DOE MEE!

Laat je
stem horen

Geef mee
vorm aan jouw
Europa

GEEF JE MENING!

Doe mee aan het debat

Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld:

Jongeren vormen een derde van de Europese burgerpanels, die aanbevelingen voor toekomstige EU-wetten en -initiatieven kunnen doen. Als je niet in het panel zit, kun je nog altijd deelnemen via het platform voor burgerparticipatie.

Met onze nieuwe “jongerencheck” zullen ook de standpunten van jongeren worden meegenomen bij de ontwikkeling van nieuw beleid. Volg de portaalsite Geef uw mening, waar je feedback kunt geven om bestaande wetgeving te helpen verbeteren.

Jongeren kunnen het optreden van de EU in de hele wereld ook mee helpen bepalen via het jongerenklankbord Youth Sounding Board.

Leg contact met beleidsmakers

In het kader van de EU-jongerendialoog kun je van gedachten wisselen met nationale en Europese beleidsmakers en helpen om de 11 jongerendoelstellingen, die door meer dan 50 000 jongeren zijn ontwikkeld, in de praktijk te brengen. Een van de eenvoudigste manieren om mee te doen, is via de nationale werkgroep in jouw land.

En hou je klaar voor jongerenbeleidsdialogen op hoog niveau, waar je rechtstreeks met Europese commissarissen kunt spreken.

... en met andere jongeren

Kom samen met jongeren uit heel Europa om in debat te gaan en ideeën uit te wisselen. De Europese Jongerenweek vindt om de twee jaar plaats, afwisselend met het Europese Jongerenevenement.

Neem initiatief

Het Europees burgerinitiatief is jouw kans om groot te dromen. Verzamel 1 miljoen handtekeningen en jouw voorstel voor een nieuwe wet kan werkelijkheid worden! Of bekijk de initiatieven van anderen en steun de doelen die je na aan het hart liggen — het kost je slechts enkele minuten tijd! De minimumleeftijd om een initiatief te steunen, varieert van 16 tot 18 jaar, afhankelijk van het land.

GA STEMMEN

Waarom?

Stemmen is belangrijk, of het nu om lokale, nationale of Europese verkiezingen gaat, omdat je inspraak krijgt in wie beslissingen neemt over belangrijke kwesties die jou aangaan.

Wist je dat?

Als je gaat stemmen bij de algemene verkiezingen in jouw land, heb je ook invloed op de werkzaamheden van de EU. De leider en de ministers van je land hebben immers zitting in belangrijke EU-organen.

ZELF KANDIDAAT ZIJN BIJ DE VERKIEZINGEN

Als je nog directer invloed wilt uitoefenen op de besluitvorming in de EU, waarom stel je je dan niet verkiesbaar als lid van het Europees Parlement?

De volgende Europese verkiezingen vinden plaats in 2029, maar het is nooit te vroeg om je politieke carrière op gang te brengen!

Het jongste lid van het Europees Parlement ooit was pas 21 jaar toen zij werd verkozen.

WEES ACTIEF

Van jongerenuitwisselingen in groepsverband tot studie- en stageplaatsen in het buitenland: het iconische Erasmus+-programma van de EU biedt jongeren een breed scala aan mogelijkheden om waardevolle vaardigheden te verwerven en levenservaring op te doen.

Daarnaast kunnen 18-jarigen dankzij de gratis reispas van DiscoverEU op ontdekkingsreis in Europa gaan en zich onderdompelen in het rijke culturele erfgoed en de rijke diversiteit van ons continent.

Wil je een verschil maken in je lokale gemeenschap of als vrijwilliger deelnemen aan humanitaire hulpacties over de hele wereld? Ontdek welke financiële en andere vormen van steun er via het Europees Solidariteitskorps beschikbaar zijn voor projecten.

Bezoek de Europese Jongerensite voor meer informatie over mogelijkheden voor jongeren in de EU.

Europese Commissie
Contactpersoon: COMM-A2@ec.europa.eu
Luxemburg: Bureau voor publicaties van de Europese Unie, 2024

© Europese Unie, 2024

Afbeeldingen: © Adobe Stock

Toegankelijkheidsverklaring
PRINT:
ISBN 978-92-68-12669-1
doi:10.2775/503203
NA-09-24-064-NL-C
PDF:
ISBN 978-92-68-12643-1
doi:10.2775/747888
NA-09-24-064-NL-N
HTML:
ISBN 978-92-68-12654-7
doi:10.2775/401883
NA-09-24-064-NL-Q