KAKO DJELUJU CJEPIVA KOJA JE KUPILA EUROPSKA KOMISIJA?

CJEPIVO NUKLEINSKE KISELINE (MRNA)
BIONTECH/PFIZER | MODERNA | CUREVAC
Ta vrsta cjepiva sadržava dio „uputa” virusa koji uzrokuje bolest COVID-19. Na taj način same tjelesne stanice mogu proizvesti protein koji je jedinstven za taj virus.

Čovjekov imunosni sustav prepoznaje da taj jedinstveni protein ne bi trebao biti u tijelu i reagira prirodnom obranom od zaraze bolešću COVID-19.
Cjepivo na Bazi Proteina:
SANOFI/GSK
Ta vrsta cjepiva sadržava dijelove proteina koji je jedinstven za virus.

Ti su dijelovi dovoljni da čovjekov imunosni sustav prepozna da taj jedinstveni protein ne bi trebao biti u tijelu i reagira prirodnom obranom od zaraze bolešću COVID-19.
Virusno vektorsko cjepivo:
ASTRAZENECA ¦ JOHNSON & JOHNSON
U tom se cjepivu upotrebljava drugačiji, bezopasni virus za isporuku „uputa” od virusa koji uzrokuje COVID-19.

Na taj način same tjelesne stanice mogu proizvesti protein koji je jedinstven za virus COVID-19.

Čovjekov imunosni sustav prepoznaje da taj jedinstveni protein ne bi trebao biti u tijelu i reagira prirodnom obranom od zaraze bolešću COVID-19.

AKO CIJEPLJENA OSOBA KASNIJE BUDE IZLOŽENA VIRUSU KOJI UZROKUJE BOLEST COVID-19, NJEZIN PRIRODNI OBRAMBENI SUSTAV MOŽE PREPOZNATI PROTEIN U TOM VIRUSU. OBRAMBENI SUSTAV TIJELA SPREMAN JE UBITI VIRUS I SPRIJEČITI NJEGOV ULAZAK U STANICE ILI DALJNJE ŠIRENJE.

VISE INFORMACIJA O CIJEPLJENJU PROTIV BOLESTI COVID-19

Za više informacija o programu cijepljenja u svojoj zemlji pogledajte ECDC-ov raspored cijepljenja i posjetite službene internetske stranice o cijepljenju u državama članicama Europske unije i Europskog gospodarskog prostora.

Ova publikacija dostupna je na 24 jezika u sljedećem formatu:

PDF