά με άλλο δρομολόγιο
Martina: Μετά την ακύρωση της πτήσης μου, δεν προσφέρθηκε κάποια λογική εναλλακτική λύση για να φτάσω στον προορισμό μου. Η επόμενη πτήση με την ίδια αεροπορική εταιρεία ήταν 4 ημέρες αργότερα και πολύ γρήγορα γέμισε από επιβάτες της πτήσης μου. Η μόνη επιλογή που απέμενε ήταν άλλη πτήση, 7 ημέρες αργότερα. Το αίτημά μου να επιβιβαστώ σε πτήση άλλης αεροπορικής εταιρείας δεν έγινε αποδεκτό. Μετά από συνεχείς καταγγελίες, η αεροπορική εταιρεία πρότεινε πτήση από άλλο αεροδρόμιο, δεν καταβλήθηκαν όμως οι δαπάνες για να φτάσω σε αυτό το αεροδρόμιο (σε άλλη χώρα).
Πηγή: ανοικτή έρευνα του ΕΕΣ.
Οι παρεκκλίσεις στους κανονισμούς συνεπάγονται τη μη προστασία πολλών επιβατών
26Σύμφωνα με τον κανονισμό για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, τα κράτη μέλη μπορούν να παρεκκλίνουν μέχρι το 2024 από την εφαρμογή της πλειονότητας των δικαιωμάτων των επιβατών. Οι παρεκκλίσεις αφορούν κυρίως περιφερειακές και τοπικές αναχωρήσεις. Το 2017, μόνο πέντε κράτη μέλη17 εφάρμοζαν πλήρως τον κανονισμό. Αυτό σημαίνει ότι το 90 % των χρηστών σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ευρώπη δεν απολαύουν τα περισσότερα από τα δικαιώματα που έχουν ως επιβάτες της ΕΕ18. Οι διεθνείς υπηρεσίες, στην περίπτωση που σημαντικό μέρος του ταξιδιού παρέχεται εκτός της ΕΕ, εξαιρούνται επί του παρόντος από τον κανονισμό, ακόμη και αν εκτελούνται από μεταφορέα της ΕΕ.
27Οι περισσότερες διατάξεις του κανονισμού για τις λεωφορειακές μεταφορές ισχύουν για τακτικές γραμμές με προγραμματισμένη απόσταση υπηρεσίας 250 χιλιομέτρων ή μεγαλύτερη. Υφίστανται διάφορες ερμηνείες ως προς τον τρόπο μέτρησης αυτών των 250 χιλιομέτρων. Ορισμένοι ΕΦΕ και μεταφορείς λαμβάνουν ολόκληρη τη διαδρομή ως βάση για τη μέτρηση και οι επιβάτες που ταξιδεύουν μεταξύ δύο σημείων κατά μήκος της διαδρομής καλύπτονται με τον τρόπο αυτό, ακόμη και αν το ταξίδι τους είναι μικρότερο από 250 χιλιόμετρα. Άλλοι μεταφορείς που συμμετείχαν στη διαβούλευση θεωρούσαν ότι η κάλυψη ξεκινούσε μόνον εάν η απόσταση που διανύεται από τον κάτοχο εισιτηρίου είναι τουλάχιστον 250 χιλιόμετρα.
Οι επιβάτες δεν γνωρίζουν καλά τα δικαιώματά τους
Το επίπεδο ευαισθητοποίησης δεν έχει αλλάξει, όμως περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για τα δικαιώματα των επιβατών
28Στο πλαίσιο της στατιστικής έρευνάς μας, ρωτήσαμε τους συμμετέχοντες κατά πόσον τα τελευταία δύο έτη είχαν ταξιδέψει αεροπορικώς, είχαν χρησιμοποιήσει σιδηροδρομική υπηρεσία μακρών αποστάσεων, είχαν βρεθεί σε φέριμποτ ή σε κρουαζιερόπλοιο ή είχαν ταξιδέψει μεγάλες αποστάσεις με λεωφορείο. Οι απαντήσεις καταδεικνύουν ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων, το 86 %, ταξιδεύει μάλλον συχνά, και μόνο το 13 % των συμμετεχόντων δεν είχε εμπειρία ταξιδιού μεγάλης απόστασης κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών. Το συνολικό μερίδιο των διαφόρων τρόπων μεταφοράς που χρησιμοποιήθηκαν παρουσιάζεται στο γράφημα 1. Η συνηθέστερη συχνότητα ταξιδιού, σε ποσοστό 34%, είναι μεταξύ 2 και 5 φορές τον χρόνο. Το 84% των συμμετεχόντων ταξιδεύει περισσότερες από μία φορές τον χρόνο (βλέπε πλήρες ερωτηματολόγιο στο παράρτημα II).
Γράφημα 1
Μερίδιο των τρόπων μεταφοράς με τα οποία έχουν ταξιδέψει οι συμμετέχοντες τα τελευταία 2 έτη
Πηγή: Στατιστική έρευνα επιβατών του ΕΕΣ.
Πολλές πτυχές των δικαιωμάτων των επιβατών απαιτούν ενεργό συμπεριφορά, π.χ. αίτηση συνδρομής ή αποζημίωσης. Συνεπώς, οι επιβάτες πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Προκειμένου να αξιολογηθεί το επίπεδο ευαισθητοποίησης των Ευρωπαίων, η στατιστική έρευνά μας περιλάμβανε τρεις μετρήσεις:
- αξιολόγηση της ευαισθητοποίησης βάσει της ιδίας αντίληψης των επιβατών,
- αξιολόγηση της εμβέλειας του όρου «δικαιώματα των επιβατών»,
- αξιολόγηση της επίγνωσης των δικαιωμάτων των επιβατών.
Στο πλαίσιο της στατιστικής έρευνάς μας, το 39 % των συμμετεχόντων θεωρούσε ότι έχει αρκετά μεγάλη ή πλήρη γνώση των δικαιωμάτων που έχουν ως επιβάτες. Ενώ το 3,6% θεωρούσε ότι είναι πλήρως ενήμεροι, το 13,5% δήλωνε ότι δεν έχει καμία απολύτως γνώση (βλέπε πίνακα 2 και πλαίσιο 7). Παρόμοιο αποτέλεσμα προέκυψε στην έκθεση του Ευρωβαρόμετρου του 201419, όπου το ίδιο 39 % των συμμετεχόντων θεωρούσε ότι γνωρίζει τα δικαιώματα των επιβατών της ΕΕ.
Πίνακας 2
Αξιολόγηση της γνώσης των δικαιωμάτων των επιβατών της ΕΕ βάσει της ιδίας αντίληψης των συμμετεχόντων, σε κλίμακα από 1 έως 4
Πηγή: Στατιστική έρευνα επιβατών του ΕΕΣ.
Πλαίσιο 7
Εμπειρία επιβάτη: απλά δεν ήξερα!
Jürgen: Η πτήση μου ακυρώθηκε μία ημέρα πριν από την αναχώρηση χωρίς καμία αιτιολόγηση. Αυτομάτως εκδόθηκε (χωρίς συγκατάθεση) άλλο εισιτήριο. Με τη νέα πτήση έφτασα στον προορισμό μου 3,5 ώρες αργότερα. Παραπονέθηκα στην αεροπορική εταιρεία, όμως απάντησαν ότι δεν είχα δικαίωμα αποζημίωσης. Στην πραγματικότητα, δεν ήξερα τα δικαιώματά μου, για αυτό δεν ζήτησα 250 ευρώ, αλλά κάθε είδους «γενική» αποζημίωση. Αυτό με έκανε να ερευνήσω καλά και διαπίστωσα ότι είχα πράγματι δικαίωμα αποζημίωσης και ότι έπρεπε να είμαι ενημερωμένος και για τα άλλα μου δικαιώματα. Έγραψα ξανά στον μεταφορέα αναφέροντας τον κανονισμό και τη νομολογία και τελικά μου κατέβαλαν αποζημίωση ύψους 250 ευρώ.
Πηγή: ανοικτή έρευνα του ΕΕΣ.
Ευαισθητοποίηση δεν σημαίνει γνώση
31Η στατιστική έρευνα περιελάμβανε σειρά ερωτήσεων για τη δοκιμή των γνώσεων των επιβατών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εξετάσουν μια θεωρητική περίπτωση 5ωρης καθυστέρησης της πτήσης τους λόγω προβλημάτων στελέχωσης της εταιρείας. Τους δόθηκαν 15 επιλογές, πέντε εκ των οποίων προέρχονταν από τον κανονισμό για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών και οι άλλες 10 ήταν φανταστικές. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες επέλεξαν δύο από τις πέντε σωστές επιλογές.
32Από τις τρεις πλέον συνήθεις επιλογές, η πρώτη περιλαμβάνεται στον κανονισμό για τα δικαιώματα των επιβατών (78% των συμμετεχόντων) (βλέπε πίνακα 3). Η 2η και η 3η από τις επιλογές με τις περισσότερες προτιμήσεις ήταν: «Επιστροφή άλλων δικαιολογημένων εξόδων» και «Πτήση με άλλη αεροπορική εταιρεία για τον ίδιο προορισμό». Παρά το γεγονός ότι καμία από τις δύο δεν προβλέπεται ρητά από τον κανονισμό, είναι μεταξύ των συχνότερων αιτημάτων με τα οποία οι επιβάτες προσεγγίζουν τους μεταφορείς.
Ποσοστό επί των απαντήσεων % |
|
---|---|
Δωρεάν γεύματα, αναψυκτικά και διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο όταν η καθυστέρηση διαρκέσει όλη τη νύκτα | 77,8 |
Επιστροφή άλλων δικαιολογημένων εξόδων | 54,2 |
Πτήση με άλλη αεροπορική εταιρεία για τον ίδιο προορισμό | 49,5 |
Χρηματική αποζημίωση τουλάχιστον 250 ευρώ εάν καθυστερήσει για τουλάχιστον τρεις ώρες η άφιξη στον τελικό προορισμό σας | 49,2 |
Δωρεάν μεταφορά στο κατάλυμά σας ανεξαρτήτως ώρας | 45,2 |
Επιστροφή του πλήρους αντιτίμου του εισιτηρίου | 39,3 |
Μεταφορά στον προορισμό σας με άλλο μέσο μεταφοράς (τρένο, λεωφορείο κλπ.) | 29,5 |
Μεταφορά με άλλη πτήση στο πλησιέστερο στον αρχικό προορισμό σας αεροδρόμιο | 26,7 |
Έκπτωση στα καταστήματα αφορολόγητων ειδών για την αγορά τροφίμων | 26,2 |
Πρόσβαση στην αίθουσα αναμονής διακεκριμένων επιβατών | 25,4 |
Αναβάθμιση της ταξιδιωτικής θέσης | 21,4 |
Δικαίωμα επιλογής άλλης ημερομηνίας αναχώρησης τους επόμενους δύο μήνες | 18,7 |
Δωρεάν τηλεφώνημα | 17,3 |
Πτήση επιστροφής προς το αρχικό σημείο αναχώρησης | 15,7 |
Ψυχολογική υποστήριξη | 3,9 |
Πηγή: Στατιστική έρευνα επιβατών του ΕΕΣ.
Οι επιβάτες δυσκολεύονται να ασκήσουν τα δικαιώματά τους
Το δικαίωμα αποζημίωσης λόγω καθυστέρησης και ακύρωσης κυριαρχεί στον χώρο των δικαιωμάτων των επιβατών
33Σε περιπτώσεις μεγάλης καθυστέρησης, ακύρωσης και άρνησης επιβίβασης, οι επιβάτες δικαιούνται χρηματική αποζημίωση. Όλοι οι κανονισμοί παρέχουν αποζημίωση υπό ορισμένες συνθήκες, ωστόσο, οι συνθήκες αυτές διαφέρουν σημαντικά. Κάθε ένας από τους τέσσερις τρόπους καθορίζει διαφορετικό χρονικό όριο για την εφαρμογή του δικαιώματος αποζημίωσης: 3ωρη με 4ωρη καθυστέρηση για τις αεροπορικές μεταφορές (ανάλογα με την απόσταση), 1 ώρα για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, 90 λεπτά για τις πλωτές μεταφορές και 120 λεπτά για τις λεωφορειακές μεταφορές.
34Το ποσό της αποζημίωσης ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των τεσσάρων τρόπων μεταφοράς: για τις αεροπορικές μεταφορές ορίζεται μεταξύ 250 και 600 ευρώ (βλέπε πίνακα 4). Για άλλους τρόπους, συνδέεται με το αντίτιμο του εισιτηρίου (25 έως 50%). Τα ποσά στον κανονισμό για τις αεροπορικές μεταφορές δεν έχουν προσαρμοστεί στον πληθωρισμό από την έναρξη ισχύος το 2004. Εάν η αποζημίωση συμβάδιζε με τον πληθωρισμό, θα είχε αυξηθεί κατά 25%, ήτοι κατά το σωρευτικό ποσοστό πληθωρισμού (βλέπε πίνακα 4).
Διανυόμενη απόσταση | Αποζημίωση σε ευρώ στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 261/2004 | Θεωρητικό ισοδύναμο σε ευρώ μετά τον πληθωρισμό |
---|---|---|
1 500 χιλιόμετρα ή λιγότερα | 250 | 313 |
Περισσότερα από 1 500 χιλιόμετρα εντός της ΕΕ και όλες οι άλλες πτήσεις μεταξύ 1 500 και 3 500 χιλιομέτρων | 400 | 500 |
Περισσότερα από 3 500 χιλιόμετρα | 600 | 751 |
Πηγή: κανονισμοί της ΕΕ για τους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών και υπολογισμοί του ΕΕΣ.
35Το δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση καθυστέρησης και ακύρωσης είναι από διοικητική άποψη το επαχθέστερο από τα δέκα βασικά δικαιώματα των επιβατών. Αντιπροσωπεύει το 90% περίπου των αξιώσεων που υποβάλλονται σε μεταφορείς και ΕΦΕ. Το πλέον αμφιλεγόμενο ζήτημα μεταξύ μεταφορέων και επιβατών έγκειται στις αιτίες των καθυστερήσεων και ακυρώσεων. Εάν η αιτία θεωρηθεί έκτακτη λόγω του χαρακτήρα της, οι μεταφορείς απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολή πληρωμής (εκτός από τις σιδηροδρομικές μεταφορές, όπου οι μεταφορείς οφείλουν την καταβολή αποζημίωσης ανεξάρτητα από την αιτία της διακοπής). Δεδομένου ότι οι πληροφορίες σχετικά με τους λόγους της διακοπής δεν είναι διαθέσιμες στο κοινό, όλοι οι επιβάτες πρέπει να αμφισβητούν τις δηλώσεις αυτές ξεχωριστά. Οι ΕΦΕ στον κλάδο των αερομεταφορών που ερωτήθηκαν σε συνέντευξη εκτιμούν ότι το 60% περίπου των αξιώσεων που υπέβαλαν επιβάτες και δεν ικανοποιήθηκαν λόγω των απαντήσεων των αεροπορικών εταιρειών ότι υπήρχαν έκτακτες περιστάσεις, αναταξινοµήθηκαν από τους ΕΦΕ και οι περιστάσεις χαρακτηρίστηκαν μη έκτακτες. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταφορείς μπορεί να αποζημιώσουν έναν επιβάτη και όχι κάποιον άλλο στην ίδια πτήση (βλέπε πλαίσιο 8).
Πλαίσιο 8
Εμπειρία επιβάτη: άνιση μεταχείριση
Karol: Όλες οι πτήσεις από Γκντανσκ καθυστέρησαν λόγω κακοκαιρίας. Όταν αποκαταστάθηκε η εναέρια κυκλοφορία, το αεροπλάνο που είχε διατεθεί για τη διαδρομή μου χρησιμοποιήθηκε τελικά σε άλλη πτήση. Υπέβαλα καταγγελία, όπως και άλλοι επιβάτες από την πτήση μου. Κάποιοι από εμάς δεν λάβαμε αποζημίωση ενώ άλλοι έλαβαν, αν και οι συνθήκες για την καθυστέρηση ήταν οι ίδιες.
Πηγή: ανοικτή έρευνα του ΕΕΣ.
Ζητήσαμε από όλους τους μεταφορείς με τους οποίους πραγματοποιήσαμε συνεντεύξεις να μας αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των καταγγελιών που έχουν λάβει και το οικονομικό τους αποτέλεσμα. Οι πληροφορίες που λάβαμε ήταν περιορισμένες και δεν μας επέτρεψαν να συναγάγουμε συμπεράσματα σχετικά με το οικονομικό βάρος των εν λόγω υποχρεώσεων. Οι πληροφορίες αυτές δεν ήταν διαθέσιμες, επειδή ελάχιστοι μεταφορείς είναι πρόθυμοι να κοινοποιήσουν τέτοιου είδους δεδομένα στην Επιτροπή.
37Η Επιτροπή, στην πρότασή της για την επικαιροποίηση των κανονισμών στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών (βλέπε σημείο 4) επιδιώκει να μειώσει το κόστος συνδρομής και αποζημίωσης των μεταφορέων που απορρέει από τα δικαιώματα των επιβατών. Για τον λόγο αυτό, πρότεινε να αυξηθούν οι χρόνοι αναμονής που κατοχυρώνουν δικαίωμα αποζημίωσης από τρεις σε πέντε ώρες. Επιπλέον, πρότεινε να περιοριστεί η επιτρεπόμενη περίοδος διαμονής στις δύο διανυκτερεύσεις, με μέγιστο κόστος 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Εντούτοις, η πρόταση αυτή βασίστηκε μόνο σε πολύ περιορισμένα δεδομένα, τα οποία κοινοποίησαν οι αεροπορικές εταιρείες στην Επιτροπή.
Τα δικαιώματα των επιβατών είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στα ταξίδια ανταπόκρισης
38Τα συγκεκριμένα προβλήματα των ταξιδιών ανταπόκρισης (δηλαδή των ταξιδιών που περιλαμβάνουν διάφορα τμήματα στο πλαίσιο μιας σύμβασης μεταφοράς) είναι η έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά την αποζημίωση και η οργάνωση της εποπτείας από τους ΕΦΕ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμη και αν τα μεμονωμένα τμήματα είχαν καθυστερήσεις που από μόνες τους δεν κατοχυρώνουν δικαίωμα αποζημίωσης, η τελική συνολική καθυστέρηση ενδέχεται ωστόσο να υπερβαίνει το όριο που καθορίζεται στους κανονισμούς. Η περίπτωση αυτή απαιτεί την παρέμβαση των ΕΦΕ, δεδομένου ότι κανένας από τους εμπλεκόμενους μεταφορείς δεν αισθάνεται υπεύθυνος για την παροχή συνδρομής ή αποζημίωσης εάν η διακοπή δεν οφείλεται άμεσα σε δικό του σφάλμα (βλέπε πλαίσιο 9).
39Δεν είναι προφανές ποιος ΕΦΕ θα πρέπει να διεκπεραιώνει ενδεχόμενες αξιώσεις σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Οι ΕΦΕ που ερωτήθηκαν σε συνεντεύξεις παρείχαν πολυάριθμα παραδείγματα αλλεπάλληλης μεταβίβασης υποθέσεων ταξιδιών ανταπόκρισης από τον ένα στον άλλο. Οι ΕΦΕ έχουν λάβει μέτρα για την εύρεση κοινής προσέγγισης ως προς το πρόβλημα αυτό, όμως η θέση τους δεν είναι ομόφωνη.
Πλαίσιο 9
Εμπειρία επιβάτη: τυπικό πρόβλημα σε ταξίδι ανταπόκρισης
Greta: Έχασα ανταπόκριση με τρένο στην Πράγα σε διαδρομή από το Ντίσελντορφ στην Κρακοβία. Το ενιαίο εισιτήριο πωλήθηκε από τον γερμανό μεταφορέα, όμως μέρος του ταξιδιού πραγματοποιούνταν από τσέχο μεταφορέα. Λόγω της καθυστέρησης, το ταξίδι δεν μπορούσε να συνεχιστεί πριν από την επόμενη ημέρα. Και οι δύο σιδηροδρομικές εταιρείες αρνήθηκαν να μου καταβάλουν έξοδα διαμονής σε ξενοδοχείο και αναγκάστηκα να κλείσω ξενοδοχείο στην Πράγα με δικά μου έξοδα. Καμία από τις δύο δεν θεωρούσε ότι είναι υπεύθυνη για την επιστροφή αυτής της δαπάνης και για την καταβολή αποζημίωσης λόγω της καθυστέρησης.
Πηγή: ανοικτή έρευνα του ΕΕΣ.
Οι επιβάτες επιθυμούν εναλλακτική μεταφορά
40Από τα 10 βασικά δικαιώματα των επιβατών, ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν τα τρία σημαντικότερα για αυτούς. Η πλέον συνήθης απάντηση ήταν το «Δικαίωμα χρήσης εναλλακτικού τρόπου μεταφοράς σε περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης, ακύρωσης ταξιδιού ή άρνησης επιβίβασης» (βλέπε πίνακα 1), με το 42% των πολιτών να το θέτουν ως πρώτη τους επιλογή. Ακολουθούσε σε μικρή απόσταση το «Δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης, ακύρωσης ταξιδιού ή άρνησης επιβίβασης», με ποσοστό 40%. Σχεδόν εξίσου σημαντικό ήταν το δικαίωμα παροχής συνδρομής. Συγκριτικά, στην ανοικτή έρευνα, το δικαίωμα που τύγχανε μεγαλύτερης εκτίμησης ήταν το ίδιο, έλαβε όμως υποστήριξη σε ποσοστό 65% (βλέπε πίνακα 5).
Στατιστική έρευνα | % των περιπτώσεων |
---|---|
Δικαίωμα χρήσης εναλλακτικού τρόπου μεταφοράς σε περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης, ακύρωσης ταξιδιού ή άρνησης επιβίβασης | 41,7 |
Δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης, ακύρωσης ταξιδιού ή άρνησης επιβίβασης | 39,6 |
Δικαίωμα σε φροντίδα (γεύμα, βοήθεια) σε περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης | 36,1 |
Δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση φθοράς των αποσκευών σας | 35,7 |
Δικαίωμα επιστροφής του αντιτίμου από τον μεταφορέα σε περίπτωση διακοπής του ταξιδιού σας | 34,7 |
Δικαίωμα στην προστασία κατά των διακρίσεων λόγω ιθαγένειας, τόπου κατοικίας ή αναπηρίας όταν χρησιμοποιείτε δημόσια μέσα μεταφοράς | 31,3 |
Δικαίωμα πρόσβασης σε πληροφόρηση σε περίπτωση διακοπής του ταξιδιού σας | 29,9 |
Δικαίωμα σε δωρεάν παροχή συνδρομής για επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα | 28,9 |
Δικαίωμα υποβολής παραπόνου/καταγγελίας σε μεταφορέα για να εκφράσετε τη δυσαρέσκειά σας σχετικά με τις υπηρεσίες που σας προσέφερε | 9,7 |
Αξίωση για ορθή εφαρμογή των κανόνων από τις δημόσιες αρχές | 7,2 |
Πηγή: στατιστική έρευνα επιβατών του ΕΕΣ.
Το 50 % των ταξιδιωτών έχει βιώσει σημαντική διαταραχή ταξιδίου, τις περισσότερες φορές σε σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές
41Στο πλαίσιο της έρευνας θέσαμε το ερώτημα αν κατά τα τελευταία δύο έτη οι συμμετέχοντες αντιμετώπισαν περιπτώσεις κατά τις οποίες το ταξίδι τους ακυρώθηκε ή καθυστέρησε, δεν τους επετράπη η επιβίβαση ή υπέστησαν ζημία οι αποσκευές τους. Από τους 8 961 συμμετέχοντες που είχαν ταξιδέψει τα τελευταία δύο χρόνια, το 49,5% αντιμετώπισε τουλάχιστον μία από τις παραπάνω διαταραχές ταξιδίου. Η έρευνα κατέδειξε ότι η πιο συνηθισμένη διαταραχή ταξιδίου ήταν η καθυστέρηση, την οποία αντιμετώπισε το 34% των ταξιδιωτών με τρένο και το 31% όσων επιβιβάστηκαν σε πτήση. Ακολούθησαν ακυρώσεις και απώλεια ή σημαντική ζημία στις αποσκευές (βλέπε γράφημα 2).
Γράφημα 2
Είδη διαταραχών και ποσοστό εμπειρίας ανά τρόπο μεταφοράς
Πηγή: στατιστική έρευνα επιβατών του ΕΕΣ.
Ελέγξαμε επίσης αν οι συμμετέχοντες που είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν διαταραχή ταξιδίου είχαν μεγαλύτερη επίγνωση των δικαιωμάτων τους. Διαπιστώσαμε ότι η προηγούμενη εμπειρία αντιμετώπισης διαταραχής ταξιδίου δεν αποτελεί ένδειξη αυξημένης γνώσης των δικαιωμάτων των επιβατών. Μερικές φορές η διαταραχή μπορεί να αφορά όλα σχεδόν τα πιθανά προβλήματα (βλέπε πλαίσιο 10).
Πλαίσιο 10
Εμπειρία επιβάτη: μια διαδρομή με το τρένο που θέλω να ξεχάσω
Hans: Ταξίδευα σε περιφερειακό τρένο στη Γερμανία. Η αμαξοστοιχία σταμάτησε σε ένα μικρό σταθμό επειδή ένα δέντρο είχε πέσει επάνω στις ράγες. Αυτό συνέβη αργά το βράδυ. Όλοι οι επιβάτες έπρεπε να κατεβούν. Καθώς ο τόπος ήταν απομακρυσμένος, το σήμα των κινητών τηλεφώνων ήταν πολύ αδύναμο. Δεν υπήρχε αίθουσα αναμονής, ούτε λεωφορεία, ταξί, τηλέφωνο, ούτε ένα κτίριο κοντά. Ο μηχανοδηγός μας ενημέρωσε ότι θα έλθει λεωφορείο, αλλά δεν εμφανίστηκε. Οι οδηγοί ταξί από την πλησιέστερη πόλη, 10 χιλιόμετρα μακριά, αρνήθηκαν να έλθουν καθώς δεν ήταν σίγουροι ποιος τελικά θα πληρώσει για την υπηρεσία. Το τρένο επέστρεψε στην αφετηρία του. Δεν υπήρχε κανείς να μας βοηθήσει.
Πηγή: ανοικτή έρευνα του ΕΕΣ.
Δεν διατίθενται στο κοινό πληροφορίες για τη διακοπή του ταξιδιού
43Οι κανονισμοί δεν υποχρεώνουν τους μεταφορείς να αναφέρουν περιστατικά διακοπής του ταξιδιού στο κοινό, εξαιρουμένων των σιδηροδρομικών μεταφορέων, οι οποίοι υποχρεούνται να δημοσιεύουν ετησίως τον αριθμό και τις κατηγορίες των παραληφθεισών καταγγελιών, τις διεκπεραιωμένες καταγγελίες, τον χρόνο ανταπόκρισης και τις πιθανές ενέργειες βελτίωσης που έχουν αναληφθεί. Οι μεταφορείς είναι απρόθυμοι να αποκαλύψουν στοιχεία σχετικά με τις διακοπές του ταξιδιού που συμβαίνουν στις διαδρομές τους (βλέπε σημείο 36). Επίσης δεν υπάρχει κάποιο μητρώο υπό τη διαχείριση των ΕΦΕ που να καταγράφει τις καθυστερήσεις ή τις ακυρώσεις μεμονωμένων αναχωρήσεων ή τους αριθμούς περιπτώσεων που ελήφθησαν ανά μεταφορέα ή ανά αναχώρηση.
Οι παροχές που απορρέουν από τα δικαιώματα των επιβατών ζητούνται μόνο από το 1/3 των επιβατών, επειδή δεν γνωρίζουν τι πρέπει να πράξουν ή δεν αναμένουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα
44Όταν σημειώνεται διακοπή του ταξιδιού, οι περισσότερες από τις παροχές δεν είναι διαθέσιμες αυτόματα. Ο αριθμός των αιτούντων είναι συνήθως μικρότερος από τον αριθμό των επιβατών που επηρεάζονται (βλέπε πλαίσιο 11). Ζητήσαμε από τους μεταφορείς των συνεντεύξεων να μας παράσχουν τον κατά προσέγγιση αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν ενεργά μέτρα. Οι σιδηροδρομικοί και αεροπορικοί μεταφορείς εκτιμούν ότι, κατά μέσο όρο, το 1/3 των επιβατών έρχονταν σε επαφή με τον μεταφορέα έπειτα από διακοπή του ταξιδιού. Το ποσοστό αυτό συμφωνεί με τη στατιστική μας έρευνα, όπου από τους 4 437 συμμετέχοντες που είχαν αντιμετωπίσει κάποια διακοπή του ταξιδιού, το 32% δήλωσε ότι είχε έλθει σε επαφή με τον μεταφορέα και είχε ζητήσει αποζημίωση ή άλλη βοήθεια.
Πλαίσιο 11
Εμπειρία επιβάτη: πάντα πρέπει να ρωτάς
Monika: Το αεροπλάνο μας καθυστέρησε 5 ώρες. Στο αεροδρόμιο, κανείς δεν μας ενημέρωσε για τους λόγους της καθυστέρησης και τον εκτιμώμενο χρόνο αναμονής. Οι επιβάτες ρωτούσαν τα πάντα. Μετά από 3 ώρες αναμονής έμαθα από άλλους επιβάτες ότι θα μπορούσα να πάρω ένα κουπόνι αξίας πέντε περίπου λιρών για την αγορά ποτών ή σάντουιτς. Όλα τα καταστήματα στο αεροδρόμιο ήταν ήδη κλειστά.
Πηγή: ανοικτή έρευνα του ΕΕΣ.
Στο πλαίσιο της στατιστικής έρευνας, το 20% των επιβατών που είχαν αντιμετωπίσει διακοπή του ταξιδιού δήλωσε ότι υπέφεραν ήσυχα και δεν ανέλαβε δράση. Όταν ρωτήσαμε γιατί παρέμειναν παθητικοί, ο πιο συνηθισμένος λόγος που ανέφεραν ήταν η μηδενική πιθανότητα ικανοποιητικής απάντησης από τον μεταφορέα. Όπως απεικονίζεται στο γράφημα 3, άλλες σημαντικές αιτίες ήταν η έλλειψη ενημέρωσης ή η έλλειψη πρακτικών γνώσεων σχετικά με τον τρόπο δράσης.
Γράφημα 3
Ποσοστό (%) των λόγων για τη μη ανάληψη δράσης σε περίπτωση διακοπής του ταξιδιού
(n=902)
Πηγή: στατιστική έρευνα επιβατών του ΕΕΣ.
Η επιβολή της νομοθεσίας ποικίλλει και εξαρτάται από τις πρακτικές σε κάθε κράτος μέλος
Οι ΕΦΕ διαφέρουν ως προς τη δομή και τις πρακτικές επιβολής τους
Η διάρθρωση των ΕΦΕ δεν είναι ομοιόμορφη και το εύρος του έργου τους εξαρτάται από τον τρόπο μεταφοράς
46Και οι τέσσερις τρόποι μεταφοράς απαιτούν από τα κράτη μέλη να ιδρύσουν εθνικούς φορείς επιβολής ώστε να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τις διατάξεις των κανονισμών. Διαπιστώσαμε ότι είχαν συσταθεί ΕΦΕ σε όλα τα κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε. Σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργήθηκαν για να καλύπτουν έναν και μόνο τρόπο μεταφοράς, ενώ σε άλλες περισσότεροι από έναν τρόποι μεταφοράς εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους.
47Οι ΕΦΕ για τις αεροπορικές, λεωφορειακές και θαλάσσιες μεταφορές είναι υπεύθυνοι για όλες τις αναχωρήσεις στο έδαφός τους, καθώς και για τις αφίξεις μεταφορέων της ΕΕ από τρίτες χώρες (γνωστή ως εδαφική επιβολή). Οι ΕΦΕ για τις σιδηροδρομικές μεταφορές καλύπτουν τους μεταφορείς που είναι εγγεγραμμένοι στην περιοχή δικαιοδοσίας τους (γνωστή ως επιβολή βάσει οντότητας). Πρόβλημα μπορεί να προκύψει όταν οι μεταφορείς σιδηροδρομικών μεταφορών αναχωρούν από κράτη μέλη άλλα από το δικό τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ΕΦΕ που εποπτεύει έναν συγκεκριμένο μεταφορέα μπορεί να μην έχει εξουσιοδοτηθεί να διερευνήσει συμβάν που έλαβε χώρα σε άλλο κράτος μέλος. Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι η αρμοδιότητα των ΕΦΕ δεν είναι στην πράξη αρκετά σαφής στους επιβάτες και αυτό αφορά και τις λεωφορειακές και τις πλωτές μεταφορές. Κανένας ΕΦΕ άλλου κράτους μέλους δεν είχε έρθει σε επαφή με τους φορείς εκμετάλλευσης λεωφορειακών μεταφορών και μεταφορών πορθμείου με τους οποίους πραγματοποιήσαμε συνέντευξη.
48Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει επιπρόσθετη διάκριση μεταξύ της διεθνούς και της εγχώριας κυκλοφορίας και διαχωρισμός των λειτουργιών των ΕΦΕ μεταξύ των τοπικών κυβερνήσεων. Αυτό ισχύει για τα ταξίδια με λεωφορείο στην Πολωνία και την Ισπανία. Ενώ υπάρχει φορέας που έχει συσταθεί σε εθνικό επίπεδο για τη διεθνή κυκλοφορία, η εγχώρια κυκλοφορία υπάγεται στην αρμοδιότητα των περιφερειακών αρχών και η δικαιοδοσία τους εξαρτάται από τον τόπο όπου ο μεταφορέας έλαβε την άδεια.
Δεν επιλύουν όλοι οι ΕΦΕ τις μεμονωμένες αξιώσεις των επιβατών
49Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι επιβάτες πρέπει να ενημερώνονται ότι είναι δυνατόν να υποβάλουν καταγγελίες σχετικά με παραβάσεις των κανονισμών στους καθορισμένους ΕΦΕ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιβάτες πρέπει πρώτα να απευθύνουν καταγγελία προς τον μεταφορέα, και μόνον εάν το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας δεν είναι ικανοποιητικό, μπορούν να απευθύνουν την καταγγελία τους στον ΕΦΕ. Ενώ οι επιβάτες ενδέχεται να αναμένουν ότι ο ΕΦΕ είναι η πρώτη οδός προσφυγής, σε πολλές περιπτώσεις ο ΕΦΕ δεν χειρίζεται μεμονωμένες οικονομικές καταγγελίες και οι επιβάτες πρέπει να αναζητήσουν άλλες λύσεις για να λάβουν τη δέουσα αποζημίωση.
50Σε συνέχεια απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης21, τον Μάρτιο του 2016, μερικοί ΕΦΕ στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών θεωρούν ότι ο ρόλος τους αφορά καθαρά τη διασφάλιση γενικής επιβολής (Γερμανία, Ιταλία, Φινλανδία), ενώ άλλοι ασχολούνται και με ατομικές καταγγελίες. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την εφαρμογή της διάταξης του κανονισμού για τις αεροπορικές μεταφορές, σύμφωνα με την οποία οι επιβάτες μπορούν να διαμαρτυρηθούν σε οποιονδήποτε ΕΦΕ για μια εικαζόμενη παράβαση οπουδήποτε και αν συνέβη22. Ο πρώτος ΕΦΕ στον οποίο υποβάλλει αίτημα ο επιβάτης μπορεί να δέχεται μεμονωμένες περιπτώσεις, ενώ ο δεύτερος ΕΦΕ στον οποίο μεταφέρεται η καταγγελία μπορεί να ασχολείται μόνο με περιπτώσεις γενικής επιβολής.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ΕΦΕ στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών διαχειρίζονται πολύ περισσότερες αξιώσεις από τους ΕΦΕ στις σιδηροδρομικές, πλωτές ή λεωφορειακές μεταφορές
51Σε γενικές γραμμές, υπάρχει μεγάλη ποικιλία πρακτικών στους ΕΦΕ. Για παράδειγμα, οι προθεσμίες για τη διεκπεραίωση καταγγελιών μπορεί να κυμαίνονται από δύο μήνες (Πολωνία) έως και τέσσερα χρόνια (Γερμανία), ενώ σε ορισμένα κράτη μέλη δεν έχει καθοριστεί επίσημη προθεσμία (Φινλανδία, Γαλλία). Η μέση διάρκεια μιας διαδικασίας για τους ΕΦΕ στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών κυμαίνεται από 42 ημέρες (Κάτω Χώρες) έως περισσότερο από ένα έτος (Γερμανία).
52Ο αριθμός των κυρώσεων που επιβάλλονται από τους ΕΦΕ και τα σχετικά χρηματικά ποσά ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών, καθώς δεν καθορίζονται στη νομοθεσία της ΕΕ. Στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών μπορεί να κυμαίνονται από 50 ευρώ (Πολωνία) έως 250 000 ευρώ ανά επιβάτη (Ιρλανδία), ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης. Στις Κάτω Χώρες, ένα σωρευτικό πρόστιμο για κάποιο περιστατικό έφθασε το 1 εκατομμύριο ευρώ. Εντούτοις, από τα 10 κράτη μέλη στα οποία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, μόνον ο ολλανδικός ΕΦΕ στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με τις κυρώσεις, μαζί με το όνομα της αεροπορικής εταιρείας.
53Για τους περισσότερους αερομεταφορείς, ο αριθμός καταγγελιών που έλαβαν τα τελευταία τρία χρόνια δείχνει μια αυξανόμενη τάση (βλέπε πίνακα 6). Ο βασικός λόγος για τις αξιώσεις των επιβατών προς τους ΕΦΕ είναι η διαφωνία ως προς το εάν ήταν όντως έκτακτες οι περιστάσεις που προκάλεσαν την καθυστέρηση (κατά μέσο όρο 45 % όλων των αξιώσεων), ενώ ακολουθεί το ίδιο ερώτημα σχετικά με τις ακυρώσεις (19 %).
Κράτος μέλος | Συνολικός αριθμός καταγγελιών | ||
---|---|---|---|
2015 | 2016 | 2017 | |
Τσεχική Δημοκρατία | 370 | 672 | 934 |
Γερμανία | 2 844 | 3 075 | 3 211 |
Ιρλανδία | 719 | 846 | 981 |
Ελλάδα | 993 | 1 367 | 1 465 |
Ισπανία | 11 343 | 17 649 | 16 700 |
Γαλλία | 6 775 | 5 960 | 6 115 |
Ιταλία | 5 763 | 6 078 | 3 731 |
Κάτω Χώρες | 812 | 1 361 | |
Πολωνία | 5 402 | 5 980 | 7 226 |
Φινλανδία | 1 434 | 1 845 | 2 015 |
Πηγή: διαθέσιμες πληροφορίες που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια επισκέψεων στις χώρες.
54Οι ΕΦΕ σε άλλους τρόπους μεταφοράς έχουν σχετικά ελαφρύτερο φόρτο εργασίας. Ενώ οι ΕΦΕ των σιδηροδρομικών μεταφορών έχουν συχνά να επιλύσουν προβλήματα, οι ΕΦΕ των λεωφορειακών και των πλωτών μεταφορών αντιμετωπίζουν μικρό αριθμό υποθέσεων. Για παράδειγμα, ενώ ο πολωνικός ΕΦΕ στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών είχε περισσότερες από 7 000 καταγγελίες το 2017, ο ΕΦΕ στον τομέα των λεωφορειακών μεταφορών διεκπεραίωσε μόνο τέσσερις.
55Σημειώσαμε ότι ο πραγματικός αριθμός καταγγελιών από επιβάτες προς σιδηροδρομικούς, λεωφορειακούς και πλωτούς μεταφορείς είναι πολύ υψηλότερος από τον αριθμό των υποθέσεων που φτάνουν στους ΕΦΕ. Αυτό δείχνει ότι τα περισσότερα από τα παράπονα επιλύονται σε επίπεδο μεταφορέα. Ορισμένες φορές, τα πρότυπα του κλάδου συμβαδίζουν με τις υποχρεώσεις των μεταφορέων που προκύπτουν από τους κανονισμούς της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών ή τις υπερβαίνουν, και οι μεταφορείς τείνουν να επιλύουν τα προβλήματα σε εθελοντική βάση.
Υπηρεσίες διεκδίκησης προσφυγών και φορείς εναλλακτικής επίλυσης διαφορών συμπληρώνουν τις ελλείψεις επιβολής που αφήνουν οι ΕΦΕ
Οι φορείς εναλλακτικής επίλυσης διαφορών προσφέρουν στοιχεία διαπραγμάτευσης και συμβιβασμού στην επιβολή των δικαιωμάτων των επιβατών
56Εκτός από τους ΕΦΕ, οι επιβάτες μπορούν να απευθύνονται και σε άλλους φορείς για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, δηλαδή σε φορείς εναλλακτικής επίλυσης διαφορών (ΕΕΔ), ευρωπαϊκά κέντρα καταναλωτών (ΕΚΚ)23, υπηρεσίες διεκδίκησης προσφυγών, ή σε οργανώσεις καταναλωτών. Οι επιβάτες μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να επιλύσουν τις υποθέσεις τους σε πολιτικά δικαστήρια, ειδικά εάν επιμένουν στη λήψη αποζημίωσης.
57Οι φορείς εναλλακτικής επίλυσης διαφορών (ΕΕΔ) προσφέρουν εύκολη, γρήγορη και χαμηλού κόστους εξωδικαστική επίλυση των διαφορών που αναφύονται μεταξύ καταναλωτών και εμπόρων. Σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ24, θα πρέπει να διατίθενται φορείς ΕΕΔ για όλους τους τύπους εγχώριων και διασυνοριακών διαφορών, τα δε κράτη μέλη πρέπει να καθιστούν εύκολη την πρόσβαση στους φορείς ΕΕΔ. Μολονότι υπάρχουν φορείς ΕΕΔ που ασχολούνται με τις γενικές καταγγελίες των καταναλωτών σε όλα τα κράτη μέλη, οι μεταφορείς βρίσκονται ως επί το πλείστον σε επαφή με τους φορείς ΕΕΔ των αντίστοιχων τρόπων μεταφοράς τους. Οι γνωμοδοτήσεις των φορέων ΕΕΔ δεν δεσμεύουν πάντοτε τον μεταφορέα.
58Ενώ η διαδικασία ΕΕΔ είναι συνήθως δωρεάν για τους επιβάτες, οι μεταφορείς πρέπει να πληρώνουν για κάθε διαδικασία που διεκπεραιώνεται, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά της. Δεδομένου ότι το κόστος κάθε διαδικασίας μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο από το ποσό της οφειλόμενης αποζημίωσης, ορισμένοι μεταφορείς με τους οποίους πραγματοποιήθηκε συνέντευξη προτιμούν να καταβάλλουν την αιτούμενη αποζημίωση ώστε να αποφεύγουν τις διαδικασίες ΕΕΔ.
59Ορισμένοι ΕΦΕ εξέφρασαν την άποψη ότι η διαδικασία ΕΕΔ είναι ασυμβίβαστη με την αρχή των δικαιωμάτων των επιβατών, δεδομένου ότι στόχος των φορέων ΕΕΔ είναι η διαμεσολάβηση για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, γεγονός το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι ορισμένοι επιβάτες συμφωνούν με μικρότερη αποζημίωση από ό, τι δικαιούνται.
Τα δικαιώματα των επιβατών έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου κλάδου υπηρεσιών διεκδίκησης προσφυγών
60Οι υπηρεσίες διεκδίκησης προσφυγών προσφέρουν τη διαχείριση αξιώσεων αποζημίωσης για διακοπές του ταξιδιού για λογαριασμό των επιβατών. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες δήλωσαν ότι το ποσοστό των υποθέσεων που διευκολύνθηκαν από υπηρεσίες διεκδίκησης προσφυγών μπορεί να ανέρχεται σε 50% (βλέπε πλαίσιο 12).
Πλαίσιο 12
Εμπειρία επιβάτη: η εμπλοκή μιας υπηρεσίας μπορεί να κάνει τον μεταφορέα να αντιδράσει
Dolores: Η πτήση μου από τη Μαδρίτη στο Λονδίνο καθυστέρησε για περισσότερες από έξι ώρες λόγω τεχνικών προβλημάτων του αεροσκάφους. Υπέβαλα αίτηση αποζημίωσης στον μεταφορέα, αρχικά όμως δεν έλαβα απάντηση. Μετά από αρκετές υπενθυμίσεις, ο μεταφορέας αρνήθηκε να καταβάλει την αποζημίωση. Μόνο μετά τη μεσολάβηση υπηρεσίας διεκδίκησης, η υπόθεση διευθετήθηκε υπέρ μου.
Πηγή: ανοικτή έρευνα του ΕΕΣ.
Ορισμένες υπηρεσίες διεκδίκησης προσφυγών απαιτούν σημαντικά τέλη διαχείρισης (έως και 50% της οφειλόμενης αποζημίωσης). Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι υπηρεσίες ζήτησαν αποζημίωση από τους μεταφορείς, χωρίς οι ενεχόμενοι επιβάτες να έχουν επίγνωση αυτής της ενέργειας. Τουλάχιστον ένας ΕΦΕ (Ελλάδα) και ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν λάβει μέτρα μείωσης των αξιώσεων από τις υπηρεσίες, ζητώντας από τους καταγγέλλοντες να συμπεριλαμβάνουν στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού του οικείου επιβάτη. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπονται οι άμεσες πληρωμές προς τις υπηρεσίες διεκδίκησης προσφυγών. Στην Ελλάδα, η εισαγωγή αυτού του κανόνα μείωσε τις αξιώσεις που διευκολύνονταν από υπηρεσίες κατά περισσότερο από 50%.
Η Επιτροπή επιτρέπει την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ ΕΦΕ, δεν έχει όμως εντολή να διασφαλίσει την ομοιόμορφη επιβολή των δικαιωμάτων των επιβατών
Η Επιτροπή μπορεί μόνον να παρακολουθεί την εφαρμογή των δικαιωμάτων των επιβατών
62Διαπιστώσαμε ότι η εντολή της Επιτροπής δεν εκτείνεται στη διασφάλιση της ομοιόμορφης επιβολής της εφαρμογής στα κράτη μέλη. Επομένως, ο ρόλος της Επιτροπής είναι να παρακολουθεί την εφαρμογή του πλαισίου των δικαιωμάτων των επιβατών, κινώντας διαδικασίες επί παραβάσει εφόσον κρίνεται απαραίτητο. Επιπλέον, προσφέρει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ΕΦΕ και διοργανώνει συναντήσεις των ΕΦΕ για συγκεκριμένους τρόπους μεταφοράς. Απαντά επίσης σε ερωτήματα που αποστέλλουν οι ΕΦΕ σχετικά με την ερμηνεία των κανονισμών.
63Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, οι ΕΦΕ δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν εκθέσεις δραστηριοτήτων άμεσα στην Επιτροπή. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή έχει περιορισμένες γνώσεις σχετικά με τις πρακτικές που εφαρμόζουν, γενικώς, οι ΕΦΕ, καθώς και με τον αριθμό των υποθέσεων με τις οποίες ασχολούνται. Η Επιτροπή συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή των δικαιωμάτων των επιβατών από τα ερωτήματα που λαμβάνει και τις ανταλλαγές με τους ΕΦΕ.
Η Επιτροπή έχει λάβει μέτρα για την αύξηση της ενημέρωσης των επιβατών, με μικρό όμως αντίκτυπο
64Η Επιτροπή έχει αναλάβει ρόλο ως προς την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των επιβατών και έχει δρομολογήσει εκστρατείες για την ενημέρωση των επιβατών σχετικά με τα δικαιώματά τους. Αφίσες είχαν αναρτηθεί σε όλα τα αεροδρόμια στα οποία διενεργήσαμε δοκιμές διέλευσης. Ωστόσο, στους τερματικούς σταθμούς πλωτών, λεωφορειακών και σιδηροδρομικών μεταφορών, οι πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών ήταν είτε ελάχιστες είτε καθόλου ορατές.
65Εκστρατεία ευαισθητοποίησης στον τομέα των αεροπορικών και σιδηροδρομικών μεταφορών πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή μεταξύ του 2010 και του 2012. Ακολούθησε μια άλλη εκστρατεία μεταξύ του 2013 και του 2015, η οποία επεκτάθηκε για να καλύψει τα θαλάσσια ταξίδια και τα ταξίδια με λεωφορείο. Το 2016, η Επιτροπή δρομολόγησε την πρώτη ηλεκτρονική ενημερωτική εκστρατεία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κύριος στόχος της ήταν να ευαισθητοποιήσει και να αυξήσει τις επισκέψεις στην ενότητα για τα δικαιώματα των επιβατών στην πύλη «Η Ευρώπη σου» και τις μεταφορτώσεις της εφαρμογής «Δικαιώματα των επιβατών». Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η πύλη δέχθηκε περίπου 400 000 επισκέψεις, ενώ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενημερώθηκαν πάνω από 40 εκατομμύρια άτομα. Μέχρι τα μέσα του 2018, η εφαρμογή έχει μεταφορτωθεί 240 000 φορές.
66Ούτε η εφαρμογή ούτε ο ιστότοπος «Η Ευρώπη σου» παρέχουν πρακτικές οδηγίες στους επιβάτες σχετικά με τον τρόπο δράσης κατά τη διάρκεια διακοπής του ταξιδιού, επικοινωνίας με τους μεταφορείς ή υποβολής αιτήματος αποζημίωσης. Οι πληροφορίες που παρέχονται στους επιβάτες από τα μέσα αυτά είναι απαραίτητες και συνήθως σωστές, όμως στερούνται τις λεπτομέρειες που χρειάζονται οι επιβάτες όταν αντιμετωπίζουν διακοπή του ταξιδιού.
Συμπεράσματα και συστάσεις
67Η δέσμευση της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών είναι αναμφισβήτητη, δεδομένου ότι οι βασικοί τρόποι δημόσιας μεταφοράς καλύπτονται από τους κανονισμούς σε βαθμό που δεν διαπιστώσαμε στις χώρες που εξετάσαμε για λόγους σύγκρισης. Ωστόσο, οι επιβάτες δεν γνωρίζουν επαρκώς τα δικαιώματά τους και συχνά δεν τα ασκούν λόγω προβλημάτων με την επιβολή τους.
Η ΕΕ δεσμεύεται για τα δικαιώματα των επιβατών, όμως εξακολουθούν να υφίστανται πολλές προκλήσεις όσον αφορά την εφαρμογή τους
68Τα δικαιώματα των επιβατών της ΕΕ παρέχουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προς όφελος των επιβατών. Εντούτοις, σημειώσαμε κάποιες ορθές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ, οι οποίες, εάν εφαρμοστούν στην Ευρώπη, ενδεχομένως να βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα των δικαιωμάτων των επιβατών της ΕΕ (βλέπε σημεία 15 και 16).
69Τα δικαιώματα των επιβατών είναι μερικές φορές ασαφή και περιορισμένα λόγω παρεκκλίσεων από τους κανονισμούς. Τα δικαιώματα συνδρομής, αποζημίωσης, ενημέρωσης και μεταφοράς με άλλο δρομολόγιο δεν είναι τα ίδια στους κανονισμούς για τους διάφορους τρόπους μεταφοράς (βλέπε σημεία 17 έως 27).
Σύσταση 1 σχετικά με τη βελτίωση της συνάφειας του πλαισίου δικαιωμάτων των επιβατών της ΕΕ
Για να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή προστασία των επιβατών σε όλους τους τρόπους μεταφοράς, η Επιτροπή θα πρέπει να προβεί, μέχρι το τέλος του 2020, σε ανάλυση των διαφορών μεταξύ των ισχυόντων κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών, εστιάζοντας στα δέκα βασικά δικαιώματα των επιβατών, με σκοπό τον καθορισμό των βέλτιστων πρακτικών. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η τρέχουσα διεθνής πρακτική.
70Η άσκηση των δικαιωμάτων των επιβατών είναι δυσχερής, δεδομένου ότι πολλές διατάξεις των κανονισμών μπορούν να ερμηνεύονται διαφορετικά από τους επιβάτες, τους μεταφορείς και τους εθνικούς φορείς επιβολής του νόμου (ΕΦΕ), αλλά και από τα εθνικά δικαστήρια. Οι έννοιες της ενημέρωσης, της συνδρομής, της μέριμνας και των όρων μεταφοράς με άλλο δρομολόγιο δεν καθορίζονται επαρκώς στους κανονισμούς. Επιπλέον, πολυάριθμοι περιορισμοί στη δικαιοδοσία των ΕΦΕ και παρεκκλίσεις που προβλέπονται στους κανονισμούς περιορίζουν σημαντικά την κάλυψη των δικαιωμάτων των επιβατών (βλέπε σημεία 38 έως 45).
Σύσταση 2 σχετικά με τη βελτίωση της σαφήνειας στο πλαίσιο των δικαιωμάτων των επιβατών
Για να προστατευθούν καλύτερα οι επιβάτες κατά τη διακοπή του ταξιδιού, η Επιτροπή θα πρέπει, μέχρι το τέλος του 2020, να εκδώσει περαιτέρω κατευθυντήριες οδηγίες ή αντίστοιχη καθοδήγηση όπου θα καθορίζονται:
- Ελάχιστες προδιαγραφές σχετικά με την ενημέρωση που πρέπει να παρέχεται στους επιβάτες που αντιμετωπίζουν διακοπή του ταξιδιού.
- Οι υποχρεώσεις των μεταφορέων να παράσχουν μεταφορά με άλλο δρομολόγιο, μεταξύ άλλων με τη χρήση εναλλακτικών μεταφορέων.
Για να επωφελούνται του πλαισίου δικαιωμάτων των επιβατών σε περιπτώσεις διακοπής του ταξιδιού, οι επιβάτες πρέπει να αναλαμβάνουν δράση. Για να το πράξουν αυτό, πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Παρά ορισμένες προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε η Επιτροπή, το επίπεδο επίγνωσης παραμένει σχετικά χαμηλό. Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης επικεντρώνονται στην ύπαρξη δικαιωμάτων των επιβατών, θα μπορούσαν όμως να έχουν παράσχει περισσότερη πρακτική καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να ενεργούν οι επιβάτες σε περίπτωση διακοπής του ταξιδιού.
72Δεν υπάρχει μητρώο στο οποίο να καταγράφεται η συχνότητα ή τα αίτια διακοπής του ταξιδιού ανά τρόπο μεταφοράς ή μεταφορέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ΕΕΠ συνήθως δεν επαληθεύουν ούτε δημοσιεύουν τυχόν πληροφορίες σχετικά με τις διαδρομές ή τους μεταφορείς που πλήττονται περισσότερο από διακοπές του ταξιδιού (βλέπε σημεία 28 έως 32).
Σύσταση 3 σχετικά με την αύξηση της ευαισθητοποίησης των επιβατών
Για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών, η Επιτροπή θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2019:
- Να αναλάβει δράσεις για την προώθηση και τον συντονισμό έναρξης εκστρατειών ευαισθητοποίησης από τους ΕΦΕ, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη συμμετοχή των μεταφορέων και άλλων ενδιαφερομένων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω εκστρατείες θα προσεγγίσουν μεγαλύτερο κοινό.
- Να εκπονήσει οδηγό για τους επιβάτες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα ασκούν τα δικαιώματά τους στην πράξη. Ο οδηγός θα μπορούσε να περιλαμβάνει παραπομπές στη νομολογία και υπόδειγμα αίτησης αξίωσης το οποίο να υποβληθεί στους μεταφορείς και τους ΕΦΕ.
- Να προτείνει την εκπόνηση εκθέσεων από τους ΕΦΕ σχετικά με τη συχνότητα, τα αίτια και τις διαδρομές που επηρεάζονται περισσότερο από διακοπή ταξιδιού εντός του πεδίου αρμοδιότητάς τους.
Το σημερινό σύστημα διεκπεραίωσης της αποζημίωσης περιλαμβάνει εκατομμύρια αξιώσεις που υποβάλλονται και διεκπεραιώνονται μεμονωμένα. Ωστόσο, οι διαδικασίες που εφαρμόζουν οι μεταφορείς και οι ΕΦΕ ανταποκρινόμενοι στις μεμονωμένες αξιώσεις δεν είναι διαφανείς. Επιβάτες που πλήττονται από την ίδια διακοπή του ταξιδιού μπορεί να αντιμετωπίζονται διαφορετικά χωρίς να το γνωρίζουν, καθώς οι λόγοι της διακοπής δεν δημοσιοποιούνται. Το ποσό της αποζημίωσης δεν διατηρεί την αγοραστική του αξία (βλέπε σημεία 33 έως 37).
Σύσταση 4 σχετικά με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του πλαισίου δικαιωμάτων των επιβατών
Για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του πλαισίου των δικαιωμάτων των επιβατών και να επιλυθούν οι εναπομένουσες προκλήσεις σχετικά με την επιβολή των εν λόγω δικαιωμάτων, η Επιτροπή θα πρέπει, έως το τέλος του 2021, να εξετάσει τα ακόλουθα θέματα κατά τον προβληματισμό της σχετικά με τις προτάσεις που θα υποβάλει για την τροποποίηση των υφιστάμενων κανονισμών. Στα θέματα αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθούν:
- Ο καθορισμός ελάχιστων προτύπων για τη συνδρομή και τη μέριμνα. Τα ελάχιστα όρια πρέπει να εξαρτώνται από τη διάρκεια της διακοπής και τον τρόπο μεταφοράς που χρησιμοποιείται. Για παράδειγμα, το ελάχιστο κονδύλιο μέριμνας για τους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών θα μπορούσε να είναι το 10% του μέσου ποσοστού αποζημίωσης (σήμερα 400 ευρώ). Για τους άλλους τρόπους μεταφοράς, το ποσοστό θα μπορούσε να περιορίζεται στο 50% του κονδυλίου για τις αεροπορικές μεταφορές.
- Η μείωση του αριθμού των παρεκκλίσεων που περιορίζουν την εφαρμογή του κανονισμού.
- Η υποχρέωση των μεταφορέων να δημοσιοποιούν σημείωμα προς τους επιβάτες, εντός 48 ωρών από το συμβάν της διακοπής του ταξιδιού, σχετικά με τα αίτιά της και, συγκεκριμένα, εάν οφείλεται σε έκτακτες περιστάσεις.
- Η υποχρέωση των μεταφορέων να εκτελούν αυτόματα (χωρίς συγκεκριμένη αίτηση) πληρωμές αποζημίωσης στους επιβάτες που έχουν παράσχει τις απαραίτητες πληροφορίες κατά την αγορά του εισιτηρίου.
- Η καθιέρωση μηχανισμού για τη διατήρηση της αγοραστικής αξίας των ποσοστών αποζημίωσης.
Η επιβολή της νομοθεσίας ποικίλλει και εξαρτάται από τις πρακτικές σε κάθε κράτος μέλος
74Η επιβολή των κανονισμών είναι κομβικής σημασίας για την επιτυχία ολόκληρου του πλαισίου. Οι επιβάτες χρειάζονται αποτελεσματικούς ΕΦΕ. Επί του παρόντος, η προσέγγιση των ΕΦΕ όσον αφορά την επιβολή των δικαιωμάτων μεμονωμένων επιβατών ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο μεταφοράς και το κράτος μέλος.
75Η συνηθέστερη δραστηριότητα των ΕΦΕ είναι η αντίδραση στις καταγγελίες που λαμβάνονται από δυσαρεστημένους επιβάτες. Εντούτοις, δεν μπορούν να διεκπεραιώνουν όλοι οι ΕΦΕ μεμονωμένες αξιώσεις αποζημίωσης. Οι αρμοδιότητες των ΕΦΕ όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων στους μεταφορείς κυμαίνονται από τη μη επιβολή προστίμου έως την επιβολή σημαντικών ποσών (βλέπε σημεία 46 έως 55).
76Η Επιτροπή δεν έχει εντολή να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών. Ο ρόλος της σχετικά με την παρακολούθηση της εφαρμογής του πλαισίου δικαιωμάτων των επιβατών οδήγησε σε διευκρινίσεις των κανονισμών, δεν είχε όμως ως αποτέλεσμα την καθολική εφαρμογή των δικαιωμάτων των επιβατών σε ολόκληρη την Ευρώπη και στους τέσσερις τρόπους δημόσιων μεταφορών (βλέπε σημεία 62 έως 66).
Σύσταση 5 σχετικά με την περαιτέρω ενδυνάμωση των ΕΦΕ και την ενίσχυση της εντολής της Επιτροπής
Προκειμένου να αναβαθμιστούν οι ΕΦΕ και να αναπτυχθεί ο υποστηρικτικός ρόλος τους έναντι των επιβατών, διασφαλίζοντας παράλληλα την ορθή επιβολή των δικαιωμάτων των επιβατών, η Επιτροπή θα πρέπει, έως το τέλος του 2021, να εξετάσει τα ακόλουθα θέματα κατά τον προβληματισμό της σχετικά με τις προτάσεις που θα υποβάλει για την τροποποίηση των υφιστάμενων κανονισμών. Στα θέματα αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθούν:
- Η παροχή στους ΕΦΕ περαιτέρω εργαλείων για την επιβολή των δικαιωμάτων των επιβατών, όπως:
- η εφαρμογή της αρχής της εδαφικής επιβολής,
- η παρακολούθηση των πολιτικών των μεταφορέων σχετικά με τη συνδρομή, τη μέριμνα, την ενημέρωση και τη μεταφορά με άλλο δρομολόγιο,
- η διεκπεραίωση αιτήσεων αποζημίωσης που υποβάλλουν μεμονωμένοι επιβάτες,
- η επιβολή κυρώσεων σε μεταφορείς για τη μη παροχή συνδρομής, μέριμνας και ενημέρωσης.
- Να επιτραπεί στην Επιτροπή να λαμβάνει τις αναγκαίες πληροφορίες από τους ΕΦΕ ώστε να έχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης επιβολής και να της δοθεί η εντολή διενέργειας ελέγχου ποιότητας σχετικά με τις πρακτικές επιβολής των ΕΦΕ.
Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα II, του οποίου προεδρεύει η Iliana IVANOVA, Μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 3ης Οκτωβρίου 2018.
Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Klaus-Heiner LEHNE
Πρόεδρος
Παραρτήματα
Παράρτημα I
Οι 10 συμβουλές μας που μπορεί να κάνουν την ταξιδιωτική σας εμπειρία καλύτερη
Ο έλεγχος μάς έδωσε την ευκαιρία να αντλήσουμε διδάγματα από πολλούς μεταφορείς, δημόσιες αρχές και απλούς επιβάτες. Η εκπόνηση της παρούσας έκθεσης μάς οδήγησε σε 10 χώρες και χρησιμοποιήσαμε και τους τέσσερις τρόπους μεταφοράς. Βάσει αυτής της εμπειρίας, προσφέρουμε 10 συμβουλές που μπορούν να κάνουν την ταξιδιωτική σας εμπειρία καλύτερη σε περίπτωση διακοπής του ταξιδιού σας.
- Εξατομικεύστε το ταξίδι σας όσο το δυνατόν περισσότερο – όταν αγοράζετε εισιτήριο, ενημερώστε τον μεταφορέα για το πρόσωπό σας, π.χ. δώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Η ενημέρωση σχετικά με τη διακοπή του ταξιδιού έχει νόημα μόνον όταν οι μεταφορείς έχουν τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Επίσης, εάν χρειάζεται να υποβάλετε αίτημα αποζημίωσης, το εξατομικευμένο εισιτήριο είναι ο καλύτερος τρόπος να αποδείξετε ότι όντως ήσασταν παρών και επηρεαστήκατε από τη διακοπή.
- Πάρτε φωτογραφία τις αποσκευές σας – όταν το ταξίδι σας περιλαμβάνει έλεγχο αποσκευών, είναι καλή ιδέα να έχετε φωτογραφία της βαλίτσας σας και του περιεχομένου της. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομείται χρόνος κατά την υποβολή αίτησης αποζημίωσης και παρέχεται κάποια απόδειξη της αξίας των χαμένων αντικειμένων.
- Μην φτάνετε αργά στον έλεγχο εισιτηρίων – είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα δικαιώματα των επιβατών ισχύουν μόνο εάν έχετε περάσει εγκαίρως τον έλεγχο εισιτηρίων. Εάν χάσετε την αναχώρηση επειδή η θυρίδα του ελέγχου εισιτηρίων ήταν ήδη κλειστή κατά την άφιξή σας, δεν δικαιούστε συνδρομή.
- Ζητάτε πληροφορίες στα σημεία αναχώρησης – έχετε δικαίωμα να ενημερωθείτε εάν η αναχώρησή σας καθυστερήσει ή εάν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα με το ταξίδι σας. Εάν ο εκπρόσωπος του μεταφορέα δεν είναι παρών ή δεν παρέχει σημαντικές πληροφορίες, σημειώστε το και συμπεριλάβετε αυτήν την παρατήρηση στην αξίωση που υποβάλλετε στον μεταφορέα.
- Ζητάτε πάντοτε συνδρομή – εάν αντιμετωπίζετε μεγάλη καθυστέρηση ή ακύρωση σε οποιονδήποτε τρόπο μεταφοράς, έχετε δικαίωμα συνδρομής. Αυτό σημαίνει πρόσβαση σε νερό και σε σνακ ή γεύμα. Εάν οι εκπρόσωποι του μεταφορέα δεν παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες με δική τους πρωτοβουλία, ζητήστε τις. Εάν σας αρνηθούν, σημειώστε το και συμπεριλάβετε αυτήν την παρατήρηση στην αξίωση που υποβάλλετε στον μεταφορέα.
- Κρατάτε όλες τις αποδείξεις – εάν δεν παρέχεται συνδρομή στο σημείο αναχώρησης (αεροδρόμιο, σταθμό λεωφορείου ή σιδηροδρομικό σταθμό, λιμάνι) ή αναχωρείτε από απομακρυσμένη τοποθεσία (στάση λεωφορείου), μπορείτε να ζητήσετε από τον μεταφορέα να σας αποζημιώσει για τα επιπλέον σας έξοδα. Οι μεταφορείς συνήθως ζητούν απόδειξη πληρωμής για ποτά και σνακ και μπορεί να αρνηθούν εάν ο αριθμός των αντικειμένων δεν συνάδει με τη διάρκεια της καθυστέρησης ή εάν το κόστος είναι υπερβολικά υψηλό. Παρόμοιες αρχές ισχύουν εάν πρέπει να βρείτε μόνοι σας κατάλυμα για να περιμένετε άλλη αναχώρηση την επόμενη ημέρα.
- Ζητάτε αποδεικτικό για την καθυστέρηση ή την ακύρωση – και στους τέσσερις τρόπους μεταφοράς, οι επιβάτες έχουν δικαίωμα αποζημίωσης για μεγάλη καθυστέρηση και ακύρωση. Αν και το ποσοστό αποζημίωσης και ο ελάχιστος χρόνος αναμονής είναι διαφορετικά μεταξύ των τρόπων μεταφοράς, η υποχρέωση να αποδείξετε ότι επηρεαστήκατε είναι η ίδια για όλους. Εάν το εισιτήριό σας δεν είχε το όνομά σας επάνω, πάρτε αποδεικτικό στον σταθμό ή επάνω στο μέσο μεταφοράς ότι επηρεαστήκατε από τη συγκεκριμένη καθυστέρηση ή ακύρωση.
- Μην κανονίζετε δικές σας ρυθμίσεις χωρίς να ακούσετε πρώτα κάποια πρόταση από τον μεταφορέα – με τη διακοπή του ταξιδιού, συνήθως θέλετε να συνεχίσετε αμέσως το ταξίδι σας χρησιμοποιώντας άλλο μεταφορέα ή άλλο μέσο μεταφοράς. Συνιστούμε να μην δράσετε εσπευσμένα: η αγορά νέου εισιτηρίου, χωρίς να δεχθείτε εναλλακτικές επιλογές που θα προτείνει ο μεταφορέας, ισοδυναμεί με μονομερή ακύρωση της σύμβασης μεταφοράς σας. Με τον τρόπο αυτό τερματίζεται κάθε υποχρέωση του αρχικού μεταφορέα να σας προσφέρει βοήθεια ή αποζημίωση.
- Ζητάτε αποζημίωση – εάν μπορείτε να αποδείξετε ότι έχετε επηρεαστεί από καθυστέρηση ή ακύρωση της αναχώρησης και ότι η διάρκεια της καθυστέρησης ήταν μεγαλύτερη από το όριο που προβλέπεται στον κανονισμό, υποβάλετε αίτηση αποζημίωσης στον μεταφορέα. Κάνετε πάντοτε αναφορά στη συγκεκριμένη αναχώρηση και στον ισχύοντα κανονισμό. Εάν δεν λάβετε απάντηση από τον μεταφορέα ή δεν είστε ικανοποιημένοι με αυτή, παραπέμψτε την υπόθεση στον εθνικό φορέα επιβολής της χώρας αναχώρησης. Άλλοι φορείς που μπορούν να σας βοηθήσουν είναι φορείς εναλλακτικής επίλυσης διαφορών (ΕΕΔ) και υπηρεσίες διεκδίκησης προσφυγών. Λάβετε υπόψη σας ότι μπορεί να χρεωθείτε για αυτές τις υπηρεσίες.
- Ζητάτε αποζημίωση για πρόσθετες δαπάνες – σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλειά σας λόγω καθυστέρησης ή ακύρωσης είναι πολύ μεγαλύτερη από το ποσό που σας οφείλεται σύμφωνα με τους κανόνες αποζημίωσης των δικαιωμάτων των επιβατών της ΕΕ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορείτε να υποβάλετε αξίωση αποζημίωσης στους μεταφορείς σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να καταδείξετε το ακριβές ποσό των ζημιών σας, καθώς και τις επιπλέον δαπάνες που προέκυψαν από τη διακοπή του ταξιδιού.
Παράρτημα ΙI
Ερωτηματολόγιο της στατιστικής έρευνας του ΕΕΣ
Τα πεδία που συνοδεύονται από αστερίσκο (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
1. * Όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, φέριμποτ, πούλμαν ή τρένο μακρών αποστάσεων ή βρίσκεστε σε κρουαζιέρα, γνωρίζετε με σιγουριά τι να αναμένετε από τους μεταφορείς σε περίπτωση προβλήματος κατά το ταξίδι; Προσδιορίστε τον βαθμό σιγουριάς σας:
Επιλογές | Συμμετέχοντες |
---|---|
1 – Δεν αισθάνομαι καθόλου σίγουρος/η | 855 |
2 | 3 310 |
3 | 5 178 |
4 – Αισθάνομαι απόλυτα σίγουρος/η | 1 007 |
Σύνολο | 10 350 |
2. * Επιλέξτε το μέσο ή τα μέσα μεταφοράς με το οποίο / τα οποία έχετε ταξιδέψει τα τελευταία δύο χρόνια:
[Επιτρέπονται περισσότερες από μία απαντήσεις, εκτός από την τελευταία επιλογή]
Επιλογές | Συμμετέχοντες |
---|---|
Αεροπλάνο [μεταβείτε στο 2.1] | 6 314 |
Φέριμποτ [μεταβείτε στο 2.1] | 2 446 |
Κρουαζιερόπλοιο [ μεταβείτε στο 2.1] | 1 678 |
Τρένο (μακρών αποστάσεων) [μεταβείτε στο 2.1] | 5 652 |
Πούλμαν (μακρών αποστάσεων) [μεταβείτε στο 2.1] | 4 958 |
Κανένα από τα ανωτέρω [μεταβείτε στο 3] | 1 389 |
2.1 * Αναφέρετε πόσο συχνά ταξιδεύετε, με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς (δεν περιλαμβάνονται αστικές ή τοπικές συγκοινωνίες)
Επιλογές | Συμμετέχοντες |
---|---|
Περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα | 1 167 |
Από 1 έως 4 φορές τον μήνα | 1 670 |
Από 6 έως 12 φορές τον χρόνο | 1 631 |
Από 2 έως 5 φορές τον χρόνο | 3 047 |
Μία φορά το χρόνο ή και σπανιότερα | 1 446 |
Σύνολο | 8 961 |
2.2 * Επιλέξτε τον κύριο λόγο για τον οποίο ταξιδεύετε
Επιλογές | Συμμετέχοντες |
---|---|
Εργασία | 1 809 |
Αναψυχή | 6 583 |
Άλλος | 569 |
Σύνολο | 8 961 |
2.3 * Ανέκυψε σε κάποιο από τα ταξίδια σας τα τελευταία δύο χρόνια κάποιο ή κάποια από τα ακόλουθα προβλήματα;
Παρακαλούμε απαντήστε για κάθε μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιήσατε [εάν σημειώσετε κάποιο από τα παρακάτω, μεταβείτε στο 2.2]
Ακύρωση | Σημαντική καθυστέρηση στην αναχώρηση / κατά την άφιξη (μεγαλύτερη της μίας ώρας) |
Άρνηση επιβίβασης |
Απώλεια αποσκευών ή σημαντική φθορά τους | Άλλο πρόβλημα |
Δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα | |
---|---|---|---|---|---|---|
Αεροπλάνο | 432 | 1 937 | 129 | 512 | 158 | 3 745 |
Φέριμποτ | 86 | 365 | 75 | 40 | 69 | 1 980 |
Κρουαζιερόπλοιο | 47 | 115 | 44 | 57 | 69 | 1 387 |
Τρένο (μακρών αποστάσεων) | 318 | 1 908 | 110 | 86 | 232 | 3 298 |
Πούλμαν (μακρών αποστάσεων) | 212 | 813 | 101 | 110 | 229 | 3 662 |
2.4 * Στην περίπτωση ακύρωσης ή καθυστέρησης του ταξιδιού, άρνησης επιβίβασης ή φθοράς των αποσκευών κλπ. προβήκατε σε κάποια ή κάποιες από τις ακόλουθες ενέργειες; (Μπορείτε να επιλέξετε περισσότερες από μία απαντήσεις)
Επιλογές | Συμμετέχοντες |
---|---|
Τακτοποίησα μόνος/μόνη μου τη συνέχεια του ταξιδιού μου [μεταβείτε στο 3] | 1 099 |
Επικοινώνησα με την εταιρεία και ζήτησα αποζημίωση (επιτυχώς ή μη) [μεταβείτε στο 3] | 1 419 |
Ανέθεσα σε τρίτο (π.χ. δικηγόρο ή εξειδικευμένη εταιρεία) τη διεκδίκηση των αξιώσεών μου [μεταβείτε στο 3] | 197 |
Υπέβαλα καταγγελία σε κρατικό φορέα (π.χ. στην εθνική υπηρεσία αεροπορίας) [μεταβείτε στο 3] | 238 |
Αποδέχθηκα τη βοήθεια / τις εναλλακτικές λύσεις που μου παρείχε ο μεταφορέας [μεταβείτε στο 3] | 1 335 |
Ταλαιπωρήθηκα και δεν έλαβα βοήθεια, ωστόσο δεν αντέδρασα με οποιονδήποτε τρόπο [μεταβείτε στο 2.3] | 902 |
Άλλη | 237 |
2.5 * Για ποιον λόγο δεν αντιδράσατε; (Παρακαλούμε επιλέξτε μόνο μία απάντηση)
Επιλογές | Συμμετέχοντες |
---|---|
Δεν γνώριζα τα δικαιώματά μου | 158 |
Δεν γνώριζα με ποιον τρόπο να κινηθώ | 148 |
Η διαδικασία προσφυγής ήταν υπερβολικά οχληρή | 131 |
Δεν θεώρησα πιθανό να λάβω ικανοποιητική απάντηση | 376 |
Άλλος | 89 |
Σύνολο | 902 |
3. * Αν φτάνατε στο αεροδρόμιο και σας ενημέρωναν ότι η πτήση σας θα καθυστερήσει πέντε ώρες εξαιτίας ζητημάτων που αφορούν το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας, ποιες από τις κατωτέρω υπηρεσίες πιστεύετε ότι θα είχατε δικαίωμα να λάβετε; Παρακαλούμε επιλέξτε πέντε απαντήσεις.
Επιλογές | Συμμετέχοντες |
---|---|
Έκπτωση στα καταστήματα αφορολόγητων ειδών για την αγορά τροφίμων | 2 713 |
Πτήση επιστροφής προς το αρχικό σημείο αναχώρησης | 1 622 |
Δωρεάν μεταφορά στο κατάλυμά σας ανεξαρτήτως ώρας | 4 681 |
Δωρεάν γεύματα, αναψυκτικά και διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο όταν η καθυστέρηση διαρκέσει όλη τη νύκτα | 8 051 |
Μεταφορά με άλλη πτήση στο πλησιέστερο στον αρχικό προορισμό σας αεροδρόμιο | 2 764 |
Χρηματική αποζημίωση τουλάχιστον 250 ευρώ εάν καθυστερήσει για τουλάχιστον τρεις ώρες η άφιξη στον τελικό προορισμό σας | 5 093 |
Αναβάθμιση της ταξιδιωτικής θέσης | 2 215 |
Πτήση με άλλη αεροπορική εταιρεία για τον ίδιο προορισμό | 5 120 |
Δικαίωμα επιλογής άλλης ημερομηνίας αναχώρησης τους επόμενους δύο μήνες | 1 937 |
Επιστροφή άλλων δικαιολογημένων εξόδων (π.χ. απώλεια τρένου ή άλλης ανταπόκρισης, δαπάνες ξενοδοχείου στον προορισμό) | 5 613 |
Μεταφορά στον προορισμό σας με άλλο μέσο μεταφοράς (τρένο, λεωφορείο κλπ.) | 3 051 |
Επιστροφή του πλήρους αντιτίμου του εισιτηρίου | 4 063 |
Ψυχολογική υποστήριξη | 404 |
Δωρεάν τηλεφώνημα | 1 792 |
Πρόσβαση στην αίθουσα αναμονής διακεκριμένων επιβατών | 2 631 |
4. * Αναφέρετε αν οι ακόλουθες δηλώσεις είναι, κατά την άποψή σας, αληθείς ή ψευδείς (βάσει της γνώσης σας για τους ισχύοντες κανόνες):
ΑΛΗΘΕΙΣ | ΨΕΥΔΕΙΣ | Δεν γνωρίζω | |
---|---|---|---|
Εάν αγοράσω εισιτήριο από εταιρεία χαμηλού κόστους, δεν δικαιούμαι χρηματική αποζημίωση σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης | 2 499 | 5 041 | 2 810 |
Δικαιούμαι δωρεάν αναψυκτικά σε περίπτωση που το τρένο μου έχει καθυστέρηση για περισσότερο από μία ώρα | 2 750 | 4 301 | 3 299 |
Όταν πραγματοποιώ ταξιδιωτική κράτηση, η ταξιδιωτική εταιρεία οφείλει, πριν από την έναρξη του ταξιδιού, να με ενημερώσει σχετικά με τα δικαιώματά μου και να μου παράσχει τα στοιχεία επικοινωνίας του αρμόδιου φορέα υποβολής παραπόνων/καταγγελιών | 7 040 | 1 189 | 2 121 |
Εάν το ταξίδι μου με πούλμαν ακυρωθεί, η υπεύθυνη εταιρεία υποχρεούται μόνο να μου δώσει ως αποζημίωση κουπόνι για την πραγματοποίηση μελλοντικού ταξιδιού | 3 601 | 3 083 | 3 666 |
Εάν υποβάλω παράπονα/καταγγελία σε σιδηροδρομική εταιρεία, επειδή θεωρώ ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά μου ως επιβάτη, πρέπει να λάβω απάντηση εντός ενός μηνός | 6 478 | 759 | 3 113 |
5. * Επιλέξτε από τον κατάλογο τα τρία δικαιώματα που θεωρείτε σημαντικότερα [επιλέξτε έως 3 απαντήσεις]
Επιλογές | Συμμετέχοντες |
---|---|
Δικαίωμα στην προστασία κατά των διακρίσεων λόγω ιθαγένειας, τόπου κατοικίας ή αναπηρίας όταν χρησιμοποιείτε δημόσια μέσα μεταφοράς | 3 235 |
Δικαίωμα σε δωρεάν παροχή συνδρομής για επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα | 2 990 |
Δικαίωμα πρόσβασης σε πληροφόρηση σε περίπτωση διακοπής του ταξιδιού σας | 3 096 |
Δικαίωμα επιστροφής του αντιτίμου από τον μεταφορέα σε περίπτωση διακοπής του ταξιδιού σας | 3 595 |
Δικαίωμα χρήσης εναλλακτικού τρόπου μεταφοράς σε περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης, ακύρωσης ταξιδιού ή άρνησης επιβίβασης | 4 321 |
Δικαίωμα σε φροντίδα (γεύμα, βοήθεια) σε περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης | 3 732 |
Δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης, ακύρωσης ταξιδιού ή άρνησης επιβίβασης | 4 095 |
Δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση φθοράς των αποσκευών σας | 3 691 |
Δικαίωμα υποβολής παραπόνου/καταγγελίας σε μεταφορέα για να εκφράσετε τη δυσαρέσκειά σας σχετικά με τις υπηρεσίες που σας προσέφερε | 1 001 |
Αξίωση για ορθή εφαρμογή των κανόνων από τις δημόσιες αρχές | 744 |
6. * Είχατε διαβάσει, ακούσει ή δει ποτέ πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών πριν από τη συγκεκριμένη έρευνα;
[Επιτρέπονται περισσότερες από μία απαντήσεις, εκτός από την πρώτη επιλογή]
Επιλογές | Συμμετέχοντες |
---|---|
Όχι, δεν είχα διαβάσει, ακούσει ή δει πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών πριν από τη συγκεκριμένη έρευνα | 5 497 |
Ναι, στις πληροφορίες που παρείχαν οι μεταφορείς | 1 926 |
Ναι, στις πληροφορίες που παρείχαν δημόσιοι φορείς (π.χ. κυβέρνηση, ΕΕ) | 1 123 |
Ναι, λόγω προσωπικής εμπειρίας με πρόβλημα κατά τη διάρκεια ταξιδιού | 1 143 |
Ναι, στις πληροφορίες που παρείχαν οργανώσεις για τους καταναλωτές | 1 090 |
Ναι, άλλο | 965 |
7. * Συνολικά, σε ποιον βαθμό θεωρείτε ότι γνωρίζετε τα δικαιώματά σας ως επιβάτη;
Επιλογή | Συμμετέχοντες |
---|---|
1 Δεν γνωρίζω καθόλου τα δικαιώματα που έχω ως επιβάτης | 1 396 |
2 | 4 954 |
3 | 3 626 |
4 Γνωρίζω πλήρως τα δικαιώματα που έχω ως επιβάτης | 374 |
Σύνολο | 10 350 |
Κοινωνικοδημογραφικές μεταβλητές
8. * Παρακαλούμε επιλέξτε το φύλο σας
Επιλογές | Συμμετέχοντες |
---|---|
Γυναίκα | 5 177 |
Άνδρας | 5 173 |
Σύνολο | 10 350 |
9. * Παρακαλούμε συμπληρώστε την ηλικία σας
Επιλογές | Συμμετέχοντες |
---|---|
18-24 | 1 379 |
25-34 | 2 117 |
35-44 | 2 385 |
45-54 | 2 306 |
55-65 | 2 163 |
Σύνολο | 10 350 |
10. *Ποιο είναι το ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης που έχετε ολοκληρώσει επιτυχώς;
Επιλογές | Συμμετέχοντες |
---|---|
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ή εκπαίδευση κατώτερης βαθμίδας | 265 |
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατώτερης βαθμίδας | 1 378 |
Ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση | 4 533 |
Πτυχίο πανεπιστημίου ή ανάλογη τριτοβάθμια εκπαίδευση | 2 696 |
Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ή ανώτερο πτυχίο | 1 478 |
Σύνολο | 10 350 |
11. * Είστε άτομο με μειωμένη κινητικότητα;
Επιλογές | Συμμετέχοντες |
---|---|
Ναι | 787 |
Όχι | 9 563 |
Σύνολο | 10 350 |
12. * Παρακαλούμε επιλέξτε τη χώρα κατοικίας σας
Επιλογές | Συμμετέχοντες |
---|---|
Τσεχική Δημοκρατία | 1 030 |
Γαλλία | 1 044 |
Φινλανδία | 1 000 |
Γερμανία | 1 075 |
Ελλάδα | 1 006 |
Ιρλανδία | 1 000 |
Ιταλία | 1 060 |
Κάτω Χώρες | 1 060 |
Πολωνία | 1 065 |
Ισπανία | 1 010 |
Σύνολο | 10 350 |
Παραπομπές
1 Για τους σκοπούς της παρούσας έκθεσης, ο τρόπος μεταφοράς με λεωφορείο/πούλμαν αναφέρεται ως «λεωφορειακός».
2 COM(2011) 898 τελικό της 19.12.2011 – «Ευρωπαϊκό όραμα για τους επιβάτες: Ανακοίνωση για τα δικαιώματα των επιβατών σε όλους τους τρόπους μεταφοράς».
3 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 261/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Φεβρουαρίου 2004, για τη θέσπιση κοινών κανόνων αποζημίωσης επιβατών αεροπορικών μεταφορών και παροχής βοήθειας σε αυτούς σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης και ματαίωσης ή μεγάλης καθυστέρησης της πτήσης (ΕΕ L 46 της 17.2.2004, σ. 1).
4 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1107/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2006, σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς (ΕΕ L 204 της 26.7.2006, σ. 1).
5 Στο κεκτημένο για τα δικαιώματα επιβατών αεροπορικών μεταφορών περιλαμβάνεται επίσης ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 889/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Μαΐου 2002, για την τροποποίηση του κανονισμού (EΚ) αριθ. 2027/97 του Συμβουλίου για την ευθύνη του αερομεταφορέα σε περίπτωση ατυχήματος (ΕΕ L 140 της 30.5.2002, σ. 1).
6 COM(2013) 130 final της 13ης Μαρτίου 2013 «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 261/2004 για τη θέσπιση κοινών κανόνων αποζημίωσης των επιβατών αεροπορικών μεταφορών και παροχής βοήθειας σε αυτούς σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης και ματαίωσης ή μεγάλης καθυστέρησης της πτήσης, καθώς και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2027/97 για την ευθύνη του αερομεταφορέα όσον αφορά την αεροπορική μεταφορά επιβατών και των αποσκευών τους».
7 Κανονισμός (EΚ) αριθ. 1371/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2007, σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών σιδηροδρομικών γραμμών (ΕΕ L 315 της 3.12.2007, σ. 14).
8 COM(2017) 548 final της 27.9.2017 «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών των σιδηροδρομικών μεταφορών (αναδιατύπωση)».
9 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1177/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, για τα δικαιώματα των επιβατών στις θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2006/2004 (ΕΕ L 334 της 17.12.2010, σ. 1).
10 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 181/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τα δικαιώματα των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2006/2004 (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 1).
11 Επιλέξαμε τις χώρες αυτές λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων: την επαρκή γεωγραφική κάλυψη, την εκπροσώπηση νησιωτικών και περίκλειστων χωρών, καθώς και την ίση εκπροσώπηση των ΕΦΕ που εξειδικεύονται σε συγκεκριμένο τρόπο μεταφοράς και εκείνων που αφορούν πολυτροπικές μεταφορές.
12 Οι κανονισμοί χρησιμοποιούν εναλλακτικά τους όρους «μέριμνα» και «συνδρομή».
13 Άρθρο 11, παράγραφος 5, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 181/2011.
14 Άρθρο 14, παράγραφος 3, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 261/2004.
15 https://ec.europa.eu/transport/themes/passengers/air_en.
16 https://ec.europa.eu/transport/themes/passengers/air/european_case_law_en.
17 Βέλγιο, Δανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες και Σλοβενία. https://ec.europa.eu/transport/themes/passengers/rail_en.
18 Σύμφωνα με ανάλυση αγοράς, οι περιφερειακοί και προαστιακοί σιδηρόδρομοι στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν το 90 % των συνολικών επιβατών σιδηροδρόμων και το 50 % των επιβατοχιλιομέτρων. Τα περιφερειακά και προαστιακά τρένα μεταφέρουν τόσους επιβάτες, όσους και όλα τα μετρό στην Ευρώπη, και 10 φορές περισσότερους επιβάτες από τα αεροπορικά ταξίδια. Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε: http://www.uitp.org/regional-and-suburban-railways-market-analysis-update.
19 Ειδικό Ευρωβαρόμετρο 420, Δικαιώματα των επιβατών, Δεκέμβριος 2014.
20 Άρθρα 7, 8 και 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 261/2004.
21 Συνεκδικασθείσες υποθέσεις C-145/15 και C-146/15.
22 Άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 261/2004.
23 Τα ΕΚΚ παρέχουν συμβουλές στους καταναλωτές σχετικά με τα δικαιώματά τους και, χάρη στο δίκτυό τους («Δίκτυο ΕΚΚ»), μπορούν να διευκολύνουν την εξεύρεση λύσης με τον έμπορο. Το Δίκτυο ΕΚΚ διαχειρίζεται περισσότερες από 100 000 επαφές ετησίως, εκ των οποίων το ένα τρίτο αφορά τις μεταφορές.
24 Οδηγία 2013/11/EΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2013, για την εναλλακτική επίλυση καταναλωτικών διαφορών και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2006/2004 και της οδηγίας 2009/22/ΕΚ (ΕΕ L 165 της 18.6.2013, σ. 63).
1 Άρθρο 16 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1371/2007 για τις σιδηροδρομικές μεταφορές· άρθρο 19 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 181/2011 για τα λεωφορεία και πούλμαν και άρθρο 18 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1177/2010 για τις θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές.
2 Βλ. για τα λεωφορεία και πούλμαν το άρθρο 27 και το άρθρο 28 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 181/2011 και την έκθεση COM(2016) 619 final, και για τις θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές το άρθρο 25 και το άρθρο 25 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1177/2010 και την έκθεση COM(2016) 274 final.
3 ΕΕ C 220 της 4.7.2015, σ. 1, σημείο 8.1.
4 ΕΕ C 214 της 15.6.2016, σ. 5, βλ. σημείο 7.1. και, σύμφωνα με το ΔΕΕ (υποθέσεις C-145 και 146/15 Ruijssenaars και λοιποί), ο κανονισμός δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να θεσπίσουν νομοθεσία που επιβάλλει στους ΕΦΕ την υποχρέωση λήψης μέτρων ως απάντηση σε ατομικές καταγγελίες.
5 Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/1926 της Επιτροπής, της 31ης Μαΐου 2017.
Στάδιο | Ημερομηνία |
---|---|
Έγκριση του υπομνήματος σχεδιασμού του ελέγχου / Έναρξη του ελέγχου | 13.9.2017 |
Επίσημη διαβίβαση του σχεδίου έκθεσης στην Επιτροπή (ή σε άλλη ελεγχόμενη μονάδα) | 19.7.2018 |
Έγκριση της τελικής έκθεσης μετά τη διαδικασία εκατέρωθεν ακρόασης | 3.10.2018 |
Παραλαβή των επίσημων απαντήσεων της Επιτροπής (ή άλλης ελεγχόμενης μονάδας) σε όλες τις γλώσσες | 31.10.2018 |
Κλιμάκιο ελέγχου
Οι ειδικές εκθέσεις του ΕΕΣ παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των ελέγχων που αυτό διενεργεί επί των πολιτικών και προγραμμάτων της ΕΕ ή επί διαχειριστικών θεμάτων που αφορούν συγκεκριμένους τομείς του προϋπολογισμού. Το ΕΕΣ επιλέγει και σχεδιάζει τα εν λόγω ελεγκτικά έργα κατά τρόπον ώστε αυτά να αποφέρουν τον μέγιστο αντίκτυπο, λαμβανομένων υπόψη των κινδύνων για τις επιδόσεις ή για τη συμμόρφωση, του επιπέδου των σχετικών εσόδων ή δαπανών, των επικείμενων εξελίξεων και του πολιτικού και δημόσιου συμφέροντος.
Ο εν προκειμένω έλεγχος επιδόσεων διενεργήθηκε από το Τμήμα Ελέγχου IΙ, το οποίο ειδικεύεται στους τομείς δαπανών που αφορούν τις επενδύσεις υπέρ της συνοχής, της ανάπτυξης και της κοινωνικής ένταξης, και του οποίου προεδρεύει η Iliana Ivanova, Μέλος του ΕΕΣ. Επικεφαλής του ελέγχου ήταν ο George Pufan, Μέλος του ΕΕΣ, συνεπικουρούμενος από τους Patrick Weldon, προϊστάμενο του ιδιαίτερου γραφείου του και Mircea Radulescu, σύμβουλο στο ιδιαίτερο γραφείο του, Pietro Puricella, ανώτερο διοικητικό στέλεχος, Erki Must, υπεύθυνο έργου, Aleksandra Klis-Lemieszonek, Zuzana Gullova, Marjeta Leskovar και Annekatrin Langer, ελέγκτριες και Petra Karkosova, βοηθός γραμματείας. Οι Zuzanna Filipski και Richard Moore παρείχαν γλωσσική υποστήριξη.

Επικοινωνία
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxembourg
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
Τηλ:. +352 4398-1
Πληροφορίες: eca.europa.eu/el/Pages/ContactForm.aspx
Ιστότοπος: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors
Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχονται από το διαδίκτυο (https://europa.eu/european-union/index_el).
Λουξεμβούργο: Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2018
ISBN 978-92-847-1256-4 | ISSN 1977-5660 | doi:10.2865/51919 | QJ-AB-18-028-EL-N | |
HTML | ISBN 978-92-847-1245-8 | ISSN 1977-5660 | doi:10.2865/705496 | QJ-AB-18-028-EL-Q |
© Ευρωπαϊκή Ένωση, 2018
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή με αναφορά της πηγής. Για οποιαδήποτε χρήση ή αναπαραγωγή φωτογραφιών ή άλλου υλικού που δεν αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να ζητηθεί άδεια απευθείας από τους δικαιούχους των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ
Αυτοπροσώπως
Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν εκατοντάδες κέντρα πληροφόρησης Europe Direct. Μπορείτε να βρείτε τη διεύθυνση του πλησιέστερου σε σας κέντρου στον δικτυακό τόπο https://europa.eu/european-union/index_el
Τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Η Europe Direct είναι μια υπηρεσία που απαντά στις ερωτήσεις σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με αυτήν την υπηρεσία:
- καλώντας ατελώς τον αριθμό 00 800 6 7 8 9 10 11 (ορισμένα δίκτυα τηλεφωνίας ενδέχεται να χρεώνουν τις κλήσεις αυτές),
- καλώντας ατελώς τον αριθμό +32 22999696 ή
- μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον δικτυακό τόπο https://europa.eu/european-union/contact_el
ΒΡΕΙΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ
Στο διαδίκτυο
Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο Europa: https://europa.eu/european-union/contact_el
Στις εκδόσεις της ΕΕ
Μπορείτε να τηλεφορτώσετε ή να παραγγείλετε δωρεάν και επί πληρωμή εκδόσεις της ΕΕ στην ακόλουθη διεύθυνση: https://publications.europa.eu/el/publications. Μπορείτε να ζητήσετε πολλαπλά αντίγραφα δωρεάν εκδόσεων επικοινωνώντας με την υπηρεσία Europe Direct ή με το τοπικό σας κέντρο πληροφόρησης (βλ. https://europa.eu/european-union/contact_el).
Στη νομοθεσία της ΕΕ και σε σχετικά έγγραφα
Για πρόσβαση σε νομικές πληροφορίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου της ενωσιακής νομοθεσίας από το 1951 σε όλες τις επίσημες γλώσσες, μεταβείτε στον δικτυακό τόπο EUR-Lex, στην ακόλουθη διεύθυνση: http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=el
Στα δημόσια δεδομένα από την ΕΕ
Η Πύλη Δημόσιων Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://data.europa.eu/euodp/el/data) παρέχει πρόσβαση σε σύνολα δεδομένων από την ΕΕ. Τα δεδομένα μπορούν να τηλεφορτωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν δωρεάν, τόσο για εμπορικούς όσο και για μη εμπορικούς σκοπούς.