Călătorind prin Europa 2024

Cum ajungeți la destinație

Cu mașina

Un permis de conducere valabil emis într-o țară din UE este recunoscut în întreaga UE și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Fiecare nou permis emis este tipărit pe un card din plastic, cu un format european standard. În majoritatea țărilor, pe lângă permisul de conducere valabil, trebuie să aveți asupra dumneavoastră și certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

Conducătorii auto din afara UE trebuie să verifice dacă au nevoie de un permis de conducere internațional pentru a conduce în țările UE pe care le vizitează, mai ales dacă intenționează să viziteze Cipru, Irlanda, Malta și Spania.

Indiferent de locul în care călătoriți în UE, polița de asigurare auto obligatorie va acoperi în mod automat daunele cauzate terților în urma unui accident auto (răspundere civilă). Dacă beneficiați de o poliță de asigurare auto completă în țara de origine, aceasta poate fi valabilă și în străinătate, însă se recomandă să verificați în ce țări se aplică și care este perioada de valabilitate.

Un formular european de constatare a accidentului, obținut de la asigurătorul dumneavoastră sau online, este un document standard disponibil în mai multe limbi, care vă permite să faceți declarația pe loc în cazul în care sunteți implicat într-un accident în altă țară.

Atunci când călătoriți în UE cu o poliță de asigurare de răspundere civilă emisă într-o țară din afara UE, este posibil să aveți nevoie de o carte verde sau de un certificat de asigurare încheiat la trecerea frontierei. Normele pot fi diferite în funcție de țara în care este emisă polița, prin urmare, verificați în prealabil.

Multe țări percep taxe pentru utilizarea drumurilor, fie prin taxe rutiere (în funcție de distanță), fie prin viniete (în funcție de durată). UE se asigură că sistemele de taxare nu discriminează nerezidenții sau utilizatorii ocazionali.

Purtarea centurii de siguranță este obligatorie în toate țările UE în orice tip de autovehicul prevăzut cu centuri de siguranță. Vehiculele trebuie să fie echipate cu dispozitive de siguranță corespunzătoare pentru copii.

Folosirea telefonului mobil la volan mărește foarte mult riscul de producere a unui accident și este interzisă în toate țările UE și în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, cu excepția cazului în care se utilizează un set hands-free.

Nivelul de alcoolemie autorizat la volan variază între 0 mg/ml și 0,5 mg/ml, în funcție de țară.

Conducătorii auto care depășesc viteza legală sau conduc sub influența alcoolului pot fi urmăriți și găsiți printr-un schimb transfrontalier de informații mai eficient.

Nu uitați să conduceți pe partea stângă în Cipru, în Irlanda și în Malta, iar în unele țări, precum Belgia, Franța, Portugalia și Țările de Jos, trebuie în mod normal să acordați prioritate vehiculelor care vin din partea dreaptă.

Care sunt limitele de viteză în Spania? Trebuie să port cască atunci când merg pe bicicletă în Suedia? Înainte de a pleca, consultați cele mai importante norme de siguranță rutieră.

În prezent, există peste 700 000 de puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice în întreaga UE, cu o pondere tot mai mare a stațiilor de reîncărcare rapidă. Prizele electrice standardizate înseamnă că conducătorii auto își pot reîncărca automobilele oriunde în UE. Consultați harta stațiilor de alimentare cu combustibili alternativi:

UE îmbunătățește în permanență standardele de siguranță pentru autobuze și autocare, de exemplu, introducerea recentă a unor noi cerințe pentru caracteristici precum sistemul de detectare a unghiului mort și sistemele de avertizare pentru prevenirea coliziunilor cu pietoni și bicicliști. Dacă în autobuze și în autocare sunt prevăzute centuri de siguranță, este obligatorie purtarea lor pe întregul teritoriu al UE.

De ce nu ați explora Europa pe bicicletă? EuroVelo, rețeaua europeană de rute cicliste, acoperă tot continentul european și unele dintre principalele atracții ale acestuia – sunt 17 rute de lungă distanță, care parcurg în total 90 000 km. Puteți explora orașele Europei pe propria bicicletă sau utilizând unul din sutele de sisteme de închiriere de biciclete de tip autoservire, unele cofinanțate de UE, care vă stau la dispoziție.

Pe calea aerului

Crearea unei piețe europene unice a transportului aerian, acum 30 de ani, a dus la apariția unor tarife mai scăzute și la o gamă mai largă de transportatori, de rute și de servicii pentru pasageri. Europa are unul dintre cele mai bune istorice în materie de siguranță a aviației din lume. Pentru a îmbunătăți în continuare siguranța, companiile aeriene din afara UE trebuie să dețină o autorizație care confirmă conformitatea lor cu standardele internaționale de siguranță. În plus, aeronavele lor pot fi inspectate în Europa și, dacă se dovedesc a fi nesigure sau insuficient de bine supravegheate de către autoritățile din țara lor de origine, acestor companii aeriene li se interzice operarea în spațiul aerian european. Pentru toate zborurile cu plecare de pe aeroporturile din UE, se aplică norme comune la nivel european privind controalele de securitate ale pasagerilor și ale bagajelor de cabină și de cală. Există restricții privind lichidele care pot fi luate în cabină și o listă comună a articolelor care nu sunt permise nici în bagajul de cabină, nici în cel de cală.

Cu trenul

Transportul feroviar rămâne una dintre cele mai sigure și mai populare forme de transport din Europa și joacă un rol important în ambițiile UE de a fi neutră din punct de vedere climatic până în 2050. UE dispune de o rețea de cale ferată de peste 200 000 km. Există peste 11 000 km de linii de mare viteză pe rute importante, precum Paris-Bruxelles-Amsterdam- Köln, Milano-Roma și Barcelona-Madrid, iar altele sunt în construcție. UE depune eforturi pentru a stimula serviciile de transport feroviar de călători pe distanțe lungi și transfrontaliere, inclusiv trenurile de noapte. Aceasta vizează dublarea traficului feroviar de mare viteză până în 2030 și triplarea acestuia până în 2050.

Pe căi navigabile

Există numeroase căi navigabile principale pe mare care leagă diferite porturi din UE, oferind servicii regulate și de înaltă calitate ca alternativă la transportul rutier, aerian sau feroviar ori în combinație cu acestea. Există, de asemenea, o rețea de căi navigabile de peste 40 000 km (râuri, canale și lacuri).

Drepturile dumneavoastră

UE este singura zonă din lume unde cetățenii sunt protejați de un set complet de drepturi ale pasagerilor, indiferent cum călătoresc: cu avionul, cu trenul, cu autocarul sau cu vaporul. Pasagerii din UE au dreptul la informații exacte, accesibile și furnizate în timp util, la asistență în caz de perturbare a transportului și, în anumite circumstanțe, la despăgubiri în caz de anulare sau întârzieri prelungite.

Descărcați aplicația pentru a putea verifica ce drepturi aveți și cum să vă folosiți de ele:

În plus, normele UE vă protejează atunci când cumpărați pachete de vacanță sau călătorii care combină cel puțin două tipuri diferite de servicii de călătorie (cum ar fi un zbor și un hotel sau închirierea unui autoturism) prin intermediul aceluiași site de rezervare online sau prin site-uri partenere.

Înainte de a pleca: trebuie să primiți informații clare cu privire la pachetul dumneavoastră de călătorie (inclusiv destinația/destinațiile, lista serviciilor incluse și un număr de apel în caz de urgență). De asemenea, trebuie să fiți informați cu privire la drepturile dumneavoastră, de exemplu, în caz de anulare sau de faliment al organizatorului.

Când sunteți la destinație: dacă vă aflați în dificultate în timpul șederii, aveți dreptul la asistență, de exemplu, informații cu privire la serviciile de sănătate și asistență consulară.

Pasagerii cu handicap sau cu mobilitate redusă au dreptul la asistență gratuită în aeroporturi, în gări, în porturi și în anumite terminale de autobuze sau autocare, precum și la bordul aeronavelor, al trenurilor, al vapoarelor și al autobuzelor sau autocarelor. Se recomandă să informați transportatorul sau operatorul terminalului cu privire la necesitățile specifice, în momentul rezervării, atunci când cumpărați biletul în avans. Verificați numărul de notificări necesare pentru modul dumneavoastră de transport înainte de a călători.

Dacă călătoriți cu mașina și aveți un card european de parcare pentru persoanele cu handicap în țara dumneavoastră de origine, ar trebui să puteți utiliza spațiile de parcare pentru persoanele cu handicap din alte țări din UE. Verificați în prealabil condițiile locale aplicabile în țara pe care o vizitați.

În cazul în care considerați că drepturile dumneavoastră nu au fost respectate în timpul călătoriei și doriți să solicitați despăgubiri, ar trebui să depuneți o plângere la transportator sau la operatorul terminalului sau la organismul național de aplicare a legii pentru modul dumneavoastră de transport specific.

Apelați numărul de telefon gratuit al Europe Direct 00 800 6 7 8 9 10 11 pentru informații suplimentare.

Înapoi Înainte