Putovanje Europom tijekom pandemije koronavirusa (COVID-19)

Tijekom zadnjih je nekoliko godina zbog pandemije bolesti COVID-19 bilo teško putovati, ali situacija se poboljšala zahvaljujući velikoj procijepljenosti i uvođenju EU digitalne COVID potvrde.

Iako je većina zemalja EU-a uglavnom ukinula zahtjeve u pogledu putovanja i zdravlja, i dalje se pojavljuju nove varijante koronavirusa. Zbog ponovnog širenja virusa države članice EU-a možda će morati (opet) uvesti određene zahtjeve u pogledu putovanja ili zdravlja.

Na platformi Re-open EU i dalje se nalaze najnovije informacije iz država članica i zemalja pridruženih Schengenu o ograničenjima putovanja te javnozdravstvenim i sigurnosnim mjerama. Dostupna je u obliku internetske stranice i mobilne aplikacije.

Program EU digitalne COVID potvrde produljen je do 30. lipnja 2023. Nacionalna zdravstvena tijela zadužena su za izdavanje te potvrde, koja se može zahtijevati kao dokaz o cijepljenju, testiranju ili preboljenju bolesti COVID-19 u svrhu putovanja.

Više informacija:
Putovanja u EU i iz EU-a
Prava putnika

Europa se može pohvaliti tisućljećima povijesti, bogatom kulturnom baštinom i prekrasnim krajolicima. Stoga ne čudi što se upravo u Europi nalaze neka od najpopularnijih turističkih odredišta u svijetu. Posjetiteljima se nude raznovrsni sadržaji, od planinskih lanaca do pješčanih plaža i od slikovitih sela do kozmopolitskih gradova s tisućama muzeja i umjetničkih galerija. Zahvaljujući Europskoj uniji, sad ih je lakše obići.

Na primjer, možete putovati u 26 europskih država bez graničnih kontrola te sa sobom povesti svojeg psa ili mačku. Zatreba li vam, olakšan vam je pristup zdravstvenoj skrbi, a kupnja je s eurom postala jednostavnija. Sada svoj mobilni telefon možete koristiti kao da ste kod kuće, bez ikakvih dodatnih naknada, a i vaše internetske pretplate putuju s vama.

Kao i milijuni posjetitelja koji dolaze iz prekomorskih zemalja, i građani Europe vole upoznavati brojne gradove i države koji su im nadohvat ruke. Europljanima je danas putovanje EU-om jednostavno kao i putovanje matičnom zemljom jer je provjera putovnica uglavnom ukinuta. Putovati Europom postalo je još jednostavnije otkad je u 19 država članica EU-a uvedena zajednička valuta euro. Stvaranje jedinstvenog tržišta na kojem se ljudi, roba, usluge i novac mogu slobodno kretati omogućilo je veći izbor i niže cijene.

Zahvaljujući posebnim putnim kartama, sve više mladih Europljana upoznaje svoj kontinent i besplatno uživa u njegovoj kulturnoj baštini.

EU trenutačno ima 27 država članica. Ujedinjena Kraljevina napustila je EU 31. siječnja 2020. U skladu sa Sporazumom o povlačenju između EU-a i Ujedinjene Kraljevine, pravo EU-a i dalje se primjenjuje u toj zemlji do kraja prijelaznog razdoblja, koje traje do 31. prosinca 2020., osim ako ono ne bude produljeno. Stoga će se do 31. prosinca 2020. putovanja između EU-a i Ujedinjene Kraljevine odvijati kao i dosad. Za sva pitanja povezana s povlačenjem Ujedinjene Kraljevine iz EU-a posjetite: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hr/qanda_20_104

POTREBNE ISPRAVE

GRAĐANI EU-a

Putovnica ili osobna iskaznica

Djeca moraju imati vlastitu putovnicu ili osobnu iskaznicu. Za putovanje unutar EU-a nije potrebna viza. Zahvaljujući schengenskim pravilima, koja su dio prava EU-a, većina država članica EU-a ukinula je granične kontrole. Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska članice su schengenskog sustava, iako nisu članice EU-a. To znači da, na primjer, možete otići na skijanje u Švicarsku bez predočavanja putovnice pri prelasku granice. U iznimnim situacijama unutarnje granične provjere mogu se uvesti na ograničeno vrijeme ako postoji ozbiljna prijetnja unutarnjoj sigurnosti.

Kada putujete u države članice EU-a koje nisu članice schengenskog sustava ili se vraćate iz njih, morat ćete pokazati valjanu putovnicu ili osobnu iskaznicu. Sve osobe koje prelaze vanjske granice EU-a (na primjer, dolazak u EU iz države koja nije članica Europske unije ili zemlje koja nije članica schengenskog sustava), uključujući građane EU-a, sada podliježu sustavnim kontrolama u bazama podataka.

Tijekom putovanja u EU-u morat ćete sa sobom nositi putovnicu ili osobnu iskaznicu za slučaj da je morate pokazati u identifikacijske ili sigurnosne svrhe. Imajte na umu da su za identifikaciju valjane samo isprave koje su izdala nacionalna tijela.

Prije putovanja izvan EU-a provjerite koje su sve isprave potrebne u odredišnoj državi koja nije država članica EU-a.

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/eu-citizen/index_hr.htm

DRŽAVLJANI ZEMALJA IZVAN EU-a

Napomena: državljani Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske tretiraju se kao građani EU-a u pogledu putovanja i ulaska u države članice EU-a jer su te četiri zemlje dio schengenskog područja.

Putovnica

Potrebna je valjana putovnica.

Viza

Državljanima više od 60 zemalja i teritorija nije potrebna viza za putovanja u EU kraća od 90 dana. Popis zemalja čiji državljani moraju imati vizu za putovanje u Irsku donekle se razlikuje od ostalih zemalja EU-a. Zahtjev za vizu možete podnijeti u konzulatu ili veleposlanstvu države članice EU-a koju planirate posjetiti (ili države članice koja je vaše glavno odredište). Ako imate schengensku vizu, možete putovati u sve zemlje schengenskog sustava. Ako imate valjanu vizu za dugoročni boravak ili dozvolu boravka koju je izdala članica schengenskog sustava, možete boraviti u drugim zemljama schengenskog sustava do 90 dana. Za putovanje u državu članicu EU-a koja nije članica schengenskog sustava možda će vam trebati nacionalna viza. Više informacija potražite na sljedećim stranicama:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-nationals/index_hr.htm

https://ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy/apply_for_a_visa_en

DOLAZAK NA ODREDIŠTE

CESTOM

Vozačka dozvola

Valjana vozačka dozvola izdana u državi članici EU-a vrijedi u cijelom EU-u te u Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj. Svaka nova vozačka dozvola izdaje se u obliku plastične kartice standardnoga europskog formata. Uz valjanu vozačku dozvolu, u većini zemalja potrebna je i prometna dozvola. Vozači iz zemalja izvan EU-a trebali bi provjeriti je li im za vožnju u državama članicama EU-a koje posjećuju, posebno ako planiraju posjetiti Irsku, Cipar, Maltu i Španjolsku, potrebna međunarodna vozačka dozvola.

Osiguranje vozila

Pri svakom putovanju u EU-u vašim će automobilskim osiguranjem automatski biti pokriven minimalni iznos propisan zakonom (odgovornost treće strane). To se primjenjuje i u Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj. Ako kod kuće imate sveobuhvatnu policu osiguranja, njome su često obuhvaćena i putovanja u druge zemlje, ali prije odlaska trebali biste provjeriti na koje se zemlje to odnosi i koje je razdoblje valjanosti. Obrazac europskog izvješća o prometnoj nesreći, koji možete dobiti od svoje osiguravajuće kuće ili preuzeti s interneta, standardan je dokument dostupan na nekoliko jezika kojim se, ako vam se dogodi prometna nesreća u inozemstvu, pojednostavljuje davanje izjave na mjestu događaja.

Kad putujete u EU, nije obvezno imati zelenu kartu, ali ona je međunarodni dokaz minimalnog osiguranja od odgovornosti treće strane. Ako ne ponesete zelenu kartu, bilo bi dobro ponijeti potvrdu o osiguranju.

Cestarine i vinjete

Brojne države članice naplaćuju upotrebu svojih cesta cestarinama (na temelju udaljenosti) ili vinjetama (na temelju vremena). EU prati te sustave naplate da bi se osiguralo da su razmjerni i da se njima ne provodi diskriminacija stranih ili povremenih korisnika.

Sigurna vožnja

U svim državama članicama EU-a moraju se upotrebljavati sigurnosni pojasevi u vozilima u kojima su ugrađeni. Djeca moraju biti propisno vezana. Upotreba mobilnog telefona tijekom vožnje znatno povećava rizik od prometne nesreće te je zabranjena u svim državama članicama EU-a te u Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj, osim uz upotrebu uređaja za bezručno telefoniranje.

Najviša dopuštena razina alkohola u krvi varira od 0 mg/ml do 0,8 mg/ml, ovisno o zemlji u kojoj se nalazite. Vozače koji prebrzo voze ili voze pod utjecajem alkohola moguće je pronaći pomoću prekogranične razmjene podataka.

Imajte na umu da se u Cipru, Irskoj i Malti vozi lijevom stranom ceste, a u nekim državama, kao što su Belgija, Francuska, Nizozemska i Portugal, vrijedi pravilo prednosti vozila s desne strane.

Koja su ograničenja brzine u Španjolskoj? Moram li nositi kacigu ako se vozim biciklom u Švedskoj? Za sve važne propise o sigurnosti prometa na cestama preuzmite besplatnu aplikaciju Going Abroad: http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/index_hr.htm

Električni automobili

U cijeloj Europskoj uniji postoji više od 150 000 postaja za punjenje električnih vozila, a EU ih nastoji osigurati još mnogo više u budućnosti. Standardizirane utičnice na cijelom kontinentu znače da vozači električnih vozila mogu napuniti svoj automobil bilo gdje u EU-u kao što to čine u svojim matičnim zemljama. Pogledajte kartu postaja s alternativnim gorivima: https://www.eafo.eu

Autobusi

EU stalno unapređuje sigurnosne standarde za putnike u autobusnom prometu. Na primjer, nedavno su uvedena stroža pravila u pogledu upotrebe materijala otpornih na vatru u vozilima. Ako su autobusi opremljeni sigurnosnim pojasevima, obavezno je vezati se u cijelom EU-u.

Vožnja biciklom

Zašto ne biste istražili Europu biciklom? Europskom mrežom biciklističkih staza EuroVelo cijeli kontinent i neke od njegovih glavnih atrakcija povezani su sa 16 paneuropskih biciklističkih ruta, koje se protežu na više od 70 000 km. Uživajte u istraživanju europskih gradova uz pomoć stotina samoposlužnih sustava za unajmljivanje bicikala, od kojih je neke sufinancirao EU. www.en.eurovelo.com

AVIONOM

Stvaranje jedinstvenog europskog tržišta zračnog prijevoza prije više od 25 godina omogućilo je jeftinije letove i veći izbor prijevoznika, ruta i usluga za putnike.

Europski rezultati u sigurnosti zračnog prometa među najboljima su u svijetu. Radi daljnjeg unapređenja sigurnosti, zračni prijevoznici koji nisu iz EU-a moraju imati odobrenje kojim se potvrđuje da udovoljavaju međunarodnim sigurnosnim standardima. Osim toga, njihovi zrakoplovi mogu biti pregledani u Europi i bit će im zabranjeno letjeti u europskom zračnom prostoru ako se utvrdi da ne udovoljavaju standardima sigurnosti ili nisu pod dovoljnim nadzorom nadležnih tijela svoje zemlje.

Zajednička pravila EU-a o sigurnosnim provjerama putnika, ručne prtljage i prijavljene prtljage primjenjuju se na sve odlazne letove iz zračnih luka u EU-u. Postoje ograničenja u pogledu tekućina koje se mogu unijeti u zrakoplov i popis predmeta koji nisu dopušteni u ručnoj ili predanoj prtljazi.

ŽELJEZNICOM

Željeznica je i dalje jedan od najsigurnijih i najpopularnijih načina prijevoza u Europi. EU ima više od 220 000 km željezničkih pruga. Oko 8 000 km pokriveno je brzim linijama kojima su povezane važne rute kao što su Pariz – Bruxelles – Amsterdam – Köln, Milano – Rim i Barcelona – Madrid, a gradi ih se još.

VODNIM PUTOVIMA

Između država članica EU-a postoje brojni pomorski pravci na kojima se nude redovite i visokokvalitetne usluge prijevoza koje mogu poslužiti kao zamjena ili dopuna cestovnom, zračnom ili željezničkom prijevozu. EU je predvodnik inicijativa za poboljšanje pomorske sigurnosti i promicanje visokih standarda u tom području. Novi propisi za poboljšanje sigurnosti putničkih brodova koji plove vodama EU-a stupili su na snagu 2018.

KARTA

VREMENSKE ZONE

NOVAC

EURO

Otprilike tri četvrtine građana EU-a trenutačno se koristi eurom (€), odnosno, više od 340 milijuna ljudi u 19 država članica EU-a: Austriji, Belgiji, Cipru, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Irskoj, Italiji, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Malti, Nizozemskoj, Njemačkoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji i Španjolskoj (vidjeti umetnutu kartu).

Euro je nacionalna valuta Andore, Monaka, San Marina i Vatikana, u skladu sa sporazumom s EU-om. Eurom kao de facto valutom služe se još neke zemlje i teritoriji, kao što su Kosovo i Crna Gora.

U europskim zemljama izvan europodručja brojni hoteli, trgovine i restorani, posebno u turističkim područjima, prihvaćaju plaćanje u eurima i u nacionalnoj valuti, iako ih zakoni na to ne obvezuju.

KARTICE I GOTOVINA

U zemljama europodručja prekogranična plaćanja u eurima, uključujući isplate s bankomata i plaćanja karticom, koštaju jednako kao u matičnoj zemlji. Od 15. prosinca 2019. svi koji žive u državi članici EU-a koja je izvan europodručja uživaju jednake povlastice, ali im se i dalje može naplatiti naknada za konverziju valute.

Osim toga, zahvaljujući nedavno uvedenim pravilima, kreditnom ili debitnom karticom moći ćete plaćati bez naknade i bit ćete bolje zaštićeni pri plaćanju. Od 19. travnja 2020. možete i jednostavno provjeriti i usporediti naknade za konverziju pri plaćanju karticom ili podizanju gotovine u inozemstvu.

Ako izgubite bankovnu karticu ili vam je ukradu, odmah nazovite izdavatelja kartice da je blokira. Prije puta zapišite broj koji u tom slučaju trebate nazvati.

Ako ulazite u EU ili izlazite iz njega s 10 000 EUR gotovine ili više (ili s istim iznosom u bilo kojoj drugoj valuti), novac morate prijaviti carinskim dužnosnicima.

Naknade za transakcije mogu biti vrlo visoke pri unovčavanju čeka iz druge države članice EU-a. U brojnim zemljama čekovi više nisu prihvaćeni kao sredstvo plaćanja.

KUPNJA

UNUTAR EU-a

Kad putujete državama članicama EU-a, ne postoji ograničenje količine proizvoda koje možete kupiti ili ponijeti sa sobom ako su za osobnu upotrebu, a ne za preprodaju. Porezi (PDV i trošarine) uključeni su u cijenu proizvoda te na tu cijenu u drugim državama članicama EU-a nije potrebno plaćati druge iznose.

Međutim, posebna se pravila primjenjuju na robu koja podliježe trošarinama, kao što su alkohol i duhanski proizvodi. Svaka zemlja može odrediti referentne količine duhanskih proizvoda ili alkohola da bi se odredilo jesu li za osobnu upotrebu. Ako nosite veću količinu takve robe, možda ćete morati dokazati da nije namijenjena komercijalnoj upotrebi. Međutim, vrijednosti koje države odrede ne mogu biti niže od navedenih količina:

ULAZAK U EU

Ako ulazite u EU iz zemlje koja nije država članica EU-a, smijete unijeti robu oslobođenu od PDV-a i trošarina za osobne potrebe u količinama navedenima u nastavku. Isto se primjenjuje na putnike iz područja na kojima se ne primjenjuju pravila EU-a o PDV-u i trošarinama.

Ovisno o zemlji, postoji više i niže ograničenje količine duhana koju je dopušteno unijeti u EU, stoga provjerite carinsko zakonodavstvo države članice EU-a koju posjećujete.

*Svaka količina označava 100 % ukupne dopuštene količine za duhanske proizvode. Proizvode možete kombinirati, ali ne smijete premašiti ukupan granični iznos. Na primjer: 100 cigareta (50 % dopuštene količine) + 50 cigarilosa (50 % dopuštene količine) = 100 % dopuštene količine.

**Za jaka alkoholna pića i pojačana ili pjenušava vina svaki od iznosa označava 100 % ukupne dopuštene količine koju možete podijeliti. Na primjer, možete ponijeti pola litre jakih alkoholnih pića i jednu litru pojačanog vina, pri čemu oboje čini polovinu dopuštene količine. Te dopuštene količine duhana i alkohola ne primjenjuju se na putnike mlađe od 17 godina.

Ako putujete iz jedne države članice EU-a u drugu preko zemlje koja nije članica EU-a (npr. Švicarska), morat ćete provjeriti carinsko zakonodavstvo te zemlje.

Ostala roba, uključujući parfeme

  • Do vrijednosti od 430 eura za putnike u zračnom ili pomorskom prometu.
  • Do vrijednosti od 300 eura za ostale putnike.

Neke zemlje EU-a primjenjuju niže ograničenje na putnike mlađe od 15 godina, ali ono ne može biti niže od 150 eura.

Hrana

Ne postoje općenita ograničenja u vezi s mesnim ili mliječnim proizvodima koje možete ponijeti kad putujete po EU-u. Međutim, u EU nemojte unositi prehrambene proizvode koji sadržavaju meso i mlijeko ili mesne i mliječne proizvode iz država koje nisu članice EU-a jer mogu prenositi opasne patogene koji uzrokuju bolesti stoke u EU-u, kao što su slinavka i šap te afrička svinjska kuga. Jedina su iznimka putnici koji unose male količine tih proizvoda za osobnu upotrebu iz Andore, Farskih Otoka, Grenlanda, Islanda, Lihtenštajna, Norveške, San Marina ili Švicarske.

Saznajte više:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/alcohol-tobacco-cash/index_hr.htm

https://ec.europa.eu/food/animals/animalproducts/personal_imports_en

Ne zaboravite ponijeti vrećicu kad idete u kupnju. Propisi EU-a pomažu smanjiti potrošnju laganih plastičnih vrećica koje štete okolišu i onečišćuju ga. Većina zemalja naplaćuje svaku vrećicu koju zatražite pri kupnji.

POMOĆ POTROŠAČIMA

Potrošačima u cijelom EU-u zajamčeni su pošteno postupanje, proizvodi koji ispunjavaju određene standarde i pravo na pravnu zaštitu ako što krene po zlu.

PROVJERITE ŠTO JEDETE

Zahvaljujući strogim zakonima o proizvodnji, preradi i prodaji hrane možete se pouzdati u to da se primjenjuju najviši sigurnosni standardi za hranu. Pravilima za označavanje hrane osiguravaju se jasnije, potpunije i točnije informacije o sastojcima u hrani.

PROVJERITE ŠTO KUPUJETE

Zaštićeni ste od raznih nepoštenih trgovačkih praksi pri kupnji na internetu i u trgovinama. Zabranjene su unaprijed označene kućice na internetskim stranicama da ne biste, na primjer, nehotice platili putno osiguranje pri kupnji avionske karte na internetu.

USPOREDITE CIJENE

Puna cijena sve robe koja se prodaje, uključujući PDV, i jedinična cijena – cijena kilograma ili litre – moraju biti jasno izložene. Pri internetskoj rezervaciji zrakoplovnih karata od početka rezervacijskog postupka mora se vidjeti ukupna cijena karte sa svim naknadama i porezima.

RIJEŠITE SVE PROBLEME

Mreža europskih centara za zaštitu potrošača (ECC-Net) daje praktične informacije o pravima potrošača u EU-u te besplatne savjete i pomoć u pogledu prekograničnih žalbi ili sporova. U svakoj državi članici EU-a te u Norveškoj i Islandu postoji po jedan centar. Postoji i korisna aplikacija mreže ECC-Net za putovanja s mnoštvom praktičnih savjeta i informacija.

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/consumers/resolve-your-consumer-complaint/european-consumer-centres-network_en

OBRATITE POZORNOST NA ZNAK

Pomoću znaka za okoliš EU-a možete pronaći proizvode, hotele, omladinske hostele ili kampove prihvatljive za okoliš.

Pomoću ovog logotipa možete pronaći ekološke proizvode.

VAŠA PRAVA

EU je jedino područje u svijetu u kojem su građani zaštićeni cijelim nizom prava putnika neovisno o tome putuju li avionom, vlakom, autobusom ili brodom. Putnici u EU-u imaju pravo na precizne, pravodobne i dostupne informacije, pomoć u slučaju prekida prijevoza te, u određenim okolnostima, na odštetu u slučaju otkazivanja putovanja ili velikih kašnjenja.

Preuzmite aplikaciju kako biste saznali koja su vaša prava i kako ih možete ostvariti:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/index_hr.htm

Osim toga, propisima EU-a zaštićeni ste pri kupnji paket-aranžmana ili putovanja koja se sastoje od najmanje dvije različite vrste putničkih usluga (kao što su let i smještaj u hotelu ili unajmljivanje automobila) na istim ili povezanim internetskim stranicama za rezervacije.

Prije putovanja: putnici moraju primiti jasne informacije o svojem putničkom aranžmanu (uključujući odredišta putovanja, popis uključenih usluga i broj za hitne slučajeve). Moraju biti obaviješteni i o svojim pravima. Na primjer, imate veća prava u slučaju otkazivanja ili ako organizator prestane poslovati.

Tijekom putovanja: putnici koji naiđu na poteškoće imaju pravo na pomoć, na primjer, u obliku informacija o zdravstvenim uslugama i konzularne pomoći.

https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/consumers/travel-and-timeshare-law/package-travel-directive_hr

PUTNICI S INVALIDITETOM I OSOBE SMANJENE POKRETLJIVOSTI

Putnici s invaliditetom i sa smanjenom pokretljivošću imaju pravo na besplatnu pomoć u zračnim lukama, željezničkim postajama, lukama i određenim autobusnim terminalima te u zrakoplovima, vlakovima, brodovima i autobusima. Ako kupujete kartu unaprijed, savjetuje se da pri rezerviranju ili najmanje 48 sati prije putovanja (36 sati ako putujete autobusom) obavijestite prijevoznika ili upravitelja terminala o posebnim potrebama.

Saznajte više:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/transport-disability/reduced-mobility/index_hr.htm

Ako putujete automobilom i imate pravo na upotrebu parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom u svojoj matičnoj zemlji, možete se služiti parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom u drugim državama članicama EU-a, ali provjerite koji se lokalni uvjeti primjenjuju. Potražite znak invalidskih kolica.

PRAVNA ZAŠTITA

Ako smatrate da su tijekom putovanja povrijeđena vaša prava i želite zatražiti pravnu zaštitu, prvo se obratite prijevozniku ili upravitelju terminala. Ako oni ne ispune svoje obveze, obratite se nacionalnom provedbenom tijelu nadležnom za dotičnu vrstu prijevoza.Više informacija i podatke o nadležnom provedbenom tijelu možete dobiti pozivom na besplatan broj službe Europe Direct: 00 800 6 7 8 9 10 11.

BRIGA O ZDRAVLJU

PRISTUP ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI

Kao državljanin jedne od država članica EU-a ili Islanda, Lihtenštajna, Norveške ili Švicarske imate pravo na jednaku zdravstvenu zaštitu kao i osobe osigurane u toj zemlji (u nekim je zemljama besplatna) ako se razbolite tijekom privremenog posjeta jednoj od tih zemalja. Stoga na putovanja nemojte zaboraviti ponijeti svoju Europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO). Možete je dobiti besplatno, obično od svojega nacionalnog pružatelja zdravstvenog osiguranja, i njome dokazujete da ste osigurani u jednoj od prethodno navedenih zemalja. U slučaju da morate platiti zdravstvenu zaštitu, sačuvajte račune, recepte i potvrde da biste mogli zatražiti povrat novca u zemlji koju posjećujete ili kada se vratite kući. Saznajte kako podnijeti zahtjev za karticu: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=563&langId=hr

PUTNO OSIGURANJE

Europska kartica zdravstvenog osiguranja nije zamjena za putno osiguranje jer njome nisu pokriveni troškovi prijevoza u matičnu zemlju ili spašavanja u planinama u skijaškim centrima. Preporučuje se ugovoriti policu putnog osiguranja kojom su pokriveni navedeni rizici.

LIJEKOVI

Recept koji je izdao vaš liječnik vrijedi u svim državama članicama EU-a, ali provjerite je li dopuštena prodaja propisanog lijeka i je li on dostupan u zemlji koju posjećujete. Pobrinite se da vaš recept sadržava sve relevantne informacije o vama, vašem liječniku i propisanom lijeku. Zahvaljujući e-receptima putnici sada mogu u ljekarnama u nekim državama članicama EU-a podizati lijekove koje im je elektroničkim putem propisao liječnik, a liječnici će uskoro moći elektroničkim putem pristupati važnim informacijama o pacijentima na vlastitom jeziku. Provjerite jesu li te usluge dostupne u zemlji u koju putujete: https://ec.europa.eu/health/ehealth/electronic_crossborder_healthservices_hr

CIJEPLJENJE

Za putovanja u EU-u u pravilu se ne zahtijeva cijepljenje, no, takvi zahtjevi i preporuke postoje za određene prekomorske teritorije EU-a. Prije putovanja savjetujte se s liječnikom.

VODA ZA KUPANJE

Prema podacima iz 2018. više od 95 % kupališta u EU-u ispunilo je minimalne standarde kvalitete vode, a više od 85 % ispunilo je stroži standard „izvrsnosti”. Pogledajte interaktivnu kartu da biste saznali kakva je kvaliteta vode u zemlji u koju putujete:

https://www.eea.europa.eu/themes/water/europes-seas-and-coasts/assessments/state-of-bathing-water

POVEZANOST

MOBILNI TELEFONI

Osobe s boravištem u EU-u mogu se tijekom putovanja u EU-u koristiti svojim mobilnim telefonom jednako kao i kod kuće, bez plaćanja dodatnih naknada. To je primjenjivo i na Island, Lihtenštajn i Norvešku (ali ne i na Švicarsku). Međutim, ako imate neograničen ili vrlo jeftin podatkovni promet u svojem domaćem paketu, možda ćete imati pravo na veliku, ali ne i neograničenu količinu podataka u roamingu u EU-u bez dodatne naknade. Ako prekoračite tu količinu podataka, vaš operator može početi primjenjivati malu naknadu za roaming (manju od 4,5 eura/GB). Ako planirate boraviti u drugoj državi članici EU-a nekoliko mjeseci, preporučujemo da se informirate o politici pravedne uporabe „roaminga kao kod kuće” vašeg operatera.

WI-FI

Zahvaljujući uspostavi pristupnih točaka za bežični internet, koje financira EU, u oko 8 000 lokalnih zajednica diljem Europe besplatan pristup internetu sada je moguć na još više mjesta. Možete se besplatno povezati u knjižnicama, na trgovima, u parkovima i muzejima te drugim javnim mjestima obilježenima simbolom WiFi4EU.

POŠALJITE RAZGLEDNICU!

Poštanske marke mogu se upotrijebiti samo u zemlji u kojoj su kupljene.

UTIČNICE

U gotovo svim državama članicama EU-a upotrebljavaju se dvopolne utičnice, osim u Cipru, Irskoj i Malti, gdje se upotrebljavaju tropolne utičnice.

ŠTO SE SVE MOŽE RADITI

Ideje i informacije o tome što vidjeti i raditi dostupne su na internetskim stranicama europskih turističkih odredišta (visiteurope.com) ili na internetskim stranicama nacionalnih turističkih organizacija svake države članice EU-a.

Austria austria.info
Belgijavisitflanders.com
http://www.wallonia.be/en/visit
Bugarskabulgariatravel.org/en
Ciparvisitcyprus.com
Češkaczechtourism.com
Njemačkagermany.travel
Danskavisitdenmark.com
Španjolskaspain.info/en/
Estonijavisitestonia.com
Francuskaint.rendezvousenfrance.com
Finskavisitfinland.com
Grčkavisitgreece.gr
Mađarskagotohungary.com
Hrvatskacroatia.hr
Italijaitalia.it/en
Irskadiscoverireland.ie
Luksemburgvisitluxembourg.com
Litvalithuania.travel/en
Latvijalatvia.travel
Maltavisitmalta.com
Nizozemskaholland.com
Portugalvisitportugal.com
Poljskapoland.travel
Rumunjskaromania.travel/en
Švedskavisitsweden.com
Slovačkaslovakia.travel
Slovenijaslovenia.info

EU svake godine promiče brojne kulturne projekte i događanja u cijeloj Europi. Posebno podupire Europsku prijestolnicu kulture, inicijativu čiji je cilj istaknuti bogatu kulturnu raznolikost Europe, te organizira izložbe i događanja kojima se slavi lokalna kultura odabranih gradova.

Povijesni grad Rijeka, u kojem se nalazi glavna morska luka Hrvatske, i Galway, na pragu prekrasne zapadne obale Irske, dijele naslov europske prijestolnice kulture 2020. Dodatne informacije: https://rijeka2020.eu/ https://galway2020.ie/en

Švedski grad Göteborg i španjolski grad Málaga su europske prijestolnice pametnog turizma za 2020. Dodatne informacije: https://smarttourismcapital.eu/cities-2020-winners/

Zahvaljujući novim propisima EU-a, svojim internetskim pretplatama na filmove, sportske događaje, e-knjige, videoigre i glazbene usluge sada možete pristupiti bez dodatnih troškova ili ograničenja kad putujete nekom državom članicom EU-a. To se primjenjuje i u Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj.

MLADI PUTNICI

Od 2018. EU 18-godišnjim Europljanima pruža priliku da mjesec dana besplatno putuju diljem Europe i otkrivaju bogatu kulturnu baštinu kontinenta. Dosad je približno 70 000 mladih Europljana dobilo tu posebnu putnu kartu. Saznajte više: https://europa.eu/youth/discovereu_hr

Mladi Europljani mogu iskoristiti više od 70 000 popusta na kulturna događanja, smještaj, obrazovanje, usluge i proizvode u 36 zemalja u cijeloj Europi uz Europsku iskaznicu za mlade. Popust možete dobiti gotovo svugdje u EU-u, od Rijksmuseuma u Amsterdamu, Disneylanda u Parizu ili bazilike Svete obitelji u Barceloni do osunčanih obala Cipra, Malte ili Grčke.

Pogledajte popuste: https://www.eyca.org/discounts

KUĆNI LJUBIMCI

Na putovanje možete bez problema povesti psa, mačku ili afričkog tvora ako imate europsku putovnicu za kućne ljubimce, koju vam može izdati svaki veterinar. Svi psi, mačke i afrički tvorovi moraju radi identifikacije imati putovnicu te ugrađen elektronički mikročip ili jasno čitljivu tetoviranu oznaku koja je napravljena prije srpnja 2011. Moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće, a detaljni podaci o cjepivu moraju biti uneseni u putovnicu. Cijepljenje se mora obaviti nakon ugradnje mikročipa ili tetoviranja oznake.

Prije putovanja u Finsku, Irsku i Maltu psi moraju kod veterinara proći poseban tretman protiv parazita. Podaci o tretmanu moraju biti upisani u putovnicu za kućne ljubimce, a pas može putovati od jednog do pet dana nakon završetka tretmana.

https://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/ms-websites_en

U HITNOM SLUČAJU

Jedinstveni europski broj za hitne slučajeve: 112

Hitne službe u svim državama članicama EU-a možete nazvati s bilo kojeg telefona, fiksnog ili mobilnog, pozivom na besplatan broj 112.

Svaku krađu prijavite mjesnoj policiji. Zahtjevu za osiguranje ili odštetnom zahtjevu morat ćete priložiti policijsko izvješće. Ako vam je ukradena putovnica ili osobna iskaznica, prijavite krađu konzulatu ili veleposlanstvu svoje zemlje te policiji.

Zapamtite, ako se nalazite izvan EU-a i potrebna vam je pomoć, a vaša matična zemlja ondje nema predstavništvo, možete se obratiti konzulatu ili veleposlanstvu bilo koje države članice EU-a, primjerice u slučaju krize, ozbiljne bolesti ili gubitka putovnice.

KONTAKT S EU-om

OSOBNO

Diljem Europe postoje stotine lokalnih informativnih centara EU-a. Adresu vama najbližeg centra možete pronaći na: https://europa.eu/european-union/contact_hr

TELEFONOM ILI E-POŠTOM

Služba Europe Direct dat će vam odgovore na sva vaša pitanja o Europskoj uniji. U kontakt možete stupiti:

TRAŽENJE INFORMACIJA O EU-u

INTERNETOM

Informacije o Europskoj uniji na svim službenim jezicima EU-a dostupne su na internetskim stranicama Europa: https://europa.eu/european-union/index_hr

PUBLIKACIJE EU-a

Besplatne publikacije ili publikacije koje se naplaćuju možete preuzeti ili naručiti na: https://op.europa.eu/hr/publications Za više primjeraka besplatnih publikacija obratite se službi Europe Direct ili najbližem informacijskom centru (vidjeti https://europa.eu/european-union/contact_hr).

ZAKONODAVSTVO EU-a I POVEZANI DOKUMENTI

Za pristup pravnim informacijama iz EU-a, uključujući cjelokupno zakonodavstvo EU-a od 1952. na svim službenim jezičnim verzijama, posjetite internetske stranice EUR-Lexa: https://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=hr

OTVORENI PODACI IZ EU-a

Portal otvorenih podataka EU-a (http://data.europa.eu/euodp/hr) omogućuje pristup podatkovnim zbirkama iz EU-a. Podaci se mogu besplatno preuzimati i ponovno upotrebljavati u komercijalne i nekomercijalne svrhe.

O PUBLIKACIJI

Europska komisija

Glavna uprava za komunikaciju
Izdavačka služba i ciljane mjere informiranja
1049 Bruxelles/Brussel
BELGIQUE/BELGIË

Rukopis dovršen u veljači 2020.
Europska komisija nije odgovorna ni za kakve posljedice koje proizađu iz upotrebe ove publikacije.
Luxembourg: Ured za publikacije Europske unije, 2020.

© Europska unija, 2020.

Politika ponovne uporabe dokumenata Europske komisije uređena je na temelju Odluke Komisije 2011/833/EU od 12. prosinca 2011. o ponovnoj uporabi dokumenata Komisije (SL L 330, 14.12.2011., str. 39.).

Osim ako je navedeno drukčije, ponovna uporaba ovog dokumenta dopuštena je u skladu s licencijom Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). To znači da je ponovna uporaba dopuštena uz navođenje relevantnih podataka i svih izmjena.

Za svaku uporabu ili reprodukciju elemenata koji nisu u vlasništvu Europske unije možda će biti potrebno zatražiti dopuštenje izravno od odgovarajućih nositelja prava.

Ilustracije: © Europska unija, © iStock

Na internetskim stranicama „Vaša Europa” možete pronaći više savjeta o pravima koje imate kad živite, radite i putujete u EU-u: ec.europa.eu/youreurope

IDENTIFIKATORI

Print ISBN 978-92-76-18103-3 doi:10.2775/483791 NA-03-20-262-HR-C
PDF ISBN 978-92-76-18040-1 doi:10.2775/75691 NA-03-20-262-HR-N
HTML ISBN 978-92-76-18074-6 doi:10.2775/685960 NA-03-20-262-HR-Q