Bine ați venit la ediția din 2023 a inițiativei „Călătorind prin Europa”!

Cea mai mare știre pentru călători în acest an este aceea că Croația a devenit cel de al 27-lea membru al spațiului Schengen la 1 ianuarie. Aceasta înseamnă că au fost eliminate controalele pentru persoanele care trec frontierele dintre Croația și celelalte țări din spațiul Schengen – cea mai mare zonă de liberă circulație din lume. Croația a adoptat, de asemenea, moneda euro, ceea ce înseamnă că aproximativ 347 de milioane de cetățeni din UE folosesc în prezent aceeași monedă.

Dacă vizitați Grecia, Ungaria sau România, nu uitați să vizitați Capitalele europene ale culturii din acest an. Și, dacă vă aflați în Cipru sau în Spania, nu ratați Capitalele europene ale turismului inteligent.

Oriunde călătoriți în Europa, rămâneți în siguranță și distrați-vă!

În paginile care urmează veți găsi mai multe informații, sfaturi utile și o hartă a Europei.
Comandați sau descărcați această broșură aici: https://data.europa.eu/doi/10.2775/640433

Cu mii de ani de istorie, un patrimoniu cultural bogat și un peisaj care îți taie răsuflarea, Europa are unele dintre cele mai populare destinații de călătorie din lume.

Pe lângă faptul că Europa atrage milioane de vizitatori de pe alte continente, cei care locuiesc în Europa adoră să exploreze numeroasele orașe și țări aflate la doi pași de ei.

Astăzi, europenilor le este la fel de ușor să călătorească prin UE ca prin țara lor de origine. Eliminarea majorității verificărilor de pașapoarte și utilizarea aceleiași monede – euro – în 20 de state membre ale UE au înlesnit mult călătoriile. Crearea unei piețe unice în care persoanele, bunurile, serviciile și banii pot circula liber a dus la o gamă mai largă de opțiuni și la prețuri mai mici.

De asemenea, din ce în ce mai mulți tineri europeni își cunosc mai bine continentul datorită permisului de călătorie DiscoverEU.

DOCUMENTELE DE CARE VEȚI AVEA NEVOIE

CETĂȚENII UE

Pașaportul sau cartea de identitate

Datorită Acordului Schengen, majoritatea țărilor UE au eliminat controalele la frontiere.

Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia fac parte și ele din spațiul Schengen, deși nu sunt membre ale UE. Aceasta înseamnă, de exemplu, că puteți merge la schi în Elveția fără să trebuiască să prezentați pașaportul la trecerea frontierei cu UE.

Controlul la frontieră în interiorul spațiului Schengen poate fi introdus în mod excepțional, pentru o perioadă limitată, dacă există o amenințare gravă la adresa siguranței sau securității publice.

Atunci când călătoriți în țări UE care nu fac parte din spațiul Schengen sau când vă întoarceți din acestea, va trebui să prezentați un pașaport sau o carte de identitate valabilă. Toate persoanele care trec frontierele externe ale UE, inclusiv cetățenii UE, fac obiectul unor controale sistematice ale identității prin consultarea bazelor de date relevante.

Chiar dacă nu aveți nevoie de pașaport pentru verificări la frontieră în spațiul Schengen, va trebui să aveți asupra dumneavoastră un document de călătorie valabil (pașaport sau carte de identitate) atunci când călătoriți în UE, deoarece acesta poate fi necesar în scopuri de identificare sau de securitate. Copiii trebuie să aibă propriul lor pașaport sau propria lor carte de identitate. Țineți seama de faptul că singurul document de identitate valabil este cel emis de autoritatea națională din țara dumneavoastră.

Înainte de a călători în afara UE, verificați ce documente sunt solicitate de țara terță pe care plănuiți să o vizitați.

Viză

Nu aveți nevoie de viză atunci când călătoriți în interiorul UE.
https://europa.eu/!yGPXdv

RESORTISANȚI AI UNOR ȚĂRI TERȚE

Notă: Cetățenii Elveției, ai Islandei, ai Liechtensteinului și ai Norvegiei sunt tratați ca cetățeni ai UE în scopul călătoriilor și al intrării în țările UE, deoarece aceste patru țări fac parte din spațiul Schengen.

Pașaport

Aveți nevoie de un pașaport valabil.

Viză

Cetățenii din peste 100 de țări au nevoie de viză pentru a vizita UE. Lista țărilor ai căror cetățeni au nevoie de vize pentru a călători în Irlanda diferă puțin de cea a altor țări ale UE.

Puteți solicita viza la consulatul sau la ambasada țării din UE pe care doriți să o vizitați (sau a celei care este destinația dumneavoastră principală). Dacă dețineți o viză Schengen, puteți călători în toate statele Schengen. Dacă dețineți o viză de lungă ședere sau un permis de ședere emis de unul dintre statele Schengen, puteți rămâne în alte state Schengen timp de maximum 90 de zile. Este posibil să aveți nevoie de o viză națională pentru a vizita țări din UE care nu sunt membre ale spațiului Schengen.
https://europa.eu/!qDGmnx
hhttps://europa.eu/!G9tTny

Există peste 60 de țări și teritorii ai căror cetățeni nu au nevoie de viză pentru o ședere de cel mult 90 de zile în UE. În 2024, vizitatorii din aceste țări vor trebui să solicite o autorizație de călătorie ETIAS. Aceasta va fi necesară pentru persoanele care călătoresc în oricare dintre țările Schengen sau din afara spațiului Schengen enumerate în tabelul anterior – cu excepția Irlandei. Noul sistem va spori securitatea și va evita întârzierile la frontieră pentru călători.
https://europa.eu/!cYPd4G

BANII

BANII

Moneda euro

În prezent, moneda euro (€) este utilizată zilnic de peste trei sferturi din cetățenii UE, cu alte cuvinte, de aproximativ 347 de milioane de cetățeni din 20 de țări membre ale UE: Austria, Belgia, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos. Andorra, Cetatea Vaticanului, Monaco și San Marino utilizează euro ca monedă națională, în acord cu UE. Un număr de țări și de teritorii, precum Kosovo (*) și Muntenegru folosesc, de asemenea, euro ca monedă de facto.

(*) Această denumire nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este conformă cu RCSONU 1244/1999, precum și cu Avizul CIJ privind Declarația de independență a Kosovo.

Cardurile bancare și numerarul

În prezent, plățile transfrontaliere în euro, inclusiv retragerile de la bancomate și plățile cu cardul, costă la fel ca în țara de origine pentru cetățenii UE, deși este posibil să vi se perceapă în continuare un comision de conversie monetară dacă locuiți în afara zonei euro. Acum puteți verifica și compara cu ușurință comisioanele de conversie atunci când efectuați plăți în străinătate cu cardul sau când retrageți numerar.

Blocați imediat orice card pierdut sau furat, telefonând la banca emitentă. Notați-vă numărul pe care trebuie să îl apelați, înainte de a călători.

Dacă intrați în UE sau părăsiți teritoriul UE având asupra dumneavoastră suma de 10 000 EUR sau mai mult în numerar (*) (ori echivalentul acesteia în alte monede), trebuie să o declarați autorităților vamale.

(*) Numerar înseamnă bancnote, monede, instrumente negociabile la purtător și anumite tipuri de aur.

LA CUMPĂRĂTURI

ÎN UE

Cantitatea de mărfuri pe care o puteți cumpăra și lua cu dumneavoastră când călătoriți în interiorul Uniunii Europene nu este limitată, atât timp cât cumpărăturile sunt pentru uzul dumneavoastră personal, și nu în scopuri comerciale. Taxele (taxa pe valoarea adăugată și accizele) sunt incluse în prețul pe care îl plătiți și nu mai sunt imputate într-o altă țară din UE.

Cu toate acestea, în cazul bunurilor accizabile, precum alcoolul și produsele din tutun, se aplică norme speciale. Pentru a stabili dacă tutunul și alcoolul sunt pentru uz personal, fiecare țară poate stabili niveluri orientative. Dacă transportați o cantitate mai mare din aceste mărfuri, este posibil să vi se solicite să dovediți că nu aveți intenții de ordin comercial. Cu toate acestea, țările nu își pot stabili niveluri orientative care să fie mai mici decât cantitățile din tabelul de mai jos.LA INTRAREA ÎN UE

Dacă intrați în UE dintr-o țară din afara UE, puteți aduce cu dumneavoastră, fără a plăti taxa pe valoarea adăugată (TVA) și accize, bunuri pentru uzul personal în limitele menționate mai jos. Același lucru este valabil și în cazul în care veniți din teritorii în care nu se aplică normele UE cu privire la TVA și accize.

Există o limită superioară și una inferioară pentru cantitatea maximă de tutun pe care o puteți aduce în UE, în funcție de țară, așa că verificați normele vamale ale țării UE pe care o vizitați.

(*) Fiecare cantitate reprezintă 100 % din valoarea totală a limitei admise pentru produsele din tutun. Le puteți combina pe oricare dintre ele, dar nu trebuie să depășiți limita totală. De exemplu: 100 de țigarete (50 % din cotă) + 50 de țigări de foi (50 % din cotă) = 100 % din limita totală.

(**) Pentru băuturi spirtoase și vin alcoolizat sau spumant, fiecare dintre aceste cantități reprezintă 100 % din totalul limitei admise, pe care îl puteți împărți. De exemplu, puteți aduce jumătate de litru de băuturi spirtoase și un litru de vin alcoolizat, ambele reprezentând jumătate din această limită.

Călătorii cu vârsta sub 17 ani nu pot utiliza aceste limite pentru alcool și tutun.

În cazul în care călătoriți dintr-o țară a UE către o altă țară a UE tranzitând o țară din afara UE (de exemplu, Elveția), va trebui să verificați normele vamale ale țării respective.

Alte mărfuri, inclusiv parfumuri:

  • până la o valoare de 430 EUR pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport aerian sau maritim
  • până la o valoare de 300 EUR pentru persoanele care utilizează alte mijloace de transport.

Unele țări din UE aplică o limită inferioară pentru călătorii sub 15 ani, dar această limită nu poate fi mai mică de 150 EUR.
https://europa.eu/!YRV8F9

Produse alimentare

Nu există restricții generale privind transportul cărnii sau al produselor lactate în cazul călătoriilor în interiorul UE. Asigurați-vă însă că nu aduceți în UE produse alimentare care conțin carne, lapte sau produse derivate din acestea din țări care nu fac parte din UE, deoarece produsele în cauză ar putea transporta agenți patogeni periculoși care să îmbolnăvească animalele din UE, de exemplu de febră aftoasă și de pestă porcină africană. Singurele excepții se aplică celor care călătoresc cu cantități mici pentru consum personal din Andorra, Elveția, Insulele Feroe, Groenlanda, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau San Marino.
https://europa.eu/!yVq8dm

Nu uitați să luați cu dumneavoastră o sacoșă reutilizabilă atunci când mergeți la cumpărături. Normele UE contribuie la reducerea utilizării pungilor din plastic, care devin deșeuri și dăunează mediului. Majoritatea țărilor percep o taxă pentru fiecare sacoșă pe care o primiți atunci când faceți cumpărături.

ASISTENȚĂ PENTRU CONSUMATORI

ASISTENȚĂ PENTRU CONSUMATORI

În calitate de consumator, vi se garantează un tratament echitabil, produse care îndeplinesc standarde acceptabile, precum și dreptul la despăgubire în cazul în care apar probleme, oriunde v-ați afla în UE.

Informați-vă asupra alimentelor pe care le consumați

Puteți avea certitudinea că au fost respectate cele mai stricte norme de siguranță alimentară, datorită legislației privind producerea, prelucrarea și vânzarea produselor alimentare. Normele pentru etichetarea alimentelor înseamnă informații clare, cuprinzătoare și exacte cu privire la conținutul produselor alimentare.

Informați-vă asupra a ceea ce cumpărați

Sunteți protejați împotriva unei game largi de practici comerciale neloiale atât online, cât și în magazine. Opțiunile predefinite pe site-urile internet sunt interzise, astfel încât nu veți plăti o asigurare de călătorie în mod neintenționat, de exemplu atunci când cumpărați un bilet de avion online.

Comparați prețurile

Prețul integral, cu TVA inclus, și prețul unitar (pe kilogram sau pe litru) al tuturor mărfurilor puse în vânzare trebuie să fie afișate în mod clar. Atunci când rezervați un loc de cazare sau un zbor online, prețul total, inclusiv taxele și comisioanele, trebuie să fie vizibil încă de la începutul procesului de rezervare.

Rezolvați orice problemă

Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor oferă informații practice privind drepturile consumatorilor din UE, precum și consiliere și asistență gratuite privind plângerile sau litigiile transfrontaliere. Pentru ajutor practic și informații în timpul călătoriei, descărcați aplicația (disponibilă în 25 de limbi):
https://www.europe-consommateurs.eu/en/publications/ecc-net-travel-app/

Căutați eticheta

Eticheta ecologică a UE vă poate ajuta să identificați produse, hoteluri, hosteluri sau campinguri ecologice.

Acest logo vă va ajuta să găsiți produse ecologice.

CUM AJUNGEȚI LA DESTINAȚIE

CU MAȘINA

Permisul de conducere

Un permis de conducere valabil emis într-o țară din UE este recunoscut în întreaga UE și în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Fiecare nou permis emis este tipărit pe un card din plastic, cu un format european standard. În majoritatea țărilor, pe lângă permisul de conducere valabil, trebuie să aveți asupra dumneavoastră și certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

Conducătorii auto din afara UE trebuie să verifice dacă au nevoie de un permis de conducere internațional pentru a conduce în țările UE pe care le vizitează, mai ales dacă intenționează să viziteze Cipru, Irlanda, Malta și Spania.

Asigurarea auto

Indiferent de locul în care călătoriți în UE, polița de asigurare auto obligatorie va acoperi în mod automat daunele cauzate terților în urma unui accident auto (răspundere civilă). Dacă beneficiați de o poliță de asigurare auto completă în țara de origine, aceasta poate fi valabilă și în străinătate, însă se recomandă să verificați în ce țări se aplică și care este perioada de valabilitate.

Un formular european de constatare a accidentului, obținut de la asigurătorul dumneavoastră sau online, este un document standard disponibil în mai multe limbi, care vă permite să faceți declarația pe loc în cazul în care sunteți implicat într-un accident în altă țară.

Atunci când călătoriți în UE cu o poliță de asigurare de răspundere civilă emisă într-o țară din afara UE, este posibil să aveți nevoie de o carte verde sau de un certificat de asigurare încheiat la trecerea frontierei. Normele pot fi diferite în funcție de țara în care este emisă politica, prin urmare, verificați în prealabil.

Taxele de trecere și vinietele

Multe țări percep taxe pentru utilizarea drumurilor, fie prin taxe rutiere (în funcție de distanță), fie prin viniete (în funcție de durată). UE monitorizează aceste sisteme de taxare pentru a se asigura că sunt proporționale și că nu îi discriminează pe nerezidenți sau pe utilizatorii ocazionali.

Siguranța rutieră

Purtarea centurii de siguranță este obligatorie în toate țările UE în orice tip de autovehicul prevăzut cu centuri de siguranță. Vehiculele trebuie să fie echipate cu dispozitive de siguranță corespunzătoare pentru copii.

Folosirea telefonului mobil la volan mărește foarte mult riscul de producere a unui accident și este interzisă în toate țările UE și în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, cu excepția cazului în care se utilizează un set hands-free.

Nivelul de alcoolemie autorizat la volan variază între 0 mg/ml și 0,8 mg/ml, în funcție de țară. Conducătorii auto care depășesc viteza legală sau conduc sub influența alcoolului pot fi urmăriți și găsiți printr-un schimb transfrontalier de informații mai eficient.

Nu uitați să conduceți pe partea stângă în Cipru, în Irlanda și în Malta, iar în unele țări, precum Belgia, Franța, Portugalia și Țările de Jos, trebuie în mod normal să acordați prioritate vehiculelor care vin din partea dreaptă.

Care sunt limitele de viteză în Spania? Trebuie să port cască atunci când merg pe bicicletă în Suedia? Pentru toate normele importante în materie de siguranță rutieră, descărcați aplicația gratuită „Going Abroad” (Călătorii în străinătate):
https://europa.eu/!3RhKTw

Automobile electrice

Standardizarea prizelor la nivelul întregului continent înseamnă că șoferii vehiculelor electrice își pot încărca mașina oriunde în UE, la fel ca în țările lor de origine.

Consultați harta stațiilor de alimentare cu combustibili alternativi:
https://europa.eu/!QrGqGg

Autobuze și autocare

UE îmbunătățește în permanență standardele de siguranță pentru pasagerii care călătoresc cu autobuzul și cu autocarul, de exemplu prin introducerea recentă a unor norme mai stricte privind utilizarea materialelor rezistente la foc în vehicule. Dacă în autobuze și în autocare sunt prevăzute centuri de siguranță, este obligatorie purtarea lor pe întreg teritoriul UE.

Cu bicicleta

De ce nu ați explora Europa pe bicicletă? EuroVelo, rețeaua europeană de rute cicliste, acoperă tot continentul european și unele dintre principalele atracții ale acestuia – sunt 17 rute de lungă distanță, care parcurg în total 90 000 de kilometri. Puteți explora orașele Europei pe propria bicicletă sau utilizând unul din sutele de sisteme de închiriere de biciclete de tip autoservire, unele cofinanțate de UE, care vă stau la dispoziție.
https://en.eurovelo.com/

CU AVIONUL

Crearea unei piețe europene unice a transportului aerian, acum 30 de ani, a dus la apariția unor zboruri mai ieftine și la o gamă mai largă de transportatori, de rute și de servicii pentru pasageri.

Europa are unul dintre cele mai bune istorice în materie de siguranță a aviației din lume. Pentru a îmbunătăți în continuare siguranța, companiile aeriene originare din afara UE trebuie să dețină o autorizație care confirmă conformitatea lor cu standardele internaționale de siguranță. În plus, aeronavele lor pot fi inspectate în Europa și, dacă se dovedesc a fi nesigure sau insuficient de bine supravegheate de către autoritățile din țara lor de origine, acestor companii aeriene li se interzice operarea în spațiul aerian european.

Pentru toate zborurile cu plecare de pe aeroporturile din UE, se aplică norme comune la nivel european privind controalele de securitate ale pasagerilor și ale bagajelor de cabină și de cală. Există restricții privind lichidele care pot fi luate în cabină și o listă comună a articolelor care nu sunt permise nici în bagajul de cabină, nici în cel de cală.

CU TRENUL

Transportul feroviar rămâne una dintre cele mai sigure și mai populare forme de transport din Europa și joacă un rol important în ambițiile UE de a fi neutră din punct de vedere climatic până în 2050. UE dispune de o rețea de cale ferată de peste 200 000 km. Există aproximativ 9 000 km de linii de mare viteză pe rute importante precum Paris-Bruxelles-Amsterdam-Köln, Milano-Roma și Barcelona-Madrid, iar altele sunt în construcție. UE depune eforturi pentru a stimula serviciile de transport feroviar de călători pe distanțe lungi și transfrontaliere, inclusiv trenurile de noapte. Aceasta vizează dublarea traficului feroviar de mare viteză până în 2030 și triplarea acestuia până în 2050.
https://europa.eu/!Vdcxpb

CU VAPORUL

Există numeroase căi navigabile principale pe mare care leagă diferite porturi din UE, oferind servicii regulate și de înaltă calitate ca alternativă la transportul rutier, aerian sau feroviar ori în combinație cu acestea. Există, de asemenea, o rețea de căi navigabile de aproximativ 42 000 km (râuri, canale și lacuri).

Hartă

Hartă

FUSURILE ORARE

FUSURILE ORARE

DREPTURILE DUMNEAVOASTRĂ

DREPTURILE DUMNEAVOASTRĂ

UE este singura zonă din lume unde cetățenii sunt protejați de un set complet de drepturi ale pasagerilor, indiferent cum călătoresc: cu avionul, cu trenul, cu autocarul sau cu vaporul. Pasagerii din UE au dreptul la informații exacte, accesibile și furnizate în timp util, la asistență în caz de perturbare a transportului și, în anumite circumstanțe, la despăgubiri în caz de anulare sau întârzieri prelungite.

Descărcați aplicația pentru a putea verifica ce drepturi aveți și cum să vă folosiți de ele:
https://europa.eu/!hq8UnK

În plus, normele UE vă protejează atunci când cumpărați pachete de vacanță sau călătorii care combină cel puțin două tipuri diferite de servicii de călătorie (cum ar fi un zbor și un hotel sau închirierea unui autoturism) prin intermediul aceluiași site de rezervare online sau prin site-uri partenere.

Înainte de plecare: trebuie să primiți informații clare cu privire la pachetul dumneavoastră de călătorie (inclusiv destinația/destinațiile, lista serviciilor incluse și un număr de apel în caz de urgență). De asemenea, trebuie să fiți informați cu privire la drepturile dumneavoastră, de exemplu, dispuneți de mai multe drepturi în caz de anulare sau de faliment al organizatorului.

Când sunteți la destinație: dacă vă aflați în dificultate în timpul șederii, aveți dreptul la asistență, de exemplu, informații cu privire la serviciile de sănătate și asistență consulară.

https://europa.eu/!rYgwDV

Persoane cu handicap sau cu mobilitate redusă

Pasagerii cu handicap sau cu mobilitate redusă au dreptul la asistență gratuită în aeroporturi, în gări, în porturi și în anumite autogări, precum și la bordul aeronavelor, al trenurilor, al vapoarelor și al autocarelor. Se recomandă să informați transportatorul sau operatorul terminalului cu privire la necesitățile specifice, în momentul rezervării, atunci când cumpărați biletul în avans, sau cu cel puțin 48 de ore înainte de a călători (36 de ore în cazul călătoriilor cu autocarul).
https://europa.eu/!hwHMrN

În cazul în care călătoriți cu mașina și aveți un card european de parcare pentru persoanele cu handicap în țara dumneavoastră de origine, ar trebui să puteți utiliza spațiile de parcare pentru persoanele cu handicap din alte țări din UE. Verificați în prealabil condițiile locale aplicabile în țara pe care o vizitați.
https://europa.eu/!Y4bxQN

Solicitarea de despăgubiri

În cazul în care considerați că drepturile dumneavoastră nu au fost respectate în timpul călătoriei și doriți să solicitați despăgubiri, ar trebui să depuneți o plângere la transportator sau la operatorul terminalului sau la organismul național de aplicare a legii pentru modul dumneavoastră de transport specific. Pentru detalii privind organismul competent de aplicare a legii, vizitați:
https://europa.eu/!jq7Cb6

Apelați numărul de telefon gratuit al Europe Direct 00 800 6 7 8 9 10 11 pentru informații suplimentare.

SĂNĂTATEA DUMNEAVOASTRĂ

SĂNĂTATEA DUMNEAVOASTRĂ

Accesul la asistență medicală

În calitate de cetățean al UE, dacă vă îmbolnăviți în timpul unei vizite temporare în orice țară din UE, în Elveția, Islanda, Liechtenstein sau Norvegia, aveți dreptul la asistență medicală în aceleași condiții ca și persoanele asigurate în țara respectivă (gratuit în unele țări).

Nu uitați să luați cu dumneavoastră cardul european de asigurări sociale de sănătate atunci când călătoriți. Cardul este disponibil gratuit, în mod normal de la casa de asigurări de sănătate din țara dumneavoastră și dovedește faptul că sunteți asigurat într-una dintre țările menționate mai sus. Dacă trebuie să plătiți costul asistenței medicale, va trebui să păstrați toate facturile, rețetele și chitanțele, pentru a putea cere rambursarea cheltuielilor în țara pe care o vizitați sau la întoarcerea acasă.

Aflați cum puteți solicita un card: https://europa.eu/!Py6vQ9

Asigurările de călătorie

Cardul european de asigurări sociale de sănătate nu înlocuiește asigurarea de călătorie, deoarece nu acoperă, de exemplu, costurile de repatriere sau operațiunile de salvare montană în stațiunile de schi. Este recomandabil să încheiați o asigurare de călătorie pentru a acoperi asemenea riscuri.

Medicamentele

O rețetă eliberată de medicul dumneavoastră este valabilă în toate țările UE, însă ar trebui să vă asigurați că medicamentele prescrise sunt autorizate pentru vânzare și sunt disponibile în țara pe care o vizitați. Asigurați-vă că rețeta include toate informațiile relevante despre dumneavoastră, numele medicului și produsul prescris.

Rețetele electronice le permit călătorilor să primească medicamentele prescrise pe cale electronică de către medicul lor de la o farmacie din unele țări din UE, în timp ce unii medici vor putea avea acces la informații importante referitoare la pacienți în propria lor limbă.
Verificați dacă aceste servicii sunt disponibile acolo unde mergeți: https://europa.eu/!HTrWty

Vaccinarea

În general, vaccinarea nu este obligatorie pentru a călători în UE. Cu toate acestea, există cerințe sau recomandări cu privire la unele teritorii de peste mări ale UE. Consultați-vă medicul înainte de a pleca.

Apa pentru scăldat

Peste 95 % din zonele pentru scăldat din UE respectă standardele minime de calitate a apei, iar aproximativ 85 % din ele au nivelul „excelent”.

Studiați harta interactivă pentru a afla care este calitatea apei acolo unde mergeți: https://europa.eu/!43mRgX

RĂMÂNEȚI CONECTAȚI

RĂMÂNEȚI CONECTAȚI

Telefoanele mobile

Abonații din UE își pot utiliza telefoanele mobile atunci când călătoresc în UE la fel ca și acasă, fără a plăti vreo taxă suplimentară. În 2022, normele privind roamingul la prețurile de pe piața națională care se aplică, de asemenea, în Islanda, Liechtenstein și Norvegia, au fost prelungite cu încă 10 ani. Dacă intenționați să rămâneți în altă țară a UE timp de câteva luni, verificați politica operatorului dumneavoastră privind utilizarea rezonabilă.
https://europa.eu/!bVdygD

De asemenea, vă puteți bucura de abonamentele dumneavoastră online la filme, la evenimente sportive, la cărți electronice, la jocuri video și la muzică fără taxe sau restricții suplimentare.
https://europa.eu/!4C3YKK

Wi-Fi

Accesul gratuit la internet este disponibil pe scară mai largă datorită punctelor de acces Wi-Fi finanțate de UE, care au fost înființate în mii de comunități locale din întreaga Europă. Vă veți putea conecta la internet gratuit în biblioteci, în piețe, în parcuri, în muzee și în alte zone publice în care vedeți simbolul WiFi4EU.

Trimiteți o carte poștală!

Timbrele poștale pot fi folosite doar în țara în care le-ați cumpărat.

Ștecherele

Aproape toate țările UE au ștechere cu doi pini, cu excepția Ciprului, a Irlandei și a Maltei, care au ștechere cu trei pini. Asigurați-vă că folosiți un adaptor atunci când vizitați aceste țări.

POSIBILE ACTIVITĂȚI

POSIBILE ACTIVITĂȚI

Pentru idei și informații cu privire la ceea ce puteți vedea și face, consultați site-ul web al destinațiilor turistice din Europa (visiteurope.com) sau site-urile web ale organizațiilor naționale de turism oficiale din fiecare țară a UE.

Austriaaustria.info
Belgiavisitflanders.com
visitwallonia.com
Bulgariabulgariatravel.org
Cipruvisitcyprus.com
Cehiavisitczechrepublic.com
Germaniagermany.travel
Danemarcavisitdenmark.com
Spaniaspain.info
Estoniavisitestonia.com
Franțafrance.fr/en
Finlandavisitfinland.com
Greciavisitgreece.gr
Ungariavisithungary.com
Croațiacroatia.hr
Italiaitalia.it/en
Irlandadiscoverireland.ie
Luxemburgvisitluxembourg.com
Lituanialithuania.travel/en
Letonialatvia.travel/en
Maltavisitmalta.com
Țările de Josholland.com
Portugaliavisitportugal.com
Poloniapoland.travel
Româniaromania.travel
Suediavisitsweden.com
Slovaciaslovakia.travel/en
Sloveniaslovenia.info

În fiecare an, UE promovează numeroase proiecte și evenimente culturale în întreaga Europă. În special, sprijină Capitalele europene ale culturii, o inițiativă care urmărește să evidențieze bogăția diversității culturale a Europei.

ECOC-logo

2023

Elefsina (Grecia)
Timișoara (România)
Veszprém (Ungaria)
https://europa.eu/!QRvqpN

Pafos (Cipru) și Sevilla (Spania) sunt Capitalele europene ale turismului inteligent în 2023.
https://europa.eu/!QB3Dmj

Comisia Europeană sprijină țările UE să recompenseze destinațiile turistice durabile netradiționale emergente din Europa prin intermediul premiului Destinații europene de excelență.
https://europa.eu/!77qH7G

Tinerii călători

Începând din 2018, UE le-a oferit europenilor în vârstă de 18 ani șansa de a călători gratuit în întreaga Europă timp de până la o lună, pentru a descoperi bogatul patrimoniu cultural al continentului. Până în prezent, peste 200 000 de tineri europeni au primit un permis de călătorie DiscoverEU. Inițiativa le oferă tinerilor călători șansa de a se conecta între ei prin intermediul întrunirilor organizate și de a participa la un program de activități interesant. Pe lângă permisul de călătorie, toți călătorii DiscoverEU primesc, de asemenea, un card de reducere și pot beneficia de peste 40 000 de reduceri pentru evenimente culturale, cazare, educație, servicii și produse în peste 30 de țări din întreaga Europă.
https://youth.europa.eu/discovereu_ro

ANIMALELE DE COMPANIE

Datorită noului pașaport veterinar european pentru animalele de companie, care poate fi furnizat de orice medic veterinar, este ușor să călătoriți cu un câine, cu o pisică sau cu un dihor. Toate aceste animale de companie trebuie să dispună de un pașaport și, în scopuri de identificare, trebuie să li se instaleze un microcip electronic sau să aibă un tatuaj lizibil aplicat înainte de iulie 2011. Animalele trebuie să fie vaccinate împotriva turbării, iar informațiile trebuie înscrise în pașaportul lor. Vaccinarea trebuie efectuată după ce se aplică microcipul sau tatuajul.

Câinii trebuie să beneficieze de un tratament specific contra teniei, administrat de un veterinar, înainte de a călători în Finlanda, în Irlanda și în Malta. Informațiile referitoare la tratament trebuie să figureze în pașaportul animalului, iar câinele poate călători după o perioadă de o zi până la cinci zile de la tratament.
https://europa.eu/!HNYbdg

ÎN CAZ DE URGENȚĂ

ÎN CAZ DE URGENȚĂ

Numărul european unic pentru apeluri de urgență: 112

Pentru a contacta gratuit serviciile de urgență în orice țară a UE de la orice telefon, fix sau mobil, formați 112.

În cazul în care constatați că sunteți victima unui furt, sesizați cea mai apropiată unitate locală de poliție. Păstrați o copie a raportului poliției pentru a o anexa la cererea de acoperire a daunelor în cadrul poliței de asigurare sau la cererea de despăgubire. Dacă v-a fost furat pașaportul sau cartea de identitate, anunțați consulatul sau ambasada țării dumneavoastră și poliția.

Dacă sunteți în afara UE și aveți nevoie de asistență, puteți solicita ajutor din partea ambasadei sau a consulatului oricărei alte țări a UE dacă țara dumneavoastră nu este reprezentată.
https://europa.eu/!Cg9KNW

CONTACTAȚI UE

CONTACTAȚI UE

ÎN PERSOANĂ

În întreaga Uniune Europeană există sute de centre Europe Direct. Puteți găsi online adresa centrului cel mai apropiat de dumneavoastră:
https://europa.eu/!cW7wRU


PRIN TELEFON SAU ÎN SCRIS

Europe Direct este un serviciu care vă oferă răspunsuri la întrebările despre Uniunea Europeană. Puteți contacta acest serviciu:

  • prin apel gratuit: 00 800 6 7 8 9 10 11 (anumiți operatori pot taxa aceste apeluri);
  • apelând următorul număr standard: +32 22999696;
  • completând următorul formular:
    https://europa.eu/!vW3Hj9

GĂSIȚI INFORMAȚII DESPRE UE

GĂSIȚI INFORMAȚII DESPRE UE

ONLINE

Informații despre Uniunea Europeană în toate limbile oficiale ale UE sunt disponibile pe site-ul Europa:
https://europa.eu/!tqgbCT


PUBLICAȚII ALE UE

Puteți vizualiza sau comanda publicații ale UE la adresa https://europa.eu/!YUYgup. Mai multe exemplare ale publicațiilor gratuite pot fi obținute contactând Europe Direct sau centrul dumneavoastră local de informare: https://europa.eu/!cW7wRU


DREPTUL UE ȘI DOCUMENTE CONEXE

Pentru accesul la informații juridice din UE, inclusiv la ansamblul legislației UE începând din 1951 în toate versiunile lingvistice oficiale, accesați site-ul EUR-Lex:
https://europa.eu/!tMnwdP.

DATE DESCHISE FURNIZATE DE UE

Portalul https://data.europa.eu/ro oferă acces la seturi de date deschise ale instituțiilor, organismelor și agențiilor UE. Acestea pot fi descărcate și reutilizate gratuit, atât în scopuri comerciale, cât și necomerciale. Portalul oferă, de asemenea, acces la o multitudine de seturi de date din țările europene.

Despre ediție

Comisia Europeană
Direcția Generală Comunicare
Redactare și comunicare țintită
1049 Bruxelles/Brussel BELGIQUE/BELGIË

Adresă de contact: COMM-A2@ec.europa.eu

Manuscris finalizat în aprilie 2023

Acest document nu poate fi considerat drept o luare de poziție oficială a Comisiei Europene.

Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2023

© Uniunea Europeană, 2023

Politica de reutilizare a documentelor Comisiei Europene are drept temei juridic Decizia 2011/833/UE a Comisiei din 12 decembrie 2011 privind reutilizarea documentelor Comisiei (JO L 330, 14.12.2011, p. 39).

Cu excepția cazului în care se prevede altfel, reutilizarea prezentului document este permisă în baza unei licențe Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). Acest lucru înseamnă că reutilizarea sa este permisă, cu condiția să se menționeze sursele și să se indice eventualele modificări.

Pentru orice utilizare sau reproducere a unor elemente care nu sunt proprietatea Uniunii Europene, poate fi necesară solicitarea permisiunii direct de la titularii drepturilor respective.

Ilustrații: © Uniunea Europeană, © iStock

Vi s-a părut utilă această publicație? Spuneți-ne părerea dumneavoastră: comm-publi-feedback@ec.europa.eu

Site-ul web Your Europe („Europa ta”) oferă mai multe sfaturi privind drepturile dumneavoastră atunci când locuiți, munciți și călătoriți în UE: ec.europa.eu/youreurope

IDENTIFICATORI

Print ISBN 978-92-76-55298-7 doi:10.2775/424845 NA-09-22-383-RO-C
PDF ISBN 978-92-76-55481-3 doi:10.2775/640433 NA-09-22-383-RO-N
HTML ISBN 978-92-76-55287-1 doi:10.2775/427322 NA-09-22-383-RO-Q