Ειδική έκθεση
αριθ.21 2018

Η επιλογή και η παρακολούθηση των έργων του ΕΤΠΑ και του ΕΚΤ την περίοδο 2014-2020 εξακολουθούν να εστιάζουν κυρίως στις εκροές

Σχετικά με την έκθεση Για τα ταμεία του τομέα της πολιτικής συνοχής για την περίοδο προγραμματισμού 2014—2020, εξετάσαμε τον βαθμό της εστίασης των κρατών μελών στα αποτελέσματα κατά την επιλογή έργων, καθώς και κατά πόσον η Επιτροπή και τα κράτη μέλη μπορούν να αποδεικνύουν, μέσω της παρακολούθησης που πραγματοποιούν, ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ δαπανάται σωστά. Διαπιστώσαμε ότι, αν και η Επιτροπή έχει λάβει διάφορα μέτρα για την ενίσχυση του προσανατολισμού στα αποτελέσματα, οι διαδικασίες επιλογής εξακολουθούν να επικεντρώνονται στις εκροές και στην απορρόφηση των πόρων, αντί στα αποτελέσματα. Επιπλέον, εξαιτίας των ανεπαρκειών στις ρυθμίσεις παρακολούθησης, ήταν δυσχερής η αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο η χρηματοδότηση από την ΕΕ συνέβαλε στην επίτευξη τόσο των ενωσιακών όσο και των εθνικών στόχων.

Συνιστούμε στα κράτη μέλη, στο πλαίσιο των διαδικασιών επιλογής, να προβαίνουν σε σύγκριση των αιτήσεων έργων μεταξύ τους, να ζητούν από τους δικαιούχους να ορίζουν τουλάχιστον έναν πραγματικό δείκτη αποτελέσματος για κάθε έργο, ο οποίος θα περιλαμβάνεται στη συμφωνία επιχορήγησης και θα συμβάλλει στην επίτευξη των δεικτών του ΕΠ, και στην έκθεση αξιολόγησης των αιτήσεων να αξιολογούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τους δείκτες. Η Επιτροπή οφείλει να καθορίσει κοινούς δείκτες αποτελέσματος για το ΕΤΠΑ, να βελτιώσει τα σχετικά με τις επιδόσεις αναφερόμενα στοιχεία και, το 2019, να προβεί σε μια ουσιαστική επανεξέταση των επιδόσεων.

Η παρούσα δημοσίευση είναι διαθέσιμη σε 23 γλώσσες, καθώς και στον ακόλουθο μορφότυπο:
PDF
PDF General Report

Σύνοψη

I

Την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, η ΕΕ διέθεσε περί τα 349,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την επίτευξη των στόχων της στον τομέα της πολιτικής συνοχής. Στόχος της πολιτικής αυτής είναι η υποστήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, της οικονομικής μεγέθυνσης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, επιχορηγούνται έργα που εκτελούνται από δικαιούχους στα κράτη μέλη. Οι αρχές των κρατών μελών επιλέγουν τα προς χρηματοδότηση έργα και παρακολουθούν την υλοποίησή τους. Είναι σημαντικό η χρηματοδότηση να διατίθεται κατά τρόπο αποτελεσματικό, ήτοι κατά τρόπο που να εξασφαλίζει την επίτευξη των αναμενόμενων αποτελεσμάτων.

II

Προς υποστήριξη αυτού του στόχου, την περίοδο 2014-2020 η Επιτροπή εφάρμοσε διάφορα μέτρα που απέβλεπαν στην ένταση της εστίασης στα αποτελέσματα. Σε προηγούμενες εκθέσεις, έχουμε εκφράσει την ικανοποίησή μας για τις βελτιώσεις που επέφεραν αυτά τα μέτρα. Ωστόσο, έχουμε επίσης επισημάνει σοβαρές αδυναμίες εις βάρος της αποτελεσματικότητάς τους και της ποιότητας της παρακολούθησης των στοιχείων που αφορούν τις δαπάνες για την πολιτική συνοχής. Στην παρούσα έκθεση, οι εν λόγω προηγούμενες διαπιστώσεις ενοποιούνται και αναπτύσσονται περαιτέρω.

III

Εξετάσαμε σε ποιο βαθμό η εστίαση στα αποτελέσματα έχει ενσωματωθεί στον τρόπο επιλογής των έργων, καθώς και αν η Επιτροπή και τα κράτη μέλη μπορούν να αποδείξουν ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ δαπανάται σωστά. Από την άποψη αυτή, εξετάσαμε τις ρυθμίσεις που ισχύουν για την επιλογή και την παρακολούθηση των έργων που χρηματοδοτούνται με κονδύλια της συνοχής.

IV

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, παρά τις από μακρού προθέσεις, ο σχεδιασμός των διαδικασιών επιλογής αλλά και οι ίδιες οι σχετικές διεργασίες εξακολουθούν να εστιάζουν περισσότερο στις εκροές και στην απορρόφηση και όχι τόσο στα αποτελέσματα. Επιπλέον, εξαιτίας των ανεπαρκειών στις ρυθμίσεις παρακολούθησης, ήταν δυσχερής η αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο η χρηματοδότηση από την ΕΕ συνέβαλε στην επίτευξη τόσο των ενωσιακών όσο και των εθνικών στόχων. Συγκεκριμένα, για τα ΕΠ που επισκεφθήκαμε, διαπιστώσαμε τα εξής:

  • Ως προς την επιλογή των έργων, οι δυνητικοί δικαιούχοι ήταν καλά ενημερωμένοι και λάμβαναν την υποστήριξη που χρειάζονταν, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από την ΕΕ. Μολονότι σκοπός των διαδικασιών που εξετάσαμε ήταν να συμβάλλουν στην επιλογή έργων συναφών με τους στόχους των ΕΠ, τα κριτήρια επιλογής σπανίως επέβαλλαν στους αιτούντες να καθορίζουν ποσοτικοποιημένους δείκτες αποτελέσματος σε επίπεδο έργου. Εξάλλου, η επιλογή των έργων γινόταν ως επί το πλείστον βάσει χρονικής προτεραιότητας. Οι αιτήσεις βαθμολογούνταν και κατατάσσονταν κατόπιν αλληλοσύγκρισής τους στο πλαίσιο μίας και της αυτής διαδικασίας επιλογής.
  • Ως προς την παρακολούθηση, διαπιστώσαμε ότι τα σχετικά συστήματα άρχισαν να λειτουργούν σε προχωρημένο στάδιο, κυρίως λόγω καθυστερήσεων στην έγκριση του νομοθετικού πλαισίου. Εξακολουθούν να υπάρχουν αδυναμίες σε ορισμένα συστήματα ΤΠ που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή και την ομαδοποίηση των δεδομένων παρακολούθησης. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος η αργή πρόοδος όσον αφορά τον έλεγχο των αντίστοιχων συστημάτων παρακολούθησης να μην επιτρέπει πλέον από άποψη χρόνου τη λήψη τυχόν αναγκαίων διορθωτικών μέτρων πριν από την επανεξέταση των επιδόσεων το 2019.
  • Τα στοιχεία σχετικά με την παρακολούθηση εξακολουθούν να εστιάζουν κυρίως στις εκροές. Από τη βασική έκθεση της Επιτροπής για την μέτρηση των επιδόσεων προκύπτει πρόοδος όσον αφορά τους κύριους δείκτες εκροής, καθώς και την εφαρμογή της χρηματοδότησης. Ωστόσο, τα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με την επίτευξη των αποτελεσμάτων είναι περιορισμένα.
V

Ως εκ τούτου, συνιστούμε τα εξής:

  • Προκειμένου, για την επιλογή των έργων, να εξασφαλιστεί μια συνεπής και γνήσια προσανατολισμένη στα αποτελέσματα προσέγγιση, τα κράτη μέλη οφείλουν να μεριμνούν για την αλληλοσύγκριση των αιτήσεων έργων, να απαιτούν από τους δικαιούχους να καθορίζουν τουλάχιστον έναν πραγματικό δείκτη αποτελέσματος για κάθε έργο και να προβαίνουν σε αξιολογήσεις των αναμενόμενων αποτελεσμάτων και δεικτών που αναφέρονται στην έκθεση που συντάσσεται για την αξιολόγηση των αιτήσεων.
  • Προκειμένου να εξασφαλίσουν μια παρακολούθηση προσανατολισμένη στα αποτελέσματα, τα κράτη μέλη οφείλουν να περιλαμβάνουν στη συμφωνία επιχορήγησης τουλάχιστον έναν πραγματικό και ποσοτικοποιημένο δείκτη αποτελέσματος, ο οποίος θα συμβάλλει στην επίτευξη των δεικτών αποτελέσματος που καθορίζονται σε επίπεδο ΕΠ, ενώ η Επιτροπή οφείλει να καθορίσει κοινούς δείκτες αποτελέσματος για το ΕΤΠΑ βάσει κοινού ορισμού της έννοιας των «αποτελεσμάτων».
  • Η Επιτροπή οφείλει να βελτιώσει τα αναφερόμενα σχετικά με τις επιδόσεις στοιχεία και να μεριμνήσει ώστε η επανεξέταση των επιδόσεων που θα λάβει χώρα το 2019 να είναι ουσιαστική.

Εισαγωγή

Η πολιτική συνοχής είναι η κύρια επενδυτική πολιτική της ΕΕ

01

Η πολιτική συνοχής είναι η κύρια επενδυτική πολιτική της ΕΕ. Στόχος της είναι η υποστήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, της οικονομικής μεγέθυνσης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Υπέρ της πολιτικής αυτής διατίθεται περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Σε τρέχουσες τιμές, οι πιστώσεις αυτές ανήλθαν σε περίπου 230 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο προγραμματισμού 2000-2006, σε 346,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2007-2013 και σε 349,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

02

Η πολιτική συνοχής χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ). Τα ταμεία αυτά, μαζί με το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), απαρτίζουν τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία (ΕΔΕΤ). Τα ταμεία εφαρμόζονται μέσω επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΕΠ), στα οποία καθορίζονται επενδυτικές προτεραιότητες και ειδικοί στόχοι1. Τα ΕΠ περιγράφουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα σχετικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση έργων κατά την περίοδο προγραμματισμού. Υλοποιούνται από τα κράτη μέλη και τις περιφέρειές τους. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη και οι περιφέρειές τους επιλέγουν, παρακολουθούν και αξιολογούν τα έργα.

Ο προσανατολισμός στις επιδόσεις αποτελεί βασική προτεραιότητα της Επιτροπής και των κρατών μελών κατά την περίοδο 2014-2020

03

Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» είναι η δεκαετής στρατηγική της ΕΕ για την απασχόληση και την ανάπτυξη. Δρομολογήθηκε το 2010 με σκοπό τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα οδηγούσαν στην έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι και οι τιμές-στόχος που ορίζονται στη στρατηγική αυτή, το 2010 η Επιτροπή τόνισε την ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της πολιτικής συνοχής μέσω της εστίασης στα αποτελέσματα2.

04

Για τον σκοπό αυτό, η νομοθετική δέσμη για την πολιτική συνοχής για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 εισήγαγε σημαντικές αλλαγές που σκοπό έχουν την ενίσχυση της εστίασης στις επιδόσεις3. Τα σημαντικότερα μέτρα είναι τα εξής:

  • Η εισαγωγή των εκ των προτέρων αιρεσιμοτήτων4, σύμφωνα με τις οποίες ένα κράτος μέλος υποχρεούται να ικανοποιήσει ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν την αποτελεσματική χρήση των πόρων των ΕΔΕΤ (π.χ. θέσπιση πλαισίου πολιτικής ή στρατηγικού πλαισίου) μέχρι το τέλος του 2016. Μία εξ αυτών, η γενική εκ των προτέρων αιρεσιμότητα αριθ. 75, απαιτεί την «ύπαρξη ενός συστήματος δεικτών αποτελεσμάτων που είναι απαραίτητο για την επιλογή των δράσεων οι οποίες συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στην επιδίωξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων».
  • Η καθιέρωση ενός αποθεματικού επίδοσης, με τη δέσμευση μέρους της χρηματοδότησης της ΕΕ που διατίθεται στα ΕΠ, το οποίο μπορεί να αποδεσμευθεί μόνον εφόσον ένα υποσύνολο δεικτών (κυρίως δείκτες δαπανών/εκροής) επιτύχουν προκαθορισμένα ορόσημα. Η αποδέσμευση αυτού του αποθεματικού το 2019 θα βασιστεί σε επανεξέταση των επιδόσεων που θα πραγματοποιηθεί το 20196.
  • Ενισχυμένη λογική παρέμβασης κατά τον προγραμματισμό7, η οποία απαιτεί από τα κράτη μέλη να προβαίνουν σε εκτίμηση των αναγκών τους και να δεσμεύονται για την επίτευξη ορισμένων αποτελεσμάτων, προτού αποφασίσουν πότε και πώς θα δαπανήσουν τα κονδύλια της συνοχής.
  • Συνεπέστερη εφαρμογή των δεικτών επιδόσεων για τη μέτρηση της προόδου ως προς την επίτευξη των αποτελεσμάτων8.

Η σημασία της επιλογής και της παρακολούθησης των έργων για την εξασφάλιση επιδόσεων

05

Το 2017 καταλήξαμε στο συμπέρασμα9 ότι η Επιτροπή και τα κράτη μέλη είχαν καταφέρει να σχεδιάσουν ΕΠ με καλύτερα τεκμηριωμένη λογική παρέμβασης. Αυτό σημαίνει ότι τα ΕΠ καθορίζουν με συνέπεια τις επιδιώξεις των παρεμβάσεων (ειδικούς στόχους/αποτελέσματα), καθώς και τον τρόπο επίτευξής τους (απαιτούμενη χρηματοδότηση, δράσεις που πρέπει να αναληφθούν και αναμενόμενες εκροές).

06

Ωστόσο, για την αποτελεσματικότητα μιας πολιτικής, σημαντικό δεν είναι μόνο να τίθενται σαφείς στόχοι και να καθορίζονται τα αποτελέσματα στο στάδιο του προγραμματισμού. Σημασία έχει επίσης η εφαρμογή προσέγγισης που να εστιάζει στα αποτελέσματα και να ακολουθείται καθ’ όλη τη φάση υλοποίησης του ΕΠ, καθώς η αποτελεσματικότητα της πολιτικής θα κριθεί κυρίως από την ποιότητα των χρηματοδοτούμενων έργων και την προστιθέμενη αξία τους από την άποψη των απτών αποτελεσμάτων. Συνεπώς, η επιλογή και η παρακολούθηση των έργων, καθώς και η κατάρτιση σχετικών εκθέσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την εξασφάλιση επιδόσεων. Στο γράφημα 1 παρουσιάζονται σχηματικά ο κύκλος της υλοποίησης ενός ΕΠ, καθώς και οι εμπλεκόμενοι φορείς. Η διεργασίες που ενδιαφέρουν τον έλεγχό μας επισημαίνονται με κίτρινο χρώμα.

Γράφημα 1

Επισκόπηση του κύκλου υλοποίησης ενός ΕΠ

Πηγή: ΕΕΣ.

Οι βασικοί εμπλεκόμενοι και ο ρόλος τους στην επιλογή και στην παρακολούθηση των έργων

07

Τα έργα επιλέγονται από τις εθνικές και τις περιφερειακές αρχές που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των ΕΠ. Αυτές οι διαχειριστικές αρχές (ΔΑ), ή οι ενδιάμεσοι φορείς (ΕΦ) που αυτές μπορούν να εξουσιοδοτούν, καθορίζουν τα κριτήρια επιλογής, συγκροτούν τις επιτροπές επιλογής και αποφασίζουν ποια έργα θα επιχορηγηθούν με πόρους της ΕΕ. Η Επιτροπή δεν συμμετέχει στην επιλογή τους, σε αντίθεση με τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στη διαπραγμάτευση των ΕΠ. Ωστόσο, μέσω του συμβουλευτικού της ρόλου, η Επιτροπή συμμετέχει στην επιτροπή παρακολούθησης των ΕΠ10, όπου εγκρίνονται η μεθοδολογία και τα κριτήρια που εφαρμόζονται για την επιλογή των έργων. Η Επιτροπή παρέχει επίσης καθοδήγηση, βασιζόμενη στις βέλτιστες πρακτικές και στην ανταλλαγή πείρας με τα κράτη μέλη.

08

Η ευθύνη για την παρακολούθηση των έργων βαρύνει τα κράτη μέλη. Οι διαχειριστικές αρχές παρακολουθούν την υλοποίηση των ΕΠ και των έργων, συγκεντρώνουν πληροφορίες παρακολούθησης και υποβάλλουν στην Επιτροπή ετήσιες εκθέσεις υλοποίησης (ΕΕΥ). Η επιτροπή παρακολούθησης εξετάζει επίσης την υλοποίηση των ΕΠ και εγκρίνει τις ΕΕΥ. Και σε αυτή την περίπτωση ο ρόλος της Επιτροπής περιορίζεται στην έκδοση οδηγιών, στην εξέταση των επιδόσεων των ΕΠ σε συνεργασία με τις ΔΑ και στη διατύπωση παρατηρήσεων σχετικά με τις ΕΕΥ.

09

Μολαταύτα, στο πλαίσιο της αναφοράς στοιχείων, η Επιτροπή είναι αυτή που υποβάλλει την ετήσια έκθεση σύνθεσης των ΕΕΥ των κρατών μελών και των στρατηγικών εκθέσεων (το 2017 και το 2019) στην αρμόδια για την απαλλαγή αρχή (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών11.

Εμβέλεια και τρόπος προσέγγισης του ελέγχου

10

Επιδίωξη του ελέγχου μας ήταν να διερευνηθεί κατά πόσον η επιλογή των έργων και των συστημάτων παρακολούθησης των έργων του ΕΤΠΑ και του ΕΚΤ την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 εστίαζαν στις επιδόσεις. Δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί ως προς την υλοποίηση των ΕΠ και βάσει των ελέγχων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ο εν προκειμένω έλεγχος κατέστησε για πρώτη φορά δυνατή την παρακολούθηση της «προσανατολισμένης στα αποτελέσματα προσέγγισης» καθ’ όλο το στάδιο υλοποίησης, καθώς επέρχονται ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Ο έλεγχός μας είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμος για την επανεξέταση των επιδόσεων που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το 2019.

11

Στο πρώτο μέρος της παρούσας έκθεσης, αναφερόμαστε στην ανάλυση των διαδικασιών επιλογής που εφαρμόστηκαν για τα ΕΠ που ελέγξαμε. Αξιολογούμε τον σχεδιασμό αυτών των διαδικασιών επιλογής, ιδίως δε τον καθορισμό των σχετικών κριτηρίων και την εστίαση στα αποτελέσματα, καθώς και το στάδιο αξιολόγησης των αιτήσεων. Στο δεύτερο μέρος, εξετάζουμε τα εφαρμοζόμενα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου και την μέχρι στιγμής παρακολούθηση από τις ΔΑ ή από τους ΕΦ στο πλαίσιο των ΕΠ που επισκεφθήκαμε, προκειμένου να μετρήσουμε τις επιχειρησιακές επιδόσεις τόσο σε επίπεδο κάθε προγράμματος όσο και σε εθνικό επίπεδο. Εξετάζουμε επίσης την αξιοπιστία των δεδομένων, τη διαθεσιμότητά τους και την ικανότητά τους να παράγουν πληροφορίες που να είναι χρήσιμες για τη διαχείριση και να αξίζουν να κοινοποιηθούν στην Επιτροπή.

12

Συνολικά, εξετάσαμε 34 έργα (βλέπε κατάσταση έργων στο παράρτημα Ι). Επικεντρωθήκαμε στο ΕΤΠΑ και στο ΕΚΤ, και συγκεκριμένα στους τρεις θεματικούς στόχους (ΘΣ)12 (βλέπε περιγραφή των 11 θεματικών στόχων στο παράρτημα II):

  • ΘΣ 3, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ (16 έργα),
  • ΘΣ 8, προώθηση της βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας της εργασίας (12 έργα), και
  • ΘΣ 9, προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων (6 έργα).
13

Εξετάσαμε τα έργα που είχαν επιλεγεί άμεσα από τη ΔΑ (ή από τον ενδιάμεσο φορέα) μέσω 20 διαδικασιών επιλογής (βλέπε σχετική κατάσταση στο παράρτημα III), από επτά ΕΠ σε τέσσερα κράτη μέλη, στην Τσεχική Δημοκρατία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στη Φινλανδία (βλέπε σχετική κατάσταση στο παράρτημα IV). Τα συγκεκριμένα ΕΠ και κράτη μέλη επελέγησαν με κριτήριο το μέγεθος της διατεθείσας χρηματοδότησης και το στάδιο στο οποίο βρισκόταν η υλοποίηση των έργων. Επιλέξαμε τα έργα βάσει του ύψους της επιχορήγησης που έλαβαν και της κατάστασης προόδου τους κατά τον χρόνο του ελέγχου. Ο άξονας προτεραιότητας, οι επενδυτικές προτεραιότητες και οι ειδικοί στόχοι στους οποίους αντιστοιχούν τα επιλεγέντα έργα παρατίθενται στο παράρτημα V. Οι σχετικοί δείκτες εκροής και αποτελέσματος παρατίθενται στο παράρτημα VI για το ΕΤΠΑ και στο παράρτημα VII για το ΕΚΤ.

14

Επίσης, εξετάσαμε τα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή όσον αφορά την επιλογή των έργων και την παρακολούθηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων για το ΕΚΤ και το ΕΤΠΑ γενικώς.

Παρατηρήσεις

Η επιλογή των έργων δεν εστιάζει επαρκώς στα αποτελέσματα

15

Οι διαδικασίες επιλογής που εφαρμόζουν οι διαχειριστικές αρχές πρέπει, αφενός, να δίνουν προτεραιότητα στην επιλογή των έργων με τη μεγαλύτερη συνάφεια με τους επιδιωκόμενους στόχους και με τις περισσότερες πιθανότητες να αποφέρουν αποτελέσματα και, αφετέρου, να εξασφαλίζουν ότι τα διαθέσιμα κονδύλια δαπανώνται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. Εξετάσαμε κατά πόσον τα αποτελέσματα είχαν ληφθεί υπόψη για τον σχεδιασμό των διαδικασιών επιλογής (π.χ. για τον καθορισμό των κριτηρίων αξιολόγησης μιας αίτησης, για τη μέθοδο αξιολόγησης των έργων και για την τεκμηρίωση που τίθεται στη διάθεση των πιθανών υποψηφίων), καθώς και για την εφαρμογή των διαδικασιών επιλογής και, επομένως, για την επιλογή των έργων.

16

Από προηγούμενες ελεγκτικές εργασίες του ΕΕΣ13 είχε διαπιστωθεί ότι η Επιτροπή και τα κράτη μέλη είχαν καταφέρει να αναπτύξουν ΕΠ που βασίζονταν σε περισσότερο τεκμηριωμένη λογική παρέμβασης, ήτοι που παρουσίαζαν σαφή σχέση μεταξύ αναπτυξιακών αναγκών, ειδικών στόχων και δεικτών αποτελέσματος. Αυτή η λογική παρέμβασης πρέπει να αντικατοπτρίζεται στις διαδικασίες επιλογής. Θεωρούμε ότι υπάρχουν ορισμένα βασικά κριτήρια που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι ΔΑ κατά τον σχεδιασμό των διαδικασιών, προκειμένου να εξασφαλίζεται η εστίαση στα αποτελέσματα:

  • τα εφαρμοζόμενα κριτήρια επιλογής πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα έργα ανταποκρίνονται στους στόχους των ΕΠ
  • τα κριτήρια επιλογής πρέπει να προωθούν την επιλογή έργων που διαθέτουν όχι μόνο ποσοτικοποιημένους δείκτες εκροής, αλλά και ποσοτικοποιημένους δείκτες αποτελέσματος για τη μέτρηση των επιτευγμάτων τους
  • οι δικαιούχοι πρέπει να ενθαρρύνονται να υποβάλλουν αιτήσεις, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται ότι υπάρχει ικανός αριθμός έργων προς επιλογή
  • τέλος, η επιλογή των έργων πρέπει να βασίζεται σε άμεση σύγκριση των αιτήσεων μεταξύ τους, ώστε να εντοπίζονται και να προτεραιοποιούνται τα έργα που είναι καταλληλότερα για χρηματοδότηση.
17

Στα σημεία που ακολουθούν περιγράφονται ο βαθμός στον οποίο οι ΔΑ εφάρμοζαν αυτές τις μεταβλητές κατά την επεξεργασία των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο οι εν λόγω μεταβλητές επηρέασαν την επιλογή έργων που εστίαζαν στα αποτελέσματα (βλέπε σημεία 18 έως 38).

Οι διαδικασίες επιλογής υποστηρίζουν την επιλογή έργων συναφών με τους στόχους των ΕΠ

18

Στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 εισήχθησαν δύο μέτρα που αποβλέπουν στην επιλογή έργων συναφών με τους στόχους των ΕΠ:

  • τα ΕΠ πρέπει να θέτουν «κατευθυντήριες αρχές» για την επιλογή έργων για κάθε άξονα προτεραιότητας14
  • οι ΔΑ οφείλουν να σχεδιάζουν διαδικασίες και κριτήρια επιλογής που να «διασφαλίζουν τη συμβολή των πράξεων στην επίτευξη των ειδικών στόχων και των αποτελεσμάτων της σχετικής προτεραιότητας»15.
19

Πέραν τούτου, για την περίοδο 2014-2020 εισήχθησαν οι ακόλουθες απαιτήσεις που σκοπό έχουν να εξασφαλίσουν την επιλογή έργων που εστιάζουν περισσότερο στα αποτελέσματα:

  • σύμφωνα με τη γενική εκ των προτέρων αιρεσιμότητα αριθ. 7 (βλέπε επίσης σημείο 4), απαιτείται η «ύπαρξη ενός συστήματος δεικτών αποτελεσμάτων που είναι απαραίτητο για την επιλογή των δράσεων οι οποίες συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στην επιδίωξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων»
  • οι ΔΑ οφείλουν επίσης να σχεδιάζουν διαδικασίες και κριτήρια επιλογής που «διασφαλίζουν τη συμβολή των πράξεων στην επίτευξη των […] αποτελεσμάτων της σχετικής προτεραιότητας»16.
20

Οι «κατευθυντήριες αρχές» λειτουργούν ως οδηγίες για την επιλογή των έργων, καθώς περιγράφουν λεπτομερώς τα βασικά κριτήρια επιλογής που πρέπει να εφαρμόζονται. Σε συνδυασμό με την περιγραφή των προς χρηματοδότηση έργων -καθώς παραθέτουν σχετικά παραδείγματα- και των δικαιούχων, οι κατευθυντήριες αρχές παρέχουν μια καλή επισκόπηση του είδους των έργων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο κάθε ειδικού στόχου. Οι αρχές αυτές χρησιμοποιούνται ως βάση για την επεξεργασία των κριτηρίων επιλογής, τα οποία, με τη σειρά τους, μπορούν να περιέχουν άμεση αναφορά σε αυτές.

21

Διαπιστώσαμε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αρχές είχαν γενικό χαρακτήρα ωστόσο, όλες ανέφεραν την ανάγκη τα επιλεγόμενα έργα να ανταποκρίνονται στους ειδικούς στόχους του ΕΠ, όπως αυτοί περιγράφονται σε κάθε άξονα προτεραιότητας. Για τις διαδικασίες επιλογής που εξετάσαμε, τα κριτήρια επιλογής ήταν συνεπή με τις κατευθυντήριες αρχές. Κάθε διαδικασία εμπεριείχε τουλάχιστον ένα κριτήριο σχετικά με τη συνάφεια των έργων και τη συμβολή τους στην επίτευξη του ειδικού στόχου.

22

Γενικά, οι αιτήσεις που επελέγησαν για την εξέτασή μας είχαν αξιολογηθεί βάσει των κριτηρίων που είχαν καθοριστεί κατά τη διαδικασία επιλογής. Διαπιστώσαμε ότι τα 34 έργα που εξετάσαμε στο πλαίσιο του εν προκειμένω ελέγχου μας ήταν συναφή με τους ειδικούς στόχους του εκάστοτε ΕΠ.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων έργων δεν εστίαζε επαρκώς στα αποτελέσματα και σπανίως περιλάμβανε ποσοτικοποιημένα αποτελέσματα

23

Εξετάσαμε τον τρόπο με τον οποίο οι ΔΑ επέλεγαν τα έργα στην πράξη, ιδίως δε την ύπαρξη στην πρόταση έργου σαφών αναμενόμενων αποτελεσμάτων και στόχων που να συνοδεύονται από σαφώς καθορισμένους και ποσοτικοποιημένους δείκτες εκροής και αποτελέσματος (συνδεόμενων με τους ειδικούς στόχους). Διερευνήσαμε επίσης κατά πόσον οι ΔΑ αξιολογούσαν την ικανότητα κάθε αιτούντος να επιτύχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

24

Διαπιστώσαμε ότι 18 από τις 20 διαδικασίες επιλογής που εξετάσαμε περιείχαν κριτήρια που απαιτούσαν από τους δικαιούχους να περιγράφουν τα αποτελέσματα που ανέμεναν από τα έργα τους (βλέπε παράρτημα VIII). Εντούτοις, μόνο τέσσερις από τις 20 διαδικασίες προέβλεπαν κριτήρια που απαιτούσαν την ποσοτικοποίηση των δεικτών αποτελέσματος σε επίπεδο έργου (διαδικασίες επιλογής 17, 18, 19 και 20). Εξάλλου, σε τρεις από αυτές τις περιπτώσεις, οι δείκτες αποτελέσματος δεν αντιστοιχούσαν άμεσα σε αυτούς που ορίζονταν σε επίπεδο ΕΠ (βλέπε παράδειγμα στο πλαίσιο 1).

Πλαίσιο 1

Παράδειγμα δεικτών αποτελέσματος σε επίπεδο έργου διαφορετικών από τους δείκτες αποτελέσματος σε επίπεδο ΕΠ: έργο αριθ. 32, επιλεγέν με τη διαδικασία επιλογής αριθ. 17

Δείκτες αποτελέσματος σε επίπεδο έργου

(βλέπε παράρτημα I, έργο αριθ. 32)
  • αξία του πρόσθετου κύκλου εργασιών που δημιουργήθηκε
  • αξία των πρόσθετων άμεσων εξαγωγών
  • αριθμός νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν
Δείκτες αποτελέσματος σε επίπεδο ΕΠ

(βλέπε επίσης παράρτημα VI, ΑΠ 1, ΕΣ 3δ)
  • εξέλιξη του δείκτη επιχειρηματικής δυναμικής
  • αριθμός αναπτυσσόμενων εταιρειών
25

Οι διαπιστώσεις αυτές επιβεβαιώνονται από την επισκόπηση των 34 αιτήσεων που υποβλήθηκαν για τα αντίστοιχα επιλεγέντα έργα. Όλες οι αιτήσεις περιείχαν ποσοτικοποιημένες πληροφορίες για τους δείκτες εκροής που αντιστοιχούσαν σε εκείνους που καθορίζονταν σε επίπεδο ΕΠ, ή τα στοιχεία αυτά μπορούσαν να εξαχθούν άμεσα από το σύστημα ΤΠ (παραδείγματος χάριν, για δείκτες όπως ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν). Ωστόσο, μόνο 14 αιτήσεις περιείχαν ποσοτικοποιημένα στοιχεία σχετικά με τους δείκτες αναμενόμενου αποτελέσματος. Για έξι από αυτές, οι δείκτες αποτελέσματος δεν αντιστοιχούσαν άμεσα στους δείκτες του ΕΠ. Οι υπόλοιπες αιτήσεις περιείχαν κυρίως αφηγηματική περιγραφή (βλέπε γράφημα 2 και παράρτημα VIII).

Γράφημα 2

Πληροφορίες που περιείχαν οι αιτήσεις σχετικά με τις αναμενόμενες εκροές και αποτελέσματα

26

Όσον αφορά την αξιολόγηση των αιτήσεων, διαπιστώσαμε ότι οι ΔΑ αξιολογούσαν τη συνολική σκοπιμότητα των έργων και την πιθανότητα επιτυχίας τους. Εντούτοις, μολονότι υπήρχε αξιολόγηση του εφικτού των αναμενόμενων αποτελεσμάτων και για τα 18 έργα του ΕΤΠΑ, αυτή η αξιολόγηση είχε λάβει χώρα μόνο για 2 από τα 16 έργα του ΕΚΤ που εξετάσαμε. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι η αξιολόγηση του εφικτού των αποτελεσμάτων παρέμενε ασαφής στις εκθέσεις αξιολόγησης, πλην επτά περιπτώσεων17 που περιλάμβαναν λεπτομερέστερη περιγραφή της συνάφειας των δεικτών και της πιθανότητας επίτευξης των τιμών-στόχου.

27

Ως προς τη βαθμολόγηση των αιτήσεων, διαπιστώσαμε ότι η αναφορά των αναμενόμενων αποτελεσμάτων περιλαμβανόταν στη διαδικασία βαθμολόγησης μόνο σε 11 περιπτώσεις. Αυτό υποδηλώνει ότι, όσο τα προβλεπόμενα έργα ευθυγραμμίζονταν με τα είδη δράσεων που καθορίζονταν στη διαδικασία επιλογής, οι ΔΑ θεωρούσαν ότι αυτά θα συνέβαλλαν στην επίτευξη των στόχων του ΕΠ. Δεν εστίαζαν, ωστόσο, στο μέγεθος αυτής της συμβολής.

Οι δικαιούχοι ενθαρρύνονταν να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης

28

Προϋπόθεση της έγκαιρης απορρόφησης των κονδυλίων καθ’ όλη την περίοδο προγραμματισμού και συγχρόνως της εστίασης στα αποτελέσματα είναι να υπάρχει επαρκής αριθμός αιτούντων ικανών να παρουσιάσουν σοβαρές αιτήσεις. Η προώθηση μιας πρόσκλησης και οι οδηγίες που παρέχουν στους δυνητικούς αιτούντες οι ΔΑ συνιστούν σημαντική μεταβλητή, καθοριστική για τη συνολική αποτελεσματικότητα των διαδικασιών επιλογής. Εάν ο πληθυσμός των αιτούντων ήταν μεγαλύτερος, θα επιλέγονταν πιθανώς καλύτερα έργα.

29

Τα μέτρα που απέβλεπαν στην προώθηση των προσκλήσεων στους κύκλους των πιθανών υποψηφίων σχεδιάζονταν από τις ΔΑ βάσει των λεπτομερών απαιτήσεων που θέτει ο κανονισμός της ΕΕ. Υποβάλλονταν προς έγκριση στις επιτροπές παρακολούθησης ως μέρος της στρατηγικής επικοινωνίας που απαιτείται από τον κανονισμό18.

30

Διαπιστώσαμε ότι οι ΔΑ είχαν ενθαρρύνει τους δικαιούχους να συμμετάσχουν στις διαδικασίες επιλογής. Κατ’ αρχάς, οι ΔΑ χρησιμοποιούσαν διάφορους διαύλους, προκειμένου να προωθήσουν μια πρόσκληση σε δυνητικούς υποψηφίους, όπως τα εμπορικά επιμελητήρια, τις τοπικές επιχειρηματικές ενώσεις και διαδικτυακά εργαλεία. Οι ΔΑ βασίζονταν επίσης σε διάφορους εταίρους τους για τη διάδοση πληροφοριών για επικείμενες προσκλήσεις εντός των δικτύων τους, βάσει των γνώσεων που είχαν αποκτήσει στο πλαίσιο των επιτροπών παρακολούθησης.

31

Επιπλέον, οι οδηγίες σχετικά με τη χρηματοδότηση που παρείχαν οι ΔΑ στους αιτούντες ήταν διαθέσιμες στο κοινό και, πλην της περίπτωσης μίας ΔΑ κατά τον χρόνο του ελέγχου μας, περιέγραφαν σαφώς τις προϋποθέσεις για τη λήψη χρηματοδότησης και παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και τις ρυθμίσεις χρηματοδότησης, αναφερόμενες ρητώς στα εφαρμοζόμενα κριτήρια επιλογής.

Οι διαδικασίες επιλογής συνήθως δεν προέβλεπαν σύγκριση μεταξύ των αιτήσεων έργων, με συνέπεια να υφίσταται ο κίνδυνος μη επιλογής των καλύτερων

32

Στο πλαίσιο της επισκόπησης των διαδικασιών που διενεργήσαμε, ελέγξαμε αν τα έργα που είχαν υποβληθεί προς χρηματοδότηση συγκρίνονταν μεταξύ τους. Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό μέτρο για την εξασφάλιση της επιλογής αυτών που εστιάζουν περισσότερο στα αποτελέσματα.

33

Στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, οι διαδικασίες επιλογής καθορίζονταν από τις ΔΑ και εγκρίνονταν από τις επιτροπές παρακολούθησης, βάσει των απαιτήσεων των κανονισμών της ΕΕ19 και της καθοδήγησης της Επιτροπής20. Ούτε οι κανονισμοί των ΕΔΕΤ ούτε καμία οδηγία της Επιτροπής καθορίζουν το είδος της διαδικασίας επιλογής που πρέπει να εφαρμόζεται κάθε φορά· η απόφαση αυτή επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των ΔΑ.

34

Από τις 20 διαδικασίες που εξετάσαμε οι 10 ήταν προσωρινές προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων, οι 6 ήταν μόνιμες προσκλήσεις, οι 3 ήταν άμεσες αναθέσεις και μία ήταν επανάληψη πρόσκλησης (βλέπε επίσης λεπτομέρειες στο παράρτημα III). Διαπιστώσαμε ότι σε όλες τις διαδικασίες επιλογής πλην μίας (Ιταλία, ΕΠ Πεδεμόντιο, αριθ. 13) δεν είχε γίνει σύγκριση μεταξύ των αιτήσεων των έργων. Κατά συνέπεια, ενδέχεται η χρηματοδότηση να μην έχει διατεθεί στα καλύτερα έργα. Ο κίνδυνος αυτός μετριάζεται ως έναν βαθμό σε ορισμένα από τα ΕΠ που επισκεφθήκαμε, όπου είχε λάβει χώρα ανεπίσημη (ΕΠ Γαλλίας και Φινλανδίας) ή επίσημη (Ιταλία, Απουλία) προεπιλογή, που παρείχε τη δυνατότητα στις ΔΑ να περιορίσουν την υποβολή αιτήσεων στα καταλληλότερα έργα. Διαπιστώσαμε τα ακόλουθα:

  • Δεκαπέντε από τις είκοσι διαδικασίες βασίζονταν στην αρχή της «εξυπηρέτησης κατά σειρά χρονικής προτεραιότητας», σύμφωνα με την οποία μια αίτηση επιλεγόταν εάν πληρούσε τα κριτήρια και υπό την προϋπόθεση ότι υπήρχαν επαρκή κεφάλαια. Στο πλαίσιο 13 από αυτές τις διαδικασίες επιλογής είχε προηγηθεί επίσημη ή ανεπίσημη προεπιλογή. Παρατηρήσαμε ότι ορισμένα έργα, προκειμένου να επιλεγούν, έπρεπε να συγκεντρώσουν μια ελάχιστη βαθμολογία (βλέπε διαδικασίες επιλογής αριθ. 4, 5 για το ΕΠ Επιχειρηματικότητα και καινοτομία για την ανταγωνιστικότητα της Τσεχικής Δημοκρατίας και αριθ. 16, 17, 18, 19 και 20 για το ΕΠ της Φινλανδίας).
  • Στις τρεις άμεσες αναθέσεις, εξ ορισμού δεν υπήρχε ανταγωνισμός (βλέπε διαδικασίες επιλογής αριθ. 1, 3 και 12).
  • Σε μία περίπτωση (Ιταλία, ΕΠ Πεδεμόντιο, διαδικασία επιλογής αριθ. 8)21, επιχορηγήθηκαν έργα που είχαν ήδη επιλεγεί κατά την προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού 2007-2013 με απλή παράταση της διάρκειάς τους. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο ΕΦ απέφυγε τη διακοπή των προγραμμάτων κατάρτισης νέων και άρχισε αμέσως την απορρόφηση των κονδυλίων. Ωστόσο, έτσι δεν δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής σε πιθανούς νέους αιτούντες.

Κίνδυνοι υπονομεύουν την ποιότητα των δεδομένων παρακολούθησης, τα οποία εξακολουθούν να εστιάζουν περισσότερο στις εκροές

35

Ελέγξαμε αν τα συστήματα παρακολούθησης επέτρεπαν τη συστηματική συλλογή στοιχείων για συγκεκριμένους δείκτες, καθιστώντας δυνατή τη μέτρηση της προόδου που σημειωνόταν σε επίπεδο έργου, προγράμματος και ΕΕ. Εξετάσαμε επίσης κατά πόσον τα στοιχεία αυτά αναφέρονταν κατά τρόπο που συνέβαλλε στην επιτυχία των χρηματοδοτούμενων έργων και, κατά συνέπεια, στην ανάδειξη της αποτελεσματικής και αποδοτικής χρήσης του προϋπολογισμού της ΕΕ.

36

Στην ενότητα που ακολουθεί παραθέτουμε αξιολόγηση των προϋποθέσεων που είναι αναγκαίες για την παρακολούθηση και την αναφορά στοιχείων σχετικά με την επίτευξη των στόχων. Κατ’ αρχάς, εξετάσαμε κατά πόσον οι ΔΑ, πριν αρχίσουν την εφαρμογή των ταμείων, είχαν αναπτύξει λειτουργικά συστήματα παρακολούθησης. Επίσης εξετάσαμε κατά πόσον τα περί επιδόσεων στοιχεία που ανέφεραν οι δικαιούχοι ήταν αξιόπιστα, πλήρη και επίκαιρα. Επιπλέον, αναλύσαμε τον ρόλο των ΔΑ και της Επιτροπής.

37

Τέλος, διερευνήσαμε κατά πόσον τα εφαρμοζόμενα συστήματα παρήγαν πληροφορίες για τις επιδόσεις με γνώμονα τα αποτελέσματα συγκεκριμένα, εξετάσαμε κατά πόσον παρήγαν ουσιαστικές συγκεντρωτικές πληροφορίες, δεδομένου ότι αυτό συνιστά βασικό στοιχείο για την κατάρτιση εκθέσεων σχετικά με την αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων σε επίπεδο κρατών μελών και ΕΕ μέσω ετήσιας παρακολούθησης και αναφοράς στοιχείων.

Η διασφάλιση σχετικά με την ποιότητα των δεδομένων παρακολούθησης ενδέχεται να μην παρασχεθεί εγκαίρως για την επανεξέταση των επιδόσεων που θα λάβει χώρα το 2019

38

Η παρακολούθηση της προόδου που σημειώνει ένα ΕΠ ως προς την επίτευξη των στόχων του πραγματοποιείται βάσει δεδομένων που συλλέγονται από διάφορες πηγές. Τα δεδομένα αυτά συγκεντρώνονται σε επίπεδο τόσο ΕΠ όσο και κράτους μέλους και αποτελούν τη βάση των εκθέσεων που διαβιβάζονται στην επιτροπή παρακολούθησης του ΕΠ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για τη διαμόρφωση μιας σωστής εικόνας της κατάστασης σε επίπεδο ΕΠ ή σε επίπεδο κράτους μέλους, είναι σημαντικό τα συλλεγόμενα δεδομένα να είναι αξιόπιστα, πλήρη και επίκαιρα. Για τον σκοπό αυτό, οι ΔΑ οφείλουν να δημιουργήσουν ένα σύστημα παρακολούθησης που να προβλέπει τη συλλογή δεδομένων και τη διενέργεια ελέγχων σχετικά με την πηγή τους. Προκειμένου να υπάρχει βεβαιότητα για την ποιότητά τους, η Επιτροπή βασίζεται στις ελεγκτικές εργασίες των αρχών ελέγχου στα κράτη μέλη, καθώς και στις δικές της.

39

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο της επανεξέτασης των επιδόσεων, είναι επίσης σημαντικό τα δεδομένα και τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους να ελέγχονται όσο το δυνατόν νωρίτερα, ούτως ώστε οι αρχές των κρατών μελών να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν αδυναμίες που θα διαπιστωθούν όσον αφορά την ποιότητά τους πριν από το τέλος του Ιουνίου του 2019, οπότε θα διαβιβαστούν στην Επιτροπή οι ετήσιες εκθέσεις υλοποίησης (ΕΕΥ) για το 2018. Οι εκθέσεις αυτές θα αποτελέσουν τη βάση της επανεξέτασης των επιδόσεων και της κατανομής του αποθεματικού επίδοσης.

Λεπτομερείς κανόνες της ΕΕ καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη οφείλουν να αναπτύξουν τα συστήματα παρακολούθησης για την περίοδο 2014-2020
40

Προκειμένου να εξασφαλίσει τη συστηματική συλλογή και παρακολούθηση των δεδομένων που προκύπτουν σε επίπεδο ΕΠ, το κανονιστικό πλαίσιο για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 εισήγαγε διάφορες αλλαγές στις ρυθμίσεις που ισχύουν σχετικά, ως εξής:

  • Οι ΔΑ οφείλουν να θέσουν σε εφαρμογή σύστημα διαχείρισης και ελέγχου που θα περιλαμβάνει επαρκή συστήματα για την υποβολή αναφορών και την παρακολούθηση22.
  • Οι ΔΑ είναι υπεύθυνες για την καθιέρωση ηλεκτρονικού συστήματος για την καταχώριση όλων των δεδομένων που αφορούν τους δείκτες των ΕΠ23, προς διευκόλυνση της παρακολούθησης και της υποβολής αναφορών.
  • Δυνάμει της εκ των προτέρων αιρεσιμότητας αριθ. 7, οι ΔΑ οφείλουν να καθιερώσουν σύστημα «δεικτών αποτελεσμάτων που είναι απαραίτητο για την επιλογή των δράσεων οι οποίες συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στην επιδίωξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων, την παρακολούθηση της προόδου προς την επίτευξή τους […]»24. Τα ΕΠ όφειλαν να αποδείξουν την εκπλήρωση όλων των εκ των προτέρων αιρεσιμοτήτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 201625 (βλέπε σημείο 4).
  • Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 201526, τα κράτη μέλη όφειλαν να εξασφαλίσουν ότι όλες οι ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ δικαιούχων και ΔΑ, αρχών πιστοποίησης, αρχών ελέγχου και ενδιάμεσων φορέων μπορούσαν να υλοποιούνται ηλεκτρονικά27.
41

Η Επιτροπή ανέπτυξε επίσης ειδικές οδηγίες28, προς χρήση από τους υπαλλήλους της και τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, σχετικά με κοινή μεθοδολογία για την αξιολόγηση των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου του εκάστοτε κράτους μέλους, περιλαμβανομένης της ύπαρξης κατάλληλων συστημάτων παρακολούθησης και αναφοράς.

Οι πληροφορίες σχετικά με τις επιδόσεις δεν είναι πάντοτε αξιόπιστες, πλήρεις και επίκαιρες και αυτό επηρεάζει τις εκθέσεις υλοποίησης που υποβάλλουν τα κράτη μέλη
Δεδομένα που αναφέρουν οι δικαιούχοι
42

Όσον αφορά το ΕΤΠΑ, σε πολλές περιπτώσεις, τα δεδομένα που προορίζονται για τους δείκτες αποτελέσματος συλλέγονται από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες (βλέπε παραδείγματα στο παράρτημα VI). Τα υπόλοιπα προέρχονται από τους δικαιούχους. Όσον αφορά το ΕΚΤ, τα περισσότερα στοιχεία προέρχονται από πληροφορίες που συλλέγονται από τους δικαιούχους (βλέπε παράρτημα VII). Οι διαχειριστικές αρχές ελέγχουν αν τα δεδομένα που προέρχονται από τους δικαιούχους είναι σωστά κατά την ολοκλήρωση του έργου, όταν λαμβάνουν την τελική έκθεσή τους. Κατά την υλοποίηση του έργου, μπορούν να γίνουν δειγματοληπτικά και επιτόπιοι έλεγχοι.

43

Τα εφαρμοζόμενα συστήματα διενεργούν αυτόματα μια σειρά ελέγχων ευλογοφάνειας και συμφωνίας στα δεδομένα που παρέχουν οι δικαιούχοι, ιδίως όσον αφορά το ΕΚΤ. Οι ΔΑ διαθέτουν επίσης εργαλεία για την παρακολούθηση της πληρότητας των δεδομένων που αφορούν τους συμμετέχοντες, γεγονός που τους επιτρέπει να υπενθυμίζουν στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει ελλιπή στοιχεία να παρέχουν τις πρόσθετες πληροφορίες.

44

Από τον έλεγχό μας αναδείχθηκαν προβλήματα όσον αφορά την ποιότητα των συλλεγόμενων δεδομένων. Εντοπίσαμε ένα γενικότερο πρόβλημα με την πληρότητα και την ορθότητα των δεδομένων που αφορούν τους συμμετέχοντες σε δράσεις συγχρηματοδοτούμενες από το ΕΚΤ. Τα δεδομένα αυτά χαρακτηρίζονται ως ευαίσθητα από την εθνική νομοθεσία29, επομένως επαφίεται στους συμμετέχοντες να αποφασίσουν αν θα τα δηλώσουν. Επίσης, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή είναι δύσκολο να ελέγξουν την ακρίβειά τους. Μία ακόμη αδυναμία που αφορά τη συλλογή δεδομένων παρουσιάζεται στο πλαίσιο 2.

Πλαίσιο 2

Παράδειγμα

Προβλήματα με τον επίκαιρο χαρακτήρα των δεδομένων

Για το γαλλικό εθνικό ΕΠ του ΕΚΤ, οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι άργησαν να υποβάλουν τα στοιχεία τους για την περίοδο 2014-2015. Αυτό διορθώθηκε το 2016 και είχε ως συνέπεια σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των τιμών που αναφέρονταν στις ΕΕΥ του 2015 και αυτών που αναφέρονταν στις ΕΕΥ του 2016 για το 2015.

45

Στο πλαίσιο του ελέγχου της σχετικά με την αξιοπιστία των δεδομένων για τις επιδόσεις (2014-2020), η Επιτροπή αναφέρθηκε σε άλλα προβλήματα που αφορούσαν την αξιοπιστία των στοιχείων, όπως:

  • δεδομένα που δεν συλλέγονται, με συνέπεια οι υλοποιήσεις να μην καταγράφονται και, επομένως, να μην λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της προόδου που έχει σημειώσει ένα ΕΠ, με αποτέλεσμα λανθασμένη αντίληψη της κατάστασης·
  • παρανόηση εκ μέρους των ΔΑ του ορισμού των κοινών δεικτών (παραδείγματος χάριν, κοινός δείκτης εκροής αριθ. 26, «επιχειρήσεις που συνεργάζονται με ερευνητικούς οργανισμούς»), με συνέπεια την υπερεκτίμηση του αριθμού των εταιρειών που καταχωρίζονται υπό αυτόν τον δείκτη·
  • διπλός υπολογισμός του δείκτη «εξυπηρετούμενος πληθυσμός» ή μη περιορισμός της τιμής του στον αριθμό των κατοίκων μιας περιοχής, με αποτέλεσμα την ασυνέπεια των τιμών.
Διαθεσιμότητα και αξιοπιστία των πληροφοριών για τις επιδόσεις
46

Η ύπαρξη λειτουργικών συστημάτων παρακολούθησης τη στιγμή που οι ΔΑ αρχίζουν την υλοποίηση των προγραμμάτων αποτελεί βασικό στοιχείο γα την εξασφάλιση της έγκαιρης παραγωγής δεδομένων για τις επιδόσεις, κάτι που με τη σειρά του εξασφαλίζει ότι μπορεί να λάβει χώρα παρακολούθηση.

47

Η αργοπορημένη έγκριση, τον Δεκέμβριο του 2013, του νομοθετικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020 σε επίπεδο ΕΕ, καθυστέρησε την ανάπτυξη των συστημάτων ΤΠ που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση. Ως προς τους δείκτες του ΕΚΤ, η πολυπλοκότητα που επιτάθηκε από την ευαισθησία των δεδομένων και τον ορισμό των δεικτών οδήγησε σε περαιτέρω συζητήσεις που συνεχίστηκαν και το 2014. Αυτό καθυστέρησε περαιτέρω την οριστικοποίηση των συστημάτων ΤΠ. Σε δύο περιπτώσεις, αιτία των καθυστερήσεων ήταν άλλοι παράγοντες: η αναδιοργάνωση των περιφερειών (Γαλλία, ΕΠ Λορένη και Βόσγια) και η ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος ΙΤ για όλα τα ΕΔΕΤ της περιόδου 2014-2020 στην Τσεχική Δημοκρατία.

48

Οι καθυστερήσεις επηρεάζουν τον βαθμό υλοποίησης της εκ των προτέρων αιρεσιμότητας αριθ. 7 σχετικά με την ύπαρξη συστήματος δεικτών αποτελέσματος. Στο τέλος του 2016, κατά τη λήξη της προθεσμίας για την ολοκλήρωση των σχεδίων δράσης, 50 σχέδια δεν είχαν ολοκληρωθεί ακόμη, ήτοι περί το 11 % του συνόλου των ΕΠ δεν πληρούσε ακόμη αυτή την απαίτηση. Ωστόσο, στο τέλος Φεβρουαρίου 2018, είχαν ολοκληρωθεί όλα τα σχέδια δράσης που αφορούσαν την εκ των προτέρων αιρεσιμότητα αριθ. 7.

49

Το πρώτο εξάμηνο του 2017, τέταρτο χρόνο από την έναρξη της περιόδου προγραμματισμού, διαπιστώσαμε ότι ορισμένα συστήματα ΤΠ εξακολουθούσαν να μην λειτουργούν πλήρως, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την πληρότητα και την ακρίβεια των συλλεγόμενων δεδομένων (βλέπε παραδείγματα στο πλαίσιο 3). Στο πλαίσιο του ελέγχου της σχετικά με την αξιοπιστία των στοιχείων για τις επιδόσεις (2014-2020)30, η Επιτροπή επέστησε την προσοχή στην απουσία συστημάτων ηλεκτρονικής ανταλλαγής δεδομένων με τους δικαιούχους, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη μη αυτοματοποιημένη καταχώριση στο σύστημα των δεδομένων σχετικά με τους δείκτες από τη ΔΑ, πρακτική που συνιστά πιθανή πηγή σφαλμάτων εκ παραδρομής.

Πλαίσιο 3

Παραδείγματα συστημάτων ΤΠ που ακόμη δεν λειτουργούν πλήρως και των σχετικών κινδύνων

Τσεχική Δημοκρατία - ΕΠ Απασχόληση

  • Προβλήματα με τη διαβίβαση δεδομένων μεταξύ του Γραφείου εργασίας και του ΕΠ. Η ηλεκτρονική διαβίβαση στοιχείων προς το ΕΠ άρχισε μόλις στις 31.3.2017. Μέχρι τότε, τα δεδομένα ανταλλάσσονταν ως αρχεία Microsoft Excel. Η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο τη διαβίβαση δεδομένων μεταξύ συστημάτων, λαμβανομένου ιδίως υπόψη του μεγάλου όγκου τους.
  • Η ΕΕΥ του 2016 ήταν η πρώτη τέτοια έκθεση που περιείχε αυτού του είδους τα στοιχεία.

Η ΔΑ διαπίστωσε ασυνέπειες στα δεδομένα που ανέφερε το σύστημα σχετικά με την ΕΕΥ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον επανυπολογισμό και τη μη αυτοματοποιημένη καταχώρισή τους στην ΕΕΥ.

Ιταλία - ΕΠ Απουλία

Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων με τους δικαιούχους δεν λειτουργούσαν σωστά κατά τον χρόνο του ελέγχου31, ενώ το σύστημα για τη συλλογή και την αποθήκευση δεδομένων ήταν κενό. Τα δεδομένα αποθηκεύονταν απλώς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των υπαλλήλων. Κατά συνέπεια, η συγκέντρωση δεδομένων για την κατάρτιση της ΕΕΥ του 2016 (που έπρεπε να υποβληθεί στην Επιτροπή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017) έγινε με μη αυτοματοποιημένο τρόπο, σε χωριστά αρχεία.

Εκθέσεις υλοποίησης που καταρτίζουν τα κράτη μέλη
50

Οι ΔΑ οφείλουν να υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετήσια έκθεση υλοποίησης (ΕΕΥ) για κάθε ΕΠ που εγκρίνει η επιτροπή παρακολούθησης. Η ΕΕΥ περιέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση του ΕΠ, παρέχοντας κυρίως ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία σχετικά με τους κοινούς και τους ειδικούς ανά πρόγραμμα δείκτες32. Οι ΕΕΥ για το 2016, που υποβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2017, ήταν οι πρώτες εκθέσεις που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή σχετικά με «την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του προγράμματος»33. Η Επιτροπή προβαίνει σε αξιολόγηση της ποιότητας των ΕΕΥ (εξετάζει, λόγου χάριν, τη συνέπεια του αριθμού των συμμετεχόντων με τον πληθυσμό των αντίστοιχων περιοχών).

51

Στο τέλος του 2017, η Επιτροπή δεν είχε αποδεχθεί ακόμη 26 ΕΕΥ λόγω έλλειψης στοιχείων σχετικών με τους δείκτες που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο επιδόσεων, ασυνεπειών μεταξύ των αναφερόμενων στοιχείων και των πληροφοριών σχετικά με την υλοποίηση του ΕΠ ή λόγω απουσίας επεξηγήσεων για ορισμένα από τα αναφερόμενα στοιχεία. Περί το 40 % των ΕΠ του ΕΤΠΑ δεν είχαν αναφέρει τιμές για τους δείκτες του πλαισίου επιδόσεων το 2017, γεγονός που, κατά τον χρόνο του ελέγχου, δεν είχε αναλυθεί από την Επιτροπή.

52

Οι αδυναμίες που εντοπίστηκαν στις ΕΕΥ γεννούν ερωτηματικά σχετικά με την αξιοπιστία των παρεχόμενων πληροφοριών, καθώς και σχετικά με τον βαθμό της προόδου που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα, όπως αυτή παρουσιάζεται στα έγγραφα που καταρτίζει η Επιτροπή βάσει των ΕΕΥ34: την ετήσια συγκεφαλαιωτική έκθεση που υποβάλλεται στο Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών και, το 2017 και το 2019 μόνο, τη στρατηγική έκθεση προόδου, η οποία συνοψίζει την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί.

Οι έλεγχοι των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου και της αξιοπιστίας των συλλεγόμενων στοιχείων άρχισαν με καθυστέρηση, γεγονός που περιόρισε τον βαθμό της παρεχόμενης διασφάλισης ως προς τα συστήματα παρακολούθησης και μείωσε τον χρόνο που θα μπορούσε να διατεθεί για την αποκατάσταση των διαπιστωθεισών αδυναμιών
53

Για την εξασφάλιση της ποιότητας των στοιχείων σχετικά με τις επιδόσεις και, κατά συνέπεια, της αξιοποίησής τους στο πλαίσιο της παρακολούθησης και της κατάρτισης αναφορών, απαιτείται να υπάρχουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις για την επαλήθευση και τη διόρθωσή τους. Οι ορθές πρακτικές επιβάλλουν τη διενέργεια ελέγχων των συστημάτων παραγωγής των δεδομένων - και των συναφών διορθωτικών δράσεων - οι οποίοι πρέπει να ολοκληρώνονται προτού τα στοιχεία συμπεριληφθούν στις ΕΕΥ και στις στρατηγικές εκθέσεις.

54

Βάσει του νομοθετικού πλαισίου, τόσο οι αρχές ελέγχου των κρατών μελών όσο και η Επιτροπή35 ελέγχουν τη λειτουργία των συστημάτων παρακολούθησης. Ειδικότερα, με τους ελέγχους αυτούς πρέπει να εξασφαλίζεται η ύπαρξη αξιόπιστων συστημάτων για τη συλλογή, καταχώριση και αποθήκευση των στοιχείων που αφορούν τις επιδόσεις και να αξιολογείται η αξιοπιστία τους.

Αξιολόγηση της λειτουργίας των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου από τις αρχές ελέγχου
55

Οι ΔΑ προέβησαν σε αξιολόγηση των εφαρμοζόμενων συστημάτων κατά τα αρχικά στάδια της υλοποίησης των ΕΠ, στο πλαίσιο της διαδικασίας ορισμού αρχών36. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ένας ανεξάρτητος φορέας ελέγχου (συχνά η αρχή ελέγχου) όφειλε να καταρτίσει έκθεση και γνώμη σχετικά με το κατά πόσον οι ΔΑ είχαν συμμορφωθεί με τα κριτήρια που αφορούσαν το περιβάλλον εσωτερικού ελέγχου, τη διαχείριση των κινδύνων, τις δραστηριότητες διαχείρισης και ελέγχου και την παρακολούθηση37. Ο ορισμός αρχών έπρεπε να λάβει χώρα πριν από την πρώτη υποβολή ενδιάμεσης πληρωμής για τα ΕΠ. Συνεπώς, χωρίς τον εν λόγω ορισμό, είναι αδύνατον να αποδοθούν δαπάνες στα ΕΠ. Στο στάδιο αυτό, ο έλεγχος καλύπτει την ύπαρξη συστημάτων και διαδικασιών, αλλά όχι την ορθή υλοποίηση, η οποία ελέγχεται στο πλαίσιο των ελέγχων συστημάτων που διενεργούν οι αρχές ελέγχου επί των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου.

56

Λόγω της καθυστερημένης έγκρισης των ΕΠ και της επίσης καθυστερημένης οριστικοποίησης των συστημάτων ΤΠ (βλέπε σημείο 47), άργησε επίσης να λάβει χώρα η διαδικασία ορισμού αρχών. Η διαδικασία αυτή επηρεάστηκε και από εθνικούς παράγοντες (αναδιοργάνωση των περιφερειών στη Γαλλία το 2015, περίπλοκες δομές διαχείρισης - παραδείγματος χάριν, το γαλλικό εθνικό ΕΠ του ΕΚΤ έχει 13 εξουσιοδοτημένες διαχειριστικές αρχές και 120 ενδιάμεσους φορείς). Όσον αφορά τα ΕΠ που εξετάστηκαν κατά τον εν προκειμένω έλεγχο, οι ΔΑ ορίστηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου 2016 και Φεβρουαρίου 2018, ήτοι περισσότερο από δύο και τέσσερα χρόνια αντίστοιχα μετά την έναρξη της περιόδου προγραμματισμού (βλέπε παράρτημα IV).

57

Λόγω της καθυστερημένης υλοποίησης των ΕΠ και του συνεπακόλουθου περιορισμένου πλήθους των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν, οι έλεγχοι των συστημάτων μόλις άρχιζαν κατά τον χρόνο των επισκέψεών μας το πρώτο εξάμηνο του 2017. Ως εκ τούτου, τα όποια προβλήματα με την ποιότητα των δεδομένων κατέστησαν πρόδηλα μόλις το δεύτερο εξάμηνο του 2017, δηλαδή σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της επταετούς περιόδου προγραμματισμού και ενάμιση χρόνο πριν από την υποβολή στην Επιτροπή των ΕΕΥ του 2018, οι οποίες αποτελούν τη βάση για την κατανομή του αποθεματικού.

Οι έλεγχοι της Επιτροπής
58

Η Επιτροπή δεν βασίζεται μόνο στις ελεγκτικές εργασίες που εκτελούνται και τα συστήματα που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη, αλλά διενεργεί και δικούς της ελέγχους. Δύο είναι τα είδη αυτών των ελέγχων: οι «έλεγχοι των συστημάτων έγκαιρης πρόληψης», που σκοπό έχουν την εξασφάλιση εύλογης βεβαιότητας, σε αρχικό ακόμη στάδιο της υλοποίησης των ΕΠ, ότι τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου λειτουργούν επαρκώς, και οι «έλεγχοι επιδόσεων σχετικά με την αξιοπιστία των στοιχείων». Ωστόσο, δεδομένων των προαναφερόμενων καθυστερήσεων και, κατά συνέπεια, της καθυστερημένης οριστικοποίησης των συστημάτων παρακολούθησης, καθώς και της ελάχιστης αναφοράς σχετικών στοιχείων, οι έλεγχοι αυτοί διενεργήθηκαν αργότερα από ό,τι προβλεπόταν αρχικά. Ειδικά για το ΕΤΠΑ, οι έλεγχοι δεν μπόρεσαν να αρχίσουν παρά μόνον αφότου ελήφθησαν οι ΕΕΥ για το 2016. Συνολικά, στο τέλος του 2017, η Επιτροπή είχε καταφέρει να διενεργήσει 23 ελέγχους σε 12 κράτη μέλη: 12 ελέγχους επιδόσεων σχετικά με την αξιοπιστία των στοιχείων και 11 ελέγχους των συστημάτων έγκαιρης πρόληψης.

59

Για τους περισσότερους από τους ελέγχους αυτούς, η αναφορά στοιχείων δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για τα ελεγχθέντα συστήματα ήταν μάλλον θετικά, παρά την επισήμανση ορισμένων αδυναμιών. Παράλληλα, ωστόσο, περί το 40 % των ΕΠ του ΕΤΠΑ, στις ΕΕΥ για το 2016 που υπέβαλαν το 2017, δεν ανέφεραν τιμές για τους δείκτες του πλαισίου επιδόσεων38. Για αυτά τα ΕΠ, τον Φεβρουάριο του 2018, η Επιτροπή δεν είχε προβεί σε ελέγχους, προκειμένου να διερευνήσει κατά πόσον η μη αναφορά στοιχείων οφειλόταν στις καθυστερήσεις στην υλοποίηση ή στην έλλειψη ενός λειτουργικού συστήματος αναφοράς στοιχείων.

60

Η καθυστερημένη διενέργεια των ελέγχων συστημάτων σημαίνει ότι η επισκόπηση της κατάστασης του συστήματος παρακολούθησης δεν είναι ολοκληρωμένη. Οι αδυναμίες είναι πολύ πιθανόν να εντοπιστούν αργότερα και έτσι μπορεί να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για τις αναγκαίες προσαρμογές. Αυτό υπονομεύει την υλοποίηση της επανεξέτασης των επιδόσεων το 2019, η οποία θα βασίζεται σε δεδομένα που θα αναφέρουν τα κράτη μέλη στις ΕΕΥ για το 2018 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019.

Η επανεξέταση των επιδόσεων ενδέχεται να μην βασίζεται σε ρεαλιστικά ορόσημα
61

Όσον αφορά τα ΕΠ που επισκεφθήκαμε, εξετάζοντας τις ΕΕΥ για το 2015 ή τις πληροφορίες παρακολούθησης που ήταν διαθέσιμες κατά τον χρόνο του ελέγχου, παρατηρήσαμε ότι υπήρχαν ήδη περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ΕΠ είχαν επιτύχει τις τιμές-στόχο που έχουν οριστεί για το 2023, όπως και κινδύνους χαμηλών επιδόσεων. Για τα ΕΠ αυτά, δεν είχαν υποβληθεί αιτήματα τροποποίησης, ώστε οι τιμές-στόχος να αναπροσαρμοστούν και να καταστούν ρεαλιστικότερες. Μόνο ένα ΕΠ (Τσεχική Δημοκρατία, ΕΠ Επιχειρηματικότητα και καινοτομία για την ανταγωνιστικότητα) είχε ήδη ζητήσει και λάβει την έγκριση να προβεί κυρίως σε τροποποιήσεις των κονδυλίων που είχαν διατεθεί στους διάφορους άξονες προτεραιότητας. Εξάλλου, σύμφωνα με την Επιτροπή, τον Φεβρουάριο του 2018, από τους 17 480 δείκτες που χρησιμοποιούνται στα 430 τρέχοντα ΕΠ, οι αντίστοιχες τιμές-στόχος για το 2023 σε 1445 περιπτώσεις έχουν τροποποιηθεί προς τα πάνω και σε 941 περιπτώσεις προς τα κάτω.

62

Αυτό σημαίνει ότι ένας αριθμός οροσήμων39 του πλαισίου επιδόσεων δεν ανταποκρίνεται πλέον στην πραγματικότητα. Σε περίπτωση που χρειάζεται να αναθεωρηθούν τα ορόσημα, απαιτούνται τροποποιήσεις και στα ΕΠ, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με πρωτοβουλία των κρατών μελών40. Δεδομένης της διάρκειας της διαδικασίας τροποποίησης (που ο κανονισμός ορίζει στους τρεις μήνες), υφίσταται ο κίνδυνος οι τιμές που θα έχουν επιτύχει στο τέλος του 2018 οι δείκτες του πλαισίου επιδόσεων να μην συγκριθούν με ρεαλιστικά ορόσημα.

Οι πληροφορίες που εξάγονται από τα συλλεγόμενα στοιχεία εξακολουθούν να εστιάζουν κατά κύριο λόγο στις εκροές

63

Σκοπός της συλλογής πληροφοριών σχετικά με τις επιδόσεις είναι αυτές να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή για την κατάρτιση αναφορών, στο πλαίσιο της λογοδοσίας περί του τι έχει επιτευχθεί με τη χρηματοδότηση.

64

Οι δείκτες αποτελέσματος και οι τιμές-στόχος που καθορίζονται στις συμφωνίες επιχορήγησης που υπογράφονται μεταξύ των δικαιούχων και των ΔΑ έχουν καθοριστική σημασία για τη μέτρηση της επίτευξης των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, διάφορα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη συγκρότηση των συστημάτων παρακολούθησης επηρεάζουν τη μέτρηση και την παρακολούθηση της συμβολής των έργων στην επίτευξη των στόχων των ΕΠ.

Πλαίσιο που βασίζεται κυρίως σε δείκτες εκροής, ιδίως τα πρώτα χρόνια της υλοποίησης για το ΕΤΠΑ, και έλλειψη ποσοτικοποιημένων δεικτών αποτελέσματος καθοριζόμενων σε επίπεδο έργου
65

Το ισχύον πλαίσιο προβλέπει τη συστηματικότερη συλλογή δεδομένων για μια σειρά σαφώς καθορισμένων δεικτών, μολονότι ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος. Η ύπαρξη κοινών δεικτών επιτρέπει επίσης την συγκέντρωση αυτών των δεδομένων σε επίπεδο ΕΠ, κράτους μέλους και ΕΕ. Ωστόσο, εντός του λογικού πλαισίου για το ΕΤΠΑ, πολλοί δείκτες αποτελέσματος σε επίπεδο ΕΠ δεν συνδέονται άμεσα με τις χρηματοδοτούμενες παρεμβάσεις. Πρόκειται συχνά για εθνικούς δείκτες που λαμβάνουν υπόψη την επίδραση εξωτερικών παραγόντων και προέρχονται κυρίως από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες (βλέπε παραδείγματα στο πλαίσιο 4 και επίσης στο παράρτημα VI). Αυτοί οι δείκτες αποτελέσματος δεν παρέχουν τη δυνατότητα απομόνωσης του αντικτύπου που αποδίδεται στις παρεμβάσεις του ΕΤΠΑ και, για τον λόγο αυτό, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως τα άμεσα αποτελέσματα των ΕΠ.

Πλαίσιο 4

Παραδείγματα δεικτών αποτελέσματος για τους οποίους τα στοιχεία αντλούνται από τις δημοσιευόμενες στατιστικές και όχι από τα χρηματοδοτούμενα έργα

Γαλλία, ΕΠ Grand Est:
  • Άξονας προτεραιότητας 2, ΘΣ 3, επενδυτική προτεραιότητα A: ανάπτυξη των ΜΜΕ:
Ειδικός δείκτης αποτελέσματος: εξέλιξη των επενδύσεων υπέρ των βιομηχανικών ΜΜΕ της περιφέρειας
Πηγή: Banque de France.
Τσεχική Δημοκρατία - ΕΠ Επιχειρηματικότητα και καινοτομία για την ανταγωνιστικότητα:
  • Άξονας προτεραιότητας 2, ΘΣ 3, επενδυτική προτεραιότητα 3β: αύξηση των εξαγωγών των ΜΜΕ:
Ειδικός δείκτης αποτελέσματος: ποσοστό των εξαγωγών στον συνολικό κύκλο εργασιών των εταιρειών
Πηγή: Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου.
Φινλανδία, ΕΠ Βιώσιμη ανάπτυξη και εργασία:
  • Άξονας προτεραιότητας 1, ΘΣ 3, επενδυτική προτεραιότητα 3δ:
Ειδικός δείκτης αποτελέσματος: Δείκτης επιχειρηματικής δυναμικής
Πηγή: Εθνική στατιστική υπηρεσία της Φινλανδίας.
66

Προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις του γεγονότος ότι τα αποτελέσματα που παράγουν τα έργα του ΕΤΠΑ συχνά πραγματώνονται (πολύ) μετά την ολοκλήρωσή τους, όταν πλέον δεν υπάρχει καθαυτή παρακολούθησή τους, οι ΔΑ πρέπει να προβαίνουν σε αξιολογήσεις σε επίπεδο άξονα προτεραιότητας41. Με τις αξιολογήσεις αυτές εξετάζεται τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού ο τρόπος με τον οποίο η υποστήριξη από τα ΕΔΕΤ έχει συμβάλει στην επίτευξη των στόχων κάθε προτεραιότητας. Ωστόσο, δεδομένης της καθυστερημένης έναρξης της υλοποίησης, ο αριθμός των αξιολογήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής είναι περιορισμένος. Συνεπώς, προς το παρόν, η πρόοδος των ΕΠ μετράται κυρίως μέσω δεικτών εκροής.

67

Σε επίπεδο έργου, διαπιστώσαμε ότι οι δείκτες αποτελέσματος δεν αναφέρονταν συστηματικά στις συμφωνίες επιχορήγησης (βλέπε σημείο 25). Μόνο έξι42 από τα 18 έργα του ΕΤΠΑ που εξετάσαμε στο πλαίσιο του εν προκειμένω ελέγχου περιείχαν δείκτες αποτελέσματος στις αιτήσεις και, επομένως, στη συμφωνία επιχορήγησης. Ωστόσο, αυτοί οι δείκτες αποτελέσματος δεν ήταν ίδιοι με αυτούς που χρησιμοποιούνται σε επίπεδο ΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναφορά στοιχείων ούτε για τη μέτρηση της προόδου ως προς την επίτευξη των στόχων του ΕΠ. Σε τέσσερις άλλες περιπτώσεις43, οι δείκτες αποτελέσματος δεν ήταν ποσοτικοποιημένοι (ήτοι δεν καθοριζόταν τιμή-στόχος), με συνέπεια να μην επιτρέπουν την αξιολόγηση της συμβολής τους στον στόχο του ΕΠ και να περιορίζουν τη μέτρηση των επιτευγμάτων του έργου στις εκροές του.

68

Για τα έργα του ΕΚΤ, δείκτες αποτελέσματος αναφέρονταν σε 7 από τα 16 έργα. Για τα υπόλοιπα, τα περιγραφόμενα αποτελέσματα είτε δεν σχετίζονταν με τους στόχους του ΕΠ είτε δεν ποσοτικοποιούνταν. Κατ’ αυτό τον τρόπο, για κανένα έργο δεν είναι δυνατόν να γίνει σύγκριση της επιτυγχανόμενης τιμής με μια κατ’ εκτίμηση τιμή-στόχο. Ωστόσο, στην περίπτωση του ΕΚΤ, μολονότι σε επίπεδο έργου δεν ορίζονται ούτε και ποσοτικοποιούνται αποτελέσματα και δείκτες αποτελέσματος, οι τιμές των κοινών δεικτών αποτελέσματος εξακολουθούν να μετρώνται, καθώς οι δικαιούχοι των έργων οφείλουν να αναφέρουν αυτά τα στοιχεία στα συστήματα ΤΠ των ΔΑ.

69

Στην απουσία δεικτών αποτελέσματος σε επίπεδο έργων έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν44 στις ετήσιες εκθέσεις μας. Για τον λόγο αυτό, είναι δύσκολη η μέτρηση και η παρακολούθηση του βαθμού στον οποίο τα έργα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων των ΕΠ.

Η αποδέσμευση του αποθεματικού επίδοσης βασίζεται σε δείκτες που εστιάζουν κυρίως στις εισροές και στις εκροές
70

Τα κράτη μέλη μπορούν να αποδεικνύουν την πρόοδο ως προς την υλοποίηση των προγραμμάτων τους μέσω οροσήμων (που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2018) και τιμών-στόχου (που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2023) για τρία είδη δεικτών: τους χρηματοοικονομικούς δείκτες, τους δείκτες εκροής και τους δείκτες αποτελέσματος. Συμπληρωματικά, για τη μέτρηση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή των οποίων η έναρξη είναι προγραμματισμένη, αλλά τα οποία είναι απίθανο να παραγάγουν οποιαδήποτε εκροή έως τον Δεκέμβριο του 2018 μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα βασικά στάδια υλοποίησης. Συνολικά, οι δείκτες που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο επιδόσεων πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικοί των δράσεων που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο κάθε άξονα προτεραιότητας. Για την ενεργοποίηση της αποδέσμευσης του αποθεματικού επίδοσης, οι τιμές που θα έχουν επιτευχθεί στο τέλος του 2018 για αυτούς τους δείκτες πρέπει να τοποθετούνται μεταξύ του 75 % και του 85 % της τιμής του ορόσημου.

71

Όπως αναφέρεται σε προηγούμενη έκθεση του ΕΕΣ45, οι δείκτες που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο επιδόσεων στον τομέα της πολιτικής συνοχής είναι, στη συντριπτική πλειονότητά τους, δείκτες εκροής (57 %), βασικά στάδια υλοποίησης (9 %) και χρηματοοικονομικοί δείκτες (33 %), ενώ η χρήση δεικτών αποτελέσματος παραμένει οριακή. Κατά συνέπεια, η αποδέσμευση του αποθεματικού επίδοσης θα εξακολουθήσει να εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στις εισροές και στις εκροές και όχι στα αποτελέσματα (βλέπε επίσης σημείο 62).

Τα αναφερόμενα σε επίπεδο ΕΕ στοιχεία αφορούν ως επί το πλείστον τους δείκτες εκροής
72

Βασικός στόχος της στρατηγικής έκθεσης της Επιτροπής για το 201746, που περιλαμβάνει την ετήσια συγκεφαλαιωτική έκθεση του 2017 που καταρτίστηκε βάσει των ΕΕΥ για το 2016, είναι η αναφορά στοιχείων σχετικά με την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα ΕΔΕΤ ως προς την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Ωστόσο, η έκθεση παρουσιάζει κυρίως τον βαθμό υλοποίησης, καθώς και τις τιμές που είχαν επιτευχθεί στο τέλος του 2017 για τους βασικούς δείκτες εκροής. Δεν παραθέτει στοιχεία σχετικά με την επίτευξη των αποτελεσμάτων, με εξαίρεση τους ακόλουθους δείκτες αποτελέσματος του ΕΚΤ: τον αριθμό των συμμετεχόντων που βρήκαν απασχόληση αμέσως μετά την κατάρτιση και τον αριθμό των συμμετεχόντων που απέκτησαν κάποια εξειδίκευση αμέσως μετά την κατάρτιση. Όσον αφορά το ΕΤΠΑ, αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν κοινοί δείκτες αποτελέσματος· ως εκ τούτου, αυτοί που χρησιμοποιούνται σε επίπεδο κρατών μελών δεν είναι δυνατόν να ομαδοποιηθούν.

73

Όπως έχουμε αναφέρει πρόσφατα, υπάρχει ένα θεμελιώδες πρόβλημα που επηρεάζει ειδικότερα τους δείκτες αποτελέσματος. Στην πράξη, οι δείκτες αποτελέσματος του ΕΤΠΑ και του ΕΚΤ μετρούν διαφορετικά πράγματα με διαφορετικό τρόπο47. Εξάλλου, η έννοια του «αποτελέσματος» ερμηνεύεται με διαφορετικούς τρόπους στους ειδικούς κανονισμούς των ταμείων. Οι δείκτες αποτελέσματος του ΕΤΠΑ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση των άμεσων αποτελεσμάτων των ΕΠ. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός διαφορετικών δεικτών επιδόσεων αποτελεί πραγματική πρόκληση για τη συλλογή και την αναφορά των στοιχείων σχετικά με τις επιδόσεις48.

Συμπεράσματα και συστάσεις

74

Μολονότι τα καταρτιζόμενα ΕΠ εστιάζουν πλέον περισσότερο στα αποτελέσματα, η λογική παρέμβασης είναι ισχυρότερη και το φάσμα των χρησιμοποιούμενων δεικτών ευρύ, συνολικά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η επιλογή έργων στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ και του ΕΚΤ δεν εστιάζει πλήρως στα αποτελέσματα και ότι η εφαρμοζόμενη παρακολούθηση εξακολουθεί να είναι προσανατολισμένη στις εκροές.

Οι διαδικασίες επιλογής δεν εστίαζαν στα αποτελέσματα από σημαντικές απόψεις

75

Για τα ΕΠ που επισκεφθήκαμε, οι διαδικασίες επιλογής εφαρμόζονταν για την υποστήριξη της επιλογής έργων συναφών με τους στόχους των ΕΠ. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνουν συστηματικά κριτήρια επιλογής που να απαιτούν τον καθορισμό ποσοτικοποιημένων δεικτών αποτελέσματος σε επίπεδο έργου, οι οποίοι να αντιστοιχούν στους δείκτες που καθορίζονται σε επίπεδο ΕΠ. Κατά συνέπεια, δείκτες αποτελέσματος σπανίως περιλαμβάνονταν στις αιτήσεις, αλλά και όταν περιλαμβάνονταν, δεν αντιστοιχούσαν κατ’ ανάγκη στους δείκτες του ΕΠ ή δεν ήταν ποσοτικοποιημένοι. Επιπλέον, μόλις το ένα τρίτο των εκθέσεων αξιολόγησης περιλάμβανε ειδική εκτίμηση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων σε σχέση με τους στόχους του ΕΠ (βλέπε σημεία 18 έως 27).

76

Διαπιστώσαμε ότι οι ΔΑ παρείχαν μέσω διαφόρων διαύλων διεξοδικές πληροφορίες σχετικά με τα ΕΠ, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ και τις διαδικασίες επιλογής. Οι δικαιούχοι ήταν γενικώς καλά ενημερωμένοι ή μπορούσαν να βασίζονται στην υποστήριξη που παρείχαν εξειδικευμένοι φορείς (βλέπε σημεία 28 έως 31).

77

Εντούτοις, μόνο μία από τις 20 διαδικασίες που εξετάσαμε προέβλεπε βαθμολόγηση και κατάταξη των αιτήσεων κατόπιν αλληλοσύγκρισής τους. Τα έργα εγκρίνονταν συνήθως βάσει χρονικής προτεραιότητας. Κατά συνέπεια, είναι πιθανόν η χρηματοδότηση να μην έχει διατεθεί στα καλύτερα εξ αυτών (βλέπε σημεία 32 έως 34).

Κίνδυνοι υπονομεύουν την ποιότητα των δεδομένων παρακολούθησης, τα οποία εξακολουθούν να εστιάζουν περισσότερο στις εκροές παρά στα αποτελέσματα

78

Διαπιστώσαμε ότι, συνεπεία της καθυστερημένης έγκρισης του νομοθετικού πλαισίου, ορισμένα συστήματα παρακολούθησης των ΕΠ δεν λειτουργούσαν κατά την έναρξη του προγράμματος, ούτε και ήταν πλήρως λειτουργικά κατά τον χρόνο του ελέγχου. Κατά συνέπεια, τα δεδομένα καταχωρίζονταν με μη αυτοματοποιημένο τρόπο και σε μεταγενέστερο στάδιο. Επίσης συλλέγονταν εκτός των συστημάτων ΤΠ, με συνέπεια σφάλματα που, σε ορισμένες περιπτώσεις, επηρέαζαν τα στοιχεία που παρουσιάζονταν στις ΕΕΥ (βλέπε σημεία 35 έως 52).

79

Για τα περισσότερα ΕΠ, η καθυστερημένη έγκριση του κανονιστικού πλαισίου είχε ως συνέπεια την καθυστερημένη έναρξη της υλοποίησής τους. Μέχρι το τέλος του 2016, τα δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί στα συστήματα ΤΠ ήταν περιορισμένα. Συνεπώς, οι έλεγχοι που ήταν αναγκαίοι για την παροχή διασφάλισης σχετικά με τα συστήματα παρακολούθησης και την αξιοπιστία και διαθεσιμότητα των δεδομένων άρχισαν κυρίως το 2017. Τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων ήταν διαθέσιμα μόλις στο τέλος του 2017, ήτοι τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της επταετούς περιόδου προγραμματισμού. Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι στιγμής, η βεβαιότητα που αποκομίζεται από τα δεδομένα παρακολούθησης είναι μόνο μερική. Συνεπώς, η Επιτροπή δεν διαθέτει ολοκληρωμένη εικόνα της λειτουργίας των συστημάτων παρακολούθησης, περιλαμβανομένων των συστημάτων ΤΠ. Μέχρι το 2019 που θα λάβει χώρα η επανεξέταση των επιδόσεων υπάρχει ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν εγκαίρως τα τυχόν διορθωτικά μέτρα και η επανεξέταση αυτή να μην βασιστεί σε σωστές πληροφορίες (βλέπε σημεία 53 έως 60).

80

Διαπιστώσαμε ότι ορισμένα ορόσημα του πλαισίου επιδόσεων δεν ανταποκρίνονται πλέον στην πραγματικότητα. Σε περίπτωση που χρειάζεται να αναθεωρηθούν τα ορόσημα, δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να γίνουν εγκαίρως και οι αναγκαίες τροποποιήσεις στα ΕΠ ενόψει της επανεξέτασης των επιδόσεων (βλέπε σημεία 61 και 62).

81

Όσον αφορά τους δείκτες αποτελέσματος, οι δείκτες του ΕΤΠΑ και του ΕΚΤ μετρούν διαφορετικά πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Μάλιστα, η έννοια του «αποτελέσματος» ερμηνεύεται με διαφορετικούς τρόπους στους ειδικούς ανά ταμείο κανονισμούς. Για αμφότερα τα ταμεία, διαπιστώσαμε ότι η ουσιαστική συγκέντρωση των δεδομένων για τις επιδόσεις (ιδίως όσον αφορά τα αποτελέσματα) ενδέχεται να μην είναι εφικτή σε επίπεδο ΕΕ49. Επιπλέον, έχουμε ήδη συστήσει50 στην Επιτροπή να διατυπώσει κοινό ορισμό των εννοιών των «εκροών» και των «αποτελεσμάτων» (βλέπε σημείο 73).

82

Όσον αφορά το ΕΤΠΑ, πολλοί δείκτες αποτελέσματος χρησιμοποιούν συχνά άλλες πηγές, όπως στοιχεία από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες. Οι αξιολογήσεις πρέπει να μετρούν ό,τι έχει επιτευχθεί έναντι των στόχων των ΕΠ. Ωστόσο, δεδομένης της καθυστερημένης έναρξης της υλοποίησης, λίγες αξιολογήσεις ήταν διαθέσιμες κατά τον χρόνο του ελέγχου μας. Κατά συνέπεια, ως προς το ΕΤΠΑ, είναι δύσκολη η παρακολούθηση του βαθμού της συμβολής των έργων στην επίτευξη των στόχων των ΕΠ (βλέπε σημεία 63 έως 69). Το αυτό πρόβλημα ισχύει και για το ΕΚΤ, καθώς πολλές συμφωνίες επιχορήγησης δεν περιλαμβάνουν ποσοτικοποιημένους δείκτες αποτελέσματος.

83

Ομοίως, η βάση του πλαισίου επιδόσεων διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από δείκτες εκροής και οικονομικούς δείκτες. Αυτό σημαίνει ότι η αποδέσμευση του αποθεματικού επίδοσης θα βασιστεί κυρίως σε αυτά τα είδη δεικτών, και όχι στα επιτυγχανόμενα αποτελέσματα και την πραγματική πρόοδο που σημειώνεται προς την επίτευξη των στόχων των ΕΠ. Επίσης, οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στις εκθέσεις της Επιτροπής αναφέρονται κυρίως στις εκροές, με εξαίρεση το ΕΚΤ στην περίπτωση του οποίου αναφέρεται η αθροιστική τιμή ορισμένων δεικτών αποτελέσματος (βλέπε σημεία 70 έως 72).

Σύσταση 1 – Επιλογή που να εστιάζει στα αποτελέσματα

Προκειμένου να εξασφαλιστεί μια συνεπής και πραγματικά προσανατολισμένη στα αποτελέσματα προσέγγιση για την επιλογή των έργων, τα κράτη μέλη οφείλουν:

  1. να εφαρμόζουν κριτήρια επιλογής που να απαιτούν από τους δικαιούχους να καθορίζουν τουλάχιστον έναν πραγματικό δείκτη αποτελέσματος βάσει κοινού ορισμού του τι συνιστά «αποτέλεσμα» για το έργο τους, συμπεριλαμβανομένων τιμής βάσης και τιμής-στόχου· αυτός ο δείκτης αποτελέσματος πρέπει να συμβάλλει στην επίτευξη των δεικτών αποτελέσματος σε επίπεδο ΕΠ·
  2. να περιλαμβάνουν εκτίμηση αυτών των αναμενόμενων αποτελεσμάτων και δεικτών στην έκθεση αξιολόγησης των αιτήσεων·
  3. όταν αποφασίζονται οι διαδικασίες επιλογής που θα εφαρμοστούν, να εξασφαλίζεται ότι θα γίνεται σύγκριση μεταξύ των αιτήσεων έργων.

Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: αρχής γενομένης από το 2019 για τις επόμενες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων.

Σύσταση 2 - Παρακολούθηση που να εστιάζει στα αποτελέσματα

  1. Προκειμένου να είναι δυνατή η παρακολούθηση της συμβολής των έργων στην επίτευξη των στόχων των ΕΠ, τα κράτη μέλη οφείλουν να περιλαμβάνουν στη συμφωνία επιχορήγησης ποσοτικοποιημένους δείκτες αποτελέσματος, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην επίτευξη των δεικτών αποτελέσματος που καθορίζονται σε επίπεδο ΕΠ.

    Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: αρχής γενομένης από το 2019 για τις επόμενες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων.

  2. Προκειμένου το πλαίσιο παρακολούθησης του ΕΤΠΑ να εστιάσει περισσότερο στα αποτελέσματα, και συγκεκριμένα προκειμένου να καταστεί δυνατή η συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τις επιδόσεις, η Επιτροπή οφείλει να καθορίσει για το ταμείο αυτό δείκτες αποτελέσματος βάσει κοινού ορισμού της έννοιας των «αποτελεσμάτων».

Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: κατά την κατάρτιση του επόμενου ΠΔΠ

Σύσταση 3 - Αναφορά στοιχείων σχετικά με τις επιδόσεις και προετοιμασία της επανεξέτασης των επιδόσεων το 2019

Η Επιτροπή, προκειμένου να βελτιώσει τα σχετικά με τις επιδόσεις αναφερόμενα στοιχεία και να πραγματοποιήσει μια ουσιαστική επανεξέταση των επιδόσεων βάσει αξιόπιστων δεδομένων και ρεαλιστικών οροσήμων, οφείλει:

  1. να έχει συνολική εικόνα των κύριων αδυναμιών των συστημάτων παρακολούθησης των ΕΠ και των σχετικών αβεβαιοτήτων, βάσει των ελέγχων που διενεργεί τόσο η ίδια όσο και οι αρχές ελέγχου (αναγκαίοι έλεγχοι συστημάτων και έλεγχοι της αξιοπιστίας των στοιχείων σχετικά με τις επιδόσεις)·
  2. να εξασφαλίζει ότι οι τροποποιήσεις των ΕΠ που ζητούν τα κράτη μέλη και αφορούν δικαιολογημένες αναθεωρήσεις των οροσήμων του πλαισίου επιδόσεων πραγματοποιούνται εγκαίρως ενόψει της επανεξέτασης των επιδόσεων.

Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: πριν από την οριστικοποίηση της επανεξέτασης των επιδόσεων.

Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα II, του οποίου προεδρεύει η Iliana IVANOVA, Μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 27ης Ιουνίου 2018.

Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Klaus-Heiner LEHNE
Πρόεδρος

Παραρτήματα

Παράρτημα I

Κατάσταση των έργων που επελέγησαν για έλεγχο

(ποσά σε εκατ. ευρώ)

Αριθ. Περιγραφή του έργου Προηγούμενη επιχορήγηση Συνολικό ύψος της επένδυσης Ύψος της επιχορήγησης της ΕΕ Ταμείο ΘΣ (α) ΑΠ (β) ΕΠ/ΕΣ (γ) Ημερομηνία έναρξης και λήξης Εκροές και αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν Αριθ. διαδικασίας επιλογής (βλέπε παράρτημα III)
Τσεχική Δημοκρατία - ΕΠ Απασχόληση 2014CZ05M9OP001 (ποσά σε εκατομμύρια τσεχικές κορόνες)
1 «Νέες ευκαιρίες απασχόλησης» (Πρόσκληση: Μέσα ενεργητικής πολιτικής για την αγορά εργασίας) Ναι 4 011 3 304,6 ΕΚΤ 8 1.1 1.1.1 1.4.2015 - μέχρι σήμερα Συμμετέχοντες στην απασχόληση 14 304 1
2 Παιδικός σταθμός για παιδιά προσχολικής ηλικίας #1 (Πρόσκληση: Υποστήριξη της δημιουργίας και της λειτουργίας δομών παροχής υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας για παιδιά προσχολικής ηλικίας για εταιρείες και το ευρύ κοινό εκτός Πράγας) Ναι 4,9 4,2 ΕΚΤ 8 1.2 1.2.1 1.1.2016 -
31.12.2017
Θέσεις στον παιδικό σταθμό: 24 2
3 Παιδικός σταθμός για παιδιά προσχολικής ηλικίας #2 (α) (Πρόσκληση: Υποστήριξη της δημιουργίας και της λειτουργίας δομών παροχής υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας για παιδιά προσχολικής ηλικίας για εταιρείες και το ευρύ κοινό εκτός Πράγας) Ναι 4,1 3,4 ΕΚΤ 8 1.2 1.2.1 1.1.2016 -
31.12.2017
Θέσεις στον παιδικό σταθμό: 20 2
4 Παιδικός σταθμός για παιδιά προσχολικής ηλικίας #2 (β) (Πρόσκληση: Υποστήριξη της δημιουργίας και της λειτουργίας δομών παροχής υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας για παιδιά προσχολικής ηλικίας για εταιρείες και το ευρύ κοινό εκτός Πράγας) Ναι 4,9 4,2 ΕΚΤ 8 1.2 1.2.1 1.1.2016 - μέχρι σήμερα Θέσεις στον παιδικό σταθμό: 20
Αριθμός ατόμων που χρησιμοποιούν δομές παιδικής μέριμνας: 30
2
5 «Υποστήριξη επιλεγμένων κοινωνικών υπηρεσιών (άσυλα, κέντρα ημερήσιας φροντίδας κ.λπ.) σε μία περιφέρεια» Ναι 411,8 350 ΕΚΤ 9 2.1 2.1.1 1.1.2016 - μέχρι σήμερα Πραγματική υλοποίηση: μ.δ. ακόμη, το έργο βρίσκεται στο αρχικό στάδιο 3
Τσεχική Δημοκρατία - ΕΠ Επιχειρηματικότητα και καινοτομία για την ανταγωνιστικότητα 2014CZ16RFOP001 (ποσά σε εκατομμύρια τσεχικές κορόνες)
6 Υποστήριξη των εξαγωγών προς όφελος των εταιρειών Ναι 1,2 0,6 ΕΤΠΑ 3 2.1
ΕΣ 2.2
3.7.2015 - 10.5.2016 Αριθμός συμμετοχών σε εκθέσεις και συναφείς εκδηλώσεις του εξωτερικού 3 (αλλά η ίδια εταιρεία): μία ήταν η εταιρεία που χρηματοδοτήθηκε
Προηγούμενες επιχορηγήσεις:
12 έργα OPPI, 265,2 εκατομμύρια τσεχικές κορόνες,
4 επιχορηγήσεις για εκθέσεις, 53 εκατομμύρια τσεχικές κορόνες
4
7 Συμμετοχές σε εμπορικές εκθέσεις του εξωτερικού το 2016 Ναι 3,3 1,6 ΕΤΠΑ 3 2.1
ΕΣ 2.2
9.9.2015 - 21.12.2016 Αριθμός συμμετοχών σε εκθέσεις και συναφείς εκδηλώσεις του εξωτερικού 3 (αλλά η ίδια εταιρεία): μία ήταν η εταιρεία που χρηματοδοτήθηκε
Προηγούμενες επιχορηγήσεις:
8 έργα OPPI, 117,3 εκατομμύρια τσεχικές κορόνες,
1 έργο OPLZZ, 5,3 εκατομμύρια τσεχικές κορόνες
4
Τσεχική Δημοκρατία - ΕΠ Επιχειρηματικότητα και καινοτομία για την ανταγωνιστικότητα 2014CZ16RFOP001 (ποσά σε εκατομμύρια τσεχικές κορόνες)
8 Κατασκευή εγκατάστασης παραγωγής στον κλάδο της ξυλουργίας Ναι 8,6 3,8 ΕΤΠΑ 3 2.1
ΕΣ 2.2
1.11.2015 -25.1.2016 Ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της εταιρείας (844 τ.μ.)
Αριθμός εταιρειών που χρησιμοποιούν τις ανακαινισμένες υποδομές: 1
Προηγούμενες επιχορηγήσεις:
7,2 εκατομμύρια τσεχικές κορόνες
5
9 Ανακαίνιση κτιρίου Ναι 21,2 7,4 ΕΤΠΑ 3 2.1
ΕΣ 2.2
7.9.2015 - 6.9.2016 Ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της εταιρείας (2721 τ.μ.)
Αριθμός εταιρειών που χρησιμοποιούν τις ανακαινισμένες υποδομές: 1
Προηγούμενες επιχορηγήσεις:
12 έργα OPPI, 123,7 εκατομμύρια τσεχικές κορόνες,
1 έργο OPLZZ, 2,2 εκατομμύρια τσεχικές κορόνες
5
Γαλλία - ΕΠ ΕΤΠΑ/ΕΚΤ Λορένη και Βόσγια - 2014FR16M0OP015
10 Ανάληψη τυπογραφείου (λόγω συνταξιοδότησης του προηγούμενου ιδιοκτήτη) Όχι 2 0,04 ΕΤΠΑ 3 2 2.3A 18.9.2014 -12.10.2015 Αριθμός επιχειρήσεων που ενισχύονται: 1
Θέσεις εργασίας: + 2
6
11 Αγορά εξοπλισμού παραγωγής (π.χ. πρέσα 140 τόνων με σύστημα διπλής έγχυσης) Όχι 0,6 0,05 ΕΤΠΑ 3 2 2.3A 1.1.2014 - 31.12.2016 Αριθμός επιχειρήσεων που ενισχύονται: 1
Θέσεις εργασίας: + 2
6
12 Επενδύσεις για την ανάπτυξη χιονοδρομικού κέντρου Όχι 6,7 1,1 ΕΤΠΑ 3 9 9.3A 1.1.2015 - 31.12.2016 Αριθμός επιχειρήσεων που ενισχύονται: 1
Αριθμός επιχειρήσεων που επιχορηγήθηκαν: 1
7
13 Αγορά εξοπλισμού παραγωγής (υδραυλικά εργαλεία) Όχι 1,6 0,02 ΕΤΠΑ 3 2 2.3A 2.7.2014 - 31.2.2016 Αριθμός επιχειρήσεων που ενισχύονται: 1
Αριθμός επιχειρήσεων που επιχορηγήθηκαν: 1
Θέσεις εργασίας: + 6
6
Γαλλία - Εθνικό ΕΠ του ΕΚΤ - 2014FR05SFOP001
14 Υποστήριξη δικαιούχων ελάχιστου εισοδήματος Ναι 10,7 5,3 ΕΚΤ 3 9 1.1 1.1.2014 - 31.12.2016 Αναμενόμενος αριθμός συμμετεχόντων: 6 360 / έτος ή 19 080 συνολικά 8
15 Συνοδεία ή καθοδήγηση ατόμων σε διαδικασία ένταξης, περιλαμβανομένης της εκμάθησης της γαλλικής Ναι 2 1 ΕΚΤ 3 9 1.1 1.1.2014 - 31.12.2016 Αριθμός συμμετεχόντων στη δράση (2014-2016): 657
Θετικά αποτελέσματα εντός 3 μηνών από τη συμμετοχή το έργο: 40 %
9
Γαλλία - Εθνικό ΕΠ του ΕΚΤ - 2014FR05SFOP001
16 Επαγγελματική κατάρτιση εργαζομένων στον τομέα των κατασκευών (Παρίσι και ευρύτερη ζώνη) Ναι 9,5 4,8 ΕΚΤ 2 8 5.3 1.1.2014 - 31.12.2015 Αριθμός συμμετεχόντων στη δράση (2014-2016): 2 464 10
17 Επαγγελματοποίηση δικτύων σχετικών με τη δημιουργία δραστηριοτήτων Ναι 5,2 2,6 ΕΚΤ 1 8 3,2 1.1.2014 - 31.12.2016 Κανένας συμμετέχων 11
18 Δραστηριότητες κατάρτισης για ανέργους Ναι 80 30,7 ΕΚΤ 2 8 5,4 1.1.2014 - 31.12.2016 Αριθμός συμμετεχόντων στις δράσεις κατάρτισης: 21 860 (στόχος: 22 734) 12
Ιταλία - ΕΠ του ΕΚΤ Πεδεμόντιο - 2014IT05SFOP013
19 Προγράμματα κατάρτισης για τη διευκόλυνση της ένταξης στην αγορά εργασίας (ηλεκτρονικό τεχνικό εμπόριο) Ναι 0,69 0,69 ΕΚΤ 8 1 8.x 1.10.2015 -15.6.2016 Τεχνικό πρόγραμμα κατάρτισης στο ηλεκτρονικό εμπόριο (600 ώρες) 13
20 Προγράμματα κατάρτισης για τη διευκόλυνση της ένταξης στην αγορά εργασίας (κομμωτική) Ναι 0,69 0,69 ΕΚΤ 8 1 8.x 1.10.2015 -15.6.2016 Πρόγραμμα κατάρτισης στην κομμωτική (600 ώρες) 13
21 Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης προς υποστήριξη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ξυλουργική) Ναι 0,99 0,99 ΕΚΤ 8 2 8.x 1.10.2015 -15.6.2016 Πρόγραμμα κατάρτισης στην ξυλουργική (1 050 ώρες) 14
22 Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης προς υποστήριξη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (επεξεργασία αγροδιατροφικών προϊόντων) Ναι 0,99 0,99 ΕΚΤ 8 2 8.x 1.10.2015 -15.6.2016 Πρόγραμμα κατάρτισης στην επεξεργασία αγροδιατροφικών προϊόντων (1 050 ώρες) 14
Ιταλία - ΕΠ του ΕΤΠΑ/ΕΚΤ Απουλία - 2014IT16M2OP002
23 Αγορά 10 νέων λεωφορείων για τη μεταφορά επιβατών Ναι 4,12 1,41 ΕΤΠΑ 3 3 5.5.2015 - 31.12.2015 Ουδεμία 15
24 Αγορά εξοπλισμού παραγωγής ζυμαρικών χωρίς γλουτένη Ναι 2,7 0,8 ΕΤΠΑ 3 3 16.6.2015 -31.12.2015 - Κύκλος εργασιών (2017 o/s)
- Αύξηση κατά 4 μονάδες εργασίας
15
Ιταλία - ΕΠ του ΕΤΠΑ/ΕΚΤ Απουλία - 2014IT16M2OP002
25 Ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων υπάρχοντος σχολείου και μετατροπή του σε βρεφονηπιακό σταθμό Ναι 0,5 0,44 ΕΤΠΑ 9 9 1.1.2016 - 31.12.2016 Δημιουργία 57 νέων θέσεων στον βρεφονηπιακό σταθμό 16
26 Ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων υπάρχοντος σχολείου και μετατροπή του σε βρεφονηπιακό σταθμό Ναι 0,35 0,31 ΕΤΠΑ 9 9 1.1.2016 - 31.12.2016 Δημιουργία 42 νέων θέσεων στον βρεφονηπιακό σταθμό 16
Φινλανδία - ΕΠ Βιώσιμη ανάπτυξη και εργασία - φινλανδικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων - 2014FI16M2OP001
27 Επένδυση σε γραμμή βαφής με επιπαστική σκόνη, σε γραμμή παραγωγής στοιχείων ακουστικών τοίχων και σε μηχανή κάμψης χάλυβα Αναδιοργάνωση της παραγωγής σύμφωνα με το δίκτυο LEAN Ναι 0,85 0,32 ΕΤΠΑ 3 1 3δ - 2.1 16.2.2015 -30.6.2016 Κύκλος εργασιών: + 0.3 εκατομμύρια ευρώ, + 10 % του τρέχοντος
Άμεσες εξαγωγές: + 0,07 εκατομμύρια ευρώ, + 100 % των τρεχουσών
Θέσεις εργασίας: + 2 (εκ των οποίων 0 γυναίκες)
Άλλο: Σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας ανά παραγόμενη μονάδα, τουλάχιστον 10 % της καταναλούμενης ενέργειας
17
28 Επένδυση για την ανάπτυξη γραμμής παραγωγής σκυροδέματος, αναδιοργάνωση της εσωτερικής υλικοτεχνικής υποστήριξης και ανάπτυξη νέας σειράς προϊόντων Ναι 2,45 0,619 ΕΤΠΑ 3 1 3δ - 2.1 2.3.2015 - 30.9.2016 Αμέσως μετά την ολοκλήρωση:
Κύκλος εργασιών: + 0.41 εκατομμύρια ευρώ
Θέσεις εργασίας: + 1
2 χρόνια μετά την ολοκλήρωση (άγνωστος ακόμη):
Κύκλος εργασιών: + 2,5 εκατομμύρια ευρώ, + 20 % του τρέχοντος
Θέσεις εργασίας: + 7
Το έργο συμβάλλει στην οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
17
29 Ανάπτυξη και επιβεβαίωση του υπηρεσιακού μοντέλου που χρησιμοποιείται στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης μιας πόλης για νέους ενήλικες με ιστορικό χρήσης ουσιών, με σκοπό την ενθάρρυνσή τους να εξομαλύνουν τη ζωή τους ώστε να αρχίσουν ενδεχομένως την αναζήτηση εργασίας Ναι 0,24 0,17 ΕΚΤ 9 5 8i 2.1.2015 -31.12.2016 Δικαιούχοι: 39 άτομα (στόχος: 80 άτομα) 18
Φινλανδία - ΕΠ Βιώσιμη ανάπτυξη και εργασία - φινλανδικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων - 2014FI16M2OP001
30 Παροχή κατάρτισης σε περιοδικώς εργαζόμενους με σκοπό την αύξηση των πιθανοτήτων να βρουν απασχόληση και τη διεύρυνση των σχετικών επιλογών τους (κοινωνική οικονομία) Ναι 0,31 0,22 ΕΚΤ 8 3 9i 1.1.2015 - 31.12.2016 Δικαιούχοι: 82 άτομα (στόχος: 100 άτομα) 18
31 Ανάπτυξη λογισμικού διεπαφής χρήστη για σαρωτή με υπερήχους για ιατρική χρήση Ναι 0,34 0,17 ΕΤΠΑ 3 1 3α - 1.1 30.1.2015 -30.4.2016 Κατά την ολοκλήρωση του έργου / κατ’ εκτίμηση μετά από 2 χρόνια
Κύκλος εργασιών:+ 0,25 εκατομμύρια ευρώ + 100 % / + 10 εκατομμύρια ευρώ + 100 %
Άμεσες εξαγωγές: + 0,25 εκατομμύρια ευρώ + 100 % / + 9,8 εκατομμύρια ευρώ + 100 %
Θέσεις εργασίας: + 3 / 15 (εκ των οποίων 0 / 5 γυναίκες) (στόχος: 35) Θέσεις εργασίας στην Ε&Α: + 3 / 10 (εκ των οποίων 0 / 3 γυναίκες)
Άλλα άυλα δικαιώματα 0 / 3 (στόχος: 4)
17
32 Ανάπτυξη νέας σειράς προϊόντων ξυλεπένδυσης Ναι 1,4 0,56 ΕΤΠΑ 3 1 3δ - 2.1 27.1.2015 -27.1.2017 Κατά την ολοκλήρωση του έργου / κατ’ εκτίμηση μετά από 2 χρόνια
Κύκλος εργασιών: + 1 εκατομμύριο ευρώ +12 % / + 2 εκατομμύρια ευρώ 24 % (στόχος: 3 εκατομμύρια ευρώ)
Άμεσες εξαγωγές: μ.δ. / + 0,3 εκατομμύρια ευρώ 33 % (στόχος: 1 εκατομμύριο ευρώ)
Θέσεις εργασίας: + 3 / + 6 εκ των οποίων γυναίκες: + 1 / + 2 (στόχος: 2)
17
Φινλανδία - ΕΠ Βιώσιμη ανάπτυξη και εργασία - φινλανδικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων - 2014FI16M2OP001
33 Επέκταση εργοστασίου με σκοπό την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων παραγωγής και υλικοτεχνικής υποστήριξης Ναι 1,17 0,35 ΕΤΠΑ 3 1 3δ - 2.1 1.6.2014 - 31.12.2014 Κατά την ολοκλήρωση του έργου / κατ’ εκτίμηση μετά από 2 χρόνια
Κύκλος εργασιών: + 10 εκατομμύρια ευρώ + 150 % (στόχος: 11 εκατομμύρια ευρώ) / + 35 εκατομμύρια ευρώ + 350 %
Άμεσες εξαγωγές: + 9 εκατομμύρια ευρώ + 643 % (στόχος: 0,9 εκατομμύρια ευρώ)/ + 26 εκατομμύρια ευρώ + 999 %)
Θέσεις εργασίας: + 10 / + 50 εκ των οποίων + 3 / + 5 γυναίκες (στόχος: 50)
Θέσεις εργασίας στην Ε&Α: + 2 / + 2 εκ των οποίων + 0 / + 1 γυναίκες (στόχος: 4)
Άλλα άυλα δικαιώματα 1 / 3
Το έργο συμβάλλει στην οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
17
34 Επέκταση πάρκου μηχανημάτων σύγχρονης τεχνολογίας για την παραγωγή σωλήνων και μεταλλικών κατασκευών και αναδιοργάνωση της διάταξης της μονάδας παραγωγής Ναι 1,43 0,5 ΕΤΠΑ 3 1 3δ 2.1 13.2.2015 - 31.12.2016 Κατά την ολοκλήρωση του έργου / κατ’ εκτίμηση μετά από 2 χρόνια
Κύκλος εργασιών: 0 / + 1,4 εκατομμύρια ευρώ + 34 %
Άμεσες εξαγωγές: 0 / + 0,46 εκατομμύρια ευρώ + 136 % (στόχος: 0,75 εκατομμύρια ευρώ)
Θέσεις εργασίας: + 5 / + 8 εκ των οποίων γυναίκες 0 / 0
Άλλο: εξοικονόμηση ενέργειας μ.δ. / + 1 MWh/a
17

Υπόμνημα: (α) ΘΣ: θεματικός στόχος (β) ΑΠ: άξονας προτεραιότητας (γ) ΕΠρ: επενδυτική προτεραιότητα και ΕΣ: ειδικός στόχος

Παράρτημα ΙI

Θεματικοί στόχοι

Αριθμός Περιγραφή
1 Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας
2 Βελτίωση της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών
3 Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ
4 Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς
5 Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, πρόληψη και διαχείριση κινδύνων
6 Διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων
7 Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και άρση των προβλημάτων σε βασικές υποδομές δικτύων
8 Προώθηση της διατηρήσιμης και ποιοτικής απασχόλησης και στήριξη της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού
9 Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων
10 Επένδυση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση
11 Ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας των δημόσιων αρχών και των ενδιαφερόμενων φορέων και της αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης

Πηγή: Άρθρο 9 και παράρτημα XI, τμήμα Ι, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

Παράρτημα ΙΙΙ

Κατάσταση των διαδικασιών επιλογής που εξετάστηκαν στο πλαίσιο του ελέγχου

Αριθ Ονομασία / κωδικός Παρατηρήσεις Ταμείο ΘΣ (α) ΑΠ/ΕΠρ/ΕΣ (β) Είδος διαδικασίας επιλογής (γ) Ανταγωνιστική Κατά σειρά χρονικής προτεραιότητας Ελεγχθέντα έργα (βλέπε παράρτημα II)
Τσεχική Δημοκρατία - ΕΠ Απασχόληση
1 Μέσα ενεργητικής πολιτικής για την αγορά εργασίας
(αριθ. 03_15_001)
Επιλογή δράσεων για την αύξηση της απασχόλησης των υποστηριζόμενων ατόμων, ιδίως των μεγαλύτερων σε ηλικία, αυτών που έχουν χαμηλά προσόντα και των λοιπών μειονεκτούντων
Ο δικαιούχος (Γραφείο εργασίας της Τσεχικής Δημοκρατίας) καθορίζεται στη συμφωνία εταιρικής σχέσης
ΕΚΤ 8 1.1.1 Απευθείας ανάθεση
29.7.2015 -
30.4.2016
  ά.α. 1
2 Υπηρεσίες παιδικής μέριμνας εκτός Πράγας
(αριθ. 03_15_035)
Μείωση των διαφορών στην κατάσταση γυναικών και ανδρών
Υποστήριξη της δημιουργίας και της λειτουργίας δομών παροχής υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας για παιδιά προσχολικής ηλικίας για εταιρείες και το ευρύ κοινό εκτός Πράγας («Υπηρεσίες παιδικής μέριμνας»)
ΕΚΤ 8 1.2.1 Προσωρινή πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα: 11.11.2015 -
8.1.2016
  ΝΑΙ 2, 3, 4
3 «Κοινωνικές υπηρεσίες»
(αριθ. 03_15_005)
2.1.1 - Αύξηση της απασχολησιμότητας στην αγορά εργασίας των ατόμων που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό ή που είναι κοινωνικά αποκλεισμένα και
2.1.2 - Ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής οικονομίας
Υποστήριξη των επιλεγμένων κοινωνικών υπηρεσιών που συνδέονται με τα περιφερειακά μεσοπρόθεσμα σχέδια ανάπτυξης κοινωνικών υπηρεσιών («Κοινωνικές υπηρεσίες»)
Οι δικαιούχοι (όλες οι περιφέρειες της Τσεχικής Δημοκρατίας) και το χρηματοδοτικό σύνολο ανά περιφέρεια καθορίζονται στη συμφωνία εταιρικής σχέσης
ΕΚΤ 9 2.1.1
2.1.2
Προκήρυξη απευθείας ανάθεσης: 26.6.2015
Αποδοχή αιτήσεων μεταξύ: 20.7.2015 - 13.12.2019
  ά.α. 5
Τσεχική Δημοκρατία - ΕΠ Επιχειρηματικότητα και καινοτομία για την ανταγωνιστικότητα
4 Μάρκετινγκ I ΕΣ 2.2: Ενίσχυση της διεθνοποίησης των ΜΜΕ
- Υπηρεσίες για ΜΜΕ που επικεντρώνονται στη διεθνή ανταγωνιστικότητα, με σκοπό την πρόσβαση στις αγορές του εξωτερικού
- Παροχή εξειδικευμένων συμβουλών από ειδικούς στις διεθνείς αγορές και παροχή συμβουλών για στρατηγική διαχείριση και διαχείριση της καινοτομίας, περιλαμβανομένων της εποπτείας και της καθοδήγησης
- Υπηρεσίες υποστήριξης της δικτύωσης των ΜΜΕ στον τομέα της διεθνούς ερευνητικής συνεργασίας (Ορίζων 2020, COSME).
ΕΤΠΑ 3 ΑΠ 2, ΕΣ 2.2 Προσωρινή πρόσκληση
2.6.2015 - 30.11.2015
  ΝΑΙ, υπό τον όρο ότι οι αιτήσεις συγκεντρώνουν βαθμολογία τουλάχιστον 60/100 6, 7
5 Κτηματομεσιτικές υπηρεσίες Ι ΕΣ 2.3: Αύξηση της χρήσης των επιχειρηματικών υποδομών
- Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων παραγωγής και ανάπλαση των υφιστάμενων απαρχαιωμένων υποδομών
- Ανάπλαση εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων (πλην των δαπανών για την κατάργηση των οικολογικών επιβαρύνσεων) και μετατροπή τους σε σύγχρονες επιχειρηματικές εγκαταστάσεις και προσφάτως αναπλασθείσες ζώνες.
ΕΤΠΑ 3 ΑΠ 2, ΕΣ 2.3 Προσωρινή πρόσκληση σε δύο στάδια:
από 1.6.2015 έως 31.8.2015
Μόνο επιλέξιμες αιτήσεις:
από 1.12.2015 έως 31.1.2016
  ΝΑΙ, υπό τον όρο ότι οι αιτήσεις συγκεντρώνουν βαθμολογία τουλάχιστον 60/100 8, 9
Γαλλία, ΕΠ Λορένη και Βόσγια
6 Επιχειρηματικότητα και επιχειρήσεις Στόχος: Επιλογή έργων προς υποστήριξη των επενδύσεων σε ΜΜΕ, σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους, για τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και προστιθέμενης αξίας ΕΤΠΑ 3 ΑΠ 2 - ΕΣ 2.3.Α Μόνιμη πρόσκληση
ανανεώνεται κάθε χρόνο
  ΝΑΙ, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια 10, 11, 13
7 Οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της ορεινής περιοχής Στόχος: αύξηση του αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή των Βοσγίων ΕΤΠΑ 3 ΑΠ 9 - ΕΣ 9.3.Α Μόνιμη πρόσκληση
ανανεώνεται κάθε χρόνο
  ΝΑΙ, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια 12
Γαλλία, Εθνικό ΕΠ του ΕΚΤ
8 Πρόσκληση υποβολής προτάσεων έργων Προκηρύχθηκε από τον ενδιάμεσο φορέα ΕΚΤ 9 ΑΠ 3 - 3.9.1.1 Προσωρινή πρόσκληση 16.12.2014 -
31.3.2015
  ΝΑΙ, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια 14
9 Πρόσκληση υποβολής προτάσεων έργων - AAP interne 2014-2017 Προκηρύχθηκε από τον ενδιάμεσο φορέα ΕΚΤ 9 ΑΠ 3 - 3.9.1.1 Προσωρινή πρόσκληση
9.6.2015 -
30.7.2015
  ΝΑΙ, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια 15
10 Πρόσκληση υποβολής προτάσεων έργων - 2014IDF-AXE2-01 Προκηρύχθηκε από την εξουσιοδοτημένη διαχειριστική αρχή ΕΚΤ 8 ΑΠ 2 - 2.8.5.3 Προσωρινή πρόσκληση
11.8.2014 -
17.11.2014
  ΝΑΙ, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια 16
11 Πρόσκληση υποβολής προτάσεων έργων Προκηρύχθηκε από τον ενδιάμεσο φορέα ΕΚΤ 8 ΑΠ 1 - 1.8.3.2 Μόνιμη ανανεούμενη πρόσκληση
1.1.2014 -
31.12.2016
  ΝΑΙ, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια 17
12 Πρόσκληση υποβολής προτάσεων έργων - CSP 2014/15 Προκηρύχθηκε από τη διαχειριστική αρχή ΕΚΤ 8 ΑΠ 2 - 2.8.5.4 Ανανεούμενη απευθείας ανάθεση
1.1.2014 -
31.12.2017
  ΝΑΙ, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια 18
Ιταλία – ΕΠ Πεδεμόντιο  
13 «Mercato del Lavoro» στην περιφέρεια του Πεδεμοντίου (εκτός της επαρχίας του Τορίνο) Επιλογή προγραμμάτων κατάρτισης για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας κυρίως άνεργων νέων και ενηλίκων (19-25 ετών ή και μεγαλύτερων) με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και εκτεθειμένων σε διάφορους παράγοντες που τους θέτουν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο μακροχρόνιας ανεργίας (Formazione professionale finalizzata alla lotta contro la disoccupazione)
Προκηρύχθηκε από τη διαχειριστική αρχή
ΕΚΤ 8 ΑΠ 1
ΕΣ: 1.8.i.1.3
Προσωρινή πρόσκληση
10.7.2015 -
29.7.2015
ΝΑΙ, βαθμολόγηση και κατάταξη   19, 20
14 «Obbligo d’Istruzione» CMT 2015/2016 στην επαρχία του Τορίνο Επιλογή προγραμμάτων κατάρτισης για τη διευκόλυνση των νέων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ενσωμάτωσης και έχουν αποκλειστεί από την παραδοσιακή σχολική εκπαίδευση ή και έχουν εγκαταλείψει το σχολείο / την υποχρεωτική εκπαίδευση να απολαύσουν το δικαίωμά τους ή να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους για 10ετή εκπαίδευση και κατάρτιση ΕΚΤ 8 ΑΠ 1
ΕΣ: 1.8ii.2.4
Άνευ αντικειμένου. Η πρόσκληση αυτή δεν αποτελούσε καθαυτή διαδικασία επιλογής, αλλά συνίστατο στην παράταση των συμβάσεων δικαιούχων που είχαν επιλογή προηγουμένως με παρόμοια πρόσκληση το 2011/2012. Για λόγους απλούστευσης και εξοικονόμησης χρόνου, η ΔΑ αποφάσισε να επαναλάβει την ίδια δραστηριότητα κατάρτισης για την περίοδο 2015-2018. 21, 22
Ιταλία - ΕΠ Απουλία
15 D.D. αριθ. 2487 της 22/12/2014 Στόχος: Διευκόλυνση της δημιουργίας νέων μονάδων παραγωγής, της επέκτασης των υφιστάμενων μονάδων, της διαφοροποίησης της παραγωγής με την προσθήκη νέων προϊόντων, της θεμελιώδους μεταβολής της συνολικής διαδικασίας παραγωγής υφιστάμενης μονάδας ΕΤΠΑ 3 ΑΠ 3 - 3.6 Μόνιμη πρόσκληση   ΝΑΙ, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια 23, 24
16 D.D. αριθ. 367 της 6.8.2015 Επιλογή έργων με σκοπό τη βελτίωση και την αναβάθμιση του δικτύου κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και των εκπαιδευτικών και υγειονομικών ιδρυμάτων σε ολόκληρη την περιφέρεια της Απουλίας. Στόχος είναι η κάλυψη των ελλείψεων στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας σε μεμονωμένα άτομα, οικογένειες και κοινότητες στη συγκεκριμένη περιφέρεια, μέσω της συγχρηματοδότησης σχεδίων κοινωνικών επενδύσεων ή διαρθρωτικών μέτρων στον κοινωνικό τομέα ή στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης. Επιλέξιμοι υποψήφιοι είναι, παραδείγματος χάριν, δημόσιοι φορείς, κυρίως δήμοι, αλλά και ιδιωτικοί που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και οι οποίοι ήταν προηγουμένως δημόσιοι φορείς πρόνοιας, φιλανθρωπικές οργανώσεις ή άλλου είδους υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (π.χ. τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες, εμπορικά επιμελητήρια). ΕΤΠΑ 9 9.10 και 9.11 Μόνιμη πρόσκληση   ΝΑΙ, υπό τον όρο ότι οι αιτήσεις συγκεντρώνουν βαθμολογία τουλάχιστον 70/100 25, 26
Φινλανδία - ΕΠ Διαρθρωτικά ταμεία
17 Ανάπτυξη επιχειρήσεων και υποστηρικτικό καθεστώς Καθεστώς υποστήριξης συμπληρωματικό του ΕΤΠΑ που εφαρμόζεται σε τέσσερα κέντρα οικονομικής ανάπτυξης, μεταφορών και περιβάλλοντος ΕΤΠΑ 3 3 / όλα, εστίαση κατά βούληση σε περιφερειακές στοχευμένες δράσεις Μόνιμη, ισχύει καθ’ όλη την περίοδο ισχύος του ΠΔΠ 2014-2020. Ετήσιο εθνικό κονδύλιο του προϋπολογισμού   ΝΑΙ, υπό τον όρο ότι οι αιτήσεις συγκεντρώνουν μια ελάχιστη βαθμολογία 27, 28, 31, 32, 33, 34
18 Κέντρο οικονομικής ανάπτυξης, μεταφορών και περιβάλλοντος. Mikkeli, Νότιο Savo, Φινλανδία ΕΤΠΑ: εστίαση στην έξυπνη εξειδίκευση
ΕΚΤ: εστίαση στην υποστήριξη δράσεων για νέους, στην ενοποίηση διαφόρων παραγόντων και στην ενίσχυση της συνεργασίας
ΕΚΤ ΕΤΠΑ 3
8
9
ΕΤΠΑ - ΑΠ 2
ΕΚΤ - ΑΠ 3
ΕΚΤ - ΑΠ 4
ΕΚΤ - ΑΠ 5
Προσωρινή πρόσκληση:
8.12.2014 - 16.2.2015
  ΝΑΙ, υπό τον όρο ότι οι αιτήσεις συγκεντρώνουν μια ελάχιστη βαθμολογία 29, 30
19 Κέντρο οικονομικής ανάπτυξης, μεταφορών και περιβάλλοντος, Όουλου, Βόρεια Οστροβοθνία   ΕΚΤ ΕΤΠΑ όλα Όλα ΑΠ / ΕΠρ / ΕΣ Προσωρινή πρόσκληση:
5.5.2014 -
29.8.2014
  ΝΑΙ, υπό τον όρο ότι οι αιτήσεις συγκεντρώνουν μια ελάχιστη βαθμολογία ά.α.
Καθώς τα επιλεγέντα έργα δεν είχαν προχωρήσει αρκετά, δεν υποβλήθηκαν σε έλεγχο
Φινλανδία - ΕΠ Διαρθρωτικά ταμεία
20 Κέντρο οικονομικής ανάπτυξης, μεταφορών και περιβάλλοντος, Όουλου, Βόρεια Οστροβοθνία ΕΚΤ: ειδική εστίαση στην κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών
ΕΤΠΑ: εστίαση στους περιβαλλοντικούς και φυσικούς πόρους, ιδίως στην οικονομία της κομποστοποίησης, στην ενεργειακή απόδοση, στην αποδοτική χρήση υλικών και
σε δραστηριότητες/έργα που συνδέονται με την έρευνα και την ανάπτυξη
ΕΚΤ ΕΤΠΑ 3
8
9
ΕΤΠΑ - ΑΠ 1
ΕΤΠΑ - ΑΠ 2
ΕΚΤ - ΑΠ 3
ΕΚΤ - ΑΠ 4
ΕΚΤ - ΑΠ 5
Προσωρινή πρόσκληση:
ΕΚΤ: 12.12.2015 -5.2.2016 ΕΤΠΑ: 12.12.2015 -12.2.2016
  ΝΑΙ, υπό τον όρο ότι οι αιτήσεις συγκεντρώνουν μια ελάχιστη βαθμολογία  

Υπόμνημα:

(α) ΘΣ: θεματικός στόχος

(β) ΑΠ: άξονας προτεραιότητας, ΕΠρ: επενδυτική προτεραιότητα, ΕΣ: ειδικός στόχος

(γ) Είδος διαδικασίας επιλογής:
Προσωρινές προσκλήσεις: Προσκλήσεις διάρκειας μικρότερης των 12 μηνών, συνήθως διάρκειας μερικών εβδομάδων ή μερικών μηνών.
Μόνιμες προσκλήσεις: Ανοικτή πρόσκληση διάρκειας μεγαλύτερης των 12 μηνών (ενίοτε της αυτής διάρκειας με την περίοδο προγραμματισμού)
Απευθείας αναθέσεις: Συνεπάγονται τη διάθεση της χρηματοδότησης σε έναν φορέα, συνήθως δημόσιο, ο οποίος στη συνέχεια διανέμει τους πόρους σε εξωτερικούς δικαιούχους.

Πηγή: Τεκμηρίωση σχετικά με τις διαδικασίες επιλογής.

Παράρτημα IV

Κατάσταση των ΕΠ που εξετάστηκαν στο πλαίσιο του ελέγχου

ΕΤΠΑ ΕΚΤ Σύνολο κονδυλίων της ΕΕ Λοιποί πόροι Σύνολο κονδυλίων της ΕΕ και λοιπών πόρων Καλυπτόμενοι ΘΣ Ημερομηνία έγκρισης της συμφωνίας εταιρικής σχέσης Ημερομηνία έγκρισης του ΕΠ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία έγκρισης της τελευταίας έκδοσης Ορισμός των εθνικών αρχών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το κράτος μέλος Διαχειριστική αρχή (ΔΑ)
Κατά περίπτωση: Ενδιάμεσος φορέας (ΕΦ) ή εξουσιοδοτημένη διαχειριστική αρχή (ΕΔΑ)
Ποσά σε εκατομμύρια ευρώ, εκτός της Τσεχικής Δημοκρατίας
Τσεχική Δημοκρατία - ΕΠ Απασχόληση 2014CZ05M9OP001 (ποσά σε εκατομμύρια τσεχικές κορόνες)
ά.α. 2 119 2 119 450 2 569 8,9,11 13.4.2014 6.5.2015 21.7.2017 Επιτροπή: 16.9.2016
ΚΜ: 13.9.2016
ΔΑ: Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Όχι ΕΦ
Τσεχική Δημοκρατία - ΕΠ Επιχειρηματικότητα και καινοτομία για την ανταγωνιστικότητα 2014CZ16RFOP001 (ποσά σε εκατομμύρια τσεχικές κορόνες)
4 331 ά.α. 4 331 3 611 7 942 1,2,3,4,7 13.4.2014 29.4.2015 1.9.2017 Επιτροπή: 13.3.2017
ΚΜ: 13.3.2017
ΔΑ: Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου
ΕΦ: Υπηρεσία Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας
Γαλλία - ΕΠ ΕΤΠΑ/ΕΚΤ Λορένη και Βόσγια - 2014FR16M0OP015
337 72 409 279 688 1,2,3,4,5,6,9,10 8.8.2014 11.12.2014 ά.α. Επιτροπή: 13.1.2017
ΚΜ: 21.12.2016
ΔΑ (από 1ης Ιανουαρίου 2016): Περιφερειακή αρχή για τη νέα περιφέρεια Grand Est
Γαλλία - Εθνικό ΕΠ του ΕΚΤ για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη - 2014FR05SFOP001
ά.α. 2 894 2 894 2 577 5 471 8,9,10,11 8.8.2014 10.10.2014 ά.α. Επιτροπή: 12.1.2017
ΚΜ: 21.10.2016
ΔΑ: Υπουργείο Εργασίας, Απασχόλησης, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Κοινωνικού Διαλόγου
13 ΕΔΑ
Διάφοροι ΕΦ, εκ των οποίων Συμβούλιο του διαμερίσματος Seine-Saint-Denis, Συμβούλιο του διαμερίσματος Val-de-Marne, Ένωση France active και Fonds paritaire de la sécurisation des parcours professionels
Ιταλία - ΕΠ του ΕΚΤ Πεδεμόντιο - 2014IT05SFOP013
ά.α. 436 436 436 872 8,9,10,11 29.10.2014 11.7.2017 12.12.2014 Επιτροπή: 8.9.2017
ΚΜ: 24.10.2016
ΔΑ: Περιφέρεια Πεδεμοντίου
ΕΦ: Citta Metropolitana Torino
Ιταλία - ΕΠ Απουλία - 2014IT16M2OP002
1 394 386 1 780 1 780 3 560 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, 11,12 29.10.2014 17.7.2014 13.8.2015 Επιτροπή: 21.2.2018
ΚΜ: 18.7.2017
ΔΑ: Περιφέρεια Απουλίας (Μονάδα «Servizio Attuazione del programma»)
ΕΦ: Puglia Sviluppo
Φινλανδία - ΕΠ Βιώσιμη ανάπτυξη και εργασία (2014FI16M2OP001)
766 513 1 279 1 279 2 558 1,3,4,8,9, 10 7.10.2014 11.12.2014 24.5.2016 Επιτροπή: 20.12.2016
ΚΜ: 24.11.2016
ΔΑ: Υπηρεσία Επιχειρήσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης
ΕΦ: Κέντρα ELY στο Mikkeli και στο Όουλου

Παράρτημα V

Άξονας προτεραιότητας, επενδυτικές προτεραιότητες και ειδικοί στόχοι στους οποίους αντιστοιχούν τα επιλεγέντα έργα παρατίθενται στο παράρτημα Ι

Άξονας προτεραιότητας Θεματικός στόχος Επενδυτική προτεραιότητα Ειδικός στόχος
Τσεχική Δημοκρατία - ΕΠ Απασχόληση
ΑΠ 1 8 8i - Πρόσβαση στην απασχόληση των ατόμων που αναζητούν εργασία και των ανενεργών ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνια ανέργων και των ατόμων εκτός αγοράς εργασίας, μεταξύ άλλων μέσω τοπικών πρωτοβουλιών για την απασχόληση και της υποστήριξης της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού 1.1 - Αύξηση της απασχόλησης των υποστηριζόμενων ατόμων, ιδίως των μεγαλύτερων σε ηλικία, αυτών που έχουν χαμηλά προσόντα και των λοιπών μειονεκτούντων
    8iv - Ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς, μεταξύ άλλων όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, την εξέλιξη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, την εναρμόνιση της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής και την προώθηση της ίσης αμοιβής για ίση εργασία 1.2 - Μείωση των διαφορών στην κατάσταση γυναικών και ανδρών στην αγορά εργασίας
ΑΠ 2 9 9i - Ενεργητική ενσωμάτωση, μεταξύ άλλων με σκοπό την προώθηση της ισότητας των ευκαιριών και της ενεργητικής συμμετοχής και τη βελτίωση της απασχολησιμότητας 2.1.1 - Αύξηση των δυνατοτήτων ένταξης στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας των ατόμων που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό ή που είναι κοινωνικά αποκλεισμένα
Τσεχική Δημοκρατία - ΕΠ Επιχειρηματικότητα και καινοτομία για την ανταγωνιστικότητα
ΑΠ 2 3 3 β) - Ανάπτυξη και εφαρμογή νέων επιχειρηματικών μοντέλων για ΜΜΕ, ιδίως σε σχέση με τη διεθνοποίηση 2.2 - Ενίσχυση της διεθνοποίησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων
    3 γ) - Στήριξη της δημιουργίας και της επέκτασης προηγμένων ικανοτήτων για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών 2.3 - Αύξηση της χρήσης των επιχειρηματικών υποδομών
Γαλλία - ΕΠ Λορένη και Βόσγια
ΑΠ 2 3 Α - Προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος Υποστήριξη των επενδύσεων σε ΜΜΕ σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους
ΑΠ 9 3 Α - Προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος Αύξηση του τουρισμού στα Βόσγια Όρη
Γαλλία - Εθνικό ΕΠ του ΕΚΤ
ΑΠ 1 8 8iii - Στήριξη της αυτοαπασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καινοτόμων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων 2 -0 1. Ενίσχυση και ανταλλαγή των υπηρεσιών που προσφέρονται εντός δικτύων ή/και μεταξύ διαφόρων παραγόντων που υποστηρίζουν τη δημιουργία ή την ανάληψη δραστηριοτήτων και την ενίσχυσή τους
      1 - Επαγγελματοποίηση των υπαλλήλων και των εθελοντών από δίκτυα υποστήριξης της δημιουργία επιχειρήσεων και υποστηρικτικών οργανισμών με σκοπό την ενίσχυση των δραστηριοτήτων
ΑΠ 2 8 8v - Προσαρμογή των υπαλλήλων, των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών στην αλλαγή 3 - Δράσεις για την πλήρωση των προϋποθέσεων και των προαπαιτούμενων για την αποτελεσματική πρόσβαση στην κατάρτιση
ΑΠ 3 9 9i - Ενεργός ένταξη με σκοπό, μεταξύ άλλων, την προώθηση της ισότητας των δικαιωμάτων, της ενεργού συμμετοχής και της βελτίωσης της απασχολησιμότητας 1 - α) Εφαρμογή εξατομικευμένων δράσεων, ενίσχυση της απασχολησιμότητας, από την άποψη της προσπέλασης των διαφόρων εμποδίων, εφαρμόζοντας μια συνολική προσέγγιση
Ιταλία - ΕΠ Πεδεμόντιο
ΑΠ 1 8 8i - Πρόσβαση στην απασχόληση των ατόμων που αναζητούν εργασία και των ανενεργών ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνια ανέργων και των ατόμων εκτός αγοράς εργασίας, επίσης μέσω των τοπικών πρωτοβουλιών για την απασχόληση, και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων Βασική απαίτηση 8.5 - Προώθηση της ένταξης στην αγορά εργασίας και της απασχόλησης των μακροχρόνια ανέργων και όσων αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην εξεύρεση απασχόλησης και υποστήριξη όσων κινδυνεύουν από μακροχρόνια ανεργία
    8.ii - Βιώσιμη ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων των νέων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού και των νέων από περιθωριοποιημένες κοινότητες, μεταξύ άλλων μέσω της εφαρμογής των «εγγυήσεων για τη νεολαία» Βασική απαίτηση 8.1 - Αύξηση της απασχόλησης των νέων
Ιταλία - ΕΠ Απουλία
ΑΠ 3 3 3.α - Προαγωγή της επιχειρηματικότητας, ιδίως με τη διευκόλυνση της οικονομικής εκμετάλλευσης νέων ιδεών και ενίσχυση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων Βασική απαίτηση 3.5 - Προώθηση της σύστασης και της ενίσχυσης των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων
ΑΠ 9 9 9.α - Επενδύσεις στις υποδομές υγείας και στις κοινωνικές υποδομές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, μειώνοντας τις ανισότητες όσον αφορά την κατάσταση στον τομέα της υγείας και βελτιώνοντας την πρόσβαση στις σχετικές υπηρεσίες Βασική απαίτηση 9.3 - Αύξηση, ενίσχυση ή βελτίωση της ποιότητας των κοινωνικο-εκπαιδευτικών υπηρεσιών και υποδομών για παιδιά, καθώς και των υπηρεσιών και υποδομών πρόνοιας για άτομα με περιορισμένη αυτονομία, και αναβάθμιση του δικτύου υποδομών και των τοπικών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και πρόνοιας
Φινλανδία - ΕΠ Βιώσιμη ανάπτυξη και εργασία
ΑΠ 1 3 3α - Προαγωγή της επιχειρηματικότητας, ιδίως με τη διευκόλυνση της οικονομικής αξιοποίησης νέων ιδεών και ενίσχυσης της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων και μέσω θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων 1.1 - Δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων
ΑΠ 1 3 3δ - Υποστήριξη των ΜΜΕ ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη της τοπικής, εθνικής και διεθνούς αγοράς και στις καινοτόμους διαδικασίες 2.1 - Προώθηση της ανάπτυξης των ΜΜΕ και της επέκτασής τους στο εξωτερικό
ΑΠ 3 8 8i - Πρόσβαση στην απασχόληση των ατόμων που αναζητούν εργασία και των ανενεργών ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνια ανέργων και των ατόμων εκτός αγοράς εργασίας, μεταξύ άλλων μέσω τοπικών πρωτοβουλιών για την απασχόληση και της υποστήριξης της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού 6.1 - Προώθηση της απασχόλησης των νέων και όσων βρίσκονται σε αδύναμη θέση στην αγορά εργασίας
ΑΠ 5 9 9i - Ενεργητική ενσωμάτωση, μεταξύ άλλων με σκοπό την προώθηση της ισότητας των ευκαιριών και της ενεργητικής συμμετοχής και τη βελτίωση της απασχολησιμότητας 10.1 - Βελτίωση της επαγγελματικής και λειτουργικής ικανότητας αυτών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης

Παράρτημα VΙ

Δείκτες εκροής και αποτελέσματος στο πλαίσιο των ΕΠ που χρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ για τον άξονα προτεραιότητας που περιγράφεται στο παράρτημα V

Περιφέρειες
ΑΠ/ΕΠρ/ΕΣ Δείκτες εκροής Λιγότερο αναπτυγμένες Σε μετάβαση Ανεπτυγμένες Σύνολο Δείκτες αποτελέσματος και πηγή Σε μετάβαση Ανεπτυγμένες Πρόσκληση Έργο
Τιμή βάσης Στόχος 2023 Τιμή βάσης Τιμή-στόχος
Τσεχική Δημοκρατία - ΕΠ Επιχειρηματικότητα και καινοτομία για την ανταγωνιστικότητα 2014CZ16RFOP001
ΑΠ 2 CO1: Αριθμός επιχειρήσεων που ενισχύονται 4 600     4 600 Ειδικός δείκτης αποτελέσματος: ποσοστό των εξαγωγών στον συνολικό κύκλο εργασιών των εταιρειών (πηγή: MPO 2011: 21,3 %
22,3 % - 23,8 %
    4 6, 7
3β.2.2 CO2: Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν επιχορηγήσεις 2 100     2 100        
  CO4: Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν μη οικονομική στήριξη 3 000     3 000        
  CO6: Ιδιωτικές επενδύσεις που αντιστοιχούν σε δημόσια στήριξη επιχειρήσεων (επιχορηγήσεις) (σε εκατομμύρια τσεχικές κορόνες) 84     84            
ΑΠ 2 CO1: Αριθμός επιχειρήσεων που ενισχύονται 695     695 Ειδικός δείκτης αποτελέσματος: Συνολική έκταση σε εκτάρια της αποκατεστημένης περιοχής πηγή: εθνική βάση δεδομένων για τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις που αποκαθίστανται 2011: 25 875
25 900 – 26 050
    5 8, 9
3γ.2.2 CO2: Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν επιχορηγήσεις 695     695        
  CO6: Ιδιωτικές επενδύσεις που αντιστοιχούν σε δημόσια στήριξη επιχειρήσεων (επιχορηγήσεις) (σε εκατομμύρια τσεχικές κορόνες) 335     335          
  CO22: Συνολική επιφάνεια αποκατεστημένου εδάφους σε εκτάρια 150     150            
Γαλλία - ΕΠ Grand Est FR16M0OP015
ΑΠ 2 CO1: Αριθμός επιχειρήσεων που ενισχύονται   1 100   1 100 Ειδικός δείκτης αποτελέσματος: Εξέλιξη των επενδύσεων υπέρ των βιομηχανικών ΜΜΕ της περιφέρειας (πηγή: εθνική στατιστική υπηρεσία) 2012: - 8,0 %
3,0 %
    6

10, 11 και 13
3.A CO2: Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν επιχορηγήσεις   805   805    
  CO3: Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν οικονομική στήριξη πλην των επιχορηγήσεων   530   530    
  CO4: Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν μη οικονομική στήριξη   520   520        
  CO8: Αύξηση της απασχόλησης σε επιχειρήσεις που ενισχύονται   960   960        
ΑΠ 9
3.A

CO1: Αριθμός επιχειρήσεων που ενισχύονται   46 33 79 Ειδικός δείκτης αποτελέσματος 22: Αριθμός των αναμενόμενων επισκέψεων και ημερών χιονοδρόμων
σε εκατομμύρια (πηγές: Observatoires régionaux du Tourisme και Domaine skiable de France
2011: 1 692
1 861
2011: 1 468
1 614
7

12

CO2: Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν επιχορηγήσεις   34 24 58
CO4: Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν μη οικονομική στήριξη   12 9 21        
  CO9: Αύξηση του αναμενόμενου αριθμού επισκέψεων   11 760 8 240 20 000        
Ιταλία - ΕΠ Απουλία - 2014IT16M2OP002
ΑΠ 3
3.a
CO1: Αριθμός επιχειρήσεων που ενισχύονται       2 000 Ειδικός δείκτης αποτελέσματος 3002: ύψος του καθαρού κύκλου εργασιών της εταιρείας (πηγή: ISTAT) 2012: - 0,6 %
0,4 %
    15 & 16 23, 24, 25 και 26
  CO5: Αριθμός νέων επιχειρήσεων που ενισχύονται       500    
  CO8: Αύξηση της απασχόλησης σε επιχειρήσεις που ενισχύονται       50         1 2
Φινλανδία - ΕΠ Βιώσιμη ανάπτυξη και εργασία (2014FI16M2OP001)
ΑΠ 1 CO1: Αριθμός επιχειρήσεων που ενισχύονται     2 465 2 465 Δείκτης επιχειρηματικής δυναμικής (πηγή: εθνική στατιστική υπηρεσία της Φινλανδίας)     2010: 1 1,1 17 31
CO2: Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν επιχορηγήσεις     2 455 2 455        
  CO3: Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν οικονομική στήριξη πλην των επιχορηγήσεων     10 10 Θέσεις των ΜΜΕ     2010: 16 761 18 437    
  CO5: Αριθμός νέων επιχειρήσεων που ενισχύονται     1 200 1 200              
  CO6: Ιδιωτικές επενδύσεις που αντιστοιχούν σε δημόσια στήριξη επιχειρήσεων (επιχορηγήσεις) (σε εκατομμύρια ευρώ)     51 697 51 697              
  CO7: Ιδιωτικές επενδύσεις που αντιστοιχούν σε δημόσια στήριξη επιχειρήσεων (όχι επιχορηγήσεις) (σε εκατομμύρια ευρώ)     10 10              
  CO8: Αύξηση της απασχόλησης σε επιχειρήσεις που ενισχύονται     7 800 7 800              
  6: Αριθμός επιχειρήσεων που αρχίζουν νέα επιχειρηματική δραστηριότητα μετά την λήψη χρηματοδότησης     850 850              
  7: Αριθμός επιχειρήσεων με σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών ή του αριθμού των υπαλλήλων     1 010 1 010              
  8: Αριθμός επιχειρήσεων που προωθούν λύσεις με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα     615 615              
  10: Αριθμός ΜΜΕ που παρουσιάζουν βελτίωση της προσβασιμότητας ως αποτέλεσμα του έργου (εξόχως απόκεντρες ή βόρειες αραιοκατοικημένες περιφέρειες)     220 220              
  9: Λοιπές επενδύσεις που προωθούν την επιχειρηματικότητα ως αποτέλεσμα του έργου (εξόχως απόκεντρες ή βόρειες αραιοκατοικημένες περιφέρειες - σε εκατομμύρια ευρώ)     13,7 13,7              
ΑΠ 1 3δ CO2: Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν επιχορηγήσεις
CO3: Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν οικονομική στήριξη πλην των επιχορηγήσεων
    3 175
20
3 175
20
Δείκτης επιχειρηματικής δυναμικής (πηγή: εθνική στατιστική υπηρεσία της Φινλανδίας)     1 1,10 17 27, 28, 32, 33, 34
ΑΠ 1 3δ CO6: Ιδιωτικές επενδύσεις που αντιστοιχούν σε δημόσια στήριξη επιχειρήσεων (επιχορηγήσεις) (σε εκατομμύρια ευρώ)     337,15 337,15 Αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις (απασχολούν τουλάχιστον 3 εργαζομένους και η μέση αύξηση του προσωπικού υπερβαίνει το 10 %) (πηγή: εθνική στατιστική υπηρεσία της Φινλανδίας)     4 326 4 759  
  CO7: Ιδιωτικές επενδύσεις που αντιστοιχούν σε δημόσια στήριξη επιχειρήσεων (όχι επιχορηγήσεις) (σε εκατομμύρια ευρώ)     10 10          
  CO8: Αύξηση της απασχόλησης σε επιχειρήσεις που ενισχύονται     4 900 4 900            
  Ειδικοί δείκτες αποτελέσματος:                    
  Αριθμός επιχειρήσεων σε έργα, των οποίων βασικός στόχος είναι η προώθηση της ανάπτυξης και των διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων     5 170 5 170            
  Αριθμός επιχειρήσεων που αρχίζουν να εξάγουν ή που επεκτείνουν τις εξαγωγές τους σε νέο τομέα της αγοράς     1 330 1 330            
  Εξοικονόμηση ενέργειας (MWh)     460 435 460 435            
  Επιχειρήσεις με σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών ή του αριθμού των υπαλλήλων     1 340 1 340            
  Επιχειρήσεις που προωθούν λύσεις με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα     650 650            

Υπόμνημα: CO: κοινός δείκτης εκροής, CR: κοινός δείκτης αποτελέσματος, SR: ειδικός δείκτης αποτελέσματος (στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ, όλοι οι δείκτες αποτελέσματος αφορούν ειδικά το κράτος μέλος / ΕΠ).

Παράρτημα VΙΙ

Δείκτες εκροής και αποτελέσματος που χρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ για τον άξονα προτεραιότητας που περιγράφεται στο παράρτημα V

ΑΠ/ΕΠρ Δείκτες εκροής Άνδρες Γυναίκες Σύνολο Δείκτες αποτελέσματος και πηγή Τιμή βάσης Τιμή-στόχος (2023) Πρόσκληση Έργο
Άνδρες Γυναίκες Σύνολο Άνδρες Γυναίκες Σύνολο
Τσεχική Δημοκρατία - ΕΠ Απασχόληση 2014CZ05M9OP001
ΑΠ 1
1.1
CO06: Συμμετέχοντες κάτω των 25 ετών
38 571 CR01: Oικονομικά μη ενεργοί συμμετέχοντες που άρχισαν και πάλι να αναζητούν εργασία μετά τη λήξη της συμμετοχής τους (IS ΕΚΤ 2014+)     2013: 1 210     3 500 1 1
       
  CO07: Συμμετέχοντες άνω των 54 ετών     51 429 CR03: Συμμετέχοντες που αποκτούν εξειδίκευση αμέσως μετά τη λήξη της συμμετοχής τους     13 268     67 000
  CO20: Αριθμός έργων πλήρως ή μερικώς εκτελεσθέντων από κοινωνικούς εταίρους ή ΜΚΟ     100 CR04: Συμμετέχοντες που κατέχουν θέση εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης αμέσως μετά τη λήξη της συμμετοχής τους     2 256     58 740
          CR05: Μειονεκτούντα άτομα που δραστηριοποιούνται σε αναζήτηση εργασίας, που συμμετέχουν σε εκπαίδευση/κατάρτιση, που αποκτούν εξειδίκευση, που κατέχουν θέση απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, αμέσως μετά τη λήξη της συμμετοχής τους     4 089     42 000
  Ειδικοί δείκτες αποτελέσματος:
CESF0: Συνολικός αριθμός συμμετεχόντων
    178 000 CR06: Συμμετέχοντες που κατέχουν θέση εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, 6 μήνες μετά τη λήξη της συμμετοχής τους     1 805     82 000
  Άνεργοι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνια ανέργων     172 493 CR007: Συμμετέχοντες με βελτιωμένη κατάσταση στην αγορά εργασίας εντός έξι μηνών από τη λήξη της συμμετοχής τους     903     1 700
  Συμμετέχοντες που έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια (ISCED) ή την κατώτερη δευτεροβάθμια (ISCED 2) εκπαίδευση     8 900 CR008: Συμμετέχοντες άνω των 54 ετών που κατέχουν θέση απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, εντός έξι μηνών από τη λήξη της συμμετοχής τους     1 292     12 300
  Οικονομικά μη ενεργοί συμμετέχοντες     5 687 CR09: Μειονεκτούντες συμμετέχοντες που κατέχουν θέση απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, εντός έξι μηνών από τη λήξη της συμμετοχής τους     268     41 000
                           
ΑΠ 1 1.2 CO20: Αριθμός έργων πλήρως ή μερικώς εκτελεσθέντων από κοινωνικούς εταίρους ή ΜΚΟ     90 CR01: Oικονομικά μη ενεργοί συμμετέχοντες που άρχισαν και πάλι να αναζητούν εργασία μετά τη λήξη της συμμετοχής τους (IS ΕΚΤ 2014+) 134 1 220 1 354 100 1 400 1 500 2 2, 3, 4
  CO21: Αριθμός έργων αφιερωμένων στη βιώσιμη συμμετοχή και την πρόοδο των γυναικών στην απασχόληση     410 CR03: Συμμετέχοντες που αποκτούν εξειδίκευση αμέσως μετά τη λήξη της συμμετοχής τους 49 440 489 50 450 500
  CO22: Αριθμός έργων που αφορούν δημόσιες αρχές ή δημόσιες υπηρεσίες σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο     60 CR04: Συμμετέχοντες που κατέχουν θέση εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης αμέσως μετά τη λήξη της συμμετοχής τους 26 245 271 48 432 480
  CO23: Αριθμός υποστηριζόμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων συνεταιριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας)     130 CR05: Μειονεκτούντα άτομα που δραστηριοποιούνται σε αναζήτηση εργασίας, που συμμετέχουν σε εκπαίδευση/κατάρτιση, που αποκτούν εξειδίκευση, που κατέχουν θέση απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, αμέσως μετά τη λήξη της συμμετοχής τους 69 622 691 131 1 184 1 315
  CO35: Δυναμικότητα των υποδομών παιδικής φροντίδας ή εκπαίδευσης που ενισχύονται     4 000 CR06: Συμμετέχοντες που κατέχουν θέση εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, 6 μήνες μετά τη λήξη της συμμετοχής τους 48 432 480 55 495 550
Ειδικοί δείκτες εκροής
CESF0: Συνολικός αριθμός συμμετεχόντων

940

9 460

10 400
CR007: Συμμετέχοντες με βελτιωμένη κατάσταση στην αγορά εργασίας εντός έξι μηνών από τη λήξη της συμμετοχής τους 50 243 105 105 495 600
CR008: Συμμετέχοντες άνω των 54 ετών που κατέχουν θέση απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, εντός έξι μηνών από τη λήξη της συμμετοχής τους 4 34 38 5 45 50
  80500: Αριθμός των καταρτισθέντων και δημοσιευθέντων εγγράφων ανάλυσης και στρατηγικής (συμπεριλαμβανομένων των αξιολογήσεων)     35 CR09: Μειονεκτούντες συμμετέχοντες που κατέχουν θέση απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, εντός έξι μηνών από τη λήξη της συμμετοχής τους     336     150
          Ειδικοί δείκτες αποτελέσματος:            
  50100: Αριθμός των υποδομών παιδικής φροντίδας ή εκπαίδευσης που ενισχύονται     333 50110: Αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν δομές παιδικής μέριμνας για παιδιά προσχολικής ηλικίας     400     6 000
  50105: Αριθμός εργοδοτών που υποστηρίζουν ευέλικτες μορφές εργασίας     70 50130: Αριθμός ατόμων που χρησιμοποιούν μια ευέλικτη μορφή εργασίας     50     500
                       
ΑΠ 2
2.1
CO20: Αριθμός έργων πλήρως ή μερικώς εκτελεσθέντων από κοινωνικούς εταίρους ή ΜΚΟ     415 CR01: Oικονομικά μη ενεργοί συμμετέχοντες που άρχισαν και πάλι να αναζητούν εργασία μετά τη λήξη της συμμετοχής τους (IS ΕΚΤ 2014+)     2 527     3 326 3 5
  CO22: Αριθμός έργων που αφορούν δημόσιες αρχές ή δημόσιες υπηρεσίες σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο     14 CR04: Συμμετέχοντες που κατέχουν θέση εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης αμέσως μετά τη λήξη της συμμετοχής τους     1 010     1 386
  CO23: Αριθμός υποστηριζόμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων συνεταιριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας)     231 CR05: Μειονεκτούντα άτομα που δραστηριοποιούνται σε αναζήτηση εργασίας, που συμμετέχουν σε εκπαίδευση/κατάρτιση, που αποκτούν εξειδίκευση, που κατέχουν θέση απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, αμέσως μετά τη λήξη της συμμετοχής τους     934     5 636
          CR06: Συμμετέχοντες που κατέχουν θέση εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, 6 μήνες μετά τη λήξη της συμμετοχής τους     665     860
  Ειδικοί δείκτες αποτελέσματος:
CESF0: Συνολικός αριθμός συμμετεχόντων
    167 244 CR007: Συμμετέχοντες με βελτιωμένη κατάσταση στην αγορά εργασίας εντός έξι μηνών από τη λήξη της συμμετοχής τους     3 326     16 724
  67001: Δυναμικότητα των υποστηριζόμενων υπηρεσιών     32 063 CR008: Συμμετέχοντες άνω των 54 ετών που κατέχουν θέση απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, εντός έξι μηνών από τη λήξη της συμμετοχής τους     143     138
  67101: Αριθμός των υποστηριζόμενων υποστηρικτικών υπηρεσιών     5 CR09: Μειονεκτούντες συμμετέχοντες που κατέχουν θέση απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, εντός έξι μηνών από τη λήξη της συμμετοχής τους     455     832
  80500: Αριθμός των καταρτισθέντων και δημοσιευθέντων εγγράφων ανάλυσης και στρατηγικής (συμπεριλαμβανομένων των αξιολογήσεων)     18 Ειδικοί δείκτες αποτελέσματος:
67010: Χρήση των υποστηριζόμενων υπηρεσιών
    16 000     74 000
  67401: Νέες ή εκσυγχρονισμένες κοινωνικές υπηρεσίες που αφορούν τη στέγαση     247 67110: Αριθμός επικουρικών υπηρεσιών που λειτουργούν μετά τη λήξη της υποστήριξης     2     5
  10210: Αριθμός κοινωνικών επιχειρήσεων που ιδρύονται χάρη στην υποστήριξη     138 62910: Συμμετέχοντες που κατέχουν θέση απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, 12 μήνες μετά τη λήξη της συμμετοχής τους     333     430
  67300: Αριθμός συμμετεχόντων στους οποίους παρέχονται συμβουλές σχετικά με την κοινωνική επιχειρηματικότητα     80 67310: Πρώην συμμετέχοντες σε έργα στο πλαίσιο των οποίων η παρέμβαση μέσω κοινωνικής εργασίας επιτέλεσε τον σκοπό της,
συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολουμένων
    27 914     62 558
          10211: Αριθμός κοινωνικών επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν χάρη στην υποστήριξη και λειτουργούν και μετά τη λήξη της     100     92
Γαλλία - Εθνικό ΕΠ του ΕΚΤ 2014FR05SFOP001
ΑΠ 3
9i
CO01: Άνεργοι, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνια ανέργων     1 400 000 CR02: Συμμετέχοντες που παρακολουθούν εκπαίδευση / κατάρτιση αμέσως μετά τη λήξη της συμμετοχής τους 91 322 180 000 8 & 9 14 & 15
  CO03: Οικονομικά μη ενεργοί συμμετέχοντες     675 000
          CR03: Συμμετέχοντες που αποκτούν εξειδίκευση αμέσως μετά τη λήξη της συμμετοχής τους     25 961     52 500
  Ειδικοί δείκτες αποτελέσματος:
9i3: Αριθμός γυναικών
    1 000 000 CR04: Συμμετέχοντες που κατέχουν θέση εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης αμέσως μετά τη λήξη της συμμετοχής τους     281 063     575 000
  9i4: Αριθμός συμμετεχόντων από τις περιοχές προτεραιότητας στο πλαίσιο της πολιτικής του δήμου     230 000              
  9i5: Αριθμός έργων που σκοπό έχουν τον συντονισμό και τη διευκόλυνση της προσφοράς που συνδέεται με την κοινωνική ένταξη       Ειδικοί δείκτες αποτελέσματος:
R91.4: Αριθμός δράσεων συντονισμού και διευκόλυνσης που υλοποιήθηκαν
           
  9i7: Αριθμός έργων που σκοπό έχουν την κινητοποίηση των εργοδοτών από τον εμπορικό και τον μη εμπορικό τομέα       R91.6: Αριθμός φορέων κοινωνικής ωφέλειας και ενώσεων εργοδοτών που έλαβαν υποστήριξη            
ΑΠ 1
8iii
Ειδικοί δείκτες αποτελέσματος:
8iii1: Αριθμός επιχειρηματιών ή αγοραστών που έλαβαν υποστήριξη
    340 400 Ειδικοί δείκτες (δεν υπάρχουν κοινοί δείκτες για τον συγκεκριμένο στόχο), οι τιμές για τι διάφορες κατηγορίες περιφερειών παρουσιάζονται αθροιστικά:
R83.1: Αριθμός θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν
         
90 000
11 17
  8iii2: Αριθμός γυναικών επιχειρηματιών που έλαβαν υποστήριξη     129 200 R83.2: Αριθμός επιχειρήσεων που συστάθηκαν στις περιοχές προτεραιότητας στο πλαίσιο της πολιτικής του δήμου           9 000    
  8iii3: Αριθμός επιχειρηματιών που έλαβαν υποστήριξη από τις περιοχές προτεραιότητας στο πλαίσιο της πολιτικής του δήμου     34 000 R83.3: Αριθμός δραστηριοτήτων ανταλλαγής που πραγματοποιήθηκαν                
          R83.4: Αριθμός επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν από γυναίκες           36 000    
Ιταλία - ΕΠ Πεδεμόντιο 2014IT05SFOP013
ΑΠ 1 1.8i CO01: Άνεργοι, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνια ανέργων 9 900 10 600 20 500 CR06: Μειονεκτούντες συμμετέχοντες που κατέχουν θέση απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, εντός έξι μηνών από τη λήξη της συμμετοχής τους. 34 36 35 45 45 45 13 19 & 20
  CO23: Αριθμός των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έλαβαν υποστήριξη     2 700                
ΑΠ 1 1.8i CO01: Άνεργοι, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνια ανέργων                      
  CO23: Αριθμός υποστηριζόμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων συνεταιριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας)                      
ΑΠ 1 1.8ii CO01: Άνεργοι, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνια ανέργων 8 500 8 500 17 000 CR06: Μειονεκτούντες συμμετέχοντες που κατέχουν θέση απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, εντός έξι μηνών από τη λήξη της συμμετοχής τους. 30,5 30,5 30,5 40,5 40,5 40,5 14 21 & 22
  CO03: Οικονομικά μη ενεργοί συμμετέχοντες 13 300 7 700 21 000                
  CO06: Συμμετέχοντες κάτω των 25 ετών 18 150 12 550 30 700                
Φινλανδία - ΕΠ Βιώσιμη ανάπτυξη και εργασία (2014FI16M2OP001)
ΑΠ 3 8i Ειδικοί δείκτες αποτελέσματος:
Αριθμός συμμετεχόντων κάτω των 30 ετών που είναι άνεργοι ή που βρίσκονται εκτός εργατικού δυναμικού
    26 000 Ειδικοί δείκτες αποτελέσματος:
Συμμετέχοντες κάτω των 30 ετών σε απασχόληση κατά την έξοδο από το μέτρο
(πηγή: εθνική στατιστική υπηρεσία της Φινλανδίας)
    2013: 23     30 18 29
  Αριθμός συμμετεχόντων κάτω των 54 ετών που είναι άνεργοι ή που βρίσκονται εκτός εργατικού δυναμικού     8 600 Συμμετέχοντες άνω των 54 ετών σε απασχόληση κατά την έξοδο από το μέτρο     17     23  
ΑΠ 5
9i
CO02: Μακροχρόνια άνεργοι     11 250 Ειδικοί δείκτες αποτελέσματος:
Βελτίωση της επαγγελματικής και λειτουργικής ικανότητας των συμμετεχόντων (χωριστή έκθεση)
2012: 5,5 5,9 18 30
  CO04: Αυτοί που βρίσκονται εκτός απασχόλησης και κατάρτισης     4 100    
  CO20: Αριθμός έργων πλήρως ή μερικώς εκτελεσθέντων από κοινωνικούς εταίρους ή οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών     55    

Υπόμνημα: CO: κοινός δείκτης εκροής, CR: κοινός δείκτης αποτελέσματος.

Παράρτημα VIII

Εκροές και αποτελέσματα στο πλαίσιο των διαδικασιών επιλογής και των αιτήσεων που εξετάστηκαν

Περιέχουν οι αιτήσεις ποσοτικοποιημένους δείκτες; Υπάρχει αξιολόγηση των δεικτών και των τιμών που αναφέρονται;
(α) (β) Υπάρχει κριτήριο επιλογής για τους δείκτες αποτελέσματος / τα αναμενόμενα αποτελέσματα; Ποσοτικοποιημένοι δείκτες εκροής που αντιστοιχούν σε αυτούς που έχουν καθοριστεί σε επίπεδο ΕΠ Ποσοτικοποιημένοι δείκτες αποτελέσματος που αντιστοιχούν σε αυτούς που έχουν καθοριστεί σε επίπεδο ΕΠ Εκροή Αποτελέσματα
Τσεχική Δημοκρατία - ΕΠ Απασχόληση 2014CZ05M9OP001
1 1 Τα αναμενόμενα αποτελέσματα πρέπει να περιγράφονται σε γενικές γραμμές, οι δείκτες αποτελέσματος αναφέρονται και αντιστοιχούν στους δείκτες του ΕΠ, αλλά δεν απαιτείται τιμή-στόχος / ποσοτικοποίηση ά.α., δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αποτελέσματα
2 2
3 3   Χρήση «μοναδιαίου κόστους (γ)
4  
5   ά.α., δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αποτελέσματα
Τσεχική Δημοκρατία - ΕΠ Επιχειρηματικότητα και καινοτομία για την ανταγωνιστικότητα 2014CZ16RFOP001
4 6 Τα αναμενόμενα αποτελέσματα πρέπει να περιγράφονται σε γενικές γραμμές, οι δείκτες αποτελέσματος αναφέρονται και αντιστοιχούν στους δείκτες του ΕΠ, αλλά δεν απαιτείται τιμή-στόχος / ποσοτικοποίηση Τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων του ΕΠ περιγράφονται σε γενικές γραμμές στις αιτήσεις, αλλά δεν ποσοτικοποιείται ο στόχος αποτελέσματος που συνδέεται με το ΕΠ Είναι δεσμευτικοί και αναφέρονται στη συμφωνία επιχορήγησης Η αξιολόγηση χρησιμοποιείται για τη βαθμολόγηση
7
5 8 Η αξιολόγηση χρησιμοποιείται για τη βαθμολόγηση
9
Γαλλία - ΕΠ Λορένη και Βόσγια 2014FR16M0OP015
6 10 Τα αναμενόμενα αποτελέσματα πρέπει να περιγράφονται σε γενικές γραμμές (τα έργα πρέπει να αποδεικνύουν με ποιο τρόπο θα συμβάλουν στην επίτευξη των δεικτών) Τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων του ΕΠ περιγράφονταν σε γενικές γραμμές στις αιτήσεις Περιορισμένη αξιολόγηση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων στις εκθέσεις αξιολόγησης
  11
  13
7 12     Περιορισμένη αξιολόγηση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων στις εκθέσεις αξιολόγησης (μη αξιολόγηση του δείκτη αποτελέσματος)
Γαλλία - Εθνικό ΕΠ του ΕΚΤ 2014FR05SFOP001
8 14 Δεν ζητείται ρητά, αλλά απαιτείται στο τυποποιημένο έντυπο της αίτησης Ωστόσο, οι δείκτες αποτελέσματος διαφέρουν από τους δείκτες αποτελέσματος του ΕΠ  
9 15 (Αναφέρονταν επίσης οι δείκτες που διέφεραν από εκείνους του ΕΠ)
10 16 Ωστόσο, οι δείκτες αποτελέσματος διαφέρουν από τους δείκτες αποτελέσματος του ΕΠ
11 17 Οι δείκτες εκροής δεν σχετίζονταν με τους δείκτες του ΕΠ και δεν ποσοτικοποιούνταν Μόνο ποιοτικές πληροφορίες σχετικά με τα αναμενόμενα αποτελέσματα Αξιολογούνταν μόνο η συνάφεια των χρησιμοποιούμενων δεικτών Αξιολογούνταν μόνο η συνάφεια των χρησιμοποιούμενων δεικτών
12 18   (Αναφέρονταν επίσης οι δείκτες που διέφεραν από εκείνους του ΕΠ) Συνέπεια με το ποσό της επιχορήγησης  
Ιταλία - ΕΠ Πεδεμόντιο 2014IT05SFOP013
13 19 &20 Χρήση «μοναδιαίου κόστους (γ) ά.α., δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αποτελέσματα
14 21 &22
Ιταλία - ΕΠ Απουλία 2014IT16M2OP002
15 23 & 24 Μόνο το επιχειρηματικό σχέδιο απαιτούσε αναφορά των αναμενόμενων αποτελεσμάτων Τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων του ΕΠ περιγράφονταν σε γενικές γραμμές στις αιτήσεις Υπάρχει αξιολόγηση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων που αναφέρονται, αλλά παρουσιάζει αδυναμίες
16 25 & 26
Φινλανδία, ΕΠ Βιώσιμη ανάπτυξη και εργασία 2014FI16M2OP001
17 ΕΤΠΑ 27, 28 31, 32 33, 34 Ωστόσο, δεν αντιστοιχούν στους δείκτες του ΕΠ Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τους δείκτες εκροής, ωστόσο τα στοιχεία μπορούν να εξαχθούν απευθείας από το σύστημα ΤΠ   ά.α., δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις εκροές Ωστόσο, οι δείκτες δεν αντιστοιχούν στους δείκτες του ΕΠ
18 ΕΚΤ 29   Η αξιολόγηση χρησιμοποιείται για τη βαθμολόγηση
30   ά.α., δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αποτελέσματα
19 ΕΚΤ/ΕΤΠΑ Ωστόσο, για το ΕΤΠΑ δεν αντιστοιχούν στους δείκτες του ΕΠ ά.α., κανένα έργο δεν εξετάστηκε στο πλαίσιο αυτών των διαδικασιών επιλογής
20 ΕΚΤ/ΕΤΠΑ
  ΝΑΙ   Μερικώς   ΟΧΙ   ά.α.: άνευ αντικειμένου

Σημ.: (α) Βλέπε κατάσταση των διαδικασιών επιλογής στο παράρτημα III. (β) Βλέπε κατάσταση των έργων που εξετάστηκαν στο παράρτημα I. (γ) Το μοναδιαίο κόστος είναι μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, σύμφωνα με την οποία το ποσό αυτό ισούται με την εκροή που πρέπει να επιτευχθεί (παραδείγματος χάριν, ο αριθμός των θέσεων που πρέπει να δημιουργηθούν σε βρεφονηπιακό σταθμό και, στην περίπτωση που μας ενδιαφέρει, ο αριθμός των θέσεων που δημιουργήθηκαν) επί το μοναδιαίο κόστος ανά θέση.

Πηγή: (1) Τεκμηρίωση σχετικά με τις διαδικασίες επιλογής. (2) Αιτήσεις που είχαν υποβληθεί για τα έργα που εξετάστηκαν στο πλαίσιο του εν προκειμένω ελέγχου. (3) Εκθέσεις αξιολόγησης αυτών των αιτήσεων

Οι απαντήσεις της Επιτροπής

Σύνοψη

IV

Η επιλογή των έργων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών. Οι ρυθμίσεις παρακολούθησης, καθώς και τα επιτεύγματα που αναφέρονται στις ετήσιες εκθέσεις υλοποίησης και στις εκθέσεις προόδου, επιτρέπουν την αξιολόγηση της προόδου προς την επίτευξη των στόχων που έχουν ποσοτικοποιηθεί με βάση τους στόχους για τους δείκτες εκροής και τους δείκτες αποτελέσματος, όπως έχουν προγραμματιστεί στα επιχειρησιακά προγράμματα (ΕΠ) (στα οποία περιλαμβάνονται οι τιμές βάσης και οι στόχοι). Οι αξιολογήσεις καθιστούν δυνατή την εκτίμηση της συμβολής στους στόχους πολιτικής.

Σημείο πρώτο: Η Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των άμεσων αποτελεσμάτων των χρηματοδοτούμενων έργων και των αποτελεσμάτων που πρέπει να επιτευχθούν στο επίπεδο των ΕΠ (που αντανακλώνται στους δείκτες αποτελεσμάτων).

Όσον αφορά τη βάση επιλογής των έργων, η Επιτροπή θεωρεί ότι σε πολλούς τύπους βοήθειας είναι αποτελεσματικότερο να οριστούν κατώτατα όρια ποιότητας και να γίνουν αποδεκτά όλα τα έργα που πληρούν το συγκεκριμένο κατώτατο όριο από το να εφαρμοστεί μέθοδος άμεσης σύγκρισης των αιτήσεων. Η τελευταία προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό αρχικών αιτήσεων έργων, γεγονός το οποίο δεν οδηγεί αναγκαστικά σε καλύτερη συνολική ποιότητα του έργου και συνεπάγεται περιττό διοικητικό φόρτο για τις διαχειριστικές αρχές και για τους αιτούντες.

Σημείο δεύτερο: Οι έλεγχοι των συστημάτων παρακολούθησης μπορούν να πραγματοποιηθούν με ουσιαστικό τρόπο μόνο μετά τη συλλογή, τη συγκέντρωση και την υποβολή στην Επιτροπή επαρκών στοιχείων σχετικά με τα υλοποιούμενα έργα. Στις περιπτώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ), λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας του έργου, εξηγείται η μεταγενέστερη έναρξη της υποβολής εκθέσεων και, ως εκ τούτου, των ελέγχων αξιοπιστίας των αναφερόμενων τιμών. Η Επιτροπή θα συνεχίσει τους ελέγχους της κατά το 2018 και θα καταβάλλει περαιτέρω προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση των αρχών ελέγχου σχετικά με τη σημασία της διασφάλισης της αξιοπιστίας των συστημάτων παρακολούθησης των επιδόσεων πριν από την επανεξέταση των επιδόσεων.

Τα συστήματα παρακολούθησης εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών που θα πρέπει να τα έχουν δημιουργήσει πλήρως σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις. Η Επιτροπή καταβάλλει συνεχώς κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή καθοδήγησης και πρακτικής υποστήριξης (π.χ. έγγραφο καθοδήγησης παρακολούθησης, συνεδριάσεις αξιολόγησης εταιρικής σχέσης, Κέντρο Υποστήριξης Δεδομένων του ΕΚΤ) στα κράτη μέλη για τη δημιουργία ισχυρών συστημάτων παρακολούθησης.

Σημείο τρίτο: Η Επιτροπή θεωρεί ότι το καθιερωμένο πλαίσιο παρακολούθησης είναι πλέον περισσότερο εστιασμένο στα αποτελέσματα.

Η στρατηγική έκθεση του 2017 βασίζεται στις εκθέσεις των κρατών μελών από το τέλος του 2016. Λόγω της αργής έναρξης της υλοποίησης του προγράμματος, ήταν πολύ νωρίς για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα αποτελέσματα. Μέχρι την επόμενη στρατηγική έκθεση, οι τιμές επίτευξης όσον αφορά τους κοινούς δείκτες των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων (ταμεία ΕΔΕ) είναι διαθέσιμες στην ανοιχτή πλατφόρμα δεδομένων.

V

Σημείο δεύτερο: Ο ορισμός των δεικτών αποτελεσμάτων, ο οποίος εφαρμόζεται σε όλα τα ταμεία, περιλαμβάνεται στο άρθρο 2 της πρότασης της Επιτροπής για τον κανονισμό περί κοινών διατάξεων (ΚΑΚ) για την περίοδο προγραμματισμού μετά το 2020.

Η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής για την περίοδο προγραμματισμού μετά το 2020 περιλαμβάνει έναν κατάλογο κοινών δεικτών αποτελεσμάτων για το ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της νομοθεσίας και την έννοια των «αποτελεσμάτων» που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ). Οι εν λόγω δείκτες αποτελεσμάτων θα μετρήσουν τα αποτελέσματα των υποστηριζόμενων παρεμβάσεων στους δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές και η εργαλειοθήκη για τη βελτίωση του κανονισμού παρέχουν ορισμούς των δεικτών επιδόσεων, αποτελεσμάτων και επιπτώσεων, καθώς και τους δεσμούς τους με τους στόχους.

Σημείο τρίτο: Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για τη βελτίωση της αξιοπιστίας των δεδομένων. Η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να υποβάλουν τις σχετικές τροποποιήσεις των ΕΠ που απαιτούνται για την αναθεώρηση των στόχων και των ορόσημων έως τις 30 Ιουνίου 2018, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη επεξεργασία τους.

Παραρτήματα

16

Σημείο τέταρτο: Όσον αφορά τη βάση επιλογής των έργων, η Επιτροπή θεωρεί ότι σε πολλούς τύπους βοήθειας είναι αποτελεσματικότερο να οριστούν κατώτατα όρια ποιότητας και να γίνουν αποδεκτά όλα τα έργα που πληρούν το συγκεκριμένο κατώτατο όριο από το να εφαρμοστεί μέθοδος άμεσης σύγκρισης των αιτήσεων. Η τελευταία προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό αρχικών αιτήσεων έργων, γεγονός το οποίο δεν οδηγεί αναγκαστικά σε καλύτερη συνολική ποιότητα του έργου και συνεπάγεται περιττό διοικητικό φόρτο για τις διαχειριστικές αρχές και για τους αιτούντες.

25

Η Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των άμεσων αποτελεσμάτων των χρηματοδοτούμενων έργων και των αποτελεσμάτων που πρέπει να επιτευχθούν στο επίπεδο των ΕΠ (που αντανακλώνται στους δείκτες αποτελεσμάτων). Ενώ τα άμεσα αποτελέσματα επηρεάζονται μόνο από τις συγχρηματοδοτούμενες δράσεις, οι δείκτες αποτελεσμάτων επηρεάζονται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες εκτός του ελέγχου των διαχειριστικών αρχών. Μια καλά σχεδιασμένη λογική παρέμβασης διασφαλίζει ότι οι εκροές και τα άμεσα αποτελέσματα των επιλεγέντων έργων συμβάλλουν στην επίτευξη των αναμενόμενων αποτελεσμάτων των ΕΠ.

26

Η επιλογή των έργων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των διαχειριστικών αρχών που καθορίζουν τα κριτήρια επιλογής και τα εφαρμόζουν κατά την εξέταση των αιτήσεων χρηματοδότησης.

27

Τα κριτήρια επιλογής δεν θα πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνουν τη βαθμολόγηση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων. Η λογική παρέμβασης του προγράμματος καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο τα αποτελέσματα των μεμονωμένων έργων συμβάλλουν στην επίτευξη των αναμενόμενων αποτελεσμάτων των ΕΠ.

Βλ. επίσης την απάντηση της Επιτροπής στο σημείο 25.

28

Ένας ευρύς πληθυσμός αιτούντων δεν είναι πάντοτε απαραίτητος, ανάλογα με τον τομέα πολιτικής.

32

Η Επιτροπή θεωρεί ότι σε πολλούς τύπους βοήθειας είναι αποτελεσματικότερο να οριστούν κατώτατα όρια ποιότητας και να γίνουν αποδεκτά όλα τα έργα που πληρούν αυτό το κατώτατο όριο από το να εφαρμοστεί μέθοδος άμεσης σύγκρισης των αιτήσεων. Σε άλλες μορφές βοήθειας, η ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής ενδέχεται να μην συμβάλλει στους ειδικούς στόχους των ΕΠ (π.χ. έργα υποδομών μεταφορών ή έργα δήμων όπου ο ανταγωνισμός μεταξύ δημόσιων αρχών/δήμων δεν είναι απαραίτητος).

34

Η Επιτροπή σημειώνει ότι στην περίπτωση της Φινλανδίας, η διαδικασία περιλάμβανε την πρόβλεψη συγκέντρωσης ελάχιστης βαθμολογίας ώστε να εξασφαλιστεί η επιλογή μόνο ποιοτικών έργων. Η σύγκριση μεταξύ των έργων δεν θα εξασφάλιζε καλύτερη ποιότητα, εκτός εάν δεν υπήρχε επαρκής χρηματοδότηση για την επιλογή όλων των έργων.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ποιότητα των επιλεγέντων έργων εξαρτάται περισσότερο από τα κριτήρια επιλογής που εφαρμόζονται και όχι από τον τύπο της διαδικασίας επιλογής.

Βλ. επίσης την απάντηση της Επιτροπής στο σημείο 16.

44

Η ταξινόμηση γίνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων. Πράγματι, στην περίπτωση της ειδικής κατηγορίας δεδομένων (ευαίσθητα δεδομένα), ο συμμετέχων μπορεί να αρνηθεί να τα δηλώσει. Ωστόσο, η διαχειριστική αρχή (ΔΑ) θα πρέπει, σύμφωνα με την καθοδήγηση παρακολούθησης του ΕΚΤ, να τεκμηριώνει την προσπάθεια συλλογής. Επιπλέον, η οδηγία ορίζει ότι, με την επιφύλαξη της παροχής κατάλληλων διασφαλίσεων, τα κράτη μέλη δύνανται, για λόγους σημαντικού δημοσίου συμφέροντος, να προβλέπουν εξαιρέσεις όσον αφορά τη συγκατάθεση του συμμετέχοντα.

Λαμβάνοντας υπόψη το δικαίωμα των συμμετεχόντων να αρνηθούν τη συγκατάθεση, τα αρχεία συμμετοχής θεωρούνται πλήρη εφόσον έχουν καταγραφεί όλα τα μη ευαίσθητα δεδομένα.

Η ελάχιστη απαίτηση για αρχεία συμμετοχής που συμπληρώνονται με όλα τα μη ευαίσθητα δεδομένα διευκρινίστηκε στην καθοδήγηση παρακολούθησης του ΕΚΤ.

Πλαίσιο 2 - Παραδείγματα

Η διαχειριστική αρχή της Γαλλίας έλαβε μέτρα που απευθύνονται σε εξουσιοδοτημένες διαχειριστικές αρχές, ΕΦ και δικαιούχους, προκειμένου να προωθηθεί η έγκαιρη συλλογή και υποβολή δεδομένων, σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής και τις εθνικές αξιολογήσεις. Η διόρθωση των δεδομένων ΕΕΥ κατέστησε δυνατή την υποβολή εκθέσεων σχετικά με περισσότερους από 925 000 συμμετέχοντες στα τέλη του 2016.

Πλαίσιο 3 - Παραδείγματα συστημάτων ΤΠ που ακόμη δεν λειτουργούν πλήρως και των σχετικών κινδύνων

Σημείο πρώτο: Η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς τις επιδόσεις του ενιαίου τσεχικού συστήματος παρακολούθησης ΤΠ για όλα τα ΕΠ. Αποτελεί τακτικό θέμα συζήτησης στις συνεδριάσεις παρακολούθησης της συμφωνίας εταιρικής σχέσης με την εθνική συντονιστική αρχή, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης ΤΠ των ταμείων ΕΔΕ.

Σημείο δεύτερο: Το ζήτημα που τέθηκε από το ΕΕΣ συνάδει με τα αποτελέσματα του ελέγχου αξιοπιστίας του εν λόγω προγράμματος από την Επιτροπή.

52

Οι αδυναμίες στις ΕΕΥ δεν θέτουν αναγκαστικά υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των αναφερόμενων στοιχείων. Όταν η Επιτροπή έχει αμφιβολίες σχετικά με τις αναφερόμενες τιμές δεικτών, το συγκεκριμένο ζήτημα θίγεται στις επιστολές παρατήρησης σχετικά με τις ΕΕΥ. Επίσης, παρακολουθούνται τυχόν σχετικά πορίσματα ελέγχου.

53

Τα δεδομένα επιδόσεων θα πρέπει να επαληθεύονται από τη διαχειριστική αρχή πριν συμπεριληφθούν στις ΕΕΥ. Εξάλλου, η διεξαγωγή των ελέγχων συστημάτων (από την αρχή ελέγχου ή την ΕΚ) μπορεί να είναι πιο εποικοδομητική μετά την υποβολή των δεδομένων ΕΕΥ, ώστε να είναι δυνατός ο εκ των υστέρων έλεγχος των δεδομένων που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία ολόκληρου του συστήματος για τη συλλογή, τη συγκέντρωση και την αναφορά των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου βήματος υποβολής των δεδομένων στην ΕΚ μέσω του SFC2014.

Ωστόσο, η νομική βάση δεν δίνει αρκετό χρόνο για τον έλεγχο των δεδομένων ΕΕΥ πριν από την έκδοση των ΕΕΥ και των στρατηγικών εκθέσεων. Δεδομένα πιο πρόσφατα, διορθωμένα και επικαιροποιημένα μπορούν να βρεθούν πάντα στην πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων.

60

Για τον μετριασμό του κινδύνου στον οποίο αναφέρεται το ΕΕΣ στο συγκεκριμένο σημείο, η Επιτροπή θα συνεχίσει τους ελέγχους της κατά το 2018 και θα καταβάλλει περαιτέρω προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση των αρχών ελέγχου σχετικά με τη σημασία της διασφάλισης της αξιοπιστίας των συστημάτων παρακολούθησης των επιδόσεων πριν από την επανεξέταση των επιδόσεων.

61

Η ουσιαστική εκτίμηση σχετικά με την ανεπαρκή επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2023 μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά τη συμπλήρωση του χρονοδιαγράμματος για την επίτευξη των στόχων.

Η σύνδεση, η σύζευξη ή η τροποποίηση των κονδυλίων σε άξονες προτεραιότητας καθώς και οι αναθεωρήσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω των τιμών-στόχων για το 2023 μπορεί να είναι παραπλανητικές, καθώς, παρά το γεγονός ότι οι τροποποιήσεις των κονδυλίων στους διάφορους άξονες προτεραιότητας πράγματι οδηγούν «φυσικά» σε αλλαγές στις τιμές-στόχους, συντρέχουν άλλοι λόγοι που μπορούν να αιτιολογήσουν την αλλαγή των τιμών-στόχων για το 2023.

62

Τα κράτη μέλη δύνανται να προτείνουν αναθεωρήσεις ορόσημων και στόχων όταν πραγματοποιούνται αλλαγές στα κονδύλια για μια δεδομένη προτεραιότητα ή σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις που προβλέπονται στους κανονισμούς [άρθρο 30 παράγραφος 1 του κανονισμού περί κοινών διατάξεων (ΚΑΚ), παράρτημα II του κανονισμού περί κοινών διατάξεων (ΚΑΚ), άρθρο 5 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 215/2014].

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω τροποποιήσεις των ΕΠ υποβάλλονται και υπόκεινται σε επεξεργασία εγκαίρως πριν από το τέλος του 2018, καθώς και προκειμένου να αποφευχθούν αλλαγές στο πλαίσιο επιδόσεων που αποσκοπούν απλώς στην προσαρμογή των τιμών κατά την επιτόπια υλοποίηση, τα κράτη μέλη έχουν κληθεί να υποβάλουν επισήμως αιτήματα αυτού του είδους έως τις 30 Ιουνίου 2018. Η αξιολόγηση των εν λόγω αιτήσεων τροποποίησης ΕΠ ακολουθεί μια τυποποιημένη διαδικασία προκειμένου να εξασφαλιστεί συνεπής μεταχείριση.

65

Το λογικό πλαίσιο για το ΕΤΠΑ κατά την περίοδο 2014-2020 λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τα προγράμματα οφείλεται στις δράσεις που συγχρηματοδοτούνται από τη δημόσια παρέμβαση, π.χ. από τα ταμεία, καθώς και σε άλλους παράγοντες. Ως εκ τούτου, ενώ οι δείκτες αποτελεσμάτων επιτρέπουν την εκτίμηση του κατά πόσον οι δείκτες κινούνται προς την επιθυμητή κατεύθυνση, είναι απαραίτητη η διεξαγωγή αξιολόγησης του αντίκτυπου για να διαχωριστούν τα αποτελέσματα της παρέμβασης της ΕΕ από τη συμβολή άλλων παραγόντων και να γίνει κατανοητή η λειτουργία ενός προγράμματος.

69

Βλ. απάντηση της Επιτροπής στο σημείο 25.

71

Το πλαίσιο επιδόσεων βασίζεται σε διάφορους δείκτες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα προγράμματα βρίσκονται καθ’ οδόν για την επίτευξη των συμφωνηθέντων. Οι δείκτες αποτελέσματος ενδέχεται να είναι ακατάλληλοι (για το ΕΤΠΑ/ΤΣ), επειδή ο χρόνος κατά τον οποίο τα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν και να αποτυπωθούν από το σύστημα δεν είναι συμβατός με το υποχρεωτικό χρονικό πλαίσιο για μια χρήσιμη κατανομή του αποθεματικού επιδόσεων.

72

Όλα τα επιτεύγματα κοινών δεικτών των ταμείων ΕΔΕ, όπως αναφέρθηκαν από τις διαχειριστικές αρχές, είναι διαθέσιμα στο κοινό στην ανοιχτή πλατφόρμα δεδομένων.

Η στρατηγική έκθεση του 2017 βασίζεται στις εκθέσεις των κρατών μελών από το τέλος του 2016. Λόγω της αργής έναρξης της υλοποίησης του προγράμματος, ήταν πολύ νωρίς για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα αποτελέσματα.

73

Ο ορισμός των δεικτών αποτελεσμάτων, ο οποίος εφαρμόζεται σε όλα τα ταμεία, περιλαμβάνεται στο άρθρο 2 της πρότασης της Επιτροπής για τον κανονισμό περί κοινών διατάξεων για την περίοδο προγραμματισμού μετά το 2020.

Η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής για την περίοδο προγραμματισμού μετά το 2020 περιλαμβάνει έναν κατάλογο κοινών δεικτών αποτελεσμάτων για το ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της νομοθεσίας και με την έννοια του «αποτελέσματος» που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ). Οι εν λόγω δείκτες αποτελεσμάτων θα μετρήσουν τα αποτελέσματα των υποστηριζόμενων παρεμβάσεων στους δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων.

Το πλαίσιο του ΕΚΤ και του ΕΤΠΑ διαφέρουν θεμελιωδώς. Ωστόσο, η Επιτροπή δημιούργησε μια διυπηρεσιακή ομάδα για την αντιμετώπιση των διαφορών των δεικτών σε όλα τα ταμεία ΕΔΕ. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συνοχή όσον αφορά τις έννοιες, λαμβανομένης υπόψη της διαφορετικής φύσης των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα ταμεία ΕΔΕ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές και η εργαλειοθήκη για τη βελτίωση του κανονισμού παρέχουν ορισμούς των δεικτών επιδόσεων, αποτελεσμάτων και επιπτώσεων, καθώς και τους δεσμούς τους με τους στόχους.

Συμπεράσματα και συστάσεις

74

Η Επιτροπή θεωρεί ότι το καθιερωμένο πλαίσιο παρακολούθησης είναι πλέον περισσότερο εστιασμένο στα αποτελέσματα.

Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός 480/2014 απαιτεί την καταγραφή και την αποθήκευση δεδομένων παρακολούθησης, ιδίως της τιμής-στόχου για τον δείκτη εκροών και τον δείκτη αποτελεσμάτων (πεδία δεδομένων 33 και 38) και των τιμών επίτευξης σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Στο πλαίσιο των ταμείων ΕΔΕ, η μέτρηση, η παρακολούθηση και η υποβολή των εκροών και των αποτελεσμάτων γίνεται σε τακτά διαστήματα, για παράδειγμα μέσω των ετήσιων εκθέσεων υλοποίησης. Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν εκθέσεις είτε για μερικώς είτε για πλήρως ολοκληρωμένες πράξεις, σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις. Επίσης, λόγω της διάρκειας των συμμετοχών, οι δείκτες αποτελεσμάτων υποβάλλονται με ορισμένη χρονική καθυστέρηση σε σύγκριση με τους δείκτες εκροών. Οι τιμές επίτευξης όλων των κοινών δεικτών του ταμείου ΕΔΕ διατίθενται στην ανοιχτή πλατφόρμα δεδομένων.

75

Η Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των άμεσων αποτελεσμάτων των χρηματοδοτούμενων έργων και των αποτελεσμάτων που πρέπει να επιτευχθούν στο επίπεδο των ΕΠ (που αντανακλώνται στους δείκτες αποτελεσμάτων). Ενώ τα άμεσα αποτελέσματα επηρεάζονται μόνο από τις συγχρηματοδοτούμενες δράσεις, οι δείκτες αποτελεσμάτων επηρεάζονται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες εκτός του ελέγχου των διαχειριστικών αρχών. Μια καλά σχεδιασμένη λογική παρέμβασης διασφαλίζει ότι οι εκροές και τα άμεσα αποτελέσματα των επιλεγέντων έργων συμβάλλουν στην επίτευξη των αναμενόμενων αποτελεσμάτων των ΕΠ.

Η επιλογή των έργων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των διαχειριστικών αρχών που καθορίζουν τα κριτήρια επιλογής και τα εφαρμόζουν κατά την εξέταση των αιτήσεων χρηματοδότησης.

77

Η Επιτροπή θεωρεί ότι σε πολλούς τύπους βοήθειας είναι αποτελεσματικότερο να οριστούν κατώτατα όρια ποιότητας και να γίνουν αποδεκτά όλα τα έργα που πληρούν αυτό το κατώτατο όριο από το να εφαρμοστεί μέθοδος άμεσης σύγκρισης των αιτήσεων. Σε άλλες μορφές βοήθειας, η ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής ενδέχεται να μην συμβάλλει στους ειδικούς στόχους των ΕΠ (π.χ. έργα υποδομών μεταφορών ή έργα δήμων όπου ο ανταγωνισμός μεταξύ δημόσιων αρχών/δήμων δεν είναι απαραίτητος).

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ποιότητα των επιλεγέντων έργων εξαρτάται περισσότερο από τα κριτήρια επιλογής που εφαρμόζονται και όχι από τον τύπο της διαδικασίας επιλογής.

78

Τα συστήματα παρακολούθησης εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών που θα πρέπει να έχουν υλοποιήσει τα πάντα σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις.

Η Επιτροπή ακολούθησε μια προορατική προσέγγιση όσον αφορά την παρακολούθηση παρέχοντας καθοδήγηση στα κράτη μέλη και τους αρμόδιους υπαλλήλους της, διενεργώντας ελέγχους ευλογοφάνειας των στοιχείων που υπέβαλαν τα κράτη μέλη και εισάγοντας πρόσθετους κανόνες επικύρωσης στο σύστημα πληροφορικής «SFC», ελαχιστοποιώντας τη δυνατότητα αναφοράς εσφαλμένων δεδομένων. Οι επικαιροποιήσεις των δεδομένων είναι φυσιολογικές και έχουν ενθαρρυνθεί από την Επιτροπή. Η επικύρωση δεδομένων απαιτεί χρόνο, ειδικά κατά τη ρύθμιση του MIS. Δεδομένα πιο πρόσφατα, διορθωμένα και επικαιροποιημένα μπορούν να βρεθούν πάντα στην πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων.

79

Η Επιτροπή θα διενεργήσει επιπρόσθετους ελέγχους των συστημάτων παρακολούθησης στο πλαίσιο της ειδικής έρευνάς της κατά το 2018 και θα συνεχίσει τη συνεργασία με τις αρχές ελέγχου προκειμένου να ενισχύσει τη διασφάλιση σχετικά με την αξιοπιστία των συστημάτων παρακολούθησης των δεδομένων των επιδόσεων πριν από την επανεξέταση των επιδόσεων.

80

Τα κράτη μέλη δύνανται να προτείνουν αναθεωρήσεις ορόσημων και στόχων όταν πραγματοποιούνται αλλαγές στα κονδύλια για μια δεδομένη προτεραιότητα ή σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις που προβλέπονται στους κανονισμούς [άρθρο 30 παράγραφος 1 του κανονισμού περί κοινών διατάξεων (ΚΑΚ), παράρτημα II του κανονισμού περί κοινών διατάξεων (ΚΑΚ), άρθρο 5 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 215/2014].

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω τροποποιήσεις των ΕΠ υποβάλλονται και υπόκεινται σε επεξεργασία εγκαίρως πριν από το τέλος του 2018, καθώς και προκειμένου να αποφευχθούν αλλαγές στο πλαίσιο επιδόσεων που αποσκοπούν απλώς στην προσαρμογή των τιμών στην επιτόπια υλοποίηση, τα κράτη μέλη έχουν κληθεί να υποβάλουν επισήμως αιτήματα αυτού του είδους έως τις 30 Ιουνίου 2018.

Η ΓΔ REGIO προέβη σε εσωτερική ανάλυση των επερχόμενων τροποποιήσεων των ΕΠ που σχετίζονται με τις αλλαγές του πλαισίου επιδόσεων, έθεσε σε προτεραιότητα την επικείμενη αναθεώρηση των επιδόσεων στο σχέδιο διαχείρισής της και σχεδίασε τους πόρους αναλόγως.

81

Το πλαίσιο του ΕΚΤ και του ΕΤΠΑ διαφέρουν θεμελιωδώς. Ωστόσο, η Επιτροπή δημιούργησε μια διυπηρεσιακή ομάδα για την αντιμετώπιση των διαφορών των εννοιών σε όλα τα ταμεία ΕΔΕ. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συνοχή, λαμβανομένης υπόψη της διαφορετικής φύσης των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα ταμεία ΕΔΕ.

Ο ορισμός των δεικτών αποτελεσμάτων, ο οποίος εφαρμόζεται σε όλα τα ταμεία, περιλαμβάνεται στο άρθρο 2 της πρότασης της Επιτροπής για τον κανονισμό περί κοινών διατάξεων για την περίοδο προγραμματισμού μετά το 2020.

Η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής για την περίοδο προγραμματισμού μετά το 2020 περιλαμβάνει έναν κατάλογο κοινών δεικτών αποτελεσμάτων για το ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της νομοθεσίας και με την έννοια των «αποτελεσμάτων» που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ). Οι εν λόγω δείκτες αποτελεσμάτων θα μετρήσουν τα αποτελέσματα των υποστηριζόμενων παρεμβάσεων στους δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων.

82

Τα μεμονωμένα έργα παράγουν εκροές και άμεσα αποτελέσματα, τα οποία δεν είναι απαραιτήτως τα ίδια με τους ειδικούς στόχους των προγραμμάτων. Το σύνολο των έργων που χρηματοδοτούνται βάσει ενός ειδικού στόχου συμβάλλει στην επίτευξη των αναμενόμενων αποτελεσμάτων.

Η λογική παρέμβασης του προγράμματος περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο τα αποτελέσματα των μεμονωμένων έργων συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα πρέπει να γίνεται εκ των υστέρων εκτίμηση του κατά πόσο η λογική παρέμβασης ήταν αποτελεσματική για την επίτευξη των στόχων.

Όσον αφορά το ΕΚΤ, η συμφωνία επιχορήγησης δεν απαιτεί ποσοτικούς στόχους σύμφωνα με την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη (480/2014, βλ. ανωτέρω).

83

Στο πλαίσιο του ΕΚΤ, η μέτρηση, η παρακολούθηση και η υποβολή των εκροών και των αποτελεσμάτων γίνεται σε τακτά διαστήματα, για παράδειγμα μέσω των ετήσιων εκθέσεων υλοποίησης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν εκθέσεις είτε για μερικώς είτε για πλήρως ολοκληρωμένα έργα, σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις.

Το πλαίσιο επιδόσεων βασίζεται σε διάφορους δείκτες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα προγράμματα βρίσκονται καθ’ οδόν για την επίτευξη των συμφωνηθέντων. Οι δείκτες αποτελεσμάτων ενδέχεται να είναι ακατάλληλοι (για το ΕΤΠΑ/ΤΣ), επειδή ο χρόνος κατά τον οποίο τα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν και να αποτυπωθούν από το σύστημα δεν είναι συμβατός με το υποχρεωτικό χρονικό πλαίσιο για μια χρήσιμη κατανομή του αποθεματικού επιδόσεων.

Όλα τα επιτεύγματα κοινών δεικτών των ταμείων ΕΔΕ, όπως αναφέρθηκαν από τις διαχειριστικές αρχές, είναι διαθέσιμα στο κοινό στην ανοιχτή πλατφόρμα δεδομένων.

Σύσταση 1 – Επιλογή που να εστιάζει στα αποτελέσματα

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη σύσταση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Σύσταση 2 – Παρακολούθηση που να εστιάζει στα αποτελέσματα
  1. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη σύσταση απευθύνεται στα κράτη μέλη.
  2. Η Επιτροπή αποδέχεται τη σύσταση.

Ο ορισμός των δεικτών αποτελεσμάτων, ο οποίος εφαρμόζεται σε όλα τα ταμεία, περιλαμβάνεται στο άρθρο 2 της πρότασης της Επιτροπής για τον κανονισμό περί κοινών διατάξεων για την περίοδο προγραμματισμού μετά το 2020.

Η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής για την περίοδο προγραμματισμού μετά το 2020 περιλαμβάνει έναν κατάλογο κοινών δεικτών αποτελεσμάτων για το ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της νομοθεσίας και σε εναρμόνιση με το ΕΚΤ. Οι εν λόγω δείκτες αποτελεσμάτων θα μετρήσουν τα αποτελέσματα των υποστηριζόμενων παρεμβάσεων στους δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων.

Σύσταση 3 – Αναφορά στοιχείων σχετικά με τις επιδόσεις και προετοιμασία της επανεξέτασης των επιδόσεων το 2019
  1. Η Επιτροπή αποδέχεται τη συγκεκριμένη σύσταση και την θεωρεί ήδη εφαρμοσμένη.

    Οι μονάδες ελέγχου της ΓΔ EMPL έχουν διενεργήσει ήδη σημαντικό αριθμό ελέγχων σχετικά με την αξιοπιστία των δεδομένων επιδόσεων και εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνουν τη συγκεκριμένη πτυχή στις αποστολές ελέγχου έγκαιρης πρόληψης. Επιπλέον, διενεργήθηκε ειδικός έλεγχος επιδόσεων από εξωτερικό ελεγκτή, ο οποίος κάλυπτε επίσης και τα συστήματα παρακολούθησης, υπό την ευθύνη της ΓΔ EMPL, και τυχόν ζητήματα έχουν επισημανθεί και αντιμετωπιστεί από τα κράτη μέλη.

    Το σχέδιο ελέγχου της ΓΔ REGIO για το 2017-2018 περιλαμβάνει 20 αποστολές ελέγχου βάσει ειδικής έρευνας σχετικά με την αξιοπιστία των δεδομένων επιδόσεων. Στις 28 Μαΐου 2018, η διεύθυνση της ΓΔ REGIO συζήτησε μια επισκόπηση των αποτελεσμάτων από 13 ελέγχους αξιοπιστίας αυτού του είδους για τα συστήματα παρακολούθησης δεδομένων επιδόσεων που πραγματοποιήθηκαν έως τώρα σε εννέα κράτη μέλη. Για το υπόλοιπο 2018 σχεδιάζονται περαιτέρω έλεγχοι, ενώ θα συνεχιστεί η συνεργασία με τις αρχές ελέγχου προκειμένου να αυξηθεί η αξιοπιστία των συστημάτων παρακολούθησης πριν από την επανεξέταση των επιδόσεων του 2019.

  2. Η Επιτροπή αποδέχεται τη συγκεκριμένη σύσταση και την θεωρεί ήδη εφαρμοσμένη.

    Στις περιπτώσεις όπου οι έλεγχοι της Επιτροπής ή των αρχών ελέγχου εντοπίζουν αδυναμίες, οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες καθορίζονται στις αντίστοιχες εκθέσεις ελέγχου με κατάλληλη προθεσμία.

  3. Η Επιτροπή αποδέχεται εν μέρει τη συγκεκριμένη σύσταση.

    Οι τροποποιήσεις των ΕΠ υποβάλλονται με πρωτοβουλία των κρατών μελών, αλλά δεν προβλέπεται νόμιμη προθεσμία για την υποβολή τους. Η Επιτροπή έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να οργανώσει την έγκαιρη επεξεργασία των τροποποιήσεων των ΕΠ που σχετίζονται με το πλαίσιο επιδόσεων. Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω τροποποιήσεις των ΕΠ υποβάλλονται και υπόκεινται σε επεξεργασία εγκαίρως, τα κράτη μέλη έχουν κληθεί να υποβάλουν επισήμως οποιοδήποτε αίτημα αυτού του είδους έως τις 30 Ιουνίου 2018. Η αξιολόγηση των εν λόγω αιτήσεων τροποποίησης ΕΠ ακολουθεί μια τυποποιημένη διαδικασία προκειμένου να εξασφαλιστεί συνεπής μεταχείριση. Η Επιτροπή θα ασχοληθεί με τις εν λόγω τροποποιήσεις των ΕΠ εντός της κανονιστικής προθεσμίας που προβλέπεται από τον κανονισμό περί κοινών διατάξεων.

Γλωσσάριο

Άξονας προτεραιότητας: Μία ή περισσότερες επενδυτικές προτεραιότητες που συνδέονται με ένα θεματικό στόχο. Η χρηματοδότηση ενός επιχειρησιακού προγράμματος οργανώνεται κατά άξονα προτεραιότητας.

Αποθεματικό επίδοσης: Πόροι που αντιστοιχούν στο 6 % των κεφαλαίων που έχουν διατεθεί στο ΕΤΠΑ, στο ΕΚΤ και στο ΤΣ ή στο ΕΓΤΑΑ και στο ΕΤΘΑ και οι οποίοι προβλέπεται να αποδεσμευθούν μετά την επανεξέταση των επιδόσεων το 2019, εφόσον θα πληρούνται ή και θα υπερπληρούνται ορισμένες απαιτήσεις.

Αποτελέσματα: Άμεσες μεταβολές που επέρχονται για τους δικαιούχους μετά το πέρας της συμμετοχής τους σε μια παρέμβαση (π.χ. βελτίωση της προσβασιμότητας μιας περιοχής χάρη στην κατασκευή δρόμου, ασκούμενοι που βρήκαν απασχόληση).

Δείκτες αποτελέσματος: Τιμές που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των αποτελεσμάτων που αποφέρουν τα χρηματοδοτούμενα έργα ή των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνονται σε επίπεδο επιχειρησιακού προγράμματος.

Δείκτες εκροών: Τιμές που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των εκροών των χρηματοδοτούμενων πράξεων ή των εκροών σε επίπεδο επιχειρησιακού προγράμματος.

Δείκτης: Μετρήσιμη μεταβλητή που αφορά συγκεκριμένο στόχο και παρέχει πληροφορίες που διευκολύνουν την αξιολόγηση του βαθμού επίτευξής του.

Διαχειριστική αρχή (ΔΑ): Δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας που ορίζεται από κράτος μέλος για τη διαχείριση επιχειρησιακού προγράμματος. Στα καθήκοντά της συγκαταλέγονται η επιλογή των προς χρηματοδότηση έργων, η παρακολούθηση της υλοποίησής τους και η υποβολή αναφορών στην Επιτροπή σχετικά με τις διάφορες οικονομικές πτυχές και τα επιτυγχανόμενα αποτελέσματα.

Ειδικός στόχος: Το προβλεπόμενο αποτέλεσμα στην επίτευξη του οποίου επιδιώκει να συμβάλει η δράση της ΕΕ.

Εκ των προτέρων αιρεσιμότητες: Προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα κράτη μέλη πριν λάβουν χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Κατά την κατάρτιση των επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου προγραμματισμού 2014-2020, τα κράτη μέλη όφειλαν να αξιολογήσουν κατά πόσον πληρούνταν οι εν λόγω προϋποθέσεις. Σε περίπτωση μη πλήρωσης, έπρεπε να καταρτιστούν σχέδια δράσης που να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με αυτές έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Εκροές: Αυτό που παράγεται ή επιτυγχάνεται με τους πόρους που διατίθενται για μια παρέμβαση (π.χ. μαθήματα κατάρτισης σε άνεργους νέους, αριθμός μονάδων επεξεργασίας λυμάτων ή μήκος του δρόμου που κατασκευάστηκε).

Επενδυτικές προτεραιότητες: Για κάθε άξονα προτεραιότητας, τα κράτη μέλη οφείλουν να καθορίζουν στα επιχειρησιακά τους προγράμματα τις επενδυτικές προτεραιότητες και τους αντίστοιχους ειδικούς στόχους. Οι επενδυτικές προτεραιότητες απαριθμούνται στους ειδικούς κανονισμούς που διέπουν το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ και ΤΣ.

Επιτροπή παρακολούθησης: Επιτροπή που παρακολουθεί την υλοποίηση ενός ΕΠ. Σε αυτήν μετέχουν εκπρόσωποι των αρχών του οικείου κράτους μέλους (π.χ. εκπρόσωποι της διαχειριστικής αρχής, της αρχής πιστοποίησης και της αρχής ελέγχου, των φορέων υλοποίησης, των ενώσεων εργοδοτών και εργαζομένων και της κοινωνίας των πολιτών), καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως παρατηρητής.

Επιχειρησιακό πρόγραμμα (ΕΠ): Δήλωση σχετικά με τις προτεραιότητες και τους συγκεκριμένους στόχους ενός κράτους μέλους, στην οποία προσδιορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι χρηματοδοτικοί πόροι (συγχρηματοδότηση από την ΕΕ και από εθνικές δημόσιες και ιδιωτικές πηγές) για συγκεκριμένο διάστημα (επί του παρόντος επταετία) για τη χρηματοδότηση έργων. Τα έργα που εντάσσονται σε ένα ΕΠ πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη ορισμένων στόχων, οι οποίοι καθορίζονται σε επίπεδο αξόνων προτεραιότητας του επιχειρησιακού προγράμματος. Η χρηματοδότηση του ΕΠ μπορεί να προέρχεται από το ΕΤΠΑ, το ΤΣ ή/και το ΕΚΤ. Το ΕΠ καταρτίζεται από το κράτος μέλος και, πριν από οποιαδήποτε πράξη πληρωμής από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή. Το ΕΠ μπορεί να τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού μόνον εφόσον συμφωνήσουν αμφότερα τα μέρη.

Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ): Πέντε χωριστά ταμεία που αποσκοπούν στη μείωση των περιφερειακών ανισορροπιών στην Ένωση, με πλαίσια πολιτικής που καθορίζονται για την επταετή δημοσιονομική περίοδο του ΠΔΠ. Τα ταμεία αυτά είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ), το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).

Ευρωπαϊκός κώδικας δεοντολογίας για την εταιρική σχέση: Σύνολο αρχών που ορίζονται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 240/2014 της Επιτροπής για την υποστήριξη των κρατών μελών κατά την οργάνωση εταιρικών σχέσεων για την προετοιμασία και την εφαρμογή των συμφωνιών εταιρικής σχέσης και των επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Κριτήρια επιλογής/ανάθεσης: Προκαθορισμένα κριτήρια που χρησιμοποιούνται κατά τις διαδικασίες επιλογές για την αξιολόγηση της ικανότητας των αιτούντων να φέρουν εις πέρας την προτεινόμενη δράση ή το προτεινόμενο πρόγραμμα εργασίας.

Λογική παρέμβασης: Η σχέση μεταξύ των εκτιμώμενων αναγκών, των στόχων, των εισροών (προβλεπόμενων και διατεθεισών), των εκροών (επιδιωκόμενων και επιτευχθεισών) και των αποτελεσμάτων (σκοπούμενων και πραγματικών).

Οικονομικοί δείκτες: Τιμές που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της προόδου που συντελείται από άποψη (ετήσιων) αναλήψεων υποχρεώσεων και πληρωμών από τα κεφάλαια που διατίθενται για οποιοδήποτε έργο, μέτρο ή πρόγραμμα σε σχέση με το αντίστοιχο επιλέξιμο κόστος.

Παρακολούθηση: Τακτική εξέταση των δαπανών, των εκροών και των αποτελεσμάτων, με την οποία συλλέγονται επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο των έργων/προγραμμάτων σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις.

Πλαίσιο επιδόσεων: Σύνολο οροσήμων και τιμών-στόχου που καθορίζονται για κάθε άξονα προτεραιότητας ενός επιχειρησιακού προγράμματος. Αποτελεί σημαντικό πυλώνα της προσέγγισης που υποστηρίζει την εστίαση στις επιδόσεις.

Στρατηγική «Ευρώπη 2020»: Η στρατηγική ανάπτυξης της ΕΕ για την περίοδο 2010–2020, που σκοπό έχει την ανάκαμψη από την κρίση. Διαρθρώνεται γύρω από πέντε πρωταρχικούς στόχους που αφορούν την απασχόληση, την έρευνα και την ανάπτυξη, το κλίμα και την ενέργεια, την εκπαίδευση και, τέλος, την κοινωνική ένταξη και τη μείωση της φτώχειας.

Κατάσταση συντομογραφιών

ΑΕ: Αρχή ελέγχου

ΑΠ: Αρχή πιστοποίησης

ΑΠ: Άξονας προτεραιότητας

ΔΑ: Διαχειριστική αρχή

ΕΔΑ: Εξουσιοδοτημένη διαχειριστική αρχή

ΕΔΕΤ: Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία

ΕΕΥ: Ετήσια έκθεση υλοποίησης

ΕΚΤ: Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

ΕΠ: Επιχειρησιακό πρόγραμμα

ΕΠρ: Επενδυτική προτεραιότητα

ΕΣ: Ειδικός στόχος

ΕΤΠΑ: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

ΕΦ: Ενδιάμεσος φορέας

ΘΣ: Θεματικός στόχος

ΚΚΔ: Κανονισμός περί κοινών διατάξεων

ΚΜ: Κράτος μέλος

ΚΣΠ: Κοινό στρατηγικό πλαίσιο

ΜΜΕ: Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

ΤΣ: Ταμείο Συνοχής

Παραπομπές

1 Οι επενδυτικές προτεραιότητες και οι ειδικοί στόχοι καθορίζονται βάσει της συμφωνίας εταιρικής σχέσης που συνάπτει το εκάστοτε κράτος μέλος και η οποία αποτελεί συμφωνία μεταξύ αυτού και της Επιτροπής. Στη συμφωνία αυτή τίθενται οι στρατηγικοί στόχοι και οι επενδυτικές προτεραιότητες της χώρας.

2 COM(2010) 700 final της 19ης Οκτωβρίου 2010, με τίτλο «Επανεξέταση του προϋπολογισμού της ΕΕ».

3 Όλες αυτές οι πτυχές αναλύονται στην ειδική έκθεσή μας αριθ. 2/2017, με τίτλο «Διαπραγμάτευση των συμφωνιών εταιρικής σχέσης και των προγραμμάτων του τομέα της συνοχής της περιόδου 2014-2020 από την Επιτροπή: δαπάνες περισσότερο στοχευμένες στις προτεραιότητες της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”, αλλά πολυπλοκότερες ρυθμίσεις για τη μέτρηση των επιδόσεων», καθώς και στην ειδική έκθεση αριθ. 15/2017, με τίτλο «Οι εκ των προτέρων αιρεσιμότητες και το αποθεματικό επίδοσης στον τομέα της συνοχής: καινοτόμα μέσα που δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί αποτελεσματικά».

4 Άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 320).

5 Γενική εκ των προτέρων αιρεσιμότητα αριθ. 7, παράρτημα XI, μέρος II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

6 Άρθρα 20, 22 και 96 και παράρτημα ΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

7 Άρθρα 9 και 96 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

8 Παράρτημα I των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1300/2013, 1301/2013 και 1304/2013, άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1304/2013 και άρθρο 96, παράγραφος 2, στοιχείο β), σημείο ii), του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

9 Ειδική έκθεση αριθ. 2/2017.

10 Άρθρο 48, παράγραφος 3, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

11 Άρθρο 53, παράγραφος 2, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

12 Άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

13 Βλέπε την ειδική έκθεση αριθ. 2/2017 του ΕΕΣ.

14 Άρθρο 96, παράγραφος 2, στοιχείο β), του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

15 Άρθρο 125, παράγραφος 3, στοιχείο α), σημείο i), του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

16 Άρθρο 125, παράγραφος 3, στοιχείο α), του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

17 Έργα αριθ. 27, 28, 30, 31, 32, 33 και 34.

18 Άρθρο 116 και παράρτημα XII, παράγραφος 3, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

19 Άρθρο 132 του δημοσιονομικού κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, άρθρα 34 και 125 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1303/2013.

20 Κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής: http://ec.europa.eu/regional_policy/en/information/legislation/guidance/.

21 ΕΠ Πεδεμόντιο, Ιταλία, πρόσκληση «Obbligo d’istruzione» 2015/2016.

22 Άρθρα 72, 73 και 74 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

23 Άρθρο 125, παράγραφος 2, στοιχείο δ), του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013· η απαίτηση αυτή εντάσσεται επίσης στο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, άρθρο 72, στοιχείο δ), του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

24 Εκ των προτέρων αιρεσιμότητα αριθ. 7, παράρτημα XI, τμήμα II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

25 Άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

26 Άρθρο 122 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

27 Σύμφωνα με το άρθρο 122, παράγραφος 3, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, η χρήση τους από τους δικαιούχους δεν είναι υποχρεωτική.

28 Έγγραφο EGESIF_14-0010-final 18/12/2014, «Guidance for the Commission and Member States on a common methodology for the assessment of management and control systems in the Member States».

29 Παραδείγματος χάριν, πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό του συμμετέχοντος: μετανάστες, αλλοδαποί, μειονότητες περιλαμβανομένων περιθωριοποιημένων μειονοτήτων όπως οι Ρομά, συμμετέχοντες με αναπηρία, άλλοι μειονεκτούντες.

30 Βάσει 20 ελέγχων της Επιτροπής σχετικά με την αξιοπιστία των στοιχείων για τις επιδόσεις, οι περισσότεροι από τους οποίους διενεργήθηκαν το 2017.

31 Η ΔΑ κατάφερε να αποκαταστήσει τη πρόβλημα αργότερα το 2017.

32 Άρθρο 50, παράγραφος 2, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

33 Άρθρο 50, παράγραφος 4, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

34 Καθώς και βάσει των εκθέσεων προόδου των κρατών μελών για το 2017. Σύμφωνα με το άρθρο 52 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, οι εκθέσεις αυτές πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Αυγούστου 2017 και έως τις 31 Αυγούστου 2019 και αφορούν την εφαρμογή του συμφώνου εταιρικής σχέσης στις 31 Δεκεμβρίου 2016 και στις 31 Δεκεμβρίου 2018 αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, οι εκθέσεις προόδου παρουσιάζουν «την πρόοδο προς την επίτευξη της στρατηγικής της Ένωσης για μια έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, καθώς και των ειδικών ανά ταμείο αποστολών που αναφέρονται στο άρθρο 4, παράγραφος 1, μέσω της συμβολής των ΕΔΕΤ στους επιλεγμένους θεματικούς στόχους, ιδίως όσον αφορά τα καθορισθέντα ορόσημα στο πλαίσιο επιδόσεων για κάθε πρόγραμμα και τη στήριξη που χρησιμοποιήθηκε για τους στόχους της κλιματικής αλλαγής».

35 Βλέπε άρθρα 75 και 127, παράγραφος 4, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303 και παράρτημα VII του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2015/207 της Επιτροπής, της 20ής Ιανουαρίου 2015, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 όσον αφορά τα υποδείγματα για την έκθεση προόδου, την υποβολή πληροφοριών για τα μεγάλα έργα, το κοινό σχέδιο δράσης, τις εκθέσεις υλοποίησης για τον στόχο «Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση», τη δήλωση διαχείρισης, τη στρατηγική λογιστικού ελέγχου, τη γνώμη λογιστικού ελέγχου και την ετήσια έκθεση ελέγχου, καθώς και τη μεθοδολογία εκπόνησης της ανάλυσης κόστους-ωφέλειας, και σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1299/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το υπόδειγμα για τις εκθέσεις υλοποίησης του στόχου «Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία» (ΕΕ L 38 της 13.2.2015, σ. 1) και το έγγραφο EGESIF_14-0010-final 18.12.2014, με τίτλο «Guidance for the Commission and Member States on a common methodology for the assessment of management and control systems in the Member States», βασικές απαιτήσεις 6 και 15.

36 Άρθρα 123 και 124 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

37 Άρθρο 124, παράγραφος 2, και παράρτημα ΧΙII του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

38 Οι δείκτες επιδόσεων είναι σύνολο δεικτών που καθορίζονται για κάθε άξονα προτεραιότητας ενός ΕΠ, των οποίων τις τιμές θα συγκρίνει η Επιτροπή, στο τέλος του 2018, με τις τιμές των καθορισμένων οροσήμων, προκειμένου να αποφασίσει για την αποδέσμευση του αποθεματικού επίδοσης το 2019.

39 Τα ορόσημα είναι οι τιμές τις οποίες έχει οριστεί ότι πρέπει να επιτύχουν οι δείκτες του πλαισίου επιδόσεων μέχρι το τέλος του 2018.

40 Βλέπε άρθρο 30, παράγραφος 1, του ΚΚΔ, παράρτημα ΙΙ του ΚΚΔ και άρθρο 5, παράγραφος 6, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 215/2014.

41 Άρθρο 56 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013.

42 Έργα 27, 28, 31, 32, 33 και 34.

43 Έργα 6, 7, 8 και 9.

44 Π.χ. ετήσια έκθεση για το 2015 - κεφάλαιο 6, σημείο 6.86: «Δεν είχαν οριστεί δείκτες αποτελέσματος για το 38 % των έργων». Ή ετήσια έκθεση για το 2016 - κεφάλαιο 6, σημείο 6.56: «Για το 42 % αυτών δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί και να μετρηθεί οποιαδήποτε συγκεκριμένη συμβολή στην επίτευξη των συνολικών στόχων του προγράμματος, καθώς, σε επίπεδο έργου, δεν είχαν οριστεί δείκτες αποτελέσματος ή τιμές-στόχος».

45 Ειδική έκθεση αριθ. 15/2017.

46 COM(2017) 755 final της 13ης Δεκεμβρίου 2017, με τίτλο «Στρατηγική έκθεση 2017 σχετικά με την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων».

47 Βλέπε ειδική έκθεση αριθ. 2/2017, σημείο 150.

48 Βλέπε ειδική έκθεση αριθ. 2/2017, σημείο 131.

49 Βλέπε ειδική έκθεση αριθ. 2/17, σημείο 150.

50 Βλέπε ειδική έκθεση αριθ. 2/17, σύσταση 3.

Στάδιο Ημερομηνία
Έγκριση του υπομνήματος σχεδιασμού του ελέγχου / Έναρξη του ελέγχου 18.1.2017
Επίσημη διαβίβαση του σχεδίου έκθεσης στην Επιτροπή (ή σε άλλη ελεγχόμενη μονάδα) 3.5.2018
Έγκριση της τελικής έκθεσης μετά τη διαδικασία εκατέρωθεν ακρόασης 27.6.2018
Παραλαβή των επίσημων απαντήσεων της Επιτροπής (ή άλλης ελεγχόμενης μονάδας) σε όλες τις γλώσσες 23.7.2018

Κλιμάκιο ελέγχου

Οι ειδικές εκθέσεις του ΕΕΣ παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των ελέγχων που αυτό διενεργεί επί των πολιτικών και προγραμμάτων της ΕΕ ή επί διαχειριστικών θεμάτων που αφορούν συγκεκριμένους τομείς του προϋπολογισμού. Το ΕΕΣ επιλέγει και σχεδιάζει τα εν λόγω ελεγκτικά έργα κατά τρόπον ώστε αυτά να αποφέρουν τον μέγιστο αντίκτυπο, λαμβανομένων υπόψη των κινδύνων για τις επιδόσεις ή για τη συμμόρφωση, του επιπέδου των σχετικών εσόδων ή δαπανών, των επικείμενων εξελίξεων και του πολιτικού και δημόσιου συμφέροντος.

Ο εν προκειμένω έλεγχος επιδόσεων διενεργήθηκε από το Τμήμα Ελέγχου IΙ, το οποίο ειδικεύεται στους τομείς δαπανών που αφορούν τις επενδύσεις υπέρ της συνοχής, της ανάπτυξης και της κοινωνικής ένταξης, και του οποίου προεδρεύει η Iliana Ivanova, Μέλος του ΕΕΣ. Επικεφαλής του ελέγχου ήταν ο Ladislav Balko, Μέλος του ΕΕΣ, συνεπικουρούμενος από τον Branislav Urbanič, προϊστάμενο του ιδιαίτερου γραφείου του, τη Zuzana Franková, σύμβουλο στο ιδιαίτερο γραφείο του, τη Myriam Cazzaniga, ανώτερο διοικητικό στέλεχος, τον Pekka Ulander, υπεύθυνο έργου, και τη Michaela Binder, αποσπασμένη εθνική εμπειρογνώμονα.

Επικοινωνία

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxembourg
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Τηλ:. +352 4398-1
Πληροφορίες: eca.europa.eu/el/Pages/ContactForm.aspx
Ιστότοπος: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχονται από το διαδίκτυο (https://europa.eu/european-union/index_el).

Λουξεμβούργο: Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2018

PDF ISBN 978-92-847-0542-9 ISSN 1977-5660 doi:10.2865/543899 QJ-AB-18-018-EL-N
HTML ISBN 978-92-847-0515-3 ISSN 1977-5660 doi:10.2865/391488 QJ-AB-18-018-EL-Q

© Ευρωπαϊκή Ένωση, 2018

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή με αναφορά της πηγής. Για οποιαδήποτε χρήση ή αναπαραγωγή φωτογραφιών ή άλλου υλικού που δεν αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να ζητηθεί άδεια απευθείας από τους δικαιούχους των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

Αυτοπροσώπως
Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν εκατοντάδες κέντρα πληροφόρησης Europe Direct. Μπορείτε να βρείτε τη διεύθυνση του πλησιέστερου σε σας κέντρου στον δικτυακό τόπο https://europa.eu/european-union/contact_el

Τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Η Europe Direct είναι μια υπηρεσία που απαντά στις ερωτήσεις σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με αυτήν την υπηρεσία:

  • καλώντας ατελώς τον αριθμό 00 800 6 7 8 9 10 11 (ορισμένα δίκτυα τηλεφωνίας ενδέχεται να χρεώνουν τις κλήσεις αυτές),
  • καλώντας ατελώς τον αριθμό +32 22999696 ή
  • μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον δικτυακό τόπο https://europa.eu/european-union/contact/write-to-us_el

ΒΡΕΙΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

Στο διαδίκτυο
Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο Europa: https://europa.eu/european-union/index_el

Στις εκδόσεις της ΕΕ
Μπορείτε να τηλεφορτώσετε ή να παραγγείλετε δωρεάν και επί πληρωμή εκδόσεις της ΕΕ στην ακόλουθη διεύθυνση: https://publications.europa.eu/el/publications. Μπορείτε να ζητήσετε πολλαπλά αντίγραφα δωρεάν εκδόσεων επικοινωνώντας με την υπηρεσία Europe Direct ή με το τοπικό σας κέντρο πληροφόρησης (βλ. https://europa.eu/european-union/contact_el).

Στη νομοθεσία της ΕΕ και σε σχετικά έγγραφα
Για πρόσβαση σε νομικές πληροφορίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου της ενωσιακής νομοθεσίας από το 1951 σε όλες τις επίσημες γλώσσες, μεταβείτε στον δικτυακό τόπο EUR-Lex, στην ακόλουθη διεύθυνση: http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=el

Στα δημόσια δεδομένα από την ΕΕ
Η Πύλη Δημόσιων Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://data.europa.eu/euodp/el/home?) παρέχει πρόσβαση σε σύνολα δεδομένων από την ΕΕ. Τα δεδομένα μπορούν να τηλεφορτωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν δωρεάν, τόσο για εμπορικούς όσο και για μη εμπορικούς σκοπούς.