Potovanje v Evropi med koronavirusno pandemijo (COVID-19).

Potovanja so bila v zadnjih nekaj letih zaradi pandemije COVID-19 težavna, vendar sta obsežno cepljenje in uvedba evropskega digitalnega covidnega potrdila pripomogla k olajšanju razmer.

Čeprav je večina držav EU odpravila večino zahtev glede potovanj in zdravstvenih zahtev, se še naprej pojavljajo nove različice koronavirusa. Zaradi ponovnega izbruha virusa bodo države EU morda morale (ponovno) uvesti nekatere zahteve glede potovanj ali zdravstvene zahteve.

Platforma Re-open EU še naprej zagotavlja najnovejše informacije držav članic in pridruženih schengenskih držav o omejitvah potovanj ter javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih. Na voljo je kot spletno mesto in kot mobilna aplikacija.

Sistem evropskega digitalnega covidnega potrdila je podaljšan do 30. junija 2023. Nacionalni zdravstveni organi so pristojni za izdajo potrdila, ki se lahko zahteva kot dokazilo o cepljenju, testiranju ali prebolelosti COVID-19 za namene potovanja.

Več informacij:
Potovanje v EU in iz nje
Pravice potnikov

Evropa je z večtisočletno zgodovino, bogato kulturno dediščino in osupljivimi naravnimi znamenitostmi ena od najbolj priljubljenih turističnih destinacij na svetu. Popotnice in popotniki lahko odkrivajo gore ali peščene plaže, slikovito podeželje ali svetovljanska mesta s številnimi muzeji in galerijami. Zaradi obstoja Evropske unije (EU) je potovanje po Evropi lažje kot kadar koli prej.

V 26 evropskih držav lahko potujete brez mejnih kontrol, na potovanje pa lahko brez težav vzamete tudi svojega psa ali mačko. Če potrebujete zdravstveno oskrbo, je dostop do nje preprost, z evrom pa je pri nakupovanju lažje najti najugodnejšo ponudbo. Mobilni telefon lahko uporabljate tako, kot bi ga doma, brez kakršnih koli dodatnih stroškov, poleg tega pa lahko po novem na potovanjih dostopate tudi do svojih spletnih naročnin.

Številna evropska mesta in države poleg milijonov obiskovalcev in obiskovalk od drugod z zanimanjem odkrivajo tudi vsi, ki so tu doma.

Za Evropejce in Evropejke je danes potovanje po EU tako preprosto kot potovanje po domovini. Odkar je bila odpravljena večina kontrol potnih listov in lahko v 19 državah EU uporabljamo skupno valuto evro, je potovanje veliko lažje. Vzpostavitev enotnega trga, ki omogoča prosti pretok oseb, blaga, storitev in denarja, je prinesla bogatejšo ponudbo in nižje cene.

Poleg tega od uvedbe nove vozovnice DiscoverEU svojo celino in njeno bogato kulturno dediščino brezplačno odkriva vse več mladih Evropejcev in Evropejk.

EU trenutno šteje 27 držav. Združeno kraljestvo je EU zapustilo 31. januarja 2020. V skladu s sporazumom o izstopu med EU in Združenim kraljestvom se v Združenem kraljestvu do konca prehodnega obdobja, tj. do 31. decembra 2020 (oziroma dlje v primeru podaljšanja), še vedno uporablja pravo EU. Do 31. decembra 2020 bodo torej potovanja iz EU v Združeno kraljestvo in obratno potekala tako kot doslej. Več informacij o izstopu Združenega kraljestva iz EU: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/qanda_20_104.

POTREBNI DOKUMENTI

DRŽAVLJANI IN DRŽAVLJANKE EU

Potni list ali osebna izkaznica

Otroci morajo imeti svoj potni list ali osebno izkaznico.

Za potovanje po EU ne potrebujete vizuma.

Zaradi schengenskih pravil, ki so del prava EU, je večina držav EU odpravila nadzor na svojih mejah.

Članice schengenskega območja so tudi Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica, čeprav niso članice EU. To na primer pomeni, da lahko greste na smučanje v Švico in vam pri prečkanju meje ne bo treba pokazati potnega lista.

Kontrole na notranjih mejah se lahko izjemoma uvedejo za omejeno obdobje, če obstaja resna grožnja notranji varnosti.

Ob potovanju v države EU, ki niso del schengenskega območja, ali vrnitvi iz njih potrebujete veljaven potni list ali osebno izkaznico.

Za vsakogar, ki prečka zunanje meje EU (na primer ob prihodu iz države zunaj Evropske unije ali države zunaj schengenskega območja), tudi za državljane in državljanke EU, se zdaj opravijo sistematična preverjanja v podatkovnih zbirkah.

Na potovanju po EU morate imeti pri sebi potni list ali osebno izkaznico, saj boste nemara morali dokazati svojo identiteto ali pa ju boste potrebovali iz varnostnih razlogov. Veljavni so samo tisti osebni dokumenti, ki jih izdajo državni organi.

Preden se napotite iz EU, preverite, katere dokumente potrebujete v državah, ki niso članice EU in jih nameravate obiskati.

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/eu-citizen/index_sl.htm

DRŽAVLJANI IN DRŽAVLJANKE DRŽAV, KI NISO ČLANICE EU

Opomba: državljani in državljanke Islandije, Lihtenštajna, Norveške in Švice se za namene potovanja po državah EU in vstopa vanje obravnavajo kot državljani oziroma državljanke EU, saj so te štiri države del schengenskega območja.

Potni list

Potrebujete veljaven potni list.

Vizum

Vizuma za EU zdaj ne potrebujejo državljani in državljanke več kot 60 držav in ozemelj, če njihov obisk ni daljši od 90 dni. Seznam držav, katerih državljani in državljanke potrebujejo vizume za potovanje na Irsko, se nekoliko razlikuje od seznama za potovanje v druge države EU.

Za vizum zaprosite na konzulatu ali veleposlaništvu države EU, v katero se odpravljate (ali vaše glavne namembne države). Če imate schengenski vizum za kratkoročno bivanje, lahko potujete v vse države schengenskega območja. Z veljavnim vizumom za dolgoročno bivanje ali dovoljenjem za prebivanje, ki ga je izdala ena od držav schengenskega območja, pa lahko ostanete v kateri koli drugi državi tega območja do 90 dni. Za obisk države članice EU, ki ni v schengenskem območju, boste morda potrebovali vizum te države. Več informacij:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-nationals/index_sl.htm

https://ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy/apply_for_a_visa_en

POTOVANJE

CESTNI PROMET

Vozniško dovoljenje

Veljavno vozniško dovoljenje, ki ga izda ena država EU, je priznano na celotnem ozemlju EU ter na Islandiji, v Lihtenštajnu, na Norveškem in v Švici.

Vsa nova vozniška dovoljenja, ki so zdaj izdana, so natisnjena v standardnem evropskem formatu na plastični kartici. V večini držav morate imeti poleg veljavnega vozniškega dovoljenja pri sebi tudi veljavno potrdilo o registraciji vozila.

Voznice in vozniki iz držav, ki niso članice EU, morajo preveriti, ali za vožnjo v državah EU, v katere potujejo, potrebujejo mednarodno vozniško dovoljenje, zlasti če načrtujejo potovanje na Irsko, Ciper, Malto ali v Španijo.

Avtomobilsko zavarovanje

Vaša avtomobilska zavarovalna polica vam povsod v EU zagotavlja minimalno zavarovalno kritje, ki ga predpisuje zakonodaja (zavarovanje proti odgovornosti za škodo, povzročeno tretjim osebam). To velja tudi za Islandijo, Lihtenštajn, Norveško in Švico. Če imate doma sklenjeno kasko zavarovanje, to pogosto velja tudi v drugih državah, a preden se odpravite na pot, vseeno preverite, v katerih državah velja in kakšno je obdobje trajanja zavarovanja.

Pri svoji zavarovalnici ali prek spleta lahko dobite evropsko poročilo o prometni nesreči, standardni obrazec v več jezikih, ki ga ob nesreči v drugi državi zlahka izpolnite na kraju nesreče.

Pri potovanju v EU zelena karta ni obvezna, vendar velja kot mednarodno priznan dokaz minimalnega zavarovanja proti odgovornosti za škodo, povzročeno tretjim osebam. Če nimate s seboj zelene karte, morate imeti pri sebi potrdilo o zavarovanju.

Cestnine in vinjete

V mnogih državah vožnja po avtocestah ni brezplačna, zato morate plačati cestnino (glede na prevoženo razdaljo) ali pa kupiti vinjeto (glede na obdobje uporabe). EU spremlja te ureditve zaračunavanja in tako zagotavlja, da so sorazmerne in niso diskriminatorne za nerezidente in nerezidentke ali občasne uporabnike in uporabnice.

Varna vožnja

V vseh državah članicah EU je obvezno pripenjanje z varnostnim pasom v vseh vozilih, ki ga imajo. Otroci morajo biti varovani s sistemi za zadrževanje otrok.

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo močno poveča nevarnost nesreče in je brez naprave za prostoročno telefoniranje prepovedana v vseh državah EU, pa tudi na Islandiji, v Lihtenštajnu, na Norveškem in v Švici.

Največja dovoljena stopnja vsebnosti alkohola v krvi je med 0 mg/ml in 0,8 mg/ml, odvisno od države. Z boljšo čezmejno izmenjavo informacij je zdaj lažje izslediti voznice in voznike, ki vozijo prehitro ali pod vplivom alkohola.

Ne pozabite, da na Cipru, Irskem in Malti vozijo po levi strani ceste in da ima v nekaterih državah, kot so Belgija, Francija, Nizozemska in Portugalska, običajno prednost vozilo, ki prihaja z vaše desne strani.

Kakšne omejitve hitrosti veljajo v Španiji? Ali moram med kolesarjenjem po Švedskem nositi zaščitno čelado? Za vsa pomembna pravila o varnosti v cestnem prometu prenesite brezplačno aplikacijo Gremo v tujino (Going Abroad): http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/index_sl.htm.

Električni avtomobili

V Evropski uniji je več kot 150 000 polnilnih mest za električna vozila, prizadeva pa si zagotoviti, da jih bo v prihodnje še veliko več. Standardizirani priključki bodo voznicam in voznikom električnih vozil omogočali, da svoje avtomobile kjer koli v EU polnijo tako kot v domači državi. Oglejte si zemljevid polnilnih mest za električne avtomobile in črpalk z alternativnimi gorivi: https://www.eafo.eu.

Avtobusi

EU nenehno izboljšuje standarde za varnost potnic in potnikov v avtobusnem prometu. Nedavno je na primer uvedla strožja pravila o uporabi proti ognju odpornih materialov v vozilih. Če so avtobusi opremljeni z varnostnimi pasovi, jih morajo potnice in potniki obvezno uporabljati po vsej EU.

Kolesarjenje

Zakaj ne bi raziskali Evrope s kolesom? Mreža evropskih kolesarskih poti EuroVelo s 16 kolesarskimi potmi na dolge razdalje povezuje celotno celino in nekatere od njenih največjih znamenitosti, pokriva pa več kot 70 000 km. Uživajte v potovanju po evropskih mestih in krajih z uporabo enega od več sto samopostrežnih sistemov najema koles, od katerih je nekatere sofinancirala EU. www.en.eurovelo.com

LETALSKI PROMET

Enotni evropski trg za zračni promet, ki je bil vzpostavljen pred več kot 25 leti, je potnicam in potnikom prinesel cenejše lete ter večjo ponudbo prevoznikov, destinacij in storitev.

Varnost v letalstvu je v Evropi med najboljšimi na svetu. Da bi se zagotovila še večja varnost, morajo letalski prevozniki s sedežem zunaj EU pridobiti dovoljenje, ki potrjuje njihovo skladnost z mednarodnimi varnostnimi standardi. Poleg tega se njihovi zrakoplovi v Evropi lahko pregledajo. Če se ugotovi, da niso dovolj varni ali nimajo ustreznega nadzora pristojnih organov, se zanje lahko uvede prepoved opravljanja letov v evropskem zračnem prostoru.

Za vse odhodne lete z letališč v EU veljajo skupna pravila EU o varnostnih pregledih potnikov ter ročne in oddane prtljage. Potnice in potniki morajo upoštevati omejitve tekočin, ki se lahko vzamejo na letalo, in skupni seznam predmetov, ki jih ni dovoljeno prevažati ne v ročni ne v oddani prtljagi.

ŽELEZNIŠKI PROMET

Vlak ostaja eno od najvarnejših in najbolj priljubljenih prevoznih sredstev v Evropi. V EU je več kot 220 000 kilometrov železniških prog. Skupno obstaja približno 8 000 kilometrov prog za visoke hitrosti, ki povezujejo pomembne prometne osi, kot so Pariz–Bruselj–Amsterdam–Köln, Milano–Rim in Barcelona–Madrid, v gradnji pa so še druge.

LADIJSKI PROMET

Države EU povezujejo tudi številne morske poti, po katerih poteka reden in kakovosten ladijski prevoz, bodisi samostojno bodisi v povezavi s cestnim, železniškim in letalskim prevozom. Evropska unija je na čelu prizadevanj za izboljšanje pomorske varnosti in spodbujanje visokih standardov. Leta 2018 so začela veljati nova pravila za izboljšanje varnosti potniških ladij, ki plujejo v vodah EU.

ZEMLJEVID

ČASOVNI PASOVI

DENAR

Evro

Evro (€) trenutno uporabljajo približno tri četrtine državljank in državljanov EU oziroma več kot 340 milijonov ljudi v 19 državah EU. Te države so Avstrija, Belgija, Ciper, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Slovaška, Slovenija in Španija (glej vstavljeni zemljevid).

Andora, Monako, San Marino in Vatikan uporabljajo evro kot svojo nacionalno valuto v dogovoru z EU. Evro je plačilno sredstvo tudi v nekaterih drugih državah in ozemljih, na primer v Črni gori in na Kosovu.

Mnogi hoteli, trgovine in restavracije v evropskih državah zunaj območja evra, zlasti na turističnih območjih, poleg nacionalne valute sprejemajo tudi plačila v evrih, čeprav zakonsko k temu niso zavezani.

Kartice in gotovina

Čezmejna plačila v evrih, vključno z dvigi gotovine in plačili s karticami, v državah območja evra stanejo enako kot doma. Od 15. decembra 2019 so te ugodnosti deležne tudi osebe, ki živijo v državah EU zunaj območja evra, čeprav se jim še vedno lahko zaračunava pristojbina za pretvorbo valute.

Poleg tega nedavno uvedena pravila prepovedujejo zaračunavanje dodatnih stroškov za plačevanje s kreditno ali debetno kartico, zagotavljajo pa tudi varnejša plačila. Od 19. aprila 2020 bo mogoče zlahka preverjati in primerjati stroške pretvorbe valut pri plačevanju s kartico ali dvigih gotovine v tujini.

Izgubljene ali ukradene bančne kartice takoj prekličite, tako da pokličete izdajatelja kartice. Njegovo telefonsko številko si zabeležite pred potovanjem.

Če v EU vstopate ali iz nje izstopate z 10 000 EUR gotovine ali več (ali enakim zneskom v drugi valuti), morate to prijaviti carinskim organom.

Pristojbine za transakcijo, ki se zaračunajo pri unovčenju čeka iz druge države EU, so včasih zelo visoke. V številnih državah se čeki več ne sprejemajo kot plačilno sredstvo.

NAKUPOVANJE

ZNOTRAJ EU

Na potovanju po državah EU lahko kupite in vzamete s seboj vse, kar je namenjeno osebni uporabi in ne nadaljnji prodaji. Davki (DDV in trošarine) so že vključeni v ceno, tako da vam v drugih državah EU ni treba plačati dodatnega davka.

Vendar pa veljajo posebna pravila za trošarinsko blago, kot so alkohol in tobačni izdelki. Vsaka država lahko določi okvirne količine tobaka in alkohola za osebno uporabo. Če boste imeli s seboj večje količine tega blaga, boste morda morali dokazati, da nimate komercialnega namena. Vendar države članice ne smejo določiti nižjih okvirnih količin od naslednjih:

VSTOP V EU

Če vstopate v EU iz držav, ki niso članice EU, lahko brez plačila DDV in trošarin prinesete s seboj blago za osebno uporabo v spodaj navedenih količinah. To velja tudi, če prihajate z območij, na katerih se ne uporabljajo pravila EU o DDV in trošarinah.

Količine tobaka, ki ga lahko prinesete v EU, se razlikujejo glede na državo, zato preverite carinske predpise države EU, v katero potujete.

* Vsaka količina pomeni 100 % skupne dovoljene količine tobačnih izdelkov. Navedene izdelke lahko kombinirate, vendar ne smete preseči skupne omejitve. Na primer: 100 cigaret (50 % dovoljene količine) + 50 cigarilosov (50 % dovoljene količine) = 100 % skupne dovoljene količine.

** Za žgane pijače in alkoholizirano ali peneče vino vsaka od navedenih količin pomeni 100 % skupne dovoljene količine, ki jo lahko razdelite. S seboj lahko na primer prinesete pol litra žganih pijač in en liter alkoholiziranega vina (vsaka od navedenih količin pomeni pol skupne dovoljene količine).

Potnice in potniki, mlajši od 17 let, ne morejo uveljavljati navedenih dovoljenih količin tobaka in alkohola.

Če potujete iz ene države EU v drugo prek države, ki ni članica EU (npr. prek Švice), morate preveriti carinske predpise te države.

Drugi izdelki, vključno s parfumi

  • Do največ 430 EUR za potnice in potnike v zračnem in pomorskem prometu.
  • Do največ 300 EUR za druge potnice in potnike.

V nekaterih državah EU velja za potnice in potnike, mlajše od 15 let, nižja omejitev, vendar ne nižja od 150 EUR.

Hrana

Pri potovanju znotraj EU ni nobenih splošnih omejitev vnosa mesnih ali mlečnih izdelkov. Pazite le, da v EU ne prinesete živil, ki vsebujejo meso, mleko ali mesne oziroma mlečne izdelke, iz držav, ki niso članice EU, saj bi lahko prenašala nevarne patogene, ki pri živalih v EU povzročajo bolezni, kot so slinavka in parkljevka ter afriška prašičja kuga. Edine izjeme veljajo za osebe, ki z majhnimi količinami za osebno uporabo potujejo iz Andore, s Ferskih otokov, iz Grenlandije, Islandije, Lihtenštajna, Norveške, San Marina ali Švice.

Več informacij:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/alcohol-tobacco-cash/index_sl.htm

https://ec.europa.eu/food/animals/animalproducts/personal_imports_en

Ko se odpravite po nakupih, ne pozabite vzeti s seboj nakupovalne vrečke. Pravila EU prispevajo k manjši porabi lahkih plastičnih vrečk, ki onesnažujejo in uničujejo okolje. V večini držav so vse vrečke, ki so na voljo v trgovinah, plačljive.

VARSTVO POTROŠNIKOV

Kot potrošnica oziroma potrošnik imate po celotni EU zagotovljeno pravično obravnavo, možnost nakupa proizvodov, ki izpolnjujejo sprejemljive standarde, v primeru težav pa pravico do pravnega varstva.

Ozaveščeno prehranjevanje

Zaradi stroge zakonodaje o proizvodnji, predelavi in prodaji živil ste lahko prepričani o najvišjih standardih varnosti hrane. Pravila o označevanju živil pomenijo jasne, celovite in točne informacije o hranilnih sestavinah.

Ozaveščeno nakupovanje

Na spletu in v trgovinah ste zaščiteni pred različnimi nepoštenimi poslovnimi praksami. Vnaprej izbrana polja na spletnih mestih so prepovedana, da na primer pri nakupu letalskih vozovnic prek spleta ne bi nehote plačali potovalnega zavarovanja.

Primerjava cen

Končna cena, vključno z DDV, pa tudi cena na enoto (tj. cena na kilogram ali liter) vsega blaga, ki je naprodaj, morata biti jasno prikazani. Pri spletni rezervaciji letalske vozovnice mora biti že na samem začetku postopka nakupovanja vidna končna cena vozovnice, vključno s pristojbinami in taksami.

Reševanje morebitnih težav

Mreža evropskih potrošniških centrov (ECC-Net) ponuja praktične informacije o pravicah potrošnic in potrošnikov v EU ter brezplačne nasvete in pomoč v zvezi s čezmejnimi pritožbami ali spori. Po en center deluje v vseh državah članicah EU ter na Islandiji in Norveškem. Na voljo je tudi uporabna potovalna aplikacija ECC-Net (ECC-Net Travel) s številnimi praktičnimi napotki in informacijami.

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/consumers/resolve-your-consumer-complaint/european-consumer-centres-network_sl

Bodite pozorni na oznake

Z znakom EU za okolje si lahko pomagate pri iskanju okolju prijaznih proizvodov, hotelov, hostlov ali kampov.

S tem logotipom si lahko pomagate pri iskanju ekoloških proizvodov.

VAŠE PRAVICE

EU je edino območje na svetu, kjer so državljani in državljanke zaščiteni s celovitim sklopom pravic potnikov, ne glede na to, ali potujejo z letalom, vlakom, avtobusom ali ladjo. Potnice in potniki v EU imajo pravico do točnih, pravočasnih in dostopnih informacij ter pomoči v primeru motenj pri potovanju, v določenih okoliščinah pa tudi do povračila stroškov v primeru odpovedi ali dolgih zamud.

Prenesite aplikacijo, s katero lahko preverite, kakšne so vaše pravice in kako jih uveljaviti:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/index_sl.htm.

Poleg tega vas pravila EU ščitijo, kadar rezervirate paketne počitnice ali potovanja, ki zajemajo vsaj dve vrsti potovalnih storitev (kot sta let in hotel ali najem avtomobila), na istem ali povezanem spletišču za rezervacije.

Pred odhodom: potnice in potniki morajo prejeti jasne informacije o potovalnem paketu (vključno z destinacijami, seznamom vključenih storitev in številko za nujne primere). Prav tako morajo biti obveščeni o svojih pravicah. Med drugim imajo več pravic v zvezi z odpovedjo ali v primeru stečaja organizatorja.

Med potovanjem: potnice in potniki, ki se znajdejo v težavah, so upravičeni do pomoči, na primer do informacij o zdravstvenih storitvah in konzularne pomoči.

https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/consumers/travel-and-timeshare-law/package-travel-directive_sl

Potnice in potniki z invalidnostjo ali zmanjšano mobilnostjo

Potnice in potniki z invalidnostjo ali zmanjšano mobilnostjo so upravičeni do brezplačne pomoči na letališčih, železniških postajah, v pristaniščih ter na določenih avtobusnih postajah, kot tudi na letalu, vlaku, ladji in avtobusu. Priporočljivo je, da prevoznika ali upravljavca terminala obvestite o posebnih potrebah ob rezervaciji, predhodnem nakupu vozovnice ali vsaj 48 ur pred potovanjem (36 ur, ko potujete z avtobusom).

Več informacij:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/transport-disability/reduced-mobility/index_sl.htm

Če potujete z avtomobilom in imate v svoji državi pravico do uporabe parkirnih mest za invalide, lahko uporabljate parkirna mesta za invalide v drugih državah EU, vendar preverite, kakšni lokalni pogoji veljajo. Poiščite znak invalidskega vozička.

Pravna sredstva

Če menite, da so vaše pravice pri potovanju kršene in želite uporabiti pravna sredstva, se morate najprej obrniti na prevoznika ali upravljavca terminala. Če ta ne bo izpolnil svojih obveznosti, se lahko obrnete na nacionalni izvršilni organ, pristojen za ta način prevoza.

Za več informacij in podatke o pristojnem izvršilnem organu pokličite službo Europe Direct na brezplačno telefonsko številko 00 800 6 7 8 9 10 11.

ZDRAVJE

Dostop do zdravstvenega varstva

Državljani in državljanke držav članic EU, Islandije, Lihtenštajna, Norveške ali Švice, ki med začasnim obiskom katere koli od navedenih držav zbolijo, so upravičeni do enakih zdravstvenih storitev kot ljudje, zavarovani v zadevni državi (v nekaterih državah brezplačno).

Na potovanje zato ne pozabite vzeti evropske kartice zdravstvenega zavarovanja. Brezplačna kartica, ki jo običajno naročite pri nacionalnem zavodu za zdravstveno zavarovanje, dokazuje, da ste zavarovani v eni od navedenih držav. Če so zdravstvene storitve, ki jih prejmete na potovanju, plačljive, shranite vse račune, zdravniške recepte in blagajniške izpiske, da boste v obiskani državi ali ob vrnitvi domov lahko zaprosili za povračilo stroškov.

Več informacij o naročilu kartice: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=563&langId=sl.

Dodatno zdravstveno zavarovanje za tujino

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne nadomešča dodatnega zdravstvenega zavarovanja za tujino, saj ne krije stroškov, kot so na primer stroški vrnitve v domovino ali gorskega reševanja v smučarskih središčih. Zato je dobro poskrbeti za zdravstveno zavarovanje za tujino.

Zdravila

Recept, ki vam ga je predpisal vaš zdravnik, je veljaven v vseh državah EU, vendar preverite, ali je predpisano zdravilo odobreno za prodajo in dostopno v državi, v katero se odpravljate. Prepričajte se, da vaš recept vsebuje vse pomembne informacije o vas, zdravniku, ki predpiše zdravilo, in predpisanem zdravilu. Potnice in potniki lahko odslej z e-recepti zdravila, ki jim jih elektronsko predpiše njihov zdravnik, dvignejo v lekarnah v nekaterih drugih državah EU, zdravniki pa bodo kmalu lahko dostopali do pomembnih informacij o pacientih v svojem jeziku.

Preverite, ali so navedene storitve na voljo v državi, v katero potujete: https://ec.europa.eu/health/ehealth/electronic_crossborder_healthservices_sl.

Cepljenje

Za potovanje v EU dodatno cepljenje na splošno ni potrebno, za nekatera čezmorska ozemlja EU pa veljajo posebne zahteve ali priporočila. Pred odhodom se posvetujte s svojim zdravnikom.

Kopanje

Leta 2018 je več kot 95 % kopališč v EU dosegalo minimalne standarde kakovosti vode, več kot 85 % pa jih je izpolnjevalo pogoje za višji standard „odlične“ kakovosti. Na interaktivnem zemljevidu lahko preverite kakovost vode v kraju, v katerega potujete:

https://www.eea.europa.eu/themes/water/europes-seas-and-coasts/assessments/state-of-bathing-water

OSTANITE V STIKU

Mobilni telefoni

Prebivalci in prebivalke EU lahko med potovanjem v EU mobilni telefon uporabljajo tako, kot bi ga doma, brez kakršnih koli dodatnih stroškov. To velja tudi za potovanja na Islandijo, v Lihtenštajn in na Norveško (ne pa v Švico). Če imate v domačem paketu neomejeno količino podatkov ali zelo poceni prenos podatkov, boste morda v okviru gostovanja v EU brezplačno dobili na voljo veliko, vendar ne neomejeno količino podatkov. Če boste to količino podatkov presegli, vam bo morda vaš operater začel zaračunavati majhen pribitek za gostovanje (manj kot 4,5 EUR/GB). Če nameravate v drugi državi članici EU preživeti več mesecev, pri svojem operaterju preverite politiko poštene uporabe „gostovanja kot doma“.

Wi-Fi

Brezplačen dostop do interneta je postal širše dostopen, saj so bile v približno 8 000 lokalnih skupnostih po vsej Evropi vzpostavljene dostopne točke Wi-Fi, financirane iz sredstev EU. Do interneta lahko brezplačno dostopate v knjižnicah, parkih, muzejih, na trgih in drugih javnih mestih, označenih z znakom WiFi4EU.

Razglednice

Poštne znamke lahko uporabljate le v državi, v kateri jih kupite.

Vtiči

Skoraj vse države EU imajo dvopolne vtiče. Izjeme so zgolj Ciper, Irska in Malta, kjer se uporabljajo tripolni vtiči.

POPOTNI NAMIGI

Za predloge in informacije o turističnih znamenitostih obiščite evropsko turistično spletišče (visiteurope.com) ali spletišča nacionalnih turističnih organizacij posameznih držav EU.

Austria austria.info
Belgijavisitflanders.com
http://www.wallonia.be/en/visit
Bolgarijabulgariatravel.org/en
Cipervisitcyprus.com
Češkaczechtourism.com
Nemčijagermany.travel
Danskavisitdenmark.com
Španijaspain.info/en/
Estonijavisitestonia.com
Francijaint.rendezvousenfrance.com
Finskavisitfinland.com
Grčijavisitgreece.gr
Madžarskagotohungary.com
Hrvaškacroatia.hr
Italijaitalia.it/en
Irskadiscoverireland.ie
Luksemburgvisitluxembourg.com
Litvalithuania.travel/en
Latvijalatvia.travel
Maltavisitmalta.com
Nizozemskaholland.com
Portugalskavisitportugal.com
Poljskapoland.travel
Romunijaromania.travel/en
Švedskavisitsweden.com
Slovaškaslovakia.travel
Slovenijaslovenia.info

EU vsako leto spodbuja številne kulturne projekte in dogodke po vsej Evropi. Zlasti podpira pobudo evropske prestolnice kulture, ki poudarja bogato kulturno raznolikost Evrope in v okviru katere so organizirani številni dogodki in razstave, ki obeležujejo lokalno kulturo izbranih mest.

Evropski prestolnici kulture za leto 2020 sta Reka, ki se ponaša z najpomembnejšim pomorskim pristaniščem na Hrvaškem, in Galway, mesto na prelepi zahodni obali Irske. Več informacij:
https://rijeka2020.eu/en
https://galway2020.ie/en

Evropski prestolnici pametnega turizma za leto 2020 sta švedski Göteborg in španska Málaga. Več informacij: https://smarttourismcapital.eu/cities-2020-winners/.

Zaradi novih pravil EU lahko zdaj med potovanji v državah članicah EU dostopate do svojih spletnih naročnin na filme, športne dogodke, e-knjige, video igre in glasbene storitve, in to brez dodatnih stroškov ali omejitev. To velja tudi za Islandijo, Lihtenštajn in Norveško.

Mlade popotnice in popotniki

EU od leta 2018 evropskim osemnajstletnicam in osemnajstletnikom ponuja brezplačno potovanje po Evropi, ki lahko traja do enega meseca in med katerim mladi odkrivajo bogato evropsko kulturno dediščino. Doslej je vozovnico prejelo že okoli 70 000 mladih Evropejcev in Evropejk. Več informacij: https://europa.eu/youth/discovereu_sl.

Evropska mladinska kartica mladim Evropejcem in Evropejkam ponuja popuste za več kot 70 000 kulturnih dogodkov, nastanitvenih objektov, izobraževanj, storitev in proizvodov v 36 državah po vsej Evropi. Popuste je mogoče izkoristiti na številnih lokacijah v EU, od Rijksmuseuma v Amsterdamu, Disneylanda v Parizu ali katedrale Sagrada Familia v Barceloni do sončnih obal Cipra, Malte ali Grčije.

Vse popuste si lahko ogledate na: https://www.eyca.org/discounts.

HIŠNE ŽIVALI

Potovanje s psom, mačko ali belim dihurjem je enostavno z evropskim potnim listom za hišne živali, ki ga lahko izda vsak veterinar. Vsi psi, mačke in beli dihurji morajo imeti potni list in biti za identifikacijo opremljeni z elektronskim mikročipom ali čitljivo, pred julijem 2011 vtetovirano oznako. Cepljeni morajo biti proti steklini in imeti podatke o tem vnesene v svoj potni list za hišne živali. Cepljenje mora biti opravljeno po vnosu mikročipa ali vtetoviranju oznake.

Psi morajo biti pred potovanjem na Finsko, Irsko ali Malto veterinarsko zdravljeni proti trakulji. Podrobnosti o zdravljenju morajo biti vnesene v potni list za hišne ljubljenčke, pes pa potem lahko potuje med enim in petimi dnevi po zdravljenju.

https://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/ms-websites_en

NUJNI PRIMERI

Enotna evropska številka za klic v sili: 112

Če želite v kateri koli državi EU po telefonu, fiksnem ali mobilnem, poklicati reševalno službo, odtipkajte brezplačno številko 112.

Krajo prijavite na lokalni policijski postaji, saj boste morali pri vložitvi zavarovalnega ali odškodninskega zahtevka predložiti policijski zapisnik. Krajo potnega lista ali osebne izkaznice prijavite na konzulatu ali veleposlaništvu svoje države in policiji.

Ne pozabite, da lahko med potovanjem v državi zunaj EU, v kateri ni konzulata vaše matične države, v primeru krize, hude bolezni, izgube potnega lista ipd. za konzularno pomoč zaprosite na predstavništvu druge države članice EU.

STIKI Z EU

OSEBNO

Po vsej Evropi je več sto lokalnih informacijskih centrov EU. Naslov vam najbližjega centra lahko poiščete na: https://europa.eu/european-union/contact_sl.

PO TELEFONU ALI ELEKTRONSKI POŠTI

Europe Direct je informacijska služba, ki odgovarja na vaša vprašanja o Evropski uniji. Dosegljiva je:

  • na brezplačni telefonski številki: 00 800 6 7 8 9 10 11 (nekateri operaterji lahko klic zaračunajo),
  • na navadni telefonski številki: +32 22999696 ali
  • po elektronski pošti: https://europa.eu/european-union/contact_sl.

KAKO DO INFORMACIJ O EVROPSKI UNIJI

NA SPLETU

Informacije o Evropski uniji v vseh uradnih jezikih EU so na voljo na spletišču Europa: https://europa.eu/european-union/index_sl.

PUBLIKACIJE EU

Brezplačne in plačljive publikacije EU lahko prenesete ali naročite na naslednjem naslovu: https://op.europa.eu/sl/publications. Za več izvodov brezplačnih publikacij se lahko obrnete na Europe Direct ali najbližji informacijski center (glej https://europa.eu/european-union/contact_sl).

ZAKONODAJA EU IN POVEZANI DOKUMENTI

Do pravnih informacij EU, vključno z vso zakonodajo EU od leta 1952 v vseh uradnih jezikovnih različicah, lahko dostopate na spletišču EUR-Lex: http://eur-lex.europa.eu.

ODPRTI PODATKI EU

Na portalu odprtih podatkov EU (http://data.europa.eu/euodp/sl) lahko dostopate do naborov podatkov EU. Podatke lahko brezplačno prenesete in uporabite tudi v komercialne namene.

O tej publikaciji

Evropska komisija

Generalni direktorat za komuniciranje
Redakcijska služba in usmerjeni stiki z javnostmi
1049 Bruxelles/Brussel
BELGIQUE/BELGIË

Rokopis je bil dokončan februarja 2020.
Evropska komisija ni odgovorna za kakršne koli posledice zaradi ponovne uporabe te publikacije.
Luxembourg: Urad za publikacije Evropske unije, 2020

© Evropska unija, 2020

Politika Evropske komisije o ponovni uporabi dokumentov se izvaja na podlagi Sklepa Komisije 2011/833/EU z dne 12. decembra 2011 o ponovni uporabi dokumentov Komisije (UL L 330, 14.12.2011, str. 39).

Če ni drugače navedeno, je ponovna uporaba tega dokumenta dovoljena na podlagi licence Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). To pomeni, da je ponovna uporaba dovoljena, če je ustrezno naveden vir in so označene morebitne spremembe.

Za uporabo ali reprodukcijo elementov, ki niso v lasti Evropske unije, je morda treba za dovoljenje zaprositi neposredno imetnike pravic.

Ilustracije: © Evropska unija, © iStock

Spletišče „Tvoja Evropa“ ponuja več nasvetov o vaših pravicah v zvezi z življenjem, delom in potovanjem v EU: ec.europa.eu/youreurope.

IDENTIFIKATORJI

Print ISBN 978-92-76-18088-3 doi:10.2775/844043 NA-03-20-262-SL-C
PDF ISBN 978-92-76-18046-3 doi:10.2775/931123 NA-03-20-262-SL-N
HTML ISBN 978-92-76-18085-2 doi:10.2775/745405 NA-03-20-262-SL-Q