De laatste tijd is de EU voor ongekende uitdagingen gesteld: een wereldwijde pandemie, gevolgd door de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne en de daaruit voortvloeiende energiecrisis, in combinatie met een steeds instabielere internationale situatie die nog is verergerd door de oorlog tussen Israël en Hamas.
Deze gebeurtenissen hebben aangetoond dat alle 27 lidstaten nog nauwer moeten samenwerken en snel en vastberaden op nieuwe situaties moeten kunnen reageren.
Om te zorgen voor een snel economisch herstel na de pandemie, heeft de EU een speciaal herstelfonds opgezet. Dit fonds staat ook wel bekend als NextGenerationEU. Met een investering van meer dan 800 miljard euro heeft NextGenerationEU de EU niet alleen in staat gesteld om te reageren op de uitdagingen van de coronapandemie, maar helpt het de EU-landen ook om hun economieën nieuw leven in te blazen. Door te investeren in projecten en initiatieven die de EU gezonder, groener en digitaler maken, zorgt NextGenerationEU ervoor dat de EU toekomstige uitdagingen beter aankan. In het licht van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne en de wereldwijde energiecrisis helpt de EU de lidstaten Russische fossiele brandstoffen geleidelijk af te bouwen en over te stappen op schone energie.
Het geld dat door de EU wordt uitgegeven (de EU-begroting), komt uit verschillende bronnen: douanerechten, bijdragen op basis van de belasting over de toegevoegde waarde (btw) die door de EU-landen wordt geïnd en rechtstreekse bijdragen van EU-landen. In januari 2021 is een nieuwe bron van inkomsten ingevoerd: een heffing op niet-gerecycled plastic verpakkingsafval.
Met de middelen uit de EU-begroting worden mensen in de EU geholpen, of het nu gaat om nieuwe en betere wegen, spoorwegen en luchthavens aanleggen, de ontwikkeling van plattelandsgebieden of studiemogelijkheden in het buitenland. De bedragen uit de begroting worden gebruikt om voorop te lopen bij de digitale transformatie en de strijd tegen de klimaatverandering aan te gaan, maar helpen ook de ongelijkheden binnen en tussen de EU-landen te verminderen.
Na de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 heeft de EU snel gereageerd door Oekraïne en zijn bevolking te steunen. De steun bestond onder meer uit humanitaire hulp, noodhulp, financiële en operationele steun, militaire bijstand en bijstand aan de buitengrenzen van de EU en in Moldavië.
In het kader van haar humanitaire hulp heeft de EU voedsel, onderdak en medische hulp verstrekt aan de slachtoffers van het conflict. Zij nam ook de uitzonderlijke maatregel om tijdelijke bescherming te verlenen aan de miljoenen mensen die Oekraïne ontvluchten. Deze vluchtelingen kregen toegang tot huisvesting, scholen, gezondheidszorg en banen in de EU.
De financiële bijstand van de EU heeft bijgedragen tot de stabilisering van de Oekraïense economie, het herstel van de infrastructuur en de verbetering van de defensie- en veiligheidscapaciteiten.

De EU liep ook voorop bij de internationale veroordeling van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne en legde strenge sancties op aan Rusland en medeplichtigen aan de oorlog. De maatregelen moeten Rusland economisch isoleren en de militaire agressie indammen.
De EU heeft samen met haar lidstaten en financiële instellingen in totaal ruim 120 miljard euro aan steun voor Oekraïne vrijgemaakt
Meer informatie over de EU-steun aan Oekraïne.
De Russische aanvalsoorlog heeft het energiesysteem wereldwijd enorm ontregeld omdat hierdoor prijsstijgingen en onzekerheid over de gasvoorziening zijn ontstaan, waardoor de toch al moeilijke situatie op de energiemarkt na de pandemie nog verder is verslechterd.
Wat doet de eu om dit probleem aan te pakken?

© Adobe Stock
Russische fossiele brandstoffen uitfaseren

hernieuwbare energieproductie (waterstof, wind, zonne-energie) versnellen

de kosten voor burgers en bedrijven verlagen

de vraag naar energie verminderen

© Adobe Stock
zorgen voor meer gasopslag voor de winter

© Adobe Stock
EU-lidstaten in staat stellen samen energie te kopen om betere prijzen te krijgen

© Adobe Stock
de regels aanscherpen zodat elk EU-land in geval van nood hulp krijgt

© Adobe Stock
investeren in infrastructuur zodat alle EU-landen over ten minste twee gasvoorzieningsbronnen beschikken

de positie van de consumenten versterken zodat zij meerdere contracten kunnen sluiten en de elektriciteit die zij produceren met buren kunnen delen.
Meer informatie over wat de EU doet om te zorgen voor veilige, schone en betaalbare energie.
De Europese Green Deal is de strategie van de EU om een moderne en concurrerende Europese economie tot stand te brengen. Het doel van de Green Deal is van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken: we zullen dan niet meer broeikasgassen produceren dan onze ecosystemen op natuurlijke wijze kunnen absorberen.
Als eerste mijlpaal op deze ambitieuze weg heeft de EU toegezegd in 2030 netto 55 % minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990. De EU heeft al de belangrijkste maatregelen genomen die nodig zijn om dit doel te bereiken. Alle geledingen van de maatschappij en de economie moeten daaraan hun steentje bijdragen, van industrie, energie en vervoer tot voedselproductie, landbouw en bouw.Er zal financiële steun worden verleend aan de regio’s, bedrijfstakken en werknemers die het meest in de problemen dreigen te komen.
Om ervoor te zorgen dat de EU op koers blijft op weg naar klimaatneutraliteit, is de volgende stap dat de EU-landen het eens worden over een doelstelling voor 2040.
Ten minste 30 % van de EU-uitgaven tussen 2021 en 2027 zal worden besteed aan de aanpak van de klimaatverandering en de gevolgen daarvan.
Wat levert dit voor u op?
We kunnen allemaal ons steentje bijdragen, van minder voedselverspilling en meer recyclen tot vaker de fiets in plaats van de auto nemen, of zelfs bomen planten. Als u mee wilt doen, kijk dan eens naar het Europees klimaatpact, dat mensen en organisaties samenbrengt om informatie over klimaatactie te delen. Help ons met het bouwen van een groener Europa!

© LIFE06 NAT/E/000209/Aixa SOPEÑA.
In Spanje en Portugal is de Iberische lynx, die op het randje van uitsterven stond, weer terug dankzij allerlei inspanningen, waaronder projecten die zijn gefinancierd met het LIFE-programma. De terugkeer van de soort is een van de grootste succesverhalen van Europa als het gaat om het behoud van bedreigde diersoorten.

Natura 2000 is ’s werelds grootste netwerk van beschermde gebieden, dat duizenden toevluchtsoorden voor de waardevolle en bedreigde soorten en habitats in Europa beschermt.
De EU heeft de omschakeling van zware olie naar milieuvriendelijker elektrische accu’s van twee passagiers- en vrachtveerboten gefinancierd. Zij varen op de drukke route tussen Helsingør (Denemarken) en Helsingborg (Zweden). De omgebouwde veerboten helpen de luchtkwaliteit in deze dichtbevolkte gebieden te verbeteren.

Een technicus onderzoekt een microchip in een laboratorium voor materiaalanalyse in Dresden, Duitsland, op 8 februari 2022. Laboratoria als deze zijn van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de EU haar eigen microchips kan produceren en technologisch onafhankelijk kan worden.
In de huidige maatschappij moeten we allemaal digitaal vaardig zijn, of het nu gaat om onlinebankieren en -winkelen of om het gebruik van technologie in ons werk. Om iedereen hierbij te betrekken en de positie van Europa als koploper in technologie te verzekeren, investeert de EU in alles wat daarvoor nodig is — van digitale vaardigheden en supercomputers tot supersnelle verbindingen en betere cyberbeveiliging.
De EU wil ervoor zorgen dat de onlinewereld veilig en eerlijk is voor zowel mensen als bedrijven. Dankzij EU-regels hierover hebben we nu meer controle over onze persoonsgegevens en over hoe die door anderen worden gebruikt.
Meer informatie over EU-regels voor een veiligere digitale ruimte.
Het Europees Sociaal Fonds Plus helpt mensen aan een baan (of een betere baan), ook degenen die met een achterstand of problemen kampen. Elk jaar helpt het fonds zo’n 10 miljoen mensen een baan te vinden of hun vaardigheden te verbeteren.
De EU helpt jongeren om de arbeidsmarkt te betreden. De ongerengarantie moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat alle jongeren onder de dertig jaar binnen vier maanden nadat zij werkloos raken of met school stoppen, een aanbod krijgen voor werk, onderwijs, een stageplaats of een opleiding van goede kwaliteit.

Een jonge man die aan een bouwproject werkt in Setúbal, Portugal, op 5 augustus 2021.
Vrijwilligerswerk is een geweldige manier om bij te dragen aan lokale gemeenschappen in binnen- of buitenland, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en vrienden te maken. Het Europees Solidariteitskorps geeft jongeren de kans vrijwilligerswerk te doen of te werken in projecten in eigen land of in het buitenland. EU Aid Volunteers biedt jongeren vanaf 18 jaar de kans deel te nemen aan humanitaire projecten over de hele wereld.

Een verpleegkundige brengt alles in gereedheid voor een MRI-scan van een patiënt, Academisch Ziekenhuis van Luik, België, 24 januari 2020.
De EU is vastbesloten de opmars van kanker te doen keren. Het kankerbestrijdingsplan krijgt 4 miljard euro aan financiering en vormt een nieuwe EU-aanpak voor de preventie, behandeling en verzorging van kanker. EU-financiering heeft al tot baanbrekend onderzoek geleid – van 3D-modellering van tumoren tot het opsporen van kanker via iemands adem.
De EU bouwt aan een Europa van gelijkheid. Dit betekent dat mannen en vrouwen gelijk loon voor gelijk werk moeten krijgen, dat mensen met een handicap ten volle moeten kunnen deelnemen aan de samenleving en dat racisme niet wordt getolereerd. Het betekent ook dat mensen niet mogen worden uitgesloten of gemarginaliseerd en dat iedereen vrij moet zijn om lief te hebben wie ze willen.
Migranten en EU-burgers met een migratieachtergrond spelen een sleutelrol in de Europese samenleving, onder meer als essentiële werknemers. De EU streeft ernaar dat iedereen ten volle kan deelnemen aan de maatschappij door zich te richten op zaken als betere toegang tot onderwijs, werk, gezondheidszorg en huisvesting.

© Adobe Stock
De veiligheid van mensen in Europa, zowel in de fysieke wereld als online, is een topprioriteit voor de EU. De EU werkt er dagelijks aan om bedreigingen als terrorisme, georganiseerde misdaad, illegale drugshandel en mensenhandel aan te pakken.
De coronacrisis en de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne lieten ook zien wat voor een bedreiging en uitdaging desinformatie vormt voor onze samenlevingen.
De EU werkt samen met socialemediabedrijven en onlineplatforms om de verspreiding van misleidende informatie en fake news in Europa te beperken. Het European Digital Media Observatory steunt het werk van onafhankelijke feitencontroleurs en wil uitgroeien tot het Europese centrum voor de bestrijding van online desinformatie.
Meer informatie over de prioriteiten van de Europese Commissie.

De traditionele personages van Puerto Plata Carnival, Dominicaanse Republiek, vulden in februari 2023 de straten van Nice, Frankrijk, dankzij het Transcultura-programma, dat tot doel heeft de culturele integratie in het Caribisch gebied te verdiepen en de samenwerking van de regio met de EU te versterken.

Humanitaire hulp voor Gaza, november 2023. De EU is de grootste donor van humanitaire hulp aan het Palestijnse volk. In totaal heeft zij sinds 2000 meer dan 1 miljard euro verstrekt om in hun basisbehoeften te voorzien
De EU werkt nauw samen met haar buurlanden en met landen over de hele wereld om nieuwe partnerschappen op te bouwen en haar waarden en belangen te bevorderen. Door gezamenlijke inspanningen op gebieden als digitalisering, klimaat, energie, vervoer, gezondheid en onderwijs wil de EU mondiale uitdagingen aanpakken en een mondiale gemeenschap creëren die verbondener en welvarender is.
De EU sluit ook handelsovereenkomsten met andere landen, zoals onlangs met Chili en Nieuw-Zeeland. Deze overeenkomsten breiden de handel uit die de EU-economie ondersteunt en banen schept.
De EU en haar lidstaten zijn wereldwijd de grootste donoren van ontwikkelingshulp. In 2023 verstrekten zij 96 miljard euro, oftewel 42 % van de totale hulp. Zij bieden ook meer dan de helft van alle wereldwijde steun voor onderwijs in meer dan honderd landen over de hele wereld.
Nu de wereldwijde behoefte aan humanitaire hulp toeneemt, biedt de EU bijstand in de frontlinie van de ergste crises ter wereld. Met haar budget dat alleen al in 2023 uit 2,4 miljard euro bestond, is zij als collectief een van de grootste donoren van humanitaire hulp. In reactie op de humanitaire behoeften in het Midden-Oosten, die nog zijn verergerd door de aanvallen van Hamas in oktober 2023 en het daaropvolgende conflict in Gaza, heeft de EU haar steun aan de Palestijnen in Gaza aanzienlijk opgevoerd en een maritieme corridor tot stand gebracht om noodhulp te bieden.
Meer informatie over de EU-strategie om de wereld met elkaar te verbinden.
Meer informatie over de EU-steun aan Palestijnen.