Særberetning
nr.05 2018

Vedvarende energi til bæredygtig udvikling af landdistrikterne: De potentielle synergier er betydelige, men for det meste ikke opnået

Om beretningen Øget anvendelse af energi fra vedvarende energikilder er afgørende for at reducere EU's drivhusgasemissioner og afhængigheden af fossile brændstoffer og importeret energi, hvilket vil bidrage til sikkerhed i energiforsyningen. Endvidere kan vedvarende energi spille en vigtig rolle med hensyn til at stimulere en bæredygtig udvikling af landdistrikterne. Under vores revision konstaterede vi, at der er potentielle synergier mellem politikken for vedvarende energi og de fonde, der skal fremme bæredygtig udvikling, men at disse synergier for det meste endnu ikke er opnået. EU's politik for vedvarende energi er ikke eksplicit nok med hensyn til at skabe betingelser for en vellykket forbindelse mellem vedvarende energi og udvikling af landdistrikterne. Den specifikke finansiering, der er til rådighed for udvikling af landdistrikterne, kan spille en rolle med hensyn til at opfylde EU's og medlemsstaternes mål for vedvarende energi, men medlemsstaterne prioriterede ikke altid de projekter for vedvarende energi, som kunne bidrage til en bæredygtig udvikling af landdistrikterne.

Denne publikation foreligger på 23 sprog og i følgende format:
PDF
PDF General Report

Resumé

I

Vedvarende energi er energi fra vedvarende, ikke-fossile energikilder, som gendannes inden for en menneskelig levetid. Både produktionen og forbruget af vedvarende energi i EU har været stigende, men der er behov for en yderligere indsats, hvis det skal lykkes at opfylde EU's mål om, at 20 % af det endelige energiforbrug skal stamme fra vedvarende energikilder i 2020, stigende til mindst 27 % i 2030. Det er afgørende, at der bruges mere vedvarende energi, hvis EU skal reducere sine drivhusgasemissioner med henblik på at overholde Parisaftalen om klimaændringer fra 2015. Såfremt brugen af vedvarende energi øges, kan det også reducere EU's afhængighed af fossile brændstoffer og importeret energi og derved bidrage til sikkerhed i energiforsyningen. Adskillige finansieringsprogrammer på EU-niveau og nationalt niveau kan bruges til at give incitamenter til produktion og brug af vedvarende energi, på EU-niveau bl.a. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL).

II

Ved vores revision undersøgte vi forbindelsen mellem vedvarende energi og landdistriktsudvikling. Vi gennemgik EU's politiske ramme for vedvarende energi som helhed og undersøgte, hvordan den har integreret specifikke aspekter vedrørende landdistriktsudvikling. Vi vurderede, om den ramme, der blev anvendt til at bruge midler, der var øremærket til udvikling af landdistrikterne, var udformet og implementeret på en måde, som fremmede både udbredelse af vedvarende energi og bæredygtig landdistriktsudvikling.

III

På grundlag af vores revisionsarbejde konkluderer vi, at der er potentielle synergier mellem politikken for vedvarende energi og ELFUL med hensyn til at fremme bæredygtig udvikling af landdistrikterne, men at disse synergier for det meste endnu ikke er opnået.

IV

Flere undersøgelser anbefaler en proaktiv tilgang til at frigøre disse potentielle synergier, men vi konstaterede, at EU's politik for vedvarende energi kunne være mere eksplicit med hensyn til at skabe betingelser for en vellykket forbindelse mellem vedvarende energi og udvikling af landdistrikterne. Vi anerkender, at visse instrumenter i den foreslåede politiske ramme for vedvarende energi har potentiale til at forbedre denne situation. Hverken den nuværende eller den foreslåede bæredygtighedsramme for bioenergi (med hensyn til produktion og brug af biomasse) udgør et fyldestgørende grundlag for en tilstrækkelig beskyttelse af landdistrikterne mod identificerede miljømæssige og socioøkonomiske risici eller for en maksimering af deres potentiale for yderligere bæredygtig udvikling.

V

Den specifikke finansiering, der er til rådighed for udvikling af landdistrikterne, kan spille en rolle med hensyn til at opfylde EU's og medlemsstaternes mål for vedvarende energi, men dette bør være et supplement til indsatsen for at fremme en bæredygtig udvikling af EU's landdistrikter. Kommissionen har imidlertid ikke sørget for tilstrækkelig præcisering eller vejledning i denne henseende og heller ikke angivet, hvordan ELFUL skal supplere de eksisterende finansieringsordninger på EU-niveau og nationalt niveau. Derfor prioriterede de fleste af de besøgte medlemsstater ikke de VE-projekter, som kunne bidrage til en bæredygtig udvikling af landdistrikterne.

VI

Endvidere har Kommissionen ingen udførlige oplysninger om ELFUL-udgifterne til vedvarende energi i programmeringsperioden 2007-2013 og om, hvordan de passer ind i EU's samlede udgifter til vedvarende energi. Der foreligger også kun begrænsede oplysninger om, hvad der er opnået med de anvendte midler. Trods visse forbedringer i programmeringsperioden 2014-2020 er der stadig svagheder i overvågningssystemet, primært på grund af komplikationer i programmeringen og hovedindikatorernes begrænsede omfang.

VII

Den stikprøve af projekter, vi reviderede, omfattede både investeringer, som havde leveret energi fra vedvarende energikilder til tredjeparter, og investeringer, som havde produceret energi til projektejernes egen brug. Vi betragtede de fleste af de besøgte projekter som vellykkede på grund af deres positive økonomiske og miljømæssige indvirkning på udviklingen af landdistrikterne. Svaghederne i medlemsstaternes udvælgelsesprocedurer havde imidlertid medført, at der også var finansieret projekter, som gavnede projektejerne økonomisk, men derudover ikke havde meget indvirkning på landdistrikterne.

VIII

På grundlag af vores konstateringer fremsætter vi følgende anbefalinger:

  • Ved udformningen af deres fremtidige politik for vedvarende energi bør Kommissionen og medlemsstaterne tage hensyn til omstændighederne og behovene i landdistrikterne, især ved udarbejdelsen af de integrerede nationale energi- og klimaplaner
  • Kommissionen bør i samarbejde med medlovgiverne udforme den fremtidige politiske ramme for bioenergi på en måde, som sikrer bedre beskyttelsesforanstaltninger mod ikkebæredygtigt indkøb af biomasse til energi
  • Kommissionen bør præcisere det formål og den rolle, som ELFUL-støtten til investeringer i vedvarende energi har
  • Med hensyn til ELFUL-støtten til vedvarende energi bør Kommissionen kræve, at medlemsstaterne giver relevante oplysninger om programresultaterne vedrørende VE-projekter i deres uddybende årlige gennemførelsesrapporter for 2019
  • Over for medlemsstaterne bør Kommissionen indskærpe behovet for at anvende relevante udvælgelsesprocedurer, så der kun gives støtte til levedygtige VE-projekter, der klart gavner en bæredygtig udvikling af landdistrikterne.

Indledning

Vedvarende energi i EU

01

Vedvarende energi er energi fra vedvarende, ikke-fossile energikilder, som gendannes inden for en menneskelig levetid. Vedvarende energikilder er f.eks. sol- og vindenergi, havenergi og vandkraft, geotermisk energi og bioenergi1 2. De vigtigste typer vedvarende energi, relevante teknologier og typiske anvendelser er vist i figur 1.

Figur 1

Vedvarende energikilder, VE-teknologier og VE-anvendelser

Kilde: Revisionsretten.

02

Det er afgørende, at der bruges mere vedvarende energi, hvis EU skal reducere sine drivhusgasemissioner med henblik på at overholde Parisaftalen om klimaændringer fra 2015. Såfremt brugen af vedvarende energi øges, kan det også reducere EU's afhængighed af fossile brændstoffer og importeret energi og derved bidrage til sikkerhed i energiforsyningen.

03

I 2015 kom 26,7 % af den primærenergi, der blev produceret i EU, fra vedvarende energikilder (jf. figur 2). Produktionen af vedvarende energi steg fra ca. 120 Mtoe i 2005 til 205 Mtoe i 2015 (en stigning på 71 %), hvorimod produktionen af primærenergi fra de fleste andre kilder faldt i samme periode i både absolutte og relative tal3.

Figur 2

Produktion af primærenergi i EU-28, 2015 (% af den samlede mængde, målt i ton olieækvivalent)

Note: I statistikdokumenterne omfatter biomassekilder træ og andre faste biobrændstoffer, biogas, flydende biobrændsler og vedvarende (bionedbrydeligt) affald.

Kilde: Eurostat (nrg_100a) og (nrg_107a) (http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Energy_production_and_imports og http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Renewable_energy_statistics).

04

Figur 2 viser også, at biomasse (herunder den bionedbrydelige del af affald) er langt den vigtigste vedvarende energikilde i EU. Den tegner sig for 63,3 % af al produktion af vedvarende energi. Dette gør landbrugs- og skovbrugssektoren særlig vigtig for produktionen af vedvarende energi. I 2010 kom 48,5 % (80,7 Mtoe) af den vedvarende energi, der blev produceret i EU, fra skovbrugsbiomasse, mens landbrugsbiomasse tegnede sig for 10,6 % (17,6 Mtoe)4.

EU's politiske ramme for vedvarende energi

05

Det vigtigste element i EU's nuværende politiske ramme for vedvarende energi er direktivet om fremme af vedvarende energi. Direktivet er en integrerende del af EU's klima- og energipakke for 20205, som fastsætter tre EU-mål, der skal opfyldes senest i 2020. Ét af disse mål er, at 20 % af den energi, der forbruges i EU, skal produceres ved hjælp af vedvarende energikilder6. Direktivet fastsætter også nationale mål for den del af energiforbruget, der skal stamme fra vedvarende energikilder, og disse går fra 10 % i Malta til 49 % i Sverige7. Det fastsætter også, at 10 % af den energi, der bruges i transportsektoren i samtlige medlemsstater, skal komme fra vedvarende energikilder.

06

Direktivet om fremme af vedvarende energi kræver, at medlemsstaterne vedtager nationale handlingsplaner for vedvarende energi og hvert andet år rapporterer til Kommissionen om deres fremskridt hen imod opfyldelsen af deres mål for vedvarende energi. På baggrund af disse individuelle rapporter udarbejder Kommissionen en statusrapport, der giver et overblik over udviklingen inden for politikken for vedvarende energi i EU8.

07

I 2014 vedtog Det Europæiske Råd en ny klima- og energiramme med nye mål, der skal opfyldes senest i 2030. Ifølge målene skal mindst 27 % af EU's energi komme fra vedvarende energikilder i 20309. Med dette for øje har Kommissionen udarbejdet adskillige lovgivningsmæssige forslag, især i pakken "Ren energi til alle europæere" (som også kaldes "vinterpakken") af 30. november 2016. Pakken omfattede et forslag til ændring af direktivet om fremme af vedvarende energi (i denne beretning kaldet forslaget til et nyt direktiv om fremme af vedvarende energi)10 og behandles i øjeblikket under lovgivningsproceduren.

08

Ifølge Kommissionens forslag til et nyt direktiv om fremme af vedvarende energi skal de bindende nationale mål for medlemsstaterne fjernes. Det foreslås imidlertid også, at medlemsstaterne ikke må falde bagud med hensyn til 2020-målene. Ifølge Kommissionens forslag til forordning om forvaltning af energiunionen11 skal de udarbejdede integrerede nationale energi- og klimaplaner for at sikre, at deres nationale indsats er ambitiøs og sammenhængende nok til at opfylde EU's målsætninger.

09

Vedvarende energi udgør 26,7 % af den energi, der produceres i EU (jf. figur 2), men ifølge Kommissionens statusrapport om vedvarende energi fra 2017 udgjorde vedvarende energi i 2014 kun 16 % af den energi, der blev forbrugt i EU. Dette skyldes, at mere end halvdelen af EU's energiforbrug blev dækket af nettoimport (hovedsagelig gas og råolie)12. Den samme rapport angiver, at EU som helhed og størstedelen af medlemsstaterne vil opfylde eller overopfylde deres mål 2020-mål. Ifølge prognoserne forventes det imidlertid ikke, at Irland, Luxembourg, Nederlandene og Det Forenede Kongerige vil opfylde deres nationale mål13.

Støtteordninger for vedvarende energi

10

For at styrke produktionen af vedvarende energi og nå deres nationale mål for vedvarende energi har medlemsstaterne gennemført en række politiske foranstaltninger. Der er bl.a. tale om finansielle incitamenter såsom feed-in-tariffer eller feed-in-præmier samt foranstaltninger såsom kvoteforpligtelser med omsættelige grønne certifikater. Der anvendes ofte en kombination af disse instrumenter, især i elsektoren. I opvarmnings- og kølingssektoren er støtten primært baseret på investeringstilskud og skatteincitamenter14.

11

Vedvarende energi er en tværgående prioritet, der er relevant for mange EU-politikområder. EU yder støtte til vedvarende energi under adskillige finansieringsprogrammer. Det gælder bl.a. Den Europæiske Fond for Regional Udvikling (EFRU) og Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) samt Horisont 2020-programmet og LIFE-programmet15.

12

Kommissionen kunne ikke fremlægge nyere udførlige oplysninger om den samlede finansielle støtte til vedvarende energi, hverken fra EU-programmerne eller fra de nationale ordninger, som medlemsstaterne har etableret. Kun Ecofys' undersøgelse "Subsidies and costs of EU energy"16 giver overslag over den årlige støtte til vedvarende energi fra 2008 til 2012. Ifølge de oplysninger blev der i 2012 betalt 99,4 milliarder euro i offentlige midler som støtte til energisektoren i EU, primært fra de nationale budgetter, heraf 40,32 milliarder euro til vedvarende energi. Feed-in-tariffer (23,8 milliarder euro), feed-in-præmier (6,4 milliarder euro) og investeringsstøtte (4 milliarder euro) var de vigtigste typer støtte, som blev tildelt vedvarende energi.

Vedvarende energi inden for EU's politiske ramme for udvikling af landdistrikterne

13

EU's lovgivning og politikdokumenter omtaler den vedvarende energis potentielt positive effekt på udviklingen af landdistrikterne. Direktivet om fremme af vedvarende energi og forslaget til et nyt direktiv om fremme af vedvarende energi indeholder henvisninger til de muligheder, som vedvarende energi skaber for beskæftigelse og regional udvikling, "navnlig i landdistrikterne og isolerede områder"17.

14

Fællesskabets strategiske retningslinjer for udvikling af landdistrikterne i 2007-201318 og forordning (EF) nr. 1698/200519 behandler disse emner inden for den politiske ramme for udvikling af landdistrikterne. Overvejelserne omkring potentialet ved produktion og brug af vedvarende energi i landdistrikterne blev uddybet i "sundhedstjekket", som er en reformpakke vedrørende den fælles landbrugspolitik, som EU's landbrugsministre vedtog i november 2008. I denne sammenhæng blev vedvarende energi anerkendt som én af seks "nye udfordringer"20.

15

I programmeringsperioden 2014-2020 ydes EU-støtten til udvikling af landdistrikterne, herunder støtten til VE-projekter, inden for en ny ramme. ELFUL er blevet én af de fem europæiske struktur- og investeringsfonde (ESI-fondene). Denne ramme skal muliggøre en bedre koordinering af de forskellige fonde med henblik på bedre gennemførelse af Europa 2020-strategien for intelligent, bæredygtig og inklusiv vækst21. De strategiske mål for Europa 2020-strategien er for ESI-fondenes vedkommende blevet omsat til 11 tematiske mål. Under ELFUL er de yderligere blevet opdelt i seks prioriteter for landdistriktsudvikling og 18 fokusområder22 (jf. figur 3). Vores syn på den nye programmeringsprocedure er beskrevet i særberetning nr. 16/2017: "Udvikling af landdistrikterne: behov for mindre kompleksitet og større fokus på resultater".

Figur 3

Rammen for udvikling af landdistrikterne i programmeringsperioden 2014-2020

Kilde: Europa-Kommissionen, det europæiske netværk for landdistriktsudvikling (ENRD, Policy overview 2014-2020, (tilpasset) (https://enrd.ec.europa.eu/en/node/1587/policy-overview-2014-2020).

16

Vedvarende energi er omfattet af fokusområde 5C, "lettere levering og brug af vedvarende energikilder, biprodukter, affald og restprodukter og af andre nonfoodråmaterialer med henblik på bioøkonomien". Dette betyder, at ELFUL-foranstaltninger, som støtter udbredelsen af vedvarende energi, i princippet bør klassificeres under fokusområde 5C.

17

Inden for rammerne af politikken for udvikling af landdistrikterne gennemføres investeringsstøtten til udbredelse af vedvarende energi under delt forvaltning mellem Kommissionen og medlemsstaterne. Landdistriktsprogrammerne udarbejdes af medlemsstaterne og godkendes af Kommissionen. Medlemsstaterne udvælger derefter de projekter, der skal finansieres, på grundlag af de indsendte programmer.

Revisionens omfang og revisionsmetoden

18

Vi undersøgte rammen for vedvarende energi med fokus på, hvordan den havde integreret aspekter vedrørende landdistriktsudvikling. Vores overordnede revisionsspørgsmål var: "Fremmer ELFUL-støtten til vedvarende energi udbredelsen af vedvarende energi og en bæredygtig udvikling af landdistrikterne?"

19

Vi vurderede, om og hvordan instrumenterne under politikken for vedvarende energi på EU-niveau og medlemsstatsniveau aktivt havde støttet udviklingen af landdistrikterne. Bioenergi har stor betydning for landdistrikter, hvor biomasse såsom afgrøder, animalsk og organisk affald og træbiomasse er let tilgængelig, men der knytter sig en række miljømæssige og socioøkonomiske risici til bioenergi (punkt 23 og 24).

20

Vi undersøgte også den politiske ramme for udvikling af landdistrikterne og dens gennemførelse på medlemsstatsniveau for at vurdere, om ELFUL-støtten til vedvarende energi rent faktisk bidrog til en bæredygtig udvikling af landdistrikterne (punkt 42-81).

21

Under hensyntagen til OECD's arbejde på dette område23 lagde vi til grund, at investeringer i vedvarende energi bidrager til en bæredygtig udvikling af landdistrikterne, hvis de udmønter sig i en eller flere af følgende fordele:

  • miljøfordele
  • indkomstdiversificering for landbrugere og skovejere
  • beskæftigelse og forretningsmuligheder i og for virksomheder i landdistrikterne
  • ny og bedre energiinfrastruktur og nye og bedre energitjenester i landdistrikterne
  • nye indtægtskilder til at støtte vigtige offentlige tjenesteydelser og infrastruktur i landdistrikterne.
22

Vi foretog revisionen mellem september 2016 og maj 2017 og indhentede revisionsbevis fra følgende kilder:

  • Dokumentgennemgange og samtaler med personale fra fire af Europa-Kommissionens generaldirektorater: GD for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter (AGRI), GD for Energi (ENER), GD for Miljø (ENV) og GD for Klima (CLIMA)
  • Revisionsbesøg i fem medlemsstater: Bulgarien, Frankrig (Basse-Normandie), Italien (Toscana), Litauen og Østrig. Disse medlemsstater blev udvalgt, fordi de tegner sig for 53 % af de planlagte udgifter under fokusområde 5C, og for at opnå en afbalanceret geografisk dækning. Vi gennemgik de fem relevante landdistriktsprogrammer og andre relevante dokumenter og interviewede personale i medlemsstaternes forvaltningsmyndigheder med ansvar for udvikling af landdistrikter, betalingsorganer og energiministerier. Vi besøgte 29 VE-projekter fra programmeringsperioderne 2007-2013 og 2014-2020 på stedet og interviewede projektlederne (jf. bilag II). De projekter, vi besøgte, vedrørte primært investeringer i VE-anlæg, men der var også et antal understøttende projekter, f.eks. skovforvaltningsprojekter og investeringer i anlæg til produktion af træflis eller træpiller
  • En kort spørgeundersøgelse henvendt til seks medlemsstater (Irland, Luxembourg, Nederlandene, Polen, Rumænien og Slovenien), som kun havde afsat beskeden ELFUL-finansiering - eller slet ingen - til fokusområde 5C. Vores mål her var at finde ud af, hvorfor dette var tilfældet
  • Konsultationsmøder med relevante interessenter, herunder Den Europæiske Biomassesammenslutning (AEBIOM) og BirdLife, for at drøfte bioenergiens potentielle fordele og bæredygtighedsrisici.

Bemærkninger

EU's politiske ramme for vedvarende energi kunne sikre en bedre udnyttelse af de muligheder, der knytter sig til udbredelsen af vedvarende energi i landdistrikterne, og samtidig modvirke de dermed forbundne risici

23

I denne sektion undersøger vi, om den politiske ramme for vedvarende energi fremmer de potentielle fordele, der knytter sig til vedvarende energi i landdistrikterne, og samtidig modvirker de dermed forbundne miljømæssige og socioøkonomiske risici. Vi fokuserede specifikt på bioenergi, da bioenergi er den form for vedvarende energi, der mest tydeligt er forbundet med landdistrikterne.

De muligheder for landdistriktsudvikling, der knytter sig til vedvarende energi, er ikke blevet udnyttet tilstrækkeligt

Undersøgelser viser den vedvarende energis potentielt positive virkninger på udviklingen af landdistrikterne …
24

Flere undersøgelser angiver, at VE-projekter kan udvikles, så de gavner lokale interesser og en bæredygtig udvikling af landdistrikterne24. F.eks. kan vedvarende energi skabe direkte beskæftigelse (f.eks. med betjening og vedligeholdelse af udstyr), men størstedelen af de langsigtede job skabes indirekte og findes langs hele forsyningskæden (i byggeriet og fremstillingsindustrien eller i skovbruget og landbruget for så vidt angår biomasse). I nogle tilfælde viste de undersøgelser, vi gennemgik, at produktionen af komponenter til solcellepaneler eller vindmøller havde genoplivet eksisterende produktionsanlæg, som ikke tidligere var blevet anvendt til energiproduktion. Nogle undersøgelser rapporterede om innovationer (f.eks. udvikling af nye produkter, praksis og politikker) i landdistrikter med VE-anlæg. Vedvarende energi kan være en ny indtægtskilde for landbrugere og skovejere, men også for jordejere og lokale myndigheder. Endvidere kan landdistrikterne ved at producere deres egen energi blive mindre afhængige af prisudsvingene for de konventionelle brændstoffer.

25

Undersøgelserne understreger imidlertid, at der med henblik på at maksimere de økonomiske fordele ved udbredelsen af vedvarende energi i landdistrikterne er behov for en tilgang til politikken for landdistriktsudvikling, som er godt tilpasset de lokale forhold og muligheder, og som fokuserer på landdistrikternes konkurrenceevne. I den forbindelse er der visse centrale faktorer, som skal tages i betragtning (jf. tekstboks 1).

Tekstboks 1

Centrale faktorer for en vellykket forbindelse mellem vedvarende energi og udvikling af landdistrikterne

I OECD's undersøgelse "Linking Renewable Energy to Rural Development" blev følgende centrale faktorer identificeret25:

  • Indarbejd energistrategierne i den lokale strategi for økonomisk udvikling, så de afspejler det lokale potentiale og de lokale behov.
  • Integrer den vedvarende energi i de store forsyningskæder i landdistrikternes økonomi, f.eks. landbrug, skovbrug, traditionelle fremstillingsindustrier og grøn turisme.
  • Begræns subsidierne, både i omfang og varighed, og brug dem kun til at fremme VE-projekter, som er tæt på at være levedygtige på markedet.
  • Undgå at indføre bestemte typer vedvarende energi i områder, som ikke er egnede til det.
  • Fokusér på relativt modne teknologier såsom varme fra biomasse og vand- og vindkraft i lille målestok.
  • Opret et integreret energisystem, som er baseret på små net, der kan understøtte fremstillingsaktiviteter.
  • Anerkend, at vedvarende energi konkurrerer med andre sektorer om input, navnlig om jord.
  • Vurder potentielle projekter ud fra investeringskriterier, ikke på grundlag af de kortsigtede støtteniveauer.
  • Sørg for lokal social accept ved at sikre klare fordele for lokalsamfundene og involvere dem i processen.
26

Erfaringerne med udbredelse af vedvarende energi i landdistrikterne i Norge, Sverige og Finland understreger vigtigheden af lokalt samarbejde i forbindelse med fremme af vedvarende energi og udvikling af landdistrikterne. Disse eksempler omfatter primært skovbiomasse26. Den typiske model for disse "bioenergisamfund" omfatter producenter af biomasse, industrier til omdannelse af skov, lokale myndigheder og lokale civilsamfundsorganisationer. Disse interessenter arbejder ofte sammen med konsulentvirksomheder eller forskningsinstitutter.

… men EU's politik for vedvarende energi kunne forfølge disse virkninger mere aktivt
27

Vi konstaterede, at EU's nuværende politiske ramme for vedvarende energi mere effektivt kunne fremme VE-projekter, der gavner landdistrikter.

  1. EU's lovgivning og politikdokumenter omtaler den vedvarende energis potentielt positive effekt på udviklingen af landdistrikterne. Selv om betragtningerne til direktivet om fremme af vedvarende energi henviser til landdistriktsudviklingsaspekterne ved udbredelsen af vedvarende energi, er der imidlertid ingen særlige bestemmelser i direktivets lovgivningsmæssige del, som vedrører fremme af landdistriktsudviklingen.
  2. I de nationale handlingsplaner for vedvarende energi og i de relevante statusrapporter er der næsten ingen sammenkædning af vedvarende energi og udvikling af landdistrikterne. ELFUL nævnes sjældent som en finansieringskilde for VE-projekter. Der er også en åbenlys mangel på koordinering mellem de forskellige ministerier, som arbejder med vedvarende energi og med udvikling af landdistrikterne i de besøgte medlemsstater.
28

Vores konstateringer understøttes af undersøgelsen "Impacts of Renewable Energy on European Farmers" (december 2011) og af Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU), som har udtalt, at medlemsstaterne skulle have udviklet strategier for sammenknytning af regionaludvikling og udvikling af vedvarende energi, men at det ikke er sket27.

29

Ikke desto mindre fandt vi i nogle medlemsstater gode eksempler på strategier for vedvarende energi, som tager hensyn til landdistriktsaspektet (jf. tekstboks 2).

Tekstboks 2

Gode eksempler på strategier for vedvarende energi, som tager hensyn til landdistrikterne

I Østrig er programmet "Klima- und Energie-Modellregionen" (KEM) blevet finansieret af den nationale klima- og energifond siden 2009. Regionerne opfordres til at udvikle og gennemføre bottom-up-projekter inden for klima- og energiindsatsen med henblik på at dække energibehovet med en intelligent blanding af vedvarende energi, forbedret energieffektivitet og intelligent kontrol i overensstemmelse med deres eget potentiale og deres egne behov. På nuværende tidspunkt deltager 99 regioner i KEM-programmet, som omfatter 65 % af Østrigs landdistrikter.

Frankrig har en strategisk plan for anaerob nedbrydning, som er beregnet til landdistrikterne, og som hedder EMAA ("plan Énergie Méthanisation Autonomie Azote"). Målet er at få opført 1 000 anaerobe rådnetanke på landbrugsbedrifter i Frankrig senest i 2020. EMAA sigter mod at udvikle en fransk model til at maksimere de positive eksterne virkninger af anaerob nedbrydning (såsom reduktion af drivhusgasemissioner eller genvinding af forskellige typer organisk affald) og give landbrugerne en ekstra indtægtskilde. Ved udgangen af 2015 fandtes der 236 anaerobe rådnetanke på landbrugsbedrifter i Frankrig.

30

Erklæringen fra den europæiske konference om udvikling af landdistrikter i Cork i september 201628 anbefaler anvendelse af en "proofing-mekanisme for landdistrikterne" til at sikre, at landdistrikternes "potentiale til at levere innovative, inklusive og bæredygtige løsninger" afspejles i Unionens politikker og strategier. Målet med proofing for landdistrikterne er at finde de bedste metoder til at gennemføre politikker i landdistrikterne og sikre landdistrikterne retfærdige politiske resultater29. I maj 2017 sagde Kommissionen, at den var begyndt at se nærmere på relevante undersøgelser og på medlemsstaternes erfaringer. Resultatet af dette arbejde kan anvendes til at udvikle en proofing-mekanisme for landdistrikterne.

31

I sin pakke "Ren energi til alle europæere" (jf. punkt 7) har Kommissionen foreslået en række bestemmelser og redskaber, som kan styrke den vedvarende energis potentielt positive virkninger på udviklingen af landdistrikterne:

  1. De integrerede klima- og energiplaner, som skal erstatte de nationale handlingsplaner for vedvarende energi, vil efter Kommissionens mening bedre kunne integrere synspunkterne i landdistrikterne og de forskellige ansvarlige myndigheder, samtidig med at rapporteringen strømlines ved undgåelse af overlapninger
  2. Forvaltningsforordningen30 kræver, at medlemsstaterne tager hensyn til alle interessenter og udbreder synergier i de forskellige sektorer på en bedre måde
  3. Kommissionens forslag til et nyt direktiv om fremme af vedvarende energi introducerede bestemmelser vedrørende VE-egenforbrugere og VE-fællesskaber31. Formålet var at sætte egenforbrugere i stand til at producere, lagre, forbruge og sælge vedvarende elektricitet uden at blive pålagt uforholdsmæssigt store byrder og at gøre det muligt for lokalsamfundet at involvere sig og hjælpe med at udvikle særlige strategier til at forbedre accepten og udbredelsen af vedvarende energi og dermed frigøre det potentiale, der findes i landdistrikterne.

Vi mener, at disse forslag fra Kommissionen er nyttige skridt hen imod en bedre integration af landdistriktsaspektet i EU's politik for vedvarende energi.

EU's politiske ramme for vedvarende energi adresserer ikke fuldt ud bioenergiens miljømæssige og socioøkonomiske risici for landdistrikterne

32

Bioenergi er ikke et synonym for bæredygtig energi. Bioenergiens bæredygtighed afhænger i høj grad af, hvordan biomassen produceres og bruges. Produktion og brug af biomasse kan være ikkebæredygtig, f.eks. hvis den har en negativ effekt på mennesker, miljø eller naturressourcer, som ødelægger kommende generationers mulighed for at få dækket deres behov.

33

Bioenergi er den form for vedvarende energi, der mest tydeligt er forbundet med landdistrikterne. De råmaterialer32, der anvendes til at producere bioenergi, er i næsten alle tilfælde udvundet fra landdistrikter. Når der dyrkes og udvindes landbrugs- og skovbrugsbiomasse, giver det muligheder for diversificering af landbrugsindkomsterne, beskæftigelse og forretningsmuligheder og for at kunne tilbyde nye tjenesteydelser i landdistrikterne.

34

Når fast biomasse, biogas eller biomethan erstatter brugen af konventionelle fossile brændstoffer, har de potentiale til at reducere drivhusgasemissionerne, som illustreret i figur A1 og A2 i bilag I. Dette potentiale varierer afhængigt af landbrugs- eller skovbiomassens produktionssystem og af biogassens og biomethanens produktionssystem.

35

Bioenergi indebærer imidlertid også miljømæssige og socioøkonomiske risici for landdistrikterne. F.eks. kan ændringer i arealanvendelsen, intensivering af skovforvaltningen eller intensiv dyrkning af energiafgrøder føre til en reduktion i biodiversiteten, jordforringelse, vandstress og vandforurening (jf. tekstboks 3). Forbrændingen af træbiomasse kan også føre til højere emissioner af visse skadelige luftforurenende stoffer33, og der er løbende diskussioner om, hvorvidt træbiomasse rent faktisk er kulstofneutral (jf. tekstboks A1)34. Vi har identificeret 16 miljømæssige og socioøkonomiske risici, der er forbundet med produktion og brug af bioenergi (jf. tabel 1 samt tabel A2 og A3 i bilag I)35. Kommissionen analyserede risiciene vedrørende bioenergiproduktion og -brug i den konsekvensanalyse om bæredygtigheden af bioenergi, som blev udarbejdet med henblik på omarbejdningen af direktivet om fremme af vedvarende energi36.

Tekstboks 3

Incitamenterne til biogasproduktion i Tyskland førte til ikkebæredygtig dyrkning af energiafgrøder

Tyskland er den største producent af biogas i Europa (landets 10 846 produktionsanlæg står for 63 % af EU's samlede produktion). Elektricitet fra biogas udgør 16,8 % af al den elektricitet fra vedvarende energikilder, der produceres i Tyskland37.

Efter 2000 gav bestemmelserne i loven om vedvarende energikilder kraftige incitamenter til biogasproduktion. I medfør af denne lov fik biogasanlæg en prioriteret tilslutning til elnettet. De kunne også sælge elektricitet/biogas til en feed-in-tarif, der var fastsat for 20 år. Ændringer i loven i 2004 og 2009 introducerede ekstra bonusser, f.eks. en bonus for at bruge energiafgrøder. De fleste biogasanlæg i Tyskland brugte en blanding af energiafgrøder og gødning som råprodukter.

I 2013 blev et område på omkring 1 157 000 hektar (6,9 % af det anvendte landbrugsareal) brugt til at producere energiafgrøder, primært majsensilage (73 %). Den øgede brug af energiafgrøder, navnlig majs, havde imidlertid skabt kontroverser om f.eks. konkurrencespørgsmål (anvendelse af biomasse og jord), højere forpagtningsafgifter, ændringer i arealanvendelse (kortere sædskifte, mere pløjning, mindre permanente græsarealer) og overskud af næringsstoffer, og den har også ført til problemer med hensyn til befolkningens accept38 39.

Flere ændringer af loven om vedvarende energikilder i 2012, 2014 og 2017 (reducerede betalinger, afskaffelse af bonusser osv.) skulle bremse væksten i sektoren og fremme brugen af affald i stedet for energiafgrøder. En lignende ændring i lovgivningen fandt sted for nylig i Italien, Europas næststørste producent af biogas40.

36

Den aktuelle EU-lovgivning41 fastsætter bæredygtighedskriterier for biobrændstoffer og flydende biobrændsler42. Siden disse kriterier blev vedtaget i 2009 og ændret i 2015, har der været løbende drøftelser om bioenergiens bæredygtighed. Som følge heraf foreslog Kommissionen i pakken "Ren energi til alle europæere" bæredygtighedskriterier, som også skal finde anvendelse på andre typer bioenergi såsom bioenergi fra faste og gasformige biomassebrændstoffer, der bruges til varme- og elproduktion.

37

Kommissionens forslag indeholder to typer bæredygtighedskriterier:

  1. kriterier, der sætter visse begrænsninger vedrørende produktionen af biomassebrændstoffer fra landbrug og skovbrug, og
  2. kriterier, der kræver en minimumsbesparelse i drivhusgasemissionerne for forskellige anlæg, der bruger biobrændstoffer, flydende biobrændsler og biomassebrændstoffer.
38

Vi undersøgte, om og i hvilket omfang kriterierne dækker de risici, vi identificerede, og om den foreslåede ramme43 udgør et tilstrækkeligt grundlag for en bæredygtig udbredelse af vedvarende energi i landdistrikterne.

39

Kriterierne i Kommissionens forslag er ikke bindende betingelser for markedsføring af bioenergi. De er kun bindende, når:

  1. bioenergiproduktionen betragtes som medvirkende til opfylde af målet for vedvarende energi og anvendes til at måle overholdelsen af forpligtelserne med hensyn til vedvarende energi
  2. når det skal fastsættes, hvilke typer biomasse anvendt til energiproduktion, der berettiger til finansiel støtte.
40

Forslaget omfatter ikke alle afgrøder og anvendelser, og flere typer anlæg er heller ikke omfattet (jf. punkt A3). Af de seksten risici, vi havde identificeret, var kun tre fuldt ud adresseret i forslaget til et nyt direktiv om fremme af vedvarende energi, og to var adresseret i andre lovgivningsmæssige retsakter. 11 af risiciene var delvis adresseret. De risici, som ikke var adresseret, er primært knyttet til intensivering af landbrugspraksis og skovforvaltning, afbrænding af biomasse og emissioner af luftforurenende stoffer i resten af bioenergiens livscyklus (jf. tabel 1 samt tabel A2 og A3 i bilag I). Vores detaljerede analyser og konklusioner, der understøtter tabel 1, er angivet i bilag I.

Tabel 1

Adressering af bioenergiens bæredygtighedsrisici i Kommissionens forslag til et nyt direktiv om fremme af vedvarende energi

  Bæredygtighedsrisici Risiko adresseret?
1) Reduktion i biodiversitet

1(a)på grund af direkte ændringer i arealanvendelsen (f.eks. skovrydning, tab af beskyttede områder)

 

1(b)på grund af intensivering af landbrugspraksis (f.eks. tab af afgrødediversitet)

 

1(c)på grund af intensivering af skovforvaltningen

 
2) Jordforringelse

2(a)på grund af direkte ændringer i arealanvendelsen (som fører til f.eks. tab af kulstof i jorden, erosion)

 

2(b)på grund af intensivering af landbrugspraksis (som fører til f.eks. jordkomprimering, forringelse af jordens frugtbarhed, erosion)

 

2(c)på grund af intensivering af skovforvaltningen (som fører til f.eks. forringelse af jordens frugtbarhed i skove på grund af ekstraktion af næringsstoffer - skovaffald)

 
3) Vandstress og -forurening

3(a)på grund af direkte ændringer i arealanvendelsen (f.eks. ændringer i vandbalancen)

 

3(b)på grund af intensivering af landbrugspraksis (f.eks. vanding, gødskning)

 

3(c)på grund af intensivering af skovforvaltningen (f.eks. ændringer i vandbalancen)

 
4) Drivhus- gasemissioner

4(a)på grund af vugge til grav-emissionerne af drivhusgasser med undtagelse af biogent kulstof (f.eks. brug af gødningsstoffer, transport af biomasse, methanlækager fra biogasanlæg)

 

4(b)på grund af indirekte virkninger (f.eks. indirekte ændringer i arealanvendelsen (ILUC) på grund af forskydninger i dyrkningen af fødevarer, yngre skove)

 

4c)på grund af CO2-emissioner fra afbrænding af biomasse (biogene emissioner)

 
5) Luftforurening

5(a)på grund af afbrænding af biomasse (f.eks. partikler, SO2 …)

 

5(b)på grund af emissioner af forurenende stoffer i resten af bioenergiens livscyklus (f.eks. transport af biomasse)

 
6) Socioøkonomiske risici

6(a)ineffektiv brug af biomasse (herunder manglende anvendelse af kaskadeprincippet, suboptimale metoder til omdannelse af biomasse til energi)

 

6(b)konkurrence med eksisterende anvendelser (f.eks. fødevareproduktion, træbaseret papirproduktion og papirmasseindustrien)

 

Forklaring:

     
Risiko adresseret Risiko delvis adresseret Risiko ikke adresseret

Kilde: Revisionsretten.

41

Fastsættelse af mål for vedvarende energi kombineret med offentlige støtteordninger til bioenergi stimulerer anvendelsen af bioenergi. Dette har været tilfældet, navnlig i transportsektoren og elektricitetsproduktionen, siden begyndelsen af 00'erne. En del af bioenergien importeres: i 2015 importerede EU 34 % af sine træpiller og 9,5 % af sine flydende biobrændsler44. Eftersom der ikke er tilstrækkelige beskyttelsesforanstaltninger (svage bæredygtighedskriterier), betragter vi det som en risiko, at forslaget til et nyt direktiv om fremme af vedvarende energi tilskynder til bioenergiproduktion og -brug ved hjælp af ambitiøse mål for vedvarende energi kombineret med finansielle incitamenter, da dette kan føre til øget brug af ikkebæredygtig biomasse i det lange løb. Den foreslåede ramme udgør derfor ikke et tilstrækkeligt grundlag for at maksimere landdistrikternes potentiale for bæredygtig udvikling.

ELFUL forfølger ikke i tilstrækkelig grad mål for udvikling af landdistrikterne gennem sine udgifter til vedvarende energi

42

Medlemsstaterne kan beslutte at finansiere investeringer i vedvarende energi gennem ELFUL. EU's politik for udvikling af landdistrikterne har til formål at hjælpe EU's landdistrikter med håndteringen af økonomiske, miljømæssige og sociale udfordringer. Derfor bør investeringer i vedvarende energi, som finansieres gennem ELFUL, klart gavne landdistrikterne. I de følgende sektioner undersøger vi, om Kommissionen og medlemsstaterne har udformet og gennemført tilstrækkelige strategier og foranstaltninger, og om de kan påvise, at ELFUL-støtten har givet resultater med hensyn til både udbredelse af vedvarende energi og bæredygtig landdistriktsudvikling.

Vedvarende energi tages ikke tilstrækkeligt i betragtning ved udarbejdelsen af landdistriktsprogrammerne

43

ELFUL har potentiale til at støtte projekter, der bidrager til både udbredelse af vedvarende energi og bæredygtig landdistriktsudvikling. For at opnå mere valuta for pengene bør ELFUL-finansieringen af vedvarende energi bygge på en fornuftig strategi og ydes i overensstemmelse med fornuftigt identificerede og kvantificerede behov. Den bør også koordineres med andre tilgængelige finansieringskilder og andre politikinstrumenter såsom de nationale handlingsplaner for vedvarende energi.

44

Støttemodtagere med VE-projekter kan få dækket nogle af investeringsomkostningerne gennem salg af den producerede energi til særpriser eller markedspriser, eller de kan forbedre deres økonomiske resultater. Når investeringsstøtte fra ELFUL suppleres med attraktive feed-in-tariffer, er der dog en risiko for, at den økonomiske fordel for støttemodtagerne udgør overkompensation og ulovlig statsstøtte, hvilket Kommissionen konstaterede under en revision i Bulgarien. I tekstboks 4 vises de forskellige tilgange i de medlemsstater, vi besøgte.

Tekstboks 4

Forskellige medlemsstaters tilgange til at kombinere ELFUL-støtte og feed-in-tariffer

I Bulgarien og Frankrig var kombinationen af feed-in-tariffer og ELFUL-støtte tilladt i programmeringsperioden 2007-2013. Efter en revision i Bulgarien foreslog Kommissionen finansielle korrektioner, fordi den mente, at tilgangen gav støttemodtagerne en økonomisk fordel, der udgjorde ulovlig statsstøtte. Som en konsekvens sænkede de bulgarske myndigheder feed-in-tariffen med tilbagevirkende kraft for at reducere den oprindelig foreslåede korrektion. Vi har ingen oplysninger om lignende ændringer i Frankrig.

Litauen tillod generelt ikke denne form for kombineret støtte. En af de besøgte støttemodtagere indbragte imidlertid spørgsmålet for en domstol og opnåede til sidst både feed-in-tariffen og ELFUL-investeringsstøtten.

I Østrig og Italien (Toscana) var det i programmeringsperioden 2007-2013 muligt at få både feed-in-tariffer og ELFUL-støtte, men ELFUL-støtten var lavere for projekter, som fik støtte i form af feed-in-tariffer. I programmeringsperioden 2014-2020 er det ikke tilladt at kombinere ELFUL-støtte og feed-in-tariffer.

De forskellige EU-fondes planlagte udgifter til vedvarende energi kendes ikke
45

Der foreligger ingen udtømmende data om de planlagte udgifter til investeringer i vedvarende energi under ESI-fondene generelt og navnlig fra ELFUL i programmeringsperioden 2014-2020. ESI-fondenes tematiske mål 4, "Overgang til en lavemissionsøkonomi", med planlagte udgifter på 44 814 millioner euro45, omfatter vedvarende energi men også energieffektivitet og bæredygtig mobilitet i byerne. Dermed har Kommissionen intet klart billede af ESI-fondenes planlagte bidrag til investeringer i udbredelse af vedvarende energi.

46

ELFUL tegnede sig for ca. 11 % af ESI-fondenes tildeling til det tematiske mål 4 (ca. 5 027 millioner euro46), mens de planlagte ELFUL-udgifter til fokusområde 5C var på 798,9 millioner euro for programmeringsperioden 2014-2020 (jf. figur 4). Investeringer under dette fokusområde vedrører dog ikke alene vedvarende energi, men også andre aspekter ved bioøkonomien såsom levering og brug af biprodukter, affald, restprodukter og andre noonfoodråmaterialer.

47

På den anden side kan medlemsstaterne gennemføre projekter med VE-komponenter under andre fokusområder (jf. punkt 55-58), hvilket gør en analyse af ELFUL-bidraget til finansieringen af vedvarende energi endnu mere kompliceret. Gennem vores undersøgelse (jf. punkt 22) konstaterede vi, at f.eks. Rumænien (jf. tekstboks 6) og Slovenien besluttede kun tildelte fokusområde 5C beskeden finansiering eller slet ingen, fordi de anså andre fokusområder, f.eks. 2A, 3A, 6A og 6B, for at være mere passende. Nederlandene og Polen svarede, at de ikke havde programmeret nogen ELFUL-udgifter til vedvarende energi, fordi de vurderede, at de andre ESI-fonde og deres egne nationale programmer var tilstrækkelige til at støtte udbredelsen af vedvarende energi i landdistrikterne.

Figur 4

Medlemsstaternes tildeling af finansiering til fokusområde 5C for perioden 2014-2020 og afholdte udgifter pr. 12. oktober 2017 (millioner euro)

Kilde: Europa-Kommissionen (SFC), 12. oktober 2017.

48

Halvvejs gennem programmeringsperioden var kun 40,9 millioner euro af udgifterne blevet afholdt (5,1 % af det samlede budget på 800 millioner euro)47. De væsentlige forsinkelser i programgennemførelsen med hensyn til vedvarende energi kan afspejle de vanskeligheder, der knytter sig til programmeringen af fokusområderne (jf. punkt 55-58), foruden forsinkelserne i vedtagelsen af landdistriktsprogrammerne og den tid, som medlemsstaterne skal bruge til at udforme og tilpasse sig den nye ramme.

Der er muligheder for at styrke forbindelsen mellem de identificerede behov og landdistriktsprogrammernes tilgang til finansiering af vedvarende energi
49

Kommissionens retningslinjer for strategisk programmering for perioden 2014-2020 angav, at den strategiske beskrivelse (interventionslogikken) skulle begrunde valget, kombinationen og prioriteringen af landdistriktsforanstaltningerne på grundlag af SWOT-analysens resultater og de identificerede behov. Interventionslogikken skulle prioritere de forskellige identificerede behov og begrunde prioriteringen. Til dette formål gennemgår Kommissionen medlemsstaternes strategiske overvejelser vedrørende udbredelsen af vedvarende energi i forbindelse med godkendelsen af landdistriktsprogrammerne.

50

Kommissionen giver medlemsstaterne vejledning via projektgrupper, overvågningsudvalg, tjeklister, retningslinjer for foranstaltninger ("foranstaltningsskemaer") osv. for at fremme udarbejdelsen og gennemførelsen af landdistriktsprogrammerne. De vejledende dokumenter omhandler imidlertid ikke eksplicit de strategiske overvejelser om vedvarende energi og angiver heller ikke, hvad der skal opnås med ELFUL-investeringerne i vedvarende energi, hvordan de skal tilføre værdi til landdistrikterne, og hvordan ELFUL skal supplere de eksisterende finansieringsordninger på EU-niveau og nationalt niveau.

51

Vi konstaterede, at alle de fem landdistriktsprogrammer, som vi undersøgte, indeholdt de obligatoriske elementer vedrørende målopstilling, behov og strategiske overvejelser med hensyn til vedvarende energi, men ingen af dem indeholdt en omfattende analyse eller kvantificering af de dermed forbundne økonomiske behov. Med undtagelse af Østrig anvendte de besøgte medlemsstater ikke deres identificerede behov og SWOT-analyser effektivt i den strategiske tilgang til vedvarende energi i deres landdistriktsprogrammer. Deres tilgang var fortsat meget generel. Yderligere svagheder vedrørte gennemførelsen og de kortsigtede ændringer af de oprindelige strategier (jf. tekstboks 5).

Tekstboks 5

Ændringer i landdistriktsprogrammernes oprindelige tilgang til finansiering af vedvarende energi

Bulgarien: Strategien for vedvarende energi var ikke tilpasset evaluators anbefalinger og markedsforholdene

I Bulgarien vedrørte over 90 % af de VE-projekter, der blev godkendt i perioden 2007-2013, solenergi - hvortil der også var knyttet attraktive feed-in-tariffer for salg af elektricitet. Midtvejsevalueringen af Bulgariens landdistriktsprogram for 2007-2013 angav, at Bulgariens potentiale for biomasseproduktion ikke var fuldt ud indfriet, mest på grund af eksterne markedsfaktorer. I betragtning af det høje antal solenergiprojekter anbefalede evaluator en mere afbalanceret ELFUL-støtte til de forskellige typer vedvarende energi. Myndighederne tilpassede dog ikke deres strategi for at tage hensyn til eksempelvis biomassens potentiale i anden halvdel af programmeringsperioden 2007-2013. I Bulgarien er investeringer i projekter vedrørende salg af energi ikke længere berettiget i programmeringsperioden 2014-2020.

Frankrig (Basse-Normandie): De identificerede behov for vedvarende energi skulle adresseres med halvdelen af den oprindeligt planlagte ELFUL-finansiering

I august 2015 godkendte Kommissionen landdistriktsprogrammet for den franske region Basse-Normandie, som var baseret på de behov, regionen selv havde identificeret. I marts 2017 fremlagde Basse-Normandie en ændret version af sit landdistriktsprogram. Dette resulterede i en reduktion på 48 % af ELFUL-midlerne til vedvarende energi under fokusområde 5C, fra 14,6 til 7,6 millioner euro. Det fremgår ikke klart, om de behov, der oprindelig blev identificeret i landdistriktsprogrammet, rent faktisk blev mindre eller forsvandt i løbet af dette korte tidsrum, eller om de er dækket af andre EU-ordninger eller nationale ordninger.

52

Kommissionens vejledning og kontrol forhindrede ikke disse svagheder. Det blev ikke sikret, at medlemsstaterne havde formuleret fornuftige strategier for vedvarende energi i landdistrikterne. Endvidere fulgte valget af ELFUL-foranstaltninger og deres budgetbevillinger ikke altid logisk af det potentiale og de behov, der var beskrevet i landdistriktsprogrammerne.

Svag koordinering mellem forskellige kilder til finansiering af vedvarende energi
53

Den nuværende lovgivningsmæssige ramme48 fremmer en virkningsfuld, effektiv og samordnet gennemførelse af de forskellige EU-fonde, navnlig ESI-fondene. Ansvaret for at dokumentere behovet for interventioner i henhold til landdistriktsprogrammerne og sikre god koordinering af fondene ligger hovedsagelig hos medlemsstaterne. Kommissionen giver støtte og vejledning til medlemsstaterne ved at udsende strategiske retningslinjer, fremme god praksis og overvåge programgennemførelsen.

54

Efter vores gennemgang af en stikprøve af partnerskabsaftaler og landdistriktsprogrammer for programmeringsperioden 2014-2020 konstaterede vi, at medlemsstaterne havde identificeret adskillige potentielle finansieringskilder og opstillet generelle afgrænsningsprincipper og -foranstaltninger for at undgå dobbeltfinansiering. De strategidokumenter, som vi gennemgik, indeholdt imidlertid ikke yderligere oplysninger om de fordele, der kunne opnås gennem effektiv samordning af de forskellige kilder til finansiering af vedvarende energi. Der var heller ikke foretaget nogen analyse af de potentielle substitutionsvirkninger eller af finansieringsgab på dette område49.

Klassificering af VE-foranstaltninger under forskellige fokusområder
55

Som forklaret i punkt 14 og 15 er den politiske ramme for udviklingen af landdistrikterne i 2014-2020 struktureret omkring seks prioriteter, som er yderligere opdelt i 18 tematiske fokusområder (jf. figur 3). Støtten til vedvarende energi dækkes af fokusområde 5C, som omhandler til levering og brug af vedvarende energi.

56

Fokusområderne gennemføres via foranstaltninger til udvikling af landdistrikterne. Figur 5 viser eksempler på klassificeringen af foranstaltningerne og de indikatorer, som er fastsat for prioritet 5. En enkelt foranstaltning kan imidlertid bidrage til flere fokusområder, prioriteter og målsætninger.

Figur 5

Eksempel på gruppering af foranstaltninger og indikatorer for prioritet 5 og dens fokusområder

Kilde: Europa-Kommissionen, GD AGRI (tilpasset af Revisionsretten).

57

Endvidere kan medlemsstaterne fastslå, at specifikke foranstaltninger klassificeret under fokusområde 5C har sekundære virkninger for på andre fokusområder. F.eks. kunne installation af solcellepaneler oven på en ny lade med henblik på at forbedre en støttemodtagers økonomiske resultater klassificeres som et VE-projekt (dvs. under fokusområde 5C) eller som del af et projekt til modernisering af landbrugsbedrifter og derfor høre under fokusområde 2A (jf. figur 3), hvor VE-komponenten havde en sekundær virkning på fokusområde 5C.

58

Medlemsstaterne har ikke været konsekvente i deres klassificering af VE-foranstaltninger og projekttyper under de forskellige fokusområder (jf. tekstboks 6). Dette vil indvirke på effektiviteten af overvågningen og evalueringen af de VE-projekter, der finansieres under ELFUL (jf. punkt 69-71), især fordi Kommissionen ikke har udsendt yderligere vejledning til medlemsstaterne om konsekvent klassificering af projekter under de forskellige fokusområder.

Tekstboks 6

Klassificering af VE-projekter under forskellige fokusområder

Frankrig - Klassificering af skovbrugsforanstaltninger

Nogle skovbrugsforanstaltninger fremmer produktionen og salget af træenergi og kan derfor forbindes med vedvarende energi50. De franske regioners klassificering af skovbrugsforanstaltninger under fokusområder var inkonsekvent. Mindre end halvdelen af regionerne i Frankrig klassificerede dem under fokusområde 5C. Resten klassificerede dem under andre fokusområder såsom 2A, 2B, 2C, 5E og 6A. Valget afhang af de identificerede behov og det fokusområde, man valgte at aktivere, selv om foranstaltningernes forventede resultater var de samme.

Rumænien og Bulgarien - VE-projekter vedrørende energi til eget forbrug

I perioden 2014-2020 støttede Rumænien og Bulgarien i væsentlig grad eller udelukkende VE-projekter vedrørende energi til eget forbrug (på en landbrugsbedrift eller i en virksomhed uden salg af energi). Bulgarien mener, at disse projekter bidrager til fokusområde 5C, og har tildelt det tredjehøjeste beløb blandt samtlige medlemsstater til dette fokusområde. De rumænske myndigheder til gengæld et meget lille budget til fokusområde 5C, fordi de mente, at investeringer i vedvarende energi til egen brug kun var et sekundært bidrag under fokusområde 5C. Disse projekter faldt i stedet ind under fokusområde 2A, 3A, 6A eller 6B.

Overvågningen og evalueringen giver kun få oplysninger om finansieringen og resultaterne af investeringerne i vedvarende energi

59

Der er behov for resultatoplysninger om effektiviteten og produktiviteten af de udgifter til udvikling af landdistrikterne, der er anvendt til fremme af vedvarende energi, så det kan dokumenteres, hvad der er opnået ved hjælp af EU's budget, og at midlerne er blevet anvendt hensigtsmæssigt. Endvidere er overvågnings- og evalueringsoplysninger et værdifuldt redskab til at forbedre effektiviteten og produktiviteten af udgifterne til udvikling af landdistrikterne, hvis de bruges til at vejlede den løbende forvaltning af programmerne, udpege mulige forbedringer og hjælpe med at forme den fremtidige politik.

Vedvarende energi i den fælles overvågnings- og evalueringsramme (CMEF) for 2007-2013
Ingen udførlige overvågningsoplysninger i den fælles overvågnings- og evalueringsramme for vedvarende energi
60

Mange medlemsstater (herunder alle de fem medlemsstater, vi besøgte) besluttede at bruge ELFUL-finansiering til at finansiere VE-projekter fra begyndelsen af programmeringsperioden 2007-2013. På det tidspunkt var der ikke fastsat nogen specifikke indikatorer til måling af output eller resultater fra VE-projekter.

61

Dette ændrede sig i forbindelse med sundhedstjekket af den fælles landbrugspolitik, da vedvarende energi blev anerkendt som en "ny udfordring", og medlemsstaterne modtog yderligere finansiering til VE-projekter i resten af programmeringsperioden (2009-2013) (jf. punkt 14). I den sammenhæng var det et krav, at medlemsstaterne overvågede udgifterne og antallet af støttemodtagere med VE-projekter, der blev finansieret med henvisning til denne "nye udfordring". De skulle dog ikke indsamle data om projekternes resultater, f.eks. produceret vedvarende energi eller installeret kapacitet. Som en konsekvens deraf eksisterer der ikke udførlige oplysninger på EU-niveau om de VE-projekter, der i perioden 2007-2013 blev finansieret gennem ELFUL. De indikatorer, der findes, refererer udelukkende til de yderligere midler, der blev brugt på vedvarende energi efter sundhedstjekket af den fælles landbrugspolitik.

62

Vi undersøgte de data vedrørende VE-projekter, som vi fik udleveret af de medlemsstater, vi besøgte (antal projekter, betalt støtte), og bemærkede i fire af de besøgte medlemsstater51 en række uoverensstemmelser mellem de data, der var blevet indrapporteret til Kommissionen, og vores egne beregninger på grundlag af tallene fra medlemsstaternes projektdatabaser. Myndighederne kunne ikke forklare uoverensstemmelserne, hvilket rejser tvivl om nøjagtigheden og fuldstændigheden af dataene vedrørende sundhedstjekket af den fælles landbrugspolitik.

63

Endvidere er der ingen udførlige oplysninger tilgængelige på EU-niveau om antallet af projekter, produktionen af vedvarende energi eller den installerede kapacitet. Det er derfor umuligt at kvantificere ELFUL's bidrag til udbredelsen af vedvarende energi i landdistrikterne. Uden relevante og pålidelige oplysninger om vedvarende energi er det ikke muligt at vurdere effektiviteten af disse foranstaltninger i denne periode, og det er stadig uklart, på hvilket grundlag medlemsstaterne udarbejdede afsnittene om vedvarende energi i deres landdistriktsprogrammer. Disse konstateringer er i overensstemmelse med vores tidligere bemærkninger om overvågningsdata vedrørende støtte til vedvarende energi fra ELFUL og Samhørighedsfonden i programmeringsperioden 2007-201352.

CMEF-programevalueringerne giver kun begrænsede oplysninger om VE-støttens indvirkning på udviklingen af landdistrikterne
64

Forsinkelser i gennemførelsen af programmer under de flerårige finansielle rammer er et tilbagevendende problem, som vi før har konstateret på mange politikområder53. Forsinkelserne i gennemførelsen af landdistriktsprogrammerne for 2007-2013 resulterede igen i et misforhold mellem udgiftscyklussen og timingen af rapporteringskravene. Dette førte til, at der til brug for midtvejsevalueringerne kun forelå begrænsede relevante data vedrørende vedvarende energi, om end der blev givet nogle nyttige oplysninger (jf. tekstboks 7). Mange medlemsstater var forsinkede med hensyn til færdiggørelsen af deres efterfølgende evalueringer54.

65

Vores gennemgang af efterfølgende evalueringer viste, at investeringerne i vedvarende energi (f.eks. de anvendte foranstaltninger) var blevet undersøgt, men at deres effekt på den bæredygtige udvikling af landdistrikterne ikke altid var blevet behandlet. Der var ikke foretaget relevante analyser, som f.eks. dækkede miljøfordelene ved vedvarende energi i landdistrikterne, indkomstdiversificering, oprettelse af arbejdspladser, forbedringer af energiinfrastrukturen og af tjenesteydelserne i landdistrikterne.

66

Vi bemærkede dog nogle gode praksis vedrørende evaluering af VE-projekter (jf. tekstboks 7).

Tekstboks 7

Eksempler på gode praksis vedrørende evaluering af vedvarende energi i landdistrikterne

De regionale myndigheder i Toscana (Italien) havde udført yderligere evalueringer, som indeholdt relevante oplysninger vedrørende de støttede projekters bidrag til udbredelsen af vedvarende energi: en evalueringsrapport om 15 projekter vedrørende integrerede forsyningskæder, en evalueringsrapport om skovbrugsforanstaltninger, som behandlede forsyningskæden for træenergi og sektorens potentiale, og et dokument om erfaringerne fra fem fjernvarmeanlæg, som blev finansieret gennem Leader+ i perioden 2000-2006.

De østrigske myndigheder havde også udfærdiget evalueringsrapporter, som omhandlede vedvarende energi, navnlig under foranstaltning 321 (Basale tjenester for erhvervslivet og befolkningen i landdistrikterne). Rapporten samlede oplysninger om VE-projekternes økonomiske, regionale, sociale og miljømæssige virkninger ved hjælp af en evalueringsmatrix med 30 detaljerede indikatorer. På baggrund af 20 casestudier konkluderede evaluatorerne, at biomasseopvarmningsanlæggene i Østrig havde haft positive virkninger for den bæredygtige udvikling af landdistrikterne, f.eks. med hensyn til regional træforsyning, oprettelse af arbejdspladser i forsyningskæden og varmeforsyning til befolkningen i landdistrikterne.

Østrig havde givet yderligere eksempler på gode praksis ved at udføre overvågnings- og evalueringsaktiviteter uden for CMEF, f.eks. undersøgelser af de økonomiske og regionale virkninger af et nationalt program med sigte på at støtte lokale og regionale initiativer til udbredelse af vedvarende energi (jf. tekstboks 2). Disse undersøgelser konkluderede, at oplysningstiltag og aktivitetskoordinering på regionalt plan var blandt de mest værdifulde virkninger for de deltagende regioner. Myndighederne havde også introduceret et kvalitetsstyringssystem for biomasseopvarmningsanlæg af en vis størrelse og indsamlede benchmarkdata, der var nyttige for projektejerne.

Vedvarende energi i det fælles overvågnings- og evalueringssystem (CMES) for 2014-2020
67

Den nye resultatramme for programmeringsperioden 2014-2020 har til hensigt at gøre gennemførelsen af landdistriktsprogrammerne mere resultatorienteret end hidtil. Til dette formål leverer CMES55, overvågnings- og evalueringssystemet for udvikling af landdistrikterne, et detaljeret fælles sæt indikatorer, som skal anvendes til fokusområder sammen med fælles evalueringsspørgsmål, som fremover skal besvares med henblik på at vurdere fremskridt og resultater af politikken for udvikling af landdistrikterne samt virkningen, effektiviteten, gennemslagskraften og relevansen af indgreb i politikken for udvikling af landdistrikterne.

68

CMES kræver, at der leveres overvågningsoplysninger om "Samlede investeringer i vedvarende energiproduktion" (målindikator T 16) og om "Vedvarende energi produceret i projekter, som modtager støtte" (supplerende resultatindikator R 15). Medlemsstaterne har mulighed for at fastsætte yderligere outputindikatorer for specifikke foranstaltninger, og Kommissionen bekræftede, at ti medlemsstater eller regioner56 havde bestemt sig for at gøre dette. Størstedelen af disse yderligere foranstaltningsspecifikke indikatorer for fokusområde 5C var inputindikatorer såsom de offentlige udgifter eller outputindikatorer såsom antallet af støttemodtagere, projekter eller støttemodtagende aktioner. Disse indikatorer kan derfor ikke udgøre et solidt grundlag for en vurdering af resultaterne af VE-komponenten i landdistriktsprogrammerne og kan altså ikke styrke fokuseringen på resultater57.

69

En yderligere komplikation er, at resultatoplysningerne alene indhentes for fokusområderne58. ELFUL-projekter, som er klassificeret under fokusområde 5C, leverer således ikke udførlige data om vedvarende energi i landdistrikterne, fordi nogle projekter indirekte kan forbindes med vedvarende energi (såsom skovforvaltning) men klassificeres under fokusområde 5C, mens andre kan vurderes at yde sekundære bidrag til fokusområde 5C og derfor støttes under andre fokusområder såsom 2A, 3A, 6A, 6B osv. Derfor vil oplysningerne om "Samlede investeringer i vedvarende energiproduktion" (målindikator T 16) kun afspejle det, der er klassificeret under fokusområde 5C, og ikke vise det samlede billede af investeringerne i vedvarende energi i landdistrikterne.

70

En anden indikator, resultatindikator R 15 - "Vedvarende energi produceret i projekter, som modtager støtte", er beregnet til at dække alle VE-projekter. Kommissionens vejledning angiver dog, at dataene for denne indikator kunne indhentes af evaluatorerne på forskellige måder, f.eks. gennem statistikundersøgelser på EU-niveau og nationalt niveau. Sammenligneligheden af dataene på EU-niveau afhænger således af evaluatorernes valg.

71

Selv om Kommissionen udsendte detaljerede retningslinjer for at støtte udarbejdelsen af rapporteringen og evalueringen, kunne de indbyrdes forbindelser mellem CMES-indikatorerne og fokusområderne udgøre en ekstra byrde for evaluatorerne, få indvirkning på kvaliteten af programevalueringerne og deres sammenlignelighed og forårsage forsinkelser, sådan som det er sket tidligere. Hvis der ikke foreligger pålidelige overvågnings- og evalueringsoplysninger, når de centrale rapporter skal indsendes, kan medlemsstaterne og Kommissionen gå glip af muligheden for at forbedre gennemførelsen af foranstaltningerne for vedvarende energi.

VE-projekter har potentiale med hensyn til udvikling af landdistrikterne trods svagheder i udvælgelsesprocedurerne og projektgennemførelsen

72

Medlemsstaterne er ansvarlige for at udvælge landdistriktsudviklingsprojekterne, så de bedre kan målrette foranstaltningerne til udvikling af landdistrikter mod EU's prioriteter og medlemsstaternes målsætninger og strategier. For at kunne gøre dette skal medlemsstaterne fastsætte og anvende tydelige, relevante og objektive berettigelses- og udvælgelseskriterier sammen med objektive, retfærdige og gennemsigtige procedurer59.

73

Berettigelseskriterierne er de krav, som projekterne skal opfylde for at være berettigede til støtte under ELFUL. Berettigelsen er en ja/nej-betingelse. Udvælgelseskriterierne fastsættes af medlemsstaterne med henblik på prioritering af de projekter, der bedst opfylder de identificerede behov og de målsætninger, der er fastsat i landdistriktsprogrammerne. Medlemsstaterne bør også anvende udvælgelseskriterierne i tilfælde, hvor der er tilstrækkelige midler til at godkende alle ansøgninger, for at sikre en forsvarlig økonomisk forvaltning60. I det aktuelle tilfælde bør de især sikre, at der udvælges levedygtige projekter, der støtter udbredelsen af vedvarende energi og tilfører værdi til landdistrikterne.

De fleste projekter har gavnet udbredelsen af vedvarende energi og udviklingen af landdistrikterne
74

Vi reviderede VE-projekter af forskellige typer og størrelser (jf. bilag II). Stikprøven af projekter omfattede både investeringer, som havde leveret energi fra vedvarende energikilder til tredjeparter, og investeringer, som havde produceret energi til projektejernes egen brug.

75

Hensigten med projekter vedrørende energiforsyning til tredjeparter var primært at diversificere indkomsten for landbrugs- og skovbrugsbedrifter. Nogle projekter var blevet iværksat og gennemført af SMV'er eller mikrovirksomheder. Vellykkede projekter af denne type havde leveret nye og vel modtagne energitjenester til private husholdninger og offentlige bygninger i landdistrikterne. Der havde været miljøfordele ved disse projekter, navnlig ved fjernvarmeanlæggene, som generelt er mere energieffektive og har lavere emissioner end individuelle opvarmningsanlæg. Projekterne havde også gjort det muligt for projektejerne at drage fordel af nye forretningsmuligheder. De havde gjort det muligt for leverandører af råmaterialer i den lokale biomasseforsyningskæde, primært landbrugere og forstmænd, at diversificere deres indkomst og opretholde deres bedrifter (jf. tekstboks 8).

76

Udbredelsen af vedvarende energi kræver også grundig planlægning samt installations- og vedligeholdelsesarbejde. Den ekspertise og erfaring, som oparbejdes i regionen, er værdifulde aktiver for dens videre udvikling hen imod produktion og brug af vedvarende energi, og fordelene kan række ud over den oprindelige projektinvestering.

Tekstboks 8

Gode praksis i projekter vedrørende energiforsyning til tredjeparter finansieret under ELFUL

Fjernvarmeanlæg i landdistrikterne i Østrig

Østrigs ELFUL-støtte til vedvarende energi i programmeringsperioden 2007-2013 fokuserede på den videre udvikling af træbaserede fjernvarmeanlæg.

Et af de projekter, vi besøgte, vedrørte ELFUL-støtte til diversificering til ikke-landbrugsaktiviteter. Det blev drevet af et kooperativt selskab bestående af 26 deltidslandbrugere, som i fællesskab ejede og forvaltede en skov på 400 ha. De havde opført et fjernvarmeanlæg med en træfliskedel med en kapacitet på 398 kW. Anlægget leverede 580 MWh varme om året til tre bygninger uden for landsbyen: et plejehjem, en bygning med plejeboliger og et kloster. Landbrugerne drev fjernvarmeanlægget og leverede træ til produktion af træflis fra deres egne skove, idet de primært brugte træ af lav kvalitet fra udtyndinger, som de ikke tidligere havde haft et marked for.

Landbrugerne havde draget økonomisk fordel af projektet: De havde opnået indkomststrømme fra selve varmen og fra træflisen. Endvidere havde de opnået nye færdigheder ved at deltage i kurser for virksomheder, der administrerer fjernvarmeanlæg.

Andre fjernvarmeanlæg med træfliskedler, som vi besøgte, blev drevet af SMV'er eller mikrovirksomheder. Deres energikapacitet var højere, og de leverede derfor varme til et større antal forbrugere, herunder private huse, lokale myndigheder og restauranter. I alle tilfældene blev træet eller flisen leveret af lokale landbrugere eller skovejere inden for en radius på 50 km.

77

Projekter vedrørende energi til egen brug gav fordele til landbrugs- og skovbrugsbedrifter og til fødevareforarbejdningsvirksomheder, f.eks. i form af energisikkerhed og selvforsyning, reducerede energiomkostninger, forbedrede økonomiske præstationer eller et mindre CO2-fodaftryk. De bidrog også indirekte til en bæredygtig udvikling af landdistrikterne, idet de skabte arbejdspladser og indkomstmuligheder for lokale borgere eller bidrog til en forbedring af den miljømæssige situation i regionen (jf. tekstboks 9).

Tekstboks 9

VE-projekter vedrørende energi til egen brug bidrager indirekte til udviklingen af landdistrikterne

Reducering af CO2-fodaftrykket på en vingård i Toscana

Et mangefacetteret projekt, som vi besøgte, havde modtaget ELFUL-støtte til forarbejdning af fødevarer. Det vedrørte opførelsen af en ny vingård. Miljømæssig bæredygtighed var en prioritet for vingården, som beregnede sine produkters CO2-fodaftryk. Projektet omfattede forskellige elementer til nedbringelse af energiforbruget og produktion af vedvarende energi: et geotermisk kraftværk til afkøling, et solcelleanlæg, et biomassevarmeværk og adskillige investeringer til at spare energi (et system til at indfange sollys, ventilation, et fordampningskøletårn). I 2015 producerede virksomheden 68 % af den energi, den brugte. Projektet resulterede også i en reduktion af CO2-fodaftrykket pr. flaske vin.

Ud over at forbedre sine miljøresultater forbedrede virksomheden også sine økonomiske resultater, hvilket gjorde det muligt at øge antallet af medarbejdere (fra 8 i januar 2011 til 20 i december 2016).

Små VE-projekter i Bulgarien var tilpasset landbrugernes behov

To investeringsprojekter på små landbrug, som vi besøgte i Bulgarien (12,5 ha og 4 ha), understreger ELFUL-finansierede VE-projekters potentiale, om end i mere beskedent omfang. Begge projekter brugte elektricitet fra solceller til at drive en vandingspumpe til produktion af økologiske hasselnødder og trøfler og til elektrisk lys i en lagerbygning til økologisk frugt. Begge projekter blev gennemført uden for landsbyen og uden forbindelse til elnettet, så solcelleanlæggene blev betragtet som økonomiske og miljøvenlige løsninger, der var tilpasset landbrugernes behov. Produktionen af økologiske hasselnødder og trøfler giver muligheder, ikke alene for landbrugerne, men også for regionen, som kan udvikle nye forretningsmuligheder.

Medlemsstaternes udvælgelsesprocedurer sikrede imidlertid ikke, at de mest relevante projekter blev udvalgt …
78

Medlemsstaterne skal fastsætte kriterier for udvælgelsen af projekter for at sikre, at de finansielle midler til udvikling af landdistrikterne anvendes på den bedste måde. Vi konstaterede, at de besøgte medlemsstater ikke altid overholdt dette princip.

79

Vi undersøgte udvælgelseskriterierne og -processerne i programmeringsperioden 2014-2020 og konstaterede, at fire af de fem medlemsstater61, som vi besøgte, havde anvendt udvælgelseskriterier, som i nogen grad var relevante med hensyn til at sikre, at projekter, som fremmede udbredelsen af vedvarende energi og bæredygtig udvikling af landdistrikterne, blev prioriteret, f.eks. projekter, som forventedes at indvirke positivt på indkomstdiversificeringen og miljøet, på brugen af lokalt producerede og forarbejdede råmaterialer (biomassebrændstoffer) eller på inddragelsen af lokale strategier og involveringen af den lokale befolkning. Dette arbejde blev dog delvis bragt i fare af svage udvælgelsesprocedurer. Efter vores meninghavde Østrig, Bulgarien, Italien (Toscana) og Frankrig (Basse-Normandie - skovbrugsforanstaltninger) anvendt bedømmelsessystemer, der ikke stillede særlig høje krav, idet de havde minimumstærskler, som kun krævede opfyldelse af et enkelt eller nogle få kriterier.

… hvilket førte til, at nogle VE-projekter kun var til marginal gavn for landdistrikterne
80

Svagheder i udvælgelsesprocessen kan resultere i finansiering af projekter, som gavner projektejerne økonomisk, men derudover ikke har meget indvirkning på landdistrikterne. Det er tilfældet for nogle af de projekter, vi besøgte under revisionen. Den finansielle støtte var ikke altid blevet brugt til at skabe beskæftigelse eller iværksætte yderligere forretningsmuligheder, til at forbedre situationen for eksisterende landbrugs- og skovbrugsbedrifter eller til at levere energitjenester til mennesker i landdistrikterne (jf. tekstboks 10).

Tekstboks 10

VE-projekter, som kun var til marginal gavn for udviklingen af landdistrikterne

Meget begrænset fordel for landdistrikterne af solcelleprojekter i Bulgarien

Som angivet i tekstboks 2 havde Bulgarien i programmeringsperioden 2007-2013 brugt mere end 90 % af sin ELFUL-støtte til vedvarende energi på solcelleprojekter trods anbefalinger om det modsatte og trods begrænsninger i nettets kapacitet62.

Tre VE-projekter, som vi besøgte i Bulgarien, havde modtaget ELFUL-støtte med henblik på oprettelse og udvikling af mikrovirksomheder og diversificering til ikkelandbrugsaktiviteter. Hvert projekt skabte én arbejdsplads til vedligeholdelse og beskyttelse af anlæggene. Alle tre projekter afhang af særlige feed-in-tariffer og skabte ingen andre forretningsmuligheder eller tjenester. De var derfor ikke til væsentlig gavn for udviklingen af landdistrikterne.

81

Vores projektbesøg bekræftede, at visse typer VE-projekter har en positiv indvirkning på udviklingen af landdistrikterne, hvilket retfærdiggør den finansielle støtte under ELFUL. I betragtning af, at der findes flere andre ordninger for støtte til vedvarende energi, bør der ikke ydes ELFUL-støtte til projekter, som ikke bidrager til at opfylde både målet for vedvarende energi og de generelle målsætninger for udvikling af landdistrikterne.

Konklusioner og anbefalinger

82

I EU's lovgivning og politikdokumenter understreges hensigten om at udnytte den vedvarende energis potentielt positive effekt på udviklingen af landdistrikterne. Undersøgelser bekræfter, at vedvarende energi kan indvirke positivt på den bæredygtige udvikling af landdistrikterne, men der er også miljømæssige og socioøkonomiske risici forbundet med udbredelsen af visse typer vedvarende energi.

83

Ved vores revision undersøgte vi rammen for vedvarende energi med fokus på, hvordan den havde integreret aspekter vedrørende landdistriktsudvikling. Vi undersøgte også den politiske ramme for udviklingen af landdistrikterne og dens gennemførelse på medlemsstatsniveau for at vurdere, om ELFUL-støtten til vedvarende energi rent faktisk havde bidraget til en bæredygtig udvikling af landdistrikterne.

84

På baggrund af vores revisionsarbejde konkluderer vi, at finansiering af VE-projekter har betydeligt potentiale med hensyn til at fremme en bæredygtig udvikling af landdistrikterne, men at dette potentiale i overvejende grad endnu ikke er indfriet.

85

Vi konstaterede, at der i Kommissionens og medlemsstaternes aktuelle politiske ramme ikke var taget tilstrækkeligt hensyn til den vedvarende energis landdistriktsudviklingsaspekter. Som en konsekvens deraf er de muligheder, der knytter sig til udbredelsen af vedvarende energi i landdistrikterne, ikke blevet udnyttet tilstrækkeligt. Kommissionen har for nylig foreslået nogle ændringer af den politiske ramme for vedvarende energi, som har potentiale til at forbedre situationen (punkt 24-31).

Anbefaling 1 - Proofing for landdistrikterne af den fremtidige politik for vedvarende energi

Ved udformningen af deres fremtidige politik for vedvarende energi, bør Kommissionen og medlemsstaterne tage hensyn til omstændighederne og behovene i landsbysamfundene og deres økonomi, tage de positive og negative politiske virkninger i betragtning og sikre retfærdige politiske resultater i landdistrikterne.

Med henblik herpå bør Kommissionen i samarbejde med medlemsstaterne udvikle en relevant mekanisme, som kunne være inspireret af den proofing-mekanisme for landdistrikterne, der omtales i punkt 1 under de "Politiske retningslinjer 1" i Cork 2.0-erklæringen fra 2016.

Kommissionen bør indføre dette redskab i konsultationsprocessen med medlemsstaterne vedrørende de integrerede nationale energi- og klimaplaner, som skal indsendes til Kommissionen senest den 1. januar 2019, og vejlede medlemsstaterne om anvendelsen af det.

Måldato for gennemførelsen: udgangen af 2019.

86

Endvidere gælder det for bioenergi, som er den form for vedvarende energi, der mest tydeligt er forbundet med landdistrikterne, at de miljømæssige og socioøkonomiske risici forbundet med dens udbredelse ikke er adresseret tilstrækkeligt i Kommissionens aktuelle og foreslåede politiske ramme. Kombinationen af mål for vedvarende energi, ordninger for offentlig støtte og svage bæredygtighedskriterier for bioenergi kan tilskynde til brug af biomasse til energiformål uden tilstrækkelige garantier for, at biomassen er blevet indkøbt på en bæredygtig måde (punkt 32-41).

Anbefaling 2 - En forbedret bæredygtighedsramme for bioenergi

Kommissionen bør i samarbejde med medlovgiverne udforme den fremtidige politiske ramme for bioenergi på en måde, som sikrer tilstrækkelige beskyttelsesforanstaltninger mod ikkebæredygtigt indkøb af biomasse til energi. Rammen bør tage højde for og adressere de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med at tilskynde til brug af bioenergi ved hjælp af mål og finansielle støtteordninger, og sikre, at de miljømæssige og socioøkonomiske risici begrænses.

Måldato for gennemførelsen: 2020.

87

Kommissionen har ikke givet nogen klar vejledning om, hvordan ELFUL-støtten til vedvarende energi kan tilføre værdi på europæisk plan, og hvordan den skal supplere de eksisterende finansieringsordninger på EU-niveau og nationalt niveau. Der er derfor en risiko for, at ELFUL blot bliver endnu en kilde til finansiering af vedvarende energi, og at udviklingen af landdistrikterne ikke prioriteres.

88

Kommissionen udsendte udførlig vejledning til medlemsstaterne om udarbejdelse og gennemførelse af deres landdistriktsprogrammer. Men delvis fordi der manglede en klar vision for ELFUL-støtten til vedvarende energi, havde de besøgte medlemsstater blot anlagt en meget generel strategisk tilgang til støtten til vedvarende energi og ikke i tilstrækkelig grad koordineret ELFUL-støtten med de forskellige andre EU-finansieringskilder og nationale finansieringskilder til vedvarende energi med henblik på at maksimere støttens virkning i landdistrikterne. Vi konstaterede endvidere, at klassificeringen af VE-foranstaltninger under de forskellige fokusområder ikke var konsekvent i EU, hvilket forekommer suboptimalt, men vi mener, at dette primært er et spørgsmål om overvågning og evaluering (punkt 49-58).

Anbefaling 3 - Klar vejledning om ELFUL's rolle i støtten til vedvarende energi

Når Kommissionen udformer den fremtidige politik for udvikling af landdistrikterne, bør den angive, hvad der skal opnås med ELFUL-investeringer i vedvarende energi, hvordan de skal tilføre værdi til landdistrikterne, og hvordan ELFUL skal supplere de eksisterende finansieringsordninger for vedvarende energi på EU-niveau og nationalt niveau.

I den sammenhæng bør Kommissionen anvende de relevante erfaringer med god praksis, som vi konstaterede under vores revision (jf. tekstboks 7, 8 og 9) samt de lignende erfaringer, som er beskrevet i OECD's undersøgelse "Linking Renewable Energy to Rural Development" (jf. tekstboks 1).

Måldato for gennemførelsen: udgangen af 2018.

89

Tilgængeligheden af relevante og pålidelige overvågnings- og evalueringsoplysninger ved udarbejdelsen af rapporter er afgørende for, at Kommissionen og medlemsstaterne kan forbedre gennemførelsen af ELFUL-støtten til vedvarende energi. Trods nogle eksempler på god praksis foreligger der imidlertid ingen udførlige overvågnings- og evalueringsoplysninger om støtten til VE-projekter fra ELFUL og andre EU-fonde i programmeringsperioden 2007-2013 (punkt 60-65).

90

Med henblik på programmeringsperioden 2014-2020 udsendte Kommissionen retningslinjer for at understøtte medlemsstaternes rapportering og evaluering. Medlemsstaternes varierende tilgange til definition af projekters primære og sekundære bidrag og klassificering af foranstaltninger og projekttyper vil imidlertid indvirke negativt på effektiviteten af overvågnings- og evalueringsaktiviteterne. Hovedindikatorerne med relevans for vedvarende energi i programmeringsperioden 2014-202063 har kun begrænset oplysningsværdi på grund af deres begrænsede omfang og på grund af metodologiske problemer. Medlemsstaterne kunne anvende yderligere relevante indikatorer, men kun få gjorde det. Disse begrænsninger kræver ekstra arbejde af medlemsstaternes evaluatorer og kan resultere i en inkonsekvent rapportering på tværs af EU og medføre forsinkelser (punkt 67-71).

91

Allerede i særberetning nr. 16/201764 understregede vi behovet for, at Kommissionen sikrer, at den uddybende årlige gennemførelsesrapportering for 2019 giver klare og omfattende oplysninger om programmernes resultater, og definerer de forskellige typer af indikatorer mere nøjagtigt med henblik på programmeringsperioden efter 2020.

Anbefaling 4 - En enklere og mere meningsfuld overvågnings- og evalueringsramme

Med hensyn til ELFUL-støtten til vedvarende energi bør Kommissionen kræve, at medlemsstaterne giver relevante oplysninger om programresultaterne vedrørende VE-projekter i deres uddybende årlige gennemførelsesrapporter for 2019. Disse oplysninger bør gøre det muligt for Kommissionen at fastslå, hvor mange ELFUL-midler, der er blevet udbetalt til VE-projekter, hvor stor den installerede energikapacitet er, og hvor meget energi, der produceres af sådanne projekter.

Måldato for gennemførelsen: udgangen af 2018.

92

Medlemsstaterne er ansvarlige for at målrette deres projektudvælgelse mod EU's prioriteter og deres egne målsætninger i overensstemmelse med deres strategi. Med henblik herpå bør de fastsætte og anvende tydelige, relevante og objektive berettigelses- og udvælgelseskriterier sammen med objektive, retfærdige og gennemskuelige procedurer. Kommissionen har givet vejledning om dette, f.eks. i form af seminarer og retningslinjer65.

93

De projekter, vi besøgte, producerede energi til projektoperatørernes egen brug eller til tredjepartsforsyning eller støttede indirekte udbredelsen af vedvarende energi (punkt 74-77). De høje budgetter for fokusområde 5C medfører sammen med de lave gennemførelsesniveauer (jf. punkt 48) og de svage udvælgelseskriterier (punkt 78 og 79) en risiko for, at ELFUL-støtten vil blive givet til VE-projekter, som ikke klart gavner de landdistrikter, de er placeret i, blot fordi man vil undgå, at de øremærkede penge frigøres.

Anbefaling 5 - Bedre projektudvælgelse under hensyntagen til den værdi, der tilføres landdistrikterne, og projekternes levedygtighed

For at begrænse de risici, der er forbundet med høje budgetter for fokusområde 5C kombineret med lave gennemførelsesniveauer og svage udvælgelsesprocedurer, bør Kommissionen over for medlemsstaterne indskærpe behovet for at anvende relevante udvælgelsesprocedurer, så der kun gives støtte til levedygtige VE-projekter, der klart gavner en bæredygtig udvikling af landdistrikterne.

Måldato for gennemførelsen: udgangen af 2018.

Vedtaget af Afdeling I, der ledes af Phil Wynn Owen, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 10. januar 2018.

På Revisionsrettens vegne

Klaus-Heiner Lehne
Formand

Bilag

Bilag I

Analyse: Begrænser EU's bæredygtighedsramme for bioenergi i tilstrækkelig grad de miljømæssige og socioøkonomiske risici?

A1

Vi undersøgte, om (og i hvilket omfang) EU's bæredygtighedsramme for bioenergi adresserer 16 miljømæssige og socioøkonomiske risici, som er relateret til udbredelsen af bioenergi.

Kommissionen har foreslået ændringer i den nuværende bæredygtighedsramme for bioenergi …
A2

EU's aktuelle lovgivning66 fastsætter bæredygtighedskriterier for biobrændstoffer og flydende biobrændsler. Siden disse kriterier blev vedtaget i 2009 og ændret i 2015, har der været løbende drøftelser om bioenergiens bæredygtighed. Som resultat foreslog Kommissionen i pakken "Ren energi til alle europæere" bæredygtighedskriterier, som også skulle finde anvendelse på andre typer bioenergi såsom bioenergi fra faste og gasformige biomassebrændstoffer, jf. tabel A1).

Tabel A1

Overblik over den foreslåede bæredygtighedsramme for bioenergi

Foreslåede bæredygtighedskriterier
Bæredygtighedskriterier1 vedrørende produktion af biomassebrændstoffer Kriterier vedrørende besparelser i drivhusgasemissionerne
fra landbrug fra skovbrug

-En minimumsbesparelse i drivhusgasemissionerne for forskellige typer anlæg, afhængigt af datoen for deres ibrugtagning (jf. også punkt A4 om regnskabsmæssige spørgsmål)

-Det er forbudt at hente biomasse til energi fra visse typer arealer (dvs. arealer med en høj biodiversitetsværdi, arealer med store kulstoflagre og tørvebundsarealer)

-Der skal være love samt overvågnings- og håndhævelsessystemer til at sikre, at visse bestemte skovbrugsforvaltningspraksis respekteres

-Lande eller regioner, som leverer skovbiomasse til EU, skal opfylde et antal LULUCF-krav, herunder ratificere af Parisaftalen, have indgået forpligtelser og truffet foranstaltninger til at bevare og forbedre kulstoflagre og dræn og have etableret en rapporteringsordning vedrørende drivhusgasemissioner

Artikel 26, stk. 2-4 Artikel 26, stk. 5-6 Artikel 26, stk. 7
Andre bestemmelser, som kan få indvirkning på bioenergiens bæredygtighed
Energieffektivitetskrav

-Der skal bruges højeffektiv teknologi til kraftvarmeproduktion i elproducerende anlæg med en brændstofkapacitet >= 20 MW

Artikel 26, stk. 8
Loft over brugen af fødevare- og foderafgrøder

-Brugen af fødevare- og foderafgrøder til produktion af biobrændstoffer og flydende biobrændsler bør underlægges et loft på 7 %, der sænkes til 3,8 % i 2030

Artikel 7
VE-mål for opvarmning og nedkøling

-Den andel af den vedvarende energi, der leveres til opvarmning og nedkøling, bør øges årligt med 1 %

Artikel 23
Mål for energi fra "avancerede biobrændstoffer"

-Minimumsandelen af energi fra "avancerede biobrændstoffer" (opført i bilag IX), fra produktion af vedvarende flydende eller gasformige transportbrændstoffer, der ikke er af biologisk oprindelse, fra affaldsbaseret fossilt brændsel og fra elektricitet fra vedvarende energikilder i den samlede mængde transport brændstoffer bør være 1,5 % i 2021 og øges til 6,8 % i 2030

Artikel 25, stk. 1

1Bæredygtighedskriterierne gælder for anlæg, der producerer elektricitet, opvarmning og nedkøling eller brændstoffer med en brændstofkapacitet, der er større end eller lig med 20 MW (fast biomasse) og med en elkapacitet, der er større end eller lig med 0,5 MW (gasformig biomasse). Medlemsstaterne kan også anvende kriterierne på anlæg med en lavere brændstofkapacitet.

Kilde: Revisionsretten.

… men forslaget har et begrænset omfang …
A3

Bæredygtighedsrammen dækker ikke al den biomasse, der produceres og bruges i EU. Den gælder kun biomasse, der bruges til energiformål, nogle afgrøder og anvendelser er ikke medtaget, og antallet af dækkede anlæg er begrænset.

  1. Afgrøder, der er bestemt til at danne biogas til elektricitet, er ikke omfattet af artikel 7, stk. 1
  2. Biogas til brug i transportsektoren er ikke omfattet af kriterierne for besparelser i drivhusgasemissionerne (artikel 26, stk. 7)
  3. Disse kriterier gælder kun anlæg over en vis kapacitet. Industrisektoren er ikke den største forbruger af fast biomasse, da hovedparten bruges til opvarmning af boliger67. Endvidere blev tærsklen på 20 MW for faste biomassebrændstoffer udelukkende sat på baggrund af data vedrørende anlæg, der bruger træflis68, men kun 32 % af den faste biomasse forbruges i form af træflis i anlæg med en kapacitet, der er større end 1 MW69. Tærsklen på 0,5 MW for biogasanlæg betyder, at der er en risiko for, at kriterierne kun anvendes på et meget begrænset antal biogasanlæg, idet de anlæg, der benytter landbrugsråstoffer, har en gennemsnitlig elkapacitet på 450 kW70.
… indeholder uløste regnskabsmæssige spørgsmål vedrørende drivhusgasemissioner …
A4

Det er en problematisk opgave at beregne niveauerne for drivhusgasemissioner fra produktion af bioenergi. De væsentligste problemer er beskrevet nedenfor. De behandles imidlertid ikke i forslaget til et nyt direktiv om fremme af vedvarende energi, men bør adresseres i Kommissionens forslag vedrørende LULUCF.

  1. Med hensyn til de individuelle anlæg: De direkte kuldioxidemissioner, der er forbundet med forbrænding af biomasse, er ikke medregnet i de livscyklusvurderinger71, der anvendes i forbindelse med beregningen af drivhusgasemissioner i henhold til direktivet om fremme af vedvarende energi. Det antages således implicit, at kulstoffet næsten øjeblikkeligt optages via planternes genvækst. Denne antagelse er dog ikke korrekt for så vidt angår træbiomasse, fordi det tager tid for træer at vokse op, og fordi der ikke tages hensyn til den absorption og frigivelse af kulstof, som jorden ville generere, hvis den ikke blev anvendt til biomasseproduktion. Dette beskrives nærmere i tekstboks A1
  2. Med hensyn til nationalregnskaberne over drivhusgasemissionerne: I henhold til de aktuelle Kyotoregler vedrørende nationalregnskaberne over drivhusgasemissionerne tæller forbrændingen af biomasse som nul i energisektoren ud fra den antagelse, at eventuelle ændringer i kulstoflagrene som følge deraf medregnes som emissioner i LULUCF-sektoren72. Dette sker for at undgå, at emissionerne tælles med to gange. På den anden side er LULUCF endnu ikke fuldt ud inkluderet i EU's interne reduktionsmål for 2020, så drivhusgasemissionerne fra forbrænding af biomasse medregnes ikke på nuværende tidspunkt i nogen sektor. I juli 2016 stillede Kommissionen forslag til en forordning, som ville kræve, at drivhusgasemissioner og -optag fra LULUCF skulle inkluderes i 2030-rammen for klima- og energipolitikken fra 202173.

Tekstboks A1

Er brugen af biomasse kulstofneutral?

Afbrænding af træ for at producere energi afgiver normalt mere kulstof pr. produceret energienhed end afbrænding af fossile brændstoffer.

Det betyder, at miljøfordelene ved bioenergi i form af reducerede drivhusgasemissioner ikke kan udmønte sig i biomassens anvendelsesfase (dvs. ved afbrændingen af biomasse til energi). I stedet skal fordelene opnås under produktionen af biomassen, enten ved at reducere emissionerne (især ved anvendelse af affald eller restprodukter, som ellers ville frigive kulstoffer til atmosfæren, hvis de ikke blev indsamlet til energiproduktion), eller ved at øge kulstofdræn (f.eks. hvis produktionen af biomasse til energi øger plantevæksten, hvilket kaldes "ekstra" biomasse).

Videnskabsfolk er uenige om, hvor lang tid det tager, før miljøfordelene ved bioenergi kan forventes at være opnået ("carbon payback period"). På kort sigt kan afbrænding af biomasse fra træaffald eller restprodukter resultere i væsentlige nedbringelser af drivhusgasemissionerne. Høstes skove primært med henblik på energiproduktion, vil det imidlertid øge atmosfærens CO2-indhold, også selv om der plantes nye træer, idet nyplantede træer ikke kan absorbere den samme mængde kulstof som ældre træer, og det tager tid for den mængde CO2, som frigives ved afbrænding, at blive opfanget igen. Dette kan endda forårsage en uoprettelig ændring i det globale klima fra én tilstand til en anden med en højere temperatur (klimaets "vippepunkter"). Nogle videnskabsfolk mener, at længden af den såkaldte "carbon payback period" faktisk er irrelevant, så længe alle CO2-emissioner absorberes i sidste ende.

Andre drøftelser omhandler, hvilke referencescenarier der bør anvendes. Ifølge EEA's videnskabelige udvalg er den grundlæggende fejl i antagelsen om biomassens generelle kulstofneutralitet undladelsen af at medregne den produktion og anvendelse af biomasse, som arealer ville generere, hvis biomassen ikke blev anvendt til bioenergi (det kontrafaktiske scenario). Derfor anbefaler udvalget, at det kun er den ekstra dyrkede biomasse og affaldet, dvs. den biomasse, som ellers ville nedbrydes i skoven, der bør anvendes til bioenergiforbrug. Andre videnskabsfolk er uenige og mener, at det er acceptabelt at høste skove til bioenergi, da skovene alligevel skal høstes.

… og adresserer ikke fuldt ud bioenergiens bæredygtighedsrisici
A5

Statistiske data bekræfter, at biomasseproduktionen fra skovbrug og landbrug stiger i absolutte tal74. EU's skove, som er et nettokulstofdræn, breder sig. Hvert år udligner denne forøgelse det, der svarer til ca. 10 % af de drivhusgasemissioner i EU, der ikke kommer fra LULUCF. Denne absorptionskapacitet kan dog blive bragt i fare, og andre bæredygtighedsrisici forstærkes, hvis efterspørgslen efter bioenergi stiger væsentligt.

A6

Under vores analyse konstaterede vi, at den bæredygtighedsramme, som er angivet i forslaget til et nyt direktiv om fremme af vedvarende energi, ikke fuldt ud adresserer de 16 miljømæssige og socioøkonomiske risici, vi havde identificeret. Af de seksten risici, vi havde identificeret, var kun to fuldt ud adresseret i forslaget til et nyt direktiv om fremme af vedvarende energi, og to var adresseret i andre lovgivningsmæssige retsakter. Seks af risiciene var delvis adresseret, og fem var slet ikke adresseret (jf. tabel A2 og A3). De vigtigste risici, som ikke eller kun delvis var adresseret, var følgende:

  1. Intensivering af skovbrugspraksis (jf. tabel A2, risiko 1c), 2c) og 3c)). Kommissionen har ikke foreslået at gøre de eksisterende frivillige krav om bæredygtighed obligatoriske. Eftersom der ikke er nogen bindende standarder, der sikrer et lige og højt niveau af bæredygtige skovforvaltningspraksis75, afhænger forslaget af frivillige initiativer i EU's medlemsstater (såsom Forest Europe) og i lande uden for EU, som leverer biomasse til EU
  2. Intensivering af landbrugspraksis (jf. tabel A2, risiko 1(b), 2(b) og 3(b)). I det aktuelle direktiv om fremme af vedvarende energi fastsætter bæredygtighedskriterierne for biobrændstoffer udtrykkeligt standarder for bevarelse af jorden i god landsbrugs- og miljømæssig stand76. Dette krav er slettet i forslaget til et nyt direktiv om fremme af vedvarende energi. Som konsekvens er de relevante miljøstandarder ikke obligatoriske for områder, der ikke kontrolleres under den fælles landbrugspolitik. Der findes heller ikke sådanne standarder for biomasse indkøbt uden for EU
  3. Kaskadeprincippet (jf. tabel A3, risiko 6(a)). Ifølge logikken i den cirkulære økonomi bør træ anvendes hensigtsmæssigt, før det genanvendes, genbruges og endelig afbrændes til energiproduktion. Dette princip, der kaldes princippet om kaskadeanvendelse, prioriterer anvendelser med en højere værdi og fremmer kun energianvendelse, når andre muligheder er ved at slippe op. Kaskader etableres dog kun, hvis de giver økonomisk mening. Stærke politiske incitamenter til at bruge biomasse som vedvarende energikilde, såsom finansiel støtte og ambitiøse mål, kan fordreje denne logik. Denne risiko behandles ikke i Kommissionens forslag.
A7

Fastsættelse af mål for vedvarende energi kombineret med offentlige støtteordninger til bioenergi stimulerer anvendelsen af bioenergi. Dette har været tilfældet, navnlig i transportsektoren og elektricitetsproduktionen, siden begyndelsen af 00'erne. En del af biomassen importeres: i 2015 importerede EU 34 % af sine træpiller og 9,5 % af sine flydende biobrændsler77. Eftersom der ikke er tilstrækkelige beskyttelsesforanstaltninger (svage bæredygtighedskriterier), betragter vi det som en risiko, at forslaget til et nyt direktiv om fremme af vedvarende energi tilskynder til bioenergiproduktion og -brug ved hjælp af ambitiøse mål for vedvarende energi kombineret med finansielle incitamenter, da dette kan føre til øget brug af ikkebæredygtig biomasse i det lange løb. Derfor udgør den foreslåede ramme ikke et fyldestgørende grundlag for en tilstrækkelig beskyttelse af landdistrikterne mod identificerede miljømæssige og socioøkonomiske risici eller for en maksimering af deres potentiale for yderligere bæredygtig udvikling.

Figur A1

Illustration af drivhusgasemissioner i forsyningskæden sammenlignet med referenceemissioner fra fossile brændstoffer for de mest repræsentative produktionsveje for fast biomasse

Note: Værdierne er beregnet eksklusive forbrænding og alle emissioner og optag af biogent kulstof i forsyningskæden, bortset fra methan. Værdierne er baseret på standardværdierne for drivhusgasemissioner. LKO = lavskov i kort omdrift.

a)Beregningerne er baseret på drivhusgasdata fra dyrkning af eukalyptus i tropiske områder.

b)Dataene er baseret på popler dyrket i EU uden kunstgødning.

c)Stammeved (NG) = træpiller produceret med naturgas som procesbrændsel. Alle de øvrige produktionsveje har træ som procesbrændsel.

Kilde: Giuntoli J, Agostini A, Edwards R, Marelli L, Solid and gaseous bioenergy pathways: input values and GHG emissions. Calculated according to the methodology set in COM(2016) 767, EUR 27215 EN, doi:10.2790/27486, s. 131 (http://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC104759/ld1a27215enn.pdf).

Figur A2

Illustration af drivhusgasbesparelser for de mest repræsentative produktionsveje for biogas og biomethan

Note: Værdierne er beregnet eksklusive forbrænding og alle emissioner og optag af biogent kulstof i forsyningskæden, bortset fra methan. Værdierne er baseret på standardværdierne for drivhusgasemissioner. Værdier, der er højere end 100 %, repræsenterer systemer, hvor kreditter fra forbedret jordbrugsforvaltning mere end udligner emissioner i forsyningskæden. Til illustration er værdierne for samudrådning af en blanding af 70 % (våd masse) husdyrgødning og 30 % (våd masse) majs også inkluderet.

Kilde: Giuntoli J, Agostini A, Edwards R, Marelli L, Solid and gaseous bioenergy pathways: input values and GHG emissions. Calculated according to the methodology set in COM(2016) 767, EUR 27215 EN, doi:10.2790/27486, s. 141 (tilpasset) (http://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC104759/ld1a27215enn.pdf).

Tabel A2

Adressering af de risici, der knytter sig til produktion af biomasse

Bæredygtighedsrisici Er risikoen adresseret i de kriterier vedrørende bæredygtighed eller drivhusgasbesparelser, der er fastsat i forslaget til et nyt direktiv om fremme af vedvarende energi? EU's politiske ramme
Miljømæssige 1) Reduktion i biodiversitet 1(a) på grund af direkte ændringer i arealanvendelsen (f.eks. skovrydning, tab af beskyttede områder) Ja:
Artikel 26, stk. 2, litra a), b) og c); artikel 26, stk. 3, litra b) og c); artikel 26, stk. 5, litra a), nr. ii), iii) og iv); artikel 26, stk. 5, litra b), nr. ii), iii) og iv).

EU's biodiversitetsstrategi:

fugledirektivet 2009/147/EF
habitatdirektivet 92/43/EØF
forordningen om invasive ikkehjemmehørende arter nr. 1143/2014

1(b) på grund af intensivering af landbrugspraksis (f.eks. tab af afgrødediversitet)
Delvis adresseret i artikel 7, stk. 1, der sætter en grænse for brugen af fødevare- og foderafgrøder til biobrændstoffer og flydende biobrændsler og biomassebrændstoffer til transport. Denne grænse gælder dog ikke brugen af afgrøder til produktion af biogas til elektricitet. Endvidere er referencen til krydsoverensstemmelseskrav (artikel 17, stk. 6, i direktivet om fremme af vedvarende energi) blevet fjernet.

Den fælles landbrugspolitik:

Rådets forordning nr. 1306/2013
Kommissionens gennemførelsesforordning nr. 809/2014
Kommissionens delegerede forordning nr. 640/2014

1(c) på grund af intensivering af skovforvaltningen Delvis adresseret i artikel 26, stk. 5, litra a), nr. iv) og artikel 26, stk. 5, litra b), nr. iv), men der er ikke fastsat yderligere foranstaltninger vedrørende bæredygtig skovforvaltning. Artikel 26, stk. 5, beror fuldt ud på eksisterende lovgivning og forvaltningsplaner. Eftersom der ikke er nogen bindende standarder, der sikrer et lige og højt niveau af bæredygtige skovforvaltningspraksis, afhænger forslaget af frivillige initiativer. EU's skovstrategi COM(2013) 659 final
2) Jordforringelse 2(a) på grund af direkte ændringer i arealanvendelsen (som fører til f.eks. tab af kulstof i jorden, erosion) Ja:
Artikel 26, stk. 3, litra a); artikel 26, stk. 4; artikel 26, stk. 5, litra a), nr. ii); artikel 26, stk. 5, litra b), nr. ii).

Den fælles landbrugspolitik:

Rådets forordning nr. 1306/2013
Kommissionens gennemførelsesforordning nr. 809/2014
Kommissionens delegerede forordning nr. 640/2014

2(b) på grund af intensivering af landbrugspraksis (som fører til f.eks. jordkomprimering, forringelse af jordens frugtbarhed, erosion) Delvis adresseret
Indirekte og delvis behandlet i bilag VI, punkt 6: Visse former for landbrugsforvaltningspraksis kan tages i betragtning ved beregningen af besparelser i drivhusgasemissionerne (f.eks. reduceret eller ingen jordbearbejdning, forbedret sædskifte, brug af dækafgrøder), hvis der er sikkert og verificerbart dokumentation for øget kulstof i jorden. Endvidere er referencen til krydsoverensstemmelseskrav (artikel 17, stk. 6, i direktivet om fremme af vedvarende energi) blevet fjernet. Der er ikke defineret nogen beskyttelsesforanstaltninger mod øget udvinding af reststoffer fra landbrug, som fører til jordforringelse.
2(c) på grund af intensivering af skovforvaltningen (som fører til f.eks. forringelse af jordens frugtbarhed i skove på grund af ekstraktion af næringsstoffer - skovaffald) Delvis adresseret Artikel 26, stk. 5, fastsætter krav med relation til risiciene vedrørende anvendelse af ikkebæredygtig produktion af skovbiomasse, men der er ikke defineret nogen beskyttelsesforanstaltninger mod øget udvinding af reststoffer fra skovbrug, som fører til jordforringelse. Der er ikke fastsat yderligere foranstaltninger vedrørende bæredygtig skovforvaltning. Artikel 26, stk. 5, henviser fuldt ud til eksisterende lovgivning og forvaltningsplaner, hvis disse opfylder kravene i artiklen. Hvis der ikke er nogen bindende standarder, der sikrer et lige og højt niveau af bæredygtige skovforvaltningspraksis, henviser forslaget til frivillige initiativer. EU's skovstrategi COM(2013) 659 final
3) Vandstress og forurening 3(a) på grund af ændringer i arealanvendelsen (f.eks. ændringer i vandbalancen) Ja:
Artikel 26, stk. 3, litra a); artikel 26, stk. 4; artikel 26, stk. 5, litra a), nr. ii); artikel 26, stk. 5, litra b), nr. ii).
Vandrammedirektivet 2000/60/EF
3(b) på grund af intensivering af landbrugspraksis (f.eks. vanding, gødskning) Delvis adresseret Indirekte og delvis behandlet i bilag VI: LKO-popler uden gødning giver lidt højere værdier for besparelser i drivhusgasemissionerne end gødede LKO-popler. Endvidere er referencen til krydsoverensstemmelseskrav (artikel 17, stk. 6, i direktivet om fremme af vedvarende energi) blevet fjernet.

Den fælles landbrugspolitik:

Rådets forordning nr. 1306/2013
Kommissionens gennemførelsesforordning nr. 809/2014
Kommissionens delegerede forordning nr. 640/2014

3(c) på grund af intensivering af skovforvaltningen (f.eks. ændringer i vandbalancen) Delvis adresseret Artikel 26, stk. 5, fastsætter krav med relation til risiciene vedrørende anvendelse af ikkebæredygtig produktion af skovbiomasse, men der er ikke fastsat yderligere foranstaltninger vedrørende bæredygtig skovforvaltning. Artikel 26, stk. 5, beror fuldt ud på eksisterende lovgivning og forvaltningsplaner. Eftersom der ikke er nogen bindende standarder, der sikrer et lige og højt niveau af bæredygtige skovforvaltningspraksis, afhænger forslaget af frivillige initiativer. EU's skovstrategi COM(2013) 659 final
4) Drivhusgasemissioner 4(a) på grund af vugge til grav-emissionerne af drivhusgasser med undtagelse af biogent kulstof (f.eks. brug af gødningsstoffer, transport af biomasse, methanlækager fra biogasanlæg) Delvis:
Artikel 26, stk. 7, litra a), b) og d); artikel 26, stk. 7, litra d).
Biogas til transport er imidlertid ikke omfattet af ovenstående krav om drivhusgasbesparelser.

Klimapolitikken:

Forslaget til en LULUCF-forordning direktiverne om emissionshandelssystemet (ETS) 2003/87/EF og 2009/29/EF
afgørelsen om byrdefordeling nr. 406/2009/EF
direktivet om brændstofkvalitet 2009/30/EF
energieffektivitetsdirektivet 2012/27/EU

4(b) på grund af indirekte virkninger (f.eks. indirekte ændringer i arealanvendelsen (ILUC) på grund af en forskydning i dyrkningen af fødevarer, yngre skove) Delvis adresseret i artikel 7, stk. 1, der sætter en grænse for brugen af fødevare- og foderafgrøder til biobrændstoffer og flydende biobrændsler og biomassebrændstoffer til transport. Denne grænse gælder dog ikke brugen af afgrøder til produktion af biogas til elektricitet. Forslaget til en LULUCF-forordning ILUC-direktivet 2015/1513

Kilde: Revisionsretten.

Tabel A3

Adressering af de risici, der knytter sig til anvendelse af biomasse

Bæredygtighedsrisici Er risikoen adresseret i de kriterier vedrørende bæredygtighed eller drivhusgasbesparelser, der er fastsat i forslaget til et nyt direktiv om fremme af vedvarende energi? EU's politiske ramme
Miljømæssige 4) Drivhusgasemissioner 4c) på grund af CO2-emissioner fra afbrænding af biomasse (biogene emissioner) Delvis:
Artikel 26, stk. 7, litra a), b) og c); artikel 26, stk. 7, litra d).
Biogas til transport er imidlertid ikke omfattet af ovenstående krav om drivhusgasbesparelser.
De uløste regnskabsmæssige spørgsmål vedrørende biogene drivhusgasemissioner er ikke adresseret (jf. punkt A1 og A4).

Klimapolitikken:

direktiverne om emissionshandelssystemet (ETS) 2003/87/EF og 2009/29/EF
afgørelsen om byrdefordeling nr. 406/2009/EF
direktivet om brændstofkvalitet 2009/30/EF
energieffektivitetsdirektivet 2012/27/EU

5) Luftforurening 5a) på grund af afbrænding af biomasse (f.eks. partikler, SO2 …) Ikke adresseret i dette forslag, men behandlet i andre instrumenter.
Lovgivningen omfatter ikke den store beholdning af gamle apparater (i boliger), der bruger biomasse til opvarmning.

EU's luftforureningspolitik:

direktivet om miljøvenligt design 2009/125/EF
direktivet om mellemstore fyringsanlæg 2015/2193
direktivet om industrielle emissioner 2010/75/EU

5(b) på grund af emissioner af forurenende stoffer i resten af bioenergiens livscyklus (f.eks. transport af biomasse) Ikke adresseret i dette forslag men behandlet i andre instrumenter. Standarder for køretøjers effektivitet
6) Socioøkonomiske 6(a) ineffektiv brug af biomassen (herunder manglende anvendelse af kaskadeprincippet, suboptimale metoder til omdannelse af biomasse til energi) Delvis: Artikel 26, stk. 8, omhandler effektiviteten i produktion af elektricitet fra biomasse, men berører ikke varmeproduktion. Denne artikel gælder kun anlæg med en brændstofkapacitet > 20MW. Eftersom gennemsnitsstørrelsen på biogasanlæg er meget mindre, gælder den kun et fåtal af biogasanlæg.
Risikoen for manglende anvendelse af kaskadeprincippet behandles ikke i forslaget. Affaldshierarkiprincipperne nævnes i artikel 7, stk. 5, men kun vedrørende medtagelse af nye råstoffer i bilag IX (råstoffer til produktion af avancerede biobrændstoffer).
Direktiv 2012/27/EU om energieffektivitet

Affaldsrammedirektivet 2008/98/EF
6(b) konkurrence med eksisterende anvendelser (f.eks. fødevareproduktion, træbaseret papirproduktion og papirmasseindustrien) Delvis adresseret i artikel 7, stk. 1, der sætter en grænse for brugen af fødevare- og foderafgrøder til biobrændstoffer og flydende biobrændsler og biomassebrændstoffer til transport. Denne grænse gælder dog ikke brugen af afgrøder til produktion af biogas til elektricitet.
Artikel 7, stk. 5, anerkender behovet for at undgå betydelige forvridende virkninger på markeder for (bi)produkter, affald eller restprodukter, når nye råstoffer medtages i bilag IX (råstoffer til produktion af avancerede biobrændstoffer).
Potentielle forvridninger af markeder for produkter, affald eller restprodukter, som allerede er opført i det foreslåede bilag IX, nævnes ikke. Råstoffer, der er medtages i bilag IX, kan ikke fjernes bagefter.
 

Kilde: Revisionsretten.

Bilag II

Karakteristika ved de reviderede projekter

Projekt nr. Programmeringsperiode
ELFUL-foranstaltning
Projekttitel og kort beskrivelse Faktiske projektomkostninger (hele projektet inkl. ikke-energimæssige elementer i nogle tilfælde) Type vedvarende energi
Type energianvendelse
Projektkarakteristika for så vidt angår bæredygtig udvikling af landdistrikterne
01 AT-01 2007-2013
F 121
Opvarmning med træbiomasse på landbrugsbedrift (stuehus) 36 424,57 euro Bioenergi
Egen brug af energi

Miljømæssige aspekter: energieffektivt opvarmningssystem; partikelemissioner fra afbrænding af træ

Lokal brændstofforsyning: træ fra landbrugers egen skov

Ingen diversificering af landbrugsindkomst, ingen yderligere landbrugsaktiviteter eller -tjenester

02 AT-02 2007-2013
F 413 (321)
Fjernvarme - træbiomasse (projekt vedrørende udvidelse af fjernvarmenettet) 269 512,69 euro Bioenergi
Tredjepartsenergiforsyning

Miljømæssige aspekter: energieffektivt opvarmningssystem; fjernvarme; partikelemissioner fra afbrænding af træ

Lokal brændstofforsyning: træ fra leverandører inden for en radius på 50 km fra kedlens placering

Diversificering af landbrugsindkomsterne/fastholdelse af beskæftigelse på landbrugsbedrifter og i træforsyningskæden

Forsyning af lokale energitjenester

Lokal involvering (Leaderprojekt)

03 AT-03 2007-2013
F 321
Fjernvarme - træbiomasse, biogas + distributionsnet 928 443,47 euro Bioenergi
Tredjepartsenergiforsyning

Miljømæssige aspekter: energieffektivt opvarmningssystem; fjernvarme; partikelemissioner fra afbrænding af træ; "produktion" af biogasnaturgødning

Lokal brændstofforsyning: træ fra leverandører inden for en radius af 50 km fra kedlens placering og det lokale biogasanlæg

Diversificering af landbrugsindkomsterne/fastholdelse af beskæftigelse på landbrugsbedrifter og i træforsyningskæden

Forsyning af lokale energitjenester

04 AT-04 2007-2013
F 413 (311)
Fjernvarme - træbiomasse; landbrugskooperative 311 865,86 euro Bioenergi
Tredjepartsenergiforsyning

Miljømæssige aspekter: energieffektivt opvarmningssystem; fjernvarme; partikelemissioner fra afbrænding af træ

Lokal brændstofforsyning: træ fra leverandører inden for en radius på 50 km fra kedlens placering

Diversificering af landbrugsindkomsterne/fastholdelse af beskæftigelse på landbrugsbedrifter og i træforsyningskæden (landbrugskooperativ) samt salg af varme

Forsyning af lokale energitjenester

Lokal involvering (Leaderprojekt)

05 AT-05 2007-2013
F 311
Biogasanlæg 1 550 000,00 euro Bioenergi
Tredjepartsenergiforsyning og egen brug af energi

Miljømæssige aspekter: kraftvarme; primært brug af animalsk affald fra eget eller andre lokale landbrug på biogasanlæg; "produktion" af biogasnaturgødning

Diversificering af landbrugsindkomsterne/fastholdelse af beskæftigelse i landbruget

Én arbejdsplads skabt: teknisk vedligeholdelse og regnskab/økonomisk forvaltning

God brug af varme: forsyning af tørringstjenester (sæd); tørret naturgødning til havebrug

06 AT-06 2014-2020
F 6.4.3
Solcelleanlæg 18 065,00 euro Solenergi
Egen brug af energi

Reduktion af bedriftens energiomkostninger

Ingen diversificering af landbrugsindkomst, ingen yderligere landbrugsaktiviteter eller -tjenester

07 AT-07 2014-2020
F 4.1.1
Opvarmning med træbiomasse på landbrugsbedrift 25 902,53 euro Bioenergi
Egen brug af energi

Miljømæssige aspekter: energieffektivt opvarmningssystem; partikelemissioner fra afbrænding af træ

Lokal brændstofforsyning: træ fra lokale skove

Fastholdelse af beskæftigelse og udvidelse af landbrugsaktiviteter (udvidelse af husdyrhold) på grund af tidsbesparelser og plads (som tidligere blev brugt til opbevaring af halm til opvarmning)

08 BG-01 2007-2013
F 121
Solcelleanlæg til vandingspumpe og andre elektriske enheder; produktion af økologiske trøfler og hasselnødder 42 791,12 euro Solenergi
Egen brug af energi

Miljømæssige aspekter: brug af solenergi (sammenlignet med dieselgenerator, som ville have været alternativet, da jordstykket ikke har forbindelse til landsbyens elnet)

Etablering af et nyt landbrug med innovativ produktion: oprettelse af ny virksomhed og beskæftigelse

09 BG-02 2007-2013
F 312
Solcelleanlæg (mikrovirksomhed) 278 112,28 euro Solenergi
Tredjepartsenergiforsyning

Mikrovirksomhed oprettet: indkomst fra salg af elektricitet (feed-in-tariffer)

Én arbejdsplads skabt (primært opsyn)

Ingen ny forretning eller nye forretningsmuligheder skabt, ingen nye tjenester

10 BG-03 2007-2013
F 312
Solcelleanlæg (mikrovirksomhed) 277 908,78 euro Solenergi
Tredjepartsenergiforsyning

Mikrovirksomhed oprettet: indkomst fra salg af elektricitet (feed-in-tariffer)

Én arbejdsplads skabt (primært opsyn)

Ingen ny forretning eller nye forretningsmuligheder skabt, ingen nye tjenester

11 BG-04 2007-2013
F 123
Solcelleanlæg og biogasanlæg (varmeproduktion); egen brug i fødevareforarbejdningsvirksomhed 3 615 358,49 euro Solenergi og bioenergi
Egen brug af energi

Miljømæssige aspekter: solenergi, spildevandsbehandling og god brug af spildevandsslam i biogasanlæg

Nedbringelse af virksomhedens energiomkostninger

Tilvejebringelse af beskæftigelse i landdistrikt

Tilvejebringelse af markedsføringsmuligheder for lokale landbrugere (landbrug og fastholdelse af beskæftigelse)

12 BG-05 2014-2020
F 04.1
Solcelleanlæg til belysning; nyt, lille landbrug Projektet ikke afsluttet på tidspunktet for revisionsbesøget Solenergi
Egen brug af energi

Miljømæssige aspekter: brug af solenergi (sammenlignet med dieselgenerator, som ville have været alternativet, da jordstykket ikke har forbindelse til landsbyens elnet)

Etablering af et nyt landbrug med innovativ produktion: oprettelse af ny virksomhed og beskæftigelse

13 BG-06 2007-2013
F 311
Solcelleanlæg; landbrugsdiversificering 255 764,12 euro Solenergi
Tredjepartsenergiforsyning

Diversificering af landbrugsindkomsterne (feed-in-tariffer)

Én arbejdsplads skabt (primært opsyn)

Ingen ny forretning eller nye forretningsmuligheder skabt, ingen nye tjenester

14 FR-01 2007-2013
F 121
Installation af varmepumpe 49 945,00 euro Energieffektivitetsprojekt

Forbedret økonomisk og miljømæssigt resultat for landbrugsaktivitet gennem reduceret brændstofforbrug på bedriften og forbedret mælkeproduktion

15 FR-02 2007-2013
F 413 (311)
Opførelse af anaerob rådnetank på landbrugsbedrift 1 409 920,00 euro Bioenergi
Tredjepartsenergiforsyning og egen brug af energi

Miljøaspekter: kraftvarme; primært brug af animalsk affald fra eget eller andre lokale landbrug på biogasanlæg; "produktion" af biogasnaturgødning

Diversificering af landbrugsindkomsterne/fastholdelse af beskæftigelse i landbruget

Én arbejdsplads skabt: teknisk vedligeholdelse

God brug af varme til tørring af korn

Lokal involvering (Leaderprojekt)

16 FR-03 2007-2013
F 411 (121)
Solcelleanlæg 47 500,00 euro Solenergi
Tredjepartsenergiforsyning

Reduktion af bedriftens energiomkostninger

Ingen diversificering af landbrugsindkomsterne, ingen yderligere landbrugsaktiviteter eller -tjenester

Lokal involvering (Leaderprojekt)

17 FR-04 2014-2020
F 04.3
Støtte til skovbrugstjenester - "Volet 2" 13 506,00 euro Projekter, der støtter produktion af biomasse
Projekterne blev udvalgt, fordi der på tidspunktet for revisionsbesøget ikke var påbegyndt nogen projekter for investering i vedvarende energi i perioden 2014-2020

Forretningsmulighed for lokale skovvirksomheder

18 FR-05 2014-2020
F 08.6
Skovomdannelse - "Volet 2" Projektet ikke afsluttet på tidspunktet for revisionsbesøget
19 IT-01 2007-2013
F 311
Geotermisk kraftværk 71 042,00 euro Geotermisk energi
Egen brug af energi

Forbedrede økonomiske og miljømæssige resultater for landbrugs- og landbrugsturismeaktiviteter gennem reducerede CO2-emissioner og øget salg af vin

20 IT-02 2007-2013
F 311
Solcelleanlæg 16 570,12 euro Solenergi
Egen brug af energi

Forbedrede økonomiske og miljømæssige aktiviteter for landbrugsaktiviteter gennem brug af solceller og øgede landbrugsturismeaktiviteter

21 IT-03 2007-2013
F 123
Geotermisk kraftværk, biomasseopvarmning, solcellepaneler og system til at indfange sollys 807 500,00 euro Geotermisk energi, solenergi, bioenergi plus energibesparende teknikker
Egen brug af energi

Miljømæssige aspekter: udnyttelse af affald fra beskæring, rydning af grøfter, buske og træbevoksede arealer på bedriften; energibesparelser; reduceret CO2-fodaftryk (pr. flaske vin)

Øget salg af vin

Skabelse af 12 nye arbejdspladser

22 IT-04 2007-2013
F 121
Bygningsisolering til energibesparelser 241 064,50 euro Energieffektivitetsprojekt (projektet er en del af projekt IT-03)

Miljøfordele ved energibesparelser

23 IT-05 2007-2013
F 121
Geotermisk kraftværk 315 022,94 euro Geotermisk energi
Egen brug af energi

Forbedret økonomisk og miljømæssigt resultat for landbrugsaktivitet gennem reducerede CO2-emissioner og øget omsætning

To lokale virksomheder byggede det geotermiske kraftværk

24 IT-06 2007-2013
F 311
Solcellepaneler, solvarmepaneler og biomasseopvarmning 32 740,20 euro Geotermisk energi, solenergi, bioenergi
Egen brug af energi

Miljømæssige aspekter: effektive systemer til energiproduktion erstatter kedler til fossile brændstoffer (gas)

Forsyning af råmateriale (træ) fra støttemodtagerens egne skovforvaltningsaktiviteter og fra beskæring af oliven- og frugttræer

Iværksættelse af landbrugsturismeaktiviteter

Skabelse af arbejdspladser (2-3 FTE)

VE-komponenterne blev udelukkende installeret af lokale virksomheder

25 LT-01 2007-2013
F 312
Vandkraftværk 552 712,80 euro Vandkraft
Tredjepartsenergiforsyning

Diversificering af landbrugsindkomsterne gennem salg af elektricitet (ingen feed-in-tariffer)

26 LT-02 2007-2013
F 123
Produktion af halmpiller 831 500,00 euro Produktion af biomassebrændstof

Oprettelse af en mikrovirksomhed i et landdistrikt

20 arbejdspladser skabt

Brug af lokalt råmateriale

Forsyning af halmpiller til VE-anlæg er ikke rentabelt, derfor skift til strøelse

27 LT-03 2007-2013
F 312
Produktion af halmpiller og opvarmningsaktiviteter 202 784,00 euro Bioenergi
Tredjepartsenergiforsyning

Miljømæssige aspekter: energieffektiv opvarmning af to offentlige bygninger

Oprettelse af en mikrovirksomhed i et landdistrikt

Seks arbejdspladser skabt

Brug af lokalt råmateriale

Forsyning af halmpiller til VE-anlæg er ikke rentabelt, derfor overvejes skift til strøelse

28 LT-04 2007-2013
F 311
Produktion af træflis - køb af nødvendigt udstyr (traktor, anhænger, sættevogn og trækløver) 85 200,00 euro Produktion af biomassebrændstof

Diversificering af landbrugsindkomsterne

Tre eksisterende arbejdspladser sikret

Traktor og andet udstyr bruger diesel

29 LT-05 2007-2013
F 311
Vindmølle på landbrugsbedrift 404 024,00 euro Vindenergi
Tredjepartsenergiforsyning

Diversificering af landbrugsindkomsterne gennem salg af elektricitet (feed-in-tariffer)

Kommissionens svar

Resumé

IV

EU's direktiv om fremme af vedvarende energi fremmer udbredelsen af vedvarende energi ved at fastsætte et EU-mål på 20 % senest i 2020 og bindende nationale mål for vedvarende energi. Medlemsstaterne råder over vide skønsbeføjelser med hensyn til, hvordan deres nationale mål for vedvarende energi skal nås, og med hensyn til valget af de vedvarende energikilder, der skal støttes.

Spørgsmålet om, hvordan man yderligere kan skabe fordele ved vedvarende energi for landdistrikterne, kan bedre løses inden for rammerne af politikken for udvikling af landdistrikterne og gennemføres ved hjælp af nationale eller regionale programmer for udvikling af landdistrikterne.

Der er dokumentation for, at EU's eksisterende bæredygtighedskriterier for biobrændsler og flydende biobrændsler, der er fastsat i det gældende direktiv om fremme af vedvarende energi, har været effektive til at forhindre utilsigtede direkte miljøvirkninger. I 2015 blev direktivet om fremme af vedvarende energi ændret for også at tage fat på risikoen for indirekte ændringer i arealanvendelsen. Kommissionen forslag til en omarbejdning af direktivet om fremme af vedvarende energi for perioden efter 2020 styrker EU's bæredygtighedskriterier ved også at omfatte biomasse og biogas til varme- og elproduktion og beskytter dermed også i tilstrækkelig grad landdistrikterne mod identificerede miljømæssige og socioøkonomiske risici og maksimerer bioenergipotentialet for yderligere bæredygtig udvikling.

Endvidere giver Kommissionens lovgivningsmæssige forslag om arealanvendelse inden for EU's klima- og energipakke for 2030 (LULUCF-forslaget), der for øjeblikket behandles under den fælles beslutningsprocedure (medlovgiverne nåede til foreløbig enighed den 14. december 2017), en samlet bæredygtighedsgaranti for biomasse til alle anvendelser ved at bestemme, at EU's terrestriske kulstofdræn som minimum skal opretholdes, hvis ikke øges ("no-debit-rule").

Derudover omfatter den fælles landbrugspolitik for øjeblikket beskyttelse af organisk kulstof i jorden for dyrkede arealer og græsarealer. Den fælles landbrugspolitik har således til formål at beskytte organisk kulstof i jorden og dermed bidrage til biomasses bæredygtighed for det areal, der er omfattet af betalinger under den fælles landbrugspolitik. Fremadrettet tilstræber Kommissionen at styrke den fælles landbrugspolitiks ambition om ressourceeffektivitet, miljøbeskyttelse og klimaindsats.

V

Under forhandlingerne om programmeringsperioden for 2014-2020 har Kommissionen aktivt fremmet tilvejebringelsen af synergi og komplementaritet i anvendelsen af de europæiske struktur- og investeringsfonde, samtidig med at der også er taget hensyn til de eksisterende nationale finansieringsordninger eller andre EU-finansieringsordninger. Valget af gennemførelsesmetode henhører imidlertid under medlemsstaternes ansvar.

VI

Det er korrekt, at der ikke fandtes nogen specifikke outputindikatorer for vedvarende energiprojekter i begyndelsen af perioden 2007-2013, men der forelå data om udgifter efter indførelsen af sundhedstjekket. Den fælles overvågnings- og evalueringsramme (CMEF) for 2007-2013 omfattede desuden en effektindikator, der dækkede produktionen af vedvarende energi.

For programmeringsperioden 2014-2020 er CMEF blevet forbedret under hensyntagen til problemer med datatilgængeligheden i alle medlemsstater, systemets omkostningseffektivitet og en acceptabel administrativ byrde for medlemsstaterne.

VII

Ifølge gældende retsregler skal medlemsstaterne medtage principper for fastlæggelsen af udvælgelseskriterier i deres landdistriktsprogram, men de faktiske udvælgelsesprocedurer og -kriterier henhører fortsat under medlemsstaternes kompetence i overensstemmelse med princippet om delt forvaltning.

VIII

Første afsnit: Kommissionen accepterer denne anbefaling i det omfang, den vedrører Kommissionens indsats. Kommissionen mener, at den har taget udformningen af den fremtidige politik for vedvarende energi op gennem sit forslag til forvaltningsforordningen og til omarbejdningen af direktivet om fremme af vedvarende energi.

Ved udarbejdelsen af de integrerede nationale energi- og klimaplaner, der kræves i forvaltningsforordningen, som for øjeblikket behandles under den fælles beslutningsprocedure, kunne medlemsstaterne bl.a. tage hensyn til omstændighederne og behovene i deres landdistrikter.

Andet afsnit: Anbefalingen accepteres. Kommissionen mener, at dens forslag fra 2016 til en omarbejdning af direktivet om fremme af vedvarende energi (det nye direktiv om fremme af vedvarende energi) i væsentlig grad styrker EU's bæredygtighedsramme for bioenergi, herunder supplerende garantier, der skal forhindre ikkebæredygtigt indkøb af skovbiomasse.

Endvidere giver Kommissionens lovgivningsmæssige forslag om arealanvendelse inden for EU's klima- og energipakke for 2030 (LULUCF-forslaget), der for øjeblikket behandles under den fælles beslutningsprocedure (medlovgiverne nåede til foreløbig enighed den 14. december 2017), en samlet bæredygtighedsgaranti for biomasse til alle anvendelser ved at bestemme, at EU's terrestriske kulstofdræn som minimum skal opretholdes, hvis ikke øges ("no-debit-rule").

Som skitseret i Kommissionens meddelelse om fremtiden for fødevarer og landbrug tilstræber Kommissionen endvidere at styrke den fælles landbrugspolitiks ambition om ressourceeffektivitet, miljøbeskyttelse og klimaindsats.

Tredje afsnit: Kommissionen kan kun delvist acceptere denne anbefaling, da den på nuværende tidspunkt ikke er i stand til at give konkrete tilsagn til lovgivningsforslag for perioden efter 2020.

Kommissionen forpligter sig til at analysere mulighederne for at styrke en resultatorienteret tilgang i den fremtidige fælles landbrugspolitik gennem opnåelse af EU-merværdi, der samtidig bedre afspejler de berørte områders behov og forventninger som skitseret i Kommissionens meddelelse COM(2017) 713 final.

Fjerde afsnit: Kommissionen accepterer delvist denne anbefaling. Anbefalingen er allerede blevet gennemført, og de uddybende årlige gennemførelsesrapporter for 2019 vil indeholde de nødvendige oplysninger.

Femte afsnit: Kommissionen mener, at denne anbefaling er rettet til medlemsstaterne. Selv om de faktiske udvælgelsesprocedurer og fastlæggelsen af udvælgelseskriterierne fortsat henhører under medlemsstaternes kompetence i overensstemmelse med princippet om delt forvaltning, vil Kommissionen fortsætte sine igangværende bestræbelser på at tilskynde medlemsstaterne til at anvende relevante udvælgelsesprocedurer.

Indledning

12

Kommissionen er allerede gået i gang med at forberede en ny undersøgelse om støtte i energisektoren og andre sektorer (f.eks. transportsektoren), herunder vedvarende energikilder. Ifølge forslaget til forordning om forvaltning af energiunionen, der for øjeblikket behandles under den fælles beslutningsprocedure, overvåger Kommissionen tilskud i energisektoren. Den næste udgave af rapporten om energipriser og -omkostninger, der vil blive offentliggjort i 2018, vil indeholde detaljerede analyser og resultater.

15

Der er redegjort for Kommissionens holdning i Kommissionens svar på særberetning nr. 16/2017.

Bemærkninger

25

Politikken for udvikling af landdistrikterne omfatter en fleksibel ramme/værktøjskasse, der giver medlemsstaterne mulighed for i overensstemmelse med nærhedsprincippet og princippet om delt forvaltning at beslutte, hvordan de bedst kan støtte udbredelsen af vedvarende energi i overensstemmelse med EU's politiske mål og medlemsstaternes/regionernes særlige forhold, potentiale og behov.

27

i) Sammenkædningen mellem vedvarende energi og udvikling af landdistrikterne viser sig på to måder. På den ene side kan EU's politik for vedvarende energi ved at skabe efterspørgsel efter vedvarende energi indirekte støtte udviklingen i landdistrikterne, der bliver leverandører af vedvarende energi (f.eks. gennem vind- og solenergi) eller biomasseråstoffer (fra skovbrug og landbrug). På den anden side kan produktionen af vedvarende energi i landdistrikterne direkte støttes inden for rammerne af politikken for udvikling af landdistrikterne, der på EU-plan hovedsagelig støttes gennem ELFUL.

30

En henvisning til proofing for landdistrikterne indgår i Kommissionens meddelelse om fremtiden for fødevarer og landbrug (se side 22 i COM(2017) 713 final).

I denne meddelelse er Kommissionen opsat på at fremme en proofing-mekanisme for landdistrikterne, der systematisk vurderer de relevante politikker set ud fra et landdistriktssynspunkt under hensyntagen til de mulige konsekvenser for landbosamfundene.

Et konkret eksempel på proofing for landdistrikterne er begrebet intelligente landsbyer, der støttes af forskellige politikker og ESI-fondene for at fremme skabelsen af fremtidens landsbyer, der er godt rustet til at videreudvikle deres specifikke aktiver (se side 21 i COM(2017) 713 final).

35

De risici, der er forbundet med produktion og anvendelse af bioenergi, er analyseret i Impact Assessment on Bioenergy Sustainability (konsekvensanalyse af bæredygtigheden af vedvarende energi) fra 20161 (SWD(2016) 418 final), der er udarbejdet med henblik på omarbejdningen af direktivet om fremme af vedvarende energi. Biomasseproduktionens kulstofvirkninger er analyseret i konsekvensanalysen fra 2016 til forslaget til LULUCF-forordning (SWD(2016) 249 final)2.

39

De eksisterende og foreslåede EU-bæredygtighedskriterier for bioenergi er bindende for medlemsstaterne og de økonomiske aktører. EU's bæredygtighedskriterier er ikke en bindende betingelse for markedsføring af bioenergi på EU-markedet. For at undgå uforholdsmæssigt store administrative byrder finder EU-kriterierne for bæredygtighed og drivhusgasbesparelser, der indgår i forslaget til et nyt direktiv om fremme af vedvarende energi, ikke anvendelse på små biomassebaserede anlæg til opvarmning/køling og elektricitet med en kapacitet på under 20 MW for biomasse og 0,5 MWel for biogas.

40

De risici, der er forbundet med produktion og anvendelse af bioenergi, og EU's hertil knyttede politiske ramme er analyseret i Kommissionens konsekvensanalyse vedrørende bæredygtig bioenergi, der er udarbejdet med henblik på omarbejdningen af direktivet om fremme af vedvarende energi. Biomasseproduktionens kulstofvirkninger er også analyseret i konsekvensanalysen fra 2016 til LULUCF-forordningen (SWD(2016) 249 final)3.

Når det nye direktiv om fremme af vedvarende energi er blevet vedtaget, vil det styrke EU's bæredygtighedskriterier med henblik på at minimere de betydelige risici for negative miljøvirkninger, der er forbundet med biomasse til energiformål. Forslaget tager navnlig sigte på at minimere risikoen for negative miljøvirkninger som følge af øget hugst af skovbiomasse. Derudover kræves det, at virkningen af hugst af biomasse for jordbundskvaliteten og biodiversiteten minimeres. Dokumentation for overholdelse kan omfatte lovgivning, der er indført i biomassens oprindelsesland, eller hvis der ikke foreligger oplysninger herom, dokumentation for skovbrugsbedriftsniveauet. Disse kriterier bør ses i sammenhæng med andre relevante EU-politikker.

Endvidere omfatter Kommissionens forslag til forordning om medtagelse af drivhusgassemissioner og optag fra arealanvendelse, ændringer i arealanvendelse og skovbrug i klima- og energirammen for 2030 (LULUCF-forordningen) emissioner eller optag i forbindelse med produktion af biomasse til energiformål og indeholder bestemmelser om vedligeholdelsen af EU's LULUCF-kulstoflager ("no-debit-rule").

41

Kommissionen mener, at både det nuværende direktiv om fremme af vedvarende energi og forslaget til nyt direktiv om fremme af vedvarende energi modvirker ikkebæredygtig bioenergi.

Kommissionen mener, at forslaget til nyt direktiv om fremme af vedvarende energi i betydelig grad styrker EU's bæredygtighedsramme for bioenergi og sikrer, at anvendelsen af bioenergi i EU efter 2020 medfører optimale drivhusgasbesparelser og samtidig minimerer risiciene for negative miljøvirkninger som følge af øget hugst af skovbiomasse. Kommissionens forslag til LULUCF, der for øjeblikket behandles under den fælles beslutningsprocedure, giver en yderligere garanti for bæredygtighed. Forslaget forudser en videreførelse af Kyotoprotokollens "no-debit-rule" for EU's LULUCF-sektor, hvilket betyder, at EU's LULUCF-relaterede kulstofdræn skal beskyttes eller i det mindste opretholdes.

43

Politikken for udvikling af landdistrikterne er baseret på principperne om delt forvaltning og nærhedsprincippet. Det er således medlemsstaterne/regionerne, der har kompetence til at bestemme, hvordan investeringer i vedvarende energi, der støttes under ELFUL, bedst kan opfylde målene for udvikling af landdistrikterne i overensstemmelse med deres særlige forhold, potentiale og behov.

44

For at sikre, at der ikke ydes overkompensation, er der fastsat maksimale støtteintensiteter og andre betingelser i de horisontale statsstøtteregler, navnlig den generelle gruppefritagelsesforordning (EU) nr. 651/2014 (se afsnit 7) og retningslinjerne for statsstøtte til miljøbeskyttelse og energi 2014-2020.

Kommissionens fælles svar på punkt 45 og 46:

De tematiske mål under ESI-fondene er bevidst fastsat bredt og dækker ikke enkelte dele af indbyrdes forbundne aspekter såsom udbredelsen af vedvarende energi alene. Målindikator T 16 afspejler på udmærket vis de planlagte investeringer i vedvarende energiproduktion under ELFUL (fokusområde 5C, se også punkt 68).

48

Kommissionen er ikke enig i, at de påståede vanskeligheder i forbindelse med programmeringen af fokusområderne har medført væsentlige forsinkelser i programgennemførelsen med hensyn til vedvarende energi. Disse forsinkelser skyldes bl.a. den tid, medlemsstaterne behøver for at iværksætte indkaldelser og udvælge projekter samt for at virkeliggøre disse projekter på stedet.

50

Kommissionen har fremlagt et omfattende sæt vejledende dokumenter om strategisk programmering, hvori medlemsstaterne vejledes om, hvordan de kan udvikle en sund interventionslogik for at bidrage til EU's prioriteter og mål (f.eks. målet om vedvarende energi), og mål for udvikling af landdistrikterne i overensstemmelse med medlemsstaternes/regionernes særlige forhold, potentiale og behov. Denne interventionslogik (valg af relevante målsætninger, opstilling af mål, kombination af relevante foranstaltninger, den respektive fordeling af midler osv.) er fastsat i landdistriktsprogrammerne og grundigt vurderet af Kommissionen under forhandlingerne om programmerne.

Fremme af udbuddet og anvendelsen af vedvarende energi er kun et af en lang række mål for ELFUL. Medlemsstaterne kan beslutte at støtte vedvarende energi gennem andre instrumenter end landdistriktsprogrammerne. Koordineringen mellem forskellige europæiske struktur- og investeringsfonde (ESI-fonde) og andre finansieringsinstrumenter er fastsat i partnerskabsaftaler, der vurderes af Kommissionen.

51

Kvantificeringen af de finansielle behov er afspejlet i det budget, der er afsat til de relevante foranstaltninger, og de målværdier, der er fastsat for de relevante indikatorer. Kommissionen anerkender dog, at forbindelsen mellem de konstaterede behov og den strategiske tilgang kan forbedres yderligere.

Tekstboks 5 – Ændringer i den oprindelige tilgang til finansiering af vedvarende energi i landdistriktsprogrammerne

Første afsnit:

Med hensyn til Bulgarien er erfaringerne fra gennemførelsen i programmeringsperioden 2007-2013, herunder en højere fejlprocent og finansielle korrektioner, blevet taget i betragtning i den nuværende programmeringsperiode. Med hensyn til programmet for udvikling af landdistrikterne for 2014-2020 har Bulgarien besluttet kun at støtte projekter, der vedrører forbrug på bedriften, for at mindske risikoen for fremtidige fejl.

Andet afsnit:

Tilpasninger af budgettildelinger kan finde sted af forskellige grunde i løbet af programmeringsperioden. Med hensyn til Frankrig (Basse-Normandie) blev den finansielle tildeling fra ELFUL til målene for vedvarende energi nedsat, da regionen besluttede at ændre finansieringskilden for visse typer af projekter, for hvilke der oprindeligt var planlagt ELFUL-finansiering. Begrundelserne for den foreslåede ændring blev meddelt Kommissionen inden ændringen. Ændringerne bestod i at omlægge finansieringen af træbaseret energiproduktion og kedelbaserede ordninger til national finansiering fra agenturet for miljø- og energiforvaltning (ADEME) og at støtte biogasprojekter (anaerob nedbrydning) gennem kapitalbidrag eller bankgarantier med hjælp fra Normandiets udviklingsagentur (ADN).

52

Den strategiske programmering under ELFUL tilstræber at finde en balance mellem forskellige behov og mål i stedet for at gennemføre en fuldstændig strategi for vedvarende energi i landdistrikterne.

Ændringer af budgettildelingen, som det var tilfældet med landdistriktsprogrammet for Basse-Normandie) skal begrundes i anmodningen om programændringer. Desuden kræver en ændring på mere end 50 % af et kvantificeret mål, der er knyttet til et fokusområde, dvs. gennem væsentlige budgetomlægninger, en ændring i programstrategien, hvilket fører til, at Kommissionen skal træffe en beslutning ved gennemførelsesretsakter i henhold til artikel 11, litra a), i forordning (EU) nr. 1305/2013.

54

Under forhandlingerne om partnerskabsaftalerne og de relevante programmer har Kommissionen aktivt fremmet tilvejebringelsen af synergi og komplementaritet i anvendelsen af de europæiske struktur- og investeringsfonde og har samtidig hermed også taget hensyn til de eksisterende nationale eller andre EU-finansieringsordninger. Valget af gennemførelsesmetode henhører imidlertid under medlemsstaternes ansvar.

Kommissionens fælles svar på punkt 56 og 57:

Inden for den strategiske programmeringstilgang kan medlemsstaterne vælge, hvilket fokusområde de finder mest hensigtsmæssigt for programmeringen af en specifik foranstaltning i overensstemmelse med foranstaltningens specifikke mål. Det er en logisk følge af, at en enkelt foranstaltning således kan forekomme under forskellige indsatsområder. Endvidere afspejler begrebet sekundære virkninger på glimrende vis de forskellige træk ved mange foranstaltninger til udvikling af landdistrikter, der ofte ikke blot tjener ét mål.

Tekstboks 6 – Klassificering af VE-projekter under de forskellige fokusområder

Første afsnit:

Klassificeringen af foranstaltninger under forskellige fokusområder i programmerne for udvikling af landdistrikterne afspejler også en kvantificering af de forventede resultater af foranstaltningen, som kan variere mellem programmerne. Foranstaltninger klassificeres under fokusområder i overensstemmelse med deres primære virkning, mens sekundære virkninger ikke er afgørende for denne beslutning.

Andet afsnit:

Også sammenligningen mellem landdistriktsprogrammerne for Rumænien og Bulgarien viser den forskellige prioritering af målene: Bulgarien producerer vedvarende energi til eget forbrug som foranstaltningens hovedmål og klassificerer det derfor under fokusområde 5C. I det rumænske landdistriktsprogram er situationen ganske rigtigt forskellig i den forstand, at kun projekter, der omfatter bæredygtige investeringer i vedvarende energi til eget forbrug, er programmeret til at bidrage direkte til fokusområde 5C, mens andre foranstaltninger, der er programmeret under fokusområde 2A, 3A, 6A og 6B, blev anset for at have sekundære virkninger for fokusområde 5C. Et eksempel er mindre infrastrukturer, herunder investeringer i vedvarende energi og energibesparelse, der anses for primært at fremme lokal udvikling i landdistrikterne og derfor er klassificeret under fokusområde 6B.

61

Det er korrekt, at der ikke fandtes specifikke outputindikatorer for vedvarende energiprojekter i begyndelsen af perioden 2007-2013, men den fælles overvågnings- og evalueringsramme (CMEF) for 2007-2013 omfattede en indikator, der udtrykkeligt vedrørte produktion af vedvarende energi til brug ved programevalueringen. Effektindikator nr. 7, Bidrag til bekæmpelse af klimaændringer, blev taget op gennem en måling af en stigning i produktionen af vedvarende energi (kvantitativ og kvalitativ ændring i produktionen af vedvarende energi til interventioner, der finansieres af ELFUL).

62

I forbindelse med rapporteringen om overvågning og indikatorer yder Kommissionen vejledning for at hjælpe medlemsstaterne med at opbygge kapacitet til at opfylde deres overvågningsforpligtelser. Kommissionen vurderer kvaliteten af de data, medlemsstaterne indsender. Det er dog medlemsstaterne, der er ansvarlige for pålideligheden af disse data.

63

Da projekter, som har til formål at fremme udbredelsen af vedvarende energi, er spredt over forskellige foranstaltninger, og der ikke eksisterede nogen enkelt outputindikator før sundhedstjekket, er det vanskeligt at skaffe udførlige oplysninger. Men den effektindikator, der henvises til i svaret på punkt 61, giver en række oplysninger om den mulige virkningsfuldhed af støtten til investeringer i vedvarende energi.

I betragtning af at vedvarende energi først blev indført som en ny udfordring i forbindelse med sundhedstjekket, da programmerne allerede var blevet påbegyndt, var de oplysninger om vedvarende energi i forbindelse med forudgående evalueringer, der blev anvendt til udformning af landdistriktsprogrammerne, begrænsede.

65

Ved de efterfølgende evalueringer skulle alle medlemsstater/regioner besvare et bestemt evalueringsspørgsmål, der direkte vedrørte vedvarende energi. Kommissionen udsendte retningslinjer (der ikke er bindende). Indholdet af de efterfølgende evalueringer afhænger af indholdet af det enkelte landdistriktsprogram, der afspejler de politiske valg, som medlemsstaterne har truffet. Hvis opmærksomheden omkring vedvarende energi i et landdistriktsprogram kun er marginal, vil dækningen i evalueringen også være det.

Kommissionens fælles svar på punkt 68 og 69:

Inden for rammerne af programmerne for udvikling af landdistrikterne fastsættes de forventede resultater og tilsvarende mål i målsætningerne (dvs. fokusområderne) og ikke i de enkelte instrumenter.

Virkningsfuldheden og effektiviteten af programmerne for udvikling af landdistrikterne vil blive vurderet gennem udvidede evalueringer, for hvilke CMES-indikatorerne kun udgør et redskab, og vil blive suppleret med andre oplysninger. Fastlæggelsen af fælles indikatorer måtte ske under hensyntagen til problemer med datatilgængeligheden i alle medlemsstater, systemets omkostningseffektivitet og en acceptabel administrativ byrde for medlemsstaterne. Selv om disse supplerende programspecifikke indikatorer ikke altid svarer til definitionen af "resultatindikatorer", finder Kommissionen, at de kan være nyttige for vurderingen af programmerne.

70

I bilag 11 (s. 76) til Kommissionens retningslinjer "Assessment of RDP results: how to prepare for reporting on evaluation in 2017" foreslås forskellige datakilder såsom støttemodtagernes ansøgningsskemaer og betalingsanmodninger, nationale/regionale statistikker, data om energiforsyning og kontrolenheder, Eurostats energistatistikker. "Undersøgelser/fokusgrupper" nævnes også som en mulig datakilde – nederst på en lang liste over andre mulige blandt ovennævnte datakilder (https://enrd.ec.europa.eu/evaluation/publications/guidelines-assessment-rdp-results-how-prepare-reporting-evaluation-2017_en).

Det bedes også bemærket, at Kommissionens retningslinjer ikke er bindende dokumenter. Deres mål er at forbedre kvaliteten og sammenligneligheden af evalueringerne, som henhører under medlemsstaternes ansvar.

71

Inden for programmerne til udvikling af landdistrikterne kan flere foranstaltninger anvendes til at arbejde hen imod at nå resultaterne for et givet mål. Sådanne resultater kan kun vurderes gennem evalueringer. Kommissionen anerkender, at der er en risiko for, at dette kan skabe en administrativ byrde, men tilstræber at finde en passende balance mellem omkostninger og fordele. Med hensyn til den påståede mangel på sammenlignelighed på grund af særlige programforhold, f.eks. yderligere programspecifikke indikatorer, vurderes virkningerne og resultaterne af et landdistriktsprogram stadig ved en individuel evaluering, der tjener som eksempel for andre landdistriktsprogrammer, som måske ikke engang omfatter de respektive foranstaltninger.

75

Inden for rammerne af udvikling af landdistrikterne bidrager forskellige aktiviteter til øget udbredelse af vedvarende energi, hvoraf investeringer i produktion af vedvarende energi eller tilvejebringelse af skovbiomasse til energiformål kun udgør to.

ELFUL støtter også vedvarende energiprojekter gennem lokale udviklingsstrategier, der støttes af Leader. Sådanne lokalsamfundsstyrede udviklingsinitiativer giver typisk fordele i form af øget lokal accept og sikrer, at vedvarende energiprojekter indgår i en bredere strategi for bæredygtig udvikling i det pågældende lokalområde.

78

Formålet med udvælgelseskriterierne er at prioritere projekter i overensstemmelse med den betydning, der tillægges målene i programmet som helhed, på grundlag af de behov og det potentiale, der er identificeret.

I overensstemmelse med princippet om delt forvaltning fastsætter medlemsstaterne udvælgelseskriterierne for hver foranstaltning og hører overvågningsudvalget for landdistriktsprogrammet (hvor alle relevante interessenter er repræsenteret i overensstemmelse med partnerskabsprincippet).

79

Kommissionen deltager i disse overvågningsudvalg og giver vejledning og feedback. Denne feedback kan også indeholde en klar tilkendegivelse af, at tærsklerne anses for at være for lave. Dette har f.eks. været tilfældet med det franske landdistriktsprogram, som Revisionsretten undersøgte under sit besøg.

Tekstboks 10 – VE-projekter, som kun var til marginal gavn for udviklingen af landdistrikterne

På grundlag af erfaringerne fra programmeringsperioden 2007-2013 støtter det bulgarske landdistriktsprogram i den nuværende programmeringsperiode investeringer i produktion af vedvarende energi til eget forbrug (på bedriften eller i virksomheden).

81

Medlemsstaterne opfordres generelt til at udvælge projekter til modtagelse af støtte under ELFUL, som yder et væsentligt bidrag til udviklingen af landdistrikterne. Ved vurderingen af fordelene for udviklingen af landdistrikterne i forhold til vedvarende energiprojekter, der finansieres af andre støtteordninger, skal der tages hensyn til anvendelsesområdet for sådanne projekter under ELFUL. Antallet af skabte arbejdspladser samt andre forretningsmuligheder og tjenester skal ses i denne sammenhæng.

Konklusioner og anbefalinger

84

Kommissionen er enig i, at vedvarende energiprojekter har potentiale til at bidrage til bæredygtig udvikling af landdistrikterne, navnlig gennem inddragelse af lokale interessenter. Det er dog fortsat op til medlemsstaterne/regionerne at afgøre, om ELFUL-finansieringens potentiale er udnyttet i denne forbindelse, nemlig ved udformningen af deres programmer for udvikling af landdistrikterne og ved afvejningen af forskellige målsætninger for deres strategier for udvikling af landdistrikter.

85

Direktivet om fremme af vedvarende energi er en generel retlig ramme for fremme af udbredelsen af vedvarende energi i hele EU og for opfyldelsen af 2020-målene for vedvarende energi. Selv om udviklingen af landdistrikterne er en vigtig drivkraft for udbredelsen af vedvarende energi, giver direktivet medlemsstaterne betydelig frihed med hensyn til, hvordan de vil nå deres nationale mål for vedvarende energi, herunder hvordan udbredelsen af vedvarende energi i landdistrikterne skal fremmes. Kommissionens forslag til omarbejdning af direktivet om fremme af vedvarende energi tager fat på de nye modeller for forbrug af vedvarende energi og VE-fællesskaber, der yderligere kan øge fordelene ved vedvarende energi for landdistrikterne.

Anbefaling 1 – Proofing for landdistrikterne af den fremtidige politik for vedvarende energi

Første afsnit: Kommissionen accepterer denne anbefaling i det omfang, den vedrører Kommissionens indsats. Kommissionen mener, at den har taget udformningen af den fremtidige politik for vedvarende energi op gennem sit forslag til forvaltningsforordningen og til omarbejdningen af direktivet om fremme af vedvarende energi.

Ved udarbejdelsen af de integrerede nationale energi- og klimaplaner, der kræves i forvaltningsforordningen, som for øjeblikket behandles under den fælles beslutningsprocedure, kunne medlemsstaterne bl.a. tage hensyn til omstændighederne og behovene i deres landdistrikter.

Andet afsnit: En henvisning til proofing for landdistrikterne indgår i Kommissionens meddelelse om fremtiden for fødevarer og landbrug (se side 22 i COM(2017) 713 final).

I denne meddelelse er Kommissionen opsat på at fremme en proofing-mekanisme for landdistrikterne, der systematisk vurderer de relevante politikker set ud fra et landdistriktssynspunkt under hensyntagen til de mulige konsekvenser for landbosamfundene.

Tredje afsnit: Anbefalingen accepteres, for så vidt Kommissionens forslag til forordning om forvaltning af energiunionen, der for øjeblikket behandles under den fælles beslutningsprocedure, allerede giver mulighed for interaktiv dialog med medlemsstaterne med henblik på at vurdere, hvorvidt de specifikke mål, målsætninger og bidrag i deres nationale energi- og klimaplaner er tilstrækkelige til i fællesskab at nå energiunionens mål.

86

Modelberegninger foretaget i forbindelse med konsekvensanalysen af bæredygtigheden af bioenergi tyder på, at mens importen af biomasse forventes at stige, vil udbuddet af biomasse til energiformål fortsat hovedsagelig komme fra indkøb på hjemmemarkedet. Ifølge Kommissionens egne modeller, der skal ses i et 2020-2030-perspektiv, forventes efterspørgslen efter biomasse til varme- og elproduktion at toppe i 2025 og derefter falde lidt frem til 2030 som følge af konkurrencen fra andre vedvarende energikilder og virkningerne af energieffektivitet i bygninger. På længere sigt (2050) forventes efterspørgslen efter biobrændsel at stige betydeligt på grund af nødvendigheden af at dekarbonisere transportsektoren, herunder luftfartssektoren.

Endvidere mener Kommissionen, at forslaget til omarbejdning af direktivet om fremme af vedvarende energi styrker EU's bæredygtighedspolitik for bioenergi og derved giver tilstrækkelige garantier for, at biomasse til energiformål produceres og anvendes på bæredygtig vis.

Anbefaling 2 – En forbedret bæredygtighedsramme for bioenergi

Kommissionen accepterer anbefalingen. Efter Kommissionens opfattelse vil forslaget til omarbejdning af direktivet om fremme af vedvarende energi, der for øjeblikket behandles under den fælles beslutningsprocedure, når det er blevet vedtaget, styrke EU's bæredygtighedsramme for bioenergi og derved give tilstrækkelige garantier for, at biomasse til energiformål produceres på bæredygtig vis og anvendes effektivt.

Endvidere har Kommissionens forslag til forordning om medtagelse af drivhusgasemissioner og optag fra arealanvendelse, ændringer i arealanvendelse og skovbrug i klima- og energirammen for 2030 (LULUCF-forordningen), der for øjeblikket behandles under den fællesbeslutningsprocedure (medlovgiverne nåede til foreløbig enighed den 14. december 2017), til formål at sikre, at emissioner eller optag i forbindelse med produktion af biomasse til energiformål bogføres på nationalt plan af medlemsstaterne, og at der ikke anvendes nogen "no-debit-rule" for LULUCF. Kommissionen mener derfor, at denne anbefaling er opfyldt for så vidt angår Kommissionens forslag til et nyt direktiv om fremme af vedvarende energi og dens forslag til forordning om LULUCF.

Endvidere omfatter den fælles landbrugspolitik for øjeblikket bestemmelser om beskyttelse af organisk kulstof i jorden for dyrkede arealer og græsarealer. Den fælles landbrugspolitik har således til formål at beskytte organisk kulstof i jorden og dermed bidrage til biomasses bæredygtighed for det areal, der er omfattet af betalinger under den fælles landbrugspolitik.

Som skitseret i Kommissionens meddelelse om fremtiden for fødevarer og landbrug søger Kommissionen at styrke den fælles landbrugspolitiks ambition om ressourceeffektivitet, miljøbeskyttelse og klimaindsats.

87

Under forhandlingerne om partnerskabsaftalerne og de relevante programmer har Kommissionen aktivt fremmet tilvejebringelsen af synergi og komplementaritet i anvendelsen af de europæiske struktur- og investeringsfonde og har samtidig også taget hensyn til de eksisterende nationale finansieringsordninger eller andre EU-finansieringsordninger. Valget af gennemførelsesmetode henhører imidlertid under medlemsstaternes ansvarsområde.

I forbindelse med vedvarende energiprojekter kan ELFUL meget vel være en passende støttemekanisme for lokale projekter og dermed supplere andre eksisterende finansieringsformer. De vil desuden være rettet mod potentielle støttemodtagere i landdistrikter, der ikke er berettiget til anden støtte.

88

Inden for den strategiske programmeringstilgang kan medlemsstaterne vælge, hvilket fokusområde de finder mest hensigtsmæssigt for programmeringen af en specifik foranstaltning i overensstemmelse med foranstaltningens mål. Det er en logisk følge af, at vedvarende energiprojekter således forekommer under forskellige indsatsområder.

Anbefaling 3 – Klar vejledning om ELFUL's rolle i støtten til vedvarende energi

Første afsnit: Kommissionen kan kun delvist acceptere denne anbefaling, da den på nuværende tidspunkt ikke er i stand til at give konkrete tilsagn i forbindelse med lovgivningsforslag for perioden efter 2020.

Kommissionen forpligter sig til at analysere mulighederne for at styrke en resultatorienteret tilgang i den fremtidige fælles landbrugspolitik gennem opnåelse af EU-merværdi, der samtidig bedre afspejler de berørte områders behov og forventninger som skitseret i Kommissionens meddelelse COM(2017) 713 final.

Medlemsstaterne/regionerne har de bedste forudsætninger for at beslutte, hvilke finansieringsinstrumenter der er mest egnede i deres særlige situation, og hvordan de bedst kan kombineres for at virkeliggøre målene for vedvarende energi og målsætningerne for udvikling af landdistrikterne på den mest omkostningseffektive måde.

Andet afsnit: Kommissionen accepterer denne anbefaling og mener, at den allerede har gennemført den.

Webstedet for det europæiske netværk for landdistriktsudvikling omfatter en database med god praksis, herunder bl.a. eksempler på vedvarende energiprojekter, der støttes af ELFUL, og lokalsamfundsbaserede tilgange på dette område. Endvidere er der inden for rammerne af EIP-AGRI lige blevet oprettet en fokusgruppe vedrørende fremme af produktion og anvendelse af vedvarende energi på bedriften, og det første møde blev holdt den 21.-22. november 2017.

89

Det er korrekt, at der ikke fandtes specifikke outputindikatorer for vedvarende energiprojekter i begyndelsen af perioden 2007-2013, men den fælles overvågnings- og evalueringsramme (CMEF) for 2007-2013 omfattede en effektindikator, der dækkede stigningen i produktionen af vedvarende energi til brug ved programevalueringen. Dette gav visse oplysninger afhængigt af, i hvilket omfang dette spørgsmål blev taget op i programmerne.

90

Inden for rammerne af delt forvaltning henhører evalueringerne af landdistriktsprogrammerne under medlemsstaternes ansvar.

Virkningsfuldheden og effektiviteten af programmerne for udvikling af landdistrikterne vil blive vurderet gennem udvidede evalueringer, for hvilke CMES-indikatorerne kun udgør et redskab, og vil blive suppleret med andre oplysninger. Fastlæggelsen af fælles indikatorer måtte ske under hensyntagen til problemer med datatilgængeligheden i alle medlemsstater, systemets omkostningseffektivitet og en acceptabel administrativ byrde for medlemsstaterne.

Selv om supplerende programspecifikke indikatorer kan føre til en mindre sammenlignelig rapportering, finder Kommissionen dette acceptabelt og mener, at det kan være nyttigt at evaluere programmerne.

91

Kommissionens retningslinjer for den uddybende årlige gennemførelsesrapportering for 2019 er for øjeblikket under udarbejdelse.

Som det fremgår af overvejelserne om perioden efter 2020, forpligter Kommissionen sig til at analysere mulige måder til at forbedre resultatmålingen af den fælles landbrugspolitik som helhed. Der overvejes en forbedret model for gennemførelse af den fælles landbrugspolitik med fokus på resultater. Til dette formål vil det være nødvendigt at tilpasse sikringsprocessen til de krav, der følger af en resultatorienteret politikudformning, herunder udarbejdelse og anvendelse af solide og målbare indikatorer og af en troværdig resultatovervågning og -rapportering.

Anbefaling 4 – En enklere og mere meningsfuld overvågnings- og evalueringsramme

Kommissionen accepterer delvist denne anbefaling. Henstillingen er allerede blevet gennemført med hensyn til data om udgifter til vedvarende energi og den vedvarende energi, der produceres som led i projekter. Den uddybende årlige gennemførelsesrapportering for 2019 vil indeholde disse oplysninger.

Kommissionen har imidlertid ikke mandat til at kræve, at medlemsstaterne fremlægger oplysninger i disse rapporter, som de ikke er blevet bedt om at indsamle fra begyndelsen af programmeringsperioden, som f.eks. data om den installerede energikapacitet.

93

I den nuværende programmeringsperiode anvendes den såkaldte N+3-regel på programniveau for at muliggøre fuld anvendelse af ELFUL-finansiering i overensstemmelse med målsætningerne i de respektive programmer for udvikling af landdistrikterne. Dette har til formål at reducere risikoen for, at ELFUL-støtten ydes uden fordele, mens udvælgelsesprocedurerne kan tilpasses i løbet af programmeringsperioden i overensstemmelse med princippet om delt forvaltning og partnerskabsprincippet.

Anbefaling 5 – Bedre projektudvælgelse under hensyntagen til den værdi, der tilføres landdistrikterne, og projekternes levedygtighed

Kommissionen mener, at denne anbefaling er rettet til medlemsstaterne. Selv om de faktiske udvælgelsesprocedurer og fastlæggelsen af udvælgelseskriterierne fortsat henhører under medlemsstaternes kompetence i overensstemmelse med princippet om delt forvaltning, vil Kommissionen fortsætte sine igangværende bestræbelser på at tilskynde medlemsstaterne til at anvende relevante udvælgelsesprocedurer.

Glossar og forkortelser

AEBIOM: Den Europæiske Biomassesammenslutning

Anaerob nedbrydning: Den proces, hvorved organisk materiale såsom animalsk affald eller levnedsmiddelaffald nedbrydes for at producere biogas og organisk gødning.

Arealanvendelse, ændringer i arealanvendelse og skovbrug (LULUCF): Den sektor i drivhusgasopgørelsen, som dækker emissioner og optag af drivhusgasser som følge af menneskers arealanvendelse, ændringer i arealanvendelse og skovbrugsaktiviteter. I lighed med andre økonomiske sektorer har arealanvendelse, ændringer i arealanvendelse og skovbrug indvirkning på den globale kulstofcyklus. Aktiviteterne under arealanvendelse, ændringer i arealanvendelse og skovbrug kan tilføje drivhusgasser til eller optage drivhusgasser fra atmosfæren og dermed indvirke på klimaændringerne enten negativt (f.eks. ved skovrydning) eller positivt (f.eks. ved skovplantning og genplantning af skov).

Bioenergi: Energi, der er produceret af biomasse.

Biomasse: Den bionedbrydelige del af produkter, affald og restprodukter af biologisk oprindelse fra landbrug, herunder vegetabilske og animalske stoffer, skovbrug og tilknyttede erhvervsgrene, herunder fiskeri og akvakultur, samt den bionedbrydelige del af affald, herunder industriaffald og kommunalt affald af biologisk oprindelse.

Bioøkonomi: De dele af økonomien, som bruger vedvarende biologiske ressourcer fra land og hav - f.eks. afgrøder, skove, fisk, dyr og mikroorganismer - til produktion af fødevarer, materialer og energi.

Bæredygtighedskriterier: Et sæt kriterier for biobrændstoffer, flydende biobrændsler og biomassebrændstoffer, som er defineret i direktivet om fremme af vedvarende energi og i forslaget til et nyt direktiv om fremme af vedvarende energi, og som vedrører arealanvendelse og skovforvaltningspraksis, besparelser i drivhusgasemissionerne og energiomdannelseseffektivitet med det formål at sikre bioenergiens miljømæssige bæredygtighed.

CO2: Kuldioxid

CO2-fodaftryk: Den Mængde drivhusgasser, der udledes i atmosfæren i løbet af et produkts eller en aktivitets livscyklus. Udtrykkes i kuldioxidækvivalent (CO2-ækvivalent).

De europæiske struktur- og investeringsfonde (ESI-fondene): De europæiske struktur- og investeringsfonde er fem særskilte fonde, hvis mål er at reducere regionale skævheder i Unionen, og hvis politiske rammer fastsættes for den syvårige budgetperiode under den flerårige finansielle ramme. Der er tale om følgende fonde: Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU), Den Europæiske Socialfond (ESF), Samhørighedsfonden, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF).

Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU): Den Europæiske Fond for Regionaludvikling har til formål at styrke den økonomiske og sociale samhørighed i Den Europæiske Union ved at udligne de største regionale skævheder. Dette sikres gennem finansiel støtte til etablering af infrastruktur og til produktive investeringer i jobskabelse, hovedsageligt rettet mod virksomheder.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL): Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne har til formål at hjælpe EU's landdistrikter med at håndtere en bred vifte af økonomiske, miljømæssige og sociale udfordringer.

Den flerårige finansielle ramme (FFR): EU's flerårige udgiftsplan, som omsætter de politiske prioriteter i beløbsstørrelser. Den gælder for en periode på syv år.

Den fælles landbrugspolitik: Det sæt af lovbestemmelser og praksis, som Den Europæiske Union har vedtaget for at sikre en fælles, samlet politik for landbrug og udvikling af landdistrikter.

Den fælles overvågnings- og evalueringsramme (CMEF): EU's overvågnings- og evalueringsramme for udvikling af landdistrikter i programmeringsperioden 2007-2013. For så vidt angår programmeringsperioden 2014-2020 dækker rammen begge søjler under den fælles landbrugspolitik (ELFUL og EGFL).

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU): Et rådgivende organ, hvor repræsentanter for faglige og erhvervsmæssige organisationer i EU og andre kan udtrykke deres synspunkter vedrørende EU-spørgsmål.

Det fælles overvågnings- og evalueringssystem (CMES): En del af CMEF - de regler og procedurer, som vedrører udvikling af landdistrikter (søjle II i den fælles landbrugspolitik).

Direktivet om fremme af vedvarende energi: Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/28/EF af 23. april 2009 om fremme af anvendelsen af energi fra vedvarende energikilder og om ændring og senere ophævelse af direktiv 2001/77/EF og 2003/30/EF (EUT L 140 af 5.6.2009, s. 16).

Drivhusgasser: Gasser, der lægger sig som et tæppe i jordens atmosfære, opfanger varme og opvarmer jordens overflade ved den såkaldte "drivhuseffekt". De vigtigste drivhusgasser er kuldioxid (CO2), metan (CH4), dinitrogenoxid (N2O) og fluorgasser (HFC'er, PFC'er, SF6 og NF3).

Egenforbruger (VE-egenforbruger): En aktiv kunde, som forbruger og er i stand til at lagre og sælge vedvarende elektricitet, der produceres hos vedkommende, herunder i en ejendom med flere lejligheder, et kommercielt eller delt serviceanlæg eller et lukket distributionssystem, forudsat at disse aktiviteter - for så vidt angår andre egenforbrugere af elektricitet fra vedvarende energikilder end husholdninger - ikke udgør deres primære forretnings- eller erhvervsmæssig virksomhed.

Enheder til måling af energi

  • toe - et ton olieækvivalent er den mængde energi, der frigives ved at brænde et ton råolie, ca. 42 GJ
    ktoe - et tusind ton olieækvivalent
    Mtoe - en million ton olieækvivalent
  • kW - kilowatt
  • MWh/kWh - mega-/kilowatttime

Feed-in-præmier: En støtteordning, hvor elektricitet fra vedvarende energikilder typisk sælges på elektricitetsmarkedet, og producenterne får en præmie ud over markedsprisen for deres elproduktion. Feed-in-præmier kan enten være faste (dvs. på et fast niveau, der er uafhængigt af markedspriserne) eller glidende (dvs. med variable niveauer afhængigt af udviklingen i markedspriserne).

Feed-in-tariffer: En støtteordning, hvor producenter af vedvarende energi betales en fast elpris for hver energienhed, der produceres og tilføres elnettet. Betalingen af feed-in-tariffen er garanteret i en vis periode, som ofte er knyttet til det pågældende VE-projekts økonomiske levetid (typisk 10-25 år).

Fjernvarme eller fjernkøling: Distribution af termisk energi i form af damp, varmt vand eller afkølede væsker fra et centralt produktionssted gennem et net til et større antal bygninger eller anlæg til rum- eller procesopvarmning eller -nedkøling.

Fokusområde 5C: Fokusområdet for vedvarende energi - dækker en bred vifte af målsætninger, bl.a. lettere levering og brug af vedvarende energikilder, biprodukter, affald og restprodukter og af andre nonfoodråmaterialer med henblik på bioøkonomien.

Fokusområder: Den Europæiske Union har fastsat seks prioriteter for udvikling af landdistrikter. Disse er opdelt i 18 "fokusområder" for at sikre et bedre overblik over de enkelte prioriteters mål og for at lette programmeringen.

Forslag til et nyt direktiv om fremme af vedvarende energi: Europa-Kommissionens forslag af 30.11.2016 til et direktiv om fremme af vedvarende energi i perioden 2021-2030.

GD: En afdeling eller tjenestegren i Europa-Kommissionen, der har titel af generaldirektorat.

GD AGRI: Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter

GD CLIMA: Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Klimaindsats

GD ENER: Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Energi

GD ENV: Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Miljø

Grønt certifikat: En handelsvare, som viser, at en bestemt energi genereres ved brug af vedvarende energikilder.

Horisont 2020: EU's forsknings- og innovationsprogram for 2014-2020.

Indirekte ændringer i arealanvendelsen (ILUC): Arealomlægning forårsaget af en forskydning landbrugsproduktionen, dvs. når eksisterende landbrugsjord omlægges til produktion af energiafgrøder såsom majs, elefantgræs eller pil, og fødevare- og foderproduktionen udvides til jord, der ikke tidligere var landbrugsjord, f.eks. skove, græsarealer, tørvearealer, vådområder og andre kulstofrige økosystemer. Omlægning af disse arealtyper til dyrkede arealer kan øge CO2-emissionerne.

Kvoteforpligtelser: De minimumsandele af vedvarende energikilder i energimikset for kraftværker, elleverandører og sommetider også store elforbrugere, som er fastsat af nationale, regionale eller lokale myndigheder.

Landdistriktsprogram: Et dokument, der udarbejdes af en medlemsstat eller en region og godkendes af Kommissionen med henblik på at planlægge og overvåge gennemførelsen af politikken for udvikling af landdistrikterne på regionalt eller nationalt niveau.

Leader: En lokalsamfundsstyret lokaludviklingsmetode til mobilisering og udvikling af landdistrikter gennem lokale offentlig-private partnerskaber (lokale aktionsgrupper). Termen er et fransk akronym, der står for Liaison Entre Actions de Développement de l'Economie Rurale (indbyrdes forbindelser mellem aktioner til erhvervsmæssig udvikling af landdistrikter).

LIFE: På fransk: L'Instrument Financier pour l'Environnement EU's finansielle instrument til støtte for miljø-, naturbeskyttelses- og klimaprojekter i hele EU.

Livscyklusvurdering: En flertrinsprocedure til beregning af de miljømæssige konsekvenser i et produkts eller en tjenesteydelses levetid.

Partnerskabsaftale: Et dokument, som en medlemsstat har udarbejdet med deltagelse af partnere, og som beskriver medlemsstatens strategi, prioriteringer og regler for anvendelsen af de europæiske struktur- og investeringsfonde på en effektiv måde. Aftalen er godkendt af Kommissionen efter vurdering og dialog med medlemsstaten.

Programmeringsperiode: En periode i gennemførelsen af politikken for udvikling af landdistrikterne, som falder sammen med EU's flerårige finansielle ramme. Den nuværende programmeringsperiode 2014-2020 har efterfulgt programmeringsperioden 2007‐2013.

Proofing for landdistrikterne: Hensigten med proofing for landdistrikterne er at forstå virkningerne af politiske interventioner og sikre rimelige og retfærdige politiske resultater i landdistrikterne. Målet er at finde de bedste metoder til at gennemføre politikker i landdistrikterne.

SMV'er: Små og mellemstore virksomheder.

Statsstøtte: Støtte, der gives af en medlemsstat, hvorved støttemodtagerne får en økonomisk fordel. Der kan være tale om direkte finansiel støtte eller indirekte støtte såsom skattefordele, bedre betingelser for køb eller forpagtning af arealer, ydelse af et lån eller en garanti for optagelse af et lån fra en bank med bedre betingelser end de normale markedsrentesatser osv.

Sundhedstjekket af den fælles landbrugspolitik: I 2009 blev de forskellige dele af den fælles landbrugspolitik gennemgået og justeret med henblik på at styre den fælles landbrugspolitik i retning af en afbalanceret og miljøvenlig udvikling. Denne justering kaldes "sundhedstjekket".

SWOT-analyse: En metode, der anvendes i landdistriktsprogrammet til at identificere en organisations eller regions strengths (styrker), weaknesses (svagheder), opportunities (muligheder) og threats (trusler).

Trilog: Trepartsmøder om lovgivningsmæssige forslag mellem repræsentanter for Parlamentet, Rådet og Kommissionen. Formålet med disse kontakter er at nå til enighed om en ændringspakke, som er acceptabel for både Rådet og Parlamentet. Kommissionen fungerer som mægler med henblik på at fremme en aftale mellem medlovgiverne.

Vedvarende energi (VE): Energi opsamlet fra vedvarende kilder, som naturligt gendannes inden for en menneskelig levetid, såsom sollys, vind, biomasse og geotermisk varme.

VE-fællesskaber: En SMV eller en nonprofitorganisation, hvis partshavere eller medlemmer samarbejder om produktion, distribution, lagring og levering af energi fra vedvarende kilder.

Slutnoter

1 Bioenergi produceres af biomasse. Biomasse er den bionedbrydelige del af produkter, affald og restprodukter af biologisk oprindelse fra landbrug, herunder vegetabilske og animalske stoffer, skovbrug og tilknyttede erhvervsgrene, herunder fiskeri og akvakultur, samt den bionedbrydelige del af affald, herunder industriaffald og kommunalt affald af biologisk oprindelse.

2 I direktivet om fremme af vedvarende energi defineres vedvarende energi som følger i artikel 2, litra a): "energi fra vedvarende ikke-fossile kilder i form af: vindkraft, solenergi, aerotermisk energi, geotermisk energi, hydrotermisk energi og havenergi, vandkraft, biomasse, lossepladsgas, gas fra spildevandsanlæg og biogas".

3 Eurostat, "Simplified energy balances - annual data [nrg_100a]", senest opdateret 8.6.2017 (http://ec.europa.eu/eurostat/web/energy/data/database).

4 Eurostat, "Agri-environmental indicator - renewable energy production". Data fra marts 2013 (planlagt opdatering af artikel: december 2018) (http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Archive:Agri-environmental_indicator_-_renewable_energy_production).

5 Foreslået af Kommissionen i januar 2008 og vedtaget af Parlamentet i december 2008 og af Rådet i april 2009. For yderligere oplysninger, jf. EURLex - Procedure 2008/0016/COD http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/HIS/?uri=CELEX:32009L0028&qid=1464183881140

6 Artikel 3, stk. 1, i direktivet om fremme af vedvarende energi.

7 Bilag I til direktivet om fremme af vedvarende energi.

8 Artikel 22 og 23 i direktivet om fremme af vedvarende energi.

9 Det Europæiske Råds konklusioner af 23. og 24. oktober 2014, EUCO 169/14 af 24. oktober 2014.

10 COM(2016) 767 final/2 af 23.2.2017 "Forslag til direktiv om fremme af anvendelsen af vedvarende energikilder".

11 COM(2016) 759 final af 30.11.2016 "Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om forvaltning af energiunionen" (https://ec.europa.eu/energy/en/news/commission-proposes-new-rules-consumer-centred-clean-energy-transition).

12 Eurostat "Energy production and imports" (http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Energy_production_and_imports).

13 COM(2017) 57 final af 1.2.2017 "Statusrapport om vedvarende energi", s. 4 og 10.

14 Herczeg, M., 2012 "Renewable energy support schemes in Europe, Copenhagen Resource Institute", og Climate Policy Info Hub, "Renewable Energy Support Policies in Europe" (http://climatepolicyinfohub.eu/renewable-energy-support-policies-europe).

15 FREE - Future of Rural Energy in Europe - Funding tool (http://www.rural-energy.eu/en_GB/funding#.V0gVvU1f2Hv) og Borgmesterpagten for Klima og Energi, "Oversigt - Finansieringsmuligheder til lokale klima- og energiforanstaltninger (2014-2020)", Bruxelles, 2016 (http://www.borgmesterpagten.eu/support/funding-instruments_da.html).

16 Ecofys, "Subsidies and costs of EU energy", 2014 (http://ec.europa.eu/energy/en/content/final-report-ecofys).

17 Jf. betragtning 1 i direktivet om fremme af vedvarende energi og betragtning 2 i forslaget til et nyt direktiv om fremme af vedvarende energi.

18 Rådets afgørelse 2006/144/EF af 20. februar 2006 om Fællesskabets strategiske retningslinjer for udvikling af landdistrikterne (programmeringsperioden 2007-2013) (EUT L 55 af 25.2.2006, s. 20), ændret ved Rådets afgørelse 2009/61/EF af 19. januar 2009 (EUT L 30, 31.1.2009, s. 112). Jf. afsnit 3.1, 3.2, 3.3 og 3.4a.

19 Jf. betragtning 22 og 23 til Rådets forordning (EF) nr. 1698/2005 af 20. september 2005 om støtte til udvikling af landdistrikterne fra Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) (EUT L 277 af 21.10.2005, s. 1).

20 De øvrige "nye udfordringer" var: klimaændringer, vandforvaltning, den biologiske diversitet, omstrukturering af mejerisektoren og bredbånd.

21 KOM(2010) 2020 endelig af 3.3.2010 "En strategi for intelligent, bæredygtig og inklusiv vækst".

22 Jf. artikel 5 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1305/2013 af 17. december 2013 om støtte til udvikling af landdistrikterne fra Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1698/2005 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 487).

23 OECD, "Linking Renewable Energy to Rural Development", OECD Publishing, 2012, (http://dx.doi.org/10.1787/9789264180444-en).

24 OECD, "Linking Renewable Energy to Rural Development", OECD Publishing, 2012, (http://dx.doi.org/10.1787/9789264180444-en).

"Revitalisation of local economy by development of renewable energy: good practices and case studies (REvLOCAL)", IEA-RETD (Det Internationale Energiagentur - Renewable Energy Technology Deployment platform) (http://iea-retd.org/archives/publications/revlocal).

AGRI-2010-EVAL-03 - Pedroli, B., Langeveld, H. et al., "Impacts of Renewable Energy on European Farmers - Creating Benefits for Farmers and Society". Endelig rapport udarbejdet for Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter, 5.12.2011 (https://ec.europa.eu/agriculture/external-studies/renewable-energy-impacts_da).

SWD(2016) 416 final af 30.11.2016 "REFIT evaluation of the Directive 2009/28/EC of the European Parliament and of the Council", s. 54 (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52016SC0416).

25 OECD, "Linking Renewable Energy to Rural Development", OECD Publishing, 2012, s. 18-19 (http://dx.doi.org/10.1787/9789264180444-en).

26 Nordregio Policy Brief 2017:3 "Bioenergy and rural development in Europe: Policy recommendations from the TRIBORN research and stakeholder consultations, 2014-17" (http://www.nordregio.se/en/Publications/Publications-2017/Bioenergy-and-rural-development-in-Europe-Policy-recommendations-from-the-TRIBORN-research-and-stakeholder-consultations-2014-17/).

27 AGRI-2010-EVAL-03 - Pedroli, B., Langeveld, H. et al., "Impacts of Renewable Energy on European Farmers - Creating Benefits for Farmers and Society". Endelig rapport udarbejdet for Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter, 5.12.2011 (https://ec.europa.eu/agriculture/external-studies/renewable-energy-impacts_da).

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om fremme af anvendelsen af energi fra vedvarende energikilder (omarbejdning) [COM(2016) 767 final - 2016-382-COD], punkt 2.9 (https://webapi.eesc.europa.eu/documentsanonymous/eesc-2016-06926-00-00-ac-tra-da.docx).

28 Europa-Kommissionen, "Cork 2.0 erklæring: Et bedre liv i landdistrikter" (http://enrd.ec.europa.eu/sites/enrd/files/cork-declaration_da.pdf).

29 DEFRA, "Rural proofing - Practical guidance to assess impacts of policies on rural areas", marts 2017 (https://www.gov.uk/government/publications/rural-proofing).

30 COM(2016) 759 final af 30.11.2016 "Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om forvaltning af energiunionen" (https://ec.europa.eu/energy/en/news/commission-proposes-new-rules-consumer-centred-clean-energy-transition).

31 Artikel 21 og 22 i forslaget til et nyt direktiv om fremme af vedvarende energi.

32 Såsom landbrugsafgrøder (f.eks. raps, majs, elefantgræs), affald fra landbrugsproduktion, gødning og træ (f.eks. rundtømmer, træ fra beskæring eller udtynding, affald fra træindustrien).

33 Herunder partikler og benzo-a-pyren.

34 IPCC, "Special Report on Renewable Energy Sources and Climate Change Mitigation", 2011.

Det Europæiske Miljøagentur, "Opinion of the EEA Scientific Committee on Greenhouse Gas Accounting in Relation to Bioenergy", 15.9.2011, s. 4.

"Bioenergy and rural development in Europe: Policy recommendations from the TRIBORN research and stakeholder consultations, 2014-171", Nordregio Policy Brief 2017:3, udgivet maj 2017, s. 5.

Det Europæiske Miljøagentur, "Air quality in Europe - 2016 report", 2016.

European Academies' Science Advisory Council, "Multi-functionality and sustainability in the European Union's forests", 2017.

Searchinger, T.D.; Beringer, T. og Strong, A., "Does the world have low-carbon bioenergy potential from the dedicated use of land?", 2017.

Brack, D., "Woody Biomass for Power and Heat Impacts on the Global Climate", Chatham House, 23.2.2017.

"Response to Chatham House report "Woody Biomass for Power and Heat: Impacts on the Global Climate"", 13.3.2017.

35 Risiciene blev hovedsagelig identificeret på grundlag af følgende dokumenter fra Kommissionen:

  • SWD(2014) 259 final af 28.7.2014 "State of play on the sustainability of solid and gaseous biomass used for electricity, heating and cooling in the EU"
  • SWD(2016) 418 final af 30.11.2016, "Impact assessment: Sustainability of Bioenergy. Accompanying the document Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council on the promotion of the use of energy from renewable sources (recast)".

Denne proces blev suppleret med gennemgange af andre videnskabelige undersøgelser og politikdokumenter.

36 SWD(2016) 418 final af 30.11.2016, "Impact assessment: Sustainability of Bioenergy. Accompanying the document Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council on the promotion of the use of energy from renewable sources (recast)".

37 Schaubach, K., Lauer, M., "Bioenergy Development in Germany and implications of the 2017 Renewable Energy Act", Bundesministerium für Wirtschaft und Energie, 4.4.2017.

38 ADEME, "Benchmark des stratégies européennes des filières de production et de valorisation de biogaz", 10.2014.

39 Videnskabelig rådgivende gruppe om landbrugspolitikken i Forbundsministeriet for Ernæring, Landbrug og Forbrugerbeskyttelse (http://www.bmel.de/SharedDocs/Downloads/EN/Ministry/Biogas-EEG.pdf).

40 Decreto ministeriale 6 luglio 2012 - Incentivi per energia da fonti rinnovabili elettriche non fotovoltaiche (Ministeriel forordning af 6. juli 2012 - Incitamenter til vedvarende ikke-fotovoltaisk produktion af elektricitet; jf. Eurobserv'ER Biogas barometer 2014 (https://www.eurobserv-er.org/biogas-barometer-2014).

41 Direktivet om fremme af vedvarende energi og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/30/EF om ændring af direktiv 98/70/EF (direktivet om brændstofkvalitet) (EUT L 140 af 5.6.2009, s. 88). I 2015 blev der foretaget en ændring af disse direktiver for at adressere spørgsmålet om indirekte ændringer i arealanvendelsen (ILUC) forårsaget af produktionen af fødevarebaserede biobrændstoffer.

42 Revisionsrettens særberetning nr. 18/2016 "EU's ordning for certificering af bæredygtige biobrændstoffer", punkt 10 og 11 (http://eca.europa.eu).

43 Forslag til et nyt direktiv om fremme af vedvarende energi af 30. november 2016, berigtiget den 23. februar 2017.

44 AEBIOM, "Statistical report 2016", s. 121 og 147 (beregnet).

45 Europa-Kommissionen (SFC), 12. oktober 2017.

46 Ibid.

47 Ibid.

48 Artikel 27, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1303/2013 om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om generelle bestemmelser for EFRU, ESF, Samhørighedsfonden og EHFF og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1083/2006 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 320).

49 Revisionsrettens særberetning nr. 16/2017 "Udvikling af landdistrikterne: behov for mindre kompleksitet og større fokus på resultater", punkt 25-29 (http://eca.europa.eu).

50 Skovbrugsforanstaltninger under ELFUL vedrører forskellige aspekter ved skovforvaltning (generelt med sigte på at fremme bæredygtig skovforvaltning og skovenes multifunktionelle rolle) samt landbrugs- og skovbrugsrelaterede aktiviteter. Skove er en vigtig kilde til biomasse, som er en af de vigtigste typer vedvarende energi i landdistrikterne. Skovbrugsforanstaltningerne fremmer blandt andet produktion og salg af træenergi. De har således kun delvis indvirkning på produktionen af vedvarende energi.

51 Alle besøgte medlemsstater undtagen Litauen.

52 Revisionsrettens særberetning nr. 6/2014 "Støtten fra samhørighedspolitikkens fonde til produktion af vedvarende energi - har den givet gode resultater?" punkt 28 og 29 (http://eca.europa.eu).

53 Revisionsrettens særberetning nr. 16/2017, punkt 89-92.

54 I maj 2017 bekræftede Kommissionen, at tre efterfølgende evalueringer stadig manglede: Bulgarien, Rumænien og Spanien (Galicien).

55 CMES blev oprettet ved artikel 67 og 68 i forordning (EU) nr. 1305/2013 og artikel 14 og bilag IV, V og VI i forordning (EU) nr. 808/2014 og erstattede CMEF i programmeringsperioden 2007-2013.

56 Danmark, Estland, Tyskland (Nordrhein-Westfalen), Italien (Sicilien, Valle d'Aosta), Litauen, Spanien (nationalt, Catalonien og Murcia), og Det Forenede Kongerige (Skotland).

57 Revisionsrettens særberetning nr. 16/2017, punkt 50 og 51.

58 Revisionsrettens særberetning nr. 16/2017, punkt 23 og 24.

59 Jf. artikel 49 i forordning (EU) nr. 1305/2013.

60 GD AGRI, "Draft guidelines on eligibility conditions and selection criteria for the programming period 2014-2020", marts 2014.

61 Alle de besøgte medlemsstater med undtagelse af Bulgarien havde anvendt relevante kriterier.

62 GD ENER, "Mid-term evaluation of the Renewable Energy Directive for the European Commission", april 2015, s. 38.

63 T16 - Samlet investering i produktion af vedvarende energi, R15 - Vedvarende energi produceret i projekter, som modtager støtte.

64 Særberetning nr. 16/2017, anbefaling 3 og 4.

65 Europa-Kommissionen, "Draft Guidelines on eligibility conditions and selection criteria for the programming period 2014 - 2020 and FAQs". Udvælgelseskriterier (https://enrd.ec.europa.eu/news-events/events/enrd-workshop-selection-criteria-towards-more-performant-rd-policy_en).

66 Direktivet om fremme af vedvarende energi og direktiv 2009/30/EF. I 2015 blev der foretaget en ændring af disse direktiver for at adressere spørgsmålet om indirekte ændringer i arealanvendelsen (ILUC) forårsaget af produktionen af fødevarebaserede biobrændstoffer.

67 Statistikker over forbruget af fast biomasse viser, at alene husstandenes forbrug (træpiller ikke medregnet) udgør 39 % af det samlede forbrug af fast biomasse. Dertil kommer en del af forbruget af "træpiller" (idet 65 % af EU's træpilleforbrug går til opvarmning af boliger) og den anvendelse af andre faste biobrændstoffer (begrænset forbrug af træflis, sortlud osv.), som ikke finder sted i industrien.

68 Antallet af elværker, der bruger fast biomasse (navnlig træpiller og andre faste biobrændstoffer (begrænset brug af træflis, sortlud osv.) kendes ikke på EU-niveau, og det gør deres størrelse heller ikke, men der findes en del data om anlæg, der bruger træflis. Ifølge den fulde 2016-rapport fra AEBIOM udgør de anlæg på over 20 MW, der bruger træflis, 16 % af det samlede antal anlæg, der bruger dette materiale som råproduktkilde. De forbruger 75 % af træflisbiomassen.

69 AEBIOM, "Statistical report 2016", s. 68 (beregnet).

70 De oplysninger, der er tilgængelige om antallet og kapaciteten af biogasanlæg i EU, er meget begrænsede. EBA's statiske rapport for 2016 (s. 8) angiver en gennemsnitlig elkapacitet på 450 kW for anlæg, der benytter landbrugsråstoffer.

71 En livscyklusvurdering er et redskab til systematisk evaluering af de miljømæssige aspekter ved et produkt- eller tjenestesystem i alle livscyklussens stadier. Desværre kan metoderne til livscyklusvurderinger ikke karakterisere virkningerne af arealudnyttelse korrekt.

72 LULUCF er en forkortelse for "land use, land use-change and forestry" (arealanvendelse, ændringer i arealanvendelse og skovbrug). Jf. ordlisten for yderligere oplysninger.

73 COM(2016) 479 final og SWD(2016) 249 final.

74 http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Agri-environmental_indicator_-_renewable_energy_production

75 "Impact assessment" SWD(2016) 418 final.

76 Artikel 17, stk. 6, i direktivet om fremme af vedvarende energi, som fastsætter, at krydsoverensstemmelseskravene gælder for landbrugsarealer, der anvendes til produktion af biobrændstoffer og flydende biobrændsler. Nogle af disse krav vedrører beskyttelse af jordbunden, opretholdelse af mængden og strukturren af organisk stof i jorden, undgåelse af forringelse af levesteder og vandforvaltning.

77 AEBIOM, "Statistical report 2016", s. 121 og 147 (beregnet).

 

1 http://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:1bdc63bd-b7e9-11e6-9e3c-01aa75ed71a1.0001.02/DOC_1&format=PDF

2 http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52016SC0249&from=EN

3 http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52016SC0249&from=EN

Begivenhed Dato
Revisionsplanens vedtagelse/revisionens start 10.11.2016
Officiel fremsendelse af udkastet til beretning til Kommissionen (eller en anden revideret enhed) 13.11.2017
Vedtagelse af den endelige beretning efter den kontradiktoriske procedure 10.1.2018
Modtagelse af Kommissionens (eller en anden revideret enheds) officielle svar på alle sprog 7.2.2018

Revisionsholdet

Revisionsrettens særberetninger præsenterer resultaterne af dens revisioner vedrørende EU-politikker og -programmer eller forvaltningsspørgsmål i forbindelse med specifikke budgetområder. Med henblik på at opnå maksimal effekt udvælger og udformer Revisionsretten sine revisionsopgaver under hensyntagen til de risici, der knytter sig til forvaltningens resultatopnåelse eller regeloverholdelsen, de pågældende indtægters eller udgifters omfang, den fremtidige udvikling samt den politiske og offentlige interesse.

Denne forvaltningsrevision blev udført af Afdeling I - der ledes af Phil Wynn Owen, medlem af Revisionsretten - hvis speciale er bæredygtig anvendelse af naturressourcer. Revisionsarbejdet blev ledet af Samo Jereb, medlem af Revisionsretten, med støtte fra attaché Jerneja Vrabic, ledende administrator Michael Bain og det centrale revisionshold - Ramona Bortnowschi og Els Brems - samt revisorerne Roussalia Nikolova, Anžela Poliulianaitė, Maria Eulàlia Reverté i Casas, Frédéric Soblet, Pekka Ulander og Jolanta Žemailaitė. Miroslava Chakalova-Siddy og Richard Moore ydede sproglig støtte, og Terje Teppan-Niesen varetog sekretariatsopgaverne.

Kontakt

DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxembourg
LUXEMBOURG

Tlf. +352 4398-1
Kontakt: eca.europa.eu/da/Pages/ContactForm.aspx
Websted: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors

Yderligere oplysninger om EU fås på internet via Europaserveren (http://europa.eu)

Luxembourg: Den Europæiske Unions Publikationskontor, 2018

PDFISBN 978-92-872-9235-3ISSN 1977-5636doi:10.2865/28048QJ-AB-18-002-DA-N
HTMLISBN 978-92-872-9251-3ISSN 1977-5636doi:10.2865/937581QJ-AB-18-002-DA-Q

© Den Europæiske Union, 2018

Tilladelse til at anvende eller gengive fotos eller andet materiale, hvortil Den Europæiske Union ikke har ophavsretten, skal indhentes direkte hos indehaveren af ophavsretten.

SÅDAN KONTAKTER DU EU

Personligt
Der findes flere hundrede Europe Direct-informationscentre i hele EU. Find dit nærmeste center på: https://europa.eu/european-union/contact_da

Pr. telefon eller e-mail
Europe Direct er en tjeneste, der besvarer spørgsmål om EU. Kontakt Europe Direct:

SÅDAN FINDER DU OPLYSNINGER OM EU

Online
Oplysninger om EU er tilgængelige på alle EU’s officielle sprog på Europawebstedet: http://europa.eu

EU-publikationer
Du kan downloade eller bestille EU-publikationer gratis eller mod betaling fra EU Bookshop på: https://publications.europa.eu/da/web/general-publications/publications.
Du kan bestille flere eksemplarer af de gratis publikationer ved at kontakte Europe Direct eller dit lokale informationscenter (se http://europa.eu/contact).

EU-ret og relaterede dokumenter
Du kan nemt få adgang til EU’s juridiske oplysninger (herunder al EU-ret siden 1951) på alle officielle EU-sprog på EUR-Lex: http://eur-lex.europa.eu

Åbne data fra EU
EU’s portal for åbne data (http://data.europa.eu/euodp) giver adgang til datasæt fra EU. Dataene kan downloades og genanvendes gratis til både kommercielle og ikke-kommercielle formål.