
Καλή διαβίωση των ζώων στην ΕΕ: γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ φιλόδοξων στόχων και υλοποίησης στην πράξη
Σχετικά με την έκθεση Η ΕΕ διαθέτει ορισμένα από τα αυστηρότερα πρότυπα για την καλή διαβίωση των ζώων παγκοσμίως, τα οποία βρίσκονται σε ισχύ εδώ και δεκαετίες, ενώ οι σχετικοί στόχοι έχουν ενσωματωθεί στην κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ). Η πλέον πρόσφατη στρατηγική της Επιτροπής για την καλή διαβίωση των ζώων επεδίωκε την επίλυση ζητημάτων συμμόρφωσης και τη βελτίωση των συνεργιών με την ΚΓΠ. Διαπιστώσαμε ότι οι σχετικές δράσεις της ΕΕ ήταν επιτυχείς σε ορισμένους τομείς, ωστόσο υπήρχαν καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους και εξακολουθούν να υπάρχουν αδυναμίες σε ορισμένους τομείς που σχετίζονται με την καλή διαβίωση των ζώων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, κατά τη μεταφορά και κατά τη σφαγή. Διατυπώνουμε συστάσεις σχετικά με το στρατηγικό πλαίσιο, τις δράσεις επιβολής και καθοδήγησης της Επιτροπής για την υποστήριξη των κρατών μελών στην επίτευξη συμμόρφωσης, καθώς και σχετικά με δράσεις για την ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ της καλής διαβίωσης των ζώων και της γεωργικής πολιτικής.
Σύνοψη
IΗ ΕΕ διαθέτει ορισμένα από τα αυστηρότερα κανονιστικά πρότυπα παγκοσμίως για την καλή διαβίωση των ζώων, τα οποία περιλαμβάνουν γενικές απαιτήσεις σχετικά με την εκτροφή, τη μεταφορά και τη σφαγή ζώων εκτροφής και ειδικές απαιτήσεις για ορισμένα είδη. Η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης των γεωργών σχετικά με τις νομικές υποχρεώσεις τους (μέσω της πολλαπλής συμμόρφωσης, η οποία συνδέει τις ενισχύσεις της ΚΓΠ με την τήρηση ελάχιστων απαιτήσεων), καθώς και παροχής κινήτρων για την επιδίωξη υψηλότερων προτύπων (μέσω της οικονομικής στήριξης που χορηγείται στο πλαίσιο της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη).
IIΟι πολίτες της ΕΕ ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις επιπτώσεις της γεωργίας στην καλή διαβίωση των ζώων, καθώς και για τον συνεπακόλουθο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων. Η Επιτροπή έχει καταρτίσει έγγραφα στρατηγικής με σκοπό να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για τις δράσεις της στον εν λόγω τομέα. Η πλέον πρόσφατη στρατηγική της ΕΕ κάλυψε το διάστημα από το 2012 έως και το 2015.
IIIΣτο πλαίσιο του ελέγχου εξετάστηκε η καλή διαβίωση των ζώων εκτροφής και η συνολική υλοποίηση της τελευταίας στρατηγικής της ΕΕ, με επίκεντρο τους δύο βασικούς στόχους της: την επίτευξη συμμόρφωσης με τα ελάχιστα πρότυπα και τη βελτιστοποίηση των συνεργιών με την ΚΓΠ. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι δράσεις της ΕΕ για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων ήταν επιτυχημένες σε ορισμένους τομείς, αλλά ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες αδυναμίες όσον αφορά τη συμμόρφωση με τα ελάχιστα πρότυπα, ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης του συντονισμού με τους ελέγχους της πολλαπλής συμμόρφωσης και ότι οι οικονομικοί πόροι της ΚΓΠ θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί καλύτερα για την προώθηση αυστηρότερων προτύπων σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων.
IVΑπό τις διαπιστώσεις του ελέγχου μας καταδεικνύεται ότι η Επιτροπή χρησιμοποίησε τόσο την καθοδήγηση όσο και την επιβολή για την επίτευξη συμμόρφωσης στα κράτη μέλη. Οι δράσεις της ήταν επιτυχημένες σε σημαντικούς τομείς, πρωτίστως στον ομαδικό ενσταβλισμό των χοιρομητέρων και στην απαγόρευση των μη εμπλουτισμένων κλωβών που δεν επιτρέπουν στις ωοτόκους όρνιθες να εκδηλώσουν τη φυσική συμπεριφορά τους. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη εργάστηκαν για την κατάρτιση κατευθυντήριων οδηγιών που να διευκολύνουν την κατανόηση και τη συνεκτική εφαρμογή των νομοθετικών απαιτήσεων, τις οποίες και διέδωσαν σε ευρεία κλίμακα. Τα κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε ανέλαβαν, γενικώς, δράση για την υλοποίηση των συστάσεων ελέγχου της Επιτροπής.
VΕντούτοις, εξακολουθούσαν να υπάρχουν αδυναμίες σε ορισμένους τομείς της καλής διαβίωσης των ζώων στη γεωργική εκμετάλλευση (ιδίως η πάγια τακτική της κοπής της ουράς των χοίρων), κατά τη μεταφορά (συμμόρφωση με τους κανόνες για τη μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις και τη μεταφορά ζώων ακατάλληλων προς μεταφορά) και στο σφαγείο (χρήση της παρέκκλισης για σφαγή χωρίς αναισθητοποίηση και ανεπαρκείς διαδικασίες αναισθητοποίησης). Τα κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να υλοποιήσουν ορισμένες συστάσεις τις οποίες είχε διατυπώσει η Επιτροπή μετά τους ελέγχους της.
VIΤα επίσημα συστήματα ελέγχου των κρατών μελών αποτελούν βασικό παράγοντα διασφάλισης της ορθής επιβολής των προτύπων για την καλή διαβίωση των ζώων. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές στον εν λόγω τομέα, ιδίως όσον αφορά τη συνεκτικότητα των επίσημων επιθεωρήσεων, ωστόσο υπάρχει και η ανάγκη εστίασης σε τομείς και φορείς εκμετάλλευσης με υψηλότερο κίνδυνο μη συμμόρφωσης. Επιπροσθέτως, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν καλύτερα τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν από τους εσωτερικούς ελέγχους και τις διάφορες καταγγελίες, προκειμένου να βελτιώνουν την από μέρους τους διαχείριση της πολιτικής για την καλή διαβίωση των ζώων.
VIIΤα κράτη μέλη έχουν καθιερώσει, γενικώς, κατάλληλες ρυθμίσεις για τους ελέγχους της πολλαπλής συμμόρφωσης που αφορούν την καλή διαβίωση των ζώων. Εντούτοις, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης του συντονισμού με τις επίσημες επιθεωρήσεις για την καλή διαβίωση των ζώων. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διοικητικές κυρώσεις που επέβαλλαν οι οργανισμοί πληρωμών στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης δεν ήταν ανάλογες με τη σοβαρότητα των παρατυπιών.
VIIIΟ στόχος της προώθησης της καλής διαβίωσης των ζώων αποτελεί προτεραιότητα της αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020 και εντοπίσαμε θετικά παραδείγματα επωφελών για τα ζώα δράσεων στα κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε. Εντούτοις, το μέτρο για την «καλή διαβίωση των ζώων» δεν χρησιμοποιήθηκε ευρέως. Υπήρχαν ορισμένες αδυναμίες στην οικονομική αποδοτικότητά του και τα κράτη μέλη σπανίως χρησιμοποίησαν την ευκαιρία υποστήριξης της καλής διαβίωσης των ζώων μέσω άλλων μέτρων για την αγροτική ανάπτυξη.
IXΔιατυπώνουμε συστάσεις προς την Επιτροπή με σκοπό τη βελτίωση της διαχείρισης της πολιτικής για την καλή διαβίωση των ζώων. Οι συστάσεις μας καλύπτουν το στρατηγικό πλαίσιο για την καλή διαβίωση των ζώων, την αποτελεσματικότερη επιβολή και καθοδήγηση για την επίτευξη της συμμόρφωσης, τις δράσεις για την ενίσχυση της σύνδεσης του συστήματος της πολλαπλής συμμόρφωσης με την καλή διαβίωση των ζώων, καθώς και της δράσης για την καλύτερη επίτευξη των στόχων για την καλή διαβίωση των ζώων μέσω της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη.
Εισαγωγή
Καλή διαβίωση των ζώων: ορισμός και σημασία της στην ΕΕ
01Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων διατύπωσε το 2008 τον ακόλουθο ορισμό για την καλή διαβίωση των ζώων: «Ένα ζώο διαβιώνει καλώς όταν είναι υγιές, ζει σε άνετο περιβάλλον, τρέφεται καλά, είναι ασφαλές, μπορεί να εκδηλώσει την έμφυτη [φυσιολογική] συμπεριφορά του και δεν υποφέρει από δυσάρεστες καταστάσεις όπως πόνο, φόβο και ταλαιπωρία». Η έννοια της καλής διαβίωσης των ζώων κατοχυρώνεται στο άρθρο 13 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ»), η οποία αναγνωρίζει τα ζώα ως «ευαίσθητα όντα».
02Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου1, εκτιμάται ότι στην ΕΕ υπάρχουν 4,5 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, ωοτόκοι όρνιθες και γαλοπούλες, καθώς και περίπου 330 εκατομμύρια βοοειδή, χοίροι, αίγες και πρόβατα. Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από μια οργάνωση για την καλή διαβίωση των ζώων, εκτιμάται ότι 0,25 εκατομμύρια άλογα σφαγιάζονται ετησίως για το κρέας τους2.
03Η γνώση σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων αυξήθηκε με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και το ζήτημα έχει προβληθεί σημαντικά από τα μέσα ενημέρωσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε δύο ψηφίσματα (το 2010 και το 2015) σχετικά με την πολιτική της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων3. Η δράση στην ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων απορρέει από τέσσερις βασικές πηγές, καθεμία εκ των οποίων διαθέτει τον δικό της ελεγκτικό μηχανισμό (βλέπε γράφημα 1).
Γράφημα 1
Δράσεις στην ΕΕ που έχουν αντίκτυπο στην καλή διαβίωση των ζώων
Πηγή: ΕΕΣ.
Η νομοθεσία της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων επιδιώκει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ζώων, ικανοποιώντας παράλληλα τις προσδοκίες των πολιτών και τις απαιτήσεις της αγοράς, θέτοντας ελάχιστα πρότυπα. Αναγνωρίζεται ευρέως ότι η ΕΕ διαθέτει από τα αυστηρότερα πρότυπα για την καλή διαβίωση των ζώων παγκοσμίως4. Τα περισσότερα από αυτά τα πρότυπα αφορούν τα ζώα εκτροφής (στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, κατά τη μεταφορά και κατά τη σφαγή), ενώ η νομοθεσία καλύπτει επίσης την άγρια ζωή, τα πειραματόζωα και τα ζώα συντροφιάς. Όπως φαίνεται στο γράφημα 2, πριν από 40 χρόνια θεσπίστηκε για πρώτη φορά νομοθεσία της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων και έκτοτε έχει επικαιροποιηθεί αρκετές φορές. Τα κράτη μέλη μπορούν να υιοθετούν αυστηρότερους κανόνες εφόσον είναι συμβατοί με τη νομοθεσία της ΕΕ. Παραδείγματος χάριν, 13 κράτη μέλη έχουν υιοθετήσει πρόσθετα εθνικά μέτρα σχετικά με τη σφαγή.
Γράφημα 2
Βασική νομοθεσία της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων εκτροφής
Πηγή: ΕΕΣ.
Τα κράτη μέλη φέρουν την ευθύνη για την εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο των ενωσιακών κανόνων για την καλή διαβίωση των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων επιθεωρήσεων5, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων) είναι αρμόδια για τη διασφάλιση της δέουσας εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ από τα κράτη μέλη. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων είναι αρμόδια για την παροχή συναφών επιστημονικών συμβουλών προς την Επιτροπή. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Επιτροπή στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων που αφορούν την καλή διαβίωση των ζώων και τις οποίες πραγματοποιούν στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και κατά τη μεταφορά ζώων. Η Επιτροπή μπορεί να κινήσει νομικές διαδικασίες κατά των κρατών μελών που δεν έχουν μεταφέρει ορθά στο εθνικό δίκαιο ούτε εφαρμόζουν δεόντως τη νομοθεσία της ΕΕ.
Η καλή διαβίωση των ζώων και η κοινή γεωργική πολιτική
06Η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) συμβάλλει στους στόχους για την καλή διαβίωση των ζώων μέσω της πολλαπλής συμμόρφωσης (συνδέοντας την πλειονότητα των ενισχύσεων που καταβάλλονται στους γεωργούς στο πλαίσιο της ΚΓΠ με την τήρηση ελάχιστων απαιτήσεων), καθώς και μέσω της χρηματοδότησης δραστηριοτήτων και έργων που σχετίζονται με την καλή διαβίωση των ζώων (βλέπε γράφημα 3).
Γράφημα 3
Μηχανισμοί της ΚΓΠ και η σύνδεσή τους με τη νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων
Πηγή: ΕΕΣ.
Η πολλαπλή συμμόρφωση είναι μηχανισμός που συνδέει τις περισσότερες ενισχύσεις της ΚΓΠ6 (46 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου το 2016)7 με την τήρηση ενός συνόλου κανόνων για το περιβάλλον, τη διατήρηση της γης σε καλή γεωργική κατάσταση, την καλή διαβίωση των ζώων, τη δημόσια υγεία, καθώς και την υγεία των ζώων και των φυτών. Δεν ισχύει για τους μικροκαλλιεργητές8, οι οποίοι αποτελούν το 40 % περίπου του συνολικού αριθμού των γεωργών της ΕΕ9. Οι γεωργοί που δεν συμμορφώνονται με τα εν λόγω πρότυπα και απαιτήσεις μπορεί να υποστούν μείωση των ενισχύσεων που λαμβάνουν στο πλαίσιο της ΚΓΠ κατά 1 % έως 5 % ή και περισσότερο εάν η μη συμμόρφωση είναι εσκεμμένη. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι αρχές μπορεί να αποκλείσουν γεωργούς από τα καθεστώτα ενίσχυσης.
08Το σύστημα της πολλαπλής συμμόρφωσης δεν καλύπτει όλες τις νομοθετικές απαιτήσεις για την καλή διαβίωση των ζώων: περιλαμβάνει διατάξεις για την προστασία των μοσχαριών και των χοίρων, καθώς και άλλες διατάξεις που ορίζουν γενικές απαιτήσεις για όλα τα ζώα εκτροφής10.
09Οι κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται σε τομείς που κατά κανόνα δεν περιλαμβάνονται στις σχετικές ενισχύσεις της ΚΓΠ (τα περισσότερα πτηνοτροφεία της ΕΕ και πολλά χοιροτροφεία σε ορισμένα κράτη μέλη) δεν υπάγονται εξ ορισμού σε αυτό το σύστημα κυρώσεων. Σε επίπεδο ΕΕ11, οι γενικές απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης για την καλή διαβίωση των ζώων καλύπτουν περίπου το 55 % του συνόλου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ, ενώ οι ειδικές απαιτήσεις της οδηγίας για την προστασία των χοίρων καλύπτουν περίπου το 65 % των χοιροτροφείων.
10Τα κράτη μέλη διενεργούν επιτόπιους ελέγχους προκειμένου να εξακριβώνουν αν οι γεωργοί τηρούν τις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης. Οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 1 % των δικαιούχων της ΚΓΠ. Η Επιτροπή (ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης) διενεργεί ελέγχους προκειμένου να εξακριβώνει αν τα κράτη μέλη διαθέτουν επαρκή συστήματα ελέγχου της πολλαπλής συμμόρφωσης.
11Η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης μπορεί επίσης να επιδιώκει στόχους σχετικούς με την καλή διαβίωση των ζώων, παραδείγματος χάριν μέσω μαθημάτων επιμόρφωσης ή παρέχοντας οικονομική αποζημίωση σε κτηνοτρόφους που εφαρμόζουν αυστηρότερα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων από εκείνα που απαιτεί η ΕΕ και η εθνική νομοθεσία ή από τη συνήθη πρακτική. Τα κράτη μέλη αποφασίζουν, βάσει των αναγκών τους, σχετικά με το ποια μέτρα θα ενεργοποιήσουν. Η Επιτροπή (ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης) εγκρίνει τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης των κρατών μελών. Βάσει των εγκεκριμένων προγραμμάτων, τα κράτη μέλη επιλέγουν, στη συνέχεια, τους δικαιούχους που θα λάβουν χρηματοδότηση.
12Η μεγαλύτερη άμεση πηγή χρηματοδότησης της ΕΕ για δραστηριότητες που συνδέονται με την καλή διαβίωση των ζώων είναι το μέτρο αγροτικής ανάπτυξης «ενισχύσεις για την καλή διαβίωση των ζώων» (μέτρο 14). Το μέτρο αυτό παρέχει στήριξη σε κτηνοτρόφους που εφαρμόζουν αυστηρά πρότυπα, τα οποία υπερβαίνουν τα σχετικά υποχρεωτικά πρότυπα12. Όσον αφορά την περίοδο 2014-2020, 18 κράτη μέλη διέθεσαν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το εν λόγω μέτρο (1,5 % των συνολικών προβλεπόμενων δαπανών για όλα τα μέτρα)13. Στο γράφημα 4 παρουσιάζονται οι προβλεπόμενες και οι πραγματικές δαπάνες για το μέτρο αυτό την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020. Τα κονδύλια αυτά συμπληρώνονται από εθνικούς πόρους, με αποτέλεσμα ο συνολικός προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο μέτρο να ανέρχεται σε σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Γράφημα 4
Δαπάνες της ΕΕ στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης για το μέτρο 14 «καλή διαβίωση των ζώων» την περίοδο προγραμματισμού 2014–2020 (σε εκατομμύρια ευρώ)
Πηγή: ΕΕΣ, βάσει στοιχείων που παρείχε η ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Καλή διαβίωση των ζώων και οικονομικά συμφέροντα
13Ο τομέας της κτηνοτροφίας της ΕΕ αντιστοιχεί στο 45 % της συνολικής γεωργικής δραστηριότητάς της. Παράγει κύκλο εργασιών ύψους 168 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως και παρέχει περίπου 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας14. Οι συνδεόμενοι τομείς (μεταποίηση του γάλακτος και του κρέατος, ζωοτροφές) έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους περίπου 400 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η συνεπής εφαρμογή προτύπων για την καλή διαβίωση των ζώων έχει αντίκτυπο στις συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού σε αυτούς τους τομείς.
14Η εφαρμογή ορισμένων προτύπων για την καλή διαβίωση των ζώων (παραδείγματος χάριν, η παροχή ελάχιστου χώρου για τα μοσχάρια) συνεπάγεται δαπάνες για τους φορείς εκμετάλλευσης. Το 2010, η ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων εκτίμησε15 ότι οι δαπάνες αυτές ανέρχονταν στο 2 % του κύκλου εργασιών της εκμετάλλευσης, ωστόσο κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα αυστηρότερα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων συνδέονται με πλεονεκτήματα όπως η βελτίωση της παραγωγικότητας, της ποιότητας του προϊόντος και της εικόνας της επιχείρησης.
15Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)16, η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζεται εμμέσως από την καλή διαβίωση των εκτρεφόμενων ζώων, λόγω της στενής σχέσης μεταξύ της καλής διαβίωσης των ζώων, της υγείας των ζώων και των τροφιμογενών νόσων. Η κακή διαβίωση των ζώων μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών και τη θνησιμότητα. Σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, οι επιθεωρητές της ασφάλειας των τροφίμων δεν εγκρίνουν το κρέας για ανθρώπινη κατανάλωση, γεγονός που συνεπάγεται οικονομική ζημία για τους παραγωγούς και τους μεταποιητές.
16Πολλά είναι τα στοιχεία που αποδεικνύουν17 ότι η ποιότητα του κρέατος επηρεάζεται από την καλή διαβίωση των ζώων. Η καλή διαβίωση στις εκμεταλλεύσεις και η καλή μεταχείριση κατά τη μεταφορά και πριν από τη σφαγή είναι σημαντικές, επειδή το κρέας των αγχωμένων και τραυματισμένων ζώων μπορεί να είναι χαμηλότερης αξίας, καθώς παρουσιάζει αποχρωματισμούς και είναι λιγότερο τρυφερό.
17Εντούτοις, η καλή διαβίωση των ζώων δεν συμβαδίζει πάντοτε με τα οικονομικά συμφέροντα των φορέων εκμετάλλευσης. Στα συστήματα εντατικής παραγωγής, όσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα του ζωικού πληθυσμού τόσο υψηλότερα είναι τα κέρδη, αλλά και επίσης δυσκολότερο να ικανοποιηθούν συγκεκριμένες ανάγκες των ζώων. Κατά συνέπεια, τα συστήματα εντατικής παραγωγής μπορεί να οδηγήσουν σε παράδοξες συμπεριφορές, όπως σε ράμφισμα φτερώματος και κανιβαλισμό στις ωοτόκους όρνιθες, σε επιθετική συμπεριφορά και δάγκωμα της ουράς στους χοίρους και σε επιθετική συμπεριφορά στα μοσχάρια. Για τον έλεγχο αυτής της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς, συνήθης πρακτική είναι η επιβολή επώδυνων φυσικών αλλοιώσεων στα ζώα, συγκεκριμένα η αποτομή του ράμφους, η κοπή της ουράς, ο ευνουχισμός και η περικοπή των οδόντων. Η νομοθεσία της ΕΕ αντιμετωπίζει τα ζητήματα αυτά ιδίως μέσω των απαιτήσεων για τον ελάχιστο χώρο και των κανόνων για τις φυσικές αλλοιώσεις (στο πλαίσιο των οποίων ορισμένες διαδικασίες επιτρέπονται μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αφού έχουν ληφθεί άλλα μέτρα για την πρόληψη της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς).
18Ομοίως, τα οικονομικά συμφέροντα των επιχειρήσεων μεταφορών επηρεάζονται αρνητικά από τη χαμηλότερη πυκνότητα ζωικού πληθυσμού και τις στάσεις κατά τη μετακίνηση με σκοπό την ανάπαυση των ζώων. Στο πλαίσιο των εργασιών στα σφαγεία, η ταχύτητα της αλυσίδας παραγωγής είναι βασικός παράγοντας παραγωγικότητας, αλλά αυτό μπορεί να επηρεάσει την κατάλληλη μεταχείριση των ζώων πριν από τη σφαγή, καθώς και την αποτελεσματικότητα των μεθόδων αναισθητοποίησης. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι εμπορικοί λόγοι για την μη τήρηση των βέλτιστων πρακτικών στα σφαγεία (βλέπε παράδειγμα στο πλαίσιο 1).
Πλαίσιο 1
Αναισθητοποίηση των μοσχαριών, για εμπορικούς λόγους, με μεθόδους που δεν περιλαμβάνονται στις κατευθυντήριες οδηγίες για τις βέλτιστες πρακτικές
Ένα σφαγείο στο οποίο πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στη Γαλλία εφάρμοζε μια εναλλακτική μέθοδο για την αναισθητοποίηση των μοσχαριών (στην ινιακή περιοχή) από εκείνη που αναφέρεται στον οδηγό βέλτιστης πρακτικής της Επιτροπής και των διεπαγγελματικών οργανώσεων (μετωπιαία περιοχή). Αμφότερες οι μέθοδοι συνάδουν με τον κανονισμό για την θανάτωση των ζώων18. Σύμφωνα με τη γνώμη της EFSA19 για τις πτυχές της αναισθητοποίησης που άπτονται της καλής μεταχείρισης των ζώων, η αναισθητοποίηση στην μετωπιαία περιοχή είναι αξιόπιστος και αποτελεσματικός τρόπος αναισθητοποίησης, ενώ με την αναισθητοποίηση στην ινιακή περιοχή υπάρχει ο κίνδυνος αστοχίας, πυροβολώντας ενδεχομένως τον αυχένα, κάτι που δεν δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Το εμπορικό πλεονέκτημα της εναλλακτικής μεθόδου είναι η ύπαρξη μικρότερων εγκεφαλικών βλαβών και θραυσμάτων οστών, γεγονός που επιτρέπει την καλύτερη εμπορία του εγκεφάλου του ζώου.
Πηγή: ΕΕΣ.
Στρατηγική της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων
19Το 2010, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα20 ότι η εν ισχύι νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων βελτίωσε, γενικώς, τη διαβίωση των ομάδων ζώων στις οποίες εφαρμόστηκε. Ωστόσο, διαπίστωσε ότι η εφαρμογή παρουσίαζε αποκλίσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, γεγονός που παρεμπόδισε την πρόοδο προς την επίτευξη ενιαίων αυστηρών προτύπων. Κατόπιν σύστασης21 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή έθεσε το 2012 σε εφαρμογή τη στρατηγική της ΕΕ για την προστασία και την καλή διαβίωση των ζώων 2012-201522, στην οποία ορίζονται οι ακόλουθοι στόχοι:
- να εξεταστεί η σκοπιμότητα ενός απλουστευμένου νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ, το οποίο θα περιλαμβάνει αρχές για την καλή διαβίωση όλων των ζώων που εκτρέφονται στο πλαίσιο κάποιας οικονομικής δραστηριότητας,
- να υποστηριχθούν τα κράτη μέλη και να αναληφθεί δράση για τη βελτίωση της συμμόρφωσης,
- να βελτιστοποιηθούν οι συνεργίες με την κοινή γεωργική πολιτική, ιδίως μέσω της πολλαπλής συμμόρφωσης και της αγροτικής ανάπτυξης,
- να υποστηριχθεί η διεθνής συνεργασία,
- να υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση των καταναλωτών και του κοινού,
- να διερευνηθεί η καλή διαβίωση των εκτρεφόμενων ιχθύων.
Η εν λόγω στρατηγική περιλάμβανε επίσης κατάλογο με 20 δράσεις που η Επιτροπή σκόπευε να ολοκληρώσει έως το 2015, οι οποίες επικεντρώνονταν, ως επί το πλείστον, στη δημοσίευση εκθέσεων, μελετών και κατευθυντήριων οδηγιών (βλέπε παράρτημα Ι).
Εμβέλεια και τρόπος προσέγγισης του ελέγχου
20Ένας από τους στρατηγικούς στόχους του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) είναι η εξέταση των επιδόσεων σε τομείς όπου η δράση της ΕΕ είναι σημαντική για τους πολίτες. Σκοπός του παρόντος ελέγχου, ο οποίος είναι ο πρώτος που διενεργεί το ΕΕΣ σε αυτόν τον τομέα, είναι να αξιολογηθούν τα μέτρα που έλαβαν η Επιτροπή και τα κράτη μέλη για τη βελτίωση της διαβίωσης των ζώων εκτροφής μετά την εξαγγελία της στρατηγικής της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων 2012-2015. Επικεντρωθήκαμε σε δύο βασικούς στόχους της στρατηγικής της ΕΕ, οι οποίοι θεωρούμε ότι έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καλή διαβίωση των ζώων: τη βελτίωση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων και τη βελτιστοποίηση των συνεργιών με την ΚΓΠ, μέσω της πολλαπλής συμμόρφωσης και της αγροτικής ανάπτυξης [στόχοι ii) και iii) που παρουσιάζονται στο σημείο 19].
21Στο πλαίσιο του ελέγχου μας επιχειρήθηκε να δοθεί απάντηση στο ακόλουθο ερώτημα:
Συνέβαλαν αποτελεσματικά τα μέτρα της Επιτροπής και των κρατών μελών στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων;
22Εξετάσαμε κατά πόσον:
- η στρατηγική της Επιτροπής υλοποιήθηκε και παρήγαγε αποτελέσματα,
- η καθοδήγηση και οι δράσεις επιβολής της Επιτροπής οδήγησαν σε καλύτερη εφαρμογή των προτύπων της ΕΕ σε βασικούς τομείς κινδύνου,
- τα κράτη μέλη στα οποία πραγματοποιήσαμε επίσκεψη διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά βασικές πτυχές των συστημάτων ελέγχου τους,
- η πολλαπλή συμμόρφωση υπήρξε αποτελεσματικό εργαλείο ενσωμάτωσης των απαιτήσεων για την καλή διαβίωση των ζώων στην κοινή γεωργική πολιτική και τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης παρείχαν κίνητρα για την εφαρμογή, με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, αυστηρότερων προτύπων για την καλή διαβίωση των ζώων.
Όσον αφορά τα σημεία α) και β), εξετάσαμε τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία που αφορούσαν τα αποτελέσματα των μέτρων που έλαβε η Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την καλή διαβίωση των ζώων. Όσον αφορά τα σημεία γ) και δ), προβήκαμε σε άμεση αξιολόγηση των συστημάτων και διαδικασιών των κρατών μελών για την αντιμετώπιση ορισμένων βασικών κινδύνων.
24Οι ελεγκτικές εργασίες μας διενεργήθηκαν στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2017 και Ιουνίου 2018 και κάλυψαν την περίοδο από το 2012 έως τις αρχές του 2018. Όσον αφορά τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, εξετάσαμε την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού, η οποία άρχισε το 2014. Ο χρόνος διενέργειας του ελέγχου μάς επιτρέπει να αξιολογήσουμε την εφαρμογή της στρατηγικής για την καλή διαβίωση των ζώων 2012-2015 τη στιγμή που βρίσκεται υπό συζήτηση η ΚΓΠ μετά το 2020.
25Επιλέξαμε δείγμα από πέντε κράτη μέλη, βάσει του μεγέθους του κτηνοτροφικού τομέα τους και της ύπαρξης αδυναμιών στη συμμόρφωση με τις επιταγές για καλή διαβίωση των ζώων, τις οποίες είχε ήδη διαπιστώσει η Επιτροπή (ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των τροφίμων)23: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και Ρουμανία. Στη Γερμανία και την Ιταλία επιλέξαμε τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τη Σαρδηνία για την εξέταση σε περιφερειακό επίπεδο της εφαρμογής του μέτρου της καλής διαβίωσης των ζώων, καθώς και της εφαρμογής των κανόνων κατά τις επίσημες επιθεωρήσεις. Από κοινού, τα επιλεγέντα κράτη μέλη αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 50 % της αγοράς κρέατος της ΕΕ και τα επιλεγέντα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης καλύπτουν το 40 % περίπου των προβλεπόμενων δαπανών για την καλή διαβίωση των ζώων.
26Κατά τις επισκέψεις ελέγχου στα κράτη μέλη, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με τις αρχές που είναι αρμόδιες για τις επίσημες επιθεωρήσεις, τον έλεγχο της πολλαπλής συμμόρφωσης και την εφαρμογή των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τα συστήματα, συμμετείχαμε ως παρατηρητές σε επίσημες επιθεωρήσεις των εκμεταλλεύσεων, της μεταφοράς και της σφαγής των ζώων, στο πλαίσιο των οποίων εξεταζόταν η καλή διαβίωσή τους, καθώς και σε επιτόπιους ελέγχους που αφορούσαν την πολλαπλή συμμόρφωση και την αγροτική ανάπτυξη.
27Στο επίπεδο της Επιτροπής, πραγματοποιήσαμε επισκέψεις στη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, συστήσαμε ομάδα εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να λάβουμε ανεξάρτητες συμβουλές σχετικά με ζητήματα απτόμενα της καλής διαβίωσης των ζώων.
Παρατηρήσεις
Η Επιτροπή ολοκλήρωσε τη δεύτερη στρατηγική της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων, αλλά δεν αξιολόγησε τον αντίκτυπό της
28Η Επιτροπή ολοκλήρωσε την τελευταία δράση της που αφορούσε τη στρατηγική της για την καλή διαβίωση των ζώων 2012-2015 τον Απρίλιο του 2018, περισσότερα από τρία έτη μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσής της (βλέπε παράρτημα I). Η στρατηγική δεν συνδέει ρητώς τον κατάλογο των δράσεων που προβλέπονταν για την περίοδο 2012-2015 με τους γενικούς προσδιορισμένους στόχους (βλέπε σημείο 19). Η Επιτροπή δεν αναθεώρησε το νομοθετικό πλαίσιο, ούτε ανέλαβε κάποια δράση για τη βελτιστοποίηση των συνεργιών με την ΚΓΠ, μολονότι αυτά αποτελούσαν δύο από τους στόχους της στρατηγικής.
29Ορισμένες από τις προβλεπόμενες δράσεις της Επιτροπής καθυστέρησαν έως και πέντε χρόνια (παραδείγματος χάριν, οι κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά τους). Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την καλή διαβίωση των χοίρων και για την προστασία των ζώων κατά τη σφαγή καθυστέρησαν επίσης λόγω μακρών συζητήσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι περισσότερες εκθέσεις βασίζονταν σε εξωτερικές μελέτες, οι οποίες ορισμένες φορές καθυστέρησαν λόγω έλλειψης υπαλλήλων στην Επιτροπή που να μπορούν να διαχειριστούν τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων και να εξετάσουν τα έργα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, ορισμένες δραστηριότητες επιβολής της νομοθεσίας (οι οποίες περιλαμβάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις διαδικασίες επί παραβάσει ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ) σχετικά με την οδηγία που αφορά τις ωοτόκους όρνιθες (απαγόρευση των παραδοσιακών κλωβών) και την οδηγία για τους χοίρους (ομαδικός ενσταβλισμός χοιρομητέρων) ήταν χρονοβόρες, λόγω του μεγάλου αριθμού των εμπλεκόμενων κρατών μελών.
30Η Επιτροπή δεν ανανέωσε τη στρατηγική 2012–2015. Ωστόσο, εξακολούθησε να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών μέσω της πλατφόρμας της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων (που τέθηκε σε εφαρμογή το 2017), και συνέστησε το πρώτο κέντρο αναφοράς της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων24 με σκοπό να προσφέρει τεχνική βοήθεια για την καλή διαβίωση των χοίρων στα κράτη μέλη. Η εν λόγω πλατφόρμα της ΕΕ εστιάζεται ιδιαιτέρως στη βελτιωμένη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ που αφορούν την καλή διαβίωση των ζώων, την ανάπτυξη και χρήση εθελοντικών δεσμεύσεων για την καλή μεταχείριση των ζώων, καθώς και την προώθηση των προτύπων της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο της πλατφόρμας δημιουργήθηκαν δύο επιμέρους ομάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνται για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων σχετικά με τη μεταφορά των ζώων και την καλή διαβίωση των χοίρων.
31Δεν υπάρχουν δείκτες αναφοράς ούτε δείκτες-στόχος με τους οποίους να μετράται ο βαθμός επίτευξης των στόχων της στρατηγικής και η Επιτροπή δεν είχε ακόμη αξιολογήσει τα αποτελέσματα των δράσεών της, όπως είχε ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο25.
32Ορισμένες εκθέσεις και μελέτες που καταρτίστηκαν με πρωτοβουλία της Επιτροπής περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τη συμμόρφωση (βλέπε σημεία 34 και 35). Συγκεκριμένα, η διεύθυνση ελέγχου της ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των τροφίμων διενεργεί ελέγχους σε επιλεγμένα κράτη μέλη σχετικά με ειδικά ζητήματα που αφορούν την καλή διαβίωση των ζώων και υποβάλλει τις σχετικές εκθέσεις. Ωστόσο, οι έλεγχοι αυτοί δεν επιδιώκουν την αξιολόγηση της επιτυχίας των στρατηγικών δράσεων της Επιτροπής.
33Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν ετήσιες εκθέσεις στην Επιτροπή με τα αποτελέσματα των επίσημων επιθεωρήσεων που διενεργούν στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων τόσο στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις26, όσο και κατά τη μεταφορά. Η Επιτροπή έχει αναγνωρίσει ότι τα στοιχεία που αναφέρονται δεν είναι πλήρη, συνεκτικά, αξιόπιστα ούτε αρκούντως λεπτομερή ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για τη συμμόρφωση σε επίπεδο ΕΕ27. Η Επιτροπή μας ενημέρωσε ότι επιδιώκει τη βελτίωση της ποιότητας και της συνέπειας των στοιχείων που αναφέρονται στο πλαίσιο του νέου κανονισμού για τους επίσημους ελέγχους28.
Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη ανέφεραν την επίτευξη σημαντικής προόδου στην εφαρμογή των προτύπων της ΕΕ
34Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε σε ορισμένους τομείς της καλής διαβίωσης των ζώων που καλύπτονται από τη στρατηγική. Το 201629 η Επιτροπή ανέφερε αύξηση του αριθμού των εκμεταλλεύσεων που συμμορφώνονταν με την οδηγία για την προστασία των ζώων εκτροφής. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κράτη μέλη υλοποίησαν αποτελεσματικά την απαγόρευση διατήρησης των ωοτόκων ορνίθων σε μη εμπλουτισμένους κλωβούς (2012) και των κυοφορουσών χοιρομητέρων σε ατομικούς χώρους ενσταβλισμού (2013). Σε μια έκθεση της Επιτροπής του 201830 καταδεικνύεται ότι ορισμένα κράτη μέλη βελτίωσαν τις συνθήκες διαβίωσης των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής, μετά τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής (2007). Η Επιτροπή εντόπισε επίσης βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τη μεταφορά ακατάλληλων προς μεταφορά ζώων, τα σφαγεία, την καλή διαβίωση των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και την εμπορική εκτροφή των κουνελιών.
35Εντούτοις, στις εκθέσεις της Επιτροπής διαπιστώνονται ορισμένα εκκρεμή ζητήματα σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων, τα οποία αφορούν τομείς που καλύπτει η στρατηγική:
- στις εκμεταλλεύσεις: κοπή της ουράς των χοίρων31, ασθένειες που επηρεάζουν την καλή διαβίωση των βοοειδών γαλακτοπαραγωγής32, αξιολόγηση των τεχνικών απαιτήσεων, όπως ο εξαερισμός για τα κοτόπουλα που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος33·
- κατά τη μεταφορά: συμμόρφωση με τους κανόνες για τη μεταφορά ζώντων ζώων σε μεγάλες αποστάσεις (αν και με τους πρόσφατους ελέγχους της Επιτροπής διαπιστώθηκαν βελτιώσεις στον τομέα αυτό)34, καθώς και για τη μεταφορά ακατάλληλων προς μεταφορά ζώων35 (η οποία απαγορεύεται από τη νομοθεσία)·
- στο σφαγείο: διαφορετικές πρακτικές για την παρέκκλιση από την απαίτηση αναισθητοποίησης των ζώων πριν από τη σφαγή, ανεπαρκείς διαδικασίες αναισθητοποίησης (ιδίως για την αναισθητοποίηση των πουλερικών με υδρόλουτρο)36·
- επίσημες επιθεωρήσεις των κρατών μελών: ποσότητα και ποιότητα των επιθεωρήσεων, καταλληλότητα των δράσεων επιβολής37.
Η Επιτροπή αντιμετώπισε τα ζητήματα αυτά μέσω καθοδήγησης και επιβολής. Στις δράσεις εκτενούς καθοδήγησης που εφαρμόζει περιλαμβάνεται η κατάρτιση και η μετάφραση κατευθυντήριων οδηγιών, η διενέργεια επισκέψεων μελέτης και η διοργάνωση επιμορφωτικών εκδηλώσεων για τους επιθεωρητές και τους φορείς εκμετάλλευσης των κρατών μελών. Από το 2012, η Επιτροπή έχει διοργανώσει 34 επιμορφωτικές εκδηλώσεις για την καλή διαβίωση των ζώων μέσω του προγράμματος «Καλύτερη κατάρτιση για ασφαλέστερα τρόφιμα» (με περισσότερους από 1 700 συμμετέχοντες), ενώ 6 000 άτομα παρακολούθησαν τις ενότητες ηλεκτρονικής μάθησης που είχε αναπτύξει. Στο πλαίσιο 2 παρατίθεται παράδειγμα της συνεργασίας της Επιτροπής με εκπροσώπους των κρατών μελών και οργανώσεις των ενδιαφερομένων για την κατάρτιση κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά και στο σφαγείο, καθώς και για την καλή διαβίωση των χοίρων.
Πλαίσιο 2
Παράδειγμα της δέσμευσης των ενδιαφερομένων σχετικά με την πρωτοβουλία της Επιτροπής για τη βελτίωση της μεταχείρισης των ζώων κατά τη μεταφορά
Η ομάδα που εργαζόταν στο έργο για την κατάρτιση οδηγών σχετικά με τη μεταφορά των ζώων, το οποίο άρχισε να υλοποιεί η Επιτροπή το 2015, ζήτησε από περισσότερους από 100 ενδιαφερομένους (κτηνοτρόφους, μεταφορείς, εργαζομένους σε σφαγεία, αρμόδιες αρχές και ΜΚΟ) από επτά κράτη μέλη να υποβάλουν προτάσεις βέλτιστης πρακτικής για τη μεταφορά των ζώων. Η ομάδα δημιούργησε επίσης μια πλατφόρμα για τους ενδιαφερομένους, στην οποία παρέχονταν συμβουλές για το περιεχόμενο των κατευθυντήριων οδηγιών. Η πλατφόρμα αποτελούνταν από εκπροσώπους 13 διεθνών οργανισμών ή ομάδων ενδιαφερομένων.
Οι αρχές των κρατών μελών στα οποία πραγματοποιήσαμε επίσκεψη έκριναν ότι η καθοδήγηση και η επιμόρφωση ήταν χρήσιμες και διέδωσαν τις γνώσεις που έλαβαν στους επίσημους επιθεωρητές και φορείς εκμετάλλευσης. Ορισμένες αρχές εξέφρασαν την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερα εργαλεία και κατευθυντήριες οδηγίες στη γλώσσα τους, προκειμένου η διάδοση να είναι ακόμη μεγαλύτερη.
38H Επιτροπή παρακολουθεί την εφαρμογή, τη μεταφορά και την επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων στα κράτη μέλη, πραγματοποιώντας επισκέψεις ελέγχου, εκδίδοντας, κατά περίπτωση, συστάσεις, παρακολουθώντας τη συνέχεια που δίνεται στα σχέδια δράσης των κρατών μελών και λαμβάνοντας μέτρα εναντίον κρατών μελών που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, μεταξύ άλλων κινώντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, διαδικασίες επί παραβάσει.
39Η Επιτροπή κίνησε από το 2012 μια μακρά σειρά διαδικασιών επί παραβάσει κατά 18 κρατών μελών, κυρίως όσον αφορά τον ενσταβλισμό των χοιρομητέρων και την απαγόρευση των παραδοσιακών κλωβών για τις ωοτόκους όρνιθες 38. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι διαδικασίες αυτές πέτυχαν τη συμμόρφωση με τους κανόνες. Η Επιτροπή χρησιμοποίησε επίσης τη διαδικασία «EU Pilot», η οποία περιλαμβάνει τη διεξαγωγή ανεπίσημου διαλόγου με τις αρχές των κρατών μελών για ζητήματα που αφορούν την ορθή εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας. Από το 2012, η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία «EU pilot» 18 φορές σχετικά με την οδηγία για τις ωοτόκους όρνιθες και τους χοίρους και πέντε φορές σχετικά με άλλα ζητήματα (ως επί το πλείστον σχετικά με την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά).
40Προκειμένου να αξιολογήσουμε την ταχύτητα με την οποία τα κράτη μέλη ανταποκρίθηκαν στις συστάσεις της Επιτροπής, εξετάσαμε τις εκθέσεις ελέγχου της Επιτροπής της περιόδου 2012-201539 που αφορούσαν την καλή διαβίωση των ζώων στα πέντε κράτη μέλη που πραγματοποιήσαμε επίσκεψη, τα σχετικά σχέδια δράσης και τη συνέχεια που δόθηκε. Διαπιστώσαμε ότι τα συγκεκριμένα κράτη μέλη υλοποίησαν τις μισές σχεδόν συστάσεις της Επιτροπής εντός μίας διετίας το πολύ.
Τα κράτη μέλη χρειάστηκαν πολύ χρόνο για την υλοποίηση ορισμένων συστάσεων και μερικά ζητήματα εξακολουθούν να εκκρεμούν
Καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συστάσεων
41Παρά την καθοδήγηση και τις δράσεις επιβολής της Επιτροπής, τα κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε είχαν σημειώσει καθυστέρηση στην αντιμετώπιση μικρού αριθμού προβλημάτων (βλέπε πλαίσιο 3 για ορισμένα παραδείγματα). Τα προβλήματα αυτά αφορούσαν κυρίως τις επίσημες διαδικασίες επιθεώρησης που εφάρμοζαν τα εν λόγω κράτη, τα προσόντα των ατόμων που εμπλέκονταν στη σφαγή, την επιβολή των νομικών απαιτήσεων αναισθητοποίησης πριν από τη θανάτωση, τη συστηματική κοπή της ουράς των χοίρων και την καταλληλότητα των κυρώσεων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των προτύπων για την καλή διαβίωση των ζώων που ορίζει η ενωσιακή νομοθεσία και την πραγματικότητα που επικρατεί επί τόπου.
Πλαίσιο 3
Αργή πρόοδος στην υλοποίηση ορισμένων συστάσεων της Επιτροπής
Στη Γαλλία, η ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων διαπίστωσε το 2009 ότι οι επίσημες επιθεωρήσεις στους σταθμούς ελέγχου (σημεία για την ανάπαυση των ζώων κατά τη διάρκεια ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων στο εσωτερικό της ΕΕ) δεν ήταν επαρκείς και συνέστησε στις αρχές να αποκαταστήσουν τις εντοπισθείσες αδυναμίες. Για την υλοποίηση της σύστασης αυτής, οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι θα κατάρτιζαν ένα αναθεωρημένο εγχειρίδιο διαδικασιών για επιθεωρητές, το οποίο, ωστόσο, δεν είχε καταρτιστεί κατά τον χρόνο του ελέγχου μας, τον Δεκέμβριο του 2017.
Μια άλλη σύσταση της Επιτροπής προς τη Γαλλία (η οποία διατυπώθηκε το 2010) ήταν η χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού κατά τη διενέργεια επίσημων επιθεωρήσεων που αφορούσαν περιβαλλοντικές παραμέτρους (θερμοκρασία, ένταση ακτινοβολίας και συγκεντρώσεις αερίων)40 στις εκμεταλλεύσεις και κατά τη μεταφορά των ζώων. Οι σχετικές νομοθετικές απαιτήσεις έχουν τεθεί σε ισχύ από το 2000. Το εγχειρίδιο διαδικασιών των γάλλων επιθεωρητών διευκρινίζει ότι η μέγιστη επιτρεπτή συγκέντρωση NH3 (αμμωνία) είναι 20 μέρη ανά εκατομμύριο και ότι οι συγκεκριμένες μετρήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται με ειδικό εξοπλισμό. Παρόλα αυτά, οι γαλλικές αρχές δεν είχαν προμηθευτεί όλον τον απαιτούμενο εξοπλισμό κατά τον χρόνο του ελέγχου μας. Κατά την επίσκεψή μας σε εκμετάλλευση με ωοτόκους όρνιθες που θεωρούνταν ελευθέρας βοσκής, στην οποία η παρουσία αμμωνίας στο εσωτερικό του κτιρίου ήταν αισθητή, ο γάλλος επιθεωρητής δεν διέθετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη μέτρηση των επιπέδων συγκέντρωσης του εν λόγω αερίου. Ο επιθεωρητής σημείωσε στην έκθεση επιθεώρησης ότι η σχετική απαίτηση πληρούνταν. Την άνοιξη του 2018, οι γαλλικές αρχές ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι προμηθεύτηκαν τον εξοπλισμό μέτρησης. Εντούτοις, ζητήθηκε από τους επιθεωρητές να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό μόνο σε εκμεταλλεύσεις όπου εκτρέφονται κοτόπουλα για κρεατοπαραγωγή.

Πηγή: ΕΕΣ.
Κατά τη διάρκεια σειράς ελέγχων στη Ρουμανία μεταξύ 2009 και 2011, η ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων συνέστησε στην αρμόδια αρχή να επιβάλλει αποτελεσματικές, αποτρεπτικές και αναλογικές κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για την καλή μεταχείριση των ζώων. Κατά τον χρόνο του ελέγχου μας, οι ρουμανικές αρχές δεν είχαν ακόμη εγκρίνει τις αναγκαίες αλλαγές στη νομοθεσία προκειμένου να μπορούν να επιβάλλουν τέτοιου είδους κυρώσεις.
Η Επιτροπή θεώρησε πρόσφατα ως υλοποιηθείσα τη σύστασή της που αφορούσε την πρακτική της αναγκαστικής αλλαγής πτερώματος στις εκμεταλλεύσεις ωοτόκων ορνίθων στην Ιταλία, σχεδόν 13 χρόνια μετά την αρχική ανακίνηση του ζητήματος. Η αναγκαστική αλλαγή πτερώματος αναφέρεται στην πρόκληση ταυτόχρονης πτερόρροιας σε όλο το σμήνος των ορνίθων, συνήθως στερώντας τους την τροφή, το νερό ή/και το φως, με σκοπό την αύξηση της ωοπαραγωγής.
Η Επιτροπή παρακολουθεί τη συνέχεια που δίδεται στις συστάσεις της βάσει των στοιχείων που παρέχουν τα κράτη μέλη, με τα οποία αποδεικνύεται ότι έλαβαν μέτρα για την αποκατάσταση των αδυναμιών που εντοπίστηκαν, και συνήθως δεν ελέγχει επιτόπου την εφαρμογή στην πράξη και την αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών. Εντοπίσαμε ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες η Επιτροπή θεώρησε ως υλοποιηθείσες τις συστάσεις ελέγχου της, ενώ τα κράτη μέλη δεν είχαν επιληφθεί αποτελεσματικά όλων των ζητημάτων41.
Ανεπαρκείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τα κράτη μέλη τα προβλήματα που είχε εντοπίσει η Επιτροπή ως προς τη χρήση της παρέκκλισης από την υποχρέωση αναισθητοποίησης πριν από τη σφαγή
43Η νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους στα σφαγεία42 εφαρμόζεται από το 2013 και αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση του πόνου των ζώων μέσω εγκεκριμένων μεθόδων αναισθητοποίησης. Η νομοθεσία περιλαμβάνει παρέκκλιση από την υποχρέωση αναισθητοποίησης, η οποία περιλαμβανόταν ήδη στην προηγούμενη νομοθεσία του 1993, για τα ζώα που υπόκεινται σε ιδιαίτερες μεθόδους σφαγής βάσει θρησκευτικών τελετουργικών43, υπό την προϋπόθεση ότι η σφαγή πραγματοποιείται σε σφαγείο. Η αιτιολογική σκέψη της νομοθεσίας της ΕΕ44 δίνει έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία, όπως αυτή κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, και υπογραμμίζει τη σημασία παροχής κάποιου περιθωρίου επικουρικότητας σε κάθε κράτος μέλος. Η νομοθεσία δεν προβλέπει πρακτικές μεθόδους εφαρμογής ούτε απαιτήσεις υποβολής στοιχείων σχετικά με τη χρήση της παρέκκλισης. Πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της συγκεκριμένης παρέκκλισης δεν συλλέγονται από όλα τα κράτη μέλη.
44Στην αξιολόγηση του 2010 της Επιτροπής για την πολιτική της ΕΕ σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων και στην εκτίμηση αντικτύπου που συνόδευε τη στρατηγική για την καλή διαβίωση των ζώων 2012-201545 διαπιστώνεται ότι ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης σφαγείων χρησιμοποιούν υπερβολικά την παρέκκλιση από την υποχρέωση αναισθητοποίησης, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τη διαδικασία παραγωγής τους.
45Το 2015, έπειτα από 13 επισκέψεις ελέγχου46, η Επιτροπή διαπίστωσε μεγάλες αποκλίσεις στον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη εφάρμοζαν την παρέκκλιση για σφαγή χωρίς αναισθητοποίηση. Διαπίστωσε ότι η μεταχείριση των ζώων ήταν καλύτερη, όταν η διαδικασία σφαγής αποτελούσε αντικείμενο στοχευμένων ελέγχων. Έπειτα από αυτούς τους ελέγχους, η Επιτροπή προσπάθησε να συγκεντρώσει στοιχεία από τα κράτη μέλη σχετικά με την εφαρμογή της παρέκκλισης. Εντούτοις, τα στοιχεία που της υποβλήθηκαν δεν επαρκούσαν για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε επίπεδο ΕΕ. Εκτός από τη συγκεκριμένη συλλογή στοιχείων και την εκπόνηση μελέτης όσον αφορά τη δυνατότητα παροχής στους καταναλωτές συναφών πληροφοριών για την αναισθητοποίηση των ζώων47, η Επιτροπή δεν έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος που αφορούσε την υπερβολική χρήση της παρέκκλισης. Στο πλαίσιο των εργασιών μας, διαπιστώσαμε ότι μόνο ένα στα πέντε κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε δεν διέθετε ειδικές διαδικασίες για να εξακριβώνει αν είναι αιτιολογημένη η αίτηση για την εφαρμογή παρέκκλισης. Επίσης, επιβεβαιώθηκαν τα συμπεράσματα της Επιτροπής σχετικά με τη διαθεσιμότητα των στοιχείων για τη χρήση της παρέκκλισης (βλέπε πίνακα 1).
| Κράτος μέλος | Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία ελέγχεται η αιτιολόγηση για την εφαρμογή της παρέκκλισης | Υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για τον βαθμό στον οποίο εφαρμόζεται η σφαγή χωρίς αναισθητοποίηση |
|---|---|---|
| Γερμανία | ✔ | Ναι |
| Γαλλία | ✔ | Λίγες - μόνο για βοοειδή και πρόβατα, βάσει εκτιμήσεων των φορέων εκμετάλλευσης |
| Ιταλία | ✔ | Λίγες - μόνο για τον αριθμό των σφαγείων που έχουν εγκριθεί για σφαγή χωρίς αναισθητοποίηση |
| Πολωνία | ✘ | Λίγες - υπάρχουν ορισμένες εκτιμήσεις για τα βοοειδή και τα πουλερικά, οι οποίες δεν έχουν επικυρωθεί από τις αρμόδιες αρχές |
| Ρουμανία | ✔ | Ναι |
Πηγή: ΕΕΣ, βάσει αποδεικτικών στοιχείων που συγκέντρωσαν τα κράτη μέλη.
46Τον Νοέμβριο του 2017, η Επιτροπή δημοσίευσε εκτενείς κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωση, συμπεριλαμβανομένων βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τη χρήση της παρέκκλισης· οι εν λόγω οδηγίες εστιάζουν στις τεχνικές πτυχές της διαδικασίας.
Η διαχείριση, από τα κράτη μέλη, των επίσημων συστημάτων επιθεώρησης που διαθέτουν διασφαλίζει, γενικώς, τη συνοχή, ωστόσο υπάρχουν αδυναμίες στα συστήματα δικλίδων και ελέγχου
47Η ποιότητα των επιθεωρήσεων που διενεργούν τα κράτη μέλη σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων στις εκμεταλλεύσεις, κατά τη μεταφορά και τη σφαγή έχει άμεσο αντίκτυπο στο επίπεδο συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις. Αναλύσαμε τη συνοχή και τη στόχευση αυτών των επιθεωρήσεων, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ελέγχθηκαν από τις αρχές των κρατών μελών.
Τα κράτη μέλη καθιέρωσαν, γενικώς, συστήματα τα οποία διασφαλίζουν ότι οι επιθεωρήσεις πραγματοποιούνται με συνέπεια
48Οι επίσημοι κτηνίατροι που εργάζονται σε κυβερνητικούς οργανισμούς επιβάλλουν τα πρότυπα για την καλή μεταχείριση των ζώων. Προκειμένου να είναι αποτελεσματικές, οι επιθεωρήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται με συνέπεια και ανεξαρτησία.
49Τα περισσότερα κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε είχαν διαδικασίες με τις οποίες διασφαλιζόταν η συνέπεια του έργου των επιθεωρητών49.
50Διαπιστώσαμε ότι σε όλα τα κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε, οι επίσημοι κτηνίατροι υπόκεινται στους γενικούς κανόνες δεοντολογίας των δημόσιων υπαλλήλων, στο πλαίσιο των οποίων δεν πρέπει να εμπλέκονται σε συγκρούσεις συμφερόντων. Εντοπίσαμε βέλτιστες πρακτικές στη Γαλλία και την Ιταλία (Σαρδηνία), κατά τις οποίες εφαρμόζονταν πρόσθετες ειδικές διαδικασίες για την πρόληψη της σύγκρουσης συμφερόντων των επίσημων επιθεωρητών τους (βλέπε πλαίσιο 4).
Πλαίσιο 4
Βέλτιστες πρακτικές σχετικά με την πρόληψη της σύγκρουσης συμφερόντων
Η Ιταλία (Σαρδηνία) ενέκρινε πρόσφατα κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των συγκρούσεων συμφερόντων στην περίπτωση υπαλλήλων που διενεργούν επίσημες επιθεωρήσεις και καθιέρωσε ένα πειραματικό πρόγραμμα τριετούς εναλλαγής, το οποίο διαρθρωνόταν σε τρία επίπεδα: εναλλαγή γεωγραφικής τοποθέτησης, εναλλαγή καθηκόντων και διαχωρισμός καθηκόντων. Εισήγαγε επίσης ειδικά μέτρα για την προστασία των καταγγελόντων.
Η Γαλλία είχε καθιερώσει πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου εξειδικευμένο προσωπικό ασκούσε εποπτικές δραστηριότητες στα σφαγεία κόκκινου κρέατος. Κατά τον τρόπο αυτό, μετριάζεται ο κίνδυνος σύγκρουσης συμφερόντων, επειδή εξωτερικοί φορείς εξακριβώνουν τις δραστηριότητες των επίσημων κτηνιάτρων που διενεργούν τα τακτικά καθήκοντα επιθεώρησης στα σφαγεία.
Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα κράτη μέλη σχεδιάζουν τις επίσημες επιθεωρήσεις βάσει ανάλυσης κινδύνου είναι ανεπαρκή
51Τα συστήματα επίσημων επιθεωρήσεων των κρατών μελών καλύπτουν και άλλους τομείς πέραν της καλής διαβίωσης των ζώων, ιδίως τη συμμόρφωση με τους κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών, την υγιεινή, τον έλεγχο και την εκρίζωση νοσημάτων των ζώων, καθώς και τη χρήση φυτοφαρμάκων. Δεδομένου ότι πρέπει να διατεθούν πόροι σε όλους αυτούς τους τομείς, οι επιθεωρήσεις βάσει κινδύνου συμβάλλουν στη στόχευση των προβλημάτων που σχετίζονται με την καλή διαβίωση των ζώων και, κατά συνέπεια, στην ανάλωση των περιορισμένων πόρων για επιθεωρήσεις με περισσότερο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο. Η διενέργεια επιθεωρήσεων βάσει κινδύνου αποτελεί νομική απαίτηση της ΕΕ50.
52Τα κράτη μέλη είχαν, γενικώς, καθιερώσει σαφείς κανόνες, στο πλαίσιο των οποίων οι επιθεωρήσεις που πραγματοποιούνται στις εκμεταλλεύσεις και αφορούν την καλή διαβίωση των ζώων πρέπει να πραγματοποιούνται βάσει κινδύνου. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τον εντοπισμό των παραγόντων κινδύνου σε όλα τα κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε. Παραδείγματος χάριν, η Γαλλία υποχρεώνει τους επιθεωρητές να σχεδιάζουν τους ελέγχους τους στις εκμεταλλεύσεις βάσει πληροφοριών σχετικά με το ιστορικό των φορέων εκμετάλλευσης, τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν, τη χρήση μέτρων προφύλαξης, τα στοιχεία από τα σφαγεία (σχετικά με την πυκνότητα φόρτωσης κατά τη μεταφορά, τη μεταφορά ακατάλληλων προς μεταφορά ζώων) και τα στοιχεία σχετικά με τους δείκτες θνησιμότητας ή άλλους δείκτες, όπως η ποιότητα του γάλακτος ή τα χρονικά διαστήματα ανάμεσα σε διαδοχικούς τοκετούς.
53Εντούτοις, τρία από τα πέντε κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε [Γερμανία (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία), Πολωνία και Ρουμανία] δεν μπορούσαν να αποδείξουν με ποιον τρόπο οι παράγοντες κινδύνου που είχαν εντοπιστεί χρησιμοποιήθηκαν στην πράξη για την επιλογή των φορέων εκμετάλλευσης που θα αποτελούσαν αντικείμενο της επιθεώρησης.
54Επιπλέον, σε δύο κράτη μέλη, ορισμένες εκμεταλλεύσεις εξαιρούνταν από τις επίσημες επιθεωρήσεις, παρότι αποτελούσαν μεγάλο ποσοστό του κτηνοτροφικού τομέα (βλέπε πλαίσιο 5). Μολονότι, δεδομένων των περιορισμένων πόρων για επιθεωρήσεις, φαίνεται λογικό να δίνεται προτεραιότητα στους ελέγχους στις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις, οι αρχές δεν λάμβαναν δεόντως υπόψη τους τον κίνδυνο αύξησης της μη συμμόρφωσης στις μικρότερες, εάν αυτές που εξαιρούνταν στο σύνολό τους από τις επιθεωρήσεις.
Πλαίσιο 5
Εξαιρέσεις από τον προς έλεγχο πληθυσμό των εκμεταλλεύσεων
Στην Ιταλία, τα χοιροτροφεία με λιγότερους από 40 χοίρους ή 6 χοιρομητέρες, καθώς και οι εκμεταλλεύσεις με αίγες, πρόβατα και βοοειδή (πλην των μοσχαριών) με λιγότερα από 50 ζώα εξαιρούνται από τον προς έλεγχο πληθυσμό. Στη Σαρδηνία, αυτό συνεπάγεται ότι το 85 % των χοιροστασίων, το 67 % των εκμεταλλεύσεων με αίγες και το 86 % των εκμεταλλεύσεων με βοοειδή (πλην των μοσχαριών) δεν υποβάλλονται σε ελέγχους για την καλή διαβίωση των ζώων.
Στη Ρουμανία, μολονότι καμία εκμετάλλευση δεν εξαιρείται επίσημα από το πεδίο εφαρμογής των ελέγχων για την καλή διαβίωση των ζώων, στην πράξη οι αρχές δεν υπέβαλαν σε έλεγχο κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που εμπίπτουν στον ορισμό των «μη επαγγελματικών εκμεταλλεύσεων». Οι εκμεταλλεύσεις αυτές αφορούν σημαντικό ποσοστό των χοίρων (45 %) και σχεδόν όλα τα αιγοπρόβατα (99 %).
Όσον αφορά τη μεταφορά ζώντων ζώων, από τα κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε, μόνο η Γαλλία είχε εντοπίσει επικίνδυνες περιοχές στις οποίες έπρεπε να γίνονται οδικές επιθεωρήσεις. Ωστόσο, δεν υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες που να αποδεικνύουν ότι αυτό εφαρμοζόταν στην πράξη.
56Το σύστημα TRACES (η διαδικτυακή πλατφόρμα της ΕΕ που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των διασυνοριακών μετακινήσεων μακρών αποστάσεων των ζώων στο εσωτερικό της ΕΕ) περιέχει πληροφορίες και εργαλεία υποβολής στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι αρχές για να στοχεύσουν σωστά τις επιθεωρήσεις των μεταφορών ζώων. Στις συνεδριάσεις με εκπροσώπους των κρατών μελών, η Επιτροπή ενθάρρυνε τη χρήση διαδραστικών εργαλείων αναζήτησης. Εντούτοις, διαπιστώσαμε ότι οι αρχές των κρατών μελών που είναι αρμόδιες για τις επιθεωρήσεις κατά τη μεταφορά σπανίως χρησιμοποιούσαν τις πληροφορίες από το TRACES για τη στόχευση των επιθεωρήσεων, εν μέρει λόγω ορισμένων περιορισμών στην πρόσβαση των χρηστών51.
57Οι αρχές των κρατών μελών αναθέτουν συνήθως στις τοπικές αρχές την ευθύνη της διενέργειας της ανάλυσης κινδύνου για τις επιθεωρήσεις στις εκμεταλλεύσεις και κατά τη μεταφορά. Κανένα από τα κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε δεν είχε θέσει σε εφαρμογή συστήματα τα οποία να εξακριβώνουν την ύπαρξη, την ποιότητα και την υλοποίηση των τοπικών αναλύσεων κινδύνου.
58Οι επιθεωρήσεις με αντικείμενο την καλή μεταχείριση των ζώων στα σφαγεία κάλυψαν, γενικώς, όλους σχεδόν τους φορείς εκμετάλλευσης στα κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε, είτε μέσω στοχευμένων ελέγχων είτε στο πλαίσιο των καθημερινών δραστηριοτήτων του επίσημου κτηνιάτρου εν υπηρεσία.
Οι πληροφορίες από τους ελέγχους και τις καταγγελίες θα μπορούσαν να αξιοποιούνται καλύτερα
59Ο κανονισμός της ΕΕ για τους επίσημους ελέγχους52 απαιτεί από τα κράτη μέλη να διενεργούν, τουλάχιστον ανά πενταετία, ελέγχους στα συστήματα των επίσημων επιθεωρήσεων που πραγματοποιούν για τη συμμόρφωση προς τη νομοθεσία που αφορά τις ζωοτροφές και τα τρόφιμα και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων, και η απόφαση 2006/677/EΚ της Επιτροπής καθορίζει κατευθυντήριες οδηγίες, στο πλαίσιο των οποίων συνιστάται τέτοιου είδους έλεγχοι να διενεργούνται τουλάχιστον ανά πενταετία53. Διαπιστώσαμε ότι στα κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε, το τμήμα εσωτερικού ελέγχου της οικείας αρχής (και, στην περίπτωση της Πολωνίας, το ανώτατο όργανο ελέγχου επίσης) εντόπισε σημεία που πρέπει να βελτιωθούν όσον αφορά τη διοργάνωση των επίσημων επιθεωρήσεων και παρακολούθησε τη συνέχεια που δόθηκε στις διαπιστώσεις ελέγχου του. Ωστόσο, η Πολωνία δεν διασφάλισε τη διενέργεια, τουλάχιστον ανά πενταετία, των ελέγχων για την καλή διαβίωση των ζώων. Επιπροσθέτως, η Γερμανία (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) και η Ρουμανία δεν διασφάλισαν την έγκαιρη παρακολούθηση της συνέχειας που δόθηκε στις διαπιστώσεις ελέγχου.
60Η Επιτροπή ελέγχει με ποιο τρόπο τα κράτη μέλη ελέγχουν τα συστήματα των επίσημων επιθεωρήσεών τους και έχει διαπιστώσει54 ότι τα κράτη μέλη δυσκολεύονται να ελέγξουν, εντός εύλογου χρόνου, όλους τους τομείς για τους οποίους απαιτούνται επίσημες επιθεωρήσεις, καθώς και να παρακολουθήσουν τη συνέχεια που δίνεται στα αποτελέσματα του ελέγχου.
61Οι αρχές μπορούν να χρησιμοποιούν τις καταγγελίες και τα αιτήματα διερεύνησης που τους υποβάλλονται από οργανώσεις για την καλή διαβίωση των ζώων, πολίτες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για τον εντοπισμό των βασικών τομέων που εμπνέουν ανησυχία. Η διαχείριση αυτών των καταγγελιών εμπίπτει εξ ολοκλήρου στην αρμοδιότητα των κρατών μελών.
62Διαπιστώσαμε ότι τα κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε αντιμετώπιζαν τις καταγγελίες ανάλογα με την περίπτωση, και δύο εξ αυτών (Πολωνία και Ρουμανία) είχαν καθιερώσει διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων προθεσμιών, για τη διεκπεραίωση των καταγγελιών. Κανένα από τα κράτη μέλη δεν χρησιμοποιούσε κεντρικό μητρώο καταγγελιών, μέσω του οποίου θα μπορούσε να έχει γενική εικόνα των βασικών τομέων ανησυχίας σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων και το οποίο θα ήταν χρήσιμο κατά τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων.
63Πέραν των δραστηριοτήτων ελέγχου της που αναφέρονται στα σημεία 34 και 36, η Επιτροπή είχε εντοπίσει προβλήματα παρόμοια με όσα περιγράφονται ανωτέρω (βλέπε σημεία 53, 55 και 57).
Τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν σε περιορισμένο βαθμό τα εργαλεία της κοινής γεωργικής πολιτικής για την επιδίωξη των στόχων που συνδέονται με την καλή διαβίωση των ζώων
64Η πλειονότητα των κτηνοτρόφων λαμβάνει ενισχύσεις στο πλαίσιο της ΚΓΠ (βλέπε σημείο 9), οι οποίες προϋποθέτουν την εκπλήρωση των απαιτήσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης που καλύπτουν ορισμένες πτυχές της καλής διαβίωσης των ζώων (βλέπε σημείο 8). Η στρατηγική της Επιτροπής 2012-2015 αναγνώριζε την ανάγκη βελτίωσης των συνεργιών μεταξύ της καλής διαβίωσης των ζώων και των εργαλείων της ΚΓΠ, ιδίως μέσω της πολλαπλής συμμόρφωσης και της αγροτικής ανάπτυξης. Εξετάσαμε με ποιον τρόπο τα κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε χρησιμοποίησαν αυτούς τους δύο μηχανισμούς από την άποψη της καλής διαβίωσης των ζώων.
Η ανταλλαγή των αποτελεσμάτων μεταξύ των επίσημων επιθεωρήσεων και των ελέγχων πολλαπλής συμμόρφωσης στα κράτη μέλη είναι περιορισμένη και εντοπίζονται αδυναμίες στην εφαρμογή των κυρώσεων
Η νομοθεσία της ΕΕ παρέχει τη βάση για τον συντονισμό των ελέγχων της πολλαπλής συμμόρφωσης με τις επίσημες επιθεωρήσεις
65Οι επίσημες επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι της πολλαπλής συμμόρφωσης περιλαμβάνουν αμφότεροι τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση επισκέψεων, τον έλεγχο της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης της μη συμμόρφωσης. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν μέχρι ποιο βαθμό θα ενοποιήσουν τις επίσημες επιθεωρήσεις με τους ελέγχους της πολλαπλής συμμόρφωσης, εντός των ορίων των νομοθετικών απαιτήσεων της ΕΕ.
66Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός για την πολλαπλή συμμόρφωση αναφέρει ότι η μη συμμόρφωση θεωρείται «προσδιορισθείσα» εάν έχει υποπέσει στην αντίληψη της αρμόδιας αρχής ελέγχου ή οργανισμού πληρωμών55. Σε πολλά κράτη μέλη, ο οργανισμός πληρωμών έχει αναθέσει την αρμοδιότητα διενέργειας των ελέγχων της πολλαπλής συμμόρφωσης στην αρχή ελέγχου που είναι επιφορτισμένη με τις επίσημες επιθεωρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι κάθε περίπτωση μη συμμόρφωσης που εντοπίζεται, κατά τις συγκεκριμένες επιθεωρήσεις, και αφορά δικαιούχο της ΚΓΠ θα λαμβάνεται υπόψη για τους σκοπούς της πολλαπλής συμμόρφωσης. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη συστήματος ή διαδικασίας που να διασφαλίζει την ανταλλαγή των σχετικών πληροφοριών μεταξύ των οικείων αρχών56.
67Η Επιτροπή παρείχε κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των κανονιστικών απαιτήσεων για τους ελέγχους της πολλαπλής συμμόρφωσης57. Στις εν λόγω κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το αποτέλεσμα των επίσημων επιθεωρήσεών τους για να καλύψουν το ελάχιστο ποσοστό ελέγχων που απαιτείται στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης58. Ο καλός συντονισμός μεταξύ δύο συστημάτων ελέγχου όχι μόνο τα καθιστά αποδοτικότερα, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας και αποτρέποντας τις αλληλοεπικαλύψεις, αλλά βοηθά επίσης στον αποτελεσματικότερο εντοπισμό των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης. Επιπροσθέτως, μια συνεκτική προσέγγιση των ελέγχων για την καλή διαβίωση των ζώων παρέχει μεγαλύτερη σαφήνεια στους κτηνοτρόφους και μεγαλύτερα κίνητρα για την τήρηση των ισχυόντων προτύπων.
Τα κράτη μέλη δεν αξιοποίησαν αρκετά την ευκαιρία αυτή για να βελτιώσουν τα συστήματα ελέγχου τους, μολονότι εντοπίστηκαν βέλτιστες πρακτικές
68Όλα τα κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε είχαν λάβει μέτρα για τον συντονισμό των συστημάτων των επίσημων επιθεωρήσεων με εκείνα της πολλαπλής συμμόρφωσης. Παραδείγματα ικανοποιητικού συντονισμού εντοπίσαμε στη Γερμανία (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία), στη Γαλλία και στην Ιταλία (Σαρδηνία) (βλέπε πλαίσιο 6).
Πλαίσιο 6
Παραδείγματα ικανοποιητικού συντονισμού μεταξύ των αρχών που συμμετέχουν στους ελέγχους για την καλή διαβίωση των ζώων
Στη Γερμανία (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία), οι επιθεωρητές που διενεργούσαν τις επίσημες επιθεωρήσεις σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων ζητούσαν τη διενέργεια ελέγχων πολλαπλής συμμόρφωσης σε περίπτωση που θεωρούσαν ότι δεν τηρούνταν οι σχετικές απαιτήσεις της. Σε περίπτωση που αυτό επιβεβαιωνόταν από τον πρόσθετο έλεγχο, τότε επιβαλλόταν διοικητική κύρωση στον κτηνοτρόφο στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης, ακόμη και όταν η εκμετάλλευση δεν αποτελούσε μέρος του δείγματος ελέγχου της πολλαπλής συμμόρφωσης. Ομοίως, οι περιπτώσεις μη συμμόρφωσης που εντοπίζονταν κατά τους ελέγχους της πολλαπλής συμμόρφωσης κατέληγαν ενδεχομένως στη επιβολή προστίμων στο πλαίσιο του επίσημου συστήματος επιθεωρήσεων.
Στη Γαλλία, οι επιθεωρητές έπρεπε να αναφέρουν τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης που εντόπιζαν κατά τις επίσημες επιθεωρήσεις στις αρχές που ήταν αρμόδιες για την επιβολή των μειώσεων των ενισχύσεων στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης. Οι επιθεωρήσεις εξυπηρετούσαν διττό σκοπό, εφόσον στο πλαίσιο μίας επίσκεψης στον κτηνοτρόφο συμπληρωνόταν ένα ενοποιημένο φύλλο ελέγχου για τους σκοπούς τόσο της επίσημης επιθεώρησης όσο και του ελέγχου της πολλαπλής συμμόρφωσης.
Στην Ιταλία (Σαρδηνία), η προσέγγιση που ακολουθήθηκε για τον υπολογισμό των διοικητικών κυρώσεων στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης ήταν συνεπής με τους κανόνες για την κατηγοριοποίηση των αποτελεσμάτων των επίσημων επιθεωρήσεων. Το γεγονός αυτό διευκόλυνε το έργο των επιθεωρητών που διενεργούσαν και τα δύο είδη ελέγχων και είχε ως αποτέλεσμα την εφαρμογή συνεπούς προσέγγισης σχετικά με την αντιμετώπιση των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης. Κανένα από τα υπόλοιπα κράτη μέλη στα οποία πραγματοποιήσαμε επίσκεψη δεν είχε υιοθετήσει τέτοιου είδους προσέγγιση.
Στη Ρουμανία υπήρχαν επίσημες ρυθμίσεις για την κοινοποίηση των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης που εντοπίζονταν κατά τις επίσημες επιθεωρήσεις με αντικείμενο την καλή διαβίωση των ζώων στις αρμόδιες για την επιβολή των κυρώσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης αρχές, ωστόσο, έως τον χρόνο του ελέγχου μας, κάτι τέτοιο δεν είχε εφαρμοστεί στην πράξη. Στην Πολωνία δεν υπήρχε τέτοιου είδους επίσημη ρύθμιση.
70Όταν η Επιτροπή διενεργεί ελέγχους με αντικείμενο τους ελέγχους της πολλαπλής συμμόρφωσης των κρατών μελών, εξετάζει επίσης τις διαδικασίες που αυτά εφαρμόζουν σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών. Εντούτοις, δεν ελέγχει στην πράξη αν τα αποτελέσματα των επίσημων επιθεωρήσεων της καλής διαβίωσης των ζώων, τις οποίες πραγματοποιεί σε δικαιούχους της ΚΓΠ η ίδια αρχή ελέγχου που είναι αρμόδια και για τους ελέγχους της πολλαπλής συμμόρφωσης, αναφέρονται στην αρμόδια για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων αρχή, στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης.
Οι έλεγχοι της πολλαπλής συμμόρφωσης καλύπτουν, γενικώς, τις σχετικές απαιτήσεις για την καλή διαβίωση των ζώων
71Διαπιστώσαμε ότι οι έλεγχοι των κρατών μελών με αντικείμενο την πολλαπλή συμμόρφωση κάλυπταν, γενικώς, τις σχετικές απαιτήσεις για την καλή διαβίωση των ζώων59. Εντούτοις, σε τρία από τα πέντε κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε (Γαλλία, Πολωνία60 και Ρουμανία) υπήρχαν ορισμένες εξαιρέσεις. Παραδείγματος χάριν, στη Ρουμανία οι επιθεωρητές δεν έλεγχαν την καθαριότητα των στάβλων και των χώρων όπου ξάπλωναν τα μοσχάρια και οι χοίροι, τα επίπεδα σιδήρου στη διατροφή των μοσχαριών, καθώς και περιβαλλοντικές παραμέτρους, όπως τα επίπεδα σκόνης, τις συγκεντρώσεις αερίων και τη θερμοκρασία.
72Με τους ελέγχους της Επιτροπής επαληθεύεται αν τα φύλλα ελέγχου της πολλαπλής συμμόρφωσης των κρατών μελών καλύπτουν όλες τις σχετικές απαιτήσεις για την καλή διαβίωση των ζώων, και με τους πρόσφατους ελέγχους της εντοπίστηκαν παραλείψεις στην Εσθονία, την Ισπανία, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία. Ορισμένες από τις διαπιστώσεις αυτές κατέληξαν σε δημοσιονομικές διορθώσεις61.
Ορισμένα κράτη μέλη δεν διασφάλισαν την αναλογικότητα των κυρώσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης με τη σοβαρότητα των εντοπιζόμενων περιπτώσεων μη συμμόρφωσης
73Προκειμένου να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα, η μείωση των ενισχύσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης πρέπει να είναι ανάλογη με τη σοβαρότητα, την έκταση, τον διαρκή χαρακτήρα και την επανάληψη της διαπιστούμενης μη συμμόρφωσης62. Στην πρόσφατη ειδική έκθεσή μας63 σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πολλαπλής συμμόρφωσης διαπιστωνόταν ότι υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τρόπο κατάταξης της σοβαρότητας μιας παραβίασης.
74Διαπιστώσαμε ότι η Γερμανία (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία), η Γαλλία και η Ιταλία (Σαρδηνία) είχαν σαφείς κανόνες για αναλογικές μειώσεις των ενισχύσεων. Το ποσοστό μείωσης των ενισχύσεων που επιβαλλόταν συχνότερα ήταν 3 %64 εκτός από την Ιταλία, όπου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70 % οι περιπτώσεις μη συμμόρφωσης οδηγούσαν σε προειδοποιήσεις, χωρίς καμία διοικητική κύρωση. Στη Ρουμανία, όταν οι επιθεωρητές εντόπιζαν σε εκμετάλλευση σημεία μη συμμόρφωσης που ανέρχονταν έως και στο 30 % των σχετικών φύλλων ελέγχου, η εκμετάλλευση θεωρούνταν ως πλήρως συμμορφούμενη. Αυτή η επιείκεια στον προσδιορισμό της μη συμμόρφωσης αντανακλούνταν στον εξαιρετικά χαμηλό αριθμό των αναφερόμενων περιπτώσεων μη συμμόρφωσης, με μόλις τρεις από τις 13 500 εκμεταλλεύσεις που εξετάστηκαν να έχουν υποστεί διοικητική κύρωση το 2016 (βλέπε το παράρτημα IV, γεγονός που καταδεικνύει επίσης ότι τα ποσοστά ελέγχου και οι αναφερόμενες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης παρουσίαζαν μεγάλες αποκλίσεις). Οι απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων ισχύουν στη Ρουμανία από το 2016, προκειμένου να δοθεί στη χώρα μια περίοδος προσαρμογής, μετά την προσχώρησή της στην ΕΕ το 2007.
75Στην Πολωνία, η μείωση της ενίσχυσης βασίστηκε σε σύστημα βαθμολόγησης, στο πλαίσιο του οποίου χορηγούνταν βαθμοί για κάθε παραβίαση των διατάξεων περί καλής διαβίωσης των ζώων που συνδέονταν με συγκεκριμένη νομική πράξη. Κατά τον καθορισμό του ποσοστού της μείωσης της ενίσχυσης που θα εφαρμοζόταν, λαμβανόταν υπόψη μόνο η διάταξη που είχε λάβει τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Αυτό σημαίνει ότι, στο πλαίσιο της μείωσης των ενισχύσεων, λαμβάνεται μεν υπόψη η σοβαρότητα μιας συγκεκριμένης περίπτωσης μη συμμόρφωσης, αλλά όχι ο αριθμός των εντοπιζόμενων περιπτώσεων μη συμμόρφωσης.
76Στο πλαίσιο ορισμένων πρόσφατων ελέγχων της Επιτροπής65 διαπιστώθηκε ότι το σύστημα κυρώσεων είναι υπερβολικά επιεικές για την πολλαπλή συμμόρφωση εν γένει και για τις απαιτήσεις για την καλή διαβίωση των ζώων ειδικότερα, επειδή δεν διασφαλίζει την αναλογικότητα των κυρώσεων με τη σοβαρότητα των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης. Η Επιτροπή παρείχε ορισμένες γενικές διευκρινίσεις επ’ αυτού στην απάντησή της σε ερωτήματα των κρατών μελών, και τον Μάιο του 2018 συγκάλεσε σε συνεδρίαση ομάδα εμπειρογνωμόνων, κατά την οποία τα κράτη μέλη αντάλλαξαν βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τους ελέγχους της πολλαπλής συμμόρφωσης που αφορούν την καλή διαβίωση των ζώων. Εντούτοις, τα έγγραφα καθοδήγησης της Επιτροπής σχετικά με την πολλαπλή συμμόρφωση δεν θίγουν το ζήτημα αυτό.
Αγροτική ανάπτυξη: τα κίνητρα για τη βελτίωση της διαβίωσης των ζώων είναι ελάχιστα, ενώ δεν διασφαλίζεται η αποδοτικότητα των σχετικών δαπανών
77Στο πλαίσιο της στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης, παρέχονται κονδύλια για την επίτευξη στόχων που αφορούν την καλή διαβίωση των ζώων. Στη στρατηγική της Επιτροπής για την καλή διαβίωση των ζώων 2012-2015 συμπεριλαμβανόταν στόχος για τη βελτιστοποίηση των συνεργιών με τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης που αφορά την καλή μεταχείριση των ζώων. Προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη οικονομική αποδοτικότητα, τα κράτη μέλη πρέπει να στοχεύουν σε δράσεις με τη μεγαλύτερη δυνητική συμβολή στην καλή διαβίωση των ζώων ανά μονάδα κόστους.
Τα κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη δεν χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς για την προώθηση της καλής διαβίωσης των ζώων
78Κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, 35 από τα 118 προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης περιλαμβάνουν το ειδικό μέτρο («μέτρο 14») για τη στήριξη της καλής διαβίωσης των ζώων (βλέπε σημείο 12), εκ των οποίων 13 προέρχονται από περιφέρειες της Ιταλίας.
79Η νομοθεσία για την αγροτική ανάπτυξη αναφέρεται στην καλή διαβίωση των ζώων υπό την προτεραιότητα που αφορά την «προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων, περιλαμβανομένης της επεξεργασίας και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, της καλής διαβίωσης των ζώων και της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργία»66. Η εν λόγω προτεραιότητα έχει δύο τομείς εστίασης67, ωστόσο αυτοί δεν αναφέρονται στην καλή διαβίωση των ζώων.
80Δέκα κράτη μέλη δεν είχαν εντάξει το μέτρο 14 στα προγράμματά τους για την αγροτική ανάπτυξη. Δύο από τα κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε (Γαλλία και Πολωνία) δεν χρησιμοποιούσαν το εν λόγω μέτρο, επειδή θεωρούσαν ότι επαρκούσαν οι βασικές νομοθετικές απαιτήσεις για την καλή διαβίωση των ζώων. Επιπλέον, οι πολωνικές αρχές θεωρούσαν ότι το μέτρο μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα των κτηνοτρόφων. Στη Γαλλία, η επιλογή αυτή ερχόταν σε αντίθεση με την εθνική στρατηγική για την καλή διαβίωση των ζώων που τέθηκε σε εφαρμογή το 2016 και περιλάμβανε τον στόχο της προσέλκυσης κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη με σκοπό να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης είχαν ήδη εγκριθεί όταν δρομολογήθηκε η γαλλική στρατηγική, και η Γαλλία δεν τα επικαιροποίησε ώστε να αντικατοπτρίζουν τις δεσμεύσεις της.
81Αρκετά άλλα μέτρα για την αγροτική ανάπτυξη (ιδίως η στήριξη για τις επενδύσεις σε εκμεταλλεύσεις, τα συστήματα ποιότητας ή η βιολογική γεωργία) έχουν τη δυνατότητα να ενθαρρύνουν την εφαρμογή αυστηρότερων προτύπων για την καλή διαβίωση των ζώων. Δύο από τα κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε είχαν παραδείγματα τέτοιων μέτρων που στόχευαν στην καλή διαβίωση των ζώων (βλέπε πλαίσιο 7).
Πλαίσιο 7
Χρήση των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης για την προώθηση της καλής διαβίωσης των ζώων
Γερμανία (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία): Οι δικαιούχοι που υποβάλλουν αίτηση για στήριξη επενδύσεων σχετικά με τη στέγαση των ζώων στο πλαίσιο του μέτρου 4 (επενδύσεις σε εκμεταλλεύσεις) πρέπει να εκπληρώνουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για την καλή διαβίωση των ζώων, οι οποίες υπερβαίνουν τα ελάχιστα πρότυπα. Παραδείγματος χάριν, οι στάβλοι πρέπει να τηρούν αυστηρότερα πρότυπα όσον αφορά τον διαθέσιμο χώρο για κάθε ζώο και τον φυσικό φωτισμό.
Γαλλία: Το μέτρο 4 (επενδύσεις σε εκμεταλλεύσεις) του αλσατικού προγράμματος προτεραιοποιεί την ελεύθερη βοσκή και τη βιολογική γεωργία, καθώς και τις εκμεταλλεύσεις που χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό για την καλή διαβίωση των κουνελιών και αχυροστρωμνή για τους χοίρους.
Μέτρο «καλή διαβίωση των ζώων»: θετικά παραδείγματα δράσεων επωφελών για τα ζώα, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζεται η οικονομική αποδοτικότητά του
82Εξετάσαμε τα συστήματα των κρατών μελών, προκειμένου να αξιολογήσουμε κατά πόσον το συγκεκριμένο μέτρο για την καλή διαβίωση των ζώων («μέτρο 14») είναι οικονομικά αποδοτικό. Ελέγξαμε κατά πόσον η χορηγούμενη στήριξη επιβραβεύει τους κτηνοτρόφους που βελτιώνουν πραγματικά τη διαβίωση των ζώων πέραν των ελάχιστων προτύπων, ανάλογα με τις πρόσθετες δαπάνες στις οποίες υποβάλλονται και το διαφυγόν εισόδημα, καθώς και κατά πόσον οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι επαρκείς για την παρακολούθηση.
Υπερβαίνοντας τα ελάχιστα πρότυπα
83Οι αρχές των κρατών μελών όρισαν τις απαιτούμενες βελτιώσεις που απαιτούνται σε επίπεδο καλής διαβίωσης των ζώων προκειμένου κάποιος κτηνοτρόφος να είναι επιλέξιμος για στήριξη στο πλαίσιο του μέτρου 14, όπως η ύπαρξη θερινών βοσκοτόπων για τα βοοειδή, μεγαλύτερος χώρος για τα ζώα στις εκμεταλλεύσεις και κατά τη μεταφορά και βελτιωμένες συνθήκες ενσταβλισμού.
84Στη Γερμανία (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) και στη Ρουμανία, όπως και στα περισσότερα άλλα κράτη μέλη, συνηθίζεται η πρακτική της κοπής των ουρών στις εκμεταλλεύσεις εντατικής χοιροτροφίας, μολονότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Κατά τις επισκέψεις μας σε αυτά τα δύο κράτη μέλη, διαπιστώσαμε ότι σε εκμεταλλεύσεις που λάμβαναν στήριξη στο πλαίσιο του μέτρου 14 οι ουρές των χοίρων ήταν κομμένες και τα ζώα δεν είχαν πρόσβαση σε επαρκές υλικό εμπλουτισμού, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία68 (βλέπε γράφημα 5).
85Οι εμπειρογνώμονες κτηνίατροι69 συμφωνούν ότι ο αντίκτυπος μίας και μόνο παραμέτρου στην καλή διαβίωση των ζώων είναι περιορισμένος, εφόσον δεν συνοδεύεται από άλλες κτηνοτροφικές παραμέτρους. Αυτό σημαίνει ότι μια αύξηση της τάξεως του 10 ή 20 % του χώρου που είναι διαθέσιμος για τους χοίρους ενδεχομένως να μην έχει μεγάλο αντίκτυπο στη διαβίωσή τους, εάν δεν υπάρχει υλικό εμπλουτισμού.
Γράφημα 5
Μη τήρηση των κανόνων της ΕΕ όσον αφορά την παροχή υλικού εμπλουτισμού σε χοίρους, την οποία διαπιστώσαμε σε εκμετάλλευση δικαιούχου που λάμβανε ενισχύσεις στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης για την καλή διαβίωση των ζώων στη Ρουμανία
Πηγή: ΕΕΣ.
Η ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης διαβουλεύεται με τη ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων πριν από την έγκριση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης των κρατών μελών. Παρά το γεγονός αυτό, η Επιτροπή δεν χρησιμοποίησε τις πληροφορίες που διέθετε για τομείς στους οποίους η μη συμμόρφωση που είχε εντοπίσει η ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ήταν γενικευμένη (κυρίως, ως προς την πάγια τακτική της κοπής της ουράς των χοίρων και την παροχή υλικού εμπλουτισμού, ζητήματα σχετικά με τα οποία συμμορφώνονταν μόνο η Φινλανδία και η Σουηδία), προκειμένου να απαιτήσει από τα κράτη μέλη εξηγήσεις σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου στους συγκεκριμένους τομείς.
Μετριασμός του κινδύνου εμφάνισης του φαινομένου μη αποδοτικής δαπάνης
87Το φαινόμενο της μη αποδοτικής δαπάνης αναφέρεται σε κατάσταση κατά την οποία μια επιδοτούμενη δραστηριότητα θα είχε υλοποιηθεί, εν όλω ή εν μέρει, χωρίς την επιχορήγηση. Ελλοχεύει ο κίνδυνος ένας δικαιούχος να τηρούσε τις απαιτήσεις του μέτρου 14 ακόμη και χωρίς τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης, παραδείγματος χάριν, επειδή το μέτρο αντιστοιχεί στη συνήθη γεωργική πρακτική ή επειδή ο δικαιούχος συμμετείχε ήδη σε ιδιωτικό σύστημα ποιότητας που αφορούσε τις ίδιες απαιτήσεις πριν από την υποβολή αίτησης ενίσχυσης στο πλαίσιο του μέτρου 14.
88Οι επισκέψεις μας στα τρία κράτη μέλη που εφαρμόζουν το μέτρο 14 κατέδειξαν ότι οι διαχειριστικές αρχές δεν μετρίασαν τον κίνδυνο του φαινομένου μη αποδοτικής δαπάνης, ιδίως όσον αφορά τα ιδιωτικά συστήματα ποιότητας. Αμφότεροι οι δικαιούχοι του μέτρου 14 που επισκεφθήκαμε στη Γερμανία (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) και στην Ιταλία (Σαρδηνία) είχαν υιοθετήσει ιδιωτικά συστήματα που περιλάμβαναν απαιτήσεις για την καλή διαβίωση των ζώων70. Στη Γερμανία (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία), το σύστημα ποιότητας κάλυπτε το 10 % περίπου των χοιροστασίων στη συγκεκριμένη περιφέρεια και συνεπαγόταν την καταβολή ενισχύσεων για την τήρηση δεσμεύσεων που αλληλοεπικαλύπτονταν με τις απαιτήσεις του μέτρου για την καλή διαβίωση των ζώων.
89Διαπιστώσαμε ότι στην Ιταλία (Σαρδηνία), οι αρχές είχαν περιορίσει τον κίνδυνο το μέτρο 14 να στηρίζει δράσεις που ταυτίζονταν με τις συνήθεις γεωργικές πρακτικές. Κατά τον σχεδιασμό του μέτρου για την καλή διαβίωση των ζώων, οι αρχές έλαβαν υπόψη τόσο τις νομικές απαιτήσεις για την καλή διαβίωση των ζώων όσο και τα αυστηρότερα πρότυπα που εφαρμόζουν συνήθως οι τοπικοί κτηνοτρόφοι. Η συνήθης πρακτική προσδιορίστηκε βάσει της πείρας των κτηνιάτρων και αποδεικτικών στοιχείων από το ιταλικό δίκτυο λογιστικών πληροφοριών για τη γεωργία. Παραδείγματος χάριν, ο νόμιμος ελάχιστος χώρος για τα μοσχάρια είναι 1,8 τ.μ., ενώ στην πράξη οι κτηνοτρόφοι στη Σαρδηνία παρείχαν κατά μέσο όρο 3,2 τ.μ. για κάθε μοσχάρι. Οι αρχές της Σαρδηνίας όρισαν την απαίτηση όσον αφορά το σχετικό μέτρο για την καλή διαβίωση των ζώων σε τουλάχιστον 4,5 τ.μ. ανά μοσχάρι.
90Η Επιτροπή εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες για τα κράτη μέλη στις οποίες αναφέρεται ότι οι ενισχύσεις για την καλή διαβίωση των ζώων πρέπει να στηρίζουν ενέργειες οι οποίες δεν θα υλοποιούνταν διαφορετικά. Επίσης, διενήργησε ελέγχους συμμόρφωσης, προκειμένου να εξακριβώσει αν υλοποιήθηκε το μέτρο 14, ωστόσο, κατά την έγκριση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης ή κατά τη διάρκεια των ελέγχων της, δεν εξέτασε αν τα κράτη μέλη έλαβαν υπόψη τους τυχόν αλληλοεπικάλυψη που ενδεχομένως υπάρχει με τα ιδιωτικά συστήματα.
Εξακρίβωση του εύλογου χαρακτήρα του υπολογισμού της στήριξης
91Στο πλαίσιο των ελέγχων του για τη δήλωση αξιοπιστίας, το ΕΕΣ διαπίστωσε ότι ο υπολογισμός της στήριξης του μέτρου 14 στη Ρουμανία είχε ως αποτέλεσμα την καταβολή υπερβολικών πληρωμών σε κτηνοτρόφους. Η Επιτροπή αναγνώρισε σφάλματα στον υπολογισμό σχετικά με πέντε υπομέτρα και πρότεινε δημοσιονομικές διορθώσεις ύψους περίπου 59 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες καλύπτουν τις πληρωμές που είχαν πραγματοποιηθεί μεταξύ Οκτωβρίου 2013 και Οκτωβρίου 2016. Η Επιτροπή διερευνά επί του παρόντος ένα παρόμοιο ζήτημα που αφορά την πιθανή καταβολή ποσών υψηλότερων των πραγματικών σε άλλο κράτος μέλος.
Παρακολούθηση της καλής διαβίωσης των ζώων
92Το κοινό σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης της ΕΕ (ΚΣΠΑ)71 έχει ως στόχο να καταδεικνύει την πρόοδο που σημειώνεται στο πλαίσιο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης και να αξιολογεί τον αντίκτυπο, την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και τη συνάφεια των σχετικών παρεμβάσεων, ωστόσο δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένους δείκτες ή ερωτήματα για την καλή διαβίωση των ζώων.
93Η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες για τα αναμενόμενα ή πραγματικά αποτελέσματα και τον αντίκτυπο των κονδυλίων της αγροτικής ανάπτυξης που διατίθενται για την καλή διαβίωση των ζώων. Οι υφιστάμενοι δείκτες δεν καθιστούν δυνατή την εκτίμηση του αντικτύπου της χρηματοδότησης της αγροτικής ανάπτυξης, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχει χορηγηθεί για την περίοδο 2007-2020 για ενισχύσεις υπέρ της καλής διαβίωσης των ζώων (1 δισεκατομμύριο ευρώ για την περίοδο 2007-2013 και 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014-2020).
94Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίσουν πρόσθετους δείκτες στο πλαίσιο του ΚΣΠΑ, ωστόσο τα κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε δεν είχαν κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας. Παρόλα αυτά, η Ιταλία (Σαρδηνία) και η Ρουμανία είχαν καθορίσει ορισμένους δείκτες για εσωτερική χρήση. Στην Ιταλία (Σαρδηνία), οι αρχές είχαν αναπτύξει έναν δείκτη για τη μέτρηση του αριθμού των σωματικών κυττάρων στο γάλα, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως αντιπροσωπευτικό δείκτη για την καλή διαβίωση των αιγοπροβάτων. Στη Ρουμανία, οι αρχές χρησιμοποιούσαν τα ποσοστά θνησιμότητας για τη μέτρηση μεταβολών στις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν στις εκμεταλλεύσεις που λάμβαναν στήριξη.
95Στη συγκεφαλαιωτική έκθεση των εκ των υστέρων αξιολογήσεων σχετικά με την προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού72 το μέτρο των «ενισχύσεων για την καλή διαβίωση των ζώων» αξιολογήθηκε βάσει του αριθμού των εκμεταλλεύσεων που είχαν λάβει στήριξη. Στο έγγραφο αξιολόγησης αναφερόταν ότι ο αντίκτυπος ήταν περιορισμένος, δεδομένου ότι το εν λόγω μέτρο είχε εφαρμοστεί μόλις στο 1,1 % των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ.
Συμπεράσματα και συστάσεις
96Η καλή διαβίωση των ζώων είναι σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες της ΕΕ. Η σπουδαιότητά του αντικατοπτρίζεται στη Συνθήκη της ΕΕ και στη νομοθεσία. Η Επιτροπή υπήρξε προορατική στην αντιμετώπιση των ανησυχιών των ενδιαφερομένων και ανέπτυξε στρατηγική με σκοπό την ανάπτυξη ενός πλαισίου για τις δράσεις της.
97Στο πλαίσιο του ελέγχου μας εξετάστηκε η συνολική υλοποίηση της στρατηγικής και η πρόοδος στην επίτευξη των στόχων της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων και τη βελτιστοποίηση των συνεργιών με την κοινή γεωργική πολιτική, μέσω της πολλαπλής συμμόρφωσης και της αγροτικής ανάπτυξης. Επιδιώξαμε να δώσουμε απάντηση στο εξής ερώτημα του ελέγχου:
Συνέβαλαν αποτελεσματικά τα μέτρα της Επιτροπής και των κρατών μελών στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων;
98Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι δράσεις της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων βελτίωσαν τη συμμόρφωση με τις σχετικές απαιτήσεις και υποστήριξαν την εφαρμογή αυστηρότερων προτύπων με σαφή θετικό αντίκτυπο στην καλή διαβίωση των ζώων. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες αδυναμίες και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του συντονισμού με τους ελέγχους της πολλαπλής συμμόρφωσης και τη χρήση της στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης για την καλή διαβίωση των ζώων.
99Διαπιστώσαμε ότι η Επιτροπή ολοκλήρωσε την πλέον πρόσφατη στρατηγική για την καλή διαβίωση των ζώων (στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή δεν αναθεώρησε το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο). Υπήρξαν καθυστερήσεις στις περισσότερες προγραμματισμένες δράσεις (βλέπε σημεία 28 και 29). Η στρατηγική δεν περιλάμβανε μετρήσιμους δείκτες παρακολούθησης, η Επιτροπή δεν αξιολόγησε αν η στρατηγική πέτυχε τους στόχους της, ούτε προσδιόρισε αν υπήρχε ανάγκη για την κατάρτιση νέας στρατηγικής.
100Τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα σε επίπεδο ΕΕ δεν είναι αρκούντως εκτενή και αξιόπιστα ώστε να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τα επίπεδα συμμόρφωσης με τη νομοθεσία που αφορά την καλή διαβίωση των ζώων, σε τομείς στους οποίους η Επιτροπή εντόπισε την ανάγκη πραγματοποίησης βελτιώσεων (βλέπε σημεία 30 έως 33). Συγκεκριμένα, όσον αφορά την εφαρμογή της παρέκκλισης για σφαγή χωρίς αναισθητοποίηση, η νομική βάση επιτρέπει διαφορετικές ερμηνείες και πρακτικές στα κράτη μέλη και δεν υπάρχουν απαιτήσεις υποβολής στοιχείων. Επομένως, δεν είναι διαθέσιμες επαρκείς πληροφορίες, προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσον τα κράτη μέλη έχουν αποτρέψει την υπερβολική χρήση της παρέκκλισης από ορισμένους φορείς εκμετάλλευσης των σφαγείων, ένα από τα ζητήματα που είχε εντοπίσει η Επιτροπή πριν από τη θέση σε εφαρμογή της τρέχουσας στρατηγικής για την καλή διαβίωση των ζώων (βλέπε σημεία 43 έως 45).
Σύσταση 1 – Στρατηγικό πλαίσιο για την πολιτική της Επιτροπής που αφορά την καλή μεταχείριση των ζώων
Για την καθοδήγηση των μελλοντικών δράσεων αναφορικά με την καλή διαβίωση των ζώων, η Επιτροπή πρέπει:
- Να διενεργήσει αξιολόγηση της στρατηγικής για την καλή διαβίωση των ζώων 2012-2015, προκειμένου να προσδιορίσει τον βαθμό στον οποίο επιτεύχθηκαν οι στόχοι της και αν εφαρμόζονται οι κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε.
Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: 2020.
- Να ορίσει δείκτες αναφοράς και δείκτες-στόχο για τη μέτρηση και σύγκριση του βαθμού συμμόρφωσης των κρατών μελών στους τομείς που εξακολουθούν να είναι επιρρεπείς σε κίνδυνο, όπως εντοπίστηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης.
Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: 2021.
- Να εξετάσει ποια μέτρα πρέπει να λάβει, προκειμένου να ανταποκριθεί στα συμπεράσματα της ανωτέρω αξιολόγησης (παραδείγματος χάριν, μέσω μιας νέας στρατηγικής ή ενός νέου προγράμματος δράσης ή/και αναθεώρησης της νομοθεσίας για την καλή διαβίωση των ζώων) και να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της επισκόπησής της.
Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: 2021.
Στο πλαίσιο του ελέγχου μας καταδείχθηκε ότι η Επιτροπή και τα κράτη μέλη κατάφεραν να επιλύσουν ορισμένα από τα ζητήματα που σχετίζονταν με την καλή διαβίωση των ζώων, μέσω συνδυασμού δράσεων καθοδήγησης και επιβολής (βλέπε σημεία 34 έως 40).
102Εντούτοις, η πρόοδος υπήρξε βραδεία σε άλλους τομείς και εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη ορισμένες αδυναμίες όσον αφορά την εφαρμογή των ελάχιστων κριτηρίων που απαιτεί η νομοθεσία, παρόλο που σε ορισμένες περιπτώσεις η νομοθεσία αυτή βρίσκεται, σε ισχύ εδώ και 18 έτη (βλέπε σημεία 41 και 42). Επιπλέον, παρά την εφαρμογή ορισμένων βέλτιστων πρακτικών, δεν ήταν σαφές αν οι επιθεωρήσεις των κρατών μελών σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων πραγματοποιούνταν βάσει κινδύνου (ιδίως ως προς τη μεταφορά τους). Τα κράτη μέλη που επισκεφθήκαμε δεν αξιοποιούσαν επαρκώς τις πληροφορίες που προέκυπταν από τους ελέγχους και τις καταγγελίες. Η Επιτροπή έχει εντοπίσει και έχει αναλάβει δράση για τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα, ωστόσο δεν έχει ακόμη καταφέρει να τα αντιμετωπίσει πλήρως (βλέπε σημεία 47 έως 63).
Σύσταση 2 – Δράσεις επιβολής και καθοδήγησης της Επιτροπής στον τομέα της συμμόρφωσης
Προκειμένου να αντιμετωπίσει καλύτερα τους τομείς που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα και να διαδώσει τις βέλτιστες πρακτικές, η Επιτροπή πρέπει:
- Να αναπτύξει μια στρατηγική επιβολής για την ενίσχυση των ρυθμίσεων που αφορούν την παρακολούθηση της συνέχειας που δίνεται στις συστάσεις της ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των τροφίμων, με σκοπό να μειωθεί το διάστημα που μεσολαβεί έως την ανάληψη ικανοποιητικών δράσεων ως απάντηση στις συστάσεις που διατυπώνονται μετά τους ελέγχους της, καθώς και για την εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων, ιδίως εκείνων που ισχύουν από μακρού.
Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: 2020.
- Να προσδιορίσει, από κοινού με τα κράτη μέλη, με ποιον τρόπο τα διαθέσιμα στο TRACES εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπόνηση αναλύσεων κινδύνου σχετικά με τις επιθεωρήσεις που αφορούν τη μεταφορά ζώντων ζώων, και να διαδώσει κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρήση αυτών των εργαλείων.
Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: 2020.
Οι έλεγχοι των κρατών μελών κάλυψαν, γενικώς, τις σχετικές απαιτήσεις για την καλή διαβίωση των ζώων και διαπιστώσαμε ορισμένα παραδείγματα καλού συντονισμού μεταξύ των αρχών που είναι υπεύθυνες για τις επίσημες επιθεωρήσεις με αντικείμενο την καλή διαβίωση των ζώων και εκείνων που είναι υπεύθυνες για τις επιθεωρήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης. Ωστόσο, ακόμη και όταν οι επίσημες επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι πολλαπλής συμμόρφωσης διενεργούνταν από την ίδια αρχή ελέγχου, ορισμένα κράτη μέλη δεν διασφάλισαν την αποτελεσματική ανταλλαγή των πληροφοριών για τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης που εντοπίστηκαν κατά τις επίσημες επιθεωρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν αντίκτυπο στις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διοικητικές κυρώσεις που επέβαλλαν οι οργανισμοί πληρωμών στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης δεν ήταν ανάλογες με τη σοβαρότητα των παρατυπιών (βλέπε σημεία 65 έως 76).
Σύσταση 3 – Βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των επίσημων επιθεωρήσεων και της πολλαπλής συμμόρφωσης
Προκειμένου να ενισχυθεί η σχέση του συστήματος της πολλαπλής συμμόρφωσης με την καλή διαβίωση των ζώων, η Επιτροπή πρέπει:
- Στους ελέγχους συμμόρφωσης που διενεργεί στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης, να αξιολογεί την πληρότητα των στοιχείων που υποβάλλουν τα κράτη μέλη για τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, τις οποίες εντοπίζουν κατά τις επίσημες επιθεωρήσεις που διενεργεί η ίδια αρχή ελέγχου που διενεργεί και τους ελέγχους της πολλαπλής συμμόρφωσης, παραδείγματος χάριν διασταυρώνοντας τα αποτελέσματα των επίσημων επιθεωρήσεων με τη βάση δεδομένων των δικαιούχων που υπόκεινται στους κανόνες της πολλαπλής συμμόρφωσης.
Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: 2020.
- Βασιζόμενη σε προηγούμενες δράσεις, να διαδίδει περισσότερο τις βέλτιστες πρακτικές για την πολλαπλή συμμόρφωση και να ενημερώνει τα κράτη μέλη για τις διαπιστώσεις περί συμμόρφωσης που δικαιολογούν την απόφασή της να επιβάλει δημοσιονομικές διορθώσεις, εξαιτίας των επιεικών συστημάτων κυρώσεων σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων.
Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: 2020.
Μολονότι η ενθάρρυνση της καλής διαβίωσης των ζώων αποτέλεσε προτεραιότητα της αγροτικής ανάπτυξης την περίοδο 2014-2020, διαπιστώσαμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο για την «καλή διαβίωση των ζώων» δεν χρησιμοποιήθηκε εκτενώς. Η οικονομική αποδοτικότητα του μέτρου ήταν μειωμένη, επειδή, πρώτον, στήριζε εκμεταλλεύσεις που δεν τηρούσαν ορισμένα ελάχιστα πρότυπα για την καλή διαβίωση των χοίρων, δεύτερον, υπήρχε ο κίνδυνος εμφάνισης του φαινομένου μη αποδοτικής δαπάνης λόγω αλληλοεπικαλύψεων με τις απαιτήσεις ιδιωτικών συστημάτων και, τρίτον, το κοινό πλαίσιο παρακολούθησης δεν διέθετε δείκτες για τις βελτιώσεις στην καλή διαβίωση των ζώων. Τα κράτη μέλη σπανίως χρησιμοποίησαν την ευκαιρία να υποστηρίξουν την καλή διαβίωση των ζώων μέσω άλλων μέτρων για την αγροτική ανάπτυξη (βλέπε σημεία 77 έως 95).
Σύσταση 4 – Χρήση της στήριξης για την αγροτική ανάπτυξη για να επιτευχθούν οι στόχοι που αφορούν την καλή μεταχείριση των ζώων
Προκειμένου να ενθαρρύνει την αποτελεσματική χρήση της στήριξης αγροτικής ανάπτυξης για την καλή διαβίωση των ζώων, η Επιτροπή πρέπει:
- Κατά την έγκριση αλλαγών στα υφιστάμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και κατά την έγκριση των νέων εγγράφων προγραμματισμού για την περίοδο προγραμματισμού της αγροτικής ανάπτυξης μετά το 2020, να θέσει στα κράτη μέλη το ζήτημα της χρήσης του μέτρου για την καλή διαβίωση των ζώων σε θέματα όπου υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία γενικευμένης μη συμμόρφωσης (όπως η κοπή της ουράς των χοίρων) και να εξακριβώσει τυχόν αλληλοεπικάλυψη με ιδιωτικά συστήματα που περιλαμβάνουν παρόμοιες δεσμεύσεις.
Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: 2021.
- Να ενθαρρύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με πρόσθετους εθελούσιους δείκτες αποτελέσματος και αντικτύπου όσον αφορά το μέτρο για την καλή διαβίωση των ζώων στο πλαίσιο του κοινού συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης που θα καθιερωθεί για την περίοδο προγραμματισμού μετά το 2020.
Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: 2020.
- Όσον αφορά την περίοδο προγραμματισμού μετά το 2020, να παράσχει κατευθυντήριες οδηγίες στα κράτη μέλη αναφορικά με τη χρήση άλλων μέτρων αγροτικής ανάπτυξης για τη στήριξη βελτιωμένων προτύπων σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων, προκειμένου να προσφέρει στους κτηνοτρόφους ευρύτερο φάσμα κινήτρων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων.
Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: 2021.
Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα I, του οποίου προεδρεύει ο Νικόλαος ΜΗΛΙΩΝΗΣ, Μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 3ης Οκτωβρίου 2018.
Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Klaus-Heiner LEHNE
Πρόεδρος
Παραρτήματα
Παράρτημα I
Επισκόπηση των δράσεων που προβλέπονταν στη στρατηγική της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων 2012-2015
| Προβλεπόμενες δράσεις | Καταληκτική προθεσμία υλοποίησης1 / προβλεπόμενη ημερομηνία υλοποίησης | Ολοκληρώθηκε |
|---|---|---|
| Σειρά ενεργειών επιβολής για την προστασία των ωοπαραγωγών ορνίθων (οδηγία 1999/74/ΕΚ) | 2012 | 2012 |
| Εκτελεστικό πρόγραμμα και ενέργειες επιβολής για τον ομαδικό ενσταβλισμό των χοιρομητέρων (οδηγία 2008/120/ΕΚ) | 2012 | 2012 |
| Εκτελεστικό πρόγραμμα για τον κανονισμό που αφορά τα σφαγεία [κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 του Συμβουλίου] | 2012 | 2012 |
| Έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με: | ||
τις διάφορες μεθόδους αναισθητοποίησης των πουλερικών1 |
2013 | 2013 |
την εφαρμογή του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1523/2007 για την απαγόρευση της εμπορίας γούνας γάτας και σκύλου1 |
2012 | 2013 |
τον αντίκτυπο της γενετικής επιλογής στην καλή διαβίωση των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος1 |
2012 | 2016 |
σύστημα ακινητοποίησης των βοοειδών με αντιστροφή ή οποιαδήποτε άλλη μη φυσιολογική θέση1 |
2014 | 2016 |
δυνατότητα εισαγωγής ορισμένων απαιτήσεων για την προστασία των ιχθύων κατά τη θανάτωση1 |
2015 | 2018 |
εφαρμογή της οδηγίας 2007/43/ΕΚ και την επιρροή της στην καλή διαβίωση των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος1 |
2015 | 2018 |
| Έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 98/58/ΕΚ1 | 2013 | 2016 |
| Έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο των διεθνών δραστηριοτήτων που αφορούν την καλή διαβίωση των ζώων στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων παραγωγών ζώων σε παγκόσμιο επίπεδο | 2014 | 2018 |
| Μελέτη σχετικά με: | ||
την καλή μεταχείριση των εκτρεφόμενων ιχθύων κατά τη θανάτωση |
2012 | 2017 |
τη δυνατότητα ενημέρωσης των καταναλωτών για την αναισθητοποίηση των ζώων1 |
2013 | 2015 |
τις εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δραστηριότητες σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και τους καταναλωτές |
2013 | 2016 |
την καλή διαβίωση των εκτρεφόμενων ιχθύων κατά τη μεταφορά |
2013 | 2017 |
την καλή διαβίωση σκύλων και γάτων που εμπλέκονται σε εμπορικές πρακτικές |
2014 | 2016 |
| Εκτελεστικοί κανόνες ή κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ σχετικά με: | ||
την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά |
2012 | 2017 |
την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους |
2014 | 2017 |
την προστασία των χοίρων |
2013 | 2016 |
| Πιθανή νομοθετική πρόταση σχετικά με ένα απλουστευμένο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων | 2014 | εγκαταλείφθηκε |
1Απαιτείται από τη νομοθεσία της ΕΕ.
Παράρτημα ΙI
Επισκόπηση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις επιθεώρησης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τις οποίες υπέβαλαν στην Επιτροπή τα ελεγχθέντα κράτη μέλη
| Χώρα | Έτος | Μέσο ποσοστό ελέγχου | Ποσοστό των εκμεταλλεύσεων όπου καταγράφηκε μη συμμόρφωση έναντι του συνολικού αριθμού των εκμεταλλεύσεων που ελέγχθηκαν | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Ωοτόκοι όρνιθες ελευθέρας βοσκής | Ωοτόκοι όρνιθες που εκτρέφονται σε δάπεδο με στρωμνή | Ωοτόκοι όρνιθες που εκτρέφονται σε εμπλουτισμένους κλωβούς | Γαλοπούλες | Οικόσιτες όρνιθες | Πάπιες | Χήνες | |||
| Γερμανία | 2013 | μ.δ. | |||||||
| 2014 | 5 % | 7 % | 8 % | 11 % | 14 % | 13 % | 8 % | 11 % | |
| 2015 | μ.δ. | ||||||||
| 2016 | μ.δ. | ||||||||
| Γαλλία | 2013 | 1 % | 60 % | 38 % | 25 % | 49 % | 38 % | 47 % | |
| 2014 | 1 % | 61 % | 46 % | 32 % | 42 % | 32 % | 44 % | ||
| 2015 | μ.δ. | ||||||||
| 2016 | μ.δ. | ||||||||
| Iταλία | 2013 | 12 % | 11 % | 11 % | 12 % | 22 % | 12 % | ||
| 2014 | 22 % | 3 % | 6 % | 13 % | 0 % | 8 % | |||
| 2015 | 18 % | 1 % | 4 % | 3 % | 1 % | 3 % | |||
| 2016 | μ.δ. | ||||||||
| Πολωνία | 2013 | 5 % | 16 % | 14 % | 8 % | 2 % | 14 % | 12 % | 11 % |
| 2014 | 5 % | 10 % | 10 % | 10 % | 4 % | 12 % | 7 % | 7 % | |
| 2015 | 5 % | 12 % | 10 % | 13 % | 6 % | 19 % | 12 % | 10 % | |
| 2016 | 5 % | 15 % | 8 % | 10 % | 5 % | 15 % | 9 % | 3 % | |
| Ρουμανία | 2013 | 74 % | 0 % | 30 % | 22 % | 0 % | 25 % | 0 % | 0 % |
| 2014 | 63 % | 14 % | 18 % | 33 % | 20 % | 62 % | 0 % | ||
| 2015 | 50 % | 50 % | 25 % | 9 % | 13 % | 15 % | |||
| 2016 | μ.δ. | ||||||||
| Χώρα | Έτος | Ποσοστό των εκμεταλλεύσεων όπου καταγράφηκε μη συμμόρφωση έναντι του συνολικού αριθμού των εκμεταλλεύσεων που ελέγχθηκαν | |||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Ατροπίδωτα | Χοίροι | Βοοειδή (εκτός από τα μοσχάρια) | Μοσχάρια | Πρόβατα | Αίγες | Γουνοφόρα ζώα | Όλες οι κατηγορίες ζώων | ||
| Γερμανία | 2013 | ||||||||
| 2014 | 3 % | 26 % | 20 % | 22 % | 17 % | 15 % | 31 % | 19 % | |
| 2015 | |||||||||
| 2016 | |||||||||
| Γαλλία | 2013 | 50 % | 58 % | 41 % | 33 % | 46 % | 56 % | 54 % | 44 % |
| 2014 | 67 % | 56 % | 39 % | 30 % | 48 % | 52 % | 50 % | 41 % | |
| 2015 | |||||||||
| 2016 | |||||||||
| Iταλία | 2013 | 0 % | 15 % | 13 % | 9 % | 9 % | 9 % | 14 % | 12 % |
| 2014 | 0 % | 11 % | 6 % | 16 % | 4 % | 3 % | 8 % | 8 % | |
| 2015 | 11 % | 7 % | 4 % | 5 % | 3 % | 3 % | 0 % | 4 % | |
| 2016 | |||||||||
| Πολωνία | 2013 | 0 % | 18 % | 17 % | 17 % | 22 % | 17 % | ||
| 2014 | 0 % | 16 % | 17 % | 17 % | 17 % | 87 % | 15 % | 17 % | |
| 2015 | 3 % | 13 % | 16 % | 13 % | 16 % | 16 % | 10 % | 14 % | |
| 2016 | 6 % | 14 % | 15 % | 12 % | 16 % | 14 % | 7 % | 13 % | |
| Ρουμανία | 2013 | 100 % | 25 % | 41 % | 36 % | 37 % | 33 % | ||
| 2014 | 50 % | 20 % | 29 % | 45 % | 21 % | 14 % | 0 % | 28 % | |
| 2015 | 100 % | 16 % | 25 % | 36 % | 29 % | 13 % | 0 % | 22 % | |
| 2016 | |||||||||
Πηγή: Εκθέσεις σχετικά με τους επίσημους ελέγχους για την καλή διαβίωση των ζώων στις εκμεταλλεύσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν στην ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των τροφίμων.
Παράρτημα III
Έλεγχοι των κρατών μελών σχετικά με τη σφαγή χωρίς αναισθητοποίηση και συναφή στοιχεία
| Κράτος μέλος | Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία ελέγχεται η αιτιολόγηση για την εφαρμογή της παρέκκλισης; | Υπάρχουν διαθέσιμες σε εθνικό επίπεδο πληροφορίες οι οποίες να καταδεικνύουν τον βαθμό στον οποίο πραγματοποιείται η σφαγή χωρίς αναισθητοποίηση; |
|---|---|---|
| Γερμανία | Ναι, οι αρμόδιες αρχές χορηγούν την παρέκκλιση για σφαγή χωρίς αναισθητοποίηση βάσει αιτήματος οπαδών θρησκευτικών οργανώσεων. Οι αιτούντες πρέπει να κατοικούν στη χώρα και πρέπει να αποδεικνύουν ότι οι θρησκευτικοί κανόνες τους απαιτούν την κατανάλωση τέτοιου είδους κρέατος. | Ναι. Από τις εκτιμήσεις των αρχών βάσει στοιχείων από το 2014 και το 2015 καταδεικνύεται ότι πολύ μικρός αριθμός ζώων σφαγιάστηκε στη Γερμανία χωρίς αναισθητοποίηση (180 πρόβατα και αίγες, 186 πουλερικά) και ότι περίπου το 24 % των προβάτων και των αιγών σφαγιάστηκαν για τις ανάγκες των θρησκευτικών κοινοτήτων με ηλεκτρικές μεθόδους αναισθητοποίησης που δεν περιλαμβάνονται στον ισχύοντα κανονισμό της ΕΕ. Στην πράξη, οι εισαγωγές από άλλες χώρες βοηθούν στην κάλυψη των αναγκών των θρησκευτικών κοινοτήτων στη Γερμανία. |
| Γαλλία | Ναι, οι αρμόδιες αρχές υποχρεώνουν τα σφαγεία να τηρούν αρχεία των εμπορικών παραγγελιών που κάνουν χρήση της παρέκκλισης. Η εσωτερική αξιολόγηση της παρέκκλισης για σφαγή χωρίς αναισθητοποίηση, την οποία διενήργησαν οι γαλλικές αρχές καταδεικνύει ότι η αντιστοιχία μεταξύ εμπορικών παραγγελιών και χρήσης της παρέκκλισης δεν μπορούσε να επαληθευτεί. | Υπάρχουν λίγα στοιχεία, βάσει μη επαληθευμένων εκτιμήσεων των φορέων εκμετάλλευσης, τα οποία υποδεικνύουν ότι εφάρμοσαν τη μέθοδο αυτή για το 14 % των βοοειδών και το 30 % των προβάτων που σφαγιάστηκαν το 2015. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τα πουλερικά ή τις αίγες. |
| Iταλία | Ναι, υπάρχει διαδικασία έγκρισης παρόμοια με αυτή της Ρουμανίας, ωστόσο δεν απαιτείται να δηλωθεί ο αριθμός των σχετικών ζώων. | Λίγες – υπάρχουν μόνο ορισμένα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των σφαγείων που έχουν λάβει έγκριση να χρησιμοποιούν την παρέκκλιση. |
| Πολωνία | Στην Πολωνία, η σφαγή χωρίς αναισθητοποίηση απαγορεύτηκε από την εθνική νομοθεσία από το 2012 έως το 2014, όταν το συνταγματικό δικαστήριο απεφάνθη ότι οι διατάξεις αυτές δεν συνήδαν με το σύνταγμα. Από το 2014, εφαρμόζεται η παρέκκλιση που ορίζεται στη νομοθεσία της ΕΕ. | |
| Όχι. Οι αρμόδιες αρχές ελέγχουν μόνο αν η σφαγή πραγματοποιείται σε σφαγείο και αν τα ζώα είναι ακινητοποιημένα. Δεν είναι υποχρεωτική η εξακρίβωση ότι η παρέκκλιση αιτιολογείται από την ύπαρξη εμπορικών παραγγελιών για τέτοιου είδους κρέας. | Λίγες – υπάρχουν ορισμένες ανεπίσημες εκτιμήσεις για βοοειδή και πουλερικά. | |
| Ρουμανία | Ναι, οι αρμόδιες αρχές χορηγούν την παρέκκλιση βάσει αιτήματος του σφαγείου και πιστοποιητικού από τη θρησκευτική αρχή που προσδιορίζει το είδος, τον αριθμό των σχετικών ζώων και την ημερομηνία ή τις ημερομηνίες που θα πραγματοποιηθεί η σφαγή. | Ναι. Το 2016, οι αρχές χορήγησαν παρέκκλιση για περίπου το 6 % της παραγωγής βοδινού κρέατος, το 9 % της παραγωγής πρόβειου κρέατος και το 4 % της παραγωγής κρέατος κοτόπουλου. |
Παράρτημα IV
Έλεγχοι πολλαπλής συμμόρφωσης στα κράτη μέλη στα οποία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη73
| Γερμανία (2016) | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Απαίτηση | Ποσοστό ελέγχου | Ποσοστό μη συμμόρφωσης | Κατανομή των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης ανά κατηγορία μείωσης της ενίσχυσης | |||
| 0% | 1% | 3% | 5% | |||
| ΚΑΔ 11 | 1,7 % | 5,1 % | 8 % | 5 % | 70 % | 18 % |
| ΚΑΔ 12 | 2,2 % | 9,1 % | 11 % | 9 % | 66 % | 14 % |
| ΚΑΔ 13 | 1,4 % | 9,3 % | 4 % | 27 % | 46 % | 23 % |
| Ιταλία (2016) | ||||||
| Απαίτηση | Ποσοστό ελέγχου | Ποσοστό μη συμμόρφωσης | Κατανομή των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης ανά κατηγορία μείωσης της ενίσχυσης | |||
| 0% | 1% | 3% | 5% | |||
| ΚΑΔ 11 | 2,6 % | 3,9 % | 73 % | 5 % | 8 % | 14 % |
| ΚΑΔ 12 | 2,3 % | 6,7 % | 75 % | 3 % | 13 % | 9 % |
| ΚΑΔ 13 | 5,9 % | 2,1 % | 70 % | 10 % | 10 % | 10 % |
| Πολωνία (2016) | ||||||
| Απαίτηση | Ποσοστό ελέγχου | Ποσοστό μη συμμόρφωσης | Κατανομή των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης ανά κατηγορία μείωσης της ενίσχυσης | |||
| 0% | 1% | 3% | 5% | |||
| ΚΑΔ 11 | 1,4 % | 2,8 % | 0 % | 2 % | 95 % | 3 % |
| ΚΑΔ 12 | 1,4 % | 1,8 % | 0 % | 0 % | 91 % | 9 % |
| ΚΑΔ 13 | 1,8 % | 1,5 % | 0 % | 1 % | 92 % | 7 % |
| Ρουμανία (2016) | ||||||
| Απαίτηση | Ποσοστό ελέγχου | Ποσοστό μη συμμόρφωσης | Κατανομή των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης ανά κατηγορία μείωσης της ενίσχυσης | |||
| 0% | 1% | 3% | 5% | |||
| ΚΑΔ 11 | 13,3 % | 0,01 % | 0 % | 0 % | 0 % | 100 % |
| ΚΑΔ 12 | 13,3 % | 0,01 % | 0 % | 50 % | 0 % | 50 % |
| ΚΑΔ 13 | 13,3 % | 0,01 % | 0 % | 0 % | 0 % | 100 % |
Σημείωση: Τα στοιχεία για τη Γαλλία δεν ήταν ακόμη διαθέσιμα κατά τον χρόνο του ελέγχου, λόγω των αλλαγών που επήλθαν το 2015 όσον αφορά το σύστημα άμεσων ενισχύσεων στη Γαλλία και την προσαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου στους νέους κανόνες της ΚΓΠ και της πολλαπλής συμμόρφωσης (που καθιερώθηκαν το 2015).
Πηγή: Στατιστικές ελέγχων πολλαπλής συμμόρφωσης που υπέβαλαν τα κράτη μέλη στην Επιτροπή.
Γλωσσάριο και συντομογραφίες
ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης: Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των τροφίμων: Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Έλεγχοι πολλαπλής συμμόρφωσης: Έλεγχοι για την εξακρίβωση της τήρησης των υποχρεώσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης, σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 1306/2013, 809/2014 και 640/2014
Επίσημες επιθεωρήσεις: Όρος που χρησιμοποιείται σε όλη την έκθεση και αναφέρεται στους ελέγχους και τις επιθεωρήσεις που διενεργούνται σε επίπεδο κράτους μέλους (π.χ. από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες) προκειμένου να εξακριβώνεται η ορθή εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλή μεταχείριση των ζώων, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 882/2004.
ΚΑΔ: Κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης — αποτελούν μέρος της πολλαπλής συμμόρφωσης και καθορίζονται σε ορισμένες οδηγίες και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφορούν τη δημόσια υγεία, την υγεία των ζώων και των φυτών, την ταυτοποίηση και καταγραφή των ζώων, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων.
ΚΓΠ: Κοινή γεωργική πολιτική
Κοπή της ουράς των χοίρων: Διαδικασία της κοπής της ουράς των χοίρων προκειμένου να μειωθεί το δάγκωμα των ουρών.
Κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής: Κοτόπουλα που εκτρέφονται για κρεατοπαραγωγή
ΚΣΠΑ: Κοινό σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης της ΕΕ για τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης
ΠΑΑ: Πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης
EFSA (European Food Safety Authority): Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων — Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχει ανεξάρτητες επιστημονικές συμβουλές και προβαίνει σε κοινοποιήσεις σχετικά με υφιστάμενους και αναδυόμενους κινδύνους που αφορούν την τροφική αλυσίδα.
OIE (Office International des Épizooties): Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων - διακυβερνητικός οργανισμός στον οποίο είναι μέλη 181 χώρες. Καταρτίζει διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων.
TRACES (Trade Control and Expert System): Σύστημα ελέγχου και πραγματογνωμοσύνης στις συναλλαγές — το ηλεκτρονικό πολύγλωσσο εργαλείο διαχείρισης της Επιτροπής που συγκεντρώνει όλες τις υγειονομικές απαιτήσεις και παρακολουθεί τις μετακινήσεις ζώων, σπέρματος και εμβρύων, τροφίμων, ζωοτροφών και φυτών, τα οποία αποτελούν αντικείμενο ενδοενωσιακής εμπορίας ή εισαγωγής στην ΕΕ.
Παραπομπές
1 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Θεματικό Τμήμα Δικαιωμάτων των Πολιτών και Συνταγματικών Υποθέσεων, «Animal Welfare in the European Union», Βρυξέλλες, 2017.
2 Humane Society International, «Facts and figures on the EU horsemeat trade», 2014.
3 Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 5ης Μαΐου 2010 σχετικά με την αξιολόγηση και αποτίμηση του σχεδίου δράσης για την καλή μεταχείριση των ζώων 2006-2010 (2009/2202(INI)) και ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2015 σχετικά με τη νέα στρατηγική για την καλή διαβίωση των ζώων 2016-2020 (2015/2957(RSP)).
4 Στις μελέτες επί του θέματος περιλαμβάνονται οι εξής: FAO, «Review of animal welfare legislation in the beef, pork, and poultry industries», Ρώμη, 2014· EconWelfare project, FiBL, «Overview of animal welfare standards and initiatives in selected EU and third countries», Ελβετία, 2010· Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «Comparative analysis of EU standards in food safety, environment, animal welfare and other non-trade concerns with some selected countries», Βρυξέλλες, 2012.
5 Οι οποίες διενεργούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τη διενέργεια επίσημων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων (ΕΕ L 165 της 30.4.2004, σ. 1). Η νομοθεσία δεν προβλέπει ένα ελάχιστο ποσοστό ελέγχων που πρέπει να διενεργούνται στο πλαίσιο των επιθεωρήσεων για την καλή διαβίωση των ζώων.
6 Άμεσες ενισχύσεις στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί θεσπίσεως κανόνων για άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 608)· ενισχύσεις για την αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων και για την πρώιμη συγκομιδή στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671) και εκτατικές ενισχύσεις, καθώς και ενισχύσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων, στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 487).
7 ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, 2016 Annual activity report (ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων για το 2016).
8 Αιτιολογική σκέψη 57 και άρθρο 92 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 549). Ωστόσο, οι μικροκαλλιεργητές δεν εξαιρούνται από τη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων και υποβάλλονται σε επίσημες επιθεωρήσεις για την εξακρίβωση της συμμόρφωσής τους με την εν λόγω νομοθεσία.
9 Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, της 22.6.2016, με τίτλο «Review of greening after one year» SWD(2016) 218 final.
10 Όπως ορίζεται στο παράρτημα ΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013.
11 Πηγές: στατιστικές ελέγχου για την πολλαπλή συμμόρφωση για το 2016 όσον αφορά τον πληθυσμό που υπόκειται στο σύστημα της πολλαπλής συμμόρφωσης· στοιχεία της Eurostat για το 2013 σχετικά με τον συνολικό αριθμό των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και τον συνολικό αριθμό των χοιροτροφείων. Η κάλυψη των χοιροτροφείων παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών και κυμαίνεται από το 7 % των χοιροτροφείων της Σλοβακίας έως το 100 % σχεδόν των χοιροτροφείων του Βελγίου, της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου. Δεν υπάρχουν στοιχεία της Eurostat για τον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν μοσχάρια.
12 Άρθρο 33 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013.
13 Κατά την προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού (2007-2013), 15 κράτη μέλη δαπάνησαν 1 δισεκατομμύριο ευρώ για το μέτρο που αφορά την καλή διαβίωση των ζώων.
14 Animal Task Force «Why is European animal production important today? Facts and figures», 2017.
15 ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, «Evaluation of the EU Policy on Animal Welfare and Possible Policy Options for the Future», Βρυξέλλες, 2010.
16 https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/animalwelfare, ως είχε τον Ιούνιο του 2018.
17 Παραδείγματος χάριν: Belk, K.E., Scanga, J.A., Smith, G.C. and Grandin, T., «The Relationship Between Good Handling / Stunning and Meat Quality in Beef, Pork, and Lamb», Colorado State University, Fort Collins, 2002· ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, «Evaluation of the EU Policy on Animal Welfare and Possible Policy Options for the Future», Βρυξέλλες, 2010· Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Θεματικό Τμήμα Δικαιωμάτων των Πολιτών και Συνταγματικών Υποθέσεων, «Animal Welfare in the European Union», Βρυξέλλες, 2017.
18 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 του Συμβουλίου, της 24ης Σεπτεμβρίου 2009, για την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους (ΕΕ L 303 της 18.11.2009, σ. 1).
19 Γνωμοδότηση της επιστημονικής ομάδας για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής για τις πτυχές της καλής μεταχείρισης των βασικών εμπορεύσιμων ειδών ζώων στο πλαίσιο των κύριων συστημάτων αναισθητοποίησης και θανάτωσης, «EFSA Journal» (2004), τεύχος 45, σελ. 1-29.
20 ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, «Evaluation of the EU Policy on Animal Welfare and Possible Policy Options for the Future», Βρυξέλλες, 2010.
21 Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 5ης Μαΐου 2010 σχετικά με την αξιολόγηση και αποτίμηση του σχεδίου δράσης για την καλή μεταχείριση των ζώων 2006-2010.
22 «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σχετικά με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία και την καλή διαβίωση των ζώων 2012-2015» (COM(2012)6 της 15.2.2012).
23 Εξετάσαμε εκθέσεις ελέγχου της ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των τροφίμων που καλύπτουν και τα 28 κράτη μέλη. Στις εν λόγω εκθέσεις ελέγχου διαπιστώνονται αδυναμίες σε όλα τα κράτη μέλη πλην της Φινλανδίας.
24 Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/329 της Επιτροπής, της 5ης Μαρτίου 2018, για τον ορισμό ενός κέντρου αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλή μεταχείριση των ζώων (ΕΕ L 63 της 6.3.2018, σ. 13).
25 Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2015 σχετικά με τη νέα στρατηγική για την καλή διαβίωση των ζώων 2016-2020 (2015/2957(RSP)).
26 Στο παράρτημα II παρουσιάζεται επισκόπηση των αποτελεσμάτων των επιθεωρήσεων που ανέφεραν τα κράτη μέλη στα οποία πραγματοποιήσαμε επίσκεψη.
27 Πηγή: Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την εφαρμογή της οδηγίας 98/58/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με την προστασία των ζώων στα εκτροφεία [COM(2016) 558 final της 8.9.2016] και πρακτικά των συνεδριάσεων του εθνικού σημείου επαφής για την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά.
28 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2017, για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες που διενεργούνται με σκοπό την εξασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και των κανόνων για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (ΕΕ L 95 της 7.4.2017, σ. 1).
29 COM(2016) 558 final της 8.9.2016, με τίτλο «Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την εφαρμογή της οδηγίας 98/58/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με την προστασία των ζώων στα εκτροφεία».
30 COM(2018) 181 final της 13.4.2018, με τίτλο «Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2007/43/ΕΚ και την επιρροή της στην καλή διαβίωση των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος, καθώς και σχετικά με την ανάπτυξη δεικτών καλής διαβίωσης».
31 Commission overview report «Study visits on rearing pigs with intact tails», 2016 (ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των τροφίμων, 2016-8987 – MR).
32 Commission overview report «Welfare of cattle on dairy farms», 2017 (ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των τροφίμων, 2017-6241).
34 Εκθέσεις ελέγχου ή εκθέσεις από αποστολές ενημέρωσης της Επιτροπής: 2017-6109 (Βουλγαρία), 2017-6217 (Τσεχική Δημοκρατία), 2017-6110 (Τουρκία).
35 Έκθεση επισκόπησης της επιτροπής, με τίτλο «Systems to prevent the transport of unfit animals in the EU» (ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των τροφίμων, 2015-8721 – MR).
36 Έκθεση επισκόπησης της επιτροπής, με τίτλο «Animal welfare at slaughter in Member States» (ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των τροφίμων, 2015-7213 – MR).
37 Παραδείγματος χάριν, εκθέσεις ελέγχου 2016-8822 - MR, 2014-7059 - MR (Βέλγιο), 2013-6858 - MR FINAL (Βουλγαρία, 2017-6022 (Τσεχική Δημοκρατία), 2014-7061 - MR FINAL (Δανία), 2016-8763 – MR (Εσθονία), 2017-6126 (Ισπανία), 2014-7075 - MR FINAL (Ιταλία), 2012-6374 - MR FINAL (Ρουμανία).
38 Ομαδικός ενσταβλισμός των χοιρομητέρων: Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Φινλανδία. Ωοτόκοι όρνιθες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία και Ρουμανία. Μεταφορά μοσχαριών: Ιρλανδία, Γαλλία.
39 Κατά περίπτωση (π.χ. για συγκεκριμένες συστάσεις που εκκρεμούσαν ακόμη κατά τον χρόνο του ελέγχου), εξετάσαμε επίσης παλαιότερες εκθέσεις ελέγχου.
40 Προκειμένου να πραγματοποιηθεί αξιολόγηση όλων των σχετικών απαιτήσεων που ορίζονται σύμφωνα με την οδηγία 98/58/EΚ του Συμβουλίου, της 20ής Ιουλίου 1998, σχετικά με την προστασία των ζώων στα εκτροφεία (ΕΕ L 221 της 8.8.1998, σ. 23), την οδηγία 2008/120/EΚ του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2008, για τους στοιχειώδεις κανόνες για την προστασία των χοίρων (κωδικοποιημένη έκδοση) (ΕΕ L 47 της 18.2.2009, σ. 5), την οδηγία 1999/74/EΚ του Συμβουλίου, της 19ης Ιουλίου 1999, περί των στοιχειωδών απαιτήσεων για την προστασία των ωοπαραγωγών ορνίθων (ΕΕ L 203 της 3.8.1999, σ. 53) και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1/2005, της 22ας Δεκεμβρίου 2004 για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά και συναφείς δραστηριότητες (ΕΕ L 3 της 5.1.2005, σ. 1). Το 2012 η Επιτροπή προσέθεσε στη σύστασή της την αναφορά στις απαιτήσεις της οδηγίας 2007/43/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 2007, σχετικά με τον καθορισμό ελάχιστων κανόνων για την προστασία των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος (ΕΕ L 182 της 12.7.2007, σ. 19).
41 Τέτοιες περιπτώσεις εντοπίσαμε στη Γερμανία (τρεις συστάσεις), στην Ιταλία (μία σύσταση) και στη Ρουμανία (μία σύσταση).
42 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1099/2009.
43 Κρέας χαλάλ ή κόσερ. Ορισμένες θρησκευτικές κοινότητες μπορεί να επιτρέπουν τη σφαγή κατόπιν αναισθητοποίησης (με μεθόδους που αναφέρονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 ή με εναλλακτικές μεθόδους).
44 Αιτιολογική σκέψη 18 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1099/2009.
45 «Impact assessment accompanying the document ‘Communication from the Commission to the European Parliament, the Council and the European Economic and Social Committee on the European Union Strategy for the Protection and Welfare of Animals 2012-2015’» (SEC(2012) 55 final της 19.1.2012).
46 Commission overview report «Animal welfare at slaughter in Member States» (ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των τροφίμων, 2015-7213 – MR).
47 ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, «Study on information to consumers on the stunning of animals», 2015.
48 Στο παράρτημα III παρέχεται περιγραφή των διαδικασιών που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη στα οποία πραγματοποιήσαμε επίσκεψη.
49 Στη Γερμανία (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία), οι επιθεωρητές από τα διαφορετικά διαμερίσματα χρησιμοποιούσαν διαφορετικά φύλλα ελέγχου και δεν υπήρχε ενιαία προσέγγιση όσον αφορά την επιβολή προστίμων.
50 Άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004: «Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι πραγματοποιούνται επίσημοι έλεγχοι τακτικά και βάσει των κινδύνων και με την κατάλληλη συχνότητα για την επίτευξη των στόχων του παρόντος κανονισμού.»
51 Παραδείγματος χάριν, μια τοπική κοινότητα σε συγκεκριμένο κράτος μέλος θα έχει τη δυνατότητα να εμφανίσει τις πληροφορίες για τη μεταφορά των ζώων στην περιοχή της, μόνον εφόσον πρόκειται για σημείο εκκίνησης, προορισμού, σημείο εξόδου/εισόδου στην ΕΕ ή εφόσον υπάρχει σταθμός ελέγχου στην περιοχή.
52 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 882/2004.
53 Σημείο 5.1 του παραρτήματος της απόφασης 2006/677/ΕΚ της Επιτροπής, της 29ης Σεπτεμβρίου 2006, για τον καθορισμό κατευθυντήριων οδηγιών που προβλέπουν κριτήρια για τη διεξαγωγή των ελέγχων βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη διενέργεια επίσημων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων (ΕΕ L 278 της 10.10.2006, σ. 15).
54 ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας των τροφίμων, ενδιάμεση έκθεση επισκόπησης , με τίτλο «Audits of Official Controls in EU-Member States», 2017.
55 Άρθρο 38, παράγραφος 5, του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 640/2014 της Επιτροπής, της 11ης Μαρτίου 2014, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου και τους όρους απόρριψης ή ανάκτησης πληρωμών, καθώς και τις διοικητικές κυρώσεις που εφαρμόζονται στις άμεσες ενισχύσεις, τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης και την πολλαπλή συμμόρφωση (ΕΕ L 181 της 20.6.2014, σ. 48).
56 Αρχή ελέγχου αρμόδια για τον προσδιορισμό της μη συμμόρφωσης και οργανισμός πληρωμών αρμόδιος για τον υπολογισμό της μείωσης της πληρωμής.
57 Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής σχετικά με τα διαθέσιμα εργαλεία ελέγχου για τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας των ελέγχων της πολλαπλής συμμόρφωσης (DS-2011-2), 2011.
58 Άρθρο 68, παράγραφος 2, του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 809/2014 της Επιτροπής, της 17ης Ιουλίου 2014, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης και την πολλαπλή συμμόρφωση (ΕΕ L 227 της 31.7.2014, σ. 69).
59 Άρθρα 3 και 4 της οδηγίας 2008/119/EΚ του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2008, για τη θέσπιση στοιχειωδών κανόνων για την προστασία των μόσχων (κωδικοποιημένη έκδοση) (ΕΕ L 10 της 15.1.2009, σ. 7), άρθρα 3 και 4 της οδηγίας 2008/120/EΚ και άρθρο 4 της οδηγίας 98/58/EΚ.
60 Μόνο ένα επίσημο σημείο απουσίαζε από το φύλλο ελέγχου.
61 Σε συνέχεια των διαπιστώσεων του ελέγχου της, η Επιτροπή μπορεί να κινήσει διαδικασίες για τη μείωση της χρηματοδότησης της ΕΕ προς το σχετικό κράτος μέλος. Οι διαδικασίες αυτές αναφέρονται ως «δημοσιονομικές διορθώσεις».
62 Σύμφωνα με το άρθρο 64, παράγραφος 5, του κανονισμού 1306/2013.
63 Ειδική έκθεση αριθ. 26/2016, με τίτλο «Πρόκληση για την πολλαπλή συμμόρφωση εξακολουθούν να αποτελούν η ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της αλλά και η απλούστευσή της» (https://eca.europa.eu).
64 Το άρθρο 39 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 640/2014 ορίζει ότι η μείωση της ενίσχυσης ανέρχεται κατά κανόνα σε 3 % και μπορεί να μειωθεί στο 1 % ή να αυξηθεί στο 5 %, βάσει εκτίμησης της σοβαρότητας της μη συμμόρφωσης.
65 Το ζήτημα αναφέρθηκε σε ελέγχους της Επιτροπής σχετικά με την Εσθονία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία.
66 Άρθρο 5, παράγραφος 3, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013.
67 «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των πρωτογενών παραγωγών με την καλύτερη ένταξή τους στη γεωργική αλυσίδα τροφίμων μέσω συστημάτων ποιότητας, προσθέτοντας αξία στα γεωργικά προϊόντα, με προώθηση σε τοπικές αγορές και βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και διεπαγγελματικές οργανώσεις» και «Στήριξη της πρόληψης και της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική εκμετάλλευση». Οι τομείς εστίασης καθιερώνουν τη σύνδεση μεταξύ των προτεραιοτήτων για την αγροτική ανάπτυξη, των μέτρων και των δεικτών παρακολούθησης.
68 Σημείο 4 του παραρτήματος I της οδηγίας 2008/120/ΕΚ: «οι χοίροι πρέπει να έχουν συνεχή πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα υλικών, έτσι ώστε να μπορούν να τα ψάχνουν και να τα χειρίζονται, υλικά όπως η στρωμνή, τα άχυρα, το ξύλο, το πριονίδι, το κοπρόχωμα μανιταριών, η τύρφη ή μείγμα αυτών, τα οποία δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων».
69 Τους οποίους συμβουλευτήκαμε στο πλαίσιο της ομάδας εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε για τον παρόντα έλεγχο.
70 «Initiative Tierwohl» στη Γερμανία και σύστημα επισήμανσης «UNICARVE» στην Ιταλία.
71 Άρθρο 67 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013.
72 Συγκεφαλαιωτική έκθεση των εκ των υστέρων αξιολογήσεων των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την περίοδο 2007-2013, μελέτη αξιολόγησης, Ecorys και IfLS, Απρίλιος 2018.
73 Οι ΚΑΔ (κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης) καλύπτουν απαιτήσεις και πρότυπα που ορίζονται στην οδηγία 2008/119/EΚ για την προστασία των μόσχων (ΚΑΔ 11), την οδηγία 2008/120/EΚ για την προστασία των χοίρων (ΚΑΔ 12) και την οδηγία 98/58/EΚ σχετικά με την προστασία των ζώων στα εκτροφεία (ΚΑΔ 13). Το ποσοστό μη συμμόρφωσης και η κατανομή των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης ανά κατηγορία μείωσης της ενίσχυσης δεν περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις επανάληψης της μη συμμόρφωσης ή της εσκεμμένης μη συμμόρφωσης.
1 Για παράδειγμα, η οδηγία 2008/120/ΕΚ του Συμβουλίου υπογραμμίζει στο προοίμιο τα ακόλουθα ζητήματα, (6) διαφορές που μπορεί να στρεβλώσουν τους όρους του ανταγωνισμού (7) κανόνες ... ώστε να εξασφαλισθεί η ορθολογική ανάπτυξη της παραγωγής, που επομένως δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην παραγωγή μεγαλύτερης κλίμακας.
2 Βλ. Overview Report 2014-7350, ενότητα 6.
| Στάδιο | Ημερομηνία |
|---|---|
| Έγκριση του υπομνήματος σχεδιασμού του ελέγχου / Έναρξη του ελέγχου | 13.9.2017 |
| Επίσημη διαβίβαση του σχεδίου έκθεσης στην Επιτροπή (ή σε άλλη ελεγχόμενη μονάδα) | 12.7.2018 |
| Έγκριση της τελικής έκθεσης μετά τη διαδικασία εκατέρωθεν ακρόασης | 3.10.2018 |
| Παραλαβή των επίσημων απαντήσεων της Επιτροπής (ή άλλης ελεγχόμενης μονάδας) σε όλες τις γλώσσες | 9.11.2018 |
Κλιμάκιο ελέγχου
Οι ειδικές εκθέσεις του ΕΕΣ παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των ελέγχων που αυτό διενεργεί επί των πολιτικών και προγραμμάτων της ΕΕ ή επί διαχειριστικών θεμάτων που αφορούν συγκεκριμένους τομείς του προϋπολογισμού. Το ΕΕΣ επιλέγει και σχεδιάζει τα εν λόγω ελεγκτικά έργα κατά τρόπον ώστε αυτά να αποφέρουν τον μέγιστο αντίκτυπο, λαμβανομένων υπόψη των κινδύνων για τις επιδόσεις ή για τη συμμόρφωση, του επιπέδου των σχετικών εσόδων ή δαπανών, των επικείμενων εξελίξεων και του πολιτικού και δημόσιου συμφέροντος.
Ο εν προκειμένω έλεγχος επιδόσεων διενεργήθηκε από το Τμήμα Ελέγχου I που ειδικεύεται στη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων και του οποίου προεδρεύει ο Νικόλαος Μηλιώνης, Μέλος του ΕΕΣ. Επικεφαλής του ελέγχου ήταν ο Janusz Wojciechowski, Μέλος του ΕΕΣ, συνεπικουρούμενος από τους Kinga Wiśniewska-Danek, προϊσταμένη του ιδιαίτερου γραφείου του, Katarzyna Radecka-Moroz, σύμβουλο στο ιδιαίτερο γραφείο του, Colm Friel, ανώτερο διοικητικό στέλεχος, Diana Voinea, υπεύθυνη έργου, Paulo Oliveira και Lucia Roșca, αναπληρωτές υπεύθυνους έργου, Xavier Demarche, Małgorzata Frydel, Michela Lanzutti, Joachim Otto και Maciej Szymura, ελεγκτές. Η Fiona Urquhart παρείχε γλωσσική υποστήριξη.
Επικοινωνία
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Luxembourg
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
Τηλ:. +352 4398-1
Πληροφορίες: eca.europa.eu/el/Pages/ContactForm.aspx
Ιστότοπος: eca.europa.eu
Twitter: @EUAuditors
Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχονται από το διαδίκτυο (https://europa.eu/european-union/index_el).
Λουξεμβούργο: Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2018
| ISBN 978-92-847-1174-1 | ISSN 1977-5660 | doi:10.2865/63788 | QJ-AB-18-026-EL-N | |
| HTML | ISBN 978-92-847-1168-0 | ISSN 1977-5660 | doi:10.2865/72590 | QJ-AB-18-026-EL-Q |
© Ευρωπαϊκή Ένωση, 2018
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή με αναφορά της πηγής. Για οποιαδήποτε χρήση ή αναπαραγωγή φωτογραφιών ή άλλου υλικού που δεν αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να ζητηθεί άδεια απευθείας από τους δικαιούχους των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ
Αυτοπροσώπως
Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν εκατοντάδες κέντρα πληροφόρησης Europe Direct. Μπορείτε να βρείτε τη διεύθυνση του πλησιέστερου σε σας κέντρου στον δικτυακό τόπο https://europa.eu/european-union/index_el
Τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Η Europe Direct είναι μια υπηρεσία που απαντά στις ερωτήσεις σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με αυτήν την υπηρεσία:
- καλώντας ατελώς τον αριθμό 00 800 6 7 8 9 10 11 (ορισμένα δίκτυα τηλεφωνίας ενδέχεται να χρεώνουν τις κλήσεις αυτές),
- καλώντας ατελώς τον αριθμό +32 22999696 ή
- μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον δικτυακό τόπο https://europa.eu/european-union/contact_el
ΒΡΕΙΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ
Στο διαδίκτυο
Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο Europa: https://europa.eu/european-union/contact_el
Στις εκδόσεις της ΕΕ
Μπορείτε να τηλεφορτώσετε ή να παραγγείλετε δωρεάν και επί πληρωμή εκδόσεις της ΕΕ στην ακόλουθη διεύθυνση: https://op.europa.eu/el/publications. Μπορείτε να ζητήσετε πολλαπλά αντίγραφα δωρεάν εκδόσεων επικοινωνώντας με την υπηρεσία Europe Direct ή με το τοπικό σας κέντρο πληροφόρησης (βλ. https://europa.eu/european-union/contact_el).
Στη νομοθεσία της ΕΕ και σε σχετικά έγγραφα
Για πρόσβαση σε νομικές πληροφορίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου της ενωσιακής νομοθεσίας από το 1951 σε όλες τις επίσημες γλώσσες, μεταβείτε στον δικτυακό τόπο EUR-Lex, στην ακόλουθη διεύθυνση: http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=el
Στα δημόσια δεδομένα από την ΕΕ
Η Πύλη Δημόσιων Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://data.europa.eu/euodp/el/data) παρέχει πρόσβαση σε σύνολα δεδομένων από την ΕΕ. Τα δεδομένα μπορούν να τηλεφορτωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν δωρεάν, τόσο για εμπορικούς όσο και για μη εμπορικούς σκοπούς.
