KE-07-22-294-FI-Q

Kolme lasta leikkimässä yhdessä. Yhdellä heistä on Downin oireyhtymä. Tekstissä sanotaan: yhdessä oikeuksien puolesta, #EUDisabilityRights, #UnionOfEquality

Yhdessä oikeuksien puolesta

#EUDisabilityRights

#UnionOfEquality

Yhdessä oikeuksien puolesta
Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva strategia

Noin 87 miljoonalla EU:ssa asuvalla henkilöllä on jonkinlainen vamma.

Vaikka kehitystä on tapahtunut joillakin aloilla, vammaiset henkilöt kohtaavat silti yhä merkittäviä esteitä terveydenhuollon, koulutuksen ja työpaikkojen saatavuudessa sekä vapaa-ajan harrastuksiin ja poliittiseen elämään osallistumisessa.

Yhdessä oikeuksien puolesta -kampanja haluaa edistää todellista tasa-arvon unionia, jossa kaikki vammaiset henkilöt voivat käyttää oikeuksiaan ja elää tasavertaisina.

Komission jäsen Dallin valokuva – Helena Dalli, tasa-arvoasioista vastaava komission jäsen
Tavoitteenamme on parantaa vammaisten henkilöiden elämänlaatua niin EU:ssa kuin muuallakin. Meidän on varmistettava heidän oikeutensa, mikä on tärkeä merkkipaalu matkalla kohti tasa-arvon unionia.
Helena Dalli, EU:n tasa-arvokomissaari

28.4% vammaisista henkilöistä on syrjäytymis- ja köyhyysvaarassa, kun vastaava luku muilla on
18.4 prosenttia

4 kertaa enemmän
täyttämättömiä terveydenhuoltotarpeita verrattuna muihin.
Strategia auttaa kaventamaan näitä ja muita eroja.

Mitä EU tekee vammaisten henkilöiden auttamiseksi?

Euroopan komissio julkaisi maaliskuussa 2021 vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan strategian 2021–2030. Sillä pyritään varmistamaan, että kaikilla vammaisilla henkilöillä on

  • mahdollisuus käyttää ihmisoikeuksiaan täysimääräisesti.
  • yhtäläiset ja yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua yhteiskunta- ja talouselämään
  • mahdollisuus päättää missä, miten ja kenen kanssa he asuvat
  • mahdollisuus liikkua vapaasti EU:ssa
  • oikeus olla joutumatta syrjinnän kohteeksi.

Strategian tavoitteena on tuoda myönteisiä muutoksia vammaisten henkilöiden elämään esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Ehdottamalla eurooppalaisen vammaiskortin käyttöönottoa kaikissa EU-maissa vuoden 2023 loppuun mennessä. Kortti helpottaa vammaisten henkilöiden vapaata liikkuvuutta ja palveluiden käyttöä kaikkialla EU:ssa.
  • Perustamalla eurooppalainen resurssikeskus (AccessibleEU), jotta Euroopan maat voivat tehdä yhteistyötä vammaisten henkilöiden esteettömyyden parantamiseksi.

Strategia luo puitteet EU:n toimille tasa-arvoisemman yhteiskunnan luomiseksi. Se sisältää konkreettisia toimia, joilla varmistetaan, että vammaiset henkilöt voivat vaatia oikeuksiensa toteutumista. Euroopan komissio ei voi saavuttaa tavoitteita yksin, vaan siihen tarvitaan kaikkien maiden sitoutumista ja meidän kaikkien tukea. Mikä tärkeintä, voimme saada aikaan muutosta vain ottamalla mukaan heidät, joihin toimet vaikuttavat suoraan, eli vammaiset henkilöt.

EU ja kaikki sen jäsenvaltiot ovat allekirjoittaneet vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimuksen. Se tarkoittaa, että jokaisen EU-maan on turvattava vammaisten henkilöiden oikeudet.

Meidän on varmistettava yhdessä, että vammaisilla henkilöillä on yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet.

Tietoja kampanjasta

Yhdessä oikeuksien puolesta -aloite suunniteltiin yhdessä eurooppalaisten vammaisjärjestöjen edustajien ja jäsenien kanssa.

Kampanja toimii verkossa maaliskuuhun 2023 asti, ja sen toteutuksessa on mukana 27 vammaista kansalaista (”lähettilästä”) eri Euroopan maista.

Kampanja jakautuu kuuteen teemaan, jotka käsittelevät erilaisia vammaisten henkilöiden oikeuksiin liittyviä asioita.

  1. Yhdessä oikeuksien puolesta – kampanjan esittely
  2. Yhdessä osallistavan kulttuurin, vapaa-ajan ja urheilun puolesta
  3. Yhdessä osallistavien koulutus- ja työmahdollisuuksien puolesta
  4. Yhdessä itsenäisen elämän puolesta
  5. Yhdessä osallistumisen puolesta – oikeus äänestää ja olla ehdolla vaaleissa
  6. Yhdessä esteettömyyden puolesta – virtuaalisessa tai fyysisessä maailmassa

Tule mukaan!

Osallistumisellasi ja tuellasi on suuri merkitys. Voit tuoda esiin olemassa olevia esteitä, joita vammaiset henkilöt kohtaavat, ja auttaa poistamaan niitä. Toivomme, että tulet mukaan puolustamaan vammaisten henkilöiden oikeuksia lisäämällä kirjanmerkkeihin kampanjan verkkosivuston, ilmoittautumalla postituslistallemme saadaksesi uusimmat tiedot kampanjasta sekä jakamalla ja kommentoimalla kansallisten lähettiläiden julkaisuja sosiaalisessa mediassa. Tule mukaan, jotta saamme käyttöön kaikkien EU-kansalaisten potentiaalin!

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa ja osallistu keskusteluun käyttämällä aihetunnisteita #EUDisabilityRights ja #UnionOfEquality

Lataa esite PDF-tiedostona