Utazás Európában a koronavírus-járvány alatt

Az elmúlt néhány évben a Covid19-világjárvány megnehezítette az utazást, de a széles körű beoltottságnak és az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetésének köszönhetően újra egyszerűbb utazni.

Bár az uniós országok többsége a legtöbb utazási és egészségügyi korlátozást feloldotta, továbbra is számolnunk kell új koronavírus-variánsok megjelenésével. Ha a járvány újból erőre kap, előfordulhat, hogy az uniós országoknak ismét bizonyos utazási vagy egészségügyi korlátozásokat kell bevezetniük.

A Re-open EU továbbra is tájékoztatást nyújt a tagállamokban és a schengeni társult országokban érvényben lévő utazási korlátozásokról, valamint a népegészségügyi és biztonsági intézkedésekről. A Re-open EU weboldalként és mobiltelefonos alkalmazásként is elérhető.

Az uniós digitális Covid-igazolvány rendszerét 2023. június 30-ig meghosszabbították. Az utazás megkönnyítését célzó igazolvány, amelynek kiállítása a nemzeti egészségügyi hatóságok feladata, a beoltottság, a negatív teszteredmény vagy a Covid19-ből való felgyógyulás igazolására szolgál.

További információk:
Beutazás az Unióba és kiutazás az Unióból
Utasjogok

Európa több ezer éves történelmével, gazdag kulturális örökségével és lélegzetelállító tájaival a világ legnépszerűbb úti céljai közé tartozik. Hegyláncai, homokos tengerpartjai, festői tájai és múzeumokban, művészeti galériákban bővelkedő kozmopolita városai sok felfedeznivalót tartogatnak az utazónak. Ráadásul az Európai Uniónak köszönhetően kontinensünk megismerése még soha nem volt ilyen könnyű.

Napjainkban az utazó ellenőrzés nélkül kelhet át 26 európai ország határain, sőt még kedvenc háziállatai is vele tarthatnak. Utazás közben, amennyiben rászorul, könnyen részesülhet egészségügyi ellátásban, az euró pedig lehetővé teszi, hogy egyszerűbben és előnyösebb feltételek mellett vásároljon. Mobiltelefonját is úgy használhatja, mint otthon, bármiféle többletköltség nélkül, és már online előfizetéseit is viheti magával.

Amellett, hogy Európa több millió látogatót vonz a tengerentúlról, azok, akik Európát mondhatják otthonuknak, szintén szívesen fedezik fel a közelükben található városok és országok sokaságát.

Napjainkban az európaiak ugyanolyan könnyen utazhatnak szerte az Unióban, mint saját hazájukban. Az útlevél-ellenőrzéssel kapcsolatos formalitások többségének eltörlése és a 19 uniós tagországban már bevezetett közös valuta, az euró nagyban megkönnyítette az utazást. Az emberek, az áruk, a szolgáltatások és a pénz szabad mozgását lehetővé tevő egységes piac létrehozása szélesebb választékot és alacsonyabb árakat eredményezett.

Az új utazási bérletnek hála egyre több fiatal európai ismeri meg kontinensünket, és élvezi ingyen annak gazdag kulturális örökségét.

Az EU-t 27 ország alkotja. Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az EU-ból. Az EU és az Egyesült Királyság közötti, a kilépésről rendelkező megállapodás értelmében az uniós jog továbbra is alkalmazandó az Egyesült Királyságban a 2020. december 31-ig (vagy meghosszabbítás esetén tovább) tartó átmeneti időszak végéig. Ezért 2020. december 31-ig az EU-ba és az Egyesült Királyságba történő vagy onnan induló utazások alkalmával a szokásos módon kell eljárni. Az Egyesült Királyság kilépésével kapcsolatos további részletekről itt tájékozódhat: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/qanda_20_104

AZ UTAZÁSHOZ SZÜKSÉGES OKMÁNYOK

UNIÓS POLGÁROK

Útlevél vagy személyazonosító igazolvány

A gyermekeknek is saját útlevéllel vagy személyazonosító igazolvánnyal kell rendelkezniük.

Az EU területén belül az uniós polgárok vízum nélkül utazhatnak.

Az uniós jog részét képező schengeni szabályok következtében a legtöbb uniós ország megszüntette a határok ellenőrzését.

Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc szintén a schengeni térséghez tartozik, habár nem tagja az Európai Uniónak. Ez azt jelenti tehát, hogy ha egy uniós polgár Svájcba utazik síelni, a határátlépéskor nem kell útlevelét felmutatnia.

Ha komoly veszély fenyegeti a belső biztonságot, a tagállamok korlátozott időtartamra kivételes jelleggel visszaállíthatják a határellenőrzést a belső határokon.

A schengeni térségen kívüli uniós országokba utazva és onnan visszatérve érvényes útlevelet vagy személyazonosító igazolványt kell felmutatni.

Az adatbázisokban szisztematikusan ellenőriznek mindenkit, aki az Unió külső határait átlépi (azaz az Európai Unión kívülről vagy nem a schengeni övezetből érkezik az EU-ba), ideértve az uniós polgárokat is.

Az útlevelét vagy a személyazonosító igazolványát tartsa magánál, amikor az Unió területén utazik, mert elképzelhető, hogy biztonsági okokból, illetve a személyazonosság igazolására fel kell majd mutatnia. Ne feledje, hogy kizárólag a nemzeti hatóságok által kibocsátott személyazonosságot igazoló okmány érvényes.

Mielőtt az Unión kívülre utazik, nézzen utána, milyen dokumentumokat kíván meg az a nem uniós ország, amelybe készül.

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/eu-citizen/index_hu.htm

HARMADIK ORSZÁGOK ÁLLAMPOLGÁRAI

Megjegyzés: Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai az uniós országokban való utazás és az Unióba való beutazás szempontjából ugyanolyan bánásmódban részesülnek, mint az uniós polgárok, mivel ez a négy ország is a schengeni térségbe tartozik.

Útlevél

Az utazáshoz érvényes útlevél szükséges.

Vízumok

Jelenleg több mint 60 ország és terület állampolgárai vízum nélkül utazhatnak be az EU területére, és ott 90 napig tartózkodhatnak. Írország esetében azonban a többi EU-tagállamban érvényes listától némileg eltér azon országok jegyzéke, amelyek állampolgárai vízummal utazhatnak be.

Vízumkérelmét azon uniós ország konzulátusán vagy nagykövetségén nyújthatja be, ahová utazni szeretne (vagy amelyik fő úti célja). Bármely schengeni országba beutazhat, aki schengeni vízummal rendelkezik. Ha pedig valamelyik schengeni állam által kiadott érvényes tartózkodási engedéllyel vagy hosszú távú tartózkodásra jogosító vízummal rendelkezik, a többi schengeni országban akár 90 napot is eltölthet. Amennyiben olyan uniós országba utazik, amely nem tagja a schengeni térségnek, adott esetben vízumra lehet szüksége. További információkért lásd:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-nationals/index_hu.htm

https://ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy/apply_for_a_visa_en

UTAZÁS

KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS

Vezetői engedély

Az EU valamely tagállamában kiállított vezetői engedély az egész Unióban, sőt Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban is érvényes.

Ma minden új jogosítványt egységes európai formátumot követő, műanyag kártya formájában állítanak ki. A tagállamok többsége előírja, hogy a járművezetőnek az érvényes jogosítványon kívül a gépjármű forgalmi engedélyét is magánál kell tartania.

A nem uniós járművezetőknek ellenőrizniük kell, hogy szükségük van-e nemzetközi vezetői engedélyre ahhoz, hogy az általuk meglátogatott uniós országokban vezethessenek, különösen, ha Ciprusra, Írországba, Máltára és Spanyolországba terveznek utazni.

Gépjármű-felelősségbiztosítás

Bárhol utazik az EU területén, gépjármű-felelősségbiztosítása automatikusan biztosítja Önnek a jogszabályok által előírt minimális biztosítást (a kötelező felelősségbiztosítást). Ez Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájc is vonatkozik. Otthoni casco biztosítása gyakran más országokba irányuló utazásra is kiterjed, de még indulás előtt ellenőrizze, hogy mely országokban és meddig érvényes.

A biztosítójától beszerezhető vagy az internetről letölthető európai baleseti bejelentő lap olyan, több nyelven elérhető szabványdokumentum, amely külföldön bekövetkezett baleset esetén megkönnyíti a helyszíni nyilatkozattételt.

Ha az EU területén utazik, nincs szüksége a biztosítást igazoló zöldkártyára (nem összetévesztendő a gépjárművek környezetvédelmi felülvizsgálatának igazolására szolgáló, azonos elnevezésű dokumentummal – a ford.), ez a nemzetközileg elismert okmány azonban igazolja a minimálisan szükséges kötelező felelősségbiztosítás meglétét. Amennyiben mégsem viszi magával zöldkártyáját, biztosítási okmányai mindenképpen legyenek Önnél.

Úthasználati díjak és matricák

Számos országban az utak használatához (távolságtól függő) úthasználati díjat kell fizetni vagy (időalapú) „matricát” kell vásárolni. Az EU figyelemmel kíséri ezeket az útdíjszedési rendszereket, és biztosítja, hogy a kivetett díjak arányosak legyenek, és ne érintsék hátrányosan a külföldi vagy az alkalmi úthasználókat.

Biztonságos vezetés

A biztonsági öv használata az azzal felszerelt járműveken valamennyi EU-tagállamban kötelező. A gyermekek számára kötelező megfelelő gyermekbiztonsági rendszert (gyermekülést) biztosítani.

A mobiltelefon használata vezetés közben nagymértékben növeli a balesetek kockázatát, ezért a vezetés közbeni telefonhasználat csaknem valamennyi uniós tagállamban, ezenfelül Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban is tilos, kivéve, ha a telefonálás kihangosítóval történik.

A véralkohol-tartalom megengedett legmagasabb szintje országonként változó, 0 mg/ml és 0,8 mg/ml közé esik. A gyorshajtó vagy ittas járművezetők felkutatását a határokon átnyúló fejlettebb információcsere segíti.

Ne feledje, hogy Cipruson, Írországban és Máltán az úttest bal oldalán kell hajtani, néhány országban – így Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában és Portugáliában – pedig a legtöbb kereszteződésnél a jobbkéz-szabály érvényesül.

Milyen sebességkorlátozások vannak érvényben Spanyolországban? Kell-e bukósisakot viselnünk, ha Svédországban kerékpárra ülünk? Minden fontos közúti közlekedésbiztonsági szabályt letölthet az ingyenes „Utazás külföldre” alkalmazással: http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/index_hu.htm

Elektromos autók

Az Európai Unióban több mint 150 000 töltőállomás áll az elektromos járművek rendelkezésére, és az EU arra törekszik, hogy a jövőben még sokkal több legyen. Az elektromos járművek vezetői szabványos töltőket használhatnak az egész kontinensen autójuk feltöltésére, mintha otthon lennének. Tekintse meg az alternatív üzemanyagtöltő állomások térképét: https://www.eafo.eu

Buszok és távolsági buszok

Az EU folyamatosan javítja a buszok és távolsági buszok utasaira vonatkozó biztonsági normákat, a közelmúltban például szigorúbb szabályokat vezetett be a járművekben a tűzálló anyagok használata tekintetében. Ha a buszokra és távolsági buszokra biztonsági öveket szereltek fel, azokat az egész EU-ban használni kell.

Kerékpározás

Miért ne fedezhetnénk fel Európát két keréken? Az európai kerékpárút-hálózat – az EuroVelo – több mint 70 000 km hosszú, 16 nagy távolságú kerékpárúttal szeli át az egész kontinenst és köti össze annak fontosabb nevezetességeit. Több száz önkiszolgáló kerékpárkölcsönző rendszer működik Európa városaiban, amelyek némelyike az EU társfinanszírozásával épült ki. www.en.eurovelo.com

LÉGI KÖZLEKEDÉS

Az egységes európai légi közlekedési piac több mint 25 évvel ezelőtti létrehozásának eredményeként olcsóbbá váltak a járatok, és bővült a légi fuvarozók, útvonalak és az utasoknak nyújtott szolgáltatások választéka.

A légi közlekedés szempontjából Európa az egyik legbiztonságosabb hely a világon. A biztonság fokozása érdekében a harmadik országbeli légitársaságoknak engedéllyel kell rendelkezniük, amely tanúsítja, hogy teljesítik a nemzetközi biztonsági előírásokat. Emellett repülőgépeik Európában vizsgálatnak vethetők alá, és a nem elég biztonságos vagy saját országuk repülésfelügyeleti hatóságai által nem megfelelően ellenőrzött repülőgépek kitilthatók az EU légteréből.

Az uniós repülőterekről induló valamennyi járat esetében egységes uniós szabályok vonatkoznak az utasok, valamint feladott és kézipoggyászaik biztonsági ellenőrzésére. Korlátozások vannak érvényben a kézipoggyászban szállítható folyadékra vonatkozóan, és közös jegyzék tartalmazza a feladott vagy a kézipoggyászban nem szállítható tárgyakat.

VASÚTI KÖZLEKEDÉS

A vonattal történő közlekedés továbbra is az egyik legbiztonságosabb és legnépszerűbb közlekedési mód Európában. Az EU több mint 220 000 km hosszú vasúthálózattal rendelkezik. A nagy sebességű vonalak több mint 8000 kilométeres hálózata olyan fontos útvonalakat kapcsol össze, mint Párizs–Brüsszel–Amszterdam–Köln, Milánó–Róma vagy Barcelona–Madrid, és jelenleg is több ilyen vonal áll építés alatt.

VÍZI KÖZLEKEDÉS

Számtalan fontos tengeri útvonal létezik az uniós tagállamok között, amelyeken az utasok színvonalas szolgáltatást nyújtó, menetrend szerinti járatokat vehetnek igénybe a közúti, légi vagy vasúti közlekedés alternatívájaként vagy kiegészítéseként. Az EU élen jár a tengerbiztonság javításában és szigorú normák előmozdításában. Az uniós vizeken utasokat szállító hajók biztonságának javítását szolgáló új szabályok 2018-ban léptek hatályba.

TÉRKÉP

IDŐZÓNÁK

PÉNZ

Az euró

Az eurót (€) ma már a következő 19 ország összesen több mint 340 millió lakosa, vagyis az uniós polgárok kb. háromnegyede használja fizetőeszközként: Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia (lásd a térképet).

Az Európai Unió jóváhagyásával az euró a törvényes fizetőeszköz Andorrában, Monacóban, San Marinóban és a Vatikánvárosi Állam területén is. De facto fizetőeszközként használják az eurót további országokban és területeken is, például Koszovóban és Montenegróban.

Az euróövezeten kívül eső európai országokban, különösen a turisták által gyakran látogatott helyeken számos szálloda, üzlet és étterem a nemzeti valuta mellett eurót is elfogad, bár törvény erre nem kötelezi őket.

Fizetés bankkártyával és készpénzzel

Az euróövezet országaiban a határokon átnyúló, euróban történő fizetés, azon belül a bankjegykiadó automatából történő készpénzfelvétel és a kártyás fizetés díja megegyezik. 2019. december 15-től az euróövezeten kívüli országokban lakók ugyanezeket az előnyöket élvezhetik, de előfordulhat, hogy továbbra is meg kell fizetniük a valutaátváltás díját.

Emellett a közelmúltban bevezetett szabályoknak köszönhetően a hitelkártyával vagy bankkártyával történő fizetésért sem számítható fel többletdíj, és az e kártyákat használók fokozottabb védelemben részesülnek a fizetések teljesítésekor. 2020. április 19-től egyszerűen ellenőrizhetők és összehasonlíthatók lesznek az átváltási díjak is, ha külföldön kártyával fizet vagy pénzt vesz fel.

Bankkártyája elvesztése, ellopása esetén ezt haladéktalanul jelentse a kibocsátó intézménynek, és tiltassa le a kártyát! A megfelelő telefonszámot még az utazás megkezdése előtt jegyezze fel!

Amennyiben Ön 10 000 euró vagy azt meghaladó összegű készpénzzel lépi át az EU határát, erről nyilatkozatot kell tennie a vámhatóságoknak.

Néha nagyon magas tranzakciós díjat kell fizetni egy másik uniós országból származó csekk beváltása esetén. Számos országban a csekket már nem fogadják el fizetőeszközként.

VÁSÁRLÁS

AZ EURÓPAI UNIÓN BELÜL

Ha az Unió tagállamai között utazik, nincsenek korlátozások azzal kapcsolatban, hogy mit vásárolhat és vihet magával, feltéve, hogy a megvásárolt termékeket személyes használatra és nem viszonteladásra szánja. Az árak magukban foglalják a héát és a jövedéki adókat, így ezek újbóli befizetését egyetlen más uniós tagállam sem követelheti.

Ugyanakkor külön szabályok vonatkoznak a jövedékiadó-köteles termékekre, így az alkoholra és a dohánytermékekre. Minden ország szabadon meghatározhatja, mennyi dohányterméket, illetve alkoholt tekint saját felhasználásra szánt mennyiségnek. Amennyiben e termékekből ennél nagyobb mennyiség található Önnél, adott esetben ellenőrizhetik, hogy nem kereskedelmi szándékkal szállítja-e a termékeket. A tagállamok azonban nem írhatnak elő az alábbiaknál kisebb irányadó mennyiségeket:

BEUTAZÁS AZ EU-BA

Ha Ön harmadik országból érkezik az EU területére, héa- és jövedékiadó-mentesen hozhat be személyes használatra szánt termékeket, amennyiben azok mennyisége nem haladja meg az alább felsorolt határértékeket. Ugyanezek az előírások érvényesek, amennyiben olyan területről érkezik, amelyre a héával és a jövedéki adókkal kapcsolatos uniós szabályok nem érvényesek.

A célországtól függően eltérő határértékek vannak érvényben az EU-ba behozható dohánytermékek kapcsán, ezért ellenőrizze az úti céljának megfelelő uniós ország vámjogszabályait.

* Az egyes összegek a dohánytermékek teljes megengedett mennyiségének 100%-át képviselik. Ezeket a termékeket kombinálhatja, de nem lépheti túl a felső határt. Például: 100 szál cigaretta (a megengedett mennyiség 50%-a) + 50 szivarka (a megengedett mennyiség 50%-a) = a megengedett mennyiség 100%-a.

** A szeszes italok és a szeszezett bor vagy pezsgő tekintetében ezen összegek a teljes megengedett mennyiség 100%-át képviselik, amelyet Ön megoszthat. Behozhat például fél liter szeszes italt és 1 liter szeszezett bort, mert mindkettő a megengedett mennyiség fele.

A 17 éven aluli utazók nem élhetnek a dohánytermékek és az alkohol vámmentes behozatalának engedményével.

Ha egy uniós országból a másikba egy nem uniós országon keresztül (pl. Svájc) utazik, ellenőriznie kell az utóbbi ország vámjogszabályait.

Egyéb áruk, ideértve a parfümöket is

  • A repülővel és hajóval utazók legfeljebb 430 euró értékben egyéb árukat is behozhatnak az EU területére.
  • Más utasokra 300 eurós értékhatár vonatkozik.

Néhány tagállamban a 15. életévüket be nem töltött utasokra alacsonyabb, de legalább 150 eurós értékhatár vonatkozik.

Élelmiszer

Az Unión belül utazók esetében a hús- és tejtermékek behozatalára nem vonatkoznak korlátozások. Ugyanakkor nem hozhat be az EU-ba húst, tejet vagy ezekből készült termékeket tartalmazó élelmiszereket nem uniós országokból, mivel az ilyen élelmiszerek az uniós állatállományt megbetegítő, veszélyes kórokozókat hordozhatnak (pl. száj- és körömfájás, afrikai sertéspestis). Kivételt csupán az Andorrából, a Feröer szigetekről, Grönlandról, Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából, San Marinóból vagy Svájcból személyes fogyasztásra behozott kis mennyiségek képeznek.

Bővebben:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/alcohol-tobacco-cash/index_hu.htm

https://ec.europa.eu/food/animals/animalproducts/personal_imports_en

Ne felejtsen el bevásárlótáskát vinni a vásárláshoz! Az uniós szabályok segítik a könnyű műanyag hordtasakok használatának csökkentését, mivel azok szennyezik és károsítják a környezetet. A legtöbb országban fizetni kell a vásárlás során kapott zacskókért.

SEGÍTSÉG A FOGYASZTÓKNAK

Fogyasztóként Önnek Unió-szerte joga van a méltányos bánásmódhoz, az elfogadható minőségi előírásoknak megfelelő termékekhez és ahhoz, hogy probléma esetén jogorvoslatban részesüljön.

Joga van tudni, mit eszik!

Mivel az élelmiszerek előállítását, feldolgozását és árusítását szigorú rendelkezések szabályozzák, biztos lehet abban, hogy e cikkek megfelelnek a legszigorúbb élelmiszer-biztonsági szabványoknak. Az élelmiszer-jelölésre vonatkozó szabályozásnak köszönhetően érthetőek, teljesek és pontosak az egyes élelmiszerek összetevőire vonatkozó információk.

Joga van tudni, mit vásárol!

A fogyasztókat internetes és bolti vásárlás esetén egyaránt számos intézkedés védi a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatoktól. A honlapokon tilos az előre kipipált négyzetek alkalmazása, így többé nem fordulhat elő például az, hogy online repülőjegy-foglalás közben Ön szándéka ellenére utasbiztosítást is köt.

Árak összehasonlítása

Minden eladásra kínált árucikken egyértelműen fel kell tüntetni a teljes, hozzáadottérték-adót tartalmazó árat, valamint az egységárat (pl. ár/kg vagy ár/l). A repülőjegyet árusító webhelyeknek a foglalás kezdetétől fogva fel kell tüntetniük a teljes, azaz az illetékeket és egyéb díjakat is magában foglaló jegyárat.

A problémák megoldhatók!

Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata (ECC-Net) gyakorlati információkkal szolgál az uniós fogyasztói jogokról, illetve ingyenesen tanácsot ad és segítséget nyújt a másik tagállamot érintő panaszok és viták rendezésével kapcsolatban. Minden uniós országban, sőt Izlandon és Norvégiában is működik egy-egy ilyen központ. Az „ECC-Net Travel” mobilalkalmazás pedig számos hasznos gyakorlati tanácshoz és információhoz juttatja a felhasználókat.

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/consumers/resolve-your-consumer-complaint/european-consumer-centres-network_hu

Keresse a címkét!

Az uniós ökocímke segít beazonosítani a környezetbarát termékeket, szállodákat, ifjúsági szállókat és kempingeket.

Ez a logó a biotermékeket jelöli.

AZ ÖN JOGAI

Az EU az egyetlen olyan térség a világon, ahol az utasokat – függetlenül attól, hogy repülővel, vonaton, busszal, távolsági busszal vagy hajóval utaznak – kiterjedt jogok illetik meg. Az Unióban utazóknak joguk van pontos, időszerű és könnyen hozzáférhető információkhoz, közlekedési fennakadások esetén segítséghez és bizonyos feltételekkel még kárpótláshoz is a járat törlése vagy hosszas késedelem esetén.

Töltse le az alkalmazást, és ellenőrizze, hogy milyen jogok illetik meg Önt, és hogyan érvényesítheti őket:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/index_hu.htm

Az uniós szabályok emellett védelmet nyújtanak az ugyanazon vagy az egymáshoz kapcsolódó online foglalási oldalakon legalább két különböző szolgáltatást (például repülőutat és szállást vagy gépkocsibérlést) kombináló szervezett társasutazások résztvevői számára.

Mielőtt elindulna: Az utasoknak egyértelmű tájékoztatást kell kapniuk az utazási csomagról (ideértve az úti célt/célokat, a csomagban foglalt szolgáltatások listáját és egy segélyhívó számot). Az utasokat ezenfelül tájékoztatni kell jogaikról is; az utasok például szélesebb körű jogokkal rendelkeznek az utazás törlése esetén, vagy ha a szervező csődbe megy.

Amikor ott tartózkodik: A nehéz helyzetbe került utazók segítségnyújtásra jogosultak; többek között tájékoztatást kell kapniuk az egészségügyi szolgáltatásokról, illetve konzuli segítséget igényelhetnek.

https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/consumers/travel-and-timeshare-law/package-travel-directive_hu

A fogyatékossággal élő és a csökkent mozgásképességű utasok

A fogyatékossággal élő és a csökkent mozgásképességű utasok a repülőtereken, a pályaudvarokon, a kikötőkben, a kijelölt buszpályaudvarokon, csakúgy mint a repülőgépek és hajók fedélzetén, a vonatokon és a buszokon térítésmentes segítséget vehetnek igénybe. Előre megváltott jegy esetében a helyfoglalás alkalmával, egyéb esetben legkésőbb 48 órával az utazás előtt (ha buszjáratról van szó, 36 órával előbb) tanácsos értesíteni a személyszállító vállalatot vagy az állomásüzemeltetőt a különleges szükségletekről.

Bővebben:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/transport-disability/reduced-mobility/index_hu.htm

Ha autóval utazik, és otthon jogosult használni a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyeket, azokat más uniós országban is használhatja, de ellenőrizze a helyi feltételeket! Keresse a kerekesszék szimbólumot!

Jogorvoslat

Ha úgy érzi, hogy utazás közben jogai sérültek, és panasszal kíván élni, először is a közlekedési társasággal vagy az állomásüzemeltetővel kell kapcsolatba lépnie. Amennyiben utóbbiak nem tesznek eleget kötelezettségeiknek, lépjen kapcsolatba a szóban forgó közlekedési mód illetékes nemzeti szervével, melynek elérhetőségeiről és adatairól a Europe Direct ingyenesen hívható telefonszámán, a 00 800 6 7 8 9 10 11 számon tájékozódhat.

EGÉSZSÉG

Az egészségügyi ellátás igénybevételének lehetősége

Uniós ország vagy Izland, Liechtenstein, Norvégia vagy Svájc polgáraként, ha az ezen helyekre tett ideiglenes látogatás során megbetegszik, ugyanarra az egészségügyi ellátásra jogosult, mint az adott országban biztosított személyek (az ellátás néhány országban ingyenes). Utazáskor ne felejtse tehát magával vinni európai egészségbiztosítási kártyáját (EHIC)! A kártya ingyenesen beszerezhető, általában országa nemzeti egészségbiztosítójánál, és igazolja, hogy tulajdonosa valamelyik fent felsorolt államban biztosítással rendelkezik. Ha fizetnie kell az egészségügyi ellátásért, számláit, receptjeit és nyugtáit gondosan őrizze meg, hogy visszatérítést tudjon igényelni a kezelést nyújtó országban vagy hazatérését követően!

Bővebben a kártya kérelmezéséről: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=563&langId=hu#navItem-1

Utazási biztosítás

Az európai egészségbiztosítási kártya nem helyettesíti az utazási biztosítást, mivel nem fedezi például a síparadicsomokban a hegyi mentés vagy a származási országba való hazaszállítás költségeit sem. Érdemes tehát utazási biztosítást kötni, amely ezekre a kockázatokra is kiterjed.

Gyógyszerek

A kezelőorvosa által kiállított rendelvény valamennyi uniós országban érvényes, arról azonban célszerű megbizonyosodnia, hogy a felírt gyógyszer forgalmazása valóban engedélyezett és az kapható is ott, ahová utazni szeretne. Győződjön meg arról, hogy a rendelvény tartalmazza az Önre, a felíró orvosra és a felírt gyógyszerre vonatkozó összes lényeges információt! Az e-receptek lehetővé teszik az utazók számára, hogy az orvosuk által elektronikus úton felírt gyógyszereket egyes uniós országok gyógyszertáraiból beszerezzék, az orvosok pedig hamarosan hozzá fognak férni saját nyelvükön a fontos beteginformációkhoz. Itt tudja ellenőrizni, hogy ezek a szolgáltatások rendelkezésre állnak-e az úti célja szerinti országban:

https://ec.europa.eu/health/ehealth/electronic_crossborder_healthservices_hu

Védőoltások

Az EU-n belül utazóknak rendszerint nem szükséges beoltatniuk magukat, az EU egyes tengerentúli területeire azonban kötelező vagy javasolt beadatni védőoltást. Utazás előtt kérjen felvilágosítást háziorvosától!

A természetes fürdővizek minősége

2018-ban az EU fürdőhelyeinek több mint 95%-a teljesítette a vízminőségre vonatkozó minimumkövetelményeket, több mint 85%-uk pedig megütötte a szigorúbb „kiváló” szintet. Az interaktív térképen áttekintheti, hogy milyen a víz minősége abban az országban, ahová utazik:

https://www.eea.europa.eu/themes/water/europes-seas-and-coasts/assessments/state-of-bathing-water

KAPCSOLATTARTÁS

Mobiltelefon használata

Az uniós lakosok az EU-n belüli utazáskor ma már ugyanúgy használhatják mobiltelefonjukat, mint otthon, és ezért semmiféle többletköltséget nem kell fizetniük. Ez Izlandra, Liechtensteinre és Norvégiára is igaz, Svájcra viszont nem. Ha azonban otthoni csomagja korlátlan vagy nagyon olcsó adatforgalmat tartalmaz, előfordulhat, hogy az Unión belüli utazása során nem korlátlan, csak nagy mennyiségű roaming-adatforgalom illeti meg többletköltség nélkül. Ha meghaladja ezt a mennyiséget, szolgáltatója csekély (4,5 EUR/GB-nál alacsonyabb) többletköltséget számolhat fel a barangolásért. Ha néhány hónapig egy másik uniós országban tervez tartózkodni, célszerű áttekintenie a szolgáltatójának a belföldi díjas barangolásra vonatkozó méltányos használati feltételeit.

Wifi

Az ingyenes internet-hozzáférés egyre szélesebb körben elérhető az uniós finanszírozású wifi-hotspotoknak köszönhetően, amelyeket Európa-szerte mintegy 8000 településen hoztak létre. Ingyenesen használhatja az internetet könyvtárakban, tereken, parkokban, múzeumokban és más nyilvános helyeken, ahol a WiFi4EU szimbólumot látja.

Küldjön képeslapot!

A postai bélyegek kizárólag abban az országban használhatók fel, ahol megvásárolták őket.

Dugasz

Szinte minden uniós országban kétágú dugaszokat használnak, kivéve Ciprust, Írországot és Máltát, ahol háromágúakat.

PROGRAMOK

A látnivalókkal és programlehetőségekkel kapcsolatos ötletekért és információkért látogasson el az európai turistacélpontok honlapjára (visiteurope.com) vagy az egyes uniós tagállamok hivatalos nemzeti idegenforgalmi szervezeteinek honlapjára.

Ausztria austria.info
Belgium visitflanders.com
http://www.wallonia.be/en/visit
Bulgária bulgariatravel.org/en
Ciprus visitcyprus.com
Csehország czechtourism.com
Németország germany.travel
Dánia visitdenmark.com
Spanyolország spain.info/en/
Észtország visitestonia.com
Franciaország int.rendezvousenfrance.com
Finnország visitfinland.com
Görögország visitgreece.gr
Magyarország gotohungary.com
Horvátország croatia.hr
Olaszország italia.it/en
Írország discoverireland.ie
Luxemburg visitluxembourg.com
Litvánia lithuania.travel/en
Lettország latvia.travel
Málta visitmalta.com
Hollandia holland.com
Portugália visitportugal.com
Lengyelország poland.travel
Románia romania.travel/en
Svédország visitsweden.com
Szlovákia slovakia.travel
Szlovénia slovenia.info

Az EU minden évben számos kulturális projektet és rendezvényt mozdít elő Európa-szerte. Támogatja nevezetesen az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezést is, amelynek az a célja, hogy felhívja a figyelmet Európa gazdag kulturális sokszínűségére. Ennek keretében kiállításokat és rendezvényeket szerveznek, amelyek a kiválasztott városok helyi kultúráját ünneplik.

2020-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet Horvátország fő tengeri kikötője és történelmi városa, Rijeka, valamint Írország csodálatos nyugati partjának kapuja, Galway viseli. További információk: https://rijeka2020.eu/en https://galway2020.ie/en

2020-ban Göteborg svéd város és Málaga spanyol város az Intelligens Turizmus Európai Fővárosai. További információk: https://smarttourismcapital.eu/cities-2020-winners/

Az új uniós szabályoknak köszönhetően a filmekre, sporteseményekre, e-könyvekre, videójátékokra és zenei szolgáltatásokra érvényes online előfizetéseit többletköltségek vagy korlátozások nélkül veheti igénybe, ha valamelyik uniós országba utazik. Ez Izlandra, Liechtensteinre és Norvégiára is vonatkozik.

Fiatal utazók

2018-tól az EU lehetőséget ad a 18 éves európai polgároknak, hogy ingyen utazzanak Európában legfeljebb egy hónapig, és felfedezzék a kontinens gazdag kulturális örökségét. Eddig körülbelül 70 000 európai fiatal kapott utazási bérletet. Bővebben: https://europa.eu/youth/discovereu

Az európai fiatalok az Európai Ifjúsági Kártyával Európa 36 országában mintegy 70 000 kedvezményt vehetnek igénybe a kulturális rendezvények, a szállás, az oktatás, a szolgáltatások és a termékek terén. Az EU területén szinte mindenhol kedvezményeket kaphat az amszterdami Rijksmuseumtól a párizsi Disneylanden és a barcelonai Sagrada Familián át Ciprus, Görögország vagy Málta napos partjaiig. További információ a kedvezményekről: https://www.eyca.org/discounts

HÁZIÁLLATOK

Bármelyik állatorvosnál beszerezhető az az új uniós háziállat-útlevél, mely megkönnyíti, hogy háziállatunkat (macska, kutya vagy vadászgörény) külföldre is magunkkal vihessük. Minden kutya, macska és görény számára be kell szerezni útlevelet, valamint elektronikus mikrocsippel vagy egy, 2011 júliusa előtt elhelyezett, jól olvasható tetoválással kell ellátni őket, amely lehetővé teszi azonosításukat. Minden háziállatot be kell oltani veszettség ellen, és az erre vonatkozó adatokat be kell vezetni az állatútlevélbe. Az oltást a mikrocsip beültetése vagy a tetoválás után kell elvégezni.

Állatorvosi felügyelet mellett végzett szalagféreg elleni kezelést kell kapnia minden olyan kutyának, amelyet gazdája Finnországba, Írországba vagy Máltára visz. A kezelések adatait be kell vezetni az állatútlevélbe. A kutya a kezelés utáni 1–5 napon belül utazhat.

https://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/ms-websites_en

VÉSZHELYZET ESETÉN

Egységes európai segélyhívó szám: 112

A segélyhívó-szolgálatokat bármelyik uniós tagállamban bármely mobil- vagy vezetékes telefonról a 112-es, ingyenesen hívható telefonszámon érheti el.

A lopást jelentse be a helyi rendőrségen! Amikor benyújtja biztosítási vagy kártérítési igényét, mellékelnie kell hozzá a rendőrségi jelentést. Ha ellopják útlevelét vagy személyazonosító igazolványát, azt jelentse be országa helyi konzulátusán vagy nagykövetségén, valamint a rendőrségen is!

Ne feledje, hogy ha Ön az EU-n kívül tartózkodik, és országa nem rendelkezik helyi konzulátussal, helyi konzuli segítséget kérhet egy másik uniós országtól, például válság, súlyos betegség vagy útlevél elvesztése esetén.

KAPCSOLATBA SZERETNE LÉPNI AZ EU-VAL?

SZEMÉLYESEN

Európa-szerte több száz helyi európai uniós információs központ létezik. Keresse meg az Önhöz legközelebb eső központot: https://europa.eu/european-union/contact_hu

TELEFONON VAGY E-MAILBEN

A Europe Direct szolgálat feladata, hogy megválaszolja a polgárok Európai Unióval kapcsolatos kérdéseit. A szolgálattal felveheti a kapcsolatot:

  • ingyenesen hívható telefonszámon: 00 800 6 7 8 9 10 11 (egyes szolgáltatók díjat számolhatnak fel ezekért a hívásokért);
  • rendes díjszabású telefonszámon: +32 22999696 vagy
  • e-mailben: https://europa.eu/european-union/contact_hu

HOGYAN TÁJÉKOZÓDHATUNK AZ EU-RÓL?

INTERNET

Az Európai Unióra vonatkozó információk az EU összes hivatalos nyelvén elérhetők az Europa honlapon: https://europa.eu/european-union/index_hu

UNIÓS KIADVÁNYOK

Az EU kiadványait ingyen vagy díjfizetés ellenében letöltheti vagy megrendelheti a következő oldalon: https://op.europa.eu/hu/publications. Ha az ingyenes kiadványokból több példányra volna szüksége, rendeljen a Europe Direct központtól vagy valamelyik helyi információs központtól (lásd: https://europa.eu/european-union/contact_hu).

UNIÓS JOG ÉS KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK

Az EU jogi információit – beleértve az 1952 óta elfogadott valamennyi uniós jogszabályt – az összes hivatalos nyelven megtalálja az EUR-Lexen: http://eur-lex.europa.eu

AZ EU-TÓL SZÁRMAZÓ NYÍLT ADATOK

A nyílt hozzáférésű adatok EU-portálja (http://data.europa.eu/euodp/hu/home) hozzáférést biztosít az uniós adatkészletekhez. Ezek az adatok díjmentesen letölthetők és felhasználhatók kereskedelmi és nem kereskedelmi célból egyaránt.

A kiadványról

Európai Bizottság

Kommunikációs Főigazgatóság
Szerkesztői szolgáltatások és célzott tájékoztatás
1049 Bruxelles/Brussel
BELGIQUE/BELGIË

A kézirat leadásának időpontja: 2020. február

Az Európai Bizottság nem felelős semmilyen, e közlemény újrafelhasználásából eredő következményért.

Luxemburg: Az Európai Unió Kiadóhivatala, 2020

© Európai Unió, 2020

Az Európai Bizottság dokumentumainak további felhasználása a bizottsági dokumentumok további felhasználásáról szóló, 2011. december 12-i 2011/833/EU bizottsági határozat (HL L 330., 2011.12.14., 39. o.) alapján történik.

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában e dokumentum további felhasználása a Creative Commons Nevezd meg! 4.0 nemzetközi (CC BY 4.0) licenc alapján engedélyezett (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.hu). Ez azt jelenti, hogy a további felhasználás a forrás megfelelő megnevezésével és az esetleges változtatások feltüntetésével megengedett.

A nem az Európai Unió tulajdonában lévő elemek felhasználása vagy sokszorosítása érdekében közvetlenül a szerzői jog tulajdonosához kell engedélyért fordulni.

Illusztráció: © Európai Unió, © iStock

Az Európai Unióban élő, dolgozó és utazó polgárok részére jogaikkal kapcsolatosan még több tanáccsal szolgálhat az „Európa Önökért” internetes oldal: europa.eu/youreurope/

AZONOSÍTÓK

Print ISBN 978-92-76-18090-6 doi:10.2775/931822 NA-03-20-262-HU-C
PDF ISBN 978-92-76-18049-4 doi:10.2775/151190 NA-03-20-262-HU-N
HTML ISBN 978-92-76-18077-7 doi:10.2775/77794 NA-03-20-262-HU-Q