Deplasările în Europa în timpul pandemiei de COVID-19

În ultimii ani, din cauza pandemiei de COVID-19, deplasările au fost îngreunate, dar vaccinarea pe scară largă și introducerea certificatului digital al UE privind COVID au contribuit la facilitarea lucrurilor.

În timp ce majoritatea țărilor din UE au eliminat în mare parte restricțiile de călătorie și măsurile sanitare, apar în continuare noi variante ale coronavirusului. În eventualitatea unei recrudescențe a virusului, țările din UE ar putea fi nevoite să (re)introducă anumite cerințe în materie de călătorie sau de sănătate.

Platforma Re-open EU conține cele mai recente informații furnizate de statele membre și țările asociate spațiului Schengen cu privire la restricțiile de călătorie și măsurile sanitare și de siguranță publică. Această platformă este disponibilă ca site web și ca aplicație mobilă.

The Sistemul bazat pe certificatul digital al UE privind COVID a fost prelungit până la 30 iunie 2023. Doar autoritățile sanitare naționale sunt în măsură să elibereze acest certificat, care face dovada vaccinării, a testării pentru COVID-19 sau a trecerii prin boală, în scopuri de călătorie.

Informații suplimentare:
Deplasările către și dinspre UE
Drepturile pasagerilor

Cu mii de ani de istorie, un patrimoniu cultural bogat și un peisaj care îți taie răsuflarea, Europa are unele dintre cele mai populare destinații de călătorie din lume. De la lanțuri muntoase la plaje nisipoase și de la peisaje de țară pitorești la orașe cosmopolite cu mii de muzee și galerii de artă, există atât de multe lucruri pe care le poate descoperi un călător! Și, datorită Uniunii Europene (UE), este mai ușor de explorat decât oricând.

De exemplu, puteți călători fără controale la frontieră în 26 de țări europene și vă puteți aduce pisica sau câinele cu dumneavoastră. Aveți cu ușurință acces la îngrijiri medicale dacă aveți nevoie, iar moneda euro vă facilitează compararea prețurilor. Vă puteți folosi telefonul mobil ca și cum ați fi acasă, fără taxe suplimentare, iar acum călătoresc cu dumneavoastră inclusiv abonamentele online.

Pe lângă faptul că Europa atrage milioane de vizitatori de pe alte continente, cei care locuiesc în Europa adoră să exploreze numeroasele orașe și țări aflate la doi pași de ei.

Astăzi, europenilor le este la fel de ușor să călătorească prin UE ca prin țara lor de origine. Eliminarea majorității verificărilor de pașapoarte și utilizarea aceleiași monede – euro – în 19 state membre ale UE au înlesnit mult călătoriile. Crearea unei piețe unice în care persoanele, bunurile, serviciile și banii pot circula liber a dus la o gamă mai largă de opțiuni și la prețuri mai mici.

În plus, datorită unei noi legitimații de călătorie, din ce în ce mai mulți tineri europeni reușesc să își cunoască continentul și să se bucure de bogatul patrimoniu cultural al acestuia în mod gratuit.

UE este alcătuită din 27 de țări. Regatul Unit (UK) a părăsit Uniunea la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu „acordul de retragere” dintre UE și UK, dreptul UE se aplică în continuare în UK până la sfârșitul perioadei de tranziție, care durează până la 31 decembrie 2020, cu excepția cazului în care este prelungită. Prin urmare, până la 31 decembrie 2020, nu se va schimba nimic pentru cei care călătoresc dinspre/înspre UE și UK. Pentru detalii despre retragerea UK din UE, vă rugăm să accesați: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/qanda_20_104

DOCUMENTELE DE CARE VEȚI AVEA NEVOIE

CETĂȚENII UE

Pașaportul sau cartea de identitate

Copiii trebuie să aibă propriul pașaport sau propria carte de identitate.

Nu aveți nevoie de viză pentru a călători în interiorul UE.

Datorită normelor Schengen, care fac parte din legislația UE, majoritatea țărilor UE au eliminat controalele la frontieră.

Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia sunt, de asemenea, membre ale spațiului Schengen, deși nu sunt membre ale UE. Aceasta înseamnă, de exemplu, că puteți merge la schi în Elveția fără să trebuiască să prezentați pașaportul la trecerea frontierei.

Controlul la frontierele interne poate fi reintrodus în mod excepțional, pentru o perioadă limitată, dacă există o amenințare gravă la adresa securității interne.

Atunci când călătoriți în țări din afara spațiului Schengen sau când vă întoarceți din astfel de țări, trebuie să prezentați un pașaport sau o carte de identitate valabilă.

Toți cei care trec frontierele externe ale UE (de exemplu, care intră în UE din afara Uniunii Europene sau dintr-o țară care nu face parte din spațiul Schengen), inclusiv cetățenii UE, fac în prezent obiectul unor verificări sistematice prin consultarea bazelor de date.

Când călătoriți în UE, trebuie să aveți asupra dumneavoastră pașaportul sau cartea de identitate, deoarece poate fi necesară în scopuri de identificare sau de securitate. Țineți seama de faptul că singurul document de identitate valabil este cel emis de autoritățile naționale.

Înainte de a călători în afara UE, verificați ce documente sunt solicitate de țara terță pe care plănuiți să o vizitați.

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/eu-citizen/index_ro.htm

RESORTISANȚI AI UNOR ȚĂRI TERȚE

Notă: Cetățenii Elveției, ai Islandei, ai Liechtensteinului și ai Norvegiei sunt tratați ca cetățeni ai UE în scopul călătoriilor și al intrării în țările UE, deoarece aceste patru țări fac parte din spațiul Schengen.

Pașaport

Aveți nevoie de un pașaport valabil.

Viză

Există peste 60 de țări și teritorii ai căror cetățeni nu au nevoie de viză pentru o ședere de cel mult 90 de zile în UE. Lista țărilor ai căror cetățeni au nevoie de vize pentru a călători în Irlanda diferă puțin de cea a altor țări ale UE.

Puteți solicita viza la consulatul sau la ambasada țării din UE pe care doriți să o vizitați (sau a celei care este destinația dumneavoastră principală). Dacă dețineți o viză Schengen, puteți călători în toate statele Schengen. Dacă dețineți o viză de lungă ședere sau un permis de ședere emis de unul dintre statele Schengen, puteți rămâne în alte state Schengen timp de maximum 90 de zile. Este posibil să aveți nevoie de o viză națională pentru a vizita țări din UE care nu sunt membre ale spațiului Schengen. Pentru mai multe informații, accesați:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-nationals/index_ro.htm

https://ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy/apply_for_a_visa_en

CUM AJUNGEȚI LA DESTINAȚIE

CU MAȘINA

Permisul de conducere

Un permis de conducere valabil emis într-o țară din UE este recunoscut în întreaga UE, precum și în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Fiecare nou permis emis în prezent este tipărit pe un card din plastic, cu un format european standard. În majoritatea țărilor, pe lângă permisul de conducere valabil, trebuie să aveți asupra dumneavoastră și certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

Conducătorii auto din afara UE trebuie să verifice dacă au nevoie de un permis de conducere internațional pentru a conduce în țările UE pe care le vizitează, mai ales dacă intenționează să viziteze Ciprul, Irlanda, Malta sau Spania.

Asigurarea auto

Oriunde călătoriți în UE, polița de asigurare a mașinii oferă automat acoperirea minimă (de răspundere civilă) prevăzută de lege. Această regulă se aplică și în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Dacă beneficiați de o poliță de asigurare completă în țara de origine, aceasta este valabilă adesea și în străinătate, însă se recomandă să verificați în ce țări se aplică și care este perioada de valabilitate.

Un formular european de constatare a accidentului, obținut de la asigurătorul dumneavoastră sau online, este un document standard disponibil în mai multe limbi, care vă permite să faceți declarația pe loc în cazul în care sunteți implicat într-un accident în altă țară.

Cartea verde nu este obligatorie pentru călătoriile în UE, dar servește drept dovadă de asigurare minimă recunoscută la nivel internațional în materie de răspundere civilă. Dacă nu luați cartea verde cu dumneavoastră, luați certificatul de asigurare auto.

Taxele de trecere și vinietele

Multe țări percep taxe pentru utilizarea drumurilor, fie prin taxe rutiere (în funcție de distanță), fie prin viniete (în funcție de durată). UE monitorizează aceste sisteme de taxare pentru a se asigura că sunt proporționale și că nu îi discriminează pe nerezidenți sau pe utilizatorii ocazionali.

Siguranța rutieră

Purtarea centurii de siguranță este obligatorie în toate țările UE în orice tip de autovehicul prevăzut cu centuri de siguranță. Vehiculele trebuie să fie echipate cu dispozitive de siguranță corespunzătoare pentru copii.

Folosirea telefonului mobil la volan mărește foarte mult riscul de producere a unui accident și este interzisă în toate țările UE, precum și în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, cu excepția cazului în care se utilizează un set hands-free.

Nivelul de alcoolemie autorizat la volan variază între 0 mg/ml și 0,8 mg/ml, în funcție de țară. Conducătorii auto care depășesc viteza legală sau conduc sub influența alcoolului pot fi urmăriți și găsiți printr-un schimb transfrontalier de informații mai eficient.

Nu uitați să conduceți pe partea stângă în Cipru, Irlanda și Malta, iar în unele țări, precum Belgia, Franța, Portugalia și Țările de Jos, trebuie în mod normal să acordați prioritate vehiculelor care vin din partea dreaptă.

Care sunt limitele de viteză în Spania? Trebuie să port cască atunci când merg pe bicicletă în Suedia? Pentru toate normele importante în materie de siguranță rutieră, descărcați aplicația gratuită „Călătorii în străinătate” (GoingAbroad): https://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/index_ro.htm

Automobile electrice

În Uniunea Europeană există peste 150 000 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice, iar UE face eforturi pentru a se asigura că în viitor numărul acestora va crește. Standardizarea prizelor la nivelul întregului continent înseamnă că șoferii vehiculelor electrice își pot încărca mașina oriunde în UE, la fel ca în țările lor de origine. Consultați harta stațiilor de alimentare cu combustibili alternativi: https://www.eafo.eu

Autobuze și autocare

UE îmbunătățește în permanență standardele de siguranță pentru pasagerii care călătoresc cu autobuzul și cu autocarul, de exemplu prin introducerea recentă a unor norme mai stricte privind utilizarea materialelor rezistente la foc în vehicule. Dacă în autobuze și în autocare sunt prevăzute centuri de siguranță, este obligatorie purtarea lor pe întreg teritoriul UE.

Cu bicicleta

Ce-ar fi dacă ați explora Europa pe bicicletă? EuroVelo, rețeaua europeană de rute cicliste, acoperă tot continentul european și unele dintre principalele atracții ale acestuia; sunt 16 rute de lungă distanță, care parcurg în total 70 000 de kilometri. În UE există sute de sisteme de închiriere de biciclete de tip autoservire, unele cofinanțate de UE, care vă stau la dispoziție pentru a vizita orașele Europei. www.en.eurovelo.com

CU AVIONUL

Crearea unei piețe europene unice a transportului aerian, acum peste 25 de ani, a dus la apariția unor zboruri mai ieftine și la o gamă mai largă de transportatori, de rute și de servicii pentru pasageri.

Europa are unul dintre cele mai bune istorice în materie de siguranță a aviației din lume. Pentru a îmbunătăți în continuare siguranța, companiile aeriene originare din afara UE trebuie să dețină o autorizație care confirmă conformitatea lor cu standardele internaționale de siguranță. În plus, aeronavele lor pot fi inspectate în Europa și, dacă se dovedesc a fi nesigure sau insuficient de bine supravegheate de către autoritățile din țara lor de origine, acestor companii aeriene li se interzice operarea în spațiul aerian european.

Pentru toate zborurile cu plecare de pe aeroporturile din UE, se aplică norme comune la nivel european privind controalele de securitate ale pasagerilor și ale bagajelor de cabină și de cală. Există restricții privind lichidele care pot fi luate în cabină și o listă comună a articolelor care nu sunt permise nici în bagajul de cabină, nici în cel de cală.

CU TRENUL

Calea ferată rămâne una dintre cele mai sigure și mai populare forme de transport din Europa. UE dispune de o rețea de cale ferată de peste 220 000 km. Există aproximativ 8 000 km de linii de mare viteză, pe rute importante precum Paris-Bruxelles-Amsterdam-Köln, Milano-Roma și Barcelona-Madrid, iar altele sunt în construcție.

CU VAPORUL

Există numeroase căi navigabile principale pe mare care leagă diferite țări din UE, oferind servicii regulate și de înaltă calitate ca alternativă la transportul rutier, aerian sau feroviar ori în combinație cu acestea. UE se află în fruntea efortului de ameliorare a siguranței maritime și de promovare a unor standarde ridicate. În 2018 au intrat în vigoare noi norme pentru îmbunătățirea siguranței navelor care transportă pasageri în apele UE.

HARTĂ

FUSURILE ORARE

BANII

Moneda euro

În prezent, moneda euro (€) este utilizată de aproximativ trei sferturi din cetățenii UE, cu alte cuvinte de peste 340 de milioane de cetățeni din 19 state membre ale UE: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos (a se vedea harta inclusă).

Andorra, Cetatea Vaticanului, Monaco și San Marino utilizează euro ca monedă națională, în acord cu UE. Un număr de țări și teritorii, precum Kosovo (*) și Muntenegru, folosesc euro ca monedă de facto.

În țările europene din afara zonei euro, multe hoteluri, magazine și restaurante, mai ales în zonele turistice, acceptă plata în euro, pe lângă plata în moneda națională, deși nu sunt obligate din punct de vedere legal să procedeze astfel.

Cardurile bancare și numerarul

În țările din zona euro, plățile transfrontaliere în euro – inclusiv retragerile de la bancomat și plățile cu cardul – costă la fel ca în țara de origine. Începând cu 15 decembrie 2019, cetățenii din statele membre din afara zonei euro vor beneficia de aceleași avantaje, dar este posibil să trebuiască să suporte în continuare o taxă de conversie monetară.

În plus, datorită normelor recent introduse, nu vi se poate percepe nicio taxă suplimentară pentru efectuarea plății cu cardul de credit sau de debit și veți fi mai bine protejat atunci când efectuați plăți. Începând cu 19 aprilie 2020, veți putea verifica și compara comisioanele de conversie atunci când efectuați plăți în străinătate cu cardul sau când retrageți numerar.

Blocați imediat orice card pierdut sau furat, telefonând la banca emitentă. Notați-vă numărul pe care trebuie să îl apelați, înainte de a călători.

Dacă intrați în UE sau părăsiți teritoriul UE având asupra dumneavoastră suma de 10 000 EUR sau mai mult în numerar (ori echivalentul acesteia în alte monede), trebuie să o declarați autorităților vamale.

Uneori sunt percepute taxe foarte ridicate pentru încasarea unui cec provenit din altă țară a UE. În multe țări, cecurile nu mai sunt acceptate ca mijloc de plată.

LA CUMPĂRĂTURI

ÎN UE

Cantitatea de mărfuri pe care o puteți cumpăra și lua cu dumneavoastră când călătoriți în interiorul Uniunii Europene nu este limitată, atât timp cât cumpărăturile sunt pentru uzul dumneavoastră personal, și nu în scopuri comerciale. Taxele (TVA și accize) sunt incluse în prețul pe care îl plătiți și nu mai sunt imputate într-o altă țară din UE.

Cu toate acestea, în cazul bunurilor accizabile, precum alcoolul și produsele din tutun, se aplică norme speciale. Pentru a stabili dacă tutunul și alcoolul sunt pentru uz personal, fiecare țară poate stabili niveluri orientative. Dacă transportați o cantitate mai mare din aceste mărfuri, este posibil să vi se solicite să dovediți că nu aveți intenții de ordin comercial. Cu toate acestea, țările nu își pot stabili niveluri orientative care să fie mai mici de:

LA INTRAREA ÎN UE

Dacă intrați în UE dintr-o țară care nu face parte din Uniunea Europeană, puteți aduce cu dumneavoastră, fără a plăti TVA și accize, bunuri pentru uzul personal în limitele menționate mai jos. Același lucru este valabil și în cazul în care veniți din teritorii în care nu se aplică normele UE cu privire la TVA și accize.

Există o limită superioară și una inferioară pentru cantitățile de tutun pe care le puteți aduce în UE, în funcție de țară, așa că verificați normele vamale ale țării UE pe care o vizitați.

(*) Fiecare cantitate reprezintă 100 % din valoarea totală a limitei admise pentru produsele din tutun. Le puteți combina pe oricare dintre ele, dar nu trebuie să depășiți limita totală. De exemplu: 100 de țigarete (50 % din cotă) + 50 de țigări de foi (50 % din cotă) = 100 % din limita totală.

(**) Pentru băuturi spirtoase și vin alcoolizat sau spumant, fiecare dintre aceste cantități reprezintă 100 % din totalul limitei admise, pe care îl puteți împărți. De exemplu, puteți aduce jumătate de litru de băuturi spirtoase și un litru de vin alcoolizat, ambele reprezentând jumătate din această limită.

Călătorii cu vârsta sub 17 ani nu pot utiliza aceste limite pentru alcool și tutun.

În cazul în care călătoriți dintr-o țară a UE către o altă țară a UE tranzitând o țară care nu face parte din UE (de exemplu, Elveția), va trebui să verificați normele vamale ale țării respective.

Alte mărfuri, inclusiv parfumuri

  • Până la o valoare de 430 EUR pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport aerian sau maritim.
  • Până la o valoare de 300 EUR pentru persoanele care utilizează alte mijloace de transport.

Unele țări din UE aplică o limită inferioară pentru călătorii sub 15 ani, dar această limită nu poate fi mai mică de 150 EUR.

Produse alimentare

Nu există restricții generale privind transportul cărnii sau al produselor lactate în cazul călătoriilor în interiorul UE. Asigurați-vă însă că nu aduceți în UE produse alimentare care conțin carne, lapte sau produse derivate din acestea din țări care nu fac parte din UE, deoarece produsele în cauză ar putea transporta agenți patogeni periculoși care să îmbolnăvească animalele din UE, de exemplu de febră aftoasă și de pestă porcină africană. Singurele excepții se aplică celor care călătoresc cu cantități mici pentru consum personal din Andorra, Elveția, Groenlanda, Insulele Feroe, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și San Marino.

Informații suplimentare:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/alcohol-tobacco-cash/index_ro.htm

https://ec.europa.eu/food/animals/animalproducts/personal_imports_en

Nu uitați să luați cu dumneavoastră o sacoșă atunci când mergeți la cumpărături. Normele UE contribuie la reducerea utilizării pungilor din plastic, care devin deșeuri și dăunează mediului. Majoritatea țărilor percep o taxă pentru fiecare sacoșă pe care o primiți atunci când faceți cumpărături.

ASISTENȚĂ PENTRU CONSUMATORI

În calitate de consumator, vi se garantează un tratament echitabil, produse care îndeplinesc standarde acceptabile, precum și dreptul la despăgubire în cazul în care apar probleme, oriunde v-ați afla în UE.

Informați-vă asupra alimentelor pe care le consumați

Puteți avea certitudinea că au fost respectate cele mai stricte norme de siguranță alimentară, datorită legislației privind producerea, prelucrarea și vânzarea produselor alimentare. Normele pentru etichetarea alimentelor înseamnă informații clare, cuprinzătoare și exacte cu privire la conținutul produselor alimentare.

Informați-vă asupra a ceea ce cumpărați

Sunteți protejați împotriva unei game largi de practici comerciale neloiale atât online, cât și în magazine. Opțiunile predefinite pe site-urile internet sunt interzise, astfel încât nu veți plăti o asigurare de călătorie în mod neintenționat, de exemplu atunci când cumpărați un bilet de avion online.

Comparați prețurile

Prețul integral, cu TVA inclus, precum și prețul unitar (pe kilogram sau pe litru) al tuturor mărfurilor puse în vânzare trebuie să fie afișat în mod clar. Atunci când rezervați un zbor online, prețul total al biletului, inclusiv taxele și comisioanele, trebuie să fie vizibil încă de la începutul procesului de rezervare.

Rezolvați orice problemă

Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC-Net) oferă informații practice privind drepturile consumatorilor din UE, precum și consiliere și asistență gratuite privind plângerile sau litigiile transfrontaliere. În fiecare țară a UE există câte un centru, precum și în Islanda și în Norvegia. Există, de asemenea, o aplicație ECC-Net utilă pentru călătorii, cu numeroase sfaturi practice și informații.

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/consumers/resolve-your-consumer-complaint/european-consumer-centres-network_en

Căutați eticheta

Eticheta ecologică a UE vă poate ajuta să identificați produse, hoteluri, hosteluri sau campinguri ecologice.

Acest logo vă va ajuta să găsiți produse ecologice.

DREPTURILE DUMNEAVOASTRĂ

UE este singura zonă din lume unde cetățenii sunt protejați de un set complet de drepturi ale pasagerilor, indiferent cum călătoresc: cu avionul, cu trenul, cu autocarul sau cu vaporul. Pasagerii din UE au dreptul la informații exacte, accesibile și furnizate în timp util, la asistență în caz de perturbare a transportului și, în anumite circumstanțe, la despăgubiri în caz de anulare sau întârzieri prelungite.

Descărcați aplicația pentru a putea verifica ce drepturi aveți și cum să vă folosiți de ele:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/index_ro.htm

În plus, normele UE vă protejează atunci când cumpărați pachete de vacanță sau călătorii care combină cel puțin două tipuri diferite de servicii de călătorie (cum ar fi un zbor și un hotel sau închirierea unui autoturism) prin intermediul aceluiași site de rezervare online sau prin site-uri partenere.

Înainte de plecare: călătorii trebuie să primească informații clare cu privire la pachetul lor de călătorie (inclusiv destinația/destinațiile, lista serviciilor incluse și un număr de apel în caz de urgență). De asemenea, trebuie să fie informați cu privire la drepturile lor, de exemplu, în caz de anulare sau de faliment al organizatorului.

La destinație: călătorii care se află în dificultate au dreptul la asistență, de exemplu, informații cu privire la serviciile de sănătate și asistență consulară.

https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/consumers/travel-and-timeshare-law/package-travel-directive_en

Persoane cu handicap sau cu mobilitate redusă

Pasagerii cu handicap sau cu mobilitate redusă au dreptul la asistență gratuită în aeroporturi, în gări, în porturi și în anumite autogări, precum și la bordul aeronavelor, al trenurilor, al vapoarelor și al autocarelor. Se recomandă să informați transportatorul sau operatorul terminalului cu privire la necesitățile specifice, în momentul rezervării, atunci când cumpărați biletul în avans, sau cu cel puțin 48 de ore înainte de a călători (36 de ore în cazul călătoriilor cu autocarul).

Aflați mai multe:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/transport-disability/reduced-mobility/index_en.htm

În cazul în care călătoriți cu mașina și beneficiați de dreptul de a folosi locuri de parcare pentru persoanele cu handicap în țara dumneavoastră de origine, puteți să utilizați locurile de parcare puse la dispoziția persoanelor cu handicap din alte țări ale UE, însă vă recomandăm să verificați mai întâi care sunt regulile pe plan local. Căutați simbolul care reprezintă un scaun cu rotile.

Solicitarea de despăgubiri

În cazul în care considerați că drepturile dumneavoastră în calitate de pasager nu au fost respectate și doriți să solicitați despăgubiri, trebuie să contactați mai întâi transportatorul sau operatorul terminalului. În cazul în care aceștia nu își îndeplinesc obligațiile, puteți contacta autoritatea națională de aplicare a legii pentru modul de transport respectiv.

Apelați numărul de telefon gratuit al Europe Direct 00 800 6 7 8 9 10 11 pentru informații suplimentare și detalii privind autoritatea relevantă de aplicare a legii.

SĂNĂTATEA DUMNEAVOASTRĂ

Accesul la asistența medicală

În calitate de cetățean al unui stat membru al UE sau al Elveției, al Islandei, al Liechtensteinului sau al Norvegiei, dacă vă îmbolnăviți în timpul unei vizite temporare în oricare dintre aceste țări, aveți dreptul la aceeași asistență medicală ca și persoanele asigurate în țara respectivă (în unele țări asistența medicală este gratuită).

Așadar, nu uitați să luați cu dumneavoastră cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) atunci când călătoriți. Cardul este disponibil gratuit, în mod normal de la casa de asigurări de sănătate din țara dumneavoastră, și dovedește faptul că sunteți asigurat într-una dintre țările menționate mai sus. Dacă trebuie să plătiți costul asistenței medicale, va trebui să păstrați toate facturile, rețetele și chitanțele, pentru a putea cere rambursarea cheltuielilor în țara pe care o vizitați sau la întoarcerea acasă.

Aflați cum puteți solicita un card: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=563&langId=ro

Asigurările de călătorie

Cardul european de asigurări sociale de sănătate nu înlocuiește asigurarea de călătorie, deoarece nu acoperă, de exemplu, costurile de repatriere sau operațiunile de salvare montană în stațiunile de schi. Este recomandabil să încheiați o asigurare de călătorie pentru a acoperi asemenea riscuri.

Medicamentele

O rețetă eliberată de medicul dumneavoastră este valabilă în toate țările UE, însă ar trebui să vă asigurați că medicamentele prescrise sunt autorizate pentru vânzare și sunt disponibile în țara pe care o vizitați. Asigurați-vă că rețeta conține toate informațiile relevante, numele medicului și medicamentul. Rețetele electronice le permit călătorilor să primească medicamentele prescrise pe cale electronică de către medicul lor de la o farmacie din alte țări din UE, în timp ce medicii vor putea avea acces în curând la informații importante referitoare la pacienți în propria limbă.

Verificați dacă aceste servicii sunt disponibile acolo unde mergeți: https://ec.europa.eu/health/ehealth/electronic_crossborder_healthservices_en

Vaccinarea

În general, vaccinarea nu este obligatorie pentru a călători în UE. Cu toate acestea, există cerințe sau recomandări cu privire la unele teritorii de peste mări ale UE. Consultați-vă medicul înainte de a pleca.

Apa pentru scăldat

În 2018, peste 95 % din zonele pentru scăldat din UE respectau standardele minime de calitate a apei, iar peste 85 % din ele aveau nivelul „excelent”. Studiați harta interactivă pentru a afla care este calitatea apei acolo unde mergeți:

https://www.eea.europa.eu/themes/water/europes-seas-and-coasts/assessments/state-of-bathing-water

PĂSTRAREA LEGĂTURII

Telefoanele mobile

Cetățenii UE își pot utiliza telefoanele mobile atunci când călătoresc în UE la fel ca și acasă, fără a plăti vreo taxă suplimentară. Acest lucru este valabil și în Islanda, în Liechtenstein și în Norvegia (dar nu și în Elveția). Cu toate acestea, dacă aveți date nelimitate sau foarte ieftine în pachetul din țara dumneavoastră, puteți primi un volum mare, dar nu nelimitat, de date în roaming în UE, fără taxe suplimentare. Dacă depășiți acest volum, operatorul dumneavoastră poate începe aplicarea unei mici suprataxe de roaming (mai puțin de 4,5 EUR/GB). Dacă intenționați să rămâneți în altă țară a UE timp de câteva luni, verificați politica operatorului dumneavoastră privind utilizarea echitabilă a serviciilor de roaming la prețurile din țara de origine.

Wi-Fi

Accesul gratuit la internet este disponibil pe scară mai largă datorită punctelor de acces Wi-Fi finanțate de UE, care au fost înființate în aproximativ 8 000 de comunități locale din întreaga Europă. Vă veți putea conecta la internet gratuit în biblioteci, în piețe, în parcuri, în muzee și în alte zone publice în care vedeți simbolul WiFi4EU.

Trimiteți o carte poștală!

Timbrele poștale pot fi folosite doar în țara în care le-ați cumpărat.

Prizele electrice

Aproape toate țările UE au ștechere cu doi pini, cu excepția Ciprului, a Irlandei și a Maltei, care au ștechere cu trei pini.

POSIBILE ACTIVITĂȚI

Pentru idei și informații cu privire la ceea ce puteți vedea și face, consultați site-ul web al destinațiilor turistice din Europa (visiteurope.com) sau site-urile web ale organizațiilor naționale de turism oficiale din fiecare țară a UE.

Austria austria.info
Belgiavisitflanders.com
http://www.wallonia.be/en/visit
Bulgariabulgariatravel.org/en
Cipruvisitcyprus.com
Cehiaczechtourism.com
Germaniagermany.travel
Danemarcavisitdenmark.com
Spaniaspain.info/en
Estoniavisitestonia.com
Franțaint.rendezvousenfrance.com
Finlandavisitfinland.com
Greciavisitgreece.gr
Ungariagotohungary.com
Croațiacroatia.hr
Italiaitalia.it/en
Irlandadiscoverireland.ie
Luxemburgvisitluxembourg.com
Lituanialithuania.travel/en
Letonialatvia.travel
Maltavisitmalta.com
Țările de Josholland.com
Portugaliavisitportugal.com
Poloniapoland.travel
Româniaromania.travel
Suediavisitsweden.com
Slovaciaslovakia.travel
Sloveniaslovenia.info

În fiecare an, UE promovează numeroase proiecte și evenimente culturale în întreaga Europă. UE sprijină în special Capitalele europene ale culturii, o inițiativă care urmărește să evidențieze bogata diversitate culturală a Europei, și organizează expoziții și evenimente care celebrează cultura locală a orașelor selectate.

Orașul istoric Rijeka, unde se află principalul port maritim al Croației, și Galway, poarta de acces către frumoasa zonă de vest a Irlandei, sunt capitalele europene ale culturii în 2020. Informații suplimentare: https://rijeka2020.eu/en https://galway2020.ie/en

Orașul suedez Göteborg și orașul spaniol Málaga sunt Capitalele europene ale turismului inteligent în 2020. Informații suplimentare: https://smarttourismcapital.eu/cities-2020-winners

Datorită noilor norme ale UE, vă puteți bucura acum de abonamentele dumneavoastră online la filme, la evenimente sportive, la cărți electronice, la jocuri video și la muzică atunci când călătoriți într-o țară a UE, fără taxe sau restricții suplimentare. Aceasta se aplică și în Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Tinerii călători

Începând din 2018, UE le-a oferit europenilor cu vârsta de 18 ani șansa de a călători gratuit în întreaga Europă timp de până la o lună, pentru a descoperi bogatul patrimoniu cultural al continentului. Până în prezent, circa 70 000 de tineri europeni au primit un astfel de permis de călătorie. Informații suplimentare: https://europa.eu/youth/discovereu

Tinerii europeni pot profita de peste 70 000 de reduceri la evenimente culturale, la cazare, la educație, la servicii și la produse în 36 de țări din întreaga Europă, datorită European Youth Card (cardul european pentru tineret). Puteți obține reduceri aproape oriunde în UE, de la Rijksmuseum din Amsterdam, Disneyland din Paris sau Sagrada Familia din Barcelona la litoralul însorit al Ciprului, al Maltei sau al Greciei. Verificați ce reduceri se aplică: https://www.eyca.org/discounts

ANIMALELE DE COMPANIE

Datorită noului pașaport veterinar european pentru animalele de companie, care poate fi furnizat de orice medic veterinar, este ușor să călătoriți cu un câine, cu o pisică sau cu un dihor. Toate aceste animale de companie trebuie să dispună de un pașaport și, în scopuri de identificare, trebuie să li se instaleze un microcip electronic sau să aibă un tatuaj lizibil aplicat înainte de iulie 2011. Animalele trebuie să fie vaccinate împotriva turbării, iar informațiile trebuie înscrise în pașaportul lor. Vaccinarea trebuie efectuată după ce se aplică microcipul sau tatuajul.

Câinii trebuie să beneficieze de un tratament specific contra teniei, administrat de un veterinar, înainte de a călători în Finlanda, în Irlanda și în Malta. Informațiile referitoare la tratament trebuie să figureze în pașaportul animalului, iar câinele poate călători după o perioadă de o zi până la cinci zile de la tratament.

https://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/ms-websites_en

ÎN CAZ DE URGENȚĂ

Numărul european unic pentru apeluri de urgență: 112

Pentru a contacta gratuit serviciile de urgență în orice țară a UE de la orice telefon, fix sau mobil, formați 112.

În cazul în care constatați că sunteți victima unui furt, sesizați cea mai apropiată unitate locală de poliție. Păstrați o copie a raportului poliției pentru a o anexa la cererea de acoperire a daunelor în cadrul poliței de asigurare sau la cererea de despăgubire. Dacă vi s-a furat pașaportul sau cartea de identitate, anunțați consulatul sau ambasada țării dumneavoastră, precum și poliția.

Și nu uitați că, dacă vă aflați în afara UE, iar țara dumneavoastră nu are consulat local, puteți solicita asistență consulară locală de la altă țară a UE, de exemplu în caz de criză, de boală gravă sau de pierdere a pașaportului.

CONTACTAȚI UE

ÎN PERSOANĂ

În întreaga Uniune Europeană există sute de centre de informare Europe Direct. Puteți găsi adresa centrului cel mai apropiat de dumneavoastră la: https://europa.eu/european-union/contact_ro

LA TELEFON SAU PRIN E-MAIL

Europe Direct este un serviciu care vă oferă răspunsuri la întrebările privind Uniunea Europeană. Puteți accesa acest serviciu:

GĂSIȚI INFORMAȚII DESPRE UE

ONLINE

Informații despre Uniunea Europeană în toate limbile oficiale ale UE sunt disponibile pe site-ul Europa, la: https://europa.eu/european-union/index_ro

PUBLICAȚII ALE UE

Puteți descărca sau comanda publicații ale UE gratuite și contra cost la adresa: https://op.europa.eu/ro/publications. Mai multe exemplare ale publicațiilor gratuite pot fi obținute contactând Europe Direct sau centrul dumneavoastră local de informare (a se vedea https://europa.eu/european-union/contact_ro).

DREPTUL UE ȘI DOCUMENTE CONEXE

Pentru accesul la informații juridice din UE, inclusiv la ansamblul legislației UE începând din 1952 în toate versiunile lingvistice oficiale, accesați site-ul EUR-Lex, la: http://eur-lex.europa.eu

DATELE DESCHISE ALE UE

Portalul de date deschise al UE (http://data.europa.eu/euodp/ro) oferă acces la seturi de date din UE. Datele pot fi descărcate și reutilizate gratuit, atât în scopuri comerciale, cât și necomerciale.

Despre ediție

Comisia Europeană

Direcția Generală Comunicare
Redactare și comunicare țintită
1049 Bruxelles/Brussel
BELGIQUE/BELGIË

Manuscris finalizat în februarie 2020
Comisia Europeană nu răspunde pentru eventualele consecințe generate de reutilizarea acestei publicații.
Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2020

© Uniunea Europeană, 2020

Politica de reutilizare a documentelor Comisiei Europene este pusă în aplicare în baza Deciziei 2011/833/UE a Comisiei din 12 decembrie 2011 privind reutilizarea documentelor Comisiei (JO L 330, 14.12.2011, p. 39).

Cu excepția cazului în care se prevede altfel, reutilizarea prezentului document este autorizată în temeiul unei licențe Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). Aceasta înseamnă că reutilizarea este autorizată, cu condiția ca sursa documentului să fie recunoscută și să fie indicate orice modificări.

Pentru orice utilizare sau reproducere a unor elemente care nu sunt deținute de Uniunea Europeană, este posibil să fie necesară solicitarea permisiunii direct de la titularii drepturilor respective.

Ilustrații: © Uniunea Europeană, © iStock

Site-ul Your Europe („Europa ta”) vă oferă mai multe sfaturi despre drepturile dumneavoastră atunci când trăiți, munciți și călătoriți în UE: ec.europa.eu/youreurope

IDENTIFICATORI

Print ISBN 978-92-76-18097-5 doi:10.2775/309903 NA-03-20-262-RO-C
PDF ISBN 978-92-76-18058-6 doi:10.2775/15825 NA-03-20-262-RO-N
HTML ISBN 978-92-76-18086-9 doi:10.2775/322562 NA-03-20-262-RO-Q