Reizen in Europa tijdens de coronapandemie (COVID-19)

Reizen is de afgelopen jaren moeilijk geweest als gevolg van de coronapandemie, maar grootschalige vaccinatie en de uitrol van het Europees digitaal coronacertificaat hebben de zaken gemakkelijker gemaakt.

De meerderheid van de EU-landen heeft wel de meeste reis- en gezondheidseisen opgeheven, maar er ontstaan nog steeds nieuwe varianten van het coronavirus. Een heropleving van het virus kan het voor EU-landen noodzakelijk maken om bepaalde reis- of gezondheidsvoorschriften (opnieuw) in te voeren.

Op het platform Re-open EU vindt u nog altijd de meest recente informatie van de lidstaten en de Schengenlanden over reisbeperkingen en volksgezondheids- en veiligheidsmaatregelen. Het is beschikbaar als website en als mobiele applicatie.

De regeling voor het Europees digitaal coronacertificaat is verlengd tot 30 juni 2023. De nationale gezondheidsautoriteiten zijn bevoegd voor de afgifte van het certificaat, dat kan worden verlangd als bewijs van vaccinatie, test of herstel van COVID-19 voor reisdoeleinden.

Meer informatie:
Reizen naar en vanuit de EU
Passagiersrechten

Met duizenden jaren geschiedenis, een rijk cultureel erfgoed en adembenemende landschappen behoort Europa tot de populairste reisbestemmingen ter wereld. Van de bergketens tot de zandstranden en van het schilderachtige platteland tot de kosmopolitische steden met duizenden musea en galerieën, in Europa is heel wat te ontdekken voor de reiziger. En reizen in Europa is makkelijker dan ooit, dankzij de Europese Unie (EU).

U kunt bijvoorbeeld zonder grenscontroles naar 26 Europese landen reizen, en gewoon uw hond of kat meenemen. U hebt overal toegang tot gezondheidszorg als er iets misgaat, en dankzij de euro kunt u gemakkelijker prijzen vergelijken. En u kunt uw mobiele telefoon nu precies zo gebruiken als thuis, zonder extra kosten, en ook uw onlineabonnementen reizen overal met u mee.

Europa trekt niet alleen miljoenen bezoekers van buiten Europa, maar ook de Europeanen zelf gaan graag op reis naar de verschillende Europese steden en landen.

Europeanen kunnen tegenwoordig net zo makkelijk door de EU als in hun eigen land reizen. De afschaffing van de meeste paspoortcontroles en het gebruik van dezelfde munteenheid — de euro — in 19 Europese landen hebben reizen een stuk eenvoudiger gemaakt. De totstandkoming van een interne markt met vrij verkeer van personen, goederen, diensten en geld heeft geleid tot een groter aanbod en lagere prijzen.

En dankzij een nieuwe reispas kunnen steeds meer jonge Europeanen gratis hun continent verkennen en genieten van Europa’s rijke culturele erfgoed.

De EU bestaat uit 27 landen. Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) de EU verlaten. Op grond van het “terugtrekkingsakkoord” tussen de EU en het VK blijft de EU-wetgeving in het VK gelden tot het einde van een overgangsperiode, die tot en met 31 december 2020 duurt, als deze tenminste niet wordt verlengd. Tot en met 31 december 2020 verandert er voor reizigers van en naar de EU en het Verenigd Koninkrijk dus niets.

Voor meer informatie over de terugtrekking van het VK uit de EU kunt u terecht op: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/nl/qanda_20_104

WELKE DOCUMENTEN HEBT U NODIG?

EU-BURGERS

Paspoort of identiteitskaart

Kinderen moeten hun eigen paspoort of identiteitskaart hebben.

U hebt geen visum nodig om binnen de EU te reizen.

Dankzij de regels van het Schengenakkoord, die deel uitmaken van de EU-wetgeving, hebben de meeste EU-landen hun grenscontroles opgeheven.

IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland nemen wel deel aan Schengen, maar zijn geen lid van de EU. Dit betekent bijvoorbeeld dat u kunt gaan skiën in Zwitserland zonder dat u uw paspoort hoeft te laten zien als u de grens overgaat.

Wanneer er sprake is van een ernstige bedreiging van de binnenlandse veiligheid, kunnen de interne grenscontroles tijdelijk weer worden ingevoerd.

Wanneer u een EU-land buiten het Schengengebied binnenkomt of verlaat, moet u een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart laten zien.

Iedereen die de buitengrenzen van de EU overgaat (bijvoorbeeld bij binnenkomst in de EU vanuit een land buiten de EU of buiten het Schengengebied), wordt systematisch gecontroleerd aan de hand van gegevens in databases. Dit geldt ook voor EU-burgers.

Omdat om veiligheidsredenen of ter identificatie om uw identiteitsbewijs kan worden gevraagd, moet u wel uw paspoort of identiteitskaart bij u hebben als u in de EU reist. Let op: een geldig identiteitsbewijs kan alleen worden afgegeven door de overheid van uw land.

Controleer voordat u de EU verlaat, de documentatievereisten van het niet-EU-Land waar u naartoe gaat.

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/eu-citizen/index_nl.htm

ONDERDANEN VAN DERDE LANDEN

Let op: burgers uit IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland worden op reis en bij binnenkomst in een EU-land behandeld als EU-burgers, omdat deze vier landen deel uitmaken van het Schengengebied.

Paspoort

U hebt een geldig paspoort nodig.

Visum

Burgers uit meer dan 60 landen en gebiedsdelen hebben geen visum nodig als zij voor maximaal 90 dagen naar de EU komen. De lijst van landen waarvan de burgers een visum nodig hebben om naar Ierland te reizen, verschilt enigszins van de lijst die voor de andere EU-landen geldt.

U kunt een visum aanvragen bij het consulaat of de ambassade van het EU-land dat u wilt bezoeken (of het consulaat of de ambassade van het land dat uw hoofdbestemming is). Met een visum voor het Schengengebied kunt u naar alle Schengenlanden reizen. Met een geldig visum voor verblijf van langere duur of een geldige verblijfsvergunning afgegeven door een van de Schengenlanden kunt u tot 90 dagen in andere Schengenlanden verblijven. Het kan zijn dat u een nationaal visum nodig hebt voor een bezoek aan EU-landen die niet aan Schengen deelnemen. Kijk voor meer informatie op:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-nationals/index_nl.htm

https://ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy/apply_for_a_visa_en

OP REIS

MET DE AUTO

Rijbewijs

Een geldig rijbewijs dat in een EU-land is uitgereikt, wordt erkend in de hele EU en in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Elk nieuw rijbewijs dat nu wordt uitgereikt, wordt gedrukt op een plastic kaart met een Europees standaardformaat. In de meeste landen moet u naast een geldig rijbewijs ook het kentekenbewijs van uw auto bij u hebben.

Reizigers die uit landen buiten de EU komen, moeten controleren of ze een internationaal rijbewijs nodig hebben om te kunnen rijden in de EU-landen die ze bezoeken, zeker als ze van plan zijn naar Ierland, Cyprus, Malta of Spanje te gaan.

Autoverzekering

Wanneer u binnen de EU reist, biedt uw autoverzekering automatisch de wettelijk verplichte minimumdekking (wettelijke aansprakelijkheid). Dit geldt ook voor IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Als u in eigen land allrisk/omnium verzekerd bent, geldt de dekking vaak ook in andere landen. Het is echter aan te raden voor uw vertrek te controleren in welke landen dit het geval is en wat de geldigheidstermijn is.

Het Europees schadeformulier, een standaarddocument dat in verschillende talen verkrijgbaar is, vergemakkelijkt de afwikkeling van een ongeval in een ander land. U kunt voor het formulier terecht bij uw verzekeraar of op internet.

Een groene kaart is niet noodzakelijk om in de EU te reizen, maar het is een internationaal erkend bewijs van een minimale wettelijkeaansprakelijkheidsverzekering. Hebt u geen groene kaart bij u, zorg er dan voor dat u uw verzekeringsbewijs kunt overleggen.

Tolheffing en vignetten

Veel landen heffen tol (op basis van de afgelegde afstand) of kennen een vignet (geldig gedurende een bepaalde periode) voor het gebruik van hun wegen. De EU controleert of deze heffingenstelsels evenredig zijn en niet-ingezetenen of occasionele gebruikers niet discrimineren.

Veilig rijden

In de hele EU is het dragen van een veiligheidsgordel verplicht in alle motorvoertuigen waarin veiligheidsgordels zijn aangebracht. Voor kinderen is een kinderzitje of zitverhoger verplicht.

Mobiel bellen tijdens het rijden verhoogt de kans op een ongeval aanzienlijk. Het is dan ook in alle EU-landen en in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland verboden, tenzij u handsfree belt.

Het maximaal toegestane alcoholpromillage ligt tussen 0 mg/ml en 0,8 mg/ml, afhankelijk van het land. Bestuurders die te hard of onder invloed rijden, kunnen dankzij de verbeterde grensoverschrijdende uitwisseling van informatie worden opgespoord.

Denk eraan dat in Cyprus, Ierland en Malta links wordt gereden en dat in sommige landen zoals België, Frankrijk, Nederland en Portugal in het algemeen verkeer van rechts voorrang heeft.

Wat is de maximumsnelheid in Spanje? Moet ik een fietshelm op als ik in Zweden ga fietsen? Alle belangrijke informatie over verkeersveiligheid is te vinden in de gratis app “Going Abroad”. U kunt deze downloaden op: http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/index_nl.htm

Elektrische auto’s

Er zijn meer dan 150 000 oplaadpunten voor elektrische auto’s in de Europese Unie, en de EU zet zich in voor een flinke uitbreiding van het aantal oplaadpunten in de toekomst. Dankzij gestandaardiseerde stekkers in heel Europa kunnen bestuurders van elektrische auto’s hun auto overal in de EU op dezelfde wijze opladen als thuis. Bekijk de kaart met alternatieve tankstations en oplaadpunten: https://www.eafo.eu

Bussen en touringcars

De EU werkt voortdurend aan verbetering van de veiligheidsvoorschriften voor passagiers van bussen en touringcars. Er zijn bijvoorbeeld onlangs strengere regels van kracht geworden voor het gebruik van brandbestendige materialen in voertuigen. Wanneer bussen en touringcars zijn uitgerust met veiligheidsgordels, is het gebruik daarvan verplicht in de hele EU.

Per fiets

Ontdek Europa per fiets! EuroVelo, het Europees fietsroutenetwerk, verbindt het hele continent en belangrijke bezienswaardigheden door middel van 16 lange fietsroutes over een afstand van meer dan 70 000 km. Met een van de honderden fietsverhuurdiensten met zelfbediening, waarvan er enkele zijn medegefinancierd door de EU, kunt u door verschillende Europese steden fietsen. www.nl.eurovelo.com

PER VLIEGTUIG

De totstandkoming van een Europese interne markt voor luchtvervoer, inmiddels ruim 25 jaar geleden, heeft geleid tot goedkopere vluchten en een grotere keuze uit luchtvaartmaatschappijen, routes en diensten voor de passagier.

Europa heeft een uitstekende staat van dienst wat de veiligheid van de luchtvaart betreft. Om de veiligheid nog verder te verbeteren, zijn luchtvaartmaatschappijen van buiten de EU verplicht een certificaat te behalen waarin wordt bevestigd dat ze voldoen aan de internationale veiligheidsnormen. Bovendien kunnen hun toestellen in Europa worden geïnspecteerd. Wanneer blijkt dat deze niet veilig zijn of onvoldoende zijn gecontroleerd door de autoriteiten van het land in kwestie, mogen deze luchtvaartmaatschappijen niet meer in het Europese luchtruim vliegen.

Voor alle vluchten die vanaf een luchthaven in de EU vertrekken, gelden gemeenschappelijke EU-regels voor de veiligheidscontrole van passagiers en van hand- en ruimbagage. Er gelden beperkingen voor vloeistoffen die in het vliegtuig mogen worden meegenomen, en er is een gemeenschappelijke lijst van artikelen die niet als handbagage dan wel ruimbagage mogen worden meegenomen.

PER TREIN

Reizen per trein is nog steeds de veiligste en populairste manier van reizen in Europa. De EU heeft een spoorwegnet van ruim 220 000 km. Er is circa 8 000 km aan hogesnelheidslijnen op belangrijke routes zoals Parijs-Brussel-Amsterdam-Keulen, Milaan-Rome en Barcelona-Madrid, en er worden momenteel nog meer hogesnelheidslijnen aangelegd.

PER BOOT

Er zijn veel zeeroutes tussen EU-landen met regelmatige verbindingen van hoge kwaliteit, al dan niet in combinatie met een bus-, trein- of vliegreis. De EU loopt voorop bij de verbetering van de veiligheid op zee en de bevordering van hoge kwaliteitsnormen. In 2018 zijn nieuwe regels van kracht geworden ter verbetering van de veiligheid van schepen die passagiers in EU-wateren vervoeren.

KAART

TIJDZONES

GELD

De euro

Zo’n drie kwart van de bevolking van de EU, oftewel ruim 340 miljoen mensen in 19 EU-landen, betaalt tegenwoordig met de euro (€): België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje (zie bijgaande kaart).

Andorra, Monaco, San Marino en Vaticaanstad gebruiken de euro als hun nationale munteenheid, met instemming van de EU. In een aantal landen en gebieden zoals Kosovo en Montenegro wordt de euro feitelijk als munteenheid gebruikt.

In Europese landen buiten de eurozone accepteren veel hotels, winkels en restaurants, vooral in toeristische gebieden, naast de nationale munt ook euro’s, maar ze zijn daartoe niet wettelijk verplicht.

Betaalkaarten en contanten

Grensoverschrijdende betalingen in euro’s — inclusief opnames bij een geldautomaat en kaartbetalingen — kosten in de landen van de eurozone hetzelfde als in uw eigen land. Sinds 15 december 2019 heeft iedereen die in een EU-land buiten de eurozone woont, dezelfde voordelen, maar bij hen kunnen wel wisselkosten in rekening worden gebracht.

Bovendien kunnen er dankzij onlangs ingevoerde regels geen extra kosten meer in rekening worden gebracht voor het betalen met een krediet- of betaalkaart en bent u beter beschermd bij betalingen. Vanaf 19 april 2020 kunt u bovendien eenvoudig de wisselkosten controleren en vergelijken wanneer u in het buitenland met uw betaalkaart betaalt of geld opneemt.

Laat gestolen of verloren bankkaarten onmiddellijk blokkeren door uw bank. Schrijf het nummer dat u daarvoor moet bellen, ergens op voordat u op reis gaat.

Wanneer u de EU binnenkomt of verlaat met 10 000 EUR of meer in contanten (of het equivalent daarvan in andere valuta), moet u dit bij de douane aangeven. Er zijn soms bijzonder hoge transactiekosten verbonden aan het verzilveren van een cheque uit een ander EU-land. In veel landen worden cheques niet langer als betaalmiddel geaccepteerd.

WINKELEN

BINNEN DE EU

Wanneer u van het ene EU-land naar het andere reist, mag u zo veel kopen en meenemen als u wilt, mits het voor eigen gebruik is en niet om door te verkopen. De belastingen (btw en accijns) zijn inbegrepen in de prijs en u hoeft niets extra’s te betalen in een ander EU-land.

Er gelden echter speciale regels voor accijnsgoederen, zoals alcohol- en tabaksproducten. Elk land stelt zijn eigen richthoeveelheden vast om te bepalen of de tabak en alcohol voor eigen gebruik bedoeld zijn. Als u meer bij u hebt, is het mogelijk dat u vragen moet beantwoorden om te controleren of u geen commerciële bedoelingen hebt. EU-landen mogen echter geen lagere richthoeveelheden vaststellen dan de volgende:

VAN BUITEN DE EU

Wanneer u de EU binnenkomt vanuit een niet-EU-land, mag u niet meer dan de volgende hoeveelheden goederen voor persoonlijk gebruik meenemen zonder btw of accijns te betalen. Dit geldt ook wanneer u terugkomt uit gebieden waar de Europese btw- en accijnsregels niet van toepassing zijn.

Afhankelijk van het land geldt er een hogere of lagere maximumhoeveelheid tabak die u in de EU mag invoeren, dus controleer de douaneregels van het EU-land dat u bezoekt.

* Elke hoeveelheid is 100 % van de totale toegestane hoeveelheid tabaksproducten. U mag deze producten combineren, maar u mag de totale maximumhoeveelheid niet overschrijden. Bijvoorbeeld: 100 sigaretten (50 % van de toegestane hoeveelheid) + 50 cigarillo’s (50 % van de toegestane hoeveelheid) = 100 % van de totale toegestane hoeveelheid.

**Voor sterke drank en gealcoholiseerde of mousserende wijn geldt dat elk van deze hoeveelheden 100 % is van de totale toegestane hoeveelheid. U mag echter combineren tot 100 %. U kunt bijvoorbeeld een halve liter sterke drank en één liter gealcoholiseerde wijn meenemen — deze hoeveelheden zijn ieder de helft van de toegestane hoeveelheid.

Deze toegestane hoeveelheden alcohol en tabak gelden niet voor reizigers jonger dan 17 jaar.

Als u via een land dat niet tot de EU behoort (bv. Zwitserland), van het ene EU-land naar het andere reist, moet u controleren welke douaneregels dat land hanteert.

Andere goederen, waaronder parfum

  • Maximaal ter waarde van 430 EUR voor reizigers per vliegtuig of boot.
  • Maximaal ter waarde van 300 EUR voor andere reizigers.

In sommige EU-landen geldt een lager maximum voor reizigers jonger dan 15, maar het mag niet lager zijn dan 150 EUR.

Voedsel

Er gelden geen algemene beperkingen voor het reizen met vlees- of zuivelproducten in de EU. U moet er echter op letten dat u geen voedingswaren die vlees, melk of daarvan afgeleide producten bevatten, in de EU invoert vanuit landen die niet tot de EU behoren, omdat deze gevaarlijke ziekteverwekkers kunnen bevatten die ziektes zoals mond-en-klauwzeer en Afrikaanse varkenspest onder de veestapel van de EU kunnen veroorzaken. De enige uitzonderingen hierop gelden voor reizigers uit Andorra, Faeröer, Groenland, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, San Marino of Zwitserland die een kleine hoeveelheid voor persoonlijke consumptie hebben meegenomen.

Voor meer informatie:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/alcohol-tobacco-cash/index_nl.htm

https://ec.europa.eu/food/animals/animalproducts/personal_imports_en

Denk eraan een tas mee te nemen wanneer u gaat winkelen. De EU-voorschriften zijn gericht op het verminderen van het gebruik van lichte plastic draagtassen, omdat deze vaak als zwerfvuil op straat belanden en schadelijk zijn voor het milieu. In de meeste landen moet u bij het winkelen voor deze tassen betalen.

HULP VOOR CONSUMENTEN

Als consument bent u overal in de EU verzekerd van een eerlijke behandeling, producten die voldoen aan aanvaardbare normen, en het recht op schadevergoeding als er iets misgaat.

Weet wat u eet

Door de strenge wetten voor de productie, verwerking en verkoop van levensmiddelen bent u in de EU verzekerd van de hoogste mate van voedselveiligheid. Dankzij regels voor levensmiddelenetiketten is de informatie over de inhoud van levensmiddelen duidelijk, volledig en nauwkeurig.

Weet wat u koopt

Zowel op internet als in de winkel bent u tegen een groot aantal oneerlijke handelspraktijken beschermd. Vooraf aangevinkte hokjes op websites zijn verboden, zodat u bijvoorbeeld niet per ongeluk voor een reisverzekering betaalt wanneer u online een vliegticket boekt.

Vergelijk prijzen

De volledige prijs, inclusief btw, net als de prijs per kilo of per liter, van alle te koop aangeboden goederen moet duidelijk worden vermeld. Wanneer u op internet een vlucht boekt, moet de totaalprijs van het ticket inclusief alle toeslagen en belastingen vanaf het begin van het boekingsproces worden getoond.

Problemen oplossen

Bij het netwerk van Europese consumentencentra (ECC-net) kunt u terecht voor praktische informatie over consumentenrechten in de EU en voor gratis advies en ondersteuning bij grensoverschrijdende klachten of geschillen. Er is een consumentencentrum in ieder EU-land, en ook in IJsland en Noorwegen. Er is ook een handige reisapp van ECC-net met veel praktische tips en informatie.

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/consumers/resolve-your-consumer-complaint/european-consumer-centres-network_nl

Let op de EU-milieukeur

De EU-milieukeur is een milieukeurmerk dat u helpt bij het vinden van milieuvriendelijke producten, hotels, jeugdherbergen of campings.

Dit logo helpt u biologische producten te vinden.

UW RECHTEN

Of u nu met het vliegtuig, met de trein, met de bus of touringcar of per schip reist, de EU is het enige gebied ter wereld waar u wordt beschermd door een volledig stelsel van passagiersrechten. Alle passagiers in de EU hebben recht op juiste, tijdige en toegankelijke informatie, hulp in geval van storingen in het vervoersnetwerk en, in bepaalde gevallen, compensatie bij annulering of grote vertragingen.

Download de app, zodat u kunt controleren wat uw rechten zijn en hoe u daar een beroep op kunt doen: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/index_nl.htm

Daarnaast wordt u beschermd door EU-regels wanneer u via onlineboekingwebsites all-invakanties of pakketreizen koopt waarbij minstens twee soorten reisdiensten worden gecombineerd (bv. een vlucht en een hotel of huurauto).

Voordat u vertrekt: Reizigers moeten duidelijke informatie ontvangen over hun reispakket (inclusief hun reisbestemming(en), de inbegrepen diensten en het noodnummer dat ze kunnen bellen). Reizigers moeten ook worden geïnformeerd over hun rechten — u hebt tegenwoordig bijvoorbeeld meer rechten wanneer uw reis wordt geannuleerd of wanneer de organisator failliet gaat.

Tijdens uw verblijf: Reigers die in de problemen komen, hebben recht op hulp, zoals informatie over gezondheidsdiensten en consulaire bijstand.

https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/consumers/travel-and-timeshare-law/package-travel-directive_nl

Passagiers met een handicap of beperkte mobiliteit

Passagiers met een handicap of beperkte mobiliteit hebben recht op gratis assistentie op vliegvelden, in havens, op treinstations en bepaalde busstations en aan boord van vliegtuigen, treinen, schepen en bussen. Als u speciale behoeften hebt, is het raadzaam om de vervoerder of exploitant van op- en uitstapplaatsen daarvan op de hoogte te stellen wanneer u een reservering plaatst of vooraf een kaartje koopt, of in ieder geval 48 uur voordat u op reis gaat (36 uur als u per bus reist).

Voor meer informatie:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/transport-disability/reduced-mobility/index_nl.htm

Als u per auto reist en in eigen land een gehandicaptenparkeerkaart hebt, kunt u ook de parkeerfaciliteiten voor gehandicapten in andere EU-landen gebruiken. Controleer wel welke plaatselijke voorwaarden er gelden. Let op het rolstoelsymbool.

Schadevergoedingen

Als u vindt dat uw rechten tijdens uw reis niet zijn geëerbiedigd en dat u recht hebt op een schadevergoeding, moet u eerst contact opnemen met de vervoerder of de exploitant van de op- of uitstapplaats. Indien zij hun verplichtingen niet nakomen, kunt u contact opnemen met de nationale handhavingsinstantie voor uw specifieke vervoerswijze.

U kunt via het gratis nummer 00 800 6 7 8 9 10 11 bellen naar Europe Direct voor meer informatie en de contactgegevens van de betrokken handhavingsinstantie.

GEZONDHEID

Toegang tot gezondheidszorg

Als u als burger van een EU-land of van IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland ziek wordt terwijl u tijdelijk in een van deze landen verblijft, hebt u recht op dezelfde medische zorg als de verzekerden in dat land (in sommige landen is de gezondheidszorg gratis).

Vergeet dus niet uw Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) mee te nemen wanneer u op reis gaat. Deze kaart is gratis verkrijgbaar bij uw zorgverzekeraar en is een bewijs dat u in een van de bovengenoemde landen verzekerd bent. Als u moet betalen voor medische zorg, moet u alle rekeningen, doktersrecepten en facturen bewaren, zodat u meteen om terugbetaling kunt vragen in het land waar u verblijft, of na terugkeer uit het buitenland.

Meer informatie over het aanvragen van de Europese ziekteverzekeringskaart: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=563&langId=nl

Reisverzekeringen

De EHIC is geen vervanging van een reisverzekering, want kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of reddingsacties in skigebieden worden niet vergoed. Het is verstandig om een reisverzekering af te sluiten tegen zulke risico’s.

Geneesmiddelen

Een doktersrecept is in alle EU-landen geldig, maar controleer of het voorgeschreven medicijn verkocht mag worden en beschikbaar is in het land dat u bezoekt. Zorg ervoor dat op uw recept alle relevante informatie staat over u, de voorschrijvende arts en het voorgeschreven product. Dankzij e-recepten kunnen reizigers tegenwoordig bij apotheken in bepaalde EU-landen medicijnen ophalen die elektronisch door hun arts zijn voorgeschreven, en binnenkort hebben artsen ook in hun eigen taal toegang tot belangrijke patiëntgegevens.

Controleer of deze diensten beschikbaar zijn op uw plaats van bestemming: https://ec.europa.eu/health/ehealth/electronic_crossborder_healthservices_nl

Inentingen

Voor het reizen in de EU zijn in het algemeen geen inentingen nodig. Voor sommige van de overzeese gebiedsdelen van de EU is een inenting echter verplicht of aanbevolen. Informeer bij uw arts voordat u vertrekt.

Zwemwater

In 2018 voldeed meer dan 95 % van het zwemwater in de EU aan de minimumnormen voor waterkwaliteit en meer dan 85 % aan de strengere eisen om als “uitstekend” te kunnen worden aangemerkt. Kijk op de interactieve kaart voor informatie over de waterkwaliteit op uw plaats van bestemming:

https://www.eea.europa.eu/themes/water/europes-seas-and-coasts/assessments/state-of-bathing-water

CONTACT HOUDEN MET FAMILIE EN VRIENDEN

Mobiele telefoons

Inwoners van EU-landen kunnen tijdens hun reizen in de EU zonder extra kosten hun mobiele telefoon gebruiken zoals zij dat thuis doen. Dit geldt ook voor IJsland, Liechtenstein en Noorwegen (maar niet voor Zwitserland). Als u in eigen land een bundel zonder datalimiet of met zeer goedkope data hebt, kan het zijn dat u zonder extra kosten een groot, maar niet onbeperkt roamingvolume aan mobiele data voor de EU ontvangt. Als u dit volume overschrijdt, kan uw operator een kleine toeslag voor roaming in rekening brengen (minder dan 4,50 EUR per gigabyte). Als u van plan bent een paar maanden in een ander EU-land te verblijven, is het raadzaam informatie in te winnen over de “roam-like-at-home”-regels voor redelijk gebruik van uw operator.

Wifi

Gratis internet is op steeds grotere schaal beschikbaar, omdat er in zo’n 8 000 Europese gemeenten door de EU gefinancierde wifi-hotspots zijn geïnstalleerd. Overal waar u in bibliotheken, op pleinen, in parken, musea en andere openbare ruimten het WiFi4EU-symbool ziet, kunt u gratis verbinding maken.

Stuur eens een kaartje!

Postzegels kunt u alleen gebruiken in het land waar u ze koopt.

Stekkers

In vrijwel alle EU-landen worden stekkers met twee pennen gebruikt, met uitzondering van Cyprus, Ierland en Malta, waar stekkers met drie pennen worden gebruikt.

TOERISTISCHE TREKPLEISTERS EN EVENEMENTEN

Voor ideeën en informatie over wat er te zien en te doen is, kunt u een kijkje nemen op de website met Europese vakantiebestemmingen (visiteurope.com). U kunt ook terecht op de websites van de officiële nationale toeristenbureaus van de EU-landen.

Austria austria.info
Belgiëvisitflanders.com
http://www.wallonia.be/en/visit
Bulgarijebulgariatravel.org/en
Cyprusvisitcyprus.com
Tsjechiëczechtourism.com
Duitslandgermany.travel
Denemarkenvisitdenmark.com
Spanjespain.info/en/
Estlandvisitestonia.com
Frankrijkint.rendezvousenfrance.com
Finlandvisitfinland.com
Griekenlandvisitgreece.gr
Hongarijegotohungary.com
Kroatiëcroatia.hr
Italiëitalia.it/en
Ierlanddiscoverireland.ie
Luxemburgvisitluxembourg.com
Litouwenlithuania.travel/en
Letlandlatvia.travel
Maltavisitmalta.com
Nederlandholland.com
Portugalvisitportugal.com
Polenpoland.travel
Roemeniëromania.travel/en
Zwedenvisitsweden.com
Slowakijeslovakia.travel
Sloveniëslovenia.info

De EU promoot ieder jaar tal van culturele projecten en evenementen in heel Europa. De EU ondersteunt met name de culturele hoofdsteden van Europa, een initiatief dat is bedoeld om de rijke culturele diversiteit van Europa te benadrukken. In dit verband organiseert de EU tentoonstellingen en evenementen die in het teken staan van de lokale cultuur van de verkozen steden.

De historische stad Rijeka, de belangrijkste havenstad van Kroatië, en Galway, de toegangspoort tot de mooie westkust van Ierland, zijn in 2020 de culturele hoofdsteden van Europa. Voor meer informatie: https://rijeka2020.eu/en https://galway2020.ie/en

De Zweedse stad Göteborg en de Spaanse stad Málaga zijn in 2020 de Europese hoofdsteden van slim toerisme. Voor meer informatie: https://smarttourismcapital.eu/cities-2020-winners/

Wanneer u op reis bent in een EU-land, hebt u dankzij nieuwe EU-regels voortaan volledige toegang tot uw betaalde onlineabonnementen op films, sportevenementen, e-boeken, videogames en muziekdiensten, zonder extra kosten of beperkingen. Dit geldt ook voor IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.

Jonge reizigers

Sinds 2018 stelt de EU 18-jarige Europeanen in de gelegenheid maximaal één maand gratis door Europa te reizen om het rijke culturele erfgoed van het continent te ontdekken. Tot dusver hebben ongeveer 70 000 jonge Europeanen een reispas ontvangen. Voor meer informatie: https://europa.eu/youth/discovereu_nl

Jonge Europeanen kunnen met het Europees Jongerenpaspoort profiteren van meer dan 70 000 kortingen op culturele evenementen, accommodatie, onderwijs, diensten en producten in 36 landen in heel Europa. Jongeren kunnen bijna overal in de EU korting krijgen, van het Rijksmuseum in Amsterdam, Disneyland in Parijs en de Sagrada Familia in Barcelona tot de zonovergoten stranden van Cyprus, Malta of Griekenland. Bekijk de kortingen: https://www.eyca.org/discounts

HUISDIEREN

Reizen met een hond, kat of fret is gemakkelijk dankzij het EU-huisdierenpaspoort, dat u bij elke dierenarts kunt krijgen. Alle honden, katten en fretten moeten een paspoort hebben en ter identificatie voorzien zijn van een elektronische microchip of een duidelijk leesbare tatoeage, mits deze vóór juli 2011 is aangebracht. Ze moeten tegen rabiës zijn gevaccineerd en de gegevens moeten in hun huisdierenpaspoort worden vermeld. De vaccinatie moet worden uitgevoerd na het inbrengen van de microchip of het aanbrengen van de tatoeage.

Honden die op reis worden meegenomen naar Finland, Ierland of Malta, moeten vóór vertrek door een dierenarts tegen lintworm zijn behandeld. De behandeling moet in het huisdierenpaspoort worden vermeld en de hond mag dan één tot vijf dagen na de behandeling reizen.

https://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/ms-websites_en

IN NOODGEVALLEN

Europees alarmnummer: 112

In alle EU-landen kunt u met een vaste of mobiele telefoon via het gratis nummer 112 de hulpdiensten bereiken.

Diefstal kunt u aangeven bij de lokale politie. Om een schadeclaim bij uw verzekering in te dienen, moet u een proces-verbaal laten opmaken. Als uw paspoort of identiteitskaart gestolen wordt, moet u aangifte doen bij zowel de politie als het consulaat of de ambassade van uw land.

En vergeet niet dat u, wanneer u buiten de EU bent, hulp kunt vragen bij een consulaat van een ander EU-land als uw eigen land daar geen consulaat heeft, bijvoorbeeld in geval van crisis, ernstige ziekte of verlies van uw paspoort.

HOE NEEMT U CONTACT OP MET DE EU?

KOM LANGS

In heel Europa zijn er honderden lokale EU-informatiecentra. U vindt het adres van het dichtstbijzijnde informatiecentrum op: https://europa.eu/european-union/contact_nl

BELLEN OF MAILEN

Europe Direct is een dienst die uw vragen over de Europese Unie beantwoordt. U kunt met deze dienst contact opnemen door:

  • te bellen naar het gratis nummer: 00 800 6 7 8 9 10 11 (bepaalde telecomaanbieders kunnen wel kosten in rekening brengen),
  • te bellen naar het gewone nummer: +32 22999696, of
  • een e-mail te sturen via: https://europa.eu/european-union/contact_nl

WAAR VINDT U INFORMATIE OVER DE EU?

ONLINE

Informatie over de Europese Unie in alle officiële talen van de EU is beschikbaar op de Europa-website op: https://europa.eu/european-union/index_nl

EU-PUBLICATIES

U kunt publicaties van de EU downloaden of bestellen op: https://publications.europa.eu/nl/publications. Als u meerdere kopieën van gratis publicaties wenst, neem dan contact op met Europe Direct of met uw plaatselijke informatiecentrum. (zie https://europa.eu/european-union/contact_nl).

EU-WETGEVING EN AANVERWANTE DOCUMENTEN

Toegang tot juridische informatie van de EU, waaronder alle EU-wetgeving sinds 1952 in alle officiële talen, krijgt u op EUR-Lex op: http://eur-lex.europa.eu

OPEN DATA VAN DE EU

Het opendataportaal van de EU (http://data.europa.eu/euodp/nl) biedt toegang tot datasets uit de EU. Deze gegevens kunnen gratis worden gedownload en hergebruikt, zowel voor commerciële als voor niet-commerciële doeleinden.

Meer informatie

Europese Commissie

Directoraat-generaal Communicatie
Redactie en publieksinformatie
1049 Brussel
BELGIË

Manuscript voltooid in februari 2020.
De Europese Commissie is niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van hergebruik van deze publicatie.
Luxemburg: Bureau voor publicaties van de Europese Unie, 2020

© Europese Unie, 2020

Het beleid ten aanzien van hergebruik van documenten van de Europese Commissie wordt uitgevoerd overeenkomstig Besluit 2011/833/EU van de Commissie van 12 december 2011 betreffende het hergebruik van documenten van de Commissie (PB L 330 van 14.12.2011, blz. 39).

Tenzij anders vermeld, is hergebruik van dit document toegestaan krachtens een Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)-licentie (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). Dit betekent dat hergebruik is toegestaan, mits de bron correct wordt aangegeven en eventuele wijzigingen worden vermeld.

Voor het gebruik of de reproductie van onderdelen die niet het eigendom zijn van de Europese Unie, kan het nodig zijn rechtstreeks om toestemming van de respectieve houders van het recht te verzoeken.

Afbeeldingen: © Europese Unie, © iStock

Wanneer u in de EU woont, werkt of reist, kunt u op de website “Uw Europa” terecht voor meer advies over uw rechten: ec.europa.eu/youreurope

IDENTIFICATIEGEGEVENS

Print ISBN 978-92-76-18098-2 doi:10.2775/70047 NA-03-20-262-NL-C
PDF ISBN 978-92-76-18056-2 doi:10.2775/151937 NA-03-20-262-NL-N
HTML ISBN 978-92-76-18065-4 doi:10.2775/764605 NA-03-20-262-NL-Q